PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 1D X - następca 1D4 i 1Ds3

Strony : [1] 2 3 4

KuchateK
18-10-2011, 05:22
Przewidywana cena (za canonrumors) to 7000 USD.

To co onaniści sprzętowi lubią najbardziej: specyfikacja :mrgreen:

Canon EOS-1D X
■ Full Frame
■ 18.1MP
■ Dual DIGIC 5+ – 17 Times The Processing Power of DIGIC 4
■ ISO 100-51200 Native
■ 100,000 Pixel RGB Metering Sensor
■ EOS iSA (Intelligent Subject Analysis)
■ 61 Point AF
■ 21 f/5.6 Cross Type Sensors
■ 20 f/4 Cross Type Sensors
■ 5 f/2.8 Cross Type Senors
■ EOS iTR AF (Intelligent Tracking & Recognition Auto Focus)
■ 12 Frames Per Second
■ 14 Frames Per Second JPG Only
■ 400,000 Shot Rated Shutter
■ Ethernet Connection
■ March Availability

Pozwolę sobie nieco zaspamować i przekleję notkę prasową :lol:

TOKYO, October 18, 2011—Canon Inc. and Canon Marketing Japan Inc. today announced the introduction in Japan of the new EOS-1D X digital single-lens reflex (SLR) camera offering a high level of performance to satisfy the demands of professionals in such fields as sports photography, photojournalism and studio photography.

To date, Canon has developed its top-of-the-line digital SLR cameras through the 1Ds series, which delivers exceptionally high image quality, and the 1D series, which achieves superlative high-speed performance. Integrating the strengths of these two series, Canon’s new professional flagship model, the EOS-1D X, brings together the highest levels of image quality and speed performance.

The new Canon EOS-1D X incorporates a newly developed approximately 18.1-megapixel 35 mm full-frame CMOS sensor which, in addition to achieving an optimal sensor size and pixel count balance, effectively makes use of Canon’s proprietary semiconductor technologies to ensure low-noise performance. Featuring Dual DIGIC 5+, which comprises two new high-performance DIGIC 5+ image processors—each realizing approximately 17 times the processing power of DIGIC 4—the camera delivers exemplary image quality and speed performance, in addition to data processing power that has been greatly enhanced compared with the EOS-1D Mark IV, released in December 2009. Compared with the EOS-1D Mark IV’s sensitivity range of ISO100–12800, the EOS-1D X offers a range that has been expanded by two steps, to 100–51200,* for outstanding imaging results with reduced noise, even when shooting indoors and other dimly lit settings.

Combining a 100,000-pixel RGB metering sensor and DIGIC 4 processor, the Canon EOS-1D X’s new AE system, the EOS iSA (Intelligent Subject Analysis) System, is capable of determining not only brightness levels, but also a subject’s face and target color, making possible high-precision exposure control. The newly developed AF system incorporates an AF sensor with a total of 61 autofocus points for improved high-precision subject capture. The sensor includes 21 f/5.6 cross-type sensors, 20 f/4.0 cross-type sensors, and 5 f/2.8 dual cross-type sensors. Equipped with 20 f/4.0 AF points, the new camera offers the same level of precision as the EOS-1D Mark IV at f/2.8. Additionally, working in tandem with the new AE system, the camera’s EOS iTR AF (Intelligent Tracking and Recognition Auto Focus) function is capable of tracking a subject’s face or target color to maintain focus on a moving subject.

The Canon EOS-1D X’s new Dual DIGIC 5+ image processors make possible high-speed continuous shooting of up to approximately 12 frames per second with high-precision AE and AF performance. In the ultra-fast continuous shooting mode, the camera realizes a continuous shooting speed of up to approximately 14 frames per second (mirror remains raised during shooting, JPEG images only).

The Canon EOS-1D X delivers high reliability even in harsh shooting conditions. The rugged shutter unit boasts a lifespan of over 400,000 cycles while the camera’s exterior covers and operation panels employ a dust- and moisture-resistant design. Furthermore, the camera features a new dust-removing system incorporating two vibrating elements, a first for the EOS series, improving on the earlier cleaning system.

The new EOS-1D X comes equipped with a Gigabit-Ethernet connection that, when shooting in locations equipped with a wired LAN connection such as large sporting arenas, enables data to be transferred to editing desks quickly and reliably. Inheriting the same basic operating design as previous models, which focused on offering instantaneous operation, such aspects of the new camera as its button and control layout and GUI were reviewed and redesigned, with great attention given to operability when held vertically, during blind-touch operation, and when confirming images.

Featuring advanced video-capture capabilities, the Canon EOS-1D X’s upgraded imaging system and Dual DIGIC 5+ deliver greatly enhanced movie quality. In particular, the camera minimizes the occurrence of color artifacts and moiré, and enables the shooting of low-noise video even in dark conditions.

The Canon EOS-1D X will be available in Japan from late March 2012 at an open price. Canon has set initial production at 7,000 units per month.

IMHO puszka mnie nie rozczarowuje, cena jednak trochę tak. Bądź co bądź to 2000 USD drożej jak 1d4.

Jak pokażą "white paper" z pewnością poznamy więcej smaczków.

espe
18-10-2011, 06:25
No piknie się prezentuje (poza ceną ale to Canon, nigdy nie było za tanio).

Gregolius
18-10-2011, 07:29
No miło ale oczywiście segment pro dlatego cena w Polsce zapewne będzie sporo powyżej 20k.:) Aczkolwiek prezentuję się świetnie to na głębsze testy chyba poczekamy do marca.

Merde
18-10-2011, 07:55
No miło ale oczywiście segment pro dlatego cena w Polsce zapewne będzie sporo powyżej 20k.:) Aczkolwiek prezentuję się świetnie to na głębsze testy chyba poczekamy do marca.

Najczęściej sprawdza się metoda 1 USD = 1 EUR i potem przeliczać na złotówki.
No ale poczekajmy na oficjalną cenę, na razie to tylko spekulacja z CR.

KuchateK
18-10-2011, 08:00
Na dpreview pojawił się jakiś dłuższy opis. Są także zdjęcia puszki. Na pierwszy rzut oka widać ze doszedł drugi joystick, guziki kolo obiektywu na froncie... Wygląda na to ze Canon postawił nie tylko na sensor i zawartość ale także ergonomię.

http://www.dpreview.com/news/1110/11101810canoneos1dx.asp
http://www.dpreview.com/articles/5149972341/canon-eos-1d-x-overview

szwayko
18-10-2011, 08:21
Info ze źródła z Canon USA
http://usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_digital_slr_cameras/eos_1d_x#Features

rysib
18-10-2011, 08:32
no i po polsku:
http://www.optyczne.pl/4324-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS-1D_X.html

gietrzy
18-10-2011, 08:46
Info ze źródła z Canon USA

Z tego co tam pisze, wychodzi, że to może być pierwszy Canon z super skutecznym trybem iAuto.
14 kl - muflon ready :)
36ms - gietrzy ready.

Gratuluję tym, którzy czekali. Mam nadzieję, że sprzęt wywoła równie szerokiego banana jak u mnie, po zakupie ostatnich szkieł.

Canion
18-10-2011, 08:48
Czy to oznacza że nie bedzie już żadnego porządnego Ds'a do studia? 18MP hmmm... mało . Do studia za mało. Mój portfel sie cieszy i spokojnie czeka na 5dmkIII z 36 MP

Gregolius
18-10-2011, 08:51
dostępność od marca sugeruje, że next 5d nie zobaczymy przez najbliższe pół roku.

patigol
18-10-2011, 08:54
Zapowiada się świetna puszka! Na szczęście nie poszli za modą i nie upchnęli tam matrycy ponad 30 MP. Na pewno ta puszka ucieszy brać reporterską, studyjni i tak kupią średni format...

Canion
18-10-2011, 08:56
trochę dziwne bo wychodzi na to,że 5dmkII w tym momencie jest jedyną "studyjną" puchą canona.

oskarkowy
18-10-2011, 09:01
No w końcu.. Wypuścili mój wishlist i jeszcze trochę.. ;)
Dziękuję, że nie nawalili mpix. Ciekaw jestem, jak będzie z rozpiętością, bo coś czuję, że może być świetnie. 12kl/s? Kogoś poniosło, ale skoro ma zastąpić serię 1D..
Tak czy inaczej już wiem, że będzie mój jak tylko pojawi się w PL.

szwayko
18-10-2011, 09:10
Nic sie nie ukryje - zapisywany jest licznik i bledy.

https://canon-board.info/imgimported/2011/10/1d_x_feature_10b-1.jpg
źródło (http://usa.canon.com/CUSA/assets/app/images/cameras/eos/EOS_1DX/features/1d_x_feature_10b.jpg)

Chociaż znając polską specjalność w cofanie liczników nic nie wiadomo.

12 kl/s RAW+JPEG
14 kl/s JPEG

Nowa struktura fotodiody i wzrost fotoelektrycznej konwersji (nie wiem co to) zwiększyła czułość o 2 stopnie w stosunku do poprzednich modeli.

frani0
18-10-2011, 09:21
Jednym słowem Canon pokazał iż jest daleko za Nikonem i teraz ma zamiar nadrabiać. Gdy Nikon szykuje się do wydania egzemplarza o matrycy 36 MP to Canon wypuszcza flagowy okręt o matrycy 18 MP... Jestem zawiedziony poza tym reszta wydaje się ok.

ryszard_ochódzki
18-10-2011, 09:23
I 1DsIII stanieje :)

oskarkowy
18-10-2011, 09:25
Ale najlepsze jest to, że nie zamknęli sobie drogi do stworzenia studyjnego 1D-Xs z 36mpix i ceną +50%. Wszyscy będą zadowoleni.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jednym słowem Canon pokazał iż jest daleko za Nikonem i teraz ma zamiar nadrabiać. Gdy Nikon szykuje się do wydania egzemplarza o matrycy 36 MP to Canon wypuszcza flagowy okręt o matrycy 18 MP... Jestem zawiedziony poza tym reszta wydaje się ok.

Idź sobie trollować w inne miejsce. Dziękuję.

frani0
18-10-2011, 09:32
Mam po prostu odmienne zdanie ;) Fakt drogi nie zamknęli jednak jeśli D800 będzie miał 36 MP to Canon no cóż... nie mówiąc już o tym iż do profesjonalnego studia przy hasselbladzie oferującym 200 MP i 16 bit nie mają wstępu.

Cichy
18-10-2011, 09:34
No to czekamy na Nikona. Baj baj Canonie.

zanussi
18-10-2011, 09:35
18 MP Może okazać się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o DR i zaszumienie. Czekam na w pełni użytkowe 6400 a jest duża szansa :)

Gregolius
18-10-2011, 09:35
Myślę że ślubniaki dostali swoją puszkę. Na moje oko nic jej nie brakuje i tak jak napisał Oskarkowy Canon nie zamknął sobie drogi do studyjnej maszynki. Zapewne posunięcia Nikona dały im do pomyślenia i zaprezentowali to co zaprezentowali. Teraz czas na nowe szkła do tej zabawki:) Nie powiem cena odstrasza ale reszta kusi.:)

Canion
18-10-2011, 09:36
poki co canon osierocił posiadaczy 1Ds. można sie tylko domyślać jak trudny wybór przed nimi. bo albo nadal zajeżdzać wysłużone Ds /sporo osób nie robiło żadnych ruchów zakupowych właśnie w oczekiwaniu nowego Ds z 30+ MP/ albo przesiadka na średni format a to nie każdemu pasuje. Dodatkowo jeśłi Nikon pokaże D800 z 36 PM na pokładzie to może zacząć być "dziwnie". także na mojej mapie zakupowej.

Cichy
18-10-2011, 09:41
Myślę że ślubniaki dostali swoją puszkę.

Już widzę ślubniaków popylających z dwoma D1xami pod pachą. Osobiście czekałem na taką specyfikację w małym body (no może poza fps i AF). Bo coś takiego miało być, ale już niejeden raz prototypy nie weszły do produkcji...

Canion
18-10-2011, 09:45
w sumie ta premiera to dobra wiadomość dla sprzedawców. popyt na 5dmkII wzrośnie bo... nie ma innej alternatywy do studia. w kązdym razie nie w canonie.

Cichy
18-10-2011, 09:46
Coś czuję, że to jeszcze nie koniec, obym się nie mylił.

Puszka typowo reporterska (agencje, sport itp). Studyjni i ślubni muszą dostać coś jeszcze.

zapomnialem_adresu007
18-10-2011, 09:47
Ethernet - po co? :)

SebaWolf
18-10-2011, 09:50
Wszystko pięknie i już wzdycham, ale nie wku.... was trochę ten układ pkt AF niby 61 a znowu wszystkie w centrum czy kiedyś to rozrzucą bardziej - taki punkt miałem jeszcze na mojej wishlist no i cena trochę kosmiczna, ale jakby nie było teraz flagowa pucha.

oskarkowy
18-10-2011, 09:53
Puszka typowo reporterska (agencje, sport itp). Studyjni i ślubni muszą dostać coś jeszcze.

Podpowiedz, bo naprawdę zachodzę w głowę: czego jeszcze mógłbym potrzebować? No, poza niższą ceną, ale o takie populistyczne gadki Cię nie podejrzewam.

Cichy
18-10-2011, 09:57
Jarek, ależ ten X jest wszystkomający :) Chodzi mi tylko o to, że nie wszyscy tego potrzebują...

Coś jeszcze w znaczeniu 5d3 i 1dXs :D

Martwi mnie jeszcze brak w informacji prasowej informacji dotyczącej poprawy DR...

krolewicz
18-10-2011, 09:59
ludzie są niesamowitci, wychodzi puszka, która najprawdopodobniej zdetronizuje D3s
i bedzie najlepsza puszka repo na rynku

a studyjni dostaną 5dmkIII z milonem mpx za połowę ceny Ds'a a i tak dalej narzekają :D

Canion
18-10-2011, 09:59
a gdzie złącze Thunderbolt?

oskarkowy
18-10-2011, 10:01
Jarek, ależ ten X jest wszystkomający :) Chodzi mi tylko o to, że nie wszyscy tego potrzebują...
Wiem, ale przecież nie zrobią wersji na zamówienie pt. Złóż sobie aparat marzeń, dostawa w 14 dni..
Jak kupowałem wcześniej 1D3, czy 1D4, to z całą ich wagą, dziesiątkami klatek na sekundę itp. A potem korzystałem z single shot i środkowego punktu.

Martwi mnie jeszcze brak w informacji prasowej informacji dotyczącej poprawy DR...

Musi być lepiej niż w 5II, pytanie o ile lepiej.
Pamiętaj też, że takie mocno podbite DR wygląda specyficznie.

Vitez
18-10-2011, 10:05
Tak czy inaczej już wiem, że będzie mój jak tylko pojawi się w PL.

Kup dwa, jeden pożycz mi ;)

SinLight
18-10-2011, 10:07
Pieknie to sie zapowiada i wszystko ladnie pieknie :) mysle ze teraz przyjdzie nam poczekac na nastepce 5D II. Caly naklad pracy pojdzie na produkcje nowej puszki na olimpiade i euro 2012.

Kuszaca propozycja - troche zaskakuje brak Wifi wbudowanego...

Cichy
18-10-2011, 10:07
Musi być lepiej niż w 5II, pytanie o ile lepiej.
Pamiętaj też, że takie mocno podbite DR wygląda specyficznie.

Niestety obawiam się, że niewiele lepiej. Odkąd mam porównanie matryc M9 i 5d nie marzę o niczym innym jak o puszce z AF i dużym DR.

Canion
18-10-2011, 10:10
w sensie że M9 takie słabe ?

;)

Piotr_0602
18-10-2011, 10:13
Jedynka za droga, za wielka... zawsze była poza sferą nawet teoretycznych zakupów. Co innego 5D.

Pytanie czy widząc specyfikację nowej jedynki można jakoś antycypować jak będzie wyglądała nowa piątka?

Te 18Mpix to byłoby dla mnie idealne w aparacie na poziomie 5D, jeśli ISO i DR byłby dużo, dużo lepsze niż to co jest teraz w mkII.

Canion
18-10-2011, 10:14
18MP to dużo za mało . Miejmy nadzieję, że 5dmkIII spokojnie przebije 30+ MP

wain
18-10-2011, 10:20
Niestety obawiam się, że niewiele lepiej. Odkąd mam porównanie matryc M9 i 5d nie marzę o niczym innym jak o puszce z AF i dużym DR.

"...together with gapless microlenses to achieve enhanced light gathering efficiency, higher sensitivity and less noise at the pixel level. The new sensor has improved on the already very high signal-to-noise ratio of sensor output of earlier EOS models for outstanding image quality, even in extremely low light. When combined with the Dual DIGIC 5+ imaging processors the results are stunning." - notka prasowa z dpreview.

Nie wprost ale jest. Dr jest na dole, będzie można ciągnąc dużo z cieni tak jak w nowych matrycach nikona. Pixel jest większy niż w 5dII wiec światła nieco zyskają może 1/3 EV urwą. Więcej info o sensorze (podobno największe improvement w całym body) jest na dpreview w ichnim overview.

