Zobacz pełną wersję : Machinery HDR Effects
W dwójce, przeskakiwanie z tych zakładek trwa niestety zbyt długo.
Masz najnowszą wersję programu, tą z trzema zakładkami i rozwijanymi panelami?
Zapraszam do opisu programu w najnowszym wydaniu magazynu PC World 12/2011. Dla czytelników dostępny jest także kupon rabatowy.
Dalej w najnowszej wersji panel użytkownika jest nieczytelny? Pierwsze wersje były przejrzyste i fajne kilka suwaków a teraz...
Dalej w najnowszej wersji panel użytkownika jest nieczytelny? Pierwsze wersje były przejrzyste i fajne kilka suwaków a teraz...
A na czym ta "nieczytelność" polega? Możesz pokazać screena?
Zapraszam do wysłuchania rozmowy ze mną w audycji "Migawka" emitowanej przez Radio Szczecin.
"Przyznajemy uczciwie, że nam w redakcji Migawki bardzo to oprogramowanie przypadło do gustu, a można je sobie wypróbować i ściągnąć wersję próbną ze strony www.machineryhdr.com. Co dla nas niezwykle istotne i budujące, to fakt, że - tak jak piszemy w tytule - Polak potrafi stworzyć naprawdę przydatne narzędzie dla amatora fotografii. W wywiadzie pytamy zarówno o techniczne aspekty zagadnienia, jak i o tę nieszczęsną złą sławę, jaka ciągnie się za HDR. Naszym zdaniem, z czym zgadza się Marek Duda, bynajmniej nie musi to być synonim kiczu i "obciachu". "
http://www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=132&idx=12459
Dzisiaj z powodu awarii serwera firmy hostingowej z usług której korzystam, niedostępna była strona www do ok. godz. 18tej. Obecnie wszystko zostało przywrócone.
Zapraszam do najnowszego papierowego wydania magazynu Digital Foto Video 12/2011 z opisem programu oraz kuponem rabatowym.
www.dfv.pl
Miło mi poinformować o konkursie "Świat w HDR" organizowanym przez serwis dcamera.pl, w którym nagrodami są licencje na mój program.
Stwórz swój własny obraz HDR wykorzystując do tego programy HDR Effects lub Natural HDR autorstwa firmy MASZYNERIA. Przygotowane w ten sposób obrazy zgłoś do konkursu. Nagrodami są ufundowane przez firmę MASZYNERIA trzy licencje na dowolny program (Effects / Natural).
http://dcamera.pl/konkursy/midzynarodowe/1678-swiat-w-hdr
A ja dalej bym to na jabłko chciał zobaczyć... :) Pozdrawiam
Stwórz swój własny obraz HDR wykorzystując do tego programy HDR Effects lub Natural HDR autorstwa firmy MASZYNERIA. Przygotowane w ten sposób obrazy zgłoś do konkursu. Nagrodami są ufundowane przez firmę MASZYNERIA trzy licencje na dowolny program (Effects / Natural).
Rozumiem, że najpierw trzeba kupić Twój program, wziąźć udział w konkursie i wygrać ... Twój program ;)
Rozumiem, że najpierw trzeba kupić Twój program, wziąźć udział w konkursie i wygrać ... Twój program ;)
Wróć na stronę i jeszcze raz przeczytaj.
Najpierw trzeba pobrać wersję demo i przy jej pomocy przetworzyć fotę :-)
Czy przy zakupie obydwu programów jest zniżka?
Jeśli tak to ile kosztują obydwa programy?
Czy przy zakupie obydwu programów jest zniżka?
Jeśli tak to ile kosztują obydwa programy?
Tak, jest zniżka. Pytania 'handlowe' proszę kierować na maila podanego na stronie machinery. Zapraszam więc do kontaktu na 'machinery machineryhdr.com'
Dostępna jest anglojęzyczna wersja programu. W ciągu kilku dni będzie też dostępna wersja niemiecka.
www.machineryhdr.com
Mariozii
22-12-2011, 12:10
Do kiedy ważny ten kupon z DFV 12/2011? Do końca grudnia?"
No właśnie. Zakupiłem DFV i chcę wysłać kupon ale nie wiem gdzie ? Wysłałem maila "handlowego" ale odpowiedzi brak. Z końcem grudnia kończy się promocja z kuponem więc jak się nie doczekam to kicha. Co robić Marku ?
No właśnie. Zakupiłem DFV i chcę wysłać kupon ale nie wiem gdzie ? Wysłałem maila "handlowego" ale odpowiedzi brak. Z końcem grudnia kończy się promocja z kuponem więc jak się nie doczekam to kicha. Co robić Marku ?
Faktycznie, jakimś cudem pominąłem Twojego e-maila. Odpowiedź już przesłałem.
Kupon z magazynu Digital Foto Video 12/2011 jest ważny bezterminowo na wersję 2.x
Już otrzymałem. Dzięki. Może zdążę przed Świętami, a jak nie to po. Wszystkiego Najlepszego i nowych pomysłów życzę.
Dostępna Wersja 2.1.9 HDR Effects (22-12-2011)
Edytor:
Dodany parametr "Panel HDR -> Jasność".
Zmniejszone zużycie pamięci.
www.machineryhdr.com
Są już dostępne wyniki konkursu "Świat w HDR"
http://dcamera.pl/informacje/16-news/1698-swiat-w-hdr-wyniki
Gratulacje dla zwycięzców.
Program dostępny także w j. niemieckim. Jeśli macie znajomych posługujących się tym językiem to będę wdzięczny za podrzucenie im linka do strony :-)
Grzesiek_PL
29-12-2011, 04:12
Radzi sobie ten program z trochę większymi plikami (1-3GPx) ?
Zniżka w DFV jest na wersję Natural czy Effect?
Radzi sobie ten program z trochę większymi plikami (1-3GPx) ?
Wersja 64-bitowa powinna to bez problemu łykać. Największe na jakich testowałem program miały rozdzielczość 13000 x 7000. Jeśli chcesz, możemy na próbę coś dużego wrzucić do pełnej wersji i zobaczyć. Napisz do mnie na e-maila ze strony Machinery.
Myślę że więcej osób będzie zainteresowanych czy łyka duże pliki. Czemu więc z tak ciekawym tematem uciekacie na priva?
Ten wątek jest dobry to takich rozmów.
Myślę że więcej osób będzie zainteresowanych czy łyka duże pliki. Czemu więc z tak ciekawym tematem uciekacie na priva?
Ten wątek jest dobry to takich rozmów.
Nigdzie nie uciekam :-), chcę dogadać techniczne szczegóły, vial e-mail po prostu będzie szybciej. Wyniki z pewnością zostaną opublikowane na forum.
Ja tam właśnie tutaj chętnie widziałbym takie techniczne szczegóły tutaj, inaczej ten wątek będzie zawierał wyłącznie informacje o nowych wersjach.
Ja tam właśnie tutaj chętnie widziałbym takie techniczne szczegóły tutaj, inaczej ten wątek będzie zawierał wyłącznie informacje o nowych wersjach.
"techniczne" tzn. gdzie kolega Grzesiek_PL ma przesłać plik do testowania....
Grzesiek_PL
29-12-2011, 14:12
Największy plik jaki teraz mam to 24000 x 10000 więc za mały do testów. Poza tym zajmuje jakieś 800MB więc wysłać też go nie wyślę(trwało by to dłużej niż pocztą ekonomicznym :D), jest w formacie OpenEXR machinery czyta ten format ? Bo w demo nie udało mi się go otworzyć.
Największy plik jaki teraz mam to 24000 x 10000 więc za mały do testów. Poza tym zajmuje jakieś 800MB więc wysłać też go nie wyślę(trwało by to dłużej niż pocztą ekonomicznym :D), jest w formacie OpenEXR machinery czyta ten format ? Bo w demo nie udało mi się go otworzyć.
To może podaj mi rozmiary a ja sobie wygeneruję taki plik i wrzucę do wersji 64-bitowej. Openexr program nie czyta, miałem to już kiedyś zrobić ale ze względu na znikome zainteresowanie ze strony użytkowników trafiło na koniec listy rzeczy do zrobienia.
Grzesiek_PL
29-12-2011, 16:03
To zrób plik 2GPx jeśli dobrze liczę to np. 65000 x 31000.
Co do OpenEXR to biblioteka Imagemagick ma wsparcie dla tego formatu.
Grzesiek_PL
29-12-2011, 18:20
Załadowałem jpg tak dla testu, i się trochę przestraszyłem jak zobaczyłem zdjęcie bez profilu ICC. Gdzieś w ustawieniach da się to włączyć?
Załadowałem jpg tak dla testu, i się trochę przestraszyłem jak zobaczyłem zdjęcie bez profilu ICC. Gdzieś w ustawieniach da się to włączyć?
Odczyt i wyświetlanie profilów kolorów jest standardowo włączone i działa, więc gdzie indziej jest problem. Sprawdź czy masz prawidłowo zainstalowany w systemie profil dla monitora.
Jeśli chodzi o sprawdzenie rozmiaru pliku to jeszcze chwilę to potrwa bo wszystkie aplikacje graficzne mam pod systemem 32-bitowym i tam takiego pliku np. w CS2 zrobić nie mogę. Muszę najpierw coś pod Win7-64 zainstalować żeby utworzyć taki duży obraz.
Grzesiek_PL
29-12-2011, 22:38
Profile monitora mam poprawnie, wszędzie mi działa wszystko pięknie tylko nie w machinery.
Profile monitora mam poprawnie, wszędzie mi działa wszystko pięknie tylko nie w machinery.
a u mnie wszędzie i w Machinery :-)
a u mnie wszędzie i w Machinery :-)
Problem występuje w przypadku monitorów szerokogamutowych.
Obraz testowy pobrany z poniższego adresu:
http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg
wygląda następująco:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/i/profiledf.jpg/)
Od lewej:
1. Photoshop
2. Machinery
3. Przeglądarka nie obsługująca profili.
Pomiędzy 1 i 2 widać wyraźną różnicę w saturacji zieleni. Oznacza to w moim rozumieniu tyle, że program przetwarza poprawnie profil zaszyty w obrazku, natomiast ignoruje profil monitora.
Pomiędzy 1 i 2 widać wyraźną różnicę w saturacji zieleni. Oznacza to w moim rozumieniu tyle, że program przetwarza poprawnie profil zaszyty w obrazku, natomiast ignoruje profil monitora.
Nie ignoruje, ale problem gdzieś być musi. Szkoda że dopiero teraz się o tym dowiaduję, zajmę się jeszcze dziś znalezieniem przyczyny.
strideer
29-12-2011, 23:28
Nie ignoruje, ale problem gdzieś być musi. Szkoda że dopiero teraz się o tym dowiaduję, zajmę się jeszcze dziś znalezieniem przyczyny.
