Zobacz pełną wersję : Canon 50D - już oficjalnie
Panowie problem zasilania z gripa - 6 X AA a zasilania z firmowego aku to problem w zaniżonym napięciu. 6xAA to 7.2V a firmowe aku to 7.4V.
lekko "przechodzony" akku firmowy ma tak czy siak ponizej 7V. i to nie jest najmniejszy problem dla korpusu.
Panowie problem zasilania z gripa - 6 X AA a zasilania z firmowego aku to problem w zaniżonym napięciu. 6xAA to 7.2V a firmowe aku to 7.4V.
Tu się niestety odrobinę mylisz ... 6 baterii paluszków (nowych) ma napięcie 7,8 do 8 V ....niestety jest to napięcie które błyskawicznie spada pod obciążeniem i po chwili użytkowania napięcie na każdym paluszku spada aż do poziomu kiedy urządzenie ( nie tylko aparat ) po prostu nie wystartuje. Natomiast bateria Li-ion nawet pod obciążeniem trzyma napięcie 7,2 V (lub niektóre tak jak napisałeś 7,4 V) cały czas aż do momentu kiedy poziom napięcia po określonym czasie spada gwałtownie do zera z pominięciem całej grupy napięć pośrednich np.7V...6,5V ...5V...itd.
Obrazowo wygląda to tak że jeśli mierzylibyśmy wartość napięcia na baterii Li-ion w trakcie robienia zdjęć to na początku mielibyśmy napięcie 7,2V ...po zrobieniu 100 zdjęć napięcie wynosiłoby już tylko 7,2V:-D ....po zrobieniu 500 fotek napięcie zaledwie 7,2V:-D , a 510-tego zdjęcia już nie zrobimy :( bo napięcie na akumulatorze będzie bliskie zeru i aparat się nie uruchomi. W różnych układach pomiarowych w przemyśle właśnie ze względu na dokładność pomiarów stosuje się ogniwa Li-ion ...przez cały czas pomiar musi być rzeczywisty ...ze spadkiem napięcia pojawiałyby się zafałszowania.
A nasze aparaciki są właśnie takimi układami pomiarowymi ..mierzą światło i sterują migawką (elektroniczną , nie jak dawniej mechaniczną) itd. Opóźnienie serii jest więc wynikiem zastosowania innego źródła zasilania.
Jeszcze jedno - akumulatorki Li-ion są dużo lżejsze przy tej samej pojemności innych baterii - jakby nie patrzeć to spora zaleta.
Panowie 6 aku AA to 7.2V akumulator BP-511A to 7.4V a teorie dorabiajcie jak wam pasuje.
Wbrew pozorom ale spadek napięcia o 0.2V bez obciążenia! to dla serwisu bardzo dużo. Wszystkie parametry urządzenia podawane są względem napięcia zasilania. Pozostaje tylko zapytać czy sposób pomiaru napięcia na akumulatorach dokonywany jest prawidłowo – zgodnie ze sztuką pomiaru.
Panowie 6 aku AA to 7.2V akumulator BP-511A to 7.4V a teorie dorabiajcie jak wam pasuje.
Wbrew pozorom ale spadek napięcia o 0.2V bez obciążenia! to dla serwisu bardzo dużo. Wszystkie parametry urządzenia podawane są względem napięcia zasilania. Pozostaje tylko zapytać czy sposób pomiaru napięcia na akumulatorach dokonywany jest prawidłowo – zgodnie ze sztuką pomiaru.
Widać że masz mało do czynienia z elektroniką tego rodzaju.
w większości urządzen są układy redukujące (i stabilizujące ) napięcie do +5V czy - 5V
tak więc twoje 0,2V nijak ma się do całej teorii . Przeczytaj z uwagą co napisałem wyżej to zrozumiesz.
krisv740
26-11-2008, 00:05
nie wiem jak w oryginale, ale w instrukcji do zamiennika phottix (BG-E2) producent zastrzega spowolnienie serii w przypadku uzycia jako zasilania tak akumulatorków jak i baterii AA.
Kolekcjoner
26-11-2008, 01:17
Kłopot tylko w tym, że te napięcia to teoria. Istotne są napięcia pod obciążeniem tak jak zresztą wszędzie i tu przewaga baterii litowych jest bezdyskusyjna - w szczególności nad tzw. zwykłymi paluszkami.
Eeee hmmm... to ja jednak zaproponuję pozostanie przy temacie 50D a temat AA w gripie gdzieś indziej roztrząsać bo jest bardziej uniwersalny (nie dotyczy tylko 50D) a wylazł niejako przy okazji "problemu z fps" :roll: .
