Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50D - już oficjalnie

Strony : 1 2 3 [4] 5

pgfoto
15-10-2008, 20:03
Czy ma ktoś może zdjęcia przy iso 12.800 ?
i jaki jest poziom szumów przy iso 6.400 i 12.800 w stosunku do 3.200 w canonie 30D ?

krisv740
16-10-2008, 11:57
nie no... wiec wlasnie o to chodzi... jak mialbym sie przywalac do ergonomii xxD to bezdyskusyjnie wychodzi mi ten go... joystick do wyboru punktow AF, ktory w polowie przypadkow wybiera nie ten punkt co trzeba.

natomiast, jedna wazna rzecz, ktora w tej dyskusji umknela - facet pisze o zawadzaniu o kolko nosem. a to jest mozliwe tylko wtedy, gdy pracuje sie lewym okiem. biorac pod uwage fakt, ze w innych recenzjach na fotopolis nie ma zadnej wzmianki o ergonomii pracy "lewo-ocznych", a praktycznie w kazdym aparacie to miejsce jest zajete czyms, czego obsluga bedzie utrudniona dla "lewo-ocznych" - punktowanie takiego mankamentu w 50D jest niezbyt w porzadku, a robienie z tego wady, w sytuacji gdy problem jest dla wiekszosci uzytkownikow nieistniejacy, to po prostu przesada.

to nie chodzi nawet o subiektywnosc opinii, bo to jest troche jak napisanie w recenzji nowego Porsche, ze fajny, ale ma wade w postaci lekko za ciemnych chromow na znaczku na deklu prawego tylnego kola. no badzmy rozsadni... ;)

ja do g.... joya nie mam zastrzeżeń, może dlatego, że używam tylko do podglądu zdjęcia:smile:
co do sugerowania zawadzania nosem o kółko , to imho wielkie nieporozumienie. jest to możliwe w 50 analogowej, ale nie w serii 30/40/50 digital. zmieniony back kamery spowodował odsunięcie od "nosa" kółka i ta możliwość po prostu nie istnieje. jako posiadacz 3.5 dioptrii na prawe oko mam to już przetestowane i kolega akustyk ma 100% racji

panuna
16-10-2008, 23:47
ja do g.... joya nie mam zastrzeżeń, może dlatego, że używam tylko do podglądu zdjęcia:smile:
co do sugerowania zawadzania nosem o kółko , to imho wielkie nieporozumienie. jest to możliwe w 50 analogowej, ale nie w serii 30/40/50 digital. zmieniony back kamery spowodował odsunięcie od "nosa" kółka i ta możliwość po prostu nie istnieje. jako posiadacz 3.5 dioptrii na prawe oko mam to już przetestowane i kolega akustyk ma 100% racji

wiecie co? nie znam problemu z joyem przy AF, ponieważ nie miałem go w 400D. Kółkiem przy spuście nauczyłem się przestawiać punkty i idzie mi to na tyle sprawnie, że nie zamierzam tego zmieniać, wręcz uważam to za naturalne ustawienie dłoni, gdzie kciukiem włączam nastawę AF i nie szukając nim joya palcem wskazującym bez problematycznie wybieram błyskawicznie interesujący mnie punkt (potrzeba dostosowania się przy 400D). Co do kółka??? nie wiem, albo za krótko używam 50-tki, albo nie mam ograniczeń z jakimi zmagał się Pinokio. Nie mam problemów dot. oka "wiodącego" stąd bardzo często pstrykam i prawy i lewym i mam problem z trafieniem w kółko. Bez urazy dla prowadzących Testerów, ale albo mają dziwne przyzwyczajenia, albo mają warunki fizjologiczne, pozwalające na wypalenie bezstresowe papierosa przy padającym deszczu:mrgreen: (sorrki - ale przy ekwilibrystycznych wyczynach to nosem i nie tylko w kółko można trafić).
Oczywiście nie mogę pominąć faktu, że wypadki zdarzają się w pracy, ale zakładam, że niema to miejsca w co drugim lub nawet piątym przypadku, bo wtedy obstawiam przytaczaną tezę z papierosem:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

gietrzy
17-10-2008, 09:56
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/697870/0

85/1.8 poległo.

akustyk
17-10-2008, 10:10
So, dear Canon, please focus on ISO and DR for the next xxD cameras.
Don't turn them into expensive P&Ss in the future – with lots and lots of empty megapixels.

QFT. tylko ze niestety, nie mam wiekszych watpliwosci, ze w "targecie" xxD jest dostatecznie duzo pikselowych debili, zeby wepchac tam jeszcze cala garsc megapikseli. a ze z nich wielkie G bedzie wynikac to juz przecietny Kowalski nie zauwazy. Canon musi tu niestety konkurowac z Playstation, a Playstation nie zawaha sie ani chwili nad pompowaniem numerkow w swoich folderach. a ze swiadomy uzytkownik nie widzi sensu dochodzenia do tych 50Mpix w cropie (poniekad, to nawet przekraczania tych 12Mpix)? to nie swiadomi uzytkownicy generuja kase z xxD :twisted:

But compare the 50D studio resolution with the D700 studio resolution: the RAW resolution of the 50D + 85/1.8 combo is exactly the same as that of the D700 + 50/1.4 combo: 2550 line pairs, both horizontally and vertically.

Let's repeat that - a 15mp camera resolves exactly the same detail as 12mp camera.

no... to uznalbym za zupelnie niezly wynik jak na 2,5x mniejsza powierzchniowo matryce cropowa. fakt, ze to D700 jest jeszcze daleko do limitu optycznego, o ktory zabija sie 50D, ale mimo wszystko wart odnotowania jest fakt, ze ten cropowy 50D osiaga szczegolowosc na poziomie kilka razy drozszego Nikona

gietrzy
17-10-2008, 10:20
to nie swiadomi uzytkownicy generuja kase z xxD :twisted:

Ciekawe kto po takich testach nie mając eL-garnituru zdecyduje się na 70D (60 ma mieć ten sam sensor). Dla mnie to znak czasu, skręcone 85 to taka bida eLka na którą każdy może sobie pozwolić, na którą każdy do tej pory mógł liczyć.
Przy okazji test niejako z automatu załatwia sprawę typu: co wybrać 450D czy 50D mając xxx szkła. Ciekawi mnie jak wypadnie 24II na tym body.

mimo wszystko wart odnotowania jest fakt, ze ten cropowy 50D osiaga szczegolowosc na poziomie kilka razy drozszego Nikona

Gorzej jak będziemy chcieli podnieść ISO :)

akustyk
17-10-2008, 10:48
Ciekawe kto po takich testach nie mając eL-garnituru zdecyduje się na 70D (60 ma mieć ten sam sensor). Dla mnie to znak czasu, skręcone 85 to taka bida eLka na którą każdy może sobie pozwolić, na którą każdy do tej pory mógł liczyć.

