Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eos 60D

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

HuleLam
20-10-2010, 21:40
No cóż, rzecz gustu... Jak dla mnie odpada ze względu na "słaby" tryb seryjny.

3FPS przez 2 sekundy, potem chwila przerwy i znów. I to wszystko na wolnej karcie - UltraII/15, w RAW. Dla mnie wystarczy, ale ja rajdów nie fotografuję. Cóż... YMMV jak zawsze
zdRAWki

dziobolek
20-10-2010, 21:51
3FPS przez 2 sekundy, potem chwila przerwy i znów. I to wszystko na wolnej karcie - UltraII/15, w RAW. Dla mnie wystarczy, ale ja rajdów nie fotografuję...

Ja też nie... ;-) ale mi to nie wystarcza. Dlatego napisałem - rzecz gustu...
Natomiast polecając/doradzając komuś aparat, staram się brać pod uwagę wszelkie aspekty.
Dlatego należy dopytać o takie niby "pierduły".

Pozdrówka!

marcelch
20-10-2010, 21:57
Powiem tak: dziś oglądałem na żywo w fotojokerze 60d, 3-4 m-ce temu kupiłem 50d i wiem że to był dobry wybór, ta najnowsza nowość wydaje mi się jakościowo podobna do 1000d, przynajmniej jeśli chodzi o jakość materiałów ( plastik bumbastik) Canon chyba trochę przegina jeśli chodzi o jakość wykonania.

Tezet-gdynia
20-10-2010, 22:26
A ja zapytam sie was. Jakosc tych plastikow jest gorsza niz w 400D/450D ? Jest gorsza niz w 300D/350D ? Jest gorsza niz w 40D/50D ? Przeciez magnezowe korpusty tez sa plastikowe na zewnatrz... A nie wierze ze co puszke canon zmienia recepture plastiku - a za tym maszyny i proces technologiczny, ladujac sie w koszta niepotrzebnie... :roll: Czekac tylko kiedy canon zacznie robic korpusty ze szkieletem alu + obudowa z wlokien weglowych. Jak wtedy zaczna ludzie narzekac na to ze wlokno strasznie plastikowe i delikatne to... ja wypisuje sie z tego forum :-|

iAdam
20-10-2010, 22:44
Powiem tak: dziś oglądałem na żywo w fotojokerze 60d, 3-4 m-ce temu kupiłem 50d i wiem że to był dobry wybór, ta najnowsza nowość wydaje mi się jakościowo podobna do 1000d, przynajmniej jeśli chodzi o jakość materiałów ( plastik bumbastik) Canon chyba trochę przegina jeśli chodzi o jakość wykonania.
W ramach "wrażeń erotycznych" obcowałem z dwoma.. 7D i 60D. I tak jak zawsze doceniam "najnowszy model" tak tym razem postawiłbym na 7D mimo iż nie potrzebuję reporterki z uszczelnieniami i szybkim AF. Gdyby nie odchylany wyświetlacz + wyświetlacz górny to pomyliłbym to body z 550D który zdjęcia wypluwa tej samej jakości. 7D też (jakość) ale widać w dłoni że to inna półka.
Tak jak pisało wielu znakomitych przedmówców, zdeklasowali aparaty deprecjonując klasy..

saloon
23-10-2010, 21:24
Witam! Zamówiłem 60D zanim poczytałem różne ciekawe komentarze.Czekałem 2tyg i... zrezygnowałem z tego modelu.Jestem amatorem.Mimo to zdecydowałem sie na 7D.http://canon-board.info/images/smilies/icon_biggrin.gifRóżnica w cenie niewielka a w klasie sprzętu-sprawa jasna.Podpiąłem 17-40mm L USM i TO JEST TO!!! Dzięki za wszystkie dobre rady i spostrzeżenia.http://canon-board.info/images/smilies/icon_wink.gif

iAdam
23-10-2010, 22:43
wprowadzenie 60D ...zwiększy głównie zainteresowanie 7D. Jeśli nie potrzebujesz koniecznie obrotowego wyświetlacza - zaoszczędź kupując 550D lub dołóż trochę do 7D

miszaqq
23-10-2010, 23:36
60D bylby dla mnie swietnym body zapasowym, wrzucic do bagaznika i zapomniec az do czasu jak padnie ktores z glownych narzedzi pracy, jakosciowo wypluje prawie to co 7D, ma juz dwa kolka co ma znaczenie bo jakos nie wyobrazam sobie nagle przesiadki na xxxD z tylko jednym kolkiem, wprawdzie joystick zastapli tym smiesznym 'wypelnieniem' tylnego kolka, ale lepsze to niz 4 strzalki kierunkowe w xxxD, narazie jako zapas sluzy 40D, ale kto wie kiedys jak cena zejdzie do realnego poziomu to 60D jest ciekawa alternatywa jako 'zapas', w innym wypadku jako podstawowego sprzetu bym tego nie kupil

oasisman
23-10-2010, 23:36
A ja zapytam sie was. Jakosc tych plastikow jest gorsza niz w 400D/450D ? Jest gorsza niz w 300D/350D ? Jest gorsza niz w 40D/50D ? Przeciez magnezowe korpusty tez sa plastikowe na zewnatrz... A nie wierze ze co puszke canon zmienia recepture plastiku - a za tym maszyny i proces technologiczny, ladujac sie w koszta niepotrzebnie... :roll: Czekac tylko kiedy canon zacznie robic korpusty ze szkieletem alu + obudowa z wlokien weglowych. Jak wtedy zaczna ludzie narzekac na to ze wlokno strasznie plastikowe i delikatne to... ja wypisuje sie z tego forum :-|

Święta prawda....ale myslę że to nie wina forum bo tak to już w Polszy jest...każdy najbardziej lubi narzekać i być we wszystkim ekspertem. A wywalenie dodatkowej kasy na "lepszy" aparat trzeba czymś argumentować np: jakością palstików, która, jak nie wbija się aparatem gwoździ, jest mało istotna. A jakby się ktoś uparł to po wbijaniu gwoździ i innych katorgach (chyba na Digital Rev to było) taki pajstkiowy 400d dalej foci...

miszaqq
23-10-2010, 23:50
a ja mysle ze canon ostro jedzie po kosztach, dzisiaj przyszla do mnie nowa 100L IS macro, i plastik z jakiego jest wykonana mi sie nie podoba, zdecydowanie wole stare metalowe obudowy calkowicie zdajac sobie sprawe ze to doda kolejne xxx g do wagi szkla, obiektyw jest fajny, wszystko gra jesli chodzi o to co wypluwa pod wzgledem jakosci obrazka, tylko jego wykonanie mnie rozczarowalo, ten plastik wyglada 'tanio'

iAdam
24-10-2010, 08:53
Pokażcie choć jedną dziedzinę gdzie metale nie są zastępowane przez kompozyty, włókna węglowe, kevlar i inne tworzywa. Bardziej rozumiem że to forma podświadomej nostalgii za czasami "metalowych Zenitów"

marecky
24-10-2010, 16:51
Niestety, ale wielkimi krokami zmierzamy w erę tworzyw sztucznych, jeszcze będziemy tęsknić na tymi ciężkimi korpusami.

Pokażcie choć jedną dziedzinę gdzie metale nie są zastępowane przez kompozyty, włókna węglowe, kevlar i inne tworzywa. "
Konkurencja podąża w odwrotnym kierunku następca D90 zasłużył na magnezową obudowę :-D

luck1985
24-10-2010, 17:28
Na moje ktos sie zajechal w Canonie , o jedno zero mnie , bo mialo byc pewnie 600D. Jezeli tam by bylo 600D , to spoko.

adshaker
24-10-2010, 17:44
ten plastik wyglada 'tanio'
Proponuję pomalować na złoto albo przykleić kilka świecidełek - na pewno będzie wyglądał "bogaciej" :)
Sorry za offtop ale nie mogłem się powstrzymać.

Emaliasz
24-10-2010, 17:49
W nowych modelach Canona, wyraźnie widać reakcję na przeorientowanie rynku.
Zmiana systemu oznaczeń, korekty w marketingu. I co najważniejsze nowy sposób wprowadzania zmian w nowszych modelach. 60D jest ewidentnym przykładem zmiany targetu tzw. 'linii xxD"

Miałem 60'tkę w rękach. Robiłem zdjęcia, nakręciłem parę ujęć i pozostało mi mieszane uczucie. Nie można mu odmówić ergonomii i nowatorstwa w designie, ale z drugiej strony jest w nim coś z C1000D, niezaprzeczalnie. Zdjęcia są w pewnym stopniu zaszumione, ale do ISO400 na tyle szczegółowe że "czapki z głów". Jednakowoż różnią się odrobinę w tę gorszą stronę, od zdjęć z C50D.

Pewne funkcje, które wyróżniały z tłumu C50D jak np. mikro-regulacja AF zostały usunięte, ale to po prostu marketingowe badanie rynku. Dostaliśmy za to blokadę pokrętła nastaw P,Tv,Av,M obrotowy ekranik ;-) itp... itd...

Gdyby tak zastanowić się nad tym, co działo się w latach wcześniejszych w produktach Canona, to zauważymy że zawsze coś poprawiano a coś zabierano. Taka kolej rzeczy!

sando
24-10-2010, 20:39
Na moje ktos sie zajechal w Canonie , o jedno zero mnie , bo mialo byc pewnie 600D. Jezeli tam by bylo 600D , to spoko.

Jedyne co jest istotne to stosunek ceny do funkcjonalności.

Ale jak widać tutaj ludzie wolą przez 50 stron dyskutować nad tym czy 60D zasługuje na numer 60D. Jest to doprawdy zabawne :lol:

Kolekcjoner
24-10-2010, 22:13
Ale jak widać tutaj ludzie wolą przez 50 stron dyskutować nad tym czy 60D zasługuje na numer 60D. Jest to doprawdy zabawne :lol:

No jest coś w tym :mrgreen:.

Przemek_PC
25-10-2010, 15:00
Gdyby tak zastanowić się nad tym, co działo się w latach wcześniejszych w produktach Canona, to zauważymy że zawsze coś poprawiano a coś zabierano. Taka kolej rzeczy!

Coś zabierano? Miałem D30 i po nim D60 i nie zauważyłem żeby coś zabrano. Po D60 miałem 10D i jedyne co zabrano to podwójną ładowarkę do akumulatorów. Po 10D miałem przeskok na 50D i tutaj już na 100% nic nie zabrano. Według mnie 60D jest pierwszym modelem serii dwucyfrowej w którym coś zabrano co jednocześnie stworzyło nowy obraz serii xxD.

jotes25
25-10-2010, 15:14
Też nie przypominam sobie, żeby Canon kiedykolwiek coś zabrał.
A z innej beczki: żadna lustrzanka Canona nie kazała chyba tak długo czekać na siebie na tym forum (znaczy, że nikt jeszcze nie kupił). Z tego wniosek, że dla entuzjastów jest to propozycja raczej słabo trafiona...

Kolekcjoner
25-10-2010, 16:09
Coś zabierano? Miałem D30 i po nim D60 i nie zauważyłem żeby coś zabrano. Po D60 miałem 10D i jedyne co zabrano to podwójną ładowarkę do akumulatorów. Po 10D miałem przeskok na 50D i tutaj już na 100% nic nie zabrano. Według mnie 60D jest pierwszym modelem serii dwucyfrowej w którym coś zabrano co jednocześnie stworzyło nowy obraz serii xxD.

E.... coś ta pamięć wybiórcza :D;-). W 20D zabrano przede wszystkim budowę z 10D. To była mega różnica. W 40D praktycznie "zabrano" ;) wyświetlacz, bo chyba zgodzimy się co do tego, że to coś co tam jest na tylnej ściance wyświetlaczem lepiej nie nazywać ;).
Zresztą cała ta dyskusja jest IMHO biciem piany, bo dla mnie osobiście (podejrzewam że nie jestem odosobniony) ten aparat mógłby się nazywać 1233333D i tak byłby interesujący ze względu na swoje cechy. Ja nie kupuję numerka tylko aparat.

karakan
25-10-2010, 16:24
kiedys w serii G zabrano jasny obiektyw i chyba do tej pory nie oddano, zabrali RAWy ale potem oddali, podobnie z ruchomym wyswietlaczem, a serii A zabrano tryby manualne (M, Av, Tv).

siudym
25-10-2010, 17:40
Po D60 miałem 10D i jedyne co zabrano to podwójną ładowarkę do akumulatorów.

A lampke AF ? :)

iAdam
25-10-2010, 18:47
no właśnie - czy ktoś już może to ustrojstwo kupił ? :D
A może wstydzą się przyznać ? :) :)

Rosicky
25-10-2010, 18:51
a to bylby wstyd kupic aparat odpowiadajacy wlasnym potrzebom?

Przemek_PC
25-10-2010, 18:59
No faktycznie, D30 i D60 miały lampkę AF :)

iAdam
25-10-2010, 20:39

Zdecydowanie nie, ale na tle posiadaczy 5DmkII czy "siódemek" co niektórzy mogliby czuć się z "tą cudowną nowością" średnio komfortowo :) (żart)
A tak poważniej: Z tego co się orientuję ludzie oglądają w sklepach, bawią się ale ... raczej nie kupują tego wynalazku.

sando
25-10-2010, 21:36
Zdecydowanie nie, ale na tle posiadaczy 5DmkII czy "siódemek" co niektórzy mogliby czuć się z "tą cudowną nowością" średnio komfortowo :) (żart)

Nic nowego. Nie od dziś wiadomo, że co niektórzy nie kupują aparatu do robienia zdjęć tylko jako przedłużenie pewnej części ciała. Tacy faktycznie mogą czuć się średnio komfortowo gdy kolega ma większego, znaczy większy aparat.

andrewjohn
25-10-2010, 21:37
A tak poważniej: Z tego co się orientuję ludzie oglądają w sklepach, bawią się ale ... raczej nie kupują tego wynalazku.

Pewnie po prostu czekają, aż cena trochę "znormalnieje". Ale gdyby ktoś już jednak kupił, to prosimy o podzielenie sie wrażeniami, chętnie poczytamy.

Kolekcjoner
26-10-2010, 01:01

A tak poważniej to skąd ta informacja 8-)?

Mondragor
26-10-2010, 01:58
hmm no właśnie.. 60d niby dobrze zpozycjonowany. Posiadam aktualnie 1000d i chciałbym przejść na jakiś doskonalszy sprzęt, który mi dodatkowo pozwolić kręcić filmy. I weznę raczej 7d, bo jednak według mnie autofocus robi dużą różnice. Tylko wrodzone podejście, aby kupować z pełnym przekonaniem każe mi czekać na test 60d na optycznych.

iAdam
26-10-2010, 13:00
Tylko wrodzone podejście, aby kupować z pełnym przekonaniem każe mi czekać na test 60d na optycznych.

Nie spodziewaj się innych wyników niż daje 7D czy 550D.
Ta sama matryca, ten sam procesor = taki sam obraz.

Jedyna różnica to szybkość i AF (7D = dwa procesory) oraz ergonomia. Ale plastyka i jakość zdjęcia zdjęć - jeden pies :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to tak jakby tą samą jednostkę napędową wstawić do:
1) Skody (550)
2) Volkswagena (60)
3) Audi (7)
:D

voriax
26-10-2010, 13:20
Nie masz na co czekać, jeśli chcesz nabyć lustro na dniach.
60d można nabyć tak po pół roku/roku od ukazania się na rynku.
Gdy wyeliminują błędy wieku dziecięcego i jak spadnie cena.

Jeśli teraz chcesz kupić puszkę to kup 50d
a zaoszczędzoną kasę wydaj na szkło.

Pozdrawiam!
V.

miszaqq
26-10-2010, 13:40
to tak jakby tą samą jednostkę napędową wstawić do:
1) Skody (550)
2) Volkswagena (60)
3) Audi (7)
:D

canon nigdzie oficjalnie [zreszta nieoficjalnie tez chyba tego nie przyznaje] nie napisal ze to jedna i ta sama matryca [a to ze wszedzie jest 18mpix bym sie nie sugerowal], wiec to by bardziej wygladalo tak:

550d - skoda - 1.2e 60PS
60d - vw - 1.2e 70PS
7D - audi - 1.2 TSI 105PS i do tego na 2 oski

robilem fotki 550d i 7d i te z 7d sa hmmm, naprawde lepsze, glownie jesli idzie o ostrosc

jacek-ie
26-10-2010, 21:16
Witajcie,

co do cen, to chyba widać pomału na horyzoncie pewne miłe oznaki normalności.

Popatrzyłem na ceny w PL i wg Ceneo najtaniej jest za 3.910, a w UK już za 3.190 (w tym przesyłka w całej Europie).

Tu jest oferta : http://cgi.ebay.ie/NEW-CANON-EOS-60D-18-0MP-SLR-DIGITAL-CAMERA-BODY-ONLY-/110603572818?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item19c07c9652

Pozdrawiam,

Jacek

mickel
27-10-2010, 00:18
Witajcie,

co do cen, to chyba widać pomału na horyzoncie pewne miłe oznaki normalności.

Popatrzyłem na ceny w PL i wg Ceneo najtaniej jest za 3.910, a w UK już za 3.190 (w tym przesyłka w całej Europie).

