Zobacz pełną wersję : W czym nosić sprzęt - część II
Artirus, ja posiadam taką torbę o której mówisz.
Nie jest może pakowna, ale mieści się 5d 28/1,8 i jeszcze 85.Jeżeli chodzi o wygodę noszenia to jestem bardzo zadowolony.Wybrałem ten model bo zależało mi na suchych plecach:), bo dość często jeżdzę na rowerze.Zapinasz pasek na pas i masz torbę z tyłu i wtedy możesz się swobodnie schylać, możesz torbę przesunąć na przód wygodne podczas śniegu np. robisz fotę i chowasz puchę od razu do torby.Po bokach masz dwa paski którymi możesz ścisnąć torbę wtedy nić się nie miota ani nie dynda:)
Ogólnie ja jestem z tej torby cholernie zadowolony i nie żałuję zakupu.
wiktor2323
16-04-2012, 19:19
Mam pas tamraca a sakwy lowepro i wszystko gra:)
gadget_zary
16-04-2012, 20:56
No to jeszcze interesuje mnie tylko czy ktoś ma/miał do czynienia z Lowepro S&F Utility Bag 100 AW. Albo czymś innym podobnym. :)
Artirus, ja posiadam taką torbę o której mówisz.
Nie jest może pakowna, ale mieści się 5d 28/1,8 i jeszcze 85.Jeżeli chodzi o wygodę noszenia to jestem bardzo zadowolony.Wybrałem ten model bo zależało mi na suchych plecach:), bo dość często jeżdzę na rowerze.Zapinasz pasek na pas i masz torbę z tyłu i wtedy możesz się swobodnie schylać, możesz torbę przesunąć na przód wygodne podczas śniegu np. robisz fotę i chowasz puchę od razu do torby.Po bokach masz dwa paski którymi możesz ścisnąć torbę wtedy nić się nie miota ani nie dynda:)
Ogólnie ja jestem z tej torby cholernie zadowolony i nie żałuję zakupu.
Wielkie dzięki za odpowiedź. Już zwątpiłem, że ktoś to to ma i jest zadowolony.
Trzeba zamówić i cieszyć się z nowej zabawki :-)
Do Utility Bag 100 będziesz miał problem aby włożyć to szkło z osłona. Lepiej już S&F Slim Lens Pouch 55 AW ( mi tam bez problemu z osłona założona na "roboczo" wchodzi tamron 17-35 a maja chyba podobne wymiary. Co do Utility Bag 100 to szkło z max 77mm, ale to naprawdę max z osłona już jest problem.
Będę w domu to jeszcze sprawdzę, ale lepiej kupić S&F Slim Lens Pouch 55 AW
gadget_zary
17-04-2012, 20:19
mancini co do utility bag to mam zamiar tam trzymać zapasowe baterie, karty i inne śmieci, no i może lampę
Jeśli do tego to jak najbardziej, lampa wchodzi idealnie ( w moim przypadku SB-800 ) łącznie upchasz tam 3 sztuki. Tylko jeden minus i to wielki sposób otwierania jest do bani, mogla być klapka z rzepem niż ten zamek. Ogólnie jeśli jest przy pasie to jedna ręka źle się otwiera zamek. Kiedyś lowepro miało SlipLock Pouch 60 AW.
Przemyśl sprawę :)
gadget_zary
17-04-2012, 22:31
SlipLock Pouch 60 AW jakoś mi umknęło. Musze sobie ogarnąć gdzieś żeby pomacać i wtedy zdecyduje czy może robić za nosidło na baterie i karty.
darogryf
20-04-2012, 20:39
A ja mam prozycję torby nie wyglądającej na foto i to w nie dużej cenie (111 zł). Właśnie w LIDL (to nie reklama) jest oferta na torbę wędkarską, w środku pudełka. Torba solidnie wykonana sztywna, zmieści aparat obiektyw i trochę podręcznego sprzętu. Jedynie z gąbki trzeba dorobić przegródki. Pudełka można wykożywstać do innych celów lub do tego doczego zostały przeznaczone (tak jak w moim przypadku), ewentualne sprzedać na aledrogo i na pewno 50 zł odzyskać.
skylight
24-04-2012, 13:27
na niewielką ilość sprzętu coś niepozornego właśnie z serii >Torba foto co nie wygląda jak torba foto< :) - GS-759 (http://fripers.pl/product_info.php/info/p176_Torba-Foto-14x21x12cm-GS-761.html) - podoba mi się opcja tego ekspresu pod klapką i rozmiar akurat na body z obiektywem + 1 obiektyw + lampa. Ja nie lubię za dużych toreb, bo mi w tym nie wygodnie, a czym więcej miejsca, tym więcej zapakuje i potem ramię odpada ;)
Thomason2005
24-04-2012, 14:00
Witam,
Czy ktoś może z Was używa/używał plecaka tamraca 85 aero?
Chciałbym wiedzieć, czy przegródka oddzielająca górę od dołu jest na stałe, czy też można ją usunąć - tak aby plecak miał jedną wielką przegrodzę.
skylight
24-04-2012, 14:17
nie mogę już edytować posta. Ale jeszcze oglądam tą torbę, a tam można wyjąć w ogóle te ścianki bo są na rzepy, więc jak ktoś chciałby całkiem miękką torbę z tego zrobić i tym bardziej niepodobną do fotograficznej
Ja używam Lowepro Fastpack 250. Całkiem fajny plecak foto + laptop. Plecak dwukomorowy, komora na aparat ma możliwość reorganizacji (rzepy) wieć nawet długie obiektywy bez problemu wejdą. Osobiście trzymam w nim wszystko to co w podpisie (oprócz statywu).
oszczepnik
27-04-2012, 16:33
Witam
Potrzebuje upchnąć troche sprzętu w sumie 2 body klasy 1-dynek z podpiętymi 24 i 85 plus 70-200, 24-70, 17-40 i 2 580EX a i jeszcze 50:) plus pare gratów. Rozglądałem się trochę i wyszukałem plecaczki Lowepro Vertex 200 (300?) lub flipside 400, prorunner 350. CZy ktoś używa z w/w wymienionych? Proszę o poradę
pozdr
Mam Lowepro Pro Runner 300, myślę że 350tka na pewno starczy :)
oszczepnik
27-04-2012, 19:36
ale dużo sprzętu udało ci sie upchnac ?
onsight99
27-04-2012, 21:03
Czytałem temat i dłużej czytałem tym więcej pojawiało się znaków zapytania. Dlatego mam pytanie do osób które chodzą ze sprzętem po górach i wyjeżdżając na parę tygodni zabierają wszystko ze sobą. Szukam optymalgo sposobu pakowania na backpaking.
Na plecach będę miał 60 litrowy plecak ze sprzętem biwakowym i muszę zabrać sprzęt fotograficzny. body d 40, obiektywy: 10-20, 24-70, 50, 85, 70-200, lampe, netbooka i jakieś drobiazgi czyli całkiem sporo gratów.
Chciałbym mieć dostęp do tego podczas trekingu. Wszystkie opcje wchodzą w grę: pas biodrowy, szelki, plecak noszony na piersiach itp byle wygodnie,mobilnie i bezpiecznie.
Co moglibyście polecić ?
oszczepnik
5dm2
17-40
24-70
85 f1.8
70-200 f4
430ex
+pierdoły
W góry z takim sprzętem ??? Ja raz taki błąd zrobiłem i nigdy więcej. W wypady w góry obecnie biorę tylko pucha (FF) + UWA ( Tamron 17-35 ), wcześniej DX + Tokina 12-24. W zasadzie to brakuje mi jakiegoś lekkiego 70-300 i to wszystko. Więcej to ciężko nosić i tak najczęściej więcej nie potrzeba a tylko w czasie długich marszy przeszkadza i ciąży a uwierz mi do słabeuszy nie należę :)
Ja bym przyczepił aparat do plecaka do szelek ( naramiennych), a jak plecak jest zapinany z przodu na pas biodrowy to kupić jakiś LensCase na drugie szkło i przyczepić do paska.
oszczepnik
28-04-2012, 22:18
Tak przeglądałem wymiary i chyba wersja 450 będzie najbardziej odpowiednia i cenowo w miarę bo Vertex 300 to poza zasięgiem :)
pozdr
onsight99
28-04-2012, 23:30
W góry z takim sprzętem ???
W góry w sensie, wszystko cały czas ze sobą. Wyjeżdżasz na parę tygodni poruszasz się autobusami, pociągiem itp treking w górach też się zdarzy a Ty chcesz mieć dostęp do sprzętu na bieżąco różnych sytuacjach mimo, że targasz ze sobą 2 plecaki. jeden ze sprzętem do życia drugi do ze sprzętem focenia...
I co wybrać ? :/
oszczepnik zdecydowanie lepiej zakupić większą wersję i mieć troszkę zapasu na dodatkowe szpejstwa ;)
Mi bardziej chodziło o ilość sprzętu i ciężar jego. A w czasie przemieszczania i całodniowych wycieczek jest upierdliwe i męczące. Może pierwszego dnia czy drugiego tego tak nie odczujesz, ale na kolejne to już tylko patrzysz aby było tego jak najmniej. Jak mówiłem dla mnie jest idealne zestawienie UWA + lekkie tele, do tego baterie, akumulatorki, filtry, lekki statyw. Bo jak masz tyle sprzętu to zmiana słoików też jest kłopotliwa i często nie chce się tego robić tylko szuka się jak najbardziej uniwersalnego szkła. Ostatnio w Bieszczadach miałem puszke FF + Tamrona 17-35 + 50 i to mi starczyło. A miałem kwaterę i nie musiałem cały czas całego bagażu nosić na plechach :)
oszczepnik
30-04-2012, 11:05
a plecak MEKKO C37 ktoś używał? sprawia bardzo dobre wrażenie i jest alternatywa dla drogich Lowepro
pzdr
gadget_zary
01-05-2012, 09:48
Z mekko mam torbę R1X, i jeżeli plecak jest wykonany z taką samą starannością to zdecydowanie warto ! Podałeś link do ogromnego modelu a twój sprzęt myślę, że spokojnie by się zapakowało do czegoś mniejszego (no chyba, że kupujesz z zapasem).
oszczepnik
01-05-2012, 11:53
Z mekko mam torbę R1X, i jeżeli plecak jest wykonany z taką samą starannością to zdecydowanie warto ! Podałeś link do ogromnego modelu a twój sprzęt myślę, że spokojnie by się zapakowało do czegoś mniejszego (no chyba, że kupujesz z zapasem).
No właśnie nie wiem, mam dwa duże body 6 szkieł (dwa spore) 2 lampy jakiś dyfuzor itp. cały czas się bujam z tym wyborem, Lowepro Prorunner 450 byłby ok ale koszt 470 ten mekko wymiarami to samo praktycznie (ciut większy) a cena 340.
pzdr
Need help. Rozglądam się za torbą do przenoszenia sprzętu ( 2 puszki, 5 obiektywów, 2 lampy )
Początkowo wybór padł na:
Lowepro NOVA 200 AW ale mam wrażenie, że może być mała abym wszystko upchnął.
środek - http://pliki.kdm-foto.com/allegro/img/nova200d.jpg
ogólnie - http://www.ceneo.pl/1586495
Kolejne wybory to:
Mekko C8
środek - http://www.fotto.lublin.pl/allegro/c8/c8_06.jpg
ogólnie - http://allegro.pl/mekko-classic-c8-duza-reporterska-2slr-6-obiek-i2327466677.html
Mekko R2X
środek - http://www.fotto.lublin.pl/allegro/r1x/r1x_04.jpg
ogólnie - http://allegro.pl/mekko-reporter-r2x-duza-bawelniana-wodoodpor-i2269968755.html
Tamrac Pro 12
środek - http://www.cambags.com/canon/300d_10_20d/shoulder/images/tamrac_5612_pro_12/tamrac_5612_pro_12_canon_20d_gyuris.jpg
ogólnie - http://www.ceneo.pl/210964s
Nie mogłem się doczytać czym różnią się modele Mekko poza delikatnie wymiarami. Tamrac ma chyba najwięcej przegródek, bajerów ale cenowo najdroższy a wolałbym wydać ok.200-300 zł.
Jakościowo chyba wszystkie stoją na podobnym poziomie.
Czy ktoś użytkował te torby, jest w stanie coś podpowiedzieć, ewentualnie polecić inny model ?
gadget_zary
07-05-2012, 14:10
Mekko R2X - mam ją kilka miesięcy. Zdaję się, że to wersja OEM Domke F2 (gdzieś czytałem, że mekko szyje dla domke). Jak do tej pory najwygodniejsza torba jaką miałem, mieszczę w niej wszystko co mam (2xbody z gripami, 3 szkła, 2 lampy, zapasowe baterie do body i lamp, wyzwalacze radiowe, karty, osłony p-słoneczne itp.). Dobrze wykonana, możliwość upchania jeszcze większej ilości sprzętu (np. warstwowo - ja tak nie robie więc mieszczę mniej), szeroki pas na ramię. Torba sama w sobie jest trochę ciężka ale nie czuje się tego bardzo. Materiał jest dość sztywny jednak po czasie się wyrabia i torba się dopasowuje bardziej do ciała (wewnątrz usztywnione przegródki z wieloma możliwościami konfiguracji), wszystkie "sprzączki" są metalowe co jest zaletą jak i wadą (bardziej estetyczną ale dla niektórych jednak). Wadą jest dla mnie brak mocowania statywu np. pod dnem torby ale bez problemu można go umieścić pod klapą.
yogi6661
08-05-2012, 13:35
co sadzicie o Hama Defender 170??
tornado17
12-05-2012, 11:04
Potrzebuję wygodnego plecaka miejskiego i nie mogę się zdecydować. Pomożecie? :-)
Ma pomieścić:
a) 7D z obiektywem 24-105
b) 70-200 f 2,8 z założonym na stałe konwerterem,
c) lampę, ładowarkę, akumulatorki,
spełniać funkcje bagażu podręcznego (tak, żeby wnieść do samolotu), żeby nie rzucał się w oczy, żeby w tłumie złodziej łatwo z niego nie mógł nic wyciągnąć, żeby w tłumie łatwo można się z nim poruszać a jakby jeszcze miał jakieś kieszonki na kanapkę i wodę + troki do przyczepienia bluzy + pokrowiec AW to by było super. Kompa nie będę nosił, na szybkim wyjmowaniu sprzętu mi nie zależy. Ma być wygodny, niewielki i funkcjonalny.
Zastanawiam się na razie nad:
Lowepro Fastpack, Flipside, Pro Runner, Versapack
Tamrac Evolution
Kata D-3N-20 lub 30, D-3N1-20
a może coś innego?
Z góry dzięki za pomoc
tornado17
12-05-2012, 12:10
A może ktoś z Was użytkuje plecaki z nowej serii Lowepro pro trekker (300,400,600) aw? Jak z jakością i ogólnie funkcjonalność, wygoda itp?
Odpowiedź pewnie już nieaktualna, ale może komuś się przyda.
Mam od kilku miesięcy Lowepro Pro Trekker 400 AW
Wady:
a) wygoda noszenia jest przereklamowana, plecaki o poj. 120 litrów do łojenia po górach (nie fotograficzne) są znacznie wygodniejsze, pas biodrowy i szelki wcale tak dobrze nie odciążają jak w górskich, szelki na ramiona mogą się wżynać (powinny być dłuższe i szersze, za szybko zaczyna się wąska taśma)
b) wszystkie taśmy są jakoś dziwnie wąskie, niezbyt grube i nie są przeszyte na krzyż (tylko szef pojedynczy) + odnoszę wrażenie, że niezbyt głęboko są zakotwione w materiale tj. w przyszłości mogą się powyciągać/poodrywać,
c) statyw przymocowany z tyłu trochę się huśta podczas chodzenia, ponieważ tylna pionowa kieszeń ma trochę luzu (w think thanku street walker trzyma się znacznie lepiej - statyw jest mocowany paskami które go ściągają bezpośrednio do plecaka a nie tylko do pionowej kieszeni) + wysokość kieszeni na nogi statywu nie jest regulowana (muszę trochę wysunąć nogi statywu)
d) brakuje małych kieszonek na karty CF (w plastikowym opakowaniu nie wchodzą)
e) taśma od górnej klapy mi pękła
Zalety:
a) przedstawiciel producenta w Polsce wymienił mi od ręki klapę z urwaną taśmą na nową (bezproblemowa obsługa gwarancyjna),
b) z plecaka można poodpinać klapę górną, pas biodrowy, szelki i powstanie walizka jako bagaż podręczny
c) jest bardzo pakowny,
d) ma świetne boczne kieszenie, do jednej wchodzi butelka z 1,5 l wody, do drugiej kanapki na cały dzień, jak klapy są puste to po ściągnięciu ich taśmami zmniejsza się szerokość plecaka,
e) suwak ciężko chodzi, dla mnie to zaleta, ponieważ łatwo się nie rozsunie, dodatkowo tylna (główna) klapa jest zabezpieczona przed przypadkowym otwarciem poprzez taśmy które ją ściągają (złodziej jej nie otworzy w sposób niezauważony, w przypadku uszkodzenia suwaka sprzęt nie wyleci).
f) wszystkie uchwyty do suwaków mają b. wygodne "kółeczka" ułatwiające rozsuwanie/zasuwanie
g) ma górną klapę pod którą mogę włożyć kurtkę, sweter itp (tego mi brakuje w innych plecakach foto),
h) jak dla mnie na wyprawy całodzienne jest ok (taki wół roboczy).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W góry w sensie, wszystko cały czas ze sobą. Wyjeżdżasz na parę tygodni poruszasz się autobusami, pociągiem itp treking w górach też się zdarzy a Ty chcesz mieć dostęp do sprzętu na bieżąco różnych sytuacjach mimo, że targasz ze sobą 2 plecaki. jeden ze sprzętem do życia drugi do ze sprzętem focenia...
I co wybrać ? :/
A to jest Twój pierwszy wyjazd trekingowo/fotograficzny czy kolejny? Z autopsji wiem, że w takim przypadku potrzebny jest kompromis. Standardowy zoom np. 24-105 + polaryzacyjny filtr + zapas energii i koniec. Reszta to zbędny balast. Z długich ogniskowych rzadko się korzysta, dlatego szkoda tachać długiego zooma (po to tylko, zeby kilka razy go wyjąć). Stałki moim zdaniem w tym przypadku są bez sensu. Statyw...można nosić jak się chce ale ja rzadko miałem potrzebę korzystania, dlatego nie nosiłem (każdy gram więcej odbiera Ci radość chodzenia i z każdym dniem go coraz wiecej odczuwasz). Za statyw moze robić plecak, kładziesz aparat gdzieś na kamieniu itp - taki substytut. Ale o gustach się nie dyskutuje.
Pozdrawiam,
Jarek
Matsunami
12-05-2012, 17:47
co sadzicie o Hama Defender 170??
Fajna torba, choć może być dla niektórych niewygodna (jest dość sztywna).
Oglądałem ją kilka dni temu. Ostatecznie zdecydowałem, że potrzebuje coś większego i wygodniejszego. Kupiłem Vanguard The Heralder 33:
http://www.vanguardworld.com/index.php/en/pv/products/photo-video/detail-1-1-230-731.html
Torba występuje w 3 wielkościach, moja jest pośrednia.
