Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50D - już oficjalnie

Strony : 1 [2] 3 4 5

mc24
28-08-2008, 10:39
a korzystałeś kiedyś z obu aparatów?

Tak.

Spróbuj i zastanów się czy widzisz różnice wartą dopłacania.

Widze. Juz nawet patrzac przez wizjer.

Ja się swoich zdjęć nie wstydzę

Swietne sa i bardzo mi sie podobaja.

moje 40D przetrwało wiele deszczów, w zasadzie ulew oraz zostało totalnie wytytłane błotem.

Moje 30D raz zostalo pokropione lekko i zwariowalo.

Znamy za to sławną wodoszczelność testowaną przez kolegów posiadających D3.

Taaak? Teraz to Ty uprawiasz demagogie, wyczytawszy cos tam na NKP i nie doczytawszy watku do konca.

A 50D wedle specyfikacji ma być lepiej uszczelniony od 40D.

Nie ma byc.

dzik
28-08-2008, 11:39
W sprawie uszczelnien 40D, czy ktos zanotowal by uszczelnienie zawiodlo?
Bo z tego co widzialem to narzekanie glownie polgalo na tym jak te uszczelki sa wykonane a nie jak dzialaja w praktyce. Moj 40D kilka razy na deszczu sie znalazl i zyje. Ale specjanie polewac woda go nie zamierzam.

mate00sh
28-08-2008, 11:52
Ja tam się zawsze bardziej boje o optykę w razie deszczu. 40D mi lekko zmókł, kilka razy był narażony na wilgoć (np. w plecaku podczas ulewy, po otwarciu plecaka wszystko było wilgotne, ale działało) i nic mu nie jest.

Piotr_0602
28-08-2008, 11:57
Chcecie sprawdzonej szczelności i wytrzymałości - kupcie Olympusa E3. Tam nie ma głosów o złym wykonaniu (w przeciwieństwie do D3).

Canon na razie wyraźnie zostaje w tyle po ostrej ofensywnie Nikona. D3, D700, D90... W sklepach przerabiają półki wystawowe na korzyść Nikona. Przykładowo sklep w W-wie w Galerii Mokotów (ceny co prawda z kosmosu) do tej pory Canonem stał, a teraz na 6 półkek sprzętu 3 to Nikon, a reszta po jednej Canon, Sony i Olympus. Na stronach foto reklamy Nikona przeważają, artykuły o Nikonach też. W czasopismach Nikon się wylewa ze stron. O Canonie cicho, cicho, ostatnio tak było o nim głośno od premiery 5D, ale to już było parę lat temu. Teraz D3 namieszał, potem D700 i teraz nowinką filmów HD w D90 (założę się że wszyscy inni też w to pójdą, mimo obecnych głosów krytyki - Nikon jednak był pierwszy i zgarnie kawałek tortu).

Zobaczymy co pokaże 50D, ale nie myślę by AF pobił Nikona, ficzerów też mniej, zostaje jakość obrazu ale to się dopiero zobaczy.

Na chwilę obecną - smarki przegrywają z D3, 5D z D700 a 50D nie pobiło chyba D300 a nawet D90 może 50D przyłożyć. Na froncie krótkich zoomów też Canon dostaje cięgi od Nikona. W tej ofensywie na razie Canon się cofa. Może następca (następcy?) 5D odwrócą szale wojny, choć na razie nic o tym nie słychać. Może nowe szkiełka?

W każdym razie Canon musi się teraz bardziej starać, tym bardziej że wkrótce Sony zacznie się rozpędzać (kupili ich Arabscy szejkowie a ci mają wolne petrodolary do wydania na R&D). Canon ma zasoby i możliwości, ale na razie zaspał bo było mu za łatwo.

Mariusz.P
28-08-2008, 12:03
Czy wiecie coś na temat różnic w wielkości samogo body 40D i 50D. Z tego co jest pokazane na dpreview 50D jest nieco większa .

akustyk
28-08-2008, 12:05
Czy wiecie coś na temat różnic w wielkości samogo body 40D i 50D. Z tego co jest pokazane na dpreview 50D jest nieco większa .
a zajrzales do specyfikacji, gdzie sa podane wymiary?
na tym samym dpreview, zreszta...

mate00sh
28-08-2008, 12:21
O Canonie cicho, cicho, ostatnio tak było o nim głośno od premiery 5D, ale to już było parę lat temu.

No zapomniałeś o ofensywie reklam Canon za czasów 400D i 450D. Wtedy było widać Canona, krótko bo krótko, ale było. Nie spodziewam się takiej akcji marketingowej dla 50D (tak jak nie było dla poprzedników).

Max78
28-08-2008, 12:24
Moja pucha dostala pare razy deszczem nieco po glowie, focilem nia nad morzem, takze bedac na slonym jeziorze i nic jej nie jest po dzis dzien :)
Nie narzekam (jak na razie) na uszczelnienia.
Jesli 50D bedzie nie mniej szczelne, to wystarczy - poza tym przeciez to polka semi-pro, zatem (IMO) nie jest to sprzet dedykowany do zdjec w ekstremalnych warunkach :)

robgr85
28-08-2008, 12:25
Ale musisz przyznać, że filmy w HD z mała GO jednak robią wrażenie :)

z początku, jak przeczytałem 'można kręcić filmy', to uśmiałem się i pomyślałem że już ich całkiem pogięło. Jak zobaczyłem demo Chase Jarvisa to zacząłem się zastanawiać czy nie warto poczekać na następce 50D który będzie miał możliwość kręcenia :P

tutaj sample: http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/d90/en/d-movie/

wain
28-08-2008, 12:48
...Za nic nie chcę przekonywać teoretyków sieciowych, że czarne jest czarne...

Bo nie jest ! Jest srebrne kolko nastaw! :evil: ;)

tomalxx
28-08-2008, 13:09
Odnośnie postów Kolekcjonera i Kubamana na temat, ogólnie rzecz ujmując, "psioczenia" na 50D.

Tak jak napisałem wcześniej nie chodzi o to, że to jest zły aparat.

Chodzi bardziej o strategię marketingową/pozycjonowania swoich produktów.
Canon zaczyna (słusznie zresztą) od matrycy, która jest wysokiej jakości, bo jest (przynajmniej na razie) liderem w tej kwestii. I, mocno upraszczając, uważa, że aparat się obroni, bo "matryca dobra jest".

Sęk w tym, że takie podejście było dobre 3 lata, 2 lata, rok temu, kiedy nikt oprócz Canona nie miał dobrych matryc CMOS. Ale tu sytuacja się zmieniła. Nikon, może nie przegonił Canona w matrycach w D3 i D700, ale mocno depcze mu po piętach. Sony już w R1 pokazało, że umie produkować dobre CMOS-y.

W świetle powyższego kontynuacja strategii :damy dobrą matrycę, dodamy trochę MPix, a w funkcjonalności będziemy półkroczkami "zmieniać w dobrym kierunku", może być w dłuższym okresie trudna do obrony swojego kawałka tortu.
Może czas "bardziej rewolucyjnie" popracować nad funkcjonalnością i polepszyć AF w dwu i trzycyfrowych puszkach?

W 450D dodali 2 MPix i jest już trudność z rozpiętością i szumami. Może to celowe i chodzi o dodatkowe pozycjonowanie wysokością szumów?

MMM
28-08-2008, 13:12
z początku, jak przeczytałem 'można kręcić filmy', to uśmiałem się i pomyślałem że już ich całkiem pogięło. Jak zobaczyłem demo Chase Jarvisa to zacząłem się zastanawiać czy nie warto poczekać na następce 50D który będzie miał możliwość kręcenia :P
Marketingowo znowu Nikon wygrał. Nagrywanie filmów w D90 to znacznie efektowniejszy feature niż jakieś rozpoznawanie twarzy. Zaraz się pojawią efektowne filmy w sieci zrobione ultra szerokimi szkłami, albo teleobiektywami z papierową GO i ludzie będą mieli mnóstwo radochy i zabawy. Pewnie cwaniaczki w Canonie myśleli że lepszym LCD i kalibracją BF/FF zwojują świat i zbiją kasę, a tu niestety porażka...:lol:

Marcin Jagodziński
28-08-2008, 13:32
http://www.nytimes.com/pages/technology/personaltech/index.html

"new Nikon D90 is a mind-blowing, game-changing camera." (o 50D nie ma nic)

tak to będą media pisać. media to będzie pierwszy krok do pozyskania klientów. media-markt i wybór między aparatem, który nie robi filmów/który robi filmy to dopiero drugi. do tego dochodzi różnica w cenach.

dla mnie to jest największym problemem. nie kupię 50D za tą cenę, przy tak tanim 40D. 50D wystartował jeszcze drożej niż 40D! oczywiście "kiedyś" spadnie. na razie różnica jest gigantyczne. 40D jest do kupienia za 2450 bez wielkiego kombinowania). ciekawe, za ile będzie 50D. jakoś nie bardzo wierzę w okolice 3500-3700. pewnie zacznie się od ok. 4100-4300. dla wielu osób to nie jest kwestia tego, czy "warto dopłacić za... (lista cech)", tylko po prostu "nie stać mnie, sorry". i kupią 40D lub wręcz rozważą Nikona.

5D, jego cena i jego następca ma jak dla mnie małe znaczenie. ludzie nakupowali szkieł ef-s, mają takie zoomy jakie mają i zmiana ich zakresu wcale nie jest tym, co jest im obojętne. 50D jest pozycjonowany względem 450D, nie względem 5D. pomysły, że C. miał w 50D wprowadzić pełną klatkę są raczej żartem. zostawienie tysięcy osób zadowolonych z cropa z najdroższym aparatem za 2500 zł i nie danie im możliwości wydania trochę więcej byłoby głupotą.

tmaciak
28-08-2008, 13:36
Odnośnie postów Kolekcjonera i Kubamana na temat, ogólnie rzecz ujmując, "psioczenia" na 50D.

I ja też :)

Co Wam Nikon płaci, czy też udziały w Canonie macie, że tak się przejmujecie rynkowym sukcesem (czy też nie) 50D?

To wolny świat, jak się nie podoba, to sklepy czekają ;)

wain
28-08-2008, 13:36
Marketingowo znowu Nikon wygrał. Nagrywanie filmów w D90 to znacznie efektowniejszy feature niż jakieś rozpoznawanie twarzy. Zaraz się pojawią efektowne filmy w sieci zrobione ultra szerokimi szkłami, albo teleobiektywami z papierową GO i ludzie będą mieli mnóstwo radochy i zabawy. Pewnie cwaniaczki w Canonie myśleli że lepszym LCD i kalibracją BF/FF zwojują świat i zbiją kasę, a tu niestety porażka...:lol:

A ja to sie ciesze bo.. 50D bedac lepszym aparatem a majac gorsze atuty marketingowe szybciej i bardziej zejdzie z ceny :D

Kolekcjoner
28-08-2008, 13:51
(....)
W każdym razie Canon musi się teraz bardziej starać, tym bardziej że wkrótce Sony zacznie się rozpędzać (kupili ich Arabscy szejkowie a ci mają wolne petrodolary do wydania na R&D). Canon ma zasoby i możliwości, ale na razie zaspał bo było mu za łatwo.

Każdy się musi starać, bo nic nie jest dane raz na zawsze. Niektórzy będą się musieli szczególnie mocno postarać, bo widać że zaczynają być z tyłu z matrycami na przykład. Tak trollować można w nieskończoność tyko po co?

BTW: jakieś źródło tych rewelacji o szejkach?

A ja to sie ciesze bo.. 50D bedac lepszym aparatem a majac gorsze atuty marketingowe szybciej i bardziej zejdzie z ceny :D
Nie sądzę. Te aparaty mają tzw. inny "target" rynkowy i w małym stopniu będą ze sobą konkurować. Niektórzy tego nie rozumieją lub nie chcą zrozumieć i wypisują głupoty o przegranej Canona. Jestem przekonany że będzie to się sprzedawać rewelacyjnie.

BTW. Jednak wypuszczenie tej matrycy przez Canona musiało być szczególnie bolesne dla fanbojów systemowych, bo takiego ataku trollów dawno tutaj nie było :mrgreen:.

mc24
28-08-2008, 13:57
Ja bym sie nie martwil o sprzedaz 50D.

Canon to solidna, przewidywalna i godna zaufania marka. Porzadne silniki w calkiem dobrze wyposazonych body.

Nikon matryc dorownujacych Canonowskim do dzisiaj od Sony nie otrzymal i nie zanosi sie na to w najblizszym czasie. Byle 1000D bije na glowe matryce Nikona.

Do tego dolaczony software nie nadajacy sie nawet do WC, bo za twardy CD.

Krasuski
28-08-2008, 14:01
50D już w sklepach
http://www.redcoon.de/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B158887/cid/10015/Canon_EOS_50D/

jak już to było to przepraszam

Marcin Jagodziński
28-08-2008, 14:06
50D już w sklepach
http://www.redcoon.de/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B158887/cid/10015/Canon_EOS_50D/

jak już to było to przepraszam

już nawet jakiś polski sklep go wstawił do oferty. ale "w sklepach" to jest nieco przesadzone. w zapowiedziach, raczej.

wain
28-08-2008, 14:15
już nawet jakiś polski sklep go wstawił do oferty. ale "w sklepach" to jest nieco przesadzone. w zapowiedziach, raczej.

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-50d-body-.html?gclid=CKeGyLmJrJUCFQZItAodakzEZA#

zapowiada sie milo .. ciekawe jak sie naprawde zacznie .. i jak bedzie w okolicach wiosny.

Max78
28-08-2008, 14:16
Krasuski - w sklepach PL taki sam status - fizycznie jeszcze nie sa dostepne :) Sorki, ale trzeba czekac :)

credance
28-08-2008, 14:26
Jedyne co teraz Canon może zrobić to dać dobrą cenę, ktoś wie ile to ma kosztować?
Gdzieś wyczytałem, że w USA podobno $1400.

Krzychu
28-08-2008, 14:29
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?ci=0&shs=eos+50D&sb=ps&pn=1&sq=desc&InitialSearch=yes&O=jsp%2FRootPage.jsp&A=search&Q=*&bhs=t&Go.x=0&Go.y=0&Go=submit

Marcin Jagodziński
28-08-2008, 14:30
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-50d-body-.html?gclid=CKeGyLmJrJUCFQZItAodakzEZA#

zapowiada sie milo .. ciekawe jak sie naprawde zacznie .. i jak bedzie w okolicach wiosny.

to jest 50% drożej niż 40D. wydaje mi się, że jak wchodził np. 450D to nie było aż takiej różnicy w stosunku do 400D (analogicznie 40D/30D). ja tyle nie jestem w stanie zapłacić za te 15Mpix i lepszy wyświetlacz. trudno, będę się męczył. mam 350D i różnica nawet w wyświetlaczu w stosunku do 40D będzie duża. 1300 zł w kieszeni, to jest sporo. chyba, że okaże się, że jakość fotek z 50D jest faktycznie rewelacyjna, znacząco lepsza niż 40D. oczywiście każdy ma inne potrzeby.

Krzychu
28-08-2008, 14:32
W B&H cena dokładnie identyczna jak wychodził 40D (pamiętam, bo niedługo bo wyjściu 40D go tam kupiłem).

Mariusz.P
28-08-2008, 15:02
Na stronie dprievew.com wymiary body
50D 154x111x81
40D 146x108x74
Czyli inna nowa większa obudowa albo błąd na stronie.

karakan
28-08-2008, 15:19
to jest 50% drożej niż 40D. wydaje mi się, że jak wchodził np. 450D to nie było aż takiej różnicy w stosunku do 400D (analogicznie 40D/30D).
Pierwsze oficjalne ceny 450D to ok 3000zl body i ok 3200zl z kitem i bylo to w styczniu tego roku. Minelo ok 7 miesiecy i kit kosztuje ponizej 2000zl.
Tu pokazana jest historia zmian cen
http://tinyurl.com/5fybex 400D
http://tinyurl.com/5vgqyv 450D
http://tinyurl.com/5w5m77 40D

Marcin Jagodziński
28-08-2008, 15:28
wiadomo, że ceny spadają (sporo przyczynia się też do tego wzmacnianie się złotówki). być może moje odczucie, ze cena 50D jest przy cenie 40D bardzo mało atrakcyjna jest subiektywne, ale nie mogę się go pozbyć. ja bym za 50D dał jakieś 3200 (po długim zastanowieniu się). nawet nie chodzi o to, że 50D jest drogie. 40D jest po prostu strasznie tanie.

KvM
28-08-2008, 15:31
Ale Wy macie problemy. Cieszcie się że macie ISO 100 i migawkę 1/8000, bo za D90 to ja serdecznie dziękuję. Te dwie rzeczy (a raczej ich brak) jak dla mnie decydują o tym, że D90 to kompletna fotograficzna porażka (dla mnie - żeby było jasne). Owszem byłby to super aparat ale w segmencie do 1500zł. Zresztą pewnie Nikon takie ma plany na dłuższą metę odnośnie tego modelu. Cena 50D pewnie w ciągu roku spadnie do poziomu 40D dzisiaj, albo i jeszcze niżej. Kto ma czym robić zdjęcia nie musi go kupować. Z wszelkimi dąsami odnośnie 50D poczekałbym do czasu zaprezentowania jego możliwości w zakresie rozdzielczości, szumów i ogólnie rzecz biorą jakości obrazu. Pewnie, że brak AUTO ISO w trybie M i generalnie olewanie tej funkcji to skandal, ale nie jest to rzecz decydująca tak samo jak MLU, czy filmiki. BTW, to nie sądzę by więcej niż 5% userów korzystało z MLU, czy AUTO ISO w trybie M dlatego Canon może ich olać.

