Zobacz pełną wersję : Canon 1D X - następca 1D4 i 1Ds3
nic to, w rosji za to pewnie bedzie 6800 rubli, wiec srednia bedzie ok
to rubel ma tak wzrosnąć :!::mrgreen:
rubel transferowy, oczywiscie :-)
Do nowej jedynki mam jedno podstawowe ale. Czy to musi tyle ważyć? Noszenie takiego klocka ma mocno negatywny wpływ na mój nadgarstek i byłoby miło gdyby Canon zrobił coś z wagą tego sprzętu.
Przeciez zawsze możesz przerzucić się na plastikowe 60D.
xxkomarxx
20-10-2011, 23:02
to rubel ma tak wzrosnąć :!::mrgreen:
Ja bym wolał żeby to było 6800 jenów :mrgreen:
Wszyscy (no, prawie...wiadomo) zachwyceni, specyfikacja rewelacyjna ale juz to widze jak cale forum sie rzuca do sklepow w celu szybkiego nabycia 1dX z przewidywalna cena w PL 24999zl :D
swallow77
20-10-2011, 23:41
(...) Kolejnym milowym krokiem fotografii obstawiam ,że będzie przemieszczanie punktu ostrości po zrobieniu zdjęcia ;)
Zdaje się, że to już jest, tylko jakiej matrycy potrzeba do takiej optyki.. i jaka stacja robocza to przetwarza... Ale krok milowy już zrobiony.
http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/adobe-unveils-plenoptic-lens-to-re-focus-images-718934
Właśnie o tym pisałem wcześniej, podejrzewam że Canon już ma takie cacko w swoich sejfach. Pewnie nie tylko canon.
Przeciez zawsze możesz przerzucić się na plastikowe 60D.
Używam tej puchy i pomimo jej wad, lubie ją. A już napewno chciałbym widzieć w torbie puszkę pokroju 60D, bez tego kretyńskiego ekraniku, z pełną klatką, mikroregulacją i tym samym autofokusem.
Właśnie taka puszka byłaby najgroźniejszym konkurentem dla 1Dx czy 1Ds. Przecież to waży tyle, co nic ze szkłem pokroju 17-40, 24-105, czy stałkami 35L / 50L / 135L, o 85USM łaskawie nie wspominając :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale ale , nie tak szybko , poczekajcie , jeszcze nie Wiecie , co praktyka przyniesie ;)
Pewnie całą masę back fokusów i hot pixeli :mrgreen:
chrislab
21-10-2011, 07:28
piszą, że nie ma AF przy f/8! jedynie przy f/5.6. To pierwsza wada tego aparatu dla mnie. W tej sytuacji chyba zostanę przy 1dmk3+5dmk2 :(
No i to żółte podświetlenie zamiast niebieskiego - szkoda :(
Gregolius
21-10-2011, 07:29
Dla zainteresowanych kilka sampli na wysokim ISO
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/20111020_484856.html
luc_october
21-10-2011, 08:07
Dla zainteresowanych kilka sampli na wysokim ISO
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/20111020_484856.html
Ładne znaczki pocztowe serwują :D
Dawać RAWy, a nie ściema jakaś hehe.
Eberloth
21-10-2011, 09:42
Film...
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/eos_1d_x_explained.do
piszą, że nie ma AF przy f/8! jedynie przy f/5.6. To pierwsza wada tego aparatu dla mnie. W tej sytuacji chyba zostanę przy 1dmk3+5dmk2 :(
No i to żółte podświetlenie zamiast niebieskiego - szkoda :(Masz jakieś szkło, które jest ciemniejsze niż 5.6? Przecież AF się ustawia na pełnym otworze a nie na roboczym.
Masz jakieś szkło, które jest ciemniejsze niż 5.6? Przecież AF się ustawia na pełnym otworze a nie na roboczym.
Z tego, co widziałem, chodzi o extendery, przykładowo 70-200/4 z tc 2x f/8, 400/5,6 z tc 1.4x też, 100-400, no i pozostałe teleobiektywy :)
Masz jakieś szkło, które jest ciemniejsze niż 5.6? Przecież AF się ustawia na pełnym otworze a nie na roboczym.
400/5.6 + TC x1.4 np. :P
Bardziej ekstremalnie: 800/5.6 + TC x1.4 ;)
Właściwie to dziwne, że nie ma jak do tej pory od f8
Dużo spotterów może być zawiedzionych.
Powrót do zaklejania styków? :D
Albo zakładają, ze jak stać Cię na 1DX to i na 400/2.8 (najlepiej IS II od razu :D) też :p W końcu to tylko jakieś 18300 USD - drobnostka :D
Z tego, co widziałem, chodzi o extendery, przykładowo 70-200/4 z tc 2x f/8, 400/5,6 z tc 1.4x też, 100-400, no i pozostałe teleobiektywy :)No teoretycznie racja, choć wydaje mi się, że jak ktoś kupuje puchę za 7000USD, to nie bawi się w takie półśrodki, jak 70-200/4+TCx2. Ale może się mylę.
Albo zakładają, ze jak stać Cię na 1DX to i na 400/2.8 (najlepiej IS II od razu :D) też :p W końcu to tylko jakieś 18300 USD - drobnostka :DO tototo. Własnie to miałem na myśli.
Przede wszystkim chodzi o promocję jasnych szkieł Canona, a druga rzecz, że czujniki działające na f/5.6 są precyzyjniejsze niż na f/8.
O tototo. Własnie to miałem na myśli.
Zapominacie o Królu. 800L +1.4 = f/8.
No proszę Cię. CB nie tworzy nawet 0.1% dochodu Canona :)
Moze w skali całego świata, ale w skali polski i Europy? zbiorowisko z CB daje sporo kasy :twisted:
Zapominacie o Królu. 800L +1.4 = f/8.
Kto zapomina? ;)
Bardziej ekstremalnie: 800/5.6 + TC x1.4 ;)
Zapominacie o Królu. 800L +1.4 = f/8.Przecież to właśnie nędzny półśrodek, nie żaden król! Od czego jest EF 1200mm f/5,6 L USM?
Dobra, wracamy na ziemię. Mi się ta pucha podoba ale i tak nie wydam na nią takiej kasy. W stosunku do mojego 7D jedyną realną zaletą jak dla mnie jest pełnoklatkowość. To jednak trochę za mało za te pieniądze, choć oczywiście rozumiem, że flagship musi swoje kosztować.
strideer
21-10-2011, 16:16
Od wyciskania na siłowni? :-D
[...] w zamożnych krajach i w kręgach reporterów, agencji itp. dla których jest przeznaczony będzie duży problem ale nie skąd wziąć na niego kasę (w budżetach takich firm to drobiazg) tylko gdzie go kupić :cool:
Tylko na przedpłaty! Jak "maluchy" w PRLu... :razz: (A ci na Wall Street i na Czerskiej jeszcze protestują przeciwko "tyrani rynku"... :confused:)
Trzeba przyznać, że technologia sprzed ponad dekady (DSLR) odchodzi w spektakularny sposób! Supernowa?
Ktoś policzył skąd się wziął ten X w nazwie nowej jedynki? :oops:
Nie wiem skąd narzekania na pomarańczowe podświetlenie.
Niebieskie dużo bardziej drażni wzrok w ciemności. Tu ciepłe światło sprawdza się o wiele lepiej, a podświetlenia w dzień raczej się nie używa ;-)
jacek_73
22-10-2011, 13:37
...
Ktoś policzył skąd się wziął ten X w nazwie nowej jedynki? :oops:
taa
"X" wzięło się stąd, że to dziesiąta generacja luster profesjonalnych u Canona.
...
Wliczając w to analogowe jedynki :)
luc_october
22-10-2011, 19:00
Miałem właśnie radochę jak pokazali 1DX, bo przewidziałem owy X w nazwie :D
Apropos tego F5.6 wspominanego wczesniej - gdzie jest napisane, ze 1dX ma blokade AF do 5.6 ? Z tego co czytam, to nigdzie nie jest to wyraznie wymienione. Jest np. dokladnie opisane dzialanie AF w "lenses that have a maximum aperture of f/5.6", ale bez info o maxymalnej przyslonie roboczej, w ktorej AF dziala.
Ale przecież przysłona robocza nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. Pomiar odbywa się na pełnej dziurze, która w tym przypadku nie może być mniejsza niż 5.6. :)
Apropos tego F5.6 wspominanego wczesniej - gdzie jest napisane, ze 1dX ma blokade AF do 5.6 ? Z tego co czytam, to nigdzie nie jest to wyraznie wymienione. Jest np. dokladnie opisane dzialanie AF w "lenses that have a maximum aperture of f/5.6", ale bez info o maxymalnej przyslonie roboczej, w ktorej AF dziala.
O tutaj jest napisane:
http://www.canonrumors.com/2011/10/the-eos-1d-x-f8/
Kolekcjoner
23-10-2011, 20:16
Posprzątane.
Bardzo proszę o trzymanie się tematu.
Tak mnie dzisiaj naszło w drodze na uczelnie.
Skoro są 2gniazda CFek to czemu tego nie wykorzystać na zasadzie zbliżonej do RAID 0??
W buforze siedzi Ni plików. Powiedzmy, że "i" nieparzyste zapisują się na karcie 1 a "i" parzyste na karcie 2. -> 2x większa prędkość zapisu -> 2x szybciej opróżniany bufor -> więcej zdjęć w serii! W dodatku, można założyć 2x większe bezpieczeństwo danych. Zakładając, że aparat jest kierowany głównie do fotoreporterów którzy w większości robią zdjęcia seriami to w przypadku awarii którejś z kart mamy podobne ujęcie wykonane ułamek sekundy później na drugiej karcie.
IMHO wykonalne. Nie musi być też sztywno naprzemiennie. Wystarczy zadać warunek żeby fota się zapisywała na karcie która nie jest akurat "busy". Jeżeli obie nie są to np. można dać użytkownikowi wybór w C.fn jaki jest priorytet (karta1, karta2, karta szybsza(jeżeli nie są zamontowane 2takie same), karta mniej zapełniona)
strideer
26-10-2011, 01:14
Obawiam się, że taka kombinacja może dać pewne przyśpieszenie w opróżnianiu bufora, ale raczej na pewno nie będzie ono dwa razy szybsze. Dość dużo zależy od kontrolera pamięci flash i wcale nie jest powiedziane, że jest on na tyle przepustowy, by podołać takiemu zadaniu. Chociaż - w teorii - jest to oczywiście możliwe.
No moment mamy tutaj doczynienia z flagowym modelem tak?
Skoro już zastosowali 2 gniazda kart to niech zastosują najlepszy możliwy kontroler, albo jak trzeba to nawet 2. Puszka za 7000$, ponoć tworzona bez kompromisów, najlepsza jakość, najlepsza wydajność. Więc czemu nie?
Ok niech nie będzie to 2x szybciej ale chociażby 1,5x - to i tak zawsze szybciej :D
mor_feusz
26-10-2011, 14:06
.... 2x większe bezpieczeństwo danych....
A niby jak? RAID1 tak ale RAID0? Jesli np. 1 karta padnie to co? - na 2 bedziesz mial tylko "polowki" zdjec (i tak nie odtworzysz), nie dasz rady zrzucic zdjec czytnikiem - chyba ze Canon by wymyslil oprogramowanie co bierze czesc danych z 1 karty - potem czesc danych z 2 karty i "skleja". To nie zadziala.