To może wracając do tematu. Nabyłem 50D na body rezerwowe i jestem bardzo zadowolony z telewizorka....wreszcie odwzorowanie obrazu takie jak powinno być, menu bardzo przejrzyste chociaż mam jeszcze problemy z przyzwyczajeniem się ( do języka polskiego również).Korzystałem z funkcji kalibracji obiektywu - sprawdza się doskonale - przynajmniej w przypadku wady mojego obiektywu (-6 działek).Ogólne wrażenia pozytywne , szczególnie uwzględniając cenę.Czekam na 5DII.
Panie Marbo tak się składa że jestem elektronikiem, naprawiam sprzęt i pracuję w serwisie. Temat podjąłem gdyż wielu z nas ma problemy z zasilaniem poprzez gripa i stwarza mu to czasami problemy. Temat zasilania z mojej strony zamykam . Przychylam się do prośby Viteza bo to body już śni mi się po nocach. Mam zamiar kupić ale poczekam by cena spadła chociaż trochę. Panowie a jak celność autofokusa w przypadku focenia ptaków. Na stronie Fotopolis w komentarzach Zbych napisał ,, W 40D AF jest beznadziejny przynajmniej do fotografi ptaków, którą się zajmuje.,, Ponieważ 50D i 40D mają identyczny autofokus to jak wygląda celność tego aparatu.
Na stronie Fotopolis w komentarzach Zbych napisał ,, W 40D AF jest beznadziejny przynajmniej do fotografi ptaków, którą się zajmuje.,, Ponieważ 50D i 40D mają identyczny autofokus to jak wygląda celność tego aparatu.
Cóż, frustratów nigdzie nie brakuje. AF jest bardzo dobry. Szybki, precyzyjny i działający porządnie w słabym świetle. Wreszcie umożliwia też kadrowanie przy użyciu bocznych punktów (są już krzyżowe). Potrafi też zaskoczyć na plus, np. możliwością pracy bocznych punktów w zestawach ciemniejszych niż f/5.6. Pewnie Marki czy D300 mają lepszy, ale ostatnio były tutaj wyniki różnych testów, w których 40d wypadł w ich towarzystwie nadspodziewanie dobrze. Reasumując: AF to jeden z mocniejszych punktów tego korpusu.
Też przychylam się do tej tezy ...AF w tej puszce jest bardzo dobry , sporo lepszy od 20D , 30D i 5D - 40D nie miałem więc się nie wypowiem , niby taki sam , ale niektórzy twierdzą że jednak lepszy. Ptaków nie focę - może komuś być za słaby , ale złej tanecznicy..... Jak kogoś stać to sobie kupi 1Marka , ale większość będzie bardzo zadowolona z 50- tki.
Dzięki Jotes25 rozwiewasz moje wątpliwości.
Na stronie Fotopolis w komentarzach Zbych napisał ,, W 40D AF jest beznadziejny przynajmniej do fotografi ptaków, którą się zajmuje.,, Ponieważ 50D i 40D mają identyczny autofokus to jak wygląda celność tego aparatu.
Cytowana opinia to konfabulacja - 40D ma bardzo sprawny AF. Może ten ktoś podpiął do 40D np. Tamrona 70-300 i dziwił się, czemu to tak wolno działa? :mrgreen:
Fotomaniac
26-11-2008, 21:32
Czy życzliwa osoba posiadająca 50D z przyzwoitym obiektywem, mogła by mi podesłać 2-3 sample JPG wykonane np.: street foto , nasycenie+1, sharpnes +5. oryginalne nie poprawiane w "szopie" . nie zmniejszane.
Będę zobowiązany:-D
Pozdrawiam
Bzdurna opinia. Przesiadlem sie z 20D na 50D, natychmiast zauwazalna jest zmiana dzialania AF, na duzy plus. Jesli ktos ma watpliwosci czy mozna tym aparatem fotografowac ptaki, niech pooglada te zdjecia zrobione 20D.
Moja 40tka miewa przestoje czasem, moze o to chodzilo komentujacemu na fotopolis. Czasem po prostu AF ustawi ostrosc (spust wcisniety do polowy) i dociskajac nic sie nie dzieje. W 50tce przez okres testowania aparatu nic takiego mi sie nie przytrafilo. Wiec uwazam, ze poprawili drobne niedociagniecia w i tak bardzo dobrym AF. AF to mocna strona tego aparatu.
malkontent
27-11-2008, 08:40
AF to mocna strona tego aparatu.
Ale są warunki w których głupieje - przy użyciu polara bardzo długo ustawia ostrość, w niektórych przypadkach ostrości nie ustawia w ogóle.
Bez polara, AF działa rewelacyjnie, wcześniej miałem 400d i używalny był tylko centralny punkt AF. Z dłuższymi szkłami typu 70-200 na bocznych w 90% przypadków nie trafiał z ostrością. Pozostawał centralny i przekadrowanie.
