Zobacz pełną wersję : W czym nosic sprzet?
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
Zgadzam się z Krzychem. Jak na długie wycieczki to Nature czy Photo Trekker są świetne. Wygodne, pojemne i można do nich podpiąć drugi plecak na jedzenie i jakąś kurtkę. Jak się chodzi samemu dużo to bardzo wygodne rozwiązanie.
do rad kolegów dodam jeszcze jedną - nie bierz 85mm w góry :) 70-200 spokojnie Ci wystarczy...
Jarek Jaworski
13-06-2008, 23:34
Polecam przed zakupem sprawdzic ile te plecaki waza. Prosta zasada im mniej sie nosi tym czlowiek mniej zmeczony, a mniejsze zmeczenie to lepsze zdjecia.
Ze swej strony polecam Karrimora. Jesli chodzi o plecaki to klasa sama w sobie. Jesli ma byc lekki to np ten:
http://www.karrimor.com/SS08/Airspace%20lite%2025.htm
Jesli martwisz sie o sprzet to kup dodatkowa karimate, potnij i przy pomocy tasmy zrob pojemniki na obiektywy. Lekkie i proste
To mam konkretne pytanie o plecak "PHOTO TREKKER CLASSIC" (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/classic/Photo_Trekker_Classic.aspx) - wybrałem się dzisiaj do miasta i wstąpiłem do sklepu - jest do kupienia taki własnie plecaczek nowiutki za (jak dla mnie ;) ) 350 złotch - bo leży na wystawie już bardzo długo i sprzedawca chętnioe zwolni miejsce - ale jak napisałem sztuka nówka.. czy ktoś ma doświadzczenia jesli chodzi o z taki plecak?
Mini Trekker to plecak starej generacji jeśli chodzi o wentylację pleców. Współczesne systemy np firmy Deuter stosowane we wszystkich typach plecaków to inny świat. Od lat używam na rowerze Deuter Race X Air i siatka plus poduszki działa idealnie. Z Mini Trekkerem chodziłem latem po Alpach Włoskich i Austriackich a na co dzień po Karkonoszach i rzeczywiście lepi się do pleców. Trochę pomaga stosowanie odzieży z zaawansowanych tkanin (ja używam koszulek z Coolmaxu) ale wentylacji rzeczywiście nie ma. Ponieważ prawdziwym problemem dla mnie był statyw (Manfrotto 055 + solidna głowica), zwłaszcza na zejściach, to plecakiem zbyt się nie przejmowałem. Teraz marzy mi się plecak z wentylacją i solidnym mocowaniem tego cholernego statywu. W ofercie Lowe Pro nic takiego nie widzę - na razie.
Mini Trekker to plecak starej generacji jeśli chodzi o wentylację pleców. Współczesne systemy np firmy Deuter stosowane we wszystkich typach plecaków to inny świat. Od lat używam na rowerze Deuter Race X Air i siatka plus poduszki działa idealnie. Z Mini Trekkerem chodziłem latem po Alpach Włoskich i Austriackich a na co dzień po Karkonoszach i rzeczywiście lepi się do pleców. Trochę pomaga stosowanie odzieży z zaawansowanych tkanin (ja używam koszulek z Coolmaxu) ale wentylacji rzeczywiście nie ma. Ponieważ prawdziwym problemem dla mnie był statyw (Manfrotto 055 + solidna głowica), zwłaszcza na zejściach, to plecakiem zbyt się nie przejmowałem. Teraz marzy mi się plecak z wentylacją i solidnym mocowaniem tego cholernego statywu.
No dlatego właśnie szukam czegoś z wentylowanymi plecami o ile z plecaków typowych foto da się kupić.. ten Deuter Race X Air to widzę że to typowy plecak na rower itp.. żeby było coś z takimi plecami ale foto..
Teraz popatrzyłem, że Tamrac seria Expedition posiada pewne cechy systemów wentylacyjnych na plecach ale jak działają w praktyce... Może ktoś już się skusił.
Z doświadczeń rowerowych wydaje mi się na oko, że kanały wentylacyjne są u nich trochę mizerne.
Mini Trekker to plecak starej generacji jeśli chodzi o wentylację pleców. Współczesne systemy np firmy Deuter stosowane we wszystkich typach plecaków to inny świat. Od lat używam na rowerze Deuter Race X Air i siatka plus poduszki działa idealnie. Z Mini Trekkerem chodziłem latem po Alpach Włoskich i Austriackich a na co dzień po Karkonoszach i rzeczywiście lepi się do pleców. Trochę pomaga stosowanie odzieży z zaawansowanych tkanin (ja używam koszulek z Coolmaxu) ale wentylacji rzeczywiście nie ma. Ponieważ prawdziwym problemem dla mnie był statyw (Manfrotto 055 + solidna głowica), zwłaszcza na zejściach, to plecakiem zbyt się nie przejmowałem. Teraz marzy mi się plecak z wentylacją i solidnym mocowaniem tego cholernego statywu. W ofercie Lowe Pro nic takiego nie widzę - na razie.
a ja swoje :) Kata NG5737 lub mniejszy NG5162 rozwiąże Twoje problemy :)
Dodatkową zaleta jest fakt że całość tak naprawdę nie wygląda na plecak foto :)
A ja polecam na rower Lowepro Slingshot 200:)
Po zapięciu drugiego paska jest bardzo stabilny na plecach, a dzięki temu, że ma stosunkowo małą powierzchnię plecy się bardzo nie pocą. Najlepsze jest to, że nie trzeba go ściągać żeby wyjąć aparat - odpinasz zatrzask, robisz siup i aparat jak na tacy ląduje na brzuszku:)
A ja polecam na rower Lowepro Slingshot 200:)
Po zapięciu drugiego paska jest bardzo stabilny na plecach, a dzięki temu, że ma stosunkowo małą powierzchnię plecy się bardzo nie pocą. Najlepsze jest to, że nie trzeba go ściągać żeby wyjąć aparat - odpinasz zatrzask, robisz siup i aparat jak na tacy ląduje na brzuszku:)
no no podepnij do niego stosunkowo duży/ciężki statyw i wtedy wyraź swoją opinię ponownie :)
Teraz popatrzyłem, że Tamrac seria Expedition posiada pewne cechy systemów wentylacyjnych na plecach ale jak działają w praktyce... Może ktoś już się skusił.
Z doświadczeń rowerowych wydaje mi się na oko, że kanały wentylacyjne są u nich trochę mizerne.
kanaly z zasady to dla mnie nieporozumienie - siatka jest o wiele, wiele lepsza!! mam expedition 8 i czasem (coraz rzadziej) wybieram sie z nim w gory gdy jest w pelni zapakowany (to jest jakies +/-10/11 kilo).. pierwsza i zasadnicza rzecz ktora bym w nim zmienil to system nosny - szelki sa po prostu wszyte w gorna czesc plecaka i nie da sie ich regulowac tj. "podniesc" plecaka wzgledem kregoslupa tak, by dopasowac jego wielkosc do wzrostu, (zwlaszcza gdy plecak ciagnie w dol pod wplywem swojej masy).. sciskanie na "maksa" pasa biodrowego na dluzsza mete jest bez sensu..
z tego powodu zaczynam odchodzic w gorach od plecaków "foto".. tym bardziej, ze swietnie sprawdza mi sie wolfgang walker (42l).. mozna kipic lens case'y albo jak Jarek Jaworski wczesniej napisal - pociac karimate i samemu zrobic pojemniki na szkla.. siatka dystansowa w tym plecaku to po prostu REWELACJA!! nawet przy intensywnym wysiłku wieksza czesc pleców mam po prostu sucha :-)
MZ to rozsadna alternatywa dopoki jakis producent plecaków foto sie w koncu laskawie nie "obudzi" :roll:
andres napisał:
a ja swoje Kata NG5737 lub mniejszy NG5162 rozwiąże Twoje problemy
A ja się tu nie zgodzę. Te plecaki do dla mnie jedynie gadżety. Mało miejsca na sprzęt, jak i na rzeczy osobiste. Jeśli chodzi o materiały to nie chciał bym mieć ten plecak jak zacznie padać - nie wyglądają specjalnie dobrze. No i przegrody między obiektywami są miękkie.
MZ to rozsadna alternatywa dopoki jakis producent plecaków foto sie w koncu laskawie nie "obudzi" :roll:
Każdy szanujący się producent plecaków na różne okazje eksponuje zalety swoich systemów wentylacyjnych. Poniżej jeden z moich ulubionych z siatką:
http://www.deuter.com/Advanced_Aircomfort.php
Producenci plecaków fotograficznych sporadycznie zamieszczają zdjęcie "spodu" plecaka. Nawet nie można zobaczyć co tam zaaplikowali. Najczęściej nic.
A ja się tu nie zgodzę. Te plecaki do dla mnie jedynie gadżety. Mało miejsca na sprzęt, jak i na rzeczy osobiste.
Cóż mało miejsca na sprzęt? w NG5737 z łatwościa zmieściłem 30D z gripem i 70-200 + 5D z gripem i 24-70 +eos5 z gripem (samo body) + dwie lampy + konwerter + dwa obiektywy + laptop. Nie naruszałem ani przestrzeni na rzeczy osobiste, ani kieszeni zewnętrznych. Komora na rzeczy osobiste jest bez rozkładania kołnierza w pojemności zbliżona do Rovera Love Pro (mam ten plecak więc mogę też porównać) przy czym w LP Rover jest wyższa ale się zwęża czego nie ma w NG.
Jeśli chodzi o materiały to nie chciał bym mieć ten plecak jak zacznie padać - nie wyglądają specjalnie dobrze. No i przegrody między obiektywami są miękkie.
Używałem ten plecak już w różnych warunkach atmosferycznych i nawet przy całkiem obfitym deszczu bez założenia osłony nic nie nasiąkło. Pamiętaj pozory mogą mylić.
Wadą jest cena w Polsce która znacznie przekracza cenę akceptowalną w moim odczuciu dla plecaka photo, jednakże przy sprowadzeniu z USA cena już nie odstrasza.
Ale jak już powiedziałem wcześniej... olbrzymią zaletą, przynajmniej dla mnie jest fakt że nie wygląda jak plecak foto dzięki czemu nie rzuca się aż tak w oczy a co za tym idzie nie kusi aż tak potencjalnych złodziei.
Na rower zabieram wyłącznie monopod i tu slingshot się sprawdza wyśmienicie.
Jeśli planuję wypad ze statywem, to pakuję go do bagażnika auta:mrgreen:
Od dłuższego czasu szukam futerału na obiektyw canona EF 70-300 IS z założoną osłoną przeciwsłoneczną /wym. 9,5x17cm. Może ktoś trafił na pasujący? Przeszukiwałem różne aukcje, sklepy i fora. Są albo za długie, albo za szerokie. Szukam futerału, a nie mieszka zawiązywanego na sznurek.
Moze sobei dopasujesz
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte_dzial.php?grupa=torby%20foto&producent=Sigma&podzial=48&dalej=0&sortuj=grupa%2C%20producent%2C%20nazwa&pokaz=2&potytule=&szuk=&pol=
Witam,
Czy ktos mial do czynienia z tym plecakiem:
http://www.naneupro.com/products/a-k3l/?
Chodzi mi o ogolnie pojeta wygode uzytkowania, jak sprawdza sie system nosny, jak duzo miejsca jest w przedziale "nie foto", najlepiej w porownaniu do LowePro Rovera ;-).
Witam,
Czy ktos mial do czynienia z tym plecakiem:
http://www.naneupro.com/products/a-k3l/?
Chodzi mi o ogolnie pojeta wygode uzytkowania, jak sprawdza sie system nosny, jak duzo miejsca jest w przedziale "nie foto", najlepiej w porownaniu do LowePro Rovera ;-).
Fajny ten plecak Naneu, jak sam szukałem plecaka to był mój numer jeden. Niestety od kilku miesięcy już go nie produkują...koleś w sklepie mi powiedział że ten plecak miał jakąś wadę konstrukcyjną i go wycofali. Jako alternatywę (nieco droższą) polecam TAMRACa Adventure 9...
Witam,
Jestem na etapie poszukiwania plecaka, ktory pomiescilby:
30D z podpietym 70-200 2.8 +
17-40 f4
85 1.8
TC x 1.4
... i w zasadzie tyle na jeden raz (plus jakies malenstwa typu baterie i karty, ale to juz nieistotne)
Problem w tym, ze poszukuje czegos maksymalnie wygodnego do dlugich (kilkudniowych) gorskich wedrowek. Czegos, co nie spowoduje, ze odpadna mi ramiona po calym dniu wlazenia pod gore.
Mozecie cos polecic?
Myslalam do tej pory o Mini Trekker AW, ale zastanawiam sie na ile jest on wygodny dla malej osobki, ktorej generalnie ciezko jest duzo dzwigac :)
Z gory wielkie dzieki za wszelkie sugestie!
Pozdrawiam,
Ja polecę FASTPACK 350 zmieści się to co potrzebujesz plus jeszcze trochę miejsca zostanie....
U góry komora "cywilna" na pierdoły...
Jest komora na laptopa którą można wykorzystać na jakąś kurtkę lub coś w ten deseń
Nie ma uchwytu na statyw ale dla mnie to nie problem....
Nosi się bardzo dobrze, nawet na dłuższych trasach
Fajny ten plecak Naneu, jak sam szukałem plecaka to był mój numer jeden. Niestety od kilku miesięcy już go nie produkują...koleś w sklepie mi powiedział że ten plecak miał jakąś wadę konstrukcyjną i go wycofali. Jako alternatywę (nieco droższą) polecam TAMRACa Adventure 9...
Jak ten Tamrac zachowuje podczas kilkugodzinnych pieszych wycieczek? Uzywam LowePro Rover AWII i w zasadzie jestem z niego zadowolony, ale do dluzszych wedrowek srednio sie nadaje.
Szukam czegos z porzadnym systemem nosnym.
Znalazlem jeszcze taki model Naneu:
http://www.naneupro.com/products/a-k3/
Rozni sie od modelu K3L chyba tylko materialem z jakiego jest wykonany oraz brakiem przegrody na laptopa.
Czy on tez ma wade konstrukcyjna?
Lulu1988
23-06-2008, 20:19
Widzę, że jest tu kilku specjalistów od 'materiałów nośnych' ;)
A zatem...w co (prosiłbym o przykłady zarówno torby/toreb jak i plecaków) zmieściłbym takie graty jak:
C 30D + BG-E2N
C 10-22
C 24-105
C 100-400
C 50/1.4
C 85/1.8
S 180/3.5
Do tego dojdzie - przynajmniej tak planuję:
5D lub najprawdopodobniej jego następca
430EX II lub 580EX II
35L
i kto wie co jeszcze będzie mnie kusić ;)
Z góry dzięki za pomoc :)
A zatem...w co (prosiłbym o przykłady zarówno torby/toreb jak i plecaków) zmieściłbym takie graty jak(...)
Jeśli wszystko na raz to nawet w Stealth Reporter 650 AW (torba) możesz się nie zmieścić. A z plecaków to co najmniej Nature Trekker.
Do Stealth Reporter 650 AW (straszny kloc swoja droga) duzo tak naprawde nie wejdzie.
1:
srodek jedno body + szklo
po lewej lampa i duze tele
po prawej jesli to samo lub ewentualnie 4 male szkla(tylko jesli by ukladac je warstwowo)
ew Po rekonfiguracji przegrod mozna upachac 2 body z szklami, lampe i z 2-3 male szkla.
Przegladalem ten mega watek ale ciezko mi sie zdecydowac, chetnie bym posluchal jakiejs dobrej rady.
Potrzebuje plecak lub torbe (co bedzie wygodniejsze) o max rozmiarach 55x20x40 centymetrów. Zabieram go ze soba do samolotu na poklad, stad te max rozmiary. Niestety nigdy wczesniej nie latalem wiec nie wiem jak wielkie problemy moga robic jesli cos jest za duze.
To co mam zamiar nosic w nim to:
- Canon 450D
- 18-55 IS z oslona
- 55-250 IS z oslona
- filtry uv x2 58mm
- ladowarka sieciowa
W nieokreslonej przyszlosci moga dojsc :
- 70-200 L zamiast 55-250
- T 17-50 f2.8 lub odpowiednik Canona zamiast kita co mam
- 50 f1.8
- grip
Chcialbym aby byl na tyle dlugi zeby mogl ew zmiescic body z podlaczonym najdluzszym obiektywem.
Nie mam jeszcze koncepcji czy plecak czy torba, raczej cos uniwersalnego, moze cos co ma oddzielna sekcje na jakis sweterek, kanapki itp, chociaz niekoniecznie i watpie czy przy obostrzeniach rozmiarowych sie zalapie.
AmatorKrak
24-06-2008, 16:49
W moim odczuciu jak ma się kupić plecak na górskie i nie tylko wycieczki to wszystkie foto odpadają na starcie. Plecaki foto są dobre na 2-3 godziny spacer ale idąc w trudniejszym terenie wymagana jest lepsza wentylacja (siatka na stelażu) i stabilność (prawdziwy pas biodrowy a nie atrapa z paska). Ja rozwiązałem problem tak że kupiłem torbę Naneu Pro z wyjmowanym wnętrzem które w razie potrzeby przekładam do plecaka turystycznego z Decathlonu http://www.decathlon.com.pl/PL/forclaz-40-air-15441858/# wiekszy lub http://www.decathlon.com.pl/PL/forclaz-25-air-15441097/ mniejszy w zależności na ile sie wybieram i jak wiele mam do zabrania dodatkowych klamotów. Oba plecaki posiadają peleryne p/ deszczową i wentylację pleców siatką. System się narazie sprawdza.
