Zobacz pełną wersję : W czym nosić sprzęt - część II
Kontynuacja wątku :arrow: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42
cześć
szukam reporterskiej torby na sprzęt która będzie dyskretna- czyli będzie udawać zwykłą torbę na ramię:)
mówię tu o czymś pokroju:
http://www.fotografuj.pl/News/Torba_Lowepro_Exchange_Messenger/id/3713
ogólnie model fajny tylko hmm-za takie pieniądze wydaje mi się zbyt mało usztywniony i mało praktyczny pod kątem pakowania.
Co będę przenosić?
body 1szt (ff lub crop - różne wielkości wiadomo ale oba bez gripów)+70-200 f/4 + 17-40 f/4 + 430 exII
Ogólnie mam aż 2 torby foto,nie są przesadnie duże ale widać na pierwszy rzut oka że mam tam sprzęt.Wiadomo nie jest to nic złego ale w przypadku niektórych reportaży dobrze być branym za nieszkodliwego amatora którym nie ma co zawracać sobie głowy bo nawet nie ma torby na sprzęt foto:P
strideer
08-10-2011, 17:47
Do upartego będę powtarzał, że *jedyną* reporterską dyskretną torbą jest jeden z modeli z serii Think Tank Photo Retrospective 5/10/20/30. Drogie, ale doskonałe. Przy czym nie są sztywne (ale z drugiej strony po wszystkich usztywnianych torbach fotograficznych widać że są na sprzęt). Dla Twojego zestawu odpowiedni będzie Retro 10 - chyba, że planujesz chować korpus z założonym 70-200, wtedy Retro 20.
strideer dzięki
tak chowam czesto body z zapiętym 70-200
rzeczywiście torby są kozackie,tylko no właśnie cena...może zna ktoś tańsza alternatywę?
Do upartego będę powtarzał, że *jedyną* reporterską dyskretną torbą jest jeden z modeli z serii Think Tank Photo Retrospective 5/10/20/30. albo prawie taki same Lowepro Classified (uwaga! absurdalnie drogie)
strideer
09-10-2011, 12:37
albo prawie taki same Lowepro Classified (uwaga! absurdalnie drogie)
Eeeee... nie ma porównania. Dla mnie Lowepro w sensie dobrych projektów skończyło się parę lat temu, mniej więcej jak wypuszczali plecaki Vertex, niejako zastępujące Trekkery.
wiktor2323
09-10-2011, 12:53
A może torba vanguarda up-rise 38?;)
a6851321
10-10-2011, 17:31
Czesc, szukam torby foto na:
Canon EOS 50D
Canon EF 17-40mm F/4.0L USM
Canon EF 85mm F/1.8 USM
Canon EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS USM
+ lampa + aku + karty itp.
Co mozecie polecic w jakiejs normalnej cenie? Najlepiej zadnych firmowych w stylu Canon, bo nie chce zeby bylo widac, ze mam sprzet foto w niej.
No więc się pochwalę :D kilka postów temu szukałem torby jako uzupełnienie większego plecaka. Znalazłem chyba ideał,który spełnia kryteria wygląd+wielkość+funckonalność+jakość.Wybór padł na DOMKE J-5XC .Póki co nie zdążyłem przetestować w praktyce,ale co mogę powiedzieć,to naprawdę świetne wykonanie,nie rzuca się w oczy.Kombinacji zagospodarowania wnętrza jest co najmniej kilka.Jeśli chce się więcej upchać,to lampę z powodzeniem można wrzucić do zewnętrznej kieszeni,gdzie siedzi dobrze.Konkretny model zachęcił mnie szczególnie szybkim dostępem do dolnej kieszeni,gdzie mieszczą się 3 obiektywy typu 50mm,28mm,85mm lub na długość 70-200. Z góry ładuję aparat ze stałką ,z boku miejsce na lampę.Rozmiar dla mnie idealny,w reporterce tak czy siak jedno body z szkiełkiem cały czas wisi na szyi ,więc reszta z zapasem będzie mi się mieściła do środka :)
adamires
10-10-2011, 19:36
mam podobny sprzęt:
- C 50d
- C 70-200 F:2.8
- T 17-50 2.8
- 580 EX II
- wiadomo: aku, karty, ładowarka itp.
polecam VANGUARD up-rise 43. jedyna uwaga to to że ma jedną szelkę co przy moim doświadczeniu trekingowym (ponad 15lat) ciężko było się przestawić, ale za to dostęp do aparatu - jednym ruchem. Ma pas biodrowy. Kapok ochronny przed deszczem.
Wada: Nic po za sprzętem nie włożysz chyba, że małe picie, jedna kanapka, deszczówka.
Na pewno nie nadaj się na wypady w góry. natomiast w plener czy do turystyki miejskiej super.
a6851321
11-10-2011, 01:11
ale 100-400 jest z lekka wiekszy od 70-200
gadget_zary
11-10-2011, 12:26
Przejrzyj ofertę Crumpler'a albo Mekko. Crumpler'a można nieraz o wiele taniej dostać na allegro w stosunku do oferty sklepowej w zależności od kolorystyki danego modelu.
Nie wiecie czasem czy do mekko t30 albo hama rexton 150 wejdzie 5d z 24-70 (szkłem w dół) 85/1.8, 2 małe szkła i flash?
savage67
12-10-2011, 14:38
A może torba vanguarda up-rise 38?;)
polecam VANGUARD up-rise 43.-To bardziej plecak niż torba. Ale w sumie..
A tak na serio to namówiliście mnie Vanguarda i na UP-Rise 33. Znalazłem w dobrej cenie w pewnym sklepie fotograficznym. Torba dobrze wygląda , fajny sposób na szybkie wyjmowanie , wchodzi bez problemu 50D z zapiętym 70-200 tak, że powinienem być zadowolony. Coś skrobnę jak przyjedzie.
cześć
szukam reporterskiej torby na sprzęt która będzie dyskretna- czyli będzie udawać zwykłą torbę na ramię:)
mówię tu o czymś pokroju:
http://www.fotografuj.pl/News/Torba_Lowepro_Exchange_Messenger/id/3713
ogólnie model fajny tylko hmm-za takie pieniądze wydaje mi się zbyt mało usztywniony i mało praktyczny pod kątem pakowania.
Co będę przenosić?
body 1szt (ff lub crop - różne wielkości wiadomo ale oba bez gripów)+70-200 f/4 + 17-40 f/4 + 430 exII
Ogólnie mam aż 2 torby foto,nie są przesadnie duże ale widać na pierwszy rzut oka że mam tam sprzęt.Wiadomo nie jest to nic złego ale w przypadku niektórych reportaży dobrze być branym za nieszkodliwego amatora którym nie ma co zawracać sobie głowy bo nawet nie ma torby na sprzęt foto:P
Powtórzę za streederem, który swego czasu również i mnie przekonał do Think Tanka. Jeśli nosisz jedno body bez battery packa, do tego 70-200 oraz 17-40 i lampa, to Retrospective 10 powinno wystarczyć. Szczególnie, jeśli Twoim standardowym obiektywem jest 17-40 (70-200 podpięte do body może być zbyt długie na tą torbę). Retrospective są doskonale wykonane z naprawdę porządnego materiału, ilość kieszeni jest wystarczająca, a torba kompletnie nie rzuca się w oczy. Nie wiem skąd jesteś, ale w Trójmieście ja swoją dorwałem o 100 zł taniej niż na Allegro - sprzedawca stwierdził, że te torby im nie idą i mi ją puści taniej=)
Co polecacie do 300zl do 550d z gripem, 70-200 f/4 is, 18-55, w przyslosxi jakies 2 inne. Musi miec uchwyt na statyw, dobrze by bylo gdyby mial pokrowiec przeciwdeszczowy i miejsce na lapka 15".
Myslalem nad naneu k3l, ale ktos na forum mowil ze wycofali go ze wzgledu na jakas wade produkcyjna. Podoba mi sie jego wyglad, nie jest zbyt odstajacy, niezbyt tornistrowy:)
Z gory dzieki za doradztwo.
Co polecacie do 300zl do 550d z gripem, 70-200 f/4 is, 18-55, w przyslosxi jakies 2 inne. Musi miec uchwyt na statyw, dobrze by bylo gdyby mial pokrowiec przeciwdeszczowy i miejsce na lapka 15".
Myslalem nad naneu k3l, ale ktos na forum mowil ze wycofali go ze wzgledu na jakas wade produkcyjna. Podoba mi sie jego wyglad, nie jest zbyt odstajacy, niezbyt tornistrowy:)
Z gory dzieki za doradztwo.
Jakoś nie zauważyłem, żeby zniknął ze sprzedaży:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-k3l.html
Po cichu zamieniony został model. Starszy miał odpinany stelaż z pasem biodrowym i był wykonany z gorszych materiałów. Ja kupowałem go chwilę po zmianie.
Polecam zobaczyć w sklepie, bo nie każdemu taki plecak przypasuje - mały nie jest (ale dla mnie mógłby być większy i nie wiem, czy nie zrobiłem źle kupując go zamiast k4l).
Nosi się go genialnie (teraz chodzę z nim na co dzień) i to nawet ze sporym obciążeniem. W komorze foto ja mieszczę: 40D + Sigmę 17-70 OS + Taira 300/4,5 (sporawe) + Mira 35/2,0 + ładowarkę + drobiazgi i jeszcze jest miejsce. Komorę musiałem tylko przebudować (da się na dziesiątki sposobów), bo > 20 cm Tair wchodzi tylko poziomo w poprzek.
Kupiłem go głównie ze względu na dużą górną kieszeń i nie żałuję. Spokojnie starcza na 3 dniowy wyjazd ze sprzętem foto (ze statywem), a na upartego tydzień też da radę (bez namiotu i kuchenki turystycznej, bo tu to k5 się przyda).
Tak czy inaczej mogę śmiało polecić. Mam od 1/2 roku i nie wykazuje jakichkolwiek oznak zużycia (przetarć itp.) :cool:
Jakoś nie zauważyłem, żeby zniknął ze sprzedaży:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-k3l.html
Po cichu zamieniony został model. Starszy miał odpinany stelaż z pasem biodrowym i był wykonany z gorszych materiałów. Ja kupowałem go chwilę po zmianie.
Polecam zobaczyć w sklepie, bo nie każdemu taki plecak przypasuje - mały nie jest (ale dla mnie mógłby być większy i nie wiem, czy nie zrobiłem źle kupując go zamiast k4l).
Nosi się go genialnie (teraz chodzę z nim na co dzień) i to nawet ze sporym obciążeniem. W komorze foto ja mieszczę: 40D + Sigmę 17-70 OS + Taira 300/4,5 (sporawe) + Mira 35/2,0 + ładowarkę + drobiazgi i jeszcze jest miejsce. Komorę musiałem tylko przebudować (da się na dziesiątki sposobów), bo > 20 cm Tair wchodzi tylko poziomo w poprzek.
Kupiłem go głównie ze względu na dużą górną kieszeń i nie żałuję. Spokojnie starcza na 3 dniowy wyjazd ze sprzętem foto (ze statywem), a na upartego tydzień też da radę (bez namiotu i kuchenki turystycznej, bo tu to k5 się przyda).
Tak czy inaczej mogę śmiało polecić. Mam od 1/2 roku i nie wykazuje jakichkolwiek oznak zużycia (przetarć itp.) :cool:
No wiec wszystko jasne. Biore K3L. Sugerowalem sie "nowym modelem" z allegro w cenie 399zl +przesylka.
Dzieki rysz. Jesli ktos jeszcze moze cos napisac o tym plecaku to bardzo prosze. Moze komus sie przyda jeszcze.
No wiec wszystko jasne. Biore K3L. Sugerowalem sie "nowym modelem" z allegro w cenie 399zl +przesylka.
Dzieki rysz. Jesli ktos jeszcze moze cos napisac o tym plecaku to bardzo prosze. Moze komus sie przyda jeszcze.
Postaram się jutro wrzucić fotkę komory foto, żeby można było ocenić rozmiary (niektórzy sądzą, że jak na taki plecak za mała). Może komuś się przyda.
Brałem inny model naneu'ki z cyfrowych. To co dostałem RÓŻNIŁO się w konfiguracji od tego co mieli na stronie producenta i na zawieszce dołączonej do plecaka - w szczególności chodziło o brak dwóch "długich" konfigurowalnych przegród w pojemniku foto - a była tylko jedna i dodatkowo jedna zupełnie nieużyteczna krótka przegródka. Poza tym nie było w zestawie "zabawki" do kluczy. Oczywiście to pierwsze powoduje, że plecak jest "do bani" jeżeli chodzi o pewne konfiguracje sprzętowe - jak np. dłuższe obiektywy podparte z obu stron - I MUSZĘ KUPIĆ INNY. Po kilku rozmowach z dostawca i producentem wyszło "że tak ma teraz być i już" i że zmienili konfigurację "poprawionej" wersji. Tak więc nie sugeruj się za bardzo tym, co masz na obrazkach - to nie musi być to, co dostaniesz. Czyli NIE POLECAM zakupu sprzętu NANEU bez wcześniejszego wywiadu co mają w danym momencie DOKŁADNIE w danej konfiguracji. Samo wykonanie plecaka jest jak na razie Ok - nie mam zastrzeżeń.
jak pogoda pozwala, to biorę aparat na szyje i idę w miasto-bez torby czy plecaka. Ale doszedł mi jeden mały obiektyw, 50mm :) i tu pojawia się pytanie do Was, czy macie jakieś konkretne oferty małych kabur? albo czegoś innego co spełniałoby swoją funkcję? potrzebuje tylko czegoś do noszenia małego obiektywu, myślałem też o nerce :wink:
http://allegro.pl/pokrowiec-lowepro-lens-case-8x6-black-i1883856009.html
ten jest git, dzięki za nazwę.
jak macie lepsze propozycję to walcie, bo jutro kupuje.
AMMarshall
21-10-2011, 09:04
Dokładnie. Lenscase Lowepro.
http://products.lowepro.com/catalog/Lens-Cases,46.htm
Ja mam LC-1 i LC-4. Są bardzo dobrze wykonane. Polecam!
Pod względem jakości to nic lepszego nie znajdziesz.
A i cena ładna.
B o g d a n
21-10-2011, 09:15
Ja również używam Lowepro - najwyższa liga.
