Zobacz pełną wersję : Machinery HDR Effects
Nadszedł koniec marca, więc codziennie zaglądam czy nie pojawiła się wersja 2.0! Czekam niecierpliwie, bo bardzo lubię ten program i cieszą mnie jak małe dziecko wszystkie nowości.
Ach te niespodzianki :)
MMM Marku gratuluję sukcesu i tak wielu zadowolonych użytkowników.
A ja go nie lubię, bo nie wyrównuje obrazów.
Ale szczerze go polubię jak wyjdzie wersja 2.0 z wyrównywaniem :)
Jeszcze kilka dni cierpliwości, trwają ostatnie prace :-)
No to czekamy, bo pewnie nie tylko ja będę chciał wydać parę złotych na aktywację :)
MACHINERY 2.0 Natural HDR
www.machineryhdr.com/natural
Naturalny HDR jeszcze nigdy nie był tak łatwy!
Naturalnie wyglądające fotografie w technice HDR na wyciągnięcie ręki! Wystarczy wczytać serię zdjęć a program resztę zrobi za Ciebie łącząc je w fotografię którą trudno odróżnić od pojedynczego zdjęcia prosto z aparatu. Jak to możliwe?
MACHINERY Natural HDR wykorzystuje technikę HDR w odmienny sposób od pozostałych programów, które często dają bardzo nienaturalne i przerysowane efekty. Program stara się nie ingerować w oryginalne fotografie a przede wszystkim łaczyć odpowiednie ich fragmenty w całość.
MACHINERY Natural HDR to doskonale zorganizowany interfejs dający komfort pracy, bardzo duże możliwości edycyjne oraz wspaniałe efekty od razu na automatycznych ustawieniach.
Wybrane cechy programu:
Wersja 2.0.0 (09-04-2011)
* Odczyt wszystkich popularnych formatów obrazu (jpg, tif, raw etc.).
* Edycja plików RAW - korekta ekspozycji, krzywej kontrastu, balansu bieli.
* Automatyczne tworzenie bracketingu z jednego pliku RAW.
* Wyrównywanie przesunięć zdjęć zrobionych "z ręki".
* Przetwarzanie wsadowe.
* Zaawansowana edycja koloru i kontrastu.
* Usuwanie wad optycznych obiektywów.
* Wyostrzanie zdjęć.
* Pełne wsparcie oraz konwersja profili kolorów ICC.
* Odczyt metadanych EXIF.
* Obracanie, zmiana rozmiaru obrazu.
* Możiwość ustawienia rozdzielczości w DPI.
* Tryb pracy na pełnym ekranie.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/9766/screen01z.jpg)
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/8608/screen03th.jpg)
W pakiecie z programem znajduje się dodatkowa aplikacja Machinery Explorer usprawniająca wyszukiwanie oraz przeglądanie zdjęć, a także tworzenie listy obrazów do przetwarzania wsadowego.
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/7277/screen02is.jpg)
www.machineryhdr.com/natural
No więc jest :-)
Celowo nie zdradzałem szczegółów aby konkurencja nie zdążyła w tym czasie wymyślić niczego ciekawego. Postanowiłem podzielić program na dwa, każdy do innej specjalizacji.
Wersja którą znacie (1.5.5 w tej chwili gdy to piszę) ma od dziś nazwę MACHINERY HDR Effects. Zupełnie nowy program, który mam przyjemność właśnie wam zaprezentować to MACHINERY Natural HDR i jest przeznaczony do naturalnego łączenia obrazów.
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=957153
Uprzedzając pytania o aktualizacje.
MACHINERY HDR Effects i MACHINERY Natural HDR to zupełnie dwa różne byty i klucze od tych programów są zupełnie inne. Każdy kto zakupił do tej pory MACHINERY HDR Effects ma aktualizację tylko do tego programu.
MACHINERY 2.0 HDR Effects pojawi się w niedługim czasie i będzie bardzo podobna do wersji Natural, jednak z różnicami wynikającymi z innego zastosowania tego programu. HDR Effects będzie posiadał warstwy przeznaczone do uzyskania efektów jakie daje obecna wersja 1.5.5
nareszcie coś ruszyło w temacie:) Próbuję testować demo 2.0 ale coś mi nie wychodzi. Program odczytuje tylko jpg . rawy i psd to błąd odczytu. Czy będą też tak jak w poprzedniej wersji Ustawienia predefiniowane?
Mam licencję kupioną w Marcu 2011. Jak uaktualnić wersję 1.5.5 do 2.0?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już doczytałem w drugim wątku.
czy będzie promocyjna cena za dwa progsy dla posiadających 1,5 wersję [effectx] ?
Mam licencję kupioną w Marcu 2011. Jak uaktualnić wersję 1.5.5 do 2.0?
Już doczytałem w drugim wątku.
Dlatego lacze zeby nie robic balaganu.
Jak chcesz zmienic temat na dotyczacy nowej wersji - daj znac.
MMM - rozumiem że będzie to update do wersji 2.0 z wersji 1.5.5 a nie nowy program - czyli nowa licencja?
Tak, to będzie update. Oznacza to że jeśli ktoś kupił licencję nie dalej niż rok wcześniej niż data wypuszczenia 2.0 to będzie działać.
Czyli należy rozumieć, że powyższe stwierdzenie jest już nieaktualne?
Sadząc po treści tego posta: http://canon-board.info/showthread.php?p=957156#post957156 niby jest aktualne.
sniper88
09-04-2011, 11:50
MMM, mógłbyś pokazać przykładowy HDR zrobiony w Natural Effects, w którym rozpiętość tonalna rzeczywiście nie mieściłaby się w pojedynczym .jpg? Chciałbym zobaczyć jak program się sprawdzi w sytuacji gdy naprawdę będzie potrzebny;)
no to chyba rozumię:) Dla mnie będzie wersja MACHINERY 2.0 HDR Effects i na nią czekam. Ale mimo to pytam dlaczego raw-y nie wczytują się w demówce natural?
aparat to 5dII
Cały czas jest aktualne. Update z Machinery 1.5.5 do Machinery HDR Effects 2.0 w ciągu roku będzie bezpłatny.
MMM, mógłbyś pokazać przykładowy HDR zrobiony w Natural Effects, w którym rozpiętość tonalna rzeczywiście nie mieściłaby się w pojedynczym .jpg? Chciałbym zobaczyć jak program się sprawdzi w sytuacji gdy naprawdę będzie potrzebny;)
Nie wiem o co chodzi. Pokaż przykładowe zdjęcia to je wrzucimy do programu.
Ale mimo to pytam dlaczego raw-y nie wczytują się w demówce natural?
aparat to 5dII
Prześlij mi takiego RAWa do przetestowania na adres mailowy ze strony machinery bo z 5D1 u mnie normalnie się wczytuje i nie mam jak wykryć problemu.
A już rozumiem, zmyliły mnie trochę te oznaczenia wersji ;)
czy będzie promocyjna cena za dwa progsy dla posiadających 1,5 wersję [effectx] ?
To dobry pomysł, jeszcze dziś coś wymyślę i informacja o tym będzie na stronie Machinery.
tormentor
09-04-2011, 13:29
Ale mimo to pytam dlaczego raw-y nie wczytują się w demówce natural?
aparat to 5dII
U mnie to samo.
U mnie to samo.
Nie wiem jeszcze w czym problem. Ten RAW od Amroza z 5D2 normalnie się u mnie wczytał.
Jak możesz to prześlij rawa na adres machinery ze strony.
czy będzie promocyjna cena za dwa progsy dla posiadających 1,5 wersję [effectx] ?Dopisuję się :)
Prześlij mi takiego RAWa do przetestowania na adres mailowy ze strony machinery bo z 5D1 u mnie normalnie się wczytuje i nie mam jak wykryć problemu.
Z 40D też nie wczytuje mi rawów, więc faktycznie coś jest na rzeczy.
u mnie działa i z 5d i z nexa
Z 40D też nie wczytuje mi rawów, więc faktycznie coś jest na rzeczy.
Wygląda na to że rawów nie czyta jeśli w ścieżce znajdują się polskie literki. Możesz potwierdzić?
Wygląda na to że rawów nie czyta jeśli w ścieżce znajdują się polskie literki. Możesz potwierdzić?
Zgadza się, sprawdziłem rawy z innego katalogu i poszło.
Zgadza się, sprawdziłem rawy z innego katalogu i poszło.
Wrzuciłem update 2.0.1, który ten błąd naprawia.
Natural HDR Wersja 2.0.2 (11-04-2011)
Edytor:
* Dodana możliwość wprowadzania korekty ekspozycji oraz bracketingu w plikach innego typu niż RAW (jpeg, tiff).
Taka korekcja przydaje się szczególnie przy tworzeniu bracketingu i składania hdr z jednego pliku. Cudów oczywiście nie spodziewajcie się, jeśli obniży się ekspozycję w jpg to szczegóły w prześwietleniach się nie pojawią :-)
Hehe, to ja już nie wiem którą wersję programu kupiłem :D.
Czekam i czekam na możliwość dopasowywania warstw, sprawdzam aktualizacje klikając z programu i nic :D aż tu patrzę a na Forum koledzy sobie już dawno rozmawiają o wersji 2..
To teraz widzę że zakupiłem wersję "Effects", która na razie nie ma aktualizacji.
Czy w takim razie ta wersja będzie wyrównywać obrazy czy nie? Bo w sumie tylko dlatego ten program kupiłem, że była taka deklaracja..
Hehe, to ja już nie wiem którą wersję programu kupiłem :D.
Czekam i czekam na możliwość dopasowywania warstw, sprawdzam aktualizacje klikając z programu i nic :D aż tu patrzę a na Forum koledzy sobie już dawno rozmawiają o wersji 2..
To teraz widzę że zakupiłem wersję "Effects", która na razie nie ma aktualizacji.
Czy w takim razie ta wersja będzie wyrównywać obrazy czy nie? Bo w sumie tylko dlatego ten program kupiłem, że była taka deklaracja..
Wersja HDR Effects 2.0 będzie mieć praktycznie wszystkie funkcje Natural HDR, w tym również opcję wyrównywania zdjęć.
Wersja HDR Effects 2.0 będzie mieć praktycznie wszystkie funkcje Natural HDR, w tym również opcję wyrównywania zdjęć.Trochę się gubię. Czy to oznacza, że Natural jest uboższą wersją Effects?
Wersja HDR Effects 2.0 będzie mieć praktycznie wszystkie funkcje Natural HDR, w tym również opcję wyrównywania zdjęć.
Ok, dzięki za odpowiedź.
Czy to znaczy że "Natural" można uznać za okrojoną wersję "Effects" czy jakoś tak?
Przydałby się jakiś diagram z porównaniem funkcji obu programów, oraz na stronie w menu mała przebudowa.. Wiem, wiem - jak się pisze program to jest wystarczająco dużo roboty z ważniejszymi sprawami.
Co do menu strony, to mógłbym coś przygotować w js. tzn. wygląd ten sam, tylko np. po najechaniu myszą na "Machinery" rozwijałyby się dwie pozycje - Natural i Effects czy tam coś. Oczywiście nieodpłatnie, jako wkład w rozwój polskiego oprogramowania :).
Trochę się gubię. Czy to oznacza, że Natural jest uboższą wersją Effects?
Dokładnie tak. Dlatego założyłem nowy wątek z programem ale został on połączony i teraz co chwilę ktoś się będzie o to pytać ponieważ nikt nie będzie czytać ostatnich 5 stron i szukać informacji od początku.
Machinery HDR Effects 2.0 będzie miał wszystko to co Natural HDR 2.0 oprócz filtrów krajobrazowych z którymi nie wyrobiłem się czasowo w wersji 2.0. Oprócz tego HDR Effects będzie miał dodatkowe warstwy z efektami dzięki czemu będzie można "podkręcać" obrazki.
Co do menu strony, to mógłbym coś przygotować w js. tzn. wygląd ten sam, tylko np. po najechaniu myszą na "Machinery" rozwijałyby się dwie pozycje - Natural i Effects czy tam coś. Oczywiście nieodpłatnie, jako wkład w rozwój polskiego oprogramowania :).
Jak wejdziesz na www.machineryhdr.com to jest podział na dwa programy.
Dokładnie tak. Dlatego założyłem nowy wątek z programem ale został on połączony i teraz co chwilę ktoś się będzie o to pytać ponieważ nikt nie będzie czytać ostatnich 5 stron i szukać informacji od początku.Mnogość wątków raczej by tutaj porządku nie wprowadziła. Szczególnie, że jak piszesz, mamy w istocie do czynienia z jednym programem, tyle, że jeden jest w wersji pełnej a drugi light. Ale mniejsza z tym.