Na necie mało opinii bo torba nowa, postanowiłem zaryzykować i jestem zadowolony. Bardzo dobrze wykonana, funkcjonalna, wygodna i ładna ;)
Tutaj recenzja większego modelu 38 http://www.ephotozine.com/article/vanguard-heralder-38-messenger-bag-review-17297
martieos
13-05-2012, 20:10
Szukam niedużego ale BARDZO wygodnego plecaka - coś w rodzaju Kata MiniBee 111 UL. Szczególnie zalezy mi na "siateczce" od strony pleców - to jest mega odciążające i rozkładające równomiernie cięzar na całe plecy.
czy znacie jakieś inne niż wymieniona Kata ( droga!) z takim systemem?
Mirosuaw
13-05-2012, 20:59
Powiem Ci, że też zastanawiałem się nad Katą z takim systemem, ale oprócz tej siateczki niczego nadzwyczajnego nie oferowała, a cena zdecydowanie odrzuca. Zdecydowałem się na Lowepro Photo Sport 200AW i jestem mega zadowolony. Nieduży i bardzo wygodny na rower, dłuższe wędrówki.
mam pytanko do uzytkownikow plecakow typu Sling - jak to sie sprawdza przy dlugotrwalym noszeniu na jednym ramieniu? w sensie, czy przy targaniu wiekszego kloca nie bola miesnie?
chcialbym w skrajnym przypadku targac 5D + 24-105 + 70-300 L, wiec do kupy okolo 3kg. wydaje sie duzo, jak na dlugotrwale obciazanie jednego ramienia...
strideer
14-05-2012, 10:51
mam pytanko do uzytkownikow plecakow typu Sling - jak to sie sprawdza przy dlugotrwalym noszeniu na jednym ramieniu? w sensie, czy przy targaniu wiekszego kloca nie bola miesnie?
chcialbym w skrajnym przypadku targac 5D + 24-105 + 70-300 L, wiec do kupy okolo 3kg. wydaje sie duzo, jak na dlugotrwale obciazanie jednego ramienia...
Ostatnio testowałem Sling-O-Matiki od TTP i mimo bardzo fajnego rozwiązania, pozwalającego przerzucać plecak z ramienia prawego na lewe (i vice versa) oraz ogólnie bardzo wygodnego systemu nośnego, to jednak wadą slingów ciągle pozostaje nierównomierne rozłożenie ciężaru sprzętu na ciele. Po godzinie-dwóch po prostu czuje się, że nosi się ze sobą bagaż. Jedynym sensownym wyjściem wydają mi się stałe wizyty na siłowni w celu wzmocnienia mięśni pleców - wówczas organizm będzie lepiej przystosowany do noszenia tego typu plecaków. Oczywiście można również kombinować w kierunku plecaków klasycznych, ale chyba nie o takie rozwiązanie Ci chodzi.
Oczywiście można również kombinować w kierunku plecaków klasycznych, ale chyba nie o takie rozwiązanie Ci chodzi.
zasadniczo, chodzi mi o cos nieco wygodniejszego niz klasyczny plecak (mam juz trzy) ale od czasu do czasu chcialbym w to wiecej gratow wlozyc...
bede macal w sklepie, to sie okaze...
strideer
14-05-2012, 11:34
zasadniczo, chodzi mi o cos nieco wygodniejszego niz klasyczny plecak (mam juz trzy) ale od czasu do czasu chcialbym w to wiecej gratow wlozyc...
bede macal w sklepie, to sie okaze...
W sensie komfortu noszenia to żaden sling nie będzie lepszy od normalnych plecaków. "Wygodniejszy" może być jedynie dostęp do sprzętu. Taka sklepowa "próba" może nie być dość miarodajna - nawet jak obciążysz plecak sprzętem, to o tym jaki będzie wpływ na organizm przekonasz się dopiero po godzinie czy dwóch noszenia. Koniecznie sprawdź modele z serii Kata 3N1 - one mają dwa ramiona nośne, z których jedno można schować i mocować z powrotem na czas kiedy tylko chodzisz ze sprzętem. Z drugiej strony te ramiona są dość wąskie, przez co potrafią się wrzynać w barki przy większym obciążeniu. Wspomniane Sling-O-Matiki mają bardzo fajnie pomyślany system nośny, ale on jest z definicji asymetryczny. Bajer polega na tym, że jak Ci się zmęczy jedno ramię, to wywijasz pas nośny na drugą stronę i możesz nosić plecak na drugim ramieniu - nie tracąc przy tym nic z właściwości "slingowych".
martieos
14-05-2012, 14:59
Mam KATA LighTri-317 . Użyłem 2 razy... Po 1h masz wrażenie ,że amputują ci ramię w okolicy obojczyka:) ZAPOMNIJ o dłuższym noszeniu czegoś wiecej niż lekki kit. Po drugie ten niby jedno ruchowy dostęp wcale nie jest taki prosty i szybki szczególnie jak jesteś po tej 1 h noszenia:) łatwiej sciągnąc dobry plecak.
a nie... dzieki!
chodzilo mi glownie o komfort dostepu, a zainspirowalo mnie to o cos: http://www.lowepro.com/urban-photo-sling
ale rowniez mam obawy co do nosnosci. glownie w to by mialo wchodzic 40D + 18-135, ale od czasu do czasu chcialbym cos wiecej. chyba sobie po prostu kupie porzadna torbe - przynajmniej mozna swobodnie przerzucac z ramienia na ramie...
oszczepnik
15-05-2012, 21:45
Tak a propo jakby ktoś szukał i pytała o duży pojemny plecak na cały sprzęt (jak takowego poszukiwałem dość długo), to polecam Lowepro prorunner 450, zaznaczam, że plecak ma naprawdę dość spora pojemność czyli: 2 body klasy 1 z podpiętymi szkłami wielkości 85 lub większe, do tego wchodzi 70-200 2x 580ex, 24-70, 17-40, 50, jakieś dyfuzorki na lampę zapasowe baterie, i wiele inny "potrzebnym" dupereli:).
Co do komfortu noszenia to jeśli zapniemy wszelkie dostępne paski z biodrowym włącznie to naprawdę jest wygodnie. Plecak ma dodatkowo uchwyt boczny i może być noszony jako torba, acha laptop 17" wchodzi bez problemu. Sam plecak sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji, gdzie masz wrażenie nic nie ma prawa się zepsuć, szelki grube i mięsiste, bardzo wygodne. Jeśli więc ktoś potrzebuje naprawdę "szafy na sprzęt" to z czystym sumieniem można polecić. Sam przez 3 lata nosiłem sprzęt w dwóch torbach i nie raz dostawałem szału wyglądając jak Szerpowie na szlaku na K2.
pozdro
p.s Jeśli ktoś ma więcej pytań, bądź potrzebuje zdjęć proszę pisać umieszczę w wątku
hektorst28
16-05-2012, 07:16
Witam wszystkich.
Mało jest w sieci informacji na temat tego plecaka Kalahari Kapako K-71
a może ja tak szukam?
Może ktoś coś na jego temat powiedzieć? czy firma dobra? Jak się on prezentuje, porównywalny do jakiego innego plecaka jest?
ze zdjęć wygląda na solidny czy tylko mi się zdaje?
Każda informacja na jego temat będzie bardzo pomocna
januszP.
16-05-2012, 08:20
a nie... dzieki!
chodzilo mi glownie o komfort dostepu, a zainspirowalo mnie to o cos: http://www.lowepro.com/urban-photo-sling
ale rowniez mam obawy co do nosnosci. glownie w to by mialo wchodzic 40D + 18-135, ale od czasu do czasu chcialbym cos wiecej. chyba sobie po prostu kupie porzadna torbe - przynajmniej mozna swobodnie przerzucac z ramienia na ramie...
Rozważ Lowepro flipside. Mam i uważam, że jest bardzo wygodny. Jest normalnym solidnym plecakiem, pakownym A jego wielka zaleta jest to, ze nie trzeba go zdejmowac w celu wyjecia sprzetu (i babrac w brudzie.) Zobacz video na stronie Lowepro.
Thomason2005
16-05-2012, 16:06
Potrzebuję wygodnego plecaka miejskiego i nie mogę się zdecydować. Pomożecie? :-)
Ma pomieścić:
spełniać funkcje bagażu podręcznego (tak, żeby wnieść do samolotu), żeby nie rzucał się w oczy, żeby w tłumie złodziej łatwo z niego nie mógł nic wyciągnąć, żeby w tłumie łatwo można się z nim poruszać a jakby jeszcze miał jakieś kieszonki na kanapkę i wodę + troki do przyczepienia bluzy + pokrowiec AW to by było super. Kompa nie będę nosił, na szybkim wyjmowaniu sprzętu mi nie zależy. Ma być wygodny, niewielki i funkcjonalny.
Tamrac Evolution
a może coś innego?
Z góry dzięki za pomoc
Do tego mógłbyś jeszcze doliczyć:
- Tamraca Aero 85 - bardzo ładowny (zarówno sprzęt foto, jak i pozostały), mało rzucający się w oczy, boczny dostęp do aparatu. Brak AW, średnio wygodny na dłuższe dystanse.
- Kata Bumblebee 210 DL - ładowny i mało rzucający się w oczy, wygodny, wytrzymały, baaardzo lekki, AW na wyposażeniu, można przerobić na zwykły plecak. Wadą - brak dostępu do aparatu z boku i spód bez gumy
- D-3N1 to fajne plecaczki, ale mają małą górną połowę...
Ja dzisiaj wybrałem Katę Bumblebee 210 DL, bo moja rehwa ma już troszkę lat.
Napisał tornado17 Zobacz post
Potrzebuję wygodnego plecaka miejskiego i nie mogę się zdecydować. Pomożecie?
Ja bym polecił lowepro slingshot 202 aw (mam od kilku lat 200AW) wygodny, szybki dostęp do sprzętu z boku plecak, po przesunięciu go z pleców na przód, mieszczę w nim 50D, sigmę 70-300, tamrona 17-50, canona 10-20 + filtry + cookin. Jedyna wada to mała górna komora, nie zmieści się tam wiele, jakieś dodatkowe gadżety + butelka 0,25 z napojem.
michalab
19-05-2012, 16:46
Ostatnio byłem z rodziną w bieszczadach. Mieliśmy dwa plecaki: Lowepro CompuTrekker AW (http://www.swiatobrazu.pl/recenzja_lowepro_computrekker_aw.html) i Deuter Cross Air exp (http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32091&title=Cross%20Air%2020%20EXP). No i wniosek jest taki, że Lowepro to bardziej walizka z szelkami niż plecak. W lowepro było ze 3kg sprzętu foto, deszczówka i sam plecek razem niecałe 5kg. W Deuterze samej wody było prawie tyle samo, a poza tym kanapki, deszczówki mojej żony i dzieci, dodatkowe ubrania dla dzieci, mapa przewodnik itp, razem ponad 8kg. A efekt taki, że dużo wygodniej niosło się te 8kg w deuterze niż niecałe 5kg w lowepro. Do tego stopnia, że jak mając na plecach "plecak" foto brałem na barana dziecko (ok. 14kg lub 17kg), to bardziej przeszkadzał mi plecak niż dziecko, zupełnie odwrotnie niż gdy niosłem dziecko i deutera.
Ponieważ w tym roku planujemy jeszcze kilka wyjazdów w góry (niższe i wyższe, z dziećmi i bez) to pomyśłałem, że wolałbym jednak zamienić computrekkera na coś innego.
Wymagania jakie mam to:
musi mieścić sprzęt foto: 5d + uwa zoom + tele zoom
musi mieścić bukłak na 3l, deszczówkę, bluzę, książkę, kanapki, parę ubrań dla dzieci
musi być wygodny w noszeniu przy obciążeniu do 10kg razem z wagą własną
musi być łatwy dostęp do sprzętu foto
Obecny deuter nie spełnia wymagania pakowności można do niego spakować albo sprzęt foto jak powyżej albo całą resztę do tego dostęp do sprzętu foto jest daleki od wygodnego.
Idealnego dla mnie plecaka chyba nie ma, więc jeśli miałbym wybierać pomiędzy
wygodą noszenia, a wygadą pakowania to wolę to pierwsze.
Zastanawiałem się nad większym deuterem konkretnie futura 28 (http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=11&artnr=34211&title=Futura%2028) i spectro 30 (http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=11&artnr=34822&title=Spectro%20AC%2030) lub lowepro photo sport 200 AW (http://www.lowepro.com/photosport).
Dzisiaj oglądałem wszystkie trzy w jednym sklepie i wygląda, że
wymaganie pakowaności spełaniają wszystkie,
wszystkie mają kieszeń i port na bukłak,
wszystkie mają podobną wagę (spectro niby mniejszą, ale po uzupełnienu o pokrowiec przeciwdeszczowy, którego nie ma w standardzie wyjdzie na to samo)
Deutery na pewno spełniają też wymagania wygody noszenia skoro ok jest ten co mam, to w tych z dłuższymi plecami może być tylko lepiej. Lowepro jakoś mnie nie przekonał ani po oględzinach, ani po przymierzeniu, choć aby mieć pewność trzeba dłużej pochodzić z obciążeniem. Jednak trzeba przyznać, że ze wszystkich plecaków foto jakie przymierzałem ten leżał najlepiej.
Natomiast jeśli chodzi o wygodę dostępu do sprzętu foto, to najlepszy jest lowepro (dziwne by było gdyby plecaki hikingowe dorównywały fotograficznemu), ale wydaje mi się, że i deutery się nadadzą: w futurze jest dolna komorą, którą można oddzielić od górnej, choć czymś tam trzeba będzię tę komorę podzielić (jakąś pianką pewnie), żeby tam sprzęt spakować. Spectro niestety ma tylko jedną komorę, więc dla ładuknu jak powyżej chyba najmniej wygodny, ale za to otwór wejścia od przodu ma największy i gdyby chciało się spakować więcej sprzętu foto kosztem reszty ekwipunku to może być najwygodniejszy.
Czy ktoś używa któregoś z wymienionych plecaków podczas górskich wycieczek i może się podzielić wrażeniami?
jan pawlak
19-05-2012, 20:51
Ma pomieścić:
Tamrac Evolution
a może coś innego?
Z góry dzięki za pomoc
Miałem podobny problem :
- dwa body z podpiętymi obiektywami (24-105; 70-200/4)
- pokładowy max [cm] (20 x 40 x 55)
- dodatkowy obiektyw, lampa
- drobiazgi (karty, wyzwalacz, ....)
- wygodny do noszenia (pas biodrowy a nie tylko trzymanie)
- mocowanie statywu
Padło na KATA 3N-30 ale trzeba było dokupic zewnetrzne mocowanie na picie.
Wszystko się mieści i w dodatku cała górna komora jest pusta.
Kurtka mocowana na plecaku
Uzupełnieniem ekwipunku jest FastPack Sport.
jp
Wszystko się sprowadza do określenia gdzie plecak ma służyć, W mieście lub na koncertach liczy się szybkość dotarcia do sprzętu, w górach wygoda i pojemnośc, bo czasu jest pod dostatkiem. Idąc tym tropem najlepiej mieć dwa plecaki, niekoniecznie nowe, na pewnym portalu aukcyjnym można kupić używane w dobrej cenie i formie. Sam tak kupiłem swoje.
Thomason2005
22-05-2012, 12:26
Pierwsze wrażenia z użytkowania Katy Bumblebee 210DL:
- plecak wygodny, dobre paski i szelki
- górna komora pojemna...można spokojnie zmieścić w niej kurtkę
- dolna komora na sprzęt fotograficzny - spodziewałem się trochę więcej, patrząc na wymiary. Jeśli nie pakujemy w nim 70-200mm f2.8, to spokojnie pomieści 4 obiektywy + piąty zamocowany do body bez gripa. Jeśli mamy body z gripem, to trzeba odjąć jeden obiektyw od tego. Jeśli chcemy włożyć 70-200mm, to poza nim jeden obiektyw na body i drugi z boku. Ew. dodatkowe miejsce na coś wąskiego.
- materiał wydaje się być wytrzymały, chociaż wrażliwy na ubrudzenie (od spodu brak gumy), czarny materiał łapie kurz, żółty w środku też.
- plecak jest rzeczywiście bardzo lekki i to niewątpliwie jego zaleta.
- Tamraca Aero 85 - bardzo ładowny (zarówno sprzęt foto, jak i pozostały), mało rzucający się w oczy, boczny dostęp do aparatu. Brak AW, średnio wygodny na dłuższe dystanse.
No, nie wiem. Na wypad w Bieszczady specjalnie kupiłem Aero 70. Być może 85 jest mniej wygodny od 70, bo ten sprawdzał się wyśmienicie (5d2+35L+ciamciang14 i zawartość górnej komory :mrgreen:).
jellyeater
23-05-2012, 13:57
Plecak jest wygodniejszy niż torba... Torba bardzo wykrzywia kręgosłup...
Ja mam Tamrac Velocity 8x i jak dłużej ponoszę - kilka godzin - zapokowany do pełna to jednak trochę ramię boli - zapakowny do pełna tzn. to co w podpisie, ale bez statywu.
Jak tylko biorę body + spacerniak to jest OK.
Uważam, że do miasta, ktrótkie wycieczki to bardzo fajna sprawa, szybki dostep przede wszystkim.
Właśnie dlatego sprzedałem po miesiącu Nova200. Za duża, za ciężka i niewygodnie.
Na mały spacer mam niewielkiego Crumplera, na duży Flipside300, gdzie upycham cały sprzęt.
No, nie wiem. Na wypad w Bieszczady specjalnie kupiłem Aero 70. Być może 85 jest mniej wygodny od 70, bo ten sprawdzał się wyśmienicie (5d2+35L+ciamciang14 i zawartość górnej komory :mrgreen:).
W areo trochę mnie ta klapka do komory sprzętu odstrasza, żadnego zabezpieczenia, w tłumie bardzo łatwo o zmianę właściciela sprzętu. A nawet samemu można czasem z pośpiechu nie dopiąć zamka do końca i tragedia murowana, szkoda, ze nie ma żadnych pasków zabezpieczających.
grubcio644
29-05-2012, 17:41
Witam, szukam torby lub plecaka tak żeby było wygodnie wziąć na motor i w pociąg
Canon EOS 5D mkII
Canon EF 50mm F/1.8 USM
Tamron 70-200mm F/2.8
w przyszłości dojdą jeszcze obiektywy
+ lampy x2 + aku + karty itp.
wiktor2323
29-05-2012, 18:53
Witam, szukam torby lub plecaka tak żeby było wygodnie wziąć na motor i w pociąg
Canon EOS 5D mkII
Canon EF 50mm F/1.8 USM
Tamron 70-200mm F/2.8
w przyszłości dojdą jeszcze obiektywy
+ lampy x2 + aku + karty itp.
Jeżeli szukasz torby na motor to szukaj takiej która będzie miała dodatkowy pasek "biodrowy" dzięki czemu nie będzie tak latała przy zakrętach:)
Niektóre torby mekko mają coś takiego i chyba defendery hamy.
