Zobacz pełną wersję : Canon 1D X - następca 1D4 i 1Ds3
Idąc dalej tym tropem dojdziemy do jedynie słusznego wniosku że nie ma to jak 100D :mrgreen:.Co akurat może być w sam raz dla osoby pytającej czy 1Dx się nada do ślubów. Bez urazy.
Jest nowy firmware 1.2.4. Po załadowaniu puszka wydaje się jakby lżejsza.
Rafaelito
10-06-2013, 22:40
Jest nowy firmware 1.2.4. Po załadowaniu puszka wydaje się jakby lżejsza.
A tak poważnie to czy nowy soft dobrze działa, niczego tam nie zepsuli?
mircopolo
11-06-2013, 21:33
Witam ponownie, celuję w 1DX . Aparat będzie służył głównie do fotografii ślubnej. Czy dobrze się sprawdzi na tym gruncie ?
Sprawdza się doskonale, to oczywiste.
Jedynym problemem z jakim się spotkasz, jest jego głośna praca.
Znam i słyszałem wiele opowieści o fotografach wypraszanych z ceremoni, co ciekawe głównie na skutek interwencji wideografów.
Z tego powodu wiekszość zawodowych fotografów w USA - gdzie mieszkam, kupuje i ma na backup Mark III.
1Dx plus 85L to ideał na wszelkiego rodzaju ceremoniach.
Jeżeli cena nie gra roli to jeszcze lepszy byłby 1DC (15000$ w USA)!
Rafaelito
11-06-2013, 22:12
Jeżeli cena nie gra roli to jeszcze lepszy byłby 1DC (15000$ w USA)!
W czym byłby lepszy oprócz filmów 4K, które to nawet w Stanach ludzie na swoich telewizorach zobaczą za kilka lat?
mircopolo
11-06-2013, 22:54
W czym byłby lepszy oprócz filmów 4K, które to nawet w Stanach ludzie na swoich telewizorach zobaczą za kilka lat?
Jeżeli myślisz o fotografi, to zgoda - niewielka różnica.
Ten sam hardware z innym oprogramowaniem.
Dla profesjonalnego filmowca dorabiającego na ślubach, komuniach, bar mitzwach itd. możliwość wykorzystania aparatu używanego w "prawdziwym" filmie nie jest bez znaczenia.
Nie musisz kręcić w 4K, choć jak masz możliwość to dlaczego nie?
Można zkonwertować w obróbce, zachować oryginał - niewiadomo co przyniesie przyszłość.
A tak poważnie to czy nowy soft dobrze działa, niczego tam nie zepsuli?
Żadnych problemów nie zauważyłem, ale ja jestem mało spostrzegawczy :mrgreen:
Jeżeli myślisz o fotografi, to zgoda - niewielka różnica.
Ten sam hardware z innym oprogramowaniem.
Dla profesjonalnego filmowca dorabiającego na ślubach, komuniach, bar mitzwach itd. możliwość wykorzystania aparatu używanego w "prawdziwym" filmie nie jest bez znaczenia.
Można zkonwertować w obróbce, zachować oryginał - niewiadomo co przyniesie przyszłość.
Zaiste powalające argumenty, ale teraz na poważnie jeszcze raz, po co fotografowi ślubnemu 1DC?
