PDA

Zobacz pełną wersję : 5Dmk2 czy 7D

Strony : 1 2 3 [4]

epicure
23-05-2011, 14:20
w przypadku RC-1 funkcję podświetlanego timera pełni wyświetlacz LCD aparatu (ten czarno-biały) - po prostu w trybie bulb w miejscu czasu po otwarciu migawki są liczone sekundy. można wtedy oczywiście włączyć też podświetlenie (jak ktoś nie boi się ruszyć body). jedyne ograniczenie to to, że liczniczek liczy tylko do 999 sek (niecałe 17 minut).

Przeceniasz Canona, to byłoby dla niego zbyt proste rozwiązanie. Postanowił więc sprawę skomplikować - podświetlenie ekranu gaśnie zaraz po wciśnięciu spustu migawki i żeby je włączyć trzeba wcisnąć guzik na puszce (po to używa się wężyka spustowego lub pilota, żeby tego nie robić). Poza tym nawet jak już go wciśniesz i uda Ci się nie poruszyć aparatu, to te podświetlenie gaśnie bodajże po kilku sekundach. Za takiego babola ukarałbym inżynierów chłostą...

mxw
23-05-2011, 14:47
Przeceniasz Canona, to byłoby dla niego zbyt proste rozwiązanie.
czyżby?
wszystko, co opisałem jednak działa. 8-)

podświetlenie ekranu gaśnie zaraz po wciśnięciu spustu migawki
IMHO tylko w tańszych modelach typu xxxD.
z tego, co kiedyś testowaliśmy, w xxD i innych - gaśnie nieco później.

podświetlenie gaśnie bodajże po kilku sekundach.
no to jest akurat zrozumiałe.
dokładnie jest to 6 sek.
ZTCW w jedynkach można to zmienić.

poza tym o czym tu dyskutujemy?? :roll:
w czasach, gdy każdy ma komórkę przy sobie, jaki jest problem podświetlić sobie wyświetlacz komórką?
10-15 lat temu, bez komórki mając 50E bez podświetlanego LCD (wcale) trzeba było nosić... zapalniczkę do podświetlania :wink:

epicure
23-05-2011, 14:53
IMHO tylko w tańszych modelach typu xxxD.

Te modele nie mają górnego wyświetlacza, więc problem jego podświetlania w nich nie występuje.

puciu
23-05-2011, 14:57
poza tym o czym tu dyskutujemy?? :roll:
w czasach, gdy każdy ma komórkę przy sobie, jaki jest problem podświetlić sobie wyświetlacz komórką?
:wink:

idąc tym tokiem rozumowania, to po co wsadzają w aparaty matryce, przecież większość komórek ją ma.

slajd
23-05-2011, 15:24
Ja mam 5DII , jest lepsza od pierwszej wersji, ale i tak mam wrażenie,że 5D miała łądniejszy obrazek, moze większe piksele? Tak jak 7d pewnie niewiele sie różni od 50d, a zawsze crop to tylko crop, FF są lepsze:-)

mxw
23-05-2011, 15:32
Te modele nie mają górnego wyświetlacza, więc problem jego podświetlania w nich nie występuje.
300D?
350D?
z tyłu, ale jest. 8-)

tyle tylko, że to jest wątek o 7D i 5D2, więc koniec [/OT].

i żeby na temat: RC-1 bardzo ładnie - tak jak opisałem - działa z 7D i 5D2 :wink:

idąc tym tokiem rozumowania, to po co wsadzają w aparaty matryce, przecież większość komórek ją ma.
:roll:

Bolek02
23-05-2011, 17:35
Ja mam 5DII , jest lepsza od pierwszej wersji, ale i tak mam wrażenie,że 5D miała łądniejszy obrazek, moze większe piksele? Tak jak 7d pewnie niewiele sie różni od 50d, a zawsze crop to tylko crop, FF są lepsze:-)

Jeżeli uważasz, że7D niewiele się rożni od 50D a 5DII także od 5D to jakim cudem stałeś się posiadaczem tak drogiego sprzętu i w jakim celu ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

i żeby na temat: RC-1 bardzo ładnie - tak jak opisałem - działa z 7D i 5D2 :wink:
:

Bardzo cenna uwaga - mam nadzieję, że i u mnie tak będzie :)

Max13
23-05-2011, 19:42
Mozesz napisac jakiej firmy. Wszystko ostatnimi czasy ma oslabiona trwalosc dla tego szukam sprawdzonych rozwiazan.

Zestaw taki jak na zdjeciu ponizej - jestem zadowolony.
Pozdrawiam

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/222/6628for.jpg/)

Maximo
19-07-2011, 13:39
5d Czy 7d do zastosowań typowo studyjnych tj fotografia produktów?
Co radzicie?

_igi
19-07-2011, 13:43
Na dużych przysłonach, małych ISO i z możliwością kontrolowania światła, to oba ci dadzą podobny poziom obrazków. 7D, a nawet 60D z dobrym szkłem da radę. Chyba, że bardzo ci zależy na tych dodatkowych 3 megapikselach, to 5D będzie lepsze.

Bolek02
19-07-2011, 17:43
5d Czy 7d do zastosowań typowo studyjnych tj fotografia produktów?
Co radzicie?

Jeśli nie bedziesz drukował plakatów, to różnicy raczej nie zauważysz :)

myslidar
19-07-2011, 17:54
Różnica jest w głębi ostrości, co raczej jest ważne przy zdjęciach produktów.. Dodatkowo na cropie mam 1.6x co do detali też ma niemałe znaczenie. Moim zdaniem do takich zastosowań lepsze jest jakieś cropowe body.

Maximo
19-07-2011, 21:46
Jeśli nie bedziesz drukował plakatów, to różnicy raczej nie zauważysz :)

No właśnie nie dodałem projektów reklamowych w dużym formacie, do tego też potrzebuję...

myslidar
19-07-2011, 21:49
No to kup 7D, przy dobrym oświetleniu da Ci piękny obrazek, w razie potrzeby spore powiększenie i większą głębię ostrości.

Maximo
19-07-2011, 22:12
No to kup 7D, przy dobrym oświetleniu da Ci piękny obrazek, w razie potrzeby spore powiększenie i większą głębię ostrości.

Dziękuje za podpowiedzi, ale sam już nie wiem, za dużo tego wszystkiego do ogarnięcia.FF jest jednak bardziej wszechstronne jak dla mnie, nie będę strzelał do ptaków,nie groźny mi też AF w 5d2 gdyż używam centralnego.Czasem jakiś ślubniak się trafi(wiem sam sobie odpowiadam za wyborem ale...)do tego mam 28-70 2.8 więc wszystko przemawia za 5d2, ale sam nie wiem...

myslidar
19-07-2011, 22:15
A jak sobie poradzisz z małą głębią ostrości na 5D? Ja piszę z doświadczenia - to jest po prostu problem, bo nawet mocno przymknięte szło może nie wystarczyć żeby wszystko było ostre.

Maximo
19-07-2011, 22:19
A jak sobie poradzisz z małą głębią ostrości na 5D? Ja piszę z doświadczenia - to jest po prostu problem, bo nawet mocno przymknięte szło może nie wystarczyć żeby wszystko było ostre.

No i widzisz to mnie boli najbardziej, nie miałem do czynienia z ff i nie wiem jak to wyjdzie.

rog
19-07-2011, 22:43
Przyzwyczaisz się.. Zresztą z FF zawsze możesz wyciąć cropa, a z cropa FF nie zrobisz. ;-)

B o g d a n
19-07-2011, 23:03
Jeszcze nie słyszałem aby komuś przeszkadzała mniejsza GO na matrycy FF. Ludzie mający APS-C raczej kupują jaśniejsze szkła aby właśnie mieć mniejszą GO, o którą trudniej na mniejszej matrycy. Zwłaszcza w fotografowaniu ludzi i wszędzie tam, gdzie chcemy wydzielić fotografowany obiekt z tła, ma to spore znaczenie.:smile:

PS.
Różnica jest dokładnie 1EV, czyli jedną działkę przysłony i nie jest problemem domknąć szkło.;)

Bolek02
20-07-2011, 06:46
No i widzisz to mnie boli najbardziej, nie miałem do czynienia z ff i nie wiem jak to wyjdzie.

Spokojnie sobie poradzisz, jeśli stać Cię na 5DII, to się nie zastanawiaj :mrgreen:

krzychoo
20-07-2011, 09:36
5d2 da lepszą jakość, mniejsza głębia to nie jest problem. Niedawno skończyłem zdjęcia do firmowego katalogu, który niemal w całości zrobiłem 5d2 z Sigmą 50/2.8 EX macro (tylko kilka ujęć 35L i 85L). Próbowałem też 7d dla większej głębi ale ta ma nieco gorszą rozpiętość tonalną, 5d2 świetnie sobie poradziła z każdym produktem. Polecam

myslidar
20-07-2011, 09:41
Zależy jakie to są produkty. Jak bardzo długie i szerokie + z bliska to głębia jednak staje się problemem.

Maximo
20-07-2011, 09:47
Koledzy dziękuje za szybka pomoc, przekonaliscie mnie do tego do czego praktycznie byłem przekonany, ale po przetyczaniu tego wątku miałem niezły
miszung w głowie.Puentujac 5d2 zamówionych;)

kobesi
20-07-2011, 11:29
Lepiej jeszcze to przemyśl, masz czas.. Niby sobie chwalę 5dm2, ale ostatnio nieźle mnie wkurzył brak krzyżowych punktów AF po bokach. Pod słońce na bocznym z użyciem AI Focus miałem 100% nietrafionych! Gdy było troszkę ciemniej, również boczne punkty były niesprawne. Owszem, można przekadrować, ale nie obiekt w ruchu i nie w trybie AI Focus. Czyli obiekty w ruchu na 5dm2 fotografujemy jedynie kadrując centralnie :)

gadget_zary
20-07-2011, 11:45
kobesi niestety w systemie C nie można mieć wszystkiego (no chyba że mowa o 1ds3). 5d jaki i 5d2 nie mają szałowego AF ale za to nadrabiają innymi zaletami. Do produktów też bym wziął 5d2

Maximo
20-07-2011, 11:55
Lepiej jeszcze to przemyśl, masz czas.. Niby sobie chwalę 5dm2, ale ostatnio nieźle mnie wkurzył brak krzyżowych punktów AF po bokach. Pod słońce na bocznym z użyciem AI Focus miałem 100% nietrafionych! Gdy było troszkę ciemniej, również boczne punkty były niesprawne. Owszem, można przekadrować, ale nie obiekt w ruchu i nie w trybie AI Focus. Czyli obiekty w ruchu na 5dm2 fotografujemy jedynie kadrując centralnie :)

Będę używał w większości w studio, choć nie tylko ale większości obiekty statyczne.Jeśli af będzie taki jak w 50d to nie będzie dla mnie problemu.

Smok
20-07-2011, 12:23
Witam
Nie ukrywam że troszkę się ubawiłem czytając co poniektóre wypowiedzi.
Zawsze myślałem, że celem bawienia się w fotografię jest uzyskiwanie ładnych zdjęć, a nie porównywanie punktów AF, szybkostrzelności itd, itp.
Jeśli wychodzimy z powyższego założenia, to ta dyskusja jest bezpodstawna, jakość fotek z 5dmkII jest wyraźnie, nieporównywalnie lepsza, są po prostu ładniejsze.
To właśnie jakość zdjęć z 7d (moim zdaniem porównywalna z innymi niepełnoklatkowcami) spowodowała w moim przypadku że zrezygnowałem z kupna, mimo że już prawie się przymierzałem.
Czy ten AF w 5dmkII rzeczywiście jest taki słaby?
Nie wiem, może zamiast rozważać jego braki skupiłem się na wykorzystaniu tego co oferuje i podczas feralnego pikniku lotniczego w Płocku nie miałem żadnych problemów aby focić samoloty w powietrzu, w tym ŚP Marka Szufę na ms przed uderzeniem.
Każdy rozważa takie wydatki sam, ale jak dla mnie płacenie niewiele znów mniej za 7d niż za 5dmkII tylko z powodu AF, otrzymując w zamian może i perfekcyjne technicznie, ale brzydkie fotki jest bez sensu.
Pozdrawiam
Smok

myslidar
20-07-2011, 12:28
Sensem jest mieć oba body :) Patrząc z perspektywy użytkownika to w 7D brakuje mi tylko lepsze jakości obrazka. Połączenie 7D i matrycy z 5D byłoby dla mnie idealnym aparatem. Tak, tak wiem że jest 1Ds, ale kogo na to stać? :)

KrzysiekT
20-07-2011, 12:29
Witam
celem bawienia się w fotografię jest uzyskiwanie ładnych zdjęć

Problem w tym, że na 5Dmk2 pewnych zdjęć po prostu nie zrobisz - mówię to jako były user 5Dmk2, obecnie 1D.