AF trochę wzorowany na nikonie (nie wiem czemu) ale jest lepiej niż tam bo crossy są również po bokach. Co do rozstawienia to może szału nie ma ale podzielcie sobie klatkę(pion i poziom) na 3 części punkty crossowe AF wypadają w pobliżu tych lini/przecięć. Szkoda że nie ma po bokach tych double cross.. stałki by się cieszyły.

Ogólnie co do puchy to dalej jestem w szoku i co chwile sprawdzam kalendarz i dpreview czy nie pomyłka jakaś..

Gregolius
18-10-2011, 10:22
nie wiem czy było ale przykład jak ładnie seryjnie pstryka
http://www.flickr.com/photos/inrsoul/6256207783/

Cichy
18-10-2011, 10:22
w sensie że M9 takie słabe ?

;)

W sensie 5d nie ma z nią polotu.

Kwapiszon
18-10-2011, 10:23
18MP to dużo za mało . Miejmy nadzieję, że 5dmkIII spokojnie przebije 30+ MP

Do czego za mało?? Chyba tylko do niekończących się dyskusji o niczym.

SinLight
18-10-2011, 10:25
Jest i pierwszy filmik pokazujacy w akcji - nie ma rewelacji w samym filmie wiec tylko dla ciekawskich:

http://cpn.canon-europe.com/content/product/cameras/eos-1d_x/pr_movie.do

Cichy
18-10-2011, 10:41
No dobra, może sonic booma się uda złapać :D

Tak czy inaczej fajna pucha dla repo, trzeba poczekać pół roku na testy.

Teraz ruch Nikona i potem ewentualnie 5d3...

wain
18-10-2011, 10:42
W sensie 5d nie ma z nią polotu.

A tak dla słabszych?

allxages
18-10-2011, 10:43
Dokładnie. Canon zrobił świetny ruch. Teraz wyjdzie D800 i sobie Canon określi co wrzucać do 5D3, a co nie trzeba bo i tak będzie lepiej się sprzedawał od D800...

rysib
18-10-2011, 10:50
No dobra, może sonic booma się uda złapać :D

Tak czy inaczej fajna pucha dla repo, trzeba poczekać pół roku na testy.

Teraz ruch Nikona i potem ewentualnie 5d3...

I tu jest miejsce na urzeczywistnienie plotki o pełnej klatce dla mas pracujących miast i wsi. Coś jak podział serii XXD. Coś o wyższej pozycji niż obecna piątka dla studyjnej fotografii lub ślubniaków i tania puszka pełnoklatkowa. I może wtedy Cichy będzie zadowolony. Ale jak będzie, życie pokaże.

MacGyver
18-10-2011, 10:51
I 1DsIII stanieje :)
Też na to czekam :-D

Fajna puszka, ale mnie atm trochę szkoda cropa 1,3. Pasował mi.

wojkij
18-10-2011, 10:56
Sprzedam nerkę - 7000$

Canion - ty trolujesz z tymi megapixelami?

Kwapiszon
18-10-2011, 11:04
..... trochę szkoda cropa 1,3. Pasował mi.

Mam takie same odczucia. APS-H idealnie mi pasuje.

wojkij
18-10-2011, 11:05
Nie ma programowego corpa w sofcie? Coś muszą widocznie zostawić na mk2.

Merde
18-10-2011, 11:13
Sprzedam nerkę - 7000$

Ogłoszenie proszę zamieścić w dziale Giełda/Inne :mrgreen:

Piotr_0602
18-10-2011, 11:41
też mi premiera - body za ponad 20 tys. złotych

A gdzie premiery nowych obiektywów, co???

tomfoot
18-10-2011, 11:42

A gdzie premiery nowych obiektywów, co???

Będą i nowe obiektywy! Za 25 000 zł! :-)

gietrzy
18-10-2011, 11:49
nie wiem czy było ale przykład jak ładnie seryjnie pstryka
http://www.flickr.com/photos/inrsoul/6256207783/

Super :) Ciekawe czy zrobią opcję uprgade'u RAM jak Nikon w D3?

BTW. W czasach anonsu 300/400II paru kolegów pojechało po tych (włącznie ze mną), którzy zaczęli się podniecać szkłami jeszcze zanim te nie trafiły do sklepów. Jak miło czytać teraz mistrzów pierwszego kontaktu :mrgreen:

BTW. Za oskarkowym: będzie i Xs, nawet bez zmiany tekstu w broszurze (latest flagship)

/edit/

Cichy skąd ta zmiana opinii z początku wątku :mrgreen:

strideer
18-10-2011, 12:39
Szkła pewnie będą za tydzień, żeby trochę przyćmić zapowiedź nowego Nikona :-D

::ART::
18-10-2011, 12:55
Wreszcie Canon zrobił świetny aparat. Szkoda tylko, że Nikon zrobił to już dawno temu :twisted:

jotes25
18-10-2011, 13:38

Za tę cenę to by się kolejka ustawiła zaraz (nie dlatego, że taki dobry, tylko, że tani). Na dzień dobry cena będzie ok. 30 tys.

oskarkowy
18-10-2011, 13:42
Za tę cenę to by się kolejka ustawiła zaraz (nie dlatego, że taki dobry, tylko, że tani). Na dzień dobry cena będzie ok. 30 tys.

Ja obstawiam po pierwszym miesiącu sprzedaży cenę 25 tysięcy. Wcześniej to wiadomo, cuda się dzieją, jak choćby 4300 za iPhone'a.

katharsis
18-10-2011, 13:46
dziś zapowiedź, sprzedaż za pół roku, realna dostępność we w miarę stabilnej cenie pewnie za rok. Cóż, czas ustanowić świnkę skarbonkę na ten cel...

jotes25
18-10-2011, 13:47
Chiba, że euro będzie w marcu po 5 złotych albo wcale już go nie będzie ;)

allxages
18-10-2011, 14:13
W sumie to dobrze rozegrane. Pucha będzie dostępna od marca. Do sierpnia mniej więcej nikt jej nie kupi, bo będzie lock z powodu imprez sportowych. W sierpniu pójdzie do pierwszych śmiertelników za grube pieniądze. I akurat na photokinę za rok będzie premiera 5D3, więc część napaleńców już będzie po zakupie 1D-X ;)

No chyba, że pójdzie premiera 5D3 po premierze D800...

Kolekcjoner
18-10-2011, 14:14
Żeby się nie okazało, że Nikon D4 będzie szybciej w sklepach :mrgreen:.

Tak na marginesie to jak się czyta tę specyfikację to widać, że jeśli to ma być killer ;) to głównie killer piątki w filmach 8-).

Co do całości to właściwie poprawili wszystko co powinni. Na szczęście nie dali 50 MPx (to sobie pewnie zostawią dla studyjnych). Migawka 400tyś, drugi joy, zdublowane przyciski, 41 krzyżowych, 5 ukośnych (jak centralny w 40D), czułość AF-a od -2EV, konfigurowalność AF-a jak w 7D, opóźnienie 38 ms, lan, dwa CF-y.

Niesamowite - Canon słucha użytkowników - lepiej późno niż wcale.

Nic tylko kupować - oczywiście wielu takich co "używają" aparatów w folderach i w necie ;) powie, że za mało pikseli, za duży, za mały, za ciężki, etc. ale tym bym się nie martwił. Realnie dla zawodowców Canon wypuścił narzędzie przy którym jedynym ograniczeniem będzie talent, a nie sprzęt :D.

jotes25
18-10-2011, 14:16
A żeby na temat: skoro na dwóch DiGIC'ach piątkach z tak "małej" matrycy (18Mix) wyciąga "aż" 12-14 klatek, to znaczy, że na wyższych ISO będzie niezłe "szuru-buru" i pewnie nie zawiele detali, co akurat w reporterce sens jakiś ma. Smutny wniosek jednak jest taki, że jeśli postęp w konstrukcji matryc się w ogóle się jakiś dokonał, to raczej niewielki. Więc na przełomową puszkę przyjdzie jeszcze chyba długo poczekać...

wain
18-10-2011, 14:18
Niesamowite - Canon słucha użytkowników - lepiej późno niż wcale.

Nic tylko kupować - oczywiście wielu takich co "używają" aparatów w folderach i w necie ;) powie, że za mało pikseli, za duży, za mały, za ciężki, etc. ale tym bym się nie martwił. Realnie dla zawodowców Canon wypuścił narzędzie przy którym jedynym ograniczeniem będzie talent, a nie sprzęt :D.

Gorzej .. ten aparat tak wygląda że nawet za 5 lat będzie dalej HOT!

jotes25
18-10-2011, 14:18
No ale może ja się nie znam, w sumie po przeczytaniu specyfikacji tego czegoś tylko ziewnęłem. Chyba większy dresz emocji wywoła u mnie Rebel/700d ;) (Oby nie z ekranem dotykowym, tfu...)

wain
18-10-2011, 14:30
No ale może ja się nie znam, w sumie po przeczytaniu specyfikacji tego czegoś tylko ziewnęłem. Chyba większy dresz emocji wywoła u mnie Rebel/700d ;) (Oby nie z ekranem dotykowym, tfu...)

Rozumiem że kolega jeszcze wczorajszy ale tak z grubsza zilustryfikuje.

1. Brak 1Ds w lini!!! (o ile dotrzymaja słowa)
2. Wywalili APS-H!!! Gdzie dla wielu repo sportowych to była podstawa bycia w canonie.
3. Canon z małą ilością Mpix!?! WTF?!
4. Zęczeli słuchać ludzi WTF2!?!
5. Dali więcej niż ludzie oczekiwali (poprawiona ergo 1d) WTF3?!?
(6. 5DIII 36Mpix 1080p 60Fps, crappy AF?)

Canon has scored tripple WTF...

Hmm ..
Pro crop : 7d
Pro repo : 1dx
Pro studio: upgraded 5dIII?
...
Tyle. Brak rywalizacji we własnej stajni.

Goomis
18-10-2011, 14:37
Jak dla mnie świetna pucha. W zasadzie do wszystkiego. Jedynie cena może powalić - 7000USD to u nas na starcie koło 30k.
Do czerwca będą schodzić na pniu wykupywane przez wszystkie agencje i fotorepo, znikoma dostępność więc myślę, że u nas cena może być i jeszcze większa. Na jesień może dojdzie do tych 25k ;-)
Nie będzie za szybko wersji "Xs":

With this announcement, Canon is also officially discontinuing the EOS-1Ds Mark III (though this is largely a formality, as the company is likely to have stopped manufacturing this body eons ago). Going forward, the EOS-1D X will be the only 1-series camera the company makes, or at least it will be once it becomes a shipping product starting next year.
źródło: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-11666-12012
Moim zdaniem rozdzielą 5D na 2 segmenty:
1. 5D3 - Ogromna matryca na pewno powyżej 30MPx dalej 3fpsy zakres ISO pewnie do 6400 dalej 9pkt. AF
2. Pewnie jakieś 3D/6D - Matryca koło 15-18Mpx, 8fps, ISO coś koło 25600, więcej punktów AFa + pewnie doładowany video.
Ani jedna ani druga puszka nie zagraża w żadnym stopniu 1DX
Ale to się przekonamy dopiero po tym co pokaże Nikon.

oxydum
18-10-2011, 14:44
http://www.youtube.com/watch?v=wVAJJQXa_Mw

sympatyczny, może za rok dolar będzie po 2 pln ;)

SebaWolf
18-10-2011, 14:49
Ogólnie co by nie gadać to BONKowa trójka się chowa :D

Do czego służą te dziwne przyciski czy cokolwiek to jest przy bagnecie - podgląd głębi ostrości ?

gietrzy
18-10-2011, 14:53
Rozumiem że
Pro studio: upgraded 5dIII?
...
Tyle. Brak rywalizacji we własnej stajni.

A gdzie bonk?

Może bonku będzie tym czym powinien być 1Ds4 a 5D3 nadal będzie tylko odświeżonym dalmierzem/klik-klakiem (z setką ms na karku).

BTW. "upgraded 5DIII": zrozumienie wymowy tego zwrotu jest poza percepcją Miyagi San. To tak jakbyś mówił do Fronczka po angielsku i oczekiwał, że cię zrozumie ;)

Do czego służą te przyciski czy cokolwiek to jest przy bagnecie ?

Funkcyjne = programowanie ulubionych funkcji/trybów "pod palec"

allxages
18-10-2011, 15:14
W sumie fajnie, akurat na wiosnę 2013 będzie normalnie dostępna, w normalnej cenie i może powrócę wtedy do Canona :-)

Kwapiszon
18-10-2011, 15:16
...Do czego służą te dziwne przyciski czy cokolwiek to jest przy bagnecie - podgląd głębi ostrości ?

To są zamaskowane profi tryby: ślub/kotlet. To dla tych, co nie wiedza jakie szkła na fuchę zabrac :D

dreamstorm
18-10-2011, 15:17
Jak dla mnie pucha idealna jeśli zakres tonalny będzie na dobrym poziomie i będzie dało się wycisnąć więcej z RAWa, ISO 6400 lepsze przynajmniej o 1EV niż w 5d mk2, AF takie jak w 1D mk4, szczególnie servo, waga odrobinę tylko mniejsza niz 1DS mkIII i w zasadzie więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Przez chwile rozważałem wymianę DSa II na III, ale DSa chyba zostawię jeszcze jakiś czas, sprzedam 5tkę i zaczekam do przyszłego sezonu ślubnego i jak wyjdzie 5d mk3 to kupię mk2 :D 1D X to pucha idealne (w teorii), ale słoiki mają pierwszeństwo ;>

wain
18-10-2011, 15:23
BTW. "upgraded 5DIII": zrozumienie wymowy tego zwrotu jest poza percepcją Miyagi San. To tak jakbyś mówił do Fronczka po angielsku i oczekiwał, że cię zrozumie ;)

Miyagi zrozumial i juz pewno opracował upgraded 5DIII, celuje w ten deseń:
Takie jak jest i:
-36-40Mpix, Szum pixel w pixel taki jak 5dII, 3 stopnie sRaw
-AF z 40D z takim samym układem punktów
-lepszy ekran
-etherenet
-nowy pomiar z 7d
-5 fps
-Filmy - downscaling z calej klatki +1080p/60

cena: 3000$ - 3500$ ... bardziej 3500$

Stąd ten merge 1Ds i 1D ...

Kolaj
18-10-2011, 15:39
Koledzy,

to jest wątek o już ogłoszonym modelu 1DX a nie wątek spekulacyjny o 5d3 itd. Proszę się trzymać tematu. Tamten jest czasowo zamknięty, żeby nie było zamieszania ale w końcu zostanie otwarty.

KrzysiekT
18-10-2011, 15:48
Mega opad szczęki za Timecode! Mam nadzieję, że dadzą również w 5D3. Jeżeli nie, to będę musiał kupić 1Dx'a, do kompletu z posiadanym już 1D4.

Duży minus za brak APSH, nawet programowego. Wiem, mogę sobie przyciąć, ale skoro w Nikonie można...

zaix
18-10-2011, 16:05
ja tam jestem rozczarowany, przesiadłem się z nikona na 5d2 i trochę optyki (50 1.4, 85 1.8, 135 2.0, 24-70, 70-200 2.8 IS II), kupowałem ten sprzęt z myślą o zakupie nastepnej jedynki z przeznaczeniem do studia i klapa...nie dość, ze z 5 mam same problemy to jeszcze nie mam alternatywy. Chyba szykuje mi się powrót na stare śmieci a szkoda bo polubiłem akurat optykę w Canonie...kosztowne zmiany. Moim zdaniem to 1dx to korpus stworzony przez księgowych z kontrolą kosztów i optymalizacją produkcji. Jedna linia produkcyjna zamiast dwóch itpTaki korpus niby do wszystkiego a jednak nie do końca. Gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść. Dziwny produkt.

dreamstorm
18-10-2011, 16:11
Nie jest do wszystkiego bo ma "tylko" 18 Mpix :D
Jak dla mnie to korpus 1DS mk3 z poprawieniem wszystkiego co potrzeba - lepsza matryca i więcej FPSów, świetny wyświetlacz.

Macky Bucon
18-10-2011, 16:26
Obrazki z nowej puszki (http://cweb.canon.jp/camera/eosd/1dx/samples/index.html)

KuchateK
18-10-2011, 16:38
Nikon... szykuje się. Teraz nic nie mają i nie wiadomo co pokażą. Obecnie mają 9 fps przy 12 mpix w d3s lub 24 mpix 5 fps w d3x, ale tylko iso 6400 (boost mode, normalnie 1600).

Przeliczając rozdzielczość to z 18mpix wychodzi wydruk o dłuższym boku 44cm przy 300dpi. Mało?
Łatwo się dać marketingowi zrobić w numerki. 24mpix vs 18mpix przy wydruku 300dpi to jest 51cm vs 44cm :!: 36mpix? To wychodzi 2x większy plik (ok. 7350x4900px) a wydruk urośnie raptem do 62cm. Już jest wystarczająco dużo do większości zastosowań a wiele więcej nawet przy 2x większej ilości mpix nie będzie.