Do Stealth Reporter 650 AW (straszny kloc swoja droga) duzo tak naprawde nie wejdzie.
1:
srodek jedno body + szklo
po lewej lampa i duze tele
po prawej jesli to samo lub ewentualnie 4 male szkla(tylko jesli by ukladac je warstwowo)
ew Po rekonfiguracji przegrod mozna upachac 2 body z szklami, lampe i z 2-3 male szkla.
No to mi wchodzi troszkę więcej...
Na przykład - z jednego boku body + szkło (nawet tele) ; pośrodku dwa szkła tele lub 2-3 szkła nie tele (tak, bez obaw można nosić jedno na drugim, byle nie siadać na torbie :p ) ; z drugiego boku lampa, 3-4 mniejsze szkła np stałki (znowu może być jedno na drugim), graty (baterie, karty pamięci, kabelki).
Szczegół że wypakowana tak na maksa jest prawie nie do noszenia :roll: .
Lulu1988
25-06-2008, 13:09
Dzieki Vitez za poradę. Nie uśmiecha mi się nosić 10kg na ramieniu :] a zatem zostaje tylko plecak. Muszę takie coś mieć chociażby na wyjazd do PL, a później też jakoś trzeba przewozić klamoty. Szkoda tylko, że Nature Trekker jest taki drogi :-x
Dzieki Vitez za poradę. Nie uśmiecha mi się nosić 10kg na ramieniu :] a zatem zostaje tylko plecak. Muszę takie coś mieć chociażby na wyjazd do PL, a później też jakoś trzeba przewozić klamoty. Szkoda tylko, że Nature Trekker jest taki drogi :-x
Szczerze mówiąc jakbym miał wydawać około tysiaka na plecak to brałbym juz coś naj w tej klasie:
http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=71&products_id=183
Na długie lata wystarczy, wszystko się zmieści a sprzęt w środku będzie na pewno bezpieczny.
Lulu1988
25-06-2008, 17:38
Patrzyłem na to, ale 1400 to 'trochę' jest. Bardziej byłbym przychylny do zwykłej wersji - bez dodatków - która jest o 600zł tańsza. A co sądzisz o Tamracu 5578 - Expedition 8? Wydaje się równie dobry i odpowiedni co Lowepro
A co sądzisz o Tamracu 5578 - Expedition 8? Wydaje się równie dobry i odpowiedni co Lowepro
Nie wiem, nie używałem. LowePro (ale akurat nie te dokładnie plecaki) używam ładne parę lat (ze 4) i nic się nie psuje, nie pruje, nie przemaka itd, więc tej firmie mogę zaufać.
Jak ten Tamrac zachowuje podczas kilkugodzinnych pieszych wycieczek? Uzywam LowePro Rover AWII i w zasadzie jestem z niego zadowolony, ale do dluzszych wedrowek srednio sie nadaje.
Szukam czegos z porzadnym systemem nosnym.
Znalazlem jeszcze taki model Naneu:
http://www.naneupro.com/products/a-k3/
Rozni sie od modelu K3L chyba tylko materialem z jakiego jest wykonany oraz brakiem przegrody na laptopa.
Czy on tez ma wade konstrukcyjna?
Naneu jest ponoć lepszy bo ma stelaż i plecak tak nie przywiera do koszulki a i wygodniejszy przez to też jest. Jeżeli chodzi o Tamraca to ja nie narzekam...gorzej jest jak się laptopem dociąży...wtedy po kilku godzinach już się go czuje. Ale w góry? z laptopem? bez sensu :))
"Prawie" zdecydowałem się na Lowepro Fastpack 250.
Zależy mi na plecaku, który pomieści 40D (w przyszłości najpewniej z gripem) + laptopa. Czy to dobry wybrór?
Oprócz tego załaduję tam:
85/1.8, 50/1.8, 40D+17-50/2.8, czasami pewnie Taira (m42) 135/2.8 + dwie lampy błyskowe + dwa mini-statywy stołowe + reszta pierdułek do kieszonek ;)
Jak sądzicie, nada się?
Czy jest jakaś tańsza-lepsza alternatywa dla 250'tki?
Zależy mi głównie na plecaku "miejskim" oraz takim, w którym wygodnie przewozę foto + laptopa.
"Prawie" zdecydowałem się na Lowepro Fastpack 250.
Zależy mi na plecaku, który pomieści 40D (w przyszłości najpewniej z gripem) + laptopa. Czy to dobry wybrór?
Oprócz tego załaduję tam:
85/1.8, 50/1.8, 40D+17-50/2.8, czasami pewnie Taira (m42) 135/2.8 + dwie lampy błyskowe + dwa mini-statywy stołowe + reszta pierdułek do kieszonek ;)
Jak sądzicie, nada się?
Czy jest jakaś tańsza-lepsza alternatywa dla 250'tki?
Zależy mi głównie na plecaku "miejskim" oraz takim, w którym wygodnie przewozę foto + laptopa.
Mam 350tke IMO nie da rady tyle gratów do 250tki wsadzić
ALe plecak moge polecić!! :) Daje rade!
A czy do 350tki wejdą bez problemu skoro tak? ;)
Lulu1988
27-06-2008, 19:15
Jeszcze raz dziękuję Ci Vitez za pomoc. Ostatecznie wybrałem plecak LowePro Vertex 300 AW. Tańszy od Pro Trekkera o prawie połowę, w środku miejsca ma tyle samo, a nawet odrobinę więcej. Kieszonek cała masa, miejsce na laptopa (którego nie mam) też jest.
asdfasfd
29-06-2008, 19:37
Właśnie kupiłem LowePro Computrekker AW i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy jak sprawdzi się w górach. Wziąłem go bo ma bardzo grube i wygodne zaczepy z tyłu i przez to dobrze się go nosi. Jest spory i trochę odstaje, ale do podróży nadaje się idealnie. Jedyny minus jak narazie to taki, że jest ciężki.
ja sie chyba zdecyduje na canon backpack deluxe eg 200
Ja kupiłem LowePro FastPack 250.
Zmieściłem wszystko. :)
zerolinux
30-06-2008, 15:36
Jaki plecak kupić żeby to zmiescić i wziąść jako podręczny do samolotu?
40D z 25-105L, 33+Grip+17-40L, 50 1.4, EX580 i pierdółki typu 3 filtry, ładowarka, 10 filmów
Rafał
A ja sprawiłem sobie na urodziny świetną torbę biodrową.
Do noszenia i wożenia sprzętu (jeden korpus, trzy zoomy, trzy stałki, lampa, filtry, osłony, etc.) normalnie używam plecaka MiniTrekker AW.
Niestety plecak, choć bardzo moim zdaniem znakomity, dobrze się sprawdza do transportowania sprzętu, ale gdy już dotrę na miejsce i trzeba zacząć ten sprzęt z niego wyciągać i nim żonglować (sporo jeżdżę na rowerze), to okazuje się, że nie jest taki poręczny.
Mam też elegancką, choć niewielką torbę na ramię Hahnela (mieszczę w niej na upartego korpus z trzema szkłami i lampą) - przydaje się na bardziej uroczyste okazje. Jest dobra do żonglowania szkłami, ale nie bardzo nadaje się na piesze lub rowerowe wędrówki. Zresztą chyba żadna torba na ramię nie nadaje się do tego.
Mam jeszcze z "czasów analogowych" niewielką kaburę na aparat z obiektywem. Można ją nosić na ramieniu lub przypiąć do paska, ale ledwo zmieści się w niej aparat ze średniej wielkości zoomem.
Brakowało mi czegoś niewielkiego ale pojemnego, wygodnego do noszenia ale z łatwym i szybkim dostępem. Mój wybór padł na LowePro Off Road (http://lowerpro.pl/lowepro-road-p-164.html). (http://lowerpro.pl/lowepro-road-p-164.html)
Po wielu perypetiach z jej znalezieniem (okazuje się, że nie jest już produkowana - miesiąc poszukiwań i jedyny sklep w którym była dostępna, to ten do którego dałem linka) ostatecznie dzisiaj trafiła do moich łap.
Pierwsze wrażenie - zachwyt. Dokładnie o to mi chodziło.
Pojemność (jak, na wydawałoby się niewielką torbę) - zdumiewająca.
W głównej komorze mieści się korpus ze średniej wielkości (24-105) zoomem + lampa (lub np. 70-200/4) + mała stałka (35/2 albo 50/1.4). Do tego jest duża przednia kieszeń na akcesoria (zmieści się w niej także 430EX).
Po bokach są dopięte na SlipLocku dwie, jednakowych rozmiarów tuby - można oczywiście je odpiąć. Jedna tuba pomieści 70-200/4 (70-200/2.8 raczej się nie wciśnie) lub mniejszy zoom + stałka (np. 12-24/4 + 85/1.8).
Tak, czy owak, ze zdumieniem zapakowałem do niej niemal całą zawartość swojego MiniTrekkera.
Aha, pod spodem torby są jeszcze paski na przypięcie lekkiego statywu.
Nosi się to-to na pasie biodrowym (w razie potrzeby chowanym do specjalnej kieszeni) lub na odpinanym pasku naramiennym.
Na pasie biodrowym nosi się ją bardzo wygodnie - po przekręceniu jej jednym ruchem na brzuch uzyskuje się doskonały dostęp do zawartości. Jednocześnie, nosząc ją na brzuchu można sobie na niej swobodnie położyć aparat odciążając karczycho i bardzo wygodnie zmienić szkiełko.
No, dla mnie jest super.
A ja sprawiłem sobie na urodziny świetną torbę biodrową.
Do noszenia i wożenia sprzętu (jeden korpus, trzy zoomy, trzy stałki, lampa, filtry, osłony, etc.) normalnie używam plecaka MiniTrekker AW.
Niestety plecak, choć bardzo moim zdaniem znakomity, dobrze się sprawdza do transportowania sprzętu, ale gdy już dotrę na miejsce i trzeba zacząć ten sprzęt z niego wyciągać i nim żonglować (sporo jeżdżę na rowerze), to okazuje się, że nie jest taki poręczny.
Mam też elegancką, choć niewielką torbę na ramię Hahnela (mieszczę w niej na upartego korpus z trzema szkłami i lampą) - przydaje się na bardziej uroczyste okazje. Jest dobra do żonglowania szkłami, ale nie bardzo nadaje się na piesze lub rowerowe wędrówki. Zresztą chyba żadna torba na ramię nie nadaje się do tego.
Mam jeszcze z "czasów analogowych" niewielką kaburę na aparat z obiektywem. Można ją nosić na ramieniu lub przypiąć do paska, ale ledwo zmieści się w niej aparat ze średniej wielkości zoomem.
Brakowało mi czegoś niewielkiego ale pojemnego, wygodnego do noszenia ale z łatwym i szybkim dostępem. Mój wybór padł na LowePro Off Road (http://lowerpro.pl/lowepro-road-p-164.html). (http://lowerpro.pl/lowepro-road-p-164.html)
Po wielu perypetiach z jej znalezieniem (okazuje się, że nie jest już produkowana - miesiąc poszukiwań i jedyny sklep w którym była dostępna, to ten do którego dałem linka) ostatecznie dzisiaj trafiła do moich łap.
Pierwsze wrażenie - zachwyt. Dokładnie o to mi chodziło.
Pojemność (jak, na wydawałoby się niewielką torbę) - zdumiewająca.
W głównej komorze mieści się korpus ze średniej wielkości (24-105) zoomem + lampa (lub np. 70-200/4) + mała stałka (35/2 albo 50/1.4). Do tego jest duża przednia kieszeń na akcesoria (zmieści się w niej także 430EX).
Po bokach są dopięte na SlipLocku dwie, jednakowych rozmiarów tuby - można oczywiście je odpiąć. Jedna tuba pomieści 70-200/4 (70-200/2.8 raczej się nie wciśnie) lub mniejszy zoom + stałka (np. 12-24/4 + 85/1.8).
Tak, czy owak, ze zdumieniem zapakowałem do niej niemal całą zawartość swojego MiniTrekkera.
Aha, pod spodem torby są jeszcze paski na przypięcie lekkiego statywu.
Nosi się to-to na pasie biodrowym (w razie potrzeby chowanym do specjalnej kieszeni) lub na odpinanym pasku naramiennym.
Na pasie biodrowym nosi się ją bardzo wygodnie - po przekręceniu jej jednym ruchem na brzuch uzyskuje się doskonały dostęp do zawartości. Jednocześnie, nosząc ją na brzuchu można sobie na niej swobodnie położyć aparat odciążając karczycho i bardzo wygodnie zmienić szkiełko.
No, dla mnie jest super.
Hejka Pirx:-D
Pozwolę sobie coś do tej torby Lowepro Off Trail dorzucić...
Otóż jesteśmy tylko ludźmi i naturalnie robimy błędy, jednak LOWEPRO & co robią kolosalne błędy, wycofując z taśm produkcyjnych produkty, które dla wielu użytkowników by było najodpowiedniejsze, nie wiem, czym oni są zaślepieni, znam kilka innych produktów Lowepro, które tez ku memu zdziwieniu, pozostały odstawione w kąt.
To tak czasami jest, jak sie ktoś boi konkurencji i wymyśla ciągle coś nowego, do tego często z poważnymi błędami.
Pozdrawiam:mrgreen:
Hejka-hejka Max,
małe sprostowanie. Zachwycałem sie Off Road'em, a nie Off Trail'em.
Zrezygnowany w którymś momencie z bezowocnych poszukiwań Off Road'a przyglądałem się Off Trail'om i wnioski mam następujace :
Off Trail 1 - za mała, 40D z przypiętym 24-105 nie zmieści się w głównej komorze,
Off Trail 2 - za duża i przy tym mało dla mnie uniwersalna komora główna. Jest przeznaczona na zgripowany korpus z przypiętym 70-200 i nie bardzo da się w niej wykorzystać przestrzeń wolną po włożeniu do niej mojego standardowego zestawu. Jest przy tym dość nieporęcznie wysoka (długa), jak na torbę biodrową.
Hejka-hejka Max,
Zrezygnowany w którymś momencie z bezowocnych poszukiwań Off Road'a przyglądałem się Off Trail'om i wnioski mam następujace :
Off Trail 1 - za mała, 40D z przypiętym 24-105 nie zmieści się w głównej komorze,
Off Trail 2 - za duża i przy tym mało dla mnie uniwersalna komora główna. Jest przeznaczona na zgripowany korpus z przypiętym 70-200 i nie bardzo da się w niej wykorzystać przestrzeń wolną po włożeniu do niej mojego standardowego zestawu. Jest przy tym dość nieporęcznie wysoka (długa), jak na torbę biodrową.
Sorry, faktycznie sie pomyliłem, chyba za szybko myślę...:evil:
Dziękuje bardzo za sprostowanie:D
Na przyszłość postaram sie uważniej pisać:mad:
Myślę ze wiesz, kim jestem, jednak wole zostać incognito:mrgreen:
Zachowajmy to dla siebie:cool:
Pozdrawiam...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hejka-hejka Max,
Hejka Pirx:-D
P.S.
To fakt, Off Trail 1 jest można powiedzieć krótko, "niewypał":lol: i nadaje sie naprawde na bardzo skromne wyposażenie "Profi" fotografa:shock:
Jednak Off Trail 2 jest ogólnie lubianą torba i dość chodliwą, tak słyszałem8)
Ma tez swoje zalety, zwłaszcza że można zmieniać SlipLock Lens Case's.
Nie radze jednak tej torby kupować, mając zoom obiektyw np. 70-200/2,8
nie sadze ze ten akurat sie gdzieś w niej zmieści:mrgreen:
Witam
Mam pytanie do kolegów. Chciałbym kupić torbę do mojego sprzętu. Wymóg jest taki żeby torba była mała ale żeby się do niej zmieścił canon 300d z kitem, sigma 70-300 i lampa 380ex. Ewentualnie mogłaby jeszcze być jakaś kieszonka na kartę i aku.
W okolicy dobrego sklepu ze sprzętem nie mam a patrząc w necie po sklepach i aukcjach trudno mi ocenić po samych zdjęciach czy torba się nada. Może któryś z kolegów miał podobny problem i może polecić coś konkretnego.
Ja kupiłem LowePro FastPack 250.
Zmieściłem wszystko. :)
A jakie wrażenia z noszenia przy włożonym laptopie?
Na http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4303 jako minus podali że po włożeniu laptopa noszenie staje się niekomfortowe a bardzo mnie kusi ten plecak bo orion trekker II jest już i za mały no i laptopa chciałbym często zabierać ze sobą.
Wiesz, pierwsze co zrobiłem to zapakowałem cały sprzęt + cały osprzęt laptopa (z zasilaczami itd) i przymierzyłem plecak.
