Zobacz pełną wersję : Filtry polaryzacyjne
MacGyver
23-04-2008, 15:13
- HOYA PRO1 DIGITAL 67 mm (cena ok. 175-200 zł.)
Dziekuję za przykłady. Własnie jestem na 66 stronie tego wątku i faktycznie nie ma jako tako sensownego rozwiązania oraz jest mało na temat filtra 67mm.
Pozdrawiam
Czy pracował ktoś z filtrami Hamy. Wybór jest dość szeroki ceny przystępne a parametry (przynajmniej te teoretyczne podane przez producenta) są nie najgorsze. Jakie są w porównaniu do filtrów Hoya lub Heliopan?
mialem w swoich dziejach kilka filtrow Hamy. jesli kupujesz HTMC to
sa zupelnie niezle filtry, choc niekoniecznie najlepsze i (paradoksalnie)
zdecydowanie nie najtansze. jakbym mial za to dac cene MM to
zdecydowanie nie warte uwagi. jak mowisz o czyms okazyjnym z Allegro
to mozna zaryzykowac.
z tym, ze jesli chodzi o polary Hamy to raczej nie polecam. zwykle,
nie-HTMC sa beznadziejnej jakosci optycznej, a z HTMC mam mieszane
odczucia. moje 67mm HTMC bylo jakosciowo ekstra, ale dodawalo
rozowy zafarb do zdjec. koniec koncow szarpnalem sie i zamienilem
na Hoye
jak ktos chce tanio sprobowac to mam do oddania Hame HTMC 67mm.
powiedzmy, ze bylaby do wziecia za 75 PLN / 22 EUR (jak komu wygodniej).
filtr jest w Polsce, po wlozeniu w koperte na drugi dzien u chetnego.
stan bardzo dobry. roznica w stosunku do nowki to wyjeta "galka"
do krecenia, bo sie wtedy nie dawalo zalozyc oslony przeciwslonecznej.
kreci sie lekko wiec przy w miare zrecznych palcach mozna uzywac
z zalozona oslona nawet w 70-200/4
Czyli jednym słowem Hamę należy omijać (tak jak myślałem). Zresztą firma która ma w swojej ofercie zdecydowaną większość akcesorii fotograficznych nie może robić wszystkiego z górnej półki. Albo robi się wszystko, albo dobrze.
sniper88
23-04-2008, 15:52
Tzn z tymi systemu Cokin, których obrócenie bez przestawienia ostrości, potwierdzonego nieprzyjemnym zgrzytem dobiegającym z obiektywu, jest niemal niemożliwe.
Nie do konca, jak sie wylamalo/wygielo jeden bolec w holderze, to juz chodzil gladko i nie bylo problemow:)
Polecam HOYA SUPER HMC PRO1 lub HOYA PRO1 DIGITAL
(...)
Albo robi się wszystko, albo dobrze.
to jest duze uproszczenie. de facto, taki Samsung od lat produkuje praktycznie wszystko od olowkow poczawszy na czesciach do wahadlowcow kosmicznych konczac :) i ma w tym mnostwo genialnych produktow :)
a Hama producentem tak ogolnie nie jest. no, moze ulotek i opakowan. ich oferta to produkty firm trzecich, na ktore Hama nakleja swoja naklejke i dystrybuuje
Ale pomimo iż nie jest producentem lecz "dystrybutorem" jej produkty (może poza droższymi modelami i seriami) są raczej przeciętne. Za niewielkie pieniądze nie można oczekiwać rewelacyjnego produktu z wyższej półki, tak więc jest to raczej "producent" sprzętu dla "mas" nie zaś dla bardziej wymagających użytkowników. Oczywiście zapewne ma w swojej ofercie produkty godne uwagi.
Witam :)
Padlo pytanie o problem zakleszczonych dwoch filtrow - jeden w drugim...
Coooz... Na codzien mam na Tamronie nakrecona UVke Tamrona (40PLN, w ceneo to samo widzialem za 99PLN...).
Wrzucilem polara B+W MRC i na wierzch (na czas transportu) wkrecilem lekko UVke.
Polar B+W to mosiadz (?), a UV to alu :/
Nie dawaly sie rozkrecic (za to B+W latwo zszedl z obiektywu - duzy plus).
Zatem filtry w pudelko od B+W, w szczelny worek foliowy i do zamrazalnika :D
Po godzinie przypomnialem sobie o filtrach...
UVka leciutko sie odkrecila z mosiadzu B+W :)
Mysle, ze to fuks, ze oba nie byly z tego samego materialu lub nie byly nakrecone odwrotnie...
Chociaz B+W nigdy mi sie nie zakleszczyl ani w obiektywie ani na UV, natomiast to Tamronowe UV w alu kilkanascie razy (i za to powedruje na allegro...).
(i za to powedruje na allegro...).
Jaki masz nick na Allegro? Nie chciałbym, żeby jakikolwiek mój znajomy na Ciebie trafił...
ktoś się pytał o używanie dwóch polarów - kiedyś się w to bawiłem i dziwnie to wyglądało... zmieniło kolory, jakbyś hue pokręcił i strasznie zniszczyło jakość
wcale nie wydłużyło ekspozycji!
sniper88
23-04-2008, 22:17
dzieki:)
dokładnie tak to wyglądało, ale dało się osiągnąć też inny zafarb - np. niebieski, różowy
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/10/82/download/514066.jpg)
http://digart.img.digart.pl/data/img/10/82/download/514066.jpg
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/62/80/download/693345.jpg)
http://digart.img.digart.pl/data/img/62/80/download/693345.jpg
nic nie zmieniałem na komputerze
jeszcze jedno: nawet dwa CPL nie dadzą efektu fish-eye
sniper88
25-04-2008, 10:42
Dzieki wielkie:) Mialem nadzieje ze bedzie to w miare normalnie wygladalo, ale jak widze pomylilem sie:mrgreen:
barttech
25-04-2008, 15:55
No dobra...ja tak powiem wam czytalem ten watek i powracalem do niego milion razy ...jako ze siedze w dublinie, nie maja nic z B + W i pan sprzedawca pow ze ogolnie do Eire nie sa sprowadzane WOGOLE!!!!:roll: Tak wiec po 2 miesiecznej walce o filtr i poszukiwaniu (czyt) przeszukiwaniu calego centrum okazalo sie ze maja tu tylko Hoye i nic poza tym :-( Dzis jednak, dorwalem Sigme DG Circular PL 77mm :D i jem obiadek i wypad potestowac niebo....;) moze ktos podpow jak tu zaladowac fotke ???? :cool:
Jak to mawiają "mówisz i masz" :
http://canon-board.info/showthread.php?t=19347
Zapytam z innej beczki.
Jak radzicie sobie z kręceniem polarem z założoną osłoną przeciwsłoneczną ? ;) może ktoś ma jakiś dobry patent ??
barttech
25-04-2008, 17:50
axk - jak to mowia Bog Zaplac ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no ja nie wiem bo takiego pproblemu nie mam...moze ci doswiadczeni sie wypowiedza....dobry temat BTW
A tak wogole to kontynuujac to mojej Sigmy DG Circular PL 77mm....nie ma najmniejszych klopotow z dekielkiem o co sie obawialem chyba najbardziej...
cena - 150 Euro - tyle samo co w kraju w przyblizeniu...fotki moze jakies podladuje wieczoerkiem...
Potrzebne są do tego zgrabne dziewczęce palce, ale na serio to wtedy gdy użwam polara, to nie używam osłony. Chyba, że mam czas, a aparat jest na statywie to można najpierw ustawić polar, a następnie założyc osłonę. Mimo wszystko jest to przesada, bo polar ma i tak przepuścić tylko promienie padające prostopadle. Boczne, rozproszone pochłoną warstwy p.o
barttech
25-04-2008, 18:05
jbiesik dobrze prawii...
Czasami nawet zgrabne dziewczęce palce nic nie pomogą. W moim 75-300 po założeniu osłony (dł. 5.5 cm.) nie ma żadnej możliwości kręcenia filtrem, chyba że takową osłonę usunę. Moim zdaniem jeżeli mamy czas i motyw jest "nieruchomy" możemy się bawić w roszady polar-osłona jednakże w przypadku bardziej dynamicznych scen i częstego kręcenia polarem większa osłona będzie tylko utrudniała bądź całkowicie uniemożliwiała wykonanie ujęcia o odpowiednim efekcie.
No dobra...ja tak powiem wam czytalem ten watek i powracalem do niego milion razy ...jako ze siedze w dublinie, nie maja nic z B + W i pan sprzedawca pow ze ogolnie do Eire nie sa sprowadzane WOGOLE!!!!:roll: Tak wiec po 2 miesiecznej walce o filtr i poszukiwaniu (czyt) przeszukiwaniu calego centrum okazalo sie ze maja tu tylko Hoye i nic poza tym :-(
Witaj! Ja rowniez mieszkam w Dublinie i jakos mnie to nie dziwi z ta dostepnoscia
filtrow tutaj; to po prostu porazka :( Ja decyduje sie na zakup na ebayu (ie/uk) - dziwie sie Tobie, ze nie zainteresowales sie ta opcja. Ceny sa duzo nizsze lub nizsze niz w PL, a nawet kupujac w HK, jesli zdarzy sie, ze celnicy sie dopieprza, to ... i tak jest taniej ;)
Ja mam pytanko w zwiazku z gl. tematem. Otoz, jak wielu na forum, przymierzam sie do kupna ktoregos z wyzszej polki do 17-55 f/2.8 i wybor
zawezylem do B+W i Marumi. Zalezy mi na filtrze w wersji "slim" ze wzgledu na ewent. winietowanie na szerokim kacie. Obecnie na ebayu znalazlem tylko B+W - ktore z ponizszych wedlug Was by sie nadawaly do tego szkla, i czy ten ostatni (najtanszy) to wersja "slim"?
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-kaesemann-MRC-SLIM-Circular-Polarizer-Filter_W0QQitemZ280220776790QQihZ018QQcategoryZ300 66QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-SLIM-Circular-Polarizer-Filter-NEW_W0QQitemZ270231263949QQihZ017QQcategoryZ30066Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circular-Polarizer-Glass-Filter-NEW-F-PRO_W0QQitemZ300218871350QQihZ020QQcategoryZ30066Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Pozdrawiam serdecznie i dzieki z gory za ewent. odpowiedzi ;-)
Otoz, jak wielu na forum, przymierzam sie do kupna ktoregos z wyzszej polki do 17-55 f/2.8 i wybor
zawezylem do B+W i Marumi. Zalezy mi na filtrze w wersji "slim" ze wzgledu na ewent. winietowanie na szerokim kacie.
Zwykły B+W (nie slim) nie winietuje na 17-55, jest tańszy i można na niego nałożyć dekielek...
Zwykły B+W (nie slim) nie winietuje na 17-55, jest tańszy i można na niego nałożyć dekielek...
No super, tylko ze na fotozoom.pl pisza np. :
"W przypadku obiektywów o bardzo szerokim kącie (20, 18mm) konieczne jest zastosowanie filtra w oprawie typu SLIM."
http://www.fotozoom.pl/B+W.php?wybor=4
.. wiec juz sam nie wiem :/
Kurcze, zalezy mi na tym, by byla mozliwosc zalozenia oryginalnego dekielka, brak winiety, no i by cena nie powalala. Jesli mozesz sie ustosunkowac do powyzszego cytatu, to bede wdzieczny :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.
Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:
a) B+W normal 77mm
b) Hoya HMC 77mm
Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).
Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
ErnestPierwszy
27-04-2008, 22:58
Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.
Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:
a) B+W normal 77mm
b) Hoya HMC 77mm
Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).
Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie:(
Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"
Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
"W przypadku obiektywów o bardzo szerokim kącie (20, 18mm) konieczne jest zastosowanie filtra w oprawie typu SLIM."
Ale to chyba dopiero na FF 18 będzie bardzo szerokim kątem, na cropie to jest raczej tylko szeroki kąt. Ja używałem normalnych oprawek przy kicie i było OK, dopiero do 10-22 zdecydowałem się na slim - i teraz też jest OK ;)
ErnestPierwszy
27-04-2008, 23:04
Marumi miałem wiecej nie kupie :evil:
Dlaczego?
OK, to B+W MRC F-Pro wystarczy w moim przypadku?
A konkretnie ten model:
http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circular-Polarizer-Glass-Filter-NEW-F-PRO_W0QQitemZ300218871350QQihZ020QQcategoryZ30066Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Dzieki za odpowiedz z gory ;-)
Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie:(
Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"
Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
Więc może jednak Hoya?
No super, tylko ze na fotozoom.pl pisza np. :
http://www.fotozoom.pl/B+W.php?wybor=4
.. wiec juz sam nie wiem :/
Kurcze, zalezy mi na tym, by byla mozliwosc zalozenia oryginalnego dekielka, brak winiety, no i by cena nie powalala. Jesli mozesz sie ustosunkowac do powyzszego cytatu, to bede wdzieczny :wink:
Ale do czego tu się ustosunkowywać? Mam 17-55 i tego B+W i u siebie winiety nie widzę. Zresztą sam zobacz - fotka zrobiona na 17mm (ze spaceru, więc proszę nie komentować tego pstryka):
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/5323/polar01wi9.jpg)
ErnestPierwszy
28-04-2008, 15:53
Więc może jednak Hoya?
Chcesz wydać więcej to kup Hoyę Pro 1 Digital:) Lepszych nie ma.
Ale do czego tu się ustosunkowywać? Mam 17-55 i tego B+W i u siebie winiety nie widzę.
