Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Machinery HDR Effects

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

koziar1
17-08-2009, 14:42
i nic sie nie zwiesiło;P

Zazdroszczę, u mnie się nawet nie uruchamia... :confused:

allxages
17-08-2009, 21:01
No więc spróbowałem programu na wirtualnej maszynie i takie rzeczy widziałem:

- pliterki popsute w splashu
- dostaje 'An unsupported operation was attempted.'
- windows pyta czy wyslac raport gdzies tam

całość na XP Professional Service Pack3 wersja angielska

dj_drops
17-08-2009, 21:22
muszę powiedzieć że działa :)
Win7 Beta_pl x32

MMM
17-08-2009, 21:56
- pliterki popsute w splashu
Podeślij screenshota na maila ze strony Machinery.

Armin
18-08-2009, 19:53
Mam te same objawy co allxages.
Na Win XP home edition SP3 wersja anglojęzyczna.

Wcześniej wersja "Autolevels" działała bez problemu.

MMM
18-08-2009, 20:41
MACHINERY 0.9.8.7

- Przyśpieszyłem dwie najwolniejsze operacje (poza początkowym przetwarzaniem) czyli rozmiękczanie obrazu i rozmywanie granicy między światłami i cieniami. Dostało ogromnego kopa a do tego jakość jest dużo lepsza.
Nowa wersja na starych ustawieniach może dawać różniące się efekty na tych dwóch filtrach ale na korzyść.

- Dziwna ramka wokół obrazu już się nie pojawia i mam nadzieję ze tak zostanie :-).

- Program łyka wszystkie formaty TIFF 16-bit RGB (kompresja LZW, ZIP, bitplany itp.)

- Jeśli komuś to umknęło to zapraszam po instrukcję obsługi:
http://www.marekduda.pl/machinery/instruction.php

- Niestety dla tych, którym się w ogóle program nie uruchamiał nie mam na razie dobrej wiadomości. Dalej nie znalazłem błędu mimo testowania na różnych komputerach uparcie program działa :-)

Zrobię jeszcze wyostrzanie, przetwarzanie wsadowe i wypuszczam 1.0.

EDIt: i presety użytkownika

skrzat
18-08-2009, 21:09
Może wypuść wersję z jakimś raportowaniem, co się dzieje do pliku txt. Użytkownik może Ci przesłać ten plik TXT, żebyś mógł się zorientować co jest nie tak.

solver
18-08-2009, 21:15
a ja mam propozycję żebyś dodał w dane w exifie w pliku wyjściowym odnośnie programu w jakim zdjęcie zostało obrobione (zauważyłem właśnie, że Twój program kasuje je całkowicie), tak jak jest to w PS, LR itp... wtedy ktoś prezentując swoje zdjęcie w sieci będzie mógł Cie dodatkowo reklamować;) jest w sumie sporo osób które zaglądają do tych danych przecież;). Taka moja sugestia;)

chiron
18-08-2009, 21:18
Czekam z niecierpliwością na 1.0... na 3 kompach śmiga aż miło :)

Pebal
18-08-2009, 21:20
Ogólnie rzecz biorąc, program bardzo fajny - ale:

1. Podczas obliczeń wykorzystywany jest tylko jeden rdzeń procesora. Mam Quad-a i żadnego z niego pożytku w Twoim programie.
2. Gdy dobiorę parametry dla jakiegoś zdjęcia, po wczytaniu innego, program wraca do ustawień domyślnych. Nie podoba mi sie takie zachowanie programu.
3. Przy suwaczkach brakuje mi pól numerycznych (NumericUpDown) w których mógłbym wprowadzać wartości parametrów. Brakuje mi także przycisków, które przywracałyby poszczególne parametry, do ustawień domyślnych.

MMM
18-08-2009, 22:06
1. Podczas obliczeń wykorzystywany jest tylko jeden rdzeń procesora. Mam Quad-a i żadnego z niego pożytku w Twoim programie.
Takie jest ograniczenie wersji demo że odpala tylko jeden wątek do obliczeń. Wersja pełna jest liniowo szybsza wraz z ilością rdzeni. Zresztą informacja o tym jest w splash screenie, więc dziwię się że to piszesz.

2. Gdy dobiorę parametry dla jakiegoś zdjęcia, po wczytaniu innego, program wraca do ustawień domyślnych. Nie podoba mi sie takie zachowanie programu.
A jak byś chciał? Zostawić aktualne parametry?

Pebal
18-08-2009, 22:15
A jak byś chciał? Zostawić aktualne parametry?
Dokładnie tak. Pokaż mi program graficzny, który po załadowaniu obrazka, zmienia ustawienia narzędzi.

Dla naturalnego HDR-a pasują pewne uniwersalne ustawienia. Za każdym razem, gdy chce obejrzeć zdjęcie z tymi ustawieniami, muszę ustawienia przywracać ręcznie albo odczytywać je z pliku.

MMM
18-08-2009, 22:25
Dla naturalnego HDR-a pasują pewne uniwersalne ustawienia. Za każdym razem, gdy chce obejrzeć zdjęcie z tymi ustawieniami, muszę ustawienia przywracać ręcznie albo odczytywać je z pliku.

Możesz je ustawić przecież jako domyślne :-)
Jak chcesz to ściągnij sobie jeszcze raz najnowszą wersję, zostawia aktualne ustawienia przy wczytywaniu obrazka.

Pebal
18-08-2009, 22:46
Jak chcesz to ściągnij sobie jeszcze raz najnowszą wersję, zostawia aktualne ustawienia przy wczytywaniu obrazka.
Ostatnia dostępna wersja [18-08-2009 20:23], nie zachowuje ustawień.

Brakuje mi jeszcze przycisku, dzięki któremu mógłbym szybko "wyłączyć" zmiany i podejrzeć oryginalne zdjęcie.

talarczyk
18-08-2009, 22:57
Brakuje mi jeszcze przycisku, dzięki któremu mógłbym szybko "wyłączyć" zmiany i podejrzeć oryginalne zdjęcie.
Prawy Przycisk Myszki na zdjęciu? :)

MMM
18-08-2009, 23:09
Ostatnia dostępna wersja [18-08-2009 20:23], nie zachowuje ustawień.
Update jest nieoficjalny, tzn. pod tą samą wersją jest nowy plik na serwerze.

No to może jednak najpierw proponuję zacząć od instrukcji obsługi programu.

Pebal
18-08-2009, 23:10
Prawy Przycisk Myszki na zdjęciu? :)
Fakt - jest i działa, jednak jakoś nie bardzo odpowiada mi to rozwiązanie.
Może w tej opinii będę osamotniony, ale jakoś dziwnie się czuję, gdy muszę często naciskać prawy przycisk myszki. Osobiście bardziej odpowiadałby mi przycisk pod suwakami parametrów.

Zwróć także uwagę na to, że prawy przycisk myszy, działa w programie tylko w obszarze zdjęcia. Gdy edytuje parametry, muszę opuszczać obszar parametrów, aby podejrzeć oryginał.

No to może jednak najpierw proponuję zacząć od instrukcji obsługi programu.
Zamiast instrukcji obsługi, wolałbym intuicyjny interfejs użytkownika. Obecny nie jest zły, ale brakuje mu paru praktykowanych rozwiązań.

MMM
18-08-2009, 23:25
Fakt - jest i działa, jednak jakoś nie bardzo odpowiada mi to rozwiązanie.
Może w tej opinii będę osamotniony, ale jakoś dziwnie się czuję, gdy muszę często naciskać prawy przycisk myszki. Osobiście bardziej odpowiadałby mi przycisk pod suwakami parametrów.

Zwróć także uwagę na to, że prawy przycisk myszy, działa w programie tylko w obszarze zdjęcia. Gdy edytuje parametry, muszę opuszczać obszar parametrów, aby podejrzeć oryginał.
I bardzo dobrze bo suwaki są tuż przy krawędzi zdjęcia.
Jeśli miałoby to tak wyglądać jak chcesz czyli "przycisk pod suwakami parametrów" to musiałbyś wykonywać jeszcze większy ruch myszą żeby go wcisnąć.

Seeker
19-08-2009, 00:27
Bardzo mi sie podoba, ze wrocily cyferki pod suwaki.

Kolaj
19-08-2009, 06:50
Jak chcesz to ściągnij sobie jeszcze raz najnowszą wersję, zostawia aktualne ustawienia przy wczytywaniu obrazka.Może w konfiguracji programu dać możliwość wyboru, czy podczas uruchamiania/wczytywania nowego obrazka ma używać ustawień domyślnych, czy ostatnio używanych?

Bardziej jednak brakuje mi obsługi kółka na tablecie. Tak się przyzwyczaiłem, że pod tym kółkiem mam zoom, że za każdym razem jestem zaskoczony, że nie działa.

SebaWolf
19-08-2009, 09:54
No dobra, nie bawię się w HDR'y ale ciekawość zmusiła mnie do sprawdzenia MACHINER'ów- w zasadzie automatyczne ustawienia.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/i/img9722a.jpg/)

a tu oryginał (http://img15.imageshack.us/i/img9722p.jpg/)

Reason
19-08-2009, 10:15
Po podwójnym kliknięciu na zdjęcie program pyta czy zdjęcie zapisać.
Po kliknięciu "nie" i tak otwiera się okno dialogowe zapisu zdjęcia.

Po kliknięciu "tak" a następnie wciśnięcie przycisku "anuluj" również powoduje otworzenie ponownie okna dialogowego zapisu zdjęcia.

W sumie mi to nie przeszkadza ale mało to logiczne ;)

MMM
19-08-2009, 11:14
Po podwójnym kliknięciu na zdjęcie program pyta czy zdjęcie zapisać.
Po kliknięciu "nie" i tak otwiera się okno dialogowe zapisu zdjęcia.
Otwiera się okno odczytu a nie zapisu.

Po kliknięciu "tak" a następnie wciśnięcie przycisku "anuluj" również powoduje otworzenie ponownie okna dialogowego zapisu zdjęcia.

Także wszystko jest logiczne, a jeśli już to brakuje opcji "anuluj" w dialogu z pytaniem "czy zapisać..?".

karakan
19-08-2009, 13:53
Znany z wielu programow okolograficznych 'skrot' CTRL+rolka myszy, czyli zoomowanie, zawiesza program

Reason
19-08-2009, 16:53

Także wszystko jest logiczne, a jeśli już to brakuje opcji "anuluj" w dialogu z pytaniem "czy zapisać..?".

A faktycznie :)
To było przed pierwszą kawą ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Znany z wielu programow okolograficznych 'skrot' CTRL+rolka myszy, czyli zoomowanie, zawiesza program

Mogę potwierdzić.