Po drugie czy studyjny potrzebuje wielkiego, ciężkiego, szybkiego klamota z uszczelkami? Bo tak patrząc na sukces 5D chyba nawet dobry AF wydaje się zbędny :D

Po trzecie wielu twierdzi że obiektywy są do... W/g tej teorii te extra pixele mogą nie dostarczyć więcej informacji na zdjęciu :wink:

Smutny wniosek jednak jest taki, że jeśli postęp w konstrukcji matryc się w ogóle się jakiś dokonał, to raczej niewielki. Więc na przełomową puszkę przyjdzie jeszcze chyba długo poczekać...

Skalując w górę matrycę z 7D można machnąć puszkę, gdzie ilość pixeli przewyższa zachcianki większości forumowych jęczydeł i jakość pewnie nie była by taka zła. Tylko kto będzie chciał produkować tyle zbędnych danych? Postęp postępem. Jest jeszcze ekonomia i fizyka, które sprowadzają zachcianki na ziemię szybko i brutalnie :D

Ogólnie co by nie gadać to BONKowa trójka się chowa :D

Muszę przyznać z zadowoleniem, że w końcu się doczekałem :mrgreen: Szkoda że dopiero po tylu latach (i trochę drogo) :evil:

Cena 7000 sugeruje, że przy zachowaniu ceny następcy 5D2 na poziomie 2500-3000, a pewnie będą chcieli mieć body FF tak tanio, mogą z powodzeniem wcisnąć jakieś body do oferty za 4000-5000. Następca 5D2 bądź body uzupełniające linię z powodzeniem może dostać 36mpix w body jak 7D i iść po 5k.

Kwapiszon
18-10-2011, 16:47
A mi siępodoba 1Ds2 bo ma rozsądne 16Mpix, a cena jest w moim zasięgu.

jotes25
18-10-2011, 17:01
Skalując w górę matrycę z 7D można machnąć puszkę, gdzie ilość pixeli przewyższa zachcianki większości forumowych jęczydeł i jakość pewnie nie była by taka zła. Tylko kto będzie chciał produkować tyle zbędnych danych? Postęp postępem. Jest jeszcze ekonomia i fizyka, które sprowadzają zachcianki na ziemię szybko i brutalnie :D

Raczej nie o taki postęp mi chodziło. Rozdzielczosć prawie mi wystarcza obecna. Chciałbym np. nowe ISO 25600 czy cuś takie jak obecne 1600. Fizyka wcale tego nie ogranicza. Ekonomia może i tak, zwłaszcza w wydaniu obecnego "kapitalizmu" (czyt. "póki leci kasa nie kiwniemy ani palcem").

_igi
18-10-2011, 17:06
Przyznam szczerze, nie spodziewałem się tego. Ten korpus ma WSZYSTKO, czego chciałem w Canonowym korpusie. Oficjalnie mówię, że moja 5D mark II "nagle przestała robić zdjęcia" :mrgreen:

KuchateK
18-10-2011, 17:10
Chciałbym np. nowe ISO 25600 czy cuś takie jak obecne 1600. Fizyka wcale tego nie ogranicza. Ekonomia może i tak, zwłaszcza w wydaniu obecnego "kapitalizmu" (czyt. "póki leci kasa nie kiwniemy ani palcem").
Obecne 1600 w czym? Skąd wiesz, że nowe body tego nie oferuje? :P Nie marnuj sił narzekając na zapas :D

zaix
18-10-2011, 17:11
a jak sprawa wygląda z większymi pixelami? czy to przełoży się na ostrość? Mniejsza?

strideer
18-10-2011, 17:13
Zależy jaki filtr AA na matrycy, jaki obiektyw, etc. Poza jakimiś ewentualnymi, szczególnymi przypadkami nie powinien być gorszy od 21 mpix z 5D Mark II.

airhead
18-10-2011, 17:16
piękna matryca. czy to "16 kanałowa" znaczy po prostu 16-bitowa?

BuRton
18-10-2011, 17:22
Świetna pucha a sporo narzekań. Wszystkim nie dogodzi ale TU naprawdę nie ma (na razie) na co narzekać. Na nikoniarze.pl już 10 stron o 1D X więc ma większe branie ;) .
Zastanawia mnie tylko fakt, że praktycznie pół roku przed wprowadzeniem jej do sklepów już jest reklamowana. Ciekawe dlaczego ?

strideer
18-10-2011, 17:24
Trzeba się mniej starać o ochronę i przecieki po oddaniu puszki testerom :-) Przypuszczalnie chodzi o to, że mają zrobioną elektronikę, którą mogą się publicznie chwalić (co jest istotne zważywszy na różne imprezy sportowe w przyszłym roku i planowanie wydatków w agencjach), a potrzebują dopracować algorytmy w firmware. Zwłaszcza, że w tym aparacie praktycznie wszystkie układy są nowe.

Merde
18-10-2011, 17:32
Funkcyjne = programowanie ulubionych funkcji/trybów "pod palec"

WTF? MLU pod przyciskiem?? Niemożliwe!

KuchateK
18-10-2011, 17:52
piękna matryca. czy to "16 kanałowa" znaczy po prostu 16-bitowa?
Nie. To znaczy, ze jest 16 osobnych linii, którymi dane spływają z sensora w tym samym czasie. Rawy są nadal 14 bitowe.

allxages
18-10-2011, 17:52
ja tam jestem rozczarowany, przesiadłem się z nikona na 5d2 i trochę optyki (50 1.4, 85 1.8, 135 2.0, 24-70, 70-200 2.8 IS II), kupowałem ten sprzęt z myślą o zakupie nastepnej jedynki z przeznaczeniem do studia i klapa...nie dość, ze z 5 mam same problemy to jeszcze nie mam alternatywy. Chyba szykuje mi się powrót na stare śmieci a szkoda bo polubiłem akurat optykę w Canonie...kosztowne zmiany. Moim zdaniem to 1dx to korpus stworzony przez księgowych z kontrolą kosztów i optymalizacją produkcji. Jedna linia produkcyjna zamiast dwóch itpTaki korpus niby do wszystkiego a jednak nie do końca. Gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść. Dziwny produkt.

A czego brakuje Ci w 1Ds3?

KuchateK
18-10-2011, 17:55
WTF? MLU pod przyciskiem?? Niemożliwe!
Wcale bym się nie zdziwił jeśli nie da się tego ustawić. 7D ma możliwość programowania niektórych funkcji pod różne guziki i MLU ustawić się nie da :(

Goomis
18-10-2011, 17:57
Świetna pucha a sporo narzekań. Wszystkim nie dogodzi ale TU naprawdę nie ma (na razie) na co narzekać. Na nikoniarze.pl już 10 stron o 1D X więc ma większe branie ;) .
Zastanawia mnie tylko fakt, że praktycznie pół roku przed wprowadzeniem jej do sklepów już jest reklamowana. Ciekawe dlaczego ?

Bo agencje muszą już zacząć planowanie budżetu na przyszły rok dlatego tak wcześnie. Poza tym do marca mogą mieć większą pewność, że nie będzie powtórek z wczesnymi wadami 5D2 czy 1D3 tylko z drugiej strony, lepiej żeby naprawdę był bez najmniejszej wady bo jak coś wyjdzie w kwietniu/maju to mogą nie zdążyć z naprawami na letnie eventy :p

luc_october
18-10-2011, 17:58
na końcu filmiku demonstracyjnego pokazane są wartości exif.

wygląda to na 1-2EV przewagi nad 5dmkII :D

sv
18-10-2011, 17:59
Niezła maszyna z tego 1dx ; i do filmu i do zdjęć. Czekamy na sample.

KuchateK
18-10-2011, 18:03
Ciekawe dlaczego ?
Taka prosta teoria. 1Ds3 jest już antykiem i ludzie już głośno krzyczą o nowe-lepsze. Nie bardzo pewnie są gotowi do produkcji (po tsunami czy z innych powodów). Wiadomo też że Nikon i Sony też przywalą teraz sprzętem. Trzeba się zabezpieczyć aby nie stracić więcej klientów. Nikon ostatnio trochę Canonowi odebrał.

Macky Bucon
18-10-2011, 18:11
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/1dx/samples/index.html
Niezła maszyna z tego 1dx ; i do filmu i do zdjęć. Czekamy na sample.

dulak
18-10-2011, 18:20
Aparat na miarę przyszłorocznej olimpiady i euro. Wiedzieli kiedy wypuścić :)
Jaka agencja się oprze?

Teraz czekamy na reporterski ruch Nikona :)

Kolekcjoner
18-10-2011, 18:29
Bo agencje muszą już zacząć planowanie budżetu na przyszły rok dlatego tak wcześnie. Poza tym do marca mogą mieć większą pewność, że nie będzie powtórek z wczesnymi wadami 5D2 czy 1D3 tylko z drugiej strony, lepiej żeby naprawdę był bez najmniejszej wady bo jak coś wyjdzie w kwietniu/maju to mogą nie zdążyć z naprawami na letnie eventy :p

Podejrzewam że poza kwestami czysto marketingowymi zwyczajnie będzie można tę puszkę testować do upadłego przed olimpiadą i usuwać wszelkie wady.
Pamiętamy co było z 1DmkIII to była przełomowa pucha wyprzedzająca o lata świetlne konkurencję w momencie wypuszczenia, a przez niedopracowany AF okazała się wpadką dekady.
Mam wrażenie że w Canonie wyciągają wnioski z takich wpadek.

BuRton
18-10-2011, 19:13
Bardzo rozsądnie. Do tego jeszcze kryzys, tragedia z tsunami i wreszcie uznali, że z wpadkami (przynajmniej tymi większymi, które nie są w stanie usunąć poprawki w oprogramowaniu) koniec. Jeszcze niekończąca się, zdrowa konkurencja i efekty cieszą. Dobrze jest ;)

zaix
18-10-2011, 19:33
A czego brakuje Ci w 1Ds3?

niczego, bo go nie mam :) póki co brakuje mi masy rzeczy w 5d2 z naciskiem na poprawność działania standardowych funkcji

muflon
18-10-2011, 20:26
A MLU pod jednym guzikiem w końcu jest, hę? :mrgreen:

WiatruMistrz
18-10-2011, 20:55
Przeczytalem o nim na optycznych i zostałem zdewastowany :) moj 5d przestał robić zdjęcia hahaha, na papierze ideał ciekawe czy będą kłopoty wieku dziecięcego z nim.

matti_1989
18-10-2011, 21:13
A mi się nie podoba tylko ta literka "X" - wygląda jakby projektował ją jakiś grafik co to wrzuca "fejki" wyglądu nowych puszek typu 5d m3 :)

tryton
18-10-2011, 21:13
Doczytał ktoś ile rawów w serii zanim się bufor zatka?

gietrzy
18-10-2011, 21:28
Ciekawe dlaczego ?

Bythom.com - Oct 18: X Sure Seems Popular.

W skrócie: to czerwony klon D4 (premiera za tydzień ;)), reszta na stronce j/w.

Ktoś narzekał na brak studia: Sony zapowiedziało 36 MPx = A99 = D4X = 40 MPx 1DXs po wewnętrznym domknięciu specyfikacji sensora A99 i tym samym D4X.

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-11666-12012

Nie wiem czy ktoś zauważył, ale dla wyznawców fire in the hole Canon dał dodatkowe 100k gwarantowanej migawki.

Kolekcjoner
18-10-2011, 21:36
A mi się nie podoba tylko ta literka "X" - wygląda jakby projektował ją jakiś grafik co to wrzuca "fejki" wyglądu nowych puszek typu 5d m3 :)
"X" wzięło się stąd, że to dziesiąta generacja luster profesjonalnych u Canona.

Doczytał ktoś ile rawów w serii zanim się bufor zatka?

To jest kwestia jeszcze nieustalona. Podejrzewam że nieustalona jest ostateczna wielkość bufora, która pewnie wyjdzie w praniu.

zaitsev
18-10-2011, 21:45
Faktycznie, jak dla mnie wygląda to mocno średnio. Miejmy nadzieję, że w praktyce nadrabia bogatym wnętrzem tak jak na papierze. :D

y3k
18-10-2011, 22:01
"zakres czułości rozszerzalny do ISO 204.800 " no i będzie trzeba uważać aby robiąc w środku nocy zdjęcie czarnego kota na hałdzie węgla nie zrobić przepaleń ;)

filias
18-10-2011, 22:13
dla mnie bomba :)

siudym
18-10-2011, 22:15
"zakres czułości rozszerzalny do ISO 204.800 " no i będzie trzeba uważać aby robiąc w środku nocy zdjęcie czarnego kota na hałdzie węgla nie zrobić przepaleń ;)

Nie smiej sie :)
Ja o ile dobrze pamietam, w ksiezycowa, zimowa noc wyszedlem z 5D2+ sigma 20/1.8 i z reki na ISO 25600 F1.8 robilem zdjecia z czasami 1/25 heh

Kolekcjoner
18-10-2011, 22:21
Z ciekawych rzeczy to jeszcze zrobili pierwszą kurtynę migawki w postaci elektronicznej. Działa w trybach silent i LV eliminuje drgania przy otwieraniu migawki. Może się okazać bardzo użytecznym ficzerem. Cała migawka jest z włókien węglowych - dzięki temu jest cichsza i powoduje mniej drgań.

Jeśli chodzi o sensor to twierdzą, że poprawa czułości na wyższych iso jest mniej więcej o 2 EV albo lepiej. Jest to też powiązane z nowym procesorem digic V - co jest dla nas o tyle ważne, że pewnie w nowych puszkach będzie taki właśnie procek i to nawet w tych najniższych.

Usprawnili też system czyszczenia matrycy; inny sposób trzepania ;) i nowe powłoki na szybie filtra.

jagular
18-10-2011, 23:04
Uber-killer. Kupię na pewno...tylko nie wiem kiedy ;)

Martwią mnie jedynie dwie rzeczy:
- czy czegoś nie spartolą, jak w Mark III
- jak duży bufor toto będzie miało - nie wygląda to jakoś cudownie, na filmiku jpegi zatykają aparat po jakichś 4 sekundach. Żeby nie było, że to reporterski aparat, który robi pełną prędkość w RAWach przez caaaaałą sekundę :E

Kolekcjoner
18-10-2011, 23:14
Nie wiem tego na pewno ale prawdopodobnie osłabili w nim filtr AA. Mora jest częściowo usuwana przez procek. Może to spowodować, że te 18 MPx będzie miało szczegół jak dużo mocniej upakowane matryce. Nabiera wtedy sensu kwestia, że pucha może się sprawdzić w studio lepiej niż np. Ds3.

David
18-10-2011, 23:58
Podobno microadjustacja autofocusa jest oddzielnie dla szerokiego i wąskiego kąta:

Mikroregulacja AF Menu AF
+/- 20 kroków (ustawienia szerokokątne i telefoto dla obiektywów zmiennoogniskowych)

madc0w
19-10-2011, 00:00
jak dla mnie to jest puszka której niczego nie brakuje

polm
19-10-2011, 00:22
Nie wiem tego na pewno ale prawdopodobnie osłabili w nim filtr AA. Mora jest częściowo usuwana przez procek. Może to spowodować, że te 18 MPx będzie miało szczegół jak dużo mocniej upakowane matryce. Nabiera wtedy sensu kwestia, że pucha może się sprawdzić w studio lepiej niż np. Ds3.

To raczej dotyczy usuwania AA w filmach, szczególnie w 720. Ciekawe dlaczego tylko 600d ma crop video. To przydatna rzecz i jest to jedyny tryb video bez pomijania linii. Myślałem, że nowa jedynka będzie miała cropa video. Dla mnie to jedyna jej wada.
Mnie się wydaje, że 1d pozostanie dalej w produkcji, jako tańszy reporterski korpus, natomiast pojawi się jeszcze 1ds-matko-bosko-ale-drogo-X.

gietrzy
19-10-2011, 06:36
tylko 600d ma crop video. To przydatna rzecz i jest to jedyny tryb video bez pomijania linii. Myślałem, że nowa jedynka będzie miała cropa video. Dla mnie to jedyna jej wada.

Gdzieś już czytałem, że X nie pomija linii tylko wzorem GH2 z dwóch pikseli robi jeden. Wideo wymiatacz czyli. Jeśli ten korpus nie ma odpowiednika ETC w Panasach, to jest to yyyy bynajmniej dziwne (mega wada) ponieważ gdzie jak gdzie, ale na stadionie podczas meczu takie coś to (po GH2) reporterski must have. Z drugiej strony być może tym ficzerem Canon pozycjonuje puszki, chcesz ETC kup klik-klaka "w Trójce".

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/panasonic_gh2_11_mode_revealed.shtml

grzegorzki
19-10-2011, 06:52
Eternet jest, mikrofon jest, moze zrobia wersje Skype'a na Canona ... a glosniki stereo i klawiaturka w gripie.

