Zobacz pełną wersję : 5Dmk2 czy 7D
czołgista
17-12-2010, 22:50
Bartek_902 mój post był właśnie o tym, że robienie zdjęć, w formacie wystawowym może być znacznie droższe od samego zakupu sprzętu, a tutaj smieszy mnie to co jest pod kreseczką, kto jakie ma body i jakie szkiełka, po co jest ten wpis chyba tylko dla zaspokojenia ambicji własnych i przyłożenia tym co mają poziom niżej, czyli taniej. A czemu pod kreseczką nie ma: ja zarobiłem na fotografii w roku 2010 - 256.000 zł lub wydałem na fotografię w roku 2010 - 57.342 zł. Może urząd skarbowy bo sie czepiał ;) Albo zrobiłem w tym roku....xxx wystaw, wygrałem xxx konkursów
tezmarek
17-12-2010, 22:51
To ja przelicytuję ;)
Wystarczy:
1. EF-s 15/1.4, 20/1.2 i 35/1.2 - dobre optycznie (i oczywiście w ludzkich cenach) i po krótkim czasie zasięg FF ogranicza się do segmentu profi.
I to jest właśnie powód dla którego tych obiektywów nie będzie (przynajmniej w niedalekiej przyszłości). :)
MariuszJ
17-12-2010, 22:51
Dobra,dobra Ciebie kolego też na tamtym forum troche widywałem wiec jesli przez jakiś czas tam gosciłeś to wiesz o czym mowa ;)
Wiem doskonale.
Jestem fanem Tezmarka. Chłop proponuje trzeźwe podejście, trzeba je po prostu przełknąć, skalkulować i tak jak proponujesz - wziąć się za robienie zdjęć. Wtedy wychodzi kto wilk kto owca...
Pozdrawia Wielka Owca :)
Bartek_902
17-12-2010, 22:57
No właśnie to trzezwe podejscie jest jak najbardziej wskazane,czasm pozwala zaoszczedzić kupe kasy i nie przyprawia o ból głowy gdy człowiek siądzie i zacznie liczyć ile to się wydało i w jakim stopniu przełożyło się to na efekty,często w żadnym...
czołgista
17-12-2010, 23:03
mnie bardzo często ludzie pytają pokazując na konkretne zdjęcie: czym to zrobione, zasadę mam taką, że zawsze odpowiadam: nie pamiętam. Po prostu różnice pomiedzy poszczególnymi systemami w odniesieniu do gotowych prac są tak mało istostne, że nie warto się w to wgłębiać. Nikon, Canon, Mamiya - a co to za różnica.
Bartek_902
17-12-2010, 23:06
nie warto się w to wgłębiać. Nikon, Canon, Mamiya - a co to za różnica.
Też tak myślę,liczy się efekt finalny w postaci zdjęcia...
Chociaż wiadomo że jednak każdy bedzie miał tam swoje preferencje i jeden bedzie wolał nikona drugi canona a trzeci pentaxa,ale to mało istotne,bo gdy sie robi mało zdjęc,nie doskonali warsztatu i nie poswieca temu hobby to mu nie pomoże zadne FF i wór eLek
darekw1967
17-12-2010, 23:42
Crop i FF najczęściej różnią się:
- wielkością winiety,
- rozmyciem obrazu w obszarach nieostrości,
- różnicą rozdzielczości pomiędzy centrum a brzegami,
- poziomem szumów (zwłaszcza per piksel),
- poziom szumów przy takich samych wielkościach pikseli powinien być podobny? bez względu na wielkość matrycy, wiec skoro 20D ma 6,3 i 5d ma 6,3 szumy odpuszczamy bo nie powinno byc drastycznych różnic.
- rozdzielczość pomiedzy centrum a brzegami mz zalezy właśnie od szkła i tej odległości i to w FF jest dalej od centrum do rogu, APS-c zawiera tylko wycinek i to środkowy gdzie ostrosc jest najlepsza???
- rozmycie na brzegach i winieta, to jak mnie uczono są wady, a nie zalety, ale ja szkoły przedwojenne w tej materii kończyłem, więc teraz moze być odwrotnie.
Witam !
Sa roznice w obrobce sygnalu i FF maja wydajniejsze procki i
bardziej wydajne algorytmy odszumiajace
czastkowe sygnaly z matrycy.
Poza tym technologia budowy matryc jest nieco inna kiedys a nieco
inna teraz.
Przykladowo Canon 10D z 6 Mpix juz na... 800 ISO mocno szumial
a przeciez upakowanie pixeli bylo mniejsze niz w 5D.
Pozdrawiam
krzychoo
17-12-2010, 23:44
W tej chwili używam obu aparatów z tytułu wątku - 7d nadaje się jedynie do długiego tele np. ptaków ze względu na szybkość i przelicznik ( z 300/2.8 raptem robi się świetna prawie 500/2.8). Całą resztę robi 5dII , bo nawet ultra jasne szkła 1.2/1.4 na 7d są nijakie.
Sa roznice w obrobce sygnalu i FF maja wydajniejsze procki i
bardziej wydajne algorytmy odszumiajace
czastkowe sygnaly z matrycy.
To ciekawa teoria, tylko ze 5dmkII uzywa digic IV, ten sam jest w 50D,60D,550D a 7D ma takich dwa, ten sam procek jest tez w kompaktach.
Co laczy sie z bajka o "wydajniejszych" algorytmach.
czołgista
18-12-2010, 14:25
z opinii Krzychoo wynika, ze jeśli ktoś nie fotografuje ptaszków, nie ma zamiaru używać długiego tele, to 7d do niczego mu się nie przyda, po kiego więc ludzie taki szajs kupują?
Opowiem taką anegdotę: Latem przyjechał do mnie kolega ponieważ nasłuchał się i naczytał na wielu forach jaki to zły 7d i sam chciał sprawdzić jak to jest na prawdę: 7d vs 5dmkII.
Do testów wybrał 85/1.2II i po zrobieniu serii zdjęć i porównaniu 100% cropów do ślubów wybrał ... 7d :p, ale po pół roku już tęskni do 5dII :mrgreen:. Pointa nasuwa się sama :grin:.
z opinii Krzychoo wynika, ze jeśli ktoś nie fotografuje ptaszków, nie ma zamiaru używać długiego tele, to 7d do niczego mu się nie przyda, po kiego więc ludzie taki szajs kupują?
pokaż mi opinię że 7d to szajs..
nadinterpretujesz to co czytasz i tyle.. ludzie piszą że do konkretnego zadanie można wybrać lepiej ale ty widzisz to co chcesz widzieć..
wyciagasz zbyt daleko posuniete wnioski - nikt 7D szajsem nie nazywa, a Ty troche na sile i nieudolnie szukasz zaczepki .. po co? ;)
myslidar
18-12-2010, 19:06
Jestem właśnie po obróbce zdjęć z wigilii, które robiłem dla jednej z firm. W tej chwili używam 7D i 350D. ISO jakie używałem to 1600-3200, a w przypadku 350D - ISO 1600. Niestety matryca z 7D nie wybacza. O ile w przypadku 350D bez większego problemu można zdjęcia wyciągnąć zarówno z cienia, jak i z przepałów, to w 7D jest już z tym spory problem. Można to zrobić w bardzo ograniczonym zakresie. Natomiast dobrze naświetlone zdjęcia są moim zdaniem bardzo przyzwoite. Matryca w tym aparacie to jedyne do czego można się mocno przyczepić.
czołgista
18-12-2010, 22:13
nie szukam zaczepki tylko staram sie wyciągnąc wnioski to koraf pisze, że kolega po poł roku sie zniechecił do 7d a myslidar, ze z 350 wyciaga wiecej niż z 7d. Ja nie mam 7d wiec czytam, czytam, czytam, i widze skrajne opinie.
a czego sie spodziewac po forum - ilu uzytkownikow, tyle oponii ;)
czołgista
18-12-2010, 22:25
interesują mnie opinie tych co mają i używają, jak widze te testy z szumami z 7d, czy rozdzielczościa, to tylko pozazdrościć, ale opinie tych co nie testują a po prostu używają przeczą tym testom, tak jak opinie korafa i myslidara, i w takim momencie człowiek głupieje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon wypuszcza nową lustrzankę średnio co 3 lata więc biorac pod uwagę kiedy weszło na rynek 5dmII należy sie spodziewać w 2011 roku czegoś nowego, i gdyby weszło coś pośredniego pomiędzy 5dmII a 7d, to byłby dopiero ruch na rynku, choć z tego co mówią sprzedawcy nikt nie narzeka na zastój i małą sprzedaż 5dmII jak i 7d
myslidar
18-12-2010, 22:47
7D jest słaby w cieniach, za to przy dobrze doświetlonych zdjęciach daje ładny obrazek - to moje podsumowanie "testów" z szumami. Wszystko więc zależy od tego kto jakie zdjęcia robi i w jakich warunkach. I z tego potem wychodzą różne opinie użytkowników.
krzychoo
18-12-2010, 22:51
W życiu bym 7d szajsem nie nazwał - to dobra, szybka puszka. Ale mając 5dmII i 7d w torbie wiem kiedy po jaką puszkę sięgnąć. Często fotografuję wieczorami żubry, sowy i podpinam do tele zmiennie 2 korpusy - kiedy robocza czułość siódemki przekracza 1600 to 5dmII ratuje sytuację choć wtedy af leży... I zawsze po takich sesjach mam ochotę wymienić oba korpusy na jednego dobrego 1dm4... Tyle, że obrazka piątki szkoda...
czołgista
18-12-2010, 22:55
czyli uśrednienie tych dwóch aparatów: body 7d ........z matrycą 5dmII (bez odklejania lustra), bo cię satysfakcjonowało?
krzychoo
18-12-2010, 22:57
W zupełności!
myslidar
18-12-2010, 23:17
Crop to crop, nie każde stać na szkła typu 300mm 2.8 - bo takie by trzeba było mieć zamiast 70-200 np do sportu. Zrobienie dobrej matrycy 10mpix w 7D załatwiłoby sprawę.
czołgista ----> Pytałeś się o różnicę to Ci napisałem. Nie ma nad czym dyskutować. Wszystko w tym wątku było powiedziane i powinno wyczerpać Twoje pytania. Ale widzę, że szukasz na siłę jakiego pretekstu i czepiasz się jak to Piotr już zauważył wcześniej wypowiedzi innych użytkowników. Co z tego, że ktos napisał, że przepaść że FF jest zaj...ste, a 7D to popłuczyny itd. Niech sobie pisze. Nie musisz tego komentować. To jego odczucia. Ciebie powinny interesować tylko obiektywne fakty wynikające z testów i ocen całego grona fotografów i specjalistycznych portali.
myslidar
19-12-2010, 16:35
Obiektywne fakty z testów ludzi i portali którzy pośrednio są finansowani przez te same firmy, których sprzęt jest testowany? :) Wolne żarty..
Mało jest wiarygodnych testów, bo większość jest przeprowadzana w dobrych warunkach oświetleniowych, wręcz laboratoryjnych i nie przekłada się to często na pracę z danym aparatem.
interesują mnie opinie tych co mają i używają, jak widze te testy z szumami z 7d, czy rozdzielczościa, to tylko pozazdrościć, ale opinie tych co nie testują a po prostu używają przeczą tym testom, tak jak opinie korafa i myslidara, i w takim momencie człowiek głupieje.
Canon wypuszcza nową lustrzankę średnio co 3 lata więc biorac pod uwagę kiedy weszło na rynek 5dmII należy sie spodziewać w 2011 roku czegoś nowego, i gdyby weszło coś pośredniego pomiędzy 5dmII a 7d, to byłby dopiero ruch na rynku, choć z tego co mówią sprzedawcy nikt nie narzeka na zastój i małą sprzedaż 5dmII jak i 7d
To czytaj dokladnie canon rumors czy inne wiadomości. W drugiej połowie 2011 mają wypuścic 5D Mark III przede wszystkim z focusem zbliżonym do 7. Pomijając inne możliwe zmiany ( na lepsze mam nadzieję ) to focus był delikatnie mówiąc jedynym najbardziej krytykowanym elementem piątki. Może byc ciekawie...
Wydaje mi się ,że narazie konkretnie się nic nie mówi są tylko przypuszczenia. W końcu gdyby miał być za kilka miesięcy pewniak w postaci obrazka 5d2 i af 7d , to sprzedaż tych dwóch body by bardzo spadła.Gdyby z drugiej strony Canon nie posunął się o takie połączenie,bo już konkurencja go wyprzedzi i wiele osób zmieni stajnie.Sam poszukuję powolutku złotego środka i na myśl tylko przychodzi mi 1ds2,ciut mało dyskretny i w podobnych pieniądzach przeważnie mocno przechodzony,ale za to jaki fajny... Mam nadzieje,że to co wyjdzie w przyszłym roku pozytywnie zaskoczy użytkowników.
czołgista
19-12-2010, 17:37
przez 45 stron ludzie mający aparaty 5dmII oraz 7d dyskutowali, uzasadniając swoje teorie, na 46 stronie ośmieliłem sie poprosić o tekst złożony z dwu zdjęć z obu aparatów tym samym szkiełkiem, z testu nie wynika, to co było przedmiotem dyskusji, a teraz moja wina, ja się czepiam i mam czytać fachowe testy, na dodatek OBIEKTYWNE, gdzie w ...Optycznych czy u Nikona? Zapytałem ludzi którzy nie robia testów tylko zdjęcia, widocznie lepiej nie pytać?
MariuszJ
19-12-2010, 17:41
przez 45 stron ludzie mający aparaty 5dmII oraz 7d dyskutowali, uzasadniając swoje teorie, na 46 stronie ośmieliłem sie poprosić o tekst złożony z dwu zdjęć z obu aparatów tym samym szkiełkiem, z testu nie wynika, to co było przedmiotem dyskusji, a teraz moja wina, ja się czepiam i mam czytać fachowe testy, na dodatek OBIEKTYWNE, gdzie w ...Optycznych czy u Nikona? Zapytałem ludzi którzy nie robia testów tylko zdjęcia, widocznie lepiej nie pytać?
Powinieneś wiedzieć, że ze względu na różny rozmiar matrycy nie jesteś w stanie zrobić tych samych ujęć tymi aparatami.
To czytaj dokladnie canon rumors...
Radzę poczytać canon rumors, szczególnie komentarze użytkowników PO każdej z ostatnich, prze********ych premier Canona.
czołgista
19-12-2010, 17:44
MariuszJ skoro tak jest jak piszesz, to w zasadzie tych aparatów nie powinno się porównywać i ten cały wątek od początku jest chybiony
Michał Świerkot
19-12-2010, 17:46
Zamówienie na 7D złożone, teoretycznie puszka na którą czekałem (APS-C, szybki AF, szybkostrzelna), ale jednak....
Pozostaje pewien niedosyt.
Sample które ludzie wrzucają do sieci, pokazują bardzo niewielką różnicę w jakości obrazu między 40D/50D/7D, do powiedzmy ISO 800/ISO 1600.
Jako że 7D i tak nie używałbym w pomieszczeniach, a 50D mnie jakiś czas temu zraziło jednak słabą jakością obrazu (5Dmk2 jednak rozpieszcza), naszły mnie wątpliwości odnośnie sensowności wyboru 7D.