Ja na rower uzywam lowepro inverse 200 (biodrówka właśnie)
Spokojnie wchodzi 5D z gripem i podpieta C50 f/1.4, obok c70-200 f/4 + detka, klucze, wiatrówka (jakby to gdzie indziej wsadzić to spokojnie jeszcze jedno spore szkło wejdzie) + filtry i inne pierdoły do kieszonki zewnętrznej.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z ThinkTank Digital Holster 10 V2.0? Czy byłby odpowiedni do noszenia 50D (lub 5D) z podpiętym 24-105L? Niby producent proponuje do tych aparatów model 20 V2.0, jednak patrząc na fotki dostępne w sieci zdaje mi się, że będzie zbyt obszerny...
Nie wyobrażam sobie noszenia np. w górach czy na innej wycieczce sprzętu w plecaku. Do każdego zdjęcia się zatrzymywać, ściągać plecak, wyciągać aparat, po zdjęciu chować i zapinać, zakładać plecak i już można iść dalej? Albo nosić dyndający na szyi i rozwalić go przy pierwszym potknięciu? Jestem gorącym zwolennikiem torby, ale zawsze z pasem biodrowym. Pas naramienny służy tylko jako dodatkowe zabezpieczenie, jest luźny. Cały ciężar jest na pasie biodrowym. Torba zazwyczaj z tyłu, żeby nie przeszkadzała. Jak jest okazja do zrobienia zdjęcia, wciągam brzuch i przekręcam całą torbe na przód, otwieram, robię zdjęcie, odkładam aparat, zamykam torbę, przekręcam na tył. Zatrzymuję się tylko aby wykadrować i strzelić. Zdarzało się też, że chodziłem z torbą z przodu (bo na plecach plecak z wałówą i ubraniami, albo nosidełko z prawie 10 kilowym dzieckiem) i jedyny problem był gdy chciałem usiąść, ale też się dało - torba podjeżdżała na brzuch. Wtedy dodatkowo można nosić aparat kładąc go na torbie (dla bezpieczeństwa pasek na szyi - ale luźno), można obiektywy zmieniać w marszu. W torbie zazwyczaj były dwie lustrzanki z obiektywami, dodatkowy tele zoom, lampa, lornetka, drobiazgi takie jak scyzoryk, okulary słoneczne, mapa, palmtop z GPS,... Oceniam na jakieś 8 w porywach do 10 kilogramów.
Lowepro 250 oceniam jako całkiem wygodną. Na razie nosze tylko lampke 60d t17-50 i c85 1.8 ale myślę że zmieściły by się z 2 stałki albo 70-200 tak na oko i kilka pierdół.
Czy ktoś podpowie mi w temacie wspomnianego 3 wpisy wyżej ThinkTanka, lub poleci jakąś inną solidną kaburę do 50D/5D + 24-105L?
Czy ktoś podpowie mi w temacie wspomnianego 3 wpisy wyżej ThinkTanka, lub poleci jakąś inną solidną kaburę do 50D/5D + 24-105L?
nie wiem jak solidne to ma byc. mnie 50D + 24-105 z założoną osłoną mieściło sie spokojnie w lowepro TLZ 2 takim jak ten :
http://allegro.pl/lowepro-tlz-2-zoom-topload-zoom-2-i2386063768.html
mariusz2704
06-06-2012, 22:00
Witam,
Czy może ktoś zaproponować plecak do którego zmieszcze 7d z gripem i podpiętym obiektywem 300 f4.0. Plecak ma służyć do jazdy na rowerze i tylko ten sprzęt będzie w plecaku. Do podróży z całym sprzętem mam Vanguarda 49 i ten jest super, ale na rower za duży. Czy jest coś skromnego, ale mieszczącego w/w sprzęt ??
gadget_zary
06-06-2012, 22:26
ThinkTank StreetWalker Pro
mariusz2704
06-06-2012, 23:52
ThinkTank StreetWalker Pro
Dzięki, lukne na necie co to.
I znów proszę o przeniesienie jeśli zły dział :)
Przymierzam się do kupna jakiegoś plecaka, który pomieścił by mi body + grip, 70-300, kit i 50mm, lampe - czyli nie dużo. Dobrze by było jakby plecak miał dwie komory, drugą na przeniesienie czasami jakiejś bluzy, czegoś do jedzenia itp. Nie stać mnie na plecaki ponad 200 zł także proszę o propozycje w okolicach 150 zł.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Ma ktoś może http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-pokrowiec-mx5375-na-obiektyw-do-11cm.html?
Zastanawiam się jak będzie z wygodą użytkowania w połączeniu tego pokrowca z 35 1.4 L bez osłony. Według wymiarów się zmieści, ale zwykle teoria to jedno, a praktyka drugie... :)
mateuszw3
09-06-2012, 12:07
Hej,
Ostatnimi czasy szukam plecaka fotograficznego, który dobrze zniesie dłuższą podróż rowerem. W sieci mało jest tego typu plecaków, więc może Wy macie z jakimiś doświadczenia. Ja znalazłem coś takiego http://allegro.pl/plecak-rowerowy-fotograficzny-foto-peleryna-i2393229859.html Jeśli znacie jakieś plecaki, które dobrze nadadzą się na wycieczki rowerowe i kosztują w granicach 150zł to napiszcie, bo jako że zbliżają się wakacje, już muszę się przygotowywać :lol:
Pzdr ;-)
wiktor2323
09-06-2012, 12:28
Jest cały temat o noszeniu sprzętu. Wystarczy przeczytać i znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania ;)
mateuszw3 Najlepiej idz do sklepu i zaloz na siebie, nie koniecznie ten ktory wygodny dla mnie bedzie wygodny i dla ciebie.
zdzislawd1
09-06-2012, 14:24
Mateusz mam plecak foto ,przypuszczam ze mozna go wziac na rower ,cena 150 zl model
Lowepro Fastpack 350 dwukomorowy ,kieszen na laptopa,b.malo uzywany.
pozdrawiam
Plecak wytrzyma prawie każdy.... ale pomyśl o plecach a przede wszystkim o swoim tyłku....
jacek_73
09-06-2012, 14:36
Jedyne czego obawiam się w tanich plecakach to to, że się znienacka rozpruje i graty warte kilka(naście) tysięcy pójdą się walić. Reszta jest do przełknięcia (zawsze można nosić w nim kartofle z bazaru :mrgreen:). Jeśli ma być to mała lustrzanka plus ewentualnie dodatkowy obiektyw pomyśl nad specjalną torbą foto mocowaną na kierownicy - w razie jakiegoś (tfffu) wypadku mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia kręgosłupa.
Wątek przenosłem tu, właściwsze miejsce IMHO..
mateuszw3
09-06-2012, 15:24
mateuszw3 Najlepiej idz do sklepu i zaloz na siebie, nie koniecznie ten ktory wygodny dla mnie bedzie wygodny i dla ciebie.
Rozumiem, tyle że wiesz, oglądałem np. plecaki JPA (chyba jest o nich nawet mowa na forum) i wszystko fajnie, ale jak oglądałem "plecy" plecaka to nie wyglądały jakby miały być komfortowe po 2 czy 3 godzinach jazdy. Każdy plecak można względnie dopasować, a mi głównie chodzi o jakieś plecaki, które będą miały wentylowane "plecy" i nie będą przeszkadzać podczas jazdy. Spodziewam się, że nie ma wielu takich modeli, ale aż wierzyć mi się nie chce, że nie ma ani jednego.
Ma ktoś może http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-pokrowiec-mx5375-na-obiektyw-do-11cm.html?
Zastanawiam się jak będzie z wygodą użytkowania w połączeniu tego pokrowca z 35 1.4 L bez osłony. Według wymiarów się zmieści, ale zwykle teoria to jedno, a praktyka drugie... :)
Ja mam Lowepro Lens Case 9x9cm i pakuje do niego spokojnie 17-40 bez oslony. Mysle zatem ze z 35L nie bedzie problemu w Twoim przypadku, a wrecz przeciwnie - pokrowiec bedzie za duzy..
jacek_73
09-06-2012, 15:35
...Spodziewam się, że nie ma wielu takich modeli, ale aż wierzyć mi się nie chce, że nie ma ani jednego.
Ano raczej nie ma. Ewentualnie odpowiedź znajdziesz na forach rowerowych czy turystycznych. Rozwiązaniem może być przerobienie plecaka stricte rowerowego na foto-rowerowy. Tudzież przekop oferty firm Berghaus, Karrimor, Jack Wolfskin czy Fiord Nansen...może mają.
fotokor1
09-06-2012, 15:39
ostatnio zakupiłam zamiast plecaka torbę na bagażnik z zamiarem przewożenia sprzętu foto, ale dzisiaj już wiem że nie tego było mi trzeba, mieści body z podpiętym obiektywem, i od biedy jeszcze jakiś niewielki obiektyw oraz drobiazgi, ale jest mało zabezpieczony przed wstrząsami i przy zabezpieczeniu własnymi możliwościami staje się jeszcze ciaśniejszy, samo wykonanie ok. przyda się nie tylko do foto
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/5161/img1218v.jpg)
Szukam plecaka mogącego pomieścić body z gripem + 3-4 obiektywy i lampę. Dobrze by było, żeby miał też drugą komorę na jakąś bluzę czy inne pierdoły. Chciałbym się zmieścić w cenie tak ok. 150-170 zł.
michalab
11-06-2012, 10:46
Witam,
Czy może ktoś zaproponować plecak do którego zmieszcze 7d z gripem i podpiętym obiektywem 300 f4.0. Plecak ma służyć do jazdy na rowerze i tylko ten sprzęt będzie w plecaku. Do podróży z całym sprzętem mam Vanguarda 49 i ten jest super, ale na rower za duży. Czy jest coś skromnego, ale mieszczącego w/w sprzęt ??
Do jazdy na rowerze bardzo chwalę sobie ten:
http://deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=76&artnr=32091&title=Cross%20Air%2020%20EXP
To nie jest plecak fotograficzny, ale woziłem w nim sprzęt. Gdybym miał jeździć z tylko jednym obiektywem, to na pewno wziąłbym ten właśnie plecak. Dla większej ilości sprzętu niewygodne jest pakowanie i wyjmowanie, ale jeśli chodzi o jedno body z podpiętym na stałe obiektywem to nic lepszego mi nie jest potrzebne. Oczywiście warto przymierzyć osobiście, choć nie znam osoby, która uważałaby ten plecak za niewygodny.
Robson01
11-06-2012, 18:20
Czy zmieniło się coś w kwestii dostępności Lowepro Pro Messenger 200aw na naszym krajowym rynku?
Co prawda gdzieniegdzie w sieci można znaleźć te torby ale niestety występują one tylko wirtualnie. Czemu jest taki problem z dostępnością?
Chciałem kupić tą torbę, ale nigdzie jej nie było. W sklepach nawet nie wiedzieli, że taka torba pojawiła się w ofercie Lowepro. Nie miałem czasu czekać i wybrałem inną.
Robson01
11-06-2012, 21:36
Jakiś czas temu po "wejściu na rynek" były dostępne na Allegro, później zniknęły i ten stan nie zmienił się do chwili obecnej
Pytanie do posiadających Lowepro Pro Runner 350 AW
Czy w plecaku ten dolny pas jest odpinany czy jest umocowany na stałe?
mlody911
13-06-2012, 09:49
Mateusz ja osobiście używam plecaka Katy Kata 3N1 11 http://www.kata-bags.us/3n1-11-for-dslr-w-mid-range-zoom-lens-1-2-lenses-flash
Na rower nadaje sie super - nic nie lata w środku i jest dobrze zabezpieczone.
rewelacyjnie sprawdza się ściągnięcie plecaka z jednego ramienia i wyjęcie sprzętu! Po pstryknięciu również szybko aparat trafia na swoje miejsce i jedziesz dalej!
Dlatego polecam go jesli zamierzasz robić zdjęcia 'prawie' podczas jazdy.
Plecy sie jednak pocą po kilkudziesięcio minutowej jeździe.
Dodatkowa kieszeń na laptopa wyśmienicie się sprawdza w roli kieszonki na jakiś polar/kurtkę.
Właśnie dotarł do mnie futerał Newswear Small Press Pouch zobaczymy jak sprawdzi się na ślubach ;)
Jak na razie wrażenie bardzo pozytywne.
Szukam plecaka podobnego do Lowepro Fastpack 350 tylko tak max. 180 zł.
wiktor2323
16-06-2012, 20:03
Szukam plecaka podobnego do Lowepro Fastpack 350 tylko tak max. 180 zł.
Delta ma plecaki zgapione z fastpacka ;) Tylko nie wiem czy rozmiarowo są takie jak 350 :)
wiktor2323
17-06-2012, 11:33
Jadę w lipcu do rygi na dwa tygodnie. Szukam wygodnego plecaka na sprzęt foto (50D+28/1,8+50/1,4+85,18 lampe i mam nadzieje że jeszcze przed wyjazdem 10-22:)) Dodatkowo chciałbym żeby zmieścił się laptop, ładowarka, akcesoria itp :) miło będzie jeżeli zmieści się jakaś mała butelka wody itp:) Możecie coś polecić co sprawdzi się w mieście i nie zje mnie swoją cena?:)
AMMarshall
19-06-2012, 08:22
(...) Szukam wygodnego plecaka na sprzęt foto (...) chciałbym żeby zmieścił się laptop, ładowarka, akcesoria itp :) miło będzie jeżeli zmieści się jakaś mała butelka wody itp:) Możecie coś polecić co sprawdzi się w mieście i nie zje mnie swoją cena?:)
Lowepro Fastpack 250
gadget_zary
21-06-2012, 19:21
Poszukuję jakieś małej torby na miasto. Najlepiej, żeby zmieściło się tam body+grip z 17-40 + 1 obiektyw i lampa. Wygląd torby niefoto jak najbardziej na +.
Czy poza Mekko R3X, jest coś godnego polecenia co nie zrujnuje mi budżetu ?
strideer
21-06-2012, 20:18
Poszukuję jakieś małej torby na miasto. Najlepiej, żeby zmieściło się tam body+grip z 17-40 + 1 obiektyw i lampa. Wygląd torby niefoto jak najbardziej na +.
Czy poza Mekko R3X, jest coś godnego polecenia co nie zrujnuje mi budżetu ?
Sprawdź na ttfoto.pl wyprzedaże Think Tank Urban Disguise. Dobrze zaprojektowane, trwałe, pojemne, nierozpoznawalne. I do tego w tych dniach bardzo tanie :-)
tornado17
01-07-2012, 14:58
Ostatnio kupiłem Lowepro Flipside 400 AW. Generalnie udany plecak. 3 dni łaziłem po Pradze (czeskiej :-)
1) minusy
a) słabe mocowanie statywu - "normalnie" można przymocować tylko bardzo niewielki, ponieważ kieszeń na nóżki statywu jest bardzo krótka, statyw można przymocować tylko jedną taśmą w która jest wyposazony worek,
b) dwa troki po bokach pod które mozna włożyc np. kurtkę są zdecydowanie za krótkie (mozna je sobie przedłuzyc domowym sposobem)
2) plusy
a) wygodny do noszenia - dobra regulacja, pomieścił d7, 24-105, 70-200, konwerter, wężyk, osłonki p. słoneczne i jeszcze było troche miejsca + statyw Manfrotto 055XPROB + ciężka głowica Manfrotto MN 410 - statyw przyczepiłem dodatkową taśmą do rączki z góry,
b) ma fajną kieszeń z tyłu na drobiazgi (mapy itp)
c) jest bagażem podręcznym - mozna wejść z nim do samolotu
d) otwierany jest od strony pleców i jest to jedyne dojscie do sprzetu - jest to dla mnie bardzo istotne, bowiem w tłumie nie zastanawiałem się, czy ktoś przypadkiem nie dobiera sie mi do sprzetu (W Pradze ukradziono mi piwo - chwila nieuwagi + dzieki temu plecy zawsze mam czyste ponieważ żeby dostać sie do sprzętu nie musze kłaść worka na plecy - jest to super rozwiazanie do łażenia po miescie, w tłumie,
e) ma praktyczne dwie boczne małe kieszonki (miesci sie w nich np. 1,5 l butelka wody, parasol)
f) zasadniczo nie jest wiekszy od Flipside 300 a zdeydowanie bardziej praktyczny.
Gdybym miał jeszcze raz kupowac niewielki worek do łojenia po miescie i latania to dokładnie ten bym jeszcze raz kupił.
Miniroman
01-07-2012, 19:15
Witam!
Poszukuję torby, bądź plecaka(w zasadzie to nie jestem pewien, czego bardziej potrzebuję, lecz obecnie bardziej skłaniam się ku torbie) na zestaw:
-50D+grip,
-C 16-35II,
-C 35/1.4,
-580exII,
Oraz(chociaż nie jest to głównym wyznacznikiem)
-okazjonalnie 70-200/4,
Potrzebuję czegoś, w czym będę mógł nosić to na co dzień, czasem na jakiś jednodniowy wyjazd, raczej rzadko na jakieś dłuższe dystanse. Zależy mi przede wszystkim na wygodzie i wytrzymałości, chociaż mam nadzieję, że nie będzie mnie to kosztowało majątku (optymalnie do 400zł, lecz jestem w stanie wydać trochę więcej, jeśli byłoby coś rzeczywiście wartego uwagi).
Póki co zastanawiałem się nad Mekko R2, którymś Lowepro lub Think Tankiem Retrospective, bądź też nad przekroczeniem budżetu i pozwoleniem sobie na Domke f-2(bardziej przyszłościowo), f-4af(idealnie na obecny zestaw) czy też na coś w stylu f-832.
Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię co Wy byście wybrali na moim miejscu.
Pozdrawiam
Witam!
Poszukuję torby, bądź plecaka(w zasadzie to nie jestem pewien, czego bardziej potrzebuję, lecz obecnie bardziej skłaniam się ku torbie) na zestaw:
-50D+grip,
-C 16-35II,
-C 35/1.4,
-580exII,
Oraz(chociaż nie jest to głównym wyznacznikiem)
-okazjonalnie 70-200/4,
Potrzebuję czegoś, w czym będę mógł nosić to na co dzień, czasem na jakiś jednodniowy wyjazd, raczej rzadko na jakieś dłuższe dystanse. Zależy mi przede wszystkim na wygodzie i wytrzymałości, chociaż mam nadzieję, że nie będzie mnie to kosztowało majątku (optymalnie do 400zł, lecz jestem w stanie wydać trochę więcej, jeśli byłoby coś rzeczywiście wartego uwagi).
Póki co zastanawiałem się nad Mekko R2, którymś Lowepro lub Think Tankiem Retrospective, bądź też nad przekroczeniem budżetu i pozwoleniem sobie na Domke f-2(bardziej przyszłościowo), f-4af(idealnie na obecny zestaw) czy też na coś w stylu f-832.
Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię co Wy byście wybrali na moim miejscu.
Pozdrawiam
Polecam TT Retro
Robson01
02-07-2012, 08:03
Jeżeli możesz dołożyć to bierz TT Retrospektive.