wiesz... obiektywna prawda numer jeden jest taka, ze na poziomie wydruku A4 czy nawet A3 to te dodatkowe megapiksele zapewne nawet nie beda robic wielkiej roznicy. nawet przy szklach tak ostrych, ze mozna sie nimi ogolic ;)
a beda robic roznice w folderze reklamowym i na etapie zakupu.

to troche tak jak z Direct Printem. bzdura, ktora daje sprzedawcy w sklepie dodatkowe 30 sekund nawijki, a ktorej normalny czlowiek nie uzyje i ktora jest tam tylko w roli slupa reklamowego dzialu drukarek Canona. Kowalski ma megapiksele, z ktorych nic nie wynika, poza tym, ze latwiej od niego kase wyciagnely i jest czym sie pochwalic Nowakowi :(

Przy okazji test niejako z automatu załatwia sprawę typu: co wybrać 450D czy 50D mając xxx szkła. Ciekawi mnie jak wypadnie 24II na tym body.

a jak ma wypasc? tak realnie, gietrzy?

mowi sie, ze dobre szkla to jest inwestycja na cale zycie. ale czy to jest sytuacja porzadana z punktu widzenia Canona? absolutnie nie. co w takim razie Canon musi zrobic? wypuscic nowe wersje lensow, ktore pokaza, ze te stare "na cale zycie" byly do d*y i trzeba kupic nowe "na cale zycie". dodupnosc starych szkiel najprosciej mozna udowodnic na podstawie rozdzielczosci, bo dla potencjalnego klienta to jest najwazniejszy, mierzalny bozek, do ktorego moze sie modlic i ktorego moze uzyc do dowodzenia innym onanistom, ze ich penis jest mniejszy.

w praktyce jeden czort, ze 99% onanistow roznica miedzy 40 lpmm a 50 lpmm nie robi zadnej roznicy, bo dopoki tego nie wepna w korpus z 50Mpix, puszcza druk na A0 i obejrza z 5 cm to nie ma zadnej roznicy. grunt, ze w tescie wyszla lensowi X wieksza cyferka niz w przypadku lensa Y, dzieki czemu mozna ze spokojem ducha wydac kase na X i z westchnieniem ulgi nazwac Y guanem, ktorym nie da sie zrobic porzadnej foty. przesadzam? chyba nie. najpopularniejsze tematy zwiazane z obiektywami na CB to "czy moj lens jest dostatecznie ostry?" albo "co jest ostrzejsze: A czy B?". inne apsekty obiektywow, jak plastyka, sa niemierzalne, wiec z gory skazane na porazke :(

24L mkII bedzie zyletka na cropowych 15Mpix i zapewne w FF do 50Mpix tez pociagnie. idealnym lensem na pewno nie bedzie, bo Canon musi zostawic jakis margines poprawki na poczet 24L mkIII, ktore za kolejne 15~20 lat przekona kolejnych onanistow, ze mkII wcale nie bylo "na cale zycie".

nie no... nie przesadzajmy. do ISO 800 jest OK i chyba wiecej bym nie oczekiwal od tego korpusu. D700 tak czy siak jest od niego duzo lepszy i nie dorabiajmy ideologii, zeby temu faktowi zaprzeczyc ;)

gietrzy
17-10-2008, 11:11
a jak ma wypasc? tak realnie, gietrzy?

Chciałem ci zapodać jedno takie zdjęcie joe mama, gdzie narzeka na ostrość im dalej od centrum, ale nie mogę go znaleźć. Spodziewam się na kropie ostrych krawędzi

24L mkII idealnym lensem na pewno nie bedzie, bo Canon musi zostawic jakis margines poprawki na poczet 24L mkIII, ktore za kolejne 15~20 lat przekona kolejnych onanistow, ze mkII wcale nie bylo "na cale zycie".

No mam już to za sobą, 14II było dobre do czasu jak dostałem w łapki 14-24G - najlepsze UWA pod Canona (G->EOS).
Generalnie im więcej MPx tym większe odnoszę wrażenie, że EOS powinien zaczynać się od 85mm wzwyż.

akustyk
17-10-2008, 11:24
Generalnie im więcej MPx tym większe odnoszę wrażenie, że EOS powinien zaczynać się od 85mm wzwyż.

cos w tym jest co mowisz. i poniekad, jest to zgodne z historia Canona, ktory przez lata celowal w grono fotografow zainteresowanych bardziej dlugim koncem niz krotkim.

dobrym pytaniem jest czy sukces 5D wsrod landszafciarzy i studyjnych da im troche motywacji do przylozenia sie do szerokich katow. troche sie ta "geografia rynku" pozmieniala z wypuszczeniem 5D a potem przez kopa w jajca w postaci 1D i D3/D700 i niewykluczone, ze odbije sie to tez na podejsciu Canona do szkiel i innych akcesoriow. parametry 5D mkII daja jakas nadzieje, bo dobitnie swiadcza o dostrzezeniu przez Canona innego niz typowe grona uzytkownikow ;) wejscie na rynek Playstation tez nie pozostanie bez wplywu, aczkolwiek z tej strony konkurencji w segmencie reporterskim <tlumi brecht> to bym sie raczej nie spodziewal </tlumi brecht> ;)

wniosek z tego wszystkiego, jakze odkrywczy: pozyjemy - zobaczymy :)

Kolekcjoner
17-10-2008, 12:56

Ale to jest jednak jakieś maksymalnie onanistyczne podejście. Przecież w praktyce większości ludzi wystarcza mniejsza rozdzielczość. Nie robią plakatów ani bilbordów. Nie rozumiem czemu mam się martwić tym, że dla maksymalnej możliwej (co nie znaczy jedynej) rozdzielczości tego apartu niektóre obiektywy nie wyrabiają. Ja nieraz używam w 40D małego rawa (tylko 2.5 mpx) i z tego daje się zrobić całkiem przyzwoite odbitki 15x21 cm. SRaw 7 Mpx w 50D to aż nadto do wielu potrzeb.
Rozumiem że jak następnego cropa Canon zrobi 25 MPx to wszystkie szkła będą do d... bo oczywiście każdy będzie pamiątkowe zdjęcia robił w takiej rozdzielczości :roll:. Ja rozumiem że jest marketing i że jak już jest te 15 mpx to po coś je dali ale czy nie możemy być mądrzejsi i nie dawać się łapać na takie numery?

Co do tych szerokich kątów no tragedia wyrzucam wszystkie szkła pniżej 85 i moim zleceniodawcom mówię, że od dzisiaj nie robię zdjęć bo Canon szerokiego kąta nie ma (a 85% zdjęć sytuacyjnych to poniżej tej ogniskowej) :lol:. Paranoja jakaś :roll:.

piotrek72t
17-10-2008, 13:07
Czy ma ktoś może zdjęcia przy iso 12.800 ?
i jaki jest poziom szumów przy iso 6.400 i 12.800 w stosunku do 3.200 w canonie 30D ?