OK. Dziekuje pieknie za info i sampla ;-)
W takim razie biore F-Pro :)
Pozdrawiam, Bartek
Znacie jakies strony z testami filtrow polaryzacyjnych?
Chcesz wydać więcej to kup Hoyę Pro 1 Digital:) Lepszych nie ma.
Owszem, są B+W i Heliopan.
Lepszych nie ma. :mrgreen:
Pozdrówka
Witam, szukałem, szukałem ... ale nie znalazłem :-)
Mam założony filtr UV i zamierzam kupić filtr plaryzacyjny.
Moje pytania:
1. Jak sprawdza się filtr polaryzacyjny w pomieszczeniach?
2. Czy "noszenie" obu filtrów cały czas nie będzie kłopotliwe?
3. Czy lepiej zakładać filtr polaryzacyjny tylko doraźnie (np. gdy robie fotki na zewnątrz)?
Domyślam się, że właściwa odpowiedź to #3, ale chciałbym się upewnić.
Pozdrawiam!
1. pewnie tylko będzie zabierał Ci światło, ewnetualnie likwidował odblaski na szkle i błyszczących powierzchniach
2. noszenie obu na obiektywie zbędne
sniper88
13-05-2008, 18:02
2. Oprocz tego ze zbedne, to moze byc i szkodliwe (tracisz na ostrosci, zyskujesz na flarach);)
3.Zakladaj wg potrzeb, bo przeciez nie zawsze jest uzyteczny:)
Mam problem, tzn wydaje mi się , że go mam :D
FIltr polaryzacyjny który posiadam jeszcze w zeszły wtorek przy kręceniu dawał duże efekty, tzn rozpiętośc była widoczna i to bardzo. Testowałam go stojąc na zacienionym balkonie celując w chmurki na pieknym błękitnym niebie. W ostatni weekend znowu chcialam sie pobawić ale efektów nie było az tak widocznych. Tym razem stałam na balkonie odsłoniętym ale w podobne chmurki celowałam. Co się z nim stało? :( Efekty co prawda są ale naprawdę mikre:/
sniper88
13-05-2008, 18:27
Polar dziala najsilniej, kiedy jest skierowany prostopadle do promieni slonca, czyli jezeli masz slonce albo w kadrze, albo za plecami, to efekty dzialania tego filtra beda marne:)
comatus, sniper88 dzięki za szybką odpowiedź!
Czyli jest taka jak myślałem :-)
Pozdrawiam!
Aaaaaa to może dlatego że za pierwszym razem było coś koło południa chyba a za drugim już popołudnie było. Dzięki :)
czy ktos mi moze wytlumaczyc tak ogromna roznice w cenie? czy to sa dwa rozne modele czy moze ten tanszy to jakas podroba?
http://www.amazon.co.uk/Hoya-67mm-Digital-Circular-Filter/dp/B000KL5T9G/ref=sr_1_6?ie=UTF8&s=electronics&qid=1210670958&sr=8-6
http://www.amazon.co.uk/Hoya-67-SHMC-PRO-1-PL-CIR/dp/B000186PX2/ref=pd_sbs_ce?ie=UTF8&qid=1210670958&sr=8-6
Hoya 67mm PRO1 Digital Circular PL Filter vs Hoya 67 SHMC PRO-1 PL-CIR. No to one sie chyba różnią tym, że jeden jest SHMC. Super Hoya Multi Coated
a co to dokladnie oznacza to Super Hoya Multi Coated i czy warto wydac na to dodatkowe 30 funtow?
a co to dokladnie oznacza to Super Hoya Multi Coated i czy warto wydac na to dodatkowe 30 funtow?
Jedne z najlepszych jakościowo powłok oferowane przez firmę HOYA. Seria Super HMC charakteryzuje się tym iż z każdej strony szkła napylane jest po 12 powłok.
a ja mam 2 pytania:
- czy kenko pro digital to to samo so hoya pro digital? - sa na allegro i wygladaja podobnie
- czy warto kupować B+W NC (no-coated)? czy lepiej Marumi DHG - z jednej strony bardzo dobre szkło z drugiej powłoki.
No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść. Próbowałem:
- zamrażarki (na godzine i nic)
- płyn izopropylowy (bez zmian)
- WD-40 (bez zmian)
... i połączenia zamrażarki z WD-40 (bez zmian).
Pliisss, kochani, poradźcie coś mi, bo mnie coś trafi za chwile. Właśnie przed momentem próbowałem delikatnie takimi szczypcami zaciskowymi (obłożyłem całość dookoła irchą ofkors, jednakże i tu niestety delikatnie się rysnęło zarówno na pierścieniu filtra, jak i troszeczkę na końcówce obiektywu) i nie pomogło. Sam już nie wiem, jak mam na to poradzić :( Dalej działać z hibernacją i próbować odkręcić? A może źle kręcę, bo już głupieję chyba :/ (w lewo próbowałem). Kurde, tak swoją drogą to kto wymyślił tak wąski pierścień do odkręcania/przykręcania - on ma chyba tylko 1.5 milimetra szerokości...
No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść. Próbowałem:
- zamrażarki (na godzine i nic)
- płyn izopropylowy (bez zmian)
- WD-40 (bez zmian)
... i połączenia zamrażarki z WD-40 (bez zmian).
Pliisss, kochani, poradźcie coś mi, bo mnie coś trafi za chwile. Właśnie przed momentem próbowałem delikatnie takimi szczypcami zaciskowymi (obłożyłem całość dookoła irchą ofkors, jednakże i tu niestety delikatnie się rysnęło zarówno na pierścieniu filtra, jak i troszeczkę na końcówce obiektywu) i nie pomogło. Sam już nie wiem, jak mam na to poradzić :( Dalej działać z hibernacją i próbować odkręcić? A może źle kręcę, bo już głupieję chyba :/ (w lewo próbowałem). Kurde, tak swoją drogą to kto wymyślił tak wąski pierścień do odkręcania/przykręcania - on ma chyba tylko 1.5 milimetra szerokości...
Może: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Filter-Wrench-Review.aspx
Jak kiedyś miałem ten sam filtr to też mi się to czesto zdarzało - ja jakoś odkręcałem, normalnie ręką, czasem delikatnie punkąłem w niego.
terminator
16-05-2008, 17:40
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826
Podobno otwieracz do słoików jest najbardziej skuteczny.
Nie chłodzi sie CAŁOŚCI, a tylko część którą odkręcasz.
Trzeba zrobić to umiejętnie.
Można użyć preparatu do testowego schładzania elektroniki (tylko ostrożnie, -60)
Im mniej materiału tym szybciej trzeba to zrobić ("stygniecie-przekaz energii").
A na przyszłość SMAROWAĆ.
A na przyszłość SMAROWAĆ.
Smarować filtr przed nakręceniem go na obiektyw? Co to za pomysł? Smarować czym : smarem, olejem, silikonem? To raczej nie jest żadne rozwiązanie, pomijam kwestię możliwości zabrudzenia powłok zarówno filtru jak i soczewki obiektywu.
terminator
16-05-2008, 19:27
W jakimś wątku (być może w tym, który podlinkowałem wyżej), ktoś podsunął ciekawy pomysł, aby malować gwint grafitem z ołówka. To może działać...
a powiedzcie mi (może głupie pytanie) jak dajecie sobie rade z filtrem (jego kręceniem) i np. osłoną przeciwsłoneczną w C 70-200? Kręcicie a potem zakładacie z powrotem osłonę i tak aż do śmierci ;p ? W C 10-22 to nie taki problem bo osłona jest strasznie szeroka, ale w 70-200?
Musical box
17-05-2008, 11:45
mam pytanie z innej beczki. Czy filtrem polaryzacyjnym mogę zwiększyć odbicia np. w kałuży?
sniper88
17-05-2008, 12:15
Z tego co wiem, nie.
mam pytanie z innej beczki. Czy filtrem polaryzacyjnym mogę zwiększyć odbicia np. w kałuży?
ale co poeta mial na mysli? powiekszyc? zwiekszyc intensywnosc? zwiekszyc ilosc odbic?
tak trudno poprawnie i precyzyjnie sformulowac zdanie po polsku?
No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść...
W raysfoto w poznaniu można kupić bardzo sprytny przyrząd do odkręcania zakleszczonych filtrów. Nazywa się toto: filter wrench. Wygląda podobnie jak ... otwieracz do słoików :mrgreen: ale składa się z dwóch części i przez to można nim odkręcać również filtry polaryzacyjne. Jednym uchwytem łapie się za oprawkę filtra, a drugim za ruchomy pierścień filtra.
Są dostępne dwa rodzaje filter wrench'ów, jeden dla filtrów o średnicach 48-58,a drugi 62-77.
Koszt około 20 zł.
hmmm. Nie wiem o co ci chodzi dokladnie, bo jak mozna zwiekszyc cos co juz sie odbija?? Ale moze nagrany przeze mnie filmik cos pomoze:
http://www.youtube.com/watch?v=Ib1iggZbfpk
Polecam reszte filmików na youtube związnych z filtrami polaryzacyjnymi, szczególnie tym, którzy zastanawiają się nad kupnem. Sam od kilku dni mam taki filt ale dopiero te filmy uświadomiły mi co on potrafi :-)
W raysfoto w poznaniu można kupić bardzo sprytny przyrząd do odkręcania zakleszczonych filtrów. Nazywa się toto: filter wrench. Wygląda podobnie jak ... otwieracz do słoików :mrgreen: ale składa się z dwóch części i przez to można nim odkręcać również filtry polaryzacyjne. Jednym uchwytem łapie się za oprawkę filtra, a drugim za ruchomy pierścień filtra.
Są dostępne dwa rodzaje filter wrench'ów, jeden dla filtrów o średnicach 48-58,a drugi 62-77.
Koszt około 20 zł.
Dzieki wielkie za namiary - juz jest na liscie zakupow ;-)
Chcialbym podziekowac pieknie Wam wszystkim za pomoc. W koncu udalo mi sie wyciagnac filtr bez ingerencji w rozkrecanie czegokolwiek jeszcze, uff... Otoz, wystarczylo nalozyc gumke recepturke w miejscu, gdzie sie odkreca/przykreca filtr; nalozylem jeszcze grube kawalki gumy z przeciwnych stron filtra i calosc scisnalem takimi szczypcami z blokada (fajna rzecz, swoja droga). Po chwili mocowania sie filtr puscil. Wczesniej dla pewnosci wrzucilem dobrze opakowany obiektyw do zamrazalki. Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam!
Proszę o odpowiedz osoby ktore maja taki sprzet i sprawdzily lub sa pewne na 100% a nie na "wydaje mi sie " :
czy do tandemu 20D + 10-22 mozna zalozyc zwykly B+W MRC 77mm czy musi byc wersja SLIM bo bedzie na szerokim winieta ?
Zakładam a priori ze na 24-70 bedzie ok wersja "nie slim" ?
400d + 10-22 musi być slim ... wiec na 20d tez
Proszę o odpowiedz osoby ktore maja taki sprzet i sprawdzily lub sa pewne na 100% a nie na "wydaje mi sie " :
czy do tandemu 20D + 10-22 mozna zalozyc zwykly B+W MRC 77mm czy musi byc wersja SLIM bo bedzie na szerokim winieta ?
zadam inne pytanie: czy zamierzasz uzywac polara z najkrotszymi ogniskowymi?
nie upieram sie, ze nie mozna, ale az nazbyt czesto polarem mozna schrzanic takie zdjecia jesli nie dopilnuje sie nieba.
jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.
Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.
pewien nie jestem co do Canona 10-22 bo nie sprawdzalem konkretnie na tym lensie. ale z Tokina 12-24 uzywam dosc grubego polara (jakis tani Vitacon kupiony okazyjnie Allegro) i przy 14mm jest pelny spokoj a przy 13mm trzeba co najwyzej przy mocnym bocznym sloncu uwazac, bo po prostu oprawka rzuca cien na rogi kadru.
sama oprawke widac wylacznie przy 12mm., ktorych osobiscie bardzo rzadko uzywam
hmmm moze jednak wypowie sie ktos kto przerobil to wlasnie na 20D i 10-22 bo chce jednak byc pewien , a szeroki kat czasami sie jednak przydaje w plenerze
Musical box
18-05-2008, 09:12
akustyk, jeśli by dało się powiększyć rozmiar obicia, bądź powiększyć ilość odbić to brałbym bez pytania - w końcu to tyle możliwości!!. Chodziło mi oczywiście o główne zadanie jakie ma spełniać filtr polaryzacyjny: zmniejszanie intensywności odbicia, a akurat w moim pytaniu pytałem czy może filtr polaryzacyjny zwiększyć intensywność odbicia.
Ponawiam pytanie (Akustyk -dzieki za odpowiedz ale musze miec 100% pewnosc) czy ktos przerabial na 20D i 10-22 filtr polaryzacyjny B+W SLIM i nie slim pod kątek winietowania - sprawa troche pilna bo za 2 tygodnie wyjazd
Ponawiam pytanie (Akustyk -dzieki za odpowiedz ale musze miec 100% pewnosc) czy ktos przerabial na 20D i 10-22 filtr polaryzacyjny B+W SLIM i nie slim pod kątek winietowania - sprawa troche pilna bo za 2 tygodnie wyjazd
Mogę dziś sprawdzić jak będę w domu.;-)
Generalnie zwykły na 10mm tak troszeczkę winietuje, ale to da się usunać bez najmniejszego problemu w PS, UV z 4mm oprawką mniej i w sumie ledwo widać. Generalnie to kup zwykły nie slim i będziesz mógł dekielek zakładać, a winiete usuniesz. Generalnie jak wsześniej pisali inni i tak prawie nie użyjesz polara na 10mm, tylko na trochę "węższej" ogniskowej.
dzieki trigger - wlasnie chodzilo mi o reczne sprawdzenie tego polara na 10-22 - wiec biore zwykly model B+W MRC 77
borkomar
19-05-2008, 18:11
dzieki trigger - wlasnie chodzilo mi o reczne sprawdzenie tego polara na 10-22 - wiec biore zwykly model B+W MRC 77
Weż Marumi DHG Slim zapłacisz mniej + założysz dekielek spokojnie i będziesz mega zadowolony.