W 50d używam wszystkich punktów.
Moja 40tka miewa przestoje czasem, moze o to chodzilo komentujacemu na fotopolis.
Nigdy nie miałem takiego przypadku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale są warunki w których głupieje - przy użyciu polara bardzo długo ustawia ostrość, w niektórych przypadkach ostrości nie ustawia w ogóle.
Również nie obserwuję tych problemów (polara używam/używałem z 18-55 IS, Tamronem 11-18, EF-S 10-22 i czasami z ... 300/4 :lol:) A masz ten filtr na pewno z polaryzacją kołową?
Jedyne problemy pojawiają się przy próbie ustawienia ostrości na gładkiej, jednolitej powierzchni (ściana) lub powierzchni z regularnym wzorem (np. splot tkaniny), ale to jest normalne dla każdego AF działającego w oparciu o detekcję fazy.
nie ważne kto
27-11-2008, 12:12
Jedyne problemy pojawiają się przy próbie ustawienia ostrości na gładkiej, jednolitej powierzchni .
hmmm, to jam musze mieć farta, bo właśnie wyciągnąłem biała kartke z drukarki, oświetliłem ją lampą i AF ustawia ostrość od razu bez żadnej zwłoki i pomyłki
Wszystkim dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Czas marzenia zrealizować. http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8137 tu jest opinia Zbycha.
z netu:
"na stronie http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=558915
znalazlem ciekawa relacje Brutusa Östlinga (znanego szwedzkiego
fotografika przyrody) z testu Canona 50d
wyniki sa zaskakujace, facet twierdzi m.in. ze 50d ma najszybszy
autofokus ze wszystkich lustrzanek na rynku, wlaczajac Canona EOS 1 D
Mark III i 1 Ds Mark III (a raczej wie co mowi)
ciekawe, ze w reklamach 50d tej informacji nie zauwazylem"
z netu:
ciekawa relacje Brutusa Östlinga (znanego szwedzkiego
fotografika przyrody) z testu Canona 50d
....... twierdzi m.in. ze 50d ma najszybszy
autofokus ze wszystkich lustrzanek na rynku, wlaczajac Canona EOS 1 D
Mark III i 1 Ds Mark III
Niestety szybkość to nie wszystko ...chodzi jeszcze o celność i powtarzalność
januszP.
02-12-2008, 18:07
Mój jest celny i powtarzalny!
następne uwagi krytyczne proszę! (przecież nie może być, że jest dobrze!?):mrgreen:
A już wiem, kółko wyboru trybów.Jest fatalne- srebrne i to fakt!
krzysiek29
02-12-2008, 18:40
w rzeczy samej; jeśli na 50D miałem trafionych w serii 30-40% to z 1D III praktycznie 95%.
Kolekcjoner
02-12-2008, 19:34
następne uwagi krytyczne proszę! (przecież nie może być, że jest dobrze!?):mrgreen:
A już wiem, kółko wyboru trybów.Jest fatalne- srebrne i to fakt!
Nie to nie to. Po prostu niektórzy mają "wadliwe" egzemplarze, które tylko przez cudowny zbieg okoliczności im działają :mrgreen: ale to im się tylko tak wydaje, bo jak powiększyć zdjęcia do 500% to jednak wychodzi mydło :cry:.
Mój też ....:mrgreen:.... ale w życiu nie miałem jedynki i obawiam się , że gdybym się nią pobawił to zmieniłbym zdanie .... powiem więcej - jestem pewien:mrgreen:
malkontent
03-12-2008, 11:53
Nie to nie to. Po prostu niektórzy mają "wadliwe" egzemplarze, które tylko przez cudowny zbieg okoliczności im działają :mrgreen: ale to im się tylko tak wydaje, bo jak powiększyć zdjęcia do 500% to jednak wychodzi mydło :cry:.
Ufff, to dobrze, że to tylko zbieg okoliczności, bo już mi się wydawało, że coś ze mną nie tak, skoro jestem zadowolony z 50D.
Ale pociesza mnie to, że jak wyjdzie 60D, to ludziska dalej będą narzekać i twierdzić: bez sensu, nowy ma tylko .... lepiej kupić 50D i za zaoszczędzoną kasę kupić ....
Ale pociesza mnie to, że jak wyjdzie 60D, to ludziska dalej będą narzekać i twierdzić: bez sensu, nowy ma tylko .... lepiej kupić 50D i za zaoszczędzoną kasę kupić ....
Na pewno tak zrobię :lol:. Póki co wystarcza mi mój 40d, a nietrudno się domyśleć, że główną "innowacją" 60d będzie kręcenie filmików :lol: Bo porządne AutoISO, to dopiero raczej w 90d :lol:
Fotomaniac
03-12-2008, 23:16
Witam!
