PDA

Zobacz pełną wersję : W czym nosic sprzet?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15

giltoniel
21-06-2009, 19:58
Co proponujecie do 200zł z dużych plecaków?? Któryś z poniższych linków jest godny uwagi?

zanim kupiłem całkiem niedawno plecak, obejrzałem sporo niemarkowych. I muszę przyznać, że warto dopłacić do Tamrac'a, Lowepro czy Katy. Owszem są o wiele droższe, ale gdy zobaczyłem jak wykonany jest mój Tamrac Adventure 7 zaraz po tym, gdy przyszedł wiedziałem, że warto było dopłacić.

axk
21-06-2009, 20:46
Któryś z poniższych linków jest godny uwagi?

http://allegro.pl/item663017592_jpa_plecak_foto_na_canon_400d_nikon_ d80_sony_alfa.html

http://allegro.pl/item662988360_marbo_najwiekszy_plecak_foto_canon_n ikon_sony.html

http://allegro.pl/item660823434_plecak_safepaq_pro4001c_profi_bp2_gw ar_warszawa.html

Żaden. Proponuję dołożyć 80-90 zł np. do Lowepro Computrekker'a AW lub Minitrekker'a AW i mieć spokój na dłuższy czas. Plecak z ostatniego linku wygląda właśnie jak niezbyt udana podróbka Minitrekker'a czyli takiego Computrekker'a bez kieszeni na notebooka.

sebcio80
21-06-2009, 23:24
ja computekkera bym nie polecal, chyba ze cos zmienili w produkcji, znajomy ma wersje plus i sa w niej badziewne male zamki blyskawiczne, ktore szybko sie psuja, przykladowo w moim mini trekkerze zamki sa ze dwa razy wieksze, masywne

a jak wiadomo, gwarancja dozywotnia nie obejmuje zamkow, zamkniec, zatrzaskow, zuzycia materialow, zuzycia rzep... czyli wlasciwie nie ma zadnej gwarancji :)

axk
22-06-2009, 00:42
ja computekkera bym nie polecal, chyba ze cos zmienili w produkcji, znajomy ma wersje plus i sa w niej badziewne male zamki blyskawiczne, ktore szybko sie psuja...

W wersji "nie plus" są dobre zamki z dużymi i wygodnymi suwakami. To że w egzemplarzu "Twojego znajomego" zamki uległy uszkodzeniu, wcale nie oznacza iż wszystkie egzemplarze tego modelu obarczone są tą wadą.

Jeremiasz
22-06-2009, 01:03
a co powiecie o tym plecaku Olympus E-System BACK PACK PRO

slawpl
22-06-2009, 01:47
slawpl napisz mi czy da się tam włożyć body z założonym 70-200 plus jedno szkło .... chodzi o to, czy po przełożeniu tych ścianek będzie to możliwe

Jesli mam zalozone 70-200 to miesci sie na dlugosc w torbie. Jest tez miejsce na lampe i 17-40. I mysle, ze jeszcze jedno szklo by sie zmiescilo.

Wieczorem moge zrobic zdjecie co i jak ;)

blackpearl
22-06-2009, 14:37
Witam.Mam eos 40d+canon 70-300 is usm i chcialbym kupić pokrowiec do tego zestawu.Mam dwa typy tylko powiedzcie czy zmiesci się tam ten zestaw.
lowepro topload zoom 2 oraz lowepro topload 70/75 AW.Czy ktos ma taki pokrowiec i moze cokolwiek o nim napisać?Dzieki i pozdrawiam.

enter
22-06-2009, 16:03
blackpearl
zmieści się popatrz tutaj
http://canon-board.info/showthread.php?t=42187

blackpearl
22-06-2009, 17:09
enter dzięki,oglądalem wczesniej ten twoj post ale chcialem miec 100% pewnosci.Dzięki serdecznie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
enter jeszcze jedno.jak się sprawuje ten pokrowiec noszony na pasie biodrowym.

sebcio80
22-06-2009, 18:01

bardzo kiepsko - jesli masz na mysli oryginalne mocowanie wymyslone przez Lowepro, srodek ciezkosci powoduje ze pokrowiec brzydko wisi

mozna pokombinowac i cos samemu wymyslec ale najlepiej nosic go po prostu na plecach, jak plecak

blackpearl
22-06-2009, 20:20
no to niedobre zjawisko.ja wlasnie potrzebuje taki pokrowiec który idealnie ma przylegac do pasa/biodra.macie jakies inne propozycje?

enter
22-06-2009, 22:19
enter dzięki,oglądalem wczesniej ten twoj post ale chcialem miec 100% pewnosci.Dzięki serdecznie.

mam do niego Belt & Buckle
na samym passie nosi się średnio bo pas mocowany jest bardzo nisko, ale w połączeniu z pasem naramiennym nosi się bardzo dobrze i jestem zadowolony z tej konfiguracji
do tego toploadera w komplecei są jeszcze oprócz pasa naramiennego szelki do noszenia go na piersiach też bardzo fajne rozwiązanie na wycieczkach, sperzęt masz przed sobą i jest bezpieczny na nartach/snb/rowerze

bardzo kiepsko - jesli masz na mysli oryginalne mocowanie wymyslone przez Lowepro, srodek ciezkosci powoduje ze pokrowiec brzydko wisi

mozna pokombinowac i cos samemu wymyslec ale najlepiej nosic go po prostu na plecach, jak plecak
mocowanie jest wymyślone bardzo dobrze do pasa b&B deluxe i szelek

sebcio80
22-06-2009, 22:52
mocowanie jest wymyślone bardzo dobrze do pasa b&B deluxe i szelek

owy pas mam, szelki? jak sie mocuje toploadera do szelek?

slawpl
22-06-2009, 23:37
slawpl napisz mi czy da się tam włożyć body z założonym 70-200 plus jedno szkło .... chodzi o to, czy po przełożeniu tych ścianek będzie to możliwe

Nad tymi fomei to też się muszę dobrze zastanowić :) bo cena do mnie przemawia :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/6861/img5897k.jpg)

obok lampy pod tele miesci sie np 17-40. W srodkowej przegrodzie tez cos wejdzie i pod puszka tez mozna cos wetknac (chyba, ze jest grip zamontowany do puszki to juz nic tam nie wejdzie).

rooooobi
23-06-2009, 10:08
fajnie .... dzieki wielkie za fotkę!

borkomar
30-06-2009, 12:45
Co polecilibyście w zamian za Mini Trekkera AW którego obecnie posiadam i powoli się w niego nie mieszczę (świetny plecak tak przy okazji).
Myślałem o Lowepro Vertex 100AW albo 200AW - ktoś miał do czynienia z tymi plecakami.Ewentualnie jakiś zamiennik innej dobrej marki.
Plecak nie powinien byc za duży ma sie zakwalifikować jako podręczny w samolocie.
Dzięki z góry za sugestie.

banan82
30-06-2009, 12:56
Witam!
Doszla do mnie Domke F-3X orginalna ze stanow, swoja droga nie oplaca sie tam kupowac, nawet do UK jest clo (z hongkongu nie ma o dziwo nic nigdy). Cena za orginalna torbe wraz z padem do paska na ramie oraz clem wyniosla mnie 120 funtow. czyli prawie 650 - pewno w Polsce wyrwie za taka kase.
W kazdym razie, roznica miedzy nieorginalna podrobka z hongkongu (ktora kupilem miesiac temu) a orginalnym wyrobem jest glownie material, widac na pierwszy rzut oka, metka jest inna, oczywiscie w tej z hongkongu nie bylo etykietki zadnej Domke. Rozni sie troche kolor paddingu w srodku (nieznacznie) oraz kolor tej torby z HK nieco "sie starl" od ciuchow jak sie ocierala o spodnie, czyli kiepska farba. Jesli chodzi o ksztalt, to praktycznei to samo. Wszelkie sprzaczki sa identyczne. Po prostu trwalosc podrobki jest duzo gorsza z tego co zaobserwowale, sciera sie farba oraz material wydaje sie byc gorszej jakosci po prostu.
To tyle, jesli ktos chcualby zdjecia moge podeslac rzecz jasna.
Chodzi o to ze cena podroby jest praktycznei o polowe nizsza od orginalu, z wygladu roznice sa bardzo male, gorzej z materialami. Czy kupic orginal czy nie? Zalezy od preferecji, to chyba podobny dylemat czy kupic gripa orginal czy nie, szklo sigmy czy canona itp. Z cena idzie w parze jakosc.

himi
30-06-2009, 13:15
Cena dość koszmarna. W Polsce F2, która jest większa od F3X kosztuje 500 pln. Kupowałem jakiś miesiąc temu. F3X rzadko się pojawiają na alle, pamiętam, że jedna nówka poszła za jakieś 370 pln.

akustyk
30-06-2009, 13:23
Co polecilibyście w zamian za Mini Trekkera AW którego obecnie posiadam i powoli się w niego nie mieszczę (świetny tak przy okazji).
Myślałem o Lowepro Vertex 100AW albo 200AW - ktoś miał do czynienia z tymi plecakami.Ewentualnie jakiś zamiennik innej dobrej marki.
nie powinien byc za duży ma sie zakwalifikować jako podręczny w samolocie.
Dzięki z góry za sugestie.

mialem Mini Trekkera, mam teraz Verteksa 200. roznica pojemnosciowa jest duza, ale Vertex 200 miesci sie w limitach bagazu podrecznego (na styk).

pojemnociowo Vertex 200 to jest tak mniej wiecej jakbys Mini Trekkerowi wyprostowal rogi i dolozyl na koncu jeszcze z 10 cm, czyli miejsce na jakies 3 lensy. Vertex ma tez fajnie pomyslane kieszonki w srodku - w MiniTrekkerze bylo plasko i srednio uzytecznie, tutaj jest subiektywnie troche wygodniej.
dosc uzyteczna jest tez kieszen zewnetrzna, choc w porownaniu z Minitrekkerem mocno sie "wyplaszczyla". ale wygodniej ja z kolei otworzyc

banan82
30-06-2009, 15:14
kupowalem w US bo nigdzie tej torby nie dostaniesz w wersji czarnej w zasadzie w UK ponizej 150 funtow :/ Ale widze ze musialem byc zdesperowany zeby tyle za nia zaplacic, ale zareczam ze warto :)

himi
30-06-2009, 15:22
One są świetne - warte tej kasy

chiron
30-06-2009, 15:56
Mnie się wydaje, że wreszcie znalazłem torbę idealną dla moich gratów.
Tamrac Pro 12.

Jeśli ktoś ma, miał lub miał styczność to bardzo proszę o opinie :)

Dodam, że szukam torby na 2 body (oba z gripami) + 70-200 + 2 mniejsze szkła + lampa + ładowarki i inne małe klamoty.

himi
30-06-2009, 16:39
Miałem dwie. Powiem ci szczerze - klamot straszny. Wsadzisz tam pół sklepu foto, ale co z tego. Będziesz to targał z wywieszonym językiem i pomstował w tłumie, taki mało plastyczny kloc na ramieniu. Płowieje. Jedyna zaleta tych wielkich tamraców to fakt, że są pojemne. Nie łączyć z wygodne.

xpressive
30-06-2009, 16:47
mam lowepro fastpack 350(wchodzi zapięte 70-200 z 30d+grip, więc w podróż super), dużą torbę na ramię lowepro, national geographic oraz jakąś nie dużą*case logic z utwardzanym dnem... i śmigam z national, nie wygląda jak fototorba więc fajna jest ;)

banan82
30-06-2009, 17:07
z powodu tej "klocowatosci" tamraca sprzedalem system 6 wlasnie na domke. Pojemnosc w zasadzie porownywalna, ale gabaryty zupelnie inne:)

himi
30-06-2009, 17:25
Ja bym do tamraca nie wrócił. Choć zaletą sztywnych toreb jest to, że zapakowane w nie klamory wychodzą płynnie. Ja mam obie domke zapakowane z reguły mocno i czasem trzeba pogmerać, ale odkąd mam pas to jest mega wygodnie:)

chiron
30-06-2009, 23:21
Tylko, że mnie interesuje własnie torba przynajmniej na 2 body (z tego jedne z zapiętym 70-200) i inne klamory. To że duża i niewygodna to mi nie przeszkadza. Zazwyczaj nie łażę z nią w tłumie tylko wożę autem na zdjęcia. Generalnie mały też nie jestem więc cały zapakowany sprzęt i teraz noszę w jakimś no-name'ie ale robi się już baardzo ciasno więc szukam czegoś większego i równie sztywnego.
Z oponii widzę, że taka właśnie jest ta torba.
A z tym "płowieniem" to coś poważnego??

paproszek_na_kredensie
03-07-2009, 20:58
Poszukuję jakiejś zacnej torby na moje manele. Sprzedaję aktualnie plecak LowePro Fastpack 250, bo uniemożliwiał mi swobodne żonglowanie sprzętem.

Pokrótce o co chodzi... Torba musi pomieścić 50d z gripem i przymocowaną 24-70/2.8L z tulipanem. Czyli 25 cm głębokości to na styk. No i jak wypnę eLę i podepnę Sigmę 10-20 to muszę mieć gdzie upchnąć wypiętą lochę. W plecaku, który sprzedaję to było właśnie największym problemem.

No bo mam jeszcze lampki 430 i 580 i muszę mieć wszystko pod ręką. Może jest ktoś z podobną konfiguracją sprzętową i podpowie jak to wszystko ogarnąć i co kupić?

Tylko bez szaleństw proszę - 300 - 400 zł będzie w sam raz.

senner
07-07-2009, 16:48
wiadomość dla posiadaczy plecaków naneu pro alpha:

na plecak pasuje pokrowiec przeciw deszczowy firmy Fjord Nansen w rozmiarze S

osobiście posiadam takowy w kolorze szaro-zielonym pasującym do zielonego plecaka ;]
zakupiłem w sklepie Horyzont (Warszawa, MDM; 19,90) ale pewnie są i gdzie indziej

nie sprawdzałem jeszcze w deszczu i nie pakowałem ze statywem - zależy jaki statyw, ale mojego velbonea sherpa 600 raczej nie obejmie..

himi
13-07-2009, 21:48
Tylko, że mnie interesuje własnie przynajmniej na 2 body (z tego jedne z zapiętym 70-200) i inne klamory. To że duża i niewygodna to mi nie przeszkadza. Zazwyczaj nie łażę z nią w tłumie tylko wożę autem na zdjęcia. Generalnie mały też nie jestem więc cały zapakowany i teraz noszę w jakimś no-name'ie ale robi się już baardzo ciasno więc szukam czegoś większego i równie sztywnego.
Z oponii widzę, że taka właśnie jest ta .
A z tym "płowieniem" to coś poważnego??

Po prostu płowieje i tyle.

DIAMIR
13-07-2009, 23:09
Mam pytanie czy gdzies w Krakowie mozna kupic torby
"Tenba" messenger???:-D

chiron
13-07-2009, 23:29
A może HAMA Defender 220 ??
Całkiem ciekawie rozwiązana torba + 30 lat gwarancji :)

http://hama.pl/portal/articleId*158880/action*2563
http://hama.pl/dowied__si__wi_cej/defender/index.hsp

Na alledrogo... ok 100zł taniej niż w sklepie Hama.pl

polaro
20-07-2009, 22:14
Cześć,
Mam do Was prośbę... Mógłby mi ktoś opisać, jakie paski są w zestawie z Naneu Pro Correspondent (chodzi konkretnie o 100, ale pewnie wszystkie wersje mają to samo). Pytam, bo kupiłem torbę i zestawienie wydaje mi się przynajmniej zastanawiające... Mam jeden krótki pasek z metalowymi sprzączkami (taki jak widać na wszystkich zdjęciach w necie) i drugi na ramię, ale wyraźnie słabszy i z plastikowymi zaczepami. Coś tu chyba nie halo, nie?:P

hapaxa
22-07-2009, 00:31
Witam C-oników.

Stanęłam przed wyborem mojego pierwszego plecaka foto. Do tej pory służyła mi wiernie torba "miejska", dotatkowy obiektyw wrzucałam do cywilnego plecaka.

Czas na zmiany. Po całotygodniowym wertowaniu recenzji użytkowników, sprecyzowaniu wymagań (potrzebuję dwukomowego z dość sporą częścią na klamoty niefotograficzne) wybór ograniczył się do jednego z dwóch fastpacków: 200 lub 250.
Jestem wzrostem i kalibrem kobietą niewielką (155) więc każdy gram ma znaczenie. Laptopa nosić na razie nie zamierzam, ale dotatkowa kieszeń, żeby wcisnąć choćby kurtkę przeciwdeszczową lub książkę, kusi. Poza tym 250 ma pas biodrowy, który chętnie bym używała. Problem tkwi w tym pół kilogram i 4 cm więcej. Fastpack 250 wygląda trochę niezgrabnie i nie wiem czy ma wpływ na komfort noszenia.
Czy warto kupić 250, czy lepiej zostać przy nieco zgrabniejszym i lżejszym 200?

