Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eos 60D

Strony : 1 2 3 [4] 5 6

gietrzy
16-11-2010, 09:33
Tutaj już nie. Dlaczego?

Dlatego, że tą matrycą, tymi 3 szkłami target zrobi bardzo dobrej jakości fotki w każdych warunkach.

P.S. Nie mam też (i nie będę) telewizora ani diesla :lol:

No to akurat też się chwali (nie wierzę sam sobie WTF? ;)) - im dłużej będziesz jeździł na LPG tym więcej i dłużej będziemy się cieszyć widoczkami Janka na tapetach.

Niestety, w tym przypadku możesz mieć rację. Nie żebym miał coś przeciw 25 Mpx, ale w sumie dla mnie to prawie bez różnicy czy jest 15, 18 czy 25.

Na alle można tanio dostać 300D low mileage ;)

BTW. http://eos60d.fotopolis.pl/index.php?n=11815

sando
16-11-2010, 10:21
BTW. http://eos60d.fotopolis.pl/index.php?n=11815

Lipa a nie test. Takie są właśnie efekty gdy początkujący złapie się za zaawansowany sprzęt.

Dzieci czyli fotografia akcji, bardzo szybkiej akcji.
W tym kontekście aparat obnaża swoją słabość - nie nadąża za dziećmi. Przekładając na inny język, nie jest to lustrzanka reporterska. Pewnie też nie ma takich aspiracji. Jeżeli krytycznym parametrem jest szybkość AF, być może konieczne będzie sięgnięcie dużo wyżej, po korpus skrajnie szybki. W słabych warunkach oświetleniowych aparat lubi gubić fokus, a w tym czasie sceny z życia uciekają. Pomijając tę niedogodność, wykonane zdjęcia należy zaliczyć do poprawnych. W przypadku szybko przemieszczających się obiektów rozwiązaniem może okazać się ręczna regulacja ostrości.

Autor tekstu podpiął stałkę makro i narzeka na szybkość AF. W ten sposób dochodzi do wniosku, że nie jest to lustrzanka reporterska. Super. A podpięty obiektyw na pewno był reporterski :lol:.

Jeśli pozostałe zdjęcia w tej kategorii były podobne do załączonego (głębia ostrości = 5 cm) to nie dziwię się, że wiele było nietrafionych.

Makro
Pomimo tego, że AF sporadycznie nie trafia w cel, to aparat radzi sobie bardzo dobrze w takiej tematyce. Wysoka rozdzielczość obrazu i przyjemne dla oka rozmycia dają duże możliwości kreowania efektu końcowego.

Ciekaw jestem, w jaki sposób autor wykluczył błędy własne. W fotografii makro wystarczy, że fotograf przesunie się o 3 milimetry w przód lub w tył i ostrość może być nie trafiona.

gietrzy
16-11-2010, 10:30
W fotografii makro wystarczy, że fotograf przesunie się o 3 milimetry w przód lub w tył i ostrość może być nie trafiona.

Jak miałem 5D i 100 macro wystarczyło złapać oddech.

sando
16-11-2010, 10:37
Jak miałem 5D i 100 macro wystarczyło złapać oddech.

A stabilnej pozycji nie trzeba było łapać? ;)

gietrzy
16-11-2010, 11:11
A stabilnej pozycji nie trzeba było łapać? ;)

Łapałem, nic to nie dawało. Dopiero LIS pozwala na komfort podczas pracy z ręki, również z 60D ;)

Viracocha
16-11-2010, 13:42
Łapałem, nic to nie dawało. Dopiero LIS pozwala na komfort podczas pracy z ręki, również z 60D ;)
Jak wyjdziesz poza głębię ostrości to i IS nie pomoże...

gietrzy
16-11-2010, 14:02
Jak wyjdziesz poza głębię ostrości to i IS nie pomoże...

Ano racja, ale przynajmniej obraz w wizjerze jest bez przeplotu ;)

marceleqs
16-11-2010, 18:57
Dokałdnie tak. Nie trzeba naciskać przycisków menu czy podglądu. Chodzi o szybkość działania i gotowość do wykonainia następnego zdjęcia.

co prawda mam 50D a nie 60D, ale u mnie po lekkim nacisnieciu spustu glowny lcd gasnie tylko jak sa wyswietlane informacje, gdy sa wyswietlane parametry (czyli zbublowanie tego co na gorynym), wtedy on nie gasnie. U was tez tak? Czy to sie gdzieś przestawia?

epicure
16-11-2010, 21:00
Ekran wyłącza się przyciskiem INFO. Inaczej nie zgaśnie.

Piotru26
16-11-2010, 21:39
Ponieważ do tej pory nie miałem okazji robić zdjęć niczym wyżej niż xxxD to mam pytanie o przycisk ISO na obudowie 60D. Jakie wartości mamy możliwość ustawienia ręcznie w zakresie od 400 do 1600? W 550 D jest tylko 400, 800, 1600 bez wartości pośrednich. Czy w 60 D jest inaczej?

jacek-ie
16-11-2010, 22:02
Jest więcej trybów, popatrz tu :

http://eos60d.fotopolis.pl/obrazki/Canon60D-LV-przyciski.gif

Pozdrawiam,

J.

marceleqs
17-11-2010, 00:45
Ponieważ do tej pory nie miałem okazji robić zdjęć niczym wyżej niż xxxD to mam pytanie o przycisk ISO na obudowie 60D. Jakie wartości mamy możliwość ustawienia ręcznie w zakresie od 400 do 1600?\

zależy jak ustawisz skok, co 1/2 czy co 1/3.

epicure
17-11-2010, 15:11
zależy jak ustawisz skok, co 1/2 czy co 1/3.

Co 1/2 chyba nie ma skoku. Jest co 1 lub 1/3 EV. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Co 1/2 jest w przypadku przysłony/kompensacji ekspozycji (???).

marceleqs
17-11-2010, 18:23
chodziło mi właśnie o 1 i 1/3.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img225.imageshack.us/i/67885583.jpg/)

Piotru26
19-11-2010, 20:06
Byłem w MM i pomacałem 60D. Nie jest źle. Dla mnie najważniejsze jest to że wizjer jest wyraźnie większy niż ten w 550D. Porównuje go 550D a nie jak wszyscy do 50D bo akurat tym podstawowym aparatem Canona (nie licząc 1000D) bawię się od kilku miesięcy.
Jest kilka rzeczy które rzeczywiście jest lepiej rozwiązanych niż w 550D. Będziecie się śmiać ale chyba z 45 sekund zajęło mi dojście że w M można zmieniać przesłonę jednym a czas drugim pokrętłem. Największa wadą jak dla mnie jest ta blokada na kółku wyboru trybu pracy. To jest chore. Przejechanie z M do trybu filmowego zajmuje dużo więcej czasu niż w 550D. A taką operację, ja typowy amator zabierający często aparat na wycieczki będzie wykonywał bardzo często. Często robię zdjęcia dziecku w domu i nagle mały zaczyna robić coś co chciałbym uwiecznić na filmie. Denerwowało mnie to, że nie mam do tego żadnego przycisku. Ale dało się w miarę szybko przejechać pokrętłem przez wszystkie tryby. Dawało radę zrobić to kciukiem bez odrywania rąk od aparatu. W przypadku 60D potrzeba dwóch rąk co jest ewidentną porażką. Może można to jakoś wyćwiczyć ale mi się na szybko nie udało.

Czy da się pod tryb C podpiąć robienie filmów?

arob
20-11-2010, 10:06
też byłem macałem troche pocykałem. Ogólnie zab\dnych zastrzeżeń oprócz jednego: pokrętło zmiany trybów z tym przyciskiem to dramat Canon chyba tego w ogóle nie testował. Ciezko na spokojnie zmienić tryb a co dopiero w jais trudnych warunkach gdzie sie spieszy. A tak na dobra sprawę po co taka blokada. Nigdy nie zdarzyło mi sie przypadkiem przestawić tym bardziej że Canonach chodzą one dość ciężko.
Dla mni to jest na tyle durna sprawa że chyba o samą blokade ni kupiłbym tego modelu. Gdyby ni to wszystko wygląd super

pajlot
20-11-2010, 23:10
co Wy z tą blokadą ? jst z nia naprawde jakis problem ? jak zmieniasz nie odrywając oka od wizjera to normalnie robie to kciukiem a w 60D chyba wystarczy przycisnąć wskazującym od góry i tez pokrecic kciukiem ? ( nie wiem jak działa ale tak sobie wyobrazam ) to jakis problem z tym wcisnieciem jest ? pytam bo mi w 50d dosc czesto samo sie kólko przestawia przy wyciąganiu z toploadera. i wcale jakos ciezko specjalnie nie chodzi.

akustyk
20-11-2010, 23:29
też byłem macałem troche pocykałem. Ogólnie zab\dnych zastrzeżeń oprócz jednego: pokrętło zmiany trybów z tym przyciskiem to dramat Canon chyba tego w ogóle nie testował. Ciezko na spokojnie zmienić tryb a co dopiero w jais trudnych warunkach gdzie sie spieszy. A tak na dobra sprawę po co taka blokada. Nigdy nie zdarzyło mi sie przypadkiem przestawić tym bardziej że Canonach chodzą one dość ciężko.
sprobuj kiedys ze starym 5D :) regularnie mi sie to zdarza i taka blokade (biorac uwage, ze przez 99,9% czasu pracuje w M, a te okazjonalne 0,01% to B) powitalbym z wielka radoscia...

Piotru26
21-11-2010, 00:45
co Wy z tą blokadą ? jest z nia naprawdę jakis problem ? jak zmieniasz nie odrywając oka od wizjera to normalnie robie to kciukiem a w 60D chyba wystarczy przycisnąć wskazującym od góry i tez pokrecic kciukiem ?

Mniej więcej tak to wygląda i jeśli chcesz zmienić z M na C na przykład to ci się to uda. Ale już z C na Video to potrzebujesz to powtórzyć ze 3 razy - jest to po prostu niewygodne.

Dużo się pisze o FATALNYM AF w trybie LV. Podobno jest bardzo wolny. Czy ktoś znalazł gdzieś porównanie np między 550D a 60D w tej kwestii?. Czy 60D jest wolniejsze nawet od swojego mniejszego brata?

dziobolek
21-11-2010, 01:18
Trochę wrażeń z użytkowania.
Cyt.: "Zapraszamy do lektury pierwszej części cyklu opinii o Canonie EOS 60D. Jej autorem jest Marek Pszonak, który chciał sprawdzić użyteczność aparatu w codziennym, amatorskim fotografowaniu - szczególnie interesował go uchylny ekran LCD i szybkość działania." Fotopolis.
Canon EOS 60D - opinia Marka Pszonaka (http://eos60d.fotopolis.pl/index.php?n=11815)

Pozdrówka!

blik
21-11-2010, 10:49
"co Wy z tą blokadą ?"
Chodzi o to że przy każdorazowym przeskoku o jedną pozycję przycisk wyskakuje a jakoś tak cieżko go utrzymać wciśniętym non stop robiąc to jedną ręką (no nie wiem może to kwestia wyrobienia). Oczywiście idealnie było by gdyby można było uzywac pokrętła z blokadą lub też bez niej. Ja gdybym kiedys nabył D60 chyba odrazu próbował bym tę blokadę zerwać żeby nie utrudniała życia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
póki co jak próbuję się bawic d60 kolegi to troche mnie to wkurza, pewne jak bym go miał na co dzień to bym sie przyzwyczaił (aha ..kolega nie narzeka nawet to)

Rosicky
21-11-2010, 12:40
Trochę wrażeń z użytkowania.
Cyt.: "Zapraszamy do lektury pierwszej części cyklu opinii o Canonie EOS 60D. Jej autorem jest Marek Pszonak, który chciał sprawdzić użyteczność aparatu w codziennym, amatorskim fotografowaniu - szczególnie interesował go uchylny ekran LCD i szybkość działania." Fotopolis.
Canon EOS 60D - opinia Marka Pszonaka (http://eos60d.fotopolis.pl/index.php?n=11815)

Pozdrówka!

link juz byl na 76 stronie

arob
21-11-2010, 13:29
może ktoś podzielić się wrażeniami z trybu filmowania 60D. Tzn chciałem się upewnić czy AF rzeczywiście działa w trybie film i jak to się sprawuje. Ktoś gdzieś wpominał że przy ustwaianiu ostrości w trakcie filmowani przysłona sie otwiera i następuję całkowite rozjasnienie obrazu na chwilę. I jeszcze jedno czy aby w trakcie filmowania ustawić ostrość na nowy obiekt trzeba nacisnąć do połowy spust czy też nastepuję to automatycznie bez naszego udziału ?

epicure
21-11-2010, 15:58
Tzn chciałem się upewnić czy AF rzeczywiście działa w trybie film i jak to się sprawuje.

Działa i sprawuje się fatalnie, czyli można powiedzieć, że nie działa.

PawelB
21-11-2010, 17:36
Ja gdybym kiedys nabył D60 ... próbuję się bawic d60 kolegi...
To jest model 60D. Trzeba na to uważać, bo Canon miał już model D60. W tym wątku akurat wiadomo że chodzi o nowy model, ale w innych sytuacjach może to zmylić :)

Piotru26
21-11-2010, 21:46
może ktoś podzielić się wrażeniami z trybu filmowania 60D. Tzn chciałem się upewnić czy AF rzeczywiście działa w trybie film i jak to się sprawuje. Ktoś gdzieś wpominał że przy ustwaianiu ostrości w trakcie filmowani przysłona sie otwiera i następuję całkowite rozjasnienie obrazu na chwilę. I jeszcze jedno czy aby w trakcie filmowania ustawić ostrość na nowy obiekt trzeba nacisnąć do połowy spust czy też nastepuję to automatycznie bez naszego udziału ?

AF nie działa. Tzn nie działa w trybie ciągłym. Jeśli obiekt w kadrze się zbliża lub oddala to wychodzi z zakresu głębi ostrości. Jeśli masz włączony automatyczny AF to możesz tak jak piszesz wcisnąć do połowy spust migawki i aparat ponownie złapie ostrość.
Ale po pierwsze to będzie chwilę trwało. Po drugie aparat może także zmienić przesłonę co skończy się tym że na filmie zarejestrują się rozjaśnienie lub ściemnienie obrazu. I przez chwilę nawet zobaczysz obraz TAKI JAKI CHCIAŁBYŚ MIEĆ :-) Po sekundzie automatyka aparatu i tak zepsuje ten super obraz.
No to dlaczego Canony są tak popularne wśród domorosłych filmowców (nawet takich którzy robią Dr Hause'a)? Bo w menu masz opcję ręcznych ustawień i możesz sobie wszystko samemu ustawić - ekspozycję, iso, czas. No i ostrość też sobie możesz złapać ... ręcznie.
CANONY z video nie nadają się do robienia filmików z wakacji, urodzin itp przez pierwszego lepszego użytkownika bez doświadczenia. One wymagają przemyślanych ujęć, najlepiej ze statywu lub rigu i doświadczonego operatora. Rekompensują to jakością obrazu porównywalną do kamer za kilkadziesiąt tysięcy dolarów i niewielkimi wymiarami - można z nimi wejść lub je umieścić w takich miejscach o których się wcześniej filmowcom nie śniło.

PS. Oczywiście jak w wciśniesz spust migawki żeby złapać ostrość to usłyszysz swojego Tamrona, Sigmę czy też Canona na ścieżce dźwiękowej swojego filmu.

arob
21-11-2010, 23:05
Piotru 26: dzięki za wyczerpującą odpowiedź teraz wiem że aż tak różowo z tym AF to nie jest i sam nie ostrzy

marceleqs
21-11-2010, 23:49
mimo tej ultra-jakosci obrazu zarezerwowanej dla kamer za kilkadziesiat tysiecy, wolal bym kupic kamere z duzym CMOSem, dobra stabilizacja, szybkim AF, uniwersalnym zoomem, i do tego mial bym ergonomiczny chwyt i.. brak dzwiekow AFa na filmie:D.

Kolekcjoner
22-11-2010, 03:41
mimo tej ultra-jakosci obrazu zarezerwowanej dla kamer za kilkadziesiat tysiecy, wolal bym kupic kamere z duzym CMOSem, dobra stabilizacja, szybkim AF, uniwersalnym zoomem, i do tego mial bym ergonomiczny chwyt i.. brak dzwiekow AFa na filmie:D.

To kupuj - któż Ci broni 8-).

Piotru26
22-11-2010, 17:01

Na taką wydasz właśnie kilkadziesiąt tysięcy. Może nie dolarów ale zlotych na pewno.
Są świetne profesjonalne kamery Canona, Sony też zrobiło pierwszą kamerkę z obiektywami wymiennymi dostępną dla amatorów (około 6 tys złotych).

Ale my tu piszemy o 60D. I w rękach osoby umiejącej się nim posłużyć (czytaj łapać ostrość ręcznie w ruchomych scenach) stanowi on świetne zastępstwo kamer o których pisałem. Aha, ... robi jeszcze do tego zdjęcia. Całkiem niezłe (jak ktoś potrafi :-) )

marceleqs
22-11-2010, 20:19
To kupuj - któż Ci broni 8-).

ależ mi nie potrzebna :shock:

Na taką wydasz właśnie kilkadziesiąt tysięcy

czyli co, jak kupisz kamerę Canona za 4k zł. to znaczy, że będzie mydło, wolna, szumna, beznadziejna? no bez przesady..