Tu jest oferta : http://cgi.ebay.ie/NEW-CANON-EOS-60D-18-0MP-SLR-DIGITAL-CAMERA-BODY-ONLY-/110603572818?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item19c07c9652

Pozdrawiam,

Jacek

Oferta cenowo dobra, ale jest pewien feler. Niby wysyłka z UK, ale sprzedawca jest (sądząc po nazwisku) chińczykiem, z miejscem zamieszkania USA i nie daje gwarancji Canona, a jedynie 3-miesięczną "gwarancję sprzedawcy". Dziwnie to wygląda.
Niestety, ale ceny w UK uwzglęniając koszty wysyłki do Polski to ciągle okolice £800.

pawciolbn
27-10-2010, 19:11
no ale nijak się ma to gdybanie o cenach, bo skoczy VAT i pierdyknie coś jeszcze i będzie tak jak w kwietniu - przymierzałem się do 5DII w cenie ok 7000-7200... jeszcze jakiś czas temu cena skoczyła do prawi 8 kafli, w tym momencie ok 7600.. wiem, że to inny przedział cenowy, ale w tym momencie, IMHO, 60D nie zapełnia żadnej "dziury" w ofercie Canona, cena jest taka-sobie i wolałbym zaoszczędzić kasę biorąc 50D lub jeśli kasa nie gra roli - kupić 7D i mieć fajną puszkę z eleganckim AF i o bardzo akceptowalnym obrazku

#

Piotru26
27-10-2010, 21:00
Na allegro za 3499. Jak za tyle będzie w sklepach to się sprzedaż trochę ruszy.
http://allegro.pl/nowy-canon-eos-60d-body-nowosc-2010-gw-fv-i1287162359.html

siudym
27-10-2010, 21:24
Na allegro za 3499. Jak za tyle będzie w sklepach to się sprzedaż trochę ruszy.
http://allegro.pl/nowy-canon-eos-60d-body-nowosc-2010-gw-fv-i1287162359.html

haha - widac cyfroman jakies ulepszone wersje 60D sprzedaje, w magnezowych korpusach:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img197.imageshack.us/img197/7220/beztytuupnf.jpg)

luck1985
27-10-2010, 21:54
54 str tematu i zaden posiadacz sie nie wypowiedzial ;)

michael_key
27-10-2010, 22:08
Kto wie może cyfroman ma większą sprzedaż z tego powodu :-D

rostek andrzej
27-10-2010, 22:10
Boją się przyznać, żeby nie zostać wyśmianym. Niektórzy zanim jeszcze zobaczyli pierwsze zdjęcia testowe już uznali że ten sprzęt to dno.

jotes25
27-10-2010, 22:17
Boją się przyznać, żeby nie zostać wyśmianym. Niektórzy zanim jeszcze zobaczyli pierwsze zdjęcia testowe już uznali że ten sprzęt to dno.

E tam. Sam napisałem, że korpus nie wnosi nic nowego (znane rozwiązania w nowym opakowaniu) i go nie kupię. Ale akurat z pewnych powodów bardzo by mi się teraz przydał. Za 3 tys. biorę od ręki :lol:

pawciolbn
27-10-2010, 22:51
54 str tematu i zaden posiadacz sie nie wypowiedzial ;)

a zamieniłbyś swoją 50-kę na 60D? myślę, że moja zmiana 40 na 50 była średnim posunięciem, ale tu to chyba poczekam na kasę żeby mieć na stałe własne FF, albo zamienię na 7D

#

rostek andrzej
27-10-2010, 23:22
Ja tam nawet 40-stki nie zamieniłbym na tą 60-tkę.

Trochę dziwnie wypozycjonowane jest to body, trochę jakby takie entry level. No bo zakładając, że bardziej świadomy użytkownik systemu xxd biorąc pod uwagę innowacje nowego modelu, które pozostawiają wiele do życzenia, będzie raczej wolał dozbierać ten 1 tys i kupić 7d, które jest jednak krokiem naprzód względem serii xxd.
Natomiast 60d pod tym względem pasuje raczej jako pierwsza lustrzanka dla bardziej zamożnych amatorów, którzy nie śledzą rozwoju takiej czy innej serii aparatu, nie przesiadują na forach, ale chcą mieć duży, porządny aparat do domowego użytku.

Kolekcjoner
27-10-2010, 23:45
Trochę dziwnie wypozycjonowane jest to body, trochę jakby takie entry level.
Dziś pytanie, dziś odpowiedź ;).
vvvv

Natomiast 60d pod tym względem pasuje raczej jako pierwsza lustrzanka dla bardziej zamożnych amatorów, którzy nie śledzą rozwoju takiej czy innej serii aparatu, nie przesiadują na forach, ale chcą mieć duży, porządny aparat do domowego użytku.

Dokładnie tak jest.
Jest też dla tych co chcą małego wszystkomającego body, które nie jest tak wycięte jak 550D.
Dodać należy, że u nas jednak nie ma zbyt wielu amatorów na tyle majętnych żeby sobie pójść do sklepu i kupić aparat za 4 tyś.
Na świecie to pewnie wygląda zupełnie inaczej.

luck1985
27-10-2010, 23:57
a zamieniłbyś swoją 50-kę na 60D? myślę, że moja zmiana 40 na 50 była średnim posunięciem, ale tu to chyba poczekam na kasę żeby mieć na stałe własne FF, albo zamienię na 7D

#

Kupilem 50D miesiac temu , 60D za drogie i 50D dzieki temu dostal swietna cene - 2800 - byl zal nie kupic i zamienic 400D na 50D.

pawciolbn
28-10-2010, 10:16
...
Dodać należy, że u nas jednak nie ma zbyt wielu amatorów na tyle majętnych żeby sobie pójść do sklepu i kupić aparat za 4 tyś.
Na świecie to pewnie wygląda zupełnie inaczej.

na świecie bywa różnie.. z tego co widać w różnych przekazach i często widywałem naocznie, to D300 jest bardzo popularne.. nawet w polsce niższe modele Nikona spotykałem częściej niż coś z serii xxxD, ale...

faktycznie Canon troszkę sobie strzelił w kolano. moim zdaniem wypuszczenie 7DmkII lub czegoś na wzór 7(0)D, czyli takiej 50-ki z tą samą matrycą, AF z 7D i też np. dwoma prockami, nawet w cenie nowego 60D popchnęło by temat..

jeśli chodzi o wielu amatorów u nas, to widzę, że Sony też się nie ociąga... mnogość modeli, cena tych z niższego poziomu, chwyty marketingowe, jak stabilizacja w matrycy, szybkość, łatwość obsługi - to bardzo kusi i nawet na ostatnich dwóch ślubach gdzie robiłem za foto "konkurowałem" z fotografującymi właśnie Soniakami..

nie znając dogłębnych testów, opierając się na tzw. "pierwszych zdjęciach" i parametrach 60-ki, ciężko byłoby mi podjąć decyzję o nabyciu w tej cenie tego body, mając we wspomnianej cenie wszystko-mającą 50-kę, zwłaszcza, że jej cena w porównaniu z modelami xxxD jest atrakcyjna

#

mateuszkaratysz
28-10-2010, 10:38
na świecie bywa różnie.. z tego co widać w różnych przekazach i często widywałem naocznie, to D300 jest bardzo popularne.. nawet w polsce niższe modele Nikona spotykałem częściej niż coś z serii xxxD, ale...

faktycznie Canon troszkę sobie strzelił w kolano. moim zdaniem wypuszczenie 7DmkII lub czegoś na wzór 7(0)D, czyli takiej 50-ki z tą samą matrycą, AF z 7D i też np. dwoma prockami, nawet w cenie nowego 60D popchnęło by temat..

jeśli chodzi o wielu amatorów u nas, to widzę, że Sony też się nie ociąga... mnogość modeli, cena tych z niższego poziomu, chwyty marketingowe, jak stabilizacja w matrycy, szybkość, łatwość obsługi - to bardzo kusi i nawet na ostatnich dwóch ślubach gdzie robiłem za foto "konkurowałem" z fotografującymi właśnie Soniakami..

nie znając dogłębnych testów, opierając się na tzw. "pierwszych zdjęciach" i parametrach 60-ki, ciężko byłoby mi podjąć decyzję o nabyciu w tej cenie tego body, mając we wspomnianej cenie wszystko-mającą 50-kę, zwłaszcza, że jej cena w porównaniu z modelami xxxD jest atrakcyjna

#

Wszystko pięknie rozpatrując temat w polskich realiach ekonomicznych.

Tylko jak duży wpływ na ofertę i plany Canona ma Polski klient?

W normalnie rozwiniętych krajach takich jak USA, czy Anglia klient wchodzi do sklepu i kupuje to na co ma ochotę bez zastanowienia czy musi zapłacić 700$ za 550D czy 900 funtów za 50D bo go na to stać.

Rozważanie tematu ceny nie gra u nich większej roli, chodzi o nowy gadżet do kolekcji. A 60D z pewnością nowym gadżetem jest.

Ostatnio na Amazonie 60D był do kupienia za 3000 zł.
Sprawdzałem dla porównania na allegro, najdroższa oferta za to body 4400zł. - Polskie realia.

KUBAwo
28-10-2010, 12:07
A ja np. 60d kupię ale jak cena się znormalizuje czyli coś ok. 3400-3500zł i będzie około 1000zł różnicy między 7d. Liczyłem na to, że 60d to będzie coś w stylu "lepsze 50d" - nie jest, natomiast ma inne rzeczy które akurat w tym momencie są dla mnie atrakcyjne i zdeterminują wybór między 50d - 60d a jest to głównie video (bo będzie dziecko) oraz w przypadku porównania z 7d to, że gabaryty profi, mega AF, uszczelnienia są mi poprostu niepotrzebne ( wcześniej miałem aparaty bez tego i mimo nie lekkiego traktowania nigdy jakoś nie odczułem że ten canonowski "plastik" nie daje rady, inne rzeczy za to owszem w tych modelach nie domagały... ). Z drugiej strony 550d odpada, miałem już 2 modele z serii xxxd i wiem, że jak na moje potrzeby to: za mały wizjer i AF + może trochę ergonomia użytkowania. Generalnie 60d to nie jest szczyt moich marzeń szczególnie wiedząc jaki poziom miało 50d ( na którego polowałem w wersji: nie będę tatusiem i video to jest zbędny gadżet) ale z drugiej strony jak ktoś chwilę poobcował z serią xxxd i wziął do ręki 60d chociażby w sklepie to wie, że to nie jest jednak ta sama liga . Sorki, że się tak rozpisałem ale jak widać jest jakaś grupa docelowa dla tego typu aparatów mimo tak wielu negatywnych opinii krążących w internecie ( niestety a priori ) a za rok i tak pewnie będą posty tak jak to było w przypadku 40d, 50d itd. , że to świetny aparat, który nawet robi niezłe zdjęcia.

mc_iek
28-10-2010, 12:11
Zauważyłem, że aparaty Canona stają się świetne w chwili, gdy pojawiają się ich następcy... Może mają w firmware zaszyty instynkt samozachowawczy, który robi wszystko, żeby nie zostać odłożonym na półkę?

siudym
28-10-2010, 15:30
Ja polecam kupic 60D dopiero jak wyjdzie 70D, wtedy 60-tka bedzie znacznie lepszym jakosciowo body.

hasos
28-10-2010, 15:36
Witam, z racji tego, ze toczy się tu dyskusja również na temat 50d, pozwolę sobie wtrącić się z moim pytaniem. Sytuacja wygląda tak: 50d potaniał i jest interesującym aparatem jak za tę cenę. Do tej pory miałem Samsunga gx20 (klon pentaxa k20) i mam obecnie sony nex-3 + przejściówka na pentaxa (do 50mm/2.0).

Samsunga sprzedałem, bo mimo, że nie był zły, to jednak był to sprzęt dość toporny, z wolnym af, lustrem klapiącym jak deska sedesowa i dość mocno szumiącym. Generalnie znudził mi się. Stwierdziłem, że kupię coś mniejszego, no i padło na nexa. Aparat bardzo fajny, jakość zdjęć bardzo dobra, zwłaszcza na pentaxowej 50. wysokie iso w pełni używalne. Generalnie jest ok, ale jednak tęsknię za czymś dużym z wizjerem :) . I tu pojawia się pytanie: czy taki 50d, przy szkłach typu 50/1.8, 35/2 czy tamron 17-50/2.8, da mi lepszej jakości fotki niż nex? Pytanie nie jest od czapy, bo patrząc na zakres dynamiki 50d na optycznych, to trzeba powiedzieć, że nie jest zachwycający. nex pod tym względem jest bardzo dobry.

będę wdzięczny za kilka słów od użytkowników 50d. co jest w nim ok, a co nie.

jotes25
28-10-2010, 15:46
50d to bardzo dobry korpus. W stosunku do 60d mi najbardziej brakuje filmów i porządnego AutoISO (to ostatnie ważne dla wszystkich, którzy fotografują szybkie akcje i nie mają czasu na grzebanie w ustawieniach).

Przemek_PC
28-10-2010, 16:19
A 60D ma już porządne AutoISO czyli takie które działa w trybie M jak i ma możliwość ustawienia współczynnika "drżenia ręki" czyli korekty czasu w zależności od tego co dany użytkownik potrafi utrzymać? W 50D trochę mnie irytowało jak w AutoISO dostawałem czasy na poziomie 1/25 przy szkle 17-40 ustawionym na ok. 30mm i czasy typu 1/160-1/200 dla 70-200 na długim końcu.

jotes25
28-10-2010, 16:24
Wszyscy wiemy, że od Canona za wiele nie można wymagać w korpusach ;) AutoISO w 60d nie jest idealne, ale do czegoś się nadaje (np. tele). W 50d nie nadaje się raczej do niczego...

tezmarek
28-10-2010, 18:28
...
będę wdzięczny za kilka słów od użytkowników 50d. co jest w nim ok, a co nie.

OK
+ wykonanie,
+ ergonomia,
+ szybkość (jak dla mnie),
+ regulacja AF (wiadomo , że to proteza, ale jest...)
+ wyświetlacz

Neutralnie
o AF - niby szybki, niby wiele punktów krzyżowych, lecz mógłby być trochę precyzyjniejszy ;) (15 Mpix to już dużo i w skali 1:1 widać wyraźnie, jeśli nie trafił...)

Nie OK
- matrycowy pomiar światła jak dla mnie trochę przypadkowy - z tendencją do lekkiego prześwietlania (oczywiście można zrobić korekcję i drugie zdjęcie, naświetlać na szarą kartę, dłoń, zmierzyć punktowo itp - z tym że nie zawsze jest na to czas). Tragedii nie ma, ale mogło by być lepiej - jak są duże kontrasty i jest jasno, to z definicji lepiej ustawić -1/3 EV.

I jedna uwaga - zdjęcia z 50D (zwłaszcza na wysokich ISO i w pełnej rozdzielczości) wymagają uważnej obróbki. Jak ktoś nie ma zapału lub czasu lepiej dla wysokich ISO ustawić SRAW1.
Warto pamiętać, że 15Mpix na APS-C to już dosyć dużo i żeby zdjęcie było naprawdę ostre w przy podglądzie 100%, musi być spełnione kilka warunków (np. ISO 100, obiektyw macro, zdjęcia statycznych obiektów ze statywu).

hasos
28-10-2010, 19:15
dzięki za odpowiedź. A zoom to lepiej coś canona czy tamron 17-50 2.8 spisuje się bdb?
A jak sobie radzi 50d ze szkłami z USM?

dziobolek
28-10-2010, 19:27
dzięki za odpowiedź. A zoom to lepiej coś canona czy tamron 17-50 2.8 spisuje się bdb?
A jak sobie radzi 50d ze szkłami z USM?

Bez urazy, ale robi się Off Top. Poszukaj wątku o 50D korzystając np. zhttp://maciejko.net/cbsearch/.
Wiele odpowiedzi na twoje pytania w nim znajdziesz, zapewne.
Jeśli nie... to tam zadawaj dalsze pytania nt. modelu 50D.

Pozdrówka!

Kolekcjoner
28-10-2010, 21:15
faktycznie Canon troszkę sobie strzelił w kolano.

No ale z takimi definitywnymi stwierdzeniami to bym się jednak wstrzymał. Dajmy im szansę ;-). Od lat udowadniają, że świetnie wiedzą o co chodzi w tym biznesie i długofalowo jakoś jednak się okazuje, że nie siedzą tam idioci 8-).

MariuszJ
28-10-2010, 21:29
No ale z takimi definitywnymi stwierdzeniami to bym się jednak wstrzymał. Dajmy im szansę ;-). Od lat udowadniają, że świetnie wiedzą o co chodzi w tym biznesie i długofalowo jakoś jednak się okazuje, że nie siedzą tam idioci 8-).
Za canonrumours:

A few dealers have mentioned a significant slowdown in 5D Mark II sales. The same dealers said the D700 wasn’t selling well anymore either.

Może liczba idiotów po drugiej stronie niespodziewanie i długofalowo maleje, więc czas zmienić taktykę albo zabrać się za sprzedaż czegoś mniej skomplikowanego? Może jakieś origami by nie przerosło?

Przemek_PC
28-10-2010, 22:53
Odnośnie AutoISO, czym różni sie to w 60D od tego w 50D ale konkrety proszę a nie ogólniki.

Kolekcjoner
28-10-2010, 23:58
Za canonrumours:

A few dealers have mentioned a significant slowdown in 5D Mark II sales. The same dealers said the D700 wasn’t selling well anymore either.

Może liczba idiotów po drugiej stronie niespodziewanie i długofalowo maleje, więc czas zmienić taktykę albo zabrać się za sprzedaż czegoś mniej skomplikowanego? Może jakieś origami by nie przerosło?