Machinery HDR Effects 2.0 będzie miał wszystko to co Natural HDR 2.0 oprócz filtrów krajobrazowych z którymi nie wyrobiłem się czasowo w wersji 2.0. Oprócz tego HDR Effects będzie miał dodatkowe warstwy z efektami dzięki czemu będzie można "podkręcać" obrazki.Czy można z tego wyczytać, że te filtry pojawią się jako aktualizacje do Effects?
No właśnie, tylko że tę stronę "odkryłem" dopiero dziś, kiedy wyciąłem sobie kawałek adresu w przeglądarce, bo widziałem że rozmawiacie na forum o czymś czego na dotychczas znanej mi stronie nie ma.. :) A to znaczy że nawigacja jest hm, tego.. nie do końca doskonała, bo nie ma połączenia ze stroną główną z poszczególnych podstron z wersjami. Stąd była moja sugestia, ale oczywiście nic na siłę.
Przy okazji ostatniego update zrobiłem błąd z wersją językową. Jeśli u kogoś program wyświetla interfejs po angielsku to proszę odinstalować program i pobrać jeszcze raz ze strony. No chyba że to nie przeszkadza :-)
http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php
Ale mniejsza z tym.
Czy można z tego wyczytać, że te filtry pojawią się jako aktualizacje do Effects?
'Natural' będzie miał filtry krajobrazowe. 'Effects' pozwoli uzyskać ten sam efekt ale bardziej zaawansowanymi narzędziami.
Brzmi co najmniej nieźle. Czekam zatem na Effects. Mam nadzieję, że cena upgrade'u nie przekroczy kwoty, jaką trzeba obecnie zapłacić za pełną wersję 1.5.x. :)
Brzmi co najmniej nieźle. Czekam zatem na Effects. Mam nadzieję, że cena upgrade'u nie przekroczy kwoty, jaką trzeba obecnie zapłacić za pełną wersję 1.5.x. :)
Dla tych, którzy zakupili już dotychczasową wersję Effects w ciągu roku aktualizacja będzie bezpłatna. Jeśli ktoś będzie chciał przedłużyć możliwość aktualizacji to dostanie jakąś zniżkę.
jaremo15
11-04-2011, 23:10
Jeśli Natural jest uboższą wersją Effects to dlaczego jest droższe ?
W Effects brakuje mi balansu bieli - połączenie obu było by tym co potrzebuje.
No chyba ze w Effects jest gdzieś możliwość balansowania.
Jeśli Natural jest uboższą wersją Effects to dlaczego jest droższe ?
Bo Effects w wersji 2.0 będzie ok. 2 razy droższe niż teraz.
W Effects brakuje mi balansu bieli - połączenie obu było by tym co potrzebuje.
No chyba ze w Effects jest gdzieś możliwość balansowania.
Effects 2.0 będzie mieć taki sam interfejs i praktycznie wszystkie możliwości Natural 2.0 plus wiele dodatkowych funkcji.
Będzie tez możliwość upgrade Natural 2.0 -> Effects 2.0.
Dla tych, którzy zakupili już dotychczasową wersję Effects w ciągu roku aktualizacja będzie bezpłatna. Jeśli ktoś będzie chciał przedłużyć możliwość aktualizacji to dostanie jakąś zniżkę.To ja może zapytam bardziej wprost.
Czy dla mnie, jako osoby posiadającej licencję na 1.5 bodaj od pierwszego dnia sprzedaży bardziej opłaca się:
1. kupować teraz na gwałt kolejny klucz na ten sam program wydając 69zł i otrzymać v2 bezpłatnie, czy też
2. kupić aktualizację do v2?
Która z tych opcji będzie tańsza? Wydaje mi się, że opcja pierwsza byłaby mocno patologiczna, dyskryminująca starych klientów i zmuszająca do absurdalnych posunięć, ale chciałbym się upewnić.
Wydaje mi się, że ten dylemat dotyczyć może całkiem sporej grupy użytkowników.
To ja może zapytam bardziej wprost.
Czy dla mnie, jako osoby posiadającej licencję na 1.5 bodaj od pierwszego dnia sprzedaży bardziej opłaca się:
1. kupować teraz na gwałt kolejny klucz na ten sam program wydając 69zł i otrzymać v2 bezpłatnie, czy też
Która z tych opcji będzie tańsza?
Obie wyjdą tak samo.
Uprzedzając jeszcze nastepnepytanie. Upgrade z Natoral 2.0 do Effects 2.0 będzie mniej więcej kosztował różnicę w cenie tych dwóch programów.
[...]
MACHINERY 2.0 HDR Effects pojawi się w niedługim czasie i będzie bardzo podobna do wersji Natural, jednak z różnicami wynikającymi z innego zastosowania tego programu. HDR Effects będzie posiadał warstwy przeznaczone do uzyskania efektów jakie daje obecna wersja 1.5.5
Dokładnie tak. Dlatego założyłem nowy wątek z programem ale został on połączony i teraz co chwilę ktoś się będzie o to pytać ponieważ nikt nie będzie czytać ostatnich 5 stron i szukać informacji od początku.
Machinery HDR Effects 2.0 będzie miał wszystko to co Natural HDR 2.0 oprócz filtrów krajobrazowych z którymi nie wyrobiłem się czasowo w wersji 2.0. Oprócz tego HDR Effects będzie miał dodatkowe warstwy z efektami dzięki czemu będzie można "podkręcać" obrazki.
Marek
czasami czytam że Natural to coś uboższego tańszego a czasami że to zupełnie coś innego
stąd moje pytanie, czy można liczyć na jakieś tabelaryczne porównanie jak już wyjdzie wersja Nat. 2.0 i Eff 2.0 który program co ma a czego nie ma
bo ja się trochę pogubiłem.
po jednym z postów wynika że wystarczy kupić effect a znów w następnym poście że jednak effect czegoś tam mieć nie będzie
pzdr.
Marek
czasami czytam że Natural to coś uboższego tańszego a czasami że to zupełnie coś innego
Wersja Natural jest uboższa wersją Effects. Effects będzie mięć wszystkie możliwości Natural + dodatkowe rzeczy. Niektóre z funkcji Natural będą w wersji Effects bardziej rozbudowane np. z dokładniejszą kontrolą efektu większą ilością suwaków.
Wersja Natural jest uboższa wersją Effects. Effects będzie mięć wszystkie możliwości Natural + dodatkowe rzeczy. Niektóre z funkcji Natural będą w wersji Effects bardziej rozbudowane np. z dokładniejszą kontrolą efektu większą ilością suwaków.
a co z filtrami krajobrazowymi ?
a co z filtrami krajobrazowymi ?
To pewnie wyjaśni:
'Natural' będzie miał filtry krajobrazowe. 'Effects' pozwoli uzyskać ten sam efekt ale bardziej zaawansowanymi narzędziami.
Rabat 30% dla posiadaczy wersji HDR Effects 1.x
Każdy posiadacz wersji Machinery HDR Effects 1.x otrzymuje rabat 30% na zakup wersji Natural HDR.
Cena aktualizacji wynosi 69zł. Aby otrzymać rabat, do złożonego e-mailem zamówienia należy załączyć plik klucza od wersji 1.x
Fajnie, to kiedy będzie Machinery HDR Effects 2.xx ?
Fajnie, to kiedy będzie Machinery HDR Effects 2.xx ?
W tym momencie trudno mi jeszcze o konkretną datę. Myślę że za jakieś 2 miesiące.
Obie wyjdą tak samo.
Każdy posiadacz wersji Machinery HDR Effects 1.x otrzymuje rabat 30% na zakup wersji Natural HDR.
Cena aktualizacji wynosi 69zł.Znowu się pogubiłem.
Skoro:
1. Aktualizacja z Effects 1.x do Effects 2.0 będzie kosztowała 69 zł, co wynika z pierwszego cytatu,
2. Natural jest uboższą wersją Effects, ergo nie ma sensu posiadać obu programów jednocześnie,
To po co, ktoś ma płacić 69 zł za aktualizację do Natural skoro za te same pieniądze będzie miał Effects? Tym bardziej nie rozumiem sensu kupowania Natural przez osoby, którym Effects należy się bezpłatnie.
Znowu się pogubiłem.
Skoro:
1. Aktualizacja z Effects 1.x do Effects 2.0 będzie kosztowała 69 zł, co wynika z pierwszego cytatu,
2. Natural jest uboższą wersją Effects, ergo nie ma sensu posiadać obu programów jednocześnie,
To po co, ktoś ma płacić 69 zł za aktualizację do Natural skoro za te same pieniądze będzie miał Effects? Tym bardziej nie rozumiem sensu kupowania Natural przez osoby, którym Effects należy się bezpłatnie.
Dostaję od kilku dni co chwilę maile z pytaniami o rabat od użytkowników, którzy nie chcą czekać dwa miesiące na Effects 2.0. Wersja Effects 1.x w najbliższym czasie zdrożeje.
Wersja Effects 1.x w najbliższym czasie zdrożeje.W takim razie, zanim zdrożeje, potwierdź oficjalnie, czy upgrade z 1.x będzie kosztował mniej, czy więcej niż obecna cena v1.5 tj. 69zł. Byłoby paranoją, żeby starzy użytkownicy musieli zapłacić za upgrade więcej niż obecna cena v1.5 dająca darmowy upgrade ale nabieram coraz więcej niepewności, czy przypadkiem nie masz takich właśnie planów.
W takim razie, zanim zdrożeje, potwierdź oficjalnie, czy upgrade z 1.x będzie kosztował mniej, czy więcej niż obecna cena v1.5 tj. 69zł. Byłoby paranoją, żeby starzy użytkownicy musieli zapłacić za upgrade więcej niż obecna cena v1.5 dająca darmowy upgrade ale nabieram coraz więcej niepewności, czy przypadkiem nie masz takich właśnie planów.
Już przecież odpowiadałem na to pytanie. Planuję żeby upgrade z 1.x do 2.0 dla użytkowników, którzy kupili klucz dalej niż rok temu będzie kosztował tyle samo co cena obecnej wersja programu. Ci, którzy kupią teraz 1.x mają rok bezpłatnych aktualizacji.
Już przecież odpowiadałem na to pytanie. Planuję żeby upgrade z 1.x do 2.0 dla użytkowników, którzy kupili klucz dalej niż rok temu będzie kosztował tyle samo co cena obecnej wersja programu. Ci, którzy kupią teraz 1.x mają rok bezpłatnych aktualizacji.Przepraszam za namolność, mam nadzieję, że nie wyprowadzę Cię z równowagi, ale często diabeł tkwi w szczegółach a ponieważ rozmawiamy o sprawach finansowych, to szczegóły bywają istotne. Zatem dopytam:
1. Czy pod sformułowaniem "cena obecnej wersji programu" rozumiesz "obecna cena programu tj. konkretnie 69 zł"? To w kontekście informacji o planowanej podwyżce.
2. Czy zakup upgrade-u także zagwarantuje rok bezpłatnych aktualizacji?
1. Czy pod sformułowaniem "cena obecnej wersji programu" rozumiesz "obecna cena programu tj. konkretnie 69 zł"?
Tak.
Tak.
Marku, chyba ta nieszczęsna tabelka Cię nie ominie ;)
Marku, chyba ta nieszczęsna tabelka Cię nie ominie ;)
No ja już nie wiem jak mam to wytłumaczyć :-)
Wersja 2.0.3 (13-04-2011)
Edytor:
* Naprawiony brak opcji w oknie dialogowym zapisu obrazu w systemach Windows7 oraz Vista.
* Naprawiony problem z wyświetlaniem polskiej wersji językowej.
* Zmniejszone zużycie pamięci.
Pod Vistą i Win7 w oknie dialogowym zapisu obrazu nie było widać kontrolek z opcjami zmiany rozmiaru obrazu, konwersji profilu koloru i ustalania DPI. wersja 2.03 usuwa ten błąd.
codziennie nowa wersja, nie nadążam ze ściąganiem :)
jak to jest, mam wersję 1.5.5 i gdy daję sprawdź aktualizacje, pokazuje mi, że nie ma nowych
Bo na razie nie ma nowszych wersji. To o czym ostatnio toczy się dyskusja (wersje 2.0.x) to inny program.
Ogarnięcie cennika wariantów cen róznych wersji , dat i ich aktualizacji mnie przerosło. Czy mam sie tym faktem martwić?
