Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
ja też polecam progreso.pl ...
zawiodłem się już na kilku tańszych hostingach, postanowiłem w końcu dopłacić i nie żałuję... serwery stabilne (chociaż w niektórych przypadkach trochę wolne - bo mają php przez cgi, nie jako moduł - ale ostatnio się poprawiło), obsługa rewelacyjna, wiele rzeczy, których nie ma w panelu (ciągle usprawniany) można bezpośrednio w helpdesku załatwić... ogólnie polecam
Forget it. Shell to na tyle "niszowa" usługa, że nikt jej na poważnie nie oferuje. A jeśli już, to jak każdą tego typu, za horrendalne pieniądze. Popatrz lepiej na lftp, ma całkiem sympatyczne mirrorowanie w obie strony.
Nie jest tak źle jeśli chodzi o stawki. Za konto shellowe z e-mailem w rzeczonym alfanet zapłaciłem bodajże 90 pln (czy może bardziej 70). Problem w tym, że ja shella potrzebuje nie tylko do rsynca (tu być może lftp wystarczyłby).
Pozostaje wstawienie własnego pudełka do jakiegoś center, ale to już faktycznie są raczej horrendalne stawki.
Co do superhost.pl - interfejs usera mają bardzo dobry, helpdesk reaguje na pytania w ciągu 48h - co nie jest rewelacją. Nie testowałem opcji live-on, o ile w ogóle taką udostępniają. Co do uptime'u - w ostatnim interwale czasowym (że sobie tak pojade technikalią) rzędu 1-2 m-ce zdarzają się bardzo częste, krótkie, bo krótkie, ale częste - przerwy w działaniu hostingu.
Provider za każdym razem tłumaczy się tak samo - modernizują coś, usprawniają coś (tylko cholera zapomnieli powiadomić wcześniej) albo chwilowe problemy związane z szerokopojętym "polepszaniem usług".
Narazie jeszcze to wytrzymuje, ale jak tak dalej pójdzie, to czeka mnie zmiana.
pzdr.
Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4 album-foto.pl | plfoto
Nie jest tak źle jeśli chodzi o stawki. Za konto shellowe z e-mailem w rzeczonym alfanet zapłaciłem bodajże 90 pln (czy może bardziej 70).
Zamieszczone przez pyciu
jednak (..) poziom usług pozostawia wieeele do życzenia
Ale ja właśnie o tym Konto shellowe możesz mieć i w home, wystarczy że kupisz dedykowany hosting Mi się rozchodzi o to, że samo gołe konto jako usługa jest na tyle niszowa, że żadnemu renomowanemu (i chcącemu zachować tą samą, powtarzalną, wysoką jakość supportu również i tu) providerowi się to nie opłaca. A "mniej renomowani" mogą to oferować jako wabik
ja np jak wybierałem hosting to zwracałem uwagę czy firma ma porządny autorski panel a nie jakieś badziewne c-panele itp.
to bardzo zmniejsza krąg poszukiwań bo pozostaje zaledwie kilka firm w polsce.
Ja wykupiłem konto na www.forall.pl - bardzo dobry stosunek ilości miejsca do transferu zwłaszcza jeśli masz sporo odwiedzin - 250 MB pojemnosci konta (+ drugie 250 MB na coś w rodzaju publicznego ftp, ale tylko ty wrzucasz pliki) i 5 GB transferu miesięcznie za śmieszne 2 zł/miesiąc, oczywiście są też o wiele większe konta Ja jestem bardzo zadowolony.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
A ja pisałem wcześniej o Alfanet - w temacie konta z shellem.
Mały update - OMIJAJCIE tego dostawcę szerokim łukiem !!!
Nie dość, że (jak już pisałem) poziom świadczonych usług pozostawiał wiele do życzenie, to ostatecznie dostałem "bana" (mimo, że opłaciłem usługę!) i ani konta ani kasy. Własciciel firmy w rozmowie telefoncznej polecił mi udać się do sądu. Taka nasza polska mentalność ...
Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4 album-foto.pl | plfoto
Odświeżam wątek, bo jakiś czas temu home.pl zrobił sobie hop siup na moim koncie i olał klienta - czyli mnie.
Otóż mieli jakąś awarię w serwerowni i przywrócili backup mojego serwera zrobiony 24h wcześniej (robią raz na dobę).
Wszystko fajnie, tylko miałem takiego farta, że tuż przed awarią siedziałem na sieci, wrzuciłem kilka fotek, pozmienialem hasła itd...
Oczywiście wszystko szlag trafił.
Najgorsze jest to, że Home.pl NIC MI NIE POWIEDZIAŁ, że rozwalili serwery klientom. Nstępnego dnia siadam i nic nie działa, zdjęć nie ma i wielka nerwówka - co JA zrobiłem nie tak... A gdybym tak wrzucił przez noc 10GB zdjęć???
Obsługa klienta mocno średnia
PS
Akurat konczy mi się abonament i przechodzę na 90% do nazwa.pl.
Jakiś czas temu pojawilła się informacja nt. forall.pl
Jak to w praktyce wygląda? Ceny są kuszące, a właśnie poszukuję serwera na stronę filmową, i przyzwoity transfer jest wskazany (15 gb/mc powinno dać radę, mam nadzieję przynajmniej).
Tak więc - Saurus - jakie wrażenia po paru miesiącach?
Mnie się podoba. Zaczynałem od 100 MB, w międzyczasie były 2 powiększenia serwera i teraz mam już pełny 1 GB - co prawda cena przy powiększeniu z 250 MB do 1 GB podskoczyła, ale nieproporcjonalnie do powiększenia (mniej - z 2 na 5 zł na miesiąc), a ja nie musiałem nic dopłacać za opłacone już wcześniej miesiące
Na transfer nie narzekam, dość rzadko zdarza się jakiś down serwera i głównie jest to związane z dalszą modernizacją i kolejnymi darmowymi dodatkami.
Aha, za każdy pad serwera co najmniej kilkugodzinny, nawet związany z planowanymi zmianami, jest całkiem niezła rekompensata - już chyba 2 miesiące za darmo przy 2 takich okazjach dostałem
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
tmbnet.pl
uptime: http://host-tracker.com/uptime-stati...2-95473-95475/
niedrogo, niezawodnie, firma niemiecka, wlasciciel p.Tomasz - Polak wiec idzie sie dogadac , kontakt dobry, siedze od ok 2 lat i nie narzekam.. wczesniej siedzialem m.in. na superhost - nie wroce, moze jest teraz lepiej ale posmak zostal.. bywaly czeste pady baz danych.
tmbnet.pl
uptime: http://host-tracker.com/uptime-stati...2-95473-95475/
niedrogo, niezawodnie, firma niemiecka, wlasciciel p.Tomasz - Polak wiec idzie sie dogadac , kontakt dobry, siedze od ok 2 lat i nie narzekam.. wczesniej siedzialem m.in. na superhost - nie wroce, moze jest teraz lepiej ale posmak zostal.. bywaly czeste pady baz danych.
Komentarz