A możesz bez tych metafor, bo cytujesz jakieś ploty i co z tego ma wynikać :shock:?

pawciolbn
29-10-2010, 00:14
pisanie o problemach z AutoISO i porównywaniu szumów 1:1, 100% itp. ma się znowu nijak do realiów fotografowania... ISO i tak każdy ustawi na zadana wartość, a cropa do 100% to ja już widzę jak każdy z lupką podziwia zamiast np. 15x22... więc takie porównania stawiają znowu jedyny wniosek - 5DmkII ;)

#

adamar
29-10-2010, 00:18
Ja osobiście ze stypą po Canonie bym jeszcze się wstrzymał. Sam chyba w okolicach swiąt sprawię sobie tą 60-tkę. Czas w końcu pomyśleć o jakimś zastępcy dla starej dobrej 350-tki która służy mi dzielnie już 5 lat. Długo się wahałem co wybrać, 50D czy 60D i chyba zaryzykuję z tą 60-tką. Jakoś posiadanie magnezowego body nie jest dla mnie jakimś imperatywem kategorycznym, bardziej żal tej protezy w postaci kalibracji AF, ale bez tego raczej też można się obyć lepiej lub gorzej. Różnica cen pomiędzy 60D a 50D w Reykjaviku wynosi ok. 500 PLN (20.000 ISK) więc nie jest aż tak bardzo drastyczna chyba. Synowi zaraz wyjdą pierwsze ząbki więc ( tfu, tfu że też mi język nie uschnie :D) opcja filmowania też znajdzie zastosowanie :D

Przemek_PC
29-10-2010, 00:57
Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu. Przykład: fotografujesz w pomieszczeniu w trybie Av czy Tv na ISO 1600, wychodzisz na zewnątrz i jest super okazja do zrobienia zdjęcia, zanim przestawisz ISO okazja minie a jak zapomnisz przestawić to i tak może być kiszka jeśli na zewnątrz będzie bardzo jasno. Drugi przykład, jesteś na lotnisku, fotografujesz samoloty. Te odrzutowe to prosta sprawa, czas żeby nie poruszyć i bezpieczna przysłona i już, najlepiej tryb M i AutoISO. Ale samoloty z napędem tłokowym (to te ze śmigłami) wymagają czasu naświetlania niezbyt krótkiego żeby nie zamrozić w bezruchu śmigła. Zajęty fotografowaniem jetów nagle słyszysz za głową terkot silnika, szybko przestawiasz czas na dajmy na to 1/160 (tryb M) a automat dobierze ISO, jakbyś chciał kombinować z przysłoną przy stałym ISO albo zmieniać ISO to bye bye samolociku a tak będziesz miał poprawną fotkę. Przykłady można mnożyć. Niestety AutoISO z 50D ma ograniczenia o których napisałem kilka postów wyżej.

tezmarek
29-10-2010, 08:31
Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu.[...].

Zdecydowanie tak. Dla mnie normalne, a nie kulawe, jak w dotychczasowych Canonach, Auto ISO byłoby bardzo użyteczne. Często ustawiam wstępnie przysłonę i czas, a potem w zależności od ilości światła dobieram do tego ISO. Z tym, że przysłonę i czas ustawiam co jakiś czas, a ISO muszę zmieniać ciągle.

MariuszJ
29-10-2010, 09:45
Nie doceniałem tego wcześniej, dopóki na wyjeździe wakacyjnym nie biegałem w szaleńczym tempie po wnętrzach i krużgankach jakiegoś zamku. Mało się nie wykręciłem tego kółka od zmieniania ISO.

Auto-ISO z maksymalnym czasem (łatwo przestawialnym przy zmianie stylu/obiektywu) oraz auto-ISO w manualu to podstawa.

Nie chcę być złośliwy, ale pewnie jeszcze sobie na to poczekacie.

hasos
29-10-2010, 10:13
Mam zamiar zakupić 50d i śledzę waszą dyskusję nt autoiso i nie do końca wnioskuję, co z nim jest nie tak? Ma za małą rozpiętość czy jest nieprecyzyjne?

tezmarek
29-10-2010, 10:34
Mam zamiar zakupić 50d i śledzę waszą dyskusję nt autoiso i nie do końca wnioskuję, co z nim jest nie tak? Ma za małą rozpiętość czy jest nieprecyzyjne?

W Canonach brak najważniejszych rzeczy:
- możliwości określenia maksymalnego czasu, po osiągnięciu którego następuje podnoszenie ISO,
- możliwości określenia minimalnej przysłony po osiągnięciu której następuje podnoszenie ISO.
Z tego co wiem, to w 60D nie ma nadal takich możliwości (?).

Skutek jest taki, że automat zamiast zamiast podnieść ISO, zrobi zdjęcie przy f/1.8 lub przy czasie 1/50s. A ty np. robisz zdjęcie ruszającemu się dziecku... I masz wielką szansę, że dostaniesz rozmazane mydło...

Ograniczanie maksymalnego ISO w AutoISO zdaje się psu na budę.

hasos
29-10-2010, 10:51
rozumiem, dzięki.

pawciolbn
29-10-2010, 11:18
Pawciolbn, pewnie że każdy sobie ISO ustawi ale czasem zdaży się, że się zapomni albo nie ma na to czasu. Przykład: fotografujesz w pomieszczeniu w trybie Av czy Tv na ISO 1600.....

itd. itd.

ok, wszystko się zgadza, ale..

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
zazwyczaj na Av mam ustawione ISO "na daną chwilę", natomiast C1 - ISO800-1000, a C2 - ISO200...

myślę, że warto sobie usiąść nad puszką i prze-konfigurować sobie wszystko pod siebie.. ja np. mam tak skonfigurowane "Funkcje indywidualne" C.Fn III i IV, że praktycznie poproszenie kogoś o zrobienie mi zdjęcia wiąże się z tłumaczeniem: "...tym ostrość, potem tym...", ale ja pracuje na swoim body intuicyjnie, bo poświęciłem na to czas.. co nie zmienia faktu, że AutoISO pozostawia trochę do życzenia, ale można sobie z takimi sytuacjami radzić - wystarczy troszkę kreatywności ;)

#
oczywiście "odkąd" ;)

#

tezmarek
29-10-2010, 11:30
itd. itd.

ok, wszystko się zgadza, ale..

ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..
zazwyczaj na Av mam ustawione ISO "na daną chwilę", natomiast C1 - ISO800-1000, a C2 - ISO200...

[...]

#

C1 i C2 mam praktycznie od początku obsadzone wyższymi ISO przy mniejszych przysłonach. To jednak nędzna proteza "normalnego" AUTO ISO (oprócz tego C1 i C2 powraca do zapisanych przez użytkownika ustawień po automatycznym wyłączeniu aparatu, tak więc stosowanie korekt zapamiętanych ustawień jest niewygodne).

Żeby nie było całkiem OT. Moimi absolutnie koniecznymi warunkami zmiany body na 60D było pozostawienie mikroregulacji AF i zaimplementowanie "normalnego" Auto ISO. Zdaje się, że w 60D nie ma ani jednego ani drugiego, więc pieniążki zostają w portfelu, a ja spokojnie przyglądam się nowemu Nikonowi ;)

C4M
29-10-2010, 12:27
mysle ze jeszcze da sie gdzies nabyc 50D ;) bo 60'ka to z zewnatrz wydmuszka i komfort pracy chyba gorszy... mialem okazje pobawic sie tym i stwierdzam ze idzie to w zla strone jesli chodzi o 2cyfrowe korpusy marki C... ale chyba ameryki nie odkrylem ;)

MariuszJ
29-10-2010, 17:56
ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO

Bo go nie miałeś.

i nie będę, a jeśli chodzi o radzenie sobie w takowych sytuacjach, to korzystam z innych "dobrodziejstw" puszki jakimi są pre-definiowane ustawienia C1 i C2..

Możliwości tych banków ustawień też są żałosne w porównaniu z konkurencją.

poproszenie kogoś o zrobienie mi zdjęcia wiąże się z tłumaczeniem: "...tym ostrość, potem tym..."

Miałem z Canonem to samo. Teraz jest ok, bo nikt nie musi do mojego aparatu robić doktoratu.

jacek_73
29-10-2010, 18:30
(...)ja i tak od kąt używam Canona nie polegałem na AutoISO i nie będę,(...)

oczywiście "odkąd"
#

Jak sobie chcesz to nie korzystaj. Dla pewnej grupy ludzi ISO automatyczne to dobrodziejstwo, ot jeszcze jeden bzdet mniej do zaprzątania sobie głowy, w której i tak robi się coraz większy śmietnik.
O tempora, o mores!:wink:

Przemek_PC
29-10-2010, 18:38
Mariusz, napisz jaki obecnie masz sprzęt i ogólne wrażenia, może być na priv żeby nei zaśmiecać.

Andrus
29-10-2010, 21:54
Programowalne autoiso w canonie jest.... w serii 1d od mk3

i faktycznie rewelacyjny bajer przy zmiennych warunkach oswietleniowych. Czyms puszki trzeba pozycjonowac...

pepey
30-10-2010, 01:49
Canon coraz bardziej paskudzi matryce w obszarze odcieni czerwieni:
zamiast szczegolow pojawiaja sie ciapki i rozmycia - laczenie pikseli -
jakas wraza robota programu. Stary, dobry 40d jest jeszcze ok, ale im dalej
w nowsze modele: 50d, 7k, 60d, to coraz gorzej Natomiast Nikon w tym zakresie notuje pozytywny postep i juz obrazki d7000 sa duzo lepsze w tym zakresie od d300s.
D7000 daje obrazek porownywalny jakosciowo z o polke wyzszym 5d i rowny
mniej wiecej 40d.

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Popatrzcie na tkanine: zanik szczegolow w czerwonych - podczas gdy w innych ok.
Popatrzcie na wloczke: wogole nikna sploty wlokien. To sa razace roznice w
stosunku do innych kolorow i Canon daje tu koncert ignorancji z
uzytkownikow, bo napewno jest bombardowany spostrzezeniami podobnymi do
mojego, a od kilku lat i modeli nie zrobil nic.

elektr-foto
30-10-2010, 09:35
oglądałem , porównywałem z 50D tego 60D
opinia moja
60D jest - mniejszy, bardziej przypomina mi 1000D w odczuciu trzymania, więc na dzień dobry odpada
nie wart tej ceny, nic a nic nie ma z 50D , raczej model wyższy niż 550D , tak w tym przedziale bym do uklasował,

kupiłem 50D tylko dlatego że to jest prawdopodobnie ostatnia lustrzanka bez trybu film który jest nieporozumieniem , sam korpus jest bardzo solidny, no i cena 50D poszybowała mocno w dół - Dzięki Canon za to -

voriax
30-10-2010, 10:03
w imaging resource comparometer
przykrą, rzecz widać na moje lamerskie oko,
że soft 60tki mocno gmera w zdjątkach
ALBO autor zachował się nierzetelnie i zdjęcia mają różne parametry obróbki...
widać to na krawędziach różnych obiektów, szczególnie na domku,
czy tablicach testowych... jakby przeostrzone z jasnymi obwódkami :-(

Pozdrówka!
V.

iAdam
30-10-2010, 11:17
Zauważyłem, że aparaty Canona stają się świetne w chwili, gdy pojawiają się ich następcy... Może mają w firmware zaszyty instynkt samozachowawczy...
Coś w tym jest. Canonem 60D zaczniemy się zachwycać dopiero po premierze 70D ;)

Merde
30-10-2010, 13:23
w imaging resource comparometer
przykrą, rzecz widać na moje lamerskie oko,
że soft 60tki mocno gmera w zdjątkach
ALBO autor zachował się nierzetelnie i zdjęcia mają różne parametry obróbki...

Wysil się i ściągnij rawy, będziesz sobie mógł porównać zgodnie z własnym workflow.

siudym
30-10-2010, 20:00
Canon coraz bardziej paskudzi matryce w obszarze odcieni czerwieni:
zamiast szczegolow pojawiaja sie ciapki i rozmycia - laczenie pikseli -
jakas wraza robota programu. Stary, dobry 40d jest jeszcze ok, ale im dalej
w nowsze modele: 50d, 7k, 60d, to coraz gorzej Natomiast Nikon w tym zakresie notuje pozytywny postep i juz obrazki d7000 sa duzo lepsze w tym zakresie od d300s.
D7000 daje obrazek porownywalny jakosciowo z o polke wyzszym 5d i rowny
mniej wiecej 40d.

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Popatrzcie na tkanine: zanik szczegolow w czerwonych - podczas gdy w innych ok.
Popatrzcie na wloczke: wogole nikna sploty wlokien. To sa razace roznice w
stosunku do innych kolorow i Canon daje tu koncert ignorancji z
uzytkownikow, bo napewno jest bombardowany spostrzezeniami podobnymi do
mojego, a od kilku lat i modeli nie zrobil nic.

Patrzac na 60D vs 55D i 7D to 60tka ma ostrzejsze zdjecia.

pawciolbn
31-10-2010, 13:40
Bo go nie miałeś.

Możliwości tych banków ustawień też są żałosne w porównaniu z konkurencją.

Miałem z Canonem to samo. Teraz jest ok, bo nikt nie musi do mojego aparatu robić doktoratu.

Jak sobie chcesz to nie korzystaj. Dla pewnej grupy ludzi ISO automatyczne to dobrodziejstwo, ot jeszcze jeden bzdet mniej do zaprzątania sobie głowy, w której i tak robi się coraz większy śmietnik.
O tempora, o mores!:wink:

tak czy siak... nie to sprawiło, że wybrałem Canona i nie gmeram teraz, że "szkoda, że nie Nikona", bo wiem co brałem i mam świadomość tego.. nie będę płakał nad rozlanym mlekiem, bo umiem sobie z tym jakoś poradzić i wady przekształcam w... radzenie sobie z problemem..
poza tym wszystko ma swoje zady i walety... zachwyt AF Nikona, AutoISO a i tak lament nad kolorami... brak tego, czy tego w Canonie, ale i tak mnogość szkieł... trzeba iść na kompromisy, a tak jak już ktoś kiedyś tu słusznie zauważył - producenci nie robią body pod klienta tylko pod własny marketing..

#

Gangster
01-11-2010, 21:45
Ja powiem tak.
Miałem 400D wymieniłem na 40D. Za jakiś czas wymienię na 50D (ze względu na Wyświetlacz). Myślałem, że kolejnym krokiem będzie 60D ale po tym co tutaj przeczytałem, wybieram 5D MKII.

mxw
02-11-2010, 03:28
Za jakiś czas wymienię na 50D (ze względu na Wyświetlacz). Myślałem, że kolejnym krokiem będzie 60D ale po tym co tutaj przeczytałem...
możesz już nie zdążyć na nowe 50D :roll:

....po tym co tutaj można było przeczytać o 60D, sprzedaż 50D gwałtownie wzrosła :lol:

no i niestety - u fotojokera 50D jest już niedostępne:

http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/canon/canon-eos-50d-body

ale za to jest w bestsellerach 8-)

źródło (http://mxw.republika.pl/cb/Clip_246.png)

a 60D dostępne i obecnie w cenie 3888,- pln brutto.

pawciolbn
02-11-2010, 19:02
to pozostaje dokładać grosza i brać 7-kę... swoją drogą wystawienie 60-ki tak na prawdę, jak widać, poprawia sprzedaż innych modeli, a w tym momencie, jak dla mnie kwestia mieć a być, daje 7-kę.. co by to MIEĆ coś innego jeszcze niż 50D :) bo o FF nie wspomnę ;)

#

hasos
02-11-2010, 20:58
A co to fotojoker to jedyny sklep, gdzie można kupić aparat Canona? W sieci pełno 50 w dobrej cenie.
Oczywiście nowych.

jacek_73
02-11-2010, 21:28
A co to fotojoker to jedyny sklep, gdzie można kupić aparat Canona? W sieci pełno 50 w dobrej cenie.
Oczywiście nowych.

Oczywiście masz rację, ale tutaj chodzi o popularność i ogólnodostępność sklepów fotojoker. No i w sklepie możesz wziąć rzecz od ręki, obmacać, obwąchać i co tam chcesz...a w sieci to nie bardzo.

A co do wątku - osobiście nie odczuwam potrzeby wymiany 50D na 60D czy jakiegokolwiek innego modelu, ale nie będę też farmazonił że jest lepszy. Ot po prostu - jestem "szczęśliwym posiadaczem" canona50d.
Pozdrawiam.

jotes25
02-11-2010, 21:48
Tymczasem za Wielką Wodą od wczoraj upusty na 600d. 100 USD za korpus i 200 USD w zestawach. Myślę, że i u nas niedługo będzie po 3000 i wtedy to ma ręce i nogi...
Oczywiście chodziło o 60d. 600d to dopiero na wiosnę ;)

sando
02-11-2010, 22:03
Na większe obniżki nie ma jeszcze co liczyć bo idą święta. Ale miło słyszeć, że cena powoli spada.

voriax
02-11-2010, 22:11
kto mądry kupi 40d z lepszym wyswietlaczem czyli 50d
kto potrzebuje uchylnego ekranu wywali kasę i wezmie 60d
pewnie jest wiele bardziej istotnych roznic ale tylko dla swiadomych uzytkownikow :-)

Noweczke 50-tke kto zdazy ten wezmie i będzie focił miast czekać na 60d w sensownej cenie.

a na swieta...
Mikolaj poprzynosi 60-teczki...