Chyba że wszystkie szkła się nosi w plecaku ;-)
B o g d a n
21-10-2011, 09:26
Chyba że wszystkie szkła się nosi w plecaku ;-)
Plecak mam owszem ale oprócz tego można posiadać np. Toploader i do tego według potrzeb Lenscase.:smile:
savage67
21-10-2011, 09:33
jak pogoda pozwala, to biorę aparat na szyje i idę w miasto-bez torby czy plecaka. Ale doszedł mi jeden mały obiektyw, 50mm :) i .....
Tylko weź pod uwagę pewną rzecz. Jaki masz podstawowy obiektyw ? Jeżeli jest większy od 50 -tki to może wystąpić problem. Zalinkowany Lenscase może okazać się za mały po przełożeniu obiektywu.
B o g d a n
21-10-2011, 09:39
Tylko weź pod uwagę pewną rzecz. Jaki masz podstawowy obiektyw ? Jeżeli jest większy od 50 -tki to może wystąpić problem. Zalinkowany Lenscase może okazać się za mały po przełożeniu obiektywu.
Słuszna uwaga.
Datego albo odpowiednio większy lenscase (pół biedy jak średnica szkieł ta sama, wtedy jeden z nich nie będzie latał w środku;-)) albo dodatkowy, dla obiektywu zmienianego.
AMMarshall
21-10-2011, 10:10
Bierz conajmniej LC-1. Bardziej uniwersalny będzie niż jakikolwiek mniejszy (np. LC-1M).
troche niżej w tym dziale jest cały wątek o futerałach, może tam znajdziesz odpowiedź
Pod względem jakości to nic lepszego nie znajdziesz.
Oczywiście że znajdziesz, chociażby Newswear'a lub Katę. Rozumiem że sprzęt Lowepro jest najbardziej popularny, jednakże są producenci którzy oferują sprzęt o lepszej jakości wykonania oraz funkcjonalności.
wiktor2323
23-10-2011, 11:16
Panowie szukam plecaka miejskiego w którym pomieszczę od czasu do czasu laptopa + body z jednym obiektywem+ zapasowa karta i bateria. Fajnie by było żeby wlazły tam kanapki i jakiś notatnik na uczelnie:) Znacie coś takiego? Do tej pory miałem alphe ale miejskim plecakiem tego nazwać nie można i sprzedałem. Obecnie zostałem z torbą vanguarda uprise 38 która spełnia powyższe wymagania, ale jak wezmę to co chce to trochę czuć ciężar, a dużo przemieszczam się na nogach..:)
Nosferat
27-10-2011, 00:15
Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy do Lowepro Inverse 200 zmieści się: 7d+grip z podpiętym 24-70 2.8, 70-200 2.8, lampa 580EX i jeszcze dwa mniejsze szkiełka.
Chodzi mi głównie o problem szerokości, żeby lampe i 70-200 dać obok siebie, podobnie te dwa mniejsze szkiełka.
Ewentualnie czy ktoś ma inną torbę tego typu do polecenia, potrzebuję coś do reporterki, z szybkim dostępem do aparatu, ale żeby był jakiś sensowny pas biodrowy, bo dyganie tego na jednym ramieniu może zabić. Fajnie jak by się do tego zestawu zmieścił 10-calowy netbook, le to nie jest wymogiem.
natali12
27-10-2011, 16:35
Witam
Szukam jakiejś solidnej i porządnej torby na mojego canona i resztę sprzętu. Od razu powiem, że Bardziej zależy mi na opiniach na temat wykonania i solidności tej torby. Jak wygląda wizualnie widzę na obrazkach, wiem również ile posiada miejsca na sprzęty i wiem również, że dla mnie wystarczy. Sprawa dotyczy jakości wykonania. Ktoś używa takiej torby?
Ja mam same torby Tamrac, lecz nie tą, firmę szczerze polecam.
natali12
27-10-2011, 18:47
Ja mam same torby Tamrac, lecz nie tą, firmę szczerze polecam.
Dzięki za info. Trzeci raz przeczytałam tę wiadomość i przez kłopoty z czcionkami na forum. Dwa poprzednie czytałam nie widząc przecinka a to zupełnie inna recenzja :) Teraz jest tak jak sądziłam. Dzięki wielki.
Kolegom co pisali na PW również.
wiktor2323
27-10-2011, 18:58
miałem i jak najbardziej polecam;) kupiłem używkę miałem rok i sprzedałem dalej. Wyglądała prawie jak nówka;)
oszczepnik
01-11-2011, 22:56
mam Tamraca Pro 8 mam tez Lowepro i obie bardzo porządne. Tamraca szczerze polecam:)
pzdr
K.Muszkiet
02-11-2011, 19:40
Witam!
Szukam informacji na temat toreb Apollo, a zwłaszcza modelu "adventure 160".
Może są na forum użytkownicy mogący podzielić się opiniami na temat ich użytkowania? .
Torby są min dostępne w sieci Saturn. Ten model kosztuje ok 90-100zl . W pierwszym kontakcie wyglądają na całkiem nieźle. Dobrze pracujące zamki, sporo przegródek i kieszonek. NA forum Nikona doczytałem że są wzorowane na Lowepro, a nawet produkowane przez tych samych producentów...
Potrzebuje torby do okazjonalnego przenoszenia sprzętu - czysto amatorsko, bez ekstremalnych zastosowań.
Inni producenci kusza, jednak cena jest ok 2-3 krotnie większa np: za Hame ( Rexton 200), Tamraca (system 6) czy Lowepro (Nova 200).
Pozdrawiam
KM
wiktor2323
02-11-2011, 21:51
Nie wiem czy Ci to pomoże bo model inny ale mam jakąś małą torbę Apollo na body z jednym szkłem. Jakość wykonania całkiem ok, chociaż ja tej akurat mało używam.
Kamil333
03-11-2011, 10:28
Miałem torbę tej firmy, niestety nie pamiętam modelu. Szczerze powiem, że nie przetrwała długo. Poległy suwaki...
gadget_zary
03-11-2011, 12:50
Ja mam Apollo Adventure 4 (kopia jakieś lowepro) i ogólnie za tą cenę nie mogę na nią narzekać, mam ją 2 lata i ciągle się trzyma. Jedyne co mnie w niej drażniło to plastikowe mocowanie paska do torby.
Miałem plecak Apollo nie pamiętam jaki model, przetrwał trzy sezony .... ale INTENSYWNIE używany. Po gwarancji zaczęła się rozwarstwiać "cerata" od materiału, a potem w tych miejscach nastąpiły przetarcia. Wszystko w okolicach suwaków i pasków naramiennych. Reasumując .... cena adekwatna do jakości.
K.Muszkiet
04-11-2011, 19:44
Myślę, że się skusze na ta torbę. Oglądałem ją w sklepie i robi naprawdę dobre wrażenie. Sporo przegródek, w środku szeroki pas materiału do którego przyczepia się rzepy z przegródek. Co ciekawe bodajże w Hamie Rexton były jedynie 2 cienkie paski na górze i na dole torby...
Dno torby w porównaniu do innych producentów (hama, lowepro, caselogic) najsztywniejsze ale nie twarde (wkład piankowy o gr 4-5mm). Torba ma wymiary wewnętrzne w/s/g: 195x290x150 mmm . Dla pełni szczęścia mogła by być ok 1-2cm wyższa.
Bez problemu pionowo mieści się w niej 40d+100/2.8. W przypadku poziomego ułożenia, jest miejsce na 40d+100/2.8 i 2 obiektywy w pionie np: sigma 70-300 + obok 18-55.
Mam nadzieje że za jakiś czas będę się mógł podzielić pozytywnymi informacjami nt. jej użytkowania. Oczywiście dzięki za odzew w temacie.
Pozdrawiam
KM
NA forum Nikona doczytałem że są wzorowane na Lowepro, a nawet produkowane przez tych samych producentów...
Uważałbym na takie stwierdzenia. Nawet jeśli są produkowane przez tych samych producentów, to nie znaczy że do produkcji użyto takich samych materiałów.
Panowie szukam plecaka miejskiego w którym pomieszczę od czasu do czasu laptopa + body z jednym obiektywem+ zapasowa karta i bateria. Fajnie by było żeby wlazły tam kanapki i jakiś notatnik na uczelnie:) Znacie coś takiego? Do tej pory miałem alphe ale miejskim plecakiem tego nazwać nie można i sprzedałem. Obecnie zostałem z torbą vanguarda uprise 38 która spełnia powyższe wymagania, ale jak wezmę to co chce to trochę czuć ciężar, a dużo przemieszczam się na nogach..:)
Tak sobie przeglądając znalazłem jakby zamiennik kata. Dostępne bardzo różne rozmiary. Na fotkach wygląda przyzwoicie.
http://www.fotcom.pl/plecak-fotograficzny-fancier-king-kong-60-p-778.html
AMMarshall
07-11-2011, 08:24
Tak sobie przeglądając znalazłem jakby zamiennik kata. Dostępne bardzo różne rozmiary. Na fotkach wygląda przyzwoicie.
(...)[/url]
Z tymi wszystkimi "zamiennikami" bywa bardzo różnie. W ogóle drażni mnie określenie "zamiennik". "Zamienniki" mają często tyle wspólnego z oryginałami, co ja z klasztorem Karmelitów Bosych. :) A jeszcze te "ta sama fabryka co Lowepro/TDK/HP/itd.".
Co nie znaczy, że takie produkty są zawsze złe, gów[...]ne. Ja sam miałem całkiem niedawno "niefirmowy, noname'owy" plecak, który był całkiem porządnie wykonany.
Kiedyś miałem małą torbę Fancier i była OK, możesz chyba zarydzykować.
Prawdopodobnie będzie OK. Jak się sparzysz, kupisz najwyżej Lowepro/Katę (Katy są brzydkieee!!!!), czy inny "firmowy" produkt.
zależy czy torba będzie dłużej leżała niż pracowała
ja wybierałem między Tamrac sys6 a lowepro promagII
wygrało lowepro bo prawie codziennie ją tyram
w tamracu skończy się gwarancja po 5 latach
w Lowepro jak cos się zniszczy mam wieczystą gwarancję
mimo wszystko jak wybierzesz tamraca to będziesz zadowolony
Czy ktoś może orientuje się w temacie toreb typu colt, która miałaby miejsce na dodatkowy obiektyw (najlepiej dwa) oprócz podpiętego do body? Czy istnieje w ogóle taka opcja?
pozdrawiam
strideer
07-11-2011, 22:50
Czy ktoś może orientuje się w temacie toreb typu colt, która miałaby miejsce na dodatkowy obiektyw (najlepiej dwa) oprócz podpiętego do body? Czy istnieje w ogóle taka opcja?
Tak, ale raczej dzięki futerałom na szkła dopinanym z boku koltów. W przypadku samych koltów to można wziąć większy i trzymać jeden obiektyw na dnie torby, ale z doświadczenia nie jest to najlepsza opcja (bo jeden obiektyw może uderzać o drugi jak nie jest odpowiednio zabezpieczony i tak dalej). Jeśli interesują Cię dopinane futerały to szukaj produktów systemowych. W Lowepro jest taka możliwość, zdaje się w Think Tanku również.
W przypadku samych koltów to można wziąć większy i trzymać jeden obiektyw na dnie torby, ale z doświadczenia nie jest to najlepsza opcja (bo jeden obiektyw może uderzać o drugi jak nie jest odpowiednio zabezpieczony i tak dalej).
Jest to chyba najgorsza z możliwych opcji.
Ja używam coś takiego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-toploader-pro-70-aw.html oraz jeden dodatkowy obiektyw mocowany z boku w systemie SlipLock. Dodaję, że boczne zamocowanie jest pewne (szlufka + dodatkowy pasek). Dodatkowo torba ta posiada pas biodrowy, co jest dodatkowym plusem przy użytkowaniu jej np na rowerze czy też górskich wycieczkach.
A na dwa szkiełka, to może coś takiego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-outback-100-aw.html. Z tego co widzę po jej rozmiarach, to nie jest mała torebka i z tego powodu do biodra raczej się ona nie "przyklei".
http://www.fotcom.pl/plecak-fotograficzny-fancier-king-kong-60-p-778.html
Zauważyłem że te zamienniki mają zawsze bardzo śmieszne nazwy :-)
Co do plecaka, wydaje się solidny poza paskiem który będzie nań trzymał na tobie, pasek wydaje się niewygodny.. ale plecaka nia miałem, nie mam, mieć nie będę więc innych opinii niż te wyciągniete z fotografii udzielić nie moge.
Mam tamraca .... jestem zadowolony. "Zdobyty" okazjonalnie, świetne wykonanie, perfekcyjnie przemyślane kieszonki ... itd. Używany tylko jak jest potrzeba transportu góra dwóch obiektywów (70-200, 17-40) z body (50d) + jakieś cary (grucha, szmatki, baterie, filterki ... noo ew. gripek)
wiktor2323
08-11-2011, 21:25
Mam tamraca .... jestem zadowolony. "Zdobyty" okazjonalnie, świetne wykonanie, perfekcyjnie przemyślane kieszonki ... itd. Używany tylko jak jest potrzeba transportu góra dwóch obiektywów (70-200, 17-40) z body (50d) + jakieś cary (grucha, szmatki, baterie, filterki ... noo ew. gripek)
A przypadkiem nie u mnie zdobyty..?:P Swojego sprzedałem za 100 zł z wysyłką o ile mnie pamięć nie myli...;)
A przypadkiem nie u mnie zdobyty..?:P Swojego sprzedałem za 100 zł z wysyłką o ile mnie pamięć nie myli...;)
Nie .... sorki :lol: Z Krakowa tyle mogę zdradzić ...... aha i odbiór był osobisty :-P
Czy ktoś może orientuje się w temacie toreb typu colt, która miałaby miejsce na dodatkowy obiektyw (najlepiej dwa) oprócz podpiętego do body?[...]
Zasadniczo to zależy od wielkości tego dodatkowego obiektywu...
+2 to np. Kata Access-18 (http://www.kata-bags.com/product/0/KT%2BPL-A-18/_/Access-18_PL_for_Pro_DSLR_with_70-200_lens_%2B_lens_%2B_lens) (Select-18)
+1 to np. mniejsze modele Kata Access/Grip lub Naneu C9 (http://www.naneubags.com/products-by-series/correspondent/c9) i mniejsze
filharmoniusz
20-11-2011, 19:12
Thinktank Retrospective 10 - waga 1400g. Czy to nie jest za dużo samej torby do dźwigania przy tej wielkości?
strideer
20-11-2011, 19:13
Serio 1,4 kg? Nigdy tego nie odczułem.
