PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki statyw AD 2012-2019

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

malwes
16-10-2013, 10:26
Ja używam Manfrotto BeFree (6d, 60d, canon 50 1.4 oraz canon 100 2.8 L). Plus lampa. Bardzo fajny: stabilny i lekki ale wydatek o 200zł więcej niż budżet twórcy wątku (ale piszę, bo w końcu można tez do Mikołaja pisać).

Merde
16-10-2013, 19:13
Myślałem o tym GX-ie, ale niestety długość po złożeniu go dyskwalifikuje. Jakby to miał być statyw stacjonarny, to ok, ale nie ma szans żeby mi jakkolwiek wszedł do plecaka, a już się nie piszę na troczenie statywu na zewnątrz, bo po kilku próbach stwierdzam że to katorga:|

A w plecaku już nosiłeś? Bo moim zdaniem to jest jeszcze gorsze rozwiązanie...

A jak Ci się spisuje MT-228, jeśli chodzi o trwałość w czasie i stabilność? Z tego co widzę parametrami z mt-3228X8C faktycznie zbliżone, więc pewnie i te cechy będą podobne.

Tak wiem, ale oba przeze mnie wymienione, i z tego co widzę Twój MT-228 też, mają możliwość złożenia z nogami obróconymi o 180* do góry, co chyba niweluje tę różnicę?

Mam go już 2,5 roku i ciągle daje radę. Ale używam go wyłącznie "stacjonarnie".

sniper88
16-10-2013, 21:23
Tak. Wyciąganie i wkładanie jest nużące, ale jak mam ze statywem na plecach iść kilka(naście) kilometrów, nie zawsze po płaskim, to jednak wolę go mieć nieruchomo i w okolicach środka, a nie boku pleców:)

5pirit
11-11-2013, 00:28
Wątek dość długi to raz, a dwa technologie i materiały zmieniają się. Większość tutaj szuka statywów od ok 350zł w wzwyż.

Ja jednak chciałbym się zapytać o coś w granicy 250zł, czy w tej cenie można dostać coś w miarę sensownego? Tylko bym był wdzięczny o konkrety a nie odpowiedzi typu"lepiej odłożyć i kupić coś lepszego". ;)

salas
11-11-2013, 00:49
Wątek dość długi to raz, a dwa technologie i materiały zmieniają się. Większość tutaj szuka statywów od ok 350zł w wzwyż.

Ja jednak chciałbym się zapytać o coś w granicy 250zł, czy w tej cenie można dostać coś w miarę sensownego? Tylko bym był wdzięczny o konkrety a nie odpowiedzi typu"lepiej odłożyć i kupić coś lepszego". ;)
ja to przerabiałem :p opcji nie ma dużo :p ja dodatkowo mam 2metry wzrostu więc szukałem czegoś wysokiegooo.
Doszedłem do:
hama traveller compact pro - 199zł, ale w końcu nie miałem gdzie pomacać więc odpuściłem
velbon sherpa 600r - chyba koło 300zł
velbon sherpa 800r - około 250zł - to kupiłem i mogę polecić, nie wiem czy w tej kasie da się kupić coś lepszego. Najcięższe co u mnie trzymał to 60d z tamim 70-300 vc usd i dawał radę :)
Jak masz możliwość to pomacaj gdzieś ten statyw hama :p

5pirit
11-11-2013, 01:02
No właśnie myślę o tym modelu HAMA, ale jeszcze się wstrzymuję i dlatego dałem ten wpis na forum, bo być może ktoś podsunie jakiś inny pomysł :)

A i zapomniałem dodać, że podpięte będzie pod to: 50D z gripem + stałki lub mały zoom max do 150mm i ewentualnie lampa.

Maarten
13-11-2013, 15:38
A może FOTOPRO MGA-584 + głowica FPH-52Q? Mam takowy i bardzo sobie chwalę, ponieważ:

- jakość wykonania - na najwyższym poziomie, 6-letnia polska gwarancja; zaryzykuje nawet stwierdzenie, że jakość jest wyższa niż w Benro czy Manfrotto (miałem porównanie),
- model wystaczająco wysoki, a przy tym mały po złożeniu (funkcja traveller) i stosunkowo lekki - a więc, przynajmniej dla mnie, optymalny. Można go używać jako stabilnego statywu w studio, jak i wziąć na długą pieszą wycieczkę w góry,
- wielofunkcyjna głowica o gładkim ruchu, wyposażona w 3 poziomiczki i podziałkę 360"; płytka wyposażona jest w gumę na zewnątrz co powoduje mocne jej przylgnięcie do korpusu, zakręcana jest ręcznie lub za pomocą monety,
- funkcja monopodu - jedna noga jest odkręcana i przekształca się w monopod,
- stabilnośc - elementy sa perfekcyjnie dopasowane do siebie dzięki czemu całośc bardzo dobrze się składa i rozkłada a zaciski spełniają swoją funckję; mimo, że noga składa się z 4 sekcji, to stablinośc na tym nie ucierpiała,
- bogato wyposażony zestaw - oprócz statywu otrzymujemy solidny futerał z oddzielną kieszenią na akcesoria, a wśród nich: klucz imbusowy do przekrecania podstawy głowicy, klucz do odkręcenia śruby mocującej tripod z głowicą, hak, dodatkowe gumowe zakończenia nóg statywu oraz maly pokrowiec na rzepy z karabińczykim - nie wiem do czego służy, być może ułatwia mocowanie statywu do toreb, plecaków,
- niska cena - na ile się orientuje nie ma na rynku statywu tej jakości, który posiadalby powyższe funkcje i parametry techniczne. Jest co prawda podobny, również ciekawy, tańszy model TRIOPO MT-128 + NB1S, ale jest jednak delikatnie gorzej wykonany i jedna z nóg nie przekształca sie w monpod.

5pirit
13-11-2013, 20:01
Jeżeli to kontra na mój post, to trochę nie w temacie, bo jednak budżet, mocno przekroczony o jakieś 300zł.

Dvr
19-11-2013, 00:02
Witajcie ;)

Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze statywu. Budżet taki mam do wykorzystania to 500 zł na całość.
Mocowany na nim będzie maksymalny zestaw składający się z 60D + C 70-200 4F + EX430

Fajnie gdyby posiadał funkcję monopodu ale nie jest to konieczne czy też niezbędne wolę stabilniejszy zestaw :) kosztem braku monopodu.

Z góry dziękuję wam za pomoc :)

Dvr
26-11-2013, 19:36
nikt nie pomoże :( naradę? liczyłem że z takim tematem porad będzie kilkanaście a tu nic ...

to może inaczej :)

co powiecie na

Statyw MGA-584 z głowicą kulową FPH-52Q - FotoproŽ (http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_mga-584_z_glowica_kulowa_fph-52q_58.html)

??

jan pawlak
26-11-2013, 19:54
nikt nie pomoże :( naradę? liczyłem że z takim tematem porad będzie kilkanaście a tu nic ...

to może inaczej :)

co powiecie na

Statyw MGA-584 z głowicą kulową FPH-52Q - FotoproŽ (http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_mga-584_z_glowica_kulowa_fph-52q_58.html)

??

Wpierw radzę Ci (najlepiej spisać) zrobić listę (Specyfikację Wymagań) tego co ma spełniać, np :

- jaka wysokość po rozłożeniu zupełnym (ile masz wzrostu, akceptujesz nachylanie do wizjera itd.)
- jaka wysokość przy kolumnie środkowej "na dole", bo jak np. wiatr to gdy wyciągnięta ... to porażka
- jaka wysokość po złożeniu (bo na plecaku, w bagażu samolotu, bagażu podręcznym,...)
- jaki maksymalny ciężar (koło domu, po mieście, kilka dni trasa w górach. ....)
- jaka głowica (tylko normalne zdjęcia czy panoramy, czy filmowanie itd.
- jaki w przyszłości przewidujesz maksymalny ciężar sprzętu, i pamiętaj że :
-- dobrym zwyczajem jest kupować nośność statywu x2 w stosunku do Twojego maksymalnego ciężaru sprzętu
-- zaleca się wieszanie plecaka by dociążyć/dostablizować statyw gdy wiatr a plecak też waży

i jak się z tym oswoisz to pozwoli Ci NIE kupować za 1-2 lata nowego statywu.
Na prawdę warto o tym pomyśleć/zapisać i dołożyć kasę na dobry statyw gdyż będzie Ci służył wiele lat

jp

Jasper
27-11-2013, 18:32
co powiecie na Statyw MGA-584 z głowicą kulową FPH-52Q - FotoproŽ
??
Świetny statyw. Sprawdzałem i porównywałem w "zaprzyjaźnionym" sklepie i uważam, że na pewno nie jest gorszy ( jeśli nie lepszy) od podobnych Triopo, Benro czy Sirui. Za tą cenę uważam, że obecnie nie ma lepszego. Nota bene sprzedający rozpytany z lekka stwierdził, że sam taki właśnie wybrał ( z wielu innych możliwych sobie)

jan pawlak
28-11-2013, 08:52
Świetny statyw. Sprawdzałem i porównywałem w "zaprzyjaźnionym" sklepie i uważam, że na pewno nie jest gorszy ( jeśli nie lepszy) od podobnych Triopo, Benro czy Sirui. Za tą cenę uważam, że obecnie nie ma lepszego. Nota bene sprzedający rozpytany z lekka stwierdził, że sam taki właśnie wybrał ( z wielu innych możliwych sobie)

Chciałbym jednak "wylać trochę zimnej wody" na tą oceną statywu Fotopro.
Podchodziłbym z rezerwą do prezentowanych ocen

1.
Nie mam statywu Fotopro, nie jestem fanem/przedstawicielem żadnej firmy produkującej statywy.
W swoim życiu miałem kilka różnych statywów, obecnie mam 4 (do różnych celów )

2.
Strona internetowa Fotopro wygląda ładnie graficznie i profesjonalnie ale np. dlaczego brak jest kluczowej informacji o wysokości roboczej przy "schowanej" kolumnie środkowej. To jest przecież najczęściej stosowana pozycja przez tych co wiedzą "wszystko" o statywach. Brak tej informacji źle świadczy o kompetencjach firmy.

3.
Statyw ma nam służyć długie lata w różnych sytuacjach (deszcz, piasek, kurz, brud, muszki, mróz, wysokie temperatury, uderzenia, upadki, ...)
O klasie statywu świadczy to jak będzie się sprawował (składał, rozkładał, był stabilny) po kilku latach.

Nie oceniałbym że jest nie gorszy/lepszy od podobnych Triopo, Benro czy Sirui na podstawie oględzin w warunkach sklepowych czy jednorazowych w domu

jp

akustyk
28-11-2013, 11:11
Nie oceniałbym że jest nie gorszy/lepszy od podobnych Triopo, Benro czy Sirui na podstawie oględzin w warunkach sklepowych czy jednorazowych w domu

zwlaszcza tego bym wlasnie nie robil, skoro ocena jest "na oko"... to cos ma sluzyc latami, nie ladnie wygladac i tam znaczenie ma trwalosc i solidnosc wykonania. to nie ma dzialac
wybitnie pieknie pierwszego dnia w sklepie, tylko dobrze po 2-3 latach katowania...

nie stawialbym tez znaku rownosci miedzy Triopo, Benro i Sirui. z doswiadczenia na pewno moge powiedziec, ze Sirui jest trwalsze niz Benro (glowice! statywu Benro nie mialem),
co do Triopo nie powiem, mam tylko RS-1 i to jest ciezko porownywac... ;)

Kolekcjoner
28-11-2013, 14:21
Kolega ma fotopro i bardzo sobie chwali. Jakość i wykonanie zbliżone do triopo.

Jasper
28-11-2013, 17:34
Kolega ma fotopro i bardzo sobie chwali. Jakość i wykonanie zbliżone do triopo.
Ja także opierałem się na osobach , które sprawdziły ten statyw ( chociaż sam miałem 684, a teraz 584 i pewien czas je używałem i używam)
Nie rozpisywałem się mówiąc krótko o porównaniu w sklepie, bo to oczywiście jest na oko ale pewne róznice w jakości na to oko można zauważyć. Kompletnie natomiast nie pojmuję kolegi wyżej, który chce "wylać nieco zimnej wody" na coś czego nie ma, nie dotykał tylko zna ze strony internetowej.
Takie opinie są niemiarodajne ( najdelikatniej mówiąc). Ja także z dużą ostrożnością podchodziłem do nowej i nieznanej firmy dopóki nie dotknąłem i poużywałem produktu. Żeby nie punktować jak kolega krytyk powyżej podsumuję, że sprawdzenie po wielu latach ma taki sens, iż świetne kiedyś Sherpy 600 ( także miałem ) są po prostu przestarzałe i mniej funkcjonalne od tych "nowych , niesprawdzonych".

tomphoto
28-11-2013, 19:13
Manfrotto 190XPROB , jakaś alternatywa ?
sam używam 055xprob, ale potrzebuje jeszcze coś mniejszego, ważne żeby można było go nisko rozłożyć. Czy tylko manfrotka ma przekładaną centralną kolumnę ?

jan pawlak
28-11-2013, 19:29
Ja także opierałem się na osobach , które sprawdziły ten statyw ( chociaż sam miałem 684, a teraz 584 i pewien czas je używałem i używam)
Nie rozpisywałem się mówiąc krótko o porównaniu w sklepie, bo to oczywiście jest na oko ale pewne róznice w jakości na to oko można zauważyć. Kompletnie natomiast nie pojmuję kolegi wyżej, który chce "wylać nieco zimnej wody" na coś czego nie ma, nie dotykał tylko zna ze strony internetowej.
Takie opinie są niemiarodajne ( najdelikatniej mówiąc). Ja także z dużą ostrożnością podchodziłem do nowej i nieznanej firmy dopóki nie dotknąłem i poużywałem produktu. Żeby nie punktować jak kolega krytyk powyżej podsumuję, że sprawdzenie po wielu latach ma taki sens, iż świetne kiedyś Sherpy 600 ( także miałem ) są po prostu przestarzałe i mniej funkcjonalne od tych "nowych , niesprawdzonych".

Czytaj proszę ze zrozumieniem.

Nie pisałem że statyw Fotopro jest zły, pisałem że go nie mam.
Tak jak i potem akustyk jedynie przestrzegałem przed porównaniem z innymi firmami i oceną że jest np. od nich lepszy/nie gorszy po sprawdzeniu w sklepie lub w domu, bez jakiś sensownych pomiarów czy wyników dłuższej eksploatacji.
To wszystko.

Co według Ciebie jest niemiarodajne (delikatnie mówiąc) ?

jp

--- Kolejny post ---

Manfrotto 190XPROB , jakaś alternatywa ?
sam używam 055xprob, ale potrzebuje jeszcze coś mniejszego, ważne żeby można było go nisko rozłożyć. Czy tylko manfrotka ma przekładaną centralną kolumnę ?

Sporo firm produkuje statywy z przekładaną centralną kolumną.
Co ma być mniejsze: rozmiar całkowity ?, rozmiar po złożeniu ?, waga ?

Zobacz np. Benro, Gitzo

jp

Jasper
28-11-2013, 20:16
Czytaj proszę ze zrozumieniem.
I nawzajem.

Co według Ciebie jest niemiarodajne (delikatnie mówiąc) ?
Krytyka czegoś, nie mając z tym czymś nawet bezpośredniego kontaktu. To chyba jasne ?
Pisze pochlebnie o Fotopro ponieważ uważam, że są tego warte. Możliwość takiej oceny dała mi już próba porównania w sklepie. ( Jasne , że nie mam w domu kilku naraz ) Nie ma problemu :) To oczywiście moja subiektywna ocena. Naprawdę nie przymuszam nikogo do zakupu.

jan pawlak
29-11-2013, 04:15
I nawzajem.

Krytyka czegoś, nie mając z tym czymś nawet bezpośredniego kontaktu. To chyba jasne ?
Pisze pochlebnie o Fotopro ponieważ uważam, że są tego warte. Możliwość takiej oceny dała mi już próba porównania w sklepie. ( Jasne , że nie mam w domu kilku naraz ) Nie ma problemu :) To oczywiście moja subiektywna ocena. Naprawdę nie przymuszam nikogo do zakupu.

Więc które zdanie z wypowiedzi #513 jest to .. Krytyka czegoś, nie mając z tym czymś nawet bezpośredniego kontaktu. To chyba jasne ?

Nie ma żadnej krytyki czegoś. Natomiast łatwo dopatrzyć się przestrogi dla kogoś przed pochopnym wyciąganiem wniosków.
Przepraszam, jeśli czułeś się urażony.

jp

Jasper
29-11-2013, 16:50
Przepraszam, jeśli czułeś się urażony.
I nawzajem :)
Absolutnie nie poczułem się urażony. Przecież po to jest forum aby podyskutować. To, że upieram się przy swoim zdaniu ( i ocenie) nie ma nic wspólnego z obrażaniem się. Wręcz przeciwnie - dziękuję za podjęcie polemiki. Zawsze coś dobrego można wyciągnąć. Tak, że pozdrawiam i do następnej wymiany poglądów.

Boogie
04-12-2013, 15:47
Słuchajcie szukam statywu do 7D i Tamrona 70-300 VC USD. Zastanawiam się nad dwoma statywami, podpowiedzcie czy jest sens któryś kupić czy zbierać dalej na coś lepszego. Statyw nie będzie używany podczas sztormów ;)

Statyw SLIK PRO 330DX MAX 5kg 29-160cm+TORBA*W-WA* (3704147029) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/statyw-slik-pro-330dx-max-5kg-29-160cm-torba-w-wa-i3704147029.html)
Velbon Sherpa 250R - 162cm - 4kg udzwig + Gratis (3694659552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/velbon-sherpa-250r-162cm-4kg-udzwig-gratis-i3694659552.html)

jotes25
04-12-2013, 17:10
Słuchajcie szukam statywu do 7D i Tamrona 70-300 VC USD. Zastanawiam się nad dwoma statywami, podpowiedzcie czy jest sens któryś kupić czy zbierać dalej na coś lepszego. Statyw nie będzie używany podczas sztormów ;)

Nie wiem jaki jest Twój zamysł, ale najpierw lepiej przetestować to u kogoś. Rzecz w tym, że taki zestaw będzie prawdopodobnie wpadać w wibracje.

Roy P
04-12-2013, 23:06
Czy ktoś używał Triopo gx-1127 lub 1027?
Chcę dokupić sobie lekki statyw bo Manfrotto 190proxb swoje waży (ponad 2,5 kg)
W zaprzyjaźnionym sklepie polecili mi właśnie Triopo co pozwoliłoby mi zredukować masę miej więcej o połowę.
Jestem w stanie pogodzić się z mniejszą wysokością, ale nie z drganiami albo rozpadnięciem się w rękach.
Na statywie stanie 5Dmk3 + zazwyczaj 24-105 czyli ok 2kg

jan pawlak
12-12-2013, 14:22
Czy ktoś używał Triopo gx-1127 lub 1027?
Chcę dokupić sobie lekki statyw bo Manfrotto 190proxb swoje waży (ponad 2,5 kg)
W zaprzyjaźnionym sklepie polecili mi właśnie Triopo co pozwoliłoby mi zredukować masę miej więcej o połowę.
Jestem w stanie pogodzić się z mniejszą wysokością, ale nie z drganiami albo rozpadnięciem się w rękach.
Na statywie stanie 5Dmk3 + zazwyczaj 24-105 czyli ok 2kg

Weź pod uwagę jednak że dopuszczalna wysokość bagażu podręcznego (samolot) to 56cm a nie zawsze się podróżuje z bagażem do luku.
Są statywy o długości po złożeniu rzędu 45-48cm, co po "wsadzeniu"/przytroczeniu do plecaka mieści się w limicie.

Sprawdzony sposób to przytroczenie z boku plecaka (wsadzenie nóg do bocznej kieszeni), nie osłanianie niczym, otwarcie klapy plecaka w którym widać body i obiektywy i położenie na taśmie do kontroli.
Ja głowice przewożę osobno ale widziałem Japończyka (?) z BENRO i głowicą przykręconą gdy przechodził kontrolę.

Gdyby wpadał statyw + głowica w wibracje to zawsze możesz opuścić statyw ("wsadzić" dolne nogi).
Dobry test to LV + powiększenie.
Gdy używam statywu to zawsze pracuję w trybie LV, widać histogram przed i sprawdzam stabilność

jp

Roy P
14-12-2013, 21:22
W zaprzyjaźnionym sklepie ściągną mi do porównania 1027 (1127 już mają) i zobaczymy.
Za 1027 przemawia mniejsza masa i cena, przeciw mniejszy udźwig i wysokość.
Samolot to tylko wyjazdy wakacyjne z rodziną więc może iść do luku, bo właśnie pogoniłem eksport komu innemu i żadne wyloty służbowe mi już nie grożą :)

jan pawlak
15-12-2013, 04:34
W zaprzyjaźnionym sklepie ściągną mi do porównania 1027 (1127 już mają) i zobaczymy.
Za 1027 przemawia mniejsza masa i cena, przeciw mniejszy udźwig i wysokość.
Samolot to tylko wyjazdy wakacyjne z rodziną więc może iść do luku, bo właśnie pogoniłem eksport komu innemu i żadne wyloty służbowe mi już nie grożą :)

Niedawno robiłem to samo co Ty, po dłuższym noszeniu na sobie redukowałem ciężar i rozmiar tego co noszę, też mam 5D3.
Moje "dane wejściowe" :
- musi się zmieścić w bagażu podręcznym
- coraz mniej używa się, przy 5D3, statywu, tylko wtedy gdy zdecydowanie chcesz drukować powiększenia
- musi łatwo być noszony też w zestawie bez plecaka, "tylko body z obiektywem i statyw" gdy idziesz w miasto wieczorem/nocą w określonym celu

Niestety, w danych w internecie nie znalazłem wysokości (dla tych statywów) przy złożonej kolumnie centralnej. Jestem wysoki i ten parametr jest dla mnie istotny. Tylko na podstawie informacji z netu ja wybrałbym 1027. Przy trudnych warunkach (wiatr) składam dolny segment no i kucam, pracuję w LV (widać na powiększeniu drgania i histogram przed)
A głowicę kupiłbym o większej nośności. Mam też (inny zestaw) głowicę BENRO gdzie jednak zamieniłem szybkozłączkę na Manfrotto z zabezpieczeniem przeciw przypadkowemu wypięciu.

I chyba najważniejsze.
Jeśli nie chcesz za 1-2 lata kupować nowego statywu to niech cena nie będzie najważniejszym kryterium

jp

PS
Teraz mój zestaw podróżny to :
- udźwig statywu 5 kg, głowicy 10 kg,
- ciężar (statyw + głowica) 1,1 kg
- wysokość (z głowicą)
--wysunięta centralna 155cm, schowana 132cm
--wsunięty dolny segment 104cm
-wysokość "samolotowa" bez głowicy 47cm
- łatwo wsuwa się do bocznej kieszeni plecaka, łatwo nosi na pasku bez plecaka

marfot
15-12-2013, 13:24
Sprawdzony sposób to przytroczenie z boku plecaka (wsadzenie nóg do bocznej kieszeni), nie osłanianie niczym, otwarcie klapy plecaka w którym widać body i obiektywy i położenie na taśmie do kontroli.
Ja głowice przewożę osobno ale widziałem Japończyka (?) z BENRO i głowicą przykręconą gdy przechodził kontrolę.

Przydałaby się jakaś lista lotnisk, na których jest szansa przemycić statyw w bagażu podręcznym.
Ja nawet taki wypierdek jak moje Sirui T-1005X (30cm z głowicą) musiałem dawać do luku. Lotnisko Sofia.
Ale to było jakieś 3 lata temu i czasy być może się zmieniają chociaż tak obserwując nie widzę ludzi ze statywami.
W końcu coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak 3 lufowe działko Vulkan ma ograniczone szanse na wniesienie na pokład.