Porównać sie nie podejmuję co do zdjęcia , proszę bardzo, akurat dla kolegi robilem w paczce RAW i JPG link (http://www.etal.nazwa.pl/przyroda/12800.zip)

HuleLam
17-10-2008, 15:49
No mam już to za sobą, 14II było dobre do czasu jak dostałem w łapki 14-24G - najlepsze UWA pod Canona (G->EOS).
Z ciekawosci - jak sie w tym czyms steruje przyslona w Nikkorze?

gietrzy
17-10-2008, 17:50
Z ciekawosci - jak sie w tym czyms steruje przyslona w Nikkorze?
http://www.16-9.net/

Podobno są dwa typy adaptera, jeden z dźwigienką, drugi bez. Szczegółów nie znam poszedłem na łatwiznę ;)

krzysiek29
19-10-2008, 14:41
Wstawię sampla z SRAW-a (tego większego) oczywiście 50D
ISO800, f/1,4 ,t=1/200s (Sigma 30 f/1,4) , światło zastane żarówki energooszczędne, żadnej obróbki.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img392.imageshack.us/img392/9282/oko1ds3.jpg)

i crop

źródło (http://img171.imageshack.us/img171/7564/okocpx3.jpg)

jeśli SRAW z 5DII będzie w szumach lepszy o te 2EV to chyba jest nieźle.

Pecek
20-10-2008, 11:52
Mam pytanie z innej beczki. Czy komuś udało się zakupić body 50d w trójmieście ? oprócz aukcji allegro dostępność jest czymś śmiesznym. Canon opóźnia dostawy sklepowe już o 2 tygodnie i nadal cisza... Ileż można czekac ?! Nie mówiąc o obecności 50d w cennikach sklepowych od ponad miesiąca czasu. Wystawianie produktu, którego nikt nie potrafi dostarczyć.

noone
20-10-2008, 22:13
czy w 50D da się zapisywać obraz jednocześnie raw i jpeg ??

HenrykG
20-10-2008, 22:18
Da się

ABJ
20-10-2008, 22:20
w krakowskim saturnie lezy i sie kurzy... kilka sztuk na wystawie z roznymi szklami...

Bingant
20-10-2008, 22:39
W Częstochowie w MM i Fotojokerze też zdobi gabloty:)

karakan
21-10-2008, 09:01
Czy komuś udało się zakupić body 50d w trójmieście ?
Kupic nie kupilem ale widzialem kilka dni temu w Galerii Baltyckiej w FotoJokerze chyba

Pecek
21-10-2008, 13:37
Tak, w fotojokerze mają, ale z kitem ;] A mnie pucha ze szkłem klasy niższej niż wzorowa nie interesuje ;)

malkontent
21-10-2008, 14:26
Kupic nie kupilem ale widzialem kilka dni temu w Galerii Baltyckiej w FotoJokerze chyba

Ja próbuję kupić 50D w foto-net.
Złożyłem zamówienie, w poniedziałek miała być dostawa.
Mamy wtorek i cisza. Napisałem maila z przypomnieniem się, ale nie mam odpowiedzi.

Jestem zniesmaczony, bo przed złożeniem zamówienia, odpisywali w 15 minut.

ToSemJa
21-10-2008, 16:51
W fotonecie pytałem w czwartek u nich w sklepie i niekt nie potrafił mi powiedzieć kiedy będą go mieć nastanie, w ofercie niby jest ale... :)
Właśnie odebrałem nowiuśkie body od kuriera z FotoIt :P

Hellfire
21-10-2008, 17:55
W Katowicach w Fotojokerze był niedawno jeden na wystawie za smaczne 5299zł :D

ToSemJa
21-10-2008, 18:29
W Katowicach w Fotojokerze był niedawno jeden na wystawie za smaczne 5299zł :D

Ceny mnie rozbrajają - ja dałem 3699, z gripem i kurierem wyszło mi 4288zł :)
Ale dla jasności, sprzęt pochodzi z dystrybucji europejskiej, konkretnie z niemiec, wszystkie papiery niemieckie - gdzie bym nie dzwonił to słyszałem jedno i to samo: "niestety nie jest to sprzęt z dystrubucji na Polskę, podobno mamy taki dostać w połowie października jednak wie Pan jak to jest z Canonem, raczej spodziewałbym się początku albo połowy listopada"... tym samym kupiłem sprzęta w FotoIt, śmiga jak marzenie a gwarancja jest i tak na europę wtym polskę :P

krzysiek29
21-10-2008, 18:35
SRAW1 ISO 1600 t= 1/640s głowa niestety ruszona ale był w trakcie pracy :)
żadnej obróbki tylko konwersja z rawa do jpega w DPP. Ostrośćw body na 5.

źródło (http://img142.imageshack.us/img142/5879/dziciomay2zpa6.jpg)

crop

źródło (http://img146.imageshack.us/img146/316/dziciomay2cqt6.jpg)
pomijając przepalenia szumy na dobrym poziomie i ilość szczegółu też dobra.

Yoshitaka
21-10-2008, 18:41
Ceny mnie rozbrajają - ja dałem 3699, z gripem i kurierem wyszło mi 4288zł :)
Ale dla jasności, sprzęt pochodzi z dystrybucji europejskiej, konkretnie z niemiec, wszystkie papiery niemieckie - gdzie bym nie dzwonił to słyszałem jedno i to samo: "niestety nie jest to sprzęt z dystrubucji na Polskę, podobno mamy taki dostać w połowie października jednak wie Pan jak to jest z Canonem, raczej spodziewałbym się początku albo połowy listopada"... tym samym kupiłem sprzęta w FotoIt, śmiga jak marzenie a gwarancja jest i tak na europę wtym polskę :P

Co to za herezje ? ja mam z polskiej dystrybucji a kupiłem w Fotopanoramie w Krakowie 7 października.

A z tą gwarancją europejską różnie bywa jak przychodzi co do czego.
Nie nam szczegółów, ale zasłyszałem w sklepie, że na europejskiej po 3 naprawie nie dają nowego sprzętu.
Nie wiem ile w tym prawdy, bo tylko słyszałem rozmowę sprzedawcy z klientem, poza tym mnie to nie dotyczy więc nie zgłębiałem tematu.

ToSemJa
21-10-2008, 20:08
Co to za herezje ? ja mam z polskiej dystrybucji a kupiłem w Fotopanoramie w Krakowie 7 października.

Nie nam szczegółów, ale zasłyszałem w sklepie, że na europejskiej po 3 naprawie nie dają nowego sprzętu.
Nie wiem ile w tym prawdy, bo tylko słyszałem rozmowę sprzedawcy z klientem, poza tym mnie to nie dotyczy więc nie zgłębiałem tematu.
Nie wiem co za herezje, takimi informacjami mnie uraczono gdzie bym nie dzwonił :P Tak czy owak, nie ważne skąd, ważne żeby działał jak trza :)

panuna
21-10-2008, 21:53

7 października i jeszcze pewnie zapłaciłeś 3699:mrgreen: Kupuję w tym miejscu dużo i bardzo Panów (w tym sympatyczną Panią) lubię, ale jak trzeba pohandlować, to każdy ma swoją wersję wydarzeń (w tym przypadku dot. gwarancji). Mam swoją 50 i z dystrybucji europejskiej, w cenie daleko niższej od pierwszych puszek jakie otrzymali z Canona ;-)

Pecek
22-10-2008, 15:53
A zna ktoś może polską premiere 50d ? Bo canon polska ogólnie się śmieje z ludzi... Kolega ma podpisaną z nimi umowe sklepową. Napisali że 20 puszek wysłali 2 tyg temu i sami nie wiedzą dlaczego nie doszły jeszcze. To jakiś śmiech na sali...