Scenariusz prosty: (Klient = Żona, Mąż i Sprzedawca)

K: "Panie sprzedawco, aparat dla początkujacego ale taki wypas mąż chce w przyszłym roku temu bronkowi to pokazać lepsze fotki niż w tym roku, no i na facebooka włoży... oj ale bedzie"
S: "Szanowna Pani męzulek/syn na pewno ucieszy się z nowego jeszcze ciepłego i stylowego Canona 60d - dużo funkcji i przycisków, wodotrysków i filmy kręci, wo góle to już nowy trend i najnowsze technologie, innych już nie będą robić, tylko takie ale Pani będzie mieć pierwsza."
K: "A kokardkę w cenie dostanę i ... i pudełko ładne?"
S: "Szanowna Pani już pakuję, 3799 kartą czy gotówką?"
K: "Kartą, Tadek mi się ucieszy mówi Pan? ten ekranik taki fajny i filmy? i na plaży fajne zdjęcia zrobi, lepszejsze niż Bogdana z Ninoo...ksem czy jak mu tam?"
S: "Z pewością miła Pani, najlepszejsze!"

Wigilia:
M: "Ku.....wa! A nie mówiłem 50D!!! ciułałem ceny sprawdzałem i masz..."
Ż: "Kochanie ale ten jest najnowszejszy i od Bogdana lepszejszy :-)"
M: "I plastikowy cholera jasna, jak zabawki naszego Jasia! ... Ku...waaa!"
Ż: "I pudełko dostałam... i pan w sklepie to mówił, ze fiii...lmy kręci i na plaży robi..."

...

Pozdrawiam!
V.

iAdam
02-11-2010, 22:49
a na swieta...
Mikolaj poprzynosi 60-teczki...

V.

Super tekst :D
Ale mimo wszystko Statystycznemu Kowalskiemu wystarczy wszystkomający kompakcik-puderniczka. Do Facebooka, dzieci na wakacjach i imienin u Cioci Jadzi najlepszejszy :)
A jak mówią gospodynie z Gdańska - jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać ;D

tarant
02-11-2010, 22:50
We wpisie 591 zapytam się, bo już pamięć mnie zawodzi.Czy wypowiedział się choćby jeden posiadacz 60D. A jeśli dotąd nie, a jest tu taki, to czy po tych wszystkich postach odważy się na to ?

jacek-ie
02-11-2010, 23:18
Tymczasem za Wielką Wodą od wczoraj upusty na 600d. 100 USD za korpus i 200 USD w zestawach. Myślę, że i u nas niedługo będzie po 3000 i wtedy to ma ręce i nogi...
Oczywiście chodziło o 60d. 600d to dopiero na wiosnę ;)

600D ?? Już jest ??

J.

We wpisie 591 zapytam się, bo już pamięć mnie zawodzi.Czy wypowiedział się choćby jeden posiadacz 60D. A jeśli dotąd nie, a jest tu taki, to czy po tych wszystkich postach odważy się na to ?

Z jednym pisałem, miał 500 fotek z wycieczki, nawet namawiałem, by się udzielił, ale jakoś nie chce ;)

Szkoda ...

J.

pawciolbn
02-11-2010, 23:47
kto mądry kupi 40d z lepszym wyswietlaczem czyli 50d...

miło, dzięki za komplement :)

...kto potrzebuje uchylnego ekranu wywali kasę i wezmie 60d
pewnie jest wiele bardziej istotnych roznic ale tylko dla swiadomych uzytkownikow :-)

Noweczke 50-tke kto zdazy ten wezmie i będzie focił miast czekać na 60d w sensownej cenie..

no właśnie uchylny ekran... niby dla mnie LV nie istnieje w puszcze - nie korzystam, ale nie zawsze też latam po kościele, czy portretuje.. w 50D trochę tego brakuje, bo w sumie, czasem lepiej mieć niż drzeć nosem po ściółce w lesie ;)

a co do "wyścigu" po 50D, to na poważnie się zastanawiam nad łyknięciem jeszcze jednej sztuki, ale tak jak i poprzednio (przed zmianą z 40D) - w takiej sytuacji (60D i jego zady i walety) zastanawiam się nad 7-ką

#

marceleqs
03-11-2010, 00:40
miałem dwukrotnie 60D w rękach i bawiłem się nim. wg. mnie bryła straciła ergonomię (o czym C pisze, że zyskała), wyświetlacz obrotowy - zupełnie dla mnie nie przydatny, 18MPix... czyli o 10 za dużo, zdziwiła mnie w sumie jedna rzecz, no niby jest plastikowy, no niby nie tak ergonomiczny jak 50D ale trzemając jednocześnie obydwa (50d i 60d) różnicy w wadze prawie nie czuć.. tylko moze w wykonaniu ;) Z ty LV to w kilku % zdjęć pomaga - ze statywu landszafty. Voriax, dobry tekst;)

Przemek_PC
03-11-2010, 01:10
Odchylany i obrotowy ekran został stworzony z myślą o użytkownikach robiących autoportrety na naszą klasę i inne facebooki :) A tak poważnie przydaje się kiedy jest potrzeba zrobić zdjęcie ponad głowami tłumu, w G1 odchylałem ekran i miałem wszystko jak na dłoni a lustrzanką trzeba celować na czuja i to jeśli chodzi o kadr jak i o ostrość. To samo przy robieniu zdjęcia z tzw. perspektywy żabiej. Według mnie rzecz przydatna choć według wielu osób ujmująca powagi sprzętowi profi jakim w ich mniemaniu jest DSLR (jak to mówią zalatuje im kompaktem :) ) No i przy filmowaniu fajna rzecz jak już ktoś chce lustrzanką filmować.

jacula
03-11-2010, 01:19
Pytanie do tych, którzy mieli w rękach 60d - czy jest poprawa szybkości działania af opartego o detekcje kontrastu? Bo w 5d II ostrzy fatalnie wolno, a z tego co widzę na youtube w 550d jest szybciej, więc może i w 60d jeszcze bardziej przyspieszono cdaf...

iAdam
03-11-2010, 11:15
Pytanie do tych, którzy mieli w rękach 60d - czy jest poprawa szybkości działania af opartego o detekcje kontrastu? Bo w 5d II ostrzy fatalnie wolno, a z tego co widzę na youtube w 550d jest szybciej, więc może i w 60d jeszcze bardziej przyspieszono cdaf...

Znajomy fotograf który testował go w jednym z salonów określił go mianem "550D po wizualnym tuningu".
Ja odniosłem podobne wrażenie ale moja wiedza jest skromniejsza. ;)

sando
03-11-2010, 13:03
Ale co ma to wspólnego z AF opartym o detekcję kontrastu?

jotes25
03-11-2010, 13:33

Z tego co czytałem na forum dpreview, ponoć działa wolniej niż w 550d, do tego stopnia, że ludzie spodziewają się rychłej poprawki firmware'u...

siudym
04-11-2010, 17:34
http://www.optyczne.pl//140.1-Test_aparatu-Canon_EOS_60D__Wst%C4%99p.html

Optyczni sie postarali o szybki test tym razem.

andrewjohn
04-11-2010, 20:57
http://www.optyczne.pl//140.1-Test_aparatu-Canon_EOS_60D__Wst%C4%99p.html

Optyczni sie postarali o szybki test tym razem.

A w podsumowaniu znowu rada, że chyba lepiej kupić 50D, opinia ta już nieraz pojawiała się na tym forum. A może ktoś jednak podzieli się wrażeniami z praktycznego użytkowania?

jacek_73
04-11-2010, 21:08
no nie, dlaczego lepiej kupić 50? nic takiego z testu nie wynika.
Pozdrawiam.

Przemek_PC
04-11-2010, 21:31
No to wiadomo, że w 60D nie ma gniazda PC co ma nawet mój 10D. Kolejny dowód na to że 50D zamyka pewien rozdział serii dwucyfrowej zapoczątkowanej przez D30.
Ale jeśli porównać 60D do 550D to jest duży postęp? Jest. I w ten sposób trzeba oceniać 60D, jako następcę 550D a nie 50D co już wielokrotnie nie tylko ja sugerowałem.

iAdam
04-11-2010, 21:47
Ale jeśli porównać 60D do 550D to jest duży postęp? Jest. I w ten sposób trzeba oceniać 60D, jako następcę 550D a nie 50D co już wielokrotnie nie tylko ja sugerowałem.

W czym widzisz ten "duży postęp" 60D wobec 550D?
W odchylanym "telewizorku" i górnym wyświetlaczu?! ;p

jacek_73
04-11-2010, 21:47
No to wiadomo, że w 60D nie ma gniazda PC co ma nawet mój 10D. (...)

ano nie ma, ale ma zdalne wyzwalanie lamp :)
Poza tym canon wprowadził model 7d, który także może uchodzić za następce 50.

...Kolejny dowód na to że 50D zamyka pewien rozdział serii dwucyfrowej...

...no właśnie.

andrewjohn
04-11-2010, 21:49
no nie, dlaczego lepiej kupić 50? nic takiego z testu nie wynika.
Pozdrawiam.

To zależy jak kto czyta:
"Pod tym względem konkurencją dla 60D może być wciąż jego poprzednik. Korpus 50D można bowiem kupić już za niecałe 2700 zł. Dla miłośników fotografii, którym nie zależy na matrycy o większej rozdzielczości, trybie wideo czy uchylnym wyświetlaczu, EOS 50D może stanowić wartą rozważenia alternatywę. Może się nawet okazać, że dzięki premierze 60D, leciwa acz wciąż ceniona pięćdziesiątka przeżyje swoją drugą młodość. "

siudym
04-11-2010, 21:52
maja racje z tym, ze C rozdzielil serie xxD na dwie czesci. Zrobilo sie 7D znacznie lepsze pod pewnymi wzgledami jak 50D, 60D podobnie ale znacznie gorsze pod pewnymi wzgledami od 50.

Moze kiedys bedzie tak samo z 5D? Wyjdzie mark III ktory bedzie tym dla II, co 60 dla 50, a np. 3D tym, czym jest 7D wzgledem 50.

Przemek_PC
04-11-2010, 22:28

W zaimplementowaniu rozwiązań z serii dwucyfrowej jeśli chodzi o ergonomię. Czy 550D ma tylne kółko? Czy ma przyciski do zmiany AF, WB na górze korpusu? Do tego gabaryty, waga a rzeczy typowo zdjęciowych mRaw i sRAW? A wizjer? A dwa razy więcej zdjęć na akumulatorze? Można by jeszcze wymieniać. Jeśli widzisz różnicę tylko w telewizorku to 550D jest dla Ciebie stworzony i niczego lepszego nie potrzebujesz.

iAdam
04-11-2010, 22:41
Jeśli widzisz różnicę tylko w telewizorku to 550D jest dla Ciebie stworzony i niczego lepszego nie potrzebujesz.

Nie zaczaiłeś skrótu myślowego. "jądro aparatu" jest prawie IDENTYCZNE. Wiadomo że ergonomia 60D będzie lepsza, ale z pewnością nie warta ceny(+600zł i jest 7D)

sando
04-11-2010, 22:46

Aż ręce opadają, przez cały wątek to samo. Czyżby zazdrość zżerała i teraz na siłę musisz sobie udowodnić, że różnice w stosunku do 60D są małe? ;P

Lepszy AF, dużo większy wizjer, większa szybkość, gibany ekran, górny lcd i dwa kółka - to wystarczy aby stwierdzić, że 550D jest zdecydowanie słabszy od 60D.

iAdam
05-11-2010, 10:53
Lepszy AF, dużo większy wizjer, większa szybkość, gibany ekran, górny lcd i dwa kółka - to wystarczy aby stwierdzić, że 550D jest zdecydowanie słabszy od 60D.

Czytaj ze zrozumieniem. Nie mówię o ergonomii (są różnice) tylko o tym co kluczowe w tym porównaniu - jakość zdjęć. Pozdrawiam

HuleLam
05-11-2010, 11:07
Aż ręce opadają, przez cały wątek to samo. Czyżby zazdrość zżerała i teraz na siłę musisz sobie udowodnić, że różnice w stosunku do 60D są małe? ;P

Jeśeli przez to, że jest górny LCD, na tym głownym jest mniej informacji to dla mnie jest to duża wada. Miałem przedwczoraj w rękach 10D i z radością przesiadłem się na 550-tkę. Kółko tylne... przydałoby się.
zdRAWki

rysib
05-11-2010, 11:10
Moze kiedys bedzie tak samo z 5D? Wyjdzie mark III ktory bedzie tym dla II, co 60 dla 50, a np. 3D tym, czym jest 7D wzgledem 50.

Nie płakałbym, jeśli cena była by na poziomie 7D - brałbym. Większy wybór zawsze mile widziany.

Przemek_PC
05-11-2010, 11:27
iAdam, jakość zdjęć oczywiście że będzie zbliżona jeśli nie identyczna w większości przypadków ale do każdego celu można dojść na kilka sposobów, można dojechać autobusem a może dojechać komfortowym samochodem, ja wybieram komfort i wygodę natomiast jeśli dla Ciebie liczy się tylko jakość zdjęć to rzeczywiście nic więcej niż 550D nie potrzebujesz i dla Ciebie różnice między 550D i 60D będą tylko w obracanym TV. Są jednak bardziej wymagający użytkownicy jeśli chodzi o szybkość i komfort obsługi i dlatego wybierają bardziej zaawansowane modele. Ja należę do tej drugiej grupy dlatego widzę więcej różnic między 550D i 60D.

PawelB
05-11-2010, 11:36
Jeśeli przez to, że jest górny LCD, na tym głownym jest mniej informacji to dla mnie jest to duża wada. Miałem przedwczoraj w rękach 10D i z radością przesiadłem się na 550-tkę.
Kwestia przyzwyczajenia :) Ja "od zawsze", czyli od EOSa 100 używałem korpusów z górnym wyświetlaczem i nie wyobrażam sobie że mogłoby go nie być. Jak miałem przez chwilę okazję pobawić się 350D kolegi to odruchowo patrzyłem na górę korpusu a nie na tył.

marceleqs
05-11-2010, 12:27
Może się nawet okazać, że dzięki premierze 60D, leciwa acz wciąż ceniona pięćdziesiątka przeżyje swoją drugą młodość. "
I tak się okazało, szczerze mówiąc, czekałem na ten moment, z uwagi na cenę/ergonomię..

A co do tej jakości zdjęć vs. ergonomii aparatu, to gdybym nie myślał o czymkolwiek poza niedzielnym, odświętnym pstrykaniem to wystarczyłaby mi jakość/cene np. 550D, ale wiem jak bolą palce kiedy robi się coś kilka godzin poza domem i każdy cm2 czy cm3 puszki wpływa na obolałość :) Dla mnie ergonomia liczy ogromnie, m.in. dlatego nigdy nie kupię takich body jak dotychczasowe soniaki, nikony poniżej D300 (D90 za mały, za lekki) itd... innych marek w tym przedziale cenowym, tylko 50tka dawała mi pewny, wygodny chwyt, a zmienił bym w niej jedynie umiejscowienie przycisków przy górnym LCD, żeby w rządku nie stały. I tutaj gdyby obecnie zabrakło 50tki i byłaby tylko 60tka czuł bym niedosyt, bo wg, mnie obciosali ją "in minus".

ghosthunter
05-11-2010, 12:32
Nie zaczaiłeś skrótu myślowego. "jądro aparatu" jest prawie IDENTYCZNE. Wiadomo że ergonomia 60D będzie lepsza, ale z pewnością nie warta ceny(+600zł i jest 7D)

Bo tu się płaci za ergonomię, szybkość aparatu, af itp, itd. Moim zdaniem 60D jest zdecydowanie za drogi i faktycznie lepiej kupić 7D ale już cena 50D jest bardzo zachęcająca.

Kiedyś też były duże różnice w cenach aparatów a jakość była ta sama na każdym z nich, bo zależna od obiektywu i kliszy, a jakoś ludzie kupowali lepsze body bo ich potrzebowali.

epicure
05-11-2010, 14:10
Czy 550D ma tylne kółko? Czy ma przyciski do zmiany AF, WB na górze korpusu?

Przycisku WB w 60D to akurat nie ma ani na górze, ani z tyłu, ani z przodu, ani z boku... Szukałem na dole, ale też nie ma. A w 550D jest.

Ale generalnie zgadza się, pod względem ergonomii 60D jest krokiem naprzód względem 550D (górny wyświetlacz, drugie kółko, lepszy wizjer, więcej przycisków itp.). Problem w tym, że większość z nas postrzega go jako krok wstecz względem 50D. I tu Canon popełnił błąd... To 7D powinien mieć nazwę 60D, a 60D powinien zwać się 600D.

drfidel
05-11-2010, 14:25
.... I tu Canon popełnił błąd... To 7D powinien mieć nazwę 60D, a 60D powinien zwać się 600D.

I wtedy te wszystkie aparaty robiłyby lepsze zdjęcia :D :D :D

HuleLam
05-11-2010, 14:31
To 7D powinien mieć nazwę 60D, a 60D powinien zwać się 600D.

(podkreślenie moje) Kupiłbyś go wtedy? To może ja zapoponujęniedrogą usługę domalowywania zera w znaczku? ;)
zdRAWki

MC_
05-11-2010, 14:32
A po co ten przycisk, ten WB jest?

mc_iek
05-11-2010, 14:44

Żeby aparat wyglądał bardziej profesjonalnie. Najbardziej pro wyglądać będzie stara maszyna do pisania z obiektywem, koniecznie "L".