Filmiki dla marketingu to będzie cios, ale takie jest życie. Nie dziwię się, że Nikon nie produkując kamer zaimplementował je jako pierwszy.

Osobiście mam cichą nadzieję, że 50D okaże się dla mnie dobrym aparatem na zimę, tak jak był nim 40D.

LepP
28-08-2008, 15:58
Canon pewnie będzie się bronił długo przed filmikami, bo robi porządne i mniej porządne kamery. Widząc możliwości Nikona jeśli chodzi o filmiki trochę żałuję. Pewnie od wielkiego dzwonu bym tego używał, ale chociaż mógłbym wyśmiać znajomych używających malutkich kamerek oferujących mizerną jakość obrazu.

gwozdzt
28-08-2008, 16:11
50D 154x111x81
40D 146x108x74
pomylili się na obrazku*, w specyfikacjach juz jest dobrze:
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_eos40d%2Ccanon_eos50d&show=all

a tak w ogóle to zasięgaj raczej informacji wprost ze źródła:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/specifications.html#22[/URL]
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/specifications.html#22 (http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/specifications.html)[URL="http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/specifications.html"]

*a na koniec jeszcze spiskowa teoria dziejów ;-) Te błędne wymiary z obrazka na dpreview dotyczą zapewne body 5D mkII :-)

akustyk
28-08-2008, 16:22
*a na koniec jeszcze spiskowa teoria dziejów ;-) Te błędne wymiary z obrazka na dpreview dotyczą zapewne body 5D mkII :-)

w tym momencie bylby 6mm grubszy niz stary 5D. to calkiem duzo i musialby byc jakis sensowny powod dla takiej zmiany

Kolekcjoner
28-08-2008, 17:32
50D 154x111x81
40D 146x108x74

Jest jak byk: 146 x 108 x 74 mm 8) ale fakt, że błędów tam jest mnóstwo. Powinni coś z tym zrobić.
Według Canona obie puszki są identyczne: 145.5 x 107.8 x 73.5 mm, a 50D jest minimalnie lżejszy.

Allensteiner
28-08-2008, 17:43
Osobiście mam cichą nadzieję, że 50D okaże się dla mnie dobrym aparatem na zimę, tak jak był nim 40D.

myślę, że jak najbardziej, ma w końcu porządne docieplenie baterii i przedziału karty CF, w postaci zmyślnych gąbeczek

tak samo jak 40d zresztą :mrgreen:

n!5m0
28-08-2008, 18:05
ja mam tylko nadzieję że za rok będzie mnie na niego stać jak już upgrade-uje szklarnie ;)

pan.kolega
28-08-2008, 18:15
W 450D dodali 2 MPix i jest już trudność z rozpiętością i szumami. Może to celowe i chodzi o dodatkowe pozycjonowanie wysokością szumów?

A kto poza optyczne.pl twierdzi, ze 450D ma trudnosc? Bo ja zrobilem swoje testy i nic takiego nie widzialem. Ktos inny widzial?

Andrus
28-08-2008, 18:35
a mi sie podoba nowa puszka, zawsze czegos bedzie brakowalo i nie zadowola wszystkich na raz specjalnie,
duzym plusem dla mnie jest nowa matryca, 95% zdjec robie z zakresie 640-3200, a tutaj powinno byc znacznie lepiej z szumami,
najbardziej wkurzaja niedociagniecia typu dopisanie kilku linijek do oprogramowania.... auto iso jak u nikona, skok iso dodatkowego co 1/3 EV, a nie jak u canona co 1EV...

papierzyna
28-08-2008, 21:35
To body ma 3 zasadnicze plusy i przewagę nad 40d - wysokie ISO (miejmy nadzieję, że użyteczne!), pośrednie rozmiary RAW - dla mnie tryb sRaw1 jest w zupełności wystarczalny oraz zmodyfikowany LiveView. Co do reszty - zobaczy się praniu. Być może dla samego ISO możnaby było zmienić body...

piast9
28-08-2008, 22:27
A kto poza optyczne.pl twierdzi, ze 450D ma trudnosc? Bo ja zrobilem swoje testy i nic takiego nie widzialem. Ktos inny widzial?
No rzeczywiście. Dpreview nawet wyszło, że 450D ma większą dynamikę od 400D.

mgtan
28-08-2008, 22:48
To body ma 3 zasadnicze plusy i przewagę nad 40d - wysokie ISO (miejmy nadzieję, że użyteczne!), pośrednie rozmiary RAW - dla mnie tryb sRaw1 jest w zupełności wystarczalny oraz zmodyfikowany LiveView. Co do reszty - zobaczy się praniu. Być może dla samego ISO możnaby było zmienić body...

Dokładnie. osobiście to czego mi najabrdziej brakowało w 40D to użyteczne ISO 1600 (na poziomie ISO 800 z 40D) oraz ekran o wyższej rozdzielczości.

Takie małe marzenia ale jesli ISO 6400 bedzie lepsze niz 3200 w 40D to zmienie puszke. Tak tak wiem małe na to sa szanse bo jest 15Mpx.

Mpx - moga byc - mi już bez róznicy 10mpx starczało to i 15 starczy ;-)

milinet
29-08-2008, 08:36
50D jak na topową puszkę APS-C mógłby mieć odchylany i obracany 2,5" LCD na zawiasie z boku, takie moje marzenie ;-) aczkolwiek wydaje mi się że by było bardzo użyteczne, mam nadzieje że następca 5D będzie miał chociaż żadnych wieści na ten temat nie słyszę a szkoda .

himi
29-08-2008, 09:36
Powiem tak. Rynkowo jest to na pewno dobre posunięcie tak samo jak danie 15 Mpx przez Canona czym też nieźle namieszają. Osobiście jednak bardziej mi się podoba nowa matryca w Canonie niż filmiki. O wychodzeniu na prowadzenie to bym nie myślał w tym kontekście, bo przecież to by oznaczało że inne aparaty Nikona są już rynkowo przegrane, a przecież tak nie jest. Czy HD będzie trafną odopowiedzią na zapotrzebowanie rynku hmmm..... czas pokaże. Ja bym chyba wolał tę funkcję mniej rozdętą nazewniczo, a bardziej użyteczną (czyli np. dłuższe sekwencje i pełny automat).

BTW. Ze wstępnych testów krążących po sieci wynika, że AF w 50-tce działa sporo sprawniej niż w 40D. Ciekawe czyżby Digic IV??

A przepraszam - co masz do zarzucenia AF z 40d? Ja nic - w tej klasie puszki. Czuły - nawet bardzo, szybki wystarczająco.

habakuk
29-08-2008, 09:43
A przepraszam - co masz do zarzucenia AF z 40d? Ja nic - w tej klasie puszki. Czuły - nawet bardzo, szybki wystarczająco.

Himi, z większym zrozumieniem ;-) Kolekcjoner nie rozpisuje zarzutów wobec 40d, ale pisze, że wg sieciowych opinii AF w 50d może działać jeszcze sprawniej. i całkiem fajnie, bo choć 40d ma AF sporo lepszy od 5d, to nie znaczy, nie może być on jeszcze lepszy, nawet sporo i nawet w tej klasie sprzętu :)

himi
29-08-2008, 09:53
Naprawdę tego się spodziewasz? To byłby już Af rodem z jedynki. 40 stce niewiele brakuje. Na oneshot jest podobnie skuteczny, odstaje trochę na servo. Oczywiście pozostaje kwestia liczby punktów AF i ich rozmieszczenia. Tego, jak wiemy w 50d nie zmieniono. Dalej jest mało i wąsko. Choć chyba szerzej niż w 5d, czy się mylę?

habakuk
29-08-2008, 10:01
Naprawdę tego się spodziewasz? To byłby już Af rodem z jedynki. 40 stce niewiele brakuje. Na oneshot jest podobnie skuteczny, odstaje trochę na servo. Oczywiście pozostaje kwestia liczby punktów AF i ich rozmieszczenia. Tego, jak wiemy w 50d nie zmieniono. Dalej jest mało i wąsko. Choć chyba szerzej niż w 5d, czy się mylę?

mnie pytasz? nie widizałem 50d. pożyjemy zobaczymy. nie mam nic przeciwko temu, żeby było lepiej niz w 40d, bo podobnego AF lub lepszego spodziewam się w nowym FF ;-)

gwozdzt
29-08-2008, 10:41
. Oczywiście pozostaje kwestia liczby punktów AF i ich rozmieszczenia. Tego, jak wiemy w 50d nie zmieniono. Dalej jest mało i wąsko. Choć chyba szerzej niż w 5d, czy się mylę?
Ja też nie wiem, czy się mylę; ale IMHO rozmieszczenie pktów jest takie samo we wszyskich aparatach z 9-pktowym AF; tylko różnica w wielkości klatki sprawia, że w korpusach APS-C wydają się one być rozmieszczone szerzej, a w 5D sprawiają wrażenie skupionych bliżej środka.

Kubaman
29-08-2008, 11:49
Zdaje sie że to watek o 50D ..
U mnie dzisiaj leje więc się katuję czytając forumowe mądrości.

W kwestii już z góry obśmianych uszczelek w 50D.
Po pierwsze w specyfikacji na stronie Canona stoi jak byk, że zostały poprawione: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/03.html#03

Po drugie każdy użytkownik 40D zauważy na zdjęciach klapki baterii, że gąbka jest dwa, trzy razy grubsza niż w poprzednim modelu.

Po trzecie: spotkała mnie niemiła niespodzianka tydzień temu, choć ostatecznie mogło być gorzej. Wypadł mi z plecaka z wysokości pleców (ca 1.5 metra) na betonowe podłoże mój 17-40/4 i przywalił obudową na wysokości przedniego gwintu pod kątem około 45 stopni do podłoża. Masakra. Posypały się części. Ku mojemu zdumieniu szkła są całe, nie porysowane, mechanizm AF działa prawidłowo, obudowa zaliczyła tylko otarcie, nawet sie nie wgięła jakoś specjalnie. Mogę wkręcać filtry. To co wypadło - połamały się plastikowe zatrzaski - to przednia plastikowa osłona bebechów, ta z napisami i takim "gofrem".

!!! -> Otóż po obwodzie tego elementu znajduje się solidnie przyklejona gąbka, identyczna z tą z 40D, zapewniająca temu szkłu potwierdzoną wodoszczelność. Jest to zapewne sprawdzone rozwiązanie do elementów ruchomych. Radzę więc wsadzić kpiny dotyczące sprawności tej gąbki w 40D (nie wspominając o większej w 50D) do głębokiej szuflady.

akustyk
29-08-2008, 11:56
W kwestii już z góry obśmianych uszczelek w 50D.
Po pierwsze w specyfikacji na stronie Canona stoi jak byk, że zostały poprawione: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/03.html#03

to moze uscislijmy. byl w tym watku link do wywiadu z panem inzynierem z holenderskiego Canona. pan w tym wywiadzie wspomnial, ze pod wzgledem "sealings" nie zmieniono nic w 50D w stosunku do 40D, ale sklad czesci korpusu zostal zmodyfikowany i fragmenty korpusu sa dokladniej spasowane, przez co uzyskana jest wyzsza szczelnosc. ale to nie oznacza zastosowania uszczelek.

a co do wysmiewania... badzmy realni i nazwijmy rzecz po imieniu - to jest po prostu kilka glupich gumek umieszczonych w odpowiednim miejscu. to nie jest rocket science.
ile by Canona kosztowalo dodanie tych kilku durnych gumek? 20 jenow w hurcie? no przeciez nie robmy sobie jaj z pogrzebu...
nie zadaje pytanie ile by to nas, uzytkownikow, kosztowalo, bo to zupelnie inna kwestia :roll:

tmaciak
29-08-2008, 11:59
Czy mi się wydaje, czy szkło można przymknąć, jeśli GO za płytka? ;)

Z początku to nie było doczytane ;) ale podobnież można, nie można tylko w trakcie kręcenia zmieniać ekspozycji.

Generalnie funkcja nie jest do końca dopracowana, głównie ze względu na wykorzystanie dość słabego kodeka, ale wygląda ciekawie i mam nadzieję, że w przyszłych Canonach tez będzie :)

Raczej problem w tym, że IMHO D90 bardziej przydałoby się ISO100 i krótsze czasy, ale cóż, taki target.

Kubaman
29-08-2008, 12:01
odwróć pytanie - skoro to działa dobrze w obiektywie od lat i nikt nie psioczy, to po co wymyślać koło od nowa? Ja nie mam pewności czy w ruchomym elemencie guma jest lepsza.

btw, nie mówię po holendersku, a po angielsku. I czytam - "fortified the seal around the battery and memory card compartments to increase resistance to dust and water."

gietrzy
29-08-2008, 12:02
Po trzecie: spotkała mnie niemiła niespodzianka tydzień temu, choć ostatecznie mogło być gorzej.

To samo zaliczyłem z 17-85 IS i 430EX - zero strat, ale sam musisz przyznać, że nie bez powodu Canon udostępnia zdjęcia 1Dynek z zaznaczonymi 80 uszczelkami. To trochę bardziej szczelne puszki a i tak firma nie pozwala robić z nimi to co Olek z E-3 :)
Generalnie się zgadzam, że amator nie ma się czego obawiać nawet w lekkim deszczyku, myć body pod kranem tak jak Marka czy E-3 już bym się nie odważył, nawet pomimo tego bełkotu Canona o weather sealing 40/50D.

gujaa
29-08-2008, 12:03
Widze ze cwanon wchodzi z nowym segmetem sprzetu - dla idotow - 50d.
Crop crop cro cr c....

Kubaman
29-08-2008, 12:06
gietrzy, nie rozważam czy to co oferuje 40D/50D to są pełne profesjonalne uszczelnienia - bo nie są. Natomiast fakt, że mój 40D nie zamókł i nie przestał działać pomimo fotografowania w tatrach pluszczy w koszmarnej ulewie czy zamoczenia go w błocie (nie w wodzie tylko błocie) daje mi dostatecznie dużo powodów, żeby z tych uszczelnień które są być zadowolonym. Lepsze to niż nic, a jak widać się sprawdza.

gujaa
29-08-2008, 12:10
gietrzy, nie rozważam czy to co oferuje 40D/50D to są pełne profesjonalne uszczelnienia - bo nie są. Natomiast fakt, że mój 40D nie zamókł i nie przestał działać pomimo fotografowania w tatrach pluszczy w koszmarnej ulewie czy zamoczenia go w błocie (nie w wodzie tylko błocie) daje mi dostatecznie dużo powodów, żeby z tych uszczelnień które są być zadowolonym. Lepsze to niż nic, a jak widać się sprawdza.

No tak, bo wedlog filozofi kwanona to tylko segment pro musi miec uszczelnienia, reszta (pleps) fotografuje w domu.

akustyk
29-08-2008, 12:13
odwróć pytanie - skoro to działa dobrze w obiektywie od lat i nikt nie psioczy, to po co wymyślać koło od nowa? Ja nie mam pewności czy w ruchomym elemencie guma jest lepsza.

no ale ja o korpusie mowilem, a tutaj ruchomych elementow za wiele nie ma.

btw, nie mówię po holendersku, a po angielsku. I czytam - "fortified the seal around the battery and memory card compartments to increase resistance to dust and water."
no dobra... ale analizujesz to co czytasz?

jak moj 30D wyladowal w morzu to woda z niego wyciekala spod kolek nastaw i spod guziczkow - najbardziej spod tego przycisku reklamowego drukarzy. tak ze trudno Ci mnie bedzie przekonac, ze dolozenie jakiejs g* gabki kolo slotu kart pamieci poprawia znaczaco uszczelnienie korpusu. moze na kurz, ale na wode za cholere nie. a akurat woda jest dla mnie znacznie wiekszym problemem niz kurz

w lekkim deszczu 30D uzywalem i przezyl, ale na porzadny deszcz bym z nim nie wyszedl. profilaktycznie, bo nie ufam az tak tej konstrukcji, a by mi bylo aparatu szkoda

tom170
29-08-2008, 12:16
Tylko nie wiem kto cie tu atakuje? Bo ja sie nie podpisuje pod tym :-)
Ja tylko mówie o istotnej wadzie... .przykłąd... Dzieciak tapla ci sie w baseniku...a że masz stałke otwartą na 1,4 to masz ładnie rozmazane tło...no cudo... tylko nagle żona woła dzieciaczka do siebie... i widac że gdzies tam ktos w tle stoi ale za mała GO jest i tyle widzisz.