Proszę o podzielenie się opinią - zwłaszcza niewielkich wzrostem :)

rykowski
26-07-2009, 12:32
Przelecialem 150 postow. Palec mnie boli (od przewijania myszka), wciaz zastanawiam sie jaką torbe wybrac, i wciaz nie wiem czy aparat + obiektyw w przyszlosci 24-105mm bedzie w stanie wejsc. Zastanawiam sie czy ktos juz o tym myslal na tym forum, zeby zrobic jakies zestawienie z opisami, zdjeciami (ale nie ze sklepow int. tylko uzytkownikow), ew. z linkami do stron gdzie sa podane fajne receznje konkeretnego modelu. Jakbym to widzial:

Model Torby:
Aparat, ktory by wszedl, obiektywy, lampa + zdjecia (duzo zdjec)
i opinie.

Lub

Model aparatu:
Torby, ktore pasuja z samym KIT'em,
Torbym ktore pasuja z KIT'em i np. 1-2 obiektywami + zdjecia.

Chyba wszysycy wiemy, ze to ze np. Lowepro/Tamrac pisze ze torba jest na aparat + 1-2 obiektywy to jest tylko subiektywne wyczucie jakiegos marketingowca a nie rzeczowa wskazowka dla kupujacego.

To prawda "przeorac" 200 postow z uwagami, radami byloby ciezko zeby to zebrac, ale moze zaczac "od dzis" i za rok byloby z tego niezle kompendium.

Poza tym owszem mozna napisac, idz zobacz do sklepu torbe nie bedziesz marudzil. Ale np. Malo znam sklepow, ktore umozliwiaja wziac do reki "L" podczepiona do body i manipulowac nia, wkladac, wyciagac i patrzec jak sie torba sprawdza. Bo albo maly wybor toreb, albo "L" nie ma, albo sprzedawca panikuje przy sprzecie za 4-5 tysia.

APP
26-07-2009, 14:44
Faktycznie... "przeleciałeś" (tylko 150 postów?) zamiast przeczytać/przeszukać wątek:razz:
Do znudzenia będę powtarzał:

www.taschenfreak.de (http://taschenfreak.de/)
www.cambags.com (http://www.cambags.com/)

Jeśli czegoś tam nie ma, to pewnie jest na flickr.com (http://www.flickr.com) (zakładam, że Google>Grafika każdy potrafi przeszukać i nie trzeba o tym przypominać) 8-)

Jeśli jednak czegoś nie ma i tam... to wtedy pewnie warto tutaj poszukać i ew. zapytać :wink:

A jeśli już poświęcać swój czas, to zamiast tworzyć kolejną bazę, IMHO, rozsądniej będzie przesłać materiały do już istniejących (szersze grono odbiorców i mniejsza "fragmentacja zasobów").

sebcio80
26-07-2009, 22:12
sporo filmików z torbami i plecakami mozna znaleść też na youtube

rykowski
27-07-2009, 10:24
Drobne "zwrócenie uwagi" dobrze mi zrobi. Jestem tu nowy chcialem wyjsc z incjatywą :) . Jesli watek na ponad 200 postow jest ok, to ok.

A za wskazówki kolegów dziekuje i skorzystam.

marekb
29-07-2009, 08:37
1.pytanie konkretne:

szukam tobry dla kobiety: z lowepro, jak najmniejsza lecz by pomieściła: 2x5D zgripowane + 2 stałki np: 24L i max 135L + 1 lampa + netbook (choć on nie musi koniecznie). Mam pasek z lens case'ami więc na bidę mogłyby sie mieścić 2body+lampa i jedno szkło..

2.pytanie konkretne: gdzie najtaniej i najszybciej..?? czyli w jakim sklepie internetowym bo nie mam czasu za tym gonić..??

marekb
29-07-2009, 10:36
myślę o D200 AW bo 400AW za duża - czy mnie to j/w wejdzie..??

mate00sh
29-07-2009, 11:14
Kumpel ma 400 AW i mówi, że może być ciężko upchać tam to wszystko z netbookiem. Bez netbooka powinno dać radę.

marekb
29-07-2009, 11:20
netbook to pikuś (nie musi być) ale ona nie chce wielkiej kobyły.

Jeszcze jedno pytanie: różnica miedzy starszą wersją 200AW i nową D 200AW??

otóż 200AW moge mieć za 150zł a D200AW za 240zł..

sebcio80
29-07-2009, 12:20
netbook to pikuś (nie musi być) ale ona nie chce wielkiej kobyły.

Jeszcze jedno pytanie: różnica miedzy starszą wersją 200AW i nową D 200AW??

otóż 200AW moge mieć za 150zł a D200AW za 240zł..

to chyba zupelnie inne torby sa
http://www.lowepro.com.pl/Products/Shoulder_Bags/allWeather/Classified_200_AW.aspx
http://www.lowepro.com.pl/Products/Shoulder_Bags/allWeather/Stealth_Reporter_200_AW.aspx

chociaz patrzac na cene tego 200AW to chyba nie o to Ci chodzi

axk
29-07-2009, 18:01
to chyba zupelnie inne torby sa
http://www.lowepro.com.pl/Products/Shoulder_Bags/allWeather/Classified_200_AW.aspx
http://www.lowepro.com.pl/Products/Shoulder_Bags/allWeather/Stealth_Reporter_200_AW.aspx

chociaz patrzac na cene tego 200AW to chyba nie o to Ci chodzi

Chodzi o dwa modele Reportera : starszy 200 AW oraz jego nowszy odpowiednik D200 AW a nie o Classified 200 AW.

himi
29-07-2009, 19:23
Stara była zdaje się bardziej miękka/plastyczna, nowa to już ,,kuferek''. Osobiście celowałbym w starszą. Ale słabo znam się na lowe.

kanarek
29-07-2009, 23:27
Ja ostatnio sprawilem sobie Lowepro Rolling CompuTrekker AW Backpack for DSLR and Laptop i bardzo sobie chwale. Najwieksza wada to cena.

Goomis
03-08-2009, 20:15
ja właśnie kupiłem Crumplera Sevenfifty Daily XXL.
Ogólnie to chciałem pierwotnie XL - ale crumpler skończył już produkcję tej serii i nie mogłem dostać tej XL-ki w cenie jakiej zakładałem i w jakiej były XXL.
Ogólnie to jest ogromny kloc :-P Wypełniona sprzętem ze stopki jest ciężka i to nie mało :-P
Wykonanie: mówiąc porządnie to chyba za mało. Pas jest tak gruby, że nie da się go zgiąć :-P Materiał i szwy też wyglądają solidnie. Tutaj duży "+"
Pojemność: Crumpler twierdzi, że w komorze foto zmieszczą się 2puchy, 8szkieł i lampa. Hmm chyba 2body bez gripów i szkła nie większe od kitów czy standard zoomów :-P
(40D mam z gripem) i moja stopka czyli body + wszystkie 5szkieł + pożyczony 17-40 i lampa wchodzą i generalnie miejsce by się jeszcze znalazło na 1 szkło, ale na pewno nie na drugie body, tym bardziej z gripem(no chyba, że coś robię źle-nie wiem nie ma doświadczenia z torbami :-P) No i jeszcze takie zastrzeżenie, że te 17-40 + ew. jeszcze jedno szkło zakrywają 2szkła co są pod nimi no i lampa też zakrywa rybę i 50-tkę, a 70-200 zajmuje 1/4torby :-P(jak by zdjąć mocowanie statywowe to w to miejsce weszłaby lampa. Ogólnie będę miał zagwozdkę jak w końcu kupię upragnione 5DmkII chociaż już mam pewien pomysł.
Ogólnie to pewnie jak by pokombinować to weszłoby te 8szkieł, 2puchy i lampa ale na pewno nie byłoby do wszystkiego bezpośredniego dostępu(ja już teraz nie mam ;) )
Jednakże torba fajna, mieści i tak dużo sprzętu foto + laptop 15,4" z zasilaczem i sporo pierdółek(kable, karty, baterie, telefon, portfel, odtwarzacz MP3, kalendarz i jeszcze miejsca jest :-P) Tylko trzeba się liczyć, że z torbą z tylu wygląda się jak żółw:-D

P.S. jak ktoś by znalazł albo zna jakieś strony gdzie mogą być zdjęcia z rozmieszczeniem pakunku foto to będę wdzięczny ;)

himi
03-08-2009, 20:23
A ja z żalem oświadczam, że przestałem się mieścić w Domke F3X. Mając w zamyśle zamianę swojego 70-200/2,8 na mniejszy znacznie 135L sądziłem, że torba zostanie u mnie (włazi w nią spokojnie każda z jedynek z dopiętym szkłem) i 70-200 obok, ale wyjmuje się to z wyraźnym oporem. Gdy big zoom ustępuje miejsca takiej np. 85mm to jest miodzio. Sprzedaż 70-200 się nie finalizuje jakoś więc torbę cza zmienić. Pochopnie sprzedałem F6 i teraz mam moralną czkawkę;) Myślę więc o lowepro SR 400 AW. Nie jest ogromna, a trochę wsadzę.

tomasek
07-08-2009, 13:05
himi, co chwilę mieszasz ze szkłami, aparatami i torbami ;-)

Dopasowujesz szkła do torby? :)))

marcinko
07-08-2009, 13:31
a co powieci o takim plecaku: http://www.allegro.pl/item702216355_plecak_naneupro_alpha_madrze_zaproje ktowany.html

mini21
07-08-2009, 13:54
Mam ten plecak już z 4-5 rok.
Plecak jest naprawdę świetny!
Bardzo mądrze zaprojektowany, wygodny i dość pojemny.

Niestety, sprzętu przybywa i plecak jest już trochę za mały (będę go musiał sprzedać).

Dodam jeszcze, że obecnie produkowane plecaki Naneu Pro Alpha są mniejsze niż te, które były na początku (wiem, bo sprawdzałem w sklepie swój i ten obecnie dostępny).

Jedynym udogodnieniem nowych wersji Alphy jest pokrowiec przeciwdeszczowy.
Jednak przez 5 lat użytkowania jeszcze nigdy nic mi nie zamokło, mimo iż pokrowca nie mam (a przetrwał naprawdę sporę ulewy).

Osobiście bardzo polecam, mądrze zaprojektowany, wygodny i pojemny!

sal
09-08-2009, 16:31
Mój Computrekker się robi powoli pełny, a do tego w międzyczasie przestałem korzystać w nim z komory na laptopa więc szukam nowego plecaka.

Docelowe wymagania:
2 body typu 5D/xxD
1 stałka tele (typu 300/4IS lub 400/5.6)
3-4 stałki typu 35L, 135L itp.
2 zoomy 24-70 i 70-200/4IS
1-2 lampy 580EX
zasilacze do powyższego, karty pamięci, itp.
Jedna kieszeń zewnętrzna na inne duperele.
Wymiary bagażu pokładowego (konieczne)

Ma ktoś może jakieś doświadczenie z upychaniem podobnego zestawu do jakiegoś plecaka?
Patrzyłem na Vertexy Lowepro i wydaje mi się że by (chyba) weszło wszystko, ale może jest coś tańszego?

Krzychu
09-08-2009, 16:53
Mój Computrekker się robi powoli pełny, a do tego w międzyczasie przestałem korzystać w nim z komory na laptopa więc szukam nowego plecaka.

Docelowe wymagania:
2 body typu 5D/xxD
1 stałka tele (typu 300/4IS lub 400/5.6)
3-4 stałki typu 35L, 135L itp.
2 zoomy 24-70 i 70-200/4IS
1-2 lampy 580EX
zasilacze do powyższego, karty pamięci, itp.
Jedna kieszeń zewnętrzna na inne duperele.

Ma ktoś może jakieś doświadczenie z upychaniem podobnego zestawu do jakiegoś plecaka?
Patrzyłem na Vertexy Lowepro i wydaje mi się że by (chyba) weszło wszystko, ale może jest coś tańszego?

Z powodu bagażu pokładowego zostaje Ci Nature Trekker (w którym możesz mieć problemy z pomieszczeniem tego wszystkiego ale powinieneś dać radę jak pokombinujesz) albo Photo Trekker - większe już są ponadwymiarowe.
Jeden i drugi w mniejszych samolotach (CRJ, ERJ) i w większych ale starszych (część schowków w 767-300 ER) i tak do schowka nie wchodzi ale przynajmniej na pokład Cie z nim wpuszczą... A plecaki są znakomite...

himi
10-08-2009, 16:54
himi, co chwilę mieszasz ze szkłami, aparatami i torbami ;-)

Dopasowujesz szkła do torby? :)))

Szkła do torby, torbę do szkieł i tylko zawartości portfela do własnych potrzeb nijak dopasować nie potrafię:)

Z innej mańki. Skoro nie mogę kupić lowepro 400 AW - tej starej miękkiej (a potrzebna mi jedna torba transportowa/domke są mało ,,ochronne'') to moja uwaga zwróciła się na moment ku czeskim Fomei Winer - ma ktoś doświadczenia z tymże?

axk
10-08-2009, 17:50
...moja uwaga zwróciła się na moment ku czeskim Fomei Winer - ma ktoś doświadczenia z tymże?

Owszem. Jak najbardziej polecam. Od dłuższego czasu używam modelu 962 oraz 965 i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Test modelu 962 :

http://canon-board.info/showpost.php?p=459128&postcount=1370

Większe modele serii 96x - analogicznie.

himi
10-08-2009, 17:53
Wbiłem w szukajkę, nie wyskoczyły...Zamki całe? miałem kiedyś plecak fomei i nie było dobrze. Słabe materiały.

Merde
10-08-2009, 18:12
moja uwaga zwróciła się na moment ku czeskim Fomei Winer - ma ktoś doświadczenia z tymże?

Mam plecak dwukomorowy tej firmy. Wykonanie jest dosyć marne - jeden z naramienników już się prawie całkiem odpruł (moja wina, trochę za mocno docisnąłem swojego czasu). Na pewno nie kupiłbym tego ponownie.

himi
10-08-2009, 18:26
Mam właśnie duuuży dystans do takich firm. Nie upieram się w sumie na torbę. Coraz bliżej mi do plecaka, pewnie mini albo compu trekker ponownie. Klamoty na ślub zapakuję wszystkie do auta, a potem tylko wyjmę to, co mi potrzebne i całość zabiorę na salę weselną. Na codzień i tak biegam z domke.

allxages
10-08-2009, 19:08
A to ja powiem, ze kupiłem ostatnio Crumpler PrettyBoy (5500) XXL, która miała być kompromisem między wyglądem na normalną torbę (nie przepadam za wyglądem jak wędkarz-fotograf), a pojemnością.

Jakość wykonania - wzorowa. Kupiłem używaną i mogliby mi powiedzieć, że nówka a uwierzyłbym. Pojemność...kupiłem obliczając wymiary na kartce papieru i..jest na styk ;-) Wkładam deesa z zapietym 16-35, obok 70-200 (ale z powodu oslony przeciwslonecznej musze wkladac przodem do dolu) i jeszcze upakuje jakas mala stalke tam. Miesci sie, bo sie miesci, ale lekko nie jest, rzepy juz nie dochodza, i zamykam na zapinke co generalnie nie przeszkadza, ale liczylem ze tak "na styk" nie bedzie.

Mysle czy jakiegos plecaka nie dokupic choc ostatnio ugnilem w domu i malo poruszam sie po miescie itd wiec jeszcze musze przetestowac co i jak w praniu.

axk
10-08-2009, 19:09
Mam plecak dwukomorowy tej firmy. Wykonanie jest dosyć marne...

Co do plecaków Fomei-a w pełni się zgadzam - osobiście uważam iż nie są zbyt wiele warte. Jeżeli chodzi o torby sprawa wygląda zupełnie inaczej - wykonanie oraz materiały są naprawdę dobre.

Krzychu
10-08-2009, 19:30
Ja na wyjazd na wakacje kupiłem ostatnio trójkomorową Kate DR-466. Porównywalne Fastpacki Lowepro mi się nie podobały, Adventure Tamraca były tandetnie wykonane a jedne i drugie nie miały pokrowców przeciwdeszczowych. Kata wykonana jest na jawyższym poziomie jak na plecak za taką cenę - pomieściłem w niej 50D, Tamrona 17-50/2.8, 70-200 f/4 IS, 580EX II i TC 1.4 i coś tam bym jeszcze zmieścił. Komora na latopa mieści 15" - ja nosiłem 10" Toshibę Mini, komora ogólnego przeznaczenia wydaje się większa niż u porównywalnej konkurencji. Kolory ma dyskretne i nie obciachowe.
Świetny plecak.

Wats0n
10-08-2009, 21:36
Mój Computrekker się robi powoli pełny, a do tego w międzyczasie przestałem korzystać w nim z komory na laptopa więc szukam nowego plecaka.(...)

