PDA

Zobacz pełną wersję : W czym nosic sprzet?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15

_igi
12-11-2009, 00:23
Mam problem z wyborem plecaka fotograficznego, zastanawiam się nad CompuTrekkerem AW i Tamrakiem Adventure 9.

Sprzęt jaki będę tam nosić to
40D (w przyszłości z gripem), 400D, być może jakiś analog,
10-20, 17-50, 28/1,8, 50/1,8, 70-200/4, dwa młotki
jakieś śmieci do ładowania, etc,
macbook 15".

Zastanawiam się głównie dlatego, że plecak nie będzie cały czas noszony zapchany na full, chciałbym żeby nie rzucał się w oczy zbytnio i żeby był bezpieczny dla sprzętu, jeśli włożę w niego cały ekwipunek.

Mile widziany zaczep na statyw.

sal
12-11-2009, 00:51
Mam problem z wyborem plecaka fotograficznego, zastanawiam się nad CompuTrekkerem AW i Tamrakiem Adventure 9.

Computrekker jest niestety dosyć płytki i 40D z gripem będzie jednak trochę wystawało (plecak się domknie, jak najbardziej, ale będzie w tym miejscu wypukły).

_igi
12-11-2009, 01:18
Cholerka. Bo podoba mi się ten C-T ze względu na to, że tych komorek jest od groma, w Tamracu niestety tylko dolna część jest na sprzęt foto, poza tym mam pewne obawy, że skoro wszystkie obiektywy, etc, są na dole, to jak to nie daj boże pierdyknie o ziemię, to co? Zastanawiam się jeszcze mocno nad torbą LowePro Stealth Reporter 650AW, może się tam zmieścić od groma sprzętu, można to wziąć w wiele miejsc, ale jakoś niespecjalnie znajduję do tego zastosowanie poza tym, do takiego plecaczka można na luzie wsadzić wszystko, nie trzeba się bać o to, że moje bioderko przepołowi mi notebook'a (jak teraz). Poza tym Trekker jest o tyle fajny, że nawet jeśli nie mam futerałów na obiektyw, mogę go tam wsadzić bez problemów. Myślę o czymś rozwojowym, na razie sprzęt można wsadzić do czegokolwiek praktycznie, pod warunkiem że biorę jedno body i obiektywy, których używam najczęściej. Za niedługo przybędzie jeszcze 28/1,8, troszkę dalej będzie fiszajka, jeszcze dalej jakiś GRIP do 40D, w międzyczasie analog, parę kabelków może. Kiedyś jakaś skromna eLka i jedynka... Po prostu chciałbym, żeby ten plecak/torba była rozwojowa, i żebym nie miał problemu jadąc gdzieś dalej z całym ekwipunkiem. Poza tym, ten Trekker, ma jakieś kieszenie, gdzie by można wsadzić gazetę, książkę czy jakiś ciuch po prostu? Bo Trekker Plus już kobylasty mocno jest, poza tym tyle sprzętu to jeszcze długo mieć nie będę ;)

sal
12-11-2009, 10:00
Tak jak napisałem - to nie jest tak, że Ci body z gripem nie wejdzie w ogóle.
Wejdzie, ale będzie minimalnie wystawać i to niestety przy którejś krawędzi plecaka (górnej przy zamku albo dolnej przy łączeniu z "kieszenią zewnętrzną").
Da się z tym żyć :-)
Sugerowałbym abyś się wybrał do któregoś sklepu w Wawie, który ma Computrekkery i tam po prostu przymierzył sprzęt.
Zresztą ja tak samo zamierzam przetestować gdzieś "Classified Sling" :-)
A Computrekker wydaje się dużym plecakiem, do czasu aż nie spróbujesz w niego włożyć trochę więcej sprzętu.
Jeszcze jedna uwaga - pisałeś o macbooku 15" - sprawdź czy Ci na pewno wejdzie do komory laptopowej - pamiętaj że góra plecaka jest owalna i komora na laptopa nie ma kształtu prostokąta (ja miałem np. problem z wciśnięciem jednego starego laptopa Acera - wystawało po 0.5cm na rogach laptopa i nie dawało się zamknąć zamka).

himi
12-11-2009, 11:19
Czy ktoś używa torby Domke F-5XB? Szukam małej torby co nie kojarzy się z torbą foto. Ma to mieścić 5D z max dwoma obiektywami (stałki).

Domke f6 - mała, dyskretna, wygodna i leciutka. Polecam.

aptur
12-11-2009, 11:43
Domke f6 - mała, dyskretna, wygodna i leciutka. Polecam.

Dzięki himi, przyjrzę się tej torbie.

C80
12-11-2009, 12:01
Bo Trekker Plus już kobylasty mocno jest, poza tym tyle sprzętu to jeszcze długo mieć nie będę ;)

Ano duży. Wchodzi laptop 15,4 cala i ma trochę luzu. Wchodzą dwa 40D z gripami, podpięte do body 24-70 f/2.8 i 70-200 f/2.8, S10-22, ex430, osłony oddzielnie na półeczkach, ext 1.4. I jeszcze z jeden, dwa słoiki wejdą.

Vitez
14-11-2009, 00:45
Jeszcze jedna uwaga - pisałeś o macbooku 15" - sprawdź czy Ci na pewno wejdzie do komory laptopowej - pamiętaj że góra plecaka jest owalna i komora na laptopa nie ma kształtu prostokąta (ja miałem np. problem z wciśnięciem jednego starego laptopa Acera - wystawało po 0.5cm na rogach laptopa i nie dawało się zamknąć zamka).

Skoro do CompuDaypacka mieści się 17" HP Pavilion to czemu do większego Computrekkera miałby 15" nie wejść?
A wiesz że w większości plecaków z komorą na lapa Lowepro wsadza taką podkładkę na dół komory by 15" lapek się nie majtał? Z tą podpórką też mi się 17" nie mieścił tak że rogi leciutko wystawały.
Polecam przejażdżkę do Ursusa albo na giełdę poprzymierzać np u tego Pana: http://www.torbyfoto.pl/

sal
14-11-2009, 01:59
Skoro do CompuDaypacka mieści się 17" HP Pavilion to czemu do większego Computrekkera miałby 15" nie wejść?
A wiesz że w większości plecaków z komorą na lapa Lowepro wsadza taką podkładkę na dół komory by 15" lapek się nie majtał? Z tą podpórką też mi się 17" nie mieścił tak że rogi leciutko wystawały.
Polecam przejażdżkę do Ursusa albo na giełdę poprzymierzać np u tego Pana: http://www.torbyfoto.pl/
*wzdech*
1. Komora na laptopa w Computrekkerze jest mniejsza niż w Compudaypacku
2. Ze zdjęć wynika że Compudaypack ma prawie prostokątną komorę na laptopa. Computrekker ma górę zaokrągloną i przez to efektywnie po bokach ma kilka cm długości mniej (pisałem o tym wyżej).
3. W moim Computrekkerze nie ma żadnej podkładki w komorze na laptopa
Mogę tylko zasugerować abyś następnym razem zerknął chociaż na stronę producenta.

Vitez
14-11-2009, 02:09
Mogę tylko zasugerować abyś następnym razem zerknął chociaż na stronę producenta.

Macałem Computrekkera, nawet go przez tydzień miałem. Za duży był na moje potrzeby, sprzedałem i kupiłem CompuDaypacka. Widać pamięć zawodna co do szczegółów i zapamiętałem tylko że za duży.

sal
14-11-2009, 02:19
Macałem Computrekkera, nawet go przez tydzień miałem. Za duży był na moje potrzeby, sprzedałem i kupiłem CompuDaypacka. Widać pamięć zawodna co do szczegółów i zapamiętałem tylko że za duży.
Starość nie radość :D

Przy okazji tematyki wątku - dzisiaj porównywaliśmy z muflonem Computrekkera i Mini Trekkera.
Compu jest minimalnie dłuższy (wyższy, o jakieś 1.5-2cm), głębokość identyczna, szerokość takoż.
No i oczywiście Mini jest efektywnie cieńszy (wymiarami zewnętrznymi), bo nie ma komory na laptopa od strony pleców.
Do tego Compu ma lepsze szelki i lepszy uchwyt górny.

_igi
14-11-2009, 23:22
Dzięki za odzew. Na razie problem jest taki, że planuję ten plecak na jakiś czas - więc siłą rzeczy zakładam żeby był na parę obiektywów więcej , korpusik czy GRIP'a.

Laptok na 15", ale jest wide - przez co jest węższy od normalnego. No i jeszcze jeden fakt, że jest bardziej szczupły niż statystyczny hapek. Więc zmieścić się powinien.

Chciałbym głównie plecak który będzie się wygodnie nosiło (nabawiłem się problemów z kręgosłupem od noszenia torby z laptopem, paroma książkami, często do tego 40D + 10-20 i 70-200), żeby można go było spokojnie załadować sprzętem i nie martwić się, że np. sprzęt zgniecie laptopa, albo że jeśli całość dupnie na ziemię (oczywiście z małej wysokości) to nie będę w środku miał proszku z obiektywów ;) A, no i wodoszczelność, często fotografuję jak jest pochmurno, więc siłą rzeczy i jak pada deszcz.

Do mojego zestawu dojdą jeszcze na bank trzy - cztery obiektywy (28/1,8, fiszajka, 85/1,8 i spacerzoom), więc wolałbym mieć rezerwę na graty. ;)

APP
15-11-2009, 00:25
W kwestii Lowepro CompuTrekker'a -mój stary Acer Aspire 3690 (panorama 15,4") o naprędce zmierzonych wymiarach 35,7 x 26,5 x ~3,5 [cm] wchodzi do kieszeni plecaka na styk, po bokach jest jeszcze odrobina miejsca, ale na rogach zamki trzeba już naciągać przy zapinaniu (dosłownie 2mm laptopa więcej i pewnie byłaby przysłowiowa klapa, ale tu pewnie zahaczamy o tolerancję produkcyjną plecaka ;)).

jotes25
17-11-2009, 13:30
Jeśli w ogóle chce się Wam nosić? :lol:
Ale do rzeczy: potrzebowałbym na włóczęgi wąski, długi plecak, w którym zmieści się normalny korpus bez dodatkowego gripa z podpiętym 500/4 L IS i ew. konwerterem. I nic więcej. Żadnych dodatkowych obiektywów itp. Co polecicie? Zależy mi na wygodzie, małych rozmiarach i szybkim dostępie do zestawu.

Garnett
17-11-2009, 14:26
jotes25

Lowepro Lenstrekker 500 :)

jotes25
17-11-2009, 14:44
Rzeczywiście, jest coś takiego jak Lenstrekker 600, dziękuję :)
A konkurencja może ma coś podobnego? Ew. podróby?

radradish
18-11-2009, 17:09
Czy ktoś miał do czynienia z plecakiem Opticam Transformer SM402R, który można złożyć do postaci torby?
http://www.benefit.pl/show.php5?id=179

wiktor2323
18-11-2009, 17:24
A czy możecie polecić plecak dla motocyklisty? Najważniejsze jest bezpieczeństwo sprzętu.Body+ dwa obiektywy + lampa ?

Jago
19-11-2009, 11:05
A czy możecie polecić plecak dla motocyklisty? Najważniejsze jest bezpieczeństwo sprzętu.Body+ dwa obiektywy + lampa ?

Poczytaj o tym: Naneu Pro Alpha. To co mam wymienione w stopce mieści się do dolnej komory i jest jeszcze pewien luzik. Jakość wykonania też nie budzi zastrzeżeń.

kantor
19-11-2009, 11:47
A ja noszę sprzęt w zwykłej torbie canona, którą dostałam przy zakupie swojego aparatu. Nie mam za wiele sprzętu dodatkowego w tym momencie więc wszystko mi się idealnie do niej mieści. Body, kit, 75-300 tamrona, lampa błyskowa, jakiś tam konwerter + filtry. Ot co mi potrzeba :) Ah no i statyw zawieszony przez ramię. Jak dorobię się lepszego sprzętu to pewnie dorobię się też wtedy lepszej torby/plecaka :)

radradish
19-11-2009, 17:47
Pytania do użytkowników Lowepro Flipside 300/400

Czy w przypadku dostępu do sprzetu przez obrocenei plecaka przed ciało nie jest tak, że plecak odchyla się niebezpiecznie w dół przy cięższym sprzęcie? Np. na youtube przy modelu 400 AW osoba pomagała sobie jednym kolanem...

Czy to obracanie plecaka jest szybkie, czy też może trzeba np. luzować ten pas biodrowy?

Jak Waszym zdaniem ma się wygoda tego plecaka do wygody tradycyjnej torby w plenerze, gdzie dużo się chodzi? Czy może bez tradycyjnej torby się nie obejdzie?

Z góry dzięki za odp.

BuRton
19-11-2009, 18:10
Używam flipside 400 i nie korzystam z tego "bajeru". Zresztą na górze plecaka mam 1ds najczęściej z 85L więc takie cudowania są dla mnie niewskazane. Kiedy "dużo się chodzi" plecak jest super. Kiedy dużo chodzę i fotografuję to wszystko co potrzebne mam na wierzchu i też problemu nie ma. W razie niezbędnej wymiany ściągnięcie plecaka jest sprawne (nie zmieniam szkieł co minutę - pracuję na dwa body). Tradycyjna torba nie dla mnie. Wygoda plecaka świetna. Przydatne mogą być sakwy (ja mam trzy Newswear na pasie).

dinderi
19-11-2009, 19:34
Pytania do użytkowników Lowepro Flipside 300/400

Czy w przypadku dostępu do sprzetu przez obrocenei plecaka przed ciało nie jest tak, że plecak odchyla się niebezpiecznie w dół przy cięższym sprzęcie? Np. na youtube przy modelu 400 AW osoba pomagała sobie jednym kolanem...Wszystko zalezy od tego, co masz w środku. Flipside 300 jest małym plecakiem więc nawet kiedy mam plecak załadowany na full (wszystko co w mojej stopce + kilka filtrów, dwie ładowarki+Helios 44m) za wiele w nim nie ma. Więc nie jest aż tak cieżki i raczej nie ma strachu, że coś się wymsknie. Jednak zalecam zawsze ostrożność.
Z tym, że ja raczej z tej opcji również nie korzystam.

Czy to obracanie plecaka jest szybkie, czy też może trzeba np. luzować ten pas biodrowy? Jesli się dużo chodzi, pas biodrowy powinien być mocno zaciągnięty, żeby stabilizował plecak. Jest wtedy wygodniej. Dlatego zawsze go trzeba poluzować. Z tym, że jak mój przedmówca, zazwyczaj nie wymieniam co sekunde szkieł więc i potrzeby czestego zaglądania do plecaka nie ma.

Jak Waszym zdaniem ma się wygoda tego plecaka do wygody tradycyjnej torby w plenerze, gdzie dużo się chodzi? Czy może bez tradycyjnej torby się nie obejdzie?Zalezy co potrzebujesz na plener. Na niektóre plenery, Annie Leibovitz potrzebowała ciężarówkę sprzętu :) A obiektyw rozmiarami większy niż 70-200 będzie Ci cięzko włożyć do 300.
Do Flipside 300 nie włożysz za dużo. To mały plecak na jednodniowe wycieczki. Dla profesjonalisty, raczej jako podręczna torba, niż miejsce na składowanie całego ekwipunku. Ale nie wyobrażam sobie chodzić cały dzień z 10-cio kilogramową torbą na ramieniu. Jeśli "normalny" plener to tylko z plecakiem z tym, że może czasem potrzeba oprócz plecaka, równiez kogoś dodatkowo, kto go będzie nosił ;)

tomaszt81
21-11-2009, 12:50
witam, prosze o rade. Zalezy mi na szybkim dostepie do sprzetu, 5d+grip, 50, 17-40, 70-200 2.8 IS, fish, 580 EX. Biore pod uwage naneu pro sahara 115f, oraz lowepro reporter 300. Czy obie torby pomieszcza ten sprzet bez problemu? Co byscie polecili? Pozdr. T.

radradish
21-11-2009, 13:08
Czy obie torby pomieszcza ten sprzet bez problemu?

To pytanie nie powinno zostać zadane. Według mnie wybór tprby czy plecaka to to samo co kupowanie odzieży czy butów. Moim zdaniem nie obędzie się bez wybrania się do sklepu i przymierzenia się z całym sprzętem, bo a nuż zabraknie gdzieś centymetra albo przegródki nie dadzą się odpowiednio skonfigurować.

tomaszt81
21-11-2009, 14:02
gdyby istaniala taka mozliwosc pytania by nie bylo. Konfiguracja, o ktora pytam nie jest nietypowa, moze ktos sprawdzal ja z podanymi torbami?

pozdr. T.

C80
21-11-2009, 15:36
witam, prosze o rade. Zalezy mi na szybkim dostepie do sprzetu, 5d+grip, 50, 17-40, 70-200 2.8 IS, fish, 580 EX. Biore pod uwage naneu pro sahara 115f, oraz lowepro reporter 300. Czy obie torby pomieszcza ten sprzet bez problemu? Co byscie polecili? Pozdr. T.

Lowepro Nova 200 AW. Mi mieści się stopka.

tomaszt81
21-11-2009, 21:37
dzieki!

karolbe
22-11-2009, 22:47
K3L jest z jednej strony ogromny, a z drugiej strony nie mogę w nim sensownie rozmieścić mojej stopki, bo np. body z zapiętym 70-200 nie pasuje w żaden sensowny (tzn. przestrzeni jest wystarczająco, ale 70-200/4 nie mieści się w pionie :-(.

A probowales (pod warunkiem braku gripa), wlozyc korpus z obiektywem odwrocony o 90 od normalnej pozycji? Dzieki temu powinno byc wystarczajaco miejsca obok na jeden wiekszy obiektyw, w rodzaju 24-105/4L i moze jakis maly 50mm/1.8.

Mimo tego, ja w K3L nosze 70-200/2.8 (z oslona) osobno, wtedy mieszcze w srodku telekonwerter x2, sigme 105/2.8EX, 24-104/4L (z oslona) no i ten 50mm/1.8. O dziwo miesci mi sie panoramiczny laptop 16, ale musialem pozbyc sie takiego kawalka ochraniacza (jakby walek), ktory jest w przedziale na laptopa.

Podsumowujac jestem z K3L bardzo zadowolony, jest zdecydowanie bardziej funkcjonalny niz computrekker aw plus, ktorym byl moze i swietny, ale duzo za duzy i tylko na sprzet foto (no, w przegrodki sie miescily swietnie jeszcze puszki z piwem :-)

thedoc
25-11-2009, 11:07
Witam, mam pytanie czy w torbie Hama Defender 220 zmieszczą się:
1. dwie lustrzanki FF
2. cztery obiektywy (35L, 85USM, 24-70L, 15/2.8 fisheye) - w przyszłości może coś jeszcze dojść
3. cztery lampy błyskowe 550EX/580EX - ale będzie jeszcze piąta.
4. pozostałe gadżety, baterie, filtry, ładowarki itp, itd..
Czy ktoś posiada tą torbę? Jakie są wrażęnia?
Czy możecie polecić ewentualnie inną OGROMNĄ torbę, bo obecnie czasem muszę chodzić z plecakiem i torbą na narzędzia :) Ogólnie nie zależy mi na przestrzeni na laptopa.
Dzięki i pozdrawiam

radradish
25-11-2009, 11:29
Hmm, a czy takie duże torby nie są czasem bardziej ryzykowne pod względem kradzieży niż większy plecak?

thedoc
25-11-2009, 12:22
Jak znasz jakiś podobnie wielki plecak, to proszę o wskazówki.

radradish
25-11-2009, 12:37
Nie znam ogromnych plecaków, ale w takiej sytuacji odezwałbym się do jednej z rodzimych firm szyjących plecaki typu JPA i poprosił o realizację własnego projektu ze wszystkimi bajerami.

dystych
25-11-2009, 15:31
Witam,

"System" mi się rozbudowuje i potrzebuję w czymś nosić cały ten majdan. Początkowo myślałem o plecaku np. typu slingshot. Niestety, mimo zalet, ma też wady. Przede wszystkim, ograniczona dostępność do sprzętu. Torba jest jak dla mnie poręczniejsza. Poza tym, nie zawsze mogę wziąć plecak. Nie będę na marynarkę zakładał zakładał garba . Mógłbym wziąć torbę, ale tu też jest jakieś "ale". Na dłuższe wypady - plecak jest poręczniejszy.