Może sprawdź jaki typ profilu jest dopięty do monitora. Być może będzie V4 zamiast V2 lub tablicowy zamiast matrycowego.
Nie ignoruje, ale problem gdzieś być musi. Szkoda że dopiero teraz się o tym dowiaduję, zajmę się jeszcze dziś znalezieniem przyczyny.Ja mam profil ICC monitora w wersji 4. Być może tu tkwi przyczyna. Starsze Firefoxy, na przykład, obsługiwały poprawnie wyłącznie v2.
Grzesiek_PL
29-12-2011, 23:38
Sprawdziłem na profilu v2 i efekt ten sam.
Problem występuje w przypadku monitorów szerokogamutowych.
mam taki monitor i mam taki problem z Machinery:-)
mam taki monitor i mam taki problem z Machinery:-)
Więc trzeba go było od razu zgłosić to już dawno zostałby rozwiązany. Wsparcie dla profilu monitora jest w programie od wersji 2.x od początku. Dzisiaj wykryłem że przy zamianach jakiś czas temu dotyczących wyświetlania (przy podwójnym buforowaniu) niechcący popsułem ten kawałek programu. A że na komputerze na którym używam programu nie mam sprofilowanego monitora to jeszcze pewnie długo bym tego nie zauważył :-).
Proszę na przyszłość korzystać z pomocy technicznej i zgłaszać błędy.
Z pewnością zastanawiających się nad zakupem ucieszy fakt, że promocyjna cena została utrzymana także na styczeń 2012.
W nowym Roku życzę wszystkim użytkownikom wspaniałych efektów :-)
Przyjrzałem się jak program reaguje na takie duże pliki i wprowadziłem małą poprawkę do programu, która obsługuje (w wersji 64-bitowej) obrazki powyżej 4GB. Niestety mam pewne trudności z debugowaniem pracy programu przy tak dużych plikach bo mój system z 8GB Ram i zielonym dyskiem zamula bardzo mocno. Teoretycznie powinno działać, ale jeśli są błędy to na bieżąco będę je poprawiać. Dodatkowo jest też mała poprawka wyświetlania histogramu.
Poprawki nie wyświetlają się w spisie aktualizacji, jeśli chcesz to pobierz bezpośrednio z linka ze strony. Za kilka dni powinna być gotowa wersja 2.2 z kilkoma innymi nowymi rzeczami.
Dodatkowo dwa sample z porównania Photomatixa do Machinery 2 przez jednego z użytkowników pełnej wersji.
http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=13684997&postcount=65
No i jak testowanie? :-)
Grzesiek_PL
13-01-2012, 04:15
U mnie się wiesza przy próbie załadowania jednego tif'a o połowę mniejszego :)
Może to tym spowodowane, że mam tylko demo ?
Photomatix świetnie sobie radzi z tym samym plikiem w OpenEXR.
U mnie się wiesza przy próbie załadowania jednego tif'a o połowę mniejszego :)
Może to tym spowodowane, że mam tylko demo ?
Ale pobrałeś wersję, która jest w tej chwili na serwerze? Przecież pisałem że zrobiłem poprawkę...
Grzesiek_PL
13-01-2012, 13:33
Pobrałem, wersja 2.1.9 (build6)
Pobrałem, wersja 2.1.9 (build6)
Problem może w tym, że nie zmieniłem oznaczenia i nie widać jej w spisie aktualizacji a trzeba pobrać ręcznie ze strony i odinstalować starą.
Grzesiek_PL
13-01-2012, 13:43
Odinstalowałem, zainstalowałem najnowszą ze strony (nawet pakiet instalatora zajmuje więcej niż ten wcześniejszy), ma PW masz jaki błąd wyskakuje.
Czym się różni effects od natural?
Czym się różni effects od natural?
Obie wersje programu mają różne przeznaczenie. Natural służy do uzyskiwania HDRów zbliżonych do zwykłych fotografii, bez widocznej ingerencji programu.
Wersja HDR Effects służy do uzyskiwania efektów, "podkręcania" kontrastów oraz światła na zdjęciu przy użyciu techniki HDR.
Jeśli potrzebny jest program tylko do złożenia dobrze wyglądającego HDR, zbliżonego do normalnej fotografii, bez dodatkowych efektów, to wersja Natural jest wystarczająca.
Dostępna jest wersja 2.2 Machinery HDR Effects 2
www.machineryhdr.com
* Ulepszony algorytm wyrównywania obrazów.
* Ulepszona opcja Nasycenie w panelu Kolory. Zwiększanie nasycenia od tej pory działa jak vibrance.
* Dodatkowy wariant metody przetwarzania "Maski + detekcja krawędzi (2)", który jest zoptymalizowany dla krawędzi o mniejszych kontrastach i generuje gwałtowniejsze przejścia między takimi obszarami.
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/7164/67429904.jpg)
Dostępna wersja 2.2 (2)
Dostępna wersja 2.2 (3) Machinery HDR Effects
Dostępna wersja 2.4 (1) Machinery Natural HDR
* Nowa metoda łączenia obrazów do HDR
* Dodany parametr "Jasność"
* Zmniejszone zużycie pamięci.
* Ulepszone działanie filtra "Kolory -> Nasycenie"
Obie wersje programu mają różne przeznaczenie. Natural służy do uzyskiwania HDRów zbliżonych do zwykłych fotografii, bez widocznej ingerencji programu.
Wersja HDR Effects służy do uzyskiwania efektów, "podkręcania" kontrastów oraz światła na zdjęciu przy użyciu techniki HDR.
Jeśli potrzebny jest program tylko do złożenia dobrze wyglądającego HDR, zbliżonego do normalnej fotografii, bez dodatkowych efektów, to wersja Natural jest wystarczająca.
Czy za pomocą HDR Effects zrobię to samo co w Natural?? czy mam kupić oba??
Czy za pomocą HDR Effects zrobię to samo co w Natural?? czy mam kupić oba??
Na chwilę obecną wersja Effects zawiera wszystko to co Natural. Obecnie pracuję nad różnymi niezbędnymi ulepszeniami programu ale jak skończę to planuję większe zróżnicowanie wersji.
OK
poszedł mail dot. zakup
Pierwsze uruchomienie i pierwsze pytanie.
Wczytałem pionowe kadry i musiałem ręcznie je obrócić. Niestety w presetach nadal leżą :???:
W instrukcji nic nie znalazłem :???:
FastStone i ACDSee czytają fotki poprawnie.
Ktoś coś wie co z tym fantem?
Pierwsze uruchomienie i pierwsze pytanie.
Wczytałem pionowe kadry i musiałem ręcznie je obrócić. Niestety w presetach nadal leżą :???:
W instrukcji nic nie znalazłem :???:
FastStone i ACDSee czytają fotki poprawnie.
Ktoś coś wie co z tym fantem?
Zajmę się tym. Póki co użyj opcji obracania w programie żeby ręcznie przekręcić obrazek.
Dostępna wersja 2.2(4) (24-01-2012)
Dostępna jest jeszcze jedna poprawka 2.2(6).
W wersjach 2.2(3) do (5) w czasie testowania zakomentowałem pewien fragment odpowiedzialny za panel 'Kanały RGB' i poszło to do wersji release.
witam mam następujący problem - wczytuję jpg w formacie 4000 / 3000 i po jakiejkolwiek obróbce chcę je zapisac jako jpg i tu mogę to zrobic tylko w rozmiarze 1920 / 960 we wczesniejszej wersji 1.5 zapisywałem w rozmiarze 4000 / 3000 bez problemu a tu nie mogę aha i wersja pełna nie demo - pozdrawiam
witam mam następujący problem - wczytuję jpg w formacie 4000 / 3000 i po jakiejkolwiek obróbce chcę je zapisac jako jpg i tu mogę to zrobic tylko w rozmiarze 1920 / 960 we wczesniejszej wersji 1.5 zapisywałem w rozmiarze 4000 / 3000 bez problemu a tu nie mogę aha i wersja pełna nie demo - pozdrawiam
Pewnie masz włączoną opcję "podgląd 1280px". W konfiguracji programu możesz zmienić automatyczne włączanie tego przy każdym nowym projekcie.
Dzieki teraz działa , a wydawało mi się że to odhaczałem a jednak nie , pozdrawiam
Dzieki teraz działa , a wydawało mi się że to odhaczałem a jednak nie , pozdrawiam
Pewnie w konfiguracji było ustawione że ma się włączać przy każdym nowym projekcie.
Dostępna wersja 2.2.2 (BETA)
Dodałem dwa nowe tryby tworzenia HDR:
* Naturalny HDR
* Naturalny HDR + Detale.
Oba tryby są dedykowane do uzyskania naturalnie wyglądających obrazów HDR, bez efektu "halo". Zapraszam do testowania, to duża zmiana jakości programu.
Niedługo zrobię większą prezentację i porównanie z pozostałymi trybami pracy.
Wersja "Natural" została również uaktualniona o nowy tryb HDR.
Dostępna wersja 2.2.6 Machinery HDR Effects
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
* Ulepszony filtr "Detale" (ochrona przed clippingiem).
* Poprawione działanie balansu bieli.
Sampel dzięki uprzejmości Czornyj.
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/2985/indoorsample.jpg)
Program oczywiście dostępny także w języku polskim.
Wersja "Natural" również ma wszystkie wymienione poprawki.
Dostępna wersja 2.2.8 Machinery HDR Effects
www.machineryhdr.com
* Zwiększona prędkość pracy programu i podgladu
* Dodany parametr "Redukcja 'Halo'" w panelu "Detale".
źródło (http://img812.imageshack.us/img812/5285/screeninterior01.jpg)
źródło (http://img576.imageshack.us/img576/9884/screenbridge.jpg)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z tą prędkością podglądu to ciekawa sprawa była. Na początku prac nad wersją 2 ustawiłem parametr odświeżania na 300ms ze względu na to że nie da się przerwać operacji kopiowania bitmapy w GDI+ (wersja 1.0). Powoduje to że przy bardzo długich operacjach np. bardzo dużych bitmapach, GDI zatrzymuje działanie programu co może być uciążliwe w trakcie przesuwania jakiegoś suwaka. Jeśli na waszych komputerach podgląd zacznie tera 'zacinać' program to proszę o info.
Lulu1988
18-02-2012, 13:57
Pobrałem wersję 2.2.8 i po wklejeniu pliku "Machinery.k3" wyskakuje komunikat: "Błąd klucza autoryzacyjnego. Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej." Po wklejeniu "Machinery.k2" załącza się wersja demo.
Czyżby potrzebna już była aktualizacja? ;)
No ładnie, teraz nawet wersja 2.2 mi nie działa :]
Pobrałem wersję 2.2.8 i po wklejeniu pliku "Machinery.k3" wyskakuje komunikat: "Błąd klucza autoryzacyjnego. Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej." Po wklejeniu "Machinery.k2" załącza się wersja demo.
