PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry polaryzacyjne

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

PROF
04-06-2007, 16:50
Do mnie już jedzie Polarek Heliopan POL-CIR 77mm SH-PMC SLIM z 8 warstwami, jak go dostane postaram sie wrzucic relatywne testy z 2 obiektywami L-kowymi jak dojedzie do mnie 70-200 to zrobie tez z nim, choc nie wiem czy jest sens stosowania polarkow w tele.

Kubak82
04-06-2007, 17:10
choc nie wiem czy jest sens stosowania polarkow w tele.

a czemu mialoby to nie miec sensu :-) :?: ma, i to w zasadzie taki sam, jak w innych szklach :-)

dawid77
04-06-2007, 18:38
Witam! Koledzy mam pytanie. Mam już nakręconą UV-kę na obiektyw i chcę dokręcić polara. Czy jest sens żeby na obiektywie były dwa filtry? Dodam, że winiety nie ma ale czy z punktu jakości zdjęć jest sens to robić?

adalbert
04-06-2007, 18:43
Rozumiem - lenistwo - ale bez przesady :) ... zmiana filtra to kilka sekund - każdy dodatkowy element optyczny to potencjalnie większe niebezpieczeństwo blików, etc. - sam polar pełni przecież także funkcję ochronną...

dawid77
04-06-2007, 19:26
Nie chodzi o to, że mi się nie chce, tylko nie wiem czy jest taka potrzeba. Sama UV-ka rozumiem, ochrona dla szkła, ale pod polarem to chyba już nie chroni?

PROF
04-06-2007, 21:02
no nie chroni co wiecej powoduje nieostrosc obrazu, byl watek na ten temat nawet nie powiem gdzie bo nie pamietam ale loopa pewnie wie, byly tam dwa obrazki zegara i wiezy (z cegieł :P) z zastosowaniem filtra i bez, jesli to tylko dla ochrony to sam polarek wystarczy jesli juz musisz miec ochrone w sytuacjach gdy nie masz polara nakreconego (w sytuacjach fotografowania splywow kajakowych, fotografowania zuzla zza bandy) to stosuj go w przeciwnym wypadku olej, bo z tego przedrostka UV w filtrze UV zadnego pozytku strikte nie ma (w przypadku cyfry).

Kubak82
04-06-2007, 21:08
od chronienia jest dekielek :razz: .. uv'ka przyda sie w trudnych warunkach (deszcz, plaza i inne syt. gdy cos moze zachlapac/porysowac/uderzyc w soczewke) ..

natomiast uzywanie uv+cpl tymbardziej sensu nie ma.. polar tez odcina promieniowanie uv, choc i tak w cyfrach nie ma to znaczenia.. uzywaj filtrow kiedy wymaga tego sytuacja lub gdy chcesz osiagnac konkretny efekt.. generalna zasada - im mniej tym lepiej 8-)

dawid77
04-06-2007, 21:42
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam

PROF
04-06-2007, 21:42
Kubak dobrze mowi, UV'ki optycznie pogarszaja jakosc zdjecia, i jesli nie ma naprawde solidnego uzasadnienia (wylacznie mechanicznego) do ich stosowania lepiej nie stosowac to juz wiekszy pozytek jest z filtra skylight ktory daje lekka dominante rozowego, ale z tego skylight tez pozytek zaden jak ktos pyka do rawow z AWB

Kubak82
04-06-2007, 22:34
Kubak dobrze mowi, UV'ki optycznie pogarszaja jakosc zdjecia,

kiedys wklejalem na CB przyklady z mojej bylej s70-300 z uv'ka hoyi shmc i bez.. gdzies to caly czas powinno na forum byc.. w piekszeniu spadek jakosci widac bylo bardzo wyraznie..

oczywiscie kazdy ma inny stopien tolerancji na takie "szczegoly" i przy odbitkach 10x15 pewnie nie rzucaloby sie to bardzo w oczy, ale juz kadrowanie w ps'ie robiloby swoje..

na koniec tylko taki moral - nawet moje szkla z czasow swietnosci Zenitow i Praktic obywaly sie bez uv'ek (jedynie w gorach i to wysokich zakladalem filtry ale tam promieniowanie uv rosnie o 15% z kazdym tys. m n.p.n) i naprawde - najlepiej chroni dekielek a na soczewkach nie widac najmniejszego sladu tych nastu lat eksploatacji (najpierw przez ojca, pozniej przeze mnie).. i nic mi przez ten czas nie papralo jakosci :mrgreen:

wushu
06-06-2007, 21:55
Właśnie zamówiłem Marumi CPL DHG 72mm z Hong Kongu ze sklepu Gadget Infinity( również na ebay.com są z tego sklepu). Wyszło mnie to ok. 150 zł z przesyłką. Widzę ceny na europejskiem rynku, to różnica wychodzi dość spora. Mam nadzieję, że wkrótce dojdzie i wszycho będzie ok. :). Recenzje ten filtr ma chyba b.dobre, a w takiej cenie to tymbardziej...

Bonku5
06-06-2007, 22:04
Właśnie zamówiłem Marumi CPL DHG 72mm z Hong Kongu ze sklepu Gadget Infinity( również na ebay.com są z tego sklepu). Wyszło mnie to ok. 150 zł z przesyłką. Widzę ceny na europejskiem rynku, to różnica wychodzi dość spora. Mam nadzieję, że wkrótce dojdzie i wszycho będzie ok. :). Recenzje ten filtr ma chyba b.dobre, a w takiej cenie to tymbardziej...

Żeby nie było ci zbyt wesoło ktoś już na tym forum zamówił z Hong Kongu za podobną kwotę i okazały się podróbkami :/ Zeszła mu farba z pierścienia i miał chyba biały kolor z tego co pamiętam..

wushu
07-06-2007, 01:30
Ej, no nie strasz mnie :) Oby moj byl ok...

senner
10-06-2007, 15:12
przeczytałem pierwsze 8 stron ale nie znalazłem przybliżonej odpowiedzi na mój problem więc go przedstawiam:

[primo - jestem totalnym amatorem i początkującym - pewnych rzeczy nie wiem i nie mam zamiaru przeznaczać sum rzędu >300zł na filtr]

mam zamiar kupić filtr polaryzacyjny ale chciałbym go używać z prawie wszystkimi szkłami jakie mam dlatego chcę kupić 58mm i przejście na 52mm
mam zmiar go używać z takim szkłami:
AF:
KIT 18-55 ef-s (58mm)
Sigma 70-300 APO II macro super (58mm)

m42:

Helios-44 58 (52mm)
Mir 1 B (52mm)
Pancolar 1,8/50 (52mm)

z tego co poszukałem i poczytałem to w granicach 100~110 zł wraz z prześciem 58->52 to najprawdopodobniej kupię to:
http://allegro.pl/item203691630.html

myślę że jakosciowo mi wystarczy tylko pytanie takie:
czy AF będzie miał jakeś problemy działając z nałożonym filtrem?
[przypominam że obydwa kręcą mordką]
czy przy m42 będę musiał najpierw łapać ostrość bez fltra a później dopiero go zakładać?

jak się ma sprawa z Ev przy założonym filtrze?
zenitowe TTL poradzi sobie z tym?

theremin
10-06-2007, 15:37
W!

(...)
Helios-44 58 (52mm)
Mir 1 B (52mm)
Pancolar 1,8/50 (52mm)
(...)
myślę że jakosciowo mi wystarczy tylko pytanie takie:
czy AF będzie miał jakeś problemy działając z nałożonym filtrem?
czy przy m42 będę musiał najpierw łapać ostrość bez fltra a później dopiero go zakładać?

Sprawdź tego Pancolara, nie ma on czasem fi=49mm? (wewn.) Tak jak seria CZJ MC: Flektogon 2.4/35, Pancolar 1.8/50, Sonnar 3.5/135...

AF i pomiar światła będzie działał prawidłowo z założonym na obiektyw polaryzatorem kołowym.

Pozdrawiam.

senner
10-06-2007, 15:46
Sprawdź tego Pancolara, nie ma on czasem fi=49mm? (wewn.) Tak jak seria CZJ MC: Flektogon 2.4/35, Pancolar 1.8/50, Sonnar 3.5/135...

AF i pomiar światła będzie działał prawidłowo z założonym na obiektyw polaryzatorem kołowym.

pancolar musi być 52 bo helios ma 52 i mir ma 52 a na wszystkie 3 pasuje jedna osłona p.słoneczna
[inna sprawa że w mirze winietuje]

skoro TTL i AF będzie działał to super.. a o ile EV może taki filtr ściemniać? bo na aukcji nic nie ma napisane na ten temat..

Krzychu
10-06-2007, 15:49

Pozdrawiam.

Tyle że ten z linka jest liniowy a nie kołowy...

senner
10-06-2007, 15:51
Tyle że ten z linka jest liniowy a nie kołowy...

racja

http://allegro.pl/item203380904.html

to chyba to samo tylko kołowy :]

Krzychu
10-06-2007, 15:55
racja

http://allegro.pl/item203380904.html

to chyba to samo tylko kołowy :]

Dokładnie. Przy kołowym AF będzie działał, w przypadku M42 będzie ciemniej w wizjerze i jak dasz radę to nie będzie problemu...

senner
10-06-2007, 16:01
w przypadku M42 będzie ciemniej w wizjerze i jak dasz radę to nie będzie problemu...

nie takie rzeczy się robiło ;]

dzięki :)

PROF
13-06-2007, 18:51
Wlasnie dostarl do mnie polarek Heliopan POL -CIR Sh-PMC 77mm SLIM od Cichego ... jak tylko bedzie troszke lepsza pogoda zrobie jakies sample

Viracocha
13-06-2007, 21:12
Ja mam Heliopana 67mm SLIM i ... toż to sam miodzik.

wushu
14-06-2007, 20:17
Żeby nie było ci zbyt wesoło ktoś już na tym forum zamówił z Hong Kongu za podobną kwotę i okazały się podróbkami :/ Zeszła mu farba z pierścienia i miał chyba biały kolor z tego co pamiętam..

Dostałem dziś ten filtr Marumi. Mam nadzieję, że Twoje słowa się nie sprawdzą w moim przypadku. Sklep chyba jest porządny, filtr też wygląda solidnie, i działa jak należy...W Polsce też można podróby kupić, więc nie jestem do końca takim przeciwnikiem zakupów gdzieś z Chin czy Japonii.

sergi
15-06-2007, 09:44
no właśnie odnośnie tych podróbek...

który internetowy sklep w PL lub sprzedawce z allegro polecacie? dobre ceny i w 100% oryginał polar B+W?

TomS
15-06-2007, 12:25
Ja wczoraj zamówiłem sobie polara B+W w Pstryku

Shadow
15-06-2007, 13:27

który internetowy sklep w PL lub sprzedawce z allegro polecacie? dobre ceny i w 100% oryginał polar B+W?

Ja kupowałem Marumi polar tutaj http://www.raysfoto.pl/
Nie są to ceny jak z Hong Kongu ale napewno oryginały.

adalbert
15-06-2007, 13:29

kupowałem tutaj: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2185716 - pełen profesjonalizm

RafalR
15-06-2007, 17:06
Ja kupowałem Marumi polar tutaj http://www.raysfoto.pl/
Nie są to ceny jak z Hong Kongu ale napewno oryginały.
Też polecam. Kupowałem u nich osobiście w Poznaniu. Bardzo sympatyczny sprzedawca, który zna się na tym co sprzedaje. Proponował nawet żebym za bardzo nie spieszył się z zakupem tylko przyjechał ze swoim aparatem, szkłami i potestował przed sklepem.

Vitez
15-06-2007, 22:33

Ja wczoraj zamówiłem sobie polara B+W w Pstryku

O ile dobrze pamietam to 3x B+W UV MRC 77mm, 2xB+W UV MRC 58mm, 1x B+W CIR-POL MRC 58mm bralem w pstryku. Dobre ceny, oryginaly, zero problemow.

sal
01-07-2007, 17:02
Ja wczoraj zamówiłem sobie polara B+W w Pstryku Ceny niby niższe niż na http://www.sklepfotograficzny.pl , ale koszta dostawy zabijają zysk na niższych cenach :-(

senner
02-07-2007, 13:04
[tekst profilaktyczny ku przestrodze i dający do myślenia :]

wczoraj byłem w stodole i patrzałem sobie za statywem (oczywiście sherpy 600 nie było - 450 tylko) i zaglądałem też do stoiska gdzie cała jedna ścianka była zawieszona filtrami głównie HOYA. okiem przygądałem się horrendalnie drogim (jak dla mnie) tripodom manfrotto a uchem śledziłem konwersację brzmiącą tak:
-po ile jest ten filtr polaruzacyjny hoya fioletowy na 58?
-130

a wystarczy przjrzeć na allegro odpowiednią kategorię i okaże się że wraz z przesyłką ten sam filtr można nabyć za nie całe 110..
wnioski?