PawelB
05-11-2010, 14:50
To pewnie skrót od Wielki Bajer :lol:

siudym
05-11-2010, 14:52
aaa juz wiem jaki, ja kiedys go chuba nawet wciskalem jak cos w jpg robilem :-D

epicure
05-11-2010, 15:18
Kupiłbyś go wtedy? To może ja zapoponujęniedrogą usługę domalowywania zera w znaczku? ;)

Kupiłbym, gdybym potrzebował takiej puszki. Oczywiście cena musiałaby być taka, jakiej oczekiwałoby się po następcy serii xxxD. Domaluj więc jedno zero i sprzedaj mi tego 600D za cenę będącą uśrednioną ceną 550D i 50D, a kupię, nawet mimo że nie potrzebuję. Byle jeszcze przed gwiazdką, OK?

Robię zdjęcia i używam przycisku WB. Po co? Z paru powodów:

- dzięki temu na wyświetlaczu uzyskuję kolorystykę zdjęcia bardziej zbliżoną do tego, jakie otrzymam po wywołaniu rawa w postprodukcji;

- ustawienie WB zapisywane jest w danych zdjęcia, które odczytywane jest przez program, w którym wołam rawy i zmiana dokonywana jest przez ten program automatycznie, zanim jeszcze zdążę pomyśleć o poprawnym WB.

HuleLam
05-11-2010, 15:18

Żeby w przyszłości (sprawdzić, czy nie ksiądz...) autorzy CHDK/MagicLantern przerobili jego funkcję na bardziej użyteczną
zdRAWki

Domaluj więc jedno zero i sprzedaj mi tego 600D za cenę będącą uśrednioną ceną 550D i 50D, a kupię, nawet mimo że nie potrzebuję. Byle jeszcze przed gwiazdką, OK?

Uśrednioną ceną ww. aparatów z początku sprzedaży? Chyba do będzie zrobienia cap'n!
zdRAWki

polm
05-11-2010, 15:32
Jeżeli ktoś naświetla na histogram to ustawienie WB w aparacie ma znaczenie. Kto nie wierzy niech sprawdzi histogram dla kolejnych 2 zdjęć zrobionych z takim samym T i A ale z WB na np. 3000 i na 5600. Im wyższa temperatura ustawionego WB, tym szybciej histogram dąży do prawej i pokazuje prześwietlenie, którego przy odpowiednim WB nie będzie.
Można też spróbować nakręcić film w świetle żarowym albo w głebokim cieniu bez ustawiania WB tylko na auto WB. W pierwszym przypadku film będzie zółty, w drugim sino-szary i tego już tak łatwo się nie da pozbyć.

epicure
05-11-2010, 16:15
Uśrednioną ceną ww. aparatów z początku sprzedaży? Chyba do będzie zrobienia cap'n!

A widzisz tam, żebym pisał cokolwiek o cenie z początku sprzedaży? :) Aparatów za cenę w dniu premiery się nie kupuje, każdy o tym wie.

HuleLam
05-11-2010, 17:25
A widzisz tam, żebym pisał cokolwiek o cenie z początku sprzedaży? :) Aparatów za cenę w dniu premiery się nie kupuje, każdy o tym wie.

Zatem nie porównumy ceny 60(0)D z 550/50D ;-) - ten pierwszy to produkt nowy, pozostałem - dojrzałe.
zdRAWki

hasos
05-11-2010, 17:29
Macałem 60d - sam plajstik. Generalnie za tę cenę to wolałbym dołożyć do 7d. Udało mi się jednak jeszcze dostać 50d, z czego się niezmiernie cieszę, bo to chyba już resztki. Przy okazji: czy jest już jakiś sposób na sprawdzenie przebiegu migawki w Canonach?

sando
05-11-2010, 18:48
Czytaj ze zrozumieniem. Nie mówię o ergonomii (są różnice) tylko o tym co kluczowe w tym porównaniu - jakość zdjęć. Pozdrawiam

W takim wypadku 550D będzie lepszy nawet od 7D. Lepszy bo tańszy, a jakość zdjęć będzie nie do odróżnienia. Tych aparatów (550D, 60D i 7D) nie powinno się porównywać pomijając zupełnie ergonomię.

mc_iek
05-11-2010, 18:50
Ale 550d będzie miał brzydszy EXIF
A mam wrażenie, że niektórym to trochę robi...

sando
05-11-2010, 18:56
Ale generalnie zgadza się, pod względem ergonomii 60D jest krokiem naprzód względem 550D (górny wyświetlacz, drugie kółko, lepszy wizjer, więcej przycisków itp.). Problem w tym, że większość z nas postrzega go jako krok wstecz względem 50D. I tu Canon popełnił błąd... To 7D powinien mieć nazwę 60D, a 60D powinien zwać się 600D.

Hihi, zgadza się. Wtedy by się podniecano jaki killer z tego 600D.

A to przecież tylko numerek. Zacytuję wypowiedź kolegi Kolekcjonera bo fajnie podsumował: "Ja nie kupuję numerka tylko aparat."

pawciolbn
05-11-2010, 21:31
a ja tam wyczytałem z tego testu min. to, że aparat "jest zapewne ciekawą propozycją dla większości amatorów fotografii. Jednak ci bardziej zaawansowani i wymagający mogą nie być do końca usatysfakcjonowani jego możliwościami, a ich większą uwagę zwróci zapewne model 7D"...

zatem po przeanalizowaniu wszystkiego - stwierdzenie, że "najrozsądniej byłoby tak naprawdę traktować 60D i 7D jako pierwsze modele nowych serii EOS-ów, które powstały z rozbicia dotychczasowej serii dwucyfrowej"...

sam brak programowalnego C1 i C2 na rzecz tylko C, zmniejszenie fps'ów i wynik mRAW lepszy od samych RAW - dają do myslenia, czy polityka firmy ukierunkowana na "totalnych" amatorów i wypuszczanie kolejnego modelu xxD tak poszatkowanego jest czymś dobrym.. tak na dobrą sprawę jakaś wersja 7DmkII, albo coś takiego będzie bardziej adekwatnym następcą 50D... a jeśli chodzi o powiększanie matryc, może w końcu ockną się i kolejna puszka tego przedziału będzie "miodzio-połączeniem" AF i AF-pointów z 7D, 12MPix, ergonomii 50D, "klawiszologii" na poziomie 7-ki no i ceny na poziomie do 4500 - wtedy będziemy mogli cieszyć się dobrym body i uzupełni to ofertę o coś świeżego i atrakcyjnego dla semi-pro.. 60D dla mnie pachnie takim 600D tylko z niewieloma pozytywami jak na taki ruch..

jednym słowem - śpieszmy się kochać 50-ki, tak szybką znikają ;)

#

jacula
05-11-2010, 21:47
Dzisiaj porównywałem w sklepie 550d i 60d. Różnica w ergonomii jest tak ogromna, że warto chyba dopłacić do 60d zyskując dodatkowo lepszy wizjer, lepszy af, jakieś tam uszczelki, mRaw, dużo lepszą bakterię i ten uchylny ekranik:) Nie zmienia to jednak faktu, że obecna cena 60d jest bardzo wygórowana i powinna zamykać się w 3k zł. Af w live view wydaje się faktycznie wolniejszy niż w 550d, choć w obu działa bardzo wolno...

MariuszJ
05-11-2010, 21:50
Kupując 60d rujnujesz rodzinę, nie kupując rujnujesz Canona.
Wybieraj, co dlać ważniejsze.

A tak się już porównuje na świecie.
http://www.youtube.com/watch?v=QZPNwIMMFik

dziobolek
05-11-2010, 22:10
A tak się już porównuje na świecie.
http://www.youtube.com/watch?v=QZPNwIMMFik

Jakoś nie w temacie...

Pozdrówka!

MariuszJ
05-11-2010, 22:24
Jakoś nie w temacie...
Dlaczego, bardzo w temacie. D5000 z 18-105 to 2700. To jest POŁOWA ceny tytułowego 60d z 18-135.

Kolekcjoner
05-11-2010, 22:26
I tu Canon popełnił błąd...

W jakim sensie?

dziobolek
05-11-2010, 22:29
Dlaczego, bardzo w temacie. D5000 z 18-105 to 2700. To jest POŁOWA ceny tytułowego 60d z 18-135.

U mnie ten link otwiera "Nikon D7000 vs Canon 7D - which one is better?"

MariuszJ
05-11-2010, 22:34
U mnie ten link otwiera "Nikon D7000 vs Canon 7D - which one is better?"
A co mają porównywać? To są porównywalne produkty - następca D90 i sukcesor 50d, cena podobna, ficzery również.

Dlatego ja się prosto zapytowywuje: bierzesz 60d z urywającym jaja 18-135 czy D5000 z 18-105 za pół ceny?

Merde
05-11-2010, 22:39
bierzesz 60d z urywającym jaja 18-135 czy D5000 z 18-105 za pół ceny?

Mariusz, kiedy wyczerpie się twój entuzjazm neofity?

MariuszJ
05-11-2010, 22:45
Mariusz, kiedy wyczerpie się twój entuzjazm neofity?
Źle rozczytujesz to, co piszę.

Trochę mnie uraziłeś przy okazji, ale wierzę, że niechcący.

jacula
05-11-2010, 23:30
Tyle, że nikona d5000 trudno nazwać konkurencją dla 60d, raczej dla 500/550d. A 60d to nowość, która u nas jest przeceniona (za oceanem 999$), a d5000 ma status "discontinued". Poza tym każdy kupuje to na co go stać i tyle.

epicure
06-11-2010, 10:36
W jakim sensie?

W sensie marketingowym, wprowadzając nazewnictwo modeli, które sugeruje, że są one na innej półce, niż w rzeczywistości.

Viracocha
06-11-2010, 11:00
W sensie marketingowym, wprowadzając nazewnictwo modeli, które sugeruje, że są one na innej półce, niż w rzeczywistości.
To co powiesz o Nikonie i jego modelu D7000? :mrgreen:

Kolekcjoner
06-11-2010, 12:26

Ale jakiej rzeczywistości?

dziobolek
06-11-2010, 14:11

Rzeczywistość (oczywistość) u Canona się zmieniła,
i co niektórzy mają problem z przyjęciem jej do wiadomości ;-)

Pozdrówka!

epicure
06-11-2010, 16:20
To co powiesz o Nikonie i jego modelu D7000? :mrgreen:

Fajna puszka. Sytuacja podobna, jak u Canona, tyle że Nikon daje więcej, niż poprzednik, a Canon daje mniej...

Nie rozumiem pytania. W tej rzeczywistości, w jakiej przyszło nam żyć. Nazwa nowego modelu Canona sugeruje, że to puszka z półki wyższej, a rzeczywiście jest to jedynie napompowany entry-level. Co wcale nie znaczy, że to zła puszka, która nie ma racji bytu. Wręcz przeciwnie. Jeśli cena będzie odpowiednia, to ładnie wpasuje się w swój segment. Nie rozumiem tylko, dlaczego Canon wprowadził tak mało przejrzyste oznaczenie tego modelu, które może wprowadzić zamęt.

MariuszJ
06-11-2010, 16:34
Nie rozumiem tylko, dlaczego Canon wprowadził tak mało przejrzyste oznaczenie tego modelu, które może wprowadzić zamęt.
Nie no Panie - nie znasz się po prostu na naganianiu jeleni.

PawelB
06-11-2010, 16:42
To i tak jest nic w porównaniu do oznaczeń u Nikona :)

Viracocha
06-11-2010, 16:45
Nie rozumiem tego przywiązania do cyferek. Canon nazywa swoje puszki bardzo logicznie. 60D jest wypozycjonowane pomiędzy 7D, a 550D, więc tak też się nazywa. To, że wszedł na rynek dodatkowy model, jakim jest 7D, wprowadziło może trochę zamieszania, w którym jednak każdy średnio rozwinięty użytkownik powinien się połapać.

dziobolek
06-11-2010, 17:08
Nie rozumiem tego przywiązania do cyferek. Canon nazywa swoje puszki bardzo logicznie. 60D jest wypozycjonowane pomiędzy 7D, a 550D, więc tak też się nazywa. To, że wszedł na rynek dodatkowy model, jakim jest 7D, wprowadziło może trochę zamieszania, w którym jednak każdy średnio rozwinięty użytkownik powinien się połapać.

Wiesz, bo wszyscy liczyli na upgrade, a tu nastąpił downgrade...
Nie każdy przyjmuje do wiadomości 7D jako "następcę" 50D,
a 60D jako nową półkę w produktach Canona.

Pozdrówka!

epicure
06-11-2010, 17:13
Nie chodzi o oznaczenie pozycjonowania modeli, ono jest przejrzyste. Chodzi o samo pozycjonowanie nowych modeli względem ich numerycznych poprzedników. Mi to generalnie zwisa, jakie są numerki, ale nie zaszkodziłoby, gdyby została zachowana jakaś logika w numeracji nie tylko względem równoległych modeli na różnych półkach, ale też względem kolejnych modeli na danej półce w ujęciu chronologicznym.

60D nie jest następcą dla 50D, a został nazwany tak, jakby nim był. I gdyby to nie miało żadnego znaczenia, cały ten wątek byłby o połowę krótszy. Bo nikt nie jęczałbym, jakim to krokiem wstecz względem 50D jest ta pucha, tylko zachwycano by się, jakim to krokiem naprzód jest ona względem 550D.

dziobolek
06-11-2010, 17:20
Więcej jest w tym wątku jojczenia nad cyferkami, niż merytorycznych wypowiedzi.
Eeeech... szkoda słów.

Pozdrówka!

Viracocha
06-11-2010, 17:24
60D nie jest następcą dla 50D, a został nazwany tak, jakby nim był. I gdyby to nie miało żadnego znaczenia, cały ten wątek byłby o połowę krótszy. Bo nikt nie jęczałbym, jakim to krokiem wstecz względem 50D jest ta pucha, tylko zachwycano by się, jakim to krokiem naprzód jest ona względem 550D.
To może zastanówmy się dlaczego Canon zredukował FF w "następcy" 5D - czyli 7D :mrgreen:.

MariuszJ
06-11-2010, 17:24
Wiesz, bo wszyscy liczyli na upgrade, a tu nastąpił downgrade...
Nie każdy przyjmuje do wiadomości 7D jako "następcę" 50D,
a 60D jako nową półkę w produktach Canona.

Pozdrówka!
Wszyscy liczyli na to, że pojawi się jakaś nowa jakość. Tu nie chodzi o żadne upgrady, downgrady, pozycjonowania. Nie ma po prostu nic, nad czym warto by się było zastanowić, podyskutować, w końcu - kupić. Zysk będziemy (będziecie) mieli w kilku nowych forumowiczach, którym wcisną ten 60d a Ci będą pisać o tym że im 85-tka nie trafia, albo czy jest coś w Canonie przyzwoitszego i szerszego niż 50/1.8 w normalnej cenie. Którzy będą płakać nad szumami w cieniach na iso 100 albo brakiem sensownego auto-iso. Którzy dostali sygnał, że prędzej zobaczą drugi uchylany ekranik a'la ołtarz Wita Stwosza niż coś naprawdę pożytecznego.
.
Jak to było w zapowiedziach? "Nowy Canon będzie miał coś, czego u konkurencji się nie uświadczy...". Chyba wiem o co chodziło... chodziło o wiernych fanów marki...

Kolaj
06-11-2010, 17:44
Nie każdy przyjmuje do wiadomości 7D jako "następcę" 50DDlaczego? Trochę więcej MPixów, trochę większa szybkostrzelność, trochę lepszy ekranik itd. Spora różnica w AF, ale przecież w xxD to nie pierwszy zauważalny upgrade AF. Obiektywnie jest to następca, a że ktoś tego nie przyjmuje do wiadomości, to co począć?

Przeprowadź eksperyment umysłowy, cofnij się w czasie do czasu premiery 7D i zmień jego nazwę na 60D. Czy dalej nie przyjmowałbyś do wiadomości, że to następca? To tylko nazewnictwo i zwykła numerologia. Nic więcej.

Przemek_PC
06-11-2010, 18:18
A bo nazwaliby 60D jako 70D i wszystko byłoby jasne. Do tego 700D i mamy komplet.

Merde
06-11-2010, 18:40
"Nowy Canon będzie miał coś, czego u konkurencji się nie uświadczy...". Chyba wiem o co chodziło... chodziło o wiernych fanów marki...

Czy ja już przypadkiem nie pisałem o entuzjazmie neofity?
Myślisz, że nie jesteśmy świadomi wad posiadanych przez siebie aparatów, więc próbujesz ewangelizować jak, nie przymierzając, Mac user świeżo po przesiadce z Windowsa? Odrobinę dystansu proszę...

MariuszJ
06-11-2010, 19:14
Czy ja już przypadkiem nie pisałem o entuzjazmie neofity?
Myślisz, że nie jesteśmy świadomi wad posiadanych przez siebie aparatów, więc próbujesz ewangelizować jak, nie przymierzając, Mac user świeżo po przesiadce z Windowsa? Odrobinę dystansu proszę...
Dystans? Właśnie to zalecam, najlepiej spory dystans.

Nic nie poradzę na to, że rozmawiać w tym wątku nie ma o czym. Budzimy więc neofitów i inne demony. Temat "60d" to czysty Hyde Park, można sobie ulżyć do woli.

bryq
06-11-2010, 21:39
Tym co czekają aż 50D jeszcze stanieje, kubeł zimnej wody. Sam sie zasadzam od 2ch miesięcy, z taka myslą że 60d i w ogóle, to 50d poleci jeszczce. Dzisiaj obudziłe się troche z ręką w przysłowiowy nocniku. W FJ (cena do niedawna 2700) ani widu ani słychu, jest za to 60d w różnych konfiguracjach. Można jeszcze znaleźć na aledrogo ale to juz pewnie też ostatnie podrygi. Na stronie oficjalnej Canona 50 zamieniło się w 60, pomimo że nadal jest 450...

dziobolek
06-11-2010, 22:33
Dlaczego? Trochę więcej MPixów, trochę większa szybkostrzelność, trochę lepszy ekranik itd. Spora różnica w AF, ale przecież w xxD to nie pierwszy zauważalny upgrade AF. Obiektywnie jest to następca, a że ktoś tego nie przyjmuje do wiadomości, to co począć?

