Matówka do 40D - ile kosztuje

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vasco5
    Bywalec
    • 2008
    • 178

Witam
    może będziecie się śmiać, ale wole zapytać...
    czy w tej matówce Ef-D (z liniami podziału) wyświetlają się też te punkty AF co w tej standardowej ??

Komentarz

• endrju
      Początki nałogu
      • 2008
      • 275

A ja przyłączę się do pytania, ale (jeszcze) jestem laikiem w kilku sprawach.
      Korekta ekspozycji po zmianie matówki, to - w moim mniemaniu:
      gdy fotografuję w trybie M, ustawiam sobie przesłonę np. f/1.8 i czas do tego stopnia, by światłomierz wskazywał 0. I wtedy muszę skrócić czas tak, by wartość spadła o tą właśnie korektę?

Pytanie, uogólniając, powinno brzmieć:
      Jak to jest, że ktoś po publikacji zdjęcia podaje (przykład z głowy):

1/60, f/4, +1/3EV

To znaczy, że jego światłomierz w momencie robienia zdjęcia wskazywal +1/3 ponad 0?
      C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
      &
      C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Komentarz

• dr11
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1143

Zamieszczone przez vasco5
        Witam
        czy w tej matówce Ef-D (z liniami podziału) wyświetlają się też te punkty AF co w tej standardowej ??
        Punkty AF nie wyswietlaja sie na matowce tylko na niewymiennej plytce pomiedzy pryzmatem a matowka. Beda sie wyswietlac zawsze, niezaleznie od matowki a nawet bez matowki
        .

Komentarz

• tmaciak
          Uzależniony
          • 2006
          • 610

Zamieszczone przez vasco5
          Witam
          Tak, wyświetlają się.
          Pozdrawiam, Tomek
          Canon S-120PC II

Komentarz

• piompo
            Coś już napisał
            • 2008
            • 69

Zamieszczone przez bartolomic
            Przyjmuję zamówienia do dziś do 24.
            Witam,

Chyba zaczynam myślec poważnie o tej matówce z trójpodziałem. Ile to kosztuje? Jaka jest forma płatności i czy można się jeszcze dołączyć do zamówienia?

Pozdrawiam serdecznie

Piotrek
            crop i słoiki

Komentarz

• bartolomic
              Bywalec
              • 2005
              • 164

Po wstępnej kalkulacji powinno nie wyjść więcej niż 350 PLN na głowę z wszystkimi kosztami łącznie z dostawą do każdego. Może będzie trochę taniej - will see.

Wyślę jeszcze wieczorem do wszystkich z listy info z potwierdzeniem modelu aparatu.

Płatność - przelew albo odbiór osobisty. Kwestia do dogadania. Wychodzę z założenia, że ludzie z listy nie będą potem rezygnować jak już je zakupię..
              40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• endrju
                Początki nałogu
                • 2008
                • 275

Na głowę? :O
                A czym ona się rózni np. od tej czy innych na Allegro za 150zł max?
                C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
                &

Komentarz

• marcusp
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 149

Gdyby kolega zajrzał na 7 stronę tego wątku, to tam jest nawet rysunek takiej matówki. A tu link do strony producenta:

W skrócie - linie trójpodziału, klin i mikroraster - czyli coś, czego Canon nie oferuje w swoich matówkach.

Komentarz

• endrju
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 275

Ok, racja, nie zwróciłem uwagi.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    A czy ktoś odpowie na moje pytanie dot. ekspozycji?
                    Ostatnio edytowany przez endrju; 17484. Powód: Automerged Doublepost
                    &

Komentarz

• dr11
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1143

endriu, jak mialem matowke z klinem i urastrem w 350d to przy ciemniejszych szklach (np 10-22) musialem wprowadzac korekte na ok -1/3, -2/3. Czyli w wizjerze powinna byc taka wartosc podczas robienia zdjecia. Najlepiej wybadac doswiadczalnie ile trzeba skorygowac ekspozycje dla kazdego obiektywu zeby bylo dobrze. Gorzej jak jest to zoom o zmiennym swietle, wtedy trzeba sprawdzic jego krotki i dlugi koniec.
                      .

Komentarz

• endrju
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 275

Z bólem serca, jednak - po zakupach i patrząc na ile dni przed wypłatą jestem - muszę zrezygnować z zakupu matówki.

W szale i euforii radości z jej zmiany nie zauważyłem ceny… (A raczej nie przewidywałem jej na więcej niż 150zł).
                        &

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez endrju
                          Z bólem serca, jednak - po zakupach i patrząc na ile dni przed wypłatą jestem - muszę zrezygnować z zakupu matówki.

W szale i euforii radości z jej zmiany nie zauważyłem ceny… (A raczej nie przewidywałem jej na więcej niż 150zł).
                          Jak swoją odbiorę to mogę ci tanio Ef-D odstąpić .

Komentarz

• endrju
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 275

Zamieszczone przez Vitez
                            Jak swoją odbiorę to mogę ci tanio Ef-D odstąpić .
                            Trzymam za słowo. Szczególnie to jedno.
                            &

Komentarz

• bartolomic
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 164

no i wreszcie, po ciężkich bojach stoczonych z UPS, a raczej ich agencją celna, 100kach prób dodzwonienia się tam i wreszcie po długim tłumaczeniu celnikowi czym jest matówka udało się

Dostałem paczuszkę i pora na distribution

Wszystkim z listy zaraz wyślę wiad. na prv. Ja wieczrem zabieram się za wymianę swojej..

Pozdr
                              40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• dixi2006
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 79

Bartolomic:smilerzesyłka doszła,wymieniłem.Faktycznie,banalnie proste.Jutro sprawdzenie w plenerze jak się z tym działa;-)

Komentarz

Pracuję...