Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Matówki Katz Eye są odrobinę ciemniejsze i ma to poprawić dodatkowe OptiBrite za dodatkowe 45$. Czy jest to warte swoich pieniędzy, czy tylko wyrzucanie kasy bo jakości i tak w widoczny sposób nie zmieni?
Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.
Jeżeli koś ma namiary na inne firmy to proszę o komentarze. Pozdrawiam.:smile:
Gdyby ktos zamawial od nich te matowki dajcie znac, z checia wezme jedna sztuke, na przelewach w usd kompletnie sie nie znam. Pewnie clo da sie ominac, do czegos o rozmiarze paznokcia chyba sie nie przyczepia
Ja mogę się podjąć zadania. Mogę zrobić to zupełnie legalnie przez firmę, wstępnie rozmawiałem już z katzeyoptics.
Najpierw ale trzeba by ustalić, kto byłby zainteresowany taką matówą. Ja sam dla siebie jedną wezmę
Jak co to info na prv please..
40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
Offtop - spojrzałem na wasze avatary, potem na swój, no i jak się razem spikniemy po odbiór osobisty tych matówek to nas Policja zgarnie na pewno jako jakąś mafię .
Offtop - spojrzałem na wasze avatary, potem na swój, no i jak się razem spikniemy po odbiór osobisty tych matówek to nas Policja zgarnie na pewno jako jakąś mafię .
W takim zacnym towarzystwie to bym i w areszcie posiedział Na pewno z korzyścią dla mojej wiedzy foto
A co do kosztów to poklikałem sobie w te ich formularze i już piszę do Ciebie Bartolomic na PW.
Mam pytanie ja wiem że to 30 sek i całkiem prosta sprawa z tą matówką, ale z moimi łapami i zdolnościami może się skończyć tragicznie nie wiecie może kto na w okolicach Katowic plus minus 50 km jest mi w stanie to wymienić za dobrą .. nio, to do dogadania.
Napisałem do nich maila, czy VAT jest wliczony w cenę czy nie (byłoby idealnie ).
Przesyłka za 1 szt. to około 25 USD. W tej chwili jest nas 4ech i wychodzi już po 12 USD.
Na liście mam:
siebie 40d Rule of Thirds Grid Lines Viteza 40d Rule of Thirds Grid Lines doberta 40d Rule of Thirds Grid Lines Marka (nie znam nicka z forum) - nie wiem jeszcze jaka i jaki model
Poczekam jeszcze kilka dni i zamawiam.
40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
Napisałem do nich maila, czy VAT jest wliczony w cenę czy nie (byłoby idealnie ).
Przesyłka za 1 szt. to około 25 USD. W tej chwili jest nas 4ech i wychodzi już po 12 USD.
Na liście mam:
siebie 40d Rule of Thirds Grid Lines Viteza 40d Rule of Thirds Grid Lines doberta 40d Rule of Thirds Grid Lines Marka (nie znam nicka z forum) - nie wiem jeszcze jaka i jaki model
Poczekam jeszcze kilka dni i zamawiam.
jak wyżej wszyscy 40d Rule of Thirds Grid Lines a nic Marek69:razz:
Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.
Po wielu latach zmieniłem cały system z nikona ( stąd mój nick ) na canon-a i paru rzeczy szukam.
Najbardziej nurtuje mnie jej jasność niestandardowych matówek w stosunku do podstawowej wersji. Dlaczego ? Ano dlatego ,że fokus działa idealnie dla dziury 5,6 nie mniejszej.
Ja mam 400mm/ 5,6 i troszkę się obawiam ,że jeżeli matówka jest ciemniejsza to może pogorszyć dokładność AF.
A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ?
Dzięki Tomku za szybka odpowiedź ,jednak czujniki pomiaru znajdują się gdzieś w pryzmacie . Jeżeli matówki katzeyeptics są nieco ciemniejsze niż canon-owskie to przepuszczą one mniejszą porcję naświetlenia do czujników to tak jakbym miał otwór obiektywu bardziej domknięty. Jeżeli tak jest to w jakimś procencie na pewno wpływa to na szybkość AF. Gdy bym miał 400mm 2,8 nie martwiłbym się
Czujniki AF znajduja sie w dolnej czesci aparatu, obraz na nie rzucany jest z lusterka pomocniczego znajdujacego sie pod glownym lustrem. Matowka nie bierze udzialu w dzialaniu AF. Te, ktore sie sciemniaja przy wiekszych przyslonach (szczegolnie te z klinem) moga jedynie przeklamywac automatyke pomiaru ekspozycji. Nalezy wtedy stosowac manualna kompensacje (na minus, jesli dobrze pamietam).
Dzięki. Znowu się czegoś mądrego dowiedziałem. 40D kupiłem pod 400-setkę ale czasami robię nocne fotki a wtedy klin jest wybawieniem. Ciekawe czy można dostać jakąś matówkę z klinem nawet bez trójpodziału która by nie oszukiwała ,ale to można ustawić jako swój program wprowadzając tam stałą kompensację.
Ładne ptaki Darku też zamierzam się pobawić ,ale pewnie z mojej sigmy 400/5,6 mm Apo Makro nie uzyskam tej jakości. A może
Komentarz