Rafaelito
12-06-2013, 13:05
To profesjonalni filmowcy w Stanach też muszą dorabiać przy kotletach? Co za świat :) Pewno, że jeśli miałbym dostęp do 1DC to bym go użył, lecz kto o zdrowych zmysłach do filmowania kotletów kupi 1DC i filmowe obiektywy, no bo jak pro to pro? Fajnie byłoby zacząć filmować w 4K już dziś, tylko że zachowanie oryginałów do przyszłej dekady gdzie 4K zajrzy pod strzechy, wymagać będzie szafy terabajtowych dysków. Jeśli miałbym konwertować to do Full HD to znowu na co mi 1DC? O wymogach kompa już nie wspomnę. Trybu filmowania 1080p 50/60fps Sony nie daje już tylko w swoich słuchawkach w Canonie zaś dostępny jest on jedynie w najdroższym modelu aparatu. Z 4K pożytek będzie w przyszłej dekadzie a za sprzęt trzeba zapłacić już dziś. Nie wiem ilu klientów jest dzisiaj w Stanach na 4K, za to liczba klientów w Polsce zbliżona jest do liczby telewizorów 4K w tym kraju, w Warszawie widziałem jeden- na wystawie, w Łodzi widziałem w akcji projektor- demo, nawet nie był do kupienia :)
Rafaelito
12-06-2013, 14:41
Czy ma ktoś coś takiego, że przy imporcie do LR 4.4 nie są wyświetlane wszystkie ikonki zdjęć (podgląd niemożliwy). Dzieje się tak mniej więcej od połowy listy zdjęć w podglądzie i nie wiadomo co zaznaczyć do importu żeby sobie poszufladkować. Jeżeli zaimportuję choć klika zdjęć "po omacku" to po powrocie do zakładki importu wszystkie ikonki są już wyświetlane. Dotyczy to zarówno RAW i JPG. Zdjęcia z np. X-Pro1 zgłaszają się bezproblemowo. Środowisko to iMac 27" i7 8GB 2TB (1,61TB jeszcze dostępne), LR 4.4 64bit, import via usb, karty w aparacie to 2x Lexar Professional 32GB 800x, tryb zapisu- automatyczne przełączanie karty. Nie ma znaczenia czy import jest tylko z jednej czy z dwóch kart jednocześnie.
mircopolo
12-06-2013, 15:50
To profesjonalni filmowcy w Stanach też muszą dorabiać przy kotletach? Co za świat :) Pewno, że jeśli miałbym dostęp do 1DC to bym go użył, lecz kto o zdrowych zmysłach do filmowania kotletów kupi 1DC i filmowe obiektywy, no bo jak pro to pro? Fajnie byłoby zacząć filmować w 4K już dziś, tylko że zachowanie oryginałów do przyszłej dekady gdzie 4K zajrzy pod strzechy, wymagać będzie szafy terabajtowych dysków. Jeśli miałbym konwertować to do Full HD to znowu na co mi 1DC? O wymogach kompa już nie wspomnę. Trybu filmowania 1080p 50/60fps Sony nie daje już tylko w swoich słuchawkach w Canonie zaś dostępny jest on jedynie w najdroższym modelu aparatu. Z 4K pożytek będzie w przyszłej dekadzie a za sprzęt trzeba zapłacić już dziś. Nie wiem ilu klientów jest dzisiaj w Stanach na 4K, za to liczba klientów w Polsce zbliżona jest do liczby telewizorów 4K w tym kraju, w Warszawie widziałem jeden- na wystawie, w Łodzi widziałem w akcji projektor- demo, nawet nie był do kupienia :)
Odbiegamy od tematu ale skoro pytasz...
Co złego w dorabianiu fuchami?
To tylko kwestia ceny.
Ostatnio rozmawiałem na ten temat ze znanym pro (warsztaty foto - D.G Maynard) - jak wszyscy boryka się z tym problemem.
Masz nazwisko, klienci pchają się drzwiami i oknami a ty wolisz robić coś bardziej ambitnego.
Proponujesz więc nierealną, zaporową cene i... w większości przypadków masz kontrakt!
Jeżeli koszt fotografa to około 5% wydatków, a ślubów z kategorji sześcio - siedmio cyfrowych nie brakuje, to o jakich kwotach mówimy?
Srebrników nigdy zawiele, jeżeli stać cię na opłacenie NYU to dlaczego nie np. Princton?
Co do kosztów sprzętu o którym tu mówimy - nie wiem jak to wygląda w Polsce, tutaj jak nie masz to wypożyczasz na dzień, weekend, tydzień.
Ceny są zupełnie przystępne i jak masz daleko to przesyłką masz z dnia na dzień - zwrot tą samą drogą.
Z 4K Canon robi pierwsze kroki z 1DC i obiektywami CN-E.
Zobaczymy jak to się rozwinie, zaczyna być ciekawie choć standartem pozostają ARRI i Red One.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Ale to czyli co - 1Dx nie ma trybu cichej migawki?
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Rafaelito
12-06-2013, 16:30
Proponujesz więc nierealną, zaporową cene i... w większości przypadków masz kontrakt!