Mam 2 Polary o różnych średnicach B+W I wymienione Marumi DHG slim i jak kiedykolwiek będę kupował polara to właśnie tej marki.
Obawiam sie jakosci Marumi, mam dosc dobre szkla , ale widze ze ty tez masz górną półke ..... wiadomo ze jak nie ma roznicy to po co przeplacac lecz niepewność pozostaje ... jednak co B+w to B+W ...
Borkomar za ile kupowales tego marumi i gdzie ?
Ja używam polara Marumi WPC i potwierdzam jego super jakość przy niewygórowanej cenie. Filtr jest w wersji slim ale ma z przodu gwint:)
siema ;) byla by taka mozliwośc wstawienia zdjęc z poszczególnymi filtrami polaryzacyjnymi;-) np . nazwa filtra + zdjecie . Pomogło by to w wyborze filtra:grin:
najlepiej fotki bez obróbki ;)
pozdrawiam
Misiaque
30-05-2008, 13:42
Byłby niezły chaos - na różnych obiektywach porównywać i tak nie byłoby sensu, chyba, że jakiś filtr byłby naprawdę fatalny...
Byłby niezły chaos - na różnych obiektywach porównywać i tak nie byłoby sensu, chyba, że jakiś filtr byłby naprawdę fatalny...
podzielic to na różne obiektywy , tak jak mamy najlepsze zdjecia , ;-)
np- canon 17-55 i do tego dawac zdjecia z filtrami ;) co wy na to?
podzielic to na różne obiektywy , tak jak mamy najlepsze zdjecia , ;-)
np- canon 17-55 i do tego dawac zdjecia z filtrami ;) co wy na to?
nie obraz sie ale to po prostu smieszne.. taki pomysł miałby racje bytu gdyby fotografowac ze statywu ta sama scene, tym samym szklem z tymi samymi ustawieniami tylko uzywajac innych filtrow.. a to co porponujesz to wstep do balaganu na forum ktory na dodatek nic nikomu nie da jesli chodzi o wybor polara :roll:
jak tam chcecie , poprostu zaproponowalem;-)
jak tam chcecie , poprostu zaproponowalem;-)
napisz do optyczne.pl - zrobili fajny test uv, moze zrobia test polarow :)
Różnice w polarach tak naprawdę występują w jakości powłok jakimi są pokryte te szkiełka.
O wyższości jednego polara nad drugim jest jakość właśnie tych powłok, a nie szkła (które tak naprawdę powinno być idealną szybką, bez jakichkolwiek wklęsłości czy wypukłości). Jak czytamy, że jest to jakieś super hiper technologia - jest to bełkot reklamowy i nie ma co w to wierzyć. Jedynie na co trzeba patrzeć to jakość wykonania, ilość powłok i głowna najważniejsza rzecz czyli działanie. Najlepszy test to nałożyć 2 polary na siebie (te same) i skręcając na zasadzie gdzie wyobraźmy sobie, że mamy linie na każdym, jeżeli je skręcimy o 90stopni otrzymamy kratkę. W takim właśnie ustawieniu powinniśmy otrzymać idealną czerń. Jeżeli to otrzymamy to filtr jako polaryzacyjny działa na 100% poprawnie. Tak naprawdę teraz co tylko powinno się liczyć to te pozostałe filrt - im więcej tym lepiej, nie generują się bliki czy inne artefakty na zdjęciu.
Co mamy na rynku i w co warto zainwestować mając odpowiedni fundusz (biorę pod uwagę 67mm).
Jeżeli nie obchodzą nas fundusze to wybór jest tylko jeden.
HELIOPLAN powyżej 450zł
B+W wersja MRC do 350zł
Wersja NC jest bez dodatkowych filtrów (więc nie ma sensu w to wchodzić) - do 150zł
HOYA SUPER DIGITAL PRO1 (najlepszy stosunek jakości do ceny, mniej więcej są podobne) około 200zł.
Były pytania odnośnie HOYA, który lepszy model.
Odpowiedź brzmi. Wszystko zależy od zastosowania i funduszy. Najlepsza jest wersja PRO1. Ale nie ze względu na jakość optyczną, ale ze względu na uniwersalność.
Jest typu SLIM (nie powstają nam winietowania przy szerokokątnych obiektywach), posiada gwint z przodu, więc można jeszcze jakiś filtr nakręcić.
Co do jakości samej optyki to jest to dokładnie to samo co SUPER HMC, SUPER HMC PRO1 i SUPER DMC PRO1 czyli wersja DIGITAL. Wszędzie jest taka sama ilość powłok (12) i są tej samej jakości. Jest to chwyt marketingowy tak naprawdę, a nie jakieś super filtry, które powodują lepszą jakość na filtrze digital czy tylko PRO1 (są to mity). Jak ktoś nie wierzy niech sobie porówna te 3 polarki, fotografując ten sam motyw w tych samych warunkach.
W stosunku do ceny najlepiej wypada wersja DIGITAL PRO1 (199zł). SUPER HMC PRO1(239zł). SUPER HMC (189zł) - w sumie najmniej opłacala wersja (grubsza, więc winietowanie i bez gwintu - odpowiedź czy opłaca się oszczędzać te 10zł???).
Producent twierdzi, że wersję digital łatwiej się czyści - nie jest to prawdą. Wszystkie hoya ciężko się czyszczą, ale nie ma co przesadzać. Ludwikiem i innymi płynami bym nie ryzykował (najlepszy jest płyn do np. matrycy lub soczewek i wystarczy nawet zwykła chustecz, delikatnie kulistymi ruchami można takie szkiełko idealnie oczyścić, ale zabawy troszkę jest). Jednak z tym też nie przesadzajmy - delikatne nacieki czy plamki na zdjęciach na 100% nie będą widoczne.
Reasumując.
Nie masz kasy wchodzisz w HOYE, albo Marumi.
Masz full kasy HELIOPLAN. Ew. produkt wypośrodkowany i bdb, ale również drogi B+W (niestety wersja SLIM nie posiada gwintu) - łatwo się czyszczą i obudowy się nie zakleszczą. Różnice są w zasadzie w jakości wykonania, w obrazie???, jeżeli są różnice to w zasadzie niezauważalne. Ja przynajmniej nie zaobserwowałem. B+W MRC EW kontra HOYA (wszystkie wersje). Z chęcią zobaczył bym profesjonalny test.
Więc jak wybierasz dla siebie drogi forumowiczu, bierz pod uwagę. Czyszczenie, cenę, gwinty, SLIM - czyli to co podczas użytkownia może się przydać (a różnic w jakości optycznej od 190zł w zasadzie się nie zauważy).
Ja wybrałem HOYE PRO1 DIGITAL i jestem bardzo zadowolony, ze względu na SLIM i cenę (gdybym miał kaskę kupił bym HELIOPLANA, gdybym dostał, ale to w zasadzie dla własnego zadowolenia, gdzie nie zastanawiał bym się, a może było by lepiej).
A i jeszcze jedno. Z nakręconym UV nie ma też przesadzać, że degradacja obrazu jest jakaś straszna. Oczywiście w pewnych sytacjach mogą powstać dodatkowe efekty jak bliki oraz winietowanie. Tylko pytanie po co nakręcać jeden nadrugi? Wtedy, gdy są kiepkie warunki, a nie chcemy brudzić soczewki obiektywu. Uważam, że im mniej czyści się przednią soczewkę tym lepiej, a UV czy POLAR można do woli (najwyżej w plecy mac 500zł).
Mam nadzieję, że wyjaśniłem. I fajnie będzie jak nie będą już pojawiać się pytania jaki filtr na 77mm bo zasada jest podobna i nie ma ciągnąć tego wątku - ledwo co przez niego przebrnąłem. Starałem się zebrać to wszystko w jedną całość. Poniżej 150zł nie ma co schodzić czy w jakąś HAMAę z marketu bo różnica w jakości na pewno będzie widoczna.
Więc jeszcze raz powtórze kolejność:
HELIOPLAN, B+W i HOYA(MARUMI) - egzotyków nie ma co brać.
Pozdrawiam
TOP.Dorian
12-06-2008, 12:12
Witam. Zamierzam kupić filtr polaryzacyjny 77mm :lol: . Niestety środki są ograniczone - 200zł :cry: Doradzicie co dobrej jakości ( wiem że to trochę mało na super jakość ) w tej cenie znajdę na allegro lub jakimś sklepie. Może być używany
sbogdan1
12-06-2008, 12:29
Moim skromnym zdaniem nie warto inwestować w półśrodki ,takim minimum to HOYA ,kup raz a porządnie jeśli masz w dodatku wypasione szkło to tym bardziej powinieneś mieć coś konkretnego z przodu ,czasem nie łatwo jest dozbierać tych parę złociszczy ale tak jak piszę półśrodki nie sprawdzają się.
Pozdrawiam
to już było tyle razy :roll:
http://canon-board.info/search.php?query=polar&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?query=polaryzacyjny&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?query=jaki+filtr&titleonly=1
tu ogromny wątek (przyklejony!)
http://canon-board.info/showthread.php?t=837
natomiast, żeby zamknąć temat to potrzeba od Ciebie jeszcze informacji na jaki obiektyw ma być ten filtr?
by było wiadomo czy będzie potrzebny slim czy też wystarczy filtr w zwykłej (grubszej) oprawce (a na slim to raczej nie wyrobisz w 200zł)
TOP.Dorian
12-06-2008, 12:43
Tak ale filtrów HOYi jest wiele rodzajów tanie średnie i drogie
Co do szkła to C 70-200 F2,8
Wiem że temat był poruszany wielokrotnie, czytałem te wątki. Chodziło mi o rade co wybrać z tego co jest na rynku aktualnie
Ewentualnie jaki filtr kupić w rozsądnej cenie- może dozbieram kasę
Ja kupiłem Hoyę w tym rozmiarze za jakieś 120 zł netto. Działa. :)
Chodziło mi o rade co wybrać z tego co jest na rynku aktualnie.
http://www.allegro.pl/19937_77mm.html?id=19937&view=gtext&order=p&change_view=1
ja bym z tego wybrał Hoya Pro1 Digital, najtaniej za 225zł.
Potwierdzam Hoya Pro1 Digital, sprawuje się naprawdę dobrze. Jedyny minus to czyszczenie, ale i to da się zrobić.
TOP.Dorian
12-06-2008, 14:19
I o właśnie taką podpowiedz mi chodziło. :lol: Dzięki wszystkim
radkowski
17-06-2008, 22:59
Witam,
Zamierzam kupić do 17-55 2.8 IS filtr polaryzacyjny B+W MRC, nie wiem tylko w jakiej wersji - slim czy wystarczy zwykły do tej ogniskowej?
Pzdr
terminator
18-06-2008, 06:41
przy 17 wystarczy zwykły.
radkowski
21-06-2008, 09:55
Dzięki, terminator.
liquidsound
21-06-2008, 13:21
Wiecie co??Mam teraz Hoya digital pro ktora dostalem w prezencie i jesli chodzi o czyszczenie to w porownaniu z Hoya Super HMC ktora mialem to roznica jest kolosalna na korzysc pro. Czyszczenie tamtej to byl koszmar, a ta sie czysci calkiem przyjemnie.
Witam !
Mam pytanko czy ktoś miał jakieś doświadczenia z filtrami firmy DÖRR (http://www.doerrfoto.de/Produkte/ArticleGroup.aspx?productline=1137). Chodzi mi konkretnie o Dörr Polfilter zirkular digital.
Pozdrawiam
Czym się różni filtr FILTR B+W POL CIR KAESEMANN MRC 77MM od B+W POL CIR MRC 77 mm ? Chcę kupić ten pierwszy i nie wiem czy to dobry wybór ?
http://www.pstryk.pl/details:3983/b+w+pol+circular+kasemann+slim+mrc+77mm w zakładce opis produktu jest napisane:
Filtry Kasemann są przeznaczone dla najbardziej wymagających użytkowników. W ich konstrukcji zastosowano najwyższej klasy folie polaryzacyjne o efektywności znacznie przewyższającej folie wykorzystywane w innych filtrach. Folie te są umieszczone pomiędzy płytkami najlepszego optycznego szkła o wysokiej gęstości, poddanego następnie precyzyjnej obróbce polerskiej i napyleniu wielowarstwowych powłok przeciwodblaskowych MRC (Multi-Resistant Coating). Filtry Kasemann znajdują zastosowanie przede wszystkim w fotografii profesjonalnej, znakomicie współpracując z jasnymi teleobiektywami i obiektywami apochromatycznymi. Dostępne są w wielu średnicach mocowania, także w oprawkach redukcyjnych.