Naneu Sahara 217.
Zmieścisz wszystko.
Z tym że co do wymiarów... cóż. Prawie wchodzi. Przy odrobinie uporu da się to wcisnąć w lotniskowe pojemniki do sprawdzania wymiarów, ale trzeba kombinować. Do luku nad głową w samolocie wchodzi bez większych problemów. Z tym że jak trafisz na upierdliwca z calówką, może być problem.

Polecam pod rozwagę.

Piotr_0602
12-08-2009, 10:18
Naneu k4L

Szukałem czegoś co pomieści oprócz sprzętu foto trochę innych rzeczy. Padło na K4L.
Właśnie plecak przeszedł test w Tatrach, kilkunastogodzinną przeprawę przez Orlą Perć.

Do tej pory używałem Lowepro Slingshota 200 (zacny plecak), ale ten to raczej tylko na foto i nic więcej. K4L zmieści już sporo. Trochę się obawiałem, że zamówiłem za duży i może należało brać K3, ale gdy dotarł byłem zadowolony. Nie jest to wielki plecak, ale zmieści dużo.

Część foto jest w stanie przyjąć bez problemu Canona 5D, 17-40L, 70-200L i lampę. Reszta spokojnie zmieściła 2 butelki 1,5 litra wody, 4 Izotoniki (po 0,3 luib 0,5 litra), kurtkę, rowerową przeciwdeszczówkę, zapasową bluzę, zapasowy podkoszulek, zapasowe 3 pary skarpet, latarkę czołówkę, latarkę ręczną, zapas medykamentów (plastry, bandaże), pół reklamówki batonów, kanapki, statyw... I jeszcze by się zmieściło.

Sposób noszenia na plecach - rewelacja. W ogóle go się nie czuje. Nie przylega do pleców, jest cyrkulacja powietrza, kilkanaście godzin w górach w ogóle nie ciążył (może też kwestia kondycji, ale plecak po prostu nie przeszkadzał).

Ogólne wrażenia - dobrze zrobiony, solidny plecak. Komoroa foto, komora głowna plus parę kieszonek i organizery wewnatrz komór - bez zarzutu. Trochę mogę zarzucić samemu mocowaniu statywu. Na wędrówkę po Bieszczadach - OK. Na wspinaczki przez Orlą Perć - za luźne mocowanie. Trzeba czymś jeszcze usztywnić mocowanie statywu, bo ma ochotę luźno latać.

Plecak bardzo dobry - długo zastanawiałem się nad wyborem czegoś co zabierze wiecej niż samo foto i nie żałuję wyboru.

najeli
12-08-2009, 10:40
Jako że kiedyś tu polacałam LowePro Nova AW 190 to chciałabym się z tego wycofać. Torba sama w sobie nadal bez zarzutu, ale mocowanie paska jest fatalne. Już 2 razy wypiął mi się karabinek i cała torba zleciała na ziemię (raz tuż po zmianie obiektywów i nie zamknięta ;]) -- dobrze tylko, że akurat nie biegłam...

Nie wiem jak to wytłumaczyć... po prostu ta ruchoma część karabinka, która powinna się blokować po wewnętrznej, wypada na zewnątrz. Parę razy to zauważyłam, ale te 2 razy nie...

raaf
12-08-2009, 11:20
Muszę kupić jakiś toploader na aparat. W chwili obecnej używam Lowepro Nowa 2 i Slingshot-a 200, ale na potrzeby wycieczek górskich wymyśliłem sobie, że toploader będzie lepszy.Na wycieczki zabieram 2 szkła ( patrz stopka :) ) - chciałbym wiedzieć co maksymalnie podpięte mogę włożyć do środka. Do drugiego szkła pewnie zakupię Lens Case i powędruje do plecaka. Wybór mój padł na LOWEPRO Rezo TLZ 20. Może ktoś podpowiedzieć czy to dobry wybór? Rezo planuję używać właściwie tylko na górskich wycieczkach.

weramix
15-08-2009, 19:00
A ja mam takie pytanie co sądzicie o tych plecakach :
1.
http://allegro.pl/item690303530_jpa_plecak_foto_na_canon_400d_nikon_ d80_sony_alfa.html
2.
http://allegro.pl/item705336828_naneu_pro_military_bravo_zielony_vat _warszawa.html

Plecak ma mi służyć oczywiście do przenoszenia sprzętu podczas wycieczek rowerowych mam torbę ale jest nie poręczna.

Czy plecak nadawał by się na książki do szkoły po wyjęciu tych wszystkich przegródek?

mini21
15-08-2009, 19:27
Ja posiadam Naneu Pro Alphe.
Plecak jest bardzo wygodny i ciekawie zaprojektowany.
Osobiście go bardzo polecam (wygląda tak samo jak wersja Bravo, tylko jest większy).

Przez większość roku służył mi zarówno jako tornister, jak i plecak foto.
Dodatkowa, górna komora pomieści naprawdę wiele!

Zarówno Alpha jak i Bravo w zupełności wystarczą jako plecak na książki, nawet bez wyciągania insertu.

Co do tego JPA, plecak wygląda solidnie, jednak jest to raczej tylko plecak foto.

Gdy ja kupowałem Alphę, to Naneu też była firmą "krzak", nikt o niej nie słyszał.
Teraz jest już dość znana i moim zdaniem dorównuje jakości Lowepro.

weramix
15-08-2009, 22:47
a czy przy tym plecaku Naneu Pro Alphe pocą ci się plecy bo mi ten plecak potrzebny jest do jazdy na rowerze razem ze sprzętem :D i ile on waży?

mini21
15-08-2009, 23:09
Trochę się pocą.
Nie mają one jakieś specjalnej wentylacji (ale prócz K3 który ma specjalny stelaż nie widziałem plecaków foto z jakimś super wentylatorem).

Co do wagi, jest on dość ciężki, gdyż materiał jest gruby (co ja uważam za zaletę).

Plecak załadowany sprzętem (wszystko-body, obiektywy, duperele itp) waży ok. 7 kg.

Do jeżdżenia na rowerze nie wiem, czy będzie najlepszym rozwiązaniem ze względu właśnie na wentylacje, choć podmuch wiatru podczas jazdy może to złagodzić.

Bardzo lubię ten plecak i gdyby nie to, że zrobił się za mały, na pewno bym go nie wymienił.

Bingant
15-08-2009, 23:19
Ma może ktoś torbę Lowepro Classified 200 lub 250, albo miał okazję się jej przyjrzeć z bliska? Jakie wrażenia?

allxages
16-08-2009, 02:33
A to ja powiem, ze kupiłem ostatnio Crumpler PrettyBoy (5500) XXL, która miała być kompromisem między wyglądem na normalną torbę (nie przepadam za wyglądem jak wędkarz-fotograf), a pojemnością.

Pojemność...kupiłem obliczając wymiary na kartce papieru i..jest na styk ;-) Wkładam deesa z zapietym 16-35, obok 70-200 (ale z powodu oslony przeciwslonecznej musze wkladac przodem do dolu) i jeszcze upakuje jakas mala stalke tam. Miesci sie, bo sie miesci, ale lekko nie jest, rzepy juz nie dochodza, i zamykam na zapinke co generalnie nie przeszkadza, ale liczylem ze tak "na styk" nie bedzie.

Mysle czy jakiegos plecaka nie dokupic choc ostatnio ugnilem w domu i malo poruszam sie po miescie itd wiec jeszcze musze przetestowac co i jak w praniu.

Przetestowałem. Spokojnie można tak ułożyć, że wchodzi Ds z zapiętym 16-35 + 70-200 + 50 i jeszcze lampe moznaby włożyć i wszystko bez prolemu zapiąć tak jakby w środku nic nie było. Tylko, że wtedy aby wyciągnąć aparat trzeba wyciągnąć szkło które leży na nim.

gadget_zary
18-08-2009, 10:22
Mógłby mi ktoś polecić jakiś plecak. Wymagania:
-kieszeń na laptop 15,4
-Mieszczący conajmniej 3 obiektywy (17-40/28-75/70-200) + body + 2 lampy
-Miejsce na statyw mile widziane
-Nieprzemakalny

axk
18-08-2009, 12:54
Mógłby mi ktoś polecić jakiś plecak. Wymagania:
-kieszeń na laptop 15,4
-Mieszczący conajmniej 3 obiektywy (17-40/28-75/70-200) + body + 2 lampy
-Miejsce na statyw mile widziane
-Nieprzemakalny

Chociażby Lowepro Computrekker.

himi
18-08-2009, 13:12
Dobry, pakowny i solidny. Mnie kieszen na lapa niepotrzebna i mam mini trekkera classic - ale i tak moja 14'' wlazi w niego:)

AMMarshall
19-08-2009, 13:55
Rozrosła mi się trochę fotograficzna gadżeciarnia i nie mieści mi się w dotychczas używanej torbie... Czas więc na upgrade torby! :D
Rozglądam się za jakąś większą torbą od jakiegoś czasu, oglądałem jakiegoś Tamrac'a 8 bodajże ale mi jakoś nie podchodził.
Na necie obadałem Lowepro Nova 200AW ale nie mam gdzie pomacać tej torby, stąd pytania do użytkowników takowej:

- czy torba rzeczywiście jest taka solidna jak to ponoś Lowepro mają?

- czy pomieszczę w niej:
. 40D z podpiętym szkłem i gripem,
. 350D z podpiętym szkłem,
. dwie lampy typu 4xxEX
. jakieś dodatkowe 2-3 szkła, itp...

Oraz ogólnie, czy torba jest tak zgrabna jak to przedstawiają jej fotki, nie jest kobylasta??

Proszę zarówno o info jak i o opinie o tej torbie.

najeli
19-08-2009, 14:31
Mam 190AW, zawsze polecałam, ale w tym poście (http://canon-board.info/showpost.php?p=686321&postcount=2260) zmieniłam o niej zdanie. Niby wszystko super ale po drugim "zrzucie" to nie wiem co o tym myśleć. Na razie mam pasek na karabinki, ale straciłam jego obracalność.

Jak pierwszy raz zobaczyłam 190 to się zdziwiłam, że taka duża. Z czasem jednak się "zmniejszyła optycznie". Ogólnie jestem zadowolona, ale te karabinki są fatalne...

Acha - ja mieszczę w niej wszystko ze stopki, + raynoxa, obiektyw z zenita, z 6 pudełek filtrów, gruchę, portfel, ładowarkę i jeszcze jest trochę luzu. Myślę, że 2xbody ze szkłami + 2 szkła + 2xlampa by weszło do 190. Ale głowy nie dam, nie mam lampy ;-)

mini21
19-08-2009, 14:42
A ja mam pytanko.
Czy jest ktoś, kto miał okazję używać plecaka Naneu Pro Sahara i Lowepro Flipside 400?

Zastanawiam się nad jednym z nich i nie wiem, który wybrać.

Mam obecnie Naneu Pro Alphę już od 3-4 lat i jestem z niego bardzo zadowolony, ale zrobił się za mały.

Nie wiem. czy Flipside 400 dla takiego brzuchacza jak ja (187 cm wzrostu i 1.. kg żywej wagi) będzie dobrym rozwiązaniem.
Obawiam się, czy brzuszek nie będzie przeszkadzał przy "flipowaniu".

blum
19-08-2009, 15:28
Mam Flipside 300 a tego całego flipowania nie używam. Zrzucam zawsze plecak na podłoże i wyjmuje zawartość.
Brzuchaczem nie jestem ;-)

tweety
19-08-2009, 17:11
Skoro masz Naneu pro alpha, zostań przy naneu. Sam mam sahara 217F od ponad roku i wiernie mi służy. Miejsca na dwie puchy, kilka słoików, lampę. Statyw jak trzeba można przytroczyć. To oczywiście na większe wędrówki w górach czy gdzie tam cie oczy poniosą.
Wcześnie lowe, ale jakoś cena... imo nie do przełknięcia czasami.

Na mniejsze wypady: mała torba Fomei natural, głównie ze względu na kolor i nie rzucający się w oczy design. Taka kostka trochę, ale mieści body 40Dz gripem i dwie elki. Niestety rozmontowane, czyli trzeba zdjąć torbę, wyjąć puchę, dokręcić szkiełko i dopiero pstryk. To trochę niewygodne, ale po kilku koncertach nie mam z tym większego problemu.

Fajny patent do tej torby to ładownica do M16 do asg (http://www.jarmix-militaria.pl/product/Ladownica-podwojna-czarna-M4-M16-AAT142/?id=37). Dopinasz takie coś do pasów mocujących z boku torby i oto jest poręczny schowek na lampę i kabel OSC. Mieści 430 bez problemów z 540... trochę na siłę, ale po pewnym czasie gumy w ładownicy się naciągają i wchodzi i wychodzi elegancko ;)

Pozdrawiam

mini21
19-08-2009, 17:26
Osobiście plecaka używam zawsze.
Nie lubię toreb.
Miałem już kilka i zawsze wracałem do plecaka.

Trochę się obawiam, czy Sahara nie będzie za duża (body + 70-200 + 4 szkła i lampa).
Może jeszcze z 1 szkło kiedyś dojdzie.

Nie widziałem go na żywo, bo coś wymiotło ten model z Warszawy.
Flipside przymierzałem i powiem szczerze, że jakoś mnie nie powalił.

tweety
20-08-2009, 16:12
Fakt, duża jest. Czasami aż za duża jak chcesz się przecisnąć gdzieś w ciaśniejszych miejscach. Ale to kwestia przyzwyczajenia się.

To mój pierwszy plecak, wczesniej używałem tylko toreb ale jak to bywa trochę szkieł doszło, drugie body.. i po kilku godzinach ze sprzętem ramię nadawało się do wywalenia. A co dopiero utrzymać puchę z jakimś tele.

jak szukasz czegoś uniwersalnego ale jednocześnie zdolnego pomieścić wszystkie szkiełka, puszki i chcesz mieć jeszcze miejsce na jakiś "rozwój"... no ciężko będzie. Zainwestowałem w Saharę... nie żałuję. Spisuje się świetnie, chociaż ostatnio służy głównie jako wielki schowek na cały sprzęt ;)

Teo
20-08-2009, 17:38
Hej, a czy ktoś z Was miał do czynienia z torbą Lowepro Classifieds 160? Czy zmieści się do niej C20D z gripem (w przyszłości C50D z gripem) i zapiętym EF-S 17-55/2.8?

arrow
20-08-2009, 19:12
Dzisiaj zakupilem toploader 75 AW polecam kazdemu kto chce miec przy sobie cos w co zmiesci body z gripem i podpietym szklem w moim przypadku zestaw canon 5 d mark 2 + grip + tamron 70-200 f/2.8 wlazi, dodakowo jest boczna kieszen na lampe i 2 mniejsze na podreczne *******y, calosc dodakowo wyposazona w pokrowiec przeciwdeszczony, dzieki kompletowi zaczepow mozna nosci na plecach jak plecak (wszyty material dzieki czemu plecy nie beda sie tak pocic) lub na ramieniu, specjalne szelki i paski w komplecie. Toploader wykonany jest bardzo dobrze i teraz przetestuje go w boju

mini21
20-08-2009, 19:40
Właśnie wróciłem ze sklepu foto.
I porażka!

Przymierzyłem Flipside 400 i o mało mój sprzęt nie znalazł się na ziemi.
Wsadziłem sprzęt do plecaka, zapiąłem, założyłem, przypiąłem pas i do dzieła....

Odwróciłem go, żeby znalazł się na brzuchu, rozpiąłem (z pewnym trudem, bo przeszkadzały mi "motylki", albo ten kawałek materiału który je zasłania) i nagle, prawie cała zawartość wyleciałaby mi na podłogę.

Plecak znalazł mi się prawie przy kolanach, zamiast (tak, jak jest to pokazane) trzymać się pionowo, umożliwiając wyjęcie sprzętu.

Nie wiem, czy coś źle zrobiłem (??), ale podziękowałem od razu.

Drugi był CompuTrekker AW.

Plecak nawet fajny, choć niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale niestety, też odpasł.
Jest po prostu za płytki.
Body z gripem wystaje i to całkiem sporo.

Ciekaw jestem, jak z głębokością Sahary, bo jeśli jest tak samo, to będę miał poważny problem z wyborem plecaka.

tweety
21-08-2009, 14:59
Głębokość Sahary? Mieści puszkę z gripem, wsadzonym szkłem w dół. Puszka standardowo 40D ale nawet 1dmk2 wlazł.

http://www.vimeo.com/3297744

takie coś wygrzebałem. co prawda to materiały producenta ale w sumie przydatne.

no i to jeszcze:

http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/97851-test-opis-plecak-naneu-pro-sahara.htm

DominikD
21-08-2009, 16:08
Niestety nie dam rady przejrzeć wszystkich tych postów bo jest ich 229 stron. Czytając ostatnich kilka stron nie natknąłem się na takie pytanie więc sam je teraz zadam.