Bingant
22-10-2008, 19:24
ale jaką premierę? gdzie? w sklepie Twojego kolegi mieli ją organizować?;)
50D już dawno po premierze, teraz leży w sklepach

Pecek
23-10-2008, 16:20
W tym rzecz że nie, canon ma niesamowite opóźnienie w dostawie, w 3miescie nie ma... Canon dostarczył info że dostawy będą dopiero jak sie okazało od konca paź do początku listopada. Paranoja... ;/

Yoshitaka
23-10-2008, 22:35
7 października i jeszcze pewnie zapłaciłeś 3699:mrgreen: Kupuję w tym miejscu dużo i bardzo Panów (w tym sympatyczną Panią) lubię, ale jak trzeba pohandlować, to każdy ma swoją wersję wydarzeń (w tym przypadku dot. gwarancji). Mam swoją 50 i z dystrybucji europejskiej, w cenie daleko niższej od pierwszych puszek jakie otrzymali z Canona ;-)

Za darmo dać nie chcieli więc położyłem diengi na ladzie.
Co oznacza cena daleko niższa? 2000PLN?

youcan
24-10-2008, 03:24
Miło posłuchać szczęśliwych posiadaczy Canona 50D :D
Dla tych, którzy mieli mniej szczęścia i takiego sprzętu nie mają, Fotopolis przewidziało miłą inicjatywę - Canon EOS 50D do indywidualnych testów (http://fotopolis.pl/index.php?n=7988)
Zgłoszenia trwają do 27.10.

Soulfuric
24-10-2008, 12:20
Posiadam od tygodnia i bardzo sobie chwalę ;)

panuna
24-10-2008, 20:17
Za darmo dać nie chcieli więc położyłem diengi na ladzie.
Co oznacza cena daleko niższa? 2000PLN?

taaa 1200PLN:mrgreen: pisząc daleko niższa nie miałem na myśli 50PLN:lol:
Z racji ilości zakupów chciałem puchę kupić u nich, ale pierwsze sztuki wystawili po 3980 PLN, co uznałem za lekką przesadę w stosunku do cen sprzętu ściąganego z UE;-)

jotes25
28-10-2008, 08:34
Posiadaczom polecam nowy firmware:

http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos50d/firmware.html

Ciepły
28-10-2008, 17:42
Z mojego ponad tygodniowego testowania wynika że ISO 3200 w zupełności używalne (ISO 12800 to gadżet nieuzywalny, zdjęcia z tego żadne, jedynie może tak na zasadzie rejestracji, że gdzieś się było i coś się pstryknęło, 6400 też raczej cienko, coś jak 3200 w 30D), menu i wynikające z tego udogodnienia przyciskowe o niebo lepsze niż w 30D, AF chyba też dziebko lepszy, przeprosiłem sie z moją 50 f/1,8 II teraz zyskała jakby drugie życie, ale to chyba dzięki lepszemu AF w korpusie, 30D jakoś nie współpracowało z tym obiektywem najlepiej, telewizorek aż za dobry, trochę nawet przeostrza, w rzeczywistości zdjęcia są trochę mniej ostre, jak na razie jedyny minus to prądożerność, jedynym akumularorkiem zrobiłem raptem ok 100 zdjęć, ale dużo w tym czasie było ustawień, prób itp, więc stąd mała wydajność, ale koledzy też na to narzekali, zresztą nawet porównując parametry techniczne czy 30D czy 40D z 50D widać że ten ostatni więcej zużywa prądu.

piotrek72t
28-10-2008, 18:06
W zasadzie zgadzam się z przedmówcą, ale doleję malutką łyżkę dziegciu, w ustawieniach defaultowo jest włączona opcja Auto-Lighting, do czego ma służyć przyznam się nie wiem ( powiedzmy domyślam się po nazwie ), natomiast po jej wyłączeniu szumy spadają znacznie.....

jotes25
28-10-2008, 18:06
Akumulatorek Li-Ion osiągnie max. pojemność po kilku ładowaniach, a i z "telewizorka" będziesz rzadziej już korzystać, więc problem sam się rozwiąże.

Corehoorn
28-10-2008, 18:13
Ciepły: nie wiem dlaczego piszesz iż prądożerność, z włączonym LV zrobiłem koło 280 zdjęć, i jeszcze trochę akumulatora zostało a robiłem to przy warunkach około 10 stopni. Dalej nie sprawdzałem bo mi łapy wymarzły. Na normalnej pracy wyszło mi około 800 zdjęć. Nie wiem może trafiłeś z kolegami na kiepski akumulator. Ale ekranik jest naprawdę bardzo przyjemny, nareszcie sie Canon obudził.

Co do ISO to faktycznie 3200 jest akceptowalne ale raczej nie zaryzykował bym go np w Kościele. Chyba że faktycznie trafiłbym na naprawdę ciemne miejsce a Ksiądz nie lubiłby 580 :P

i12800 to moze po odszumieniu i pokazaniu w 800x535 :)

Jedynie wkurza mnie trochę fakt że nigdzie nie ma możliwości ustalenie zakresu Autoiso (ISO i min czas do zmiany parametru). Oraz nie ma tego co wprowadzili w 5Dmk2 ale liczę że wraz z nowym firmware pow. 1.0.3 dadzą czyli dokładna informacja o stantie baterii (po ilości trzaśniętych zdjęć np jak to jest w Nikonie d300)

Na razie sprawdzałem go tylko Canonem 16-35 oraz z Sigma 70-300 i naprawdę bardzo fajnie się sprawuje zobaczę jeszcze jak AF będzie działał z moją 50mm ale to dopiero jak wróci z 350d z żytniej (o ile wróci)

Ciepły
28-10-2008, 19:41
Pisałem o prądożerności bo akurat używałem sprawdzonego akumulatorka, który w 30D potrafił do 900 zdjęć wytrzymać, a tutaj zdecydowanie mniej, ale tak jak pisałem dużo energii poszło na rozpoznanie sprzętu, początkowe testy, sprawdzenia, częste włączanie monitorka, LV itp. Aczkolwiek porównując parametry czysto techniczne w instrukcji obsługi jasno wynika że na tych samych akumulatorach 50D robi mniej zdjęć niż 40D czy 30D. Zobaczymy jak będzie dalej, najwyżej dokupię 4 akumulator to akurat żaden problem, ważne żeby zdjęcia dobre wychodziły, a takie są:)