Sunders
15-12-2013, 13:41
tak obserwując nie widzę ludzi ze statywami.
W końcu coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak 3 lufowe działko Vulkan ma ograniczone szanse na wniesienie na pokład.

Też nie zdarzyło mi się widzieć kogoś ze statywem wnoszonym na pokład :?
Sam nigdy nie próbowałem przypinać go do plecaka, wychodząc z założenia ze nie przejdzie przez kontrole. Zawsze pakuję go w bagażu głównym.

chrisNI
15-12-2013, 14:23
Statyw mozesz przewiezc w bagazu podrecznym. Co do glowicy to juz inny problem, bo jesi kulowa to bez problemu a jesli 3D to w bagazu glownym (ze wzbledu na odkrecane raczki ktore obsludze lotniska moga kojarzyc sie z niebezpiecznym narzedziem). Wiem to z wlasnego doswiadczenia bo moja pierwsza glowica Manfrotto zostala bez tycze elementow ktore zostaly zabrane przez ochrone lotniska w Nicei :(

jan pawlak
15-12-2013, 14:57
Przydałaby się jakaś lista lotnisk, na których jest szansa przemycić statyw w bagażu podręcznym.
Ja nawet taki wypierdek jak moje Sirui T-1005X (30cm z głowicą) musiałem dawać do luku. Lotnisko Sofia.
Ale to było jakieś 3 lata temu i czasy być może się zmieniają chociaż tak obserwując nie widzę ludzi ze statywami.

No cóż, bagaż podręczny, plecak, o całkowitej wysokości 54cm (głowica, body + 3 obiektywy + ładowarki + maszynka do golenia +..) ze statywem bez głowicy przytroczonym do plecaka, wyloty z :
Katowice, Mediolan, Las Vegas, Huston, Frankfurt.

Może chodzi o wygląd pasażera, starszy pan o nobliwym wyglądzie ... :-)

jp

chrisNI
15-12-2013, 18:32
Tu wyglad nie ma wiekszego znaczenia. Zawsze bagaz jes skanowany w maszynie i to ustawienia decyduja o tym co program uzna za niebezpieczny ladunek. Ja zazwyczaj caly sprzet mam przy sobie wiec baterie, karty, kabelki, ladowarki GPS i inne elektroniczna gadzety. Uwierzcie ze na kazdym lotnisku jestem proszony na bok i extra sprawdzaja moj ladunek. Mimo zalozonej koszulki z napisem ''Jestem fotografem nie terrorysta'' na obsluge to nie dziala. Oni maja swe wytyczne i to jest ich job. Lista lotnisk nic nie daje bo raz sie komus upiecze drugim razem nie.

Kuba1
15-12-2013, 18:50
Uwierzcie ze na kazdym lotnisku jestem proszony na bok i extra sprawdzaja moj ladunek. Mimo zalozonej koszulki z napisem ''Jestem fotografem nie terrorysta'' na obsluge to nie dziala. Oni maja swe wytyczne i to jest ich job.Takim napisem, to sam im to sugerujesz - płachta na byka. ;)

Sunders
15-12-2013, 19:22
Mimo zalozonej koszulki z napisem ''Jestem fotografem nie terrorysta'' na obsluge to nie dziala. Oni maja swe wytyczne i to jest ich job. Lista lotnisk nic nie daje bo raz sie komus upiecze drugim razem nie.

Też mi się wydaje, że niepotrzebnie zwracasz na siebie uwagę. ;)

Może chodzi o wygląd pasażera, starszy pan o nobliwym wyglądzie ... :-)

Nierzucanie się w oczy zapewne ma swoje znaczenie :)

W swoim czasie myślałem o chowaniu statywu w plecaku, ale w tym roku za każdym razem żądano ode mnie otwarcia plecaka przed skanowaniem bagażu podręcznego, w przeszłości zdarzało się to tylko sporadycznie - nie wiem czy miałem tylko takie szczęście, czy stało się to nową regułą postępowania :confused:

jan pawlak
16-12-2013, 03:51
Też mi się wydaje, że niepotrzebnie zwracasz na siebie uwagę. ;)

Nierzucanie się w oczy zapewne ma swoje znaczenie :)

W swoim czasie myślałem o chowaniu statywu w plecaku, ale w tym roku za każdym razem żądano ode mnie otwarcia plecaka przed skanowaniem bagażu podręcznego, w przeszłości zdarzało się to tylko sporadycznie - nie wiem czy miałem tylko takie szczęście, czy stało się to nową regułą postępowania :confused:

Ja "na wejściu" otwieram klapę plecaka i tak kładę na taśmie. Widać body, obiektywy itd. oraz przytroczony statyw.

jp

Raideur
16-12-2013, 20:15
Mi sie jeszcze nie przydarzylo bym musial uzywac statywu w samolocie, wiec nie potrzebuje go w bagazu podrecznym.:lol:

akustyk
16-12-2013, 21:15
Mi sie jeszcze nie przydarzylo bym musial uzywac statywu w samolocie, wiec nie potrzebuje go w bagazu podrecznym.:lol:

a mnie sie zdarzylo pare razy latac bez bagazu nadawanego, bo to taniej.

a statyw nadal bywa przydatny na miejscu

chrisNI
16-12-2013, 23:24

Kombinujesz dobrze :lol: Ja od czasu gdy moj bagaz glowny (z Manfrottem w srodku) przybyl po 6 dniach po moim przylocie, wole caly sprzet miec pod reka. Przez 6 dni szlag mnie trafial ze nie bylem w stanie w pelni zrealizowac swoich planow.

Ja "na wejściu" otwieram klapę plecaka i tak kładę na taśmie. Widać body, obiektywy itd. oraz przytroczony statyw.

jp

Na kazdym lotnisku obesnie wymogiem jest wlozenie calej elektroniki lacznie z puszka do kuwety na tasmie. Statyw nie robi problemow, w moim przypadku problem stanowila glowica Manfrotto 3D.

jan pawlak
17-12-2013, 06:56
Kombinujesz dobrze :lol: Ja od czasu gdy moj bagaz glowny (z Manfrottem w srodku) przybyl po 6 dniach po moim przylocie, wole caly sprzet miec pod reka. Przez 6 dni szlag mnie trafial ze nie bylem w stanie w pelni zrealizowac swoich planow.

Na kazdym lotnisku obesnie wymogiem jest wlozenie calej elektroniki lacznie z puszka do kuwety na tasmie. Statyw nie robi problemow, w moim przypadku problem stanowila glowica Manfrotto 3D.

Może dlatego, że po otwarciu klapy plecaka wszystko jest "na wierzchu" to się z tym nie spotkałem.
Zawsze mogę włożyć otwarty plecak do kuwety, chyba nie ma sprawy, wkrótce będę miał okazję sprawdzić.

jp

Slawekf
30-12-2013, 01:00
Chciałbym kupić statyw TRIOPO GT-3228X8C i tu mam pytanie odnośnie głowicy - czy z głowicą Triopo B-3 będzie można złożyć bez problemu statyw aby się zmieścił w pokrowcu czy wybrać B-2 jednak. Czy ktoś posiada taki zestaw ?

Bart
15-01-2014, 20:30
Co nowego w temacie?
Nawiasem Sirui coraz trudniej dostępne (dotychczasowy dystrybutor już chyba nie jest dystrybutorem).

5pirit
24-01-2014, 12:46
To może ja z innej beczki. ;)

Używając różne statywy, jaki według Was system blokowania odnóży jest lepszy: zastrzask czy pokrętła?

Szybsze są chyba zastrzaski, ale znowu mocniejsze jest chyba pokrętło?

Jakie macie zdanie w tym temacie?

Leon007
24-01-2014, 14:25
Pokrętła. Pewniejsze i sztywniejsze. Może i zatrzask jest szybszy, ale czy to ma znaczenie? Nie widziałem jeszcze zawodów w rozstawianiu statywu.

5pirit
24-01-2014, 14:46
No i git!

A jaką ciekawą głowicę polecicie do statywu: Triopo GT-3228X8C, max do 200zł?

Leon007
24-01-2014, 15:47
Weź też Triopo, ja mam B-3 i ją lubię. Ale są też mniejsze i trochę tańsze, na przykład B-2. Oczywiście jeśli chcesz kulową.

Slawekf
24-01-2014, 19:34
Weź też Triopo, ja mam B-3 i ją lubię. Ale są też mniejsze i trochę tańsze, na przykład B-2. Oczywiście jeśli chcesz kulową.
Z jakim statywem używasz tej głowicy ?

Leon007
24-01-2014, 21:37
Z Tripo MX-1327 i z monopodem.

Roy P
25-01-2014, 01:46

Używając różne statywy, jaki według Was system blokowania odnóży jest lepszy: zastrzask czy pokrętła?

Js mam od lat manfrotto i uważam że zatrzaski są super. Jak na wypadzie przychodzi parę razy rozkładać statyw to się to przydaje.

jan pawlak
25-01-2014, 11:18

Zależy jakie pokrętła.
"Nowy" system GITZO :
Rozkładanie to :
-1/4 obrotu wszystkich pokręteł razem
- rozciągniecie nóg
- po 1/4 obrotu na każde węzeł.
Składanie w "drugą stronę"

jp

Bolek02
25-01-2014, 14:14
Mam pytanie dot. monopodu. Mianowicie potrzebuję coś co utrzyma przez pewien czas 5DII z podpiętym choćby 70-200L. Mam co prawda statyw Manfrotto, ale dość ciężki i niezbyt się nadaje na piesze wypady.
Jeśli ktoś używa monopodu proszę o jakieś propozycje w rozsądnej cenie :)

Leon007
25-01-2014, 19:29
Nogę mam najtańszą możliwą - jakiegoś camrocka za 30 złotych. :lol:
Kupiłem go trochę przypadkiem, jako gadżet przy kupnie czegoś większego i działa z podobnym zestawem do wymienionego przez Ciebie już ponad rok. Z tym, że to nie utrzymuje mi zestawu - służy jako podpora i stabilizacja, aparat trzymam w ręku. Zresztą jak inaczej można korzystać z monopodu?
Za to głowicę mam solidną - wspomnianą wyżej B-3.

Bolek02
25-01-2014, 20:52
Nie musi być żaden tam super hiper, ale chciałby żeby był sztywny i solidny. Obecnie robiona chińszczyzna nie wygląda stabilnie.

salas
25-01-2014, 20:56
ja mam od fripersów metalowy :P
Monopod 176cm z głowicą kulową SM-FP-1012 - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p314_Monopod-z-Glowica-Kulowa-176cm-FreePower.html)
u mnie 60d + tamron 70-300 vc usd czy 100mm 2.8 usm daje rade :p jest opcja ustawienia w pionie co jest duzym plusem.

jan pawlak
25-01-2014, 21:00
Nogę mam najtańszą możliwą - jakiegoś camrocka za 30 złotych. :lol:
Kupiłem go trochę przypadkiem, jako gadżet przy kupnie czegoś większego i działa z podobnym zestawem do wymienionego przez Ciebie już ponad rok. Z tym, że to nie utrzymuje mi zestawu - służy jako podpora i stabilizacja, aparat trzymam w ręku. Zresztą jak inaczej można korzystać z monopodu?
Za to głowicę mam solidną - wspomnianą wyżej B-3.

Skoro tak, to jaka jest długość tego monopodu ?

Normalnie przykładam body do oka... aby więc służył jako podpora/stabilizacja to musiałby mieć jakieś 160cm.
Jak z tym chodzić np. po mieście ? I czym to się różni od statywu który też można używać jako monopodu gdy nie rozłoży się nóg.
A gdy trzeba dłuższego czasu no to mamy statyw.

Zamiast monopodu nie lepiej zainwestować w body/obiektyw ze stabilizacją ?

Monopod ma bardzo ograniczone zastosowanie np. ciężkie długie obiektywy (sport)

jp

Leon007
25-01-2014, 23:33
Skoro tak, to jaka jest długość tego monopodu ?
około 180 cm

Jak z tym chodzić np. po mieście ?
Pstryknąć zatrzaskami i złożyć 8-)

Monopod ma bardzo ograniczone zastosowanie np. ciężkie długie obiektywy (sport)
jp
Ma takie, do jakiego się go użyje, np. sikorki.

Nie rozumiem Twoich wątpliwości Janie, po prostu kupiłem coś przypadkiem i okazało się, że jest lepsze niż myślałem.

Bolek02
25-01-2014, 23:50
Monopod to trochę inne zastosowanie niż statyw. Przede wszystkim bardziej mobilny, zwykle jakieś 160cm a po złożeniu ok. 60cm.
Będę go zresztą używał z obiektywami posiadającymi stabilizację ale światło 4.0
Co to jest za inwestycja skoro kosztuje ok. 100zł.

salas
28-01-2014, 12:19
cena do 450zł
szeroko rozkładane nogi
możliwość mocowania kolumny odwrotnie i poziomo
nie mogę nic konkretnego znaleźć..
wziąłbym sherpe 600r ale nie ma opcji mocowania poziomo :(

Merde
28-01-2014, 12:25
cena do 450zł
szeroko rozkładane nogi
możliwość mocowania kolumny odwrotnie i poziomo
nie mogę nic konkretnego znaleźć..
wziąłbym sherpe 600r ale nie ma opcji mocowania poziomo :(

Może używana frotka 190 X-ProB?

salas
28-01-2014, 12:41
Może używana frotka 190 X-ProB?
właśnie o nim czytałem, ale niestety żadnego używanego nie ma :P a nówki trochę rozrzut cenowy (używka poszła niedawno za 280zł a to fajna cena - w takiej to bym kupił :d )
znalazłem teraz coś takiego:
Triopo ME-3228X8C koszt 300zł + głowice bym jakąś dokupił :p
/zmylił mnie jakiś test w którym sobie ktoś dokupił mocowanie, żeby mieć tą kolumnę poziomo ehh czyli triopo odpada :(

Bolek02
28-01-2014, 16:46
Merde Ci dobrze poradził. Są oferty ma Tablicy - wpisz hasło manfrotto i zobacz.
Ja takiego używam i jestem mega zadowolony.

jan pawlak
28-01-2014, 16:47
Monopod to trochę inne zastosowanie niż statyw. Przede wszystkim bardziej mobilny, zwykle jakieś 160cm a po złożeniu ok. 60cm.
Będę go zresztą używał z obiektywami posiadającymi stabilizację ale światło 4.0
Co to jest za inwestycja skoro kosztuje ok. 100zł.

Mam EF 70-200/4 IS który ma stabilizację mode 1 oraz 2.
Na statywie, przy włączonej stabilizacji (1 albo 2) obraz "wędruje".
Łatwo to zobaczyć przy długich czasach naświetlania.

Sprawdź więc, jak to z Twoim obiektywem.

jp

Bolek02
28-01-2014, 18:08
Na co dzień używam statywu Manfrotto 190XPROB z największą głowica kulową i jest spoko. Wisi na tym 5DII z obiektywem 70-200L i bez stabilizacji daje radę.
Potrzebowałem monopod do wędrówki i udało mi się wczoraj ustrzelić 681B trójsekcyjny lekko używany za 120zł :) Zobaczymy jak będzie.

Merde
29-01-2014, 12:14
właśnie o nim czytałem, ale niestety żadnego używanego nie ma :P

Nie wiem która wersja, dopytaj sam:

http://www.canon-board.info/sprzedam-17/sprzedam-lub-zamienie-statyw-manfrotto-190-a-94307/

salas
29-01-2014, 12:40
dzięki, już PW poszło :)

Bart
31-01-2014, 09:47
Szanowni.
Pogodziłem się z tym, że nie mam już możliwości zakupu statywu Sirui N-2004 lub T-2004X z głowicą Sirui K-20X lub K-30X.
Co zamiast tego, w podobnej cenie?
Nogi - waga około 1,5 kg, wysokość transportowa do 50 cm, o wysokości roboczej nie piszę (wiadomo, im większa tym lepiej), monopod niepotrzebny, cena około 500 zł. Statyw będzie używany zarówno w studio jak i w plenerze (transportowany autem, ale i przy plecaku - dlatego tak trudno wybrać, bo ma być "do wszystkiego" - jednak wydawało mi się, że Sirui N-2004 spełniał te założenia, więc nie jest to niemożliwe).
Najbardziej podoba mi się nowy Manfrotto MT190XPRO4, jednak jego waga jest dla mnie co najmniej pół kilograma za duża, wysokość transportowa też mogłaby być mniejsza, no i cena również znacznie przekracza założony budżet (jednak byłbym skłonny go przekroczyć, gdyby ten Manfrociak ważył 1,5 kg).
Zostaje więc coś z Benro lub Triopo, ewentualnie zachwalany Fotopro, jakoś mniej patrzę w stronę Slika czy Velbona.
Które więc modele ze stajni Benro lub Triopo możecie polecić? Jest ich tyle, że ciężko się rozeznać. Najgorsze dla mnie jest to, że według wielu osób, w tym sprzedawców, Benro czy Triopo zawsze przegrywały bezpośrednie porównanie z Sirui.

Bolek02
31-01-2014, 12:11
Manfrotto robi lekkie konstrukcje z włókna o dużym udźwigu, ale cena jest raczej zaporowa, bo coś około 900-1200 PLN :(
Sirui N-2004 faktycznie nie ma w magazynach sklepowych, ale można sprowadzić na zamówienie lub poszukać na serwisach aukcyjnych zagranicznych :)

Merde
31-01-2014, 12:35
Szanowni.
Pogodziłem się z tym, że nie mam już możliwości zakupu statywu Sirui N-2004 lub T-2004X z głowicą Sirui K-20X lub K-30X.
Co zamiast tego, w podobnej cenie?

A czemu nie pasuje ci np. T-2005X?

Bart
31-01-2014, 12:53
Sirui N-2004 faktycznie nie ma w magazynach sklepowych, ale można sprowadzić na zamówienie lub poszukać na serwisach aukcyjnych zagranicznych :)
No właśnie nie bardzo, bo skoro dotychczasowy dystrybutor przestał sprowadzać Sirui, to nie ma takiej możliwości w polskich sklepach, przynajmniej ja nie znalazłem (a szukałem). Natomiast na eBay znajdują tylko pojedyncze sztuki w jakichś wysokich (w porównaniu z ostatnimi polskimi) cenach.

A czemu nie pasuje ci np. T-2005X?
Ponieważ wolę statyw 4-sekcyjny, jako teoretycznie bardziej stabilny (średnica ostatniej sekcji T-2005X to 16 mm, w porównaniu do 19 mm T-2004X) i mocniejszy. Ale dzięki za wskazanie, jeszcze się mu przyjrzę.

salas
01-02-2014, 14:21
No ja już dorwałem manfrotto 190xprob :mrgreen:

Bolek02
01-02-2014, 14:33
No ja już dorwałem manfrotto 190xprob :mrgreen:

No to super. Jaką głowicę do niego założysz ?

salas
01-02-2014, 14:50
No to super. Jaką głowicę do niego założysz ?

Manfrotto MN322RC2 :p jak się nie sprawdzi to pójdzie w świat a ja zamówię zwykłą kulową :D

salas
04-02-2014, 17:57
dotarło dzisiaj wszystko :D piękny zestaw :mrgreen:
super ta głowica :D na moje potrzeby jak znalazł :D
Całość kupiłem za 470zł także praktycznie w cenie samych nóg :mrgreen:
Teraz tylko sprzedać sherpę!

Bolek02
04-02-2014, 23:22
No to zakup prima sort :) Ta głowica przecież jest kulowa, tylko z uchwytem pionowym, no i tania też nie jest. Dobry zakup.

salas
04-02-2014, 23:39
takie cieniutkie te nogi a i tak to dużo bardziej stabilne od sherpy 800r :p
ta pozioma kolumna piękna sprawa :D
Jeszcze zapytam: na jednej z nóg mam nasuniętą taką plastikową nakładkę z wejściem na klucz imbus? co to jest? :o

Morfii
05-02-2014, 08:38
Ja mam Triopo GT-3228X8C Carbon z głowicą Sirui K-30X. Statyw wart swojej ceny :) A głowica... mam wrażenie że i czołgiem było by łatwo sterować.. :D
Nigdy nie potrzebowałem tak zaawansowanego sprzętu ale naprawdę łatwość obsługi i uniwersalność statywu to idealny zestaw. Do podróży warto poszukać lżejszą głowicę ;)

akustyk
05-02-2014, 09:17
ja sobie ostatnio mialem okazje przemacac a nastepnie zakupic Triopo NB-1S. to jest lekkie, tanie i kompatybilne z Arka.
6D + 24-105 stoi bez zajakniecia na tym, dluzsze telerurki przy zapinaniu za obrecz tez daja rade... do Sirui K-30x, ktore tez mam,
ciezko to porownywac, bo kultura pracy inna. ale jakk tos szuka glowicy do statywu, ktory ma byc glownie noszony i od czasu do
czasu podeprzec - to to jest fajna opcja cenowo-jakosciowa...

dr11
05-02-2014, 11:41
na jednej z nóg mam nasuniętą taką plastikową nakładkę z wejściem na klucz imbus? co to jest? Tym kluczem regulujesz siłę skręcenia srub w klamrach nóg. Jeśli coś z czasem się rozrusza, śruby możesz wyregulować tak, aby klamry otwarte pozwalały na lekkie wysuwanie nóg a zamknięte pewnie trzymały je rozłożone. Śruby są pod zaślepkami, które i tak z czasem pogubisz ;)

salas
05-02-2014, 12:10
Tym kluczem regulujesz siłę skręcenia srub w klamrach nóg. Jeśli coś z czasem się rozrusza, śruby możesz wyregulować tak, aby klamry otwarte pozwalały na lekkie wysuwanie nóg a zamknięte pewnie trzymały je rozłożone. Śruby są pod zaślepkami, które i tak z czasem pogubisz ;)
u mnie już chyba nie zaślepek bo nic takiego nie mogę tu namierzyć :mrgreen: a ten plastikowy "klucz" nie chce się nawet na to wcisnąć :o

dr11
05-02-2014, 12:24
Nie ma czarnych plastikowych zaokrąglonych kapturków na śrubach ściskających klamry? U mnie wygląda to tak: http://static.trustedreviews.com/94/70a641/0778/12586-feet.jpg

salas
05-02-2014, 12:29
te są :D ale na pierwszą próbę ściągnięcia nie chciały zejść więc myślałem, że chodzi o te śrubki obok :)
no to fajnie, dzięki za odpowiedź :p

Bolek02
05-02-2014, 18:37
Jeszcze zapytam: na jednej z nóg mam nasuniętą taką plastikową nakładkę z wejściem na klucz imbus? co to jest? :o

To jest właśnie klucz do odkręcania i regulacji zaczepów od nóg :)

Bart
08-02-2014, 23:59
Na pewno wielu z forumowiczów posiada zestaw Triopo: statyw MT-3228X8C i głowicę B-2 (lub NB-2S). Polecacie? Czy lepiej wybrać coś innego w podobnej cenie i o podobnych parametrach?

mc_iek
10-02-2014, 14:16
MT-3228X8C używam od roku i daje radę. Nawet 50D z gripem i SONAR 4/300 stoi stabilnie. Mam tylko inną głowicę.

Bart
11-02-2014, 00:24
A jaką głowicę używasz/polecasz?

C80
11-02-2014, 08:57
A ja nietypowo. Na rynku jest taka masa statywów, że wybór tego właściwego nie jest łatwy. Potrzebuję statyw do... laptopa. Tak, do laptopa.

