PDA

Zobacz pełną wersję : W czym nosić sprzęt - część II

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

szymkowski
29-11-2012, 13:28
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/lista-skradzionego-sprzetu-2-a-75790/index9.html#post1125394

Zobacz sobie jedną z pozycji.
Nikomu nie życzę straty takiej ilości sprzętu.
Oderwij sobie oczoejb..y napis canon.
Pozdrawiam

Ja raczej nie chodzę sam lub z pełną torba po mieście. Generalnie bardzo mało zdjęć robię w mieście. Dodatkowo często się zabezpieczam jeszcze w inny sposób. Jednak wiadomo, wypadki chodzą po ludziach.

Kamelg
29-11-2012, 17:04
Ja raczej nie chodzę sam lub z pełną torba po mieście. Generalnie bardzo mało zdjęć robię w mieście. Dodatkowo często się zabezpieczam jeszcze w inny sposób. Jednak wiadomo, wypadki chodzą po ludziach.

Jakie zabezpieczenie dodatkowo stosujesz ?

Bartek_902
29-11-2012, 19:55
Jakie zabezpieczenie dodatkowo stosujesz ?

Najlepiej solidny statywy w pokrowcu w prawej ręce :D najlepsze narzędzie do samoobrony w czasie kryzysowej sytuacji :)
Kiedyś nosiłem gaz w torbie lub kieszeni w kurtce

Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk

Kamelg
29-11-2012, 21:38
Gaz chyba lepszy, niestety takie czasy. :???: Moim zdaniem osoby, które noszą torby oczojebnym napisem Canon, same proszą się o nieszczęście.

Gall_Anonimowy
03-12-2012, 00:21
Moim zdaniem osoby, które noszą torby oczojebnym napisem Canon, same proszą się o nieszczęście.

a mnie się wydaje że każda torba typu Lowepro, Tamrac, Kata i temu podobne są rozpoznawalne jako fotograficzne. Przewaznie jest to czarna, prostokatna, duża torba - w Polsce najpopularniejsze :) Chociaż ostatnio pojawiają się torby z canvasu lub tzw messenger które troche odbiegają od stereotypu.
Czymś innym jest solidny Crumpler lub teraz będący na fali Think Tank (ten chyba już mniej), w przypadku tych marek można się jakoś "zakamuflować".
Myslę że te wszystkie "skoki" na fotografów to raczej świadome działanie niż wina torby fotograficznej. Fotografa można łatwo znaleść - wystarczy w sobotę pójść pod Kościół a bogatego w sprzęt pójść pod Katedre :)

MC_
10-12-2012, 20:23
Ostatnio doszedłem do wniosku, że mój Lowepro Flipside 300 stał się trochę zbyt ciasny. Potrzebuję więc większego plecaka. Warunkiem, obok dobrego wykonania, jest... brak pasa biodrowego.
Czy ma ktoś jakiś pomysł?

bol3k
20-12-2012, 00:40
A co byście polecili w miare niedrogiego a solidnego do mojego zestawu tj Canon550D+T17-50+T70-300VC+C50/1.8 + kilka filterków

Gregolius
20-12-2012, 10:50
A co byście polecili w miare niedrogiego a solidnego do mojego zestawu tj Canon550D+T17-50+T70-300VC+C50/1.8 + kilka filterków

Jak to może Benro 300. Torby nie używam więc nie pomogę:). Ja używałem go ostatnio całą podróż po Azji. Pudło, 4 szkła, kilka filtrów zestaw do czyszczenia i inne bzdety. Nie oszczędzałem go a plecak dalej wygląda dobrze, żadnego zużycia. Lekko brudny ale to bardziej wynika z charakteru moich wędrówek.

Bangi
20-12-2012, 13:19

Tamrac Velocity x8, mam taki na sapecerki, szczegóły w poście #390 tego wątku.

najeli
20-12-2012, 13:30
Tamrac Velocity x8, mam taki na sapecerki, szczegóły w poście #390 tego wątku.
Miałam velocity x9, jedno co mi się w tym nie podobało, to pakowanie "jedno na drugie" a nie "jedno obok drugiego". Nie byłam w stanie tak tego używać, żeby było szybko i wygodnie.

A przy okazji -- zakupiłam coś takiego: Lowepro - S&F Lens Exchange Case 200 AW (http://products.lowepro.com/product/SF-Lens-Exchange-Case-200-AW,2226,53.htm)
G.E.N.I.A.L.N.E! :)

Na spacery z zestawem typu body ze szkłem + szkło po prostu genialne.
A przy okazji, pomimo że to case, to działa jak normalna torebka. Cudo, po prostu cudo :)

salas
20-12-2012, 13:51
Lowepro - Fastpack 200 (http://products.lowepro.com/product/Fastpack-200,2085,14.htm) ja posiadam coś takiego, co prawda mam go bardzo krótko i użyłem go kilka razy, ale jest solidny i wygodny :) dostałem w gratisie do canona :p W sumie pewnie będę się go pozbywał, bo jakoś wolę "TORBOWATE" pokrowce :D
Jakby ktoś był chętny to śmiało :D mogę się też wymienić na jakąś torbę :) dużo do noszenia nie mam więc taki plecak mi jest zbędny.

timo
27-12-2012, 21:59
Może część ludzi potraktuje to z uśmiechem na twarzy ale ja wole nie prowokować potencjalnych złodzieji bo szkoda by mi było stracić sprzęt który zbierałem przez ileś lat i wydałem na niego kupe kasy , dlatego zawsze kupując torby czy plecaki kierowałem się tym żeby były jak najbardziej dyskretne.
Miałem lowepro , miałęm Domke , mam ThinkTank-a

Ja ostatnio kupiłem Lowepro Nova 200 AW (a byłem już taki zdecydowany na Hamę ;) ) i właśnie trochę się obawiam noszenia jej, jak będę musiał wyjść wieczorem na miasto... Do tej pory miałem Tamrac'a Pro 5 i myślę, że nadal jej będę używał wtedy, kiedy nie będę musiał nosić całego sprzętu (do Lowepro mieszcze wygodnie 2 body i wszystkie 4 szkła oraz lampę) z trzech powodów, z których 2 dotyczą bezpieczeństwa:
1) Mniej znana marka + mało widoczne logo = nie kusi
2) Torba ma układ pionowy i idealnie się mieści do mojego zwykłego (niefotograficzneg) plecaka 20-litrowego - tak zazwyczaj ją noszę
3) Pionowy układ jest wygodny w przypadku, kiedy najczęściej używa się tele - body z 70-200 wchodzi na pionowo i jest łatwe do szybkiego wyjęcia.

Kuba1
27-12-2012, 23:33
[...]

A przy okazji -- zakupiłam coś takiego: Lowepro - S&F Lens Exchange Case 200 AW (http://products.lowepro.com/product/SF-Lens-Exchange-Case-200-AW,2226,53.htm)
G.E.N.I.A.L.N.E! :)

Na spacery z zestawem typu body ze szkłem + szkło po prostu genialne.
A przy okazji, pomimo że to case, to działa jak normalna torebka. Cudo, po prostu cudo :)Fakt - bardzo pomysłowe. Mam obydwa, znaczy 200-AW i 100-AW.
Mają jeden mankament - słabo się używa z szerokokątnymi zoomami typu 16-35L, 17-40L, jeśli używamy tych szkieł z osłoną przeciwsłoneczną, a używamy.. Producent natomiast deklaruje przeznaczenie mieszka 100-AW m.in. dla tych szkieł+osłona, a jednak się słabo nadaje. Poza tym bomba.

Sunders
02-01-2013, 11:31
ThinkTank Shape Shifter - interesują mnie opinie posiadaczy na temat tego plecaka.

Znalazłem taką wstępną opinię Goomisa w wątku "Sprzęt do ślubów":
"Goomis
04-01-2012, 21:58
Wybrałem ThinkTank Shape Shifter.
Może być ciężko się do tego plecaka przekonać, ale to, że mogę go skompresować i używać jako plecak nie foto przyciągnęło moją uwagę. Poza tym muszę przyznać, że wykonanie jest naprawdę świetne.
Poza tym nie tylko jako plecak nie foto ale też po wyjęciu sprzętu można go wrzucić na plecy i nie wyglądać jak żółw/.../Pracę wyobrażam sobie tak:
W plecaku mam wszystko spakowane o po przyjeździe jedno body na szyję, drugie na reporter strapie (do wiosny na pewno kupię) nieużywane szkła w sakwy po lewej stronie i już. Plecak można zdjąć albo może zostać na plecach./.../Konkludując polecam plecak do transportu i sakwy na czas pracy/.../ poszedłem w ThinkTank'a a czy to dobra decyzja to będę mógł napisać za jakiś rok."

U mnie ma być nie do ślubów tylko na wycieczki, ale jako że minął już prawie rok, chętnie poznam też opinię Goomisa :-)

Goomis
02-01-2013, 12:53
No cóż. Shape Shifter to klasa sam w sobie.
Jest świetny i nie zamierzam go zmieniać. Mieszczę do niego cały sprzęt (2 body z gripami, 70-200, 35L i 85 - te dwa w jednej "kieszeni" oddzielone przegródką z torby, Samyanga 14mm i 2 lampy) Wejdzie jeszcze laptop do 17" z tyłu no i trochę pierdółek w przednich kieszeniach. Nawet tak załadowany jest mega wygodny, po zapięciu szelek jest jeszcze lepiej, można bez problemu łazić cały dzień.
A co ciekawe mimo pełnego załadowania nadal nie jest taki wielki jak niektóre lowepro dostosowane do transposrtu takiej ilości sprzętu.
Załadowany na maksa przeszedł bez problemu jako bagaż podręczny w Wizzair (micles musiał przepakowywać lowepro na lotnisku :D ) Dało nawet radę dorzucić 1L Balantines'a z wolnocłówki w drodze powrotnej ;)
Jedyne minusy to takie, że może oprócz paru konfiguracji nie da się tam wpakować body z zapiętym szkłem (wyjątki, przebadane przeze mnie: body z gripem i naleśnikiem 40/2.8 ;) lub body bez gripa z nie za wielkim szkłem ze złożoną osłoną da radę wejść "bokiem" (np. z samyangiem 14mm lub 85 dają radę spokojnie 35L wejdzie też, ale ciężko) oraz też to, że jeżeli chcemy coś wyjąć z kieszonki, a kieszeń nad nią jest załadowana to czasami mogą być problemy i trzeba wyjąć najpierw rzecz z górnej kieszonki, aby "oswobodzić" tą z niższej.
A więc minusy sprowadzają się do tego, że plecak nie jest przystosowany do szybkiego wyjmowania z niego sprzętu. Dlatego ja go traktuję jako transporter, z którego przepakowuję się do sakw na początku zlecenia, a plecak zostaje skompresowany.

Poza tym bardzo dobrze sprawdza się jako plecak nie foto, bo wygląda po prostu normalnie, a nie jak skorupa olbrzymiego żółwia - nie ważne czy skompresowany czy nie. Poza tym moja druga połówka ogólnie żywi niechęć do plecaków, a szczególnie dużych bo nie należy raczej do kobiet "postawnych" ;) ale ten plecak uwielbia bo jest wygodny, ładny i dobrze leży ;)

strideer
02-01-2013, 14:11
Sunders, a co dokładnie chcesz wiedzieć? Ja mam ten plecak praktycznie odkąd można go było kupić w Europie, testowałem go dla DFV (ale niestety z jakiegoś powodu recenzja zniknęła ze strony, nie było jej również w papierowym wydaniu), używam do dzisiaj. Wcześniej miałem wszystko co było z Lowepro do premiery SS i miało dla mnie jakiś sens użytkowy (CompuTrekker, CT Plus, Rover Plus, CompuRover), miałem bądź testowałem plecaki Katy. SS jest z tego wszystkiego najlepszy. Jest przy tym dość specyficzny ze względu na budowę i konieczność rozmontowania sprzętu, ale pod względem projektu, wykonania, pojemności i wygody noszenia jest zdecydowanie na pierwszym miejscu. Jak zabieram sprzęt foto, to do środka wchodzi mi to co mam Canona (czyli teraz korpus z dwoma szkłami i światłomierzem) albo cały system Mamiya RZ67 (korpus, dwa szkła, kaseta, komin, światłomierz). Do kieszeni na kompa - 15 calowy laptop z dużym zapasem miejsca. Z przodu dodatki, portfel, czytnik książek, etc.

Sunders
02-01-2013, 14:35
Goomis dzięki za opinię. Wygląda na to, że ten plecak jest super do przechowywania i do transportu, ale na wyjazdy trzeba oprócz niego zabierać coś bardziej poręcznego - torbę lub mniejszy plecaczek.

--- Kolejny post ---

Sunders, a co dokładnie chcesz wiedzieć?

Chciałem się upewnić jaka jest jego trwałość i dowiedzieć jaki jest w praktycznym użyciu.

Jest przy tym dość specyficzny ze względu na budowę i konieczność rozmontowania sprzętu, ale pod względem projektu, wykonania, pojemności i wygody noszenia jest zdecydowanie na pierwszym miejscu.

Odpowiadała mi jego "ładowność" przy stosunkowo niedużych gabarytach i wadze, ale własnie zastanawiało mnie jak jest z wyjmowaniem z niego sprzętu.Z jednej strony wygląda, że jest solidny i optymalnie pakowny oraz bez problemu spełnia kryteria bagażu podręcznego, a z drugiej że wyjmowanie i konieczność montowania zestawu puszka-obiektyw są nieco kłopotliwe.

strideer kiedy nosisz sprzęt na wyjazdach w SS, zabierasz dodatkowo jakąś torbę lub plecak?

strideer
02-01-2013, 15:04
Ogólnie to mam trzy nosidła, ale korzystam z nich zamiennie - to znaczy jak wyjeżdżam gdzieś, to biorę tylko jedno z nich. Do SS pakuję się cały z kompem i Canonem albo Mamiyą. Retro 10 mieści całego Canona, oczywiście nie mieści komputera - od biedy można zapakować RZ-kę z jednym szkłem, ale nie lubię wyjmować przegródek z torby, więc nie korzystam z tej możliwości. Mam jeszcze torebkę na korpus z któregoś setu biodrowego TTP z dopiętym pasem ramiennym - tu się mieści piątka z jednym szkłem albo RX100 z duperelami.

O trwałość SS nie masz się co martwić. O praktyczność użycia - możesz, jeśli jako priorytet stawiasz szybkie wyciąganie i chowanie sprzętu. Ten plecak jest bardzo dobrzy przy założeniu, że będziesz pracował jednym aparatem i jednym obiektywem, które nosisz w ręku lub na pasku na szyi, a ewentualna szybka podmianka lub schowanie sprzętu nie musi być super-hiper-forumowo-szybkie. Sam z tym plecakiem chodziłem nawet na śluby, ale ja nie mam problemu pracować tylko piątką z 35mm w takich warunkach przyrody :-)

Goomis
02-01-2013, 17:55
Goomis dzięki za opinię. Wygląda na to, że ten plecak jest super do przechowywania i do transportu, ale na wyjazdy trzeba oprócz niego zabierać coś bardziej poręcznego - torbę lub mniejszy plecaczek.

Chciałem się upewnić jaka jest jego trwałość i dowiedzieć jaki jest w praktycznym użyciu.

Odpowiadała mi jego "ładowność" przy stosunkowo niedużych gabarytach i wadze, ale własnie zastanawiało mnie jak jest z wyjmowaniem z niego sprzętu.Z jednej strony wygląda, że jest solidny i optymalnie pakowny oraz bez problemu spełnia kryteria bagażu podręcznego, a z drugiej że wyjmowanie i konieczność montowania zestawu puszka-obiektyw są nieco kłopotliwe.

Jeżeli plecak ma służyć na wyjazdy to nie sądzę, aby wyjmowanie było kłopotliwe, bo raczej nie żąglujesz szkłami jakoś specjalnie, co nie? A jak bym miał zabierać coś jeszcze to polecam kupić sobie również od TT pas i któryś z pokrowców serii Skin - pas jest dużo wygodniejszy niż ten przy plecaku no i sakwy z serii skin są miękkie i kompresowalne (nie to co termosy od lowepro ;) ), a więc wrzucisz je do środka (również pełen skin set v2 był zapakowany do tego plecaka przy wspomnianym locie Wizzair'em).
Możesz kupić np. body bag czy chimp cage - w obu z zastosowaniem przegródki zmieszczą się 2 szkiełka - problem rozwiązany ;)

piwo
03-01-2013, 17:44
Jeżeli plecak ma służyć na wyjazdy to nie sądzę, aby wyjmowanie było kłopotliwe, bo raczej nie żONglujesz szkłami jakoś specjalnie, co nie?

Też szukam plecaka, który pomieściłby sprzęt na wyjazdy, a przy okazji nie miał monstrualnych rozmiarów. Nie planuję jakoś często zmieniać szkieł, ale nie chciałbym też za każdym razem przed zdjęciem składać, a po zdjęciu rozkładać aparatu i szkła. Noszenie na szyi nie bardzo wchodzi w grę, bo będzie sporo chodzenia i szkoda mi szyi, a z kolei przepakowanie sprzętu na miejscu do innego plecaka/torby też nie, bo jadę daleko i chcę do minimum ograniczyć zabierane rzeczy.

Stąd moje pytanie - czy da się do Shape Shifter'a zmieścić 5D z 35L i jakoś sensownie to wyjmować? Tzn. umieścić złożone gdzieś niedaleko zamka żeby otwieranie, wyjmowanie i składanie nie trwało 5 minut? Nie oczekuję, że to będzie to w ciągu kilku sekund jak np. w plecaku Kata, ale żeby nie trwało to wieczność. Da się? :) (Oprócz w.w. miałaby być lampa, 70-200, rybie oko.)

edit:
Zapomniałem dodać, że 5D bez gripa.

strideer
03-01-2013, 18:17
Też szukam plecaka, który pomieściłby sprzęt na wyjazdy, a przy okazji nie miał monstrualnych rozmiarów. Nie planuję jakoś często zmieniać szkieł, ale nie chciałbym też za każdym razem przed zdjęciem składać, a po zdjęciu rozkładać aparatu i szkła. Noszenie na szyi nie bardzo wchodzi w grę, bo będzie sporo chodzenia i szkoda mi szyi, a z kolei przepakowanie sprzętu na miejscu do innego plecaka/torby też nie, bo jadę daleko i chcę do minimum ograniczyć zabierane rzeczy.