K.Muszkiet
26-11-2011, 16:05
Parę wątków wcześniej pisałem o rozterkach z zakupem torby i modelu adventure 160 firmy Apollo. Po długich wycieczkach, licznych watpliwościach w końcu się zdecydowałem.... ale na Lowepro Nova 190 :) Bardzo mocno rozważałem też Hama Defender 180, ale jest zdecydowanie cięższa. Nie żałuję ani złotówki wydanej na ta torbę. W 100% było warto dołożyć. Dla szukających na śląsku mogę polecić "fotoceny" z Chorzowa - bardzo duży wybór toreb, zwłaszcza Lowepro, ale też i jest Hama, Kata i inni producenci. Można naprawdę długo wybierać...jest w czym :).
Pozdrawiam
KM
Mam tamraca .... jestem zadowolony...........
Jaki model :?:
Jaki model :?:
Wątki zostały połączone (odpowiedz dla natali12 ..... #37), ale żeby nie tracić czasu .... chodzi o model TAMRAC 5606 System 6.
potrzebuje większej torby na sprzęt, znalazłem w necie Camrock Tank X60
- ktoś coś o niej wie?
---edyta:
ok, znalazłem: http://forum.canon-board.info/showthread.php?t=42&page=332
temat do zamknięcia, chyba że macie wyrobiona jakąś opinię.
pozdr. Fabian
grzechu83
29-11-2011, 16:03
Wszyscy tutaj polecają produkty w kwotach xxx (czasem nawet Xxx). A co z torbami poniżej 100zł? Zdaję sobie sprawę, że jeśli coś ma mieć jakość, to musi kosztować, ale chyba można znaleść jakiś kompromis?
Sam jestem na etapie poszukiwania torby, ale nie chciałbym wydawać raczej więcej niż 100zł. Torba powinna mieścić mój zestaw + jakieś tele (to tak na przyszłość). Nie chciałbym, żeby była zbyt duża. Czy ktoś może doradzić coś tańszego, a (w miarę) dobrze wykonanego i funkcjonalnego?
gadget_zary
29-11-2011, 16:32
Jak sam napisałeś, cośco ma jakość musi kosztować. Warto dolożyć chociaż 50-60 zł (oferta Camrock'a) i wtedy czegoś poszukać. Ja kupiłem tanio torbę Apollo Adventure 4 (ale tele w niej nie zmieścisz raczej). Pytanie czy warto oszczędzić kilkadziesiąt złotych (nikt nie mówi że dobra torba musi kosztować XXXX zł) a potem tracić nerwy jak np. puści zatrzask od paska albo torba przemoknie ?
Ew. poszukaj używek na allegro, ja niedawno trafiłem torbę Crumpler December Quarter za bardzo dobre pieniądze i bardzo dobrym stanie :)
szambonur
01-12-2011, 13:08
Ostatnio na jednym z forum opisywałem swoje spostrzeżenia na temat plecaka w którym aktualnie transportuje sprzęt foto w góry. Jeżeli kogoś interesuje ta kwestia to zapraszam do krótkiej lekturki: kliknij (http://forum.olympusclub.pl/threads/5642-torba-plecak/page84?p=768148#post768148)
Może ktoś wpadnie na jakis pomysł bo ja nie mam już siły.. tyle poszukiwań i nic sensownego, może doradzicie? ;)
Potrzebuje plecaka, który jest: wygodny, lekki, bezpieczny dla sprzętu, solidny, mieści 5dII+24-105L+35L+70-200/2,8L+580EXII+40d jako drugie body i jest.. w miare ładny ;) A teraz koniec marzeń, zdaje sobie sprawę że w cenie ok 300-350zł ideału nie znajdę - coś praktycznego, zbliżonego do opisu w ogóle istnieje? Jestem kobietą, dosyć drobną i plecak większy ode mnie to nie najlepsze rozwiązanie..
To co masz powinno się zmieścić w Flipside 300.
Moim zdaniem jest on i ładny i niezbyt wielki. A kosztuje też niezbyt wiele.
Wszyscy tutaj polecają produkty w kwotach xxx (czasem nawet Xxx). A co z torbami poniżej 100zł? Zdaję sobie sprawę, że jeśli coś ma mieć jakość, to musi kosztować, ale chyba można znaleść jakiś kompromis?
Sam jestem na etapie poszukiwania torby, ale nie chciałbym wydawać raczej więcej niż 100zł. Torba powinna mieścić mój zestaw + jakieś tele (to tak na przyszłość). Nie chciałbym, żeby była zbyt duża. Czy ktoś może doradzić coś tańszego, a (w miarę) dobrze wykonanego i funkcjonalnego?
Lowepro Nova 1 lub 2 będzie trochę ponad 100. Kupiłem kiedyś używkę 2 lub 3(nie pamiętam numeru) za mniej niż 100zł a stan był iedalny.
AMMarshall
01-12-2011, 15:38
Może ktoś wpadnie na jakis pomysł bo ja nie mam już siły.. tyle poszukiwań i nic sensownego, może doradzicie? ;)
Polecam Lowepro FastPack 250. Właśnie sobie zakupiłem, fajny i zgrabny.
Jeśli czas pozwoli (pewnie nie pozwoli) to obfotografuję toto.
Powinnaś się ze swoimi klamotami pomieścić.
Wszyscy tutaj polecają produkty w kwotach xxx (czasem nawet Xxx). A co z torbami poniżej 100zł? Zdaję sobie sprawę, że jeśli coś ma mieć jakość(...)
Nie chciałbym, żeby była zbyt duża. Czy ktoś może doradzić coś tańszego, a (w miarę) dobrze wykonanego i funkcjonalnego?
Używane markowe albo nowe, np. Fancier - miałem, była OK.
Jak dal mnie Lowepro to najlepsza jakosc/cena, mialem Fastpack'a 350, teraz kupilem niestety Kata :(
Jak dal mnie Lowepro to najlepsza jakosc/cena, mialem Fastpack'a 350
Potwierdzam, używam już chyba trzeci sezon (intensywnie).
Potrzebuje plecaka, który jest: wygodny, lekki, bezpieczny dla sprzętu, solidny, mieści 5dII+24-105L+35L+70-200/2,8L+580EXII+40d jako drugie body ....
Powinnaś się zmieścić z klamotami ale ..... razem z górną komorą. Podejdź do sklepu i sama zobacz, tak będzie lepiej.
Obejrzałam w internecie i FastPacka 250 i Flipside 300, teraz czas wybrać się do sklepu i sprawdzić na własne oczy.. dzięki za wszystkie propozycję.
a ja mam pytanie z zupełnie inne beczki - do torby władacie szkła bagnetem do góry czy do dołu?
Ja generalnie bagnetem do góry.
gadget_zary
01-12-2011, 20:14
Ja rożnie, ale chyba zwykle bagnetem w dol. Jakaś różnica ?
potrzebuje plecak w którym lampa 580 zmieści się bez łamania na stojąco
jest coś takiego?
strideer
01-12-2011, 21:26
Ta lampa na aparacie czy obok aparatu? Think Tank ShapeShifter ma specjalne dwie kieszenie na lampy, ale to dość specyficzny plecak. I drogi.
do torby władacie szkła bagnetem do góry czy do dołu?
Ja bagnetem na dół.
Do torby ,czy na stole lub gdziekolwiek poprawnie jest bagnetem na dół.Ze względu na logistyke wkładam różnie ,niestety :oops:
Z takich dyskretnych i niedroich fajne są torby od gościa LeeFee z ebaya, ja i kolega kupiliśmy sobie po jednej. Są naprawdę fajne, ja torby za dawnych lat. Ja mam tę
http://www.ebay.pl/itm/Canvas-Camera-Shoulder-Bag-for-Canon-EOS-Nikon-SLR-DSLR-/300544717423
Na razie roku nie mają więc o trwałości nie mam co pisać.
Tutaj link do jego sklepu, może się skusisz.
http://stores.ebay.pl/LeeFee/Shoulder-Bags-/_i.html?_fsub=2426624016&_sid=1033250616&_trksid=p4634.c0.m322
poprawnie jest bagnetem na dół.
Mógłbym prosić o wyjaśnienie - dlaczego?
Dołączam się do pytania.
Z takich dyskretnych i niedroich fajne są torby od gościa LeeFee z ebaya, ja i kolega kupiliśmy sobie po jednej. Są naprawdę fajne, ja torby za dawnych lat.
Rzeczywiście z wyglądu jest ona dyskretna :cool:
[QUOTE=Jago;1022086]Dołączam się do pytania.
Najdelikatniejsza część to przód,często z filtrem na gwint,nie zawsze jest szkło z nieruchoma czołówką,zdejmując nie zawsze wycofuję do schowania pyszczka.Stawiając na przedniej soczewce na ogół dosłownie stawiamy na soczewce,jej krawędzi poprzez pierścień filtra
Stawiając zawsze lekko stukamy [choć może się nam inaczej wydawać.]
Część z bagnetem jest stała i nieruchoma względem obudowy.Soczewka w większości jest mała i głęboko.[nie w każdym ]
Wszyscy którzy byli dla mnie coś wiedzący o fotografii krzywili się gdy stawiałem szkło inaczej :) no i tak dla mnie jest.
Moja torba ze szkłami ,to niezły ciężar.Gdy ją stawiam powstaje pewien niepożądany udar.Wolę aby działał na szkła od strony bagnetu.
potrzebuje plecak w którym lampa 580 zmieści się bez łamania na stojąco
jest coś takiego?
Takich plecakow jest mnostwo, do mojego (KATA 3N1-33) wchodza trzy takie lampy, body + 3 stalki, i jeszcze miejsca na inne duperele zostaje, chyba ze niezrozumialem pytania
Posiadam ten model od 3 lat. Wcześniej miałem Micro Trekkera 200, ale oddałem (niewygodne wyjmowanie sprzętu). Kupiłem Katę 3n1 (była bardzo zachwalana), ale okazała się niewygodna na moich plecach (zwróciłem). Zdenerwowany poszedłem do MM z moim sprzętem i zacząłem przymierzać - wyszedłem zadowolony z Fastpackiem 250. W domu plecak służy do przechowywania sprzętu, ale jak tylko gdzieś wyjeżdżam, to go zabieram. Nieraz nosiłem go w górach, jeździłem z nim na nartach, świetnie sprawdza się jako bagaż podręczny do samolotu (mieści cały sprzęt, laptopa, dokumenty, kanapki itp.). Maksymalnie mieściłem do niego 5dII+17-40, 85/1.8, 70-200/4, 300/4 w pokrowcu, laptop, 430 ex, i graty typu ładowarka, gruszka, osłony p/s, filtry.
Najważniejsze cechy w skrócie:
-pojemy
-bardzo łatwe wyciąganie aparatu bez ściągania plecaka
-dodatkowa kieszeń np. na butelkę, kanapki, polar itp.
-kieszeń na laptopa lub gazety:)
-trwały i całkiem odporny na deszcz
-wygodny
-nieźle wygląda
Jakaś różnica ?bagnetem do góry łatwiej wyjąć, a do dołu - łatwiej włożyć :)
ja bagnetem do góry - szkła stoją na osłonach przeciwsłonecznych
Bagnet jest o wiele bardziej wytrzymały mechanicznie niż przód obiektywu, bo obliczony jest na obciążenie całym ciężarem obiektywu, gdy tenże obiektyw jest przypięty do korpusu. I nie o soczewkę tu chodzi, bo ona najczęściej jest trochę zagłębiona. Dlatego stukanie i pukanie, które tak ładnie opisał Janmar raczej mu nie zaszkodzi, a na odwrót to już nie wiadomo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
.
Czy ktoś z Was używał plecaków Naneu Adventure K5 i K4 i może coś na ten temat powiedzieć? Chodzi mi o wygodny plecak na całodniową wycieczkę ze sprzętem foto (korpus + 2 obiektywy) oraz z butelką wody, bułką z szynką i kurtką na deszcz.
Czy ktoś z Was używał plecaków Naneu Adventure K5 i K4 i może coś na ten temat powiedzieć? Chodzi mi o wygodny plecak na całodniową wycieczkę ze sprzętem foto (korpus + 2 obiektywy) oraz z butelką wody, bułką z szynką i kurtką na deszcz.
Na taką wyprawę, to jak dla mnie starczy K3L. Ja z nim zabrałem się spokojnie na 3 dniową wyprawę z ciuchami, korpusem 3 obiektywami (jeszcze jeden by wszedł, a był już tam niemały Tair 300/4,5), ładowarką, statywem i sporą ilością drobnicy. Ten plecak ma bardzo pojemną (jak na plecak foto) górną komorę i świetny system nośny.
Jeśli chodzi o K4, to być może niedługo będę miał z nim styczność, bo kolega planuje kupić (K3 by starczył, ale 17" laptop nie wchodzi).
Bagnet jest o wiele bardziej wytrzymały mechanicznie niż przód obiektywu, bo obliczony jest na obciążenie całym ciężarem obiektywu, gdy tenże obiektyw jest przypięty do korpusu. I nie o soczewkę tu chodzi, bo ona najczęściej jest trochę zagłębiona. Dlatego stukanie i pukanie, które tak ładnie opisał Janmar raczej mu nie zaszkodzi, a na odwrót to już nie wiadomo.
.
.
Sam nie widziałem, ale znajomy nie ma powodu żeby zmyślać ;)
Był naocznym świadkiem jak jego kolega fotoreporter aby zajrzeć za mur który był dobre pół metra wyższy od niego jako podnóżka użył 1D3 + 400/2.8 z osłoną. Zestaw osłoną do ziemi jedna noga na środek i hyc zajrzał za murek ;)
W torbie szkła trzymam jak mi się włoży gdy nie ma czasu. Jak jest czas to bagnetem do góry ale na stole, ziemi itd. to 70-200 na boku tak, że mocowanie statywowe blokuje obrót a reszta to na bagnecie (najczęściej w dekielku ;) )
Mógłby ktoś doradzić? Szukam torby na 20d, 50E+grip, 50 1.8 i 28-135 IS USM. Do wakacji chciałbym dokupić jakieś jeszcze tele, później może lampa. Z mojego rozpoznania wstępnie wytypowałem tamrac system 6(miałem już kiedyś torbę tamraca i jakość była w pełni zadowalająca), tylko nie wiem, czy wszystko się zmieści. Ewentualnie czy wejdą te dwa body jednocześnie z podpiętymi obiektywami? Może jakieś inne propozycje? Generalnie rozglądam się za używkami, gdyż nie chcę za dużo kasy wydać.