Wydaje mi się, że rozwiązaniem jest torboplecak typu:

1. Mekko TB610 (http://www.fotoserwis.lublin.pl/allegro/plec_tb610.jpg)
Opis Mekko TB610
(http://fotto.lublin.pl/index.php?action=show&itemid=84)
2. Torboplecak firmy Zoom (http://www.allegro.pl/item803912328_torboplecak_hit_torba_i_plecak_w_jed nym_lodz.html)

W związku z tymi torboplecakami mam kilka pytań:
- Czy ktoś zna te produkty? Jeśli używa, co o nich sądzi? Czy się sprawdzają?
- Czy zmieszczę do nich korpus (500d), z gripem i bez, krótki zoom standardowy (T lub C 17-55"), 50 mm, 70-210 3.5-4.5 (a najlepiej 70-200 f.4L - wiem, jest trochę za długi) i w przyszłości 100 mm macro oraz lampę?

Z góry dziękuję za pomoc

i pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Wojtek

radradish
25-11-2009, 20:24
Ja znam tylko torboplecak Opticam (dostępny w Fotojokerze):
http://www.benefit.pl/show.php5?id=179
W trybie torby nie ma bocznych kieszeni na większe akcesoria typu uchwyt statywowy do lampy błyskowej, ale aku czy filtry zmieszczą się bez problemu. Kolejną wadą jest wieko takiej torby, które jest bardzo grube, Torba otwiera się też w kierunku do ciała i wieko opada - bez przytrzymywania rękę się nie obejdzie. I znalazłem tylko jeden kolor - czarny z bocznymi wstawkami koloru oliwkowo-zielonego, który mi się nie podoba.

dystych Zburzyłeś właśnie mój spokój - zamówiłem już plecak Lowepro, bo Opticam był brzydkiego koloru :P Ehh...

Podany przez Ciebie plecak http://www.allegro.pl/item803912328_torboplecak_hit_torba_i_plecak_w_jed nym_lodz.html
wydaje się być dość podobny do Opticama. Opticam ma IMO lepsze plecy. Ale oba mają chyba tą samą wadę - grube wieko otwierane w kierunku do usera - pewnie będzie opadać i przeszkadzać trochę w dostępie do sprzętu... Ale za to Zoom ma kieszeń boczną (z przodu) w przeciwieństwie do Opticama.

dystych
25-11-2009, 20:38
Dzięki radradish

Wybiorę się do Fotojokera, zobaczę, jak wygląda.

Bardziej kusi mnie Mekko, ale mam wątpliwości, czy zmieszczę tam wszystko, co chcę.

Pozdrawiam

Kris_EOS
26-11-2009, 23:56
Witam,posiadam obecnie Canona 5d+24-70+85 1.8 +70-200 +580 ExII i szukam torby Canona 100dg lub 200dg szybciej ta druga i w polsce nie moge nigdzie znalesc,na ebayu w stanach jest bez problemu tyle ze wysylka przewwzsza wartosc torbyy,a jesli nie to to co proponujecie?

qb4hkm
27-11-2009, 02:24
Musi być torba Canona? Jak nie, to ten zestaw pięknie się zmieści do Naneupro Sahara 115F... i jeszcze miejsca zostanie na drugą lampę i jeszcze jeden obiektyw...

jac+
27-11-2009, 19:14
Szukam torby/kabury do zestawu 40D+BG2N+17-40L. Co byście polecali Vanguarda Oregon 16z czy nowe Lowepro Toploader PRO 65AW? Zależy mi na miękkim wyścieleniu wnętrza. Nie mam możliwości kupienia tych toreb w "realu", więc nie będę w stanie ocenić ich walorów przed zakupem. Umówmy się, że pomijamy parametr ceny. Z góry dziękuję za pomoc.

radradish
05-12-2009, 03:14
Hej

Szukam w miarę uniwersalnego rozwiązania do przenoszenia sprzętu:
- body 450D z gripem
- 3-4 obiektywów
- lampa
- 2-3 filtrów
- konwerter raynox DCR-250
- wiele małych akcesoriów typu akumulatory

Sytuacje, w których miałoby to rozwiązanie być używane razem ze stawianymi wymaganiami:

- jednodniowa wyprawa w góry/rower - dodatkowo zapas jedzenia, woda min. 1,5L (podpięta paskami lub w kieszeni bocznej), miejsce na kurtkę (może być na zewnątrz)

- tygodniowa wycieczka do jakiegoś miasta: podróż pociągiem czy też samolotem: tutaj potrzeba miejsca na netbooka (ze wszystkimi akcesoriami typu zasilacz, mysz, pendrive etc.) oraz dużo miejsca (czyt. kieszeni dodatkowych) na mniejsze akcesoria typu dwie ładowarki, palmtop, gps, małpka.

- plener w mieście czy też za miastem - koniecznośc zabrania dodatkowych lamp, uchwytów do nich, akumulatorów, blendy (zakładam tutaj, że wszystko zmieściłoby się w plecaku, a rzeczy typu parasolki, statywy przenoszone byłyby w pokrowcu/ach na ramieniu)

Jednocześnie zależy mi na pojemności plecaka jak i wygodzie torby oraz na niezwracaniu na siebie uwagi na ulicy. Dlatego też rozważam tutaj plecaki posiadające największą zaletę toreb, czyli wygodę w dostępie do sprzętu bez konieczności ściągania ich i siadania z nimi. Ale oczywiście nie ma rozwiązania idealnego co do powyższych wymagań. Stąd poniższe propozycje do 500 zł:

1. Plecak Lowepro Flipside 400 AW - 355 zł
Zwrócil moją uwagę, ponieważ można go obrócić jak na filmie http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws mając szybki dostęp do sprzętu i coś w formie stolika = wygoda torby. Ale pojawiają się tutaj wątpliwości:
- Czy do bocznych kieszeni siatkowych Lowepro Flipside 400 AW daje się włożyć półtoralitrową butelkę wody czy też tylko małą 0,5 l?
- Czy do tylnej kieszeni zewnętrznej można włożyć netbooka? :D Oczywiście zakładam, że jedzenia już tutaj nie włożę, a wszystkie akcesoria do niego lądują w wolnych slotach w komorze głównej :D

2. Zestaw Plecak Lowepro Flipside 300 + plecak JPA Monster Photo ( http://www.allegro.pl/item841260984_jpa_plecak_foto_laptop_lustrzanki_ca non_nikon_sony.html ) - 428 zł
Lowepro Flipside 300 jest mniejszy, ale nadal pomieściłby cały podstawowy zestaw. Spełniałby on rolę torby. Nadawałby się jednak tylko do wypraw do miasta czy w plener, gdzie reszta akcesoriów typu lampy, parasolki, statywy lądowałaby w jakiejś dłuższej sportowej torbie noszonej na ramieniu :D
Natomiast plecak JPA wydaje się być bardzo pojemny i mógłby nadać się dobrze na rower czy do pociągu - wadą jest brak wygody w dostępie do sprzętu jak w przypadku torby torby czy Flipside'a.

Czy przy powyższych wymaganiach nie powinienem jednak zrezygnować z wygody jaką oferuje torba i zakupić jakiś duży markowy plecak foto z przegrodą na laptopa?

Ciekawym rozwiązanie do użycia w górach jest powiedzmy użycie zwykłego plecaka oraz torby przypiętej do pasa trzymanej z przodu - co o tym sądzicie?

dariusz_32
05-12-2009, 13:42
Witam

Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki plecak (torba) byłby najwygodniejszy, by używać go zarówno do przenoszenia aparatu, jak i rzeczy do pracy. Zdjęcia robię zwykle w czasie dojazdu do pracy lub z powrotem, czasem w tłoku. Powinno to być coś nie rzucającego się w oczy, typu Slingshot, tak, żeby można było szybko i w miarę dyskretnie wyjąć aparat, a potem go schować, powinno mieścić aparat wielkości 50D (najlepiej z gripem, ale niekoniecznie) z obiektywem wielkości L 17-40 oraz miejscem na 70-200 L4, lampą 430II i najlepiej jeszcze jeden nieduży obiektyw. Dodatkowo musi być miejsce na śniadanie ;) i papiery (dokumenty) do pracy.

Chris_11
05-12-2009, 13:45
Może Lowepro Computrekker... Z tym, że dostępu jak w slingshot to na pewno nie będzie.

iso
05-12-2009, 13:48
[...]aparat wielkości 50D (najlepiej z gripem, ale niekoniecznie) z obiektywem wielkości L 17-40 oraz miejscem na 70-200 L4, lampą 430II i najlepiej jeszcze jeden nieduży obiektyw. [...]

I Ty mówisz o dyskrecji? :mrgreen:

dariusz_32
05-12-2009, 13:49
No właśnie, a szczególnie zależy mi na szybkim dostępie do aparatu, bez zdejmowania wszystkiego z pleców.

Chris_11
05-12-2009, 13:50
No to tylko... slingshot. :P

dariusz_32
05-12-2009, 13:51
I Ty mówisz o dyskrecji? :mrgreen:

Dyskrecji, w miarę możliwości bez robienia zamieszania dookoła siebie.

amroz
05-12-2009, 13:59
ja na takie okazje mam plecak Vanguard Pampas 59, jest rewelacyjny. Co prawda to bez zdejmowania z pleców się nie obejdzie ale za to jest dużo miejsca na inne żeczy. Dużo kieszonek, dobre materiały i dokładne wykonanie. Wcześniej przez dwa lata miałem Lowepro Orion Trekker II ale wymieniłem dlatego że troszeczkę był za mały na jednodniowe wycieczki górskie gdzie ten vanguard sprawdza się fajnie.

dariusz_32
05-12-2009, 15:45
Zastanawiam się nad LOWEPRO SlingShot 300 AW albo KATA D-3N1-10. Oba w cenie ok. 300 PLN. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi plecakami?

bigmaras
05-12-2009, 16:52
Zastanawiam się nad LOWEPRO SlingShot 300 AW albo KATA D-3N1-10. Oba w cenie ok. 300 PLN. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi plecakami?

Jakiś czas temu sporo czytałem na ten temat, gdyż miałem podobny dylemat. Na początku od razu nastawiłem się na plecak tylu "sling", najszybszy i najwygodniejszy sposób wyciągania aparatu, ponadto zyskujemy podporę dla łokci podczas robienia zdjęcia, dla mnie rewelacja. Następnie wytypowałem trzech producentów: lowepro, tamrac oraz kata. Miałem okazję pomacać produkty lowepro oraz tamrac, zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu lowepro. Zastanawiałem się również nad katą, tylko nie 3n1-10 (bo tutaj za dużo nie zapakujesz, odpowiednik lowepro 100aw) ale 3n1-30 i z tego co można pooglądać na youtube to półka wyżej jednak cena również, zatem zdecydowałem się na lowepro 200aw. W porównaniu do tamraca wykonanie jest na podobnym poziomie, jednak kilka praktycznych dodatków w tym wyciągana osłona przeciwdeszczowa przechyliła szalę. Wielkość tego modelu byłaby idealna dla twojego sprzętu + śniadanko, jednak z dokumentami może być gorzej, nie ma możliwości zapakowania czegokolwiek wielkości A4, są modele większe (300, 350), jednak według mnie będzie już gorzej z ergonomią użytkowania, może być ciężko obracać taki plecak i nie wiem czy wówczas nie lepiej zastanowić się nad klasycznymi rozwiązaniami.

amroz
06-12-2009, 12:02
Mój kolega z którym często fotografuję w plenerze ma taki plecak i z tego co widze i to co mówi to jest zadowolony. Wcześniej miał model mniejszy ale tam już przestał miescić się sprzęt. Sam też próbowałem i faktycznie dosc wygodnie przekręca się i wyciąga aparat. Niestety jak dla mnie zdecydowanie za mała przestrzeń na inne żeczy. Do samej fotografii ok ale jak juz chcesz zmiescić kanapki, gazete i jakiegoś ciucha na zmiane to już nie ten plecak.

Fly
06-12-2009, 14:54
Witam

Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki plecak (torba) byłby najwygodniejszy, by używać go zarówno do przenoszenia aparatu, jak i rzeczy do pracy. Zdjęcia robię zwykle w czasie dojazdu do pracy lub z powrotem, czasem w tłoku. Powinno to być coś nie rzucającego się w oczy, typu Slingshot, tak, żeby można było szybko i w miarę dyskretnie wyjąć aparat, a potem go schować, powinno mieścić aparat wielkości 50D (najlepiej z gripem, ale niekoniecznie) z obiektywem wielkości L 17-40 oraz miejscem na 70-200 L4, lampą 430II i najlepiej jeszcze jeden nieduży obiektyw. Dodatkowo musi być miejsce na śniadanie ;) i papiery (dokumenty) do pracy.

Lowepro FastPack 250.
Mam, używam, jestem bardzo zadowolony... wcześniej "przerobiłem" kilka modeli LowePro i do Twoich zastosowań polecam właśnie ten.
- w miejscu na laptopa spokojnie wjdzie sporo dokumentów,
- w miejscu na rzeczy różne śniadanie, portfel i na pewno będzie jeszcze wolne miejsce,
- w miejscu na aparat mieszczę na raz: C50 z zapiętym 17-55 + C24-105 + lampa + accu do aparatu, lampy i czytnik ... przy wymienionej zawartości 70-200 wówczas już nie zmieścisz, ale zawsze możesz włożyć do przestrzeni na "rzeczy różne" w pokrowcu. Jak zrezygnuje z C24-105 to po przeorganizowaniu zawartości zmieści się zamiast niego 70-200.

pozdrawiam

faulk
06-12-2009, 15:18
Popieram kolege: najlepszy do twoich zastosowań bedzie plecak z serii Fastpack tylko najlepiej przed zakupem porównaj sobie modele 250 i 350- który bedzie ci bardziej pasował.
Bardzo praktyczny w mieście jest plecak z serii Slingshot, niestety nie ma przegrody na lapka/ dokumenty.

crasy
06-12-2009, 16:15
tak, Ty latwo wyjmiesz... w tlumie komus tez moze to przyjsc dosyc latwo :(

faulk
06-12-2009, 17:27
tak, masz rację , tylko wsiadając np do zatłoczonego autobusu w prosty i szybki sposób, mogę nie sciągając plecaka z pleców przełożyć go na brzuch

crasy
06-12-2009, 20:32
nie mowie akurat o autobusie, bo wiadomo, ze majac sprzet warty kilka tys zl nikt nie bedzie go trzymal na plecach :)

frank_poole
07-12-2009, 01:01
Polecam Kata 3n1-22 lub -33 - one są z kieszenią na laptopa. Zgrabniejszy jest 3n1-22 - tam spokojnie zmieścisz body z gripem i 17-40 a obok w przegródce 70-200 i lampę.

Tu masz link do strony z prezentacjami i filmikami:
http://www.kata-bags.com/product.asp?Version=Photo&p_Id=19772

dariusz_32
07-12-2009, 13:26
Polecam Kata 3n1-22 lub -33 - one są z kieszenią na laptopa. Zgrabniejszy jest 3n1-22 - tam spokojnie zmieścisz body z gripem i 17-40 a obok w przegródce 70-200 i lampę.

Tu masz link do strony z prezentacjami i filmikami:
http://www.kata-bags.com/product.asp?Version=Photo&p_Id=19772

O coś takiego mi chodziło, tylko gdzie to można w Polsce kupić?

frank_poole
07-12-2009, 17:08
To jest strona oficjalnego dystrybutora na Polskę. Jest tam informacja, że prowadzą sprzedaż detaliczną, również wysyłają towar za pobraniem (płatne przy odbiorze).

http://www.foto7.com.pl/

Wszędzie w sklepach internetowych i na allegro są modele 10, 20 , 30 - czyli bez kieszeni na laptopa. Najlepiej więc zadzwoń do dystrybutora.

fotoglaf
08-12-2009, 18:06
Witam szanowne grono.
Jako, że ostatnio zmieniłem sprzęt - szukam torby na niewielką ilość gratów:
5d mkII z gripem + 24-70, lampa błyskowa, dodatkowe szkło (np. tele) i kilka mniejszych gratów (kable, stofen, karty pamięci, ładowarka, baterie...) Co polecacie na takowy zestaw? Zależy mi aby było to jak najbardziej mobilne (czytaj: nieduże)

shutter
08-12-2009, 20:52
Polecam wspominaną tu już lowepro nova 200 - mieści mi się w niej to co w stopce plus databank + ręczny duobander. Tele wchodzi oczywiście pionowo z doniczką założoną do tyłu, obok 24-105 bez osłony. Ta osobno obok w pionie. Sam aparat z gripem + 16-35 + odwrócona osłona - całość obiektywem w dół. W miejsce 24-105 mieści się bez problemów 24-70.
Sama torba jest jeszcze akceptowalnych wymiarów, daje się swobodnie nosić też w ręku.

amroz
08-12-2009, 21:23
Jak radzicie sobie ze sprzętem na dłuższych wycieczkach, kilkudniowych wypadach w góry gdzie trzeba nosić ciuchy,śpiwory, jedzenie i inne rzeczy a lustrzanka jest dodatkiem? Próbowałem już owijac sprzet w szmate/gąbkę i do plecaka, innym razem kupiłem pokrowiec/kabure na pas i po pierwszym razie sprzedałem. Duży turystyczny plecak niestety jest nieodzowny więc odpadają próby zakupu jakichkolwiek plecaków foto jakie widziałem. Wszyskie moje dotychczasowe próby umieszczenia 5d + 17-40 i ewentualnie 70-200 w plecaku wnerwiały mnie strasznie bo przy próbie wyciagnięcia czegoś innego zawsze robił sie bałagan a nagłe wyciągnięcie aparatu i schowanie to irytująca czynnosć. No i w dodatku ciągła obawa żeby piciem nie zalać itp. Często noszę w górach aparat na szyi ale przy złej pogodzie albo wchodzeniu gdzieś po łańcuchach jest to nie mozliwe. No i stąd moje pytanie jak Wy radzicie sobie ze sprzętem na takich "wyprawach" ?

Maroos
08-12-2009, 21:30
Sam jestem ciekaw. Może ktoś używał (testował) http://www.hub30.com/katalog/7684,35,FOTO-7_Support-the-Experience-Professional-Photo-Video-Equipment/f/p_160100

amroz
08-12-2009, 21:37
Sam jestem ciekaw. Może ktoś używał (testował) http://www.hub30.com/katalog/7684,35,FOTO-7_Support-the-Experience-Professional-Photo-Video-Equipment/f/p_160100
Z tego co widzę to i tak za małe żeby z tym w góry iść.

shutter
08-12-2009, 21:40
Widziałem kiedyś gościa który miał plecak stelażowy tradycyjnie na plecach i plecak foto z przodu na piersi, ale chyba o to takie rozwiązanie Ci chodzi.
Ja bym użył jakiegoś biodrowej małej torby, gdzie zmieści się body ze szkłem bez osłony, dzięki czemu mamy wolne ręce, nic się nie dynda na szyi, a aparat mamy pod ręką. Co do tele: mam plecak stelażowy z przypinanymi po bokach podłużnymi kieszeniami, z założenia do noszenia tam termosu. Obiektyw owinięty dodatkowo w gruby ręcznik (też się kiedyś przyda) dla zabezpieczenia przed przypadkowym uderzeniem.

Maroos
08-12-2009, 21:41
ale już jest do czego śpiworek i matę zaczepić ;)

amroz
08-12-2009, 21:48
Ja bym użył jakiegoś biodrowej małej torby, gdzie zmieści się body ze szkłem bez osłony, dzięki czemu mamy wolne ręce, nic się nie dynda na szyi, a aparat mamy pod ręką.
próbowałem już takiej kabury na pas/biodra ale jej rozmiar pod 5d + 17-40 to mnie zaszokował. Myślałem że będzie to troszeczkę wygodniej wisieć na pasku. Nie nadaje się zdecydowanie w takich warunkach.

frank_poole
08-12-2009, 23:10
Ostatnio szukałem plecaka dla siebie na sprzęt foto i przeglądałem strony różnych producentów. Zauważyłem, że faktycznie są duże plecaki, ale jeżeli jest jakaś przestrzeń "nie-foto" to jest ona mała. Nie wyobrażam sobie, aby w długim trekkingu nosić plecak turystyczny i jakąś torbę czy plecak foto - przerabiałem to podobnie jak amroz.