Stąd moje pytanie - czy da się do Shape Shifter'a zmieścić 5D z 35L i jakoś sensownie to wyjmować? Tzn. umieścić złożone gdzieś niedaleko zamka żeby otwieranie, wyjmowanie i składanie nie trwało 5 minut? Nie oczekuję, że to będzie to w ciągu kilku sekund jak np. w plecaku Kata, ale żeby nie trwało to wieczność. Da się? :) (Oprócz w.w. miałaby być lampa, 70-200, rybie oko.)

edit:
Zapomniałem dodać, że 5D bez gripa.

Da się osobno korpus, osobno szkło, do dwóch górnych sakw wewnątrz plecaka. Wtedy odsuwasz górny suwak na boki i masz dostęp do obu elementów, które możesz w miarę szybko skręcić, rozkręcić, wyjąć lub schować.

Sunders
03-01-2013, 19:01
odsuwasz górny suwak na boki i masz dostęp do obu elementów, które możesz w miarę szybko skręcić, rozkręcić, wyjąć lub schować.

Ta konieczność skręcania i rozkręcania za każdym razem nie jest irytująca?

misio1399
03-01-2013, 21:40
polecam delte SX2 dobry bardzo wygodny plecak na ślubie nie jest źle oraz w dłuższe trasy jest super

kristek
03-01-2013, 22:03
A jak z trwałością i jakością wykonania Delty w porównaniu do Fastpacka? Warto dopłacic do Lowepro? Już od wakacji nie mogę sie zdeecydować.

strideer
03-01-2013, 22:05

Jak nie robisz tego co minutę - to według mnie nie. Rzecz cokolwiek ułatwia możliwość wrzucenia niepotrzebnych dekielków korpusu i obiektywu do sakwy zwolnionej przez korpus lub obiektyw, co w razie potrzeby pozwala nie szukać ich po całym wnętrzu. SS jest plecakiem specyficznym z założenia. Albo się na to godzisz, kupujesz go i używasz z pełną świadomością, że taki jest - albo kupujesz coś innego.

Sunders
03-01-2013, 22:28
Czy największa sakwa na obiektyw pomieści 100-400L?

strideer
03-01-2013, 22:51
Czy największa sakwa na obiektyw pomieści 100-400L?

Są dwie sakwy identycznego rozmiaru. Wchodzi do nich luźno 70-200/2.8L IS USM II z odwróconą osłoną i jeśli pamięć mnie nie myli z założoną obejmą statywową, a przy tym zostaje jeszcze luz na wygodne wyjmowanie. 100-400 nie próbowałem, ale zdaje się jest to szkło o gabarycie zbliżonym do 70-200, więc nie powinno być problemu.

kosdkp
03-01-2013, 23:20
A jak z trwałością i jakością wykonania Delty w porównaniu do Fastpacka? Warto dopłacic do Lowepro? Już od wakacji nie mogę sie zdeecydować.
Czytałem na nikonarzach skrajnie różne opinie: że "spoko", że" badziew szybko drący".
Katuje lowepro (model computreker) zdaje się 3 rok już będzie, wygląda nadzwyczaj dobrze.
Sam sie zastanawiałem nad zakupem fastpacka lub sx2 - cel wycieczki. Pooglądałem zdjęcia obu plecaków, porównałem jakość wykoniania, już licytowałem fastpacka 350 i... natrafiłem na propozycję tamraca, model 3370 (aero 70), kupiłem za marne 120zł, nówkę. Na 3 dni przed majówką 2012. W górach sprawdził się wzorowo. Lekki, sztywny.
Z tydzień temu na allegro sprzedał się model tamrac aero 75 Tamrac Aero 75 Speed Wawa jak lowepro fastpack fv (2910823457) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/tamrac-aero-75-speed-wawa-jak-lowepro-fastpack-fv-i2910823457.html) za 99zł.
Dopłać do fastpacka. Jest lepszy Lowepro Fastpack 250 poddawany jest testowi na otarcia. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gwldTkV231U) :mrgreen:

gadget_zary
03-01-2013, 23:23

Wszystko zależy od użytkowania. Sam mam SX2, ale tylko dlatego, że kupiłem nowy za 50% ceny w sklepie. Jak masz kase to się nie zastanawiaj i dopłacaj do FastPack'a. W innym przypadku delta będzie jak znalazł.

Goomis
04-01-2013, 00:24
Da się osobno korpus, osobno szkło, do dwóch górnych sakw wewnątrz plecaka. Wtedy odsuwasz górny suwak na boki i masz dostęp do obu elementów, które możesz w miarę szybko skręcić, rozkręcić, wyjąć lub schować.

Da się RAZEM do JEDNEJ z górnych kieszeni ze złożoną osłoną (puszka bez gripa)

Są dwie sakwy identycznego rozmiaru. Wchodzi do nich luźno 70-200/2.8L IS USM II z odwróconą osłoną i jeśli pamięć mnie nie myli z założoną obejmą statywową, a przy tym zostaje jeszcze luz na wygodne wyjmowanie.

Nie myli ;)

Lekko, ale to jedyny minus tego plecaka, w porównaniu do masy zalet.
Napisałem również jakie rozwiązanie polecam (pas i sakwa/sakwy - najlepiej z serii skin, ale mogą być dowolne)

Sunders
04-01-2013, 00:30

Rozumiem, że do tej kieszeni wejdzie 5D2 bez gripa z zapietym obiektywem 24L lub 35L ze złożoną osłoną?

Goomis
04-01-2013, 00:34
Rozumiem, że do tej kieszeni wejdzie 5D2 bez gripa z zapietym obiektywem 24L lub 35L ze złożoną osłoną?

Skoro wchodzi 5D3 z zapiętym 35L to sądzę (nie chce mi się odkręcać gripa i sprawdzać teraz :P ), że 5D2 z tym samym szkłem również się zmieści. 24L nie mam ale gabarytowo jest mocno zbliżone do 35L i obstawiam, że również się zmieści.

Jeszcze taki mały P.S. dlaczego jak sakwy to TT Skin:

Most camera bodies and lenses that will fit inside the Shape Shifter's neoprene pockets on their own can also be put into a Think Tank Photo Skin pouch first and then slid into a Shape Shifter pocket.

strideer
04-01-2013, 00:43

Ja bym jednak odradzał taką kombinację, szczególnie w sytuacji, kiedy nosi się jeszcze laptopa w kieszeni z tyłu i jakieś akcesoria w kieszeniach wewnętrznych lub z przodu. Obie sakwy na korpusy zaprojektowano dla aparatów z gripem lub profesjonalnych, co daje faktycznie pewien zapas miejsca przy noszeniu mniejszego sprzętu (czyli np. aparatu bez gripa), niemniej aparat powinien być tutaj w pozycji "pionowej" i opierać się całą podstawą na spodzie sakwy, a nie ułożony bokiem, kiedy jest narażony na sposób oparcia oraz ruchy, do których sakwa nie została zaprojektowana. Jest to według mnie niebezpieczne dla sprzętu, kiedy - jak wspomniałem - przenosi się sporo innego ekwipunku.

Goomis
04-01-2013, 01:15
Ja bym jednak odradzał taką kombinację, szczególnie w sytuacji, kiedy nosi się jeszcze laptopa w kieszeni z tyłu i jakieś akcesoria w kieszeniach wewnętrznych lub z przodu. Obie sakwy na korpusy zaprojektowano dla aparatów z gripem lub profesjonalnych, co daje faktycznie pewien zapas miejsca przy noszeniu mniejszego sprzętu (czyli np. aparatu bez gripa), niemniej aparat powinien być tutaj w pozycji "pionowej" i opierać się całą podstawą na spodzie sakwy, a nie ułożony bokiem, kiedy jest narażony na sposób oparcia oraz ruchy, do których sakwa nie została zaprojektowana. Jest to według mnie niebezpieczne dla sprzętu, kiedy - jak wspomniałem - przenosi się sporo innego ekwipunku.

Ja bym raczej nie demonizował. Sprzęt siedzi ciasno w kieszeni i nie wiedzę tutaj żadnego rodzaju niebezpieczeństwa.
A jak pamiętam i gdy czytałem/oglądałem trochę recenzji to często puszki były pakowane obrócone o 90stopni i też często sam je tak układam - bo wtedy chwytam za aparat w miejscu zaprojektowanym do chwytania go, a nie za górę i nie gubię co chwilę muszli ocznej (tutaj raczej przy wkładaniu aparatu) ;)
Kieszenie były projektowane tak aby zmieścić aparat z gripem, a nie pod kątem jego konkretnego ułożenia. A co tam użytkownik zmieści i jak ułoży to już jego inwencja raczej.

A to:

niemniej aparat powinien być tutaj w pozycji "pionowej" i opierać się całą podstawą na spodzie sakwy, a nie ułożony bokiem, kiedy jest narażony na sposób oparcia oraz ruchy, do których sakwa nie została zaprojektowana.
to w ogóle jakaś abstrakcja... Jakie ruchy?? O co tutaj chodzi to naprawdę nie rozumiem...

strideer
04-01-2013, 01:25
Jak ułożysz korpus w sposób o jakim myślisz, to on siłą rzeczy będzie trochę pływał w środku. Sakwy nie są sztywne i każdy ruch plecaka powoduje jakiś ruch sprzętu w środku. Same sakwy wszyto w taki sposób, aby pomiędzy nimi było trochę miejsca i sprzęt nie obijał się o siebie. Teraz jak zapakujesz plecak większą ilością ekwipunku to aparat w takiej pozycji wypełnia sakwę ponad jej "naturalny" obrys - więc coś o coś może uderzać, z różnymi konsekwencjami. Przy słabo napełnionym plecaku to kwestia nie ma istotnego znaczenia, ale jak go dopakujesz, to problem w którymś miejscu może się pojawić. Trzeba pamiętać, że ze względu na konstrukcję, ten plecak nie rozszerza się do woli, a kieszonki i sakwy, wszyte w poszczególne komory, korzystają ze wspólnej przestrzeni, którą zapełniają zgodnie z tym, co tam włożysz. To jest chyba najlepiej widoczne w przypadku przedniej dolnej komory, która pomimo że zawiera dwie przegrody i jeszcze mniejsze kieszonki przy zewnętrznej ściance, stosunkowo pojemne przy niewielkim załadowaniu centralnej komory, staje się praktycznie bezużyteczna, jak zapakujesz wszystkie sakwy i kieszenie na lampy w środku.

VomitroN
04-01-2013, 13:02
Skorzystam z tego wątku, bo nie chę zaśmiecac zakładaniem nowego.

Otóż, szukam w miarę kompaktowego plecaczka typu sling, głównie do miejskiej reporterki. Chcę żeby mi pomieścił 5D lub 50D z 17-40, oraz 70-200/4iS lub 135/2. Znalazłem coś, co mi chyba przypasowało Case Logic SLRC-205 Sling (http://www.caselogic.com/en-US/US/Products/Camera-Cases/View-All/SLRC_-_205_-_BLACK_-__-_SLRSling). Nieduży, zgrabny, szybki dostęp do gratów bez zdejmowania z pleców. Jednak to chyba jakiś nowy model, bo nie ma go jak pomacać w żadnym pobliskim sklepie foto.

Czy ktoś już może ma ten plecak i podzieli się informacją, czy w drugiej, mniejszej komorze zmieści się 70-200/4IS lub 135/2 ?
Główną komorę już sprawdziłem. Sporo miejsca, bo spokojnie wchodzi 5D nawet z 24-70. A do wnęki na karty i dekle podobno da się też wcinąć 35/2 bez osłony.
Czyli jak dla mnie gitarrrrra.... tylko niestety ta druga komorrrrra :?

Goomis
07-01-2013, 15:01
Jak ułożysz korpus w sposób o jakim myślisz, to on siłą rzeczy będzie trochę pływał w środku. Sakwy nie są sztywne i każdy ruch plecaka powoduje jakiś ruch sprzętu w środku. Same sakwy wszyto w taki sposób, aby pomiędzy nimi było trochę miejsca i sprzęt nie obijał się o siebie. Teraz jak zapakujesz plecak większą ilością ekwipunku to aparat w takiej pozycji wypełnia sakwę ponad jej "naturalny" obrys - więc coś o coś może uderzać, z różnymi konsekwencjami. Przy słabo napełnionym plecaku to kwestia nie ma istotnego znaczenia, ale jak go dopakujesz, to problem w którymś miejscu może się pojawić. Trzeba pamiętać, że ze względu na konstrukcję, ten plecak nie rozszerza się do woli, a kieszonki i sakwy, wszyte w poszczególne komory, korzystają ze wspólnej przestrzeni, którą zapełniają zgodnie z tym, co tam włożysz. To jest chyba najlepiej widoczne w przypadku przedniej dolnej komory, która pomimo że zawiera dwie przegrody i jeszcze mniejsze kieszonki przy zewnętrznej ściance, stosunkowo pojemne przy niewielkim załadowaniu centralnej komory, staje się praktycznie bezużyteczna, jak zapakujesz wszystkie sakwy i kieszenie na lampy w środku.

Uwierz wsadzałem tak aparat i nic nie pływa. Sakwa jest owszem trochę mocniej wypełniona ale tylko w kierunku hmm jak by to opisać - "do środka plecaka" ? a nie na boki. Ja w górnych kieszonkach na klapie od wewnątrz nie trzymam praktycznie nic - czasem wrzucę tam karty i to wszystko. Nic niczego nie obija, nawet jak zapakuję 2 puszki, wszystkie szkła i obie lampy.
Co do sytuacji z przednią dolną kieszenią - tu się zgadzam w zupełności.

strideer
07-01-2013, 16:02
Ja nie mówię, że jak wyjdziesz poza przewidziany limit, to na pewno rozwalisz, tylko że może coś się stać w takich warunkach :-) Warto mieć to na uwadze. Plecaka nie zaprojektowano do przenoszenia aparatu klasy 5D z obiektywem klasy 35L skręconych razem. To że da się taki zestaw dopchnąć to osobna sprawa. Ja bym się nie odważył w taki sposób traktować sprzętu, ale jak ktoś ma taką potrzebę - to droga wolna :-)

wiktor2323
07-01-2013, 17:03
Który kupił Shapeshiftera z allegro? :D Ubiegł mnie ktoś z 2 minuty i miałbym prawie nowego za 420 zł..

piwo
07-01-2013, 18:17
Chyba ja ;) Jutro ma być i zobaczę jak to wygląda :)

wiktor2323
07-01-2013, 18:20
Chyba ja ;) Jutro ma być i zobaczę jak to wygląda :)

Skrobnij tutaj jakieś wrażenia jak przyjdzie ;)

Sunders
07-01-2013, 20:01
Też jestem ciekawy jak Ci pójdzie to wkładanie 5D bez gripa z zapiętym 35L :smile:

piwo
07-01-2013, 21:51
Heh, mam wielką nadzieję, że dobrze ;)

Sunders
07-01-2013, 21:56
No to czekamy do jutra na twoją opinię o tym plecaku :-)

kaqkaba
07-01-2013, 22:04

Mój (delta) ma urwane mocowanie statywu. A plecaka nie katuję i noszę bardzo wyjątkowo. Mimo to zakupu nie żałuję - dlamnie jest to magazyn sprzętu i używam go do transportu.

kristek
07-01-2013, 22:39
Miło, że ktoś czyta tyle wstecz i doradzi. Zbieram więc na Fastpacka, tylko kiedy?. Po drodze jest jeszcze w cichych planach C24-105. Na plecak by się znalazło, ale wolę najpierw obiektyw... :(

bogdanj
08-01-2013, 20:47
mialem ten sam problem szukalen torby na wypad w miasto i padlo na lowepro event messenger 250 torba jest pojemna miesci c50d z 70-200 d0 tego t 17-50 palnik i kit ma przegrode na laptusa pare kieszeni na drobiazgi i co najwazniejsze nie przypomina torbt foto polecam

piwo
09-01-2013, 11:36
Skrobnij tutaj jakieś wrażenia jak przyjdzie ;)

No więc mam już od wczoraj, a poniżej pierwsze wrażenia.

Wykonanie to klasa. Nie będę się rozpisywał, bo dla mnie TT i Lowepro to po prostu synonimy słowa "jakość". Zresztą, dożywotnia gwarancja mówi za siebie. Swoją drogą to muszę przyznać, że trafiła się niesamowita okazja, bo poza dwoma jaśniejszymi kreskami (coś jak przejechanie paznokcia) plecak jest jak nowy :)

Jeśli chodzi o pomieszczenie sprzętu to jest elegancko. Wezmę w końcu więcej rzeczy niż planowałem na początku! 5D3+35L bez gripa wchodzi do kieszeni dokładnie tak jak pisał Goomis. Plecak nie jest do tego zaprojektowany i faktycznie trzeba wkładać wtedy aparat trochę bokiem, ale nie sądzę żeby cokolwiek mogło się mu stać. Od wewnętrznej i zewnętrznej strony dość miękko, a dodatkowo można jeszcze dla osłony coś dorzucić. No ale zyskuje się możliwość szybkiego wyjmowania skręconego już sprzętu.

Bardzo jestem zadowolony z tego zakupu.

wiktor2323
09-01-2013, 17:17
Pisz dalej, żebym sobie bardziej pluł w brodę, że tak długo zastanawiałem się nad tą aukcja.. :D
Trzeba będzie się chyba wykosztować na nówkę :)

No więc mam już od wczoraj, a poniżej pierwsze wrażenia.

Wykonanie to klasa. Nie będę się rozpisywał, bo dla mnie TT i Lowepro to po prostu synonimy słowa "jakość". Zresztą, dożywotnia gwarancja mówi za siebie. Swoją drogą to muszę przyznać, że trafiła się niesamowita okazja, bo poza dwoma jaśniejszymi kreskami (coś jak przejechanie paznokcia) plecak jest jak nowy :)

Jeśli chodzi o pomieszczenie sprzętu to jest elegancko. Wezmę w końcu więcej rzeczy niż planowałem na początku! 5D3+35L bez gripa wchodzi do kieszeni dokładnie tak jak pisał Goomis. Plecak nie jest do tego zaprojektowany i faktycznie trzeba wkładać wtedy aparat trochę bokiem, ale nie sądzę żeby cokolwiek mogło się mu stać. Od wewnętrznej i zewnętrznej strony dość miękko, a dodatkowo można jeszcze dla osłony coś dorzucić. No ale zyskuje się możliwość szybkiego wyjmowania skręconego już sprzętu.