Inna sprawa, ja obecnie kupiłbym 5Dmk2 - lada chwila ma wyjść następca, więc ceny mk2 wzrosną po zakończeniu produkcji, bo zanim mk3 będzie w Polsce, to sporo wody w Wiśle upłynie. Taka sama sytuacja była przy 50D.

Pozdrawiam.

kobesi
20-07-2011, 12:54
Tu się zgodzę z KrzysiekT - dokładnie takie odniosłem wrażenie w niedzielę. Modelka biegnie po łącę, robię fotę pod słońce i naprawdę nie pasuje mi modelka w centrum kadru. Ok, nie musi biec, może iść powoli - ale efekt już niezupełnie ten sam.

A co do produktów - to czy 7D nie ma przypadkiem bardzo przydatnej opcji zapisywania czy skanowania kodów kreskowych (dokładnie nie pamiętam, więc przepraszam za ewentualne przekłamanie)? Oczywiście wszystko zależy od dokładnej specyfiki pracy, np. czy te produkty są fotografowane "na ilość" czy "na jakość". Potrafię sobie również wyobrazić specyfikę pracy przy produktach gdzie wystarczyłaby używana 350-tka ;)

krzychoo
20-07-2011, 12:57
Sensem jest mieć oba body :) Patrząc z perspektywy użytkownika to w 7D brakuje mi tylko lepsze jakości obrazka. Połączenie 7D i matrycy z 5D byłoby dla mnie idealnym aparatem. Tak, tak wiem że jest 1Ds, ale kogo na to stać? :)

Mam identyczne zdanie i życzenia ;) ale póki co u mnie obie puszki robią dobrą robotę - każda ma swoje zastosowanie i już. Ale idealnym zestawem byłby w moim mniemaniu 5d2 i 1d4, tylko te ostatnie trochę przydrogie ;) czekam na następcę ;)

epicure
20-07-2011, 13:30
...z użyciem AI Focus miałem 100% nietrafionych!

Po kiego grzyba tego używasz? Ten tryb się do niczego nie nadaje.

kobesi
20-07-2011, 14:09
nadaje się i nawet, wyobraź sobie, otrzymuję ostre, dobrze utrafione zdjęcia. Pod warunkiem oczywiście, że ostrzone z punktem centralnym.

A że to nie była kwestia AI Focus dodam, że w trybie One Shot również mi nie był w stanie wyostrzyć na bocznym.

_igi
20-07-2011, 15:19
Każdy rozważa takie wydatki sam, ale jak dla mnie płacenie niewiele znów mniej za 7d niż za 5dmkII tylko z powodu AF, otrzymując w zamian może i perfekcyjne technicznie, ale brzydkie fotki jest bez sensu.
Pozdrawiam
Smok

Nie przesadzajmy znowu, mam 5D mk II i autofokus jest w nim do bani, niemniej jednak da się tego używać i robić dobre foty. Mam również 60D do szybkich zdjęć i w większości przypadków wyglądają one równie dobrze, co te z 5DII.

Wystarczy zapiąć do tego 60D/7D dobre szkło, pokroju 17-40, 16-35, 35L, 50L, 100L czy 135L i foty są ładne.

Z własnych doświadczeń - mz tandem 5DII + 50L oferuje obrazek nie do pobicia, ale boczne punkty bardzo utrudniają robienie fot nawet w statycznych ujęciach. W bardziej wymagających można użyć tandemu 60D + 35L i będziemy mieli niewiele gorsze jakościowo foty (pod warunkiem, że w rozmyciach nie będzie dużo świateł).

DAWIDSON
20-07-2011, 15:50
czytam i mam już bajzel w głowie, lada dzień sprzedam 50D i kupię 5DM2 - wywalę kasę i z tego co czytam nie będzie można zrobić zdjęcia punktami bocznymi -tylko centralny, AF będzie do du.., klapka będzie straszyła, stracę głębię - obiektyw 70-200f.4 na 200m. nie będzie już miał takiej głębi etc.
więc sam już nie wiem może zostawić 50D, sprzedałem super dobrą sztukę sigmy 30/f1.4, sigmę szeroką 10-20 i zostały 24-105 i 70-200 - brnąć w tą przesiadkę czy nie - no i często robię sporty -piłka nozna - niestety na 2 body mnie nie stać - a oczywiście podązam w stronę idealnego obrazka :) - maskra, jak można w cenie ponad 7k zaoferować coś takiego jak 5M2.

Bolek02
20-07-2011, 15:54
Witam
Nie ukrywam że troszkę się ubawiłem czytając co poniektóre wypowiedzi.
Zawsze myślałem, że celem bawienia się w fotografię jest uzyskiwanie ładnych zdjęć, a nie porównywanie punktów AF, szybkostrzelności itd, itp.
Jeśli wychodzimy z powyższego założenia, to ta dyskusja jest bezpodstawna, jakość fotek z 5dmkII jest wyraźnie, nieporównywalnie lepsza, są po prostu ładniejsze.
To właśnie jakość zdjęć z 7d (moim zdaniem porównywalna z innymi niepełnoklatkowcami) spowodowała w moim przypadku że zrezygnowałem z kupna, mimo że już prawie się przymierzałem.
Smok

Większej bzdury dawno nie zdarzyło mi sie czytać. Tak sie sklada, że mam obie te puszki jednocześnie i jakoś nic podobnego nie ma miejsca :mrgreen:

gadget_zary
20-07-2011, 16:05
DAWIDSON ja mam teraz 20d i nieraz zdarzało mi się używać bocznych nawet z 50 1.4 (w okolicach 1.6-2.0) i oczywiście było trochę nietrafionych ale były też i trafione ujęcia. 5dmkII nie ma może mega AF'a ale za to oferuje mega jakość zdjęć.

DAWIDSON
20-07-2011, 16:12
DAWIDSON ja mam teraz 20d i nieraz zdarzało mi się używać bocznych nawet z 50 1.4 (w okolicach 1.6-2.0) i oczywiście było trochę nietrafionych ale były też i trafione ujęcia. 5dmkII nie ma może mega AF'a ale za to oferuje mega jakość zdjęć.

tak, właśnie te mega zdjęcia mnie ciągną w jego stronę :)
z tego co czytam na forum to boczne punkty okazuje się że są bez użyteczne - często ich używam, a z jasnymi stałkami to są jak dla mnie niezbędne. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na niektóre wypowiedzi na forum, ale wciąż się wacham czy warto pozbywać się 50D na rzecz 5M2. Miałem do czynienia z 5M1 i oczywiście jakość gdy podpiąłem 24-105 - lepsza niż z 50D - mam nadzieję że z 5M2 - bedą jeszcze lepsze :)

KrzysiekT
20-07-2011, 16:17
Boczne punkty są używalne, tyle że nie w Servo, i trzeba wiedzieć jak ich używać. Konkretnie chodzi mi o to, na jakich partiach obrazu skutecznie łapią ostrość.

To, co najbardziej mnie denerwuje, to ich ułożenie, tak naprawdę są to boczne punkty centralne ;)

Pozdrawiam.

kobesi
20-07-2011, 16:41
zejdźcie już z tego trybu Servo - albo macie wybrakowaną serię, albo moja puszka wraz z Sigmą dokonuje cudów, że działa w servo całkiem przyzwoicie.

Punkty boczne są jak najbardziej używalne, również w trybie servo, poza sytuacjami trudnymi - pod światło i przy małej jego ilości. Ale wtedy nawet one shot nie pomoże. A inna sprawa, że jest ich mało i zawsze będzie sytuacja, że chce się, aby były w innym miejscu.

DAWIDSON - co to jest ta mega jakość?? w porównaniu do amatorskiej 450-tki jedyną różnicę, jaką widziałem w jakości obrazka, to większy zakres RAW-ów, dostępne i używalne wyższe wartości ISO oraz ładniejszy wygląd zdjęć na wyświetlaczu aparatu. Ale dobrze zrobione zdjęcie w dobrych warunkach będzie równie dobrej jakości z 5dm2 jak z amatorskiego 450d. Chyba że mówimy o zdjęciach wymagających wysokiego ISO - tutaj 5dm2 jest nie do pobicia. No i przyjemniej się z nim pracuje :)

Bolek02
20-07-2011, 16:41
tak, właśnie te mega zdjęcia mnie ciągną w jego stronę :)
Miałem do czynienia z 5M1 i oczywiście jakość gdy podpiąłem 24-105 - lepsza niż z 50D - mam nadzieję że z 5M2 - bedą jeszcze lepsze :)

Niestety, praktyka pokazuje, że raczej nie bedą lepsze. Ze starej puszki są jakby cieplejsze i nieco bardziej naturalne.

DAWIDSON
20-07-2011, 18:08
kobesi - mega jakość - odpowiedź i aluzja do wcześniejszych odpowiedzi. od 450D zaczynałem z canonem, dobry aparat ale nie można go porównywać do 50D a tym bardziej do FF -
Dylemat pozostaje, jednak ciężko uzyskać jakość zdjęcia na cropie taką jak na FF i nie ma się co oszukiwać. Tylko że 5DM2 jest 2x droższy a nawet więcej od 50D.

mac_27
20-07-2011, 19:36
Kurcze, ja w ostatnią sobotę zapomniałem, że nie mam pełnej klatki i popełniłem IMO całkiem udane zdjęcia ;-)

GALERIA (http://www.flickr.com/photos/whitesomebody/sets/72157627225556922/)

Tak na poważnie, oczywiście dostrzegam przewagę FF nad cropem, jednak uważam, że dużo więcej możemy uzyskać rozwijając nasze umiejętności + dobre szkła.
Gdybym nie był zupełnie ograniczony finansowo lub zarabiał na zdjęciach, wówczas zakupiłbym pewnie 5D.

Smok
20-07-2011, 20:12
Większej bzdury dawno nie zdarzyło mi sie czytać. Tak sie sklada, że mam obie te puszki jednocześnie i jakoś nic podobnego nie ma miejsca :mrgreen:

To gratuluję.
Właśnie dlatego że mi się nie podobały fotki z 7d, ostatecznie go nie kupiłem, a w przypadku 5d jakoś obiekcji nie mam.
Nazywanie tego bzdurą, jest nieporozumieniem, obaj przedstawiamy tylko subiektywne odczucia, proponuję więc pozostańmy przy swoich opiniach, bo pewnie się nie przekonamy.

Hubolsky
20-07-2011, 22:42
Niestety ale czasem nawet subiektywne odczucia są niepomocne. Na własnym przykładzie przekonałem się jak dobre (wersja dla optymistów), lub jak kto woli, jak niedoskonałe (wersja dla pesymistów) są obie puszki. A mianowicie mając już 5DII, postanowiłem kupić 7D - w jednym celu: Wybrać lepszą puszkę, gorszą sprzedać a za kasę kupić dobre szkiełko. Skończyło się tak że mam oba, a na szkiełko muszę dalej zbierać. Każda z tych aparatów jest bardzo dobry - ale każdy do czego innego. Gdybym musiał zostawić sobie tylko jeden - chyba bym musiał rzucać monetą.

