Zobacz pełną wersję : W czym nosić sprzęt - część II
kupilem ostatnio torbe ale chyba jakis szajs i podrobka ;/ co pol;ecicie dobrego ?
to co się ciągnie przez 125 stron tutaj
Domke F2 canvas jako typowo transportowa lub jakaś Lowepro. Ja mam teraz pro messenger 200 aw. Tanie te torby nie są, ale np. Domke jest ardzo solidna, mam od kilku lat. Minus jest taki, że z biegiem czasu się przebarwia i przeciera.
marcinez
03-09-2015, 13:33
O przebarwienia i przetarcia niektórymi właśnie chodzi [emoji2]
F2 mam tak zjechaną, że szewc musiał mnie poratować, ale dał radę i używam torby dalej.
tomcio.13
08-09-2015, 19:38
Witam
Przekopałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi. Poszukuję plecaka gabarytowo żeby nie był jakimś kolosem. Muszę w nim zmieścić 50d z gripem + tamron 70-300, tokinę 12-24, canona 50 1.4, 3 baterie, 2 filtry. Teraz posiadam jak dla mnie bardzo dobry plecak Case Logic KSB101 tylko nie spełnia jednego wymogu nie mieści aparatu z gripem a to dla mnie najważniejsze kryterium. Może ktoś miał podobny dylemat.
Miałem kiedyś jakiś większy Lowrpro Fastpack i mieścił 2 jedynki, 2 lampy, 3 stałki i wszelkie akcesoria. Plusem był świetny dostęp do jednego z aparatów. Wygodny, solidny, dwie komory + przestrzeń na laptop. Polecam.
tomcio.13
09-09-2015, 20:50
Dzięki, zastanowię się, tak czy inaczej tego sprzedam jak się uda. właśnie zależy mi też na tym żeby był łatwy dostęp do body bo często na rowerze się przemieszczam. Może ktoś jeszcze jakieś propozycje podrzuci.
szymkowski
14-09-2015, 17:29
Hej,
mam torbę Lowepro zoom 50 AW II Lowepro Toploader Zoom 50 AW II - sklep Explore.pl (http://www.torbylowepro.pl/fotografia/torby/lowepro-toploader-zoom-50-aw-ii.html) Wszystko jest z nią spoko. Fajnie zrobiona, wszystko mi się mieści, ale mam jeden problem. Mianowicie jak idę w góry to pasek na ramię/szyję mnie tak denerwuje i obciera szyję, że mam go ochotę wyrzucić. Potrzebuje czegoś wygodnego (paska) lub jakiejś "szlufki" na ten pasek, tak aby nie obcierała skóry.
Czy ktoś może coś takiego polecić?
FlatEric
15-09-2015, 16:44
Tia, a niektórzy są zachwyceni tym paskiem w nowych Toploaderach, że taki fajny minimalistyczny. :P I pomyśleć, że Lowepro szczyci się w swych reklamówkach stosowaniem, czy wręcz wynalezieniem, anatomicznych pasów naramiennych - tymczasem nowe torby wyposażają w takie gie, i nie oferują nic w zamian. Był niby jakiś taki Vertebral Tech Shoulder Strap, ale raz że przekombinowany jak do toploadera, a dwa że i tak teraz nie do kupienia. Nie rozumiem obecnej polityki tej firmy...
Może, z braku lepszego pomysłu, i żeby nie był droższy od torby, sprawdził by się po prostu jakiś neoprenowy pasek do aparatu? Czasem można dostać takie paski, które na całej długości są szerokie, jak pas do torby, i zakończone karabińczykami, do których dopina się dopiero cienkie paski zaczepiane do aparatu. Wtedy taki pas można by od razu mocować karabińczykami do torby (o ile karabińczyki nie połamią z czasem jej plastikowych uch).
Ewentualnie można spróbować, o ile ogólne upakowanie na wycieczce pozwoli, pasa biodrowego (w rodzaju Lowepro Belt & Buckle) - zawsze to odciąża ramię i torba tak się nie majta - przypiąłem go kiedyś do jazdy na rowerze, i od tej pory się z nim nie rozstaję. :)
Witam
Przekopałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi. Poszukuję plecaka gabarytowo żeby nie był jakimś kolosem. Muszę w nim zmieścić 50d z gripem + tamron 70-300, tokinę 12-24, canona 50 1.4, 3 baterie, 2 filtry. Teraz posiadam jak dla mnie bardzo dobry plecak Case Logic KSB101 tylko nie spełnia jednego wymogu nie mieści aparatu z gripem a to dla mnie najważniejsze kryterium. Może ktoś miał podobny dylemat.
Polecę Flipside Sport, mam 15l, ale dostępny jest też mniejszy. 15 mieści 7d z grypą + 70-200/4+24-105+10-22+50/1.4, od biedy wciskam lampę, cokiny w etui, aku itd. Warto pomagać.
mam torbę Lowepro zoom 50 AW II Lowepro Toploader Zoom 50 AW II - sklep Explore.pl (http://www.torbylowepro.pl/fotografia/torby/lowepro-toploader-zoom-50-aw-ii.html) Wszystko jest z nią spoko. Fajnie zrobiona, wszystko mi się mieści, ale mam jeden problem. Mianowicie jak idę w góry to pasek na ramię/szyję mnie tak denerwuje i obciera szyję, że mam go ochotę wyrzucić. Potrzebuje czegoś wygodnego (paska) lub jakiejś "szlufki" na ten pasek, tak aby nie obcierała skóry.
Tylko eBay Ciebie ratuje:
shoulder strap pad in Camera Straps and Hand Grips Accessories | eBay (http://www.ebay.com/sch/Straps-Hand-Grips-/64343/i.html?_from=R40&_nkw=shoulder+strap+pad&rt=nc)
Talkie rozwiązanie też Ci nic nie da.Dobrym rozwiązaniem do tej torby oprócz oczywiście miękkiej ale wąskiej szlufki , jest dodatkowy pasek dopinany do torby i opinający biodra.Nie powoduje to kiwania torby a tym samym przesuwania jej razem z paskiem na ramieniu.Najlepszym rozwiązaniem są jednak szelki dedykowane ,które umiejscawiają aparat na klatce piersiowej./idealne połączenie z plecakiem w górach/.
tomcio.13
15-09-2015, 22:18
A czy ktoś używał któregoś z tych dwóch plecaków. Manfrotto Advanced Tri L lub Manfrotto Pro Light MB PL-3N1-35. oba wydają się spełniać moje wymagania. Tylko nie wiem jak z jakością.
szymkowski
16-09-2015, 00:02
Pasek na biodra jest spoko, pod warunkiem, że nie masz na sobie uprzęży wspinaczkowej a na plecach plecaka. Wtedy niestety nie jest to wygodne.
Dziękuję za propozycję. Jednak jeśli nic nie znajdę to będę pewnie musiał iść na jakiś kompromis... :?
edit:
Chociaż to wydaje się na prawdę spoko New Puleme P110218 Air Cushion Pad Aircell Pad Strap Camera Shoulder Bag | eBay (http://www.ebay.com/itm/NEW-Puleme-P110218-Air-Cushion-Pad-Aircell-Pad-Strap-Camera-Shoulder-Bag-/260841728569?hash=item3cbb60ea39)
Pasek na biodra jest spoko, pod warunkiem, że nie masz na sobie uprzęży wspinaczkowej a na plecach plecaka. Wtedy niestety nie jest to wygodne.
I dalej będzie Ci się to przesuwać.Żadne paski na szyję czy na ramię nie sprawdzą Ci się w tego rodzaju uprawianiu sportu.
Niestety,w takiej sytuacji pozostanie Ci dobrej klasy kompakt.Z moich doświadczeń wynika, że jakakolwiek lustrzanka w jakikolwiek sposób zapięta , odbiera przyjemność ze wspinaczki.Coś za coś :) A wiem co mówię :)
Czy orientuje się ktoś, czy do Lowepro 45 AW II wejdzie C50d ze stałką 35mm? Czy nie będzie wepchnięty zbytnio na siłę? Patrząc na wymiary na www to szerokość jest prawie ma styk.
Ewentualnie zastanawiam się jeszcze na Case Logic SLRC200? Może ktoś ma jeszcze inną sprawdzoną opcję do takiego zestawu?
UFFFFFFF..
Przebrnąłem przez 127 stron tematu i żałuje że admin nie podzieli wątku na plecaki,torby,walizki itd..
Ale pytanie moje jest czy ktoś z was drodzy koledzy posiada torbę CRUMPLERA. Np taką CRUMPLER Master Delhi 770 - b.duża, skórzana torba (5755412845) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/crumpler-master-delhi-770-b-duza-skorzana-torba-i5755412845.html)
Interesuje mnie jakość wykonania i codziennego użytkowania,nie tylko ze sprzętem foto.
Obecnie moja nie markowa torba po 12 latach zaczeła sie lekko sypać i czas ja wymienić. Bede wdzięczny wszystkim którzy mieli styczność z crumplerem za opinie na temat tej marki.
UFFFFFFF..
Przebrnąłem przez 127 stron tematu i żałuje że admin nie podzieli wątku na plecaki,torby,walizki itd..
Ale pytanie moje jest czy ktoś z was drodzy koledzy posiada torbę CRUMPLERA. Np taką CRUMPLER Master Delhi 770 - b.duża, skórzana torba (5755412845) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/crumpler-master-delhi-770-b-duza-skorzana-torba-i5755412845.html)
Interesuje mnie jakość wykonania i codziennego użytkowania,nie tylko ze sprzętem foto.
Obecnie moja nie markowa torba po 12 latach zaczeła sie lekko sypać i czas ja wymienić. Bede wdzięczny wszystkim którzy mieli styczność z crumplerem za opinie na temat tej marki.
Mam plecak i torbe (laptopowa) Crumplera i co do jakosci wykonania to jest tak: to sie w sumie dosc szybko postrzepilo (rzepy) , przez co nie wyglada jak nowe, ale mimo to dluuuugo sie trzyma i dziala bez zarzutu. Poza tym jest naprawde fenomenalnie pomyslane uzytkowo. Nie jest tanie, ale IMHO kupuje sie na lata...
UFFFFFFF..
Mam crumplera firmowanego przez Nikona. Nie wiem jaki to model ale wejdzie tam D90 z 18-105 + stałka albo lampa
Co do wykonania nie mam zastrzeżeń.
Co do wygody: nie jest źle, ale super wygodnie tez nie jest, fajne na godzinny spacer.
Co do torby z linku to cena jest zabójcza. Za to dostaniesz dobrej klasy 2-3 torby i plecak - masz zestaw na każdą okazję
Mam crumplera o pojemnosci zblizonej do wkladki z linku - moim zdaniem ********a. Jesli dobrze pamietam to dalem za nia jakies 450 zl dawno temu. Jest cala z materialu a nie ze skory. Niestey nie ma pokrowca przeciw deszczowego. Pralem ja raz czy dwa i po wypraniu wyglada jak nowka.
xtremesystems
02-11-2015, 20:34
witam.
poszikuje torby ktora pomiesci 70D ze kitowym 18-135 oraz 55-250 stm oraz lampe .
dodatkowo fajnie jakby sie dalo podwiesic jakis statyw
mam typy:
Genesis MICHIGAN
Genesis MICHIGAN torba FOTOGRAFICZNA DUŻA Nowość (5275208528) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/genesis-michigan-torba-fotograficzna-duza-nowosc-i5275208528.html)
Case Logic DCB307
torba fotograficzna Case Logic DCB307 NAJTANIEJ (5590023211) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/torba-fotograficzna-case-logic-dcb307-najtaniej-i5590023211.html)
ogolnie ten pierwsza mi sie podoba.
mial ktos do czynienia z torbami tej firmy?
milsa666
30-12-2015, 23:42
Szukam torby (nie plecak) na 6d z założonym 17-40 lub 135L - na spacery.
Obecnie posiadam torbę LOWEPRO SLingShot 202, której chcę się pozbyć. Kupiłem ją w przekonaniu, ze to świetny system - niestety chyba nie na moje plecy. Wcale nie musi być specjalnie ciepło żeby plecy były całe mokre. Nie wiem czy to normalne, po prostu nie mogę mieć chyba plecaka. Po tygodniu szukania wybór padł na torby typu kabury z mocowaniem na dedykowanym pasie/pasku. Wydaje się, że jest to optymalne dla mnie rozwiązanie.
Obecnie miotam się pomiędzy Lowepro a Think Tank:
Lowepro Toploader Zoom 50 AW II - Lowepro Toploader Zoom 50 AW II - sklep Explore.pl (http://www.torbylowepro.pl/fotografia/torby/lowepro-toploader-zoom-50-aw-ii.html)
+
Lowepro Lens Case 11 x 14 cm - Lowepro Lens Case 11 x 14 cm - Pokrowce - Fotografia (http://www.torbylowepro.pl/fotografia/pokrowce/lowepro-lens-case-11-x-14-cm.html)
a
Think Tank Digital Holster⢠20 V2.0 - Digital Holster 20 V2.0 (http://www.thinktankphoto.com/products/digital-holster-20-v2.aspx)
+
Think Tank Lens Changer 35 V2.0 - Lens Changer 35 V2.0 (http://www.thinktankphoto.com/products/lens-changer-35-v2.aspx)
Byłem już przekonany do zestawu Lowepro jednak natknąłem się na opinię, że kabura bardzo słabo chroni aparat, że ma cienkie wypełnienie. W związku z tym zwróciłem się ku Think Tank. O ile do kabury nie mam zastrzeżeń, może poza ceną (możliwość powiększenia przestrzeni jest super) to pokrowiec na obiektyw wzbudza już trochę wątpliwości - wydaje się trochę âcienkiâ w środku, a system zapięcia âna sznurekâ dziwny⌠Oczywiście rozważam jeszcze mix kabura Think Tank + pokrowiec Lowepro, który na zdjęciach wygląda pancernie (chyba, że ktoś go ma i jest innego zdania).
Czy ktoś może ma Toploadera Lowepro i może potwierdzić/zaprzeczyć opnie o niewystarczającej ochronie?
Czy ktoś ma może pokrowiec na obiektyw Think Tank i chciałby również potwierdzić/podważyć jego skuteczność?
Pytanie inne.
Może ktoś korzysta z rozwiązania tego typu innej firmy i jest super zadowolony i chciałby się podzielić widzą.
pozdrawiam
Przypomniało mi się, że kiedyś zastanawiałem się nad "torbą" na aparat.
Jeżeli kogoś interesuje to wybrałem kaburę Thin Tank i pokrowiec Lowepro 11x14 + do tego pas z allegro
Kabura jest rewelacyjna - sztywna i twarda - aparat + obiektyw są na prawdę super chronione. Wygoda noszenia - dla mnie bez porównania z plecakiem (i mokrymi plecami...). Jeżeli ktoś się zastanawia nad tym w czym nosić aparat na niezawodowe spacero/wycieczki to zdecydowanie polecam kaburę.
Cokolwiek nie kupisz ,i tak wyląduje na najodleglejszej półce.
Ale kombinuj koło produktów Lowepro,tego najczęściej uzywam.
Mocne,kofigurowalne.
rediconn
24-01-2016, 19:01
Witam.
Poszukuję plecaka (w wersji jak najbardziej mini), do którego będę mógł zapakować lustrzankę + obiektyw 70-200. Nic więcej nie musi tam wchodzić, a nawet nie powinno :) Chodzi o wypady rowerowe, więc rozmiar plecaka musi być jak najmniejszy. Z góry dziękuję za info.
Witam.