Kolekcjoner
22-11-2010, 22:00

No tak jak ci nie potrzeba to po co informujesz o tym wszystkich publicznie - co to kogo obchodzi :lol:.
Są jednak tacy którzy potrzebują dobrej kamery, a nie wystarczają im reporterskie, a na "filmowe" ich nie stać dla nich dsl-ry są bardzo optymalnym rozwiązaniem.

Piotru26
22-11-2010, 22:20

czyli co, jak kupisz kamerę Canona za 4k zł. to znaczy, że będzie mydło, wolna, szumna, beznadziejna? no bez przesady..

Nie załapałeś. Obraz będzie cacy ale taka kamera Canona za 3,4 tys (60D)lub za 2,5 tys (550D) nie będzie spełniała wszystkich wymienionych przez ciebie funkcji - zwłaszcza nie będzie miała szybkiego AF-u i będziesz słyszał AF w soundtracku. Ergonomicznego chwytu do filmowania też nie będzie miała.

marceleqs
23-11-2010, 20:49
Nie załapałeś. Obraz będzie cacy ale taka kamera Canona za 3,4 tys (60D)lub za 2,5 tys (550D) nie będzie spełniała wszystkich wymienionych przez ciebie funkcji - zwłaszcza nie będzie miała szybkiego AF-u i będziesz słyszał AF w soundtracku. Ergonomicznego chwytu do filmowania też nie będzie miała.NIe załapałeś, że nie chodziło mi o 60D ani 550D :)

dziobolek
23-11-2010, 20:56
NIe załapałeś, że nie chodziło mi o 60D ani 550D :)

To po co śmiecisz??? :roll:

Pozdrówka!

marceleqs
23-11-2010, 20:57
No tak jak ci nie potrzeba to po co informujesz o tym wszystkich publicznie - co to kogo obchodzi :lol:.

a po co ktoś mnie publicznie informuje, żebym kupił?:confused: to była publiczna odpowiedź na publiczne pytanie, zupełnie offtopowe..

PS: zabronisz mi mieć zdania na temat czegoś, czego mi akurat nie potrzeba?:shock:
komu jeszcze zabronisz?:twisted:

To po co śmiecisz??? :roll:

Pozdrówka!
zapytaj kolekcjonera za poprzedniej strony, może ona zna odpowiedź, skoro zaczął,

pozdrawiam spokojnych..

dziobolek
23-11-2010, 21:03
zapytaj kolekcjonera za poprzedniej strony, może ona zna odpowiedź, skoro zaczął,

pozdrawiam spokojnych..

Bądź mądrzejszy i nie daj się podpuszczać ;-)

Pozdrówka!

marceleqs
23-11-2010, 21:11
Mam wziąć pod rozwagę pierwszeństwo przejazdu userów z wyższym licznikiem postów?
Polska gościnność..?
Cóż, tego się nie spodziewałem po tym forum..
Sądziłem, że przykład winien z góry iść, od bardziej doświadczonych..

W kwestii filmowania - póki co - jestem przeciwnikiem kręcenia lustrzankami, przynajmniej do czasu usprawnienia AFa i braku odgłosów sprzętu na filmie. Pozatym, gdzie ergonomia.. Do filmowania - kamera. MIałem na myśli kamerę Canona za ok 4-5k zł, tam nie kuleje AF, dźwięk, stabilizacja, ergonomia, a obraz na obecnych telewizorach jest przyzwoity.

marito
23-11-2010, 21:25
W kwestii filmowania - póki co - jestem przeciwnikiem kręcenia lustrzankami, przynajmniej do czasu usprawnienia AFa i braku odgłosów sprzętu na filmie. Pozatym, gdzie ergonomia.. Do filmowania - kamera. MIałem na myśli kamerę Canona za ok 4-5k zł, tam nie kuleje AF, dźwięk, stabilizacja, ergonomia, a obraz na obecnych telewizorach jest przyzwoity.

Też tak myślałem zanim nie kupiłem 7D. Uwierz mi-fajny bajer a filmy wychodzą bardziej niż przyzwoite i będą napewno fajnym uzupełnieniem wakacyjnych fotek.

dziobolek
23-11-2010, 22:04
Też tak myślałem zanim nie kupiłem 7D. Uwierz mi-fajny bajer a filmy wychodzą bardziej niż przyzwoite i będą napewno fajnym uzupełnieniem wakacyjnych fotek.

Zgadzam się. To po pierwsze primo... ;-)

A po drugie primo; jakoś tak da się robić komercyjne produkcje lustrzankami.
Jako jeden z przykładów - jeden z odcinków House M.D. był kręcony z użyciem 5D MkII.

Pozdrówka!

tezmarek
23-11-2010, 22:34
Zgadzam się. To po pierwsze primo... ;-)

A po drugie primo; jakoś tak da się robić komercyjne produkcje lustrzankami.
Jako jeden z przykładów - jeden z odcinków House M.D. był kręcony z użyciem 5D MkII.

Pozdrówka!

Komercyjne zdjęcia dawniej udawało się robić aparatami bez światłomierza i AF. Dziś jednak nikt nie podważa użyteczności tych udogodnień. Z AF w trybie filmowania jest większy problem - wiemy jak to działa w kamerach (a nawet w kompaktach) i byłoby miło móc skorzystać z takiej możliwości. Sprawny AF w trybie filmowania w lustrzance, to byłby hit.

Kolekcjoner
24-11-2010, 18:47
a po co ktoś mnie publicznie informuje, żebym kupił?:confused: to była publiczna odpowiedź na publiczne pytanie, zupełnie offtopowe..

PS: zabronisz mi mieć zdania na temat czegoś, czego mi akurat nie potrzeba?:shock:
komu jeszcze zabronisz?:twisted:

Ale nie denerwuj się ;). Ja Ci niczego nie bronię :D. Pisz co chcesz chyba, że Cię admin stąd wywali.
Ja tylko zwróciłem Ci Twoją uwagę na fakt, że Twoje potrzeby mają się nijak do tego czego oczekują inni. Producent raczej też wie w jakim celu coś wypuścił. Więc co mają w takim kontekście udowodnić stwierdzenia: "wolał bym kupić" coś innego?

I jak napisał kolega wyżej nie daj się "wypuszczać" ;). Czasami dyskusja tu jest ostra, momentami sarkastyczna ale przecież się nie obrażamy z tego powodu ;)8-).

Co do filmowania lustrzankami to ten temat był już tyle razy wałkowany że odkrywanie Ameryki od nowa mija się z celem. Argumenty obu stron są znane i nei ma co tego ponownie wskrzeszać IMHO.

Najogólniej rzecz ująwszy.
Firmy nie strzelają sobie w kolano i nie robią czegoś co może zastąpić kamerę. Po prostu jest to uzupełnienie oferty dla wąskiego grona osób dla których jedyną alternatywą był dotąd sprzęt niedostępny cenowo. Teraz się to zmieniło i IMHO chwała producentom się za to należy.

fanCanona
24-11-2010, 18:58
Ja ostatnio spotkałem się z opinią, że kamerzysta ślubny (pracujący na porządnym sprzęcie) myśli o przejściu na nagrywanie lustrem. Dlaczego? Większa matryca. A w odpowiedniej obudowie się da.
Po ochłonięciu i przemyśleniu tematu stwierdził jednak, że zaczeka, aż trochę jeszcze to pójdzie do przodu. Na razie ewentualnie wstawki kręcone aparatem.

Kolekcjoner
24-11-2010, 19:07
Ja ostatnio spotkałem się z opinią, że kamerzysta ślubny (pracujący na porządnym sprzęcie) myśli o przejściu na nagrywanie lustrem. Dlaczego? Większa matryca. A w odpowiedniej obudowie się da.
Po ochłonięciu i przemyśleniu tematu stwierdził jednak, że zaczeka, aż trochę jeszcze to pójdzie do przodu. Na razie ewentualnie wstawki kręcone aparatem.

Według mnie to do ślubu dslr się zupełnie nie nadaje. Tam jest jednak potrzebna bardzo skuteczna automatyka. To przecież rodzaj reportażu.

dziobolek
24-11-2010, 23:54
Kolejna opinia - Canon EOS 60D - opinia Sławomira Ryboka (http://eos60d.fotopolis.pl/index.php?n=11873)

Pozdrówka!

Piotru26
25-11-2010, 00:31
Kolejna opinia - Canon EOS 60D - opinia Sławomira Ryboka (http://eos60d.fotopolis.pl/index.php?n=11873)

Pozdrówka!

Zdecydowanie ciekawsza od poprzedniej na fotopolis. Być może autor nie wniósł nic nowego w stosunku do tego co można już przeczytać w innych recenzjach ale przyjemnie się czyta.

Przy okazji zapraszam tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=899004#post899004 do dyskusji o cenie 60 D

dziobolek
25-11-2010, 03:49
Przy okazji zapraszam tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=899004#post899004 do dyskusji o cenie 60 D

Uważasz że taka dyskusja jest naprawdę potrzebna???
Poza tym już przekształciła się w...
Bez urazy, ale dla mnie to kolejny "wątek śmietnik".
Szkoda trawić czas na bezproduktywne dywagacje.

Pozdrówka!

Przemek_PC
25-11-2010, 11:43
Jak już tak o tym filmowaniu 60D to co z dźwiękiem? Gdzie jest mikrofon i jak on się sprawuje? Wejścia na zewnętrzny mic mocowany choćby na sankach lampy pewnie nie ma?

Piotru26
25-11-2010, 15:04
Uważasz że taka dyskusja jest naprawdę potrzebna???
Poza tym już przekształciła się w...
Bez urazy, ale dla mnie to kolejny "wątek śmietnik".
Szkoda trawić czas na bezproduktywne dywagacje.

Pozdrówka!

Dla mnie sens ma. Od tego jest forum żeby ludzie pomagali. Nie chcesz nie musisz.
Specjalnie wydzieliłem pytanie z główne wątku bo jest specyficzne i nie musi dotyczyć tylko 60D ale całego rynku lustrzanek.
Poza tym myślę że pora już zamknąć ten wątek a stworzyć nowy - 60D - opinie użytkowników. Przebijanie się przez 60 stron narzekań że jest gorszy od 50D jest męczące. Aparat jest już na rynku od 2 miesięcy i skończyły się wszelkie spekulacje. Teraz pora na wrażenia z użytkowania.

Jak już tak o tym filmowaniu 60D to co z dźwiękiem? Gdzie jest mikrofon i jak on się sprawuje? Wejścia na zewnętrzny mic mocowany choćby na sankach lampy pewnie nie ma?

Mikrofon jest, taki jak w innych lustrzankach z trybem filmowania czyli nie najlepszy.

Ale też jest wejście na zewnętrzny mikrofon i nawet opcja ręcznych ustawień głośności nagrywania.
Koledzy z forum o filmowaniu DSLRami narzekają jednak, że poziom dźwięku można ustawić tylko raz na początku filmowania i nie można go zmieniać w trakcie.

PS. Sorry za podwójny post - nie wiem jak się robi łączenie podwójnego wpisu. Może samo się zrobi?

jacek-ie
25-11-2010, 15:40

Witaj,

jest wejście na zewnętrzny mikrofon pod gumką po lewej stronie.

J.

Piotru26
28-11-2010, 16:18
Nie przypominam sobie żeby na ostatnich 10 stronach zagościł ten test więc wklejam link poniżej:

http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_60D/index.shtml

Ciekawy test z Nowej Zelandii

iAdam
08-12-2010, 21:20
przy okazji czy ktoś pamięta:
60D jaki ma odgłos migawki ? (miękkie kliknięcie jak w 7D czy suchy trzask jak w 500D)

jacek-ie
08-12-2010, 21:22
Witam,

coś wątek przygasł, więc odświeżę.

Dziś otrzymałem nieoryginalne baterie do tego modelu i mogę potwierdzić, że są prawidłowo dekodowane w tym aparacie. Wskaźnik pokazuje pozostałą ilość energii oraz zrobione zdjęcia. Co do pojemności i trwałości to oczywiście się okaże po roku, ale cena w stosunku do oryginału jest atrakcyjna, więc warto sprawdzić, zresztą oceńcie sami.

Oto link do aukcji :

http://cgi.ebay.ie/LP-E6-LPE6-Battery-Canon-EOS-7D-5D-Mark-II-Camera-/290477833705?pt=UK_Photography_DigitalCamBatt_RL&hash=item43a1d3fde9

oraz do sprzedawcy, bo jak wiadomo aukcje się kończą i potem cieżko znaleźć :

http://myworld.ebay.ie/kriegsmarine143/

Pozdrawiam i życzę Wszystkim Canonierom Wesołego Jajka i Smacznej Choinki (niewłaściwe skreślić) oraz samych udanych fotek w nadchodzącycm roku :D

J.
Witaj,

co do odgłosu migawki, to w porównaniu do C500D ma raczej niższy dźwięk, bardziej basowy i dość głosny, ak mi się przynajmniej wydaje.

Są w menu co prawda dwie pozycje Silent shooting Mode 1 i 2, ale jakoś nie widzę między nimi różnicy.

J.

Przemek_PC
08-12-2010, 21:44
Bo to Silent Shooting pewnie tylko w trybie LV działa.

jacek-ie
09-12-2010, 17:45
A tego jeszcze nie zdążyłem sprawdzic, dopiero czytam instrukcję ...

A pro pos : ma ktoś po polsku w pdf do udostępnienia ?? Będę wdzięczny.

J.

foxx1973
09-12-2010, 22:11
Ja również chętnie bym przygarnął instrukcję po polsku.

jacek-ie
10-12-2010, 15:02
No ale jakoś nie ma "dawców" :D

Szkoda ...

Jeżeli ktoś ma instrukcję w pdf do C60D, to mogę ją udostępnić na swoim serwerze do pobrania dla innych, jeżlei ktoś mi ją wyśle mailem.

Pozdrawiam,

J.

kawo
11-12-2010, 14:13
Tym co czekają aż 50D jeszcze stanieje, kubeł zimnej wody. Sam sie zasadzam od 2ch miesięcy, z taka myslą że 60d i w ogóle, to 50d poleci jeszczce. Dzisiaj obudziłe się troche z ręką w przysłowiowy nocniku. W FJ (cena do niedawna 2700) ani widu ani słychu, jest za to 60d w różnych konfiguracjach. Można jeszcze znaleźć na aledrogo ale to juz pewnie też ostatnie podrygi. Na stronie oficjalnej Canona 50 zamieniło się w 60, pomimo że nadal jest 450...

mam takie same przemyślenia. 50-tek już tyle co na lekarstwo. ja olałem 60d i wyrwałem jedną z ostatnich nieekspozycyjnych 50d w euro rtv agd. I od wczoraj się nie bawię:) nie będe przełacał za ruchome ekraniki i inne pierdoły, która są dla mnie bezużyteczne:)

KUBAwo
13-12-2010, 13:09
przy okazji czy ktoś pamięta:
60D jaki ma odgłos migawki ? (miękkie kliknięcie jak w 7D czy suchy trzask jak w 500D)
http://www.youtube.com/watch?v=-ULQ4vlQ2A4

siudym
13-12-2010, 13:20
odpalilem swoje 20d majace 5fps i juz na ucho slysze, ze te 5.3fps jest wolniejsze niz z 20d.

ghosthunter
13-12-2010, 13:31
odpalilem swoje 20d majace 5fps i juz na ucho slysze, ze te 5.3fps jest wolniejsze niz z 20d.

Może było za ciemno i czas naświetlania uniemożliwił uzyskanie tych 5.3 klatek na sekundę.

KUBAwo
13-12-2010, 14:01
No ale to nie filmik pt. 60d shutter speed tylko shutter sound a np tutaj zdaje się wyrabiać lepiej ( 7min)
http://www.youtube.com/watch?v=ET0idevzGRE

jacek-ie
16-12-2010, 19:12
Witam,

wreszcie Canon się zlitował, jest do pobrania polska instrukcja obsługi stąd :

http://software.canon-europe.com/software/0040145.asp?model=

Pozdrawiam,

J.

Pablo200
28-12-2010, 14:10
Wczoraj uaktualniłem sobie soft
na 1.0.8
nie widzę zmian
Aparat świetnie śmiga
Szkło Canona 15-85 rewelacja:):):)

jacek-ie
30-12-2010, 18:57
Witam,

zgadzam się w zupełności, pisałem o tym pół roku temu, jeszcze w kontekście 500D, ale tu jest nawet lepiej.

Szkło drogie, "ciemne" jak twierdzą niektórzy, ale bardzo uniwersalne.

Pozdrawiam,

J.

Pablo200
31-12-2010, 19:03
Czyli zakupiłem złe szkło ?
Tanie nie było

tarant
31-12-2010, 20:44
A co złego znalazłeś w tej mikrorecenzji ?

jacek-ie
31-12-2010, 20:45
Wręcz przeciwnie :)

Ja je też posiadam i uważam, że to dobrze wydane pieniądze, szkło jest "ciemne" jak napisałem, bo ma F/3,5-5.6 a nie 1.8 czy 1.4 o 1.2 nie wspominając, jak to niektóre stałeczki mają.