Bardzo jestem zadowolony z tego zakupu.

kosdkp
09-01-2013, 18:26
Miło, że ktoś czyta tyle wstecz i doradzi. Zbieram więc na Fastpacka, tylko kiedy?. Po drodze jest jeszcze w cichych planach C24-105. Na plecak by się znalazło, ale wolę najpierw obiektyw... :(

Albo rybki, albo akwarium:(
Jak nie masz parcia na zakup poczekaj do wiosny. Przed weekendem majowym, oraz w okolicy początku lata jest na allegro dużo egzemplarzy w dobrym stanie i co najistotniejsze cena jest odpowiednio niska:)

Goomis
10-01-2013, 14:52
Pisz dalej, żebym sobie bardziej pluł w brodę, że tak długo zastanawiałem się nad tą aukcja.. :D
Trzeba będzie się chyba wykosztować na nówkę :)

Ja powkurzam jeszcze trochę. Kupiłem nowy za 450zł w święta 2011 ze sklepu TT :D
Również nie żałuję. Z perspektywy czasu 900zł za nówkę też bym nie żałował ;)

wiktor2323
10-01-2013, 16:02
Ja powkurzam jeszcze trochę. Kupiłem nowy za 450zł w święta 2011 ze sklepu TT :D
Również nie żałuję. Z perspektywy czasu 900zł za nówkę też bym nie żałował ;)
Pamiętam tą promocje;) Miałem wtedy kupować w sylwestra retro i powiedziałem sobie że w nowy rok też będzie promocja..niestety juz nie było:P
Ale ja już tak mam, że zamiast kupic i się cieszyc niską ceną to się zastanawiam...

Sunders
10-01-2013, 17:51
Kupiłem nowy za 450zł w święta 2011 ze sklepu TT/.../ Z perspektywy czasu 900zł za nówkę też bym nie żałował ;)

Obecnie wystarczy 799zł - twoje opinie skłaniają mnie do tego żeby jednak przyjrzeć mu się "w realu" :smile:

--- Kolejny post ---

Pamiętam tą promocje;) Miałem wtedy kupować w sylwestra retro i powiedziałem sobie że w nowy rok też będzie promocja..niestety juz nie było:P
Ale ja już tak mam, że zamiast kupic i się cieszyc niską ceną to się zastanawiam...

wiktor2323 jesteś antypromocyjnym recydywistą :mrgreen:

piwo
11-01-2013, 13:11
Mimo wszystko 800zł za plecak to całkiem sporo. Mimo że jest fajny ;)

wiktor2323
11-01-2013, 16:01
wiktor2323 jesteś antypromocyjnym recydywistą :mrgreen:
No cóż ktoś musi :D

kosdkp
11-01-2013, 17:30
Mimo wszystko 800zł za plecak to całkiem sporo. Mimo że jest fajny ;)

Zaiste, za dużo.

A może Think Tank Shape Shifter Camera Backpack 470 | eBay (http://www.ebay.com/itm/Think-Tank-Shape-Shifter-camera-backpack-470-/330853194773?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item4d08631c15)

Bart
30-01-2013, 15:42
Pewnie już się wielokrotnie przewijało, ale - pokrowce na pojedyncze obiektywy jakich firm są najbardziej godne polecenia?

jas_r
01-02-2013, 00:08
Pewnie już się wielokrotnie przewijało, ale - pokrowce na pojedyncze obiektywy jakich firm są najbardziej godne polecenia?
Zależy w jakich warunkach chcesz ich używać, i czy zależy Ci na funkcjonalności/szybkim dostępie do sprzętu, czy przede wszystkim jak najbardziej bezpiecznym transporcie sprzętu w takim pokrowcu.
Sprawdź newswear na początek.

kosdkp
01-02-2013, 00:47
Używam lens case od lowepro, dla mnie są optymalne.

wiktor2323
01-02-2013, 01:34
Używam lens case od lowepro, dla mnie są optymalne.

Też używam termosów;) Chyba najlepszy stosunek ceny do jakości. Jak dobrze rozlokujesz pojemniki to nawet da się bez zdejmowania jeździć w aucie ;)

waka
01-02-2013, 15:44
masakra już zupełnie się pogubiłem. jaką torbę polecacie na 6d z zapiętym 70-200 2.8 plus 100-400?

kosdkp
01-02-2013, 16:47
To 6d ma 2 bagnety? Kurde rzeczywiście rewolucja:mrgreen:
Podaj zakres cenowy. Body z gipem/bez, jakieś szpargały czy tylko puszka i 2 szkła?

Kolekcjoner
01-02-2013, 21:24
To 6d ma 2 bagnety? Kurde rzeczywiście rewolucja:mrgreen:

Oczywiście - przedni i tylny - nie wiedziałeś 8-).

waka
01-02-2013, 22:19
przy 100-400 nie ma już napisane 6d :mrgreen: w przyszłości pewnie z gripem. cena do około 300zł

bartezzx
02-02-2013, 00:54
koledzy możecie mi pomóc i podpowiedzieć jaką torbę kupić, zalezy mi głównie na wielkości, nie musi to być górna półka cenowa, wystarczy tak do 500 zł ale zeby sie zmiescilo 2x5d mark II z gripami z zapietymi na nich 100mm L, 70-200 2.8, + jeszcze z 4 stalki średnie, + z 2 lampy 580 + ekran 7 cali Lilliput, z góry dzięki za pomoc

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

wiktor2323
02-02-2013, 01:15
koledzy możecie mi pomóc i podpowiedzieć jaką torbę kupić, zalezy mi głównie na wielkości, nie musi to być górna półka cenowa, wystarczy tak do 500 zł ale zeby sie zmiescilo 2x5d mark II z gripami z zapietymi na nich 100mm L, 70-200 2.8, + jeszcze z 4 stalki średnie, + z 2 lampy 580 + ekran 7 cali Lilliput, z góry dzięki za pomoc

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Hama defender 220? Powinieneś się pomieścić ale dla pewności jedź do sklepu foto ;)

Mylkes
02-02-2013, 13:46
przy 100-400 nie ma już napisane 6d :mrgreen: w przyszłości pewnie z gripem. cena do około 300zł

Lowepro Fast Pack 350
Ciekawy, wchodzi z gripem i tele + możesz 2 tele schować, miejsce na lapka 17' i tylko dlatego go kupiłem bo na wyjazd 2 dniowy spakuje się w niego z lapkiem całym sprzętem i nawet ciuchy zapakuje :P

jedyny minus który mnie troszkę irytuje, jest strasznie odstający i daje się to czasem odczuć, jedyny mankament tego plecaka jak dla mnie.

jacek_63
02-02-2013, 21:47
Przeczytałem całą 2-część wątku i dalej wiem, że nic nie wiem :confused:

Proszę, pomóżcie znaleźć torbę, do której zapakuję C 50D i Sigmy: 30/1.4, 10-20/4-5.6, 18-250/3.5-6.3, 24-70/2.8, 120-400/4.5-5.6 oraz TC2x.
Oczywiście z pierdółkami (lampa, ładowarka, baterie etc.).

Wiem, że będzie to mocno ciężkie na jedno ramie ale nie zawsze mogę wziąć plecak chcąc zapakować całość. Mam torbę (winer1962) i nie dość, że jest ciasno, to tele muszę targać osobno...

bartezzx
02-02-2013, 22:32
Hama defender 220? Powinieneś się pomieścić ale dla pewności jedź do sklepu foto ;)

Niby moze pomieszcze w Hama 220ale w sklepach nie ma jej dostepnej zebym mogl przymierzyć :/ Bo zależy mi też żeby obiektyw 70-200 zmiescil sie pionowe z zalozonym tulipanem bo nie lubie dekielkow ;]

wiktor2323
03-02-2013, 01:49
Niby moze pomieszcze w Hama 220ale w sklepach nie ma jej dostepnej zebym mogl przymierzyć :/ Bo zależy mi też żeby obiektyw 70-200 zmiescil sie pionowe z zalozonym tulipanem bo nie lubie dekielkow ;]

Z tulipanem w pionie może być ciężko. A co do dostępności to w euro rtv agd są -a przynajmniej w Krakowie kiedyś widziałem wszystkie rozmiary:)

Lafar
03-02-2013, 16:16
Witam. Poszukuje wygodnego, nierzucającego się w oczy, raczej dwukomorowego plecaka (ewentualnie jednokomorowy z dużą ilością kieszeni na filtry, karty, ładowarki, notes, dokumenty). Najważniejszy warunek - jeden z wymiarów nie możne przekraczać 20 cm. Ostatnio często podróżuję po krajach gdzie przy przelotach jest to sprawdzane. Przy ostatniej podroży 3 razy zmuszony bylem do przepakowania sprzętu - a ja, jak chyba każdy z nas, nie lubię się z nim rozstawc :evil:. Plecak ma pomieścić:
5d mk II
17-40L f/4.0
24-105L f/4.0
70-300L f/4-5,6
50 f/1,4
lampka 580 EX II
Do tego dwie ładowarki, zestaw filtrów LEE 8szt z holderem i inne niezbędne pierdoły - do zapakowania w drugiej komorze.
Obiektywy z założonymi odwrotnie osłonami;-). Oczywiście mocowanie statywu. Plecak ma być wygodny, raczej z pasem biodrowym - na plecach po 4-6h dziennie, dużo marszruty i wspinaczki.
Pozdrawiam
Rafał

jacek_63
03-02-2013, 20:00
Przeczytałem całą 2-część wątku i dalej wiem, że nic nie wiem :confused:

Proszę, pomóżcie znaleźć torbę, do której zapakuję C 50D i Sigmy: 30/1.4, 10-20/4-5.6, 18-250/3.5-6.3, 24-70/2.8, 120-400/4.5-5.6 oraz TC2x.
Oczywiście z pierdółkami (lampa, ładowarka, baterie etc.).

Wiem, że będzie to mocno ciężkie na jedno ramie ale nie zawsze mogę wziąć plecak chcąc zapakować całość. Mam torbę (winer1962) i nie dość, że jest ciasno, to tele muszę targać osobno...

Skoro nikt z Szanownych Kolegów nie zechciał pomyśleć nad powyższym kłopotem :sad:, to może znajdzie się Ktoś, kto miał/dotykał torby Racam 1687 albo Racam 511?

kosdkp
03-02-2013, 20:39
E, no. Ludzie mają wolne, niedziela jest:)
Sam mam winnera 961 chyba i wykonanie jest spoko, z kolei plecaki mam tamraca oraz lowepro i śmiem twierdzić jest lepiej, zauważalnie lepiej.
Może Tamrac - Camera Bags for One SLR and 1-5 Lenses (Page 2) (http://www.tamrac.com/f_systemproonebody.htm)
Tamrac - Camera Bags For Two Bodies and Multiple Lenses (http://www.tamrac.com/g_twobodies.htm)

Przez zbyt ciężka torbę foto nawalają plecy. Cierpię od jesieni.
Nie targaj kamieni, noś plecak:)

jacek_63
03-02-2013, 20:50
Może Tamrac - Camera Bags for One SLR and 1-5 Lenses (Page 2) Tamrac - Camera Bags For Two Bodies and Multiple Lenses

Dzięki za linki! Oglądałem te torby i nie wiem, jak wsadzić 120-400 - niby są wielkie ale "na stojaka" ta Sigma nie wejdzie a na leżąco nie widze możliwości...
Plecak mam (LowePro Flipside 400AW - jestem z niego baaaardzo zadowolony) ale nie zawsze mogę go zabrać.
No i chciałbym w domu trzymać wszystko "w kupie" a w plecaku nie jest to zbyt wygodne :mrgreen:

KOKO74
04-02-2013, 14:01
Jestem zadowolonym posiadaczem paska lowepro Voyager C a posiadając kilka body stwierdziłem ze wystarczyłby mi jeden pasek na wszystkie puszki. Tym bardziej ze się bardzo łatwo go przepina
I ty pytanie czy da się gdzieś dokupić dolną część paska tą do kłutej mocuje się body z połową klamry ?

waka
04-02-2013, 21:31
a co radzicie zabrać w góry? torba na ramię czy pas? plecak oczywiście odpada

kosdkp
04-02-2013, 21:41
Plecak.
Torba na ramie to porażka, w górach oczywiście.

jacek_73
04-02-2013, 21:53

Gdzie leży Dzianisz? Ja osobiście używam toploada, reszta w plecaku - natomiast ciekawy wykład w temacie, autorstwa szambonura, został opublikowany w którymś z biuletynów C-F-K.

Pzdr

jacek_63
04-02-2013, 22:13
Gdzie leży Dzianisz?

Wg Wujka Google'a 10,8km od ronda Nowotarska/3-go Maja w Zakopanem :shock:

Lafar
04-02-2013, 23:17
Witam. Poszukuje wygodnego, nierzucającego się w oczy, raczej dwukomorowego plecaka (ewentualnie jednokomorowy z dużą ilością kieszeni na filtry, karty, ładowarki, notes, dokumenty). Najważniejszy warunek - jeden z wymiarów nie możne przekraczać 20 cm. Ostatnio często podróżuję po krajach gdzie przy przelotach jest to sprawdzane. Przy ostatniej podroży 3 razy zmuszony bylem do przepakowania sprzętu - a ja, jak chyba każdy z nas, nie lubię się z nim rozstawc :evil:. Plecak ma pomieścić:
5d mk II
17-40L f/4.0
24-105L f/4.0
70-300L f/4-5,6
50 f/1,4
lampka 580 EX II
Do tego dwie ładowarki, zestaw filtrów LEE 8szt z holderem i inne niezbędne pierdoły - do zapakowania w drugiej komorze.
Obiektywy z założonymi odwrotnie osłonami;-). Oczywiście mocowanie statywu. Plecak ma być wygodny, raczej z pasem biodrowym - na plecach po 4-6h dziennie, dużo marszruty i wspinaczki.
Pozdrawiam
Rafał

Witam
Czy naprawdę nikt nie używa, lub miał do czynienia z takim plecaczkiem (np. głębokość 20cm - ten wymiar jest ważny). Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam
Rafał

kosdkp
04-02-2013, 23:44
Tamrac - Model 3375 - Aero Speed Pack 75 Photo Backpack (http://www.tamrac.com/3375.htm)
Duzo gratów.

waka
05-02-2013, 10:53
Dzianisz to podhalańska wioska położona na północnym zboczu grzbietu Gubałówki.
Plecak odpada z tego powodu, że czasem na plecach nosze ze 20kg w innym plecaku. Chyba najrozsądniejszym wyjściem będzie noszenie aparatu i obiektywu na górze w zwykłym plecaku

checiu
05-02-2013, 11:52
Lafar, chyba Shape Shifter Think Tanka. Ci spełni to wymaganie.

@Waka - jakiegoś Top Load Zooma i może ze 2 sakwy do pasa albo offtraila (to taki tlz z dwiema sakwami od razu). Będziesz miał wszystko pod ręką. Torba do plecaka transportowego to moim zdaniem nieporozumienie, zaraz wszystko boli. A im większą kupisz tym więcej do niej naładujesz. Kiedyś z kumplami robiliśmy tak, że wszystko w jeden plecak. Zostawiało się go w schronisku a to co potrzebne brało w drukim małym plecaku. Polecam.

janmar
05-02-2013, 12:22
@Waka - jakiegoś Top Load Zooma i może ze 2 sakwy do pasa albo offtraila (to taki tlz z dwiema sakwami od razu). Będziesz miał wszystko pod ręką. Torba do plecaka transportowego to moim zdaniem nieporozumienie, zaraz wszystko boli.

Ból,bólem ale ręce masz praktycznie wyłączone.Torba ciężka wymaga podtrzymywania,cały jesteś usztywniony.Do focenia stajesz i najlepiej torbę postawić gdzieś.
Toploader umożliwia focenie w marszu,marsz z kijkami ,marsz na czworaczkach :lol: i dodatkowo może podpięty pod szelki odciążać plecak.[wolę jednak oddzielne szelki].

checiu
05-02-2013, 12:30
dokładnie tego TLZ to polecam, dlatego, że go można doczepić do szelek i nie dodawać nic co uwiera szyję. Sakwy czasem można doczepić do pasa biodrowego plecaka i też wygodniejsze to jest :) Choć w jednej książce kiedyś przeczytałem, że najkorzystniej dla zdjęć krajobrazowych jest mieć aparat w plecaku. Tak, żeby zrobić zdjęcie trzeba się zatrzymać, zdjąć plecak, lepiej wybrać kadr no i przy okazji trochę odpocząć. Ale to jedynie jak się samemu idzie, jak w grupie szybka możliwość wyjęcia aparatu jest bezcenna. Nie każdy lubi czekać na fotografa :)

akustyk
05-02-2013, 13:30
czy ktos z autopsji moze polecic duzy plecak, w ktorym daloby sie na raz nosic:
5DmkII z zapietym 24-105
600D z zapietym 70-300L z uchwytem statywowym

problemem jest ta druga para i obecnosc uchwytu statywowego, ktory sporo wystaje od lensa i jeszcze do kompletu ma nakrecona plytke. i nie, nie ma mozliwosci, zebym go zdjal ;)
wyglada to troche w ten desen, oczywiscie 600D jest wyraznie mniejsze:

https://canon-board.info/imgimported/2013/02/CanonEF70300mmLenswithTripodMountRingCWI-2.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-EF-70-300mm-f-4-5.6-IS-L-USM-Lens/Canon-EF-70-300mm-Lens-with-Tripod-Mount-Ring-C-W-II.jpg)

chyba LowePro, bo zawsze to mialem i sobie chwale. ale nie upieram sie. jakby nie kombinowal, to musi byc cos z solidnymi zamkami (ala Vertex a nie MiniTrekker), bo cholerstwo ciezkie bedzie a bywa otwierane po podczepieniu na haku statywu, gdzie te zamki pracuja...

do Verteksa 200 sie tego nie da zapakowac. dam rade zorganizowac przestrzen tak, zeby 600D z rurka wchodzilo po przekreceniu obreczy statywowej do pozycji pionowej, ale to nie jest wygodne, bo jednak najczesciej foce w poziomie. a chcialbym to miec zawsze gotowe do uzytku po wyjeciu z plecaka...

Lafar
05-02-2013, 13:34
Tamrac - Model 3375 - Aero Speed Pack 75 Photo Backpack
Duzo gratów.

Dzięki za info. Obawiam się jednak ze wszystkie obiektywy do niego nie wejdą.