Uwierz mi, nigdy tak komfortowo takiej ilości złomu nie przenosiłem. ;)
Plecak robi się ciężki (logiczne - kilogramy), ale nie niewygodny.
A może autor minusa miał krzywe plecy? Ewentualnie: ja mam? ;)
W każdym razie polecam. A najlepiej byłoby iść z laptopem do sklepu i przymierzyć według własnych upodobań. Ja byłem bez laptopa - jak go założyłem "na pusto", wiedziałem, że muszę go kupić.
A i wyjmowanie aparatu z boku jest praktyczne, mimo rozmiarów plecaka…
Witam! Poszukuję swojej pierwszej torby :) na canona 450D z Tamronem 17-50, coś w stylu lowepro 2 AW (to dobry wybór?) - chciałbym także żeby pasek od aparatu założony się mieścił
Już pisałem w tym wątku. Zobacz ile mieściłem i nadal mieszczę do Nova2.
EDIT: o mam: http://canon-board.info/showpost.php?p=299146&postcount=956
Witam! Poszukuję swojej pierwszej torby :) na canona 450D z Tamronem 17-50, coś w stylu lowepro 2 AW (to dobry wybór?) - chciałbym także żeby pasek od aparatu założony się mieścił
Jako torbę "przyszłościową" proponuję Canon-a 10EG. Znacznie większa niż wymieniona przez Ciebie Lowepro 2 AW, równie dobra jakościowo a przy tym porównywalna cenowo (chociaż spotkałem się z ofertą gdzie 10EG byłą sporo tańsza od 2 AW). Torba ta bez problemu pomieści body z założonym gripem, 3 obiektywy, lampę oraz resztę osprzętu (ładowarka, karty itp.).
ja natomiast zastanawiam sie nad 2 torbami, bo innych nie znalazlem....
LowePro Stealth Reporter 400 i Hama Defender 180. Oczywiscie podchodze do Hamy ostroznie ale... wczoraj widzialem te torbe i musze powiedziec ze wyglada solidnie. Do tego sprawia wrazenie pojemnej.
Czy mial ktos do czynienia z ta Hama? Generalnie potrzebuje pomiescic 5D z gripem, 70-200 F4 , 12-24, 24-105 i lampe 580... Nie chce plecaka, wolalbym mimo wszystko torbe.
Chyba ze macie inne propozycje sprawdzone.
Ja mam stealth reporter d400, co prawda kupiona raczej 'na przyszłość', bo aktualnie to trochę w niej wiatr hula - nie mam aż tyle sprzętu;]
Wydaje mi się, ze żadnego problemu z włożeniem tego co opisałeś JaBlam nie powinno być.
Na środku wejdzie 5d z gripem, a w 4 przegrodach po bokach pozostałe rzeczy.
Ja w d400 zmieściłem 400d z gripem, 430ex, 50 1.8, soligor`a 300mm, canon`a 90-300 i było jeszcze dużo miejsca...
zna ktos jakas torbe w stylu miejskim(zeby wygladala na normalna torbe nie foto) zeby zmiescic 40d z 3 szklami tez tele narazie?
Hamato - zobacz sobie Naneu Pro Lima , Tango i Sierra (ta ostatnia to tez pomiesci laptoka 15") ... ja mam teraz Lime, wchodzi mi do niej 5D z gripem, 580, 24-105 (podpiete) 501 .4 lub 85 1.8 do tego 70-200 4 IS... oczywiscie bez oslonek. Ale torba w ogole nie sprawia wrazenia foto, a do tego niewiele osob w ogole wiedzialo ile rzeczy mam w srodku. Do tego masz mase kieszonek i porzadne szwy. Polecam! Zeby nie to ze musze dorzucic duza Sigme 12-24 , to dalej bym ją nosil.
Chyba ze macie inne propozycje sprawdzone.
http://www.allegro.pl/item399546336_najlepsza_torba_fotograficzna_domke_ f_2_nowa_f2.html
http://www.allegro.pl/item399239746_domke_f_2.html
zadna aukcja nie jest moja.
mieszcze tam wszystko co mam w stopce. fakt, ze lampa w bocznej kieszeni. pakowna, dobrze skrojona, po zakupie naramiennika, tez jest na allegro, niebo.
zna ktos jakas torbe w stylu miejskim(zeby wygladala na normalna torbe nie foto) zeby zmiescic 40d z 3 szklami tez tele narazie?
Crumpler FOURNINETY Daily L
http://www.ceneo.pl/870909
Mi wszedł 40D z gripem i zapiętą eLką 70-200 f/2.8 oraz 400D z Sigmą 17-70. Zamiast 400D spokojnie można ze 3-4 szkła tam wsadzić, plus oczywiście 40D z zapiętym tele.
http://www.allegro.pl/item399546336_najlepsza_torba_fotograficzna_domke_ f_2_nowa_f2.html
http://www.allegro.pl/item399239746_domke_f_2.html
zadna aukcja nie jest moja.
mieszcze tam wszystko co mam w stopce. fakt, ze lampa w bocznej kieszeni. pakowna, dobrze skrojona, po zakupie naramiennika, tez jest na allegro, niebo.
Po zobaczeniu zdjęć zamieszczonych na aukcjach odnoszę wrażenie iż torba jest dosyć wiotka co nie przyczynia się raczej do dobrej ochrony sprzętu, jednakże jest to moje subiektywne wrażenie.
Po zobaczeniu zdjęć zamieszczonych na aukcjach odnoszę wrażenie iż torba jest dosyć wiotka co nie przyczynia się raczej do dobrej ochrony sprzętu, jednakże jest to moje subiektywne wrażenie.
to jest to bledne wrazenie. inserty sa dobrze dopasowane. a i torba dobrze zabezpiecza. jest to niezniszczalny (;]) klasyk. juz po pierwszym kontakcie widac kilka detali, jak np. guma 'wpleciona' w pasek aby torba sie nie przesuwala. samo wykonanie jest proste, wrescz minimalistyczne, ale naprawde przemyslane.
mam slabosc do produktow tej firmy.
Patrzylem jeszcze na Lowepro Nova 5 , ktora porownywalna jest wielkoscia do Domke F2 niestety nigdzie nie ma na stanie w Krakowie zeby pomacac. Domke jest trwala i zachwalana, szkoda tylko ze nie ma jakiejs oslony przeciw dzeczem czy piaskiem no i jedyne zamukanie to te klamry (Nowa ma jeszcze zamek ktory mimo wszystko dodatkowo zabezpiecza)
Po dzisiejszym dniu stwierdzam ze nawet najlepszy plecak na swiecie nie pobije kamizeli taktycznej :D, czy to za 80 czy za 200 kazda ma pelno kieszeni i wszystkie jak by stworzone na karty szkla i inne *******y :d
wszystkie jak by stworzone na karty szkla i inne *******y :d
A już szczególnie na body i teleobiektywy :twisted: .
to nie bym moj sprzet, ale 70-200 bez problemu zadnego, wlozysz kazde szklo, ktore defakto zmiescilo by Ci sie miedzy szyja a pepkiem, ale po stronie plecow :D, 6jak ma wystawac na pare cm. to mozna i z przodu, ale z tylu lepiej wyjmujesz jak miecz :d
Wszystko zalezy od kamizelki, moze byc najtansza z allegro, do wiekszosci mozna dokupic moduly, aby tylko jakos przepuszczalo powietrze, a nie bylo zszyte z platow materialu.
krzychoo
20-07-2008, 20:13
Ja przy kupowaniu torby i plecaka kierowalem sie pakownoscia i wygoda. Wiec wybor padl na Lowepro Stealth Reporter D550 - duza ale bardzo poreczna torba, miesci podstawowy zestaw reporterski z miejscem na litrowa cole, ktora czesto pomaga przy pracy w terenie. w przegrodzie na laptopa zwykle przenosze jakies dokumenty A4 (umowy, scenariusze itp).
Do zdjec przyrodniczych czyli wypadow w mokre i trudne miejsca uzywam plecaka Lowepro Compu Trekker Plus AW. Jest rewelacyjny! przezylem sniezyce, burze, brodzenie po moczarach i nigdy nie balem sie o sprzet. to byl jeden z wazniejszych argumentow - bezpieczenstwo sprzetu. Na tym po prostu nie wypada oszczedzac....
właśnie zastanawiam się nad novą 5 AW lup Stealthem 550 . Czy ktoś macał obie przed zakupem ?
Potrzebuję dużego plecaka mieszczącego 1dmark3+500/4L IS+300/2.8 i inne mniejsze obiektywy/lampy itd.
Czy orientuje się ktoś czy Tamrac 5578 Expedition 8 pomieści to wszystko:
http://fotozakupy.pl/plecak/tamrac-5578-expedition-8-kolor-czarny,370s
Jeśli nie to co proponujecie?
pzdr
odkąd kupiłem szelki Naneu Pro za 35 zł i przypinam do moich reporterów450 i 650 nie używam wcale plecaka - wygodnie szybszy dostęp i mogę założyć na ramie
mam lowepro reporter 400 bez ''d'' ;) i wkladam do niej 2 x 5d z battery packiem, 24-70/2.8 70-200/2.8 17-35/2.8-4 85/1.8 oraz 2 x 580ex do tego rozpraszacze i cala masa innych malych rzeczy, a jak komus to malo to zawsze mozna do niej dopiac specjalne kieszenie boczne w systemie slip lock co sprawia ze ta torba staje sie niesamowicie uniwersalna mozna w ten sposob regulowac jej pojemnosc i nie za kazdym razem trezba nosic ze soba monstrum ;)
sir-torpeda
22-07-2008, 00:38
Witka,
Temat zakładam, bo nie mogę się doszukać konkretnej odpowiedzi za pomocą szukajki (i to ani tu, ani na forum Nikona), a w poszukiwaniu upragnionego sprzętu spędzam już chyba szóstą godzinę prze kompem.
Jestem fotoreporterem i szukam czegoś, co pomieści mój sprzęt + laptopik. Coś, co mógłbym zabrać np. na nadciągający Woodstock, ale i też czasem używać w codziennej pracy, podczas chodzenia po mieście.
Mój zestaw: D200 + 14-24 + 17-55 + 80-200 (wszystko f/2.8, podaję, bo chcę zauważyć, że szkiełka dość spore gabarytowo). Docelowo puszka będzie wyposażona w grip. Dodatkowo do tego laptop z dwunastocalową matrycą. No i SB 800 do tego.
Wymagania: Ma być jak najmniejszy. Nie potrzebuję dodatkowej kieszeni na kanapki czy ubranie albo wodę - plecak ma pasować do sprzętu i jednocześnie nie robić ze mnie garbusa.
Przeglądałem:
* Lowepro - biorę pod uwagę Computrekkera AW, ewentualnie Vertex 100/200, jeśli można odpiąć tę idiotyczną podpórkę na statyw. Odpada Stealth II (bo nie można włożyć aparatu z zapiętym obiektywem).
* Naneu - tutaj ewentualnie U120
* Kata - nic nie znalazłem, wszystko jest chyba za duże
* Case Logic - nic nie mają dla mnie
* Tamrac - myślałem o Expedition 5x (czyli model 5585)
* Crumpler - fajne są, ale oni nie mają chyba nic dla mnie... przynajmniej ja nie znalazłem (może się mylę?)
* Domke - oni robią w ogóle plecaki? mają swoją WWW? ja nawet strony nie znalazłem!
Cena: aktualnie - bez ograniczeń. 1500 za plecak nie dam, ale takich chyba na szczęście nie mają:D
Nie wiem sam już... pomóżcie :) Będę też wdzięczny za opinie posiadaczy w/w modeli. Aha, zamiennie mam torbę lowepro stealth reportera 300 AW, ale chcę raz na jakiś czas odciążyć plecy.
odkąd kupiłem szelki Naneu Pro za 35 zł i przypinam do moich reporterów450 i 650 nie używam wcale plecaka - wygodnie szybszy dostęp i mogę założyć na ramie
Jakie szelki? Możesz napisać coś więcej?
Cokolwiek Crumplera, moj wybor padl na ta firme wlasnie ze wzgledu na to, ze absolutnie nie wyglada jak te wszystkie brzydkie, czarne, kwadratowe torby Lowepro czy tam inne. Dodatkowo moze spokojnie pelnic funkcje codziennego "messenger bag". Ja akurat potrzebuje czegos duzego, takze zakupilem torbe Daily XXL ktora w ciagu najblizszych dwoch miesiecy przetestuje w warunkach absolutnie bojowych (piasek, deszcz no i w ogole ladnych pare tysiecy kilometrow do zrobienia), takze po powrocie dam znac, czy bylo warto wydac te w koncu niemale pieniadze (~500zl)
Cokolwiek Crumplera, moj wybor padl na ta firme wlasnie ze wzgledu na to, ze absolutnie nie wyglada jak te wszystkie brzydkie, czarne, kwadratowe torby Lowepro czy tam inne.
mnie sie wlasnie to czarne-brzydkie podoba, zwlaszcza za to "czarne". bo jak sie jedzie bladym switem nad jeziorko i kladzie plecak na ziemii, to nieduzo trzeba, zeby byl rowno ufajdany od blota. a material wierzchni Lowepro (jak i innych firm) jest o tye fajny, ze brudy dosc latwo sie sciera i nie wyrozniaja sie na czarnym tle.
nie wiem jak crumpler, ale mialbym pewne opory przez walnieciem ladnego, kolorowego plecaczka w bloto. bo by szybko przestal sie nadawac do wyjscia wsrod ludzi (z punktu widzenia tych ludzi, bo mnie to lotto - plecak ma sluzyc, nie wygladac ;) )
lowepro sie swietnie pierze w pralce, tak gdyby ktos pytal.
zobacz jeszcze lowepro Fastpack350
" Pojemność:1 SLR z nasadzonym 70-200mm f/2.8- (większość fabrykatów), 2-3 obiektywy i inne dodatki, Laptop-Computer "17""
mam, używam- jest ok na wypady, plusem jest szybki dostęp do sprzętu- minusem brak odpinania pasa biodrowego (ale da się przezyć), brak firmowego uchwytu pod statyw i brak extra pałatki na deszczyk (ale i tak wole worek foliowy)
ahha - mi na miasto+rower+praca pasi idealnie
Witam,
co możecie polecić do zestawu: 450D + 18-55, 70-300, prawdopodobnie wkrótce także 50 lub 85 i min. dwa akumulatory? Może być torba (ale z racji tele nie wiem jak duża ona być musi ;)), może być też plecak. Przy czym jeśli chodzi o plecak to już koniecznie z miejscem na MBP 15,4" + komplet kabelków + statyw... Jak na razie rozglądam się po sklepach i www, ale na nic konkretnego nie mogę się zdecydować, no i wolałbym wybrać coś sprawdzonego przez Was. Cenowo jak najmniej, o ile to możliwe do 400 zł.
Szukam plecaka dwukomorowego z dolną komorą foto. Którą to komorę mozna odłączyc i uzywać niezależnie jako torbę foto (i np. przypiąć do paska). 30d + 3-4 szkła + lampa.
Zdaje się że kiedyś coś takiego widziałem ale nie mogę teraz znaleźć a nie pamiętam nawet producenta.
mls, może compu trekker aw?
dziś na giełdzie foto upolowałem w końcu to o czym kiedyś pisałem tzn. firmową trobę KODAKa w kształcie pudełka z filmem ;)
zdjęcie kiepskiej jakości bo robione komórką i z biodra ;)
http://images34.fotosik.pl/326/0de24474e27b068f.jpg
EDIT:
mam lepsze:
http://www.ozcamera.com/photo%209/994.JPG
Mam plecak na sprzet, ale wymiana obiektywow jest baardzo niewygodna - zdjac, zmienic, zalozyc ;\ Szukam wiec czegos bardzo porecznego z szybkim dostepem do sprzetu, miejsce na 40d+17-40+70-200/2,8+580ex Zastanawiam sie nad takimi oto rozwiazaniami Lowepro:
1. http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=77&products_id=435 - wyglada ciekawie, ale czy rownie ciekawie i sprawnie ten patent dziala w praktyce?
2. http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=66&products_id=425 - czy to na biodrach za ciezko nie bedzie i nie bedzie to spadać? A po za tym to miejsce jest bardzo ograniczone, choc to co potrzebuje zmiesci sie tam spokojnie.
3. http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=81&products_id=441 lub http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=81&products_id=442 - troche drozsze, bo trzeba dokupic pas i pokrowe, a dodatkowo nie ma chyba w tym systemie pokrowca na aparat. Na plus - tak zrobione, ze ciezar sprzetu rozlozony jest po calosci, a nie tylko na biodrach oraz mozliwosc rozbudowy poprzez dokupienie pokrowcow w zaleznosci od potrzeb, a takze kieszonki na *******ki.
Prosbe mam do uzytkownikow powyzszych rozwiazan aby opisali conieco - wygoda uzytkowania itp.
Z gory dzieki, pozdr, slaw :)
a co powiecie o takiej torbie:
http://allegro.pl/item404454940_profesjonalny_plecak_fotograficzny_j pa_monster_.html
wyglada na pakowną
70-200 + 40d + drobnica wejdzie a jeszcze zostanie masa miejsca.