Ogarnięcie cennika wariantów cen róznych wersji , dat i ich aktualizacji mnie przerosło. Czy mam sie tym faktem martwić?
nie
BTW
ja poczekam aż będą dwie wersje 2.0.x
potem się zastanowię czy będzie uzasadnienie do posiadania Naturala mimo posiadania Effecta
Obok dyskusji o wersjach pytanie do MMM. Po uruchomieniu programu w wersji Natural brak okna z suwakami HDR pojawia się ono dopiero po odznaczeniu i następnie ponownym zaznaczeniu tej opcji w menu Widok, używam najnowszej wersji.
PawelB, tak faktycznie, teraz zauważyłem
Obok dyskusji o wersjach pytanie do MMM. Po uruchomieniu programu w wersji Natural brak okna z suwakami HDR pojawia się ono dopiero po odznaczeniu i następnie ponownym zaznaczeniu tej opcji w menu Widok, używam najnowszej wersji.
To jest znany błąd w Microsoftowym Feature Pack, którego używa program. Problem się pojawia kiedy program zamknie się z odczepioną paletą narzędzi. Po ponownym uruchomieniu trzeba wykonać operacje, które opisałeś żeby okienko się pojawiło.
Jak najprędzej muszę znaleźć jakieś rozwiązanie bo też mnie to denerwuje.
Na stronie programu brak informacji o wymaganiach programu - jaki system i jaka architektura jest wymagana. Osobiście najbardziej był bym zadowolony z możliwości pracy pod Ubuntu x64, ale Windows7 x64 też zniosę jeżeli muszę. Z pewnością jest też grupa zainteresowanych Mac'em. Napisz autorze o przetestowanych, działających konfiguracjach. Dobrze życzę projektowi, bo jest ciekawy - ale bez tych informacji i z aktualnymi (wciąż nowymi) problemami to moim zdaniem powinna być oznaczana jako wersja "beta" softu.
Na stronie programu brak informacji o wymaganiach programu - jaki system i jaka architektura jest wymagana.
Taka informacja znajduje się na stronie:
Program normalnie działa także pod Windows7 x64.
Wersja 2.0.4 (25-04-2011)
Edytor:
Przyśpieszona praca interfejsu użytkownika.
Zmniejszone zużycie pamięci.
Poprawione wyznaczanie balansu bieli w plikach RAW.
Zmniejszony kontrast plików RAW.
Predefiniowane ustawienia krzywej w zakładce 'RGB'.
Wersja 2.0.4 (25-04-2011)
Którego Machinery ?
KrzysiekT
25-04-2011, 12:42
Witam, czy planujesz stworzyć wersję na MacOS?
Pozdrawiam.
Którego Machinery ?
Oczywiście Natural HDR, znowu zapomniałem to dopisać.
Prace nad Effects 2.0 również trwają, tworzę właśnie zupełnie nowy algorytm tone mapping.
Witam, czy planujesz stworzyć wersję na MacOS?
Jak już będzie Effects 2.0 to wtedy spróbuję się zająć tematem przeniesienia kodu na MacOS.
Machinery Natural HDR Wersja 2.0.5 (06-05-2011)
Edytor:
Opcja widoku połączonych warstw.
Ułatwiona edycja krzywych RGB i koloru.
Przyśpieszona praca interfejsu użytkownika.
Opcja resetowania ustawień interfejsu użytkownika.
W majowym numerze DFV Machinery Natural HDR 2 jest programem miesiąca.
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/8472/dfv052011.jpg)
Skorzystałem z kilku celnych uwag pani Ewy dotyczących programu i dokonałem ulepszeń.
Wprowadziłem nowy widok złączonych warstw. Polega on na tym że bez względu na wybraną warstwę na której pracujemy, widoczny jest zawsze końcowy efekt czyli taki jakbyśmy przełączyli się na ostatnią warstwę (obecnie 'wyostrzanie'). Włączenie tego widoku zmniejsza zużycie pamięci przez program lecz wydłuża czas oczekiwania na końcowy efekt ponieważ musimy poczekać aż wszystkie warstwy zostaną przeliczone.
Ułatwiłem także edycję krzywych tak aby kliknięcie na puste miejsce i rozpoczęcie przeciągania od razu dodało nowy punkt kontrolny.
Dla tych którzy poprzestawiają okienka i nie mogą dojść do ładu jest opcja resetowanie wszystkich ustawień do domyślnych.
www.machineryhdr.com
No tak, a wersja Effects nadal niedostępna. V1.5 nieużywalna do pracy z kilkoma kadrami.
Żeby robić HDR-y sięgam po soft konkurencji.
No tak, a wersja Effects nadal niedostępna. V1.5 nieużywalna do pracy z kilkoma kadrami.
A szkoda, bo wersja natural byłaby dla twoich zdjęć właściwa.
A szkoda, bo wersja natural byłaby dla twoich zdjęć właściwa.
Być może, ale kupiłem wersję Machinery v1.5 i drugi raz płacić nie zamierzam. Chciałbym tylko żeby to co mam działało poprawnie.
A do Adobe pretensji nie masz? Oni każą sobie płącić więcej niż raz, bo to chyba logiczne nowa wersja nowy produkt :]
Może na jabłko byś zrobił, he ? :)
A do Adobe pretensji nie masz? Oni każą sobie płącić więcej niż raz, bo to chyba logiczne nowa wersja nowy produkt :]
Nie mam, bo starsze wersja Adobe również działają poprawnie. Machinery nie.
a co Ci nie działa poprawnie? ja też używam v1.5 i wszystko działa jak należy (co nie zmienia faktu, że też nie mogę się doczekać aktualizacji :)
Też nie doczekałem wersji finalnej i kupiłem Photomatix Light za 39 $
a co Ci nie działa poprawnie? ja też używam v1.5 i wszystko działa jak należy (co nie zmienia faktu, że też nie mogę się doczekać aktualizacji :)
Nie wyrównuje obrazów. Jeśli składasz HDR z kilku obrazów do masz mydło.
Poważna usterka.
Nie wyrównuje obrazów. Jeśli składasz HDR z kilku obrazów do masz mydło. Poważna usterka.
Usterka to coś co źle działa a nie brak jakiejś opcji :-). Wersja 2.0 obrazy już wyrównuje i Effects w wersji 2.0 też będzie wyrównywać.
Usterka to coś co źle działa a nie brak jakiejś opcji :-). Wersja 2.0 obrazy już wyrównuje i Effects w wersji 2.0 też będzie wyrównywać.
No tak, źle się wyraziłem. Nie zmienia to jednak faktu że program narazie jest bezużyteczny do robienia HDR-ów z kilku plików.
Wiem, że V2.0 będzie, dlatego czekam z utęsknieniem.
No tak, źle się wyraziłem. Nie zmienia to jednak faktu że program narazie jest bezużyteczny do robienia HDR-ów z kilku plików
Jest jak najbardziej użyteczny jeśli zdjęcia nie mają dużych przesunięć. Jeśli ktoś poważnie zajmuje się robieniem HDRów to i tak użyje statywu, bo wiadomo że nawet najlepiej zrobiona opcja wyrównywania jeśli zacznie obracać zdjęcie to straci ono na jakości.
Jest jak najbardziej użyteczny jeśli zdjęcia nie mają dużych przesunięć. Jeśli ktoś poważnie zajmuje się robieniem HDRów to i tak użyje statywu, bo wiadomo że nawet najlepiej zrobiona opcja wyrównywania jeśli zacznie obracać zdjęcie to straci ono na jakości.
Marek, nie poszedłem na wojnę.
Znasz napewno wątek z konkurencyjnego forum.
5 zdjęć zrobionych ze statywu:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/806/czerwautobusmachin.jpg/)
Marek, nie poszedłem na wojnę.
Znasz napewno wątek z konkurencyjnego forum.
5 zdjęć zrobionych ze statywu:
Mam oryginały tych zdjęć i są na nich przesunięcia. Ta sama seria złożona w Natural HDR 2.0 z włączoną opcją "wyrównaj obrazy".
źródło (http://img857.imageshack.us/img857/3017/unled1ab.jpg)
Mam oryginały tych zdjęć i są na nich przesunięcia. Ta sama seria złożona w Natural HDR 2.0 z włączoną opcją "wyrównaj obrazy".
Są przesunięcia, ale niewielkie bo zdjęcia są ze statywu.
Bardzo się cieszę że w wersji EF będzie to wyrównywanie, bo program Machinery na tyle mi odpowiada że skłonny jestem poczekać na aktualizację. W innym przypadku już dawno byłoby DEL > ENTER.
A tak na marginesie. Czy możesz już podać przybliżony termin aktualizacji?
Dwa miesiące temu miała być za miesiąc :)
No jest różnica między brakiem czegoś, a poprawnym działaniem programu. Kupiłeś program, który na dzień zakupu nie posiadał tej funkcji, więc nie można nazwać tego usterką.
No ale skoro niebawem ma być aktualizacja, to nie widzę problemu poczekać te kilka tygodni.
Kupiłeś program, który na dzień zakupu nie posiadał tej funkcji, więc nie można nazwać tego usterką.
Już sobie wyjaśniliśmy z autorem programu że usterka to było złe określenie.
No jest różnica między brakiem czegoś, a poprawnym działaniem programu.
Przy zakupie oprogramowania nie wiedziałem że nie wyrównuje obrazów. Ale nie mam pretensji bo aktualizacja do poprawnego programu jest darmowa. Tylko nie mogę się na to doczekać, bo program nie działa tak jakbym sobie tego życzył. Chciałbyś kupić telewizor który nie działa w poniedziałki i środy? Będzie działał ale po wgraniu nowego softu na który musisz poczekać.
pisałem posta w czasie gdy sobie to wyjaśnialiście, inaczej bym tego już nie napisał :P
btw robiłem trochę hdr-ów z kilku klatek w machinery i średnio 2/10 były schrzanione przez brak wyrównywania. Także tragedii z tym nie ma.
Umieściłem wersję 2.0.6 Beta, która ma ulepszony model zarządzania pamięcią.
Na stronie nie ma odnośnika, aby pobrać instalator trzeba użyć opcji sprawdzania aktualizacji w programie.
Jak już będzie Effects 2.0 to wtedy spróbuję się zająć tematem przeniesienia kodu na MacOS.
Stabilnie dziala np. na Parallelsie i to na coherance jakby kogos intrygowalo. Pelne przeniesienie byloby jednak rewelacja.
Jest dostępna wersja stabilna 2.0.6, mam nadzieję że wprowadzone zmiany w zarządzaniu pamięcią pomogą.
www.machineryhdr.com
Na stronie projektu jest dostępna pierwsza część podręcznika użytkownika.
http://www.machineryhdr.com/natural/instruction.php
ja czekam na effecta
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/5492/img03552minilogo.jpg)
i ja czekam na Effects'a 2
Natural jednak nie dla mnie :(
cezarycezary
15-05-2011, 22:59
Mi się też effects na tyle spodobał, że nie wiem czy natural to nie zbedny luksus - czy effects po 12 miesiacach - bedzie miec aktualizacje - czy wskazane bedzie przejsc na natural..... albo na jakis nowszy projekt ?
Mi się też effects na tyle spodobał, że nie wiem czy natural to nie zbedny luksus - czy effects po 12 miesiacach - bedzie miec aktualizacje - czy wskazane bedzie przejsc na natural..... albo na jakis nowszy projekt ?
Wersja Effects jest cały czas kontynuowana i będzie mieć aktualizację do wersji 2.
Mam jeszcze niespodziankę :-).
Wersja 2.07 będzie miała możliwość lokalnego regulowania detali. Algorytm już działa, pracuję teraz nad optymalizacją prędkości. 2.07 powinno być dostępne w ciągu kilku dni.
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/6730/detale.jpg)
Wersja 2.0.7 (26-05-2011)
Edytor:
* Dodana regulacja poziomu detali.
Opcja, która z pewnością ucieszy wielu użytkowników :-)
Od 2.07 jest już możliwość podkręcania lokalnego kontrastu. Algorytm jest dość inteligentny i nie dotyka się do zdjęcia w miejscach gdzie kontrast już jest, trudno więc nim "zmasakrować" zdjęcie.
Znakomicie działa na pojedynczych zdjęciach.
www.machineryhdr.com
Podkręcanie detali w praktyce wygląda tak:
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/8996/detailsdz.jpg)
Jest to zupełnie inny algorytm niż w wersji Effects. Znakomicie się nadaje praktycznie do każdego pojedynczego zdjęcia i fotografii BW. Efekt działania jest prawie ;-) taki sam jak z pewnego programu na literkę "T" :D
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/299/detailsample01.jpg)
Zrobiłem dzisiaj mały update do wersji 2.0.7.1. Udało mi się znacznie podnieść jakość i dokładność działania filtra "detale" bez utraty prędkości.
streaker
28-05-2011, 13:00
Wersja Effects jest cały czas kontynuowana i będzie mieć aktualizację do wersji 2.