Lafar, chyba Shape Shifter Think Tanka. Ci spełni to wymaganie.

Oglądałem go i niestety wole jak jeden obiektyw jest podpięty -czasem nie ma czasu na składanie.
Moze ktoś ma Benro QUICKEN 300. Nigdzie nie mogę znalesc jego wymiarów zewnętrznych a gdzieś mi się obiło o uszy ze ma ok 20cm.

jacek_63
05-02-2013, 14:28
czy ktos z autopsji moze polecic duzy plecak, w ktorym daloby sie na raz nosic:
5DmkII z zapietym 24-105
600D z zapietym 70-300L z uchwytem statywowym

Zobacz LowePro Flipside 400 AW. Pakuję do niego to, co we wcześniejszym poście (#568) w tym wątku napisałem. S120-400 ma zapięty uchwyt statywowy i osłonę p-słoneczną w położeniu "transportowym", zresztą pozostałe szkła też mają osłony "tyłem do przodu". Myślę, że dasz radę się zmieścić.

jacek_73
05-02-2013, 18:52
Dzianisz to podhalańska wioska położona na północnym zboczu grzbietu Gubałówki.
Plecak odpada z tego powodu, że czasem na plecach nosze ze 20kg w innym plecaku. Chyba najrozsądniejszym wyjściem będzie noszenie aparatu i obiektywu na górze w zwykłym plecaku

Aparat w plecaku to moim zdaniem bardzo kiepski pomysł, najlepiej mieć go zawsze pod ręką. A do reszty jak najbardziej plecak turystyczny, tam gdzie jedzenie, picie, gacie z rovylonu itp. Z dwoma plecakami po górach to nieciekawa perspektywa (no chyba, że wyjście chcesz traktować stricte fotograficznie).

Goomis
05-02-2013, 20:22

Może mi nic do tego, ale z doświadczenia (crumpler sevenfifty daily xxl) wiem, że użytkowanie torby, która mieści tyle sprzętu nie należy do specjalnie przyjemnych. A mianowicie:
1) Wyglądasz jak uchodźca, który ma ze sobą cały dobytek :D
2) Mimo, że od ponad roku już tej torby nie używam, to nadal moje ramię/bark nie wróciły do "pełnej kondycji"

Przy takiej ilości sprzętu polecam rozważenie plecaka, serio.

5d mk II
17-40L f/4.0
24-105L f/4.0
70-300L f/4-5,6
50 f/1,4
lampka 580 EX II
Pozdrawiam
Rafał
http://www.canon-board.info/pozostale-22/w-czym-nosic-sprzet-czesc-ii-79414/index13.html#post1132953
Tak do 8 linijki chyba.

akustyk
05-02-2013, 22:04
Zobacz LowePro Flipside 400 AW. Pakuję do niego to, co we wcześniejszym poście (#568) w tym wątku napisałem. S120-400 ma zapięty uchwyt statywowy i osłonę p-słoneczną w położeniu "transportowym", zresztą pozostałe szkła też mają osłony "tyłem do przodu". Myślę, że dasz radę się zmieścić.

dzieki za podpowiedz. przejrzalem jeszcze na uparciocha niesmiertelne cambags.com i taschenfreak.de i natknalem sie na takie cos:

https://canon-board.info/imgimported/2013/02/lp_ptiiaw_01_tilo_std-2.jpg
źródło (http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/LP/PhotoTrekkerIIAW/lp_ptiiaw_01_tilo_std.jpg)
oryginal: LOWEPRO PHOTO TREKKER II AW (http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/LP/PhotoTrekkerIIAW/lp_ptiiaw_01_tilo.htm)

i ten sam numer, ciut mniej wygodnie, daje sie zrobic w Verteksie. takze kasa zostaje w kieszeni

kosdkp
05-02-2013, 22:13
Więcej kasy zostanie po zakupie tego Lowepro CompuTrekker AW (Canon) Recenzje - Kamera Cambags.com zasobów workowe. (http://www.cambags.com/pl/bag-type/backpacks/lowepro-backpack-bags/item/392-lowepro-computrekker-aw-canon.html)

Na alledrogo chodziły za śmieszne pieniążki (nowy 350, niemal nowy 150-200). A skubaniec mocny jest, 4 rok nie mogę rozwalić:mrgreen:. Mieszczę na luzie całą stopkę.

ps. Recenzja: Lowepro CompuTrekker AW - Testy - akcesoria - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/recenzja_lowepro_computrekker_aw.html)
5d2 wchodzi z gripem, ale puszką u dołu plecaka, jest luz, nie wystaje. Recenzenci nie wpadli na pomysł reorganizacji przegródek :)

Voyager70
05-02-2013, 22:32
W góry aparat tylko w plecaku, ale niekoniecznie fotograficznym :). Zależy od charakteru wycieczki. Czy nosisz wielkiego transportowca, czy jednodniowy, lekki, mały - moim zdaniem jak najmniejszy futerał na sprzęt i do komory, owinięte polarem, koszulką, czapką. No i redukcja ilości sprzętu. Jeśli celem są góry jako takie - najwyżej jeden obiektyw na zmianę. Jeśli celem zasadniczym są zdjęcia - można zmienić proporcje. Ale... Np zimą żaden najlepszy 1DX z najdroższym obiektywem czterech liter Ci nie uratuje, a termos z herbatą, dodatkowa odzież, raki i czekan, NRC i czołówka - już mogą :)

--- Kolejny post ---

Witam. Poszukuje wygodnego, nierzucającego się w oczy, raczej dwukomorowego plecaka (ewentualnie jednokomorowy z dużą ilością kieszeni na filtry, karty, ładowarki, notes, dokumenty). Najważniejszy warunek - jeden z wymiarów nie możne przekraczać 20 cm. Ostatnio często podróżuję po krajach gdzie przy przelotach jest to sprawdzane. Przy ostatniej podroży 3 razy zmuszony bylem do przepakowania sprzętu - a ja, jak chyba każdy z nas, nie lubię się z nim rozstawc . Plecak ma pomieścić:
5d mk II
17-40L f/4.0
24-105L f/4.0
70-300L f/4-5,6
50 f/1,4
lampka 580 EX II
Obiektywy z założonymi odwrotnie osłonami. Oczywiście mocowanie statywu. Plecak ma być wygodny, raczej z pasem biodrowym - na plecach po 4-6h dziennie, dużo marszruty i wspinaczki.
Pozdrawiam
Rafał
A rozważałeś nieprodukowany już plecak LowePro Rover Plus AW? Opis masz np. tutaj: http://www.cyfrowe.pl/archiwum/aparaty/lowepro-rover-plus-aw.html
Ha, a ja właśnie chcę go sprzedać, bo nie używam :)

jacek_63
06-02-2013, 17:30
Macałem dzisiaj w sklepie torbę LowePro Stealth Reporter D550 AW i jedyne, co mnie niepokoi (oprócz ceny :-o), to grubość - a właściwie cienkość - ścianek zewnętrznych. Czy ktoś z Szanownych ma / miał takową i byłby gotów podzielić się swoimi wrażeniami?

Voyager70
07-02-2013, 10:28
przejrzalem jeszcze na uparciocha niesmiertelne cambags.com i taschenfreak.de i natknalem sie na takie cos:

oryginal: LOWEPRO PHOTO TREKKER II AW

Tu się o noszenie Canona pytają, a Ty im plecak do Nikona sugerujesz. I to jeszcze spakowany po niemiecku :) :) :)
A ciut poważniej - fajnie zagospodarowana przestrzeń - każdy cm3 :). Tylko w tego rodzaju plecakach chyba bezpieczniejszy (klapa sprzętowa od strony pleców) jest LowePro Flipside 400 AW:

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=flipside+400+aw&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42080656,d.Yms&biw=1920&bih=979&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JWUTUavrLcel4ATvpIDQCg#imgrc=pkf_D7H0i9FibM%3A% 3B0iTq0jC2lnmfOM%3Bhttp%253A%252F%252Ffarm3.static .flickr.com%252F2645%252F3742412384_5ec6499956.jpg %3Bhttp%253A%252F%252Fwww.flickriver.com%252Fphoto s%252Fkentkc%252F3742412384%252F%3B500%3B375

Przy przekładaniu sprzętu możesz plecak trzymać na pasie biodrowym - nie musisz go np. taplać w błocie :). Mialem 3 plecaki - ten (używam go bardzo często), LowePro Rover Plus AW (bardzo wygodny system nośny, bardzo pakowny, ale dla mnie za duży - chcę go sprzedać, bo nie używam) oraz NG 5162 (sprzedałem, bo to dla mnie była bardziej fanaberia niż plecak :) ). A rzeczony Flipside nie dość, że ma porządną komorę na sprzęt, to i pozostałe rozwiązania są niezłe.

Jasper
09-02-2013, 13:37
Vanguard Up Rise 45 ( II generacja już nawet ) vs Benro Beyond B-200. Czas leci i produkty też się zmieniają. Wymiarowo pasuje mi Benro ( i cena mniejsza). Zastanawiam się jednak czy jest na tyle różnica w jakości wykonania, aby dołożyć do Vanguarda. Jeśli ktoś mił by możliwość porównania obu plecaków to bardzo proszę o opinie.

wiktor2323
09-02-2013, 16:19
Benro nie miałem, ale torbę vanguarda cioram niemal codziennie jako torba na uczelnie/ laptopa/ foto i wygląda praktycznie jak nowa (poza przybrudzeniami).
Także ja byłbym za Vanguardem :)

Jasper
09-02-2013, 16:56
Dzięki za odpowiedź. To mnie nie dziwi. Vanguard powszechnie uznawany jest za solidniejszą firmę. Moje pytanie jest w kwestii czy Benro ( a konkretnie wymieniony model) na tyle odstaje, że bardziej opłaca się dołożyć kasę czy nie.

Voyager70
09-02-2013, 17:26
Vanguard Up Rise 45 ( II generacja już nawet ) vs Benro Beyond B-200. Czas leci i produkty też się zmieniają. Wymiarowo pasuje mi Benro ( i cena mniejsza). Zastanawiam się jednak czy jest na tyle różnica w jakości wykonania, aby dołożyć do Vanguarda. Jeśli ktoś mił by możliwość porównania obu plecaków to bardzo proszę o opinie.
A to oglądałeś? Pod każdym względem lepszy:
Lowepro Flipside 400 AW - Plecak - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/plecak/lowepro-flipside-400-aw,8001s,352d)
p.s. I nie pracuję dla LowePro, choć używam plecaka (tegoż), torby, pasa i kompletu futerałów :)

Jasper
09-02-2013, 18:56
Tak. Bardzo fajny. Dzięki. Wybór dwóch, o których pisałem związany jest z takim bajerem w postaci bocznej klapki z szybkim dostępem do body. To mi się przyda i dlatego nieco zawęziłem. Wiem, że typu slim jest coraz więcej na rynku , ale zbyt mały slim mnie nie urządza.

Voyager70
09-02-2013, 19:25
Wybór dwóch, o których pisałem związany jest z takim bajerem w postaci bocznej klapki z szybkim dostępem do body.
No jeśli tego potrzebujesz, to Flipside tego Ci nie da :)
Ale - z moich spostrzeżeń - pakowny i wygodny, w pokrowcem AW, otwierany od strony pleców, więc ewentualny złodziej do sprzętu foto się nie dostanie (nawet portfel noszę z obiektywami :) ) - w zewnętrznej kieszeni noszę mniej wartościowe rzeczy. I w kiepskich warunkach (czyt. np. błoto dookoła) fajna możliwość przesunięcia go do przodu na zapiętym pasie biodrowym (ściągasz szelki) i wtedy, przy otwarciu komory foto - masz jakby "półkę" ze sprzętem przed sobą - całkowicie bezpieczne operowanie body, obiektywami, lampami, filtrami itp. Mam też inny plecak z LowePro - Rover PLUS AW: całościowo dużo większy, system nośny jak dla wygodnego transportowca (łącznie z masywnym pasem biodrowym), ale... komora na sprzęt foto jest niezbyt duża, dostanie się do niej wymaga "łamania" plecaka, ma mniej możliwości troczenia z zewnątrz (rzeczony Flipside na zewnątrz "nosi" statyw, polar, kurtkę, 2-4 butelek/puszek, aby się nie odwodnić :) ). Rovera chcę sprzedać, bo głównie zajmuje mi miejsce na półce, a Flipside 400 noszę na plenery pozamiejskie. W mieście transportowo torba LowePro NOVA 5 AW, a na mniejsze zestawy trochę mniejsza torba Mekko (na Domke nie chcę się wykosztowywać, szczególnie, że inserty ma mniej ustawne). A na koncerty - pas LowePro i cała gama futerałów :). A! Od wczoraj mam też neoprenowy futerał na aparat z obiektywem. Po założeniu wygląda tak, że... mógłby grać w filmach porno :). Tyle, że to nie torba, a całkiem niezłe zabezpieczenie dla aparatu, gdy jako dodatek będzie wrzucony do plecaczka turystycznego - z termosem, czapką, czołówką, kanapkami, bluzą, kompasem itp itd :)

Jasper
10-02-2013, 11:48
Dzięki. Twoje uwagi są bardzo cenne i bez względu na mój "upór" wypada je przemyśleć.

axk
10-02-2013, 12:55
...fajna możliwość przesunięcia go do przodu na zapiętym pasie biodrowym (ściągasz szelki) i wtedy, przy otwarciu komory foto - masz jakby "półkę" ze sprzętem przed sobą...

Dobry patent ale trzeba się do niego przyzwyczaić i kilka razy "przećwiczyć". Osobiście jestem z tego modelu (Flipside 400) zadowolony choć chętnie wymienił bym szelki na te z modelu Computrekker (są świetne, bez porównania lepsze a niżeli te zastosowane w Flipside 400).

rog
12-02-2013, 00:34
Benro Beyond nie polecam. Mam i nie lubię. Niby duży, ale w środku ciasny. Do tego strasznie odstaje od pleców. O wiele łatwiej, pomijając laptopa oczywiście, jest się spakować do MICRO TREKKERA 200, który jest mniejszy i o wiele zgrabniejszy.

Jasper
13-02-2013, 09:13
O! Dzięki. Jedna szpileczka do Benro. Wahadełko zatem przechyla mi sie w stronę Vanguarda. Wyszła nowa seria Up-Rise i model 45 podoba mi się z tym, że na razie troszeczkę drogi jakby...

pomiarowiec
15-02-2013, 10:46
Witam, czy ktoś z Was może się wypowiedzieć nt. CANON 300 EG ? Zastanawiam się nad zakupem, na krótkie wypady z 60D i 70-200 4L non IS, cena zachęca, tylko jak jest z praktycznym wykorzystaniem i trwałością tego gadgetu? Kto mi powie?

link (http://www.morele.net/plecak-canon-custom-gadget-bag-300eg-czarny-0036x519-509915/)

qg1988
20-02-2013, 16:50
Zastanawiam się nad kupnem plecaka z bocznym otwarciem. Mam dwa typy, które mnie zainteresowały. Może macię lepsze modele w cenie do 250zł?
Fotopolis.pl: Kata 3in1 - trzy klapy, trzy sposoby noszenia (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7999&kata-3in1-trzy-klapy-trzy-sposoby-noszenia) vs PLECAK KING KONG 30 CANON NIKON PENTAX SONY WaWa (3006800092) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/plecak-king-kong-30-canon-nikon-pentax-sony-wawa-i3006800092.html)
Ostatecznie myslałem o Plecak Delta SX2 Nikon D5000 D3000 D90 D60 D300 (3013480660) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/plecak-delta-sx2-nikon-d5000-d3000-d90-d60-d300-i3013480660.html) ale słyszałem, że kiepskie wykonanie.

Chodzi mi głównie o wygodę zmiany obiektywów. Interesują mnie plecaki typu "sling. Możliwość przenoszenia laptopa tez byłaby na plus.

Znalazłem jeszcze http://www.fotoceny.pl/product/index/id/24023

Dziękuję za wszelkie uwagi.

qg1988
20-02-2013, 17:36
Jeszcze znalazłem coś ciekawego.
Faxtel - PLECAK BENRO BEYOND B200 (http://www.faxtel.com.pl/catalog/product/view/id/179)
Lowepro SlingShot 200 AW - Plecak fotograficzny - Torbylowepro.pl (http://www.torbylowepro.pl/plecak-fotograficzny/lowepro-slingshot-200-aw,435s)

Jasper
21-02-2013, 00:08
Jeszcze znalazłem coś ciekawego. Faxtel - PLECAK BENRO BEYOND B200
A nie czytałeś parę postów wyżej ?

qg1988
21-02-2013, 12:56
A nie czytałeś parę postów wyżej ?

Czytałem te posty. Zostawiłem ten plecak przy swoich wyborach, bo może jednak z tych co wybrałem ten okaże się najlepszy. Twój Vanguard odpada niestety przez cene. Szukam czegoś do 250zł.

Jasper
21-02-2013, 16:58
Twój Vanguard odpada niestety przez cene.
No, mój jak mój. Rozważałem także właśnie Benro ale opinia użytkownika była dość negatywna więc rozważam dalej....

qg1988
21-02-2013, 20:47
Wybrałem https://www.youtube.com/watch?v=nBxWU4c7qos
Za 200zł można już kupić i pojemność mi odpowiada.

pablo_pe
21-02-2013, 21:43
Posiadam taki sam, nie jest zbyt pakowny moim zdaniem.W środku jest miejsce na body z podpiętym obiektywem np 17-85 plus jeszcze jedna stalka typu 50/1.8 no może druga podobnych rozmiarów i lampa błyskowa. Jeśli masz jakiś dłuższy obiektyw np 70-200 f/4 to raczej go tam nie zmieścisz. Kupiłem dlatego że jest szybki dostęp do aparatu. Nie mniej jednak najczęściej biorę do na wycieczki i jeśli np mam ochotę zrobić portret w górach to i tak muszę go zdjąć żeby dostać się do obiektywów. Jeśli teraz bym kupował kupił bym normalny plecak z dwoma uszami, do chodzenia po górach nie polecam, nieźle obciąża ramię. Statywu też nie przytroczysz:) Mój idzie na sprzedaż, stan jak nowy :)

Morfii
28-02-2013, 10:02
Macie jakąś ciekawą alternatywę dla torby do kościoła ? ..bo plecak to jakoś nie bardzo do marynarki ;)

checiu
28-02-2013, 10:58
wczoraj na coś takiego trafiłem.