:]

g_w
04-07-2007, 19:51
Chce kupic filtr polaryzacyjny 67mm Hoya. Pierwotnie mial to byc HMC taki mailem na obiektywie kitowym bylo ok. Teraz zmienilem puszke obiektyw rowniez na tamrona 17-50, no i trezba zakupic polar. Natknalem sie na cos takiego :
FILTR Hoya PRO1 DIGITAL

jak to sie ma do HMC ?

solti
04-07-2007, 21:05
jak to sie ma do HMC ?
To jest taki SHMC pod inna nazwą. Zresztą widać to po opakowaniu - oba mają dużo czarnych elementów:-D

g_w
04-07-2007, 21:41
To jest taki SHMC pod inna nazwą. Zresztą widać to po opakowaniu - oba mają dużo czarnych elementów:-D
to warto dac 20zl wiecej ?

solti
04-07-2007, 21:46
to warto dac 20zl wiecej ?
PRO1/SHMC mają więcej powłok, więc na pewno są lepsze. Weź tylko pod uwagę, że ten PRO1 to wersja slim (w każdym razie ja nie spotkałem się z inną wersją PRO1) i nie ma gwintu umożliwiającego nakręcenie dodatkowego filtra od przodu/założenie dekielka na obiektyw.
Sam musisz zdecydować, czego potrzebujesz. Sama jakość optyczna PRO1 będzie trochę lepsza od HMC.

thinredline
07-07-2007, 10:57
czy nie wydaje Wam sie, że wydawanie kwot rzędu 300zł i więcej za filtr to lekka przesada?

Viracocha
07-07-2007, 11:15
czy nie wydaje Wam sie, że wydawanie kwot rzędu 300zł i więcej za filtr to lekka przesada?
Nie przesada, bo, niestety, ceny dobrych filtrów polaryzacyjnych na tym poziomie się kształtują. Jeśli więc potrzebujesz porządnego polara do porządnego szkła, to musisz wydać te około 300PLN.

Vitez
07-07-2007, 19:59

Kiedys mi sie wydawalo ze tak. Kupilem tani filtr. Potem mialem okazje pozyczyc drogi filtr i porownac (nie testowo, zyciowo fotki w terenie) i kupilem drogi filtr. Wiec w sumie wydalem wiecej niz moglem, gdybym od razu kupil pozadny filtr.
Wiec to jest dopiero lekka w rozrzutnosci przesada kupic najpierw tani, przekonac sie ze jest do pupy i dopiero kupic wlasciwy.

Dorn
07-07-2007, 21:15

Tez sie z tym nie zgodze. Mam "polara" HAMA i w zasadzie obojętnie jak by nim krecił, zawsze jest tak samo, a jakosć zdjecia (subiektywnie) jest zawsze mierna.
Przez chwile miałem okazje załozyc polara B+W i zobaczyłem, ze rzeczywiscie taki filtr działa i nie masakruje jakości zdjecia.
Teraz zbieram na takiego - niestety 416PLN, ale k...a uskładam :twisted:

sal
07-07-2007, 22:29
Nie.
To samo myślisz o tych, którzy kupują obiektywy za 6k albo więcej?

PROF
08-07-2007, 00:23

ja wydalem na swojego 580 zeta i nie uwazam tego za przesade, chocby dlatego ze filtr to zauwazalny elelemnt ukladu optycznego partu (a na tym sie nie oszczedza) i chocby dlatego ze tylko lepsze i drozsze filtry maja porzadne powloki kotre sie normalnie czysci w przypadku zabrudzenia (ktore predzej czy pozniej napewno nastapi)

P.S. pomijam fakt redukcji flar i reflexow, i utraty swiatlosci, co pw rzypadku posiadania jasnych szkielek tez jest (troche ale jednak) istotne

thinredline
08-07-2007, 12:41
Nie.
To samo myślisz o tych, którzy kupują obiektywy za 6k albo więcej?

Wrażenie subiektywne :D
Mam akurat Elkę 400 ale to przynajmniej czuję w ręce :wink:

Diabeł
09-07-2007, 15:45
Po przeczytaniu całego postu o filtrach polaryzacyjnych, nasunęło mi się kilka pytań które pomogą mi wybrać filtr o średnicy 77mm, który będzie dokręcany na 17-40 przy 30D i analogu 33.
Pod uwagę ostatecznie biorę filtry B+W MRC slim oraz Marumi ( aktualnie w Raysfoto mają najtaniej).
Marumi MC-WPC Slim -352 zł 10 powłok
Marumi CPL DHG – 352 zł 8 powłok
B+W MRC slim -475 zł ???? powłok
Jak to jest z filtrami Marumii ich łatwą podatnością na zarysowania. Czy wymienione filtry Marumi, rzeczywiście są slim i nie ma winiety przy ogniskowych poniżej 20mm. Czytałem gdzieś, że to slim to jest dodawane przez dystrybutora tych filtrów, których oprawa ma 5mm grubości, więc niewiele mniej od B+W w oprawce F-Pro.
Czy warto dopłacić 123 zł do filtra B+W? Kilka osób pisał, że przesiadło się z filtrów Hoya na B+W i byli bardzo zadowoleni. Czy jest ktoś może kto przesiadł się z Marumi na B+W i może coś o różnicy pomiędzy jakością tych filtrów napisać?

thinredline
09-07-2007, 18:33
czy w takim razie cos posredniego w stylu hoya hmc bedzie rozsadnym wyborem? naprawde wydawac 4 stowki na male kolko ze szkielkiem mi szkoda ;)

Huckerfire
10-07-2007, 00:00
Filtry Hoyi nie są aż tak drogie a warte wydania paru groszy więcej niż na inne szkiełka. Wiele osób narzeka na czyszczenie tych filtrów lecz łatwo w sieci znaleść parę praktycznych porad - tj. np. używanie ściereczki z mikrowłóknami. Ja swego czasu używałem Hoye i zawsze byłem bardzo zadowolony z rezutlatów, więc jak mogę to polecam.
A o filtry niestety trzeba dbać!

Diabeł
10-07-2007, 00:23
tylko że Hoya w foto plus jest droższa od B+W
A te filtry Hoya to są slimy?

ErnestPierwszy
11-07-2007, 12:17
Miał ktoś z Was fizycznie na obiektywie filtr marumi i b+w lub heliopan?

Kupiłem b+w i się rozpadł, więc zastanawiam się nad marumi lub heliopanem lub nawet ponownie b+w.

Tylko czy ktoś to z Was fizycznie stwierdził, że TAK widać różnicę pomiędzy marumi a b+w...

Już wydałem kasę na B+W 77 mrc slim więc kwoty do 550 zł mnie nie przerażają. Chodzi o fizyczne właściwości samego filtra >> w praktyce a nie w marketingowej teorii.

Shadow
11-07-2007, 14:09
Marumi MC-WPC Slim -352 zł 10 powłok
Marumi CPL DHG – 352 zł 8 powłok
Jak to jest z filtrami Marumii ich łatwą podatnością na zarysowania. Czy wymienione filtry Marumi, rzeczywiście są slim i nie ma winiety przy ogniskowych poniżej 20mm.

Mam któryś z tych modeli. Nie pamiętam teraz dokładnie nazwy. Na 17-40 nic nie winietuje, ale na cropie to daje 28. Zarysowań też nie zauważyłem. Marumi to solidna firma tak, że nie ma mowy o jakiejś amatorszczyźnie. Czy chcesz dopłacić parę złotych do B+W to raczej kwestia nazwy marki na Twoim obiektywie :)

arturs
15-07-2007, 13:09
Witam..
A jak mam pytanko odnośnie filtrów Marumi..
Czym się tak naprawdę różnią filtry CPL DHG 77mm (http://www.transit.pl/shop.php?a=opis_prod&id=MAR-cpldhg77&categorie=167) i CPL MC 77mm
(http://www.transit.pl/shop.php?a=opis_prod&id=MAR-cplmc77&categorie=167) - z opisu jakoś nie wynika czemu DCH jest dedykowana do cyfry, na raysfoto jest napisane "Filtry Marumi w wersji podstawowej powlekane są 2, a filtry w wersji oznaczanej "MC" 8 powłokami przeciwodblaskowymi MC (Multi - Coated)." i generalnie na raysforo nie ma w ogóle opisu filtrów DHG..
Czy Ktoś może napisać czym się różnią.
Pozdrowienia
Artur

Bugsy
15-07-2007, 14:19
http://cyberfoto.pl/acyfrowe/t-63461.html

thinredline
22-07-2007, 08:07
Zakupilem Hoye hmc.
1 wrazenia: wydaje sie lepsza niz poprzedni filtr standardowy hama na kicie :mrgreen:

dylu
22-07-2007, 10:46
Panowie a ja mam pytanie. Czy warto kupować filtr polaryzacyjny za 300 zł do kita (18-55)? - bo ten filtr przewyższa wartość szkla. Poki co mam kita bo przedemna kilka innych wydatkow (430ex, 50mm 1,8, grip) zanim pozwole sobie kupic dobre szklo z gatunku szerokokątnych.
Przegladalem allegro i HAMA cenowo jest do przyjecia ale z tego co sie tu naczytalem to nadaje sie tylko zeby kaczki na wodzie nią puszczać - wiec jaka alternatywa ??
Cena do ok 130 zł
dzieki

arturs
22-07-2007, 11:23
Szkło zmienisz a filterek zostanie.. zresztą kit na szerokim nie jest taki najgorszy.. do krajobrazów się nadaje.. jak kupisz ten najtańszy to potem kupisz drugi raz ten droższy czyli koniec końców wyjdzie cię 300+130+nerwy ;).. z drugiej strony jak zamierzasz w przyszłości kupić jakieś szerokie szkło to wcale średnia filtra z kita nie musi pasować do nowego szkła (a nawet prawie na pewno z kita będzie za mały). Ale jak nie zamierzasz kupować szerokiego szkła za kilka miesięcy a raczej parę lat to moim zsaniem lepiej kupić sobie coś lepszego i mieć spokój niż się niepotrzebnie wkurzać

Pozdrawiam
Artur

dylu
22-07-2007, 11:35
szerokie szklo chce kupic na drugi rok wiec zaraz po nim bede chcial dokupic polara.
Wiec http://www.allegro.pl/item217343549_filtr_polaryzacyjny_58_hoya_cir_pol_ hmc_58mm_f_vat.html
cos takiego powinno byc chyba optymalonym rozwiazaniem.
chyba ze dalej błądze? :confused:

arturs
22-07-2007, 13:19
A wiesz już jakie chcesz to szerokie kupić (w sensie średnicy filtra) ?
Bo może bardziej opłaca się kupić większy pożądny filtr i redukcję na średnicę kita?

Pozdrawiam
Artur

thinredline
22-07-2007, 14:59
A wiesz już jakie chcesz to szerokie kupić (w sensie średnicy filtra) ?
Bo może bardziej opłaca się kupić większy pożądny filtr i redukcję na średnicę kita?

Pozdrawiam
Artur

opłaca się kupić redukcję, koszt około 30zł

dylu
22-07-2007, 21:46
jeszcze nie mam sprecyzowanych planow co do szerokiego

neko
25-08-2007, 11:47
co polecacie bardziej? HOYA czy B+W?
oba filtry za cenę 270zł

http://allegro.pl/item228262187_hoya_hmc_super_pro1_58mm_58_polaryza cyjny_kolowy.html

http://allegro.pl/item227069445_b_w_polaryzacyjny_kolowy_mrc_slim_na _58mm.html

sal
25-08-2007, 12:54
B+W
Odpowiedź dlaczego, znajdziesz w wyszukiwarce (poza tym było już)

neko
25-08-2007, 18:43
B+W posiada mocowanie z przodu by przykręcić kolejny filtr?

Cyborg
25-08-2007, 20:52
B+W posiada mocowanie z przodu by przykręcić kolejny filtr?
Slim nie. Z normalną oprawą - tak.

neko
26-08-2007, 00:20
czyli za tą cenę najlepiej coś takiego?

http://allegro.pl/item229671583_b_w_pol_cir_mrc_58mm_nowy_f_vat_wars zawa_okazja_.html

krzy
29-08-2007, 07:49
MendiX napisał:
"Dzięki kolego wiec raczej cię posłucham a jak Ci sie sprawuje EF 70-200 4L? właśnie mam takie cacko kupić tylko sie zastanawiam czy nie wybrać czasem 17-40 4L bo będę sie brał za zdjęcia w kościele i boje sie ze z tym 24-70 będzie za wąsko"
O obiektywie 70-200 /4 L IS to nie w tym wątku - krótko mówiąc REWELACJA !
O filtrach może pomogą Ci wcześniejsze wpisy kolegów.