Tylko kiedy? ;) Ponad 2,5 miesiąca temu był zapowiadany 'za 2 miesiące' i od tego czasu żadnych nowych informacji.
Tylko kiedy? ;) Ponad 2,5 miesiąca temu był zapowiadany 'za 2 miesiące' i od tego czasu żadnych nowych informacji.
Cały czas nad nią pracuję. Pewne elementy z Effects trafiają do wersji Natural, stąd ostatnie aktualizacje. Cierpliwości :-)
A ja tam czekam kiedy wersja 2 pojawi się w Appstore:) :)
marszull
29-05-2011, 20:16
A ja tam czekam kiedy wersja 2 pojawi się w Appstore:) :)
ja tez ;)
ja tez ;)
Cfaniaki :) A pozniej bedzie watek w stylu: "licencja Machinery jak automapy na iOS. Oszustwo" :)
Hubolsky
30-05-2011, 11:00
Odkąd pojawił się Natural, to Effects jak by zszedł na drugi plan, a szkoda.
Odkąd pojawił się Natural, to Effects jak by zszedł na drugi plan, a szkoda.
Nie tak do końca :-). Wszystko co w tej chwili jest w wersji Natural będzie też w wersji Effects.
Nie tak do końca :-). Wszystko co w tej chwili jest w wersji Natural będzie też w wersji Effects.
pozostaje wierzyć i czekać, czekać, czekać... chyba pójdę fotografować ;) zamiast czekać ;)
Hubolsky
01-06-2011, 13:52
No to trzymamy za słowo ;-)
Wersja 2.0.8 beta (06-06-2011)
Edytor:
Zredukowany szum i ulepszona jakość filtra "Detale".
Dodany parametr "Ostrość" w zakładce "Winietowanie".
Dodany podgląd ustawień zakładki "Winietowanie".
Dodany podgląd ustawień zakładki "Wyostrzanie".
www.machineryhdr.com
Może pisz jeszcze jakiej to wersji dotyczy.
Może pisz jeszcze jakiej to wersji dotyczy.
Natural HDR 2.0.8.
Przy okazji jeszcze mała informacja dot. instalacji. Wersję instalatora 2.0.7.1 błędnie oznaczyłem jako 2.0.71 co powoduje że instalacja 2.0.8 napotyka opór Windowsa ponieważ jest "starsza" :] Należy więc najpierw odinstalować poprzednią.
MACHINERY Natural HDR
Wersja 2.0.9 beta (08-06-2011)
Edytor:
* Poprawiony moduł przetwarzania wsadowego
Przetwarzanie wsadowe jest dostępne także w wersji demo.
www.machineryhdr.com
Dostępna wersja Machinery Natural HDR 2.0.9 stabilna
Oprócz zmian wprowadzonych w wersji beta, ulepszony też został kolor jaki daje filtr detale.
Aby uruchomić przetwarzanie wsadowe należy użyć aplikacji Machinery Explorer w celu utworzenia listy plików, które mają zostać przetworzone. Przy pomocy polecenia "Przetwarzanie wsadowe" lista zostanie przeniesiona do głównej aplikacji Machinery.
źródło (http://img864.imageshack.us/img864/9923/batch02.jpg)
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/8753/batch01.jpg)
Machinery Natural HDR Wersja 2.0.9.3 (23-06-2011)
Edytor:
* Ulepszony filtr "Detale".
* Poprawiony interfejs użytkownika.
Uchylę trochę rąbka tajemnicy i pokażę część z różnic jakie będą między obiema wersjami.
Machinery Effects 2.0 będzie mieć trzy różne metody 'podkręcania' zdjęć a także dodatkowe filtry i narzędzia do ulepszania ostatecznego efektu.
Filtr 1. To znacznie ulepszony algorytm znany z wersji Effects 1.5.5.
Filtr 2. Obecnie w Natural HDR jest dostępny filtr 'detale'. Ten sam filtr ale w znacznie bardziej rozbudowanej wersji i z większym zakresem regulacji będzie również w wersji Effects 2.0.
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/9620/effectspreview.jpg)
Filtr 3. Na razie tajemnica :-)
Machinery Natural HDR Wersja 2.0.9.4 (08-07-2011)
Edytor:
* Poprawiony model zarządzania pamięcią.
Mam jeszcze jedną niespodziankę na dzisiejszy wieczór. Dostępna jest 64-bitowa wersja programu Machinery Natural HDR. Znika wreszcie problem wczytywania bardzo dużych obrazów np. panoram po czterdzieści tysięcy pikseli szerokości i więcej.
Machinery Natural HDR Wersja 2.1 (14-07-2011)
Edytor:
Poprawione działanie funkcji Cofnij / Ponów.
64-bitowa wersja programu.
Poprawione różne drobne błędy interfejsu.
Konfiguracja opcji sprawdzania aktualizacji przy starcie programu.
Explorer:
64-bitowa wersja programu.
Uprzedzając pytanie o Effects 2.0. Będzie już niedługo, robię wszystko co mogę.
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.1 (20-07-2011)
Edytor:
Ulepszony algorytm łączenia obrazów HDR (mniejszy efekt ciemnych obwódek).
Poprawiony błąd braku zapisu parametrów korekty ekspozycji w projekcie.
Uprzedzając pytanie o Effects 2.0. Będzie już niedługo, robię wszystko co mogę.
Marku, czy interfejs i workflow Effects'a będzie taki sam jak Natural'a? może jakiś prinscreen?
Marku, czy interfejs i workflow Effects'a będzie taki sam jak Natural'a? może jakiś prinscreen?
Będzie taki sam, oba programy bazują na wspólnym kodzie.
W tej chwili wersja Effects wygląda tak:
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/9620/effectspreview.jpg)
Docelowo będzie jeszcze trochę zmian w interfejsie.
Powoli powstaje instrukcja do programu, dostępna pod adresem:
http://www.machineryhdr.com/natural/instruction.php
Bracketing i korekcja ekspozycji w pojedynczych plikach
Machinery uratuje twoje niedoświetlone zdjęcia nawet jeśli nie posiadasz oryginału w formacie RAW.
Dzięki funkcji korekty ekspozycji pojedynczych plików, nawet w formacie JPG, możesz tworzyć obrazy HDR mając do dyspozycji tylko jedną klatkę zdjęcia!
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/1818/expcorrecta.jpg)
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.4 (28-07-2011)
Edytor:
* Tryby przetwarzania dla obrazów panoramicznych 180 i 360 stopni.
... i ładny sampelek znaleziony w sieci i przetworzony przez Machinery.
http://img855.imageshack.us/img855/9235/morzetp.jpg
www.machineryhdr.com
Rzutem na taśmę Machinery Natural HDR wersja 2.1.5 :-)
Dodałem połówkowy podgląd oryginału i usunąłem różne drobne bugi, mam nadzieję że skutecznie :-)
Aktualizacja jest dostępna z poziomu programu i na razie widnieje w spisie jako wersja beta.
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/2981/screen04a.jpg)
Chyba demo na stronie nie bangla...
Chyba demo na stronie nie bangla...
Dzięki za zwrócenie uwagi. Będzie za jakieś 5 minut.
Marku, jak wyglądają plany wypuszczenia wersji ang. dla Machinery Natural HDR? Nie ukrywam, że zainteresowałem kogoś, ale brak tej wersji jęz. na stronie www (podobnie jak opisu i manuala programu) utrudnia zapoznanie się z możliwościami Naturala.
Marku, jak wyglądają plany wypuszczenia wersji ang. dla Machinery Natural HDR? Nie ukrywam, że zainteresowałem kogoś, ale brak tej wersji jęz. na stronie www (podobnie jak opisu i manuala programu) utrudnia zapoznanie się z możliwościami Naturala.
Plany rozwoju programu są następujące:
1. Wypuszczenie wersji Effects 2.0 najszybciej jak tylko się da.
2. Tłumaczenie obu wersji programu na j. angielski i niemiecki.
W zasadzie angielska wersja interfejsu Natural jest gotowa, ponieważ dodając nową funkcjonalność do programu na bieżąco tłumaczę wszystkie teksty i elementy interfejsu. Rozważę czy już teraz wypuścić wersję anglojęzyczną zanim zrobię tłumaczenie strony.
W zasadzie angielska wersja interfejsu Natural jest gotowa, ponieważ dodając nową funkcjonalność do programu na bieżąco tłumaczę wszystkie teksty i elementy interfejsu. Rozważę czy już teraz wypuścić wersję anglojęzyczną zanim zrobię tłumaczenie strony.
No więc ujmę to tak: animacje w polskim tutorialu pokazujące możliwości Machinery wywarły bardzo pozytywne wrażenie (jak również możliwość płatności via Paypal) :) Hamulec zakupowy jest jeden - dostępna tylko wersja polska (bo na pewno nie cena). Trzymam kciuki za dostępność czasu na tłumaczenie programu!
Premiera Effects 2.0 zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze trochę cierpliwości... :-)
źródło (http://img607.imageshack.us/img607/2057/screen05c.jpg)
Data i cena ........
Data jeszcze nie jest określona. Cena - na pewno znacznie więcej niż obecna Effects. Dostępny będzie także upgrade z wersji Natural do wersji Effects w przybliżeniu w cenie różnicy między programami.
a jak użytkownikami wcześniej zakupionych wersji [1.5.5], jak dobrze pamiętam też kiedyś pisałeś o możliwości aktualizacji czy cena będzie jak zakup nowego progr. czy aktualizacji ?
a jak użytkownikami wcześniej zakupionych wersji [1.5.5], jak dobrze pamiętam też kiedyś pisałeś o możliwości aktualizacji
Było powiedziane, że jeśli Effects będzie dostępny w terminie 12 miesięcy od zakupu licencji na 1.5.5, to upgrade będzie darmowy w ramach aktualizacji.
Było powiedziane, że jeśli Effects będzie dostępny w terminie 12 miesięcy od zakupu licencji na 1.5.5, to upgrade będzie darmowy w ramach aktualizacji.
to wiem ale akurat ten paragraf mnie już nie dotyczy kupiłem prawie na samym pocz.
dlatego pytam się o interesującą mnie rzecz
ile będę płacił tylko za aktualizację czy jak za nowy program.
a jak użytkownikami wcześniej zakupionych wersji [1.5.5], jak dobrze pamiętam też kiedyś pisałeś o możliwości aktualizacji czy cena będzie jak zakup nowego progr. czy aktualizacji ?
Będzie możliwość zakupu upgrade w cenie znacznie niższej (~50%), dla licencji zakupionych dawniej niż rok od premiery Effects 2.0.
Nie każdy zmieści się w tym terminie, ja zakupiłem licencję w październiku 2009 ;)
Z niecierpliwością czekam na nową wersję i jestem ciekaw ceny.
Oooops... nie wiem dlaczego nie wyświetliły mi się posty napisane po 7:32
Troche dziwnie wygląda mój wpis :D
Zakładam, że poniższa deklaracja jest wciąż wiążąca.
Przepraszam za namolność, mam nadzieję, że nie wyprowadzę Cię z równowagi, ale często diabeł tkwi w szczegółach a ponieważ rozmawiamy o sprawach finansowych, to szczegóły bywają istotne. Zatem dopytam:
1. Czy pod sformułowaniem "cena obecnej wersji programu" rozumiesz "obecna cena programu tj. konkretnie 69 zł"? To w kontekście informacji o planowanej podwyżce.
Tak.
Tak.
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.6 (beta) (14-08-2011)
Edytor:
* Dodany mikser kanałów w warstwie "Kanały RGB".
* Ulepszony połówkowy podgląd oryginalnego obrazu.
źródło (http://img198.imageshack.us/img198/8170/screen06b.jpg)
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.7 (18-08-2011)
Edytor:
* Dodana warstwa "Wygładzanie".
Warstwa daje możliwość redukcji szumu oraz kontrastów na zdjęciu.
Przydaje się także gdy filtr "detale" wyciągnie zbyt dużo niedoskonałości i artefaktów ze zdjęcia.
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/3231/unled1jco.jpg)
a ja mam 2 pytania :)
1) Skoro Effects 2.0 ma mieć wszystko to co natural i jeszcze dodatkowe opcje to po co rozwijać równolegle 2 programy? Nie lepiej skupić się na jednym z full opcjami, szybko go wypuścić i zając się później dodatkami typu inne wersje językowe, inne os'y itp itd...
2) Kiedy wyjdzie Effects 2.0 i dlaczego tak późno? :)) Poważnie jednak to czekamy wszyscy bardzo na tą wersję i chętnie bym już wykupił upgrade.
1) Skoro Effects 2.0 ma mieć wszystko to co natural i jeszcze dodatkowe opcje to po co rozwijać równolegle 2 programy?