"poziom dźwięku można wyświetlić i wyregulować na ekranie LCD" czyli glosnikow nie bedzie

tryton
19-10-2011, 07:29
Mnie zastanawia jedno. Reporterzy mieli kiedyś kłopoty na stadionach przez to, że ich aparaty mogą robić filmy a pozwolenia na filmowanie nie mieli. Mówiło się, że w związku z tym wypuszczone zostaną modele bez trybu wideo. Chyba, że wprowadzono już jakieś regulacje prawne.

krolewicz
19-10-2011, 08:46
Mnie zastanawia jedno. Reporterzy mieli kiedyś kłopoty na stadionach przez to, że ich aparaty mogą robić filmy a pozwolenia na filmowanie nie mieli. Mówiło się, że w związku z tym wypuszczone zostaną modele bez trybu wideo. Chyba, że wprowadzono już jakieś regulacje prawne.

to są jakieś plotki powtarzane przez ludzi nie mających pojęcia w temacie

R0bert
19-10-2011, 10:06

to są jakieś plotki powtarzane przez ludzi nie mających pojęcia w temacie

Zdaje sie, ze chodziło tutaj glownie o kraje na Zachodzie, z tego co pamietam to dosc glosno o tym bylo szczegolnie w wypadku UK.

siudym
19-10-2011, 11:40
Tak napakowany najszybszymi DIGIC'ami puszka, a nie potrafi 1080p w 60fps ? Chyba Canon te lepsze, filmowe bajery chce zostawic dla nowego 5D, bo tu ewidentnie szybsze tryby video sa poblokowane (jak 50D)

Mad_Mac
19-10-2011, 12:01
Widze ze wyznawcy napakowanych matryc placza, inni sie ciesza.
Jak dla mnie puszka doskonala lecz niestety nieosiagalna.
Od kiedy przestalem sie podniecac 5dmkII rzadko korzystam z 21mpixow.
Szczerze to mam nadzieje ze podziela 5d na cos z max 18mpix i milionem mpix dla studyjnych.

Gregolius
19-10-2011, 13:07
U nas płaczu strasznego nie ma natomiast na forum N już jest. Przeważnie ci co maja D3 strasznie jadą po papierku specyfikacji bo przecież praktycznie nikt go nie miał w rękach.
Tak czy siak poczekamy, zobaczymy i poczytamy opinie od ludzi którzy będą pracować na sprzęcie a nie od ludzi czytających specyfikacje.

::ART::
19-10-2011, 14:25
Niestety nie da się wszystkim dogodzić.
Pamiętam kiedy pojawił się C5DmK2. Były straszne narzekania że za gęsta matryca, że po co tyle megapikseli, że lepiej jakby dali mniej napakowaną matrycę a lepszą jakość zdjęć dla High ISO i lepszy AF. Teraz wreszcie to wszystko jest i znowu narzekanie.
Pewnie pojawi się następca C5Dmk2 z ponad 36 megapikseli, ale wtedy znowu będzie coś nie tak i globalne niezadowolenie.

r3b
19-10-2011, 14:34
Narzekania będą zawsze... Moim zdaniem genialna puszka i gdybym miał prawie 7000$ wolnej kasy to bym sobie kupił... :)

Mad_Mac
19-10-2011, 14:38
Narzekania będą zawsze... Moim zdaniem genialna puszka i gdybym miał prawie 7000$ wolnej kasy to bym sobie kupił... :)

No i walsnie to jest ten kolec w d... przez ktory tej puszki pewnie nigdy nie kupie.

gietrzy
19-10-2011, 15:08
Na SAR jest njius/plota o trzech Alfach FF: jedna (Q1 2012) 24 MPx dużo kl/s, druga (Q3 2012) 36 MPx i trzecia będąca czymś pomiędzy.
Na canon-board to oznacza: 1DX (jest), 5D3 (econo Lajka z tym samym AF) i Pimple Hunter (18 września 2012).

/edit/ 1DX@CPN
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/eos_1d_x_explained.do

duperel
19-10-2011, 15:36
Po oglądnięciu na spokojnie i porównaniu do mojego mkIV zauważyłem kilka nowości:
1. Przycisk WB wywędrował na górę aparatu a ikonka WB na górny LCD. Rozwiązanie prosto z 50D i 5DmkII. Nie rozumiem tej zmiany bo przecież WB zmienia się stosunkowo rzadko. Przynajmniej ja nie widzę takiej potrzeby bo fotografuję w RAW-ach ale reporterzy agencyjni nie mają czasu na RAW-y więc może faktycznie ma to sens.
2. Zabrakło oznaczeń lupy na przyciskach normalnie służących do powiększania zdjęcia. Czyżby Canon zdecydował się na rozwiązanie rodem z Nikonów? Wciskanie lupy i kręcenie kółkiem?
3. Gdzie się podział przycisk dostępu do Picture Styles? W sumie można się domyślać, że skoro jest dedykowany przycisk do Live View to w Picture Styles można wchodzić przyciskiem SET, jak za czasów 30D :)
4. Nie wiem co to za przycisk obok tylnego LCD. Nie poznaję tej ikonki. Ktoś podpowie?
5. Wcześniej nie zauważyłem że główny wyświetlacz ma inne proporcje boków niż w mkIV. Może w końcu zdjęcie będzie wyświetlane bez czarnego paska na górze.

Generalnie to jestem tą puszką zachwycony :)))
Szkoda tylko, że szybko sobie jej nie kupię bo Mark IV zrobił dopiero około 50 000 zdjęć i nie ma sensu go wymieniać :(

roofman
19-10-2011, 15:54
4. Nie wiem co to za przycisk obok tylnego LCD. Nie poznaję tej ikonki. Ktoś podpowie?

Może szybka zmiana jakości rejestracji foto?
Robisz, robisz, robisz, cały czas seriami (a jakże by inaczej), karty się kończą... nie masz czasu na zmianę to ustawiasz szybko na większą kompresję jpg/sRAW tym jednym przyciskiem? :mrgreen:

allxages
19-10-2011, 16:03
No i walsnie to jest ten kolec w d... przez ktory tej puszki pewnie nigdy nie kupie.

E tam. Potraktuj to jako bodziec, żeby robić tak fajne zdjęcie, żeby spokojnie mogło Cię na tą puszkę stać :)

Goomis
19-10-2011, 16:13
2. Zabrakło oznaczeń lupy na przyciskach normalnie służących do powiększania zdjęcia. Czyżby Canon zdecydował się na rozwiązanie rodem z Nikonów? Wciskanie lupy i kręcenie kółkiem?

Te przyciski muszą mieć jakąś funkcję, podejrzewam, że po prostu nie dali rysunków. Za to jest przycisk szybkiego zbliżenia który powiększa obraz do 100% dla aktywnego punktu AFa (pewnie ta lupa koło play)

duperel
19-10-2011, 16:16
Te przyciski muszą mieć jakąś funkcję, podejrzewam, że po prostu nie dali rysunków. Za to jest przycisk szybkiego zbliżenia który powiększa obraz do 100% dla aktywnego punktu AFa (pewnie ta lupa koło play)

Nie wydaje mi się...
W mkIV, w Cf-ach można ustawić że zbliżenie będzie klasyczne lub tak jak piszesz - od razu 100% w wybranym punkcie AF.

Canon_Board
19-10-2011, 16:21
Przedstawiamy oficjalną informację prasową prosto od Canona:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/5998/canoneos1dx.jpg)

Londyn, Wielka Brytania, 18 października 2011 r. – Firma Canon poinformowała, że wprowadza EOS-1D X – profesjonalną lustrzankę cyfrową (DSLR) nowej generacji. Aparat EOS-1D X, który oferuje niezrównane połączenie szybkości, rozdzielczości i jakości obrazu, umożliwia robienie znakomitych zdjęć i kręcenie filmów Full HD. Model ten jest doskonałą propozycją dla praktycznie każdego zawodowego fotografa
i idealnie sprawdzi się zarówno w fotografii studyjnej, jak i sportowej. EOS-1D X będzie flagowym produktem w ofercie cyfrowych lustrzanek firmy Canon. Daje on początek dziesiątej generacji profesjonalnych systemów Canon EOS i jest najbardziej zaawansowanym aparatem EOS, jaki kiedykolwiek wyprodukowano.
EOS-1D X jest rezultatem 40-letniego doświadczenia Canon w konstruowaniu aparatów profesjonalnych i otwiera nową erę w historii systemu EOS. Plasuje się jako następca modeli EOS-1D Mark IV i EOS-1Ds Mark III. Łącząc nową, pełnoklatkową matrycę o rozdzielczości 18,1 megapiksela, przeprojektowany system automatycznego ustawiania ostrości (AF) i najnowszą, zaawansowaną technologię pomiarową z podwójnym procesorem „DIGIC 5+”, aparat oferuje niezrównany zestaw funkcji i niebywałą jakość obrazu. Tym samym, nowe rozwiązania pozwalają utrwalić każdą scenę szybciej i dokładniej niż kiedykolwiek przedtem.
„EOS-1D X to najlepszy aparat dla każdego profesjonalnego fotografa — powiedział Kieran Magee, dyrektor ds. marketingu produktów profesjonalnych w Canon Europe. — Zawodowi fotografowie często robią zdjęcia pod presją czasu i okoliczności, a EOS-1D X oferuje im funkcje i wydajność, których potrzebują. Uważnie wysłuchaliśmy potrzeb profesjonalistów i stworzyliśmy wszechstronny, zaawansowanych aparat, który spełnia wymagania szerokiego kręgu fotografów”.

Wyznaczanie nowych standardów

EOS-1D X oferuje gruntownie przeprojektowaną konstrukcję z wieloma nowymi technologiami. Nowo opracowana, pełnoklatkowa matryca CMOS o rozdzielczości 18,1 megapiksela zapewnia wyjątkową wszechstronność, umożliwiając fotografowanie jeszcze większej gamy scen i obiektów z wysoką rozdzielczością. Zmieniona architektura przekłada się na niezwykle szeroki zakres czułości ISO — od 100 do 51200 z możliwością rozszerzenia do 204800 — a dwa procesory „DIGIC 5+” zapewniają 2-stopniową redukcję szumów, pozwalając na robienie doskonałych jakościowo, pozbawionych szumów zdjęć, nawet przy skrajnie słabym świetle.
Nowy, 61-punktowy szerokopolowy system autofokusu cechuje się jeszcze większą czułością, zapewniając wyższą precyzję i prędkość. System używa 41 punktów typu krzyżowego, w tym 5 punktów podwójnych, oferując niedoścignioną precyzję ustawiania ostrości na całej powierzchni kadru. Nowe, predefiniowane ustawienia autofokusu opracowano specjalnie z myślą o fotografowaniu wymagających scen, co oznacza wyjątkową niezawodność w trudnych sytuacjach.
EOS-1D X jest również wyposażony w nowo opracowany system pomiarowy RGB, który zapewnia niewiarygodną wręcz dokładność. Matryca pomiarowa RGB złożona ze 100 000 pikseli jest połączona z systemem AF i napędzana oddzielnym procesorem DIGIC 4, który wykrywa twarze i barwy, aby zagwarantować prawidłowe poziomy ekspozycji i ulepszone śledzenie ostrości, nawet podczas fotografowania najbardziej wymagających scen.

Ekstremalna moc

Aparat EOS 1D-X z nową generacją technologii przetwarzania danych jako pierwszy oferuje podwójny procesor „DIGIC 5+”. Każdy z procesorów jest trzykrotnie wydajniejszy niż standardowy DIGIC 5 i potrafi przetwarzać ogromną ilość danych obrazu, ograniczając jednocześnie poziom szumów. W połączeniu z 16-kanałowym odczytem matrycy, dwa procesory pozwalają na fotografowanie ciągłe w wysokiej rozdzielczości z prędkością do 12 klatek na sekundę przy 14-bitowej konwersji analogowo-cyfrowej i zachowaniu wszystkich funkcji aparatu — najszybciej spośród wszystkich dostępnych na rynku lustrzanek cyfrowych . Tryb bardzo wysokiej szybkości pozwala robić nawet 14 zdjęć na sekundę , a nowy mechanizm lustrzany ogranicza opóźnienia migawki i wibracje lustra, zapewniając stałą, wysoką jakość przy fotografowaniu z dużą prędkością.

Lustrzanka dla filmowców

Aparat EOS-1D X jest idealny dla profesjonalistów, którzy chcą wykorzystać szeroki wybór obiektywów i akcesoriów systemu EOS zarówno do fotografowania, jak i kręcenia filmów HD. Użytkownicy mogą rejestrować filmy Full HD (1920x1080p) z wykorzystaniem pełnej gamy ręcznych ustawień ekspozycji, ostrości i częstotliwości klatek , przy czym poziom dźwięku można wyświetlić i wyregulować na ekranie LCD, co gwarantuje pełną kontrolę nad każdym aspektem nagrania.

Dzięki wysokiej mocy obliczeniowej procesorów „DIGIC 5+” zredukowano efekt mory, a tryb EOS Movie teraz oferuje dłuższy czas nagrywania, automatycznie tworząc nowy plik po przekroczeniu limitu 4 GB. Nowy międzyklatkowy kodek wideo zachowuje najwyższą jakość obrazu, ograniczając kompresję danych i zachowując więcej informacji, które można wykorzystać w procesie postprodukcji.

Zaprojektowany dla profesjonalistów

EOS-1D X oferuje poprawiony design klasycznej serii EOS-1 z większymi przyciskami o lepiej wyczuwalnym skoku, które ułatwiają użytkownikom kontrolowanie ustawień, nawet w trudnych warunkach, zmuszających do pracy w rękawicach. Dwa wielofunkcyjne kontrolery i dotykowa tarcza sterująca do użytku w trybie filmowania, pozwalają łatwo zmieniać ustawienia, a konfigurowalne przyciski funkcyjne umożliwiają dostosowanie aparatu do indywidualnych potrzeb, zapewniając dostęp do najczęściej używanych funkcji i ustawień.

Wizjer o 100-procentowym polu widzenia ułatwia kadrowanie zdjęć, wyświetlając natychmiast w razie potrzeby siatkę. Duży ekran Clear View II LCD o przekątnej 8,11 cm (3,2”) oferuje rozdzielczość 1 040 000 punktów, a przeciwodblaskowa powłoka zapobiega refleksom podczas oglądania obrazów w jasnym świetle. Wzmocnione szkło zapewnia większą odporność na wstrząsy i zadrapania, które są codziennością podczas sesji plenerowych.

System menu oferuje przeprojektowany interfejs użytkownika, w tym funkcje pomocy, które ułatwiają i przyspieszają obsługę aparatu. Ponadto nowa karta AF zapewnia dostęp do predefiniowanych ustawień autofokusu dla często fotografowanych scen lub obiektów, które pozwalają skupić się na utrwaleniu chwili bez ciągłego regulowania aparatu.

Wysoka wytrzymałość

EOS-1D X ma bardzo wytrzymały, lekki korpus zbudowany ze stopu magnezowego wysokiej klasy, odporny zarówno na działanie żywiołów, jak i na trudy codziennego użytkowania. Najnowsza odmiana zintegrowanego systemu czyszczenia Canon EOS wykorzystuje technologię zaadaptowaną z obiektywów Canon i używa falowych wibracji, znanych z silników ultradźwiękowych, do jeszcze skuteczniejszego usuwania kurzu i brudu z matrycy.

Ulepszony mechanizm migawki również cechuje się większą trwałością i wytrzymuje 400 tys. cykli, dając fotografom pewność, że ich aparat sprawdzi się podczas intensywnego robienia zdjęć w wymagających warunkach. EOS-1D X oferuje też ochronne uszczelnienie Canon wokół elementów sterujących i krawędzi pokryw, dzięki czemu jest niewrażliwy na wodę i kurz, gdy używa się go z obiektywami Canon EF odpornymi na warunki atmosferyczne — a zatem umożliwia robienie zdjęć przy każdej pogodzie.
Ulepszona łączność pozwala fotografom szybko przesyłać zdjęcia do działów fotoreportaży lub do studia. Zintegrowany port Gigabit Ethernet umożliwia szybkie, niezawodne przesyłanie fotografii z pleneru lub ze studia bez korzystania z przejściówki.