Ale za to ma USM i IS oraz szeroki zakres, który myślę większości pozwoli ominąć zakup UWA 10-22, który jest jeszcze droższy, a zakres węższy. UWA to narzędzie do specyficznych fotek, miałem, sprzedałem.

W tej chwili na cropie myślę dla przecietnego "pstrykacza" z ambicjami to właśnie od tego szkła warto zacząć jadąc od dołu zakresu, potem do szerokich portretów 35/2 (1.4), 60 makro, 85/1.8 do wspaniałych portertów i 70-200/4 (2.8) do tele ...

Mając taki zestaw jesteś przygotowany na wiele ... choć przy przesiadce na FF część pójdzie do innych szczęśliwców ;)

Pozdrawiam

J.

andrewjohn
01-01-2011, 13:12
Panowie, chciałem żyć, że ten wątek dotyczy aparatu canon 60D, a nie obiektywu 15-85 IS USM...O tym drugim można znależć odpowiedni inny watek.
Kurcze zjadło mi literki. Miało być: chciałem zauważyć....

KacperP
01-01-2011, 23:04
Będę musiał popaść w depresję i to już w pierwszym poście, bo kupiłem 60D przed nabożnym zasugerowaniem się zmasowaną krytyką jaka tu się odbyła.
Wcześniej zdarzało mi się używać 350D i wtedy "zachorowałem" na potencjał lustrzanek. 60D to moja pierwsza własna lustrzanka do prywatnej wyłącznej dyspozycji.
Jako że nie czytałem tego wątku przed zakupem i przełamałem się dopiero teraz mam swoje subiektywne, "nieprofesjonalne" i wstępne spostrzeżenia o samym sprzęcie i opiniach z forum:

1. Obudowa nie jest ze stopu magnezowego.
Z tego co czytałem/słyszałem 60D ma aluminiową ramę i korpus z poliwęglanu z podkładem z włókna szklanego. Zdziwilibyście się jakie urządzenia profesjonalne w kategorii "heavy-duty" mają taką konstrukcję i jest im z tym dobrze. Próby wytrzymałości jakie zrobił Kai z DigitalRevTV dają do myślenia.
Dla mnie to halo wokół magnezowej obudowy to fetyszyzm.

2. Ruchomy ekran.
To że lustrzanki Canona dotąd go nie miały nie znaczy że wcześniej było lepiej. To jedynie złudzenie dobrej tradycji.
Dość zauważyć że wewnętrzny sprzeciw wobec zmian przybiera nawet formy pogardy i lekceważenia, np. sugestii że taki wychylany ekran jest przeznaczony do "słitaśnych" autoportretów na facebooka.
To tak jakby argumentować wyższość pałeczek nad widelcem, bo "widelec jest do dłubania w zębach"... po prostu uprzedzenie z powodu przyzwyczajenia bez użycia logicznej refleksji.
Dawniej zmarnowałem albo zepsułem WIELE okazji na fajne zdjęcie przez to że potrzeba było trzymać aparat bardzo wysoko albo bardzo nisko. 60D "uratował mnie" przed dylematem w zakupie bo był zarówno ruchomy ekran, a jednocześnie to nadal była lustrzanka Canon. Na argument o tym że ruchomy ekran jest "nieprofesjonalny" jestem nieprzemakalny. Nie ma argumentów za, a przeciwko takiemu widzimisię jest spory rynek DROGICH akcesoriów które ratują w sytuacjach gdzie taki ekran się przydaje.
Jeszcze mam jedną sztuczkę w 60D. Odchylam sobie czasem ekran na bok, aby wygodniej sobie przyłożyć wizjer do oka. Wgłębienie pozostawione przez odchylony ekran daje lepszy komfort takiego przyłożenia. Możliwość ukrycia ekranu to też nie byle co.

3. Brak regulacji micro AF.
Jak dotąd nie dane mi było się tym przejmować.
Mam na razie tylko canonowskie EF-S 17-85 4-5.6 IS USM oraz EF 28/1.8 USM.

4. SD zamiast CF.
Dla posiadaczy kolekcji CF to może być faktycznie irytująca sprawa.
Ja nie miałem tej okoliczności a mając do wyboru CF czy SD wolałbym SD i tak. Konstrukcja złącza CF mnie niepokoi możliwością zgięcia nóżki.

5. Kręcenie filmów.
Zdjęcia to uchwycenie chwili, tego co widzimy. Są rzeczy nie do uchwycenia zdjęciem i wtedy możemy coś utrwalić filmem. Mi to pasuje i się przydaje.
W przypadku Canona kręcenie filmów zostało zrobione dostatecznie poważnie aby zatrząść całym profesjonalnym rynkiem oraz stworzyć nowe rynki.
Nie muszę w tym punkcie niczego udowadniać. Sprawy poszły już za daleko aby polemizować "tak czy nie".

Z własnych spostrzeżeń i porównań:
-Jestem zadowolony z postępu w jakości zdjęć na wyższych ISO. Jest też AutoISO, i można też ustawić maksymalną dozwoloną wartość ISO dla tej funkcji. Wcześniej ostrożnie używałem do 400, ale nie mam już obaw przed 1600 a czasem nawet 3200.
Wychodząc z założenia że chcę robić zdjęcia, to taki postęp wydaje mi się ważny.
-Mocny akumulator. Ostatnio na koncercie zrobiłem ok. 600 zdjęć oraz minutę filmu 1080p25. Ze 100% akumulator zszedł do 64%. Warunki były korzystne, czyli wnętrze, obiektyw bez IS, minimalne korzystanie z LV a flash tylko dwa razy. Wynik jednak nadal mnie cieszy.

Na razie tyle mi przyszło do głowy.

Pozdrawiam

Pablo200
07-01-2011, 20:48
Mam jeszcze jedno pytanko
Jaka ustawić sobie jakość zdjęć na 60D
M czy L ?

MAF
07-01-2011, 21:18
M czy L ?

Może RAW?

jacek-ie
07-01-2011, 21:40
Zdecydowanie zapomnij o jpeg, wyłącz go i tylko RAW, potem wygenerujesz sobie jpega w DPP, który masz w pudełku z aparatem albo z Lightrooma / Faststone.

Kupiłeś lustro, to je wykorzystuj w 100 % możliwości, a nie pytasz, czy JPEG M czy L ?? Bo jeszcze ktoś doradzi S, bo ładnie wchodzi na Naszą Klasę !! :D

Pozdrawiam,

J.

artor
07-01-2011, 21:54
a ja proponuje jpg L i raw jednocześnie.nie zwsze jest potrzeba bawić się z rawami.

KacperP
07-01-2011, 22:00
M czy L ?
To już pytanko o rzeczy które są w instrukcji.
Gorzej, to jest pierwsza pozycja w pierwszym menu.

VomitroN
08-01-2011, 03:34
A bylo juz o tym jak sie przy pomocy 60d z PocketDolly rzezbi parady wojskowe w Korei Polnocnej ?

http://vimeo.com/15788525

jacula
10-01-2011, 01:11
Ale porażka - w 60d nie można jednocześnie używać ALO i HTP! Czy 550d i 7d mają tak samo?
Czy poziomicę da się skalibrować? Bo jak aparat leży na biurku, to wskazuje 4 stopniowy odchył:/

dampe
10-01-2011, 01:21
Ale porażka - w 60d nie można jednocześnie używać ALO i HTP! Czy 550d i 7d mają tak samo?
Czy poziomicę da się skalibrować? Bo jak aparat leży na biurku, to wskazuje 4 stopniowy odchył:/

A czy masz pewnosc, ze Twoje biurko nie ma 4 stopniowego odychylu.
Według mnie to musisz skalibrowac poziom biurka, a nie poziomice aparatu.

jacek-ie
10-01-2011, 01:24

Możesz wyjaśnić pojęcia ALO i HTP ??

J.

jacula
10-01-2011, 01:38
Biurko mam w poziomie. Poziomica u mnie jest żle skalibrowana (o te 4 stopnie).
ALO - auto lighting optimizer
HTP - highlight tone priority
W 5d II mogłem używać obu naraz, co było wiele razy zbawienne, bo niestety dpp, którym obrabiam rawy nie nadaje się ani do wyciągania cieni, ani do ratowania świateł. Wybór "albo ALO albo HTP", to bezsensowne programowe ograniczenie ze strony Canona...

KacperP
10-01-2011, 18:32
DPP na pewno nie jest gorszy od funkcji wbudowanych w aparacie.
Jak się pstryka RAWy to potem można sobie włączyć albo wyłączyć te korekcje. Przy RAWach same dane sensora są niezmienione niezależnie od ustawień przetwarzania obrazu.
ALO, HTP, balans bieli, korekcja winietowania oraz abberacji to wtórne przetwarzanie.

Jeśli "DPP się nie nadaje" to funkcje o charakterze post-process w samej lustrzance tym bardziej.

KUBAwo
10-01-2011, 19:04
U mnie poziomica działa jak powinna nawet specjalnie przed chwilą sprawdziłem. pzdr

jacula
10-01-2011, 20:27
DPP na pewno nie jest gorszy od funkcji wbudowanych w aparacie.
Jak się pstryka RAWy to potem można sobie włączyć albo wyłączyć te korekcje. Przy RAWach same dane sensora są niezmienione niezależnie od ustawień przetwarzania obrazu.
ALO, HTP, balans bieli, korekcja winietowania oraz abberacji to wtórne przetwarzanie.

Jeśli "DPP się nie nadaje" to funkcje o charakterze post-process w samej lustrzance tym bardziej.
Niestety nie masz racji i przez to nie zrozumiałeś. HTP nie da się włączyć w dpp, bo to nie postprocess, ALO da się włączyć w dpp, jeżeli zdjęcie jest bez HTP. A ja chciałbym używać obu funkcji jednocześnie, tak jak to miało miejsce w 5d II.

tarant
10-01-2011, 20:46
7D tez ma albo ALO albo HTP. Pewnie się przeniosło w oprogramowaniu do 60-tki.

jacula
10-01-2011, 23:59
7D tez ma albo ALO albo HTP. Pewnie się przeniosło w oprogramowaniu do 60-tki.

A to szkoda, mogli jednak pozostawić wybór użytkownikowi. Dziwne, że nie zmienili tego w którymś z nowych firmware. Ja wolałbym mieć więcej szumu w cieniach, niż przepalone niebo...

KacperP
11-01-2011, 00:43
Niestety nie masz racji i przez to nie zrozumiałeś. HTP nie da się włączyć w dpp, bo to nie postprocess, ALO da się włączyć w dpp, jeżeli zdjęcie jest bez HTP. A ja chciałbym używać obu funkcji jednocześnie, tak jak to miało miejsce w 5d II.
No i nie miałem racji. Dziękuję. :mrgreen:
Faktycznie HTP "pogrywa" inaczej. Sprawdziłem na szybko teraz na M z tymi samymi ustawieniami na HTP i bez oraz obejrzałem pod DPP.
Chyba zostawię HTP na stałe :twisted: a równoważnik działania ALO i tak osiągnę regulacjami w zakładce RAW.

jacula
11-01-2011, 09:55
No i nie miałem racji. Dziękuję. :mrgreen:
Faktycznie HTP "pogrywa" inaczej. Sprawdziłem na szybko teraz na M z tymi samymi ustawieniami na HTP i bez oraz obejrzałem pod DPP.
Chyba zostawię HTP na stałe :twisted: a równoważnik działania ALO i tak osiągnę regulacjami w zakładce RAW.
HTP to nic innego jak niedoświetlenie o 1ev i podciągnięcie cieni do poziomu 0. Tak więć mamy pełną działkę przysłony więcej zakresu tonalnego w światłach. To bardzo dużo i warto htp mieć na stałe włączone (wyłączać jedynie w mało kontrastowych sytuacjach na wysokich iso).
Efekt działania ALO niestety jest dla mnie nie do osiągnięcia w DPP poprzez zabawę suwaczkami.
Kolejna bzdura w 60d, to nie niemożność stosowania filtrów artystycznych w mRAW... (tylko jpeg albo full res RAW)

trakool
18-01-2011, 14:44
Witam
Czy jest możliwość w tym aparacie wyzwolenia błysku bezprzewodowo na zewnętrznej lampę, ale bez wyzwalania błysku lampy wbudowanej, według instrukcji wyglądało że tak, ale coś nie za bardzo działa - mógłby to ktoś sprawdzić? ewentualnie poradzić jak.

epicure
18-01-2011, 15:29
Czy jest możliwość w tym aparacie wyzwolenia błysku bezprzewodowo na zewnętrznej lampę, ale bez wyzwalania błysku lampy wbudowanej...

Tak, jest taka możliwość, jak sobie kupisz wyzwalacz radiowy.

foxx1973
18-01-2011, 17:03
Można wyzwolić lampę bezprzewodowo (według instrukcji tylko seria EX, ja mam Metz-a i działa bezproblemowo) ale błysk z lampy wbudowanej wystąpi za każdym razem, można ustawić tak, że na zdjęciu błysk z puszki nie pojawi się, będzie widoczny tylko błysk lampy zewnętrznej.

trakool
18-01-2011, 18:07
dzięki za odpowiedz foxx1973 właśnie o to mi chodziło czy błysk z lampy wbudowanej występuje zawsze.

Kolaj
18-01-2011, 18:46
dzięki za odpowiedz foxx1973 właśnie o to mi chodziło czy błysk z lampy wbudowanej występuje zawsze.Występować, występuje ale nikoniarze mają na to swój patent. Nazywa się to

Nikon SG-3 IR

Może by się udało zaadoptować toto do Canona... Albo DYI. Potrzebny byłby tylko filtr IR i jakieś mocowanie.

mavtm
20-01-2011, 16:41
Witam
Czy jest możliwość w tym aparacie wyzwolenia błysku bezprzewodowo na zewnętrznej lampę, ale bez wyzwalania błysku lampy wbudowanej, według instrukcji wyglądało że tak, ale coś nie za bardzo działa - mógłby to ktoś sprawdzić? ewentualnie poradzić jak.

Tak, jest taka możliwość, jak sobie kupisz wyzwalacz radiowy.

Po co wydawać na wyzwalacz radiowy jak funkcja wyzwolenia zewnętrznej lampy bez odpalania wbudowanej jest dostępna w body?
Sprawdzałem zarówno z 580EX II jak i z Sigmą EF-500 DG Super ustawionymi na slave. W menu aparatu można wyłączyć błysk wbudowanej lampy przy bezprzewodowym wyzwalaniu jednak błysk pomiarowy tej ostatniej zawsze będzie ale na zdjęciu już nie.
Chyba, żeby w menu wyłączyć E-TTL II to może by nie musiała wbudowana robić pomiaru przy manualu.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Co się tyczy samej 60-ki to faktycznie można mieć mieszane uczucia biorąc do ręki. Ja przesiadłem się z 30-ki i w sterowaniu jest tutaj bardzo duża różnica jednak nie ma tragedii. Biorąc pod uwagę fakt, że kupiłem za cenę porównywalną z 50-ką to druga strona medalu. Mam tylko nadzieję, po lekturze niektórych postów nie zacznę nowego sprzętu traktować po macoszemu:-?
Czas pokaże.

mxw
20-01-2011, 19:19
W menu aparatu można wyłączyć błysk wbudowanej lampy przy bezprzewodowym wyzwalaniu jednak błysk pomiarowy tej ostatniej zawsze będzie
to nie jest błysk pomiarowy, tylko sterujący (!).
jaki byłby sens mierzenia błysku lampy wbudowanej, skoro ma on nie brać udziału w ekspozycji?

niemniej jednak praktyka pokazuje, że mimo wszystko ten błysk sterujący także się odrobinę rejestruje na zdjęciach.

Może by się udało zaadoptować toto do Canona... Albo DYI. Potrzebny byłby tylko filtr IR i jakieś mocowanie.
jaki tam filtr IR? :twisted:
IMHO w ST-E2 jak i pewnie w tym nikonowskim czymś wykorzystuje się po prostu ciemną czerwoną szybkę możliwą do kupienia w każdym sklepie elektronicznym.

jak ktoś ma 7D lub 60D to mógłby zrobić eksperyment w końcu. :roll:

jacula
20-01-2011, 21:02
Co się tyczy samej 60-ki to faktycznie można mieć mieszane uczucia biorąc do ręki. Ja przesiadłem się z 30-ki i w sterowaniu jest tutaj bardzo duża różnica jednak nie ma tragedii. Biorąc pod uwagę fakt, że kupiłem za cenę porównywalną z 50-ką to druga strona medalu. Mam tylko nadzieję, po lekturze niektórych postów nie zacznę nowego sprzętu traktować po macoszemu:-?
Czas pokaże.
Moim zdaniem 60d to świetny, pod wieloma względami dopracowany aparat, taki dojrzały. Do budowy oraz jego obsługi nie mam żadnych zastrzeżeń (jest inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej; szybko można się przyzwyczaić). Jedyne wady jakie dotąd zaobserwowałem, to niemożność jednoczesnego użycia ALO i HTP. Mogli też wreszcie dodać funkcję "movie crop" w 720p. Wcześniej używałem 40d i 5d II. Moim zdaniem lepiej dopłacić do 60d, niż kupić 50d.