McMelassa
26-10-2011, 14:16
Trzeba będzie zgłosić do Canona aby w nowej rewizji dodali jeszcze jedno gniazdo. Wtedy na pewno się uda :)
A niby jak? RAID1 tak ale RAID0? Jesli np. 1 karta padnie to co? - na 2 bedziesz mial tylko "polowki" zdjec (i tak nie odtworzysz), nie dasz rady zrzucic zdjec czytnikiem - chyba ze Canon by wymyslil oprogramowanie co bierze czesc danych z 1 karty - potem czesc danych z 2 karty i "skleja". To nie zadziala.
A przeczytałeś dokładnie?
Napisałem NA ZASADZIE ZBLIŻONEJ DO RAID 0 w takim sensie żeby zapisywać po całym pliku na jednej i na drugiej karcie...
Zasada zbliżona do Raid? Ale jak bardzo zbliżona? I z której strony zbliżona? Panie.. opatentuj ten pomysł zbliżenia do Raid :) będziesz bogaty ;)
użyłem porównania do RAID0 ponieważ chodzi mi o korzyść związaną z równoległym zapisem na dwóch nośnikach jako analogię do systemu RAID0.
Jakie są tego korzyści to ten ktoś się interesuje albo używa ten wie.
A skoro w 1DX są już 2gniazda tego samego typu to czemu by tego nie wykorzystać.
W pewnym sensie jest już to wykorzystane poprzez zapis RAWa na karcie 1, a JPGa na karcie 2 w opcji RAW+JPG. Więc dlaczego robiąc w samych RAWach nie zapisywać naprzemiennie po jednym pliku na jednej i po jednym na drugiej karcie?
strideer przynajmniej wysilił się na podjęcie dyskusji twierdząc, że może to być niemożliwe poprzez ograniczenia kontrolera pamięci flash. O to mi chodziło o dyskusję czy jest to możliwe bądź też nie, może i błędnie użyłem porównania do RAID0, ale czy to powód do czepiania się?
Ale niektórzy muszą się czepiać dla samego czepiania się - norma na tym forum :D
Tak samo jak narzekanie dla samego narzekania (albo jak nas na coś nie stać to dobrze ponarzekać, że do ****, będzie pewnie od razu lżej ;) ) bądź opiniowanie sprzętu którego nawet przez szybkę się nie widziało ;)
strideer
26-10-2011, 17:45
Jak pokazuje historia, Canon jest raczej konserwatywny jeżeli chodzi o wprowadzanie tego rodzaju nowinek. Niewykluczone, że w przyszłości taki równoczesny zapis na karty stanie się faktem. Wydaje mi się jednak, że funkcja równoległego (w sensie na obie karty zapisujemy to samo) jest jakby bardziej praktycznym podejściem do sprawy.
flankerp
26-10-2011, 21:20
A ja laik myślałem, że w jedynkach już teraz zapisuje się na dwie karty na raz... Ech człowiek się uczy co chwila :D
Teraz mam powód aby nie kupić 1Dx :D
allxages
26-10-2011, 21:33
Można zapisać na dwie, ale to samo. Tutaj chodziło o rozrzut.
... na przykład funkcja w Custom i wybierasz sobie że zapisuje co jedno co dwa co trzy zdjęcia na jednej resztę na drugiej... itd itp...
Eberloth
26-10-2011, 23:06
A może 0+1? A może 5+1? Odpuście panowie, bo w tych "rajdach" generalnie roztrzaskaliście się na drzewie...
RAID to może nie :lol: ale, zakładając że sloty kontrolują jakieś osobne "kanały", to to co byłoby do zrobienia to naprzemienne zapisywanie zdjęć na obie karty. Po dołożeniu każdemu slotowi po gigabajcie szybkiego tymczasowego RAMu mogłoby to dość mocno zwiększyć "odczuwalną" szybkość opróżniania bufora.
KuchateK
27-10-2011, 07:36
Dobra. Dość RAIDowania :) Zmiana kierunku wątku...
Jak zapewne niektórzy przeczytali, Canon ma zaprezentować 1DX na PDN PhotoPlus Expo w NY. Zaczyna się dzisiaj, wczoraj natomiast zorganizowano wieczorek zapoznawczy z prezentacją odrobiny sprzętu. Jako że pierwszy raz odkąd śledzę tą imprezę Canon prezentuje jakąś nowość, postanowiłem tam zaglądnąć w tym roku.
O ile wieczorek zapoznawczy nie jest wart wspomnienia, to po lawirowaniu między ochroniarzami udało się mi upolować to:
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus_01.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus_02.jpg
Nowiutkie jedynki są i czekają :D Mam nadzieję, że uda mi się przepchać przez tłumy na parę sekund macanka :mrgreen:
Sampli pewnie nie pozwolą wynosić, ale jeśli chcecie abym wybadał coś o czym jeszcze nie napisano (!) to piszcie tutaj. Nie gwarantuję, że cokolwiek uda mi się zdziałać (praca i te sprawy), ale postaram się.
KuchateK, to co chyba wszystkich interesuje najbardziej, to szumy na wysokim ISO i AF. Wiem, że test AF w "warunkach wojennych" może być trudny, ale gdyby Ci nie odebrali aparatu po 5 sekundach, może uda się sprawdzić jak działają boczne.
KuchateK
27-10-2011, 08:02
Nie miałem kontaktu z innymi jedynkami na tyle dużo, aby próbować dokonać jakichś sensowniejszych porównań AF, ale postaram się go przetestować. Choć warunki w tej hali są dość dobre i AF lepszych puszek nie ma dużych problemów.
Liczę bardziej na to, że będzie na tyle czasu aby dokładniej ocenić szumy przynajmniej na LCD, zwłaszcza z wyłączonym odszumianiem. To już znacznie prościej obiektywnie porównać.
oskarkowy
27-10-2011, 08:29
Liczę bardziej na to, że będzie na tyle czasu aby dokładniej ocenić szumy przynajmniej na LCD, zwłaszcza z wyłączonym odszumianiem. To już znacznie prościej obiektywnie porównać.
A skąd będziesz wiedział, co Ci pokazuje?
Przecież to nowy wyświetlacz, nie wiesz czy tak jak np. w nikonie nie będzie pokazywał ładniejszych obrazków niż są w rzeczywistości.
Jednym słowem: porównuj co się da, testuj, nie daj się oderwać od puszki jak najdłużej a potem opisuj wrażenia. Na testy AF czy szumów i tak jeszcze za wcześnie, kiedyś się doczekamy.
No i miej świadomość, że i tak Ci wszyscy tutaj zazdrościmy 8-)
i tak Ci wszyscy tutaj zazdrościmy 8-)
Ja to się cały czas zastanawiam, czy na święto Zmarłych nie odwiedzić niezapowiedzianie rodziny pod NjuJorkiem ;)
allxages
27-10-2011, 13:12
Ja to się cały czas zastanawiam, czy na święto Zmarłych nie odwiedzić niezapowiedzianie rodziny pod stosikiem Canona ;)
No wiesz co? :twisted:
KuchateK
27-10-2011, 16:23
A skąd będziesz wiedział, co Ci pokazuje?
Przecież to nowy wyświetlacz, nie wiesz czy tak jak np. w nikonie nie będzie pokazywał ładniejszych obrazków niż są w rzeczywistości.
Masz rację. Druga sprawa, że oprogramowanie pewnie jeszcze nie gotowe i sporo może się zmienić do przyszłego roku.
No nic, zobaczę co się da i opiszę co widziałem.
Kuchatek dowiedz się czy jedynka ustawia ostrość podczas filmowania
No wiesz co? :twisted:Prosże o nie manipulowanie moimi wypowiedziami :) Mam rodzinę pod NjuJorkiem, a konkretnie w Chicago. ;)
Kolekcjoner
27-10-2011, 18:55
Masz rację. Druga sprawa, że oprogramowanie pewnie jeszcze nie gotowe i sporo może się zmienić do przyszłego roku.
No nic, zobaczę co się da i opiszę co widziałem.
Czekamy :D.
Z tego co mówili przy premierze to oprogramowanie jest w stadium "docierania" więc podejrzewam, że na jakiekolwiek oceny jakościowe jest zbyt wcześnie :cool:.
dinderi jedz jedz i przywieź chociaż jedną sztukę to kolejki pod domem będziesz miał jak wrócisz ;)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polak-ukradl-Canona-1DX-z-targow-foto-w-USA-i-uciekl-ochronie,wid,13939598,wiadomosc.html
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polak-ukradl-Canona-1DX-z-targow-foto-w-USA-i-uciekl-ochronie,wid,13939598,wiadomosc.html
Stronę zdjęto. Ale uprzedzając informuję, że to nie byłem ja ;)
oskarkowy
28-10-2011, 14:39
Stronę zdjęto. Ale uprzedzając informuję, że to nie byłem ja ;)
Drogą eliminacji zostaje KuchateK :mrgreen:
I żeby było jasne, nie potępiam. Oczywiście, jak da się pobawić 8-)
MastaMarek
28-10-2011, 20:00
narazie 1D4 musi mi wystarczyc jako, ze dopiero go kupilem jakis miesiac temu. Jednak ten 1Dx wyglada rewelacyjnie. Moze dopiero na gwiazdka 2012 cos takiego bedzie mozna bez problemu kupic w polsce. To jest ta kamera na ktora chyba czekal kazdy ;)
dla mnie jesli bedzie chodzil autofocus podczas filmowania to kupie go dla samej mozliwosci tego ustrojstwa
strideer
28-10-2011, 20:03
dla mnie jesli bedzie chodzil autofocus podczas filmowania to kupie go dla samej mozliwosci tego ustrojstwa
Raczej wątpię.
MastaMarek
28-10-2011, 20:05
AF podczas filmowania z tak duzy sensorem ... nie bedzie mial sensu. Zawsze bedzie wolny. Pierwsze testy tego 1Dx juz to potwierdzily. Nie znam zadnej kamery/apartu z sensorem wiekszym niz 2/3 ktory mialby porzadny AF podczas krecenia video. Nawet panasonic Af101 z obiektywami panasonica jest bleeehhh :)
KuchateK
28-10-2011, 20:37
Wg. tego co do tej pory czytałem to w sprawach video (AF) nie zmieniło się nic w stosunku do 7d/5d2.
Tylko czy rozmiar matrycy ma cokolwiek do predkosci AF na zasadzie kontrastu? W kompaktach dziala to znakomicie podczas filmowania (i fotografowania). Mozna pomyslec, ze to spowodowane wlasnie mala matryca, no ale przeciez kompakt Sony R1 ma taki wlasnie AF, a matryce APS-C i tam AF 'kontrastowy' smiga jak ta lala. Wiec dlaczego to ledwo zipie w LV na DSLR?
Nie moga, czy nie chca?
Hejka, ogolnnie mowiac dotykalem, bawilem sie, a nawet macalem 1Dx ;]. Moge smialo powiedziec ze niezly z niego klamot. Jakos nie widze slubniaka biegajacego z dwoma Dx-i.
Staralem sie sprawdzic zaszumienie na poszczegolnych ISO co prawda jedynie na monitorze aparatu po maxymalnym zoomowaniu. Mimo moich prosb moznosci zobaczenia zdjec na monitorze, byl kompletny zakaz wyciagania kart z aparatu.
Na moje oko ISO 6400 w pelni uzyteczne nawet 12800, na 51200 wyrazny spadek w tonach i kolorach.
Pozdrawiam
a można wiedzieć gdzie go sobie można pomacać? :-P
Tu trochę ciekawostek: http://vimeo.com/31175496
a można wiedzieć gdzie go sobie można pomacać? :-P
kolega który o tym napisał loguje się z adresu w UK więc pewnie tam ;)
Tak opisać 1DX może absolutnie każdy. Nawet ten, kto nie miał go w ręku. ;)
kolega który o tym napisał loguje się z adresu w UK więc pewnie tam ;)
Jakie jeszcze fajne opcje może podejrzeć moderator? :D
No to pewnie kolega był na pokazach w Londynie.