Sam szukałem Lowepro ProMessengera niestety zniknął z ofert sprzedaży. Z pewnymi oporami pojechałem przymierzyć Think Tanka i po kilku minutach oglądania (przymierzania) wrócił razem ze mną. Zdecydowanie bardzo dobra torba - szczególnie w kolorze oliwkowym. Trochę inny materiał od koloru czarnego (czyt. lepszy). Dodatkowy plus to to że nie wygląda na torbę fotograficzną.
Ja ze swojej strony polecam Mekko Tech T40 (3 tygodnie , jest bardzo podobna do ThinkTank Retrospective tak przynajmniej mi się zdaje (nie macalem TT), a cena mniejsza i to znacznie.
Chciałabym zamienić swoją torbę LowePro na coś bardziej poręczniejszego.
Przejrzałam chyba całą ofertę "przodujących" firm i jakoś specjalnie nie rzuciło mi się nic w oczy.
Wymagania:
- pokrowiec przeciwdeszczowy
- fajnie by było jakby był pas biodrowy/stabilizujący
- musi mieścić dużo drobiazgu (typu zestaw filtrów, parę rolek filmu, portfel, chusteczki, klucze, błyszczyk i takie tam ;-))
- pojemnościowo mogłaby być ciut mniejsza od mojej LP, ale powinno wejść body z podpiętym szkłem + 2 szkła lub 2 body ze szkłem i szkło (przeważnie 17-40, 50/1.4, 70-200/4, no i reszta szpeju -- zestaw cokina w sumie jest wielkości przeciętnego szkła)
- nie chcę przedziału na laptopa, chyba że nie dodaje specjalnie gratisowej gąbki, zawsze jakieś mapy itp będzie gdzie wsadzić
- fajna by była np zewnętrzna siatka na bidon
- do 400zł max
- metalowe zapięcia paska na ramię (w mojej LP są plastiki, parę razy mi się odpięło)
TT Retro jest imho za wysokie dla mnie, nie lubię mieć obiektywów jeden na drugim.
Nawet fajne wrażenie sprawiał crumpler new dehli dopóki nie zobaczyłam ceny ;]
Crumplery ogólnie mi się podobają, ale wyglądają na takie bez dodatkowego storage na "normalne" rzeczy. Czy się mylę?
Zastanawiałam się nawet nad cywilną torbą typu http://pacsafe.com/www/index.php?_room=3&_action=detail&id=132&features=specification + jakiś wkład.
To, żeby torba ogarniała też coś wiecej niż sprzęt foto jest dla mnie bardzo ważne, bo jednak parę rzeczy na wyjazdach trzeba mieć przy sobie. Butelki wody w ręku nosić nie będę ;-)
Macie jakieś pomysły?
najeli, mnie też wkurzało układanie w torbie obiektywów jeden na drugim, przez co zawsze był utrudniony dostęp do rzeczy, które znajdowały się na samym dnie. Sprawdzałem różne rozwiązania i w końcu zatrzymałem się na torbie Crumpler Company Gigolo. Nawet popełniłem "test" tej torby, gdybyś chciała rzucić okiem:
http://forum.olympusclub.pl/threads/5642-torba-plecak/page84?p=825932#post825932
Może coś takiego Cię zainteresuje.
Da__FreaK
03-07-2012, 22:49
Ostatnio kupiłem Lowepro Flipside 400 AW. Generalnie udany plecak. 3 dni łaziłem po Pradze (czeskiej :-)
1) minusy
a) słabe mocowanie statywu - "normalnie" można przymocować tylko bardzo niewielki, ponieważ kieszeń na nóżki statywu jest bardzo krótka, statyw można przymocować tylko jedną taśmą w która jest wyposazony worek,
b) dwa troki po bokach pod które mozna włożyc np. kurtkę są zdecydowanie za krótkie (mozna je sobie przedłuzyc domowym sposobem)
2) plusy
a) wygodny do noszenia - dobra regulacja, pomieścił d7, 24-105, 70-200, konwerter, wężyk, osłonki p. słoneczne i jeszcze było troche miejsca + statyw Manfrotto 055XPROB + ciężka głowica Manfrotto MN 410 - statyw przyczepiłem dodatkową taśmą do rączki z góry,
b) ma fajną kieszeń z tyłu na drobiazgi (mapy itp)
c) jest bagażem podręcznym - mozna wejść z nim do samolotu
d) otwierany jest od strony pleców i jest to jedyne dojscie do sprzetu - jest to dla mnie bardzo istotne, bowiem w tłumie nie zastanawiałem się, czy ktoś przypadkiem nie dobiera sie mi do sprzetu (W Pradze ukradziono mi piwo - chwila nieuwagi + dzieki temu plecy zawsze mam czyste ponieważ żeby dostać sie do sprzętu nie musze kłaść worka na plecy - jest to super rozwiazanie do łażenia po miescie, w tłumie,
e) ma praktyczne dwie boczne małe kieszonki (miesci sie w nich np. 1,5 l butelka wody, parasol)
f) zasadniczo nie jest wiekszy od Flipside 300 a zdeydowanie bardziej praktyczny.
Gdybym miał jeszcze raz kupowac niewielki worek do łojenia po miescie i latania to dokładnie ten bym jeszcze raz kupił.
Plecak ten tez posiadam, i poza wymienionymi plusami ma lekka wade. Mianowicie zamek moglby rozpinac sie do konca, gdyz majac np obiektyw na samym dole, czy jak ja, drugie body siezko sie wyciaga bo klapa oparta na zamku zatrzymuje sie jakies 3-4 cm przed koncem.
gadget_zary
03-07-2012, 23:16
epicure taki rozmiar raczej poręczny nie jest. Sam miałem Crumplera December Quarter, którego zamieniłem na Mekko R1X/R2X i nie żałuję :) Także mekko mogę polecić z czystym sumieniem.
epicure taki rozmiar raczej poręczny nie jest.
Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "poręczny rozmiar", ale chyba nie to samo, co najeli, skoro:
...powinno wejść body z podpiętym szkłem + 2 szkła lub 2 body ze szkłem i szkło (przeważnie 17-40, 50/1.4, 70-200/4, no i reszta szpeju -- zestaw cokina w sumie jest wielkości przeciętnego szkła)
(...)
...żeby torba ogarniała też coś wiecej niż sprzęt foto jest dla mnie bardzo ważne, bo jednak parę rzeczy na wyjazdach trzeba mieć przy sobie.
Albo wóz, albo przewóz... Albo traktujemy pojęcie poręczności dość dowolnie, albo musimy się pogodzić z tym, że takiej ilości szpeju do poręcznej torby po prostu nie wepchniemy.
piotre_k
04-07-2012, 00:15
1) minusy
a) słabe mocowanie statywu - "normalnie" można przymocować tylko bardzo niewielki, ponieważ kieszeń na nóżki statywu jest bardzo krótka, statyw można przymocować tylko jedną taśmą w która jest wyposazony worek...
Mam ten plecak. Jeśli chce się nosić statyw tak jak wymyślili to projektanci Lowepro, to potwierdzam powyższe słowa. Źle pomyśleli. Mam duży statyw Benro, z dużą głowicą kulową. Jeśli chcieć go przymocować "po bożemu" to ciężka głowica będzie sprawiać, że statyw będzie latał na lewo i prawo, bo środek ciężkości jest wtedy bardzo wysoko. Jest jednak patent rozwiązujący ten problem. Polega na tym, by zrobić odwrotnie. Głowicę dać na dół do woreczka na nogi. Moja nie wchodzi w całości, ale płytka się mieści i siedzi w woreczku dość dużo, żeby statyw nie wypadał. W takiej konfiguracji (nogami do góry) jest stabilnie i plecak ten służył mi cały rok, zanim postanowiłem kupić nowy.
Skoro już piszę, to polecę swój nowy nabytek wszystkim tym, którzy szukają dużego, wygodnego plecaka, w szczególności zaś, polecam go tym osobom, które mają dwa korpusy i chcą mieć w plecaku miejsce na obydwa, wraz z zapiętymi do nich szkłami.
Sporo się takiego plecaka naszukałem. Jeśli popatrzycie do sieci, na zdjęcia dużych plecaków, ich konfiguracja jest taka, że drugie body zwykle się tam łatwo mieści, ale bez szkła. Ja tak nie chciałem, bo jeśli spotkam w lesie zwierzaka i mam szansę na zdjęcia, to nie chcę kombinować z dopinaniem długiego tele do korpusu, tylko wyjąć gotowy do zdjęć zestaw.
Dosyć długo szukałem czegoś, co miało szansę spełnić moje wymagania. Ganiam po trudnych terenach i plecak miał być duży i wygodny. Ostatecznie kupiłem Kata Beetle-282: http://www.dfv.pl/torby-i-plecaki.html?id=1176
Dobrze zrobiony, otwierany od tylnej strony, podobnie jak Flipside - mi to pasuje, bo jak chcę mieć dostęp do sprzętu to wybłocę sobie w terenie zewnętrzną część, a nie tą, która potem przylega do pleców. Dostęp do sprzętu jest nieporównanie lepszy od Lowepro Flipside, bo tylna ścianka otwiera się w pełni, a nie jak w Lowepro, że trzeba ją odginać, a ta się sama zamyka. Zmieściłem w środku 5dMkII z zapiętym 70-200 f2.8, a obok spokojnie wchodzi C50D z podłączonym C400mm f5.6. Jest jeszcze miejsce na 100-tkę makro, i zoom typu 24-105.
Statyw daje się swobodnie wsunąć w specjalną kieszonkę na tylnej części - dokładnie po środku, więc nie ma niesymetrycznego obciążenia. Z boku są troki, do których mocuję karimatę. Stary już jestem i jak chcę w lesie posiedzieć, to na czymś suchym i izolującym od ziemi. Jakość wykonania wzorowa. Jest miejsce na laptopa 17", a w kieszonkę na statyw (bo można go mocować na różne sposoby) wkładam bidon rowerowy z piciem. Cztery płaskie kieszenie po bokach zmieszczą różne pomniejsze gadżety.
Pozdrawiam
Piotrek
gadget_zary
04-07-2012, 07:50
epicure No to widać pojęcie poręczności może być dość szerokie. Ja u siebie mieszcze 2 body z gripami, 3 szkła (50mm z założoną osłoną), 2 lampy, osłonę do 17-40, 2xstofen, komplet wyzwalaczy do lamp z okablowaniem, karty, 6 baterii do aparatu, 3x box enelopów, pasek reporterstrap. (Ostatnio pod klapą miałem jeszcze 2 statywy oświetleniowe i parasolki). I sądzę że, gdybym trochę inaczej poukładał sprzęt to bym jeszcze coś zmieścił. Jak dla najeli TT Retro jest za wysoka to Crumpler wydaje mi się że też będzie (patrząc z perspektywy modelu który miałem, nie wiem jak z innymi).
Co do mojego postu sprzed kilku dni to koniec końców zakupiłem crumplera muffin top 5500 bo trafiła się okazja na nową torbę taniej o jakieś 30-40% niż cena sklepowa :) Póki co udało mi się w niej zmieścić w głównej komorze 7d+grip+17-40L, 580EX, Samyang Fish, z tym że to już mocno na ścisk. W dodatkowej kieszeni spokojnie mieszczą się zapasowe baterie, wyzwalacze i filtry :)
Dobrze zrobiony, otwierany od tylnej strony, podobnie jak Flipside - mi to pasuje, bo jak chcę mieć dostęp do sprzętu to wybłocę sobie w terenie zewnętrzną część, a nie tą, która potem przylega do pleców. Dostęp do sprzętu jest nieporównanie lepszy od Lowepro Flipside, bo tylna ścianka otwiera się w pełni, a nie jak w Lowepro, że trzeba ją odginać, a ta się sama zamyka.
Z testu jasno wynika iż to nie ta sama klasa co Lowepro Flipside 400 - Kata jest ponad 3 razy droższa. Rozwiązanie plecaka ciekawe jednakże cena mało przystępna.
Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "poręczny rozmiar", ale chyba nie to samo, co najeli
Albo wóz, albo przewóz... Albo traktujemy pojęcie poręczności dość dowolnie, albo musimy się pogodzić z tym, że takiej ilości szpeju do poręcznej torby po prostu nie wepchniemy.
Panie, ale to co napisałam pakuję spokojnie do mojego LP które jest mniejsze niż ten crumpler Twój :) Chociaż nie powiem, torba wyglada nieźle, może jakiś okoliczny model mi się sprawdzi...
Sam miałem Crumplera December Quarter, którego zamieniłem na Mekko R1X/R2X i nie żałuję :) Także mekko mogę polecić z czystym sumieniem.
Nad Mekko też myślałam. Tylko one chyba nie mają pokrowca przeciwdeszczowego, co nie? W tropikach to mi "wodoodporny" materiał może nie dać rady...
No nic, popatrzę jeszcze na te crumplery i mekko...
gadget_zary
05-07-2012, 17:43
No moja nie ma (któraś z mekko takowy ma). Miałem ją jedynie podczas naszej Polskiej ulewy :P i dała sobie radę :)
tornado17
05-07-2012, 20:55
Mam ten plecak. Jeśli chce się nosić statyw tak jak wymyślili to projektanci Lowepro, to potwierdzam powyższe słowa. Źle pomyśleli. Mam duży statyw Benro, z dużą głowicą kulową. Jeśli chcieć go przymocować "po bożemu" to ciężka głowica będzie sprawiać, że statyw będzie latał na lewo i prawo, bo środek ciężkości jest wtedy bardzo wysoko. Jest jednak patent rozwiązujący ten problem. Polega na tym, by zrobić odwrotnie. Głowicę dać na dół do woreczka na nogi.
Piotrek
Moja głowica jest strasznie duża. poza tym jak głowica jest na dole to zwieksza sie ryzyko jej uszkodzenia (np. kładąc worek na ziemi). Ściągniecie pasem głowicy do górnej rączki (taki pasek w kazdym sportowym sklepie można kupić kosztuje 5 zł) doskonale stabilizuje statyw.
A Kata ma pasy naramienne z gumy czy jak to nazwać, co mi sie nie podoba, bo one nie oddyhaja w miejscu stykania się z ciałem i sa twardsze od wykonanyh z materiału. Jest to istotne zwłaszcza przy upałach. Oczywiście jest to rzecz gustu.
Od siebie mogę polecić torbę Manfrotto Messenger VII, jest znakomita do noszenia małej ilości sprzętu fotograficznego, dużego laptopa (u mnie MBP 17") i dodatków. Jest również osobna przegroda na mały statyw, którą oczywiście można wykorzystywać w innych celach. Zaletą torby jest pakowność i mały ciężar, jest o wiele przyjemniejsza do noszenia niż np. Lowepro Classified 200AW.
Przejrzałem ten wątek i (chyba, że coś przeoczyłem) nie znalazłem torby dla moich WSZYSTKICH "klocków" ze stopki...
Podpowie jakaś dobra dusza w czym można by zmieścić te klamoty z opcją zamiany 55-250 na C70-200 (lub T70-300 ew. T70-200/2.8) ?
Z góry dziękuję
Yanec -- nawet w nova 190 Ci to wejdzie.
Wchodzi body z niewielkim szkłem + 4 rzeczy. 70-200/4 mieści się na wysokość.
kuba16161
08-07-2012, 06:45
Witam,czy do retrospective 10 wejdzie 5d gripem?
strideer
08-07-2012, 08:53
Witam,czy do retrospective 10 wejdzie 5d gripem?
Wejdzie.
Tapatalk
Przejrzałem ten wątek i (chyba, że coś przeoczyłem) nie znalazłem torby dla moich WSZYSTKICH "klocków" ze stopki...
Podpowie jakaś dobra dusza w czym można by zmieścić te klamoty z opcją zamiany 55-250 na C70-200 (lub T70-300 ew. T70-200/2.8) ?
Z góry dziękuję
No bez jaj, to wejdzie do każdej torby średniej wielkości. Classified 200-250AW - ciężka, ale mocna, bezpieczna i nie do zajechania - przez rok nic się nie podarło, ani nawet pobrudziło, mimo że non stop leży w kurzu, piachu, błocie czy (okazjonalnie) śniegu.
A w 200AW nosiłem zestaw np. 5D+grip z 24-70/2,8, 60D, 50L, 70-200/4, 580EX z battery packiem, do tego macbook 13" i stado baterii, kabelków, mysz i inne dziadostwo. Czasami nosiłem 5D + 17-40L, 60D + 70-200/4L, 1000D + 17-85IS, a byłoby jeszcze miejsce na jakieś szkło.
kuba16161
08-07-2012, 13:46
A jak dopne do 5d 70-200 f4 ??probowal ktoś?
Waham sie pomiędzy tt r10 i r20
strideer
08-07-2012, 13:49
A jak dopne do 5d 70-200 f4 ??probowal ktoś?
Waham sie pomiędzy tt r10 i r20
Jeśli to ma być Retrospective i chcesz nosić korpus z zapiętym szkłem 70-200 to tylko model 20.
kuba16161
08-07-2012, 14:02
Nawet 70-200 ze światłem 4 ?jest trochę krótszy ok 2.8
strideer
08-07-2012, 14:05
Nawet 70-200 ze światłem 4 ?jest trochę krótszy ok 2.8
Nie ma znaczenia. Modele 10 i 30 projektowane są do korpusu ze szkłem długości 15-16 cm maks. 70-200 ma bodaj 19-20 cm i dla niego jest przeznaczona torba 20. Chyba, że będziesz nosił teleobiektyw odkręcony od korpusu, wtedy spokojnie 10-tka wystarczy (tak nosiłem największego 70-200/2,8L IS II.
Zastanawiam się nad kupnem walizko-plecaka (koniecznia z kółkami). Myślę nad Lowepro Pro Roller x200 albo czymś z thinkTANKa (chyba tylko Airport TakeOff™ zmieści oprócz sprzętu foto mojego MBP 13"). Moglibyście coś polecić jeśli mieliście z takimi rzeczami do czynienia? :)
Caly sprzet nosze w Lowepro VERTEX 300 AW i jak najbardziej polecam plecak jezeli ktos ma troche sprzetu bardzo dobrze trzyma przy dluzszych wedrowkach i czlowiek sie nie meczy natomiast jezeli chce miec pstrykadelko przy sobie i nie potrzebuje wiekszosci sloikow to do takich celow uzywa, Lowepro SlingShot 202AW przyjemny plecak miejsca akurat jesli chodzi o szybkie wypady ale na dluzsza mete strasznie niewygodny poniewaz ma tylko jedna szelke zakladana na skos ale ... Lubie go
Cześć.
Polecicie jakiś plecak albo torbę na taki zestaw:
5dII + grip
135 L
85 L
50 1.4
24 1.4
lampa 580
i pierdołki.
15 całowy macbook pro ale nie koniecznie.
Idealnie jakby nie przeszkadzał R-Strap.
Powiedzmy, że budżet powiedzmy nieograniczony chodzi o wasze doświadczenie.
Torba albo plecak na tyle wyglądająca i funkcjonalna aby służyła na plener, ślub może street też.
Dziękuję za podpowiedź.
Doświadczenia odnośnie toreb foto nie mam ale uważam że do takiego zestawu najlepszy będzie plecak. Mając torbę na pewno bardziej odczujesz ciężar.
jak np. coś takiego?
ThinkTank Photo Sling-O-Matic 20 albo 30?