Przeprowadź eksperyment umysłowy, cofnij się w czasie do czasu premiery 7D i zmień jego nazwę na 60D. Czy dalej nie przyjmowałbyś do wiadomości, że to następca? To tylko nazewnictwo i zwykła numerologia. Nic więcej.

@Kolaj, Ty to wiesz i ja to wiem że (nie w prostej linii) 7D to następca 50D.
Ale jest tu wielu polokoktowców, którzy nie przyjmują tego do wiadomości. ;-)

Wszyscy liczyli na to, że pojawi się jakaś nowa jakość. Tu nie chodzi o żadne upgrady, downgrady, pozycjonowania. Nie ma po prostu nic, nad czym warto by się było zastanowić, podyskutować, w końcu - kupić...

Nooo, jeśli tak jest, to... nad czym jojczysz??? ;-)
Trzeba 60D potraktować jako nową puszkę a nie jako kontynuację czegokolwiek.

To jest NOOOWYYY PROOODUUUKT!

Nie trzymać się kurczowo cyferek... :lol:

... Którzy będą płakać nad szumami w cieniach na iso 100 albo brakiem sensownego auto-iso. Którzy dostali sygnał, że prędzej zobaczą drugi uchylany ekranik a'la ołtarz Wita Stwosza niż coś naprawdę pożytecznego.

Widzisz kolego, ja tam nie mam problemów z szumami w cieniach czy też z ISO,
może dlatego, że wywodzę się ze starej szkoły nie polegam zbytnio na automatach.

Natomiast uchylny ekran... aaaaa, to jest baaardzo przydatny gadżet dla kreatywnych użytkowników,
tym bardziej potrzebny jeśli aparat ma funkcję filmowania.
I to nie tylko ja tak uważam...

I tego mi bardziej brakuje w moim 50D bardziej niż jakiegoś AutoISO.
A do pełni szczęścia brak mi jeszcze tylko uszczelnienia takiego jak w E-1, E-3, E-5 Olympusa,
i gra gitara, że aż tralalalalala... :twisted:

Że tobie akurat niepotrzebny odchylany ekran... szczegół.
Widocznie nie należysz do grona kreatywnych ;-)

Natomiast 60D odpada u mnie m.in. z powodu braku kalibracji w body
oraz słabszego trybu seryjnego itp., itd. generalnie z powodu downgradu.

Pozdrówka!

Kolekcjoner
06-11-2010, 23:15
Fajna puszka. Sytuacja podobna, jak u Canona, tyle że Nikon daje więcej, niż poprzednik, a Canon daje mniej...
Żaden problem - kup Nikona :).

Nie rozumiem pytania. W tej rzeczywistości, w jakiej przyszło nam żyć. Nazwa nowego modelu Canona sugeruje, że to puszka z półki wyższej, a rzeczywiście jest to jedynie napompowany entry-level. Co wcale nie znaczy, że to zła puszka, która nie ma racji bytu. Wręcz przeciwnie. Jeśli cena będzie odpowiednia, to ładnie wpasuje się w swój segment. Nie rozumiem tylko, dlaczego Canon wprowadził tak mało przejrzyste oznaczenie tego modelu, które może wprowadzić zamęt.
No a ja nie rozumiem z czym masz problem?? Canon wprowadza oznaczenia i pozycjonuje puszki jak chce. Jeśli sprawia Ci to kłopot zrób jak wyżej (jest jeszcze zresztą kilka innych firm).
Nie ma żadnej innej rzeczywistości w kwestii nazewnictwa jak ta wykreowana przez producenta. Odnoszę wrażenia jakby niektórzy kupowali nazwę, a nie sprzęt - też problemy - na prawdę zazdroszczę.

Wszyscy liczyli na to, że pojawi się jakaś nowa jakość.

Ale jacy "wszyscy". Było rzeczą wiadomą, że Canon na pewno nie zabuje sprzedaży 7D dając wszystko to samo za połowę ceny. A to że kilku marudom to nie pasuje - no cóż - pewnie to puszka nie dla nich.

epicure
07-11-2010, 00:54
Żaden problem - kup Nikona :).

Gdybym potrzebował cropowej puszki, to pewnie bym kupił.

No a ja nie rozumiem z czym masz problem??

Ale to nie ja mam problem. Mi to zwisa luźnym kalafiorem. Opisuję tylko, na czym polega problem, który mają inni, których oczekiwania zawiodła ta nowa puszka. Ja nie miałem wobec niej żadnych oczekiwań.

antipasti
07-11-2010, 05:45
Problem w tym, że oczekiwania były inne. Nazwa wskazywała, że to będzie następca 50D, okazało się, że to jest całkiem dobry aparat amatorski i nic więcej. Seria xxD raczej pretendowała do serii semi pro. Wydaje mi się, że Canon się pogubił, trochę żyje tym co było 5 lat temu, a jednocześnie stara się dopasować do rynku. A rynek gwałtownie się zmienia. Spada sprzedaż kompaktów, wzrasta sprzedaż lustrzanek. Lustrzanki stały się popularne. To nie jest już sprzęt dla profi i zapaleńców. Sony zrobiło bardzo dużo, żeby lustrzanka stała się popularna i tak się stało. 60D wygląda jak sprzęt, który ma jednocześnie jechać na opinii serii xxD, a jednocześnie wyciągać kasę od osób, dla których to jest pierwsza lustrzanka i niuanse typu magnezowe body czy mikroregulacja nie istnieją. Który amator zwróci na to uwagę? Porównując to z samochodami to 50D jest samochodem terenowym, a 60D to SUV do miasta, wyglądają podobnie, ale jednak to nie to samo.

sprocket73
07-11-2010, 09:17
Przyłączę się do tej jałowej dyskusji :)
Antipasti - bardzo trafne spostrzeżenia i porównania!
Popatrzcie jak bardzo popularne sa teraz 'SUVy do miasta', bardzo wielu zarabiajacych trochę ponad średnią krajową chce takie mieć i producenci aut prześcigają się w ofertach nieterenowych terenówek - bo klient nasz pan.
Tak samo zrobił Canon... zrobił aparat z nazwy wyglądający na prawie pro, a w rzeczywistości ciut lepszy od xxxD.
Na 60D marudzą najbardziej dotychczasowi prawie pro fotograficy, którzy boją się, że jak na urlopie mając swoje 40/50D spotkają kogoś z 60D to ten ktoś może na nich spojrzeć z wyższością... dramat.
A z punktu widzenia Canona wygląda to tak, że dotychczasowi prawie pro dostali teraz parcia na 7D, a Zarabiajacy lepiej amatorzy mogą sobie dla szpanu kupić 60D aby wyróżnić się spośród tłumu z xxxD. Czyli powstała potrzeba zakupów, interes będzie się kręcił.

jacek_73
07-11-2010, 10:11
Przypomniał mi się czas jak wyszedł model 400D. Kupując go wówczas jako nowość też_żem się nasłuchał: a po co tyle pixeli, a jak strasznie szumi, itd, itd.
Na szczęście każdy odpowiada za siebie i każdy odpowiada za swój wybór.Jeśli więc zaistnieje taka sytuacja, że ktoś stanie przed wybraniem sobie aparatu i zamiast wątkowej 60D kupi starą zryraną 40 z drugiej ręki, a resztę przeznaczy na jakieś polecane szkło - to niech później nie ma pretensji do ludzi zabierających głos w tym wątku, tylko do siebie.

Kolekcjoner
07-11-2010, 13:03
Gdybym potrzebował cropowej puszki, to pewnie bym kupił.
No to jak w ogóle nie interesuje Cię ten segment to po kiego biadolisz w tym wątku? :-D

Ale to nie ja mam problem. Mi to zwisa luźnym kalafiorem. Opisuję tylko, na czym polega problem, który mają inni, których oczekiwania zawiodła ta nowa puszka. Ja nie miałem wobec niej żadnych oczekiwań.
No to nie rozumiem w jakim celu jesteś w takim układzie adwokatem jakichś "innych" - za mało marudów ;-)8-)? I wyobraź sobie, że są ludzie którzy nie czują się zawiedzeni tą premierą wręcz czekali na coś takiego.

epicure
07-11-2010, 13:32
No to jak w ogóle nie interesuje Cię ten segment to po kiego biadolisz w tym wątku? :-D

Interesuje mnie wiele rzeczy na rynku fotograficznym, co nie znaczy, że wszystkie je chcę kupić.

No to nie rozumiem w jakim celu jesteś w takim układzie adwokatem jakichś "innych" - za mało marudów ;-)8-)?

Ja nikogo nie bronię ani nie oskarżam, więc adwokatem nie jestem. Opisuję tylko sytuację i nastroje jako postronny obserwator.

I wyobraź sobie, że są ludzie którzy nie czują się zawiedzeni tą premierą wręcz czekali na coś takiego.

No wyobrażam to sobie. Ciekawe ilu z nich kupi tę puszkę.

pawciolbn
07-11-2010, 14:01
...I wyobraź sobie, że są ludzie którzy nie czują się zawiedzeni tą premierą wręcz czekali na coś takiego.

myślę, że świadomych userów segmentu xxD rozumianego jako semi-pro troszkę ta premiera zdezorientowała, podobnie jak w pierwszym momencie pojawienie się 7D, które ni pies, ni wydra coś na wzór okrojonej 1Dynki, ni reporterka, ni szumofobijny crop, pojawiła się i wzbudziła wiele kontrowersji, a teraz jest poza 50D dobrze opiniowanym cropem, za większą cenę z kilkoma dobrodziejstwami, których brakowało w xxD..

z mojego punktu widzenia, jako świadomego usera, zapowiedzi 60D budziły nadzieje na pojawienie się czegoś na wzór w/w "świdra" ze skopiowanym z niego AF, nawet matrycą 18MPx, którego mniej wypasiona (w odniesieniu do 7D) specyfikacja pozwoli zachować cenę mniej więcej z przed 2 lat 50D...

a tu pojawia się, logicznie rozumiany, następca 50D, który jak trafnie stwierdzono mógłby być oznaczony 600D, kosztować 500zł i być kolejną propozycją dla amatora, bo jak dla mnie to reprezentowana specyfikacja klasyfikuje tą puszkę pomiędzy 550D a 50D z kilkoma "usprawnieniami", ale tylko z punktu marketingowego, bo wiem, że dla mnie nie są one czymś co powala na kolana i sprawia, że wycofam wkład z GPW i polece do FJ po tą świeżą podgrzewaną bułeczkę..

czytając to i inne fora, porównując specyfikacje, dochodzę do takiego wniosku, że podobnie jak w motoryzacji - poszczególne modele się rozrastają przeskakując lub sztucznie tworząc jakiś inny segment, który a nóż znajdzie nabywcę... a tak na serio jest czymś co świadomego użytkownika ukierunkowuje na myślenie o kupieniu czegoś starszego i sprawdzonego, co da mu końcowy efekt w postaci zdjęcia na zadowalającym poziomie, pozwoli oszczędzić kasę i nie ulec mani nowości...

jak dla mnie - budowanie w tym momencie zestawu na cropie, to 50 lub 7D, bo jak na moje oczekiwania to czuję się zawiedziony tym "hitem" i jakoś trudno mi go uplasować w katalogu własnych oczekiwań/potrzeb

#

MariuszJ
07-11-2010, 14:12

Może w zupełnie nieuprawniony sposób zakłada, że każdy sprzedany egzemplarz 60d umocni Canona w przekonaniu, że sprzedać można wszystko? I jeżeli sytuację na rynku można swobodnie ignorować, nowe produkty tej firmy będą już wyłącznie przedrożonymi kompilacjami rozwiązań sprzed lat?
.
Produkty w KAŻDYM segmencie.

Kolekcjoner
07-11-2010, 14:36
Może w zupełnie nieuprawniony sposób zakłada, że każdy sprzedany egzemplarz 60d umocni Canona w przekonaniu, że sprzedać można wszystko? I jeżeli sytuację na rynku można swobodnie ignorować, nowe produkty tej firmy będą już wyłącznie przedrożonymi kompilacjami rozwiązań sprzed lat?
.
Produkty w KAŻDYM segmencie.

Na pewno - w ogóle niedługo Canon upadnie. Biada Panie, biada nam wszystkim - trzeba szybko uciekać - jednym słowem kupujcie Panowie Nikony póki są jeszcze takie tanie 8-).
Ja póki co czekam na wyprzedaż tych wszystkich przestarzałych "przedrożonych kompilacji rozwiązań sprzed lat" :-D.

pawciolbn ale ja pisałem o o tym, że istnieją osoby dla których nie jest to zawód, a nie że wszyscy się cieszą ;).

dziobolek
07-11-2010, 14:50
Na pewno - w ogóle niedługo Canon upadnie. Biada Panie, biada nam wszystkim - trzeba szybko uciekać - jednym słowem kupujcie Panowie Nikony póki są jeszcze takie tanie 8-).

Oooo, kolejny system upada... :twisted:

MariuszJ
07-11-2010, 15:42
Ja póki co czekam na wyprzedaż tych wszystkich przestarzałych "przedrożonych kompilacji rozwiązań sprzed lat" :-D.
Wydaje mi się, że w interesie zarówno użytkowników Canona, jak i użytkowników konkurencyjnych systemów jest to, aby propozycje takie jak 60d czy 70-300LIS NIE znalazły satysfakcjonującej liczby nabywców. To jest właściwie wszystko co w tym temacie mam do powiedzenia i nie otwieram więcej tego wątku.

Kolekcjoner
07-11-2010, 15:51
Wydaje mi się, że w interesie zarówno użytkowników Canona, jak i użytkowników konkurencyjnych systemów jest to, aby propozycje takie jak 60d czy 70-300LIS NIE znalazły satysfakcjonującej liczby nabywców.

Racja tylko, że nie rozumiem też sensu prowadzenia krucjat w tym celu żeby tak się stało. Szczególnie przez osoby, które jak same się przyznają w ogóle nie są zainteresowane tego rodzaju sprzętem.

Merde
07-11-2010, 15:58
Wydaje mi się, że w interesie zarówno użytkowników Canona, jak i użytkowników konkurencyjnych systemów jest to, aby propozycje takie jak 60d czy 70-300LIS NIE znalazły satysfakcjonującej liczby nabywców. To jest właściwie wszystko co w tym temacie mam do powiedzenia i nie otwieram więcej tego wątku.

Proponuję sprawdzić jaka puszka była bestsellerem w stajni Nikona do niedawna (a może dalej jest?).
60D to nie jest kontynuacja 50D, zresztą 7D też nie jest bezpośrednim następcą. Te korpusy to fork linii xxD jaką znaliśmy do tej pory.
IMHO takie a nie inne pozycjonowanie 60D jest właśnie wynikiem patrzenia na konkurencję.

pawciolbn
07-11-2010, 17:18
..IMHO takie a nie inne pozycjonowanie 60D jest właśnie wynikiem patrzenia na konkurencję.

i nie poprowadzi do niczego dobrego, bo albo jest się konsekwentnym w swoim działaniu (czyt. oznaczaniu poszczególnych segmentów) albo robi się sztuczny twór, który nie wnosi świeżości, nie powala na kolana, nie stanowi wyzwania dla konkurencji, a nawet dla tego, co już od jakiegoś czasu Canon sam wypuścił..

myślenie marketingowców jest łatwe do "wywróżenia" - puszczamy 60D, które będzie się dobrze kojarzyć z serią xxD i jej pozytywami, jednocześnie dorzucamy coś nowego, by w ulotce było ciekawie, będzie to pucha, na którą liczy wielu, a tak na prawdę wychodzi coś, co skusi Canona z "udziwnianiem" poszczególnych segmentów i tworzeniem jakiś półśrodków nie wyjdzie mu na dobre - wtedy zaczniemy na tym korzystać - inaczej korzystać zacznie konkurencja, która (poza Sony i jak Canon dotąd) konsekwentnie rozwija segmenty..'

#
miało być...

myślenie marketingowców jest łatwe do "wywróżenia" - puszczamy 60D, które będzie się dobrze kojarzyć z serią xxD i jej pozytywami, jednocześnie dorzucamy coś nowego, by w ulotce było ciekawie, będzie to pucha, na którą liczy wielu, a tak na prawdę wychodzi coś, co skusi przysłowiowego "fotoziutka"...
eksperymenty Canona z "udziwnianiem" poszczególnych segmentów i tworzeniem jakiś półśrodków nie wyjdzie mu na dobre - wtedy zaczniemy na tym korzystać - inaczej korzystać zacznie konkurencja, która (poza Sony i jak Canon dotąd) konsekwentnie rozwija segmenty..'

#

Kolekcjoner
07-11-2010, 17:41
i nie poprowadzi do niczego dobrego, bo albo jest się konsekwentnym w swoim działaniu (czyt. oznaczaniu poszczególnych segmentów) albo robi się sztuczny twór, który nie wnosi świeżości, nie powala na kolana, nie stanowi wyzwania dla konkurencji, a nawet dla tego, co już od jakiegoś czasu Canon sam wypuścił..

Ale który twór w tym segmencie powala na kolana? To ma być aparat dla amatora - dostępny. Ma robić zdjęcia, ma mieć trochę bajerów ale też bez przesady. I taki jest. Ma kilka cech które dla mnie np. są bardzo miłe - wielkość, filmy, a przy tym jeśli chodzi o obsługę nie jest tak wycięty jak 550D. Ma jedną istotną wadę - jest póki co zbyt drogi. Pewnie to problem przejściowy.
Pisanie o "sztucznych tworach", "braku świeżości" czy innej gastronomii ;) to zwykłe ględzenie i nic więcej. Ja rozumiem że przy niedzieli panuje nuda ale bez przesady :mrgreen:.

pawciolbn
07-11-2010, 18:52
wcale się nie nudzę i ględzeniem nie nazwałbym stwierdzenia faktu.. jeśli uważasz, że faktycznie 60D jest "dostępnym" aparatem dla amatora, to winszuję i proponuję zregenerować myśli... jak na razie jest, z punktu widzenia amatora - np. mojego kolegi, który mnie pyta o lustrzankę na wycieczki z dziewczyną - zdecydowanie niedostępny zwłaszcza finansowo, bo nie samo body robi zdjęcia... skoro dla amatora, to rzeczony 550D bardziej jest dla niego adekwatny, a cenowo i 500D...
co do bajerów... hmm.. nie widzę, no ok - odchylany LCD, ale dla mnie to nic istotnego, podobnie jak filmy, bo aparatu używam do focenia... no i jak dla świadomego usera, który nie od wczoraj robi zdjęcia i ma jakieś pojęcie, kupowanie za 5200 60D + T17-50/2.8 ni jak się ma do oczekiwań, gdzie za 6000 mozna mięć 50D z C-17-55, a to mam i cieszy bardzo..

i nie oczekuj odpowiedzi, co powala na kolana, bo czegoś takiego nie ma.. są tylko mniej lub bardziej adekwatne do swojej ceny kompilacje, z których jest co wybrać dla osiągnięcia zadowalającego efektu końcowego - zdjęcia, a bajer w postaci filmów, guzikologii i gonitwa Mpxli już dawno mnie przestały powalać na kolana..

#

sando
07-11-2010, 19:11
pawciolbn, ale nikt tutaj nie przeczy, że 60D jest zbyt drogi i przez to dla wielu osób poza zasięgiem. Ale przecież cena za jakiś czas spadnie do rozsądnego poziomu.

jacek_73
07-11-2010, 19:19
z tą cenowością to chyba nie jest tak źle?
w rimexie (przykładowy sklep) body 60D kosztuje 3650,- o ile dobrze pamiętam 50D jak wyszła kosztowała też coś kolo tego, a może i więcej. zwróć uwagę jeszcze na fakt, że 60 nie jest przeznaczona do kogoś kto z fotografią nie miał nic do czynienia, tylko do obecnych użytkowników modeli 450D,500D , którzy jakieś obiektywy posiadają, a za jakiś czas będą wymieniać korpusy ze względu na ich zmęczenie (zmęczenie korpusów, nie użytkowników :))

Mondragor
07-11-2010, 19:22
Generalnie sporo ludzi psioczy na to zamieszanie z numeracją, ale faktem jest że Canon do tej pory miał najbardziej przejrzystą numerację kolejnych swoich aparatów.
Co do kwestii ludzi do których ma trafić ten sprzęt, chciałem bardzo połączyć dobry aparat z możliwością filmowania. I ten obracany ekran w stajni Canona bardzo mnie kusił. Canon 7d kusi mnie jednak bardziej swoimi możliwościami, tymbardziej że finansowo sobie na niego mogę pozwolić. Ci ludzi co mają mniej do wydania, a te same wytyczne wybiorą zadowoleni 60d.

pajlot
07-11-2010, 19:33
Generalnie sporo ludzi psioczy na to zamieszanie z numeracją, ale faktem jest że Canon do tej pory miał najbardziej przejrzystą numerację kolejnych swoich aparatów.

canon ma dalej bardzo przejrzystą numerację : pod względem zaawansowania jest po kolei : 550D - 60D - 7D. chyba nikt wątpliwosci nie ma ? moim zdaniem jest nawet lepiej niz było za produkcji 50D bo 50D byo tak w 3/4 odległosci miedzy 550D a 7D a teraz 60D trafi w srodek przedziału ( przy cenie 3500)

sando
07-11-2010, 19:54
z tą cenowością to chyba nie jest tak źle?
w rimexie (przykładowy sklep) body 60D kosztuje 3650,- o ile dobrze pamiętam 50D jak wyszła kosztowała też coś kolo tego, a może i więcej.

Myślałem, że jest trochę droższy. Widzę, że cena spada szybciej niż się spodziewałem - fajnie. Pewnie na wiosnę będzie kosztować ok. 3000zł.
Według skąpca różnica w cenie pomiędzy 60D i 7D wynosi dzisiaj 1000zł. A pomiędzy 550D i 60D trochę więcej (ok 1150zł).

Kolekcjoner
07-11-2010, 20:03
wcale się nie nudzę i ględzeniem nie nazwałbym stwierdzenia faktu.. jeśli uważasz, że faktycznie 60D jest "dostępnym" aparatem dla amatora, to winszuję i proponuję zregenerować myśli... jak na razie jest, z punktu widzenia amatora - np. mojego kolegi, który mnie pyta o lustrzankę na wycieczki z dziewczyną - zdecydowanie niedostępny zwłaszcza finansowo, bo nie samo body robi zdjęcia... skoro dla amatora, to rzeczony 550D bardziej jest dla niego adekwatny, a cenowo i 500D...
co do bajerów... hmm.. nie widzę, no ok - odchylany LCD, ale dla mnie to nic istotnego, podobnie jak filmy, bo aparatu używam do focenia... no i jak dla świadomego usera, który nie od wczoraj robi zdjęcia i ma jakieś pojęcie, kupowanie za 5200 60D + T17-50/2.8 ni jak się ma do oczekiwań, gdzie za 6000 mozna mięć 50D z C-17-55, a to mam i cieszy bardzo..

Ależ napisałem, że wadę tę posiada :-D - chociaż podejrzewam że głównie u nas w Polsce bo cena na zachodzie to nie jest jakiś Everest ;). No i sadzę że to sprawa przejściowa. I spróbuj popatrzeć na to w ten sposób, że to że czegoś nie widzisz i że coś dla Ciebie nie jest ważne nie oznacza, że tak jest dla innych 8-).

BTW: mimo że ja nie należałem do osób potępiających w czambuł 50D - chociaż takich tu nie brakowało - uważałem że to propozycja nie dla mnie i bez sensu byłoby go kupować. Z 60D jest zupełnie inaczej.

i nie oczekuj odpowiedzi, co powala na kolana, bo czegoś takiego nie ma..

Ale to ty pisałeś o tym powalaniu - ja na pewno tego nie oczekuję 8-).

Mondragor
07-11-2010, 20:25
canon ma dalej bardzo przejrzystą numerację : pod względem zaawansowania jest po kolei : 550D - 60D - 7D. chyba nikt wątpliwosci nie ma ? moim zdaniem jest nawet lepiej niz było za produkcji 50D bo 50D byo tak w 3/4 odległosci miedzy 550D a 7D a teraz 60D trafi w srodek przedziału ( przy cenie 3500) tu bardziej chodzi o relacje możliwości 50d a 60d na zasadzie trochę dołożymy a trochę zabierzemy z tego co ma 50d

sebcio80
08-11-2010, 04:34
Co do kwestii ludzi do których ma trafić ten sprzęt, chciałem bardzo połączyć dobry aparat z możliwością filmowania. I ten obracany ekran w stajni Canona bardzo mnie kusił. Canon 7d kusi mnie jednak bardziej swoimi możliwościami, tymbardziej że finansowo sobie na niego mogę pozwolić. Ci ludzi co mają mniej do wydania, a te same wytyczne wybiorą zadowoleni 60d.

a no widzisz, i o to chodzilo Canonowi, xxD przestalo byc linia pol-profesjonalna, jest to linia aparatow ktora nie zadowala prawie zadnego klienta ale kazdy chce miec to body, zupelni amatorzy, ktorzy maja xxxD marza o obrotowym wyswietlaczu i zeby go miec musza wylozyc troche wiecej grosza, a ktos kto chce miec teraz cos pol-profesjolnego marzy o 7D.... ale tez chce miec te ob rotowy wyswietlacz :-) wiec? trzeba kupic oba ;-)

Canon zrobil aparat, ktorego nikt nie chce ale kazdy go chce, przy okazji poszerzyl linie do 5 pozycji (biorac pod uwage ze seria xxxxD bedzie jeszcze rozwijana) i dzieki temu pokryl sie z oferta Nikona, a przez wiele lat obie firmy wlasciwie oprocz serii xD i Dx unikaly bezprosredniej konkurencji

jahjah1986
08-11-2010, 11:08
zwróć uwagę jeszcze na fakt, że 60 nie jest przeznaczona do kogoś kto z fotografią nie miał nic do czynienia, tylko do obecnych użytkowników modeli 450D,500D , którzy jakieś obiektywy posiadają, a za jakiś czas będą wymieniać korpusy ze względu na ich zmęczenie (zmęczenie korpusów, nie użytkowników :))

Dokładnie.
Dla mnie to fajna sprawa takie 60D, teraz mam 450D i jakbym miał teraz zmienić to zmieniłbym na takie właśnie 60D. Bardzo sprytne posunięcie Canona i wbrew panującym tutaj przekonaniom wydaje mi się, że wyjdzie im to na plus.

jotes25
08-11-2010, 11:14
Dokładnie.
Dla mnie to fajna sprawa takie 60D, teraz mam 450D i jakbym miał teraz zmienić to zmieniłbym na takie właśnie 60D. Bardzo sprytne posunięcie Canona i wbrew panującym tutaj przekonaniom wydaje mi się, że wyjdzie im to na plus.

Oczywiście, że tak. W sumie to tylko kwestia ceny, a ten korpus tanieje w oczach. U TIP'ów już po ok. 3000. Będzie jeszcze taniej. Nie mogę wykluczyć, że sam nabędę na wiosnę, choć czekam co będzie potrafić DIGiC V.

KUBAwo
08-11-2010, 12:04
A nikon d90 z jakiej był półki...Trochę niżej od canona 50d ale wyżej od serii xxxd i w sumie to był mega hitem sprzedaży, teraz d7000 jest gdzie ? ano chyba trochę wyżej niż np. 60d. Według mnie canon z nikonem znowu zrobili sprzęty nieporównywalne tak samo jak było wcześniej :)

Telehubis
08-11-2010, 16:15
A nikon d90 z jakiej był półki...Trochę niżej od canona 50d ale wyżej od serii xxxd i w sumie to był mega hitem sprzedaży, teraz d7000 jest gdzie ? ano chyba trochę wyżej niż np. 60d. Według mnie canon z nikonem znowu zrobili sprzęty nieporównywalne tak samo jak było wcześniej :)

A ja wam mowie, to jest zmowa i spisek! C i N podzielily sie rynkiem aby nie konkurowac
miedzy soba i miec tym samym lepszy zysk :razz:

jahjah1986
08-11-2010, 16:17
Jak to mówią w biznesie trzeba znaleść swoją nisze i w niej działać :-D

Kolekcjoner
08-11-2010, 16:31
Według mnie canon z nikonem znowu zrobili sprzęty nieporównywalne tak samo jak było wcześniej :)

Dokładnie na to wygląda. D7000 to coś w stylu dawnej serii xxd Canona.

antipasti
09-11-2010, 00:14

Tylko po premierze 60D wszyscy są zawiedzeni, a po premierze D7000 wszyscy są zachwyceni. Gdyby miały odwrotnie specyfikację nikt by nie narzekał, a tak...

rostek andrzej
09-11-2010, 00:33
Tylko po premierze 60D wszyscy są zawiedzeni, a po premierze D7000 wszyscy są zachwyceni. Gdyby miały odwrotnie specyfikację nikt by nie narzekał, a tak...

Ale męczycie:roll: W czym problem? Zawiedzeni niech kupują 7d, będą mieli progres w stosunku do 50d nie mówiąc już o serii xxxd.

Przyjmijcie do wiadomości fakt istnienia 60d i cieszcie się zdjęciami miast jojczyć i łamać ręce nad aparatem którego i tak nie macie zamiaru kupować. Zresztą za rok będą kolejne nowości.

analogforever
09-11-2010, 01:01
dyskusje jałowe,są takie aparaty z takimi oznaczeniami i niech każdy sobie kupi co chce, jak komus niepasują canony to nich bierze Nikona czy Sony ,i tak zdjęcia robi fotograf, a nie sprzęt ,pzodrawiam :-D

Kolekcjoner
09-11-2010, 14:09

Ale jacy wszyscy - pięciu aktywnych marudów w tym wątku nazywasz wszystkimi :roll:?
I gwarantuję że jakby miał tę "inną" specyfikację też by narzekali.

andrewjohn
09-11-2010, 15:13
A ja ciągle mam nadzieję, że zamiast tego całego narzekania pojawią się w końcu w tym wątku opinie użytkowników z praktycznego obcowania z aparatem... Odwagi!

jacek-ie
09-11-2010, 15:18
No to już mamy coraz lepsze ceny.

Dobry sprzedawca, roczna gwarancja, dostawa w EU, cena niecałe 777 € z dostawą, czyli 3.150 zł za wsio.

http://cgi.ebay.ie/NEW-CANON-EOS-60D-KIT-DIGITAL-SLR-CAMERA-BODY-60-D-/380287212543?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item588ae25bff

Pozdrawiam,

J.

Kolekcjoner
09-11-2010, 16:54
A ja ciągle mam nadzieję, że zamiast tego całego narzekania pojawią się w końcu w tym wątku opinie użytkowników z praktycznego obcowania z aparatem... Odwagi!

Pojawią się jak ceny u nas zaczną oscylować w okolicy 3 kzł.

drfidel
09-11-2010, 17:40
Ale jacy wszyscy - pięciu aktywnych marudów w tym wątku nazywasz wszystkimi :roll:?

Piękne jest to co napisałeś :)

Merde
09-11-2010, 18:39

D7000 z tego co piszą na DxO ma zajefajną dynamikę (przy wzroście rozdzielczości prawie do poziomu 7D/60D!), a co w tym temacie wychodzi ostatnio Canonowi - sami wiemy. Świetna puszka wyszła Nikonowi, ciekawe jak mocno siądzie sprzedaż D300s.

mc_iek
09-11-2010, 18:49
No prawdziwy sukces... rok po 7D.

Merde
09-11-2010, 20:07
No prawdziwy sukces... rok po 7D.

A jak dawno wyszło 60D? Jest progres, hę?:

źródło (http://img210.imageshack.us/img210/1591/porownanies.jpg)

jotes25
09-11-2010, 20:19
Sama matryca jest dłużej na rynku niż w przypadku Nikona, ale skłamałbym twierdząc, że Canon trochę sprawy nie zaniedbał...
Okazja do poprawy już wkrótce, choć niestety jest szansa, że ważniejsze znowu okażą się MPix...

rostek andrzej
09-11-2010, 23:31

No właśnie, bo póki co to sens tego wątku jest co najmniej wątpliwy

Kolekcjoner
09-11-2010, 23:35
D7000 z tego co piszą na DxO ma zajefajną dynamikę (przy wzroście rozdzielczości prawie do poziomu 7D/60D!), a co w tym temacie wychodzi ostatnio Canonowi - sami wiemy. Świetna puszka wyszła Nikonowi, ciekawe jak mocno siądzie sprzedaż D300s.

I dalej twierdzę że jakby Canon tak miał to by też narzekali - powód się zawsze znajdzie 8-); że testy niewłaściwe, że kolor nie taki, że nazwa jest sprzeczna z rzeczywistością ;) itd.

BTW: jeszcze nie słyszałem żeby na DxO jakaś matryca od Sony źle wypadła - pewnie to przez przypadek :lol:.

OrzelPiotr
09-11-2010, 23:41
Zawsze można poczekać na 70D pewnie będzie lepszy od nikona d7000. 60D to wymóg marketingowy trzeba było coś zrobić w miarę tanio i przyciągnąć ludzi czymś nowym. Poza tym testy wykazują, że nie jest to zły aparat - dwu letnie oczekiwanie na jego premierę sprawiło po prostu, że każdy spodziewał się arcydzieła. Pewnie 7d Mk2 będzie super :]

marceleqs
10-11-2010, 10:54
dwu letnie oczekiwanie na jego premierę sprawiło po prostu, że każdy spodziewał się arcydzieła.

no.. może nie arcy dzieła, choć pewnie oczekiwania co do kilku poprawek były ale nikt nie chciał wierzyć, że będzie downgrade klasowy

mc_iek
10-11-2010, 11:03
No cóż. Wczoraj trzymałem 60d w rękach i zupełnie nie wiem, co w nim jest nie tak? Aparat jak aparat. Myślę, że jak jego cena w połowie przyszłego roku ustabilizuje się na normalnym poziomie, to go sobie sprawię. Moja 350-ka też jest plastikowa i nie przeszkadza jej to w robieniu zdjęć.

Merde
10-11-2010, 11:21
No cóż. Wczoraj trzymałem 60d w rękach i zupełnie nie wiem, co w nim jest nie tak?

Ciężko trzymając w rękach sprawdzić różnicę w DR, to wychodzi w postprocesie dopiero ;-)
"Kto się nie rozwija, ten się cofa", chociaż w temacie DR Canon nawet w miejscu nie stoi bo co nowszy korpus, to gorzej. Megapiksele to nie wszystko.
W sumie ja mam czas, poczekam sobie z tą swoją czterdziestką z rok, dwa, albo nawet trzy - jak Canon nie wyciągnie wniosków, to w końcu trzeba będzie zmienić obóz.