Naprawdę ciekawi mnie ta pucha, na tyle, że byłbym w stanie zamienić 2x5D2 na 1DX + 5D1 :D Oczywiście po pierwszych konkretnych polowych testach ;)
KuchateK
01-11-2011, 19:31
Przepraszam za zwlokę. Niektórzy pewnie umierają z ciekawości. Udało mi się w sobotę wybrać na Expo. Dzięki podłej pogodzie ilość ludzi była mocno ograniczona i można było swobodnie wymacać wiele egzemplarzy.
Mimo moich prosb moznosci zobaczenia zdjec na monitorze, byl kompletny zakaz wyciagania kart z aparatu.
Co do sampli to panowie w NY nawet byli skłonni na wrzucenie swoich kart, ale puszki dostali zablokowanie i nie dało się ich otworzyć. Informacji było też jak na lekarstwo. Sami za wiele nie wiedzieli, dostali jedynie najnowszy katalog produktów, w którym jest kilka stron opisu. Chyba nic więcej jak to co do tej pory pojawiło się w sieci, zeskanuję, poczytam i wrzucę jak znajdę odrobinę czasu.
Na moje oko ISO 6400 w pelni uzyteczne nawet 12800, na 51200 wyrazny spadek w tonach i kolorach.
Szumy... Monitor w monitor (lcd) 6400 z 1DX jest trochę lepsze jak 3200 i nieco gorsze jak 1600 w 7D (obie odszumianie na standard). 1DX ma niestety brzydki kolorowy szum i na niektórych zdjęciach mniej doświetlonych wyłaziły dziwne plamy nawet na niskim ISO.
Puszka pod względem AF sprawiała wrażenie wczesnej bety a AF w niektórych trybach zachowywał się chaotycznie i niepewnie. Pomiar światła był za to skuteczniejszy jak w 7D które miałem ze sobą.
Jednym zdaniem: Nie rzuciło mnie na kolana, zwłaszcza AF wymaga sporo pracy.
Więcej napiszę jak tylko znajdę czas. Postaram się uczynić to dziś wieczorem (strefa czasowa NY jak by co :D).
Jakie jeszcze fajne opcje może podejrzeć moderator? :D
No to pewnie kolega był na pokazach w Londynie.
Naprawdę ciekawi mnie ta pucha, na tyle, że byłbym w stanie zamienić 2x5D2 na 1DX + 5D1 :D Oczywiście po pierwszych konkretnych polowych testach ;)
Każdy może jak potrafi :D
Co do zamiany puchy to: IMHO Spokojnie.Po pierwszym półroczu od początku powszechnej dystrybucji ,bez emocji można się decydować lub nie.Sprzęt jest kosztowny ,na lata użytkowania i nie spieszyłbym się do zostania pierwszym użytkownikiem.
Zostać bez dwóch piątek z jednym awaryjnym korpusem np. to kiepski biznes byłby :mrgreen:
Ale kraczę trochę z przekory.Oby było ok. z tym x-em.
Przepraszam za zwlokę. Niektórzy pewnie umierają z ciekawości. Udało mi się w sobotę wybrać na Expo. Dzięki podłej pogodzie ilość ludzi była mocno ograniczona i można było swobodnie wymacać wiele egzemplarzy.
Co do sampli to panowie w NY nawet byli skłonni na wrzucenie swoich kart, ale puszki dostali zablokowanie i nie dało się ich otworzyć. Informacji było też jak na lekarstwo. Sami za wiele nie wiedzieli, dostali jedynie najnowszy katalog produktów, w którym jest kilka stron opisu. Chyba nic więcej jak to co do tej pory pojawiło się w sieci, zeskanuję, poczytam i wrzucę jak znajdę odrobinę czasu.
Szumy... Monitor w monitor (lcd) 6400 z 1DX jest trochę lepsze jak 3200 i nieco gorsze jak 1600 w 7D (obie odszumianie na standard). 1DX ma niestety brzydki kolorowy szum i na niektórych zdjęciach mniej doświetlonych wyłaziły dziwne plamy nawet na niskim ISO.
Puszka pod względem AF sprawiała wrażenie wczesnej bety a AF w niektórych trybach zachowywał się chaotycznie i niepewnie. Pomiar światła był za to skuteczniejszy jak w 7D które miałem ze sobą.
Jednym zdaniem: Nie rzuciło mnie na kolana, zwłaszcza AF wymaga sporo pracy.
Więcej napiszę jak tylko znajdę czas. Postaram się uczynić to dziś wieczorem (strefa czasowa NY jak by co :D).
To jest nadal wersja przed produkcyjna. Nie dziwne, że nie można własnych kart włożyć. Pewnie jeszcze sporo pracy przed Canonem.
Widzę jakiś błąd logiczny - jak może być lepsze od 3200 i gorsze od 1600? :D
Coś Ci się chyba wartości przestawiły.
Jeszcze zobaczymy, ale nie sądzę, żeby ISO było gorsze jak w 5D2 - nowa i jeszcze do tego mniejsza matryca, zmieniona konstrukcja właśnie pod względem ISO i DR performance no i puszka o w sumie 2półki wyżej no i flagship. To musi kopać po tyłku :D
Dla mnie na razie specyfikacja jest świetna, czekam na testy modeli produkcyjnych i szukam kupca na nerkę :p
Każdy może jak potrafi :D
Co do zamiany puchy to: IMHO Spokojnie.Po pierwszym półroczu od początku powszechnej dystrybucji ,bez emocji można się decydować lub nie.Sprzęt jest kosztowny ,na lata użytkowania i nie spieszyłbym się do zostania pierwszym użytkownikiem.
Zostać bez dwóch piątek z jednym awaryjnym korpusem np. to kiepski biznes byłby :mrgreen:
Ale kraczę trochę z przekory.Oby było ok. z tym x-em.
Jak to pierwszym półroczu? Jesień 2012 mnie nie urządza :p
Kurde dlaczego ja jestem taki niecierpliwy? Są na to jakieś terapie? :p
To prawda z tą puszką na lata. Póki co jedynie 5D2 wytrzymała u mnie okres od nowości do końca gwarancji w ciągłym intensywnym użytkowaniu. Ba nawet kupiłem sobie drugą, tak ją lubię. Chociaż jest parę rzeczy co mnie denerwuje to póki co najbardziej spełniająca moje oczekiwania konstrukcja dostępna dla mnie cenowo.
Widzę jakiś błąd logiczny - jak może być lepsze od 3200 i gorsze od 1600?
Nie ma żadnego błędu, iso 6400 z 1DX wygląda jak coś pomiędzy iso 1600 a iso 3200 z 7D (czyli wygląda gorzej niż 1600 a lepiej niż 3200 z tego cropa).
Kolekcjoner
02-11-2011, 13:08
Nie ma żadnego błędu, iso 6400 z 1DX wygląda jak coś pomiędzy iso 1600 a iso 3200 z 7D (czyli wygląda gorzej niż 1600 a lepiej niż 3200 z tego cropa).
Mała poprawka nie z 1DX - tylko z egzemplarza przedprodukcyjnego na ekraniku ;).
Panowie może jednak nie wyciągajcie zbyt daleko idących wniosków póki co :cool:.
Miałem w rękach przedprodukcyjny egzemplarz 7D i tam na ekraniku iso 1600 wyglądało tragicznie - realnie okazało się dużo lepsze.
Może zanim niektórzy zaczną stwierdzać, że ten aparat to kupa (co biorąc pod uwagę to forum jest normą :mrgreen:) warto poczekać na jakieś podstawy :-D.
MacGyver
02-11-2011, 13:15
Może zanim niektórzy zaczną stwierdzać, że ten aparat to kupa (co biorąc pod uwagę to forum jest normą :mrgreen:) warto poczekać na jakieś podstawy :-D.
Oj tam, dlaczego tak bezceremonialnie chcesz psuć kolegom zabawę ;-) To już tradycja, nie tylko tego forum, że najwięcej złego o sprzęcie mają do powiedzenia Ci, którzy nigdy nie mięli go w rękach. Ot, uroki internetu.
A tak na poważnie. Canon nie od wczoraj robi aparaty, ma poważną rzeszę profesjonalnych klientów i naprawdę ciężko przypuszczać aby w tym segmencie pozwolił sobie na jakąś spektakularną wpadkę. Oczywiście znajdą się tacy, którym z racjonalnych i wytłumaczalnych powodów, coś w nowej puszce nie przypasuje, ale i tak w efekcie system zmienią tylko nieliczni z nich.
Kolekcjoner
02-11-2011, 13:59
Oj tam, dlaczego tak bezceremonialnie chcesz psuć kolegom zabawę ;-)
Dobrze już będę grzeczny :mrgreen:.
Mała poprawka nie z 1DX - tylko z egzemplarza przedprodukcyjnego na ekraniku ;).
Panowie może jednak nie wyciągajcie zbyt daleko idących wniosków póki co
Ja tam żadnych wniosków nie wyciągam, tłumaczę tylko brak błędu logicznego w minirecenzji Kuchatka.
Wnioski będę wyciągał jak dostanę we własne łapska rawy (wykresy i analizy średnio mnie interesują).
Chociaż może nie będę wyciągał?... Ten korpus interesuje mnie tak samo jak DB9. Ot, fajne i ładne. Ale nigdy go mieć nie będę ;-)
myslidar
02-11-2011, 14:46
Zakładając, że 6400 w 5DII to mniej więcej to samo co 3200 w 7D to progresu zbytniego nie ma :)
Ja tam w szały DR/ISO nie wierze. Dostaniemy nowego mixa obu jedynek, stawiam na MAX 1ev roznice wzgledem 5d2 na wyzszych iso. No i dalej typowo canonowe mozaiki w cieniach. Czyli po staremu + nieco bajerow technicznych itd.
I pewnie za jakis czas Nikon D4, ktory X'a zje na sniadanie wlasciwosciami matrycy.
KuchateK
02-11-2011, 17:03
Trochę więcej opisu...
AF przy wyborze punktów w trybie precyzyjnym, normalnym i z rozszerzeniem na sąsiednie punkty pracował OK. Tak mniej więcej to co 7D, może nieco wolniej, ale to raczej wina innych szkieł. Udało mi się przetestować puszkę z 50 1.2, 24-70, 24-105, 100 L i 35 1.4. Na wszystkich szkłach i egzemplarzach było to samo.
W momencie wyboru stref było już tak sobie, ale największym rozczarowaniem była praca przy automatycznym wyborze wszystkich punktów. Na chwilę obecną nie dało by się tym pracować. Decyzja AF gdzie ostrzyć zajmowała bardzo dużo czasu, do tego dość często już w trakcie jazdy AF obiektywu gdzieś na tło AF nagle zmieniał zdanie i wracał obiektyw na coś bliżej. Generalnie przeciętne łapanie ostrości zajmowało długie sekundy w trakcie których uciekał z kadru moment który chciałem uwiecznić. 7D z 17-40 było w tych samych warunkach kilka razy szybsze i pewne.
Łapanie ostrości na twarze wydaje się działać dobrze. Sam proces trwał niebotycznie długo, ale AF często wybierał punkty w okolicy twarzy/oczu pomimo, że były duże i wyraźne elementy bliżej na które normalnie powinien ostrzyć. Z profilu nie działa :mrgreen:
Co do pracy wszystkich punktów to niezależnie od szkieł przy wyborze manualnym dowolne punkty pracowały tak samo szybko i precyzyjnie jak środkowy. Wolał bym nieco szerzej umieszczone punkty na brzegach, ale i tak wydaje się lepiej jak elipsa w poprzednich modelach.