A czy ktoś ma z szanownych forumowiczów już 50D i mógł by podesłać sampla.
JPG prosto z aparatu bez poprawek w szopie. Ostrośc w puszce np. +4
zwykłe zdjęcie lub dwa z ulicy ISO 100-lub 200 f8,0 szkło 17-55 lub "L"
Z góry dziękuję
Przyszedłem dzisiaj z własną baterią i kartą do MediaMarktu i "rozdziewiczyłem" wystawową 50'tkę.
Szkiełko to Canon 18-200 IS. Fotki z iso 1600 i 3200 pod tym linkiem:
http://pliki.koltys.net/fotografia/canon50d/
RAW + JPG L Fine- nie tykane, prosto z puszki.
Pełen EXIF.
PROSZĘ O MIRRORA RAWÓW na jakimś innym serwerze - nie mam dużo transferu...
Później wrzucę ISO6400 i 12800 - IMO ISO6400 jeszcze da się użyć...
Mało reprezentatywne foty, tak na szybko strzelałem ;-) Jutro może jeszcze raz podskoczę...
Corehoorn
05-12-2008, 01:34
Nie szkoda było Ci kasy na takie coś jak Canon 18-200 IS ??
Ja mam zaś pytanie czy ktoś podpinał 17-40 i miał dość duża aberkę na 17mm na brzegach kadru w stosunku do poprzedniej puszki ?
PROSZĘ O MIRRORA RAWÓW
www.wyslijto.pl www.rapidshare.com www.megaupload.com www.yousendit.com www.netload.in itd. itp.
Btw - placki prawie jak w sonolcie.
A czy ja napisałem, że kupiłem 18-200IS? Było podpięte do wystawowej puchy, do której włożyłem swojego akku i kartę...
Co do placków - w porównaniu z 30D, 50D jest dużo lepsza. Tym bardziej, że 15mpx w większości wypadków nie będę wykorzystywał...
malkontent
05-12-2008, 11:04
Nie szkoda było Ci kasy na takie coś jak Canon 18-200 IS ??
Ja mam zaś pytanie czy ktoś podpinał 17-40 i miał dość duża aberkę na 17mm na brzegach kadru w stosunku do poprzedniej puszki ?
Ja jedynie zauważyłem flarę - jak mam słońce w którymś z brzegów, ale na 400d mój 17-40 nie miał fioletowej obwódki, na 50d też nie ma.
Jest już test 50d na optycznych. Raczej pozytywny. Chociaż okazało się, że nie ma stabilizacji matrycy ;)
Jest już test 50d na optycznych. Raczej pozytywny. Chociaż okazało się, że nie ma stabilizacji matrycy ;)I co i Canon EOS 50D to świetny aparat!Canon 20D i 30D robił już świetne zdjęcia,(o 40Djuż nie wspomnę:-)) a tu mamy jeszcze lepiej przy 15 mpix matrycy.Jedno co mogę powiedzieć to ci którzy narzekali to nigdy nie przestaną.Tak ku sprosotowaniu to na onephoto pojawiły się już zdjęcia znakomitych ptasiaży że szczena normalnie opada z 50D,a jak pojawi się 60D to to dopiero będzie dobry aparat:mrgreen:.Jedyna co mnie jeszcze blokuje przed zakupem to cena ,ale do wiosny stanieje i wtedy kupuje.
mi sie podobaly 10D, 20D i 30D. Od 40D zaczeli kwadratowic te puszki i ten kształt totalnie mi sie nie podoba:) Oczywiscie mowie tylko o wygladzie bo na pewno zdjecia daje to dobre.
gkmrtoip
09-12-2008, 21:22
http://optyczne.pl/88.1-Test_aparatu-Canon_EOS_50D.html
mi sie podobaly 10D, 20D i 30D. Od 40D zaczeli kwadratowic te puszki i ten kształt totalnie mi sie nie podoba:) Oczywiscie mowie tylko o wygladzie bo na pewno zdjecia daje to dobre.
Rozumie, bo tez mnie to troche zdraznilo ale regulacja AF wystarczajaco pociesza.
Kolekcjoner
10-12-2008, 02:48
http://optyczne.pl/88.1-Test_aparatu-Canon_EOS_50D.html
Najciekawsza (dla mnie) jest konkluzja dla sRaw-ów. Według tego testu (porównywali z 20D) jest lepiej i w zakresie szumów i DR.
Format sRAW w 50D może stać się dla niektórych główną zaletą tego aparatu i powodem do przesiadki z aparatów takich jak Canony 20D/30D czy 300D/350D.
http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8201
dziobolek
13-12-2008, 00:31
http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8201
No cóż, nic dodać, nic ująć.