Andrus
28-10-2008, 22:12
W niedziele zrobilem ok 1 tysiaca zdjec i bateria jeszcze byla w dobrym stanie (caly czas servo). Dlatego nie kupilem jeszcze drugiej baterii do gripa, bo po co ;)

ToSemJa
29-10-2008, 01:38
W niedziele zrobilem ok 1 tysiaca zdjec i bateria jeszcze byla w dobrym stanie (caly czas servo). Dlatego nie kupilem jeszcze drugiej baterii do gripa, bo po co ;)

Ja mam machnięte 1200zdjęc na dwóch zamiennikach w gripie i jeszcze hula więc nie jest źle :)

justanimage
29-10-2008, 10:24
Czy bawiliście się już w kalibrowanie szkieł? (AF micro adjustments)

Jak to wygląda i czy skuteczne jest?
Mam nadzieje ze wreszcie wszystkie Sigmy, tamrony i takze Canony zaczna wreszcie trafiac w punkt! :)

Pecek
29-10-2008, 10:47
A ja dorzuce swoje, że w 3mieście puchy nadal nie ma, canon juz 3 tydzien nie dostarcza aparatów. Są co prawda na zamówienie w kilku miejscach, ale tylko z Niemiec jak narazie... Szkoda słów !

gietrzy
29-10-2008, 10:50
A ja dorzuce swoje, że w 3mieście puchy nadal nie ma, canon juz 3 tydzien nie dostarcza aparatów. Są co prawda na zamówienie w kilku miejscach, ale tylko z Niemiec jak narazie... Szkoda słów !

Tak samo w moim mieście. EU wszystko pcha na Niemcy a PL resztki, które dostanie w markety.
Kolejna arogancja ze strony cmos-zilli...

szadam
29-10-2008, 11:01

Pecek - a kiedy zamaiwiales i gdzie, bo ja tez czekam na realizacje zlecenia, fakkt ze dopiero tydzien :)

Pecek
29-10-2008, 13:35
Zamówiłem w Balcie, mam tam znajomego, mówi że canon twierdzi że aparaty wysłali 3 tygodnie temu z magazynów canon polska. Ciekawe, jakieś widmowe te aparaty ;) Np. w saturnie można dostac 50d, ale body nie ma szans... A po co komu tragiczne 17-85 ...

gietrzy
29-10-2008, 13:40
Zamówiłem w Balcie, mam tam znajomego, mówi że canon twierdzi że aparaty wysłali 3 tygodnie temu z magazynów canon polska.

:mrgreen:

Stare, ale jak widać nadal chodzi.

Corehoorn
29-10-2008, 14:54

Mam nadzieje ze wreszcie wszystkie Sigmy, tamrony i takze Canony zaczna wreszcie trafiac w punkt! :)

Sprawdzałem na Tamronie 55-200 4-5.6 - obiektyw oczywiście żadna rewelacja bo co można mieć za 150$ jednak po ustawieniu AFm na +6 stał się żyletą przynajmniej w zakresie 55-135 dla f4, przy 5.6 na zakresie 55-80 bajka.

Canon 50mm f1,8 od kumpla dostał +3 AFm i idealnie w cel na f/1,8

Jak trafia z Sigmą 17-70,18-125,24-70 i 50mm będę miał okazję sprawdzić dopiero po świętach. Jednak ciągle nasuwa mi się pytanie czy uda sie skalibrować 80mm FF z sigmy 24-70 haha

------------

Ja kupiłem 2x 50D w Bielsku Białej w Eltkomie. Niestety mają tam aparaty z listy EU więc jak ktoś chce papierową instrukcję PL i samemu oderwać sobie folie z wyświetlacza to nie ma tak :P ale mają na stanie dużo samych body.

piotrek72t
29-10-2008, 15:13

Dzisaj tak z poczęsci z nudów , po drugie bo kolega mnie prosił
nie będe wstawiał zdjęć na nowo podam więc LINK (http://www.fotoprzyroda.pl/canon-50d-klika-subiektywnych-uwag-vt2011.htm) zdjecia 6, 8

justanimage
29-10-2008, 15:25
Dzisaj tak z poczęsci z nudów , po drugie bo kolega mnie prosił
nie będe wstawiał zdjęć na nowo podam więc LINK (http://www.fotoprzyroda.pl/canon-50d-klika-subiektywnych-uwag-vt2011.htm) zdjecia 6, 8

Dzięki za odpowiedzi. Czyli ogólnie mozna powiedzieć, że korekcja AF działa i jest to użyteczna funkcja....

Szymański Adam
29-10-2008, 22:33
Kupiłem kilka dni temu 50D (sprzedałem 20D) i niestety jestem rozczarowany na 100 ISO szumy na wyższych wartościach jeszcze więcej. Po tych szumach, chcąc dociec szczególów - co się dzieje, oceniałem poszczególne kanały RGB i niestety porażka Canona. Nie jest to sprzęt, który można polecać, nie wiem dlaczego ludzie tak chwalą ten sprzęt. Nie można ufać głupotom na forum, tylko sobie i swoim spostrzeżeniom. testy robiłem 50/1,4 Canona, Tamronem 17-55, Tamronem 28-75, Canonem 100/2,8. Zawiodłem się na tym sprzęcie - 50D. Po tych doznaniach myślałem o 5D MkII, ale z tego co czytałem i oglądałem to Sony 900 zapewne w cuglach pokona 5D MkII. Gdyż nawet nieco wyprzedza profesjonalny sprzęt średni format Hasela nie mówiąc już Mamiji (też średni format). Sądząc wg własnych (subiektywnych) ocen nie warto ufać ocenom jakie prezentują użytkownicy forum. Na własnych pieniądzach sprawdzisz najlepiej, ale to niestety kosztuje. Dylemat Sony 900 czy Mk II sprawdzaj zawsze na własnych doświadczeniach!!!. Żałuję że go kupiłem. Mogłem zostać z 20D - nie jest zły

Kolekcjoner
29-10-2008, 22:39
Kupiłem kilka dni temu 50D (sprzedałem 20D) i niestety jestem rozczarowany na 100 ISO szumy na wyższych wartościach jeszcze więcej. Po tych szumach, chcąc dociec szczególów - co się dzieje, oceniałem poszczególne kanały RGB i niestety porażka Canona. Nie jest to sprzęt, który można polecać, nie wiem dlaczego ludzie tak chwalą ten sprzęt. Nie można ufać głupotom na forum, tylko sobie i swoim spostrzeżeniom. testy robiłem 50/1,4 Canona, Tamronem 17-55, Tamronem 28-75, Canonem 100/2,8. Zawiodłem się na tym sprzęcie - 50D. Po tych doznaniach myślałem o 5D MkII, ale z tego co czytałem i oglądałem to Sony 900 zapewne w cuglach pokona 5D MkII. Gdyż nawet nieco wyprzedza profesjonalny sprzęt średni format Hasela nie mówiąc już Mamiji (też średni format). Sądząc wg własnych (subiektywnych) ocen nie warto ufać ocenom jakie prezentują użytkownicy forum. Na własnych pieniądzach sprawdzisz najlepiej, ale to niestety kosztuje. Dylemat Sony 900 czy Mk II sprawdzj zawsze na własnych doświadczeniach!!!. Żałuję że go kupiłem. Mogłem zostać z 20D - nie jest zły