Ponieważ oba programy bazują na wspólnym kodzie to rozwijanie wersji Natural jest równocześnie rozwijaniem wersji Effects.
Jest kilka powodów dla których zdecydowałem się na dwa programy, jednym z nich to, że nie każdy chce "podkręcać" obrazki a jedynie składać ładne HDRy. Dzięki temu programy będą w różnej cenie, z dużo tańszą wersję Natural.
Będzie dostępny także upgrade Natural -> Effects w cenie ~różnicy między tymi programami.
2) Kiedy wyjdzie Effects 2.0 i dlaczego tak późno? :)) Poważnie jednak to czekamy wszyscy bardzo na tą wersję i chętnie bym już wykupił upgrade.
Planuję na początek września, mam nadzieję że zdążę zrobić wszystko co zamierzam.
Po kilku poprawkach wersja 2.1.7 jest udostępniona jako stabilna.
Dodane także została pipeta usprawniająca tworzenie krzywych koloru i RGB.
źródło (http://img713.imageshack.us/img713/937/screen07o.jpg)
Wersja 2.1.8 (08-09-2011)
Edytor:
* Przyśpieszenie obliczeń około 30%.
* Przyśpieszenie łączenia obrazów.
* Zmniejszenie wymaganej pamięci dla obrazów panoramicznych.
* Dodana opcja konfiguracji włączająca wyświetlanie wysokiej jakości.
Umieściłem uaktualnienie 2.1.8.3, które jeszcze bardziej przyśpiesza filtr "detale".
MACHINERY 2.0 HDR Effects
www.machineryhdr.com/effects2
Z wielka satysfakcją zapraszam do pobrania najnowszej wersji programu w wersji 2.
Machinery Effects to ponad 2,5 roku zebranych doświadczeń oraz mojej wiedzy w obróbce fotografii.
Zmiany jakie przeszło Machinery od wersji pierwszej są ogromne, wersja 2.0 to całkowicie nowy program.
Życzę wspaniałych efektów, jestem pewien że będziecie zadowoleni :-)
Do zapoznania się z kluczowymi funkcjami programu zapraszam do instrukcji:
http://www.machineryhdr.com/effects2/instruction.php
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/2299/screen01mo.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/1917/samplesb.jpg)
Jak powstają takie efekty?
Jest to możliwe dzięki technice HDR (High dynamic range imaging), która pozwala poszerzyć zakres jasności oraz kolorów w porównaniu do standardowej fotografii.
MACHINERY jest programem wykorzystującym technikę HDR. Nie potrzebujesz żadnej specjalistycznej wiedzy aby w prosty sposób osiągać takie wspaniałe efekty nawet z pojedynczej fotografii w formacie jpg.
Świetnie zorganizowany interfejs powoduje że MACHINERY jest narzędziem łatwym w obsłudze. Gotowe zestawy ustawień pozwalają osiągać efekt jednym kliknięciem myszy.
Program ma już ponad 21000 użytkowników!
Wersja 2.0 (19-09-2011)
Edytor:
Edycja plików RAW - korekta ekspozycji, krzywej kontrastu, balansu bieli.
Automatyczne tworzenie bracketingu z jednego pliku RAW.
Wyrównywanie przesunięć zdjęć zrobionych "z ręki".
Tryby przetwarzania dla obrazów panoramicznych 180 i 360 stopni.
Funkcja Cofnij / Ponów.
Pełne wsparcie oraz konwersja profili kolorów ICC.
Zaawansowana edycja koloru i kontrastu.
Zaawansowana regulacja poziomu detali.
Usuwanie wad optycznych obiektywów.
Wyostrzanie zdjęć.
Redukcja szumu.
Mikser kanałów RGB.
Połówkowy podgląd oryginalnego obrazu.
Odczyt metadanych EXIF.
Obracanie, zmiana rozmiaru obrazu.
Ustawienie rozdzielczości w DPI.
Nowy interfejs użytkownika.
Tryb pracy na pełnym ekranie.
Przetwarzanie wsadowe.
32 oraz 64-bitowa wersja programu.
Explorer:
Pełne wsparcie dla profili kolorów ICC.
32 oraz 64-bitowa wersja programu.
Dostaję ciągle maile z pytaniem czemu klucz od 1.x nie działa z nową wersją. Wszystkie informacje o zasadach aktualizacji są na stronie:
http://www.machineryhdr.com/effects2/full.php
Myślę że jednak będzie potrzebna łopatologiczna instrukcja jak zrobić bezpłatny update z wersji 1.5
Skąd pobrać nową wersję?
"W ciągu roku od zakupu bezpłatnie. (Dotyczy licencji zakupionych przed 19.09.2011)"
Chyba PO?
Myślę że jednak będzie potrzebna łopatologiczna instrukcja jak zrobić bezpłatny update z wersji 1.5
Skąd pobrać nową wersję?
"W ciągu roku od zakupu bezpłatnie. (Dotyczy licencji zakupionych przed 19.09.2011)"
Chyba PO?
Wczytawszy się w tekst na stronie, wysłałem mail z prośbą o aktualizację. Żyję w przeświadczeniu, że to prawidłowe działanie.
PRZED jest zupełnie logiczne.
Dobrze jest, PRZED. Kupiłem tydzień temu wersję 1.5.5 i rok od zakupu mam bezpłatną aktualizację do wersji 2.0. Ci, którzy obudzili się dzisiaj, muszą zapłacić.
Skąd pobrać nową wersję?
Przecież jest napisane. Piszesz maila na adres upgrade i dołączasz klucz od wersji 1.x.
Link do programu jest na podstronie "pobierz demo".
Chyba PO?
Przed. Zwróć uwagę na nagłówek tabeli. Dotyczy on aktualizacji do wersji 2.x. Ten kto teraz kupi wersję 1.x ma bezpłatną aktualizację przez rok ale tylko do ewentualnych wersji 1.x.
Wczytawszy się w tekst na stronie, wysłałem mail z prośbą o aktualizację. Żyję w przeświadczeniu, że to prawidłowe działanie.
Tak, prawidłowe. Właśnie się zajmuję rozsyłaniem kluczy, jeszcze trochę cierpliwości, na pewno dostaniesz go dziś :-)
PRZED jest zupełnie logiczne.
Być może. Jestem zmęczony. Wcześnie dziś wstałem.
Link do programu jest na podstronie "pobierz demo".
Właśnie to DEMO mnie trochę zmyliło. Wolę pełną wersję :)
streaker
19-09-2011, 19:48
Hmmm... jeśli wysłałem maila o aktualizację i nie dołączyłem starego klucza (nie przeczytałem zawartości tabelki, tylko to co pod nią), to powinienem wysyłać jeszcze raz?
Dziś, bezpośrednio po pojawieniu się informacji o nowej wersji wszedłem na stronę i widziałem, że aktualizacja kosztuje 69 zł. Było to zresztą zgodne z tym, co pisałeś tutaj wcześniej. Wróciłem z pracy do domu, chcę zrealizować zamówienie i widzę 79zł. To jak to w końcu jest?
Dziś, bezpośrednio po pojawieniu się informacji o nowej wersji wszedłem na stronę i widziałem, że aktualizacja kosztuje 69 zł. Było to zresztą zgodne z tym, co pisałeś tutaj wcześniej. Wróciłem z pracy do domu, chcę zrealizować zamówienie i widzę 79zł. To jak to w końcu jest?
Ostatecznie ustaliłem cenę na 79zł.
Hmmm... jeśli wysłałem maila o aktualizację i nie dołączyłem starego klucza (nie przeczytałem zawartości tabelki, tylko to co pod nią), to powinienem wysyłać jeszcze raz?
Jeśli zgadzają się dane i e-mail to nie ma takiej potrzeby.
Mam problem juz na starcie, z wersją 2.0.
Wczytałem jpg o rozdz. 800x533, przeciągając w pole (tutaj przeciągnij). Kliknąłem jeden z presetów. Chciałem skorygować ekspozycję i kontrast, ale suwaki nie reagują. Kliknąłem prawym klawiszem myszy na ikonkę obrabianego zdjęcia, wybrałem korektę ekspozycji na +1EV i program przestał działac.
Win7x64, pełna wersja Machinery 2.0 x64 bity, nie odinstalowana wersji 1.5.
Mam problem juz na starcie, z wersją 2.0.
Wczytałem jpg o rozdz. 800x533, przeciągając w pole (tutaj przeciągnij). Kliknąłem jeden z presetów. Chciałem skorygować ekspozycję i kontrast, ale suwaki nie reagują. Kliknąłem prawym klawiszem myszy na ikonkę obrabianego zdjęcia, wybrałem korektę ekspozycji na +1EV i program przestał działac.
Win7x64, pełna wersja Machinery 2.0 x64 bity, nie odinstalowana wersji 1.5.
Po tak ogólnym opisie problemu nie jestem w stanie zrobić żadnej diagnozy.
Jeśli błąd jest powtarzalny to opis kolejnych kroków prześlij na maila pomocy technicznej wraz z obrazkiem. Opis takich problemów proszę wysyłać do pomocy technicznej a nie na forum, na które przecież nie muszę wchodzić co chwila i sprawdzać czy są nowe wiadomości.
Opis takich problemów proszę wysyłać do pomocy technicznej a nie na forum, na które przecież nie muszę wchodzić co chwila i sprawdzać czy są nowe wiadomości.
Reagujesz na forum na wszelkie wpisy, w zasadzie w czasie rzeczywistym ;) Ale niech to. Przekopię się przez stronę po raz kolejny, w poszukiwaniu odnośnika do "pomocy technicznej". Może tym razem uda mi się znaleźć. ;)
Na razie program wykrzaczył się jedynie w 50% przypadków, czyli 2 razy na 4 uruchomienia. Potestuję dłużej, wtedy się odezwę.
(Tak, tak, wiem, w programie jest funkcja "pomoc techniczna", która zmusza do odpalenia klienta pocztowego, którego nie używam i nie chce używać, żeby dowiedzieć się adresu do pomocy technicznej)
Przekopię się przez stronę po raz kolejny, w poszukiwaniu odnośnika do "pomocy technicznej". Może tym razem uda mi się znaleźć. ;)
Użyj opcji "Pomoc techniczna" w menu pomoc.
Konieczne jest odinstalowanie wersji 1.5.5?
Konieczne jest odinstalowanie wersji 1.5.5?
Nie jest konieczne, ale kolejne autoryzacje nie będą możliwe ponieważ wymiana licencji odbywa się z równoczesnym wygaszeniem starej.
Czy w którejś aktualizacji wersji 1.x pojawi się kiedyś wyrównywanie obrazków?
Czy w którejś aktualizacji wersji 1.x pojawi się kiedyś wyrównywanie obrazków?
Aktualizacje wersji 1.x jeśli będą to raczej w zakresie drobnych poprawek i usuwania bugów. Wyrównywanie obrazów nie jest planowane w 1.x.
w skrócie. jeśłi mam wersję1.4 kupioną na samym początku dystrybucji machinery to czy mogę ją uaktualnić z jakimś rabatem czy muszę kupić pełną wersję2.0 ?
w skrócie. jeśłi mam wersję1.4 kupioną na samym początku dystrybucji machinery to czy mogę ją uaktualnić z jakimś rabatem czy muszę kupić pełną wersję2.0 ?
Jest to napisane na stronie. Licencje starsze niż rok mają rabat 40%.
Na razie program wykrzaczył się jedynie w 50% przypadków
Namierzyłem jednego kartofla, i zrobiłem już update wersji Effects i Natural. Problem mógł się pojawiać przy zmianie wielkości podglądu lub zmianie wielkości miniatur w "presetach". Mam nadzieję że przy okazji nie popsułem niczego innego bo późna pora na szukanie błędów w programie trochę. Idę spać :-)
Jak narazie, na kilka uruchomień i około 25 wczytanych zdjęć, krzaka nie było. :)
Jak narazie, na kilka uruchomień i około 25 wczytanych zdjęć, krzaka nie było. :)
Mam nadzieję że ta poprawka załatwiła problem. Dorzuciłem przed chwila ciekawy preset do obróbki zdjęć ludzi "11_People3.mch", ale program nie zgłasza aktualizacji bo to trochę za mało żeby zmieniać numerek. Jak ktoś chce go testować to trzeba odinstalować obecną wersję programu i pobrać ze strony nową.
Machinery HDR Effects 2.0.1
* Poprawiony kontrast i balans bieli plików RAW
* Poprawiony moduł "Presety".