Wg mnie to się będzie dobrze sprawdzać na zoomach typu 24-70/2.8 :]na 24 i 2.8 glębia i tak będzie spora... a jak chcesz zblizyc to krecisz zoomem i przestawiasz ostrość np filmy nie są aż tak czułe zeby cięzko było ustawić ostrość... Bo ze stałką to można sie pobawić ale niestety jak jest ciągle na pełnej dziurze to lepiej miec zoom np f/4 albo 28-105 3.5-4.5 chyba, że zoomami się nie da krecić filmów. :)

myst
29-08-2008, 12:17
40D w deszczyku na koncercie - zamoknięty na jakieś 2 godziny przycisk SET i kółko duże. W domciu suszarka i po pół godzinie działa jak nowe... Kuba, Ty wiesz, że czasem jedna kropelka wystarczy... :)

Kubaman
29-08-2008, 12:17
filozofia C jest mi obojętna. Ja robię zdjęcia i używam tego sprzetu.
Żal ściskający trollom pośladki mnie nie obchodzi.

lecę nad jezioro
nie zwariowałem jeszcze na tyle, żeby się katować tak głupimi wypowiedziami jak kilka postów wyżej

P.S> akustyk -> działa i jest OK. Specyfikacje mi wiszą, tym bardziej że na przykład odklejająca się guma uchwytu w niej nie figuruje ;P

gujaa
29-08-2008, 12:23
Czy ktos widzi wogole co ja pisze? Albo jaka kiche produkuje canan? Ile te gumki do uszczelnien moga kosztowac?

gwozdzt
29-08-2008, 12:49
Czy ktos widzi wogole co ja pisze?
przejrzałem pobieżnie ostatnie posty:
http://canon-board.info/search.php?do=finduser&u=12760

i nie widzę nic, co by się nadawało do podjęcia sensownej dyskusji :-?

ewg
29-08-2008, 13:34
No rzeczywiście. Dpreview nawet wyszło, że 450D ma większą dynamikę od 400D.
Tylko, że optycznym wyszło zgodnie z fizyką a dpreview zgodnie z propagandą (oni testują raz jpegi a raz rawy - zależy co daje lepszy efekt :|). Nie łudźmy się... z obrazem w cropowych lustrach powoli zaczyna dziać się to samo co z obrazem w kompaktach już od paru lat - gęstość sensorów rośnie, technologia hardware'u stoi w miejscu a szumu ubywa... z tym, że detali jeszcze szybciej. :-| Niebawem na tą ścieżkę pewnie wejdą też sensory FF - im większy sensor tym później zauważalne ubytki i tym wolniej postępująca degradacja obrazu.

Ten tzw. postęp matrixowy trochę mi przypomina historię "rozwoju" popularnych procesorów Intela jeszcze sprzed kilku lat, kiedy liczyły się wyłączne MegaHertze (ktoś dostrzega analogie? ;-)). Na tych archaicznych procesorach "najlowszej generacji" można było pod koniec ich "rozwoju" piec jajecznicę i ogrzewać nimi mieszkanie, ale jakiż to był cud techniki i obiekt pożądania dla większości ich użytkowników! - śliniących się na ten widok i wydających duże pieniądze na "najnowszy" procesor, rynkowych lunatyków...

Sądząc po tym czego dokonano dla unikania szumów w kompaktach, przed cropem jeszcze długa droga do pieczenia jajecznicy i ogrzewania mieszkania. :cry: Czasem można mieć wrażenie, że równoważne z rozwojem technologii czyli realnym wzrostem wartości nowych produktów - lub wręcz ważniejsze! - jest takie manipulowanie ludźmi, żeby ukryć mamnkamenty starych, wciąż masowo i dochodowo eksploatowanych rozwiązań czyniąc z nich zalety a więc piorąc mózgi. Ciekawe, że generalnie wszyscy zgodnie skupiają się na szumach a zdjęcie "bez szumów" właściwie od razu nadaję do odbijania - tzw. "perfectly usable results". Zestawienia porównawcze czyni się najwyżej z poprzednim modelem aparatu bądź współczesną jego konkurencją. Gdyby zrobić zestawienie z matrycami znacznie mniej gęstymi, jednak przy zastosowaniu współczesnych procesorów i odszumiaczy (ooo tutaj jest postręp na maksa!), kto wie czy by się nie okazało, że na starych zdjęciach jest nawet więcej szczegółów niż było w samej scenie fotografowanej! :mrgreen:

Na szczęście dla procesorów Intela, ktoś sobie wreszcie przypomniał po długim okresie smuty i zbiorowej amnezji, że ważna jest przecież do cholery ich wydajność i dalej nie da się robić z ludzi durni (choć pewnie zdecydował wyłacznie brak możliwości dalszego podgrzewania tych starych rdzeni :rolleyes:).

Obym się mylił, ale okres zbiorowej amnezji co do tego co jest najważnejsze w fotografii mamy jeszcze przd sobą - zwłaszcza w cropie, bo jak sądzę crop będzie powoli zdobywał segment kompaktów. A to niewątpliwe, że jakość obrazu z matryc kompaktowych to dawno zapomniany szczegół. :rolleyes:

dr11
29-08-2008, 13:35
Jesli chodzi o szczelnosc 40d to hmm, niedawno wymiatalem troche syfu spod magnezowej obudowy. Nazbieralo sie najwiecej na dole, przy mocowaniu statywowym. Moduly obudowy sa dobrze spasowane, lacza sie w calosc bez widocznych szczelin. Niemniej jednak nie chroni to przed powstawaniem wewnetrznych przeciagow.
Na lekki deszczyk narazilem korpus ze 2 razy. Na wilgotnosc 100% - 7 dni. Do tej pory jest ok, wiec nie narzekam ale zaufania do uszczelek jakos nie mam i nie jest to element, na ktorym mozna polegac. W 40d, w 50d jakis cudownych zmian nie spodziewalbym sie.

mgtan
29-08-2008, 13:52
Lepiej jakby zmienili wskaźnik naładowania baterii :-)

Na coś precyzyjniejszego... z 5 poziomów naładowania + rezerwa.

remol71
29-08-2008, 15:33

Ludzie przesadzają. Fotografowałem w Szklarskiej C 400D, co chwila deszcz lał całkiem solidnie, po aparacie ciekło a nic się nie stało. 400D podobno nie ma wogóle gumek.

Kolekcjoner
29-08-2008, 15:49
Za Adamem - a gdzie ja coś zarzucam? Po prostu ludzie piszą, że jest zauważalnie szybciej i sprawniej. Przecież układ to jedno, a algorytmy i procesor to drugie. Inna rzecz czy to prawda?

Problem polega na tym, że nawet na stronach Canona jest napisane o unikalności tego układu (szczególnie tego krzyżowego w środku). I na moje nie laboratoryjne testy ;) ten układ jest czulszy w kiepskim świetle niż w starych jedynkach.
Co do rozmieszczenia to w 50/40D jest gęściej niż w 5D ze wględu na cropa.

(....)
i nie widzę nic, co by się nadawało do podjęcia sensownej dyskusji :-?
Ja też 8).

mysle, ze kluczem jest to ostatnie zalozenie, odpowiedz na pytanie co uznajemy za zmiane i co Canon za taka uwaza ;)

generalnie, nie przesadzalbym z optymizmem.

To fakt i faktem jest też, że pewnikiem tych uszczelek się wreszcie doczekamy - co ogłoszą oczywiście z wielkim hukiem - w 80D??? Pytanie też w którą stonę te puszki pójdą? Czy w dół czy w górę. Ja raczej stawiam, że w dół. Nie jest wykluczone że Canon będzie próbował pozycjonować puchy względem cropa. Bajery w cropie, użyteczne funkcje w FF. To by mogło oznaczać wprowadzenie taniego FF-a.

Quadrifoglio
29-08-2008, 18:22
Czytam i się zastanawiam ... o co niektórym chodzi.
Nie podoba się produkt Canona to kupujcie Nikona czy nawet Sony.

To już bez wodotrysków aparaty nie robią zdjęć ? Prawie ideał z przed niedawna, 5d jest już nic nie warty.

Wiem, że niektórzy chcieli by się polansować za te 3,5 tyś ale takie życie ... full wypas ma się tylko w Marku albo w S klasie. Pozostali "muszą" nadrabiać talentem ;-) I tu jest pole do popisu a nie w jakimś Live View ...

Merde
29-08-2008, 18:28
jak moj 30D wyladowal w morzu to woda z niego wyciekala spod kolek nastaw i spod guziczkow - najbardziej spod tego przycisku reklamowego drukarzy. tak ze trudno Ci mnie bedzie przekonac, ze dolozenie jakiejs g* gabki kolo slotu kart pamieci poprawia znaczaco uszczelnienie korpusu
Wiesz, na takie ekstremalne warunki to się kupuje obudowę do zdjęć podwodnych...

marvin
29-08-2008, 18:33
Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum, czytając ten wątek i śledząc jak to niektórzy posiadacze canonów nie lubią swoich puszek i chętnie by się przesiadli na nikona postanoowiłem cos dodać od siebie bo mnie zaraz trafi.
Po pierwsze każdy system ma swoje wady i zalety to jest oczywiste ale niektórzy nie są zupełnie świadomi że "cudowny" nikon też wypuszcza badziew na rynek. Mylący sie AF z bf/ff, spora różnica w jakości szkieł, miałem trzy 50mm f/1.8 i wiem co mówię i wiele innych spraw wystarczy forum nikona poczytać. Pracowałem kiedyć na 10d i 20d i takich problemów nie miałem, może dobrze trafiłem.
50d bardzo mi się podoba, jak dla mnie super sprawa na śluby, optyki canona większy wybór i trochę tańsza niż nikonowska i jeszcze jedno co mi się bardzo podoba to regulacja AF z body, na pewno pomocna rzecz (w d300 jest zawodna).
W przyszłym roku zmieniam system na canona i nie chce tego na N już na oczy widzieć, a sprzętowi maniacy niech się powstrzymają z wychwalaniem sprzętu który tylko w sklepie oglądali. Rzeczywistość nie jest taka słodka jak reklamy.

trymat
29-08-2008, 19:12
Witam wszystkich.
Dla zainteresowanych canami canona 50D
http://www.calumetphoto.com/store/canon50d/?cm_mmc=Calumet%20US-_-Yahoo%20Search-_-dig-cameras-_-Digital%20Camera%20-%20Canon%2050D&a=CA01&t=CA01&OVRAW=50dcanon&OVKEY=50dcanon&OVMTC=standard&OVADID=35089684022&OVKWID=155693184522

MMM
29-08-2008, 20:39
Z drugiej strony jednak patrząc, już niezbyt wiele zostało miejsca na duże skoki jakościowe. Dodanie pełnego zestawu uszczelnień, czy lepszego AF do serii xxD byłoby strzałem w kolano dla firmy - różnica pomiędzy xxD i 1D zostałaby już tylko w cenie, ale za to ogromna.
No i to jest właśnie 'psychiczny' problem decydentów z Canona. Wymyślili sobie kiedyś swoją segmentację rynku z koszmarnie drogą serią '1' i kompletnie do ich pustych mózgownic nie dociera że odkąd dogoniła ich konkurencja to można już to włożyć między bajki i pobożne życzenia. Konsekwencją tego jest niechęć do ulepszania segmentu xxD czy 5D żeby przypadkiem nie zagrozić jedynkom. Koniec absurdalnej ceny serii 1Ds będzie w momencie jak Nikon wsadzi większą matrycę do następcy D3 i D700. Wtedy się Canon po raz kolejny obudzi z ręką w nocniku.

akustyk
29-08-2008, 20:57
Wiesz, na takie ekstremalne warunki to się kupuje obudowę do zdjęć podwodnych...

ale akurat zupelnie nie o to mi chodzilo.

chodzilo mi tylko o zilustrowanie gdzie korpus 30D tak naprawde jest nieszczelny. bo niektorzy kupuja te *******y magicznych wlasciwosciach gabki w drzwiczkach slotu kart pamieci.

sv
29-08-2008, 23:34
MMM; napisałeś tu już 2626 postów, z czego lekko licząc 2000 to narzekanie na Canona; może kup w końcu nikona, pentaxa, sony, olka czy co tam jeszcze? W przeciwieństwie do maurycyj (?) wydajesz się być rozsądnym chłopem więc przestań już marudzić jak stara baba :-)

USM
30-08-2008, 01:53
Jestem nowy więc zacznę od OT :).
Tak się złożyło, że zacząłem czytać CB od tasiemców o 50D i 5D MKII. Po zapoznaniu się ze wszystkimi urąganiami dochodzę do wniosku, że gdyby nagle czytelnicy CB otrzymali prawo do decydowania jak będzie wyglądał następca 50D, gdyby dostali listę 50 nowości z szuflad inżynierów i wolną rękę to i tak powstał by tylko kolejny tasiemcowy wątek a decyzja i premiera odciągnęła by się do 2015 :). Proponuję uświadomić sobie za wczasu że niema idealnego aparatu i nie będzie więc oczekiwania i nadzieje mogą skończyć się tylko zawodem. Widzę 2 wyjścia. Albo firmy powinny robić aparat z 10 przyciskami funkcyjnymi pod które można sobie zaprogramować po swojemu albo powinny tak jak firmy motoryzacyjne pozwalać na indywidualne konfigurowanie aparatu z dostępnych opcji. No ale znając życie i tak byli by niezadowoleni i to całkiem nie mało :).
Bardzo współczuję tym którzy znaleźli się tak jak ja na forum żeby dowiedzieć się coś o sprzęcie który zamierzają kupić. Po kilku stronach człowiek już wie że 5D i 40D i 50D to nic nie warte knoty :). Jeśli ktoś planuje zakup Canona to niech najlepiej przestanie czytać forum :). Po zakupie można znów czytać ale grozi to pozbawieniem resztek złudzeń. To co według Twojego rozeznania jest świetnym sprzętem nie jest nim napewno. Poza tym napewno kupiłeś swoje cacko w złym momencie bo za 2 miesiące będzie 100 PLN tańsze a za 3 miesiące będzie następca ale nie martw się bo wszyscy już wiedzą że będzie do kitu :). Narazie przyjmuję to wszystko z uśmiechem bo będę kupował dopiero po nowym roku ale już się zaczynam bać. Nadal będę czytał CB ale po kilku dniach już wiem że dystans i przymrużenie oka jest bardzo wskazane. Muszę jednak przyznać że jest 1 osoba która patrzy na to wszystko moim zdaniem bardzo spokojnie i obiektywnie i jest to oczywiście Kubaman. Pozdrawiam. Obiecuję nie rozpisywać się w najbliższym czasie :oops:.

ukA
30-08-2008, 09:39
Jestem nowy więc zacznę od OT :).
Tak się złożyło, że ....
Takie fora mają to siebie, że pisze się częściej o wadach i o niespełnionych oczekiwaniach. Wyobraź sobie temat gdzie wszyscy zadowoleni z zakupu np. C 40D ( takich jest cała masa) napisaliby po jednym poście w stylu " mój Canon fajnym aparatem jest " trochę nudy, co? Chcesz się przekonać do jakiegoś sprzętu pomacaj w sklepie, poprzeglądaj sample w necie jest tego tyle, że coś z tego zawsze wywnioskujesz.

MaciekCi
30-08-2008, 09:58
Główny problem polega na tym że każdy z nas, no prawie każdy chciałby mieć 1D MIII w cenie 50D.

No nie wiem, 50D ma lepszy wyświetlacz :!: :lol:

kaawka
30-08-2008, 10:49
Niestety prawdą jest ze konkurencja zbliżyła się do Canona w jakości obrazowania. Muszą zatem moim zdaniem nastąpić zmiany w body. Swego czasu kupiłem 20D ze względu na matrycę, mimo ze sercem jestem nikoniarzem. Canon wypuszczając trzy kolejne upgrade'y 20-tki nie zrobił nic aby mnie skłonić do zmiany body. Owszem matryca, LV, iso itp. OK. Jednak kupując aparat ze sredniej półki potrzebuję przede wszystkim super af-a i niestety również uszczelek. Często fotografuję na rejsach morskich i w ogóle na wodzie i tu zonk. Wyświetla errory i koniec focenia na dłuższy czas. Nie potrzeba wcale jakis ekstremalnych warunków-po prostu wszechobecna wilgoć. W sytuacji gdy np. Pentaxy 20 i 200 są w pełni uszczelnione to polityka Canona jest śmieszna z punktu widzenia świadomego użytkownika. Ale poczekam jeszcze - szkoda mi szkieł. Owszem pisze o 20D ale wątpię czy 40D sprawiłby się lepiej. Uszczelki przy klapce baterii to śmiech na sali.

Mariusz.P
30-08-2008, 11:17
Fotografuję często nad Morzem 40 D + 17 40 L4 , "kiepskie" uszczelki jeszcze nie zawiodły, może dla tego że mama szczelny objektyw. A tak na serio uszczelki mają sens jak masz cały zestaw szczelny. Ja nie narzekam na szczelność 40D. Dla ciekawostki szczelna Lampa 580 EXII przepuściła małego meszkam w szkiełko lefrektora, meszek nie wdarł się jednak do wnętrza lampy. Wracając do uszczelek 40D to przy klapce karty pamięci jest gorsza uszczelka niż ta od baterii.

Mariusz.P
30-08-2008, 11:19
Do obiektywu 17-40 L4 należy dodać filterek fi 77 mm do pełnaj szczelności.

kaawka
30-08-2008, 11:51
Fotografuję często nad Morzem 40 D + 17 40 L4 , "kiepskie" uszczelki jeszcze nie zawiodły, może dla tego że mama szczelny objektyw. A tak na serio uszczelki mają sens jak masz cały zestaw szczelny. Ja nie narzekam na szczelność 40D. Dla ciekawostki szczelna Lampa 580 EXII przepuściła małego meszkam w szkiełko lefrektora, meszek nie wdarł się jednak do wnętrza lampy. Wracając do uszczelek 40D to przy klapce karty pamięci jest gorsza uszczelka niż ta od baterii.