MMM
19-08-2009, 17:37
Mogę potwierdzić.
Naprawione i "anuluj" też dorobiłem. Przy okazji zmiana trybu koloru nie powoduje ponownego rozmiękczania zdjęcia. Update jest nieoficjalny czyli trzeba sobie ręcznie ściągnąć jeśli ktoś potrzebuje.

tiroy
19-08-2009, 18:35
Naprawione i "anuluj" też dorobiłem. Przy okazji zmiana trybu koloru nie powoduje ponownego rozmiękczania zdjęcia. Update jest nieoficjalny czyli trzeba sobie ręcznie ściągnąć jeśli ktoś potrzebuje.

0.9.8.7 też się wywala przy starcie, podobnie jak kilka ostatnich. :x

MMM
21-08-2009, 12:49
Kilka stron wcześniej ktoś prosił o sample w pełnej rozdzielczości.

W galerii http://www.marekduda.pl/machinery/gallery.php jest taki sampel z wrakami ze szrota.
Niżej cropy 100% z pełnowymiarowego przetworzonego obrazu 2336x3504 (30D + EFS-10-22). Nic nie ruszane, nie wyostrzane, jedynie crop z TIFFa zapisany w jpg z jakością 80%.

źródło (http://img269.imageshack.us/img269/9648/zoom01.jpg)

źródło (http://img18.imageshack.us/img18/553/zoom02.jpg)

Kolaj
21-08-2009, 13:20
Na Twoim komputerze, ile czasu zajmuje programowi wykonanie obliczeń na pełnowymiarowym obrazku?

MMM
21-08-2009, 13:42
Na Twoim komputerze, ile czasu zajmuje programowi wykonanie obliczeń na pełnowymiarowym obrazku?
Ten ze szrota z takimi ustawieniami jak w galerii robi się 2min 05s. Procesor DualCore 2200, winXP.

Planuję zrobić jakiś tryb "preview" który będzie działał na pomniejszonej wersji obrazka żeby sobie szybko dobrać parametry a na koniec przełączy się tylko na pełny żeby program wykonał obliczenia na pełnowymiarowym obrazku.

No i jeszcze spróbuję powalczyć z algorytmem przetwarzania. Jeśli uda mi się zmienić złożoność z wykładniczej na wielomianową to całość przyśpieszy kilka razy.

model
23-08-2009, 02:26
A czy jest szansa, że program będzie miał przetwarzanie wsadowe wraz ze zmniejszaniem rozmiaru i wyostrzaniem po zmniejszeniu? W sumie przydatna sprawa. Mógłbym wtedy w ogóle nie odpalać photoshopa :P

MMM
23-08-2009, 09:06
A czy jest szansa, że program będzie miał przetwarzanie wsadowe wraz ze zmniejszaniem rozmiaru i wyostrzaniem po zmniejszeniu? W sumie przydatna sprawa. Mógłbym wtedy w ogóle nie odpalać photoshopa :P
W najbliższym update będzie wyostrzanie i presety użytkownika. Przetwarzanie wsadowe najprawdopodobniej pojawi się w wersji 1.0 .

marceliwroc
23-08-2009, 12:36
Program świetny! Gratuluję !

W jaki sposób zapisać "obrobiony" plik w pełnej rozdzielczości ?? kiedy próbuje zmienić ustawienia, program sam autoamtycznie narzuca jakąś małą rozdzielczość.

Robson01
24-08-2009, 09:12
Program świetny! Gratuluję !

W jaki sposób zapisać "obrobiony" plik w pełnej rozdzielczości ?? kiedy próbuje zmienić ustawienia, program sam autoamtycznie narzuca jakąś małą rozdzielczość.

Jak powstanie wersja ostateczna i za nią zapłacisz to będziesz miał możliwość zapisać obrobione zdjęcie w pełnej rozdzielczości.

MMM
25-08-2009, 09:52
MACHINERY 0.9.8.8

To już jest chyba ostatni update przed wersją pre-release.
- filtr wyostrzający (unsharp mask na luminancji)
- presety użytkownika
- no chyba już się nie wiesza przy starcie na niektórych komputerach :-)

W wersji 1.0 możliwe że rzutem na taśmę pojawi się jeszcze przetwarzanie wsadowe.

5y12u3k
25-08-2009, 09:58
U mnie niestety nadal nie chce się uruchomić :(

"An unsupported operation was attempted"

Win7 en x64, build 7100

Grisha
25-08-2009, 10:14
Jak się korzysta z systemów operacyjnych, które jeszcze nie wyszły w wersji finalnej to się nie dziwie, że coś nie chce chodzić. Nawet bym tego nie wymagał :P

sbogdan1
25-08-2009, 10:32
Począwszy od pierwszej wersji aż do tej ostatniej czyli Machinery 0,9,8,8 program śmiga bez zająknięcia ,dobra robota czekam na wersje finalną.

MMM
25-08-2009, 10:38
Jak się korzysta z systemów operacyjnych, które jeszcze nie wyszły w wersji finalnej to się nie dziwie, że coś nie chce chodzić. Nawet bym tego nie wymagał :P
No ale ta niektórych Vistach a nawet jakiejś wersji XP też komuś nie działało.

Podeślij na maila ze strony dokładny opis błędu.

tiroy
25-08-2009, 10:40

Win7 en x64, build 7100

U mnie również klęka jak poprzednio. XP en, SP 3.

sid
25-08-2009, 10:41

Win7 en x64, build 7100

U mnie na Win7 en x64, build 7100 (z polską aktualizacją) śmiga bez problemu i bez zająknięcia. Może problem błędów leży gdzieś indziej? W nietypowym sprzęcie, podkręconym hardwarem czy czymś jeszcze innym?

tiroy
25-08-2009, 10:49
Może problem błędów leży gdzieś indziej? W nietypowym sprzęcie, podkręconym hardwarem czy czymś jeszcze innym?

Nie widzę nic nietypowego w mojej konfiguracji (Vista zamieniona na XP en SP 3).

Typ systemu: Latitude D630
Data wysyłki: 2008-08-25
Niezależna jednostka biznesowa firmy Dell: Europe
Ilość Nr części Opis części
1 LATITUDE D630 INTEL CORE 2 DUO T9300(2, 5
1 DISPLAY: 14, 1-ZOLL-WXGA+-BREITBILD (1440
1 HANDAUFLAGE: FINGERABDRUCK-LESEGERAT
1 LIEFERZUBEHOR : EURO DOKUMENTATION MIT N
1 SPEICHER: 2048 MB (1 ? 2048 MB) DDR2 MIT
1 160GB 7200RPM HARD DRIVE (FREE FALL SENS
1 OPTISCHES LAUFWERK: 8X DVD+/-RW-LAUFWERK
1 OPTISCHES LAUFWERK : POWER DVD 8.1
1 OPTISCHES LAUFWERK: ROXIO CREATOR 9.0 SO
1 STROMVERSORGUNG: LATITUDE-NETZADAPTER, 6
1 AKKU: HAUPTAKKU MIT 6 ZELLEN UND 56 WH
1 PORT-REPLIKATOR: D/PORT MIT ETHERNET- UN
1 TARGUS CAMPUS NOTEBOOK BACKPACK XL - COM
1 MODEM: INTERNES 56, 6K/V.92-MODEM UND ADA
1 CORE 2 DUO - INTEL 3945ABG WIRELESS CARD
1 WIRELESS: DELL WIRELESS 360 BLUETOOTH FU
1 MOBILES BREITBAND: INTERNE DELL WIRELESS
1 TASTATUR : INTERN US/INTERNATIONAL (QWER
1 SOFTWARE DRIVERS
1 D630 VISTA RESOURCE DVD
1 OPERATING SYSTEM : GERMAN WINDOWS VISTA
1 WINDOWS VISTA BUSINESS SP1 BETRIEBSSYSTE
1 VIRENSCHUTZ: NICHT IM LIEFERUMFANG ENTHA

koziar1
25-08-2009, 11:00
U mnie bez zmian - jak klękał, tak klęka. WinXP EN + SP3 (w odróżnieniu od kolegi tiroya u mnie nigdy nie było Visty - od początku WinXP EN + kolejne service packi)...

tiroy
25-08-2009, 11:13
U mnie bez zmian - jak klękał, tak klęka. WinXP EN + SP3 (w odróżnieniu od kolegi tiroya u mnie nigdy nie było Visty - od początku WinXP EN + kolejne service packi)...

U mnie była, ale krótko ;) XP jest od za(o)rania.

thedoc
25-08-2009, 11:19
No ale ta niektórych Vistach a nawet jakiejś wersji XP też komuś nie działało.

Podeślij na maila ze strony dokładny opis błędu.

A ja się pytam: kiedy i za ile i czy będzie specjalna cena dla kolegów z C-B :) ??

Pebal
25-08-2009, 12:29
Może problem błędów leży gdzieś indziej? W nietypowym sprzęcie, podkręconym hardwarem czy czymś jeszcze innym?
U mnie na wirtualnej maszynie (XP SP2), także nie działa ("An unsupported operation was attempted.")
Na natywnym systemie (Vista SP2), działa bez problemu.

allxages
25-08-2009, 12:33
Najnowszej nie sprawdzałem jeszcze, ale sprawa z nieuruchamianiem była też właśnie na XPsp3EN czyli coś jest na rzeczy

skrzat
25-08-2009, 17:57
Drobny błąd - Zamknięcie programu tuż po jego otwarciu pozostawia uruchomiony splash screen przez jakiś czas :)

krzy
25-08-2009, 19:07
Może u kolegów brakuje jakiejś biblioteki, za dużo usług wyłączonych, albo coś w tym rodzaju?...

U mnie na Win XP pl SP3, płyta Asus P5N-D (z chipsetem nVidii nForce 750i), procesor Intel Core 2 Duo E4600 działa bez problemu. Na drugim kompie: Win XP pl SP3, płyta Asus A7N8X-E (nForce2), procesor AMD Athlon XP 3200+ powoli :-( ale działa bez problemu!

Marek - moje słowa uznania !!! Super pomysł, świetny program i niesamowite efekty. Trzymam kciuki za wersję finalną i... jestem Twoim klientem !

kalibert
25-08-2009, 20:23
Może u kolegów brakuje jakiejś biblioteki, za dużo usług wyłączonych, albo coś w tym rodzaju?...

Ja bym problemu szukał w wersji językowej systemu. Zauważyłem, że większośc zgłaszających ten problem ("An unsupported operation was attempted."), o ile nie wszyscy, posiadają wersje angielskojęzyczne.

yanovitz
25-08-2009, 23:33
Ja bym problemu szukał w wersji językowej systemu. Zauważyłem, że większośc zgłaszających ten problem ("An unsupported operation was attempted."), o ile nie wszyscy, posiadają wersje angielskojęzyczne.