Poszukuję plecaka (w wersji jak najbardziej mini), do którego będę mógł zapakować lustrzankę + obiektyw 70-200. Nic więcej nie musi tam wchodzić, a nawet nie powinno :) Chodzi o wypady rowerowe, więc rozmiar plecaka musi być jak najmniejszy. Z góry dziękuję za info.
Lowepro flipside 200 lub 300.
Wez obczaj plecak lowepro photo sport 200 aw i torbe lowepro inverse 200 aw
rediconn
24-01-2016, 20:55
Lowepro photo sport 200 aw trochę za duży. Lowepro flipside 200 jest mniejszy, chyba fajniejszy na rower. Nie ma nic węższego? Bo długość 42 cm (flipside 200) mi pasuje, ale mógłby być jeszcze węższy :) Na tą chwilę Flipside 200, dzięki. Chyba, że ktoś jeszcze coś podrzuci?
Mam i polecam właśnie Lowepro flipside 300. Wchodzi nawet 60d + 400mm f5.6 z rozłożoną osłoną - po wyjęciu tej torebki z góry.
afenrill
05-02-2016, 11:15
Ja długo nosiłem jakąś zwykłą torbę nawet nie fotograficzną i bardzo dobrze się sprawdzała, także polecam zachować dużo zdrowego rozsądku przy zakupie.
Patroszek
09-03-2016, 21:05
Hej Wszystkim,
Potrzebuje bardzo duzy plecak na 2x 6d, 4x lampa. Canon 24mm , 35mm ,50mm 85mm , 135mm + akecesoria.
W tej chwili biore pod uwage dwa placaki lowepro pro runner 450 i lowepro flipside 500.
Czy moglibyscie ktorys z nich polecic, lub jakis inny.
Dziekuje,
Fred Kampinos
09-03-2016, 21:31
Manfrotto bp50,można jeszcze schować 13' laptop.
Rozważ też coś co ma w opcji koła :) zerknij na Katę\Manfrotto. Ranger spoko plecak ale 600 jest ogromna
Zobacz sobie jak wygląda wnętrze Lowepro 500 AW
Lowepro Flipside 500 AW - Torby pokrowce - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/plecak-lowepro-flipside-500-aw.html)
mam taki i jestem bardzo zadowolony.Przegrody można ustawić sobie jak potrzebujesz, więc nie będziesz miał problemu z zapakowaniem tego co masz.Dodatkowo ma kieszeń wysuwaną z tyłu plecaka na włożenie statywu.
Patroszek
16-03-2016, 14:08
Dzieki za informacje:)
Ja bym się podpiął pod temat. Szukam torby na 2x 6D, kilka obiektywów i dwie lampy.
[QUOTE=Anvil;1313882]Ja bym się podpiął pod temat. Szukam torby na 2x 6D, kilka obiektywów i dwie lampy.[/QUOTE
Świetne torby robiła Kata obecnie robi dla Manfrotto Home -Manfrotto Bags (http://www.manfrottobags.com/) na tej stronce możesz dobrać sobie w zależności od swoich potrzeb
McKiller
22-03-2016, 20:30
Szukam kamizelki do której mógłbym schować parę szkieł, posiadam pas biodrowy jednak po dłuższym noszeniu boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Szukam czegoś w tym stylu: http://www.fotoaparaciki.pl/userdata/gfx/9fdbb2428a880b8900985de45a0f3c6e.jpg firam lowepro robi coś podobnego jednak nie znalazłem nic dostępnego na allegro i sklepach foto w internecie. Czy ktoś z Was użytkował coś podobnego? posiada lub może coś pomóc ? będę wdzięczny
Szukam kamizelki do której mógłbym schować parę szkieł, posiadam pas biodrowy jednak po dłuższym noszeniu boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Szukam czegoś w tym stylu: http://www.fotoaparaciki.pl/userdata/gfx/9fdbb2428a880b8900985de45a0f3c6e.jpg firam lowepro robi coś podobnego jednak nie znalazłem nic dostępnego na allegro i sklepach foto w internecie. Czy ktoś z Was użytkował coś podobnego? posiada lub może coś pomóc ? będę wdzięczny
Może być coś takiego Newswear | About us (http://www.newswear.com/chestvests.htm) ? Miałem ich wyroby - pas biodrowy z sakwami i wykonanie super. Na temat kamizelek słyszałem same dobre opinie.
dexter77
24-03-2016, 13:43
Używam tej torby i szczerze polecam, szczególnie na wyjazdy :)
Think tank Sub Urban Disguise 30 â (przed)miejski czoĹg [recenzja] | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/1697,think-tank-sub-urban-disguise-30-przedmiejski-czolg-recenzja)
Kupić można tutaj: ThinkTank Sub Urban Disguise 30 SKLEP FOTOGRAFICZNY (http://notopstryk.pl/pl/p/ThinkTank-Sub-Urban-Disguise-30/1106)
Witam. Szukam plecaka na wypady w góry i nie tylko który pomieści 70d i 1000d oraz lampe, tamrona 150-600 oraz 4 inne szkła pozatym drobiazgi jak zwykle ale fajnie jak by można bylo podwiesić statyw.
Lowepro 500 aw
Nic lepszego nie znajdziesz.Sam szukałem czegoś do sigmy 150-600 mm, i 2-3 obiektywów.Plus filtry ,lampa, i właśnie statywu.Ten plecak ma to co chciałem,poza małym minusem- pokrowiec p.deszczowy gdy podpięty jest statyw -przynajmniej mój duży-nie nachodzi całkowicie na całość.Ale ja dokupiłem na Amazon pokrowiec w rozmiarze L i teraz już jestem zadowolony.Sigma super wchodzi nawet z założoną osłona p-słoneczną.Ale wg mnie lepsze i bezpieczniejsze jest ze zdemontowaną osłoną.Kieszeń na statyw jest chowana.Plecak jest wygodny.dobrze się go nosi, tyle że uprzedzam- Gdy to wszystko wpakujesz -będzie ciężko. Ja dodatkowo podpinam małe składane krzesełko, siatkę -2/3 m plus karimatę :)Gdzieś tam w mojej galerii jest zdjęcie tego całego majdanu:)
Spoko. :) ,jestem przyzwyczajony do noszenia plecaka w granicach 15-20kg:).
A jakiego statywu i jakiej głowicy używasz pod Swoją sigmę?
Witajcie.
Mam w planach zakup torby foto. Mam dwa modele na celowniku ale nie wiem ktory lepszy. Pierwszy to Lowepro Event Messenger a drugi Manfrotto NEXT Messenger. Ktory z nich polecacie?
O Lowepro cos czytałam, a o Manfrotto nic, nie moglem znaleźć zadnych opinii i testów.
Mam LowePro Event Messenger 150 w kolorze oliwkowym. Dla mnie kryteria wyboru były takie:
- ma pomieścić 5DII z dwoma obiektywami + coś tam jeszcze;
- ma być nijaka z wyglądu;
- lekka, tania i "firmowa".
Kupiłem i jestem bardzo zadowolony.
Nie podajesz kryteriów wyboru to trudno będzie doradzać.
Moje kryteria są podobne.
-musi zmieścić jak na razie CANON1200d
+Dwa obiektywy i akcesoria
-ma wygladac jak zwykła torba żeby nie było od razu wiadomo co w niej noszę
-cena max 150zł
Witajcie.
Mam w planach zakup torby foto. Mam dwa modele na celowniku ale nie wiem ktory lepszy. Pierwszy to Lowepro Event Messenger a drugi Manfrotto NEXT Messenger. Ktory z nich polecacie?
O Lowepro cos czytałam, a o Manfrotto nic, nie moglem znaleźć zadnych opinii i testów.
proponuje jednak dyskusje w przeznaczonym do tego celu watku-tasiemcu ;)
od siebie: Lowepro mialem rozne plecaki i meczylem je na rozne sposoby. to jest bardzo solidny sprzet.
Manfrotto znam o tyle, ze mialem plecak Katy (ten sam biznes, tylko inna marka). jakosc tego byla mizerna.
Poszukuję pomysłu na plecak na jednodniowe piesze wypady niestety nie mam w pobliżu żadnego sklepu żeby przymierzyć. Zmieścić miało by się 6d bez gripa + sigma 20 ART + 35 ART + 100L macro + 200L (ewentualnie c 50 1.4 lub 85 1,8) fajnie jak by się zmieściło jakieś picie i lekka kurtka wiatrowa, Mam pas na statyw więc nie muszę go przypinać.
Jak widzicie nie mam żadnego zooma dlatego zależałoby mi na wygodzie zmiany obiektywu. Fajnie jest to rozwiązane w Lowepro Flipsiade. Myślałem o modelu 400 AW. Zmieszczę się? Sigma 20, 100 i 200 L są dość długie. jakieś alternatywy?
Weź 500 , będzie zapas :) Ja takowy posiadam, wkładam nieśmiertelny 24-105, sigmę 150-600 mmm,teraz dokładam tamrona 180 mm trochu drobiazgów.Plus jakis polarek do przedniej kieszeni.Tylko że to już robi wagę :) jest co nosić :)
polarek to bluza a nie filtr :)
Italy sorry że tu ale jaki statyw i głoeice masz pod tą sigmę?
taly sorry że tu ale jaki statyw i głoeice masz pod tą sigmę?
do tej pory to , zakupione kiedyś w Polsce.
Statyw Racam 6163 z głowicą kulową 593 - Statywy Profesjonalne - Statywy - Głowice - Sklep internetowy FsFoto.pl (http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p4696_Statyw-Racam-6163-z-glowica-kulowa-593.html)
Jak na takie pieniądze to zakup udany.Jedynie powodem że jestem w trakcie zmiany na inna głowicę jest fakt że zgubiłem śrubkę dokręcającą obrót panoramiczny.I co zauważyłem ,gdy robię zdjęcia , czasami ta głowica gdy nie jest mocno dokręcona , lubi ciut opuścić w dół aparat z obiektywem.
michalab
20-04-2016, 13:06
Żeby to jeszcze miało jakiś sensowny system nośny. A tak trzeba wybierać: albo wygodne wkładanie/wyjmowanie sprzętu, albo wygodne noszenie.
ja szukam coś dla Canona 450d z tamronem 17-50 + 55-250 (docelowo w przyszłości 70-200) + jakieś drobne akcesoria..statyw 40 cm i do tego żeby weszły jakies rzeczy osobistne typu portfel, kanapka, mała woda mineralna, paczka husteczek, klucze :D...nie wiem czy w cenie do 300 zł cos się znajdzie z pokrowcem przeciwdeszczowym ? plecak potrzebny głównie na wycieczki w góry ale nie jakies wspinaczki
Żeby to jeszcze miało jakiś sensowny system nośny. A tak trzeba wybierać: albo wygodne wkładanie/wyjmowanie sprzętu, albo wygodne noszenie.
Mówisz o tym Lowepro 500?
michalab
20-04-2016, 14:35
niestety o wszystkich plecakach jakie widziałem -> fotograficzny = słaby system nośny, nie fotograficzny = słaba ergonomia wkładania/wyjmowania sprzętu. Lowepro 500 jest z tych pierwszych.
Wkladałem wypełnienie z przegródkami z torby foto do mojego plecaka codziennego. Zmiana obiektywu to koszmar.
michalab
20-04-2016, 20:58
Wkladałem wypełnienie z przegródkami z torby foto do mojego plecaka codziennego. Zmiana obiektywu to koszmar.
wiem, też to przerabiałem
Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
niestety o wszystkich plecakach jakie widziałem -> fotograficzny = słaby system nośny, nie fotograficzny = słaba ergonomia wkładania/wyjmowania sprzętu. Lowepro 500 jest z tych pierwszych.
Panowie, albo plecak z zabezpieczeniami/wkładki/ do fotografii i niekoniecznie bdb system nośny,albo plecak typowo przystosowany do turystyki z odpowiednio dopasowanym systemem nośnym.Tu trzeba iść na kompromis.No chyba że ma się do wydania na plecak ok 600 uero.Posiadam 8 plecaków z typowym przeznaczeniem do wypraw górskich . Ale żaden z nich pomimo ergonomi dostosowanej do moich potrzeb , nie zastąpi plecaka na sprzęt fotograficzny.I na odwrót.
Panowie, albo plecak z zabezpieczeniami/wkładki/ do fotografii i niekoniecznie bdb system nośny,albo plecak typowo przystosowany do turystyki z odpowiednio dopasowanym systemem nośnym.Tu trzeba iść na kompromis.No chyba że ma się do wydania na plecak ok 600 uero.Posiadam 8 plecaków z typowym przeznaczeniem do wypraw górskich . Ale żaden z nich pomimo ergonomi dostosowanej do moich potrzeb , nie zastąpi plecaka na sprzęt fotograficzny.I na odwrót.
Niestety, ja na dużo chodzenia (szczególnie albo w gorących miejscach albo jak ogólnie jest gorąco) używam typowego plecaka turystycznego (Deuter) z dwoma komorami. Aparat i obiektywy są w oddzielnych skarpetach neoprenowych, nie jest to aż tak wygodne jak plecaki foto i nie jest to tak bezpieczne jak plecaki foto ale przynajmniej mniej się leje po plecach i mniej te plecy człowiek czuje. Taki system całkiem nieźle się sprawdza. Wydaje mi się, że jednym plecakiem dużo się nie zdziała i trzeba mieć komplet na różne okazje...
michalab
21-04-2016, 08:59
Niestety, ja na dużo chodzenia (szczególnie albo w gorących miejscach albo jak ogólnie jest gorąco) używam typowego plecaka turystycznego (Deuter) z dwoma komorami. Aparat i obiektywy są w oddzielnych skarpetach neoprenowych, nie jest to aż tak wygodne jak plecaki foto i nie jest to tak bezpieczne jak plecaki foto ale przynajmniej mniej się leje po plecach i mniej te plecy człowiek czuje. Taki system całkiem nieźle się sprawdza. Wydaje mi się, że jednym plecakiem dużo się nie zdziała i trzeba mieć komplet na różne okazje...
Robię podobnie jak mam dużo chodzenia, plecaka fotograficznego używam jak walizki z opcją założenia na plecy przy krótkim przejściu.
Seria Naneu Adventure: Adventure (http://naneubags.com/bag-series/series-adventure)
Ale tu się ocieramy o te 600 €. :( Kolega Szambonur na innej stronie opisywał dokładnie plecak k5.
Osobiście używam lekko przerobiony Benro Quicken 500 - na jednodniowe wycieczki jest OK.
Seria Naneu Adventure: Adventure (http://naneubags.com/bag-series/series-adventure)
Ale tu się ocieramy o te 600 €. :( Kolega Szambonur na innej stronie opisywał dokładnie plecak k5.
Osobiście używam lekko przerobiony Benro Quicken 500 - na jednodniowe wycieczki jest OK.
To (K5) wygląda jak turystyczny plecak z wkładką foto. Można to zrobić ze sporą ilością innych plecaków ale wada taka, że to się robi duże (wkładka foto duża i trzeba ją upchnąć). Systemy nośne z siatkami zabierają sporo przestrzeni i robi się zamknięte koło. Finalnie i tak trzeba mieć kilka rozmiarów plecaka bo jakoś nie wyobrażam sobie ganiania z 80litrowym potworem wszędzie...
michalab
21-04-2016, 09:47
Ja bym chciał takiego Osprey Kestrel albo Gregory seria Z (dla mnie wystarczyłyby te mniejsze modele 30-40L) otwieranego jak plecak foto i z dedykowaną wkładką. Cena może być wyższa od standardowego modelu o koszt plecak foto z dobrym wkładem ale badziewnym systemem nośnym (jakieś lowepro) - to nadal nie wychodzi 600Euro tylko ok. 800zł.