Zaopatrzyłem się w tackę Manfrotto na której można postawić laptopa. Tani statyw Slika który używam, jak dla mnie ze względu na plastikową głowicę i szybkozłączkę jest jednak trochę za mało stabilny i niepewny. Szukam statywu bez głowicy, który z tacką może posłużyć jako przenośny stolik czyli nie będzie się bujał na boki i wytrzyma nacisk obsługiwanego laptopa. Ktoś podpowie?

mc_iek
11-02-2014, 16:00
Pod SONARA zakładam frotkę 496RC2, a jak idę połazić i zależy mi na wadze, to KJ-1

Bolek02
11-02-2014, 19:08
Też używam podobnej frotki tylko model 488RC2 - większy udźwig i podziałka do panoram.

diac
14-02-2014, 23:15
Panowie prosiłbym o pomoc w wybraniu statywu manfrotto i głowicy do canon 5d mk3 do tego canon 135 f2 l i 24-105 f4
jest taki w zestawie z głowicą ale nie wiem czy aparat nie będzie za ciężki do tego
190 Kit - Alu 3-section Horiz. Column Tripod + Ball Head MK190XPRO3-BH - 190 New Series | Manfrotto (http://www.manfrotto.co.uk/190-kit-alu-3-section-horiz-column-tripod-ball-head)

Bolek02
15-02-2014, 17:35
Masz wyraźnie napisane, że nogi mają udźwig 6 kg. Jak chcesz więcej to poszukaj modelu 190 XPROB - 2 razy więcej da się powiesić i wszystko zależy od dobranej głowicy.
W każdej specyfikacji podają gwarantowany udźwig. safety payload to zakładana bezpieczna obciążalność:)

marfot
15-02-2014, 17:57
Z moich doświadczeń wynika, że obciążalność podana przez producenta jako 6kg europejskich umożliwia stabilne posadowienie zestawu o masie ok. 2,5kg.
Z kolei nośność 10kg chińskich pozwala na posadowienie ok 2kg zestawu.

salas
15-02-2014, 18:36
chyba te szanujące się marki to aż tak tego nie zawyżają? :p

marfot
15-02-2014, 19:13
chyba te szanujące się marki to aż tak tego nie zawyżają? :p

Pisałem o przeliczeniu nośności na wagę stabilnie posadowionego sprzętu.
Podane przeze mnie 2,5 kg sprzętu to np 5DII+ C70-200/2,8L - całkiem poważny zestaw jak na takie M190.
Z kolei 2kg to np. 5DII+C70-300L - no to już absolutny max dla Sirui T1005.
Swoje doświadczenia opieram na Manfrotto 055 i 190 oraz Sirui T1005 bo to mam. A te firmy to raczej wyższa pólka europejska i chińska.

Bolek02
15-02-2014, 19:59
Obciążalność w statywach Manfrotto jest podana w miarę uczciwie ale nośność całego zestawy zależy w dużej mierze od trzymania głowicy.
Dlatego przy głowicach kulowych ostatnia cyfra kodu to 6 albo 8 żeby było stabilnie. Jak pisałem wcześniej używam 488RC2 ze starej serii i jest nieźle :)

marfot
16-02-2014, 12:18
Obciążalność w statywach Manfrotto jest podana w miarę uczciwie ale nośność całego zestawy zależy w dużej mierze od trzymania głowicy.
Dlatego przy głowicach kulowych ostatnia cyfra kodu to 6 albo 8 żeby było stabilnie. Jak pisałem wcześniej używam 488RC2 ze starej serii i jest nieźle :)

A żeby było śmieszniej to zaobserwowałem, że w całej tej głowicy za połowę odkształcenia odpowiedzialne jest połączenie gwintowe cienkiej szyjki wychodzącej głowicy z oprawą płytki szybkomocujacej.
Tam są widoczne przemieszczenia. Dotyczy to wielu głowic.

jan pawlak
16-02-2014, 18:33

To ile można ciężaru ustawić na statywie/głowicy to dopiero (mniejsza !) połowa problemu.
Lubię robić zdjęcia nocne i duże powiększenia, czasy 20 - 30- sekund to u mnie norma
Photo: 5N5C8830int | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/5n5c8830int.html).

Rzadko się zdarza bezwietrzna pogoda, na ogół coś wieje.

By sprawdzić, czy statyw/głowica jest ok warto podpiąć obiektyw o najdłuższej ogniskowej
i na podglądzie LV przy powiększeniu max oglądać obraz.

Wieszanie na statywie plecaka by dociążyć jest dobrym pomysłem ale tylko gdy dobry zestaw i plecak się nie kiwa/kręci.
Też warto sprawdzić.

jp

diac
16-02-2014, 19:02
powoli zaczyna to nabierać kolorów , którą głowicę polecacie od manfrotto?

Bolek02
16-02-2014, 19:23
To ile można ciężaru ustawić na statywie/głowicy to dopiero (mniejsza !) połowa problemu.
Lubię robić zdjęcia nocne i duże powiększenia, czasy 20 - 30- sekund to u mnie norma
Photo: 5N5C8830int | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/5n5c8830int.html).

Rzadko się zdarza bezwietrzna pogoda, na ogół coś wieje.

By sprawdzić, czy statyw/głowica jest ok warto podpiąć obiektyw o najdłuższej ogniskowej
i na podglądzie LV przy powiększeniu max oglądać obraz.

Wieszanie na statywie plecaka by dociążyć jest dobrym pomysłem ale tylko gdy dobry zestaw i plecak się nie kiwa/kręci.
Też warto sprawdzić.

jp

To wszystko prawda co piszesz, tylko ja wychodzę z założenia, że jak użyjemy stabilniejszego statywu i porządnej głowicy, to jego poprawne dociążenie zwiększy nam jeszcze stabilność.
Przecież podpinając duży obiektyw, to na nim spoczywa przeniesiony środek ciężkości i łączy się ze statywem a puszka wisi w powietrzu. Przy większym wietrze oczywiście dociążenie nóg plecakiem się przydaje.

jan pawlak
16-02-2014, 21:31
To wszystko prawda co piszesz, tylko ja wychodzę z założenia, że jak użyjemy stabilniejszego statywu i porządnej głowicy, to jego poprawne dociążenie zwiększy nam jeszcze stabilność.
Przecież podpinając duży obiektyw, to na nim spoczywa przeniesiony środek ciężkości i łączy się ze statywem a puszka wisi w powietrzu. Przy większym wietrze oczywiście dociążenie nóg plecakiem się przydaje.

Z mojego doświadczenia ... nie zawsze jest tak jak piszesz.
Po prostu sprawdź, metodę (jedną z możliwych) Ci podałem.

Mam 2 statywy Manfrotto, ten z większym dopuszczalnym obciążeniem nie jest lepszy w teście na odporność na drgania.
Po prostu sprawdź Twoje/pożyczone statywy.

Gdy nie ma wiatru to lekkie trącenie/muśnięcie obiektywu załatwi sprawę.

A przecież po to targamy statywy aby mieć zdjęcie nieporuszone.

jp

DrMike
21-02-2014, 22:15
Witam..chcialbym w najblizszym czasie kupic statyw do 50D ze szklami 300mm is usm f4 , 17-40.Czy Berno A -300 EX z glowicą BH 1 bedzie odpowiedni ? Chodzi mi o stabilnosc,mniej o wagę. Dodam ze mam 182cm wzrostu i chcialem statyw zabierac w gory i na spacery. Chyba ze macie inne lepsze propozycje...chce wydac do 300 zl max i statyw moze byc uzywany. Dzieki z gory za ewentualne porady.

jan pawlak
21-02-2014, 22:25
Witam..chcialbym w najblizszym czasie kupic statyw do 50D ze szklami 300mm is usm f4 , 17-40.Czy Berno A -300 EX z glowicą BH 1 bedzie odpowiedni ? Chodzi mi o stabilnosc,mniej o wagę. Dodam ze mam 182cm wzrostu i chcialem statyw zabierac w gory i na spacery. Chyba ze macie inne lepsze propozycje...chce wydac do 300 zl max i statyw moze byc uzywany. Dzieki z gory za ewentualne porady.

No cóż, po prostu idź do jakiegoś sklepu ze statywami, nałóż 50D z najdłuższym obiektywem, uruchom LV i ... dmuchnij delikatnie na body obserwując obraz "w powiększeniu x10" na ekraniku.

Statyw ... max 300zł to wyrzucanie kasy w błoto. Kupujesz na wiele lat i targać go będziesz aby mieć nieporuszone zdjęcia.

jp

DrMike
22-02-2014, 09:52
Hmmm niestety tyle gotowki moge przeznaczyc......widzialem na allegro ze sa uzywki dobrych firm do tej kwoty....pytanie ktory bedzie najodpowiedniejszy do mojego sprzetu?

jan pawlak
22-02-2014, 13:47
Są uznane firmy specjalizujące się w statywach, gwarantujące jakość np. Manfrotto, i tu masz na raty w dodatku z głowicą.
MANFROTTO ZESTAW: STATYW 3-SEKCYJNY 293A3, GłOWICA A0RC2 - Statywy - Lornetki, lunety i teleskopy - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/lornetki-lunety-teleskopy/statyw-manfrotto-zestaw:-statyw-3-sekcyjny-293a3,-glowica-a0rc2.html?id=pla&gclid=CKHXvsPR37wCFaQfwwodR24ABg)

albo tutaj np. Benro,, Manfrotto
Akcesoria foto - Statyw Benro - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/akcesoria-foto/producent-benro,16k,101p)

Wybierz taki który :
- ma głowicę (byś nie musiał kupować osobno)
- ma dopuszczalną nośność co najmniej 2-3 większą niż ciężar tego co na nim będziesz teraz (w przyszłości) mocował

Powodzenia

jp

PS
Dobrze by było (ale to nie jest konieczne) aby głowica była ze szybkozłączką.
Gdy zabierasz statyw to szybkozłaczkę "na stałe" przykręcasz do korpusu aparatu.
I wtedy szybko montujesz i demontujesz body ze statywu bez dokręcania/odkręcania.

jotes25
22-02-2014, 14:10
Jeśli chcesz używać statyw z 300/4 L IS, to szybkozłączka obowiązkowa. Co więcej, waga zestawu obiektyw + korpus (1,5 - 2kg) będzie już sprawiać spore problemy najtańszym nogom i głowicom. Dlatego warto to wszystko sobie ustawić w sklepie i wypróbować w sposób opisany przez przedmówców.

DrMike
22-02-2014, 14:52
Dziekuje za porady...i chyba wezmę na raty jakis z wyzszej ligi.Pozdrawiam

Bolek02
22-02-2014, 15:01
Z mojego doświadczenia ... nie zawsze jest tak jak piszesz.
Po prostu sprawdź, metodę (jedną z możliwych) Ci podałem.

Mam 2 statywy Manfrotto, ten z większym dopuszczalnym obciążeniem nie jest lepszy w teście na odporność na drgania.

jp

Jakie modele statywów porównywałeś ?
Ja w sumie przetestowałem kilka, ale najbardziej przypadł mi do gustu model 190XPROB. Głównie dlatego, że jest trójsekcyjny i ma w miarę porządne nogi.
Obiektywu raczej nie dotykam, bo zdjęcia robię z wężyka lub pilota. W czasie silnego wiatru używam raczej monopoda 681B tej samej firmy.

DrMike
22-02-2014, 16:29
a jaka glowica do 190XPROB??? mozesz zapodac linka do jakiegos sklepu z tym statywem i glowicą w zestawie?

salas
22-02-2014, 16:37
190xprob też mogę polecić, ja jestem bardzo zadowolony :D
Głowicę jakąś kulową :o albo od manfrotto albo trochę taniej może trioppo?
Przedmioty użytkownika www_foto-tip_com - Głowice do statywów - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=11717&us_id=2403505)

Bolek02
22-02-2014, 16:43
Głowica oczywiście kulowa do kompletu. Ja używam 488RC2 z podziałką do panoram ale tego modelu już raczej w sklepie nie uświadczysz.
Za to pewnie znajdziesz 496 lub 498 RC2 czyli z zapinanym szybkim uchwytem do aparatu.

jan pawlak
22-02-2014, 18:54
Jakie modele statywów porównywałeś ?
Ja w sumie przetestowałem kilka, ale najbardziej przypadł mi do gustu model 190XPROB. Głównie dlatego, że jest trójsekcyjny i ma w miarę porządne nogi.
Obiektywu raczej nie dotykam, bo zdjęcia robię z wężyka lub pilota. W czasie silnego wiatru używam raczej monopoda 681B tej samej firmy.

Ten mam także, jest dla mnie "domowym", jest ok ale tylko gdy centralna kolumnie nie jest wysunięta.

jp

--- Kolejny post ---

a jaka glowica do 190XPROB??? mozesz zapodac linka do jakiegos sklepu z tym statywem i glowicą w zestawie?

Polecam 496RC2, ma szybkozłaczkę, skoro już sięgnąłeś do zaskórniaka
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-manfrotto-mn190xprob,496rc2-statyw-mini-pro-czarny-z-glowica.html

Mam taki zestaw "domowy" a przez kilka lat był podstawowym.
Będziesz zadowolony.

Gdyby wiało to przed zdjęciem sprawdzaj na ekraniku LV przy powiększeniu 10x.
Wtedy kolejno trzeba, aby mieć nieporuszone :
- nie wysuwać kolumny centralnej
- schować dolne nogi.
- powiesić plecak na dociążenie statywu
w tej kolejności

I pamiętaj aby zawsze po zatrzaśnięciu szybkozłaczki docisnąć jednak dźwignię zatrzasku

jp

DrMike
22-02-2014, 21:50
Ok dzieki za porady....to juz mam sytuacje naswietlona. Dzieki.

Bolek02
22-02-2014, 21:57
Ten mam także, jest dla mnie "domowym", jest ok ale tylko gdy centralna kolumnie nie jest wysunięta.

jp

Jakie zatem inne statywy (modele) warto Twoim zdaniem przetestować dla porównania ?

jan pawlak
23-02-2014, 04:58
Jakie zatem inne statywy (modele) warto Twoim zdaniem przetestować dla porównania ?

Musisz stworzyć swoją własną Specyfikację Wymagań na statyw, jakie cechy musi spełniać.
Moja jest taka :
1. w stanie złożonym nie może być dłuższy niż 54cm (po odkręceniu głowicy)
2. nośność minimum 5 kg
3. szybkozłączka z podwójnym zabezpieczeniem

i teraz dochodzą cechy pożądane, od najważniejszej do najmniej ważnej:
a. zaufanie do firmy
b. stabilność, sztywność
c. wysokość przy schowanej kolumnie środkowej (mam 185cm wzrostu)
d. lekkość (no cóż wiek robi swoje)
e. łatwość wkładania/wyjmowania z bocznej kieszeni plecaka

I teraz szukałem takie które spełniają 1-3 a następnie jest trudne porównywanie a-e.

Wbrew pozorom punkt a jest (psychologicznie) ważny.
Stąd ograniczenie (w mojej psychice) do Manfrotto, Benro, Gitzo.

Miałem :
- (nie spełniały kryteriów) Manfrotto 055 (waga, rozmiar), Benro (sztywność)
- Gitzo GT0541, po wymuszeniu na bramce w Neapolu oddania na bagaż jest już 1.5 miesiąca poszukiwany przez Wizz Air

Aktualnie mam :
- Manfrotto 190XPROB jako domowy, nie spełnia wymagań jako wyjazdowy
- Manfrotto M190cxpro4
- kilka różnych głowic Manfrotto
- głowicę Gitzo GH1781QR tęskniącą za "drugą połową"

Reasumując, musisz zacząć od tego czego oczekujesz od statywu, od swojej Specyfikacji Wymagań to znacznie zacieśni Ci obszar poszukiwań.
A potem do internetu i w końcu do sprzedawcy/sklepu i w realu :
- ocena zgodności ze specyfikacją
- test sztywności i odporności na drgania przy pomocy najdłuższej ogniskowej obiektywu i funkcji LV w body.

jp

Bolek02
26-02-2014, 23:28
Mam jeszcze dylemat dot. płytki szybkiego montażu w głowicach kulowych Manfrotto. Zastanawiam się które połączenie będzie lepsze przy ważącym ok 4-5kg zestawie RC2 czy RC4 ?
Chodzi konkretnie o głowicę kulową Manfrotto 498 RC2 lub 498RC4.

jan pawlak
27-02-2014, 05:19
Mam jeszcze dylemat dot. płytki szybkiego montażu w głowicach kulowych Manfrotto. Zastanawiam się które połączenie będzie lepsze przy ważącym ok 4-5kg zestawie RC2 czy RC4 ?
Chodzi konkretnie o głowicę kulową Manfrotto 498 RC2 lub 498RC4.

Są 2 różne problemy, typ głowicy (498) oraz typ płytki (RC2 = 200PL-14; RC4 = 410PL)

Typ głowicy

498 to dopuszczalna nośność 8kg, deklarujesz że możesz teraz mieć do 5kg
- a co w przyszłości ?
- Manfrotto to dobra firma, jednakże chodzi o płynność regulacji i stabilność trzymania np. długich teleobiektywów, pozycji portretowej
Rozważ czy nie warto by przejść na typ głowicy 054 (10kg) lub nawet 055 (12kg)

Typ płytki

Nie ma różnicy ze względu na nośność/trzymanie, trochę inne zabezpieczenia przed wypięciem, oba bezpieczne.
Ja preferuję płytkę 200PL-14 ze względu na to że tylko do tej płytki BlackRapid ma śrubę mocującą.

BlackRapid to pasek (szelki) który umożliwia noszenie aparatu w sposób nie obciążający szyi, zawsze pod ręką gotowy do użycia.
Zastąpienie (łatwe) oryginalnej śruby mocującej do aparatu w płytce 200PL-14 oryginalną śrubą BlackRapid ma tą zaletę
że gdy nosisz na pasku i chcesz :
- przejść na statyw to wypinasz z klamry paska i wkładasz na gniazdo szybkozłączki głowicy
- zejść ze statywu to wypinasz ze szybkozłaczki i zapinasz do klamry paska
łatwo, szybko, bezpiecznie

Polecam Ci

1. głowicę MH054M0-Q2
054 Magnesium Ball Head With Q2 Quick Release MH054M0-Q2 - 054 Series | Manfrotto (http://www.manfrotto.com/054-magnesium-ball-head-with-q2-quick-release)

2. pasek BlackRapid ze śrubą o ile chodzisz dużo po mieście i fotografujesz
Śruba mocująca FastenR-T1 Manfrotto System - Sklep BlackRapid (http://blackrapid.pl/akcesoria-sruba-mocujaca-fastenr-t1-manfrotto-system-o_l_184_476.html)

Taki zestaw używam, przemierzył ze mną (na mnie) kilka intensywnych (np. 14 dni i 16dni) wypraw
New York City 2012 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/travels/new-york-2012/)
Kalifornia 2013 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/travels/kalifornia-2013/)

jp

Bolek02
27-02-2014, 08:12
Dziękuję za szybki odzew. Problem polega na tym, że używam dwóch statywów lub statywu i monopodu - stąd potrzeba zakupu drugiej głowicy kulowej.
Statyw aktualnie używany to 190XPROB z głowica 488RC2 a monopod 681B. Postawiłem na głowicę 498 RC4 lub RC2, bo mam możliwość zakupu w dobrej cenie a nośność w zupełności wystarczająca.
Pomyślałem o większej płytce, bo jedno body zawsze z gripem i nie ma sensu co chwila go demontować. Konkretnie jest to 5D2 + grip + 70-200L.
Wyczytałem gdzieś, że te duże płytki 410PL czasem ciężko chodzą i są problemy z wpinaniem - stąd moje obawy. Z drugiej strony większa powierzchnia mocowania, czyli powinno być stabilniej.
Jeśli chodzi o BlackRapid, to kiedyś używałem sporadycznie, ale puszka się ściera od karabińczyka i jak na razie porządny pasek neoprenowy + hand strap w użyciu.

jan pawlak
27-02-2014, 08:44
Dziękuję za szybki odzew. Problem polega na tym, że używam dwóch statywów lub statywu i monopodu - stąd potrzeba zakupu drugiej głowicy kulowej.
Statyw aktualnie używany to 190XPROB z głowica 488RC2 a monopod 681B. Postawiłem na głowicę 498 RC4 lub RC2, bo mam możliwość zakupu w dobrej cenie a nośność w zupełności wystarczająca.
Pomyślałem o większej płytce, bo jedno body zawsze z gripem i nie ma sensu co chwila go demontować. Konkretnie jest to 5D2 + grip + 70-200L.
Wyczytałem gdzieś, że te duże płytki 410PL czasem ciężko chodzą i są problemy z wpinaniem - stąd moje obawy. Z drugiej strony większa powierzchnia mocowania, czyli powinno być stabilniej.
Jeśli chodzi o BlackRapid, to kiedyś używałem sporadycznie, ale puszka się ściera od karabińczyka i jak na razie porządny pasek neoprenowy + hand strap w użyciu.

Skoro już masz jeden RC2 to radzę pozostać z tą płytką, ma to swoje zalety gdy w statywie i mono będziesz miał to samo gniazdo szybkozłaczki
Używam także RC2 z 1Ds2 od bardzo dawna, jakoś nie zauważyłem żadnych złych skutków.

Ponadto przyjrzyj się uważnie jaką powierzchnią stykają się u Canona aparaty z płytką, to tylko ta powierzchnia się liczy a nie powierzchnia płytki.

Płytka głowicy Gitzo GH1781QR (3,7cmx3,7cm) o nośności 10kg ma jeszcze mniejszą powierzchnię niż RC2 (3,7cmx4,7cm).
A Gitzo to...... Gitzo

jp

Bolek02
27-02-2014, 10:27
W sumie masz rację, bo używając dwóch różnych standardów kłopotliwe jest przekręcanie płytek w zależności od potrzeb.
Do samej głowicy jestem przekonany i wybrałem ją też ze względu na podziałkę do panoram.

Bolek02
01-03-2014, 12:09
Testowałem wczoraj głowicę Manfrotto 498RC4 i przypadła mi do gustu, nawet bardziej niż jej poprzedniczka. Fajną sprawą jest regulacja siły nacisku na kulę, stosownie do potrzeb.
Zauważyłem jedynie, że płytka RC4 znacznie trudniej się wypina z uchwytu, przez co trzeba używać znacznie większej siły. Zastanawiam się czy to norma, czy tak jest, bo to nowa głowica.

jan pawlak
03-03-2014, 05:18
No cóż, masz konflikt rozumu z uczuciem, #617 i #618. Nie Ty jeden.

Przyjrzyj się jednak głowicy MH054M0-Q2 :
- jest Q2 (RC2) (rozum, #617)
- ma podziałkę do panoram
- ma wstępną regulację nacisku
- ma nowe, znacznie lepsze zabezpieczenie przed przypadkowym wypięciem
- ma pozycję -100° / +40° z wymuszeniem 90 stopni a nie tylko 90 stopni
- ma nośność 10kg (a nie 8 kg)
- waży 610g (a nie 710g)
- no i ma wygląd
054 Magnesium Ball Head With Q2 Quick Release MH054M0-Q2 - 054 Series | Manfrotto (http://www.manfrotto.com/054-magnesium-ball-head-with-q2-quick-release)

jp

PS
Mam też (starą, nieużywaną) głowicę 3d typ 410 z takim wypinaniem jak w 498RC4. U mnie też zawsze się trudnawo wypinała i sprawdziłem teraz, nadal trochę trudno. Ale za 300zł bym sprzedał.

Bolek02
03-03-2014, 08:39
Głowica, która przedstawiasz jest fajna... tylko 2x droższa :(
Już się zdecydowałem na 498RC4 i transakcja w toku :)

jan pawlak
03-03-2014, 09:15
Głowica, która przedstawiasz jest fajna... tylko 2x droższa :(
Już się zdecydowałem na 498RC4 i transakcja w toku :)

a co z #617, będziesz płytki przekręcał ?

jp

SucKAll
03-03-2014, 11:19
Cześć wszystkim !