Wierz mi, że jakbym miał choć ze dwóch klientów na 4K, którzy chcieliby za to uczciwie- zaporowo zapłacić to dzisiaj pojechałbym kupić 1DC i jakiś filmowy obiektyw a tak to niestety, Polska to nie Stany a łódzkie czy mazowieckie to nie California :)
dobra, juz doczytalem ze 1Dx nie ma trybu cichych zdjec :mrgreen:
duzy minus dla slubniakow (serio)
odkad zaczalem w kosciele uzywac trybu cichego w 5DIII to teraz nie wyobrazam sobie wrocic do normalnego klapania lustra w czasie ceremonii.
Skoro amatorskie 5d ma to 1 tez ma i to od dawna...
Sent from my iPad using Tapatalk
Tryb cichy w 1DX jest nim jedynie z nazwy :mrgreen:
Rafaelito
13-06-2013, 12:26
E tam. W ostatnią sobotę robiłem chrzest. W kościele była piątka dzieciaków do ochrzczenia. Jedno darło się tak, że dźwięk lustra z 1DX'a wydawał się cichy jak lot komara. Pozwoliłem pojechać sobie nawet serią podczas namaszczania. Miny tych co usłyszeli 12 klatek/s bezcenne :)
Eos-M najlepiej. Bo migawka cicha ..... :) raczej od 1dx nic lepszego nie bedzie do ślubów.. :)
chrislab
13-06-2013, 14:01
w 5d mk3 ten tryb cichy jest wg. mnie do niczego - lag wzrasta niemiłosiernie i w ogóle nie da się robić fotek (przynajmniej ja nie potrafię). Jak komuś ten tryb pasuje, to super, ale nie przesadzajmy z faktem, że jest on taki świetny i taki niezbędny. Ja wam powiem, że mimo, iż wydawało mi się, że zastąpię 1dmk3 nowym 5dmk3 to po prawie roku używania doszedłem do wniosku, że dla mnie tylko 1Dx - tak, mam do sprzedania 5D mk3 w idealnym stanie -> patrz giełda. 5Dmk3 jednak duzo brakuje do 1D.
Rafaelito
13-06-2013, 14:23
1DX w kościele nie robi więcej hałasu niż coraz to bardziej wdzierające się tam różnej maści Alfy, których bez umilającego tam wszystkim życie flasha jeszcze nie widziałem.
No to mamy notkę serwisową dotyczącą 1DX i wycieku smalcu na AF lub wizjer...
Ustaliliśmy, że w wyniku nierównomiernego rozprowadzenia smaru w mechanizmie napędowym w przypadku niewielkiej liczby urządzeń wymienionych poniżej mogą z czasem wystąpić następujące objawy:
Mechanizm AF szuka ostrości, ale nie może jej zablokować na obiekcie.
(Jest to powodowane przez bardzo małe cząsteczki powstające podczas zużywania się elementów urządzenia wskutek nierównomiernego rozprowadzenia smaru, o którym mowa powyżej).
Obraz widoczny w wizjerze jest „rozmazany” i „niestabilny”.
(Dochodzi do tego w miarę zużywania się elementów urządzenia).
EOS-1D X (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS-1D_X.aspx?faqtcmuri=tcm:125-1064308&page=1&type=important)
Rafaelito
07-07-2013, 09:23
Mimo, że aparat nie wykazywał żadnych objawów jest już po zastrzyku na Żytniej. Wysłany 2.07, przysłany 5.07, najważniejsze to żadnych problemów z serwisem jak i aparatem 8-)
krzychul
04-08-2013, 10:23
Wiadomo coś więcej o tym problemie, serwis jest niezbędny przy braku objawów?
Rafaelito
06-08-2013, 13:08
Ja objawów nie miałem, aparat wysłałem tym bardziej, że robią to gratis wraz z przesyłką bo nie wiadomo co będzie dalej i czy dalej będą to robić za free. Jeśli serwisant nie stwierdzi poważnego problemu to jest to kwestia jedynie poprawnego nasmarowania migawki, jeśli sprawa jest poważniejsza to wymieniają migawkę na nową i może to potrwać do 10 dni.