Maił ktoś do czynienia z Lowepro Flipside Sport 20L? To chyba odpowiednik Flipside 400 AW
Na jednodniowe wycieczki mogę polecić plecak "naneu pro alpha military ops". Wprawdzie przedział na sprzęt otwiera się "od pleców", co jest mało wygodne jak trzeba szybko wyciągnąć aparat, ale za to jest bardzo pakowny (1 body i 3 lub 4 obiektywy), a także miejsce na coś do ubrania/jedzenia + przegrody na akcesoria. Bardzo wygodny nawet mocno obciążony.
To że otwiera się od pleców to akurat bardzo dobrze. Nikt się nie dostanie do sprzętu to tyłu. Da się go obrócić w pasie tak żeby zmienić obiektyw bez położenia na ziemi. Tak jak we wcześniej wspomnianym Flipside? Fajnie wygląda, bo nie przypomina do końca plecaka foto. Wart 610 zł?
Nie próbowałem go tak obracać, ma szerokie pasy biodrowe, więc chyba ciężko będzie. Ja swój kupiłem na alle.. za ok 240 i jestem bardzo zadowolony.
A czy ktoś może używa takiego plecaka https://www.manfrotto.com/off-road-hiker-30l-backpack-blue Konstrukcja systemu nośnego, jak w mojej starej salewie 33L, wydaje się być niezłym rozwiązaniem. Testy i opinie też jak najbardziej na plus. Poważnie się zastanawiam nad zakupem.
ma szerokie pasy biodrowe
Tym lepiej! Po obrocie i otwarciu tyłu będzie stabilniejszy w pozycji poziomej:)
Maił ktoś do czynienia z Lowepro Flipside Sport 20L? To chyba odpowiednik Flipside 400 AW
Miałem. W czym pomóc ? Nosiłem w nim nikona d4, 16-35/4, 50/1,8 i 70-200/2,8 plus lampa i inne książki :)
Myślę że można by było taki plecak rozważyć.System nośny wygląda na w miarę dobry i stabilny.
Plecak fotograficzny aparat z teleobiektywem 600 mm Manfrotto TLB-600 PL MBPL-TLB-600 (http://fripers.pl/p/plecak-fotograficzny-manfrotto-tlb-600-pl-na-teleobiektyw/)
michalab
23-04-2016, 11:38
Myślę że można by było taki plecak rozważyć.System nośny wygląda na w miarę dobry i stabilny.
Plecak fotograficzny aparat z teleobiektywem 600 mm Manfrotto TLB-600 PL MBPL-TLB-600 (http://fripers.pl/p/plecak-fotograficzny-manfrotto-tlb-600-pl-na-teleobiektyw/)
Wygląda, że ma długie plecy więc obiecująco. Bo te Lowepro ostatnio wklejane to choć pasy biodrowe i wyściółkę pleców mają nawet, to pewnie długość pleców i tak jest taka, że będą na człowieku wisiały.
Znów nie wpadajmy w skrajności :) mam plecak Lowepro 500 AW.Może nie jest doskonały, choć na kilku godzinny wypad w sam raz,ale już kilka razy zabrałem go na wypad jednodniowy w góry, i okazał się OK. Należy jedynie , jak w każdym plecaku odpowiednio wyregulować szelki i pas biodrowy do własnej sylwetki.System wentylacyjny nie jest jakiś oszałamiający .Minusem takich plecaków stricto fotograficznych jest to że albo wcale albo bardzo mało miejsca można wygospodarować na cienka kurtkę , czy jedzenie jeśli ktoś zabiera normalne kanapki, choć i to się zmieści.Miejsce na 2 butelki wody jest.Ja mam taką dopinaną torbę którą dopinam na górę tego plecaka i już można jeden dzień w górach nawet przy zmieniających się warunkach pogodowych przeżyć :)
Wczoraj kupiłem pro trekkera 450 aw. Pierwsze wrażenie....ale duży. Ale po zapakowaniu sprzętu stwierdziłem że jest w sam raz. Mam miejsce jeszcze na 2 obiektywy które mam zamiar kupić. Bukłak deutera mieści sie tak że jestem zadowolony. Jest miejsce na termos jedzenie kurtke przeciwdeszczową no i oczywiście statyw. Odrazu zaliczona wycieczka z rozdzinką na Wawel. Szkoda tylko że strasznie sie zachmurzyło bo nie było warunków do fotografowania.
Szkoda tylko że strasznie sie zachmurzyło bo nie było warunków do fotografowania.
Tak to jest , po zakupie chcemy jak najszybciej wypróbować to co kupiliśmy a tu kicha:)
Powinieneś być z tego plecaka zadowolony. Popatrzyłem na niego i wygląda na solidnie wykonany plus co się bardzo liczy , system nośny wygląda na bdb.
mateu-sz
25-04-2016, 15:18
no moze nie zabłysnę jakością ale mój Samsonite B-LITE FRESH SLING póki co starcza na body z gripem 4 obiektywy lampę statyw i kilka dodatkowych gadżetów.
no ale jak widzę pro trekkera 450 aw to wiem ze ilość sprzętu przeze mnie posiadana jest za uboga :)
jak ktoś szuka czegoś na body z dwoma szkłami typowo pod wycieczki to polecam: TEST: Lowepro Photo Sport 200 AW dla bardzo aktywnego fotografa | Fotograf w Podróży | Fotografowanie w podróży (http://fotografwpodrozy.pl/sprzet-dla-fotografa/test-lowepro-photosport-200-aw-dla-bardzo-aktywnego-fotografa/)
cały dzień noszenia i było NIEŹLE w porównaniu ze zwykłymi lowepro typu fastpack, naneu alpha pro albo nawet polski plecak JPA MONSTER czy coś takiego. Wchodzi mi tu 6d + 17-40 i 70-200 f4 czyli tyle ile potrzebuje na wycieczki. 6d z podpiętym 70-200 trzeba się nagimnastykować żeby zasunąć, ustawić pod kątem i wtedy daje radę, ale nie jest to wygodne rozwiązanie.
Wiesz co ja też nie mam jakoś dużo sprzętu, ale postanowiłem że kupię sobie pożądny plecak na to co mam i to co przybędzie:). Chciałbym dokupić jeszcze 2 obiektywy- coś do macro i rybie oko no i nową lampe. Myślę jeszcze nad zestawem filtrów cokin z pro.
Chciałbym dokupić jeszcze 2 obiektywy- coś do macro i rybie oko no i nową lampe. Myślę jeszcze nad zestawem filtrów cokin z pro.
No to proponuje 2 plecak i pomocnika-czkę do pomocy:)
Spoko daje rade:). Ale pomocniczke mam. Żona chętnie mi toważyszy a po górach chodzimy zawsze razem.
mateu-sz
26-04-2016, 11:37
nie no nie ma co przeginać ;) z tą ilością mi na razie musistarczyć co mam a i tak spooooro się tego nagromadziło (przynajmniej jak dla mnie ) a rybie też bym jakieś ogarnął ;)
KORD/EPKK
30-04-2016, 03:10
Manfrotto bp50,można jeszcze schować 13' laptop.
Polecam. Miałem do wyboru między 30 a 50 i padło na ten większy. Naprawdę porządny plecak. Można jeszcze statyw podczepić w specjalną kieszeń i związać go paskiem.
Witam, szukam plecaka, który przy okazji będzie mi robił za ''bagaż podręczny'' w samolotach. Musze w nim upchnąć body +2/3 obiektywy (np 24-105/4, 16-35/4 i 50/1.8) i laptopa 15.6". Dobrze by było gdyby zmieściła się tam też cienka kurtka, gacie i szczoteczka do zębów z pastą... :twisted: Co sensownego mozna kupić do 300zł (ewentualnie jeśli będzie coś bardzo wartego polecenia to do 40)?? Firma bez różnicy.
michalab
16-05-2016, 20:54
Jeśli nie będziesz tego nosił na plecach po parę godzin dziennie, to z lowepro w tej cenie na pewno coś wybierzesz, a to plecaki wytrzymałe i wygodne jeśli chodzi o pakowanie sprzętu.
Czy do Lowepro FastPack 250 AW wejdzie laptop 15.6" ?
tomphoto
17-05-2016, 12:36
Witam, szukam plecaka, który przy okazji będzie mi robił za ''bagaż podręczny'' w samolotach. Musze w nim upchnąć body +2/3 obiektywy (np 24-105/4, 16-35/4 i 50/1.8) i laptopa 15.6". Dobrze by było gdyby zmieściła się tam też cienka kurtka, gacie i szczoteczka do zębów z pastą... :twisted: Co sensownego mozna kupić do 300zł (ewentualnie jeśli będzie coś bardzo wartego polecenia to do 40)?? Firma bez różnicy.
Polecam Urban Gear U120n Camera Backpack (http://naneubags.com/bag-series/serie-urban-gear/naneu-Urban-Gear-u120n-camera-backpack-laptop-slrbackpack-nikon-canon-pentax-thinktank-lowepro)
W Polsce ciężko dostępny, jak już to powyżej Twojego budżetu, ale można kupić używany, świetnie się sprawdza w terenie w ciężkich warunkach( ulewne deszcze mu nie straszne)
Witam.
Bardzo bym chciał prosić o pomoc w zakupie plecaka, gdyż mój Lowepro Flipside 300, zrobił się za mały do aktualnego osprzętu.
Do nowego plecaka chciałbym zmieścić 4 obiektywy w tym tele 30cm, dwa obiektywy 15cm, lampa błyskowa 20cm, body 550D + grip, jakieś elementy do czyszczenia, ładowarki, wodę, jakość kurteczkę na deszcz, może być laptop 17cali, ale to nie jest konieczność.
Chciałbym by nowy plecak był wygodny nie mniej od flipside 300, lepiej dopasowany , bo ten dziwnie odstawał i śmiesznie wyglądał z boku.
Kwota najlepiej jak najmniejsza, maks 700zł, myślę że powinno wystarczyć.
Podoba mi się coś takiego:
Manfrotto 3N1-25 PROFESJONALNY plecak FOTO (6049084988) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/manfrotto-3n1-25-profesjonalny-plecak-foto-i6049084988.html)
ale raczej nie pomieści to co bym chciał i drogie jest, może da się taniej.
Zamierzam też tego plecaka używać na wycieczkach wczasowych i fajnie byłoby w nim ponosić inne rzeczy z aparatem i nie wyglądać śmiesznie w gatkach nad morzem.
Witam. Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał do czynienia z plecakiem ACS PHOTO PACK PRO Jacka Wolfskina ACS PHOTO PACK PRO - JACK WOLFSKIN (http://www.jack-wolfskin.pl/acs-photo-pack-pro/2003131-6000.html). Poszukuje plecaka, który połączy dobry plecak turystyczny z plecakiem fotograficznym. Maksymalnie chciałbym w nim zmieścić 6d,40D plus sigma 150-600,70-200 f4,16-35,24-105, dobrze by było do niego zmieścić jakiś softshell, kurtka od deszczu (paclite), termos, ładowarki, filtry, kanapki. Ogólnie plecak miałby posłużyć na jednodniowe wypady w góry, dłuższe wyjazdy urlopowe jako bagaż podręczny w samolocie czy tez kilku dniowe wypady na fotografowanie ogólnie pojętej przyrody (ptaki, ssaki). Może jakieś inne typy. Do wydania maksymalnie 1000 zł
Twój model plecaka mi się też spodobał, choć nie podoba mi się jego otwieranie, łatwo się do niego dostać i coś podwędzić.
Wymagania mam bardzo podobne, a wybór bardzo ciężki.
Zaciekawiło mnie kilka modeli, choć nie spełniają moich wszystkich wymagań
1. https://www.youtube.com/watch?v=ePj33Q1cp90
Wydaje mi się że 150-600mm, plus 100mm, plus 15-85mm, jakiś mały obiektyw, lampa body z gripem powinno wejść, ale ciekawe jak z wygodą i czy 17"tablet się zmieści
2. https://www.youtube.com/watch?v=TCWjM3RjHY4
Ten mi się bardziej podoba, bardziej turystyczny, ale nie jest typowo fotograficzny i nie mam pojęcia jak powyższe graty w nim zamocować, mogą się obijać.
3. Lowepro Flipside 500 AW pewnie powinienem wybrać, jutro pojadę zobaczyć ten plecak, choć nie chętnie chcę go zakupić, na fotkach wygląda jak beczka.
3. Lowepro Flipside 500 AW pewnie powinienem wybrać, jutro pojadę zobaczyć ten plecak, choć nie chętnie chcę go zakupić, na fotkach wygląda jak beczka.
Mam ,polecam, sigma 150-600 mm z aparatem i gripem wchodzi bez problemu.24-105, canona, plus tamron 180 mm ,kilka filtrów z holderem, gruszka do czyszczenia . Kieszeń na statyw.lekka kurtka wchodzi do kieszeni pod mocowaniem statywu.Po dopasowaniu pasów nośnych , jak dla mnie wygodny nawet w góry.
Jeżeli nic nie wybiorę innego, co będzie lepiej dopasowane, bardziej rozciągnięte, to nie będzie wyjścia i kupię F500AW.
Tym bardziej że testowałem F300 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę, wszystko zabezpieczone jak należy, nie był zbyt męczący przy dłuższych spacerach, jedynie co to troszkę potrafił grzać, w upalne dni, i denerwował mnie tym że nie wyglądał turystycznie.
Teraz właśnie szukam czegoś mniej wyglądającego jak plecak foto, ale chyba nie da się mieć wszystkiego, nawet za mniej rozsądną kasę.
Zastanawiam się czy w takim https://www.youtube.com/watch?v=W-yC-LI2gjI
Lowepro Rover Pro 45L AW- upchnę to co bym chciał, nie wygląda jak typowy plecak foto.
Barbara87
18-05-2016, 12:33
Ja od siebie mogę polecić właśnie F500AW. Jestem zadowolona z niego :)
Dziś byłem w sklepie zobaczyć plecaki, bardzo mały w sumie wybór, co się dziwić, trudno.
F500AW, taki troszkę mi się wydał mało zgrabny, ale na pewno większy, słaby na plażę w upalne dni.
Lowepro Flipside Sport 20L AW pomarańczowy taki żywy i moim zdaniem lepszy na plażę, choć z drugiej strony przyciąga wzrok i jak na złość nigdzie niema niebieskiego. Teoretycznie sprzęt pomieści, w praktyce sprawdzę jutro. Skłaniam się bardziej w stronę 20L AW
Dwa dni jeździłem po sklepach i przymierzałem plecaki( Protactic 450, Flipside 400, Flipside 500, FLIPSIDE SPORT 20L AW) Generalnie wszystkie z tych plecaków mieszczą w całości sprzęt, stwierdziłem że wezmę najtańszy i wypadło na 20L AW.
Czas pokaże czy to dobry wybór.
No i fajnie. Należy tylko pamiętać- każdy chwali to co ma:)
Dla mnie nawet 500 jest za mała:)
Wiadoma sprawa, jednak ja do takich osób nie należę.
I tak jak bardzo się cieszyłem z tego plecaka w pierwszym kontakcie, tak teraz troszkę zaczynam zauważać jego niedociągnięcia, póki co jedno.
Nie zwróciłem uwagi przy oglądaniu tego plecaka na brak w wewnętrznej torbie , tej z przegrodami, niekompletnego wyszycia materiałem. I tak teraz nie wszędzie można przegrody rzepowe przyczepić. MIejsca na body mam strasznie dużo, chciałbym mieć bardziej ścisło je umieszczone, ale nie mogę tego zrobić z uwagi na brak materiału.