Chciałbym sie podpytać na temat statywu Benro A-2970F lub w jego starej nazwie A-297EX. Porównywany jest z Manfrotto 190 wiec jest to jakaś półka. :) Posiadam 600d z Kitem i z 50mm oraz niedługo będzie 10-22mm ale nie w tym rzecz nie o ciężar chodzi tylko ogólnie funkcjonalność wytrzymałość oczywiście statyw planuje mieć nawet jeśli w rękę wpadnie pełna klatka.
Może ktoś używa i co najważniejsze z jaką głowicą 3 kierunkowa vs kulkowa?

salas
03-03-2014, 12:15
głowica kulowa - wygodniejsza w użyciu.
Ja o tym benro nie wiem, ale fortke 190xprob znowu mogę polecić :) świetny statyw w rozsądnej kasie

jan pawlak
03-03-2014, 13:23
Cześć wszystkim !

Chciałbym sie podpytać na temat statywu Benro A-2970F lub w jego starej nazwie A-297EX. Porównywany jest z Manfrotto 190 wiec jest to jakaś półka. :) Posiadam 600d z Kitem i z 50mm oraz niedługo będzie 10-22mm ale nie w tym rzecz nie o ciężar chodzi tylko ogólnie funkcjonalność wytrzymałość oczywiście statyw planuje mieć nawet jeśli w rękę wpadnie pełna klatka.

Głowica :
- kulkowa umożliwia szybsze ustawienie aparatu na kierunek, jego zmianę
- 3 kierunkowa to znacznie precyzyjniejsze ustawianie, zmiana kierunku o drobny kąt itd
Szczególnie istotne gdy chcesz precyzyjnie ustawić kadr albo gdy obiektyw jest długi.
Przy dużej wprawie da się 3 kierunkową bardzo pracować szybko ale zawsze ustawiasz każdy z kierunków (pion, poziom, obrót) osobno

W lepszych głowicach kulowych jest wstępne ustawianie siły docisku co częściowo redukuje problemy z precyzyjnym ustawianiem kierunku.
W lepszych głowicach 3 kierunkowych są sprzęgła co znacznie przyspiesza ustawianie.

Radziłbym jednak kupić/zdobyć Manfrotto.
Nośność układu (statyw+głowica) to dopiero (mniejsza :D) połowa problemu. Część druga to odporność na nawet słaby wiatr, drgania albo ruchy skrętne wywołane jego działaniem. I znowu im dłuższa ogniskowa tym jest to ważniejsze.
Łatwo to zobaczyć gdy uruchomisz LV i dasz powiększenie 10x

Statyw kupujesz na lata, sprzęt będzie Ci się rozrastał, a targasz statyw ze sobą by mieć zdjęcia nieporuszone.
Nie warto oszczędzać, warto dozbierać kasę

Są dwie firmy narzucające standardy jakości i technologii w obszarze statywów, Gitzo i Manfrotto

jp

Bolek02
03-03-2014, 14:37
Cześć wszystkim !

Jakaś półka to jest, ale z całą pewnością nie ta sama co Manfrotto :)

--- Kolejny post ---

a co z #617, będziesz płytki przekręcał ?

jp

Nie będę, bo to sprzęt z przeznaczeniem do dwóch różnych puszek jak na razie - dwa różne zestawy. Poza tym głowica z płytką RC4 ma dodatkowo dwie poziomice.

jan pawlak
03-03-2014, 15:29
Jakaś półka to jest, ale z całą pewnością nie ta sama co Manfrotto :)

--- Kolejny post ---

Nie będę, bo to sprzęt z przeznaczeniem do dwóch różnych puszek jak na razie - dwa różne zestawy. Poza tym głowica z płytką RC4 ma dodatkowo dwie poziomice.

Twój wybór, życzę Ci abyś jak najdłużej był zadowolony.

Poziomnice w głowicy : ma głowicę z 4 poziomnicami, "w realu" nigdy ich nie używałem.
Na statywie zawsze używam LV i tam jest proste wspomaganie pionowania/poziomowania.
Domyślam się, że gdy chodzi o wstępne ustawienie statywu/głowicy do panoramowania to wstępnie poziomnica może być użyteczna.

jp

Bolek02
03-03-2014, 17:03
Ja po prostu rzadko używam trybu LV, stąd należyte ustawienie statywu jest dla mnie ważne. Trybu LV używam tylko wtedy, gdy sterowanie z wężyka lub z pilota.

SucKAll
03-03-2014, 23:28
Wracając do mojego tematu :

Benro A2970F vs. Manfrotto 055XProB.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=OiqD7v9mKPY) ( o czym to świadczy ?)

I trzecie miejsce w teście czasopisma Digital Camera

wiec ... może czasy Manfrotto powoli ustępują lekko na bok bo nie mówie że zostanie wepchnięty na boczny tor. To jest coś podobnego jak w samochodach lepiej kupić Vw z 2,0 tdi gdzie siada co 2 silnik bo zgodnie z opinia Vw to jeden z najlepszych aut na rynku niż nowa Alfe gdzie nic sie nie stanie ale ma opinie awaryjnej marki !

jan pawlak
04-03-2014, 03:32
Ja po prostu rzadko używam trybu LV, stąd należyte ustawienie statywu jest dla mnie ważne. Trybu LV używam tylko wtedy, gdy sterowanie z wężyka lub z pilota.

Nie wyraziłem się (widać wystarczająco) jasno.

1.
Tryb LV z powiększeniem x10 umożliwia dokładne, precyzyjne zobaczenie ewentualnych drań aparatu.
Nic nie poprawia, nie usuwa. Tylko dokładna obserwacja drgań oraz ostrości ustawienia na obiekt

2.
Gdy z statywu to tylko z pilota/wężyka lub ewentualnie z opóźnieniem 10 sekund
To że wyzwalanie wprost ze spustu lub opóźnieniem 2 sekundy to błąd też widać na ekranie LV

jp

--- Kolejny post ---

Benro A2970F vs. Manfrotto 055XProB.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=OiqD7v9mKPY) ( o czym to świadczy ?)

wiec ... może czasy Manfrotto powoli ustępują lekko na bok bo nie mówie że zostanie wepchnięty na boczny tor. To jest coś podobnego jak w samochodach lepiej kupić Vw z 2,0 tdi gdzie siada co 2 silnik bo zgodnie z opinia Vw to jeden z najlepszych aut na rynku niż nowa Alfe gdzie nic sie nie stanie ale ma opinie awaryjnej marki !

Ta prezentacja świadczy o tym, że ludzie na czymś muszą zarabiać kasę.
Pokazano że w czymś nieco przewagi ma Benro a w czymś innym nieco przewagi ma Manfrotto.
Dla mnie obie te przewagi są czysto teoretyczne. Nigdy nie kładłem statywu z całymi nogami poziomo na gruncie ani nigdy nie potrzebowałem kolumny środkowej wychylonej pod jakimś kątem.
Nawet nie odważyłbym się powiesić aparatu w takiej wychylonej pozycji, gdzie środek ciężkości wychodziłby poza podstawę statywu. No i jaka byłaby stabilność i odporność na drgania takiego ustawienia ?

A w statywie ważna jest sztywność, odporność na drgania oraz odporność na długotrwałe, nie najlepsze traktowanie.
Żadnych testów/pomiarów z tego zakresu nie było.

jp

PS
miałem statyw (inny typ) Benro, wszystko chodziło precyzyjnie, nad wyraz gładko.
Po dwutygodniowym wyjeździe/użytkowaniu....już go nie mam

Bolek02
04-03-2014, 09:23

Porównanie oceny statywów do samochodów nie jest zbyt trafne, bo nic nie wnosi do oceny. Manfrotto długo pracowało na swoją markę i to właśnie jakość decydowała o wyborze tej firmy. Inne wyglądały podobnie ale nie zachowywały się podobnie. Porównaj sobie chociaż patent ustawiania masztu w pozycji poziomej bez wyjmowania go - w MN to mistrzostwo a w Benro jest, ale mało stabilne rozwiązanie.
Pamiętaj, że w tej materii najważniejsza jest stabilność i trwałość sprzętu a nie testy z gazety.

--- Kolejny post ---

Nie wyraziłem się (widać wystarczająco) jasno.

1.
Tryb LV z powiększeniem x10 umożliwia dokładne, precyzyjne zobaczenie ewentualnych drań aparatu.
Nic nie poprawia, nie usuwa. Tylko dokładna obserwacja drgań oraz ostrości ustawienia na obiekt

2.
Gdy z statywu to tylko z pilota/wężyka lub ewentualnie z opóźnieniem 10 sekund
To że wyzwalanie wprost ze spustu lub opóźnieniem 2 sekundy to błąd też widać na ekranie LV

jp

Dobrze Cię zrozumiałem i masz całkowitą rację ale często jest tak, że nie ma zbyt wiele czasu na kombinowanie i można zrobić zdjęcie bezpośrednio naciskając spust albo wcale :(
Użycie statywu tak czy siak jest bardzo pomocne :)

jan pawlak
04-03-2014, 09:35
Bolek02

Proszę wstaw aparat z długą ogniskową na statyw, uruchom LV 10x powiększenie i dotknij tylko (naciśnij) spust.
Nie wiem czy mi podziękujesz czy 'przeklniesz", więcej tak (statyw i wprost spust) zdjęć nie będziesz już robił

jp

akustyk
04-03-2014, 11:06
Manfrotto długo pracowało na swoją markę i to właśnie jakość decydowała o wyborze tej firmy.

mialem Manfrotto, mialem Benro, mam Sirui. na marke chyba to ostatnie najmniej pracowalo. ale jakosciowo bije Manfrotto na glowe, a i od Benro jest wyraznie solidniejsze i przede wszystkim ma lepsze rozwiazania.

naprawde - wez kiedys w sklepie do reki glowice Manfrotto, Benro, Sirui albo jakies Sunwayfoto. ta chinszczyzna jest przed Wlochami o lata swietlne pod wzgledem technologii. duzo lepsze rozwiazania techniczne i cudna jakosc wykonania i trwalosc. MF w porownaniu z tym to epoka kamienia lupanego... rowniez po 2-3 latach po wyjeciu z pudelka (sprawdzilem osobiscie - i to tez jest wskazowka dlaczego odradzam Manfrotto).

Inne wyglądały podobnie ale nie zachowywały się podobnie. Porównaj sobie chociaż patent ustawiania masztu w pozycji poziomej bez wyjmowania go - w MN to mistrzostwo a w Benro jest, ale mało stabilne rozwiązanie.

jestem zdania, ze albo mowimy o stabilnosci statywu, albo kolumna jest wyciagnieta. kolumna polozona do poziomu to w zasadzie dobrowolna rezygnacja z porzadnego wsparcia.

Pamiętaj, że w tej materii najważniejsza jest stabilność i trwałość sprzętu a nie testy z gazety.

osobiscie nie wiem po co w ogole sa dyskusje na temat nog statywu jesli w gre wchodza szkla ponizej 300mm. bo to jest najmniej problematyczny komponent, tego nawet Manfrotto nie potrafi spartolic.

no chyba, ze mowimy o statywach podroznych, gdzie najcienszy segment nozek sila rzeczy bywa waski. tam mozna sie modlic nad sztywnoscia podparcia...

Dobrze Cię zrozumiałem i masz całkowitą rację ale często jest tak, że nie ma zbyt wiele czasu na kombinowanie i można zrobić zdjęcie bezpośrednio naciskając spust albo wcale :(
Użycie statywu tak czy siak jest bardzo pomocne :)
MLU i 3-sekundowe opoznienie wyzwolenia migawki likwiduja problem poruszenia fot przy naciskaniu spustu ;) mowiac szczerze to to jest nawet rozwiazanie konieczne przy dluzszych rurkach (tak 200mm) i ma duzo wieksze znaczenie dla ostrosci zdjec niz stabilnosc nog. ta ostatnia, naprawde, jest w ogromnej wiekszosci przypadkow (body DSLR + szklo o wielkosci/gabarycie do 5D + 24-105 wlacznie) mocno przegadana. przy odpowiedniej dyscyplinie wykonywania zdjec i 5D + 24-105 robilem spokojnie zdjecia na nogach pokroju Sirui T-1004x z niepowalajaca glowica typu Triopo RS-1. da sie - majac nawyki uzywania MLU, opoznienia migawki, oslaniania od wiatru, nie tuptaniu kolo statywu. bez tych nawykow, to mozna sobie bog wie jaki karbon kupowac i glowice kulkowa o srednicy pilki do tenisa - i bedzie d* zbita.

z innej beczki - w wiekszosci dzisiejszych aparatow Canona mozna tez wykorzystac pilota RC-5, wiec i spustu nie trzeba fizycznie naciskac.

tyle z mojej strony, z perspektywy kogos, kto foci w plenerze srednio 3 razy w tygodniu po 2 godziny. fakt, czasem mi sie zdarzy z reki, wiec nie 100% ze statywu tylko raptem 95% :)

jan pawlak
04-03-2014, 12:19
#632 akustyk

1.
...ale jakościowo bije ....glowe
zauważ że nie piszesz o obiektywnych pomiarach : sztywności, odporności na drgania, tłumieniu drgań, zużyciu eksploatacyjnym a więc o tym co jest rozumiane przez jakość a piszesz o walorach estetycznych, odczuciach, emocjach.
W Twoich odczuciach mogę się zgodzić, porównujesz odczucia gdy oglądasz, dotykasz historyczne modele Manfrotto, z dzisiejszego punktu widzenia "toporne" z nową produkcją Sirui.
No ale np. Manfrotto wypuściło nowsze modele wersji 055, 190 i z nimi wypadało by te wrażenia porównywać.

2.
Wszystkie pozostałe Twoje argumenty są dla mnie ok

jp

PS
Jakie są Twoje doświadczenia w uzyskiwanych efektach przy dociążaniu statywu np. plecakiem ?

Bolek02
04-03-2014, 12:36
akustyk , nie wiem z czego wynika Twoja awersja do Manfrotto, bo ja mam zupełnie inne doświadczenia. Przerabiałem GoldPhoto, Benro itp. ...... i wszystko to kończyło jako złom. Manfrotto 190XPROB mam od czterech lat i złego słowa nie powiem :)
SIRUI, o którym wspominasz to akurat dobra firma ( znajomy ma ich sprzęt ) ale zniknęli z naszego rynku i już nie można nabyć ich produktów w Polsce niestety.

akustyk
04-03-2014, 12:50
#632 akustyk
zauważ że nie piszesz o obiektywnych pomiarach : sztywności, odporności na drgania, tłumieniu drgań, zużyciu eksploatacyjnym a więc o tym co jest rozumiane przez jakość a piszesz o walorach estetycznych, odczuciach, emocjach.

no... po co najmniej 1,5 roku uzytkowania: dwoch glowic MF (222 i 496RC2), jednej Benro (B-1) i jednej Sirui (K-30x). mam tu na mysli co najmniej 18 miesiecy kazda z nich.

oczywiscie, to nie sa ekwiwalenty. biore tez poprawke na cene i ogolnie rozumiana "polke" kazdej z tych glowic.

nieodmiennie, roznica pod wzgledem rozwiazan technicznych (a wiec mozliwosci i kultury pracy) i trwalosci juz miedzy Benro a Manfrotto jest wielka.
a Sirui jest jeszcze lepsze niz Benro.

tak, porownuje odczucia ;) w praktyce. co sobie mowia testy gazetowe mam w nosie. mowiac dosadnie: ja tego uzywam w plenerze, nie siedzac w domu
na klopie i czytajac teoretyczne analizy w jakims tam periodyku ;) fajnie, ze ktos tam w cieplym pokoju podwiesil na nowiutkiej glowicy worek, czy puknal w nogi. i obliczyl o ile milimetrow odchyla sie obraz w LV. ale to niewiele mowi o tym, jak wybrana glowica bedzie sie sprawowac za 2-3 lata na mrozie - po tym jak kilka razy klopnie w bloto, nasiaknie na dziesiatkach plenerow wilgocia, raz czy dwa walnie z wysokosci metra o beton. takie rzeczy trzeba oceniac w praktyce.

W Twoich odczuciach mogę się zgodzić, porównujesz odczucia gdy oglądasz, dotykasz historyczne modele Manfrotto, z dzisiejszego punktu widzenia "toporne" z nową produkcją Sirui.
No ale np. Manfrotto wypuściło nowsze modele wersji 055, 190 i z nimi wypadało by te wrażenia porównywać.

porownuje glowice, bo IMHO tu jest pies pogrzebany. nogi w calym kontekscie dyskusji o statywach uwazam za mocno drugorzedna sprawe
o ile tylko kupujacy ma z grubsza swiadomosc tego co robi (wiec nie upiera sie wieszac 1D + 400mm na pieciosekcyjnym statywie turystycznym).
moja osobista opinia jest taka, ze nogi, o ile tylko wybierze sie odpowiedniej wysokosci 3-segmentowe, to nie maja prawa byc waskim gardlem
stabilnosci dla fotografujacego umiarkowanym teleobiektywem. realnie.

jakosc wykonania i geniusz projektowania widac na glowicach. i tu oczywiscie Manfrotto tez zaczyna rownac do swiatowego poziomu, ale z oporem.
i z cenami tez nie powalajacymi. doloz do kupy ich kilka roznych plytek, tam gdzie swiat od lat robi standardowe Arca-Swiss, z ktorym zgodne sa setki
fajnych akcesoriow (L-brackety, wymienne klemy, dedykowane stopki pod teleobiektywy, ...) i ja naprawde nie rozumiem ludzi, ktorzy sie Manfrotto
ekscytuja. to jest tylko i wylacznie przyzwoita "dolna polka" - moze bardziej godna zaufania niz Hama czy ew. Vanguard (aczkolwiek to jest dosc
niedocenione) ale do srodka stawki (glownie "zzynek" Markinsa/Arki/RRS-a jak: Sirui, Benro, Induro, Sunwayfoto, Feisol) to temu jest bardzo daleko.
a ten srodek nierzadko jest wcale niewiele drozszy.

caly czas jednak wracam do punktu wyjscia - jesli sie nie ma odpowiedniej dyscypliny pracy na statywie to mozna sobie nakupic za tysiace zloty
sprzetu i nadal bedzie z tego g*. przede wszystkim trzeba sie nauczyc: MLU, opoznienie migawki, wieszanie tele na obreczy statywowej, uzywanie
L-bracketu do pionowych kadrow, dobre osadzanie nog na miekkim gruncie, porzadne dokrecanie segmentow (jesli na zakretke) oslanianie sprzetu
od wiatru (mam na mysli 5-6 Bft a nie takie zefirki jak w Polsce ;) ). bez tych przyzwyczajen dyskusje o stabilnosci statywu uwazam za niestosowne ;)

akustyk
04-03-2014, 13:02
akustyk , nie wiem z czego wynika Twoja awersja do Manfrotto, bo ja mam zupełnie inne doświadczenia. Przerabiałem GoldPhoto, Benro itp. ...... i wszystko to kończyło jako złom. Manfrotto 190XPROB mam od czterech lat i złego słowa nie powiem :)

ale mowisz o nogach?

mam od 6 lat lat karbonowego Velbona (CF-630) a od dwoch turystyczne, aluminiowe Sirui (T-1004x). innych nie uzywalem, wiec sie nie wypowiem. moge sie tylko z wlasnych doswiadczen domyslac gdzie pojawiaja sie problemy przy nogach blokowanych "na zakretke", a ze wzgledu na ich popularnosc wsrod "lepszych chinczykow" (Benro, Sirui, itd. z ta litania) podejrzewam, ze to jest przyczyna czestych problemow. zakretka po prostu fizycznie jest delikatniejsza i tak naprawde ze wzgledu na dobro uzytkownika (bezawaryjnosc sprzetu) nie powinno sie jej stosowac w tanszych statywach. Manfrotto trzyma sie od lat zatrzaskow i to jest IMHO dobra decyzja.

moja niechec do MF nieodmiennie bierze sie z doswiadczen z ich glowicami. w tym temacie niestety leza i kwicza

Qbańczyk
04-03-2014, 13:27
Akustyk jaki poleciłbyś w tej chwili zestaw ( nogi + głowica ) dla wzrostu 180 cm co by nie było oczywiście konieczności wyciągania centralnej kolumny i nie było potrzeby się jakoś za bardzo kłaniać przy jego używaniu ?

Na zestawie najcięższe to 6D + 24-105 może kiedyś 70-200

Zestaw w cenie do powiedzmy 700-800 zł

akustyk
04-03-2014, 13:46
Akustyk jaki poleciłbyś w tej chwili zestaw ( nogi + głowica ) dla wzrostu 180 cm co by nie było oczywiście konieczności wyciągania centralnej kolumny i nie było potrzeby się jakoś za bardzo kłaniać przy jego używaniu ?

Na zestawie najcięższe to 6D + 24-105 może kiedyś 70-200

Zestaw w cenie do powiedzmy 700-800 zł

tak naprawde to do tego zestawu i klasyczna Sherpa 600R wystarczy. to jest lekki, przyzwoicie wykonany i tani statyw, tyle ze bedziesz sie musial troszeczke klaniac. ale jesli nie bedziesz tego targal co weekend w gory - to IMHO nie ma koniecznosci kupowania lepszego statywu.

jesli jestes pewny ze chcesz glowice kulkowa, to proponuje szukac Triopo NB-1S - niedrogie i w zupelnosci wystarczajace do tego zestawu (o ile tylko 70-200 na obreczy statywowej!). wtedy zostaje ci okolo 500~600 PLN na nogi. za te pieniadze cos powinienes wybrac, ale to trzeba by juz konkretnie w katalogach i sklepach popatrzyc. przy 180cm wzrostu dobrze jest miec nogi o normalnej wysokosci (po rozstawieniu, bez wyciagania kolumny) okolo 140~150cm. jakie konkretnie to nie powiem, to sie bardzo zmienia.

Bolek02
04-03-2014, 15:49
ale mowisz o nogach?

mam od 6 lat lat karbonowego Velbona (CF-630) a od dwoch turystyczne, aluminiowe Sirui (T-1004x). innych nie uzywalem, wiec sie nie wypowiem. moge sie tylko z wlasnych doswiadczen domyslac gdzie pojawiaja sie problemy przy nogach blokowanych "na zakretke", a ze wzgledu na ich popularnosc wsrod "lepszych chinczykow" (Benro, Sirui, itd. z ta litania) podejrzewam, ze to jest przyczyna czestych problemow. zakretka po prostu fizycznie jest delikatniejsza i tak naprawde ze wzgledu na dobro uzytkownika (bezawaryjnosc sprzetu) nie powinno sie jej stosowac w tanszych statywach. Manfrotto trzyma sie od lat zatrzaskow i to jest IMHO dobra decyzja.

moja niechec do MF nieodmiennie bierze sie z doswiadczen z ich glowicami. w tym temacie niestety leza i kwicza

Twoje uwagi odnośnie użytkowania statywu w kontekście wykonywanych zdjęć są bardzo rzeczowe i konstruktywne. Też do tego doszedłem przez te wszystkie lata choć nikt mi tego tak klarownie nie wyłożył.
wcześniej miałem na myśli sytuację podbramkową, kiedy nie masz czasu na te wszystkie ustawienia - dylemat czy ma być zdjęcie ryzykując jakość czy ma go nie być wcale :(
Co do głowic Manfrotto, to używam akurat wyłącznie kulowych - seria 488 i 49x, aktualnie od niedawna 498RC4 i w zasadzie nie mam im nic do zarzucenia. Co takiego mają głowice Benro co czyni je lepszymi w Twojej opinii ?

jan pawlak
04-03-2014, 15:57
akustyk

No cóż, okazuje się że Twoje poglądy jak należy używać/zachowywać się z statywem w terenie w pełni podzielam.
Natomiast z wieloma/niektórymi pozostałymi poglądami się nie zgadzam.