Canon has announced upcoming firmware updates for its top-of-the-range SLRs, the EOS-1D X and video-optimised EOS-1D C. Version 2 for the EOS-1D X adds a range of additional autofocus settings, along with the option to set minimum shutter speeds in Auto ISO up to 1/8000 sec, and the ability to set exposure compensation when using Auto ISO in manual exposure mode. It'll be available to download in January 2014.
No jeszcze troche i zrobi sie calkiem uzywalna puszka ;)
Canon updates firmware for EOS-1D X and EOS-1D C: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/2013/10/22/canon-updates-firmware-for-eos-1d-x-and-eos-1d-c?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_2)
KrZyChUM
22-10-2013, 20:10
Version 2 for the EOS-1D X adds a range of additional autofocus settings, along with the option to set minimum shutter speeds in Auto ISO up to 1/8000 sec, and the ability to set exposure compensation when using Auto ISO in manual exposure mode. It'll be available to download in January 2014.
W końcu. Taka prosta funkcjonalność a tak długo zajęło dodanie jej.
digital.photography
22-10-2013, 20:49
W końcu. Taka prosta funkcjonalność a tak długo zajęło dodanie jej.
Marketing...
Marketing...
A to ciekawe co piszesz. Używasz tego body? Ja używam prawie rok i korekcja exp. w M przy auto ISO to jest coś czego najbardzij mi brakowało.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
digital.photography
22-10-2013, 21:24
A to ciekawe co piszesz. Używasz tego body? Ja używam prawie rok i korekcja exp. w M przy auto ISO to jest coś czego najbardzij mi brakowało.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu TapatalkaJak najbardziej się z Tobą zgadzam, pomimo, iż nie posiadam tego body. Miałem na myśli podejście Canon'a do pewnych kwestii związanych z jego produktami. Takie działania mogą świadczyć zarówno o budowaniu pozytywnego wizerunku oraz "uwiarygodnianiu się marki" jako tej, która działa na korzyść klienta i oferuje wsparcie dla produktów obecnych już na rynku przez jakiś czas, z drugiej strony powodować może pewne dylematy i wątpliwości, gdzie topowe body otrzymuję funkcjonalność jaka powinna była być standardem podczas premiery aparatu. Nie mniej jednak, wszystko na korzyść konsumenta:) Cieszę się, że Canon w pewien sposób dostrzega braki w swoich produktach i podejmuje działania aby je uzupełnić:)
chrislab
22-10-2013, 22:23
a nie wystarcza ta korekta AE, która jest w tej chwili?
Poprawek (udoskonalen ?) AF-u jest sporo. Szacunek dla firmy: poprawili potwierdzenie wybieranago pola AF i teraz korekcja EV w trybie AutoIsSO. Doprawdy nie mam juz do czego sie doczepic... A zaraz, zaraz, puszka nadal wazy tyle, ile wazyla. Czekam wiec na nowy firmware :mrgreen:
A powaznie, to brawo Canon. :p
P.S. Tej korekcji AE "zaszytej" w menu nigdy nie udalo mi sie uruchomic: po prostu nie zauwazylem roznicy. Ale to pewnie wina artysty :p MZ, dostep do tego typu funcji z poziomu menu nie ma wiele sensu. Powiniem byc to dostep "z poziomu" puszki. Co tez maja zamiar zrobic. I chwala im za to.
a nie wystarcza ta korekta AE, która jest w tej chwili?
W manualu nie ma korekty exp.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Aż mi się zaświeciły oczy jak zobaczyłem tyle razy "AF" w press release. Po czym... równie szybko zgasły, działającego autofocusa w video dalej brak :(
Kolekcjoner
23-10-2013, 00:00
Aż mi się zaświeciły oczy jak zobaczyłem tyle razy "AF" w press release. Po czym... równie szybko zgasły, działającego autofocusa w video dalej brak :(
Na tej matrycy tego mieć nie będziesz - cudów nie wymagaj.
chrislab
23-10-2013, 07:39
W manualu nie ma korekty exp.
chodzi mi o korektę AE w menu - tą stałą. Analogiczną do MA. Jest taka opcja. Mój np. niedoświetla i mam ustawione permanentnie na +0.5 zeby bylo poprawnie.