Podsumowując: "nie warto ufać ocenom jakie prezentują użytkownicy forum." Nie bierz tego osobiście ale Twoja opina też się mieści w zakresie tego co zacytowałem :cool:.

szadam
29-10-2008, 22:49
Kupiłem kilka dni temu 50D (sprzedałem 20D) i niestety jestem rozczarowany na 100 ISO szumy na wyższych wartościach jeszcze więcej. Po tych szumach, chcąc dociec szczególów - co się dzieje, oceniałem poszczególne kanały RGB i niestety porażka Canona. Nie jest to sprzęt, który można polecać, nie wiem dlaczego ludzie tak chwalą ten sprzęt. Nie można ufać głupotom na forum, tylko sobie i swoim spostrzeżeniom. testy robiłem 50/1,4 Canona, Tamronem 17-55, Tamronem 28-75, Canonem 100/2,8. Zawiodłem się na tym sprzęcie - 50D. Po tych doznaniach myślałem o 5D MkII, ale z tego co czytałem i oglądałem to Sony 900 zapewne w cuglach pokona 5D MkII. Gdyż nawet nieco wyprzedza profesjonalny sprzęt średni format Hasela nie mówiąc już Mamiji (też średni format). Sądząc wg własnych (subiektywnych) ocen nie warto ufać ocenom jakie prezentują użytkownicy forum. Na własnych pieniądzach sprawdzisz najlepiej, ale to niestety kosztuje. Dylemat Sony 900 czy Mk II sprawdzj zawsze na własnych doświadczeniach!!!. Żałuję że go kupiłem. Mogłem zostać z 20D - nie jest zły

A skad wiesz ze Sony 900 bije 5D MKII, tez widziales testy i ogladales foty na Forach??

gietrzy
29-10-2008, 22:49
Kupiłem kilka dni temu 50D i niestety jestem rozczarowany na 100 ISO... testy robiłem 50/1,4 Canona, Canonem 100/2,8. Zawiodłem się na tym sprzęcie - 50D.

Nie obrażaj sam siebie aka MediaMarkt?, ...

Po tych doznaniach myślałem o 5D MkII, ale z tego co czytałem i oglądałem to Sony 900 zapewne w cuglach pokona 5D MkII.

Już go pokonało! Ma aż dwie sprzątaczki matrycy wewnątrz plus dodatkową na zewnątrz! Razem trzy sprzątaczki matrycy!!!

Corehoorn
29-10-2008, 22:51
Kupiłem kilka dni temu 50D (sprzedałem 20D) i niestety jestem rozczarowany na 100 ISO szumy na wyższych wartościach jeszcze więcej.

Aż sobie jutro wyjmę 20D i sprawdzę

Szymański Adam
29-10-2008, 23:10
Tak sprawdź koniecznie (dot. Corehoorn) 20D zrobiłem niecałe 20tyś zdjęć przez ok. 3 lata. A 50D tylko kilkaset zdjęć do testów (portrety, krajobrazy, różne obiektywy, różne warunki etc. etc.) W swoich wypowiedziach fakt, że zaprzeczam sam sobie (czytałem i oglądałem foty o Sony 900) nie robiłem sam zdjęć - więc trudno rzetelnie się wypowiedzić. Nikon D3 też mojego 20D zjadł totalnie. Co pełna klatka - to jednak jakość, która zabija APS-C TOTALNIE. Trzeba było mi kupić 5D.

mor_feusz
29-10-2008, 23:20
.........Trzeba było mi kupić 5D.
Sprzedaj 50D kup 5D - bedzie dobrze

Pecek
30-10-2008, 12:34
Widze absolutny żal ze strony Pana Adama ;) Ja właśnie czekam na 50d. Przesiadka z 350d, więc w 100% jestem przekonany że się nie zawiode. A ta puszka do ślubów i studia da rade moim zdaniem. Użyteczne do iso3200. Trzeba dobrych szkieł i tyle ;)

mbdsgn
30-10-2008, 14:36
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/ recenzja na dp

jotes25
30-10-2008, 15:00
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/ recenzja na dp

Rewelacji nie ma. Pochwalili właściwie wszystko to co było już w 40d, a skrytykowali wszystko związane z nową matrycą...

arra
30-10-2008, 15:17
skrytykowali wszystko związane z nową matrycą...

Czy to aby nie po raz pierwszy w historii Canona?
Boje się, że to samo czeka nową piątkę :(

mjs27
30-10-2008, 15:17
To było do przewidzenia, że nowa matryca wbrew zapewnieniom producenta nie zachwyci... Rynkiem aparatów rządzi i zawsze będzie rządził marketing:( Szkoda, że użytkowników mają w dupie:(

Kolekcjoner
30-10-2008, 15:31
Szkoda, że nie pokazali wyników dla sRaw-ów. Poza tym ten test pokazuje IMHO jedno. Coraz mniejszy sens robienia porównań powiększeń 100%. Chyba, że większość ludzi używa zdjęć w pełej rozdzielczośći, a ja jestem zacofany w tym względzie.

jotes25
30-10-2008, 15:36
Chyba, że większość ludzi używa zdjęć w pełej rozdzielczośći, a ja jestem zacofany w tym względzie.

Większość na pewno nie, ale są i tacy, którym np. ogniskowej nie staje i chętnie widzieliby wzrost rozdzielczości. Osobna kwestia, że faktycznie matryca 15MP może być już nieco przesadą w stosunku do możliwości większości szkieł. Obawiam się jednak, że na tym nie koniec...

arra
30-10-2008, 15:37
Coraz mniejszy sens robienia porównań powiększeń 100%.

Bo Canon wypada coraz słabiej, a zawsze był liderem w "per pixel sharpness"? ;)

Kolekcjoner
30-10-2008, 15:40
Bo Canon wypada coraz słabiej, a zawsze był liderem w "per pixel sharpness"? ;)

No jeśli dla Ciebie najważniejsze jest żeby Canon był liderem to to rzeczywiście jest problem 8).

Adaminorge
30-10-2008, 15:43
Witam wszystkich:)
Taka tylko uwaga techniczna: w dp nie podano przy jakim firmware robione były testy. W wersji 1.01 były jakieś niedociągnięcia jeśli chodzi o ostrość i kolory. Następne (ostatnio pojawił się 1.03) poprawiają ponoć te wady. Osobiście nie zauważyłem wielkiej zmiany, ale profesjonalnych testów porównawczych nie robiłem.

Kolekcjoner
30-10-2008, 15:47
Witam wszystkich:)
Taka tylko uwaga techniczna: w dp nie podano przy jakim firmware robione były testy. W wersji 1.01 były jakieś niedociągnięcia jeśli chodzi o ostrość i kolory. Następne (ostatnio pojawił się 1.03) poprawiają ponoć te wady. Osobiście nie zauważyłem wielkiej zmiany, ale profesjonalnych testów porównawczych nie robiłem.