System EOS – nieograniczona kreatywność

Jako część wielokrotnie nagradzanego systemu EOS, aparat EOS-1D X jest kompatybilny z najszerszą na świecie gamą obiektywów, lamp błyskowych Speedlite EX i innych dodatków. Stanowi doskonałą propozycję dla użytkowników modeli EOS-1D Mark IV i EOS-1Ds Mark III, ponieważ nowy korpus jest zgodny z akcesoriami EOS, można go zatem bez problemu dołączyć do każdego istniejącego zestawu EOS.
Obok aparatu EOS-1D X do sprzedaży wchodzi urządzenie WFT-E6 – nowy, kompaktowy nadajnik Wi-Fi zaprojektowany z myślą o przenoszeniu zdjęć w sytuacjach, w których połączenie przewodowe jest niedostępne. WFT-E6 obsługuje standard 802.11n oraz łączność Bluetooth z zewnętrznymi urządzeniami GPS, oferując bezpieczne przesyłanie obrazów i wideo do serwera FTP oraz możliwość wyświetlenia treści na kompatybilnym ekranie przez połączenie DLNA .
EOS-1D X będzie też kompatybilny z nowym odbiornikiem GPS – GP-E1. Odbiornik GP-E1 pozwala użytkownikom dodawać informacje o lokalizacji do danych EXIF i śledzić geograficzne postępy sesji, co przydaje się zwłaszcza w fotografii przyrodniczej i plenerowej, kiedy konieczne jest zarejestrowanie położenia sceny do późniejszego użytku.

źródło (http://img853.imageshack.us/img853/8716/canoneos1dxa.jpg)

Canon EOS-1D X – kluczowe cechy

Pełnoklatkowa matryca CMOS 18,1 MP
 Fotografowanie z prędkością 12, a nawet 14 klatek/s
 Czułość ISO 100-51200, aż do H:204800
 61-punktowy system AF
 Pomiar RGB AE za pomocą matrycy o rozdzielczości 100 000 pikseli i procesora DIGIC 4
 Filmy o rozdzielczości Full HD 1080p
 Dwa procesory „DIGIC 5+”
 Ekran LCD Clear View II o przekątnej 8,11 cm (3.2”) i rozdzielczości 1 040 000 punktów
 Port Ethernet

dinderi
19-10-2011, 16:24
Przedstawiamy oficjalną informację prasową prosto od Canona:Gratuluję refleksu.

fomag
19-10-2011, 16:42
Gratuluję refleksu.

Przekażemy gratulacje do Canon Polska, który powyższą treść przesłał do nas dzisiaj. Należy się cieszyć, że dostaliśmy to bez obecności wczoraj na prezentacji.

KuchateK
19-10-2011, 17:07
ikonka WB na górny LCD. Rozwiązanie prosto z 50D i 5DmkII.
Być może chcieli zunifikować LCD. Dzięki temu będą mogli górne LCD wykorzystać w innych modelach.

Wątpię aby zmienili sterowanie tak bardzo. Za to te lupki wycierały się dość szybko, pewnie dlatego z nich zrezygnowali.

3. Gdzie się podział przycisk dostępu do Picture Styles? W sumie można się domyślać, że skoro jest dedykowany przycisk do Live View to w Picture Styles można wchodzić przyciskiem SET, jak za czasów 30D :)
Ten z literka Q wyświetla nowe Quick Menu wprowadzone w 7D. Tam można zmienić sporo ustawień, między innymi Picture Styles.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/page8.asp

5. Wcześniej nie zauważyłem że główny wyświetlacz ma inne proporcje boków niż w mkIV. Może w końcu zdjęcie będzie wyświetlane bez czarnego paska na górze.
Pewnie tak. 60D juz tak ma.

Because of the 3:2 screen, the full-screen modes now take up the whole screen with the information displayed as a white text overlay, rather than in a black status line at the top.

oskarkowy
19-10-2011, 17:10
Przekażemy gratulacje do Canon Polska, który powyższą treść przesłał do nas dzisiaj. Należy się cieszyć, że dostaliśmy to bez obecności wczoraj na prezentacji.

No, to naprawdę jesteśmy pod wrażeniem. Biorąc pod uwagę wcześniejszy refleks CPL w zakresie wiedzy o nowościach, to widać sporą zmianę. Może im piłkarzyki z pomieszczenia usunęli, bo do niedawna to był główny element wystroju tego działu.. :mrgreen:

allxages
19-10-2011, 17:38
Moim zdaniem to i tak trzeba się cieszyć, że ktoś z firmy pofatygował się tutaj i wysłał oficjalną informację. Na ich miejscu w życiu by mi się nie chciało pisać do tych wszystkich malkontentów jacy tutaj są.

Jeden dzień po premierze? To i tak miło, że tak wysoko to forum jest brane pod uwagę.

Merde
19-10-2011, 17:40
Jeden dzień po premierze? To i tak miło, że tak wysoko to forum jest brane pod uwagę.

Info było chyba dla cyfrowe.pl, nie dla canon-board.

oskarkowy
19-10-2011, 17:52
Moim zdaniem to i tak trzeba się cieszyć, że ktoś z firmy pofatygował się tutaj i wysłał oficjalną informację. Na ich miejscu w życiu by mi się nie chciało pisać do tych wszystkich malkontentów jacy tutaj są.

Tylko tacy malkontenci wydają corocznie dziesiątki tysięcy na zabawki z ich dystrybucji. Zdaje się, jesteśmy największym zbiorowiskiem takich malkontentów tutaj.. Gdyby byli mądrzejsi, to od nas by zaczynali.

Tylko jeden dzień, żeby zrobić ctrl-c/ctrl-v? Faktycznie, pogratulować..

Vitez
19-10-2011, 18:01

Info było chyba dla cyfrowe.pl, nie dla canon-board.

Właśnie... czy to info zostało przesłane do cyfrowe.pl czy do forum?
Stawiam na to pierwsze :roll: .

strideer
19-10-2011, 18:12
To chyba treść oficjalnej informacji prasowej, rozsyłanej do mediów. Są takie serwisy, które przeklejają, są takie, które piszą na tej podstawie autorski opis. Palcem nie będę wskazywał :-)

allxages
19-10-2011, 18:55
Tylko tacy malkontenci wydają corocznie dziesiątki tysięcy na zabawki z ich dystrybucji. Zdaje się, jesteśmy największym zbiorowiskiem takich malkontentów tutaj.. Gdyby byli mądrzejsi, to od nas by zaczynali.

No proszę Cię. CB nie tworzy nawet 0.1% dochodu Canona :)

dinderi
19-10-2011, 18:59
Bardzo dziękuję.
Równiez bardzo się cieszę, że społeczność użytkowników aparatów Canon dostąpiła od Canon Polska tak wielkiego wyróżnienia i została w miejscu jej spotkań poinformowana o premierze, o której cały świat zewnętrzny trąbi od 2 dni.
Jestem wyjątkowo wzruszony i równie mocno "pozytywnie" zaskoczony, jak po wizycie na pustym stoisku Canon Polska, na targach w Łodzi, w zeszłym roku.
Prosze równiez przekazać, że w dowodzie wdzięczności, gotów jestem zasponsorować działowi marketingu CP 50 rolek ręczników papierowych.

Merauder
19-10-2011, 19:12

W Polsce może tworzyć :)

Sent from my GT-I9000

oskarkowy
19-10-2011, 19:18

Masz rację. Niewielu z nas kupuje drukarki czy koparki.
Jednak w przypadku zagęszczenia do dochodów z działu foto, to wcześniej czy później spora część sponsorów CPL trafia na to forum. A mogę to pisać z dużą pewnością, bo często gdzieś na firmowych eventach czy kotletach podchodzą do mnie ludzie, zaczyna się rozmowa o sprzęcie i okazuje się, że kojarzymy się właśnie z CB. W ten sposób poznałem naprawdę wielu użytkowników.

MC_
19-10-2011, 19:19
Całkowicie się z kolegami zgadzam.
Wystarczy porównać jak świetną robotę robi Sony na KKM, bo o właściwym forum Sony już nawet nie będę wspominał.

oskarkowy
19-10-2011, 19:27
Całkowicie się z kolegami zgadzam.
Wystarczy porównać jak świetną robotę robi Sony na KKM, bo o właściwym forum Sony już nawet nie będę wspominał.

Mam kolegę wyznawcę SONY. Nawet ściereczki do obiektywów i skarpetki ma z alfą, o inne rzeczy bałem się spytać...
Zachowuje się jak świadek jakiejś alfareligii, wszystko dlatego, że o nich dbają, co chwila mają prezentacje, nowe zabawki (to nic, że plastikowe i do d..), nowe możliwości i spotkania integracyjne. W każdym razie to doskonały przykład jak sobie wychować wiernych użytkowników. Tylko trzeba chcieć..
No i zrobił się offtop.. :-?

mxw
19-10-2011, 19:31
Moim zdaniem genialna puszka i gdybym miał prawie 7000$ wolnej kasy to bym sobie kupił... :)
witaj w klubie. 8-)

oznaczeń lupy faktycznie nie ma, ale standardowe (gwiazdka i punkty) są, tylko od góry. i mam nadzieję, że żadnych zmian w obsłudze lupy nie będzie, a to co najwyżej zmiana ikon albo zdjęcia przedprodukcyjnej puszki, na której po prostu zapomnieli o tych ikonach.

to przycisk Q od quick settings (Q Menu) - jak w 1100D :mrgreen:

gotów jestem zasponsorować działowi marketingu CP 50 rolek ręczników papierowych.
:shock: :shock: :shock:

jaki gest! :lol:

jacek_73
19-10-2011, 19:33
Mam kolegę wyznawcę SONY.[...]Zachowuje się jak świadek jakiejś alfareligii,..
No i zrobił się offtop.. :-?

Zdrowy rozsądek fajnie jest czasami zostawić gdzieś...za sobą :mrgreen:

Jedyna słuszna religia to canonizm - żeby nie było oftopa :p

dinderi
19-10-2011, 19:38

No co!? Zaszaleli tak, że aż czuję się w osobistym obowiązku dać coś cenniejszego. A niech chłopaki mają czym wycierać dłonie i spodnie.

allxages
19-10-2011, 19:41
Masz rację. Niewielu z nas kupuje drukarki czy koparki.
Jednak w przypadku zagęszczenia do dochodów z działu foto, to wcześniej czy później spora część sponsorów CPL trafia na to forum. A mogę to pisać z dużą pewnością, bo często gdzieś na firmowych eventach czy kotletach podchodzą do mnie ludzie, zaczyna się rozmowa o sprzęcie i okazuje się, że kojarzymy się właśnie z CB. W ten sposób poznałem naprawdę wielu użytkowników.

W sumie ciekawe. Bo znam sporo fotografów profesjonalnych używających aparatów tylko marki Canon z czego praktycznie żaden z nich nie słyszał o CB, albo słyszał i nigdy tutaj nie zaglądnął. Widać, różni znajomi :)

oskarkowy
19-10-2011, 19:59
W sumie ciekawe. Bo znam sporo fotografów profesjonalnych używających aparatów tylko marki Canon z czego praktycznie żaden z nich nie słyszał o CB, albo słyszał i nigdy tutaj nie zaglądnął. Widać, różni znajomi :)

Ty piszesz o profesjonalnych fotografach, oni nie mają czasu na bzdety.

Ja piszę o zwykłych ludzikach, którzy mają aparat z takim samym napisem jak mój i chcą się dowiedzieć jak to kółeczko ustawić, żeby zdjęcia wychodziły tak samo. I pewnie reporterzy jednostkowo wydają na sprzęt zdecydowanie więcej kasy, ale prawdziwe pieniądze leżą w portfelach tych drobnych pstrykaczy, którzy jeszcze teleobiektyw, jeszcze lampkę, jeszcze dodatkową baterię..

mmlolek
19-10-2011, 19:59
Szybki jest
http://www.flickr.com/photos/inrsoul/6257029664/
http://www.flickr.com/photos/inrsoul/6256207783/in/photostream/

allxages
19-10-2011, 20:11
Ty piszesz o profesjonalnych fotografach, oni nie mają czasu na bzdety.

Ja piszę o zwykłych ludzikach, którzy mają aparat z takim samym napisem jak mój i chcą się dowiedzieć jak to kółeczko ustawić, żeby zdjęcia wychodziły tak samo. I pewnie reporterzy jednostkowo wydają na sprzęt zdecydowanie więcej kasy, ale prawdziwe pieniądze leżą w portfelach tych drobnych pstrykaczy, którzy jeszcze teleobiektyw, jeszcze lampkę, jeszcze dodatkową baterię..

No ok, Jarku, ale jak ktoś nie wie do czego jest "kółeczko" to myślisz, że kupi 1DX ?

strideer
19-10-2011, 20:11
Pewnie. Wystarczy, żeby cena nie robiła mu różnicy :-)

duperel
19-10-2011, 20:13
KuchateK - dzięki za odpowiedź.

1. Unifikację górnego LCD z niższymi modelami - OK, jestem w stanie zrozumieć ale rezygnacja z niebieskiego podświetlania to dla mnie nieporozumienie. Od zawsze 1Dynki kojarzyły mi się ze szlachetnym, nowoczesnym, niebieskim wyświetlaczem :) Drobiazg... a jednak.

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/298890_10150339813241708_178926706707_7893885_1140 225371_n.jpg

2. Jeśli nie zrezygnowali z dotychczasowego sposobu powiększania zdjęć to po co ten przycisk z lupką?

3. Przycisk Q chyba by mi się nie przydawał zbyt często. IMO dublowanie informacji.

mxw
19-10-2011, 20:14
Mam kolegę wyznawcę SONY....
bo widzisz... sony ma wyznawców.

a canon ma aparaty. 8-)

rany, co ja napisałem
źródło (http://autokacik.pl/images/graemlins/mlot.gif)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

koniec [/OT].

Jedyna słuszna religia to canonizm - żeby nie było oftopa :p
no właśnie. :roll:

znam sporo fotografów profesjonalnych używających aparatów tylko marki Canon z czego praktycznie żaden z nich nie słyszał o CB, albo słyszał i nigdy tutaj nie zaglądnął. Widać, różni znajomi :)
widać nic im się nie popsuło do tej pory.
albo inaczej: nic im się nie popsuło na tyle skutecznie, że serwis im nie naprawił (od ręki). ot co. :wink:

Kolekcjoner
19-10-2011, 20:55

I tak cieszyć się należy, że nie zaproponował 50 rolek papieru toaletowego :mrgreen:.

A wracając do tematu papieru ;) to ta puszka wygląda genialnie jeśli to się wszystko potwierdzi w praktyce i jakość zdjęć pójdzie w parze ze specyfikacją to nic tylko kupować. Podejrzewam zresztą że długo nie będzie tego problemu, bo będą zapisy do komitetów kolejkowych :wink:8-).

tomfoot
19-10-2011, 20:57

No i to jest dosyć jasne. Gdyb odwiedzali CB to najprawdopodobniej musieliby zmienić system dowiadując się jakich to złych aparatów używają.

Co do tematu głównego, to prawda jest dość prosta: wypuszczając 1D X Canon stał się posiadaczem najlepszego dSLR pośród konkurencji w segmencie. I żadne utyskiwania tego nie zmienią. Pytanie na jak długo (tzn. co odpowie Nikon i kiedy). Fakt drugi to to co napisałem już kiedyś, wywołując uśmieszki - zmierzch matryc innych niż FF w dSLR jest coraz bliższy...

oskarkowy
19-10-2011, 21:05
No ok, Jarku, ale jak ktoś nie wie do czego jest "kółeczko" to myślisz, że kupi 1DX ?

Ale oczywiście, że nie.
A myślisz, że canon na 1Dx zarobi więcej niż na 600d, czy co tam się teraz na dole sprzedaje?
Więc wracając do myśli przewodniej warto, żeby CPL zaczął zauważać takie fora jak nasze, bo tutaj są pieniądze do wydania a oni ani trochę nie dbają o podpowiedzi na co konkretnie je wydać.
Oczywiście mi taki rodzaj marketingu nie jest do niczego potrzebny, ale przy okazji ich obecności na forum można by przemycić jakieś nasze pytania czy sugestie.

zanzibar
19-10-2011, 21:12
Jak dla mnie to 1Dx zapowiada się na ideał, szkoda tylko że jestem amatorem i nie stać mnie na taki wydatek. Jakoś nie wierzę, że 5Dmk3 będzie miał ładny obrazek przy 36mpix i na wszelki wypadek już jestem nim rozczarowany ;) Bo ja w cuda nie wierzę, chyba że to będzie jakaś rewolucja w matrycach.

Kolekcjoner
19-10-2011, 21:13
W sumie to jak czytam opinie na różnych forach o iXie ;) to najmniejszy entuzjazm widzę tutaj - nawet w narzekaniu 8-).
Ten lekko żałobny nastrój tłumaczę sobie tym, że ta wszystkomająca puszka jest poza zasięgiem większości przeciętych fotoamatorów i nie chodzi mi nawet o to, że kogoś nie stać ale najzwyczajniej w świecie nie ma sensu wydawać tyle kasy na aparat.

oskarkowy
19-10-2011, 21:16
Ten lekko żałobny nastrój tłumaczę sobie tym, że ta wszystkomająca puszka jest poza zasięgiem większości przeciętych fotoamatorów i nie chodzi mi nawet o to, że kogoś nie stać ale najzwyczajniej w świecie nie ma sensu wydawać tyle kasy na aparat.