Samo body wybudowane jest tradycyjnie jak czołg. Po inspekcji prezentowanych odlewów mogę powiedzieć, że jestem zaskoczony tym jak grube były ścianki a przy tym jak lekka była całość. Odlew jest też znacznie bardziej skomplikowany jak to co widziałem w innych modelach, można powiedzieć, że nie było gdzie palca wcisnąć :D
Nowy pomiar światła działa bardzo dobrze. Pomimo fotografowania pod światło, czarnych, białych czy posiadania świecących elementów zaraz obok nie musiałem nic specjalnie korygować. Dużo lepiej jak wspomniane już 7D.
Menu... Działa praktycznie jak w 7D. Jedyna rzucająca się różnica to usunięcie powielania zakładek na górze i zastąpienie oznaczenia kilku ekranów jednego rodzaju małymi kwadratami pod zakładkami.
http://learn.usa.canon.com/app/media/images/articles/1dx_af_pts/orient_af_screen__hero.jpg
To co już wcześniej ktoś zauważył, nie ma już powiększania przy pomocy * i guzika wyboru punktu AF. Obecnie aby powiększyć zdjęcie należy przycisnąć guzik z lupą, przednie kółko odpowiada za powiększenie, dżojstik lewo-prawo/góra-dół a tylne kółko to przeskakiwanie pomiędzy klatkami. W menu można ustawić preferencję jak dużo ma powiększać ten przycisk i czy ma powiększać obszar gdzie była łapana ostrość. Po zmianie konfiguracji można oceniać ostrość foty jednym przyciskiem.
Zawód landszafciarzy, nadal w ustawieniach żadnego przycisku nie znalazłem MLU. Domyślnie nowy przedni przycisk wybierał centralny punkt AF, drugi to podgląd GO.
Menu pod przyciskiem Q wyglądało na niedokończone. Po prawej części było zostawione puste miejsce na 2-3 pozycje. Nowe LCD wyglądało naprawdę dobrze, kolory były odzwierciedlone bardzo blisko tego co zostało sfotografowane.
Co więcej?
To musi kopać po tyłku :D
Na papierze jest fajnie, jak dostarczą to co obiecują będzie super. Obecnie jednak nic bardzo nie kopie i brak zaskoczenia. Jedyna rzecz wzbudzająca "UUUUU" w tłumie to 12fps i 14 w trybie H. Tak to puszka jest delikatną ewolucją w stylu Canona. Nic nie odstaje od tego co już było.
IMHO to rozczarowuje. Canon powinien mieć gotowego flagowca po 3 latach od premiery 1Ds. Wygląda na to ze nawet po 4 latach nie są gotowi a puszka to nadal beta w wielu miejscach.
Mam nadzieję, że AF przyspieszy i ustabilizuje się a szum chromatyczny zostanie zniwelowany podobnie jak udało się w innych modelach. Jak wycisną jeszcze z 1EV mniej szumu będzie OK, bo teraz to kiepsko wygląda w porównaniu do dużo mniejszej a przez to gęstszej matrycy 7D.
Kolekcjoner
03-11-2011, 00:58
Hands-on iXa.
http://www.ronmartblog.com/2011/10/hands-on-canon-eos-1d-x-lots-of-photos.html
1czarek1
03-11-2011, 14:40
Można już kupować EOS 1D X (http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=6677&id=20)
KuchateK
04-11-2011, 07:54
Kilka gniotów na koniec. Miłym akcentem były prezentacje, gdzie profesjonalni fotografowie i filmowcy demonstrowali od kuchni wykorzystanie EOSów.
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/01s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/01s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/02s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/02s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/03s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/03s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/04s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/04s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/05s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/05s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/06s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/06s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/07s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/07s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/08s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/08s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/09s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/09s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/10s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/10s.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/11s-1.jpg
źródło (http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/11s.jpg)
To samo co wyżej w większym rozmiarze...
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/01.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/02.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/03.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/04.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/05.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/06.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/07.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/08.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/09.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/10.jpg
http://kuchatek.com/CanonBoard/photoPlus2011/11.jpg
Nikon jak zwykle rzucał się najbardziej w oczy na całej imprezie. Dzięki żółtym reklamówkom które były doskonale widoczne i dostępne w wielu miejscach już od wejścia.
Z rzeczy o których zapomniałem. AF w trybie Live View był sprawniejszy jak w 7D.
Muszę powiedzieć, że pomimo niedociągnięć podobają mi się zmiany w nowym 1DX. Można powiedzieć, że Canon zrobił puszkę taką, jakiej oczekiwałem. Jeśli pociągną dalej ten temat, to z miksu nowości z 7D i 1DX może powstać niezły następca 5D2 i mocny zawodnik dla konkurencji.
Czas zacząć napełniać skarbonkę :mrgreen: Pozostaje cierpliwie czekać do marca.
Ja juz sie zdecydowalem , bede go kupowal w B&H w maju a swoja kochana jedynke wystawie na allegro
A tak na poważnie. Canon nie od wczoraj robi aparaty, ma poważną rzeszę profesjonalnych klientów i naprawdę ciężko przypuszczać aby w tym segmencie pozwolił sobie na jakąś spektakularną wpadkę.
Oj coś pamięć szwankuje. Bo to, jak dla mnie, to była spektakularna wpadka: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6523
KuchateK
04-11-2011, 19:34
Vitez, właśnie ta spektakularna wpadka jest powodem, dla którego Canon teraz nie może mieć żadnej skazy na wizerunku nowego produktu.
Kolekcjoner
04-11-2011, 19:54
I dlatego zapewne pokazali produkt na pół roku przed premierą sklepową.
I dlatego zapewne pokazali produkt na pół roku przed premierą sklepową.
Można się śmiać, ale zdecydowanie bardziej wolę poczekać te pół roku i mieć produkt finalny, niż niedoróbki od razu ;)
Oj coś pamięć szwankuje. Bo to, jak dla mnie, to była spektakularna wpadka: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6523
Miejmy nadzieję, że Canon potrafi się uczyć na błędach ;)
Kolekcjoner
04-11-2011, 22:32
Można się śmiać, ale zdecydowanie bardziej wolę poczekać te pół roku i mieć produkt finalny, niż niedoróbki od razu ;)
Miejmy nadzieję, że Canon potrafi się uczyć na błędach ;)
To co wyżej właśnie na to wskazuje. Cóż pożyjemy zobaczymy.
W Finlandii mozna juz zamawiac. 6600euro, czyli 2000 wiecej niz D3s. Mimo, ze Canon jest duzo bardziej popularny- szalu w zamowieniach nie ma. Zmiescilem sie w 1 setke zamawiajacych, ale nie w 1a 500ke aparatow...
Poki co ceny uzywanych 1Dmk3 i 1Dmk4 polecialy w dol (ok 500e ) , a Nikony D3 i D3s (uzywane) zdrozaly o ok 200 .
Cena ma znaczenie. NAWET na "zachodzie"... Szybki ROI jest pozadany wszedzie. 2x4500 to nie 2x6500. 4k€ na ulicy nie leza. I mowa o malutkich klientach. Reuter;AFP i inni maja swoje ceny. Tez bym takie chcial...
Tak dla ciekawostki - wiekszosc reporterow ( znajmych i widzianych ) nadal jedzie na 1Dmk3... .
Kolekcjoner
09-11-2011, 20:09
Tak dla ciekawostki - wiekszosc reporterow ( znajmych i widzianych ) nadal jedzie na 1Dmk3... .
Nic dziwnego - tutaj nie ma miejsca na brandzlowanie się nowościami.
Ale prywatni klienci, i firmy niekiedy tez chca 20+ mpix i juz ! ;)
Zmiescilem sie w 1 setke zamawiajacych, ale nie w 1a 500ke aparatow...
Jaki jest termin oczekiwania? Ja zamówiłem właśnie w interfoto i teoretycznie powinien być w marcu ale z tego co ustaliłem telefonicznie, to realny czas realizacji zamówienia - przełom marca i kwietnia.
Jaki jest termin oczekiwania? Ja zamówiłem właśnie w interfoto i teoretycznie powinien być w marcu ale z tego co ustaliłem telefonicznie, to realny czas realizacji zamówienia - przełom marca i kwietnia.
Niezłą cenę mają. Ogólnie nie wiem czy to był dobry ruch bo tak naprawdę Canon jeszcze nie ustalił ceny na 1DX. Świadczy o tym brak pre-orderu na bh czy adoramie oraz jedna mała wzmianka zdaje się to potwierdzać:
http://www.canonrumors.com/2012/01/canon-eos-1d-x-battery-issues/
Tylko ciekawe czemu? Canon sądził, że Nikon da większą cenę na D4?
Ja sobie poczekam do maja - do pierwszych testów, real sampli i jakieś w miarę ustabilizowanej sytuacji na rynku.
Jak będzie mozaika w cieniach to wysyłam zdechłego kota do Japonii.
No Ja chciałbym przed olimpiadą się na coś zdecydować dlatego skusiłem się zamówić już teraz, żeby mieć czas na testy w praktyce i ewentualne przymiarki do 1Ds3 lub 1d4, choć szczerze liczę, że nie będzie przykrych niespodzianek i 1DX będzie mi służył przez co najmniej kilka lat. Drugą kwestią przy zamawianiu w przedbiegach jest obawa z mojej strony o podwyżkę cen związaną z IO w Londynie.
Jest już pre-order. Mam nadzieję, że to żart.
http://allegro.pl/sklepik-poleca-canon-eos-1d-x-dostepny-od-03-2012-i2055491584.html
Ci którzy żyjecie w dzisiejszych czasach: "Porzućcie wszelka nadzieję.."
Oby się nie okazało że to życiowa szansa jest sensownie kasę wydać.Grzebiąc w szufladzie znalazłem parę polskich monet sprzed ~~ lat.Patrze na nominał ,a to 10000zł.
Bilon po prostu był to.Cztery monety i masz.Tfu zgiń przepadnij ...
Przed ~~ 3laty czając się na 1 Ds III ,też nie byłem olśniony ceną :lol:
IMHO spokojnie.Pożyjemy zobaczymy.Ale wszystko jest realnie mozliwe.
Kolekcjoner
19-01-2012, 18:50
http://allegro.pl/sklepik-poleca-canon-eos-1d-x-dostepny-od-03-2012-i2055491584.html
No ja nie byłbym optymistą w przypadku ceny tej zabawki. Jedyna nadzieja w tym że D4 wyjdzie szybko i nie będą szaleć z ceną. Chociaż w przypadku tej premiery nawet to może nie pomóc.
jacek_73
19-01-2012, 19:38
...
IMHO spokojnie.Pożyjemy zobaczymy.Ale wszystko jest realnie mozliwe.
Dlaczemu:?:
30 tys. polskich zły to cena która w tym wątku zdaje się padała i jest to cena którą wszyscy czekający na ten sprzęt bez zająknięcia wydadzą...całując przy tym w podzięce czubek palca serdecznego sprzedawcy :grin:
Dlaczemu:?:
30 tys. polskich zły to cena która w tym wątku zdaje się padała i jest to cena którą wszyscy czekający na ten sprzęt bez zająknięcia wydadzą...całując przy tym w podzięce czubek palca serdecznego sprzedawcy :grin:
Kolega Stormur podał że w Finlandii życzą sobie 6600 euro, to na dzień dzisiejszy ok 29000 zł
No ja nie byłbym optymistą w przypadku ceny tej zabawki. Jedyna nadzieja w tym że D4 wyjdzie szybko i nie będą szaleć z ceną. Chociaż w przypadku tej premiery nawet to może nie pomóc.
No D4 na razie w zielonej walucie jest tańszy o 800$ czyli sporo.
Ja mam nadzieję tak na kwiecień/maj na cenę nie wyższą niż 25k.
jacek_73
19-01-2012, 21:21
...Ja mam nadzieję tak na kwiecień/maj na cenę nie wyższą niż 25k.