Nie wiem ile w tym "marketingu" ale wziąłem ten z dopiskiem KSM:)
Filtry Kasemann są przeznaczone dla najbardziej wymagających użytkowników. W ich konstrukcji zastosowano najwyższej klasy folie polaryzacyjne o efektywności znacznie przewyższającej folie wykorzystywane w innych filtrach.
to bym rozumial jako fakt, ze w srodek wlozono lepszej jakosci okladzine polaryzujaca/depolaryzujaca, a wiec o prawdopodobnie bardziej jednolitym tlumieniu spektrum barw i/lub wyzszej rozdzielczosci optycznej.
po odpadkowaniu tego z belkotu marketingowego powiedzialbym, ze zamiast foli po 5 USD za metr kwadratowy wzieli taka za 10 USD za metr :)
natomiast bardzo ciekawi mnie co tlumacz tego belkotu mial na mysli piszac potworka jezykowego o nazwie "efektywnosc". slowo samo z siebie jest bardzo ladne, owszem, ale nie niesie kompletnie zadnego znaczenia w tym kontekscie, a wrecz jest bledne. "efektywna" to moze byc pani sprzatajaca (cleaning menedżer wg dzisiejszych standardow :) ) ale nie folia polaryzacyjna :mrgreen:
rozumiem, więc nie ma po co przepłacać :) a może coś z hoyi lub marumi ?
a ja nie rozumiem:) wybrałaś/eś markę B+W i chciałaś/eś wydać kasę na KSM nie wiedząc co to. dowiedziałaś/eś się, że teoretycznie koszt idzie w parze z jakością. na tej podstawie chcesz kupić wersję bez KSM tj. teoretycznie gorszą albo w ogóle filtr innej marki:)
tego akurat nie powiedzialem :) poniekad, ta okladzina to moze byc wlasnie to, co zdecydowanie swiadczy na korzysc tych filtrow. sek w tym, ze zeby to ocenic to trzeba by miec mozliwosc obejrzenia i porownania zdjec, wzglednie posluchania opinii kogos, kto uzywal w praktyce i potrafi ocenic ewentualna roznice.
moja uwaga co do cen dotyczyla wylacznie faktu, ze klient jest lupiony z kasy za cos, co producenta kosztuje grosze, a co marketing sprzedaje jako osmy cud swiata :) co zreszta jest praktyka bardzo powszechna
a tak subiektywnie rzecz biorac, to mam sam dwa polary, z ktorych jeden jest jakims tanim Vivitarem z Allegro a drugi to Hoya Digital. Hoya ma subiektywnie ladniejsze kolory, ale pod wzgledem jakosci optycznej nie mam zastrzezen do zadnego z tych filtrow. biorac pod uwage roznice w cenie miedzy tym Vivitarem a Hoya jestem daleki od przekonywania kogokolwiek do placenia bajonskich sum za te filtry, ktorych jakosc optyczna (bedaca fetyszem dyskusji i uzasadnieniem topienia setek zlotych/euro) i tak jest ograniczana przez wlasnie folie polaryzujaca... :)
W uzupełnieniu wypowiedzi Mirqxx oraz Akustyka dodam, że zastosowanie lepszych folii w filtrach polaryzacyjnych typu KAESEMANN predysponuje je do stosowania z teleobiektywami.
Absolutnie nie polecam zakupu filtrów polaryzacyjnych B+W w wersji slim ponieważ, pierścień blokujący szybkę jest zbyt delikatny i ma tendencję do samoodkręcania. Jeden filtr zbiłem w plenerze, drugi po upadku ma piękną szramę. Co innego w oprawce F-PROT lub zwykłej – tutaj filtry są już prawie w pancernym wykonaniu.
Poza tym ( ale to już wrażenie subiektywne ) – filtry KSM mają poszerzony zakres polaryzacji. Dają trochę silniejszy efekt polaryzacji i dodatkowo „działają” jeszcze przy takich kątach w stosunku do pozycji słońca, przy których zwykłe filtry polaryzacyjne już nie polaryzują lub też dają minimalny efekt.
W uzupełnieniu wypowiedzi Mirqxx oraz Akustyka dodam, że zastosowanie lepszych folii w filtrach polaryzacyjnych typu KAESEMANN predysponuje je do stosowania z teleobiektywami.
(...)
Poza tym ( ale to już wrażenie subiektywne ) – filtry KSM mają poszerzony zakres polaryzacji. Dają trochę silniejszy efekt polaryzacji
i dodatkowo „działają” jeszcze przy takich kątach w stosunku do pozycji słońca, przy których zwykłe filtry polaryzacyjne już nie polaryzują lub też dają minimalny efekt.
na moj rozum, to to by oznaczalo dosc mocny skok jakosciowy. bo silniejsza polaryzacja oznacza zastosowanie grubszej folii polaryzacyjnej (a przynajmniej o grubszej warstwie blokujacej jeden z "wymiarow" swiatla), co wprost przeklada sie na nizsza jakosc optyczna (bo folia jest znacznie slabszym elementem optycznym niz rozsadne szklo). a tymczasem tu jest sytuacja odwrotna (czy tez po prostu zastosowanie duzo lepszej folii "by design".
poniekad, potrzeba stosowania lepszych filtrow w teleobiektywach jest prawda ogolna, bo to dotyczy nie tylko polarow.
jeżeli chodzi o wersję KSM to nie wiedziałam do końca co oznacza KSM. Jeżeli jest lepsza to kupię :)
Przydały by się tutaj dobre materiały od producenta. Gdzieś w internecie wyczytałem, że filtry KSM produkowane przez B+W nie mieszczą się w ogólnej definicji filtrów KSM i są inne od pozostałych.
Natomiast ten efekt "dodatkowego zakresu polaryzacji" zauważałem jesienią, przy dość ostrym, nisko położonym słońcu. W lecie ( słoneczko wysoko ) różnice są minimalne.
Przydały by się tutaj dobre materiały od producenta. Gdzieś w internecie wyczytałem, że filtry KSM produkowane przez B+W nie mieszczą się w ogólnej definicji filtrów KSM i są inne od pozostałych.
Natomiast ten efekt "dodatkowego zakresu polaryzacji" zauważałem jesienią, przy dość ostrym, nisko położonym słońcu. W lecie ( słoneczko wysoko ) różnice są minimalne.
chyba wiem o czym mowisz. na stronie B+W powinien byc do pobrania plik B+W Filter Handbook, w ktorym stoi jak byk:
The “high-end” polarizing foils of the Käsemann-type filters are neutral in color, they have a higher efficiency
than conventional polarizing foils and they are cemented between high-grade plano-parallel optical glass. The resulting sandwich is then precision-polished
again to achieve highly accurate plano-parallel surfaces. Subsequently they are edge-sealed to protect
the foil against humidity. Brass mounts made on CNC-controlled machines ensure precise seating on the lens. Discriminating photographers regard the B+W Käsemann-Type Polarizing Filter to be the very best of all polarizing filters. They are well suited for applications that require the highest possible imaging quality, especially with high-speed telephoto lenses and apochromatic lenses. They are available as linear and circular polarizing filters, mostly with MRC and also with SLIM- or oversized wide-angle mounts.
co w zasadzie oznacza to, o czym wczesniej napisales.
swoja droga, to podziwiam polskiego tlumacza, ktory wyraznie nie "kumal bazy" w temacie filtrow :)
Pięknie to wychwyciłeś Akustyku !
/ A w sklepie mówili: Panie - te kasemanny to czarne krawędzie mają i bliki nie będą powstawać... :mrgreen:
Szukałem a nie widzę wyraźnej...
FF, 16-35 czyli 82mm, polar B+W któryś, gruby czy slim musi? Na deklu mi nie zależy. Na polaryzacji na szerokim owszem.
Witam!
Jestem niemal zdecydowany na zakup B+W Kasemann, 72mm, najchętniej nie slim. Nie wiecie może, czy można coś takiego dostać w Warszawie? Wyjazd w sobotę :D
Z filtrami jest problem, trzeba dzwonić po wszystkich i pytać. Np. e-cyfrowe.
Torby wiadomo gdzie obejrzeć i kupić można, system Cokina też. A reszta? Nie zawsze jest czas szukać w necie...
Jest tu gdzieś wątek z listą sklepów posiadających konkretny towar na miejscu w wawie?
Wlasnie sie zarejestrowalem i witam wszystkich !
Mial ktos do czynienia z filtrem polaryzacyjnym SIGMY ? Planuje zakup filtra do szkla SIGMY 10-20mm. Dokladnie takiego: http://sigma4less.com/sigma-77mm-circular-polarizer-ex-dg-wide-multi-coated-glass-filter.html
Niewiele drozsza jast HOYA S-HMC o ktorej mozna bylo przeczytac wczesniej: http://sigma4less.com/hoya-77mm-circular-polarizer-hmc-super-s-hmc-multi-coated-glass-filter---thin.html
Uzywal ktos ktoregos z tych filtrow ?
Bede wdzieczny za informacje.
Witam,
mam zamiar kupić polarka do szkieł:
KIT 18-55, 50/1.8, Sigma 70-300 APO DG Macro,
przejrzałem (:wink:) wątek i doszedłem do wniosku, żeby wybrać jeden z filtrów marki Hoya,
Hoya Pol Standard lub Hoya Pol DMC Pro 1 Digital,
lepiej dopłacić i mieć wersję Pro 1 ? czy może do szkieł z którymi będę używał wystarczy Pol Standard ?
Witam,
mam zamiar kupić polarka do szkieł:
KIT 18-55, 50/1.8, Sigma 70-300 APO DG Macro,
przeglądnąłem wątek i doszedłem do wniosku, żeby wybrać jeden z filtrów marki Hoya,
Hoya Pol Standard lub Hoya Pol DMC Pro 1 Digital,
lepiej dopłacić i mieć wersję Pro 1 ? czy może do szkieł z którymi będę używał wystarczy Pol Standard ?
wedlug zasobnosci portfela, ale standardowa Hoya spokojnie tu wystarczy na kita i Sigme. a na 50/1.8 mozna zaszalec i kupic Digital, bo to i mniejsza srednica i lepsza jakosc optyczna...
z innej beczki:
nie "przeglądnąłem", a "przejrzałem". tak jak nie "oglądnąłem", a "obejrzałem"
mateuszpk
24-07-2008, 10:52
Hoya standart z kitem cos da ? Ma ktos jakies zdjecia, szukalem w googlach ale sa same oferty sprzedazy
Coś tam dawała ;) ale ja się trochę zawiodłem uzyskiwanymi efektami. Chociaż nadal nie mam odniesienia, bo Hoye i kita sprzedałem, a nie kupiłem innego CPL.
mateuszpk
24-07-2008, 19:21
No wlasnie, kazdy by chcial zeby bylo dobrze ale wiadomoo, albo tanio albo dobrze ;)
Czyli trzeba bedzie zainwestowac w cos lepszego
No wlasnie, kazdy by chcial zeby bylo dobrze ale wiadomoo, albo tanio albo dobrze ;)
Czyli trzeba bedzie zainwestowac w cos lepszego
Z drugiej strony nie inwestuj za dużo w filtr o romiarze 58mm, albo miej na uwadze to, że do wielu "jasnych" obiektywów nie będzie pasował.
58mm pasuje Ci do:
- Kita
- np. Sigmy 70-300 DG
67mm pasowałby Ci do:
- Tamrona 28-75
- Tamrona 17-50
77mm pasowałby Ci do:
- Canona EF-S 10-22
- Canona 17-40L
- Canona 24-105L
- Canona 70-200L
Podsumowując, zanim wydasz 180-250zł (tyle potrafi kosztować dobry filtr polaryzacyjny - vide ten wątek), pomyśl jaki obiektyw kupisz sobie, gdy wrócisz do "świnki skarbonki", w której odkładasz na szpejo fotograficzne.
Ja wpierw zainwestowałem w filtr 58mm (na szczęśćie UV i na szczęście Hoya 58mm), ale później na Forum znalazłem bardzo dobrą ofertę na filtr 67mm (a akurat miałem nowy obiektyw Tamrona). Zawsze lepszą decyzją jest kupno filtru do swojego "docelowego" obiektywu i pierścienia redukcyjnego (15-18zł).
mateuszpk
24-07-2008, 20:28
A no tez fakt, warto nad tym pomyslec dluzej jakie szko bede kupowal jako pierwsze
Na pewno cos jasniejszego, pomyslimy jeszcze, wiem ze kit wystarczy mi na pare mc-y bo musze sie najpierw nauczyc robic dobrze tym zdjecia a potem zainwestowac w szkło ;)
Dzieki za podpowiedz
Witam
Znalazłem na Allegro filtr polaryzacyjny Sunpak o którym to sprzedawca pisze "Filtry Sunpak produkowane są przez Marumi (te dwie japońskie firmy współpracują ze sobą od kilku lat). Jest to ten sam filtr, w tej samej oprawce, w tym samym pudełku co filtr Marumi DHG. Jedyną różnicą jest nadruk oraz niższa cena". Orientuje się ktoś czy to prawda czy tylko "chłyt" marketingowy?
mateuszpk
26-07-2008, 21:34
Zastanawialem sie jaka srednice by kupic zeby potem miec na inne obiektywy a teraz dokupic redukcje tak jak pisal HuleLam.