U mnie też to samo - anglojęzyczny XP, Poprzednie wersje działały.

tiroy
26-08-2009, 11:07
Marek, podrzuć wersję debug z logowaniem do pliku. Inaczej nic się nie dowiemy :(

Sielan
26-08-2009, 17:44
A jak macie ustawiony symbol dziesiętny w ustawieniach lokalizacyjnych? Przecinek czy kropka?

yanovitz
26-08-2009, 17:59
Kropke, da sie to przestawic?

tiroy
26-08-2009, 18:00
przecinek

Sielan
27-08-2009, 00:26
Kropke, da sie to przestawic?

Nie wiem jaki jest angielski odpowiednik (różnie to bywa z lokalizacją oprogramowania), w polskiej wersji tutaj:

źródło (http://img41.imageshack.us/i/przecinek.jpg/)

yanovitz
27-08-2009, 00:42
Sorry skłamałem, miałem już ustawiony przecinek bo grzebałem w ustawieniach regionalnych wcześniej (żeby w napisach polską czcionkę wyświetlało :-) ). Ale dalej nic z tego, wyskakuje ten sam komunikat.

jatzzek
27-08-2009, 08:29

Albo niemieckojęzyczne jak uzytkownik tiroy. Mysle, ze cos jest na rzeczy z wersjami językowymi.

tiroy
27-08-2009, 10:07
Albo niemieckojęzyczne jak uzytkownik tiroy. Mysle, ze cos jest na rzeczy z wersjami językowymi.

Proszę nie mieszać. Info o modelu lapa jest ze strony Della, ale, jak pisałem wcześniej i później, na dysku jest XP EN SP3.

Canion
02-09-2009, 11:44
czy projekt Machnery upadł? jakoś nic sie nie dzieje w temacie. Prośba do autora softu o info czy i kiedy bedzie wersja komercyjna pracująca na full rozdziałce? Bo tak to nie wiadomo czekać na machinery (ile czasu?) czy brać coś podobnego z Topaz

allxages
02-09-2009, 14:08
Teraz 7D wypuścili. Nie ma czasu na inne rzeczy ;-)

MMM
03-09-2009, 16:17
czy projekt Machnery upadł?
No bez przesady, tydzień ciszy i od razu "upadł"? :-)
Mam już gotową ostatnią wersję pre-release. Jedyne co jeszcze w niej do zrobienia to ten dziwny błąd na niektórych anglojęzycznych systemach ale to na dniach będzie zrobione.

arturs
03-09-2009, 16:50
No bez przesady, tydzień ciszy i od razu "upadł"? :-)
Mam już gotową ostatnią wersję pre-release. Jedyne co jeszcze w niej do zrobienia to ten dziwny błąd na niektórych anglojęzycznych systemach ale to na dniach będzie zrobione.

no to dawaj ;) "anglicy" poczekają :mrgreen:

Canion
03-09-2009, 18:20
Dokładnie. rzucaj komercyjną wersję PL. reszta poczeka na v2.0 ;)

MMM
03-09-2009, 21:41
MACHINERY 0.9.9 PRE-RELEASE

błąd przy uruchamianiu został zlikwidowany, reszta zmian w opisie aktualizacji.
To jest ostatnia wersja testowa, teraz się już zajmuję przygotowaniem do sprzedaży.

5y12u3k
03-09-2009, 23:22
Nareszcie działa, więc na szybko taki mały test ;)

https://canon-board.info/imgimported/2009/09/3884736773_99de945944-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/5y12u3k/3884736773/)

robercik
03-09-2009, 23:30
Gratuluję ...... kawał dobrej i przemyślanej roboty
Jednym słowem "Piękne" .... a jaka jest planowana cena ???

piotrr
04-09-2009, 00:01
Marku, wziąłbyś się i wypuścił już pełnego maszynera :) A aktualizować to sobie będziemy i tak.Pozdrawiam

floodlander
04-09-2009, 08:20
popieram!
dawaj finalna wersje - poprawiac bedziesz potem!
:twisted:

yanovitz
04-09-2009, 12:08
Melduje ze dziala!

MMM
04-09-2009, 12:24
popieram!
dawaj finalna wersje - poprawiac bedziesz potem!
:twisted:
Już za kilka dni będzie pełna. Cena ~69.999999zł

sbogdan1
04-09-2009, 12:45
Dawaj tą MACHINĘ nie ociągaj się , jakieś namiary na nr konta ,buta ,kołnierzyka czy tak jakoś.:)

skrzat
04-09-2009, 20:25
U mnie gdy dałem wyszukaj nową wersję w 0.9.8 znalazł nową wersję, wyświetlił changlog, ale po naciśniećiu przycisku Zakończ, cały program zamykał się, anie tylko okno informacyjne o nowej wersji. Sprawdzone kilkukrotnie :)
We wcześniejszych wersjach tak nie było. Piszę, aby nie został ten błąd w kolejnych wersjach, gdy znajdzie update :)

MMM
04-09-2009, 22:53
U mnie gdy dałem wyszukaj nową wersję w 0.9.8 znalazł nową wersję, wyświetlił changlog, ale po naciśniećiu przycisku Zakończ, cały program zamykał się, anie tylko okno informacyjne o nowej wersji. Sprawdzone kilkukrotnie :)
We wcześniejszych wersjach tak nie było. Piszę, aby nie został ten błąd w kolejnych wersjach, gdy znajdzie update :)
To nie jest błąd tylko taki (dość nachalny) sposób na wymuszenie krytycznego update.

chciałbym zrobić galerię użytkowników na stronie MACHINERY. Jesli ktoś ma ciekawe sample i chce je umieścić to proszę śmiało na maila.

sirlukas
04-09-2009, 23:08
Szybka próba:
Windows XP (ang):

źródło (http://img228.imageshack.us/img228/8162/img7360m.jpg)

źródło (http://img210.imageshack.us/img210/1207/img7339m.jpg)

źródło (http://img181.imageshack.us/img181/5976/img7338m.jpg)

sirlukas
05-09-2009, 00:34
Odkryłem dziwne "wybuchy" na księżycu dzięki Machinery.

źródło (http://img205.imageshack.us/img205/4954/img6173m.jpg)

Parteq
05-09-2009, 00:59
Pewnie jestem slepy, taki banal, ale gdzie sie obraca zdjecie?

airhead
05-09-2009, 01:00
to nazywa się kratery :P

tak poważnie, można zrobić tym programem jakiś umiarkowany HDR?

Tezet-gdynia
05-09-2009, 01:05
airhead, mozna ;) sciagnij i sprawdz ;)

Parteq
05-09-2009, 01:05
to nazywa się kratery :P
[...]

Chyba chodzilo o to co sie dzieje na krawedzi ;)

sirlukas
05-09-2009, 01:26
Chyba chodzilo o to co sie dzieje na krawedzi ;)

Dokładnie, niezbyt dobrze widać, ale jak się przypatrzy ;)
Ps. Popatrzcie na księżyc z różnych kątów, ekstremalnych.

jatzzek
05-09-2009, 16:14
Rzeczywiscie! Patrze pod duzym katem na moim LCD a tu... od Ksiezyca odchodza dziwne promienie. Bardzo dlugie promienie! Dodatkowo pojawiaja sie jakies artefakty na granicy jasny Ksiezyc/ciemne niebo.

airhead
05-09-2009, 16:46
masz flarę w tele? ;]

Tezet-gdynia
05-09-2009, 19:01
mam nadzieje ze autor sie nie obrazi ze troche zmodyfikowalem jego zdjecie w celu ukazania wszystkiego o czym tutaj jest rozmowa :P Bialo na czarnym wszystko widac :P

źródło (http://images40.fotosik.pl/189/193f7187e8939a2f.jpg)

To chyba nie sa flary obiektywu ;)

sirlukas
05-09-2009, 19:14
Dokładnie o tym pisałem. Wygląda na to, że Machinery nieźle modyfikuje zdjęcia :)
Ale i tak efekt się podoba.

PS. Nie obrażam się łatwo.

MMM
05-09-2009, 19:55
mam nadzieje ze autor sie nie obrazi ze troche zmodyfikowalem jego zdjecie w celu ukazania wszystkiego o czym tutaj jest rozmowa :P Bialo na czarnym wszystko widac :P
Robi się coś takiego bo na granicy księżyca są śmieci po kompresji jpg, które program dodatkowo wyciąga "myśląc" że to jakieś detale. A te odchodzące linie kiedyś podczas testowania jeden raz już widziałem, pojawia się to raz na 10000 zdjęć właśnie na czarnym tle i jeszcze nie wiem czym spowodowane.

airhead
05-09-2009, 23:21
może słabym stosunkiem sygnału do szumu w cieniach po prostu?
przesunięcie punktu czerni pewnie by to rozwiązało, ale to efekt odwrotny do HDR niestety :/

tiroy
06-09-2009, 15:15
Wracam z urlopu, a tu taki prezent :) Działa! Mniód z cebulką ;)

Przepraszam, kto jest ostatni w kolejce do kasy?

(nie mogłem się powstrzymać)
- Pan tu nie stał!
- Panie wsiądzie pan w 125, dojedzie na plac Zamkowy. Tam jest kolumna Zygmunta, trzeciego. Pójdzie pan i mu powie: "Pan tu nie stał".

Vitez
08-09-2009, 19:00
Przymykamy i czyścimy a MMM niech da znać jak wyjdzie pełna wersja to otworzymy...

Przepychanki MMM vs Pebal wylądowały tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=52154

Tam sobie możecie nawrzucać czyj program lepszy :roll: .

MMM
18-09-2009, 15:03
I tak szczęśliwie dobrnęliśmy do wersji 1.0

Napisałem całkowicie od nowa algorytm przetwarzania. Wreszcie wymyśliłem liniowo zależny od wielkości obrazu sposób, który przy dużych obrazkach daje nawet 8-krotne przyśpieszenie. Zresztą to był podstawowy problem od początku powstawania programu i obawiałem się że pełna wersja z algorytmem który pliki 12mpix z włączonymi wszystkimi opcjami liczy w 5 minut może wywołać dużo narzekań. Teraz działa to już normalnie i prędkość jest zbliżona do Photomatixa.

Mam gotowy instalator i licencję użytkownika, jeszcze trochę cierpliwości i będzie full-wersja :-)

Nowy sampelek do zabawy w galerii

źródło (http://img29.imageshack.us/img29/732/soldiercb.jpg)

Wersja 1000px na Digarcie www.digart.pl/zoom/4349752

sirlukas
18-09-2009, 16:52
Wow, sampel wymiata.