Życzę zadowolenia z dokonanego wyboru :)

LepP
29-08-2007, 10:30
B+W, wydałem z bólem 405 zł i już w pierwszym tygodniu filtr spadł z 1,5m na kamienistą plażę. Podnoszę i widzę drobniutkie jakby ryski. Dwa ruchy szmatką i zniknęły. Naprawdę solidny filtr.

neko
01-09-2007, 11:45
Czy do Canona A710IS potrzebny jest filtr wersji Slim ? czy wystarczy zwykły ?
chodzi mi o filtr polaryzacyjny B+W MRC

świstak
01-09-2007, 15:57
czy zielona hoya uv to afront dla 24-105L? Kupilem tymczasowo bo potrzebowalem na gwalt filtru, ale chetnie zastanowie sie nad czyms lepszym do powiedzmy 150pln - funkcja glownie ochronna i zeby nie stracic na jakosci obrazu, moze hoya super (te czarne?)

sniper88
01-09-2007, 16:04
czy zielona hoya uv to afront dla 24-105L? Kupilem tymczasowo bo potrzebowalem na gwalt filtru, ale chetnie zastanowie sie nad czyms lepszym do powiedzmy 150pln - funkcja glownie ochronna i zeby nie stracic na jakosci obrazu, moze hoya super (te czarne?)

To jest watek o polarach a nie UVkach;)
Srebrna Hoya powinna Ci wystarczyc:)

neko
02-09-2007, 12:34
Przeczytałem kilkanaście osatnich stron wątku i nigdzie nie wyczytałem czy do Canona A710IS wystarczy zwykły filtr B+W, czy jednak potrzebna jest wersja SLIM, a chodzi o to by nie było winetowań..
Czy ktoś mógłby doradzić?

TomS
02-09-2007, 15:05
Po co ci slim skoro to filtr do obiektywów szerokokątnych. Wystarczy ci zwykły.

neko
02-09-2007, 20:22
Po co ci slim skoro to filtr do obiektywów szerokokątnych. Wystarczy ci zwykły.

ok dzięki :)

1czarek1
05-09-2007, 07:57
Mam pytanie czy warto kupić filtr polaryzacyjny zamiennik Cokina p168 np taki http://www.allegro.pl/item231263054_filtr_polaryzacyjny_kolowy_typu_coki n_p.html czy lepiej orginał http://www.allegro.pl/item239142981_filtr_polaryzacyjny_kolowy_cokin_p_1 64.html

Janusz Body
05-09-2007, 08:11
Mam pytanie czy warto kupić filtr polaryzacyjny zamiennik Cokina p168 np taki http://www.allegro.pl/item231263054_filtr_polaryzacyjny_kolowy_typu_coki n_p.html czy lepiej orginał http://www.allegro.pl/item239142981_filtr_polaryzacyjny_kolowy_cokin_p_1 64.html

Zasada jest prosta w przypadku filtrów. Kupuj najlepszy na jaki Cię stać. Z systemem Cokina jest jeszcze łatwiej (taniej) bo jednym filtrem obsłużysz wiele obiektywów więc łatwiej przełknąć droższy filtr. Niestety z filtrami jakość przekłada się na cenę.

EDIT: Polar Cokina nie jest szczytem marzeń i do np. nakręcanego Heliopana nie sięga :(

1czarek1
05-09-2007, 08:15
chodzi mi też o to czy kupować z systemu cokin czy kupić nakręcany pytam o jakość a nie o cenę

Janusz Body
05-09-2007, 08:20
... pytam o jakość a nie o cenę

Hmmmm.... odniosłem inne wrażenie z pytania o tańsze zamienniki :)

Jedno nie wyklucza i nie zastąpi drugiego. Cokin vs nakręcany to dwa różne zastosowania. Jakość dobrych nakręcanych jest proporcjonalna do ceny (niestety). Raysfoto w Poznaniu i wszystko jasne :)

http://www.raysfoto.pl/

werek
06-09-2007, 08:19
hej

szykuje się do zakupu wspomnianego polara, pytanko kieruje do osób które ten polar posiadają: jak duża jest strata światła (ilość EV)? miałem na kicie jakiś marny polar i strata tak na oko wynosiła 2,5 EV. czy ta hoya ma lepszą przepuszczalność?

prosiłbym o jakieś konkretne wartośći, a sampelek byłby już super

z góry dzieki

jotes25
06-09-2007, 09:05
To będą jakieś zupełnie ułamkowe, niewidoczne w praktyce różnice. Pamiętam, że porównywałem kiedyś "fioletową" Hoyę z "szarą" (czyli HMC) i nie było różnic. W obu przypadkach 2eV.

Foto-Taxi
17-09-2007, 10:39
A co sądzicie o filtrach polaryzacyjnych Canona?

Janusz Body
17-09-2007, 19:20
A co sądzicie o filtrach polaryzacyjnych Canona?

Sądzimy, że polaryzują światło. :mrgreen:

BAKS
18-09-2007, 23:09
W fotoRimexie sa fitry polar sigmy np. Filtr CPL Sigma 77mm wide multi-coated pro kosztuje 579,00 to więcej niż B W. Czy sigma jest lepsza ??
Wg tego co się naczytałem na ponad 50 stronach - to Wszyscy piszą " kup za ile Cię stać - im drożej tym lepiej"
mam hoye pro 1 slim ale chciałbym zobaczyć coś innego lepszego - myślę o BW lub tej sigmie (marumi i heliopan z pewnych względów odpada )
proszę o poradę i pozdrawiam

adalbert
18-09-2007, 23:17
(marumi i heliopan z pewnych względów odpada )

marumi rozumiem, ale dlaczego heliopan :?: IMO - to najlepsze nakręcane filtry na rynku (mam porównanie z B&W - te są świetne - ale jakość oprawek jest w heliopanach lepsza - w serii PRO LINE B&W po wielu latach pojawiły mi się luzy)

amperior
26-09-2007, 12:22
Mam dylemat
chce wydac 300zl na polara i zastanawiam sie nad HOYA (77mm do 17-40L)
za ta kase jest HMChttp://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=Hoya+polaryzacyjne&id=hoyapolaryzacyjnekolowe77&sortowanie=cena#tutaj
albo PRO1 Digital ale jak czytam sobie archiwum to wynika z tego ze ten Digital to ma prawdopodobnie mniejsza przepuszczalnosc swiatla a co za tym idzie i nizsza jakosc przekazanego obrazu
co o tym myslicie? w samym tym watku byl porownywany do SHMC ale to raczej nie jest prawda (przynajmniej na HOYA nie ma o tym wogole takiej informacji ani szczegolow technicznych)

arturs
26-09-2007, 22:47
Za mało ponad 300 zł to kupisz Marumi..

amperior
27-09-2007, 09:57
to co? dokladac wiecej kasy na shmc? nie jestem pewien dostrzegalnosci roznicy w jakosci przekazanego obrazu wiec myslalem o hmc ale jest ten digital wiec wole sie upewnic by nie popelnic bledu

amperior
27-09-2007, 14:37
ok, jeszcze raz od poczatku poczytalem ten watej i jednak bedzie B&W MRC nie SLIM

MacGyver
27-09-2007, 14:51
Polecam Pro1 Digital. Co prawda kiepsko się czyści ale działa bardzo dobrze... no i jest "slim".

mirqxx
28-09-2007, 19:47
cześć, po przeczytaniu wątka pojawiły się 3 pytania (możliwe, że odpowiedzi na nie przeoczyłem:/):
1) czy do 24-70L podpiętego do 5D polarek musi być w wersji SLIM bo inaczej będzie winieta?
2) B+W MRC, Heliopan SH-PMC czy jeszcze coś innego?
3) B+W i Heliopan w wersjach SLIM nie mają zewnętrznego gwintu = brak możliwości założenia dekla (a podobno firmowe nasadki są nie teges). czy to bardzo "drażni"? jest jakaś alternatywa dla nich z gwintem?:)

makmi
09-12-2007, 12:54
Witam!

W najbliższym czasie będę kupować polara 58mm. Po przestudiowaniu forum jestem przekonana do zakupu któregoś Marumi. Chcę kupić raz a porządnie. Czy jest sens kupowania slim?

Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.

sniper88
09-12-2007, 14:30
Jezeli nie kupujesz do jakiegos ultra-szerokiego kata (a pewnie nie, skoro to ma byc 58mm), to nie ma potrzeby kupowania slim.

makmi
09-12-2007, 16:53
nie... na wiosne jedynie dokupie konwerter szerokokatny. czy w takim przypadku bedzie potrzebny slim?

terminator
11-12-2007, 18:29
Studiuję ten watek od jakiegoś czasu i nie znalazłem (może przeoczyłem) porównania filtrów NC i MRC (oczywiście B+W). Wiem, wiem: różnią się ilością powłok. No właśnie, a jeśli ilość powłok jest większa, przepuszczalność światła jest mniejsza, czy się mylę?

I jeszcze jedno. Kupiłem używany B+W na Allegro i tak się zastanawiam: przecież ktoś może zrobić taki numer, że kupuje dwa filtry, jeden za 50 zł, drugi za 400. Zamienia w nich szkiełka i ten z szyldem B+W sprzedaje jako używany w super stanie za 300. Oglądając zamocowanie szkła w pierścieniu, wydaje się, że nie jest to niemożliwe?

sokratgc
04-01-2008, 14:30
Po przeczytaniu tego wszystkiego to juz nie wiem co mam kupic do swojego tamrona 17-50 jako oslone na obiektyw.

Vitez
04-01-2008, 16:24
Po przeczytaniu tego wszystkiego to juz nie wiem co mam kupic do swojego tamrona 17-50 jako oslone na obiektyw.

To my tym bardziej nie wiemy. Twoje szkło + twój portfel = twoja decyzja 8) .
Bierz cokolwiek co zostało wymienione jako dobre w tym wątku a pasujące do twojego akceptowalnego zakresu cen.

sokratgc
04-01-2008, 23:30
A tak wlasciwie to ktory filtr lepiej sprawdzi sie jako oslona polar czy UV?

janmar
04-01-2008, 23:47
A tak wlasciwie to ktory filtr lepiej sprawdzi sie jako oslona polar czy UV?

Jako osłona jesli tak to nazwać to UV. [w DSLR]Polaryzacyjny słuzy do korekty swiatła wpadajacego do puszki.

Damiano
06-01-2008, 21:13
czy jakakolwiek seria filtrów hoya jeśli chodzi o UV jest godna polecenia?

sniper88
06-01-2008, 21:41
srebrna i czarna;)

Damiano
06-01-2008, 21:55
na czym polega dopasowanie wilkości średnicy filtra do obiektywu, jaki powinien byc jego rozmiar w przypadku gdy posiadam kitowy obiektyw w eosie 400d i czy są jakieś przejściówki zeby tez pasował do tamrona 70-300?

sniper88
06-01-2008, 22:21
Na tym ze rozne obiektywy maja rozne srednice gwintow, w ktore wkrecasz filtry. Tak sa przejsciowki. Na sam poczatek polecam google;)

janmar
06-01-2008, 23:13
na czym polega dopasowanie wilkości średnicy filtra do obiektywu, jaki powinien byc jego rozmiar w przypadku gdy posiadam kitowy obiektyw w eosie 400d i czy są jakieś przejściówki zeby tez pasował do tamrona 70-300?

Na obiektywie w okolicach przedniej soczewki jest podawana srednica oznaczona znakiem "fi" i dwucyfrowa liczba np.58.To samo jest na oprawce filtra.
Mozna stosowac redukcje gwintów tak zeby jeden filtr mógl byc stosowany w kilku obiektywach.Moze to miec zastosowanie np.w filtrach polaryzacyjnych.W innych na ogoł tracimy wtedy mozliwosc zalozenia osłony przeciwsłonecznej.Pozdrawiam.

Damiano
07-01-2008, 02:50
posiadam dwa obiektywy o średnicach: 62; 58 i z tego co się zdążyłem zorientować są dwa rodzaje redukcji do tego: 62>58 i 58>62, pytanie moje brzmi czy jeśli wybiorę drugą opcję, to czy nie wystąpi wtedy efekty winiety w momencie nałożenia na wiekszy obiektyw reduktora zmniejszającego do średnicy 58 i czy w przypadku pierwszej opcji tez mogą jakieś konsekwencje tego nastąpić. Również chciałbym się spytać jaki filtr ND i Polaryzacyjny byście polecili do kitowego obiektywu canona 400d dla początkującego?

MacGyver
07-01-2008, 07:01
... to czy nie wystąpi wtedy efekty winiety w momencie nałożenia na wiekszy obiektyw reduktora zmniejszającego do średnicy 58 i czy w przypadku pierwszej opcji tez mogą jakieś konsekwencje tego nastąpić.
W zależności od ogniskowej i budowy obiektywu. Generalizując nieco: rozwiązanie z mniejszym filtrem nadaje się tylko do teleobiektywów teleobiektywami. W drugą stronę to już rożnie. Jeśli kupisz w miarę cienką redukcję (mp. Marumi) i filtr typu slim to powinno być ok nawet z obiektywem szerokokątnym (np. KIT 18-55).