Ari Marcopoulos Camera Bag for SLR Camera by Incase (http://goincase.com/products/detail/ari-marcopoulos-camera-bag-cl58033#img7)

Nie wiem czy może nie uśmiechnąć się do polskich producentów toreb dla kurierów żeby coś z cordury zmajstrowali....

Torba to tylko jak mało sprzętu. Przynajmniej w moim przypadku. Plecy dużo lepiej znoszą plecak niż torbę. Zawsze jeszcze możesz rozważyć walizkę na kółkach :P:P

Morfii
28-02-2013, 11:36
Ta torba jest dość ciekawa :)
Walizkę rozmyślałem ale mały wybór znów jest...
Plecak kiedyś miałem i jakoś mnie nie przekonał :/

kosdkp
28-02-2013, 11:58
Macie jakąś ciekawą alternatywę dla torby do kościoła ? ..bo plecak to jakoś nie bardzo do marynarki ;)
Lens case czyli termosy:) + pas (ew zwykły sztywny pas). I masz wszystko pod ręką i nie targasz badziewia.

BubuPN
05-03-2013, 18:45
Przeglądałem Allegro i kilka sklepów i nie znalazłem tego, co mnie interesuje. Poszukuję plecaka, który dobrze ochroni sprzęt w razie upadku, bo nie chciałbym kupować kufra do motocykla. Są oczywiście plecaki motocyklowe na laptopy, ale niespecjalnie mi podchodzą, bo lustra i dwóch obiektywów już do nich nie wsadzę. Możecie coś polecić?

wiktor2323
05-03-2013, 21:37
Poszukaj plecaków foto na deskę ;) Dakine/ Burton i może coś jeszcze:) Nawet gdzieś widziałem test przeprowadzony przez motocyklistę:)

basar
06-03-2013, 07:32
Poszukuję plecaka, który dobrze ochroni sprzęt w razie upadku, bo nie chciałbym kupować kufra do motocykla. Są oczywiście plecaki motocyklowe na laptopy, ale niespecjalnie mi podchodzą, bo lustra i dwóch obiektywów już do nich nie wsadzę. Możecie coś polecić?

Polecam Dakine Sequence - korzystam z niego na snowboardzie i rowerze. Pewnie nie przy takiej samej prędkości co na motocyklu, ale zaliczałem gleby i ze sprzętem wszystko gra. Plecak jest na tyle sztywny i dobrze chroni zawartość, że bez obaw siadam na nim na śniegu. Pytanie czy chcesz tam upchnąć tylko lustro i dwa szkła, czy coś więcej, bo akurat Sequence jest całkiem pakowne…

kwscore
06-03-2013, 14:26
może ktoś potwierdzić czy do Lowepro Toploader 45 wejdzie 5d2 z 50mm?

BubuPN
06-03-2013, 18:47
Polecam Dakine Sequence - korzystam z niego na snowboardzie i rowerze. Pewnie nie przy takiej samej prędkości co na motocyklu, ale zaliczałem gleby i ze sprzętem wszystko gra. Plecak jest na tyle sztywny i dobrze chroni zawartość, że bez obaw siadam na nim na śniegu. Pytanie czy chcesz tam upchnąć tylko lustro i dwa szkła, czy coś więcej, bo akurat Sequence jest całkiem pakowne…

Lustro, dwa szkła, ładowarkę od aparatu i baterii, lampę i kompa (13,3). Wiem, że lepszą opcją pewnie byłby kufer, ale jakoś nie mam przekonania.

vavamaka
06-03-2013, 23:17
Ja rowniez polecam dakine sequence. Zmiescisz tam nie upychając na siłę: 5d z gripem i przymocowanym 70-200 2.8 z tulipanem, 24-70 2.8, 2x stałka, lampa i body zapasowe. To wszystko w glownej komorze.
Sprzet zabezpieczony bardzo solidnie. Duzo dodatkowych pojemnych kieszeni. Na plus tez praktyczny poprowiec p. deszczowy. Co prawda plecak jest duzy, ale przy tym bardzo wygodny, wiec bez obaw mozna ładowac do oporu.

kwscore
14-03-2013, 17:37
dziś przyszła zamówiona torba Lowepro Toploader 45 AW 5d z 50mm wchodzi idealnie

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/602211_4600030034603_1217740881_n.jpg

kosdkp
14-03-2013, 18:48
dziś przyszła zamówiona torba Lowepro Toploader 45 AW 5d z 50mm wchodzi idealnie

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/602211_4600030034603_1217740881_n.jpg

Masz jak sprawdzić z 35L ( z osłoną normalnie) ?

kwscore
14-03-2013, 22:33
Masz jak sprawdzić z 35L ( z osłoną normalnie) ?

sprawdzałem nie wejdzie

kosdkp
14-03-2013, 22:50
Dzięki.
Trzeba się rozejrzeć za 55 lub zamiennikiem.

kwscore
15-03-2013, 00:35
Dzięki.
Trzeba się rozejrzeć za 55 lub zamiennikiem.

Sprawdź sobie jeszcze Ofertę Benro BENRO - Statywy / Monopody / Głowice (http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/62)
45 kupiłem w ciemno,a byłem przekonany ze 5tka tam nie wejdzie,a jednak :-D

MC_
17-03-2013, 14:32
Mój Flipside 300 stał się niestety trochę zbyt mały. Przed nim miałem CompuTrekkera, który nie dość, że był zbyt duży, to jeszcze gumkosznurki pałętały się na tylnej klapie.

Mam więc dylemat - wymienić na Flipside 400 czy wziąć Pro Runner 300/350...
Tych ostatnich nigdy na żywo nie widziałem, ale na zdjęciach przypominają trochę właśnie CompuTrekkera, ale z poprawionym wyglądem (bez sznurków).
Czy mógłbym prosić o kilka słów osoby mające te plecaki? No i zasadnicze pytanie - czym one się różnią między sobą?

axk
17-03-2013, 19:24
Mam więc dylemat - wymienić na Flipside 400 czy wziąć Pro Runner 300/350... (...)
Czy mógłbym prosić o kilka słów osoby mające te plecaki? No i zasadnicze pytanie - czym one się różnią między sobą?

Dwie główne różnice to: pojemność (Flipside jest większy) oraz sposób dostępu do zawartości głównej komory (w modelu Flipside dostęp jest od strony pleców - możliwość wyjęcia ładunku bez zdejmowania plecaka). Cena oraz pozostałe cechy są podobne.

MC_
17-03-2013, 19:27
Chodziło mi o różnice między 300 a 350, bo różnica między Pro Runner a Flipside jest dosyć oczywista :-)

kosdkp
17-03-2013, 19:36
Sprawdź sobie jeszcze Ofertę Benro BENRO - Statywy / Monopody / Głowice (http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/62)
45 kupiłem w ciemno,a byłem przekonany ze 5tka tam nie wejdzie,a jednak :-D
O. Zapomniałem o tej firmie.

Kurczę natrafiłem na
Lowepro | Photo Hatchback AW series (http://www.lowepro.com/photo-hatchback-aw)
500px / Blog / Lowepro Photo Hatchback 22L AW (http://500px.com/blog/231/lowepro-photo-hatchback-22l-aw)
Fajne tylko cena...

homesicalien
21-03-2013, 04:51
Kurczę natrafiłem na
Lowepro | Photo Hatchback AW series (http://www.lowepro.com/photo-hatchback-aw)
500px / Blog / Lowepro Photo Hatchback 22L AW (http://500px.com/blog/231/lowepro-photo-hatchback-22l-aw)
Fajne tylko cena...

Popularny Naneu Alpha (i mniejszy brawo) opiera się na tym samym pomyśle. Używam Alphy na co dzień od 3 lat. Wymyśliłem nawet rozwiązanie na noszenie i sprzętu i kilku cienkich dokumentów A4 jednocześnie. Ogólnie trzeba dbać o czystość w takim plecaku, bo w dedykowanych tylko do sprzętu nie ma tego problemu. Wkładanie wsadu jest dość proste. Mieści 5D z 50/1.4 plus mały zoom, ewentualnie 5D z 70-200/4 i jakieś drobiazgi. Zawsze zostaje przestrzeń nad wsadem, którą też moźna zapełnić sprzętem, ale nie będzie tak chroniony. Taki plecak to nie jest rozwiązanie dla poważnego zawodowca, ale fajny plecak uniwersalny z możliwościami foto. Nie wiem jak ten lowepro, ale naneu ma mocowanie na statyw. Z praktycznego punktu widzenia pojawia się problem chowania i wyjmowania sprzętu w terenie. Słyszałem, że nie chcąc za każdym razem zdejmować i kłaść na ziemię, można obracać sobie plecak na pasie biodrowym dając sobie dostęp do komory z wsadem foto. Naneu koło 220zł, a ten?

Wysyłane z mojego NexusHD2 za pomocą Tapatalk 2

kosdkp
21-03-2013, 18:40
Popularny Naneu Alpha (i mniejszy brawo) opiera się na tym samym pomyśle. Używam Alphy na co dzień od 3 lat. Wymyśliłem nawet rozwiązanie na noszenie i sprzętu i kilku cienkich dokumentów A4 jednocześnie. Ogólnie trzeba dbać o czystość w takim plecaku, bo w dedykowanych tylko do sprzętu nie ma tego problemu. Wkładanie wsadu jest dość proste. Mieści 5D z 50/1.4 plus mały zoom, ewentualnie 5D z 70-200/4 i jakieś drobiazgi. Zawsze zostaje przestrzeń nad wsadem, którą też moźna zapełnić sprzętem, ale nie będzie tak chroniony. Taki plecak to nie jest rozwiązanie dla poważnego zawodowca, ale fajny plecak uniwersalny z możliwościami foto. Nie wiem jak ten lowepro, ale naneu ma mocowanie na statyw. Z praktycznego punktu widzenia pojawia się problem chowania i wyjmowania sprzętu w terenie. Słyszałem, że nie chcąc za każdym razem zdejmować i kłaść na ziemię, można obracać sobie plecak na pasie biodrowym dając sobie dostęp do komory z wsadem foto. Naneu koło 220zł, a ten?

Wysyłane z mojego NexusHD2 za pomocą Tapatalk 2

Dzięki!!
Właśnie czegoś takiego potrzebuje. Niewyglądającego, ładowanego od tyłu i w wymiarach torby pokładowej.
Trzeba oddać tamraca 3370. :roll:

piwo
22-03-2013, 20:21
Jakiś czas temu toczyła się rozmowa o plecaku Shape Shifter firmy ThinkTank. Byłem ze sprzętem w nim na miesięcznym wyjeździe i mogę powiedzieć jedno: bajka! Chodziłem z nim m.in. kilkanaście godzin po wulkanie czy na całodzienne wycieczki po lasach i było świetnie. Bardzo wygodny, wszystko się mieści, mimo ciężaru nie miałem żadnych problemów z kręgosłupem.

Nosilem lustro, 3 duże szkła i lampę. 5d3 z 35L dość wygodnie nosi się i wyciąga z górnej kieszeni, a z podłączonym 70-200/4 można wsadzić do dolnej kieszeni i też jest dobrze.

Wcześniej pisałem że chyba nie dałbym za plecak 800zł. Zmieniłem zdanie - ten plecak zdecydowanie jest tego warty ;)

Sunders
22-03-2013, 21:08
Jakiś czas temu toczyła się rozmowa o plecaku Shape Shifter firmy ThinkTank. Byłem ze sprzętem w nim na miesięcznym wyjeździe i mogę powiedzieć jedno: bajka!/.../Nosilem lustro, 3 duże szkła i lampę. 5d3 z 35L dość wygodnie nosi się i wyciąga z górnej kieszeni, a z podłączonym 70-200/4 można wsadzić do dolnej kieszeni i też jest dobrze.
Wcześniej pisałem że chyba nie dałbym za plecak 800zł. Zmieniłem zdanie - ten plecak zdecydowanie jest tego warty ;)

Fajnie, że dzielisz się doświadczeniami, ale o ile pamiętam to ten plecak kosztował Cię trochę mniej :-)

piwo
23-03-2013, 09:19
Zgadza się, kosztował mnie połowę tej kwoty. Mówię tylko że gdybym miał teraz kupować nowy to wydałbym taką kasę, a wtedy inne byłem co do tego przekonany ;)

jas_r
29-03-2013, 11:05
Ma ktoś z 3miasta Newswear Small Fanny Pack?:)

DonBolano
30-03-2013, 15:46
Ostatnio nie udało mi się zapakować do plecaka i musiałem po Dreźnie chodzić z ciężką (mocno za ciężką) torbą. Rozglądam się za większym plecakiem, ale jakoś nic nie mogę znaleźć. Moją uwagę przykuł jedynie Benro Quicken. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą serią plecaków?

jacek_63
30-03-2013, 16:30
A LowePro Flipside oglądałeś? Mam 400AW i pakuję body ze spacerzoom'em, duży telezoom, szeroki i dwie stałki. Nosi się wygodnie, dostępu do sprzętu dla postronnych nie ma, wyjęcie puszki czy wymiana szkła nie wymaga zdejmowania i kładzenia plecaka.
Fakt, ciuchów żadnych nie wrzucisz więc jest tylko na sprzęt czyli jedynie zamiast torby.

DonBolano
30-03-2013, 17:11
Mam 5D(grip)+35/2 +70-200 + 50/1.8 i 400D(grip)+samyang8. Przy czym jestem na tyle leniwy, że chcę mieć fisza zawsze podpiętego pod body, żeby nie tracić czasu i od razu wyjąć i focić. Do tego trochę akcesoriów itp. Delta Traveler za mały się okazał. Nie chciały dwa body wejść.

DonBolano
31-03-2013, 13:16
Nie wiem, dlaczego, ale cambags.com nie działa i nie mogłem tam poszukać jakichś testów tego lowepro flipside 400. Na szczęście jest jeszcze taschenfreaks. Nie jestem powiem, czy mój sprzęt się tam pomieści...

DonBolano
31-03-2013, 13:20
A do Delty Travelera jednak się pomieściłem... ale strasznie niewygodnie leży na plecak. Przypomniałem sobie dlaczego po wycieczce do Paryża ćpnąłem go w kąt. Nie na mój wzrost. Niższej osobie jednak powinien pasować.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/03/31/6ubuje5e.jpg)

Wystrzelone z armaty!

scooter
01-04-2013, 20:56
Pytanko ...
Podpowiedzcie w czym zmieszczę 5d z gripem z zapietym 24-105, 100-400, 70-200/2.8, 17-40, 50/1.8 i lampę, tak zeby jeszcze zmiescily sie jakies ciuchy (polar, kurtka i 1,5l wody) w góry. Chodzi o plecak.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

szambonur
01-04-2013, 21:04
Pytanko ...
Podpowiedzcie w czym zmieszczę 5d z gripem z zapietym 24-105, 100-400, 70-200/2.8, 17-40, 50/1.8 i lampę, tak zeby jeszcze zmiescily sie jakies ciuchy (polar, kurtka i 1,5l wody) w góry. Chodzi o plecak.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

Ja się pakuje do czegoś takiego:
Naneu K5 Carl Battreall - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=jNFycffnQa0)

Cyborg
01-04-2013, 23:37
Pytanko ...
Na pewno chcesz brać te cięższe tele w góry? Ja złaziłem kawał Świata z 5D + grip z 24-105, 35/1.4, 70-200/4IS, 580EX z dyfuzorem w Lowepro CompuRover AW. Bardzo wygodny, a górna cześć plecaka pozostaje na prywatne rzeczy. Tylke że całość (sprzęt foto + plecak) waży 9kg. Więcej sprzętu w góry bym nie zabierał.

Lulu1988
04-04-2013, 09:39
Może komuś przyda się szybka rozpiska pokrowców Lowepro :)

Lowepro 9x9 cm mieści:
- C 15/2.8
- C 50/1.4 z założoną osłoną p/s

Lowepro 9x13 cm mieści:
- S 35/1.4 z założoną osłoną p/s
- C 85/1.8 z założoną osłoną p/s
- C 16-35L bez osłony
- C 24L bez osłony
- C 135L bez osłony.

Lowepro 11x14 cm mieści:
- C 16-35L z założoną osłoną p/s
- C 24L z założoną osłoną p/s

kosdkp
04-04-2013, 15:10
Od siebie dodam:

model 2s:

SAmyang 14/2.8 pasuje idealnie w szerokości, u góry nieco wolnego miejsca, z dekielkiem już ciasno, ale wchodzi.
35L z założoną osłoną - pasuje na styk, ideał.
85/1.8 z założoną osłoną - luz po bokach i nieco u góry.

na upartego da się nosić EXII 430/580, po złożeniu do kształtu litery "L" :)

Vroo
10-04-2013, 19:31
Podobne pytania się pewnie powtarzały, ale kluczowej frazy (ryanair) w historii wątku, ani na całym CB nie znalazłem za wiele przy dyskusji o plecakach.