Moze sprawe zalatwi system Cokin ? Kupno pierscienia i Holdera nie jest takie drogie, a filtry by byly raczej uniwersalne, puzniej tylko dokupic do konkretnego obiektywu pierscien i po sprawie, co o tym myslicie, czytalem juz na forum o tym niektorzy mowia ze fajna sprawa niektorzy ze lepsze sa te nakrecane bezposrednio na obiektyw
Po dwukrotnym przeczytaniu całego tego wątku zdecydowałem sie na marumi CPL DHG i mam "ostateczną" rozterkę w postaci "CPL DHG czy CPL DHG Super". Różnica w cenie 100 zł a te Super polega na "wzmocniony powłoką odporną na wodę i tłuszcz, dedykowany do cyfrówek". Warto dopłacac? A może ktoś z szanownych forumowiczów ma już taki filtr?
piotrwzk
13-08-2008, 13:12
Czy ktoś może mi potwierdzić, że filtr marumi cpl dhg 77mm będzie pasował do Tokiny 11-16 2.8 oraz do Cnaona 17-55 2.8 (oba maja 77mm)? Czy to dobry wybór?
Potrzebuje jakiś filtr do swojej 450D z obiektywem kit co polecacie?
sniper88
01-09-2008, 11:15
ja z kitem (tym bez IS) uzywalem fioletowej Hoyi. (czas przeszly dlatego, ze ja zgubilem:?) Ale filtr moim zdaniem w zupelnosci wystarcza:) Tylko czyszczenie go moze sprawic problemy;)
Co do filtrow i pracy z oslonami przeciwslonecznymi mala uwaga, ktora moze sie przydac.
Pewne oslony Canona mocowane bagnetowo (np. ta od 28/1.8 ), ktore maja w oznaczeniu identyczny numer jak srednica filtra (np. EW-58W), sprawiaja potem problem z filtrami polaryzacyjnymi niektorych marek. Problem polega na tym ze po zamocowaniu filtra nie sposob zamocowac juz oslony, gdyz zabki na filtrze poszerzaja minimalnie srednice oprawy filtra na tyle skutecznie ze oslona juz nie przechodzi.
Zauważylem ze filtry polaryzacyjne marki B+W slim niepozwalaja na uzycie oslony przeciwslonecznej.
Filtry polaryzacyjne marki Heliopan i HOYA SHMC; slim ;pozwalaja na uzycie oslony przeciwslonecznej o tej samej srednicy co filtr.
Próbował ktoś zastosować filtr 77mm na szkle 67mm przez redukcje?
terminator
01-09-2008, 18:14
Próbował ktoś zastosować filtr 77mm na szkle 67mm przez redukcje?
I założyć tulipana? ;-) Normalnie nie powinno być problemu.
Próbował ktoś zastosować filtr 77mm na szkle 67mm przez redukcje?A co w tej kombinacji takiego nadzwyczajnego, żeby się miało nie udać? Używam redukcji, choć akurat na inne średnice, ale czy to może mieć jakielokwiek znaczenie?
ah... Czytam i czytam o polarach i nie moge sie zdecydowac:/ Ogolnie mam dwa typy: Hoya HMC i Hoya Super HMC. Zastosowanie - 20D i Tamron 17-50.
Teraz pytanie - czy bedzie ZAUWAZALNA roznica w jakosci zdjec, kolorow itd?
Wiem, ze przepuszczalnosc swiatla jest wieksza na SHMC. Czy to bedzie tylko bardziej widoczna roznica? Czy cos wiecej. Roznica w cenie wyjdzie 50zł... Tylko czy ja to zauwaze na zdjeciach, a nie w portfelu. ;)
Roznica w cenie wyjdzie 50zł... Tylko czy ja to zauwaze na zdjeciach, a nie w portfelu. ;)
Biorąc pod uwagę że polar posłuży ci kilka (naście?) lat to czy naprawdę warto aż tak się szczypać? Lepiej dmuchać na zimne i kupić droższy by potem nie pluć sobie w brodę. Oszczędny płaci dwa razy :roll: .
Pewnie się powtórzę za kimś ale potzrebuję porady jaki filtr polaryzacyjny wybrać :)
Mój sprzęt to EOS 40D a filtr potrzebuję na szkło EF 28-135mm f/3.5-5.6
Chcę polara kupić głównie na focenie podczas długiego wypadu do USA (NYC, Niagara, LA, Vegas, Grand Canyon, Miami,....
Co doradzicie na takie szło?
z góry dzięki...
Co doradzicie na takie szło?
Hoya PL-CIR PRO1 Digital lub Hoya PL-CIR HMC Super w zupełności wystarczą.
kiedys przestudiowalem wszytskie watki na CB o polarach i ktos z tego co pamietam robil jakies testy badz obcowal z duza iloscia foltrow i...
i z tego co pamietam to najlepiej jakość/$$$ wypadala hoya pro1 digital, a roznica miedzy tym modelem a drozszym byla ponoc nie zauwazalna... :)
nie moge znalezc teraz linku, ale wierzcie mi na slowo ;)
Hoya HMC i Hoya Super HMC. Zastosowanie - 20D i Tamron 17-50.
Teraz pytanie - czy bedzie ZAUWAZALNA roznica w jakosci zdjec, kolorow itd?
Będzie raczej w tym, że SHMC jest bez front gwintu i nie ma dekla, coś jakby slim ;)
Ehh, tro0che plany sie zmieniły, jestem właśnie w fazie zakupu szkła EF-s 10-22mm wiec mysle ze nalezaloby kupic filtr 77mm i przejście 72-77mm (lens to filter) i załatawiać obydwa szkła jednym polarem i co teraz? Ktos co ś doradzi jaki polar zakupic, rozumiem że należałoby slima w tej sytuacji ale jaki dalej nie wiem, hoya i czyszczenie mnie troche zraża....
... ale jaki dalej nie wiem ...
Jeżeli weźmiemy pod uwagę stosunek jakość/cena to wygrywa Hoya PL-CIR PRO1 Digital.
... hoya i czyszczenie mnie troche zraża....
Jeżeli chodzi o czyszczenie to przy odrobinie wprawy i przy użyciu odpowiedniego "osprzętu" wcale nie jest tak kłopotliwe jak to niektóry opisują. Swoją drogą zakładam iż nie będziesz go z premedytacją palcował a w takim przypadku usunięcie przypadkowych zabrudzeń jest stosunkowo łatwe.
a przejsciówka 77mm-72mm i kupno jednego filtra polaryzacyjnego (77mm) na dwa obiektywy ma sens, dobrze kombinuję?
a przejsciówka 77mm-72mm i kupno jednego filtra polaryzacyjnego (77mm) na dwa obiektywy ma sens, dobrze kombinuję?
Dobrze, niemniej zawsze pozostaje problem wystąpienia ewentualnej winiety.
terminator
29-09-2008, 13:52
Przy zastosowaniu mniejszej średnicy filtra dla większej obiektywu, np. 72mm filtr - na 77mm obiektyw. w odwrotną stronę powinno być OK.
w odwrotną stronę powinno być OK.
Jednakże redukcja wprowadza dodatkowe "odsunięcie" filtru od gwintu obiektywu co podczas "używania" niektórych ogniskowych może (zaznaczam może, nie musi) powodować powstanie winiety. Najlepiej oczywiście własnoręcznie sprawdzić czy owy problem nie występuje.
korzystalem z takiego "patentu" na wakacjach i efekt jest taki ze zaraz po powrocie kupilem 2 dodatkowe polary - tak by kazde szkło miało "swój".. ciagle przekladanie itp. to strata czasu ale najbardziej upierdliwy byl zwlaszcza efekt zakleszczania sie filtra w redukcji - szkoda nerwów i szaprania filtrem to w jedna a to w druga strone..
dodatkowo przy uzywaniu wiekszego filtra na obiektywie z mniejsza srednica nie da sie uzywac oslony przeciwslonecznej.. moja rada - olac redukcje i kupic 2 filtry :smile:
... moja rada - olac redukcje i kupic 2 filtry ...
W pełni zgadzam się z powyższą radą. Na dłuższą metę to jedyne sensowne rozwiązanie. Przy obecnej cenie filtrów zakup dwu sztuk nie jest specjalnie dużym wydatkiem a jak wiadomo możliwość korzystania z osłon przeciwsłonecznych jest bezcenna.
Witam,
axk nie do końca zgadzam się z Tobą: "Przy obecnej cenie filtrów..." chyba nie myślałeś o prawdziwych filtrach?
Obiektyw EF-S 10-22 to ostre szkło i chyba takie ma pozostać, więc filtr do niego o średnicy 77 mm to tak mniej/więcej cena średniego kompaktu, czyli około 500 zł, a wersja slim (do szerokiego kąta pewnie nie zaszkodziłoby) jeszcze trochę więcej.
Osobne filtry, docelowo, czemu nie, ale jeśli miałbym poradzić koledze to popieram wersję: na początek jeden - porządny B+W (takie raczej nie zakleszczają się! i nie ma problemów z czyszczeniem) i do tego redukcja na mniejszą średnicę obiektywu. Przecież dwoma obiektywami naraz nie będzie robił zdjęć :) również nie sądzę, żeby tak żąglował nimi, że nie zdąży zmienić filtra :p
Pozdrawiam.
... filtr do niego o średnicy 77 mm to tak mniej/więcej cena średniego kompaktu, czyli około 500 zł, a wersja slim (do szerokiego kąta pewnie nie zaszkodziłoby) jeszcze trochę więcej.
Bez przesady. Filtr Hoya PRO1 Digital (który jak wiadomo stosunek jakość/cena ma rewelacyjny) o średnicy 77 mm można nabyć w cenie ok. 230 zł. Jeżeli chodzi o wspomniany obiektyw EF-S 10-22 f/3.5-4.5 to wyposażenie go w w/w filtr nie spowoduje pogorszenia jego ostrości (przynajmniej tak zrozumiałem z kontekstu zdania). Oczywiście można także zakupić filtr Heliopan'a którego to cena (dla modelu o średnicy 77 mm) wynosi około 500 zł, lecz pozostaje pytanie czy będziemy w stanie dostrzec różnicę w jakości za która zapłacimy ponad dwa razy więcej. Jeżeli nie to wydanie takiej kwoty na jeden filtr jest moim zdaniem nieporozumieniem.
Przecież dwoma obiektywami naraz nie będzie robił zdjęć :) również nie sądzę, żeby tak żąglował nimi, że nie zdąży zmienić filtra
Zgoda lecz w przypadku zastosowana redukcji z większej średnicy na mniejszą w niektórych przypadkach tracimy możliwość korzystania z osłony przeciwsłonecznej, a to duża strata.
axk - to teraz pytającemu BigMike zamieszaliśmy :-P
Może to i dobrze - przecież my doradzamy, a on uwzględni różne punkty widzenia i podejmie decyzję.
Dodam jeszcze tylko 2 kwestie:
1) osłony tuż za mocowaniem rozszerzają się i jest bardzo prawdopodobne, że na obiektym o śr. 72 mm z przykręconą redukcją i filtrem 77 mm będzie pasować osłona przeciwsłoneczna, polecam redukcje mosiężne - są cieńsze, warto byłoby sprawdzić w konkretnym przypadku
2) filtry służą do różnych obiektywów, więc ich nie sprzedaję i dlatego preferuję zakup typu "raz a dobrze" - stosuję tylko B+W i szczerze polecam.
BigMike - życzę udanego zakupu i świetnych zdjęć
... osłony tuż za mocowaniem rozszerzają się i jest bardzo prawdopodobne, że na obiektym o śr. 72 mm z przykręconą redukcją i filtrem 77 mm będzie pasować osłona przeciwsłoneczna ...
Jeżeli nawet będzie pasować to zastosowanie redukcji odbije się na bardziej kłopotliwym montażu. Jako że średnica mocowania osłony przeciwsłonecznej jest mniejsza od średnicy redukcji trzeba ją założyć w pierwszej kolejności a następnie dopiero przykręcić redukcję z filtrem. Rozwiązanie takie jest mało wygodne czy też funkcjonalne.
... filtry służą do różnych obiektywów, więc ich nie sprzedaję i dlatego preferuję zakup typu "raz a dobrze" ...
Jeżeli chodzi o filtry polaryzacyjne to osobiście uważam iż kupując filtry firmy Hoya (PL-CIR PRO1 Digital lub PL-CIR HMC Super) także kupujemy w myśl zasady "raz a dobrze". Filtry te z powodzeniem sprawdzają się w większości "popularnych" zastosowań jednocześnie oferując świetny stosunek jakości do ceny. Jeżeli ktoś musi używać filtrów z najwyższej półki to poza wspomnianym B&W czy też Heliopanem raczej nie ma innego wyboru. Pytanie tylko czy faktycznie osoba ta widzi różnicę w jakości za którą w niektórych przypadkach płaci dwa razy większą kwotę.
pytanko...
http://www.hoyafilter.com/products/hoya/HD-01.html
czy ktos uzywal moze nowych filtrow Hoya HD? rzekomo polar HD ma przepuszczac 25% swiatla wiecej a to akurat brzmi co najmniej zachecajaco. cenowo jest to zblizone do Hoyi SHMC czy B+W MRC wiec wydaje sie warte rozwazenia
Witajcie mili
Mam zamiar zakupić filtr polaryzacyjny firmy B+W POL CIR SLIM MRC 77MMm .
Moje pytanie dotyczy czy zakupić slim czy zwykly tej firmy?
Filtr będzie zakladany do obiektywu 24-105/4 oraz przez przejściówkę na 70-200/4 is .
Czy na tym pierwszym obiektywie i zalożonym zwyklym filtrze pojawi się winieta i czy w takim wypadku trzeba zakupić slim ? aparat analog a w przyszlości FF cyfra.