WiatruMistrz
20-07-2011, 22:44
Super AF 7D nie wykorzysta się bez usm'a w szkle a głebi ostrości 5D mk2 bez jasnych szkieł...obie opcje drogie...ale werdykt jeden 7D bardziej uniwersalny i koń roboczy do fotografii przyrody a 5D to koń roboczy dla zleceń z ludzimi w pierwszym planie co prawda można go brać w góry zrobić fotkę do cioci, makro porobić, ptaka w locie :P jak ma się tą dyche do wydania zbędną :) ... na uparciucha można zrobić nawet tak jak było dawniej w kliszakach że się miało FF z jednym obiektywem np. 50/1.4 lub taniej 1.8 i nim fociło wszystko a do makro pierscienie pośrednie...nie mniej oba zestawy sprowadzają się do dużych inwestycji w szklarnie systemową przy zleceniach...poza tym macie youtube są filmiki porównawcze obu puszek a sam się przesiadłem z 50D na 5D classic i przyznaję że odciecie tła w sigmie 70-200 poraża a plastikowy 50/1.8 zamienia się w świetny obiektyw ale boczne punkty kwiczą nawet w ładną pogodę ostrzegam i zgodzę się z Igim w tym co pisze że przy akcji i dynamice w 5D jest juz "trochę" losowości bo to sprzęt studyjny a szybkie kropy robią to co się od nich wymaga i można przez to robić nimi suma sumarum lepsze zdjęcia.

Bolek02
21-07-2011, 06:16
To gratuluję.
Właśnie dlatego że mi się nie podobały fotki z 7d, ostatecznie go nie kupiłem, a w przypadku 5d jakoś obiekcji nie mam.
Nazywanie tego bzdurą, jest nieporozumieniem, obaj przedstawiamy tylko subiektywne odczucia, proponuję więc pozostańmy przy swoich opiniach, bo pewnie się nie przekonamy.

Przepraszam za moje stwierdzenie, ale taka jest rzeczywistość. Nie chciałem nikogo obrazić. Jeśli przeczytasz posty Kolegów pod Twoją odpowiedzią, to zrozumiesz co miałem na mysli :)

Niestety ale czasem nawet subiektywne odczucia są niepomocne. Na własnym przykładzie przekonałem się jak dobre (wersja dla optymistów), lub jak kto woli, jak niedoskonałe (wersja dla pesymistów) są obie puszki. A mianowicie mając już 5DII, postanowiłem kupić 7D - w jednym celu: Wybrać lepszą puszkę, gorszą sprzedać a za kasę kupić dobre szkiełko. Skończyło się tak że mam oba, a na szkiełko muszę dalej zbierać. Każda z tych aparatów jest bardzo dobry - ale każdy do czego innego. Gdybym musiał zostawić sobie tylko jeden - chyba bym musiał rzucać monetą.

Z ust mi to wyjąłeś - lepiej bym tego nie opisał :mrgreen:

kobesi
21-07-2011, 12:36
kobesi - mega jakość - odpowiedź i aluzja do wcześniejszych odpowiedzi. od 450D zaczynałem z canonem, dobry aparat ale nie można go porównywać do 50D a tym bardziej do FF

po pierwsze FF to nie aparat ;) Ja nie mówię, że 450 można porównać do 50d albo do 5dm2. To znaczy porównać aparaty można, ale porównanie wykaże, jak to się na tym forum lubi pisać, "miażdżącą" przewagę bardziej profesjonalnych aparatów.

Natomiast przy porównaniu obrazka to już nie jest takie oczywiste.. jeśli masz 5dm2, do tego 35L lub 24L, oraz umiejętności - na pewno zdjęcia będą ładniejsze niż od amatora z 450d i kitem. Ale jakby ten sam profesjonalista wziął 450d, dopiął swoje wypasione lensy, to również otrzymałby świetnej jakości zdjęcia. To bardziej kwestia ergonomii pracy z lepszymi aparatami, jakości obiektywów niż jakichś "magicznych" właściwości matrycy.

olek.tbg
21-07-2011, 13:12
I doświadczenia, umiejętności obróbki itp, co nie zmienia faktu, że - według mnie - lepszymi puszkami łatwiej ten efekt osiągnąć ;)

Matt_K-K
21-07-2011, 15:45
Wiele osób tutaj zdaje się pomijać prosty aspekt, mianowicie kwestię obiektywów. Niektórzy porównują drogie aparaty z dołączonymi jeszcze droższymi aparatami do poziomu aparatów zupełnie amatorskich z podobnej klasy optyką.

Można w internecie znaleźć mnóstwo zdjęć z cropa, które są świetne technicznie tak samo jak mnóstwo gniotów z pełnej klatki. Podobnie nie dla wszystkich wyznacznikiem ładnego zdjęcia jest takie mające super-małą głębia ostrości. Patrzmy na możliwości puszki nie tylko pod kątem własnego "zmysłu artystycznego". To, że niektórych rzeczy wykonać się nimi praktycznie nie da - cóż, tak jest świat zbudowany :)

epicure
21-07-2011, 16:58
Znane mi osoby, które zajmują się fotografią produktową, używają do tego kompaktów - oczywiście tych porządnych, z dobrymi obiektywami i zapisem raw. Nie trzeba tak mocno przymykać, a więc i nie trzeba używać tak mocnego oświetlenia, a GO przy tym będzie taka, jak trzeba. Ja bym wziął dowolną lustrzankę i takiego właśnie kompakta do kompletu. 5DII w takich zdjęciach nie będzie miał żadnej przewagi nad nimi, szkoda kasy. Chyba, że będzie też służył do innych rodzajów zdjęć, to wtedy można...

kobesi
21-07-2011, 17:56
Nie wiem, jaki jest zamysł robienia tych zdjęć produktowych, może to ma być jakieś super artystyczne i wysmakowane, np. zdjęcia biżuterii z wykorzystaniem małej GO.. bo generalnie to chyba fotografia produktowa nie wymaga nie wiadomo jakiego aparatu - byle wszystko było ostre i prawidłowo oświetlone.
Jeśli fotografujesz jakiegoś, dajmy na to, mopa, to nie ma znaczenia, czy pstrykniesz go FF czy cropem, albo czy ten crop będzie miał 3 czy 11 kl/s ;)

eruditusfaber
21-07-2011, 23:33
Chyba, że będą to zdjęcia, które później będą powiększane do dużych rozmiarów.
Tak samo do bardziej aranżowanych sesji produktów, zdjęć reklamowych, raczej nie wystarczy kompakt lub słabej jakości lustrzanka.

Bolek02
24-07-2011, 11:32
Tak też napisał wcześniej, że ma zamiar robić duże powiększenia :)

szunaj60
16-09-2011, 17:00
Witam! Dzisiaj sprzedałem moją 40D i prawie wszystkie szkła.Do poniedziałku muszę się określić co kupić 50d2 czy 7d, to jest mój dylemat.Moim marzeniem jest pełna klatka ale do końca nie jestem przekonany. Pomocy.:) jestem amatorem.Jeśli ma to być 5d2 to na co mam zwrócić uwagę.

tomek1976
16-09-2011, 17:52
Najpierw odpowiedz sobie, jaki rodzaj fotografii będziesz wykonywał. O wadach i zaletach 5dmkII zostało już powiedziane wszystko, więc nie ma sensu się powtarzać. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że blisko dwa lata temu przeszedłem z 40D na 5dmkII i może zabrzmi to, jak snobizm, ale...nie wyobrażam sobie powrotu do cropa (mam jako backup 20D, którego głównym zadaniem jest leżakowanie w torbie). Pomimo przeciętnego AF, bandingów, zmienionych dźwięków migawek, jakoś nie widać walających się "piątek" na śmietnikach :)

szunaj60
16-09-2011, 22:26
Dzięki Tomek 1976.Właśnie mi o to chodziło,nie jestem tym amatorem co robi małpkami i mówi ładnie wyszło.

szunaj60
17-09-2011, 22:45
Witam!Po jaka cholerę czytałem ten wątek od dechy do dechy, jak coś przedtem wiedziałem o fotografii tak teraz te moje 40-lecie focenia psu na budę warte.Pamiętam jak od rodziców dostałem Druha na 15 -lecie.Żeby zrobić fotkę jechałem 10 km rowerem po papier i odczynniki ale nie dowiozłem do domu bo ciekawiło mnie jak wygląda ten papier co foci bez powiększalnika. Dopiero po otwarciu przeczytałem żeby nie otwierać w widnym miejscu.W domu po wywołaniu kliszy zrobiłem sobie ramkę i naświetlałem na słonku albo 100W żarówką zdjęcia wychodziły super bez tych waszych sampli i be-coś tam chociaż na rogach były prześwietlone .Następnym aparatem w miarę jedzenia był Ami,Start,Kijefw,Zenit,66,Canon40D no i ...zobaczymy w poniedziałek.Przed chwilą przeglądałem moje fotki z zawód sportowych,z technikum z AWF i obecne. Wszystkie są fajne i wszystkie aparaty były super.Co wybiorę? na pewno Canona.-Pozdrawiam

Max13
17-09-2011, 23:08
Przez ostatnie 2 lata mialem okazje uzywac chyba wiekszosc aparatow Canona - wlasnie wrocilem od przyjaciol z poludnia Europy gdzie mialem okazje uzywac ich 1dsIII. Sam posiadam 7D, wczesniej 500. Tego typu pytan na wszystkich forach sa miliony.
Ale potwierdzam - jedynie najwazniejsze jest pytanie - do czego, do jakiego typu zdjec potrzebuje danego modelu? Cala reszta to dodatkowa dyskusja.
Do zdjec akcji, ptakow w locie, itp - 7D jest znakomite, mozna z niego "wycisnac" bardzo duzo - moze zabrzmi jak herezja ale nie "przeplacalbym" koniecznie za 1dmkIV - powtarzam ze jak sie pozna 7D to mozna nim zrobic ekstra strzaly.
A teraz reszta - krajobrazy, portrety, statyka - tylko pelna klatka. Uzywalem 5d mkII i
1ds mkIII - sa rozne opinie - ale 1dsIII jest absolutnie perfect. I kupie ja w pierwszym mozliwym momencie :-).

szunaj60
17-09-2011, 23:28
Max mi aparat jest potrzebny do focenia wnuków ,do pejzaży do zrobienia zdjęcia w reklamacji sprzętu przez klienta do sportu do kwiatków do podglądania ludzi (na ulicy)Zapomniałem o szkłach zostały mi tylko słoiki i 90-300 canon

Max13
17-09-2011, 23:38
szunaj60 - w takiej sytuacji : pelna klatka czyli 5dmkII (albo 1dsy- II albo III)
Pozdrawiam.

Smok
17-09-2011, 23:50
Od 3 miesięcy posiadam 5DmkII, zastanawiałem się nad 7d, a długo używałem serii XXXD.
Do widoczków, zdjęć nocnych, czy przy słąbym oświetleniu (ale statycznych), ludzi, fotek przy wysokim iso 5dmkII jest super, obrazki generowane przez 7d nie zachwycały mnie w takim stopniu, wręcz byłem rozczarowany (subiektywne zaznaczam odczucie).
AF nie jest taki tragiczny jak krążą o nim opinie i skutecznie fociłem samoloty na nieszczęsnych pokazach w Płocku, ale warunek jasny dzień. Natomiast zdjęcia dynamiczne przy słabym oświetleniu (pokaz kung fu w jednej ze szkół w Shaolin - w czymś w rodzaju ciemnej sali gimnastycznej) niestety AF się gubił i tu pewnie AF z 7D by się przydał. Zaznaczam że używam 3 eLek 24-105 IS F4, 70-200F4, 100 IS F2,8, pewnie też jaśniejsze szkła by trochę pomogły, ale mam to co mam i tyle.
Gdyby 5dmkII miał AF z 7D byłby pewnie jak dla mnie aparatem doskonałym, ale koniec końców mimo jego ograniczeń nie zamieniłbym go na żadnego niepełnoklatkowca.