Nadzieja umiera ostatnia :roll:
Pewnie będzie kolejny kryzys, fala niepokojów społecznych przechodząca przez Europę, choroba królowej angielskiej...i się zrobi 35 tys. :evil: Tak mi wychodzi z fusów po kawie, którą właśnie wypiłem...ale najpewniej się mylę.
Kolekcjoner
19-01-2012, 22:58
Ja mam nadzieję tak na kwiecień/maj na cenę nie wyższą niż 25k.
Mam nadzieję, że się mylę ale w tę cenę to bardzo wątpię.
Aparat fajny ale w polskich warunkach szybciej się aparat skończy niż zwróci :)
Tutaj http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=6677&id=20 trochę taniej :)
Aparat fajny ale w polskich warunkach szybciej się aparat skończy niż zwróci :)
Niestety. Trzeba czekać na 5d3. :P
Aparat fajny ale w polskich warunkach szybciej się aparat skończy niż zwróci :)Znam "polskie warunki", że ten aparat zwróci się po jednej sesji. Pisz o "swoich warunkach", raczej.
Znam "polskie warunki", że ten aparat zwróci się po jednej sesji. Pisz o "swoich warunkach", raczej.
No to mamy sprzedaż pięciu, może sześciu aparatów aparatów :) Ale skoro jedna sesja zwraca tą jedynkę to wątpię czy ktoś będzie chciał się pchać w małą klatkę (w końcu Hassel zwróci się po trzech takich sesjach :))
Ale ten aparat w założeniu jest też dla reporterów, którym raczej się nie zwróci. ;-)
...jeszcze musi zarobić (przynajmniej tak by było w moim przypadku).
...jeszcze musi zarobić (przynajmniej tak by było w moim przypadku).
ale po co? nielepiej postawic na półce i poprostu się nim cieszyć?:mrgreen:
(żartowałem)
Ceny jakich można się było spodziewać - ale czas jak zwykle zweryfikuje cenę.
Dopiero po EURO i Olimpiadzie i jeszcze kolejnym miesiącom aż się rynek nasyci to się okaże jaka będzie normalna cena, nie spowodowana kolosalnym ssaniem na rynku fotografii sportowej.
Na razie zyski odkładam na kolejne eL-ki - większy będzie z tego pożytek.
Mam nadzieję, że się mylę ale w tę cenę to bardzo wątpię.
A ja jestem optymistą :p
Coś mi mówi, że Canon jeszcze zejdzie z tych 6800$.
Nikon jest baaardzo zbliżony. Myślę, że wpuszczając 1DX mieli nadzieję wyprzedzić Nikona bardziej niż się to okazało po premierze D4.
Wystarczy poszukać po forach (nawet u kolegów żółtych u nas), że wiele pojawiło się głosów po premierze 1DX o możliwych zmianach systemu, które po premierze D4 w dużej mierze przycichły. 2Mpx i 2fpsy może się okazać za mało za różnicę 800$ ;) Jak zjadą o 400-500$ to może i w PL na 25 się zatrzyma :p
Dużo od kursu złotego zależy IMHO.:idea:
Od kursu złotego zależy (przynajmniej patrząc na kursy walut w ostatnim roku) jakieś 10-15 % ceny....a to już sporo :)
Kolekcjoner
20-01-2012, 20:43
A ja jestem optymistą :p
Coś mi mówi, że Canon jeszcze zejdzie z tych 6800$.
Nikon jest baaardzo zbliżony. Myślę, że wpuszczając 1DX mieli nadzieję wyprzedzić Nikona bardziej niż się to okazało po premierze D4.
Wystarczy poszukać po forach (nawet u kolegów żółtych u nas), że wiele pojawiło się głosów po premierze 1DX o możliwych zmianach systemu, które po premierze D4 w dużej mierze przycichły. 2Mpx i 2fpsy może się okazać za mało za różnicę 800$ ;) Jak zjadą o 400-500$ to może i w PL na 25 się zatrzyma :p
A moim zdaniem to tak nie zadziała. Te premiery idą obok. O zmianie sytemu mogą myśleć tyko prawdziwi onaniści ;) albo nieliczne osoby dla których jakieś szczególne cechy systemu/korpusu są ważne. Natomiast premiera Nikona w czerwonym obozie ma o tyle małe znaczenie że tu ciśnienie na pełną klatkę w reporterskim body było do dawna ogromne. Dlatego Canon może sobie pozwolić na łupienie skóry. Wielu w tym systemie po prostu czekało na taką puszkę latami no i jest. Dlatego nie ma zlituj się.
A moim zdaniem to tak nie zadziała. Te premiery idą obok. O zmianie sytemu mogą myśleć tyko prawdziwi onaniści ;) albo nieliczne osoby dla których jakieś szczególne cechy systemu/korpusu są ważne. Natomiast premiera Nikona w czerwonym obozie ma o tyle małe znaczenie że tu ciśnienie na pełną klatkę w reporterskim body było do dawna ogromne. Dlatego Canon może sobie pozwolić na łupienie skóry. Wielu w tym systemie po prostu czekało na taką puszkę latami no i jest. Dlatego nie ma zlituj się.
Póki co mam 2 znajomych co się po premierze zadeklarowali, że zmieniają na na C. Po premierze D4 jeden chyba jednak nie zmienia. Drugi to na razie nie wiem ale on średnio co rok zmienia system :p
Poszukaj w necie na różnych forach. Naprawdę sporo pojawiło się głosów po premierze 1DX o chęci przejścia z N na C które po pokazaniu D4 już nie są takie mocne.
Poza tym czemu nie ma pre-orderu na BH i Adoramie? Nikon praktycznie w dniu premiery puścił. Canon IMHO czekał na ruch ze strony żóltego konkurenta.
Gra się rozpoczęła, Nikon wyłożył od razu wszystkie karty na stół a Canon czeka. Na co i dlaczego?
Kolekcjoner
21-01-2012, 22:34
Poszukaj w necie na różnych forach. Naprawdę sporo pojawiło się głosów po premierze 1DX o chęci przejścia z N na C które po pokazaniu D4 już nie są takie mocne.
Tak a największa chęć do zmian na forach jest w wśród osób które takie korpusy widziały w folderach :lol:.
Poza tym czemu nie ma pre-orderu na BH i Adoramie? Nikon praktycznie w dniu premiery puścił. Canon IMHO czekał na ruch ze strony żóltego konkurenta.
Gra się rozpoczęła, Nikon wyłożył od razu wszystkie karty na stół a Canon czeka. Na co i dlaczego?
Może nie są gotowi, może są jakieś opóźnienia - z tego co słyszałem wciąż jest jeszcze dużo puszek przedprodukcyjnych u testerów.
Trzeba pamiętać że ta puszka to nie jest ewolucja tylko raczej rewolucja, jest dużo całkowicie nowych rozwiązań i to dotyczących kluczowych elementów może nie chcą powtórzyć błędu z mkIII. Nie wiem.
Natomiast wygląda na to, że obecna stratega patrzenia na ręce konkurencji na tak ustabilizowanym rynku nie opiera się jak wielu sądzi na wojnie tylko na tym żeby nie wyjść za bardzo przed szereg i nie wystrzelać się z rozwiązań, które spokojnie mogą iść w kolejnych generacjach sprzętu.
Tak a największa chęć do zmian na forach jest w wśród osób które takie korpusy widziały w folderach :lol:.[/QUOTE]
Nie mówię o tym forum :p Ale tak powaga mówię też o postach osób które mają jednak w stopce np. D3s, D3x itp.
Wśród repo zrobił się trochę ruch po premierze 1DX (info z pierwszej ręki ;) )
Może nie są gotowi, może są jakieś opóźnienia - z tego co słyszałem wciąż jest jeszcze dużo puszek przedprodukcyjnych u testerów.
Trzeba pamiętać że ta puszka to nie jest ewolucja tylko raczej rewolucja, jest dużo całkowicie nowych rozwiązań i to dotyczących kluczowych elementów może nie chcą powtórzyć błędu z mkIII. Nie wiem.
Natomiast wygląda na to, że obecna stratega patrzenia na ręce konkurencji na tak ustabilizowanym rynku nie opiera się jak wielu sądzi na wojnie tylko na tym żeby nie wyjść za bardzo przed szereg i nie wystrzelać się z rozwiązań, które spokojnie mogą iść w kolejnych generacjach sprzętu.
Dlatego też było dużo szumu w środowisku foto-repo po premierze. Bo canon pokazał naprawdę dobrą puchę na papierze.
Dużo nowości (12fps w full RAW!, sensor do Servo z osobnym digiciem, poprawy w matrycy - uważam, że 18Mpx dla FF to bardzo dobry balans. Dosyć duże wynikowe pliki i nie jest za gęsto) To naprawdę duży skok od 1Ds3 i 1D4.
Nie wszyscy tak chętnie i od razu się przesiadali z 1D3 na 1D4 ale jak rozmawiam teraz ze znajomymi to jest duża podjarka na zmianę na 1DX (choć część woli jednak choć jedną puszkę aps-h sobie zostawić dla cropa x1.3)
właśnie najgorsze jest to że masz rację.. to właśnie puszka - marzenie (przynajmniej na papierze) wszystkomająca.. i dlatego złupią wszystkich chętnych bez litości.. a będą się spieszyć na Euro2010 i Londyn w Lipcu..
lepszego (dla Canona) terminu nie mogli wymyślić..
MacGyver
22-01-2012, 11:01
Ciekawe jest to że w Europie 1DsIII zniknął już z oferty Canona a 1DIV wciąż w niej jest, obok 1DX.
jacek_73
22-01-2012, 11:10
Może zalegają resztówki w magazynach i chcą je upłynnić, a Ds-ów już nie ma (ewentualnie to co zostało na części zamienne pójdzie).
oskarkowy
22-01-2012, 11:30
Może zalegają resztówki w magazynach i chcą je upłynnić, a Ds-ów już nie ma (ewentualnie to co zostało na części zamienne pójdzie).
A zapowiadali gdzieś zakończenie produkcji 1DmkIV? Bo dla mnie to zestawienie tej puszki z 1DX tworzy zestaw idealny. IMO 1DmkIV będzie się dalej sprzedawał bardzo dobrze.
A zapowiadali gdzieś zakończenie produkcji 1DmkIV? Bo dla mnie to zestawienie tej puszki z 1DX tworzy zestaw idealny. IMO 1DmkIV będzie się dalej sprzedawał bardzo dobrze.
Taki zestaw będzie miał za mało rozdzielczości do studia.... dodaj jeszcze 5dmkII i jest marzenie :)
MacGyver
22-01-2012, 12:11
A zapowiadali gdzieś zakończenie produkcji 1DmkIV?
Też mi się jakoś tak wydawało że nigdzie o tym nie czytałem.
Bo dla mnie to zestawienie tej puszki z 1DX tworzy zestaw idealny.
Jestem podobnego zdania.
IMO 1DmkIV będzie się dalej sprzedawał bardzo dobrze.
Wiele na to wskazuje. Dla spoterów, przyrodników i wielu fotografów sportowych ten crop jest jak znalazł. Widać to było też po dyskusji na naszym forum: ci którzy używają byli w większości zadowoleni, krytykowali głównie userzy, którzy nigdy nie mięli puszki serii 1D :-)
Taki zestaw będzie miał za mało rozdzielczości do studia....
Jeszcze całkiem niedawno do dyspozycji było 12 MPx w 5D MkI i 16,7 MPx w 1Ds MkII i jakoś wystarczało :-)
Na sztokach im więcej prawdziwych pikseli tym drożej... i ludzie to kupują :)
Ciekawe jest to że w Europie 1DsIII zniknął już z oferty Canona a 1DIV wciąż w niej jest, obok 1DX.