Widocznie ''na morzu'' a "nad morzem'' to wielka różnica ;-)
Pisałem o problemach z aparatem a nie z obiektywem. Uwierz że fotografuję różnymi szkłami nie tylko tymi ze stopki. Mam ich kilka więcej i wcale nie gorszych :smile: Jakoś nigdy nie słyszałem żeby nieuszczelniony nawet obiektyw odmówił współpracy. Mogę się założyć że taki zestaw czyli uszczelnione body plus obiektyw bez gumek sprawowałby się co najmniej poprawnie

;)

habakuk
30-08-2008, 13:41
Kiedy ta durna firma - canon, zrozumie ze FF to juz standard.

może równolegle z tym, kiedy ty pojmiesz dwie rzeczy:

- matryce cropowe są w produkcji nieporównywalnie tańsze. nie każdego, kto chce mieć lustro, stać na zakup FF nawet za 5000 PLN
- dla ciebie nie, ale dla innych, np reporterów sportowych lub ptasiarzy-przyrodników, crop to prawdziwe błogosławieństwo

don
30-08-2008, 13:43
gujaa ma troche racji. ale i tak firma Canon nie poprzestanie na EF-S bo niby co z tymi wszystkimi szklami i wlozonymi mln $ w ten interes. poza tym znow DSLR staly by sie elitarne i mniejszosc moglaby sobie pozwolic, gdyby kazdy DSLR posiadal FF. no ale o tym nie ma mowy bo sa firmy takie jak Nikon, Sony, Pentax, ktore dalej mialyby przystepne ceny, a ludzie chetnie by wtedy kupowali ich aparaty. Wtedy Canon zrownalby sie cenowo z Leica i mialby moze z 10% rynku luster, jak nie mniej. No dobra ale koniec dywagacji o rzeczach nierealnych.
wg mnie nowa 50D fajna puszka, ale nie dalbym w zyciu 4400zl za nia !! Gdyby 5D byl w cenie 7000 zl to jeszcze bylaby oplacalna 50D, ale jak teraz 5D jest prawie za tyle samo co 50D to nie ma mowy o kupowaniu 50D.

ben73
30-08-2008, 14:42
Jest przedsprzedaz w Uk, canona 50d body + SanDisk 8GB Extreme III + 10EG Gadget Bag za £1199.99 - imho bardzo duzo. Przy cenie 5d body ok £1150

sleep
31-08-2008, 02:11
Co zmieniłbym w 40D - w sumie nic. Sprzęt sprawdził się w różnych sytuacjach od deszczu po piaski pustyni. Zrobiłem przez rok około 60.000 klatek - była wymieniana migawki - fatalny ERR99 oraz raz brak auto focusa (pomogło wyjęcie baterii) - zdarza się najlepszym.

Co mnie cieszy w 50D:
- poprawiony LCD
- ISO - mam nadzieje że użyteczne będą do 3200
- łącze HDMI
- Rawy

Co mnie smuci w 50D - crop - FF lub 1.3 byłby idealnym rozwiązaniem.

Jestem ciekawy sampli z 50D, a dokładnie powyżej ISO 1600. Jeżeli będą o niebo lepsze być może zmienię body z 40 na 50, jeżeli będą troszeczkę lepsze (szumy) nie zmieniam.

P.S Czekam na nową 5-tkę.

Pozdrawiam

lamerok
31-08-2008, 07:45
Co zmieniłbym w 40D - w sumie nic. Sprzęt sprawdził się w różnych sytuacjach od deszczu po piaski pustyni. Zrobiłem przez rok około 60.000 klatek - była wymieniana migawki - fatalny ERR99 oraz raz brak auto focusa (pomogło wyjęcie baterii) - zdarza się najlepszym.

Co mnie cieszy w 50D:
- poprawiony LCD
- ISO - mam nadzieje że użyteczne będą do 3200
- łącze HDMI
- Rawy

Co mnie smuci w 50D - crop - FF lub 1.3 byłby idealnym rozwiązaniem.

Jestem ciekawy sampli z 50D, a dokładnie powyżej ISO 1600. Jeżeli będą o niebo lepsze być może zmienię body z 40 na 50, jeżeli będą troszeczkę lepsze (szumy) nie zmieniam.

P.S Czekam na nową 5-tkę.

Pozdrawiam

Dla mnie jeżeli czułość okaże się skuteczniejsza o 1 działkę (i większe zakresy ISO będą miały praktyczne zastosowanie) i pomimo 15 mpx nie utracimy ostrości i tonów, to będzie świetny sprzęt - w sam raz dla mnie :wink:

Hellfire
31-08-2008, 08:38
Dziwny wątek. Większość narzeka na co tylko się da wszystko. Takie to Polskie bardzo. Mnie specyfikacja 50D odpowiada bardzo (te 15 megapikseli to aż ponad moje potrzeby. A co za problem robić w mniejszym rozmiarze zdjęcia). Świetny sprzęt i jak cena będzie do 4000zł to kupuję od razu. Jak jest z gripem do niego? Jak się domyślam nic się nie zmieniło i pasuje ten od poprzedników?

Kubaman
31-08-2008, 10:41
http://cweb.canon.jp/camera/50d/index.html

oraz

http://www.youtube.com/watch?v=taCGaCFFE-M

P.S>dzisiaj wieczorem wyczyszczę wszystkie brudy nie na temat. Trollom sugeruje znalezienie innego miejsca, bo i tak ich wypociny wylądują w koszu.

MMM
31-08-2008, 13:13
i po co wtedy byłoby 5D markII czy jak tam będzie się nazywać.
Dla matrycy formatu małego obrazka i w związku z tym zupełnie innego obrazowania, głębi ostrości, kątów widzenia obiektywów etc. Wszystko zależy od zastosowań, 50D choćby miał szumy 5 razy mniejsze, wspaniały LCD, AF z jedynki, 10fps i pełne uszczelnienia to i tak nie jest aparatem dla mnie bo jest cropem i w portrecie staruszek 5D będzie od niego 100 razy lepszy. Po to właśnie 5D mark II.

Zigi
31-08-2008, 15:49
Podział na segmenty rynku jest i coś nie widać aby miał się zatrzeć. 50-tka jest po prostu rozwinięciem modelu segmentu średniego z cropem. To zupełnie inny segment niż 5-tka. Biorąc pod uwagę rynek szkieł bardzo wątpliwe aby nagle segment średni miał wskoczyć w FF co właśnie 50-tka potwierdza. FF to oddzielna kategoria.
Zupełnie nie rozumiem czemu niektórzy wymagają od nowego produktu danej linii aby nagle miał zmieniać segment w którym się znajduje.
Z każdym modelem możliwości sprzętu coraz lepsze, wady powolutku usuwane - wniosek postęp linii body xxD jest i nie ma co marudzić. Przecież nikt wam nie każe na siłę zmieniać swoich 40-tek, 30-tek, czy choćby 20-tek.

sleep
31-08-2008, 16:59
Podział na segmenty rynku jest i coś nie widać aby miał się zatrzeć. 50-tka jest po prostu rozwinięciem modelu segmentu średniego z cropem. To zupełnie inny segment niż 5-tka. Biorąc pod uwagę rynek szkieł bardzo wątpliwe aby nagle segment średni miał wskoczyć w FF co właśnie 50-tka potwierdza. FF to oddzielna kategoria.
Zupełnie nie rozumiem czemu niektórzy wymagają od nowego produktu danej linii aby nagle miał zmieniać segment w którym się znajduje.
Z każdym modelem możliwości sprzętu coraz lepsze, wady powolutku usuwane - wniosek postęp linii body xxD jest i nie ma co marudzić. Przecież nikt wam nie każe na siłę zmieniać swoich 40-tek, 30-tek, czy choćby 20-tek.

Jednak, gdyby 50 wyszła z FF - była by rewolucja na rynku, Za małe pieniądze miałbyś super sprzęt z matrycą FF. Widzisz mam dylemat czy kupić 16-35 do cropa (brak szerokiego). Mam 24-70 która de fakto rozwiązał by mi sytuację gdyby 50 była z FF. Ale skoro nie wyszła muszę kupić nową piątką, bo nie chcę inwestować w kolejny obiektyw, gdzie i tak moje plecy są obciążone już sporą ilości obiektywów. A tak kupując 24-70 i 70-200 masz już prawie wszystkie szkła, a tak pozostaje dokupić 16-35 do 50-tki.

Pozdro

Hellfire
31-08-2008, 17:32
Wymyślacie na siłę. Kup 16-35, 24-70 i 70-200 i po problemie. Będzie z cropem to masz dobre szkła i zakres świetny. Pod FF też pasuje, więc nie kumam skąd narzekanie? Wymyślanie problemów na siłę?

himi
31-08-2008, 18:35
Jednak, gdyby 50 wyszła z FF - była by rewolucja na rynku, Za małe pieniądze miałbyś super sprzęt z matrycą FF. Widzisz mam dylemat czy kupić 16-35 do cropa (brak szerokiego). Mam 24-70 która de fakto rozwiązał by mi sytuację gdyby 50 była z FF. Ale skoro nie wyszła muszę kupić nową piątką, bo nie chcę inwestować w kolejny obiektyw, gdzie i tak moje plecy są obciążone już sporą ilości obiektywów. A tak kupując 24-70 i 70-200 masz już prawie wszystkie szkła, a tak pozostaje dokupić 16-35 do 50-tki.

Pozdro

,,Po pierwsze primo'' gdyby 50d miała matrycę FF to nie kosztowała by 3-4 koła, ale 7-8... Po drugie - nie znam możliwości matrycy 50d, ale nie jest ona w stanie plastycznie skopać FF - nawet w ,,starej'' piątce. 16-35 całą swoją moc pokaże dopiero na fulfrejmie. Poza tym 24-70 bardzo dobrze sprawujące się na pełnej klacie nie wydaje mi się wcale zamknięciem zakresów. Szkła 16mm, czy 17mm potrafią dać cudny efekt na FF.

Marcin Jagodziński
31-08-2008, 19:15
Jednak, gdyby 50 wyszła z FF - była by rewolucja na rynku,

ja bym się np. wściekł. mi crop pasuje. nie mówiąc o ludziach, którzy mają obiektywy ef-s.

nie wiem skąd w ogóle pojawił się pomysł, żo 50D wyjdzie z FF. przecież to równie nieprawdopodobne jak 1Ds Mark IV ze średnim formatem.

milinet
31-08-2008, 21:45
(...)50D choćby miał szumy 5 razy mniejsze, wspaniały LCD, AF z jedynki, 10fps i pełne uszczelnienia to i tak nie jest aparatem dla mnie bo jest cropem i w portrecie staruszek 5D będzie od niego 100 razy lepszy. Po to właśnie 5D mark II.

Tak Tak, tylko że moja ironia dotyczyła tego że wielu chciałoby jeszcze w 50D także FF i wtedy po co taki 5D mark II? Pomijam że wtedy takie 50D kosztowałoby dużo za dużo ale nie wiem dlaczego tak wielu tego nie rozumie i ciągle narzeka.

szymek_o
31-08-2008, 22:10
Witam
Na początku chciałbym się tu przywitać z wszystkimi ponieważ jestem nowy na tym forum.

Wracając do tematu 50D obawiam się że w przypadku 15 mpx na matrycy APS-C możemy już mieć do czynienia z szumami, chyba że Canon wymyślił sposób redukcji szumów pozwalający na upakowanie takiej ilości pikseli na już tak "małej" bądź co bądź matrycy.Według mnie widząc rozwój techniki sądze, iż następca 50D czyli prawdopodobnie 60D będzie posiadał już FF

Kubaman
31-08-2008, 22:14
Witaj szymek_o

fajnie że się odezwałeś, aczkolwiek sądzę iż nie masz racji :)

sfw
31-08-2008, 22:37
Witam
Na początku chciałbym się tu przywitać z wszystkimi ponieważ jestem nowy na tym forum.

Wracając do tematu 50D obawiam się że w przypadku 15 mpx na matrycy APS-C możemy już mieć do czynienia z szumami, chyba że Canon wymyślił sposób redukcji szumów pozwalający na upakowanie takiej ilości pikseli na już tak "małej" bądź co bądź matrycy.Według mnie widząc rozwój techniki sądze, iż następca 50D czyli prawdopodobnie 60D będzie posiadał już FF

Dżizys, to, że jesteś nowy na tym forum to fajnie, mógłbyś jeszcze może przeczytać wątek do którego się odnosisz i nie powielać ... piiiiii. No chyba, że zaczynamy od trollowania.

sorry za off topa ale mnie nosi.

pozdrawiam

jac+
31-08-2008, 23:21
Moje subiektywne wrażenia. 15 mega pikseli ma IMHO sens w FF, ale w cropie...? 10 mega w 40D sprawuje się przecież znakomicie. Kalibracja AF pod dane szkło - o tak! - ten "bajer" może okazać się przydatny (w zależności od tego jak będzie działał). Większa rozdziałka LCD - ja bym wolał powrót do monitora z 30D (marketingowcy Canona nigdy na to nie pozwolą :) ) Kończąc - 40D wymienię dopiero na pełna klatkę.
Jeszcze jedno: ale to srebrne kółko nastaw badziewnie wygląda :( BLEEE

jools
01-09-2008, 09:56
mozna sie juz ustawiac w kolejce
http://www.bhphotovideo.com/c/product/580462-REG/Canon__EOS_50D_SLR_Digital.html

piast9
01-09-2008, 10:38
Słuchajcie,
kiedyś dawno temu 6mpix na cropie to było dużo i szumy były dość takie sobie.
Robienie 15 mpix w tej samej technologii co 10 mpix to oczywiście obłęd. Ale sprawy idą do przodu cały czas. Do granicy kwantowej jeszcze troszkę mimo wszystko brakuje. Z osądem trzeba poczekać do czasu pokazania się tej puszki na rynku.

Kolekcjoner
01-09-2008, 12:33
Z tonu niektórych wypowiedzi wynika, że to niemal obowiązek wymieniać dobry działający sprzęt (40D) tylko dlatego, że pojawił się nowocześniejszy. Nie wiem gdzie tak jest napisane ;).
Dla tych z kolei, którzy są zawiedzeni że 50D to nie FF - sprawa jest prosta - ten aparat jest nie dla Was - poczekajcie 8).

hrabia_vader
01-09-2008, 13:10
Rzygać mi się chce jak czytam posty niektórych forumowiczów. Po prostu jęczycie jak niedorypane baby. "A bo z przodu, o bo przy oknie...".

Po pierwsze, wasze żale, że 50D jest nadal cropem są zupełnie nieuzasadnione. Linia dwucyfrowa, podobnie jak i trzycyfrowa i czterocyfrowa była, jest i zapewne bedzie korzystała z matryc APS-C. To, że N ma podupconą numerację, że nie wiadomo czy setki u nich to DX czy FX nie oznacza ,że Canon nagle zmieni swoje podejście i także zrobi burdel w oznaczeniach. Canon, według mnie, ma bardzo jasne i czytelne oznaczenia, które od razu sugerują na jakiej półce jesteśmy.

Po drugie, dywagacje teoretyczne na temat jakości obrazu są zupełnie chybione w chwili, kiedy modelu nie ma jeszcze nikt i nie ma dostępnych w pełni uwiarygodnionych sampli. Tak więc dajcie sobie spokój z wszelkimi narzekaniami, że szkła nie wystarczą itp. Zachowujecie się jak obsmarkane gnojki z piaskownicy, które nagle zaczynają blado wyglądać ze swoimi drewnianymi autkami na tle kumplpa, który przyniósł nowiutkiego resoraka z Matchboxa.

Po trzecie, jeśli wam się nie podoba polityka Canona, dajcie sobie spokój z tą firmą, bo wasze płacze niczego nie zmienią. Canon ma wyznaczoną ścieżkę rozwoju i ile byście nie wyzywali ich od durniów itp. swoich planów dla was nie zmienią. Jesteście zaledwie ułamkiem promila dla firmy Canon a gwarantuję wam, że zamiast was znajdzie się cała rzesza klientów, którzy z chęcią nabedą dowolny model DSLRa tej firmy, nie oglądając się na niczyje jęki i rozczarowania (nie pisze o sobie, bo ja już dokonałem wyboru).

Tak więc na koniec, dajcie sobie spokój z jękami, idźcie się wyżalcie komuś na live a nie zatruwajcie tego forum waszymi pierdami, bo pięty mnie już bolą od czytania tych wymiocin waszych udręczonych umysłów! Nikt was nie trzyma przy firmie Canon i jeśli nie podobają się wam ich produkty - w sklepach jest tyle produktów konkurencyjnych, że możecie z powodzeniem nabyć zapewne coś, co was wreszcie zadowoli.