* Ulepszona warstwa "Swiatła / Cienie"
Machinery Natural HDR 2.2.1
* Poprawiony kontrast i balans bieli plików RAW
jaroslaw.majcher
22-09-2011, 12:42
Panie Marku wszystko fajnie, zastanawiam się nad aktualizacją programu, ale w imieniu swoim jak i innych zainteresowanych, proszę o niewysyłanie newsletterów z adresami mail w postaci jawnej...
Panie Marku wszystko fajnie, zastanawiam się nad aktualizacją programu, ale w imieniu swoim jak i innych zainteresowanych, proszę o niewysyłanie newsletterów z adresami mail w postaci jawnej...
Ta... poszły mi dwa e-maile ze złym nagłówkiem :]. Tak to jest jak się siedzi do czwartej rano i szuka błędów w programie :-)
jaroslaw.majcher
22-09-2011, 13:05
ja wybaczam :-)
Dostępna jest zaktualizowana instrukcja programu, która pomoże stawiać pierwsze kroki w obróbce wersją Effects 2.0.
forestowy
23-09-2011, 11:14
Planuję żeby upgrade z 1.x do 2.0 dla użytkowników, którzy kupili klucz dalej niż rok temu będzie kosztował tyle samo co cena obecnej wersja programu. Ci, którzy kupią teraz 1.x mają rok bezpłatnych aktualizacji.
Napisał Kolaj
1. Czy pod sformułowaniem "cena obecnej wersji programu" rozumiesz "obecna cena programu tj. konkretnie 69 zł"?
Tak.
Tak.
Teraz okazuje się że upgrade kosztuje 79 zł....
Dodatkowo bezpłatna roczna aktualizacja obowiązuje dla machinery 1.5.5 zakupionych PRZED 19.09.2011.....
Trzeba było od razu w kwietniu napisać że 69=79..... Nabył bym sobie drugą licencje 1.5.5 dla da darmowego upgrade. Niech by sobie teraz żona babrałą fotki na laptopie.
A tak, to zostałem ze starą licencją 1.5.5 z możliwością zamiany na JEDNOSTANOWISKOWĄ 2.0 za 79 zł, przy czym 1.5.5 nadal kosztuje 69 zł.....
Niesmak
streaker
23-09-2011, 11:48
No i nie rozumie co tutaj jest dziwnego? Jedynie cena została zmieniona o całe 10zł (ekwiwalent dwóch piw w niedrogim barze).
Masz 1.5.5 starsze niż rok - możesz kupić upgrade za 79 zamiast 129 za nową wersję
Masz 1.5.5 młodsze niż rok - masz upgrade za darmo
Wystąpię jako "Adwokat Diabła" (bo sam już kupiłem upgrade za 79zł) -Ja nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz :) Kolega zapłacił by o 10 złotych mniej i dodatkowo miał by dwie licencje (dwa stanowiska) - jak dla mnie różnica jest znaczna.
No i nie rozumieM co tutaj jest dziwnego? Jedynie cena została zmieniona o całe 10zł (ekwiwalent dwóch piw w niedrogim barze).Świadome i celowe wprowadzanie innych w błąd ma w języku polskim swoje określenie. Przynajmniej w dialekcie, którym ja się posługuję, bo wiem, że nie wszyscy muszą odbierać to tak samo. A robienie tego w celu uzyskania korzyści majątkowej bywa określane w sposób jeszcze bardziej pejoratywny i dosadny.
Zadawałem bardzo precyzyjne pytania i uzyskałem bardzo precyzyjne odpowiedzi. Zaufałem. Z zasady ufam ludziom.
10 zł to niewiele, to prawda. Ale utracone zaufanie jest warte o wiele więcej.
forestowy
23-09-2011, 12:19
To już nie chodzi o te 2 licencje bo to byłby bonus nazwijmy to "kosztem" autora, czy nawet te 10 zł.... ale o SŁOWO
Równolatkiem autora jestem, ale chyba 2 razy starszy mentalnie, bo dla mnie DANE SŁOWO lub/i UŚCISK DŁONI warte tyle co cyrograf własną krwią podpisany.
Kolaj napisał reszte.
streaker -> Widocznie "ekwiwalent dwóch piw w niedrogim barze" ma wymierną wartość dla autora skoro nawet mniejszy rabat jest nie do uzyskania.
To już nie chodzi o te 2 licencje bo to byłby bonus nazwijmy to "kosztem" autora, czy nawet te 10 zł.... ale o SŁOWO
Nigdzie nie dałem SŁOWA że ostatecznie aktualizacja będzie za 69zł więc nie wciskaj mi tego na siłę.
10 zł to niewiele, to prawda. Ale utracone zaufanie jest warte o wiele więcej.
Planowałem że będzie kosztować 69zł ale ze względu na to że cena programu nie zmieniła się przez dwa lata zrobiłem podwyżkę o 10zł. Jakbyś kupił wersję 1.5 o te 10zł taniej dwa miesiące temu i czekałbyś do dzisiaj to miałbyś 10 miesięcy darmowej aktualizacji zamiast 12.
Poza tym wyraźnie pisałem że "planuję żeby upgrade z 1.x do 2.0 dla użytkowników, którzy kupili klucz dalej niż rok temu będzie kosztował tyle samo co cena obecnej wersja programu". Słowo "planuję" oznacza pewien zamiar a nie gwarancję że na pewno tak będzie.
Zadawałem bardzo precyzyjne pytania i uzyskałem bardzo precyzyjne odpowiedzi. Zaufałem. Z zasady ufam ludziom.
To że coś jest planowane to jest bardzo precyzyjna odpowiedź. Oznacza ona pewien zamiar, a nie gwarancję i 100% pewności.
Teraz okazuje się że upgrade kosztuje 79 zł....
Tak, podwyższyłem o niebotyczną kwotę 10zł bo wszystko w Polsce zdrożało a cena Machinery od 2 lat nie zmieniła się.
Dodatkowo bezpłatna roczna aktualizacja obowiązuje dla machinery 1.5.5 zakupionych PRZED 19.09.2011.....
No i co w tym dziwnego? No trudno żeby można było kupiony dziś 1.5.5 za 69zł aktualizować za darmo do wersji 2.0 wartej 129zł. Gdyby tak było to nikt nie kupiłby za 129zł. Wszyscy kupiliby starą wersję za 69zł i chcieli darmowy upgrade do 2.0 wartej 129zł.
Trzeba było od razu w kwietniu napisać że 69=79..... Nabył bym sobie drugą licencje 1.5.5 dla da darmowego upgrade. Niech by sobie teraz żona babrałą fotki na laptopie.
Nic by nie "babrała" bo przy upgrade stara licencja przestaje działać. Nie doczytałeś tego?
Nie rozumiesz też tego że w kwietniu nie było wiadomo ile będzie upgrade kosztować? Planowałem żeby kosztowała 69zł, ostatecznie ustaliłem cenę na 79zł.
A tak, to zostałem ze starą licencją 1.5.5 z możliwością zamiany na JEDNOSTANOWISKOWĄ 2.0 za 79 zł, przy czym 1.5.5 nadal kosztuje 69 zł.....
No i co z tego wynika że 1.5.5 nadal kosztuje 69zł? To starsza, prostsza wersja programu więc i cena jest niższa niż obecnej 2.0
Licencja do wersji 2.0 jest jednostanowiskowa bez względu na to czy zrobisz update, czy kupisz nową licencję. O co więc chodzi?
Wystąpię jako "Adwokat Diabła" (bo sam już kupiłem upgrade za 79zł) -Ja nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz :) Kolega zapłacił by o 10 złotych mniej i dodatkowo miał by dwie licencje (dwa stanowiska) - jak dla mnie różnica jest znaczna.
...i starą wersję programu 1.5.5 a przy upgrade ta licencja przestałaby działać na tych obu stanowiskach więc miałby to samo co robiąc upgrade dzisiaj tyle że o zawrotną sumę 10zł drożej.
P.S Jakiś upgrade silnika forum ktoś robił? Bo zrobiło się to samo co kiedyś na nikon.org że nie można dodawać postów.
Mmm trzymaj się, to naprawdę dobry program za niewielkie pieniądze. Pamiętam jak zdziwiłem się, kiedy ogłosiłeś te 69 zł...
Nigdzie nie dałem SŁOWA że ostatecznie aktualizacja będzie za 69zł więc nie wciskaj mi tego na siłę. [...]http://www.canon-board.info/showpost.php?p=958285
Nie będę się upierał, że to jest czy nie jest słowo. Zaufałem Ci raz, kiedy zakupiłem licencję w PIERWSZYM dniu sprzedaży. Chciałem wspierać projekt i przyczynić się do jego komercyjnego sukcesu. Z aktualizacją miałem podobny zamiar. Mój entuzjazm osłabł, bo nie przepadam za robieniem interesów z osobami, które w tak elastyczny sposób potrafią interpretować własne deklaracje. Być może kupię, być może nie. Nie wiem. Nie chcę składać twardych deklaracji. Póki co zadowolę się poprzednią wersją.
Piotrr napisał, że to dobry program i ma rację. Ale ja jestem z tego wymierającego pokolenia, dla którego ważna jest również etyka w biznesie.
forestowy
23-09-2011, 14:02
Kolaj dał Ci link. Pytał, dostał jasną odpowiedź. Być może tylko on i ja wzięliśmy to za pewnik.
Nie ważne zresztą, i tak nie zrozumiesz.
Twój program, możesz sprzedawać za ile chcesz.
Ja jako klient najwyżej mogę nie dać ci zarobić tej niebotycznej dych i jeszcze 7dmiu kolejnych.
Kolaj dał Ci link. Pytał, dostał jasną odpowiedź. Być może tylko on i ja wzięliśmy to za pewnik.
Nie ważne zresztą, i tak nie zrozumiesz.
Ja myślę że Ty nie rozumiesz jednej rzeczy. W jakimkolwiek biznesie jednoznaczne deklaracje i obiecywanie czegokolwiek na temat ceny, kiedy nawet termin nie jest znany są po prostu niemożliwe. Dlatego zostawiłem sobie furtkę i nie chciałem w sposób jednoznaczny określać ile będzie program kosztował. Właśnie po to, aby uniknąć takich sytuacji jak teraz że ktoś mi będzie zarzucał oszukiwanie ludzi.
No jak widać i tak mi się nie udało i zawsze znajdzie się ktoś kto przeczyta to co chce przeczytać a nie to co faktycznie jest napisane.
Dlatego zostawiłem sobie furtkę i nie chciałem w sposób jednoznaczny określać ile będzie program kosztował.
To ja może zapytam bardziej wprost.
Która z tych opcji będzie tańsza?
Obie wyjdą tak samo.
Uprzedzając jeszcze nastepnepytanie. Upgrade z Natoral 2.0 do Effects 2.0 będzie mniej więcej kosztował różnicę w cenie tych dwóch programów.
Im bardziej czytam, tym bardziej nie dostrzegam tutaj żadnej furtki. Ale już nie mam ochoty na dalsze przekomarzanki. Pozostańmy przy swoich stanowiskach. Pozdrawiam!
forestowy
23-09-2011, 14:33
Nic by nie "babrała" bo przy upgrade stara licencja przestaje działać. Nie doczytałeś tego?
Czyli kupując dwie licencje Twojego programu 1.x w różnym czasie, płacąc 2 x 69 zł po upgrejdzie TYLKO JEDNEGO z nich do 2.0 wszystkie posiadane licencje tracą ważność ? :shock:
Pisanie że zarzucam Ci oszustwo to nadinterpretacja.
Nabył bym sobie drugą licencje 1.5.5 dla da darmowego upgrade. Niech by sobie teraz żona babrałą fotki na laptopie.
Chyba jednak mogłaby "babrać". Kolega ma jedną licencję która się już nie załapie na darmowy upgrade. Niezależnie od niej chciał kupić drugą pełną licencję. Miałby dwie niezależne od siebie licencje. Tą później zakupioną może za darmo upgrade'ować do wersji 2.0. Ale ta wcześniej kupiona licencja 1.5.5 działałby dalej.
Czyli kupując dwie licencje Twojego programu 1.x w różnym czasie, płacąc 2 x 69 zł po upgrejdzie TYLKO JEDNEGO z nich do 2.0 wszystkie posiadane licencje tracą ważność ? :shock:
Ważność straci ta, której zrobisz upgrade. Ale nie ma to nic wspólnego z nową wersję programu. 4 miesiące temu nawet nie znając ceny też było wiadomo że kupując drugą licencję będzie się posiadać dwie a nie jedną.
Im bardziej czytam, tym bardziej nie dostrzegam tutaj żadnej furtki. Ale już nie mam ochoty na dalsze przekomarzanki.
Wersja 2.0 zgodnie z moimi słowami kosztuje mniej więcej tyle co 1.5 + upgrade za 79zł.