Będę musiał w takim wypadku zaopatrzyć się w jakieś futerały w stylu tych na lampę i po bokach body włożyć, nie mam innego pomysłu na rozwiązanie tego niedociągnięcia.
Generalnie plecak jest super, spokojnie można w nim upchnąć masę sprzętu( obiektywy- 50, 100, 15-85, 150-600,body z gripem, lampa, jeszcze ponad to spokojnie jeszcze 3 obiektywy i 2 dwie lamy obok body jak się je ma w futerale.
Jeszcze zostaje miejsce po boku na bukłak z wodą lub cokolwiek innego, z drugiej strony statyw 50 cm wchodzi idealnie w wykonaniu Camrocka,
Na Na wierzchu plecak posiada jeszcze jedną dużą kieszeń z pięcioma mniejszymi oddzielonymi od siebie, oraz dwie kieszonki w pasie biodrowym.
Zamówiłem jeszcze Lowepro Whistler BP 350 AW, kozak , nie wiem czy lepszy czy gorszy, na 100% dużo droższy, mógłby być ciekawy, jednak żona mówi że to za drogi plecak i bym sobie go odpuścił i ten musi nam wystarczyć.
Witam, Panowie w czym nosić bezlusterkowca ale tak, żeby był dostępny jedną ręką (wyjęcie i włożenie do torby) i żeby się nie majtał na szyi? Plecaki i torby na ramię odpadają. Macie jakieś pomysły? Pytam bo na spacerze z dzieciakami muszę mieć ręce wolne, jak się pochylam to nie może mi nic spadać, a jednocześnie chciałbym mieć sprzęd "pod ręką"?
PeakDesign Capture: PeakDesign Capture v2 - mocowanie aparatu do paska - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/peakdesign-capture-v2-mocowanie-aparatu-do-paska-.html)
ja mam to przypięte do plecaka i noszę lustrzankę - z dzieciakami się sprawdza. Dodatkowo można jeszcze długi pasek PeakDesign Slide.
Zuber.... dzięki, czego to ludzie nie wymyślą :) szkoda tylko że wygląda się z tym jak agent służb specjalnych podczas akcji. Mi się marzy taka torebka, nieduża, niepozotna, jakoś tak z boku żeby była montowana, żeby błyskawicznie wyjąć i włożyć sprzęt. Żadne takie, żeby mi maszyna wisiała na wierzchu i żeby się ludzie patrzyli :)
chester_jds
24-05-2016, 13:38
Nie wiem, jakie masz wymiary sprzętu, ekhm, bez skojarzeń :) ale jak naście lat temu potrzebowałem właśnie coś na biodro na bok i na szybko, to domowym sposobem przerobiłem małą torbę brezentową o przekroju trapezu (na aparat z obiektywem typu mały spacerzoom jak znalazł), dodając jej pasek i to wszystko na własnym pasie montując. Dało się pedałować i szybko wyciągnąć aparat w razie "w". Tylko o pancerności nie było mowy, gdybym tym gdzieś przydzwonił, byłoby po sprzęcie. Ale i wycieczki po 100 km z takim oprzyrządowaniem nie były bolesne.
Potrzebuje zamienić Lowepro Flipside 300 na coś bardziej pakownego i komfortowego.
Wymagania:
- system wkładania i wyjmowania aparatu z boku plecaka, takie jak w Lowepro Fastpack, tak, aby zmieściło mi się 6d(bez gripa) z obiektywem(max. 135 2.0) + założona osłona, potrzebuje włożyć aparat na jakieś 15-20 minut, tak, aby nie nosić go w ręce,
- ze sprzętu potrzebuje włożyć 6d, 35 1.4, 135 f2,
- miejsce na rzeczy potrzebne podczas wycieczek pieszych i rowerowych,
- system noszenia z wygodnymi uszami, paskami, wentylacja pleców,
- wodoodporny materiał lub pokrowiec.
Przeglądam net i nie mogę nic znaleźć. Fastpask odpada ze względu na małą ilość miejsca w górnej przegrodzie i mało komfortowy system nośny. Może polecicie coś innego.
Potrzebuje zamienić Lowepro Flipside 300 na coś bardziej pakownego i komfortowego.
Wymagania:
- system wkładania i wyjmowania aparatu z boku plecaka, takie jak w Lowepro Fastpack, tak, aby zmieściło mi się 6d(bez gripa) z obiektywem(max. 135 2.0) + założona osłona, potrzebuje włożyć aparat na jakieś 15-20 minut, tak, aby nie nosić go w ręce,
- ze sprzętu potrzebuje włożyć 6d, 35 1.4, 135 f2,
- miejsce na rzeczy potrzebne podczas wycieczek pieszych i rowerowych,
- system noszenia z wygodnymi uszami, paskami, wentylacja pleców,
- wodoodporny materiał lub pokrowiec.
Przeglądam net i nie mogę nic znaleźć. Fastpask odpada ze względu na małą ilość miejsca w górnej przegrodzie i mało komfortowy system nośny. Może polecicie coś innego.
https://www.manfrotto.com/products/bags/backpack/off_road
do 30L bez problemu zmieścisz to co wypisałeś. Czy wygodny sam musisz przymierzyć.
Witam.
Czy mogli byście mi polecić jakiś niewielki plecak w którym zmieszczę 6D, 70-200 2.8L, 24-105 4L i lampę błyskową.
Coś zrównoważonego cena/jakość.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Zuber.... dzięki, czego to ludzie nie wymyślą :) szkoda tylko że wygląda się z tym jak agent służb specjalnych podczas akcji. Mi się marzy taka torebka, nieduża, niepozotna, jakoś tak z boku żeby była montowana, żeby błyskawicznie wyjąć i włożyć sprzęt. Żadne takie, żeby mi maszyna wisiała na wierzchu i żeby się ludzie patrzyli :)
https://canon-board.info/imgimported/2016/06/torba_caselogic_slrc200_3_44254073-1.jpg
źródło (http://u.cyfrowe.pl/1024x0/1/a/torba_caselogic_slrc200_3_44254073.jpg)
ja mam taki system ze to nosze na brzuchu, caly czas otwarte, przymocowane do pasków plecaka a aparat jest na strapie
taka kabura sie robi
nic lepszego nie wymyslilem
Ja mogę polecić plecak lowepro flipside 20law w euro jest w promocji za 399zl ewentualnie flipside 300 którego aktualnie się pozbywam
Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
Witajcie, szukam plecaka fotograficznego, który oprócz sprzętu będzie miał też miejsce na prowiant na 1-dniowe wycieczki m.in. w góry. Zazwyczaj zabieram 450d + 17-50 + 55-250 + jakieś drobne akcesoria, jakiś napój, bułka, banan i ciastko :P
pewnie wielu z was ma plecaki foto. i chodzicie z nimi na wycieczki...co możecie polecić w rozsądnej cenie np. do 300 pln ?
darekPolsztyn
10-08-2016, 12:24
Akurat dzisiaj czytałem o ciekawym plecaku a właściwie plecakach - firma Brevite. Kilka ciekawych rozwiązań i wydaje się wysokiej jakości. Gorzej z ceną, bo raczej przekraczają 300pln. Ja od kilku lat mam Naneu Pro Alpha. Używam go sporadycznie ale w zupełności mi wystarcza i dobrze się sprawuje.
Akurat dzisiaj czytałem o ciekawym plecaku a właściwie plecakach - firma Brevite. Kilka ciekawych rozwiązań i wydaje się wysokiej jakości. Gorzej z ceną, bo raczej przekraczają 300pln. Ja od kilku lat mam Naneu Pro Alpha. Używam go sporadycznie ale w zupełności mi wystarcza i dobrze się sprawuje.
też o nich dzisiaj czytałem ale 160$ :(
tomphoto
10-08-2016, 12:58
Naneu
Urban Gear U30
Urban Gear U60 lub Echo
Naneu
Urban Gear U30
Urban Gear U60 lub Echo
rozumiem że któryś z tych plecaków kupie do 300 zł ? bo jakoś ciężko mi znaleźć taki sklep
Witajcie, szukam plecaka fotograficznego, który oprócz sprzętu będzie miał też miejsce na prowiant na 1-dniowe wycieczki m.in. w góry. Zazwyczaj zabieram 450d + 17-50 + 55-250 + jakieś drobne akcesoria, jakiś napój, bułka, banan i ciastko :P
pewnie wielu z was ma plecaki foto. i chodzicie z nimi na wycieczki...co możecie polecić w rozsądnej cenie np. do 300 pln ?
Ja zrobiłem trochę inaczej, kupiłem sobie zwykły plecak:
https://www.militaria.pl/wisport/plecak_wisport_sparrow_ii_20_l_grafit_p62770.xml?c at=277
i do niego dokupiłem insert na eBayu:
Flexible Waterproof Camera Insert Bag Partition Padded Case for Nikon DSLR LF381 | eBay (http://www.ebay.de/itm/Flexible-Waterproof-Camera-Insert-Bag-Partition-Padded-Case-for-Nikon-DSLR-LF381-/251649467788?hash=item3a977a258c:g:YUUAAOSwuhhXWBG T)
Wyjmowanie sprzętu nie jest zbyt wygodne (pewnie z plecaka typu slingshot jest lepiej, lecz nigdy takiego nie miałem), ale do celów turystycznych sprawdza się nieźle.
Kiedy wiem, że będę robić zdjęcia, to aparat wieszam na szyi, a drugi obiektyw siedzi w futerale mocowanym do paska.
lowepro photo sport 200 aw - 6d + 17-40 i tamron 70-300 wchodzą lajtowo.
Na górze miejsce na wszystko co wymieniłeś, plus paski gumy kieszenie itd, wszystko się da pochować, przypiąć czy coś.
Jak coś to priv
Lowepro Fastpack 250 lub 350 pomieści bez problemów ten prowiant i sprzęt.
lowepro flipside sport wielkosc w zaleznosci od potrzeb, mnie w 10L miesci sie zapiete 70-200/2.8 do 6d + cos pokroju 24-105/4 lub sigmy 35/1.4, w boczna kieszen wlazi ciastko banan i jeszcze troche miejsca bedzie :D
Pozwolisz że zaprezentuje Ci swój sposób na noszenie sprzętu foto plus dodatkowe elementy podczas górskich wędrówek. Na pewno są plusy jak i minusy takiego rozwiązania ale dla mnie jest to najlepszy sposób. Używam plecaka Jack Wolfskin Highland Trail 45. Ma on BARDZO wygodny dostęp do komory głównej co było kluczową cechą przy poszukiwaniu i zakupie takiego plecaka. Droższe modele Deutera też mają takie rozwiązanie. W miejsce dostępu do tej przestrzeni wkładam torbę fotograficzną Lowepro Adventura SH 160 II która mieści 5d z gripem plus UWA. Poniżej masz zdjęcie plecaka i torby. Bardzo wygodne jest też całkowite wyjęcie torby z plecaka i noszenie jej przed sobą na szyi plus dopięcie do paska.
https://canon-board.info//brak.gif
http://imgup.pl/di/ITWW/pol-pl-plecak-highland-trail-45-15550-2-1-.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
źródło (http://imgup.pl/di/Z37L/adventura-sh160-left.jpg)
Rozwiązanie to jest bardzo praktyczne i ma wiele zastosowań. Minus taki że 300zł to zbyt mały budżet ale przemyśl ewentualnie dozbieraj. Fajne jest to że elementy można rozdzielać i masz wtedy kolejne możliwości zastosowania. Plus bardzo dużo miejsca na różne rzeczy jak dodatkowa odzież, jedzenie itp.
mateu-sz
11-08-2016, 14:07
co możecie polecić w rozsądnej cenie np. do 300 pln ?
hmmm plecak za 300 pln ciekawy no cóż a powiem ze używam tego Lowepro Fastpack bp 250 aw II
fakt teraz można go kupić w cenie koło 450 i dla mnie osobiście to właśnie była rozsądna cena :)która przedłożyła się na jakość i osobiście jestem bardzo zadowolony
Jakbyś szukał czegoś bardzo małego, bardzo lekkiego i taniej niż w sklepie to może mój maluch by się nadał? Kupiłem go pod kątem używania Peak Design Capture PRO ale kompletnie się nie zgrał ten duet. Manfrotto Advanced Gear Backpack w rozmiarze S (są jeszcze M i L). Jest w stanie sklepowym, miałem go odsyłać do sklepu po zwrot kasy ale przegapiłem termin i już został ze mną. Kupowałem go przed Gwiazdką 2015. W razie czego pisz na adres mkamelg@icloud.com bo na moją pocztę nie docierają powiadomienia o forumowych PM.
Wady:
- nie da się na nim zamocować w sensowny sposób Peak Design Capture PRO, wyżej-niżej a i tak zawsze wrzyna się w żebro
- przy włożeniu aparatu w kierunku jaki widać na zdjęciach plecak będzie samoczynnie się przewracał (podstawa ma mniejszą powierzchnię niż góra)
- ramiona mają 6cm szerokości (w najszerszym miejscu) i 1,7cm grubości - nie każdemu może to pasować
- z ramion po regulacji mogą dyndać długie paski (w zależności od gabarytów właściciela), Manfrotto niestety nie przewidział żadnych gumek którymi można by je przyblokować - trzeba by sobie zrobić takie samemu albo dociąć i opalić końcówki pasków zachowując oczywiście jakiś bezpieczny margines, nic na styk
Zalety:
- waga
- kompaktowość
- osłona przeciwdeszczowa
- na plecach jest taśma dzięki czemu można go wygodnie zamocować na torbie z kółkami z wysuwaną rączką (fajna opcja dla podróżujących korzystających często z usług lotnisk)
- suwaki działają płynnie bez żadnych zacięć i przycięć materiału
Reszta do doczytania w recenzji Manfrotto Advanced Gear Backpack - recenzja plecaków fotograficznych - Prezentacja serii - Akcesoria - plecaki - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/-manfrotto-advanced-gear-backpack-recenzja-plecakow-fotograficznych-31341.html)
Zdjęcia moje, sprzęt oraz owoce plus woda w środku został wykorzystany tylko w celach pokazowych i nie jest elementem plecaka. Aparat to 5DS z 50mm STM plus Rokinon 85mm f/1.4 Jak widać aparat wystaje nieco ponad obręb plecaka (o jakieś 1,5cm?) ale zapewniam iż klapa zamyka się bez problemów. Przy mniejszych gabarytowo aparatach (od 6D w dół) nie powinno nic wystawać poza obręb plecaka.
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/zbAi33Lu-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/zbAi33Lu)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/nVDnuGpr-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/nVDnuGpr)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/PE3P263O-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/PE3P263O)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/szE3rVJM-2.jpg
źródło (http://imgbox.com/szE3rVJM)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/jNiI46Yd-2.jpg
źródło (http://imgbox.com/jNiI46Yd)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/MYOLCAcn-2.jpg
źródło (http://imgbox.com/MYOLCAcn)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/wisAsVxp-2.jpg
źródło (http://imgbox.com/wisAsVxp)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/aB4aWN2f-2.jpg
źródło (http://imgbox.com/aB4aWN2f)
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/Mldnk9ut-2.jpg
źródło (http://imgbox.com/Mldnk9ut)
Mam i użytkuję kilka lat lowepro fastpack 250 /pomieści Twoje zasoby/.... doceniam szybki dostęp do aparatu, o innych plusach nie wspominam ;)... jest niezniszczalny.
znalazłem jeszcze Lowepro Photo Sport BP 200 AW II...ma pojemnik na 2 litry wody..w góry chyba idealny :-)...chyba jednak trzeba bedzie dozbierac kase :P
Lowerpro flipside 200 powinien wystarczyc a i w cenie sie zmiescisz. Miescilo sie 70d+sigma 17-50+c70-200, butelka 1,5l z woda i jeszcze statyw jest gdzie przyczepic.