MMM
01-09-2008, 13:40
Po drugie, dywagacje teoretyczne na temat jakości obrazu są zupełnie chybione w chwili, kiedy modelu nie ma jeszcze nikt i nie ma dostępnych w pełni uwiarygodnionych sampli.
A jakie to są "w pełni uwiarygodnione" sample? :lol:
Przecież te które wszyscy widzieli to oficjalne od Canona
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/eos50d_sample-e.html
mydełko pierwsza klasa :-)

Kolekcjoner
01-09-2008, 13:50
A jakie to są "w pełni uwiarygodnione" sample? :lol:
Przecież te które wszyscy widzieli to oficjalne od Canona
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos50d/eos50d_sample-e.html
mydełko pierwsza klasa :-)

Oczywiście 50D to będzie tragedia mydło, szum jednym słowem masakra 8).

MMM
01-09-2008, 13:58
Oczywiście 50D to będzie tragedia mydło, szum jednym słowem masakra 8).
No wiadomo, jedna wielka tragedia, syf, kiła i mogiła. AF adjustment do bani bo nie można kalibrować różnych ogniskowych w zoomie, AutoISO porażka, a oprócz tego na pewno coś się jeszcze znajdzie ;-).
Po co to kupować? :lol:

sv
01-09-2008, 14:01
No wiadomo, jedna wielka tragedia, syf, kiła i mogiła. AF adjustment do bani bo nie można kalibrować różnych ogniskowych w zoomie, AutoISO porażka, a oprócz tego na pewno coś się jeszcze znajdzie ;-).
Po co to kupować? :lol:

jak stara baba, w kółko to samo marudzenie.

Poohutch
01-09-2008, 14:16
jak Was jeszcze trochę poczytam to kasę odłożoną na upgrade 400D --> 50D wydam na C 10-22 i 580 EX :)

wain
01-09-2008, 16:02
http://www.dpreview.com/gallery/canoneos50d_preview_samples/ .. podawal ktos ? cichaczem wrzucili chyba .. albo przeoczylem.

PS. Na samym poczatku watku pisalem ze sie nie da takiej matrycy zrobic itd... ale widac ze sie da .. wiec odszczekuje slowa "po co 15mpix w cropie". Canon <- dobra robota ksiegowi :lol:

KuchateK
01-09-2008, 16:32
Canon <- dobra robota ksiegowi :lol:
O nie nie... Ksiegowi tam odpowiadaja za brak uszczelek, brak MLU do tego programowalnego guzika, i cala reszte brakow... Za matryce: Dobra robota inzynierowie.

Misiaque
01-09-2008, 17:06
Ja bym mojego 350D nawet za dopłatą na 50D nie zamienił! ;)

dzik
01-09-2008, 17:10
Za matryce: Dobra robota inzynierowie.

I brawo dla nich ze dogadali sie z marketingiem :lol:

Kubaman
01-09-2008, 17:30
Dobrze by było aby fotografujący robili przynajmniej takie postępy jak producenci. Już dawno sprzęt posiada 90% zbędnych funkcji dla 90% kupujących (masy piszące a nie kupujące, lub kupujące a nie fotografujące, które tak sobie upodobały to i podobne fora to insza inszość).

Sample z dpreview są zaskakująco dobre.

Grisha
01-09-2008, 17:39
Większość uważa, że 15 mpx = mydło... Kij ma dwa końce. Otoż.. Porównując sampla 1:1 np z 40D do sampla z 50D (zakładając, że to ten sam kadr tym samym obiektywem) to bez wątpienia każdy uzna, że to z 40D jest "ostrzejsze". Poza tym.. Skoro obraz z 50D jest teoretycznie powiększeniem tego z 40D to musi być mniej ostre przy ocenianiu ich 1:1. To tak jak by powiększać w PSie i sie dziwić że piksele się rozjeżdżają...

Pierwsza strona medalu to to fakt iż cropy 1:1 nie będą identyczne. Ten z 50D będzie wycinkiem kadru z tego 1:1 gdyż, ten sam kadr musi wypełnić większa ilość pikseli.

I teraz co by było gdyby babcia miała wąsy... Zmniejszamy ten wycinek z 50D do cropa 1:1 z 40D... Po co? Jak porównywać to samo. Teraz jak sądzicie... Który "crop" będzie ostrzejszy? Stawiam na 50D... Można na to spojrzeć z drugiej strony. Bo dlaczego ja mam zmniejszać to z 50D? Można równie dobrze powiększyć ten z 40D, prawda? Zatem powięszkamy i co? Stawiam nadal na 50D...

Jako, że oglądanie cropów 1:1 powiewa onanizmem, to można to odwołać do życia. Ten sam kadr, 40D, 50D to samo szkło... Oba zdjęcia zmniejszamy np do 8mpx. Które zdjęcie ostrzejsze? Ja stawiam na to z 50D... To już jest sytuacja z życia, która na pewno będzie miała miejsce...

Z szumem powinno być podobnie, zakładając że w 50D nie będzie jakoś kosmicznie większy, a zapewne nie będzie.

Oczywiście można tutaj w rozmowę wpędzić pełną klatkę i powiedzieć że stawiam na FF i po krzyku, ale wg. mnie FF to zupełnie inny temat i nie ma co go mieszać w dyskusje.

Ktoś próbował spojrzeć na to w ten sposób?

gietrzy
01-09-2008, 18:10
Dobrze wiedzieć (sample dpreview), że 100/m USM będzie wymiatać na FF 38 MPx :mrgreen:

lamerok
01-09-2008, 18:16
Większość uważa, że 15 mpx = mydło... Kij ma dwa końce. Otoż.. Porównując sampla 1:1 np z 40D do sampla z 50D (zakładając, że to ten sam kadr tym samym obiektywem) to bez wątpienia każdy uzna, że to z 40D jest "ostrzejsze". Poza tym.. Skoro obraz z 50D jest teoretycznie powiększeniem tego z 40D to musi być mniej ostre przy ocenianiu ich 1:1. [...]

Trochę dla mnie tok rozumowania niezrouzmiały - dlaczego powiększeniem. Skoro więcej pixeli i inna technologia mikrosoczewek ?

Kubaman
01-09-2008, 18:28
Oczywiście, że niezrozumiały.
Obraz z 50D musi zawierać więcej detali. Gdybyśmy potrafili opowiednio dobrać fotografowaną fakturę to detali powinno być na dobrym szkle o 50% więcej. A powiększenie 100% powinno być identyczne. Oczywiście różnica technologii 40D i 50D plus odszumianie plus wpływ szkła plus różne filtry AA plus ilość detalu w fotografowanej scenie plus jakość monitora plus wady naszego wzroku - zdecydowanie to wszystko spłaszcza.

KMV10
01-09-2008, 18:40
Banany i gruszki na ISO6400 są nieco wyblakłe.
Generalnie nieźle, ale chyba fotografujący nie pobawił się wyostrzaniem. Jak dla mnie.

lamerok
01-09-2008, 18:42
Kubaman i to są właśnie te składowe determinujące ostateczny wygląd. W ogóle ze szkłami, a raczej pełniej ujmując obiektywami, jako układami szkieł przy tej gęstości pikseli (15 mpx na 329 mm2) zaczyna się pojawiać wiele problemów - przesunięcie soczewki w obiektywie o setne, a nawet tysięczne części mm jawi nieostrości. Dlatego na przykład łatwo powiedzieć, że w takim Hasselbladzie obiektywy tak ostro rysują - skoro powierzchnia odwzorowania jest kilkukrotnie większa i tym samym na szkłach nie muszą ciążyć takie rygory.

Misiaque
01-09-2008, 18:46
Grisha ma oczywiście rację.

Swoja drogą wydaje mi się, że warto nawet mieć większą rozdzielczość nawet wtedy jeśli będzie przekraczała rozdzielczość obiektywu. Obroty i inne tego typu przekształcenia na obrazie cyfrowym będą dawały lepsze efekty jeśli obraz będzie gęściej spróbkowany. Mając dostatecznie gęsto spróbkowany obraz nie powinno być widocznej utraty jakości przy np. korygowaniu perspektywy. Tymczasem jeśli mamy obraz o dość małej rozdzielczości (mniejszej lub bliskiej rozdz. obiektywu), to taka utrata jakości będzie bardziej widoczna, bo pojedyncze piksele przechowują więcej istotnej informacji (w obrazie o bardzo dużej rozdzielczośći ta informacja jest rozmieszczona z "zapasem").

Z powodu pewnej destrukcyjności cyfrowych przekształceń porównywanie w skali 1:1 cropów z dwóch aparatów, gdzie jeden jest skalowany wydaje się nienajlepszą metodą. W sumie najlepiej po prostu wyliczyć pewne porównywalne parametry z nieskalowanych obrazów by jeden z obrazów nie cierpiał z powodu niedoskonałej przecież aproksymacji/interpolacji.

maurycyj
01-09-2008, 18:56
Po pierwsze, wasze żale, że 50D jest nadal cropem są zupełnie nieuzasadnione. Linia dwucyfrowa, podobnie jak i trzycyfrowa i czterocyfrowa była, jest i zapewne bedzie korzystała z matryc APS-C. To, że N ma podupconą numerację, że nie wiadomo czy setki u nich to DX czy FX nie oznacza ,że Canon nagle zmieni swoje podejście i także zrobi burdel w oznaczeniach. Canon, według mnie, ma bardzo jasne i czytelne oznaczenia, które od razu sugerują na jakiej półce jesteśmy.

Pewność określenia "dwucyfrowa, podobnie jak i trzycyfrowa i czterocyfrowa była, jest i zapewne bedzie korzystała z matryc APS-C" przez słowo "zapewne" zaprzecza samemu sobie.
O ile pamiętam, to linia trzy i dwucyfrowa była FF, podobnie jak i czterocyfrowe 3000-cośtam i akurat wielkość matrycy IMO nie powinno stanowić granicy profi/konsument.
To że niektórzy wolą APS-C a niektórzy FF nie musi od razu oznaczać że xxxD/xxD ma być APS-C bo co z profi strzelającymi ptaszki? Mają latać po moczarach z 450D?

Nie da się? Tak jak i LiveView i kręcenie filmów przez lustrzanki.

Pozdrowienia
maurycyj

MMM
01-09-2008, 19:17
Dobrze by było aby fotografujący robili przynajmniej takie postępy jak producenci. Już dawno sprzęt posiada 90% zbędnych funkcji dla 90% kupujących
Pojawienie się LiveView, nagrywanie filmów, detekcja twarzy i coraz wyższe rozdzielczości (np. 16mp) jeszcze ten odsetek pogorszyło :-)
Stąd taka frustracja niektórych że nowe modele dostają masę zbędnych funkcji zamiast kilku prostych, użytecznych których się od paru lat nie można doprosić np. guzik MLU, AutoISO, zamiana roli kółek w trybie 'M' itp.

Nawet powiedziałbym że są niezłe, dużo lepsze niż te oficjalne od Canona. Może dpreview konwertowało RAWy a Canon na stronie pokazał jpg prosto z puszki? Jedyne co dziwi to że większość robiona na "ostrych" przysłonach za wyjątkiem 100/2.8. Zobaczymy co pokaże 50D z jasnymi stałkami na pełnej dziurze.

Wracając jeszcze do zagadnienia ilości detali rejestrowanej przez matrycę o wyższej rozdzielczości... skłaniałbym się do tezy że może być gorzej ponieważ przy wyższej rozdzielczości kontrast między sąsiednimi pikselami jest coraz mniejszy. Zakładając że szum 'per pixel' w nowej matrycy jest taki sam jak w starej to wraz ze zmniejszającym się kontrastem dla poszczególnych pikseli robi się coraz gorszy stosunek szum / sygnał. Więc na ISO100 to gorzej nie będzie ale na wyższych ISO spodziewałbym się obrazu o coraz mniejszej licznie detali.

Marcin Jagodziński
01-09-2008, 20:03
Nawet powiedziałbym że są niezłe, dużo lepsze niż te oficjalne od Canona. Może dpreview konwertowało RAWy.

nie.

ciekawe, bo na forum dpreview (sami malkontenci?) dość chłodno przyjęto te sample. a już "zaskoczony" jakością to chyba nie był nikt. mnie też jakoś nie urzekły.

Kubaman
01-09-2008, 21:12
wielkość matrycy IMO nie powinno stanowić granicy profi/konsument. na pewno oprócz oferowanych funkcji o tym decydują dwa czynniki: jakośc obrazka oraz cena. Oba determinują FF do bycia profi. To bardzo proste.

APS-C bo co z profi strzelającymi ptaszki? Mają latać po moczarach z 450D?ja latam za ptaszkami po moczarach z 40D i jest to sprzęt przekraczający oferowanymi funkcjami moją zdolność do ich wykorzystania w pełni. Choć mam ochotę na 50D, to czekam na FF właśnie dlatego, żeby móc pożegnać się z cropem bez bólu.

Stąd taka frustracja niektórych że nowe modele dostają masę zbędnych funkcji zamiast kilku prostych, użytecznych których się od paru lat nie można doprosić np. guzik MLU, AutoISO, zamiana roli kółek w trybie 'M' itp. i ja ją rozumiem, ale trzeba też przyznać, że nigdy przenigdy Canon nie oferował takiej funkcji jak MLU. Taka "filozofia" interfejsu. Nie musi się podobać, ale jest konsekwentna od lat i wiadomo było w co się człek ładował. Podobnie jak Ferrari nie zrobi nigdy samochodu kombi, choćby nie wiem jak mocno naciskała konkurencja ;)

Jedyne co dziwi to że większość robiona na "ostrych" przysłonach za wyjątkiem 100/2.8. Zobaczymy co pokaże 50D z jasnymi stałkami na pełnej dziurze.
ja nie wiem dlaczego, choć może i wiem :) sądzę, ze pozostałe sample to z tego nowego kitowego szkiełka. I jeśli tak jest, to kurna jest to niezły kawałek plastiku! EDIT: pomyłka, nie odczytałem podpisów i pomyliłem F#

miszaqq
01-09-2008, 21:22
ja nie wiem dlaczego, choć może i wiem :) sądzę, ze pozostałe sample to z tego nowego kitowego szkiełka. I jeśli tak jest, to kurna jest to niezły kawałek plastiku!

nie moga byc z nazwijmy go DLUGIEGO KIT'a 18-200 bo przy samplach z 50D dpreview wyraznie pisze ze:

"We're still waiting for a production quality copy of the new EF-S 18-200mm 1:3.5-5.6 IS lens; we'll add samples from it as soon as we've got one."

a wiec nie maja jeszcze wersji produkcyjnej i nie pokaza sampli dopoki jej nie beda mieli, zreszta kazdy sampelek ma w podpisie jakim szkelm byl robiony i z tego co widze to uzywane byly 4 szkielka: EF50F1.4USM, EF24-105L4USM, EF70-300F4-5.6USM IS i EF100F2.8MACRO

akustyk
01-09-2008, 22:32
jakies dretwe te sample z dpreview. a przynajmniej 50/1.4 okazuje sie centralnym mydlem na nich a 24-105 po byku ssie aberracjami. jedynie 100 macro dorasta do mozliwosci matrycy.

sama matryca wydaje sie przyzwoita. ISO 6400 to raczej "medrcow bajanie" i nie do uzytku w praktyce, ale ISO 1600, na ile mozna ocenic po tych kompletnie niemiarodajnych przykladach, moze byc uzyteczne juz w przyzwoitym swietle (nie mowie nawet o dobrym).

ogolnie, to nawet niezle, ale to co robi 24-105 to az zal * sciska jak sie patrzy. chyba wyleczylem sie z pomyslu zakupu tego sloika, z blizej niejasnych przyczyn zakwalifikowanego przez Canona jako eLite... no...

Kolekcjoner
01-09-2008, 22:36
Przede wszystkim to na tym iso 6400 banding jak licho.

Kubaman
01-09-2008, 23:24
akustyk, sample są średnie ale i tak lepsze o niebo niż to co dpreview pokazał przy D90. w ogóle jakaś kompromitacja z tymi samplami.

Kolekcjoner, banding widać minimalnie, a nie przede wszystkim imho, i to tylko w jednym rogu LG. W 20D był trzy razy gorszy. Przy kłopotach D700 to pikuś i na pewno mnie to nie martwi. Kupię te puchę.

Kolekcjoner
02-09-2008, 00:01
Kolekcjoner, powtórki to niestety przejaw obecnych problemów ze skryptem, hazan mam nadzieję to zwalczy bo jest masakrycznie!

P.S> maurycyj, a już myślałem, że przemówiłeś ludzkim głosem..
P.S2> akustyk, sample są średnie ale i tak lepsze o niebo niż to co dpreview pokazał przy D90. w ogóle jakaś kompromitacja z tymi samplami.
P.S3> Kolekcjoner, banding widać minimalnie, a nie przede wszystkim imho, i to tylko w jednym rogu. Przy D700 to pikuś i na pewno mnie to nie martwi. Kupię te puchę.

Trudno powiedzieć czy mnie to martwi czy nie. W każdym razie jest widoczny i nie uważam tego za zaletę 8). D700 nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem jakości - od Canona wymagam po prostu więcej ;).

Z tymi powtórkami to jakaś plaga co chwilę na to trafiam (albo mam pecha).

pan.kolega
02-09-2008, 06:22
Czytajac te posty wydaje mi sie, ze wszyscy duzo pisza, a nikt nic nie wie. Zamiast biegac z aparatem i robic zdjecia, zalecilbym zostac w domu i troche potestowac. :mrgreen:

Gdzie to mydlo? Przydaloby sie po napisaniu tylu postow umiec rozpoznac ostrosc na nieobrabianych zdjeciach.