Czyżby potrzebna już była aktualizacja? ;)
No ładnie, teraz nawet wersja 2.2 mi nie działa :]
Aktualizacje są bezpłatne w ciągu roku. System aktualizacji ostrzega jeśli termin zostanie przekroczony. Ze strony możesz pobrać wcześniejszą wersję.
http://www.machineryhdr.com/effects2/full.php
Lulu1988
18-02-2012, 14:14
Ok, wersja, 2.2 działa; przy nowszych mam "Błąd klucza autoryzacyjnego. Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej" - naprawienie błędu kosztuje 79zł? ;-)
Ok, wersja, 2.2 działa; przy nowszych mam "Błąd klucza autoryzacyjnego. Klucz autoryzacyjny nie daje prawa do korzystania z tej aktualizacji w wersji pełnej" - naprawienie błędu kosztuje 79zł? ;-)
"Błędu" ;-)
Przedłużenie aktualizacji kosztuje 79zł.
Zrobiłem jeszcze jedną aktualizację 2.2.8(2) wybaczcie ;-)
Do tej pory od początku wydania wersji Effects nie zmieniał się sposób działania panelu "Detale". Efekty uzyskiwane przez program są często postrzegane właśnie jako działanie tej opcji, dlatego tak ważne jest abyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami dot. nowego działania.
Zrobiłem modyfikację, która dodaje opcję "Mikrodetale". Dotychczasowy efekt można uzyskać właśnie kiedy jest ona włączona. W momencie wyłączenia, suwaki zaczynają działać w nowy, znacznie delikatniejszy sposób. Znacznie trudniej jest "zmasakrować" zdjęcie, lepiej nadaje się to też do obróbki z ludźmi.
Docelowo planuję wyrzucić tą opcję i na stałe wprowadzić nowy sposób działania. Chciałbym to jednak zrobić w przekonaniu że wszyscy są zadowoleni.
Normalnie zabiję
o 14.10 ściągnąłem i zainstalowałem poprzednią wersję :roll:
Docelowo planuję wyrzucić tą opcję i na stałe wprowadzić nowy sposób działania. Chciałbym to jednak zrobić w przekonaniu że wszyscy są zadowoleni.
Skoro nie ma sprzeciwu to rozumiem że wszyscy na "tak"? :D
Parafrazując: "jesteśmy za a nawet przeciw" ;))
Ja jestem na "za"
pozdrawiam
Przez kilka godzin była dostępna wersja wyświetlająca błąd konfiguracji podczas uruchamiania w systemach 32-bitowych. Jeśli ktoś miał taki problem to proszę ponownie pobrać instalator.
Przez kilka godzin była dostępna wersja wyświetlająca błąd konfiguracji podczas uruchamiania w systemach 32-bitowych. Jeśli ktoś miał taki problem to proszę ponownie pobrać instalator.
Jak pech to pech. W AZ padły dyski twarde i przywrócili pliki z backupu zrobionego w weekend.
Myślę że w ciągu kilkudziesięciu minut uporają się z problemem i będzie można pobrać najnowszą wersję programu.
wersja 2.2.9 Machinery HDR Effects
wersja 2.4.9 Machinery Natural HDR
Dzisiaj bez rewolucji, za to dużo drobnych poprawek.
* Zaktualizowana biblioteka RAW dla nowych aparatów.
* Zachowywanie danych EXIF plików RAW.
* Obracanie zdjęć jpg zgodnie z EXIF.
* Ustawianie parametru DPI w plikach JPEG.
* Ostrzeganie o włączonym podglądzie przy próbie zapisu zdjęcia.
* Dodanie skrótu klawiaturowego do zapisu zdjęcia.
* Automatyczne zamykanie paneli z efektami.
* Odczytywanie wielu nazw plików podanych w wierszu poleceń.
* Przyśpieszone przetwarzanie wsadowe.
* Dopasowanie rozmiarów podglądu do rozdzielczości monitorów.
www.machineryhdr.com
wersja 2.2.9 Machinery HDR Effects
wersja 2.4.9 Machinery Natural HDR
Dzisiaj bez rewolucji, za to dużo drobnych poprawek.
* Zaktualizowana biblioteka RAW dla nowych aparatów.
* Zachowywanie danych EXIF plików RAW.
* Obracanie zdjęć jpg zgodnie z EXIF.
* Ustawianie parametru DPI w plikach JPEG.
* Ostrzeganie o włączonym podglądzie przy próbie zapisu zdjęcia.
* Dodanie skrótu klawiaturowego do zapisu zdjęcia.
* Automatyczne zamykanie paneli z efektami.
* Odczytywanie wielu nazw plików podanych w wierszu poleceń.
* Przyśpieszone przetwarzanie wsadowe.
* Dopasowanie rozmiarów podglądu do rozdzielczości monitorów.
www.machineryhdr.com
Marku,
Bardzo mnie ucieszyłeś tymi poprawkami :)
wersja 2.2.9(2) Machinery HDR Effects
wersja 2.4.9(2) Machinery Natural HDR
* Ulepszone wyznaczanie ekspozycji w plikach RAW.
Wersja 2.2.9(3)
* Zwiększony zakres regulacji poziomu czerni oraz bieli.
Oba parametry mogą teraz przyjmować wartości poza zakresem 0-65535 (czerń / biel).
Efekt działania jest taki jak w palecie PS - Levels -> Output Levels.
Dzięki temu można uniknąć prześwietleń i niedoświetleń obrazu
powstałych w wyniku dużego zwiększenia poziomu detali a także obcinania kanałów podczas bardzo dużej zmiany balansu bieli.
Zapraszam także do otwartej grupy Flickr gdzie można prezentować zdjęcia po obróbce programem.
http://www.flickr.com/groups/machineryhdr/
Wersja 2.3 (13-03-2012)
Explorer:
* Dodana możliwość edycji pliku bez konieczności umieszczania go w projekcie.
Edytor:
* Zredukowany efekt "Halo".
* Ulepszony filtr "Światła / Cienie".
* Ulepszony filtr "Wygładzanie".
* Ulepszona metoda "Naturalny HDR + Detale".
Wszystkie ostatnie zmiany trafiły też do wersji Natural 2.5
Dodatkowo, zredukowany został jeszcze bardziej efekt "halo",
oraz zmniejszony poziom szumu w trybie "Naturalny HDR + Detale".
Zrobiłem jeszcze jedną poprawkę jakości filtra Detale. Poprzednio, kiedy został wybrany tryb "Natural + Detale", a następnie dodatkowo zwiększany poziom detali, to mogły pojawiać się czasem artefakty zbyt mocnej redukcji szumu.
Wersja 2.3.2 usuwa ten problem.
fotocoto
19-03-2012, 17:19
Mam pytanie, czy ten program jest tylko na windows czy może jest też (może w planach) wersja na MAC?
Mam pytanie, czy ten program jest tylko na windows czy może jest też (może w planach) wersja na MAC?
W planach jak najbardziej, ale mocy przerobowych brak, chyba że znajdę kogoś do spółki. Także niestety nie podam nawet przybliżonego terminu.
Podobno bardzo dobrze działa na Parallels 7.
Ostatnio było trochę zmian w programie. Zrobiłem małą animację jak działają opcje w panelu "Detale".
http://www.machineryhdr.com/effects2/details.htm
Testuję algorytm usuwania duchów, który pojawi się w najbliższej wersji programu. Potrzebuję dobrych sampli "z życia wziętych", będę wdzięczny za podesłanie plików testowych (wystarczy jpg).
Podobno bardzo dobrze działa na Parallels 7.
Działa świetnie, potwierdzam :)
Wersja 2.39 beta
* Usuwanie duchów.
źródło (http://img812.imageshack.us/img812/1086/eouh.jpg)
Usuwanie duchów dostępne w wersji Natural.
jak to działa? jeśli coś znajduje się tylko na jednej z klatek to automagicznie zniknie ze złożonego obrazka?
jak to działa? jeśli coś znajduje się tylko na jednej z klatek to automagicznie zniknie ze złożonego obrazka?
Z grubsza rzecz biorąc tak :-)
Mój algorytm robi przy okazji jeszcze konwersję jaśniejszej klatki do poprzedzającej ją ciemniejszej, dzięki czemu zmniejsza szum i zwiększa się dynamika w ciemnych partiach obrazu. Więc generalnie opłaca się używać tej opcji zawsze, no chyba że na najjaśniejszej klatce znajduje się najwięcej niepożądanych obiektów.
Sprawdziłem na profilu v2 i efekt ten sam.
Pobierz ręcznie ze strony wersję 2.3.9(1) i powiedz czy dalej jest problem. Zrobiłem poprawkę, która mam nadzieję ostatecznie zamyka temat profilu monitora.
Mariozii
03-04-2012, 22:43
Profilu do monitora nie używam więc trudno powiedzieć. Usuwanie duchów działa nieźle.
Dostępna wersja 2.39 (2012-04-05)
* Ulepszona regulacja "Światła / Cienie" - zredukowany efekt "halo".
* 55 nowych presetów w 3 zestawach.
* Katalog presetów użytkownika.
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/6839/presety.jpg)
Pobierz ręcznie ze strony wersję 2.3.9(1) i powiedz czy dalej jest problem. Zrobiłem poprawkę, która mam nadzieję ostatecznie zamyka temat profilu monitora.
Potwierdzam. Teraz jest poprawnie. Dziękuję!
Potwierdzam. Teraz jest poprawnie. Dziękuję!
To ja dziękuję że używasz programu i zgłaszasz poprawki :-)
Witam
Interesuje mnie, jak można pobrać ostatnią "przynależną" aktualizację HDR Effects? Rok upłynął mi 29.03.12, posiadam wersję 2.2.9 pobraną 04.03.2012 i teoretycznie powinienem załapać się na wersje do 2.3.9 beta włącznie. Na stronie jest chyba tylko najnowszy instalator dostępny, tak?
Witam
Interesuje mnie, jak można pobrać ostatnią "przynależną" aktualizację HDR Effects? Rok upłynął mi 29.03.12, posiadam wersję 2.2.9 pobraną 04.03.2012 i teoretycznie powinienem załapać się na wersje do 2.3.9 beta włącznie. Na stronie jest chyba tylko najnowszy instalator dostępny, tak?
Na stronie:
Są archiwalne instalatory do pobrania.
Dzięki, no to ładnie, w życiu bym nie przewinął :). Czytelne info by się przydało - anchor lub po prostu podstrona "Download".
Na stronie:
http://www.machineryhdr.com/effects2/instruction.php
dostępna jest szczegółowa instrukcja obsługi programu.
Spis treści
Interfejs użytkownika.
Wczytywanie i zapis obrazów.
Presety.
Obróbka wstępna.
Wiele obrazów - Funkcje HDR.
Przetwarzanie wsadowe.
Konfiguracja.
Rozwiązanie typowych problemów.