Co polecicie jako plecak:
- fotograficzny, ale funkcjonalny też, jeśli aparatu w nim nie noszę
- aby zmieściły się: Canon 60D, dwa niewielkie zoomy (T17-50, C55-250), stałka, lampa, ale także laptop, kindle i parę drobiazgów.
- rozmiar akceptowalny przez ryanair (55 cm x 40 cm x 20 cm) - mają tę słynną klatkę na bagaż podręczny, więc to jest wymóg ostry.
- wygląd jak najmniej wskazujący na "bogatą" zawartość
- uchwyt na statyw mile widziany

Dzięki z góry!

aciek_l
10-04-2013, 19:43
Burton Resolution. Tylko te wymiary musiałbyś dokładnie sprawdzić.

jajo_antipo
10-04-2013, 20:01
Sam posiadam Burton Resolution i z wymiarami idealnie się nadaje na loty raynair. Jak najbardziej mogę Ci polecić ten plecak.

aciek_l
10-04-2013, 20:04
To ja też tym bardziej z czystym sumieniem polecam. Przegroda na foto jest pojemna, sprzęt jest bezpieczny, statyw można doczepić, a do tego jest masa miejsca na inne rzeczy, a nie tylko ciasne kieszonki jak w typowo fotograficznych plecakach. A z zewnątrz w ogóle nie przypomina plecaka foto.

kosdkp
10-04-2013, 20:17
Trochę z innej beczki:
w co pakujecie sprzęt, wrzucając do cywilnego plecaka.
Chcę przetransportować 5dc+35L w małym plecaku Plecak sportowy Gravo Outhorn grafitowo-szary | Turystyka \ Bagaż \ Plecaki \ Sportowe | Sklep Sportowy PRESTO (http://www.sklep-presto.pl/product-pol-2831-Plecak-sportowy-Gravo-Outhorn.html)

jacek_63
10-04-2013, 20:43
W poście #400 podpowiadałem jednemu z Kolegów "Futerał neoprenowy na lustrzankę" w rozmiarze M - później kupiłem, okazał się całkiem fajny, mieści 50D z Sigmą 24-70 IF DG albo Sigmą 18-250. Przy zapiętym do tego body EF 85/1,8 jest za luźno. Popatrz na allegro, może coś znajdziesz.

kosdkp
10-04-2013, 20:50
Dokładnie nad tym się zastanawiałem. Rozwiązanie to, ma dla mnie istotny defekt: nieszczelność.
Wszywał ktoś zameczek?:mrgreen:

jajo_antipo
10-04-2013, 20:52
ja gdy pakowałem sam aparat z obiektywem do zwykłego plecaka to swego czasu owijałem ręcznikiem :D

Vroo
10-04-2013, 22:35
Burton Resolution mi się nawet podoba (tylko ta cena...), gorzej że jest już słabo dostępny, znalazłem tylko tu: Plecak Burton Resolution (blotto black) - Największy wybór Plecaki Burton | Supersklep.pl (http://supersklep.pl/i147941-plecak-burton-resolution-blotto-black)

Jest tam przegroda na laptopa? Bo w opisach nie widziałem.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z Lowepro Fastpack 250 w kontekście samolotowym? On ma głębokość 23 więc jakbym go nie napchał, to powinien się zmieścić w tej ryanairowej klatce...
Zastanawiam się na ile wewnętrzna jego konstrukcja jest sztywna i na ile te 23cm obejmują też paski które zawsze jakoś można założyć z boku.

Brakuje mi tam pokrowca, ale to da się dokupić.

jajo_antipo
10-04-2013, 22:51
Jest tam przegroda na laptopa? Bo w opisach nie widziałem.
w tą kieszeń przednią można schować laptopa, ja 15cali chowam do niego na styk.

lubiebardzo
11-04-2013, 12:43
Czy ktoś z Was miał do czynienia z Lowepro Fastpack 250 w kontekście samolotowym? On ma głębokość 23 więc jakbym go nie napchał, to powinien się zmieścić w tej ryanairowej klatce...
Zastanawiam się na ile wewnętrzna jego konstrukcja jest sztywna i na ile te 23cm obejmują też paski które zawsze jakoś można założyć z boku.

Brakuje mi tam pokrowca, ale to da się dokupić.

Dwa razy leciałem z tym plecakiem. Mieścił się na lotnisku we wszystkie ramki różnych przewoźników.
Pokrowca nie przypniesz do tego plecaka. Chyba, że jakoś na partyzanta. Nie ma na nim szlufek do przetykania pokrowców. Jest tylko siateczka, w którą zmieszczą się dwa opakowania chustek do nosa.

Jest przegroda na laptopa. Jednak ja swojego 15' MacBooka pakowałem bez problemu i jeszcze był luz.

emjotek
13-04-2013, 14:18
Polecacie jakis plecak, ktory umozliwi mi przenoszenie body z podpietym obiektywem wraz z dwoma innymi szklami i lampa? Musi byc koniecznie miejsce na ksiazki/laptopa dodatkowo.

aciek_l
13-04-2013, 17:11
Ponownie Burton Resolution... :D Wczoraj miałem tam aparat z obiektywem, książkę, laptopa, pudełko z Sigmą 35/1.4 i jeszcze coś by się zmieściło (nie licząc miejsca na 3 kolejne szkła i lampę w przegrodzie foto). :)

emjotek
13-04-2013, 19:21
Mimo wszystko to troche ponad moja kieszen, jakas tansza alternatywa istnieje?

aciek_l
13-04-2013, 19:35
Pewnie istnieje, ale dobrze by było w takim razie, gdybyś napisał jak zasobna jest Twoja kieszeń na ten cel, co to za aparat i z jakimi obiektywami, oraz o jakiego laptopa chodzi.

ToleDo
14-04-2013, 12:20
Poszukaj na Alledrogo " PLECAK KING KONG 30" ( są mniejsze u tego samego sprzedawcy) Prawie jak Kata, przyzwoicie wykonany a cena to połowa "oryginału" :)

mateuszw3
14-04-2013, 12:41
Przymierzam się do zakupu plecaka. Najlepiej by miał jak najwięcej kieszonek. Oczywiście miejsce na body z obiektywem + dodatkowe 1-2 obiektywy itd. Oprócz komory głównej, gdzie jest sprzęt, zależałoby mi na innych mniejszych komorach na jakieś lekkie rzeczy, które mogą się przydać podczas wędrówek. No i ważne - by był wodoodporny. Budżet, nie więcej niż 200-250zł. Znalazłem na allegro coś takiego Plecak FOTO na wszystkie rodzaje lustrzanek JPA (3169151324) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/plecak-foto-na-wszystkie-rodzaje-lustrzanek-jpa-i3169151324.html) i coś takiego Plecak Mantona Trekking na lustrzankę aparat SKLEP (3159346084) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/plecak-mantona-trekking-na-lustrzanke-aparat-sklep-i3159346084.html)

Chyba pierwsza opcja bardziej by mi pasowała, bo jest chyba lepiej skonstruowana jak dla mnie. W każdym razie, czy miał ktoś do czynienia z którymś z tych dwóch plecaków? Ewentualnie czy znacie jakieś alternatywne modele?

wiktor2323
17-04-2013, 20:02
Potrzebuje jakiejś małej torby na 5d z gripem jeśli byłaby taka możliwość+ 28mm+50mm z osłonami. Torba musi być lekka i najlepiej dopasowywać się do ciała. Szukam czegoś tańszego niż retrospectiv 5 ;)
Znacie jakieś? Niue musi być to markowa torba :)

gadget_zary
17-04-2013, 21:10
Może coś z Crumplera ?:)

wiktor2323
17-04-2013, 22:14
Może coś z Crumplera ?:)

Prawdę powiedziawszy torby tej formy mi się nie podobają i wyglądają na sztywne - mam obecnie coś podobnego (vanguard up rise 38)
Zależy mi na tym aby torba była workowata i fajnie się układała- nie lubię odstających kufrów:) Ideałem są torby retrospectiv ale puki co łudzę się na znalezienie substytutu- choć rynek toreb już chyba przeszukałem w całości..;/

gadget_zary
17-04-2013, 22:33
Z tańszych Mekko, z droższych Domke :)

wiktor2323
17-04-2013, 22:44
O mekko nie pomyslałem...:) trzeba przejrzeć ich oferte:)

gadget_zary
18-04-2013, 07:50
Ja mam dłuższy czas już R1X/R2X (nie wiem czym się one różnią :D) i ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Gdzieś w temacie opisywałem swoje wrażenia po jakimś czasie :) To akurat jest duża torba (2body + szkła + lampy) ale w swojej ofercie mają kilka typowo reporterskich małych torb :)

emjotek
19-04-2013, 22:25
W ostatnich poszukiwaniach, moj wzrok przykuly dwa modele od lowepro (wlasciwie jeden, ale w dwoch konfiguracjach):
- Lowepro Photo Hatchback 16L
- Lowepro Photo Hatchback 22L

Mial ktos okazje pomacac ktorys z w/w?

feder
19-04-2013, 23:28
Czy może ktoś polecić plecak z szybkim dostępem do apratu (coś w rodzaju Fastpacka od Lowepro), w którym zmieści się 6d z podpiętym 24-105, do tego 70-200/2.8L, 17-40 i lampa?
Mój Fastpack własnie wybrał się na emeryturę wraz ze starym body :(

GalaktycznyMuczaczo
22-04-2013, 16:32
Czy może ktoś polecić plecak z szybkim dostępem do apratu (coś w rodzaju Fastpacka od Lowepro), w którym zmieści się 6d z podpiętym 24-105, do tego 70-200/2.8L, 17-40 i lampa?
Mój Fastpack własnie wybrał się na emeryturę wraz ze starym body :(

Kata 3n1

--- Kolejny post ---

Pytanie odemnie, w lipcu zbiera mi się na urlop, i miałem w planach zakupic x100s jednak doszedłem do wniosku ze to kupa kasy i jednak zabiore 5d+szeroki i portret ze sobą, jednakże mam albo plecak który jest duzy i zaraz w letnich temperaturach plecy mokre albo torbę przy której taki ciężar po kilku godzinach spaceru urywa ramię...
Doszedłem do wniosku ze warto więc chyba zainwestować w torbe typu topload trójkąt czy jak zwał tak zwał,bo albo na pasku sobie to zawiesze albo przewieszę ostatecznie przez ramię, , kiedyś widziałem think tanka, wyglądał dośc porządnie ,cena to około 200-300 zł, ktoś kiedyś próbował tak wakacje przebimbać się?

luciferi
22-04-2013, 20:56
a w tym topload trójkącie będziesz miał miejsce na ten drugi obiektyw? Dla mnie optymalną kombinacją jest torba typu domke f-5xc z tak ustawionym wnętrzem, że 5D z 24L wchodziło właśnie na pionowo a do tego od dołu mieściła się jeszcze 50-tka i było miejsce na mały przewodnik, baterie i filtr. Torba z zewnątrz niepozorna, wygodna, z tkaniny naturalnej, nie rzuca się w oczy. Na wakacje jak znalazł :)

jacek_73
22-04-2013, 21:08
...Dla mnie optymalną kombinacją jest torba typu domke f-5xc...

Zadam Ci (wbrew pozorom) poważne pytanie, ale zanim odpowiesz bardzo dobrze się zastanów

...Torba z zewnątrz niepozorna, wygodna, z tkaniny naturalnej, nie rzuca się w oczy...

Czy jesteś tego pewien?

TheXTomex
22-04-2013, 21:51
Cześć! Niedługo kupuje swoją pierwszą (własną) lustrzankę i nadal nie wiem jaka torbę mam kupić. Ma pomieścić 650D ze szklami:
- 18-55 kit
- 50 f/1.8
- pierścienie pośrednie (zestaw o wielkości porównywalnej do 65mm)
Potem dokupuje:
- 100mm makro (bez L)
- tele 55-250

Miłym (ale nie koniecznym) dodatkiem byłoby miejsce na jakiegoś tableta (cos typu iPod mini) do wywoływania RAWow.
Jaka torba pomieści to wszystko? Ewentualnie może to być plecak.
Z góry dzięki za pomoc.

GalaktycznyMuczaczo
22-04-2013, 22:43
a w tym topload trójkącie będziesz miał miejsce na ten drugi obiektyw? Dla mnie optymalną kombinacją jest torba typu domke f-5xc z tak ustawionym wnętrzem, że 5D z 24L wchodziło właśnie na pionowo a do tego od dołu mieściła się jeszcze 50-tka i było miejsce na mały przewodnik, baterie i filtr. Torba z zewnątrz niepozorna, wygodna, z tkaniny naturalnej, nie rzuca się w oczy. Na wakacje jak znalazł :)
Zmiesci sie bo jest to torba z podwojnym dnem , zmiesci szerokie 17-35 i 85 lezac, w kieszeniach klucze ,akcesorie itp. Przetestuje za miesiac w polsce jak bede na pierwszym urlopie

berbec_188
27-04-2013, 10:39
Witam, mam możliwość zakupu używki plecaka naneu k4l i moje pytanie dotyczy trwałości zamka dolnej części na sprzęt foto. Spod dodatkowo zabezpiecza pionowych pasek z klamra, ale jeśli suwak puści to moje obawy o bezpieczeństwo sprzętu jest uzasadnione. A może lepszym rozwiązaniem byłby naneu alpha L?jaka jest różnica w wielkości tych plecakow może ktoś powiedzieć?w alphie sprzęt chowa się od tylu plecaka co eliminuje kradzieże sprzętu...

Vroo
03-05-2013, 19:33
Czołem,

Dwa tygodnie temu tutaj: (http://www.canon-board.info/pozostale-22/w-czym-nosic-sprzet-czesc-ii-79414/index65.html#post1155797) pytałem o plecak i opowiem teraz o efektach swoich poszukiwań.

Zdecydowałem się na Lowepro Fastpack 250 AW DSLR Video - to jest nowsza wersja Fastpacka 250, teoretycznie przygotowana pod filmujących lustrzanką, ale to raczej taki marketing.
- w stosunku do starszego 250 ma z boku kieszonkę na statyw (który przytrzymujemy pasami z boku), pas biodrowy (taki sobie) oraz pokrowiec przeciwdeszczowy.
- plecak ma wg specyfikacji 25 cm głębokości, ale mieści się w klatce Ryanair (22cm z miarką), z tym że na wcisk, jeśli do tylnej komory włożymy laptopa. Netbook 10" wejdzie nawet do górnej komory.
- dostęp z boku do dolnej komory bardzo wygodny - choć jako praworęczny wolałbym go mieć z prawej, nie z lewej strony.
- w komorze dolnej bardzo dużo miejsca, poza body z podpiętym zoomem zmieściły się 3 dodatkowe obiektywy i stare body 450d. A i jeszcze ładowarka do baterii. Możliwości aranżowania miejsca ograniczone przez fakt, że ścianki nie wszędzie da się przypiąć, ale nie przeszkadza to za bardzo.
- miejsca na górze bardzo dużo nie ma, ale od biedy da się wyjechać na 2-3 dni z samym plecakiem.
- wygląd niestety jest "fotograficzny", no ale trudno.

Generalnie jestem zadowolony, plecak wygodny, po paru godzinach noszenia żadnych problemów, nadaje się świetnie na całodzienne wyjście.

Do noszenia na co dzień może być trochę za dużo, bo wygląda na spory klocek (i sam niespakowany waży prawie 2kg), tak więc jeśli ktoś chodzi na lekko, warto rozważyć też 150AW, choć tam nie włożymy już dużego laptopa.

Parę recenzji:
The Shy Photographer: Lowepro DSLR Video Fastpack 250 Review - The Best DSLR and Laptop Backpack Combo (http://www.theshyphotographer.com/2011/11/lowepro-dslr-video-fastpack-250-review.html)
Amazon.com: Customer Reviews: Lowepro DSLR Video Fastpack 250 AW Black Backpack (http://www.amazon.com/product-reviews/B005O9YMM4/) (tu porównanie z 250)

wachcio
14-05-2013, 10:24
Witam

Zastanawiam się nad kupnem LOWEPRO Fastpack 350 gdyż mam już LOWEPRO Fastpack 200 i jestem z niego bardzo zadowolony ale nie ma niestety kieszeni na laptopa. Obecnie posiadam Dell XPS X702l który ma swoje wymiary przez co sprawia mi kłopoty podczas rzadkich podróży do Norwegii liniami Wizzair. Mam dwa obawy odnośnie nowego zakupu. Pierwszy dotyczy wymiarów kieszeni w plecaku 28 X 3.75 X 48 i wymiarów Dell-a Szerokość: 414.9mm, Wysokość: 32.8mm z przodu, 38.5mm z tyłu, Głębokość: 287.3mm. Nie wiem czy nie zabranie tych kilku milimetrów... Drugi to wymiary bagażu podręcznego w którym musi się znaleźć aparat i laptop. Mały to maks 42x32x25 cm a duży 56 x 45 x 25 cm. Nie wiem czy będą aż tak drobiazgowi gdyż plecak ma wymiary zewnętrzne 31.5 x 24 x 49 cm i będę musiał kupować większy bagaż...
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tych kwestiach?

kosio
14-05-2013, 11:13
LOWEPRO Fastpack 350 - to w Wizzair duży bagaż podręczny - przechodzi bez problemu. Większy problem czasem jest w Ryanairze (55x40x20) - jeśli masz plecak mocno wypchany - musisz go ścisnąć aby zmieścił się w "próbnik" wymiarów - ale tylko jak jest upierdliwa obsługa lotniskowa - z reguły przechodzi bez problemu. Co do XPSa to ci nie podpowiem bo może brakować kilku mm - wybierz się do sklepu z laptopem i przymierz.

wachcio
14-05-2013, 18:25
kosio dzięki za info. Z tym przymierzaniem to jest problem. Na razie jestem w Norwegii. W poniedziałek jadę do Polski i mam urlop 2 tygodnie więc muszę znaleźć jakiś sklep który ma go w ofercie w kujawsko-pomorskim...

maxx78
15-05-2013, 13:31
Witam

Po zakupie dodatkowych obiektywów i lampy oraz w zamiarze jakiś stałek moja torba stała się za mała.

Co bym chciał od takiego plecaka :

- łatwo go przekręcić aby bez kucania czy kładzenia toreb wymienić obiektyw ( sling)
- bardzo podoba mi się opcja aby w plecaku była komora w której jest sprzet i można by było np w domu ją wyjąć aby łatwiej korzystać ze sprzętu
- nie musi mieć koniecznie opcji na statyw
- cena do 250 zł max

mój sprzet to C650d + T 17-50 2.8 VC + C 70-200 F/4 +430 EXII dojdą do tego pewnie jakieś stałki.Fajnie by było jakby aparat wszedł na raz z 70-200.

Czy możecie coś polecić z własnych doświadczeń ?

Endriu1
19-05-2013, 14:49
maxx 78 polecam Tobie taki plecak typu sling; Lowepro plecak SlingShot 202 AW. Mam poprzedni model 200 i z podobnym sprzętem sprawuje się świetnie.

Czapa
19-05-2013, 16:05
Mam nadzieję, że ktoś zdąży mi doradzić w miarę szybko, a więc:
mam możliwość kupienia dzisiaj w dobrej cenie wymienianego wyżej fastpacka 350 przy czym zastanawiam się czy będzie on wystarczający,
moje wymagania to miejsce dla dwóch puszek (5d2 + 6d ) no i czterech szkieł (14mm, 35mm, 85mm i 70-200 2.8) do tego lampa i inne pierdoły typu ładowarka itp.
byłoby miło gdyby znalazło się tam miejsce na laptopa i statyw, jeszcze piękniej gdybym mógł tam przy okazji wsadzić np. butelke wody.

Z pierwszego założenia plecak miał służyć jedynie do przenoszenia całego sprzętu z punktu A do punktu B, ale zdążyłem poznać już wygodę plecaków fotograficznych przy okazji
wszelakich wędrówek z aparatem, więc jeśli plecak do tego wszystkiego był przyjazny dla szybkiej zmiany sprzętu to tym bardziej bym sie nie obraził.