Pozdrawiam

Smok

szunaj60
18-09-2011, 00:09
Zapadła decyzja 5DII i wielkie dzięki,a co mi tam przecież mnie stać,rzuciłem palenie :).A jeśli chodzi o szkła to chyba mnie żona rzuci jak się dowie ile to kosztuje.

szunaj60
19-09-2011, 22:08
Żonę mam wyrozumiałą i body 5d mk2.To była dobra decyzja jedna i druga :) Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi.

seti_60d
28-09-2011, 01:49
Żonę mam wyrozumiałą i body 5d mk2.To była dobra decyzja jedna i druga :) Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi.

Gratuluję wyboru. Co do żony, to poczekaj jak zaczniesz kupować dodatki do puszki, wtedy może już nie być taka wyrozumiała :D

Bolek02
28-09-2011, 06:54
Od 3 miesięcy posiadam 5DmkII, zastanawiałem się nad 7d, a długo używałem serii XXXD.
Do widoczków, zdjęć nocnych, czy przy słąbym oświetleniu (ale statycznych), ludzi, fotek przy wysokim iso 5dmkII jest super, obrazki generowane przez 7d nie zachwycały mnie w takim stopniu, wręcz byłem rozczarowany (subiektywne zaznaczam odczucie).
AF nie jest taki tragiczny jak krążą o nim opinie i skutecznie fociłem samoloty na nieszczęsnych pokazach w Płocku, ale warunek jasny dzień. Natomiast zdjęcia dynamiczne przy słabym oświetleniu (pokaz kung fu w jednej ze szkół w Shaolin - w czymś w rodzaju ciemnej sali gimnastycznej) niestety AF się gubił i tu pewnie AF z 7D by się przydał. Zaznaczam że używam 3 eLek 24-105 IS F4, 70-200F4, 100 IS F2,8, pewnie też jaśniejsze szkła by trochę pomogły, ale mam to co mam i tyle.
Gdyby 5dmkII miał AF z 7D byłby pewnie jak dla mnie aparatem doskonałym, ale koniec końców mimo jego ograniczeń nie zamieniłbym go na żadnego niepełnoklatkowca.

Pozdrawiam

Smok

Mam dokladnie takie same odczucia. Aktualnie posiadam obydwie te puchy jednocześnie, jednak częściej siegam do torby po 5DII :mrgreen:

RadOs41
28-09-2011, 22:14
O taaak, wyrozumiałości Pani Małżonki, zazdrościmy... A co do body 7d czy 5d mk II to porównując zalety i wady obydwu - wielokrotnie wymieniane na forach, ponadto kolega ma 7d i czasami wymieniamy się - to ja stawiam na 5mk2 pomimo wolnego AF - co jest wyraźnie odczuwalne przy bardzo słabym oświetleniu. Z tym body (5dmk2) należało by używać jedynie jasnych (bardzo) szkieł, tylko niestety "6" w lotka trafił kto inny, a ja tylko trójkę :)

Matsil
29-09-2011, 17:03
Też długo zastanawiałem się czy nie kupić 7D pod rajdy samochodowe. Świetny AF i dłuższe ogniskowe trochę kuszą, ale po ostatnim Rajdzie Polski, na który zabrałem 5DII, 24-70 i 70-200 na razie stwierdziłem, że to trochę przesada, tym bardziej, że w torbie leży 50D. A przepaści pomiędzy 50-ką a 7-ka nie ma, więc nadal czekam na 5DIII, który być może mile nas zaskoczy AFem ;).

Bolek02
29-09-2011, 17:49
Też długo zastanawiałem się czy nie kupić 7D pod rajdy samochodowe. Świetny AF i dłuższe ogniskowe trochę kuszą, ale po ostatnim Rajdzie Polski, na który zabrałem 5DII, 24-70 i 70-200 na razie stwierdziłem, że to trochę przesada, tym bardziej, że w torbie leży 50D. A przepaści pomiędzy 50-ką a 7-ka nie ma, więc nadal czekam na 5DIII, który być może mile nas zaskoczy AFem ;).

Zawsze możesz wymienić 50D na 7D i po sprawie. Jest jednak trochę lepiej. Z tym zakoczeniem w 5DIII to może być różnie i na wzorowy AF bym raczej nie liczył, bo kto wtedy kupi 1Ds...? Poza tym chyba prędko nie będzie skoro 5DII tak dobrze się sprzedaje :(

MAG
30-09-2011, 16:08
To ja też się podepnę… zdaję sobie sprawę, że ile osób tyle opinii, że te puszki mają inne zastosowanie, itp., ale mam dylemat i nie mogę się zdecydować.
Jestem amatorem. Przygodę z aparatem rozpocząłem jakieś 20 lat temu i był to Zenit bodajże :-) Fotografuję wszystko, co się da, głownie portrety i krajobrazy, z naciskiem na portrety. Niecałe dwa lata temu zostałem ojcem bliźniaków, więc moja aktualna pasja to fotografia dziecięca.
Konkretnie chodzi mi o fotki w stylu:

http://www.marcingora.com/photos/1AEV0201.jpg
http://www.marcingora.com/photos/1AEV0594.jpg
http://www.marcingora.com/photos/1AEV0657.jpg

Używam FF i APS-C, aktualnie posiadam:
Puszki: Canon 1Ds, 2 x Canon 50D, Canon 20D.
Szklarnia: EF 24-70 F2.8L USM, EF 100 F2.8 USM MACRO, Sigma 17-50 F2.8 EX HSM OS, Sigma 28-70 F2.8-4 DG, Sigma 70-300 F4-5.6 DG APO
Świadło: Speedlite 580EX i 2 x YN460II

Ostatnio mój ulubiony sprzęt do fotografowania dzieci to 1Ds z EF 100 F2.8, ale mam mały problem – wolny AF, kiedy chce robić jakieś dynamiczne sceny z mała GO w dzień na dworze (bawiące, biegające dzieci, itp.). 1Ds jest dość leciwy i potrafi być niecelny, chociaż przebieg ma niecałe 5000 zdjęć. Nie muszę dodawać, że do wszystkich innych nie dynamicznych zdjęć przy dobrym świetle lub w studio ten aparat jest po prostu zajefajny i nie mam zamiaru z niego rezygnować.

Postanowiłem zrobić sobie prezent i dokupić nową puszkę. 5D MKII – pełna klatka – zalet nie trzeba wymieniać, ale AF kiepski. 7D - dużo lepszy AF a moje dzieci są ruchliwe, no, ale APS-C…

Ew. 3 opcja trochę OT – kupić 70-200L F2.8 IS II lub 85L F1.2 i używać z 50D….

Podsumowując: magia FF na mnie nie działa, bo mam i używam. Idealnie było by mieć FF i super AF, ale 1Ds MK III nie mam zamiaru kupować, bo to stara konstrukcja, no i dużo droższa niż wyżej wymienione. 5D nie miałem w ręce, ale panuje opinia, że ma wolny AF, a ja chce kupić nowe body dlatego że potrzebuje aby AF był szybki i celny. Jednocześnie chciałbym, aby jakość zdjęć była lepsza niż w 50D, a nie wiem czy 7D mi to zapewni (w praktyce, bo w teorii owszem).

Czy jest tu jakiś wujek dobra rada? :-P

Pozdrawiam,
Marcin

koraf
30-09-2011, 16:50
Nie wiem czy wujek :wink:ale powiem wg mnie tak: lepszą jakość obrazka od 50d zapewni Ci 1dsII i dokup 70-200II z bardzo dobrym AF i IS (mam) i praktycznie nic tylko focić. Dużej różnicy w jakości obrazka między 5dmkII (mam)a 1dsmkII nie powinno być ;-).
85L (miałem) ze swym wolnym AF nie nadaje się zbytnio do focenia dzieci w ruchu :-P.

Matsil
30-09-2011, 17:01
Zawsze możesz wymienić 50D na 7D i po sprawie. Jest jednak trochę lepiej. Z tym zakoczeniem w 5DIII to może być różnie i na wzorowy AF bym raczej nie liczył, bo kto wtedy kupi 1Ds...? Poza tym chyba prędko nie będzie skoro 5DII tak dobrze się sprzedaje :(
Rozważałem taką możliwość, ale trzeba min. 3k dopłacić a różnica jest raczej kosmetyczna. Gdybym nie miał 50D a np. coś starszego jak 30D czy 20D, to byłoby warto. 5DII się sprzedaje tak samo jak 5D dopóki II-ka nie weszła. Nikon też zwleka z D800 mimo, że D700 też już jest bardzo długo na rynku (mój kumpel z żółtej rodziny też tak sobie już długo czeka :) ). Myślę, że te firmy patrzą na siebie i każda czeka co zrobi druga i można tak w nieskończoność.
Myślę, że 5DIII nawet gdyby miał super AF nie bardzo zagrozi jedynce, bo to trochę inny sprzęt i wykorzystywany inaczej. Po Rajdzie Polski muszę 5-kę oddać do czyszczenia, bo trochę się kurzyło i zarówno matówka jak i matryca są zabrudzone, podejrzewam, że z 1-ką podobnych problemów bym nie miał.
P.S. Apropo ruchliwych dzieci, to moje też w miejscu nie siedzą i spokojnie 5DII daje radę mimo, że jego AF orłem nie jest. Ja bym pod tym kątem 50D na 7D nie zamienił, ale to moje subiektywne zdanie.

Bolek02
30-09-2011, 17:14
Aktualnie używam równocześnie 5DII i 7D, więc mam porównanie na bieżąco. Jeśli chodzi o twój problem, to nie ma na niego jednoznacznej recepty. 7D da Ci szybki i celny AF ale kolory i jakość obrazka czasem bardziej kontrowersyjne niż z 50D. IMHO poprawy w jakości zdjęć jeśli chodzi o wygląd nie będzie :(
5DII to puszka o większych możliwościach i nada się do różnych wyzwań, ale trzeba to ogarnąć i nauczyć sie przewidywać. Ja nt. magii FF nigdy sie nie wypowiadam, bo dla mnie to pojecie zbyt wydumane ale obrazek jest naprawdę fajny. Jednym słowem jak juz trafisz, to nie ma porównania z 7D. Takie jest moje zdanie - częściej sięgam po 5DII :)

MAG
02-10-2011, 06:14
Dziekuje wszystkim za rady. Doszedlem do wniosku ze macie racje - 50D na 7D wymieniac nie warto, 5D mi nie pasuje, wiec kupilem 1D MK III.

Pozdrawiam,

speed555
02-10-2011, 18:31
Po Rajdzie Polski muszę 5-kę oddać do czyszczenia, bo trochę się kurzyło i zarówno matówka jak i matryca są zabrudzone.
Ja niedawno 40D zmienilem na 7d a robie przewaznie tylko zdjecia na rajdach/wyscigach samochodowych. 40-stka zrobiła u mnie 80 000 zdjec i nie była nigdy w serwisie, a czesto robilem zdjecia w duzym deszczu bez parasola itp. Jak szukalem nowego body to na jeden rajd pozyczylem od znajomych 5dmII i 7d. I powiem tyle ze w piątce to AF porazka. Takze do sportu to tylko 7d ale to było wiadome od zawsze chcialem sie tylko upewnic:)

Cluer
05-10-2011, 11:14
a jaka widzisz różnicę między 40D a 7D ? Warto było wymieniać (pomijam kwestię przebiegu i "awaryjności")
Zastanawiam się nad przesiadką z 40D na pełna klatkę, ale im dłużej o tym myślę tym bardziej skłaniam się w raczej stronę dokupienia aparatu niż sprzedaży cropa.
APS-C na APS-C w moim przypadku nie widzę sensu zamieniać

Kwapiszon
05-10-2011, 11:45
Dziekuje wszystkim za rady. Doszedlem do wniosku ze macie racje - 50D na 7D wymieniac nie warto, 5D mi nie pasuje, wiec kupilem 1D MK III.

Pozdrawiam,

I słusznie. Porządne narzędzie pracy. Szczelność, trwałość, niezawodność.