Mysle, ze jednak najlepszym rozwiazaniem jest wycieczka do najblizszego sklepu ze sprzetem foto i wybranie czegos co bedzie Tobie najbardziej pasowalo.
dobra modele plecaków mniej więcej już znam...trzeba będzie się wybrać do sklepów na żywo poprzymierzać :-)
Manfrotto HIKER 30L OffRoad. Na razie max wypad na 4 dni, w 5 też bym się zmieścił.
Oraz w podręcznym nie miałem problemu (dla Smart Planet i Wizz Air).
dobra modele plecaków mniej więcej już znam...trzeba będzie się wybrać do sklepów na żywo poprzymierzać :-)
sprawdź wiadomości prywatne na forum :)
aleksandria
12-08-2016, 22:29
Manfrotto HIKER 30L OffRoad. Na razie max wypad na 4 dni, w 5 też bym się zmieścił.
Oraz w podręcznym nie miałem problemu (dla Smart Planet i Wizz Air).
Że też ja tego nie zobaczyłam przed kupnem swojego :)
Pozwolisz że zaprezentuje Ci swój sposób na noszenie sprzętu foto plus dodatkowe elementy podczas górskich wędrówek. Na pewno są plusy jak i minusy takiego rozwiązania ale dla mnie jest to najlepszy sposób. Używam plecaka Jack Wolfskin Highland Trail 45. Ma on BARDZO wygodny dostęp do komory głównej co było kluczową cechą przy poszukiwaniu i zakupie takiego plecaka. Droższe modele Deutera też mają takie rozwiązanie. W miejsce dostępu do tej przestrzeni wkładam torbę fotograficzną Lowepro Adventura SH 160 II która mieści 5d z gripem plus UWA. Poniżej masz zdjęcie plecaka i torby. Bardzo wygodne jest też całkowite wyjęcie torby z plecaka i noszenie jej przed sobą na szyi plus dopięcie do paska.
http://imgup.pl/di/ITWW/pol-pl-plecak-highland-trail-45-15550-2-1-.jpg (źródło
http://imgup.pl/di/Z37L/adventura-sh160-left.jpg
Rozwiązanie to jest bardzo praktyczne i ma wiele zastosowań. Minus taki że 300zł to zbyt mały budżet ale przemyśl ewentualnie dozbieraj. Fajne jest to że elementy można rozdzielać i masz wtedy kolejne możliwości zastosowania. Plus bardzo dużo miejsca na różne rzeczy jak dodatkowa odzież, jedzenie itp.
Fajnie, że ma tę kieszeń pośrodku. Ciężar dobrze się rozkłada.
Co do krótkich wycieczek i foto mam prosty, nieduży lowerpro. Już trzy letni także zdjęcia nie wrzucę.
Pomimo że prosty to dobry bo:
- "nie rzuca się w oczy"
- ma dwie komory (czyli jedzenie osobno, może ciuch i aparat osobno). Jak aparat w użyciu to robi się dodatkowe miejsce np. na ciuch.
- ma możliwość dopięcia statywu na wierzchniej środkowej części (co jest dobre w przypadku równomiernego rozłożenia ciężaru)
- ma paski pod spodem, gdzie można przypiąć statyw - bardziej stabilnie. Do wycieczek statywu tam nie przypinam - pomimo dobrego zapięcia majta się przy chodzeniu i obija o ciało. Dodatkowo jeszcze można o coś zahaczyć. Za to tam ładuję półtora litrową wodę lub kurtkę (łatwy dostęp)
- ma 2 kieszonki zewn. zapinane zew - telef, baterie itd
- 2 kieszonki niezapinane - 0,5 l wody spokojnie wchodzi do każdej i ciężar rozłożony
- po 3latach szurgania po różnych miejscach (nieczystych) nie jest podarty :)
Dewiza - Dobry, przyszłościowy, przemyślany :) I lepiej dołożyć, bo posłuży lub służy na dłużej (nie wymienia się co chwile).
Może Genesis Nattai? Nie wiem jak z jakością bo nie widziałem go na żywo, ale jak się rozglądałem za plecakiem turystyczno-fotograficznym to wyglądał na sensowny wybór.
Szukam plecaka, który zmieści 2 body, w tym jedno z podpiętym 70-200 2.8 + 3-4 dodatkowe obiektywy + lampa błyskowa. Konieczne jest też miejsce na butelkę z wodą, kanapkę i jakieś dodatkowe akcesoria (może w formie drugiej, oddzielnej przegrody?).
Zależy mi też na wygodzie i bezpieczeństwie (nie mam za bardzo zaufania do plecaków z samymi suwakami bez jakichś dodatkowych klipsów itp.), fajnie jakby cena nie przekroczyła 400zł, po cichu liczę na to, że znajdzie się coś odpowiedniego w niższej cenie.
Przeglądałam już oferty różnych sklepów, ale zupełnie nie wiem na co się zdecydować, zastanawiające są też duże różnice w cenach tego samego modelu, które sprawiają, że mam jeszcze większy mętlik w głowie. Jak dotąd moją uwagę najbardziej przykuły plecaki Benro. I tutaj zastanawiające były ceny, model Quicken 500N w jednym sklepie kosztował 330zł, a w innym ponad 500zł. Spodobały mi się też modele Cool Walker i Ranger, ale nie wiem jaka wielkość będzie dla mnie odpowiednia. Czy możecie doradzić jakieś konkretne modele plecaków (niekoniecznie Benro), które powinny spełnić moje oczekiwania?
Lowepro Flipside 400AW - co prawda tylko suwak, ale otwieranie od strony pleców więc samo mic nie wypadnie.
Może manfrotto hiker 30l ? Do lowepro photo sport 300 do komory foto nie wiem czy się zmieści
Może manfrotto hiker 30l ? Do lowepro photo sport 300 do komory foto nie wiem czy się zmieści
Do manfrotto hiker 30l zmieści tylko 1 body z 70-200 plus drugi obiektyw (w komorze foto), pozostale 2 obiektywy i body w komorze górnej (?), jeżeli mają być na przemian z ciuchami itp, to niewygodne wg. mnie rozwiązanie - przy częstych zmianach szkieł oczywiście.
Dzięki za odzew! Wybór padł na propozycję adawro:
Lowepro Flipside 400AW - co prawda tylko suwak, ale otwieranie od strony pleców więc samo mic nie wypadnie.
Co prawda trochę wykroczyłam poza swój budżet, ale stwierdziłam, że nie ma co się cackać i lepiej kupić raz, a dobrze. Plecak mam zaledwie od kilku godzin, więc jak na razie mogę jedynie stwierdzić, że faktycznie mieści to co chciałam. Wygląda bardzo porządnie (do jego zakupu bardzo zachęciła mnie komora na sprzęt otwierana od strony pleców i wieczysta gwarancja). Nie mogę doczekać się testów w plenerze, ale czuję, że się polubimy :).
mateu-sz
09-11-2016, 16:49
polecam Benro CW 250
testuje i powiem jeśli ktoś ma sporo potrzebnych gratów do zdjęć jest boski no może mam jedną wadę a dokładnie pokrowiec na deszcz. nie jest na stałe schowany w plecaku jest jego oddzielną częścią
http://u.cyfrowe.pl/1024x0/1/a/torba_caselogic_slrc200_3_44254073.jpg
ja mam taki system ze to nosze na brzuchu, caly czas otwarte, przymocowane do pasków plecaka a aparat jest na strapie
taka kabura sie robi
nic lepszego nie wymyslilem
Becek jak to mocujesz do plecaka? Do plecaka jakiegoś typowo turystycznego? Moglbys wrzucic foty jak to wyglada?
teraz jestem w pracy, jutro sie postaram zrobić zdjęcie w domu
generalnie widać na zdjęciu torby uszy, a plecaki (prawie wszystkie) maja teraz takie zaczepy na ramiączkach z przodu
https://canon-board.info/imgimported/2016/11/212-1.jpg
źródło (http://i941.photobucket.com/albums/ad253/czarosw/2-12.jpg)
i teraz zaczepy do uszu torby łączę karabińczykiem
karabinczyki mam zawsze bo pozwalaja zabezpieczyc sprzet i przypiac go
a plecak to albo lowepre , albo turystyczne(forclaz 40)
wszystkie maja takie plastykowe zaczepy
Ok zalapalem, na nikoniarzach przekminili jeszcze podobnie i tez właśnie czekam na odpowiedź. Tylko znalezc taki futeral/kabure zeby zmieściła body z najdluzszym obiektywem i na bok do niej przypinaja jeszcze dodatkowo drugi futeral na obiektyw :o no i w sumie tak jest wypas, tylko muszę dobry plecak turystyczny wyrwać zeby pasował na wysokiego, bo zwykle te plecaki nie sa przystosowane pod moj wzrost :(
kupiłem sobie benro do 70-200 2.8 is
źródło (http://www.benro-statywy.pl/images/products/futeraly/Beyond-4.jpg)
pasuje, kosztował nowy stówę, wiec prawie darmo
heheh, bylem teraz w takim sklepie gdzie same regały z futeraly/torby/plecaki foto miały w sumie ze 100m
nie widziałem do tej pory takiej ilosci w jednym miejscu, statywów mieli rozłożonych z 50
nic tyklo kupowac
No i wypas, jaki to model? Ma tez na boku cos zeby zamontować drugi futeral obok? Przypiac do niego cos?
Albo juz jutro na kompie znajdę w necie co i jak.
Dzięki
to chyba benro beyond z40 ale nie jestem pewien, kupilem jak tylko sie pojawily na rynku z 3 lata temu
http://fotozakupy.pl/product-pol-10313-Benro-Beyond-Z40-czarny.html
No na to wskazuje ze to ten model :D podrożały! Na nikoniarzach polecaja lowepro toploady ale w sumie to jeszcze droższe. No nic, powoli :D dopiero co kupilem lowepro flipside sport 20 L aw czy jakos tak, fajny calkiem ale nie ma miejsca na rzeczy osobiste, wiec chyba lepiej mi będzie z plecakiem turystycznym i dopinanym czyms na sprzęt
ten benro to zerżnięty właśnie lowepro ale dużo tańszy mimo wszystko
ja nie narzekam
ale plecaki foto to tylko mam lowepro
widzialem taka nowosc lowepro, pas biodrowy (jak inverse 200 av)ale na gorze jak odsuniesz suwak to podnosisz w gore plecak tak ze 30 l
zajefajna sprawa
Te "specjalistyczne" od lowepro niestety sa dla mnie niewygodne :(
Mialem chwile lowepro photo sport 200 aw i tam fajnie sie miescilem, ale byl tak niewygodny ze po jednym dniu w tatrach plecak przejęła dziewczyna xD za krotki na moje plecy i mnie cos uwieralo i nie moglem dopasowac :(
Lowepro inverse 200 mam ale ta znowu jak jest obciążona to trochę odstaje i zwisa i mnie drazni :/ zawsze musze miec na biodrach plus na ramieniu..
ă¨ăăăˇ.com - Lowepro ă*ăźăă* ăăšăăźăăăĽăŞ ăăŠă㯠[ăăăŻăăăŻ]ăçĄćé
éă (http://www.yodobashi.com/Lowepro-%E3%83%AD%E3%83%BC%E3%83%97%E3%83%AD-%E3%83%91%E3%82%B9%E3%83%9D%E3%83%BC%E3%83%88%E3%8 3%87%E3%83%A5%E3%82%AA-%E3%83%96%E3%83%A9%E3%83%83%E3%82%AF-%E3%83%90%E3%83%83%E3%82%AF%E3%83%91%E3%83%83%E3%8 2%AF/pd/100000001003284736/)
o tym pisalem
@salas
https://canon-board.info/imgimported/2016/11/813A9659_zpshvocse0z-1.jpg
źródło (http://i59.photobucket.com/albums/g293/sirbecek/813A9659_zpshvocse0z.jpg)
w taki sposob nosze
- , zeby zdjac plecak musze tez odpinac aparat
+, mam go przed soba a jak pada to pod parasolem jest
no i fajnie! Nie wiem jeszcze jakby się to sprawdziło w górach, gdzie muszę patrzeć pod nogi, czy taka parówa na klacie nie będzie ograniczać widoczności :mrgreen: poprzeglądałem allegro to nawet ten benro beyond Z30 by mi starczył (długość odpowiednia) z lowepro toploader 55 aw II też już wystarczy, jest jeszcze jakaś torba tego typu od Case Logic CASE LOGIC TORBA FOTO LUSTRZANKA ZOOM TELE DSH102 (6589017968) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/case-logic-torba-foto-lustrzanka-zoom-tele-dsh102-i6589017968.html) ale to ma jakiś dziwny odsuwany dół i nie ogarniam tego :mrgreen: no i jest najkrótsza z nich.
Problemem jest jeszcze mój aktualny plecak lowepro który ma te kołeczka na paskach tak wysoko, że są prawie na plecach i tu odpada przypięcie tej kabury. Przy zakupie plecaka turystycznego muszę też zwrócić uwagę żeby miał z przodu te uszy do przyczepiania karabińczyków!
Coś się wymyśli, a ja muszę pogooglować za plecakiem turystycznym DLA WYSOKICH :mrgreen:
widocznosci nie ogranicza, chyba ze w nocy
ja mam wlasnie case logic ale ma juz swoje lata- eksploatuje ja juz z 10 l
ale jest b solidna i ma usztywnione skorupowe dno
mi się z tym aktualnie nie śpieszy więc biorę pod uwagę nawet coś używanego :) co się trafi to kupię a jak nie to przed najbliższym wyjazdem wezmę coś z tej trójki po prostu nowego i będzie :mrgreen: przynajmniej już wiem z czego wybierać. Dzięki za pomoc, ja sobie to jeszcze w jakimś sklepie podepnę pod plecak i zobaczę jak to wygląda na żywo
No i dorwałem coś czego w ogóle nie brałem pod uwagę - chyba głównie ze względu na chore ceny..
Think tank digital holster 20 v2.0 / pro speed belt v2.0 m-l / skin 50 v2.0 :mrgreen: super zestawik w jeszcze lepszej cenie :D póki co to zaczepiam na tym pasie biodrowym i dodatkowo zakładam pasek od torby po ramieniu i jest ok, a na bok tej kabury zapinam lowepro lenscase z drugim obiektywem ;) wrzucę na dniach jak to wygląda.
Kabura sama w sobie wypasiona, ta mała torba/etui na obiektywy - niestety to jest miękkie, ale i tak tego nie używam tylko lenscase od lowepro wpinam.
ja sobie kupilem pare futerałow camrocka
kosztuja grosze
Pokrowiec / Futerał na obiektyw CAMROCK L230 (http://mixfoto.pl/pokrowiec-futera%C5%82-na-obiektyw-camrock-l230-107.html)
i tu tez karabinczykiem zaczepiam do plecaka nie lubie jak mam za duzo rzeczy na pasie, mozna sie potknac albo usiasc na czyms
ja sobie kupilem pare futerałow camrocka
kosztuja grosze
Pokrowiec / Futerał na obiektyw CAMROCK L230 (http://mixfoto.pl/pokrowiec-futera%C5%82-na-obiektyw-camrock-l230-107.html)
i tu tez karabinczykiem zaczepiam do plecaka nie lubie jak mam za duzo rzeczy na pasie, mozna sie potknac albo usiasc na czyms
ja kiedyś gdzieś dostałem gratis coś takiego:
Lowepro Lens Case 9x13 (LP-LC9X13-K) - Ceny i opinie na Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/12410761)
a teraz zamówiłem od chińczyków taki sam tylko większy żeby mi tele weszło w razie czego i w sumie będzie tylko tyle.