Ja też jestem bardzo zadowolony z 50D.
Pozdrawiam!
Witam. Po przeczytaniu wielu postów na forum miałem MEGA wątpliwości czy dokonany wybór był dobry. Padł na 50d. Po zakupie miałem wątpliwości co do AF. Pracował jakby identycznie z 20D… Dziś jednak fotografowałem turniej minihokeja na Torwarze II w Warszawie. 50D posiadam od października 2008 lecz jednak dopiero dziś dostrzegłem ZALETY tego modelu. Wątpliwości co do AF dziś ustąpiły… i to we współpracy z sigma 70-300 4-5,6 APO DG. Fotki sa megawspaniałem... Ten aparat zadziwia mnie każdego dnia… a 5d Mark II nadal nie ma :cry:
Imbrykus
15-12-2008, 01:22
Zamieszczam surowe zdjęcie z EOS-a 50D z obiektywem 70-200 f:4 L USM zrobione na rajdzie Barbórka wieczorem z nastawami czas 200 przesłona 4 ISO 1600, duży JPG-a, lampa wbudowana. Może komuś się przyda do porównania.
Link:
http://rapidshare.com/files/173401832/IMG_0614.JPG.html
Imbrykus
15-12-2008, 18:19
W razie czego wrzuciłem jeszcze raz:
http://rapidshare.com/files/173586364/IMG_0614.JPG
Myślę że jeszcze powinieneś wrzucić z co najmniej dwa razy...
Również podzielam opinię co do 50D. Najlepszy aparat w swojej klasie: stosunek jakości do ceny na rynku od C. Świetny AF - bo full krzyżowy... Dla mnie 2 koronne argumenty, które przekonują, żeby przyjąć też tego konia (zamiast drogiego niewiele wnoszącego 5d mk2) do swojej stajni :mrgreen:
Również podzielam opinię co do 50D. Najlepszy aparat w swojej klasie: stosunek jakości do ceny na rynku od C. Świetny AF - bo full krzyżowy... Dla mnie 2 koronne argumenty, które przekonują, żeby przyjąć też tego konia (zamiast drogiego niewiele wnoszącego 5d mk2) do swojej stajni :mrgreen:
przesiadłem się z 400d, więc również mam jeszcze kupę radości z używania nowej puchy i nie mam zastrzeżeń. Trochę zaskakuje mnie jednak Twoja euforia radości i sposób jej przedstawienia. Rozumiem jednak, że w Twoim przypadku masz/miałeś okazję popracować na puchach konkurencji, żeby obiektywnie potwierdzić ten "top" swojej klasy. Co do koronnych argumentów, to stosunek ceny i AF lepiej wypadają w poprzednim modelu - więc przyznam, że nie do końca rozumiem całego wywodu?
Co do koronnych argumentów, to stosunek ceny i AF lepiej wypadają w poprzednim modelu - więc przyznam, że nie do końca rozumiem całego wywodu?
Stosunek ceny do jakości i krzyżowy AF tak dla ścisłości :)
Kwestia jeszcze kto za ile go kupił ;)
Tak się składa, że miałęm przyjemność z Ginnem kupować nową puchę jak i testować kilkakrotnie w studio i uważam, że koniec końców i wbrew co poniektórym to jest dobra pucha, a canon wcale nie taki gapami karmiony, że nie wie co wypuszcza. Co też potwierdzają już opinie niezależnych ludzi.
Co do 5DmkII - nie wiem, nie widziałęm, nie znam się :P
http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/White%20Papers/EOS%2050D%20and%205D%20Mark%20II%20WP.pdf
http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8239
pytanie za 100pkt
próbował ktoś podpiąć do 50D kita 18-55? Jestem niezmiernie ciekaw jakości takiego zestawu... :D
Jeśli chodzi, o 18-55 IS, to tak.
Jeśli chodzi, o 18-55 IS, to tak.
tak nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź :( a jak z jakością?
klosz007
09-01-2009, 01:02
Ja od dziś jestem również posiadaczem 50D - czy szczęśliwym czas pokaże :) Na razie zapowiada się fajnie.
40D (w idealnym stanie) będzie do sprzedania, pewnie wrzucę tu gdzieś na forum link.
Jestem w szoku, że na stronach Canon'a Europe pojawiły się manuale w PDF'ach do 50D, w tym PO POLSKU !!! Czyżby Canon poszedł za głosem użytkowników który kupili aparat za granicą i nie chcą płacić zdziercom z Canon PL 150 zł za papierową książeczkę ?