Banding w 50D na ISO 6400 ? A jak sie to ma np. do bandingu w 20D na ISO 6400? Bo na ISO 100 jest potezny. A np. w 450D na ISO 100 w ogole zadnego bandingu nie ma. W 50D moze tez nie.

W kazdym razie ta matryca 15 Mpix jest lepsza niz jakakolwiek porzednia APS-c.

aqua
02-09-2008, 07:52
http://www.bhphotovideo.com/c/shop/1/photo.html/shs/Canon+EOS+50D

jak bylo to prosze wykasowac

Cichy
02-09-2008, 08:52
Oczywiście sampla na 3200 ISO nie ma żadnego.

wain
02-09-2008, 09:44
Oczywiście sampla na 3200 ISO nie ma żadnego.

..a te z iso 1600 nie najszczesliwsze bo jeden bez faktury a drugi z tak mala GO ze ciezko cokolwiek powiedziec co ta matryca robi z detalami.

z iso6400 tez taki sobie bo nie wiadomo czy to swiatlo czy faktycznie matryca tak pociela obrazek bo jest strasznie plaski/wyprany z kolorow... a moze zbyt silne odszumianie chroma noise? Dobor szkiel rowniez malo szczesliwy. Mimo wszystko daje sie zauwazyc ze zakres 100-400 bardzo dobry, duza ilosc detalu, bardzo malo szumu. Nawet biorac pod uwage ze jest to 15Mpix to matryca na moje oko wypada duzo lepiej niz ta z 40D. Dodatkowo wydaje sie ze uzywajac sRaw1, iso 3200 i 6400 beda calkiem uzyteczne. Reasumujac wychodzi na to ze z 50D moze wyjsc taki maly 1DsMarkII - mimo ze nie uszczelniona to moze dawac rade i plenerze i w sporcie/reporterce i w studio.

krzysiek29
02-09-2008, 09:56
moje trzy grosze odnośnie sampli z dpreview:

osobiście interesują mnie glównie ptaszyska, oczywiście chcialbym aby ISO np 1600 bylo w 50D takie jak ISO 400 w 40D ;):smile:
Na dpreview są dwa ptaki ale tym na ISO 800 to jestem normalnie zawiedziony (fakt ostrość poszla na brzeg skrzydla) . Postępu w porównaniu do 40D nie widzę a może i w tym przypadku jest gorzej - może to też jest spowodowane szklem 70-300. Faktura piór posklejana a wszystko w dobrym świetle. Trzeba jednak poczekać na więcej fotek .

lamerok
02-09-2008, 10:21
Ja jestem ciekaw jaka jakość będzie sRAW (7,1 mpx) - rozmiar wbrew pozorom nie mały. Zwłaszcza na wyższych ISO.

gietrzy
02-09-2008, 10:29
Postępu w porównaniu do 40D nie widzę a może i w tym przypadku jest gorzej

Bingo! Ten sam układ AF i 5 MPx więcej...

0107 - bardzo ostre!
0124 - syf!, ale widać gdzie ostrzył aparat (lewe skrzydło) a czas 1/640 - imho, nie ma mowy o user error... szkło EF! przegrało z Digiciem IV (on chip noise reduction)... już na 800... aparat pozycjonowany dla właścicieli: 85L, 135L, 200/2, 300/2.8, 400/2.8, 500/4, 600/4, 800/5.6; szkieł macro i może 70-200/4 IS.
Reszta albo akceptuje mydło powyżej 400 z budżetową szklarnią albo spieprza do/po Nikkora 16-85VR i D90.

Kubaman
02-09-2008, 10:40
024 to klasyczny przykład błędu usera. One shot przy poruszającym się modelu i do tego umiejętności wystarczające tylko do celowania centralnym punktem. To szkło 70-300 @ 300. Czyli koszmarne mydło i ja bym się nie opierał na badaniu per pixel przy takim słoiku ;) Ale faktycznie im więcej oglądam te sample tym gorzej je oceniam. Pierwotny zachwyt wynikał chyba z porównania do sampli z D90 robionych chyba przez kompletnie przypadkowego pstrykacza. Potrzeba dobrych zdjęć aby coś powiedzieć.

gietrzy
02-09-2008, 10:52
024 to klasyczny przykład błędu usera. One shot przy poruszającym się modelu i do tego umiejętności wystarczające tylko do celowania centralnym punktem.

Walić usera i jego błędy, zobacz co jest ostre, faktura piór na lewym skrzydle. Tam ostatecznie ;) wylądowała płaszczyzna ostrości. Jest ostro, nie. Dziękuję.

To szkło 70-300 @ 300. Czyli koszmarne mydło i ja bym się nie opierał na badaniu per pixel przy takim słoiku ;)

No teraz Ewa Drzyzga: czy choć raz w życiu miałaś to szkło zakręcone do puszki i pstryknąłeś choć jedno zdjęcie na 300@5.6?
Najsłabszy punkt tego szkła to 70@4, na 5.6 jest już OK. Czasami wydaje mi się, że porównujesz wszystko do 500/4 czy 300/2.8 :mrgreen:

Kubaman
02-09-2008, 11:01
Tak, naprawdę do tych szkieł porównuję :)

Bo inaczej nie ma sensu - jak szkło mydli jak cholera, to po co oceniać ostrość puchy? Że "jest mydełko ale takie bardziej inne, takie mniej budyniowe a bardziej smoliste niż z 20D. Straszna kicha panie, widać że mydło nienormatywne, kiszka panie jak cholera!" ? ;) Szkło używałem z Tomkiem Golińskim nad Biebrzą i to co widziałem na 300mm było straszne, spać później nie mogłem tylko ściskałem moją (sprzedaną już niestety) 400/5.6. W takim razie co jest na 70mm :shock:

gietrzy
02-09-2008, 11:23
Tak, naprawdę do tych szkieł porównuję :)

A jednak, no czekamy na sample z 300/2.8 - to szkło - optycznie - jest chyba referencyjne.

Szkło używałem z Tomkiem Golińskim nad Biebrzą i to co widziałem na 300mm było straszne,

No właśnie... dlatego prawdopodobnie po tej Photokinie pożegnam się z Canonem. Zbyt duży rozrzut jakościowy:

1. nowych szkieł: wady niespasowania soczewek plus autofokus
2. nowych puszek: autofokus lotteriada
3. kombinacji 1 i 2
4. słaby serwis i wsparcie techniczne

Jedyne co boli to brak 85 i 135 w Nikonie.

wain
02-09-2008, 12:32
...Ale faktycznie im więcej oglądam te sample tym gorzej je oceniam...

mam to samo ale nie analizuje walorow zdjecia jako takiego a staralem sie ogladac pod wzgledem szumu/ostrosci. Wyglada ze im wieksze iso tym obrazek staje sie dziwnie plaski .. taki gazetowy(mam nadzieje ze sie myle), ogolny kontrast jakby spadal. Porownywalem tez charakter szumu 50D vs D90 w ciemnych partiach i szarosciach(iso 200 oba zdjecia bez korekty). U canona wychodza kolorowe placki u nikona drobny szum mono. Wiem ze kiepski material do porownan wielkosci szumu(12Mvs15M i nie te same kadry i ekspozycje) ale chcialem porownac ich charakter i wyszlo mi ze u nikona wyglada mniej drazniaco..

PS.Orientuje sie ktos czy matryca 50D ma bazowe iso 200 czy 100?

gietrzy
02-09-2008, 12:34
PS.Orientuje sie ktos czy matryca 50D ma bazowe iso 200 czy 100?

100-1600, reszta softem

krzysiek29
02-09-2008, 13:03
A jednak, no czekamy na sample z 300/2.8 - to szkło - optycznie - jest chyba referencyjne.

Zgadzam się poczekajmy co pokaże na 300/2.8 .Bo na razie to ten ptak (ISO 800) z dpreview jest antyreklamą 50D.

Kubaman
02-09-2008, 14:04
pokazał się test na dpreview obiektywu 50/1.4

przy okazji zauważyłem, że porównanie zrobiono przy użyciu 50D. http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_50_1p4_c16/page4.asp
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

100-1600, reszta softem

nieprawda 100-3200
http://www.dpreview.com/previews/canoneos50d/page2.asp

gietrzy
02-09-2008, 14:28
nieprawda 100-3200
http://www.dpreview.com/previews/canoneos50d/page2.asp

mea culpa

gietrzy
02-09-2008, 14:33
pokazał się test na dpreview obiektywu 50/1.4

Jaki jest sens tych testów?
Robią test cegieł na pełnej dziurze i obok... f/4 podczas gdy z animacji wynika jasno, że f/5.6 to sweet point tego szkła... dpreview idzie w zaparte za brak 1D3 do testów, to już staje się żałosne...

BTW: Jezu, ta stałka wymiata na Ds3... do f/13 włącznie taka ostrość, na 50D rzeźnia... szacuneczek...

dzik
02-09-2008, 16:30
jasno, że f/5.6 to sweet point tego szkła... dpreview idzie w zaparte za brak 1D3 do testów, to już staje się żałosne...

http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_50_1p4_c16/page5.asp

ewg
02-09-2008, 16:33
Swoja drogą wydaje mi się, że warto nawet mieć większą rozdzielczość nawet wtedy jeśli będzie przekraczała rozdzielczość obiektywu. Obroty i inne tego typu przekształcenia na obrazie cyfrowym będą dawały lepsze efekty jeśli obraz będzie gęściej spróbkowany. Mając dostatecznie gęsto spróbkowany obraz nie powinno być widocznej utraty jakości przy np. korygowaniu perspektywy. Tymczasem jeśli mamy obraz o dość małej rozdzielczości (mniejszej lub bliskiej rozdz. obiektywu), to taka utrata jakości będzie bardziej widoczna, bo pojedyncze piksele przechowują więcej istotnej informacji (w obrazie o bardzo dużej rozdzielczośći ta informacja jest rozmieszczona z "zapasem").
Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie przed wszelkimi nieprostokątnymi przekształceniami pixeli zwiększyć programowo i zupełnie bezstratnie rozdzielczość x2 i dopiero wtedy przekształcać. I nie trzeba do tego kupować "nowoczesnego" 50D.

Nawet powiedziałbym że są niezłe, dużo lepsze niż te oficjalne od Canona.
[...]
Wracając jeszcze do zagadnienia ilości detali rejestrowanej przez matrycę o wyższej rozdzielczości... skłaniałbym się do tezy że może być gorzej ponieważ przy wyższej rozdzielczości kontrast między sąsiednimi pikselami jest coraz mniejszy. Zakładając że szum 'per pixel' w nowej matrycy jest taki sam jak w starej to wraz ze zmniejszającym się kontrastem dla poszczególnych pikseli robi się coraz gorszy stosunek szum / sygnał. Więc na ISO100 to gorzej nie będzie ale na wyższych ISO spodziewałbym się obrazu o coraz mniejszej licznie detali.
Widzisz, że jakoby jest "nieźle", ale od razu piszesz, że nie może być "nieźle"? - Ja dla odmiany i widzę i piszę, że nie jest dobrze. A sample firmowe wg mnie w niczym nie odbiegają od tych na dpreview. Dlatego też ja zdania na razie nie zmieniam. 8)

[...] Ale faktycznie im więcej oglądam te sample tym gorzej je oceniam. Pierwotny zachwyt wynikał chyba z porównania do sampli z D90 robionych chyba przez kompletnie przypadkowego pstrykacza. Potrzeba dobrych zdjęć aby coś powiedzieć.
No, teraz już lepiej, bo początkowe, stwierdzenie, że fotki są nadspodziewanie dobre (czy jakoś tak) było nadspodziewanie optymistyczne. ;-)

Niewątpliwie zmienił się w dpreview człek strzelający sample, bo jest noga w porównaniu z dotychczasowym (dobrze naświetlającym) testerem poprzednich puszek. Można to też odbierać pozytywnie, jako krok w stronę obiektywnej oceny - wyłacznie puszki, bez ingerencji talentu (lub jego braku) fotografa - zwłaszcza, że lustra robią sie coraz bardziej popularne.

Ale wracając do tematu. - Myślę wręcz nad ukuciem jakiegoś nowego terminu określającego jakość zdjęć z puszek "gęstych", takich jak 50D...
No bo szumu toto prawie nie ma (tzn. ja go widzę, jest brzydki i wszechobecny, ale w żadnym teście on nie wyjdzie), kolor toto przecież wciąż oddaje (oczywiście zaropiały, wtórny, niewierny), ostrość przecież można na tej matrycy teraz badać jak na wzorcu (zwłaszcza tabliczki czarno-białe i wysokie kontrasty, bo w subtelne kolory to lepiej się nie zagłębiać), rozpiętość pewnie jeszcze bardziej wzrośnie w testach w porównaniu z poprzeednikami, bo przecież szum właściwie przestał istnieć a rozpiętość - jak na kompakt! - oszałamiająca - więc dlaczego do cholery te fotki mi się tak bardzo nie podobają?! :confused:
Oto moje propozycje nowych słówek kluczy (z rodzaju "plastyka" zdjęcia ;-)) w kontekście 50D: czystość, wierność, wydajność (z pixela), hmmm... - Gdyby to były parametry jakoś mierzone i uwzględniane w tabelach specyfikacji nowych aparatów, to 50D leży.

Jeszcze co do d90 - Wcale nie jest dużo lepiej, mimo mniejszej gęstości matrycy, tylko Nikon ma zdaje się większe doświadczenie w walce z najgorszymi szumami jeszcze z czasów sprzed CMOSa i teraz fotki jakby umiejętniej oczyszcza. Rzeczywiście jest to "szum mono" i z ładniejszą fakturą - kwestia estetyki.

Aha - tak, wiem - obie puszki dają "perfectly usable results" na wszystkich czułościach! - "JUST"! :rolleyes:

Misiaque
02-09-2008, 16:36
ewg, masz całkowitą rację. Jakoś później pomyślałem o tym jakże bajecznie prostym pomysłem przeskalowania w górę.

Janusz Body
02-09-2008, 16:40
.... Gdyby to były parametry jakoś mierzone i uwzględniane w tabelach specyfikacji nowych aparatów, to 50D leży.....

Hihihihihi... już myślałem, że wobec powszechnych achów i ochów jestem jakiś zboczony. Mam identyczne z Twoimi wrażenia :)

Kubaman
02-09-2008, 19:07
ewg, mam nadzieję, ze gdybym jednak zdania nie zmienił to nie dostałbym bejsbolem w jakimś przejściu podziemnym.. Uwaga: ;) Każdy wyraża jedynie swoje zdanie. Dokładnie takie same opinie były po prezentacji 40D, ile krytyki i ile niezadowolenia. 90% płaczących sobie tej puszki nie kupiło i nawet nie miało zamiaru kupić. Ja kupiłem i 20D/30D chowają się przy tym aparacie. I tyle. Zero filozofowania, sama praktyka. 50D wydaje się być jeszcze lepszym aparatem i jeśli opchnę w rodzinie 40D :mrgreen: to go sobie kupię na pewno. Mnie pewnie brakuje tych umiejętności, które mają prawie wszyscy piszący w sieci, bo mnie 40D poza kilkoma poprawionymi w 50D parametrami wystarcza do zabawy i pracy z nawiązką.

Przy okazji: czyżby sample na dpreview nie spodobały się samemu Canonowi?

Update: we've just been informed that contrary to our original understanding, this is actually not a final production camera, so please consider these samples as 'pre-production' Beta quality.

gietrzy
02-09-2008, 19:29

Update: we've just been informed that contrary to our original understanding, this is actually not a final production camera, so please consider these samples as 'pre-production' Beta quality.

Żenada. Albo mają pre i nie publikują sampli albo ... swoją drogą ciekawi mnie bardzo ilu użytkowników nabierze się na 50D myśląc, że dostaną latest greatest.

Kolekcjoner
02-09-2008, 19:31
ewg, mam nadzieję, ze gdybym jednak zdania nie zmienił to nie dostałbym bejsbolem w jakimś przejściu podziemnym.. Uwaga: ;) Każdy wyraża jedynie swoje zdanie. Dokładnie takie same opinie były po prezentacji 40D, ile krytyki i ile niezadowolenia. 90% płaczących sobie tej puszki nie kupiło i nawet nie miało zamiaru kupić. Ja kupiłem i 20D/30D chowają się przy tym aparacie. I tyle. Zero filozofowania, sama praktyka. 50D wydaje się być jeszcze lepszym aparatem i jeśli opchnę w rodzinie 40D :mrgreen: to go sobie kupię na pewno. Mnie pewnie brakuje tych umiejętności, które mają prawie wszyscy piszący w sieci, bo mnie 40D poza kilkoma poprawionymi w 50D parametrami wystarcza do zabawy i pracy z nawiązką.

No coś jest na rzeczy 8).
Co do tego że krytykować jest bardzo łatwo i kij się praktycznie zawsze znajdzie to nic nowego. Ważne jaka będzie rzeczywistość, a nie czy ktoś mniej lub bardziej niezrozumiale (wg. mnie ewg osiągnął tu szczyty :roll:) wyrazi swoją dezaprobatę. Ta na forach aż kipi. I powoli dochodzę do wniosku (także po kupieniu 40D), że czytanie for w celu zdobycia wiedzy o sprzęcie to czysta starata czasu.