Jak to przypinasz do plecaka? Ja się chyba będę ograniczał tylko do tej kabury + jeden futerał :o
ale ten camrock wyglada tak samo a kosztuje polowe albo i mniej
to po co przeplacac?
Camrock nie ma takiego wielkiego zeby jakies 70-200 weszlo, a ten maly lowepro dostalem w gratisie przy jakims zakupie [emoji14] sam bym nie dal 100zl za taki futeral [emoji38] u chinczykow 40zl za duzo wiekszy :) dlatego zamowilem, u nas nic sensownego z tych twardszych futeralow nie znalazlem, jesli chodzi o długość okolo 20cm
No lol, na allegro nie bylo L240 byly l230 i do 230 bym nie zmiescil a te 240 jeszcze taniej niż to gowno z chin -.- ehhh. No trudno :D duzo nie przeplacilem
/edit: Nawet były na allegro, nawet miałem odklikaną aukcję z L240 z jakiegoś debilnego sklepu SEMPLER czy jakoś tak i podali tam złe wymiary :D a ja nie sprawdziłem na innym, stwierdziłem że za krótki bo podali 13cm wysokość wewnętrzną :D i zamówiłem na aliexpress.
No to wtopa :D będę miał chińską podróbę lowepro :mrgreen:
widzisz! bylo czytac forum:)
jakiś durny sklep mnie zrobił w bambuko :D a teraz jeszcze z miesiąc czekania na ten futerał :mrgreen: a tak btw te plecaki z decathlonu co używasz to dobrze się sprawdzają? muszę się wybrać zobaczyć czy mają coś w ofercie dla wysokich :mrgreen:
to jest tani plecak ale zrobilze mną kilkanaście tripów a moze wiecej;D
ma 3-4 lata, nic się jeszcze nie urwało/przetarło/przedziurawiło
szczerze go polecam, mnie nie zawiódł a kosztował grosze
tylko ze to była poprzednia wersja, ta nowa nie jest chyba tak doskonała
No lol, na allegro nie bylo L240 byly l230 i do 230 bym nie zmiescil a te 240 jeszcze taniej niż to gowno z chin -.- ehhh. No trudno :D duzo nie przeplacilem
/edit: Nawet były na allegro, nawet miałem odklikaną aukcję z L240 z jakiegoś debilnego sklepu SEMPLER czy jakoś tak i podali tam złe wymiary :D a ja nie sprawdziłem na innym, stwierdziłem że za krótki bo podali 13cm wysokość wewnętrzną :D i zamówiłem na aliexpress.
No to wtopa :D będę miał chińską podróbę lowepro :mrgreen:
Nie płacz za bardzo bo mój L240 rozpadł się na górze na zszyciu po jednym wyjeździe i zapakowanym do niego 70-200 /4 nonIS. Być może miałem pecha...
JJC ma linie deluxe, która wygląda dobrze ale jej cena szokująco niższa od lowepro nie jest.
Ale lowepro a chinskie lowepro :D to trochę różnica!
Ale lowepro a chinskie lowepro :D to trochę różnica!
Jedno i drugie jest chińskie ale bez zmacania nie wiadomo jak z jakością tego JJC, które na zdjęciach wygląda lepiej niż Lowepro.
Jedno i drugie jest chińskie ale bez zmacania nie wiadomo jak z jakością tego JJC, które na zdjęciach wygląda lepiej niż Lowepro.
ten pokrowiec od lowepro co mam w domu - podobno oryginalny to jest solidny, fajne to jest, rzepy z tyłu bardzo mocne, jak dopinam do czegoś to raczej bez obawy że się odczepi czy coś. Jak przyjdzie mi ten większy z chin to będzie trzeba sprawdzić dokładnie, bo w nim bym nosił tele (dłuższe i cięższe) więc lepiej zeby się nic nie urwało :mrgreen:
czytam Wasze rozważania, szukanie tanich rozwiązań i... cieszę się, że nie czytałem tego naście lat temu gdy kupowałem swój pierwszy plecak. Przyznam, że dziwi mnie szukanie oszczędności w sprzęci który ma chronić nasz sprzęt za kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy.
Od samego początku używam plecaków Lowepro i uważam że dla fotografa "terenowego" jest to super wybór. Mój trakker (nie pamiętam już modelu (topowy z 15 lat temu :))przeżył kąpiele w bagnie, wizytę pod zarwanym lodem na starorzeczu Wisły, Spitsbergen, pustynię i dalej ma się bardzo dobrze a sprzęt który chronił nie poniósł żadnego uszczerbku. Obecnie musiałem dokupić mniejszy plecak (ProTactic) tylko ze względów samolotowych. Spełnia wymogi bagażu podręcznego.
Zastanówcie się czy warto oszczędzać na plecaku chodząc w teren.
nie wiem do kogo piszesz, bo akurat nikt nie pisał o tanich plecakach w teren. Jedynie minimalna wymiana zdan o plecakach turystycznych między mną a beckiem, ale to nie plecaki fotograficzne. Rozmowa była o wygodnym noszeniu sprzętu i zeszła na końcu na pokrowce na obiektywy, a tu nikt niczego nowego nie wymyśli, pokrowce są jakie są. Mam dwa metry, jak mi znajdziesz plecak lowepro którego pas biodrowy nie będę miał na wysokości żeber to go kupię i Ci flaszkę postawie. Miałem już kilka ich plecaków i nigdzie nie narzekałem ani nie narzekam na ich budowę, wykonanie, materiały czy cokolwiek innego, jak dla mnie lowepro rządzi na rynku, ale dla wysokich nie mają nic. Ostatni plecak który kupiłem od lowepro - FLIPSIDE SPORT 20 L AW czy coś takiego, jest wypasiony, ma mega przemyślane rozwiązania i w ogóle wszystko by mi pasowało, gdyby nie to że jest za krótki na moje plecy. Pozbywam się go na rzecz jakiegoś turystyka przystosowanego dla wysokich.
A sposób becka i kilku innych osób z noszeniem sprzętu z przodu na karabińczykach w jakiejś torbie/kaburze wydaje mi się w tym momencie najlepszy. Jeszcze przetestuje to w terenie i mam nadzieję, że tylko się w tym utwierdzę. Możliwe, że na święta dostanę PEAK DESING CAPTURE PRO do mocowania na pasek, co też wydaje się całkiem ciekawym i praktycznym rozwiązaniem, chociaż w tym momencie bardziej skłaniam się do tej kabury z przodu.
salas, to tylko moje luźne przemyślenia podparte zdarzeniami w terenie.
Po prostu żadnego elementu wyposażenia chroniącego sprzęt bym nie rozpatrywał pod kątem ceny a wyłącznie funkcjonalności i ochrony sprzętu. Mam tylko 178cm więc nigdy nie analizowałem plecaków pod względem wzrostu ale myślę, że duże trakkery z wydłużonymi pasami naramiennymi dały by radę :)
Sprzęt noszony na dokładanych zasobnikach sprawdzał mi się tylko w przypadku apteczki i dwóch "rękawów" na obiektywy przypinanych pasami do plecaka. Nie wyobrażam sobie dłuższego łażenia po lesie z jakimiś krzaczorami jakby miało mi się cokolwiek dyndać przy plecaka.
Ja z kolei potrzebowałam coś większego, aby pomieścić body i kilka obiektywów. Zdecydowałam się na torbę Lowepro Nova 200 AW. Nie była najtańsza, ale jestem bardzo zadowolona. Torba jest poręczna i pojemna, super solidna.
Mam dwa metry, jak mi znajdziesz plecak lowepro którego pas biodrowy nie będę miał na wysokości żeber to go kupię i Ci flaszkę postawie. Miałem już kilka ich plecaków i nigdzie nie narzekałem ani nie narzekam na ich budowę, wykonanie, materiały czy cokolwiek innego, jak dla mnie lowepro rządzi na rynku, ale dla wysokich nie mają nic.
To jedno, a jeszcze problem z samym systemem nośnym i jego wariantami - jeszcze do niedawna to w tej materii był dramat. Po kilku godzinach pot się lał, plecy bolały. Ja sam się przerzuciłem na plecak stricte turystyczny, który niestety nie gwarantuje tak świetnego porządku czy bezpieczeństwa sprzętu ale jest wygodny i ma choć trochę działające systemy chłodzące plecy. Idealnego plecaka jeszcze nie znalazłem choć samych fotograficznych mam w domu już 5 od potworów po mikrusy.
To jedno, a jeszcze problem z samym systemem nośnym i jego wariantami - jeszcze do niedawna to w tej materii był dramat. Po kilku godzinach pot się lał, plecy bolały. Ja sam się przerzuciłem na plecak stricte turystyczny, który niestety nie gwarantuje tak świetnego porządku czy bezpieczeństwa sprzętu ale jest wygodny i ma choć trochę działające systemy chłodzące plecy. Idealnego plecaka jeszcze nie znalazłem choć samych fotograficznych mam w domu już 5 od potworów po mikrusy.
no to też sobie sprawdź peak design capture - albo tanszy zamiennik coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/Universal-Aluminum-Waist-Belt-Tripod-Mount-Clip-Adapter-for-GoPro-Hero-4-3-3-2-1/32468067798.html?spm=2114.30010308.3.74.6cSNpB&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10065_10 068_10084_10083_10080_10082_10081_10060_10061_1006 2_10056_10055_10037_10054_10059_10032_10078_10079_ 10077_10073_10096_10070_10052_423_10050_10051_424, searchweb201603_2&btsid=c7783994-6be1-4542-9a31-a4a4f9637b63 - ludzie to montują prosto na jedno z ramion plecaka, albo to co pokazał becek
http://i59.photobucket.com/albums/g293/sirbecek/813A9659_zpshvocse0z.jpg
źródło (http://i59.photobucket.com/albums/g293/sirbecek/813A9659_zpshvocse0z.jpg)
no to też sobie sprawdź peak design capture - albo tanszy zamiennik coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/Universal-Aluminum-Waist-Belt-Tripod-Mount-Clip-Adapter-for-GoPro-Hero-4-3-3-2-1/32468067798.html?spm=2114.30010308.3.74.6cSNpB&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10065_10 068_10084_10083_10080_10082_10081_10060_10061_1006 2_10056_10055_10037_10054_10059_10032_10078_10079_ 10077_10073_10096_10070_10052_423_10050_10051_424, searchweb201603_2&btsid=c7783994-6be1-4542-9a31-a4a4f9637b63 - ludzie to montują prosto na jedno z ramion plecaka, albo to co pokazał becek
http://i59.photobucket.com/albums/g293/sirbecek/813A9659_zpshvocse0z.jpg
Ja się posiłkuje RapidStrapem + pokrowcem na obiektyw przypiętym do paska/klamry plecaka. W plecaku sprzęt w neoprenowych skarpetach, etui lub sztywniejszych etui ala Lowepro. Metoda Becka jak najbardziej ok. Na chińskie uchwyty raczej bym się nie zdecydował.
ja też bym się bał powiesić na tym pare tysięcy :mrgreen: oryginał kosztuje chyba około 250zł więc dramatu nie ma, a zwolenników całkiem spore grono.
Ogólnie sprzęt mam na reporter strapie RS PRO czy jakoś tak, ale na dłuższe wędrówki to mi nie odpowiada, dynda na boku, obija mi się o ciało. Na jakieś "sesyjki" to wiadomo na tym pasku fajnie i wygodnie, ale w góry to nie bardzo :(
Mam dwa metry, jak mi znajdziesz plecak lowepro którego pas biodrowy nie będę miał na wysokości żeber to go kupię i Ci flaszkę postawie. Miałem już kilka ich plecaków i nigdzie nie narzekałem ani nie narzekam na ich budowę, wykonanie, materiały czy cokolwiek innego, jak dla mnie lowepro rządzi na rynku, ale dla wysokich nie mają nic. Ostatni plecak który kupiłem od lowepro - FLIPSIDE SPORT 20 L AW czy coś takiego, jest wypasiony, ma mega przemyślane rozwiązania i w ogóle wszystko by mi pasowało, gdyby nie to że jest za krótki na moje plecy. Pozbywam się go na rzecz jakiegoś turystyka przystosowanego dla wysokich.
Lowepro od dawna jest już tylko Lowe. Sam mam na ten czas trzy ich produkty i w każdym bym coś poprawił. Niby wszystko jest super ale zawsze znajdzie się jakiś co najmniej jeden wybitnie w****iający feler który doprowadza człowieka do szału.
Kilkanaście lat temu na jakimś forum z USA koleś o wzroście 6'8" (203cm wzrostu) szukał dla siebie plecaka. Inny koleś posiadający brata o wzroście 6'6" (198cm wzrostu) odpisał mu że jego brat "LOVES Kinesis gear".
Wygląda na to iż firma nadal istnieje:
Introduction - Backpacks - Photo Bags (http://www.kgear.com/bags/p/introduction-to-backpacks.html)
Canon fan
05-12-2016, 16:51
Drogie, ale zdecydowanie warte polecenia
Szukam plecaka fotograficznego, który nadawałby się na 1 dniowe wycieczki w góry...musi pomieścić body ze szkłem + dodatkowe szkło 70-200..mieć gdzie przyczepić statyw oraz miejsce na wodę, jakaś kanapke i rzeczy osobiste...cena w granicach 400 zł
Kup sobie normalny plecak turystyczny, do tego kabure na lustrzanke z obiektywem mocowana do pasków przednich, etui na obiektyw (może być sztywne od lowepro czy jego klonów lub neoprenowe) i tyle. Wyjdzie lepiej (i zapewne taniej). Nie laze akurat po górach ale uzywam deutera future 28...
Ps. Przeczytaj tez wątek odpowiedni
Lowepro photosport 200 aw.
Mialem i polecam o ile nie masz 2metrow wzrostu to jest wypas a inaczej jest za krotki i niewygodny.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
kulek855
24-12-2016, 20:17
Kup sobie normalny plecak turystyczny, do tego kabure na lustrzanke z obiektywem mocowana do pasków przednich, etui na obiektyw (może być sztywne od lowepro czy jego klonów lub neoprenowe) i tyle. Wyjdzie lepiej (i zapewne taniej). Nie laze akurat po górach ale uzywam deutera future 28...
Ps. Przeczytaj tez wątek odpowiedni
Również proponuję zakup plecaka turystycznego z solidnym pasem biodrowym. Osobiście kupiłbym wisporta gdyż deuter, berghaus itp. to moim zdaniem szmatki niewarte swojej ceny. Solidny plecak = ciężki plecak.
Na początku sprzęt nosiłem w lowepro flipside 400 aw - plecak niewygodny na dłuższe trasy, dosyć szybko zaczynają boleć ramiona.
Teraz mam wisporta 85l do tego camerabag (made in china) - komfort przy chodzeniu na zadowalającym poziomie.
Najlepiej jakieś Lowepro z systemem otwierania od strony pleców. Bardzo wygodne rozwiązanie bez potrzeby zdejmowania plecaka za każdym razem....
U mnie sprawdził się do takich wypadów Manfrotto Advanced Tri M, ale nie zabierałem ze sobą dużych ilości "rzeczy osobistych". Jeżeli w grę wchodzi jakiś większy bagaż, to faktycznie najlepiej jakiś klasyczny plecak turystyczny i dobry futerał do szkła i korpusu.