Wiadomo - crop (tele), nowy design, nowy AF, fpsy - to wszystko zależy 7D.
5Dmk2 na swoją "obronę", ma głównie fakt bycia pełną klatką, z bardzo dobrą jakością obrazu i używalnym wysokim iso.
Pewnie jest sporo ludzi, którzy się zastanawiają którą puszkę wybrać.
Co Wy byście wybrali?
Ale zadajesz pytania :) 5d, 5d, 5d, MarkII !!!!!!!!
MariuszJ
19-12-2010, 17:47
MariuszJ skoro tak jest jak piszesz, to w zasadzie tych aparatów nie powinno się porównywać i ten cały wątek od początku jest chybiony
Z pewnego punktu widzenia masz rację, ale nie ja go zacząłem. Ciężko jest porównywać aparaty, które są po prostu oszpeconymi 1-nkami, ale każda na inny sposób.
.
Po prostu, Canon nie ma nic do zaoferowania, prócz wyłączania funkcjonalności jednego modelu aparatu.
czołgista
19-12-2010, 17:57
uważnie czytałem wszystkie posty i dużo osób ma oba body i używa ich do różnych zadań, ale i tak najgłośniej słychać tych co...nigdy, przenigdy, do APS-c nie wrócą, bo TYLKO I WYŁĄCZNIE FF itd, itp. Wyspa Bahama mało nie został zlinczowany, teraz na mnie kolej, uprzedzano mnie, że tutaj są tylko tacy co im migawka padła, error 99 wyskoczył, lub BB/FF męczy, zadowolonych mało, a juz jeśli to tylko uzytkownicy FF i serii xD z najwyższej półki???
Myśle, że to nie jest prawda
MariuszJ
19-12-2010, 18:03
uważnie czytałem wszystkie posty i dużo osób ma oba body i używa ich do różnych zadań, ale i tak najgłośniej słychać tych co...nigdy, przenigdy, do APS-c nie wrócą, bo TYLKO I WYŁĄCZNIE FF itd, itp. Wyspa Bahama mało nie został zlinczowany, teraz na mnie kolej, uprzedzano mnie, że tutaj są tylko tacy co im migawka padła, error 99 wyskoczył, lub BB/FF męczy, zadowolonych mało, a juz jeśli to tylko uzytkownicy FF i serii xD z najwyższej półki???
Nie wrócą do APS-C bo nie mają obiektywów - wystarczająco dobrych (dla małej i gęstej matrycy), wystarczająco jasnych (dla skompensowania rosnącego GO i wyższych szumów), wystarczająco szerokich (przynajmniej w ofercie Canona). Tezmarek Ci to już wyjaśnił. Co ma z tym wspólnego error 99 i padająca migawka, nie wiem.
Strasznie się emocjonujesz. Jeżeli kupiłeś 7d i potrzebujesz przekonania samego siebie, że zrobiłeś dobrze, odpowiadam: zrobiłeś tak samo dobrze, jakbyś kupił 5d.
czołgista
19-12-2010, 18:10
problem w tym, że się nie emocjonuję ...nie kupiłem 7d, nie kupuję 5dmII pisałem wczesniej - nie jestem zainteresowany - tylko chciałbym zrozumieć ludzi piszących opinie, tutaj, na tym forum, ale widać za dużo chcę. Pomijając pytanie gdzie jest logika Firmy wypuszczajacej na rynek, podobno bardzo dobre body z kiepską matrycą. 3/4 pisało, że gdyby w 7d była inna matryca to byłby to rewelacyjny aparat, takie jest zdanie uzytkowników a Firma Canon o tym nie wie???
myslidar
19-12-2010, 18:11
Równie dobrze znajdę Ci tyle samo ludzi, dla których matryca w 7D będzie rewelacyjna :) Wszystko zależy od tego co i w jakich warunkach fotografujesz
czołgista
19-12-2010, 18:13
znajdź takich co zamienili 5dmII na 7d i są zadowoleni :)
MariuszJ
19-12-2010, 18:16
znajdź takich co zamienili 5dmII na 7d i są zadowoleni :)
A po co mieli to robić?
Myślisz że kupili 5d przez przypadek? W Biedronce im go nie wcisnęli. Kupili najtańszy pełnoklatkowy aparat od Canona, właściwie pozbawiony AF, o archaicznym wyposażeniu i funkcjonalności całkowicie świadomie.
czołgista
19-12-2010, 18:19
wcześniej tylko słyszałem o tym forum, ale raczej tu nie zaglądałem, teraz jak kilka dni posiedziałem czytając wątki, włosy stanęły mi dęba na głowie:
1. Error99
2. odklejające się lustro
3. szumy jak pluskwy
4. bb/ff
5. mydło nie ostrość
6. dystorsja, aberracja
7. kłapie bez przerwy bez naciskania spustu, dopiero wyjecie baterii pomaga
8. trzy razy w serwisie i nie dało sie wyregulować
9. fabrycznie nowy prosto ze sklepu a ana liczniku jest 1500 zdjęć
10. rewelacyjna sigma, ale nie nadaje sie do canona
11. 24-70 ostrzy jak żyleta ale wybrany jeden z 5 w sklepie inne to złom
itd itp
może za dużo czytam???
MariuszJ
19-12-2010, 18:26
wcześniej tylko słyszałem o tym forum, ale raczej tu nie zaglądałem, teraz jak kilka dni posiedziałem czytając wątki, włosy stanęły mi dęba na głowie:
1. Error99
2. odklejające się lustro
3. szumy jak pluskwy
4. bb/ff
5. mydło nie ostrość
6. dystorsja, aberracja
7. kłapie bez przerwy bez naciskania spustu, dopiero wyjecie baterii pomaga
8. trzy razy w serwisie i nie dało sie wyregulować
9. fabrycznie nowy prosto ze sklepu a ana liczniku jest 1500 zdjęć
10. rewelacyjna sigma, ale nie nadaje sie do canona
11. 24-70 ostrzy jak żyleta ale wybrany jeden z 5 w sklepie inne to złom
itd itp
może za dużo czytam???
No chyba tak... ja wolę sobie kupować nowe zabawki i sam się przekonywać, jak to jest naprawdę - potem mogę się śmiać z forumowych racjonalizacji. Ale powiedzmy że nie każdy ma ten komfort.
Proponuję łyk wody (albo nerwosolu) i tak bardziej konkretnie - to o co Ci chodzi?
Chcesz kupić jakiś aparat, szukasz rady?
dziobolek
19-12-2010, 18:27
Widzisz, kwestia potrzeb... jak 5D kiedyś przekroczy barierę 7-8kl/s
to wtedy wzbudzi moje zainteresowanie.
Na a jak dostanie szybki AF gibany LCD to już totalny odlot.
Pozdrówka!
czołgista
19-12-2010, 18:30
nie potrzebuje rady, czytam posty z ciekawości, z nudów, to lepsze niż horror w tv, ale trochę ciekawych rzeczy też znalazłem :). Jedno co zauważyłem to jest wojna z Żytnią -serwisem, aż tak nieciekawi ludzie tam pracują?
Przemek_PC
19-12-2010, 18:36
Widzisz, kwestia potrzeb... jak 5D kiedyś przekroczy barierę 7-8kl/s
to wtedy wzbudzi moje zainteresowanie.
Na a jak dostanie szybki AF gibany LCD to już totalny odlot.
Śmiem twierdzić, że taki aparat nigdy nie powstanie. Dlaczego? Dlatego że kupiłbyś go i używał dopóki by się nie zużył czyli kilkakrotnie dłużej niż będziesz używał 50D. To na czym w takiej sytuacji Canon by zarobił? To nie jest w jego interesie aby dać klientowi wszystko co ma najlepsze w swojej ofercie w jednej puszce bo tu nie chodzi o zadowolenie klienta tylko o stały dopływ pieniążków. I dopóki konkurencja nie jest zbyt agresywna a ludzie zmieniają aparaty na nowsze modele to wszystko gra. Sytuacja się nie zmieni dopóki Chińczycy nie wejdą ostro na rynek puszek i obiektywów bo w innych dziedzinach foto już widać ich wpływ (lampy błyskowe, wyzwalacza, akcesoria itp.).
MariuszJ
19-12-2010, 18:38
nie potrzebuje rady, czytam posty z ciekawości, z nudów, to lepsze niż horror w tv, ale trochę ciekawych rzeczy też znalazłem :). Jedno co zauważyłem to jest wojna z Żytnią -serwisem, aż tak nieciekawi ludzie tam pracują?
Normalni pracują. Ale mnie się nie słuchaj za bardzo, bo uważam że praca to kara za grzechy, a nadgorliwość to wiadomo.
To są oficjalne serwisy firm, którym tak zależy na kliencie, że ustalają procedury testowania i regulacji w taki sposób, aby koszt ich przeprowadzania był jak najniższy.
czołgista
19-12-2010, 18:40
i to jest racja, a co do serwisu to nie mam zamiaru ich bronić, nigdy u nich nie byłem i dzięki Bogu, ale jeśli to jest jedyny serwis w Polsce, a Canony sprzedaje sie teraz na tony, to pewnie mają roboty tyle, że do wc nie mają kiedy wyjść. Może sie mylę?
MariuszJ
19-12-2010, 18:47
i to jest racja, a co do serwisu to nie mam zamiaru ich bronić, nigdy u nich nie byłem i dzięki Bogu, ale jeśli to jest jedyny serwis w Polsce, a Canony sprzedaje sie teraz na tony, to pewnie mają roboty tyle, że do wc nie mają kiedy wyjść. Może sie mylę?
Nie, to nie wygląda na wielkie przedsiębiorstwo, mimo że obsługuje i Canona i Sony... stałem co prawda w kilkuosobowej kolejce na wąskich schodach prowadzących do "lady", ale absolutnie nie wyglądało to jak kolejka po autograf Dody...
Obiektywne fakty z testów ludzi i portali którzy pośrednio są finansowani przez te same firmy, których sprzęt jest testowany? :) Wolne żarty..
Mało jest wiarygodnych testów, bo większość jest przeprowadzana w dobrych warunkach oświetleniowych, wręcz laboratoryjnych i nie przekłada się to często na pracę z danym aparatem.
A Ty co wyznawca spiskowej teorii dziejów ? Wszędzie widzisz podstawionych recenzentów i testy za pieniądze ? To są wolne żarty. Na pewno lepiej opierać się na takich testach i tekstach w fachowej literaturze czy portalach, niż czytać wypociny malokontentów i frustratów co też czynił nasz kolega czołgista i teraz ma sieczkę w głowie.
czołgisto ---> Nie czytaj takich tekstów bo jest jedna podstawowa zasada. Głos zawsze zabierają Ci, którym coś nie pasi, albo mieli pecha i trafili na wadliwy egzemplarz. To normalene, że chcą się wyżalić i dać upust swojej irytacji. Pamietaj, jeden zrażony klient potrafi skutecznie zrazić następnych 10-ciu. Każdy zadowolony klient przyciąga tylko jednego. Więcej dystansu i krytyki do tego co się czyta i słyszy nie tylko tu, ale w mediach ogólnie.
czołgista
19-12-2010, 19:16
Shadow złote słowa - właśnie nie mogłem roziwkłac tej zagadki jak to jest firma wypuszcza aparat na rynek, najpierw wkłąda w to kupe kasy i ma zamiar zarobić kupe kasy, a wszyscy pisza, że matrca jest zła, z a mocna upchana, za duże szumy itd czy Conon o tym nie wiedział, nie sprawdził czy celowo wypycha bubla, czym może to jest aparat to robienia zdjęć tylko w dobrych warunakach przy słonecznej pogodzie duzej ilości swiatła jesłi tak po to cholere mu ISO 3200, 6400?. Nie czytałem instrukcji 7d może tam jest napisane, tylko na słońce i nie robic na ISO powyzej 1600!!!
nie znam ani 7d, ani 5dmII, ale jak poczytałem ten wątek to doznałem rozdwojenia jaźni bo z wątku wynika, że 7d rewelacyjne body z kiepską matrycą i z kolei 5dmII rewelacyjna matryca z kiepskim body, to jakby na złość klientom, żeby musieli kupić oba.
Wówczas w sumie wyjdzie rewelacja,....tylko w dwu body
MariuszJ
19-12-2010, 19:59
...jak to jest firma wypuszcza aparat na rynek, najpierw wkłąda w to kupe kasy...
Weź no nie żartuj, w tym ponurym przedświątecznym okresie... jaką kasę? W olej do podgrzania trupa sprzed 5 lat? Ostatnio słowo "innowacyjny" ze słowem "Canon" tworzy oksymoron (dzięki Dinderi za przypomnienie tego pojęcia ;)) wręcz niesamowitej w swym absurdzie mocy...
7d rewelacyjne body z kiepską matrycą i z kolei 5dmII rewelacyjna matryca z kiepskim body, to jakby na złość klientom, żeby musieli kupić oba
Żeby musieli kupić 1d(s).
czołgista
19-12-2010, 20:14
chyba żartujesz pisząc, że jest tylu chętnych na kupno body za kilkanascie tysięcy złotych co i tych co mają na body tylko ok pieć tys, lub nawet mniej. Nie znam statystyk ale chyba 1d to ułamek procenta sprzedawanych ilosci body amatorskich
MariuszJ
19-12-2010, 20:24
chyba żartujesz pisząc, że jest tylu chętnych na kupno body za kilkanascie tysięcy złotych co i tych co mają na body tylko ok pieć tys, lub nawet mniej. Nie znam statystyk ale chyba 1d to ułamek procenta sprzedawanych ilosci body amatorskich
Amator to dla Canona ten, co obnaża nocą w ciemnym parku tyłek.
Całe szczęście, że dzięki między innymi internetowi możesz zmienić pogląd na to, czy to Ci z tym tyłkiem robią, naprawdę musi być tak nieprzyjemne ;)
Dobra, poważnie, jak czołgista z czołgistą - co Cię trapi, chętnie pomogę. Bo na razie to jakieś strasznie niemęskie płacze uprawiamy...
Handelson
19-12-2010, 20:55
Dobra, poważnie, jak czołgista z czołgistą - co Cię trapi, chętnie pomogę. Bo na razie to jakieś strasznie niemęskie płacze uprawiamy...
Spoko. popłaczcie sobie jeszcze przez kilkanaście stron wątku :roll:
Bartek_902
19-12-2010, 20:55
Niech was tu ktoś rozgoni wkoncu bo to jest bez sensu ! :) idzcie robić zdjęcia i zobaczcie że wystarczy przyłożyć oko do wizjera a przestaje nas interesować czy to ff czy nie, tylko to co jest w kadże i co z tego wyjdzie ...
andrewjohn
19-12-2010, 20:57
. Bo na razie to jakieś strasznie niemęskie płacze uprawiamy...
Dobre. Ale to dość częste na tym forum...