Przetwarzanie.
Światła / Cienie.
Detale.
Winietowanie.
Wygładzanie.
Miękkość.
Mikser jasności.
Kanały RGB.
Gradient koloru.
Kolory.
Wyostrzanie.
W ostatniej wersji programu został ulepszony tryb przetwarzania zdjęć panoramicznych, zapraszam do obejrzenia panoramy przetworzonej w Machinery HDR Effects 2.
https://canon-board.info/imgimported/2012/04/stpeterschurchviennadonewithmachineryhdr-1.jpg
źródło (http://www.360cities.net/pano/tiles.360cities/zorroz/00480749_St_Peter_s_Church__Machinery_HDR.jpg/equirect_crop/4/st-peter-s-church-vienna-done-with-machinery-hdr.jpg)
http://www.360cities.net/image/st-peter-s-church-vienna-done-with-machinery-hdr#-34.37,0.87,70.6
Wersja 2.4 (22-04-2012)
Edytor:
* Dodany parametr "Mikrokontrast" w panelu "Światła / Cienie".
* Dodany parametr "Światła" w panelu Histogram.
* Zredukowany efekt "Halo".
* Ulepszone działanie regulacji Histogramu.
* Nowe presety.
Jeśli ktoś kilka miesięcy temu używał starszej wersji trial, która wygasła, może pobrać i uruchomić program ponownie.
A nie myślałeś, żeby zrobić w końcu coś dla "niełindowsowych" użytkowników?
Ten natural byłby nawet kuszący... :>
A nie myślałeś, żeby zrobić w końcu coś dla "niełindowsowych" użytkowników?
Myślałem. w tej chwili niestety brak mocy przerobowych.
Thomason2005
22-04-2012, 22:40
W ostatniej wersji programu został ulepszony tryb przetwarzania zdjęć panoramicznych, zapraszam do obejrzenia panoramy przetworzonej w Machinery HDR Effects 2.
https://canon-board.info/imgimported/2012/04/stpeterschurchviennadonewithmachineryhdr-1.jpg
źródło (http://www.360cities.net/pano/tiles.360cities/zorroz/00480749_St_Peter_s_Church__Machinery_HDR.jpg/equirect_crop/4/st-peter-s-church-vienna-done-with-machinery-hdr.jpg)
http://www.360cities.net/image/st-peter-s-church-vienna-done-with-machinery-hdr#-34.37,0.87,70.6
jakim to obiektywem robiłeś? Teraz pewnie przydałoby się odświeżyć galerię z Wąchocka w postaci panoramy :)
jakim to obiektywem robiłeś? Teraz pewnie przydałoby się odświeżyć galerię z Wąchocka w postaci panoramy :)
Autorem jest Zoran, musisz go zapytać.
http://www.360cities.net/profile/zorroz
Sama panorama wymiata. Podłączyłem kompa pod TV 55' i z opadem szczeny obracałem widok :)
Myślałem. w tej chwili niestety brak mocy przerobowych.
Szkoda :(
Wersja 2.4.3 (09-09-2012)
* Zmniejszony efekt kontrastowych obwódek.
* Poszerzony zakres regulacji filtra "Mikrokontrast".
http://farm9.staticflickr.com/8146/7110770991_a35901b242_z.jpg
http://www.flickr.com/photos/viparch/7110770991/in/photostream
Regulamin pkt 9.recydywa.
Wersja 2.4.4 (10-05-2012)
* Zwiększona szybkość wczytywania plików RAW.
Żeby przyspieszyć generowanie presetów zrobiłem poprawkę, która wczytuje RAWy zmniejszone do ćwiartki oryginalnej wielkości.
Witam , musiałem wymienić komputer , tamten poprzedni padł i mam problem z instalacją programu . Wersję 2 dostałem w lutym i aktualizację miałem jako przechodzący z poprzedniej wersji coś do końca marca i teraz dostaję komunikat o błędzie i mam tylko demo ,jak mogę powrócić do ostatniej mojej wersji - pozdrawiam wszystkich
Witam , musiałem wymienić komputer , tamten poprzedni padł i mam problem z instalacją programu . Wersję 2 dostałem w lutym i aktualizację miałem jako przechodzący z poprzedniej wersji coś do końca marca i teraz dostaję komunikat o błędzie i mam tylko demo ,jak mogę powrócić do ostatniej mojej wersji
Na dole strony znajdują się wersje archiwalne.
Zainstalowałem pierwszą wersję i dostaję teraz komunikat 'błąd klucza autoryzacyjnego odmowa dostępu' na poprzednim kompie chodziło idealnie , co to może być??
Zainstalowałem pierwszą wersję i dostaję teraz komunikat 'błąd klucza autoryzacyjnego odmowa dostępu' na poprzednim kompie chodziło idealnie , co to może być??
'Odmowa dostępu' oznacza że nie uruchomiłeś programu z uprawnieniami administratora.
Aby uruchomić aplikację jako Administrator należy:
1. Otworzyć katalog z zainstalowanym programem.
2. Kliknąć prawym przyciskiem myszy na ikonie 'Machinery.exe'.
3. Wybrać pozycję 'Uruchom jako Administrator' (Run as Administrator).
Dzięki chyba rutyna mnie zgubiła , nie przeczytałem instrukcji instalacji , już działa ok , pozdrawiam
Do pobrania ze strony dostępne są nowe wersji językowe programu:
- francuska
- hiszpańska
- niemiecka
Dostępna jest też szczegółowa instrukcja programu:
http://www.machineryhdr.com/effects2/instruction.php
Chętnie bym kupił to na maka. Czekam cierpliwie...
Pobrałem ostatnio i poużywałem przez kilka dni wersję trial, wcześniej z Machinery miałem do czynienia jeszcze przed 'rozdzieleniem' programu i muszę powiedzieć, że program znów mnie zaskoczył, całość stoi na bardzo wysokim poziomie i co ważne jest bardzo intuicyjny w obsłudze.
Pozdrawiam.
Pobrałem ostatnio i poużywałem przez kilka dni wersję trial, wcześniej z Machinery miałem do czynienia jeszcze przed 'rozdzieleniem' programu i muszę powiedzieć, że program znów mnie zaskoczył, całość stoi na bardzo wysokim poziomie i co ważne jest bardzo intuicyjny w obsłudze.
cieszę się że jesteś zadowolony. Różnica między 1.x a 2.x to przepaść, ostatnie 2 lata pracuję nad tym aby program był coraz lepszy.
Dostępna wersja 2.4.4(1)
* Zwiększony kontrast plików RAW.
Dostępna wersja 2.4.8
* Dodana opcja redukcji kolorowego szumu w panelu "Wygładzanie".
Zapraszam też do grupy Machinery HDR Effects na Flickr gdzie mozna prezentować zdjęcia przetworzone w Machinery.
http://www.flickr.com/groups/machineryhdr/pool/
źródło (http://img204.imageshack.us/img204/8470/7286989258bc464fa352b.jpg)
Te zdjęcie powyżej to wzorcowy przykład obróbki HDR i kompozycji!
Te zdjęcie powyżej to wzorcowy przykład obróbki HDR i kompozycji!
To zdjęcie wykonała fotografka z Niemiec, a licencję programu wygrała w konkursie. Zapraszam do jej portfolio, od niedawna umieszcza zdjęcia przetworzone w Machinery:
http://www.flickr.com/photos/claudia_l/
Dziś po wrzuceniu 3 zdjec dostalem komunikat ze "obrazy musza miec ten sam rozmier" i progral dal se siana ... pierwszy raz cos takiego widzialem ... ocywisciew zjwcia miały ten sam rozmiar
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nagle ruszył ale nie bardzo coś to wyglada .. albo cos zle robioe wczesniej nie mialem problemow ... dodam ze dzis program sie zupgradowal ... parę dni nie byl uzywany :
źródło (http://imperium.media.pl/images/qpa.jpg) zdjecia z 5d mk III +/- 3 EV
Dziś po wrzuceniu 3 zdjec dostalem komunikat ze "obrazy musza miec ten sam rozmier" i progral dal se siana ... pierwszy raz cos takiego widzialem ... ocywisciew zjwcia miały ten sam rozmiar
Jak to możliwe? :-) Możesz podesłać te zdjęcia?
Jeżeli chodzi o ten różowy kolor to pewnie wczytujesz RAWa z 5D3, który nie jest jeszcze obsługiwany, ale program próbuje go wczytać i wychodzą takie kwiatki. Pojawiła się parę dni temu aktualizacja dcraw z obsługą 5D3, którą dołączę zaraz do programu i umieszczę poprawkę.[/QUOTE]
Jak to możliwe? :-) Możesz podesłać te zdjęcia?
Jeżeli chodzi o ten różowy kolor to pewnie wczytujesz RAWa z 5D3, który nie jest jeszcze obsługiwany, ale program próbuje go wczytać i wychodzą takie kwiatki. Pojawiła się parę dni temu aktualizacja dcraw z obsługą 5D3, którą dołączę zaraz do programu i umieszczę poprawkę.
A to juz rozumiem rawy sa z 5d mk III podesle spakowane zipem
http://imperator.imperium.media.pl/images/3S4A8312.zip
Wersja 2.4.9 (24-06-2012)
* Dwukrotne przyśpieszenie prędkości przetwarzania.
Wersja 2.4.9 (24-06-2012)
* Dwukrotne przyśpieszenie prędkości przetwarzania.
O to to ;)
Dzięki
A czy ta wersja ogarnia już RAW'y z 5DMk3?
A czy ta wersja ogarnia już RAW'y z 5DMk3?
Ooops... Podmieniłem dcrawa bez testowania i widzę że coś nie bangla z 5D3 . Postaram się to szybciutko naprawić.
Wersja 2.4.9(2)
* Zaktualizowana biblioteka RAW.
dodane wsparcie dla:
Canon 5D Mark III, G1 X, 1D X, Powershot SX200
Nikon D4,D800/D800E, D3200
Fuji X-S1 and HS30EXR
Casio EX-Z8
Olympus E-M5
Panasonic GF5
Sony NEX-F3, SLT-A37 and SLT-A57
Samsung NX20 and NX210;
Wersja 2.4.9(3)
* Przyśpieszenie prędkości wczytywania pików RAW na wielordzeniowych procesorach.
Wersja 2.4.9(9) 01.08.2012
* Dodana opcja usuwania artefaktów do filtra "Mikrokontrast".
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/2195/screenmachinery.jpg)
cezarycezary
01-08-2012, 22:19
Czy ktoś z kolegów używa Machinery Effects 1.5.5
U mnie wysiadł - klapa. Co bym nie ustawił suwakiem - to program nie startuje. A na dole w interfejsie komunikat ''gotowe'' ;(
Czy ktoś z kolegów używa Machinery Effects 1.5.5
U mnie wysiadł - klapa. Co bym nie ustawił suwakiem - to program nie startuje. A na dole w interfejsie komunikat ''gotowe'' ;(
Czy opcja "autostart" jest włączona?
cezarycezary
01-08-2012, 22:37
Dziękuję, po zaznaczeniu ''autostart'' program ruszył. Czy jest możliwość aktualizacji Machinery do Machinery 2, z równoczesną możliwością korzystania z starej wersji Machinery Effects 1.5.5 ?