Pamiętam że przy wybieraniu torby w sklepie oglądałem pobieżnie Lowepro Nova 200 AW i muszę powiedzieć że była naprawdę pojemna. Osobiście wybrałem model 190 i jestem jak najbardziej zadowolony. Najlepiej będzie jak przejdziesz się do jakiegoś sklepu foto i sprawdzisz.
luciferi
07-12-2011, 23:55
czy ktoś może polecić coś możliwie małego na 5D z EF24 plus drugi mały obiektyw? Mam dość toreb foto typu "kostka" odstających od ciała i bardzo rzucających się w oczy. Oglądałem domke F-5XB i szukam tego typu małej, płaskiej torby ale w akceptowalnej cenie.
strideer
08-12-2011, 00:25
Retrospective 5, bodaj 440 zł. Wygodniejsza i pojemniejsza będzie Retro 10, bo do piątki piątka wchodzi na styk :-)
A czy może ktoś wie, gdzie kupić wypełnienie do torby fotograficznej? Chodzi mi o "środek torby". Już wyjaśniam o co chodzi - z racji na moje zacięcie reporterskie/streetowe, dużo szlajam się ze sprzętem. Czasem wchodzę w mało przyjemne miejsca i boję się utraty sprzętu. Dziś obczajałem ThinkTanka, świetna torba - nie ma bata, żeby ktoś rozkminił, że to torba foto. ThinkTank ma jednak taką wadę, że kosztuje 500 czy 600zł. Mam natomiast świetną torbę miejską od Vaude. Ma dwie komory - jedną przewidzianą na małego laptopa, gdzie zazwyczaj noszę jakiś notatnik, dokumenty, zeszyt itp, drugą, większą "na wszystko". I widziałbym właśnie tę drugą komorę wyścieloną takim materiałem jak torby foto, z przegródkami, gdzie wchodziłby 5d, 35/2, 50/1.4, 17-40 i może jakiś mały TLR. Na pewno to się zmieści, kwestia wyścielenia tego, żeby było odporne na uderzenia i zrobienia przegródek. Myślałem o zakupie karimaty, pokrojeniu na odpowiednie części, obszycie materiałem i wszycie w torbę. Ale może gdzieś są gotowe rozwiązania?
pozdrawiam,
przemek
luciferi
08-12-2011, 08:14
Retrospective 5, bodaj 440 zł. Wygodniejsza i pojemniejsza będzie Retro 10, bo do piątki piątka wchodzi na styk :-)
wygląda ok tylko współczynnik "cena" nie pasuje - jest jeszcze droższa niż domke
A czy może ktoś wie, gdzie kupić wypełnienie do torby fotograficznej? Chodzi mi o "środek torby".
Zobacz tutaj
http://stores.ebay.pl/LeeFee/Camera-Bag-Inserts-/_i.html?_fsub=2426623016&_sid=1033250616&_trksid=p4634.c0.m322
Ja od tego sprzedawcy kupowałem dwie torby. Wszystko było w porządku.
Co sądzicie o Hama defender 200?
5d
17-40
70-200
50
fish
2xlampa
lub coś pokroju tej hamy.. chętnie lowepro.
czy ktoś może polecić coś możliwie małego na 5D z EF24 plus drugi mały obiektyw? Mam dość toreb foto typu "kostka" odstających od ciała i bardzo rzucających się w oczy. Oglądałem domke F-5XB i szukam tego typu małej, płaskiej torby ale w akceptowalnej cenie.
Jak chcesz posiadam ciut większą siostrę czyli Domke F-5XC z nylonu balistycznego, służę pomocą.Prześledziłem wszystkie modele na rynku oraz testy i filmiki i wybrałem akurat ten.Jedynie lepsza wydawała mi się ThinkTank Retrospective 30 ale już nie przebolałem ceny :-P
Co sądzicie...
Ten zestaw wejdzie Ci do Lowepro Stealth Reporter d300 (ale nie z 70-200 podpiętym pod aparat) ale zapcha cała torbę konkretnie..
Poleciłbym d400, bardzo fajna torba..
Do do Hamy, jak dla mnie - porażka to dwa klipsy z przodu.
luciferi
08-12-2011, 21:35
Jak chcesz posiadam ciut większą siostrę czyli Domke F-5XC z nylonu balistycznego, służę pomocą.Prześledziłem wszystkie modele na rynku oraz testy i filmiki i wybrałem akurat ten.Jedynie lepsza wydawała mi się ThinkTank Retrospective 30 ale już nie przebolałem ceny :-P
ta XC ma dostęp z dołu? nie znalazłem jej taniej niż 400+
Tak,dokładnie.Podobał mi się model z tej niby skóry czy czegoś podobnego ,ale nie miał dostępu od dołu. na długość mieści się tam np 70-200f4
Pamiętam że przy wybieraniu torby w sklepie oglądałem pobieżnie Lowepro Nova 200 AW i muszę powiedzieć że była naprawdę pojemna. Osobiście wybrałem model 190 i jestem jak najbardziej zadowolony. Najlepiej będzie jak przejdziesz się do jakiegoś sklepu foto i sprawdzisz.
Byłem w sklepie foto i pooglądałem i pomacałem kilka modeli. Też właśnie wpadł mi w oko model NOVA 190 AW i jeszcze NOVA 4 w necie znalazłem o niemal takich samych wymiarach. Jeszcze podobają mi się HAMA Defender. Oglądałem 140stkem, ale do tej chyba nie wejdą dwie lustrzanki z obiektywami.
Nova 4 i 190 to praktycznie to samo :-)
PrzemoBydg
13-12-2011, 09:53
Chciałbym poznać Waszą opinię nt. torby foto CRUMPLER model Messenger Boy Stripes 6000. Miało by się w niej zmieścić to co mam w podpisie, do tego ewentualnie dokumenty, klucze. Początkowo chciałem mniejszy model 4000, ale wydaje mi się, że wszystko tam nie wejdzie.
Mam jeszcze wątpliwość, bo na zdjęciach nie widzę aby torba była zamykana na zamek, tylko rzep + zatrzaski. Czy to się sprawdza? Martwi mnie też, że w środku nie ma żadnych kieszonek/schowków. Chyba, że ja ich nie widzę na zdjęciach w necie.
Może ktoś używa tej torby? Ewentualnie coś podobnego w cenie do 300 zł możecie polecić?
gadget_zary
13-12-2011, 11:26
Mniej więcej od końca sierpnia mam Crumpler December Quarter i co do systemu zamykania to do tej pory mi to nie przeszkadzało, rzepy trzymają mocno + 2 zatrzaski, nie ma możliwości żeby ktoś wyciągnął mi aparat np. w tramwaju, + w mojej jest jeszcze dodatkowa klapka z siatką która można przyczepić albo do głównej klapy albo jako dodatkowe zamknięcie głównej komory. Kilka razy zdarzyło mi się z nią iść w deszcz i też nie zauważyłem żeby woda dostała się do środka.
wiktor2323
13-12-2011, 17:19
Może ktoś używa tej torby? Ewentualnie coś podobnego w cenie do 300 zł możecie polecić?
Vanguard uprise? Mam 38 i jest ciut poza budżet, ale warto;)
Jak masz jakieś pytania to pisz śmiało na PW
Czy ktoś z koleżanek/kolegów posiada torbę Crumpler Muffin Top 4000?
Makebelieve
18-12-2011, 21:14
A czy mógłby ktoś polecić tani plecak, tak do max 150 zł, żeby zmieścił 550d+55-250+T17-50, w przyszłości jakąś lampę, do tego laptopa/netbooka i jeszcze gdzieś jakąś bluzę, picie etc?
szambonur
18-12-2011, 22:43
A czy mógłby ktoś polecić tani plecak, tak do max 150 zł, żeby zmieścił 550d+55-250+T17-50, w przyszłości jakąś lampę, do tego laptopa/netbooka i jeszcze gdzieś jakąś bluzę, picie etc?
jak to się onegdaj mówiło... takie rzeczy tylko w erze... ;)
winiarro
18-12-2011, 22:53
Ciężko się będzie zmieścić w tej cenie. Może Naneu UrbanGear U60 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-urbangear-u60.html), ale nie wiem jak tam jeszcze bluzę czy picie wciśniesz;). Ja mam Naneu Alphę L (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-alpha-l-plecak-czarny.html), która jest dzielona na pół i jest miejsce na jakąś kurtkę i kanapki. No i dostęp do komory ze sprzętem jest od pleców, więc nikt w tłumie nie wyciągnie. Jedyny minus to trochę wysoko umieszczone pasy biodrowe i 80zł więcej. Ale zdecydowanie warto dorzucić.
Jedyny minus to trochę wysoko umieszczone pasy biodrowe
Zgadza się - przy osobach bardzo wysokich pas biodrowy znajdzie się na brzuchu a nie na biodrze.
No i dostęp do komory ze sprzętem jest od pleców, więc nikt w tłumie nie wyciągnie.
Ja mam Lowepro Rover Plus AW i mimo, że dostęp do sprzętu jest z przeciwnej strony pleców istnieje realnie mała szansa na wyciągnięcie z komory czegoś przez złodzieja w tłumie. Przyczyna tego jest fakt, że aby coś z niego wyciągnąć to praktycznie trzeba plecak "złamać" - przy zapiętym pasie biodrowym (wychodzi on tzn jego mocowanie z dołu dolnej komory) raczej jest nierealne aby móc swobodnie coś włożyć lub wyjąć.
luciferi
20-12-2011, 13:30
Tak,dokładnie.Podobał mi się model z tej niby skóry czy czegoś podobnego ,ale nie miał dostępu od dołu. na długość mieści się tam np 70-200f4
w kwestii domke co obstawiacie nylon czy kanwas? Człowiek przez lata przyzwyczaił się do sztucznych materiałów a wiele osób zachwala właśnie kanwas.
Bartek_902
20-12-2011, 14:23
Ja mam waxwear czyli właściwie to kanwas i jest to fajny miękki materiał ,gęsto tkany nie przepuszcza wody ,jeśli chodzi o nylon to podobno f2 robi się mocno walizkowata
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
W tej cenie to będzie Delta SX2 (http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=delta+sx+2)
Mam takie cudo i wchodzi mi 500d z gripem, 10-22, 15-85, T70-300 i 50/1.4 i lampa.
W górnej komorze za duż miejsca nie ma ale butelka wejdzie. Kieszeń na laptop mieści bez problemu 16 cali.
Oczywiście w tej cenie jest ale. Mi plecaczek ma służyć stacjonarnie i do przewożenia sprzętu. I do tego celu się nadaje. Super jakości to on nie oferuje. (Mi niemal od razu urwał się jeden pasek od mocowania statywu).
luciferi
20-12-2011, 15:33
Ja mam waxwear czyli właściwie to kanwas i jest to fajny miękki materiał ,gęsto tkany nie przepuszcza wody ,jeśli chodzi o nylon to podobno f2 robi się mocno walizkowata
też spotkałem się z opinią, że kanwas lepiej się układa do ciała i nie jest taki sztywny jak nylon.
Bartek_902
20-12-2011, 20:58
Gdzieś kiedyś słyszałem że ten nylon balistyczny domke jest tak mocny że w miejscach narażonych na tarcie na torbie nie dzieje się nic natomiast potrafi nam przetrzec kurtkę np :) oczywiście po jakimś czasie uzytkowania
strideer dzięki
tak chowam czesto body z zapiętym 70-200
rzeczywiście torby są kozackie,tylko no właśnie cena...może zna ktoś tańsza alternatywę?
zobacz teraz mają jakąś promocje..
http://ttfoto.pl/wyprzedaz-o_s_sale.html
marcinez
23-12-2011, 14:49
też spotkałem się z opinią, że kanwas lepiej się układa do ciała i nie jest taki sztywny jak nylon.
Potwierdzam :) nylon sztywny niestety jest i ciężko się układa :(
luciferi
23-12-2011, 19:42
dzięki za opinię, po nowym roku skuszę się na ten kanwas
Jaką torbę koledzy polecili by do noszenia aparatu z zapiętym obiektywem i filtrem Cokin? To ostatnie jest istotne, bo "wciskanie" takiego zestawu w coś zbliżonego do kabury odpada.
Mam taką gdzie aparat "spuszcza się" obiektywem w dół i muszę aparat albo trzymać w ręce, albo zdejmować cokin'a. Najlepszy byłby układ z aparatem układanym wzdłuż, pod klapą.
To ma być spacerowa/reporterska torba (duży plecak już mam). Obiektywy dwa (czyli jeden na body) - jeden gruby i szeroki 72mm, drugi prawdopodobnie 17-55/2.8 lub coś podobnego, i może lampa błyskowa (580), klilka filtrów i jedna zapasowa bateria, żadnych innych klamotów. Sugestie? (czy z tym to do Ery?)
strideer
04-01-2012, 17:39
Jaką torbę koledzy polecili by do noszenia aparatu z zapiętym obiektywem i filtrem Cokin? To ostatnie jest istotne, bo "wciskanie" takiego zestawu w coś zbliżonego do kabury odpada.
Mam taką gdzie aparat "spuszcza się" obiektywem w dół i muszę aparat albo trzymać w ręce, albo zdejmować cokin'a. Najlepszy byłby układ z aparatem układanym wzdłuż, pod klapą.
To ma być spacerowa/reporterska torba (duży plecak już mam). Obiektywy dwa (czyli jeden na body) - jeden gruby i szeroki 72mm, drugi prawdopodobnie 17-55/2.8 lub coś podobnego, i może lampa błyskowa (580), klilka filtrów i jedna zapasowa bateria, żadnych innych klamotów. Sugestie? (czy z tym to do Ery?)
Think Tank Photo Retrospective 30 po wyjęciu przegródek daje taką możliwość. Dodatkowe obiektywy wsadzisz do przednich kieszeni. Tu widać jak: http://www.thinktankphoto.com/product-images/xlarge/Retrospective-30-Black-1.jpg
Ta torba była przez święta w promocji za 300 zł, teraz powróciła do swojej regularnej ceny.