Rafaelito
23-10-2013, 21:37
A jakby dali jeszcze 4K choć kilka minut co by się nie przegrzał, to bym go całował na dobranoc :D
Na tej matrycy tego mieć nie będziesz - cudów nie wymagaj.
Powiem więcej, nie przystoi, żeby puszka dla profesjonalistów miała AF w trybie filmowania :lol:
tkosiada
26-01-2014, 14:41
Canon 1Dx or 5D3 the Best Night Shooting Camera? | Uncage the Soul Video Production (http://www.uncagethesoul.com/night-photography/best-canon-night-camera/)
Poprawek (udoskonalen ?) AF-u jest sporo. Szacunek dla firmy: poprawili potwierdzenie wybieranago pola AF i teraz korekcja EV w trybie AutoIsSO.
Eh żeby to w 5D3 zmajstrowali, szczególnie to drugie...
Powiem więcej, nie przystoi, żeby puszka dla profesjonalistów miała AF w trybie filmowania :lol:
Dokładnie
A jakby jeszcze o tego wyskakująca małpka, tryby tematyczne i był by komplet ;)
Na pocieszenie w zamian wykrywanie twarzy-uśmiechu w 1DX dali :p
ps. optyczni w 5D3 jako wadę wymieniają właśnie brak lampy, piszą to dla balansu z fanklubem Nikona czy jak? ;)
na wszystkie niebiosa całe szczęście że jej nie ma...
ps. optyczni w 5D3 jako wadę wymieniają właśnie brak lampy, piszą to dla balansu z fanklubem Nikona czy jak? ;)
na wszystkie niebiosa całe szczęście że jej nie ma...
Tak samo jako wada piszą o braku stabilizacji matryczy dla balansu z fanklubem Sony czy Pentaxa.
Na Halowych Mistrzostwach Świata w Sopocie, przez dwa dni miałem okazję fotografować 1dX. Puszka spodobała mi się na tyle, że zastanawiam się nad zmianą systemu. Miałem bezpośrednie porównanie z Nikonami od D3 aż do D4s, mega szybki AF i bardzo fajny balans bieli. Zastanawia mnie tylko czy na innych halach oraz stadionach WB spisuje się tak samo dobrze? :) Jeśli to możliwe to czy mogę prosić użytkowników tej puszki o jakieś sample w pełnej rozdzielczości prosto z aparatu? (siatka, kosz, ręczna oraz noga) Mój email p.matusewicz @ gmail.com Z góry dzięki za pomoc. ;)
Da__FreaK
19-05-2014, 23:43
A ja z kolei zamierzam uciec w D3S albo D4 bo Af w mojej jedynce (3) jest nieprzewidywalny i chce cos co działa po prostu;]..
A ja z kolei zamierzam uciec w D3S albo D4 bo Af w mojej jedynce (3) jest nieprzewidywalny i chce cos co działa po prostu;]..
To panie kolego coś rzeczywiście jest z tą Twoją puszką nie tak bo w moja jedynka często mnie zaskakuje co do AF i wszystko tam tańczy i śpiewa. Powiem, że na moje oko jest lepiej niż w D3/D700.
chrislab
20-05-2014, 10:56
1dx ma najlepszy af na swiecie obecnie
Jeżeli ta trójka oznacza Mark III, to rzeczywiście można chcieć uciec. Ta seria miała kiepski AF. 1Dx to jednak inny aparat i jego AF nie ma za dużo wspólnego z serią Mark III.
grzesiula
20-05-2014, 15:14
1dx ma najlepszy af na swiecie obecnie
No jeśli ma lepszy od Nikona to juz w boju o AF nie wiele puszek pozostało...
Nawet d4s nie ma szans w starciu z 1dx? ;)
Nawet d4s nie ma szans w starciu z 1dx? ;)
Miałem bezpośrednie porównanie. 1Dx zdecydowanie lepszy.
Miałem bezpośrednie porównanie. 1Dx zdecydowanie lepszy.