PS. Dostałeś wiadomość ode mnie MMM?

Pebal
18-09-2009, 20:49
W najnowszej wersji programu masz błąd w algorytmie składania ekspozycji.

Po złożeniu poniższych ekspozycji, fragment obrazu wygląda tak jak na zaprezentowanym zrzucie ekranu.
http://razipix.files.wordpress.com/2009/06/over1.jpg
http://razipix.files.wordpress.com/2009/06/under.jpg
http://razipix.files.wordpress.com/2009/06/correct.jpg

źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/tmp/Machinery1.jpg)

Istnieje także błąd w procedurze odrysowywania obrazu.

W przypadku gdy szerokość oraz wysokość obrazu, nie mieszczą się w oknie programu, podczas przesuwanie obrazu myszką, tworzy się coś takiego:

źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/tmp/Machinery2.jpg)

MMM
18-09-2009, 22:17
Działa dobrze ;-)

źródło (http://img524.imageshack.us/img524/3207/couj.jpg)

MMM
19-09-2009, 15:33
Dorzuciłem jeszcze jedną drobnostkę. Przy zmniejszaniu obrazka (okno dialogowe zapisu) zmieniłem algorytm skalowania z bilinear na Lanchos3. Niżej przykład skalowania oryginału 2048px do 800px bez wyostrzania.

źródło (http://img9.imageshack.us/img9/1278/lanchos.jpg)

tormentor
19-09-2009, 16:41
Nie daloby sie zrobic, zeby program sam sie aktualizowal i podmienial plik exe? Tak jak to robi np. uTorrent.

zonk
19-09-2009, 17:22
Witam!
Chciałem przetestować ten program, więc ściągnąłem go ze strony machinery. Spakowany plik Machinery.zip wrzuciłęm na pulpit i próbuje rozpakować, oto efekt co pokazuje mój antywirus

źródło (http://img22.imageshack.us/i/beztytuucg.jpg/)

To jest jakieś zabezpiecznie, które mój AV bierze za trojana czy plik jest zarażony?
Pozdrawiam

MMM
19-09-2009, 18:42
Spakowany plik Machinery.zip wrzuciłęm na pulpit i próbuje rozpakować, oto efekt co pokazuje mój antywirus
To jest jakieś zabezpiecznie, które mój AV bierze za trojana czy plik jest zarażony?

:lol: ???
Moje antywirusy niczego nie pokazują :-). Myślę że masz coś w systemie albo antywirus nadgorliwie tak wykrywa co się czasem zdarza. Jedyna rzecz którą program robi i może się to antywirusowi nie spodobać to sprawdzanie aktualizacji na moim serwerze. Śmiało uruchamiaj.

Vitez
19-09-2009, 18:50
Pozdrawiam

Sugeruję zmienić oprogramowanie antywirusowe.
Jedne z wiodących programów (Kaspersky i Norton) nic nie znajdują - zarówno ręczny skan zipa, ręczny skan .exe jak i próba instalacji.

krzy
19-09-2009, 19:59
....Nowy sampelek do zabawy w galerii

WOW ! Spadłem z krzesła !!!
Super, rewelacja - to jest to !

(nie mogłem się powstrzymać bo tak mi się spodobało.
Żeby używać Machinery zaczynam modernizację mojego kompa, bo Athlonik XP już ledwo zipie)

sirlukas
19-09-2009, 20:27
Sugeruję zmienić oprogramowanie antywirusowe.
Jedne z wiodących programów (Kaspersky i Norton) nic nie znajdują - zarówno ręczny skan zipa, ręczny skan .exe jak i próba instalacji.

Ba, powiem że najlepszy NOD32 tez nic nie płacze. Proponuje więc zmienić software ;)

jacapa
19-09-2009, 22:26
Witam!
Chciałem przetestować ten program, więc ściągnąłem go ze strony machinery. Spakowany plik Machinery.zip wrzuciłęm na pulpit i próbuje rozpakować, oto efekt co pokazuje mój antywirus

Pozdrawiam

Ba, powiem że najlepszy NOD32 tez nic nie płacze. Proponuje więc zmienić software ;)

Niestety coś jest na rzeczy bo mój NOD32 gryzie się z Machinery.
Nie mogę wczytać ustawień bo każda próba kończy się zamknięciem programu.
Dopiero wyłączenie ochrony antywirusowej i antysyware umożliwia wczytanie ustawień i normalną dalszą pracę. Bez wczytywania ustawień wszystko jest ok.

Vitez
20-09-2009, 06:10
Niestety coś jest na rzeczy bo mój NOD32 gryzie się z Machinery.

Cóż, najlepsze antywirusy widać tak mają ;) .
Ironia w celu pokazania że wg mnie nie ma czegoś takiego jak "najlepszy" antywirus. Każdy się na czymś potrafi wyłożyć. Najczęściej za mało/za dużo blokuje.

sbogdan1
21-09-2009, 06:55
Myślę że stwierdzenie i określenie ze dany antywir jest najlepszy to pojęcie względne,osobiście używam Eset Smatrt Security i jest jak na razie wszystko OK, ale czy akurat jest taki idealny ? zapewne każdy program ma swoje lepsze lub gorsze strony.Począwszy od zainstalowania Auto L. po Machinery nigdy nie miałem kłopotu .

MMM
24-09-2009, 20:50
Premiera w najbliższą niedzielę.

Dzygit-Dublin
24-09-2009, 21:15
Premiera w najbliższą niedzielę.

przewidujesz Paypal w ramach płatności ?

arturs
24-09-2009, 21:50
dobra.. w niedziele banki nieczynne.. dawaj nr konta ;)

MMM
24-09-2009, 22:30
przewidujesz Paypal w ramach płatności ?
Mam założone konto na Paypalu, którego ani razu nie użyłem. Zobaczę czy mi go nie usunęli :-).
Początkowo program będzie dostępny także przez Allegro.

rostek andrzej
24-09-2009, 22:44
Z tymi wirusami to bywa różnie. Jedne programy je znajdują, a inne nie. Nie znam się na tym za bardzo, ale miałem niedawno taką sytuację ze swoją stroną, że Ani Kasperski, ani Nod niczego nie znajdowały, a nie dawało się już wejść do administratora. Zaczęły znikać teksty. Sprawdziłem awastem i co się okazało? Znalazł, a jakże 28 trojanów. Dzwonię do administratora, ale jemu dalej nic nie pokazuje. Dopiero jak google zawiesiło mi stronę jako "niebezpieczną i dokonującą ataków, to zaczęliśmy działać. Usuwanie tego cholerstwa zajęło kilka dni i nocy. Podobno ktoś zaraża joomle rozsyłając wirusy. Do mnie dostał się przez księgę gości. A ostatnio znów znalazłem w niej dwa dziwne wpisy. Pomimo, ze księgę chwilowo zamknąłem.

enter
24-09-2009, 22:53
Andrzej ale nie o tym mowa w tym wątku - Jomla nie jest bezpiecznym CMSem i nigdy nie była jest to powszechnie wiadome, poszukaj xoops'a
EOT

MMM czekam na końcową ofertę z pełną wersją

kmi
24-09-2009, 23:01
MMM, jaką cenę ustaliłeś?

MMM
24-09-2009, 23:06
mmm, jaką cenę ustaliłeś?
70pln

jsm2
25-09-2009, 23:47
Wspominałeś wcześniej o dość skomplikowanym systemie licencyjnym - będzie można używać tego programu na lapku, który raczej nie łączy sie z internetem?

tantal
26-09-2009, 00:00
Uparcie pojawia mi się problem z wyrównywaniem ekspozycji, wciąż mam efekt jak poniżej. Poproszę o sugestie rozwiązania tego.

źródło (http://img36.imageshack.us/img36/5774/img67935.jpg)

jsm2
26-09-2009, 01:12
Statyw?:)

enter
26-09-2009, 01:18
wyłącz IS w obiektywie na statywie?

MMM
26-09-2009, 09:51
Uparcie pojawia mi się problem z wyrównywaniem ekspozycji, wciąż mam efekt jak poniżej.
Zdjęcia są niedopasowane i między nimi występuje przesunięcie. Bracketing najlepiej wykonywać ze statywu i odpalając aparat wężykiem.
Niedługo będzie update do programu, który oprócz przetwarzania wsadowego będzie wyrównywać ekspozycje przy łączeniu HDR.

Wspominałeś wcześniej o dość skomplikowanym systemie licencyjnym - będzie można używać tego programu na lapku, który raczej nie łączy sie z internetem?
O tym systemie było tutaj dużo dyskusji i stąd może wrażenia skomplikowania. W praktyce program będzie wymagał połączenia z internetem przy pierwszym uruchomieniu i tylko przy większych zmianach konfiguracji systemu.
W przypadku laptopa połączenia będziesz musiał dokonać tylko za pierwszym razem.

amroz
26-09-2009, 10:02
Wyrównywanie przy łączeniu musi być koniecznie:) A tak na marginesie to świetny program. Brakowało czegoś takiego. Pewnie też ustwię się w kolejce do zakupu:) A może dałoby się zrobić jakąs wersje testową, kilkudniową żeby zobaczyc połączone zdjęcia w pełnym rozmiarze?

piotrr
26-09-2009, 10:18
no to jutro wciągam:D:D Pozdrowienia

MMM
26-09-2009, 11:07
A może dałoby się zrobić jakąs wersje testową, kilkudniową żeby zobaczyc połączone zdjęcia w pełnym rozmiarze?
Umieściłem w galerii przetworzonego sampla ze szrota w pełnych wymiarach. Oczywiście bez żadnej dodatkowej obróbki.

iDD
26-09-2009, 12:29
Jako, że wątek się trochę rozrósł to może już była odpowiedź, ale czy system licencjonowania będzie pozwalał na instalację tylko na jednym kompie, czy będzie można także korzystać na laptopie (oczywiście nie równocześnie)?

MMM
26-09-2009, 13:09
czy system licencjonowania będzie pozwalał na instalację tylko na jednym kompie, czy będzie można także korzystać na laptopie (oczywiście nie równocześnie)?
Będzie można korzystać, nawet równocześnie. Klucze będę blokował tylko w ewidentnych przypadkach np. kiedy zobaczę że klucz jest uruchamiany na więcej niż ~10 komputerach.