1.
Statywy konstruuje się uwzględniając odporność na drgania, ich tłumienie oraz odporność na siły skrętne które to powstają przy działaniu nawet słabego wiatru, gdyż aparat z obiektywem nie ma, symetrycznego względem osi statywu, przekroju. Po prostu nawet słaby wiatr próbuje skręcać aparat a ponieważ nie wieje ze stałą siłą to ... . Postaw na statywie jakiś długi obiektyw i zobacz na LV x10 jak to wygląda.
Tutaj konstrukcja statywu ma decydujące znaczenie.
Również drania podłoża (np. chodzenie) ma tłumić statyw.
Np. Gitzo sugeruje jaką grupę statywu (0,1,2,3,...) należy stosować w zależności od długości użytego obiektywu (jego kąta widzenia) gdyż z odpowiednią siła tłumiącą drgania są one konstruowane.

Nie da się na podstawie "jakości odczuwalnej (przyzwoicie wykonany, lekki, łatwo się..)" stwierdzić która konstrukcja jest lepsza. Tutaj decydują subiektywne odczucia, które "podpowiadają" że ten statyw jest zły a ten dobry co nie ma wiele wspólnego z rzeczywistą jakością.

2.
Głowica ma w sposób precyzyjny/gładki umożliwić ustawienie kierunku i z wystarczającą siłą unieruchomić w wybranej pozycji. Oczywiście dochodzi sposób trzymania płytki szybkozłączki, współpraca statyw-głowica.
Owszem, jedne są przyjemniejsze w używaniu (np. Benro, Gitzo,...) inne bardziej toporne (np. Manfrotto) ale nie ma to wpływu na jakość zdjęć o ile tylko trzymają wystarczająco silnie

jp

Bolek02
04-03-2014, 16:51
Wytłumaczcie dlaczego sądzicie, że Manfrotto jest skomplikowane w użytkowaniu a takie Benro to sama słodycz :) Może ja o czymś nie wiem :(

akustyk
04-03-2014, 17:05
1.
Statywy konstruuje się uwzględniając odporność na drgania, ich tłumienie oraz odporność na siły skrętne które to powstają przy działaniu nawet słabego wiatru, gdyż aparat z obiektywem nie ma, symetrycznego względem osi statywu, przekroju. Po prostu nawet słaby wiatr próbuje skręcać aparat a ponieważ nie wieje ze stałą siłą to ... . Postaw na statywie jakiś długi obiektyw i zobacz na LV x10 jak to wygląda.
Tutaj konstrukcja statywu ma decydujące znaczenie.
Również drania podłoża (np. chodzenie) ma tłumić statyw.
Np. Gitzo sugeruje jaką grupę statywu (0,1,2,3,...) należy stosować w zależności od długości użytego obiektywu (jego kąta widzenia) gdyż z odpowiednią siła tłumiącą drgania są one konstruowane.

nie potrafie tego ocenic, bo za malo nog przerobilem. do swoich (wspomniana Sherpa CF630) nie mam zastrzezen, byc moze sa nawet lepsze niz mi sie wydaje.

wiatru w Holandii mam pod dostatkiem - mieszkam 3km od wybrzeza, a duje tu regularnie 30-40 km/h, a focilem i przy mocniejszych wiatrach - de facto i przy podmuchach powyzej 80 km/h, kiedy to zasadniczo odpuszczam sobie statyw. chocby dlatego, ze wiatr go jest w stanie przewrocic (zdarzalo mi sie lapac :) )

moje obserwacje sa takie, ze nogi karbonowe (na powyzszym przykladzie) tlumia niezle te lzejsze wiatry (30-40 km/h), przy mocniejszych staram sie celowac pomiedzy podmuchami. nawet mi sie kiedys udalo przy "w porywach do 100 km/h) zrobic 450D + 300/4 nieporuszona panorame Rotterdamu (z jakichs 6-7 km odleglosci), ale to bylo jedno z moze 20 zdjec celowanych pomiedzy podmuchami (z MLU i 3 sekundowym opoznieniem to takie strzelanie w ciemno). co bardzo dobrze widze na LV to dyndajacy plecak zawieszony na haku. to bardzo kolysze calym statywem, jesli tylko wpada w minimalne drgania.

czy to jest tylko przypadlosc karbonu czy mojego konkretnego modelu nie potrafie powiedziec. ale ogolnie widze, ze jemu trzeba naprawde duzo, zeby nie zapewnil dostatecznego tlumienia. w Polsce takich wiatrow w zasadzie nie ma.

2.
Głowica ma w sposób precyzyjny/gładki umożliwić ustawienie kierunku i z wystarczającą siłą unieruchomić w wybranej pozycji. Oczywiście dochodzi sposób trzymania płytki szybkozłączki, współpraca statyw-głowica.
Owszem, jedne są przyjemniejsze w używaniu (np. Benro, Gitzo,...) inne bardziej toporne (np. Manfrotto) ale nie ma to wpływu na jakość zdjęć o ile tylko trzymają wystarczająco silnie

dla mnie duze znaczenie ma precyzja ustawienia i mozliwosc szybkiego skadrowania dokladnie tego co sie chce. MF 486 a na pewno 222 mocno "siadaly" mi po dokreceniu. dodaj do tego wytarcie plytki RC2 (czy PL100) na zlaczce, przez ktore powstal dodatkowy luz. plus oglednie mowiac "mierna" plynnosc pracy kulki w MF (od samego poczatku), gdzie Benro czy Sirui chodza gladziusienko czy na malym tarciu (do 17-40), czy dokrecone (pod 300mm) nawet po wielu miesiacach uzytkowania. ogolnie - MF to bylo dla mnie bardzo frustrujace doswiadczenie...

w dobrych kulkach z regulacja tarcia fajna sprawa jeszcze mozliwosc focenia na usztywnionej, ale nie zablokowanej kulce. nie landszaftow oczywiscie, ale do ptactwa czy tego typu tematow, gdzie chce sie szybko przestawic kadr ale nadal miec stabilnosc - piekna sprawa. w przypadku glowic zgodnych z Arka dochodzi temat L-bracketow. stabilnosc podparcia w kadrach pionowych jest znacznie lepsza niz przy zwyklym "przechyleniu". rowniez wygoda kadrowania z obiektywem skierowanym do gory, jak ktos chce...

koniec koncow - Benro czy Sirui kosztuja niewiele wiecej niz ekwiwalentne Manfrotto (jesli w ogole) a maja wyrazna przewage. dla mnie z tym jest troche jak z butami - pewnie, ze jak nie sa wygodne to mozna w nich od czasu do czasu pochodzic i swoja podstawowa role spelnia. ale jesli to ma byc intensywne uzytkowanie, to nie ma miejsca na rozwiazania frustrujace i polowiczne. statyw to u mnie artykul pierwszej potrzeby i tym musi sie wygodnie pracowac.

wcześniej miałem na myśli sytuację podbramkową, kiedy nie masz czasu na te wszystkie ustawienia - dylemat czy ma być zdjęcie ryzykując jakość czy ma go nie być wcale :(

jasne. od siebie polecam kupic pilot RC-5 na takie sytuacje. Phottiksowy zamiennik kosztuje smieszne grosze, a korzysci sa ogromne.

Co do głowic Manfrotto, to używam akurat wyłącznie kulowych - seria 488 i 49x, aktualnie od niedawna 498RC4 i w zasadzie nie mam im nic do zarzucenia. Co takiego mają głowice Benro co czyni je lepszymi w Twojej opinii ?
49x nie mialem, wiec powiem w porownaniu z 486: plynnosc pracy Benro jest fenomenalna, plus jak sie popatrzy jak to ogolnie chodzi mechanicznie i jak jest wykonane - Benro to jest kulturka i produkt z wyzszej polki. a kute z ciezkiej stali Manfrotto (49x podobno jest lepsze, ale na zdjeciach w sieci tego nie widze) sprawia w reku wrazenie... taniego chinczyka (nomen omen :) )...

poza tym mnie duzo bardziej pasuja zlaczki arkowe. standardowa plytka Arca-Swiss siedzi sztywno w szynie i tam nie ma miejsca na zaden luz. moja plytka RC2 byla wyzlobiona od uzywania. RC4 wydaje sie lepsza, wiec ten punkt niekoniecznie znajduje w twoim przypadku zastosowanie.

nieodmiennie, podstawowa zaleta mocowania arkowego sa takie akcesoria:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.luminous-landscape.com/images8/rrs1.jpg)

i to za smieszne 60 EUR (Sunwayfoto DPL-01 Universal L-type QR Plates | www.kamera-express.nl (http://www.kamera-express.nl/product/12186058/sunwayfoto-dpl-01-universal-l-type-qr-plates/))

jan pawlak
04-03-2014, 17:28
#641 Bolek02

Skoro zadajesz takie pytanie to oznacza że nie używałeś obu typów statywów/głowic.

U Benro, w stosunku do Manfrotto (które mam i które znam) wszystko chodzi "gładziej", lepiej leży w ręku itd.
Widać że przy konstruowaniu Benro brano pod uwagę jakość odczuwalną, to tym kieruje się większość kupujących.

Co nie oznacza, że w cechach mających wpływ na jakość zdjęć, trwałość, wytrzymałość na złe traktowanie Benro jest automatycznie lepsze od Manfrotto. Na 16 dniowy wyjazd/cioranie zabrałem Benro z zamiarem sprzedania po powrocie Manfrotto. Po powrocie mam nadal Manfrotto a Benro podarowałem początkującemu koledze.

Nie miałem w ręku najnowszych (055, 190) konstrukcji Manfrotto, jest bardzo prawdopodobne że ich jakość odczuwalna jest zdecydowanie lepsza od starszych (niektórych nawet historycznych już) konstrukcji.
Mam stosunkowo nową głowicę MH054M0Q2 i to już wyraźna poprawa wyglądu i użytkowania w stosunku do głowic starszych. Ta jest teraz w zestawie "domowym"

jp

--- Kolejny post ---

akustyk

Opisz proszę Twoje odczucia na temat podwieszania np. plecaka w celu dociążenia statywu, o ile takie oczywiście masz.

Moje są raczej dziwne.
Ja na statywie zawsze robię z LV i sprawdzam/ustawiam ostrość na powiększeniu #10. Widzę więc automatycznie ruchy aparatu.
Większość producentów montuje jakieś zaczepy. Mnie wychodzi że :
- gdy nic nie wieje .... to się nic nie zmienia o ile plecak wisi nieruchomo, jak się nawet trochę rusza to ..... kanał
- gdy wieje, to czy z plecakiem czy bez plecaka jest to samo.

jp

PS
Z tym zaciskaniem RC2 to rzeczywiści jest wada. Ja 2 płytki już wyrzuciłem.
W najbliższym czasie w zestawie podróżnym mam zamiar przejść na głowicę GH1781QR,, już leży w szufladzie.

Bolek02
04-03-2014, 17:43
#641 Bolek02

Skoro zadajesz takie pytanie to oznacza że nie używałeś obu typów statywów/głowic.

U Benro, w stosunku do Manfrotto (które mam i które znam) wszystko chodzi "gładziej", lepiej leży w ręku itd.
Widać że przy konstruowaniu Benro brano pod uwagę jakość odczuwalną, to tym kieruje się większość kupujących.

Co nie oznacza, że w cechach mających wpływ na jakość zdjęć, trwałość, wytrzymałość na złe traktowanie Benro jest automatycznie lepsze od Manfrotto. Na 16 dniowy wyjazd/cioranie zabrałem Benro z zamiarem sprzedania po powrocie Manfrotto. Po powrocie mam nadal Manfrotto a Benro podarowałem początkującemu koledze.

Nie miałem w ręku nowych konstrukcji Manfrotto, jest bardzo prawdopodobne że ich jakość odczuwalna jest zdecydowanie lepsza od starszych (niektórych nawet historycznych już) konstrukcji.

jp

No właśnie zadałem to pytanie odnośnie głowic dlatego, że dla mnie osobiście liczy się trwałość i tutaj Manfrotto wygrywa. Co się tyczy kultury pracy, to uważam że nowe głowice tego producenta, to spory krok naprzód.
Poprzez regulację siły nacisku na kulę można mieć taką kulturę pracy jaka jest potrzebna w danych warunkach. Głowice innych producentów są mi znane, co prawda pobieżnie, bo koledzy mają, ale przysłowiowego szału nie ma.
Jeśli chodzi o nogi, to modele 055 i 190XPROB mają już swoje lata, przeszły dwie modernizację i póki co nikt nic lepszego nie wymyślił :)

jan pawlak
04-03-2014, 21:04
Bolek02

...głowic dlatego, że dla mnie osobiście liczy się trwałość i tutaj Manfrotto wygrywa
...to modele 055 i 190XPROB mają już swoje lata, przeszły dwie modernizację i póki co nikt nic lepszego nie wymyślił

dałbyś głowę ?

jp

Bolek02
04-03-2014, 21:20
Bolek02

...głowic dlatego, że dla mnie osobiście liczy się trwałość i tutaj Manfrotto wygrywa
...to modele 055 i 190XPROB mają już swoje lata, przeszły dwie modernizację i póki co nikt nic lepszego nie wymyślił

dałbyś głowę ?

jp

No mniej więcej, przynajmniej w grupie statywów aluminiowych :)
Wracając do głowic, to przejrzałem trochę materiałów na ten temat i uważam że sporym nadużyciem jest porównywanie głowicy Manfrotto 498RC4 za 350PLN na przykład z głowicą Gitzo GH2780QD za 1600PLN, czy modelem Twojej Gitzo GH1781QR za 1000PLN, bo to zupełnie inna bajka.

Bolek02
04-03-2014, 21:51
akustyk wracając do głowic Benro BH-2 to przecież nic innego jak Manfrotto 488RC2 żywcem zerżnięte. Identyczna konstrukcja, podobna cena tylko tak jakoś biednie wygląda. Pamiętam, ze kiedyś ją nawet oglądałem ( obecnie w ofercie sklepu RIMEX za 200PLN) ale nie robi wrażenia.

jan pawlak
04-03-2014, 22:25
No mniej więcej, przynajmniej w grupie statywów aluminiowych :)
Wracając do głowic, to przejrzałem trochę materiałów na ten temat i uważam że sporym nadużyciem jest porównywanie głowicy Manfrotto 498RC4 za 350PLN na przykład z głowicą Gitzo GH2780QD za 1600PLN, czy modelem Twojej Gitzo GH1781QR za 1000PLN, bo to zupełnie inna bajka.

Nie uciekaj od dyskusji.
Chodzi o to, że napisałeś : ...Manfrotto wygrywa..., ...nikt nic lepszego nie wymyślił... bez żadnego poparcia w obiektywnych pomiarach/testach.Ja jestem przekonany (moje subiektywne odczucia, doświadczenie z użytkowania) że tak jest ale na zdania twierdzące bym się nie zdecydował.

Też szperałem w necie i znalazłem znacznie lepszy sposób na stwierdzenia czy masz dobry statyw+głowice dla Twojego sprzętu.
Przykładasz/przyklejasz wskaźnik laserowy do aparatu lub obiektywu które są na statywie i rzucasz wiązkę na odległą ścianę (np. 7 metrów), robisz zdjęcia z różnymi czasami "statywowymi" 1/20sec; 1sec; 5sec; 10sec obserwując plamkę na ścianie. I wiesz wszystko o odporności na drgania wymuszone przez otoczenie i wymuszone przez migawkę/lustro

jp

Bolek02
04-03-2014, 23:10
Nie uciekaj od dyskusji.
Chodzi o to, że napisałeś : ...Manfrotto wygrywa..., ...nikt nic lepszego nie wymyślił... bez żadnego poparcia w obiektywnych pomiarach/testach.Ja jestem przekonany (moje subiektywne odczucia, doświadczenie z użytkowania) że tak jest ale na zdania twierdzące bym się nie zdecydował.

Też szperałem w necie i znalazłem znacznie lepszy sposób na stwierdzenia czy masz dobry statyw+głowice dla Twojego sprzętu.
Przykładasz/przyklejasz wskaźnik laserowy do aparatu lub obiektywu które są na statywie i rzucasz wiązkę na odległą ścianę (np. 7 metrów), robisz zdjęcia z różnymi czasami "statywowymi" 1/20sec; 1sec; 5sec; 10sec obserwując plamkę na ścianie. I wiesz wszystko o odporności na drgania wymuszone przez otoczenie i wymuszone przez migawkę/lustro

jp

Nie uciekam od dyskusji w żaden sposób. Statyw traktuję jako narzędzie w osiąganiu celów czyli robieniu dobrych zdjęć. Uważam, że statyw , który posiadam czyli 190XPROB i tym razem się sprawdzi.
Nie zamierzam robić doktoratu nt. statywów, tylko wybrać rozwiązanie, które spełni moje oczekiwania. Wymieniłem głowicę, bo obecna wydaje mi się nieco lepsza.
Póki co czekam na sprzyjające warunki pogodowe, aby dokładnie przetestować nowy sprzęt. Wolę wybrać się w plener i trochę pofocić naturę, zamiast wpędzać się w depresję wykonując testy - to nie dla mnie.
Jak się wybrane rozwiązanie nie sprawdzi zastąpię je innym, a doświadczenie w ten sposób zdobyte bezcenne :)
Wypróbuję też Twoje metody i akustyka i zobaczymy jak będzie. To jedyny rozsądny sposób na poszerzanie horyzontów.

akustyk
05-03-2014, 02:06
Opisz proszę Twoje odczucia na temat podwieszania np. plecaka w celu dociążenia statywu, o ile takie oczywiście masz.

Moje są raczej dziwne.
Ja na statywie zawsze robię z LV i sprawdzam/ustawiam ostrość na powiększeniu #10. Widzę więc automatycznie ruchy aparatu.
Większość producentów montuje jakieś zaczepy. Mnie wychodzi że :
- gdy nic nie wieje .... to się nic nie zmienia o ile plecak wisi nieruchomo, jak się nawet trochę rusza to ..... kanał
- gdy wieje, to czy z plecakiem czy bez plecaka jest to samo.

no dokladnie takie same mam. plecak czasem pomaga jesli grunt jest grzaski (albo np. na scietej trzcinie) jesli nie ma wiatru. ale po za tym - mam dokladnie te same spostrzezenia co powyzej. jak plecak nawet lekko dynda, to obraz na LV lata jak pijany...

akustyk wracając do głowic Benro BH-2 to przecież nic innego jak Manfrotto 488RC2 żywcem zerżnięte. Identyczna konstrukcja, podobna cena tylko tak jakoś biednie wygląda. Pamiętam, ze kiedyś ją nawet oglądałem ( obecnie w ofercie sklepu RIMEX za 200PLN) ale nie robi wrażenia.
nie mialem tego w rece, wiec sie nie wypowiem. nie upraszczalbym, ze to to samo, bo rozwiazania konstrukcyjne (chocby blokady kuli) moga byc rozne.

z tym ze IMHO Benro, Sirui, itd. itp. warto rozwazac dopiero w przypadku plytki arkowej. w Benro najtansza jest tu seria N-x, ktora de facto wizualnie jeszcze bardziej przypomina MF 48x :) ale w srodku to inna bajka...

Bolek02
05-03-2014, 13:11
Musi być trochę inna konstrukcja, bo Manfrotto głowice kulowe robi w ramach jednego odlewu jako całość. Konkurencja zaś przeważnie składa głowice z dwóch połówek i choć kształt końcowy jest zbliżony, to jednak siłą rzeczy rozwiązania muszą być różne.
Nie mam większego doświadczenia z głowicami konkurencji ( bawiłem się nimi tylko przez chwilę ) - przeważnie rozwiązania budżetowe. Droższe konstrukcje konkurencji GITZO czy SIRUI z pewnością są bardziej innowacyjne, ale ja nie zamierzam wydać 1000 - 1600PLN na głowicę.
Zbyt rzadko ostatnio zdarza mi się używać statywu i nie ma sensu aż tyle inwestować.

jan pawlak
05-03-2014, 15:45
Kupiłem wskaźnik laserowy i :
- zamontowałem na swoim nalepszym zestawie statywowym z założonym obiektywem 70-200/4, pozycja pozioma
- środkowa kolumna nie wysunięta
- plamka na ścianie 9 metrów od statywu, w pomieszczeniu, nic się nie rusza, warunki optymalne
-odchodzę pod ścianę, odczekuję trochę, naciskam zdalny wyzwalacz
.... i plamka (na ścianie) drży, mało bo mało ale drży. A ja dobieram maksymalnie dobre obiektywy !

Dopiero wyzwalanie z 2sec zwłoką (na RC-6) załatwia sprawę. Uff

jp

akustyk
05-03-2014, 15:55
Kupiłem wskaźnik laserowy i :
- zamontowałem na swoim nalepszym zestawie statywowym (na obiektywie przymocowałem wskaźnik)
- środkowa kolumna nie wysunięta
- plamka na ścianie 9 metrów od statywu, w pomieszczeniu, nic się nie rusza, warunki optymalne
- LV
-naciskam zdalny wyzwalacz
.... i plamka drży, mało bo mało ale drży. A ja dobieram maksymalnie dobre obiektywy !

Dopiero wyzwalanie z 2sec zwłoką (na RC-6) załatwia sprawę. Uff

jp

na 1-ce czy 5-tce?

jan pawlak
05-03-2014, 16:06
na 5

To było pierwsze podejście, jutro różne :
- pozycje aparatu
- drugi (podróżny) zestaw
- 1Ds2 po naładowaniu acu
- ....

jp

PS
Muszę dzisiaj przemyśleć Specyfikację testów i ją spisać
Jakaś podpowiedź ?

jan pawlak
05-03-2014, 17:40
Do najdłuższego obiektywu (chodzi by środek ciężkości był jak najdalej od osi mocowania do statywu) przymocowany jest wskaźnik laserowy , drgania plamki obserwowane na ścianie 9 metrów od statywu, wyzwalanie zdalne. Pomieszczenie zamknięte, brak wpływu czynników zewnętrznych wymuszających drgania statywu.

Pracuję nad Specyfikacją Testów, są 2 (na razie) cele :
- jak dla (danego) posiadanego statywu+głowica fotografować by drgania spowodowane lustrem + migawką najmniej się przeniosły na jakość zdjęcia
- jak szybko ocenić jakość techniczną statywu i głowicy

Wiem już, że :
- body leży na stole = brak obserwowanych drgań plamki na ścianie spowodowanych przez lustro + migawkę
- głowica kulowa, w pozycji portretowej są znacznie większe drgania plamki niż w pozycji pejzażowej

jp

akustyk
05-03-2014, 18:10
- głowica kulowa, w pozycji portretowej są znacznie większe drgania plamki niż w pozycji pejzażowej

parafrazujac stary zart fanboyow Apple'a z czasow telefonow gubiacych zasieg: "zle trzymacie" ;)

nadal polecam:

źródło (http://www.luminous-landscape.com/images8/rrs1.jpg)

nie jest to moze wybitnie tania przyjemnosc, ale w porownaniu z czasami gdy do wyboru byl tylko Kirk czy RRS,
jest wrecz nieskonczenie lepiej ;)

jan pawlak
05-03-2014, 19:20
parafrazujac stary zart fanboyow Apple'a z czasow telefonow gubiacych zasieg: "zle trzymacie" ;)

nadal polecam:
http://www.luminous-landscape.com/images8/rrs1.jpg

nie jest to moze wybitnie tania przyjemnosc, ale w porownaniu z czasami gdy do wyboru byl tylko Kirk czy RRS,
jest wrecz nieskonczenie lepiej ;)

Wiesz, mam już jakieś głowice z szybkozłączą.
Ta szybkozłączka jest podpięta na stałe do body.

Bywa tak, że na danym punkcie mam ograniczony czas, nie wiem wcześniej czy ujęcie pionowe czy poziome będzie lepsze.
Wpinam do gniazda i ustawiam.