Wpadło mi więc przed oczy takie rozwiązanie: aparat lub jakaś mała torba przytroczona do uszu, które znajdują się na ramionach plecaka turystycznego (większość ma takie), a dodatkowy obiektyw w pokrowcu przytroczony do, któregoś z uchwytów pasa biodrowego. Znalazłem na stronie Kata jest specjalny pasek do aparatu, który oprócz tego, że "działa" normalnie to ma zaczepy właśnie do tego co opisałem:

http://www.kata-bags.com/product.asp?Version=Photo&p_Id=406
strona 3 prezentacji-pokazany jest przyczepiony aparat do plecaka - dzięki temu szyja się nie męczy!

A to pokrowiec z możliwościa przytroczenia do pasa biodrowego:
http://www.kata-bags.com/product.asp?Version=Photo&p_Id=499

janmar
08-12-2009, 23:27
Plecak na plecach a na szelkach z przodu lustrzanka w toploaderze [lub innej torbie].Ja mam toploader Lowepro.Kluczem do zadowolenia są szelki które Lowepro załącza.
Ręce wolne, aparat nie robi wahadeł,zabezpieczony od deszczu,kurzu,gotowy do użycia natychmiast. Stabilna i bezpieczna pozycja aparatu to sprawa bezpieczeństwa [nie tylko aparatu] :-) Często słyszę że to jest duże :mrgreen:.No a jaka może być lustrzanka C z podpiętym obiektywem :?: .Malutka :evil: :?:.

latant
08-12-2009, 23:53
http://torbylowepro.pl/torby/lowepro-topload-zoom-aw,194s

używam takiej, tylko starszy model. Noszona na szelkach na piersi, błyskawiczny dostęp, wolne ręce i sprzęt nie wypadnie. Jednocześnie wyprawowy plecak na plecach, nic nie uwiera, używane nawet przez dwa tygodnie.

dr.feelgood
09-12-2009, 00:11
Dla mnie (EOS 5, EF 28-105) jedyne miejsce to klapa plecaka a aparat w małym pokrowcu z Praktici B, lub pod klapą, w głównej komorze (deszcz, trudne warunki) także w małym pokrowcu.
Częste fotografowanie może być troche frustrujące, ale przecież na szyi się tego targać nie da. Na szczeście analog trochę ogranicza nadmierne pstrykanie ;)

Peie
10-12-2009, 00:04
Hej!
Może ktoś zna dobry sklep w Krakowie gdzie można "pomacać" torby i plecaki KATA a konkretnie np. T-214.
Help :)

janmar
10-12-2009, 02:03
Dla mnie (EOS 5, EF 28-105) jedyne miejsce to klapa plecaka a aparat w małym pokrowcu z Praktici B, lub pod klapą, w głównej komorze (deszcz, trudne warunki) także w małym pokrowcu.
Częste fotografowanie może być troche frustrujące, ale przecież na szyi się tego targać nie da. Na szczeście analog trochę ogranicza nadmierne pstrykanie ;)

Na szyi nie.Szelki obciążają ramiona tak jak plecak tylko z przodu.[Mozna również jak w systemie Kata obciążyć szelki plecaka ale wiążemy się między dwie torby].Największą zaletą szelek i torby z przodu jest dla mnie to że nie zatrzymuje się ruchu na szlaku, że można z marszu i natychmiast robić foty,że ludzie którzy są z nami a nie focą, nie czekają za nami co chwilę, a my nie dostajemy zadyszki od doganiania :twisted:.Nie widzę mozliwości częstego stawania,zdejmowania plecaka wyprawowego itd.Torba jest "all weather" ma dodatkowy pokrowiec i właśnie gdy leje czy wiatr po plaży piachem zamiata mozna stanąć w odpowiednią stronę plecami[równie szybko jak broń z kabury ]wyjąć aparat strzelić i równie pewnie i szybko schować.Klapa toploadera jest wszyta "odwrotnie" i otwiera się oraz zamyka "sama".My tylko aparat za paseczek ciągamy.Pasek zalecam lużniutko na szyi jednak mieć.No i wolne ręce, czy to do chodzenia :mrgreen: czy to do kijków które odciążają w marszu z plecakiem moje stare kolana.Kilku kolegów spróbowało i nikt z tego już nie zrezygnował.torbę jaką kto lubi [lub po prostu ma] można i tak w zależności od potrzeb używać różnie.Zwykle jest pasek naramienny,i rączka w pokrywie.Potrzebne tylko szelki,od czegos innego,uszyte własnoręcznie czy kupione z torbą.
Mając analog wyrabiałem spokojnie podobne ilości zdjęć jak nie więcej.Ilość to raczej zależy od dojrzałości fotografa a nie rodzaju sprzętu myślę :)
Pozdrawiam wszystkich z fotografią wędrujących. :-)

amroz
10-12-2009, 08:43
Na szyi nie.Szelki obciążają ramiona tak jak plecak tylko z przodu.[Mozna również jak w systemie Kata obciążyć szelki plecaka ale wiążemy się między dwie torby].Największą zaletą szelek i torby z przodu jest dla mnie to że nie zatrzymuje się ruchu na szlaku, że można z marszu i natychmiast robić foty,że ludzie którzy są z nami a nie focą, nie czekają za nami co chwilę, a my nie dostajemy zadyszki od doganiania :twisted:.Nie widzę mozliwości częstego stawania,zdejmowania plecaka wyprawowego itd.Torba jest "all weather" ma dodatkowy pokrowiec i właśnie gdy leje czy wiatr po plaży piachem zamiata mozna stanąć w odpowiednią stronę plecami[równie szybko jak broń z kabury ]wyjąć aparat strzelić i równie pewnie i szybko schować.Klapa toploadera jest wszyta "odwrotnie" i otwiera się oraz zamyka "sama".My tylko aparat za paseczek ciągamy.Pasek zalecam lużniutko na szyi jednak mieć.No i wolne ręce, czy to do chodzenia :mrgreen: czy to do kijków które odciążają w marszu z plecakiem moje stare kolana.Kilku kolegów spróbowało i nikt z tego już nie zrezygnował.torbę jaką kto lubi [lub po prostu ma] można i tak w zależności od potrzeb używać różnie.Zwykle jest pasek naramienny,i rączka w pokrywie.Potrzebne tylko szelki,od czegos innego,uszyte własnoręcznie czy kupione z torbą.
Mając analog wyrabiałem spokojnie podobne ilości zdjęć jak nie więcej.Ilość to raczej zależy od dojrzałości fotografa a nie rodzaju sprzętu myślę :)
Pozdrawiam wszystkich z fotografią wędrujących. :-)
To jakiś pomysł jest:-) Dzięki! Pomyśle znów nad kaburą i szelkami. To chyba jedyne rozwiązane biorąc pod uwage że ja też zawsze z kijkami na trasie.

StaszekAlkata
10-12-2009, 11:39
Ja polecam coś takiego: http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-torba-inverse-200-aw-czarny-p-9323.html?action=opinie_5#opinia11447
Przy okazji zamieściłem tam też recenzję po wypadzie w górach. Wcześniej korzystałem podobnie jak niektórzy z Toploadera Lowepro TZ2 z szelkami lub zwyczajnie aparat zwisał na pasku. Sprawdzało się do momentu aż nie wymieniłem R1 na Canona. Odnośnie polecanej torby na razie nie widzę lepszej alternatywy. Co innego do miasta, mieścin turystycznych. Wówczas bardzo fajnie sprawdza się seria flipside http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-plecak-flipside-300-czarny-p-7991.html. Ktoś poruszył tu kwestię ochrony sprzętu w autobusie. Z takim plecakiem problem praktycznie nie występuje - dostęp jest od pleców. Trzeba tylko pamiętać, aby nie korzystać wówczas z zewnętrznej kieszonki na karty pamięci.

amroz
10-12-2009, 17:36
Ja polecam coś takiego: http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-torba-inverse-200-aw-czarny-p-9323.html?action=opinie_5#opinia11447

To wygląda rewelacyjnie:D Ale ciekawy jestem czy wersja INVERSE 100 AW pomiesciłaby np. 5d+17-40 ? Zawsze to troche mniejsze wymiary a więc wygodniej do noszenia.

wiktor2323
10-12-2009, 23:36
Mam pytanie czym różnią się plecaki firmy naneu
Modele:
Pro Alpha Military
Pro Alpha
Takie o to znalazłem i nie wiem czy one sie czymś różnią, bo różnica w cenie jest.
Poza tym co sądzicie o tych plecakach?
Głównym argumentem "za" kupnem tego plecaka to otwierane plecy co wydaje mi sie bezpieczniejsze w autobusach itp.

Gen.Python
13-12-2009, 12:38
Witam,

Chciałbym kupić torbę na aparat. Wymagania mam chyba dość dziwne :)
Ideałem była by torba którą szybko można przystosować do stromych podejść. Podchodzenie z taką zwykłą torbą nie jest ani wygodne ani bezpieczne.Przydało by się coś na kształt zatrzasku blokującego na plecach torbę.
Myślałem nad plecakiem. Problem jest z ciągłym zakładaniem na plecy. Po za tym torbę łatwiej obsługiwać na stojąco.

Macie jakieś możne inne doświadczenia z noszeniem sprzętu w takich górskich warunkach? Chętnie wysłucham każdej porady.
Dodam że nie nosze więcej niż body, stałki 14mm, 35mm i 85mm. Może jeszcze jakieś filterki.

Pozdrawiam

wiktor2323
13-12-2009, 13:07
Wątpie czy taka torba istnieje. Najlepszym rozwiązaniem były by plecaki typu Slingshot czyli takie na jedno ramie.

kjoanna
13-12-2009, 13:11
Torby Crumpler maja dodatkowy pasek przechodzacy od ramienia do biodra.
Zapinajac go unieruchamiasz torbe, nie bedzie juz tak majtac na boki :)

StaszekAlkata
13-12-2009, 13:43
Cytat:
Napisał StaszekAlkata Zobacz post
Ja polecam coś takiego: http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-torb..._5#opinia11447
To wygląda rewelacyjnie Ale ciekawy jestem czy wersja INVERSE 100 AW pomiesciłaby np. 5d+17-40 ? Zawsze to troche mniejsze wymiary a więc wygodniej do noszenia.

Powiem Ci w ten sposób. Nauczony doświadczeniem wolałem kupić większą torbę. Wiosną nabyłem plecak flipside 300 i teraz trochę żałuję, że jednak nie wybrałem tego największego 400aw (więcej miejsca nigdy za wiele).
Odnośnie toreb inverse. Tutaj masz link:http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-inverse-200-aw.html
Na filmie przedstawiona jest zarówno większa jak i mniejsza torba.

Myślę, że do inverse 100 spokojnie zmieści się 5D z 17-40 jednak w momencie gdy będziesz chciał zabrać np. 70-200 możesz mieć problem. No i moim zdaniem koniecznie trzeba dokupić szelki - jeżeli zamierzasz z tym latać po górach. W mieście wystarczy pasek na ramię dołączony do zestawu.

spuki
13-12-2009, 16:02
Czy w Warszawie można gdzieś zobaczyć Pas biodrowy Lowepro oraz różne rozmiary Lowepro Lens Case? :)

Gen.Python
13-12-2009, 16:14
preinwher miałem tam zamiar napisać, ale bałem się braku odpowiedzi.
Znalazłem już chyba rozwiązanie. Będzie to Lowerpro Inverse 200 albo 100. Tylko boję się że jak zakupie 100 to będzie za mało na mój zestaw.
Ale o tym napisze już w temacie zbiorczym.

Proszę moderatorów o usunięcie tego tematu.

Dzięki za pomoc

Gen.Python
13-12-2009, 16:16
Witam

Mam mały dylemat. Zmieści mi się do Lowerpro Inverse 100 AW taki zestaw?

-450d
-85mm i 35mm
+duperele

preinwher
13-12-2009, 16:21
Witam

Mam mały dylemat. Zmieści mi się do Lowerpro Inverse 100 AW taki zestaw?

-450d
-85mm i 35mm
+duperele

No i jesteś we właściwym wątku :-D
Jeżeli już teraz masz rozterki to bierz 200 AW, miejsca nigdy zbyt wiele, uwierz mi na słowo :-D

Gen.Python
13-12-2009, 16:35
No tak większa przestrzeń się przyda. W takim razie trzeba będzie do zestawu jakieś szelki dokupić. Dzięki za rady.

domero
13-12-2009, 17:15
Tu masz przykłady konfiguracji 200AW:
http://www.cambags.com/nikon/d50/holsters/lowepro_inverse_200_aw_desc.htm

bvq
13-12-2009, 21:52
że będę złośliwy najlepiej w gazetę zawinąc........ rozwalają mnie takie pytania, w stylu czym jeść zupę, w czym nosić sprzęt..... ot zaśmiecanie forum...

spuki
14-12-2009, 15:30
Czy w Warszawie można gdzieś zobaczyć Pas biodrowy Lowepro oraz różne rozmiary Lowepro Lens Case? :)

no to jak? :)

maczkus
14-12-2009, 15:33

Spróbuj tutaj:

http://torbyfoto.pl/

W dziale KONTAKT jest adres sklepu. IMHO najlepszy sklep z torbami fotograficznymi, prawie wszystko mają dostępne od ręki.

radradish
14-12-2009, 15:35

Porażka cytować samego siebie :twisted:

spuki
14-12-2009, 21:11
Spróbuj tutaj:

http://torbyfoto.pl/

W dziale KONTAKT jest adres sklepu. IMHO najlepszy sklep z torbami fotograficznymi, prawie wszystko mają dostępne od ręki.

bardzo dziekuję za odpowiedź!!! :)

Porażka cytować samego siebie :twisted:

nie skomentuję

amroz
15-12-2009, 18:26
Plecak na plecach a na szelkach z przodu lustrzanka w toploaderze [lub innej torbie].Ja mam toploader Lowepro.Kluczem do zadowolenia są szelki które Lowepro załącza.
Ręce wolne, aparat nie robi wahadeł,zabezpieczony od deszczu,kurzu,gotowy do użycia natychmiast. Stabilna i bezpieczna pozycja aparatu to sprawa bezpieczeństwa [nie tylko aparatu] :-) Często słyszę że to jest duże :mrgreen:.No a jaka może być lustrzanka C z podpiętym obiektywem :?: .Malutka :evil: :?:.
czy 5d to nie będzie za duży aparat dla LOWEPRO TOPLOAD ZOOM 2 ? Widziałem tą torbe dzisiaj w media markt przez krótką chwilke i niestety nie miałem czasu przymierzyc jakiegokolwiek aparatu z ich półek. Jak czytam teraz wymiary wewnętrzne to są bardzo zbliżone do szerokosci i wysokosci 5d, czy byłoby tam miejsce żeby palce wsadzić czy całkowicie na styk?

KMV10
15-12-2009, 22:17
czy 5d to nie będzie za duży aparat dla LOWEPRO TOPLOAD ZOOM 2 ? Widziałem tą torbe dzisiaj w media markt przez krótką chwilke i niestety nie miałem czasu przymierzyc jakiegokolwiek aparatu z ich półek. Jak czytam teraz wymiary wewnętrzne to są bardzo zbliżone do szerokosci i wysokosci 5d, czy byłoby tam miejsce żeby palce wsadzić czy całkowicie na styk?
O ile ją dobrze pamiętam to ona jest głębsza od TLZ1, z której właśnie korzystam. Moja 50D mieści się na wysokość na styk, więc 5D może być zbyt duży.
Na takie większe rzeczy (np. z gripem) mam TopLoader Zoom AW - to jest już kawał przyzwoitego i odpornego pokrowca.

jac+
15-12-2009, 22:31
Jak sądzicie: czy Toploader Pro 65 AW pomieści 40D z gripem i 17-40L? Sądząc po zdjęciach producenta i wymiarach - TAK, sądząc po opisie producenta - NIGDY W ŻYCIU. Właśnie ta torebka do mnie jedzie i gryzę pazury z ciekawości...

KMV10
15-12-2009, 23:06
Jak sądzicie: czy Toploader Pro 65 AW pomieści 40D z gripem i 17-40L? Sądząc po zdjęciach producenta i wymiarach - TAK, sądząc po opisie producenta - NIGDY W ŻYCIU. Właśnie ta torebka do mnie jedzie i gryzę pazury z ciekawości...
Kluczowa sprawa to wysokość body z gripem od dołu gripa aż po stopkę lampy - ja chyba mam gdzieś w pracy te 65AW i wydaje mi się, że jej wnętrze, w odróżnieniu od opisywanych ww. TopLoadach nie jest prostokątne lecz zbliżone do kwadratu, więc jest szansa, że się zmieści i grip. Ale oczywiście najlepiej jest przymierzyć - wskazana wizyta w sklepie. :razz:

janmar
16-12-2009, 01:04
Używam 75 AW Lowepro.Wchodzi 5d z gripem.Wchodzi 1Ds.Szkło największe to 300 f4.Mniejsze szkła z body pozwalają coś tam jeszcze zmieścić na dole.Body wchodzi bez luzu ,z tym że torba ma wkładki wewn. na rzepach pogrubiające ścianki torby.Można je wyjmować.Ja wolę ciaśniej :oops: .Czy 65 AW ma otwór u góry taki sam jak 75 AW nie sprawdzałem.Dłuższa na pewno [w pionie].W ogóle co do toreb wszelkich to sugerowałbym nie kupować na bieżące potrzeby ,a raczej większe.To się wcześniej czy póżniej przydaje.Pozdrawiam

cobra MC
16-12-2009, 14:52

zmeści się na pewno. mieści się 5d z gripem i 24-105. 17-40 jest mniejszy, lecz ma szerszą osłonę przeciwsłoneczną, ale też się mieści i nawet ie trzeba odwrotnie tej osłony zakładać

jac+
16-12-2009, 15:20
Tak sądziłem. Mylące dla potencjalnego kupca jest stwierdzenie zamieszczone na stronie Lowepro, że jakoby ten toploader był przeznaczony do dużej lustrzanki (to się zgadza) z obiektywem standardowym np. 50mm (to bzdura). Swoją drogą 40D z gripem i 50/1.8 znakomicie mieści się w Lowepro Apex 120 AW, której wymiary (podane przez producenta) nie sugerują możliwości pomieszczenia w niej sprzętu aż takich rozmiarów.

KMV10
16-12-2009, 15:44
Tak sądziłem. Mylące dla potencjalnego kupca jest stwierdzenie zamieszczone na stronie Lowepro, że jakoby ten toploader był przeznaczony do dużej lustrzanki (to się zgadza) z obiektywem standardowym np. 50mm (to bzdura). Swoją drogą 40D z gripem i 50/1.8 znakomicie mieści się w Lowepro Apex 120 AW, której wymiary (podane przez producenta) nie sugerują możliwości pomieszczenia w niej sprzętu aż takich rozmiarów.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img27.imageshack.us/i/loweprotoploader65aw.jpg/)

Oto Lowepro Toploader 65AW.
Zdjęcia prezentacyjne na szybko :razz:
Do tej 40D był podpięty akurat 17-85IS, ale 17-40/4L zmieści się bez problemów.

jac+
16-12-2009, 18:28
Serdeczne dzięki za fotki. Chodziło mi co prawda o toploadera pro 65 AW (czyli nowszą - przeprojektowaną wersję 65 AW), ale Twoje fotki dają przybliżony obraz tematu. W tym momencie nasuwa mi się jedna myśl. Człowiek, z którym się kontaktowałem, a który kupił toploadera pro 65 AW na tej samej aukcji co ja, planuje pakować w niego Pentaxa K200d bez gripa i z kitem Pentaxa. Chyba jego Pentax utonie w tej torbie...

KMV10
16-12-2009, 18:47
Serdeczne dzięki za fotki. Chodziło mi co prawda o toploadera pro 65 AW (czyli nowszą - przeprojektowaną wersję 65 AW), ale Twoje fotki dają przybliżony obraz tematu. W tym momencie nasuwa mi się jedna myśl. Człowiek, z którym się kontaktowałem, a który kupił toploadera pro 65 AW na tej samej aukcji co ja, planuje pakować w niego Pentaxa K200d bez gripa i z kitem Pentaxa. Chyba jego Pentax utonie w tej torbie...
Przyda mu się na przyszłość. Torby warto kupować z pewną zakładką :mrgreen:
Ja za to ostatnio widziałem fajny plecaczek - Vertex 300 AW ;)
Trochę się w nim mieści.