P.S. Mariusz, z dużą przyjemnością czytam Twoje ironiczno-sarkastyczne wypowiedzi (tylko sobie za dużo nie wyobrażaj...)
czołgista
19-12-2010, 20:57
nic mnie nie trapi, tylko ciekawość mnie tu przygnała, a wątek wciagnął, teoretycznie gdybym chciał sprawdzić co ludzie tu napisali to nie ma innego wyjscia jak kupic oba body 7d i 5dmII pobawic się dwa - trzy miesiące i potem sprzedać, wówczas sam bym zobaczył o czym inni piszą. Tylko, że w takim układzie człowiek zawsze traci pieniadze a zyskuje tylko wiedzę, wole pozostac z kasą w niewiedzy. Nie mozesz mi pomóc bo jak napiszesz: że wiesz, jak słowo honoru, że tak jest, itd, lub pokażesz sample jak już tu pokazano z których nic nie wynikło, a nawet wręcz przeciwnie. Ważne żeby zdrowie było a fotografia powinna nas cieszyć, przynajmniej mnie na razie jeszcze cieszy.
ja z tej dyskusji dowiedziałem się klika ciekawych rzeczy o których nie widziałem np. że Canon i Sony mają wspólny serwis, nigdy nie musiałem korzystać, więc miałem prawo nie widzieć.
... też mam dylemat - co wybrać - 5DmkII czy 7D. Wychodzi na to, że trza poczekać na 5DmkIII, który ma mieć niby układ AF z 7D. Tylko kto wtedy kupiłby
1Ds ? To chyba nierealne.
MariuszJ
19-12-2010, 22:01
... też mam dylemat - co wybrać - 5DmkII czy 7D. Wychodzi na to, że trza poczekać na 5DmkIII, który ma mieć niby układ AF z 7D. Tylko kto wtedy kupiłby
1Ds ? To chyba nierealne.
Nierealne? Cieszę się, że ktoś podziela mój osąd sprawy.
Bartek_902
19-12-2010, 22:19
Pewnie że nierealne bo sprzedawać musi sie każdy z modeli,wiadomo że bedą to różne słupki sprzedaży no ale jednak...tym bardziej ze firmy licza na to ze ludzie beda kupować 2 rozne modele ktore bedą sie uzupełniać
myslidar
19-12-2010, 22:24
I tak trzeba mieć 2 body - dla bezpieczeństwa :)
Bartek_902
19-12-2010, 22:58
No chyba nie każdy musi bo nie każdy jest pro i nie robi tego zarobkowo,a nawet jak jest to nie każda dziedzina fotografi potrzebuje zapasu w torbie,a jest też wielu którzy mogli by mieć bo tak by wypadało a nie mają i żyją
nic mnie nie trapi, tylko ciekawość mnie tu przygnała, a wątek wciagnął, teoretycznie gdybym chciał sprawdzić co ludzie tu napisali to nie ma innego wyjscia jak kupic oba body 7d i 5dmII pobawic się dwa - trzy miesiące i potem sprzedać, wówczas sam bym zobaczył o czym inni piszą. Tylko, że w takim układzie człowiek zawsze traci pieniadze a zyskuje tylko wiedzę, wole pozostac z kasą w niewiedzy.
Jeśli chcesz się przekonać co warte są poszczególne egzemplarze omawianych puszek - zapraszam do siebie - jeśli mieszkasz w pobliżu . Nie musisz brać niczego ze sobą - chyba , że masz może jakiś ulubiony obiektyw . Nie tracisz pieniędzy na zakup body i nie będziesz musiał martwić się jak je sprzedać !.
Swoją drogą nadal uważam ( tę opinię wyrażałem już kiedyś , przy okazjii pierwszych zakupów tych canonów ) , że są to dwa różne aparaty . Dyskusja z ich porównaniem mija się z celem . 7D jest to namiastka 1D mk2/3 - aparat reporterski dla mniej zasobnych w gotówkę . Do wszystkich pozostałych fotek jest 5D mk1/2 - portrety , widoki , architektura . To taki mój ogólny podział zastosowań omawianych canonów . Nie jest to jednak sztywny podział i jeden jako zamiennik drugiego może być przecież używany .
Róbmy dobre fotki i chwalmy się nimi - nie patrząc na to czym zostały zrobione .
miałem obie puszki, obie są świetne.
5d to jak wiadomo FF 7d crop, to optycznie to dwa inne światy.
Funkcjonalnie to praktycznie takie same puszki, różnią się jedynie AF i ilością klatek.
Jeśli stawiasz na jakość to 5d, jeśli na AF i prędkość to 7d.
U mnie zostało 5d, ale chętnie wróciłbym do siódemki.
darekw1967
20-12-2010, 00:42
To ciekawa teoria, tylko ze 5dmkII uzywa digic IV, ten sam jest w 50D,60D,550D a 7D ma takich dwa, ten sam procek jest tez w kompaktach.
Co laczy sie z bajka o "wydajniejszych" algorytmach.
To co napisales jest logiczne ale z czego wtedy
wynika roznica w szumach.
Mysle ze procesor + jakosc softu tez decyduje o koncowym efekcie i kazdy
producent ma wlasne strategie radzenia sobie z
wewnetrznym szumem.
Zauwaz, ze kiedys kompakty z matrycami 1/1.8" szumialy okropnie przy 400 ISO
a teraz kompakt z mniejsza matryca 1/2.5" wyciaga 3200 ISO a przeciez technologia matryc az tak nie zmienila sie.
Co do DIGIT IV nie wiadomo czym to sie rozni w roznych modelach
(jakie uzyto buforowanie i cache) bo wiele detali moze miec wieksze lub mniejsze przelozenie w poprawe jakosci programowej.
Jeśli stawiasz na jakość to 5d, jeśli na AF i prędkość to 7d.
Muszę koniecznie wymienić 7D na 5D wreszcie bedę robił lepsze jakosciowo zdjecia.
Muszę koniecznie wymienić 7D na 5D wreszcie bedę robił lepsze jakosciowo zdjecia.
pokaż mi gdzie napisałem że będziesz robił lepsze zdjęcia ? aparat to tylko narzędzie.
pokaż mi gdzie napisałem że będziesz robił lepsze zdjęcia ? aparat to tylko narzędzie.
no skoro
optycznie to dwa inne światy. to chyba rozumie się samo przez się...
życzę, aby choć połowa z posiadaczy 5DmkII robiła takie zdjęcia, mimo, że zostały popełnione tylko cropem, z którego ponoć zdjęcia wychodzą takie nijakie:
http://www.flickr.com/photos/noahstephens/sets/72157623743280223/with/4550349168/
dlaczego 7D właściciele się tak bronią?
myslidar
20-12-2010, 23:19
no skoro to chyba rozumie się samo przez się...
życzę, aby choć połowa z posiadaczy 5DmkII robiła takie zdjęcia, mimo, że zostały popełnione tylko cropem, z którego ponoć zdjęcia wychodzą takie nijakie:
http://www.flickr.com/photos/noahstephens/sets/72157623743280223/with/4550349168/Tylko wykonane szkłem, które kosztuje więcej niż body :) Taka mała różnica...
dziobolek
21-12-2010, 00:30
Tylko wykonane szkłem, które kosztuje więcej niż body :) Taka mała różnica...
Nie tylko... EF 50mm f/1.4 również.
Pozdrówka!
Przemek_PC
21-12-2010, 01:23
Ale poprzyglądajcie się tym zdjęciom w "oryginalnym" rozmiarze, rewelacji nie ma i pytanie czy to wina szkła, body czy fotografa? Na przykład to http://www.flickr.com/photos/noahstephens/4994139080/sizes/o/in/set-72157623743280223/
robertskc7
22-12-2010, 08:09
no skoro to chyba rozumie się samo przez się...
http://www.flickr.com/photos/noahstephens/sets/72157623743280223/with/4550349168/
a co w nich niezwykłego? centralne kadry plus obróbka z CS5 i foty popełnione pięknych amerykanów w niu jorku.
a co w nich niezwykłego? centralne kadry plus obróbka z CS5 i foty popełnione pięknych amerykanów w niu jorku.
a co jest niezwykłego w matrycy FF?
Widzę, że jeżeli coś nie jest zrobione FF to już jest be... no tak od razu widac przepaść optyczną.
5D wychwalalny jest za cudowną plastykę i bokeh, ale jak już pokażemy zbliżone zdjęcia robione cropem to zaraz znajdzie się jeden z drugim powiększający pikselki i krytukujący sposób kadrowania. A co z tą plastyką??? jest? nie ma? czy może jest zupełnie nijaka?
Przemek_PC
22-12-2010, 15:26
Zawsze byłem przeciwnikiem automatycznych skrzyni biegów w samochodzie, byłem przeciwnikiem bo... nigdy takiego samochodu nie miałem. Od kiedy jednak mam automat to nie wyobrażam sobie jazdy samochodem z manualną skrzynią. Tu na forum widzę pewne podobieństwa, o przewadze FF piszą ludzie którzy przeszli z cropa i różnicę widzą czy to w obrazku czy w poprawie działania obiektywów czy wreszcie w zakresach ogniskowych takich jakimi powinny być (50mm standard od dawien dawna a nie niby 80mm itp.). A kto próbuje zdeprecjonować to o czym posiadacze FF piszą? W większości ci którzy FF nie mają i mieli. To coś jak ja kiedy mówiłem że automat w samochodzie to zło mimo że auta z automatem nie miałem.
robertskc7
22-12-2010, 16:05
a co jest niezwykłego w matrycy FF?
Widzę, że jeżeli coś nie jest zrobione FF to już jest be... no tak od razu widac przepaść optyczną.
5D wychwalalny jest za cudowną plastykę i bokeh, ale jak już pokażemy zbliżone zdjęcia robione cropem to zaraz znajdzie się jeden z drugim powiększający pikselki i krytukujący sposób kadrowania. A co z tą plastyką??? jest? nie ma? czy może jest zupełnie nijaka?
Ja nie skrytykowałem nikogo. Napisałem, że nie widzę nic niezwykłego w jego zdjęciach i tyle. Swoją drogą to sigma 30 1.4 na 40D tez dawała niezłą plastykę w określonych warunkach a podpieszczona PSem dawała naprawadę dobre efekty do iso 1200 (bo później wszystko "siadało")...
Nic nie ma niezwykłego w matrycy FF, po prostu obiektywy a raczej ich ogniskowa jest stworzona pod obraz FF a nie pod cropa i tyle.
Tak samo z obiektywami.
Po co ci 35L jak możesz kupić sigmę 30 1.4 za tańsze pieniądze a różnica w jakości będzie porównywalna i znajdzie się mnóstwo osób co przedstawi ci takie sample, że różnicy ponad 3k nie dostrzeżesz :)
Z tego co pamietam, to ani 5Dmk2 ani 7D nie masz, to po co powyzszy tekst. Z doswiadczenia?
robertskc7
22-12-2010, 16:21
yyy to do mnie ? a skąd wiesz, że nie mam? Zapraszam do wątku "35L wasze najlepsze zdjęcia" tam w exifie jest napisane co mam.
yyy to do mnie ? a skąd wiesz, że nie mam? Zapraszam do wątku "35L wasze najlepsze zdjęcia" tam w exifie jest napisane co mam.
Oczywiscie nie, komentarz wyzej.
Twoja uwaga mi sie podoba .
Przemek_PC
22-12-2010, 17:20
Do mnie? Pewnie tak. Mam 5D, mam cropa 10D, miałem 50D i mam pół-cropa 1DII. Wiem że to nie 5DII ani 7D ale dyskusja zeszła tu na crop vs. FF. Zresztą RomanS, nie masz w ogóle pełnej klatki czy to 5D czy 5DII więc niewiele masz w kwestii crop vs. FF do powiedzenia.
Do mnie? Pewnie tak. Mam 5D, mam cropa 10D, miałem 50D i mam pół-cropa 1DII. Wiem że to nie 5DII ani 7D ale dyskusja zeszła tu na crop vs. FF. Zresztą RomanS, nie masz w ogóle pełnej klatki czy to 5D czy 5DII więc niewiele masz w kwestii crop vs. FF do powiedzenia.
Oczywiscie nie mam FF, ale zjecia nim robie i w tym watku sie nie udzielam bo uwazam ze takie porownania raczej nie maja sesu. No ale na Twoje gadanie o samochodach juz kolejny raz z rzedu, niepotrzebnie zareagowalem.
Wam sie nie nudzą dyskusje typu crop vs FF ?Przypominają mi one bezustanne udowadnianie sobie co jest lepsze do grania - PC czy konsole.
Bartek_902
22-12-2010, 19:37
Przypominają mi one bezustanne udowadnianie sobie co jest lepsze do grania - PC czy konsole.
Racja,mi też...bez sensu
Dyskusja odnośnie jaka puszka, powinna się również sprowadzić do szkieł które będzie się używać. Np praca z 24mm 1.4 na 7D moim zdaniem mija sie z celem .. 85mm raczej tez.. Niewątpliwą zaletą 5D jest to ze mamy to co podepniemy...
ja bym zdecydowanie wybrał 5D .. AF wcale nie jest taki tragiczny.. aparat to narzędzie które trzeba poznać ..
pzdr. Zdrowych i Radosnych Świąt dla wszystkich ...:)
.... Np praca z 24mm 1.4 na 7D moim zdaniem mija sie z celem .. 85mm raczej tez........:)
Intrygujące. Możesz rozszerzyć tę myśl :mrgreen:
Intrygujące. Możesz rozszerzyć tę myśl :mrgreen:
Nie mogę :D
argumenty o braku potrzeby przeliczania ogniskowej są zupełnie subiektywne.
Jak ja się przesiądę na FF to będę narzekał, że teraz muszę przeliczać ogniskowe, bo FF daje jakis dziwny szeroki kąt widzenia w porównaniu z cropem.
Rozumiem, że jak ktoś robił całe życie średnim formatem to teraz ogniskowe na FF też mu zupełnie nie pasują?
Jeśli ktoś chce kręcić filmy i robić zdjęcia to 7d natomiast jeśli zależy mu zdjęciach i filmy nie są do niczego potrzebne to 5d
robertskc7
22-12-2010, 21:35
Dyskusja odnośnie jaka puszka, powinna się również sprowadzić do szkieł które będzie się używać. Np praca z 24mm 1.4 na 7D moim zdaniem mija sie z celem .. 85mm raczej tez.. Niewątpliwą zaletą 5D jest to ze mamy to co podepniemy...
ja bym zdecydowanie wybrał 5D .. AF wcale nie jest taki tragiczny.. aparat to narzędzie które trzeba poznać ..
pzdr. Zdrowych i Radosnych Świąt dla wszystkich ...:)
sedno sprawy :) Zdrowych i Wesołych Świąt a ja taki rozchorowany a jutro sesja ;)
Jeśli ktoś chce kręcić filmy i robić zdjęcia to 5DmkII natomiast jeśli zależy mu zdjęciach i filmy nie są do niczego potrzebne to 5d
poprawiłem ;)
ale 5D (z tyt. tematu) akurat filmy takze nagrywa i radzi sobie z tym swietnie ;)
A tak wogole to 7D z taka piekna i tania Sigma 30/1.4 to sliczny zestaw ;)
Zawsze byłem przeciwnikiem automatycznych skrzyni biegów w samochodzie, byłem przeciwnikiem bo... nigdy takiego samochodu nie miałem. Od kiedy jednak mam automat to nie wyobrażam sobie jazdy samochodem z manualną skrzynią. Tu na forum widzę pewne podobieństwa, o przewadze FF piszą ludzie którzy przeszli z cropa i różnicę widzą czy to w obrazku czy w poprawie działania obiektywów czy wreszcie w zakresach ogniskowych takich jakimi powinny być (50mm standard od dawien dawna a nie niby 80mm itp.). A kto próbuje zdeprecjonować to o czym posiadacze FF piszą? W większości ci którzy FF nie mają i mieli. To coś jak ja kiedy mówiłem że automat w samochodzie to zło mimo że auta z automatem nie miałem.