Pozdr,
Zbyszek
Corehoorn
09-01-2009, 01:05
Książeczki są na allegro po nawet 20 - 30 zł tylko nie wiem na co komu instrukcja ... jak ktoś kupuje półprofi to chyba wie co do czego :P
klosz007
09-01-2009, 11:53
Nie, no mi się nawet przydała bo kilka nowych rzeczy w stosunku do 40D jednak przybyło. Jak zaczynałem z 40D to też byłoby bez niej ciężko... Mi akurat w 100% wystarcza angielska.
Wiem też, że można kupić instrukcje na Allegro. Ale mimo tego zmiana polityki Canona mnie powaliła, ciekawe czy zmniejszą cenę w serwisie czy nadal będą robić wiochę sprzedając instrukcje za ciężką kasę jak każdy może sobie ją teraz ściągnąć i wydrukować :)
Czy ktoś ma Iso 1600 z 30D i 50D w słabym oświetleniu ? Będe wdzięczny za wstawke
malkontent
09-01-2009, 16:17
Jest nowa opinia (test) na fotopolis.
http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8295
Ale szczerze mówiąc, patrząc na zdjęcia, aparatu nie testowała osoba opiniotwórcza.
deejay24h
09-01-2009, 16:26
malkontent czytasz ten wątek?:)
malkontent
09-01-2009, 16:37
malkontent czytasz ten wątek?:)
A patrzyłeś na linka którego wrzuciłem?
Artykuł jest z dzisiaj, w przeciwieństwie do tego który był wrzucony kilka postów wyżej.
Witam!
Jestem w trakcie, możnaby powiedzieć, zamawiania EOSa 50D. Wiem, że aparat obsługuje UDMA, więc chciałbym kupić kompatybilne karty, bo te których używałem z 350D raczej się nie nadadzą (wolne i mało pojemne). Czytałem jakiś czas temu test kart w Digital Foto Video, ale nie wiem na ile wysmarowny. W każdym razie Sandisk Ducati wiodło tam prym. Myślę właśnie o tej karcie, ale może "zwykły" Sandisk Extreme IV by wystarczył?
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi kartami lub podobnymi w 50-ce?
Marek
Witam!
Jestem w trakcie, możnaby powiedzieć, zamawiania EOSa 50D. Wiem, że aparat obsługuje UDMA, więc chciałbym kupić kompatybilne karty, bo te których używałem z 350D raczej się nie nadadzą (wolne i mało pojemne). Czytałem jakiś czas temu test kart w Digital Foto Video, ale nie wiem na ile wysmarowny. W każdym razie Sandisk Ducati wiodło tam prym. Myślę właśnie o tej karcie, ale może "zwykły" Sandisk Extreme IV by wystarczył?
Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi kartami lub podobnymi w 50-ce?
Marek
A będzie potrzebował robić serię które Ci wypełnią bufor ? Jeżeli nie, to spokojnie wystarczy Extreme III a cokolwiek powyżej będzie wyrzucaniem pieniędzy.
Mam Extreme III 4 i 8 GB, co prawda nie zapuszczam długich serii (po 3-4 szt), raz się trafiła na 7 klatek i było bez problemu. Kupując 50d o tym samym myślałem, a na chwilę obecną nawet zapomniałem (że był taki dylemat).
Mam Extreme III 4 i 8 GB, co prawda nie zapuszczam długich serii (po 3-4 szt), raz się trafiła na 7 klatek i było bez problemu.
No nie dziwne - karta zaczyna mieć znaczenie jak zapełnisz bufor - wtedy szybkość aparatu już nie jest te 6 z czymś fps tylko zależy od tego jak szybko zrzuca zdjęcia z bufora na kartę...
Czytałem jakiś czas temu test kart w Digital Foto Video, ale nie wiem na ile wysmarowny. W każdym razie Sandisk Ducati wiodło tam prym. Myślę właśnie o tej karcie, ale może "zwykły" Sandisk Extreme IV by wystarczył?
Marek
Szybkie karty przydają się tylko przy zrzucaniu zdjęć na kompa :) Przecież i tak pierwsze kilka/kilkanaście zdjęć z serii najpierw trafia do bufora, dopiero potem sukcesywnie zrzucane są na kartę. Musiałbyś robić z 20 zdjęć w serii żeby szybkość karty zaczęła robić jakąś róźnicę.