Bolek02
05-10-2011, 19:29
a jaka widzisz różnicę między 40D a 7D ? Warto było wymieniać (pomijam kwestię przebiegu i "awaryjności")
Zastanawiam się nad przesiadką z 40D na pełna klatkę, ale im dłużej o tym myślę tym bardziej skłaniam się w raczej stronę dokupienia aparatu niż sprzedaży cropa.
APS-C na APS-C w moim przypadku nie widzę sensu zamieniać

Jeśli ktoś wymienia 40D na 7D to tylko dla 19-polowego AF-u i zdjęć seryjnych 8/sek. Ekran i filmy HD to sprawa drugorzędna a różnica w obrazku niewielka.

MacB
10-10-2011, 23:47
Eh, w końcu dobrnąłem do końca ;-)
W międzyczasie znalazłem takie porównanie,
http://www.youtube.com/watch?v=C3-fHf0Y990
Jeżeli ktoś na śląsku szuka sklepu gdzie można zmacać tytułowe body, w Auchan Mikołów otworzył się FotoJoker, mają oba.

C80
11-10-2011, 08:08
Jeśli ktoś wymienia 40D na 7D to tylko dla 19-polowego AF-u i zdjęć seryjnych 8/sek. Ekran i filmy HD to sprawa drugorzędna a różnica w obrazku niewielka.

Nie zgodzę się. Sam mam taką zmianę za sobą. Różnica 6 kl/s (xxD) a 8 kl/s (7D) nie jest jest aż tak odczuwalna jak 3 kl/s (xxxD), a 6 kl/s (xxD).

AF działa lepiej choć 40D i tak był pod tym względem znakomity. Ważniejsze jest to że 7D ma znacznie lepszy LCD co oznacza, że selekcję zdjęć można prowadzić już na miejscu co w przypadku 40D było nie możliwe. Ma wyższe używalne ISO, już nie mówiąc że ISO kończy się na 12800 a nie na 3200.

No i do tego 18 Mpix pozwala na mocniejsze cropowanie gdy brakuje mm i robienie większych wydruków.

marchpol
01-02-2012, 12:47
Trochę odświeżę temat. Od kilku tygodni szukam w necie odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule wątku i teraz już kompletnie nie wiem co wybrać, dlatego proszę o pomoc.

Aktualnie mam 450D, ale jego czas powoli się kończy. Po wielu analizach na placu boju pozostał 5DmkII i 7D.

Do czego mi aparat? Nie zarabiam na robieniu zdjęć. Jeśli śluby, to tylko raz na dwa lata, jak w rodzinie lub wśród znajomych coś się dzieje w tej kwestii. Zależy mi na szybkim AF, ale nie dlatego, żebym fotografował sport, natomiast często pstrykam zdjęcia dzieciakom, a one wiadomo - czasem są szybsze, niż bolidy F1. Krótko mówiąc - typowo amatorskie, rodzinne zastosowanie: imprezy rodzinne, wyjazdy wakacyjne, życie codzienne itp.

W przyszłości na pewno przejdę na FF, ale nie wiem czy to już ten moment (z tą myślą rok temu kupiłem 24-105/4 L). W tej chwili skłaniam się do takiego scenariusza, żeby kupić 7D (korzystając jeszcze z tych obiektywów EF-S, które posiadam), za ok. 2500 zł różnicy pomiędzy 7D i 5DmkII kupić jeszcze jakiś przyzwoity obiektyw pod FF i za rok-dwa sprzedać 7D i kupić następcę 5DmkII.

Ma to sens? Jasne, że kusi mnie 5DmkII, ale wydatek rzędu 7,5 tys. przy moim "profilu fotografowania" wydaje się trochę przesadzony (wydatek ok. 5 tys. na 7D być może też, ale w mniejszym stopniu). Dostrzegam różnicę w jakości zdjęć pomiędzy tymi puszkami, ale w 5DmkII chyba brakowałoby mi sterowania lampami, wbudowanej lampy (czasem się przydaje, np. przy fotografowaniu w silnym świetle słonecznym), a przede wszystkim dobrego AF... Jak sobie bez tego radzicie???

Jest jeszcze kwestia obiektywów. Decydując się na 7D zostałbym bez szerokiego kąta (miałbym tylko kitowy 18-55, a szkoda puszki z tym obiektywem), musiałbym więc prawdopodbnie wydać ok. 2,5 tys. np. na C 17-40/F4L. Przy FF dolny zakres szkła 24-105/F4 L wydaje się wystarczający.

A tak ogólnie: jesteście zadowoleni z 7D? To dobry aparat, czy rzeczywiście "szumi niemiłosiernie", jak niektórzy piszą, w wyniku "przepakowanej" matrycy? Czy z kolei AF w 5DmkII mógłby się nie wyrabiać przy bieganiu za dzieciakami? Servo w 7D faktycznie dobrze spełnia swoje zadanie przy tego typu zastosowaniach?

Czy ktoś z Was używa 5DmkII do czysto amatorskich zastosowań, czy może wszyscy, którzy mają tę puszkę "robią" notorycznie śluby, portrety w studio, fotografię produktową i krajobrazy?

Bardzo proszę o pomoc. Bez Was chyba nie jestem w stanie się zdecydować;)

rysib
01-02-2012, 13:03
Czy ktoś z Was używa 5DmkII do czysto amatorskich zastosowań, czy może wszyscy, którzy mają tę puszkę "robią" notorycznie śluby, portrety w studio, fotografię produktową i krajobrazy?

Niedawno przesiadłem się z 350 na nowszą 5-kę. Nie jestem zawodowym fotografem, jedynie "zawodowym" rodzicem ;) AF piątki daje spokojnie rade, a mam Tamrona 28-75 jak wiesz bez USM-u. Też zastanawiałem się nad 7D kontra 5D. I nie miałem łatwego wyboru. Ale skusiły mnie jednak osiągi na wysokich ISO, i problem przy szerokokątnym szkle (miałem b. podobną sytuację jak Ty). Ponieważ kupowałem aparat na raty różnica w wysokości jednej raty między 7 i 5 była stosunkowo mała. Jeśli masz jakieś konkretne pytania pisz.

C80
01-02-2012, 14:50
A tak ogólnie: jesteście zadowoleni z 7D? To dobry aparat, czy rzeczywiście "szumi niemiłosiernie", jak niektórzy piszą, w wyniku "przepakowanej" matrycy? Czy z kolei AF w 5DmkII mógłby się nie wyrabiać przy bieganiu za dzieciakami? Servo w 7D faktycznie dobrze spełnia swoje zadanie przy tego typu zastosowaniach?

7D to dobry aparat ale faktycznie szumi mocniej niż np. 40D. Lekkie ziarno widać nawet przy ISO 400 (odszumianie na standard), ale jeżeli włączy się mocniejsze odszumianie to do po kadrowaniu do 900-1000 piks spokojnie można wrzucać do sieci bez odszumiania na komputerze.

tkosiada
01-02-2012, 18:32
marchpol istotne jest czy ta 450D juz całkowicie padła?
jeśli nie, to pytanie jak duże masz parcie na FF?
owszem jakość obrazka wzrośnie więc jeśli to jest najbardziej istotnym kryterium to bierz.
w takim razie nie warto na jakis czas wspierać się pośrednimi puszkami bo szkoda kasy, więc od razu atakuj 5D II, ale tutaj warto inwestowac w szkła byś zbytnie nie odczół braków AF
nie kupiłbym 7D bo uwazam, że poza paroma aspektami technicznymi ( które w 7D dopracowali bardzo dobrze) nie zobaczysz lepszych fotek od swojej 450
także pieniądze zainwestój w szkła pod FF ( jeśli jesteś pewien, że FF jest Ci niezbędne) i używaj z 450D, sam będziesz zaskoczony co ta puszka jeszcze potrafi
natomiast fajnym szerokim szkiełkiem pod aps-c, takim spacerowo-wycieczkowym jest canon 15-85 i to z 7D stanowi fajny zestaw ( jeśli okaże sie, że nie musi być FF)
p.s. do rozważenia nikon D700, polecam

Licker
01-02-2012, 20:05

Ja z 7D jestem zadowolony, szumi nieźle, ale łatwo się z tym uporać.
Jeśli będziesz chciał sam ocenić służę RAW z ISO 3200-5000, ew zrobię na innych na życzenie. :-)
IMHO aż takie servo jak 7D przy dziecku nie jest potrzebne. 5D powinien spokojnie dawać radę, a jakość zdjęć dużo lepsza.
Do tego na kupowaniu i odsprzedawaniu 7D trochę stracisz.
Ja wziąłbym 5D II, a z pieniędzy ze sprzedaży EF-s dokupił 35mm f/2 albo odłożył na lepsze szkło.

koraf
01-02-2012, 20:43
Zależy mi na szybkim AF, ale nie dlatego, żebym fotografował sport, natomiast często pstrykam zdjęcia dzieciakom, a one wiadomo - czasem są szybsze, niż bolidy F1. Krótko mówiąc - typowo amatorskie, rodzinne zastosowanie: imprezy rodzinne, wyjazdy wakacyjne, życie codzienne itp.

W przyszłości na pewno przejdę na FF, ale nie wiem czy to już ten moment (z tą myślą rok temu kupiłem 24-105/4 L). W tej chwili skłaniam się do takiego scenariusza, żeby kupić 7D (korzystając jeszcze z tych obiektywów EF-S, które posiadam), za ok. 2500 zł różnicy pomiędzy 7D i 5DmkII kupić jeszcze jakiś przyzwoity obiektyw pod FF i za rok-dwa sprzedać 7D i kupić następcę 5DmkII.

Ma to sens?

Do tego co chcesz fotografować wystarczy 7d jak również 5dII, różnica obrazowania między tymi puszkami (dla tych samych szkieł) nie jest przepaścią, ale dla wprawionego oka znaczna, szczególnie jeżeli chodzi o jasne stałki.
Na Twoim miejscu dokonałbym jednak porównania i sam ocenił. Szum nie jest taki straszny z 7d, jak piszą słusznie koledzy.
Mam obydwie puszki i kiedyś kolega do mnie przyjechał aby porównać różnice i wybrał 7d (do ślubów), gdyż jak ocenił dla jego klientów obrazek jaki daje 7d jest wystarczający :wink:.
Jeżeli zdecydujesz się jednak na FF, nie czekałbym na 5dIII, gdyż na początku cena może wynosić ok. 10k, a cena 5dII może w tym czasie się obniżyć :-D, czego życzę, jak również podjęcia satysfakcjonującej decyzji.

marchpol
01-02-2012, 21:56
marchpol istotne jest czy ta 450D juz całkowicie padła?
jeśli nie, to pytanie jak duże masz parcie na FF?

450D ma się jeszcze całkiem nieźle, ale używam tej puszki już od prawie trzech lat i mam wrażenie, że wyczerpałem już jej możliwości, albo inaczej - używając dalej tej puszki stałbym w miejscu, a wiem, że przede mną jeszcze dużo nauki różnych aspektów fotografii. Szkoda mi ją sprzedać, więc prawdopodobnie będzie stanowiła backup, albo córka będzie na niej szlifowała swoje umiejętności.

Jeśli chodzi o FF, to specjalnego parcia nie odczuwam, ale mniej więcej od roku nachodzą mnie myśli, że warto byłoby się zmierzyć z pełną klatką. W zeszłym roku, przed wakacjami, miałem zryw, żeby wymienić puszkę, ale odpuściłem i kupiłem szkło (24-105/F4L). Teraz chyba nie dam rady odpuścić;)

Rysib - bardzo podziałały na mnie zdjęcia, do których linki można znaleźć w Twojej stopce - gratuluję! Właśnie o taką stronę użytkowania 5DmkII mi chodzi.

Czytając Wasze posty można odnieść wrażenie, że szala przechyla sie w stronę kupna piątki... Nie brakuje Wam wbudowanej lampy, sterowania lampami i dobrego AF przy amatorskim, hobbystycznym zastosowaniu?

tkosiada
01-02-2012, 22:12
450D ma się jeszcze całkiem nieźle, ale używam tej puszki już od prawie trzech lat i mam wrażenie, że wyczerpałem już jej możliwości, albo inaczej - używając dalej tej puszki stałbym w miejscu...
możesz bardziej konkretnie, tzn pod jakim wzgledem 450 Ciebie ogranicza?
albo co brakuje twojej 450D w porównaniu do 7D?