Czy wie ktoś gdzie można dostać takie obudowane/"troche pancerne" skrzynie/walizy na sprzęt studyjny? Chciałbym w środku zmieścić 2 lampy, generator i jakies kabelki... ewentualnie generator moge sobie odpuścić i zapakować gdzie indziej.

sebcio80
21-08-2009, 16:36
Czy wie ktoś gdzie można dostać takie obudowane/"troche pancerne" skrzynie/walizy na sprzęt studyjny? Chciałbym w środku zmieścić 2 lampy, generator i jakies kabelki... ewentualnie generator moge sobie odpuścić i zapakować gdzie indziej.

szukaj na Allegro i nie tylko walizek firmy - Peli

przykladowo: http://www.allegro.pl/item717425741_walizka_peli_1400_z_pianka.html

APP
21-08-2009, 16:38
A choćby na cyfrowych szukałeś?
W dziale "Torby i pokrowce" > "walizki/skrzynie".
Generalnie nie jest to chyba taki problem jeśli tylko jest $, chyba, że chodzi o coś bardziej egzotycznego (?).

himi
21-08-2009, 16:42
mini21 - Na jakie body z gripem Lowe Compu jest za płytki dla ciebie? Ja w nim nosiłem jedynki, które są z natury wysokie. Dwie za każdym razem i pięknie śmigał.

mini21
21-08-2009, 16:49
No to nie wiem. Jak włożyłem D200 z gripem to po zamkięciu klapy kawałek wystawał.

himi
21-08-2009, 16:55
Skoro zapiąłeś plecak to w czym problem?

gadget_zary
28-08-2009, 08:53
Może ktoś polecic jakiś wmiare niedrogi plecak który pomieści:
Body+grip
5 szkiel
1 lampe
1 lampe typu "mlotek"
Laptop 15,4"
+ kilka kieszonek na drobne śmieci

dj_drops
28-08-2009, 08:59
Może ktoś polecic jakiś wmiare niedrogi plecak który pomieści:
Body+grip
5 szkiel
1 lampe
1 lampe typu "mlotek"
Laptop 15,4"
+ kilka kieszonek na drobne śmieci

zobacz na plecaki Mekko, jeszcze go nie kupiłem ale narazie to mój faworyt

ktokolwiek
03-09-2009, 21:46
czy ktoś kto posiada 30D/40D/50D z gripem oraz fastpaka 250 mógły wrzucić zdjęcie swojego rozmieszczenia sprzętu w tym plecaczku.

z góry dziękuję

Krzychu
05-09-2009, 18:39
Czy ktoś może używa Pelicana 1510 / 1514 ? Czy wchodzi do schowka np. w CRJ / E145 ?

Peie
05-09-2009, 19:19
czy ktoś kto posiada 30D/40D/50D z gripem oraz fastpaka 250 mógły wrzucić zdjęcie swojego rozmieszczenia sprzętu w tym plecaczku.

z góry dziękuję

40d+grip+24-105 ,osłona, 430ex, 50,

źródło (http://img22.imageshack.us/img22/842/img1383axt.jpg)

ktokolwiek
05-09-2009, 22:34
40d+grip+24-105 ,osłona, 430ex, 50,

źródło (http://img22.imageshack.us/img22/842/img1383axt.jpg)

Dziękuję za czas i fotografię.
Widzę że miejsce na sprzęt foto oferowane przez fastpack to dla mnie za mało.

Raz jeszcze dziękuję.

Pozdrawiam

3voQ
09-09-2009, 06:48
Polecam Lowepro - Slingshot 300aw. Jeden minus, nie wiem co ze zestatywem zrobic:/ Poza tym same plusy. solidnie wykonany, pojemny, a i ******* jeszcze swoich wlozysz sporo.

pozdrawiam,
Piotr.

http://www.ceneo.pl/593866

Loome
09-09-2009, 11:31
Czy ktos uzywal tej torby?

http://www.ceneo.pl/870918s
http://www.ceneo.pl/870912s

VomitroN
10-09-2009, 18:57
W Biedronce trafilem na cos wygladajacego tak :Professional Case Logic (http://www.highclass.pl/bagaz/plecaki/plecaki_foto/plecak_na_lustrzanke_professi,p1391826430)

źródło (http://www.highclass.pl/files/1946199715/rc5.jpg_300_small)
Kupilem sobie jeden w celach badawczych z mysla, ze jak cos bedzie nie tak, wyciagne z niego wszystkie flaki i posluzy jako zwykly plecak ze schowkiem na laptopa. I musze przyznac, ze jestem dosc mile zaskoczony. Miesci sie body + 3 szkla + lampa + 10 calowe eePC Asusa.
Nie byloby w tym niby nic szczegolnego, gdyby nie jeden drobiazg.
Kosztuje 39,95 zl :)
Sprawa oczywista, ze to podrobka , co od razu widac, nawet na pierwszy rzut oka.
Ale za ta cene jest naprawde OK i w plener nadaje sie idealnie :)

Vitez
10-09-2009, 19:36
Ale za ta cene jest naprawde OK i w plener nadaje sie idealnie :)

Wyjdź z tym w deszcz, postaw na ubłoconej ziemi, niech Ci się jeszcze przewróci cały w to błoto. Opisz potem wrażenia i jak się czyści z zabrudzeń...
Albo opisz jak tam plecy się czują po całodziennym noszeniu go.
Albo po pół roku opisz jak się zamki sprawują.

VomitroN
10-09-2009, 20:42
Wychodzilem juz na deszcz. Plecak jest szczelny i mocny, suwaki maja poliuretanowa oslone. Ani kropli wody w srodku. Spod wypelniony twardym materialem z zebrowanymi wzmocnieniami, dzieki czemu mozna go spokojnie stawiac na ziemi. W srodku jest nawet dodatkowa polka z dziura, ktora daje efekt amortyzatora, gdy chcemy nosic aparat obiektywem w dol. Pare dodatkowych kieszeni na rozne *******y.
Dzwiga sie go wygodnie, nawet z laptopem. Szelki nie uwieraja, na plecach trzy wyprofilowane poduszki i kanaly wentylacyjne. Co do blota, niewiele moge powiedziec. Nie robie zdjec po budowach ani nie uprawiam reporterki z survivalu w okopach. Natomiast samego mnie ciekawi jak sie plecak sprawi w zimie. Jedyna wada jaka na razie zauwazylem to polki na rzepy. Jak sie rozplanuje, gdzie je ulokowac zgodnie z wlasnymi potrzebami, to lepiej ich juz nie przemieszczac. Wyrywane rzepy rozciagaja troche material, ktory potem w niektorych miejscach wyglada na lekko sflaczaly. Mi jednak dwie polki sflaczaly dopiero po kilkunastu probach rozmieszczania w plecaku, wiec jak ktos ma dobry zmysl przestrzenny to szybko je sobie poustawia bez skutkow ubocznych. Poza tym wnetrze polki to chyba jakas sztywna gabka. Mozna sobie podszyc material do tej gabki i mysle, ze rzepy beda sie zrywac nieco estetyczniej.
Czego wiecej chciec dla amatora za 39,95?

bartorux
10-09-2009, 21:33
Witam !
Poszukuję torby albo plecaka na 40d+18-55+55-250+50/1.8.
Myślałem nad LOWEPRO Nova 5 AW na allegro idzie za około 170 zł dostać w dobrym stanie używkę albo Lowepro Orion Trekker II tylko nie wiem czy się w to pomieszczę. Suma jaką chciał bym wydać to +/- 180 zł nówka albo używka, czekam na propozycje :)

Nesla
10-09-2009, 22:04
Mnie sie ostatnio takie torby podobaja :)

http://www.calumetphoto.nl/store/jille?t=CM04&a=CM04

Loome
10-09-2009, 22:39
prosto z włoch ? :D ładne, modne, ale drogo:)

bartorux
10-09-2009, 22:42
A może coś bardziej męskiego ?? Choć różowy też kolor :)

Nesla
10-09-2009, 22:47
no coz, drogie hobby w drogim opakowaniu

http://www.calumetphoto.nl/Camera's/Tassen+en+koffers/Tassen+koffers/

VomitroN
11-09-2009, 00:58
Mozna taniej. (http://www.calumetphoto.com/Cameras/Bags+Cases/Camera+Bags+Cases/Camera+Bags/Jille/)

lubiebardzo
11-09-2009, 14:34
Muszę kupić jakiś toploader na aparat. W chwili obecnej używam Lowepro Nowa 2 i Slingshot-a 200, ale na potrzeby wycieczek górskich wymyśliłem sobie, że toploader będzie lepszy.Na wycieczki zabieram 2 szkła ( patrz stopka :) ) - chciałbym wiedzieć co maksymalnie podpięte mogę włożyć do środka. Do drugiego szkła pewnie zakupię Lens Case i powędruje do plecaka. Wybór mój padł na LOWEPRO Rezo TLZ 20. Może ktoś podpowiedzieć czy to dobry wybór? Rezo planuję używać właściwie tylko na górskich wycieczkach.

http://canon-board.info/showthread.php?t=48290

tu masz mój opis odnośnie Toploadera 65. W sumie więcej tam jest o lens kejsach, ale są obrazki i jest kolorowo. Siedzi tam 20D z gripem.
Nie jestem pewien czy Rezo TLZ połknie jakieś body z gripem i obiektywem. Ale nie pamiętam na pamięć :)

endi_garnek
14-09-2009, 20:08
Panowie pomocy. Potrzebuje torby, ale takiej w której sprzęt leży a nie stoi na obiektywie. Chciałbym aby bez ściągania osłony weszło do niej 50d z zapiętym 24-70L ( troche to miejsca na długość potrzebuje) oraz sama puszka 40d oraz 2 lampy 580 i dwa szkła (lapmy i szkla na pion...) - cena to max 300zl.

basala
14-09-2009, 20:37
Panowie pomocy[...] Zaraz zaloguje się M. Środa i będzie dymić. :)
A tak na poważnie: może Lowepro Nova 200 AW?

endi_garnek
15-09-2009, 09:01
Zaraz zaloguje się M. Środa i będzie dymić. :)
A tak na poważnie: może Lowepro Nova 200 AW?

Ale w niej sprzęt leży na obiektywie... A ja szukam czegoś gdzie będzie leżał poziomo... Dlatego torba musi być długa a nie wysoka.... Znajde coś takiego? ;)

himi
15-09-2009, 09:26
Tamrac pro 8, pro 12, domke f1X...

Merde
15-09-2009, 09:44
Wyjdź z tym w deszcz, postaw na ubłoconej ziemi, niech Ci się jeszcze przewróci cały w to błoto. Opisz potem wrażenia i jak się czyści z zabrudzeń... /ciach/ Albo po pół roku opisz jak się zamki sprawują.

Ale po co? Przecież przy tej cenie, to się po prostu kupuje nowy.

Albo opisz jak tam plecy się czują po całodziennym noszeniu go.

I to jest jedyny argument przeciw/za.

endi_garnek
15-09-2009, 10:48
Tamrac pro 8, pro 12, domke f1X...

Ale Panowie, jeszcze cena max 300pln....

himi
15-09-2009, 11:27
Takie rzeczy to w Erze...

APP
15-09-2009, 12:36
@ endi_garnek

Jeśli jesteś gotów na ewentualne kompromisy na jakości, to pewnie znajdziesz jakiś odpowiednik tych toreb od mniej "renomowanych" producentów -kieeedyś coś takiego widziałem w ofercie Photo Technic / Foto Technic (czy jakoś tak... a może jakiejś marki o podobnym wizerunku, bo na końcu języka mam jeszcze jedną nazwę z dawnych lat), ale w ciemno możesz przecież poszukać jeszcze w ofercie Tenba, Hama, Fomei, Mekko... ew. jeszcze "mniejszych" (FanCier ?).

Osobiście mam wrażenie, że rozwiązanie z aparatem w poziomie jest mniej popularne niż kiedyś (?), ale czasem wystarczy spoooro dociekliwości (tutaj znów kłania się www.cambags.com i www.taschenfreak.de) i odrobina pomysłowości :wink:

Vitez
15-09-2009, 16:23
Ale po co? Przecież przy tej cenie, to się po prostu kupuje nowy.

Mhm...problem w tym by po takim traktowaniu torby nie trzeba było kupować również i nowego sprzętu :roll: .
Nie o odporność samej torby na te warunki mi chodzi tylko jak chroni sprzęt w takich warunkach.

checiu
15-09-2009, 16:32
zobacz torby z oferty hamy (jakis czas temu w tym watku / na forum Flanel dawał solidną recenzję) w saturnie wbrew pozorom widzialem taniej niz na allegro (gdzie kupilem) 50 zeta roznicy ;/ a toreb kilka rozmiarów więc znajdzie się i taka gdzie wejdzie na leżąco to co chcesz.

przesiadlem sie na to to z Lowepro Compact AW i moim zdaniem torba lepsza :)

a w 300 pln'ach tez sie zmiescisz.

fmagik
18-09-2009, 13:11
czy uzywacie kabur do noszenia sprzętu a jeśli tak to jakich?
w czym dobrze będzie "leżał" stał 5D z czymś w stylu 24-105........?

himi
18-09-2009, 15:13
Ja używam sakw domke - wyłącznie do szkieł. Noszenie body w sakwie uważam za bardzo dużą niewygodę.

axk
18-09-2009, 16:06

Chociażby firmy Newswear (http://newswear.com/) (jedne z najlepszych na rynku).

cobra MC
18-09-2009, 18:39
w czym dobrze będzie "leżał" stał 5D z czymś w stylu 24-105........?

używam lowepro toploader 65 aw. mieści się na styk 5d z gripem i podpiętym 24-105, a do kieszeni lampa 580. wcześniej miałem lowepro tlz1. tam wchodził 5d z 24-105(tulipan odwrotnie), ale bez gripa. do kieszeni mieściłem (sam się zdziwiłem, że się mieści) 50 1.4 i 85 1.8, ale za to lampa się nie mieściła

himi
18-09-2009, 18:40
Chociażby firmy Newswear (http://newswear.com/) (jedne z najlepszych na rynku).

Kolega narzeka na newsweara, przeciera się i przemaka - wg niego. Ja z moich domke jestem bardzo zadowolony.

maczkus
18-09-2009, 19:07
Ja po wielu bojach z torbami i plecakami w końcu znalazłem swój ideał :D

Miałem już:

- Lowepro Toploader 65AW + boczne sakwy na szkiełka - mała i niewygodna

- Lowepro MiniTrekker AW - mieści dużo sprzętu foto a mało innych rzeczy, wielki i nieporęczny kloc, bardzo niewygodny podczas trekkingu (wchodziłem w nim na górę Synaj (10h chodzenia po górach bez przerwy) i to była masakra)

- Lowepro Pro Mag 2 AW - fajna torba, ale ze sztywnego materiału co uważam za minus, ciężko też było wygrzebywać z niej sprzęt

W sklepie oglądałem też slingshoty - IMHO niewygodne i mało pojemne, wszelkie możliwe reportery - albo za mała albo za duża, .......

W końcu kupiłem plecak idealny, który spełnia wszystkie moje wymagania - National Geographic Explorer Backpack Medium. Mieści dużo sprzętu foto (body z gripem, 17-40, 24-105, 70-200, 50, TC 2x, 580EX2) i dosyć dużo innych rzeczy, można go spokojnie używać podczas kilkudniowych wyjazdów. Nie jest tani ale na pewno jest wart swej ceny :)

himi
18-09-2009, 19:09
Toś mnie zaskoczył. Miałem toto za przejaw snobizmu jedynie, poważnie!

axk
18-09-2009, 19:12
Ja z moich domke jestem bardzo zadowolony.

Ja ze swoich Newswear także, nic się nie przeciera ani nie przemaka (a były już na nie jednej porządnej ulewie).

himi
18-09-2009, 19:13
Kolega uprawia lekki extreme, może dlatego.

axk
18-09-2009, 19:17
...plecak idealny, który spełnia wszystkie moje wymagania - National Geographic Explorer Backpack Medium.

Ciekawe, patrząc na jego toporny wygląd można odnieść odwrotne wrażenie.

maczkus
18-09-2009, 19:44
Toś mnie zaskoczył. Miałem toto za przejaw snobizmu jedynie, poważnie!

Też tak myślałem, ale naprawdę okazał się najlepszy. Wygodny i pojemny.

Ciekawe, patrząc na jego toporny wygląd można odnieść odwrotne wrażenie.