Niestety jak to zawsze bywa na końcu takiego postu muszę dodać, że nie jestem w stanie wydać na niego miliony, dlatego też fastpack w dobrej cenie rzucił mi się od razu w oczy
jeśli ktoś jest przeciwko, niech odezwie się teraz lub zamilknie na wieki.

Arni
19-05-2013, 21:16
w Wizzair duży bagaż podręczny - przechodzi bez problemu
Potwierdzam - latam z sztywną walizką od Pani Samsonite od kilku lat i nigdy nikt nawet nie wspomniał, ze jest za duża, a do próbnika nie zmieściła by się za Chiny Ludowe.

Większy problem czasem jest w Ryanairze (55x40x20) - jeśli masz plecak mocno wypchany - musisz go ścisnąć aby zmieścił się w "próbnik" wymiarów - ale tylko jak jest upierdliwa obsługa lotniskowa
Tu nie mam doświadczeń, ale musiałbyś chyba mocno wqurzyć obsługę, aby czepili się kilku mm.

wiktor2323
19-05-2013, 23:50
Tu nie mam doświadczeń, ale musiałbyś chyba mocno wqurzyć obsługę, aby czepili się kilku mm.

Różnie bywa. W Polsce nigdy mi nie sprawdzali podręcznego. Natomiast w Anglii zawsze.

mnocon
20-05-2013, 14:54
ja uzywam Lowepro Flipside 200 Backpack
bardzo fajny, maly, wygodny i zamykany od srodka wiec nie ma latwego dostepu z zewnatrz :)
co do bagazu w samolocie to bardziej zalezy od humoru obslugi, ale najbardziej czepiaja sie tanie linie lotnicze.

kosio
20-05-2013, 20:31

Ja już raz musiałem akumulatorki przerzucać z kieszeni z przodu do komory laptopa bo nie wchodził do próbnika - potem udało się wcisnąć, pani z obsługi pewnie PMSa miała (albo taki z niej złośliwy typ) bo czepiała się wszystkich.

gnd
22-05-2013, 13:24
Witajcie od niedawna przesiadłem się na Canona. Rozglądam się na torbą / plecakiem do zestawu:
5d+16-35+35/2+50+85+lampa i zapas na ładowarkę dodatkowe szpeje filtry etc) i ewentualnie jakieś tele w przyszłości
Posiadam torbę małą Lowepro nova 2 i do niej już lampa nie wejdzie...
Zależy mi na łatwej wymianie obiektywów chowam aparat do torby i przekręcam - często fotografuję w pyle i na wietrze).

Z góry dziękuję za pomoc.

gnd
22-05-2013, 20:35
Edit: problem sam się rozwiązał, dogadałem się z forumowiczem:)

Sunders
22-05-2013, 20:54
Co kupujesz?

gnd
22-05-2013, 22:30
Przypadkiem padło na torbę Vanguard UP-Rise 38 Vanguard (http://www.vanguardworld.com/index.php/en/pv/products/photo-video/detail-1-1-4-434.html)

wiktor2323
23-05-2013, 14:22
Przypadkiem padło na torbę Vanguard UP-Rise 38 Vanguard (http://www.vanguardworld.com/index.php/en/pv/products/photo-video/detail-1-1-4-434.html)

Będziesz zadowolony :)

adam1717
23-05-2013, 14:31
Co polecacie do zestawu: 5dmk2 z gripem/ 20mm 2,8 / 35mm 2.0 / 50mm 1.4 / 580ex/ + zapasowe body 40d? Lowepro 400 będzie ok czy za niskie?

wiktor2323
23-05-2013, 18:18
Co polecacie do zestawu: 5dmk2 z gripem/ 20mm 2,8 / 35mm 2.0 / 50mm 1.4 / 580ex/ + zapasowe body 40d? Lowepro 400 będzie ok czy za niskie?
Chodzi o flipside 400 ?
Zmieścisz nawet więcej- sam go kupiłem jakiś czas temu :) Fajny plecak polecam :)

Morfii
24-05-2013, 07:13
Powiem wam szczeże że oglądałem ostatnio różne torby i plecaki.... lowepro ma strasznie kiepskie materiały... bród i kurz idzie do nich jak pszczoła do miodu. Dużo lepsze i tańsze rozwiązanie to case logic. O jakości już nie wspomnę bo to też widać gołym okiem. Dodam że mówię o produktach do ok. 300zł...

Sam wybrałem Canon Gadget Bag 300EG bo mi zależało na tym by plecak/torba miała jakiś przyjemny wygląd, a do tego była max mała i pomieściła body+ grip + podpięty obiektyw, do tego 2 obiektywy i lampę. Ta torba spokojnie je mieści (obiektywy to stałki, nie zoomy).

https://canon-board.info/imgimported/2013/05/icanongadgetbag300eg0036x519-2.jpg
źródło (http://image.ceneo.pl/data/products/17402375/i-canon-gadget-bag-300eg-0036x519.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/05/canon300egc-2.jpg
źródło (http://pliki.kdm-foto.com/allegro/img/canon300egc.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/05/509915_0_f-2.jpg
źródło (http://images.morele.net/full/509915_0_f.jpg)

Jak z jakością i bezpieczeństwem sprzętu ? Myślę że ładnie i sztywno wszystko się trzyma. Nie lata po torbie. Minus to brak dodatkowych kieszonek itp. ale na tym mi nie zależało ;) No i cena... w RTv...itd.. jest po 129zł... a to trochę przesada bo na alledrogo można kupićgo za 69zł. A za tą cenę nie ma nic podobnego.

A swoją drogą ten plecak Plecak Case Logic SLRC 206 jest godny polecenia:

https://canon-board.info/imgimported/2013/05/plecak_caselogic_slrc206_srodek_15379307-2.jpg
źródło (http://u.cyfrowe.pl/1024x0/c/e/plecak_caselogic_slrc206_srodek_1537930755.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/05/plecak_caselogic_slrc206_per_37261624jpg-2.2513452771670126
źródło (http://u.cyfrowe.pl/1024x0/b/c/plecak_caselogic_slrc206_per_37261624.jpg?seed=0.2 513452771670126)

Dobrze wygląda, a do tego ma bardzo ciekawe wykonanie oraz pomysł na trzymanie lustra. obiektywy są chronione przez grube ścianki.

Morfii
24-05-2013, 09:59
jeszcze fajną ofertą jest plecak OLYMPUSa... Olympus CBG-6 PEN. Można go dostać za ok 120zł. Jakość powinna być bardzo dobra... jak to na Olka przystało :)

źródło (http://fotozakupy.pl/img/produkt/15386/750x500,6a0133ec39e625970b0147e1a904af970b-800wi.jpg)

źródło (http://www.euromega.pl/allegro/zdjecia/olympus_cbg-6_1.jpg)

szambonur
24-05-2013, 10:03
wszystkie te plecaki są fajne ale w góry się nie nadają..., takie są oczywiście moje odczucia...

Morfii
24-05-2013, 10:19
zgadzam się... jedynie miejskie wypady :)

adam1717
24-05-2013, 11:26
Chodzi o flipside 400 ?
Zmieścisz nawet więcej- sam go kupiłem jakiś czas temu :) Fajny plecak polecam :)

Tak chodzi o flipside 400. Tylko słyszałem że 5d z gripem sie nie zmieści.. Czy to prawda? Jeśli mam dobre informacje to co innego proponujecie? Aktualnie mam Lowepro Micro Trekker 100 i niestety do noszenia na plecach sie nie nadaje..

.Irwusek
24-05-2013, 11:33
Tak chodzi o flipside 400. Tylko słyszałem że 5d z gripem sie nie zmieści.. Czy to prawda? Jeśli mam dobre informacje to co innego proponujecie? Aktualnie mam Lowepro Micro Trekker 100 i niestety do noszenia na plecach sie nie nadaje..

A powiedz gdzie to słyszałeś? Bo ja ma mam ten plecak i mam 5d MKII z gripem + 135mm i się mieści wszystko idealnie, więc to co słyszałeś to ... ;) Dobre w tym plecaku jest to, ze ma ten pas na biodra i bez kładzenia plecaka można wyjąć/włożyć aparat czy inne akcesoria do plecaka :) Choć jakbym miał kupować jeszcze raz plecak, kupiłbym większy ;)

Bart
24-05-2013, 11:39
wszystkie te plecaki są fajne ale w góry się nie nadają..., takie są oczywiście moje odczucia...

Osobiście jeszcze nie trafiłem na dobry GÓRSKI plecak foto. Mówię o jakości i funkcjonalności na poziomie produktów Deutera itp. A Ty trafiłeś na coś dobrego w tym stylu?

szambonur
24-05-2013, 11:49
na grubsze akcje pakuje się do czegoś takiego: Adventure K5 | Naneu Bags (http://www.naneubags.com/products-by-series/adventure/k5)
jak ma być lajtowo to mam taką małą salewe a aparat owijam ręcznikiem;)

KrzysiekT
24-05-2013, 11:58
Co Panowie powiecie o Lowepro Waistbelt Pro a do tego 2 sakwy 11x14 na obiektywy? Sprawdza się to podczas zastosowań reporterskich, lub krótszych wycieczek?

mkkaczy
24-05-2013, 13:08
Osobiście jeszcze nie trafiłem na dobry GÓRSKI plecak foto. Mówię o jakości i funkcjonalności na poziomie produktów Deutera itp. A Ty trafiłeś na coś dobrego w tym stylu?
Na górskie wyprawy czy donoszenie sprzętu i osprzętu na czatownie to mam Rover Pro 45L AW Camera bags, backpacks and rolling cases (http://store.lowepro.com/rover-pro-45l-aw) Ma stelaż i wygodnie się go nosi, plecy mają lepszy przewiew. Wadą jest napewno cena i gorszy dostęp do sprzętu. Ten co pokazał szambonur wydaje się fajną opocją.
A produkty Deutera są naprawdę super. Żona ma pleack, ale oni chyba nie robią dla sprzętu foto.

Bart
24-05-2013, 13:36
Adventure K5 | Naneu Bags (http://www.naneubags.com/products-by-series/adventure/k5)
Na oko - ciekawe, funkcjonalne, fajne! Przyjrzę się bliżej, dzięki za wskazanie!

A produkty Deutera są naprawdę super. Żona ma plecak, ale oni chyba nie robią dla sprzętu foto.
Ano nie robią. Osobiście w górach noszę sprzęt w normalnym plecaku, w lekkim przylegającym pokrowcu lub nawet tylko owinięty w polar. Dlatego najczęściej zabieram tylko jeden obiektyw. Ale akurat dla mnie w górach najważniejsza jest dana trasa bądź wspinaczka, a fotografowanie na dalszym miejscu. Choć ostatnio coraz mocniej dochodzi do głosu. :)

szambonur
24-05-2013, 15:25
Na oko - ciekawe, funkcjonalne, fajne! Przyjrzę się bliżej, dzięki za wskazanie!

http://canon-foto-klub.pl/public/magazine/CFK_nr10_02-2012.pdf
na stronie 15 masz opisane moje wrażenia...

lubiebardzo
24-05-2013, 15:53
Co Panowie powiecie o Lowepro Waistbelt Pro a do tego 2 sakwy 11x14 na obiektywy? Sprawdza się to podczas zastosowań reporterskich, lub krótszych wycieczek?

W temacie ślubnym było dużo o pasach z sakwami.
Niedawno byłem na komunii z sakwami i było bardzo wygodnie. Plecy mniej obciążone.

Zainteresuj się Lowepro lens exchange 100. Spokojnie mieści się w nim 24L z osłoną do przodu.

adam1717
25-05-2013, 19:57
A powiedz gdzie to słyszałeś? Bo ja ma mam ten plecak i mam 5d MKII z gripem + 135mm i się mieści wszystko idealnie, więc to co słyszałeś to ... ;) Dobre w tym plecaku jest to, ze ma ten pas na biodra i bez kładzenia plecaka można wyjąć/włożyć aparat czy inne akcesoria do plecaka :) Choć jakbym miał kupować jeszcze raz plecak, kupiłbym większy ;)

Rozmawiałem ze znajomym fotografem i twierdził że z gripem się nie domknie. Całe szczęscie się mylił wiec teraz tylko polować na jakąś używke w dobrym stanie:)

wiktor2323
25-05-2013, 22:25
5D z gripem siedzi aż miło ;) Tylko producent podaje, że trzeba wyjąć poduszkę :)

Kolekcjoner
25-05-2013, 23:03
Dokładnie.

Bo moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak plecak górski, a tym bardziej foto. Plecak to plecak jeden lepszy inny gorszy, do tego każdy chodzi własnymi ścieżkami ;) - znaczy się ma swoje przyzwyczajenia, doświadczenia, góry górom nierówne. Ciężko zrobić coś uniwersalnego. Moim zdaniem trzeba kupić cokolwiek a w życiu wyjdzie co tak naprawdę jest potrzebne. Ja używam najzwyklejszego plecaka nie wiem czy górskiego czy nie ale spełnia swoją rolę.
Mój problem jest inny i polega na tym, że zawsze biorę w góry albo za mało sprzętu albo za dużo :mrgreen:.

GalaktycznyMuczaczo
28-05-2013, 15:40
Ja właśnie zakupiłem thinktank digital holster 20 , do środka spokojnie 5d+85 a w rozsuwanej części szeroki kąt idealnie się wpasowuje, za miesiąc odpowiem jak się sprawdza w noszeniu na pasku, generalnie fajna cena za bardzo dobra jakosc

KubanKBN
28-05-2013, 23:10
Witam,

Potrzebuję niedrogiej, przyzwoitej jakościowo torby do zestawu:
- Canon 600D,
- Canon EF-S 18-55mm IS II;
Za jakiś czas dokupię pewnie:
- Canon EF-S 18-135;
lub coś ciut większego, więc i to muszę mieć na uwadze.

Szukam zatem niedrogiej, przyzwoitej torby do Canona 600D ze standardowym obiektywem, dodatkowym obiektywem o większej ogniskowej i drobnych akcesoriów (ewentualna dodatkowa karta, bateria).

Z góry dzięki za podpowiedzi.

adam1717
28-05-2013, 23:32
Lowepro Micro Trekker 100 myśle że byłby w sam raz. Zostanie troszkę miejsca na przyszłość, chociaż w sumie aż taki duży nie jest.

McMelassa
29-05-2013, 06:42
Może być też np. Tamrac Velocity 7 (U mnie mieści C500 (z gripem) z T17-50, oraz C85 1.8)

Montano
30-05-2013, 15:32
Hej a ja szukam konkretnej torby na zestaw 60d z gripem, lampa nissin plus dyfuzory, 70-300, 20-50, 10-20, aku zapasowe, zapasowe aku do lampy, okolo 8 filtrow i drobiazgi. Co polecilibyscie dobrego?

ketras
31-05-2013, 09:33
Ja w pierwszą wycieczkę konkretną w góry miałem lowerpro fastpack 350 , i dałem radę pomieścić 60D + szkła, batoniki, jedzienie i wodę :)

adino
04-06-2013, 20:47
hej mam pytanie do użytkowników sakw Thin tank :)

mam zamiar kupić sobie dwie sakewki pod 35L i 85 1,8 i tutaj mam mały problem.

o ile jestem pewny ze 85 wejdzie tutaj bez problemów Lens Changer? 15 - Sklep BUILT.PL (http://ttfoto.pl/system-modular-lens-changer%E2%84%A2-15-o_l_171_382.html), o tyle nie mam tej pewności jeśli chodzi o 35L.... nie mam jak przymierzyć wiec jeśli ktoś już korzystał to proszę o podpowiedz

Bart
11-06-2013, 21:50
Szukam jakiegoś "przylegającego" futerału (np. coś z neoprenu, w co praktycznie owija sę aparat), który będzie musiał pomieścić tylko Canona 550D z naleśnikiem 40 mm (który to zestaw zabieram czasem w góry, szeroki kąt nosząc w osobnym pokrowcu). Chodzi więc o to, żeby był "nieduży" - mieścił i chronił tylko ww. zestawik. Czy możecie jakiś wskazać/polecić?

jacek_63
11-06-2013, 23:27
Szukam jakiegoś "przylegającego" futerału (np. coś z neoprenu, w co praktycznie owija sę aparat), który będzie musiał pomieścić tylko Canona 550D z naleśnikiem 40 mm (który to zestaw zabieram czasem w góry, szeroki kąt nosząc w osobnym pokrowcu). Chodzi więc o to, żeby był "nieduży" - mieścił i chronił tylko ww. zestawik. Czy możecie jakiś wskazać/polecić?

Poszukaj na Alledrogo (Elektronika -> Fotografia -> Akcesoria -> Futerały) wpisując "neoprenowy". Mam coś w tym stylu, ładuję w to 50D z przypiętym szkłem (wchodzi z C85/1,8 albo S18-250 albo S24-70/2,8)

Qbańczyk
16-06-2013, 23:00
Czy posiada ktoś plecak Lowepro Flipside Sport 15 lub 20 L i może polecić lub odradzić ten plecak ? Chciałbym do niego ładować 6D z 24-205 + C 100 2.0 + Sigma 50 1.4 + pewnie jakieś inne szkła w przyszłości + lampa + tablet. Chciałbym też żeby można tam było zmieścić rzeczy typu kurtka jakieś kanapki itp. Wiecie o co chodzi.

Da rade ?

BuRton
18-06-2013, 14:30
Czy posiada ktoś plecak Lowepro Flipside Sport 15 lub 20 L i może polecić lub odradzić ten plecak ? Chciałbym do niego ładować 6D z 24-205 + C 100 2.0 + Sigma 50 1.4 + pewnie jakieś inne szkła w przyszłości + lampa + tablet. Chciałbym też żeby można tam było zmieścić rzeczy typu kurtka jakieś kanapki itp. Wiecie o co chodzi.

Da rade ?
Mam 10L (do sprzedania, bo za mały sie zrobił). Do tego co piszesz uważam, że dopiero 20L będzie wystarczająco pojemny. Cała seria tych plecaków bardzo udana. Chcę kupić 20L ale jak na razie jedyna oferta w PL zdecydowanie za droga Lowepro Flipside Sport 20L AW - Plecak fotograficzny - Torbylowepro.pl (http://torbylowepro.pl/plecak-fotograficzny/lowepro-flipside-sport-20l-aw,2726s)

Kiedy dzwoniłem do nich miesiąc temu powiedzieli, że w USA nie wyrabiają z produkcją i w Polsce będą w lipcu. Mamy połowę czerwca i na razie to jedyna REALNA oferta złotówkowa jaką znalazłem.