Tezet-gdynia
27-09-2009, 01:04
MMM, a czy bedzie mozna zarejestrowac produkt na komputerze z internetem i przeniesc np jakis plik licencyjny na laptopa ?? :) Ulatwilo by to sposob rejestracji na komputerach bez internetu :) Kazdy wiekszy program ma taka mozliwosc rejestracji :)

MMM
27-09-2009, 09:19
MMM, a czy bedzie mozna zarejestrowac produkt na komputerze z internetem i przeniesc np jakis plik licencyjny na laptopa ?? :) Ulatwilo by to sposob rejestracji na komputerach bez internetu :) Kazdy wiekszy program ma taka mozliwosc rejestracji :)
Jeśli można by przenosić plik licencyjny między komputerami to cała autoryzacja nie ma żadnego sensu. Naprawdę prościej jest podłączyć laptopa jednorazowo na chwilę do internetu.

I przy okazji jeszcze jedna ważna sprawa. Będzie to napisane w licencji ale warto też żeby informacja o tym znalazła się tutaj. Machinery będzie cały czas rozwijane i będę dodawać nowe funkcje. Jeżeli jednak z jakiś powodów, kiedyś, projekt zostanie zakończony i serwer autoryzacji wyłączony, to każdy zarejestrowany użytkownik otrzyma pełną wersję programu z usuniętym zabezpieczeniem, tak aby mógł korzystać bez konieczności autoryzacji.

piotrr
27-09-2009, 12:15
No i gdzie ta pełna wersja? Nie ma i o godzinie 0.02 też nie było :P

MMM
27-09-2009, 19:52
No wreszcie szczęśliwie dobrnęliśmy do full wersji :)

Na razie sprzedaż jest przez Allegro. Link do aukcji na stronie projektu.

Pozdrawiam wszystkich, którzy się doczekali :-).

mistasz
27-09-2009, 20:43
Pytanie:
Czy zdjęcie, po wczytaniu do programu, już na dzień dobry jest w jakimś stopniu przetworzone. Czy jest jakaś opcja ustawień że zdjęcie jest "nie ruszane" i można startować od "0"?

noel
27-09-2009, 21:04
a jakiś upust da CB-oardowców jest? ;)

MMM
27-09-2009, 21:09
Pytanie:
Czy zdjęcie, po wczytaniu do programu, już na dzień dobry jest w jakimś stopniu przetworzone. Czy jest jakaś opcja ustawień że zdjęcie jest "nie ruszane" i można startować od "0"?

Oczywiście.
Suwaki na zero:
- światła
- cienie
- miękkość

a jakiś upust da CB-oardowców jest? ;)
Kosztuje tyle że nie śmiem proponować jakiś 10-20zł upustów bo to mało poważne. Zaproponuj cenę.

noel
27-09-2009, 21:16
Kosztuje tyle że nie śmiem proponować jakiś 10-20zł upustów bo to mało poważne. Zaproponuj cenę.

a ja nie śmiem proponować cokolwiek :)

ale zapytać wypada a nawet trzeba ;)

Kolaj
27-09-2009, 21:18
Kosztuje tyle że nie śmiem proponować jakiś 10-20zł upustów bo to mało poważne. Zaproponuj cenę.Widzisz, ludzi nie interesuje cena, jaką przyjdzie im ostatecznie zapłacić, tylko upust, który uda im się utargować. Wolą zapłacić 100zł - 30% niż 60zł - 5%. ;)

robercik
27-09-2009, 21:20
A ja mam tylko nadzieję że z szacunku dla autora nikt nie będzie śmiał odsprzedać licencji bo już tego typu pytanie otrzymałem poprzez allegro.
:(

arturs
27-09-2009, 21:22
Ja tam się nie targowałem ;) program powinien kosztować stówkę - to za 69 mam już z rabatem - już kupiłem, kasa poszła - czekam aż dostanę pełną wersję..
MMM - opróżnij sobie skrzynkę na PW bo nie można się dobić..

A ja mam tylko nadzieję że z szacunku dla autora nikt nie będzie śmiał odsprzedać licencji bo już tego typu pytanie otrzymałem poprzez allegro.
:(

chyba kogoś poje... podaj nicka pytacza.. będzie miał się z pyszna..

Kolaj
27-09-2009, 21:25
:(A to nielegalne? Program jest takim samym towarem, jak inne wartości, które można nabyć a potem odsprzedać.

PS. W jakim banku jest konto MMM-a?

robercik
27-09-2009, 21:29
A to nielegalne? Program jest takim samym towarem, jak inne wartości, które można nabyć a potem odsprzedać.

Ja nie wnikam czy to legalne czy nielegalne ale moim zdaniem nie jest to do końca w porządku.

I wydaje mi się że wałkowanie dalej tego tematu nei ma sensu lepiej skupmy się na programie który moim zdaniem jest bardzo dobry i tego będę się trzymać

Pozdrawiam

Robert

Kolaj
o ile pamiętam to konto jest z PKO BP

arturs
27-09-2009, 21:31
A to nielegalne? Program jest takim samym towarem, jak inne wartości, które można nabyć a potem odsprzedać.

podejrzewam że raczej chodziło o to że ktoś chciał taniej numer odkupić i się "podzielić" bo mmm deklarował że nie będzie ścigał jak będzie program na kilku komputerach uruchamiany.. przecież "normalnie" to na allegro można kupić..
co za ludzie..

PS. W jakim banku jest konto MMM-a?
pko bp

Canion
27-09-2009, 21:32
czyli do uzuskania klucza to ze dwa dni jeszcze poki wszystkomające PKO BP zaksieguje przelewy. A nie dałoby sie platności paypal uruchomić?

robercik
27-09-2009, 21:34
podejrzewam że raczej chodziło o to że ktoś chciał taniej numer odkupić i się "podzielić"

też mi się tak wydaje... ale tak jak mówię nie ma sensu tego wałkować

Kolaj
27-09-2009, 21:36
Ja nie wnikam czy to legalne czy nielegalne ale moim zdaniem nie jest to do końca w porządku.

I wydaje mi się że wałkowanie dalej tego tematu nei ma sensu Niech tam będzie, choć moim zdaniem sprzedaż, kiedy się FAKTYCZNIE rozstajesz z programem, jest tym samym, co sprzedaż używanej płyty muzycznej.

lepiej skupmy się na programie który moim zdaniem jest bardzo dobry No właśnie, chciałbym się dowiedzieć, jeśli można, o stopień wykorzystania rdzeni w procesorach quad. Ogólnie, jak wygląda szybkość na pełnych rozdzielczościach na takim sprzęcie. Chodzi mi zarówno o komfort podczas jeżdzenia suwaczkami jak i o czas generowania finalnego obrazu.

o ile pamiętam to konto jest z PKO BPDzięki!

MMM
27-09-2009, 21:37
czyli do uzuskania klucza to ze dwa dni jeszcze poki wszystkomające PKO BP zaksieguje przelewy. A nie dałoby sie platności paypal uruchomić?
W zasadzie to wysyłam od ręki, bez czekania na przelew. A jak podasz nicka z CB to już tym bardziej :-)
No chyba że ktoś ma konto na Allegro pełne negatywów albo na zerze.

Kolaj
27-09-2009, 21:37
A nie dałoby sie platności paypal uruchomić?Albo opcji "Płacę z Allegro". To chyba teraz jest bezkosztowe także dla Sprzedawcy.

W zasadzie to wysyłam od ręki, bez czekania na przelew. A jak podasz nicka z CB to już tym bardziej Czas start ;)

MMM
27-09-2009, 21:43
No właśnie, chciałbym się dowiedzieć, jeśli można, o stopień wykorzystania rdzeni w procesorach quad. Ogólnie, jak wygląda szybkość na pełnych rozdzielczościach na takim sprzęcie. Chodzi mi zarówno o komfort podczas jeżdzenia suwaczkami jak i o czas generowania finalnego obrazu.
To jest zrobione tak, że w wersji DEMO program odpala jeden wątek do obliczeń. Pozostałe wątki obsługują interfejs i inne mniej wymagające rzeczy np. aktualizacje. Czyli teoretycznie to nawet wersja demo jakoś tam korzysta z dodatkowych rdzeni ale minimalnie.

Wersja pełna dzieli sobie obrazek na poziome paski i każdy dostępny rdzeń dostaje swój kawałek. Większość operacji na szczęście da się w moich algorytmach rozłożyć w taki właśnie sposób i przy dużych obrazkach (gdzie wątki pracują dłużej i czas na ich uruchomienie i synchronizację robi się procentowo nieistotny) kop jest prawie liniowy do ilości rdzeni. W testach to mi wychodziło coś w stylu:
1 rdzeń przetwarzał 1min,03s
2 rdzenie : 0min, 36s
4 rdzenie: 0min, 20s

arturs
27-09-2009, 21:50
W zasadzie to wysyłam od ręki, bez czekania na przelew. A jak podasz nicka z CB to już tym bardziej :-)
No chyba że ktoś ma konto na Allegro pełne negatywów albo na zerze.

no to jak odbierzesz maila to powinieneś ode mnie dostać info.. więc też czekam na "od ręki" ;)

Kolaj
27-09-2009, 21:54
Czas start ;)Czas-Stop. Właśnie dotarł do mnie kluczyk. Nieźle :)

robercik
27-09-2009, 21:54
to w takim razie pierwsze próby ....
mam nadzieję że powstanie jakiś wątek (galeria) z pracami wykonanymi tym oprogramowaniem

MMM jeszcze raz piękne dzięki

źródło (http://www.robik.pl/nike.jpg)

jsm2
27-09-2009, 22:07
Jak wygląda sprawa płatności przez PayPal? Jest szansa, że niebawem się pojawi taka opcja?
Nie mam konta na allegro bo wolę jednak ebay, więc wolałbym nie sprzedawać im swoich danych dla jednej transakcji, jednak jeśli nie będzie wyjścia to chyba będę musiał założyć:)

MMM
27-09-2009, 22:12
to w takim razie pierwsze próby ....
mam nadzieję że powstanie jakiś wątek (galeria) z pracami wykonanymi tym oprogramowaniem
Rzuciłem tutaj pomysł na stworzenie galerii użytkowników na stronie projektu ale gdzieś przepadł w całym wątku. Dostałem już kilka zdjęć od użytkowników, jeśli ktoś chce zamieścić swoją pracę to bardzo chętnie, zapraszam. Zdjęcia oczywiście podpisane przez autorów.
P.S Obróbka bardzo dobra, chętnie umieszczę w galerii.

arturs
27-09-2009, 22:19
no cały kadr z 5d2 trochę długo robi - na laptoku na intelu t5800 (2 rdzenie 2ghz) jpg na presetach ludzie robił 6 minut..
Edit:
znalazłem błąd - jak powiększyłem zdjęcie do 30-40% i przesuwam myszką kilka razy to robi się tak:
http://forum-cb.starz.pl/mmm/kolory_mmm.jpg

MMM
27-09-2009, 22:24
no cały kadr z 5d2 trochę długo robi - na laptoku na intelu t5800 (2 rdzenie 2ghz) jpg na presetach ludzie robił 6 minut..
ech, już narzekanie na prędkość, wiedziałem ;-). Najdłużej robi się z tego wygładzanie. Jest to pierwsza rzecz do przyśpieszenia w update.

arturs
27-09-2009, 22:27
ech, już narzekanie na prędkość, wiedziałem ;-). Najdłużej robi się z tego wygładzanie. Jest to pierwsza rzecz do przyśpieszenia w update.

nie narzekam.. piszę tylko jak jest ;) - jutro w robocie zobaczę na 4 rdzeniach 3ghz - powinno być lepiej

Kolaj
27-09-2009, 22:29
znalazłem błąd - jak powiększyłem zdjęcie do 30-40% i przesuwam myszką kilka razy to robi się tak:
http://forum-cb.starz.pl/mmm/kolory_mmm.jpgPotwierdzam, przy przesuwaniu coś się psuje z kolorami.