KUBAwo
21-01-2011, 11:45
Mi jedynie póki co nie pasuje umieszczenie delete, wcześniej, żeby przeglądać i kasować foty można było używać jednej ręki teraz ta druga musi powędrować w lewy górny róg aparatu i jakoś nie mogę się przestawić :)

jacula
21-01-2011, 12:24
Faktycznie, żeby skasować trzeba teraz użyć dwóch rąk. No ale ja prawie nie kasuję, więc mi to nie przeszkadza.
gdyby nie usuniecie mikroadjustacji AF i zmiany profilu korpusu zgodziłbym się.

Ta adjustacja jest chyba potrzebna tylko Sigmom i Tamronom. Używam wyłącznie szkieł Canona i nigdy nie miałem problemu z ustawianiem ostrości (chociaż 85/1.8 z 40d lubiło delikatnie pudłować, ale adjustacja chyba niewiele by tu zmieniła).

tezmarek
21-01-2011, 12:33
Faktycznie, żeby skasować trzeba teraz użyć dwóch rąk. No ale ja prawie nie kasuję, więc mi to nie przeszkadza.

Ta adjustacja jest chyba potrzebna tylko Sigmom i Tamronom. Używam wyłącznie szkieł Canona i nigdy nie miałem problemu z ustawianiem ostrości (chociaż 85/1.8 z 40d lubiło delikatnie pudłować, ale adjustacja chyba niewiele by tu zmieniła).

Czasami (żeby nie powiedzieć dosyć często - choć oczywiście nie zawsze) jest potrzebna również w wypadku obiektywów Canona. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie z kilkunastoma obiektywami C, które przewinęły się przez moje ręce.

KWS
21-01-2011, 14:18
Szczerze- przesadzacie z tą mikrokalibracją- mam dostęp do 60D do której przykrcałem wszystkie swoje szkła- tylko po to, żeby móc napluć na brak owej funkcji- a tu co? Trafia w punkt, nawet z Sigmą 50 1.4.

A co do tego zdalnego wyzwalania- nie wiem, czy zrozumiałem sens dyskusji, ale zrobiłem test: 430EX w slave, filtr IR przed wbudowanego flasha w 7D i 60D i błysk kontrolny. Wyniki poniżej:

http://www.youtube.com/watch?v=Vd-2vI_B7kc

Sorry za taki wąski obraz, program jakoś dziko tnie, a movie maker dwa razy wywalił mi niebieski ekran.

KacperP
21-01-2011, 17:54
Ja zrozumiałem z instrukcji że bezprzewodowe sterowanie lampą polega na tym, że lampa wbudowana w 60D wysyła w trybie bezprzewodowym błysk sterujący. Nie zauważyłem nic o tym że to się odbywa w podczerwieni.
Może zewnętrzna lampa błyskowa ma nadajnik IR do sterowania bezprzewodowego, ale "goła" 60D zdaje się używać samej lampy. Nawet jak wyłączymy wbudowaną lampę błyskową to w trybie bezprzewodowego sterowania lampą zewnętrzną i tak wbudowana "błyśnie sobie" komendą sterującą. Tak twierdzi strona 141 polskiej instrukcji.

jacula
21-01-2011, 23:52
Ja zrozumiałem z instrukcji że bezprzewodowe sterowanie lampą polega na tym, że lampa wbudowana w 60D wysyła w trybie bezprzewodowym błysk sterujący. Nie zauważyłem nic o tym że to się odbywa w podczerwieni.
Może zewnętrzna lampa błyskowa ma nadajnik IR do sterowania bezprzewodowego, ale "goła" 60D zdaje się używać samej lampy. Nawet jak wyłączymy wbudowaną lampę błyskową to w trybie bezprzewodowego sterowania lampą zewnętrzną i tak wbudowana "błyśnie sobie" komendą sterującą. Tak twierdzi strona 141 polskiej instrukcji.
Chyba chodzi o to, że zakrywając filtrem ir wbudowaną lampę, likwidujemy zarejestrowanie błysku wbudowanej lampy na zdjęciu, jednocześnie umożliwiając wyzwolenie lampy zewnętrznej (światłem ir).

KWS
21-01-2011, 23:57
Co pokazałem na filmiku...

mavtm
22-01-2011, 17:41
to nie jest błysk pomiarowy, tylko sterujący (!).
jaki byłby sens mierzenia błysku lampy wbudowanej, skoro ma on nie brać udziału w ekspozycji?

niemniej jednak praktyka pokazuje, że mimo wszystko ten błysk sterujący także się odrobinę rejestruje na zdjęciach.

Przecież sterowanie lamp (obojętne czy to 580, 430 EX czy Sigma) odbywa się podczerwienią. Wszystkie informacje dotyczące E-TTLa są przesyłane tą drogą. Ale korpus wysłać przedbłysk pomiarowy żeby mieć do czego się "odnieść" ustawiając zewnętrzne lampy.
Tak to przynajmniej widziałem do tej pory:-? Poza tym w poprzednich modelach, które nie miały możliwości sterowania zewnętrznymi lampami z korpusu (tak jak 30D np.) trzeba było stosować transmiter podczerwieni.

mxw
22-01-2011, 22:34
Przecież sterowanie lamp (obojętne czy to 580, 430 EX czy Sigma) odbywa się podczerwienią. Wszystkie informacje dotyczące E-TTLa są przesyłane tą drogą. Ale korpus wysłać przedbłysk pomiarowy żeby mieć do czego się "odnieść" ustawiając zewnętrzne lampy.
Tak to przynajmniej widziałem do tej pory:-? Poza tym w poprzednich modelach, które nie miały możliwości sterowania zewnętrznymi lampami z korpusu (tak jak 30D np.) trzeba było stosować transmiter podczerwieni.
no sorry, w każdym zdaniu się mylisz. :sad:
ale nie mam już siły kolejny raz tego tłumaczyć.

epicure
23-01-2011, 17:44
Przecież sterowanie lamp (obojętne czy to 580, 430 EX czy Sigma) odbywa się podczerwienią. Wszystkie informacje dotyczące E-TTLa są przesyłane tą drogą.

Nie, sterowanie odbywa się właśnie za pomocą przedbłysku. Aparat nie ma żadnego emitera podczerwieni, przy pomocy którego mógłby czymkolwiek sterować.

mavtm
03-02-2011, 21:43
Jednak transmiter ST-E2 steruje tymi samymi lampami za pomocą podczerwieni, tak samo z resztą jak np. 580-ka pracująca jako master sterując innymi lampami.
Dlatego nie do końca jestem przekonany by ten błysk sam w sobie był w stanie przenieść informacje dla lamp zewnętrznych (przecież to nie fotocele).
Ja Wam mówię - coś w tym błysku musi jeszcze siedzieć:-o haha

antipasti
04-02-2011, 00:38
Błysk ma szeroki zakres pasma, w tym i podczerwień. Fotocela też odbiera szeroki zakres. Więc można sterować podczerwienią i można zakryć lampę sterującą, tak, żeby tylko podczerwień była emitowana, na zdjęciu się nie zarejestruje, a wyzwoli lampy zdalnie.

dziobolek
25-02-2011, 12:01
50D posiada body magnezowe ...Jego następca 60D plastikowe body

Małe sprostowanie - EOS 60D nie jest następcą EOS 50D ;)

Pozdrówka!

privilege
25-02-2011, 18:09

Pozdrówka!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_60D

Canon EOS 60D - półprofesjonalna lustrzanka cyfrowa, produkowana przez japońską firmę Canon będąca następczynią Canon EOS 50D. Pochodzi z serii EOS. Jej premiera miała miejsce 26 sierpnia 2010. Posiada matrycę CMOS o rozdzielczości 18 megapikseli. Obsługuje obiektywy typu EF oraz EF-S i tak jak poprzednik wykorzystuje matrycę typu APS-C.
---------------------------------------------------------------
http://www.fotomaniak.pl/28461/canon-eos-60d/

Canon EOS 60D - zdegradowany następca 50D

Canon EOS 60D to najnowsza lustrzanka w ofercie japońskiego producenta, a zarazem następca popularnego modelu półprofesjonalnego EOS 50D. Nowy aparat, względem poprzednika wzbogacił się o usprawniony tryb nagrywania filmów, obrotowy wyświetlacz LCD i prostszy interfejs. Zmniejszono za to funkcjonalność opcji zdjęć seryjnych, a lustrzanka straciła wzmocnioną obudowę ze stopów magnezowych na rzecz mniejszej konstrukcji z tworzywa sztucznego.
--------------------------------------
http://www.optyczne.pl/140.1-Test_aparatu-Canon_EOS_60D_-Wstęp.html
Canon EOS 60D - test aparatu
Canon EOS 60D miał swoją premierę pod koniec sierpnia bieżącego roku, praktycznie dwa lata po tym jak na rynku pojawił się jego poprzednik, czyli model 50D

Pozdrówka ;)

Kolekcjoner
25-02-2011, 21:02

Pozdrówka!

Formalnie 60D jest następcą 50D. W anonsie prasowym Canona na premierze w Londynie sami to napisali:

London, UK, 26th August 2010 - Canon today announces the latest addition to its world-famous EOS series of Digital SLR (DSLR) cameras – the new EOS 60D. Replacing the EOS 50D, the EOS 60D is designed for photographers who want to take their skills to the next level, offering high performance, a series of creative features, a Vari-angle LCD screen and enhanced ergonomics – empowering photography enthusiasts to capture outstanding stills and Full High Definition (HD) video for unique, creative results.

Natomiast realnie oczywiście jest jak piszesz - następcą 50D jest 7D. 60D to puszka ciut bardziej amatorska niż 50D. Jak ktoś utożsamia następcę z czymś co mu znacznie zwiększa możliwości to zdecydowanie 60D nie jest dla niego.

Przy okazji przekleiłem tutaj :cool:.

r3nder
25-02-2011, 21:05
Jak dla mnie 60d to zabawka. Po co wpakowali 18 mpix na matrycę APS-C ? Żeby pokryć możliwości matrycy, trzeba mieć dobrą L-kę (i chyba i tak przymykać przysłonę, by uzyskać te realne 18 mpix). Kolejna rzecz to plastikowe body. Krok w kierunku Sony.
Wg mnie nie Canon w 60d nie wprowadził mikroregulacji AF, by nie spadła sprzedaż 50d. Brak tej regulacji jest też wielkim minusem. Co ciekawe aparat ma też słaby dynamikę tonalną i ma tylko jeden tryb nastaw indywidualnych „C”. Jak dla mnie nie jest to amatorszczyzna, a 18 mpix ma na celu ściągnięcie zaślepionych mega pikselami amatorów.

igor58
25-02-2011, 21:38
Ledwo się zarejesterstrowałeś, a już piszesz takie dyrdymały, że żal...
Masz jakieś doświadczenia z tym aparatem, czy tylko naczytałeś się testów?

mc_iek
25-02-2011, 21:49
Na świecie ogólnie występuje tendencja do zastępowania metalu tworzywami alternatywnymi. Stop magnezowy jest dość wytrzymały, ale tylko w odniesieniu do swojej wagi. Ze stalą i tak nie ma szans. Dla tego nikt nie produkuje magnezowych młotków. Natomiast ma kilka zalet - jest lżejszy od stali, nie rdzewieje i łatwiej go odlać w skomplikowany kształt. Współczesne tworzywa sztuczne potrafią mieć większą wytrzymałość niż magnez, są jeszcze lżejsze i jeszcze łatwiej je kształtować. Myślę, że coraz mniej aparatów fotograficznych będzie robionych na magnezowym szkielecie i nie jest to oznaką obniżania standardu. To naturalna kolej rzeczy. Jeden z najlepszych na świecie pistoletów - Glock, już dawno ma tylko kilka części metalowych, a całościowo wykonany jest z tworzyw kompozytowych...

dziobolek
25-02-2011, 22:29
Na świecie ogólnie występuje tendencja do zastępowania metalu tworzywami alternatywnymi. Stop magnezowy jest dość wytrzymały, ale tylko w odniesieniu do swojej wagi. Ze stalą i tak nie ma szans. Dla tego nikt nie produkuje magnezowych młotków. Natomiast ma kilka zalet - jest lżejszy od stali, nie rdzewieje i łatwiej go odlać w skomplikowany kształt. Współczesne tworzywa sztuczne potrafią mieć większą wytrzymałość niż magnez, są jeszcze lżejsze i jeszcze łatwiej je kształtować. Myślę, że coraz mniej aparatów fotograficznych będzie robionych na magnezowym szkielecie i nie jest to oznaką obniżania standardu. To naturalna kolej rzeczy. Jeden z najlepszych na świecie pistoletów - Glock, już dawno ma tylko kilka części metalowych, a całościowo wykonany jest z tworzyw kompozytowych...

@mc_iek, ja to wszystko rozumiem, i nie mam nic przeciwko zastąpieniu magnezu "plastikiem",
ale 60D został wykastrowany i zdowngradowany w stosunku do 50D,
gdzie IMHO naturalna droga ewolucji nakazuje upgrade.

Ale Canon to... :roll: Canon.

Pozdrówka!

Merde
26-02-2011, 11:52
ale 60D został wykastrowany i zdowngradowany w stosunku do 50D, gdzie IMHO naturalna droga ewolucji nakazuje upgrade.

Popatrz na to szerzej, nie było downgrade, był fork na linię pozycjonowaną ciut niżej niż dotychczasowe xxD oraz linię pozycjonowaną trochę wyżej (7D).
No cóż, w tym przypadku Canon postanowił uczyć się od Nikona (sukces D90?).

pan.kolega
26-02-2011, 20:19
Jak dla mnie 60d to zabawka.

Dlatego też ma zabawną cenę. Poważniejsze body wymaga poważniejszej ceny. Canon tak właśnie wyprofilował 60D żeby takie właśnie osoby jak Ty uznały go za zabawkę i sięgnęły głebiej do kieszeni.

dziobolek
27-02-2011, 12:20
Popatrz na to szerzej, nie było downgrade...

Jeśli Canon oficjalnie określa 60D jako następcę 50D - patrz post #860 (http://canon-board.info/showpost.php?p=939714&postcount=860) - To IMHO jest to downgrade.

Tak czy siak, ja to odczuwam inaczej - 60D nowa puszka na nowej półce; 7D jako następca...
No bo jeśli ktoś ma 50D, to wątpię aby przesiadł się na 60D... ;-)

Pozdrówka!

Zybi_S
27-02-2011, 13:34
Witam

Może po prostu chodziło o zwiększenie różnicy pomiędzy 60D a 7D w stosunku do 50D a 7D.

Kupując puszkę rozważałem pomiędzy 50D i 7D. 50D był wystarczająco dobry i wyraźnie tańszy.
Wybrałem 50D, ale mając do wyboru 60D lub 7D postawił bym chyba na 7D.

Jakby nie było 60D to całkiem fajny sprzęt.

Pozdrawiam

michael_key
27-02-2011, 13:43
Potrzeby i oczekiwania... to kryterium indywidualnej oceny danego modelu.
Temat przepakowania matryc był biliard razy wałkowany, ale dla mnie Canon mógł zatrzymać się na matrycy z 450, udoskonalać ją i pakować w kolejnych puchach, czy to 50D i 7D oraz pozostałych.

jeff.lebowski
27-02-2011, 14:02
No bo jeśli ktoś ma 50D, to wątpię aby przesiadł się na 60D... ;-)

Ja na pewno się nie przesiądę na 60D ani nawet na 7D.
Dla kogoś kto już zasmakował w fotografii i obecnie foci na 50D kolejnym krokiem będzie pełna klatka.

Ja obecnie przesiadłbym się jedynie na 5D mk II.

dziobolek
27-02-2011, 14:21
Ja na pewno się nie przesiądę na 60D ani nawet na 7D.
Dla kogoś kto już zasmakował w fotografii i obecnie foci na 50D kolejnym krokiem będzie pełna klatka.

Ja obecnie przesiadłbym się jedynie na 5D mk II.

No widzisz, jak dla mnie odpada 5D - głównie z powodu trybu seryjnego oraz AF...

Pozdrówka!

jeff.lebowski
27-02-2011, 21:21
No widzisz, jak dla mnie odpada 5D - głównie z powodu trybu seryjnego oraz AF...

Pozdrówka!

Poczekaj jak ogłoszą następcę 5D mk2. Plotka niesie, że zarówno tryb seryjny jak i AF będą poprawione... Jedynie cena pewnie dobije. :)

dziobolek
27-02-2011, 21:43
Poczekaj jak ogłoszą następcę 5D mk2. Plotka niesie, że zarówno tryb seryjny jak i AF będą poprawione... Jedynie cena pewnie dobije. :)

Wiem, wiem... czytałem plotki... obiecujące bardzo są :roll:

Ujmę to tak - 7D z matrycą FF plus gibany LCD i GPS - wtedy jestem skłonny,
jako posiadacz 50D, zainteresować się taką puszką. Inaczej... :roll: dobrze mi z tym, co mam :mrgreen:

A cena... :roll: jak zwykle pojęcie względne 8-)

Pozdrówka!