Nie brakuje ... i dobrego AF przy amatorskim, hobbystycznym zastosowaniu?
oj, bardzo brakowało :mrgreen: dlatego mam co mam
ale nie przejmuj się mną, ja jestem inny

450D ma się jeszcze całkiem nieźle...
no to nie ma o czym gadać
sugestia: zamiast zmieniać body kup szkła, to jest podstawa !!!
inwestuj w szkła !!!
sprzedajesz 18-55 i 55-250 + kaska na nowe body = dokupujesz sigme 10-20/f3,5 ( lub jeśli tylko canon to 10-22) i do tego fantastyczny 70-200 f4 IS, z takim zestawem to, wow!!! :shock:
albo stałki: 20 2.8, 24 1.4, 50 1.4, 85 1.8, 85 ... itd itd, tu wybór ogromny masz

marchpol
01-02-2012, 22:49
możesz bardziej konkretnie, tzn pod jakim wzgledem 450 Ciebie ogranicza?
albo co brakuje twojej 450D w porównaniu do 7D?

Sam pewnie wiesz, jak to jest, jak się fotografuje przez dłuższy czas tym samym body - zaczyna brakować szybkości, ostrości, wyższych czułości itp. 450-tka, choć to dobry aparat, to jednak adresowany jest do osób, które zaczynają przygodę z lustrzankami. Nie twierdzę, że już jestem zawodowcem, ale tak jak napisałem - chciałbym spróbować czegoś nowego. W zeszłym roku się wybroniłem, ale teraz parcia na zmianę puszki (niekoniecznie na FF) nie przezwyciężę. ;) Lista zalet 7D względem 450D jest długa, ale nie temu poświęcony jest ten wątek.

i do tego fantastyczny 70-200 f4 IS, z takim zestawem to, wow!!! :shock:

Myślisz, że 70-200/f4 IS byłby przy moim zastosowaniu lepszy od 70-200/f2.8 (bez IS)? Od jakiegoś czasu rozważam właśnie kupno jednego z nich.

Jeśli chodzi o Sigmy, Tamrony itp., to nie biorę takiej opcji pod uwagę. Kompletuję szkła przyszłościowo, pod FF i wolę poczekać dłużej i kupić coś konkretnego, albo nie kupować wcale, jak fundusze mi nie pozwolą.

Twoją propozycję rozważenia zakupu Nikona D300 odrzuciłem, bo musiałbym zacząć od początku, nawet moją ukochaną lampę musiałbym sprzedać - to bez sensu.

tkosiada
02-02-2012, 00:21
ok, zatem przy takich założeniach nie poszedłbym wyżej jak 50D, nawet ładną używke
serio, reszte kasy w szkła
co do tele to albo 70-200 2.8, ale z IS (wersja I lub II) albo f4 IS
50D ma juz wymagającą matryce ( o 7D nie wspominając) ze względu na upakowanie pixeli i tu nie ma co się szczypać, oczekujesz jakości to szkło musi być bardzo ostre.
rozumiem twój tok myślenia, u mnie było 400D, 30D, 5D, 50D i D700
nie pisałem o N D300, ale to też super puszka

marchpol
02-02-2012, 08:30
dokupujesz sigme 10-20/f3,5 ( lub jeśli tylko canon to 10-22)

Twoja sugestia pozostania przy cropie nie rozwiązuje mojego problemu z szerokim kątem. Za Canona 10-22 musiałbym dać ok. 3000 zł, a to przecież EF-S, czyli nie wykorzystałbym go w przyszłości pod FF. Sprzedając straciłbym ładnych parę stówek... Kupując teraz 5DmkII problem szerokiego kąta sam by się rozwiązał - pozostałbym z C 24-105/4L IS + ew. jakieś nowe szkło typu 70-200/2.8 lub 4.

No i właśnie - przy takim rozumowaniu koło się zamyka i nadal nic nie wiadomo...

tkosiada
02-02-2012, 09:50
No to 5D + 24-105 + 70-200 f4 IS i masz bdb zestaw
Problem rozwiązany

soko
02-02-2012, 14:13
@marchpol@ Wiem , że wątek dotyczy 7D a 5DMKII. Ale chyba warto też rozważyć zakup 60D. Aparat ma sterowanie lampami błyskowymi z body, a więc można mając już jedną lampę kompatybilną (np. 430EX II)używać jej poza aparatem. Ma to w fotografii dzieci b. duże znaczenie. O ile wiem 7D i 5DMKII tego nie mają, a to ważna funkcja i fajna zabawa. Nie trzeba od razu kupować 580 EX II. Druga sprawa to odchylany ekran, rewelacja tak przy fotografii (także dzieciaków z niskiej perspektywy itp.), jak i przy filmowaniu. Tyle uwag.
Pozdrawiam Krzysztof

marchpol
02-02-2012, 14:50
@marchpol@ Wiem , że wątek dotyczy 7D a 5DMKII. Ale chyba warto też rozważyć zakup 60D. Aparat ma sterowanie lampami błyskowymi z body, a więc można mając już jedną lampę kompatybilną (np. 430EX II)używać jej poza aparatem. Ma to w fotografii dzieci b. duże znaczenie. O ile wiem 7D i 5DMKII tego nie mają, a to ważna funkcja i fajna zabawa. Nie trzeba od razu kupować 580 EX II.

7D posiada tę funkcję, a ja z kolei posiadam 580 EX II, ale dzięki za Twoją sugestię.
60D rozważałem rok temu, ale odpuściłem po przeczytaniu pierwszych recenzji. Teraz ten aparat odzyskał należną mu (moim zdaniem) renomę, ale brakuje w nim jednej, istotnej (przynajmniej w teorii) funkcji, czyli mikroadiustacji. Rok temu, jak kupiłem 24-105/f4 L IS, to oddałem na Zytnią do kalibracji, bo był ewidentny FF. Okazało się, że to nie pomogło i musiałem oddać drugi raz razem z puszką. Teraz jest OK, ale uraz pozostał;)

pubirlandia
10-02-2012, 16:17
@marchpol@ ja również od trzech lat mam 450D i też od jakiegoś czasu
zastanawiam się nad zmianą body i również mam dylemat.
Nie ukrywam, że dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie ergonomii,
szybkości AF i ilości Fps 7D oraz matrycy i jakości obrazka 5DmarkII :)
ale....
no właśnie, zawsze jest jakieś 'ale' :twisted:

Polityka firmy najwyraźniej jest taka aby nie produkować takiego aparatu, ponieważ
doniesienia prasowe/plotki jakie pojawiają się w internecie na temat 5DmarkIII mówią
o tym, że Fps ma być na poziomie 4-4,5 :(
To zaś spowoduje, że ergonomia się zmieni na taką jaką mamy np. w 7D, może
zmienić się jakość/prędkość AF, ale w dalszym ciągu pozostanie dylemat:
- 5DmarkII za 6000-7000zł, czy 5DmarkIII za 10000-12000zł :confused:

W moim przypadku nie mam żadnych kompleksów z jakością zdjęć z 450D, nawet
podczas (amatorskiego) fotografowania wyścigu samochodowego dawał radę,
(mogę nawet umieścic kilka fotek) wydruk 20x30 wyszedł rewelacyjnie
nie mówiąc już o fotach dzieci ;) Najpiękniejsze zdjęcia mojej córki mam
z 50mm f1.4, tylko brakuje mi szerszego kąta padania obrazu na matrycę.
Zdaję sobie sprawę, że puszka FF nie zakończy moich poszukiwań, ponieważ uważam,
że do FF potrzebny mi będzie 17-40 f4L, 24 f1.4L, 70-200 f4L IS lub f2.8 IS, 24-70 f2.8L
O ile 24mm mogę sobie odpuścić na początku, o tyle 17-40 będzie musiał się
u mnie pojawić bardzo szybko, dla czego ?
Dla tego, że w tej chwili posiadam EF-S 17-85 (pozostanie przy 450D) EF 50mm f1.4 który idealnie będzie mi pasować do FF,
EF 70-300 4-5.6 IS USM, który w chwili obecne będzie pełnić rolę 70-200 :)

Jak widzisz dylematów jest sporo, ale i tak na samym końcu pozostaje efekt
końcowy - ZDJĘCIE :)

_igi
10-02-2012, 16:25
17-85IS niespecjalnie się nadaje pod matryce 18mpix, więc tak czy siak trzeba by wymienić. 5DII to fantastyczna puszka, ma kilka wad, ale który aparat ich nie ma :-) Nie ma siły, żebym zamiast niej wziął 7D. Chyba, że pod film (60fps), ale tutaj dużo tańsze 550D radzi sobie równie dobrze.

pubirlandia
10-02-2012, 16:44
17-85IS niespecjalnie się nadaje pod matryce 18mpix, więc tak czy siak trzeba by wymienić. 5DII to fantastyczna puszka, ma kilka wad, ale który aparat ich nie ma :-) Nie ma siły, żebym zamiast niej wziął 7D. Chyba, że pod film (60fps), ale tutaj dużo tańsze 550D radzi sobie równie dobrze.

Zgadzam się w całej rozciągłości.

marchpol
10-02-2012, 18:41
@marchpol@ W moim przypadku nie mam żadnych kompleksów z jakością zdjęć z 450D

Bardzo dobrze, że nie masz - to naprawdę dobry aparat. Ja też nigdy nie miałem kompleksów używając tej puszki.

Jak widzisz dylematów jest sporo, ale i tak na samym końcu pozostaje efekt końcowy - ZDJĘCIE :)

Właśnie z tego powodu, po wielu analizach i przemyśleniach, zdecydowałem się na 5DMKII i myślę, że to właściwa decyzja.

pubirlandia
10-02-2012, 19:37
Bardzo dobrze, że nie masz - to naprawdę dobry aparat. Ja też nigdy nie miałem kompleksów używając tej puszki.

Właśnie z tego powodu, po wielu analizach i przemyśleniach, zdecydowałem się na 5DMKII i myślę, że to właściwa decyzja.

Oo, to super :)
tym bardziej, że masz już fajne szkło do niego, w sensie uniwersalne.
Ja powoli przygotowuję żonę do zakupu, poczekam pewnie do marca, aż
faktycznie pojawi się na rynku 5DmkIII to może cena 'dwójki' nieco spadnie,
pretekstem będzie na pewno fakt, że wybieramy się w czerwcu do Chorwacji,
więc zdjęcia z wakacji muszą być żyleta :) trzy lata temu jak kupowałem 450tkę
nasza córeczka kończyła roczek i to też był niezły pretekst do zakupu lustrzanki, co z perspektywy czasu
małżonka odbiera jako świetną decyzję, ze względu na piękną pamiątkę.

michael_key
10-02-2012, 21:22
5DII to fantastyczna puszka, ma kilka wad, ale który aparat ich nie ma :-)
Dokładnie tak.
Obrazek z 5DII rekompensuje te wady 8-)

Brzoska
11-02-2012, 00:35
@marchpol@ ja również od trzech lat mam 450D i też od jakiegoś czasu
zastanawiam się nad zmianą body i również mam dylemat.

No niezle to juz widze kolejny uzytkownik z tym samym problemem. Ja wlasnie sprzedalem swoje trzy letnie 450D i zastanawiam sie nad tym co mam w zamian nabyc. Mam jeszcze 40D ale chcialbym teraz kupic cos co mi da jesli nie skok techniczny to jakosciowy.

Myslalem nad 5D mark I ale obawiam sie ze jednak to juz jest dosc leciwa maszynka i wyrwanie sztuki w dobrym stanie nie zjechanego na slubach graniczy z cudem.

Drugim wyjsciem bylo by 50D ktore mozna dorwac jeszcze z malymi prebiegami a nawet na gwarancjach sie zdarzaja. Nie jest to moze duzy skak nad 40D ale jednak

Trzecie wyjscie to 7D plusy sa w zasadzie same po za mistyczna plastka z FF. Nie mialem w reku 5 D wiec niestety nie mam jak to porownac a sample z sieci nie daja tego wszystkie co mozna samemu napstrykac.