Jednak na "nikoniarze.pl" pisza ze d4s lepszy wiec jak to jest? ;)
Co człowiek to inna opinia. ;-) Mi obrazek z D4s kompletnie się nie podoba. Zawiodłem się na Nikonie, jak dla mnie idą w złą stronę. W chwili obecnej czekam na wypuszczenie 1Dx mk2 i zobaczymy... Jeśli canon zachowa obecny kierunek to pewnie zmienie system i będę szukał używanego 1Dx w dojczach. ;-)
Kolekcjoner
20-05-2014, 20:55
1Dx to jednak inny aparat i jego AF nie ma za dużo wspólnego z serią Mark III.
Nic.....
...na szczęście 8-).
Da__FreaK
24-05-2014, 10:07
Jeżeli ta trójka oznacza Mark III, to rzeczywiście można chcieć uciec. Ta seria miała kiepski AF. 1Dx to jednak inny aparat i jego AF nie ma za dużo wspólnego z serią Mark III.
Wczoraj wziąłem 1d3 na zlecenie. Sala dyskotekowa, swiatło ( a raczej jego namiastka ) w body zapieta 580 i....AF serczing... i serczing .. i serczing ;-/...
Biore 1d2 , AF serczing i... Jedziemy, na 10 zdjęc jedno, dwa nietrafione. jak na zupełną niemalże ciemnośc to elegancko.
Nie wiem co jest z tym AF. 1d3 był na wymianie AF ( pucha z wadliwej serii )i kicha.. Staruszek działa o 200% lepiej ! Mam do niego zaufanie, i sądze że więcej zaufania miałbym do zwykłego kompakta a nie takiej profi puszki;-/..
Kolekcjoner
24-05-2014, 14:38
Coś zwalone. Ja miałem puszkę mkIII przed i po wymianie komory lustra i w ciemnicy nie było problemu i przed i po naprawie. Niestety ten model jest trefny pod względem AF i trzeba uważać.
co wy z tą trefnością AF w serii III
1ds III z AF nie ma problemu ;)
Kolekcjoner
24-05-2014, 21:08
Mowa o jedynce bez "s" - tej repo. Ja miałem i problemy były. To była IMHO wpadka Canona na całego. Oczywiście trafiają się działające egzemplarze ale to loteria.
Rafaelito
24-05-2014, 21:44
Jednak na "nikoniarze.pl" pisza ze d4s lepszy wiec jak to jest? ;)
Jakoś nie rzuciło mi się w oczy. Z tego co widziałem mają pełny szacun do 1D X i 6D 8-)
Ja jestem nikoniarzem od 2006 i mam pełen szacuneczek do 1Dx. ;-)
Oczywiście trafiają się działające egzemplarze ale to loteria.
Miałem szóstkę ;)
Da__FreaK
15-09-2015, 17:17
Mnie zastanawia, czy canon ma tak szumiące matryce, czy w nikonach sygnał jest już odszumiany ?! Z tego co czytam i czytam, to nikon ma mało szumu na wyższych czułościach. Cały czas sie zastanawiam czy nie iść w nikona..
AF canona wiecznie bee, wiecznie jakieś problemy itp, natomiast w każdym rankingu AF z nikona ma wyższe noty. Do tej pory nie mogę tego zrozumieć, a co za tym idzie, czy dalej inwestować w canona, czy zmienić system..
Jest nas więcej ;) Jedyne co mnie trzyma to komplet szkieł,puszek i dodatków systemowych. Teraz jakbym kupował cokolwiek to w pierwszej kolejności d750 brał bym pod uwagę.
liquidsound
15-09-2015, 19:15
Mnie zastanawia, czy canon ma tak szumiące matryce, czy w nikonach sygnał jest już odszumiany ?! Z tego co czytam i czytam, to nikon ma mało szumu na wyższych czułościach. Cały czas sie zastanawiam czy nie iść w nikona..
AF canona wiecznie bee, wiecznie jakieś problemy itp, natomiast w każdym rankingu AF z nikona ma wyższe noty. Do tej pory nie mogę tego zrozumieć, a co za tym idzie, czy dalej inwestować w canona, czy zmienić system..
w 1Dx wcale niw jest bee :)
Da__FreaK
15-09-2015, 19:21
Nie mówie że jest bee ,ale widać że w dalszym ciągu ma kolorowy szum :P
KrZyChUM
15-09-2015, 19:40
Jest nas więcej ;) Jedyne co mnie trzyma to komplet szkieł,puszek i dodatków systemowych. Teraz jakbym kupował cokolwiek to w pierwszej kolejności d750 brał bym pod uwagę.