StaszekAlkata
16-12-2009, 19:41
czy 5d to nie będzie za duży aparat dla LOWEPRO TOPLOAD ZOOM 2 ?
Nosiłem w nim Sony R1 z podpiętą osłoną przeciwsłoneczną, luzu zostawało niewiele (ze 2 cm). Teraz jak wrzucę w niego 50D + 70-200 4 (bez osłony) to zapina się na styk. Przy okazji polecam you tube. Jak ma się wątpliwości można zajrzeć. Sporo osób prezentuje tam różnego rodzaju torby, plecaki. (Polecam w języku czeskim:) ).

spuki
17-12-2009, 00:25
Do tej pory pracowałem uzywając toreb Lowepro. Chciałbym jednak odciążyć ramiona oraz kręgosłup.
W sumie na pas jestem zdecydowany. Teraz kilka pytań do użytkowników, którzy mieli już styczność z LensCase'ami od Lowepro.

Potrzebuję coś na:
- 35L+osłona / 16-35+osłona
- 851.8+ osłona / 50/1,4+osłona
- do tego jeszcze chciałbym mieć Toploader (nie wiem jaki:( )na 5D+grip+16-35/35L z osłoną PS

Zestaw pokrowców potrzebny będzie do pracy na dwóch body.
Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Za wszystkie spostrzeżenie serdeczne dzięki!!! :)

Kolaj
18-12-2009, 18:52
Jeśli kogoś interesuje, ile się mieści w komorze "sprzętowej" plecaka Naneu Pro Alpha-L, to załączam poglądowe zdjęcie. Na fotce widać:

- Body z zapiętym 70-200/2,8 z osłoną przeciwsłoneczną założoną odwrotnie (odrobinę na wcisk)
- 50mm z osłoną założoną normalnie
- 10-22mm z osłoną założoną normalnie
- Kenko Teleplus x1.4
- 580EX

Pozdrawiam!

źródło (http://img3.imageshack.us/i/img1632l.jpg/)

chrislab
18-12-2009, 19:47
Witam,
Mam pytanie do użytkowników DZ200. a mianowicie, czy ktoś ma pojęcie, czy zmieści sie w nim:
- 1D MkIII
- 17-40L/f4
- 24-70L/f2.8
- 100-400/4.5-5.6L IS
- 580 EX
- (opcja) zapasowe body 40D

Chce kupić ten plecak na wyjazd, ale nie mam gdzie przymierzyć, a może ktoś ma podobny zestaw i jest w stanie ocenić?

wiktor2323
18-12-2009, 20:11
A czy możesz mi powiedzieć jak wygląda zabezpieczenie laptopa w tym plecaku?
Słyszałem, że wersja na laptopa ma mniejszą wyściółke na sprzęt foto. Naprawde?
I ostatnie pytanie ;) Czy mając zapięty pas biodrowy można plecak przełozyć do przodu i z trzymającego się plecaka na pasie wyjąć sprzęt/ zmienić obiektyw?

Kolaj
18-12-2009, 22:06
A czy możesz mi powiedzieć jak wygląda zabezpieczenie laptopa w tym plecaku? Jest taka wyściółka, niezbyt sztywna ale sprawia wrażenie przyzwoite.

Słyszałem, że wersja na laptopa ma mniejszą wyściółke na sprzęt foto. Naprawde?Nie wiem. Nie mam porównania z wersją bez L.

I ostatnie pytanie ;) Czy mając zapięty pas biodrowy można plecak przełozyć do przodu i z trzymającego się plecaka na pasie wyjąć sprzęt/ zmienić obiektyw?Hehe, ale pomysł. Nawet mi coś takiego nie przyszło do głowy. Aż wstałem od komputera, żeby spróbować. Da się, ale nie jest to zbyt komfortowe.

Jago
18-12-2009, 22:53
Moja subiektywna ocena:
Plecak wykonany bardzo solidnie i z dobrych materiałów. Jego ułożenie na plecach jest bardzo wygodne. Niestety wg mnie jest on skonstruowany dla osób mających maksymalnie 160 cm wzrostu. Ja mam ponad 180 cm - pas biodrowy był u mnie położony praktycznie w połowie brzucha (stanowczo za wysoko) - śmiesznie to wyglądało i było trochę niewygodne. Z uwagi na mój wzrost i posturę plecak ten był za "malutki" jak dla mnie i szczerze mówiąc nie byłem zachwycony swoim widokiem z nim na plecach. Jeśli chodzi o dolną komorę, to jest ona sztywna i jedynie wewnętrzne wyjmowane przegródki mogłyby być trochę grubsze. Ja tam zmieściłem bez kłopotu: 450D, 10-22, 17-85, 70-300 DO, pokrowiec Lowepro na filtry, gruszkę - dodaję, że obiektywy miały założone osłony przeciwsłoneczne. Dostęp do sprzętu jest bardzo wygodny. Jeśli chodzi o górną komorę, to maksymalnie zmieści się do niej złożony ortalion, mała butelka picia i parę kanapek. Szczerze mówiąc myślałem, że jest ona bardziej pakowna. Tylnie dwie zewnętrzne kieszenie są "pakowne" i mają też pewne zamknięcie na rzepy. W środku górnej komory są dwie kieszonki zapinane na zamek. O kompasie z tyłu nie będę się wypowiadać, gdyż producent dodał go chyba jako akcent ozdobno-humorystyczny. Zamocowanie boczne statywu jest pewne - ja zmieściłem w nim Velbon Sherpa 750R. W każdym razie jak ktoś ma maksymalnie 160 cm wzrostu, to bardzo polecam ten plecak. Osobom wyższym niestety go stanowczo odradzam. Z pewnym żalem ten plecak sprzedałem i kupiłem Lowepro Rover Plus AW, który jest "dopasowany" do mojego wzrostu.

wiktor2323
19-12-2009, 00:25
Kolaj dzięki za odpowiedz ;)
Kurcze już od kilku osób słyszałem, że plecak jest dla niższych. Musze go poszukać po sklepach i zobaczyc jak to jest, bo podoba mi się.
Myślałem też o plecaku Lowerpro Flipside 300. Fajny opływowy (dobry na motor) ale znowu brak miejsca na rzeczy osobiste co na wycieczkach bardzo się przydaje.
Coś czuje, ze ciężko bedzie znaleźć idealny plecak dla siebie spełniający wszystkie wymagania i w przyzwoitej cenie.
pozdrawiam

_igi
20-12-2009, 01:02
Do mnie dotarł Computrekker AW, i powiem że jestem zadowolony, chociaż myślałem, że będzie większy. Mieści bez problemu taki skromny zestawik:
- body 40D
- body 500D
- Sigma 10-20 z założoną osłoną
- 28/1,8
- 2x 50/1,8
- 70-200/4 z założoną osłoną do tyłu
- dwie lampy błyskowe - nissin Di622 i 430EX w futerale
- mały komplecik filtrów COKIN
- dysk twardy 2,5"
- ładowarki do obu body
- mniejsze rupiecie (czytnik kart, karty pamięci, stopki od lamp błyskowych, smycze od aparatu, kable, etc)
- makbuka pro 15"
- tablet A5 i jest jeszcze dużo miejsca.

Muszę jeszcze wyciągnąć mój stary plecaczek z szafy, Lowepro Slingshot 100, albo 200 AW. Fajny, miał taką malutką kieszonkę, akurat na cieniutkie vogue'i :mrgreen:

Kolaj
20-12-2009, 13:08
Myślałem też o plecaku Lowerpro Flipside 300. Fajny opływowy (dobry na motor) ale znowu brak miejsca na rzeczy osobiste Górna komora w Alfie nie jest raczej zbyt pakowna. Zmieszczą się jakieś drobiazgi, kanapki itp, ale o pakowaniu tam jakiś ubrań to raczej zapomnij.

Kolejna sprawa to mocowanie statywu. Jest fajne, bo z boku, dzięki czemu nie trzeba go odpinać, żeby się dostać do kieszeni ale nadaje się tylko do niedużych, lekkich statywów bo:

1. Ciężki statyw z boku oznacza nierównomiernie rozłożony ciężar,
2. Górny pasek mocujący trójnóg jest stosunkowo nisko, więc wysoki statyw nie trzymałby się stabilnie.

Z moim Benro C-268M8 jest jeszcze ok (jak na obrazku), ale Manfrotto 055pro to by raczej ciężko było nosić.

źródło (http://img193.imageshack.us/i/img1633x.jpg/)

wiktor2323
20-12-2009, 15:42
Zdaje sobie sprawe, że nie spakuje się na wycieczke z ubraniami itp w ten plecak i tak zawsze biore torbe na ciuchy. Bardziej chodziło mi o właśnie jakąś kanapke coś do picia itp jak ide w góry. Musze go zobaczyć w realu i sie przekonać jak to z nim jest. Zna ktoś jakiś sklep w krakowie gdzie jest duży wybór plecaków w tym Alphy i flipsaida?

radradish
23-12-2009, 23:31
Zdaje sobie sprawe, że nie spakuje się na wycieczke z ubraniami itp w ten plecak i tak zawsze biore torbe na ciuchy. Bardziej chodziło mi o właśnie jakąś kanapke coś do picia itp jak ide w góry. Musze go zobaczyć w realu i sie przekonać jak to z nim jest. Zna ktoś jakiś sklep w krakowie gdzie jest duży wybór plecaków w tym Alphy i flipsaida?
Flipside'y zdarzają się w Media Marktach/Saturnach. Analizowałem sytuację wyjścia w góry z Flipsideem 400 AW. Można do niego włożyć 1L wody po obu stronach do kieszonek, jakieś jedzenie do przedniej kieszenie (do której wchodzi np. netbook EEE PC). Oczywiście można też przytroczyć po bokach jakieś dodatki oraz doczepić np. kurtkę na górze. Jednakże tak jak było już powiedziane o innym plecaku, tak i omawiany Flipside ma tę wadę, że jest stworzony dla niższych osób. Przy moim wzroście 183cm niestety trzeba wydłużyć szelki, aby ciężar spoczywał na pasie biodrowym. Niestety nie testowałem plecaka z obciążeniem. W sklepie wydawało się, że da radę pomimo braku regulacji odległości pomiędzy mocowaniem szelek a pasem biodrowym. Mam tylko nadzieję, że plecak nie będzie zbytnio odstawać od pleców i może kiwać się od i do ciała.

Tu pytanie do userów Flipside'a 400: jak sprawuje się ten plecak, gdy obciążenie jest przeniesione głównie na pas biodrowy?

Niestety nie ma ideałów. A jeśli chce się przynajmniej czuć bezpiecznie i mieć wygodę podobną do torby, to lepszego rozwiązania chyba nie ma. Choć widziałem jakiegoś Crumplera otwieranego od tyłu z komorą na laptopa. Jednakże nie miał on pasa biodrowego, tak więc nie można było zrobić z niego "stolika" ze sprzętem poprzez obrót plecaka przed siebie.

wiktor2323
23-12-2009, 23:42
Sprawa z plecakiem zostanie rozwiązana po świętach jak zrobie sobie spacer po sklepach foto ;) Oczywiście zdam relacje czy udało mi się coś dopasować ;)

jac+
25-12-2009, 15:48
UWAGA WSZYSCY ZAINTERESOWANI TORBĄ LOWEPRO TOPLOADER PRO 65 AW.
Kilka suchych faktów po krótkim teście organoleptycznym.
1. Torba uszyta z naprawdę porządnych materiałów.
2. Ścianki boczne i "podłoga" są bardzo sztywne (czytaj: bezpieczne).
3 W jednej ze ścian bocznych jest schowek na AW cover. Niewygodnie się go wyjmuje i "instaluje". Poza tym zrolowana peleryna zaczyna mocno uwypuklać jedną ze ścianek do środka, ograniczając miejsce na sprzęt.
4. Dostęp do komory głównej i schowków - wzorowy. Wszystko można obsłużyć jedną ręką.
5. Wymiary "na żywo": do środka nie wejdzie nic większego ponad zestaw 40D+BG-E2N+17-40L (czyli zestaw, do którego zamówiłem tą torbę).

radradish
25-12-2009, 15:53
3 W jednej ze ścian bocznych jest schowek na AW cover. Niewygodnie się go wyjmuje i "instaluje". Poza tym zrolowana peleryna zaczyna mocno uwypuklać jedną ze ścianek do środka, ograniczając miejsce na sprzęt.

To trzeba nauczyć się ją składać odpowiednio ;)

5. Wymiary "na żywo": do środka nie wejdzie nic większego ponad zestaw 40D+BG-E2N+17-40L (czyli zestaw, do którego zamówiłem tą torbę).

To strasznie słabo za taką cenę :/

wiktor2323 Na wycieczkę potencjalnie da się spakować do Flipside'a 400 - w plecaku trekkingowym ciuchy i drobniejsze rzeczy, a we Flipsidzie netbook + sprzęt foto i drobniejsza elektronika w stylu gps. Czekam na Twoje porównanie tego plecaka do Naneu Alpha L, bo być może nie jest konieczna taka ilość przegródek do sprzętu - ładowarki itp. da się wrzucić do górnej komory, a możliwość umieszczenia tam pełnowymiarowego laptopa jest bardzo kusząca. Tylko czy wygoda jest podobna jak we Flipside? Wprawdzie przy cięższym sprzęcie chyba lepiej kucać z Flipside, to jednak jesteśmy zabezpieczeni tym pasem biodrowym.

jac+
25-12-2009, 20:49
Fakt - patrząc na relację pakowność/cena toploader pro 65 jest mało atrakcyjnym zakupem. Patrząc tymi kryteriami reklamówka z "biedronki" wychodzi znacznie lepiej :) .

Co do "odpowiedniego składania" (pelerynki) - życzę powodzenia. Można złożyć gładko, w kancik, udeptać, a i tak przy upychaniu zrobi się poducha :) .

radradish
25-12-2009, 21:07
Fakt - patrząc na relację pakowność/cena toploader pro 65 jest mało atrakcyjnym zakupem. Patrząc tymi kryteriami reklamówka z "biedronki" wychodzi znacznie lepiej :)

No ale ciekaw jestem za ile takie cudo uszyłaby na zamówienie jakaś polska firma typu JPA.

Co do "odpowiedniego składania" (pelerynki) - życzę powodzenia. Można złożyć gładko, w kancik, udeptać, a i tak przy upychaniu zrobi się poducha :) .

To może Lowepro zapomniało o dołączeniu jakiegoś narzędzia do upychania, jakiejś łyżki czy coś?

jac+
25-12-2009, 21:15
Łyżki łobuzy nie dołożyli, choć za te pieniądze powinna być co najmniej posrebrzana :)

radradish
25-12-2009, 21:24
Bo rozumiem, że kieszonka na pokrowiec jest dość ciasna i trudno wlożyć tam rękę, żeby rozprostowac pokrowiec tak, aby rozlozyc go na najwiekszej możliwej powierzchni, czy tak?

Wpadł mi do głowy pomysł użycia prostokątnego kawałka tektury, elastycznego plastiku. Pokrowiec składałoby się podobnie jak mapę i przed ostatnim złożeniem na pół wkładałoby się ten kawałek tektury pomiędzy te dwa płaty pokrowca. Następnie tekturę razem z pokrowcem umieszczałoby się w kieszonce i tekturę usuwało.

jac+
26-12-2009, 00:24
Kieszonka, a raczej szpara między dwiema warstwami materiału jest POTWORNIE ciasna. Co do Twoich pomysłów - OK, ALE - te typ pokrowca jest przeznaczony do szybkiej fotografii. Sposób jego zamocowania na ciele, specjalny kształt klapy ułatwiający szybkie wyciąganie i chowanie sprzętu, mnogość możliwości troczenia, dostęp do kieszonek akcesoryjnych to wszystko się zgadza z jego przeznaczeniem. A tu nagle wtopa z chowaniem pokrowca. To też powinno "łatwe, szybkie i przyjemne", a nie związane z cudowaniem, składaniem wg zasad feng shui, upychaniem itp. Wiadomo - Polak potrafi, Polak wymyśli, ale moim zdaniem jest tu mała wpadka projektantów.

radradish
26-12-2009, 00:29
Wiadomo - Polak potrafi, Polak wymyśli, ale moim zdaniem jest tu mała wpadka projektantów.

Dlatego też warto byłoby wysłać odpowiednią sugestię do Lowepro - dla potomnych. Choć na moje maile jeszcze nie odpowiedzieli....

evangelion69
26-12-2009, 00:37
czy gdzieś można dokupić więcej ścianek do plecaka, takich przegródek na rzep?

radradish
26-12-2009, 00:48
czy gdzieś można dokupić więcej ścianek do plecaka, takich przegródek na rzep?

Zastanawiałem się nad tym swego czasu i gdybym miał taką potrzebę, odezwałbym się do polskiej firmy JPA. Myślę, że za parę zł przesłaliby takie poleconym ;)

wiktor2323
31-12-2009, 16:46
Byłem porównać w sklepie flipside200 (nie był 300) naneu pro alpha i bravo.
Flipside 200 całkeim fajnie wykonany, ale za mały i brak miejsca na rzeczy osobiste. Co do materiału to chyba lepszy jest w naneu. Osobiście brakowało by mi w nim kieszonek na drobnice typu filtry baterie itp. Co do naneu bravo to makabrycznie mały, ale równie dobrze wykonany jak jego starszy brat alpha. Alpha jest wykonana z naprawde grubego i solidnego materiału. Podobny a nawet chyba taki sam mam w kurtce motocyklowej. Alpha jest bardzo duza, i pojemna. Jest sporo kieszeni na drobnice, ma wygodne szelki. Zamki błyskawiczne nie przycinają się jak to gdzieś wyczytałem w sieci.

mathom
31-12-2009, 19:09
mam naneu k3. mieszczą się do niego w komorze na sprzet: lampa, 40d, 70-200 f4, tamron 17-50, c50 1.8, dysk 2.5", kilka kart, zapasowa bateria i nic więcej ;) do górnej wchodzą spokojnie rzeczy osobiste, paszporty, filtry, woda, nawet duży polar. w bocznych cała kablologia i ładowarki.
ma jedną dużą zaletę - pokrowiec przeciwdeszczowy/pyłowy/złodziejowy - zakładam i jestem spokojny, że nikt mi z niego nic nie wyciągnie.

plecak ma jedną sporą wadę - jest trochę duży i ciężki (ale mieści się w limitach bagaży podręcznych na lotniskach) i jedną niedogodność - utrudniony dostęp do sprzętu.

ogólnie polecam do podróżowania, jest wygodny i solidny (u mnie po dwóch latach jak nowy). do krótkich wypadów i codziennego użytku raczej się nie nadaje.

radradish
01-01-2010, 18:36
Alpha jest bardzo duza, i pojemna. Jest sporo kieszeni na drobnice, ma wygodne szelki. Zamki błyskawiczne nie przycinają się jak to gdzieś wyczytałem w sieci.

Za to zamek bocznej kieszeni przycinał się nieco we Flipside 300.

wiktor2323
03-01-2010, 23:39
W Flipside 200 chyba nie było problemu, albo poprostu nie utkwił mi w pamieci.Ogólnie to flipsaidą przydała by się jeszcze przynajmniej z jedna większa kieszeń na zewnątrz na drobnice.

Aloes
04-01-2010, 13:16
O Naneu Alpha:

Moja subiektywna ocena:
Plecak wykonany bardzo solidnie i z dobrych materiałów. Jego ułożenie na plecach jest bardzo wygodne. Niestety wg mnie jest on skonstruowany dla osób mających maksymalnie 160 cm wzrostu. Ja mam ponad 180 cm - pas biodrowy był u mnie położony praktycznie w połowie brzucha (stanowczo za wysoko) - śmiesznie to wyglądało i było trochę niewygodne.

Mam 176 cm i, hmmm, nie jestem istotą drobną. No owszem, nie jest to ponad 180, ale mnie rozmiar plecaka odpowiada. A zaliczyłam z nim już kilka długich wypraw, kiedy miałam go na grzbiecie cały dzień.