Za to na prędkość nie mogę narzekać. Ja mam wprawdzie stosunkowo małe pliki (z 20D), ale "robią sią" do 20s na 4x3,2GHx.

robercik
27-09-2009, 22:45
P.S Obróbka bardzo dobra, chętnie umieszczę w galerii.

Dziękuję będę zaszczycony ...

co do Galerii ... bardzo dobry pomysł

gutek
27-09-2009, 22:51
zakupione, zapłacone tylko czekać

jestem jak najbardziej za pomysłem z galerią :)

jsm2
27-09-2009, 22:56
Wybaczcie powtórkę posta, ale to ważna kwestia:
Jak wygląda sprawa płatności przez PayPal? Jest szansa, że niebawem się pojawi taka opcja?
Nie mam konta na allegro bo wolę jednak ebay, więc wolałbym nie sprzedawać im swoich danych dla jednej transakcji, jednak jeśli nie będzie wyjścia to chyba będę musiał założyć:)

MMM
27-09-2009, 23:08
Wybaczcie powtórkę posta, ale to ważna kwestia:
Mam założone konto, ale to jutro się tym zajmę. Jeśli chcesz szybciej to napisz do mnie maila, zrobimy transakcję bez Allegro.

jsm2
27-09-2009, 23:27
OK mail poszedł!

sbogdan1
28-09-2009, 15:35
Dzięki Marku za Machinę i keya ,pozdrawiam...

piotrr
28-09-2009, 18:29
Thx za key'a, jestem zadowolony z zakupów:D.
Ogólnie uważam, że zrobiłeś kawał dobrej roboty. A BTW cena jest dla mnie niespodziewanie niska, stosunek ceny do efektów jest rewelacyjny. Pozdrawiam.

MMM
28-09-2009, 20:15
Odblokowałem skrzynkę, gdyby ktoś chciał do mnie PW.
W sprawie Maszynerii najlepiej jednak pisać do mnie na maila ze strony.

Pierwsze komentarze do pełnej wersji są pozytywne, to mnie cieszy. Czuję na sobie odpowiedzialność za każdego użytkownika, który mi zaufał i wydał swoje pieniądze na program. Postaram się was nie zawieść i w miarę możliwości wprowadzać proponowane zmiany.
Kilka dni sobie od programowania odpocznę bo poświęcałem temu cały wolny czas od 4 miesięcy i chciałbym się na chwilę od tego uwolnić :-). No ale już jest lista rzeczy do zrobienia, nowe pomysły i kilka drobnych poprawek, także niedługo wracam do pracy :-)

arturs
28-09-2009, 20:55
Odblokowałem skrzynkę, gdyby ktoś chciał do mnie PW.
W sprawie Maszynerii najlepiej jednak pisać do mnie na maila ze strony.

Pierwsze komentarze do pełnej wersji są pozytywne, to mnie cieszy. Czuję na sobie odpowiedzialność za każdego użytkownika, który mi zaufał i wydał swoje pieniądze na program. Postaram się was nie zawieść i w miarę możliwości wprowadzać proponowane zmiany.
Kilka dni sobie od programowania odpocznę bo poświęcałem temu cały wolny czas od 4 miesięcy i chciałbym się na chwilę od tego uwolnić :-). No ale już jest lista rzeczy do zrobienia, nowe pomysły i kilka drobnych poprawek, także niedługo wracam do pracy :-)

no teraz odpoczynek i obserwacja jak słupki na koncie rosną :mrgreen:

MMM
02-10-2009, 21:34
Update do 1.1 już niebawem.

Pojawi się nowy parametr "światło", który dodaje do zdjęcia naturalne oświetlenie. Wspaniale to dodaje głębi, efekty są rewelacyjne.

źródło (http://img260.imageshack.us/img260/1341/img55596061copy.jpg)

źródło (http://img88.imageshack.us/img88/2903/img72383940copy.jpg)

Pojawi się też konfiguracja (wybór domyślnego edytora, włączenie/wyłączenie profilu koloru przy wyświetlaniu).

Zmniejszyłem zużycie pamięci i lekko poprawiłem prędkość.

vink
04-10-2009, 11:11
Naprawdę można odkryć swoje skopane fotki na nowo :)

źródło (http://www.winklerstudio.com/linkownia/morasko1A.jpg)

po przefiltrowaniu:

źródło (http://www.winklerstudio.com/linkownia/morasko1B.jpg)

jacapa
04-10-2009, 11:27
Narzędzie jest zacne i na 100% przydatne , ale nieumiejętnie użyte produkuje potworki j/w.:mrgreen:

vink
04-10-2009, 11:36
No potworek to jest ale chciałem zobaczyć ile się da wyciągnąć z cieni :)

brute
04-10-2009, 11:43
po przefiltrowaniu wyglada ciekawiej jak bez :P

arturs
04-10-2009, 11:58
jak nazwa programu wskazuje na "maszynach" daje to ciekawy efekt - czasem jest to przerysowane jak powyżej ale ciekawsze od oryginału jest na pewno.. spróbuj na takich samych ustawieniach ludzi wrzucić to wyglądają jak górnicy w kopalni ;)

Troyan
04-10-2009, 13:18
spróbuj na takich samych ustawieniach ludzi wrzucić to wyglądają jak górnicy w kopalni ;)

Jak na zdjęciach Salgado ;)

jacapa
04-10-2009, 13:53
Jeśli już to wolałbym aby zdjęcie miało też inne kolory poza zielonym i szarym.
No i było bardziej naturalne. Ja widziałbym to mniej więcej tak.

https://canon-board.info/imgimported/2009/10/90b592ca335e1a05-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Swoją drogą zdjęcie ma fajny kadr do takich zabaw.:-D

airhead
04-10-2009, 14:52
no, naturalne to to na pewno nie jest ;]

jacapa
04-10-2009, 15:43
no, naturalne to to na pewno nie jest ;]
Na pewno , bo i nie miało być.:mrgreen:

Niestety nawet prosty tekst trzeba tłumaczyć ! :confused:
Nie ma być naturalnie tylko bardziej naturalnie niż omawiane ( szczególnie jeśli chodzi o występujące kolory) w/g mnie oczywiście.
Nie po to się używa tego programu żeby było naturalnie.:-D

Leśny Zbój
04-10-2009, 17:50
Sam spróbowałem się pobawić.

źródło (http://images37.fotosik.pl/205/f8c0b422c7462ce8.jpg)

wojkij
04-10-2009, 17:59
Masakra, miej litość!

Już się boje co będzie gdy ten program na różnistych fotoblogach wypłynie...

:mrgreen:

sirlukas
04-10-2009, 19:24
Masakra, miej litość!

Już się boje co będzie gdy ten program na różnistych fotoblogach wypłynie...

:mrgreen:

A sprzedaje się jak świeże bułeczki, więc tylko czekać ;)

arturs
05-10-2009, 00:41
mój pstryk z dzisiaj.. lekko podrasowany przez "maszynerię":

źródło (http://www.starz.pl/forum_cb/mmm/IMG_5025_cb.jpg)

MMM
05-10-2009, 14:32
Wrzuciłem update 1.1

Sampel ten sam co ostatnio ale z nową opcją "światło".
Wg mnie to już naprawdę nieźle wychodzi. Przy odrobinie pracy da się uzyskać bardzo przyjemny efekt.

źródło (http://img136.imageshack.us/img136/732/soldiercb.jpg)

Do galerii na stronie projektu wrzuciłem sample podrasowane nową opcją i dwa pełnowymiarowe pliki po przetworzeniu.

mistasz
05-10-2009, 16:24
mój pstryk z dzisiaj.. lekko podrasowany przez "maszynerię":

Podoba się to, tylko co z trawą?
Da się ją jakoś "uspokoić" w Machinery?

piotrr
05-10-2009, 17:41
nice job

arturs
05-10-2009, 17:47
Podoba się to, tylko co z trawą?
Da się ją jakoś "uspokoić" w Machinery?

oj samej trawy to chyba nie bardzo - trzeba by się w PSie pobawić maskowaniem..

piszczal
05-10-2009, 18:59
czekam na pierwsze ślubne z machiny ;P

drosik
05-10-2009, 20:31
Ja mam ślub w sobotę i mam nadzieje, że mój fotograf tu nie zagląda :D :D :D

Sam program jest rewelka i mi póki co wystarcza wersja demo :) [głównie ze względu na skromny budżet ostatnio, patrz wyżej ]

MMM
05-10-2009, 22:10
oj samej trawy to chyba nie bardzo - trzeba by się w PSie pobawić maskowaniem..
Właśnie się zastanawiam jak to zrobić. Może jakaś detekcja nieostrości (procentowo suwakiem) i nieruszanie obrazu w tych miejscach?

drosik
05-10-2009, 22:11
Może to zabrzmi głupio, ale czasami brakuje mi "cropa" :)

vink
05-10-2009, 22:36
Dodasz Cropa i zbudujesz photoshopa :)
Mi cropa nie brak, program spełnia swoje zadanie tak jak powinien :)

PS.
Ale fajnie by było mieć go jako plugin do PSa

Vitez
06-10-2009, 02:31

E tam... czekam na pierwsze zdjęcia dziubków z komórek w łazience w lustrze podrasowane tym programem ;) .