I co teraz z rozwiązaniem które proponujesz ?

jp

akustyk
05-03-2014, 19:46
Wiesz, mam już jakieś głowice z szybkozłączą.
Ta szybkozłączka jest podpięta na stałe do body.

Bywa tak, że na danym punkcie mam ograniczony czas, nie wiem wcześniej czy ujęcie pionowe czy poziome będzie lepsze.
Wpinam do gniazda i ustawiam.

I co teraz z rozwiązaniem które proponujesz ?

jp

L-bracket to jest z definicji nic innego niz uniwersalna szybkozlaczka. taka na raz z obu stron.
chcesz kadr poziomy - wpinasz aparat dolna szyna. chcesz pionowy - obracasz i wpinasz aparat ta lewa (tak jak na rysunku).
tak, wymaga to wypiecia aparatu do zmiany orientacji. ale korzysc ze stabilnosci jest ogromna.

wojteketjow
05-03-2014, 19:59
Wiem już, że :
- body leży na stole = brak obserwowanych drgań plamki na ścianie spowodowanych przez lustro + migawkę

jp

Czyli nie ma to jak stary dobry woreczek z grochem :p

Bolek02
05-03-2014, 20:09
No dobra Panowie, przekonaliście mnie do eksperymentów i zobaczę jak będzie z moim nowym zestawem. Tak się składa, że mam taki wskaźnik laserowy do prezentacji :)
Czy to przypadkiem nie jest tak, że w momencie wyzwolenia i tak pojawią się te drgania i co w przypadku jak damy szkło np. C 70-200 z IS-em - czy poradzi sobie ?

jan pawlak
05-03-2014, 22:29
L-bracket to jest z definicji nic innego niz uniwersalna szybkozlaczka. taka na raz z obu stron.
chcesz kadr poziomy - wpinasz aparat dolna szyna. chcesz pionowy - obracasz i wpinasz aparat ta lewa (tak jak na rysunku).
tak, wymaga to wypiecia aparatu do zmiany orientacji. ale korzysc ze stabilnosci jest ogromna.

Rozumiem, ale ja mam głowicę i jak mam wpiąć ten bracket do mojej głowicy.
Są brackets które można wpiąć do np. GH1781QR ?

Jutro zobaczę czy da się zniwelować, dla mojego zestawu, pojęcie "ogromna"

jp

--- Kolejny post ---

No dobra Panowie, przekonaliście mnie do eksperymentów i zobaczę jak będzie z moim nowym zestawem. Tak się składa, że mam taki wskaźnik laserowy do prezentacji :)
Czy to przypadkiem nie jest tak, że w momencie wyzwolenia i tak pojawią się te drgania i co w przypadku jak damy szkło np. C 70-200 z IS-em - czy poradzi sobie ?

Trzeba po prostu sprawdzić.
Wiem jedno, gdy stawiam na statywie swój C 70-200/4 z IS ON i robię czas np. 20 sekund to gdy:
- z LV jest wszystko ok
- normalnie (bez LV) to na ogół ( 4 na 5 razy) wszystko jest rozmyte

Myślę jednak, że to jest sprawa poboczna, sprawdzamy czy :
- statyw+głowica są ok i dotyczy to wszystkich obiektywów
- jak fotografować by zminimalizować skutki drgań dla naszego zestawu.
a najdłuższy statyw jest najlepszy do tych testów bo najbardziej obciąża głowicę.

jp

jacek_73
05-03-2014, 22:47

Manfrotto produkuje l-brackety pod płytki RC2, ...więc powinieneś znaleźć coś dla siebie.

akustyk
05-03-2014, 22:49
Rozumiem, ale ja mam głowicę i jak mam wpiąć ten bracket do mojej głowicy.

wszystkie normalne L-brackety sa arkowe, bo Arca to jest standard ;)

Manfrotto i Gitzo (bo to jest ta sama firma!) to jest rezerwat, ktory robi wlasne akcesoria zgodne tylko z soba.

Manfrotto ma swoje wlasne L-brackety:
Manfrotto announces the new L BRACKET (http://www.manfrotto.com/manfrotto-announces-the-new-l-bracket)
ale do Gitzo czegos takiego nie widze. moze to i dobrze, bo jak patrze na to co wymyslilo MF, to smiech mnie pusty
ogarnia. prawie pol kilogramowy kloc rozmiaru bumerangu, ktory nawet nie przylega dobrze do aparatu, i wizualnie
przytlacza kazdy korpus mniejszy niz 1D ;)

tylko pokaze...

"markowy" bracket Manfrotto:

https://canon-board.info/imgimported/2014/03/x3_e4f8166cb69af8238ed9c4b6d3e1600e-1.jpg?1393956886
źródło (http://mediacdn.shopatron.com/media/mfg/2747/product_image/x3_e4f8166cb69af8238ed9c4b6d3e1600e.jpg?1393956886 )

i tania chinszczyzna Sunwayfoto (zgodna z Arka, w wersji uniwersalnej kosztujaca juz 60 EUR):

źródło (http://cdn.shopify.com/s/files/1/0251/1197/products/3_25fb2154-dcf9-4701-9327-cbad78111150_1024x1024.jpg?v=1377673820)

moje Sunwayfoto DPL-01 wazy 1/5 tego co Manfrotto, jest bardzo ladnie wykonane (nie ustepuje Kirkowi pod 5D mkII) i pasuje do dziesiatkow modeli glowic ;)

jan pawlak
05-03-2014, 23:00
akustyk

W Holandii też pewnie można dostać proste wskaźniki laserowe.
Sprawdź jak to jest z drganiami w pozycji portretowej bez ramki i z ramką na głowicy kulowej.
Najlepiej jest ustawić długie czasy, np. 10 sekund bo wtedy widać osobno wpływ podniesienia lustra i otwarcia migawki oraz zamknięcia.
W swoich rozważaniach przyjmuję, ze drgania zamknięcia nie przenoszą się na zdjęcie

jp

akustyk
05-03-2014, 23:07
akustyk
W Holandii też pewnie można dostać proste wskaźniki laserowe.
pewnie tak, musialbym popatrzyc kiedys przy okazji.

Sprawdź jak to jest z drganiami w pozycji portretowej bez ramki i z ramką na głowicy kulowej.
Najlepiej jest ustawić długie czasy, np. 10 sekund bo wtedy widać osobno wpływ podniesienia lustra i otwarcia migawki oraz zamknięcia.
W swoich rozważaniach przyjmuję, ze drgania zamknięcia nie przenoszą się na zdjęcie

zerkne na LV jak 70-300 L reaguje. w piatek mam wolne, powinno sie udac...

marfot
06-03-2014, 00:27
wszystkie normalne L-brackety sa arkowe, bo Arca to jest standard ;)

Chiński rolnik projektuje pod wszelkie standardy - pod Manfrotto też:
FotoPanda L Plate (Bracket) for Manfrotto 200PL-14 RC2 Quick Release Bogen 3157N | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/FotoPanda-L-Plate-Bracket-for-Manfrotto-200PL-14-RC2-Quick-Release-Bogen-3157N-/271288860301)

Wygląda delikatnie, waży 125g czyli jest jakieś 200g lżejszy od MF.

akustyk
06-03-2014, 00:41
Chiński rolnik projektuje pod wszelkie standardy - pod Manfrotto też:
FotoPanda L Plate (Bracket) for Manfrotto 200PL-14 RC2 Quick Release Bogen 3157N | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/FotoPanda-L-Plate-Bracket-for-Manfrotto-200PL-14-RC2-Quick-Release-Bogen-3157N-/271288860301)

Wygląda delikatnie, waży 125g czyli jest jakieś 200g lżejszy od MF.

nadal raczej srednio w porownaniu z bracketami arkowymi ;) co wynika w prostej linii z roznicy miedzy szyna a klipem, bo tego przeskoczyc sie nie da ;)

Bolek02
06-03-2014, 10:02
akustyk widzę, że rozwiązanie Manfrotto jest przeznaczone pod RC4 a czy spotkałeś coś takiego u innych producentów w lżejszej wersji ?

akustyk
06-03-2014, 10:18
akustyk widzę, że rozwiązanie Manfrotto jest przeznaczone pod RC4 a czy spotkałeś coś takiego u innych producentów w lżejszej wersji ?

tak. Triopo NB-1S + Sunwayfoto DPL01. do kupy tansze i lzejsze niz sam ten bracket Manfrotto ;) a ta glowica jest zupelnie wystarczajaca do focenia nawet 5D + 24-105 ;)

SucKAll
06-03-2014, 10:34
Wracając do tematu Benro czy Manfrotto chyba wybrałem :

Manfrotto 055XPROB
a głowice tylko doradźcie ????

jan pawlak
06-03-2014, 12:19
Sorry, będzie długie !

Znalazłem w necie sposób oszacowywania wpływu jakości statywu+głowicy na przenoszenie
drgań spowodowanych ruchem lustra i migawki na matryce a więc rozmycie/nieostrość otrzymanego zdjęcia.
Postanowiłem sprawdzić jak to jest dla moich zestawów oraz ustalić jak należy fotografować w moim przypadku aby ten wpływ zminimalizować.

Mam nadzieję, ze przedstawiona metoda pozwoli na optymalny dobór statywów tym którzy przed tym wyborem stoją a wnioski na uzyskiwanie lepszych wyników.
Tym bardziej że metoda jest bardzo prosta, każdy może wykonać test przydatności w dowolnym miejscu na swoim czy kupowanym sprzęcie.

Nośność statywu/głowicy to dopiero połowa, warunek konieczny, statyw kupujemy/targamy nie poto aby mieć poczucie że robimy "jak trzeba" lecz po to aby zdjęcia były nierozmyte/ostre, aby mieć na tych zdjęciach to co daje obiektyw a nie narzekać na jakość obiektywu/matrycy. A nie da się wprost ocenić odporności na drgania i ich tłumienie z solidności wyglądu lub łatwości manipulowania/ustawiania statywu/głowicy

Drgania które wpływają na jakość zdjęcia wywoływane są przez podniesienie lustra oraz otwarcie/ruch migawki, zaczynają się zanim migawka się uruchomi.
Wielkość drgań i czas ich trwania świadczy o jakości aparatu i statywu/głowicy. Paradoksalnie przy długich czasach naświetlań ten wpływ na ostrość/szczegółowość zdjęć jest mniejszy niż dla czasów krótkich, mniejszy jest bowiem udział czasu gdy poruszenia występowały w całym czasie trwania naświetlania.
Oczywiście istnieje także wpływ warunków zewnętrznych na nieostrość zdjęcia (niestabilność podłoża, ruchy, wiatr itd. ) który to wpływ może być zdecydowanie większy i jeszcze większe wyzwania stawia przed konstrukcją statyw/głowica.

1. Zakres

Testowałem :
- statywy : 190XPROB, 190CXPRO4
- głowice : (kulowe) MH054M0-Q2, 496RC2, GH1781QR, (3 kierunkowa) 410
tak więc sprzęt "z grubsza" z tej samej półki.

2. Metoda

a. Body 5D3 z obiektywem 70-200/4 z IS OFF z "przyklejonym" wskaźnikiem laserowym z którego plamka padała na papier milimetrowy wiszący na ścianie, 9 metrów od statywu (statywów).
b. Czas ustawiony na 5 sek tak aby odseparować to co ma wpływ na ostrość zdjęcia od efektu z opadnięcia lustra.
c. Tryby wykonywania zdjęć :
-c1- normalne wyzwalanie
-c2- wstępne uniesienie lustra przed zdjęciem
-c3- LV z ostrością ustawianą przez matrycę (nie AF)
-c4- jak c3 ale z 2 sekundowym opóźnieniem na pilocie RC-6
d. Różne kombinacje statyw-głowica oraz różne ustawienia pejzaż-portret

3. Pomiary

Pomieszczenie zamknięte, żadnych ruchów, wiatru itd.
Zdalne wyzwalanie i obserwacja czasu drgania i wielkości drgań plamki na papierze milimetrowym na ścianie.

4. Omówienie wyników

W warunkach domowych nie dało się zebrać obiektywnych pomiarów (X milimetrów, Y tłumienia Z czasu) choć się do tego przymierzałem.
Obserwowane maksymalne wychylenia plamki były od 2mm do około 0,5mm, obserwowane czasy trwania (od startu do uspokojenia) rzędu 0,5 do 1,5 sekundy.

Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że :

a. w każdej kombinacji, wszystkich głowicach, w pozycji portretowej były większe/dłuższe drgania niż w pozycji pejzażowej
b. największe drgania występowały dla głowicy 3 kierunkowej typ 410
c. dla pozostałego testowanego sprzęty były różnice ale nie da się jednoznacznie stwierdzić przy którym zestawie głowica-statyw były drgania mniejsze/większe
d. zdecydowany wpływ na wielkość drgań ma tryb wykonywania zdjęć, najmniejsze drgania występowały w trybie c2 (wstępnie lustro) oraz c4 (LV z opóźnieniem)
e. bardzo duży wpływ na drgania ma niestaranne zaciśnięcie któregoś z możliwych "pokręteł" (jasne, wiedziałem wcześniej, ale.... straciłem jakieś 0,5h)

5. Totalne zaskoczenie.

Dla trybu LV stosowałem "od zawsze" tryb ustawiania ostrości przez matrycę tak aby lustro nie "klapało". W tym trybie obiektyw zawsze, przed każdym zdjęciem szuka ostrości.
Prawie największe drgania w całych testach występowały właśnie podczas tego wyostrzania przez ten obiektyw !!
Konieczna jest owa 2 sekundowa zwłoka od "złapania" ostrości do zrobienia zdjęcia. No albo ręczne ustawianie ostrości.

6. Wniosek

Fotografując ze statywu należy korzystać :

- albo z funkcji wstępnego podniesienia lustra
- albo trybu LV z ostrzeniem przez matrycę z 2 sekundowym opóźnieniem na pilocie
- albo trybu LV z ręcznym ustawianiem ostrości

jp

Bolek02
06-03-2014, 14:06
tak. Triopo NB-1S + Sunwayfoto DPL01. do kupy tansze i lzejsze niz sam ten bracket Manfrotto ;) a ta glowica jest zupelnie wystarczajaca do focenia nawet 5D + 24-105 ;)

Na swojej głowicy na początek powieszę 5DII + 24-105 i zobaczymy :)

--- Kolejny post ---

Wracając do tematu Benro czy Manfrotto chyba wybrałem :

Manfrotto 055XPROB
a głowice tylko doradźcie ????

Bardzo rozsądnie wybrałeś, obecnie używam od kilku lat 190XPROB i sobie chwalę a to bliźniacza konstrukcja.
Jeśli chodzi o głowicę to polecam na początek kulowe 488RC2 ( trudno już dostać ale cena ok.250PLN ) lub 498RC2 / RC4 ( cena ok 350-400PLN ).
Gdyby Cię interesowała ta pierwsza to mam dostęp ( napisz na priva ) druga dostępna na aukcjach bez problemu. Obydwie obciążalność deklarowana 8kG i z podziałką do panoram.

Bart
12-03-2014, 15:19
Jak wypada porównanie głowic Triopo B-2 i Sirui G-20 ? Która lepsza?

jan pawlak
12-03-2014, 16:27
Jak wypada porównanie głowic Triopo B-2 i Sirui G-20 ? Która lepsza?

Zacznij od "drugiej strony", określ co to znaczy dla Ciebie "dobra głowica" najlepiej w postaci listy kolejnych cech, od najważniejszej do najmniej istotnej. I wtedy porównuj ale wg. spełnienia wymogów z listy. Lista może być np. taka :

1. nośność
2. cena
3. typ kulowa
4. ....

Inaczej to robisz referendum, "przypadkowe" opinie zadecydują o tym co kupisz.
Opiniodawca może mieć zakodowaną zupełnie inną "listę" i według swoich kryteriów oceniać.
Dla niego lepsza głowica X ale dla Ciebie byłaby lepsza Y

jp

Bart
12-03-2014, 16:32
spotkałem kogoś, kto miał Tripo B-2 i narzekał że mu źle trzyma

Przekonałeś mnie, biorę Sirui.

:)

Bolek02
12-03-2014, 17:38
No i tego się trzymaj, bo z tych dwóch Sirui jest lepsza.

Kuba1
13-03-2014, 00:35
Sorry, będzie długie !

[...]
2. Metoda

a. Body 5D3 z obiektywem 70-200/4 z IS OFF z "przyklejonym" wskaźnikiem laserowym z którego plamka padała na papier milimetrowy wiszący na ścianie, 9 metrów od statywu (statywów).
[...]Głowicę mocowałeś do body czy do uchwytu statywowego na 70-200?

jan pawlak
13-03-2014, 03:53
Głowicę mocowałeś do body czy do uchwytu statywowego na 70-200?

do body choć uchwyt mam.

Celem było znalezienie sposobu robienia zdjęć by zminimalizować drgania.
Dla mojego zestawu, przy LV (tak zawsze robię gdy statyw) i 2 sekundy zwłoki z pilota było praktycznie niezauważalne.

Ale masz rację, porównam.

jp

Kuba1
13-03-2014, 05:16
do body choć uchwyt mam.

Celem było znalezienie sposobu robienia zdjęć by zminimalizować drgania.
[...]

jpPrzecież mocując w ten sposób zrobiłeś wszystko, by zmaksymalizować drgania. Przy takim zamocowaniu, zestaw aparat/obiektyw będzie drgał jak struna z byle powodu, bo musi - fizyka czyni go w tej sytuacji o wiele bardziej podatnym na drgania. Po to jest uchwyt statywowy do szkieł typu 70-200, bo jego użycie jest niezbędne właśnie do zminimalizowania podatności na drgania, jeśli chce się postępować według zasad sztuki fotografując ze statywu. Dlatego praca AF wywoływała drgania zestawu większe niż lustro/migawka - źródło ew. drgań znajdowało się dalej od punktu podparcia zestawu, niż w przypadku migawki, więc dłuższe ramię dźwigni działało z większą siłą na uginające się elementy: korpus aparatu i newralgiczne punkty głowic.
Generalnie, takie zamocowanie zestawu z długim szkłem odbierze najlepszemu statywowi/głowicy szanse na stabilną pracę.

kmeg
13-03-2014, 07:52
Poszukuje drugiego statywu do dalszych wyjazdów (samolot + długie noszenie) - chodzi więc o coś co jest małe po złożeniu i lekkie ale ciągle używalne. Statyw będzie używany 1-2x w roku. Pierwszy test pod koniec maja. Budżet do poniżej 400 zł a im mniej tym lepiej. Nie muszą to być sprzęty nowe. Obecnie mam:
- nogi Benro A-258n8 - 2168 gr
- głowica KB-1 - 482 gr
- nogi po złożeniu to ponad 54 cm

Alternatywa na jaką wpadłem to Sirui T1005X (1100gr) + Triopo RS-1 (180gr). Niestety Sirui w zasadzie jest niedostępne...

jan pawlak
13-03-2014, 08:42
#679 Kuba1

Nie czytałeś uważnie.
Fotografuję miasta i pejzaże, ponad 80% wszystkich moich zdjęć to ogniskowe 24-70.
Ze statywu praktycznie nie mam prawie żadnego zdjęcia z obiektywem 70-200.

Do testów specjalnie został dobrany ten obiektyw aby były najtrudniejsze warunki pracy układu statyw+obiektyw, największy moment.
Chodziło o znalezienie sposobu wyzwalania migawki by zminimalizować wpływ na jakość zdjęć.
I wiem już jak to robić (patrz #671 Wniosek)

Testy dotyczyły tylko :
- sprzętu praktycznie z jednej półki, nie wiadomo jak te drgania wyglądają dla "innych" półek
- odporności na drgania spowodowane przez lustro/migawkę, to co występuje zawsze. Nie dotyczyły odporności na warunki zewnętrzne (np. wiatr)

Sam jestem ciekaw czy przy obejmie na obiektyw drgania będą mniejsze, za 3 godziny będę wiedział.
Owszem Twoje argumenty są słuszne, ale zauważ że też cały zestaw body+obiektyw są dalej (wyżej) od mocowania głowicy do statywu co może "położyć" Twoją argumentację.

Może wykonasz testy dla swojego zestawu !

jp

--- Kolejny post ---

Poszukuje drugiego statywu do dalszych wyjazdów (samolot + długie noszenie) - chodzi więc o coś co jest małe po złożeniu i lekkie ale ciągle używalne. Statyw będzie używany 1-2x w roku. Pierwszy test pod koniec maja. Budżet do poniżej 400 zł a im mniej tym lepiej. Nie muszą to być sprzęty nowe. Obecnie mam:
- głowica KB-1 - 482 gr

Alternatywa na jaką wpadłem to Sirui T1005X (1100gr) + Triopo RS-1 (180gr). Niestety Sirui w zasadzie jest niedostępne...

1. Samolot

Miałem statyw mały który wkładałem do plecaka/bagażu podręcznego.
Wiele lotnisk przeszedłem spokojnie aż w Neapolu nie przepuszczono, kazano mi oddać go na bagaż rejestrowany.
Bagaż nie dotarł do portu docelowego.
Wizz Air szukał go 21 dni + 36 dni i nie znalazł, wiesz sam mały statyw musiał "wskoczyć" do jakiejś teczki
Następnie powołał się na przepisy z których wynika że nie odpowiada za zaginione w bagażu rzeczy, była ich cała lista.

Praktycznie odpowiada tylko za ciuchy, ręczniki itd. które sam ocenia ile mogą być warte.
Żadne rzeczy techniczne, fotograficzne, elektronika, akcesoria, biżuteria, dokumenty, itd.

Z kasy nici, pewno powinienem być zadowolony że nie obciążone mnie za długotrwałe, żmudne poszukiwania.
A więc pozostaje pakowanie do walizki,

2. mały statyw

Ten "zaginiony" statyw był mały po złożeniu i lekki.
Ale gdy zawiał nawet delikatny wiatr to (LV powiększenia 10x) obraz latał jak szalony.
Musiałem składać dolne nogi i kucać by "w miarę" było stabilnie a i tak nie było ostro.

3. Mój problem

Szukam więc też statywu "podróżnego"
Moja specyfikacja wymagań taka :
2. nośność minimum 5 kg

a. zaufanie do firmy
b. stabilność, sztywność
e. łatwość wkładania/wyjmowania z bocznej kieszeni plecaka (raczej zakręcanie a nie klamerki zaciskające)

jp

jan pawlak
13-03-2014, 10:22
Głowicę mocowałeś do body czy do uchwytu statywowego na 70-200?

ok, zrobiłem test.

1. Cel

Sprawdzenie czy mocowanie w objemce zmniejsza wpływ ruchu lustra na wielkość/czas drgań

2. Test

"Stanowisko " testowe, metoda itd. jak opisano w #671.
Ta część :
- statyw Manfrotto 190XPROB
- głowica MH054M0-Q2
- objemka Tripod Mount A II (W)
- wyzwalanie tryb C1,Tv 2sec (aby były największe drgania i aby odróżnić podniesienie lustra + migawka od klapnięcia)

Porównywałem
1. na głowicy, pozycja pejzaż
2. na głowicy + objemka pejzaż
3. na głowicy, pozycja portret
4. na głowicy + objemka z body obróconym o 90 stopni w objemce (portret)
5. na głowicy + objemka ale całość w głowicy obrócona do pozycji portret :?:

3. Omówienie wyników

Przy każdej pozycji drgania były widoczne.
Jak było do przewidzenia w teście 5 były zdecydowanie największe.

Nie da się dla tego zestawu znaleźć widocznej różnicy w wielkości/czasie drgań dla ustawień :
a. na głowicy, pejzaż
b. na głowicy + objemka przy dowolnym ustawieniu pozycji aparatu

Natomiast dla tego zestawu drgania przy ustawieniu głowica + objemka są istotnie mniejsze od ustawienia głowicy w pozycji portret.