Aj tam, przesada, naprawdę*fajny obrazek daje średni format na kliszę i basta. Dużym nie robiłem, więc się*nie wypowiem, w każdym razie Rollflei wgniótł moje 5DII w podłogę i ładnie przytuptał błockiem.
Co do obydwu aparatów, w 5DII podoba mi się*to, że 50L jest 50'ką, reszta też*się*nie zmienia. W cropie brakowałoby mi czegoś*takiego, chociaż*jakoś to da się*nadrobić. W 7D koszmarnie mi się*podobała praca autofokusa i to, jak cicho kłapie lustro. Miałem 400D, 500D, 40D, 1DIIN, 5DII i sporo innych puszek w łapach, 7D z canonów najcichszy. Razem z 300D, który również*pstrykał jak marzenie ;)
argumenty o braku potrzeby przeliczania ogniskowej są zupełnie subiektywne.
Jak ja się przesiądę na FF to będę narzekał, że teraz muszę przeliczać ogniskowe, bo FF daje jakis dziwny szeroki kąt widzenia w porównaniu z cropem.
Rozumiem, że jak ktoś robił całe życie średnim formatem to teraz ogniskowe na FF też mu zupełnie nie pasują?
A jednak nie do końca subiektywne. Podpinam tele 300 do FF i wiem że nie mogę zejść z czasem poniżej 1/300 z ręki aby nie poruszyć. A na cropie ? Podpinam 300 i zaraz ile to będzie x1.6 400, 500 a może 640 ?
A jednak nie do końca subiektywne. Podpinam tele 300 do FF i wiem że nie mogę zejść z czasem poniżej 1/300 z ręki aby nie poruszyć. A na cropie ? Podpinam 300 i zaraz ile to będzie x1.6 400, 500 a może 640 ?
Całe szczęście, że wszystkie obecne 300-ki Canona są stabilizowane :mrgreen:
Wracaj do szkoły chłopczyku.
Wracaj do szkoły chłopczyku.
Teraz to "kolega" już jest mocno niegrzeczny. J
krzychul
24-12-2010, 00:10
Kocham te dyskusje o wyższości jednego badziewia od drugiego, ja miałem mniejszy dylemat. Zajmuje się głównie fotografią przyrodniczą, najczęściej używam obiektywu 400mm, i dlatego wybrałem crop'a 7D ze względu na wydłużenie ogniskowej. Następny w kolejce jest 5D ze względu na jakość obrazka i na pewno będę tylko tego body używał do krótkich ogniskowych. Filmy - oczywiście fajna sprawa, głośność migawki – siedząc o świcie w czatowni i fotografując sarne oddaloną o 15m nawet nakrycie body nie pomaga, i tak odgłos zwróci jej uwage. Przelicznik ogniskowej, przestańcie, brakuje wam już argumentów, czy mieliście pałe z matmy w szkole. Osobiście – jeśli ktoś nie potrzebuje długich ogniskowych polecam 5D, ja narazie ciesze się z mojej 7'demki. I powoli będę wymieniał słoiki na te z literką L, Dobry słoik jest więcej wart od body z bajerami.
No to tyle, dalej kłóćcie się o to, który lepszy a ja ide focić.
Pozdrawiam
dziobolek
24-12-2010, 01:17
Kocham te dyskusje o wyższości jednego badziewia od drugiego...
...Przelicznik ogniskowej, przestańcie, brakuje wam już argumentów, czy mieliście pałe z matmy w szkole...
...No to tyle, dalej kłóćcie się o to, który lepszy a ja ide focić.
Pozdrawiam
Masz całkowitą rację - pięknie "filozują".
Ja tam od matematyki wolę... fotki robić.
Jakoś tak nie muszę nic przeliczać, specjalnie ustawiać - kadruję i... pstryk ;)
Pozdrówka!
Teraz to "kolega" już jest mocno niegrzeczny. J
Przepraszam, trochę mnie poniosło ale czytanie tych bzdur zaczyna mnie wytrącać z równowagi.
Handelson
24-12-2010, 10:59
Skończcie już ten temat. Najwyższa pora :roll:
Dla jednych bzdury dla drugich prosty logiczny przykład. Jak trudno zbić argument to trzeba próbowac ośmieszyć.
Dla jednych bzdury dla drugich prosty logiczny przykład. Jak trudno zbić argument to trzeba próbowac ośmieszyć.
Sam się ośmiesza, nie trzeba pomagać.
czołgista
25-12-2010, 22:14
tak jakoś w podsumowaniu dyskusji wyszło mi, że 5dmII to maszyna dla mniej robiących rzemieślników lub nawet chałturników, a 7d dla nieco zamożniejszych amatorów. Porozumienie pomiędzy nimi trudne, bo rzemieślnicy patrzą na amatorów za pogardą a amatorzy na rzemieślników z zazdrością. :)
Handelson
25-12-2010, 23:26
tak jakoś w podsumowaniu dyskusji wyszło mi...
A mi wyszło, że nic nie zrozumiałeś i trollujesz jak tylko możesz :roll:
tomicher
26-12-2010, 20:57
tak jakoś w podsumowaniu dyskusji wyszło mi, że 5dmII to maszyna dla mniej robiących rzemieślników lub nawet chałturników, a 7d dla nieco zamożniejszych amatorów. Porozumienie pomiędzy nimi trudne, bo rzemieślnicy patrzą na amatorów za pogardą a amatorzy na rzemieślników z zazdrością. :)
dawno takiej bzdury nie czytałem na forum =)
10/10
czołgista
27-12-2010, 20:51
dla ciebie to zwykła bzdura, a twój poprzednik w postach ma pod kreską wykaz ............"5dmII plus stos elek" a na www oferte dla klienta na śluby. Ciekaw jestem ilu tu jest uzytkowników 5dmII którzy nie robią chałtury dla kasy???
Bartek_902
27-12-2010, 21:20
Pewnie spora część robi zarobkowo ale są też entuzjaśći którzy lubia mieć dobry sprzęt i sie nim cieszyć chociaż nie robią w miesiącu 5tyś zdjęć
Pewnie spora część robi zarobkowo ale są też entuzjaśći którzy lubia mieć dobry sprzęt i sie nim cieszyć chociaż nie robią w miesiącu 5tyś zdjęć
Pod tym wpisem masz mój podpis .
dla ciebie to zwykła bzdura, a twój poprzednik w postach ma pod kreską wykaz ............"5dmII plus stos elek" a na www oferte dla klienta na śluby. Ciekaw jestem ilu tu jest uzytkowników 5dmII którzy nie robią chałtury dla kasy???
Lubię dobry sprzęt foto - ale nie tylko . Dotyczy to tak samo np. sprzętu wędkarskiego . Przyjemnie mieć w ręku w miarę dobry sprzęt , ale też trzeba znać jego możliwości i starać się je wykorzystać . Tak jak wielokrotnie to powtarzano - fotki robi fotograf . W wędkarstwie natomiast fakt posiadania wędki tytanowo-kewlarowej nie czyni nikogo np. mistrzem Świata w wędkarstwie spławikowym .
Ale nikt nie broni nikomu łączenia przyjemności z zarobkiem .
Tyle ,że wątek ten nieuchronnie zmierza do pytania - czy do focenia zarobkowego lepszy jest 5D mkII czy 7D ?.
Czy o to chodziło założycielowi wątku ? - chyba nie ?!.
zgłaszam się
Ciekaw jestem ilu tu jest uzytkowników 5dmII którzy nie robią chałtury dla kasy???
Ktoś mnie wołał?
tomicher
28-12-2010, 17:00
Ciekaw jestem ilu tu jest uzytkowników 5dmII którzy nie robią chałtury dla kasy???
Zgłaszam się, obecny, ćwiczący.
Nie dostałem za żadne zdjęcie ani grosza.
Dalej podtrzymuje swoje zdanie, że to co napisałeś to bzdura.
benicjusz
28-12-2010, 17:41
jak wołaja to i ja sie zgłosze ;).
5tys klapniec - to chyba rocznie :)
Wielu.
Czytam Twoje wnioski z kilku stron tego watku i kompletnie nie czaję do czego zmierzasz. Badasz nastroje wsrod potencjalnych klientow sprzetu foto (taka nie-anonimowa ankieta) ?
bartmika
30-12-2010, 22:47
Również się zgłaszam.
Od września na liczniku... aż 5900 zdjęć. Ostatnio pozbyłem się nawet 35L oraz 135L na rzecz 50 1.4 i 85 1.8. Wszystko dlatego, że nie wykorzystywałem ich możliwości, a te obiektywy są tańsze ale równie dobre dla mnie.
Rzadko kiedy sprzedam jakieś zdjęcie albo dostane zlecenie.
Mam 5dmk2 ponieważ jest idealny do portretow oraz landszaftów. Gdybym zajmował sie reporterką albo sportem wybrałbym 7D.
Bycie amatorem ma swoje zalety, masz gdzieś czy zdjęcia wyjdą i się sprzedadzą :mrgreen:
SdoubleU
01-01-2011, 16:00
Oj zdziwiłbyś się kolego i to bardzo :-D !!!
Bycie amatorem ma swoje zalety, masz gdzieś czy zdjęcia wyjdą i się sprzedadzą :mrgreen:
Popieram tezę, że bycie amatorem ma zalety i nie zgadzam się jedynie z określeniem "swoje".
Moim zdaniem fotografowanie dla własnej przyjemności to największa zaleta amatorstwa. Robisz zdjęcia takie jakie chcesz, kiedy chcesz i tylko wówczas jak masz na to ochotę - po prostu oddajesz się swojej pasji, zainteresowaniom...
Ci, którzy coś muszą są przeważnie niezadowoleni i sfrustrowani - tak to jest.:-D
Bartek_902
01-01-2011, 16:12
Ci, którzy coś muszą są przeważnie niezadowoleni i sfrustrowani - tak to jest.
No właśnie znam pare osób które robią zdjęcia zawodowo i nie raz mi mówili że mają dosyć po iluś tam latach,po prostu nie maja już takiego zapału jak kiedyś że biorą sprzet i mróz czy upał długi marsz i robienie zdjęć,oczywiscie sa tez tacy zapaleńcy którzy będą robić i w pracy i dla siebie zdjecia każdą wolną chwilą :) jak kto woli..
Sam też wole być amatorem i robić to dla siebie jakoś hobby i pasje :)
Handelson
01-01-2011, 21:46
Można jeszcze coś dodać na temat? :)
Kolekcjoner
02-01-2011, 00:40
Jeśli chodzi o ten OT to lepiej już nie 8-).
SdoubleU
02-01-2011, 00:54
16 stron mielenie musiało zejść na boczne tematy.
Przecież wybór jest prosty - w zależności od tego co zamierzasz fotografować.
5D portret, landszaft.
7D sport, reporterka i inne dziedziny wymagające prędkości.
Tylko jedno trzeba jeszcze wziąć pod uwagę - dopóki nie będziesz miał pełnej klatki będzie pewien niedosyt, zawsze będziesz myślał, że gdyby to zdjęcie, które właśnie zrobiłeś i jesteś nim zachwycony zrobić pełną klatką mogło by być jeszcze doskonalsze.:-D:-D:-D:-D:-D
7D sport, reporterka i inne dziedziny wymagające prędkości.
Tylko jedno trzeba jeszcze wziąć pod uwagę - dopóki nie będziesz miał pełnej klatki będzie pewien niedosyt, zawsze będziesz myślał, że gdyby to zdjęcie, które właśnie zrobiłeś i jesteś nim zachwycony zrobić pełną klatką mogło by być jeszcze doskonalsze.:-D:-D:-D:-D:-D
Wiesz moze byc tez tak, ze majac 5D tego zdjecia wogole bys nie zrobil...:)
Idziesz z 7D focic specjalnie jakis sport, nagle widzis piekna kobitka w niesamowitym kadrze, wyciagasz 7D strzelasz mega genialne foto. Gdybys mial 5D moze wogole bys nie wzial tej puszki, bo pomyslisz "po co, skoro do sportu te body sie nie nadaje, wiec sobie daruje". :)
SdoubleU
02-01-2011, 17:26
Wiesz moze byc tez tak, ze majac 5D tego zdjecia wogole bys nie zrobil...:)
Idziesz z 7D focic specjalnie jakis sport, nagle widzis piekna kobitka w niesamowitym kadrze, wyciagasz 7D strzelasz mega genialne foto. Gdybys mial 5D moze wogole bys nie wzial tej puszki, bo pomyslisz "po co, skoro do sportu te body sie nie nadaje, wiec sobie daruje". :)
No to właściwie wątek można zamknąć podsumowanie zrobione!!!
Doszliśmy do tego o czym wiadomo było od samego początku - aparat wybiera się zgodnie z przeznaczeniem. A że trudno jest znaleźć coś uniwersalnego trzeba będzie nosić dwa body z kompletem szkieł na spacer do parku:lol::lol::lol:
Bartek_902
02-01-2011, 18:05
Jest coś uniwersalnego ale nie w naszym systemie i nie każdemu będzie odpowiadać bo a to kolory a to coś tam.
Recepta jest prosta,do wszytkiego? Proszę bardzo Nikon d3s :) mamy FF,mamy szybkość i fps i af mamy filmy,czego wiecej potrzeba? Jedynie 15k w portfelu i samozaparcia ze jednak Nikon tez robi zdjęcia :) w innym przypadku dalej będziemy szukać złotego środka a tu go nie znajdziemy,chyba ze kupimy i 5d i 7d
myslidar
03-01-2011, 13:11
Dwa body to najlepsza opcja :) Te same szkła robią się nagle zupełnie inne. Jak na to nie patrzeć to niezła oszczędność :)
Dwa body to najlepsza opcja :) Te same szkła robią się nagle zupełnie inne. Jak na to nie patrzeć to niezła oszczędność :)
W pełni się zgadzam, tylko właściwe szkła trzeba umieć dobrać :grin:
czołgista
03-01-2011, 20:43
Bartek_902, co do d3s, tak się składa, że robię nim od czasu do czasu, specjalnie nie narzekam - poza ciężarem, ale żeby od razu recepta, wcale tak nie uważam. Wiele pięknych słów i myśli na temat, co kto robi i dlaczego, że jedni muszą - więc narzekają inni amatorzy - więc robią z chęci, a gdzie ten trzeci segment - artyści? Chyba, że za artystę uznać kogoś kto w Pile zrobił xxx ślubów i kilkanaście koncertów i za takiego się już uważa? W dalszym ciągu nie wiem gdzie ta przepaść (7d/5dmII), ale już pytał nie będę bo mi trola dorobili, dlatego, że śmiałem zapytać, zapytać o to co dla innych jest pewne i oczywiste.