To na podstawie Waszych własnych doświadczeń z 1D X?
Da__FreaK
15-09-2015, 19:44
Przed zakupem czytam testy, oglądam sample..Chcę wiedzieć jak najwięcej o sprzęcie który chciałbym kupić. Pózniej bedzie macando..
Więc odpowiedz brzmi nie..
Akurat na 1DX mnie nie stać i nie robię zdjęć, dzięki którym szybko bym na niego zarobił. Kiedyś natomiast miałem okazję pobawić się 1Ds3 i gabaryty/waga dla mnie nie do zaakceptowania. Puszka wielkości 5d3 jest max który chce mi się nosić*w dwóch sztukach podczas reportażu. Teraz jest 6d i wielkościowo jest super, ale brakuje nikonowskiego af ;) Myślę,że już d700 ma af na poziomie tego z 1Ds3 (mogę się mylić).Po próbach z Deesem, 1Dx to na pewno bajka, ale nie moja :)
ATBFLASH
15-09-2015, 21:36
J.W. - jeszcze mnie nie stać na 1DX ale miałem okazję mieć tą puszkę w zestawie z C70-200mm f/2.8L IS II na testy na meczach siatkówki. I przyznam że AF robi wrażenie, bosko szybki i pewny oczywiście bez konkretnego szkła się nie obejdzie - najpierw tylko nieco przebijania się przez menu AF :) Ale co najlepsze kolega nikoniarz z D3 też był pod wrażeniem pracy AF - do sportu cóż to raczej ważne :D:D Czy 1DX to bajka jak mówi merida? Może nie bajka ale na pewno kawal solidnego reporterskiego aparatu ze świetnym AF-em - punktem odniesienia jest tu mój 1D MK4 oczywiście - tak jest lepszy dużo lepszy ale... cena wg mnie przesadzona - ogólnie nowe body profesjonale są stanowczo zbyt drogie i to nie ze względu możliwości nabywczych ale producent chyba "lekko" przesadza. Takie moje osobiste zdanie
liquidsound
16-09-2015, 22:19
Do ciężaru 1Dx idzie się przyzwyczaić. Na początku strasznie bolały mnie plecy i ręce odpadały po całym dniu, ale teraz już jest ok. Tylko jak wytłumaczyć, że prawy biceps dużo większy od noszenia aparatu a nie... :D
Do ciężaru 1Dx idzie się przyzwyczaić. Na początku strasznie bolały mnie plecy i ręce odpadały po całym dniu, ale teraz już jest ok. Tylko jak wytłumaczyć, że prawy biceps dużo większy od noszenia aparatu a nie... :D
Od noszenia aparatu biceps na pewno nie rośnie :)
Może liquidound to oszczepnik? No bo przecież nie..... :D
ATBFLASH
23-09-2015, 22:37
liquidsound jakie masz osobiste odczucia o 1dX? jeszcze mnie nie stać na niego ale może niedługo.... a dokoła mało kto ma żeby pomacać znowu testowo..
Orientuje się ktoś jak teraz wygląda sprawa 1Dx na rynku używanych? Od krótkiego czasu obserwuję i w zasadzie brak ofert... Może ktoś pokusił się o dłuższą obserwację i może coś więcej powiedzieć na temat jakie egzemplarze się pojawiały (tj. w jakim stanie) oraz w jakich cenach mniej więcej.
Używane pojawią się jak pojawi się dostępność 1dx mk II, czyli maj/czerwiec.
Pewnie tak, ale myślę, że nie ma co spodziewać się jakiegoś wielkiego wysypu...
Przesiadał się ktoś z Nikona D4/D4s na 1 DX'a(lub odwrotnie), lub miał możliwość bezpośredniego porównania(w dłuższym okresie czasu) obu puszek?
Może tak, może nie ;) U mnie na samą zapowiedź D5 pojawiło się zatrzęsienie (dosłownie) ofert na D3S, D4 i D4S.