Think Tank Photo Retrospective 30 po wyjęciu przegródek daje taką możliwość. Dodatkowe obiektywy wsadzisz do przednich kieszeni. Tu widać jak: http://www.thinktankphoto.com/product-images/xlarge/Retrospective-30-Black-1.jpg
Ta torba była przez święta w promocji za 300 zł, teraz powróciła do swojej regularnej ceny.
A no była i skorzystałem kupując również Shape Shiftera. Teraz tylko jeszcze pas i któryś z systemów modułowych.
Promocja naprawdę niezła. A sama torba sprawia super wrażenie. Jeszcze nie miałem okazji z niej korzystać w terenie no ale wygląda solidnie.
Jednak do tych przednich kieszonek bym raczej szkieł nie pakował.
Lampę to jeszcze jednak szkło to raczej nie bardzo.
Ale kolega @abyss powinien zmieścić do środka to co chce.
Jakby co dostałem też kod rabatowy na 20% na wszystkie produkty ThinkTanka ważny do 31.01.2012
Ja będę sobie na pewno kupował jeszcze pas z ich strony (www.ttfoto.pl) więc jakby ktoś się chciał "podpiąć" to się jakoś możemy dogadać z tym rabatem ;)
strideer
04-01-2012, 17:57
Retro i Shape Shifter - zdecydowanie mój ulubiony duet do przenoszenia sprzętu :-D
Retro i Shape Shifter - zdecydowanie mój ulubiony duet do przenoszenia sprzętu :-D
No czytałem recenzję zanim się zdecydowałem kupić.
Cieszy mnie fakt, że do komory na laptopa wchodzi mi fotoksiążka 30x30cm :D
Przyda się.
Do tej pory miałem (w sumie nadal mam) crumplera jak w stopce z którego jestem mega zadowolony, jednak rezygnuję bo jest już dla mnie za duży i co za tym idzie za ciężki.
Przechodzę na plecak i pas z sakwami do pracy na co dzień, a retrospective będzie mi służył jako torba na jedną puszkę z maks 2szkłami + pierdoły albo na same pierdoły (szkoda, że nie ma wyjmowanego środka jak crumpler, tak będę musiał się bawić z odrywaniem przegródek jak będę chciał tą torbę wykorzystać do czegoś większego nie będącego aparatem :P )
wiktor2323
04-01-2012, 21:12
Jeszcze w sylwestra patrzyłem i była za 300 zł. Miałem już klikać ale stwierdziłem że się " prześpię" z tematem.. a szkoda że nie kupiłem, ale trudno :P
Jeszcze w sylwestra patrzyłem i była za 300 zł. Miałem już klikać ale stwierdziłem że się " prześpię" z tematem.. a szkoda że nie kupiłem, ale trudno :P
Było przecież napisane, że promocja do 31.12.2011
Ja też kupowałem wtedy ale dobre 3h mi to zajęło i nie powiem bardzo przekonała mnie też recenzja kolegi strideera do zakupu Shape Shiftera bo na torbę to byłem tak w 90% zdecydowany :P
wiktor2323
05-01-2012, 01:55
Było przecież napisane, że promocja do 31.12.2011
Ja też kupowałem wtedy ale dobre 3h mi to zajęło i nie powiem bardzo przekonała mnie też recenzja kolegi strideera do zakupu Shape Shiftera bo na torbę to byłem tak w 90% zdecydowany :P
Nawet nie zwróciłem uwagi na taki zapis. Trudno
Nawet nie zwróciłem uwagi na taki zapis. Trudno
ja tez dostalem kod rabatowy, napisz na priv to sie podziele ;)
20% to nadal nie 50% :D
wiktor2323
05-01-2012, 23:57
Dzięki wielkie za chęci ale gotówkę którą miałem na torbę przeznaczyłem na softboxy ;) Będę się musiał zadowolić moim vanguardem uprise ;)
Pozwole sobie napisać post w tym temacie bo szukam odpowiedniej torby/plecaka,w ktorej bezpiecznie i wygodnie bedzie mozna nosic ze soba spory arsenał fotograficzny.
Szukam czegos takiego co pomiesci naraz:
1.Puszka z 300/2/8
2.Puszka z 70-200/2.8
3.ef 50
4.ef 16-35/2.8
Bede wdzieczny za wskazanie konkretnego modelu .
A moze ktoś zna namiary gdzie pod konkretny wymiary mozna uszyć taki plecak czy torbe?
Z góry dziekuje za kazda inforamcję!
wiktor2323
06-01-2012, 21:13
Pozwole sobie napisać post w tym temacie bo szukam odpowiedniej torby/plecaka,w ktorej bezpiecznie i wygodnie bedzie mozna nosic ze soba spory arsenał fotograficzny.
1.Puszka z 300/2/8
2.Puszka z 70-200/2.8
3.ef 50
4.ef 16-35/2.8
A moze ktoś zna namiary gdzie pod konkretny wymiary mozna uszyć taki plecak czy torbe?
Co do uszycia to u mnie w mieście jest firma Marbo która produkuje torby i plecaki, nawet fotograficzne. Mozesz zapytać:)
luciferi
07-01-2012, 10:00
dzięki waszym radom nabyłem domke f-5xc i muszę powiedzieć, że to strzał w 10. nareszcie płaska torba nie wyglądająca zupełnie na foto torbę - dyskrecja! Bez problemu mieści się 5-tka z podpiętym większym szkłem typu 24 i zostaje sporo miejsca na 2-3 obiektywy byle nie jakieś mega tele.
wiktor2323
14-01-2012, 22:38
Witam.
Z racji, że ostatnio dość często borykam się z problemem ciężkiej torby która zrobiła się mało komfortowa w wypadku wpakowania do niej body, 3 obiektywów, 2 lamp, laptopa z ładowarką i różnego rodzaju akcesoriów, baterii itp postanowiłem zacząć szukać plecaka, który miałby służyć do magazynowania sprzętu w domu, przenoszenia/ przewożenia go na sesje, jak i posłużyć jako wypadowy w góry, plenery etc.
Co do wymagań to:
1 Plecak raczej jednokomorowy, bo można zapakować większą ilość sprzętu a biorąc go w góry zawsze można wpakować coś w przegródki która jest na lampę czy dodatkowy obiektyw.
2 Fajnie by było żeby nie był to charakterystyczny plecak foto, oraz żeby nie był taka " walizą"
3 Chciałbym żeby pomieścił 50d, 28mm, 85mm,100L,2x lampa, laptop z zasilaczem, Akcesoria( karty, baterie, wężyki itp) w tym roku zamierzam zakupić jakiegoś zooma i drugie body. Fajnie by było, żeby na dno wszedł jakiś mały reporterski softboks:)
Podoba mi się lowepro flipside 400 Aw, jednak nie ma kieszeni na laptopa. Znacie coś podobnego tyle, że z miejscem na laptopa?
CompuTrekker, ale chyba juz nie jest produkowany.
Sent from my GT-I9000
wiktor2323
14-01-2012, 23:49
Dzięki. Zaraz obejrzę, używka też wchodzi w gre:)
Robson01
15-01-2012, 01:37
Czy ktoś z Was się orientuje czy jest dostępna, a jeżeli tak to gdzie torba Lowepro Pro Massenger 200 AW. Interesuje mnie tylko zakup w kraju.
strideer
15-01-2012, 02:26
Pro Messenger AW to bardzo świeża seria toreb. Jeśli już jest w sklepach, to raczej w małych ilościach. Możesz też zainteresować się torbą Think Tank Retrospective 30. To bardzo zbliżony produkt, normalnie dostępny w sprzedaży.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Robson01
15-01-2012, 10:06
Zastanawiałem się też nad TT Retrospective 30, ale jakoś do mnie nie przemawia - wolę Pro Messengera
Pro Messenger AW to bardzo świeża seria toreb..........
Tylko ta cena zabija :sad:
wiktor2323
15-01-2012, 16:35
Szukając dużego plecaka na sporą ilosc sprzętu natrafiłem na (tak sądzę) dość ciekawą propozycje. Mianowicie Lowepro Photo Sport 200 AW. Wygląda dość ciekawie. Oczywiście służyłby do celów turystyczno- rowerowych. Body+ 2 szkła, ewentualnie lampa wydają się być wystarczającą ilością sprzętu na rower, w góry. Pytanie tylko jak jest w rzeczywistości? Używał ktoś, lub oglądał?:) Da rade spakować się na jednodniową/ dwudniową wycieczkę?:)
Właśnie sobie kupiłem taką torbiczkę:
http://www.decathlon.com.pl/PL/torba-photo-reflex-newfeel-127548973/#
Już od jakiegoś czasu sprzęt nosze na biodrach.W torbie mieści mi się body z obiektywem ale dodatkowe szkła już nie bardzo. I torba ta miała służyć jako sakwa na dodatkowe obiektywy. (miałem w planach kupienie dodatkowych sakw na poszczególne szkła ale jak na razie cena mnie dość skutecznie odstraszała). A to cudo kosztuje tylko 59 PLN.
Torba ma odpinany pas (na klamrach), który można przepleść przez szlufki i zapiąć ją w pasie. W środku mieści się Body xxxd z 15-85 i po bokach jest miejsce na dodatkowe dwa szkła (ew szkło i lampę). Mi tam wchodzi tamron 70-300 VC (a więc gabaryt zbliżony do 70-200/F4).
Dzięki temu że torba jest dość płaska bardzo fajnie się ja nosi na pasie.
Właśnie sobie kupiłem taką torbiczkę:
http://www.decathlon.com.pl/PL/torba-photo-reflex-newfeel-127548973/#
[...]
wejdzie body z gripem ?
wejdzie body z gripem ?
Nie da rady. Moje 500d wchodzi na luzie, z gripem już nie wejdzie (za wąsko). Nawet xxd może już wchodzić z oporem.
Witam.
Z racji, że ostatnio dość często borykam się z problemem ciężkiej torby która zrobiła się mało komfortowa w wypadku wpakowania do niej body, 3 obiektywów, 2 lamp, laptopa z ładowarką i różnego rodzaju akcesoriów, baterii itp postanowiłem zacząć szukać plecaka, który miałby służyć do magazynowania sprzętu w domu, przenoszenia/ przewożenia go na sesje, jak i posłużyć jako wypadowy w góry, plenery etc.
Co do wymagań to:
1 Plecak raczej jednokomorowy, bo można zapakować większą ilość sprzętu a biorąc go w góry zawsze można wpakować coś w przegródki która jest na lampę czy dodatkowy obiektyw.
2 Fajnie by było żeby nie był to charakterystyczny plecak foto, oraz żeby nie był taka " walizą"
3 Chciałbym żeby pomieścił 50d, 28mm, 85mm,100L,2x lampa, laptop z zasilaczem, Akcesoria( karty, baterie, wężyki itp) w tym roku zamierzam zakupić jakiegoś zooma i drugie body. Fajnie by było, żeby na dno wszedł jakiś mały reporterski softboks:)
Podoba mi się lowepro flipside 400 Aw, jednak nie ma kieszeni na laptopa. Znacie coś podobnego tyle, że z miejscem na laptopa?
ThinkTank Shape Shifter.
Z dnia na dzień coraz bardziej lubię ten plecak.
- Nie jest "walizkowaty" tym bardziej, że można go skompresować.
- Wchodzą 2x body z gripami + 3x szkła w tym dwa duże pokroju 70-200, 100-400 i 2x lampa albo tak jak u mnie 2x body z gripami + 4 szkła w tym 70-200 i 2 raczej kompaktowe (85/1.8 i 14/2.8) i lampa + laptop + wszelkie zasilacze, akcesoria itd.
Co mnie cieszy to fakt aby korzystać z niego nie jako plecaka foto nie muszę nic wyjmować i potem wkładać od początku itd. On po prostu jest :D
Naprawdę wygodny nawet po załadowaniu dobrze rozkłada ciężar i ma po prostu wygodne plecy.
Uważam go za dobry zakup.
Ernestoo
18-01-2012, 22:16
Może Hama Defender 220? Wchodzą dwa body z podpiętymi szkłami + 5 obiektywów, 2 lapmy, laptop do 17cali oraz akcesoria
wiktor2323
18-01-2012, 22:42
ThinkTank Shape Shifter.
Z dnia na dzień coraz bardziej lubię ten plecak.
- Nie jest "walizkowaty" tym bardziej, że można go skompresować.
- Wchodzą 2x body z gripami + 3x szkła w tym dwa duże pokroju 70-200, 100-400 i 2x lampa albo tak jak u mnie 2x body z gripami + 4 szkła w tym 70-200 i 2 raczej kompaktowe (85/1.8 i 14/2.8) i lampa + laptop + wszelkie zasilacze, akcesoria itd.
Co mnie cieszy to fakt aby korzystać z niego nie jako plecaka foto nie muszę nic wyjmować i potem wkładać od początku itd. On po prostu jest :D
Naprawdę wygodny nawet po załadowaniu dobrze rozkłada ciężar i ma po prostu wygodne plecy.
Uważam go za dobry zakup.
Goomis jedyne co w nim mi się nie podoba to to, że jego cena jest wysoka.. ;)
Może po którymś zleceniu sobie sprezentuje.
W tym plecaku nie da się włożyć body bez gripa z małym szkiełkiem pokroju 28/1,8? Trochę denerwujące jest to, że za każdym razem kiedy chcesz schowac aparat musisz ściągać szkło.
strideer
18-01-2012, 22:56
W tym plecaku nie da się włożyć body bez gripa z małym szkiełkiem pokroju 28/1,8? Trochę denerwujące jest to, że za każdym razem kiedy chcesz schowac aparat musisz ściągać szkło.
Raczej się nie da. Ale można się przyzwyczaić. Zrobiłem z tym plecakiem 1,5 sezonu i wbrew własnym obawom - ani się nie wkurzałem, ani konieczność rozkręcania sprzętu nie była bardzo czasochłonna. Shape Shifter dużo nadrabia funkcjonalnością i wygodą użytkowania.
maki1000
20-01-2012, 22:12
Panowie, może mi ktoś kto używa Lowepro S&F Lens Exchange Case 200 AW powie czy zmieści się tam 85L z osłoną ?
Panowie, może mi ktoś kto używa Lowepro S&F Lens Exchange Case 200 AW powie czy zmieści się tam 85L z osłoną ?