Handelson
05-01-2011, 21:55
... a gdzie ten trzeci segment - artyści? Chyba, że za artystę uznać kogoś kto w Pile zrobił xxx ślubów i kilkanaście koncertów i za takiego się już uważa?
No to pokazałeś wreszcie klasę :roll:
Idź trollu leczyć kompleksy gdzie indziej.
WiatruMistrz
24-01-2011, 23:31
Taki sam temat jak wybory między 50D a 5D MK1, tyle że tutaj 7D ma dużo mniejszą technicznie przewagę i właściwie chodzi tylko o rozmiary matrycy i te 8fps z szybkim af, raczej bym się nie zastanawiał...FF only ale ostatnio widzę że nadal 5Dmk1 dość mocno wypracowane 4 tysiaki się trzyma tyle co lekko używane 7D więc tutaj z zamkniętymi oczami 7D biorę bo ma olbrzymią przewagę nad dziadkiem a nad mk2 tyci tyci :)
Masz kasę artysto to bierz FF w nowej odsłonie i kręc filmy, teledyski, śluby i koncerty :)) dla mamony.
MariuszJ
24-01-2011, 23:53
7D biorę bo ma olbrzymią przewagę nad dziadkiem a nad mk2 tyci tyci :)
Czyli 5dmk2 ma olbrzymią przewagę na dziadkiem 5d... jak dla mnie dość odważne stwierdzenie.
SdoubleU
26-01-2011, 20:22
Czyli 5dmk2 ma olbrzymią przewagę na dziadkiem 5d... jak dla mnie dość odważne stwierdzenie.
No choćby filmy HD.
pawciolbn
27-01-2011, 10:02
No choćby filmy HD.
Dość słaby argument jak dla fotografa, który na sprzęt do zdjęć wydaje kilka tysięcy... tzw. "plus" w postaci kręcenia filmów, jak dla mnie jest tak samo godny pominięcia, jak i LV - nigdy nie korzystam. Doceniam zarówno 7D jak i 5DmkII za wiele innych cennych (z mojego pkt widzenia) atrybutów, jak np. wysokie używalne ISO, to "coś" w zdjęciach (5DmkII), szybkość i celność AF, możliwość współpracy ze wszystkimi obiektywami - EF i EF-s (7D)...
Argumenty za jednym i drugim body można mnożyć bez liku, ale racjonalnie i względem przeznaczenia, a nie na zasadzie "...bo coś, czego nie ma tamten, więc lepszy... nowszy - lepszy..".
5D w wersji I to dla mnie najlepsza jakosciowo i cenowo wersja FF Canona. Nie miala zbednych ficzerow a ilosc pixeli byla fantastycznie dobrana i w zupelnosci wystarczajaca dla 90% uzytkownikow. Wg mnie, to klasyka a w II nic lepszego nie dali i nie poprawili.
robertskc7
27-01-2011, 10:42
Pikczer tylko szkoda, że nie są już produkowane :(
MaciekCi
27-01-2011, 10:44
Dość słaby argument jak dla fotografa, który na sprzęt do zdjęć wydaje kilka tysięcy... tzw. "plus" w postaci kręcenia filmów, jak dla mnie jest tak samo godny pominięcia, jak i LV - nigdy nie korzystam. Doceniam zarówno 7D jak i 5DmkII za wiele innych cennych (z mojego pkt widzenia) atrybutów, jak np. wysokie używalne ISO, to "coś" w zdjęciach (5DmkII), szybkość i celność AF, możliwość współpracy ze wszystkimi obiektywami - EF i EF-s (7D)...
Argumenty za jednym i drugim body można mnożyć bez liku, ale racjonalnie i względem przeznaczenia, a nie na zasadzie "...bo coś, czego nie ma tamten, więc lepszy... nowszy - lepszy..".
Dokładnie, 7D a 5DMkII to jednak inne puszki. W 7D mamy naprawdę fajny AF, do którego ten z 5DMkII nie ma startu. Obrazek faktycznie jest gorszy niż w MkII ale lepszy niż w MkI (pomijam plastykę FF).
Teraz ciągnę na 5D MkI i 7D, i nie widzę sensu przesiadki na MkII, zbyt duża cena w stosunku do tego co oferuje. Gdyby wstawili AF z 7D i bezprzewodowe wyzwalanie lampy do 5DMkII, najprawdopodobniej byłaby to dla mnie idealna puszka. :)
Dodatkowo smaczek w 7D jak filmy w 720p @ 60FPS są naprawdę fajne. :)
Na chwilę obecną, gdybym nie miał żadnego sprzętu i miał wybrać Canona to na 99% kupiłbym 7D. Połowę tańszy niż 5DMkII, a obrazek nie jest połowę gorszy. Dodatkowo co mi po ładniejszym obrazku, jeśli AF nie trafi, czy zbyt późno załapie.
5D w wersji I to dla mnie najlepsza jakosciowo i cenowo wersja FF Canona. Nie miala zbednych ficzerow a ilosc pixeli byla fantastycznie dobrana i w zupelnosci wystarczajaca dla 90% uzytkownikow. Wg mnie, to klasyka a w II nic lepszego nie dali i nie poprawili.
No a co z obrazkiem ? :) Dla mnie już w 7D ISO 3200/6400 jest fantastyczne, przy redukcji z 18MP to już w ogóle. Czego natomiast o 5D nie mogę powiedzieć, bo tam podobny, akceptowalny poziom kończy się na 800/1600.
Obrazek faktycznie jest gorszy niż w MkII ale lepszy niż w MkI (pomijam plastykę FF).
To jest ciekawe stwierdzenie, bo ja po zakupie 5d2 przez jakiś czas byłem mocno rozczarowany, obrazek z 5d bardziej mi się podobał. Po pewnym czasie przestałem zauważać różnice :P I nie wiem jak porównujesz obrazki, skoro pomijasz plastykę :)
Na chwilę obecną, gdybym nie miał żadnego sprzętu i miał wybrać Canona to na 99% kupiłbym 7D. Połowę tańszy niż 5DMkII, a obrazek nie jest połowę gorszy.
Nie jest gorszy, jest po prostu inny :) Tak jak różnica między FF a średnim formatem.
No a co z obrazkiem ? :) Dla mnie już w 7D ISO 3200/6400 jest fantastyczne, przy redukcji z 18MP to już w ogóle. Czego natomiast o 5D nie mogę powiedzieć, bo tam podobny, akceptowalny poziom kończy się na 800/1600.
Po pierwsze piszesz o szumach, a nie o obrazku. A po drugie iso w 7d wcale nie jest takie kosmiczne. Na 1600 wolę szum ze starego 5d niż z 7d. I żeby nie było - mam wszystkie z wymienionych aparatów.
Wiesz - ja w swoim deesie III jak i na ukochanej starej piatce, nigdy nie wychodzilem i nie wychodze poza 1600, a robie duzo koncertow i ciemnych miejsc - ogolnie nigdy problemu nie mialem, bo jak juz jest tak ciemno, ze i to nie wystarcza, to znaczy, ze nie ma swiatla a jak nie ma swiatla, to nie cykam i tyle, bo dla mnie fotografia w 80% sklada sie wlasnie z ciekawego swiatla :wink: No ale ja taki dziwny jestem, ze powyzej f/1.4, to nie wychodze :mrgreen:
SdoubleU
27-01-2011, 14:39
Wszystko jest względne, dla kogoś ważne jest LV a dla kogoś innego VideoHD a dla kogoś jeszcze innego cena!!!
Pytanie było proste w czym nowa 5 jest lepsza od starej to odpowiedziałem bez wchodzenia w zbędne szczegóły.
Jeszcze jedno nie tylko fotografowie kupują sprzęt.
MaciekCi
30-01-2011, 12:02
To jest ciekawe stwierdzenie, bo ja po zakupie 5d2 przez jakiś czas byłem mocno rozczarowany, obrazek z 5d bardziej mi się podobał. Po pewnym czasie przestałem zauważać różnice :P I nie wiem jak porównujesz obrazki, skoro pomijasz plastykę :) Bardziej Ci się podobał ze względu plastyki ? :) Przyznam szczerze, że tutaj porównuję odwzorowanie kolorów, ostrość i szczegółowość, chociaż wiem, że po kolei bezpośrednio to wynika z algorytmu, być może także szkła i tych nieszczęsnych megapixeli. ;)
Nie jest gorszy, jest po prostu inny :) Tak jak różnica między FF a średnim formatem. Aż tak bym się nie zapędzał. Może po prostu jak między cropem a FF ? ;)
Po pierwsze piszesz o szumach, a nie o obrazku. A po drugie iso w 7d wcale nie jest takie kosmiczne. Na 1600 wolę szum ze starego 5d niż z 7d. I żeby nie było - mam wszystkie z wymienionych aparatów. No dobrze, myślałem, że mówimy o ogólnie pojętej jakości obrazka, nie o jej plastyce. Co do ISO1600 - albo nie wiesz o czym mówisz (chociaż masz oba aparaty), albo się nigdy nie przyglądałeś, albo z moją 5DMkI jest coś nie tak. ;) Patrząc na jakiekolwiek foto z 1600 w 5D jest zauważalne a w 7D w ogóle nie widoczne. Chyba, że znowu odwołujesz się do plastyki obrazu, to się nie dogadamy bo znowu ja o gruszce a Ty o pietruszce... :)
Żeby nie było, miałem przez miesiąc 5DMkII, a od dawna mam 5DMkI i 7D.
Wiesz - ja w swoim deesie III jak i na ukochanej starej piatce, nigdy nie wychodzilem i nie wychodze poza 1600, a robie duzo koncertow i ciemnych miejsc - ogolnie nigdy problemu nie mialem, bo jak juz jest tak ciemno, ze i to nie wystarcza, to znaczy, ze nie ma swiatla a jak nie ma swiatla, to nie cykam i tyle, bo dla mnie fotografia w 80% sklada sie wlasnie z ciekawego swiatla :wink: No ale ja taki dziwny jestem, ze powyzej f/1.4, to nie wychodze :mrgreen: Dobrze, ale ISO 1600 w 7D i 5DMkII jest o wiele mniej zauważalne niż na Ds3. ;) Inna sprawa, że ja mając podpięty 50/1.4 też nigdy poza 1600 się nie wychylam. Gorzej ze 100-400.
Patrząc na jakiekolwiek foto z 1600 w 5D jest zauważalne a w 7D w ogóle nie widoczne.
Nie masz szumu w 7d na iso 1600? Używasz chyba w takim razie jpg z max odszumianiem, w rawach szumy wyraźne są już na iso 800. Absolutnie mi to nie przeszkadza, ale nie wmawiaj forumowiczom, że na iso 1600 nie masz szumu. Bardzo chętnie zobaczę jakiś przykład na bezszumowe iso 1600 z 7d :)
Co niektórzy potrafią namieszać :/ Ostatnio miałem smaka na 5D MKI, lecz po tej całej dyskusji teraz sam nie wiem co kupić 7D czy 5D :( ehhh
myslidar
30-01-2011, 16:15
Kup to i to :)
MaciekCi
30-01-2011, 16:53
Nie masz szumu w 7d na iso 1600? Używasz chyba w takim razie jpg z max odszumianiem, w rawach szumy wyraźne są już na iso 800. Absolutnie mi to nie przeszkadza, ale nie wmawiaj forumowiczom, że na iso 1600 nie masz szumu. Bardzo chętnie zobaczę jakiś przykład na bezszumowe iso 1600 z 7d :) Widzę, że ktoś tu musi postawić na swoim. ;) Odpowiem niestety mało konkretnie (bo bez przykładu).
Po pierwsze, żeby było sprawiedliwie, trzeba zmniejszyć fotkę z 7D do rozmiarów 5D, w tym momencie dużo "szumu" już tracimy.
Po drugie, szum, oczywiście jest, w zależności co nazwiemy szumem, pojawia się on już nawet przy ISO 200. ;) Złapałeś mnie za słówko, chodziło mi, że na ISO 1600 jest na tyle mały, że bez długich operacji (wystarczy zmniejszenie i jakakolwiek prosta odszumiaczka) mamy czyściutkie foto, jakiego niestety z 5DMkI przy ISO 1600 nie dostaniemy. :) Ewentualnie będzie to wymagało dużo dłuższego nakładu pracy.
oli85-> Do czego Ci aparat ? Pracujesz na nim czy chcesz tylko "popykać" ? ;)
MaciekCi - właśnie pracuje, tylko do tej pory pstrykałem na cropie. Myślałem powoli przysiąść się na ff i brałem pod uwagę 5D MKI, ale teraz to już sam nie wiem. W 7D nie kręci mnie nagrywanie filmów i dlatego ta dopłata za tą (umiejętność) trochę mi nie pasi. A na 5D MKII na razie mnie nie stać :/
MaciekCi - właśnie pracuje, tylko do tej pory pstrykałem na cropie. Myślałem powoli przysiąść się na ff i brałem pod uwagę 5D MKI, ale teraz to już sam nie wiem. W 7D nie kręci mnie nagrywanie filmów i dlatego ta dopłata za tą (umiejętność) trochę mi nie pasi. A na 5D MKII na razie mnie nie stać :/
No to sam sobie odpowiedziałes na MKII Cię nie stać, MKI to już raczej poważnie wyjechane używki ( choć trafiają się rodzynki ) 7D to też crop tyle że bardzo sprawny, ale też nie tani. Może w takim razie wstrzymać się z zakupem aż Cię będzie stać :(
Problem w tym że już niebawem będę potrzebował :( niestety nie zdążyłem z zakupem 50D :/ Co do 5D MKI to zdarzają się rodzynki ale jak zacząłem czytań o jego znikomym uszczelnieniu, i wysokich szumach to już mi się odechciało. Prawda jest taka że ile ludzi tyle opinii, najlepiej samemu pomacać te dwie puszki i sprawdzić.
Bialy_92
30-01-2011, 21:44
A ja zboczę trochę z tematu i zapytam co byście wybrali 5D mk 2 + 7D czy 1D mk IV? Z jednej strony crop i FF a z drugiej nie wiem czy to dobre stwierdzenie "uniwersalny" APS-H? Wiadomo 1D to 1D. Jakość wykonania i AF marzenie. Ale czy wam by przeszkadzało ten crop x1,3?
OrzelPiotr
30-01-2011, 21:46
Uszczelnienie możesz sobie darować - bo z nim jest jedna wielka loteria przynajmniej jak chodzi o 7D. Masz jeden argument mniej.
xxkomarxx
30-01-2011, 22:17
Uszczelnienie możesz sobie darować - bo z nim jest jedna wielka loteria przynajmniej jak chodzi o 7D. Masz jeden argument mniej.
Piszesz bo masz i wiesz czy bo gdzieś o tym przeczytałeś?
OrzelPiotr
30-01-2011, 22:43
Pisze bo mam i po tym co przeczytałem/zobaczyłem staram się unikać deszczu. Osobiście nic złego mnie nie spotkało.
pawciolbn
30-01-2011, 22:56
http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8&feature=channel
dla tych co nadal maja jakieś "ALE" odnośnie szczelności, wytrzymałości i innych -ości.. wiem, że to inne puszki niż w temacie, ale troszkę to podciągnę do ostatnich wypowiedzi..