A i jeszcze jedno pytanie czy stosując filtr HOYA Polaryzacyjny Kołowy PRO1 DIGITAL 77mm zobaczę różnicę w stosunku do B+W.Cena ceną ale czy efekt będzie na korzyść B+W ?
Ten pierwszy 430 zl a Hoya 230zl różnica 200zl czy efekt jest wart tej różnicy?
Poprzednio mialem przez parę lat plaryzator Hama następnie zamienilem na Marumi różnica do zobaczenia na korzyść Marumi średnica 58mm .
Teraz przyszedl czas na zakup 77mm i tak się zastanawiam co zakupić.
Serdecznie pozdrawiam Sebio
Witajcie mili
Mam zamiar zakupić filtr polaryzacyjny firmy B+W POL CIR SLIM MRC 77MMm .
Moje pytanie dotyczy czy zakupić slim czy zwykly tej firmy?....
Witaj,
Mam ten filtr w wersji SLIM ponieważ używam go do szerokiego kąta czyli 10-22 co dało by na analogu ok. 16-35 mm. Na polara już nie będziesz chyba nakręcał dodatkowych filtrów więc zwykły czyli z gwintem z przodu nie jest potrzebny (poza tematem zakładania dekielka - na slim trzeba używać taki plastikowy bez ząbków). Wspomniałeś coś o drugim filtrze i o przejściówce - takie rozwiązania odsuwają filtr od soczewki więc ryzyko winiety wzrasta, z tego względu zdecydowanie SLIM !
Co do jakości i różnic - na forum jest mnóstwo opinii i nie chcę wywoływać znowu dyskusji ;-).
B+W jest świetny, dobrze się czyści, solidne pierścienie itd, Hama - nie polecam, ale dobra HOYA Pro też jest O'K.
Musical box
16-10-2008, 21:28
Ja jako ciekawostkę pokaże zdjęcie z polarem B+H 67 circular-pol mrc z samolotu:
https://canon-board.info/imgimported/2008/10/9ee847def8ac5d05-1.jpg
źródło (http://images41.fotosik.pl/20/9ee847def8ac5d05.jpg)
Ja jako ciekawostkę pokaże zdjęcie z polarem B+H 67 circular-pol mrc z samolotu:
Niebo wyszło fatalnie, szczególnie lewa strona.
Musical box
16-10-2008, 22:53
Niebo wyszło fatalnie, szczególnie lewa strona.
toż to dlatego wrzuciłem to zdjęcie. Taki obwarzanek wyszedł ;p
terminator
17-10-2008, 10:06
Myślę, że zdjęcie zrobione przez centymetrowej grubości okienko samolotu nie jest miarodajne. Szybka z pewnością też posiada jakieś filtry, z takiego połączenia mogą wychodzić dziwne rzeczy.
toż to dlatego wrzuciłem to zdjęcie. Taki obwarzanek wyszedł ;p
To nie jest argument przeciwko filtrom B+W !
Może zapomniałeś, że polarka trzeba czasem troche obrócić :mrgreen: :)
Wybacz złośliwosć, ale chyba widziałeś efekt przez wizjer - po to przecież są lustrzanki! Myślę, że dało by się nawet w takich warunkach i przez szybę ustawić lepiej, a poza tym intensywność działania polaryzatora zależy od kąta padania światła, więc przy szerszych kątach nierównomierność na niebie jest jak najbardziej naturalna i NAPEWNO nie zależy od firmy - chyba, że marny filtr prawie nie działa.
sniper88
17-10-2008, 14:36
Mialem to samo jak robilem zdjecia z samolotu:)
źródło (http://img235.imageshack.us/img235/6467/planevt8.jpg)
Musical box
17-10-2008, 15:10
krzy, przecież nie oceniałem tego filtra jako zły. Wrzuciłem to zdjęcie dla ciekawostki. W warunkach przyziemnych filtr sprawuje się świetnie. A co do mojej nieświadomości tego że filtrem można kręcić to powiem Ci że wiedziałem o tym i efekty tego były tylko takie że ten czarny obwarzanek się tylko zniekształcał i przesuwał
To nie jest argument przeciwko filtrom B+W !
Jestem podobnego zdania. Moim zdaniem na widoczne na zdjęciach efekty mogły mieć wpływ dwa czynniki : pierwszy to wysokość na której wykonywane były zdjęcia, drugi to ewentualne "powłoki" w które mogły być wyposażone okna samolotu. Trudno oceniać jakość filtrów na podstawie zdjęć wykonanych w tak "nietypowych" warunkach.
Mialem to samo jak robilem zdjecia z samolotu:)
Jakiego filtru użyłeś?
sniper88
17-10-2008, 15:55
Hoya Pro1 Digital. Ale ten efekt to ponoc wina mineralnego szkla uzywanego w samolotach. Bo w normalnych warunkach fitr sprawowal sie bardzo dobrze:)
To jest efekt nierownej polaryzacji swiatla przechodzacego przez plexe ochraniajaca iluminator. Plexa jest plastikiem formowanym cisnieniowo i stygnac nierowno rozkladaja sie naprezenia powodujac lokalne zmiany gestosci. Podobny efekt zauwazycie robiac fotke z polarem pudelku do CD lub... gornemu wyswietlaczowi 40D (wystarczy nan spojrzec przez okulary z polaryzatorem). Efekt wystapi niezaleznie od marki filtru.
ArturBonoVox
19-10-2008, 02:00
Wtam, dlaczego, a moze z jakiego powodu filtr Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm jest prawie dwa razy drozszy od filtru Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital 77mm. Co takiego fantastycznego uczyniono za taka cene? Pozdrawiam.
Wtam, dlaczego, a moze z jakiego powodu filtr Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm jest prawie dwa razy drozszy od filtru Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital 77mm. Co takiego fantastycznego uczyniono za taka cene? Pozdrawiam.
Według producenta filtry serii Super HMC posiadają większą liczbę powłok optycznych, są precyzyjniej wykonane oraz zapewniają lepszą transmisję światła a niżeli seria PRO 1 Digital.
Właśnie tak jak napisał axk
według producenta:
Seria HMC: Filtry tej klasy słyną ze swoich zdolności minimalizowania odbić refleksów światła od powierzchni filtra, redukowania widma i plam. Rezultatem tego jest średnia transmisja światła przez filtr wynosząca 97%, wynikiem czego fotografujący otrzymuje ostry obraz i niezmieniony balans kolorów.
Filtry HOYA HMC są rekomendowane dla poprawy osiągów i zachowania szczególnych parametrów, obiektywów z pokryciem wielowarstwowym.
zobacz jeszcze stronę:
http://www.hoyafilter.com/products/hoya/coatings.html
z wykresem odbić w funkcji długości fali.
ArturBonoVox
20-10-2008, 19:02
Dzieki chlopaki za info. Juz kupiony i leci do mnie z foto-tip.pl : Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm. Zobaczymy jak smiga w praktyce :)
Cieszymy się z Tobą ! :-D
Dobrze, że do taaakich szkieł nie kupiłeś jakiejś szybki okiennej z doczepionym gwintem typu HAMA z marketu - nawet na kompakcie widać róznicę.
ArturBonoVox
21-10-2008, 19:43
Krzy, mial byc B+W ale nie moglem znalezc sklepu netowego, ktory ma na stanie i z wysylka ze granice. Poza tym foto-tip juz mam sprawdzony.
Fakt - czasem z dostępnoscią B+W są problemy, no i ta cena... :(
ale jestem przekonany, że HOYA HMC Super Pro1 to także super sprzęcik !
ArturBonoVox
29-10-2008, 01:08
Mam, dolecial. Jutro postaram sie cos zapodac porownawczo :) pzdr.
Witam,
poszukuję informacji na temat filtrów polaryzacyjnych prostokątnych 4X4 FORMATT, LEE lub TIFFEN. Czy ktoś z Was może ich używa ? Planuje zastosowanie plenerowe.
MoonGirl
03-11-2008, 22:20
Witam was serdecznie. Dopiero zaczynam zabawę z fotografią, i mam problem właśnie z polaryzacyjnym filtrem. Posiadam coś takiego jak Hoya 58mm PL-CIR. Zapakowałam na obiektyw i robiłam fotki lotnicze. Niestety - po wrzuceniu na kompa okazały się totalną klapą. Kompletnie zmienione kolory. A bawiąc się poziomami widać ewidentny nadmiar niebieskiego. I co ja mam z tym wszystkim zrobić :( już nie wiem czy to mi brakuje jakiejś podstawowej wiedzy, czy coś przegapiłam, czy ten filtr jest po prostu kiepski. Drugi mam UV też Hoya i jest zadowalający.
Posiadam coś takiego jak Hoya 58mm PL-CIR. (...) Drugi mam UV też Hoya i jest zadowalający.
Po pierwsze co ma filtr polaryzacyjny do filtru UV (są to dwa zupełnie różne filtry) a po drugie łatwiej było by odpowiedzieć na Twoje pytanie(a) gdybyś zamieściła zdjęcia.
Witam, jak sie ma jakosc filtra polaryzacyjnego Cokin w stosunku do Hoya HMC Super?
Tak sie sklada ze wlazlem w polowki Cokina (HiTech) i zastanawiam sie nad wymiana tej Hoyi na filtr polaryzacyjny pasujacy do holdera cokina.
A wiec jak sie to ma do siebie?
moge Ci zrobic zdjecie porownawcze Hoyi SHMC Digital z Cokinem P164 (akurat mam faktycznego Cokina, nie zamiennik). nie spodziewalbym sie jakis duzych roznic, ale tez z checia zobacze
moge Ci zrobic zdjecie porownawcze Hoyi SHMC Digital z Cokinem P164 (akurat mam faktycznego Cokina, nie zamiennik). nie spodziewalbym sie jakis duzych roznic, ale tez z checia zobacze
Bylbym zobowiazany:)
Witam, poszukuje filtr do tamrona 17-50 coś ala ten: B+W; POL-CIR MRC Slim z zastosowaniem do krajobrazów - interesuje mnie też do tego jakieś połówki co możecie poradzić :) ?
Witam, poszukuje filtr do tamrona 17-50 coś ala ten: B+W; POL-CIR MRC Slim ...
Godnym uwagi jest Hoya PL-CIR PRO1 Digital (bardzo dobry stosunek jakości do ceny).
... z zastosowaniem do krajobrazów ...
Możesz nieco rozwinąć swoją myśl?
sniper88
01-12-2008, 20:52
Witam, poszukuje filtr do tamrona 17-50 coś ala ten: B+W; POL-CIR MRC Slim z zastosowaniem do krajobrazów - interesuje mnie też do tego jakieś połówki co możecie poradzić :) ?
Tak jak napisal Axk- PL-Cir Pro1 Digital wystarczy, a jest w miare tani;) A z polowek to poogladaj cokin/hitech:)
Do praktykow, jaki byscie polecili dekielek do filtra Hoya SHMC Pro1, podobno oryginalne canona da sie na taki nadziac, ale spada, a moze ktos cos poleci....konkretnie.....moze na allegro bedzie cos?.....duzo tego i nie wiem co wybrac.
Pytanie do praktykow, a nie tych co mowia ze "ten powinien byc dobry ale nie sprzawdzalem".
Pozdrawiam
Do praktykow, jaki byscie polecili dekielek do filtra Hoya SHMC Pro1 ...
Do zabezpieczenia w/w filtru można wykorzystać coś takiego :
http://www.allegro.pl/item482995941_dekielek_do_hoya_hmc_super_pro1_pola ryzacyjny_58mm.html
Niestety wadą takiego rozwiązanie jest sposób mocowania dekla. Zamiast zatrzasków (jak to ma miejsce w oryginalnych deklach) posiada on gwint co sprawia iż jego montaż jest nieco bardziej problematyczny. Swego czasu miałem możliwość przetestowania powyższego rozwiązania i poza sposobem montażu (do którego po pewnym czasie można przywyknąć) sprawdzało się ono nie najgorzej.
HOYA SUPER HMC PRO1 ,a
Hoya Pro1 Digital
jest jakas roznia znaczna pomiedzy tymi filtrami?
HOYA SUPER HMC PRO1 ,a
Hoya Pro1 Digital
Kiedyś używałem PRO1 a od ok 2 lat Pro1 Digital (przeszedłem na większy rozmiar). Ten Digital daje chyba ładniejszy, głęboki odcień niebieskiego nieba bez fioletowych zafarbów ale zmieniłem i korpus i obiektywy i monitor więc to może być złudzenie. Tak czy owak ten rodzaj niebieskiego bardzo mi odpowiada.
HOYA SUPER HMC PRO1 ,a
Hoya Pro1 Digital
Różnią się ceną oraz ilością powłok (na korzyść SHMC oczywiście). Jeżeli chodzi o różnicę w jakości "obrazowania" to moim zdaniem jest ona niewielka.
Próba porównania w praktyce:
http://www.photofilter.com/comparison_Hoya_Pro_camera_filters.htm
W zasadzie potwierdza moje odczucia.
na wstępie to witam wszystkich serdecznie. niedawno nabyłem C. 400D + sigmaDC 18-200 i od dłuższego czsu namiętnie chłonę wiedzę z CB :) już wiem 1000000x więcej niż na początku.
wracając do tematu...
z racji posiadania jedynie porysowanego HamaUV jestem na kupnie filtrów UV, Skylight i Pol-CIR.
W sumie prawie jestem zdecydowany na Hoya UV SHMC + Hoya SL SHMC 1B + (no i właśnie...) Hoya Pol-CIR Pro1 Digital.