To zależy co to znaczy "toporny wygląd". Dla mnie np. toporny wygląd mają wszystkie slingshoty i mini trekker, oprócz tego są niewygodne. A ten NG jest ok.

serbio
18-09-2009, 22:31
Jako że wiele osób z tego forum używa Domke mam pytanie czy ktoś miał możliwość sprawdzenia Domke J3 orza F4 .
Zastanawiam się na zakupem jednej z nich .
Czy różnica pomiędzy J3 a F3 i F4 jest duża ?
Zakładam w niej nosić body plus 2xzoomy,2xstałki oraz lampe .
A może jakiś inny typ Domke?
Nie mam gdzie posprawdzać jak to wygląda w użycia a znajomy ma możliwość przywiezienia z USA.
Pozdrawiam

sebcio80
19-09-2009, 01:54
- Lowepro MiniTrekker AW - mieści dużo sprzętu foto a mało innych rzeczy, wielki i nieporęczny kloc, bardzo niewygodny podczas trekkingu (wchodziłem w nim na górę Synaj (10h chodzenia po górach bez przerwy) i to była masakra)

chyba modele Ci sie pomylily, MiniTrekkery to malutkie plecaczki

Krzychu
19-09-2009, 08:34
chyba modele Ci sie pomylily, MiniTrekkery to malutkie plecaczki

Może myślisz o Micro Trekkerach ? Mini Trekker bardzo mały to nie jest, ale klocem też bym go nie nazwał ;-)

sebcio80
19-09-2009, 09:09
Może myślisz o Micro Trekkerach ? Mini Trekker bardzo mały to nie jest, ale klocem też bym go nie nazwał ;-)

no nie wiem, dla mnie Mini to malutki plecaczek, malo co tam mi wchodzi, ale jako ze posiadam tez Road Runnera to moze mam inne wyobrazenie :)

himi
19-09-2009, 11:34
Jako że wiele osób z tego forum używa Domke mam pytanie czy ktoś miał możliwość sprawdzenia Domke J3 orza F4 .
Zastanawiam się na zakupem jednej z nich .
Czy różnica pomiędzy J3 a F3 i F4 jest duża ?
Zakładam w niej nosić body plus 2xzoomy,2xstałki oraz lampe .
A może jakiś inny typ Domke?
Nie mam gdzie posprawdzać jak to wygląda w użycia a znajomy ma możliwość przywiezienia z USA.
Pozdrawiam

J3 nie miałem, miałem f3 i f6 i wciąż mam f2. Zatem - f4 jest nieco większa od f3, która dla mnie była za mała. Pomyśl o f6, świetna, mała, ale diabelnie pakowna i leciutka. To taka zmyślna torba, że sprzęt to niej wsadzony waży mniej niż w każdej innej:) Nie wiem jak to zrobili, ale tak jest. Do dziś żałuję sprzedaży f6, ale f2, którą mam to taka jej nieco większa wersja, choć już nie tak leciutka i miła w noszeniu.

W f6 zapakujesz: body (także z gripem) 4 szkła i lampę na luzie.

A poza tym, zerknij tutaj - świetna strona
http://www.taschenfreak.de/indexlisteart.htm

lu5asz
19-09-2009, 16:53
forumowicze,jaka torbe polecacie na malutki zestaw,40d z gripem i obiektywem plus jakies filterki.dobrze by bylo zeby miala ochrone przeciwdeszczowa(pokrowiec jakis czy moze material wodoodporny)dzieki i pozdrawiam

enter
19-09-2009, 17:09
jakim obiektywem ? 18-55 czu 100-400 ?

może Toploader AW zoom/65 ?

lu5asz
19-09-2009, 21:23
z 50mm hehe:) wlasnie ja znalazlem na necie i...pomiesci ,,to wszystko,,?;>

enter
21-09-2009, 22:24
to się zmieści
masz testy na naszym forum
65AW i 75AW
http://canon-board.info/showthread.php?t=48290
http://canon-board.info/showthread.php?t=42187

kanarek
21-09-2009, 22:43
Ostatnio spakowalem do swojej kosmetyczki:
Canon 20d, Canon 5d mark ii, 70-200L f4, 24-105L IS f4, 17-40L f4, 85 f1.8, 2 x 580 ex ii, nikon 80 dx, 4 x pocketwizard, 2 ladowarki do akumulatorow do aparatow, ladowarka do akumulatorkow AA, i cala mase bambetli: (2 x stofen, 2 x Grid, gruszka, 20 baterii AA, super clamp, 3 x brackety do parasolek, gruszka i jeszcze kilka drobiazgow) a na koniec laptop 14 cali wraz z ladowarka. Wszystko ladnie spakowane:) A najwazniejsze ze pojechalo za mna na koleczkach w Lowepro Rolling CompuTrekker Plus AW. Duze i ciezkie bydle i niestety dosc drogie, ale dosc pakowne i mozna przy nim plecy oszczedzic.

Radus
22-09-2009, 00:54
Może mi ktoś pomoże? ;)

Potrzebuje plecaka do którego załaduje laptop, Canona 450D z kitem 18-55IS plus 50. W sporej części plecakó typowo fotograficznych jest miejsca na lapka, ale ze tak powiem 2-3 puste miejsca na obiektywy nie sa mi potrzebna ;) Natknął się ktoś na coś takiego?

sebcio80
22-09-2009, 01:14
Może mi ktoś pomoże? ;)

Potrzebuje plecaka do którego załaduje laptop, Canona 450D z kitem 18-55IS plus 50. W sporej części plecakó typowo fotograficznych jest miejsca na lapka, ale ze tak powiem 2-3 puste miejsca na obiektywy nie sa mi potrzebna ;) Natknął się ktoś na coś takiego?

http://lowepro.com.pl/Products/Backpacks/notebook_camera/CompuDaypack.aspx
http://www.cambags.com/canon/300d_10_20d/backpacks/Lowepro_compudaypack_frames.htm

Vitez
22-09-2009, 09:32
Może mi ktoś pomoże? ;)

Jak to niepotrzebne? W te puste miejsca wsadzasz zasilacz itp akcesoria do laptopa. CompuDaypack jest do tego idealny jak dla mnie :)

Radus
22-09-2009, 13:26
W sumie zapomniałem o tym plecaku, jakoś zawsze sprawiał na mnie toporne, klockowate wrażenie. Ale tak przeglądając w sumie nadał by się w sam raz, jest miejsce na lapka, aparat, plus sporo "śmieci" - no nic trzeba będzie go gdzieś obejrzeć, pomacać :P dzieki za rade ;]

preinwher
24-09-2009, 01:14
Potrzebny plecak do wypadów w góry i nie tylko.
Do spakowania 5d + grip, ef 17-40 mm f/4, 70-200 mm f/2,8, statyw. Ciepłe ubranko, jakieś piwko itd. Chodzi o plecak dwukomorowy.
Możecie coś polecić?
Cena do 500 zł.

Garnett
24-09-2009, 07:37
preinwher

Polecam Naneu Alfa. Mieszcze do niego 40D + 70-200/2,8, 18-55, mieszek makro 135/3,5 M42, 50/2 m42 , TCx2, a w gornej komorze 2 lampki no i statyw przyczepiony do plecaka.

banan82
24-09-2009, 10:22
Tamrac Adventure 8, idealny w gory. Dokladnie spelnia twoje warunki.

fmagik
24-09-2009, 15:19
czy ktoś używa VANGUARD OREGON 16Z ???
czym rózni się Poliester 1200D od 600D?

preinwher
24-09-2009, 15:22
Tamrac Adventure 8, idealny w gory. Dokladnie spelnia twoje warunki.

Wygląda obiecująco. Miałeś z nim do czynienia?

wojkij
24-09-2009, 16:58
Używam 9tki już drugi rok, świetnie wykonany plecak, brak jakichkolwiek uszkodzeń mimo dość mocnej eksploatacji.

maba
27-09-2009, 20:24
Orientuje się ktoś, czy do Lowepro EX120 zmieszczę 350D z kitem?

banan82
28-09-2009, 12:31
mozliwe ze tez mam 9tke, nigdy nie pamietam jaki to numer, to chyba ten najwiekszy
Od 2 lat latam z nim w samolotach, jezdze na wycieczki, biore w gory, zero problemow. troche wyblakl od greckiego slonca ale to jedyny mankament. Cala reszta to 100% pozytyw.

preinwher
28-09-2009, 12:36
mozliwe ze tez mam 9tke, nigdy nie pamietam jaki to numer, to chyba ten najwiekszy
Od 2 lat latam z nim w samolotach, jezdze na wycieczki, biore w gory, zero problemow. troche wyblakl od greckiego slonca ale to jedyny mankament. Cala reszta to 100% pozytyw.

Chyba faktycznie chodzi o 9-tke
Ósemek nie widziałem na allegro.
Skoro przetestowałeś go dogłębnie to nie pozostaje nic innego tylko ten worek zamówić :-D
Dzięki.

1czarek1
28-09-2009, 15:26
Mam pytanie czy ktoś z was miał doczynienia z torbą Tamtac super pro 14 http://www.tamrac.com/614.htm bo mi powoli zaczyna brakować miejsca w tamracu pro system 12 (612) i zastanawiam się nad zakupem tej torby ale nigdzie u nas w kraju nie widziałem jej w ofercie. Jestem ciekaw opini, a może coś innego równie pojemnego ktoś zaproponuje.

dariuszpicasso
28-09-2009, 21:11
ja mam LOWERPRO NOVA 5 ale szukam plecaczka jako dodatek:) 5 jest super tym bardziej ze teraz plyna do mnie zamowione zabawki do zestawu nowe obiektywy kolejna lampa wyzwalacze i takie tam :) to pomieszcze spokojnie ale na niedzielny spacer z jednym max 2 obiektywami szukam powoli cos na plecy porecznego;)

carlsson
29-09-2009, 15:20
Potrzebny plecak do wypadów w góry i nie tylko.
Do spakowania 5d + grip, ef 17-40 mm f/4, 70-200 mm f/2,8, statyw. Ciepłe ubranko, jakieś piwko itd. Chodzi o plecak dwukomorowy.
Możecie coś polecić?
Cena do 500 zł.

Polecam Lowepro Mini Trekker AW - 345 zł. Bez problemu mieści się 1D z tele 70-200 + kilka szkieł lampa, osłony, statyw itp. A gdy w górach pogoda spłata figla osłona wodoodporna na plecak zrobi swoje :)

axk
29-09-2009, 18:11
Polecam Lowepro Mini Trekker AW - 345 zł.

W tej samej cenie można nabyć jego większą odmianę czyli CompuTrekker AW.

preinwher
29-09-2009, 20:33
W tej samej cenie można nabyć jego większą odmianę czyli CompuTrekker AW.

Mi te Lowepro jakoś nie pasują (pod względem wyglądu).
Z torbą też podobnie było, z kim nie rozmawiałem to słyszałem że to jedynie słuszny wybór. Więc kupiłem Mekko :-D
Jestem mega zadowolony.

rostek andrzej
30-09-2009, 22:51
Miał może ktoś z Was do czynienia z plecakami firmy JPA. widzę na Alle...ro, że ludzie kupują je na potęgę. Natomiast niewiele udało mi się znaleźć niezależnych opinii na temat tego plecaka. Widzę, że jest pojemny, ale czy nada się na długą wyprawę w trudnym terenie, przy dużej wilgotności i deszczu. Znalazłem też ciekawe propozycje firmy Vanguard Arlen 52 i Oregon 50. Waham się w zasadzie pomiędzy tą trójką, ale niestety żadnego z nich nie udało mi się znaleźć w sklepach, by móc się im lepiej przyjrzeć.
Bardzo byłbym wdzięczny za wymienione uwagi na ich temat.

APP
01-10-2009, 08:57
Ten plecak JPA pojawia się tutaj rzadko, ale regularnie, jak widmo...
Za każdym razem temat cichnie.

axk
01-10-2009, 09:03
Osobiście słyszałem wiele niepochlebnych opinii o plecakach i torbach firmy JPA (głownie chodziło o nie najlepsze materiały i słabą jakość wykonania), zresztą ich cena mówi sama za siebie.

forestowy
01-10-2009, 09:25
rostek andrzej , kumpel ma plecak JPA, macałem i powiem krótko: odpuść
Miałem Vanguard Oregon, w sumie 3 rozmiary i szczerze polecam. Świetne wykonanie, pokrowiec w zestawie. Katowałem w górach, śniegu, deszczu i nigdy nie zawiódł.

rostek andrzej
01-10-2009, 19:11
Dzięki za odpowiedź. Już właściwie byłem zdecydowany na ten JPA. Podobno waży zaledwie 1,2 kg. Bałem się tylko tego, że za niską wagą i ceną idzie w parze jakość typu "Na tydzień, a potem w krzaki" Sugerujecie Oregon? Poszperam jeszcze co tam o nim piszą i ile waży, co jest dla mnie bardzo ważne.

forestowy
01-10-2009, 20:33
Z duetu JPA vs VANGUARD zdecydowanie ten drugi.

zaitsev
01-10-2009, 21:03
A ja powiem, że mam JPA. Tylko zależy o którym mówicie... Bo posiadam ten dwukomorowy i... jestem zadowolony. Nie pruje się, wytrzymały, ale do kieszeni foto nigdy dużo nie pcham - body + 1-2 lensy. Jakością wykonania nie dorównuje oczywiście Lowepro, ale służy dobrze od roku. Miałem w górach, miałem nad morzem, i biegam z nim po mieście, żadnych problemów. Tylko to, że mały...
Do kieszeni foto max. co spakowałem to 400D z gripem, Tamrona 10-24, 50/1.4 i 85/1.8 albo pięć browarów. Góra to jest max. zeszyt A4 jeśli wys x szer, a pojemnościowo to upchałem dwie letnie kurtki, albo dwie połówki i dwa browary. ;)

h4ry
01-10-2009, 21:14
Pytanie do posiadaczy Tamrac Pro 8. Przymierzam się do zakupu i chciałem się dopytać jak z pojemnością. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia torby na "żywca" ale z ogólnych opisów powinienem się pomieścić. Tylko jakie są wasze odczucia :) ? Jeśli nie ta torba to co możecie moi drodzy polecić innego z podobną pojemnością ?

rostek andrzej
01-10-2009, 23:18
A ja powiem, że mam JPA. Tylko zależy o którym mówicie... Bo posiadam ten dwukomorowy i... jestem zadowolony. Nie pruje się, wytrzymały, ale do kieszeni foto nigdy dużo nie pcham - body + 1-2 lensy. Jakością wykonania nie dorównuje oczywiście Lowepro, ale służy dobrze od roku. Miałem w górach, miałem nad morzem, i biegam z nim po mieście, żadnych problemów. Tylko to, że mały...
Do kieszeni foto max. co spakowałem to 400D z gripem, Tamrona 10-24, 50/1.4 i 85/1.8 albo pięć browarów. Góra to jest max. zeszyt A4 jeśli wys x szer, a pojemnościowo to upchałem dwie letnie kurtki, albo dwie połówki i dwa browary. ;)

Ten przeze mnie wypatrzony nazywa się Monster, wymiary 49cm x 33cm x 15cm. Miałem nadzieję zmieścić w niego Sigmę 150 macro, C-70-200, Tamiego 17-50 i C-10-22. A pro-po wcisnę ten cały majdan do tego Vanguarda?

zaitsev
01-10-2009, 23:54
Ten przeze mnie wypatrzony nazywa się Monster, wymiary 49cm x 33cm x 15cm. Miałem nadzieję zmieścić w niego Sigmę 150 macro, C-70-200, Tamiego 17-50 i C-10-22. A pro-po wcisnę ten cały majdan do tego Vanguarda?
Oj to raczej nie ten... Aktualnie nie mają go na allegro, więc nie podlinkuję...

caveman
02-10-2009, 10:32
Poszukuję plecaka na sprzęt foto (30D, 10-22, 28-75, 30 1.4, 550EX, aku, zas) oraz Notebook 15,4'', mocowanie pod statyw i jakieś pierdoły. Po wstępnych oględzinach wytypowałem Naneu K3L http://www.ceneo.pl/934801 Czy użytkownicy tego plecaka mogliby się wypowiedzieć na temat jego wad i zalet?

pete69
02-10-2009, 23:09
Witam

Aktualnie posiadam torbe Kata 3n1 30, niestety nie ma szans zpakowac w to 2 body z obiektywem (z szybkim dostepem) jesli jeden z nich to 70-200.
Szukam torby na 2 aparaty z podpietymi 70-200 z oslona. Najchetniej w pozycji poziomej body rownolegle. Body bez gripow. Grip mi lezy na polce i nie uzywam i raczej nigdy niebede bo mi tylko przeszkadza. Zmierzylem swoje body z obiektywem i wychodzi 35 cm dlugosci. Dotego potrzebowal bym miejsce na jeden krotki obiektyw tak wiec niewiele.