Bialy_92
30-01-2011, 23:36
Pisze bo mam i po tym co przeczytałem/zobaczyłem staram się unikać deszczu. Osobiście nic złego mnie nie spotkało.
A co powiesz na to http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/
http://canonfieldreviews.com/7d-cold-winter/ wiem, ze może to przesada ale w 7D aż tak bym nie wątpił :)
Ja bym wybrał 5d mkII ...
OrzelPiotr
31-01-2011, 10:16
A co powiesz na to http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/
http://canonfieldreviews.com/7d-cold-winter/ wiem, ze może to przesada ale w 7D aż tak bym nie wątpił :)
Mogę powiedzieć tylko tyle, że mimo iż kilka testów wskazuje na jego użyteczność w ekstremalnych warunkach to równoważy się to z opiniami na forach (łącznie z Canon Board) w których to trzeba było oddać aparat do serwisu po lekkim zalaniu - oczywiście gwarancja tego typu uszkodzeń nie obejmuje. Bardziej przekonują mnie opinie użytkowników niż profesjonalne testy za którymi zwykle idzie kasa.
Sorki za to co napiszę, ale najlepiej mieć oba. Oba są genialne w określonych zastosowaniach. Nie są uniwersalne.
5Mark II to pełna klatka, jest magia na jasnych szkiełkach, niski poziom szumów przy wysokich ISO, plastyka, jest świetny do zdjęć krajobrazowych - wiadomo pena klatka, - ale ma dość słaby autofocus, nawet na centralnym. Przy słabym światełku, nawet wspomaganie lampy nie zawsze pomaga. Do portretu, reportażu przy dobrym świetle, czy krajobrazu idealny.
7D - bardzo szybki, do celów sportowo-reporterskich idealny, nie za ciężki tak jak JEDYNKI, uszczelniony ( używałem go na plaży, brodziłem w falującym morzu przy bryzgającej słonej wodzie i nic mu się nie stało ). Przy słabym światełku autofocus rewelacyjny. Przy wysokich ISO - szumy zauważalne. Trochę trudniej dobrać obiektyw, szczególnie wśród L-ek tych z górnej półki, bo 35 to 56, 24 to 38,4, 24-70 to 38,4 - 112 itd. Mnie najlepiej współpracuje z 50/1.4 , 100 MAcro/2.8, 135/2.0 i 17-55/2.8 no i dla przyrodników - 300/4.0.
Dodam jeszcze, że jeden z najlepszych fotografów ślubnych ( moim zdaniem ) David Ziser (http://digitalprotalk.blogspot.com/p/davids-bio.html) używa w swojej pracy oby tych aparatów.
Merauder
31-01-2011, 12:27
nie wdawaj się w dyskusję pełna klatka vs APS-C bo to fotograf robi zdjęcia a nie aparat - znam wielu dobrych fotografów, którzy z powodzeniem sprzedają swoje zdjęcia na arenie międzynarodowej a pstrykają je np canonem 30D - jak masz kase to oczywistym wyborem jest 5DmkII, 7D troszkę kosztuje więc jak już tyle wydajesz na body lepiej dołożyć i mieć 5dmkII :)
Trochę dołożyć? Przecież to prawie raz tyle, w tej cenie masz jakieś dobre szkło.
Wszystko zależy do czego, ale to nie jest trochę dołożysz, to kupa kasy.
dziobolek
31-01-2011, 12:52
Sorki za to co napiszę, ale najlepiej mieć oba.
Porada miesiąca...
https://canon-board.info/imgimported/2009/09/roflmaozu0-1.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/i/roflmaozu0.gif/)
źródło (http://img444.imageshack.us/i/roflmaozu0.gif/) Gratuluję...
Pozdrówka!
myslidar
31-01-2011, 13:01
Porada miesiąca...
źródło (http://img444.imageshack.us/i/roflmaozu0.gif/) Gratuluję...
Pozdrówka!Bardzo dobra rada. Czytając wymagania wielu ludzi to w Canonie trzeba mieć właśnie 2 body. Zwłaszcza jak ktoś chce się zajmować fotografią trochę poważniej to 2 aparaty są minimum aby zapewnić sobie względny spokój.
Porada miesiąca... Gratuluję...
:-) ja używam tego zestawu do ślubów, więc mi się to wcześniej czy później zwróci, do prywatnych zastosowań to byłby oczywiście ogromny wydatek i raczej fanaberia. Trzeba się po prostu dobrze zastanowić nad tym jakie zdjęcia się robi i do tego dobrać ten lepszy. Jednego do wszystkich zastosowań nie ma :-(
Merauder
31-01-2011, 15:33
no wiesz trochę już nie śledzę cen ale jak ja kupowałem 5dmkII to 5dmkII kosztował 8,5 tys za body a 7d 6000zł za body więc wtedy ta różnica nie była aż tak spora - ale nie ukrywam, że to była zaraz po premierze 7d.
No to juz zależy do czego potrzebujesz ten aparat jak do reporterki i fot. okolicznościowej to wiadomo wystarczy 7d - ale jak głównie pracujesz w studio, albo w swoich zdjęciach bardzo często bawisz się kreatywnie np. stosujesz małą GO to lepszym wyborem jest 5dII.
No w tej chwili 5dmkII to koszt rzędu min 7500-7600 zł, 7D to 4600-4700, a więc różnica jest spora.
dziobolek
31-01-2011, 17:59
Bardzo dobra rada...
Porada miesiąca... Gratuluję...
:-) ja używam tego zestawu do ślubów, więc mi się to wcześniej czy później zwróci, do prywatnych zastosowań to byłby oczywiście ogromny wydatek i raczej fanaberia. Trzeba się po prostu dobrze zastanowić nad tym jakie zdjęcia się robi i do tego dobrać ten lepszy. Jednego do wszystkich zastosowań nie ma :-(
Nie no... spoko... jasne... :roll: jak ktoś ma dość kasy...
Ale IMHO gdyby chłopak miał dość kasy, to nie było by pytania 8-)
W tym kontekście jest moja żartobliwa uwaga ;-)
Pozdrówka!
Dla mnie zdecydowanie 5d mkII. Af mi wystarczał a matryca wynagradza pozostałe niedogodności. No i w końcu 28mm to 28mm a nie 44,8mm.
Dla mnie zdecydowanie 5d mkII. Af mi wystarczał a matryca wynagradza pozostałe niedogodności. No i w końcu 28mm to 28mm a nie 44,8mm.
Ja też bym kupił 5dII. Wtedy Ziemia stanie się znowu płaska, matematyka i geometria staną się zrozumiałe, a Państwo Młodzi wyszczupleją, zaczną się ładniej uśmiechać. Ich związek, zawarty przed superobiektywem 28L, przetrwa wieki i przejdzie do historii ludzkości, jako najbardziej udany...
No tak, ale z drugiej strony 70-200 to 112-320 :-)
(i te 8kl/s)
mam chwilowo oba aparaty, więc jeżeli kogoś interesują jakieś testy pisać
GoOrange
28-02-2011, 23:46
a dla mnie, ktory swoja przygode z lustrzankami zaczynalem od APSC (jak zreszta wielu na tym forum) UWA zaczyna sie od 10 mm a nie 17 mm, standard to 28 mm a portret zaczyna sie od 50 mm.
innymi slowy w dzisiejszych czasach ten argument kompletnie traci na znaczeniu...
Mam 50d i 5dmkII i powiem tak, rzeczywiście najlepiej mieć oba ale chyba 5dmkII lepiej... :mrgreen:
Panowie sa takie oto obiektywy :
24-70 2.8
70-200 2.8 IS L
10-22 ef-s,
50 1.4,
100 2.8 macro
dotychczas chodzilo to na 20D ale czas na zmiane puszki
głównie krajobraz, okolicznościowe, trochę sportu ,
7d czy 5dmkII ? czy może cos innego - niech ma też nagrywanie filmów - nie bede musiał tachac kamery :) - zależy mi na tym zeby dobrze wykorzystac szkła które juz posiadam
tezmarek
16-03-2011, 13:16
Panowie sa takie oto obiektywy :
24-70 2.8
70-200 2.8 IS L
10-22 ef-s,
50 1.4,
100 2.8 macro
dotychczas chodzilo to na 20D ale czas na zmiane puszki
głównie krajobraz, okolicznościowe, trochę sportu ,
7d czy 5dmkII ? czy może cos innego - niech ma też nagrywanie filmów - nie bede musiał tachac kamery :) - zależy mi na tym zeby dobrze wykorzystac szkła które juz posiadam
Z takim zestawem obiektywów, to zdecydowanie piątka. Tym bardziej, że jak sprzedasz 10-22, to cenowo wyjdzie tak samo.
5dmkII da ci duza frajdy z tymi obiektywami, 7d nie mialem ale gdybym mial wybor znow wybralbym 5dmkII
jedynie 10-22 bedzie do przerobki albo wymiany zeby o lustro nie zawadzalo
tutaj masz linka http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=34392080
To co polecanie na szeroki koniec zamiast 10-22 do FF ?
robertskc7
16-03-2011, 15:04
16-35
lub tańszy 17-40
oba w połaczeniu z 5D dzadzą Ci lepszą jakość niż 10-22 na 7D
16-35mm F2.8L ale trzebabyloby dolozyc
lukasz5DmkI
16-03-2011, 17:04
Jeśli potrzebujesz aparat do reporterki to 7D napewno wygra z 5DmkII jakość już stoi po stronie FF patrząc na 5D mkII odczuwam lekki niepokuj związany z jakością wykonania tej puszki ale jakość filmów i zdjęć jest bardzo dobra to FF szkła też są drosze :)
szkla pod FF juz jakies sa - dlaczego lukasz masz obiekcje co do wykonania mkII ?
za to 7d jest pancerna ;) szkła kosztują tyle samo np. 17-40L do cropa i pełnej klatki
lukasz5DmkI
16-03-2011, 19:12
Może dla tego że posiadam 5D mkI a jak biore mkII do ręki to jakoś bez przekonania 7D wydaje mi się bardziej zwartą konstrukcją podobną do 40D (w rozumieniu brak odstających plastików) Fakt tanie szkła f/4 to ogromna przewaga systemu Canon ja dla tego zrezygnowałem z systemu Nikon .Ale nie wszystkie kosztują tyle samo np;17-55 pod APS-C jest tańszy niż 24-70L pod FF
Może dla tego że posiadam 5D mkI a jak biore mkII do ręki to jakoś bez przekonania 7D wydaje mi się bardziej zwartą konstrukcją podobną do 40D (w rozumieniu brak odstających plastików) Fakt tanie szkła f/4 to ogromna przewaga systemu Canon ja dla tego zrezygnowałem z systemu Nikon .Ale nie wszystkie kosztują tyle samo np;17-55 pod APS-C jest tańszy niż 24-70L pod FF
ale do FF jest 24-105L, kosztuję chyba nawet mniej niż 17-55 a zyskujesz mniejszą GO i większy zakres ,
M.
ale do FF jest 24-105L, kosztuję chyba nawet mniej niż 17-55 a zyskujesz mniejszą GO i większy zakres ,
M.
zgadza sie ze 24-105 pasuje tez do FF jak wiekszosc obiektywow
natomiast kazdy juz chyba slyszal a ci co mieli to wiedza o winietowaniu przy 24 mm na FF
duzo lepiej wypada tu 24-70 i jeszcze swiatlo 2.8
ja wybralbym jeszcze raz 5
zgadza sie ze 24-105 pasuje tez do FF jak wiekszosc obiektywow
natomiast kazdy juz chyba slyszal a ci co mieli to wiedza o winietowaniu przy 24 mm na FF
duzo lepiej wypada tu 24-70 i jeszcze swiatlo 2.8
ja wybralbym jeszcze raz 5
raczej chodzło mi o różnicę 17-55 na cropie (7D) a 24-105 na FF
tzn 24 na FF to coś około 84st a 17 na cropie to 77 st
mając już EF50 1,4 do 5D wybrałem zestaw 24-105 + 85 1,8 w miejsce 24-70 w zasadzie zooma używam sporadycznie
M.
na optyczne.pl pisza niezbyt dobrze o AF w 5D mkII :
http://www.optyczne.pl/92.3-Test_aparatu-Canon_EOS_5D_Mark_II_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia. html
".... Pomiary autofokusu w najnowszym 5D bardzo nas zaskoczyły. Najgorsze jest to, że nie zaskoczyły nas w pozytywny sposób. Wyniki jakie otrzymaliśmy dla dwóch różnych obiektywów, w połączeniu z 5D Mark II, są gorsze niż dla najprostszej lustrzanki w ofercie Canona, modelu EOS 1000D. To nie do pomyślenia, że producenci w sprzęcie tej klasy umieszczają tak kiepski autofokus. Jego skuteczność jest akceptowalna jeśli obiektyw przymkniemy do f/5.6-f/8.0. Wtedy duża głębia ostrości częściowo niweluje błędy AF. Jeśli wykonujemy zdjęcia przy bardziej otwartej przysłonie, musimy się liczyć nawet z jednym zdjęciem o prawidłowej ostrości na 10 wykonanych... "
jest aż tak źle w porównaniu do 7D ?
http://www.optyczne.pl/92.3-Test_aparatu-Canon_EOS_5D_Mark_II_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia. html
".... Pomiary autofokusu w najnowszym 5D bardzo nas zaskoczyły. Najgorsze jest to, że nie zaskoczyły nas w pozytywny sposób. Wyniki jakie otrzymaliśmy dla dwóch różnych obiektywów, w połączeniu z 5D Mark II, są gorsze niż dla najprostszej lustrzanki w ofercie Canona, modelu EOS 1000D. To nie do pomyślenia, że producenci w sprzęcie tej klasy umieszczają tak kiepski autofokus. Jego skuteczność jest akceptowalna jeśli obiektyw przymkniemy do f/5.6-f/8.0. Wtedy duża głębia ostrości częściowo niweluje błędy AF. Jeśli wykonujemy zdjęcia przy bardziej otwartej przysłonie, musimy się liczyć nawet z jednym zdjęciem o prawidłowej ostrości na 10 wykonanych... "
jest aż tak źle w porównaniu do 7D ?
nie mam 7D ( na optycznych też nie zachwycali się nowym układem AF) ale miałem korpusy 350 , 40 i 50 w 5D nie mam problemów z AF , oczywiście w kiepskich warunkach potrafi się pomylić ale nie ma dramatu
miałem oba
1. nie jest źle w porównaniu 5d2 i 7d
2. AF nie widać na zdjęciach, a tu przewaga 5d2 jest duża
myslidar
18-03-2011, 10:11
miałem oba
1. nie jest źle w porównaniu 5d2 i 7d
2. AF nie widać na zdjęciach, a tu przewaga 5d2 jest dużaZgadzam się, robiłem już 2 reportaże (manifestacje) 5DII i wcale nie jest tak źle na servo jak piszą. A jakość zdjęć jednak rekompensuje wszystko..
Problem jest taki, że optyczni dostali 5D2 ze zwalonym AFem. Miałem ten egzemplarz w ręku i to było jakieś nieporozumienie.
Mam od 1,5 roku 5D2 i AF działa zupełnie inaczej. Brakuje mu sporo do 7D, ale nadrabia obrazkiem.