Z tym ostatnim zastanawiam się jeszcze nad Harumi DHG CPL (?) W sumie "ciężko" dostać i mało opinii o nich widziałem.Jak to się ma do Hoyi Pro1 D.? Czy w ogóle warto? No i czym się różni Marumi od Sunpak/Marumi? Poniżej dwie aukcje przykładowe:
http://www.allegro.pl/item497710425_wyprzedaz_marumi_dhg_cpl_62mm_slim_f v_gwar.html
http://www.allegro.pl/item492630364_filtr_polaryzacyjny_sunpak_marumi_dh g_slim_62mm_cp.html
Proszę o rady i opinie. Z radością przyjmę każdy nowy kawałek wiedzy :)
PS: Jeszcze jedno pytanie, w jakiej kolejności są polary Hoyi od najgorszego do najlepszego z podanych:
SHMC
Pro1 Digi.
SHMC Pro1
Im więcej czytam i sprawdzam ceny, tym bardzi zaczyna mi się to mieszać...
Sądzę, że nie zamierzasz kupować UV i Skylight do tego samego obiektywu? Moim zdaniem są one na tyle zbliżone, że się zdublują.
Ten "najgorszy" polar Hoya - SHMC - po prostu nie jest Slim a ma pełny zestaw powłok przeciwodblaskowych.
PRO1 Digital jest nieco delikatniejszy w sensie wyrazistości działania niż SHMC PRO1. Obie wersje PRO są Slim.
O powłokach Digital niewiele wiadomo. SHMC to z kolei najbogatszy zestaw u Hoyi.
Ja używam PRO1 Digital i odpowiada mi.
Różnice cen wynikają przede wszystkim z tego czy filtr jest Slim czy zwykły.
W sumie prawie jestem zdecydowany na (...) Hoya Pol-CIR Pro1 Digital.
To dobry wybór. Seria PL-CIR PRO1 Digital posiada jeden z najlepszych stosunków jakość/cena z pośród dostępnych na rynku filtrów polaryzacyjnych.
PRO1 Digital jest nieco delikatniejszy w sensie wyrazistości działania ...
Czy możesz rozwinąć powyższą myśl? Co rozumiesz pod pojęciem "wyrazistość działania"? Posiadam oba modele (PRO1 Digital oraz HMC Super PRO1) i przyznam iż nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy w obrazowaniu tych filtrów.
dzieki marfot za wyprostowanie mojej wiedzy ;) teraz tylko wybrać sklep z najlepszym stosunkiem towar/cena ;) z czasem na pewno pochwalę się jakimiś fotami.
a co z tym Marumi??? ... czy to nie tak, że Marumi robi szkło a różne firmy to pakują w ramki?
To dobry wybór. Seria PL-CIR PRO1 Digital posiada jeden z najlepszych stosunków jakość/cena z pośród dostępnych na rynku filtrów polaryzacyjnych.
Czy możesz rozwinąć powyższą myśl? Co rozumiesz pod pojęciem "wyrazistość działania"? Posiadam oba modele (PRO1 Digital oraz HMC Super PRO1) i przyznam iż nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy w obrazowaniu tych filtrów.
Też mam oba typy filtrów ale ich nie testowałem równocześnie na tym samym temacie bo mają różny rozmiar i pasują do zupełnie różnych moich obiektywów. Z porównania wielu moich zdjęć wydaje mi się, że Digital daje mniej natarczywe efekty niż PRO1 - konkretnie nie daje fioletowego zafarbu na bardzo ciemnym niebie i nie zażółca tak wyraźnie zieleni i jasnoszarych powierzchni.
Wczesniej podałem link do strony gdzie jest takie porównanie i to odczucie się potwierdza.
planuję zakup polarka w tygodniu. myślę nad HOYA POL-CIR PRO1 DIGITAL 58mm za 139zł. posiada 12 powłok.
będę go nakładał na kita i 55-250 is.
opłaca się panowie? jak ten filiterek może działać z w.w szkłami?
Będzie działać znakomicie. Oczywiscie jeżeli go tak wykorzystasz:smile:.
planuję zakup polarka w tygodniu. myślę nad HOYA POL-CIR PRO1 DIGITAL 58mm za 139zł. posiada 12 powłok.
opłaca i wszystko będzie działać - tylko zastanów się, czy często będziesz go używać na takim ciemnym tele
opłaca i wszystko będzie działać - tylko zastanów się, czy często będziesz go używać na takim ciemnym tele
sądzę, że częściej będę go używał na szerokim kącie.
chociaż tele też fotografuję czasem jakieś landszafty, albo ptactwo podczas lotu. w tym wypadku niebo będzie ładnie podkreślone. planuję również jakieś plenery w górach tej zimy, więc na odbłyski od pokrywy śnieżnej itp. pasuje jak ulał.
z czasem pewnie wymienię cześć szklarni więc w.w filterek nie będzie się kurzył w plecaku.
dzięki za wszelkie rady i testy zawarte w tym wątku. wszystko to jest bardzo pomocne przy wyborze polara, mam jeszcze tylko ostatnią prośbę. dzięki waszym opiniom jestem niemal ostatecznie zdecydowany na Hoyę Pro1 D. ale w tej samej cenie można też mieć Marumi DHG:
http://www.allegro.pl/item498845456_hoya_pro1_digital_62mm_62_polaryzacy jny_kolowy.html
http://www.allegro.pl/item497710425_wyprzedaz_marumi_dhg_cpl_62mm_slim_f v_gwar.html
Moja prośba to chciałbym od was "usłyszeć" co jest lepsze z powyższych. Szukałem testów porównawczych, ale jeszcze słabo poruszam się w świecie (d)SLR. A pytam głównie dlatego, ponieważ te Marumi są okryte "zamgloną legendą", niby świetne, ale nikt nic o nich się nie wypowiada :) Czyżby wszyscu tu używali Hoyi?
Mariusz_C
15-12-2008, 14:57
Ja mam Marumi DHG water proof coat 77mm i jest ok. Stosunek cena jakość z tego co pamiętam lepszy niż Hoya.
dzięki za wszelkie rady i testy zawarte w tym wątku. wszystko to jest bardzo pomocne przy wyborze polara, mam jeszcze tylko ostatnią prośbę. dzięki waszym opiniom jestem niemal ostatecznie zdecydowany na Hoyę Pro1 D. ale w tej samej cenie można też mieć Marumi DHG:
http://www.allegro.pl/item498845456_hoya_pro1_digital_62mm_62_polaryzacy jny_kolowy.html
Moja prośba to chciałbym od was "usłyszeć" co jest lepsze z powyższych. Szukałem testów porównawczych, ale jeszcze słabo poruszam się w świecie (d)SLR. A pytam głównie dlatego, ponieważ te Marumi są okryte "zamgloną legendą", niby świetne, ale nikt nic o nich się nie wypowiada :) Czyżby wszyscu tu używali Hoyi?
Na swojej stronie Marumi tak reklamuje swojego polara.
http://www.marumi-international.com/Gallery/Gallery_Grafik/Foto_023/F_023/F_023ex.html
Jak kogoś kręci ten kolorek:mrgreen: to znalazł swój filtr.
http://sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry-3-82/?20,B+W - B+W Pol. kołowy MRC Slim, 82mm
http://www.pstryk.pl/details:3984/b%20w%20pol%20circular%20kasemann%20slim%20mrc%208 2mm - B+W Pol Circular Kasemann Slim MRC 82mm
Krótkie pytanie - te dwa filtry są takie same bo pstryk w nazewnictwie namieszał czy jednak ten słynny kasemann w nazwie to oznaczenie jakiejs wersji premium? ;)
Uwaga: pierwszy z podanych linków prowadzi do filtrów UV i Skylight.
Kaesemann (KSM) to właśnie "premium". Było o tym co najmniej kilka razy... wystarczyło chwilę poszukać. Sam producent podaje:
"Käsemann was an independent German company renowned for manufacturing some of the highest quality polarizer material in the world. Schneider Krueznach purchased the company in 1989.
The quality and consistency of Käsemann material is uniform and neutral in color. In addition, the latest cementing technique used on these filters is guaranteed to prevent delamination. Moisture from humidity will destroy polarizing material if delamination occurs and this cementing technique protects the material by preventing delamination. Käsemann Polarizers are available in Linear and Circular. Note: The circular type comes with MRC (Multi-Resistant Coating) through 95mm."
Dodatkowo - te filtry (B+W) występują w trzech grubościach szkła, ale na naszym krajowym rynku to już abstrakcja.
Do produkcji filtrów polaryzacyjnych w wersji Kaesemann (KSM) używa się lepszych jakościowo, grubszych foli polaryzacyjnych. Przekłada się to na mocniejszy efekt polaryzacji. Dodatkowo brzegi szklanego krażka są wyczernione dzięki czemu nie dostajesz gratis blików i odbić.
W filtrach polaryzacyjnych B+W Kaesemann Slim są moim zdaniem zbyt delikatne oprawki - co powoduje, że filtr może samoczynnie się odkręcić i uciec od właściciela :evil:
Lepiej troszkę dołożyć i kupić B+W w oprawce F-prot, która jest już solidnie wykonana i ma drugi gwint.
Lepiej troszkę dołożyć i kupić B+W w oprawce F-prot, która jest już solidnie wykonana i ma drugi gwint.
F-prot :shock: .. czy F-PRO?
Zaznaczając przy tym, że F-PRO jest zazwyczaj opcją tańszą od wersji Slim 8)
Oczywiście, że F-PRO :oops::oops::oops:
... a cena zależy od źródła.
(...) a cena zależy od źródła.
Hmmm... naprawdę, na jakieś dziwne źródło musiałeś trafić :roll:
Ale to tak już trochę OT.
Tomek W.
12-02-2009, 18:55
Mam pytanie, czy testowal ktos z Was nowy wytwor Hoyi, tzn Hoya CIR-PL Seria HD. Z ciekawości jak sie go czyści, jak zachowuje sie na odblaski, itd, itd? Ogólne wrazenia?
trudno coś powiedzieć, bo krótko go używam - pierwsze wrażenie, to że 77mm jest cieńsze niż niektóry UV Hoyi ;]
Tomek W.
16-02-2009, 00:38
Wiem ze to prywata, ale co tam - przezaje...iste zdjecia ze stadionu x-lecia, klimat i swiatlo to bajka, swietny fotoreportaz. A co do filtru to wlasnie ja poluje tez na 77 pod 24-105, pozatym bedzie potem w przyszlosci na szeroki.
Viracocha
18-02-2009, 13:27
"Nasi" ruszają z polarkami:
http://www.optyczne.pl/1605-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_Circular_PL-C_B_-_nowa_seria_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html
Ciekawe jak będzie z jakością tych szkieł.
tand1912
18-03-2009, 22:14
Witam,
prosze o radę. Jestem początkującym użytkownikiem lustrzanki cyfrowej Canon 450d z kitem EF-S 18-55 IS USM. Chciałbym kupić filtr i wydaje mi się iż pierwszym który warto kupić jest właśnie filtr polaryzacyjny. Niedrogi ale spełniający swoje przeznaczenie. Proszę Was o radę i pomoc w wyborze.
Niedrogi ale spełniający swoje przeznaczenie. Proszę Was o radę i pomoc w wyborze.
Hoya PL-CIR PRO1 Digital.
tand1912
18-03-2009, 23:42
Hmmm..jak widzę nowy Matin jest dostępny już od 61 zł gdy wspomniana Hoya kosztuje 135 zł.
Hmmm..jak widzę nowy Matin jest dostępny już od 61 zł gdy wspomniana Hoya kosztuje 135 zł.
Twój wybór.
Cześć.
Czy ktoś z Was używa może filtra polaryzacyjnego ocieplającego ? Bardzo bym prosił o opinie.
W chwili obecnej ocieplenie obrazu przy fotografowaniu krajobrazów uzyskuję poprzez łącznie filtrów połówkowych z polarem lub też poprzez lokalne stosowanie filtrów w PS, ale chciałbym wyeliminować niepotrzebnych pośredników.
Od pewnego czasu kusi mnie zakup ;), ale wolę posłuchać opinii użytkowników :mrgreen:.
sowczarek
24-03-2009, 15:22
Rozważam zakup filtra polaryzacyjnego Marumi DHG Circular P.L.D 77mm
Na pewnej aukcji Allegro wyczytałem coś takiego:
Filtr polaryzacyjny Sunpak/Marumi
wersja SLIM z powłokami DHG
rozmiar 77mm
Filtry Sunpak produkowane są przez Marumi (te dwie japońskie firmy współpracują ze sobą od kilku lat). Jest to ten sam filtr, w tej samej oprawce, w tym samym pudełku co filtr Marumi DHG. Jedyną różnicą jest nadruk oraz niższa cena.
Prawda to czy fałsz?
:)
Janusz Body
24-03-2009, 16:31
Czy to audiotele?
Tak prawda. Część filtrów Marumi jest sprzedawana w opakowaniach Sunpak. Podobno.
http://www.lordfoto.istore.pl/sklep,2280,,,03,,pl-pln,620290,0.html - zadzwon i sam się dowiedz. :)
No a jak zadzwonisz i się coś dowiesz, to podziel się z nami tą informacją.
ArturBonoVox
27-03-2009, 00:34
Witam, kolega z innego forum zadal pytanie:
"np. jezeli uzywam , filtra polaryzacyjnego przy zachodzie slonca , gdzie temperatura wynosi 5500 kelwina , a filtr ma tendencje do wpadania w niebieski .
Co musze zrobic aby zniwelowac ten problem .
ja uzywam ustawien recznych i balas bieli w temperaturze".