Czy ktos mogl by mi polecic jakas torbe ewentualnie toploadera tylko glebokiego na 36 cm jako dodatek do mojego plecaka.
Zalezalo by mi aby torba niebywa zbyt wysoka,

Jedyne co znalazlem w tej chwili to tamrac 5612. Lowepro za 600 zl sa dlamnie lekko zadrogie i zaduze :)

Pozdrawiam

bogdfun
03-10-2009, 06:59
Poszukuję plecaka na sprzęt foto (30D, 10-22, 28-75, 30 1.4, 550EX, aku, zas) oraz Notebook 15,4'', mocowanie pod statyw i jakieś pierdoły. Po wstępnych oględzinach wytypowałem Naneu K3L http://www.ceneo.pl/934801 Czy użytkownicy tego plecaka mogliby się wypowiedzieć na temat jego wad i zalet?
Miałem ten plecak - zwróciłem.. Jest ogromny = dyskwalifikacja.. Chciałem go zabrać w góry, ale poza sprzętem foto zabrałbym też chyba worek kartofli.. Poza tym mam lapka 15,4" - ale panorama - i niestety się nie mieścił (dosłownie o kilka milimetrów).
Jeśli jednak rozmiar nie ma być "kompaktowy" to plecak jest nieziemski.. Nie pasował mi do mojej koncepcji a mimo to chciałem go zatrzymać, chociażby ze względu na jakość wykonania -jest nieziemska.. Innymi sowy bardzo polecam..

serbio
03-10-2009, 07:59
Co do plecaka na jednodniowe wypady na plener lub podręczny na wakacje to moja propozycja Flipside 400 AW.
Plecak bardzo sprytny ,ramionka wygodne ,przedział na dokumenty.
W środku mieszczę 28/1,8-50/1,4-85/1,8 24-105/4IS/70-200 lampa plus body z gripem.
Dodatkowo jak wyjazd wkładam dodatkowy aparat jeśli poranny plenerek zamiast dodadku wkłdam 100 macro 2,8.
I wbrew pozorom wchodzi wszystko na lekki luz a plecak nie jest monstrualnych romiarów.Wielkość podobna do Mini Trekkera cena również podona około 350zł.Dodatkowo zyskujemy około 3cm głębokości co ma istostne znaczenie przy aparacie z gripem.
Jednym słowem polecam .

himi
03-10-2009, 10:10
Pytanie do posiadaczy Tamrac Pro 8. Przymierzam się do zakupu i chciałem się dopytać jak z pojemnością. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia torby na "żywca" ale z ogólnych opisów powinienem się pomieścić. Tylko jakie są wasze odczucia :) ? Jeśli nie ta torba to co możecie moi drodzy polecić innego z podobną pojemnością ?

Rzuć sobie okiem na to, dużo fot nie ma, ale zawsze http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/TAMRAC/Pro8-5608/index.htm

h4ry
03-10-2009, 11:58
Fotki oglądałem i to w wielu różnych miejscach (również na taszenfirku) ale bardziej zależy mi na opiniach ludzi co sądzą o tej torbie. No ale jak nikt się nie odezwie to i tak pewnie ją kupię. Więc może niepotrzebnie zawracam D ;)

himi
03-10-2009, 12:31
Ja miałem pro 12. To wielka torba dość sztywna, a przy swoich rozmiarach nieco klocowata. To wada, zaletą jest to, że wszystko, co w niej umieszczono dość łatwo daje się ,,wyrwać'' na robocie. Domke, którą mam jest dużo wygodniejsza w noszeniu, ale w pełni załadowana wymaga więcej wysiłku (ale bez przesady:)) w wyjęciu body, potem już idzie lekko, bo robi się luz. W tamracach sztywność powoduje łatwiejszy dostęp. T-pro12 jest też dobre ,,układalny'', warstwowo włazi w niego naprawdę dużo. Pro 8 jest mniejszy więc i zgrabniejszy z pewnością - acha - tamrac ostro używany lubi wypłowieć na słońcu. Koledze taka przygoda się przytrafiła, mój od zakupu do sprzedaży nie zmienił wyglądu.

h4ry
03-10-2009, 15:26
Kolorem się nie martwię, bardziej zależy mi na "wodoszczelności". Tak czy inaczej dzięki wielkie za podzielenie się uwagami, bo niby P8 i P12 to jedna rodzina, więc pewnie materiały i wykonanie takie samo, jedynie rozmiar inny.

caveman
03-10-2009, 16:12
Miałem ten plecak - zwróciłem.. Jest ogromny = dyskwalifikacja.. Chciałem go zabrać w góry, ale poza sprzętem foto zabrałbym też chyba worek kartofli.. Poza tym mam lapka 15,4" - ale panorama - i niestety się nie mieścił (dosłownie o kilka milimetrów).
Jeśli jednak rozmiar nie ma być "kompaktowy" to plecak jest nieziemski.. Nie pasował mi do mojej koncepcji a mimo to chciałem go zatrzymać, chociażby ze względu na jakość wykonania -jest nieziemska.. Innymi sowy bardzo polecam..

Toś trochę mnie zmartwił... Bardzo się na niego napaliłem, ponieważ potrzebuję plecaka na 3 tygodnie to Tajlandii. Oprócz sprzętu foto na pewno coś jeszcze do niego wrzucę. To że jest duży nie przeszkadza mi tak bardzo. Jaki model laptopa nie wszedł Ci do kieszeni?

qb4hkm
03-10-2009, 16:55
K3L jest z jednej strony ogromny, a z drugiej strony nie mogę w nim sensownie rozmieścić mojej stopki, bo np. body z zapiętym 70-200 nie pasuje w żaden sensowny (tzn. przestrzeni jest wystarczająco, ale 70-200/4 nie mieści się w pionie :-(. Jakość wykonania w miarę OK - mój się rozpruł trochę przy suwaku komory ogólnej i na jednej z szelek. Przy suwaku to w sumie moja wina bo zapakowałem go na siłę, ale przy szelkach popruł się miesiąc po zakupie, jako że nie pruje się dalej nie oddałem jeszcze na gwarancję, bo potrzebuję plecaka. A mam go nie całe 2 lata.

Ogólnie przestrzeń foto nie mieści zbyt wiele... jak miałem minoltę to mieściłem tam body, tele, 2 większe obiektywy(17-35/2.8-4 i 28-135/4-4,5) i 4 mniejsze (typu stałka 50 i troszkę większe zoomiki). Przy czym do body mógł być zapięty dowolny z nich.
Co do pojemności to spokojnie jestem w stanie zapakować się w niego na 4 dniowy wyjazd wyjmując przegródkę między częścią foto i ogólną zabierając 15,4 laptopa(HP 6715b)

Za to system nośny jest GENIALNY! Jak w żadnym plecaku z którym miałem do czynienia. Można go zapakować na full i nie czuć tak tej wagi na plecach...

caveman
03-10-2009, 17:03
@ qb4hkm

A czy mógłbyś mi jeszcze napisać jak wygląda sprawa z przegrodami i ich deformacją po dłuższym czasie używania (u Ciebie 2 lata), czy plecak po 2 latach nadal "trzyma" kształt. Interesuje mnie też zabezpieczenie tego plecaka "od spodu" gdzie znajduje sie cały sprzęt foto i gdzie plecak narażony jest na największe uderzenia - np czy spód jest wypchany jakaś pianką, albo zawiera kieszeń, w której znajduje się ten pokrowiec przeciwdeszczowy.
O laptopa już się nie martwię, bo mam podobnego do Twojego:) nx7400

caveman
03-10-2009, 21:07
Przy okazja jeszcze jedno pytanie. Niedawno, podczas poszukiwań plecaka na necie mignęła mi przed oczami fotka z aparatem przymocowanym do sprzączek w szelkach od plecaka. Niestety nie mogę już sie doszukać tej strony.Z tego co pamiętam to wyglądało to solidne, fajne rozwiązanie no i szyja nie boli :) Spotkał sie ktoś z czymś takim?

APP
03-10-2009, 22:03
Kupujesz pasek do aparatu wyposażony w odpowiednie karabińczyki umożliwiające szybkie odpięcie (przykład tutaj (http://www.bhphotovideo.com/images/images345x345/87473.jpg)) i zamiast właściwej części paska zwyczajnie wpinasz... plecak... :wink:
Byle tylko było za co zaczepić -zawsze można jednak pomajsterkować (tak przy plecaku, jak i przy pasku, zależnie gdzie brakuje właściwego elementu).
Teraz jeszcze sobie przypomniałem, że są "gotowce" - Tamrac N-11 (http://tamrac.com/images/n11g.jpg)

molsar
03-10-2009, 23:45
plecak JPA
http://allegro.pl/item759126666_jpa_plecak_foto_na_canon_400d_nikon_ d80_sony_alfa.html
jest ok, mieszcze w nim 5DMK2 70-200 2.8 z zalozona oslona, 24-104/4 z zalozona oslona, 17-40 z zalozona oslona, 580EXII ze zgietym palnikiem, i mniejsze *******ki typu radiowce i dodatkowa lampe sony HVL-56AM
oslony zalozone oczywiscie zgodnie z przeznaczeniem ;) a nie odwrotnie (nie musze ich odwracac jak podpinam lensa)
plecak ma wyjmowalne mocne utwardzenia po bokach i pokrowiec deszczowy.
natomiast drobnym minusem to sa szwy rzepow wewnatrz - na sciankach. trzeba ostroznie wydzierac scianki :]

Mondragor
04-10-2009, 03:35
Witam
Jestem w trakcie zmiany plecaka. Dotychczas używanym przezemnie był Micro Trekker 200. Fajny plecak, ale mieścił się tylko w nim sprzęt. Zabranie czegokolwiek dodatkowego innego, napychało go jak beczka :) Dlatego zdecydowałem się zakupić większy plecak i to nie dla większej komory foto, bo w MicroTrekker miejsca było w sam raz.
Plecak chciałbym używać do pieszych wędrówek, rowerowych wypraw no i właśnie często brać go jako bagaż podręczny w samolocie. Ostatnio zdarza mi się latać wyłącznie z podręcznym , dlatego chciałbym żeby był możliwie jak największy, szczególnie chodzi o drugą ogólną komorę, mniej więcej żeby mieścił się w wymiarach 55H / 40W / 20D. Nie mam zamiaru się użerać z obsługą na lotnisku :) i wolałbym uniknąć musu puszczenia plecaka jako bagażu głównego.
Sprzęt który powinien się zmieścić w podpisie, nie planuje nic dokładać , może tylko kiedyś zamiana kitowego na inny, ale to raczej dużo nie zwiększy zajmowanego miejsca.
Z wymiarami największy problem jest z głębokością, praktycznie każdy rozpatrywany plecak ma tu nadmiar. Nie jest mi potrzebna kieszeń na laptopa, dlatego wolałbym żeby jej istnieje jak najmniej zajmowało :)

Do tej pory brałem pod uwagę:

Hama Defender 170 45H x40W x26D cm wypatrzony w MEdiaMarkt, wygląda na pakowny, firma generalnie mnie nie przekonuje jeśli chodzi o plecaki.

Naneu Pro K4L producent podaje 54.5H x 36W x 24.5D cm na allegro spotkałem się z wymiarami 53 x 36 x 33 cm ale to pewnie w wersji "wypchanej" :) Ciężki dosyć, ale jest możliwość odpięcia pasa biodrowego co znacznie go pomniejsza.

Lowepro Rover II AW 54H x 36W x 26D niema niepotrzebnej dla mnie kieszeni na Laptopa, ale wydaje mi dość "skromny" na tle innych.

Tamrac Adventure 9 51H x 33W x 27D ten mi jakoś nie wygląda na zbytnio pakownego ani wygodnego.

Jaki plecak przy tych kryteriach byście doradzili z wyżej wymienionych? A moze jeszcze istnieje jakaś inna opcja. Niestety nie miałem nigdzie okazji ich razem zobaczyć i porównać.
Pozdrawiam

banan82
04-10-2009, 08:22
Mondragor - Tamrac Adventure 9 jest pakowny i to bardzo. Wyobraz sobie ze do spodniej komory na sprzet wchodzi mi calutka stopka moja, na gore mam jeszcze mase miejsca na jedzenie, jakis ciuch czy cos, zalezy gdzie wedruje, no i do tego laptop 15tka wchodzi na luza. Jak sie ma jakies paski dodatkowe to mozna dopiac statyw z boku.
Nie nazywalbym go "niepakownym" bo spokojnie wszystko sie miescie. Oczywiscie nie ma sensu nosic wszystkiego na raz, ja tylko tak np do samolotu sie pakuje jak lece do Polski.

bogdfun
04-10-2009, 18:58
Toś trochę mnie zmartwił... Bardzo się na niego napaliłem, ponieważ potrzebuję plecaka na 3 tygodnie to Tajlandii. Oprócz sprzętu foto na pewno coś jeszcze do niego wrzucę. To że jest duży nie przeszkadza mi tak bardzo. Jaki model laptopa nie wszedł Ci do kieszeni? tylko i wyłącznie gdyby ktoś przeszukiwał forum dot kompa - Asus N50Vn - nie mieści się do k3L (po wyjęciu dolnej osłony z komory kompa - wchodzi ale delikates na siłę)..

bogdfun
04-10-2009, 21:11
Mam pytanko odnośnie opakowań - poproszę o opinie nt LowePro Off Trail 1/2 - czym ew się różnią?

UrGuR
06-10-2009, 19:00
Witam. Noszę sie z zamiarem zakupu jakiegoś dobrego plecaka foto i mam upatrzonego kandydata, a jest nim Lowepro flipside 400. Głównym kryteriów wyboru jest dostęp do przegrody ze sprzętem od strony pleców. Wydaje mi sie, że jest to jedyna rozsądna opcja, bo mając go ubranego na plecy, stojąc w tłumie, mam pewność, że nikt mi nie rozepnie zamka i nie wyciągnie czegoś ze środka. Nie wiem czy to słuszne przekonanie, ale mając sprzęt w plecaku, który ma zamek od przegrody na obiektywy i body od zewnątrz, nie czułbym sie pewnie stojąc w ścisku. Jakie są inne kryteria? Ma być przemyślany, dużo miejsca i praktyczne rozmieszczenie przegród. Narazie mam 450D z gripem, tamrona 17-50, canona 50 f/1.4, samyanga 8mm fish eye, jeden flesz i kilka drobiazgów. W ciągu kilku miesięcy napewno dojdzie 70-200 f/4 L i druga lampa, no może jeszcze jakiś obiektyw, a w dalszej przyszłości drugie, większe body (7D albo 5DII). Dobrze by było żeby plecak miał tez przegrode na laptopa, ale wydaje mi sie, że wyklucza sie to z dostępem do komory od strony pleców, nie wiem nie jestem pewien, tak mi sie tylko wydaje. Plecak ma być nieprzemakalny i odporny na warunki atmosferyczne, dodatkowo zwarty i prosty i nie za duży. No i ma być to plecak na lata, który zniesie różne podróże, spacery, wyprawy i bedzie przy tym dobrze chronił sprzęt. Czy są jakieś inne plecaki spełniające te warunki oprócz wspomnianego Lowepro flipside 400 http://allegro.pl/item757190347_lowepro_flipside_400_aw_2_kolory_pro mocja.html ? No i oczywiście cena, najlepiej koło 350zł. W temacie plecaków moja wiedza jest prawie zerowa, więc licze na jakieś porady.

najeli
07-10-2009, 15:01
Cześć
Zastanawiam się mocno nad wymianą mojej torby na coś innego. Waży to cholerstwo ponad 5kg i nie da się z tym chodzić na dłuższe wypady. Najbardziej to bym chciała coś w stylu slingshota, albo -- nawet lepiej -- jakąś torbę z pasem biodrowym, bo dłuższe wypady będą w wysokich temperaturach.

Wymaganiem jest to, żebym sprzęt ze stopki (bez statywu) mogła wpakować do niego/niej w dowolnej konfiguracji (tak jak teraz do Nova 190) -- w sensie jak zmienię obiektyw to nadal chcę móc wpakować wszystko bez zmiany na jedyny słuszny układ. No i cena nie z kosmosu -- powiedzmy do ok 300zł.

Moja torba niestety nie jest kompatybilna z dodatkowymi pasami biodrowymi, o tym myślałam w pierwszej kolejności. Z kolei slingshoty nie wyglądają jakby chciały się dać optymalnie zapakować moim sprzętem. Przejrzałam strony naneu i katy, ale nie wygląda jakby mieli coś o co mi chodzi. Ciekawie wygląda Tamrac Velocity, ale nie bardzo jest go gdzie pomacać.