MC_ ale brakuje mu sporo do 7D pod wzgledem szybkości czy celności ? bo szybkosc to jeszcze przezyje ( zostawie sobie 20D ) ale celnosc jest dosc istotna dla mnie
Ja na celność nie narzekam (odkąd pozbyłem się dziadowskich 50/1.4 Canona). Prędkość też mnie zadowala.
Przewaga 7D leży w AF-C, konfigurowalności, ilości punktów i ilości krzyżowych.
Nie do pomyślenia jest to, że optyczni takie pierdoły piszą i tego nie prostują później.
Oni pisali prawdę. Egzemplarz z oficjalnej dystrybucji miał totalnie spierniczony AF. I to jest prawda. Ten egzemplarz mógł kupić każdy.
Jesli ktos kupi starsza uzywke to pewnie mozna sie bac, ale chyba dzisiaj wiekszosc puszek juz jest ok. Z jasnymi szklami nie mialem problemow - centralny praktycznie trafial zawsze, nawet w slabym swietle. Boczne zaleznie od swiatla, jak byla ladna pogoda, sensownie kontastowe elementy to boczne zazwyczaj bezproblemowo (mowa o 85/1.8 na 1,8). W slabym swietle byla loteria.
Przyklad ladnej pogody i ostrzenie skrajnie bocznym (to byla seria okolo 10 zdjec tym punktem i kazde ostre)
http://img191.imageshack.us/img191/6163/5dmarkafboczne.jpg
na 1,8 oczywiscie kazde ostre i trafione
Oni pisali prawdę. Egzemplarz z oficjalnej dystrybucji miał totalnie spierniczony AF. I to jest prawda. Ten egzemplarz mógł kupić każdy.
No dobrze to chyba powinni później albo powtórzyć test ze sprawną sztuką i napisać nowy artykuł, albo dać sprostowanie do istniejącego. A tak to co to ma niby być ? Ktoś czyta i jest w szoku.
Też jestem w szoku, że coś takiego opuściło fabrykę po przejściu kontroli jakości...
Rozumiem, że wszystko powinno być testowane na kilku egzemplarzach? I co wtedy? Najlepszy wynik? Średni?
A wiesz ile by wtedy testów było? Jeden na dwa miesiące?
myslidar
18-03-2011, 12:55
Ja tam bym nie miał litości do Canona, skoro do testów wysyłają taką kupę to sorry... co zresztą zdarzyło się nie pierwszy raz.. Niech ludzie wiedzą, że kupując sprzęt trzeba mieć ściśnięte pośladki i nie dać się zrobić w konia.
Z resztą podobna sytuacja była przy teście 35L. Topowe szkło, a w środku... :shock:
Sam napisałeś, że sztuka była walnięta. To jak można na jej podstawie robić test aparatu z serii xD. Test ma wiarygodnie przedstawiać jakiś produkt, a tu mamy raczej wrażenia użytkownika z jednej sztuki którą dostał do ręki. Tak to ja mogę robić i później Ci przy piwie opowidać że "piątka" jest do bani. Ale ta jedna konkretna "piątka", a nie produkt jako taki. A ludzie, którzy czytają ich wypociny tak właśnie mogą pomyśleć czego przykładem są teksty na forum. Nie wiem niech biorą 10 sztuk i uśredniają wynik. Najważniejsze aby ocena końcowa była jak najbardziej obiektywna.
A skąd niby mieliśmy wiedzieć, że to nie jest reguła?
Zamówienie na 7D złożone, teoretycznie puszka na którą czekałem (APS-C, szybki AF, szybkostrzelna), ale jednak....
Pozostaje pewien niedosyt.
Sample które ludzie wrzucają do sieci, pokazują bardzo niewielką różnicę w jakości obrazu między 40D/50D/7D, do powiedzmy ISO 800/ISO 1600.
Jako że 7D i tak nie używałbym w pomieszczeniach, a 50D mnie jakiś czas temu zraziło jednak słabą jakością obrazu (5Dmk2 jednak rozpieszcza), naszły mnie wątpliwości odnośnie sensowności wyboru 7D.
Wiadomo - crop (tele), nowy design, nowy AF, fpsy - to wszystko zależy 7D.
5Dmk2 na swoją "obronę", ma głównie fakt bycia pełną klatką, z bardzo dobrą jakością obrazu i używalnym wysokim iso.
Pewnie jest sporo ludzi, którzy się zastanawiają którą puszkę wybrać.
Co Wy byście wybrali?
Miałem Nikona D90, na jedną z sesji pożyczyłem od kolegi Canona 7D z obiektywem 50 1.4 - bardzo fajny sprzęt, zdjęcia wyszły przyzwoite. Jednak kolejna sesja poleciała już na własnym 5D MkII i różnice w obrazku są duże. Także 5D plus stałki = zadowolenie usera ;)
A skąd niby mieliśmy wiedzieć, że to nie jest reguła?
Mieliśmy ? Masz coś z nimi wspólnego ?
Mieliśmy = redakcja + ja, skromny czytacz, który miał okazję się z w/w spotkać i ten egzemplarz jeszcze przed publikacją testu obmacać i o teście pogadać.
Rozumiem. Pewnie fajnie sobie tak macać ;)
lukasz5DmkI
18-03-2011, 21:13
Napewno obrazek z 5DmkII jest bardzo dobry:)Film również co do szkła to macie racje z winietowaniem przy 24 .
Napewno obrazek z 5DmkII jest bardzo dobryFilm również .
Obrazek powiedział bym jest nie do pobicia, z filmowaniem jednak dużo lepiej w mojej opinii wygląda 7D i nie mam tu namyśli oczywiście rewelacyjnej matrycy z nowej piątki tylko funkcjonalności w czasie pracy i ceny jak by nie było szkieł efs.
bartosztroch89
16-04-2011, 10:52
Panowie wiecie może gdzie w Toruniu lub Bydgoszczy jest sklep co ma na stanie 7d i 5d ? :) No wiece, żeby, zobaczyć i pomacać a w rezultacie kupić ;)
Sklep z 7D/5D to Ci raczej trudno będzie znależć, ale na aukcjach Allegro widziałem oferty nowych sztuk z Twojego rejonu :)
Nie wiem jak w Toruniu i Bydgoszczy w fotojokerach, ale byłem wczoraj w Bielsku-Białej i mieli zarówno 5d mk2 i 7d.
Skoro tak to wystarczy zadzwonić i zapytać :)
Bydgoszcz
Fotojoker - CH AUCHAN Ul. Rejewskiego 3 052/321-68-55
Bydgoszcz
Fotojoker - CH GALERIA POMORSKA Ul. Fordonska 141 052/346-65-70
Macałem ostatnio 5 w FJ w Galerii Pomorskiej. Może jeszcze jest.
xxkomarxx
18-04-2011, 13:18
W Rzeszowie w Galerii Nowy Świat jest 7d i 5dMK2. Dane z dzisiejszego dnia z godziny 11.
Witam,
mam podobny problem, na Żytniej nie mogę wyczyścić matrycy z 30D (plamki), a mam szkła:
50-1.4
100-2.8 makro
16-36 2.8L
70-200 4L
i zastanawiam się czy 5DmkII czy 7D?
michael_key
19-04-2011, 21:52
[...] a mam szkła:
50-1.4
100-2.8 makro
16-36 2.8L
70-200 4L[...]
Idealnie pod 5DII
Z tymi szklami zagra każde z w/w body. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz i co będziesz focił :) Musisz zdecydować czy zalezy Ci na szybkości czy na FF.
zdecydowanie zależy mi na szybkości, czyli wynika, że 7D? Ta pełna klatka to tak nie do końca mi potrzebna :).
To bierz 7D i rób foty zamiast pisać na forum ;)
zdecydowanie zależy mi na szybkości, czyli wynika, że 7D? Ta pełna klatka to tak nie do końca mi potrzebna :).
7d da Ci szybkość. Przy całym szacunku do 5d II, którego używam, lag na spuście po przesiadce z 40d i 50d doprowadzał mnie do szału, teraz sie przyzwyczaiłem i nie jest źle, ale chwila pracy z 50d i mam wrażenie że strzela on zdjęcia przed nacisnięciem spustu;)
No widzisz, sam sobie odpowiedziałeś. Tak trzymać :mrgreen:
pawellot
26-04-2011, 14:27
a ja powiem tak, 5dmkII lepiej leży w ręce moim zdaniem (cięzszy jest, i w wizjerze przynajmniej wszystko widać:d)
osobiście używam 5dmkII i 7d i jeśli bym miał się zdecydować to ciężko by było:D
to tak jak człowiek by miał zdecydować czy woli być bez nóg czy bez rąk, okropna sprawa;d
crop denerwuje przy portretach-filmach, brak cropa też denerwuje...
ciekawe kiedy zaczną robić zmiennowielkościowe matryce. to by było sensowne rozwiązanie xD
a ja powiem tak, 5dmkII lepiej leży w ręce moim zdaniem (cięzszy jest, i w wizjerze przynajmniej wszystko widać:d)
osobiście używam 5dmkII i 7d i jeśli bym miał się zdecydować to ciężko by było:D
Osobiście używasz obydwu i nie zauważyłes że są z wyglądu niemal identyczne i mają podobny ciężar ??? :confused:
michael_key
26-04-2011, 19:52
Cięższy?
Wagowo niemal identyczne, ja tam nie odczułem różnicy. Macałem oba w Fotojockerze i nic. Tym bardziej, że dane to potwierdzają:
Canon 7D - 820 g (bez akumulatora)
ok. 905 g (z akumulatorem)
Canon 5D mkII - 810g (bez akumulatora)
ok. 895g (z akumulatorem i kartą pamięci)
mierkiewiczm
28-04-2011, 23:15
I tak kiedyś wszyscy skończycie na pełnej klatce - już pomijam który to marek piątki będzie, czy te może 3D czy 4D :).
Co to ułomności AF w 5DMkII to nie potwierdzam tego faktu, ale mając 300D, 400D, 30D, 5DMkII nigdy nie używałem innego niż środkowego punktu AF. Celuję tam gdzie chcę ostrość.
Ostatnio zaczynam używać piątki do fotografii przyrody biegającej (tylko szkła odpowiedniego jeszcze poszukuje chyba) - jak dla mnie no brak tego cropa, ale na 100% powiększeniu i tak na piątce jest ostrzej niz na 30D/400D.
to weź do ręki 7D a różnicę zauważysz. zwłaszcza do biegających i latających ;-)
chciałbym zauważyć że ten wątek zatytułowany jest "5Dmk2 czy 7D". Pełno tu wypowiedzi ludzi wychwalających 5D którzy NIGDY nie używali 7D. Porównywanie 400D do 7D jest bez sensu. AF w 5D w porównaniu do 7D jest po prostu tragiczny. Jednak fetysz "magii" 5D wszechwładnie panuje na tym forum.
5D i 7D skonstruowano do różnych celów i mają różne zastosowania. Kropka.
mierkiewiczm
29-04-2011, 18:08
Ja nie mówię że jestem przeciwko 7D. Zwyczajnie nie miałem z nim styczności. Jedynie co to porównywałem cropy 100% z 30D i 5DMkII i o ile na powiedzmy 300 mm z ISO 800-1600/3200 cel z 30D jest bliżej to jednak ostrzejszy obraz jest z 5D. Jeśli ma ktos takie porównanie 5D vs. 7D w sieci lub może je wykonać i przedstawić kilka zdjęć przykładowych to chętnie się przyjrzę im.
marek1212
29-04-2011, 20:23
cześć! mam pytanie gdzie w Warszawie mogę od ręki dostać nowe body 5DMKII ? jutro planuję wybrać się i zakupić ale nie wiem jaki polecacie? który jest najlepszy? na razie wiem że jest fotoit oraz fotojocker ale nie wiem jak z dostępnością? orientuje się ktoś?
z góry dziękuję za pomoc
michael_key
29-04-2011, 20:55
cześć! mam pytanie gdzie w Warszawie mogę od ręki dostać nowe body 5DMKII ? jutro planuję wybrać się i zakupić ale nie wiem jaki polecacie? który jest najlepszy? na razie wiem że jest fotoit oraz fotojocker ale nie wiem jak z dostępnością? orientuje się ktoś?
z góry dziękuję za pomoc
Podzwoń jutro rano i się może dowiesz ;-)
Ja swój mam z Fotojockera, ale z innego miasta :-)
Dryndnij z rana i bądź szczęśliwym posiadaczem FF.
mierkiewiczm
29-04-2011, 21:13
z góry dziękuję za pomoc
Z dostępnością to nigdy nie wiadomo - dzwonić trzeba. Ja rok temu kupiłem w RTV EURO przez internet za poniżej 8k.
MateuszG
30-04-2011, 19:04
aps-c vs pełna klatka, co to za porównanie ? jeśli ktoś raz kupi FF to nigdy nie zejdzie do aps-c.
jeśli chodzi o zdjęcia zdecydowanie 5D, jeśli chodzi o filmy również, choć tu zaczynają się schody, 7D można nagrywać w trybie 60P, w przypadku teledysków jest to bardzo ważna opcja, 5D to tylko max 30p, nie licząc tego, że 7D ma mniejszy "rolling shutter" niżeli 5D, ale to jest forum foto także nie będę się na ten temat rozpisywał.
pozdr.
Kolekcjoner
30-04-2011, 19:08
aps-c vs pełna klatka, co to za porównanie ? jeśli ktoś raz kupi FF to nigdy nie zejdzie do aps-c.
jeśli chodzi o zdjęcia zdecydowanie 5D, jeśli chodzi o filmy również, choć tu zaczynają się schody, 7D można nagrywać w trybie 60P, w przypadku teledysków jest to bardzo ważna opcja, 5D to tylko max 30p, nie licząc tego, że 7D ma mniejszy "rolling shutter" niżeli 5D, ale to jest forum foto także nie będę się na ten temat rozpisywał.
pozdr.
Mamy właściwy dział (vdslr (http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=57)) od tego i tam możesz pisać do woli ;):cool:.
Osobiście używasz obydwu i nie zauważyłes że są z wyglądu niemal identyczne i mają podobny ciężar ??? :confused:
Może ma różne szkła przypięte ;-)
Mi z porównania 7D i 5Dmk2 wychodzi jednoznacznie 1Dmk3 (albo 5Dmk3 jak już się pojawi). Oglądałem ostatnio wydruki wielkoformatowe z 7D i .... szum, wierność oddania szczegółów, są naprawdę nieciekawe.
Ale jak to już ktoś tutaj napisał - 7 i 5 są zbudowane do różnych zastosowań ....
I tak kiedyś wszyscy skończycie na pełnej klatce - już pomijam który to marek piątki będzie, czy te może 3D czy 4D :).
Co to ułomności AF w 5DMkII to nie potwierdzam tego faktu, ale mając 300D, 400D, 30D, 5DMkII nigdy nie używałem innego niż środkowego punktu AF. Celuję tam gdzie chcę ostrość.
Ostatnio zaczynam używać piątki do fotografii przyrody biegającej (tylko szkła odpowiedniego jeszcze poszukuje chyba) - jak dla mnie no brak tego cropa, ale na 100% powiększeniu i tak na piątce jest ostrzej niz na 30D/400D.