- - - Updated - - -
Doświadczenia odnośnie toreb foto nie mam ale uważam że do takiego zestawu najlepszy będzie plecak. Mając torbę na pewno bardziej odczujesz ciężar.
a jaki plecak?
Lowepro Flipside 300 lub 400
Zalety.
1. Otwiera sie "na plecach", czyli bez przeciecia powloki plecaka nie mozna sie dostac do srodkac w czasie przejazdu miejska komunikacja.
2. Ma oprocz normalnych szelek 2 dodatkowe paski, jeden na biodrach, drugi na wysokosci obojczykow. Brak tego ostatniego utrudnia czasem szybkie poruszanie. Dolny pasek pozwala na wymian obiektywow czy tez wyjecie/schowanie sprzetu bez koniecznosci kladzenia plecaka na ziemi, stol, gdziekolwiek. Odpinamy gorny pasek zdjejmujemy szelki i na dolnym pasku okrecamy plecak do frontu. Odmykamy zipper i mam dostep do srodka. Plecak jest na tyle sztywny, ze jezeli nie jest naladowany i nie ugina sie na dol to mozemy operowac sprzetem bez potrzeby podpierania od dolu czy przytrzymywania 1 reka.
3. 300tka jaka mam miesci maksymalnie dwie piatki (jedna z gripem) z zalozonymi stalkami i dodatkowe 3 inne stalki oraz 1 lampa. Jest tez wewnetrzna i zewnetrzny schowek/kieszen na baterie, karty itd.
4. cena $60
5. dobre materialy, ani tkaniny okrywajace, ani wyscielajace nie sa podatne na uszkodzenia, to samo dotyczy pasow i zipperow
6. Bardzo dobra ochrona sprzetu miekkimi materialami, plecak ma rozne przegrodki na rzepy, ktore mozemy aranzowac w rozny sposob albo wyjac zupelnie.
wady.
1. Boczna zewnetrzna kieszen z siatki na butelke z woda nie zabezpiecza niczego jak tylko sie pochylimy wszystko z niej wylatuje na ziemie
2. tak jak kazdy plecak mokre plecy przy dluzszym noszeniu
filmy na youtube pokazuja +/- jak ten LowePro Flipside 400 AW - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ylGHT_wCnQ0&feature=related)
400 jest znacznie drozsza od 300 i trzeba wydac od $100 do $140
Cześć.
Polecicie jakiś plecak albo torbę na taki zestaw:
5dII + grip
135 L
85 L
50 1.4
24 1.4
lampa 580
i pierdołki.
15 całowy macbook pro ale nie koniecznie.
polecam lowepro computrekker - zmieści wszystko, a przy tym bardzo wygodny
przemo_k
24-07-2012, 22:45
Nie jestem w stanie przebrnąć przez 38 stron tego tematu, więc zapytuję czy ktoś znalazł futerał na zoom'a 70-200/4.0 który:
- byłby w miarę lekki
- bez zbędnych luzów mieściłby się w/w obiektyw
- możliwy do zamocowania przy pasie lub inny pewny system (jeżdżę na rowerze więc musi być odporny na nagłe obciążenia)
- znośna cena
- nowe Lowepro odpada, bo futerał jest zbyt duży i zbyt cięzki :(
@paddy -- zobacz też plecaki Benro. Ja mam największy model z linii i jestem zachwycona systemem nośnym. Łaziłam z wypełnionym po brzegiem sprzętem (nawet do 15kg) i jedynym problem było podrzucenie go na plecy ;-) Plecak męczę już drugi rok i naprawdę daje radę. Ma jedną wadę -- jest ciut za duży na bagaż podręczny.
W moim tak "na oko" zmieścisz 2x body ze szkłem (jedno z gripem), 70-200 wchodzi równolegle do pleców, a poza tym będzie z 7 "slotów" na szkła/lampy/filtry itp, więc pewnie powinieneś celować w 300 albo 400.
PS. Torby nadal nie znalazłam, chyba stuninguję paski swojej i odpuszczę wymianę...
Ja niedawno kupiłem torbę Lowepro Pro Messenger 160 i jestem nią zachwycony! Jadąc do sklepu planowałem którąś z większych wersji, ale na miejscu sobie odpuściłem - są jak dla mnie za duże. 160 spokojnie mieści body z zapiętym 70-200/4, a po bokach można zmieścić lampę, kolejny duży obiektyw, dwa mniejsze (dwie opcje z trzech). Niby można by zmieścić jeszcze jedno body z przodu, ale nie próbowałem i nie wiem czy to dobry pomysł. Wykonanie - rewelacja. Polecam. :)
Jako alternatywę rozważałem ThinkTank Retrospective, ale po poprzednich zakupach bardzo zraziłem się do obsługi sklepu.
Używałem różnych plecaków, używałem róznych toreb i osobiście nie zamienię ich już na system Think Tank z pasem biodrowym.
Nie jestem w stanie przebrnąć przez 38 stron tego tematu, więc zapytuję czy ktoś znalazł futerał na zoom'a 70-200/4.0 który:
- byłby w miarę lekki
- bez zbędnych luzów mieściłby się w/w obiektyw
- możliwy do zamocowania przy pasie lub inny pewny system (jeżdżę na rowerze więc musi być odporny na nagłe obciążenia)
- znośna cena
- nowe Lowepro odpada, bo futerał jest zbyt duży i zbyt cięzki :(
Futerały : Futerał na obiektyw Neoprene - MATIN POLSKA (http://www.matin.com.pl/produkt,549.html)
Co najlepiej do 600D z kitowym obiektywem, ale pewnie w ciągu roku nastąpi rozbudowa zestawu na 18-135 :), jak się skończy zabawa nowym aparatem, polećcie coś budżetowego, myślalem o caselogic lub Lowepro? Są jakieś sprawdzone egzemplarze?
Mam takich faworytów:
Benro Z20 - 14,5 x 11 x 19 cm - 110
Benro Z10 - 13,5 x 10,5 x 15,0 cm
Lowepro Toploader Zoom 45 AW - 16 x 10,5 x 16,3 cm
Lowepro Toploader Zoom 50 AW - 16 x 11 x 19,7 cm
Case Logic SLRC 200 16,7 x 16,5 x 11,2 cm - czy ta podstawka jest praktyczna?
Case Logic SLRC 201 19,8 x 15,0 x 10,5 - za duża?
Case Logic DCB 306 19 x 13 x 15 cm
gadget_zary
30-07-2012, 07:28
A musi to być coś z torb "toploaderów" ? Bo jak nie to jest dużo innych ciekawszych rozwiązań, bardziej przyszłościowych jeżeli np. zechcesz dokupić sobie lampę czy 2 obiektyw.
moja rada- kup sobie Case Logic SLRC 200- najtańsza z tych torebek, całkiem porządne wykonana- a za używke dasz 30dychy- jak zmienisz kita na 18-135, to i tak dwóch szkieł nosic nie bedziesz.
Potrzebuje małego, solidnego plecaka. Chciałbym żeby miał płachtę przeciwdeszczową, jak najprostszy fason, bez udziwnień. Mały, nie rzucający się w oczy, z płachtą. Ma mieścić lustrzankę, dwa małe obiektywy, lampę, akcesoria typu ładowarka, notes, kilka filtrów no i powiedzmy trochę miejsca na jakieś inne duperele np. małą wodę...
Ogólnie już sporo szukałem, ale wybór takich maluszków jest niewielki, dlatego chciałbym poznać zdanie innych.
Cena powiedzmy do 250zł, co na takie rozmiary powinno być dość dużo, aczkolwiek wolałbym wydać jak najmniej. Używki jak najbardziej wchodzą w gre. Jak ktoś ma do odsprzedania niech piszę.
:smile:
przemo_k
31-07-2012, 23:32
Futerały : Futerał na obiektyw Neoprene - MATIN POLSKA (http://www.matin.com.pl/produkt,549.html)
Dzięki, znalazłem jeszcze coś takiego:
Reporter Sakwa S4 sakwa na obiektyw Szczecin (2484019991) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/reporter-sakwa-s4-sakwa-na-obiektyw-szczecin-i2484019991.html)
chociaż wydaje mi się, że twardy futerał typu Lowepro Lens Case daje najlepsze zabezpieczeni. Tyle, że nie pasuje na mój obiektyw, nawet z założoną osłoną p.słon. będzie się w nim telepał :/
Mam jeszcze troche czasu na szukanie, potrzebuję na wyjazd w październiku, jeśli ktoś jeszcze miał by coś do podsunięcia i rozważenia, bardzo proszę.
.Irwusek
04-08-2012, 19:51
Panowie dołączę się do tematu, szukam nowego plecaka na sprzęt foto, teraz mam plecak Crumpler Italian Connection ale pakowanie do niego 60D z gripem to męczarnia, do tego nie trzyma się w środku za bardzo pewnie ucieka na jedna stronę, w tą gdzie jest taka kieszonka odchylana. Dlatego szukam nowego plecaka.
Nowy plecak, ma pomieścić taki sprzęt:
Body; 60D + grip docelowo będzie 5D MKII z gripem za nie długo
szkła; C 85mm 1.8, C 50mm 1.4, T 70-200 2.8 tutaj jeszcze dojdzie 24-70 2.8
lampy; YN460II + C 580Ex II nie muszę dwóch nosić ;)
dobrze żeby jeszcze było miejsce na karty pamięci, ładowarkę i tym podobne ;)
tak przeglądałem temat i wybrałem sobie plecak > Lowepro flipside 400 <
nie mam gdzie sobie sprawdzić jak by to pomieściło mój sprzęt :/
Dlatego pytam się was o poradę ;)
Chyba że jest coś innego wartego uwagi po za tym Lowepro ;)
Witajcie, jako że niedawno zakupiłem plecak Lowepro DSLR Video Pack 250 AW podzielę się swoimi uwagami, może się komuś przyda.
Generalnie miałem (i mam w sumie dalej) Tamrac Velocity x8, ale w związku z wyjazdem na wakacje potrzebowałem czegoś większego (w co zmieszczę większość swojego sprzętu) i bardziej poręcznego na dłuższe wyprawy. Tamrac jest OK, ale jednak na krótsze wycieczki (przy dłuższych boli trochę kark i ramię), a poza tym nie ma mocowania statywu oraz miejsca na „graty” niefotograficzne.
Długo szukałem, śledziłem forum i dopiero w sklepie na miejscu po obejrzeniu podjąłem decyzję o zakupie tego plecaka. I co się okazało? IMHO jest to mój najbardziej udany zakup „fotograficzny”.
Zmieściłem do niego: EOS 550D z gripem, T 17-50, T 70-300, C 50, 430EX II, statyw (na zewnątrz) laptop plus ładowarki, baterie, filtry i cała masę drobnych „gratów” również niefotograficznych.
Wg mnie najważniejsze plusy to:
+ pojemny
+ dwie komory + trzecia na lapka
+ dużo schowków
+ solidne wykonanie
+ wygodne szelki
+ „fartuch” przeciwdeszczowy
+ mocowanie statywu
+ dożywotnia gwarancja (choć to bardziej marketing)
minusy:
- jak się przymocuje statyw to nie można juz skorzystać z kieszeni na butelkę
Plan dalszy mam taki, że Tamrac będzie używany na spacerki, a Lowepro na wycieczki.
tak przeglądałem temat i wybrałem sobie plecak > Lowepro flipside 400 <
nie mam gdzie sobie sprawdzić jak by to pomieściło mój sprzęt :/
Mam dokładnie ten model. Jakość wykonania, solidność, wygoda noszenia na bardzo wysokim poziomie - jak w każdym plecaku Lowepro ;) Jeśli chodzi o pojemność to wymieniony sprzęt zmieścisz bez problemu. Przy dobrej organizacji zmieścisz obie lampy. Do tego kieszeń z przodu plecaka akurat pomieści netbooka i inne pierdoły.
Bardzo sobie cenię sposób dostępu do sprzętu, a przede wszystkim brak dostępu dla osób postronnych. Plecak otwiera się od strony pleców. Ważne jest abyś był świadom w jaki sposób to działa bo nie koniecznie musi ci to odpowiadać - tu polecam szereg opisów tego plecaka na youtube.
Polcema do noszenia plecak vanguard. pracuje bardzo dużo w terenie i jest bezkonkurencyjnym przyjacielem "na plecach" wcześniej korzystałem z tory Hamy 210 i 300 ale kręgosłup po prostu nie dał rady.
plecak ma kilka wad np. mocownia na statyw trzeba sobie dorobić (jeśli posiadasz duży statyw)
czy górna kieszeń bez odpowiednio przygotowanych przegródek
ale komfort i wygoda bardzo duża.
corrosive
06-08-2012, 21:21
Witam
Powoli zastanawiam się nad przepakowaniem do nowego plecaka. Do tej pory używałem "slinga" - który sprawdzał się... ale sprzęt się trochę pozmieniał, rozrósł i jak wspomniałem pora się przepakować... ponadto tym razem (jako, że sling nadal żyje i ma się dobrze) plecak ma być "perspektywiczny" ;)
Generalnie plecak ma pełnić funkcje bagażowo-transportową... do wycieczek mam przecież slinga...
Wobec tego do plecaku musi się zmieścić to co w stopce plus ewentualne kilka szkiełek a konkretniej 85/1,8 plus rybie oko (prawdopodobnie Samyang 8mm). Z drugiej strony fajnie jakby wchodziło coś w stylu 300/4 (choć niekoniecznie z pozostałą szklarnią)... i zapomniałbym jeszcze jednej istotnej dla mnie funkcji - dobrze gdyby było realne miejsce na laptop z matrycą 15,6"... choć nie jest to konieczność.
Z jednej strony bardzo podoba mi się kwestia Lowepro Flipside 400 AW - z tym, nie wiem czy wyżej wspomniane 2 obiektywy jeszcze wcisnę - nie mówiąc o 300mm ;) no w sumie brak kieszeni na lapka...
Z drugiej strony Benro Ranger 400N - wydaje się on nieco obszerniejszy choć mniej funkcjonalny ale ma kieszeń na laptopa choć tylko 14". Wersja 500N to już wydaje się kolos ale pasuje ponoć pod laptopa.
Na pewno macie doświadczenie z "dużymi" plecakami... może coś doradzicie? Albo zwrócicie uwagę czego w takich monstrach unikać lub na co zwracać uwagę...
Z góry dzięki za sugestie bo generalnie czasami cierpię na niemoc decyzyjną jak słynny osiołek :) szczególnie, że właśnie jak owy osiołek planuję się objuczyć ;)
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc.
Nie piszesz, który konkretnie model, ale to i tak pewnie nie ta kategoria cenowa :(
jan pawlak
07-08-2012, 17:57
Ważne, czy będzisz targał w terenie czy na terenie miast.
Nie rozróżniałem tego i kupiłem bardzo fajny ale ...niepotrzebnie, do szafy, plecak Benro.
Dopiero ThinkTank StreetWalker uzmysłowił mi tą różnicę. I ma rozmiary bagazu podręcznego do samolotu.
UFF, nareszcie mam dobry plecak
jp
Z jednej strony bardzo podoba mi się kwestia Lowepro Flipside 400 AW - z tym, nie wiem czy wyżej wspomniane 2 obiektywy jeszcze wcisnę - nie mówiąc o 300mm ;) no w sumie brak kieszeni na lapka..
W takim razie proponuję zapoznać się z modelem Lowepro Computrekker AW. Kompaktowa budowa, trochę pojemniejszy od Lowepro Flipside 400 AW i posiada kieszeń na notebook'a.
wszyscy piszecie o plecakach i dużych torbach a ja mam taki problem :))
z racji ze kupiłem 5dm3 moja stara 5 leży w domu i robi za zapas.... a ze bardzo lubię robić nim zdjęcia to pomyślałem że będę go nosił codziennie do pracy :) w plecaku zazwyczaj walają się jakieś książki śniadanie klucze i coraz cześciej juz etraz jakaś przeciwdeszczówka.... nie chce wkładać aparatu tak luzem z jakąś stałką bo szkoda sprzętu ale nie mam pomysłu w co je wpakować zeby je ochronić przed jakimiś uszkodzeniami itp. myślałem nad jakimiś pokrowcami ale te wszystkie sa masywne i duże a nie chce mieć wypchanego plecaka... znalazłęm coś takiego ale nie wiem na ile to może pomóc bo ze zdjec ciężko określić czy daję to jakąś ochronę ;/
co o tym sądzicie?? CRUMPLER BANANA HAMMOCK S FLASH GRANATOWA - Torby i pokrowce - Foto - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/torba-crumpler-banana-hammock-s-flash-granatowa.html)
a moze macie jakieś ine sposoby przenoszenia sprzętu w całosci :) chciałbym nosić 5D i jakąś stałke np. 28, 30, 50 raczej nic większego
jacek_73
16-08-2012, 18:19
Wiele osób próbowało już adoptować plecaki miejskie do takich potrzeb, jednak z marnym skutkiem (przejrzyj wątek w czym nosić sprzęt I, ale to zadanie na całe życie). Łatwiej zrobić odwrotnie - zaadoptować jakiś tani plecak fotograficzny na plecak miejski.
ja uzywam do piatki z 24-105 case logic
coś takiego
Futerał na lustrzankę Case Logic czarny KRK Tanio! (2557614126) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/futeral-na-lustrzanke-case-logic-czarny-krk-tanio-i2557614126.html)
jacek_63
16-08-2012, 18:39
wszyscy piszecie o plecakach i dużych torbach a ja mam taki problem :))
z racji ze kupiłem 5dm3 moja stara 5 leży w domu i robi za zapas.... a ze bardzo lubię robić nim zdjęcia to pomyślałem że będę go nosił codziennie do pracy :) w plecaku zazwyczaj walają się jakieś książki śniadanie klucze i coraz cześciej juz etraz jakaś przeciwdeszczówka.... nie chce wkładać aparatu tak luzem z jakąś stałką bo szkoda sprzętu ale nie mam pomysłu w co je wpakować zeby je ochronić przed jakimiś uszkodzeniami itp. myślałem nad jakimiś pokrowcami ale te wszystkie sa masywne i duże a nie chce mieć wypchanego plecaka... znalazłęm coś takiego ale nie wiem na ile to może pomóc bo ze zdjec ciężko określić czy daję to jakąś ochronę ;/
co o tym sądzicie?? CRUMPLER BANANA HAMMOCK S FLASH GRANATOWA - Torby i pokrowce - Foto - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/torba-crumpler-banana-hammock-s-flash-granatowa.html)
a moze macie jakieś ine sposoby przenoszenia sprzętu w całosci :) chciałbym nosić 5D i jakąś stałke np. 28, 30, 50 raczej nic większego
W takiej sytuacji swoją 50kę z 50ką wkładam w pokrowiec ortalionowy z warstwą jakiejś fizeliny czy czegoś między wierzchem a podszewką - Tata mój lata temu kupił (w Fotooptyce :?:) takie "sakiewki" na szkła i jedną na puszkę. Nie mogę nigdzie niczego podobnego spotkać. Ale zobacz to: Futerał NEOPRENOWY M Canon 550D 500D 450D 1000D (2518979200) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/futeral-neoprenowy-m-canon-550d-500d-450d-1000d-i2518979200.html) - może się nada?