Dziękuję, po zaznaczeniu ''autostart'' program ruszył. Czy jest możliwość aktualizacji Machinery do Machinery 2, z równoczesną możliwością korzystania z starej wersji Machinery Effects 1.5.5 ?
Nie ma problemu. Dla użytkowników wersji 1.x jest rabat na aktualizację 50%.
cezarycezary
01-08-2012, 22:52
Więc jutro mam nadzieję korzystać z nowej i starej wersji programu. Dziękuję
Pozdrawiam
Kończę tworzyć nowy interfejs użytkownika do programu.
Jeśli macie jakieś sugestie lub życzenia to bardzo proszę.
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/7824/sampleres.jpg)
1920x1080
http://img411.imageshack.us/img411/8753/samplee.jpg
Mam taki problem z Natural HDR : po wczytaniu pliku RAW, program bardzo mi ściemnia zdjęcie.
Machinery Explorer wyświetla miniaturki poprawnie.
Mam taki problem z Natural HDR : po wczytaniu pliku RAW, program bardzo mi ściemnia zdjęcie.
Program wywołując RAW stara się uratować prześwietlenia przy okazji przyciemniając całe zdjęcie. Miniatura wygląda tak jak z aparatu ponieważ to jpg zaszyty w RAWie. Umieszczę dodatkowe opcje dla plików RAW w wersji 2.5 i będzie można sobie wyłączyć ratowanie prześwietleń.
Wersja 2.5 (2012.09.10)
* Nowy interfejs użytkownika.
* Wiele różnych mniejszych usprawnień.
Interfejs programu został w całości przepisany od nowa z uwzględnieniem wielu zgłaszanych przez was uwag.
Zapraszam do pobierania nowej wersji.
www.machineryhdr.com
W wersji angielskiej wkradł się błąd przy tłumaczeniu i zawieruszyłem jeden z łańcuchów znaków opisujący EXIF czego skutkiem było wywalenie się programu podczas wczytywania zdjęcia z EXIF. Dostępna jest aktualizacja.
Wersja polska nie ma aktualizacji ponieważ działa prawidłowo.
Umożliwiłem wyłączenie autoekspozycji przy wczytywaniu plików RAW. W oknie "Obrazy źródłowe" wywołaj menu kontekstowe na miniaturce i z menu korekcji wybierz ustawienie "0".
Autoekspozycja RAW wyłącza się także automatycznie gdy wczytywanych jest więcej niż jeden plik.
Marku - czy Twój program obsługuje fuzję ekspozycji [lub czy planujesz wprowadzić taką funkcję lub nawet napisać do tego osobny program]?
Marku - czy Twój program obsługuje fuzję ekspozycji [lub czy planujesz wprowadzić taką funkcję lub nawet napisać do tego osobny program]?
Program posiada 3 trzy tryby HDR. Dwa pierwsze (detekcja kontrastu oraz krawędzi) to algorytmy działające w oparciu o metodę fuzji tzn. wybierające "najlepsze" piksele ze zdjęć składowych.
Doskonale! A Machinery HDR Effects jak rozumiem działa w oparciu o inne algorytmy [te podobne do HDR, lokalny kontrast etc.]?
Doskonale! A Machinery HDR Effects jak rozumiem działa w oparciu o inne algorytmy [te podobne do HDR, lokalny kontrast etc.]?
Chyba się nie rozumiemy. Cały czas piszę o Machinery HDR Effects. Program posiada wymienione wcześniej tryby łączenia HDR, a oprócz tego dodatkowe filtry lokalnego podbijania kontrastów. Jeśli wybrany tryb HDR daje zadowalające rezultaty to nie ma potrzeby stosowania dodatkowych filtrów.
--- Kolejny post ---
Chyba się nie rozumiemy. Cały czas piszę o Machinery HDR Effects. Program posiada wymienione wcześniej tryby łączenia HDR, a oprócz tego dodatkowe filtry lokalnego podbijania kontrastów. Jeśli wybrany tryb HDR daje zadowalające rezultaty to nie ma potrzeby stosowania dodatkowych filtrów.
Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienia.
Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienia.
Dodam jeszcze, że niedługo wszystkie tryby HDR zostaną ulepszone o dodatkowe narzędzia.
Dostępna jest aktualizacja 2.5(4) eliminująca efekt kontrastowych krawędzi przy wysokich ustawieniach filtra 'Mikrokontrast' i "Detale"
Wersja 2.5(5)
* Ulepszony filtr Mikrokontrast.
źródło (http://imageshack.us/a/img846/2926/2505small.jpg)
Znakomite zmiany. Czasem lepsze jest wrogiem dobrego ale w tym przypadku ( przynajmniej moim zdaniem) maksyma się nie sprawdza. Dobra droga. Gratulacje!
Znakomite zmiany. Czasem lepsze jest wrogiem dobrego ale w tym przypadku ( przynajmniej moim zdaniem) maksyma się nie sprawdza. Dobra droga. Gratulacje!
Wiele głosów słyszałem, że zmiany na lepsze, choć niektórym nie podoba się kolor pomarańczowy :-) Zainwestowałem w nową bibliotekę GUI rezygnując z rozwiązań wszystkim znanej i lubianej firmy Microsoft :-), jestem przekonany że jest teraz dużo lepiej.
Niedługo następne duże zmiany w programie ale już nie w interfejsie.
natali12
25-09-2012, 19:32
Witam.
Kilka pytań. Od razu powiem, że nie przeczytałam 1400 postów, ale wybaczcie :)
1. Czym rózni się HDR Effects od Natural HDR?
2. Jakie są ceny widzę na stronie projektu interesuje mnie sprawa upgradów - ceny :)
3. To pewnie będzie pytanie które niektórych rozdrażni :/ Co ma ten soft czego nie ma CS? W skrócie co tym softem można zrobić.
Pozdrawiam
Witam.
Kilka pytań. Od razu powiem, że nie przeczytałam 1400 postów, ale wybaczcie :)
1. Czym rózni się HDR Effects od Natural HDR?
2. Jakie są ceny widzę na stronie projektu interesuje mnie sprawa upgradów - ceny :)
3. To pewnie będzie pytanie które niektórych rozdrażni :/ Co ma ten soft czego nie ma CS? W skrócie co tym softem można zrobić.
1. Wersja Effects ma więcej filtrów (efektów) i większe możliwości regulacji parametrów. Wersja Natural jest uproszczona, pomyślana jako program do wrzucenia obrazków i uzyskania od razu dobrego efektu bez kręcenia suwakami.
2. Wszystkie ceny są na stronie.
* Effects 1.x -> Effects 2 - 49zł.
* Natural -> Effects 2 - 49zł.
3. PS nie posiada filtrów do regulacji Detali ani Mikrokontrastu. Pewne namiastki tych efektów można uzyskać w PS kombinacją kilku filtrów i składaniem na warstwach ale to czasochłonna zabawa a i tak nie da się zrobić wszystkiego tak jak w Machinery. Machinery ma inne (moim zdaniem lepsze) tryby łączenia HDR.
Dostępna wersja 2.5.1 (26-09-2012)
tomek1906
27-09-2012, 09:29
przede wszystkim gratulacje dla autora, program na poziomie
- czy jest możliwość regulacji (suwak) natężenia danego preseta?
wypadałoby zakupić ,
cena hdr effects 2 to 49 pln? na stronce widzę 99 pln..
ceny 49 zł to ceny upgradów
natali12
27-09-2012, 09:47
Dziękuję autorowi za odpowiedź. Na stronie ceny są co prawda inne i faktycznie widzę 49zł oraz 99zł ale to domyślam się programy. Upgrady są po 49zł. Czy program posiada jakiś czytelny help bądź instrukcję dla laika?
tomek1906
27-09-2012, 09:51
MMM może jakiś grupon ? :)
- czy jest możliwość regulacji (suwak) natężenia danego preseta?
Po wczytaniu presetu, każdy z efektów reguluje się oddzielnie.
Czy program posiada jakiś czytelny help bądź instrukcję dla laika?
Na stronie programu należy wejść do działu "Instrukcja".
natali12
27-09-2012, 10:54
MMM dziękuję za odpowiedź i przepraszam za zamieszanie z instrukcją. Nie wiem jak patrzyłam, ale widziałam tylko odnośnik pobierz, wejście jakoś mi umknęło. Przepraszam za zamieszanie.
sniper88
28-09-2012, 00:30
Pobrałem sobie niedawno demo Machinery Effects, i jeśli chodzi o możliwości i efekty pracy, to jestem pod dużym wrażeniem. O niebo lepsze od Photomatixa, na którym skończyłem poprzednią, krótką, przygodę z HDRem:mrgreen:
Mam jednak pytanie. Pracowałem teraz na lapku, procesor i7, 8gb RAM, a program muli. I to muli niemiłosiernie, bo zmiana każdego parametru pokazuje się po paru dobrych sekundach. Z tego co widziałem jest to spowodowane powtarzaniem działania wszystkich poszczególnych ustawień.
Tak ma być, czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tego cuda?
Mam jednak pytanie. Pracowałem teraz na lapku, procesor i7, 8gb RAM, a program muli. I to muli niemiłosiernie, bo zmiana każdego parametru pokazuje się po paru dobrych sekundach. Z tego co widziałem jest to spowodowane powtarzaniem działania wszystkich poszczególnych ustawień.
Program wykonuje po kolei filtry i efekty według kolejności w jakiej widzisz je na ekranie. Wszystko działa szybko pod warunkiem, że nie zaczniesz nagle wracać do samego początku.
Ustaliłem kolejność poszczególnych efektów zgodnie z przyjętymi zasadami obróbki czyli najpierw rzeczy podstawowe, później efekty a na końcu ostrzenie. Jeśli w którymś momencie chcesz cofnąć się to najlepiej wyłącz przy pomocy checkboxa te efekty, które będą po aktualnie modyfikowanym.