Ale to właśnie oni będą mieli najwięcej do powiedzenia. Przepraszam, do ponarzekania..
czyli standard: "nie wiem, nie znam się, nie widziałem, ale i tak Wam powiem.."

oszołom
19-10-2011, 21:22
Ale to właśnie oni będą mieli najwięcej do powiedzenia. Przepraszam, do ponarzekania..
czyli standard: "nie wiem, nie znam się, nie widziałem, ale i tak Wam powiem.."

Całkowicie się z tobą zgadzam, spotkałem niedawno "eksperta" od 1D Mark IV i po paru sekundach zorientowałem się, że gość nawet na oczy nie widział tego aparatu. Można do tego zmienić stwierdzenie - wiem, ale nie powiem- na -nie wiem, ale powiem- Ekspertów szczególnie w Polsce od wszystkiego jest pełno, prawdziwych fachowców jest nie wielu..

tomfoot
19-10-2011, 21:24
Czy ten aparat będzie drogi? Rzecz względna. W normalnych krajach to 1-2 pensje? W Polsce też nie jest poza zasięgiem (bo i pensje czasem bywają normalne). Wystarczy przypomnieć sobie ile kosztował po premierze 5d mkII, że o serii 1 nie wspomnę.

Bingant
19-10-2011, 22:05
No i to jest dosyć jasne. Gdyb odwiedzali CB to najprawdopodobniej musieliby zmienić system dowiadując się jakich to złych aparatów używają.

Co do tematu głównego, to prawda jest dość prosta: wypuszczając 1D X Canon stał się posiadaczem najlepszego dSLR pośród konkurencji w segmencie. I żadne utyskiwania tego nie zmienią. Pytanie na jak długo (tzn. co odpowie Nikon i kiedy). Fakt drugi to to co napisałem już kiedyś, wywołując uśmieszki - zmierzch matryc innych niż FF w dSLR jest coraz bliższy...

Właśnie, czy przypadkiem nie dali wszystkiego w jednym, na sam koniec technologicznej ery?

BuRton
19-10-2011, 22:33
Właśnie, czy przypadkiem nie dali wszystkiego w jednym, na sam koniec technologicznej ery?
To jest niestety bardzo przyszłościowe pytanie. Obawiam się, że za (kilka ?) lat szlag trafi lustra i cała szklarnia do kosza.

xxkomarxx
19-10-2011, 22:43
To jest niestety bardzo przyszłościowe pytanie. Obawiam się, że za (kilka ?) lat szlag trafi lustra i cała szklarnia do kosza.

Raczej się mylisz. Szklarnia pozostanie co najwyżej lustrzanki mogą spaść z piedestału.

Eberloth
19-10-2011, 22:44
szlag trafi lustra i cała szklarnia do kosza.

Weź nie kracz...

HuleLam
19-10-2011, 23:05

Będzie przejściówka - gruba bo gruba, działająca jako TC a i owszem ale... będzie
zdRAWki

BuRton
19-10-2011, 23:06
Raczej się mylisz. Szklarnia pozostanie co najwyżej lustrzanki mogą spaść z piedestału.
Dobrze, że nie jestem saperem ;) oni mylą się tylko raz :D

"Od 25 lat Canon inwestuje w rozwój systemu EOS..."- znam dalszą część ale tak naprawdę to ile jeszcze te stare systemy (C i N) jeszcze podoją ? Mamy już rozpoczęte drugie dwudziestolecie XXI wieku !

Naprawdę pięknie odpicowany 1D X przypomniał mi sytuację, która zastała mnie jeszcze w "czerwonym" systemie. Analogowy EOS 3 i 1V. Owszem, wtedy bagnet pozostał, ale ja w następne 25 lat nie wierzę. To samo odnosi się do nikona.

Ale przez najbliższe kilka lat tym złomem jeszcze coś sfotografujemy ;)

jagular
19-10-2011, 23:12
Acha, więc jak wyjdzie coś nowego, bez np. lustra, to nagle wszystkie lustrzanki przestaną robić zdjęcia? Czy też chodzi wyłącznie o to, żeby 'mieć' najnowszy sprzęt w ofercie?

Co do narzekania na "notkę prasową" - brak słów...biedne, niedopieszczone, niedogłaskane dzieci...
Ciekawe tylko, czy ktokolwiek byłby w stanie zrobić badania, jak na sprzedaż sprzętu firmy Canon wpływa olanie tego forum. Oraz jaki procent całej globalnej sprzedaży Canona 1DX przypadnie krajowi nad Wisłą (to już łatwiejsze pytanie do odpowiedzi).

Bingant
19-10-2011, 23:27
Robić zdjęć nie przestaną, ale owczy pęd do nowości technicznych, drzemie w większości z nas - dojnych krów Canona i innych firm.
Oby tylko dało się podpinać nasze szkiełka do nowych zabawek :)

BuRton
19-10-2011, 23:30
Acha, więc jak wyjdzie coś nowego, bez np. lustra, to nagle wszystkie lustrzanki przestaną robić zdjęcia? Czy też chodzi wyłącznie o to, żeby 'mieć' najnowszy sprzęt w ofercie?...
Moim zdaniem nie. Tylko ile wytrwam w systemie, który nie będzie już rozwijany a postęp technologiczny ciągle przyśpiesza ?

Żeby była jasność - dla mnie Canon 1D X jest obecnie najbliższym doskonałości korpusem lustrzanym (co prawda na papierze z oczekiwaniem do marca 2012 ale jednak ;) ). To mnie i cieszy i trochę martwi.

Uważam, że to początek końca.

jagular
20-10-2011, 00:16
Ale jeżeli system da wystarczająco dużo miodu...to po co zmieniać od razu na nowszy?
Dotarliśmy do etapu, kiedy sprzęt realnie zaspokaja dużą część potrzeb. Zmiany będą coraz wolniejsze...
Nie mówiąc już o tym, że ciągle wymieniając sprzęt na najnowszy, nie mamy już pieniędzy na wykorzystywanie tego sprzętu ;) 1DX stojący na półce w pokoju człowieka zatyranego, żeby spłacić ten aparat, będzie tylko marnym kawałkiem metalu :)

Wracając jednak do tematu: czy ktoś ma jakieś informacje n/t długości serii (zwłaszcza w RAW, oczywiście full speed) w 1DX?

Goomis
20-10-2011, 02:44
1. Unifikację górnego LCD z niższymi modelami - OK, jestem w stanie zrozumieć ale rezygnacja z niebieskiego podświetlania to dla mnie nieporozumienie. Od zawsze 1Dynki kojarzyły mi się ze szlachetnym, nowoczesnym, niebieskim wyświetlaczem :) Drobiazg... a jednak.

2. Jeśli nie zrezygnowali z dotychczasowego sposobu powiększania zdjęć to po co ten przycisk z lupką?

3. Przycisk Q chyba by mi się nie przydawał zbyt często. IMO dublowanie informacji.

1. Prawda.
2.
One-touch zoom to area around active focus point at 100% magnification (plus other zoom shortcut options)
3. Dali pewnie dlatego, że wszystkie nowe modele mają.

A co do ogólnych narzekań.
Tutaj albo ktoś narzeka, że matryca za mała co jest akurat dziwne bo ostatnio coraz więcej było głosów, że dlaczego wyścig na mpxy itd... n
Widać trzeba się czegoś uczepić czasem na siłe :p
Albo, że za drogi (np. ja :p) No ale drogi to on może jest u nas w kraju...
W cywilizowanym świecie to są góra 2pensje (a nie roczna :p)
Puszka jest naprawdę świetna. Jeżeli Nikon się nastawia na wielką matrycę to znowu trochę odpadnie w sporcie. Canon od początku tam był królem, zaczynając od AFa i USM. Nikon go tylko podgryza. Dzięki D3 i potem D3s bardziej niż kiedykolwiek, ale tą puszką, odświeżonymi wszystkimi tele + nowym 200-400/4 x1.4 widać, że Canon chce go z powrotem zepchnąć gdzieś na margines swojego poletka.
Coś czuję, że 1DX + 300/400 2.8 IS II = kisiel w majtkach wszystkich fotorepo :D

Kolekcjoner
20-10-2011, 03:27
Wracając jednak do tematu: czy ktoś ma jakieś informacje n/t długości serii (zwłaszcza w RAW, oczywiście full speed) w 1DX?
Poczytaj co pisałem wyżej - wszystko masz wyjaśnione :cool:.

grzegorzki
20-10-2011, 06:12
Będzie przejściówka - gruba bo gruba, działająca jako TC a i owszem ale... będzie
zdRAWki

A z ta przejsciowka to bedzie sie mozna przejsc po rynku.
Jak wejdzie multifocus (czy jak to zwia) plus cuda z rekonstrukcja obrazu w Photoshopie... Na szczescie obecnie na ulicach w Irlandii czesciej sie spotyka ludzi plumkajacych lustrzankami niz kompaktami, wiec ten sport jeszcze bedzie uprawiany ladnych pare lat.

BTW Proponuje zmienic nazwe watku na "Smecenie nad specyfikacja 1D X", bo zanim ten aparat wejdzie do sprzedazy to bedziemy miec juz z 50 stron dywagacji: kupie, nie kupie, kupilbym, potrzymalbym...

Aby skupic 0,1 % produkcji 1D X to przy obecnym kursie trzeba zaplacic okolo 150 tysiecy zl miesiecznie. Damy rade ?

Merde
20-10-2011, 08:13
A co do ogólnych narzekań.
Tutaj albo ktoś narzeka, że matryca za mała co jest akurat dziwne bo ostatnio coraz więcej było głosów, że dlaczego wyścig na mpxy itd... n
Widać trzeba się czegoś uczepić czasem na siłe :p

Dla mnie to jest zrozumiałe, na niskorozdzielczą (nie małą!) matrycę narzeka dotychczasowy target 5D mkII niezadowolony z AF w dotychczasowej puszce oraz użytkownicy 1Ds którzy nie bardzo mają na co wymienić sprzęt.

BuRton
20-10-2011, 08:24
...Jeżeli Nikon się nastawia na wielką matrycę to znowu trochę odpadnie w sporcie. Canon od początku tam był królem, zaczynając od AFa i USM. Nikon go tylko podgryza. Dzięki D3 i potem D3s bardziej niż kiedykolwiek, ale tą puszką, odświeżonymi wszystkimi tele + nowym 200-400/4 x1.4 widać, że Canon chce go z powrotem zepchnąć gdzieś na margines swojego poletka.
Coś czuję, że 1DX + 300/400 2.8 IS II = kisiel w majtkach wszystkich fotorepo :D
Nikon nastawia się na wielką matrycę ale w D800 a nie D4 (ma ją w D3x).

Zobaczymy za pół roku. Na razie to wirtualna wizjonerka :smile:

Merde
20-10-2011, 08:30
Nikon nastawia się na wielką matrycę ale w D800 a nie D4 (ma ją w D3x).

Nikon to chyba się musi nastawiać na to, co mu Sony da.
Na razie daje matryce bardzo dobre, ale Sony dalej walczy na megapiksele z tego co widzę.

BuRton
20-10-2011, 08:37
Na razie daje matryce bardzo dobre, ale Sony dalej walczy na megapiksele z tego co widzę.
Niby racja. Zobaczymy. Nie powinno być więcej jak 24 mpx ;) .

Jeśli chodzi o 1DX - słyszałem już utyskiwania, że punkty AF znowu słabo rozstawione ale ponoć nie da się inaczej (ktoś to już tutaj tłumaczył dlaczego). Mi natomiast imponuje, że punkty krzyżowe są i w centrum i po bokach. Naprawdę bardzo dobrze zapowiadający się korpus.

rysib
20-10-2011, 09:15

Wydaje mi się, że sony zależy na sprzedaży tego co wyprodukują. Matryce raczej są projektowane w porozumieniu i przy współpracy z ich głównym (lub jedynym) odbiorcą. Więc nikon nie nastawia się na to co soniacz mu łaskawie podrzuci, lecz współpracuje. Patrz Apple i matryce oraz procki od samsunga (z którym w innych kwestiach walczy przed sądami po całym świecie).

Merde
20-10-2011, 09:57
Wydaje mi się, że sony zależy na sprzedaży tego co wyprodukują. Matryce raczej są projektowane w porozumieniu i przy współpracy z ich głównym (lub jedynym) odbiorcą.

Pragnę przypomnieć, że Sony samo robi aparaty cyfrowe, więc matryce robią raczej "pod siebie", nie pod (jakby nie było) konkurencję.

Więc nikon nie nastawia się na to co soniacz mu łaskawie podrzuci, lecz współpracuje.

A ta współpraca polega na tym, że kupuje wafle od Sony i dorabia "po swojemu" resztę. Zbieżność ilości mpix w odpowiednich lustrzankach Sony i Nikona przypadkowa przecież nie jest...
Jak Sony nie wypuści własnego pełnoklatkowego korpusu z niedopakowaną matrycą, to i najprawdopodobniej Nikon takiego mieć nie będzie. Chyba że kupi od kogoś innego, tylko od kogo?

MC_
20-10-2011, 09:59
Jak Sony nie wypuści własnego pełnoklatkowego korpusu z niedopakowaną matrycą, to i najprawdopodobniej Nikon takiego mieć nie będzie.
To skąd Nikon miał matrycę do D700? Jak zapłacą to dostaną matryce, nie bój się.

trrr
20-10-2011, 10:06
co wy się tak podniecacie, nikon wypuści d700s takie jak d3s za 10 000zł na starcie i canon ma pozamiatane z tą swoją całą 1dx. Dlaczego wypuszczają notke pół roku wcześniej..? -bo jest i ma być to sprzęt niszowy musza się ratować przy d3 który kosztował 10 000zł i d3s na poziomie 16 000 wypuszczenie takiego "wynalazka" za ~30 000zł to parodia, zresztą w świecie liczą się sprzedane masy nie jednostki.

sami wiecie jak to jest doktoryzowanie się nad Mpix.. osobiście wypuściłem niezliczona ilość banerów i bilbordów z canona 10d <6Mp>
jeżeli chcesz mieć zdjęcia na 18Mp to wystarczy 600d lub sony 24Mp za ułamek ceny 1dx

5d jest doskonały(tak jak d700), ten 1dx to już dla mnie niewypał, tylko ze względu na cene. Ilu z was może sobie na niego pozwolić i na nim dobrze zarobić, czego nie uczyni na 5d lub d3..? za tą cene mozna miec je oba i kilka dobrych obiektywów.. nie popadajmy w orgazmy i ochy.

jak sony wypusci lustrzanke za 1000 E z 24MpFX.. to też będą jaja i to będzie rewolucja nie 1dx..

dinderi
20-10-2011, 10:09
Jeśli chodzi o 1DX - słyszałem już utyskiwania, że punkty AF znowu słabo rozstawione ale ponoć nie da się inaczej (ktoś to już tutaj tłumaczył dlaczego). Mi natomiast imponuje, że punkty krzyżowe są i w centrum i po bokach. Naprawdę bardzo dobrze zapowiadający się korpus.Te utyskiwania są głównie z "Kościoła Nikonowego". Rozmieszczenie punktów AF w Nikonach jest bardzo podobne. Z przyczyn technicznych było by ogromnym problemem rozmieścić sensory AF w aparatach w których używa się tak zmiennej i zaawansowanej optyki.
Niech ktoś sobie wyobrazi, jak miałby działać sensor AF na brzegu kadru z obiektywem UWA albo FishEye? To nie jest tylko przesunięcie sensora.

ten 1dx to już dla mnie niewypał, tylko ze względu na cene. Ilu z was może sobie na niego pozwolić i na nim dobrze zarobićCi którzy sa dobrzy w tym co robią. Nie przesadzaj, 30.000 PLN to cena średniego, używanego samochodu. Jak na firmę, która pracuje, a nie opiera się na kilkunastu ślubach w roku, to nie jest żaden wielki wydatek.

Bonnewille
20-10-2011, 10:19
A nie zastanawia was fakt trybu wideło w reporterskiej puszce? Jakis czas temu byl walkowany temat tego ze zawodowcy wyposazeni w takie cacka moga miec problemy z foceniem imprez gdzie bitwa o prawa do relacji tv idzie w miliony...

janmar
20-10-2011, 10:26
Cena to nie argument w ocenie technicznych walorów aparatu.Fiat 126p był tańszy od Porsche 911.Ale jaki to miało wpływ na sprzedaż jednego i drugiego?
To że nie stać mnie na kupno Bentleya GT nie oznacza że to zły samochód i nie powinien być produkowany,bo ja na Polonezie przejechałem xxxxx km.

Porównywanie Canona 1Dx do Nikona xxxx którego jeszcze nie ma, też IMHO
jest niezrozumiałe.Jak coś nowego Nikon wprowadzi na rynek to się porówna.