A jaką byście polecili kamizelkę fotograficzną ? Coś z Lowepro, Tamrac, Tenba Vest, a może zwykłą kamizelkę wędkarską na tyle pojemną aby z dwa szkła tam weszły ?
Futerał NEOPRENOWY M Canon 550D 500D 450D 1000D (2518979200) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
no właśnie coś podobnego było by idelane bo mało miejsca by zajmowało ale nie wiem jak z ochroną za tym przemawia coś w stylu tego
Futerał na lustrzankę Case Logic czarny KRK Tanio! (2557614126) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Łatwiej zrobić odwrotnie - zaadoptować jakiś tani plecak fotograficzny na plecak miejski.
właśnie w tym jest cała zabawa zeby dostosować ten plecak jest idealny mam już taki 2 i na pewno kupie następny jak ten juz nie da rady nie dosć że wytrzymały to jeszcze można przenosić bezpiecznie lapka 15 cali w razie potrzeby ma uchwyty na przypięcie sakwy z obiektywem itp. na krótkie dystanse jest idealny :)
próbowałem już owijać aparat w ręczniki itp. ale jest to strasznie uciażliwe więc szukam czegoś wygodnego :)
jacek_73
16-08-2012, 19:30
Że się z ciekawości spytam: co to za plecak? Cały pic polega na wydzieleniu w plecaku odpowiedniego miejsca - spróbuj wszyć rzepy i wykorzystać przegródki torb foto (o ile się da) :)
Ja osobiście podobnie jak becekpl używam w takich przypadkach toploada, ale w plecaku miejskim to zajmuje sporo miejsca jednak i mocno deorganizuje przestrzeń (której nigdy nie za wiele).
jacek_63
16-08-2012, 19:34
Jeśli owijałeś w ręcznuiki i nic się nie stało, to ten neoprenowy chyba będzie dobry. Zaryzykować za 18zł + dostawa myślę, że można (dla jasności - nie mam z nim nic wspólnego :lol:).
Ten Case Logic fajny ale lepiej sprawdzi sie jako "zewnętrzny", czyli nie do środka do plecaka.
myślę że taki neopranowy moze wystarczyć w końcu nie noszę jakiś narzędzi w plecaku :)
sam plecak to ten WOLFGANG.PL - PLECAKI WYCIECZKOWE, WŁóCZYKIJ 24 (http://www.wolfgang.pl/?p=shop&product_id=61)
jacek_63
16-08-2012, 21:39
Jeśli kupisz, to daj potem znać na PW, czy warto, please :-)
wiktor2323
17-08-2012, 01:03
Daj znać tutaj ;) Sam szukam jakiegoś rozwiązania żeby wrzucić do zwykłej torby aparat a trochę szkoda żeby się walał luzem:)
Ciągle mam ochotę kupić retrospective ale cały czas sobie próbuje wytłumaczyć że jest za droga:)
Lowepro Pro Messenger 180 AW - torba jest świetnie wykonana i pomimo niewielkich gabarytów mieści pokazną ilość sprzętu. Zmiescilem w niej bez wiekszych problemow:
1. body z gripem + 35L
2. body z gripem (bez obiektywu) w przedniej kieszeni
3. 14 mm Samyang pod body (ad. 1)
4. 50L ulozone pietrowo pod/nad 85'tka
5. 85/1.8 ulozone pietrowo pod/nad 85'tka
6. 135L
7. 580EX II w bocznej kieszeni (jako ze kieszenie sa dwie, wiec wlazly by dwie)
8. iPad w tylnej zewnetrznej kieszeni
Wszystkie obietywy z zalozonymi oslonami p. slonecznymi. Przy takim zapakowaniu zamkniecie na magnes nie jest zbyt pewne wiec trzeba uzywac rzepow. Wyjecie 2giego body znacznie zmniejsza rozmiar torby. Gdy oba body sa wyjete torba jest na prawde niewielkich rozmiarow.
W torbie oprocz sprzetu znalazlo sie jeszcze miejsce na zapasowe akumulatory, dodatkowe baterie i karty w pokrowcu. W przypadku przenoszenia calej zawartosci szybki dostep jest do body z zapieta 35'tka oraz do 2 obiektywow (135 i 50'tka lub 85'tka w zaleznosci ktory jest na gorze a ktory na dole). Przy reportazu gdy korzystam z 2 body i sa wyjete z torby wtedy spokojnie mozna "oswobodzic" obiektywy z dolnych przegrodek i miec do nich bardzo szybki dostep. U mnie wyglada to tak ze gdy zapięte na body mam 35L oraz 85'tke to w torbie leza ze swobodnym dostepem 14, 50 i 135.
Probowalem tez "zmiescic sie" w Pro Messengera 200 AW ale pomimo wiekszego rozmiaru wcale nie bylo wygodniej. Poza tym ta 200'tka jest jakas podlozna i ... brzydka ;) Jej proporcje do mnie nie przemawiaja. 180AW miescie w zasadzie ten sam zestaw co Tamrac PRO 12 lub 13 .. z pomineciem tony pierdółek, chyba ze do Lowepro dorzuci sie boczne sakwy.
Przy okazji polecam sklep explore.pl - bardzo mila obsluga ;)
Na koniec jakas tam pogladowa fotka strzelona telefonem w hotelowych warunkach - Lowepro Pro Messenger 180AW vs Tamrac Pro 13.
źródło (http://imageshack.us/a/img51/4615/img1630ow.jpg)
Ja używam plecaka Lowepro Fastpack 250, kupiony za niewielkie pieniądze (50funtów) i jestem zadowolony, brakuje mi tylko mocowania na statyw.
W środku zdołałem upchnąć:
C500D + grip z podpiętym tamronem 90mm
C50 1.4
C18-55
C55-250
YN-565EX
I mam jeszcze kupę miejsca w górnej części plecaka (jest podzielony na dwie części foto i reszta)
Wygląda to mniej więcej tak:
źródło (http://img580.imageshack.us/img580/9345/wp000013r.jpg)
A jaką byście polecili kamizelkę fotograficzną ? Coś z Lowepro, Tamrac, Tenba Vest, a może zwykłą kamizelkę wędkarską na tyle pojemną aby z dwa szkła tam weszły ?
Newswear
michalab
23-08-2012, 11:54
Łatwiej zrobić odwrotnie - zaadoptować jakiś tani plecak fotograficzny na plecak miejski.
Jak na razie nie znalazłem plecaka foto z wygodnym systemem nośnym. Więc jak dla mnie w tę stronę na razie nie wykonalne.
W drugą stronę też oczywiście nie jest idealnie, ale polecam do tego celu vaude wizard air 30+4, ma dwie komory w dolną można ładować sprzęt a w górną resztę (odwrotnie pewnie też), jeśli to jest jedno body z dopiętym obiektywem to nawet pokrowców nie potrzeba, jak ładuję dodatkowy obiektyw, to ten obiektyw ładuję w miękki pokrowiec (lub wręcz owijam folią bombelkową) a body nadal zostaje gołe. Oczywiście dostęp do sprzętu nie tak szybki jak przy torbie, ale plecakom foto właściwie nie ustępuje.
(...)jestem zadowolony, brakuje mi tylko mocowania na statyw.(...)
Trzeba było kupić wersję DSLR Video Pack ;)
Wie ktoś czy można u nas dostać coś takiego?
Snoop Camera Insert - Timbuk2 Bags (http://www.timbuk2.com/tb2/products/snoop-camera-insert)
Na codzien uzywam torby nie-foto i takie rozwiązanie wydaje mi się byc rewelacyjne, niestety na allegro pustka, najbliższe co znalazłem to to Futerał neoprenowy M Nikon D5000 D90 D80 D60 D40 (2538941737) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/futeral-neoprenowy-m-nikon-d5000-d90-d80-d60-d40-i2538941737.html) ale zupełnie nie o to chodzi
kashpir_pl
26-08-2012, 23:26
Pytanie o Fastpacki: zastanawiam się nad kupnem plecaka, który ma mi zastąpić Slingshota 200, używanego w podróżach czy wycieczkach rowerowych. Kolejnego slingshota nie chcę, a wstępny wybór padł na serię Fastpack Lowepro. A konkretnie jeden z modeli: 200, 250 lub 350. Zasadnicze pytanie:
- czy w razie potrzeby zmieszczę w nich Canona 7D + C 100-400?
- jeśli tak, to czy w F200/250 zmieszczą się wtedy dodatkowo Tamron 17-50 (bez VC), Canon 100 macro IS i Sigma 10-20 4-5,6? czy też z takim zestawem to już powinienem patrzeć raczej na Fastpacka 350?
tymider81
26-08-2012, 23:59
Bardzo zainteresowała mnie torba na pasie - chodzi mi o coś takiego:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/854/43121229599215046727918.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Czy mógłby ktoś podać namiary pod jaką nazwą tego w ogóle szukać? Może ktoś ma sprawdzony sklep gdzie jest dostępna taka torba?
Proszę o pomoc :)
wiktor2323
27-08-2012, 00:20
Pas reporterski + Lens case :) Kupisz prawie w każdym sklepie foto.
tymider81
27-08-2012, 17:17
:ens case znalazłem na stronie sklepu który mieści się w moim mieście ale z pasem mam kłopot. Czy chodzi o coś takiego?
Aparaty cyfrowe - Case Logic SLRA8 pas biodrowy (http://www.fotoceny.pl/product/cluetip/id/16202/)
Tylko nie widze tam nic do czego moglbym przypiac case
wiktor2323
27-08-2012, 17:42
Dokładnie coś takiego. Chociaż ja polecam pas tamraca i LC od lowepro:)
tymider81
27-08-2012, 17:45
A mógłbyś podrzucić linkiem ten pas z lowepro? Szukam na Wuju i nic pod nazwą "LC lowepro".
A mógłbyś podrzucić linkiem ten pas z lowepro? Szukam na Wuju i nic pod nazwą "LC lowepro".
LC = Lens Cases ; - )
Lowepro - Lens Cases (http://products.lowepro.com/catalog/Lens-Cases,11.htm)
wiktor2323
27-08-2012, 20:09
Lowepro S&F Light Utility Belt (http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Lowepro/S-F-Light-Utility-Belt/)
Proszę. Masz i pasy i pokrowce w tym sklepie :)
tymider81
27-08-2012, 20:37
LC = Lens Cases ; - )
Lowepro - Lens Cases (http://products.lowepro.com/catalog/Lens-Cases,11.htm)
To już znalazłem o pas mi chodziło ;)
Lowepro S&F Light Utility Belt (http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Lowepro/S-F-Light-Utility-Belt/)
Proszę. Masz i pasy i pokrowce w tym sklepie :)
Super, dziękuje bardzo :)
Ok więc pas mam zamówiony czy w takim razie możecie coś polecić do 50tki,18-55 i 85mm? Kabury które podepne do pasa? Przydałaby się też kabura gdzie schowam samo body z gripem 500d.
wiktor2323
27-08-2012, 20:44
Jest temat na forum opisujący ktore pokrowce są do danego szkła ale w chwili obecnej nie mogę go znaleźć:)
tymider81
28-08-2012, 00:42
Hm no szkoda. Sam próbowałem odszukać ale nie mam pojęcia pod jaką nazwą to może być. Jeśli ktoś znalazł proszę o udostępnienie :)
michalab
28-08-2012, 08:36
Czy chodzi o coś takiego?
Aparaty cyfrowe - Case Logic SLRA8 pas biodrowy (http://www.fotoceny.pl/product/cluetip/id/16202/)
miałem ten pas i średnio wygodny jest, przyczepiając trzeba objąć cały pas, bo jeśli przyczepi się do samej taśmy to taśma leci w dół.
tymider81
28-08-2012, 12:21
miałem ten pas i średnio wygodny jest, przyczepiając trzeba objąć cały pas, bo jeśli przyczepi się do samej taśmy to taśma leci w dół.
Ten pas zamówiłem
michalab
28-08-2012, 12:44
Ten pas zamówiłem
To podziel się wrażeniami, jak trochę ponosisz.
tymider81
28-08-2012, 13:25
To podziel się wrażeniami, jak trochę ponosisz.
Nie ma problemu tylko teraz muszę wybrać kabury a sam nie wiem jakie.
Nie ma problemu tylko teraz muszę wybrać kabury a sam nie wiem jakie.
Camrock L Series (pokrowce na obiektyw) - Camrock - Twarda marka akcesoriów fotograficznych. (http://camrock.pl/camrock-l-series-%28pokrowce-na-obiektyw%29,82.html)
ja uzywam tych. tanie (20-30zl) i naprawde solidne.
Tu masz temat na forum z futerałami do pasa:
http://www.canon-board.info/pozostale-22/futeraly-na-obiektywy-przypinane-do-paska-40462/index13.html#post759994
Pozdro
tymider81
29-08-2012, 15:55
OK ogólnie już wybrałem pokrowce ale chciałbym żeby ktoś doświadczony to potwierdził ;)
Camrock L220 do mojego 18-55
znów Camrock L220 do mojego 50mm
i kolejne Camrock L220 do mojego 85mm
Czyli 3 te same pokrowce - bo tak wywnioskowałem z tej strony że to tych ogniskowych tylko pokrowiec Camrock L220. A czy ktoś miał jeszcze styczność z tymi pokrowcami? Wytrzymałe są?
Na stronie nie znalazłem pokrowca do samego body z gripem. Może ktoś jeszcze w tym może mi pomóc?
EDIT: Chciałem pozamawiać pokrowce ale z tego co widzę CamrockaL220 już nigdzie nie można dostać. Spoglądałem na ceneo
EDIT: Chciałem pozamawiać pokrowce ale z tego co widzę CamrockaL220 już nigdzie nie można dostać. Spoglądałem na ceneo
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=Camrock+L220)
camrockow jak mrowkow...
Pytanie o Fastpacki: zastanawiam się nad kupnem plecaka, który ma mi zastąpić Slingshota 200, używanego w podróżach czy wycieczkach rowerowych. Kolejnego slingshota nie chcę, a wstępny wybór padł na serię Fastpack Lowepro. A konkretnie jeden z modeli: 200, 250 lub 350. Zasadnicze pytanie:
- czy w razie potrzeby zmieszczę w nich Canona 7D + C 100-400?
- jeśli tak, to czy w F200/250 zmieszczą się wtedy dodatkowo Tamron 17-50 (bez VC), Canon 100 macro IS i Sigma 10-20 4-5,6? czy też z takim zestawem to już powinienem patrzeć raczej na Fastpacka 350?
Raczej celuj w AW350
Trzeba było kupić wersję DSLR Video Pack ;)
Zamiast wydawać więcej pieniędzy sam przerobiłem swój plecaczek doszywając coś podobnego jak w DSLR Video Pack. Kosztowało mnie to raptem 2 funty. Wygląda to tak:
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/4751/img9947j.jpg)
chrislab
05-09-2012, 07:34
Czy ktoś ma Flipside 400 AW? Mieści się do niego Macbook Air 13" ?
kashpir_pl
07-09-2012, 14:36
[QUOTE=Pichu;1106523]Raczej celuj w AW350
Dzięki Pichu. Ostatecznie po obejrzeniu obu plecaków wybrałem model 200 - udało mi się cały sprzęt upchnąć (może nie idealnie, ale klapa się zapina. Jako, że to ma być plecak podróżny to uznałem, że waga mniejsza o ok. 600g od modelu 350 też będzie miała znaczenie, a przemieszczam się bez laptopa. Przeglądając modele Fastpack doszedłem do wniosku, że dla mnie idealny byłby model 300. Czyli z komorą foto jak 350, ale bez kieszeni na laptopa. Sęk w tym, że Lowepro takiego modelu nie wypuściło...
--- Kolejny post ---
Ja też mam pytanie o Flipside 400 AW: czy do przedniej kieszeni w razie potrzeby upchnę lornetkę 10x50?
poszukuje w miare plaskiej torby reporterskiej. pomiescic ma: 1d, C70-200 2.8, C24-70, Metz af 58, bracket z przwodem, kilka paczek aku r6, karty pamieci, itp. dobrze by bylo, jakby dostep do szkiel nie byl szczegolnie utrudniony dla mnie a i szczegoleni ulatwiony dla okolicznych "poszukiwaczy nieswojego sprzetu". milo by bylo, gdyby torba nie specjalnie rzucala sie w oczy czy tez bila znanym logotypem.
Kilkanascie postów temu wrzucałem krótki opis Lowepro Pro Messenger 180 AW, myśle że będzie OK
Lowepro Pro Messenger 180 AW - torba jest świetnie wykonana i pomimo niewielkich gabarytów mieści pokazną ilość sprzętu. Zmiescilem w niej bez wiekszych problemow:
1. body z gripem + 35L
2. body z gripem (bez obiektywu) w przedniej kieszeni
3. 14 mm Samyang pod body (ad. 1)
4. 50L ulozone pietrowo pod/nad 85'tka
5. 85/1.8 ulozone pietrowo pod/nad 85'tka
6. 135L
7. 580EX II w bocznej kieszeni (jako ze kieszenie sa dwie, wiec wlazly by dwie)
8. iPad w tylnej zewnetrznej kieszeni
Wszystkie obietywy z zalozonymi oslonami p. slonecznymi. Przy takim zapakowaniu zamkniecie na magnes nie jest zbyt pewne wiec trzeba uzywac rzepow. Wyjecie 2giego body znacznie zmniejsza rozmiar torby. Gdy oba body sa wyjete torba jest na prawde niewielkich rozmiarow.
W torbie oprocz sprzetu znalazlo sie jeszcze miejsce na zapasowe akumulatory, dodatkowe baterie i karty w pokrowcu. W przypadku przenoszenia calej zawartosci szybki dostep jest do body z zapieta 35'tka oraz do 2 obiektywow (135 i 50'tka lub 85'tka w zaleznosci ktory jest na gorze a ktory na dole). Przy reportazu gdy korzystam z 2 body i sa wyjete z torby wtedy spokojnie mozna "oswobodzic" obiektywy z dolnych przegrodek i miec do nich bardzo szybki dostep. U mnie wyglada to tak ze gdy zapięte na body mam 35L oraz 85'tke to w torbie leza ze swobodnym dostepem 14, 50 i 135.
Probowalem tez "zmiescic sie" w Pro Messengera 200 AW ale pomimo wiekszego rozmiaru wcale nie bylo wygodniej. Poza tym ta 200'tka jest jakas podlozna i ... brzydka ;) Jej proporcje do mnie nie przemawiaja. 180AW miescie w zasadzie ten sam zestaw co Tamrac PRO 12 lub 13 .. z pomineciem tony pierdółek, chyba ze do Lowepro dorzuci sie boczne sakwy.
Przy okazji polecam sklep explore.pl - bardzo mila obsluga ;)
Na koniec jakas tam pogladowa fotka strzelona telefonem w hotelowych warunkach - Lowepro Pro Messenger 180AW vs Tamrac Pro 13.
http://imageshack.us/a/img51/4615/img1630ow.jpg
corrosive
10-09-2012, 11:11
Czy ktoś ma Flipside 400 AW? Mieści się do niego Macbook Air 13" ?