Review based on a production Canon EOS 50D with firmware version 1.02
Choć wątpię żeby to wniosło jakieś rewolucyjne zmiany.

gietrzy
30-10-2008, 15:53
Poza tym ten test pokazuje IMHO jedno.

Dpreview nie kocha już Canona :mrgreen:

Canon wypuszczając 50D dał wildlife czy makro fotografom bardzo, bardzo dobrą maszynkę za przysłowiowy złamany grosz - dla nich koszt 50D to pikuś.

Chcąc rzetelnie przetestować ten aparat większość sampli zrobiłbym supertelasami typu 500/4, 600/4, 800/5.6; makro narzędziami typu 100/m USM, ef-s 60/m i 180/3.5m (bez różnicy czy Sigmiok czy eLa) i do tego szkła typu 18-200 IS, 18-55 IS czy 17-85 IS.

Chcąc rzetelnie przetestować aparat z tak dużą (jak na dziś) gęstością pixeli zacząłbym od AF micro adjustments.

Chcąc rzetelnie przetestować aparat miałbym głęboko ACR i korzystałbym z rozwiązań jak to pięknie Canon ujął in house - NX2, DPP, itd.
Dlaczego? Deser w wykonaniu Magne Nilsena (wraz z Michaelem Tapes'em kończą nowy konwerter postmortem - RawShooterPremium o czym wspominałem na pl.r.f.c z rok temu):

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=29802024

wain
30-10-2008, 16:13
Dpreview nie kocha już Canona :mrgreen:

Canon wypuszczając 50D dał wildlife czy makro fotografom bardzo, bardzo dobrą maszynkę za przysłowiowy złamany grosz - dla nich koszt 50D to pikuś.

Chcąc rzetelnie przetestować ten aparat większość sampli zrobiłbym supertelasami typu 500/4, 600/4, 800/5.6; makro narzędziami typu 100/m USM, ef-s 60/m i 180/3.5m (bez różnicy czy Sigmiok czy eLa) i do tego szkła typu 18-200 IS, 18-55 IS czy 17-85 IS.

Chcąc rzetelnie przetestować aparat z tak dużą (jak na dziś) gęstością pixeli zacząłbym od AF micro adjustments.
(...)
[/url]

Ostrosc ok, wiadomo, co zapniesz taki bedziesz mial wynik, ale dr i szum? Szum tak bardzo nie boli (chociaz regres widac wyrazny co mocno martwi) o tyle gorsze DR juz mocno boli. Aparat coraz lepszy - matryca coraz gorsza .. canonowi cos sie chyba po....

gietrzy
30-10-2008, 16:23
Aparat coraz lepszy - matryca coraz gorsza .. canonowi cos sie chyba po....

Nie, to chyba nie tak. Po prostu jeszcze nie został przekroczony punkt krytyczny sprzedaży. Jeszcze opłaca się MPx race bo sprzęt schodzi :) Po prostu.
Jak ludzie będą mieli dość Core8Quad z własną przydomową atom-elektrownią, potrzebną by zrobić 10x15, znowu wrócą do kliku MPx w innej technologii z super DR albo wypuszczą model z B&W cmosem (native support już jest w Bayerze).

wain
30-10-2008, 16:38
Nie, to chyba nie tak. Po prostu jeszcze nie został przekroczony punkt krytyczny sprzedaży. Jeszcze opłaca się MPx race bo sprzęt schodzi :) Po prostu.
Jak ludzie będą mieli dość Core8Quad z własną przydomową atom-elektrownią, potrzebną by zrobić 10x15, znowu wrócą do kliku MPx w innej technologii z super DR albo wypuszczą model z B&W cmosem (native support już jest w Bayerze).

Nie no.. jasne ja to wszystko nawet rozumiem. Jest tylko jeden problem - jest albo 50D albo 40D(ktorego zapasy zaraz zostana wyczerpane). Nie ma modelu z hiper DR i mala iloscia pixeli. Po prostu - nie ma mozliwosci wyboru. I tyle.
Wiem ze jest sRaw1(szumem pewno zblizy sie do 40D) ale on problemu DR nie obejdzie. Problem taki ze im nowszy model to obrazek mniej mi sie podoba(30D->40D->50D)..

Adaminorge
30-10-2008, 16:43
zwracam honor dpr (tu podnoszę kapelusz)

A wracając do wyścigu MPx dojdziemy do takiego punktu (przegięcia?), że różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami obiektywów będą wpływały na wyniki rozdzielczości aparatów, trzeba będzie dokładnie tym samym obiektywem pstrykać testowe tablice i co dalej?... kto będzie pilnował tych wzorcowych szkieł? :)

Myślę, że nie ma co na razie lamentować nad 50D. Moim zdaniem to super aparat, po przesiadce z analogowego EOS 5 jestem bardzo zadowolony, bo niczego mi nie zabrakło ze starej maszyny, a nawet dostałem więcej. I wreszcie nic mi nie skrzypi w obudowie.
Nie mam doświadczeń z innymi xxD więc trudno mi tu oceniać. Myślę, że jak ktoś ma 40D to niech poczeka z przesiadką na 60D albo 5dMII. No chyba, że te kilka MPx więcej ma znaczenie.

malkontent
30-10-2008, 20:31

Ja próbowałem zamówić w foto-net.

W poniedziałek się wkurzyłem, złożyłem zamówienie w sklepie internetowym fotojokera i wczoraj przyjechał kurier.

SeWo
30-10-2008, 21:08
A tak chciałem kupić ten aparat ,a na każdym tescie tylko baty otrzymuje jeśli chodzi ojakość obrazu,a to było dla mnie najważniejsze.Chyba czas będzie pomyśleć nad zakupem może czgoś z żółtym napisem :-):-):-):-):-):-).

Kolekcjoner
30-10-2008, 22:29
A tak chciałem kupić ten aparat ,a na każdym tescie tylko baty otrzymuje jeśli chodzi ojakość obrazu,a to było dla mnie najważniejsze.Chyba czas będzie pomyśleć nad zakupem może czgoś z żółtym napisem :-):-):-):-):-):-).

Tak mnie ciekawi w czym ta puszka tak źle wypada (i w jakich testach)? Gdzie ta jakość obrazu jest tak podła, że Ci nie odpowiada? Bo to co ja widzę to tyle, że da się nią robić zdjęcia tak jak każdą inną. Jak na cropa i tak małe piksele ma szumy porównywalne z konkurentami o fizycznie większych matrycach i mniejszej ilości pikseli. A że nie jest naj. No cóż na pewno poziomu H3D nie osiąga.

szadam
30-10-2008, 23:16
Ja próbowałem zamówić w foto-net.

W poniedziałek się wkurzyłem, złożyłem zamówienie w sklepie internetowym fotojokera i wczoraj przyjechał kurier.