Sam jestem sobie winien że udzielałem jakichkolwiek odpowiedzi na temat ceny. W ten sposób dałem się wciągnąć w zabawę kto kogo złapie za słówko żeby potem wyrzucać "przecież obiecałeś!"
Zadając takie "naiwne" pytania powinieneś mieć świadomość że nie odpowiem w sposób niekorzystny dla siebie. Nie miałem zamiarów podnoszenia ceny, ale nawet gdybym miał, to ogłoszenie w tamtym momencie że program zdrożeje byłoby strzałem w kolano.
Chyba jednak mogłaby "babrać". Kolega ma jedną licencję która się już nie załapie na darmowy upgrade. Niezależnie od niej chciał kupić drugą pełną licencję. Miałby dwie niezależne od siebie licencje. Tą później zakupioną może za darmo upgrade'ować do wersji 2.0. Ale ta wcześniej kupiona licencja 1.5.5 działałby dalej.
4 miesiące temu nawet nie znając ceny też było wiadomo że kupując drugą licencję będzie się posiadać dwie a nie jedną.
Zadając takie "naiwne" pytania powinieneś mieć świadomość że nie odpowiem w sposób niekorzystny dla siebie. No tak, brałem Twoje słowa na serio. Skrajna naiwność. Sam jestem sobie winny. Bardzo trafnie sam się podsumowałeś, muszę przyznać.
No tak, brałem Twoje słowa na serio. Skrajna naiwność. Sam jestem sobie winny. Bardzo trafnie sam się podsumowałeś, muszę przyznać.
No ale czemu się dziwisz? Liczyłeś na to że jeśli chcę podnieść cenę to publicznie powiem jaki jest sposób aby to ominąć?
Uważam że podwyżka o śmieszne 10zł nie zmienia sensu moich słów sprzed 4 miesięcy i cena wersji 2.0 nie odbiega znacząco od ceny 1.5 + upgrade.
No ale czemu się dziwisz?Nie, nie, już się nie dziwię. Tym postem rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości. Bezbłędnie, po prostu strzał w dziesiątkę. Fajnie nadaje się np na motto.
Nie, nie, już się nie dziwię. Tym postem rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości. Bezbłędnie, po prostu strzał w dziesiątkę. Fajnie nadaje się np na motto.
Nie jestem hipokrytą i nie będę pisał głupstw, tylko po to żeby mydlić komuś oczy. Uważam że z obietnicy się wywiązałem i podwyżka o 10zł nie powoduje aby moja wypowiedź o planowanej cenie odbiegała od rzeczywistości.
Męczy mnie taka dyskusja. Przypominam że rozmawiamy o podwyżce dziesięć złotych...
Zastanów się chwilę, co by Ci dało kupienie drugiej licencji w kwietniu? 10zł oszczędności a za to miałbyś 5 miesięcy krótszą aktualizację. Uważam że tylko byś na tym stracił.
Kolekcjoner
23-09-2011, 17:01
Ja wiem jedno, a biznes prowadzę od wielu lat. Najgorszą rzecz jaką można zrobić to powiedzieć cenę, a później się z tego wycofywać. Utrata wiarygodności gwarantowana. Niestety w takiej sytuacji lepiej nawet dopłacić niż spowodować kaca u klientów.
Ja wiem jedno, a biznes prowadzę od wielu lat. Najgorszą rzecz jaką można zrobić to powiedzieć cenę, a później się z tego wycofywać. Utrata wiarygodności gwarantowana. Niestety w takiej sytuacji lepiej nawet dopłacić niż spowodować kaca u klientów.
A to wszystko z powodu 10zł...
Właśnie dlatego uważam że dałem się jak frajer wciągnąć w dyskusje o cenie.
Nie wiem na co niektórzy liczyli zadając pytania o cenę. No bo chyba nie na to że powiem: "aktualizacja będzie 2 razy droższa niż spekulacyjny zakup licencji i trzymanie jej bez autoryzacji tylko i wyłącznie po to żeby mnie zrobić w konia i mieć taniej wersję 2.0 jak tylko się pojawi".
Kolekcjoner
23-09-2011, 17:16
Właśnie dlatego uważam że dałem się jak frajer wciągnąć w dyskusje o cenie.
No trudno zaprzeczyć :cool:.
BTW: tak na prawdę kwota tu nie ma znaczenia. Ludzie potrafią robić problem nawet o złotówkę.
spekulacyjny zakup licencji i trzymanie jej bez autoryzacji tylko i wyłącznie po to żeby mnie zrobić w konia i mieć taniej wersję 2.0 jak tylko się pojawi".Spekulacyjny? Jaki spekulacyjny, skoro miało kosztować tyle samo? Zrobić CIEBIE w konia?! Piękne! ROTFL :lol:
Spekulacyjny? Jaki spekulacyjny, skoro miało kosztować tyle samo?
No właśnie taki, że gdybym planował podwyżkę i o tym powiedział 4 miesiące temu to zaraz znaleźliby się "oszczędni", którzy kupowaliby drugą licencję tylko dla upgrade a nie po to żeby jej używać.
No właśnie taki, że gdybym planował podwyżkę i o tym powiedział 4 miesiące temu to zaraz znaleźliby się "oszczędni", którzy kupowaliby drugą licencję tylko dla upgrade a nie po to żeby jej używać.Kupić drugą licencję, żeby ją zgodnie z umową bezpłatnie zaktualizować - Robienie Ciebie w konia, "oszczędni", spekulacja.
Planowanie jednej ceny a podawanie do publicznej wiadomości innej - Spoko, normalne działanie biznesowe.
Wybacz ale naprawdę nie widzę szansy na znalezienie wspólnego języka. Mamy kompletnie odmienne postrzeganie pewnych spraw. Już raczej odpadam z tej dyskusji. Niech tam sobie każdy wyciągnie wnioski, jakie mu odpowiadają.
Kupić drugą licencję, żeby ją zgodnie z umową bezpłatnie zaktualizować - Robienie Ciebie w konia, "oszczędni", spekulacja.
Nie zasłaniaj się umową. Kupiłbyś tylko po to żeby trzymać bez autoryzacji a nie po to żeby używać.
Planowanie jednej ceny a podawanie do publicznej wiadomości innej - Spoko, normalne działanie biznesowe.
Dalej nie rozumiesz znaczenia słowa "planowanie", polecam słownik wyrazów obcych. Decyzję o cenie podjąłem już po wypuszczeniu wersji 2.0, więc nie wciskaj mi i innym że planowałem coś innego, skoro nawet sam widziałeś na stronie cenę "69zł" przez pare godzin.
Wybacz ale naprawdę nie widzę szansy na znalezienie wspólnego języka. Mamy kompletnie odmienne postrzeganie pewnych spraw. Już raczej odpadam z tej dyskusji. Niech tam sobie każdy wyciągnie wnioski, jakie mu odpowiadają.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie widzę sensu dyskusji ponieważ i tak nie wierzę że kupiłbyś program 4 miesiące temu żeby go sobie tylko potrzymać na dysku dla kwoty 10zł. Cała ta gadka to bicie piany i nic więcej.
O rany!
Wchodzę w temat w nadziei, że dowiem się czegoś ciekawego o programie, a tu przepychanki.
Czy można kolegów prosić o przeniesienie swoich żali do Pralni, albo na PW?
Czy można kolegów prosić o przeniesienie swoich żali do Pralni, albo na PW?Już się nie przepychamy. Doszliśmy do wspólnego wniosku, że się raczej nie dogadamy i tym akcentem polemikę można uznać za wyczerpaną. Ja też już jestem wyczerpany.
O rany!
Wchodzę w temat w nadziei, że dowiem się czegoś ciekawego o programie, a tu przepychanki.
Najpóźniej w niedzielę będzie ciekawy update, testuję właśnie nowy sposób składania hdrów :-)
Dajcie sobie już spokój..
ja mam inne pytanie..
mam wersję 1.5.5 ale niekoniecznie wykorzystuję jej pełne możliwości - i stąd pomysł na "przejście" na wersję "natural", na stronie:
http://www.machineryhdr.com/natural/full.php
jest napisane:
Rabat 30% dla posiadaczy wersji HDR Effects 1.x
Cena aktualizacji wynosi 49zł. Aby otrzymać rabat, do złożonego e-mailem zamówienia należy załączyć plik klucza od wersji 1.x
i czy z tego wynika że wersja 1.5.5 przestanie mi działać jak zakupię "natural" czy mogę kupić ze zniżką i będę mógł używać obu programów i ewentualnie - w przyszłości zakupić upgrade do wersji 2.0 "effects"?..
aha - i czemu paypal jest +5zł?
mam wersję 1.5.5 ale niekoniecznie wykorzystuję jej pełne możliwości - i stąd pomysł na "przejście" na wersję "natural", na stronie:
http://www.machineryhdr.com/natural/full.php
jest napisane:
i czy z tego wynika że wersja 1.5.5 przestanie mi działać jak zakupię "natural" czy mogę kupić ze zniżką i będę mógł używać obu programów i ewentualnie - w przyszłości zakupić upgrade do wersji 2.0 "effects"?..
2 x tak.
aha - i czemu paypal jest +5zł?
Ponieważ paypal ściąga prowizję od przelewu, którą doliczam do ceny.
2 x tak.
tyle że pytania były 3 ;), moja wina że może niejasno, to jeszcze raz:
czy z tego wynika że wersja 1.5.5 przestanie mi działać jak zakupię "natural"
czy mogę kupić ze zniżką "natural" i będę mógł używać obu programów
i w przyszłości zakupić upgrade do wersji 2.0 "effects"?..
tyle że pytania były 3 ;), moja wina że może niejasno, to jeszcze raz:
Wersja 1.5.5 nie przestanie działać, nigdzie przecież nie jest napisane że to wymiana licencji a jedynie rabat na zakup nowej. Można więc używać obu a po jakimś czasie kupić upgrade do Effects.
No i teraz już wszystko jasne, dzięki
Dostępna jest wersja Machinery Natural HDR 2.2.2 (25-09-2011)
Dostępna jest wersja Machinery HDR Effects 2.0.2 (25-09-2011)
Edytor:
* Zwiększona prędkość działania filtra"Detale".
Chyba już ostatecznie udało mi się usunąć wszystkie błędy powodujące wywalenie się programu podczas zmiany rozmiaru wielkości ikon w oknie presety.
Przyśpieszony został także filtr "detale".
Jest dostępna aktualizacja wersji Effects 2.0.4
Ulepszyłem efekt "Światła / Cienie" redukując pojawiające się czasem poświaty wokół kontrastowych obszarów.
Tylko dla czego nie mogę przeciągnąć obrazów w miejsce "przeciągnij tutaj obrazy"? Od 2.0 nie mogłem ale cicho siedziałem licząc że kolejne aktualizacje coś zmienią:) Win7 64 bit.
Tylko dla czego nie mogę przeciągnąć obrazów w miejsce "przeciągnij tutaj obrazy"? Od 2.0 nie mogłem ale cicho siedziałem licząc że kolejne aktualizacje coś zmienią:) Win7 64 bit.
Przypuszczam że winna jest kontrola użytkownika w Win7 i różne prawa dostępu do plików i uruchamiania programu. Windows nie pozwala upuścić plików na program, który ma ograniczone uprawnienia.
Machinery HDR Effects Wersja 2.0.9 (beta) (03-10-2011)
Edytor:
* Nowa opcja "wykrywanie krawędzi" w panelu HDR do redukcji poświaty wokół kontrastowych elementów.
* Zredukowany efekt poświaty w warstwie "Światła / Cienie".
* Poprawki interfejsu użytkownika.
Dzięki opcji "wykrywanie krawędzi" można wyeliminować zjawisko pokazane na screenie.
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/7702/edgedetect.jpg)
Zrobiłem błąd w ścieżce dostępu do pliku i link prowadził do 2.0.4.
Teraz jest już poprawione, należy użyć opcji "sprawdź aktualizacje" w programie aby ściągnąć 2.0.9.
Wersja HDR Effects 2.1 (06-10-2011)
Edytor:
* Nowa opcja "wykrywanie krawędzi" w panelu HDR do redukcji poświaty wokół kontrastowych elementów.
* Zredukowany efekt poświaty w warstwie "Światła / Cienie".
* Dodany parametr "Korekcja koloru" w zakładce "Winietowanie".
Wersja Natural HDR 2.3 (06-10-2011)
Edytor:
* Dodany parametr "Korekcja koloru" w zakładce "Winietowanie".
Na stronie: http://www.machineryhdr.com/effects2/instruction.php
jest uaktualniona instrukcja obsługi programu.