Sprzet mialby sluzyc glownie amatorsko do zdjec z podrozy, troche architektury ale tez moze czasami sie zdazyc slub wsord znajomych ktory trzeba bedzie obskoczyc jako nadworny fotografik znajomych i rodziny :)))

O szkla sie nie martwie teraz mam 28/1.8 w drodze 85/1.8 poza tym jeszcze mam 50 plastik i lufke c70-200L 4

I co tu wybrac? dzien w dzien jestem bliski podjecia decyzji po czym natrafiam na artykul o innej puszcze i mam metlik w glowie. Na dzis dzien prym wiedzei 7 D jutro pewnie 5D :)) Na 5D mkII niestety poki co nie moge sobie pozwolic, choc to bylo by idealne.

marchpol
11-02-2012, 02:08
Ja powoli przygotowuję żonę do zakupu, poczekam pewnie do marca, aż faktycznie pojawi się na rynku 5DmkIII to może cena 'dwójki' nieco spadnie

Zdania na ten temat są podzielone - jedni twierdzą, że spadnie a inni, że wzrośnie...

Ja stwierdziłem, że przez ten czas można zrobić sporo fajnych fotek, a przede wszystkim opanować przed wakacjami niełatwą sztukę fotografowania przy użyciu pełnoklatkowej puszki:)

pubirlandia
11-02-2012, 12:52
(...)
I co tu wybrac? dzien w dzien jestem bliski podjecia decyzji po czym natrafiam na artykul o innej puszcze i mam metlik w glowie. Na dzis dzien prym wiedzei 7 D jutro pewnie 5D :)) Na 5D mkII niestety poki co nie moge sobie pozwolic, choc to bylo by idealne.

Nie wiem co tak naprawdę Cię 'kręci' w 7D skoro masz 40D ?
Ciekaw jestem czego oczekujesz po tym body względem właśnie 40tki ?

Zdania na ten temat są podzielone - jedni twierdzą, że spadnie a inni, że wzrośnie...

Ja stwierdziłem, że przez ten czas można zrobić sporo fajnych fotek, a przede wszystkim opanować przed wakacjami niełatwą sztukę fotografowania przy użyciu pełnoklatkowej puszki:)

Tak naprawdę sam się trochę 'oszukuję' :D i nie wiem czy faktycznie czekać
do marca, ze względu na możliwość wyższej ceny za 5mk2
Decyzja natomiast jest już podjęta i na pewno nie skuszę się na kolejnego crop'a chociażby ze względu na duże ograniczenia związane z wykorzystywaniem faktycznych ogniskowych w przypadku szkieł EF.

Brzoska
11-02-2012, 16:17
Nie wiem co tak naprawdę Cię 'kręci' w 7D skoro masz 40D ?
Ciekaw jestem czego oczekujesz po tym body względem właśnie 40tki ?

Szybszy i celniejszy AF, większe używalne ISO które lepiej mieć i nie użyć niż nie moc użyć kiedy zajdzie potrzeba. "male Rawy". Gwarancja i nowa konstrukcja. Nie oszukujmy się sprzęt raz ze się starzeje dwa technika idzie do przodu. W zamyśle była by to u mnie zmiana technologiczna. 450 poszła by za 7D a kiedyś 40D została by zastąpiona ewentualnie 5DmkII. Chyba ze teraz 5DmkI a 40 później na 7D. Niestety jak pisałem nie miałem w reku FF pozostałe modele czyli 50 i 7D pstrykałem i wiem na co je stać.

rjr
11-02-2012, 17:37
7D to tragedia, jeżeli chodzi o jakość zdjęć :shock:

krzychoo
11-02-2012, 17:54
Szału nie ma ale na pewno tragedii też nie. To porządny aparat. Nic szybkiego przed 1d4 nie będzie lepsze.

marito
11-02-2012, 18:16

Oooooo serio????Coś nowego się dowiedziałem o swoim aparacie.

mc_iek
11-02-2012, 18:23
Oooooo serio????Coś nowego się dowiedziałem o swoim aparacie.

Nie martw się! Jak Canon wypuści następcę, to okaże się, że masz kolejną kultową puszkę, której następcy nie dorastają do dolnej krawędzi bagnetu... :lol:

marito
11-02-2012, 18:25
Nie martw się! Jak Canon wypuści następcę, to okaże się, że masz kolejną kultową puszkę, której następcy nie dorastają do dolnej krawędzi bagnetu... :lol:

Taaaa, jak ja uwielbiam te "urban legends".

7four
11-02-2012, 18:51
Taaaa, jak ja uwielbiam te "urban legends".

Ja też, przydają się przy odsprzedaży :-D

marito
11-02-2012, 19:09
No nic, muszę sie narazie pogodzić z tym, że moja pucha to tragedia. Całe szczęście tylko, że jakoś nie ruszają mnie takie głupoty wygłaszane przez "znafcuw".

tkosiada
11-02-2012, 19:14
...a przede wszystkim opanować przed wakacjami niełatwą sztukę fotografowania przy użyciu pełnoklatkowej puszki:)
co masz na myśli? w czym trudność?

marchpol
11-02-2012, 21:06
I co tu wybrac? dzien w dzien jestem bliski podjecia decyzji po czym natrafiam na artykul o innej puszcze i mam metlik w glowie.

Doskonale Cię rozumiem - też miałem niezły mętlik...

Zupełnie się nie zgadzam z tą opinią mimo, że w końcu nie zdecydowałem się na siódemkę.

co masz na myśli? w czym trudność?

Mam na myśli mniejszą GO. Poza tym, pisząc o potrzebie opanowania niełatwej sztuki fotografowania z użyciem pełnoklatkowej puszki, myślałem głównie o opanowaniu obsługi aparatu (5DmkII) - przede wszystkim tych "sztuczek" z ujarzmieniem AF (m.in. przekadrowywania przy użyciu tylko centralnego punktu).

Nie wiem co tak naprawdę Cię 'kręci' w 7D skoro masz 40D? Ciekaw jestem czego oczekujesz po tym body względem właśnie 40tki?

No właśnie - jak analizowałem zmianę puszki z 450D na 7D lub 5DmkII, to trafiłem na tym forum na opinię, że przy zakupie siódemki w zasadzie nie odczuję różnicy w jakości zdjęć (oczywiście puszka ta oferuje dużo większe możliwości odnośnie samego fotografowania). Ta opinia była jedną z bardziej istotnych przy podejmowaniu decyzji o zakupie piątki. Pomysł zamiany 40D na 7D wydaje się jeszcze bardziej wątpliwy, choć nie odważyłbym się stwierdzić, że to całkiem bez sensu...

7four
11-02-2012, 21:43
Jedyna dobra rada to taka, aby porownac sobie parametry, wybrac ten ktory bardziej pasuje, a najlepiej zgodnie z polityka canona, kupic oba, lub model wyzej.

michael_key
11-02-2012, 21:44
Pomysł zamiany 40D na 7D wydaje się jeszcze bardziej wątpliwy, choć nie odważyłbym się stwierdzić, że to całkiem bez sensu...
Bez sensu nie, jednak w zależności od potrzeb może nie być wątpliwym.

Brzoska
11-02-2012, 21:45
No właśnie - jak analizowałem zmianę puszki z 450D na 7D lub 5DmkII, to trafiłem na tym forum na opinię, że przy zakupie siódemki w zasadzie nie odczuję różnicy w jakości zdjęć (oczywiście puszka ta oferuje dużo większe możliwości odnośnie samego fotografowania). Ta opinia była jedną z bardziej istotnych przy podejmowaniu decyzji o zakupie piątki. Pomysł zamiany 40D na 7D wydaje się jeszcze bardziej wątpliwy, choć nie odważyłbym się stwierdzić, że to całkiem bez sensu...

No tak ale w moim wypadku raczej przejscie na 5DmkII nie jest w tym momencie mozliwe, jest szansa na mk1 i czy w takim wypadku bedzei to faktycznie az taka roznica w konteksie rywala czyli 7D. ? Musze kogos dorwac z 5kta do postrzelania inaczej jest to rozmowa o kolorze przez telefon :)

marchpol
11-02-2012, 21:54
No tak ale w moim wypadku raczej przejscie na 5DmkII nie jest w tym momencie mozliwe, jest szansa na mk1 i czy w takim wypadku bedzei to faktycznie az taka roznica w konteksie rywala czyli 7D?

Na razie trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Piątkę mam dopiero kilka dni a ze względu na pogodę, nie miałem jeszcze okazji przetestować jej w terenie:cry:

tkosiada
11-02-2012, 22:04
...(5DmkII) - przede wszystkim tych "sztuczek" z ujarzmieniem AF (m.in. przekadrowywania przy użyciu tylko centralnego punku...
dobrze powiedziane,
mając 5D I przez 5 miesięcy nie byłem w stanie tego opanować, być może wynika to ze sposobu fotografowania,bardziej reportersko czyli widząc moment , strzał i ma złapać natychmiast.
2 tyg temu podkusiło mnie by ponownie pobawic się 5D II, to samo, nie działa to w moich łapkach, do 5 podpiąłem 85 1,8 wiec na szybkosc i precuzje nie powinienem narzekać, wiekszośc fotek do kosza
dla mnie sprawny AF jest nr 1, nie ma tego, nie ma fotografii
7D fantasycznie przemyślana puszka, można spokojnie się wspomóc jasnymi szkłami, ale to już jak kto lubi

michael_key
11-02-2012, 22:05
Brzoska jeśli chodzi o obraz (wygląd na pierwszy rzut oka) to tak. Pamiętaj, że 7D jest lepsze w innych kwestiach. Musisz zdecydować co jest ważniejsze ;-)

tkosiada
11-02-2012, 22:07
...Piątkę mam dopiero kilka dni...
o :shock:
właściwie dopiero teraz zauważyłem
no to fajnie i życze udanych zdjęć, szczególnie jestem ciekaw achów i ochów we współpracy z tele
pozdro8-)

marchpol
12-02-2012, 02:10
no to fajnie i życze udanych zdjęć, szczególnie jestem ciekaw achów i ochów we współpracy z tele

Dzięki! Decyzja nie była łatwa, ale jej głównym plusem jest to, że została już podjęta:-)

Dam znać, jakie są moje spostrzeżenia po pierwszych testach.

pubirlandia
12-02-2012, 03:15
@Brzoska@ bez obrazy, ale jeżeli zamierzasz zamienić 40D na 7D, tylko ze
względu na wątpliwe dwie klatki na sekundę, czy wątpliwe stosowalne wyższe ISO
to ta decyzja wygląda jak - must have gadget !!
Mój znajomy, zamienił w zeszłym roku 50D na 7D, tylko i wyłącznie ze względu
na różnicę fps i iso. Człowiek fotografuje lokalnie dla gazety i portalu www dużo
sportu, wszystko w słabo oświetlonej hali, oprócz tego dla samego siebie jeździ po lesie i 'strzela' zwierzynę.
To tylko wybrany fragment zastosowań, ale z reguły faktycznie musze przyznać, że jego foty przedstawiają
obiekty w ruchu (mtb, siatkówka, piłka halowa, hokej, rajdy itp.), ale byłem strasznie ciekaw jego opinii nt. różnicy i wiecie co ?
Z jego punktu widzenia ta zmiana wygląda bardziej na zmianę w psychice, placebo,
działa jak witamina C na kogoś komu powiesz, że właśnie dostał morfinę.
Różnica jest tak niewielka, że jest wręcz bezsensowna jeżeli chodzi o wydatek finansowy.
A najśmieszniejsze jest to, że parametry zdjęcia z wybranego obiektu przed i po zmianie są identyczne, jak było iso 1600 tak zostało 1600 przy czasie w takim samym przedziale jak był w poprzednim body.
Biorąc pod uwagę taki upgrade, moim skromnym zdaniem, jest po prostu bez sensu, albo wychodzimy do 1nek i bawimy się za duże pieniądze jak profesjonaliści, albo wchodzimy w świat FF w przypadku 5tki i zapominamy o nastu klatkach na sekundę
i AF AI Servo z wykorzystaniem np. w przypadku skaczącej sarny po łące.

pajlot
12-02-2012, 09:02
Z jego punktu widzenia ta zmiana wygląda bardziej na zmianę w psychice

zdrowie psychiczne jest najważniejsze - w tym kontekscie bardzo słuszna decyzja

A najśmieszniejsze jest to, że parametry zdjęcia z wybranego obiektu przed i po zmianie są identyczne.

a spodziewał sie ze 7D na tej samej czułości i przesłonie i z tym samym szkłem zejdzie o połowe czasu do 40D ??

pubirlandia
12-02-2012, 13:27
(...)
a spodziewał sie ze 7D na tej samej czułości i przesłonie i z tym samym szkłem zejdzie o połowe czasu do 40D ??