Również chciałbym się spytać jaki filtr ND i Polaryzacyjny byście polecili do kitowego obiektywu canona 400d dla początkującego?
Polar: Marumi, Hoya (HMC, lub Pro 1 Digital - ten drugi to slim)
ND: Hoya lub coś z systemu Cokin (nie musi być oryginał)

Damiano
07-01-2008, 20:04
ja posiadam obiektyw kitowy canona 18-55 mm o srednicy 68 i tamrona 70-300mm o srednicy 62 i nie wiem na która opcję się zdecydować, czy wiekszy filtr i redukcja do mniejszego obiektywu, czy mniejszy filtr i redukcja do większego, co jest lepsze?

myhair
07-01-2008, 20:43
sam obecnie jestem zainteresowany tematem. Po przeczytanie całego tego wątku i kilku innych zdecydowałem się na Marumi DHG. W przeszłości miałem do czynienia z Hoyą HMC i dwie rzeczy moge o tym filtrze powiedziec. Tak jak tu juz była mowa skandalicznie trudno się czysci, jakieś smugi zostają. A druga kwestią jest odpornośc tych filtrów. W trakcie wycieczki moja hoya miała mały wypadek i przejechała 2m po piachu ze żwirem. Efekt: urypany lakier na pierscieniu (1mm fragment), samo szkło nienaruszone. Amazing

Damiano
09-01-2008, 18:37
Ostatnio przegladałem trochę filtrów i chciałbym zebyście mi doradzili, które wybrac spośród UV i polarów. Do wyboru mam Marumi UV WPC albo B+W UV MRC, a także Marumi CPL DHG albo B+W Pol Circular MRC. Z tego co wiem to oba filtry Marumi są już filtrami slim, a jeśli chodzi o B+W to nie dość, że są droższe, to żeby były w wersji slim trzeba jeszcze dopłacić. Co o tym sądzicie i które byście mi doradzili. Czy jest jakaś znacząca różnica między Marumia a B+W wyżej opisanymi?

MacGyver
09-01-2008, 19:28
Ostatnio przegladałem trochę filtrów i chciałbym zebyście mi doradzili, które wybrac spośród UV i polarów. Do wyboru mam Marumi UV WPC albo B+W UV MRC,...
http://optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%F3w_UV.html

mathom
14-02-2008, 18:52
Witam. Wybieram się niedługo na krótkie wakacje do Egiptu. Chodzi mi po głowie zakup polara do t17-50. Wydatków związanych z takim wyjazdem jest niestety sporo, więc czaję się raczej na coś tańszego, np. fioletowa Hoya.

Co sądzicie ? Czy w ogóle warto inwestować w polara na taki wyjazd i czy ta Hoya nie pogorszy mi mocno zdjęć ?

sniper88
14-02-2008, 18:57
Czy warto inwestowac-napewno. Ja osobiscie nienawidze takiego blekitno-przepalonego nieba ktore wlasnie bez polara mozna dosc latwo uzyskac. Na jakosc nie narzekam;)

krzy
14-02-2008, 19:58
Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem B+W !!!
Masz dobry, ostry obiektyw więc nie psuj go.
Na przykład taki: "B+W CIRCULAR-POL 67 mm MRC" byłby bardzo dobry.
Fakt - są dosyć drogie, szczególnie większe średnice, ale nie masz problemów typu zakleszczanie filtra, trudności z czyszczeniem, pogorszenie ostrości itp.
http://www.olbrycht.pl/b%2Bw/filtry_bw.htm

To jest dosyć typowa średnica dla lepszych obiektywów więc pewnie użyjesz go też w przyszłości, i pewnie też z innymi obiektywami, a napewno będzie służył przez długie lata.

Radzę zainwestować w dobrej jakości filtr, niż raz kupić słaby, a później, po wielkim rozczarowaniu, kupować drugi raz lepszy, szczególnie przy takiej okazji jak wakacje w Egipcie !

Życzę wspaniałych zdjęć.

borkomar
14-02-2008, 20:32
Od Siebie proponuję Marumi - taniej od B+W a równie dobrze.
Bez polarka w słoneczne miejsca bym sie nie wybrał - bardzo polecam.

Wats0n
14-02-2008, 21:29
Polar - Marumi właśnie - uratował mi większoś zdjęc z Portugalii.
Obowiązkowo.

terminator
14-02-2008, 21:36
Polar do Egiptu? Nie za ciepło? :wink:

Oczywiście, polar wskazany - jeżeli już brać to coś z wyższej półki - B+W, Marumi.
Hoya może być, ale w lepszej wersji niż fioletowa...

Kamyczek
14-02-2008, 21:42
Polar do Egiptu? Nie za ciepło? :wink:

...

Eee, no co Ty? Noce bywają tam naprawdę chłodne :mrgreen:

Pozdrawiam

terminator
14-02-2008, 21:47
Eee, no co Ty? Noce bywają tam naprawdę chłodne :mrgreen:

Pozdrawiam

Nie strasz - też jadę do Egiptu w tym roku. Więc co? Brać polar?

Sorry za zaśmiecanie. Oczywiście biorę B+W CIR-POL.

borkomar
14-02-2008, 21:59
Nie strasz - też jadę do Egiptu w tym roku. Więc co? Brać polar?

Sorry za zaśmiecanie. Oczywiście biorę B+W CIR-POL.
Skoro go masz to chyba wiele nie waży:?:
Bez polara to sobie nie poszalejecie w dzień szczególnie tak więc chyba wsio zostało powiedziane - Tak w takie miejsca jest to chyba niezbędny filtr8)

hofi66
14-02-2008, 22:10
Zdecydowanie B+W lub Heliopan - filtry na całe życie ;) Mam do każdego szkła i to klasa sama dla siebie.

underhand
14-02-2008, 22:20
Polecam Heliopan...sprawdzony

mathom
15-02-2008, 10:19
Wiedziałem, że wpędzicie mnie w bankructwo i wyślecie żulić pod żabkę ;) Wracając do tematu, jak rozumiem taki B+W jest ok:

http://allegro.pl/item306912256_b_w_pol_cir_nc_67mm_f_vat_warszawa_o kazja_.html
?

terminator
15-02-2008, 10:32
Dobry - choć lepszy byłby taki:

http://allegro.pl/item306886863_b_w_circular_pol_mrc_67_mm_f_v_lubli n.html

SebaWolf
15-02-2008, 11:15
ja z tamronem 17-50 używałem Marumi i choć obiektyw nie zagościł u mnie na długo to zdjęcia znad morza z polarkiem bardzo przyjemne, obecnie do 24-70 tez mam Marumi ale nie miałem jeszcze okazji postrzelac tym zestawem

mathom
15-02-2008, 11:29
Jakiego Marumi dokładnie ?

SebaWolf
15-02-2008, 11:41
Jakiego Marumi dokładnie ?

Marumi DHG CPL notabene kupywany u Cichego

Shadow
15-02-2008, 11:44
Ja mam Marumi CPL DHG wąskie, dwugwintowe pod cyfrę z jonowymi powłokami. Tu masz szczegóły http://www.raysfoto.pl/

michal_sokolowski
15-02-2008, 11:49
a ja się przymierzam do zakupu "Hoya Filtr polaryzacyjny kołowy Super HMC 67 mm" - możecie mi powiedzieć jak to wpływa na ekspozycję ?
dzięki

mathom
15-02-2008, 12:17
Czyli jak rozumiem kołowe Marumi i będzie gitarka ? Możecie pokazać jakieś sample, pls ? ;)

MacGyver
15-02-2008, 14:38
http://canon-board.info/search.php

http://canon-board.info/showthread.php?t=837
:twisted:

mathom
15-02-2008, 14:44
Wszystko wiem, ale ciężko wyłowić przydatne informacje z morza ubitej piany :roll:

MacGyver
15-02-2008, 14:48
...ale ciężko wyłowić przydatne informacje z morza ubitej piany :roll:
A w regulaminie (http://canon-board.info/announcement.php?f=41&a=3) jasno stoi:

Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).

Vitez
15-02-2008, 18:21
Wszystko wiem, ale ciężko wyłowić przydatne informacje z morza ubitej piany :roll:

Kiepska wymówka...
Połączyłem.
I nie rób tego więcej.
Szukaj, czytaj, dopisuj się do wątków a nie z każdym problemikiem śmiecić nowym wątkiem :? .

koraf
15-02-2008, 18:41
A ja Wam polarka Marumi nie polecam :sad: miałem dwa 77 i 82 wersje DHG i z powodu lekko brązowego zafarbu , który dawał zamieniłam na jeden : Heliopan z redukcją i jest teraz super :mrgreen:.

werek
15-02-2008, 18:45
filtry polaryzacyjne slabej jakosci maja strate srednio 2EV, co lepsze mniejsza, w granicach 1,5ev-1ev. moj b+w mrc ma strate wachajaca sie pomiedzy 1,3-1,5 ev (trudno to ocenic). ale b+w daje jedwabista jakosc.

koraf
15-02-2008, 18:46
Witam. Wybieram się niedługo na krótkie wakacje do Egiptu. Chodzi mi po głowie zakup polara do t17-50. Wydatków związanych z takim wyjazdem jest niestety sporo, więc czaję się raczej na coś tańszego, np. fioletowa Hoya.

Co sądzicie ? Czy w ogóle warto inwestować w polara na taki wyjazd i czy ta Hoya nie pogorszy mi mocno zdjęć ?

Oprócz polarka 8-) myślę ,że nie byłoby źle zainwestować też w połówkę szarą ( 2 przesłony) :wink:

tom170
15-02-2008, 20:06
Oprócz polarka 8-) myślę ,że nie byłoby źle zainwestować też w połówkę szarą ( 2 przesłony) :wink:

W takim razie dołączę sie i ja żeby nie zaśmiecać... Jeśli narazie używam KITa a w przyszlości spodziewam sie obiektywu typu tamron 17-50 lub 28-75 i np jakis UWA ktore zazwyczaj maja 77mm to warto kupic na KIT filtr polar załóżmy 67 lub 77 i redukcje czy to raczej glupio wygląda i źle się tego używa??? i np lepiej miec oddzielny zestaw szara i polar 67mm i szara i polar 77mm a nie bawić sie w redukcje... tzn w przypadku KITa mysle o redukcji z 67 na 58 bo z 77 na 58 to nawet nie wiem czy są ;] prosze o odpowiedź...

wkarol90
15-02-2008, 20:26
witam. mam canona 400d i kit. zamierzam kupić filtr polyzcyjny http://allegro.pl/item312373099_filtr_polaryzacyjny_hoya_58mm_pl_jap an_.html .
Co o tym sądzicie??

koraf
15-02-2008, 21:01
Zacznijmy od tego ,że redukcję można użyć do polara (wersja slim) ale przy szerokim kącie może pojawić się winieta ( redukcja ma ok 5. mm + polar slim 4 mm = 9mm ) dlatego najlepiej ją stosować od 24 mm w górę ( po przeliczeniu na cropa) . W moim przypadku winieta jest bardzo minimalna ( od redukcji) na 24-70/2.8L.

Jeżeli mówimy o połówce szarej ( nakręcany nie w systemie cokin) tu jest gorzej bo nie ma wersji slim ( czyli same grubasy ;) i tu nie radzę stosować redukcji.
Jest na to sposób ...:lol: , który zastosowałem do swojego 16-35/2.8 II i jeszcze muszę tylko sprawdzić w praktyce jak to działa :?:.
Tak na marginesie najlepiej sprawdzają się redukcje o jeden stopień np. 77/72 inaczej może być problem z osłoną przeciwsłoneczną ( należy to sprawdzić przed zakupem).

tom170
15-02-2008, 22:05
Zacznijmy od tego ,że redukcję można użyć do polara (wersja slim) ale przy szerokim kącie może pojawić się winieta ( redukcja ma ok 5. mm + polar slim 4 mm = 9mm ) dlatego najlepiej ją stosować od 24 mm w górę ( po przeliczeniu na cropa) . W moim przypadku winieta jest bardzo minimalna ( od redukcji) na 24-70/2.8L.

Jeżeli mówimy o połówce szarej ( nakręcany nie w systemie cokin) tu jest gorzej bo nie ma wersji slim ( czyli same grubasy ;) i tu nie radzę stosować redukcji.
Jest na to sposób ...:lol: , który zastosowałem do swojego 16-35/2.8 II i jeszcze muszę tylko sprawdzić w praktyce jak to działa :?:.
Tak na marginesie najlepiej sprawdzają się redukcje o jeden stopień np. 77/72 inaczej może być problem z osłoną przeciwsłoneczną ( należy to sprawdzić przed zakupem).

Czyli jak dobrze rozumiem z moim 400D i kitem 18mm (28mm po cropie) przy polarze slim 67mm i redukcji do 58 nie powinno byc winiety??? ale np przy polarze + szara polowka to może być winieta ??? Chyba, że użyje cokina ??

werek
15-02-2008, 23:47
witam. mam canona 400d i kit. zamierzam kupić filtr polyzcyjny http://allegro.pl/item312373099_filtr_polaryzacyjny_hoya_58mm_pl_jap an_.html .
Co o tym sądzicie??

to jest hoya zielona (teoretycznie najnizszej klasy z serii polarow hoya), nie wiem jak u ciebie z jakoscia kit'a ale ten filtr na pewno wplynie na jakosc zdjec(poza oczywistym dzialania polara dojdzie degradacja jakosci/lekkie mydlo)

czeczot
16-02-2008, 00:23
Czyli jak dobrze rozumiem z moim 400D i kitem 18mm (28mm po cropie) przy polarze slim 67mm i redukcji do 58 nie powinno byc winiety??? ale np przy polarze + szara polowka to może być winieta ??? Chyba, że użyje cokina ??

jeżeli kiedyś*planujesz canona 50/1,4 albo 85/1,8 to możesz kupić*filtr 58, będzie jak znalazł do tych obiektywów. Z dużymi redukcjami jest kilka problemów: może nie wejść ci osłona przeciw słoneczna no i są trudno dostępne. Jeżeli nie używasz osłony to sprawdź jaki twój docelowy obiektyw ma średnice filtra i taki kup i używaj z redukcja. Co do zestawu polar + szara połówka założone jednocześnie to nie za bardzo widzę sens stosowanie tych 2 filtrów jednocześnie..... to naprawdę musiała by być jakaś ekstremalna sytuacja

tom170
16-02-2008, 01:41
jeżeli kiedyś*planujesz canona 50/1,4 albo 85/1,8 to możesz kupić*filtr 58, będzie jak znalazł do tych obiektywów. Z dużymi redukcjami jest kilka problemów: może nie wejść ci osłona przeciw słoneczna no i są trudno dostępne. Jeżeli nie używasz osłony to sprawdź jaki twój docelowy obiektyw ma średnice filtra i taki kup i używaj z redukcja. Co do zestawu polar + szara połówka założone jednocześnie to nie za bardzo widzę sens stosowanie tych 2 filtrów jednocześnie..... to naprawdę musiała by być jakaś ekstremalna sytuacja

ale jeśli dobrze rozumiem jak np robie pod slonce krajobraz to mam korzystac z polowki a jak pod kątem 90stopni do promieni to polar bo wtedy najlepiej działa ?? i jeszcze raz czy bedzie winieta czy nie jak uzyje na kicie 18mm + redukcja z filtrem 67 ?? mam 50/1.8 ale czy do portretow sie tez polar przyda ?? to moze rzeczywiscie kupic wpierw na KITa a jak bede kupowal lepsze szklo to zawsze filtr mozna dokupic...

wkarol90
16-02-2008, 21:06
Witam.
Jestem początkujący na tym forum jak i w praktyce w aparacie. Zwracam się do mądrzejszych ode mnie i mam pytanie. Posiadam Canona 400d w Kitem. Ostatnio
spodobało mi sie fotografowanie krajobrazów itp. i doszedłem do wniosku że filtr polaryzacyjny jest jednak niezbędny. Przyznam że wydałem wszystkie oszczędności na aparacik. Mam zamiar kupić ten filtr http://allegro.pl/item309007971_polar_hama_58mm_polecam_f_vat.html
Wiem że to żadna rewelacja, ale czy mogę coś z niego wycisnąć i czy znacząco wpłynie to na jakość. a może darować sobie ten filtr? proszę o rady fachowców. dzięki i pozdro :lol:

Lulu1988
16-02-2008, 22:05
No to podpadlem moderatorowi powielajac watek :oops:
Wiec tutaj napisze o co kaman ;)

Jak narazie mam zamiar przykrecic polara do C 24-105, ale w przyszlosci bedzie to takze C 10-22. Chcialbym, abyscie podpowiedzieli co nie winietuje na 10-22, ma 2 gwinty i jest JAKOSCIOWO najlepsze.
tylko.....please don't kill me

borkomar
16-02-2008, 23:18
No to podpadlem moderatorowi powielajac watek :oops:
Wiec tutaj napisze o co kaman ;)

Jak narazie mam zamiar przykrecic polara do C 24-105, ale w przyszlosci bedzie to takze C 10-22. Chcialbym, abyscie podpowiedzieli co nie winietuje na 10-22, ma 2 gwinty i jest JAKOSCIOWO najlepsze.
tylko.....please don't kill me
Jakościowo jak B+W Jest Marumi Slim DHG - cenowo jest znacznie lepszy.
Ma 2 gwinty i spokonie zaklada sie na niego zwykły dekiel.na 10mm nie winietuje:!:
Nie zastanawiałbym się - następny w razie potrzeby u mnie też będzie Marumi, mam też B+W ale nie widzę sensu przepłacania.
Pozdrawiam

krzy
16-02-2008, 23:42
Na forum faktycznie o filtrach (w tym i polaryzacyjnych) było już dużo pisane. Było dowodzone, że mogą pogarszać jakość zdjęć - szczególnie te zrobione ze zwykłej szybki, inne bardzo trudno wyczyścić, jeszcze inne dają zafarby itd.
Czyli, moim zdaniem, wybór jest prosty i nie da się oszukać fizyki i ekonomii: jeśli potrzebny jest dobry filtr to klasy B+W MRC, a jeśli nie wystarcza środków to najlepszy (czyli najdroższy) na jaki można sobie pozwolić.
I nawet najbardziej wnikliwa dyskusja nie spowoduje, że filtry HAMA będą nadawały się do nakręcenia na obiektyw! :mrgreen:

wkarol90
17-02-2008, 00:21
Na forum faktycznie o filtrach (w tym i polaryzacyjnych) było już dużo pisane. Było dowodzone, że mogą pogarszać jakość zdjęć - szczególnie te zrobione ze zwykłej szybki, inne bardzo trudno wyczyścić, jeszcze inne dają zafarby itd.
Czyli, moim zdaniem, wybór jest prosty i nie da się oszukać fizyki i ekonomii: jeśli potrzebny jest dobry filtr to klasy B+W MRC, a jeśli nie wystarcza środków to najlepszy (czyli najdroższy) na jaki można sobie pozwolić.
I nawet najbardziej wnikliwa dyskusja nie spowoduje, że filtry HAMA będą nadawały się do nakręcenia na obiektyw! :mrgreen:

dzięki. najwyżej 80zł pójdzie w błoto

Lulu1988
19-02-2008, 22:37
Czy HOYA HMC SUPER PRO1 jest lepszym czy gorszym filtrem od Marumi Slim DHG ? uwierzcie, ale w 2 najlepiej zaopatrzonych sklepach w Atenach nie ma B+W ani Heliopana :roll:

Lulu1988
21-02-2008, 15:23
A jednak sie pomylilem, znalazlem B+W i od razu zakupilem slima MRC. Z Heliopanem ciezko, ale czy jest on znacznie lepszy od B+W, czy roznicy za bardzo nie widac? Uspokujcie mnie, ze nie na darmo obieglem cale centrum Aten ;)

dentharg
21-02-2008, 15:31
Uspokajam Cię :)

Lulu1988
21-02-2008, 15:35
Juz mi ulzylo ;) Nie ma to jak grupa wsparcia CB :)

krzy
22-02-2008, 01:18
A jednak sie pomylilem, znalazlem B+W i od razu zakupilem slima MRC. Z Heliopanem ciezko, ale czy jest on znacznie lepszy od B+W, czy roznicy za bardzo nie widac? Uspokujcie mnie, ze nie na darmo obieglem cale centrum Aten ;)
Warto było biegać po Atenach!!! B+W to naprawdę super filtr, i nie sądzę żeby Heliopan był lepszy....
Tak więc ja też Cię uspokajam! :grin:

los_bananos
28-02-2008, 21:01
witam podpinam sie pod glowny watek
mam JUZ;) holder z adapterem i polowke hitecha a teraz szukam odpowiedniego filtra polaryzacyjnego, do tej pory na allegro/ sklepach internetowych wyszukiwalem jedynie filtry oryginlane cokina pasujace do holdera - okragle (chodzi o fizyczny ksztalt filtra) ale teraz natrafilem na polaryzacyjny w formie plytki wsuwanej do holdera tak jak kazdy inny filtr:
http://www.pixmania.com/pl/pl/112963/art/cokin/kreatywny-okr-g-y-filtr-p.html
no i jest nieco tanszy

co sadzicie o takim rozwiazaniu?

Janusz Body
28-02-2008, 21:10
witam podpinam sie pod glowny watek
mam JUZ;) holder z adapterem i polowke hitecha a teraz szukam odpowiedniego filtra polaryzacyjnego, do tej pory na allegro/ sklepach internetowych wyszukiwalem jedynie filtry oryginlane cokina pasujace do holdera - okragle (chodzi o fizyczny ksztalt filtra) ale teraz natrafilem na polaryzacyjny w formie plytki wsuwanej do holdera tak jak kazdy inny filtr:
http://www.pixmania.com/pl/pl/112963/art/cokin/kreatywny-okr-g-y-filtr-p.html
no i jest nieco tanszy

co sadzicie o takim rozwiazaniu?

Ktoś pomieszał zdjęcia. Cokin #164 jest okrągły zamknięty w metalowym pierścieniu z ząbkami na obwodzie.

EDIT: nawet w opisie stoi "okrągły" :)

los_bananos
28-02-2008, 21:54
ha a ja myslalem ze jak juz ktos sie pomylil to zamiasat kolowy napisali okragly;)
a juz sie cieszylem ze bedzie taniej..

los_bananos
01-03-2008, 15:12
ok to ja mam jeszcze jedna sprawe

mam uzbierane troche grosza na polar (~300zl), pomijam juz fakt wyboru konkretnego modelu chodzi mi o to co byscie poradzili ->
1. czy kupic polar cokina (tylko tu sie zastanawiam jak czesto uzywalbym kombinacji polar + np. szara polowka jesli w ogole)
2. kupic jednak polar nakrecany a system cokina uzywac tylko do reszty filtrow (polowek, pelnego szarego itp.)
3. opcja posrednia kupic polar z 'podwojnym' gwintem na ktory mozna jeszcze nakrecic adaptor cokina w razie potrzeby

fotografia to glownie krajobrazy

dzieki z gory za rady

sniper88
01-03-2008, 15:28
Polar nakrecany musi byc o niebo wygodniejszy niz Cokina, wiec jezeli kombinacja gnd+cpl nie jest u Ciebie zbyt czesta to polecalbym polara z 2 gwintami:) No chyba ze chcesz to zakladac na UWA, to wtedy jest gorzej;)

los_bananos
01-03-2008, 15:46
kurcze jak ktos jest nowy na forum to te wszystkie skroty wygladaja bardzo tajemniczo, uwa (tak sie domyslam z angielskiego) to chodzi o szeroki kat??
mam tamrona 17-50 wiec chyba nie az tak bardzo szeroko;)
a kombinacja gnd+cpl (to przynajmniej rozumiem po paru dniach czytania 'cudzych' postow;p) w ogole nie jest u mnie stosowana bo polara poki co nie mam hehe i nigdy w rece nie mialem dlatego zadaja tyle pytan ;)

czy do wspomnianego obiektywu potrzebna jest wersja slim (np marumi - taki znalazlem z podwojnym gwintem)??

sniper88
01-03-2008, 15:52
kurcze jak ktos jest nowy na forum to te wszystkie skroty wygladaja bardzo tajemniczo, uwa (tak sie domyslam z angielskiego) to chodzi o szeroki kat??
mam tamrona 17-50 wiec chyba nie az tak bardzo szeroko;)
a kombinacja gnd+cpl (to przynajmniej rozumiem po paru dniach czytania 'cudzych' postow;p) w ogole nie jest u mnie stosowana bo polara poki co nie mam hehe i nigdy w rece nie mialem dlatego zadaja tyle pytan ;)

czy do wspomnianego obiektywu potrzebna jest wersja slim (np marumi - taki znalazlem z podwojnym gwintem)??

CPL-polar, GND-polowkowy szary, uwa-ultra wide angle-czyli ekwiwalent 18mm i mniej na pelnej klatce:)
Do Tamrona 17-50 raczej nie bedzie potrzebna wersja slim-ja mam kita (18-55mm) i na 18mm mi przy 2 filtrach lekko winietuje, wiec nie ma problemu;)

los_bananos
02-03-2008, 20:12
po calym dniu na forach/allegro itp wytypowalem kilka filtrow, ale sam nie wiem do konca na jaki sie zdecydowac
najchetniej (uwzgledniajac najczestsze opinie) wybralbym polar b+w i tu pojawia sie problem:

czy filtr polaryzacyjny B+W MRC o srednicy 67mm moze kosztowac ok 310zł??
np:
http://allegro.pl/item317683381_filtr_b_w_pol_cir_mrc_67_mm_najwyzsz a_jakosc.html

jesli to pytanie wydaje sie dziwne, to od razu pisze ze takie mozna znalezc na allegro natomiast w sieci ww filtr nie schodzi ponizej 424zl !!
dokladnie ta sama pisownia nazwy, oba w wersi zwyklej (nie slim) - czy te na allegro moga byc jakies przeklamane????

spotkalem sie rowniez z pisowniami:
1. B&W Polaryzacyjny kołowy MRC 67mm E 314zl
2. B&W polaryzacyjny MRC 67mm 424zl

czym te filtry sie roznia, o tyle ze ten drozszy zapewne lepszy, a w opisach nie ma najmniejszej roznicy (zwykle wrzucony ten sam tekst o historii firmy jak i zajeb**** walorach filtra)

Vitez
02-03-2008, 20:23
jesli to pytanie wydaje sie dziwne, to od razu pisze ze takie mozna znalezc na allegro natomiast w sieci ww filtr nie schodzi ponizej 424zl !!

To coś kiepsko szukasz w tej sieci.

http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=B%26W+Polaryzacyjne&id=bwpolkolomrc67e&sortowanie=cena#tutaj

http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry-4-67/?21,B+W

Dwa znane, lubiane i polecane sklepy ze znośnymi cenami. Sam z obu zamawiałem różne filtry (chociażby wszystkie swoje B&W - część z jednego częśc z drugiego, w dużym przedziale czasu i zależnie od ceny) i akcesoria.

los_bananos
02-03-2008, 20:57
hm dzieki Vitez!
uspokoiles mnie, nic to ze na tych stronach tez bylem, tylko troche wczesniej i to szukajac filtrow marumi, echh, to biore b+w mrc i juz nie zawracam glowy
raz jeszcze dzieki wszystkim za rady!!!

Reficul
04-03-2008, 21:02
Mam dwa pytania.Czy f.polaryzacyjny powinien byc na moim canon 100-400mm jak fotografuje ptaki,a jesli tak to jaki jest najlepszy 77mm?Z gory dziekuje.

muflon
04-03-2008, 21:52
Mam dwa pytania.Czy f.polaryzacyjny powinien byc na moim canon 100-400mm
Nie! Ja też fotografuję ptaki ;-) (w pewnym sensie :mrgreen:) i wiele razy przy dobrej pogodzie skusiło mnie, żeby skorzystać z polara. Nie wiem dlaczego, ale ten obiektyw ma na niego jakąś alergię, zdjęcia robią się totalnie mydlane, pada ostrość itp. I to nie kwestia czasów - zresztą nawet gdyby, to 1/50s @400mm to dla mnie i tak normalka :) No po prostu jakoś to kurcze nie gra i tyle.

Reficul
05-03-2008, 23:11
No to juz cos wiem.Jeszcze jedno pytanko.Czy ogolnie do focenia ptakow (pomijajac canon 100-400:confused: )na innych obiektywach powinien byc f.polaryzacyjny?

Rob_Maczug
05-03-2008, 23:17
A ja dzisiaj po przeczytaniu całego tego wątku zakupiłem polaryzacyjny B+W MRC 77 mm

i się cieszę ! :-)

tom170
11-03-2008, 23:51
Przeczytałem większą część wątku i stwierdziłem, że kupię polara o średnicy 58mm gdyż nie wiem kiedy i czy wogole w najbliższym czasie będe zmieniał obiektyw a obecne obiektywy czyli KIT / sigma apo 70-300 mają 58mm średnicy a 50/1.8 bodajże 52mm więc będzie pasował do wszystkich obiektywów jak dokupie jedna redukcję... pytania zostaja takie...

1. Hoya DIGITAL PRO1 pol-cir czy marumi u Cichego... ???

Troche mi sie nie podoba kolor nieba jakoś mało przyciemnia marumi... ale ponoć hoye cieżko sie czysci... co wybrac w cenie do ok.170 zl +- 20...

2. Widziałem w cenniku Cichego Marumi za ok 135zl... jest to dobry wybór???

3. Czy np gdy jest sloneczny dzień i strata światła nie robi problemu można zostawić polara założonego ciągle i np do zdjęc w miasteczku wykorzystać go do przyciemniania nieba (architektura / zwiedzanie / zdjęcia typu tu byłem) Czy to raczej zły pomysł ???

noel
12-03-2008, 11:23
witam

mam pytanko ...jaka jest przewaga tego filtra
http://www.pstryk.pl/details:3961/b+w+pol+circular+kasemann+mrc+67mm

nad B+W POL CIR MRC ?

różnica w cenie nie wielka, a plusy?

MacGyver
12-03-2008, 11:33
2. Widziałem w cenniku Cichego Marumi za ok 135zl... jest to dobry wybór???
Tak. Ja używam polarów Hoya Pro1 Digital, bo podobają mi się efekty ich stosowania, ale czyszczenie ich to niemalże syzyfowa praca :-)

3. Czy np gdy jest sloneczny dzień i strata światła nie robi problemu można zostawić polara założonego ciągle i np do zdjęc w miasteczku wykorzystać go do przyciemniania nieba (architektura / zwiedzanie / zdjęcia typu tu byłem) Czy to raczej zły pomysł ???
Jak najbardziej dobry. Filtry polaryzacyjne nie służą wyłącznie do krajobrazu. Pamiętaj tylko że polar będzie Ci też zdejmował obicia obrazu z szyb i innych odbijających światło powierzchni, więc przed naciśnięciem spustu migawki popatrz czy w całym kadrze wszystko wygląda tak jak chcesz.

tom170
12-03-2008, 14:38
Tak. Ja używam polarów Hoya Pro1 Digital, bo podobają mi się efekty ich stosowania, ale czyszczenie ich to niemalże syzyfowa praca :-)

Mam to rozumieć tak, że polecasz tą HOYE ??? Bo mi sie własnie efekt z marumi jakoś nie widzi... jakby za słabo działał.... przynajmniej z tego co widzialem gdzies na stronce...

Maja tak wszystkie pol-cir marumi ???

robert557
12-03-2008, 14:42
Witam

prześledziłem ten wątek bo nadszedł czas na zakup filtra jest tu spora dawka informacji (co nie zawsze pomaga ) i totalnie zgłupiałem na początku planowałem zakup czegoś taniego lecz wszyscy odradzacie (może słusznie ) i teraz nie mam pojęcia co kupić do 400D +kit +sigma zoom 18-125 1:3,5-5,6 DC proszę o radę bo niestety nie mam doświadczenia w zabawie z filtrami ;-)

Pozdrawiam Robert

400D +kit+EF 28-80 +sigma zoom 18-125 1:3,5-5,6 DC +SPEEDLITE 430EX +2x 1GB kingstin

terminator
12-03-2008, 15:59
Przeczytaj jeszcze raz.

Jest tam gdzieś napisane:

"...najdroższy na jaki Cię stać".

noel
12-03-2008, 19:53
powtórze pytanie

witam

mam pytanko ...jaka jest przewaga tego filtra
http://www.pstryk.pl/details:3961/b+w+pol+circular+kasemann+mrc+67mm

nad B+W POL CIR MRC ?

różnica w cenie nie wielka, a plusy?

terminator
12-03-2008, 20:23
Filtry Kasemann są przeznaczone dla najbardziej wymagających użytkowników. Najwyższa półka B+W. Jeśli przeczytałeś ten wątek, to wiesz, co jest ważne: współczynnik polaryzacji, współczynnik utraty światła, budowa (odporność na uszkodzenia, zarysowania, łatwość czyszczenia, wpływ na ostrość zdjęć). Ten segment filtrów (Kasemann MRC) ma wg producenta lepsze "osiągi" od MRC i NC. Podejrzewam, że dla przeciętnego użytkownika różnice pomiedzy Kasemann MRC i MRC będą niezauważalne.

noel
12-03-2008, 20:49
czyli warto doplacic 50zl ?

terminator
12-03-2008, 21:08
czyli warto doplacic 50zl ?

Mam MRC na obiektywy 77mm, Kasemann MRC na obiektywy 58mm (tylko dlatego Kasemann, bo się trafił używany za 140 zł). Wyżej przytoczona wypowiedż: "...najdroższy na jaki Cię stać" odzwierciedla zależność jakości do ceny. Więc sam sobie odpowiedż na pytanie:

- jak bardzo jakość została podniesiona przez producenta za kwotę 50 zł?

Moim zdaniem tak niewiele, że nie zauważysz tego. No może zauważysz - za 50zł, jest ładny złoty napis KASEMANN

Bystry
15-03-2008, 14:28
Witam

Mam w planach kupno d30 z tamronem 28-75mm f2.8 (67mm) i chciałbym na początek jakiś tani filtr polaryzacyjny (oglądając zdjęcia z takimi filtrami stwierdziłem, że przyda się :D

Niestety cały wątek jest przeogromny i prawie niemożliwy w przeczytaniu :/
Najpierw pytanko na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi: czym się różni filtr polaryzacyjny kołowy od zwykłego?
Jaki filtr wybrać do dajmy na to ok 120zł? Sprzęt będę raczej kupował w US (mile widziane linki do jakiegoś taniego sklepu...)

Dodatkowo myślałem o jakichś filtrach połówkowych - na pewno szary i może jakiś jeden kolor... Czy warto inwestować w system Cokin? Jak jest z jakością takich filtrów po 40 zł na allegro? http://allegro.pl/item324847502_filtr_szary_polowkowy_typu_cokin_p_n d4_121m_fv.html

Pozdrawiam!

CFR
15-03-2008, 15:00
Witam!

Znalazlem w sieci filtry trzech roznych firm. Kazdy z nich w podobnej cenie. Jeden Hoya jak zauwazylem reklamuje sie w tytule "TTL AF".
Czy moge prosic fachowcow o pomoc w wyborze :)

PZDR

sniper88
15-03-2008, 15:44
Witam!

Znalazlem w sieci filtry trzech roznych firm. Kazdy z nich w podobnej cenie. Jeden Hoya jak zauwazylem reklamuje sie w tytule "TTL AF".
Czy moge prosic fachowcow o pomoc w wyborze :)

PZDR
A co to za filtry. Polar? UV? Polowki?;) No i Cokin nakrecany czy płytka?

Kolaj
15-03-2008, 15:48
Z tych, które podałeś to Marumi, Heliopan albo B+W ;)

CFR
15-03-2008, 17:18
@sniper88 w tytule jest napisane, ze chodzi o fitr polaryzacyjny ;)
Znalazlem cos takiego:
Hoya (http://cgi.ebay.fr/Le-Filtre-Hoya-polarisant-circulaire-58mm-58_W0QQitemZ160217265837QQihZ006QQcategoryZ157720Q QtcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)
Hama (http://cgi.ebay.fr/Hama-Filtre-polarisant-circulaire-UV-49-52-55-58-NEUF_W0QQitemZ270217535907QQihZ017QQcategoryZ15772 0QQtcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)
Cokin (http://cgi.ebay.fr/FILTRE-POLARISANT-CIRCULAIRE-COKIN-58mm-CPL-58-mm_W0QQitemZ360030619867QQihZ023QQcategoryZ74907QQ tcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)

PZDR

sniper88
15-03-2008, 18:12
A sorry, na tytul tylko rzucilem okiem:mrgreen:
Z tych trzech zaden;) Jak juz to fioletowa hoya-110zl:)

CFR
15-03-2008, 20:39
Dzizzzz, ja tu mam wszystko po francusku a Ty mi tu rzucasz kolorami ;)
Ok, dzieki za rade, jak znajde to tu wrzuce i napiszecie mi czy znalezisko jest ok czy raczej do diupy :)

pzDR

CFR
15-03-2008, 21:59
Z tego co doczytalem to:

Seria szara wielopowlokowa HMC, transmisja swiatla >97%

Seria czarna wielopowlokowa Super-HMC transmisja 99.7%

Znalazlem takie cos:

1. Pierwsza Hoya (http://cgi.ebay.fr/KENKO-HOYA-58-mm-Pro1D-Pro1-D-CPL-PL-Filtre-POLARISANT_W0QQitemZ170077087798QQihZ007QQcategory Z74907QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQ_trksidZp1638.m118. l1247QQcmdZViewItem)
2. Druga Hoya (http://cgi.ebay.fr/NEUF-Hoya-58mm-58-mm-Super-HMC-CPL-Filtre_W0QQitemZ120230874013QQihZ002QQcategoryZ105 074QQtcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem )
3. Trzecia Hoya (http://cgi.ebay.fr/Hoya-Filtre-58mm-CIR-POLARIZING-Filter-CPL-58-mm-fr_W0QQitemZ140213548729QQihZ004QQcategoryZ157720Q QtcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem)
i badz tu madry :P

Inne spojrzenie, artykuly z jednego sklepu cena prawie ta sama:
Hoya I (http://www.hk-digi.com/index.php?main_page=product_info&cPath=76_83_177&products_id=693)
Hoya II (http://www.hk-digi.com/index.php?main_page=product_info&cPath=76_83_164&products_id=617)

PZDR

sniper88
15-03-2008, 22:06
Ta ostatnia to jest wlasnie fioletowa, o ktorej pisalem:mrgreen:
Ogolnie to kupuj najlepszy (w przypadku Hoyi najdrozszy;) ) filtr na jaki Cie stac, chyba ze potrzebujesz do np. Kita, to wtedy w/w seria fioletowa wystarczy:)

terminator
15-03-2008, 22:53
Filtry Cokin pod względem jakości - OK. Wymagają dodatkowego uchwytu z ramką nakręcanego na obiektyw. Główne zalety - nie winietują przy szerokim kącie, przy filtrach połówkowych można przesuwać je w uchwycie dopasowując filtr do kadru. Filtry kołowe nakręcane na obiektyw są bardziej praktyczne w użytkowaniu - nie ma konieczności odkręcania filtra każdorazowo przy pakowaniu sprzętu np. do plecaka.
Za 120 zł - ja bym kupił B+W NC.

marfot
15-03-2008, 23:16
Różnicę pomiędzy Pro1 Digital (pierwsza) a Super HMC (druga) będzie wykryć trudno. Tylko te bierz pod uwagę. Ja kupiłem Pro1 Digital bo jest to filtr slim (cienki) a używam go do szerokiego kąta. Ten filtr daje bardzo ładny głęboki błękit bez fioletowego zafarbu.

CFR
16-03-2008, 00:33
Ok bardzo Wam dziekuje za rady, juz wiem co i jak i dlaczego :)
Zdecydowalem sie na Hoya Pro1 Digital Pro1D :-D

PZDR

Bystry
16-03-2008, 00:35
No ale właśnie te po 40 zł to nie są Cokin tylko jakieś odpowiedniki (niby wysokiej jakości...)... Jak to jest?

Dzięki za odpowiedź ;) Pozdro z osiedla Wanda :D:D:D

terminator
16-03-2008, 00:56
No ale właśnie te po 40 zł to nie są Cokin tylko jakieś odpowiedniki (niby wysokiej jakości...)... Jak to jest?

Dzięki za odpowiedź ;) Pozdro z osiedla Wanda :D:D:D

Powiem tak: nauczyło mnie życie, żeby dziadostwa nie kupować, jeżeli byłby to super zamiennik - nikt nie kupiłby oryginału.

"Pozdro z osiedla Wanda":?:

o ssso chozzzi?
mieszkasz na moim osiedlu, czy za dużo wypiłem i nie ku-mam?

mor_feusz
18-03-2008, 20:25
Witam no i ja stanalem przed zakupem CPL. Czytam i czytam. mam 24-105 czyli potzrebny mi filtr o srednicy 77mm. Jak mniemam B+W MRC i nie ogladac sie na nic innego (budzet jest ~[w uniwersalnej walucue] 150-200$)

koraf
18-03-2008, 22:04
Witam no i ja stanalem przed zakupem CPL. Czytam i czytam. mam 24-105 czyli potzrebny mi filtr o srednicy 77mm. Jak mniemam B+W MRC i nie ogladac sie na nic innego (budzet jest ~[w uniwersalnej walucue] 150-200$)

Możesz spoko kupować wersję normalną B+W MRC , z 350d nie będziesz miał winiety ale na FF to już tylko wersja slim.

mor_feusz
19-03-2008, 15:49
http://www.wilkinson.co.uk/store/product.php?productid=17059&cat=513&page=1 czyli taki mam sobie kupic. Tak wiec zaczne sie rozgladac

sj_sj
20-03-2008, 12:13
Jaki filtr do 100 PLN by niebko ładnie przyciemniało byście polecili na Canona 28-135 IS USM? Żeby i osłonę można było przykręcić, a więc dwugwintowy

Sebastian

dentharg
20-03-2008, 12:51
Nie zawracaj sobie głowy takim tanim filtrem;
1: jakość wykonania, 2: jakość optyczna, 3: czyszczenie.
Kupując w HK B+W filtry w oprawie F-Pro masz doskonałą jakość i właśnie gwint.

Z najtańszych jakie bym w ogóle zakręcał to Hoya, ale chyba polara w cenie do 100pln nie znajdziesz.

MacGyver
20-03-2008, 13:20
Jaki filtr do 100 PLN by niebko ładnie przyciemniało byście polecili na Canona 28-135 IS USM? Żeby i osłonę można było przykręcić, a więc dwugwintowy
Jeśli do DSLR z cropem to najtańszy sensowny filtr to Hoya Standard (filetowa), za 130 - 140 zł. Na pełnej klatce, z osłoną może być już problem, bo jest to standardowej wysokości filtr i po wkręceniu w niego osłony, na @28mm może pojawić się winietowanie.

sj_sj
20-03-2008, 15:01
Jeśli do DSLR z cropem to najtańszy sensowny filtr to Hoya Standard (filetowa), za 130 - 140 zł. Na pełnej klatce, z osłoną może być już problem, bo jest to standardowej wysokości filtr i po wkręceniu w niego osłony, na @28mm może pojawić się winietowanie.

do eosa 400d.

Foto-Taxi
21-03-2008, 23:11
jaki filtr polaryzacyjny (72 mm) polecacie do krajobrazów?
interesuje mnie tylko jakość, cena nie jest istotna.

noel
22-03-2008, 10:37
http://www.wilkinson.co.uk/store/product.php?productid=17059&cat=513&page=1 czyli taki mam sobie kupic. Tak wiec zaczne sie rozgladac

a może tu
http://allegro.pl/item333343707_bogutti_b_w_77_pol_cir_mrc_okazja_lo dz.html
kupiłem tam swój 67mm i można się jeszcze potargować :)

Vitez
22-03-2008, 12:16
jaki filtr polaryzacyjny (72 mm) polecacie do krajobrazów?
interesuje mnie tylko jakość, cena nie jest istotna.

Heliopan.

ewa_olsztyn
22-03-2008, 13:07
Mam BW 77 slim KSM C-POL MRC (napis na otoczce). Ja się nie znam, ale kolega mi polecił. Jak go czyścić, żeby mu krzywdy nie zrobić?

janmar
22-03-2008, 13:58
Mam BW 77 slim KSM C-POL MRC (napis na otoczce). Ja się nie znam, ale kolega mi polecił. Jak go czyścić, żeby mu krzywdy nie zrobić?

Delikatnie :lol: .A tak na serio,to ja stosuje głównie: gruszkę, Chuch i sciereczke z mikrofibry do optyki.Jesli byłby mocno poplamiony to eclipse i
microfibra.Z braku powyzszego Ludwik.Z płynami przy polarze to ostroznie bo jak sie cos by dostało miedzy szkła ,to moze byc ciekawie.Pozdrawiam :-)

mathom
22-03-2008, 14:19
Za Waszą poradą kupiłem na wyjazd do Egiptu Marumi DHG do mojego tamiego. Tani nie był, ale jestem bardzo zadowolony. Przeżył pustynie, morze i inne atrakcje. Czyściłem prawie co 2 dzień (drobny piasek i pył, krople słonej wody). Nie wiem jak inne filtry, ale ten czyści się rewelacyjnie zwykłą wodą. Ostrość wyśmienita, praktycznie zero flar i odblasków, nawet pod ostre słońce. Polecam!

C80
24-03-2008, 16:55
Nie będę się rozpisywał. Jakiego polara polecicie do Canona 70-200 f/2.8 L (gwint 77 mm)? Z przeznaczeniem na mecze piłkarskie, jasne koszulki, słoneczny dzień. Oczywiście w rozsądnej cenie, poniżej 200 zł.

Vitez
25-03-2008, 11:44
Nie będę się rozpisywał. Jakiego polara polecicie do Canona 70-200 f/2.8 L (gwint 77 mm)? Z przeznaczeniem na mecze piłkarskie, jasne koszulki, słoneczny dzień. Oczywiście w rozsądnej cenie, poniżej 200 zł.

Nie będę się rozpisywał - żadnego, zwiększ budżet.

MacGyver
25-03-2008, 11:51
Jeśli 77 mm do 200 zł to jedynie Hoya Standard (fioletowa) (http://allegro.pl/item333112499_filtr_hoya_polaryzacyjny_kolowy_m_77 _w_w.html). Filtr daleki od ideału, ale można przyjąć że nie będzie straszliwie demolował jakości zdjęć.
Kupując polarka do swojego 70-200/4 L wybrałem właśnie taki, przyjmując założenie (które w praktyce się sprawdziło) że nie będę go zbyt często używać wybrałem właśnie taki.

C80
25-03-2008, 12:10
OK. Zatem jaki bez ograniczen cenowych? Miałem nadzieję, że jednak poniżej 200 się trafi.

MacGyver
25-03-2008, 12:14
Bez ograniczeń, ale wciąż w rozsądnej cenie:
http://allegro.pl/item328871599_marumi_cpl_77mm.html
http://allegro.pl/item331100582_b_w_pol_cir_nc_77_mm_jakosc_za_rozsa dna_cene.html
http://allegro.pl/item332096970__hoya_pol_cir_pro_1_digital_77mm_f_v at_lodz.html

C80
25-03-2008, 18:07
MacGyver, gdybyś ty sobie kupował który z tych trzech byś polecił? B+W?

an_zak
25-03-2008, 21:16
Może i nie jestem MacGyver, ale ostatni :)

lukasz b
01-04-2008, 17:08
pozwole sobie powrocic do problemu Cokina, jak to jest z polarem (ktory ma metalowy pierscien z zabkami :) ) chce=potrzebuje=musze nabyc polar, na 17-85 miałem kiedys filtr Marumi(77) i mam do dzis B+W(52), i jak bym kupował na wczesniej wspomniany obiektyw to TYLKO B+W(67) ale cena na allegro troche mnie przerazila, a poki co nie stac mnie na niego. I zastanawia mnie polar Cokina... ktos mial, ma i moze cos napisac o nim??

prosze pomocy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kadir
01-04-2008, 18:07
ja za 220 wyrwałem Marumi CPL DHG ;-) w wersji 77mm ;-)
B+W nie ma powłok,samą nazwą firmy się nie kieruj bo to niczego nie rozwiąże :)

terminator
02-04-2008, 12:21
...B+W nie ma powłok...

Że co niby:confused:

noel
02-04-2008, 14:15
..........B+W nie ma powłok.....

kurcze , ale kichę kupiłem:-( :wink:

Tomek W.
04-04-2008, 16:36
Witam.
Mam do Was pytanie i nie linczujcie ze nie doczytalem :-), jak cos podeslijcie linka jesli taki temat juz byl poruszony.
Jestem szczesliwym posiadaczem 40D + T17-50 i robie glownie zdjecia plenerowe plus architekture z racji zawodu, ale oczywiscie obiektyw wykorzystuje do ogolnej reporterki, zdjecia mojego psa w akcji czy zycia parkowo lesnego :). Takze jasnosc i ostrosc zdjec jest dla mnie jakims tam priorytetem. Mojego tamrona kupilem z filtrem UV dedykowanym do niego. Ale chcialbym kupic filtr polaryzacyjny, poradzcie jaki? Cena az tak nie gra roli wazne zeby jakosc byla na poziomie. Czy istnieje taka mozliwosc ze zdjecia przy uzyciu polara nie beda ciemniejsze w sensie takim ze no ok, np niebo zyskuje bo jest ciemniejsze ale za to dol wtedy tez ciemnieje czego bymnie chcial, no i ogolnei nie chcialbym ze zdjecia byla ciemniejsze, dlatego interesuje mnie jak taki filtr stosowac zeby nie tracic na jakosci kadru.

Tomzozo
04-04-2008, 17:58
Hej,
Czy można nakręcać jeden filtr na drugi np: polaryzacyjny na UV? ma to jakieś znaczenie czy nie?. Który pierwszy od szkła jeśli jest ich kilka? Czy do ślubnych na zewnątrz polaryzacyjny będzie dobry czy nie???

C80
04-04-2008, 18:05
Można nakręcać, UV przeważnie nakręcasz na stałe do obiektywu. Zatem polara nakręcasz na UV.

Evitagen
04-04-2008, 18:08
Można nakręcać, UV przeważnie nakręcasz na stałe do obiektywu. Zatem polara nakręcasz na UV.

gdzies na forum czytalem ze powinno sie za to karac:)

C80
04-04-2008, 18:16
E tam, przecież mają różne przeznaczenia to czemu nie. UV na stałe na ochronę, polar wiadomo do czego.

Sam jednak polara na śluby na dwór bym nie zakładał, chyba tylko przy ostrym słonecznym świetle.

sniper88
04-04-2008, 18:26
Hej,
Czy można nakręcać jeden filtr na drugi np: polaryzacyjny na UV? ma to jakieś znaczenie czy nie?. Który pierwszy od szkła jeśli jest ich kilka? Czy do ślubnych na zewnątrz polaryzacyjny będzie dobry czy nie???
Moze byc przydatny. ALE NIE NAKRECAJ GO na uv:!: bo tracisz na ostrosci a w zamian zyskujesz flary!

j/w. Na stałe to mozna gripa zalozyc, a nie uv:p

gdzies na forum czytalem ze powinno sie za to karac:)
i to nieraz byla taka propozycja:mrgreen:

E tam, przecież mają różne przeznaczenia to czemu nie. UV na stałe na ochronę, polar wiadomo do czego.
A po co Ci ochronnie zalozony UV jak masz nakreconego polara? poza tym, o ile sie nie myle, polar tez ma powloki UV...

Ale chcialbym kupic filtr polaryzacyjny, poradzcie jaki? Cena az tak nie gra roli wazne zeby jakosc byla na poziomie.
Mozesz kupowac B+W, Heliopany, Marumi WPC/DHG, Hoye od HMC wzyż.

Czy istnieje taka mozliwosc ze zdjecia przy uzyciu polara nie beda ciemniejsze w sensie takim ze no ok, np niebo zyskuje bo jest ciemniejsze ale za to dol wtedy tez ciemnieje czego bymnie chcial, no i ogolnei nie chcialbym ze zdjecia byla ciemniejsze, dlatego interesuje mnie jak taki filtr stosowac zeby nie tracic na jakosci kadru.
Polar jak juz cos przyciemnia na zdjeciu, to niebo, natomiast jego zalozenie powoduje wydluzenie ekspozycji ZAWSZE. Jak zalezy Ci tylko na przyciemnianiu nieba, to mozesz kupic neutralna polowke;)

Tomzozo
04-04-2008, 18:34
Idę na koleżanki ślub i zastanawiałem się czy polaryzacyjny mogę założyć do zdjęć na zewnątrz? Pomoże czy zaszkodzi? Mam Hoya Pro 1
Chodzi mi o biala suknie slubna, kwiaty?? bedzie wiecej szczegolog? kolorow?

sniper88
04-04-2008, 18:43
Idę na koleżanki ślub i zastanawiałem się czy polaryzacyjny mogę założyć do zdjęć na zewnątrz? Pomoże czy zaszkodzi? Mam Hoya Pro 1
Chodzi mi o biala suknie slubna, kwiaty?? bedzie wiecej szczegolog? kolorow?

Polar poprawi Ci kolor nieba, zieleni i zlikwiduje refleksy na szkle, metalu. Wygladu sukni slubnej nie poprawi, a przynajmniej nie slyszalem o takim dzialaniu;) Szczegolow wiecej tez nie bedzie, zmieni sie tylko nasycenie kolorow (i ew. ich jasnosc->niebo)

Tomzozo
04-04-2008, 18:55
Rozumiem:-)dzieki za informacje.

mathom
04-04-2008, 19:23
Witam.
Mam do Was pytanie i nie linczujcie ze nie doczytalem :-), jak cos podeslijcie linka jesli taki temat juz byl poruszony.
Jestem szczesliwym posiadaczem 40D + T17-50 i robie glownie zdjecia plenerowe plus architekture z racji zawodu, ale oczywiscie obiektyw wykorzystuje do ogolnej reporterki, zdjecia mojego psa w akcji czy zycia parkowo lesnego :).

Do mojego tamiego kupiłem Marumi DHG i jestem bardzo zadowolony :)

greg7878
04-04-2008, 20:37
Pomijając kwestie optyczne , nakręcanie polara na na UV to proszenie się o kłopoty. Filtry łatwo skręcić , gorzej je póżniej rozdzielić ... ( wiem z doświadczenia , nie tylko mojego ).

ajma
08-04-2008, 11:57
Interesują mnie dwa filtry:
Hoya Pol-Circular PRO1
Hoya Pol Circular Super (SHMC)
Pytanie do znawców tematu i filtrów Hoya - czym się różnią te filtry?

sniper88
11-04-2008, 20:17
Bylo juz;)
http://canon-board.info/showpost.php?p=313462&postcount=466

sniper88
13-04-2008, 12:25
Probowal ktos kiedys uzywac 2 filtrow polaryzacyjnych jednoczesnie do ekstremalnego wydluzania ekspozycji? Jak w ogole cos takiego wyglada na zdjeciach?;)

maver1ck
13-04-2008, 12:36
To ja zadam pytanie na ktore nie doszukalem sie odpowiedzi:

Ktore z filtrow SLIM maja gwint na normalny dekielek ?
Musze kupic cos 77 mm na 17-40 i nakladany dekielek nie wchodzi w rachube.

Aha: nie znosze firmy Hoya

Zalozmy ze nie rozpatrujemy ceny (chociaz glupio jak filtr bedzie kosztowal 1/3 ceny szkla) :)

Pozdrawiam

sniper88
13-04-2008, 12:50
Marumi DHG slim ma 2 gwinty;)

maver1ck
14-04-2008, 16:36
A nie wiesz czy WPC tez ?

sniper88
14-04-2008, 17:10
Tego juz nie wiem;)

Probowal ktos kiedys uzywac 2 filtrow polaryzacyjnych jednoczesnie do ekstremalnego wydluzania ekspozycji? Jak w ogole cos takiego wyglada na zdjeciach?;)

I co, nikt czegos takiego nie probowal?:)

maver1ck
14-04-2008, 17:21
Tego juz nie wiem;)

I co, nikt czegos takiego nie probowal?:)

Juz znalazlem. Wyglada na to ze WPC tez ma 2 gwinty :)
Wiec pewnie on bedzie moim wyborem.

StonEE
16-04-2008, 22:04
jak myslicie, warto doplacac do filtra marumi WPC ? Zwykla wersja DHG kosztuje 250, wersja WPC 300.. Warto dolozyc 50zl?

terminator
17-04-2008, 11:00
Hej,
Czy można nakręcać jeden filtr na drugi np: polaryzacyjny na UV?

Pomódl się, żeby Janusz Body tego nie przeczytał.:lol:

dentharg
17-04-2008, 11:11
Pomódl się, żeby Janusz Body tego nie przeczytał.:lol:

Ja tak czasami robię :)
UVki nie zdejmuję w zasadzie, i czasami polar nakręcam na UVkę :)

Masakrycznego pogorszenia jakości optycznej nie zauważyłem.

jedrucha
17-04-2008, 11:58

To chyba lepiej służy do tego filtr neutralny szary, nie?
Jeśli połączysz dwa filtry polaryzacyjne i skręcisz je prostopadle, to teoretycznie w ogóle nie przepuszczą światła - tak wynikałoby z praw fizyki :idea:

lukasz b
18-04-2008, 17:34
wowo 73 strony... troche duzo do czytania (omine to 8-) ) potrzebuje pomocy mianowicie co byście polecali na polara potrzebuje slim... z gwintem zewnetrznym...

B+W super ale nie ma zew. gwintu
Marumi miałem wiecej nie kupie :evil:

pomocy :grin:

sniper88
18-04-2008, 17:53
To chyba lepiej służy do tego filtr neutralny szary, nie?
Tak, ale przy pomocy 2 polarow moge sobie ustawiac sile przyciemnienia:)

Jeśli połączysz dwa filtry polaryzacyjne i skręcisz je prostopadle, to teoretycznie w ogóle nie przepuszczą światła - tak wynikałoby z praw fizyki :idea:
I mniej wiecej o to mi chodzi, jak wygladaja zdjecia, kiedy oba polary sa tak ustawione, ze czasy wychodza +20sekund:p

jedrucha
19-04-2008, 10:22
I mniej wiecej o to mi chodzi, jak wygladaja zdjecia, kiedy oba polary sa tak ustawione, ze czasy wychodza +20sekund:p

Dochodzi jeszcze problem winietowania przy większej liczbie przykręconych filtrów dla krótszych ogniskowych :(

sniper88
19-04-2008, 17:19
To juz inna sprawa;)

mor_feusz
21-04-2008, 15:48
No coz - zwiekszylem sobie budzet i chce kupic dobry. Zdecydoewalem sie na B+W (bardziej polecany niz Marumi). A teraz: czy mozecie mi powiedziec czym sie te 2 roznia (poza tym numerem 1031/1051)?
1) http://cgi.ebay.co.uk/B-W-77mm-77-mm-CPL-Circular-Polarizer-Filter-1031_W0QQitemZ300215619412QQihZ020QQcategoryZ30066 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
2) http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130190533994&ssPageName=MERC_VI_RSCC_Pr4_PcY_BIN_Stores_IT&refitem=300215619412&itemcount=4&refwidgetloc=active_view_item&usedrule1=StoreCatToStoreCat&refwidgettype=cross_promot_widget&_trksid=p284.m184&_trkparms=algo%3DDR%26its%3DS%252BI%252BSS%26itu%3 DISS%252BUCI%252BSI%26otn%3D4

No i cena oczywiscie inna.

tomdz
21-04-2008, 16:38
Powłokami - ten droższy ma MRC.

mor_feusz
22-04-2008, 12:53
Faktycznie - przeoczylem. Czyli mam wziasc ten drozszy. Spoko. Kupuje (MRC czywiscie)

mirqxx
22-04-2008, 16:45
Faktycznie - przeoczylem. Czyli mam wziasc ten drozszy. Spoko. Kupuje (MRC czywiscie)
te z dopiskiem "kaesemann" są jeszcze lepsze i droższe:)

mor_feusz
22-04-2008, 16:49
:) do mojej poleliny MRC styknie :) - nie zarabiam foceniem tak wiec nie potrzebuje super/hiper - wystarczy dobry i taki tez bede mial :)

JiNN
23-04-2008, 11:40
Jako,że jeszcze w tm temacie lamka ze mnie szukam dobrego - nie super dobrego filtra 67mm. Co byscie poradzili. Nie krzyczeć odrazu bo szukałem ale nie znalazłem (może źle szukałem ale nie znalazłem ). Chodzi mi o polarka do 70-200 f/4 L. Byłbym wdzieczny za szybkie odpowiedzi i rozsądne.

A zapomniałem o naważnieszym się dopytać. Czy w ogole do tego szkła należałoby użyć polara czy lepsza byłaby zwykła UV-ka...

Pozdrawiam

My Nick
23-04-2008, 13:33
W zasadzie jak w temacie. Słyszałem różne opinie o zakładaniu f polaryzacyjnego na obiektyw z "ruchomym przodem" i mam troszkę globusa w głowie. Co do filtrów połówkowych czy innych takich wymyślnych sprawa jest prosta.

akustyk
23-04-2008, 13:56
W zasadzie jak w temacie. Słyszałem różne opinie o zakładaniu f polaryzacyjnego na obiektyw z "ruchomym przodem" i mam troszkę globusa w głowie. Co do filtrów połówkowych czy innych takich wymyślnych sprawa jest prosta.
no, to raczej z polowkami sprawa jest zdecydowanie mniej prosta w przypadku szkiel krecacych mordka.

MacGyver
23-04-2008, 14:21
no, to raczej z polowkami sprawa jest zdecydowanie mniej prosta w przypadku szkiel krecacych mordka.
Tzn z tymi systemu Cokin, których obrócenie bez przestawienia ostrości, potwierdzonego nieprzyjemnym zgrzytem dobiegającym z obiektywu, jest niemal niemożliwe.
W przypadku wszelki obrotowych filtrów nakręcanych sprawa sprowadza się do dobranie takiego, który kręci sie stosunkowo luźno, i obracania go sobie po wyostrzeniu.
Z niesławnym, kręcącym mordką KIT-em używałem zarówno nakręcanej połówki jak i polara i okres ten, w moich wspomnieniach, nie jest związany z jakąś szczególną traumą ;-)

axk
23-04-2008, 14:52
Czy pracował ktoś z filtrami Hamy. Wybór jest dość szeroki ceny przystępne a parametry (przynajmniej te teoretyczne podane przez producenta) są nie najgorsze. Jakie są w porównaniu do filtrów Hoya lub Heliopan?

JiNN
23-04-2008, 14:56
A czy mogłby ktoś podać przykład dobrego polarka do 67 mm? Mogą być 3 propozcyje każda innej firmy.

Pozdrawiam

MacGyver
23-04-2008, 15:00
Jakie są w porównaniu do filtrów Hoya lub Heliopan?
Marne :-)
Jeśli Hama to tylko ta najdroższa, HTMC.

axk
23-04-2008, 15:04
- HOYA HMC Super 67 mm. (cena ok. 230-260 zł.)
- B+W POL-CIR MRC 67 mm. (cena ok. 300 zł.)
- Marumi DHG CPL 67 mm. (cena ok. 210-230 zł.)

Oczywiście to tylko przykłady (kolejność nie ma znaczenia).