Kuba1
18-06-2013, 18:13
Mam 10L (do sprzedania, bo za mały sie zrobił). Do tego co piszesz uważam, że dopiero 20L będzie wystarczająco pojemny. Cała seria tych plecaków bardzo udana. Chcę kupić 20L ale jak na razie jedyna oferta w PL zdecydowanie za droga Lowepro Flipside Sport 20L AW - Plecak fotograficzny - Torbylowepro.pl (http://torbylowepro.pl/plecak-fotograficzny/lowepro-flipside-sport-20l-aw,2726s)

Kiedy dzwoniłem do nich miesiąc temu powiedzieli, że w USA nie wyrabiają z produkcją i w Polsce będą w lipcu. Mamy połowę czerwca i na razie to jedyna REALNA oferta złotówkowa jaką znalazłem.W Amazon.com cena w przeliczeniu na dzisiaj wynosi ~480PLN - jaki problem zakupić tam? W Polsce nigdy nie będzie tyle kosztował.

BuRton
18-06-2013, 19:22
W Amazon.com cena w przeliczeniu na dzisiaj wynosi ~480PLN - jaki problem zakupić tam? W Polsce nigdy nie będzie tyle kosztował.
Mówisz o cenie za wersję 20 litrową ? Najtaniej widzę po 179$ więc to ponad 550 zł. bez przesyłki.

Kuba1
18-06-2013, 19:56
Mówisz o cenie za wersję 20 litrową ? Najtaniej widzę po 179$ więc to ponad 550 zł. bez przesyłki.
Osz, faktycznie podałem cenę za 15L. Dobrze widzisz, no to doliczając przesyłkę i ew. cło (które nasi naliczą, albo i nie), to już niewiele taniej będzie. Wersja bez cła jednak ciągle atrakcyjna.

Qbańczyk
18-06-2013, 22:10

Kiedy dzwoniłem do nich miesiąc temu powiedzieli, że w USA nie wyrabiają z produkcją i w Polsce będą w lipcu. Mamy połowę czerwca i na razie to jedyna REALNA oferta złotówkowa jaką znalazłem.

Dzięki za odp

Ale jak same wrażenia z użytkowania tego plecaka ? Jego wykonanie ? Jak Ci się podoba system ładowania sprzętu ? Czy nie jest zbyt uciążliwy i jak sie sprawdza ? Co z mocowaniem statywy czy ok ? Powiem Ci że ja celuje w 15 L choć tak naprawde nie widziałem żadnego z tej serii osobiście.

Powównuje je do Flipside 400 AW i tak sie zastanawiam czy ten czy ten. Model Sport podoba mi się ogólnie bardziej wizualnie ale jest droższy.

Czapa
19-06-2013, 11:13
Potrzebuję opinii nt. plecaka Lowepro compurover aw. Co prawda naczytałem się już trochę o nim i wyglądało na to, że będzie spełniał moje wymagania aż niechcący trafiłem na jedno z forum na którym użytkownik dodaje niewygodną dla mnie uwagę a mianowicie "o zapakowaniu do plecaka jasnego tele można pomarzyć", mój sprzęt to dwie puchy FF + 4 szkła średniej wielkości i lampa, wiem, że cały ten sprzęt pomieszcze w plecaku jednak za rok planuję wymienić jedno ze szkieł na 70-200 2.8 i nie chciałbym wymieniać go na jeszcze większego, cena plecaka waha się pomiędzy 580,- a 720,- przy czym ja kupuję go tylko dlatego, że mam dojście do używanego w dobrym stanie i w dobrej cenie. Czy ktoś może zaprzeczyć temu, że do plecaka nie wejdzie 70-200 2.8 ??

BuRton
20-06-2013, 13:14
Wrażenia praktyczne jak najbardziej pozytywne. Wcześniej miałem Flipside 400 tylko wtedy nie doceniałem wyciągania sprzętu, który wisi na pasie biodrowym (obciąłem go).

Co do serii Flipside Sport - lekka konstrukcja, przewiewne szelki, nie to co większość "transportowych", bardziej "pancernych" plecaków. Wykonany solidnie. Systemu otwierania głównej komory od strony pleców nie zamieniłbym już na nic innego. Dla mnie to sama wygoda i większe bezpieczeństwo. System mocowania statywu sprawdza się ale chodzenie z ciężkim, na dalsze trasy nie koniecznie może być tak "różowe" ponieważ jest umiejscowiony z boku (ciężar nierównomiernie rozłożony). Pod tym względem lepiej sprawował się Flipside 400 (środkowa część plecaka).

Dla mnie dużym plusem serii Flipside Sport jest wyciągana w całości komora na sprzęt foto i możliwość wykorzystywania tego plecaka jako "zwykłego". Sama komora zabezpieczona ściągaczem ma system nośny. Można ją wykorzystywać pakując do innych, nie fotograficznych plecaków itp.
Czekam na obniżkę ceny i kupuję 20 litrową wersję.
Polecam i pozdrawiam.

Dzięki za odp

Ale jak same wrażenia z użytkowania tego plecaka ? Jego wykonanie ? Jak Ci się podoba system ładowania sprzętu ? Czy nie jest zbyt uciążliwy i jak sie sprawdza ? Co z mocowaniem statywy czy ok ? Powiem Ci że ja celuje w 15 L choć tak naprawde nie widziałem żadnego z tej serii osobiście.

Powównuje je do Flipside 400 AW i tak sie zastanawiam czy ten czy ten. Model Sport podoba mi się ogólnie bardziej wizualnie ale jest droższy.

Kotwica we wodzie
21-06-2013, 15:04
Potrzebuję informacji od osób posiadających plecaczek Lowepro Fastpack 200, mianowicie czy zmieści sie tam body z założonym 70-200 f4 L Canona ? Nie mam w czym tego chować/przenosić i nie chce co chwile ściągać i zakładać krótszego obiektywu żeby zmieściło się w torbie. W tym miejscu trafiłem na wyżej wymieniony plecaczek i bardzo mi przypadł do gustu tylko chce wiedzieć czy wejdzie tam body z założonym 70-200. Dzięki

pajlot
22-06-2013, 07:04
Potrzebuję informacji od osób posiadających plecaczek Lowepro Fastpack 200, mianowicie czy zmieści sie tam body z założonym 70-200 f4 L Canona ?

zmiesci sie ale z odwrotnie założoną osłoną przeciwsłoneczną.

krzyssp
25-06-2013, 14:05
Witam! Poszukuję nie bardzo drogiego plecaka (ok 250zł) który pomieściłby body z podpiętym dłuższym szkłem i ze 2, 3 obiektywy, miał troszeczkę miejsca na rzeczy osobisty i aby był otwierany od strony pleców (obawa przed miłośnikami cudzego sprzętu). Mam szansę znaleźć (coś nowego)? Czy raczej zwiększyć budżet?

ToleDo
25-06-2013, 17:53
Witam! Poszukuję nie bardzo drogiego plecaka (ok 250zł) który pomieściłby body z podpiętym dłuższym szkłem i ze 2, 3 obiektywy, miał troszeczkę miejsca na rzeczy osobisty i aby był otwierany od strony pleców (obawa przed miłośnikami cudzego sprzętu). Mam szansę znaleźć (coś nowego)? Czy raczej zwiększyć budżet?

Poszukaj na znanym portalu aukcyjnym Fancier KING KONG 30 XL
Może nie jest otwierany od pleców ale powiedział bym ze to dobra "podróbka" Katy.
Jakość może szału nie robi ale jest przyzwoita :)

krzyssp
25-06-2013, 18:21
Dzięki za propozycję, ale szukam raczej czegoś łatwiej dostępnego, Allegro raczej odpada :/

Radex
02-07-2013, 19:24
Na wycieczki w góry mam duży plecak (pomieści sprzęt, jedzenie, picie itp), ale potrzebuję czegoś do szybkiego wyskoku w okolicy. Czy ktoś ma CANON GADGET BAG 300EG ? Podobno wejdzie aparat z obiektywem + dwa obiektywy i duperelki w postaci kart itp. Podobno wodoodporny z przegródkami.

swishu
03-07-2013, 18:38
Poszukaj na znanym portalu aukcyjnym Fancier KING KONG 30 XL
Może nie jest otwierany od pleców ale powiedział bym ze to dobra "podróbka" Katy.
Jakość może szału nie robi ale jest przyzwoita :)

Całkiem fajna propozycja! Ale typowo w góry się słabo nada. Przeczytałem znaczną część tego wątku ale ciągle się motam.... zatem help moi drodzi :)
Mniej więcej chodzi o to :
*Zależy mi na tym, aby było to coś pokroju 'Naeu pro adventure k3l' pod względem wygody jaką oferuję dla pleców (wentylacja+pas biodrowy)
*nie jest potrzebna ogromna przestrzeń na sprzęt wystarczy na : 5d, 17-40, 70-200, 85, 28 + może jakaś lampka (ale to można zmieścić do wnęki na rzeczy prv w razie czego)
*dosyć dużo miejsca na rzeczy prywatne (nie wyobrażam sobie chodzić po górach z dwoma plecakami) - foto + inne rzeczy. (w tym modelu : 'Naeu pro adventure k3l' jest akurat go dosyć).
*zabezpieczenie/montaż dla statywu.
*możliwość szybkiego dostania się do aparatu bez konieczności zdejmowania (coś takiego jak w lowepro fastpack 350 lub tym king kongu 30 ). W 'Naeu pro adventure k3l' trzeba w tym momencie zdejmować cały pleckać, rozpinać zamkiem go na pół i dopiero otwierać część foto... trochę to kłopotliwe. Jakie macie z tym doświadczenie (podobne rozwiązania są np.w: Lowepro CompuRover AW oraz wspominanym wczesniej Naeu pro adventure k3l ). Nie macie obawy, że plecak się rozpołowi i wszystkie sprzętu rozsypią się na kawałki ;-) ?
*główne otwieranie od strony pleców byłoby atutem, a samo Fast - wyciąganie samego body + obiektywem. Ostatecznie samo fast...

Ogólnie chodzi mi o połączenie :

1. 'Naeu pro adventure k3l' (plecy, mocne pasy, pojemność na rzeczy priv, solidne wykonanie)
+
2. King Kong 30 i LowePRo Fastpack 350 (ergonomia 'strefy' foto - czyli dojście fast oraz dojście full od pleców)
+
3. Wygląd coś w stylu Lowepro CompuRover AW.

Czy takie rzeczy w ogóle istnieją ? :)

adams_bart
06-07-2013, 15:19
Witam wszystkich,

rozglądam się za plecakami na sprzęt foto + laptopa, moje wymagania są dość specyficzne, bo niejako żyję na walizkach.
Muszę mieć plecak, który pomieści 5D + grip + 50/1.8 + 17-40L + akcesoria + 15,4'' laptop + akcesoria laptopa. Dodatkowo musi być miejsce pod następny zakup typu C70-200.
Niestety dużo latam, więc plecak musi spełniać wymagania bagażu podręcznego (m.in. Ryanair), ponadto musi być uniwersalny i nie może rzucać się w oczy - cholera wie kogo się na lotnisku mija...

Miałem kiedyś jakąś Kate, ale nie pamiętam dokładnie modelu, bardzo mi odpowiadała.
Cena plecaka najlepiej jakby była w granicach rozsądku ;)

Miałby ktoś jakieś propozycje?

Dzięki za wysłuchanie ;)

mrek
06-07-2013, 15:56
Witam wszystkich,

rozglądam się za plecakami na sprzęt foto + laptopa, moje wymagania są dość specyficzne, bo niejako żyję na walizkach.
Muszę mieć plecak, który pomieści 5D + grip + 50/1.8 + 17-40L + akcesoria + 15,4'' laptop + akcesoria laptopa. Dodatkowo musi być miejsce pod następny zakup typu C70-200.
Niestety dużo latam, więc plecak musi spełniać wymagania bagażu podręcznego (m.in. Ryanair), ponadto musi być uniwersalny i nie może rzucać się w oczy - cholera wie kogo się na lotnisku mija...

Miałem kiedyś jakąś Kate, ale nie pamiętam dokładnie modelu, bardzo mi odpowiadała.
Cena plecaka najlepiej jakby była w granicach rozsądku ;)

Miałby ktoś jakieś propozycje?
Kata R-103 (model poszerzony o kieszeń na laptopa) ale cena nie jest w granicach rozsądku. Natomiast decyzja jak najbardziej rozsądna. Używam ten model ponad 5 lat i nie chce się zużyć. W międzyczasie laptopy zmalały (-:

adams_bart
06-07-2013, 17:12
tego plecaka to już daaawno chyba nie sprzedają ;P
ani na allegro ani na skąpcu...

Kata D-3N1-33 (http://allegro.pl/fotoit-kata-d-3n1-33-foto-laptop-502-110-111-i3352232248.html)

Tamrac Evolution 8 Model 5788 (http://allegro.pl/plecak-tamrac-evolution-8-model-5788-nowy-i3376358264.html) Bardzo fajny pomysł w tym Tamracu z otwieraniem z boku przestrzeni na aparat i obiektywy :)

Znalazłem takie dwa sprzęty... są może na forum użytkownicy tych plecaczków?

Kuba1
07-07-2013, 14:02
Koledzy plecakowicze pomóżcie zielonemu. Do tej pory sprzęt nosiłem wyłącznie w torbach naramiennych. Właśnie postanowiłem zakupić plecak NIE TURYSTYCZNY do wycieczek foto w krzaki w okolicach domu. Zauważyłem już, że jest lekki problem ze znalezieniem plecaka na aparat z gripem, a jednocześnie żeby NIE był to plecak na wyprawy w Himalaje. Proszę o podpowiedzi w czym można nosić body z gripem z obiektywem C70-200 2.8, plus powiedzmy C17-40 i C100 Macro IS, oraz drobne akcesoria jak wężyk, filtry, baterie. Może być miejsce na kanapkę, ale nie musi. Wystarczy producent/seria plecaków, resztę sobie znajdę.
Zawczasu dziękuję (żeby nie było, że z góry ;))

Pawel92
07-07-2013, 14:56
Możesz spróbować Lowepro Flipside 300.

jaś
07-07-2013, 15:09
tego plecaka to już daaawno chyba nie sprzedają ;P
ani na allegro ani na skąpcu...

Kata D-3N1-33 (http://allegro.pl/fotoit-kata-d-3n1-33-foto-laptop-502-110-111-i3352232248.html)

Tamrac Evolution 8 Model 5788 (http://allegro.pl/plecak-tamrac-evolution-8-model-5788-nowy-i3376358264.html) Bardzo fajny pomysł w tym Tamracu z otwieraniem z boku przestrzeni na aparat i obiektywy :)

Znalazłem takie dwa sprzęty... są może na forum użytkownicy tych plecaczków?

Ja używam katę 3N1 ale chyba 22 (sprawdzę jak będę w domu) w mojej jest trochę mały przedział na rzeczy osobiste, 70-200 z kopusem wchodzi praktycznie na styk (ale 33 jest znacznie szersze) - zamek trudno dopiąć, przedział na notebook ratuje mi .... bo tam potrafię trzymać kurtkę kanapki 70-200/4 i nie wiadomo co jeszcze - butelkę. dobrze wykonany trwały używam ze trzy albo cztery lata, opis z linka trochę myli bo to nie jest sling, na slinga można go przerobić ale standardowo to normalny plecak, mam do niego uchwyt statywowy.

Da__FreaK
07-07-2013, 17:47
Mam flipside 300 . Ogólnie plecaczek fajny.. :) Jedynia jego wadą, jest nieotwierana do końca klapa plecaka na plecach przez którą dostajemy się do jego wnętrza..Poza tym, super ! :) Pakowny i pojemny idealnie:)

Fotopstryczek
07-07-2013, 21:15
Rozpadła mi się torba Delta premium 2, plecak Delta SX2 też :| czas na coś lepszego, co myślicie o torbie Lowepro Nova 200 AW ?

Kuba1
08-07-2013, 22:59
Możesz spróbować Lowepro Flipside 300.

Mam flipside 300 . Ogólnie plecaczek fajny.. :) Jedynia jego wadą, jest nieotwierana do końca klapa plecaka na plecach przez którą dostajemy się do jego wnętrza..Poza tym, super ! :) Pakowny i pojemny idealnie:)
W fajnym sklepiku (explore.pl) mogłem obmacać cała ofertę Lowepro. Faktycznie Flipside dał radę, dokładnie Flipside 400 AW, Jeszcze statyw pośrodku podepnę. Dzięki za naprowadzenie.

MC_
09-07-2013, 07:40
Na to noszenie statywu to bym się nie napalał jakoś zbytnio, bo nie jest to zbyt wygodnie rozwiązane. Ale lepsze to niż nic.

Kuba1
09-07-2013, 11:40
Na to noszenie statywu to bym się nie napalał jakoś zbytnio, bo nie jest to zbyt wygodnie rozwiązane. Ale lepsze to niż nic.Niebawem sprawdzę w krzakach. Póki co, w mieszkaniu (:mrgreen:) nieźle to hula, włącznie z przekładaniem plecaczka na przód i otwieraniem (z przypietym statywem). Poza tym, sam widzę, że w porównaniu do wycieczkowania z torbą naramienną to jest dla mnie skok cywilizacyjny. W przód.

dajt
10-07-2013, 11:36
Ludziska, Canon 60d + C 50 1.8, C 100mm IS + C 17-40 + Speedlite 430 EX + Statyw. Co polecacie? Mowimy o plecaku, piszemy.

Matick7
11-07-2013, 00:02
Ja mam Lowepro Flipside 300, mieścił 7D z gripem, 17-50, 60 macro, 70-200 sigmy lampę i statyw, 2 zestawy baterii zapasowych i zostawało trochę miejsca na popierdółki jak ścierki karty, ścierki, czytniki, a no i teczka A4 też wejdzie przykrywając cały zestaw : P Teraz nie używam bo sprzętu nie mam, ale plecak godny polecenia. Dodatkowo posiada pas biodrowy, który umożliwia obrót plecaka na brzuch, zdjęcie z ramion, otworzenie wzięcie aparatu czy zmianę optyki bez przysiadania czy kucania.