margo7355
19-02-2009, 12:40
WITAM
Niedawno kupiłem 50d , ze względu na kiepskie działanie autofocusa w 350d, (zbyt mała celność w ciemniejszych pomieszczeniach) , i ciekawe spostrzeżenia: otóż posiadam kilka obiektywów w tym 3 stałki i z puszką 350d trafiały względnie w punkt- praktycznie nie stwierdziłem bf czy ff, natomiast po podpięciu tych obiektywów do Eosa 50d stwierdziłem że większość tych obiektywów ma znacznie przesunięty punkt ustawiania ostrośći ( front focus), zacząłem regulować (mikroadjust) i cóż jakie były wyniki :
obiektyw 24-105 trafiał w punt -nie była potrzebna regulacja, 70-200/4 IS miał troche ff i potrzebna była regulacja na (-5), 85/1,8 całkiem nie trafiała -regulacja na (-13) , 50/1,4 regulacja (-10) , 28/1,8 regulacja (-8) teraz wszystkie obiektywy trafiają punkt i nic się nie zmienia -na razie...już 10 dni- , w czym problem,... otóż mogę jeszcze wymienić to body ,ale czy wymienię na lepsze, .... -dlaczego w 350d wszystkie te obiektywy trafiały w punk a przy 50d jest aż taka rozrzutność..... na marginesie w/g mojej opini ta bardzo skuteczna regulacja mikroadjust to WIELKIE dobrodziejstwo
na marginesie w/g mojej opini ta bardzo skuteczna regulacja mikroadjust to WIELKIE dobrodziejstwo
Piszesz że Canon wypuścił z fabryki różne buble, które musiałeś sobie regulować: 70-200/4 IS, 85/1,8 50/1,4 ,28/1,8 ewentualnie jest coś z twoim 50D skoro wszystkie szkła tak nie trafiają (w 24-105 może po prostu nie widać błedu bo to aż f/4). Musiałeś poświęcić swój czas żeby sobie samemu poprawić to co firma Canon spartaczyła w fabryce sprzedając ci za ciężkie pieniądze i nazywasz to dobrodziejstwem? :lol: ;-)
margo7355
19-02-2009, 12:57
ale co jest spartaczone ???, gdyby body miało ff to wystarczyłoby wyregulować body do wszystkich obiektywów np na (-8) i wszystkie powinny trafiać w punkt jak w eosie 350d bez potrzeby regulacji kazdego z obiektywów osobno.
ale co jest spartaczone ???, gdyby body miało ff to wystarczyłoby wyregulować body do wszystkich obiektywów np na (-8) i wszystkie powinny trafiać w punkt jak w eosie 350d bez potrzeby regulacji każdego z obiektywów osobno.
Ja bym stawiał że body ma FF/BF ok. -9 czy -10. Jak sobie to odejmiesz od wartości ustawionych dla obiektywów to ci zostanie:
70-200/4 IS (4,5)
85/1,8 (3,4)
50/1,4 (2,3)
28/1,8 (1, 2)
Czyli zostają wartości nieprzekraczające 3 czy 4 jednostki co może być w granicy akceptowalności "trafiania w punkt" na 350D.
margo7355
19-02-2009, 13:24
odpowiedź bardzo sensowna, --ale czy próbować wymienić body na inne (chociaż teraz po mojej regulacji wszystko gra) , czy czekać aż się coś poknoci (punkt ostrości)i wtedy regulacja body na żytniej ???
Skoro wszystko gra po regulacji to po co kombinowac?
Ja bym wymienił body na inne, potem może cię coś rozjechać, a zdaje się 50D ma regulację w zakresie -15 do +15. Zatem z własną regulacją jesteś lub blisko granicy gdy nic już nie będziesz mógł zrobić. I co wtedy? Kłopot bo tylko Żytnia by została.
Od pojawienia się na rynku 50D minęło już trochę czasu. Ciekaw jestem jak użytkownicy oceniają to body z perspektywy czasu. Czy ktoś rozczarował się jego właściwościami i przeszedł na 40D?
W sobote bede w Warszawie, a mam zastrzezenia do plikow ze swojej 50D czy moglby ktos sie nia pobawic i ja sprawdzic?
dark4blade
07-08-2009, 11:12
A co konkretnie jest nie tak z tymi plikami? Jakieś szumy, hoty, czy uszkodzone, czy jeszcze cuś? Może wrzuć kilka gdzieś i powiedz, co według ciebie jest nie tak.
Kilka miesięcy temu zamieniłam swojego 40d na 50d.
Nie żałuję. Jakoś nie widzę różnic na "minus". 50d to kawał dobrego sprzętu.
Ale jeszcze wcześniej miałam Nikona D300. Wkurzał mnie ze względu na kolory i inne takie. W każdym razie tęsknię za jego autofocusem. Pomijam, że ma 51 pól, a nie 9 jak Canon, ale nie potrafię przyzwyczaić sie do ich układu w 50-tce. Ten romb mi nie odpowiada. Ciągle ucinam ludziom czubki głów na zdjęciach i za nic na świecie nie mogę się tego oduczyć :lol:.