Zmieści się.
Makebelieve
21-01-2012, 10:08
Sorki, jeśli jeszcze raz niepotrzebnie zawracam głowę, ale szukam taaniej torby na 550d z podpiętym T17-50 + 2 szkła (55-250 i helios). Do tego chciałabym wrzucić jeszcze jakieś picie itp i najlepiej jakby była kieszonka na laptopa.. Mogłby ktoś coś polecić? Jak najtańszego..
wiktor2323
21-01-2012, 14:09
Vanguard up rise. Ja mam 38 i pakuje jeszcze wiecej;)
Makebelieve
21-01-2012, 15:01
No ale one nie są zbyt tanie.. Ja potrzebuję czegoś do 100 zł.
Zastanawiam się nad niepozorną i nie za dużą torbą, w oko wpadła mi Mekko S803, może ktoś ma i napiszę jak się sprawuje?
Pozdr
Plecak Lowepro SlingShot 302AW bardzo pojemny:50d z gripem podpiety c70-200,i jeszcze spore cztery przegrody,do tego dwie kieszenie ,uchwyt na statyw,pokrowiec przeciwdeszczowy
Mam pytanie czy miał ktoś może do czynienia z torbą MATIN ADVENTURE 45 a dokładnie czy 5D z podpiętym 24/70, lampa ex580 i ze dwa szkła ze stałą ogniskową np. 50, 85, oraz sigma 10-20 się do niej upchną?
poszukuję polskiego przedstawiciela tych torb:
http://www.undfind.com/the-waist-shooter/. Bądź może czegoś w tym stylu, jak na razie przeglądam allegro i nie mogę znaleźć czegoś podobnego...
Używał ktoś z Was w terenie podobnych wynalazków? Jak się takie kamizelki/szelki sprawdzają w praktyce? Pytam, bo nigdy nie widziałem u nikogo nic podobnego, a wygląda obiecująco i pojemnie...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/17/11521941771.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/209/672l.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/201/beznazwyxm.png/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/854/c4e9e79ae5f077bf46e9f8d.jpg/)
Ja miałem kiedyś tę mil-teca, ale używałem tego do asg. Jest to całkiem pojemne, ale do sprzętu foto raczej średnio się nadaje.
Kiedyś w "pracy" musiałem być w czymś takim po kilka/kilkanaście godzin dziennie.
Może z innym "sprzętem" i trochę cięższym ale chodzi o "kształt".
Ręce bolą bo w większości wypadków nie możesz ich opuścić swobodnie lub wsadzić do kieszeni.
@model - dlaczego do sprzętu foto się nie nadaje? Chodzi o brak sztywności i "cienkość" materiału z jakiego są zrobione sakwy? A gdyby wywalić duże boczne i zastąpić je np Canonowskimi ze 100-400? Jak myślisz, mogło by to mieć sens?
@ToleDo - to jest cenna uwaga, czasem cały dzień trzeba spędzić w terenie :( Plecak zawsze możesz zdjąć i położyć obok, a jak jest z takimi szelkami? Zdejmowanie i zakładanie (zapinanie) jest jakoś kłopotliwe?
Z tego co pamiętam, to nie da się ich odczepić, te paski które tam są służą tylko do regulacji obwodu w pasie.
Brak sztywności to jedno, ale to jeszcze nie jest tak duży problem. Głównie chodzi o to, że te duże boczne sakwy są trochę za duże na szkła, a te mniejsze są za małe. Tzn. do dużej włożysz jakieś szkło, ale wtedy zostaje Ci dużo miejsca, które się marnuje. Z kolei do małych kieszonek wejdą tylko akcesoria.
Zależy też jaki sprzęt masz zamiar w tym nosić, najlepiej jakbyś poszedł do sklepu i sobie przymierzył.
kamizelka nazywa się pattern 83
tu masz lepsze zdjęcia: http://www.predathor.pl/4,kamizelka-m83-pattern-miltec-mfh.html
mam tą ostatnią kamizelkę taktyczną [zieloną] - jest niewygodna
poza tym zrobiona jest z impregnowanej kordury - jak wrzuciłem do jednej z kieszeni szkło z osłoną to miałem cały plastik na osłonie porysowany
ale wiem że są też te kamizelki z innego materiału i nie impregnowane i się bardziej przyjazne do foto sprzętu
ja ją teraz zabieram tylko na leśne wypady bez sprzetu foto
...
@ToleDo - to jest cenna uwaga, czasem cały dzień trzeba spędzić w terenie :( Plecak zawsze możesz zdjąć i położyć obok, a jak jest z takimi szelkami? Zdejmowanie i zakładanie (zapinanie) jest jakoś kłopotliwe?
Jeśli są to tylko szelki + szpej to trzeba kilkanaście/dzieciąt sekund poświecić na zdjęcie i założenie. Jeśli jest to wersja na kamizelce wtedy to jest trochę wygodniej i szybciej.
"Szelkowe" są mniej wygodne ze względu na wrzynanie się szelek w ramiona jeśli sporo się naładuje do kieszonek które trzeba w sposób równomierny rozlokować gdyż szelki i kamizelka będzie ściągać się np do przodu, i jest to bardziej dokuczliwe niż np w plecaku, przynajmniej przez pierwsze tygodnie noszenia. Kamizelkowe są zdecydowanie wygodniejsze, jeśli chcemy stosować kamizelkę cały rok czyli lato, jesień, zima, wiosna to najlepsze są siatkowe kamizelki w standardzie modułowej typ molle i uzupełnić odpowiednimi kieszonkami które tak samo najlepiej kupić regulowane i za duże (zimą gruba kurtka) w duże kieszenie można wsadzić miękką wyściółkę np z obszytej gąbki. Zastanawiałem się nad wykorzystaniem tego w fotografii jako transport sprzętu ale IMHO plecak np typu Kata jest zdecydowanie lepszy bo nie ogranicza tak ruchów (schylanie się, kucanie, opieranie się, kładzenie się itd) a już jest super jak się go odstawi :twisted:
z racji tego że znudził mi się plecak, może nie to że znudził, ale wydawało mi się że będzie bardziej poręczny, a nie jest - i tak często go noszę na jednym ramieniu, więc taka torba.
Przechodząc do meritum: poszukuję torby, w normalne dni będzie w torbie jedno body(5D) + trzy szkła, czasami drugie body jako awaryjne - docelowo dajmy drugie 5D. do torby wejść jeszcze musi szkła trzy sztuki, 28 50 85 i lampka 430ex2. warto aby była jakaś przegroda na karty pamięci, gruszkę do czyszczenia, baterie i to wszystko. Myślałem nad Crumpler Muffin Top 7500 bądź podobne, ktoś ma i pomieścił podobny zestaw? bądź ma coś podobnego do zaoferowania.
strideer
28-01-2012, 23:58
z racji tego że znudził mi się plecak, może nie to że znudził, ale wydawało mi się że będzie bardziej poręczny, a nie jest - i tak często go noszę na jednym ramieniu, więc taka torba.
Przechodząc do meritum: poszukuję torby, w normalne dni będzie w torbie jedno body(5D) + trzy szkła, czasami drugie body jako awaryjne - docelowo dajmy drugie 5D. do torby wejść jeszcze musi szkła trzy sztuki, 28 50 85 i lampka 430ex2. warto aby była jakaś przegroda na karty pamięci, gruszkę do czyszczenia, baterie i to wszystko. Myślałem nad Crumpler Muffin Top 7500 bądź podobne, ktoś ma i pomieścił podobny zestaw? bądź ma coś podobnego do zaoferowania.
Retrospective 10 spełnia postawione wymagania co do pojemności, ale przypuszczalnie będzie za drogie (w porównaniu do wymienionego Crumplera).
.Irwusek
31-01-2012, 00:40
Cześć wszystkim : )
Poszukuje dla siebie plecaka na swój dobytek :P
Jak na razie to C 60D z kitem 18-55 + Grip oczywiście inne gadżety jak karty, ładowarka itp.
W niedługim czasie będzie szkło 50mm 1.4 później jakiś zamiennik kita, lampa błyskowa.
Bardzo mnie interesuje Case Logic SLRC206 miał ktoś z nim do czynienia ? :) Jak sprawuje się te zawieszenie aparatu ?
Możecie polecić jakiś plecak do 300 zł z komorą na komputer 15,6 cala oraz miejscem a 5d + szeroki kąt + 100 (max dwa szkiełka albo jedno i lampa).
Witam wiem że to kolejny post z typu znajdźcie mi torbę. Ale mam nadzieję że mi pomożecie swoim doświadczeniem.
Chcialem kupić sobie torbę crumplera new delhi http://www.crumpler.eu/index.cfm?seite=over-40-off&sprache=EN&productID=5554
lub crumplera daily sixhundred http://www.swiatobrazu.pl/test_torba_crumpler_daily_sixhundred_xl_.html
najbardziej zainteresowały mnie w nich to że mają kieszeń na laptopa najlepiej 17 ale 15 moze byc, wyjmowaną kieszeń fotograficzną, niebanalny wygląd
oraz dużo przestrzeni na rozbudowanie zaplecza fotograficznego :)
Czy jesteście może uzytkownikami podobnej torby lub może znacie zbliżone charakterystyką.
Jeśli tak to jakie?
Z góry dzięki za pomoc :) Cena jako że nie jestem krezusem ani nie zarabiam na foto(jeszcze:) oscyluje w okolicy 400zł
1.Puszka z 300/2/8
2.Puszka z 70-200/2.8
3.ef 50
4.ef 16-35/2.8
Lowepro D650
Ja używam i mieści on puszke z 70-200 pionowo schowaną. Znajomy w takiej torbie nosił 70-200 24-105 , sigme300/2.8 EX580 17-40 i dwie puszki ale tylko jedna nosił ze szkłem bo chowając aparat na środku torby jest do niego łatwy dostęp. Polecam "zmacać" taka torbe w sklepie i sprawdzić czy będize odpowiadać.
A może ktoś z Was użytkuje plecaki z nowej serii Lowepro pro trekker (300,400,600) aw? Jak z jakością i ogólnie funkcjonalność, wygoda itp?
Możecie polecić jakiś plecak do 300 zł z komorą na komputer 15,6 cala oraz miejscem a 5d + szeroki kąt + 100 (max dwa szkiełka albo jedno i lampa).
LowePro Fastpack 200 AW spelnia te kryteria z nawiazka.
moze byc tez Cupcake Half Photo Backpack (http://www.amazon.de/gp/product/B0048033NE) ale tam laps 15,6 wchodzi dosc mocno na wcisk.
.Irwusek
02-02-2012, 23:04
Cześć wszystkim : )
Poszukuje dla siebie plecaka na swój dobytek :P
Jak na razie to C 60D z kitem 18-55 + Grip oczywiście inne gadżety jak karty, ładowarka itp.
W niedługim czasie będzie szkło 50mm 1.4 później jakiś zamiennik kita, lampa błyskowa.
Bardzo mnie interesuje Case Logic SLRC206 miał ktoś z nim do czynienia ? :) Jak sprawuje się te zawieszenie aparatu ?
Ja bym chciał ponowić swoje pytanie :)
czy ktos z was korzysta/ albo miał okazje testować lowepro Photo Sport 200 AW?
wiktor2323
03-02-2012, 13:49
czy ktos z was korzysta/ albo miał okazje testować lowepro Photo Sport 200 AW?
Podpinam się. Testów w internecie nie ma. Są tylko opisy- a szkoda bo wydaję się fajną opcją na górskie wędrówki;)
Witam. Szukam plecaka, który pomieści najlepiej zapięte 70-200/2.8 do 1d + 1 / max 2 szkła (np coś rozmiarów 16-35/2.8), może za jakiś czas też jakaś lampa. Zależy mi na tym, żeby był możliwie jak najbardziej płaski i ogólnie nie był ''walizką przypiętą do pleców'' ;] Fajnie by było, gdyby miał dodatkową komorę np na bluzę czy inne rzeczy. W oko wpadła mi Kata 3N1-20. Podoba mi się również Naneu Alpha - ma w zestawie mocowanie statywu, którego nie ma akurat tamta konkretna sztuka Katy. Może ktoś ma jakieś porównanie tych plecaków albo, ktoś może chociaż powiedzieć coś więcej o Naneu? Czy po za tą Katą i ewentualnie Naneu znajdę jakąś alternatywę w podobnej cenie (200-300zł)?
krolewicz
04-02-2012, 00:17
70-200 zapięte do 1d może nie wejść lub wejdzie na styk i będzie napierać na ścianki
(tak było w przypadku 80-200 + profi puszka nikona, w C pewnie będzie podobnie)
alpha jest wielka, ale sprzętu tak naprawdę wejdzie mało, no i wygląda jak walizka przypięta do pleców
fajny plecak w góry albo gdzieś w dzicz, do miasta średnio
1d z zapiętym czymś krótszym + 70-200 obok Spokojnie powinno wejść do Katy ?
szopalek
04-02-2012, 01:09
1d z zapiętym czymś krótszym + 70-200 obok Spokojnie powinno wejść do Katy ?
Zerknij tutaj http://www.cambags.com/bag-type/backpacks/kata-backpack-bags/item/66-kata-3n1-20.html
Moja ulubiona strona na temat przenoszenia sprzętu
strideer
04-02-2012, 01:12
Witam. Szukam plecaka, który pomieści najlepiej zapięte 70-200/2.8 do 1d + 1 / max 2 szkła (np coś rozmiarów 16-35/2.8), może za jakiś czas też jakaś lampa. Zależy mi na tym, żeby był możliwie jak najbardziej płaski i ogólnie nie był ''walizką przypiętą do pleców'' ;] Fajnie by było, gdyby miał dodatkową komorę np na bluzę czy inne rzeczy. W oko wpadła mi Kata 3N1-20. Podoba mi się również Naneu Alpha - ma w zestawie mocowanie statywu, którego nie ma akurat tamta konkretna sztuka Katy. Może ktoś ma jakieś porównanie tych plecaków albo, ktoś może chociaż powiedzieć coś więcej o Naneu? Czy po za tą Katą i ewentualnie Naneu znajdę jakąś alternatywę w podobnej cenie (200-300zł)?
Mam aktualnie na tapecie Sling-O-Matiki od TTP. Droższe, ale po krótkim zapoznaniu ciekawsze i sensowniej zaprojektowane od Katy 3N1. Sprawdź modele 20 i 30 na stronie producenta.