Kolekcjoner
27-02-2011, 21:45
Panowie tylko przypominam że pitolnica w temacie nowego 5D znajduje się w innym miejscu 8-).

photogambler
27-02-2011, 22:17
Będę musiał popaść w depresję i to już w pierwszym poście, bo kupiłem 60D przed nabożnym zasugerowaniem się zmasowaną krytyką jaka tu się odbyła.
Wcześniej zdarzało mi się używać 350D i wtedy "zachorowałem" na potencjał lustrzanek. 60D to moja pierwsza własna lustrzanka do prywatnej wyłącznej dyspozycji.
Jako że nie czytałem tego wątku przed zakupem i przełamałem się dopiero teraz mam swoje subiektywne, "nieprofesjonalne" i wstępne spostrzeżenia o samym sprzęcie i opiniach z forum:

1. Obudowa nie jest ze stopu magnezowego.
Z tego co czytałem/słyszałem 60D ma aluminiową ramę i korpus z poliwęglanu z podkładem z włókna szklanego. Zdziwilibyście się jakie urządzenia profesjonalne w kategorii "heavy-duty" mają taką konstrukcję i jest im z tym dobrze. Próby wytrzymałości jakie zrobił Kai z DigitalRevTV dają do myślenia.
Dla mnie to halo wokół magnezowej obudowy to fetyszyzm.

2. Ruchomy ekran.
To że lustrzanki Canona dotąd go nie miały nie znaczy że wcześniej było lepiej. To jedynie złudzenie dobrej tradycji.
Dość zauważyć że wewnętrzny sprzeciw wobec zmian przybiera nawet formy pogardy i lekceważenia, np. sugestii że taki wychylany ekran jest przeznaczony do "słitaśnych" autoportretów na facebooka.
To tak jakby argumentować wyższość pałeczek nad widelcem, bo "widelec jest do dłubania w zębach"... po prostu uprzedzenie z powodu przyzwyczajenia bez użycia logicznej refleksji.
Dawniej zmarnowałem albo zepsułem WIELE okazji na fajne zdjęcie przez to że potrzeba było trzymać aparat bardzo wysoko albo bardzo nisko. 60D "uratował mnie" przed dylematem w zakupie bo był zarówno ruchomy ekran, a jednocześnie to nadal była lustrzanka Canon. Na argument o tym że ruchomy ekran jest "nieprofesjonalny" jestem nieprzemakalny. Nie ma argumentów za, a przeciwko takiemu widzimisię jest spory rynek DROGICH akcesoriów które ratują w sytuacjach gdzie taki ekran się przydaje.
Jeszcze mam jedną sztuczkę w 60D. Odchylam sobie czasem ekran na bok, aby wygodniej sobie przyłożyć wizjer do oka. Wgłębienie pozostawione przez odchylony ekran daje lepszy komfort takiego przyłożenia. Możliwość ukrycia ekranu to też nie byle co.

3. Brak regulacji micro AF.
Jak dotąd nie dane mi było się tym przejmować.
Mam na razie tylko canonowskie EF-S 17-85 4-5.6 IS USM oraz EF 28/1.8 USM.

4. SD zamiast CF.
Dla posiadaczy kolekcji CF to może być faktycznie irytująca sprawa.
Ja nie miałem tej okoliczności a mając do wyboru CF czy SD wolałbym SD i tak. Konstrukcja złącza CF mnie niepokoi możliwością zgięcia nóżki.

5. Kręcenie filmów.
Zdjęcia to uchwycenie chwili, tego co widzimy. Są rzeczy nie do uchwycenia zdjęciem i wtedy możemy coś utrwalić filmem. Mi to pasuje i się przydaje.
W przypadku Canona kręcenie filmów zostało zrobione dostatecznie poważnie aby zatrząść całym profesjonalnym rynkiem oraz stworzyć nowe rynki.
Nie muszę w tym punkcie niczego udowadniać. Sprawy poszły już za daleko aby polemizować "tak czy nie".

Z własnych spostrzeżeń i porównań:
-Jestem zadowolony z postępu w jakości zdjęć na wyższych ISO. Jest też AutoISO, i można też ustawić maksymalną dozwoloną wartość ISO dla tej funkcji. Wcześniej ostrożnie używałem do 400, ale nie mam już obaw przed 1600 a czasem nawet 3200.
Wychodząc z założenia że chcę robić zdjęcia, to taki postęp wydaje mi się ważny.
-Mocny akumulator. Ostatnio na koncercie zrobiłem ok. 600 zdjęć oraz minutę filmu 1080p25. Ze 100% akumulator zszedł do 64%. Warunki były korzystne, czyli wnętrze, obiektyw bez IS, minimalne korzystanie z LV a flash tylko dwa razy. Wynik jednak nadal mnie cieszy.

Na razie tyle mi przyszło do głowy.

Pozdrawiam
DZIĘKI!!! nareszcie COŚ KONKRETNEGO sie dowiedzialem od <usera>.90% tego wątku jest o niczym.Dywagacje - prosze zajrzec do slownika co to slowo znaczy:-) B.prosze wlascicieli 60d o takie wlasnie uwagi.Dziekuje!

VomitroN
27-02-2011, 23:31
DZIĘKI!!! nareszcie COŚ KONKRETNEGO sie dowiedzialem od <usera>.90% tego wątku jest o niczym.

Może dlatego, że 90% wpisów jest od userów, którzy nie mieli 60D w rękach :)

dareks
28-02-2011, 23:33
Może dlatego, że 90% wpisów jest od userów, którzy nie mieli 60D w rękach :)
w tych 90% ok 99% właścicieli 50D :lol::wink:
ostatnio w sklepie photo przypadkowo byłem świadkiem rozmowy klienta z sprzedawczynią na temat 60D. Starszy pan stwierdził że ten nowy 60D to straszna chała co zresztą można przeczytać w internecie i on sobie nie wyobraża jakby mógł pójść w góry z takim aparatem - no przecież jak uderzy w skałę to wszystko w mak. Nie miałem odwagi i czasu zapytać czy standardowo tak się wykorzystuje sprzęt i obija o skały.

wracając do sedna tematu to uważam i jestem przekonany do 60D - brak mikroregulacji i magnezu w obudowie nie stanowi dla mnie problemu. Mogli uszczelnić ale z tego co wyczytałem w spec to nawet 7D nie jest szczelny.

pozdrawiam
DS

Fotomaniac
03-03-2011, 00:04
Dla mni to jest na tyle durna sprawa że chyba o samą blokade ni kupiłbym tego modelu. Gdyby ni to wszystko wygląd super

Chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz, pokrętło z blokadą to bardzo przydatna rzecz, użytkownicy 7D narzekają na niekontrolowane, przypadkowe przestawienie się pokrętła, sam tego doświadczyłem testując 2 tygodnie ten model.

artd4
03-03-2011, 03:27
w 60d Canona denerwuje mnie całkiem inna rzecz
Brak konsekwencji w oznaczeniach produktów firmy.
Idziesz do salonu Lambo i słyszysz, że jest nowa maszyna o nazwie "Lamborghini Aventador".
Wiesz, że ta firma nazywa swoje modele nazwami sławnych byków np Gallardo i sa to maszyny o specyficznej budowie i mocy.
A tu wyjeżdza autko compact.Całkiem nowy produkt 200KM i max 200km/h,
Wygodny,z ekologicznych ale mocnych materiałów, silnikiem elektrycznym i nowoczesny,aż do bólu(lekki bez użycia zbędnych, a drogich metali).
A że nazywa się tak ...jak seria mocarnych starych spalinowców to chwyt marketingowy,drobiazg,lub niedopatrzenie
60d to naprawde bardzo dobry aparat.
LCD nawet może byc(nie trzeba używać)
Ale jedno jest naprawde denerwujace
Zastosowanie tak sporych zmian w stosunku do 50d i ciągnięcie dalej tego dwucyfrowego nazewnictwa...to marketingowy wstyd.
Pamiętacie model 1000d?
Tu firma zachowała klase.
Podobnie jak dokładając literkę "N"do 1dMark II(nie nazwali go już 1dMarkIII mimo sporych zmian)
Charakterystyka nazewnictwa była prosta
1000d-amatorskie body z max okrojonymi funkcjami(najtańsze)-plastik.
XXXd-amatorskie body (modele coraz bardziej bogate w funkcje)-plastik.
XXd-półprofesjonalne body (modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
Xd-prodesjonalne body(modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
1Dxx-reporterskie body(modele coraz bardziej bogate w funkcje)-magnez
Gdyby Canon oznaczył 60d na 600d sprawa byłaby prosta.
Oczywiście przykład modeli 1000d i 300d nie oznacza ,że im mniej "X"tym lepszy sprzęt.
I na koniec podsumuje to tak
Miałem już troche aparatów .350d,450d(już u kolegów)
Teraz mam 50d i 1DMkIIN.
I jak ide z tymi dwoma w plecaku + pare szkieł ,flash itd udokumentować impreze i widząc kumpla biegającego swobodnie z moją byłą 350d po sali to obcierając pot z czoła po jedynce przy oku i obijającej sie o biodra 50d marzy mi się dobra komórka z aparatem.Aparatem zrobie fotki,a fonem zadzwonie do psychiatry
Nabywcom 60d życze mase udanej zabawy i wspaniałych fotografii
Powyższe tekst jest prywarną myślą amatora i zastrzegam sobie możliwośc braku racji.

Kolekcjoner
03-03-2011, 03:55
A mnie zastanawia co innego. W ilu wątkach jeszcze i ile razy będziesz się chciał podzielić tymi światłymi spostrzeżeniami? :roll:

WiatruMistrz
03-03-2011, 09:24
A mnie zastanawia co innego. W ilu wątkach jeszcze i ile razy będziesz się chciał podzielić tymi światłymi spostrzeżeniami? :roll:

Nie ma lekko posty trzeba klepać bo jak podniosą limit sprzedaży od 500 postów to trzeba będzie mieć zapas :), wracając do 60D to jest ok, Kai z digitalreview zarzucał mu tylko błędy w ergonomii przycisków czyli że w stosunku do C550D ciężko się nimi operuje i tyle.

greg7878
03-03-2011, 10:56
/.../
Nabywcom 60d życze mase udanej zabawy i wspaniałych fotografii /.../

Dziękuję za życzenia.

Faktycznie , po zakupie 60-ki dobrze się bawię i ze zdjęć jakie nim robię również jestem zadowolony :-D .

Co prawda nazwa tego aparatu nie ma dla mnie żadnego znaczenia , ale dzięki niej mam sporo wewnętrznej uciechy czytając wywody ,,znawców" Canona 60d :lol:.

photogambler
03-03-2011, 22:08
Dziękuję za życzenia
Co prawda nazwa tego aparatu nie ma dla mnie żadnego znaczenia , ale dzięki niej mam sporo wewnętrznej uciechy czytając wywody ,,znawców" Canona 60d :lol:.

Swiete slowa.Nie rozumiem pisania esejow nt nazewnictwa.Kazda firma ma swoja taktyke,a my focimy a NIE kolekcjonujemy nazwy jak znaczki pocztowe. Przeciez do focenia wystarczy 1 puszka (no do 3-4 w porywach) ale to kolekcjonerska nisza raczej.Nie przeszkadza mi to zgoła,ale zadziwia taka głęboka analiza ukladow liter i cyfr,ktora ,jak widac ,prowadzi do nikąd.Szanowni koledzy (na szczescie) zapomnieli o roznych t2i,kiss,rebel itepe.Wtedy mielibysmy tu chaos:-) Mnie tam interesuja przygody usera z 60d i jego PRAKTYCZNE parametry/uwagi/rady, bo chce sie zaopatrzec w druga puszke z kropem i video.Reszta mi śmiga:roll: Wybaczcie,to był moj najdluższy post:( Ale to jałowe nawijanie onazewnictwie mnie powala:-?
pozdrawiam;-)

Kolekcjoner
03-03-2011, 22:17
Wybaczcie,to był moj najdluższy post:(

Wybaczamy - tylko prośba - używaj spacji :cool:.

Marpie
03-03-2011, 23:41
Byłem dzisiaj w Fotoicie, aby pomacac 60D, w zasadzie głównym celem po przeczytaniu tego wątku i opinii w nim zawartych , było obejrzenie i zniechęcenie do kupna. No i **** , aparacik mi się spodobał.

artd4
04-03-2011, 00:25
Zawsze.gdy będę miał tę możliwość
Może wyprowadze kogoś z błednego myślenia.
A może ktoś mi pokaże,że błądze.
Warto spróbować...
Wszak na forach człowiek się najwięcej dowiaduje i uczy
A co do ustalpnych oznaczeń sprzętowych...
Mają je obiektywy,lampy i wiele innych rzeczy.
Moim zdaniem to ułatwia klasyfikacje i dobór
a do kolegi piszącego o potrzebie klepaniapostów.
Mam ich ok połowe mniej niż kolega, mimo dłuższej bytności na forum.
160 na 5 lat...Może to i sporo.Forum czytam i piszę na nim w nocy.
Staram się nie zakładać nowych wątków
Jeżeli to tylko koledze sprawi przyjemność i jest taka możliwość to proszę o zmniejszenie mi tej liczby wątków 160 o 150.
Co do "swiatłości" moich wątków, prawie zawsze dodaje,że są to oceny zwykłego amatora,który bardzo chętnie stara się czytać wszystkie wątki,by zdobyć wiedzę.

Kolekcjoner
04-03-2011, 01:02
Zawsze.gdy będę miał tę możliwość
Może wyprowadze kogoś z błednego myślenia.
A może ktoś mi pokaże,że błądze.
Warto spróbować...
Wszak na forach człowiek się najwięcej dowiaduje i uczy

Nie nie warto. Bić piany po raz enty na ten sam temat - zresztą zupełnie bez znaczenia - na pewno nie warto.
Bardzo proszę nie kontynuować już tego OT.

VomitroN
04-03-2011, 01:22
Swiete slowa.Nie rozumiem pisania esejow nt nazewnictwa.Kazda firma ma swoja taktyke,a my focimy a NIE kolekcjonujemy nazwy jak znaczki pocztowe.

Ja nawet wykonałem krok naprzód. W obu puszkach (XSi, 50D), po odciśnieciu na psychice ponurej traumy, mam zaklejone czarną taśmą izolacyjną wszystkie, ułatwiajace identyfikację symbole. Nawet pasek na szyję z emblematem zmieniłem na NONAME. I czuje się z tym doskonale . ;)

jsb
04-03-2011, 01:47
Najlepszy bajer w 60d to właśnie ekran, obrócony w kierunku body sprawia że aparat wygląda jak analog ;)

artd4
04-03-2011, 02:08
Nie nie warto. Bić piany po raz enty na ten sam temat - zresztą zupełnie bez znaczenia - na pewno nie warto.
Bardzo proszę nie kontynuować już tego OT.
Oczywiście.
Dostosuje się do tej prośby.

photogambler
04-03-2011, 12:29
Ja nawet wykonałem krok naprzód. W obu puszkach (XSi, 50D), po odciśnieciu na psychice ponurej traumy, mam zaklejone czarną taśmą izolacyjną wszystkie, ułatwiajace identyfikację symbole. Nawet pasek na szyję z emblematem zmieniłem na NONAME. I czuje się z tym doskonale . ;)

heehehh...jakbys rzeczywiscie tak zrobił:-D to znakomita ochrona przed zlodziejami:rolleyes: drogocennych modeli...

VomitroN
04-03-2011, 13:28
heehehh...jakbys rzeczywiscie tak zrobił:-D to znakomita ochrona przed zlodziejami:rolleyes: drogocennych modeli...

No to wlasnie ta ponura trauma, o ktorej wspomnialem. Co prawda moje modele nie sa zbyt drogocenne, ale jak wiadomo, okazja czyni zlodzieja.

Rozwiazanie idealne do pleneru, czy wycieczek zagranicznych. Zauwazylem bowiem, ze gdy nie widac literek, sprzet od razu traci zainteresowanie w oczach ciekawskich. Zupelnie inaczej jest podczas lokalnych fotoreportazy, gdzie zawsze kilku forografow sie kreci. Potrafia zajsc czlowieka z kazdej strony , zeby tylko zidentyfikowac model. Wprawne oko jednak dostrzeze marke po obiektywach. A tych nie zaklejalem. Zastanawiam sie jednak czy nie walnac na korpus wielkiej naklejki z napisem CMENA, ZENIT lub FED. Szybsza identyfikacja, to szybszy brak zainteresowania :)
Na szybciora z komorejki:

źródło (http://vomitron.w.interia.pl/c1.jpg)

photogambler
04-03-2011, 17:51
No to wlasnie ta ponura trauma, o ktorej wspomnialem. Co prawda moje modele nie sa zbyt drogocenne, ale jak wiadomo, okazja czyni zlodzieja.

Rozwiazanie idealne do pleneru, czy wycieczek zagranicznych.

:mrgreen:szok:-D:lol:

meg83
04-03-2011, 18:48
pomysł fajny, tylko co w przypadku złodziei którzy kradną nie patrząc co to za marka wiedząc, że wszystko i tak opchną na allegro?

igor58
04-03-2011, 21:30
miało być o 60d...

mc_iek
04-03-2011, 21:49
Nooo... 60 jest o d... a reszta jak zwykle. Planowałem zakup tego aparatu (60D), ale względy finansowe zadecydowały, że zaposiadłem 50d. W EuroAGD różnica w cenie wynosiła wtedy 400zł, co nie pozostało bez wpływu na moją decyzję.