Podoba mi się tez plecakotorba bilora
http://cgi.ebay.de/FLASHBAG-Fotorucksack-Video-Foto-Tasche-Bag-DSLR-Neu_W0QQitemZ160264532147QQihZ006QQcategoryZ96518Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Co sądzicie o tych dwóch ?
Znacie je i może ktoś coś powiedzieć o ich solidności ?
Do Bilory 40d + 70-200/f:4 jeśli wejdzie to chyba na styk :(
Ale podoba mi się w jaki sposób można z niej wyjąc aparat.
a co powiecie o takiej torbie:
http://allegro.pl/item404454940_profesjonalny_plecak_fotograficzny_j pa_monster_.html
trudno cokolwiek powiedziec, bo nie macalem ani nie znam nikogo, kto by czegos tej firmy uzywal.
wiem tylko, ze bym bardzo uwazal. mialem kiedys plecak firmy no-name i dopoki sluzyl bylo niezle. ale w pewnym momencie zamki szlag trafil, a konstrukcja uniemozliwiala jakiekolwiek przeszycie. i poszedl na smieci. od tego czasu (jakies 2 lata) mam Lowepro i o ile zamki tez nie sa rewelacyjne, to jednak trzymaja.
cena nie jest wysoka i mozna zaryzykowac, ale jak to ma dostawac w kosc w terenie i byc obciazane to moze zbieralbym na cos bardziej sprawdzonego
Mam plecak na sprzet, ale wymiana obiektywow jest baardzo niewygodna - zdjac, zmienic, zalozyc ;\ Szukam wiec czegos bardzo porecznego z szybkim dostepem do sprzetu, miejsce na 40d+17-40+70-200/2,8+580ex Zastanawiam sie nad takimi oto rozwiazaniami Lowepro:
1. http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=77&products_id=435 - wyglada ciekawie, ale czy rownie ciekawie i sprawnie ten patent dziala w praktyce?
2. http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=66&products_id=425 - czy to na biodrach za ciezko nie bedzie i nie bedzie to spadać? A po za tym to miejsce jest bardzo ograniczone, choc to co potrzebuje zmiesci sie tam spokojnie.
3. http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=81&products_id=441 lub http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=81&products_id=442 - troche drozsze, bo trzeba dokupic pas i pokrowe, a dodatkowo nie ma chyba w tym systemie pokrowca na aparat. Na plus - tak zrobione, ze ciezar sprzetu rozlozony jest po calosci, a nie tylko na biodrach oraz mozliwosc rozbudowy poprzez dokupienie pokrowcow w zaleznosci od potrzeb, a takze kieszonki na *******ki. Tylko czy jest taki pokrowiec na aparat do tego? Cos jak toploader?
Prosbe mam do uzytkownikow powyzszych rozwiazan aby opisali conieco - wygoda uzytkowania itp.
Z gory dzieki, pozdr, slaw :)
:roll: ktos? cos? moze? :wink:
Nie ukrywam, ze troche mnie sie spieszy z zakupem. Niestety do najblizszego sklepu foto mam 100-150km :-x
Aa, na forumie znalazlem tez info o czyms takim - http://www.allegro.pl/search.php?string=newswear - wygodniejsze to od szelek i pokrowcow Lowepro?
Miałem okazję pomacać dzisiaj Tamraca Adventure 9 (i przymierzyć do niego sprzęt) - jest dość ładny (szczególnie w malowaniu digital camo ;-) ) a chciałem mieć coś co mógłbym zabierać na wyjazdy służbowe drogą lotniczą zabierając trochę sprzętu + laptopa...
No i generalnie porażka - chciałem zmieścić dwa korpusy i trzy szkła - o ile 400/5.6 weszło w poprzek na leżąco, to już 70-200/f4 na stojąco było za wysokie i tyle było mierzenia...
Tak przy okazji to wykonany jest średnio - powiedziałbym tandetnie (w porównaniu np. do Nature Trekkera) i nie ma czegoś w rodzaju AW cover, ale z drugiej strony to dość niska półka cenowa.
Czy istnieje coś podobnego ale trochę większe ? O Adventure 10 wiem, compurover AW jest chyba podobnej wielkości...
Jest jakiś plecak godny polecenia w kwocie do 130-140 zł? Nosiłbym w nim to co w stopce + w najbliższym czasie 28-90 czy 28-105 i lampę (no i gadżety typu filtry, dyfuzory, karty, itp.)
Miałem już wcześniej nieduży plecaczek lowepro (Orion Trekker II) i nosiło się go bardzo wygodnie. Jednak po górach nie chodzę a nie bardzo przepadam za noszeniem aparatu na szyi (zwłaszcza z obiektywem 70-200) i brakowało mi czegoś na krótkie łażenie po mieście np na wyjazdach. Niestety operacja wyjmowania i wkładania po fotce aparatu z/do plecaka to delikatnie mówiąc męczący pomysł i wymaga zatrzymania się i położenia plecaka na ziemi, etc.
Popełniłem w związku z tym inną torbę lowepro a mianowicie Slingshota 300. Nie jest to plecak mały ale jak na moje potrzeby po prostu wymarzony.
Plusy dodatnie:
- super wygodne i szybkie wyjmowanie i wkładanie aparatu (nawet z podpiętym obiektywem C 70-200L, kitem lub stałką
- noszenie na jednym ramieniu nie jest tak męczące jak myślałem (chociaż na wycieczkę w góry na pewno wezmę bardziej klasyczny plecak)
- bardzo dużo miejsca na inne szkiełka i gadżety
- komora na górze starcza na zwiniętą kurtkę przeciwdeszczową, kanapkę lub inną przekąskę, książkę,zapasowe aku, telefon, etc..
- doskonała jakoś wykonania, dobrze przemyślana konstrukcja.
- w chwili obecnej mieszczę w nim spokojnie body z gripem, lampę C430, stofena, pamięci, ładowarkę, C50 1.4, Heliosa 44-2, Obiektyw kitowy....i miejsca jest jeszcze na 3-4 szkiełka i parę innych gadżetów foto (gruszka, lenspen, etc).
- posiada zintegrowaną osłonę przeciwdeszczową.
- paski do noszenia są dostatecznie długie nawet dla kogoś w amerykańskim rozmiarze 3XL :-)
Plusy ujemne:
- Nie jest to mały plecaczek
- noszenie na jednym ramieniu lub pasem skosem przez klatkę piersiową może być na dłuższą metę męczące ale chyba tylko w górach.
- nie wolno zapomnieć żeby go zapiąć bo zawartość przy energicznym przesuwaniu na plecy wyleci na ziemię (ale z plecaka podobny efekt przy niezapiętej komorze).
- łatwy dostęp z zewnątrz - średnio uzdolniony doliniarz może spokojnie go opróżnić (podobnie jak wiele plecaków które nie mają dostępu do wnętrza od strony pleców). Chociaż moje doświadczenie mówi, że jak chcą coś wyjąć z torby to ją po prostu tną :-(.
Hmmm - to chyba tyle. Na razie jestem super zadowolony. Cena niestety 300-350 PLN. Ale poza PL można dostać go taniej.
:roll: ktos? cos? moze? :wink:
Nie ukrywam, ze troche mnie sie spieszy z zakupem. Niestety do najblizszego sklepu foto mam 100-150km :-x
Aa, na forumie znalazlem tez info o czyms takim - http://www.allegro.pl/search.php?string=newswear - wygodniejsze to od szelek i pokrowcow Lowepro?
Używam Newswear Body Pouch i Small Press Pouch na firmowym pasie biodrowym i jestem bardzo zadowolony. Dla mnie to super sprawa. Czy bardziej wygodne od systemu Lowepro ? Niestety nie pomoge Ci w odpowiedzi. Piszę jako radosny użytkownik systemu Newswear :smile:. Patrząc jednak na to co używają zawodowi fotoreporterzy chocby u nas w kraju, Newswear jest dużo bardziej popularne od Lowepro 8).
Pozdrawiam.
Witam
Do tej pory używałem plecak samsonite daypack na 1 szelce - wygodny ale miejsca zaczęło brakować. no i górna kieszeń była mało uzyteczna. Teraz mam plecak Hama, coś w stylu Mini Treker AW, niestety po kilku miesiacach próje sie rączka, plecak jest niezbyt wygodny.
Na co dzień muszę pomieścić 400D z gripem i 17-40. Dodatkowo 70-300, 50 1.8, 430EX.
Ideałem byłby plecak Case Logic SLRC-4 ale z tego co wyczytałem to puszka z gripem i 17-40 nie wejdzie. Znajde jakiś odpowiedni Case Logic'a ?
Czy ktoś używa torbę na ramię tamrac express 7? Szukam czegoś nie za dużego (na jedno body i ze dwa obiektywy) na krótkie wypady w miasto. Jednocześnie chciałbym torbę która niekoniecznie przypomina torbę foto.
strzyziu
01-08-2008, 17:50
To mój pierwszy post więc witam bardzo serdecznie wszystkich canonierów na forum CB.
Do slawpl:
Mam slingshota 200 LowePro i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest wygodny, łatwo wyjąć/włożyć sprzęt. Od kiedy go zakupiłem wypady za miasto z moją ukochana 30tką mają zupełnie inną jakość :) Jak dla mnie jest to rozwiązanie o niebo wygodniejsze niż torba. Zmieści się tam trochę sprzętu ale demonem pojemności nie jest. Jednak z założenia to ma być plecak na kilkugodzinny plenerek lub wypad z wybranymi zabawkami (ja akurat jeszcze się mieszczę z całym "arsenałem"). Jeśli nie planujesz zabierania ze sobą sporej ilości sprzętu i laptopa to polecam Ci właśnie Slingshota 200AW. Na pewno będziesz zadowolony.
Pozdrawiam.
bartmika
01-08-2008, 20:52
Witam,
Na kilku godzinny spacer po miescie polecam torbe Crumpler daily M albo wersje wieksza L, ksztaltem i wielkoscia nie rzuca sie w oczy, nie jest taka typowo-fotograficzna. Ja mam daily M, ktora miescia w sobie 5D z gripem + 24-70 oraz jakas stalke...Ale poza tym nic juz tam nie wejdzie.
pozdrowienia.
Wiem że ten temat już padał - znalazłem nawet opinie dotyczące poszczególnych plecaków - ale teraz szukam pomocy w podjęciu jednoznacznej decyzji.
Chcę kupić plecak za ok ~ 250 PLN. Wyklucza to tym samym Tamrac Adventure 9, na którym chyba najbardziej by mi zależało. Pozostają mi dwie alternatywy:
1. TAMRAC Adventure 7 (http://www.allegro.pl/item406344394_plecak_tamrac_5547_adventure_7_lepsz y_od_lowepro.html)
2. LOWEPRO Fastpack 200 (http://lowerpro.pl/lowepro-fastpack-czarnoniebieski-p-106.html) (250)
Podstawowe kryteria które mnie interesują:
- zapakowanie Eosa 30 z lampą, i dwoma szkłami (28-105 u 70-300), bo 50ki nawet nie liczę ;)
- b.istotne: zapakowanie do górnej kieszeni zwiniętego przeciwdeszcza (z dosyć "mięsistego" materiału podobnego do goretexu, więc nie złożę go do formatu chusteczki..)
Który z tych systemów jest bardziej funkcjonalny? Liczę zwłaszcza na opinie ludzi, którzy korzystali z obu. KAŻDY głos jest dla mnie ważny. Zupełnie nie mam czasu na jeżdżenie po mieście w poszukiwaniu egzemplarzy do 'przymiarki'. Będę kupował online, poza tym zależy mi na wnioskach wynikających z praktyki.
Z góry wielkie dzięki za pomoc!
Ja w koncu zdecydowalem sie na zakup torby Hama Defender 200. I powiem , ze nie zaluje zakupu! Wielkoscia taka jak Stealth Reporter 400 za to o wiele lepiej rozwiazane wyjmowanie sprzetu przez korna poktywe. Zajmuje to doslownie 4 sekundy! A do tego osoba stojaca obok nie widzi co dodatkowo kryje w sobie torba! Pomiescila 5D z podpietym 24-105 i tulipanem, 70-200 4IS z tulipanem, 50 1.4, 85 1.8, Sigme 12-24 ktora jest wieksza od 24-105, lampe 580 z pokrowcem. Do tego masa miejsca w kieszeniach na drobiazki typu baterie, karty pamieci (producent wrzucil etui na karty) i inne Dodatkowo w srodku znajduje sie pokrowiec przeciwdeszczowy. Do tej pory mialem obawe co do torby hamy.. ale seria Defender naprawde pokazuje ze warto zakupic!.
1.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.jblaminsky.com/smieci/1.JPG)
to karbowane to kolejna kieszen, ale wystarczy odpiac dolny zamek aby stala sie pasem do zamocowania torby np na stelazu walizki (to chyba sie piggy sytem nazywa)
2.
źródło (http://www.jblaminsky.com/smieci/2.JPG)
Etui na 6 kart CF i szmatka obie rzeczy na smyczach coby sie nie zgubilo. Oczywsicie do odpiecia. W koncu nie musze szukac szmatek i kart :) Co mi sie zdarzalo.
3.
źródło (http://www.jblaminsky.com/smieci/3.JPG)
Z przodu mamy jedna wieksza kieszen na zamek i 2 mniejsze. Dodatkowo jedna przegrode, ktora mozna powiekszyc rozpinajac boczne zamki.
4.
źródło (http://www.jblaminsky.com/smieci/4.JPG)
System otwierania od gory bez koniecznosci otwierania klapy. Podobne rozwiazanie zastosowano w pokrowcu na 70-200 2.8 IS ... w Reporterze niestety jest to jeden zamek i wyjecie sprzetu z obiektywem juz nie jest tak wygodne. Tutaj jednym ruchem reki otwieram gore i bez problemu moge wyjac kazdy element z torby.
5.
źródło (http://www.jblaminsky.com/smieci/5.JPG)
Wyjecie sprzetu do naprawde kwesitia sekund. moj aparat sam wrecz wpada do torby na odpowiednia pozycje. karbowane przegrodki pozwalaja na dowolnosc ustawiania wnetrza torby. Mnie jeszcze jedna zostala luzna.
6.
źródło (http://www.jblaminsky.com/smieci/6.JPG)
Klapa zamykana jest dodatkowo na 2 plastikowe klamry chociaz i tak glowne zapiecie torby to zamek (podobnie jak w LowePro. Pozostale klamry sa metalowe. Pasek solidny a torba wygodna.
Ostatnio przy slubie zrezygnowalem z Simgy 12-24 a w jej miejsce bez problemu zmiescilo sie body 40D
Moze komus opis sie przyda i tez zastanowi sie nad zakupem. Modeli jest wiele.
do Fastpacka 250 ew.350 (jest ciut większy) wsadzisz 30D z dopiętym 70-300 i zmieścisz w przegródkach kolejne szkło+lampkę, do kieszeni górnej wlezie katana spokojnie- ew.w wersjach 250/350 można ją schować do kieszeni na lapa.
Tamraca macałem- ale wolę szybki dostęp do sprzętu + noszę często lapa, także nie podpasował mi
Tamraca macałem- ale wolę szybki dostęp do sprzętu + noszę często lapa, także nie podpasował mi
Tamrac niestety ma odpinana klape, wiec szybkie wyjecie sprzetu to napewno nie z niego, poza tym.. nawet w serii 8, ktora jest duza, wszystkie tele typu 70-200 trzeba pakowan poziomo
nie mowiac tez o tym ze przy aparacie z gripem, rzekome wkladanie 2 aparatow to raczej pseudoreklama. Ja porbowalem i musialem zmodyfikowac wnetrze.. niewiele miejsca zostalo po wlozeniu 5D + Grip + 70-200
No i o to mi chodziło..
Szukam plecaka pod jedno body, z ew. gripem. Do tego 2-3 amatorskie szkła. Nie będzie to jakaś straszna ilość sprzetu, ale plecak zrobi ze mną w roku kilkaset kilometrów, i musi być naprawde funkcjonalny. Więc kurtka, butelka wody, itp. Wygląda na to, że zostaje mi LowePro. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś wnioski z użytkowania tamraca - będę wdzięczny ;)
Patrzylem jeszcze na Lowepro Nova 5
Czemu Jarek nie zainteresowaleś się torbą Nova 5AW ?
Wielkościowo to podobna do Twojej torby Hama.
Ja mam tamraca pro 12, ale coraz bardziej dojrzewam do jednej z większych domke. To jednak zupełnie inna klasa. Tamrac jest ok, ale domke jest bardziej ergonomiczna. Mam też plecak lowe - mini trekker, właśnie wlazło mi wszystko co w stopce plus 3 aku do jedynki.
używa ktoś takiej torby?
http://www.allegro.pl/item412484957_wielka_torba_foto_44x22x26_zmiesc_ws zystko_.html
Ja mam.