Miałem podobny problem. Szukałem plecaka na jedno dniowe wycieczki w góry lub na rower. I w 100% sprawdził mi sie benro hummer100. Chwale od tamtych wakacji. I nie bede go zmieniać, bo w Bieszczadach na wetlińskiej złapał mnie dwa razy deszcz w ciągu jednego dnia ;P i zaliczyłem glebę schodząc w stronę wetlinki. A mimo wszystko nic nie przemokło ani nie zostało uszkodzone. (:
Mam Flipside 400 chyba. Mnie pasuje.
Ja używam też Flipside ale Sport 15 litrowy, zupełnie starcza na 1 dniowe, a jak mało masz "rzeczy osobistych" to mieści mi nawet 100-400 II, oczywiście nie podpięty do aparatu.
Sent from my iPad using Tapatalk
Lowepro Flipside 20L AW - Marcin Dobas (http://dobas.art.pl/blog/lowepro-flipside-20l-aw/)
michalab
25-12-2016, 12:35
Teraz mam wisporta 85l do tego camerabag (made in china) - komfort przy chodzeniu na zadowalającym poziomie.
85l na jednodniową wycieczkę? Nieźle.
kulek855
25-12-2016, 13:35
85l na jednodniową wycieczkę? Nieźle.
Wydawać mogłoby się dziwne ale, ostatnio tak właśnie chodzę. Gdyby to była podróż turystyczna to wystarczyłby mały plecak mieszczący najpotrzebniejsze rzeczy. Po skompresowaniu, wisport wygląda na niewiele większy od lowepro 400av. Powiem tak wolę nieść 13kg sprzętu na Rysy w Wisporcie niż 5kg w LowePro.
P.S. Jeżeli to ma być wyprawa zimowa w góry to wypadałoby wziąć raki, czekan łopatkę lawinową grubą kurtkę itp. Wtedy chyba żaden lowepro nie pomieści tego wszystkiego. :-)
Natomiast w lato plecy w plecaku bez stelaża strasznie się pocą, rozwiązaniem może być zakup takiego "nosidła" które ma dobry system wentylacji pleców.
michalab
25-12-2016, 13:41
Powiem tak wolę nieść 13kg sprzętu na Rysy w Wisporcie niż 5kg w LowePro
To na pewno, mało kto chyba chodzi z taką ilością sprzętu. Ja osobiście wolę zabrać jeden obiektyw i aparat mieć cały czas pod ręką niż kupę sprzętu zagrzebaną w ogromnym plecaku.
kulek855
25-12-2016, 13:56
To na pewno, mało kto chyba chodzi z taką ilością sprzętu. Ja osobiście wolę zabrać jeden obiektyw i aparat mieć cały czas pod ręką niż kupę sprzętu zagrzebaną w ogromnym plecaku.
Zazwyczaj obładowani wchodzą ludzie filmujący, fotografujący lub taternicy (Ci najbardziej).
Sprzęt fotograficzny - 5kg
Jedzenie i picie (2l lub więcej) - 2,5kg
Dodatkowe ubranie - 1,5kg
i już masz 9kg do tego dodasz drobiazgi i wyjdzie ponad 10kg. :)
Szukam plecaka fotograficznego, który nadawałby się na 1 dniowe wycieczki w góry...musi pomieścić body ze szkłem + dodatkowe szkło 70-200..mieć gdzie przyczepić statyw oraz miejsce na wodę, jakaś kanapke i rzeczy osobiste...cena w granicach 400 zł
Już były takie wątki. Ten spełni Twoje wymagania: Manfrotto Off road Hiker 30L
Już były takie wątki. Ten spełni Twoje wymagania: Manfrotto Off road Hiker 30L
no wlasnie nad nim się najbardziej zastanawiam tylko muszę znaleźć gdzieś w sklepie
Ja mam Flipside 400 i dla mnie jest idealny. No i cena niższa niż ta którą podałeś.
Od bardzo wielu lat używam LowePro Fastpack 350. Wcześniej używałem Mini Trekker i ten Fastpack jest o wiele bardziej poręczny.
Zalety to podział na 2 komory i boczny dostęp do sprzętu. Standardowo mieści to co mam w stopce z przypiętym dowolnym obiektywem w danej chwili + filtry, baterie itp.
Wadą jest niezbyt ambitna wentylacja pleców - nie na miarę plecaka górskiego.
Ponadto niepotrzebna jest dla mnie w górach komora na lapka. No ale jak gdzieś lecę to z kolei się przydaje.
Wygląda mi jednak że ten typ plecaka to już historia i LowePro wymyśliło coś innego.
kulek855
31-12-2016, 14:40
Ja mam Flipside 400 i dla mnie jest idealny. No i cena niższa niż ta którą podałeś.
Też tak o nim myślałem do czasu gdy kupiłem plecak turystyczny. Szkoda na niego (flipside 400) kasy gdy sie mysli powaznie o fotografowaniu gor.
Też tak o nim myślałem do czasu gdy kupiłem plecak turystyczny. Szkoda na niego (flipside 400) kasy gdy sie mysli powaznie o fotografowaniu gor.
tylko że jak kupisz plecak turystyczny to nie masz tak łatwego dostępu do aparatu a w góry nie chodzę tak często..chcę aby ten plecak przydawał się nie tylko w góry ale i na miejskie foto
Ponadto niepotrzebna jest dla mnie w górach komora na lapka.
Ja tam wkładam kurtkę. (Mam inny plecak, ale też z komorą na lapka.)
kulek855
31-12-2016, 18:51
tylko że jak kupisz plecak turystyczny to nie masz tak łatwego dostępu do aparatu a w góry nie chodzę tak często..chcę aby ten plecak przydawał się nie tylko w góry ale i na miejskie foto
To kup flipside, powinien wystarczyc. :)
To kup flipside, powinien wystarczyc. :)
a będzie gdzie wsadzić butelke z piciu i bułe ? :D
tylko że jak kupisz plecak turystyczny to nie masz tak łatwego dostępu do aparatu
A z plecaka foto to niby dostęp łatwy? Też trzeba ściągać, otwierać...
Plecaki foto to tylko najczesciej lepsze bezpieczeństwo + lepsza organizacja
zrobili już plecaki "pół na pół" i imo są one obecnie najlepsze do tego przeznaczenia.
Lowepro photosport i Manfrotto Off road. Do tego wchodzi idealnie body z uwa albo body z tele i dodatkowo drugi obok (tylko sobie zmierz swoje tele, 6d z 70-200 4L czy 70-300 VC USD wchodziło do lowepro photosport 200 aw) na górze masz miejsce na swoje rzeczy, oprócz tego w lowepro mnóstwo przemyślanych "miejsc" kieszonek itd, między innymi miejsce na bukłak z wodą. Oprócz tego można przytroczyć różne rzeczy itd. Jak nie chcesz dużo płacić to sobie zamów fejka z aliexpress, chociaż ja nie polecam podróbek lowepro - sypie się to gówno szybko.
Niekoniecznie. Są plecaki z bocznym dostępem i możesz mieć szybki dostęp do aparatu. Na przykład Benro Quicken.
Niekoniecznie. Są plecaki z bocznym dostępem i możesz mieć szybki dostęp do aparatu. Na przykład Benro Quicken.
Tak ale to są najczęściej slingi czyli coś co można nazwać "plecaczkiem". Z mojego doświadczenie wynika, że lepiej i taniej jest mieć więcej niż jeden plecak.
Używam Benro Quicken 500 i jest w sam raz na jednodniowe wycieczki. Czasem miałem w nim dwa aparaty, w tym z obiektywem 400/5,6 mm, plus 2-3 inne obiektywy. I oczywiście trochę rzeczy typu picie i ubranie, kurtkę w przedziale na laptoka ;). Nawet raki się zmieściły!
Jest w miarę wygodny - akurat na 1 dzień.
Slingi, takie przez jedno ramię, rzeczywiście się nie nadają. Używałem na początku i obciążenie na jedno ramię, na cały dzień, jest bardzo niemiłe.
no jak jest boczne otwieranie to dużo łatwiejszy..a jak w turystycznym przywalisz aparat rzeczami osobistymi to w ogóle tragedia
zmieniając wątek. Korzystka ktoś z plecaka Lowe por pro tactic 450? przymierzam się do zakupu i jestem ciekaw opinii :)
Miałem podobny problem. Szukałem plecaka na jedno dniowe wycieczki w góry lub na rower. I w 100% sprawdził mi sie benro hummer100. Chwale od tamtych wakacji. I nie bede go zmieniać, bo w Bieszczadach na wetlińskiej złapał mnie dwa razy deszcz w ciągu jednego dnia ;P i zaliczyłem glebę schodząc w stronę wetlinki. A mimo wszystko nic nie przemokło ani nie zostało uszkodzone. (:
Stoję przed takim samym wyborem - plecak który sprawdzi się głównie w górach ale pewnie też podczas podróży po mieście. I bardzo poważnie zastanawiam się nad tym Benro Hummer - z tego co widzę w internecie są dwie wersje 100 i 200.Pewnie zanim się zdecyduję to wolałbym obejrzeć go na żywo ale mamy pytania do użytkownika: Czy do niego oprócz BODY z obiektywem mieści się tylko jeden dodatkowy obiektyw ? Cy sprzęt w nim jest odpowiednio zabezpieczony ?
jan pawlak
05-02-2017, 23:04
To jest/był jedne z moich uciążliwych problemów, plecak czy torba .... i jakie
Przetestowałem już kilka rozwiązań, miały zalety i wady
Dłuższe wyjazdy (samolot, mikrobus, metro) dużo (całe dnie) chodzenia po mieście, zabytkach, kościołach, ......
Muszę nosić statyw, picie, kurtkę, body z obiektywem + 3 stałki + pomocnicze foto + osobiste
Zwiedzam z grupą ludzi, przewodnik nie jest na ogół zainteresowany fotografowaniem, harmonogram napięty, krytyczna sytuacja to szybka wymiana obiektywów często w tłumie.
A plecak jest "jednodniowy" bo gdzieś tam (w hotelu lub bagażniku autobusu) jest walizka dostępna (dziś lub jutro) wieczorem
Za kilka dni wyjeżdżam, sprowadziłem :
https://www.kickstarter.com/projects/wolffepack/wolffepack-capture-the-ultimate-camera-and-access
No i teraz się go uczę
jp
kupiłem Manfrotto Advanced Travel...przetestowany 3 dni w tatrach...jak dla mnie wystarczający..mieści się wszystko co potrzebuję i zostaje jeszcze trochę miejsca :D
szkielko100
01-03-2017, 20:06
Ja na razie nic nie mam , poluję na jakiś konkretny plecak, który pomieści aparat, obiektywy i laptopa.
szkielko100
01-03-2017, 20:08
Ja szukam czegoś co pomieści mój aparat, obiektywy i laptopa. Jakieś propozycje ?
Czy są jeszcze jakieś plecaki, które mają możliwość wyjęcia sprzętu wyłącznie od strony pleców podobnie jak jest np. w Lowepro flipside 400AW? Mam ten model od jakiegoś czasu i bardzo podoba mi się ta opcja, ale chciałabym dodatkowo mniejszą wersję, coś jak flipside 200, ale jest jakiś problem z dostępnością tego modelu.
Też się za czymś takim rozglądam
cigmasig
16-03-2017, 11:47
zmagam się z tym samym problemem
Ja znalazłem fajny model na allegro, miejsce na body, szkła i laptop płaca 15,6" za jakieś 120 zł. Jest dużo markowych plecaków ale w większości płacimy za firmę.
Ja w Tatry jak zabieram tylko korpus i jeden obiektyw to noszę to w plecaku Salewy razem ze sprzętem wspinaczkowym. Mam tam kieszeń na łopate lawinową i mieści się tam spokojnie. Natomiast na spacery w Tatrach z resztą sprzętu i dzieckiem i żoną to żona używa salewy a ja pro treker 450aw mam tam cały sprzęt i dodatkowo rzeczy dla synka plus kurtka pod klapą. Plecak super, choć zapłaciłem sporo za niego w zeszłym roku.
a ja pro treker 450aw mam tam cały sprzęt i dodatkowo rzeczy dla synka plus kurtka pod klapą. Plecak super, choć zapłaciłem sporo za niego w zeszłym roku.
Pro Trekker to totalny wypas (ja mam ten jeszcze zielony, teraz robia czarne) i malo ze mnostwo szpejow miesci, to jeszcze ma bardzo dobrze zrobiony system nosny. malzonke osobista kiedys zszokowalem - najpierw sprobowala udzwignac zapakowany plecak ("o * ale kloc, to chyba z tone wazy") po czym dostala zalozony na plecy ("serio? to ja to spokojnie moglabym nosic caly dzien")...
jako drugi plecak "do miasta" mam tez Pro Runnera 350 BP - to jest taka przypakowana wersja zwyklych Pro Runnerow. przypakowana min o swietny system nosny, a do tego plecak jest na tyle plaski, ze mozna z nim miedzy ludzi wejsc i nie pozabijac (z Pro Trekkerem wyjscie na miasto to nieporozumienie). wygodnie miesci troche mniej gratow niz Pro Trekker ale 6D + 16-35 + 24-70 + 70-300 (ale ten lepiej bez bejmy statywowej) mozna spokojnie nosic bez bolu plecow. i na tym plecaku mozna glowe oprzec i przykimac na lace. z Pro Trekkerem ten numer nie wyjdzie ;)
foggy_lad
01-04-2017, 13:39
To jest/był jedne z moich uciążliwych problemów, plecak czy torba .... i jakie
Przetestowałem już kilka rozwiązań, miały zalety i wady
Dłuższe wyjazdy (samolot, mikrobus, metro) dużo (całe dnie) chodzenia po mieście, zabytkach, kościołach, ......
Muszę nosić statyw, picie, kurtkę, body z obiektywem + 3 stałki + pomocnicze foto + osobiste
Zwiedzam z grupą ludzi, przewodnik nie jest na ogół zainteresowany fotografowaniem, harmonogram napięty, krytyczna sytuacja to szybka wymiana obiektywów często w tłumie.
A plecak jest "jednodniowy" bo gdzieś tam (w hotelu lub bagażniku autobusu) jest walizka dostępna (dziś lub jutro) wieczorem
Za kilka dni wyjeżdżam, sprowadziłem :
https://www.kickstarter.com/projects/wolffepack/wolffepack-capture-the-ultimate-camera-and-access
No i teraz się go uczę
jp
No i jakie wrażenia po dwóch miesiącach? Zaintrygował mnie ten plecak...
Witam
Mam zamiar kupić plecak Lowepro Fastpack 250, wiem że są dwie wersje tego modelu, 250 i 250 AW II. Czym one się różnią?
Ceną oraz -> AW - all-weather - na każdą pogodę
i chyba jeszcze kieszenia na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok ale teraz bym go nie kupił no moze jako taki miejski.
Na dluzszy wypad mało pojemna komora na rupiecie
Wezmiesz statyw i juz masz problem wsadzic do niego duza butelke wody. Poaz tym jak dla mnie ma troszke za krutkie paski szelek i zima na gruba kapote ciezko sie zaklada.Mysle ze teraz szukał bym coś troche bardziej uniwersalnego i do miasta i na dłuzsze wypady.
i chyba jeszcze kieszenia na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok ale teraz bym go nie kupił no moze jako taki miejski.