Ja jestem b.ciekaw jakie obrazki uzyskamy na najwyższych ISO ?
Czy kiedyś rosnące czułości odeślą lampy błyskowe do zastosowań wyłącznie specjalnych?
Skończy się problem i dyktat czasu migawki? Miłe marzenia,ale...

trrr
20-10-2011, 10:26
pamiętajcie że mamy globalny kryzys i skoro można mieć d3s z 14-24, 24-70, 70-200 f2,8(dzisiaj-sprawdzony sprzęt) to mało kto sobie pozwoli na "cacko" za 30k kiedyś.

do tego zdjęcia teraz to głównie inernet a tam wystarczy nam zdjęcie FHD i tu bym raczej poszedł w profesjonalnych lustrzankach np FHD 200kl/s + 4k 60kl/s i tu "cyfrowy zoom" z matrycy np 12-20Mp

Cena to nie argument w ocenie technicznych walorów aparatu.Fiat 126p był tańszy od Porsche 911.Ale jaki to miało wpływ na sprzedaż jednego i drugiego?
To że nie stać mnie na kupno Bentleya GT nie oznacza że to zły samochód i nie powinien być produkowany,bo ja na Polonezie przejechałem xxxxx km.

Porównywanie Canona 1Dx do Nikona xxxx którego jeszcze nie ma, też IMHO
jest niezrozumiałe.Jak coś nowego Nikon wprowadzi na rynek to się porówna.

Ja jestem b.ciekaw jakie obrazki uzyskamy na najwyższych ISO ?
Czy kiedyś rosnące czułości odeślą lampy błyskowe do zastosowań wyłącznie specjalnych?
Skończy się problem i dyktat czasu migawki? Miłe marzenia,ale...

wiesz prosiak i 126p to nie ta sama przepasć co d3s i 1dx
poza tym 126p był dużo lepszym rozwiązaniem dla Polski w jego latach świetności niż prosiaczek..
d3s już jest od dawna..

co do Bentleya GT to teraz można kupić używany motocykl za 3000zł, który skopie mu dupe, nie mówiąc już o nasraniu w gacie(czytaj więcej emocji).. To jest takie podniecanie się czymś luksusowym czego nie rozumie u nas Polaków stać mnie na nową tate nano to kupuje tate nano nie rozwalonego punciaka po to żeby sasiedzi widzieli i nie widze powodu żeby przepłacać z nikona d3s do 1dx i to 2x!!
Pamiętajcie jest 6 sztuk na świecie!! Ten aparat jest w fazie jeszcze końcowego projektowania.

naturalnie jak kogoś stać na 1dx to nie widze najmniejszego problemu nie mniej uważam że jest to wyrzucony pieniądz w błoto.

dinderi
20-10-2011, 11:01
pamiętajcie że mamy globalny kryzys i skoro można mieć d3s z 14-24, 24-70, 70-200 f2,8(dzisiaj-sprawdzony sprzęt) to mało kto sobie pozwoli na "cacko" za 30k kiedyś.
Nie chce mi się akurat prowadzić dysputy o stanie ekonomicznym ludzkości, bo i tak Cię nie przekonam, ale na jedno zdanie sobie pozwolę. Nie ma to nic do rzeczy. Ten do kogo skierowany jest ten aparat nie będzie miał problemu, żeby wydać 30.000 PLN na jego zakup. Światowy kryzys, internet itp. nie ma tu nic do rzeczy.

Mi się aparat podoba. Czekam, co pokaże, kiedy wejdzie na rynek.

tdfoto
20-10-2011, 11:20
Dobrze, że nie jestem saperem ;) oni mylą się tylko raz :D

"Od 25 lat Canon inwestuje w rozwój systemu EOS..."- znam dalszą część ale tak naprawdę to ile jeszcze te stare systemy (C i N) jeszcze podoją ? Mamy już rozpoczęte drugie dwudziestolecie XXI wieku !

Naprawdę pięknie odpicowany 1D X przypomniał mi sytuację, która zastała mnie jeszcze w "czerwonym" systemie. Analogowy EOS 3 i 1V. Owszem, wtedy bagnet pozostał, ale ja w następne 25 lat nie wierzę. To samo odnosi się do nikona.

Ale przez najbliższe kilka lat tym złomem jeszcze coś sfotografujemy ;)

A T90 pamietacie? a F1 pamietacie... w Canonie kiedy byly wypuszczone?

O F6 w Nikonie nie wspomne...

Na koniec pewnej ery...

trrr
20-10-2011, 11:21
agencje czy duże firmy kupują od 2ch do 50sztuk zapewne, tu jest ważna cena i raczej nikt nie powie że tak ogromna dopłata do korpusu jest możliwa. Nie mówmy "są tacy", "oni" to jest śmieszne. Ilu z was zakupi ten aparat z PL sklepu w dniach premiery?

canon tym aparatem poszedł w stronę raczej stylu LEICA cena do możliwości. Należy jednak pamiętac że to 5d dźwiga "profesjonalny" rynek dla canona, największa rewolucją ostatniego 10lecia było niewątpliwie wprowadzenie 5d m1 do sprzedaży, udało sie to jedynie dzięki "niskiej" cenie. Gdyby takie coś zagościło w korpusie za 15 000 to i owszem nazwałbym to postępem, niestety ten zaszczyt weźmie nikon wprowadzając d3s i d3x na puszkach bez gripa w cenach 2000-2500E/$.

pozostaje jeszcze nadzieja na jakieś body 3d canon:)

tito86
20-10-2011, 11:25
czy Wam też bardziej podoba się obrazek z filmu niż zdjęć w nim pokazanych? http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dx/player_heartbeat/movie.html?high

tomfoot
20-10-2011, 11:28
co wy się tak podniecacie, nikon wypuści d700s takie jak d3s za 10 000zł na starcie i canon ma pozamiatane z tą swoją całą 1dx. Dlaczego wypuszczają notke pół roku wcześniej..? -bo jest i ma być to sprzęt niszowy musza się ratować przy d3 który kosztował 10 000zł i d3s na poziomie 16 000 wypuszczenie takiego "wynalazka" za ~30 000zł to parodia, zresztą w świecie liczą się sprzedane masy nie jednostki.

1.) 30000 zł / 6800 USD = 4,41 zł za USD ... pracujesz w banku?
2.) NIKON d700s za 10 000 zł, jak rozumiem przy w/w kursie 4,41 za USD, a więc po 2 200 USD. Tanio :-) Pracujesz w Nikonie?

Reasumując czas czekać na owe "pozamiatanie" Canona po wypuszczeniu 1DX. Póki co to jednak canon nieźle pozamiatał swoje portfolio i zaczyna mieć spójną ofertę.

MC_
20-10-2011, 11:32
A bierzesz pod uwagę cło i podatek?

oskarkowy
20-10-2011, 11:36
A bierzesz pod uwagę cło i podatek?

A zauważyłeś może, że cena sugerowana zwykle jest wyższa od tej, za jaką się później sprzedaje?
Możemy tak się licytować i wydziwiać jeszcze długo.. Niech ktoś w końcu zacznie sprzedawać te korpusy, będziemy mieli czym się zająć :mrgreen:

trrr
20-10-2011, 11:42
1.) 30000 zł / 6800 USD = 4,41 zł za USD ... pracujesz w banku?
2.) NIKON d700s za 10 000 zł, jak rozumiem przy w/w kursie 4,41 za USD, a więc po 2 200 USD. Tanio :-) Pracujesz w Nikonie?

Reasumując czas czekać na owe "pozamiatanie" Canona po wypuszczeniu 1DX. Póki co to jednak canon nieźle pozamiatał swoje portfolio i zaczyna mieć spójną ofertę.

w jakim ty świecie żyjesz? Jak coś kosztuje 1000$ to w europie kosztuje 1000E(zapewne dlatego na portalach podają cenę w USA co jest chore moim skromnym zdaniem Europejczyka) i właśnie przelicznik jest na poziomie ~4,5 miejmy nadzieje ze do czasu wprowadzenia euro spadnie do 2zł :D

rysib
20-10-2011, 11:42
Pragnę przypomnieć, że Sony samo robi aparaty cyfrowe, więc matryce robią raczej "pod siebie", nie pod (jakby nie było) konkurencję.

FF już nie robią. Niedawno otworzyli fabrykę produkującą matryce. Nowa fabryka = większa ilość towaru, który trzeba sprzedać. Sony musi produkować takie matryce, aby inne firmy chciały je kupić. A podejrzewam, że matryce FF dla nikona, sprzedane zostały w ilości dużo większej niż aparaty sony FF. Dlatego też uważam, że sony raczej współpracuje z nikonem przy produkcji matryc (w tym FF) niż rzuca mu to co zechce. Współpraca nie polega tylko na wspólnym projektowaniem , ale na określeniu na przykład oczekiwań.

PS a jeśli chodzi o porównania motoryzacyjne, zgadzam się z janmarem. Porsche był skierowany do innego klienta niż fiat 126p. Co nie oznacza że 911 była zła bo za droga. Nowa 1dynka nie jest aparatem dla wszystkich. To jest aparat flagowy. I o tym pamiętajmy. Mi jego specyfika odpowiada, ale ponieważ nie stać mnie na niego, moja piąteczka nadal robi dobre zdjęcia.

trrr
20-10-2011, 11:43
A zauważyłeś może, że cena sugerowana zwykle jest wyższa od tej, za jaką się później sprzedaje?
Możemy tak się licytować i wydziwiać jeszcze długo.. Niech ktoś w końcu zacznie sprzedawać te korpusy, będziemy mieli czym się zająć :mrgreen:

z d700 było np odwrotnie na początku był sporo tańszy :P
znajomy ostatni sprzedał d700 i po kilku latach stracił na wartości od nowego po dziś dzień 500zł, a zrobił chyba 80 000 zdjeć

dobrze piszesz aparat flagowy który wchodzi 2 lata po d3s który będzie 2x droższy od niego.. Nie przekonało mnie na razie nic, by zapłacić za niego więcej niż za d3s na ślubach i tak robie mRAW w 5d czy klient widzi różnice w wydruku 40x60 z 10 a 21Mp mogę zaręczyć że nie widzi..

owszem to bardzo jednostkowy aparat(a nie odbija się od konkurencji aż tak żeby mógł być 2x droższy), i nie powinien odbijać się takim echem ochów skoro może 10sztuk wyląduje na naszym forum to raczej taka nowinka i nie ma sie co jarać :P

wain
20-10-2011, 11:49
Te utyskiwania są głównie z "Kościoła Nikonowego". Rozmieszczenie punktów AF w Nikonach jest bardzo podobne. Z przyczyn technicznych było by ogromnym problemem rozmieścić sensory AF w aparatach w których używa się tak zmiennej i zaawansowanej optyki.
Niech ktoś sobie wyobrazi, jak miałby działać sensor AF na brzegu kadru z obiektywem UWA albo FishEye? To nie jest tylko przesunięcie sensora.

Ekhm. Jak się przyglądniesz to poprzedniej generacji AF (1d3 i 1d4) maja szerzej rozmieszczone punkty, szczególnie te krzyżowe. Nie rozumiem dlaczego poszli drogą Nikona, dla mnie poprzedni układ był lepszy. Tak czy tak wg mnie zle nie jest, jest inaczej. Czy jest lepiej czy gorzej to pokaże praktyka.

allxages
20-10-2011, 12:15

Mów o sobie i lokalnym kryzysie. Nas w to nie mieszaj :-)

do tego zdjęcia teraz to głównie inernet a tam wystarczy nam zdjęcie FHD i tu bym raczej poszedł w profesjonalnych lustrzankach np FHD 200kl/s + 4k 60kl/s i tu "cyfrowy zoom" z matrycy np 12-20Mp

Kup kompakt, bo te specyfikacje brzmią jak z foldera reklamowego pierwszego lepszego kompaktu.

fomag
20-10-2011, 12:21
Właśnie... czy to info zostało przesłane do cyfrowe.pl czy do forum?
Stawiam na to pierwsze :roll: .

Ha! Zadziwię Was! Wiadomość dotarła do głównej skrzynki email fomag'u i mam zapewnienia, że to się nie zmieni i kolejne informacje także będą do nas spływać. To nie zmienia faktu, że użytkownicy CB są najszybsi :-) i na pewno będzie już na forum informacja że coś się dzieje (nowy produkt, wydarzenie, katastrofa itd), do której się tylko dokleimy.

trrr
20-10-2011, 12:26
Mów o sobie i lokalnym kryzysie. Nas w to nie mieszaj :-)

Kup kompakt, bo te specyfikacje brzmią jak z foldera reklamowego pierwszego lepszego kompaktu.
definicja kryzysu mówi jasno ze większy kryzys dotyka najwięcej zarabiających niż tych najmniej, dlatego Polska tak dobrze "wychodzi" z kryzysu, bo taniej się już nie da w europie zarabiać więc i mamy najmniejsze skutki
wg tej teorii nie masz sie co chwalić że cie kryzys nie dotknie zapewne 1dx też za szybko nie dotkniesz ;)

wiesz trochę miałem doczynienia z fabuła i oświeć mnie czym różni sie filmowanie od robienia zdjęć..?
zrobić BDB af w trybie filmowania ze śledzeniem format 4kRAW na poziomie 100-2000klatek i pozamiatana reporterka, wszystkie super migawki nie są potrzebne oprogramowanie i masz do wyboru co tylko zechcesz, już nie mówiac o filmowcach. Lustro będzie funkcją dodatkową kiedyś w lustrzankach dla reporterów stricte sportowych.

jagular
20-10-2011, 12:30
Heheheheh...historia kołem się toczy :D

Jak 1DsIII ma 21Mpix wykonane w technologii sprzed paru lat i kosztuje 'dużo', to jest ok. Wszyscy teoretycy fotograficzni i inne trolle to zaakceptowały i już biednego deesa się nie czepiają.
Jak 1DX ma 3Mpix mniej w technologii nowszej i potencjalnie lepszej (czyt. może dawać niewiele, lub prawie niezauważalnie gorsze pod względem rozdzielczości pliki), a do tego dodaje 'trochę' miodu za podobną cenę (patrzyłem na sklepy w UK, jest preorder, 5300 funtów), to już drogie dzieci specjalnej troski mają z tym problem.

Proszę o wybaczenie ironicznego chamstwa, ale za każdym razem widzę tu takie "fale" odczuć w stosunku do premiery nowego kawałka żelastwa: najpierw fala utyskiwania, darcia szat, rozpaczy, potem fala uwielbienia, potem znowu utyskiwanie, potem znowu uwielbienie. A potem to już jest spokojnie, bo i tak sprzęt kupuje kilka % tych, którzy o nim dyskutowali ;)

krolewicz
20-10-2011, 12:32
Ekhm. Jak się przyglądniesz to poprzedniej generacji AF (1d3 i 1d4) maja szerzej rozmieszczone punkty, szczególnie te krzyżowe. Nie rozumiem dlaczego poszli drogą Nikona, dla mnie poprzedni układ był lepszy. Tak czy tak wg mnie zle nie jest, jest inaczej. Czy jest lepiej czy gorzej to pokaże praktyka.

ale 1d3 i 1d4 to crop, punkty sa rozstawione porównywalnie, matrycy tylko jest więcej :D

trrr
20-10-2011, 12:39
ale 1d3 i 1d4 to crop, punkty sa rozstawione porównywalnie, matrycy tylko jest więcej :D

najlepszy rozkład był w nikonach serii d2 i tam jakoś nie było problemu przy 10,5 ryba.

źródło (http://cokupic.pl/i/c_big1097186.jpg)

allxages
20-10-2011, 12:50
Polska tak dobrze "wychodzi" z kryzysu, bo taniej się już nie da w europie zarabiać więc i mamy najmniejsze skutki

Ale co ma stawka minimalna i najubożsi do 1DX? Takie osoby niestety nie mogą sobie pozwolić nawet na 600D. Skończ więc już robić za polskiego wąsa i zrozum, że nie wszyscy psioczą na swoje zarobki tak jak Ty.

wg tej teorii nie masz sie co chwalić że cie kryzys nie dotknie zapewne 1dx też za szybko nie dotkniesz ;)

ajć. zabolało hehehe :twisted:

Merde
20-10-2011, 13:00
najlepszy rozkład był w nikonach serii d2 i tam jakoś nie było problemu przy 10,5 ryba.

D300 też ma bardzo ładnie rozstawione punkty AF - i co z tego? To wszystko są/były cropy... D3/D3s/D3x nie mają dużo lepiej od 1DX (jeśli w ogóle)...

krolewicz
20-10-2011, 13:02
miałem nikona d2hs, puszka prawie idealna, z wyjątkiem matrycy :)

d2 to w dalszym ciągu crop, a nie FF
podobno są jakieś trudności natury technicznej w tak szerokim rozstawieniu punktów AF na pelnej klatce, tak jest w nikonie i canonie :)

Jarek Jaworski
20-10-2011, 13:07
Przebrnąłem przez cały wątek, uff... Mogę powiedzieć jedno - świetny aparat. Ma dwa minusy, realna dostępność w Polsce najwcześniej w wakacje 2012, a druga sprawa jest za drogi.
Popieram tu zdanie trrr.
To jest sprzęt kierowany do reporterów. Teraz pytanie czy ktoś z Was wie ile miesięcznie reporter może odłożyć na zakup sprzętu? Nawet nie zarobić - odłożyć. Sądze, że to jest rok zbierania i to u tych lepszych.
Takie są polskie realia i nie ma się co na nie obrażać. Uważam, że lepszą inwestycją jest "kupienie" sobie za te pieniądze trochę wolego czasu i poświęcenie go na zrobienie dobrych zdjęć. To na pewno lepsza inwestycja.
Po za tym chyba wszyscy z tu obecnych mają aparaty do robienia zdjęć ;)

dinderi
20-10-2011, 13:23
Nikt nie mówi i na pewno w Canonie (tym światowym) ludzie potrafią myśleć więc zdają sobie sprawę, że te kilkadziesiąt milionów reporterów, nie rzuci się od razu na nową puchę.