Spora część efektów oferowanych przez Machinery to nie są proste liniowe operacje na histogramie, które można złożyć w jedną. Szybko można zrobić takie banały jak balans bieli, krzywe czy poziomy, ale bardziej zaawansowane operacje takie jak miejscowy kontrast czy detale mają bardzo dużą złożoność obliczeniową.
sniper88
28-09-2012, 02:00
Ok, dzięki za odpowiedź:)
Pobrałem sobie niedawno demo Machinery Effects, i jeśli chodzi o możliwości i efekty pracy, to jestem pod dużym wrażeniem. O niebo lepsze od Photomatixa, na którym skończyłem poprzednią, krótką, przygodę z HDRem:mrgreen:
Nie wykluczone, że muli Ci, bo masz w menu "Widok" wybrany "pełny rozmiar" podglądu. Jak wybierzesz coś koło 1024px, to będzie duużo szybciej liczył niż przy pełnym. W Photomatix'ie i innych tego typu programach też nie pracujesz na pełnowymiarowym obrazie - dopiero później go naliczasz, kiedy już ustawisz parametry wszystkich filtrów i klikasz "OK", "Apply" czy tam coś. W Machinery jest zauważalna znaczna różnica w szybkości działania w zależności od wybranego rozmiaru podglądu, to nic nienormalnego. Myślę jednak, że gdyby program "sam" sobie domyślnie naliczał podgląd do wielkości obszaru roboczego, tak jak wszystkie inne które znam, to byłoby optymalnie i uniknęłoby się pytań o "zamulanie". Teraz i tak program chyba domyślnie ustawia podgląd 1920px (przynajmniej u mnie), bo we wcześniejszych wersjach domyślnie ustawiał się pełny rozmiar i zamulało. To jest moim zdaniem dziwnie zorganizowane w Machinery, bo inne programy czy wtyczki do tego typu obróbki naliczają zawsze taki obrazek jaki wyświetlają, a tu można liczyć pełny rozmiar nie wiedząc o tym, mając podgląd dopasowany do monitora - to wprowadza w błąd. Kiedyś, zanim to złapałem, myślałem że ten program po prostu zawsze muli ;).
Teraz i tak program chyba domyślnie ustawia podgląd 1920px (przynajmniej u mnie)
W konfiguracji możesz ustawić jaki chcesz domyślny rozmiar podglądu.
W konfiguracji możesz ustawić jaki chcesz domyślny rozmiar podglądu.
No właśnie. Każdy inny program liczy to co widać, bez grzebania w opcjach.
No właśnie. Każdy inny program liczy to co widać, bez grzebania w opcjach.
Machinery też liczy "to co widać" bo opcja dostosowania podglądu do rozdzielczości obrazu jest ustawiona domyślnie więc nigdzie nie musisz sobie grzebać.
W ogóle nie rozumiem co ma wnosić uwaga o tym że "każdy inny program" coś tam robi. Machinery stosuje algorytmy nieliniowe więc nie można tego porównywać z jakimś banałami w stylu warstw dopasowania jak w Photoshopie.
Machinery też liczy "to co widać" bo opcja dostosowania podglądu do rozdzielczości obrazu jest ustawiona domyślnie więc nigdzie nie musisz sobie grzebać.
W ogóle nie rozumiem co ma wnosić uwaga o tym że "każdy inny program" coś tam robi. Machinery stosuje algorytmy nieliniowe więc nie można tego porównywać z jakimś banałami w stylu warstw dopasowania jak w Photoshopie.Mam na myśli programy i wtyczki: Photomatix, OnOne, Topaz, Nik - tych używam i we wszystkich pracuje się na podglądzie w obniżonej rozdzielczości, żeby nie marnotrawić zasobów i czasu w trakcie dostrajania parametrów filtrów - zmiany na podglądzie widać błyskawicznie. Dopiero przy zapisywaniu ostatecznego efektu pracy jest liczony obraz w pełnej rozdzielczości i dopiero to trwa w zależności od mocy komputera.
Machinery to fajny program, ale od kiedy go kupiłem (jeszcze wersję 1.x), zawsze kojarzył mi się z oczekiwaniem na liczydło. Dużo się zmieniło na lepsze, ale kwestia o której dyskutujemy jest upierdliwa i już. Do całkiem niedawna, w przypadku pracy na małym podglądzie, po kliknięciu "zapisz" program pytał czy przejść do pełnej rozdzielczości, po czym naliczał obraz i go nie zapisywał - trzeba było jeszcze raz wybrać save. W ostatnich wersjach jest to już poprawione i o to chodzi.
Nie ma się co obruszać - user nie wnika jakie algorytmy liczą piksele. User lubi pracować efektywnie i podpowiada, co mu to utrudnia ;).
W ostatnich wersjach jest to już poprawione i o to chodzi.
Pisząc o programie odnoszę się do tego co jest w obecnej wersji a nie tego co było kiedyś, bo jakie to ma znaczenie że rok temu było inaczej? Skoro więc teraz działa tak jak powinno to o co chodzi? :-)
W ostatnich wersjach jest to już poprawione i o to chodzi.Pisząc o programie odnoszę się do tego co jest w obecnej wersji a nie tego co było kiedyś, bo jakie to ma znaczenie że rok temu było inaczej? Skoro więc teraz działa tak jak powinno to o co chodzi? :-)Proponuję być uczciwym wobec siebie - cytowany fragment mojej wypowiedzi dotyczy tego co było ~miesiąc-dwa temu, nie rok temu. Zapis od niedawna działa poprawnie, ale rozmawialiśmy o czymś innym - o rozmiarach podglądu i wpływie tego na szybkość pracy z programem, co z resztą zostało wywołane postem (http://www.canon-board.info/software-14/machinery-48205/index142.html#post1113300) innego użytkownika. Już raz to powyżej opisywałem.
Dostępna wersja 2.5.1(2) (02/10/2012)
* Dodana opcja "Wysoki kontrast" w panelu "Detale".
* Zwiększony zakres regulacji parametru "Detekcja krawędzi" w panelu "Detale".
Parametr "wysoki kontrast" zmienia sposób w jaki gradient detali jest nakładany na oryginalne zdjęcie.
Nowa zerowa wartość parametru "Detekcja krawędzi" pozwala wygenerować obrazy z mniejsza ilością drobnych szczegółów, kontrasty są znacznie głębsze niż przy wyższych wartościach tego parametru.
Obie zmiany pozwalają uzyskać lepsze efekty przy obróbce ludzi oraz fotografii B&W.
źródło (http://imageshack.us/a/img827/2746/screenpli.jpg)
Wymyśliłem sobie, że te nowe ustawienia będą dostępne w formie mikropresetu w Detalach.
Presety są dwa: "ludzie" oraz "krajobraz" i widać je w postaci ikonek po prawej stronie.
Preset "ludzie" jest ulepszoną wersją "Clarity" z Lightroom. Ulepszenie polega na tym, że efekt halo jest mniejszy i dodatkowo można właczyć detekcję koloru. Jesli macie jaieś uwagi albo znajdziecie sytuacje gdy Lightroom daje lepszy efekt to proszę o sample - zmienię efekt tak aby dawał rezultaty lepsze niż Clarity.
źródło (http://imageshack.us/a/img689/417/clarity.jpg)
A tak to wygląda w B&W
źródło (http://imageshack.us/a/img337/9185/claritybw.jpg)
Dorzuciłem jeszcze mikropresecik w Detalach do Architektury i usunąłem kolor zielony z choinki :-)
źródło (http://imageshack.us/a/img35/5093/70655341.jpg)
"Przeszukaj wątek" nic nie zwraca, więc mam pytanie - czy można liczyć na poprawkę, która spowoduje że podczas zapisu zostaną zachowane oryginalne dane Exif?
"Przeszukaj wątek" nic nie zwraca, więc mam pytanie - czy można liczyć na poprawkę, która spowoduje że podczas zapisu zostaną zachowane oryginalne dane Exif?
EXIF jest zachowany jeśli źródłowym obrazem jest jpeg. Postaram się szybko zrobić aktualizację dla pozostałych typów plików.
Wersja Natural została zaktualizowana do 2.7
źródło (http://imageshack.us/a/img194/5779/natur2l.jpg)
Zmiany:
* Nowy interfejs użytkownika.
* Wiele mniejszych zmian.
źródło (http://imageshack.us/a/img688/8588/naturr.jpg)
manfred1
19-10-2012, 14:23
Pobrałem wersje próbną ale na W7 64 non stop mi wywala w sumie nie wiem czyja to wina.
Pobrałem wersje próbną ale na W7 64 non stop mi wywala w sumie nie wiem czyja to wina.
Który program (Effects / Natural) i w jakich okolicznościach i co konkretnie się dzieje?
Kiedy będzie na jabłka?
Póki co nie potrafię podać daty.
Dostępna aktualizacja 2.5.2
* Poprawione przetwarzanie panoram.
* Poprawione wyświetlanie postępu w czasie zapisu obrazów.
* Poprawiony błąd mogący powodować zawieszenie się programu na systemach 64-bit.
To właśnie ten błąd został poprawiony. Program się wywalał dopóki nie została wybrana zakładka"Presety".
manfred1
22-10-2012, 08:16
Dzięki za szybką reakcje.
Dzięki za szybką reakcje.
Po odnalezieniu błędu okazało się że był na pewno od 2 tygodni a prawdopodobnie od ok. miesiąca :]
MMM w jakim języku programowania tworzysz Machinery? Mam nadzieję, że to nie tajemnica ;)
MMM w jakim języku programowania tworzysz Machinery? Mam nadzieję, że to nie tajemnica ;)
C++ oraz wstawki asemblerowe z rozkazami MMX.
Na Facebook powstała grupa dotycząca Machinery.
Zapraszam.
Facebook (http://www.facebook.com/groups/machineryhdreffects/)
(2012-10-27)
Machinery Nautral HDR 2.7.1.1
Machinery HDR Effects 2.5.2.1
* Zmniejszone zużycie pamięci.
(2012-11-04)
Machinery HDR Effects 2.5.3
* Przyspieszenie przetwarzania z wykorzystaniem karta graficznych NVIDIA.
źródło (http://img201.imageshack.us/img201/1173/nvdesignedforcuda3dsm.png)
Do programu zostało dodane wsparcie dla kart graficznych NVIDIA.
Przyspieszenie jakie można uzyskać zależy od posiadanej konfiguracji procesor / karta graficzna. Przykładowe przetwarzanie obrazu procesorem Dual-Core 2.2GHz trwa 36s a kartą graficzną GTX560Ti ok 2.2s czyli przyśpieszenie jest ponad 15 krotne. Jednak przestarzała karta może spowolnić obliczenia np. użycie GeForce 8600GT wydłuża czas do 51s.
Opcje użycia karty należy włączyć w konfiguracji programu. Jeśli karta nie jest wykrywana to możliwe że trzeba uaktualnić sterowniki.
Postaram się w niedługim czasie dodać obsługę kart ATI.
Mam jeszcze małą prośbę w związku z nową wersją programu.
Po włączeniu karty graficznej program wykonuje test i oblicza współczynnik czasu GPU/CPU.