Ech.. ktokolwiek miał podobne dylematy? :>

Garnett
08-10-2009, 11:46
Najeli
Polecam Lowepro Inverse 200 . Fajna torebka, oglądalem ją i przymierzam sie do zakupu tylko nie wiem czy 70-200 wejdzie ( ja sie tym nie martwie bo mam pokrowiec na sam obiektyw )

UrGuR - Zobacz sobie Naneu Alfa . Spełnia wszystkie Twoje wymagania i miesci calkiem sporo sprzetu.
Ja do swojego mieszcze
W komorze na aparat
C40D + 70-200/2,8 , TCx2 , 18-55 , Mieszek makro + 135/3,5 , 50/2
A w górnej komorze : 2x lampa ( 580II + Delta ) i ładowarki

najeli
08-10-2009, 12:27
Najeli
Polecam Lowepro Inverse 200 . Fajna torebka, oglądalem ją i przymierzam sie do zakupu tylko nie wiem czy 70-200 wejdzie ( ja sie tym nie martwie bo mam pokrowiec na sam obiektyw )
Z wymiarów wychodzi, że nie wejdzie, a już na pewno nie wejdzie aparat z podpiętym tym obiektywem...

misza1985
08-10-2009, 14:40
a co powiecie o jakości wykonania torby canon 10EG. Przymierzam się do zakupu większej torby czy to dobry wybór za cenę około 180zł?

bogdfun
08-10-2009, 18:13
a co powiecie o jakości wykonania torby canon 10EG. Przymierzam się do zakupu większej torby czy to dobry wybór za cenę około 180zł?
Mam właśnie 10EG - i pierwsza rada - można ją spokojnie kupić za około 100 + przesyłka (poszukaj ;) Co do wielkości - z zewnątrz torba wygląda na dużo pojemniejszą niż w rzeczywistości.. Dobre jest to, że środek jest w pełni konfigurowalny ;) ja mieszczę w niej 500D + 18-55 + 55-250 + osłony + A610 + akumulatory. Dodatkowo mnóstwo kieszonek i przegród, co sprawia, że w torbie mieszczę wszystko co może się "kiedyś przydać" filtry, czytniki kart, kable, i co tam jeszcze wejdzie.. za 100 polecam - za 200 niekoniecznie.. aaa - i zapomniałbym - pasek na ramię plus pas biodrowy sprawiają, że torba może być na sztywno przymocowana do ciała ;) ostatnia uwaga - jakość ok - chociaż mogło być lepiej (musiałem opalić brzegi wyściółki które na początku delikates strzępiły się od rzepów ;)

misza1985
09-10-2009, 13:21
Zmiana planów na plecak naneu alpha, a raczej k3. Myślę że w moim przypadku rozsądniejszy pomysł. Często urządzam sobie wycieczki rowerowe itd. itp.

UrGuR
10-10-2009, 23:18
A jak wygląda naneu alpha pod względem odporności na wode i warunki atmosferyczne? Czy w mocnej ulewie sprzęt bedzie w nim bezpieczny? Lowepro flipside 400 ma wyciągany pokrowiec zabezpieczający przed woda i słońcem. Za naneu przemawia cena i to, że jest mniejszy (głębokość) , ale chce mieć pewnośc, że woda mu nie straszna.

APP
10-10-2009, 23:23
Pokrowce też mają pewne granice wytrzymałości -chcąc mieć pewność trzeba się zaopatrzyć w... trywialny... worek foliowy. Zresztą, jeśli zechcesz zabrać na wycieczkę statyw, to z "wbudowanego" pokrowca i tak raczej nie skorzystasz (od biedy jeszcze zależy jaki statyw jeśli producent plecaka pomyślał o choćby małym zapasie).

misza1985
11-10-2009, 20:34
Ja wybrałem naneu k3 ze względu na pojemność i system nośny, materiał mają wydaje mi się taki sam alpha i k3 i wyglada na porządny.

h4ry
11-10-2009, 22:30
No i zakupiony Tamrac 8 Pro. Pierwsze wrażenia bardzo dobre. Spodziewałem się, że będzie jakimś monstrualnym kolosem, jednak okazała się całkiem "kompaktowa". Dokładniejsza ocena, jak trafi do niej trochę sprzętu. Ogólnie, polecam.

Ernest_DLRS
11-10-2009, 23:20
Mam kilka toreb "na oku", są to:
- Tamrac 5608 Pro 8
http://www.e-cyfrowe.pl/tamrac-5608-torba-pro-8-czarna-p-7055.html
369 PLN

- Tamrac 5612 Pro 12
http://www.e-cyfrowe.pl/tamrac-5612-torba-pro-12-czarna-p-6170.html
439 PLN

- Vanguard Kenline i-Pro 41
http://www.e-cyfrowe.pl/vanguard-torba-i-pro-kenline-41-p-12130.html
569 PLN

- Lowepro Stealth Reporter D550 AW
http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-torba-stealth-reporter-d550-aw-p-5556.html
479 PLN

- Lowepro Stealth Reporter D650 AW
http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-torba-stealth-reporter-d650-aw-p-5557.html
535 PLN

Zależy mi na torbie do przenoszenia dwóch body 5D bez gripów, za to do każdego podpięta stała L. Dodatkowo oprócz tego jeszcze 2 obiektywy stałoogniskowe i 2 lampy 580. Którą z powyższych toreb polecicie, patrząc na zestaw jaki opisałem, na wygodę, jakość wykonania i łatwość dostępu do sprzętu, możliwość konfiguracji, etc?

misza1985
12-10-2009, 08:52
Ja mam już naneu k3 i materiał, z którego jest zrobiony wygląda porządnie, ale na ulewę na pewno będę zakładać pokrowiec.

h4ry
12-10-2009, 20:48
Ernest_DLRS:

Jeśli byś się decydował na Tamrac Pro 8 to polecam zakup w Euro: http://www.euro.com.pl/torby2/tamrac-5608-pro-8-czarna.bhtml (Za dowiezienie do dowolnego sklepu Euro dopłaca się coś koło 4,5zł, więc torba wychodzi jakieś 334zł). Ja zakupiłem dopiero co u nich i sprawa została załatwiona bezproblemowo no i wyszło taniej niż w e-cyfrowe. Zresztą PRO12 jest też tańsze.

Pozdrawiam

Ernest_DLRS
13-10-2009, 12:29
O dzięki za info, faktycznie jest taniej i nawet mają na stanie obie torby w jednym z warszawskich oddziałów.

AMMarshall
15-10-2009, 20:05
Chciałbym się odnieść do mojego wcześniejszego posta (http://canon-board.info/showpost.php?p=689228&postcount=2271) z pytaniem o Lowepro Nova 200AW.

Miałem obawy czy torba pomieści wszystkie moje najważniejsze graty, tj.:
. 40D z podpiętym szkłem i gripem,
. 350D z podpiętym szkłem,
. dwie lampy typu 4xxEX
. jakieś dodatkowe 2-3 szkła, itp...

Zdecydowałem się, kupiłem tę torbę, używam tej i jestem z niej zadowolony. Pomieściła. :) Dzięki Najeli za Twoją opinię!

Dla niezdecydowanych tak jak ja jakiś czas temu moja krótka recenzja/opis:

Lowepro Nova 200AW (http://www.marshall.amj.pl/review_lowepro_nova_200_aw.php)
Polecam tę torbę!

APP
15-10-2009, 20:24
A ja ze swojej strony ponownie wysunę sugestię, aby osoby, które zadały sobie (lub zamierzają) trud obfotografowania torby/plecaka/itp, rozważyły przesłanie materiałów do szerzej dostępnych/znanych serwisów, jak www.taschenfreak.de (http://www.taschenfreak.de) albo www.cambags.com (http://www.cambags.com). Nie trzeba się nawet rozpisywać, wystarczy wlepić fotki i ew. listę sprzętu, który jest na zdjęciach mniej lub bardziej widoczny.
Owoc waszej pracy będzie miał szansę dotrzeć do szerszego grona "potrzebujących" ;) Ktoś, kiedyś, gdzieś (może na drugim końcu świata) będzie Wam wdzięczny 8)

najeli
15-10-2009, 20:27
Dzięki Najeli za Twoją opinię!
Najpierw zobaczyłam tamten wątek i Ci się dopisałam ;-) I mam nadzieję, że doczytałeś poprawkę do mojej pierwszej opinii w tym wątku :>

W każdym razie do mnie właśnie jedzie Tamrac Velocity 9 i wygąda na to że Lowa pójdzie w odstawkę, za ciężkie to cholerstwo się robi... Nie mówiąc po raz n-ty o tych cholernych karabinkach ;-)

AMMarshall
15-10-2009, 20:43
Najpierw zobaczyłam tamten wątek i Ci się dopisałam ;-) I mam nadzieję, że doczytałeś poprawkę do mojej pierwszej opinii w tym wątku :>
W każdym razie do mnie właśnie jedzie Tamrac Velocity 9 i wygąda na to że Lowa pójdzie w odstawkę, za ciężkie to cholerstwo się robi... Nie mówiąc po raz n-ty o tych cholernych karabinkach ;-)

Pięęęęknieeee!!! A ja Ci podziękowałem za polecenie Lowepro Nova!!!! ;)

Dla mnie jest bardzo OK. Ale teraz zwrócę uwagę na te karabinki...

basala
15-10-2009, 21:14
Chciałbym się odnieść do mojego wcześniejszego posta (http://canon-board.info/showpost.php?p=689228&postcount=2271) z pytaniem o Lowepro Nova 200AW[...]
Polecam tę torbę! Ja również polecam tę torbę. Mieszczę w niej:

-dwa "zagripowane" body (20 i 40D) z podpiętymi obiektywami (Canonem 24-105mm f/4 L IS USM i Canonem 85mm f/1.8'),
-Canona 70-300mm f/4-5.6 IS USM,
-Tamrona 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF),
-Canona Speedlite 580EX II,
-inne bajery (w tym taki mały parasol z Rossmanna :-D).
Nie noszę tego wszystkiego naraz, ale jeśli zajdzie taka potrzeba, to moja torba sobie poradzi! :-D

Doposażyłem torbę taśmami rzepowymi. W tym miejscu chciałem podziękować mojej mamie, która owe taśmy odpowiednio "sparowała" i zszyła. :-D Ilość kombinacji aranżacji wnętrza torby wzrosła znacznie!

Hanibal
15-10-2009, 21:17
witam, czytając posty znalazłem fajne plecaczek - tamrac expedition 8 - wygląda na bardzo pojemy tylko ta cena :? muszę pakować:
5d + grip
450 + grip
fisheye
10-22
24-70
35
50
85
70-200
2 x 580ex
pocket wizardy (3)
i perdułki (ładowarki, aku, baterie, karty pamięci)

nie chodzę extremalnie po górach czy coś takiego chodzi o to żeby mieć wszystko w kupie (sory za wyrażenie) i żeby to można było przenieść do auta czy przejechać się PKP, wyjść w plener (ale jak już zaznaczyłem bez ekstremalnych wędrówek), czy coś się znajdzie w cenie do 400 zł:?:

famel
19-10-2009, 14:46
Witam! Szukam plecaka na sprzęt:
1D
20D+grip
C 70-200 f/2.8
C 300 f/4
szeroki
lampa
netbook
Możecie coś ciekawego zaproponować?
Z góry bardzo dziękuję

APP
19-10-2009, 15:34
@ famel
Wątek w sumie aż tryska propozycjami, przydatnymi uwagami i link'ami -masz tu prawie dwa i pół tysiąca wypowiedzi, nawet jeśli tylko 20% dotyczy plecaków...
A jeśli żaden z już opisanych/proponowanych modeli nie spełnia Twoich oczekiwań, to może warto pokusić się o bardziej drobiazgowy opis problemu/wymagań?

himi
19-10-2009, 15:34
Torba z tym stuffem oberwie ci ramę. Plecak? Coś z lowe - computrekker da radę

luke87
20-10-2009, 13:54
Witam,
Co polecicie do takiego zestawu:
-40d
-kit canon 18-55 IS
-canon 50 1.8
-sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO

Najlepiej jakby to było torbo-plecak, by był funkcjonalny na co dzień jak i na wycieczki rowerowe.
W tej chwili zastanawiam się nad Tamrac Velocity 7x ale może polecicie coś lepszego?

Dzięki i pozdrawiam ;)

enter
21-10-2009, 19:48
luke87 toploader z lenscasem do 70-300

lubiebardzo
22-10-2009, 00:55
@luke87
jak torboplecak, to Lowepro Slingshot. Chyba 200. bo w 100 chyba nie będzie miejsca na tele. Ale musisz sprawdzić. 200 na pewno da rade.

Z wymiarów wychodzi, że nie wejdzie, a już na pewno nie wejdzie aparat z podpiętym tym obiektywem...

tez się do tego inversika przymierzalem. gdzies wyguglowalem ze body z 70-200 i nic wiecej......... odpadł. Zawsze można jakiegoś lenskejsa podpiąć.
torba kanona ta 10 dg eb.... cokolwiek... ma jakieś zaczepy, żeby ją do bioderka przymocować. Niestety nie macałem jak ona na biodrze leży. Na ramieniu całkiem spoko. Nawet z 70-200 i jakimiś gratami.
Z biodrowych to mi jeszcze Specialist 85 przychodzi do glowy, którego kiedyś chciałem. Bardzo fajna torba. Pojemna, otwiera się w poprawną strone i ma dwa pasy. Na ramie i na biodro

mandarynka
23-10-2009, 08:42
Witam,

Potrzebuję wygodną torbę, w którą zmieściłabym następujące złomki:
1. 1Ds
2. 16-35/2.8
3. 70-200/2.8IS
4. 135/2

Zależałoby mi na tym żeby dostęp do złomków był wygodny, żebym nie musiała rozkładać się biwakiem w celu zmiany obiektywu, ale mogła to zrobić na stojąco bez zdejmowania torby z ramienia.

Dziękuję.

mandarynka
23-10-2009, 15:05
Zdaje się, że trudne pytanie zadałam :) W takim układzie zapytam o coś innego, może to pytanie będzie łatwiejsze ;)

Czy do torby Lowepro Nova 200 AW zmieści mi się 70-200 IS pionowo wraz z przykręconą odwrotnie osłoną? Torba według opisu ma 23cm wysokości (wymiar wewnętrzny), więc teoretycznie obiektyw o długości 19,7cm powinien wejść. Ale wolałabym się upewnić.

Ma ktoś tutaj tą torbę i może potwierdzić?

Dziękuję.

AMMarshall
23-10-2009, 16:52
(...)
Czy do torby Lowepro Nova 200 AW zmieści mi się 70-200 IS pionowo wraz z przykręconą odwrotnie osłoną? Torba według opisu ma 23cm wysokości (wymiar wewnętrzny), więc teoretycznie obiektyw o długości 19,7cm powinien wejść. Ale wolałabym się upewnić.

Mandarynka, to szkło wejdzie spokojnie. Torba jest dobra, polecam.

Tu masz mój opis i fotki tej torby: Lowepro Nova 200AW (http://www.marshall.amj.pl/review_lowepro_nova_200_aw.php)

spuki
23-10-2009, 20:29
Zdaje się, że trudne pytanie zadałam :) W takim układzie zapytam o coś innego, może to pytanie będzie łatwiejsze ;)

Dziękuję.

Zastanów się również nad Lowepro Stealth Reporter D300 AW.

najeli
26-10-2009, 11:26
W każdym razie do mnie właśnie jedzie Tamrac Velocity 9 i wygąda na to że Lowa pójdzie w odstawkę
No i dojechał. Nie jest tak genialny jak się spodziewałam, ale na pewno lepiej się nosi te kilogramy sprzętu. Tzn. brak genialności objawia się tym, że jednak mój sprzęt nie zrobił się lekki jak piórko :)
Na razie nie miałam czasu specjalnie pokombinować, ale moja stopka + filtry/raynox/gruszka spokojnie włazi tam bez kombinowania i jeszcze można by więcej upchnąć.
Jakość wykonania bez zastrzeżeń, fajne rozwiązania, dopracowane szczegóły.
Tylko to torba trochę męska, w sensie nie wiadomo gdzie się podziać z biustem ;-)
Na razie jestem zadowolona, więcej będę mogła powiedzieć jak wrócę z urlopu :>

airhead
26-10-2009, 11:30
co sądzicie o torbach Lowepro Classified?

sebfoto
28-10-2009, 11:23
hi,
szukam informacji o różnicy w użytkowaniu torby f-2 lub innej domke z materiału canvas vs ballistic. Wyczytałem, że ballistic jest sztywniejszy i czasem sie przeciera w miejscu otwierania torby. Warto wydawać kilkadziesiąt USD więcej za sztywniejszy materiał, czy lepiej kupić canvas? :)

himi
28-10-2009, 11:25
Mandarynka- domke F1X albo F2 - ja mam f2 i mieszczę spokojnie deesa z zapiętym szkłem (także 16-35), 70-200/IS 2,8 pionowo na luzie i 135 na jeszcze większym. Bierz domke f2

stroos
29-10-2009, 22:43
U mnie w Domke F2 wchodzi 20d+grip (bez szkla - pionowo) + 300/4 + 180/2.8 ("na drugim koncu" - wlozony tak jak body) + 17-35/2.8 + 50/1.8 + lampa wymiarow 580EXII, a do tego sa jeszcze 4 boczne kieszenie.