_igi
06-03-2011, 13:18
(...)

Mam dokładnie to samo na 5D i 500D. Być może to nic nie zmienia, ale ja dzięki temu czuję się pewniej. Przynajmniej oszczędzam sobie w ten sposób pytań amatorów sprzętowych, czy mi autofokus trafia w 5D :mrgreen:

greg7878
07-03-2011, 13:07
miało być o 60d...

.... więc coś dopiszę , może komuś się przyda.

Po przyklejeniu do 60-ki osłony ekranu LCD ze szkła hartowanego ( przynajmniej firmy JYC - taką kupiłem ) nie ma problemu z zamknięciem wyświetlacza tylną stroną :-D.

Jak dla mnie , warto było zainwestować te 24 złote.

VomitroN
07-03-2011, 19:21
[QUOTE=greg7878;943413
Po przyklejeniu do 60-ki osłony ekranu LCD ze szkła hartowanego ( przynajmniej firmy JYC - taką kupiłem ) nie ma problemu z zamknięciem wyświetlacza tylną stroną :-D.

Jak dla mnie , warto było zainwestować te 24 złote.[/QUOTE]

Nie wiem jak z podatnością na stłuczenia ale jeśli chodzi o porysowanie wyświetlacza ja od lat korzystam ze zwykłej folii przeźroczystej ze sklepu papierniczego. Trzeba tylko poczekać jakieś 24 godziny aż folia straci chropowatość spowodowaną warstwą kleju i rozłoży się idealnie po wyświetlaczu. Sprawdza się idealnie również na szybkach zegarków.

Do szkła hartowanego niestety trochę sie zraziłem, gdy po 2 latach na wyświetlaczu, nie mogłem jej najzwyczajniej odkleić. Trzeba było złamać. A folię, gdy się porysuje,po prostu odklejam, odrysowuję gotowy wzór, przycinam i naklejam.

greg7878
07-03-2011, 20:50
/.../ ja od lat korzystam ze zwykłej folii przeźroczystej ze sklepu papierniczego /.../

Przez 5 lat bawiłem się z przeróżnymi foliami na wyświetlaczach kolejnych aparatów , ale 60-ka ma zbyt dobry obraz na wyświetlaczu , żeby go psuć przyklejając byle co.

Folia dość szybko się rysuje i odkleja , mnie się już nie chce bawić z bąbelkami powietrza przy jej naklejaniu :?.
Szklaną osłonę odklejałem jak dotąd jeden raz i nie było z tym specjalnych problemów.

Jago
07-03-2011, 21:38

Rozwiazanie idealne do pleneru, czy wycieczek zagranicznych. Zauwazylem bowiem, ze gdy nie widac literek, sprzet od razu traci zainteresowanie w oczach ciekawskich. Zupelnie inaczej jest podczas lokalnych fotoreportazy, gdzie zawsze kilku forografow sie kreci. Potrafia zajsc czlowieka z kazdej strony , zeby tylko zidentyfikowac model. Wprawne oko jednak dostrzeze marke po obiektywach. A tych nie zaklejalem...............

Chyba m.in. i z tego powodu Cejrowski w programie pt "Boso przez świat" ma celowo oklejony swój aparat i obiektyw w sposób uniemożliwiający jego identyfikację. Chociaż z drugiej strony Martyna Wojciechowska w swoim "Na krańcu świata" afiszuje się Sony - z tym, że ona robi to w ramach reklamy a znając wścibskość Cejrowskiego, to pewnie nieraz wtyka on nos w miejsca odosobnione ........ chociaż jakby go przy sponsorowali jak Martynę :?:

mxw
08-03-2011, 11:31
Chyba m.in. i z tego powodu Cejrowski w programie pt "Boso przez świat" ma celowo oklejony swój aparat i obiektyw w sposób uniemożliwiający jego identyfikację.
ma to wszystko zaklejone, bo nikt mu nie zapłacił za reklamę, ot co. 8-)
ja też mam czarną folię na body i szkłach z tego samego powodu :wink:

tezmarek
08-03-2011, 12:54
ma to wszystko zaklejone, bo nikt mu nie zapłacił za reklamę, ot co. 8-)
ja też mam czarną folię na body i szkłach z tego samego powodu :wink:

Ja również zaklejam, ale z powodu obawy o nawał pozwów o reklamę negatywną i szkodzenie wizerunkowi firmy ;)

A tak na poważnie - to nic nie zaklejam, choć faktycznie napisy mogły by być dyskretniejsze - zwłaszcza na paskach (od 60D - również ;) )

Jago
08-03-2011, 14:41
ma to wszystko zaklejone, bo nikt mu nie zapłacił za reklamę, ot co. 8-) .......................

Zerknąłeś na to, co on ma zaklejone :?: Ja zawsze Qrcze zapomnę bliżej się przyjrzeć i w sumie nie wiem co on tam skrywa :!:

greg7878
08-03-2011, 15:26
napisy mogły by być dyskretniejsze - zwłaszcza na paskach (od 60D - również ;) )

Racja :?.

Ja ten problem rozwiązałem inwestując w pasek neoprenowy Lowepro Voyager C ( polecam ).

photogambler
08-03-2011, 18:05
Sorry za OT ale Cejrowski i inni wystepujacy w tv muszą zakleic logo/nazwe producenta z powodu kryptoreklamy.Martyna pokazuje Sony W REKLAMIE za kasę .pozdro;)

VomitroN
08-03-2011, 18:06
Zerknąłeś na to, co on ma zaklejone :?: Ja zawsze Qrcze zapomnę bliżej się przyjrzeć i w sumie nie wiem co on tam skrywa :!:

Masz i kombinuj :)

http://tinyurl.com/67yghod
http://tinyurl.com/66sl7lr
http://tinyurl.com/64p7ojv
http://tinyurl.com/6a7cqbc
http://tinyurl.com/6febvep

Wg mnie to chyba Canon 33V. Co do obiektywu, to nie mam bladego pojęcia. Widywano go też z 5D ale na forum olka twierdzą, że obecnie robi olkiem.

igor58
08-03-2011, 20:05
Nie macie nic do powiedzenia na temat 60D to zaklejcie ten wątek (taśmą).

Kolekcjoner
08-03-2011, 20:15
Nie macie nic do powiedzenia na temat 60D to zaklejcie ten wątek (taśmą).

Wystarczy zamknąć - bez taśmy 8-).

Fotomaniac
10-03-2011, 00:58
Ja również zaklejam, ale z powodu obawy o nawał pozwów o reklamę negatywną i szkodzenie wizerunkowi firmy ;)

A tak na poważnie - to nic nie zaklejam, choć faktycznie napisy mogły by być dyskretniejsze - zwłaszcza na paskach (od 60D - również ;) )

Od lat używam paska neoprenowego "no name", jest "przewygodny", czarny i nie rzuca się w oczy :)

Jago
10-03-2011, 07:59
Wystarczy zamknąć - bez taśmy 8-).

Po co :?: Aby zaraz powstał nowy o 60D :?:

KrzysiekRally
10-03-2011, 20:01
Jak wam przeszkadzają paski z logo producenta to wystąpcie do nich o kasę za promowanie produktu, albo nie kupujcie w ogóle.
Porąbane podejście jak dla mnie.

Jago
10-03-2011, 20:19
Dziwię się, że nas jeszcze nie przeflancowali z tymi paskami tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=4450 albo tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=6641
Ale skoro OT to OT i tutaj z kolei: http://allegro.pl/kolorowe-paski-do-aparatow-a-lab-24-wzory-i1490127723.html można dobrać wzór i kolor paska do koszuli lub innej części garderoby

KrzysiekRally
10-03-2011, 23:12
Ale te co podałeś z allegro z firmy A-LAD tez maja swoje logo i trzeba będzie zakleić :neutral:
Ale te co podałeś z allegro z firmy A-LAB tez maja swoje logo i trzeba będzie zakleić :neutral:
Ale te co podałeś z allegro z firmy A-LAB tez maja swoje logo i trzeba będzie zakleić :neutral:

Jago
11-03-2011, 09:51
Od lat używam paska neoprenowego "no name", jest "przewygodny", czarny i nie rzuca się w oczy :)

Kup Matina - jest wygodniejszy od oryginalnego a napis po pewnym czasie na nim się złuszczy i też będzie bez nazwy.

Fotomaniac
11-03-2011, 22:56
No i stało się, po przemyśleniach, czytając nasze, jak i obce fora ;) a przede wszystkim kierując się własną wrodzoną intuicją, podjołem decyzję o zakupie tego "marnego" :) body jakim jest 60D, krytykowanego głównie przez malkontentów i tych którzy nie mieli go w rękach :).
Właściwie, hm.... to mogę im wszystkim podziękować, bo w miarę w szybkim czasie, dzięki nim cena spadła z 4400, do - 3257 zł na dziś. (FJ).
Stosunek jakości do ceny - uważam za świetny. Cena jest niewiele wyższa od 50D , a nie tak wysoka jak wspaniałe 7D, kosztujące ok 5 tys.
7D miałem okazję przetestować w zeszłym roku, podczas pobytu na Bliskim Wschodzie i od tej pory zakochałem się w tej "puszce" ;). Biorąc pod uwagę konstrukcję, matrycę, oprogramowanie wewn.
60-ka, nie da mi "gorszego" obrazu niż 7-ka. Jestem przekonany, że do moich potrzeb - podróże po kraju i świecie, street foto, będzie OK !
Niestety nie można edytować tekstu - powinno być podjąłem decyzję :)

tarant
11-03-2011, 23:35
A i garb Ci mniejszy wyrośnie od tachania całej menażerii.

Merauder
12-03-2011, 13:49
Fotomaniac
Gratuluje wyboru i zakupu. Mam bardzo podobne zdanie odnośnie ludzi, którzy jeżdżą po tym korpusie jak po burej kobyle.

Viracocha
12-03-2011, 19:25
Dobrze, że cena szybko "normalnieje".

Marpie
12-03-2011, 19:54
a co do ceny, myślicie że spadnie jeszcze ? Czy osiągnęła minimum?

W tej chwili mamy ciekawą sytuacje w przedziale 500 zł mamy aż 4 puszki: 550D , 600D, 50D i 60D.

Viracocha
12-03-2011, 20:11

W tej chwili mamy ciekawą sytuacje w przedziale 500 zł mamy aż 4 puszki: 550D , 600D, 50D i 60D.
Myślę, że cena ustabilizuje się na poziomie ok. 3000 PLN, więc teraz to już chyba jeśli, to bardzo powolutku...

dareks
12-03-2011, 20:29

w tym zestawie najlepsza 60D, pewnie zejdzie jeszcze do 3000 - 3100 ale zobaczymy też czy problem w japonii nie spowoduje nagle zachwiania dostaw i sztucznego zwiekszenia popytu

Fotomaniac
13-03-2011, 14:29
Myślę, że cena ustabilizuje się na poziomie ok. 3000 PLN, więc teraz to już chyba jeśli, to bardzo powolutku...

Wątpię by cena u sprawdzonych sprzedawców spadła do tego poziomu.
W związku ze skaczącym kursem walut, spowodowanym po pierwsze sytuacją w Libii, Egipcie, a po drugie ważniejsze w Japonii /o bym się mylił:)/

biodar
16-03-2011, 22:20
Heh, ja również nie czekając na większe obniżki nabyłem 60D. Przesiadka z 400D jak na razie udana. Żeby nie było, że tylko chciałem się pochwalić - próbowałem go z lampą 480EXII i nie udało mi sie tak ustawić bezprzewodowego sterowania, by lampa wbudowana nie błyskała tylko ta zewnętrzna - to odnośnie wątku o sterowaniu kilka stron wcześniej. Może na 580EX byłoby inaczej? - bo wyświetla się komunikat, ze lampa nie właczona lub niekompatybilna. Można natomiast ustawić z tą lampą sterowanie tego typu, że wbudowana wprawdzie błyska lecz na fotce się nie ujawnia jej błysk - są 3 rodzaje ustawień.

Poza tym pozdrawiam wszystkich, bo jestem tu nowy :)

ferdekkiepski
16-03-2011, 23:15
nie udało mi sie tak ustawić bezprzewodowego sterowania, by lampa wbudowana nie błyskała tylko ta zewnętrzna

Przeczytaj instrukcje obsługi do 60D (strona 141, na samym dole na szarym tle)

Fotomaniac
17-03-2011, 01:13
Pierwsze fotki

źródło (http://img192.imageshack.us/i/img0099cb.jpg/)

mc_iek
17-03-2011, 01:18
Niemożliwe! To ściema! Przecież każdy czytelnik CB wie, że tym aparatem zdjęcia będzie się dawało robić dopiero za 2 lata, jak pojawi się jego następca!!

Fotomaniac
17-03-2011, 01:21
Bałem się robić pierwszego zdjęcia bardzo ......... ufffff!!, a jednak - 60D robi zdjęcia i to jakie !!!!!! :):)

mc_iek
17-03-2011, 01:26
E tam. Przyznaj się lepiej, że to zdjęcie z 5d2, tylko zmanipulowałeś exifa!

qaz
17-03-2011, 01:47
Witam wszystkich.
Jeżeli chodzi o 60D to czy standardowym obiektywem EF-S 18-55 IS da się robić zdjęcia czy od razu należy kupić lepszy obiektyw?
Cenowo body + w/w kit są mało droższe od samego aparatu.

greg7878
17-03-2011, 09:52
/.../ czy standardowym obiektywem EF-S 18-55 IS da się robić zdjęcia /.../ ?

Oczywiście , że się da :lol:

/.../ czy od razu należy kupić lepszy obiektyw? /.../

Niekoniecznie , ale warto ;-).

/.../ Cenowo body + w/w kit są mało droższe od samego aparatu.
Nie bez powodu ...

monart
17-03-2011, 10:02
Witam wszystkich.

Cenowo body + w/w kit są mało droższe od samego aparatu.

Chyba zawsze warto mieć kita jako spacerniaka czy na wyjazd urlopowy , szczególnie gdy prawie nic nie kosztuje gdy kupujesz w komplecie z body.

Marpie
17-03-2011, 10:38
Zdjęcie naprawdę fajne, oj chyba też się skuszę :)

mortycja
17-03-2011, 15:55
Mam od tygodnia i jest ok! Jestem tu od dziś, żeby się nie mądrzyć, napiszę tylko po przeczytaniu tego długaśnego i pełnego dziwnych odnóg okolotematycznych tematu, że wszystkie argumenty "za" sprawdzają się. A przeciw? Hmmmm... o innych za moment ;-)

Viracocha
17-03-2011, 19:54
Niemożliwe! To ściema! Przecież każdy czytelnik CB wie, że tym aparatem zdjęcia będzie się dawało robić dopiero za 2 lata, jak pojawi się jego następca!!
Dwa lata nie wytrzyma, bo nie ma magnezowej obudowy.:mrgreen:

qaz
17-03-2011, 22:37
Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji.
Chyba raczej się zdecyduję na 60D.
Jak by ktoś jeszcze coś doradził to to będę zobowiązany.
Pozdrawiam

mc_iek
17-03-2011, 23:45
Kupić. Zawinąć w śpiwór i na dwa lata głęboko do szafy! ;)

qaz
18-03-2011, 00:03
A czemu w śpiwór i do szafy?:-?

mc_iek
18-03-2011, 00:04
Żeby wytrzymał 2 lata!

qaz
18-03-2011, 00:06
To znaczy, że aparat jest tandetny i wytrzyma tylko gwarancję?

mc_iek
18-03-2011, 00:10
Nie czytasz CB. Przecież wszystkie aparaty Canona, zaczynają robić dobre zdjęcia dopiero, gdy na rynku pojawiają si następcy! Wcześniej szumią, brumią i nie trafiają autofokusem!

A tak na poważni to kup i ciesz si robieniem zdjęć! Ja też chciałem kupić 60D, ale finanse nie pozwoliły...

qaz
18-03-2011, 00:14
A dzięki. Czytałem ale nie "zaczaiłem".:lol:
Pozdrawiam

mortycja
18-03-2011, 13:39
2 lata????? hmmmm...
oprócz zalet szklano-technicznych ;-) ma jeszcze jedną - doskonale pasuje do kobiecej ręki. W pierwszy dzień sesja 7 godzinna i bardzo udana. :-D

andrewjohn
19-03-2011, 11:27
2 lata????? hmmmm...
oprócz zalet szklano-technicznych ;-) ma jeszcze jedną - doskonale pasuje do kobiecej ręki.

Pasuje do ręki kobiecej, męskiej, a także małego goryla i dużego szympansa...:lol: Każdy może być z niego zadowolony (oczywiście, jeżeli przeboleje wszystkie wymienione wcześniej liczne wady tego aparatu).

greg7878
19-03-2011, 13:31
Każdy może być z niego zadowolony (oczywiście, jeżeli przeboleje wszystkie wymienione wcześniej liczne wady tego aparatu).