Używanych 1Dx, jak narazie jak na lekarstwo, a w znanym paryskim sklepie Canona Photo Prony są zapisy na używane 1Dx-y (jak ktoś odda w komis)
Zelber. Ja od dłuższego czasu siedziałem na raz w obu systemach, aż przyszedł dzień, że podziękowałem Nikonowi za wspólne pożycie :) Miałem D3s i D4. Po sprzedaży gratów nikona dokupiłem Canona 1Dx i absolutnie jestem nim oczarowany ( do tąd 5d mk3 i mk2 oraz 6d ). Canon 1 lepiej leży w mojej dłoni niż Nikon D3s i D4. Guzikologia do przyzwyczajenia , ale po kilku dniach z 1Dx jestem zauroczony jego pracą i możliwościami personalizacji. Jak masz kasę to się nie zastanawiaj.
Jak ktoś czekał na używki EOS 1DX to może rozważyć zakup nieużywanego bo dzięki wejściu mark II cena 1dx spadła do 19999 i jeszcze kupon na 1000 zł dają.
Dzięki, jak się człowiek postara to kupi 1DX za 13 tysięcy... Wiec 19 tysięcy to jednak żadna okazja.
Rozumiem, że cena 13 tyś to w oficjalnej dystrybucji z polską gwarancją honorowaną przez m.in. serwis na Zytniej ?
Rozumiem, że cena 13 tyś to w oficjalnej dystrybucji z polską gwarancją honorowaną przez m.in. serwis na Zytniej ?
Oczywiście, a kurier przed jej dostarczeniem rozwija czerwony dywan ;)
Chętnie poznam taką ofertę...
Niedopowiedzenie. Mówiłem, że za 13 ale chodziło o sprzęt komisowy lub używany od człowieka.
Napisałeś "jak ktoś czekał na używki". Skoro ktoś "czeka na używki" to gwarancja jest raczej sprawą drugorzędną. A jak ktoś oczekuje polskiej dystrybucji i/lub gwarancji to raczej używany nie jest dla niego.
Ups, przepraszam, faktycznie można było źle zrozumieć.
Rozwinę myśl: jeśli ktoś chciał taniej kupić i czekał na używki, których miał być wysyp po premierze następcy (jak pisali przedpiszcy) to może zainteresować się nowym z gwarancją w oficjalnej dystrybucji - tylko dwie firmy z kilku polskich oficjalnych partnerów Canona wprowadziło promocję za 19.999 z kuponem na 1000 zł na dowolne rzeczy z oferty.
Nie będę podawał nazw aby uniknąć kryptoreklamy - ale porównywarki cen od razu dadzą namiary.
Pod informacją od Chucka Westfalla - Canon EOS 7D Mark II AF System Compared to the 1D X and 5D III (http://www.the-digital-picture.com/Comparisons/Canon-EOS-7D-II-1D-X-5D-III-AF-Comparison.aspx)
wypisano dokładnie jakie obiektywy po podpięciu do EOS-1D (i także 7D2) potrafią szybciej kręcić silnikami AF:
EF 200mm f/2L IS USM,
EF 300mm f/2.8L IS USM,
EF 300mm f/2.8L IS II USM,
EF 400mm f/2.8L IS USM,
EF 400mm f/2.8L IS II USM,
EF 400mm f/4 DO IS USM,
EF 400mm f/4 DO IS II USM,
EF 500mm f/4L IS USM,
EF 500mm f/4L IS II USM,
EF 600mm f/4L IS USM,
EF 600mm f/4L IS II USM
EF 800mm f/5.6L IS USM
Czy ktoś próbował użyć adaptera WiFi WFT-E8 z EOS 1D X - według informacji na stronie WFT-E8 jest dedykowany do EOS1DX markII ale jednocześnie Canon stwierdza, że są wzajemnie zamienne, ale może to dotyczy tylko 1DXmarkII, który ma obsługiwać oba. Na zagranicznych forach dyskusyjnych są sprzeczne opinie.
No i Canon odpowiedział:
"W odpowiedzi na Pana wiadomość z przykrością informujemy, iż bezprzewodowy przekaźnik danych WFT-E8 nie jest wstecznie kompatybilny z modelem Canon EOS-1D X. Przekaźniki WFT-E8 i WFT-E6 mogą być stosowane zamiennie jedynie z nowszym modelem EOS-1D X Mark II."