Nominalnie Flipside 400AW nie ma komory na laptopa, jednak przednia "kieszeń" jest dość obszerna. Max wysokość 34,5cm, szerokość max 27, głębokość ok. 10... do wysokości 25cm trzyma szerokość około 22, ale później półkolem schodzi... mi do tej kieszeni wchodzi 12,1" MSI Wind (wielkosc ok. 30x20cm) i miejsca na więcej nie ma... obawiam się że 13" już nie wejdzie.
Do głównej komory natomiast spokojnie powinien wejść ale to już ryzyko, chyba że w jakimś etui...
Umyśliłem sobie, że optymalny na mój zestaw podróżny (jak w stopce) będzie plecak z dwoma szelkami (koniecznie) i dostępem z boku po zdjęciu z jednego ramienia. Dokładnie chodziłoby o połączenie Fastpacka Lowepro i Think Tank Sling-O-Matic. Albo prosciej - Think Tank Sling-O-Matic ale z dwoma szelkami i dobrą wentylacją pleców. Najlepiej przy tym aby wentylacja pleców była znacznie lepsza niż w Fastpacku.
Fastpacka używałem, załatwia szybki dostęp do sprzętu ale trochę nie pasuje mi dostęp przy wymianie obiektywów - klapa powinna być szersza - jak we wspomnianej torbie TT. Zbędna jest też kieszeń na laptopa.
Może ktoś wskaże coś w tym guście.
Nie wiem czy bylo,ale na pewno warto sie zainteresowac YouTube - Kickstarter: Quikdraw - An Innovative Lens Holster (http://m.youtube.com/watch?v=ABp4uKn8P7k)
gadget_zary
16-09-2012, 14:41
Było w temacie o sprzęcie do ślubu. Rozwiązanie dość ryzykowne do pracy - w pośpiechu lekko nie dokręcisz szkła i.......... . Ludziom zdarza się, że szkło z sakwy poleci a co dopiero z czegoś takiego.
Nominalnie Flipside 400AW nie ma komory na laptopa, jednak przednia "kieszeń" jest dość obszerna. Max wysokość 34,5cm, szerokość max 27, głębokość ok. 10... do wysokości 25cm trzyma szerokość około 22, ale później półkolem schodzi... mi do tej kieszeni wchodzi 12,1" MSI Wind (wielkosc ok. 30x20cm) i miejsca na więcej nie ma... obawiam się że 13" już nie wejdzie.
Do głównej komory natomiast spokojnie powinien wejść ale to już ryzyko, chyba że w jakimś etui...
Rzeczywiście przednia kieszeń jest dosyć obszerna i wejdzie spokojnie coś mniejszego od 13,3" (mi mieści się 10" netbook). Na pewno bez większych starań wejdą 4 browary ;) Jeśli chodzi o główną komorę to noszę tam laptopa 13,3" w etui i mieści się idealnie. W pokrowcu bez strachu o uszkodzenie sprzętu. 13,3" to max jaki wejdzie do głównej, może 14" ale lapki o takich rozmiarach zwykle mają napęd optyczny, a co za tym idzie są grubsze.
Jak w temacie - szukam wygodnej torby/pokrowca, która pomieści 5D markII z gripem i C24-105. Ma mieścić tyle i być poreczne :)
Jakieś propozycje ?
hmm - widze ze nie da sie edytowac postów :)
Ktoś ma doswiadczenia z LowePro Top Loaderami ? 65/70 AW ?
Czy 65 ma sens na zestaw z postu powyzej? Bo 70 wydaje sie juz dosc duzy.
Bartek_902
28-09-2012, 12:34
Witam.
Czy mamy na forum jakiś użytkowników torby THINKTANK RETROSPECTIVE 20 ???
Noszę się z zamiarem kupna tej torby ponieważ obecnie mam DOMKE F2 którą chce sprzedać ponieważ jest za duża do noszenia mojego podstawowego zestawu , teraz noszę głównie 1 aparat i 2-3 szkła max więc Domke jest za obszerna i potrzebuje czegoś bardziej zwartego i kompaktowego i właśnie Retrospective 20 wydaje mi się być takim modelem.
Myślę że do noszenia zestawu typu 5dmkII z gripem lub 7d z gripem plus szkła 17-40/70-200 2.8 / 50 1.4 i lampy plus dupereli była by idealna.
Ktoś coś może powiedzieć o tej torbie ????? Bo model 30 chyba będzie za duży i wyjdzie na to samo jak bym został przy Domke f2.
Pozdro
strideer
28-09-2012, 17:36
Jeśli nie zamierzasz chować do torby aparatu z założonym 70-200mm, to w zupełności wystarczy Retro 10, którą to torbę polecam jako jej użytkownik. Różnica między R10 a R20 to głębokość. Twoje dwa pozostałe szkła są dość małe i mógłbyś ich "szukać" we wnętrzu R20, nosząc przy okazji sporo pustego powietrza. Do R10 zmieścisz 70-200mm z odwróconą osłoną, aparat z 17-40mm i 50-tkę. Zostaje przednia kieszeń na lampę, osłonę 17-40, drugi korpus lub co tam sobie zapragniesz schować :-)
Mje w retro 10 wchodzi:
1. 5d ( bez gripa, ale jak tak spojrzałem na torbę to pewnie i z gripem wejdzie :-) ),
2. 35L
3. 135L
(oba z oslonami zapietymi przodem do przodu :-) , dowolnie przypiete do aparatu),
4. fuji x100 (czyli i dowolna lampa. W kieszonke obok aparatu),
5. laptop 11" (do kieszeni przedniej - średnio wygodne),
:-)
Pozdr
filharmoniusz
29-09-2012, 08:40
Witam.
Czy mamy na forum jakiś użytkowników torby THINKTANK RETROSPECTIVE 20 ???
Noszę się z zamiarem kupna tej torby ponieważ obecnie mam DOMKE F2 którą chce sprzedać ponieważ jest za duża do noszenia mojego podstawowego zestawu , teraz noszę głównie 1 aparat i 2-3 szkła max więc Domke jest za obszerna i potrzebuje czegoś bardziej zwartego i kompaktowego i właśnie Retrospective 20 wydaje mi się być takim modelem.
Myślę że do noszenia zestawu typu 5dmkII z gripem lub 7d z gripem plus szkła 17-40/70-200 2.8 / 50 1.4 i lampy plus dupereli była by idealna.
Ktoś coś może powiedzieć o tej torbie ????? Bo model 30 chyba będzie za duży i wyjdzie na to samo jak bym został przy Domke f2.
Pozdro
Możesz się lekko zawieźć jak zamienisz Domke na TT Retro. Sprawdź sobie najpierw jak ta torba jest cieżka. Właśnie dlatego zamieniłem Retro10 na Domke F3 (Używaną F3x kupiłem za 190zl w bardzo ładnym stanie).
Pod KAŻDYM względem lepiej mi pasuje.
mnie w lowepro toploader zoom 2 ( TLZ 2 w skrócie ) wchodzi 7D + 24-105 z założoną osłoną . ale to starszy model - nie wiem jak to sie ma do obecnych oznaczeń.
Jak w temacie - szukam wygodnej torby/pokrowca, która pomieści 5D markII z gripem i C24-105. Ma mieścić tyle i być poreczne :)
Jakieś propozycje ?
Słuchaj, ja mam 75 AW, ale przymierzałem sam. Potrzebowałem to do 5d3 z gripem + zapięty 24-70L - w sklepie mieli wszystkie rozmiary, ale do tego zestawu przewidziany był rozmiar 70. Przymierzyłem i powiem szczerze wchodziło na styk. ostatecznie wziąłem 75, który jest przewidziany dla body z 70-200 2.8 i nie żałuję. 24-70 wchodzi z założoną osłoną (dla 70-200 trzeba odwrócić). Tak więc jeśli ten 65 jest przewidziany pod Twój obiektyw, to możesz wziąć, jeśli nie planujesz tam nic innego nosić. Kieszonki są zawodowo przemyślane, więc ew. filtry(x2), karty itp. drobiazgi również spokojnie zmieścisz. I pamiętaj, że te toploadery są sprzedawane bez szelek, tylko pasek naramienny z odłączanym bocznym trokiem, czy jak to się tam nazywa.
Torba czy plecak? Od dłuższego czasu zastanawiam się nad plecakiem Lowepro Fastpack 200. Do transportu body + 3 obiektywy, lampa, konwerter i pierścienie makro. Na plus przemawia to, że można się z nim udać na wypad rowerem po okolicy. Jeżeli torba to jaka?
Torba na rower? yyy. Ani to wygodne, ani bezpieczne. Kombinowałem: torba+szelki, masakra.
Ja proponuje Plecak Tamrac Aero 70 Photo Backpack 3370 Wawa (2684347715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/plecak-tamrac-aero-70-photo-backpack-3370-wawa-i2684347715.html) tamrac aero 70.
Wymiary bardzo podobne, aero 70 jest lżejszy, bardzo stabilny. I możesz wywalić przegrodę - z plecaka 2 komorowego zrobisz jednokomorowy.
Testowałem w górach, po wewnętrznej stronie szelek umieszczono długi pas materiału zbliżonego do gumy (fastpack nie ma tego elementu, nie ma także pasa biodrowego czy piersiowego, dopiero model 250/350 posiada ów rozwązanie) - piekielnie dobre rozwiązanie, mocno się trzyma, nie kołysze.
Na dole masz możliwość podpięcia pasków, które możesz kupić/zrobić za grosze, zaczepisz: śpiwór, karimatę, statyw.
Zaraz podniosą się glosy : " a gdzie to zabezpieczenie z tyłu", " ja jak sie zamek wypnie", "Wątpię by coś takiego się stało. W mieście ok, ktoś może podejść z tyłu i "odbezpieczyć"..., ale na teren i rower miodzio.
natali12
03-10-2012, 20:49
Odłożyłam kilka zaskórniaków i czas zakupić jakieś opakowanie na sprzęt. Nie mogę się za nic zdecydować czy torba czy plecak. Torba wydaje się poręczniejsza. Można się dostać do sprzętu szybko. Za to plecak wygodniejszy zwłaszcza podczas wakacyjnych wypadów w góry. Pomocy!!! Proszę o podpowiedź zwłaszcza chodzących po górach. Torba czy plecak? Ewentualnie jakiś ciekawy model na jedno body i 2-3 szkła.
Odłożyłam kilka zaskórniaków i czas zakupić jakieś opakowanie na sprzęt. Nie mogę się za nic zdecydować czy torba czy plecak. Torba wydaje się poręczniejsza. Można się dostać do sprzętu szybko. Za to plecak wygodniejszy zwłaszcza podczas wakacyjnych wypadów w góry. Pomocy!!! Proszę o podpowiedź zwłaszcza chodzących po górach. Torba czy plecak? Ewentualnie jakiś ciekawy model na jedno body i 2-3 szkła.
Post wyżej, jak by co na pw.
natali12
09-10-2012, 19:11
Plecak Foto 21x27x16cm GS-603 TWF-GS-603 - Torby / Walizki - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1435_Plecak-Foto-21x27x16cm-GS-603.html) Czy ktoś użytkuje taki plecak. Bardzo mi się podoba a właściwie mężowi, a że przeważnie On będzie go taszczył chcieliśmy zapytać czy wart pieniędzy?
gadget_zary
10-10-2012, 10:21
Ma ktoś lowepro fastpack 200 ? Myślę nad nim jako mały plecak na codzień, tylko zastanawiam się czy zmieści się puszka (7d) razem z gripem. ! W internecie póki co znalazłem, że w wersji 250 owszem ale ona ma komore na laptopa, która jest mi zbędna i niepotrzebnie powiększa plecak.
Thomason2005
10-10-2012, 11:48
Plecak Foto 21x27x16cm GS-603 TWF-GS-603 - Torby / Walizki - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1435_Plecak-Foto-21x27x16cm-GS-603.html) Czy ktoś użytkuje taki plecak. Bardzo mi się podoba a właściwie mężowi, a że przeważnie On będzie go taszczył chcieliśmy zapytać czy wart pieniędzy?
Wygląda jak Lowepro...
Ma ktoś lowepro fastpack 200 ? Myślę nad nim jako mały plecak na codzień, tylko zastanawiam się czy zmieści się puszka (7d) razem z gripem. ! W internecie póki co znalazłem, że w wersji 250 owszem ale ona ma komore na laptopa, która jest mi zbędna i niepotrzebnie powiększa plecak.
fajny plecak na co dzien ale 7D z gripem i podpiętym obiektywem w połozeniu przewidzianym przez producenta raczej tam nie wsadzisz . mnie po włozeniu 7D zostaje nad body akurat miejsca na podwónie złożony pasek od aparatu. fastpack 250 leząc "na plecach" jest jednak troche wyższy wieć body z gripem powinno wejsc. z komory na lapka korzystać przecież nie muszisz. dodatkowo w 200-ce brakuje mi przy dłuższych spacerach i na rowerze pasa biodrowego. w 250 już jest.
Jestem na etapie zakupu torby - na targach oglądałem różne modele Hamy, ale niestety nie miałem całego sprzętu, żeby się przymierzyć. W związku z tym może ktoś ma te większe modele z serii Defender (200, 210, 220 i ewentualnie 180) i może napisać co w danym modelu nosi - z wyszczególnieniem, co jest na wierzchu, a co pod czymś innym.
Mnie zależy, żeby wepchać tam:
1) Canon 7D (w przyszłości z gripem)
2) Canon 70-200/2.8L IS
3) Canon 50/1.8
4) Tokina 28-70/2.8 (w przyszłości do zastapienia przez Canona 24-70/2.8L)
5) Canon 18-55 (kit), w przyszlości do zastąpienia przez coś 12-24
i te rzeczy powinny być na wierzchu, przy czym 7D wolałbym mieć zawsze z zapiętym 70-200; poza tym musi się znaleźć miejsce na:
6) lampa Nissin Di866 (może być pod spodem)
7) akcesoria (karty, baterie, szmatki, dekielki)
mile widziane miejsce na laptopa 15,4" lub przynajmniej tablet 7".
Fajnie byłoby, jakby się zmieściło drugie body (30D), najchętniej spięte z 28-70 lub 24-70.
Proszę o nie pisanie o innych torbach, niż Hama - firmę już wybrałem, odpowiada mi jakość, styl, cena, warunki gwarancji itp. i nie zamierzam zmieniać decyzji. Mam też torby innych firm, w tym Lowepro, i decyzję co do marki podjąłem świadomie.
180 kompletnie odpada, wiem bo mam :)
tak myslalem, ze za mala - dlatego napisalem "ewentualnie" ;) ale dzieki za odzew
Bartek_902
01-11-2012, 16:21
Witam ;)
Jakiś czas temu pytałem z zapytaniem o torbę Thinktank Retrospective 20 , i właśnie 2 dni temu zamieniłem moją Domke f2 na ThinkTank Retrospective 20 ;) Cóż mogę powiedzieć ? Trochę mi szkoda klasycznego wyglądu Domke który bardzo lubiłem i sobie ceniłem , lubie klasyczne rzeczy ;) lecz po zamianie zyskałem na funcjonalności której czasem brakowało mi w domke . Podstawowym plusem toreb Retrospective jest to że bez problemu schowamy aparat z obiektywem typu 70-200 , czy 24-70 (z osłoną ) do środka , z torbą domke f2 było to niemożliwe przy typowym insercie który daje producent , więc do wyboru miałem albo transport body bez szkła albo body z czymś krótkim jakaś stałka bądz krótki zoom typu 17-40 a reszta w insercie , a jak wiadomo są sytuacje gdy trzeba szybko wyjąc lub schować aparat bez wzgledu na to jakie szkło mamy zapięte , z Torbą TT retrospective nie ma tego problemu co jest ogromnym plusem.
Wybrałem kolor czarny tak więc torba wygląda naprawdę dyskretnie i niepozornie , chyba nawet bardziej niż torby domke ;)
Dodatkowy plus to troszkę większa sztywność całej torby , nie jest tak workowata jak domke , no i atut w postaci dołączonego pokrowca przeciwdeszczowego , w domke tego brakowało a materiał pomimo impregnacji nie zawsze dawał radę podczas deszczu .
Ogólnie mam bardzo pozytywne wrażenie odnośnie tej torby i zamiany , mam nadzieję że nie będę żałował :) zobaczymy jak dalej będzie się spisywać
Witam ;)
Jakiś czas temu pytałem z zapytaniem o torbę Thinktank Retrospective 20 , i właśnie 2 dni temu zamieniłem moją Domke f2 na ThinkTank Retrospective 20 ;) Cóż mogę powiedzieć ? Trochę mi szkoda klasycznego wyglądu Domke który bardzo lubiłem i sobie ceniłem , lubie klasyczne rzeczy ;) lecz po zamianie zyskałem na funcjonalności której czasem brakowało mi w domke . Podstawowym plusem toreb Retrospective jest to że bez problemu schowamy aparat z obiektywem typu 70-200 , czy 24-70 (z osłoną ) do środka , z torbą domke f2 było to niemożliwe przy typowym insercie który daje producent , więc do wyboru miałem albo transport body bez szkła albo body z czymś krótkim jakaś stałka bądz krótki zoom typu 17-40 a reszta w insercie , a jak wiadomo są sytuacje gdy trzeba szybko wyjąc lub schować aparat bez wzgledu na to jakie szkło mamy zapięte , z Torbą TT retrospective nie ma tego problemu co jest ogromnym plusem.
Wybrałem kolor czarny tak więc torba wygląda naprawdę dyskretnie i niepozornie , chyba nawet bardziej niż torby domke ;)
Dodatkowy plus to troszkę większa sztywność całej torby , nie jest tak workowata jak domke , no i atut w postaci dołączonego pokrowca przeciwdeszczowego , w domke tego brakowało a materiał pomimo impregnacji nie zawsze dawał radę podczas deszczu .
Ogólnie mam bardzo pozytywne wrażenie odnośnie tej torby i zamiany , mam nadzieję że nie będę żałował :) zobaczymy jak dalej będzie się spisywaćPrzy wpisach powinna być opcja "pomógł" czy tam "lubię to" - Przymierzam się do takiej torby i mnie ten wpis się podoba i pomógł. ;)
Witam
Poszukuję plecaka z dwoma przegrodami na sprzęt foto + rzeczy osobiste. Obecnie mam Lowepro Rover ale tam w kieszeń sprzętową mogę dać maksymalnie C70-200 f4, C7D+grip, C10-22, plus lampę lub T17-50, a to już jest upchane na ścisk. Plecak ten jest więc trochę za mały. Szukam coś tego samego typu, czyli foto+osobiste, ale dużo większe, jednak taki co zaklasyfikować można jako bagaż podręczny w liniach lotniczych. Również coś co jest wygodne do noszenia, zwłaszcza na wycieczkach górskich.
Poszukuję plecaka który część foto będzie mieć na tyle dużą żeby zmieścić tam:
- C400 f 5.6 w pokrowcu (bardzo ważne)
- C70-200 f4
- C7D+grip
- C10-22
- ewentualnie lampę 580EX II lub T17-50
-dobre podczepienie statywu Manfrotto 055 + głowica gimbalowa.
bez obawy o wzajemne zmiażdżenie sprzętu. Przegrody na laptopa nie potrzebuję. Oczywiście odporny na deszcz, lub ewentualnie w włsnym pokrowcem jak mam teraz.