Izabella Bodzioch
04-02-2012, 10:25
witam wszystkich:). Ja mam torbę Lowe Pro reporter 200 AW i pas z dwoma sakwami na obiektywy, sprawdza się od dwóch lat. Mężusiowi się rozleciał zamek w plecaku Lowe Pro i nie może znaleźć paragonu, ciekawe czy mu wieczną gwarancję uwzględnią?
Witam,
u mnie od ok 1,5 roku sprawdza się LoweproNova 200AW.
Jest naprawde pojemna, pakuje do niej:
- 5dmk2 + grip Newell
- C35L
- C24-70L
- C85 usm
- C430ex2 + dyfuzor + pocket bouncer
- Helios 44 58mm
- Jupiter 135mm
- adapter C->m42
- 2xCF
- ładowarki (do LPe6 + aku BP)
- ściereczki, gruszka, płyn do soczewek
Aczkolwiek niebawem musze się skusic na jakis nieduży plecak na puszke + 2 – 3 szkła i niekiedy Lampe, bo dzwigac za każdym razem to wszystko niezbyt zdaje egzamin.
Tak czy siak polecam ta torbe ;)
Miałem i szybko sprzedałem właśnie z powodu braku wygody - za ciężkie to wzystko, żeby nosić na jednym ramieniu.
No dokładnie, troche kg trzeba nosic ... :/
Ale po kupnie plecaka, jak zostawie 200AW to zawsze bede mial w czym trzymac sprzet w domu :)
Ponizej foto, jak to wszystko co mam mozna upakowac w 200AW.
źródło (http://klub-niedzwiadek.pl/800x600/L1.jpg)
źródło (http://klub-niedzwiadek.pl/800x600/L2.jpg)
źródło (http://klub-niedzwiadek.pl/800x600/L3.jpg)
źródło (http://klub-niedzwiadek.pl/800x600/L4.jpg)
No bardzo ladnie to wszystko upchales. Ja w sumie zmiescilem tam to samo co we Flipside 300, tylko troszke luzniej.
A wlasnie plecaczek robi za "szafe". Na druga, duza torbe nie bylo miejsca, bo jest jeszcze mala Crumplera.
Ja zamówiłem niedawno plecak Crumlper Italian Connection. Naprawdę świetny, na allegro można dostać go teraz za 200zł, także cena jak na crumplera jest rewelacyjna (to model sprzed dwóch czy 3 lat) Ja zmieściłem do środka 5d+35L, 24 ts-e, 70-200/2.8, 17-40, 50/1.4, plus dodatkowe body i laptop 15,6. Wszystko razem ładnie się mieści, Najlepsze jest to, że plecak zapewnia szybki dostęp do sprzętu i nawet można włożyć 5d z założonym 70-200. Bardzo dużą zaletą jest to, że plecak nie wygląda na fotograficzny.
https://canon-board.info/imgimported/2012/02/15254_italian-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/15254_italian.jpg)
hubert12125
06-02-2012, 13:18
Ja osobiscie polecam Futeraly Katy z seri H a wiec H-10,H-12 z pasow to LowePro torby maja to do siebie ze na dluzsza mete sa meczace a plecaki fajne tylko ze jak sie ma duzo sprzetu
Zastanawiam się nad kupnem torby, do wyboru pozostały:
LoweproNova 200AW
lub
Hama Defender 200
Posiadam sprzęt Lowepro jestem z niego zadowolony, ale na korzyść Hama przemawia otwarcie typu toploading.
Jakieś sugestie co do wyboru?
A do czego Ci ta torba? Jaki sprzęt chcesz tam włożyć? Ja mam defendera 180 (trochę mniejsza do 200-tki), więc jak masz jakieś pytania to pisz.
A możecie polecić jakiegoś top loadera do którego wejdzie 5D z gripem i założonym szkłem klasy 16-35, 35L, 24LII
Nic ponadto.
Ten grip komplikuje trochę sprawe :(
strideer
06-02-2012, 20:28
A możecie polecić jakiegoś top loadera do którego wejdzie 5D z gripem i założonym szkłem klasy 16-35, 35L, 24LII
Nic ponadto.
Taki top loader byłby zupełnie niewymiarowy - gdyby to miało być 24-70 albo 70-200, to byłoby łatwiej. Jeśli nie chcesz nosić powietrza, to może lepiej rozważyć jakąś torbę?
Taki top loader byłby zupełnie niewymiarowy - gdyby to miało być 24-70 albo 70-200, to byłoby łatwiej. Jeśli nie chcesz nosić powietrza, to może lepiej rozważyć jakąś torbę?
No właśnie, wiem, ze konstrukcyjnie to jest bez sensu :)
Chodzi mi o to, że zabieram często na spacery body z jednym szerokim jasnym obiektywem. A grip wziął się stąd, że do 40D mam "przyspawany" grip.
Duże szkła z czerwonym paskiem wzbudzają za wiele sensacji na mieście, a idąc z dzieciakami na spacer do parku po prostu niewygodnie się chodzi.
strideer
06-02-2012, 20:56
No właśnie, wiem, ze konstrukcyjnie to jest bez sensu :)
Chodzi mi o to, że zabieram często na spacery body z jednym szerokim jasnym obiektywem. A grip wziął się stąd, że do 40D mam "przyspawany" grip.
Chcesz nosić tego top loadera na pasie biodrowym czy na normalnym pasie naramiennym?
T Jeśli nie chcesz nosić powietrza, to może lepiej rozważyć jakąś torbę?
Torbę mam na tyle dużą, że zmieści "prawie" wszystko.
Nowa 5 AW - Rewelacja
źródło (http://www.cambags.com/canon/300d_10_20d/shoulder/images/lowepro_nova5aw/lowepro_nova5aw_10d_1.jpg)
źródło (http://www.cambags.com/canon/300d_10_20d/shoulder/images/lowepro_nova5aw/lowepro_nova_5aw_canon_20d_deconb_interior.jpg)
źródło (http://www.cambags.com/canon/1d/shoulder/images/lowepro_nova_5_aw/lowepro_nova_5_aw_canon_1d_tkjaer.jpg)
Kolejnej torby nie chcę.
Pisząc, że nic więcej nie chcę nosić... no może zabrałbym jeszcze na spacer 85/1.8
Chcesz nosić tego top loadera na pasie biodrowym czy na normalnym pasie naramiennym?
Na ramieniu. Dobra, nie zastanawiałem się nad tym. Ale chyba na ramieniu :)
strideer
06-02-2012, 21:33
Torba która nie jest torbą. Ciężko będzie :-) Coś takiego mi chodzi po głowie http://www.thinktankphoto.com/products/speed-racer-v2.aspx, ale tanie to to nie jest. I przy okazji trochę duże, bo mieści dodatkowe szkiełko lub lampę. Można nosić na ramieniu, można na pasie.
No rzeczywiście - troszkę większe niz przewidywałem i trochę za drogie :(
Chyba będę patrzył za małym plecaczkiem - łatwiej będzie coś znaleźć
Nic ponadto.
Zobacz np. torby serii Lowepro Toploader pro XX AW, prawdopodobnie 65 AW będzie pasowało.
Jaka jest różnica między torbami LoweproNova 200 AW a Nova 5 AW?
5 AW to starszy model. Jak kupowałem to była sporo tańsza od 200 i dostępna tylko w kilku sklepach (pewnie końcówka serii)
Na pewno różnica jest w wykończeniach wewnętrzych kieszonek. Moja nie ma "przegródek" w klapie (porównaj pierwsze zdjęcie na poprzedniej stronie). Boczne kieszenie - w 5AW jest siateczka
Patrząc na suche cyferki: 200AW jest lżejsza, mniejsza z zewnątrz i niewiele mniejsza w środku. Jest mniej "nadmuchana"
Dzięki.
A jak 200AV ma się do Hama Defender 200 ?
Hama ma dostęp z góry, bez otwierania całej torby.
I miękkie przegrody , które teoretycznie można formować jak się chce, ale ja osobiście ich nie cierpię :)
Hama ma dostęp z góry, bez otwierania całej torby.
I miękkie przegrody , które teoretycznie można formować jak się chce, ale ja osobiście ich nie cierpię :)
Miałem tak w plecaku firmy PAQ, chryste ten kto wpadł na pomysł miękkich przegród powinien się powiesić. Jest, to mało wygodne, a sprzęt lata po całym plecaku, torbie.:roll:
mam lowepro nova 180 AW- polecam -miesci body/ 3 obiektywy/lampe
jeżeli mam cos więcej dzwigać to pakuje w plecak
jakiś czas temu pytałem Was o serię plecaków Lowepro Pro Trekker, nie wytrzymałem i nie czekałem na opinie. Kupiłem wersję 400aw. Polecam każdemu szczególnie osobom łażącym dużo w terenie, bardzo dobry system nośny, ergonomia wnętrza bardzo ok, materiały wyglądają na solidne. Jeśli mielibyście jakieś pytania, uwagi, swoje opinie na temat tej serii piszcie z chęcią się podzielę i poczytam inne.
Teoretycznie te miękkie przegródki powinny bardziej przeszkadzać w plecaku nić torbie?
Teoretycznie te miękkie przegródki powinny bardziej przeszkadzać w plecaku nić torbie?
W jednym i drugim są niepraktyczne.
Miękkie przegródki są IMHO praktyczne i niezawodne.Warunkiem jest ich jakość.Rzepy w Kacie np nie są do pokonania a konfigurowalność to duża sprawa.Pare lat używam plecaka Kata i w żadnej sytuacji przegrody się nie przemieściły.
Jesli rzepy są słabe to jest jak jest.
janmar nie chcę się wdawać w polemikę, ale jeśli chodzi o przegródki w tym reprezentowanym plecaku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=43631 to ich miękkość sprawia, że są one po prostu nie praktyczne :!: proponuję przeczytać # 29 w podlinkowanym wątku który potwierdza wrażenia optyczne.
Miękkość oczywiście też jest pojęciem względnym jednak nie zawsze jest ona praktyczna i pożądana.
gadget_zary
12-02-2012, 18:29
Jago a czego się spodziewasz w plecaku za 100-150 zł..
janmar nie chcę się wdawać w polemikę, ...........
Ok,oczywiście zagadzam się z Tobą.Natomiast nie chciałbym aby na tej podstawie powstało uogólnienie i zła opinia o wszystkich producentach stosujących miękkie przegródki.Jak pisałem Kata , Lowepro , a pewnie są i inne ...mnie odpowiadają.
pozdrawiam
Hejka :)
Mam do was jeszcze jedną wielka prośbę :)
Przyszedł do mnie wkońcu Canon 600D plus kit plus canon 50mm II.
Potrzebuję torby na ten sprzęt, i mam pytanie :
1. Czy warto na torbie oszczędzać?
2.Czy torba musi być wodoodporna ?
Przeglądałem allegro i wpadły mi kilka toreb w oko :
http://allegro.pl/torba-safepaq-city-100-aparat-2-obiektywy-lampa-i2103435495.html
http://allegro.pl/duza-torba-delta-premium-2-sklep-hpfoto-lublin-i2112828591.html
http://allegro.pl/torba-x41-canon-1000d-500d-550d-600d-50d-60d-7d-i2061862231.html
http://allegro.pl/torba-x38-pentax-k5-k7-k-x-k-r-k-m-k200d-k20d-k10d-i2056234844.html
która torba będzie dobra ?? Na co zwrócić uwagępodczas zakupu torby na sprzęt ?Jeśli macie jakieśinne propozycje co dotorby to chętnie zobaczę :)
IMHO warto by była wodoodporna, a przynajmniej deszczoodporna,
zwrócić uwagę na to by była wygodna przede wszystkim dla Ciebie,
reszta zależy od Ciebie
Pełen luz :) Zdecydowałem się na Ham'e 200 tylko dlatego że ma możliwość otwarcia od góry.
wiktor2323
13-02-2012, 18:46
Pełen luz :) Zdecydowałem się na Ham'e 200 tylko dlatego że ma możliwość otwarcia od góry.
A Ty widziałeś ja na żywo? ;) Bo Twój aparat z dwoma szkłami to tam utonie:)
Przepraszam pomyliłem userów;)
Zdarza się każdemu ;)
Co prawda obecnie mam tylko dwa szkła ale myślę przyszłościowo :D
Hejka :)
Mam do was jeszcze jedną wielka prośbę :)
Przyszedł do mnie wkońcu Canon 600D plus kit plus canon 50mm II.
Potrzebuję torby na ten sprzęt, i mam pytanie :
1. Czy warto na torbie oszczędzać?
2.Czy torba musi być wodoodporna ?
Przeglądałem allegro i wpadły mi kilka toreb w oko :
http://allegro.pl/torba-safepaq-city-100-aparat-2-obiektywy-lampa-i2103435495.html
http://allegro.pl/duza-torba-delta-premium-2-sklep-hpfoto-lublin-i2112828591.html
http://allegro.pl/torba-x41-canon-1000d-500d-550d-600d-50d-60d-7d-i2061862231.html
http://allegro.pl/torba-x38-pentax-k5-k7-k-x-k-r-k-m-k200d-k20d-k10d-i2056234844.html
która torba będzie dobra ?? Na co zwrócić uwagępodczas zakupu torby na sprzęt ?Jeśli macie jakieśinne propozycje co dotorby to chętnie zobaczę :)
może coś takiego http://allegro.pl/torba-na-aparat-winner-966-fomei-stan-bdb-i2091219404.html
Kupiłem (bodaj 2 lata temu) model 962 - na jej podstawie mogę polecić :wykonanie spoko, mocne karabińczyki ( choć te wymieniłem przy zakupie, bo były wadliwe). Materiał nie najwyższych lotów, ale daje rade - jakiś tam nylon, nie strzępi się. Trochę mały pokrowiec przeciwdeszczowy. Plusem jest zamek w "klapie", umożliwia szybki dostęp komory głównej (za mały na komfortowe wyciąganie obiektywu), oraz kilka pomniejszych schowków. Minus to dół torby, "podłoga" jest dosyć miękka. Plusik za duże możliwości personalizacji komory głównej poprzez przegródki mocowane na mocne rzepy.
Słowem, moim zdaniem warto dorzucić i mieć torbę z lepszego materiału niż nówki oferowane za 70 zł
Edit: zapomniałem dodać, nie boję o zabawki, ma grube ścianki
Hama 200 doszła, miękkie przegródki nie są takie straszne ;)
firtiris
21-02-2012, 13:03
Witam!