Mogę dać Ci fotki jak chcesz. Wykonanie jak dla mnie (amatora) jest dobre (jeden z minusów w stosunku do lowepro to zamek i pasek na ramię). Mieszczę w niej cala swoją stopkę. Ja wyszedłem z założenia ze by kupić torbę o podobnej wielkości musze wydać 300-400zł Tamrac/Lowepro. Za ta cenę mam 3 takie torby, niech każda żyje tylko 2 lata(tyle ile gwarancja) to za cenę lowepro będę miał 3 sztuki na 6 lat. Niestety Nawe lowepro po 6 latach ładnie nie będzie wyglądać:)
Ostatnio kupiłem też Mekko C41
http://www.allegro.pl/item397371972_solidny_mekko_c41_uchwyt_na_statyw_p okrowiec.html
Dla mnie jest to praktycznie wierna kopia MiniTrackera. Porównywałem obie i minusów nie stwierdzono. Gdyby ktoś chciał mogę dac dokładniejsze zdjęcia zdjęcia.
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/6307/dsc00624lw8.jpg)
Z góry serdecznie dziękuję za oferowaną pomoc. Fotki poglądowe torby może najlepiej wklej tutaj, pomoże to też innym zainteresowanym. Pozdrawiam.
Witam,
Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z niewielką gabarytowo torbą, która zmieści w sobie niewielki laptop (13,3 cala), niewielką lustrzankę (450D), jeden albo dwa dodatkowe obiektywy + jakieś drobiazgi?
Mnie co prawda zdarzało mi się trafiać na torby do foto i kompa, ale wszystkie były przystosowane do notebooka przynajmniej 15,4 cala, a więc stosunkowo duże.
Pozdrawiam,
Iras
Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z niewielką gabarytowo torbą, która zmieści w sobie niewielki laptop (13,3 cala) ...
Czy mógłbyś podać wymiary notebook'a którego chcesz schować do torby?
32,5x22,5 dokładnie.
Tak więc mogę polecić torbę firmy Fomei, model Winner 966. Seria Winner 96x jest bardzo podobna do serii Reporter firmy Lowepro. Jeżeli chodzi o jakość wykonania to jest ona praktycznie taka sama jak w przypadku produktów Lowepro, różnice są naprawdę minimalne. Jeżeli chodzi o użyte materiały to także są one bardzo podobne : Polyester 600D Waterproof w przypadku Fomei-a oraz Nylon 600D TXP w przypadku toreb Lowepro. Sam posiadam dwie torby Winner 962 i osobiście jestem z nich bardzo zadowolony. Są wygodne, funkcjonalne i co najważniejsze mają przemyślaną konstrukcję. Jeżeli chodzi o cenę to porównując analogiczne modele serii Winner 96x z serią Reporter różnica w cenie dochodzi do 40-45% na korzyść produktów Fomei-a. Szczerze polecam.
Kilka moich spostrzeżeń z użytkowania modelu Winner 962 (966 różni się tylko rozmiarem):
http://canon-board.info/showpost.php?p=459128&postcount=1370
Dzięki. Mniej więcej to właśnie to, czego szukałem.
Mekko ma lepiej rozwiązany uchwyt statywu ponieważ nie ma rzemyka a jest zwykły pasek. puszki z gripami będą lekko wystawały ale o ile się orientuje z minitrackera tez wystaje.
W torbie wszystko zależy od ustawienia przegródek. Jak miałem 70-200 4L nie było większego problemu, jednak 70-200 2,8l ma większa średnice przez co jest większy problem z druga puszką z Gripem ale można to poukładać.
źródło (http://img229.imageshack.us/img229/6459/img9172ac7.jpg)
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/4633/img9171vt3.jpg)
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/7020/img9175eh4.jpg)
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/8459/img9170bl5.jpg)
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/9643/img9176ig7.jpg)
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/3550/img9178nx9.jpg)
W miesce nad lampą + wolne miejsce obok wchodzi 30D z podpięta tokiną 12-24.
Gdyby moderator mógł dokleić to ingfo do mojego ostatniego postu.
Czemu Jarek nie zainteresowaleś się torbą Nova 5AW ?
Wielkościowo to podobna do Twojej torby Hama.
raz - nie bylo nigdzie akurat w krakowie, 2, jedyny sklep ktory ja mial to cena 600 zl jest nie dla mnie za te torbe bo wiem ile ona kosztuje "normalnie") a nie chcialo mi sie bawic w wysylki i inne, chcialem sprzet wlozyc i sprawdzic jak i co wchodzi, a dodatkowo potrzebowalem jej na festiwal zeby szkla zapakowac wiec na zakup mialem 3 dni.
A poza tym w tej chwili nie zaluje zakupu z wielu rzeczy. Przede wszystkim , ze dostep do sprzetu mam tak szybki ze nawet z Reportera idzie dluzej wyciagac. Nie teksnie akurat za logami LowePro, Hame tez odprulem. Nie wierze w dozywotnie gwarancje , na Hame mam 20 lat.. nie sadze zeby tak dlugo u mnie rezydowala. Przeszla juz 2 sluby, przeszla 2 koncerty i jeden festiwal... jestem bardzo zadowolony!
Witam,
Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z niewielką gabarytowo torbą, która zmieści w sobie niewielki laptop (13,3 cala), niewielką lustrzankę (450D), jeden albo dwa dodatkowe obiektywy + jakieś drobiazgi?
Mnie co prawda zdarzało mi się trafiać na torby do foto i kompa, ale wszystkie były przystosowane do notebooka przynajmniej 15,4 cala, a więc stosunkowo duże.
Pozdrawiam,
Iras
Sprawdz sobie jeszcze torbe Naneu Pro Tango albo Sierra.. ktoras z nich jest wlasnie do foto i laptopa. WYkonanie mocne, trwale, miekkie w srodku i przede wszystkim torba wyglada dyskretnie. Sam mam Naneu Lime i nikt nie zgadl nigdy co i ile mam w srodku tej torby. a mialem w niej 4 szkla , lampe i puszke z gripem.
jesli ktos ma i uzywa Lowepro NOVA 4 AW - prosilbym o opinie i ewentualne zdjecia z detalami, niestety torba niedostepna od reki w edynburgu wiec tylko zamowienie przez neta mi pozostaje, chcialbym do niej zmiescic to co w stopce + ewentualnie a niedalekiej przyszlosci jakies 70-200
jak sie wam (o ile sa uzytkownicy tej torby) jej uzywa ? jakies wady i zalety z codziennego uzytkowania ? teraz uzywam Lowepro Toploader 70AW ale jest za maly juz na cokolwiek, wiec rozgladam sie za czyms wiekszym
ewentualnie jesli sa jakies odpowiedniki NOVA 4 wsrod produktow lowepro albo konkurencji to prosze o wskazanie na co warto zwrocic uwage
@JaBlam - właśnie torby Naneu Pro rozważałem. Sierra i Tango mają kieszeń na laptop, ale pierwsza z nich 12 cali - więc swojego nie wcisnę, a druga 15,4 cala - za duże gabaryty jak dla mnie.
Mimo wszystko dzięki.
jesli ktos ma i uzywa Lowepro NOVA 4 AW - prosilbym o opinie i ewentualne zdjecia z detalami, niestety torba niedostepna od reki w edynburgu wiec tylko zamowienie przez neta mi pozostaje, chcialbym do niej zmiescic to co w stopce + ewentualnie a niedalekiej przyszlosci jakies 70-200
jak sie wam (o ile sa uzytkownicy tej torby) jej uzywa ? jakies wady i zalety z codziennego uzytkowania ? teraz uzywam Lowepro Toploader 70AW ale jest za maly juz na cokolwiek, wiec rozgladam sie za czyms wiekszym
ewentualnie jesli sa jakies odpowiedniki NOVA 4 wsrod produktow lowepro albo konkurencji to prosze o wskazanie na co warto zwrocic uwage
Do Nova 4AV na wyskość 70-200 nie wejdzie ,mam 5AW i tam jest ok.
Mieszczę w niej dwie L ,trzy stalki male oraz jedną większą ,lampę oraz parę innych drobiazgów.Torba ta jest sztywna,stabilan ścianki dość grube ale za to nie obawiam się o sprzęt.
Misiaque
12-08-2008, 01:28
Z Naneu K3 czegoś takiego nie da się zrobić - wielka (!) szkoda, bo system nośny kusi.
A czy Alphę można bez problemu (po wyjęciu wkładki) spłaszczyć tak, aby np. wsadzić go do większego plecaka transportowego?
A może ktoś parał się z podobnym problemem i ma jakieś ciekawe patenty na przytroczenie takiego plecaka na zewnątrz transportowego?
Do Nova 4AV na wyskość 70-200 nie wejdzie ,mam 5AW i tam jest ok.
.
70-200 zmiescisz ale tylko wersje 4 lub 4 IS.. o 2.8 zapomnij. Mialem 4 AW i 70-200 4 wchodzila na sztorc , tyle ze zapomnij o oslonie . bo tego co potrzebujesz to 4AW bedzie chyba za mala. 40D z gripem, 70-200 i lampa.. i juz niewiele co zostaje chyba ze upychac na sile... nie wiem czy warto! A jak ci sie znajdzie nastepne szklo to bedziesz na nastepna torbe wymienial. Faktycznie jak pisza koledzy, od razu wez sobie 5 AW i nie bedziesz mial na jakis czas klopotow a wszystko pomiescisz.
Mekko ma lepiej rozwiązany uchwyt statywu ponieważ nie ma rzemyka a jest zwykły pasek. puszki z gripami będą lekko wystawały ale o ile się orientuje z minitrackera tez wystaje.
Dokladnie to ok 2cm wystaje 400D z gripem ale to w zadnym wypadku nie przeszkadza w zamknieciu torby.
W torbie wszystko zależy od ustawienia przegródek. Jak miałem 70-200 4L nie było większego problemu, jednak 70-200 2,8l ma większa średnice przez co jest większy problem z druga puszką z Gripem ale można to poukładać.
Dosyc pojemna torba i konfigurowalna pod praktycznie kazdy zestaw (mam w niej to co w stopce i zapas na jeszcze 1-4 obiektywy (jak wszystko poukladam na max pojemnosc). Obecnie jednak mam w niej ulozone na lezaco T70-300 z tulipanem, C28-105 z tulipanem, c50 z tulipanem, kita na stojaco oraz lapme na lezaco i pomiescilbym w tym ulozeniu jeszcze 1dna lampe i 1dno body.
Co do trwalosci/jakosci zweryfikuje to czas ale mysle ze amatorowi takiemu jak ja torba posluzy przez wiele wiele lat.
Pytanie głównie do osób, które miały w rękach dwa plecaki lub prznajmniej pierwszy:
- Naneu Pro Urban Gear U120
- Lowepro CompuTrekker AW
Ew. jeśli ktoś miał styczność z pochodnymi obu (Naneu U220, Lowepro MiniTrekker), także proszony jest do tablicy ;-)
Jak oceniacie zastosowany materiał i jakość wykonania (szwy, klamry itd itp.) obu plecaków? Czy można uznać, że są porównywalne? Czy właściwy metriał jest zbliżony gatunkowo, czy Lowepro sprawia jednak wyraźnie solidniejsze i przyjemnijsze wrażenie (jak ma to miejsce np. przy porównaniu Lowepro i większości "zwykłych" Tamrac'ów)?
Jestem też ciekaw tej bocznej kieszonki na statyw w U120 - ona się chowa tam do wnęki z zamkiem? Nigdzie nie znalazłem dostatecznie dobrych zdjęć. No i jak z jej solidnością (statyw 3kg)? Czy użytkownicy nie narzekają na brak "balansu" (?) - lepiej dla praworęcznych byłoby chyba umieścić statyw po drugiej stronie, bo wtedy przy przenoszeniu plecaka na jednym ramieniu ciężki statyw ustawiałby plecak bardziej do pionu, ale może niepotrzebnie kombinuję? Pytanie dodatkowe: czy klapa "osobnego" przedziału sprzętowego w U120 jest jakoś mocowana do głównej, czy za każdym razem trzeba podnosić obie?
Może jakieś dodatkowe uwagi?
Z Lowepro mam same dobre doświadczenia i w sumie brałbym w ciemno, ale skłaniam się do U120 z racji zastosowanych tam kilku rozwiązań. W rękach miałem Naneu Alpha - jakość materiału i wykonania IMO b.dobra, ale to inny materiał niż U120 (ten w Alpha zbliżony jest do nylonu balistycznego niektórych kabur Tamrac'a, które akurat oceniam bardzo wysoko w dziedzinie zadanego pytania).
Dzięki za wszelkie podpowiedzi!
Po miotaniu się od plecaka do plecaka i od torby do torby zdecydowałem sie na ... zestaw futerałów. 1 futerał na 1 obiektyw. Chciałem polecic takie rozwiązanie wszystkim (a przynajmniej weźcie je pod uwagę). Jest ono bardzo elastyczne:
1. Każdy plecak jest teraz dobry :) W Bieszczady pakujesz sprzęt do 60l, na krótki wypad za miasto do małego "miejskiego" plecaczka lub podpinasz do paska
2. Do kościoła / na imprezy interesujące obiektywy przypiąć można do paska (odpada konieczność zakupu torby).
Oczywiście jak ktoś ma 8 szkieł i chce je wszędzie ze obą nosić to sens takiego rozwiązania jest mniejszy ;)
Nor - coś takiego jak newswear albo kamizelki lowepro do wpinania futerałów w sliplock?
Nor - coś takiego jak newswear albo kamizelki lowepro do wpinania futerałów w sliplock?
Ja zakupiłem na razie same futerały. Podpinam do zwykłego paska. Są też do kupienia różne paski/uprzęże "systemowe". Na razie nie mam więc nie mam też o nich wyrobionej opinii.
Czy ktoś z Was posiada albo przynajmniej miał w rękach Lowepro Apex 140 AW?
Zastanawiam się, czy da się w niej upchać dodatkowy obiektyw.
źródło (http://img380.imageshack.us/img380/6374/apex140leftstuffedlqi1.jpg)
czy do Lowepro D550 wejdzie 30d z podczepionym 70-200, czy raczej minimalnie zabraknie miejsca?
Pytanie do użytkowników tych pasków czym sie róznia (jesli się róznia:-D) poza szerokościa, kiedyś chyba gdzieś czytałem, że jeden jest dedykowany do noszenia aparatu na ramieniu a drugi na szyji lub przewieszony "na skos" przez plecy (tylko który do czego):-D
http://www.allegro.pl/item426081142_profesjonalny_plecak_fotograficzny_j pa_monster.html
Proszę o opinie na temat tego plecaka. Na pierwszy rzut oka jest OK - ale biorąc pod uwagę innych producentów cena jakaś trochę niska (w myśl co dobre to drogie). Może się mylę i dlatego pytam, czy warto go kupić. Wiem, że LowePro to nie jest, ale...
kokeszka
30-08-2008, 20:49
Witam
Właśnie chodzę za takim plecakiem i dołączę się do prośby kolegi. Może ktoś posiada, używa lub miał w łapach ten plecak i może coś o nim powiedzieć bo cena naprawdę jest dobra.
Producent jest polski, a jak wiadomo POLAK POTRAFI.
Pozdrawiam
unicorn78
30-08-2008, 21:48
Czy mieliście go w ręku? A czy mieliście w ręku lowerpro!? Mam na myśli jakość użytych materiałów, estetyke i wykończenie!? Jeśli porównacie te dwa produkty to zorientujecie się dlaczego jest taka różnica w cenie, ja miałem niewielki problem z Lowerpro ale "computrekkera plus aw" bez najmniejszych problemów wymieniono mi na nowy! To jest właśnie dożywotnia gwarancja którą dostajemy na produkty tej firmy i tak wygląda rozwiązanie problemu który z danym produktem mamy. Pamiętajcie "Tanie mięso psy jedzą";)
rysiaczek
31-08-2008, 00:38
Nie ma słowa o użytych materiałach - to pierwszy minus. Drugi to beznadziejny system nośny - ramiona i pas biodrowy - nie zazdroszczę użytkownikowi który zapakuje tam >6kg sprzętu i wybierze się za miasto. A do miasta lepsza torba.
Ja zdecydowalem sie na niewiele drozszy plecak i jestem z niego zadowolony:
http://www.foto-mil.pl/product_info.php/cPath/319_287_288/products_id/1945
- ladnie wyglada
- solidnie wykonany
- pakowny jest, wchodza do niego nawet moje dwa tele 1000mm i 70-200 :) - ale ciezki jest wtedy niemilosiernie :(
- do focenia dzikiej przyrody przydaly by sie w kolory moro
Moje body + szklo 70-200 ale bez TC wchodzi w dolne przegrodki.
Plecak godny polecenia. Niestety nie mialem porownania z LowePro.
Zapomnialem jeszcze napisac o minusach: aby mozna bylo nosic statyw w pokazany na zdejciu sposob, statyw musi byc maly :) Moj ma dlugosc ok 60cm i o jakies 20 jest za dlugi by moc go tak dopiac. Dodatkowo glowica 3D wydluza i przeciaza statyw.
Ten moj ma mniej miejsca na szkla ale wiecej na dodatkowe rzeczy. Ten z allegro odwrotnie.
http://www.lowepro.com.pl/Products/Accessories/Camera_Straps/Voyager_C.aspx
http://www.lowepro.com.pl/Products/Accessories/Camera_Straps/Voyager_s.aspx
tylko szerokością i opisem - niczym więcej
też posiadam ten plecak [ http://www.foto-mil.pl/product_info.php/cPath/319_287_288/products_id/1945 ] i bardzo go sobie chwalę. sprzętu nie podiadam dużo, nie mniej wszystko wchodzi [400d+kit+sigma 70-300 + eos 500+zenitar 16+filtry baterieitp - na razie więcej nie noszę; udało mi się kiedyś w niego upchnąć wszystko co mam (http://www.senner.prv.pl/main/equip.html) bez zenitów ;]
w górną kieszeń (nie-fotograficzną) wchodzi na oko.. 8 puszek piwa? :P a po wyjęciu części foto plecak jest duży, gdyby nie zaokrąglenia na górze, zmieściłby dokumenty formatu A3. mój statyw (velbon sherpa 600r) trochę przeważa gdy go włożę w odpowiednie miejsce a w dolną 'kieszonkę' mieszczą się tylko 2 nogi ale nie narzekam, da się nosić. wadą jest fakt że plecak nie jest w 100% wodoszczelny i wewnątrz pojawia się wilgoć - w wersjach 'special edition' dodawany jest pokrowiec p.dzeszcz (można zobaczyć na stronie producenta)
osobiście jestem z niego bardzo zadowolony i mam nadzieję ze będzie służył mi jak najdłużej :)
Witam, ostatnio nabyłem torbę Lowepro Magnum, wrzuciłem na swojego bloga krótki opis i kilka zdjęć.
jeśli ktoś zastanawiał się nad tą torbą to zapraszam, chętnie udzielę dodatkowych informacji.
Link do posta: http://blog.bartekszewczyk.com/2008/09/02/lowepro-magnum-aw/
A ja wyrwałem dziś w FotoJokerze nowiutki plecak Lowepro Stealth AW II przeceniony
z 999 pln na...279 pln !!! Podobno nikt go nie chciał bo za duży .
Dołączam do grona zadowolonych użytkowników Naneu Pro Alpha. Polecam każdemu kto szuka bardzo dobrze wykonanego plecaka za rozsądna cenę na mało i średnio rozbudowany zestaw foto + normalne rzeczy. Z Alphą można rzeczywiście w góry czy na stok zabrać sprzęt i coś na ząb (lub 8 browarów jak ktoś napisał;:p
Ja do plecaka bez problemu mieszczę to co podpisie. Bez problemu zmieszczę tam jeszcze dwa (może 3?) obiektywy stojące "na sztorc" (głębokość 15 cm).
Niestety, bardzo dużo podróżuję i plecak pakuję na full przynajmniej 2 razy w tygodniu, często jeżdzę z tym autem i pociagiem. Przez 3 miesiące - praktycznie żadnych śladów używania. Prawie - bo odpadł pseudo-ozdobny pseudo-kompas, co nie robi różnicy.
Plecak kupiłem w sklepie foto w centrum M1, za ok 175 zł. I jak na razie uważam, ze to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze.
Do plecaka wsadzam też laptopa 15,4 (nie jest to przewidziane, ale bez problemów się da:) Do tego kable, akcesoria, portfele, 3 komplety kluczy, kanapki itd. Waży wtedy około 6 kg i bardzo wygodnie leży na plecach.
Ważną zaletą jest mała rozpoznawalność firmy i bezpieczeństwo plecaka. Jak ktoś idzie w lowepro lub tamracem to bystrzejsi złodzieje (zwłaszcza w rejonach turystycznych), od razu wiedzą co ma w plecaczku. A Naneu mało kto zna. Dodatkowo dostęp tylko od strony pleców utrudnia kradzież kieszonkowcom.
Jedyna wada to chyba uchwyt na statyw. Swojego nie mam, ale dla mnie już tak na oko widać, że można tam wsadzić jakąś zabawkę, ale na poważny sprzęt (klasy manfrotto 190/055) to się w żadnym wypadku nie nadaje.
Niestety, bardzo dużo podróżuję i plecak pakuję na full przynajmniej 2 razy w tygodniu, często jeżdzę z tym autem i pociagiem. Przez 3 miesiące - praktycznie żadnych śladów używania. Prawie - bo odpadł pseudo-ozdobny pseudo-kompas, co nie robi różnicy.
u mnie porysował się i plastik zżółkł [minus dla firmy] ale nadal działa i to poprawnie :)
Jedyna wada to chyba uchwyt na statyw. Swojego nie mam, ale dla mnie już tak na oko widać, że można tam wsadzić jakąś zabawkę, ale na poważny sprzęt (klasy manfrotto 190/055) to się w żadnym wypadku nie nadaje.
no, nie jest najlepszy, nie mniej mój sherpa 600r (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/47989-test-opis-velbon-sherpa-600r.htm) - mały i lekki nie jest więc troche przeważa, ale da się nosić
nie mam zamiaru kupować, ale z ciekawości zapytam co o tym sądzicie? jak dla mnie (za)dużo dodatkowych funkcji i udziwnień.. chociaż - w praktyce może się sprawdzają.
Wygląda na dość dokładną podróbkę Nature Trekkera lub czegoś większego z tej serii (poza obciachowym srebrnym materiałem na wierzchu), nawet daypacka dołożyli...
Generalnie w oryginale - świetny plecak.
latarnik
04-09-2008, 20:32
Hej,
Podepne sie pod temat.
Chcialbym zamienic swoja wysluzona torbe na cos nowego.. Szukam torby na jedno body, 2-3 male obiektywy i laptopa 13 cali.
Na czym mi tez mocno zalezy, to to, zeby nie wygladala jak typowa torba na aparat. Chcialbym, zeby sie nie rzucala tak bardzo w oczy. Mam na oku torbeNational Geographic 2475 ale chcialbym sie dowiedziec czy macie moze jeszcze jakies inne\lepsze propozycje.
Robert-eu
06-09-2008, 10:10
Ja znalazłem bardzo poręczny i zadziwiająco mały plecaczek włoskiej firmy VRONCATO z nylonu balistycznego. Kupiłem go w zwykłym sklepie z torbami prosząc o plecaczek do komputera. Kosztował 200 zł. Jest malutki ale zadziwiająco pojemny. Komputera w nim nie noszę ale mieści mi się w nim np. 5D z podpiętym 300/2.8 L i extenderem (albo 2 mniejsze szkła) a także portfel, zapasowe aku, karty i inne drobiazgi. Mam też inny ale dużo większy.
http://www.naneupro.com/
seria military ops.- lima, sierra, tango
co do firmy - poczytaj parę postów wyżej, po za tym kogo znalazłem z ich wyrobem zawsze był zadowolony
Co ciekawe nawet cena obydwu modeli jest dokładnie taka sama.
latarnik
07-09-2008, 22:46
Te Naneu wygladaja interesujaco, bede musial sie nimi zainteresowac. Dzieki ;)
Jakby ktos mial jeszcze jakies propozycje, to ciagle chetnie obejrze :)
Opisy towaru na tej stronie są, powiedzmy delikatnie, beznadziejne. Jako polski przedstawiciel mogli się troszke lepiej postarać. Ja kupiłem Transportera w ciemno i jestem zadowolony.
Opisy towaru na tej stronie są, powiedzmy delikatnie, beznadziejne.
Dlaczego beznadziejne? Jeżeli chodzi o obydwa modele omawianego paska Voyager, to moim zdaniem opisy są całkiem sensowne. Zawarte są w nich wszystkie podstawowe dane wraz ze zdjęciami. W przypadku produktu takiego jak pasek trudno napisać na jego temat epopeję.
Mam Voyager C.Fajny pasek.Kupiłem go ze względu na wygodę i szybkozłączki {używam jednoczesnie z hand strapem.}.Maszerując po jakims szwedzkim miasteczku trzymałem ręką za pasek bo 5d z gripem "bujało się".W pewnym momencie nacisnąłem bezwiednie szybkozłączkę i aparat się wypiął.Czasem ma się szczęscie ,ja miałem i zdążyłem chwycic nad ziemią tzn skałą :mrgreen: .
No nie wiem muszę to przedumać.Na razie zalożyłem oryginalny dużo, dużo mniej wygodny.Myślę że pozbedę sie tych szybkozlączek,moze jakiś dobry klej ktoś zna. :?: Pozdrawiam. :-)
Myślę że pozbedę sie tych szybkozlączek,moze jakiś dobry klej ktoś zna ...
Jeżeli chodzi o zatrzaski w pasku Voyager C, to moim zdaniem oprócz rozłączenia w wyniku działań użytkownika raczej nie ma możliwości samoczynnego wypięcia się aparatu ze złącza paska. Po zakupie paska także miałem obawy o to iż w niektórych sytuacjach body może się samoczynnie wypiąć, lecz po dłuższym użytkowaniu i wielu "testach" doszedłem do wniosku iż jest to naprawdę bardzo mało prawdopodobne żeby nie powiedzieć niemożliwe (oczywiście wszystko zależy od ciężaru zestawu który dźwiga pasek). Pomimo iż przy pierwszym zetknięciu z zatrzaskami odnosi się wrażenie iż są raczej delikatne i wiotkie, dobrze spełniają swoją rolę.
Czy znajdę tutaj szczęśliwego posiadacza Lowepro Stealth Reporter 550?
Chcę kupić torbę na notebook 13" i foto. Wg polskiej strony producenta, owa Lowepro nadaje się na 12", ale na angielskiej stronie są podane dokładne wymiary mieszczącego się laptopa i mój macbook 13" powinien zmieścić się ze sporym zapasem.
Szukam kogoś, kto te wymiary kieszeni na laptop potwierdzi.
ja jeszcze dorzucę coś o naneu pro aplha dla właścicieli - prałem go ostatnio i w gąbkę na plecach wchodzi NAPRAWDĘ dużo wody
:]
Ja mam Alphę już 2 lata i jestem z niej bardzo zadowolony.
Przeglądając rynek, nie znalazłem tak pakownego plecaka u konkurencji.
Mówiąc o pakowności mówię o miejscu na dodatki (czyli górną komorę) i dodatkowe kieszonki.
Jestem posiadaczem często wymienianego w tym wątku Naneu Pro Alpha. Plecak posiada wiele zalet, między innymi jest pakowny (mimo niepozornego wyglądu). Ale... Trochę bym go udoskonalił. :D Przydałoby się usztywnienie zewnętrznej, dolnej części, np. w formie spotykanego często w plecakach czarnego tworzywa. Sprzęt byłby lepiej chroniony i plecak ze spokojem można by stawiać na niezbyt czystym podłożu. Przydałby się też większy otwór przedniej, górnej kieszeni, tak aby np. fotograficzne czasopismo :wink: można było włożyć bez zwijania w rulonik. Jednak niech te "wady" nie zniechęcają Was do zakupu ww. plecaka. Zalet jest znacznie więcej. Najważniejsza to "antyzłodziejski" sposób wkładania sprzętu, czyli "od strony pleców". Dizajn też jest niczego sobie.
A teraz najważniejsze: lubię też gdy jest dobrze dociążony, gdyż jego ergonomia powoduje, że czuję się jak w samochodzie wyposażonym w fotele z regulacją podparcia odcinka lędźwiowego kręgosłupa. :mrgreen:
PS Kupiłem plecak w kolorze oliwkowym, określanym przez niektórych sprzedawców jako zielony. Jednak jest też na rynku wersja w kolorze prawdziwej zieleni, niestety w obrzydliwym odcieniu. Tak więc: uważajcie! A może to jednak mój nieskalibrowany monitor... :mrgreen:
Jedyne, czego ja żałuję (sprzedawca mnie wkręcił), to że nie wybrałem wersji SE, czyli tej w moro.
Nie chodzi o sam wygląd, bo ja mam czarny i bardzo mi się on podoba, ale wersje moro mają pokrowiec przeciwdeszczowy.
Sprzedawca mówił, że pomiędzy czarnym, a moro nie ma żadnej różnicy.
Jak widać jest.
Nie chodzi o sam wygląd, bo ja mam czarny i bardzo mi się on podoba, ale wersje moro mają pokrowiec przeciwdeszczowy.
Sprzedawca mówił, że pomiędzy czarnym, a moro nie ma żadnej różnicy.
Jak widać jest. Ja zamówiłem wersję oliwkową z pełną świadomością faktu, iż pokrowiec występuje tylko w wersji moro (i chyba jeszcze jednej). No i jakież było moje zdziwienie, gdy w plecaku znalazłem ów pokrowiec!
Jeżeli chodzi o zatrzaski w pasku Voyager C, to moim zdaniem oprócz rozłączenia w wyniku działań użytkownika raczej nie ma możliwości samoczynnego wypięcia się aparatu ze złącza paska. Po zakupie paska także miałem obawy o to iż w niektórych sytuacjach body może się samoczynnie wypiąć, lecz po dłuższym użytkowaniu i wielu "testach" doszedłem do wniosku iż jest to naprawdę bardzo mało prawdopodobne żeby nie powiedzieć niemożliwe (oczywiście wszystko zależy od ciężaru zestawu który dźwiga pasek). Pomimo iż przy pierwszym zetknięciu z zatrzaskami odnosi się wrażenie iż są raczej delikatne i wiotkie, dobrze spełniają swoją rolę.
Oczywiscie że moja wina, [samo to się nic nie wpina ani nie wypina] ale "co zdarzyło sie raz komuś ,zawsze moze sie zdarzyc drugiemu " jak mówi prawo Murphy-ego.Skutki niewspółmierne do korzysci z b.szybkiego wypinania IMHO.Łażę czasem po róznym terenie i figury łapie sie różne.Pozdrawiam.:-)
Drzamich
14-09-2008, 16:18
Od dzisiaj jestem posiadaczem EOS'a 30D
Do tego mam kita, skałkę 50mm i 55-250 IS
Potrzebowałbym do tego jakiejś torby, gdzie mógłbym to wszystko zmieścić.
żeby wchodziło do niej to wszystko i jakieś akcesoria typu gruszka.
Od dzisiaj jestem posiadaczem EOS'a 30D
Do tego mam kita, skałkę 50mm i 55-250 IS
Potrzebowałbym do tego jakiejś torby, gdzie mógłbym to wszystko zmieścić.
żeby wchodziło do niej to wszystko i jakieś akcesoria typu gruszka.
tak z ciekawości po co Ci gruszka w torbie?? Ja tam czyszczę matrycę raz na jakiś czas i nie noszę tego typu dupereli bo i tak nie będę czyścił gdzie indziej chociażby ze względu na kurz.
Drzamich
14-09-2008, 18:40
tak z ciekawości po co Ci gruszka w torbie?? Ja tam czyszczę matrycę raz na jakiś czas i nie noszę tego typu dupereli bo i tak nie będę czyścił gdzie indziej chociażby ze względu na kurz.
No dobra no to samo body i obiektywy.
Nie kupuj stricte na to, co masz teraz. Niech będzie zapas przynajmniej na dwa szkiełka i lampę, bo inaczej dokupisz cokolwiek i będziesz zmieniał torbę.
tak z ciekawości po co Ci gruszka w torbie??
Do obiektywów oczywiście...
Czy znajdę tutaj szczęśliwego posiadacza Lowepro Stealth Reporter 550?
Chcę kupić torbę na notebook 13" i foto. Wg polskiej strony producenta, owa Lowepro nadaje się na 12", ale na angielskiej stronie są podane dokładne wymiary mieszczącego się laptopa i mój macbook 13" powinien zmieścić się ze sporym zapasem.
Szukam kogoś, kto te wymiary kieszeni na laptop potwierdzi.Ja mam D550. Lapek 13-calowy się mieści a kiedyś nawet dla testu upchnąłem 15-kę.
No dobra no to samo body i obiektywy.
Gruszka się przydaje, nie słuchaj :) Jak Ci paproch wpadnie w czasie zmiany to czym to wydmuchasz? Ustami? Naplujesz na soczewkę i co wtedy?? Gruszka w torbie - rzecz normalna!!!!!!!!
Ja mam D550. Lapek 13-calowy się mieści a kiedyś nawet dla testu upchnąłem 15-kę.
Wspaniała wiadomość dla mnie. Wielkie dzięki :)
Drzamich
14-09-2008, 19:09
Nie kupuj stricte na to, co masz teraz. Niech będzie zapas przynajmniej na dwa szkiełka i lampę, bo inaczej dokupisz cokolwiek i będziesz zmieniał torbę.
Gruszka się przydaje, nie słuchaj :) Jak Ci paproch wpadnie w czasie zmiany to czym to wydmuchasz? Ustami? Naplujesz na soczewkę i co wtedy?? Gruszka w torbie - rzecz normalna!!!!!!!!
Aha. No to jaką torbę polecalibyście?
Kup sobie taką, żeby Ci się podobała. Za dużo jest tego, żeby coś konkretnego polecać.
Może być Lowepro Stealth Reporter (np. 300), może też być torba z biedronki ;-)
źródło (http://www.biedronka.pl/img/ofespec/hobby/big/04.jpg)
Aha. No to jaką torbę polecalibyście?
Lowepro Stealth Reporter. Jaką? do modelu 200 zmieściłem: 30d z tamronem 17-50, 70-200 f/4, 50 1.4, 580 ex, gruszkę i karty. Jak chcesz więcej miejsca to oczywiście 300 lub 400.
Drzamich
14-09-2008, 20:15
A coś tak do 150zł?
Znalazłem taką z Canona: http://allegro.pl/item437199458_nowa_torba_canon_deluxe_gadget_bag_1 0eg.html
Czy ktoś ją ma? Czy jest warta kupna?
A może Nova 3?
Trochę droższa niż 150 zł, ale warto!
http://allegro.pl/item434766487_lowepro_nova_3_aw_prezent_gratis.htm l
A coś tak do 150zł?
Jeżeli kwota musi zamknąć się w okolicach 150 zł to polecam torby Fomei z serii Winer (np. 963) :
http://allegro.pl/item430709510_fomei_winer_winner_963_czeski_lowepr o_reporter.html
Toreb z serii Winer używam od dłuższego czasu. Charakteryzują się bardzo dobrą jakością wykonania, rozplanowaniem oraz "poręcznością". Polecam z "czystym sumieniem".
Bardzo mi się podoba taki a'la slingshot:
http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8586
Nawet bardziej niż oryginalny slingshot. Czy ktoś ma?
Mam jeden plecak Q-Paq i jest bardzo fajny, ciekawe, jak ten się sprawuje.
o, a ja mam pytanie do właścicieli naneu pro alpha - jakiej wielkości jest pokrowiec p.deszcz na ten plecak? tzn na ile litrów? myślę nad kupieniem takiego pokrowca od campusa
Obawiam się że alphy z pokrowcem już nie dostaniesz. Z pokrowcem były tylko wersje SE (moro). Ja mam czarną i nie ma tam pokrowca.
Teraz pojawiła się nowa wersja Alphy-z miejscem na laptopa:
http://allegro.pl/item446525895_naneu_pro_alpha_l_czarna_nowosc_lapt op_15.html
(ale pokrowca nie ma :) )
Earl Grey
26-09-2008, 18:42
A ja właśnie kupiłem starą wersję Alphy, ale z nowej dostawy (właśnie pojawiły się w sklepie po dość długiej nieobecności) i pokrowiec przeciwdeszczowy był w komplecie z plecakiem w kolorze zielonym. No ale i cena była nieco wyższa od tych ze "starej dostawy", mniej więcej proporcjonalnie do ceny pokrowca.
Dla mnie ten pokrowiec jest zupełnie zbędny.
Byłem z tym plecakiem na naprawdę dużym deszczu (wielka burza, a ja akurat na polu podczas bitwy pod grunwaldem) i naprawdę nic mi nie zamokło.
Do komory ze sprzętem nie dostała się nawet kropelka.
Co do nowej dostawy, to trochę przesadzili z tą ceną.
Ja dwa lata temu zapłaciłem mniej, niż oni chcą teraz.
Moje poszukiwania plecaka ciągle trwają, ale ciągle nie mogę znaleźć godnego zastępcy dla Alphy.
Nie znalazłem plecaka dwukomorowego, z tak mądrze pomyślanym miejscem na sprzęt (te łamane na pół typu Computrekker, czy K3 nie podobają mi się i z doświadczenia wiem, że nie jest to zbyt wygodne).
Właśnie zobaczyłem, że pojawiły się 2 nowe modele Naneu:
Naneu Pro Sahara 217 - wydaje się całkiem ciekawą pozycją
Naneupro Adventure K5 - kolos, plecak na długie wycieczki, gdzie aparat bierze się przy okazji.
Dla mnie ten pokrowiec jest zupełnie zbędny.
Byłem z tym plecakiem na naprawdę dużym deszczu (wielka burza, a ja akurat na polu podczas bitwy pod grunwaldem) i naprawdę nic mi nie zamokło.
Do komory ze sprzętem nie dostała się nawet kropelka.
no to mam niestety inne doświadczenie - po całkiem niezłym deszczu okazało się (w domu) że nieco mokra jest pomarańczowa wkładka na sprzęt - najwidoczniej woda która spływała z pleców musiała wciec przez suwak na plecach (który był oczywiście zasunięty)
nie mniej, moje pytanie jest ILE LITRÓW/JAKĄ POJEMNOŚĆ powinien mieć uniwersalny (nie od naneu-pro) pokrowiec jeżeli chcę używać go z tym plecakiem - campus sprzedaje same pokrowce i może ktoś wie jaki rozmiar pasuje na alphę
Witam Wszystkich,
jest (chyba) jeszcze jedna nowosc z Naneu,
dzisiaj pojechalem obejrzec i kupic Alpha-e,
super plecak, stara cena i pokrowiec w komplecie,
nie kupilem poniewaz ..... zobaczylem K4L :-)
szukalem dwukomorowego plecaka z wieksza komora "niefoto",
K4L jest wykonany z nylonu 1680D, wyglada super,
zobaczymy jak w eksploatacji.
ooo, bardzo ciekawe.
A jak z komorą na foto?
Większa niż w Alphie?
Domyślam się, że jest to plecak "dzielony" tak jak K3, więc trzeba go postawić, żeby coś wyjąć?
Komora na lap 17"
uklad jak w K3L (oczywiscie wiekszy)
obecnie bardzo dobre zdjecia sa w jednej z ofert na allegro.
Aktualnie mój stuff wyrósł z plecaczka foto (jakiś tam on jest, nie pamiętam dokładnie) i noszę w zwykłej torbie Reserved. Wygodna, pakowna i nie rzuca się w oczy. No i mieści sporo: PowerBook'a 17" z okablowaniem, bluzę, 400D z 70-200 i 430EX (bez zdejmowania żadnego z elementów, w tym osłony przeciwsłonecznej), KIT'a, C50 f/1,8, do tego Praktica z 50 f/1.8, Konica z 55-225 i 40 f/1,8, no i jeszcze jest miejsce na jakiegoś tam iPod'a ze słuchawkami, czasopismo i litrową colę :P
Witam
A czy do tej alfy zmiesci sie 40D z podpietym 70-200/2,8 ????
Powinien się zmieścić.
D200 z Sigmą 70-200 się mieści
Witam
mam pytanie odnośnie plecaków właśnie. Wybieram się za niecały miesiąc do USA, chcę wziąść swoją 40-stkę. W drodze powrotnej będę szmuglował min. 70-200 i laptopa. Nie wiem jeszcze czy 15 czy 17 cali. Poszukuje plecaka, który to wszystko pomieści i da się zabrać na pokład jako bagaż podręczny :)
Początkowo myślałem o Case Logic SLRC-4, ale trafiłem na aukcję z Naneu Pro Sahara 217F i też mnie zaciekawił. Czytałem też Wasze opinie o Naneu Pro K4L, ale na zdjęciu gdzie jest założony na czyjeś plecy wydaje się taaaki wielki, że się obawiam, czy nadaje się jako bagaż podręczny do samolotu..
Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z którymś z tych plecaków ??
Pozdrawiam
Woyd
Poszukuje plecaka, który to wszystko pomieści i da się zabrać na pokład jako bagaż podręczny ...
Jeżeli plecak ma spełniać powyższe kryteria to uważam iż do swoich typów powinieneś dodać także modele Lowepro CompuTrekker AW oraz jego większego brata czyli Lowepro CompuTrekker Plus AW.
Niestety CompuTrekker AW nie ma kieszeni na laptopa a cena CompuTrekker Plus AW jest.... nieakceptowalna.
Niestety CompuTrekker AW nie ma kieszeni na laptopa a cena CompuTrekker Plus AW jest.... nieakceptowalna.
Co ty opowiadasz za bajki?
Jak to CompuTrekker AW nie ma kieszeni na laptopa?
Oczywiście, że ma.
Niestety CompuTrekker AW nie ma kieszeni na laptopa
Ma. Jak myślisz skąd ma nazwę CompuTrekker ?
Niestety CompuTrekker AW nie ma kieszeni na laptopa ...
Ależ ma, zresztą już sama jego nazwa sugeruje iż jest przystosowany do przenoszenia notebooka.
Jeśli chodzi o Lowepro Compu Trekker Plus AW to również jest przeznaczony do podróżowania samolotami. Kupiłem go jako nowy za 399 zł. ok. miesiąca temu (wtedy najniższe inne ceny były w granicach 470 zł.).
Aha, to sory. Rzuciłem szybko okiem na kilka aukcji na Allegro i tam jakoś nie zauażyłem...
Aha, to sory. Rzuciłem szybko okiem na kilka aukcji na Allegro i tam jakoś nie zauażyłem...
A podasz przykładowe linki? Właśnie zrobiłem to samo i w każdej (obejrzałem 6) jest wyraźnie wspomniane że ma przedział na laptopa... włącznie z wymiarami tegoż :roll: .
Piotr Eckhardt
04-10-2008, 19:14
Szukam plecaka w którym zmieści się aparat, laptop i "kurtka, bułki i inne pierdółki" na różne wyprawy i znalazłem taki który mi chyba odpowiada i do tego jest o wiele ładniejszy od wszelkich produktów stricte fotograficznych - National Geographic NG5162. Ktoś ma? Szukam wszędzie informacji jakie wymiary ma komora na komputer, ale nigdzie nie jest to podane...
krisv740
04-10-2008, 19:47
http://www.fotoexpert.pl/karta-produktu-4073.pdf
i wszystko jasne!
Piotr Eckhardt
04-10-2008, 19:58
Właśnie nie... bo wymiar wewnętrzny w cm to wymiar nie wiadomo czego, a laptopy mają bardzo różne rozmiary i mój czternastocalowy (drobny jak na wymiar swojej matrycy) czasem się mieści tam gdzie piszą że do 13 cali a czasem nie... chodziło mi o dokładne wymiary kieszeni na komputer.
Ale dzięki za zainteresowanie :)
PS: Sorry Moderatorze za zakładanie nowego tematu, ale myślałem że filozofia porządku jest inna i zadawanie tak konkretnych pytań byłoby zaśmiecaniem tego wątku ;-)
unicorn78
05-10-2008, 01:18
Szukam plecaka w którym zmieści się aparat, laptop i "kurtka, bułki i inne pierdółki" na różne wyprawy i znalazłem taki który mi chyba odpowiada i do tego jest o wiele ładniejszy od wszelkich produktów stricte fotograficznych - National Geographic NG5162. Ktoś ma? Szukam wszędzie informacji jakie wymiary ma komora na komputer, ale nigdzie nie jest to podane...
Computrekker plus AW, napewno: kurtka (nie puchowa), bułki, browar, body, szkła i laptop17'' wejdą; jednak zawiedziesz się jeśli chodzi o małe kieszonki na filtry, karty pamięci, wężyk spustowy, wyzwalacze lamp, itp małe pierdółki. Do dodanych sakiewek wsadziłem, akumulatorki (duże), a reszta pierdół wala się w większej kieszeni, cała reszta czyli wykonanie, materiały itd. rewelacja, ale minusy już wspomniałem. A i statyw też ma w nim swoje miejsce;-) Dobrze się nosi mimo obciążenia jest naprawdę wygodny.
Moja stara TENBA już dogorywa. Czas na zmianę. Po przeprowadzeniu selekcji wśród toreb znajdujących się na rynku, na placu boju pozostały dwa modele:
KATA DC 443 oraz Vanguard Oregon 23. Już byłem prawie zdecydowany na Vanguarda, jednak wczoraj wpadła mi w oko ta KATA i nabrałem wątpliwości.Ma ktoś z Was jedną z nich? Którą byście mi polecali? Zaznaczam, że nie mam możliwości obejrzenia ich na żywo przed zakupem i sugeruję się wyłącznie danymi znalezionymi w necie.
martyna_p
05-10-2008, 11:59
Ja posiadam taki plecaczek KATY http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8033 i muszę powiedzieć, że jest bardzo solidnie wykonany, nic się z nim nie dzieje, tak więc polecam w 100 % tą firmę.
osobiscie posiadam rowniez Kata z tym ze http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=7577
i jest zaskakujaco pojemny.
Nie chcialem wersji wiekszej o komore na laptoka bo to dodatkowe kg do taszczenia w plener. Wchodzi duuuzo sprzetu :). Po poltpora roku uzytkowania i bynajmniej delikatnego traktowania jest w bardzo dobrym stanie.
btw... nie wiem czemu, ale na tych zdjeciach statyw jest doklejony z boku. Na moje noszenie boczne jest malo wygodne, bo przewaza plecak na jedna strone.
Do mojego przynajmniej byl uchwyt do centralnego mocowania w linii kregoslupa.
Wybrałbym chyba Katę kierując się solidnością jej wykonania i pelerynką przeciwdeszczową. Na plus Vanguarda przemawiają jednak funkcjonalne boczne 3 kieszenie zapinane na suwak. Są to moje subiektywne odczucia - w sumie trudny wybór.
Piotr Eckhardt
05-10-2008, 14:26
Unicorn, Ty nosisz browarek i bułki w tej komorze co aparat, w przegródce obok? Sprawdza się to? ;)
Jaką polecacie torbę na dużą ilość sprzętu (2 puszki + 7 szkieł bez tele, lampę)
Mam Lowepro D400, kupiłem D650, ale miejsca w środku jest niewiele więcej, a przez komorę na laptopa torba jest o połowę większa...
Potrzebuję coś większego od tej D400 ale na maksa pojemnej na sprzęto foto a nie na inne pierdoły.
Za radę dziękuję.
PS. Wypatrzyłem Tamraca bodaj Pro 12, jutro go będę lukał, ale może macie jakiś inszy typ.
Cichy trochę drogo ale polecam commercial aw lepiej wykonana, wygodniejsza i bardziej pojemna niż pro 12
heh, ja proponuje zatrudnić asystenta ;)
Gringo997
06-10-2008, 16:01
albo kup plecak np. Naneu U220 narazie nie mam za dużo sprzętu ale kiedyś go sobie na pewno kupię:)
Jaką polecacie torbę na dużą ilość sprzętu (2 puszki + 7 szkieł bez tele, lampę)
7 szkieł (tele i średniaki-zoomy) czy szkiełek (szerokie/standard stałki) ?
Ale taka ilość to i tak... raczej torby magazynowej nie przenośnej szukasz?
Znalazłem. Delsey seria Pro Bag. Rewelacyjna torba wykonana z materiału balistycznego, tak mi się spodobały, że wprowadzam je do sprzedaży :)
PS. ten wątek o torbach to chyba w złym dziale jest, bo tutaj sprzęt foto innych producentów. Powinno być w Osprzęt dedykowany > inny.
Witam.
Mam plecak Lowepro CompuTrekker - jednak teraz potrzebuje torby (na sluby).
Torba nie musi miec 10 kieszeni an duperele (wystarcza ze 2 na karty i akumulatory) ponadto torba musi pomiescic 2 body + 70-200 2.8 IS + szerokiego zooma i 3 stalki + 2 lampy.
Oczywiscie cena niezbyt wygorowana.
Co polecacie ??
Z gory dzieki za pomoc.
No ja polecam ci to co w/w. Na sprzęt który posiadasz będzie idealna. Jak chcesz to napisz na PW, nie chcę tu uprawiać kryptoreklamy :)
Witam
Jaka torbe byscie polecili do tego aparaciku (450d + kit 18-55).
fahrenheit
08-10-2008, 19:50
http://allegro.pl/item454352917_torba_samsonite_samona_df50_colt.htm l
mam i się mieści, a potem jak masz 50 jakąś i nie chcesz nosić całego majdanu ze sobą tez nie zginie
Cześć
Portal - do takiego fajnego Canona to potrzeba lepszej!
Polecam:
http://lowerpro.pl/lowepro-road-p-164.html
boczne pokrowce na obiektywy można odpiąć i mieć poręczną torbę, ma pas biodrowy - świetnie się z nią chodzi, a nawet można biegać, zmieści się trochę akcesorii (w opisie przesadzają z możliwością zmieszczenia 4 obiektywów), a jak dokupisz szkiełek to będzie jak znalazł.
PS: nie chciałbym, żeby to źle zabrzmiało, ale zupełnie przypadkiem :-D mam taka do sprzedania - prawie nie używana. Zobacz opis na stronie producenta i jeśli jesteś zainteresowany to pisz na maila.
fajna ale mzoe cos tanszego i bez tych dodatkow
Tylko na 450+kit (ew. bateryjka, dodatkowa karta, szmatka itp)?
Tamrac Digital Zoom 4 (5684) (http://tamrac.com/5684.htm)
Bardzo poręczna, praktyczne kieszonki, świetne materiały i wykonanie.
tak raczej tylko kit , jakas szmatka.
Najwyzej jak kiedys dokupie drugi obiektyw 55-200 to albo wieksza torbe albo dodatkowa tube na obiektyw
a co sadzicie o tej torbie :
http://www.e-fotojoker.pl/product/futeraly-i-torby-foto-/safepaq/torba-safe-paq-colt-50/
Witam
Jaka torbe byscie polecili do tego aparaciku (450d + kit 18-55).
Może napisz jakim przedziałem cenowym jesteś zainteresowany, wtedy będzie łatwiej coś polecić.
najlepiej jak najtaniej ale dobra
najlepiej jak najtaniej ale dobra
Podaj konkretny przedział cenowy.
70zl max
W takiej sytuacji mógłbym polecić Lowepro Cirrus TLZ 25 :
http://lowepro.com.pl/Products/Toploading/designed_digital/Cirrus_TLZ_25.aspx
tylko ze ona jest gleboka - do obiketywow 55 -300
tylko ze ona jest gleboka - do obiketywow 55 -300
Zgadza się i właśnie to czyni z niej torbę "rozwojową". Jeżeli w przyszłości będziesz chciał w niej zabrać na spacer body wraz z teleobiektywem to nie będzie żadnego problemu. Jeżeli kupisz torbę która "na styk" będzie pasowała do zestawu body + "kit" to dłuższego obiektywu do niej nie włożysz. Takie rozwiązanie brałem pod uwagę polecając ten konkretny model torby.
a no tak , masz racje, bede chcial isc do parku z dzieckiem to sobie wezme obiektyw 55-300
a jeszcze mam pytanko - zauwazylem ze w srodku na bokach sa takie tasmy - czy aparat w tej torbie stoi na obiektywie czy wisi na tych paskach pobocznych ?
... czy aparat w tej torbie stoi na obiektywie czy wisi na tych paskach pobocznych ?
Wspomniane "boczne paski" służą do ustalenia właściwej pozycji body. Są zamocowane na rzepy i zmieniając ich położenie można dopasować do wnętrza torby konkretny zestaw. Najlepiej wyregulować ich położenie w taki sposób aby body w równomiernym stopniu opierało się zarówno na nich jak i na obiektywie.
uuu , dzisiaj widzialem to w MM , to wyglada okropnie :(
Moze cos doradzicie dobrego i nie drogiego w stylu torby a nie tuby
Oczyciescie cena wyzsza niz te 70 zl - cos do 100 - 120 zl
uuu , dzisiaj widzialem to w MM , to wyglada okropnie :(
Moze cos doradzicie dobrego i nie drogiego w stylu torby a nie tuby
Oczyciescie cena wyzsza niz te 70 zl - cos do 100 - 120 zl
Kupujesz sobie sprzęt za grubą kasę, sprzęt do którego z dużą dozą prawdopodobieństwa będziesz dokupywał osprzęt i oszczędzasz na torbie. Pomijam już jakość zabezpieczenia to czemu nie liczysz się z tym że będziesz potrzebował w przyszłości miejsce na nowe rzeczy??
andres ma rację!
Może jednak Lowepro Off Road?... ;)
IMO, podobnie jak z wyborem sprzętu, z torbą też trzeba zacząć od wnikliwego podejścia do pytania: do czego jest mi potrzebna, ile i w jakich warunkach będę jej używał/używała?
Wybór jednej, nawet najzajefajniejszej torby to i tak zwykle jest jakiś kompromis, a z czasem praktycznie każda torba robi się "przyciasna" (pomijając rozwiązania absurdalnie duże). Tak więc na jednej torbie pewnie i tak się nie skończy. Na materiałach/wykończeniu nie warto oszczędzać, choć w uzasadnionych przypadkach faktycznie można (patrz pierwszy akapit)
Ile się z tego wyciśnie, to już indywidualna sprawa.
Zakup"kabury" to nie koniecznie brak myślenia o rozbudowie systemu. Dziś wystarczy "do wszystkiego", a z czasem... Czasem chce się zabrać aparat na wycieczkę, na którą z jakiegoś powodu i tak nie chce / nie da się ciągnąć wszystkiego, albo nie możemy sobie pozwolić na zabranie dodatkowej średniej / dużej torby -odpowiednia kabura daje dobrą ochronę, a przy okazji mieści się w innej torbie/plecaku zabierając jedynie niezbędne minimum miejsca. Czasem można ją też podpiąć do plecaka. Warto jednak aby miała jakieś dodatkowe kieszonki, bo tych nigdy za wiele.
Portal, przemyśl sprawę od podstaw.
sprawa wyglada tak
Chce aby w takiej tobie miescilo sie body z malym obiektywem (18-55) plus drugi obiektyw (55-250) oraz jakas mala kieszonka na pedzelek , szmatke. ( i to tez na wyrost bo jak narazie nie mam drugiego obiektywu , dopiero w planach).
I wolalbym aby to nie byla tuba w ksztalcie trojkata lecz jakas mala torba w ktorej to zmieszcze. Jak kiedys bede mocno rozbudowywal (lampa , dodatkowe inne obiektywy to wtedy najwyzej kupie sobie inna torbe). Narazie chce aby pomiescila to co napisalem wczesniej i byla zgrabna aby nie przeszkadzala w spacerze np z dzieckiem po parku , placu zabaw czy lesie ( nie chce nosic duzej torby)
Niby rozumiem, ale...
no właśnie: ma byc 450D z obiektywem 18-55 i jeszcze 55-250 i trochę drobiazgów - najpierw będzie to ściereczka, ale za chwilę jeszcze pedzelek i ze dwa filtry i zapasowy akumulator, może osłona na obiektyw itd, i najważniejsze: ma być to mała torba! :confused:
Rozumiem, że ważna jest poręczność, nie namawiam na plecak XXL, ale w etui od kompakta to nie wejdzie :mrgreen:
Portal pomyśl, czy zaraz po zakupie nie będzie problemu jak TO co niezbędne zapakować...
nie , mysle ze na tym co napisalem wyzej zatrzymam sie (body , dwa obiektywy , szmatka , pedzelek) tzn na takie wypady z dzieckiem nie bede bral filtrow , dodatkowych akumulatorow itp
A co do oslonki przeciwslonecznej to do tych canonkow sa takie "rurowate" a nie tulipany wiec napewno znajdzie sie miejsce , tak samo jak na cienki filtr o ile jakis bedzie
Wiem ze w etui od kompaktu nie wejdzie ale tez nie chce nosic na ramieniu torby jakbym byl podroznym.
Najpierw piszesz :
Chce aby w takiej tobie miescilo sie ...
a następnie :
... nie chce nosic na ramieniu torby jakbym byl podroznym.
Może sprecyzuj dokładnie co to ma być za torba, ponieważ z tych powyższych stwierdzeń ciężko cokolwiek wywnioskować.
no chce aby miescilo sie body i dwa obiektywy kitowe (18-55 i 55-250) plus szmatka, jakis maly pedzlek itp ( jakas kieszonka aby byla oprocz komory glownej) a zarazem chce aby nie byla to duza torba podrozna (do ktorej w przyszlosci bedzie mozna wlozyc dodatkowa lampe , filtry , akumulator , kable itp) Potrzebuje torby zgrabnej, nie chce kupowac torby na zapas.
Może torba Lowepro Nova 2 AW spełni Twoje oczekiwania?
http://lowepro.com.pl/Products/Shoulder_Bags/allWeather/Nova_2_AW.aspx
no , no ladnie wyglada na fotce a jest jeszcse cos mniejszego ?
no , no ladnie wyglada na fotce a jest jeszcse cos mniejszego ?
Tak, model Nova 1 AW tyle tylko iż może być kłopot ze zmieszczeniem obiektywu klasy tele.
a zauwazylem Loverpro EX 140
http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=31&products_id=526
czy to sa jakies gorszej jakosci torby (seria) ? - od Nova
nie znam tych EX 140
miałem LOWEPRO Nova 1 i wiem, że to co piszą o dodatkowym obiektywie wetkniętym obok aparatu nie sprawdza się. To musiałby być naprawdę jakiś "szczupłopłaski" i krótki obiektyw ! Tam nawet lampa nie wchodzi. Oczywiście myślę o obiektywach większych niż EF 50/1.8 ;)
Jak używałem Nova 1 to odczepiłem wewnętrzne przegródki, jedną położyłem na dole płasko i aparat wkładałem bokiem. Dzięki temu prawa strona aparatu była na górze więc łatwo było wyjąć za uchwyt, który normalnie trzyma się ręką podczas fotografowania (chyba bez obrazków wiecie o co mi chodzi?),. Fajnie, mała torba, ale już NIC więcej nie wejdzie!
Portal jak zapakujesz tak jak pokazują na obrazkach np:
http://products.lowepro.com/product/Nova-10AW,1972.htm view nr 2 to później zanim wydobędziesz sprzęt... zajdzie słońce i nie zrobisz fotek :grin:
przemyśl sprawę... , a najlepiej weź sprzęt do sklepu i poprzymierzaj, sprawdź czy wygodnie można wyjąć i ile zostaje miejsca.
... a najlepiej weź sprzęt do sklepu i poprzymierzaj ...
I takie rozwiązanie moim zdaniem jest najlepsze. Zrób sobie wycieczkę do dobrze zaopatrzonego sklepu foto i "namacalnie" sprawdź jaki typ torby (niekoniecznie tylko i wyłącznie modele firmy Lowepro) będzie Tobie najbardziej odpowiadał.
wczoraj bylem w MM i Fotojoker - albo powysprzedwali albo na codzien maja tak ubogi wybor (oczywiscie torb na lustrzanki bo na male malpki to do wyboru do koloru).
wczoraj bylem (...) Fotojoker ...
Jeżeli chodzi o dostępność akcesoriów takich jak torby na sprzęt foto to Fotojoker prezentuje poziom wręcz żałosny, zresztą ze statywami i filtrami jest podobnie.
Mój "strzał w ciemno", dla Ciebie Portal: Crumpler Pretty Boy XL / 4000 (http://taschenfreak.de/TASCHEN/CRUMPLER/PrettyBoyMaxi4000XL/index.htm)
Poszperaj tochę w sieci, może coś w ten deseń?
Natrafiłem przypadkowo na nowość firmy Kata: 3N1-10, 3N!-20, 3N1-30. Plecaki są połączeniem slinga (szybki dostęp do aparatu z założonym obiektywem) ze zwykłym plecakiem na dwa paski. Czy ktoś miał już z tym do czynienia?
Jeżeli chodzi o dostępność akcesoriów takich jak torby na sprzęt foto to Fotojoker prezentuje poziom wręcz żałosny, zresztą ze statywami i filtrami jest podobnie.
Święte słowa!
Jak ostatnio zaglądałem do FOTOJOKERA to miałem wrażenie, że jestem w jakiejś fili Sonolty :mrgreen:
Portal - w rejonie jakiego miasta przebywasz? może ktoś podpowie dobry sklep z torbami foto.
krzy: zajrzyj do sklepu fotograficznego zaraz k. Empiku w centrum handlowym Targówek (Wawa, przy trasie Toruńskiej). Mają spory wybór, ja tam kupiłem swoją :) Zobacz najpierw ceny na fotoklik.pl (to ich sklep internetowy), bo te w sklepie są sporo wyższe :) Przed zakupem powołałem się na cenę z WWW i w takiej kupiłem torbę.
no niestety tam gdzie ja mieszkam to jest tylko fotojoker , mediamarkt i kilka hipermarketow w ktorych nic ciekawego z tej dziedziny nie ma
no niestety tam gdzie ja mieszkam to jest tylko fotojoker , mediamarkt i kilka hipermarketow w ktorych nic ciekawego z tej dziedziny nie ma
Eee, chyba nie możliwe. Sam kiedyś jadąc na mazury nadłożyłem ok. 100 km, żeby jechać przez Białystok i kupić filtr "polarka" - akurat wtedy na szybko - tak od ręki nie znalazłem w W-wie. :shock:
Jak nie chcesz "Lowepro Off Road" sprawdź jakieś mniejsze sklepy foto, napewno sprzedają torby do aparatów.
W najgorszym razie będziesz musiał pozwiedzać jak turysta kilka punktów ;)
ale uwzględniając Twoje specyficzne wymagania lepiej nie kupuj wysyłkowo - warto przymierzyć do sprzętu.
wiesz w tych mnijeszych sklepach jest pelno pokrowcow ale tylko na male malpki , nawet na hybrydy ciezko dostac a co mowiac o lustrzankach - brak slow o moim miescie :( , nie tylko w dostaniu pokrowca
No to zapraszam na wycieczkę, ale nie gwarantuję wyników ;)
dzisiaj bylem w jednym ze sklepow dzieki podpowiedzi kolegi na priv i zauwazylem taka torbe"
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpler-pretty-boy-4000.html
nie wiem czy akurat ten model i firma ale wyglad identyczny chociaz cene byla 100zl
Co sadzicie o jakosci tej torby , bezpieczenstwie noszenia itp
Strzelam, że jeśli cena była tak niska to nie jest to 4000/XL, a raczej jakieś 2500/M, czyli mniejszy odpowiednik (a może masz szczęście). Myślę, że XL to minimum, które pozwoli Ci zabrać na spacery także tele (sprawdź wymiary tele i torby na www producenta), choć polecałbym tak naprawdę XXL/XXXL. Szczegóły obejrzyj sobie na taschenfreak.de (http://www.taschenfreak.de) i camerabags.com (http://www.camerabags.com).
Co do samych toreb - super sprawa, sam mam Crumpler'a o podobnej konstrukcji i jestem zadowolony na 110%. Jeśli znajdziesz taką, w którą wejdzie to co chcesz, to jest to torba bliska ideału na spacery itp. (warto jednak pamiętać, że to torba wybitnie spacerowa, vide brak zamka i kołnierza na klapie, więc raczej nie na ekstremalne warunki). Nie jestem pewny czy w większych wersjach też jest podwójne velcro (IMO pojedyncze jest poręczniejsze).
Jeśli torba nie ma nic co Cię od razu "odrzuca", to bierz i bądź spokojny (pooglądaj sobie tylko fotki z podanych linków żeby nie spudłować z rozmiarem, bo trochę zaboli jeśli tele okaże się za długie).
Podsumowując - jeśli "torba spacerowa", to warto naciągnąć budżet.
no torba bedzie slyzyc aby aparat wziasc do parku , lasu , na spacer z dzieckiem , nad morze lub jezioro , moze gory - oczywiscie w tej torbie bedzie takze lezal w szafie
Poniewaz nie za bardzo ja ogladnelem - to ma pytanko - czy scianki oraz dno tej torby dobrze zabezpieczaja aparat w razie ewnetulnego uderzenia torba o cos twardego ?
a co do wielkosci to nie wiem jaki miala rozmiar - sprzedawca mowil ze sie zmiesci - wiem tylko ze miala dwie przegrodki ( jedno dluga , druga krotka )
(...) czy scianki oraz dno tej torby dobrze zabezpieczaja aparat w razie ewnetulnego uderzenia torba o cos twardego? (...)
Tutaj decydującym czynnikiem zawsze będzie siła uderzenia i jego powierzchnia ;)
A tak na poważnie - wystarczy w zupełności (chyba, że często zdarza Ci się taką torbę centralnie upuścić). Sporo zależy od tego jak rozlokujesz w niej sprzęt. Jeśli chcesz mieć zabezpieczenie absolutne, to zapomnij o "zgrabnej" czy "niewielkiej" torbie, to zawsze będzie kompromis, IMHO w przypadku Crumplera jest to kompromis udany, jeśli nie chcesz "pudełka" typu Lowepro Nova (swoją drogą b.dobra, sprawdzona torba... i okropnie brzydka), ale ja też całej oferty Crumpler'a aż tak dokładnie nie obmacałem, więc...
Pójdź jeszcze raz, pomacaj, porównaj. Koniecznie z aparatem (!!!). Najlepiej też zaimprowizuj sobie coś gabarytami odpowiadającego temu tele (nie wiem, puszka piwa?) -pomysł brzmi i wygląda śmiesznie, ale jak wydawać pieniądze na coś co MA działać...). "Zmieści się" ... mało kto potrafi sypnąć z rękawa wymiarami obiektywów i toreb (a jeśli to ten sprzedawca, o ktorym myślę... hehe)... Przy okazji sam poczujesz, czy taka ochrona Tobie wystraczy.
Udanego wyboru!
P.S.
Poprawiam drugi z podanych link'ów: cambags.com (http://cambags.com).
Zainteresowanych przepraszam za pomyłkę.
No i za Waszą namową kupilem Naneu Alfa i jestem bardzo zadowolony :) miesci sie moj 40d z 70-200/2,8 no i jeszcze zmiesci sie jakis kit np Tamron 17-50/2,8 i lampa blysk i jakies drobiazgi.
Super plecaczek.
Kolejny szczęśliwy użytkownik Naneu Pro Alphy.
Witamy w rodzinie.
P.S. kupiłeś wersję bez komory na laptopa?
O proszę, wygodnie z wyściółką...i mieści moje ulubione ciemne zoomy :twisted:
źródło (http://imageshack.us)
Na serio, to pewnie się to już powtarzało w tym wątku mnóstwo razy. Nic nie zastąpi przymierzenia. Ja znowu zebrałem cały stuff i wybrałem się do Ursusa na"salon" (http://www.torbylowepro.pl/index.php?cPath=67) .
Wymiarowo byłem przekonany że mieszczę się w StealthReporter D550AW. A po przymiarce i jak zawsze sympatycznej pogawędce okazało się, że ze ściskiem, ale jednak ze wszystkim upcha się w mniejszej 400. Różnica w komforcie na biodrze olbrzymia. A nie wierzyłem, że wejdzie 5D z 70-200 z założonym tulipanem...
Warto czasem ruszyć się sprzed ekranu, pogadać z ludźmi i samemu przetestować!
hej, orientujecie sie czy do torby Crumpler Pretty Boy 2500 http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpler-pretty-boy-2500.html zmieszczę 40D z Tamronem 17-50 lub Canonem 85mm ?
pozdrav
ps. Gdzie w Krakowie lub Rzeszowie mozna obmacac torby Crumpler'a i Kata?