Jak dla mnie plusy tego plecaka to:
+ Bardzo wygodne ułożenie na plecach i wygodne, szerokie, miękkie szelki. Nawet porządnie wyładowany po całym dniu noszenia nie zabijał mi pleców, a nadmieniam, że mam problemy z kręgosłupem.
+ Mam też zupełnie inne wrażenie odnośnie pakowności górnej komory. Miewałam tam sweter, wiatrówkę, prowiant na cały dzień (w tym butlę wody), przewodniki i mapy oraz trochę drobnicy fotograficznej, która nie mieściła się do komory foto...
+ ...do której bez problemu wchodzi wszystko to, co w podpisie. Zmieściłyby się jeszcze trzy mniejsze obiektywy, dwa średnie lub jeden długi zoom, a kiedy wreszcie zafunduję sobie grip, też wejdzie gładko. Pakowność stanowczo na plus.
+ Do samolotu szłam z nim z duszą na ramieniu, bo trzeba go było ścisnąć, żeby mieścił się w limicie bagażu podręcznego, ale się zawsze mieścił.
+ Komora foto jest naprawdę bardzo pojemna. Nigdy nie wyjmowałam wkładki na sprzęt ani nie usuwałam ścianki dzielącej ją od górnej komory, ale miło wiedzieć, że jest taka możliwość.
+ Mnóstwo schowków i kieszeni; można naprawdę rozłożyć bagaż tak, żeby był do niego jak najłatwiejszy dostęp.
+ Plecak nie krzyczy, że jest w nim drogi sprzęt foto. Właściwie zgadną to tylko ci, którzy rozpoznają znaczek Naneu.
+ Skuteczna osłona przeciwdeszczowa (co ważne - nie utrudnia dostępu do aparatu) i mocowanie na statyw.
+Solidnie zabezpieczona komora na laptop.

Minusy:
- Żeby wyjąć sprzęt, trzeba zdjąć plecak i na czymś go postawić. Nie ma mowy o manipulowaniu w powietrzu.
- Mocowanie statywowe jest raczej niestabilne. Mój Velbon Sherpa 435 nie jest statywem dużym i ciężkim, ale i tak się gibie. Nieustannie kombinuję, jak go ustabilizować i w końcu coś wymyślę, ale jednak jest tu ten element konieczności kombinowania. No i fakt, trochę przeważa plecak na jedną stronę.
- Co tu mówić; jest to wielkie bydlę, a nie mały, elegancki plecaczek.
- Skoro plecak był projektowany jako wycieczkowy, brakuje mi trochę dodatkowych troczków, żeby przyczepić cieplejszą kurtkę czy coś w ten deseń.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona - pakowność i wygoda noszenia są dla mnie bardzo ważne.

Polecam:

+ jako plecak na całodzienne wyprawy
+ dla osób, które lubią nosić przy sobie masę różnych dupereli
+ dla osób, którym zależy na kręgosłupie
+ do transportu sprzętu samolotem

Nie polecam:

- jako codzienny, miejski plecak, w którym nosi się różne rzeczy i dodatkowo aparat
- na krótkie spacery, na które zabieramy mało sprzętu
- na sytuacje, kiedy kluczowa jest szybka wymiana obiektywów

radradish
04-01-2010, 15:10
Minusy:
- Żeby wyjąć sprzęt, trzeba zdjąć plecak i na czymś go postawić. Nie ma mowy o manipulowaniu w powietrzu.

Czyli jednak... A naprawdę nie idzie obrócić tego na pasie biodrowym i dostać siędo komory foto? Może chociaż kucając?

- Mocowanie statywowe jest raczej niestabilne.

A czy nie da się jakoś poziomo?

Nie polecam:

- jako codzienny, miejski plecak, w którym nosi się różne rzeczy i dodatkowo aparat

Właśnie ze względu na to, że nie zamierzam kupić torby wybrałem Lowepro FLipside 400 dla większej wygody. Ale zastanawiałem się jeszcze czy może nie kupić właśnie mniej pakownego plecaka z komorą na laptopa 15.4'', bo do Flipside'a mieści się maks netbook i zajmuje praktycznie całą zewnętrzną kieszeń...

Aloes
04-01-2010, 18:32
Czyli jednak... A naprawdę nie idzie obrócić tego na pasie biodrowym i dostać siędo komory foto? Może chociaż kucając?

Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo. Kucając nie próbowałam, zawsze udało mi się znaleźć jakiś kawałek na tyle suchego miejsca, żeby położyć chociaż na chwilę.

A czy nie da się jakoś poziomo?

Nie bardzo. Ale na pewno da się mocniej przypiąć z boku, muszę tylko wymyślić, jak. :)

Właśnie ze względu na to, że nie zamierzam kupić torby wybrałem Lowepro FLipside 400 dla większej wygody. Ale zastanawiałem się jeszcze czy może nie kupić właśnie mniej pakownego plecaka z komorą na laptopa 15.4'', bo do Flipside'a mieści się maks netbook i zajmuje praktycznie całą zewnętrzną kieszeń...

Ja na krótkie spacery zamierzam kupić Tamrac Velocity albo Flipside'a właśnie; toreb nie znoszę...

radradish
09-01-2010, 19:07
Nie polecam:

Nie bardzo rozumiem punktu "jako codzienny, miejski plecak". Dla mnie miejski plecak to możliwość noszenia powiedzmy dokumkentów, laptopa czy drobnych zakupów. Naneu Alpha L wydaje się być tutaj odpowiedni. Prosiłbym o wytłumaczenie.

Co do krótkich spacerów rzeczywiście duży plecak nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednkaże czasem krótkie spacery np. w środku lata wymagają zabrania jakiejś wody ze sobą i jeśli pomyśleć o torbie lub torbopodobnym rozwiązaniu, to sytuacja się komplikuje.

Szybka wymiana obiektywów - tutaj prosiłbym Ciebie o obejrzenie filmu http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws prezentującego Flipside'a 400 i sposób dostępu do sprzętu mając przymocowanego go pasem biodrowym. Chciałbym wiedzieć na ile wygodne jest coś takiego w przypadku Naneu Alpha. Oczywiście trzeba przy nim poluzować pas biodrowy. Wcześniej napisałaś:

Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo.
Dlaczego tak jest? Czy plecak odgina się pod ciężarem i trzeba przytrzymywać go ręką? A jeśli przykucnąć i z zapiętym pasem biodrowym opierać ten plecak płasko na kolanach?

Obecnie posiadam Flipside'a 400. Ale zastanawiam się nad zakupem Naneu Alpha L głównie ze względu na możliwość wrzucenia do niego pełnowymiarowego laptopa i podobną do Flipside'a 400 cechę - dostęp do sprzętu foto od strony pleców. Przydałoby mi się to szczególnie podczas podóży pociągiem, gdzie oprócz plecaka z elektroniką zabieram duży plecak trekkingowy z ubraniami itp. Do Flipside'a daje się włożyć co najwyżej netbooka. Choć oczywiście ludzie różnie kombinują jak się okazuje:
http://www.flickr.com/photos/lachlanrogers/3525268858/

Jestem ciekaw Twojej opinii co do powyższego.

Dzięki i pozdro! ;-)
RR

Jago
09-01-2010, 21:44
O Naneu Alpha:

Mam 176 cm i, hmmm, nie jestem istotą drobną. No owszem, nie jest to ponad 180, ale mnie rozmiar plecaka odpowiada...........

Ty się wypowiadasz o Naneu Pro Alpha L - w tym modelu dodano specjalną przegrodę na komputer przenośny 15.4 cala. Ja z kolei wypowiadałem się o Naneu Pro Alpha który nie ma takiej komory. Z tego co się doczytałem w specyfikacjach, to producent zwiększył o kilka centymetrów rozmiar wersji „L” dodając tą dodatkową kieszeń. Nie jest to oczywiście dużo w porównaniu z starszą wersją. Jestem też tylko wyższy od Ciebie o 10 cm - co też nie jest dużo w porównaniu z Twoim wzrostem.
W każdym razie (jak zaznaczyłem) wyraziłem tylko swoją subiektywną ocenę – ocena innej osoby może być skrajnie różna od mojej.

......
+ Plecak nie krzyczy, że jest w nim drogi sprzęt foto. Właściwie zgadną to tylko ci, którzy rozpoznają znaczek Naneu.
...........

Rzeczywiście plecak "nie rzuca" się w oczy. Faktycznie logo Lowepro jest bardziej znane i co nie którzy :shock:

........
- Co tu mówić; jest to wielkie bydlę, a nie mały, elegancki plecaczek.
...........

Eeeee.........wielki z Naneu to jest K4L :!:

Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo. Kucając nie próbowałam..........

Jest to plecak turystyczny a nie reporterski i na szybko aparatu nie da się wyciągnąć z środka.

Nie bardzo rozumiem punktu "jako codzienny, miejski plecak". Dla mnie miejski plecak to możliwość noszenia powiedzmy dokumkentów, laptopa czy drobnych zakupów. Naneu Alpha L wydaje się być tutaj odpowiedni. Prosiłbym o wytłumaczenie.
...........

Przeznaczenie: "codzienny miejski plecak" jest także oceną subiektywną i dla jednej osoby może mieć on takie zastosowanie a dla innej do tego celu się nie nadaje.

Peterka
09-01-2010, 22:23
Na początku: Witam wszystkich!

Wcześniej padło pytanie, czy jest możliwość dokupienia przegródek do plecaka bodajże Lowepro. Pisałem w tej sprawie do Lowepro w Polsce i otrzymałem pozytywną odpowiedź. Prosili tylko o zdjęcie o jaką dokładnie przegródkę mi chodzi. Finału nie mogę zdradzić, bo nie doszło do zakupu produktu tej firmy (miał być Lowepro Primus).

Co do plecaka, do którego jest szybki dostęp, to mogę polecić serię Kata 3n1. Miałem plecak z tej serii, obecnie mam torbę tejże firmy.

Pozdrawiam!

Jago
09-01-2010, 22:24
..........Chciałbym wiedzieć na ile wygodne jest coś takiego w przypadku Naneu Alpha. Oczywiście trzeba przy nim poluzować pas biodrowy. Wcześniej napisałaś...........
Dlaczego tak jest? Czy plecak odgina się pod ciężarem i trzeba przytrzymywać go ręką? A jeśli przykucnąć i z zapiętym pasem biodrowym opierać ten plecak płasko na kolanach?
............

W przypadku Naneu Pro Alpha jest to bardzo niewygodne chociaż teoretycznie możliwe.

..............
Ogólnie jestem bardzo zadowolona - pakowność i wygoda noszenia są dla mnie bardzo ważne.
...............

I o to w tym wszystkim chodzi :!: Ja po zakupie Lowepro Rover Plus AW mam teraz takie same odczucia :D Pzdr.

mariokil
09-01-2010, 23:09
Witam,

ile osób tyle i preferencji :-) Ja używam Slingshota 350 i jestem zadowolony. Mały rzeczywiscie nie jest, ale wygodny i nie musze się zastanawiać co mam, a czego nie mam pakować. Na poczatku drażniła mnie tylko jedna "szelka", ale okazało się, że jeżeli się dobrze wyreguluje to jest w porządku.
Z mojego punktu widzenia ważne jest też to, że plecaka nie muszę nigdzie kłaść żeby wyjąć sprzęt. Dodatkowo moze też służyć (po przesunięciu na przód) jako oparcie dla łokci w czasie fotografowania.
TYle mojego subiektywnego komentarza.

radradish
09-01-2010, 23:50
W przypadku Naneu Pro Alpha jest to bardzo niewygodne chociaż teoretycznie możliwe.

A czy mógłbyś to opisać dokładniej? Tzn. co jest problemem? Czy opadające "wieko" czy może plecak nie utrzymuje się w odpowiedniej pozycji i np. spada?

Zastanawiam się na ile jest to bardziej niewygodne niż w przypadku serii Lowepro Flipside. Mam dylemat i do wyboru trzy opcje w przypadku podróżowania ze sprzętem:

1. Flipside 400 + torba z laptopem
tutaj wadą są w sumie trzy rzeczy do przenoszenia: plecak trekkingowy, foto i laptop

2. Flipside 400 + Alpha L
tutaj w podróż z laptopem biorę po prostu Alpha L, a bez laptopa czy po prostu zwykłe wyjście do miasta - Flipside 400

3. tylko Alpha L....
dość ryzykowny wybór choć być może bardziej ekonomiczny i praktyczny (ale nie wygodny...) niż Flipside

Jago
10-01-2010, 11:24
A czy mógłbyś to opisać dokładniej? Tzn. co jest problemem? Czy opadające "wieko" czy może plecak nie utrzymuje się w odpowiedniej pozycji i np. spada?..............

Wg mojej oceny plecak nie jest konstrukcyjnie przygotowany do tego typu manewrów. Żeby tego dokonać należy zsunąć szelki z ramion i mocno poluźnić pas biodrowy - spowoduje to, że praktycznie plecak nie będzie stabilnie zamocowany na Tobie. Ponadto jeśli górną komorę będziesz mieć dodatkowo wyładowaną cięższymi przedmiotami lub rzeczami, to jeszcze utrudni to ten manewr. W plecakach dwukomorowych wyjmowanie sprzętu nigdy nie będzie tak wygodne jak w jednokomorowych. Zresztą zerknij na ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=fcGhF0Sbd4E i zwróć uwagę na szczegóły konstrukcyjne tego plecaka.

Aloes
11-01-2010, 12:02
Ok, to zbiorowo:

Jest na to za duży. Ja na co dzień chodzę z plecakiem o pojemności około 25l, ale ten jest po prostu wielkim grzmotem na plecach - to kwestia głębokości gąbki w przedziale foto. Bez gąbki nie chodziłam, fakt, ale i wtedy zostaje wielki pas biodrowy. Jak dla mnie na codzienny plecak jest za duży.

Co do krótkich spacerów rzeczywiście duży plecak nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednkaże czasem krótkie spacery np. w środku lata wymagają zabrania jakiejś wody ze sobą i jeśli pomyśleć o torbie lub torbopodobnym rozwiązaniu, to sytuacja się komplikuje.

Dlatego pisałam o spacerach, na które zabieramy mało sprzętu. Sęk w tym, że w tym plecaku komora foto jest _naprawdę_ duża, owszem, można jej nie wypełniać, ale i tak chodzi się wtedy z dużym, nieforemnym worem na plecach.

Jak mówię, wymienić obiektyw się da. Jeśli chodzi o aparat, to być może jest to również możliwe, ale próbować nie będę, za bardzo lubię moją czterdziestkę, żeby się z nią szarpać. :) Problem jest taki, że pas jest dość szeroki, mniej więcej na pół klapy komory. Nieodpięcie pasa uniemożliwia otwarcie komory do końca.

Obecnie posiadam Flipside'a 400. Ale zastanawiam się nad zakupem Naneu Alpha L głównie ze względu na możliwość wrzucenia do niego pełnowymiarowego laptopa i podobną do Flipside'a 400 cechę - dostęp do sprzętu foto od strony pleców. Przydałoby mi się to szczególnie podczas podóży pociągiem, gdzie oprócz plecaka z elektroniką zabieram duży plecak trekkingowy z ubraniami itp. Do Flipside'a daje się włożyć co najwyżej netbooka. Choć oczywiście ludzie różnie kombinują jak się okazuje:

Z Twojego późniejszego postu wynika, że rozważasz Alphę i Flipside'a. Nie znam Flipside'a, ale do pociągu chyba polecałabym raczej Alphę + niewielką torbę sportową. Ale to musisz zobaczyć ten plecak sam i sam ocenić.

Ty się wypowiadasz o Naneu Pro Alpha L - w tym modelu dodano specjalną przegrodę na komputer przenośny 15.4 cala. Ja z kolei wypowiadałem się o Naneu Pro Alpha który nie ma takiej komory. Z tego co się doczytałem w specyfikacjach, to producent zwiększył o kilka centymetrów rozmiar wersji „L” dodając tą dodatkową kieszeń. Nie jest to oczywiście dużo w porównaniu z starszą wersją. Jestem też tylko wyższy od Ciebie o 10 cm - co też nie jest dużo w porównaniu z Twoim wzrostem.

Aaaaa, faktycznie, masz rację. Mój błąd.

W każdym razie (jak zaznaczyłem) wyraziłem tylko swoją subiektywną ocenę – ocena innej osoby może być skrajnie różna od mojej.

Ja też. :) Kiedy szukam opinii o czymś na forach, najbardziej cenię takie opinie właśnie, więc może komuś innemu się przydadzą. :)

eeee.........wielki z Naneu to jest K4L

A wiesz, że aż go wyguglałam. Otóż Alpha L ma większą głębokość. Jest niższy i trochę węższy, ale głębszy. To właśnie sprawia, że wygląda na strasznie wielki.

Jest to plecak turystyczny a nie reporterski i na szybko aparatu nie da się wyciągnąć z środka.

Prawda, ale można się starać kombinować, jak wyciągnąć obiektyw, nie pakując plecaka w błoto. :)

Ogólnie, jak mówię, jako plecak na dłuższe wycieczki Alphę L bardzo polecam, jako mały miejski plecaczek "a aparat wezmę przy okazji, może trafi się okazja" - nie. Ale nie znajdzie się modelu, który spełniałby doskonale oba kryteria naraz.

Grzegorz S
11-01-2010, 13:38
nie znajdzie się modelu, który spełniałby doskonale oba kryteria naraz.Dlatego ja mam trzy plecaki. Kiedyś szukałem czegoś uniwersalnego, ale nie znalazłem, bo przecież nie ma takich zwierząt.
Sling Shot 200 - na krótkie chodzenie (czy rowerowanie) z co nawyżej jednym dodatkowym obiektywem. Mniejszy wydawał mi się za mały, większy zbyt duży. Bardzo dobry dostęp do aparatu, bezproblemowa zmiana obiektywów, podparcie dla łokci, dodatkowy pasek może się przydać podczas jazdy rowerem. Za bardzo nie można go obciążać bo na jednym ramieniu jest jednak niewygodnie. Ten plecak kupiłem najpierw i chyba najczęściej go używam.
Orion Trekker - na dłuższe wycieczki po mieście. Tu już można wrzucić trochę więcej. Czasem brakuje mi w nim paska piersiowego, chyba sobie wreszcie doszyję. :)
Rover Plus AW - na wyprawy, ten jest naprawdę pojemny.
I na razie taki zestaw mi wystarcza.

radradish
11-01-2010, 20:12
Obejrzałem w sklepie Naneu Pro Alpha L tą najnowszę wersję w cenie około 380 zł i jestem bardzo zdziwiony pojemnością komory. Wprawdzie jest ona głębko, ale z trudem szło tam umieścić 450D z obiektywem sigma 18-200. Body się mieściło, ale obiektyw rozpierał boczne przegródki w taki sposób, że praktycznie nie było już miejsca na coś w stylu lampa czy inny obiektyw na całej długości aparatu od LCD po koniec obiektywu. Komora wydawała się być dużo mniejsza niż na tym zdjęciu producenta
http://www.naneubags.com/images/products/mo-al-popup2.jpg
gdzie i tak wszystko jest jakoś dziwnie rozepchane.

Zachowując oryginalny kształt zewnętrzny tej części na sprzęt nie dałoby się włożyć dodatkowego obiektywu tak blisko body.

Wniosek taki, że zostaję z Flipside 400, a idąc za sugestię Grzegorz S pewnie kupię po prostu jakiś drugi plecak do jednoczesnego przenoszenia laptopa i aparatu.

Aloes
11-01-2010, 21:40
Obejrzałem w sklepie Naneu Pro Alpha L tą najnowszę wersję w cenie około 380 zł i jestem bardzo zdziwiony pojemnością komory. Wprawdzie jest ona głębko, ale z trudem szło tam umieścić 450D z obiektywem sigma 18-200. Body się mieściło, ale obiektyw rozpierał boczne przegródki w taki sposób, że praktycznie nie było już miejsca na coś w stylu lampa czy inny obiektyw na całej długości aparatu od LCD po koniec obiektywu.

Chyba żartujesz? Przecież te przegródki możesz dowolnie kształtować. Ja w plecaku przechowuję na stałe 40D z podpiętym 17-85 lub Sigmą 70-300, ten z wymienionych obiektywów, który nie jest aktualnie podpięty, 100 Macro, Sigmę 10-20, 430 Ex II i portfel z filtrami Cokin. Obecnie mam też osłonę przeciwdeszczową i neoprenowy futerał na obiektyw.

O, tu jest zdjęcie wypełnionej komory foto: http://aloes.republika.pl/cb/naneu.jpg

radradish
11-01-2010, 22:30
Chyba żartujesz? Przecież te przegródki możesz dowolnie kształtować. Ja w plecaku przechowuję na stałe 40D z podpiętym 17-85 lub Sigmą 70-300, ten z wymienionych obiektywów, który nie jest aktualnie podpięty, 100 Macro, Sigmę 10-20, 430 Ex II i portfel z filtrami Cokin. Obecnie mam też osłonę przeciwdeszczową i neoprenowy futerał na obiektyw.