MMM
06-10-2009, 12:33
E tam... czekam na pierwsze zdjęcia dziubków z komórek w łazience w lustrze podrasowane tym programem ;) .
no co ja najlepszego narobiłem tym programem... ;-) :lol:
już tylko czekam na zarzuty o przyczynienie się do "psucia prawdziwej fotografii" etc. :lol:

Krzychu
06-10-2009, 12:50
no co ja najlepszego narobiłem tym programem... ;-) :lol:
już tylko czekam na zarzuty o przyczynienie się do "psucia prawdziwej fotografii" etc. :lol:

Ten co wymyślił bombę atomową nie jest winny że ktoś ją zrzucił :)
Mnie tylko dziwi fenomen powszechnego zachwycania się koszmarkami :)

enter
06-10-2009, 12:53
MMM pierwsze foty z darmowej wersji już krążą po Digarcie :)

MMM
06-10-2009, 13:43
Ten co wymyślił bombę atomową nie jest winny że ktoś ją zrzucił :)
Mnie tylko dziwi fenomen powszechnego zachwycania się koszmarkami :)
No akurat innego wykorzystania bomby atomowej niż jej zrzucanie ciężko wymyślić :-). Co do programu no to jednak efekty są różne i zależą od użytkownika oraz obrabianego zdjęcia.
Zaczynam rozumieć twórców Photomatixa, który stał się w pewnym momencie synonimem szkodliwości HDR dla fotografii po zalewie w sieci różnych byle jak zrobionych koszmarków :lol:

Tezet-gdynia
06-10-2009, 15:25
Teraz powinienes wymyslic sztuczna inteligencje do tego programu, ktora by wyswietlala komunikaty w stylu: "To jest okropne!" "Straszne - nie pokazuj nikomu!" "Genialne!" itp :lol:

mistasz
06-10-2009, 15:37
Właśnie się zastanawiam jak to zrobić. Może jakaś detekcja nieostrości (procentowo suwakiem) i nieruszanie obrazu w tych miejscach?
Najlepiej bym to widział aby w jakiś sposób wyłączać niektóre obszary zdjęcia z ingerencji Machinery.
Na tym zdjęciu nie mogę sobie poradzić. Jak zdjęcie w miarę OK to trawa szok, i na odwrót.
A w ogóle to i tak superowy jest:)

źródło (http://img36.imageshack.us/img36/1899/koniks.jpg)

arturs
06-10-2009, 16:16

może najpierw zrobić detekcję tych "pstrokatych" obszarów i zrobić suwak "graniczny" - poniżej progu (czyli obraz w miarę gładki) robi to co ma robić, a powyżej już nie rusza

Merde
06-10-2009, 18:25
Zaczynam rozumieć twórców Photomatixa, który stał się w pewnym momencie synonimem szkodliwości HDR dla fotografii po zalewie w sieci różnych byle jak zrobionych koszmarków :lol:

IMHO najfajniejsze efekty osiąga się w scenach industrialnych, tutaj nawet przegięcie z suwakami przechodzi w miarę gładko. Najbardziej trzeba uważać z ludźmi w kadrze, czego pięknym przykładem jest u ciebie w galerii (tak, pamiętam - to ktoś podesłał) zdjęcie z policjantkami dookoła BMW.

BTW: czego efektem jest ciemna linia wzdłuż prawej krawędzi zdjęcia?:

źródło (http://img62.imageshack.us/img62/588/img0166s.jpg)

PS: Skoro już program potrafi importować rawy - przydałaby się korekta aberracji chromatycznych.

MMM
06-10-2009, 19:42
BTW: czego efektem jest ciemna linia wzdłuż prawej krawędzi zdjęcia?
Czy zdjęcie w oryginale ma jakąś ciemną ramkę?

Merde
06-10-2009, 19:50

Nie, nie ma żadnej ramki. Przeszło przez Lightrooma celem usunięcia CA, potem zapis do tiffa i obróbka w Machinery.

Vitez
06-10-2009, 19:57
No akurat innego wykorzystania bomby atomowej niż jej zrzucanie ciężko wymyślić :-). Co do programu no to jednak efekty są różne i zależą od użytkownika oraz obrabianego zdjęcia.

Rozbicie atomu można wykorzystać do tworzenia energii (elektrownie atomowe) a nie tylko do niszczenia.
Podałeś dobry przykład Photomatixa. To samo z Twoim programem - wystarczy przegiąć i robią się koszmarki. Zresztą tak samo jest z Photoshopem ;) .
Może wzorem adobe.tv zamieść kilka tutoriali uzmysławiających konieczność rozsądnego używania suwaczków?
Albo oprócz galerii na stronie projektów umieścić również 'Hall of Shame' ... tylko który autor zdjęcia pozwoli się tam umieścić ;) . W sumie da się to obejść - wystarczy w 'Hall of Shame' zamieszczać tylko linki do zdjęć pokazujących "tak NIE rób" .

arturs
06-10-2009, 20:03

to ten sam efekt który kiedyś pokazywałem - tylko u mnie była biała ramka ;) występuje to nieregularnie i jak czasem coś się pojawi do obcinam.. może to coś z wymiarami obrazka - nie było przez 8 podzielne albo coś takiego..

basala
06-10-2009, 20:12
Rozbicie atomu można wykorzystać do tworzenia energii (elektrownie atomowe) a nie tylko do niszczenia. Atomu pochodzącego z bomby atomowej? :shock:

Co do koszmarków... Z niecierpliwością czekam na użytkownika Machinery, który będzie potrafił obsługiwać program lepiej niż MMM :-D
-http://img136.imageshack.us/img136/732/soldiercb.jpg

gutek
U mnie podobnie. Zapis w PSie do jpg, później w Machinie już dodaje linie.

arturs

wrzuciłem testowo sobie do "maszyny" dwa ślubniaki - efekt jest bardzo fajny - dopóki się nie przegnie oczywiście.. dobre efekty są przy rozjaśnieniu ciemniejszego wnętrza i faktury sukni/wzorów - ale jeden suwak za daleko i efekt przechodzi wszelkie pojęcie :mrgreen: co spowoduje moim zdaniem wzrost popularności "artystycznej" obróbki

basala
06-10-2009, 20:23
wrzuciłem testowo sobie do "maszyny" dwa ślubniaki - efekt jest bardzo fajny - dopóki się nie przegnie oczywiście.. A mógłbyś coś tej twórczości wrzucić na forum?

jacab1
07-10-2009, 07:30
też próbowałem ślubniaczki i jest wg mnie całkiem spoko ;) - suwaczki oczywiście delikatnie z wyczuciem przesuwane :)

model
09-10-2009, 17:43
a u mnie pojawił się problem w wersji demo: przy zmianie ustawień predefiniowanych z architektura na maszyneria lub odwrotnie pojawiają się jakieś dziwne paski:

źródło (http://www.zie.pg.gda.pl/~kmodelsk/Clipboard01.jpg)

zaznaczam że nie zawsze się tak dzieje.

Merde
09-10-2009, 18:14
a u mnie pojawił się problem w wersji demo: przy zmianie ustawień predefiniowanych z architektura na maszyneria lub odwrotnie pojawiają się jakieś dziwne paski

Ha! Też mi takie coś raz wyskoczyło...

Donnia.1980
13-10-2009, 15:27
Jeśli się kupuje w danym momencie klucz do Machinery to w przypadku aktualizacji programu, nowych funkcji itp., które będą powstawać, czy właściciele kluczy maja prawo do ciągle najnowszej aktualizacji programu w ramach już posiadanego klucza?

Kolaj
13-10-2009, 15:30
Jeśli się kupuje w danym momencie klucz do Machinery to w przypadku aktualizacji programu, nowych funkcji itp., które będą powstawać, czy właściciele kluczy maja prawo do ciągle najnowszej aktualizacji programu w ramach już posiadanego klucza?Wystarczy przeczytać publicznie dostępny dokument EULA:

"Uaktualnienia do wersji poprzedzających oznaczenie "2.0" będą udostępniane bezpłatnie"

Źródło: http://www.marekduda.pl/machinery/download/license.rtf

luft
20-10-2009, 15:17
U mnie podobnie. Zapis w PSie do jpg, później w Machinie już dodaje linie.

czy problem linii dotyczy rowniez pełnej wersji programu?

gosiaja
21-10-2009, 11:47
czy problem linii dotyczy rowniez pełnej wersji programu?

w pełnej wersji nie spotkałam się z takim efektem

crasy
16-11-2009, 03:04
o matko, wkoncu dobrnalem do konca tego tematu :)
znalazlem dopiero dzisiaj, ale caly dzien przegladalem kazda strone, zeby czegos nie pominac.
gratulacje dla autora.
od jutra bede testowac i mozliwe ze zakupie.
pozdrawiam

Canion
17-11-2009, 09:40
Używa ktoś M do fashion?Może podzielicie sie jakimiś fajnymi ustawieniami przy fotografii typu fashion, bo predefiniowane robią masakre a że progrm działa dość wolno to znależienie fajnych ustawień nie jest takie proste. Jasne że nie ma uniwersalnych ale może ktośnaprowadzi na słuszną droge.

no chyba że program raczej pod industrialne klimaty i nikt tego nie stosuje.

Do Autora.
Czy te zdjećia w pf, "pokój, , dziewczyna z odkurzaczem " były ciągniete machinery?

arturs
17-11-2009, 17:30
do szybkiego podglądu ustaw sobie w menu mniejszą rozdzielczość to będzie śmigać

MMM
18-11-2009, 14:10
Do Autora.
Czy te zdjećia w pf, "pokój, , dziewczyna z odkurzaczem " były ciągniete machinery?
Wyślij mi na PW linka o które zdjęcie chodzi to odpowiem.

macio6
27-11-2009, 09:35
Witam

W sumie to mam inne pytanie ?
Czy nie szkoda? To byl rozpoznawalny styl ala MMM na poczatku jak zobaczylem to mi szczena opadla i od razu kojarzylem te zdjecia z toba. W tej chwili kazdy bedzie mogl byc ala MMM to troche lechce ego i pewnie portfel ,ale czy czegos nie straciles przy okazji.

Macio

muflon
27-11-2009, 21:14
(Z innego wątku)

Dcraw to najbardziej szumiąca wywoływarka rawów jaką znam. Kiedy dołączałem jej kod do Machinery (..)
Z ciekawości: jak uregulowałeś to?

No license is required to download and use dcraw.c. However, to lawfully redistribute dcraw, you must either (a) offer, at no extra charge, full source code* for all executable files containing RESTRICTED functions, (b) distribute this code under the GPL Version 2 or later, (c) remove all RESTRICTED functions, re-implement them, or copy them from an earlier, unrestricted Revision of dcraw.c, or (d) purchase a license from the author.

The functions that process Foveon images have been RESTRICTED since Revision 1.237. All other code remains free for all uses.

*If you have not modified dcraw.c in any way, a link to my homepage qualifies as "full source code".