Poza tym jest jeszcze jedna kwestia. Robiąc zdjęcia w trybie AV, nie mogę się przyzwyczaić do przycisku, którym blokuje sie pomiar światła. W Nikonie można było ustawić, że blokada pomiaru działała tak samo (i równocześnie) jak blokada ostrości - czyli po naciśnięciu spustu do połowy. Może głupstwo, ale robienie zdjęć szybko poruszajacemu sie dziecku Nikonem było po prostu łatwiejsze i często, z przyjemnością korzystałam tam z pomiaru punktowego. W canonie ciągle muszę nieco rozjaśniać zdjęcia w ps.
Tych dwóch rzeczy brakuje mi w 50d. Miałabym aparat idealny :).
A co konkretnie jest nie tak z tymi plikami? Jakieś szumy, hoty, czy uszkodzone, czy jeszcze cuś? Może wrzuć kilka gdzieś i powiedz, co według ciebie jest nie tak.
Nie podoba mi sie ich wyglada, chyba to sa szumy? ja sie malo na tym znam. I jak sobie je zobacze w 1:1 to powatpiewam w ich ostrosc. Rownoczesnie korzystam a 40D i pliki z 40 sa milsze dla oka i dla tego wiekszosc foce 40D. Gdzie moge wrzcic te fotki?
dark4blade
07-08-2009, 15:58
JPEGi możesz wrzucić tu http://imageshack.us/
RAWy możesz przesłać mi na maila (podam na PW)
Co do tego ze obrazek z 40D wydaje się milszy od tego z 50D, to może tak być, bo 50tka ma więcej pikseli na tej samej powierzchni. Ale najlepiej prześlij jakieś zdjęcie, to się zobaczy.
Co do przetestowania tego w Warszawie, to nie obiecam, bo nie wiem jeszcze czy będę wolny czy nie. Ale możliwe że uda się.
MM-architekci
07-08-2009, 16:20
w 50d bedziesz mial wiekszy szum , poza tym wiekszej roznicy nie uswiadczysz , przeskaluj sobie do tej samej wielkosci
co do ostrosci , moze szkielko na 50d na bf/ff i robia sie problem
Znowu mi coś nie pasuje ;)
Co za bezmózg wymyślił, że w trybie LV z online rgb histogramem wskaźnik symulacji ekspozycji daje sygnał o przepale biorąc pod uwagę tylko zielony.
Na Boga, po to włączam rgb-histo (parę klików) w menu plus klik na info w LV żeby nie patrzeć na histogram tylko na wskaźnik - jak daje przepał kółko wstecz i klik.
Szlag mnie trafia bo to LV to super sprawa choć ekranik mógłby mieć jeszcze więcej pikseli, przecież nie chcę, tak jak muflon, programowalnego światłomierza* :mrgreen:, zwykły CFn w nowym firmware załatwiłby sprawę, xxd to nie xxxd ani xxxxd żeby za mnie myślano ... może w 90D ;)
* - od wczoraj bawię się D40 i micha mi się cieszy bo małe toto i ma auto iso :mrgreen:
michal_sokolowski
23-03-2010, 18:56
muszę to odkopać, bo nie wiem czy reklamować moją 50d.
kupiłem to parę tyg, temu - generalnie wiedziałem czego chcę itd.
natomiast sporym zawodem jest dla mnie praca bocznych punktów AF....
w słabym świetle, w pokoju, gdzie pali się jedna czy dwie żarówki AF na bocznych jest kiepski.... gubi się, nie może trafić.....
mam wrażenie że w 5d mark II boczne są czulsze.... czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?
wiem ze to pytanie zapewne jest zbedne, ale je zadam - zwracasz uwage na jakie linie lapiesz ostrosc bocznymi punktami? poziome czy pionowe?
michal_sokolowski
23-03-2010, 19:08
hm..... różnie, i tak i tak.
ale 50d ma chyba wszystkie 8 pół krzyżowych ? więc powinien łapać ?
kurcze, wiedziałem, że boczne będą słabsze, ale żeby tak odstawały.....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a może ja przesadzam z tym światłem.... może jak robię przy 1 żarówce to jest przegięcie ?
sam nie wiem....
Faktycznie, cos mi sie pomerdalo - wszystkie sa krzyzowe. To moze jednak przesadzasz z niedostateczna iloscia swiatla w pokoju? Zmierz sobie w/g ekspozycji ile masz tam EV i porownaj to z zakresem pracy AF.
Fakungio
14-01-2011, 02:24
Witam.
Mam takie spostrzeżenie.
Przy ustawieniach parametru wyostrzania na 3 w Exifie jest wartość -1,
Tzn. że ustawienie na 4 jest faktyczną ostrością zerową aparatu?
pozdrawiam
Marcin