O, tu jest zdjęcie wypełnionej komory foto: http://aloes.republika.pl/cb/naneu.jpg
Nawet bez przegródek ta komora była bardzo mała. Hmm, to jest dość dziwne, ponieważ wg danych producenta:
http://www.naneubags.com/downloads/media_kits/military_ops/media_kit_alpha_L.pdf
wysokość tej komory to 16,5 cm (tylko nie wiadomo jak liczony - wewnętrzny czy zewnętrzny; zakładam, że wewnętrzny). Dokładnie taki model jak przedstawiiony w pdfie oglądałem w sklepie. Byłem zaskoczony, że jest taki niepakowny dopiero, gdy zobaczyłem go na żywo. SKoro Twój 40D ma szerokość 146 mm wg danych z http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/ to jakim cudem udało Ci się zmieścić dodatkowy obiektyw w prawym dolnym rogu :D Chyba, że to krótki obiektyw i "wisi" on w powietrzu a body nie ma gripa i leży głęboko.

Ze zdjęcia widać, że posiadasz starszą wersję tego plecaka z małym kompasem na zewnątrz. Czy tak? Ale nawet jeśli to prawda, to w pdfie Naneu wymiary komory foto się nie zmieniły!

Wniosek jest taki, że posiadasz jakąś inną wersję tego plecaka z większą komorą. Jeszcze raz podaję link do foto:
http://www.naneubags.com/images/products/mo-al-popup2.jpg
W sklepie aparat (450D) włożony do tego plecaka tak wlaśnie się prezentował i nie było mowy o włożeniu czegoś pod body ;o

Czy wysokość Twojej przegrody to też 16,5 cm?

Nie wiem o co kaman :|

Aloes
11-01-2010, 23:04
Tajemnicza historia. :) Nie zgadza mi się jeden wymiar: wysokość u mnie to ok. 20 cm. Na body nie mam gripa i nie widać tego na zdjęciu, ale aparat jest osadzony dość głęboko; gdybym gripa miała, zmieściłby się bez problemu. Obiektyw w prawym dolnym roku to niezbyt gruba, ale długa Sigma 70-300 i z pewnością wcale nie wisi - gdyby była dłuższa, musiałabym ją położyć, a nie postawić.

Tak, mam wersję z kompasem. Kiedy tak patrzę na tego pdf-a, to widzę, że Naneu bardzo ten plecak zmieniło nie zmieniając oznaczenia. Komora foto jest teraz ewidentnie niższa, znaczy - w górnej komorze jest więcej miejsca. Poprawili uchwyt statywowy, co im się akurat chwali. Ale faktycznie komora foto zrobiła się malutka...

Mogliby jednak zmienić nieco oznaczenie, jeśli zmieniają produkt do tego stopnia. :-/

radradish
11-01-2010, 23:13
Mogliby jednak zmienić nieco oznaczenie, jeśli zmieniają produkt do tego stopnia. :-/

Z tego co widzę, to na Allegro sprzedają wersję z kompasem - starszą i są tam zdjęcia niższej komory. No nic, widać poszli w złym kierunku :|

wiktor2323
11-01-2010, 23:15
A może mi ktoś napisać jak odróżnić tą nowszą od starszej poza lataniem z linijką?
Bo wolał bym, zeby moja przyszła alpha była większa ;)

radradish
11-01-2010, 23:25
A może mi ktoś napisać jak odróżnić tą nowszą od starszej poza lataniem z linijką?
Bo wolał bym, zeby moja przyszła alpha była większa ;)

http://www.naneubags.com/products.mdv?p=mo-al#'
Na powyższej stronie są linki do pdfów. Ten z oznaczeniem 2008 jest starszy. Być może w tym pdfie '2008' są podane złe info i starsza wersja, które posiada komorę foto wykonaną z innego materiału jest większa. Jeśli tak jest to na Allegro powinny być starsze wersje. Myślę, że każdy sprzedawca może przesłać real foty komory z linijką na niej położonej :D

Ja w każdym razie nie ryzykuję, ponieważ nie wiem gdzie oprócz Rays Foto w Poznaniu można obejrzeć to Naneu.

wiktor2323
12-01-2010, 00:21
Dzięki za linka.
Szukałem troche po allegro i na niektórych zdjeciach wkładki sprawiają wrażenie jakby były uszyte z miekkiego materiału coś ala "polar" a na niektórych jest materiał podobny do takiego, co szyją kurtki (twardy i szorstki)? Przynajmniej mi na taki wygląda. I na zdjęciach z pdf'u to samo. Czyli rozpoznanie co jest co nie bedzie problemem ze względu na przekładki. Swoją drogą byłem oglądać taki plecak w d-photo/ foto-beata i niestety mieli tylko model bez kieszeni na laptopa. Na pytanie kiedy będzie model z kieszenią na laptopa usłyszałem" kontener przypłynie w czerwcu i wtedy może bedzie".
Co do wielkości plecaka- jest duży, w porównaniu do mniejszego bravo nawet ogromny.

radradish
12-01-2010, 01:15
Na pytanie kiedy będzie model z kieszenią na laptopa usłyszałem" kontener przypłynie w czerwcu i wtedy może bedzie".
Haha, o podobnym terminie (maj) usłyszałem w jednym sklepie w Poznaniu :D

jacula
12-01-2010, 10:13
Dla osób poszukujących plecaka z szybkim dostępem do aparatu i w miarę dużą komorą na rzeczy osobiste polecam serię fastpack od lowepro. Ja wybralem wersję 250, do której mieszczę 40d z podpiętym 17-40, 70-200/4, 85/1.8, osłony p/s od 17-40 i 70-200, lampa 430ex. Plecak ma tez kieszeń na laptopa. W komorze na rzeczy osobiste mieszczą się wszystkie graty jak ladowarki itp. A jak trzeba to wejdą jakieś kanapki, termos i polar. Plecak jest bardzo wygodny - porównywalem różne modele lowepro i innych firm w MM i ten okazal się najwygodniejszy. Boczna kieszeń na aparat zapewnia bardzo szybki i wygodny w użyciu sposób dostępu do aparatu (wystarczy zrzucić jedna szelkę). Plecak mam już rok i jak narazie nie widze dla niego alternatywy. Pozdrawiam.

radradish
12-01-2010, 16:50
Podobny do Naneu Pro Alpha L jest Lowepro CompuPrimus AW, ktory daje się otwierać tak jak Flipside'y:
http://reviews.photographyreview.com/files/2008/08/pm_6.jpg

Czyli jednak jest coś potencjalnie bardziej spełniającego moje wymagania.... Pocieszam się tym, że cena jest trochę zaporowa:
http://www.ceneo.pl/2065687
i w tej cenie mogę zafundować sobie Flipside'a 400 oraz jakiś tańszy, choć mniej wygodny (pod względem dostępu do sprzętu) plecak miejsko-turystyczny z komorą na dużego laptopa.

Na razie zostaję przy netbooku jako sprzęcie wyjazdowym - duży laptop zostanie zatem w domu ;)

Demek
13-01-2010, 21:20
Witam to mój pierwszy post na CB, gdyż wcześniej byłem biernym użytkownikiem... Wcześniej był poruszany kilka razy ten wątek, ale słabo rozwinięty. Poszukuję plecaka na narty/snowboard, który pomieści moje 50D, 2-3 obiektywy i lampę błyskową, oraz jakieś drobiazgi. Zależy mi na wytrzymałości i dużej ochronie sprzętu w razie wywrotki. Myślałem, również o jakimś twardym pokrowcu na samą lustrzankę, którą wrzucę w pokrowcu do plecaka normalnego. Szukam tego plecaka na ostatnią chwilę, gdyż wyjeżdżam za tydzień i musi być on dostępny od ręki. Pozdrawiam.

radradish
13-01-2010, 21:49
Poszukuję plecaka na narty/snowboard, który pomieści moje 50D, 2-3 obiektywy i lampę błyskową, oraz jakieś drobiazgi. Zależy mi na wytrzymałości i dużej ochronie sprzętu w razie wywrotki.

Kiedy jeszcze nie miałem plecaka foto, to stresowałem się często przewożąc sprzęt w pociągu w zwyklym plecaku - możliwość zgniecenia itp. itp. Myślałem o wykorzystaniu walizki aluminiowej z wyciętymi otworami wg własnego uznania w gąbce.

A czy przejrzałeś już oferty wszystkich znanych producentów plecaków foto?

wiktor2323
13-01-2010, 21:53
Demek jak już wcześniej pisałem oglądałem flipside i naneu i moim zdaniem bezpieczniejszy jest naneu, ponieważ sprzęt w nim otoczony jest dość grubą gąbką i wszystko tam siedzi ciasno. Niestety w flipside nie odczułem takiego wrazenia. Dlatego polecił bym naneu alpha. A szukałem plecaka na motor wiec też patrzyłem na to, żeby zabawki były bezpieczne. Jeżeli Ci sie nie podoba lub sie nie zdecydujesz to szukaj czegoś co ma grubą gąbke.

Demek
13-01-2010, 21:56
Przejrzałem oferty Tamraca, Lowerpro i Naneu. Mam teraz trobę Tamraca Messengera 5 i jestem z niej zadowolony z codziennego użytku, lecz podoba mi się ta powłoka na plecakach lowerpro, która chroni o deszczu, etc.

radradish
13-01-2010, 21:57
Dlatego polecił bym naneu alpha. A szukałem plecaka na motor wiec też patrzyłem na to, żeby zabawki były bezpieczne.

A rzuciłbyś się z nim na plecach na ziemię przygniatając go swoim ciałem? :P

Przejrzałem oferty Tamraca, Lowerpro i Naneu. Mam teraz trobę Tamraca Messengera 5 i jestem z niej zadowolony z codziennego użytku, lecz podoba mi się ta powłoka na plecakach lowerpro, która chroni o deszczu, etc.

No pokrowiec zawsze możesz dokupić w pierwszym lepszym sklepie górskim/turystycznym. Dla mnie nie jest to duży czynnik decydujący.

Demek
13-01-2010, 22:12
No pokrowiec zawsze możesz dokupić w pierwszym lepszym sklepie górskim/turystycznym. Dla mnie nie jest to duży czynnik decydujący.

Czynnikami decydującymi są wytrzymałość, dostępność, no i cena oczywiście...

wiktor2323
13-01-2010, 23:27
radradish raczej nie kusił bym los;)

Demek
15-01-2010, 20:55
Jak myślicie plecak Kata DR-467 się nada na narty?
EDIT: znalazłem jeszcze jedną ciekawą propozycję Kata 3N1-20
KATY http://www.hike.pl/product.php?productid=18602&cat=598&page=1

enter
16-01-2010, 00:03

na narty/deskę tylko toploader noszony na piersiach z szelkami krzyżowymi
od ostatniej wywrotki gdzie minie przemieliło z plecakiem i sosną to więcej plecaka na dechę nie zakładam idzie do przechowalni a z przodu toploader na szelkach do 75aw wejdą ci 2 szkła plus 2xlenscase po bokach
najlepiej to zabierz ze sobą puszkę i jeden uniwersalny zoomik i styknie - sens zabierania całego plecaka sprzętu jest bezcelowe. Moim zdaniem albo idziesz na fotografowanie wyciąg plus spacer na nogach z plecakiem i statywem albo lecisz pozjeżdżać na nartach i zabierasz mały lekki zestawić do przygodnego fotografowania tak aby nie przeszkadzał w przyjemności zjeżdżania.

Co do tego Kata 3N1-20 jak już upierasz się przy plecaku - w zjazdach i wywrotce im mniej szwów zamków zapinek tym lepiej - po stłuczce więcej sprzętów dowieziesz na dół :)

radradish
16-01-2010, 14:18

Moim zdaniem tu nadal nie ma większej ochrony przed upadkiem samego plecaka oraz upadkiem z założonym plecakiem i przygnieceniem go. Dużo gąbki jest, ale można ją ściskać i wyginać w różne strony. Osobiście mając na uwadze wywrotki przy różnych prędkościach kierowałbym się raczej ku jakiejść walizce metalowej z dużą ilością gąbki chroniącej od wstrząsów.

Nie szukałem zbyt wiele, ale wydaje mi się, że pominąłeś może dyskusje na zagranicznych forach. Ktoś np. wspominał o walizkach Pelikan. W poniższym katalogu na stronie 41:
http://www.pelican.com/dealers/marketing_tools/electronic_docs/2010%20Pelican%20Case%20Catalog.pdf
znajdziesz nawet foto z gościem i lustrzanką :) Choć to jakieś ekstremalne warunki, ale tak jak mówiłem, zagrożeniem dla sprzętu jest zgniatanie, wstrząsy oraz upadek z wysokości.

Wydaje mi się, że dałoby się znaleźć podobne rozwiązanie w Polsce. Być może najtaniej byłoby kupić gąbkę u tapicera i aluminiową walizkę w jakimś sklepie budowlanym. To już musisz kombinować :P Tu coś na dużą ilość sprzętu:
http://www.allegro.pl/item876119089_walizka_pro_foto_video_do_nikon_cano n_sony.html

Pozdro!

jarooes
20-01-2010, 19:18
Witam. A wiecie czy jest jakaś możliwość aby kabure np. taką http://www.allegro.pl/item846362885_futeral_kabura_canon_1000d_450d_400d _350d_500d.html nosić w inny sposób niż na ramieniu, konkretnie na biodrach. Czy jest jakaś taka kabura z paskiem na biodra nie na ramie (lub oba). Jeszcze jakby ktoś mógł podać takową kaburę do której zmieszczę (bez uciskania) C40D z gripem z założoną Sigmą 70-300?
Lub może jakąś alternatywę do łatwego dostępu do lustra. Plecak już mam (więc coś innego), ale aby wyjąć aparat z mojego plecaka musze go zdjąć. Czytałem ten temat ale niestety 261 stron nie jestem w stanie :) Z góry dzięki za odpowiedzi.

Grzegorz S
20-01-2010, 22:48
Czy jest jakaś taka kabura z paskiem na biodra nie na ramie (lub oba). Jeszcze jakby ktoś mógł podać takową kaburę do której zmieszczę (bez uciskania) C40D z gripem z założoną Sigmą 70-300?Może coś takiego: http://www.lowepro.com.pl/Products/Toploading/allWeather/Toploader_Pro_75_AW.aspx

radradish
20-01-2010, 23:13
Czy ktoś miał do czynienia z plecakiem Delta SX2 będącym slingshotem:
http://www.foto-tip.pl/sklep/plecak_delta_sx2___na_aparat_i_laptopa___trzykomor owy-p-1615.html
?

jarooes
21-01-2010, 14:36
Może coś takiego: http://www.lowepro.com.pl/Products/Toploading/allWeather/Toploader_Pro_75_AW.aspx

No to by było super, tylko zapomniałem dodać, że tu kwota zamyka się do 80złotych. Ten Toploader Pro 75 AW co mi podałeś jest ********y ale niestety za drogi :/

enter
21-01-2010, 18:28
toploader 65AW 75AW i Zoom są tańsze - teraz weszła seria PRO i jak na razie zabija ceną
ale wybierze pokrowiec taki w którym zmieścisz sprzęt i nie większy bo będzie ci się niepotrzebnie telepał

w 75AW dostajesz szelki do noszenia go na piersi

tu masz kilka dla porównania
http://torbylowepro.pl/torby,68k/strona/9

Arek_Gd
25-01-2010, 16:27
Pytanie do fotografów ślubnych.

Jak radzicie sobie z 2xbody, 5-7 stałek, 1-2 lampy ?

Przeczytałem większą cześć tasiemca i nie znalezłem na to odpowiedzi, a ostatnio trochę się oszkliłem i nie mam pomysłu jak to wszystko dźwigać. Chyba najbardziej poręczna będzie torba + lens case'y + ramie i szyja ;)

Jak wiadomo potrzeba dużej poręczności przy reporterce i plecak chyba średnio tutaj pasuje

Do tej pory używam produktów lowepro, i chciałem przy tym pozostać. Tylko nie wiem na co się przesiąść. (obecnie mam Stealth Reporter D300, micro treker200 i jakąś kobyłę lowepro nova 5 jak dobrze pamiętam)

thedoc
25-01-2010, 16:44

Przeczytałem większą cześć tasiemca i nie znalezłem na to odpowiedzi, a ostatnio trochę się oszkliłem i nie mam pomysłu jak to wszystko dźwigać. Chyba najbardziej poręczna będzie torba + lens case'y + ramie i szyja ;)

Jak wiadomo potrzeba dużej poręczności przy reporterce i plecak chyba średnio tutaj pasuje

Do tej pory używam produktów lowepro, i chciałem przy tym pozostać. Tylko nie wiem na co się przesiąść. (obecnie mam Stealth Reporter D300, micro treker200 i jakąś kobyłę lowepro nova 5 jak dobrze pamiętam)

Polecam Hama Defender 220, wejdzie Ci to wszystko i jeszcze 17 calowy laptop. Mam i sobie chwalę. 2 Lustrzanki FF, 3 szkła, 5 lamp i jeszcze miejsce na 3 obiektywy minimum.

_igi
25-01-2010, 20:59

Używam zwykłego Computrekkera, wersja Plus jest jeszcze pojemniejsza. Postawiłem na wygodę i wybrałem plecak, przy takim zestawie i dwu-trzy godzinnym łażeniu już mogą plecy odpadać.

Nie napisałeś, jakie to body. Do zwykłego Computrekkera bez problemów mieści się xxD, xxxD, trzy zoom'y, pięć malutkich stałek, teleobiektyw i dwie lampy błyskowe. Do tego filtry, ładowarki, no i laptop.

Do tak dużego zestawu plecak jest raczej wygodniejszy, wcześniej nosiłem to w zwykłej torbie, bez notebook'a (2,5 kilo mniej) i po godzinie - dwóch już nie miałem ochoty na fotografowanie. W plecaczku mogę spokojnie śmigać ponad 4 godziny z obciążeniem 10 kilo, wzwyż.

Na razie tylko zastanawiam się nad jakąś torbą na te graty, głównie na body, dwa-trzy szkiełka i basta. Szmaciak jakiś, coby się nie rzucać w oczy zbytnio - ale to już chyba nie ten temat ;)

Arek_Gd
28-01-2010, 00:35
thedoc, jakoś tak wyszło że chcę lowepro i nic innego :wink: a poparte to jest organoleptycznie nie internetowo

_igi , dzięki za sugestię, ale plecak to chyba jednak nie to. Torba ma być na tyle mobila aby można było focić mając ją na ramieniu, ale również wygodna do "obsługi" wnętrza gdy się ją postawi na podłodze, ławce itp. Jakoś plecak nie wpisuje mi się w tą filozofię.

Ciekawi mnie opinia Jarka (ciekawe czy tu jeszcze zagląda) , który przeszło 2 lata temu kupił Lowepro Commercial AW - ciekawi mnie jak to wygląda po takim czasie , czy wciąż jest taki zadowolony :roll:

p.s. tak, przejrzałem już prawie całego tasiemca :mrgreen:

maczkus
28-01-2010, 10:23
thedoc, jakoś tak wyszło że chcę lowepro i nic innego :wink: a poparte to jest organoleptycznie nie internetowo

_igi , dzięki za sugestię, ale plecak to chyba jednak nie to. Torba ma być na tyle mobila aby można było focić mając ją na ramieniu, ale również wygodna do "obsługi" wnętrza gdy się ją postawi na podłodze, ławce itp. Jakoś plecak nie wpisuje mi się w tą filozofię.

Ciekawi mnie opinia Jarka (ciekawe czy tu jeszcze zagląda) , który przeszło 2 lata temu kupił Lowepro Commercial AW - ciekawi mnie jak to wygląda po takim czasie , czy wciąż jest taki zadowolony :roll:

p.s. tak, przejrzałem już prawie całego tasiemca :mrgreen:

Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby focić z torbą na ramieniu, w której siedzi dodatkowe body, lampa i 6 stałek. Musiałbyś mieć stalowe ramiona jak Pudzian ;) No i jakiegoś dobrego rehabilitanta, który będzie walczył z chorobą*kręgosłupa.

Jago
28-01-2010, 11:37
........... No i jakiegoś dobrego rehabilitanta, który będzie walczył z chorobą*kręgosłupa.