Nic dziwnego. 1DsIII po pierwsze jest starszy a po drugie jest FF i ogólnie był na pewno produkowany w mniejszej liczbie egzemplarzy niż 1DsIV a więc logicznym było, że trzeba się z niego wyprzedać szybciej.
1DIV jest nowszy ale też pewnie niedługo zniknie.
Moim zdaniem, powód? Ds zeszły po to, żeby Ci którzy o nich myśleli kupili 1DX nie ważne czy byli mocno czy słabo zdecydowani. 1DIV jeszcze jest bo Ci którzy chcą nadal mieć cropa aps-h mają szansę go jeszcze kupić aby mieć najwyższy model z aps-h a potem i tak kupią 1DX ;)
As the new leader in Canon’s arsenal of professional DSLRs, the EOS-1D X will be a high-speed multimedia juggernaut replacing both the EOS-1Ds Mark III and EOS-1D Mark IV models in Canon’s lineup.
Jesteś jednym z ludzi o których pisałem w odpowiedzi na pytanie Mac'a
Tyle, że Ty masz 1DIV jeżeli dobrze kojarzę.
On jest jeszcze dostępny (pewnie nadal jeszcze produkowany ale w mniejszej ilości) po to żeby Ci wszyscy którzy chcą jeszcze mieć aps-h go teraz kupili a potem i tak kupią 1DX.
Ds zniknął aby malkontenci zastanawiający się czy 18Mpx nie jest za mało a 12fps im nie potrzebne i tak kupili DX jeżeli chcą mieć nowe body, bo Ds to im zostanie tylko z obrotu wtórnego ;)
może tak dużą różnicą cen miedzy 5 a 1 chcą zrobić miejsce dla odpowiednika d700/d800 takiego 3d..
Matrycę z 1dx i af z 7d w małej puszce za <15k chętnie bym łyknął. :D
af z tez z 1d, ale mniej fps, mniej uszczelnień itp. ale to juz nie ten temat ;)
Kolekcjoner
22-01-2012, 19:40
A zapowiadali gdzieś zakończenie produkcji 1DmkIV?
Tak. Przy okazji premiery iXa było oficjalne info ze strony Canona o zaprzestaniu produkcji mkIV.
ale to juz nie ten temat ;)
Bardzo słusznie :cool: jest wątek plotkarski i tam zapraszamy.
allxages
22-01-2012, 19:49
Tak. Przy okazji premiery iXa było oficjalne info ze strony Canona o zaprzestaniu produkcji mkIV.
Bardzo słusznie :cool: jest wątek plotkarski i tam zapraszamy.
Ja pamiętam, że tam było info o zaprzestaniu produkcji Ds3. O D4 nie było słowa. Ale mam kiepską pamięć i w sumie w ogóle mnie to nie interesowało więc mogę się mylić...
Ja pamiętam, że tam było info o zaprzestaniu produkcji Ds3. O D4 nie było słowa. Ale mam kiepską pamięć i w sumie w ogóle mnie to nie interesowało więc mogę się mylić...
Się powtórzę bo oprócz pamięci to chyba też wzrok po****dł :p
As the new leader in Canon’s arsenal of professional DSLRs, the EOS-1D X will be a high-speed multimedia juggernaut replacing both the EOS-1Ds Mark III and EOS-1D Mark IV models in Canon’s lineup.
allxages
23-01-2012, 00:37
Niby tak, a niby nie. W sensie, że to nie implikuje zamknięcia linii produkcyjnej...
MacGyver
23-01-2012, 01:29
Jednak... w polskiej wersji tej prasówki stało:
EOS-1D X jest rezultatem 40-letniego doświadczenia Canon w konstruowaniu aparatów profesjonalnych i otwiera nową erę w historii systemu EOS. Plasuje się jako następca modeli EOS-1D Mark IV i EOS-1Ds Mark III
... co mogło by jednak sugerować że APS-H idzie do lamusa. Z drugiej strony w "entry level" Canon-Polska oferuje aktualnie aż trzy puszki: 500D, 550D i 600D.
Niby tak, a niby nie. W sensie, że to nie implikuje zamknięcia linii produkcyjnej...
No dobra niech będzie...
Jednak obstawiam, że po Euro i Olimpiadzie 1DIV zniknie z oferty a póki co może jest tak w razie czego - jak coś nie wyjdzie z premierą, mała dostępność itd. to żeby wszyscy zainteresowani mogli kupić nowe zabawki na te imprezy.
allxages
23-01-2012, 02:09
Tak szczerze, czy to w ogóle jest ważne? Jak dla mnie to mogliby sprzedawać nawet 20D...
MacGyver
23-01-2012, 02:49
No dobra niech będzie...
Jednak obstawiam, że po Euro i Olimpiadzie 1DIV zniknie z oferty a póki co może jest tak w razie czego - jak coś nie wyjdzie z premierą, mała dostępność itd. to żeby wszyscy zainteresowani mogli kupić nowe zabawki na te imprezy.
Ciekawa teoria, z tą drobną różnicą ze przed wymienionymi imprezami "zbroić" się będą ludzie którzy potrzebują narzędzi pracy a nie zabawek :-)
Możliwości widzę tu dwie: albo Canon nie chce pozbywać się 1DIV z oferty z wymienionych przez Ciebie powodów albo też sam jeszcze nie podjął decyzji co zrobić z serią 1Dynke z APS-H. Tak czy siak... o przyszłości zadecydują księgowi :roll:
Kolekcjoner
30-01-2012, 22:50
Jeszcze raz proszę o niedywagowanie w tym wątku na temat innych szczególnie nieistniejących produktów Canona.
mor_feusz
31-01-2012, 13:40
http://www.canon.com/camera-museum/tech/report/2012/01/
Rafik000
07-02-2012, 21:13
Witam,
jakby ktoś był ciekaw tu zdjęcia z 1D X w pełnej rozdzielczości.
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dx/
ooo w końcu coś dużego :)
michael_key
08-02-2012, 19:08
Tak czy siak... o przyszłości zadecydują księgowi :roll:
Chyba tak to będzie wyglądać.
Swoją drogą puszka jest godna uwagi dla ludzi pracujących w repo :smile:
Chyba tak to będzie wyglądać.
Swoją drogą puszka jest godna uwagi dla ludzi pracujących w repo :smile:
Ta puszka jest na liście zakupowej wszystkich tych co zajmują się fotografią profesjonalnie i zarabiają za to normalne pieniądze :D
michael_key
08-02-2012, 21:11
A no tak zapewne jest :D
dreamstorm
08-02-2012, 21:26
Witam,
Mam takie dziwne wrażenie, że foty na ISO800 wzwyż są odszumiane. Miejsca, które powinny być ostre są niepokojąco "ślimate" a szumu nawet na ISO1600 brak.
Kolekcjoner
08-02-2012, 21:36
Mam takie dziwne wrażenie, że foty na ISO800 wzwyż są odszumiane. Miejsca, które powinny być ostre są niepokojąco "ślimate" a szumu nawet na ISO1600 brak.
Z góry przyjmijmy (na podstawie wieloletniego doświadczenia), że foty oficjalne są niewiele warte :cool:.
michael_key
08-02-2012, 21:42
Powiem Ci, że póki nie napisałeś o tym to nie otwierałem sampli.
Rzeczywiście na 1600 jakby nie było.
oskarkowy
08-02-2012, 22:50
Spytam po raz kolejny: pamiętacie pośmiewisko, jak canon pokazał zdjęcia z trawą z pierwszego 5D? W tej kwestii jak rozumiem, nic się nie zmieniło. JPGi są koszmarne.
filharmoniusz
08-02-2012, 23:05
Są jeszcze gdzieś do obejrzenia?
Lulu1988
08-02-2012, 23:17
Może brak szumów to nie jest tylko ściema? Dołóżmy do tego działający AF dla szkieł "f/8" (http://www.canonrumors.com/2012/02/canon-eos-1d-x-f8-to-be-added-cr1/) i nagle znajduje się miejsce dla 5D X z 61 pkt AF i 6.9 FPS.
Trochę pointylizmu - 1D X i D4 na ISO 204 800:
1D X (http://www.viddler.com/embed/5b6be633)
D4 (http://www.viddler.com/embed/a7119efe)
Odnoszę wrażenie, że facet nie umie obsługiwać nikona. Nie wie jak wiele prościej można zmieniać kolejne klatki, zachowując w dodatku stopień powiększenia. Tego sie nie robi wybierakiem ale kółkiem.
Kolekcjoner
09-02-2012, 21:43
Na to wychodzi że gość nie miał do czynienia z tą puszką bo przyciska te guziki zupełnie bez ładu i składu. To chyba canoniarz, bo z jedynką idzie mu dużo lepiej.
Jak sądzicie, czy wraz z premierą 1Dx można spodziewać się spadku ceny 1d mk iv? Jak to było w przypadku poprzednich wersji?
Tornvald
09-02-2012, 23:32
W tym wypadku 1D X nie jest aparatem zastepujacym 1D mk iv. Jest bardziej obok 1D mk iv (FF a APS-H) a roznica w cenie kolosalna...
Takze nie spodziewalbym sie naglego spadku cen mk iv...
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
No to się zdziwisz. Ceny polecą na łeb.
Kolekcjoner
09-02-2012, 23:57
No to się zdziwisz. Ceny polecą na łeb.
Tak mi się też zdaje. Jednak ten korpus to killer (mówię o systemie Canona żeby nie było że wywołuję jakąś wojnę systemową ;)). Ds-y też spadną i to ostro. Nie ma innej opcji - dlatego Canon przestał je robić - rynkowo straciły IMVHO rację bytu zupełnie.
Polecą ceny i Ds'a i mkIV.
Im więcej będzie puszek na rynku wtórnym a będzie ich dużo przed euro/olimpiadą to tym będą niższe ceny.
Większość co będzie coś robić na euro/olimpiadę ostrzy sobie zęby na tą puchę.
Co więcej 1DX wejdzie na rynek dosyć późno (kwiecień/maj) więc założę się, że w maju pojawi się na alle lawina DIII, mniejsza DIV. Bo trzeba będzie zdążyć zamówić/kupić i choć chwilę potestować przed tymi dwoma eventami ;)
DsIII raczej lawiny nie będzie, ale na pewno będzie zauważalny wzrost na rynku wtórnym.
Czasami mam wrazenie ze to forum ekonomiczne ;) LOL
Albo wróżbiarskie ;-)
Ale faktycznie - korpus wydaje się być świetny i w związku z imprezami sportowymi może zwiększyć się podaż używanych.
McMelassa
10-02-2012, 09:42
Po prostu nasz polskie forum. Miejsce gdzie wiemy wszystko o wszyskim. :)
Mi się wydaje,że jak tylko wysokie iso i poprawny af będzie,a z czasem więcej szkieł ,to duży odsetek ludzi zajmujących się foceniem ślubów , wolniejszej reporterki i niedzielnych fotografów przejdzie np. na takie Fuji x 1 pro . Z wielkimi puszkami oczywiście jeszcze dłuższy czas zostanie sporo osób,szczególnie potrzebujących seri 1d(...) do sportu,czy pracujących w trudnych warunkach , a także mających kompletną szklarnię w systemie .
Tędy droga by ograniczać wielkość i kg na szyi, a często być też nie zauważalnym podczas robienia zdjęć . Sam 1d X to na pewno genialna puszka :)
Tędy droga by ograniczać wielkość i kg na szyi, a często być też nie zauważalnym podczas robienia zdjęć .