Poza tym, Polska to tylko niewielka część świata więc te czarne, egocentryczne scenariusze są kompletnie odrealnione.

Ja sobie pewnie kupię tą puchę. Może nie za rok, ale jak już się trochę opatrzy. Na mój onanizm sprzetowy i potrzeby, to będzie absolutny szczyt.

strideer
20-10-2011, 13:25
Ja sobie pewnie kupię tą puchę. Może nie za rok, ale jak już się trochę opatrzy. Na mój onanizm sprzetowy i potrzeby, to będzie absolutny szczyt.

Poczekaj, aż wsadzą w to taką matrycę, jaka jest w tej nowej kamerze Lytro, która jest dzisiaj na jedynkach w serwisach fotograficznych i technologicznych. Wtedy wszelkie problemy z autofokusem odejdą zupełnie do lamusa, a Ty totalnie odpłyniesz :-D

wain
20-10-2011, 13:29

Heh. Źle napisałem. Miałem na myśli układy zrzutowane na FF czyli 1ds3 który ma identyczny AF co 1d3(1d4 ma tak samo szeroko). Układ punktów AF z 1ds3 jest chyba najszerzej rozstawionym układem punktów AF w kadrze FF(większość skrajnych jest krzyżowa).

rysib
20-10-2011, 13:30
Tu jest ciekawy artykuł o AF i problemach z rozstawieniem pól - LINK (http://alphacorner.eu/index.php/co-to-jest/autofokus)

sv
20-10-2011, 13:31
Do nowej jedynki mam jedno podstawowe ale. Czy to musi tyle ważyć? Noszenie takiego klocka ma mocno negatywny wpływ na mój nadgarstek i byłoby miło gdyby Canon zrobił coś z wagą tego sprzętu.

dinderi
20-10-2011, 13:32
Poczekaj, aż wsadzą w to taką matrycę, jaka jest w tej nowej kamerze Lytro, która jest dzisiaj na jedynkach w serwisach fotograficznych i technologicznych. Wtedy wszelkie problemy z autofokusem odejdą zupełnie do lamusa, a Ty totalnie odpłyniesz :-DLytro mi się bardzo podoba. :) Z tym, że ja nigdy nie miałem problemu z autofokusem, od czasu jak kupiłem Canona 500N. Podejrzewam więc, że Af w 1Dx równiez nie będzie mi przeszkadzał. ;)

strideer
20-10-2011, 13:34
Ale wyobraź sobie te masowe manifestacje wiernych fanbojów, dziękujących Canonowi za takie rozwiązanie. Piękne!

Kolekcjoner
20-10-2011, 13:35
Potwierdza się to co napisał wyżej oskarkowy - najwięcej piany toczą o ten aparat osoby dla których on nie został zrobiony, a co najlepsze deklarują że go nie kupią :lol:. A tak na prawdę w zamożnych krajach i w kręgach reporterów, agencji itp. la których jest przeznaczony będzie duży problem ale nie skąd wziąć na niego kasę (w budżetach takich firm to drobiazg) tylko gdzie go kupić :cool:
Zresztą już D mkIV pokazał jak silną pozycję na tym rynku ma Canon i mimo że w pewnych aspektach ustępował Nikonowi to został przyjęty przez repo bardzo dobrze co widać nawet u nas na stadionach i na ulicach.
Tak nawiasem mówiąc jak się głębiej zastanowić to w porównaniu z innymi branżami 20 kzł za narzędzie pacy to bardzo mało.

BTW: przez funkcje filmowe krąg odbiorców tego sprzętu się rozszerzył.

D300 też ma bardzo ładnie rozstawione punkty AF - i co z tego? To wszystko są/były cropy... D3/D3s/D3x nie mają dużo lepiej od 1DX (jeśli w ogóle)...
Mają gorzej. Nie mają po bokach krzyżowych ale może zostawmy te dziecinne przepychanki systemowe. Dobrze że konkurencja ma porządne puszki bo inaczej Canon by nadal leciał w kulki ze swoimi użytkownikami.

miałem nikona d2hs, puszka prawie idealna, z wyjątkiem matrycy :)

d2 to w dalszym ciągu crop, a nie FF
podobno są jakieś trudności natury technicznej w tak szerokim rozstawieniu punktów AF na pelnej klatce, tak jest w nikonie i canonie :)

Po krótce:
Przyczyną główną jest rozmiar lustra i sensora do AF-a. Pierwsze nie może być zbyt duże bo zwyczajnie się nie zmieści i do tego stanowi zbyt duże obciążenie dla mechanizmu jego podnoszenia, sensor z kolei stanowi bardzo duże wyzwanie dla powtarzalności (a wiadomo że w tym przypadku musi ona być idealna).
Nie jest to zresztą żadna tajemna wiedza wszystko można przeczytać w white paper i na kilku zachodnich portalach w których się w to wgłębiali.

dinderi
20-10-2011, 13:37
Ale wyobraź sobie te masowe manifestacje wiernych fanbojów, dziękujących Canonowi za takie rozwiązanie. Piękne!Ee, Canon chyba nie ma funboyów. Mam wrazenie, że canonierów odznacza bardziej miłość służalczo-niewolnicza, niż egzaltacyjno-amancka. Raczej manifestacji nie będzie.

Jarek Jaworski
20-10-2011, 13:46
Do nowej jedynki mam jedno podstawowe ale. Czy to musi tyle ważyć? Noszenie takiego klocka ma mocno negatywny wpływ na mój nadgarstek i byłoby miło gdyby Canon zrobił coś z wagą tego sprzętu.

No to już przerabialiśmy - seria 1 musi ważyć
Dlatego powstał 5D, tylko, że specjalnie uszkodzili mu autofokus:lol:

A tak na serio po 16 godzinach fotografowania nawet te 5D ciąży niemiłosiernie

namoamo
20-10-2011, 13:57
Na mój onanizm sprzetowy i potrzeby, to będzie absolutny szczyt.
Dokładnie. Puszka - marzenie!
Z czasem nieco stanieje i moze w euro na raty 0%.. ech ;-)

krolewicz

co fotografujesz 16h bez przerwy? pytam serio

rysib

Ale z 50 1.4 czy 7-200 2.8? ;)

merida
20-10-2011, 14:07
no puszka ideał przynajmniej na papierze,ale wierze,że i w użytkowaniu taka będzie.Kolejnym milowym krokiem fotografii obstawiam ,że będzie przemieszczanie punktu ostrości po zrobieniu zdjęcia ;)

Jarek Jaworski
20-10-2011, 14:08
Ale z 50 1.4 czy 7-200 2.8? ;)
wtedy to nawet 50 1.8 waży z kilogram :)

co fotografujesz 16h bez przerwy? pytam serio

Na serio to reportaż ale w 16 godzinie to wszystkiego można mieć dość - studio, wesele, impreza, architektura.

sv
20-10-2011, 15:09

Jest bardzo prawdopodobne, że 1dx to ostatnie profi body canona z lustrem i jest nadzieja, że w niedalekiej przyszłości PROFESJONALNY nie bedzie oznaczało CIĘŻKI

Bingant
20-10-2011, 16:34
Jak Canon wprowadzi coś a'la Lytro, to dopiero będą się ustawiały kolejki ;)

trrr
20-10-2011, 16:40
dla mnie jest to bardzo dziwne że takie body nie jest już z włókna weglowego, najprawdopodobniej chodzi o lepsze wyważenie i może jakaś tam amortyzacje przy upadku..

allxages
20-10-2011, 16:45
Jak ludzie zaczęli jeździć na rowerach z przerzutkami, to wiedziałem że mój okres rozwoju rowerego się zatrzymał i nie potrafię przejść na generację kolejnego pokolenia. Uznaję tylko singlespeed. Ale jak trzeba to wiem jak używa się przerzutek.

Jak powstał Microsoft Office, Lotus, OpenOffice itd. to wiedziałem, że mój okres rozwoju w tworzeniu dokumentów zatrzymał się i nie potrafię przejść na generację kolejnego pokolenia. Uznaję tylko LaTeX. Ale jak nie ma zainstalowanego to wiem jak używa się *Office.

Jak zaczęły powstawać Windowsy i inne okienka, to wiedziałem że mój okres rozwoju z interfejsem graficznym zatrzymał się i nie potrafię przejść na generację kolejnego pokolenia. Uznaję tylko terminal. Ale jak trzeba to wiem co to jest myszka.

Jak zaczęły powstawać środowiska IDE jak Eclipse to wiedziałem że mój okres rozwoju w środowiskach programistycznych zatrzymał się i nie potrafię przejść na generację kolejnego pokolenia. Uznaję tylko VIm i Emacs. Ale jak trzeba to znajdę w menu pozycję 'zapisz'.

Jak zaczęli pisać o nowych aparatach ala Lytro to wiedziałem, że mój okres rozwoju fotograficznego zatrzymał się i nie potrafię przejść na generację kolejnego pokolenia. Lustrzanka to MAX co uznaję. I ZA CHOLERĘ NIE POTRAFIĘ SOBIE WYOBRAZIĆ JAK MOŻNA SPARTOLIĆ TAKĄ PIĘKNĄ SZTUKĘ JAK FOTOGRAFIA :(

Lystro to największy błąd od czasu wprowadzenia aparatów cyfrowych :(

dla mnie jest to bardzo dziwne że takie body nie jest już z włókna weglowego, najprawdopodobniej chodzi o lepsze wyważenie i może jakaś tam amortyzacje przy upadku..

A to prawda. Też mnie to ciekawi. Zwłaszcza, że już laptopy takie robią. Ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie to nie będę zabierał głosu :)

dinderi
20-10-2011, 16:58
Jak zaczęły powstawać Windowsy i inne okienka, to wiedziałem że mój okres rozwoju z interfejsem graficznym zatrzymał się i nie potrafię przejść na generację kolejnego pokolenia. Uznaję tylko terminal. Ale jak trzeba to wiem co to jest myszka.
Pamiętaj, że niektórzy widzieli Cię na żywo i nie uwierzą, że w wieku 12 miesięcy, już Twój rozwój komputerowy się zatrzymał ;)

allxages
20-10-2011, 17:03
Pamiętaj, że niektórzy widzieli Cię na żywo i nie uwierzą, że w wieku 12 miesięcy, już Twój rozwój komputerowy się zatrzymał ;)

Czasami mam wrażenie, że to nawet nie było 12 miesięcy.

Kurde, czuję się teraz jakbym był starym piernikiem. Mój dziadek grywał przynajmniej w pasjansa na komputerze :)

Kolekcjoner
20-10-2011, 17:22
Panowie bardzo grzecznie proszę o trzymanie się tematu 8-).

trzeszcz6
20-10-2011, 17:55
tak sobie czytam o tym jaka ta puszka droga itd. i sprawdziłem ile kosztował 1ds mk III jak wszedł na rynek. Dokładnie 7999$ i jakoś nie było krzyku, że za drogi itd. 1dX oferuje zdecydowanie więcej niż 1ds III więc jak ktoś potrzebuje to dla niego nie będzie to duża kwota :)

tomfoot
20-10-2011, 18:03
tak sobie czytam o tym jaka ta puszka droga itd. i sprawdziłem ile kosztował 1ds mk III jak wszedł na rynek. Dokładnie 7999$ i jakoś nie było krzyku, że za drogi itd. 1dX oferuje zdecydowanie więcej niż 1ds III więc jak ktoś potrzebuje to dla niego nie będzie to duża kwota :)

To właśnie pisałem, z tym że dowiedziałem się na CB że równowartość kwoty podanej w USD na terenie poczciwej Europy automatycznie zamienia się na EUR po kursie 1:1 :-)
Jeżeli cena startowa zaczyna się od 6800 USD to zapewne po chwili będą promocje po 5999. Chyba, że koledzy z N zaczną masową wymianę sprzętu :-)

_igi
20-10-2011, 18:57
Ino nie przesadzajmy, teraz u Canona zrobiło się naprawdę przyjemnie, mamy flagowego 1Dxa za 7.000 dolców, czy 20.000 zł, możemy nabyć używanego 1DsIII za ok. 10.000 (i podejrzewam, że ta sumka zmaleje), potanieją nam również 1DIII i 1DIV, więc mamy sporo profesjonalnego sprzętu do wyboru.

Jak dla mnie, 1Dx ma jedną wadę (taką mocno naciąganą), mianowicie te 18 megapikseli. Często drukuje swoje zdjęcia, zazwyczaj w formatach między A4, a A3, w miarę często lecą też formaty pokroju 70x50 i nieco rzadziej 100x70. Różnicę między 18 a 21 widać w zasadzie tylko na wydrukach powyżej 70x50, chociaż i tak zdjęcia nawet na 100x70 wyglądają zacnie z takich matryc. Natomiast jeśli te 18mpix z jedynki będą miały większą rozpiętość tonalną, lepsze oddanie kolorów i usunięty filtr usuwający morę, to szykuje się naprawdę kapitalne narzędzie praktycznie do wszystkich zastosowań. Jedynym problemem jest sama świadomość, że przesiadając się z wysłużonych aparatów FF na nowszy, tracimy te 3 mpix ;)

Reszta to same zalety, poprawiona guzikologia (wyglądają na wygodne do obsługi w rękawiczkach), dwa joysticki (nie wiem czemu wcześniej tego nie było, szalenie przydatna sprawa), podwójny slot tych samych kart, do tego rewelacyjny ekran, LAN i nowy GPS od Canona, no mniód. :mrgreen:

michael_key
20-10-2011, 19:18
[...] teraz u Canona zrobiło się naprawdę przyjemnie, mamy flagowego 1Dxa za 7.000 dolców, czy 20.000 zł, możemy nabyć używanego 1DsIII za ok. 10.000 (i podejrzewam, że ta sumka zmaleje), potanieją nam również 1DIII i 1DIV, więc mamy sporo profesjonalnego sprzętu do wyboru.
Jest super.
Dla kogoś kto potrzebuje takich puch w końcu przestaną narzekać... A W NIKONIE TO JEST... W CANONIE TEGO NIE MA... :grin:

dinderi
20-10-2011, 19:35
Jest super.
Dla kogoś kto potrzebuje takich puch w końcu przestaną narzekać... A W NIKONIE TO JEST... W CANONIE TEGO NIE MA... :grin:
Ta, przestaną. Pfhehehe :)

michael_key
20-10-2011, 19:59
Wiarę i nadzieję w sercu należy nieść :-D

Em Es
20-10-2011, 20:31
fajnie że wyjdą nowe puszki , w cenie nie widzę nic złego - niech będzie na starcie np 25 , spadnie na ~20 - za tyle wisi na A. nowe 1DsIII :) jeśli tylko ktoś chce zapłacić - cena jest OK

nie potrzebuję aż takiej puszki - ale dzięki temu że jest/będzie za jakiś czas pewnie poszukam 1DsIII z małym przebiegiem (albo poczekam na następce 5d2 do którego tradycyjnie dokręce grip - nie po to żeby fajniej wyglądał tylko dlatego żeby mieć wygodniej przy pionach)

trrr
20-10-2011, 21:02
ceny w europie będą w euro 6800E

Em Es
20-10-2011, 21:08
...a w GB w funtach - 5300GBP to jakby blisko 25kzł

tomfoot
20-10-2011, 21:11
ceny w europie będą w euro 6800E

nic to, w rosji za to pewnie bedzie 6800 rubli, wiec srednia bedzie ok

Kolekcjoner
20-10-2011, 21:11
Jest super.

Wiarę i nadzieję w sercu należy nieść :-D

Tak ale w tym przypadku praktyka pokazuje, że nie ma na to szans :mrgreen:. Wystarczy poczytać nawet ten wątek :cool:.

Iroslav
20-10-2011, 21:14
Ino nie przesadzajmy, teraz u Canona zrobiło się naprawdę przyjemnie, mamy flagowego 1Dxa za 7.000 dolców, czy 20.000 zł, możemy nabyć używanego 1DsIII za ok. 10.000 (i podejrzewam, że ta sumka zmaleje), potanieją nam również 1DIII i 1DIV, więc mamy sporo profesjonalnego sprzętu do wyboru.

Mysl jest dzwignia postepu i bardzo dobrze , a ze przy okazji stanieja inne 1 - dynki to tylko rece zacierac :D

Ale ale , nie tak szybko , poczekajcie , jeszcze nie Wiecie , co praktyka przyniesie ;)