BTW: jak czytam nagłówki z forum Nikona to nigdy bym nie wziął aparatu tej firmy do ręki - po takiej rekomendacji. Nie jest to pocieszenie - raczej smutna konstatacja.

gietrzy
02-09-2008, 19:48
Dpreview kocha Canona jak łoptycy Alfioka :mrgreen:

W recenzji 50/1.4 są 2 nowe sample z 50D. Lepsze sample ;)
100 (0031, nr 14) i 1600 (0294, nr 15).
Powiem tak: dpreview nie cierpi Canona, sample ukazują 50D w zupełnie innym świetle.
Tym razem nawet przepalili 1600... pewnie po krytyce szumy miały wyjść mniejsze.
Oj stary, głupi Phil...

Kubaman
02-09-2008, 20:07
podlinkuję, bo imho warto
http://a.img-dpreview.com/gallery/canon_50_1p4_samples/originals/img_0294.jpg

Marcin Jagodziński
02-09-2008, 20:47
ja rozumiem, że można mieć różne opinie, ale jak można mieć opinię, że zdjęcia podpisane np. "Canon EF 70-300mm F4-5.6 IS USM" "to z tego nowego kitowego szkiełka. I jeśli tak jest, to kurna jest to niezły kawałek plastiku!" - to mi się trochę w pale nie mieści, przyznam.

MMM
02-09-2008, 20:47
podlinkuję, bo imho warto
http://a.img-dpreview.com/gallery/canon_50_1p4_samples/originals/img_0294.jpg
Masakra :shock:. f/5.6 w tym obiektywie to przecież żyletka w całym kadrze, a tutaj to jakieś mydełko. Chyba AF lekko przestrzelił na BF a do tego doszło odszumianie w puszce na ISO1600.

dr11
02-09-2008, 21:04
Ostrość lepsza na brzegach niż w centrum kadru? :confused: Chyba jednak AF poszedł za daleko...

Kubaman
02-09-2008, 21:20
koleś na dpreview zrobił postprocess tego jpega z ISO 6400
http://www.pbase.com/carlk/image/102494286/original.jpg

Nol
02-09-2008, 21:26

Nie popadałbym w przesadę - jest to akurat normalną praktyką wielu firm, że jakikolwiek produkt nie schodzący z taśmy do końcowych klientów jest określany jako 'prototype', 'beta sample' lub 'pre-production' z wszystkimi konsekwencjami (a jest ich trochę). Skłaniałbym się raczej ku temu, że ktoś dobrze wykonuje swoją robotę i pilnuje, aby w sieci znajdowały się prawdziwe informacje nt. zapowiedzianego produktu.

Co do samego aparatu, to znając cykle produkcyjne na zmiany w hardwarze jest już za późno, ale z kolei w sofcie mogą dokonywać jeszcze ostatecznych poprawek, co już w samym preview jest zaznaczone (nie działa chyba jedna z funkcji LiveView).

Kolekcjoner
02-09-2008, 21:32

Ale te gruszki były bardziej dojrzałe na tamtym zdjęciu :lol:.

Kubaman
02-09-2008, 21:39
Nie popadałbym w przesadę - jest to akurat normalną praktyką wielu firm
nie no, do przesady nam chyba daleko ;)
chodziło mi o to, że sample były publikowane jako z aparatu produkcyjnego, a jak je ktoś z C zobaczył (lub komentarz do nich) to pośpieszył z informację, że to aparaty beta i jakość zdjęć - beta :lol:

mgtan
02-09-2008, 22:01
troche na tym 1600 ISO widać jakby ingerencje odszumiaczy... taki rozmydlony szum... mniej go niż w 40D... ale jednak jakby była ingerencja w fotce.

sleep
02-09-2008, 23:06
coś z Yotube
http://pl.youtube.com/watch?v=taCGaCFFE-M

matlog
02-09-2008, 23:59
a tu oferta u zachodniego sąsiada
http://www.fotokoch.de/fotowelt/Canon_EOS_50D_Gehaeuse_29271.shtml?prepage=digikam slr.shtml

Kubaman
03-09-2008, 08:46
coś z Yotube
http://pl.youtube.com/watch?v=taCGaCFFE-M

brawo za refleks :wink: :wink: :wink:: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=520115&postcount=336

http://www.fotokoch.de/fotowelt/Canon_EOS_50D_Gehaeuse_29271.shtml?prepage=digikam slr.shtml

drogo, u nas ma być ponoć taniej

wain
03-09-2008, 10:52

W sony zatrudnili Claude'a Monet'a a w canonie Paul'a Gauguin? ;)

gietrzy
03-09-2008, 11:06
W sony zatrudnili Claude'a Monet'a a w canonie Paul'a Gauguin? ;)

Najlepsza glaca jaką do tej pory widziałem... ale wciąż to glaca. Tu Panasonikowi nie podskoczą ;)

hrabia_vader
03-09-2008, 11:31
Jako, że oglądanie cropów 1:1 powiewa onanizmem, to można to odwołać do życia. Ten sam kadr, 40D, 50D to samo szkło... Oba zdjęcia zmniejszamy np do 8mpx. Które zdjęcie ostrzejsze? Ja stawiam na to z 50D... To już jest sytuacja z życia, która na pewno będzie miała miejsce...

Ostrzejsze czy nie - chyba nie do końca o to chodzi. Chodzi o to, żeby detale trzymać. Jeśli matryca będzie "gubić" detale z powodu szkła (ograniczenia wynikające z fizyki), to wyostrzanie nic nie pomoże. Ja jednak wierzę, że tak nie będzie, inaczej Canon nie pchałby się na siłę w tą technologię mając zaraz przed sobą drogi update wszystkich szkieł.

krzysiek29
03-09-2008, 13:22

Drogo - w Polsce pewnie będzie taniej (zresztą samo CB robi 50D opinie "taki trochę lepszy" od 40D :) ) to i cena nie może być nikonowska. Bariera popytu też da znać o sobie.

Misiaque
03-09-2008, 14:43
Ostrzejsze czy nie - chyba nie do końca o to chodzi. Chodzi o to, żeby detale trzymać. Jeśli matryca będzie "gubić" detale z powodu szkła (ograniczenia wynikające z fizyki), to wyostrzanie nic nie pomoże. Ja jednak wierzę, że tak nie będzie, inaczej Canon nie pchałby się na siłę w tą technologię mając zaraz przed sobą drogi update wszystkich szkieł.
A jak matryca o większej rozdzielczości ma gubić detale z powodu ograniczeń szkła? Proponuję to przemyśleć :)

gietrzy
03-09-2008, 14:51

Wszystkich nie tylko 24II, 35 II, 50 II (wciąż marzę o czerwonej formule ;) ) reszta w weselnej torbie to 85 II, 135 II (jeszcze chyba nie teraz) i 200/2 i można iść na kotleta ;)

hrabia_vader
03-09-2008, 16:21
A jak matryca o większej rozdzielczości ma gubić detale z powodu ograniczeń szkła? Proponuję to przemyśleć :)

No i tym samym uciąłeś wszystkie wątpliwości, że szkła ne wyrobią przy takiej ilości pixeli... czym więc połowa użyszkodników tej listy się podnieca?

Wytłumaczę ci to łopatologicznie bo widzę, żeś oporny. Sporo osób tu płacze, że szkła są za cienkie na mega-matryce - będą produkować mydło. A czy z mydła uda ci się odzyskać detale? Według mnie - nie. I tu jest powód mojego skrótu myślowego, którego nie raczyłeś wyczaić.

karakan
03-09-2008, 17:17
i dalej

Wytłumaczę ci to łopatologicznie bo widzę, żeś oporny. Sporo osób tu płacze, że szkła są za cienkie na mega-matryce - będą produkować mydło. A czy z mydła uda ci się odzyskać detale? Według mnie - nie. I tu jest powód mojego skrótu myślowego, którego nie raczyłeś wyczaić.
Oj obawiam sie ze to Ty wlasnie nie rozumiesz co mowi Misiaque ;) Matryca rejestruje to co daje mu szklo. Detale sie gubia bo szklo nie wyrabia. I w tym momencie nie wazne jaka jest matryca to tych delali i tak nie bedzie. Jak to mowisz "mega matryce" beda prodkowac mydlo - beda ale piksel w piksel. Calosciowo na obrazku detali z "mega matrycy" bedzie conajmniej tyle samo co na "nie-mega-matrycy". Natomiast jesli pojawia sie szkla ktore dadza te delale to "mega-matryca" je zarejestuje bo juz ma co rejestrowac, natomiast "nie-mega-matryca" nie zarejestuje bo nie ma czym rejestrowac.

popi
03-09-2008, 17:20
u niemcow kosztuje tyle samo ojro to u amerykanow dolarow, tam 1299 ojro, tutaj 1299 USD

pan.kolega
04-09-2008, 05:18
A jak matryca ma zarejestrować coś czego obiektyw nie jest wstanie przekazać do matrycy ? Proponuje przemyśleć ;-)

A jak gestsza matryca ma zgubic cos czego obiektyw nie przekazuje?

Obiektyw nie jest w stanie przekazac gestej matrycy, a jest w stanie przekazac rzadszej matrycy? To jakies nowe prawo metafizyki. Prosze tego nie zwalac na fizyke, to jest niedostatecznie z logiki.

sleep
04-09-2008, 12:02
50D - ISO 3200

http://www.clubsnap.com/forums/showthread.php?t=409560

swiru
04-09-2008, 13:23
Przykładów nigdy za wiele ...
http://photo-cafe.jp/scoop/archives/2008/09/50d_photo.html

gietrzy
04-09-2008, 14:29

Dzięki, to sample z mojego nowego szkła ;)

krzysiek29
04-09-2008, 14:51
Dzięki, to sample z mojego nowego szkła ;)

.. a straszyleś, że na zóltą stronę mocy przechodzisz ..:-)

wain
04-09-2008, 16:17

Szum zniknal dla iso100-400, ale moze dlatego ze specyficzne sample? Sampel z krzeslem czysty z szumu i ...detali i to juz przy iso 640. Ciekawe czy JPG wyciagniety prosto z puszki czy z jakiegos konwertera - stawiam na puszke.

dr11
04-09-2008, 16:34
No przeciez jest wyraznie napisane ;)
RAW + DPP

Tlumaczenie (http://translate.google.pl/translate?u=http%3A%2F%2Fphoto-cafe.jp%2Fscoop%2Farchives%2F2008%2F09%2F50d_photo .html&hl=pl&ie=UTF-8&sl=ja&tl=en), moze nie idealne ale zawsze to lepsze niz domki i plotki :)

Kolekcjoner
04-09-2008, 19:59
Szum zniknal dla iso100-400, ale moze dlatego ze specyficzne sample? Sampel z krzeslem czysty z szumu i ...detali i to juz przy iso 640. Ciekawe czy JPG wyciagniety prosto z puszki czy z jakiegos konwertera - stawiam na puszke.

Tyle że tu trzeba pamiętać o limicie w postaci supeeeeeeer zooma ;).

Kubaman
04-09-2008, 20:53
Tyle że tu trzeba pamiętać o limicie w postaci supeeeeeeer zooma ;).

ejże, bez przegięć. Tak złych szkieł obecnie się nie produkuje ;)
według mnie to wynik odszumiania w DPP i ostrzenia w DPP. Wyostrzanie to działa IMHO fatalnie, więc aby nie walić wyostrzonym szumem i artefaktami po oczach ktoś to potraktował mocniejszym filtrem NR. Linkowany przykład z ISO 3200 pokazuje, że można mieć na wyższym iso kupę detalu.

BTW, zapewne RAWyz 50D bedzie obsługiwał tylko ACR 5.0 w tandemie z PS CS 4 :mrgreen:

akustyk
04-09-2008, 21:43
. Linkowany przykład z ISO 3200 pokazuje, że można mieć na wyższym iso kupę detalu.

z istotna przewaga kupy.

przeciez to jest spory wycinek kadru.

gietrzy
04-09-2008, 23:15
z istotna przewaga kupy.

W tej Holandii to same dyplomaty... toż to glaca w najczystszej postaci! Kompakty Panasonika aspiracją dla luster Canona, fjiu, fjiu...

lamerok
06-09-2008, 21:28
A propos ceny nowej 50. Zauważyliście jak dolar pięknie koryguje kiluletni okres spadkowy:
http://stooq.com/q/?s=usdpln&c=1y&t=l&a=lg&b=1

Kubaman
06-09-2008, 22:16
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=29214409
oraz ISO 12800

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=29218179

Kubaman
06-09-2008, 22:21
oraz ISO 12800

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=29218179

Marcin Jagodziński
06-09-2008, 22:25
a wszystko znajduje się tu:

http://www.flickr.com/photos/38283834@N00/sets/72157607133799691/

(straszny banding na tych 12800. szum to wiadomo, nawet dałoby się znieść, w końcu to b. wysokie iso, ale ten banding? pozostałe niezłe)

akustyk
06-09-2008, 22:59
3200 wyglada zupelnie niezle w rozmiarze ekranowym.

gietrzy
06-09-2008, 23:03
a wszystko znajduje się tu:

No i wszystko jasne: będę rekomendował ten zakup (50D, 18-200 IS) znajomym redakcjom; 12800 całkiem używalne do www (400 po dłuższym) i do miniaturek (5cm po dłuższym) w druku.
To będzie hit w bieda redakcjach, których budżet nie wytrzymuje ciężaru $$$ 1D3, 16-35 II i 70-200/2.8LIS

Elandril
07-09-2008, 10:00
Wie ktoś może, czy 50D odziedziczył silent mode 1 i 2?

jagular
07-09-2008, 10:50
Czy ja dobrze widzę że sample z ISO12800 zostały przemielone przez NeatImage?
Ale i tak jest chyba nieźle..

Michaex
07-09-2008, 15:52
Chciałbym się odnieść do zachwytów nad af micro-adjustment. Lepsze to niż nic, ale nie za bardzo pomocne - przynajmniej w 1d III - oferuje możliwość ingerencji w bardzo niedużym zakresie.

No i telewizor o takiej rozdzielczości jest nie do przecenienia. Praca na 3" 230000 px czy coś w 1d III nie należy do przyjemności. Może będzie można ocenić ostrość zdjęć.

Wie ktoś może, czy 50D odziedziczył silent mode 1 i 2?

Co prawda nie wiem, ale nie przeceniaj tej funkcji 8-)

Kubaman
07-09-2008, 17:22
Co prawda nie wiem, ale nie przeceniaj tej funkcji 8-)

a ty nie bagatelizuj. Świetna funkcja jeśli fotografuję płochliwe ptaki na bardzo małych odległościach (np 5 metrów). Jedynym mankamentem w 40D jest brak kontrastowego AF i żeby nie klapać lustrem trzeba ostrzyć ręcznie na powiększeniu LV. Ostrzenie dawało się zrobić dobrze, ale przy powiększeniu traciłem kontrolę kadru przy poruszającym się obiekcie. 50D na szczęście to poprawili. Świetna funkcja.

Michaex
07-09-2008, 17:32
ty nie bagatelizuj. (...) Świetna funkcja.

Korzystasz? Słyszałeś różnicę 77dB vs 70dB (dane z 1D III)?

Z własnego doświadczenia: żeby zniknąć w naturze, potrzeba czegoś więcej.

To żaden wybieg osobisty, tylko subiektywna opinia. Swoją drogą nie ma nic bardziej płoszącego zwierzęta niż stare wersje IS 8-)

Kubaman
07-09-2008, 17:33
tak korzystam. I działa. Przynajmniej u mnie.

www.jakubszyma.pl

Michaex
07-09-2008, 17:39
Kubaman, to dobrze - bez ironii. Tak jak napisałem uważam, że nie należy jednak przeceniać tej funkcji. Lepiej się przyjemnie zaskoczyć, niż nieprzyjemnie zawieść.

Pozdrawiam!

aqua
07-09-2008, 17:46
tak korzystam. I działa. Przynajmniej u mnie.

www.jakubszyma.pl

To troche zabawy z tym jest?

A co sie tyczy ploszenia zwierza z bliska to ja dzis sploszylem ptaka z ok 4 m samym pikniecem potwierdzenia ustwienia ostrosc.

Zeby wyciszyc prace aparatu uzwam pokrowca specialnie uszytego przez jakas firme na body canona, szkoda ze jest to na analogowe lustrzaniki i te bez wbudowanych lamp, ale udaje sie z tego korzystac na 20D i 40D.

Kubaman
07-09-2008, 17:55
To troche zabawy z tym jest?

w 40D tak, choć i tak jest to bardzo przydatne. W 50D nie będzie już żadnego problemu.

Tak a propos, zapomniałem że silent mode to idealne rozwiązanie dla Macro. Nie ze względu na dźwięk, ale dlatego że jest to najlepszy tryb z MLU do tego rodzaju fotografii.

piast9
07-09-2008, 17:56
Słyszałeś różnicę 77dB vs 70dB
To ponad 4x ciszej więc chyba trudno tej różnicy nie usłyszeć.

Michaex
07-09-2008, 19:54
To ponad 4x ciszej więc chyba trudno tej różnicy nie usłyszeć.

Gwoli ścisłości http://canon-board.info/showpost.php?p=291090&postcount=449

Rozmawialiśmy o praktycznym zastosowaniu.