To ja chyba jakiś inny jestem, bo do widoczków i przyrody to zdecydowanie 7D wolę i już :mrgreen:
.
Chwalisz, bo masz i nie jesteś obiektywny niestety. To nie jest prawda, tylko mit a zastowania skrajnie rózne.
myslidar
20-05-2011, 13:02
Jak dla mnie 7D sprawdza się tylko przy sporcie, dlatego że ma dużo klatek/s i mnożnik x1.6. Do wszystkiego innego 5D II spokojnie daje radę, a jeśli już nawet coś nas lekko ogranicza to jakość obrazu to w zupełności rekompensuje. Dodatkowo mamy szeroko w stosunku co cropa, co jest często spory atutem. W 7D już ta jakość obrazu nie jest taka fajna i nie mówię tutaj o GO, a innych aspektach (szumy, dynamika, etc.).
Jak dla mnie 7D sprawdza się tylko przy sporcie, dlatego że ma dużo klatek/s i mnożnik x1.6. Do wszystkiego innego 5D II spokojnie daje radę, a jeśli już nawet coś nas lekko ogranicza to jakość obrazu to w zupełności rekompensuje. Dodatkowo mamy szeroko w stosunku co cropa, co jest często spory atutem. W 7D już ta jakość obrazu nie jest taka fajna i nie mówię tutaj o GO, a innych aspektach (szumy, dynamika, etc.).
Uwazasz że jakośc obrazu w 7D jest dużo gorsza bo to APS-C :mrgreen:
Typowe myslenie - ogranicza Cię Twoja wyobraźnia a nie aparat. Jak do 7D podepniesz C10-22 to niby nie jest szeroko? Mam obydwie te puszki i nie traktuję żadnej z nich jako gorszej, bo to bzdura.
myslidar
20-05-2011, 14:50
Nie muszę nic uważać, bo to po prostu widzę i raczej nie przekonasz nikogo, że 7D ma chociażby porównywalną jakość obrazu do 5D II. To jest fakt.
Natomiast nigdzie nie napisałem, że kategorycznie jeden aparat jest gorszy od drugiego. Różnią się, a każdy ma swoje zalety w określonej sytuacji. Natomiast dla mnie w większości przypadków bardziej sprawdza się 5D II i o tym napisałem.
Zaletą FF nie jest dla mnie sama szerokość, ale połączenie tej szerokości z małą głębią ostrości, czego na cropie jak na tą chwilę osiągnąć się nie da.
MateuszG przy środkowym punkcie to całkiem możliwe, chociaż ja tam widziałem różnicę między 5d a 50d i podłączonym 17-40L (af jest chyba nawet ten sam w mkI i mkII).
Zabawa się zaczyna na innych punktach. Sam w najbliższym czasie chciałem zakupić 5dII, ale póki mam czas to się zastanawiam nad czymś innym (7d + szkło/szkła itp.).
Nie zastanawiaj się. 5dmkII. Od jakiegoś czasu sam jestem szczęśliwym posiadaczem. Na razie chciałbym go jeszcze trochę pomęczyć zanim napiszę obszerniejszą opinię w tym wątku, ale kilka krótkich uwag nie zaszkodzi;)
-AF: nie jest idealny. Za tak wysoką cenę i dodatkowo mając porównanie z niższych modeli np. (60d, 7d) decyzja canona o użyciu tylko 1go punktu krzyżowego i rozmieszczeniu bocznych trochę razi. A jak to wygląda w praktyce, w codziennym fotografowaniu?Ten układ AF nie przeszkadza w robieniu zdjęć. Na prawdę. W dobrych warunkach jest świetny, w słabszych mimo, że trzeba się liczyć z wiekszym odsetkiem nietrafionych daje radę. Trzeba się pogodzić z tym, że trzeba wtedy używać wspomagania z poziomu lampy i robić trochę więcej ujęć. I co z tego, że zamiast 100 zdjęć zrobię 130?
Też miałem spore obawy przed AF-em i tych którzy również się tego boją zapewniam, że nie będą żałowali zakupu.
-wysokie ISO: coż, dla mnie w 5dmkII szumy nie istnieją. Dodam jednak, że już w 40d mi nie bardzo przeszkadzają:) Jest jednak rzecz o której mało kto pisze chociażby na forach. Kolor. To jak się zachowuje na wysokich czułościach. Obróbka jest dużo łatwiejsza, mniej praco i czasochłonna. To mnie najbardziej zaskoczyło po przejściu na FF. Po ustawieniu WB jest już bardzo dobrze gdzie przy 400d i 40d często trzeba coś korygować lokalnie na maskacch.
- GO. Łatwiej uzyskać małą:) i są jasne szerokie stałki. Wiadomo, że przy zapięciu do cropa 50mm albo 85mm też mamy fajne rozmycie, ale jak chcemy szerzej to chyba tylko sigma 20mm/f1.8. Zresztą obrazki z 5d+85/f1.8 vs. 40d+85/f1.8 mówią same za siebie:)
Jest jeszcze jeden argument za 5dmkII. W razie rozczarowania można się zamienić na 7d(z dopłatą oczywiście ze strony cropa). Raczej nie będzie z tym problemu. Gorzej w drugą stronę:D Zresztą zwróćcie uwagę na treść ogłoszeń i powody sprzedaży na allegro.
Tym razem tyle. Jak trochę pofocę spróbuję napisać coś jeszcze.
Mam obydwie te puszki i nie traktuję żadnej z nich jako gorszej, bo to bzdura.
Traktujesz je jak własne dzieci, brawo.
MateuszG
21-05-2011, 08:36
gadget_zary możliwe, że to przez to, że używam zawsze tylko środkowego punktu (nigdy nie używałem w żadnym aparacie innych) dlatego moim zdaniem różnicy wielkiej nie ma między 5D 2 a 1D 2, co dziwne większą różnicę widziałem między 5D 2 a Nikonem D90 (na korzyść Nikona)
oskarkowy
21-05-2011, 11:01
Typowe myslenie - ogranicza Cię Twoja wyobraźnia a nie aparat.
To ja tez muszę być ograniczony. APS-H z 1DIV ma gorszą jakość obrazu od 5II, właśnie dlatego, że to crop. Jak się domyślam, ta dyskusja się raczej nie rozwinie, bo ja mam codziennie setki dowodów na poparcie tej tezy.
Nie muszę nic uważać, bo to po prostu widzę i raczej nie przekonasz nikogo, że 7D ma chociażby porównywalną jakość obrazu do 5D II. To jest fakt.
Natomiast nigdzie nie napisałem, że kategorycznie jeden aparat jest gorszy od drugiego. Różnią się, a każdy ma swoje zalety w określonej sytuacji. Natomiast dla mnie w większości przypadków bardziej sprawdza się 5D II i o tym napisałem.
Zaletą FF nie jest dla mnie sama szerokość, ale połączenie tej szerokości z małą głębią ostrości, czego na cropie jak na tą chwilę osiągnąć się nie da.
Masz obydwie te puszki u siebie i ja też. Pracujemy nawet na podobnych szklach, ale najwyraźniej wykorzystujemy je do róznych celów stąd odmienność opinii i zapatrywań. Wyrazilem tylko swoja opinię i nie zamierzam nikogo do niej przekonywać :)
Traktujesz je jak własne dzieci, brawo.
No trochę tak, ale na więcej im pozwalam :mrgreen:
Typowe myslenie - ogranicza Cię Twoja wyobraźnia a nie aparat.
Tak, aby przekroczyć ramy "typowego myślenia", wystarczy tylko wyobrazić sobie, że 7D dorównuje jakością obrazka 5DII i po sprawie. Dla ułatwienia efektu wizualizacji i zwiększenia skuteczności autosugestii można podśpiewywać sobie przy tym jakąś mantrę (np. "bo fantazja, bo fantazja, bo fantazja jest od tego...").
7d robi lepsze foty od 5dII pod warunkiem, że nie bierzemy pod uwagę tej części kadru, którą obcina crop :D
Mój telewizor 32" też jest lepszy od 46", bo jest rok młodszy i ma lepszą matrycę, oczywiście jeśli nie wezmę pod uwagę tych 14", których nie ma :lol:
Tak, aby przekroczyć ramy "typowego myślenia", wystarczy tylko wyobrazić sobie, że 7D dorównuje jakością obrazka 5DII i po sprawie. Dla ułatwienia efektu wizualizacji i zwiększenia skuteczności autosugestii można podśpiewywać sobie przy tym jakąś mantrę (np. "bo fantazja, bo fantazja, bo fantazja jest od tego...").
No widzisz, czyli dajesz radę. BRAWO :)
marshall
22-05-2011, 00:52
crop to crop, czy to 40D, 50D czy 7D da taki sam obrazek i na papierze 15x21 czy 20x30 nie będzie widać różnicy z którego wyszło body.
Odnośnie pełnej klatki przytoczę zabawną historię... Znajomy fotograf zagorzały nikoniarz który miał D300 niefortunnie na jeden z umówionych plenerów ślubnych musiał pożyczyć body od kolegi bo jego d300 padł, ten plener zrobił pożyczonym D700. Spotkaliśmy się kilka dni później i jak go zapytałem co słychać to powiedział że od czasu jak zrobił te zdjęcia pełną klatką już nic nie będzie takie same :)))
Ok pół roku później widzieliśmy się i głównym jego narzędziem było D700 i kilka jasnych szkieł i znajomy uśmiech na twarzy*
*Miałem swego czasu tak samo :)
Swoją drogą, mogę wrzucić kiedyś porównanie obrazka 60D z 35L i 5DII z 50L. Głębia to głębia, ale oba zestawy są w 100% użyteczne, a crop jest nawet bardziej poręczny i uniwersalny. Nie zawsze mała GO jest pożądana, czasem dobrze jest mieć większą GO przy pełnej dziurze. Można niżej zejść z ISO - dla takiej samej GO i ekspozycji, jeśli w 60D byłoby użyte ISO400, to w 5DII musiałoby już być ISO1000. Różnica spora, nieprawdaż?
...dla takiej samej GO i ekspozycji, jeśli w 60D byłoby użyte ISO400, to w 5DII musiałoby już być ISO1000. Różnica spora, nieprawdaż?
Ale co to za problem, skoro iso 1000 w 5DII będzie nie gorsze, niż iso 400 na cropie? Problem zaczyna się na zdjęciach nocnych, kiedy trzeba mocniej przymknąć i brakuje czasu naświetlania, który ograniczony jest tylko do 30 s. Trzeba się wtedy ratować bulbem i z zegarkiem w ręku odmierzać czas.
Ale co to za problem, skoro iso 1000 w 5DII będzie nie gorsze, niż iso 400 na cropie? Problem zaczyna się na zdjęciach nocnych, kiedy trzeba mocniej przymknąć i brakuje czasu naświetlania, który ograniczony jest tylko do 30 s. Trzeba się wtedy ratować bulbem i z zegarkiem w ręku odmierzać czas.
To był tylko przykład. ISO 1600 na 7D będzie wyglądać lepiej, niż 4000 na 5DII. Chodzi mi o foty z łapy.
Pewnie przy zsumowaniu wszystkich sprzyjających cropowi warunków (maksymalnie duża GO, wysokie iso, do tego jeszcze duże zbliżenie), wypadnie on lepiej. A jeszcze lepsze będzie 4/3. Idąc dalej można nawet wymyślić takie okoliczności, w których nie do pobicia będą kompakty. I to wszystko prawda :)
tormentor
22-05-2011, 17:50
Trzeba się wtedy ratować bulbem i z zegarkiem w ręku odmierzać czas.
Pilot z timerem?
Pilot z timerem?
Jak najbardziej. Tylko to jest wyciąganie od ludzi kasy właśnie za takie pierdółki za kilka stów.
A to najtanszy wezyk za 19zl nie moze byc? maja blokade bulb.
Ale podświetlanego timera już nie mają.
Też mnie wkurza akurat to, że masz komputer w postaci takiego 5d, a kurde specjalnie oprogramowanie w środku ogołacają żeby dokupować te akcesoria.
Jedną z opcji 450d, którą straciłem po przesiadce na 40 a potem 5d jest afair 10 klatek w serii po samowyzwalaczu.
Niby nic, ale jak się robiło foty u znajomych to zawsze ten tryb ustawiałem i mieliśmy czas na głupoty, a tak... co chwile trzeba by latać i wciskać ten durny spust. Jasne, mogę wyzwalać wężykiem/radiem, ale trzeba te akcesoria jednak nosić dodatkowo i ofc je kupić, a że oczywiście do każdego aparatu są inne wężyki do to jest jeszcze przyjemniej... kupiłem rf-602 do 450d i zmieniłem już body drugi raz, ale wężyk mam dalej stary i nic mi to nie daje ;).
Sztuczne wyciąganie kasy, ale cóż to się raczej nie zmieni, chyba że przejdzie się do konkurencji która w body będzie miała full bajerów, ale znów czegoś innego nie będzie miała ... np szkieł i FF xD.
OrzelPiotr
22-05-2011, 19:55
Odnośnie interwału - ktoś stosował coś takiego ?
http://allegro.zumi.pl/pixel-tc-252-wezyk-sustowy-interwal-40d-50d-7d-5d-i1606614544.html
Jasne, mogę wyzwalać wężykiem/radiem, ale trzeba te akcesoria jednak nosić dodatkowo i ofc je kupić, a że oczywiście do każdego aparatu są inne wężyki do to jest jeszcze przyjemniej...
trzeba było od razu kupić RC-1 i nie narzekać :roll:
pasuje od 20 lat do wszystkich canonów z czujnikiem IR, i nawet nie trzeba go nosić - nosi się sam przyklejony do paska :cool:
Odnośnie interwału - ktoś stosował coś takiego ?
http://allegro.zumi.pl/pixel-tc-252-wezyk-sustowy-interwal-40d-50d-7d-5d-i1606614544.html
Ja stsouje od dawna - troche innej firmy ale taka sama konstrukcja. Bardzo sobie chwale - warto kupic z dlugim kablem.
OrzelPiotr
23-05-2011, 08:38
Mozesz napisac jakiej firmy. Wszystko ostatnimi czasy ma oslabiona trwalosc dla tego szukam sprawdzonych rozwiazan.
IMHO moze byś spokojnie np Phottix z kablem 1-3m w cenie 25/35zł świetnie sie do tego nada :)
wężyki, sznurki, kabelki :lol:
jeszcze wracając do bezprzewodowego RC-1 - też ma "blokadę bulb" (B) - czy raczej "time" (T) - i to IMHO najwygodniejszą z możliwych - w trybie bulb pierwsze naduszenie spustu otwiera migawkę, a drugie - po dowolnym czasie - ją zamyka. 8-)
Ale podświetlanego timera już nie mają.
w przypadku RC-1 funkcję podświetlanego timera pełni wyświetlacz LCD aparatu (ten czarno-biały) - po prostu w trybie bulb w miejscu czasu po otwarciu migawki są liczone sekundy. można wtedy oczywiście włączyć też podświetlenie (jak ktoś nie boi się ruszyć body). jedyne ograniczenie to to, że liczniczek liczy tylko do 999 sek (niecałe 17 minut).