Rosicky
10-11-2010, 15:28
najwazniejsze, ze w tym watku, na temat wad i zalet wypowiadaja sie osoby ktore faktycznie uzywaly tego aparatu, a nie te, ktore co najwyzej trzymaly go w rekach w sklepie przez 10min i posilkuja sie wiedza czysto tabelkowa ;)

mikekrk
10-11-2010, 17:49
Witam,

Jestem zupełnie świeżo zarejestrowany na tym forum, ale chciałem się podzielić urokami - to już zdradza moje nastawienie - do używania 60D. Nie ma co ukrywać, że pewnie każdy ma swoje upodobania. Nie mnie jednak, mam 60D od 2 tygodni, po otwarciu pudełka i zmontowaniu zestawu przyznać trzeba, że aparat w ręce trzyma się świetnie. Po zrobieniu pierwszego zdjęcia można na gołe całkiem oko stwierdzić, że wyświetlacz daje doskonały podgląd na to co robimy.
Testowałem aparat w Tatrach, przy pięknej pogodzie w zestawie z obiektywami: 18-135 IS oraz 100-400 4.5-5.6 L IS USM. Nie ma co ukrywać, efekty tego dnia są doskonałe. W tym samym czasie robiliśmy takie same zdjęcia 1000D (wiem, nie ta klasa ale porównanie było). 60D świetnie radzi sobie przy dużym ISO przy zaciemnionym terenie, nie ma szumu i zdjęcia są naprawdę świetne. Zestaw wbudowanych filtrów "artystycznych" - 4 szt co prawda, ale całkiem ciekawe. Elektroniczna poziomica daje wygodę przy ustawianiu aparatu. Generalnie, jak mam porównywać 50D 1000D to 60D wychodzi naprawdę super. Ja jestem zadowolony. Jak ktoś jest zainteresowany mogę udostępnić zdjęcia do oglądnięcia (jpg, i raw).

Testy trwają :)

mc_iek
10-11-2010, 18:17
Zalewasz! Ten aparat zacznie robić świetne zdjęcia dopiero, gdy pojawią się wzmianki o 70D. Wcześniej nie ma prawa!

OrzelPiotr
10-11-2010, 18:39
Zalewasz! Ten aparat zacznie robić świetne zdjęcia dopiero, gdy pojawią się wzmianki o 70D. Wcześniej nie ma prawa!

W sumie to coś w tym jest pamiętam jak z 10 lat temu kupiłem swoją pierwszą cyfrówkę HP 912 photosmart - pozytywne opinie na jej temat zaczęły pojawiać się długo po tym jak zmieniłem ją na inną. :]

andrewjohn
10-11-2010, 20:19
No w końcu jakiś użytkownik 60D i to nawet zadowolony. To może wrzuć mikekrk jakieś testowe fotki na forum.

rychu
10-11-2010, 21:37
Ja dowiedziałem się, że mój 40d to aparat prawie bez wad (jedyna chyba, ale nie dla mnie, to wyświetlacz...) prawie dwa lata po premierze! I to z tego forum! Cud - bo wcześniej zalet prawie nie miał...

ahaed
11-11-2010, 00:43
To:

mam 60D

i to:

Ja jestem zadowolony.

Nie powinno być użyte razem w jednej wypowiedzi.
Takiej sprzeczności już dawno nie widziałem. Jakby to powiedział informatyk: te dwie rzeczy nie są kompatybilne ze sobą ;).

TOKIN
11-11-2010, 00:56
Całkiem świeże, jeszcze ciepłe:)
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/

Mondragor
11-11-2010, 03:51
panowie ja was przejrzałem... Każdy mówi że konkretny model lustrzanki zostawał dopiero doceniony jak wyszedł następny. Zauważyłem że schemat waszego działania jest prosty. Wyszedł 50d, każdy marudzi jako to puszka jest beee, szumy itd .. Cena 40d ciągle się trzyma, więc większość posiadaczy 40d cichaczem się jej pozbywa i również bez rozgłosu nabywa 50d. Za kolejne 2 lata wychodzi 60d i sytuacja się powtarza..

A mówicie że to Canon opanował doskonale marketing :confused:

voriax
11-11-2010, 10:52
Mondragor: w tym przypadku mylisz się przynajmniej w 85% co do forumowiczów...

magnezowa obudowa i mikroregulacja dla chcących być jak najbardziej pro,
majacych wieczny problem z BF/FF jest bezcenna :-) hehe
przejrzyj forum ile tu zapytan o BF/FF :-)

pewne ficzery z 50d są po prostu nie do przecenienia w porównaniu do 60d i koniec.
60d ma swoje zalety... ale ma tez sporo uciętych funkcji w stosunku do 50d i tego nikt i nic nie ukryje.

Pozdrawiam!
V.

foxx1973
11-11-2010, 13:22
Witam Wszystkich serdecznie.
Od wczoraj jestem "szczęśliwym" posiadaczem 60d, i jak na razie nie mam powodów do narzekań, jestem świeżym członkiem tego forum, więc nie będę pewnie wiarygodnym dyskutantem. Co do aparatu, to po 24 godzinach użytkowania nie mam w sumie się do czego przyczepić, oprócz tego że mam pewne problemy z uzyskaniem własnego balansu bieli, poza tym jestem mile zaskoczony, nie będę pisał może co posiadałem przed tym sprzętem, ale powiem tylko tyle że zmieniłem całkowicie system.
Za jakiś czas postaram się napisać coś więcej o tym aparacie. Dziś idę w plener, zrobić ciekawsze fotki niż te które robiłem w domu.
Pozdrawiam Serdecznie.

Kolekcjoner
11-11-2010, 13:27
Ja dowiedziałem się, że mój 40d to aparat prawie bez wad (jedyna chyba, ale nie dla mnie, to wyświetlacz...) prawie dwa lata po premierze! I to z tego forum! Cud - bo wcześniej zalet prawie nie miał...

Ja też doświadczyłem podobnego cudu ;)8-).

adamk9
11-11-2010, 22:36
Jakoś ten malkontencki stosunek forumowiczów do mnie nie przemawia. Zawsze narzekano na nowy model. Mnie do szczęscia nie jest potrzebna pancerna obudowa. Dynamika na wyzszych czułosciach jest lepsza niż w 50d czy 7D. SRawy całkiem niezłe. Nowe mozliwości jak uchylny ekran, filmowanie, to całkiem przydatne rzeczy. No ..brak mikroregulacji. Tylko przpomnijmy sobie jak wielu z Was narzekało na brak skuteczności tej mikroregulacji w modelach 50D lub 7D. Osobiscie wolałbym aby Canon nie poobcinał tych funkcji, jednak najistotniejszym wydaje się matryca, która jak wynika z testów nie ustępuje tej z 7D. Szybkostrzelność na tym poziomie powinna wystarczyc ale szkoda, że jest mniejsza niż w 50D a tak w ogóle szkoda,że nie ma 12 klatek na sekundę :-)
I tak stworzymy wirtualny idealny aparat tylko co z tego. On będzie wirtualny a rzeczywistość jest taka a nie inna. Podstawowy minus tego modelu to cena. Tu zgadzam się w 100 %. W USA jest zdecydowanie tańszy ale.... tam zawsze dostawali fory. W naszym kraju konsument musi dostac po kieszeni, no bo społeczeństwo zamożne na dorobku. Zreszta komu u nas tak naprawdę zależy aby walczyć o konsumenta ????
Mam 450D. Jak cena znormalnieje nabędę ten aparat. Własnie ten a nie 50D. Ten jest bardziej uniwersalny i poręczny. Właśnie cena w tym przypadku jest podstawowym kryterium do jego oceny. Pozostałe walory, te najważniejsze nie są gorsze od poprzedniego modelu. Za dwa lata i tak forum,owicze będą go chwalić przy okazji oceny 70D. Wtedy będę na topie.
Pozdrawiam a uzytkownikom 60D gratuluje wyboru!!

mikekrk
12-11-2010, 08:59
Wrzucę zdjęcia jutro, dziś niestety ciężko pracuje :(

arra
12-11-2010, 09:05
Popatrzcie sobie na porównanie: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/page17.asp. Nadal 50D jest taki cacy? Ja bym bez wahania dopłacił do 60D patrząc na jakość obrazka (jest nawet lepszy niż 7D imho). Muszę się zgodzić z podsumowaniem:
"Excellent image quality up to ISO settings unthinkable just one camera generation ago"

Pozdrawiam
Arra

voriax
12-11-2010, 09:18
Cześć

primo: to jest porównanie JPGów więc w dużej mierze softu do ich generowania

secundo: tych jaśniejszych obwódek na krawędziach
(efekt jak przy przeostrzeniu) niczym nie usuniesz a jpga 50tki spokojnie jeszcze obrobisz w PS

Pozdrawiam!
V.

mikekrk
12-11-2010, 09:28
Dla zainteresowanych rynkiem amerykańskim, ceny są owszem atrakcyjne, ale... gwarancja. Wiem, zaraz napiszecie, że międzynarodowa, ale czy serwisował ktoś cokolwiek kupione w USA w polskim serwisie?

Ceny z USA:
Canon - EOS 60D 18.0-Megapixel Digital SLR Camera - Black - 1399$
Canon - EOS 60D 18.0-Megapixel Digital SLR Camera - Black - 1099$

PS. Przed świętami będzie jeszcze ze 100$ niżej :)

Merde
12-11-2010, 09:59
primo: to jest porównanie JPGów więc w dużej mierze softu do ich generowania

Zapoznaj się dokładnie z tą stroną - jest też porównanie rawów, ba - możesz sobie rzeczone rawy pobrać i porównać we własnym zakresie.

Dla zainteresowanych rynkiem amerykańskim, ceny są owszem atrakcyjne, ale... gwarancja. Wiem, zaraz napiszecie, że międzynarodowa, ale czy serwisował ktoś cokolwiek kupione w USA w polskim serwisie?

W UE honorowana jest wyłącznie EWS, więc albo wysyłka do Stanów, albo naprawa odpłatna.

epicure
12-11-2010, 10:00
Canon w Polsce chyba nie honoruje gwarancji z USA.

pan.kolega
12-11-2010, 10:47

Ceny z USA:
Canon - EOS 60D 18.0-Megapixel Digital SLR Camera - Black - 1399$
Canon - EOS 60D 18.0-Megapixel Digital SLR Camera - Black - 1099$

PS. Przed świętami będzie jeszcze ze 100$ niżej :)

Przed swiętami to już jest teraz bo muzyka gra w sklepach choć jeszcze 2tygdnie do Thanksgiving. I już jest za $999 na amazon.com. Jak barszcz. Ale niektóre oferty z super kitem mogą być jeszcze lepsze (jesli ktoś potrzebuje takiego kita).

http://www.amazon.com/Canon-60D-Digital-3-0-Inch-Body/dp/B0040JHVCC/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1289551279&sr=8-2

adamk9
12-11-2010, 13:08
Mam 450D ze stanów. Aparacik kupiłem duzo taniej a gwarancja nie była potrzebna. Jak komus na tym zależy dodatkowo "Made in Japan". Przy obecnym kursie dolara 60D kosztuje teraz w USA na nasze ok. 3000 zł. To sie nazywa rynek konsumenta :-)

siudym
12-11-2010, 14:22
bardzo ladnie:

źródło (http://img404.imageshack.us/img404/2148/isoj.png)
w sumie zaleznie od sceny szum, ale jest OK. Lepszy detal, szum ok, zapewne brak bandingu.

Grzesiek_PL
12-11-2010, 14:35
Detali więcej zachowuje

źródło (http://img242.imageshack.us/img242/6730/detale.jpg)

voriax
12-11-2010, 15:14
a jakie ma problemy w narożnikach... oj, oj...

https://canon-board.info/imgimported/2010/11/brz-1.jpg
źródło (http://212.85.102.194/brz.jpg)

i tyle warte te porównania ... :twisted:

Pozdrawiam!
V.

poszukiwacz2006
12-11-2010, 15:23
voriax - ale te narożniki zależą chyba od szkiełka?

_igi
12-11-2010, 16:51
Bawiłem się ostatnio tym aparatem w jakimś idiotensklepie, bardzo fajnie wygląda, chwyt jest pewny, ale nie taki dobry jak w 40D czy 5D, etc. Uchylany wyświetlacz jest solidny, ogólnie wygląda toto na dobry aparat.

voriax
12-11-2010, 17:25
voriax - ale te narożniki zależą chyba od szkiełka?

poszukiwacz2006:
nie mów, że tylko ty nie poczułeś ironii...

przecież to pozostaje poza komentarzem,
jak i cały test w takim przypadku.

Pozdrawiam!
V.

Piotru26
15-11-2010, 13:18
Mam pytanie o być może mało ważną funkcję ale dla mnie jak najbardziej ciekawą.
550D ma nad ekranikiem czujnik zbliżeniowy i wyłącza ekran kiedy zbliżamy oko do wizjera.
W 60D nie widzę takiego czujnika.
Czy to znaczy, że nie ma tej funkcji czy może jest realizowana w inny sposób?

OrzelPiotr
15-11-2010, 14:38
W aparatach z monochromatycznym wyświetlaczem górnym nie jest to do niczego potrzebne bo nikt nie korzysta z wyświetlacza tylnego. No może podczas gruntownych modyfikacji parametrów i podglądu zdjęć.

Merde
550D ma nad ekranikiem czujnik zbliżeniowy i wyłącza ekran kiedy zbliżamy oko do wizjera.

W xxD i wyżej nigdy tego czujnika nie było.

Kolekcjoner
Ale ja widzę po tym teście na dpreview rzecz niemal straszną ;-). Ten aparat robi zdjęcia :cry:.
Gorzej! Na tle konkurencji, która go przecież - co "oczywista oczywistość" niszczy, wygląda zupełnie nieźle 8-).

miszaqq
15-11-2010, 14:49

tylko zwroc uwage ze 60d ma drugi wyswietlacz 'na gorze' body gdzie sie ustawia podstawowe parametry, natomiast tylny lcd moze byc tylko jako dodatek, natomiast w 550d lcd jest jedynym miejscem gdzie mozesz ustawic i podejrzec ustawienia aparatu, wiec sila rzeczy ten czujnik jest bardziej przydatny, bo odsunawszy oko od wizjera masz od razu widok na ustawienia, natomiast w 60'tce tego nie potrzebujesz bo zamiast tego szybki rzut oka na gorne lcd i wiesz na czym stoisz, nie pamietam teraz ale chyba w serii xxD i up po nacisnieciu spustu do polowy ekran lcd tylny i tak sie wygasza

gietrzy
15-11-2010, 15:12
Ale ja widzę po tym teście na dpreview rzecz niemal straszną ;-). Ten aparat robi zdjęcia :cry:.
Gorzej! Na tle konkurencji, która go przecież - co "oczywista oczywistość" niszczy, wygląda zupełnie nieźle 8-).

Ja chciałbym podziękować dpreview i osobie, która tu pierwsza zaczęła wklejać te porównania.
Właśnie porównałem sobie iso 3200 z 60D (miazga), D7000 (miazga), K5 (miazga) i tak chwalonego na canon-board Olka E-PL1 (detal miazga max :shock:, kolor szum akceptowalny na 1:1/do łatwego usunięcia :))

Coraz bardziej powinniśmy wybierać pierwszy dslr na podstawie szkieł, jakie dany system oferuje. Tu prym wiedzie i Nikkor (18-200VR II, 35/1.8, Sigma 8-16) i Sony (Sigma 8-16, 16-80, 16-105, fajna lampa), he speaks image sobie... śpi.
W zasadzie w następnym rozdaniu wystarczy, że Canon zapoda 25 MPx, wsadzi filtr aa z Oly E-PL1 i na kolejne 2-3 lata może zasnąć.

jotes25
15-11-2010, 17:19
Ja chciałbym podziękować dpreview i osobie, która tu pierwsza zaczęła wklejać te porównania.
Właśnie porównałem sobie iso 3200 z 60D (miazga), D7000 (miazga), K5 (miazga) i tak chwalonego na canon-board Olka E-PL1 (detal miazga max :shock:, kolor szum akceptowalny na 1:1/do łatwego usunięcia :))

Coraz bardziej powinniśmy wybierać pierwszy dslr na podstawie szkieł, jakie dany system oferuje.

Dotąd się zgodzę :)

Tu prym wiedzie i Nikkor (18-200VR II, 35/1.8, Sigma 8-16) i Sony (Sigma 8-16, 16-80, 16-105, fajna lampa), he speaks image sobie... śpi.

Tutaj już nie. Dlaczego? Nie potrzebuję żadnego z wymienionych szkieł.
P.S. Nie mam też (i nie będę) telewizora ani diesla :lol:

W zasadzie w następnym rozdaniu wystarczy, że Canon zapoda 25 MPx, wsadzi filtr aa z Oly E-PL1 i na kolejne 2-3 lata może zasnąć.

Niestety, w tym przypadku możesz mieć rację. Nie żebym miał coś przeciw 25 Mpx, ale w sumie dla mnie to prawie bez różnicy czy jest 15, 18 czy 25.

Shadow
15-11-2010, 18:55
nie pamietam teraz ale chyba w serii xxD i up po nacisnieciu spustu do polowy ekran lcd tylny i tak sie wygasza

Dokałdnie tak. Nie trzeba naciskać przycisków menu czy podglądu. Chodzi o szybkość działania i gotowość do wykonainia następnego zdjęcia.