Tjaaa...Gość w pozycji Lunatyka czy Zombi wpatrujący się w ekranik w dłoniach jest niezauważalny....
jasiorzaca
13-02-2012, 13:23
Witam,
Dopiero dzisiaj zobaczyłem pierwsze pełnowymiarowe sample z 1DX, dla mnie rewelacja. Mam nadzieję, że tak dobra jakość zdjęć na wysokich ISO będzie również w 5d3 :)
tkosiada
13-02-2012, 23:42
tzn, że na iso 1600 5dII nie jest w stanie wyprodukowac takiej jakości obrazka jak z tą modelką?
tzn, że na iso 1600 5dII nie jest w stanie wyprodukowac takiej jakości obrazka jak z tą modelką?
No wlasnie tez mnie to zastanawialo.
W dobie aparatow z ISO 204000 to ISO1600 nie ujawnia nam zbyt wiele no chyba ze chodzi o zakres tonalny i detale ale ja nie widzac bezposredniego porownania z 5d nic o tych zdjeciach powiedziec nie moge.
Szkoda ,że nie pokazali ISO 3200-6400
Widział ktoś może taniej: link (https://www.isarfoto.com/cms.php/_pid:35108,l:400,pp:0,ps:az/de/0/Produkt.html) , bo mi wychodzi cena jakieś ok 25.600 zł ( 5.999 EUR ) ?
Widział ktoś może taniej: link (https://www.isarfoto.com/cms.php/_pid:35108,l:400,pp:0,ps:az/de/0/Produkt.html) , bo mi wychodzi cena jakieś ok 25.600 zł ( 5.999 EUR ) ?
Jak D4 przy takim kursie dolara ma kosztować niecałe 19 tyś to śmiem wątpić, żeby 1DX kosztował aż tyle. To byłby Canona strzał w kolano.
Kolekcjoner
24-02-2012, 16:38
Jak D4 przy takim kursie dolara ma kosztować niecałe 19 tyś to śmiem wątpić, żeby 1DX kosztował aż tyle. To byłby Canona strzał w kolano.
Nie ma to wielkiego znaczenia ile początkowo będzie kosztował D4, ludzie i tak kupią.
hubert12125
24-02-2012, 16:55
Nie ma to wielkiego znaczenia ile początkowo będzie kosztował D4 ludzie i tak kupią.
Dobry towar ludzie zawsze kupia
Mi się wydaje,że jak tylko wysokie iso i poprawny af będzie,a z czasem więcej szkieł ,to duży odsetek ludzi zajmujących się foceniem ślubów , wolniejszej reporterki i niedzielnych fotografów przejdzie np. na takie Fuji x 1 pro . Z wielkimi puszkami oczywiście jeszcze dłuższy czas zostanie sporo osób,szczególnie potrzebujących seri 1d(...) do sportu,czy pracujących w trudnych warunkach , a także mających kompletną szklarnię w systemie .
Tędy droga by ograniczać wielkość i kg na szyi, a często być też nie zauważalnym podczas robienia zdjęć . Sam 1d X to na pewno genialna puszka :)
Dla sportu badz pracujacych w trudnych warunkach jest Nikon przeciez
W tym wypadku 1D X nie jest aparatem zastepujacym 1D mk iv. Jest bardziej obok 1D mk iv (FF a APS-H) a roznica w cenie kolosalna...
Takze nie spodziewalbym sie naglego spadku cen mk iv...
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Dokladnie tak jak napisales, mam MKIV i absolutnie nie zamierzam sie z nim rozstawac. Jak finanse pozwola to dokupie Dx- a i skonczy sie mieszanie szklami.
michael_key
25-02-2012, 09:23
Nie ma to wielkiego znaczenia ile początkowo będzie kosztował D4, ludzie i tak kupią.
Chyba tak. Wydaje mi się, że dla kogoś kto po prostu ma kasę, potrzebuje dobre narzędzia do pracy, wymienia sukcesywnie puchy bądź będzie kupował kolejny backup cena nie będzie wyznacznikiem.
Michu (Pentax)
27-02-2012, 13:41
Nie wiem czy było, ale to chyba nie jest najszczęśliwszy nius...
http://www.fotografuj.pl/News/Poznalismy_cene_i_dostepnosc_EOS_a_1D_X/id/6001
Kolekcjoner
27-02-2012, 14:34
Nie jest ale to było wiadomo od początku. Canon będzie darł skórę za to body ile wlezie :(.
Nie wiem czy było, ale to chyba nie jest najszczęśliwszy nius...
http://www.fotografuj.pl/News/Poznalismy_cene_i_dostepnosc_EOS_a_1D_X/id/6001
Przy tej cenie to bedzie on widziany równie często co wielka stopa ..
To jakaś paranoja jest. Nikt tego nie kupi po takich cenach a większość jak będzie chciała nowego korpusu repo to sp**niczy do Nikona... albo kupi drugą MarkIV.
allxages
27-02-2012, 18:09
To jakaś paranoja jest. Nikt tego nie kupi po takich cenach a większość jak będzie chciała nowego korpusu repo to sp**niczy do Nikona... albo kupi drugą MarkIV.
Jasne :twisted:
Szkoda że cena 1Dx nie będzie w okolicach 1d4 a tu ok 10tyś więcej. Troche nierealna ta cena.
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/brutus_ostling_on_the_eos_1d_x.do
A lot of people have been talking about this [AF@f/8] as a problem. The reality is that, in use, I have not found it a problem at all. I have found that if I need that focal length, then I should either be moving closer to my subject, or I can use manual focus accurately. The viewfinder is so clear that it is easy to see when something is sharp in the frame, and the new magnify button, which I have set to 100%, makes it very quick to check that I got the focus right.
Besides this, I always found focusing at f/8, or with extenders fitted, was a little slower than normal, so the only time I’d really use it is for shooting static subjects like bird portraits – and, for this, manual focus works perfectly. Equally, for me, this requirement is the sort of thing I only need a couple of times a year at most, so I can easily work around it by shooting with the lens I have and then cropping afterwards because the detail and resolution is so good. It is honestly not a problem.
Czyli jednak nie będzie AF@f/8 - i to z korzyścią dla wszystkich :evil:
http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/brutus_ostling_on_the_eos_1d_x.do
Ciekawie facet pisze, wygląda na to, że ten korpus został zrobiony tylko dla niego i pod jego potrzeby. Ja akurat używam TCx2 baaardzo często i to raczej w sytuacjach, w których nie tylko AF ale i SERVO by się przydało. Aktualne 1-dynki radzą sobie z tym bardzo dobrze.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Dla swiadomych fotografow brak AF nie jest problemem, ze pozwole sobie zacytowac klasyka :)
Kolekcjoner
31-05-2012, 16:10
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-eos-1d-x-delays-cr2/
8 miesięcy opóźnienia - chyba rekord :roll:.
Niektóre kompakty tyle "żyją" - może przynajmniej z cena zejdą?
PS
Piszą, że 14fps "nie abla"...
Tornvald
31-05-2012, 17:55
Dla swiadomych fotografow brak AF nie jest problemem, ze pozwole sobie zacytowac klasyka :)
To nie jest aparat dla świadomych fotografów tylko seryjnych killerów :D
michael_key
31-05-2012, 18:14
Masakra, czyżby po raz kolejny canonowski strzał w kolano?
Kolekcjoner
31-05-2012, 21:24
Niektóre kompakty tyle "żyją" - może przynajmniej z cena zejdą?
Wątpię niestety.
PS
Piszą, że 14fps "nie abla"...
No ciekawe byłaby kolejna wpadka.
Masakra, czyżby po raz kolejny canonowski strzał w kolano?
A od strzałów w kolano to nie był Pentax? ;)
No ciekawe byłaby kolejna wpadka.
No właśnie... bo skoro CR2 jest już oficjalnie wspierany w najnowszym LR/ACR, to raczej matryca i RAW są OK...
http://www.fotomagazin.de/test_technik/testbilder/detail.php?objectID=6204&class=&thema=
Tego chyba nie bylo ;)
Kwapiszon
03-06-2012, 08:08
To On jednak istnieje ?
morlight
03-06-2012, 08:33
Chcą aby produkt był dopracowany i niezawodny, a i tak po premierze okaże się, że jest jakiś babol :twisted:
Kolekcjoner
04-06-2012, 17:32
http://www.fotomagazin.de/test_technik/testbilder/detail.php?objectID=6204&class=&thema=
Tego chyba nie bylo ;)
Pewnie nie bo się tam nic nie pokazuje :cool:.
Pewnie nie bo się tam nic nie pokazuje :cool:.
Szybko zdjeli ;)
Na szczescie, ktos min. 3 obrazki uratowal ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=41692383
Kolekcjoner
05-06-2012, 19:28
Szybko zdjeli ;)
Na szczescie, ktos min. 3 obrazki uratowal ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=41692383
I jakie wnioski? Będzie się nadawał do robienia zdjęć czy nie ma szans :mrgreen:?
jacek_73
05-06-2012, 20:21
Są szanse - szykuj muskuły do noszenia.
Są szanse - szykuj muskuły do noszenia.
Istotnie, Canon szykuje się do akcji "back to school": http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-eos-1d-x-availability-cr3/
McMelassa
12-06-2012, 10:20
Skoro jest już to:
http://www.optyczne.pl/4941-nowość-Canon_EOS-1D_X_-_instrukcja_obsługi.html
to pewnie i aparat będzie niedługo :)
Kolekcjoner
12-06-2012, 23:56
To może jeszcze mp3 zdążą wypuścić z którego będzie można sobie słuchać tej instrukcji :lol:. W sumie też można by jeszcze trochę innych multimediów zapodać. Naprawdę nagrody się za to należą.
A najlepiej to będzie jak tej puszki w ogóle nie pokażą :mrgreen:.
allxages
13-06-2012, 00:23
Puszka jest "pokazywana" przecież. Na EURO część reporterów jej używa, a zainteresowani mogą sobie wziąć do ręki i potestować na stoiskach serwisowych Canona.
Kolekcjoner
13-06-2012, 01:07
A już wiem podobno najlepsze są zdjęcia których się nie zrobiło. Może to jest aparat do tego :lol:.
W sumie też można by jeszcze trochę innych multimediów zapodać. Naprawdę nagrody się za to należą.
Proszę Cię uprzejmie: http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_1DX_AF_Guide_CDLC_Updated_June_2012.pdf
Ciekawe, czy jak ktoś ustawi na kolarstwo i nie wyjdą mu ostre zdjęcia, to co - poda Canona do sądu?
Proszę Cię uprzejmie: http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_1DX_AF_Guide_CDLC_Updated_June_2012.pdf
Referral Denied
You don't have permission to access "http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_1DX_AF_Guide_CDLC_Updated_June_2012.pdf" on this server.
bucefal14
19-06-2012, 15:52
Może autofokus jest tak zaawansowany że nie odkryto jeszcze wszystkich funkcji...stąd opóźnienia.
Referral Denied
You don't have permission to access "http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_1DX_AF_Guide_CDLC_Updated_June_2012.pdf" on this server.
Szczwani są: trzeba wejść im na stronę http://learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/1dx_guidebook.shtml
Kolekcjoner
19-06-2012, 19:59
Ciekawe kiedy się pojawią testy instrukcji :lol:.
Chyba przestanę dziwić się lejkołakom: http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-eos-1d-x-hitting-retailers/
I love the packaging 8)Yes, that's the first thing i told my friend too..it's NOT the usual white box..they made it classy!The 1 series had those nice black boxes. They were classy looking.
Kolekcjoner
21-06-2012, 22:45
No pudełko czadowe, instrukcja już jest, puszka wybrana aparatem roku (czy jakoś tak) - czego chcieć więcej :mrgreen:.