Proszę abyście podali jakie jest przyspieszenie (lub spowolnienie ) wraz z konfiguracją. Szczegóły typu ile ramu i cache nie są potrzebne, wystarczy tylko nazwa procesora i jego taktowanie oraz nazwa i model karty graficznej np:
Intel i5 3.2GHz
GeForce GTX560Ti
przyspieszenie 3.77
Intel i5 2.4GHz
GF GT 330M
Współczynnik przyspieszenia 3.68
Intel i5 2.4GHz
GF GT 330M
Współczynnik przyspieszenia 3.68
Nie sądziłem że w laptopach takie szybkie karty montują :-)
Dostępna jest aktualizacja do wersji 2.7.3 (build 2).
Niestety nie udało mi się uniknąć błędu i potrzebna była szybka poprawka.
Nie sądziłem że w laptopach takie szybkie karty montują :-)
[...]
He he, teraz ten laptop to już dziadek. Ok, ale czy to znaczy, że karta mogła mieć aż taki wpływ na różnice w szybkość pracy, porównując programy korzystające z karty gr. vs Machinery, który tego wcześniej nie robił? Nie miałem jeszcze czasu porównać jak aktualna wersja liczy w stos. do wcześniejszych.
He he, teraz ten laptop to już dziadek. Ok, ale czy to znaczy, że karta mogła mieć aż taki wpływ na różnice w szybkość pracy, porównując programy korzystające z karty gr. vs Machinery, który tego wcześniej nie robił? Nie miałem jeszcze czasu porównać jak aktualna wersja liczy w stos. do wcześniejszych.
To zależy od konkretnego programu. Pewne algorytmy da się znakomicie przyspieszyć przy użyciu GPU np. przetwarzanie obrazu, ale inne algorytmy już niekoniecznie.
Wersja 2.5.3(3)
* Zwiększona prędkość przetwarzania ok.15%
Machinery Nautral HDR 2.7.4
Machinery HDR Effects 2.5.4
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR"
Zwiększony został kontrast generowanych obrazów HDR oraz mocno zmniejszony szum.
Machinery HDR Effects 2.5.4(3)
* Zwiększona reakcja interfejsu podczas przetwarzania GPU
* Zachowywanie parametrów przetwarzania podczas wczytywania obrazów z Machinery Explorer.
1. Wersja Effects ma więcej filtrów (efektów) i większe możliwości regulacji parametrów. Wersja Natural jest uproszczona, pomyślana jako program do wrzucenia obrazków i uzyskania od razu dobrego efektu bez kręcenia suwakami.
Zainstalowałem sobie demo obydwu wersji (Effects i Natural) i przy użyciu teoretycznie tych samych "presetów" efekt jest jednak inny (np. dla 01_Microcontrast, który występuje pod tą samą nazwą i tu i tu).
Próbowałem przenieść pliki .mch pomiędzy wersjami ale zgłaszany jest błąd formatu.
Czy w wersji Effects da się uzyskać dokładnie to samo co w Natural bez konieczności dodatkowej kombinacji suwakami? Czy może będzie możliwość wrzucenia presetów z Natural?
Czy w wersji Effects da się uzyskać dokładnie to samo co w Natural bez konieczności dodatkowej kombinacji suwakami? Czy może będzie możliwość wrzucenia presetów z Natural?
Aby w wersji Effects uzyskać to samo co przy domyślnych ustawieniach daje Natural należy w efekcie "Detale" ustawić:
- Kontrasty: 100
- Detekcja krawędzi: 0
- Detekcja koloru: 1
- Wysoki kontrast: 1
Wersją Effects można uzyskać wszystko to co wersją Natural. Presety z obu wersji nie są kompatybilne.
Dostępna wersja 2.5.4
* Nowy algorytm redukcji szumów.
* Nowe opcje konfiguracji, między innymi możliwość ustawienia dowolnego presetu jako parametrów domyślnych.
Dostępna jest jeszcze jedna aktualizacja (build 6).
Nowy algorytm redukcji szumu został zastosowany także we wszystkich efektach (Detale, Mikrokontrast, Wygładzanie) Dzięki temu znacznie rzadziej występuje niepożądane zjawisko jednolitych płaskich powierzchni np. na niebie.
Efekt "Wygładzanie" ma teraz także pełne wsparcie GPU.
Ernest_DLRS
10-12-2012, 18:29
Zrób wersję pod OS X.
Zrób wersję pod OS X.
Wszystko zależy od wolnego czasu. W praktyce jednak trudno będzie mi jednoosobowo rozwijać i utrzymywać dwie wersje kodu.
berbec_188
21-12-2012, 22:27
...ufff...przebrnąłem te 1456 postów...moje drugie podejście to machinery zapoczątkowało, że program mnie oczarował...testowałem kiedyś wersje jeszcze pod wspólna nazwą i powiem szczerze, że wówczas jakoś mnie nie przekonał do siebie...zacząłem moja przygodę z HDR na innych programach ..photomatix .. i inne darmowe...przy okazji wróciłem na stronę machinery zerknąć co słychać i pobrałem demo effect... i jestem pod ogromnym wrażeniem w różnicy działania obecnego programu do jego poprzednika.. zamierzam oczywiście zakupić pełną licencje tego programu tylko mam w związku z tym pytanie, mianowicie obecnie mam Windows XP 32 bit i za jakieś 2-3 miesiące planuję przejście na Windows 8 ale 64 bit...czy jeśli teraz zakupię licencje na 32 bit to co z programem po przejściu na 64 bit?...czy też wstrzymać się do przejścia na nowy system i wówczas dopiero kupić licencję?
obecnie mam Windows XP 32 bit i za jakieś 2-3 miesiące planuję przejście na Windows 8 ale 64 bit...czy jeśli teraz zakupię licencje na 32 bit to co z programem po przejściu na 64 bit?...czy też wstrzymać się do przejścia na nowy system i wówczas dopiero kupić licencję?
Kupując licencje nie dokonujesz wyboru wersji 32 albo 64 ponieważ instalator zawiera obie. Program działa bez problemów pod Win8.
Kupując licencje nie dokonujesz wyboru wersji 32 albo 64 ponieważ instalator zawiera obie. Program z problemów pod Win8.
Potwierdzam, uzywam pod Win8 x64 :)
berbec_188
22-12-2012, 18:10
..bardzo cenna informacja...tak,że program w najbliższym zainteresowaniu...pozdrawiam...
Wersja 2.5.5
* Zaktualizowana biblioteka RAW.
Dodane wsparcie m.in dla Nikon D600, Nikon 1, Sony SLT-A99, PentaX K-5 II, Panasonic FZ200, Olympus E-PL5, Canon 650D, G15.
Zwiększona kompatybilność programu z plikami DNG.
Wersja 2.5.5(1)
* Ulepszony filtr Mikrokontrast.
* Ulepszony panel regulacji kolorów.
Wersja 2.5.6 (2013-01-29)
* Przyspieszenie przetwarzania o 40%.
* Zredukowany efekt "halo".
* Zwiększona jakość generowanego obrazu.
* Ulepszony tryb HDR "Detekcja kontrastu".
* Ulepszony tryb HDR "Detekcja krawędzi".
* Nowa opcja do regulacji balansu bieli w najjaśniejszych partiach obrazu.
* Wykrywanie podłączenia nowych dysków USB (Machinery Explorer).
www.machineryhdr.com (http://www.machineryhdr.com)
kashiash
31-01-2013, 08:22
Czy połączenie z Lightroom'em jest planowane ? Mam na myśli możliwość wybrania zdjęć w LR, i Edit in ... Machinery i po obróbce przetworzone zdjęcie wraca do biblioteki w LR ?
Czy połączenie z Lightroom'em jest planowane ? Mam na myśli możliwość wybrania zdjęć w LR, i Edit in ... Machinery i po obróbce przetworzone zdjęcie wraca do biblioteki w LR ?
Pojedyncze zdjęcia można tak robić już teraz, w Machinery jest możliwość ustawienia jaki edytor ma otworzyć zdjęcie po zapisaniu. Do serii z bracketingu potrzebny będzie plugin, spróbuję się tym zając szybko.
Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem pełnej wersji, faktycznie plugin do LR to świetny pomysł!
[...] Do serii z bracketingu potrzebny będzie plugin, spróbuję się tym zając szybko.I to jest świetna wiadomość.
Witajcie,
Mam pytanie co do wyświetlania presetów. Wczytuje 3 rawy, są przesunięte więc wyrównuje obrazy - jest ok, wszystko się wyrównuje na zakładce wczytywania. Przechodzę na presety a tam mam podglądy rozjechane jak przed wyrównaniem. Coś źle robię czy tak to na razie działa?
Witajcie,
Mam pytanie co do wyświetlania presetów. Wczytuje 3 rawy, są przesunięte więc wyrównuje obrazy - jest ok, wszystko się wyrównuje na zakładce wczytywania. Przechodzę na presety a tam mam podglądy rozjechane jak przed wyrównaniem. Coś źle robię czy tak to na razie działa?
Przetwarzanie w presetach jest lekko uproszczone aby podgląd pojawiał się szybciej. Uznałem że na miniaturkach i tak nie będzie miało znaczenia ewentualne lekkie przesunięcie obrazów oraz np. odszumianie więc jest to wyłączone.
Wszystkie ostatnie zmiany zostały wprowadzone także do wersji Natural (2.7.6)
Edytor:
* Przyspieszenie przetwarzania o 40%
* Zredukowany efekt "halo".
* Zwiększona jakość generowanego obrazu.
* Ulepszony tryb HDR "Detekcja kontrastu".
* Ulepszony tryb HDR "Detekcja krawędzi".
* Nowa opcja do regulacji balansu bieli w najjaśniejszych partiach obrazu.
Explorer:
* Wykrywanie podłączenia nowych dysków USB
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/5880/screen01tr.jpg)
Dostępna jest wersja 2.7.7 Natural HDR
* Przyspieszenie przetwarzania na GPU o 50%.
* Aktualizacja biblioteki RAW dla nowych aparatów.
Już za kilka dni te zmiany będą także w wersji Effects oraz kilka nowych. Potrzebuję kilka osób chętnych do przetestowania nowego filtra w module przetwarzanie. Proszę o kontakt na e-mail ze strony. Chodzi nie tylko o to żeby się pobawić ale także o sensowny feedback.
Właśnie zainstalowałem demo , co chciałbys wiedzieć?
Właśnie zainstalowałem demo , co chciałbys wiedzieć?
Nowy filtr nie jest dostępny w wersji, którą można ściągnąć ze strony. Jeśli chcesz dostać link to napisz do mnie na adres ze strony programu.
Witam,
Chciałem zapytać czy są plany wtyczki do LR?
Mam starszą wersję. Nie ukrywam, że integracja z LR zmotywowała by mnie do upgrade'u :)
Witam,
Chciałem zapytać czy są plany wtyczki do LR?
Właśnie robię.
Super :)
Plugin będzie najpóźniej w ciągu 21 dni bo po tym czasie skończy się wersja trial LR, którą zainstalowałem specjalnie w tym celu :-)
Mam jeszcze pytanie jak to jest z tym przetwarzaniem GPU/CPU. Mam zaznaczoną opcję wsparcia dla GPU - czy to oznacza, że grafika przelicza wszystko?