Czy ktoś ma Crumpler'a Cupcake 7500 lub 5500 ?
Potrzebna mi torba na ramie w takim stylu do 300zł
i chcę zmieścić: 5DmkII z gripem i podpiętym C50 1,2 + C135 może czasem C15mm. Bardziej interesuje mnie ta mniejsza 5500, czy do niej się zmieszczę?
Chcąc nieco odciążyć swoje plecy przymierzam się do czegoś co przy całodniowej pracy mogłoby mi zastąpić torbę. Zastanawiam się dość mocno nad Kata 3n1-11 lub Lowepro Classified 180 Sling.. Macie z nimi jakieś doświadczenia? Plecak ma być stosunkowo mały, wygodny, a zmiana obiektywu powinna odbywać się bezproblemowo.
Plecak będzie wykorzystywany w pracy reporterskiej. Niestety w moim mieście nie ma gdzie ich obmacać, a ja nie posiadam żadnego doświadczenia z tego typu plecakami (całe życie z torbą). Może ktoś miał styczność z oboma tymi slingami i może podzielić się cennymi opiniami.*;-)
strideer
22-02-2012, 12:37
Kata jest wygodna, Lowepro - wyraźnie mniej. Sprawdź sobie jeszcze Think Tanka Sling-o-Matic 10 lub 20. Plecak ma bardzo pomysłowy system nośny, jest wygodny i przestrzeń w środku ma lepiej zorganizowaną od 3N1.
dziobolek
22-02-2012, 12:40
Mam "starego" Slingshota LowePro i... nie zamienił bym tego na żaden inny plecak czy torbę.
Jak dla mnie mega wygodne rozwiązanie.
Pozdrówka!
martieos
23-02-2012, 15:43
Dla mnie slingi sa troche przereklamowane.... Mam KATA LighTri-317 i powiem szczerze: do cięższych zestawów to moze być udręka - mimo dość solidnego pasa, cała masa wrzyna sie jednostronie... Być może Sling-o-Matic i Slingshot z racji tego ,że sa dłuzsze lepiej ( nie tak punktowo jak moja kata) "rozkładają" sie na plecach.
Ten sam zestaw w typowym plecaku to zupełnie inna bajka. Sam szukam jakiegoś zgrabnego.
filharmoniusz
25-02-2012, 10:16
Witam!
Czy ktoś ma Crumpler'a Cupcake 7500 lub 5500 ?
Potrzebna mi torba na ramie w takim stylu do 300zł
i chcę zmieścić: 5DmkII z gripem i podpiętym C50 1,2 + C135 może czasem C15mm. Bardziej interesuje mnie ta mniejsza 5500, czy do niej się zmieszczę?
Ja mam Cupcake 5500. Zapomnij, jeżeli chcesz w tym nosić 5D z gripem. To IMO nie jest do tego torba. Byłaby idealna do zestawu 5D bez gripa + 50L + 135L lub 5D + 24-105L + lampa.
PrzemoBydg
25-02-2012, 12:08
Generalnie jeśli chodzi o torby Crumplera, to trzeba wziać w cudzysłów ilość sprzętu, który ma się w niej zmieścić wg. producenta. Ja chciałem kupić MessengerBoy model 6000 gdzie wg. producenta mieści się: "lustrzanka (również lustrzanka z gripem) z doczepionym obiektywem plus 1-3 dodatkowe obiektywy, lampa błyskowa oraz akcesoria". Ja miałem problem, żeby zmieścić do niej sprzęt ze stopki (bez 50 1.8). Wymieniłem na model wyższy i wszystko się mieści, ale z gripem chyba by już nie weszło. Pytanie też czy sprzęt ma się mieścić na styk, że ciężko jest go wyjąć czy też minimalny luz ma pozostać.
Słusznie. Opisy producenta można między bajki włożyć i brać rozmiar większy. Wtedy jest szansa, że wejdzie.
firtiris
25-02-2012, 19:42
kupiłem 7500 weszła 5 z gripem i 50 1,2 + 24 1,4 :)
co do wielkości - to co ma wejść do danego modelu może wejdzie do modelu wyższego.
hubert12125
27-02-2012, 00:13
Polecam Kate,wg mnie jedyna marka gdzie widzisz za co placisz.Swietne wykonanie i swietne zabezpieczenie a w szczegolnosci jak nosisz 5D.
Polecam Kate,wg mnie jedyna marka gdzie widzisz za co placisz.Swietne wykonanie i swietne zabezpieczenie a w szczegolnosci jak nosisz 5D.
Znaczy się, że nie znasz marek takich jak np.: Lowepro, ThinkTank i Crumpler. ;)
hubert12125
27-02-2012, 23:41
Znaczy się, że nie znasz marek takich jak np.: Lowepro, ThinkTank i Crumpler. ;)
Lowepro i Crumpler znam i to nawet dobrze i musze powiedziec ze porownywanie ich do Katy to nieporozumienie bo to zupelnie inna klasa
Zgadza się. Więc Twój post wcześniejszy jest bez sensu. Kata jest o klasę niżej jednak.
strideer
28-02-2012, 09:28
Zgadza się. Więc Twój post wcześniejszy jest bez sensu. Kata jest o klasę niżej jednak.
Eee tam. Pod względem funkcjonalności to jak dla mnie Kata jest na poziomie Think Tanka (chociaż założenia konstrukcyjne obu tych marek są inne: Kata jest bardziej pancerna, TTP jest bardziej "stealth"). Lowepro i Crumpler są w moim odczuciu bardziej amatorskie, "zabawkowe", pół do całego poziomu niżej od TTP i Katy.
Mirosuaw
28-02-2012, 09:56
Witam,
Czy ktoś miał doświadczenia z plecakiem Lowepro photo sport 200 AW ?
A konkretnie czy ten plecak mieści 5d mkII z założonym obiektywem 70-200/4 ?
Szukam czegoś na jednodniowe wyprawy w góry i wydaje się, że ten sprzęt jest odpowiedni do takich celów, chyba że znacie jakieś ciekawe alternatywy.
Witam,
Szukam czegoś na jednodniowe wyprawy w góry i wydaje się, że ten sprzęt jest odpowiedni do takich celów, chyba że znacie jakieś ciekawe alternatywy.
Może nie koniecznie dedykowany w góry ale używam Lowepro Flipside 400AW.
http://fotoforma.pl/torby-i-plecaki-lowepro-lowepro-flipside-400-aw-o_l_139_1027.html
Wybrałem bo mieści właśnie 5Dmk2 z Gripem i podpiętym nawet 70-200 2.8
a najważniejsze, że sprzęt jest bardziej chroniony (też przed kradzieżą) z powodu odwrotnego sposobu pakowania.
Od biedy pozwala na wkładanie i wyjmowanie sprzętu bez zdejmowania i kładzenia plecaka na ziemi - zostawiamy zapięty pas biodrowy, zdejmujemy tylko szelki i obracamy plecak na brzuch podtrzymując kolanem nogi opartej o jakiś kamień.
A jak już zdejmiemy i położymy na błocie - to ta część co przylega do pleców będzie czysta.
Są też mniejsze wersje 300 i 200 ale 200 to już chyba bez gripa i będzie trudniej zmieścić 70-200 - trzeba pójść do sklepu i przymierzyć.
Ja wybrałem największy co by moje obiektywy z założonymi tulipanami pomieścił.
Ponoć teraz cena lepsza bo wyprzedaż.
Ja mam wersję 300 i jestem bardzo zadowolony.
Zależało mi na tym, aby pas biodrowy albo zniknął całkowicie albo był niewielki, bo go nie używam i ten model tak właśnie ma.
Mirosuaw
28-02-2012, 14:47
Tylko, że te z serii Flipside mają dużo fajnych przegródek na sprzęt foto, ale brakuje miejsca np. na kurtkę przeciwdeszczową (przynajmniej ze zdjęć tak wynika). Pod tym względem Photo Sport 200 AW byłby OK. Dolna komora na sprzęt, a górna spokojnie zmieści kurtkę. Chodzę po górach dość intensywnie, momentami jest gorąco, po chwili trzeba się ubierać, stąd potrzebuję plecaka w miarę uniwersalnego, w którym schowam ubranie. Dobrze by było żeby mieścił lustrzankę z podpiętym obiektywem C 70-200/4 + drugi obiektyw. I tylko tyle ze sprzętu (drobne akcesoria zawsze się gdzieś zmieszczą).
Nie pozostaje nic, tylko poprzymierzać.
Chyba, że jednak ktoś ma coś spełniającego powyższe kryteria i mógłby polecić.
No w góry to bym raczej tego nie polecał. Ewentualnie jakąś małą przeciwdeszczówkę upchać, ale to nie ma wielkiego sensu...
Czy ktoś z Was używa Lowepro Inverse 200 AW (http://torbylowepro.pl/torby-fotograficzne/lowepro-inverse-200-aw-promocja,668s)?? Mam plecak ale zastanawiam się, czy nie będzie to lepszym rozwiązaniem na spacer z dzieckiem do parku. Jednak plecak za każdym razem trzeba zdejmować z pleców, a i miejsca na rzeczy dla szkraba brak. Czy wejdzie tam 550D z gripem 18 - 135 i reszta ze stopki? I kiedyś lampa i ze 2 obiektywy jeszcze?
Mirosuaw
28-02-2012, 17:34
To w takiej sytuacji moim zdaniem najlepiej sprawdzi się jakiś Sling Shot. Plecak, którego nie musisz zdejmować z pleców. Trochę sprzętu wejdzie. I ma miejsce na szpargały.
http://torbylowepro.pl/plecaki-fotograficzne/lowepro-slingshot-202-aw,1060s
hubert12125
28-02-2012, 18:18
Obawiam sie ze z produktami Katy nie miales jeszcze do czynienia
Eee tam. Pod względem funkcjonalności to jak dla mnie Kata jest na poziomie Think Tanka (chociaż założenia konstrukcyjne obu tych marek są inne: Kata jest bardziej pancerna, TTP jest bardziej "stealth"). Lowepro i Crumpler są w moim odczuciu bardziej amatorskie, "zabawkowe", pół do całego poziomu niżej od TTP i Katy.
Tutaj sie zgadzam
To w takiej sytuacji moim zdaniem najlepiej sprawdzi się jakiś Sling Shot. Plecak, którego nie musisz zdejmować z pleców. Trochę sprzętu wejdzie. I ma miejsce na szpargały.
http://torbylowepro.pl/plecaki-fotograficzne/lowepro-slingshot-202-aw,1060s
Mam coś podobnego ale na 2 ramiączkach i nie zdaje egzaminu.
Dlatego myślałem o torbie, bo na plecy można jeszcze normalny plecak z rzeczami dziecka, bo do tego foto to za dużo nie wejdzie. Ale się zastanawiam nad wygodą takiego rozwiązania.
Tylko, że te z serii Flipside mają dużo fajnych przegródek na sprzęt foto, ale brakuje miejsca np. na kurtkę przeciwdeszczową (przynajmniej ze zdjęć tak wynika).
400AW U góry ma dwa troczki którymi można przytroczyć kurtkę.
Komora zewnętrzna zapinana na suwak jest całkiem spora (taki mały plecaczek) - ale fakt - trzeba przymierzyć
artirus, Inverse 200 AW miałem to się wypowiem. Co do pojemności, to nie spodziewaj się cudów. To co masz faktycznie powinno się zmieścić, ale raczej nie będzie to zbyt wygodne (wyjmowanie, zmiana, wkładanie). Jeżeli chcesz na spacer, to faktycznie jest wygodne, na rower też się nadaje.
Co do noszenia z plecakiem, to ja średnio to widzę.. to dosyć spora torba, najlepiej jakbyś miał możliwość przymierzenia..
Co do noszenia z plecakiem, to ja średnio to widzę.. to dosyć spora torba, najlepiej jakbyś miał możliwość przymierzenia..
No właśnie tu jest problem, bo w żadnym sklepie u mnie jej nie ma.
Stąd pytanie do użytkowników tej toby, czy jest to dobre rozwiązanie. Czy torba nie przeszkadza np. podczas schylania się do dziecka itp. Myślałem o noszeniu jej z tyłu a nad nią jakiś mały normalny plecak, ale nie wiem czy tak się da.
Mirosuaw
29-02-2012, 14:36
Witam,
Powrócę jeszcze raz do swojego pytania. Po przemyśleniu zauważam pewną wadę ww. plecaka, a mianowicie brak porządnego wietrzenia na plecach. Dla mnie osobiście suche plecy podczas wędrówek górskich to rzecz bezcenna i dlatego wskazane jest żeby plecak posiadał stelarz, który oddziela plecak od pleców, a co zatym idzie zapewnia porządne wietrzenie. Coś jak w tym modelu: http://www.kata-bags.com/minibee-111-ul-backpack-lg
Czy znacie może inne plecaki fotograficzne ze stelarzem? W ofercie Lowepro nie znalazłem.
są jeszcze plecaki foto firmy Jack Wolfskin- ACS PHOTOPACK, w którym chyba najlepiej rozwiązany jest problem wentylacji dzieki stelażowi z siatką odzielającą plecy od plecaka , niestety plecaki do tanich nie należą, a używek brak
Ponieważ mój plecak foto ledwo zipie, noszę się z zamiarem kupna torby i poszukuję takiej, do której oprócz sprzętu foto (body+ 2 obiektywy) można by włożyć 10-calowego netbooka. Wybór takich toreb jest niewielki, a najbardziej mi się podoba nowość - Lowepro Event Messenger 150 (http://www.lowepro.com/eventmessenger). Czy ktoś z Was ją ma/używał i mógłby się podzielić wrażeniami?
gadget_zary
16-04-2012, 17:49
Poszukuję 1 sakwy na obiektyw (17-40 L z osłoną od 17-55 IS), i sakwy na zapasowe baterie, karty i jakieś male szpargały.
Idealnie pasowałby mi Speed Changer od ThinkTank ale nigdzie nie mogę go znaleźć poza zestawem modular set (nie potrzebuje i pewnie długo nie będę potrzebował całego zestawu).
Miał ktoś do czynienia z Lowepro S&F Utility Bag 100 AW ?
EDIT: Wie ktoś czy sakwa lowePro podpasuje pod pas Tamraca ?