Kolekcjoner
07-09-2008, 20:48
Korzystasz? Słyszałeś różnicę 77dB vs 70dB (dane z 1D III)?

Z własnego doświadczenia: żeby zniknąć w naturze, potrzeba czegoś więcej.

To żaden wybieg osobisty, tylko subiektywna opinia. Swoją drogą nie ma nic bardziej płoszącego zwierzęta niż stare wersje IS 8-)

Jest tylko jeden problem "silent mode" w marku, a w 40-tce to dwa różne światy.

Co do pytania czy jest to w 50D odpowiedź brzmi TAK.

Michaex
07-09-2008, 22:14
Jest tylko jeden problem "silent mode" w marku, a w 40-tce to dwa różne światy.

Co do pytania czy jest to w 50D odpowiedź brzmi TAK.

W takim razie przepraszam za zamieszanie, nie miałem pojęcia. Znam tylko ten z marka.

KMV10
14-09-2008, 20:11
Nowa galeria zdjęć z 50D:
http://www.digitaldreams.com.sg/eos50dsamples/index.html

akustyk
14-09-2008, 20:54
Nowa galeria zdjęć z 50D:
http://www.digitaldreams.com.sg/eos50dsamples/index.html

nie no... powiem krotko i na temat: panowie z Canona - szacuneczek!

te sample zjadaja na sniadanie to co "wypasione FF" Sony robi na dwie dzalki nizszej czulosci. i przewaga liczby megapikseli nie wystarczy, zeby ta roznice zniwelowac...

dali czadu, skosnoocy panowie... z czego wprost wynika, ze nadal beda robic ascetyczne puszki i cedzic do nich ficzery rok po konkurencji :(

Kubaman
14-09-2008, 21:28
ja pierniczę
nie mam pytań, ale dali czadu..!

12800
http://www.digitaldreams.com.sg/eos50dsamples/ISO12800-01.JPG

3200
http://www.digitaldreams.com.sg/eos50dsamples/ISO3200-01.JPG

1600 - KOSMOS!
Patrzcie na cienie po lewej u góry!
http://www.digitaldreams.com.sg/eos50dsamples/ISO1600-01.JPG

KMV10
14-09-2008, 21:35
No mi się podoba ta fota na ISO3200 graczy. Naprawdę jest dość szczegółowa i gładka. Gość po lewej nosi NewBalance 380 zdaje się :mrgreen:

Kolekcjoner
14-09-2008, 21:41
Nowa piąteczka jawi się w tym kontekście bardzo apetycznie :D.

gietrzy
14-09-2008, 21:41
ja pierniczę
nie mam pytań, ale dali czadu..!
12800

3200

1600 - KOSMOS!

Ja tylko w kwestii formalnej:

1. NR = standard, czyli level 1 z 3, co jest w rawie :mrgreen:
2. Szkła 28-105 nie znam, ale to pewnie jakiś gumiok jest, ciekawe co wyjdzie z ef-s 60/m
3. Spodziewam się 3 EV noise advantage nowej FF puszki nad... D3.
4. H-iso sample do du - Rycerz warn - py, ponieważ powinny być zrobione w ciemnicy a nie w daylight, jak widać...

Sony? Ach... rozmarzyłem się.
Zrobię porównanie 50D (pchnięte na 24 MPx w ACR) vs. Alfiok C2D :mrgeen:

kami74
14-09-2008, 21:42
3200 akurat mnie nie powala ale tak gładkie i szczegółowe 1600 rzeczywiście zaskakuje

tom517
14-09-2008, 21:42
Pierwsze wrazenie:
iso 12800 prawie jak 3200 w 30D
iso 1600 prawie jak 400 w 30D
i jeszcze dodac mozna fakt ze robione szkielkiem nienajwyzszych lotow EF 28-105
tylko fakt ze dobre warunki oswietleniowe na wszystkich testowanych zdjeciach

KMV10
14-09-2008, 21:46
No może ja bardziej na 3200 patrze - skrzywienie zawodowe ;)

habakuk
14-09-2008, 21:50
mega!

gietrzy
14-09-2008, 21:51
Pierwsze wrazenie:
U mnie minęły. Sample robione pod Canona. Zdjęcia h-iso przepalone tak by zminimalizować szumy w cieniach. Te sample nic nie mówią o szumach. Natomiast szczegół pędzli (glaca włączona) 800 vs. 12800 stawia w nieciekawej pozycji wszystko Nikona i reszty.

KMV10
14-09-2008, 22:04
"Warcabiśbi" też przepaleni? Gdzie?

Kubaman
14-09-2008, 22:08
gietrzy, zerknij jeszcze raz na tego sampelka iso 1600. Jest naswietlony poprawnie na punkt ostrości a t co się dzieje w bardzo głębokich cieniach mnie po prostu zdębiło. Jak by nie liczyć, to na 1600 ten upakowany aparat trzyma detal przy szumach na poziomie ISO 640 z 30D ! O ile nie lepiej.

miklo
14-09-2008, 23:00
Powiem tak - jeśli 50D będzie szumiał, jak 30D piksel w piksel, to i tak będzie ekstra, bo w końcu pikseli jest w cholerę więcej i po resamplu w dół do rozmiaru z 30D będzie przewaga jak cholera :-)

koy
14-09-2008, 23:10
To widac ze te 15 mega pikseli i nowa matryca to nie tylko chwyt marketingowy i cos za tym stoi. Jesli do tego wyjdzie nastepca piatki to ceny na rynku powaznie sie zachwieja :) 5d za 3 tys a 40d za 2 tys ( oczywiscie nowki:). Bedzie na pewno ciekawie i tym lepiej dla nas.

BTW. Jak tak dalej pojdzie ze poziomem szumow, to lampa bedzie taktowana jako dodatek do fotografii artystycznej :) W koncu nawet swieczka wystarczy za oswietlenie.

Pozdrawiam

Jacek A

papierzyna
14-09-2008, 23:13
Btw: a jak wyglądają te sample w stosunku do 5D? Czy jakość obrazu jest w jakimś stopniu porównywalna? Może ktoś z Użytkowników 5D wyrazić swoją opinię?

lempl
14-09-2008, 23:48
Nie wiem, może ze mną jest coś nie teges, ale te zdjęcia mają jakąś kompaktowość w sobie. Szumu praktycznie brak, detal tez jest, ale jakoś kompaktem zajeżdżają. Ciekawe co wychodzi z rawów.

gietrzy
14-09-2008, 23:54
Szumu praktycznie brak, detal tez jest, ale jakoś kompaktem zajeżdżają.
Nie mów głośno bo stracisz przyjaciół... noise reduction = standard, stąd ta kompaktowość. 4 poziomy NR to marketingowy pic - imho, low i standard piorą/biorą wszystko... rawy w październiku...

tom517
15-09-2008, 07:44
ale jakoś kompaktem zajeżdżają.
Moze wina szkla i duzej GO ?

gietrzy
15-09-2008, 07:52

To też, ale lemplowi chyba nie ten rodzaj blura chodziło. Spójrz na S5 IS, A650 IS, później na jakieś h-iso Panasonikowych kompaktów...

akustyk
15-09-2008, 08:00
to wina nasr... megapikseli na niewielkiej powierzchni i stosownego do tego faktu przetwarzania pikseli.

co nie zmienia faktu, ze na chwile obecna jakosc zestawienia 50D + 28-105 (ktory jest takim sobie lensem) jest co najmniej nie gorsza niz to co dotychczas widzialem z "cztery srebrne literki" z zapietymi mega-cajsami.

gietrzy
15-09-2008, 08:16
co nie zmienia faktu, ze na chwile obecna jakosc zestawienia 50D + 28-105 (ktory jest takim sobie lensem) jest co najmniej nie gorsza niz to co dotychczas widzialem z "cztery srebrne literki" z zapietymi mega-cajsami.

Silnik jpg 50D jest dużo lepszy niż z Alfioka. Zobacz jak ładnie Canon posprzątał banding (mimo, że wciąż widoczny) w porównaniu do Sonego. Ciekawe kiedy 5DII sensor zawita do 1.6... a i o samplach na niskim iso nie wspominajmy, do dziś widzę ten NR na włosach modelki przy ISO... 200.

KMV10
15-09-2008, 09:13
No i masz - znalazłem przepalenia na fotce "warcabiści". W prawym dolnym rogu są na to dowody. Mocno przepalone dowody ;)

Nie wiem, może ze mną jest coś nie teges, ale te zdjęcia mają jakąś kompaktowość w sobie. Szumu praktycznie brak, detal tez jest, ale jakoś kompaktem zajeżdżają. Ciekawe co wychodzi z rawów.
One zajeżdżają EF 28-105.

lempl
15-09-2008, 09:29
to wina nasr... megapikseli na niewielkiej powierzchni i stosownego do tego faktu przetwarzania pikseli.

Może RAWy straca tą kompaktowość, ale chyba dopóki Digic nie będzie miał mocy obliczeniowej core2quad nic się raczej nie zmieni. Ten sam problem ma A900, tylko że Sony nie dość że chyba nie ma wystarczająco dobrych algorytmów, to jeszcze ma 24mpix do obrobienia:)
Mi jpg z 40d też się średnio podobają, ale skoro acr konwertuje rawa kilka sekund, a digic 1/6s to nie ma co się dziwić, że wychodzi... co wychodzi;)

milinet
15-09-2008, 09:38
(...)ale skoro acr konwertuje rawa kilka sekund, a digic 1/6s to nie ma co się dziwić, że wychodzi... co wychodzi;)

To wynika też z czego innego, DSP jest stworzony do takich prac i jest znacznie wydajniejszy od procesorów w kompach mimo ich gigaherzów ;-)

akustyk
15-09-2008, 10:11
Silnik jpg 50D jest dużo lepszy niż z Alfioka.

poniekad tak i trzeba poczekac na to co "cztery srebrne literki" beda wypuszczaly w RAW-ach. bo potencjal tam zdaje sie jest, tylko trzeba go wykorzystac. JPEG-i z dpreview czy od Arka to totalna porazka, zeby delikatnie rzecz ujac

Zobacz jak ładnie Canon posprzątał banding (mimo, że wciąż widoczny) w porównaniu do Sonego. Ciekawe kiedy 5DII sensor zawita do 1.6... a i o samplach na niskim iso nie wspominajmy, do dziś widzę ten NR na włosach modelki przy ISO... 200.
50D wydaje sie miec sporo wygladzania "gratis". ale wstrzymalbym sie z opinia na temat szczegolowosci poki sie nie pobawie RAW-ami

gietrzy
15-09-2008, 10:20
poniekad tak i trzeba poczekac na to co "cztery srebrne literki" beda wypuszczaly w RAW-ach.

To zupełnie inna puszka w rawie. Ninik na pl.r.f.c. zapodał jpg wołane z rawów IR w czymś co trzeba było skompilować... brrr ... bardzo, bardzo ładnie. Niebo a ziema do jotpega. Całkiem używalne 6400.
Ciekawy jeszcze jestem koloru... już w 40d miało 14 bit, odcienie były zupełnie inne, lepsze niż 20D czy 5D... ciekawe czy 50d da baty Alfiokowi na tym polu, oczywiście piszę o native iso.

jotes25
15-09-2008, 14:17
kolejne sample:

http://www.flickr.com/photos/tekgik/sets/72157607275211451

gietrzy
15-09-2008, 14:19
kolejne sample:

http://www.flickr.com/photos/tekgik/sets/72157607275211451

Potwierdzają tylko by trzymać się raczej f/5.6 a nie f/11.

Jacek_Z
17-09-2008, 02:11
1600 - KOSMOS!
http://www.digitaldreams.com.sg/eos50dsamples/ISO1600-01.JPG
czas 1/250, przysłona 7.1. Po prawej u góry widać, że tam jest tyyyyle światła. Przeciez to zdjęcie mozna było robic na ISO 200 !!! 1/60 i przysłonie 3,5 !!! Co może body to widac na wysokim ISO, ale przy oświetleniu przysłowiowej świeczki.

tylko fakt ze dobre warunki oswietleniowe na wszystkich testowanych zdjeciach

U mnie minęły. Sample robione pod Canona. ..Te sample nic nie mówią o szumach. ..
dobrze, że ktoś to też zauważył.

krzysiek29
18-09-2008, 16:19
Dostałem info, że będzie dostępny w PL od 22.09. . Samo body będzie poniżej 4k.

gietrzy
19-09-2008, 08:56
http://www.juzaforum.com/forum-en/viewtopic.php?f=2&t=2786

Glorf
19-09-2008, 14:21
http://www.juzaforum.com/forum-en/viewtopic.php?f=2&t=2786

g.. warta taka recenzja...

gietrzy
19-09-2008, 14:26
g.. warta taka recenzja...

Nigdzie nie piszę, że to recenzja, nic nie stoi na przeszkodzie abyś ty się podzielil z nami swoimi wrażeniami...

Glorf
19-09-2008, 14:55
no przeciez nie posiadam 50d...ale widze w jaki sposob kolo ocenia i co zauwaza(a raczej czego NIE zauwaza) po przeczytaniu jej wydaje mi sie ze kolesiow wszystko jedno co ma za aparat, innymi slowy jakbym ja mial taka recenzje umieszczac to bym sobie darowal i oszczedzil swoj czas i czas innych ktorzy to czytaja.

emkry
19-09-2008, 20:00
Jest już w ofercie firmy ABC Data, cena 4065,00 zł.

Andrus
19-09-2008, 20:08
Jest już w ofercie firmy ABC Data, sugerowana cena sprzedaży około 4065,00.

Patrzac wg skapca jest juz taniej: 3789.00 i w kilku sklepach za 10zl wiecej, zobaczymy jakie ceny beda u TIPow ;]

czajna
19-09-2008, 20:13
Na cyfrowe.pl w przedsprzedaży za 3800 a w RTV EURO AGD 3900 i raty 0% :D

Edit. U TIPów pewnie ok. 3500 na początek...

Edit 2. A u naszych zachodnich sąsiadów (http://www.preissuchmaschine.de/in-Digitalkamera/SLR-10-Megapixel/Canon-EOS-50D.html) ceny od 1100 euro za body co po kursie 3,35 wychodzi niecałe 3700...

Kolekcjoner
19-09-2008, 20:13
^^^^^Ale te ceny to się (w tym cytacie) coś mocno różnią 8).

Andrus
19-09-2008, 20:18
^^^^^Ale te ceny to się (w tym cytacie) coś mocno różnią 8).
emkry najpierw wpisal tamta cene, a potem wyedytowal :] ja zrobilem tak samo, ale zapomnialem zmienic w cytacie, poprawione juz

emkry
19-09-2008, 20:29
... vat, bez vatu było około 3332,00

SeWo
21-09-2008, 20:50
A tu z watem 3 551,97 zł [z Vat]
http://komputerek24.pl/pricelist/item.aspx?PID=C1001450

panuna
21-09-2008, 23:13
Jeszcze nie ma go w sprzedaży a już tanieje :lol: W takim tempie to w dniu premiery będzie może o 200 pln droższy od 40D:mrgreen:

akustyk
21-09-2008, 23:58
Jeszcze nie ma go w sprzedaży a już tanieje :lol: W takim tempie to w dniu premiery będzie może o 200 pln droższy od 40D:mrgreen:

jak nie ma, jak jest?
http://www.fotokonijnenberg.nl/product/1365923/canon_eos_50d_serie.html
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=2280
"op voorraad" znaczy, ze na stanie :) jak dwa sklepy tak maja, to to raczej nie moze byc bu* w systemach sprzedazy, tylko faktycznie lezy na polkach. zreszta, jak bozia da to w tygodniu bede w lokalnym "nie dla idiotow", to moze sobie nawet od razu pomacam :)

do Polski zapewne tez na dniach dojedzie.

EDIT: a 40D aktualnie kosztuje 687 EUR
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=22103
a to pikna cena jest...

chavez
22-09-2008, 01:22
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=subsubtypes&subsubtype=2280
Może wiesz dlaczego są dwie wersje 50D dla Europy i dla Niderlandów? Chodzi o różne ceny wysyłek? Różnica jednak jest znaczna, ponad 100 euro. Do Holandii idą z dodatkowymi ficzerami? ;)

akustyk
22-09-2008, 08:57
Może wiesz dlaczego są dwie wersje 50D dla Europy i dla Niderlandów? Chodzi o różne ceny wysyłek? Różnica jednak jest znaczna, ponad 100 euro. Do Holandii idą z dodatkowymi ficzerami? ;)

dobre pytanie, bo nie mam pojecia. jak bede przy jakiejs okazji to zapytam.
na pewno jest instrukcja, choc to akurat zaden problem, bo niemal kazdy tubylec (a juz na pewno kazdy z grona potencjalnych nabywcow) posluguje sie angielskim. a normalny Holender w zyciu nie wydalby 100 Euro wiecej jesli nie musi. wiec cos tam musieli im do srodka bonusowo wrzucic.

buehee... moze klompjes (http://familiebruins.punt.nl/upload/klompjes.jpg) z logo Canona? :)

chavez
22-09-2008, 14:09
Tam nawet starsze babcie potrafią zagadać po angielsku :) .

A z tymi klompjes to byłoby dopiero... Najlepiej takie miniaturki z magnesem i na lodówkę :mrgreen: . Standardowe wyposażenie kuchni prawdziwego holenderskiego Canoniera.