Przegroda osobista conajmniej na kurtkę + jedzenie + termos.
Cena do 200euro, chyba że jest coś znacznie lepszego ale trochę droższego.
wiktor2323
01-11-2012, 23:55
Koledzy, poratujcie.
Szukam od jakiegoś czasu torby na 5D + 2 małe stałki- kombinacja: 28/50/85 :) Czegoś co zmieści zapasową baterie, kartę i portfel. Często przemieszczam się środkami komunikacji publicznej i nie lubię być obwieszony kilkoma torbami, dlatego szukam czegoś maxymalnie małego co wrzucę to walizki/ torby.
Sam już trochę szukałem i znalazłem retrospective 5- torba super, ale 500 zł to jednak trochę dużo, dlatego pisze do Was- może znacie coś podobnego i tańszego:)
Kumpel miał (i zdaje się ma) coś z serii Nova od Lowepro. Małe, wygodne. Nie pamiętam jaki model.
Być może ten
Recenzja: Lowepro Nova 3 AW - Testy - akcesoria - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/recenzja_lowepro_nova_3_aw.html)
Osobiście polecam fomei winner 962, choć duża, da się ścisnąć i zmieścić w mniejszym plecaku.
TORBA Inverse 100 AW LOWEPRO (2748715290) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/torba-inverse-100-aw-lowepro-i2748715290.html)
KATA DW-495 TORBA BIODROWA Canon Nikon Sony Pentax (2690960414) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/kata-dw-495-torba-biodrowa-canon-nikon-sony-pentax-i2690960414.html)
może coś takiego?
Tamrac 3345 Aero 45 - TORBA NA LUSTRZANKĘ (2758373023) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/tamrac-3345-aero-45-torba-na-lustrzanke-i2758373023.html)
Torba fotograficzna Tamrac 5606 (system 6) (2748458421) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/torba-fotograficzna-tamrac-5606-system-6-i2748458421.html)
Torba TAMRAC 5602 Canon Nikon Sony Pentax Olympus (2745764961) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/torba-tamrac-5602-canon-nikon-sony-pentax-olympus-i2745764961.html)
wiktor2323
02-11-2012, 01:26
Dzięki wielkie. Jednak takie torby są ostatecznością. Chciałbym, żeby Ci co nie muszą nie wiedzieli co jest w środku:)
Myślę też nad uszyciem insertu i kupieniu zwykłej miejskiej torby:)
gadget_zary
02-11-2012, 09:24
W Lowepro masz serię classfield ale ceny też do najmniejszych nie należą. Zobacz na ofertę Mekko.
wiktor2323
02-11-2012, 13:10
Chyba nic nie zaoszczędzę. Trzeba będzie wysupłać kilka groszy wiecej i kupić retro 5 bo pasuje idealnie do takiego zestawu jak ja chce:)
Dzięki za pomoc:)
Ja wciaz namawial bede do serii Lowepro Pro Messenger AW.
Spedzilem z modelem 180AW 3 dni intensywnego fotografowania (po 8h dziennie) bedac na zleceniu wyjazdowym. W torbie body z gripem + 5 duzych stałek z oslonami p. slonecznymi (od 14mm do 135mm). Sprzęt mialem ciagle przy sobie - zdjecia robilem w plenerze i w duzym zatloczonym europejskim miescie. Wszystko idealnie miescilo sie do torby i nie powodowalo najmniejszych problemow ze zmianami szkiel. Bardzo szybki dostep dzieki klapie na rzepy. Glebokosc torby pozwolila na bestresowa prace majac ja ciagle na ramieniu. Przednia kieszen miescila dwa szkla (14 i 50mm) zas w glownej komorze 35, 85 i 135. Co ciekawe przednia kieszen nie wymagala ciaglego zapinania i rozpinania a mimo tego nie bylo obawy ze cos z niej wypadnie. Sama torba jest na tyle kompaktowa ze nie utrudnia poruszania sie pomiedzy ludzmi i nie rzuca sie w oczy.
Minusem byl tylko ciezar tego wszystkiego co ze soba nosilem i po trzech dniach bol plecow dal sie we znaki, chociaz torba sama w sobie jest bardzo lekka.
Za jakość się płaci, ale 500zł za torbę, eee nie zapłace.
Coś jakby kopia repo 5 w wersji Lowepro :)
Lowepro Pro Messenger 160 (2756495429) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/lowepro-pro-messenger-160-i2756495429.html)
Zawsze to parę zł na inne foto zabawki :)
wiktor2323
02-11-2012, 14:32
Czacha ta Twoja torba jest takim " sztywniakiem" czy coś w rodzaju miękkiego retrospectiva?
Kosdkp dzięki naprawdę wygląda fajnie. Muszę przespać się z decyzją:)
Nie ma standardowych usztywnień, wiec jest miekka ale mimo to utrzymyuje swoj ksztalt (chyba dzieki rzepowym przegródkom w srodku). Gdy sie ja pakuje zwieksza nieco swoj rozmiar (wypycha sie), a po wyjeciu maleje. Świetna jest, na parawdę polecam - jakosc wykonania i funkcjonalnosc oceniam na 5/5.
Tutaj wyglada na sztywną, ale wystarczy ja scisnac aby okazalo sie ze wcale tak nie jest.
http://www.youtube.com/watch?v=RoV6lR5Jlxw
@wiktor2323 Dzięki podrzucenie pomysłu.
Lowepro's Passport Sling (http://www.youtube.com/watch?v=d90NWhuLffc)
Ma to ktoś z forum? Zmieści się 5d z gipem+35L?
filharmoniusz
02-11-2012, 16:35
Zamiast Retrospective 5 polecam Domke F10. Domke jest lepsza, przyjemniejsza, lżejsza. Mieści body bez gripa z obiektywem typu 35L + 135L. Z przodu spokojnie zmieści się lampa lub rzeczy podręczne. Dla mnie minusem jest tylko to, że rzep trzyma zbyt mocno jeśli chce się wielokrotnie klapę otwierać i zamykać. Miałem Retrospective 10 - zamieniłem ją na Domke F3x. Ta znowu mieści o wieeele wiecej.
Pro Messanger 160 też jest spoko. Zależy od tego ile chce się wziąć ze sobą. Mieści 5d + stałka, a do tego po bokach dwa większe szkła (lub 3/4 jeśli ułoży się je na sobie). Plus można wsadzić lampę z przodu. No i bardzo praktyczna - schowki, zaczepy itd.
Najlepiej przymierzyć przed zakupem bo jechałem nastawiony na wersję "200" a okazała się sporo za duża.
wiktor2323
02-11-2012, 19:30
Przekonujesz mnie do tego dziada..:P Tylko zastanawiam się, czy 160 nie będzie za duża na body z dwoma stałkami. Mam już vanguarda uprise 38 i wydaje mi się, że moja torba będzie pomiędzy 160-180. A chciałem coś zdecydowanie mniejszego do któego zestaw 5D 2 dwie stałki wchodzi na styk :P
Wybranie torby/ plecaka to chyba najgorszy problem fotografa:mrgreen:
Nie ma standardowych usztywnień, wiec jest miekka ale mimo to utrzymyuje swoj ksztalt (chyba dzieki rzepowym przegródkom w srodku). Gdy sie ja pakuje zwieksza nieco swoj rozmiar (wypycha sie), a po wyjeciu maleje. Świetna jest, na parawdę polecam - jakosc wykonania i funkcjonalnosc oceniam na 5/5.
Tutaj wyglada na sztywną, ale wystarczy ja scisnac aby okazalo sie ze wcale tak nie jest.
Lowepro 180-AW Shoulder Bag: Product Review: Adorama Photography TV - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=RoV6lR5Jlxw)
Od paru miesięcy używam zamiast torby- plecaka Lowepro PhotoSport 200- świetna, funkcjonalna rzecz- zwłaszcza na jedno i dwudniowe wypady
Bartek_902
16-11-2012, 13:17
Od paru miesięcy używam zamiast torby- plecaka Lowepro PhotoSport 200- świetna, funkcjonalna rzecz- zwłaszcza na jedno i dwudniowe wypady
Właśnie planuje go kupić na wiosnę z przeznaczeniem rowerowo turystycznym bo wydaje się być sensownym rozwiązaniem do przenoszenia sprzętu w czasie takich wypadów.
Co do niego pakujesz dokładniej ? Zastanawia mnie czy wejdzie tam body klasy 7d/5d z gripem ? Bo nie mogę się doszukać zdjęć w necie żeby ktoś upchnął tam body z gripem.
lubiebardzo
17-11-2012, 11:22
Mam dokładnie tą torbę. Spokojnie zmieści się Twój zestaw, tylko osłona odwrotnie. Jest bardzo poręcznie. Jest jeszcze miejsce na akumulatory, filtr i koniec.
ale 100-400 jest z lekka wiekszy od 70-200
Ja używam Kata Bumblebee-222 UL.
Kosztuje niemało, ale jest genialny plecak. Mieści 2 body (w tym jedno z dużym tele - ja noszę z Sigmą 120-300 OS, 100-400 też kiedyś nosiłem), lampę, ma sporą kieszeń na laptopa (mieści się tam lekka kurtka, bluza itp). Plecak bardzo wytrzymały, a polimerowe szelki są bardzo wygodne. Doskonale zabezpiecza sprzęt.
Coś niewiele piszecie o torbach Canon.Torba Canon Deluxe Gadget Bag 10EG jest pakowna i całkiem nieźle wykonana.Ma możliwość rozplanowania wnętrza po swojemu , posiada pas biodrowy i poza tym przystępna cenowo.
Coś niewiele piszecie o torbach Canon.Torba Canon Deluxe Gadget Bag 10EG jest pakowna i całkiem nieźle wykonana.Ma możliwość rozplanowania wnętrza po swojemu , posiada pas biodrowy i poza tym przystępna cenowo.
Za taką kasę? Nawet za 50zł bym nie kupił, a co dopiero za blisko 200. Nigdy. Małe to to. Wykonanie zjadliwe, ale "klapa" to jakaś kpina. Wszystko się rusza, kołysze. Brak pokrowca AW - w specyfikacji nie ma. 2 boczne kieszenie, zamiast możliwości mocowania lenscase, hehe, . Przednia otwiera się na maxa = wypada zawartość.
I to logo, oczeje..ne.
Wybacz, ale to moje zdanie nt tej torby. Zgadzać się nie musisz.
Nie ma czego wybaczać,każdy może mieć swoje zdanie.Ja jak na Canona forum przystało tylko wspomniałem,że taki produkt istnieje.Wybór toreb i plecaków jest spory i każdy sobie wybiera co mu pasuje.Milego pstrykania i pozdrawiam.:-|
Bartek_902
18-11-2012, 23:41
Według mnie noszenie się po mieście że sprzętem w torbach z logo producenta to proszenie się o problemy:)
Kolega kiedyś prawie stracił sprzęt gdy dołączył mu się ogon w postaci 2 dresów,skończyło się na szamotaninie w bramie kamienicy i wypadnieciu z torby jednego że szkieł ,a zdradziła go torba i pokrowiec ze statywem :) więc lepiej nie prowokować bo można stracić nie tyle sprzęt co zdrowie lub życie...
Dlatego uważam że trzymać się zdala od takich toreb z logo canon nikon itd :)
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
Według mnie noszenie się po mieście że sprzętem w torbach z logo producenta to proszenie się o problemy:)
Kolega kiedyś prawie stracił sprzęt gdy dołączył mu się ogon w postaci 2 dresów,skończyło się na szamotaninie w bramie kamienicy i wypadnieciu z torby jednego że szkieł ,a zdradziła go torba i pokrowiec ze statywem :) więc lepiej nie prowokować bo można stracić nie tyle sprzęt co zdrowie lub życie...
Dlatego uważam że trzymać się zdala od takich toreb z logo canon nikon itd :)
Jasne, bo bez logo to statyw nie byłby widoczny? ;-)
Nawet bym o tym w tych kategoriach nie pomyslał ,ale dzieki za cenną uwagę.Bedę uważał na siebie i sprzęt.
Bartek_902
19-11-2012, 00:00
Jasne, bo bez logo to statyw nie byłby widoczny? ;-)
Statyw był w pokrowcu,więc wątpię żeby to w pierwszej kolejności zaciekawilo tych gości...równie dobrze mógł tam nieść wędke np
Ale miał typową sztywną torbę lowepro ze sprzętem a tu nie trzeba długo myśleć żeby wywnioskować że w tej torbie zakupów z biedronki nie niesie tylko że jest tam coś wartościowego.
wiktor2323
19-11-2012, 00:23
Ta torba to jedynie do szafy/ bagażnika jako magazyn, żeby graty nie walaly się luzem:)
Za taką kasę? Nawet za 50zł bym nie kupił, a co dopiero za blisko 200. Nigdy. Małe to to. Wykonanie zjadliwe, ale "klapa" to jakaś kpina. Wszystko się rusza, kołysze. Brak pokrowca AW - w specyfikacji nie ma. 2 boczne kieszenie, zamiast możliwości mocowania lenscase, hehe, . Przednia otwiera się na maxa = wypada zawartość.
I to logo, oczeje..ne.
szunaj60
19-11-2012, 00:27
Mam torbę Lowepro ,troszkę sprzętu i czasami jeżdzę wypasioną furą.Ale od dzisiaj sprzęt noszę w reklamówce i muszę kupić Trabanta.:twisted:
Bartek_902
19-11-2012, 09:02
Mam torbę Lowepro ,troszkę sprzętu i czasami jeżdzę wypasioną furą.Ale od dzisiaj sprzęt noszę w reklamówce i muszę kupić Trabanta.
Każdy ma inne podejscie ,ale jak uważasz że ciebie to nie dotyczy to twoja sprawa :) może lublina to nie dotyczy ...
Jak ktoś jest w temacie to pewnie słyszał o plagach kradzieży w Warszawie np pod "Stodołą" w weekendy w czasie trwania giełdy foto.
Czekają na parkingu patrzą na torby plecaki, jak coś wypatrzą wbijają w oponę igłę żeby powietrze powoli uciekało z opony , ty wychodzisz nieświadomy niczego , wrzucasz sprzęt do samochodu , ruszasz , oni jadą za tobą i czekają kiedy sie zorientujesz i zatrzymasz , zatrzymujesz się , zajmujesz się kołem a ktoś podchodzi z drugiej strony wyciąga ci ten plecak czy torbe i znika .
I drugi przypadek , plaga włamań do mieszkań i kradzież sprzętu foto, w ostatnim czasie bardzo dużo sprzetu ginęło w ten sposób tak więc też nie jest to raczej przypadek bo ktoś musi wiedzieć że będzie się na czym obłowić , tak więc wartoo czasem się odwrócić za siebie zanim wejdzie się do klatki i zobaczyć czy ktoś nie idzie za nami lub nas w dzwiny sposób nie obserwuje
Może część ludzi potraktuje to z uśmiechem na twarzy ale ja wole nie prowokować potencjalnych złodzieji bo szkoda by mi było stracić sprzęt który zbierałem przez ileś lat i wydałem na niego kupe kasy , dlatego zawsze kupując torby czy plecaki kierowałem się tym żeby były jak najbardziej dyskretne.
Miałem lowepro , miałęm Domke , mam ThinkTank-a
Mam torbę Lowepro ,troszkę sprzętu i czasami jeżdzę wypasioną furą.Ale od dzisiaj sprzęt noszę w reklamówce i muszę kupić Trabanta.:twisted:
I słusznie.
Nie dalej jak 2 lata temu mieszkanie znajomych (para foto kotleciarzy) z Lublina zostało wyczyszczone ze sprzętu foto - jeszcze nie spłaconego, mało tego nie było... Teraz mają alarm, a fotozabawki razem z torbą/plecakiem ładują w reklamówkę z biedronki i tak przenoszą z samochodu do mieszkania(możesz się śmiać, ja nie będę), choć w spokojnej okolicy mieszkają.
Pozdrawiam
Czy w ThinkTanku Retrospective nie odczuwacie braku zamka, podczas deszczu nie ma żadnych problemów ? Wybierając się na plażowanie osobiście bałbym się zabierać taką torbę.
Bartek_902
20-11-2012, 00:25
Czy w ThinkTanku Retrospective nie odczuwacie braku zamka, podczas deszczu nie ma żadnych problemów ? Wybierając się na plażowanie osobiście bałbym się zabierać taką torbę.
Nie ,nie odczuwam braku,poza tym według mnie był by to minus bo dłużej zajmowało by wyciąganie sprzętu.
Sama klapa przylega na tyle że nie ma za bardzo szczelin,od wody masz pokrowiec jak coś, na plaży też możesz go założyć od biedy.
W czasie deszczu nawet bez pokrowca nie zauważyłem problemu w postaci wody w środku torby, a na plaże mam drugi aparat wstrząso i wodo odpornego olympusa :)
Właśnie planuje go kupić na wiosnę z przeznaczeniem rowerowo turystycznym bo wydaje się być sensownym rozwiązaniem do przenoszenia sprzętu w czasie takich wypadów.
Co do niego pakujesz dokładniej ? Zastanawia mnie czy wejdzie tam body klasy 7d/5d z gripem ? Bo nie mogę się doszukać zdjęć w necie żeby ktoś upchnął tam body z gripem.
do Lowepro PhotoSport 200 do komory przeznaczonej na sprzet foto pakuje 5d, z podpietym 17-40, plus w drugą przegrode wkładam 1-2 stałki, niestety 5d z gripem nie wejdzie (na dniach zrobie zdjecie)
dodatkowo do komory na bidon pakuje netbooka, a do komory głównej pakuje ubrania
Bartek_902
24-11-2012, 20:01
do Lowepro PhotoSport 200 do komory przeznaczonej na sprzet foto pakuje 5d, z podpietym 17-40, plus w drugą przegrode wkładam 1-2 stałki, niestety 5d z gripem nie wejdzie (na dniach zrobie zdjecie)
dodatkowo do komory na bidon pakuje netbooka, a do komory głównej pakuje ubrania
O to super by było jak byś mógł zamieścić jakieś poglądowe foto:)
szymkowski
24-11-2012, 22:22
I to logo, oczeje..ne.
A ja mam tą torbę i jestem z niej zadowolony. Kupiłem jakoś za 100zł i służy mi bardzo dobrze. Transportuję w niej cały sprzęt i jest git. Jestem pewien, że jak będę miał jeszcze lampę to też mi się tam zmieści :)
A ja mam tą torbę i jestem z niej zadowolony. Kupiłem jakoś za 100zł i służy mi bardzo dobrze. Transportuję w niej cały sprzęt i jest git. Jestem pewien, że jak będę miał jeszcze lampę to też mi się tam zmieści :)
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/lista-skradzionego-sprzetu-2-a-75790/index9.html#post1125394
Zobacz sobie jedną z pozycji.
Nikomu nie życzę straty takiej ilości sprzętu.
Oderwij sobie oczoejb..y napis canon.
Pozdrawiam
stranger
29-11-2012, 12:00
Odkąd ukradli mi sprzęt za 5000zł razem z torbą Lowepro przesiadłem się na tanią torbe z biedronki za 10zł. jest cała poharatana ale służy jako odstraszacz potencjalnych zlodziei.