Ja osobiście wolałbym rehabilitantkę :wink:

UrGuR
31-01-2010, 12:04
Ja mam nieco specyficzną potrzebę. Mam plecak foto wyładowany sprzętem, a na wiosnę dojdzie do niego jeszcze trochę zabawek, ale noszenie ze sobą tego wszystkiego zawsze jest nierealne, a chciałbym mieć aparat przy sobie jak najczęściej. Często mam ze sobą plecak, nie lubię nosić toreb czy innych rzeczy dlatego często wychodzę z domu z plecakiem, zwykłym, nie fotograficznym i mam w nim dużo wolnego miejsca, w które mógłbym brać 40D + jasną stałkę, narazie brałbym 50 f/1.4, ale na wiosnę dojdzie 28/1.8, które na cropie robi za standard. A więc do sedna bo się rozgadałem :D Potrzebuje czegoś w rodzaju futerału, który będzie mieścił 40D + c28/1.8. Ma też chronić ten zestaw przed ocieraniem sie o inne przedmioty znajdujące się w plecaku. Znacie coś takiego? Koniecznie ma być małr, bez zbędnych kieszonek, ma tam mieścić się tylko 40D + stałka.

EchoX
01-02-2010, 16:39
i w końcu na mnie tez padło i przyszedł czas na wymianę torby ;)
Zastanawiam się nad: Lowepro Stealth Reporter D400 AW i D550.
Do środka chciałbym wrzucić 30D z gripem, 70-200 2.8, 17-40, 85 1.8 lampę 550.
Jestem ciekaw czy komuś udało się włożyć do którejś z tych toreb puszkę z zapiętym 70-200? Tu: LINK (http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/LP/StealthReporterD550/lp_stealthreporterd550-3-kallireuss.htm) nawet w D550 raczej średnio to wygląda, a chciałbym mieć możliwość wrzucenia do torby puchę razem z zapiętym 70-200.
...a może jakąś inną torbę byście polecili na powyższy zestaw?

wojkij
01-02-2010, 23:05
Stealth reporter to nie najlepsza seria. Mam 650aw, fakt mieści się sporo ale tylko dzięki temu że jest głęboki(mieści się 200/2 z założoną osłoną), lensy trzeba układać warstwowo.

Arek_Gd
02-02-2010, 13:10
Ja sobie chwalę D300 AW, ale tylko gdy idzie o 1 body z podpiętym szkłem, 1 lampa i 3-4 stałki, wtedy spokojnie wystarcza. 70-200 tylko luzem, z body się nie mieści.

OStatnio noszę w niej 5D2 z 35L, 24L, 50/1,4, 85/1,8, 17-40L i 580EX2 , aha osłony już sie nie mieszą w takiej konfiguracj, więc jak potrzebuję jakiejś to idzie w miejsce obiektywu

kashpir_pl
02-02-2010, 17:10
Jestem przed zakupem paska do noszenia statywu. Wybór ograniczyłem do 2 modeli:
Op/tech http://www.e-cyfrowe.pl/op_tech-tripod-strap-pasek-do-statywu-camo-p-13499.html
Matin http://allegro.pl/item905161641_nowosc_pasek_neoprene_do_statywu_mat in_l_jakosc.html

Jezeli ktoś korzysta(ł) z któregoś z powyższych to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami i ewentualnymi wadami i zaletami.

jarooes
02-02-2010, 18:29
Ja mam ponownie pytanie do kabury. Konkretnie mam na oku te
http://www.allegro.pl/item897396658_najwiekszy_kolt_colt_ogromna_kabura_ super_torba.html
oraz
http://www.allegro.pl/item874066874_kabura_torba_do_sony_a200_a230_a300_ a330_a350_a700.html
Jakby mi się udało jakoś to przerobić tak abym mógł nosić lustro w tym kolcie na biodrach zamiast na ramieniu (dodatkowy pasek lub inaczej, jeszcze dokładnie niewiem) to czy da się nosić taką kaburę z 40D + grip z Sigmą 70-300mm na biodrach? Pisałem do obu sprzedawców (narazie odpisał mi jeden). Napisał tak vytuję
"Na biodrach nie da się jej nosić, ponieważ nie ma z tyłu uchwytu oraz pasek
nie jest odpinany, jednak raczej ciężko byłoby nosić lustrzankę na biodrach
ze względu na jej ciężar."
Czy faktycznie kabury nie da się nosić na biodrach? Czy miał ktoś styczność z takową sprawą? Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi :)

axk
02-02-2010, 22:43
Czy faktycznie kabury nie da się nosić na biodrach? Czy miał ktoś styczność z takową sprawą?

Skoro na biodrach można nosić sakwy/futerały to i z tego typu "kaburą" nie będzie problemu (pod warunkiem że dany model jest wyposażony w uchwyty do zamocowania paska).

_igi
03-02-2010, 03:26
A ja z takim pytankiem teraz - szukam jakiejś dyskretnej, małej torby na aparat, albo sposobu jak przerobić zwykłą, szmacianą tak, żeby miała przegródki i nadawała się do noszenia wszędzie.

Tak na body z gripem i obiektywem, obok tego ze dwie-trzy stałki i ewentualnie ciałko analogowe. Na razie 40D z gripem, 10-20, 28, 85, z czasem może wpadnie do tego 14mm i 20mm, ale nadal będzie oscylować w granicach tych paru małych obiektywów (nie używam tele).

Myślałem jeszcze, żeby kupić jakąś zwykłą torbę i ją przerobić, tylko niespecjalnie z czego mógłbym zrobić przegródki - znajomy kiedyś podsunął mi pomysł "dostosowania" do tego karimatki, co generalnie mi się wydaje ekstra pomysłem, ale chciałbym jednak żeby to nie było dziadostwo. Ma być dyskretne, ciche, może nawet brzydkie, ale żeby nie było tandetne.

Plecak mam odpowiedni, szukam raczej torby, z którą nie będę się bać chodzić po beznadziejnych okolicach. Torba, bo szybciej można chować/wyjmować sprzęt, no i to w sumie tyle.

gadget_zary
03-02-2010, 10:20
domke ? crumpler ? z tym że te trochę biją po kieszeni.
na allegro bywały fajne torby mekko - akurat na body ze szkłem + 2 szkła i lampa mniej więcej (cena w granicach 150-170 zł)

airhead
03-02-2010, 12:03
albo Lowepro Classified... tylko że ta już kosztuje fortunę :/

jarooes
03-02-2010, 16:14
Skoro na biodrach można nosić sakwy/futerały to i z tego typu "kaburą" nie będzie problemu (pod warunkiem że dany model jest wyposażony w uchwyty do zamocowania paska).

Aha czyli co do uchwytów to chyba ta powinna być lepsza http://www.allegro.pl/item897396658_najwiekszy_kolt_colt_ogromna_kabura_ super_torba.html ma tych pasków więcej i samych mocowań też. A może coś podobnego w podobnej cenie?

gadget_zary
04-02-2010, 22:05
airhead bardzo podobnie jak domke

http://www.skapiec.pl/site/cat/67/comp/436221

airhead
04-02-2010, 22:45
airhead bardzo podobnie jak domke

http://www.skapiec.pl/site/cat/67/comp/436221

to dzięki za cynk, bo tego Domke nie znałem

Volatile
09-02-2010, 16:15
Podepnę się pod temat z pytaniem do użytkowników plecaków. Noszę się z zamiarem zmiany torby na plecak jako zdecydowanie dla mnie wygodniejszy. Ponieważ jednak spora część moich wędrówek przypada na miasta, obawiam się, że wyposażenie plecaka łatwiej może paść łupem złodziejaszków. Czy te obawy są słuszne? Łatwy dostęp do sprzętu to rzecz ważna, ale w tym wypadku mam wątpliwości ;). Torbę jednak łatwiej kontrolować. Co o tym myślicie?

Garnett
09-02-2010, 16:23
Volatile torba bardziej sie rzuca w oczy ( od razu widać co jest w środku bo jest charakterystyczna ). Plecak polecam Naneu Alfa ( wcześniej miałem Slingshot i Mekko ) i ten najmniej sie rzuca w oczy a do tego ma dostep do sprzetu od strony pleców wiec jest utrudiony dla złodzieja.

radradish
09-02-2010, 16:35
Volatile Poczytaj jeszcze ten wątek dokładniej. Dyskutowane były tu plecaki Lowepro, Naneu (wspomniane modele Alpha) czy Crumpler z dostępem do sprzętu od strony pleców, co powinno spełniać Twoje wymagania.

Volatile
09-02-2010, 17:00
Przyznam, że obszerność wątku obudziła we mnie lenia ;). Dzięki za podpowiedź

More86
09-02-2010, 18:06
Cóż, ciężko mi wertować ponad 250 stron, ale nie znalazłem nigdy informacji o sakwie crumplera jimmy bo. A więc używam od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Mam wersje 600 i pomimo iż zarzuca się jej małą pojemność, mi udaje się tam wepchać (i zamknąć oczywiście) 40d+70-300+550ex+mały obiektyw rozmiaru 50mm lub kita-idealny zestaw na spacery. Oczywiście konkurencje bije designem co jest miłym dodatkiem.
Posiadam również plecak "półfotograficzny" tej firmy i jestem również zadowolony.

jack070
09-02-2010, 19:20
Czy ktoś miał może okazję pomacać nowego Tamraca Aero Speed Pack 85?
Plecak wygląda bardzo ciekawie, szczególnie do zastosowań codziennych. Ma uchwyt na statyw (którego brak w lowepro fastpack). Niestety w żadnym sklepie w Krakowie go nie ma. Czytałem gdzieś, że może być problem z wyciąganiem apratu z gripem z boku...

axk
09-02-2010, 20:19
Aha czyli co do uchwytów to chyba ta powinna być lepsza http://www.allegro.pl/item897396658_najwiekszy_kolt_colt_ogromna_kabura_ super_torba.html ma tych pasków więcej i samych mocowań też.

Szczerze powiedziawszy to nie widzę w tym modelu klasycznych "szlufek" do przymocowania paska (chodzi o szlufki naszyte na stronę która bezpośrednio styka się z "ciałem", czyli w tym przypadku tylną ściankę futerału).

enter
09-02-2010, 23:13
szlufka jest pod miękką warstwą w górnej części - bardzo wygodne rozwiązanie

axk
10-02-2010, 00:04
szlufka jest pod miękką warstwą w górnej części...

Faktycznie, sprytnie zamaskowana.

Sewi
10-02-2010, 03:35
Stealth reporter to nie najlepsza seria. Mam 650aw, fakt mieści się sporo ale tylko dzięki temu że jest głęboki(mieści się 200/2 z założoną osłoną), lensy trzeba układać warstwowo.

Czemu nie najlepsza? Właśnie rozważam poważnie zakup D550, używam obecnie Mini Trekkera ale upierdliwa jest czynność zmiany szkła kiedy to muszę ściągnąć plecak, otrorzyć go i grzebać. D550 o tyle mnie interesuje gdyż potrzbuje tego żelastwa trochę upchać okazyjnie dużo: 7D+grip, 70-200 IS f4L, sigma 50 1.4, C 10-22 i 580EX II + sporadycznie 15" lapka mac'a.

Przymierzałem do tej torby puchę z długą L'ką i pionowo całkiem zgrabnie sobie daję rade.

szwayko
10-02-2010, 10:13
Co do noszenia sprzetu, ostatnio nabylem torbe tenba massenger - bardzo fajny wynalazekz tym suwakiem w klapie, torba nie widac ze fotograficzna, no i w miesci aparat z zalozonym 70-200/2.8 - nawet z oslona, fakt ze moja od tamrona 70-200 troche z tunnigowalem tzn. skrocilem, bo normalnie nie ma jak tego nosic.
Polecam torbe na wycieczki rodzinne i nie tylko - w kazdej chwili mozna wyjac uzbrojony aparat gotowy do zdjec i zaraz schowac nie obnoszac sie ze sprzetem.

Ale tak naprawde nie ma nic uniwersalnego, dlatego najlepiej miec 3-rzeczy
- plecak,
- zwykla standardowa torbe do pracy i przenoszenia sprzetu,
- torbe dyskretna

jarooes
10-02-2010, 19:21
Szczerze powiedziawszy to nie widzę w tym modelu klasycznych "szlufek" do przymocowania paska (chodzi o szlufki naszyte na stronę która bezpośrednio styka się z "ciałem", czyli w tym przypadku tylną ściankę futerału).

Czyli co sądzicie da się to zastosować tak jak pisałem?

koraf
10-02-2010, 21:02
Również zakupiłem reporteską torbę tenba messenger i jestem zachwycony jakością torby i jej funkcjonalnością :grin:, bardzo przemyślane i praktyczne podejście do przechowywania i korzystania ze sprzętu i akcesoriów foto.
A tak na marginesie mam również dwa plecaki i większą torbę mekko zależnie od potrzeb i sytuacji.

Da__FreaK
12-02-2010, 20:31
Przejrzalem million tych postow .. uff .. i za cholere nie wiem co kupic :D

koraf
12-02-2010, 20:44
Torba czy plecak to "praktyczna" rzecz a przeglądając posty pozostajesz ciągle w "teorii" :wink:, wg mnie musisz krytycznie spojrzeć na to czym robisz i co fotografujesz wtedy łatwiej Ci będzie określić swoje potrzeby.

radradish
12-02-2010, 20:45

Ja zrobiłem sobie tabelkę:

sytuacje, w których będę korzystał z plecaka, w tym: wyjście na miasto (pora roku też ważna), sesja w studiu, podróż pociągiem, spacer po górach

vs

pakowność, łatwość dostępu do sprzętu, dyskretność etc.

Moim zdaniem trochę to rozjaśnia, jeśli każdy punkt przemyśleć :)

sebfoto
12-02-2010, 20:55

A czym chcesz zapełnić plecak/ torbe?
To imho też jest ważne.
Ja polecam Domke :)

_igi
14-02-2010, 00:29
Na miasto, do pociągu, lepsza torba. Na dłuższe spacery, lepszy plecak.

Może tak - jak biorę cały sprzęt, razem z laptokiem i statywem, to tego jest 15 kilo. Nie ma opcji, żeby to wszystko nieść w torbie. Kiedyś próbowałem, całe szczęście że mam znajomego ortopedę ;) Jak masz dużo śmiecia i nie chcesz, żeby latało to, obijało się o biodra podczas marszu i obciążało tylko jedno ramię - weź plecak.

Na wszystkie inne okazje, torba wygodniejsza. Mam plecak typu sligshot - mi takie coś nie pasuje totalnie, ani to wygodny plecak, ani torba.

Na miasto, jeśli masz zestaw powiedzmy do 3-4 kg (czyli akurat torba, jakaś duża lustrzanka i ze dwa - trzy obiektywy), torba jest o wiele wygodniejsza - zmiana obiektywów, dostęp do sprzętów, brak ogólnego stresu, że ktoś ci za plecami wyjmie, łatwiej się przeciskać (ahh, warszawskie metro ;)), tylko na dłuższą metę jest męczące (jak dla mnie, jak się łazi więcej jak 3-4 godziny. Warto znaleźć torbę z dużym paskiem, który nie będzie wbijać się w ramie, wyprofilowanej odpowiednio (zależnie czy lubisz mieć taką torbę "z boku", przy biodrze, czy "z tyłu"), no i najlepiej - nie rzucającej się w oczy. No i lepiej z mocnymi usztywnieniami, w mieście zawsze mi się zdarza czymś przywalić taką torbą, wczoraj piękną wywrotkę zaliczyłem z torbą z makbukiem w środku na jakimś oblodzonym chodniku.

Tak w sumie, edytując sobie, wtrącę się. Bo cały czas głowię się nad torbą do aparatu. Grunt, to ma być dyskretna i jeszcze raz dyskretna. Myślałem nad przerobieniem zwykłego szmaciaka na torbę fotograficzną (są jakieś "wkładki", z tych całych wyściółek plecaków/toreb?), ale boję się, że może nie wytrzymać, albo się rozwalić, w nieodpowiednim momencie. Patrzyłem po torbach różnych, znalazłem Mekko 803 i serię LowePro Classified.

Mam zamiar chować w tym 40D z gripem, Sigmę 10-20, starszą, Sigmę 20/1,8, Canona 28/1,8 i okazjonalnie 70-2004L. Oczywiście nie wszystko na raz zawsze, w zupełności by mnie usatysfakcjonowało, jakbym mógł wtrynić tam 40D z podłączoną Sigmą, do tego w kieszonce np. 70-200L, albo jak idę po ciemku to 10-20, 20/1,8 i 28/1,8 i ew. 50/1,8, czyli raczej niezbyt ogromny zestaw, gabarytowo. Przez większość czasu pewnie będzie korpus ze szkłem, jakaś stałka skitrana, w jednej przegródce Denonka słuchawki i po sprawie.

Taki zestaw zmieściłbym w LowePro Classified 160AW. Ale jest jeden problem - cena. Cztery stówki lekką łapą licząc, a nie jestem do końca przekonany o tym, jak dyskretna ona jest.

Zna ktoś coś lepszego? Najlepiej materiałowego, prostego, nie-czarnego :-)

wiktor2323
14-02-2010, 01:00
A co sądzicie o torbach hamy defender? coś koło modelu 200-210?

wojkij
14-02-2010, 01:36
Czemu nie najlepsza?

Bo za głęboka w stosunku do reszty parametrów. Układanie lensów warstwowo się nie sprawdza.

Sewi
14-02-2010, 14:28
Bo za głęboka w stosunku do reszty parametrów. Układanie lensów warstwowo się nie sprawdza.

Eee tam, według mnie przesadzasz. Przecież zawsze można na "parter" wrzucić rzeczy mniejszej potrzeby jak ładowarki, kabelki czy lampe a szkła mieć na górnym piętrze. Na tych stronach dosyć wyraźnie goście pokazali co torba umie:

http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/LP/StealthReporterD550/index.htm
http://www.wretch.cc/blog/advanced21/9655478

BTW, ktokolwiek z Was używa/ł Stealth Reportera?

Arek_Gd
14-02-2010, 15:05
Ja też się przymierzam do D550. Seria stealth reporter moim zdaniem jest świetna, zwłasza do tego do czego ją zaprojektowano czyli do reporterki. Stosunkowo lekka, dobrze układająca się torba gwarantuje łatwe "przepychanie" się np w zatłoczonym miejscu. Oczywiście w porównaniu do innych toreb foto, które zazwyczaj są twardsze i grubsze, ale za to mogą być bezpieczniejsze dla sprzętu.

Coś za coś. Mi akurat ta filozofia lowepro odpowiada.

Od dwóch lat użytkuję D300 i złego słowa o niej powiedzieć nie mogę. Mimo że lekka i mięka, to sprzęt jest bardzo dobrze chroniony. Do tego jest dobrze 'wyważona'. Nie raz zapomniałem ją zamknąć i nigdy sprzęt z niej nie wypadł, pomimo transportu bądź noszenia. (oprócz zamka jest zamknięcie, dobrze się uzupełniają)

Inna sprawa to że taka torba zapakowana na full jest już bardzo ciężka, kilka postów wcześniej pisałem co do niej wkładam. I juz się zastanawiam jak to będzie jak dojdzie jeszcze np 1 body i 1 szkło więcej :shock:

Tutaj jest ciekawy filmik z D550

http://www.youtube.com/watch?v=CKpKDCBGCys

Da__FreaK
14-02-2010, 19:40
A czym chcesz zapełnić plecak/ torbe?
To imho też jest ważne.
Ja polecam Domke :)

Aktualnie mam do zapakowania ( szukam plecaka - nie chce torby ) 40D + BG +70-200 + 24-70 i w przyszlosci jeszcze cos w stylu 85 +ex 580

Peterka
14-02-2010, 22:03
Z takich toreb to jeszcze Crumpler (nie krzyczy "Mam w środku lustro").

EDIT: Do pytania o torby nie rzucające się w oczy ;)

Aha! Odpowiednik Katy do stealth reporter to seria PR http://www.kata-bags.com/productFRM2HS.asp?p_Id=491&Version=Photo (prezentacja wraz z filmikiem).

tomit
15-02-2010, 02:10
Tutaj super przykład toreb jakich używają paparazii: http://www.youtube.com/watch?v=WzAg50233fI&feature=fvw
Idealnie nierzucająca się w oczy, mieści się sporo ;P Obkleić obiektywy i nic się uszkodzić nie ma prawa ;D

wojkij
15-02-2010, 02:37
Eee tam, według mnie przesadzasz.