No pudełko czadowe, instrukcja już jest, puszka wybrana aparatem roku (czy jakoś tak) - czego chcieć więcej :mrgreen:.
Pierwsze egzemplarze już trafiły do sprzedaży w Azji (znaczy raczej pewnie zaspokoili znikomy % preorderów)
Coś się poważniej ruszy dopiero po Londynie czyli sierpień/wrzesień.
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=7545.0
I have analyzed the full res file.... the 1dx is also much sharper! mayby is true 1080P
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=7545.0
W prezentowanym obrazie to ja nie widzę jakiejś różnicy.
Grzesiek_PL
25-06-2012, 15:26
Ten aparat istnieje :o
http://www.youtube.com/watch?v=7BOaGxi5Bh4&feature=player_embedded
iktorn92
25-06-2012, 16:01
Oczywiście, ze istnieje, zobaczcie exify z ponizszego bloga:)
http://dominiksadowski.blogspot.com/
mocno zielonkawe te zdjęcia.
Grzesiek_PL
25-06-2012, 17:51
Jakieś takie nikonowe? :mrgreen:
Hubert01
25-06-2012, 23:05
było? http://www.canon5dtips.com/review/canon-1d-x-sample-shots/
było? http://www.canon5dtips.com/review/canon-1d-x-sample-shots/
Jpegi prosto z puszki?
Jeśli nie - to paskudna obróbka (plastelinka jak z kompaktów...).
Hubert01
26-06-2012, 10:07
przecież koleś napisał ze prosto z puszki, bez obróbki z wyłączonym odszum.
przecież koleś napisał ze prosto z puszki, bez obróbki z wyłączonym odszum.
Faktycznie, w robocie jestem więc nie ma czasu na wczytywanie się dokładne.
Nie mniej jednak "wyłączone odszumianie" to ściema. Canon idzie złą drogą jeśli chodzi o jpegi...
MacGyver
26-06-2012, 10:42
Nie mniej jednak "wyłączone odszumianie" to ściema. Canon idzie złą drogą jeśli chodzi o jpegi...
Bardzo złą :-(
Thomason2005
26-06-2012, 11:43
Ja widzę tu jeszcze jeden mankament puszki...FF i związanego z tym brak cropu. O ile obraz będzie lepszy ze względu na FF, o tyle brak mnożnika 1.3x, czy nawet 1.6x (porównując do 7D) to spory ubytek ogniskowej.
Z drugiej strony jak kogoś stać na 1D x, to z pewnością wyda dodatkowe >15tys. pln na dłuższą ogniskową.
Ja widzę tu jeszcze jeden mankament puszki...FF i związanego z tym brak cropu. O ile obraz będzie lepszy ze względu na FF, o tyle brak mnożnika 1.3x, czy nawet 1.6x (porównując do 7D) to spory ubytek ogniskowej.
Z drugiej strony jak kogoś stać na 1D x, to z pewnością wyda dodatkowe >15tys. pln na dłuższą ogniskową.
Tzn. o ile ją wydłużysz za te 15 tyś? Widziałeś ostatnio ceny super tele?
Ojj tam, kolega pewnie pisał w dolarach :D
Oczywiście, ze istnieje, zobaczcie exify z ponizszego bloga:)
http://dominiksadowski.blogspot.com/
Tak się jeszcze zastanawiam po exifach Włochy-Hiszpania czy 200-400 też istnieje, ale nie mam pewności bo nie ma nic 560mm/f5.6 :p Są natomiast 200 i 400/f4 :D
Thomason2005
26-06-2012, 16:46
ceny:
Canon 800mm f5.6 - 50000pln
Canon 500mm f4 - 39000pln
tutaj jest ~11tys.PLN, więc wychodzi mniej niż 15tys.
krolewicz
26-06-2012, 16:49
o czym czy thomason mówisz?
300 2.8 z cropem 1.3 można spokojnie robić piłkę nożną, ale na FF już jest krótko
a 400 2.8 to trochę inna cena :)
ceny:
Canon 800mm f5.6 - 50000pln
Canon 500mm f4 - 39000pln
tutaj jest ~11tys.PLN, więc wychodzi mniej niż 15tys.
Brawo! Porównywanie 2 nowych szkieł.
Może inaczej. Fotograf do tej pory robił 300/2.8 IS na 1DIV. Przechodzi na 1DX i musi kupić 400/2.8 IS II dla takiej samej ogniskowej.
Sprzedaje 300/2.8 za ~12-14k
Nowe 400/2.8 Kosztuje 43k
Wychodzi raczej bliżej 30k ;]
Trochę lepiej wygląda to między 400 a 500mm - tam jest jakieś 15k faktycznie.
allxages
26-06-2012, 19:04
Mnie bardziej zastanawia na cholere miałby zmieniać 1D4 na 1DX? :)
Gregolius
26-06-2012, 21:06
sympatycznie
http://www.canon5dtips.com/review/canon-eos-1d-x-iso-review-raw-samples/
krolewicz
26-06-2012, 23:08
osobiście nie testowałem, ale z zasłyszanych opinii z drugiej lub trzeciej ręki (od fotografów pracujących na euro), to powodów zmiany mk4 na 1dx moze byc kilka
-odczuwalnie lepszy AF
- lepsza matryca
- pełna klatka
- drugi joy
Mnie bardziej zastanawia na cholere miałby zmieniać 1D4 na 1DX? :)
Mnie np. po cholerę zmieniać 5D2/3 albo D700/800 na M9? :D Możemy w taki sposób pół nocy dyskutować ;)
No ale zmiana na nowszą puchę jest raczej w tym zawodzie naturalną koleją rzeczy. Może se jedno 1DIV zostawić dla cropa. Może nie zmieniać 1DIV a 1DIII które też mu jeszcze zostało, whateva. Postęp jest, a narzędzia pracy się niestety zużywają również. Kiedyś się przesiądzie, a co zrobić z faktem gdy np. ulubiona ogniskowa 300mm już nie jest taka fajna po przejściu z x1.3 na FF? ;)
Kolekcjoner
27-06-2012, 01:01
Mnie np. po cholerę zmieniać 5D2/3 albo D700/800 na M9? :D Możemy w taki sposób pół nocy dyskutować ;)
No ale zmiana na nowszą puchę jest raczej w tym zawodzie naturalną koleją rzeczy. Może se jedno 1DIV zostawić dla cropa. Może nie zmieniać 1DIV a 1DIII które też mu jeszcze zostało, whateva. Postęp jest, a narzędzia pracy się niestety zużywają również.
No znam takich co jeszcze dwójek używają i myślą o kupnie nowego, bo stary się zwyczajnie sypie.
Kiedyś się przesiądzie, a co zrobić z faktem gdy np. ulubiona ogniskowa 300mm już nie jest taka fajna po przejściu z x1.3 na FF? ;)
To akurat proste ;), dadzą zarobić jedynie słusznej marce :cool:.
allxages
27-06-2012, 11:21
No ale zmiana na nowszą puchę jest raczej w tym zawodzie naturalną koleją rzeczy. Może se jedno 1DIV zostawić dla cropa. Może nie zmieniać 1DIV a 1DIII które też mu jeszcze zostało, whateva. Postęp jest, a narzędzia pracy się niestety zużywają również. Kiedyś się przesiądzie, a co zrobić z faktem gdy np. ulubiona ogniskowa 300mm już nie jest taka fajna po przejściu z x1.3 na FF? ;)
Nie no Twoje pytanie jakkkolwiek może być zadane to nie ma powiązania z moim :)
Chodzi mi o to, że jak wyszedł 1D4 to wszyscy mówili że AF jest idealny, to co? Już nie jest? Zaczęło servo nie wyrabiać? ;) No i problem mnożnika to druga sprawa. Poza tym 1D4 jest na tyle nowe, że puszki się jeszcze nie wyeksploatowały, skoku jakiegoś zabójczego dla sportowców w tym temacie też nie widzę. Ot takie pytanie :)
Nie no Twoje pytanie jakkkolwiek może być zadane to nie ma powiązania z moim :)
Chodzi mi o to, że jak wyszedł 1D4 to wszyscy mówili że AF jest idealny, to co? Już nie jest? Zaczęło servo nie wyrabiać? ;) No i problem mnożnika to druga sprawa. Poza tym 1D4 jest na tyle nowe, że puszki się jeszcze nie wyeksploatowały, skoku jakiegoś zabójczego dla sportowców w tym temacie też nie widzę. Ot takie pytanie :)
No jednak ma powiązanie ;)
1DX ma ponoć jeszcze lepszy AF, przy czym więcej fps, lepsza matryca (DR, szumy, rozdzielczość). A stare puchy się zużywają. Od premiery 1DIV minęły prawie 3lata. Dla reportera to są już setki tysięcy przebiegu :D Z reszta jak nie IV to wymieni i tak IIN czy III. Problem z ogniskowymi obiektywów może się pojawić. "Budżetowe" rozwiązanie to konwerter x1.4 i podbicie ISO o jedną działkę :p
http://blog.martinbaileyphotography.com/2012/06/27/podcast-341-canon-eos-1d-x-digital-slr-review/
As you can see, the 1D X is perhaps even slightly better than one stop less ISO on the 5D Mark III up to 102400, but I think ISO 204800 on the 1D X is actually quite a lot better than 102400, the highest ISO on the 5D Mark III.
Zachowanie na ISO 12800 jest niesamowite!
1D4 trochę w tyle...
na forum najkona piszą coś innego o tym 1dx, że na cropie 1:1 papka jak z kompaktu :D
na forum najkona piszą coś innego o tym 1dx, że na cropie 1:1 papka jak z kompaktu :D
Może jpgi oglądają, fachury żółtodziobe ;)
Tylko, który fotoreporter będzie tych rawów używać ? :D
michael_key
29-06-2012, 20:54
E tam... jak dla mnie TROLLują :grin:
E tam... jak dla mnie TROLLują :grin:
Trollują :confused: - być może, ale na pewno podnoszą własną samoocenę :twisted:
Tylko, który fotoreporter będzie tych rawów używać ? :D
To proste - przesył RAW z puszki do laptopa, stamtąd szybkim łączem do centrali, tam odrawianie i załatwione.
Bo jeśli chcą jpg trzaskać, to niech się nauczą ustawiać customowy WB.
naprawde uwazacie ze te wycinki 1:1 dobrze wygladaja?
http://www.canon5dtips.com/review/canon-1d-x-sample-shots/
Kolekcjoner
03-07-2012, 02:23
Czyli co nie będzie się dało robić zdjęć 8-).
a po co ten bzdurny przesmiewczy nic nie wnoszacy ton ?
ja jpgow nie uzywam ale reporterzy jak najbardziej tak i nie powiesz mi ze wyglada to dobrze
wiec zamiast pisac bzdure bo wiadomo ze puszka robi swietne zdjecia tak jak inne od lat wystarczy przyznac ze jpgi prezentuja sie koszmarnie
okropne! wstrętne! nigdy nie kupię 1DX! (i mówię tu zdecydowanie serio :D)
a po co ten bzdurny przesmiewczy nic nie wnoszacy ton ?
ja jpgow nie uzywam ale reporterzy jak najbardziej tak i nie powiesz mi ze wyglada to dobrze
Oczywiście, że nie wyglądają - jakoś tak w Canonie mają, że pierwsze sample nigdy nie wyglądają tak jak:
z Nikona (http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/images/examples-nikon/originals/Joe_McNally_Firefighter_ISO200.jpg)
z Lejki (http://www.kenrockwell.com/leica/images/m9/examples-from-leica/M9_PoP_4.jpg)
okropne! wstrętne! nigdy nie kupię 1DX! (i mówię tu zdecydowanie serio :D)
A ja chyba za parę lat skuszę się na jakiegoś "niebitego"... ;)