:lol: :lol: :lol:

qaz
19-03-2011, 14:50
A jak by jeszcze Ktoś mi doradził jaki dodatkowo (lub zamiast standardowego) dokupić obiektyw do 60D. W cenie ok.1500zł. Najlepiej ze stabilizacją. By zaczynał się od szerokiego kąta15,18 i miał troszeczkę z teleobiektywu 85,135 lub podobne. Czy takim zoomem wyjdą zdjęcia jakościowo takie same jak obiektywem 18-55 czy będą gorsze. Czy by zdjęcia wychodziły takie same to trzeba mieć te dwa obiektywy?

Kolekcjoner
19-03-2011, 15:02
A jak by jeszcze Ktoś mi doradził jaki dodatkowo (lub zamiast standardowego) dokupić obiektyw do 60D. W cenie ok.1500zł. Najlepiej ze stabilizacją. By zaczynał się od szerokiego kąta15,18 i miał troszeczkę z teleobiektywu 85,135 lub podobne. Czy takim zoomem wyjdą zdjęcia jakościowo takie same jak obiektywem 18-55 czy będą gorsze. Czy by zdjęcia wychodziły takie same to trzeba mieć te dwa obiektywy?

O to bardzo proszę pytać w dedykowanych wątkach. Tu piszemy o 60D :cool:.

KUBAwo
19-03-2011, 15:06
No właśnie i tu wpadasz w pułapkę lustrzanek...generalnie im większy zakres tym jakość trochę gorsza a no i światło również inne ale czasami trzeba iść na kompromisy :) Ze szkieł ze sporym zakresem to w tej cenie szału nie ma, gdyby mi zależało na zakresie to w tej kwocie chyba przemyślałbym canona 18-135 za około 1000zł + canon 50 1.8 do zabawy z małą głębią a jednocześnie żeby zobaczyć na co stać ten aparat :) Za jakiś czas sobie dokupić 55-250, popstrykać i już będziesz wiedział czego Ci brakuje i w co pójść z następnymi zakupami :)
Oj przepraszam za kontynuację ale zacząłem pisać przed "reprymendą" :)

mortycja
20-03-2011, 00:25
Pasuje do ręki kobiecej, męskiej, a także małego goryla i dużego szympansa...:lol: Każdy może być z niego zadowolony (oczywiście, jeżeli przeboleje wszystkie wymienione wcześniej liczne wady tego aparatu).

a ile zdjęć nim zrobileś? :grin::lol::grin::lol:

No właśnie i tu wpadasz w pułapkę lustrzanek...generalnie im większy zakres tym jakość trochę gorsza a no i światło również inne ale czasami trzeba iść na kompromisy :) Ze szkieł ze sporym zakresem to w tej cenie szału nie ma, gdyby mi zależało na zakresie to w tej kwocie chyba przemyślałbym canona 18-135 za około 1000zł :)

tego właśnie też używam, jest ok, cena/jakość etc :D

jacula
20-03-2011, 00:42
O to bardzo proszę pytać w dedykowanych wątkach. Tu piszemy o 60D :cool:.

W takim razie ja napiszę, że 60d bardzo dobrze współpracuje z canonem 18-200. Razem tworzą bardzo uniwersalny zestaw - również do wideo:)

andrewjohn
20-03-2011, 19:46
a ile zdjęć nim zrobileś? :grin::lol::grin::lol:

A tak, zapomniałem dodać, że do kociej łapy też może pasować:mrgreen:

photogambler
21-03-2011, 18:46
http://artoftheimage.blogspot.com/2011/03/canon-60d-portrait-lens-kit-for-aps-c.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ArtOfTheImage+%28Art+of+the+I mage%29
Jakby kogoś zainteresowalo;)

lukasz5DmkI
21-03-2011, 22:19
ogólnie 60D nie jest najgorszy:)z gripem to bardzo fajny aparat tylko ta rozdzielczość mnie niepokoji cena teraz się fajna zrobiła i ma sterowanie lampami za pomocą wbudowanej :)to mega plus:)

andrewjohn
22-03-2011, 15:33
ogólnie 60D nie jest najgorszy:)z gripem to bardzo fajny aparat tylko ta rozdzielczość mnie niepokoji )

A dlaczego to niepokoi Cię rozdzielczość matrycy 60D?

lukasz5DmkI
22-03-2011, 17:05
Z powodu szumów aparat troche szumi :)

mc_iek
22-03-2011, 17:54
To pewnie przez wiatr...

andrewjohn
22-03-2011, 18:24
Z powodu szumów aparat troche szumi :)

No nie wiem, czy naprawdę jest tak źle,że trzeba się tym martwić. Z tego ,co widziałem na samplach i czytałem w testach to nie ma co narzekać. Trzeba po prostru robić zdjecia i cieszyć się nimi, a nie analizować każdy szczegół na 100% czy więcej powiekszeniu.

lukasz5DmkI
22-03-2011, 19:02
Masz racje ,ja 60D mam w pracy i często go używam,i wcale nie oglondam na 1:1 wszystko jest w granicach normy ale nie mojej :)

x_makler
23-03-2011, 00:31
i ma sterowanie lampami za pomocą wbudowanej :)to mega plus:)

w 600D też dali sterowanie lampą za pomocą wbudowanej no i cena 500 zł niższa :)

igor58
23-03-2011, 09:36
Napiszcie w końcu coś konkretnego o tym modelu.
Np., jak działa af w stos. do modelu 550d, czy migawka jest głośnia, czy nieco cichsza niż w 50D (lub w ap. Nikona), jak działa pomiar światła, LV, jak 60D sobie radzi z różnymi obiektywami itd. (tj. o różnym świetle).
Nie interesują mnie ani szumy, ani paski, gripy, wielkość, czy też zaklejanie logo taśmą.
Mam nadzieję, że użytkownicy tego sprzętu robią nim (także) zdjęcia.

wojtas29
23-03-2011, 12:47
ja przeszedłem sam siebie.

do tej pory beztrosko fociłem z 50d, aż ktoś mi ją zwyczajnie ukradł.
szybko chciałem mieć ten sam aparat, w sklepie okazało się, że 50d doczekała się następcy, a ja głupi, bez zastanowienia, bez przeczytania czegokolwiek, gdziekolwiek, bez poradzenia się kogokolwiek, kupiłem 60d.
Nie bardzo miałem czas, nawet nie oglądałem puszki.
Wstyd mi za siebie.
Sam nie wiem skąd u mnie ten bezkrytyczny entuzjazm!

Pierwszą głupią minę zrobiłem szukając mikro ustawień af.
Pocieszam się tym co czasem napisze ktoś przychylny, np:

No nie wiem, czy naprawdę jest tak źle,że trzeba się tym martwić. Z tego ,co widziałem na samplach i czytałem w testach to nie ma co narzekać. Trzeba po prostru robić zdjecia i cieszyć się nimi, a nie analizować każdy szczegół na 100% czy więcej powiekszeniu.

greg7878
23-03-2011, 15:06
Napiszcie w końcu coś konkretnego o tym modelu.
Np., jak działa af w stos. do modelu 550d, czy migawka jest głośnia, czy nieco cichsza niż w 50D (lub w ap. Nikona), jak działa pomiar światła, LV, jak 60D sobie radzi z różnymi obiektywami itd. (tj. o różnym świetle).
Nie interesują mnie ani szumy, ani paski, gripy, wielkość, czy też zaklejanie logo taśmą.
Mam nadzieję, że użytkownicy tego sprzętu robią nim (także) zdjęcia.

Masz rację , wątek o Canonie 60d dawno zszedł na manowce.

W systemie Canona siedzę od czasów analogowych , z cyfrowych luster które posiadałem w domu pozostały 350d , 60d i 5d mark II ( ten formalnie nie jest mój ) , wcześniej jeszcze były 400d , 40d i 50d - dzięki temu mam pewne porównanie.

Pozostawiając na boku 5-kę , bo to inna półka , powiem krótko , 60-ka to najlepszy crop Canona jakim do tej pory fotografowałem.

Konstrukcja tego aparatu mocno zaskoczyła wszystkich i spotkała się ze straszną krytyką , dzięki czemu jego cena błyskawicznie zjechała do znośnego poziomu , tyle , że krytykujący nie zrobili tym body nawet kilku zdjęć. Trzeba przy nim zmienić u siebie kilka przyzwyczajeń , ale jak dla mnie okazało się , że było warto.

Sam wahałem się , kupić 7-kę czy 60-kę , oglądałem obydwa i skończyło się na 60-ce.
Eos 7d wizualnie mi się podoba , jest b.dobrze zbudowany , ale to konstrukcja zoptymalizowana do zawodowych zastosowań reporterskich i za to trzeba dodatkowo dopłacić , a mnie te cechy nie są jakoś szczególnie potrzebne.

Dla mnie ważna jest jakość zdjęć i tu 60-ka mnie bardzo mocno zaskoczyła pozytywnie , praktyczna jakość zdjęć to bardzo mocna strona tego body. Nie chodzi tu o suche testy , tylko o to , co mogę wyciągnąć z RAW-a.
7-ką lepszych zdjęć raczej bym nie robił ...

W 60-ce wielkość korpusu , waga , ergonomia , układ przycisków , logika sterowania - po połapaniu się , co i jak - okazały się skrojone jak dla mnie idealnie.

W starszych body nie pasowały mi podwójne funkcje przycisków przy górnym wyświetlaczu , podobnie jak umieszczenie przycisków pod monitorem i umieszczony obok nich wyłącznik główny - ale to tylko moje zdanie.

W 60-ce brakowało mi jedynie przycisku korekty siły błysku i tą funkcję przypisałem do przycisku SET.
Blokada tylnego kółka jest całkiem sensownie rozwiązana - aktywuje się przyciskiem umieszczonym we wgłębieniu pod nim , a blokuje naciskają 2X SET ( nie trzeba wyłączać aparatu jak napisano w jakimś teście ) , to czy kółko ma być blokowane ustawia się w menu.

Mocno krytykowany jest brak możliwości korekty układu AF , ale u mnie korpus z Canonami : 85 1.8 ; 60 2.8 macro ; 50 1.4 ; 17-55 2.8 IS ; 18-55 kit ; 10-22 3.5-4.5 ; 16-35 2.8 ; 70-300 4-5.6 ; 70-200 4 IS ; 24-105 4 IS i Tamronem 28-75 2.8 współpracuje bez najmniejszych zastrzeżeń i bardzo pewnie.
Faktem jest , że szkła mam sprawne ... , ale , co tu regulować ?

Tryb LV działa precyzyjnie , ale baaardzo wolno :? .

Głośność migawki - jak na moje ucho podobnie jak w 50-ce.

Pomiar światła działa poprawnie , nareszcie mam sensowny pomiar punktowy ( ok. 2,8% kadru , a nie 3,8% jak 50-ce i 40-ce ).

Tworzywo z jakiego wykonana jest 60-ka jak dla mnie to zaleta ( o pękniętych po urazie mechanicznym korpusach magnezowych słyszałem już kilkakrotnie ).

No i obracany wyświetlacz , po prostu bajka.
Sporo robię zdjęć na koncertach i czekałem od dawna na to rozwiązanie z utęsknieniem , bardzo ułatwi mi życie.
Do Eosa 40d włącznie Canony miały kiepskie wyświetlacze , w 50-ce wg. mojej oceny obraz był podkręcony , za dobry w stosunku do tego , co widziałem później na komputerze , dopiero ekran 60-ki pozwala mi nareszcie prawidłowo ocenić faktyczną jakość zdjęcia.

Jedynie , czego zazdroszczę posiadaczom Eosa 7d , to wizjera ze 100% pokryciem kadru.

Ja jestem z zakupu Eosa 60d bardzo zadowolony , wiem czego oczekuję od aparatu i 60-ka spełnia moje wymagania znakomicie.

Oczywiście , to tylko moja subiektywna opinia :-D , poparta jakimś tam doświadczeniem i własnymi preferencjami.

igor58
23-03-2011, 16:15
Wielkie dzięki!

photogambler
23-03-2011, 18:23
Nareszcie konkrety.Dziekuję:-)

wojtas29
23-03-2011, 20:06
A co jezeli jednak potrzebna jest regulacja?
servis?
Mam male rozjechanie z obiektywem tamrona sp af 17 50 f2.8 xr di II VC

dziobolek
23-03-2011, 20:53
A co jezeli jednak potrzebna jest regulacja?
servis?
Mam male rozjechanie z obiektywem tamrona sp af 17 50 f2.8 xr di II VC

Ano serwis... w tym przypadku Tamrona.

Pozdrówka!

Kagyu
24-03-2011, 14:58
Masz rację , wątek o Canonie 60d dawno zszedł na manowce.
(...)
Dla mnie ważna jest jakość zdjęć i tu 60-ka mnie bardzo mocno zaskoczyła pozytywnie , praktyczna jakość zdjęć to bardzo mocna strona tego body. Nie chodzi tu o suche testy , tylko o to , co mogę wyciągnąć z RAW-a.
7-ką lepszych zdjęć raczej bym nie robił ...
(...)
Oczywiście , to tylko moja subiektywna opinia :-D , poparta jakimś tam doświadczeniem i własnymi preferencjami.

greg7878

Powiedz proszę jaka faktycznie jest tolerancja niedoświetleń/prześwietleń dla tej matrycy? Często zdarza mi się montować zdjęcia z kilku różnie wywołanych partii, moje obecne 400D nie bardzo sobie z tym radzi, ciemniej to jeszcze ale jaśniej ..... ehhh :roll:
Niestety mam takie nawyki ciemniowe i nie mogę sie opanować :???:

greg7878
24-03-2011, 20:29
greg7878

Powiedz proszę jaka faktycznie jest tolerancja niedoświetleń/prześwietleń dla tej matrycy? Często zdarza mi się montować zdjęcia z kilku różnie wywołanych partii, moje obecne 400D nie bardzo sobie z tym radzi, ciemniej to jeszcze ale jaśniej ..... ehhh :roll:
Niestety mam takie nawyki ciemniowe i nie mogę sie opanować :???:

Zmartwię Cię , lepiej to już było :-(. Żadna matryca nie toleruje przepałów , a ze wzrostem upakowania pikseli sytuacja tylko się pogarsza.

Eosa 350d trzymam nie dla tego , że lubię jego mały rozmiar , wagę czy miniaturowy wizjer ale właśnie z powodu dużej rozpiętości tonalnej matrycy , żaden kolejny crop począwszy od 400d nie mógł się z nim równać ( piszę tu o sytuacji : na jednym ujęciu coś czarnego oraz białego z dużą ilością drobnych detali ) i Eosa 60d również to dotyczy.

Jedyne wyjście : naświetlać na światła , godząc się nawet z pewnym niedoświetleniem całości , zdjęcia zapisywać w RAW-ach i dopiero korygować je w programie graficznym ( cały czas kontrolując histogram ).

Osobna kwestia , to pomiar światła zamontowany w 60-ce - w mojej ocenie działa lepiej niż w starszych body które miałem ( bardziej precyzyjnie i przewidywalnie ) , ale to nie znaczy , że można mu całkowicie zaufać.

Znajomości sprzętu oraz doświadczenia fotografa nic nie zastąpi.

Kolekcjoner
24-03-2011, 20:35
Eosa 350d trzymam nie dla tego , że lubię jego mały rozmiar , wagę czy miniaturowy wizjer ale właśnie z powodu dużej rozpiętości tonalnej matrycy , żaden kolejny crop począwszy od 400d nie mógł się z nim równać ( piszę tu o sytuacji : na jednym ujęciu coś czarnego oraz białego z dużą ilością drobnych detali ) i Eosa 60d również to dotyczy.

Hmmm... a masz coś na poparcie tej tezy? Jakieś konkrety znaczy?

Kagyu
24-03-2011, 20:56
@ greg7878

Powiem szczerze że mnie załamałeś :-(
Swoje 400D zakupiłem jakieś 3lata temu świadomie i z wyboru "żegnając" się z profesjonalną fotografią
Miał służyć jako podróżny aparat którego nie żal będzie zgubić, nawet kita nie podmieniłem. Korzystałem z niego sporadycznie bo jakość i możliwości tego rawu nigdy mnie nie satysfakcjonowały. Fotografia to cholerny nałóg i chciałem do tego wrócić. Miałem nadzieję że coś się ruszyło w materii cyfrowych przetworników :?

greg7878
24-03-2011, 20:59
Hmmm... a masz coś na poparcie tej tezy? Jakieś konkrety znaczy?

Grube albumy za zdjęciami :lol:.

Piszę wyłącznie o moich doświadczeniach i do żadnych przepychanek nie dam się sprowokować :wink: . Zawsze znajdzie się ktoś o odmiennym zdaniu , szkoda zdrowia.

Kolekcjoner
24-03-2011, 21:18
Ja też pytam tylko jako użytkownik 350D 8-) bez żadnej prowokacji. Po prostu wydaje mi się, że z niektórych puszek byłem w stanie wyciągnąć więcej :D.

orix
24-03-2011, 21:28
Jest spora różnica w wielkości 60d a 400d ? :) Powiem szczerze ze nigdy nie mialem w ręku aparatu serii XXd, mam 400d z gripem :)

greg7878
24-03-2011, 21:44
Ja też pytam tylko jako użytkownik 350D 8-) bez żadnej prowokacji. Po prostu wydaje mi się, że z niektórych puszek byłem w stanie wyciągnąć więcej :D.

