Matówka do 40D - ile kosztuje

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez Sqid
    Matówki Katz Eye są odrobinę ciemniejsze i ma to poprawić dodatkowe OptiBrite za dodatkowe 45$. Czy jest to warte swoich pieniędzy, czy tylko wyrzucanie kasy bo jakości i tak w widoczny sposób nie zmieni?
    Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
    Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.

Jeżeli koś ma namiary na inne firmy to proszę o komentarze. Pozdrawiam.:smile:
    http://www.focusingscreen.com - z Tajwanu. Ryzyko cła takie samo.

Komentarz

• bartolomic
      Bywalec
      • 2005
      • 164

Zamieszczone przez wojkij

Gdyby ktos zamawial od nich te matowki dajcie znac, z checia wezme jedna sztuke, na przelewach w usd kompletnie sie nie znam. Pewnie clo da sie ominac, do czegos o rozmiarze paznokcia chyba sie nie przyczepia
      Ja mogę się podjąć zadania. Mogę zrobić to zupełnie legalnie przez firmę, wstępnie rozmawiałem już z katzeyoptics.

Najpierw ale trzeba by ustalić, kto byłby zainteresowany taką matówą. Ja sam dla siebie jedną wezmę

Jak co to info na prv please..
      40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• bartolomic
        Bywalec
        • 2005
        • 164

narazie jest tylko Vitez i ja... jezeli bedzie wiecej osob, bedzie taniej.

moze byc kazda matowka z ich strony, do kazdego modelu aparatu..
        40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• dobert
          Coś już napisał
          • 2006
          • 52

Bartolomic, a jaki jest koszt tej matówki z trójpodziałem + transport?
          Moje blog.dobert.pl

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Offtop - spojrzałem na wasze avatary, potem na swój, no i jak się razem spikniemy po odbiór osobisty tych matówek to nas Policja zgarnie na pewno jako jakąś mafię .

Komentarz

• dobert
              Coś już napisał
              • 2006
              • 52

Zamieszczone przez Vitez
              Offtop - spojrzałem na wasze avatary, potem na swój, no i jak się razem spikniemy po odbiór osobisty tych matówek to nas Policja zgarnie na pewno jako jakąś mafię .
              W takim zacnym towarzystwie to bym i w areszcie posiedział Na pewno z korzyścią dla mojej wiedzy foto

A co do kosztów to poklikałem sobie w te ich formularze i już piszę do Ciebie Bartolomic na PW.
              Moje blog.dobert.pl

Komentarz

• Marek69
                Bywalec
                • 2008
                • 111

Mam pytanie ja wiem że to 30 sek i całkiem prosta sprawa z tą matówką, ale z moimi łapami i zdolnościami może się skończyć tragicznie nie wiecie może kto na w okolicach Katowic plus minus 50 km jest mi w stanie to wymienić za dobrą .. nio, to do dogadania.
                Pozdrawiam
                Marek

Komentarz

• bartolomic
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 164

Cena z ketzeyeoptics + VAT + cło + przesyłka.

Napisałem do nich maila, czy VAT jest wliczony w cenę czy nie (byłoby idealnie ).

Przesyłka za 1 szt. to około 25 USD. W tej chwili jest nas 4ech i wychodzi już po 12 USD.

Na liście mam:

siebie 40d Rule of Thirds Grid Lines
                  Viteza 40d Rule of Thirds Grid Lines
                  doberta 40d Rule of Thirds Grid Lines
                  Marka (nie znam nicka z forum) - nie wiem jeszcze jaka i jaki model

Poczekam jeszcze kilka dni i zamawiam.

Komentarz

• Marek69
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 111

Zamieszczone przez bartolomic
                    Cena z ketzeyeoptics + VAT + cło + przesyłka.

Napisałem do nich maila, czy VAT jest wliczony w cenę czy nie (byłoby idealnie ).

Przesyłka za 1 szt. to około 25 USD. W tej chwili jest nas 4ech i wychodzi już po 12 USD.

Na liście mam:

siebie 40d Rule of Thirds Grid Lines
                    Viteza 40d Rule of Thirds Grid Lines
                    doberta 40d Rule of Thirds Grid Lines
                    Marka (nie znam nicka z forum) - nie wiem jeszcze jaka i jaki model

Poczekam jeszcze kilka dni i zamawiam.
                    jak wyżej wszyscy 40d Rule of Thirds Grid Lines a nic Marek69:razz:
                    Pozdrawiam
                    Marek

Komentarz

• bartolomic
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 164

Tak myślałem

Komentarz

• nikonman

Zamieszczone przez Vitez
                        Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
                        Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.

http://www.focusingscreen.com - z Tajwanu. Ryzyko cła takie samo.
                        Witam

Po wielu latach zmieniłem cały system z nikona ( stąd mój nick ) na canon-a i paru rzeczy szukam.
                        Najbardziej nurtuje mnie jej jasność niestandardowych matówek w stosunku do podstawowej wersji. Dlaczego ? Ano dlatego ,że fokus działa idealnie dla dziury 5,6 nie mniejszej.
                        Ja mam 400mm/ 5,6 i troszkę się obawiam ,że jeżeli matówka jest ciemniejsza to może pogorszyć dokładność AF.
                        A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ?

Przemek

Komentarz

• tmaciak
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 610

Zamieszczone przez nikonman
                          A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ?
                          Dokładnie tak.
                          Pozdrawiam, Tomek
                          Canon S-120PC II

Komentarz

• nikonman

Dzięki Tomku za szybka odpowiedź ,jednak czujniki pomiaru znajdują się gdzieś w pryzmacie . Jeżeli matówki katzeyeptics są nieco ciemniejsze niż canon-owskie to przepuszczą one mniejszą porcję naświetlenia do czujników to tak jakbym miał otwór obiektywu bardziej domknięty. Jeżeli tak jest to w jakimś procencie na pewno wpływa to na szybkość AF. Gdy bym miał 400mm 2,8 nie martwiłbym się

Komentarz

• dr11
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1143

Czujniki AF znajduja sie w dolnej czesci aparatu, obraz na nie rzucany jest z lusterka pomocniczego znajdujacego sie pod glownym lustrem. Matowka nie bierze udzialu w dzialaniu AF. Te, ktore sie sciemniaja przy wiekszych przyslonach (szczegolnie te z klinem) moga jedynie przeklamywac automatyke pomiaru ekspozycji. Nalezy wtedy stosowac manualna kompensacje (na minus, jesli dobrze pamietam).
                              .

Komentarz

• nikonman

Dzięki. Znowu się czegoś mądrego dowiedziałem. 40D kupiłem pod 400-setkę ale czasami robię nocne fotki a wtedy klin jest wybawieniem. Ciekawe czy można dostać jakąś matówkę z klinem nawet bez trójpodziału która by nie oszukiwała ,ale to można ustawić jako swój program wprowadzając tam stałą kompensację.
                                Ładne ptaki Darku też zamierzam się pobawić ,ale pewnie z mojej sigmy 400/5,6 mm Apo Makro nie uzyskam tej jakości. A może

Fajerwerki :

Komentarz

Pracuję...