Używam drugi rok, torba(650) jest pojemna ale co z tego skoro trzeba lensy układać warstwowo co utrudnia dostęp. Przy założeniu że dół zapychamy ładowarkami do torby zmieszczą się z bólem(np 85L mocno ściska przylegającą komorę i tam już wejdzie tylko baaardzo cienkie szkło) 4 lensy + body z zapiętym obiektywem. Wolał bym coś szerszego z mniejszą głębokością. Chyba Tamrac ma takie torby i gdyby nie pilniejsze wydatki dawno bym już swoją wymienił...

Sewi
15-02-2010, 03:15
Używam drugi rok, torba(650) jest pojemna ale co z tego skoro trzeba lensy układać warstwowo co utrudnia dostęp. Przy założeniu że dół zapychamy ładowarkami do torby zmieszczą się z bólem(np 85L mocno ściska przylegającą komorę i tam już wejdzie tylko baaardzo cienkie szkło) 4 lensy + body z zapiętym obiektywem. Wolał bym coś szerszego z mniejszą głębokością. Chyba Tamrac ma takie torby i gdyby nie pilniejsze wydatki dawno bym już swoją wymienił...

Tego akurat nie biorę pod uwagę gdyż 85L jest samo w sobie dość dużym w średnicy szkłem jakiego nie posiadam i się nie zapowiada to :/ Zapytam Cię może inaczej, D650 jak i D550 same ważą sporo (~2,5kg). Ze sprzętem wypchanym po brzegi i kompem myśle że taka torba osiągnie granice 10-12kg. Czy nie ciężko Ci ganiać z takim czymś po mieście czy gdziekolwiek robisz foty? Nie jest taka torba męcząca?

Loome
24-02-2010, 13:41
mam pytanie, może ktoś z was używał/widział/testował takie torby:
- Lowepro Nova 200 AW
- Hama Defender 200

Która lepiej się sprawuje w trakcie ślubu/pleneru/koncertu? Gdzie więcej dajecie radę zapakować, która jest poręczniejsza, może są jakieś inne parametry, których nie uwzględniam?
Do środka wiadomo - 2 puszki z obiektywami, dwie lampy + jakieś stałki. Jeden zoom 70-200, reszta krótsza:)
Hame macałem w sklepie, lowepro nigdzie nie ma ;/

C80
24-02-2010, 15:53
Nova 200 AW bierze dwa 40D z gripami, lampę 580ex, 24-70 f/2.8 i 70-200 f/2.8 z osłonami. Do tego wejdzie jeszcze jeden słoik, ja mam S10-20 a na nim położony ext1.4x. Od biedy na to można jeszcze położyć ksiązkę o grubości 4-6 cm, wtedy wypełni się cała pojemność.

Gandalf58
24-02-2010, 16:14
Ja szukam czegoś co byłoby możliwie małe (nie chcę nosić obszernej torby z miejscem na 2 lustra, 5 obiektywów, laptopa i nie wiadomo co jeszcze). Zależy mi na czymś zwartym i dającym szybki dostęp do sprzętu, żeby zmieścił się w tym 7D z podpiętym 70-200 f/4 IS (czyli ważna jest nie szerokość ale głębokość) a gdzieś z boku kitowy 15-85.

Znalazłem ofertęTamraca Velocity 8x ( http://www.tamrac.com/5768.htm )

Czy ktoś miał okazję oglądać lub jeszcze lepiej użytkować ten model?

Loome
24-02-2010, 16:39
dzieki:)

radek0010
27-02-2010, 15:58
Witam,
Przymierzam się do zakupu torby. Jestem początkującym fotografem i mam cana 40d z obiektywem canon 17-85. Myślałem o tamrac pro 12 lub hama 210/220 co o tym myślicie?

magart
28-02-2010, 02:44
Witam,
Przymierzam się do zakupu torby. Jestem początkującym fotografem i mam cana 40d z obiektywem canon 17-85. Myślałem o tamrac pro 12 lub hama 210/220 co o tym myślicie?

Zaraz Ci wszechmocny moderator przysoli, że już w tym wątku były opinie o w/w torbach :twisted: Po co tworzyć dodatkowe konkretne tematy (?) Przecież to jest taki super fajny wątek, w którym tylko wystarczy po kolei poczytać i wszystko znajdziesz...

A wracając do tematu: Hama jest bardziej "kwadratowa" z płaskimi kieszeniami na zewnątrz, natomiast tamrac ma te kieszenie bardziej wystające. Tamrac wydaje się być solidniejszy, poza tym tak jak ktoś Ci odpisał w "nielegalnym" wątku sposób układania jest piętrowy. To akurat jest fajny system jak dla mnie bo body z obiektywem można sobie ułożyć na wierzchu w poziomie.
W hamie nie zawsze przyda się ten suwak na klapie bo jak masz większy aparacik z gripem to ciężko to przecisnąć.
Jeśli chodzi o noszenie obu toreb to raczej reporterskie to nie są, raczej służą do transportu dużej ilości sprzętu.

basala
28-02-2010, 03:00
Witam,
Przymierzam się do zakupu torby. Jestem początkującym fotografem i mam cana 40d z obiektywem canon 17-85. Myślałem o tamrac pro 12 lub hama 210/220 co o tym myślicie? Ja myślę, że robisz sobie jaja. Poważnie -tak myślę.

airhead
28-02-2010, 03:01
a co polecicie do noszenia dwóch małych korpusów, 5 stałek i książki od rosyjskiego (poważnie pytam)?

rekin
28-02-2010, 09:48
a co polecicie do noszenia dwóch małych korpusów, 5 stałek i książki od rosyjskiego (poważnie pytam)?

Jeśli dużo uczysz się rosyjskiego między fotkami lepszy będzie plecak.
Ja akurat wole torby. Wybór odpowiedniego modelu najlepiej poprzedzić długimi poszukiwaniami na allegro i w MediaMarkt lub innym sklepie z urozmaiconym asortymentem.
Jeśli ktoś jeszcze nie ma w czym nosić swoich zabawek, a korzysta z dwóch korpusów 1D 24-70, 70-200, laptopa 12", baterii i kilku innych drobiazgów oraz fotografuje w warunkach nieprzewidywalnych i dynamicznych polecam Lowepro Stealth Reporter D550 AW. Torba jest wodoodporna ma kurteczkę na deszcz i jest mięciutka w środku, czyli ma wszystko co potrzeba :)

radek0010
28-02-2010, 10:34
A tamrac 8 jest mniejszy tylko że różnica w cenie jest mała pomiędzy tamraciem 12 a 8 i czy nie warto dołożyć do większej torby?

airhead
28-02-2010, 12:24
Jeśli dużo uczysz się rosyjskiego między fotkami lepszy będzie plecak.
Ja akurat wole torby. Wybór odpowiedniego modelu najlepiej poprzedzić długimi poszukiwaniami na allegro i w MediaMarkt lub innym sklepie z urozmaiconym asortymentem.
chciałem mieć torbę na aparat i na uczelnię w jednym. może pomyślę o plecaku

gadget_zary
28-02-2010, 23:30
Może polecić ktoś jakąś torbę na body z gripem + 2 szkła i lampa systemowa.
Fajnie jakby torba nie rzucała się specjalnie w oczy, myślałem o mekko ale poza allegro nigdzie ich nie widziałem.

Vitez
01-03-2010, 15:21
myślałem o mekko ale poza allegro nigdzie ich nie widziałem.

I o czym to ma świadczyć?
Że na Allegro nie ma normalnych, uczciwych sklepów alboco?
Albo że ktoś ma alergię na kupowanie przez internet?

gadget_zary
01-03-2010, 22:00
I o czym to ma świadczyć?
Że na Allegro nie ma normalnych, uczciwych sklepów alboco?
Albo że ktoś ma alergię na kupowanie przez internet?

Raczej chodzi mi o to że chciał bym osobiście pomacać torbę, sprawdzić wykonanie, upakować sprzęt na próbę zanim kupie.

Co do kupowania przez internet to większość rzeczy (nie tylko związanych z fotografią) kupuję przez neta tak więc nie jestem przeczulony na tym punkcie

wiktor2323
01-03-2010, 22:27
Ale przecież masz możliwosć zwrotu towaru ;)
Tak wiem, ze sa to koszta wysyłek itp ale chyba lepiej tak niż wogóle ;)

Normat
02-03-2010, 18:57
DOTYCZY WYPOWIEDZI gadget_zary
"Raczej chodzi mi o to że chciał bym osobiście pomacać torbę, sprawdzić wykonanie, upakować sprzęt na próbę zanim kupie.

Co do kupowania przez internet to większość rzeczy (nie tylko związanych z fotografią) kupuję przez neta tak więc nie jestem przeczulony na tym punkcie"

A co sądzisz o tym, wyglądem przypomina trochę crumplera, a cena 1000% tańsza od niego, czarna też plus, nie wiem jak wykonanie, ale wygląda na solidne, i ma zasuwaną klapę górną i dodatkowo ten duuuuuuuuuuzy jęzor jako klapa. ? ARTCASE ? Nie rzuca się w oczy zbytnio. http://www.allegro.pl/item933377054_torba_foto_artcase_no_1_d90_500d_d30 0_50d_7d_5d.html

gadget_zary
02-03-2010, 19:01
Normat
Wielkie dzięki za propozycję, napewno się nią zainteresuję.

Normat
02-03-2010, 19:06
Spoko tak patrzyłem po cenach na allegro i sie przypadkiem natknąłem i zainteresowałem się nią bo myślałem że to crumpler. Jeżeli zobaczysz ją na żywo to powiedz co i jak.
A ja dalej poszukuję plecaka kurde ta kata mnie korci i ten case: http://www.allegro.pl/item934132062_plecak_kata_123_go_10_canon_nikon_so ny_nowosc.html tylko żeby ona kosztowała trochę mniej. :( ten case do najtańszych też nie należy ale to dlatego ze pewnie nowość :) http://www.allegro.pl/item934992786_case_logic_caselogic_slrc_206_slrc20 6_nowosc_waw.html ale widać się sprzedaje, ktoś już jest szczęśliwym nabywcą

tomik23
03-03-2010, 11:50
Ja polecam taki plecak - http://torbylowepro.pl/plecaki/lowepro-flipside-400-aw,666s
Bardzo fajnie sprawdził się na ostatniej objazdowej wycieczce po Egipcie.
Do niego wchodzą spokojnie 2 korpusy, 70-200 4, 50 1.4, 10-22, 580EX II, filtry, dysk i wiele innych rzeczy.
Na wycieczce miałem trochę mniejszy zestaw coś około 6kg, ale nie odczuwałem tak bardzo tego ciężaru :)

radek0010
05-03-2010, 21:36
A co myślicie o takiej torbie do canona 40d acropolis kr-11 ?

axk
06-03-2010, 07:59
Ja polecam taki plecak - http://torbylowepro.pl/plecaki/lowepro-flipside-400-aw,666s...

Propozycja ciekawa jednakże do pełni szczęścia brakuje miejsca na notebook'a.

_igi
06-03-2010, 22:01
Ja z takim pytaniem, bo się zaczynam mentalnie przygotowywać, a i pewnie jakąś kasę na tą zabawę będzie trzeba przeznaczyć.

Poszukuję plecaka do samolotu, który pomieści sporo gratów, ewentualnie porady, czy nie lepiej rozbić sprzęt na dwa plecaki i tak go wnieść na pokład (lecimy w dwójkę).

Obecnie posiadam Computrekkera AW, który mieści to, co mam, niemniej jednak "nieco" gratów mi przybędzie.

Więc tak, torba powinna pomieścić:
trzy duże korpusy i jeden mały:
1DII(N), 5DII z gripem, 40D z gripem, 500D
cztery/pięć zoom'ów:
Sigma 10-20
Canon 17-40L
Canon 24-70L
Tamron 17-50 IS
Canon 70-200 4L
trzy stałki:
Canon TS-E 24L
Canon 28/1,8
Canon 50/1,8
Najlepiej dwie lampy (Di622 i 430EX)
łącznie, sześć ładowarek, dysk twardy (2,5"), kable, czytniki, system COKIN, węże spustowe i masę innego śmiecia
laptopa - MBP 15"

Statyw poleci do bagażu głównego.

I tak, czy lepiej zainwestować w jeden, duży plecak, czy dwa i podzielić się tym syfem (łącznie toto wyżej będzie ważyć ponad 15kg)?

muflon
06-03-2010, 22:07
Zajrzyj tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?p=776270).

micles
08-03-2010, 04:42
Tak w sumie, edytując sobie, wtrącę się. Bo cały czas głowię się nad torbą do aparatu. Grunt, to ma być dyskretna i jeszcze raz dyskretna. Może Crumpler?

woyakus
08-03-2010, 16:45
Witam wszystkich, niedawno nabylem troszke sprzetu i chcialem to upakowac w sakwy newswear'a.

Sprzet jaki posiadam to: 1dmk3, 17-40 L i 70-200 L wszystko f 4.0 i lampka 580ex a chce to spakowac w newswear'a large fanny pack tutaj link http://newswear.com/large_fanny_pack.htm
a na puszke myslalem o body pouch
http://newswear.com/bosypdetail.htm

tylko dzisiaj Pan mi powiedzial ze fanny pack ok,ale body pouch moze sie "przesuwac" podczas spaceru/biegu ze wzgledu na brak paskow ktore podtrzymuja wszystko z serii "pouch" i musialbym sobie jakos doszyc body poucha zeby nie latal mi kolo ... nog :) Moje pytanko,czy ktos mial do czynienia z takim zestawem albo jakas propozycje abyw w/w sprzet w miare spakowac (zadne kamizelki nie wchodza w gre).

dzieki za podpowiedzi

P.

kinimodgdynia
08-03-2010, 16:55
body pouch zakładasz na pas, na którym masz blokady, zeby właśnie się nie przesuwało.

woyakus
08-03-2010, 17:05
no wlasnie wiem, ale bardziej podoba mi sie large fanny pack i do tego body pouch na sama puszke bo innej alternatywy w newswear nie znalazlem,oczywiscie mozna kupic sam pas i pouche do tego ale kwota robi sie kosmiczna :(

_igi
08-03-2010, 19:12
Może Crumpler?

Temat przemyślałem, i to sporo. Generalnie kupię jakiegoś szmaciaka i zrobię w nim miejsce na sprzęt. Zrezygnuję z torby foto, bo żeby pomieścić to, co chcę pomieścić, będzie na tyle duża, że będzie wyglądać na torbę foto.

Na razie do tego poleci 40D z gripem i 10-20 zapiętym, a obok 1D z 28/1,8. No i fajnie jakby jakieś miejsce się znalazło na jakiegoś tele czy ts-e ;)

axk
08-03-2010, 19:35
...Pan mi powiedzial ze fanny pack ok,ale body pouch moze sie "przesuwac" podczas spaceru/biegu ze wzgledu na brak paskow ktore podtrzymuja wszystko z serii "pouch"...

Nic się nie przesuwa. Do paska dołączony jest komplet "szlufek" za pomocą którego można w trwały i pewny sposób zamocować wszystkie sakwy umieszczone na pasie.

Azahiels
08-03-2010, 21:00
Panowie polecą jakiś plecak taki codzienny? jestem studentem i chciałbym oprócz puchy 2 szkieł i lampy, pomieścić jakaś książke, kanapkę i zeszyt a4... Myślałem nad daypackiem lowepro- ale to jest duże, dużo za duże na takie codzienne wypady na uczelnie i po mieście. A może jakiś sposób by przystosować zwykły plecak do aparatu? Pozdrawiam.

_igi
08-03-2010, 21:18
Jak na razie używam zwykłej torby komputerowej, w różne przegródki wrzucam aparat i inne dziadostwo. Ale średnio polecam, raz że diabelnie niewygodne, dwa, że już się biedaczek porysował nieco od takich praktyk ;)

jack070
08-03-2010, 21:20
Z plecaków codziennych wg mnie albo Lowepro Fastpack albo Tamrac Aero Speed Pack (w odpowiednim rozmiarze). Żadnego nie mam, oba przymierzałem, ale największe modele są jak dla mnie zbyt duże na co dzień, ale chyba skończę z tym drugi. (pewnie 75, ale nie jestem pewien, czy do górnej komory wejdzie A4))

Azahiels
08-03-2010, 21:20
Druga sprawa że torba jest jednak nie wygodnia na dłuższe spacerki po mieście. Niestety jestem skazany na miejski transport i dużo robie kilosów po mieście... Zastawiam się nad jakimś zwykłym plecakiem i go jakoś dostować- albo jakoś pianki albo lans case lowepro.

@jack- to jest własnie problem w większości te modele są o wiele za duże.

micles
08-03-2010, 21:42
http://www.photographyreview.com/cat/camera-cases/backpacks/canon/PRD_143187_3139crx.aspx

Używam już z rok do wszystkiego i jest spoko. Do przedniej kieszonki wchodzi A4 albo kurtka albo sok 1L i bułki, w zależności od typu wycieczki :D

wiktor2323
09-03-2010, 00:46
A może naneu alpha? Plecak jest spory, ma sporo miejsca na jakieś jedzenie itp., a w wersji z laptopem pomieści duży zeszyt ;)

Azahiels
09-03-2010, 01:50
Sęk w tym że on jest za spory i za przekombinowany :)

josif
09-03-2010, 06:29
Mini test praktyczny FOMEI WINNER 966
http://www.swiatobrazu.pl/test_torba_fomei_winner_966.html

Torba jest bardzo pakowna. 5D z gripem, Eos 1N, Canon 17-35 L, Sigma 50 mm, Canon 580 EX, filmy, baterie, ładowarki, akumulatory duperele i jeszcze wszedłby jakiś 70-200 spokojnie. Torba jest bardzo lekka w porównaniu do np porównywalnej Lowepro (ta Fomei to kopia bodajże Lowepro 550). Wiedziałem że będę dużo deptał i dlatego szukałem czegoś lekkiego. Na dodatek ma świetne solidne i funkcjonalne ścianki działowe.

Generalnie torba jest super, tylko pasek rzeźnia. Po tygodniu noszenia torby (zwykle na plecach, zwykle tylko z jednym body) po kilka kilometrów dziennie, obicie naramienne paska zwyczajnie pękło. Teraz po czterech tygodniach noszenia i wożenia na sobie na rowerze, część tego obicia się oderwała i pod spodem widzę jakąś ordynarną folię. W żaden sposób niczym nie naruszyłem struktury tego szlachetnego materiału - pękło samo z siebie.

Na dodatek miejsca styku metalu na zaczepach paska do torby wyglądają jak koń po westernie - farba zdarta jak po roku użytkowania. A jedno z zapięć paska dodatkowego z tyłu (widać go na fotach z testu na swiatobrazu.pl) wygięło się po podniesieniu torby za ten pasek.

Generalnie jest to świetna torba, pakowna i funkcjonalna (poza zabawkami foto mam w niej jeszcze zwykle HP mini 10 cali w grubym etui), tylko ten pasek od razu do reklamacji albo trzeba wziąć dobry z jakiejś starej torby.

U mnie prawdopodobnie oba paski polecą do jabbafotto (tam kupiłem) a nawet gdy dostanę nowe, torby będę używał ze starym paskiem od torby DELL, który obsłuży już trzecią torbę.

Jeszcze drobna uwaga. Torba ma niezbyt wiarygodnie wyglądający pokrowiec przeciwdeszczowy. Zapomniałem o nim i przetestowałem szczelność torby kilka razy na ostrym deszczu w kilku i kilkunastokilometrowych wycieczkach rowerowych. Torba moknie ale w środku suchutko i pięknie. Bardzo dobra reakcja. Można zapomnieć o pokrowcu : )

I jeszcze jedna uwaga: torba jest bardzo funkcjonalnym plecakiem jednoramiennym. Przerzucamy przez szyję na drugie ramię pasek i rower czy dłuższy spacer to nie problem. A praktyczność w stosunku do plecaka (torba ma zamek szybkiego dostępu na pokrywie, jest ogromna.

axk
09-03-2010, 15:16
Osobiście używam modelu 962 i uważam że stosunek cena/jakość ma nie do pobicia (oczywiście w swojej kategorii "rozmiarowej"). Praktycznie każdy model Winera serii 9xx to kopia odpowiednika Lowepro.