Z poziomu programu dostępna jest aktualizacja do wersji beta Effects 2.1.3 oraz Natural 2.3.2
* Zmniejszony efekt poświaty przy łączeniu obrazów metodą "Wykrywanie Krawędzi".
* Ulepszony algorytm wyrównywania obrazów.
* Dodana opcja "Redukcja Szumu" w zakładce "Wczytywanie Obrazów".
* Zmodyfikowane Presety.
Ze względu na ciągłe pytania czemu stara wersja programu ma zostać wyłączona przy upgrade do 2.0, zdecydowałem się usunąć ten warunek aktualizacji. Oznacza to że można dokonać upgrade i równocześnie używać poprzedniej wersji jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Wszyscy, którzy dokonali upgrade do tej pory na życzenie będą mieć przywróconą możliwość autoryzacji starej wersji.
Umieściłem aktualizację 2.1.3(2), która poprawia kilka rzeczy m.in:
- znikające suwaki w panelach.
- otwieranie projektów z wiersza poleceń.
Ale pięknego sampla znalazłem :D:D:D
Obróbka oczywiście w 100% Machinery. Przy najbliższej aktualizacji dorzucę go do katalogu z samplami.
http://img31.imageshack.us/img31/4955/matrixhu.jpg
P.S
Na zdjęciu nie jestem ja :p
Uprasza się o przeczytanie historii pewnego regulaminu, z naciskiem na jego pkt 9 ;-)
Uprasza się o przeczytanie historii pewnego regulaminu, z naciskiem na jego pkt 9 ;-)
Znowu za duży obrazek? No dobra, już nie będę :D:D:D
źródło (http://img594.imageshack.us/img594/7857/matrix2s.jpg)
Zrobię wam małą demonstrację działania filtra "Wygładzanie" z najnowszej wersji programu.
Obrazek niżej dobrze pokazuje o co chodzi. Dzięki podziałowi obrazu na różnej wielkości kontrasty można wygładzać obraz na różnych poziomach, bez zmiany pozostałych. Na przykładzie widać że pierwszy suwak "szum" z najmniejszymi kontrastami jest na poziomie zero a wygładzanie odbywa się "głębiej", tak jakby "pod spodem". Po przefiltrowaniu drobne detale skóry zostały, choć głębsze kontrasty zostały wyraźnie zmniejszone.
źródło (http://img818.imageshack.us/img818/4986/67969314.jpg)
Dostępna jest też aktualizacja z drobnymi poprawkami m.in automatycznym przechodzeniem do okna edycji po wybraniu presetu. Szczegóły na stronie i z poziomu opcji "Sprawdź aktualizacje".
no.. super.. ciekawe kiedy plugin do PSa zrobisz..
Zrób w końcu na maki, plizz.
no.. super.. ciekawe kiedy plugin do PSa zrobisz..
A wiesz co, to nie jest taki głupi pomysł :-). Akurat sam taki pojedynczy filtr można jako plugin zrobić i chyba nawet miałem gdzieś tutorial o robieniu filtrów do PS więc to nie jest niemożliwe :D.
Zrób w końcu na maki, plizz.
No przydałoby się, przydało, ale to jeszcze melodia przyszłości.
gadget_zary
20-10-2011, 16:32
A wiesz co, to nie jest taki głupi pomysł :-). Akurat sam taki pojedynczy filtr można jako plugin zrobić i chyba nawet miałem gdzieś tutorial o robieniu filtrów do PS więc to nie jest niemożliwe :D.
Czekam z niecierpliwością :D:D
Czekam z niecierpliwością :D:D
Jako ciekawostkę dodam że filtr wyciągania detali w zakładce "detale" jest zrobiony na analogicznej zasadzie czyli z podziałem na kontrasty o różnej wielkości. Dzięki temu można zwiększyć duże kontrasty "pod spodem" tych mniejszych.
Szykuję zmianę interfejsu programu i chciałbym zasięgnąć waszej opinii co o tym sądzicie. Jest też to dobry moment na zgłaszanie poprawek i pomysłów zmian.
Postanowiłem zmniejszyć ilość zakładek przy górnej listwie do trzech:
- Presety
- Wczytywanie Obrazów
- Przetwarzanie
Zakładki "Presety" i "Wczytywanie Obrazów" pozostają bez zmian.
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/7674/interfg.jpg)
Wszystkie dotychczasowe parametry są umieszczone w rozwijanych panelach.
Dodatkowo, nazwa panelu pokazuje czy dana warstwa jest neutralna czy nie. Jeśli tekst jest pogrubiony to znaczy że parametry nie są neutralne i wpływają na wygląd obrazka. Dzięki temu można bez rozwijania paneli szybko zobaczyć, które efekty wpływają na obraz.
Kolejną rzeczą jest chceckbox przy każdym panelu, którym można szybko włączyć / wyłączyć panel bez ruszania suwaków (tak jakby stał się neutralny). Dzięki temu np. po wybraniu presetu można szybko podejrzeć jak obrazek wygląda bez pewnych parametrów np. bez winiety czy gradientu kolorów.
Zmieniony jest też sposób działania podglądu oryginalnego obrazu. W zakładce "Wczytywanie obrazów" w ogóle takiej opcji nie ma, natomiast w "Przetwarzaniu" podgląd pokazuje obrazek już po przetworzeniu w zakładce "Wczytywanie Obrazów" czyli po balansie bieli i krzywej kontrastu.
Wersja 2.1.9 (BETA) (28-10-2011)
Edytor:
Nowy interfejs użytkownika.
Podgląd oryginalnego obrazu pod prawym przyciskiem myszy.
Zwiększona szybkość pracy programu około 10%.
Poprawiona opcja Cofnij / Ponów.
Zmiany myślę że zdecydowanie na lepsze.
Zgrupowanie opcji w jednym miejscu przyśpiesza edycję. Dwa osobne widoki ("Wczytywanie obrazów" i "Przetwarzanie") w zupełności wystarczają. Wrócił też stary dobry podgląd oryginału pod prawym przyciskiem myszy znany z wersji 1.5.
Przy okazji także doszlifowałem mechanizm aktualizacji wartości kontrolek i zarządzania wątkami co wyraźnie przyśpieszyło program.
Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie. Program na prawdę dobry pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Nie żałuję ani złotówki. Gratuluję inwencji i wiedzy. Pozdrawiam.
Na serwerze jest dostępna poprawka działania efektu Światła / Cienie w trybie Panoramicznym. W poprzedniej wersji złożona panorama miała widoczne łączenie krawędzi jeśli został użyty ten efekt.
Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie.
Popieram.
Dostępna jest kolejna wersja beta 2.1.9(1)
W programie pojawił się nowy algorytm łączenia obrazów (Panel HDR).
Jest to modyfikacja algorytmu obecnego w pierwszej wersji Machinery do oznaczenia 1.5.
Algorytm cechuje się rewelacyjną prędkością i co najważniejsze całkowitym brakiem efektu poświaty ("halo"). W tej chwili nie ma dostępnych dla niego żadnych dodatkowych parametrów, wszystko robione jest automatycznie. Algorytm ze względu na swoją naturę, może czasem generować obrazy o niskim kontraście. Należy wtedy użyć filtra "Detale".
Nowa metoda łączenia jest teraz ustawiona domyślnie. Dwa poprzednie algorytmy są cały czas dostępne w menu panelu "HDR". Za kilka dni będzie kompletny opis programu wraz ze szczegółowym wyjaśnieniem różnic.
Wszystkie nowe zmiany, w tym także nowy algorytm łączenia HDR, dostępne są także w wersji Natural 2.3.9
strideer
01-11-2011, 11:51
Marek, wprowadzasz te zmiany tak znaczące i z taką prędkością, że co chwilę się zastanawiam czy nie powinienem jeszcze raz "przewołać" zdjęć zrobionych parę dni wcześniej :-)
Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/cornerfix/using-cornerfix/maze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.
Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/cornerfix/using-cornerfix/maze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.
Widzę ze usunięcie tego efektu jest kwestią sposobu demozaikowania przez konwerter RAW. Za parę dni do wersji 2.2 będę robił aktualizację drawa i zobaczę czy posiada on jakieś ustawienia, które pozwolą usuwać problem o którym piszesz.
strideer
01-11-2011, 12:20
Tak, dokładnie. Od strony funkcjonalnej taka zamiana powinna być jako opcja, jako że w przypadku braku efektu na zdjęciu może sama z siebie powodować utratę szczegółów lub wzmacnianie zaszumienia. Do tej pory obchodziłem problem korzystając z tego programu cornerfix i przetwarzając CR2 skonwertowane do DNG. Nie trzeba tłumaczyć, że takie dłubanie nie jest zbyt efektywne. Z góry dzięki za wszelkie starania w celu dodaniu takiego mechanizmu.
Marek, pomyśl nad tym pluginem do photoshopa, to byłby HIT! :)
Marek, pomyśl nad tym pluginem do photoshopa, to byłby HIT! :)
Chciałbym mieć tyle czasu żeby zrealizować wszystkie pomysły :-). Mogę do tego filtra dodać jeszcze jeden lub więcej suwaków do dokładniejszego podziału na poziomy. Co sądzisz o tym, jest taka potrzeba?
Uaktualniłem instrukcję do zmian interfejsu. Jutro będzie też dostępny szczegółowy opis wszystkich parametrów wszystkich paneli przetwarzania.
Mogę do tego filtra dodać jeszcze jeden lub więcej suwaków do dokładniejszego podziału na poziomy. Co sądzisz o tym, jest taka potrzeba?
nie wiem ile to pracy kosztuje ale na pewno nie zaszkodzi :-P
Czy Machinery faktycznie wyrównuje zdjęcia przed pozostałymi operacjami na nich (korzystałem z wersji demo)? Wczoraj próbowałem z kilkoma zdjęciami i nie wyrównywało (zdjęcia w pionie, z ręki - każde trochę przemieszczone względem poprzedniego).
Czy Machinery faktycznie wyrównuje zdjęcia przed pozostałymi operacjami na nich (korzystałem z wersji demo)? Wczoraj próbowałem z kilkoma zdjęciami i nie wyrównywało (zdjęcia w pionie, z ręki - każde trochę przemieszczone względem poprzedniego).
Jeśli jest włączona opcja w Menu Obraz "Wyrównaj Obrazy" to wyrównuje.
Włączona była - specjalnie sprawdzałem w helpie na stronie czy jest wyrównywanie (jako opcja w programie) i w jaki sposób ją włączyć. Przy otwieraniu obrazków (3 rożniące się paramertami ekspozycji) widać, że niby wyrównuje ale niestety nie wyrównało - sprawdzę jeszcze raz dzisiaj wieczorem ale chyba nie uległem złudzeniu ;).
Włączona była - specjalnie sprawdzałem w helpie na stronie czy jest wyrównywanie (jako opcja w programie) i w jaki sposób ją włączyć. Przy otwieraniu obrazków (3 rożniące się paramertami ekspozycji) widać, że niby wyrównuje ale niestety nie wyrównało - sprawdzę jeszcze raz dzisiaj wieczorem ale chyba nie uległem złudzeniu ;).
Sam algorytm doskonały nie jest i możliwe że w pewnych sytuacjach klatki nie będą do siebie idealnie pasować. W najbliższych wersjach postaram się zrobić ulepszenie.
Program nie poradził sobie z tymi zdjęciami, które są robione z ręki:
http://rebacz.pl/hdr/_MG_1542.jpg
http://rebacz.pl/hdr/_MG_1543.jpg
http://rebacz.pl/hdr/_MG_1544.jpg
Program nie poradził sobie z tymi zdjęciami, które są robione z ręki:
Zdjęcia z dużymi prześwietlonymi obszarami są najczęściej trudne do wyrównywania, ale i sam algorytm wymaga też jeszcze dopracowania.
Po usunięciu klatki 1542 złożenie wygląda już całkiem dobrze.
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/7968/mg15434.jpg)
Z niecierpliwością czekałem na nową wersję Machinery, gdyż 1.x bardzo przypadła mi do gustu. Ostatnio zainstalowałem 2.x i musze przyznać, że pomimo iż posiada ona kilka ciekawych opcji (w 1.x brakowało mi głównie wsparcia profili kolorystycznych) to jestem trochę zawiedziony interfejsem. Glówną zaletą jedynki byłą jej prostota i odpowiednia ilość "suwaków" pozwalająca na dobrą kontrolę efektu. W dwójce, przeskakiwanie z tych zakładek trwa niestety zbyt długo.
Pomijając ten fakt gratuluję Marku świetnie wykonanej pracy.
Często po obróbce w Machinery robię export do PSa, wkładam oryginał jako podkładkę i lokalnie maskuje. Chętnie widziałbym taką opcję w przyszłych wersjach,
pozdrawiam