--- Kolejny post ---
Plugin będzie najpóźniej w ciągu 21 dni bo po tym czasie skończy się wersja trial LR, którą zainstalowałem specjalnie w tym celu :-)
Jak trzeba coś przetestować to proszę pisać.
Mam jeszcze pytanie jak to jest z tym przetwarzaniem GPU/CPU. Mam zaznaczoną opcję wsparcia dla GPU - czy to oznacza, że grafika przelicza wszystko?
GPU przetwarza dwie najbardziej czasochłonne funkcje programu. Pozostałe są na tyle szybkie na CPU że nie widziałem sensu komplikowania sobie życia i tworzenia podwójnego kodu dla wszystkiego co jest w programie.
Znalazłem niedawno sposób aby jeszcze bardziej zoptymalizować kod pod GPU i za chwilę będzie wersja 2.6, która przetwarza ok. 40-50% szybciej.
Dostępna jest wersja 2.6
* Przyśpieszenie przetwarzania na GPU o 40%
* Dodany nowy efekt 'Clarity'.
* Zaktualizowany moduł RAW.
Nowością w wersji 2.6 jest efekt 'Clarity'. Działanie tego efektu polega na miejscowym zwiększaniu kontrastu, ale bez zwiększania poziomu detali. Dzięki specjalnemu algorytmowi praktycznie brak jest efektów ubocznych, szczególnie efektu 'halo' wokół kontrastowych elementów obrazu.
Efekt 'Clarity' jest dedykowany do czarno białej fotografii. W odróżnieniu od typowych filtrów 'HDR', 'Clarity' świetnie nadaje się do przetwarzania obrazów z ludźmi, ponieważ nie zwiększa niedoskonałości oraz kontrastów na skórze.
Czy wersja 2.7 (ta tańsza) jest jakoś uboższa od wersji 2.6 ?
Czy planujesz dystrybucję softu jako pluginu do LR ??
aptekarz
18-03-2013, 20:20
Planjesz moze wersję na Mac Os X?
MMM, mógłbyś w kilku słowach opisać działanie wykrywania krawędzi/koloru z panelu Detale? Chodzi oczywiście o stronę użytkową, nie algorytmiczną. Co ma dawać załączanie tych opcji, jakie są oczekiwane efekty uboczne? Pytam, bo z tego, co obserwuję nie mogę wyczuć, jak to działa i w sumie zawsze muszę na oślep próbować wszystkich ustawień. Rozumiem, że ideą jest redukcja poświaty, ale dość mocno wpływają one także na same kontrasty.
I dodatkowe pytanie - jest sporo opcji, które się niejako powielają. Np. kontrast można ustawiać w menu HDR i pod historamem przetwarzania wstępnego, detale też są w HDR oraz oczywiście w głównym oknie przetwarzania itd... Trochę to mylące - co najlepiej stosować i w jakich przypadkach? Czym te opcje się różnią?
Przydałoby się uaktualnić instrukcję, bo o ile sam program rządzi to ta strona kuleje.
Z góry dzięki!
Planjesz moze wersję na Mac Os X?
Jeśli znajdę kogoś kto ją dla mnie zrobi. Sam niestety nie będę mieć na to czasu.
Czy wersja 2.7 (ta tańsza) jest jakoś uboższa od wersji 2.6 ?
Czy planujesz dystrybucję softu jako pluginu do LR ??
To są wersje różnych programów. "Natural" jest uproszczoną wersję "Effects". "Natural" nie posiada połowy filtrów jakie ma "Effects" oraz ma minimalne możliwości tworzenia tzw. pseudo-hdr z jednego zdjęcia. "Effects" zawiera wszystko to co "Natural" i pozwala uzyskać również te same efekty. Przy najbliższej okazji wyrównam numerację obu programów żeby nie było takich nieporozumień.
Plugin do LR robię od jakiegoś czasu, niedługo się pojawi.
MMM, mógłbyś w kilku słowach opisać działanie wykrywania krawędzi/koloru z panelu Detale? Chodzi oczywiście o stronę użytkową, nie algorytmiczną. Co ma dawać załączanie tych opcji, jakie są oczekiwane efekty uboczne? Pytam, bo z tego, co obserwuję nie mogę wyczuć, jak to działa i w sumie zawsze muszę na oślep próbować wszystkich ustawień. Rozumiem, że ideą jest redukcja poświaty, ale dość mocno wpływają one także na same kontrasty.
Jest tak jak piszesz - "detekcja koloru" powoduje zawężenie obszaru analizy i tym samym zmniejsza efekt "halo". Równocześnie jednak obraz robi się trochę bardziej płaski.
I dodatkowe pytanie - jest sporo opcji, które się niejako powielają. Np. kontrast można ustawiać w menu HDR i pod historamem przetwarzania wstępnego, detale też są w HDR oraz oczywiście w głównym oknie przetwarzania itd... Trochę to mylące - co najlepiej stosować i w jakich przypadkach? Czym te opcje się różnią?
Przydałoby się uaktualnić instrukcję, bo o ile sam program rządzi to ta strona kuleje.
"Kontrast" w panelu HDR to oczywiście zupełnie co innego niż "kontrast" Histogramu. Ten pierwszy działa lokalnie, ten drugi to zwykły liniowy filtr działający na pojedynczych pikselach.
Opcje "Kontrast" i "detale" w panelu HDR to uproszczone odpowiedniki dwóch pierwszych filtrów "Mikrokontrast" oraz "Detale" z zakładki "przetwarzanie". Teoretycznie więc tych pierwszych w ogóle mogłoby nie być, i tak zresztą to wyglądało od początku istnienia programu. Jednak z powodu oczekiwań użytkowników aby już na domyślnych ustawieniach program dawał dobre efekty zdecydowałem się je powielić w uproszczonej formie. Wcześniej trzeba było przejść do zakładki "Przetwarzanie" i tam dokonać regulacji.
Mariozii
08-05-2013, 20:24
Ściągnąłem najnowszą wersję i widzę że są kolejne zmiany na lepsze.
Wcześniej używałem raczej do pojedynczych zdjęć, ale to co ostatnio program produkuje z kilku klatek powala, także pod względem szybkości.
Zrób jeszcze coś z EXIF, bo raz jest, raz znika, nie wiadomo o co chodzi...
hmm, kiedyś kupiłem i później dałem sobie spokój, nie wiem ile minęło, nie wiem ile na lepsze, ale właśnie mam kilka HDR-ów do zrobienia. Marek, mam pytanie czy wiesz jaką mam wersję, czy muszę się zgłosić? Nie mam za bardzo czasu, ale wątek subskrybuję i właśnie mnie zaintrygowało...
Witam
@MMM
Pojawiła się opcja kadrowania obrazu.
Czy można wprowadzić opcję kadrowania z góry ustalonymi proporcjami np 3:2, 4:3 , lub wstępnie zdefiniowanymi. ???
Pozdrawiam
Witam
@MMM
Pojawiła się opcja kadrowania obrazu.
Czy można wprowadzić opcję kadrowania z góry ustalonymi proporcjami np 3:2, 4:3 , lub wstępnie zdefiniowanymi. ???
Pewnie że można :-). Postaram się w miarę szybko ale aktualnie pracuję nad innymi zmianami.
Trochę zaskakująca promocja (http://www.chip.pl/forum/viewtopic?tid=45765&fid=40&pid=223532&utm_source=chip&utm_medium=boksy&utm_campaign=forum) :roll:
Trochę zaskakująca promocja (http://www.chip.pl/forum/viewtopic?tid=45765&fid=40&pid=223532&utm_source=chip&utm_medium=boksy&utm_campaign=forum) :roll:
Zatem jest czy nie?
Zatem jest czy nie?
Redakcja samowolnie zmieniła sobie termin obowiązywania promocji a także inne szczegóły umowy.
Sądzili chyba że jak wydrukują w gazecie kupon to postawią mnie pod ścianą i zmuszą do promocji na ich zasadach. Mylili się.
Próbuję bawić się Machinery Effects i muszę powiedzieć, że efekty są całkiem fajne i co dla mnie jest istotne to otwiera bez problemów Rawy z 6d :)
Na razie robię próby z jedną klatką.... ciekaw jestem jak poradzi sobie z łączeniem kilku klatek.
https://canon-board.info/imgimported/2013/07/Beznbsptytu1420u-1.jpg
źródło (http://s485.photobucket.com/user/jacab1/media/Beznbsptytu1420u.jpg.html)
Jedna klatka to wlaściwie taki pseudohdr ;)
Co do Machinery to bardzo sobie go chwalę i polecam znajomym. Sądzę, że kilku już zakupiło :D
źródło (http://www.astronomia.vot.pl/index.php?view=image&format=raw&type=img&id=233&option=com_joomgallery&Itemid=30)
więcej:
HDR - Category: HDR (http://www.astronomia.vot.pl/index.php?option=com_joomgallery&view=category&catid=12&Itemid=30)
Ściągnąłem najnowszą wersję i widzę że są kolejne zmiany na lepsze.
Wcześniej używałem raczej do pojedynczych zdjęć, ale to co ostatnio program produkuje z kilku klatek powala, także pod względem szybkości.
Zrób jeszcze coś z EXIF, bo raz jest, raz znika, nie wiadomo o co chodzi...
EXIF poprawiony.
Wersja 2.8.1 (2013.09.13)
* Poprawione zapisywanie danych EXIF.
* Wsparcie dla multi GPU.
* Ulepszony filtr 'Mikrokontrast'.
Przed zrobieniem plugina do Lightroom musiałem zrobić porządek z kilkoma rzeczami.
Następna aktualizacja już niedługo.
Witam
Przed zrobieniem plugina do Lightroom musiałem zrobić porządek z kilkoma rzeczami.
Następna aktualizacja już niedługo.
Czy jest już plugin do LR ??
Pozdrawiam
Ostatnio byłem zajęty wersją programu na system Android i przed jej ukończeniem nie miałem czasu na ten plugin.
Teraz plugin jest już na pierwszym miejscu na liście rzeczy do zrobienia.
Ostatnio byłem zajęty wersją programu na system Android
Czekamy na wersję na Playstation :mrgreen:
Czekamy na wersję na Playstation :mrgreen:
Niestety nie jest planowana :D
Jest już działający plugin do LR, który będzie dostępny w ciągu kilku dni wraz z nową aktualizacją.
Jeśli macie jakieś życzenia jakie opcje z poziomu Lightrooma mają być dostępne to proszę.
W tej chwili jest zaimplementowane:
- Redukcja szumu
- Tryb panoramy
- Wyrównywanie
- Usuwanie duchów
- wczytanie dowolnego presetu wraz z eksportowanymi obrazami.
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/4272/k9l9.jpg)