Ma ktos na to lekarstwo?
Witam, kolega z innego forum zadal pytanie:
"np. jezeli uzywam , filtra polaryzacyjnego przy zachodzie slonca , gdzie temperatura wynosi 5500 kelwina , a filtr ma tendencje do wpadania w niebieski .
Co musze zrobic aby zniwelowac ten problem .
ja uzywam ustawien recznych i balas bieli w temperaturze".
Ma ktos na to lekarstwo?
No,RAW jest.Jeżeli filtr barwi na niebiesko to czy to zachod słońca, czy co innego powinno sie wypracować stałą korektę.W wielu dslr można korektę balansu bieli ustawić ,a nawet zapisać we własnym "stylu" jeśli często z tym filtrem pstrykamy.Jest bracketing WB w ustawieniach body.No i na koniec mozna samemu coś poustawiać i popstrykać.To co wyjdzie najlepiej to dla zachodu slonca z tym konkretnym filtrem przyjąc jako const.Zresztą chyba w takich tematach to nie tyle o wiernosć co o "miodność chodzi .Pozdrawiam:smile:
ArturBonoVox
27-03-2009, 12:17
Dziekuje Janmar.
adams_bart
01-04-2009, 13:02
hejka!
chciałem sobie sprawić filtr polaryzacyjny do C18-55mm f/3.5-5.6.
zastanawiam się nad tym Marumi DHG CPL 58 mm. (http://www.transit.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=123) Wporzo to??
Jeśli komuś się przyda, to umieściłem na 'konkurencyjnym' forum małe porównanie marumi i cokina, takie na szybko.. lepsze to niż nic ;-)
Link tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92917)
adams_bart
01-04-2009, 13:53
no to chyba sobie go sprawię ;)
mam nadzieję, że się nie zawiodę :)
Szczerze pisząc ja kupiłem do swojego Canona Eos 300D na 58mm filtr polaryzacyjny CPL za 44 zł z allegro i nie żałuję. Niebo przy odpowiednim ustawieniu filtra jest mocno niebieskie, a przy ustawieniu większej przysłony efekt jest jak przy filtrach Cokin czyli np.: od góry granatowe do błękitu. Jednym wyrazem jestem zadowolony z tego mojego taniego filtra i polecam takie niedrogie, chociaż nie miałem porównania z droższymi..
...przy ustawieniu większej przysłony efekt jest jak przy filtrach Cokin...
A od kiedy to filtry posiadają przysłonę?
Miszelos
03-04-2009, 21:37
A czy do Sigmy 17-70 Koledzy polecilibyście coś dobrego? no, powiedzmy do 200zł
Dzięki
Michał
A czy do Sigmy 17-70 Koledzy polecilibyście coś dobrego? no, powiedzmy do 200zł...
Może przed zadawaniem pytań tego typu przeczytaj chociażby ostatnią stronę tego wątku. Odpowiedź na Twoje pytanie pojawiła się już wielokrotnie.
Miszelos
03-04-2009, 23:09
Może przed zadawaniem pytań tego typu przeczytaj chociażby ostatnią stronę tego wątku. Odpowiedź na Twoje pytanie pojawiła się już wielokrotnie.
Czytałem, ale nikt nie miał takiego obiektywu...
Filtr kupujesz konkretnie pod dana średnicę obiektywu nie konkretnie pod dany obiektyw... pozdrawiam
a coś dobrego dla Ciebie to np. Pro 1 digital, marumi/sunpac :D
Jeżeli chodzi o filtry kołowe to typ obiektywu (pomijając kwestię średnicy gwintu mocowania filtru) podczas doboru filtru, ma znaczenie drugorzędne.
lajf_entusiast
06-04-2009, 18:06
Cena dobrego filtru polaryzacyjnego chyba jednak musi przekroczyć 100 zł;/ Tzn mój znajomy też chciał kupić taniej, ale po przeglądzie for i radach specjalistów - a tez ma EOS 300d i wybrał w końcu filtry hoya - a konkretnie - Hoya polaryzacyjny kołowy HMC 58mm -
na foto-tipie kosztował ok 150 zł z tego co pamiętam.
WIdziałam ostatnio jego zdjęcia:) ah ten błękit nieba;)- bajka:)) hehe:)
...tez ma EOS 300d i wybrał w końcu filtry hoya - a konkretnie - Hoya polaryzacyjny kołowy HMC 58mm...
A co ma model korpusu do typu/modelu filtru?
borkomar
06-04-2009, 18:58
Marumi moim skromnym zdaniem ma najlepszy stosunek/jakość, sam mam taki i mogę tylko bardzo polecić.
Dla porównania mam też 1 BW i mam wrażenie, że lekko zabarwia na brąz w specyficznych sytuacjach.
Więc Marumi taniej i lepiej, prawie jak w Erze;)
Miszelos
06-04-2009, 21:11
Borkomar, ale jaki dokładnie masz model marumiego?
borkomar
06-04-2009, 21:17
Marumi moim skromnym zdaniem ma najlepszy stosunek jakość/cena, sam mam taki i mogę tylko bardzo polecić.
Dla porównania mam też 1 BW i mam wrażenie, że lekko zabarwia na brąz w specyficznych sytuacjach.
Więc Marumi taniej i lepiej, prawie jak w Erze;)
Poprawiłem błąd :).
Mam Marumi Digital DHG Circular PL(D) w wersji slim.
A ja poszukuję takiego filterka Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D 72 mm (http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=7&roz=12) i nie mogę znaleźć.
Nie wiecie gdzie w Krakowie można go dostać?
Chcę go założyć do T17-50 na 67mm, myślałem żeby kupić ten filtr 77mm na przyszlość (+redukcja) do innych szkieł i nie wiem czy 1cm to nie za dużo? Oryginalny dekiel z Tamrona na 67 da radę założyć na 77?
Miszelos
10-04-2009, 21:13
NO wlasnie kupilem taki filtr i nie widze roznicy w zdjeciu podczas kręcenia pierscieniem... moze coś zle robie? ZTam jest taka strzałka ale nie ma do niej odniesienia...A niebo to i tak mi wychodzi niebieskie i bez tego filtra...dziwne
A ja poszukuję takiego filterka Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D 72 mm (http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=7&roz=12) i nie mogę znaleźć.
Nie wiecie gdzie w Krakowie można go dostać?
Chcę go założyć do T17-50 na 67mm, myślałem żeby kupić ten filtr 77mm na przyszlość (+redukcja) do innych szkieł i nie wiem czy 1cm to nie za dużo? Oryginalny dekiel z Tamrona na 67 da radę założyć na 77?
Nikt nie ma T17-50 z większym filtrem? :|
Nikt nie ma T17-50 z większym filtrem? :|
No wybacz, ale pytanie jest idiotyczne... Oczywiście że oryginalnego dekla nie założysz na filtr 77 mm bo dekiel jest do rozmiaru gwintu 67 mm...
A redukcje IMHO to zawracanie głowy - mocno niewygodne. Lepiej kup porządny filtr 67 mm...
No wybacz, ale pytanie jest idiotyczne... Oczywiście że oryginalnego dekla nie założysz na filtr 77 mm bo dekiel jest do rozmiaru gwintu 67 mm...
A redukcje IMHO to zawracanie głowy - mocno niewygodne. Lepiej kup porządny filtr 67 mm...
Dlaczego idiotyczne, jeśli Ty byś takie zadał to by nie było idiotyczne?
Dekiel ma jakąś rozpiętość zaczepów, może ktoś zakłada go na większy filtr. Oczywiste jest że średnica samego dekla będzie mniejsza ale .... 300zł piechotą nie chodzi, Więc jak mam do tele kupować kolejnego polara to wolę go przekręcić.
Dlaczego idiotyczne, jeśli Ty byś takie zadał to by nie było idiotyczne?
To przymierz go do filtru 77 mm i będziesz wiedział dlaczego...
To przymierz go do filtru 77 mm i będziesz wiedział dlaczego...
Gdybym miał filtr 77mm to bym nie pytał - chyba proste?
Widzę, że lepiej jechać do sklepu niż zapytać na forum.
Gdybym miał filtr 77mm to bym nie pytał - chyba proste?
To wytnij sobie w kartonie dziure o srednicy 77mm i przyloz dekiel z Tamiego 67mm - zobaczysz czy bedzie ci pasowal. No a jesli ktos nie ma wyobrazni wtedy musi jechac do sklepu :lol:
Tyle tylko iż pytasz o rzeczy oczywiste.
Dobra, nie było pytanie.
Dzięki za odpowiedzi.
Czy ktoś ma doświadczenie z filtrem polaryzacyjnym Canon PL-C? Szukam najlepszego filtra i nie mogę znaleźć żadnych testów tego CIRCULAR PL-C II .
lajf_entusiast
14-04-2009, 12:26
Jeśli szukasz najlepszego to chyba Hoya będą dobrym wyborem - 77mm - Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1- co ty na to? - ma niski profil - 5mm powoduje, że jest to bardzo dobry wybór do obiektywów szerokokątnych - mój tata ma taki zakupił go ostatnio - trochę kosztuje ale sprawdza się i ma to czego szukaliśmy czyli gwint z przodu umożliwiający założenie standardowej pokrywy obiektywu lub innego filtra. - http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya_polaryzacyjny_kolowy_hmc_super_pro1_77mm-p-740.html nie wiem jak ten który podałeś ale jeśli nie znajdziesz testów to ten który wymieniłam możesz kupić bez wahania
Zastanawiałem się nad B+W Slim KSM C-POL MRC 77 mm, lub B+W KSM C-POL MRC 77 mm. Tylko filtry tej firmy na testach nie miały blików od lampy. Jeśli Canon też nie miałby blików, to bym wolał Canona. Niestety nie mogę znaleźć testu tego Canona PL-C II. Myślałem, że na forum „firmowym” ktoś posiada i podzieli się doświadczeniem. Pozdrawiam i czekam na jakieś wieści od Was.
sirlukas
14-04-2009, 17:19
Witam,
Dłubię i dłubię w temacie ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, więc zapytam tutaj.
Z racji iż od nadmiaru informacji mam taki mętlik, że juz sam nie wiem, proszę o jakieś świeższe przemyślenia Waszych głów.
Szukam filtru polaryzacyjnego i muszę Go kupić przed wakacjami w czerwcu, ceny troszkę teraz wzrosły ale decyzja zapadła.
Filtr ma być do poniższego zestawu, w przyszłości pewnie do tele i wide ale to jeszcze troszkę może potrwać
Nie mam zamiaru pogarszać optyki mojego szkła, więc inwestycja (wydane pieniądze raczej) ma być dobra. Jak na razie skłaniam się ku B+W (nie wiem czy warto dopłacać do wersji Käsemann i slim, co myślicie?
Oto kandydaci, proszę o opinie i ewentualnie jeszcze bardziej zamieszanie mi w głowie:
1. Hoya 77mm Super HMC PRO-1 Circular Polarising - £119.00
2. Hoya 77mm HD Digital Circular Polarising Filter - £125.00
3. Hoya 77mm SHMC PRO1-D WB Circular Polariser - £136.99
4. B+W 77mm AUC MRC Käsemann Circular Polariser Filter - £143.99
5. B+W 77mm AUC MRC Käsemann Circular Polariser SL Filter - £154.99
6. B+W 77mm S03 MRC Circular Polariser Filter - £129.99
Pozdrawiam (i proszę nie pytać czy przeczytałem *cały* wątek) ;)
lajf_entusiast
16-04-2009, 22:59
Ja tak jak pisałam wcześniej mam doświadczenie z pierwszym filtrem na twojej liście - Hoya 77mm Super HMC PRO-1, w domu mam jeszcze Hoyę polaryzacyjny kołowy HMC 77mm i z niej także jestem zadowolona - kontrast na zdjęciach jest wyśmienity:) Hoye Hmc super kupiliśmy za 395 zł na foto tipie, ta druga jest nieco tańsza. Polecam obie. Niestety z B+W nie miałam jescze do czynienia więc tu ci nie powiem czy jest lepszy:)
sirlukas
17-04-2009, 12:51
W B+W kusi legendarna powłoka polaryzacyjna Käsemann.
W wersji slim nie podoba mi się osłonka, która podobna łatwo spada.
Co do Hoya to bardzo denerwuje mnie ich nazewnictwo, że nigdy nie wiadomo z którym filtrem ma się do czynienia, wszystkie są SUPER HIPER PRO DIGITAL ONLY i to jest bardzo denerwujące. Z drugiej strony HOYA to największy na świecie producent szkła, więc zapewne większość filtrów właśnie ich szkieł używa.
Są jeszcze świetne opinie filtrów Nikona (Nikon 77mm C-PL II Filter - £119.00). Podobno nie winietują i są świetnie wykonane, do tego małe ryzyko flar'ów.
Zawsze mam problemy z decyzjami, więc proszę o pomoc :)
lajf_entusiast
18-04-2009, 02:25
no tak jeżeli chodzi o filtry to hoya jest najbardziej znana. O szkłach Nikona w sumie nie słyszałam jeszcze żadnych opinii - ale ciekawe ciekawe...:) A nazewnictwo Hoyi.. no cóż tak to jest - jedne są Pro, inne Super Pro, inne Digital - różnorodność:) ale dzięki temu masz do koloru do wyboru - i w tym większy problem;)
...no tak jeżeli chodzi o filtry to hoya jest najbardziej znana.
Co wcale nie oznacza, iż w związku z tym jej produkty są najlepsze.