Na dluzszy wypad mało pojemna komora na rupiecie
Wezmiesz statyw i juz masz problem wsadzic do niego duza butelke wody. Poaz tym jak dla mnie ma troszke za krutkie paski szelek i zima na gruba kapote ciezko sie zaklada.Mysle ze teraz szukał bym coś troche bardziej uniwersalnego i do miasta i na dłuzsze wypady.
Zabijecie mnie, ale oczy bolą.
I chyba jeszcze kieszenią na laptopa. Mam taki i w sumie jest ok, ale teraz bym go nie kupił, no może jako taki miejski.
Na dłuższy wypad - mało pojemna komora na rupiecie.
Weźmiesz statyw i już masz problem wsadzić do niego dużą butelkę wody. Poza tym jak dla mnie ma troszkę za krótkie paski szelek i zimą, na grubą kapotę, ciężko się zakłada. Myślę, że teraz szukałbym czegoś trochę bardziej uniwersalnego, i do miasta, i na dłuższe wypady.
Jakie inne plecaki mają boczną kieszeń na aparat (chyba tak to się nazywa) żeby zmieścił się 5DII ?
Po zwiedzeniu Londynu z torbą na ramieniu stwierdziłem, że jednak potrzebuję mały plecak.
Ponieważ z żoną latamy czasem liniami wizzair i wykupujemy zawsze tylko jeden dodatkowy bagaż (czyli standardową torbę dla innych linii) i zależy mi, żeby plecak spełniał wymiary darmowego bagażu czyli: 42 X 32 X 25 CM. Inne wymagania to lekkość, łatwy i szybki dostęp do sprzętu i możliwość âniefotograficznejâ aranżacji wnętrza.
Póki co w oko mi wpadł Peak Design EVERYDAY BACKPACK 20L, który wysokość przekracza o 4 cm (46 H x 30 W x 17 D cm), co myślę nie powinno być problemem. Jest to drogi i mało popularny plecak, więc i ciężko znaleźć opinie, ktoś używał?
tomcio.13
15-05-2017, 21:41
Koledzy szukam jakiegoś plecaka na 6d z gripem + 70-200 2.8 L, 24-105 L, tokina 16-28, canon 50 1.4 USM. Fajnie jakby można wkładać aparat od góry plecaka jak np w (WYGODNY PLECAK FOTO Case Logic DSB101 dostawa DHL (6554485713) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/wygodny-plecak-foto-case-logic-dsb101-dostawa-dhl-i6554485713.html)) może być również wkładany do kieszeni bocznej. Dobrze jakby nie miał dużych gabarytów. Myślałem nad tańszym rozwiązaniem (używam torby plecak jako dodatek na niektóre wypady). Myślałem nad takim Benro B300n tylko nie wiem czy to wszystko pomieszczę. Może ktoś podpowie coś z autopsji.
reniamicek
19-05-2017, 07:50
dla mnie plecak na sprzęt jest najpraktyczniejszą forma i najwygodniejsza. Zawsze mam dwie ręce wolne i nie mam problemu z szybkim przemieszczaniem się ;)
Kupiłem plecak Lowepro 400 AW w sklepie Fotoceny w normalnej cenie. Sprzedawca zapewniał, że jest oryginalny, ale coś mi tu nie gra.
Według wzoru ze strony https://polfoto.wordpress.com/2016/03/23/uwaga-na-podrobki-lowepro/ koncówki wskazują na podróbkę
https://canon-board.info/imgimported/2017/05/loweproporownanie4-1.jpg
źródło (https://polfoto.files.wordpress.com/2016/03/lowepro-porownanie4.jpg)
u mnie
https://canon-board.info/imgimported/2017/05/th_IMG_20170529_103053-1.jpg
źródło (http://s122.photobucket.com/user/gundross/media/IMG_20170529_103053.jpg.html)
Logo wygląda niby wygląda ok. Może ktoś zweryfikować?
mariusz231
29-05-2017, 20:13
Nie panikuj w swoim slingshot 201 czy tam 202 mam takie same, a kupiony byl kilka lat temu u dystrybutora :)
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Czy odbiegają od zdjęć produktu ze strony?
Nie wiem jak z Slingshot 201 lub 202, ale Flipside 400 AW jest podrabiany na masę. Wystarczy spojrzeć najniższe ceny na allegro.
mariusz231
29-05-2017, 20:31
Nie moge wstawic zdjecia jak to wyglada u mnie. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
ja osobiście mam i polecam Torbę Tenba Cooper i plecak Peak Design. Torba Tenby w porównaniu do np. torby PEAK Design ma ten plus, że moim zdaniem świetnie wygląda zarówno do t-shirta jak i marynarki. W jednym i drugim nie znalazłem na razie wad.
mariusz231
31-05-2017, 00:08
Cena torby również świetna ;)
Cena torby również świetna ;)
z jednej strony wysoka z drugiej nie. Patrząc na jakość wykonania i ceny konkurencji "niefotograficznej" to cena jest zupełnie ok. 1000zł kosztują torby w Gino Rossi. Dodatkowo ogólnie sprzęt foto tani nie jest.
Jeżeli ktoś szuka nieco większej torby w atrakcyjnej cenie to polecam Camrock X60. Wczoraj do mnie przyjechała i w zasadzie za tą cenę (ok. 200zł) to nie mam się do czego przyczepić.
W nawiązaniu do moich wątpliwości czy Lowepro Flipside 400 AW jest oryginalny, to już wiem, że jest:)
Dostałem wiadomość od centrali Lowepro i dystrybutora. Zmieniły się uchwyty zamków i zdjęcia na stronie nie są aktualne. Podobnie jak artykuł o podróbkach.
KamilTimoszukPL
19-06-2017, 09:44
Witam
Czu używka ktoś z was plecaka Fancier KING KONG 40 XXL?
http://allegro.pl/innowacyjny-plecak-fotograficzny-foto-xxl-laptop-i6762620012.html
Wiadomo, że za takie pieniądze cudów spodziewać się nie można ale bardziej ciekawi mnie stosunek jakości do ceny.
Cześć, szukam plecaka turystyczno-fotograficznego.
Wymagania są takie żeby wszedł tam nieduży korpus w typie 700D i szkła 10-22, 17-85, 55-250, oraz dodatkowo było miejsce na kurtkę, jakieś kanapki, wodę, itp.
Dzięki za wszystkie sugestie.
Zobacz ---- Lowepro - fastpack 250.
MAF, mam 2 plecaki Lowepro z serii Rover i one dość fajnie się sprawdzają na sprzęt i dodatki jak właśnie ubranie i żarcie. Rover AW II powinien Ci wystarczyć. Jeśli chodzi dotatkowo o oddychanie pleców (siatka +stelaż) + rodzinne rzeczy w plecaku to Rover Pro 45L lepiej mi sie sprawdza, ale to już duży plecak jest, choć wciąż przepuszczany na lotnisku jako bagaż podręczny.
Żaden plecak fotograficzny nie sprawdzi się jako plecak turystyczny, i żaden plecak turystyczny nie sprawdzi się jako fotograficzny.Chcąc mieć bdb wentylację - tylko specjalistyczne plecaki turystyczne.Kup dobry plecak turystyczny,i do środka dorób przegrody z pianki z karimaty.Ja tak sobie zrobiłem, przegrody posklejałem klejem, wcześniej wszystko obkleiłem aksamitem, i mam super plecak turystyczny z miejscem na sprzęt.
Żaden plecak fotograficzny nie sprawdzi się jako plecak turystyczny, i żaden plecak turystyczny nie sprawdzi się jako fotograficzny.Chcąc mieć bdb wentylację - tylko specjalistyczne plecaki turystyczne.Kup dobry plecak turystyczny,i do środka dorób przegrody z pianki z karimaty.Ja tak sobie zrobiłem, przegrody posklejałem klejem, wcześniej wszystko obkleiłem aksamitem, i mam super plecak turystyczny z miejscem na sprzęt.
Tu nie chodzi o jakiś super plecak na długie wyjścia. Do tego celu mam zwykły turystyczny.
Szukam czegoś co się sprawdzi w krótkich, letnich trasach, kilkugodzinnych najwyżej. Do środka ma oprócz sprzętu wejść tylko lekka kurtka z membraną, butelka wody i kanapki.
Niestety LowePro Rover jest już niedostępny :-(
Wstępnie mnie zainteresowały:
Vanguard Sedona,
Lowepro Flipside Trek,
Manfrotto HIKER 30L - ten wydaje się za mały, muszę na żywo zobaczyć,
Szukam czegoś co się sprawdzi w krótkich, letnich trasach, kilkugodzinnych najwyżej. Do środka ma oprócz sprzętu wejść tylko lekka kurtka z membraną, butelka wody i kanapki.
Tyle to pomieści Lowepro Fastpack 350 w górnej kieszeni. Butelkę można też nosić w bocznej kieszeni siatkowej.
mariusz231
23-06-2017, 01:33
Jackwolfskin mial kiedys taki plecak wentylacja podobna do tych w rowerowych, ale na sprzet foto. Nie wiem czy nadal jest ten model dostepny, bo to było dość dawno jak go widzialem.
Jest nadal http://sklep.jack-wolfskin.pl/sprzet/plecaki-torby-torebki/plecaki-fotograficzne/acs-photo-pack-black-151891.html tylko cena troche podskoczyna, bo pamietam jak kosztowal 500 z hakiem ;)
Edit: pytanie czy oryginalny https://www.olx.pl/i2/oferta/plecak-fotograficzny-jack-wolfskin-acs-photo-pack-pro-CID99-IDmUAUy.html#:462a2618b2
Ostatnio przeglądając internet wpadłem na plecak Genesis Denali. Wygląda jak mix turystycznego (z siatką na stelażu) z plecakiem foto. Widziałem tylko zdjęcia, nie znam kompletnie tej firmy ale wygląda to dość podobnie do tego co osiągnąłem plecakiem deutera + neopran.
Od kilku lat używam Naneu Pro Alpha i mogę go polecić zarówno do miasta, jak i na całodniowe górskie wędrówki. W dolnej części mieści się korpus + 3-4 obiektywy, w górnej jakieś ubranie i jedzenie. Ma też różne kieszonki na wszelkie potrzebne drobiazgi, a przede wszystkim jest znakomicie wykonany (materiały + szycie). Nie wiem jak jest z jego dostępnością, ale naprawdę warto poszukać. Swój kupiłem w necie już używany, ale w dobrym stanie.
Od kilku lat używam Naneu Pro Alpha i mogę go polecić zarówno do miasta, jak i na całodniowe górskie wędrówki. W dolnej części mieści się korpus + 3-4 obiektywy, w górnej jakieś ubranie i jedzenie. Ma też różne kieszonki na wszelkie potrzebne drobiazgi, a przede wszystkim jest znakomicie wykonany (materiały + szycie). Nie wiem jak jest z jego dostępnością, ale naprawdę warto poszukać. Swój kupiłem w necie już używany, ale w dobrym stanie.
Niedostępny od dawna. Prawdopodobnie można go kupić jako chiński klon (nie 1 do 1 ale widać, że się wzorowali trochę na nim i trochę na LowePro FlipSide) jako Winer Rover 60 za około 70 USD.
Vanguard Havanna 48 - miał ktoś?
Mireq001
28-07-2017, 15:23
Mam Lowepro i chociaż jakość jest przyzwoita to mam też zastrzeżenia, pewnie szyta w Chinach :/
Daniel_Daniel
02-08-2017, 11:35
Czy ktoś używał takiego plecaka Plecak Lowepro Flipside Trek 450?
Oglądałem w sklepie i wydaje mi się, że to coś dla mnie na całodniowe wycieczki.
Jedyna rzecz jaka mnie nie przekonuje i ciężko to stwierdzić oglądając to plecy i system nośny. Szczególnie pas biodrowy jaki taki mały, ale może mimo wszystko dobrze się nosi.
BTW recenzje ma dobre, ale wiadomo jak to z recenzjami teraz jest ...
Czy ktoś miał okazję porównać dwa plecaki, a mianowicie Lowepro Fastpack 250AW II vs. Manfrotto 3N1-35?? Przede wszystkim chodzi mi o jakość wykonania i zabezpieczenie sprzętu.
Blueminiu
18-09-2017, 10:40
Witam
Czu używka ktoś z was plecaka Fancier KING KONG 40 XXL?
INNOWACYJNY Plecak fotograficzny FOTO XXL + Laptop (6762620012) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/innowacyjny-plecak-fotograficzny-foto-xxl-laptop-i6762620012.html)
Wiadomo, że za takie pieniądze cudów spodziewać się nie można ale bardziej ciekawi mnie stosunek jakości do ceny.
Też jestem ciekaw czy ktoś używa i jak się sprawdza..
Też jestem ciekaw czy ktoś używa i jak się sprawdza..
nie sprawdza się, chyba że do przechowywania sprzętu w domu.
Jakość tych plecaków pozostawia wiele do życzenia, osobiście bym się bał go zapakować do pełna sprzętem i gdzieś z nim wędrować
KamilTimoszukPL
19-09-2017, 11:41
Jakość tych plecaków pozostawia wiele do życzenia, osobiście bym się bał go zapakować do pełna sprzętem i gdzieś z nim wędrować
Tak się składa, że jakiś czas temu postanowiłem kupić ten plecak i samodzielnie sprawdzić czy jest on wart swojej ceny.
W efekcie używania go od kilku już miesięcy i przebyciu z nim sporej ilości kilometrów po Polsce stwierdzam, że plecak nie jest dramatycznie zły czy nawet słaby. Na moje potrzeby czy transportowania przeważnie ze sobą aparatu, dwóch obiektywów, laptopa, tableta, okablowania i innych pierdół nadaje się całkiem OK. Jedyną rzeczą jaka mnie w nim wkurza to niestabilność przegródek w środku plecaka. Gdy plecak załadowany jest na maxa to wtedy wszystko w naturalny sposób trzyma się ciasno. Jednak gdy są luzy to przegródki potrafią się przesuwać. Drugim stosunkowym mankamentem jest to, że do dolnej części plecaka jest średni dostęp przez to że tylnia część nie otwiera się całkowicie.
Jednak można się do tego przyzwyczaić i znaleźć na to sposoby :)
michalab
19-09-2017, 15:23
Zajechałem już wiele plecaków, nie tylko fotograficznych i żaden nie "urwał" mi się z pleców. Każdy dawał znaki, że już ma dość (poprucia tu i tam, zepsute zamki itp.), których ciężko nie zauważyć podczas eksploatacji. Także z obawą przez włożeniem sprzętu bym nie przesadzał. Uzasadniona może być obawa, że nie posłuży długo.
smutna wiadomosc... Vitec, wlasciciel Manfrotto i Katy, kupil LowePro...
https://petapixel.com/2017/09/25/joby-lowepro-acquired-vitec-group-owner-manfrotto/
:twisted:
szkoda, kurcze. byly swietnie przemyslane i wyjatkowo trwale plecaki. a pewnie zrobia z tego takie samo g* jak Manfrotto czy Kata... bajerancki wyglad ale beznadziejna jakosc i trwalosc :/
smutna wiadomosc... Vitec, wlasciciel Manfrotto i Katy, kupil LowePro...
https://petapixel.com/2017/09/25/joby-lowepro-acquired-vitec-group-owner-manfrotto/
:twisted:
szkoda, kurcze. byly swietnie przemyslane i wyjatkowo trwale plecaki. a pewnie zrobia z tego takie samo g* jak Manfrotto czy Kata... bajerancki wyglad ale beznadziejna jakosc i trwalosc :/
a może nie, może wróca do produkcji np. rękawiczek, pasków do body i innych art.które kiedys były a potem...:(