Jak chcesz body ze szklem zapietym to wchodzi body+grip+szklo i do tego 4 elementy pionowo (np 4 szkla, szkla+lampy).

Domke dobre na wszystko :)

magart
30-10-2009, 23:51
Ma ktoś jakieś doświadczenia z Lowepro Magnum 650 AW?
Dzisiaj oglądałem sobie ją w sklepie, i jest gigantyczna! Miejsca w środku aż nadto, ale za to nie ma strachu, żeby kiedyś tego miejsca brakło. Jest sztywna i raczej nie powinna się wyginać we wszystkie strony jak np. Reporter, która do niedawna była moją docelową torbą.
Ale...
Przeraża mnie trochę ergonomia podczas noszenia. Hmm, są nawet 2 rączki co sugeruje niesienia przez 2 osoby. Niestety nie zdecydowałem się na testowanie paska na ramię i pakowanie sprzętu do środka. Nie chciałem tego wszystkiego rozpakowywać z metek itd, bo sprzedawca specjalnie dla mnie ją przywiózł, a ja nie jestem zdecydowany, tym bardziej, że to dosyć droga torebka.

Krótko - czy da się taki wielki klocek ze sprzętem (nie koniecznie full wypełniony) nosić w pojedynkę na ramieniu? Jak pod tym względem może wypadać na tle innych wielkich toreb?
Do tej pory brałem pod uwagę tamrac 12pro i Hama 220, ale magnum jest chyba zdecydowanie najsztywniejszą torbą (przy okazji chyba największą).
Niestety nie mam możliwości jednocześnie porównania kilku modeli magnum i innych w/w :(

airhead
31-10-2009, 01:33
używa ktoś może Lowepro Classified?

dark4blade
31-10-2009, 11:55
Airhead, proponuje podjechać do torbylowepro.pl i pomacać samemu. Ja jak kupowałem swój plecak to oglądałem tą torbę, jak dla mnie, to naprawdę dobre rozwiązanie, w ogóle nie wygląda jak torba foto, w zależności od modelu całkiem sporo tam wchodzi. Mi osobiście nie bardzo pasuję tylko cena :mrgreen:. Za te $ wolałbym jakąś Domke. Ale to trochę inne ideologicznie produkty.

airhead
31-10-2009, 12:41
ale ja już macałem tę torbę, nawet wypożyczyłem na... dobę, chyba
powiedzmy, że mam okazję kupić tę torbę za pół ceny, więc pieniążki to nie problem

się tylko o opinie (najlepiej użytkowników), bo jest trochę nietypowa - np. wyjmowanie sprzętu
mnie najbardziej jara duża kieszeń dodatkowa (na razie na książki, kiedyś na laptopa, jak będę jeździł za materiałem), czego w sumie żadna inna torba nie ma

nortonec
01-11-2009, 00:23
Doradzi ktoś jakąś torbę do 200zł na:
-Canona 20D + KIT
-50mm/1.8
-kilka zeszytów grubych a5(tak z 4-5)
-kilka książek nieco większych niż zeszyty
-ze 2 książki w formacie a4
Tak, do szkoły potrzebuję, a że działam w samorządzie, to i aparat jest mi potrzebny. W zwykłym plecaku trochę boję się go trzymać. Zastanawiałem się nad Naneu Pro Sierra, która teoretycznie by mi wystarczała, ale nie mam okazji jej wymacać itd. :(

Enjoy
01-11-2009, 22:11
Ktory polecilibyscie?

http://www.tamrac.com/3370.htm
http://www.tamrac.com/3375.htm

http://www.tamrac.com/3380.htm
http://www.tamrac.com/3385.htm

Ogolnie na pewno ma byc to plecak i dwukomorowy. Zastanawiam sie aby czy zainwestowac w plecak z dodatkowa przegroda do laptopa. Przy 2 i 4 linku tez podoba mi sie to rozwiazanie z dodatkowym "wyjsciem" aparatu z dolnej komory.

A moze jakies innej firmy cos podobnego? Tamrac wybralem z racji ze ma calkiem dobre produkty (ponoc) i w przystepnej cenie.

stroos
01-11-2009, 22:32
nortonec kup mala torbe ktora pomiesci sprzet, odepnij pasek i wkladaj do plecaka.

APP
02-11-2009, 03:50
@ nortontec

Tak, jak napisał stroos -jeśli dysponujesz już jakimś w miarę pojemnym plecakiem, to przy zadanej ilości sprzętu do 200pln lepiej kupić jakąś małą torbę lub kaburę + coś na 50'tkę, bo ciężko będzie znaleźć coś w miarę poręcznego (torba powiadasz...) przy takich kryteriach (sporo tej makulatury, heh). Jeśli jednak się uprzesz, to pewnie warto sprawdzić, czy wciśniesz "się" jakoś do NaneuPro Lima.

@ Enjoy

Tamrac to sprawdzona i jedna z bardziej popularnych marek, ale cena ich produktów taka znowu przystępna na tle innych nie jest (wręcz nieco droższy od np. Lowepro, a śmiem twierdzić, że "średnią" Ci drudzy mają jednak nieco lepszą... ale to osobny temat i także dość subiektywna kwestia). W wytypowanym przez Ciebie przedziale (300-400pln) jest już w czym wybierać. Czy przyglądałeś się np. Fastpack'om Lowepro, czy te Tamrac'i były strzałem w ciemno? Bardzo dobre opinie zbierają także modele NaneuPro (Alpha, K3L, K4L itd...), przeczytasz o nich niejedną wypowiedź w tym wątku. Jeśli nie szukasz maksymalnej funkcjonalności, to z typowo "miejskich" plecaków może zainteresujesz się Crumpler'ami, choć ich forma nie każdemu przypadnie do gustu a i ceny (zwłaszcza większych -o tym dalej) nie koniecznie zachęcają...

Tutaj wychodzi sprawa czy to plecak wybitnie "do miasta", czy na dłuższe/krótsze wędrówki "w teren" (czasem jednak lepiej w ciemno nieco "przepłacić" za dodatkową przestrzeń, klamerki czy pas biodrowy, choć po wstępnym wyborze wnioskuę, że to nie ten przypadek)?

Kolejna kwestia, to czy myślisz o noszeniu statywu, a jeśli tak, to jak często, w jakich okolicznościach, jak dużego/ciężkiego itd. -warto zwrócić uwagę na rozwiązanie tej kwestii w danym modelu -IMO zakup plecaka traktującego temat "po macoszemu", to strata pieniędzy, ale i to na dobrą sprawę nie każdemu jest potrzebne. Czy wybór tych Tamrac'ów był przemyślany i pod tym względem?

Co się tyczy kieszeni na laptopa, niestety tylko i wyłącznie Ty jesteś w stanie ocenić czy jej potrzebujesz i czy ją wykorzystasz, bo do kwestii noszenia komputera jest tyle podejść, ilu jest użytkowników ;)

Jakikolwiek będzie wybór, sugerowałbym zakup któregoś z większych modeli, w dwukomorowcach miejsca na sprzęt jest stosunkowo mało, a odrobina luzu to większy komfort/swoboda pracy... zwłaszcza jak w stopce brakuje tele i lampy ;) IMO szkoda dwa razy wykładać pieniądze na torbę, zwłaszcza jeśli ta torba to plecak (bo zwykle nietani i potem zajmuje więcej miejsca w szafie ;)).

Jago
02-11-2009, 07:10
Ktory polecilibyscie?

http://www.tamrac.com/3370.htm
http://www.tamrac.com/3375.htm

http://www.tamrac.com/3380.htm
http://www.tamrac.com/3385.htm

Ogolnie na pewno ma byc to plecak i dwukomorowy. Zastanawiam sie aby czy zainwestowac w plecak z dodatkowa przegroda do laptopa. Przy 2 i 4 linku tez podoba mi sie to rozwiazanie z dodatkowym "wyjsciem" aparatu z dolnej komory.

A moze jakies innej firmy cos podobnego? Tamrac wybralem z racji ze ma calkiem dobre produkty (ponoc) i w przystepnej cenie.

A może któryś z nich Ciebie zainteresuje:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-bravo.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-alpha.html
Plecaki te zbierają bardzo dobre opinie.

C80
02-11-2009, 11:49
A ja szukam plecaka do którego wejdzą dwa 40D z gripami oraz 24-70 i 70-200 mm z osłonami ps. Wiele plecaków jest zbyt płytka na body z gripem bez wględu jak się wsadzi, a część nie przyjmuje ww szkieł z osłonami tylko same szkła.

Zna ktoś może coś takiego w rozsądnej cenie, do około 500-600 zł? Szkoda mi kasy na plecak lowepro za 1000 zł.

merger
02-11-2009, 12:44
A ja szukam plecaka do którego wejdzą dwa 40D z gripami oraz 24-70 i 70-200 mm z osłonami ps. Wiele plecaków jest zbyt płytka na body z gripem bez wględu jak się wsadzi, a część nie przyjmuje ww szkieł z osłonami tylko same szkła.

Zna ktoś może coś takiego w rozsądnej cenie, do około 500-600 zł? Szkoda mi kasy na plecak lowepro za 1000 zł.

burton focus pack. 684zl

APP
02-11-2009, 14:32
C80, ponoć do zwykłego CompuTrekkera (<400pln) wepchnie się nawet jedynkę, ale zawsze masz jeszcze np. CompuTrekker Plus (<600pln). Może niepotrzebnie patrzysz na cyferki w katalogach -jeśli masz jak, to weź sprzęt i przymierz, może dla Ciebie faktycznie będzie "za ciasno", ale Twój problem "na oko" wydaje się nieco egzotyczny (popatrz choćby na cambags.com).

Kolaj
04-11-2009, 17:21
Szukam opinii na temat produktów firmy Naneu. Szczególnie chodzi mi o plecak U120.

http://www.naneubags.com/products.mdv?p=ug-u120

Chętnie także zapoznam się z innymi propozycjami plecaków podobnej wielkości. Zależy mi, aby zamocowany statyw nie blokował dostępu do sprzętu.

Na Allegro cena tego plecaka wynosi ok 260zł (http://allegro.pl/item772836894_plecak_foto_u120_naneu_pro_canon_nik on_sony.html) a jeden ze sprzedawców oferuje za 399zł (http://allegro.pl/item804318638_plecak_naneu_u120_czarny_nowy_lepszy _model_profi.html) twierdząc, że to jakaś ulepszona wersja. Wiecie coś na ten temat?

sal
05-11-2009, 22:43
Szukam małego plecaka, który pomieści:
50D z gripem
24-105
małego netbooka 9"
typowe pierdoły plecakowe (klucze, portfele itp.)
opcjonalnie 300/4IS
Jakieś porady?
Dobrze, żeby netbook był w jakiejś oddzielnej przegrodzie/kieszeni.

Parteq
05-11-2009, 23:14
Szukam małego plecaka, który pomieści:
50D z gripem
24-105
małego netbooka 9"
typowe pierdoły plecakowe (klucze, portfele itp.)
opcjonalnie 300/4IS
Jakieś porady?
Dobrze, żeby netbook był w jakiejś oddzielnej przegrodzie/kieszeni.

CompuTrekker AW

sal
05-11-2009, 23:19
CompuTrekker AWSzukam MAŁEGO plecaka...

stroos
05-11-2009, 23:21
co do u120 zadzwon do lordfoto w lodzi, ja tam bralem za ~260zl swoj.

plecak ciekawy, duzy, ale dla mnie za duzy. da sie w nim nosic body+grip+70-200/2.8+300/2.8+50/1.4
z mniej hardkorowymi szklami spokojnie wsadzisz: body, grip, 70-200/2.8, 2x 580EX i ze 3 male szkla.

no i masz do tego jeszcze kieszenie zewnetrzne.

Parteq
05-11-2009, 23:25
Szukam MAŁEGO plecaka...

To jest maly plecak.
Szukasz malutkiego plecaka.

BuRton
05-11-2009, 23:29
Szukam MAŁEGO plecaka...

Sal - może Lowepro Flipside 300 ? Mam 400-ke i chwale sobie ten typ. Dla Ciebie może ta 400 być za duża ale 300 w sam raz (?). Chociaż do zewnętrznej kieszeni 400-ki spokojnie wkładam netbooka 10" w pokrowcu - w wersji flipside 300 raczej tego nie upchniesz.

dinderi
05-11-2009, 23:53
Sal - może Lowepro Flipside 300 ? Mam 400-ke i chwale sobie ten typ. Dla Ciebie może ta 400 być za duża ale 300 w sam raz (?). Chociaż do zewnętrznej kieszeni 400-ki spokojnie wkładam netbooka 10" w pokrowcu - w wersji flipside 300 raczej tego nie upchniesz.

Z notebookiem we Flipside 300 może być problem.
Plecak mieści body z gripem i zapiętym np. 18-55 + 70-200 (z odwróconą osłoną ps) + 3 małe obiektywy (albo zestaw do czyszczenia + 2 małe obiektywy) + lampę + kilka filtrów + ew. ładowarkę, ale na notebook jakichkolwiek rozmiarów, raczej brak miejsca. Kieszeń w klapie od strony pleców nadaje sie najwyżej na zeszyt 16-kartkowy. Nie ma usztywnienia od wewnętrznej strony plecaka i cokolwiek grubszego będzie się wycierało o sprzęt, a innych kieszeni w zasadzie brak.
To bardzo fajny plecaczek, ale raczej bardziej nadaje się do jednodniowej wycieczki. No i niestety trochę szkoda, że ma taką malutka kieszeń zewnętrzną.
Wygląda to tak: http://www.slrkit.com/index.php?entry=5&m=m i tak http://www.youtube.com/watch?v=FJvGjf-9BOA

sal
06-11-2009, 00:22
To jest maly plecak.
Argh.
Ale przeczytałeś co tam zamierzam włożyć?
Tak się składa, że mam tego Computrekkera obok i nie używam nawet połowy przestrzeni foto, nie mówiąc już o latającym netbooku, nierównomiernie odciskającym się w kieszeni od strony pleców...

Dzięki!
Wygląda obiecująco, przyjrzę się :-)

dinderi
06-11-2009, 00:29
Zrobiłem zdjęcie jak wygląda mój Flipside300. Może coś pomoże.

źródło (http://img256.imageshack.us/img256/4345/flipside300inside.jpg)

Parteq
06-11-2009, 00:44
Argh.
Ale przeczytałeś co tam zamierzam włożyć?

Tak.

Dzięki!
Wygląda obiecująco, przyjrzę się :-)

Flipside300 -

"opcjonalnie 300/4IS"

To bedzie raczej bardzo opcjonalnie sadzac po zdjeciu powyzej.

Nie denerwuj sie tak, spokojnie, luzik, to tylko plecak :)
Jak dziecku wychodza trojki, wtedy to jest jazda :D

Powodzenia w zakupach,

Vitez
06-11-2009, 12:55
To jest maly plecak.

"Mały" to pojęcie względne. Np CompuDayPack jest mniejszy od CompuTrekkera a ja i tak nie nazwałbym go małym... ot taki zwykły, codzienny. I patrząc na CompuDayPacka vs wymagania to sal szuka chyba czegoś jeszcze mniejszego.

sal
06-11-2009, 13:35
"Mały" to pojęcie względne. Np CompuDayPack jest mniejszy od CompuTrekkera a ja i tak nie nazwałbym go małym... ot taki zwykły, codzienny. I patrząc na CompuDayPacka vs wymagania to sal szuka chyba czegoś jeszcze mniejszego.
Ano mniejszego, ale wygląda na to że bez wybrania się do jakiegoś sklepu gdzie będą mieli różne plecaki, się nie obędzie.
Patrząc na zdjęcia, to albo mi wchodzi bez problemu wszystko, ale zostaje sporo luźnego miejsca albo wchodzi na pewno wszystko poza 300-ką, która albo wejdzie albo nie (ciężko wydedukować po zdjęciach).
Zastanawiam się też czy jest jakaś szansa, żebym upchnął 300/4 do Fastpacka 300. Bo Flipside 300 może być jednak za mały na upychanie netbooka do głównej komory, a Flipside 400 będzie z kolei za duży :-(

sal
08-11-2009, 00:48
Czy ktoś korzysta może z wynalazku Classified Sling Lowepro?
http://products.lowepro.com/product/Classified-Sling%20180%20AW,2140.htm
Bo wygląda jakby idealnie spełniało moje wymagania...

aptur
09-11-2009, 12:58
Czy ktoś używa torby Domke F-5XB? Szukam małej torby co nie kojarzy się z torbą foto. Ma to mieścić 5D z max dwoma obiektywami (stałki).

DIAMIR
09-11-2009, 19:20
Czy ktos moze wie gdzie mozna kupic torbe Tenba Messenger Large?
(w kolorze czarnym)