MMM
27-11-2009, 22:25
(Z innego wątku)

Z ciekawości: jak uregulowałeś to?
funkcje oznaczone jako "RESTRICTED" w wersji dcrawa, której używam to tylko dekoder foveona. Nie powinno to się domyślnie skompilować ale powiem szczerze że nawet tego nie sprawdziłem bo kompletnie mi foveon nie zaprzątał głowy :-). Dzięki za zwrócenie uwagi, jeśli to jest w kodzie to od razu wywalę.

Kolaj
27-11-2009, 22:29
Nie powinno to się domyślnie skompilować. Powinno, powinno.

If you have not modified dcraw.c in any way, a link to my homepage qualifies as "full source code".

jeśli to jest w kodzie to od razu wywalę.Wywal i daj update. Przy okazji może jakaś dodatkowa funkcja się w Maszynerii pojawi? ;)

Bahrd
28-11-2009, 10:21
To ja też... (z innego wątku)
Dcraw to najbardziej szumiąca wywoływarka rawów jaką znam. Kiedy dołączałem jej kod do Machinery...

A udało Ci się dołączyć Canonowską wersję dostarczaną w ED SDK?
?

Marcin K
04-12-2009, 15:50
W nowym numerze Digital Foto Video jest promocja na Machinery 1.1 (49 zl)

Ciekawski
16-12-2009, 23:23
Czy w pełnej wersji można sobie ustawić, żeby zdjęcie otwierało się w oryginale, bez automatycznej przeróbki na wstępie?
Na razie mam tylko demo, ale zamierzam kupić licencję, jeśli program da się dopasować do moich zachcianek.

arturs
17-12-2009, 00:13
Czy w pełnej wersji można sobie ustawić, żeby zdjęcie otwierało się w oryginale, bez automatycznej przeróbki na wstępie?
Na razie mam tylko demo, ale zamierzam kupić licencję, jeśli program da się dopasować do moich zachcianek.

da sie

arturs
06-01-2010, 12:36
Mam pytanko do MMM..
próbuję wczytać panoramę i mam komunikat "Błąd wczytywania" - co może być przyczyną - panorama ma coś około 14000x4300 pixeli - możesz spróbować coś takiego dużego wrzucić i zobaczyć co może być powodem

starowka3
08-01-2010, 23:01
A ja mam takie pytanko:)
Czy jest taka opcja, żeby została wprowadzona obsługa wspomagania kart graficznych?
Myślę, że skróciłoby to czas przetwarzania.

MMM
08-01-2010, 23:17
A ja mam takie pytanko:)
Czy jest taka opcja, żeby została wprowadzona obsługa wspomagania kart graficznych?
Myślę, że skróciłoby to czas przetwarzania.
Do niektórych z operacji wykonywanych przez program da się zaprząc GPU i to chyba nawet na poziomie DirectX czyli bez wnikania w detale programowania karty. Jest to u mnie na liście rzeczy do zrobienia.

Mam pytanko do MMM..
próbuję wczytać panoramę i mam komunikat "Błąd wczytywania" - co może być przyczyną - panorama ma coś około 14000x4300 pixeli - możesz spróbować coś takiego dużego wrzucić i zobaczyć co może być powodem
Jeśli to nie jest komunikat o braku pamięci to nie wiem co jest przyczyną, ale będę mógł to zbadać za kilka dni dopiero.

Poza tym zapraszam do opisu Machinery w najnowszym numerze Foto-Kuriera 12/2009

_igi
09-01-2010, 18:32
Szkoda, że nie ma wersji na Mac'a. Spróbuję jakoś zainstalować system jako łatę na Mac OS, zobaczę jak to działa wtedy i być może kupię. Niby narzędzie do pseudo-HDR mam, ale dobrze jest mieć coś solidnego ;)

MMM
09-01-2010, 22:05
Szkoda, że nie ma wersji na Mac'a. Spróbuję jakoś zainstalować system jako łatę na Mac OS, zobaczę jak to działa wtedy i być może kupię. Niby narzędzie do pseudo-HDR mam, ale dobrze jest mieć coś solidnego ;)

Z priorytetem wersji na maca to jest tak:

1. Windows XP 74.38%
2. Windows Vista 19.30%
3. Windows 7 4.78%
4. Linux 0.41%
5. Mac OS X 0.37%

http://ranking.pl

arturs
10-01-2010, 00:34
Jeśli to nie jest komunikat o braku pamięci to nie wiem co jest przyczyną, ale będę mógł to zbadać za kilka dni dopiero.

Komunikat jest "Błąd wczytywania" na dole w pasku statusu po lewej stronie.. na kompie w pracy o ile pamiętam to wyskakuje komunikat o tej samej treści tyle że w okienku

Vitez
10-01-2010, 19:12

A próbowałeś narzędzia o nazwie "Parallels Desktop" ?

_igi
10-01-2010, 19:32
A próbowałeś narzędzia o nazwie "Parallels Desktop" ?

Nie, ale będę na dniach musiał ogarnąć coś takiego. Nie wiem tylko, na ile, w stosunku do bootcampa, będzie radzić sobie z wydajnością komputera.

arturs
24-01-2010, 12:48
odświeżę wątek:

dwa zdjęcia pokazujące połączenie ciekawych i ponoć rzadkich zjawisk przyrodniczych (efekt halo 22, poboczne słońca - http://www.gwarki.com/wyprawy_item.php?Id=71&Pg=223

źródło (http://www.starz.pl/galerie/2010_01_szczawnica/IMG_1069_70_71.jpg)

źródło (http://www.starz.pl/galerie/2010_01_szczawnica/IMG_1075_6_7.jpg)

Kolaj
24-01-2010, 13:41
[...]Jest to u mnie na liście rzeczy do zrobienia.[...]A projekt jeszcze żyje? Daaaawno (ponad kwartał) nie było żadnej aktualizacji, a skoro jest to-do-list, chciałoby się zobaczyć na własnym kompie, co się na niej mieści :)

No i mam nadzieję, że kolejna aktualizacja nie będzie miała zmiany numerka przed kropką ;)

MMM
25-01-2010, 23:36
Update 1.2

źródło (http://img94.imageshack.us/img94/6548/img9260800x600.jpg)

* Obsługa nowych formatów RAW: Canon: 1D mk IV, Canon S90, Nikon D3S, Pentax K-x, Sony A-500/550, Fuji S200EXR, Canon 7D, Panasonic GF1, Sony A850 and A380, Casio Z850, Nikon D300s.
* Ulepszone działanie filtru zmiękczającego.
* Nowe predefiniowane ustawienia (wielokrotna ekspozycja, neutralne).
* Nowe filtry kolorów w zakładce "Krok 3".
* Krzywa gamma w widoku histogramu.

Update jest dostępny na razie tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

starowka3
26-01-2010, 11:14
Komunikat: brak dostępnych aktualizacji.
Tak, jestem zarejestrowany:P

MMM
26-01-2010, 12:48
Komunikat: brak dostępnych aktualizacji.
Spróbuj teraz.

preinwher
26-01-2010, 13:10
Wciąż jest "Brak dostępnych aktualizacji"

MMM
26-01-2010, 13:21
Wciąż jest "Brak dostępnych aktualizacji"
Może ty już masz wersję 1.2 albo program już wyświetlił informację o niej raz?

Jeśli komuś 1.2 źle otwiera RAWy to proszę pobrać instalator jeszcze raz i przeinstalować program. Przez parę minut była na serwerze wersja z błędem.

arturs
26-01-2010, 15:02
Może ty już masz wersję 1.2 albo program już wyświetlił informację o niej raz?

Jeśli komuś 1.2 źle otwiera RAWy to proszę pobrać instalator jeszcze raz i przeinstalować program. Przez parę minut była na serwerze wersja z błędem.

a teraz jest:

Not Found

The requested URL /machinery/download/MachineryUpdate.msi was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

piotrr
26-01-2010, 18:01
weź linka z maila, który dostałeś w mailu od MMM po zakupie. Ten na stronie mi też nie fungował.

enter
26-01-2010, 23:32
z @ działa
właśnie pobrałem

nocka
01-02-2010, 13:07
a czy można skorzystać jeszcze z wersji demo ? bo na stronie pisze że jest niedostępna...

MMM
01-02-2010, 14:52
a czy można skorzystać jeszcze z wersji demo ? bo na stronie pisze że jest niedostępna...
Za kilka dni wersja demo będzie znowu do pobrania.

pietro.s
01-02-2010, 22:29
mi wersja demo przestała działać na komputerze ;(
wyskakuje okienko z adresem do strony i można tylko kliknąć ok

frencz
02-02-2010, 00:03
właśnie mam ten sam problem a taki fajny program ...
jego prostota zachęca do kupna pełnej wersji czekam na ponowne uruchomienie DEMO by nabrać ochoty na zakup :)

nocka
02-02-2010, 00:27
Za kilka dni wersja demo będzie znowu do pobrania.

czekam z niecierpliwością na to cudo :)

MMM
02-02-2010, 00:37
właśnie mam ten sam problem a taki fajny program ...
jego prostota zachęca do kupna pełnej wersji czekam na ponowne uruchomienie DEMO by nabrać ochoty na zakup :)
Forumowiczów mogę zachęcić ponownym respektowaniem zniżki z kuponem DFV 12/2009 od wersji 1.1 :-)

enter
02-02-2010, 00:50
ludziki nie jęczeć, programik zrobił nasz forumowy kolega
przestań palić na 2 tygodnie lub nie idź raz do nocnego klubu a 80zł znajdziesz w kieszonce

warto
przecież nie będziecie drukował odbitki 50/70 z pliku 1280pixli z demówki

nocka
02-02-2010, 02:00
o kurczę cena chyba wrasta więc trzeba się pospieszyć ;p

enter
02-02-2010, 02:12
z DFV było z 50 zł w promocji ale nie wszyscy kupują

vidocq
02-02-2010, 11:51
z DFV było z 50 zł w promocji ale nie wszyscy kupują
W którym numerze?

pietro.s
02-02-2010, 12:14
12/09

MMM
03-02-2010, 00:26
W którym numerze?

źródło (http://img695.imageshack.us/img695/309/dfvm.jpg)

enter
03-02-2010, 00:34
a' propos dlaczego fota do artykułu nie poszła z Twojej galerii tylko jakiś sraczkowaty klops ?

MMM
03-02-2010, 00:55
a' propos dlaczego fota do artykułu nie poszła z Twojej galerii tylko jakiś sraczkowaty klops ?
Wiesz, też się nad tym zastanawiałem :-). Zrobili Machinery programem miesiąca i dziwne trochę to że nikt się nie postarał o jakąś ładną oprawę. Wystarczyło tylko zrobić stylistykę przeniesioną z mojej strony razem z grafiką, czarne tło, sample z galerii. Fotokurier trochę bardziej się postarał.

źródło (http://img59.imageshack.us/img59/7199/95030079.jpg)