Jeśli bardzo chcesz , na forum podałem e-maila , wyślij na niego zapytanie , a odeślę Ci Rawy z podobnymi - kłopotliwymi - ujęciami z 350-ki i 60-ki - sam sobie porównasz.

Jest spora różnica w wielkości 60d a 400d ? :) Powiem szczerze ze nigdy nie mialem w ręku aparatu serii XXd, mam 400d z gripem :)

Różnica jest więcej niż spora ...

orix
24-03-2011, 21:51
Powiem Ci, że nie wiedziałem :) Dzięki ! :)
Myślałem, że różnica jest niewielka :)

Ale pewnie samo 60d nie jest większe niż 400d gripped ? Czy się myle ?

mik81
24-03-2011, 22:46

Mam i 400d i 60d. Koledzy mają rację sprawa ma się tak że
- 400d samo źle leży mi w ręce. Spada mały palec prawej reki, jest lekki i z cięższym obiektywem źle się pracuje. Po dołożeniu lampy - można nabawić się kontuzji nadgarstka po 1h noszenia sprzętu.
- problemy powyższe rozwiązuje dodanie gripa. Obniża sie środek ciężkości aparatu (zestawu aparat+lampa+szkło). Nie spada już palec jest bardzo stabilnie.
- 60d - mieści się pomiędzy gołym 400d a zagripionym. Jak dla mnie jest na tyle duży że nie spada palec prawej reki. Poza tym sam uchwyt (prawa ręka na aparacie) jest masywniejszy (zarówno dłuższy, szerszy i wyższy) i dużo pewniej się czyje człowiek jak trzyma aparat. Porównując cały zestaw czyli 60d+obiektyw+lampa jest minimalnie mniej wygodny w trzymaniu niż 400dz gripem w podobnym zestawie. Jednak sterowanie aparatem (osławiona ergonomia) przemawiają na plus, duży plus.

Wagowo 400d+grip z bateriami wazy chyba tyle samo co samo body 60d - ja nie czuję różnicy. Mam nadzieję że pomogłem :)

orix
25-03-2011, 00:01
Tak, dziękuje, twoja odpowiedź jest więcej, niż wyczerpująca :)
Pozdrawiam !

Kagyu
25-03-2011, 00:20
@ greg7878

Wysłałem ci info na priv/@ w sprawie tych rawów.
btw. zauważam znacznie większe problemy z niedoświetlonymi plikami. Przyciemnić ok, rozjaśnić już nie idzie....

lukasz5DmkI
26-03-2011, 00:14

Naprawde spora różnica co mnie pozytywnie zaskoczyło to 60D fajnie się komponuje z gripem tak że można się zakochać:)

Fotomaniac
26-03-2011, 20:31
15-85 mm, ISO 1600, F5,6, WB Auto. Wystawa kotów 26/03/2011 Lublin

źródło (http://img856.imageshack.us/i/img0146bc.jpg/)

pan.kolega
26-03-2011, 21:35
Grube albumy za zdjęciami :lol:.

Piszę wyłącznie o moich doświadczeniach i do żadnych przepychanek nie dam się sprowokować :wink: . Zawsze znajdzie się ktoś o odmiennym zdaniu , szkoda zdrowia.

Ale dlaczego zaraz przepychanki albo grozba utraty zdrowia. :shock:

Zglaszam odmienne zdanie (bo jeszcze by ktos dal sie wprowadzic w blad) poparte testami (nie tablic tylko plenerow w poludnie), ze 20D glownie przegrywa z nowszymi puszkami wlasnie slabym DR czyli przepalami w swiatlach.

Chyba, ze 20D jest o wiele gorsze niz 350D....

Kagyu
26-03-2011, 21:46
ajtam światła, mnie bardziej martwi co tam się w cieniach dzieje przy lekko niekko niedoświetlonej focie

greg7878
27-03-2011, 16:11
Zglaszam odmienne zdanie (bo jeszcze by ktos dal sie wprowadzic w blad) poparte testami (nie tablic tylko plenerow w poludnie), ze 20D glownie przegrywa z nowszymi puszkami wlasnie slabym DR czyli przepalami w swiatlach.

Chyba, ze 20D jest o wiele gorsze niz 350D....

ajtam światła, mnie bardziej martwi co tam się w cieniach dzieje przy lekko niekko niedoświetlonej focie

Obawiałem się , że w wątku o Eosie 60d znowu się zacznie jałowa dyskusja.

20d nie miałem okazji używać :sad: , ale każdy ma prawo do swoich poglądów , najlepiej wynikających z własnego doświadczenia praktycznego. Syntetyczne testy mało mnie interesują.

Dla mnie aparat fotograficzny to tylko narzędzie i ode mnie zależy , jaki będzie finalny efekt mojej pracy.
Moje doświadczenie nauczyło mnie , że dowolnym body którym fotografowałem począwszy od Eosa 350d aż do chwili obecnej mogłem osiągnąć zamierzony efekt na zdjęciu. Jeśli było coś nie tak , winą obarczałem siebie , bo to ja sobie nie poradziłem. Aparaty i oprogramowanie zawsze miały swoje ograniczenia i to ode mnie zależy jak sobie z nimi radzę.

Przepały , niedoświetlenia ?
Czasem są nie do uniknięcia , ale bardzo łatwo zrzucić winę na kiepski aparat ( przyznam , początkowo też tak robiłem ).

Wiem , że piszę mało popularne tezy , ale właśnie tego nauczyło mnie ładnych kilka lat fotografii.
Oczywiście , nikt nie musi się ze mną zgadzać ... , ale też nikogo świadomie nie próbuję wprowadzić w błąd.

Dałem się podpuścić :? , ale poprawię się.

Kagyu
27-03-2011, 16:51
hehehhehehe :-D
Posłałem Ci maila na priv ale cos nie dochodzą moje wiadomości > kubacydzik@gmail.com podeślij mi proszę te rawy o których mówiłeś wcześniej

Ze swojego kilkuletniego doświadczenia pracy na 1ds (I i II) oraz przystawkach phase one i sinar wyciągnąłem jeden istotny wniosek > lepiej przepalić niż niedoświetlić. W warunkach około "studyjnych" nie stanowi to żadnego problemu i ZAWSZE przepalałem rawa o 1/2 lub całą działkę. Ok, taki raw przycięty później gorzej oddaje walory tonalne ludzkiej skory ale nie mamy takiej jazdy w cieniach pt "szare plamy pod brodą" itp.

Warunki w których obecnie fotografuje postawiają wiele do życzenia. W przypadku 400d przy iso800 i lekkim niedoświetleniu wyciągniecie jakiegokolwiek szczegółu z cienia kończy się totalną klapą :roll:

greg7878
27-03-2011, 21:26
hehehhehehe :-D
Posłałem Ci maila na priv ale cos nie dochodzą moje wiadomości > kubacydzik@gmail.com podeślij mi proszę te rawy o których mówiłeś wcześniej

Wszystkim , którzy prosili o Rawy wysłałem je , Tobie oczywiście również.
Jeśli do Ciebie nie doszły , wysyłam jeszcze raz ( będą 3 e-maile ).

konrado75
27-03-2011, 21:44
Wszystkim , którzy prosili o Rawy wysłałem je , Tobie oczywiście również.
Jeśli do Ciebie nie doszły , wysyłam jeszcze raz ( będą 3 e-maile ).
Wielkie dzieki za fotki

pan.kolega
28-03-2011, 09:19
Obawiałem się , że w wątku o Eosie 60d znowu się zacznie jałowa dyskusja.
[...]
Wiem , że piszę mało popularne tezy , ale właśnie tego nauczyło mnie ładnych kilka lat fotografii.
Oczywiście , nikt nie musi się ze mną zgadzać ... , ale też nikogo świadomie nie próbuję wprowadzić w błąd.

Dałem się podpuścić :? , ale poprawię się.

Nie rozumiem dlaczego jałowa dyskusja? To jest bardzo istotne i w samym środku tematu tego wątku. Czy to możliwe , że jedno z najnowszych body Canona, 60D, miałoby gorszy DR niż puszka sprzed 6 lat? Czy warto kupować gorszy po tym względem obrazek ?

Nie ma żadnych wątpliwości, że nie wprowadzasz nikogo świadomie w bląd, po prostu sie mylisz. Twoja teza jest nie tyle mało popularna co subiektywna.

Pomiar czy ocena DR to trudna sprawa, bo jest nierozłączna z oceną szumów. Jeżeli bardziej Ci się podobają pod względem zakresu tonalnego zdjęcia z 350D, to dobrze, ale musisz zaakceptować, że jest to bardzo subiektywna ocena i większość (w tym ja) ocenia subiektywnie dokładnie na odwrót.

Z reguły bład popełniany przy takich ocenach jest taki, że obrazki oglądane są przy tym samym rozmiarze pikseli np. 100%, co oznacza mniejsze powiększenie dla matryc o mniejszej rozdzielczości. W mniejszym powiększeniu szum wygląda lepiej.

flankerp
28-03-2011, 12:37
Z reguły bład popełniany przy takich ocenach jest taki, że obrazki oglądane są przy tym samym rozmiarze pikseli np. 100%, co oznacza mniejsze powiększenie dla matryc o mniejszej rozdzielczości. W mniejszym powiększeniu szum wygląda lepiej.

No to pozostaje pytanie w jakim celu robimy zdjecia? Czy na billboardy czy do ogladania w domowym zaciszu. Jeżeli przy tym drugim, to raczej zawsze bedziemy ogladać zdjęcia pomniejszone... Oczywiście pomijak kwestie kadrowania post-procesowego itd.

Ja (amator) generalnie staram się skupiać na samej kompozycji niż powiększaniu zdjęć i szukaniu szumów itd, aczkolwiek nie można przesadzać w druga stronę. Oczywiście pomijam kwestie balansu bieli ostrości itd, które moim zdanie sa również częścia kompozycji i musza być prawidłowo zestrojone.

greg7878
28-03-2011, 20:37
Jeżeli bardziej Ci się podobają pod względem zakresu tonalnego zdjęcia z 350D, to dobrze, ale musisz zaakceptować, że jest to bardzo subiektywna ocena i większość (w tym ja) ocenia subiektywnie dokładnie na odwrót.

Znakomicie zdaję sobie z tego sprawę :lol: ! Na Canon Board mało piszę , ale dużo czytam , wiem jakie dominują tutaj poglądy.

Czy to możliwe , że jedno z najnowszych body Canona, 60D, miałoby gorszy DR niż puszka sprzed 6 lat? Czy warto kupować gorszy po tym względem obrazek ?

Pozostańmy przy tym , że 350-ka mimo swojego sędziwego wieku w doświadczonych rękach potrafi produkować zdjęcia nie odbiegające od współczesnych aparatów.
No i nie przesadzajmy , 60-ka ma naprawdę wiele zalet i 350-ki nawet nie wypada do niej porównywać.

Twoja teza jest /.../ subiektywna.

Fakt. Tyle ,że tak mi wychodzi z fotografowania i obróbki RAW-ów kilkoma korpusami Canona.

Nie ma żadnych wątpliwości, że nie wprowadzasz nikogo świadomie w bląd, po prostu sie mylisz.

Może i tak , ale do zmiany zdania przekonają mnie jedynie osobiście wykonane zdjęcia. Taki już jest mój uparty i krnąbrny charakter.

Pozdrawiam.

greg7878
30-03-2011, 18:42
Canon zaktualizował oprogramowanie wewnętrzne modelu EOS 60D.
Aktualizację można pobrać :

http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_60d#DriversAndSoftware

klikając na przycisk ,,Drivers & Software".

Ja już zaktualizowałem , wszystko poszło OK :-D , tak na szybko aparat działa równie dobrze jak przed zmianą softu ( znaczy , że nic nie skopali :wink: ).

Fotomaniac
30-03-2011, 19:27
Melduję że zrobione , poszło również ok:)

dareks
30-03-2011, 22:41
również bez problemów

biodar
03-04-2011, 14:35
Co daje ta poprawka ? może ktoś wyjaśnić ?

dziobolek
03-04-2011, 16:21
Co daje ta poprawka ? może ktoś wyjaśnić ?

Niektórym daje możliwość nabijania postów ;)

Reszta m.in. tutaj - http://www.optyczne.pl/3853-nowość-Canon_EOS_60D_-_firmware_1.0.9.html

Pozdrówka!

Seba_Fan
04-04-2011, 12:56
Czytam czytam już to od dawna, ale nie moglem się powstrzymać, bo ostatnio i jedyną konkretną osobą, która coś ciekawego napisała jest greg7878
o 60D, to że ktoś wgrał FW to mało interesujące, dobrze że nie napisało 100 osób tupu "Ja też wgrałem"
Niestety nie miałem prawdziwej styczności z tym aparatem więc też nic nie wniosę, ale liczę na osoby, które miały. Moim jedynym doświadczeniem z tym modelem będzie za jakiś czas w sklepie i tylko takie :(
Mnie interesuje ten model jak i do niego dodatki, nie wyczytałem jednego co mnie ciekawi. Robienie sobie fotek za pomocą pilota, czy ktoś to robił i czy w pilocie (aparacie) można ustawić samowyzwalacz na np 2s, bo nie chce mieć fotki z pilotem w ręku i czy można z pilota wł nagrywanie filmów, będę w takim miejscu gdzie będzie tylko jedna osoba czyli ja.

greg7878
04-04-2011, 23:29
Czytam czytam już to od dawna, ale /.../ nie wyczytałem jednego co mnie ciekawi. Robienie sobie fotek za pomocą pilota, czy ktoś to robił i czy w pilocie (aparacie) można ustawić samowyzwalacz na np 2s, bo nie chce mieć fotki z pilotem w ręku i czy można z pilota wł nagrywanie filmów, będę w takim miejscu gdzie będzie tylko jedna osoba czyli ja.

Mnie już zdarzało się robić takie zdjęcia :lol: .

Do Canonów mam orginalnego pilota zdalnego sterowania RC-5 , zdjęcia nim wyzwalane aparat wykonuje po 2s od wciśnięcia przycisku na pilocie.

Sprawdziłem przed chwilą , pilot RC-5 uruchamia i zatrzymuje zdalnie nagrywanie filmów 60-ki ( wcześniej jakoś o tym nie pomyślałem ) !
Filmowanie rozpoczyna i kończy się bez opóźnienia , w chwili wciśnięcia przycisku na zdalnym sterowaniu.

Seba_Fan
07-04-2011, 11:01
Dzięki, rozumiem że pilot dokupiłeś?
Oglądałem trochę na yotube i są piloty z 2s opóźnieniem cena około 30zł, ale nic nie wspomniali o nagrywaniu filmów
czy to ten pilot
http://www.amazon.com/Canon-RC-5-Wireless-Controller-Digital/dp/B00004WCCQ
widziałem go, ale chyba u nas nie można go kupić.
Powiedz mi jeszcze czy lepiej kupić samo body, czy może któryś z obiektywów jest warty kupna do filmów i zdjęć?

greg7878
07-04-2011, 11:54
Dzięki, rozumiem że pilot dokupiłeś?
Oglądałem trochę na yotube i są piloty z 2s opóźnieniem cena około 30zł, ale nic nie wspomniali o nagrywaniu filmów
czy to ten pilot
http://www.amazon.com/Canon-RC-5-Wireless-Controller-Digital/dp/B00004WCCQ
widziałem go, ale chyba u nas nie można go kupić.
Powiedz mi jeszcze czy lepiej kupić samo body, czy może któryś z obiektywów jest warty kupna do filmów i zdjęć?

Zgadza się , pilota dokupiłem osobno , to ten model z linku , w Polsce do kupienia bezproblemowo , zarówno orginał jak i zamienniki ( ja mam orginał ).
RC-5 to najprostszy model ( dla mnie wystarczający } , RC-1 i RC-6 mają podobno troszkę większe możliwości .

W instrukcji do 60-ki nic nie pisze o uruchamianiu pilotem filmowania ( przynajmniej ja nie znalazłem ) , ale jak najbardziej działa.

Obiektywy to indywidualna i trudna kwestia.

Jeśli pytasz o moje zdanie , uważam , że lepiej kupić samo body.

Forumowy kolega Fotomaniac do 60-ki ma 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM i jest z niego bardzo zadowolony , ja szkła ze stopki kompletowałem przez kilka lat w miarę rozpoznawania moich preferencji i potrzeb fotograficznych.
Wszystkie są mi potrzebne.

,, Kieszeń boli " , ale jeśli naprawdę zależy Ci na jakości zdjęć , wszelkie kity i super-zoomy sobie odpuść , półśrodki w najlepszym razie dają ,,półefekty".
Tylko te koszty ...

abyss
07-04-2011, 12:22
Co do zdjęć - "elektryczny wężyk" - samodziełka zrobiony z 8 lat temu do 300D działa prawidłowo z 60D - ostrzy, fotografuje z B. Sprawdzane z fotkami, z filmem nie testowałem.

Seba_Fan
07-04-2011, 13:17
mówimy tutaj o bezprzewodowym pilocie, głównie żeby samemu sobie zrobić fotkę czy ewentualnie się nagrać.