4. Wniosek (dodatkowy do #671, dzięki Kuba1)

Przy fotografowaniu ze statywu "długimi" obiektywami, gdy istotna jest ostrość/szczegółowość zdjęć należy używać objemki statywowej do wymuszenia pozycji portret przy zachowaniu pozycji głowicy pejzaż.

jp

banan82
13-03-2014, 10:33
Moze ja cos dodam do watku. Doslownie wczoraj do mojego statywu 190XPROB dolaczyl Manfrotto Befree. Jest to genialny, malutki statyw ktory udzwignie 4kg max.

Statyw ten kosztuje mniej wiecej tyle samo co same nogi 190XPROB. Miesci sie on doslownie w kazdej walizce, a zlozony ma tylko 40cm dlugosci.

Wagowo 190XPROB z glowica 496 wazy 2.5kg, Befree z glowica kulowa (ktora jest w zestawie) wazy 1.4kg.

Jesli ktos poszukuje czegos malego, lekkiego i nie przesadnie drogiego to zdecydowanie polecam.

Jesli chodzi o stabilnosc, to o ile sie go nie ustawia na maksymalna wysokosc to jest bardzo dobrze.

Leon007
13-03-2014, 11:04
#679 Kuba1

3. Mój problem

Szukam więc też statywu "podróżnego"
Moja specyfikacja wymagań taka :
2. nośność minimum 5 kg

a. zaufanie do firmy
b. stabilność, sztywność
e. łatwość wkładania/wyjmowania z bocznej kieszeni plecaka (raczej zakręcanie a nie klamerki zaciskające)

jp

Janek,
spróbuj poszukać wśród statywów z poprzeczkami między nogami. Nie da się takiego statywu rozłożyć do perspektywy żaby ani nawet psa, ale Tobie nie o to chodzi. Mam taki statyw do podróży, niestety nie potrafię nawet wskazać firmy, bo kupowałem go bardzo dawno w jakimś sklepie w Anglii. Jest lekki, a dzięki owym rozpórkom/poprzeczkom sztywny, zwłaszcza jeśli rozłoży się tylko 2 sekcje.
Tu przykład takiego statywu - nie chodzi o konkretny model, ale o konstrukcję:

źródło (http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/594c18_0538_TH70.jpg)

jan pawlak
13-03-2014, 11:10
Moze ja cos dodam do watku. Doslownie wczoraj do mojego statywu 190XPROB dolaczyl Manfrotto Befree. Jest to genialny, malutki statyw ktory udzwignie 4kg max.

Statyw ten kosztuje mniej wiecej tyle samo co same nogi 190XPROB. Miesci sie on doslownie w kazdej walizce, a zlozony ma tylko 40cm dlugosci.

Wagowo 190XPROB z glowica 496 wazy 2.5kg, Befree z glowica kulowa (ktora jest w zestawie) wazy 1.4kg.

Jesli ktos poszukuje czegos malego, lekkiego i nie przesadnie drogiego to zdecydowanie polecam.

Jesli chodzi o stabilnosc, to o ile sie go nie ustawia na maksymalna wysokosc to jest bardzo dobrze.

Podoba mi się, zrobiłbyś test z jakimś wskaźnikiem laserowym ?

jp

banan82
13-03-2014, 13:06
Ktos na blogu kiedys zrobil test statywu, link zamieszcze moze pozniej.

Ja testow nie robie bo i po co. Stabilnosc statywu bardzo latwo ocenic. Zawieszalem na nim 1Ds z 17-40 i bylo ok.

To statyw podrozny wiec cos za cos :)

jan pawlak
13-03-2014, 14:11
Ktos na blogu kiedys zrobil test statywu, link zamieszcze moze pozniej.

Ja testow nie robie bo i po co. Stabilnosc statywu bardzo latwo ocenic. Zawieszalem na nim 1Ds z 17-40 i bylo ok.

To statyw podrozny wiec cos za cos :)

No cóż, jesteśmy w innej sytuacji.

Ty statyw kupiłeś, taki po prostu już masz.
Postawiłeś 1Ds z obiektywem i było ok
Potrafisz stabilność statywu bardzo łatwo ocenić.

Ja dopiero muszę kupić statyw.
Zależy mi na tym aby zdjęcia z tego statywu były jak najbardziej ostre, by drgania spowodowane ruchem lustra albo wiatrem jak najmniej przenosiły się na matrycę, aby statyw+głowica były maksymalnie odporne na te drgania i maksymalnie je tłumiły.
By to że mam obiektywy o dobrej rozdzielczości nie gubiło się z powodu statywu/głowicy.
I nie potrafię ocenić bez pomiarów/testów w jakim stopniu statyw+głowica mają te własności, jaka jest ich stabilność.

jp

banan82
13-03-2014, 14:52
Moj kolega ma Manfrotto Befree ktorego kupil ze wzgledu na mobilnosc. Zajmuje sie astrofoto (D700 + ciezkie zeissy oraz 6D i szeroki kat). Focil ostatnio zorze polarne uzywajac tego statywu + timelapse. Efekty znakomite.

Z tego co mowil to na mocny nadmorski wiatr ten statyw nie jest zbyt odporny.

Seria 190 czy 055 Manfrotto jest idealna na takie warunki.

lepiej miec kilka statywow w zaleznosci od tego co potrzeba to sie taki bierze.

Ja moge polecic serie 190 bo mimo wszystko jest lzejsza od 055.

Befree na podroze i wtedy kiedy trzeba sie spakowac bo ten statywik wejdzie wszedzie a duzo udzwignie.

Jestem inzynierem ale cyferek i wykresow wibracji ci nie zrobie bo nie mam jak :) Mozesz mi wierzyc na slowo ze oba statywy ktore mam wiele wytrzymaja, z naciskiem na 190 ktory wytrzyma nawet i bardzo mocny wiatr (szkockie wybrzeze morza polnocnego - czyli "wypizd")

jan pawlak
13-03-2014, 15:37
Moj kolega ma Manfrotto Befree ktorego kupil ze wzgledu na mobilnosc. Zajmuje sie astrofoto (D700 + ciezkie zeissy oraz 6D i szeroki kat). Focil ostatnio zorze polarne uzywajac tego statywu + timelapse. Efekty znakomite.

Z tego co mowil to na mocny nadmorski wiatr ten statyw nie jest zbyt odporny.

Seria 190 czy 055 Manfrotto jest idealna na takie warunki.

lepiej miec kilka statywow w zaleznosci od tego co potrzeba to sie taki bierze.

Ja moge polecic serie 190 bo mimo wszystko jest lzejsza od 055.

Befree na podroze i wtedy kiedy trzeba sie spakowac bo ten statywik wejdzie wszedzie a duzo udzwignie.

Jestem inzynierem ale cyferek i wykresow wibracji ci nie zrobie bo nie mam jak :) Mozesz mi wierzyc na slowo ze oba statywy ktore mam wiele wytrzymaja, z naciskiem na 190 ktory wytrzyma nawet i bardzo mocny wiatr (szkockie wybrzeze morza polnocnego - czyli "wypizd")

Laserowy wskaźnik to koszt około 1-2 funty.
"Przyklej/przymocuj" go do długiego obiektywu który jest w aparacie, postaw na statyw.
Ustaw tak by plamka ze wskaźnika padała na odległą ścianę (7m - 10m), tryb Tv z czasem np. 2 sec i wyzwalając zdalnie (lub samowyzwalacz 10sekund) obserwuj drgania plamki na ścianie.
Porównaj wielkość drgań gdy na statywie "dużym" i na Befree i .... napisz co widziałeś.

Byłby fajnie i pożytecznie

jp

PS
W połowie czerwca syn będzie na koncercie w Londynie, możliwy zwrot kosztów wskaźnika :lol:

mkkaczy
13-03-2014, 15:47
Na manfrotto 055 sie podwiesiłem i nic się nie stało, a waże ponad 100kg. Fakt że nie był wysunięty do końca, 2 nogi i troszeczkę z trzeciej. Jak trzeba to statyw dociąży sie plecakiem. Ważniejsza jest stabilna i dobra głowica.

banan82
13-03-2014, 15:55
Test ciekawy. Jestem geodeta i z laserami mam doczynienia na codzien, ale w tym momencie nie mam zadnego wskaznika prucz teodolitu.

Poczytaj o befree, jest duzo recenzji na youtube - jest naprawde stabilny.

Jesli chcesz solidnosci kup standardowy statyw manfrotto 190, 055 itp itd. - jesli mobilnosc jest priorytetem -->befree - proste :)

jan pawlak
13-03-2014, 16:18
Test ciekawy. Jestem geodeta i z laserami mam doczynienia na codzien, ale w tym momencie nie mam zadnego wskaznika prucz teodolitu.

Poczytaj o befree, jest duzo recenzji na youtube - jest naprawde stabilny.

Jesli chcesz solidnosci kup standardowy statyw manfrotto 190, 055 itp itd. - jesli mobilnosc jest priorytetem -->befree - proste :)

Głowicy teodolitu nie da się jakoś przymocować do aparatu na statywach ?

jp

Kuba1
13-03-2014, 16:39
#679 Kuba1
[...]
Owszem Twoje argumenty są słuszne, ale zauważ że też cały zestaw body+obiektyw są dalej (wyżej) od mocowania głowicy do statywu co może "położyć" Twoją argumentację.
Miejsce połączenia statywu i głowicy to punkt ~najmniej podatny w tym układzie na uginanie i drgania. W miarę idealnie byłoby każdy obiektyw mocować za pomocą uchwytu, ale się nie da.

Może wykonasz testy dla swojego zestawu !
[...]
jpO nie, nie mam czasu na życie, a co dopiero na takie testy. Wystarczy spojrzeć na te wszystkie sprzęty z omawianych półek, żeby zobaczyć że to wszystko nie ma prawa być w pełni stabilne z racji rozwiązań konstrukcyjnych. Stabilne nogi i głowice już dawno wymyślono, ale takie sprzęty nie kosztują 400 pln. Stabilny zestaw, to taki, z którego można spokojnie robić zdjęcia naciskając palcem spust migawki. Tylko, że nogi takich statywów nie są pojedynczymi rurkami, a głowice jeśli w ogóle kulowe, to z kulą wielkości pięści dorosłego mężczyzny. I nie waży to wszystko 1.5 kg.

Ja jak dotychczas nie zamierzałem inwestować kwot typu >10 000 pln w statyw/głowicę - po prostu mam sobie do studia 055XProb czy jak to się tam nazywa i jakieś numer mniejsze Benro do noszenia po krzakach. A w praniu po prostu staram się próbować nie kpić z praw fizyki, oraz tłumię "struny" ..ręką. Swoją drogą jutro będę "testował" najnowszą głowiczkę Manfrotto vs poczciwa 808Rc4, ale bez lasera ;).

banan82
13-03-2014, 16:45

jp

Nie ten rozmiar sruby mocujacej. Zupelnie inna wielkosc.

mkkaczy
13-03-2014, 16:52

jp
Ostatnio jak kupowałem niwelator laserowy, jeszcze na standardowych aluminiowych nogach, to niektóre droższe firmy Trimble stały na węglowych nogach Gitzo. A wygląd tych statywów był identyczny jak fotograficznych pod większe tele, gdzie nie ma kolumny centralnej. Więc dobry statyw fotograficzny też musi być na tyle stabilny, żeby nie wprowadzać błędów pomiarowych.

banan82
13-03-2014, 16:58
Osmio kilogramowy statyw Leica (drewniany z elemenatmi metalu) nigdy nie drga, nawet mierzac na dlugich dystansach. Podejzewam ze ten bylby idealny pod aparat - to tylko 8 kilo wagi i prawie metr dlugosci po zlozeniu (prawie 2 metry przy maksymalnym rozlozeniu) :)

Pablo M
13-03-2014, 19:25
Poszukuję statywu z głowicą, który po złożeniu będzie miał do 40cm. Zależy mi również na niskiej wadze statywu, który mógłbym zabrać na długie wycieczki i podróże. Wieszać na nim będę C70D oraz C450D + C10-22mm oraz Sigma 17-70mm. Czy Manfrotto MKC3-PF da radę? Po złożeniu ma 35cm, udźwig tak na granicy obciążenia. Ma może ktoś z użytkowników forum ten statyw? A może jakieś inne propozycje?

jan pawlak
15-03-2014, 08:49
Poszukuję statywu z głowicą, który po złożeniu będzie miał do 40cm. Zależy mi również na niskiej wadze statywu, który mógłbym zabrać na długie wycieczki i podróże. Wieszać na nim będę C70D oraz C450D + C10-22mm oraz Sigma 17-70mm. Czy Manfrotto MKC3-PF da radę? Po złożeniu ma 35cm, udźwig tak na granicy obciążenia. Ma może ktoś z użytkowników forum ten statyw? A może jakieś inne propozycje?

Wszystko zależy czego się spodziewasz, zauważ jednak że :
a. zwykle statyw kupuje się na lata i jest szansa że przez te lata waga Twojego sprzętu wzrośnie
b. Z doświadczeń wielu użytkowników wynika że dopuszczalne obciążenie statywu i głowicy powinno być co najmniej być 2 razy większe od ciężaru tego co na nim się stawia.

Nośność statywu to dopiero warunek konieczny, (mniejsza :lol: połowa problemu). Statywy konstruuje się tak, aby były odporne na drgania i dobrze je tłumiły, drgania spowodowane przez warunki zewnętrzne (chodzenie, wiatr (nawet słaby)) oraz przez ruch lustra/migawki. Im lepsza rozdzielczość obiektywu lub dłuższe ogniskowe tym bardziej krytyczny to problem.
A im większa nośność statywu tym lepiej sobie z tym problemem radzi.

Powinieneś wybrać statyw+głowicę o większym dopuszczalnym obciążeniu, Manfrotto jest ok, z tej półki jest też Gitzo ale drogie

jp

PS
Ponieważ "przez Wizz Air" pozostałem bez statywu podróżnego to też jestem w tym położeniu co Ty.
Dlaczego max 40cm ?. U mnie jest max 54cm, tyle wchodzi do walizki (samolot)

Salon samochodowy
klient : chcę kupić auto dobre, ładne i tanie
sprzedawca : po co Panu 3 auta ?

koraf
15-03-2014, 20:53
Mam pytanie do użytkowników sirui T-1204X (carbon) : statyw lekki 0,8 kg i pasuje mi na wypady w góry i na wędrówki ze statywem, a jak wygląda jego stabilność ? zamierzam na nim powiesić ok. 2,5 kg i musi być stabilnie (czasy do 30 sek. naświetlania) ? Pomoże ktoś ?

Max13
15-03-2014, 22:14
koraf - jeden z moich znajomych używa Sirui T-1205X Carbon i kupił go właśnie ze wzgledu na podróże - rózni sie od 1204X maksymalna wysokością (krotszy bo 130 cm) ale za to po złożeniu ma tylko 34 cm. Z tego zo wiem obciąża go dużo bardziej niż 2.5 kg i statyw jest bardzo stabilny i jest z niego zadowolony (używa go z głowicą Sirui G10X).

koraf
15-03-2014, 22:26
koraf - jeden z moich znajomych używa Sirui T-1205X Carbon i kupił go właśnie ze wzgledu na podróże - rózni sie od 1204X maksymalna wysokością (krotszy bo 130 cm) ale za to po złożeniu ma tylko 34 cm. Z tego zo wiem obciąża go dużo bardziej niż 2.5 kg i statyw jest bardzo stabilny i jest z niego zadowolony (używa go z głowicą Sirui G10X).
Wielkie dzięki Max13 :D, planuję do niego dołączyć głowicę k20x.

jan pawlak
16-03-2014, 10:57
GITZO produkuje statywy dla różnych celów, ale wszystkie podzielone są na serie, od 0 do 5
Wraz ze wzrostem numeru serii wzrasta też dopuszczalne obciążenie.

Ale w swoim poradniku dla użytkowników kryterium doboru statywu nie jest dopuszczalne obciążenie ale maksymalna długość ogniskowej którą na tym statywie będzie stawiana, dla której zapewnione jest nierozmyte zdjęcie.

Nośność statywu to dopiero warunek konieczny, (mniejsza połowa problemu :shock:). Statywy konstruuje się tak, aby były odporne na drgania i dobrze je tłumiły, drgania spowodowane przez warunki zewnętrzne (chodzenie, wiatr (nawet słaby)) oraz przez ruch lustra/migawki, aby nie dopuszczały do rozmycia obrazu.
Im lepsza rozdzielczość obiektywu lub dłuższe ogniskowe tym bardziej krytyczny to problem.

I tak kolejno :

- seria 0 to maksymalna długość ogniskowej 75mm (a statywy te mają dopuszczalne obciążenie 5kg-8kg)
- seria 1 to 135mm (mają 8kg-10kg)
- seria 2 to 200mm (mają 12kg-18kg)
- seria 3 to 300mm (mają 21kg-25kg)

jp

kmeg
16-03-2014, 11:41
Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
- głowica KB-1 - 482 gr

1. Samolot

Miałem statyw mały który wkładałem do plecaka/bagażu podręcznego.
Wiele lotnisk przeszedłem spokojnie aż w Neapolu nie przepuszczono, kazano mi oddać go na bagaż rejestrowany.
Bagaż nie dotarł do portu docelowego.
Wizz Air szukał go 21 dni + 36 dni i nie znalazł, wiesz sam mały statyw musiał "wskoczyć" do jakiejś teczki
Następnie powołał się na przepisy z których wynika że nie odpowiada za zaginione w bagażu rzeczy, była ich cała lista.

Praktycznie odpowiada tylko za ciuchy, ręczniki itd. które sam ocenia ile mogą być warte.
Żadne rzeczy techniczne, fotograficzne, elektronika, akcesoria, biżuteria, dokumenty, itd.

Z kasy nici, pewno powinienem być zadowolony że nie obciążone mnie za długotrwałe, żmudne poszukiwania.
A więc pozostaje pakowanie do walizki,

Z walizki też przy sporym pechu może coś zginać - bardziej prawdopodobne jest za to,że walizka poleci gdzie indziej (szczególnie w lotach mocno łączonych) o wtedy też zostajesz bez statywu (a najlepsze kadry są zawsze jak się nie ma ich czym zrobić ;) Ja osobiście nie próbowałem wnosić swojego z podręcznym z racji jego wielkości ale z mniejszym będę próbował.

U mnie problem się rozwiązał samoistnie, po prostu rodzinka kupiła Manfrotto Befree i będzie wymienianie się statywami w ramach potrzeb...

jan pawlak
17-03-2014, 08:33
Stoję (po raz kolejny) przed wyborem statywu podróżnego, przejrzałem wątki na ten temat.
Ciągle powtarzają się dwa podejścia, te same słowa i argumenty, ale ciągle "obok"

1. Zgniły kompromis przy wyborze

Jako Ci co targają te statywy na plecach chcemy aby były :
- lekkie,
- małe po złożeniu i wygodne po rozłożeniu,
- trwałe,
- zapewniały jakość uzyskiwanych zdjęć,
no i oczywiście tanie

A statywy które mają być trwałe i mają zapewnić jak najmniejszą utratę jakości zdjęć,
przy dowolnym obiektywie/puszce i warunkach drgań zewnętrznych (podłoże, nawet słaby wiatr) czy też ruchu lustra/migawki, to przy dzisiejszej technologii ich konstruowania muszą być ciężkawe i stosunkowo drogie.

2. Najłatwiej

Najłatwiej jest zbliżyć się do naszych oczekiwań gdy :
1. umieszczamy na statywie obiektyw
- o krótszych ogniskowych (np. do 70mm) bo wpływ drgań jest mniej widoczny na zdjęciu
- o gorszej rozdzielczości (utrata szczegółów z powodu rozmycia jest mniej widoczna bo i tak obiektyw je słabo przenosi)
2. prezentujemy prace w internecie/na ekranie
3. zadawala nas jakość typu : nie poruszone

W tym obszarze oczekiwanie np. szukam statywu do 300 zł ma jakiś sens

3. Najtrudniej

Najtrudniej jest osiągnąć kompromis gdy robimy zdjęcia ze statywu w sytuacjach kiedy np. :
- chcemy je drukować w powiększeniu,
- obiektywami o dłuższych ogniskowych i/lub dobrej rozdzielczości,
i nie godzimy się z utratą szczegółów które zapewnia obiektyw.

I tutaj rozważania typu : obiektyw do 300zł, musi być lekki bo w góry, polecam statyw bo jest/wygląda solidnie itp. są albo nieporozumieniem albo niezrozumieniem

jp

DrMike
17-03-2014, 11:16
Hej...a wie ktoś może cos o takim statywie? Induro AT214 ALLOY 8M AT-Series Tripods | Cat #472-214 (http://www.indurogear.com/products/induro-alloy-at-series-8m-tripods-at214.aspx) z głowicą Induro BHS2 BallHeads | Cat #479-012 (http://www.indurogear.com/products/induro-bhs-series-ballheads-bhs2.aspx) ??? Ojciec mi w Canadzie taki zakupił (płynie do mnie) i tam ludzie zachwalają sobię tą firmę.....wiem ze jest stylizowana na Gitzo. Miał ktoś cos do czynienia z takim sprzętem?

becekpl
17-03-2014, 11:32
Corporate History (http://www.macgroupus.com/LeftMenu/BusinessPartners/CorporateHistory.aspx)

jan pawlak
17-03-2014, 13:00
Corporate History (http://www.macgroupus.com/LeftMenu/BusinessPartners/CorporateHistory.aspx)

Jeśli więc będzie klasy "co najmniej" Benro to jest ok

jp

becekpl
17-03-2014, 15:26
w sumie ciekawe, myślałem ze benro to yńska totalnie firma a tu się okazuje ze inspiracja przyszła z us

jan pawlak
17-03-2014, 19:28
w sumie ciekawe, myślałem ze benro to yńska totalnie firma a tu się okazuje ze inspiracja przyszła z us

Benro powstała w 1995 roku z założenia jako produkująca głównie statywy i głowice "wyższej półki", kilkanaście różnych nagród za innowacyjność i jakość produktów. Początkowo postrzegana jako "zrzynająca" technologię i pomysły z Gitzo ale ostatnio chyba także z Manfrotto.

jp

dr11
18-03-2014, 12:09
A Gitzo i Manfrotto to jeden Witek (Imaging Division) ;)
World class brands (http://www.vitecgroup.com/AboutUs/WorldclassBrands.aspx)

akustyk
18-03-2014, 13:30
A Gitzo i Manfrotto to jeden Witek (Imaging Division) ;)
World class brands (http://www.vitecgroup.com/AboutUs/WorldclassBrands.aspx)

Fiarrari i Fiat tez, jesli juz jestesmy przy wloszczyznie ;)
przy czym, z braku dowodow, zakladam ze te "wyzsze" marki sa jednak lepsze. bo te nizsze sa w obu przypadkach... powalajaco wloskie.
ladnie wygladaja i jest wokol nich duzo piany nabite. i na tym konczy sie lista pozytywow ;)

dr11
18-03-2014, 13:40
Ja tam na Frotkę nie narzekam. Spełnia moje wymagania w 100% od lat chyba pięciu. Zwiedziła parę kontynentów, gada z kilkoma głowicami, lekka i mała...
Gicio jest fajniejszy, lepiej wykonany i waży więcej w portfelu ale na razie dopóki Frotka się nie połamie czy rozpadnie, to zostaje ze mną :)

Bolek02
18-03-2014, 15:24
W myśl zasady, że każdy produkt musi mieć swojego klienta i swój target, to myślę, że jednak każdy z tych produktów jest kierowany do innej grupy ludzi.
Jedni chcą wydać 400zł a inni 4000zł i nie ma w tym nic złego :) Każdemu podoba się co innego, a o gustach się nie dyskutuje.

becekpl
18-03-2014, 15:51
o gustach? wystarczy dokładnie obejrzeć statyw za 400 zeta ,żeby znaleźć 50 szczegółów różniących go na niekorzyść od tego za 4000 zeta
raczej ,każdy kupuje to na co go stać
chciałbym mieć tyle wolnej kasy żeby kupić gitzo

akustyk
18-03-2014, 16:13
o gustach? wystarczy dokładnie obejrzeć statyw za 400 zeta ,żeby znaleźć 50 szczegółów różniących go na niekorzyść od tego za 4000 zeta

aj tam. dorabianie ideologii...

wez glowice Manfrotto za 500 PLN a z drugiej strony Sirui za ta sama kwote. roznica w jakosci wykonania i trwalosci jest kolosalna. i w tym drugim przypadku, dla kogos focacego szklami do 300mm w zupelnosci wystarczajaca. nie trzeba wydawac 5000 PLN. mozna, kto bogatemu zabroni. tylko ja za ta roznice w cenie wybieram wycieczke, na ktorej sobie ten sprzet pouzywam...

jakbym mial taki nadmiar kasy to bym kupil glowice Arcatecha ;) a nogi moga byc Sirui, jesli duze modele sa tak pieknie wykonane jak T-1004x.
ale jeszcze chetniej bym pojechal na tydzien focic do jakiegos Schwarzwaldu ;) nawet taniej wyjdzie

becekpl
18-03-2014, 16:23
mam "wysoki" model benro i jakość wykonania pozostawia dużo do życzenia
jasne ,wystarczy ale to nie znaczy ze płaci się tylko za markę
dla mnie jakość ma znaczenie;)

kmeg
18-03-2014, 17:24
aj tam. dorabianie ideologii...

wez glowice Manfrotto za 500 PLN a z drugiej strony Sirui za ta sama kwote. roznica w jakosci wykonania i trwalosci jest kolosalna. i w tym drugim przypadku, dla kogos focacego szklami do 300mm w zupelnosci wystarczajaca. nie trzeba wydawac 5000 PLN. mozna, kto bogatemu zabroni. tylko ja za ta roznice w cenie wybieram wycieczke, na ktorej sobie ten sprzet pouzywam...