Jak byś czytał ze zrozumieniem mój post, to doczytałbyś, że pisałem o zmianie w tym przypadku
z 50D a nie z 40D, co nie zmienia faktu, że kompletnie przeoczyłeś to co chciałem powiedzieć,
a mianowicie, jeżeli w 7D iso 3200 byłoby 'wykorzystywalne' (przepraszam prof. Miodka i Bralczyka za takie słowotwórstwo) w 'ciemnej' hali sportowej to na pewno mój kolega wykorzystywałby tą funkcjonalność na co dzień, czego nie robi, tylko i wyłącznie na jakość obrazka.

michael_key
12-02-2012, 13:31
Pitolenia nigdy koniec... :D
5DII i 7D to dwa różne aparaty, różne zastosowania. Matko z córką ile jeszcze o tym będzie...
Wczoraj się przekonałem, że przy szybkiej akcji (tańcu) 5DII jest wolne i co? Takie foty robię jak na lekarstwo, więc nie narzekam.

tkosiada
12-02-2012, 14:17
no niestety, mając canona trzeba iść na pewne kompromisy, a szkoda bo szklarnia jest bardzo rozbudowana

pubirlandia
12-02-2012, 14:57
(...)
Wczoraj się przekonałem, że przy szybkiej akcji (tańcu) 5DII jest wolne i co? Takie foty robię jak na lekarstwo, więc nie narzekam.

No i właśnie to jest odpowiedź na pytanie założyciela tego wątku 5Dmk2 czy 7D :lol:
Jeżeli lubisz fotografować plenery, portretować, wykorzystywać wysokie iso aby nie 'strzelać' z lampy w ciekawym, naturalnym świetle zastanym itp. 5d jest właśnie dla Ciebie.

Ja w ogóle myślę, że to pytanie nie powinno być zadane, ponieważ zadaje to osoba
traktująca swój aparat jako narzędzie raczej amatorskie, natomiast żaden profesjonalista, nie postawiłby tego pytania ponieważ kupiłby obie puszki i po problemie.

Ja już kiedyś napisałem, że ten wybór wygląda mniej więcej tak:
jest dwóch kumpli, jeden ma do pracy 25 km autostradą, a drugi 7km droga polną.
Zadaj im pytanie co jest lepszym wyborem dla każdego z nich np.Porsche 911 czy Jeep Wrangler.
Jednym i drugim autem 'da się' pokonać obie te drogi, ale oba zostały stworzone do innych celów :wink:

kwscore
22-02-2012, 15:32
czy każdy kto posiadał,posiada 7D zastanawiał się nad FF ? czy to normalny objaw ?
pytam z czystej ciekawości bo sam posiadam 7demke i nie raz zastanawiałem się nad FF

adawro
22-02-2012, 17:17
Ja się zastanawiałem nad FF mając jeszcze analoga - tzn broniłem się jak mogłem przed cyfrą z Cropem przy pomocy jeszcze bardziej Cropa czyli Powershot G5 i Analogowego EOS 50E. Na krótko "pękłem" i zanabyłem EOS 50D potem przesiadłem się na 5Dmk2 i od tej pory 50D leży i się kurzy, słuzy jako zapas, lżejsza alternatywa na fotki typu "U cioci na imieninach", na potrzeby żony itp. itd. Jako że 7D niejako jest następcą 50D to pewnie miał bym go gdybym kupował później, więc takie zastanawianie się nad FF jest chyba normalne.

marito
22-02-2012, 23:45
czy każdy kto posiadał,posiada 7D zastanawiał się nad FF ? czy to normalny objaw ?
pytam z czystej ciekawości bo sam posiadam 7demke i nie raz zastanawiałem się nad FF

Oj nie raz się nad tym zastanawiałem. Niby do mojego niedzielnego pstrykania siódemka starcza mi aż nadto a mimo to irracjonalnie i tak myślę o 5d2. Ale to chyba od czytanie tego forum:) Narazie opieram się dzielnie myślom o zmianie choć tak naprawdę pewnie kiedyś i tak zmienię.

tkosiada
23-02-2012, 10:00
Zamiast na FF mozna wydać na wspaniałą wycieczke i potem upajać sie super ujęciami, czyż nie?

kwscore
23-02-2012, 16:38
z wycieczki powrócisz a dylemat nadal pozostaje

tkosiada
23-02-2012, 17:06
FF nie jest receptą na wszystko, albo wiesz po co i jak ją wykorzystać albo ulegasz modzie i sobie od tak dla zabawy, do potestowania kupujesz
oto cały dylemat

carlo
27-02-2012, 22:30
A co byście powiedzieli na temat 5d II + 28 1.8 vs 7d +24L. Pomijając już ogniskowe (z piątki można trochę przykropować). Co dałoby lepszą jakość zdjęć.

WiatruMistrz
27-02-2012, 22:42
Chłopaki to jest zwykłe gdybanie...nie można poczuć FF jak się go nie ma i na odwrót większa matryca nie zastąpi szybkości, akurat 5D jest niestety nadal obarczony wolnym AF gdyby miał chociaż ten z 50D byłoby dużo ciekawiej i dylematy mniejsze przy wyborze. Ja się zdecydowałem z 50D przejść na mk1 i już mam głód zaspokojony wiem czym pachnie FF i że trzeba mieć worek kasy na osprzęt a przy kropie niekoniecznie.
Wypożyczcie od znajomego sobie 5d poróbcie fotki czy na jakieś zloty sobie pojedźcie fotografów i pomacajcie puszkę...Carlo lepiej tamrona 28-75 + 50 1.4/851.8 uzywki

marchpol
27-02-2012, 22:48
Chłopaki to jest zwykłe gdybanie...nie można poczuć FF jak się go nie ma i na odwrót większa matryca nie zastąpi szybkości, akurat 5D jest niestety nadal obarczony wolnym AF gdyby miał chociaż ten z 50D byłoby dużo ciekawiej i dylematy mniejsze przy wyborze. Ja się zdecydowałem z 50D przejść na mk1 i już mam głód zaspokojony wiem czym pachnie FF i że trzeba mieć worek kasy na osprzęt a przy kropie niekoniecznie.
Wypożyczcie od znajomego sobie 5d poróbcie fotki czy na jakieś zloty sobie pojedźcie fotografów i pomacajcie puszkę...

A co w Twoim podpisie robi "5D"?

tkosiada
27-02-2012, 23:31
A co byście powiedzieli na temat 5d II + 28 1.8 vs 7d +24L. Pomijając już ogniskowe (z piątki można trochę przykropować). Co dałoby lepszą jakość zdjęć.
w tym wypadku wybrałbym 7D +24L, ponieważ mam wiekszy zakres przesłon które pozwola mi na nie duże forsowanie iso, a głębia była by większa
chcąc porównac kadry to 5D + 35L, wtedy będzie to samo, ale ten zestaw zamiecie wszystko co się podepnie do cropa :mrgreen:

krokodyle1994
11-03-2012, 21:25
Mam 7d oraz 5d mkII i jestem zadowolony i z jednego i z drugiego. Wszystko zależy od tego do jakich zdjęć używa się danego body. 5d jest jak dla mnie genialny do ogólnego planu, a swoje robi matryca i L-ka. Jednak częściej robię 7D ze względu na ilość obiektywów, które do niego posiadam (są zwyczajnie tańsze). Szybkość strzelania fotek to też jedna z zalet 7d, a ostrość dobiera się rewelacyjnie. Ale mimo wszystko pełna klatka w 5d pociąga...

Jednym zdaniem: bardziej kręci mnie 7D mimo iż 5d II stoi wyżej.

ahaed
17-03-2012, 16:55
Mam 7d oraz 5d mkII i jestem zadowolony i z jednego i z drugiego. Wszystko zależy od tego do jakich zdjęć używa się danego body.

Kolejny który zauważył, że są to aparaty do zupełnie odmiennych zastosowań ;)

michael_key
17-03-2012, 18:10
wiem czym pachnie FF i że trzeba mieć worek kasy na osprzęt a przy kropie niekoniecznie.
Co Ty pierdzielisz???
Rozwiń tą kwestię bo chyba któryś z nas żyje w innym full frejm world.

PBmarkII
18-03-2012, 01:48
W zasadzie jak nie wiesz co wybrać to teraz canon daje ci możliwość :) 5dmark 3 :D łączy szybkość i pełną klatkę :P A tak serio to nawet na cropie można wydawać kupę kasy tak samo jak na FF więc nie wiem o co ci chodzi ? czy 85L jest tańsze jak kupujesz go do cropa ? :D bo o ile wiem to zawsze to samo szkło :)

michael_key
18-03-2012, 09:59
80 stron wątku, a ludzie jeszcze nie są w stanie wybrać 5DII czy 7D :grin:

MacB
18-03-2012, 10:48
Co Ty pierdzielisz???
Rozwiń tą kwestię bo chyba któryś z nas żyje w innym full frejm world.

Kolega chyba miał na myśli, że Kit jest tańczy do cropa niż do FF ;-)

PBmarkII
18-03-2012, 14:38
Niby kit jest tańszy :) ale czy aby to ten sam kit ? :P
michael_key juz 90 stron :) i będzie 300 :) a efekt dalej ten sam :) nie można porównać tych puszek i nie wiem po co wogóle to robić :) wiem że można to uznać za bicie piany ale juz prędzej bym porównywał d90 vs 50d ale nie to.

michael_key
18-03-2012, 15:09
A no tak :grin:

mir2000
14-06-2012, 00:56
Ktoś może testował "Phottix Elektroniczny Wężyk Spustowy do Canon RS-80E3"
czy pracuje z 5dm3 ?
Albo może mi polecić jakiś wyzwalacz dobry i działający z 5dm3

FrancisBegbie
12-04-2013, 13:57
witajcie,

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.. bo już głupieję.

Chcę pierwszy raz wejść w system i zbierać szklarnię, bo kompakty już nie to, a postanowiłem, że wydam większe pieniądze (które mam nadzieję nie wyrzucę w błoto). Szukam jakiegoś ciekawego kompromisu. Z racji, iż postanowiłem, że będzie to system canona teraz chcę podjąć decyzję czy od razu skakać na FF czy jeszcze wejść na CROPa.

Zamierzam trochę bawić się filmem (głównie prezentacje obiektów na sprzedaż) oraz przede wszystkim krajobrazy, panoramy. Oczywiście zdarzą się i mniej statyczne tematy jak koncerty i zwierzyna dzika.

Teraz już kompletnie nie wiem co wybrać, bo ceny są niejako zbliżone (mówię o używanych sprzętach). Jest tutaj różnica w samej puszcze ok. 1000 zł do tego chciałem kupić na początek fisha i już sytuacja się zmienia... Canona 15mm do FF jest ceną zdecydowanie wyższą niż np. Samyang 8mm do Cropa(dwa a może i nawet 3x tańszy), ale za to FF to przyszłościowy temat...

Na tej podstawie ktoś może z podobnymi doświadczeniami - wypowie się? doradzi?

Postanowiłem, że w przyszłym tygodniu podejmuję ostateczną decyzję:confused: