Zobacz pełną wersję : W czym nosic sprzet?
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
Wybrałem Tamrac pro12. Myślę że to dobry wybór na torbę ślubną. Dzięki za pomoc!
Bardzo dobry wybor. Pojemna i wieczna torba :)
Wybrałem Tamrac pro12. Myślę że to dobry wybór na torbę ślubną. Dzięki za pomoc!
"Będzie Pan zadowolony" :)
tomisiek
09-11-2010, 19:28
Tamrac wygląda bardzo fotograficznie, a poza tym ma klapę, która mnie doprowadza do pasji (wyjęcie czegoś z torby będącej na ramieni = szok w trampkach). Ja osobiscie na śluby biorę lowepro classifield 200 i wchodzi tam: nikon d3, d700, 70-200, 24-70, 14-24, 85/1,4, dwie lampy.
Jest to chyba najsensowniejsza torba jaką miałem (a miałem ich sporo - a te lowepro używam już coś koło 2 lat). Dostęp do sprzętu "od góry", dość niepozorny wygląd, możliwość poszerzenia (zamek powodujący zwiększenie górnej części torby - przydatne przy zapchaniu na maksa z dwoma korpusami). A jak się bierze mniej sprzętu (d3, 24-70,70-200 i np 85 1,4) torba jest naprawdę niepozorna i wygodna do noszenia.
:)
pozdrawiam
tomisiek
Bartek_902
09-11-2010, 19:33
Ja osobiscie na śluby biorę lowepro classifield 200
Fajna torba sam się nad nia zastanawiałem ale jednak padło na domke.
Co do lowepro bardzo dobrze wykonana dosyć niepozorna,bez zadnych udziwnien wskazujących że to torba foto...po prostu miejska torba ;) tylko jak ją ogladałem to doszedłem do wniosku że swoich stałek będę szukał tam godzine,torba fajnie sie sprawuje i jest wlasciwie przeznaczona do dłuższych szkieł tzn zoomy
Piasek1989
13-11-2010, 12:57
ludzie a mi pomożecie ?
potrzebuję torbę małą zgrabną gdzie wejdzie 50d z 17-55, 70-200f/2.8 i lampa i fajnie by było jak by miała ta torba kieszonkę na kartę baterie i inne mniejsze badziewka.
Komuś nasuwa się jakiś model
(mile widziane liniki)
z góry dzięki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ajjjj
zapominałem dodać że body z gripem
(proszę moderatorów o połączenie moich dwóch ostatnich postów)
Tak się zastanawiam, bo po przejrzeniu pobieżnie tego wątka a także innych stron najbardziej spodobał mi się Lowepro Fastpack 250 i zastanawiam się czy ma ktoś i mógłby się podzielić opinią na temat tego plecaka i czy inne firmy mają jakichś godnych polecenia konkurentów (podobnych wielkościowo i funkcjonalnie) tego Lowepro, na które również warto zerknąć.
Docelowo plecak ma pomieścić Canona 40D+C70-200/4+C50/1.8+C18-55(lub cod o podobnych rozmiarach)+MacbookPro 13", milo jakby jeszcze lapma się zmieściła - da radę?
Docelowo plecak ma pomieścić Canona 40D+C70-200/4+C50/1.8+C18-55(lub cod o podobnych rozmiarach)+MacbookPro 13", milo jakby jeszcze lapma się zmieściła - da radę?
Tak da radę. Mam podobny zestaw. 70-200 podpięty do body i umiejętne poukładanie reszty. W górnej komorze jeszcze kamera i parę drobiazgów. Oczywiście lapek 15,4".
Ja mam Velocity 6 :) Noszę w tym 550D z zamontowanym 18-135, a do tego mieszczą się dodatkowe karty, dodatkowa bateria, filtr CPL, kabel do body, inne drobiazgi. Czasem ładowarka do baterii i osłona przecisłoneczna. Z tego co wiedzę, a właściwe przypuszczam to zmieściła by się jeszcze w środku jakaś stałka 50. Jedyny minus jaki ostatnio zauważayłem to, że jak jest założnona osłna przeciwsłoneczna na obiektyw (odwrotnie oczywiście) to trudno wtedy wjąć aparat :(, wieć osłonę noszę odczepioną. Jak dla mnie (aparat wykorzystuję niezarobkowo) torba jest OK. Zamierzam jeszcze dokupić jakiegoś flasha i pewnie wtedy dokupię do torby dodatkowy pokrowiec na lampę i skorzystam z systemu MAS. Jak dla mnie jest to całkiem fajna torba.
uzupełniając powyższe to mieści się jeszcze C EF 50/1.8 II :)
ludzie a mi pomożecie ?
potrzebuję torbę małą zgrabną gdzie wejdzie 50d z 17-55, 70-200f/2.8 i lampa i fajnie by było jak by miała ta torba kieszonkę na kartę baterie i inne mniejsze badziewka.
Komuś nasuwa się jakiś model
(mile widziane liniki)
z góry dzięki
ajjjj
zapominałem dodać że body z gripem
(proszę moderatorów o połączenie moich dwóch ostatnich postów)
Powinno Ci się wszystko zmieścić ładnie w Lovepro Nova 180aw, fajna nieduża torba, a powinna ładnie zmieścić to co chcesz.
ludzie powiedzcie mi czy torba lowepro nova 200aw pomieści 50D + tamrona 17-50, 55-200, falcona 8mm , samyang 85mm + lampa i inne drobne rzeczy
a może lepsza będzie: CASE LOGIC XNSLR4?
To może i mi coś podsuniecie...
Potrzebuję:
1.plecak
2.musi mieścić laptopa 17"
3.musi mieścić 1 body plus 3 obiektywy plus lampę ( największe szkło to 70-200)
Zdecydowanie odpada LowePro Rower bo miałem (jak jeszcze nie miałem 17") i nie byłem z niego zadowolony. Mam NG5737 ale nie mieści mi się 17" poza tym jest ciut za duży na codzień...
Ewentualnie może jakaś torba??
Myślę o tym plecaku Lowepro Fastpack 250 i zastanawiam się czy pomieści 5D z gripem założonym 70-200/2,8, 135/2 L 50/1,4 HSM oraz 16/2,8 + lampa i drobiazgi?
Poszukuję opinii nt. torby Lowepro Stealth Reporter D400 AW ? Ktoś miał, używał, jakie plusy/minusy, no i pytanko, czy torba zmieści: 2xDSLR, 4 szkła, 1-2 lampki i kilka dupereli. Teoretycznie producent informuje, że w/w sprzęt powinien się upchnąć, ale wzorem producentów samochodów i deklarowanego przez nich zużycia paliwa dla danego auta w granicach 6l/100km - efektywnie 10l/100km wolę potwierdzić te informacje :]
Myślę o tym plecaku Lowepro Fastpack 250 i zastanawiam się czy pomieści 5D z gripem założonym 70-200/2,8, 135/2 L 50/1,4 HSM oraz 16/2,8 + lampa i drobiazgi?
Mam fasta 250, do tego 50d+grip+70-200/4 ... więc porównywalne wymiary. Jeżeli chodzi o długość zestawu to mieści się bez problemu. Natomiast body z gripem wchodzi na styk i do tego trzeba pasek umiejętnie upchać. Reszta "drobiazgów" powinna wejść bez problemu, chociaż nie wiem jaki duży jest 135/2. Jeżeli nie zmieści się w dolnej przestrzeni .... to w górnej na pewno;).
Poszukuję opinii nt. torby Lowepro Stealth Reporter D400 AW ? Ktoś miał, używał, jakie plusy/minusy, no i pytanko, czy torba zmieści: 2xDSLR, 4 szkła, 1-2 lampki i kilka dupereli. Teoretycznie producent informuje, że w/w sprzęt powinien się upchnąć, ale wzorem producentów samochodów i deklarowanego przez nich zużycia paliwa dla danego auta w granicach 6l/100km - efektywnie 10l/100km wolę potwierdzić te informacje :]
Zmieścisz. Używałem przez 2 lata D300AW , a od pół roku D400AW. W tą pierwszą wkładałem 1 body z podpiętym szkłem, 3-4 obiektywy i lampę którą łamałem w ten sposób że palnik wchodził w jedną z komór a resztę "kładłem" obok body, jakoś tak. D400 jest nieco większa, ale głównie bardziej głęboka co podoba mi się mniej. Lepiej gdyby była szersza, bo przez tą głębokość jest sporo nie wykorzystanego miejsca. Zależy jeszcze jakich używasz szkieł, ja głównie noszę w niej krótkie stałki więc nie potrzebuję tak wysokiej torby (np spokojnie mieści w pionie 300/4 IS.
Generalnie torba jest ok, dobrze leży, jest "miękka" (co dla jednych jest zaletą a dla innych wadą), jak zapomnisz jej zapiać to i tak jest stabilna i nie ma strachu że coś zgubisz etc. Ja zmieniłem z D300 na D400 aby dać więcej ochrony dla 85/1,2 bo z w/w zestawem była mocno napchana.
W sieci jest sporo filmików z tymi torbami. Zerknij na nie.
potrzebuję torby na miasto
powinno się zmieścić
40d + grip z zapiętym szkłem 24-105
obok 4/70-200 i 50mm
chętnie coś w lowepro tylko szukam i albo wchodzi bez gripa albo 2 szkła się nie mieszczą
mam wstępnie Tamraca pro7
http://www.tamrac.com/5607.htm
ale ma kilka rzeczy, które mi w nim przeszkadzają
w lowe mam Pro Mag II AW i mi bardzo odpowiada pojemnościowo ale suwak na wierzchu i cena 500zł to masakra
mam jeszcze do wyboru Stealth Reporter D200 AW ale nie widzę z fot czy szkła które wymieniłem zmieszczą się w takim komplecie - ktoś ma i coś może dodać ? ewentualnie jakieś inne propozycje ?
pozdrawiam
szukam czegoś do 350 najchętniej z lowepro
potrzebuję torby na miasto
powinno się zmieścić
40d + grip z zapiętym szkłem 24-105
obok 4/70-200 i 50mm
chętnie coś w lowepro tylko szukam i albo wchodzi bez gripa albo 2 szkła się nie mieszczą
Może Lowepro Outback 200? Mam i nie narzekam. Wady to suwaki na wierzchu i problem z zapakowaniem 3 tulipanków do wszystkich szkieł, ale spokojnie mieści duży korpus z gripem i 3 długie obiektywy (typu 70-200/2.8). Poza tym jest wygodna i zapewnia szybki dostęp do sprzętu.
Outback odpada w głównej komorze mieści tylko korpus z tele plus dodatkowe LC
właśnie pogoniłem 75AW - szukam torby która wewn, pomieści komplet
do powyższych podanych mogę sobie dopiąć LC jak będę potrzebował zapakować 1-2 kolejne szkła w LC
Pro Mag kusi ale ma zaporową cenę
suwak jest do przeżycia najwyżej po 2-3 latach codziennego noszenia oddam na serwis
na 3-5 miesięcy problem jest z tym że nie wiadomo czy dostane taką samą torbę czy jakiś nowy zamiennik który znów nie będzie mi pasował do sprzętu
Witam czy ktoś używa torbę HAMA DEFENDER 220.Chodzi mi o to czy aparat w niej stoi na obiektywie, czy jest zawieszony na gąbkach.Nie mogę znaleść tej informacji .
Witam, chciałbym się podzielić swoim ostatnim doświadczeniem z futerałem na obiekty Tamrac nr MX5375 (system MAS). Zgodnie z Tamrac Lens Case Fit Chart futerał ten nadaje się m.in. do obiektywu EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. Moim jednak zdaniem nie do końca się nadaje do tego obiektywu, bowiem jak mam założony filtr polaryzyacyjny i do tego jeszcze załozę oba dekle na obiektyw to wchodzi on co prawda do futreału, ale futerał zapina się bardzo na siłę i mam wrażenie, że tak nie powinno być. Uważam, że jest minimlanie za mały (za niski, za krótki - jak ktow woli) do takiej konfiguracji.
Piszę gdyby ktoś chciał kupić ten futerał do tego obiektywu i się zastanawiał. Sugeruję większy.
Witam, chciałbym się podzielić swoim ostatnim doświadczeniem z futerałem na obiekty Tamrac nr MX5375 (system MAS). Zgodnie z Tamrac Lens Case Fit Chart futerał ten nadaje się m.in. do obiektywu EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. Moim jednak zdaniem nie do końca się nadaje do tego obiektywu, bowiem jak mam założony filtr polaryzyacyjny i do tego jeszcze załozę oba dekle na obiektyw to wchodzi on co prawda do futreału, ale futerał zapina się bardzo na siłę i mam wrażenie, że tak nie powinno być. Uważam, że jest minimlanie za mały (za niski, za krótki - jak ktow woli) do takiej konfiguracji.
Piszę gdyby ktoś chciał kupić ten futerał do tego obiektywu i się zastanawiał. Sugeruję większy.
Bangi przerzuć tą informację do właściwego wątku
http://canon-board.info/showthread.php?t=40462&page=6
pzdr
ale ten futerał jest również elementem Toreb ktore mają MAS, dlatego tu umieściłem, ale napiszę również w podanym przez Ciebie
ale ten futerał jest również elementem Toreb ktore mają MAS, dlatego tu umieściłem, ale napiszę również w podanym przez Ciebie
tak wiem bo mam dużego tamraca
ale, warto trzymać porządek w wątkach :)
MaciejPN
08-12-2010, 19:28
LOWEPRO PASSPORT SLING - korzystal ktos moze? zastanawiam sie czy nie kupic, jako torba do miasta i ogolnie pojetego transportu. Zmiesci sie 40d z 17-40L i 70-200L?
Witajcie,
Z racji tego, że nie mam możliwości sprawdzenia wszystkich toreb na rynku bardzo prosiłbym o polecenie modeli toreb fotograficznych ( nie plecaków), które pomieściłyby: 5dmk2, 50d, c70-200, c85/1.8, c24-70, 580exII. NIe wiem czy to wszystko da się zmieścić do jednej torby. Torba oczywiście ma być adekwatna pod względem jakości wykonania, wytrzymałości do wartości sprzętu.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
Witajcie,
Z racji tego, że nie mam możliwości sprawdzenia wszystkich toreb na rynku bardzo prosiłbym o polecenie modeli toreb fotograficznych ( nie plecaków), które pomieściłyby: 5dmk2, 50d, c70-200, c85/1.8, c24-70, 580exII. NIe wiem czy to wszystko da się zmieścić do jednej torby. Torba oczywiście ma być adekwatna pod względem jakości wykonania, wytrzymałości do wartości sprzętu.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
wybrałem Tamrac pro12 i jestem mega zadowolony. Wszystko co piszesz wsadzisz i będzie świetnie lezało:)
Oglądam ją i naprawdę ma pokaźne wymiary, powinna wszystko pomieścić, a nawet więcej. Mógłbyś napisać jak jakość wykonania - przede wszystkim jak z przegrodami i ogólną ochroną sprzętu - czy jest jakoś wzmacniana aby dobrze chronić nasz dobytek ?? Czy zastanawiałeś się może jeszcze nad jakąś inną ? Ja myślałem nad Hama Defender ale one nie są za pojemne.
Oglądam ją i naprawdę ma pokaźne wymiary, powinna wszystko pomieścić, a nawet więcej. Mógłbyś napisać jak jakość wykonania - przede wszystkim jak z przegrodami i ogólną ochroną sprzętu - czy jest jakoś wzmacniana aby dobrze chronić nasz dobytek ?? Czy zastanawiałeś się może jeszcze nad jakąś inną ? Ja myślałem nad Hama Defender ale one nie są za pojemne.
naprawdę dobra jakosć wykonania. Jakichś specjalnych wzmocnień nie ma ale jest na tyle dobrze wykonana że nie powino nic się zniszczyć. Szukałem bardzo długo tego typu torby i nic lepszego nie wyczaiłem:) A mimo swoich "pokaźnych" wymiarów po zapakowaniu wszystkiego okazuje się całkiem zgrabna
Horak z Pro 12 będziesz zadowolony Tamrac wszystko ładnie i mocno zszywa, wszystko trzyma wymiary i się nie mechaci materiał. w Pro12 zmieścisz wszystko co opisałeś bez składania osłon p.słonecznych i jeszcze trochę miejsca zostanie, ta torba wydaje się tylko być duża [w porównaniu do pro13 :) ]
w Hama Defender nawet w największą się nie zmieścisz
ja mam ultra Pro 13 kolega ma Pro 12, ten segment jest perfekcyjny pod względem jakości, trwałości [suwaki,szwy, szlufki, paski] Tamrac daje na torbę 5 lat gwarancji, przy zakupie warto się dopytać sprzedawcy gdzie w razie czego uderzać po 3 latach, i czy np suwak gwarancja obejmuje. Pytania zadawać przez mail będziesz miał na piśmie.
pzdr.
ponawiam pytanie bo zalezy mi na odpowiedzi, czy ktos mial doczynienia z torba HAMA DEFENDER 220.Chodzi mi o to czy aparat w niej stoi na obiektywie, czy jest zawieszony na gąbkach.Nie mogę znaleść tej informacji .
ponawiam pytanie bo zalezy mi na odpowiedzi, czy ktos mial doczynienia z torba HAMA DEFENDER 220.Chodzi mi o to czy aparat w niej stoi na obiektywie, czy jest zawieszony na gąbkach.Nie mogę znaleść tej informacji .
głębokość tej torby to 27cm jak masz krótszy obiektyw to możesz ustawić tak przegrody żeby korpus włożony obiektywem do dołu nie dotykał dna, zresztą jak w każdej torbie z przegrodami, możesz też dać przegrodę poziomą w połowie głębokości i pod korpusem będziesz miał jeszcze miejsce ....
nie wiem czy o to ci chodzi ?
JA mam pytanie dotyczące plecak na sprzęt fotograficzny. Potzrebuję plecak do którego zmieściły by się następujące rzeczy: 1000D+ 18-50 + 70-300 + jak dokupię 10-20 + jak dokupię 135-400 + lampa nissin di866 + kompakt fujiS5600 + filtry baterie i na zewnątrz uchwyt na statyw Velbon df-60.
Będę używac go na wyprawach w góry itp tak że miło by było gdyby miał pokrowiec przeciwdeszczowy ale niekoniecznie, jak coś to dokupię turystyczny pokrowiec dopasowany wielkością.
Cena tak do 450zł.
Majchalak
09-12-2010, 13:24
Ja po górach chodziłem z Naneu-Pro Alpha L - cena jakieś 350 zł. Spokojnie to wszystko co wymieniłeś wejdzie do niego, w zestawie ma pokrowiec, jest też mocowanie na statyw.
Ma też kieszeń na Laptopa, ale jest także tańsza wersja bez kieszeni na lapka.
Plecak na prawdę wygodny - solidny pas biodrowy i pas piersiowy. Robią go w trzech kolorach: oliwkowy, granatowy i czarny.
savage67
09-12-2010, 13:39
Do wyboru, wszystko ładnie opisane.
http://www.kata-bags.com/kata.asp?Version=Photo
No, pięknie opisane z tym że plecaki z pokrowcem itd. tej firmy są kosmicznie drogie.
Mam tą torbę i powiem tyle, że jest ogromna. Najdłuższy obiektyw jaki mam to 85/1.8 ale podejrzewam, że nawet 70-200 włożysz razem z korpusem pionowo (obiektywem do dołu). Do użytkowania na co dzień kupiłem Tamraca Pro 12, bo Hama naprawdę jest wielka :)
Co do trzymania aparatu... nie stoi na obiektywie - korpus trzyma się na gąbkach z rzepami.
dzięki esel o to mi chodziło
wiktor2323
10-12-2010, 01:02
Ja po górach chodziłem z Naneu-Pro Alpha L - cena jakieś 350 zł. Spokojnie to wszystko co wymieniłeś wejdzie do niego, w zestawie ma pokrowiec, jest też mocowanie na statyw.
Ma też kieszeń na Laptopa, ale jest także tańsza wersja bez kieszeni na lapka.
Plecak na prawdę wygodny - solidny pas biodrowy i pas piersiowy. Robią go w trzech kolorach: oliwkowy, granatowy i czarny.
Potwierdzam. Mam wersje bez L i jest naprawdę wygodny. Ja maiłem w nim 50D+18-55+50/1,8+85/1,8 + metz48 i było jeszcze trochę miejsca, jedno szkło wejdzie spokojnie(nawet dwa gdyby stałki ułożyć na sobie[ jest dość głęboki]). Może nawet znalazłoby się więcej, gdyby to zmyślnie ułożyć. ;) poza tym ma dość sporą komorę na kanapki, wodę itp. Na statyw, kurtkę masz paski na wierzchu.
fotopawkas
10-12-2010, 12:13
JA mam pytanie dotyczące plecak na sprzęt fotograficzny. Potzrebuję plecak do którego zmieściły by się następujące rzeczy: 1000D+ 18-50 + 70-300 + jak dokupię 10-20 + jak dokupię 135-400 + lampa nissin di866 + kompakt fujiS5600 + filtry baterie i na zewnątrz uchwyt na statyw Velbon df-60.
Będę używac go na wyprawach w góry itp tak że miło by było gdyby miał pokrowiec przeciwdeszczowy ale niekoniecznie, jak coś to dokupię turystyczny pokrowiec dopasowany wielkością.
Cena tak do 450zł.
ja polecam LOWEPRO Flipside 400AW (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-flipside-400-czarny.html).
plecak mam juz ponad rok. był ze mną w Bieszczadach, Tatrach i na Mazurach. bardzo wygodny, szelki solidne i dobrze dopasowują się do ramion. jest pasek na klatkę piersiową do spięcia szelek oraz praktyczny pasek biodrowy - mnie skusiła solidność, rewelacyjny pokrowiec (mam torbę LoWEPro Nova 180AV - firma i produkty solidne.).
dostęp do całego sprzętu jest od pleców - nikt nie będzie grzebał obcy. nie trzeba zdejmować plecaka i kłaść żeby się dostać do szkieł i body - wystarczy, przy zapiętym pasie biodrowym zrzucić szelki i obrócić plecak - FILMIK (http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws).
w moim zestawie jest 50D-griped + 17-55 + 50 + 28 + 85 + 55-250 + Metz 58 + osłony PS do szkieł + komplet Photix Tetra do wyzwalania, w kieszeni mieści się zestaw filtrów, 4 baterie do body 8 do lampy, szmatki, gruszka, 0,5l wody i kanapki.
plecak bardzo pakowny i praktyczny. serio - niech Cię nie zniechęca "ładowanie" od pleców - wbrew pozorom jest łatwy dostęp no i bezpieczeństwo. plecak i sprzęt przetrwały ogromną burzę na Tarnicy - przemokłem do kości - plecak... ehmm, wystarczyło strzepnąć wodę, wyjąć body i chwytać tęcze w Bieszczadach ;)
.
.
ps.
aha... czasem do plecaka trafia C 100-400 zamiast 55-250. możliwość konfiguracji jest ogromna.
.
.
ps.2.
w wiekszości plecaków przy naciągniętym pokrowcu musisz go zdjąć by dostać się do sprzętu, tu nie. nawet nie musisz go kłaść na błocie, czy mokrej ławce ;)
po prostu polecam!
.
wystarczy, przy zapiętym pasie biodrowym zrzucić szelki i obrócić plecak...
Jak dla mnie rozwiązanie średnio wygodne. Kilka razy próbowałem wyjmować zawartość plecaka korzystając z tego "patentu", jednakże w końcu dałem sobie spokój. Dla mnie ta "funkcjonalność" jest raczej ciekawostką niż praktycznym udogodnieniem.
fotopawkas
10-12-2010, 14:41
Jak dla mnie rozwiązanie średnio wygodne. Kilka razy próbowałem wyjmować zawartość plecaka korzystając z tego "patentu", jednakże w końcu dałem sobie spokój. Dla mnie ta "funkcjonalność" jest raczej ciekawostką niż praktycznym udogodnieniem.
a dla mnie po prostu odwrotnie - mówimy tu o turystyce - tak jak napisałem, nie kładę wszystkiego w błoto czy tym podobne i nadal mam szybki dostęp do gratów. bo najpraktyczniej to wyjmuje się jednak z torby. ale kto co woli - ja jestem bardzo zadowolony i korzystam z "patentu".
.
.
aha... no i mówimy o "patencie", który jest bardzo praktyczny w przypadku gdy dostęp do gratów jest od pleców, bo w innym przypadku to faktycznie mało przydatne. poza tym patent podobny do tego z jednoramiennej serii SlingShot.
.
A co powiecie o NANEU PRO SAHARA 217F ? Czy zmiesći mi się do niej to wszystko co wymieniłem trochę wyżej?
fotopawkas
10-12-2010, 20:10
A co powiecie o NANEU PRO SAHARA 217F ? Czy zmiesći mi się do niej to wszystko co wymieniłem trochę wyżej?
dobry wujek google pokazał mi coś TAKIEGO (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/97851-test-opis-plecak-naneu-pro-sahara.htm) - wygląda obiecująco, jeśli masz takie oczekiwania.
.
ndrozdowski
11-12-2010, 16:15
Zaczynam powoli wariować. Mam 500D, grip, 18-55mm, 50mm i przejrzałem masę aukcji z różnymi torbami. Nie wiem co wybrać, a szukam czegoś względnie dobrego do 130 złotych. Sęk w tym, że torba którą kupiłem wraz z aparatem jest przejściowa bo w sklepie nie było większych, a nie chciałem trzymać puszki ciągle na statywie.
Jaka jest szansa znalezienia czegoś większego niż seryjna torba canona? Daje ją na przykład ponieważ aktualnie mam torbę o takich samych wymiarach.
fotopawkas
11-12-2010, 16:58
o której torbie Canona mówisz? Gadget Bag 10EG - ta nie jest chyba taka mała.
może TO (http://fotozakupy.pl/torba/tamrac-5603-system-3,4307s)
ja mam Lowepro Nova 180AW, gdzie pakuję puszke z gripem, 17-55, 85mm i lampę. w sumie 2-3 szkieł griped body i lampę. do tego zapas kart i baterii w kieszeń przednią.
.
Witam mam pytanie do posiadaczy torby hama defender , do spakowania c50d obiektywy c70-200- c17-40 -c50-lampa c430ex trochę innych gratów w przyszłości c100 macro może c28-70 czy pomieszczę to w 210 czy 220. Mile widziane zdjęcia .
ja w 220 mieszczę w zasadzie wszystko co mam w stopce. a na pewno nie są to jeszcze granice możliwości...
Zaczynam powoli wariować. Mam 500D, grip, 18-55mm, 50mm i przejrzałem masę aukcji z różnymi torbami. Nie wiem co wybrać, a szukam czegoś względnie dobrego do 130 złotych. Sęk w tym, że torba którą kupiłem wraz z aparatem jest przejściowa bo w sklepie nie było większych, a nie chciałem trzymać puszki ciągle na statywie.
Jaka jest szansa znalezienia czegoś większego niż seryjna torba canona? Daje ją na przykład ponieważ aktualnie mam torbę o takich samych wymiarach.
Idz na całość. Nie oszczędzaj na torbie, bo w przyszłości to się zemści.
Przemyśl różne modele Domke, lub Kata. Na torbach nie warto oszczędzać, a za jakość trzeba zapłacić. imho dobra torba, czy plecak to inwestycja na lata.
WiatruMistrz
12-12-2010, 00:31
Mam takie pytanie, zakupiłem sobie plecak tamran aero 85 i jego zapach mnie wkurza na maxa jest jakiś taki "plastikowy" za chwile cały sprzęt mi tak będzie pachnieć ... jak się pozbyć takiego niechcianego zapachu nowości :) ????
tamrac - literówka
a ja w dalszym ciągu nie mam pomysłu na miejską torbę na korpus z 2 zoomy i stałkę najchętniej z Lowepro z uwagi na gwarancję
a ja w dalszym ciągu nie mam pomysłu na miejską torbę na korpus z 2 zoomy i stałkę najchętniej z Lowepro z uwagi na gwarancję
a może MEKKO np Rover lub Reporter do miasta się nada nie rzuca się w oczy jak typowo fotograficzna wewnętrzny usztywniony "termos" można jednym ruchem wyciągnąć przypomina wtedy bardziej chlebak dobra jakość a i cena przyzwoita.
Od kilku miesięcy mam www.fotto.lublin.pl/index.php?action=show&itemid=10 i nie narzekam:)
Lowepro Classified 200 aw – kupiłem i jestem zadowolony. Przy 2 zoomach i stalce jestem w stanie zmieścić jeszcze teczkę a4, butelkę z woda i coś do jedzenia. Gdy wybieram się do pracy do środka upchnę 2 pudła, 4 obiektywy i lampę.
bris- mekko odpada - 1 rok gwarancji mnie nie satysfakcjonuje przy codziennym używaniu
rog - cena, wysoka, i chyba w tej cenie wolałbym kupić Pro Mag II i w razie potrzeby dopiąć LC, które juz mam ale suwak na zewnątrz i też pewnie się przetrze na zagięciach :| , rozważam też Stealth Reporter D200/300 AW
ok, wiem co już oglądać mniej-więcej i czas pomacać w sklepie.
benicjusz
12-12-2010, 09:31
a może MEKKO np Rover
z daleka trochę podobna do domke, aktualnie używam baaardzo podobnej jak RV250 tylko innej firmy - myślę, ze fabryka ta sama tylko brenduje wedle zamówień - ale z jednym zaczepem, dwoma kieszonkami z frontu oraz mniejszymi kieszeniami (max na ładowarkę od mkII), Rover jak za 151 zeta wydaje się dobra propozycją.
Jaki plecak proponujecie do:
*5d z gripem
*70-200mm f/2.8
*3 obiektywy wielkości canon 85mm f/1.8 z założonym tulipanem
*lampa błyskowa
*ewentualnie dobrze gdyby weszło jeszcze jedno body a komora w którą wrzuca się puchę z podpiętym obiektywem była na tyle duża aby wszedł aparat z podpiętą eLą najlepiej przy założonym normalnie tulipanie
Aleee mam wymagania, co? :lol::roll:
fotopawkas
12-12-2010, 12:41
...najlepiej przy założonym normalnie tulipanie
Aleee mam wymagania, co? :lol::roll:
no troszkę poleciałeś... jeśli masz na myśli "normalnie" założony tulipan w gotowości do pracy - to troszkę przesada, bo raz, że tracisz miejsce (np. w przypadku tulipana na 17-55 to ok 10cm na szklo 28/1.8)..
jak masz jakiegoś media w okolicy, albo coś w tym stylu to obadaj sobie coś z serii Case Logic (http://www.caselogic.pl/pokrowce-i-torby-foto-wideo,16/plecaki-fotograficzne,97/1.html) - ja miałem na oku SLRC206, ale ostatecznie wybrałem tą co opisałem wcześniej - wygrał pokrowiec, kwestia dostępu, materiał i pojemność, chociaż powoli się kończy... drugie body jeszcze wejdzie ale kolejne szkła po kieszeniach :)
.
no troszkę poleciałeś... jeśli masz na myśli "normalnie" założony tulipan w gotowości do pracy - to troszkę przesada, bo raz, że tracisz miejsce (np. w przypadku tulipana na 17-55 to ok 10cm na szklo 28/1.8)..
jak masz jakiegoś media w okolicy, albo coś w tym stylu to obadaj sobie coś z serii Case Logic (http://www.caselogic.pl/pokrowce-i-torby-foto-wideo,16/plecaki-fotograficzne,97/1.html) - ja miałem na oku SLRC206, ale ostatecznie wybrałem tą co opisałem wcześniej - wygrał pokrowiec, kwestia dostępu, materiał i pojemność, chociaż powoli się kończy... drugie body jeszcze wejdzie ale kolejne szkła po kieszeniach :)
.
Nie podobają mi się flipy "lołpro". Mam identyczny jak ten tyle że się zużył - http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/97851-test-opis-plecak-naneu-pro-sahara.htm
Hmmmm, szukam identycznego w sumie jak z linku tyle że na sam sprzęt foto. Nie potrzebuje dodatkowych przegródek.
Sprawdzam ten 400AW, fajny w sumie jest - myślałem o inny typie flipa... :mrgreen:
Moje typy na tą chwile to:
- http://products.lowepro.com/product/CompuTrekker-AW,1924.htm
- http://products.lowepro.com/product/Flipside-400%20AW,2116.htm
- naneu pro sahara
ktoś coś chcę jeszcze dodać?
Jeszcze coś takiego poszukałem:
http://fotozakupy.pl/plecak/case-logic-slrc-206,11190s
Ma ktoś ten plecak? Wejdzie w to aparat z gripem?
gadget_zary
12-12-2010, 15:22
Miał ktoś styczność z Naneu Pro Urban Gear U120 ? Cena jakieś 250 zł jest całkiem zachęcająca patrząc na pojemność i kieszeń na laptopa.
.....................
Nie tylko tracisz miejsce - uważam, że "operowanie" obiektywem w pokrowcu z normalnie założonym tulipanem jest mniej wygodne niż wtedy, gdy on jest założony odwrotnie. Uważam także, że jak jest on założony odwrotnie to szkiełko jest lepiej chronione (amortyzowane) w pokrowcu.
fotopawkas
12-12-2010, 16:31
KarolJ.. hehe... no właśnie te trzy plecaki rozpatrywałem.
- w CompuTrekker ładujesz wszystko od "normalnej strony" - nie od pleców jak w Flipside 400AW, co mnie do tego drugiego bardziej przekonało ze względu na bezpieczeństwo. ma to jeszcze inny atut - jak zakładasz AW to w tradycyjnym sposobie ładowania musisz ten pokrowiec zdjąć by wyjąć sprzęt - we Flipside 400AW zapinam pas biodrowy, zdejmuję szelki, obracam plecak kładąc na kolano i mam wszystko pod ręką jak z torby, a pokrowiec nie ruszany.
- rozpatrywałem tego Case Logica - macałem go sobie w media i już miałem kupić, ale wpadłem na neta szukać ceny i trafiłem na Flipside... dalej już wiesz... co do CS SLRC 206 - kieszeń na lapka mi nie była potrzebna; plecak ma porządnie usztywniony spód - taka guma sztywna - bardzo fajne; jest dość pojemny chociaż 400AW wydaje mi się bardziej (wkładam body i gripa z podpiętym 100-400 i jest po długości jeszcze miejsce). podoba mi się wykończenie i ta pomarańczowa żarówa, ale nie ma pokrowca i wiem z doświadczeń turystycznych (nie tylko z plecakiem na sprzęt), że pas biodrowy to dobra sprawa - plecak wydaje się lżejszy dzięki takiemu zamocowaniu.
powiem tak - pewnie znajdziesz coś lepszego, ale ja jeśli Ci coś takiego pasuje, to polecam w ciemno, popatrz na filmiki, a jak możesz to gdzieś pomacaj. teraz może bym szukał coś innego, ale na moje potrzeby sprawuje się on w 200%.
ps. w SLRC 206 ta kieszeń dodatkowa jest śmiesznie mała. w 400AW jest o wiele pojemniejsza.
.
Nie tylko tracisz miejsce - uważam, że "operowanie" obiektywem w pokrowcu...
To zależy od specyfiki wykonywanych zdjęć ;) Nosze wszystkie szkiełka bez założonych dekli, bez filtrów (robie tak od roku i na żadnym nie mam rysy) i z założonymi osłonami gotowymi do pracy - nie mam czasu się bawić w wkręcanie/odkręcanie...
KarolJ.. hehe... no właśnie te trzy plecaki rozpatrywałem.
- w CompuTrekker ładujesz wszystko od "normalnej strony" - nie od pleców jak w Flipside 400AW, co mnie do tego drugiego bardziej przekonało ze względu na bezpieczeństwo. ma to jeszcze inny atut - jak zakładasz AW to w tradycyjnym sposobie ładowania musisz ten pokrowiec zdjąć by wyjąć sprzęt - we Flipside 400AW zapinam pas biodrowy, zdejmuję szelki, obracam plecak kładąc na kolano i mam wszystko pod ręką jak z torby, a pokrowiec nie ruszany.
- rozpatrywałem tego Case Logica - macałem go sobie w media i już miałem kupić, ale wpadłem na neta szukać ceny i trafiłem na Flipside... dalej już wiesz... co do CS SLRC 206 - kieszeń na lapka mi nie była potrzebna; plecak ma porządnie usztywniony spód - taka guma sztywna - bardzo fajne; jest dość pojemny chociaż 400AW wydaje mi się bardziej (wkładam body i gripa z podpiętym 100-400 i jest po długości jeszcze miejsce). podoba mi się wykończenie i ta pomarańczowa żarówa, ale nie ma pokrowca i wiem z doświadczeń turystycznych (nie tylko z plecakiem na sprzęt), że pas biodrowy to dobra sprawa - plecak wydaje się lżejszy dzięki takiemu zamocowaniu.
powiem tak - pewnie znajdziesz coś lepszego, ale ja jeśli Ci coś takiego pasuje, to polecam w ciemno, popatrz na filmiki, a jak możesz to gdzieś pomacaj. teraz może bym szukał coś innego, ale na moje potrzeby sprawuje się on w 200%.
ps. w SLRC 206 ta kieszeń dodatkowa jest śmiesznie mała. w 400AW jest o wiele pojemniejsza.
.
Chyba mnie przekonałeś do tego AW, muszę go znaleźć w jakimś sklepie :D
panmateusz
12-12-2010, 21:07
Szukam jakiejś niedrogiej, małej torby, która zmieści korpus z podpiętym małym obiektywem, do tego lampę błyskową. Aktualnie posiadam Mekko Classic C6, jednak jest ona dla mnie zbyt kwadratowa. Interesują mnie torby bardziej wchodzące w prostokąt, żeby mniej odstawy od ciała. Co byście polecali?
Wstępnie myślałem nad Tamrac Aero 45, jednak mam wątpliwości co do stopnia ochrony sprzętu. Wydaje się być bardzo cienka i delikatna...
fotopawkas
12-12-2010, 21:50
panmateusz Tobie też coś zaproponuję, czego sam używam oczywiście (porównując do tego co pokazujesz) - proponuję serię Lowepro NOVA 1x0 AW (gdzie x od 6-9). ja mam 180AW. mają pokrowiec, są solidne, szeroki pasek z paskiem z gąbki, pojemne i jak większość łatwe w konfiguracji.... i nie jestem przedstawicielem tej firmy :) po prostu darze uznaniem jej produkty i wybieram bo są bdb.
..z założonymi osłonami gotowymi do pracy - nie mam czasu się bawić w wkręcanie/odkręcanie...
kurde... to nie wiem, czy nie spowolni Cię to wyjmowanie sprzętu z teko Flipside 400 AW ;)
.
To zależy od specyfiki wykonywanych zdjęć ;) Nosze wszystkie szkiełka bez założonych dekli, bez filtrów (robie tak od roku i na żadnym nie mam rysy) i z założonymi osłonami gotowymi do pracy - nie mam czasu się bawić w wkręcanie/odkręcanie...
..................
Rzeczywiście jakiś czas zajmuje przełożenie osłony i jak komuś się spieszy na zrobieniu zdjęcia, to może być to uciążliwe.
......
Rzeczywiście przełożenie osłony zajmuje chwilę czasu i jak komuś się spieszy z ujęciem, to może być to uciążliwe.
Witam Panowie, co myślicie o tym plecaku?
http://allegro.pl/prof-plecak-fotograficzny-foto-nowe-mozliwosci-i1361888390.html
i jeszcze prosił bym o okiełznanie tego: http://allegro.pl/jpa-plecak-foto-laptop-lustrzanki-canon-nikon-sony-i1361383414.html :)
http://allegro.pl/prof-plecak-fotograficzny-foto-nowe-mozliwosci-i1361888390.html
Oprócz standardowego marketingowego bełkotu wygląda jak chińskie "zapożyczenie" z rozwiązań firmy Kata (http://www.kata-bags.com/index.asp?UP1=OK) (seria 3in1). Jak zawsze - you get what you pay for.
http://canon-board.info/showthread.php?t=27986
i jeszcze prosił bym o okiełznanie tego: http://allegro.pl/jpa-plecak-foto-laptop-lustrzanki-canon-nikon-sony-i1361383414.html :)
http://canon-board.info/showthread.php?t=59263
http://canon-board.info/showthread.php?t=43631
z daleka trochę podobna do domke,...... - myślę, ze fabryka ta sama tylko brenduje wedle zamówień - .... Rover jak za 151 zeta wydaje się dobra propozycją.
i mały skos naszywa metki po prawej od MEKKO i kupujemy za 150pln a po lewej DOMKE też za 150 ale $$$$ :twisted:
Miałem identyczny, weź wersje bez przegrody na 'laptoka' bo jest tańsza o 30zł z tego co pamiętam. Jeżeli będziesz szanował go i nie nosił ciężkich cegieł w nim to długo Ci wytrzyma. Na plus leci również jego pakowność - a co za tym idzie duża wielkość, czasami ciężko w MZK mi się z nim było przepychać...
Jaki plecak polecilibyście na zestaw c 1Ds, s 100-300/4, c 24-105/4 i c 100/2.8 + jakieś filterki zapasowe baterie itp..?
fotopawkas
13-12-2010, 18:57
Rzeczywiście jakiś czas zajmuje przełożenie osłony i jak komuś się spieszy na zrobieniu zdjęcia, to może być to uciążliwe...
ale tak patrząc na zestaw KarolJ'a, to ze stałkami nawet z odwrotnie założoną (w sposób "spoczynkowy") osłoną da się robić na AF zdjęcia... a tak na poważnie, to czasem szybciej się przykłada osłonę niż w ogóle wyciąga zestaw z torby, ale to tak OT...
Jaki plecak polecilibyście na zestaw c 1Ds, s 100-300/4, c 24-105/4 i c 100/2.8 + jakieś filterki zapasowe baterie itp..?
sory za uszczypliwość, ale dla uzyskania jakiś wskazówek wystarczyłoby prześledzić kilkanaście ostatnich postów... jeszcze kwestia ceny i oczekiwań.
.
Misiek87
14-12-2010, 00:59
No to Miski teraz mi pomozcie ;).
LowePro Slingshot 300 AW - niewatpliwie ciekawy patent z jednym paskiem i jego fajnym przesunieciem i dotarciem do aparatu. Czy jest to jednak az tak wygodne jak zachwalaja?
LowePro Fastpack 350 - jedyna roznica miedzy nimi to w zasadzie ilosc paskow?
Jakie macie doswiadczenia z tymi produktami - ktorys z nich kupie, zastanawiam sie ktory bedzie mi lepiej sluzyl. Bede tam nosil aparat, ze 2-3 obiektywy i lampe ;). Jakies *******y do tego.
A o Fastpacka chodzi o 250, przepraszam za pomylke ;)
Na aparat, 3 szkła, lampę i sporo dodatków polecam coś z linii 3N1 Katy.
Używam wersji 3N1-22 (to samo co 3N1-20 tylko z kieszenią na laptopa)
Z reguły ładuję 5D/grip+obiektyw i do tego spokojnie 3-4 szkła.
Środek mam zaaranżowany tak, że przez boczną klapę widzę wszystkie obiektywy.
W górnej części plecaka jest duża kieszeń i 2 mniejsze po bokach.
Dobry patent - paski naramienne są dwa i można używać jako sling, chowając jeden z nich oraz jako normalny plecak. C1zęściej korzystam z pierwszej opcji.
Misiek87
14-12-2010, 03:04
Z tego co widze na stronie Katy - nie miesci duzego laptopa, przynajmniej pisza o 11 calach...
Nie było takiego warunku.
Fakt, nic poza netbookiem raczej nie wejdzie.
Komora jest szeroka na 20cm.
Większy model to 3N1-33.
MariuszJ
14-12-2010, 10:10
LowePro Slingshot 300 AW - niewatpliwie ciekawy patent z jednym paskiem i jego fajnym przesunieciem i dotarciem do aparatu. Czy jest to jednak az tak wygodne jak zachwalaja?
Posiadam Slingshota 200 AW. Moim zdaniem nie jest on właśnie tak wygodny, jak zachwalają i warto przemyśleć, jak ma nam służyć.
Podstawowe zastrzeżenie jakie mam do tej konstrukcji dotyczy sytuacji, w której mamy kilka obiektywów i przepinamy je między sobą. W standardowym układzie przegródek nie ma możliwości szybkiego dostępu do dodatkowych obiektywów - otwierając boczną klapę możemy jedynie wyjąć body z zakręconym nań obiektywem. Miejsca na pozostałe obiektywy są dostępne po pełnym otworzeniu klapy, czyli nie z pozycji "sling".
Jeżeli przepięcia są rzadkie - możemy to zaakceptować. Jeżeli dość częste - irytuje to niezmiernie. Ponieważ najczęściej chcę mieć szybko dostępne na zmianę dwa obietywy (a np. trzeci w zapasie), robię tak że obie komory na obiektywy "otwieram do boku" (nie mam dzisiaj weny i nie wiem za bardzo jak to nazwać inaczej :/). Niestety, ich łączniki z rzepami są wtedy na wierzchu i ma się z tego spory dyskomfort (m.in. "gałganek" chroniący LCD ma tendencję do przyczepiania się do tych rzepów).
Po otwarciu mogę wyciągnąć body z obiektywem, odkręcić obiektyw, wsunąć go w wolny boczny kanał, z drugiego bocznego kanału wyciągnąć drugi i przykręcić. Albo włożyć body z obiektywem do kanału środkowego.
Widać jednak, że to nie jest konstrukcja do tego dedykowana i moje rozwiązanie jest nieco "na rympał". W przypadku trzeciego dużego obiektywu już nie ma jak sobie z tym poradzić - nabyłem na niego lens case, doczepiany z boku plecaka.
300AW Ci sprawy nie załatwi, bo jest tylko szerszy (czyli załatwi ewentualnie kwestię dłuższych obiektywów, nie ich ilości czy łatwości zmiany).
Slingshoty moim zdaniem sprawdzają się w sytuacji posiadania na wycieczce jednego głównego obiektywu i "okazjonalnego" drugiego. Ja tak miałem z 5d i 24-105, którego na wycieczce się zdejmuje niezmiernie rzadko. W kieszeni górnej leżał sobie na czarną godzinę 70-200/4, którego zapinałem tylko na improwizowane "sesje".
Osoby które preferują zestaw np. 5d + 17-40 + 70-200 (lub porównywalny) nie miały by już ze Slingshotem tak fajnie. Zestaw ten prowokuje bowiem dużo częstsze przepięcia.
Misiek87
14-12-2010, 11:13
TO w zasadzie z Fastpackiem bedzie ten sam problem? Bo tez wszystko pakuje sie z boku?
Wlasnie tego sie obawialem, ze w codziennym uzyciu bedzie to bardzo dobre rozwiazanie, ale juz podczas zlecenia, gdzie warto wachlowac szklami - bedzie to meczace i znacznie utrudnione. Chyba czas na to :
http://www.lowepro.com/sf-series-event-photographer
MariuszJ
14-12-2010, 11:18
TO w zasadzie z Fastpackiem bedzie ten sam problem? Bo tez wszystko pakuje sie z boku?
Wlasnie tego sie obawialem, ze w codziennym uzyciu bedzie to bardzo dobre rozwiazanie, ale juz podczas zlecenia, gdzie warto wachlowac szklami - bedzie to meczace i znacznie utrudnione. Chyba czas na to :
Jeżeli chcesz wachlować szkłami to raczej nie plecak, a torba. Jeżeli Lowepro, to seria Stealth Reporter wydaje się sensowna. Ja mam Classified 250AW, ale ona się moim zdaniem na "wachlowanie" nie nadaje - utrudniony dostęp. To raczej przenośny magazyn.
Bo SS jest do noszenia a nie zmieniania. Do zmiany dobre sa Lenscasy.
SShot + lenscasy daje wiecej wygody. Ale jak chcesz non stop zmieniać to torba no chyba że ktoś nie lubi (np ja) dlatego zostaje przy ss+lc.
Odrazu SS 200 (2 szkłą na szerokość )jest bardziej dyskretny niz SS 300 !! (3 szkłą)
fotopawkas
14-12-2010, 18:05
żonglowanie szkłami w przypadku LowePro Flipside 400AW wygląda tak...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i2.fmix.pl/fmi2033/54dd5b29001d0a0f4d079561)
źródło (http://i2.fmix.pl/fmi740/50fb5c7e0025226a4d079567)
zapięty pasek biodrowy lekko ugięte kolano lub postawione na jakimś stopniu, kamieniu.. jak coś wypadnie z łapek to ląduje w torbie a nie na ziemi, jak w przypadku Slingshotów itp. plecaków na jedno rami i z bocznymi otworami. poza tym nie muszę kręcić plecakiem na 30 stron, bo dostęp do wszystkiego mam bezpośrednio i widzę, co i gdzie mam..
jeszcze raz... POLECAM :)
.
Misiek87
14-12-2010, 18:10
Laptopa z ktorej strony sie wklada? :)
Na przykładzie Katy 3N1-22 i opcji sling.
- przeręcamy plecak do przodu
- otwieramy boczną klapę
- zmieniamy szkło
- odwracamy na plecy
Całość - szybko i sprawnie, bez obawy że coś wypadnie z plecaka.
Szkła wszystkie widać, także jest bez dziwnego grzebania.
Torba z rozcięciem w klapie jest wygodniejsza do częstej żonglerki, jednak mniej wygodna do noszenia. Szczególnie jeśli sprzętu więcej.
Jak trzeba szybkości a szkła zmieniane są często stosuję pas i pokrowce Katy.
W tej konfiguracji jednak aparat/y wiszą na RStrapie.
Wydaje mi się, że sling jest wygodniejszy od FastPacka, którego musimy odwrócić do przodu ściągając oba pasy naramienne i przytrzymać nogą.
W 3N1 nie ma problemu żeby wykonać wszysko idąc.
edit: chodziło o pokazanego FlipSide, nie FastPack...no i mamy jeszcze konieczność używania pasa biodrowego. Gdy było gorąco dążyłem do tego żeby całość miała jak najmniej pasków i była możliwie najbardziej kompaktowa/komfortowa.
fotopawkas
14-12-2010, 18:18
do zdjęć używam aparatu nie laptopa, który noszę w plecaku lub torbie CaseLogic - kwestia tego, czy z tym LowePro czy osobno. nie używam laptopa przy sesjach, nie studiuję, więc jest to dla mnie zbędne, a przykład nie był skierowany tylko do Ciebie, ale ogólnie dla niedowiarków, że to się sprawdza i działa poprawnie.
.
Misiek87
14-12-2010, 18:39
Ale wejdzie w tego Flipside laptop? To model 400 AW i strona Lowepro nie podaje czy miescie tez komputer... Probowales? Jest tam jakas komora taka?
fotopawkas
14-12-2010, 19:16
plecak posiada tylko komorę na sprzęt i bardzo pakowną kieszeń formatu mniej-więcej A4 na podręczne graty jak baterie, filtry, sprzęt czyszczący, kanapki, wodę itp.
lapka nie wciśniesz raczej nigdzie, no chyba że 10" w tą kieszeń. jeśli z komorą na lapka i bardziej "miejską" wersję to zobacz coś z serii SLRC, np. Case Logic SLRC206 tylko ty masz na 15".
.
...Chyba czas na to :
gdzie do nabycia i jaka cena pi-razy-oko ?
.
Pas z pokrowcami i plecak na całość?
W dwie osoby uzasadnione, samemu - trochę bez sesnu.
Kata ma bardzo fajne pokrowce i pas - seria AP.
Skłądają się na płasko i ogólnie zajmuja mniej miejsca niż tuby.
Kamizelka to trochę na wyrost, szczególnie w cieplejsze dni będzie kosmos.
A jeśli pas jest za ciężki to Kata ma model z szelkami do podwieszenia.
Nie uzywałem jednak nigdy, mimo sporego wypakowania.
Poza tym jak mówiłem - jeśli pas to i aparaty na RStrapie,
także jakiekolwiek inne pasy na ramionach w tym przypadku odpadają.
fotopawkas
14-12-2010, 20:49
ja na razie przymierzam się jednak do torby już pod dwa body i zestaw szkieł... pada na: Hama Defender 220.
w sumie przydałby się i pas z saszetkami na 28, 50, 85 i 17-55, ale to za pół roku dopiero..
.
Zerknij jeszcze na Tamrac Pro12.
Używałem jej długo, teraz trzymam w niej różne okołoprzydatne graty.
Bardzo miło ją wspominam, ale noszenie takiej ilości sprzętu na ramieniu to był taki sobie pomysł. Mało wygodnie (w porównaniu do plecaka) i męcząco.
Na większą ilość sprzętu z częstym i szybkim dostępem zabierałem najpierw kamizelkę foto, a od ponad roku pas ze szkłami.
Transport - albo sam pas (korpusy w pokrowcach) albo duzy plecak i pas osobno. Plecak zostaje w aucie/gdzieś a pracuję na pasie.
4kwiatek
14-12-2010, 23:22
Hi...
Mam FastPacka 250. Też miałem ten dylemat - na koncercie potrzebowałem 2 szkła na przemian przepinać. Po kilkunastu minutach olśnienie - przecież aparat na pasku - a komora na aparat zostaje pusta - weszło szkło nawet z osłoną normalnie założoną. Przy trzech do wachlowania problem wraca. Po szybkiej akcji - szkło do swojej przegródki, aparat na miejsce i piwo w rękę...
Inna sprawa że mój fastpack już swoje przeżył i już powoli szukam następcy. Materiał zaczyna być zmęczony na szwach, pojemność zaczyna być mała... Kieszeń na butelki się rozerwała na jakiejś klamce.
No i - brak uchwytu na statyw.... oj brak...
Pozdrawiam...
samboman
14-12-2010, 23:55
Też właśnie się zdecydowałem na fastpack'a 250. Za tym wyborem stoi całkiem niezła pakowność w stosunku do ceny no i możliwość zapakowania laptopa. Jednak właśnie brak możliwości przymocowania statywu trochę mnie zniechęca. Chyba że jest jakaś inna opcja w tym przedziale cenowym?
Misiek87
15-12-2010, 00:34
Ja zdecydowalem ze szukam Lowepro Pro Runner 350AW :) decyzja zapadla :)
Zastanawiam się właśnie nad wyborem torby do zestawu 40D + Sigma 17-70 OS. Ma to być niewielki futerał na korpus, obiektyw, zapasowa baterie i kartę oraz ewentualnie ze 2 filtry (jak uzbiera się więcej sprzętu, to kupię plecak, ale na razie jest to, co jest).
Oczywiście chcę wydać jak najmniej, ale mam odłożone na to 100zł, a jak będzie trzeba, to znajdzie się więcej.
Moją uwagę zwróciły 4 modele:
1. Naneu Pro TS10 -na papierze wygląda świetnie i jest tania, ale nigdzie nie mogę znaleźć o niej jakiejkolwiek opinii.
2. Case Logic SLRC200 -oglądałem w sklepie. Fajna, niewielka ze wzmacnianym spodem, ale ma mało kieszeni (filtry nie wejdą) i kiepski pasek
3. Lowepro Topload Zoom 1 -względnie tania i i wydaje się przyzwoita. Widzałem same pozytywne opinie.
4. Tamrac Pro Digital Zoom 5 -najdroższa i jak to zwykle bywa najlepsza, tylko czy warto płacić ponad 60zł więcej niż za pozostałe.
Na chwilę obecną skłaniam się do tego Case Logica (ze względu na jakość i wzmocnienia), ale nie wiem czy nie warto dopłacić do Tamraca i czy jest mi to potrzebne (zawsze jakaś kieszeń na filtry się znajdzie)?
Witam czy ktoś używa torbę HAMA DEFENDER 220.Chodzi mi o to czy aparat w niej stoi na obiektywie, czy jest zawieszony na gąbkach.Nie mogę znaleść tej informacji .
W tej torbie sam ustawiasz sobie wyokość tych "gąbek", chcesz żeby stał to będzie a jak wyżej zaczepisz gąbke to nie będzie. Pozatym to fajna i duuuuża torba.
gadget_zary
15-12-2010, 12:00
Zapytam ponownie, ktoś wie coś na temat plecaka Naneu Pro Urban Gear U120 ? Patrząc na cenę i pakowność (+ za kieszeń na laptopa 15,4') wydaje się całkiem przyjemną propozycją. Miał ktoś z nim styczność ??
fotopawkas
15-12-2010, 19:42
Kr4nkEd mógłbyś na PW podrzucić jakieś foto tego co używasz, ewentualnie spis konfiguracyjny? mi potrzebna będzie torba na 3 stałki, dwa body z gripem, 70-200 i dwie lampy. do tego kilka gratów jak filtry i baterie. Torba będzie głównie jako transport z pktu A do B - bo na wypady mam małą torbę i plecak. chodzi mi o coś w czym sprzęt będzie wylegiwał się i podróżował na pracę - dostępność i szybkość wydobywania go ma średnie znaczenie, bo to nie zawody, a głównie ślubniactwo, więc coś w czym będę mógł dobrze to poukładać i poukładać wszystko.
Deffender'a 220 oglądałem i prezentuje się zacnie. Tamrac Pro12 chyba troszkę mniejsza, ale poszukam..
.
MariuszJ
15-12-2010, 19:47
...mi potrzebna będzie torba na 3 stałki, dwa body z gripem, 70-200 i dwie lampy. do tego kilka gratów jak filtry i baterie. Torba będzie głównie jako transport z pktu A do B - bo na wypady mam małą torbę i plecak. chodzi mi o coś w czym sprzęt będzie wylegiwał się i podróżował na pracę - dostępność i szybkość wydobywania go ma średnie znaczenie, bo to nie zawody, a głównie ślubniactwo, więc coś w czym będę mógł dobrze to poukładać i poukładać wszystko...
.
No niby to trochę pasuje do mojej Lowepro Slingshot 250AW. Niemniej uprzedzam z góry, stałki mocno głęboko wpadają i robi się bałagan (nie wiem czy twórczy).
Enter testował torbę http://canon-board.info/showthread.php?t=70502.
Wygląda wręcz idealnie w Twojej aplikacji.
fotopawkas
15-12-2010, 21:05
MariuszJ, dzięki, ale ja mam plecak, który gorąco polecam - teraz szukam torby dużeeeej..
.
MariuszJ
15-12-2010, 21:24
MariuszJ, dzięki, ale ja mam plecak, który gorąco polecam - teraz szukam torby dużeeeej..
.
O torbach przeca piszę...
Pierdyknąłem się nieco w nazwie: mam torbę Classified 250AW nie Slingshot. Slingshot (plecak) mam 200AW.
Mam takie pytanie, zakupiłem sobie plecak tamran aero 85 i jego zapach mnie wkurza na maxa jest jakiś taki "plastikowy" za chwile cały sprzęt mi tak będzie pachnieć ... jak się pozbyć takiego niechcianego zapachu nowości :) ????
tamrac - literówka
ozonowanie świetnie usuwa zapachy. poszukaj kogoś kto ozonuje ubrania/buty/samochody.
ozonowanie świetnie usuwa zapachy. poszukaj kogoś kto ozonuje ubrania/buty/samochody.
Ale czy nie przypadkiem same ozonowanie ma swój zapach podobny do "ryby"? Mam taką maszynkę do ozonowania (oczyszczania) powietrza, i właśnie ma taki delikatny zapach daje ale wyczuwalny tylko przy tej maszynie.
fotopawkas
16-12-2010, 18:07
O torbach przeca piszę...
Pierdyknąłem się nieco w nazwie: mam torbę Classified 250AW nie Slingshot. Slingshot (plecak) mam 200AW.
no właśnie dlatego ten plecak ;)
.
marcinez
18-12-2010, 09:01
to poproszę o opisanie jak się użytkuje pro mag-a :)
to poproszę o opisanie jak się użytkuje pro mag-a :)
dam znać jak przy poprzednich
jak na razie do pro mag 2 przeszedł próby upakowania maksymalnego
wchodzi do głównej
40d + grip
24-105 4/70-200 2x580ex 2/35mm 1,4/50mm
pudełko z RF-602 z 2 odbiornikami
reszta małych pierdółek: filtry cto, baterie, akumulatory, dokument, komórka w małą kieszeń
jak to za mało to jeszcze jest możliwość dopięcia LC z obu stron i na dole monopodu
chciałbym zapytać o różnice między plecakami lowepro vertex 300 aw a nature trekker awII
Bartek_902
21-12-2010, 09:54
nie wiem jak trekker ale jak oglądałem vertexa 300 bo sie do niego przymierzałem to po pierwsze zagięła mnie waga a po drugie że to taka toporna waliza,do przewożenia sprzetu w czasie podróży samolotem czy samochodem okey,ale w plener nie ma szans według mnie,ale wykonanie na najwyzszym poziomie
właśnie chodzi mi o plenery i jakieś małe "wyprawy"
a może tamrac expedition 8?
samboman
28-12-2010, 12:22
Czy ktoś z Was korzysta może z naneu Alpha L? http://allegro.pl/plecak-naneu-alpha-l-c-h-panorama-wa-wa-i1376779743.html
Jest to wersja z miejscem na laptopa.
Zastanawia mnie natomiast to czy jeśli wcisnę do niego 7d+70-200 2.8, to zostanie jeszcze miejsce na inne szkła, czy będzie to juz trochę upchane.
fotopawkas
28-12-2010, 13:20
Czy ktoś z Was korzysta może z naneu Alpha L? http://allegro.pl/plecak-naneu-alpha-l-c-h-panorama-wa-wa-i1376779743.html
Zastanawia mnie natomiast to czy jeśli wcisnę do niego 7d+70-200 2.8, to zostanie jeszcze miejsce na inne szkła, czy będzie to juz trochę upchane.
w sumie tak jak widać - może być ciężko... inne szkła... hmmm.. lampa - może dać radę.
.
wygląda, że wiele już na dół nie wciśniesz z podpiętym 70-200; zawsze ewentualnie możesz coś do drugiej komory przerzucić - najważniejsze, ze jest wodoodporny i ma pokrowiec :D
Witam!
Upatrzyłem sobie lowepro off traila, jakieś opinie ? może coś innego godnego polecenia o podobnych właściwościach ? Generalnie potrzebuje czegoś na spacery, przejażdżki na moto ażeby nie targać całej torby albo szkiełek po kieszeniach :) Tutaj podoba mi się opcja odpinania bocznych pokrowców na szkła ale wolę zapytać bo w sumie nie wiem jakie są alternatywy i czy w ogóle takie coś zdaje egzamin ?
Pozdrawiam
wiktor2323
04-01-2011, 16:53
Jeżeli nosi się to jako "pas" to Kata ma coś podobnego, tyle, ze nie pamiętam symbolu.
Witam!
Upatrzyłem sobie lowepro off traila, jakieś opinie ? może coś innego godnego polecenia o podobnych właściwościach ? Generalnie potrzebuje czegoś na spacery, przejażdżki na moto ażeby nie targać całej torby albo szkiełek po kieszeniach :) Tutaj podoba mi się opcja odpinania bocznych pokrowców na szkła ale wolę zapytać bo w sumie nie wiem jakie są alternatywy i czy w ogóle takie coś zdaje egzamin ?
Pozdrawiam
Mam Lowepro Outback 200 - czyli coś podobnego.
W sumie jestem zadowolony.
Ale to zależy jak ciężki aparat + osprzęt będziesz nosić, przy większym ciężarze to jednak plecak zdecydowanie byłby lepszy (na motor też) i zawsze możesz dołączyć statyw.
W góry, mając jeszcze na plecach duży plecak to ok, dałbym 9 pkt. na 10 (jeśli lekki sprzęt to 10/10).
Na spacery - spełnia swoje zadanie 10/10
Kwestia odpinania sakiewek i chowania klamotów - 10/10.
Powtórzę, przy lekkim sprzęcie jest fajnie, przy cięższym - plecak :)
No właśnie to miałoby służyć do przewiezienia (lub przeniesienia) części sprzętu i to nie jakoś bardzo ciężkiego, dosłownie mini wycieczka, spacer, przejażdżka..oglądałem dzisiaj przypadkiem tego outbacka 200 (100 nie było) ale to już jest kawał torby :) Chyba wybór padnie na off traila tylko przymierzę czy 1 czy 2 :)
Plecak niestety odpada bo jak gdzieś na moto jadę to mam już plecak i to załadowany na full a znowu na spacery to raz, że za duży dwa, że niezbyt wygodny dostęp do sprzętu.
pozdrawiam
Wybrałem się z puszką do sklepu żeby po przymierzać torby. i w sumie mieścił się w jedną Tarmac System 3. ale nie zdecydowałem się jej kupić.
Czy mogli byście mi doradzić w czym nosicie swoje gratki, mianowicie mówię tutaj o 50D z Gripem + T17-50 do tego chciałbym tam upchnąć tele może 70-200/4L i lampę 580
Czy zdecydować się na coś dużego bardzo pojemnego czy lepiej rozłozyć to na dwa zestawy jeden w który wejdzie aparat z obiektywem czyli na spacery i do turystyki a drugi do noszenia wszystkiego razem??
pozdrawiam.
Wybrałem się z puszką do sklepu żeby po przymierzać torby. i w sumie mieścił się w jedną Tarmac System 3. ale nie zdecydowałem się jej kupić.
Czy mogli byście mi doradzić w czym nosicie swoje gratki, mianowicie mówię tutaj o 50D z Gripem + T17-50 do tego chciałbym tam upchnąć tele może 70-200/4L i lampę 580
Czy zdecydować się na coś dużego bardzo pojemnego czy lepiej rozłozyć to na dwa zestawy jeden w który wejdzie aparat z obiektywem czyli na spacery i do turystyki a drugi do noszenia wszystkiego razem??
pozdrawiam.
Ja do bardzo podobnego zestawu + do tego jeszcze troche gratów i 50 1.8 używam Fomei Winner, kopia Lowepro stealth reporter i jestem bardzo zadowolony nie kosztowała dużo a sprawuje się wyśmienicie a na spacery żeby nie targać wszystkiego albo się za każdym razem przepakowywać \ szukam tego co w powyższych postach :)
Hubert Multana
04-01-2011, 23:48
Co polecacie do zestawu 1000D+kit+50/1.8+grip+lampa tak aby można było to przez cały dzień swobodnie nosić z 40l plecakiem na plecach w trakcie górskiej wędrówki? Zależy mi na wygodnym dostępie do sprzętu, dlatego chciałbym zrezygnować z trzymania aparatu w głównej komorze plecaka między apteczką a kanapkami...
Ja do bardzo podobnego zestawu + do tego jeszcze troche gratów i 50 1.8 używam Fomei Winner, kopia Lowepro stealth reporter i jestem bardzo zadowolony nie kosztowała dużo a sprawuje się wyśmienicie a na spacery żeby nie targać wszystkiego albo się za każdym razem przepakowywać \ szukam tego co w powyższych postach :)
Dzięki za odp. popatrze sobie jak to wygląda może mają w jakimś sklepie na stanie to fajnie by było przymierzyć puche ze szkłem od tego :)
pozostaje powertowac temat i moze cos sie znajdzie na spacerniak ;)
ale rozmiarowo ta twoja jets zblizona do którego modelu Lowerpro?
np: takiej
http://torbylowepro.pl/torby/lowepro-stealth-reporter-d100-aw,398s
jest całkiem zgrabna na zdjęciach ale ciekawej jak z pojemnością
Dzięki za odp. popatrze sobie jak to wygląda może mają w jakimś sklepie na stanie to fajnie by było przymierzyć puche ze szkłem od tego :)
pozostaje powertowac temat i moze cos sie znajdzie na spacerniak ;)
ale rozmiarowo ta twoja jets zblizona do którego modelu Lowerpro?
np: takiej
http://torbylowepro.pl/torby/lowepro-stealth-reporter-d100-aw,398s
jest całkiem zgrabna na zdjęciach ale ciekawej jak z pojemnością
No ta fomei (962) ma rozmiary wewnętrzne 18x27x18 czyli jest ciut większa od tej co podlinkowałeś ale troszkę mniejsza od reportera 200. Nie jest jakaś gigantyczna ale XXD+t17-50+70-200f4+50 1.8+nissin di622+jakies graty wchodza ok. pzdr
Przymierzam się do kupna plecaczka na sprzecik, 5DMk2+Grip + C24-70 f2.8L, C70-200+ ewentualnia 430EX. Nie musi być jakiś wypas, byle miał ta fajną funkcję, że nie trzeba zdejmować z pleców a wystarczy przesunąć. Macie jakiegos typa :)
Przymierzam się do kupna plecaczka na sprzecik, 5DMk2+Grip + C24-70 f2.8L, C70-200+ ewentualnia 430EX. Nie musi być jakiś wypas, byle miał ta fajną funkcję, że nie trzeba zdejmować z pleców a wystarczy przesunąć. Macie jakiegos typa :)
Z mojej strony - coś z linii 3N1 Katy.
Możesz użyć jako slinga (czyli tak jak chcesz) albo zapiąć oba paski i używać jako standardowego plecaka.
Ja używam 3N1-22 i jest optymalny.
Twój zestaw wejdzie z duzym zapasem miejsca.
Jest wersja 3N1-20 (bez części na netbook) i mniejszy model 3N1-10,
ale tutaj nie wejdzie body z zapiętym 70-200.
Do 22 wchodzi z odwróconą osłoną.
Proponuję Lowepro flipside :http://www.foto-net.pl/sklep/produkt19781-Lowepro-Flipside-200-czarny.html , osobiscie mam wersję 400 i jestem zachwycony łatwoscią dostepu do sprzętu, i wykonaniem,przy tym plecak bardzo dobrze sie nosi, jest taki kompaktowy:-D.
Ja również dołączę się o prośbę. Szukam plecaka na 7d z gripem+ póki co 17-50 (później coś na kształt 24-70) + 70-200 f/4 i lampa.
Dotychczas miałem c350d z kitem i 70-300 w torbie Lowepro nova 2aw i jestem nią zachwycony. Zmieniam gdyż nowy zestaw jest obszerniejszy ale chyba chciałbym pozostać przy Lowepro.
Najbardziej pasował by mi plecak posiadający dodatkową niefotograficzną komorę, mocowanie na statyw i koniecznie płaszcz AW.
A tak marudząc czy jest jakikolwiek plecak którego dolną część można odpiąć i używać jako torbę czy to już fanaberia? :)
[...]chyba chciałbym pozostać przy Lowepro.[...]plecak posiadający dodatkową niefotograficzną komorę, mocowanie na statyw i koniecznie płaszcz AW.[...]plecak którego dolną część można odpiąć i używać jako torbę czy to już fanaberia? :)
W takim razie może Orion AW (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/Orion_AW.aspx)?
Kiedyś to przymierzałem i mocowania statywowego chyba nie miał, na fotce też tego nie widać.
Orion wydaję się być ok z tym że torba biodrowa to takie sobie rozwiązanie.
W sumie to w grę wchodzi tylko Rover AW II, ww Orion lub Primus.
Czym różnią się wersję tego ostatniego Primus AW od Minimus?
Czy do obu zmieści się 7d z korpusem z gripem?
A jeżeli chodzi o inne firmy jest coś godnego polecenia w podobnej jakości?
Dzięki za pomoc :)
@Kr4nkEd, @koraf
Obydwa fajne, Kata nawet chyba ładniejsza ale ten Lowepro ponad 100 tańszy :(
Dzięki za pomoc.
Z mojej strony - coś z linii 3N1 Katy.
....
Jest wersja 3N1-20 (bez części na netbook) i mniejszy model 3N1-10,
ale tutaj nie wejdzie body z zapiętym 70-200.
Do 22 wchodzi z odwróconą osłoną.
Używam 3N1-20, który wielkościowo nie rożni się chyba niczym oprócz braku przegrody na netbooka. Ciekaw jestem w jaki sposób nosisz w nim body z zapiętym 70-200? Ja muszę zmieniać układ przegródek - dość upierdliwe, i wyciąganie aparatu jest trochę utrudnione. Chodzi o to że używając jedenej z bocznych pokryw aparat mieści się wsunięty "pionowo" kiedy zapięty jest 17-55. Z 70-200 muszę kłaść "na boku" gdzie body jest wciśnięte u dołu plecaka, a przód obiektywu trochę ciasnawo wchodzi pod górną przegrodę głównej komory.
Witam do działu Testy wrzuciłem swoje opisy
Torby Lowepro Nova 190 i Plecaka Fastpack 250 (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=918164#post918164)
Czym różnią się wersję tego ostatniego Primus AW od Minimus?
Zasadniczo - wielkością i ceną:)
Primus Minimus AW (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/PrimusMinimus_AW.aspx)
Primus AW (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/Primus_AW.aspx)
Czy do obu zmieści się 7d z korpusem z gripem?
Zmieści, ale, w miarę możliwości, przymierz JAK się to zmieści i jaki będzie komfort użytkowania (np. wyciąganie sprzętu).
Znana stronka z nosidłami >i Primus AW (http://www.cambags.com/bag-type/backpacks/lowepro-backpack-bags/item/140-lowepro-primus-aw.html). Możesz obejrzeć tam różne konfiguracje sprzętu.
A jeżeli chodzi o inne firmy jest coś godnego polecenia w podobnej jakości?
Nie wypowiem się z braku doświadczenia z nimi (używam tylko LP) - niezłe torby i plecaki robi Kata i ThinkTank - ten ostatni w PL chyba oficjalnie niedostępny.
Wiem że primus jest większy i pakowniejszy ale i niestety prawie o 200zł droższy :(
Chętnie obyłbym się Minimusem tylko mam obawę jak on się ma do 7 grip +70-200 i drugi szeroki obiektyw.
Na zdjęciu jest niby fotka Minimusa z jasnym obiektywem ale..
Wiem że primus jest większy i pakowniejszy ale i niestety prawie o 200zł droższy :(
Chętnie obyłbym się Minimusem tylko mam obawę jak on się ma do 7 grip +70-200 i drugi szeroki obiektyw.
Na zdjęciu jest niby fotka Minimusa z jasnym obiektywem ale..
Pomyśl nad plecakiem pro runner od lowepro naturalnie. Bardzo pakowne i do tego możliwość wrzucenia laptopa (nawet do 17cali). Ja swego czasu używałem lowepro nova 3 teraz mam pro runnera i jestem w niebowzięty , bo chociaż nie mam go wypchanego po brzegi spokojnie coś jeszcze dokupię i nie będę po raz kolejny myślał nad zmianą plecaka.
Pomyśl kolego
Pzdr:!:
Runner jest ekstra z tym że o ile jest taka możliwość chciałbym mieć jeszcze przedział na niefotograficzne graty.
Ma ktoś może któregoś z Primusów z zapakowanym body z 70-200? Pomieści się?
MaciekCi
13-01-2011, 21:16
Witam, krótkie pytanie. :)
Lowepro Slingshot 350 AW czy Kata 3N1-33 ?
-5D,7D,5 obiektywów, lampa, laptop 14".
Aktualnie używam Lowepro 200 AW i jest zdecydowanie za ciasny. ;) Za Katą przemawia możliwość noszenia w dowolnym układzie : na prawym ramieniu / na lewym / normalnie / w X. Już teraz przy 200AW przy długich przemarszach zaczyna mnie boleć ramię, a nawet piec przy wyższych temperaturach, na pewno podwójne szelki czy możliwość zmiany ramienia by się przydała.
Za Lowepro przemawia jedynie cena, ale jak pomyślę o tym braku komfortu przy długich przemarszach na 200AW ... ;)
Są jeszcze inne modele wykorzystujące typ "sling" ? Coś ciekawego ? Koniecznie typ "sling", bo korzystam z tego już kilka lat i jest to cudowne rozwiązanie. :) Z góry wielkie dzięki za zaangażowanie. ;)
Jako, że nie widzę opcji "Edytuj", dopiszę jako drugi post :
Chciałbym, żeby 100-400 jakoś sensownie się mieściło. :) Kata da radę ?
przemek75
16-01-2011, 18:12
Cześć, przewertowałem ten wątek szukając sensownej torby.Do tej pory organizuję się w dwóch torbach - hama canbera 140 (nosze w niej body z podpiętym kitem na rodzinnych spacerach) oraz w jakimś no name w którym mogę schować tele, 50, lampę i parę pierdółek. Nie mniej dojrzałem do zakupu jednej torby. Nie ukrywam, że dysponuję budżetem max 220 pln Czytając różne recenzje toreb w tym wątku wyszło mi, że najodpowiedniejszym modelem byłby Tamrac System 6. Czy użytkownicy tego modelu mogą potwierdzić że upchnę tam zgripowanego 500d z kitem z osłoną, (w przyszłości może 17 -55 2.8) + tele 70-300 z osłoną w drugą stronę i 50 z osłoną, lampę metz 48, ładowarkę i jakieś dodatki. Nie ukrywam, fajnie by było, żeby torba była choć trochę przyszłościowa i mogła ewentualni pomieścić jeszcze jeden obiektyw. Będę wdzięczny za info.A może polecicie coś innego?
7 postów wyżej jest link do opisu Lowepro nova 190. Tam wciśniesz to wszystko bez problemu, a cena jest w zasięgu.
Używał ktoś Domke F-1X? Mogę prosić o opinie?
przemek75
17-01-2011, 19:40
7 postów wyżej jest link do opisu Lowepro nova 190. Tam wciśniesz to wszystko bez problemu, a cena jest w zasięgu.
Fajny opis, ale jakoś ta torba nie powaliła mnie. Faktycznie, przynajmniej jak dla mnie potężną wadą jest mała "konfigurowalność" torby. Wydaje się że Tamrac 5606 ma to rozwiązane dużo lepiej. Nie miałem możliwości sprawdzenia tego realnie ale patrząc na zdjęcia takie jest moje odczucie. Stąd ponawiam pytanie do użytkowników tego modelu.
Zapytam bardziej zorientowanych - czy plecak Lowepro Pro Runner 450 AW jest najwiekszym/najpojemniejszym z plecakow Lowepro?
Chcialem sie przeniesc z gratami z CompuTrekker'a AW i zastanawiam sie czy to dobry kierunek? Nie potrzebuje duzo wiecej miejsca, ale i wysokosc ma znaczenie, bo do computrekkera wkladajac zgripowane body wypycha sie "gorka". Wydaje mi sie ze ten pro runner jest pojemniejszy/wyzszy.
Jakies inne alternatywy moze?
Ja się z CompuTrekkera przesiadłem na CompuRovera. A często latasz? Bo Runner to sprzęt dla lotniskowców ;) , a CompuRover to sprzęt dla piechociarzy.
Ja się z CompuTrekkera przesiadłem na CompuRovera. A często latasz? Bo Runner to sprzęt dla lotniskowców ;) , a CompuRover to sprzęt dla piechociarzy.
Jakos dwa/cztery razy miesiecznie, computrekker sprawdzal sie idealnie rozmiarami jako podreczny, mialem w rekach 450AW i nie jest duzo wiekszy, ale za to glebszy - to ma dla mnie znaczenie. Widzialem ze i body z gripem dobrze lezy, a lampa wchodzi z pokrowcem pionowo - tez wazne. Szukalem na stronach lowepro - wydaje mi sie ze 450 AW to najwiekszy/pojemniejszy z plecakow, prawda to? Dodatkowo na amazonie jest dobra oferta - jakies 330pln za nowego.
Jaki plecak nadaje się na 300/2.8 z 1D (mogą leżeć osobno) oraz gdzieś tam wciśnięty jeden obiektyw pokroju 24/1.4 lub 35/1.4 i jakaś przestrzeń na 'własne klamoty' ?
Szukałem i nie potrafię znaleźć. CompuTrekker jak dla mnie odpada, taka forma trzymania sprzetu mi nie odpowiada.
Na forum fotoprzyroda wyczytałem o Naneu Alpha, z tego co widzę to plecak w dość sensownej cenie [250 zł] ale podobno są dwa różne rodzaje - nie potrafię ich odróżnić.
Pojechałem do sklepu i przymierzyłem sobie sprzet do tego plecaka, troszkę ścisk jest, dosłownie kilka centymetrów brakuje żeby było fajnie.
oto zdjęcie
http://img708.imageshack.us/img708/6726/dsc03737f.jpg
Może ktoś zna jakiś plecak który byłby nieco większy a forma noszenia sprzetu zbliżona do tego co w Naneu Alpha ?
Kata odpada ze względów polityczno-ideologicznych, jestem pacyfistą i nie kupuję produktów izraelskich.
Jaki plecak nadaje się na 300/2.8 z 1D (mogą leżeć osobno) oraz gdzieś tam wciśnięty jeden obiektyw pokroju 24/1.4 lub 35/1.4 i jakaś przestrzeń na 'własne klamoty' ?
Miałem do tego obiektywu Lowepro Cumputreker : http://www.foto-net.pl/sklep/produkt9850-Lowepro-Compu-Trekker-AW.html ale zamieniłem na Lowepro Flipside :http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21355-Lowepro-Flipside-400-AW-czarny.html, który okazał się super wyborem więcej miejsca na obiektyw z podpiętą lustrzanką i ta metoda dostępu do zestawu i wymiany szkieł... polecam.
fotopawkas
18-01-2011, 19:27
Miałem do tego obiektywu Lowepro Cumputreker : http://www.foto-net.pl/sklep/produkt9850-Lowepro-Compu-Trekker-AW.html ale zamieniłem na Lowepro Flipside :http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21355-Lowepro-Flipside-400-AW-czarny.html, który okazał się super wyborem więcej miejsca na obiektyw z podpiętą lustrzanką i ta metoda dostępu do zestawu i wymiany szkieł... polecam.
ponownie... polecam Flipside... swoją drogą wystarczy poczytać wątek.. zobaczyć co piszczy w tych propozycjach i wybrać..
niebawem postaram się zrobić teścik 400AW - jeśli są zainteresowani. chociaż swoją drogą YouTube też ładnie prezentuje niektóre produkty.
.
dzięki za odpowiedzi, niemniej jednak nadal będę marudny.
Koraf, jednak będę się upierał że taka forma noszenia sprzetu mi nie odpowiada - zarówno w Computrekker jak i Flipside sposób noszenia jest taki sam, różnica jest z tego co widzę tylko taka że w jednym wyjmuje się sprzęt tyłem a w drugim przodem plecaka.
Z produktów Lowepro znalazłem godny uwagi Lens trekker 600, który pomieści nawet 600mm.
http://products.lowepro.com/product/Lens-Trekker-600-AW-II,2118,14.htm
Niestety ten plecak nie dość że jest za długi (jego wygląd wzbudza zainteresowanie złodziei) to jeszcze jest ukierunkowany typowo na bardzo długi obiektyw.
Ja tak dużego obiektywu nie mam więc szukam tutaj kompromisu. Blisko tego jest Naneu Alpha, ale jest ciut ciut za mały. Ma dodatkową przestrzeń na górze, która jest dość duża i pomieści na przykład okrycie wierzchnie czy bluzę, sweter lub inne graty.
fotopawkas
18-01-2011, 20:53
ale to chodzi Ci o to, że to wyjmowanie od pleców jest "nie-teges"? moim zdaniem jest bardzo dobrym rozwiązaniem - dostęp do sprzętu mam tylko ja, dostęp jest prosty i nie wymaga zdejmowania plecaka z garba, czyli nie upapram go w błocie tylko kładę na kolanie. połączenie czegoś gdzie zmieścisz kupe sprzętu i jeszcze ciuchy, żarcie itp... może być ciężko - albo będzie wielkie, albo drogie.
.
ale to chodzi Ci o to, że to wyjmowanie od pleców jest "nie-teges"? moim zdaniem jest bardzo dobrym rozwiązaniem - dostęp do sprzętu mam tylko ja, dostęp jest prosty i nie wymaga zdejmowania plecaka z garba, czyli nie upapram go w błocie tylko kładę na kolanie. połączenie czegoś gdzie zmieścisz kupe sprzętu i jeszcze ciuchy, żarcie itp... może być ciężko - albo będzie wielkie, albo drogie.
.
Myślę, że to trzeba praktycznie wypróbować i na "siłę" nie ma co nikogo przekonywać ;).
Ja jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania, gdyż dodatkowo mam miejsce do szybkiej i pewnej wymiany obiektywów :-D w ruchu.
Panowie przegladam ten watek i....wydaje mi sie ,ze same wynalzaki :) Czy mozecie mi polecic cos w guscie starych dobrych toreb fotograficznych.Pamietam mailem takowa. byla podluzna i dosc gleboka. Teraz torby wydaja sie byc bardziej w formie kwadratowej niz prostokatnej. Bardzo prosze o jakies przyklady typowej "starej" torby reporterskiej
[...]Teraz torby wydaja sie byc bardziej w formie kwadratowej niz prostokatnej. Bardzo prosze o jakies przyklady typowej "starej" torby reporterskiej
Jak ma byc bardziej prostokatna niz kwadratowa to polecam naneu pro tango.
Zapinana zamkiem od gory - dla mnie zaleta.
http://www.amazon.com/Naneu-Pro-Military-Ops-Tango/dp/B000R90QYY
No wlasnie i to nie jest to czego szukam. Wyglada jak aktowka.
No wlasnie i to nie jest to czego szukam. Wyglada jak aktowka.
Aha..
To musisz byc bardziej precyzyjny, na forum nie ma wrozek :)
Narazie napisales ze ma byc gleboka i podluzna, bardziej prostokatna niz kwadratowa..
Hejka.
Szukam torby, powinna pomieścić dwie lustrzanki i kilka obiektywów. W necie wpadło mi w oko tylko coś takiego -> Lowepro Commercial AW, ale obawiam się czy nie będzie za mała na poniższy zestaw:
5DmarkII +grip
50D +grip
70-200 2.8
16-35 2.8
85 1.8
50 1.2
35 1.4
580EXII
430EX
Może ktoś z Was też podobny zestaw próbował zmieścić w torbie (plecak odpada).
Do tej pory używałem Nova 200 AW (zostaje na spacery gdzie nie będę brał całego zestawu).
fotopawkas
19-01-2011, 01:04
Hejka.
Szukam torby, powinna pomieścić dwie lustrzanki i kilka obiektywów. W necie wpadło mi w oko tylko coś takiego -> Lowepro Commercial AW, ale obawiam się czy nie będzie za mała na poniższy zestaw:
5DmarkII +grip
50D +grip
70-200 2.8
16-35 2.8
85 1.8
50 1.2
35 1.4
580EXII
430EX
Może ktoś z Was też podobny zestaw próbował zmieścić w torbie (plecak odpada).
Do tej pory używałem Nova 200 AW (zostaje na spacery gdzie nie będę brał całego zestawu).
Ja na niemal identyczny zestaw planuje Hama Defender 220, chyba ze 210. Ta druga jest mniejsza i chyba do 200AW podobna. Hama podoba mi się za wykonanie, gabaryty i konfigurowalność. Oczywiście nie na spacery tylko do przenoszenia sprzętu.
.
Aha..
To musisz byc bardziej precyzyjny, na forum nie ma wrozek :)
Narazie napisales ze ma byc gleboka i podluzna, bardziej prostokatna niz kwadratowa..
No ja nie szukam wrozek :) Nie wiem jak mam bardziej okreslic torbe ,ktorej szukam. Jak wspomnialem,torby sa obecnie zorientowane na pion. krotko mowiac aparat i obiektyw sa przechowywane w pozycji,ktora mi najmniej odpowiada. Chcialbym ulozyc sprzet w poziomie ( puszka plus szklo 200) i po bokach zeby zostalo miejsce na lampe i szkla ( 2 szt). Za tzw moich czasow takie torby byly standartem. Obecnie lansuje sie plecaki ( imho niporozumienie dla reportera) i torby wygladem przypominajace te na male kompaktowe kamery video.
Bartek_902
19-01-2011, 09:24
Używał ktoś Domke F-1X? Mogę prosić o opinie?
Nie używałem ale oglądałem bo sie do niej przymierzałem,ale kupiłem f2 bo f1x to strasznie duży worek i raczej mało poręczny jak dla mnie przy dłuższych wypadach na miasto czy w plener, f2 jest niewielka kompaktowa a bardzo pojemna,jesli chcesz do f1x zmiescic to co masz w stopce to daruj sobie,pooglądaj troche zdjęć tych toreb np na FLICKR jest tego kupa pod hasłem domke
Ja się podpisuję pod prośbą ac3. Też szukam i nie mogę znaleźć optimum dla siebie. A chodzi mi dokładnie o to samo, aby można było w poziomie wszystko ładnie ułożyć obok siebie (a dużo tego nie mam), tylko sęk w tym aby przy w miarę zgrabnych gabarytach, dało się nosić body z zapiętym 70-200, a obok było miejsce na 2 szkiełka i lampę. Co nie znajdę to wymaga rekonfiguracji przy zmianie 70-200 na 17-55, albo przystosowane jest do noszenia w pionie (wtedy 70-200 na puszce odpada) lub jest wielkie jak Hama Defender 210. Idealna dla mnie byłoby coś pośredniego między Defenderem 200 a 210 no ale nie robią takich :(
szambonur
19-01-2011, 12:37
dzięki za odpowiedzi, niemniej jednak nadal będę marudny.
Koraf, jednak będę się upierał że taka forma noszenia sprzetu mi nie odpowiada - zarówno w Computrekker jak i Flipside sposób noszenia jest taki sam, różnica jest z tego co widzę tylko taka że w jednym wyjmuje się sprzęt tyłem a w drugim przodem plecaka.
Z produktów Lowepro znalazłem godny uwagi Lens trekker 600, który pomieści nawet 600mm.
http://products.lowepro.com/product/Lens-Trekker-600-AW-II,2118,14.htm
Niestety ten plecak nie dość że jest za długi (jego wygląd wzbudza zainteresowanie złodziei) to jeszcze jest ukierunkowany typowo na bardzo długi obiektyw.
Ja tak dużego obiektywu nie mam więc szukam tutaj kompromisu. Blisko tego jest Naneu Alpha, ale jest ciut ciut za mały. Ma dodatkową przestrzeń na górze, która jest dość duża i pomieści na przykład okrycie wierzchnie czy bluzę, sweter lub inne graty.
http://www.swiatobrazu.pl/naneu_k5__idealny_plecak_dla_turystyfotografa.html
Może zainteresuje Cię coś takiego, upiłem niedawno i właśnie testuje, w góry super sprawa, oprócz sporej ilości sprzętu foto + pokaźny statyw, zmieści się "prawie" wszystko co potrzebuję zabrać dodatkowo...
upiłem = kupiłem ;)
Witam, zna moze ktos jakis maly, dyskretny plecak, czy torbe na zestaw 5d bez gripa, 500d bez gripa, 17-40, 50l, 100l, 430ex i macbooka 13"? Ewentualnie moge go zredukowac o setke, ale to jest minimum.
Pozdrawiam.
Zapomnialem dodac, plecak/torba powinna miec grube scianki, bo czasem zdarza mi sie zachaczyc sprzetem o sciane przez przypadek i miec w miare wygodny dostep do srodka. Oczywiscie nie za wygodny, zeby mi nie wyjeli sprzetu zanim dojde do roboty :p
fotopawkas
21-01-2011, 00:34
gdzieś coś wcześniej podobnego padło... może TO (http://www.euro.com.pl/torby2/caselogic-slrc206.bhtml?from=skapiec) - solidny, ze wzmacnianym spodem, grube mocne paski
.
Jakiś czas teamu w wątku z 10 stycznia Kr4nkEd napisał, że do Katy 3N1 22 wchodzi body z 70-200 i kilka innych szkiełek. W związku z tym, że chciałbym zakupić Katę sling (a chciałbym w niego wrzucić co najmniej 5d+70-200 2,8 z IS, 24-105, 100 makro, 50 1,4 i lampę) interesuje mnie w jaki sposób da się tam wrzucić body z podpiętym 70-200. Może jakieś zdjęcie? Wg mnie chyba będzie dosyć trudno, aby wykorzystać wygodą jaką daje sling. Mam też pytanie do użytkowników Katy 3N1 30. Czy ten plecak jest w miarę poręczny - bo wg mnie niestety chyba do mojego zestawu konieczny będzie zakup największej wersji Katy 3N1
pozdrowionka
lon
dreamstorm
21-01-2011, 17:06
Witam
Mam do Was pytanko
Torba przestaje być wystarczająco pojemna więc planuję kupić coś większego - najlepiej plecak.
Zastosowanie - śluby. Torba na ślubie sprawdza się nieźle, ale wspomnienia o taszczeniu jej na plenerze wywołały chęć kupna plecaka.
Przeglądałem kilka modeli i najbardziej ciekawie dla mnie wygląda
Naneu Pro Sahara 217F
Czy jest on w stanie pomieścić :
Body x2
- 2x5d z zapiętymi obiektywami (zwykle widuję, że 1 body ma wpięty obiektyw, a drugie jest luzem, jednak wolałbym mieć szybki dostęp do obydwu. Czy ktoś z Was tak robi ? Jest to jednak lekka niegospodarność miejsca.
Obiektywy:
- Zenitar 16mm fiśaj
- Tamron 17-35
- Canon 24 L
- Canon 50 1.4
- Canon 85 1.8
- Canon 135L
(dwa szkła przypięte od razu do body)
Lampy:
580 EXII
430 EX
Inne graty:
ładowarka, parę filtrów, baterie, karty
Zwykle mam założonego Dual Strapa, pas i sakwy, więc cały ten sprzęt bimba sobie na mnie, ale na sali jak się siada do stolika, to trzeba gdzieś to wszystko odłożyć.
Mam wrażenie, że ciężko będzie to wszystko tam wrzucić, ale ten plecak i tak jest już dość wielki i jak się nie zmieści to najwyżej zrezygnuję z 1 lampy i 50 1.4, tyle że na plener chciałbym dorzucić T28-75 i C70-210 f3,5-4,5
Czy w takiej konfiguracji bez tych 2 rzeczy da się wszystko upchnąć ?
Ma go ktoś z Was? Jak wrażenia ?
Lub ewentualnie co innego polecacie ?
gdzieś coś wcześniej podobnego padło... może TO (http://www.euro.com.pl/torby2/caselogic-slrc206.bhtml?from=skapiec) - solidny, ze wzmacnianym spodem, grube mocne paski
.
To jest niezle. Na razie moim faworytem jest lowepro Stealth Reporter D550 AW, musze przejsc sie i zobaczyc jak to sie nosi na zywo. Wolalbym co prawda cos mniej rzucajacego sie w oczy, ale nie ma rzeczy idealnych.
_igi zwróć uwagę, że sam Reporter waży prawie 2,5 kg, miałem kiedyś, ale szybko się pozbyłem z powodu wagi :]
Witam, zna moze ktos jakis maly, dyskretny plecak, czy torbe na zestaw 5d bez gripa, 500d bez gripa, 17-40, 50l, 100l, 430ex i macbooka 13"? Ewentualnie moge go zredukowac o setke, ale to jest minimum.
Pozdrawiam.
Zapomnialem dodac, plecak/torba powinna miec grube scianki, bo czasem zdarza mi sie zachaczyc sprzetem o sciane przez przypadek i miec w miare wygodny dostep do srodka. Oczywiscie nie za wygodny, zeby mi nie wyjeli sprzetu zanim dojde do roboty :p
_igi
do fastpacka 350 powinienes sie zmiescic. zostaje jeszcze gorna czesc na inne rzeczy.
_igi zwróć uwagę, że sam Reporter waży prawie 2,5 kg, miałem kiedyś, ale szybko się pozbyłem z powodu wagi :]
Aj, na to uwagi nie zwrocilem. Ze sprzetem robi sie 8 kg, czyli za duzo jak na torbe dla mojego kregoslupa :)
fotopawkas
22-01-2011, 00:30
no niestety waga sprzętu to jedno, waga torby/plecaka - drugie. Za wagą tego drugiego często idzie rodzaj i jakość materiału - nie tylko wytrzymalsza tkanina na "obicie", ale i gąbki, materiał wewnętrznej "tapicerki" i paski. w plecakach dobre szelki to podstawa, w większych konstrukcjach pas biodrowy bywa nieodzowny i też swoje waży.
Ja używam i cenie swojego Flipside 400AW za wytrzymałość, materiały, konfigurowalność, bezpieczeństwo, gwarancję no i wagę - ok. 1,5kg.
Ten SLRC CaseLogic'a ma to fajne, że spód jest zabezpieczony gumą, ale nie tak konfigurowalny i wszechstronny jak FS 400AW.
http://torbylowepro.pl/typ-plecaka-dwukomorowe,64k,31c - da się cos wybrać rozsądnego - seria Fastpack też ciekawa.
.
Przeglądałem kilka modeli i najbardziej ciekawie dla mnie wygląda
Naneu Pro Sahara 217F
Czy jest on w stanie pomieścić :
Body x2
- 2x5d z zapiętymi obiektywami (zwykle widuję, że 1 body ma wpięty obiektyw, a drugie jest luzem, jednak wolałbym mieć szybki dostęp do obydwu. Czy ktoś z Was tak robi ? Jest to jednak lekka niegospodarność miejsca.
Obiektywy:
- Zenitar 16mm fiśaj
- Tamron 17-35
- Canon 24 L
- Canon 50 1.4
- Canon 85 1.8
- Canon 135L
(dwa szkła przypięte od razu do body)
Lampy:
580 EXII
430 EX
Inne graty:
ładowarka, parę filtrów, baterie, karty
Wspomniana Sahara to plecak wielki. Monstruanly. Gargantuiczny.
To co wymieniłeś wejdzie do środka, i będzie jeszcze miejsce na czteropak piwa.
Ale - należy pamiętać, że plecak ten w pełni załadowany (w sensie - z komorą na foto-sprzęt, laptopem i bocznymi kieszeniami wypchanymi dodatkowo) dość mocno odstaje od pleców. W zasadzie bardzo łatwo przypadkiem dokonać zniszczeń w swoim otoczeniu :)
W praktyce, używam go tylko do transportu sprzętu na duże odległości, na akcję biorę zawsze torbę/Newsweara. Bo z Saharą po prostu się nie da :)
Poza tym, z plecaka korzystam na co dzień (po wyjęciu wkładu foto i "odchudzeniu"), a komora z przegrodami na sprzęt pomaga mi utrzymać w domu szkła i całą resztę we względnym porządku.
Ogólnie - radzę zobaczyć na żywo przed zakupem. Ja jestem zadowolony, ale różne ludzie mają oczekiwania.
dreamstorm
22-01-2011, 10:04
Ok, dziękuję za info. Mam jeszcze sporo czasu na zakup, więc powinienem zdążyć gdzieś go znaleźć i obadać. Faktycznie odstaje dość mocno ten plecak i to mnie trochę martwi.
Czym się różnią plecaki Naneu Alpha L oraz Naneu Alpha ?? (oprócz ceny??)
Alpha L
http://allegro.pl/naneu-alpha-l-dwukomorowy-plecak-na-foto-laptop-i1419516142.html
Alpha
http://allegro.pl/naneu-alpha-dwukomorowy-plecak-fotograficzny-wawa-i1429228878.html
Czy dobrze widzę: różni się tylko kieszenią na laptopa?
I różnica jest prawie 70 złotych ?
Czy ktoś z Was ma moze ten plecak i mógłby się podzielić wrażeniami z użytkowania z zaznaczeniem jaki sprzet tam nosi i z jaką intensywnością?
pozdr
.............
Czy ktoś z Was ma moze ten plecak i mógłby się podzielić wrażeniami z użytkowania z zaznaczeniem jaki sprzet tam nosi i z jaką intensywnością?
pozdr
Dobrze widzisz. Po za tym "L" jest parę centymetrów (w granicach 2-3) większy właśnie z uwagi na kieszeń do lapka.
Wróć w tym wątku do mojego postu nr 2608 oraz do postu nr 2629 napisanego przez Aloes. Znajdziesz tam parę interesujących Ciebie informacji.
Dla ułatwienia jeśli w swoim profilu masz ustawioną ilość postów na stronę jako "domyślne dla forum", to mój post jest na stronie 261 a Aloes na stronie 263.
wiktor2323
27-01-2011, 22:38
W kilku słowach to Alpha jest bardzo wygodna, dość duża, wygodna na wędrówki po górach i co najważniejsze nie rzuca się w oczy ;) Jak masz jakieś pytania to napisz na pw:)
Z plecaków używanych przeze mnie i w miarę podobnych do Naneu mogę polecić Lowepro Fastpack 250. Kieszeń na lapka, komora na podręczne rzeczy, dobry materiał i zamki. Dodatkowo w miarę łatwy dostęp do sprzętu.
szukam torby na
Canona 30D +8/3,5+ 17-40/4L+28/1,8 + 50/1,8+85/1,8 + 430EXII
może ktoś coś polecić
wiktor2323
07-02-2011, 00:29
W tamracu system 8 powinieneś się spokojnie zmieścić .. ;) Ja mam system 6 i brakłoby miejsca tylko na samiego ;) chyba, że ustawiać szkła piętrowo :)
http://allegro.pl/torba-fotograficzna-crumpler-muffin-top-4000-i1444445805.html
hamy nie chce błąd mojej młodości :)
pawciolbn
08-02-2011, 21:23
hamy nie chce błąd mojej młodości :)
możesz rozwinąć? zastanawiam się nad 220.
Janusz Body
08-02-2011, 21:51
Kata Maze 2
jak jeszcze miałem system sony to miałem defendera 140 i był trochę nie wygody zaczął mi się pruć i dlatego nie chce mieć nic z Hamy zastanawiam się nad LowerPro Nova4 mam fastpacka 250 i jestem strasznie zadowolony
Mam model 180 Defendera i bardzo sobie chwalę. Torba solidnie zrobiona, bardzo dobrze usztywniona, solidne mocne i grube dno czyli to na czym mi zależało - sprzęt jest dobrze chroniony. Otwieranie od siebie jest bardzo wygodne i pomaga w wyjmowaniu sprzętu do tego bez zwracania uwagi gapiów na zawartość torby.
To i ja zapytam o poradę. Chcę w najbliższych dniach zakupić plecak foto. Sprzęt jaki zamierzam w nim nosić to: 50d z gripem, 17-55, 85 1.8 i 135L w niedalekiej przyszłości 70-200 f2.8. Cholernie istotne jest dla mnie mocowanie na statyw. Posiadam Triopo MX-1327 z głowicą kulową łączna waga jakieś 3kg. Zastanawiałem się nad naneu pro alpha ale doczytałem w tym wątku, że pas biodrowy będzie dla mnie za wysoko. Mam aż 194cm wzrostu. Możecie doradzić cokolwiek do 300zł czy do tej kwoty nic nie znajdę?
To i ja zapytam o poradę. Chcę w najbliższych dniach zakupić plecak foto. Sprzęt jaki zamierzam w nim nosić to: 50d z gripem, 17-55, 85 1.8 i 135L w niedalekiej przyszłości 70-200 f2.8. Cholernie istotne jest dla mnie mocowanie na statyw. Posiadam Triopo MX-1327 z głowicą kulową łączna waga jakieś 3kg. Zastanawiałem się nad naneu pro alpha ale doczytałem w tym wątku, że pas biodrowy będzie dla mnie za wysoko. Mam aż 194cm wzrostu. Możecie doradzić cokolwiek do 300zł czy do tej kwoty nic nie znajdę?
Biorąc pod uwagę Naneu Pro Alpha, to docelowo masz o jeden obiektyw za dużo aby w nim wszystko pomieścić - pomijam już fakt, że przy Twoim wzroście pas biodrowy będziesz mieć ciut poniżej przepony.
Generalnie do Twojego zestawu nie polecam plecaka dwukomorowego, gdyż w dolnej komorze po prostu wszystkiego nie zmieścisz.
Cena do 300 zł: tutaj coś znajdziesz dla siebie: http://allegro.pl/listing.php/search?category=8845&string=plecak+fotograficzny&price_from=&price_to=300&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&buy=0&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&view=gtext&order=t&clear_cookie=0&change_view=Poka%C5%BC lub tutaj: http://www.cyfrowe.pl/torby-i-pokrowce-plecaki,1,3,210/r2-r1-p-s-cemx/dGFr-bmll-26;77-UHJpbXVzIEFX-300/Lowepro-Tamrac.html
Ja chyba bym wybrał: http://allegro.pl/plecak-lowepro-rover-plus-aw-i1456521028.html
Chociaż z drugiej strony biorąc pod uwagę wagę Twojego statywu (3 kg) to raczej będzie ciężko znaleźć plecak z naprawdę stabilnym uchwytem dla Twojego trójnoga.
I to jest właśnie ten duży problem... Większość plecaków w tym przedziale cenowym ma uchwyty na statyw z boku. Boje się, że przy takiej wadze noszenie tripoda w taki sposób będzie uciążliwe. Jakie są wasze odczucia na temat bocznych mocowań? W oko wpadły mi jeszcze: Benro Beyond B200, Naneu Urban 120, Case Logic xnslr6 lub snlr6 ale chyba żaden nie utrzyma stabilnie takiego statywu...
I to jest właśnie ten duży problem... Większość plecaków w tym przedziale cenowym ma uchwyty na statyw z boku. Boje się, że przy takiej wadze noszenie tripoda w taki sposób będzie uciążliwe. Jakie są wasze odczucia na temat bocznych mocowań? W oko wpadły mi jeszcze: Benro Beyond B200, Naneu Urban 120, Case Logic xnslr6 lub snlr6 ale chyba żaden nie utrzyma stabilnie takiego statywu...
Sądzę, że przy takiej wadze statywu lepszy będzie plecak z tylnym mocowaniem statywu. Na Twoim miejscu wziąłbym pod uwagę: http://allegro.pl/plecak-lowepro-rover-plus-aw-i1456521028.html Ja osobiście właśnie taki posiadam i go polecam.
wiktor2323
12-02-2011, 21:32
Co do Pasa biodrowego przy 182 cm to przy lekko opuszczonych szelkach zapinam go na wysokości pępka. Przy opuszczeniu na maxa pas jest tam gdzie trzeba z tym, ze srednio wtedy się nosi. Jedno szkło zawsze możesz wsadzić w pokrowcu do górnej komory lub przyczepić do tego nieszczęsnego pasa biodrowego ;)
privilege
15-02-2011, 20:24
Czym się różnią plecaki Naneu Alpha L oraz Naneu Alpha ?? (oprócz ceny??)
Alpha L
http://allegro.pl/naneu-alpha-l-dwukomorowy-plecak-na-foto-laptop-i1419516142.html
Alpha
http://allegro.pl/naneu-alpha-dwukomorowy-plecak-fotograficzny-wawa-i1429228878.html
pozdr
Posiadam taki plecak (wersja czarna) długo wybierałem wcześniej miałem torbę fomei którą również sobie chwaliłem ...
Dużo na necie jest opinii na temat sprzętu firmy kata jak mantra powtarzane że jest taki świetny bo robią go Izraelczycy...Wiadomo reklama dźwignią handlu ale ja nie kupuje UZI tylko plecak ...Porównywałem produkty katy i Naneu nie przemawiam do mnie Izraelska reklama oparta na niczym poza sloganami na które większość się łapie ...Ale wystarczy wziąć do ręki produkt firmy Neneu i zapominamy o firmie kata ..Plecak jest świetny, materiał jest super wszytko idealnie spasowane suwaki po roku chodzą tak jak w dniu zakupu nawet jedna niteczka nie dostaje jest sporo przemyślanych rozwiązań dyskretne kieszonki wewnątrz zresztą jest ich nie mało ...Miałem ten plecak w afryce nosiłem go cały dzień jest tak dopasowany że nie odczuwamy ciężaru i nie wiem z czego to wynika ale w tym plecaku nikt się nie garbi..Jest tak wyprofilowany że sprawia wrażenie drugiej skóry...Teraz kiedy mam więcej sprzętu niż w dniu zakupu i dodatkowo muszę zabierać inne rzeczy nie koniecznie związane z fotografią plecak stał się nieco zbyt mały i mam problem :D bo po przygodzie z jakością jaką firmy Neneu to co oferuje konkurencja nie bardzo mi odpowiada czy to wizualnie,materiałowo czy użytkowo ...Więc waham się z wstawieniem swojego plecaka na Allegro bo nie mam pomysłu żeby czymś lepszym go zastąpić ...Jeśli znajdę coś w zamian mój plecak będzie na sprzedaż ///stan idealny jak ze sklepu i podejrzewam że długo jeszcze taki pozostanie...
Dla porównania mam w domu pokrowiec na szkło
70-200f.2.8 (lens-case lowepro)
Niby solidna firma i opatentowane materiały niby ten sam czarny materiał ...Wystarczy położyć obok siebie plecak i pokrowiec wątpliwości co solidniejsze mijają natychmiast ...Polecam Neneu Alpha ja lepiej nie znalazłem a szukałem bardzo uważnie ...
Jeśli ktoś chętny do zakupu to zapewne sprzedam bo już się w nim nie mieszczę...
Ale czy ode mnie czy ze sklepu zawsze będzie to świetny wybór ...
michael_key
15-02-2011, 21:21
Polecam Neneu Alpha ja lepiej nie znalazłem a szukałem bardzo uważnie ...
Mam, używam, chwalę sobie. Spełnia moje oczekiwania. Warto, solidnie.
wiktor2323
16-02-2011, 21:01
Mam prośbę do użytkowników alphy:) Wstawcie fotki rozmieszczenia przegródek..Ja wczoraj kombinowałem i jakoś nie mogę sensownie tego rozłożyć, żeby wszystko się pomieściło. W internecie są zdjęcia i za chiny nie mogę upchnąć tyle ile np na zdjęciach prezentowanych przez naneu ..
Case Logic XNSLR4 polecam z czystym sumieniem noszę w niej wszystko co w stopce oprócz zenita + lampa 430 exII i jeszcze jest troche miejsca
oasisman
16-02-2011, 23:49
Lowepro 200 AW....3szkła i 430 wchodzą bez problemu. Sporo kieszonek na pomniejszą graciarnie. Solidnie wykonany.
takpoprostu
17-02-2011, 01:31
a co byście polecili jeżeli chce coś mega ogromnego ? chciałbym się zmieścić z dwoma korpusami 40d i 5d + grip, 5 szkieł, 4 lampy błyskowe, wyzwalacze, 3 ładowarki, 4 baterie, grucha do dmuchania, pokrowiec przeciw deszczowy na aparat... chciałbym upchnąć wszystko w jedną torbę i by się zamykała normalnie a nie wyglądała jak balon.
takpoprostu trochę tego masz - sądzę, że w Twoim przypadku bardziej zda egzamin skrzynia lub walizka foto niż torba. A jak już znajdziesz jakąś torbę, to raczej będzie ona wyglądała jak balon z tym co do niej włożysz.
Merauder
17-02-2011, 08:38
a co byście polecili jeżeli chce coś mega ogromnego ? chciałbym się zmieścić z dwoma korpusami 40d i 5d + grip, 5 szkieł, 4 lampy błyskowe, wyzwalacze, 3 ładowarki, 4 baterie, grucha do dmuchania, pokrowiec przeciw deszczowy na aparat... chciałbym upchnąć wszystko w jedną torbę i by się zamykała normalnie a nie wyglądała jak balon.
No ja mam, a raczej będę miał niedługo podobno sytuację; 450D, 7D 5-6 szkieł, 2 lampy i podobne akcesoria.
Zerknij na Tamraca 12 http://allegro.pl/torba-tamrac-5612-pro-12-czarna-gwarancja-5-lat-i1465532166.html
Może być dla Ciebie mało, ale wszystko zależy jakie szkła, bo u mnie najdłuższe jest np 85 1.8. Jeśli masz jakieś 70-200 no to dalej może być problem.
Panowie i Panie :) nie tak dawno poszukiwalem torby w starym dobrym stylu.Chodzilo mi o to,zeby nie pchac kamery z obiektywem w pionie.Znalazlem i polecam innym,ktorzy tez szukaja torby nie na laptopoa i puszke piwa a na fajnie przenoszony sprzet.
Polecam Tamrac Pro 8 naprawde fajna torba:)
Merauder torba pojemna ale chyba do niej takpoprostu się nie zmieści
Piękne to to nie jest, ale za to niezły "luj":
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/4261/hamai.jpg)
Hama Defender 220
Merauder
17-02-2011, 11:23
Merauder torba pojemna ale chyba do niej takpoprostu się nie zmieści
Tutaj do końca bym pewien nie był. Wiem po sobie, że torbę trzeba przymierzyć na miejscu, to co widać na zdjęciu często odbiega od tego co można zrobić w praktyce.
2 szkła na body+3 obok. 1 lampa też obok, 2-3 piętro niżej. Aczkolwiek wszystko zależy od długości i szerokości szkieł, orgniazacja nie musi być taka jak na fotce.
.........Wiem po sobie, że torbę trzeba przymierzyć na miejscu, to co widać na zdjęciu często odbiega od tego co można zrobić w praktyce....................
Masz oczywistą rację. To co jest pokazane na zdjęciach reklamowych nie zawsze jest praktyczne w użyciu.
ta fota z Hamą defender 200 to na max wypchana a gdzie dekielki osłony mocowania cokinów itd......
ja na taką ilość sprzętu jak podaje takpoprostu kupiłem Tamraca 13 na spód wchodzą mi 3 szkła pod korpusami z gripami po środku kolejne dwa szkiełka typu 24-105 19-35 zostają 2 przegrody na lampy i dwie przegrody na szkła typu 135mm 70-200
do korpusów jeszcze można podpiąć ze dwa szkła - opis pro 13 tamraca w Testach sprzętu zamieściłem
dodatkowo laptak12" 2x blenda 80 w kieszenie baterie ładowarki kable cokiny można jescze podpiąc 4x Lenscase i monopod
Heilsberg
17-02-2011, 21:41
Sam się przymierzam do nowej dużej torby i tak właściwie poza Tamracami to dużego wyboru nie ma. A na fotkach jak widzę co tam w mniejszych torbach poupychane niby to nie wiem jak ludzie to wyjmują nie rozpakowując wszystkiego na stół.
Bartek_902
17-02-2011, 22:01
Witam.
Mam pytanko,ostatnio doszedłem do wniosku ze jednak warto by było mieć dodatkowo oprocz torby na codzień plecak w którym bedę mógł wrzucić sprzęt i wyruszyć na dłuższy wypad powiedzmy w trudnych warunkach gdzie torba nie daje pełnego komfortu.
Upatrzyłem ciekawy plecak BURTON ZOOM PACK 28L podoba mi sie wygląd który nie przypomina typowych twardych ,,kufrów" lowepro i dodatkowo trochę wolnej przestrzeni na własne graty a nie tylko sprzęt foto,ale ciekawi mnie najbardziej ten insert na sprzęt który jest wyjmowany,co da się tam upchnąć? czy nie jest on strasznie mały?
Moze mamy tu jakiegoś użytkownika tego plecaka? Bo troche mało opini na necie o tym plecaku,zresztą ta linia plecaków zmienia sie co 1 czy 2 lata i o tym najnowszym modelu nie ma aż tak dużo info.
Kiedyś na forum widziałem torbę (tylko nie pamietam jak się nazywa ta firma), która jest tak zrobiona, że tak jakby przystosowuje się do kształtu biodra. Nie jest zrobiona tak na sztywno tylko jest elastyczna Może ktoś skojarzy o co mi chodzi i podpowie jaka firma ???
Może chodzi Tobie o Mekko albo Domke. Te firmy robą takie szmaciaki bawełniane które są miękkie i ładnie się układają.
Te firmy robą takie szmaciaki bawełniane
to Ty chyba domke czy mekko nie widziałeś.. to określenie totalnie nie pasuje do tych firm :shock:
ten materał przetrwa więcej niż nie jedna hama czy inna podobna firemka :twisted:
...a żeby nie było, to mówi to osoba posiadająca mekko r3x i domke f1 :roll:
Bartek_902
18-02-2011, 07:43
Ja posiadam domke f2 i potwierdzam to co mówi kolega E.3 ale domke to tak naprawde są szmaciaki tyle że jedynie z wygladu bo jesli chodzi o materiały czy wykonanie to są na bardzo wysokim poziomie i służa wiele wiele lat,to jest moja ulubiona firma jeśli chodzi o torby
strideer
18-02-2011, 10:33
Z reporterskich "miękkich" toreb polecam Think Tank Retrospective http://www.thinktankphoto.com/categories/shoulder-camera-bags-and-sling-bags.aspx.
Sam używam modelu 10 - po przebraniu różnych Lowepro, Kat, etc. powiem, że nie ma lepszych.
Dzięki za info Zdążyliście zanim usunięto post (do końca nie wiem czemu ale niech będzie)
lukasz5DmkI
18-02-2011, 12:12
Lowepro Fastpack 100 na spacer a do pracy Nova 200AW :)fajne torby ma też Kata
strideer
18-02-2011, 13:00
To już nikt nie używa Lowepro? mam pare modeli i jestem zadowolony. Duża torba reporterska jest naprawde pojemna
Lowepro było naprawdę dobre za czasów Computrekkera. Później wyrosła bardzo silna konkurencja z Katą i niestety nieznanym w Polsce TTP na czele, a same nowe projekty Lowepro przestały być w porównaniu tak atrakcyjne (pomijając kwestię wątpliwych pomysłów w nosidłach profesjonalnych - takich jak na przykład kieszeń na laptopa w serii Vertex umieszczona na zewnątrz, a nie przy plecach gdzie jest bezpieczniej).
To już nikt nie używa Lowepro? mam pare modeli i jestem zadowolony. Duża torba reporterska jest naprawde pojemna
w porównywalnej cenie w Tamracu zmiescisz o 1/3 więcej
masz 5 lat gwarancji a nie wieczystą
ale ja nie mam zdrowia żeby tyle nosić na ramieniu
jak targasz codziennie Lowepro to warto bo po 3 latach wymienisz na nową bo się albo przetrze na łączeniu albo suwak rozwalisz
ja wybrałem większą pojemność a przez 5 lat i tak jej nie zniszczę w bagażniku
Lowe noszę małą prawie codziennie: w lowepro pro mag 2 wchodzi wszystko co powinno na wszystkie niespodziewane potrzeby
koledzy szukam torby podobnej do tej:
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/a250-1.jpg
źródło (http://www.mekko.net/jpgb/a250.jpg)
Zalezy mi na kolorze takim piaskowym i podobnym wzorcu. Rozmiar nie wiem, taki abym mogl zmiescic 60D + 17-50 / 50 / 70-200 / 85 / 2 Blyskotki + jakies duperele = :D
Znacie cos co moglibyscie mi polecic? Tej ze zdjecia nigdzie nie moge znalesc w polsce i w uk. Tylko w USA.
Bartek_902
18-02-2011, 15:45
Domke F3X http://allegro.pl/domke-f-3x-kanwas-piaskowa-torba-foto-i1455624190.html
Tak trochę z innej beczki.Zastanawiam się nad zakupem DOMKE F-2 WAXWEAR ale do końca nie jestem przekonany mówię tu o materiale co do jakości ,solidności w stosunku do kanwasu.Obecnie posiadam F3x kanwas i jest rewelacyjna pomimo swoich lat.Pytanie kieruje do ludzi którzy mieli styczność z kanwasem oraz z kanwasem ale impregnowanym.
Pozdrawiam.
Bartek_902
18-02-2011, 18:02
Tak trochę z innej beczki.Zastanawiam się nad zakupem DOMKE F-2 WAXWEAR ale do końca nie jestem przekonany mówię tu o materiale co do jakości ,solidności w stosunku do kanwasu.Obecnie posiadam F3x kanwas i jest rewelacyjna pomimo swoich lat.Pytanie kieruje do ludzi którzy mieli styczność z kanwasem oraz z kanwasem ale impregnowanym.
Pozdrawiam.
Ja mam f2 waxwear i sprawuje sie dobrze chociaż do materiału bardziej przyczepia sie kurz niż w przypadku normalnej tkaniny,ale nie ma problemu z jego usunieciem,torba jest dosyc odporna na wode nawet bez dodatkowej impregnacji,w zestawie jest pasta do doatkowej jak ktoś by potrzebował odświeżyć torbe,dla mnie jedyny minus tej torby to kolor paska,jest jasny i się brudzi dlatego czasem myślę że lepiej było kupić czarną...ale u mnie przy zakupie zwycieżył zachwyt wyglądem waxwear a nie walory typowo uzytkowe :) ale i tak jestem BARDZO zadowolony
malyglod
18-02-2011, 19:22
Szukam plecaka - głównie w celu noszenia sprzętu w podróży, nie zależy mi na szybkim dostępie.
Zamierzam umieścić w nim: 2x body, 2x lampa, 4-5x obiektyw, laptop 15,4'' plus pierdółki w stylu baterii, ładowarek, zasilacza i myszy do laptopa, etc.
Czy znajdę coś ciekawszego od Naneu Pro U120 w okolicach 300zł?
Walizkę podróżną.
Coś podobnego jak te Domke z ostatniego linka mam na wyposażeniu i na stałe praktycznie jeździ to w bagażniku, tyle że nie tej urody.
Taka torba "na specjalne okazje " niestety nie zareklamuję producenta bo nic tam już po wszelkich logo nie zostało i juz nawet nie wiem skąd się wzieła.
Przekładam tylko do niej wkład z przegródkami i gra, można się zapuszczać w mniej ciekawe rejony.
to Ty chyba domke czy mekko nie widziałeś.. to określenie totalnie nie pasuje do tych firm :shock:
ten materał przetrwa więcej niż nie jedna hama czy inna podobna firemka :twisted:
...a żeby nie było, to mówi to osoba posiadająca mekko r3x i domke f1 :roll:
Widziałem, widziałem :-P Cały czas mam czarną Mekko R1X, kumplowi zamawiałem piaskową. A że materiał przetrwa niejedno to wiem, w końcu to canvas czyli bardzo gruba bawełna więc w odróżnieniu od nylonu nazywam to szmaciakiem bo miękka i układająca się. :mrgreen:
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/a250-1.jpg
źródło (http://www.mekko.net/jpgb/a250.jpg)
Zalezy mi na kolorze takim piaskowym i podobnym wzorcu. Rozmiar nie wiem, taki abym mogl zmiescic 60D + 17-50 / 50 / 70-200 / 85 / 2 Blyskotki + jakies duperele = :D
Znacie cos co moglibyscie mi polecic? Tej ze zdjecia nigdzie nie moge znalesc w polsce i w uk. Tylko w USA.
angole robia takie rzeczy: http://www.billingham.co.uk/acatalog/Billingham_Bags_Camera_Bags_1.html
p.s. uzywa ktos Domke F-832 ?
malo jest zdjec w sieci, a jestem ciekaw czy wygodna jest do biegania po ulicy
Merauder
19-02-2011, 11:45
w porównywalnej cenie w Tamracu zmiescisz o 1/3 więcej
masz 5 lat gwarancji a nie wieczystą
ale ja nie mam zdrowia żeby tyle nosić na ramieniu
jak targasz codziennie Lowepro to warto bo po 3 latach wymienisz na nową bo się albo przetrze na łączeniu albo suwak rozwalisz
ja wybrałem większą pojemność a przez 5 lat i tak jej nie zniszczę w bagażniku
Lowe noszę małą prawie codziennie: w lowepro pro mag 2 wchodzi wszystko co powinno na wszystkie niespodziewane potrzeby
Mam pytanko jeszcze odnośnie Tamraca 13-tki. Bo pisałeś, że w pojemności spore różnice pomiędzy 12 i 13. Na fotkach widzę jedynie różnicę w postaci kieszeni na lapka (dla mnie zbędnej), a cenowo to ponad 150 zł różnicy.
To jak z tą pojemnością głównej komory?
dziekuje za pomoc
te domke jakkos do mnie nie przemawiaja. Dlatego zostane przy mekke - bardzo mi sie podoba ich styl i kolory :]
mam juz swoje 2 typy:
1. http://allegro.pl/mekko-reporter-r4-wodoodporna-low-profile-i1468015944.html
2. http://allegro.pl/mekko-classic-c7-1slr-4-ob-dla-wymagajacych-i1464715454.html
teraz tylko kwestia czy opcja nr 1 czy 2 :P
heh stronka bomba, faktycznie jest w czym przebierac. Tym bardziej ze potrzebna mi troba z szybkim dostepem i latwa obsluga :P teraz biegam z plecakiem, i choc chwale go jak lece w gory/las to jednak przy wypadzie na miasto brakuje mi szybkiego dostepu do puszki stad tez szukam dobrej i wytrzymalej torby ktora wyglada normalnie a nie jak typowa torba foto :D ot co;)
dziekuje za pomoc
te domke jakkos do mnie nie przemawiaja. Dlatego zostane przy mekke - bardzo mi sie podoba ich styl i kolory :]
mam juz swoje 2 typy:
2. http://allegro.pl/mekko-classic-c7-1slr-4-ob-dla-wymagajacych-i1464715454.html
W zasadzie Mekko są takie same jak Domke, taki sam materiał, wygląd, rozwiązania, jakość wykonania. Mają bardzo dobre zamki i bardzo solidne wszystkie klamry od pasa czy karabińczyki. W Mekko jak dla mnie lepiej wymyślili inserty choć ta z twojej 1 opcji czyli R4 ma podobny insert do Domke.
Ja bym wybierał jednak opcję 2. Ten Classic C7 jest bardzo podobny do mojej R1X. Upakujesz graty które masz w stopce i będzie jeszcze trochę miejsca jak coś dokupisz. R4 może okazać się trochę mała. Jak ja kupowałem moją to była opisana jako największa torba Mekko lecz w praktyce okazała się w sam raz. Nawet nie mówiąc o pojemności fotograficznej to jako torba jest całkiem zgrabna i nie straszy swoim gabarytem.
Moja R1X mieści: 2 x body - mogą być z gripami, słoiki na stojąco 24-70 L, 70-200 2.8 L, 100 2.8 L, 50 1.8, lampę 580 z pokrowcem w bocznej kieszeni, Seconika, kabelki, filterki, wszystkie osłony p-słoneczne poskładne jedna w drugą i jeszcze inne duperelki. Wlezie też jedno body+grip z podpiętym szkłem ale wtedy robi się już trochę ciasno, trzeba przekonfigurować insert i trudno zabrać drugie body. Wszystko co opisałem jest tak spakowane by było odzielone insertami i się o siebie nie obijało.
Torba raczej nie jest szczególnie wodoodporna choć można ją pewnie imprgnować jakimś preparatem do odzieży. Po pierwszych dniach noszenia staje się miękka a przez to wygodna. Po 2 latach jak ją mam nic się nie stało, nie rozdarło, rzepy trzymają dobrze. Kumpel ma też R1X piaskową i ta się trochę brudzi ale może to być zaletą ;-) Jedynym minusem może być to, że sama torba jest trochę ciężka.
Bartek_902
19-02-2011, 14:06
angole robia takie rzeczy: http://www.billingham.co.uk/acatalog...ra_Bags_1.html
Sprawdź sobie ceny :D
dziekuje za pomoc
mam juz swoje 2 typy:
Wg mnie zdecydowanie #1 jest fajniejsza. Ogólnie jasna lepiej się prezentuje :)
Wg mnie zdecydowanie #1 jest fajniejsza. Ogólnie jasna lepiej się prezentuje :)
Właśnie zamówiłem MEKKO Reporter R4 w kolorze beżowym w Lublinie :)
Do moich potrzeb wydaje sie wprost idealna ( jest chyba największa w swojej klasie )
Miałem kiedyś okazje porówniać Domke 3x z Mekko 3x wizualnie wyglądaja podobnie w Mekko jest insert w Domke nie ma.W Mekko jakość użytego materiału,wykonanie ,szycie daleko odbiega od ideału i perwowzoru jakim jest torba Domke.
Wolałbym kupić używke Domke ( ta torba się nigdy nie starzeje ) niż nówke Mekko.
takpoprostu
20-02-2011, 18:13
a co mówicie o tym ?
http://allegro.pl/duza-torba-camrock-x60-tank-3lata-gw-lublin-i1453614433.html
43cm wewnątrz to chyba dość sporo nie ?
http://allegro.pl/marbo-torba-foto-na-aparat-lustrzanke-nikon-sony-i1462688225.html o albo to to
Takpoprostu, bez macania się nie obejdzie. Jedź do Poznania i np. w tych sklepach: digital24.pl (http://www.digital24.pl/) i foto-raj (http://www.foto-raj.pl/) wypróbuj poszczególnych modeli toreb.
heh stronka bomba, faktycznie jest w czym przebierac. Tym bardziej ze potrzebna mi troba z szybkim dostepem i latwa obsluga :P teraz biegam z plecakiem, i choc chwale go jak lece w gory/las to jednak przy wypadzie na miasto brakuje mi szybkiego dostepu do puszki stad tez szukam dobrej i wytrzymalej torby ktora wyglada normalnie a nie jak typowa torba foto :D ot co;)
Zerknij na Vanguarda up rise ja mam 33. Wykonana bardzo dobrze. Moja mieści spokojnie 7d z zapiętym 17-55, lampe, 70-300, 50 1,4 i spokojnie jest jeszcze miejsce na jeden obiektyw rozmiarów c 17-55. W kieszeni zewnętrznej wchodzi ipad a jak rozepne zamek to mieści mi się jeszcze laptop 13,3.
Rozwiązanie z zamkiem u góry jest rewelacyjne i łatwo wyciągnąć aparat.
Miałem kiedyś okazje porówniać Domke 3x z Mekko 3x wizualnie wyglądaja podobnie w Mekko jest insert w Domke nie ma.W Mekko jakość użytego materiału,wykonanie ,szycie daleko odbiega od ideału i perwowzoru jakim jest torba Domke.
Wolałbym kupić używke Domke ( ta torba się nigdy nie starzeje ) niż nówke Mekko.
Jakość materiału w obu torbach wcale nie tak bardzo odbiega od siebie, Miałem okazje widzieć te torby w trakcie używania ( o dziwo obie z insertem ). Używka zawsze będzie nieco przyciuchrana, a nówka też się przybrudzi, ale jak będziesz dbał, to się nie zniszczy tak szybko. Głownym czynnikiem decyzyjnym jest jednak cena 500 :sad:/ 200zł :razz:
Właśnie zamówiłem MEKKO Reporter R4 w kolorze beżowym w Lublinie :)
Do moich potrzeb wydaje sie wprost idealna ( jest chyba największa w swojej klasie )
Od pół roku użytkuję Rover RV250 http://www.fotto.lublin.pl/allegro/rv250/index.html pierwsze co zwróciło moją uwagę to różnica w wadze niestety cięższa (metalowe uchwyty, klamry, gruba bawełna) od syntetycznych polyestrów, sama klapa słabo chroni przed kurzem, rączka mogła by być jednocześnie paskiem biodrowym bo są uchwyty a ta jest zszyta na stałe. (mocowania są) reszta zdecydowanie na plus:) można wyciągnąć insert wszyte są cztery kieszenie na wewnętrznych ścianach wygląda bardziej jak chlebak niż torba foto co ważne bez insertu nie "łamie się" POLECAM:-D
Generalnie MEKKO jest cięższa, ale mnie to nie przeszkadza. Wygląd nie powinien przyciągać uwagi - to istotna zaleta. Ja torby nie kupuje dla lansu, tylko do noszenia gratów :) Jedynie co bym zmienił to mocowanie tej odpinanej rączki do noszenia - wolałbym wszytą na stałe.
Jak czytam o tym zachwycającym lansie plecaków, toreb to od razu mam skojarzenie - bardzo dobry cel dla potencjalnych złodzieji. A później smutek po utraconym sprzęcie :evil:.
Złodziei :mrgreen:
Jak czytam o tym zachwycającym lansie plecaków, toreb to od razu mam skojarzenie - bardzo dobry cel dla potencjalnych złodzieji. A później smutek po utraconym sprzęcie :evil:.
Niektóre plecaki gwarantują prawie 100% ochronę przed kradzieżą zawartości.
Niektóre plecaki gwarantują prawie 100% ochronę przed kradzieżą zawartości.
Co Ci po ochronie zawartości jak skradną cały plecak z zawartością ? :-D A tak z ciekawości jakie to ?
Co Ci po ochronie zawartości jak skradną cały plecak z zawartością ?
Miałem na myśli sytuację w której plecak z zawartością masz na plecach.
A tak z ciekawości jakie to ?
Lowepro Flipside.
Lowepro Flipside.
A co będzie jak sie zmęczysz i zdejmiesz plecak ? Zresztą kiedyś i tak trzeba :)
Lowepro Flipside.
O nawet nie wiedziałem, że mam plecak (flpiside 400) z ubezpieczeniem zawartości ;-)
Cześć,
Szukam stosunkowo małego plecaka, który zmieści statyw (48cm po złożeniu) i aparat (ważne, aby miał dedykowane przegrody (pomieszczenia) dla aparatu i dodatkowego obiektywu).
Z góry dzięki.
sbogdan1
22-02-2011, 21:48
Helo
najlepiej określ się co posiadasz chodzi o sprzęt, czyli puszka, szkła, bowiem wielkości są różne, a wtedy łatwiej doradzić.
Helo
najlepiej określ się co posiadasz chodzi o sprzęt, czyli puszka, szkła, bowiem wielkości są różne, a wtedy łatwiej doradzić.
550d, 18-55, 10-22, kilka drobiazgów (karta, akumulator) + statyw velbon cx 444 (48 cm po złożeniu).
Dzisiaj przyuważyłem w fotojokerze fajnego tamraca, wygląda na dość małą torbę, ale w środku okazuje się być dość pojemna, z pewnością była już gdzieś wymieniona w ciągu tych 320 stron, ale ciężko to wszystko przewertować żeby znaleźć jedną odpowiedź.
Gdyby ktoś miał jakieś za lub przeciw nt. http://www.tamrac.com/5603.htm
to chętnie przeczytam bo dzieli mnie tylko opinia kogoś kto to posiada od zakupu.
W fotojokerze jest do kupienia za 180zł a zmieścić ma się w nim 400D dwie stałki, kit, lampa i może za chwilę jakaś analogowa puszka typu eos 300.
wiktor2323
01-03-2011, 23:56
Czapa w system 3, nie wiem czy zmieścisz drugie body.. Ja mam 6 i słabo widzę drugą puszkę w tej torbie. Co do wykonania to bardzo fajna.:)
Ja w swojej mieszczę 50d 85/1,8 50/1,8 18-55is lampke. Zostaje mi jeszcze miejsce na podpięcie gripa i jedno szkło :)
Torba wydaje się być dość pojemna u mnie zmieścić się musi, 400D bez gripa 50 1.4, fish samyanga, 18-55, lampka no i fajnie by bylo jakby weszła ta analogowa puszka i jedno szkło na przyszłość.
Jak nie to, to jaka inna torba do 200zł ?
Witam, Panowie potrzebuję kupić Plecak na sprzęt, dotychczas nosiłem i nosić będe w Torbie jednak mam dość pilny wyjazd i potrzebuję Plecaczka tylko nie wiem czy coś godnego Polecenia się znajdzie do 150 zł. na Piąteczke mark II + 24-105 + 70-200 + 85mm + błysk i dodatki. Piątka z Gripeem więc troche wyższa, aczkolwiek chyba na wyjazd grip ściagnę straci troszkę na wadze i objętości.
W Okresie wakacyjnym przymierzać sie będę do czegoś solidniejszego niż zapewne ten za 150 zł, aczkolwiek nie przewidziałem wtym okresie takiego wydatku.
z góry dziekuję za podpowiedź.
MariuszJ
03-03-2011, 01:32
Witam, Panowie potrzebuję kupić Plecak na sprzęt, dotychczas nosiłem i nosić będe w Torbie jednak mam dość pilny wyjazd i potrzebuję Plecaczka tylko nie wiem czy coś godnego Polecenia się znajdzie do 150 zł. na Piąteczke mark II + 24-105 + 70-200 + 85mm + błysk i dodatki. Piątka z Gripeem więc troche wyższa, aczkolwiek chyba na wyjazd grip ściagnę straci troszkę na wadze i objętości.
W Okresie wakacyjnym przymierzać sie będę do czegoś solidniejszego niż zapewne ten za 150 zł, aczkolwiek nie przewidziałem wtym okresie takiego wydatku.
z góry dziekuję za podpowiedź.
Gdzieś tam wyżej wkleiłem zdjęcie Lowepro Slingshot 200AW zapakowaną sprzętem "prawie jak Twój" (body bez gripa) i jeszcze 50-tka weszła. Nawet jak później będziesz potrzebował czegoś większego i z wygodniejszym systemem nośnym, Slingshot będzie Twoim przyjacielem w wielu sytuacjach i nie radziłbym się go pozbywać. U mnie pracuje komplementarnie z Naneu K4L, polecam na wakacje.
Pamiętaj tylko że Slingshot po wepchnięciu tego wszystkiego zmieści dodatkowo jeden i to nie za duży batonik...
BALCER
popatrz na to rozwiązanie mieścisz się w 150zł i masz jeszcze miejsce na rzeczy
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1433_Torba-Plecak-w-jednym-27x15x20cm-GS-517M.html
powinno się zmieścić na styk albo 70-200 połozysz w poziomie to będziesz miał 3cm zapasu.
MariuszJ raczej odpada bo jest na jeden Pasek z tego co widzę, przepasany na skos, wole coś na 2 barki, dla równowagi. No i przekracza troszkę cene.
MariuszJ
03-03-2011, 10:58
MariuszJ raczej odpada bo jest na jeden Pasek z tego co widzę, przepasany na skos, wole coś na 2 barki, dla równowagi. No i przekracza troszkę cene.
Tyle że kierując się ściśle barierą budżetową, narażasz się na nabycie czegoś co jest wątpliwej jakości plecakiem turystycznym, który nie będzie dobry ani na narty/rower/miasto, ani na szlak. Dla mnie te zastosowania to dwie różne rzeczy, ale warto i tu i tu mieć coś lepszego. Jeżeli kompromis, to moim zdaniem nie kupować nic, zawinąć klamota w polar i włożyć do "normalnej", posiadanej torby/plecaka. Dodatkowy zysk z niezwracania na siebie uwagi.
Tyle że kierując się ściśle barierą budżetową, narażasz się na nabycie czegoś co jest wątpliwej jakości plecakiem turystycznym, który nie będzie dobry ani na narty/rower/miasto, ani na szlak. Dla mnie te zastosowania to dwie różne rzeczy, ale warto i tu i tu mieć coś lepszego. Jeżeli kompromis, to moim zdaniem nie kupować nic, zawinąć klamota w polar i włożyć do "normalnej", posiadanej torby/plecaka. Dodatkowy zysk z niezwracania na siebie uwagi.
Niestety na chwilę obecną, muszę się kierować tą barierą. Aczkolwiek nie gwarantuję że jej nie przekrocze. Możesz wstawić jeszcze raz zdjęcie zapakowanej piątki w ten Plecaczek? Nie mogę się dogrzebać do tego postu co mówiłeś. I czy on faktycznie jest tylko zakładany przez ramie czy można rozdzielićż na dwie szelki?