Co prawda to prawda. Dzisiaj pobawiłem się przez moment Manfrotto Befree i przypomniało mi się czemu kiedyś wybrałem Benro a nie Manfrotto... Ilość plastiku przeraża ale może "czerwoni" mają jakiś plastik o jakości metalu ;)

jan pawlak
18-03-2014, 18:49
Jest też aspekt psychologiczny.

Kilka razy przechodziłem przez bramkę, w bagażu podręcznym, ze statywem Manfrotto 190CXPRO4.
Statyw noszę przytroczony do plecaka, wyjazdy intensywne, np. 16dni, 5400 km, dużo noszenia, wyjmowania i wkładania.
A z grupy 10 osobowej tylko ja miałem sprzęt tego typu, inni "smartfonili" lub nocą, przy fotografowaniu krajobrazów, błyskali fleszem z kompaktów.
Musiałem czasami się spieszyć aby nie być maruderem.

I przez chwilę miałem w ręku statyw Gitzo, "zachorowałem"

Kosztem wyrzeczeń kupiłem serii 0, wg. Gitzo zapewnia odpowiednią sztywność i odporność na drgania dla obiektywów do 75mm. A mój podstawowy to 24-75.
W Neapolu 7 dni z tym statywem to było pasmo frajdy, fajnie się wkładał/wyjmował z bocznej kieszeni, był lekki, miękko i szybko rozkładał i składał, mocowanie aparatu w szybkozłączce to przyjemność i (ze zrobionych zdjęć wynika) dobry, ostre zdjęcia nawet przy wietrze (....no, słaby był )

Na lotnisku w Neapolu cofnięto z bramek, musiałem nadać "do luku", nie dotarł "do domu", się nie znalazł, Wizz Air pokazał listę że nie odpowiada za rzeczy które są techniczne, elektroniczne, fotograficzne, drogie, antyki, numizmaty itd., praktycznie odpowiada tylko za ciuchy których wartość sam wycenia, nie dostałem żadnej kasy.

No i mam głowicę Gitzo bez statywu. Możecie sobie wyobrazić co czuję ?

jp

PS
Postanowiłem sprzedać nieużywane Manftotto (statyw 190XPROB+ kilka głowic) nawet wystawiłem "niżej" ale zielony (francuski ?) Merde skasował bo nie podałem ceny sugerując negocjacje. Muszę tą cenę "wymyśleć"

dr11
18-03-2014, 23:05
wez glowice Manfrotto za 500 PLN a z drugiej strony Sirui za ta sama kwote. roznica w jakosci wykonania i trwalosci jest kolosalna. Ale chyba piszesz o kulkach, bo np. 701HDV albo 808RC4 są według mnie dobrze wykonane.

jan pawlak
19-03-2014, 08:08
Ale chyba piszesz o kulkach, bo np. 701HDV albo 808RC4 są według mnie dobrze wykonane.

Nie znam nowych, tegorocznych rozwiązań Manfrotto, na zdjęciach wyglądają o niebo lepiej niż starsze.
Nie znam też głowic o których mowa.

Też "zawsze" uważałem że głowice i statywy Manfrotto są dobrze wykonane w każdym aspekcie, miałem tego sporo.

Do czasu jednak, gdy mogłem porównać/używać z produktami np. Benro czy Gitzo.
W stosunku do tych firm statywy/głowice są wykonane "topornie", widać że konstruktorzy Manfrotto nie dbali za bardzo o jakość odczuwalną w także o wygląd.
Regulacja, rozkładanie, ustawianie, składanie itd. daje znacznie więcej frajdy przy Benro, Gitzo niż przy Manfrotto.

Co oczywiście nie daje żadnych przesłanek do wnioskowania o trwałości, odporności na drgania, tłumieniu drgań a więc na pozostałe cechy istotne przy użytkowaniu tego typu sprzętu.

Tym niemniej jakość odczuwalna jest jednym z głównych kryteriów dla wielu osób przy kupnie nowego produktu

jp

Bolek02
19-03-2014, 18:09

Problem często jest zupełnie inny niż się Tobie wydaje. Mam sąsiada, który jeździ Lexusem a na statyw wyda max 300PLN, bo uważa, że jak mu się przyda 2 x w roku to i tak nadto :)
Taki przykład z życia wzięty - stać go ale nie kupi drogiego, bo po co. Za to na wczasy do odległych zakątków świata bardzo chętnie i to full opcja. Ja go rozumiem, bo też wolę porządną wycieczkę od zakupu na wyrost :)

--- Kolejny post ---

Nie znam nowych, tegorocznych rozwiązań Manfrotto, na zdjęciach wyglądają o niebo lepiej niż starsze.
Nie znam też głowic o których mowa.

Też "zawsze" uważałem że głowice i statywy Manfrotto są dobrze wykonane w każdym aspekcie, miałem tego sporo.

jp

Nowe głowice Manfrotto są wykonane bardzo porządnie i dużo lepiej niż te wcześniejsze. Niemniej jednak trzeba je postrzegać jako towary z nie najwyższej półki. Takie głowice kosztują 350-500PLN, więc gdzież im do GITZO gdzie trzeba dołożyć jedno zero do ceny :(

--- Kolejny post ---

becekpl
19-03-2014, 18:35
nie trafiony przykład z sąsiadem bo po co mu statyw jak zdjęć nie robi? jak ktoś stawia za cel robienie zdjęć podczas wakacji,śmigając po całym świecie to nie będzie się woził ze statywem za 300 zeta..dlaczego? bo taki statyw jest za duży i za ciężki
mój sąsiad ma mercedesa ale do głowy mi nie przyszło pytać go ile da za statyw,zresztą nigdy nie widziałem go z aparatem
widziałem za to statywy ludzi podróżujących-kosztowały >300, duzo wiecej

jan pawlak
19-03-2014, 18:52
Każdy może kupować/mieć statyw jaki chce.

Trzeba jednak uzmysławiać że im lepszą jakość zdjęć się oczekuje tym stabilniejszy, odporniejszy na drgania i lepiej je tłumiący musi być.
Im dłuższe ogniskowe i/lub lepsza rozdzielczość obiektywu oraz wyższe oczekiwania odnośnie szczegółowości zdjęcia tym musi ten statyw być droższy.

I samo postawienie na statywie nie jest gwarantem zdjęcia o optymalnej szczegółowości dla danego zestawu matryca+obiektyw+statyw+głowica.

jp

Bolek02
19-03-2014, 21:05
nie trafiony przykład z sąsiadem bo po co mu statyw jak zdjęć nie robi? jak ktoś stawia za cel robienie zdjęć podczas wakacji,śmigając po całym świecie to nie będzie się woził ze statywem za 300 zeta..dlaczego? bo taki statyw jest za duży i za ciężki
mój sąsiad ma mercedesa ale do głowy mi nie przyszło pytać go ile da za statyw,zresztą nigdy nie widziałem go z aparatem
widziałem za to statywy ludzi podróżujących-kosztowały >300, duzo wiecej

Nie wiem w jakich kręgach się obracasz i jak często używasz statywu. Jeśli się z nim nie rozstajesz, to może inwestycja ma sens i się zwróci. Ludzie z mojego otoczenia nie kupują sprzętu ani dla lansu ani dla podbudowania własnego ego, tylko z potrzeby sytuacji. Dlatego uważam, że nie należy kupować sprzętu na wyrost, tylko na miarę własnych potrzeb. Nie zamierzam się z Tobą spierać, bo mamy nieco odmienne poczucie wartości i dalsza rozmowa jest bezprzedmiotowa.

--- Kolejny post ---

Każdy może kupować/mieć statyw jaki chce.

Trzeba jednak uzmysławiać że im lepszą jakość zdjęć się oczekuje tym stabilniejszy, odporniejszy na drgania i lepiej je tłumiący musi być.
Im dłuższe ogniskowe i/lub lepsza rozdzielczość obiektywu oraz wyższe oczekiwania odnośnie szczegółowości zdjęcia tym musi ten statyw być droższy.

I samo postawienie na statywie nie jest gwarantem zdjęcia o optymalnej szczegółowości dla danego zestawu matryca+obiektyw+statyw+głowica.

jp

Tak jest, zgadzam się w 100%, aczkolwiek nie zawsze najdroższy znaczy najlepszy. Podstawa to odpowiednie dobranie komponentów zestawu i ich wzajemne dopasowanie.
Mój zestaw Manfrotto to klasyczny mało poręczny klocek i kosztował w całości może z tysiaka, ale jestem z niego zadowolony, bo jest stabilny. Standardowa głowica kulowa , największa z typoszeregu też jest OK.

koraf
19-03-2014, 21:17
Pozwolę sobie zabrać głos w sprawie cen sprzętu (statyw + głowica) i kupowania ich na wyrost bo lepiej/pewniej będą robić zdjęcia ? Mam wieloletnie doświadczenie w użytkowaniu sprzętu: Velbon, Manfrotto, Gitzo, Triopo, Sirui i nie widzę absolutnie potrzeby kupowania sprzętu na wyrost. Jak przykład podam kolegę, który w Fiordy wziął gitzo serii 35 bez kolumny (udźwig 25 kg) tylko dlatego, że będzie miał stabilnie i robił zdjęcia z czasem kilkunastu sek., na tych nogach miał małą głowicę gitzo (udźwig ok. 10 kg), owszem zrobił zdjęcia :) tylko po co takie ciężki nogi nosił ? Jego zestaw kosztował ca. 3 tys. zł. Osobiście miałem zestaw sirui nogi udźwig 15 kg + głowica ok. 20 kg, zestaw ważył mniej ok. 2 kg i pozwolił spokojnie zrobić stabilne zdjęcia za cenę ok. 800 zł.

Merde
19-03-2014, 22:11
tylko po co takie ciężki nogi nosił ?

Będę strzelał: bo nie ma 10 statywów na każdą okazję? :-)

koraf
19-03-2014, 22:32
Będę strzelał: bo nie ma 10 statywów na każdą okazję? :-)
Dobre pytanie :D, które również mu zadałem i przekonywałem, że nogi , które nosił są za "mocne" do głowicy, która na nich była i jaki najcięższy sprzęt miał ze sobą (d610+ s70-200/2.8) ... w końcu jego małpy jego cyrk ;). Chyba dlatego je targał bo to gitzo, a wiadomo, że gitzo jest stabilne.

jan pawlak
20-03-2014, 10:17
Niedawno kupiłem statyw podróżny, kosztem dużych wyrzeczeń, miał być ostatni.
"Dzięki" Wizz Air zostałem bez tego statywu, (tylko z głowicą Gitzo) bez żadnej rekompensaty.

Przeszedłem długą drogę (np. skąd kasa) decyzyjną jaki to ma być ten nowy statyw do tej głowicy

Wybór statywu to zawsze kompromis, moja lista priorytetów, od najważniejszego do najmniej istotnego była taka :

1. Nośność
Wiadomo, bezpieczeństwo body i obiektywu

2. Odporność na drgania zewnętrzne i wewnętrze, tłumienie drgań
Nie po to targam statyw by mieć rozmyte zdjęcia.
Dla mnie ważne jest by te szczegóły które dają moje obiektywy były na zdjęciu a nie tylko by było "nieporuszone"
Ponieważ maksymalną długość ogniskowej mam 200mm to musiałem mieć statyw który spełnia te warunki do owych 200mm

3. Waga, rozmiar po złożeniu
Targam na plecach, wiek robi swoje. Musi się zmieścić do walizki i nie wystawać zbytnio ponad plecak.
A w plecaku w bocznej kieszeni.

4. Łatwość użytkowania
Są sytuacje gdy muszę bardzo szybko z pozycji transportowej przejść do robienia zdjęć.
Bywa też tak że idę "w miasto" tylko z aparatem z jednym obiektywem i statywem ale bez plecaka.
No i bywa, że z aparatem na statywie przemieszczam się kilkaset metrów

5. Jakość
I to zarówno trwałość, odporność na "złe" użytkowanie itd. jak i jakość odczuwalna. Fajnie używać/mieć rzeczy gdzie wszystko chodzi gładko, miękko, i fajnie wygląda

6. Cena
Jest bardzo istotna ale w tym zestawieniu jednak na końcu ważności.

jp

Bolek02
20-03-2014, 13:29
No i jaki statyw podróżny wybrałbyś teraz ?

jan pawlak
20-03-2014, 13:51
No i jaki statyw podróżny wybrałbyś teraz ?

Od wczoraj stoi obok, z głowicą podpiętą (wreszcie nie jest sierotą) i usuniętą kolumną środkową waży 1214g, długość złożona całości 54cm. Bez głowicy z "odwróconymi" nogami to długość tylko 42,5cm, ale dla mnie to bez znaczenia
Kolumny środkowej nigdy nie używałem więc ... do szuflady.
Wizjer aparatu jest na wysokości 133 cm.

Wyprzedaż nieużywanego sprzętu już zacząłem, muszę oddać kasę.

jp

Merde
20-03-2014, 14:59
Od wczoraj stoi obok

Pytanie brzmiało "jaki", nie "czy" :-)

becekpl
20-03-2014, 15:32
pewnie carbonowy;)

tomfoot
20-03-2014, 15:38
Czarny i nie do kupienia w Wizz Air

koraf
20-03-2014, 15:39
pewnie carbonowy;) lub magnezowo-aluminiowy ;)

jan pawlak
20-03-2014, 15:51

Podałem przecież wszystkie :D istotne, znane mi teraz, cechy opisujące ten statyw
waga, rozmiar po rozłożeniu i po złożeniu itd..
Ale masz rację :shock:, do opisu jaki brakuje jednak nośność dopuszczalna, wynosi 8kg, sorry :mrgreen:

jp

becekpl
20-03-2014, 15:55
mój ma 6kg, ale za to po złożeniu 34 cm
idealnie zajmuje spod podręcznego plecaka
no i wazy kilo z kawalkiem8-)

jan pawlak
20-03-2014, 16:10
mój ma 6kg, ale za to po złożeniu 34 cm
idealnie zajmuje spod podręcznego plecaka
no i wazy kilo z kawalkiem8-)

Czyli preferujesz "krępe", niższe i cięższe :lol:
Ważne aby się "dobrze" służyły !.

jp

Bolek02
20-03-2014, 18:02
Podałem przecież wszystkie :D istotne, znane mi teraz, cechy opisujące ten statyw
waga, rozmiar po rozłożeniu i po złożeniu itd..
Ale masz rację :shock:, do opisu jaki brakuje jednak nośność dopuszczalna, wynosi 8kg, sorry :mrgreen:

jp

Nas interesuje marka, model i konfiguracja a nie teoretyczno / praktyczne aspiracje konstrukcji :)

koraf
20-03-2014, 19:20
Miałem dostać dzisiaj mój traveler, ale kurier jest zarobiony (czytaj ma fochy i nie pracuje po 17 ;)) mój statyw ma też 8 kg udźwigu, waga z głowicą ok. 1,4 kg, jak przetestuję zdam szczegółową relację ;) i porównam do sirui.

jan pawlak
20-03-2014, 21:16
Miałem dostać dzisiaj mój traveler, ale kurier jest zarobiony (czytaj ma fochy i nie pracuje po 17 ;)) mój statyw ma też 8 kg udźwigu, waga z głowicą ok. 1,4 kg, jak przetestuję zdam szczegółową relację ;) i porównam do sirui.

Jaki jest Twój "stosunek" do kolumny środkowej.

Nigdy jej nie wystawiałem, na LV przy powiększeniu x10 wyraźnie widać co się wyprawia gdy kolumna wysunięta.
Dlatego wybrałem taki statyw gdzie można ją usunąć. Usunąłem...... i teraz mam wątpliwości. Fatalny charakter.

Zrobiłem porównanie ze wskaźnikiem laserowym na statywie nowym, 190CXPROB (ostatnia szansa, jutro sprzedaż) oraz 190CXPRO4 który awansował na "domowy".
Uff, jest lepiej na nowym, wyraźnie lepiej.

jp

koraf
20-03-2014, 22:24
Jaki jest Twój "stosunek" do kolumny środkowej.

Nigdy jej nie wystawiałem, na LV przy powiększeniu x10 wyraźnie widać co się wyprawia gdy kolumna wysunięta.
Dlatego wybrałem taki statyw gdzie można ją usunąć. Usunąłem...... i teraz mam wątpliwości. Fatalny charakter.

Zrobiłem porównanie ze wskaźnikiem laserowym na statywie nowym, 190CXPROB (ostatnia szansa, jutro sprzedaż) oraz 190CXPRO4 który awansował na "domowy".
Uff, jest lepiej na nowym, wyraźnie lepiej.

jp
Miałem tylko jedne nogi gitzo bez kolumny, i pozostałe statywy z kolumną , przy moim wzroście 187 cm, kolumna jest mi po prostu czasem potrzebna, wiem jak to wygląda na LV przy powiększeniu dlatego często używam wężyka (wciśnięcie spustu migawki powoduje poruszenie przy długim czasie).
W mojej ocenie skoro kolumna jest, dobrze ją niekiedy mieć (nie musisz używać), dlatego na Twoim miejscu nie demontowałbym jej. Czasem można ją wykorzystać w wersji traveler do fotografowania kolumną w dół.
Wszystko zależy od tego jaki ciężki masz sprzęt do foto, z mojego doświadczenia wynika waga sprzętu na statywie x 3 vs uźwig statywu i powinno być stabilnie.

jan pawlak
21-03-2014, 05:36
koraf #741

Mam 185cm wzrostu, drobne trudności przy schylaniu...... ale usunąłem i nie zamontuję z powrotem centralnej.
Wizjer aparatu mam 133cm od podłoża a przy rozłożonych nogach to 28cm od podłoża.

Też zawsze używam pilota (tani, wieszam na szyi gdy zaczynam ze statywu, wygodnie i szybko).

Nawet drobne drgania podłoża (ktoś niedaleko przejdzie, przejedzie) lub nawet delikatny podmuch wiatru znacznie bardziej wpływają na drgania aparatu gdy centralna wysunięta. Stąd taka decyzja.

Znalazłem w necie (prostą) metodę oceny odporności na drgania i ich tłumienia przez statyw+głowica, zrobiłem na swoich statywach w pomieszczeniu zamkniętym, chodziło o wpływ lustra+migawki.

Od tej pory, ze statywu będę zawsze :
- albo z podniesionym wcześniej lustrem (lustro do góry i 2 sekundy zwłoki przed migawką)
- albo LV z wyostrzaniem przez matrycę i 2 sekundy zwłoki (na pilocie się ustawia) bo szukanie ostrości też powoduje drgania
- albo AF OFF, LV i powiększenie x10 i ręczne ustawianie ostrości i drobna zwłoka

Jak masz dostęp do wskaźnika laserowego albo "wolne" 2-4 złote to sprawdź sam swój sprzęt, opis metody gdzieś wyżej

jp

jan pawlak
21-03-2014, 08:02

no cóż, widzę że "cierpisz :?" gdy nie ma liczb, ale na szczęście tutaj nie muszę Ci podawać ceny jak na mnie (słusznie !) wymusiłeś przy sprzedaży tego co ma mi jakoś pozwolić "przełknąć" ten zakup.
GT1542T

jp

tomfoot
21-03-2014, 09:29
Janie co Ty pijesz? Na pytanie "jaki" nie odpowiada się kwotą "za ile". W ogóle mieszają Ci się osoby i wątki...

Merde
21-03-2014, 09:43
no cóż, widzę że "cierpisz :?"

W wątku udziela się dużo osób, a ja z nich chyba najmniej.
Pytanie zadawał Bolek02, ja tylko zauważyłem że odpowiadasz obok zadanego pytania.
Dlaczego więc to ja mam cierpieć? ;-)

Bolek02
21-03-2014, 10:35
Trudno tutaj cokolwiek zrozumieć, ale wreszcie doszliśmy do sedna : GITZO GT1542T
Zgrabna carbonowa konstrukcja, lekki i poręczny. Z racji tego, ze musi być krótki jest czterosekcyjny, czyli mniej stabilny, ale coś za coś.
O cenie dyskutować nie będziemy, bo nie o to chodziło, a każdy może sobie podejrzeć w necie :)
Gratuluję wyboru.

jan pawlak
21-03-2014, 10:58
Bolek02

Dzięki za gratulacje

Merde

Na pytane Bolek02 opisałem w #730 ten statyw, po Twojej w #731 uwadze doprecyzowałem cechę : nośność w #734
To była wyczerpująca odpowiedź na pytanie jaki, prawda :lol: ? (wiedziałem że nie do końca o to chodzi)
Uwaga o "cierpieniu" to aluzja do Twojego porządkującego działania w Sprzedam

jp

Merde
21-03-2014, 11:03
Uwaga o "cierpieniu" to aluzja do Twojego porządkującego działania w Sprzedam

To było, że tak się wyrażę, rutynowe działanie.
Ogłoszenie sprzedaży musi zawierać cenę i nie ma to nic wspólnego z moją ciekawością i ogólnie tym wątkiem.

jan pawlak
21-03-2014, 11:38
Janie co Ty pijesz? Na pytanie "jaki" nie odpowiada się kwotą "za ile". W ogóle mieszają Ci się osoby i wątki...

Z tym mieszaniem ...to chyba nie mnie (jeszcze)
Uwaga o cenie była aluzją dla Merde który dzień wcześniej wymusił na mnie dościślenie (podanie (słusznie) cen) w dziale Sprzedam.
Tak jak i w opisanym # 731

jp

Bolek02
21-03-2014, 16:37
Nie ważne co kto komu i dlaczego, ważne że dotarliśmy do istoty sprawy. ;) Teraz jestem ciekaw Twoich wrażeń Janie z obcowania z nowym nabytkiem.