Dlaczego sie wkurzyles na FOTO-NET, w sumie tez u nich samowilem aparat.
A kupowałes samo body czy z obiektywem w FJ. ??

Na stronie http://www.e-fotojoker.pl nie widze w ofercie teraz 50D wiec moze teraz wszedzie maja problemy z dostepnoscia tego aparatu.
Fakt ze na pułkach juz w w Galeri nie widzialem teko aparatu.

SeWo
30-10-2008, 23:20
No cóż na pewno poziomu H3D nie osiąga.No może H3D to nie ,ale powinien w obrazku przynajmniej lepiej wypadać od 40D bo w koncu to następca i wszystko powinno być poprawione i poprawiono wyświetlacz:),a jakość zdjęć bo to najważniejsze-spadła:sad:.Z tego co widzę w dwóch poważnych testach na fotopolis i na dpreview obrazek wypadł słabiej od 40D i to mnie zniechęciło.Jedyna fajna funkcja jaka sie pojawiła w tym modelu to regulacja BF i FF z której pewno nie jeden posiadacz będzie zadowolony ,ale ten obrazek w testach wypadł nie najlepiej.:cry:Przypomne że przed premierą canon zapewniał że mimo nowej matrycy 15,1 Mp obraz nie straci na jakości ,a jak widać stracił.

Kolekcjoner
30-10-2008, 23:43
No może H3D to nie ,ale powinien w obrazku przynajmniej lepiej wypadać od 40D bo w koncu to następca i wszystko powinno być poprawione i poprawiono wyświetlacz:),a jakość zdjęć bo to najważniejsze-spadła:sad:.Z tego co widzę w dwóch poważnych testach na fotopolis i na dpreview obrazek wypadł słabiej od 40D i to mnie zniechęciło.Jedyna fajna funkcja jaka sie pojawiła w tym modelu to regulacja BF i FF z której pewno nie jeden posiadacz będzie zadowolony ,ale ten obrazek w testach wypadł nie najlepiej.:cry:Przypomne że przed premierą canon zapewniał że mimo nowej matrycy 15,1 Mp obraz nie straci na jakości ,a jak widać stracił.

Pytanie czy po zmniejszeniu do rozmiaru obrazu z 40D rzeczywiście stracił? Kolejna kwestia to co to znaczy "jakość zdjęć"? Czy to oznacza wyłącznie to jakie zdjęcia produkuje ten aparat na iso wyższym niż 3200? Może nie sprowadzajmy wszystkiego do skrajności. Na niskich iso jest bez zarzutu (nawet wedle tych testów widać przewagę nad resztą).

Poza tym te testy moim zdaniem (i nie tylko moim patrz post gietrzy (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=550419&postcount=822)) pokazują tylko część prawdy. To że poszli w marketing i ućkali megapikseli to fakt. I to że wielu ludzi uważa to (słusznie) za bezsens to kolejny fakt. Kolejnym faktem jest też to, że będzie się to pewnie świetnie sprzedawało ze względu na te cyferki. Natomiast ja nie mam obowiązku iść z duchem marketingu i używać pełnej rozdzielczości (Canon daje tu przecież bardzo dobrą alternatywę) i oglądać zdjęć w powiększeniach pojedyńczych pikseli ;). A jak ktoś potrzebuje wybitnej jakości i rozdzielczości to crop jest tak czy tak słabym rozwiązaniem.

malkontent
31-10-2008, 09:47
Dlaczego sie wkurzyles na FOTO-NET, w sumie tez u nich samowilem aparat.
A kupowałes samo body czy z obiektywem w FJ. ??

Na stronie http://www.e-fotojoker.pl nie widze w ofercie teraz 50D wiec moze teraz wszedzie maja problemy z dostepnoscia tego aparatu.
Fakt ze na pułkach juz w w Galeri nie widzialem teko aparatu.

Dostałem konkretną informację o terminie zamówienia.
Tydzień po terminie, nie było żadnej informacji.
Półtoraa tygodnia po terminie z nudów wszedłem na stronę fotojokera i był dostępny. Tak więc zamówiłem w FJ a foto-netowi podziękowałem.

Zamówiłem samo body - mam kilka nie najgorszych obiektywów.

Pecek
31-10-2008, 11:32
Co jest najsmieszniejsze;]
Mi prędzej przyszło z USA 70-200 2.8 L niż 50d w Polsce ;)
Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem pieknego siwego tele, a nie mam puszki, bo 350d poszedł pod młotek przymusowo 2 tyg temu...
Cierpie i złorzecze na canon polska - shame on you.. ;/
Staram sie nie wyłamać i nie kupić 40d za 2300zł. Tylko hamuje mnie ten telewizor i gorsze używalne iso. Chyba że ktoś ma odmienne opinie.

Bodzius
31-10-2008, 12:03
Nie wiem czy było, ale warto przeczytać. Pierwsza poważna wada:
http://www.fotografuj.pl/News/Lampy_blyskowe_Sigmy_EO_ETTL_II_zle_wspolpracuja_z _Canonem_EOS_50D/id/2464

aptur
31-10-2008, 12:05
http://www.fotografuj.pl/News/Lampy_blyskowe_Sigmy_EO_ETTL_II_zle_wspolpracuja_z _Canonem_EOS_50D/id/2464

Ale jaka wada? Bo na pewno nie canona :)

Corehoorn
31-10-2008, 12:13
Jeśli sigma ma takie samo podejście do lamp jak do obiektywów to sie nie dziwie :P

A mnie mile zaskoczyło iż z 50D ruszyła moja stara 540EZ i to w trybie TTL co nie miało miejsca z 5D i 350D chyba ze na manualu :) i co śmieszne dobrze działa, tylko trzeba walnąć ręcznie korektę -1ev na lampie

Najbardziej mnie wkurza fakt iż ten naprawdę fajny wielki ekranik w 50D przekłamuje z ostrością zdjęcia. Niby w powiększeniu na LCD jest ok, na kompie okazuje się że ... hahaha ...

mbdsgn
31-10-2008, 12:47
Najbardziej mnie wkurza fakt iż ten naprawdę fajny wielki ekranik w 50D przekłamuje z ostrością zdjęcia. Niby w powiększeniu na LCD jest ok, na kompie okazuje się że ... hahaha ...
Cos mi sie zdaje, ze za niedlugo lcd z 40D bedzie wychwalany pod niebiosa :D

arra
31-10-2008, 13:30
Pytanie czy po zmniejszeniu do rozmiaru obrazu z 40D rzeczywiście stracił?

Nie po to sie kupuje 15mpix żeby zmniejszać do ...rozmiaru. Może zmniejszysz do 6 mpix, bedzie jeszcze lepiej, naprawdę 300D/10D wtedy wymięka.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tak mnie ciekawi w czym ta puszka tak źle wypada (i w jakich testach)?

Nikt tu nie mówi, że źle, tylko że GORZEJ od poprzedników i konkurentów. A gdzie wypada gorzej: w DR, szumach i w "per pixel sharpness" - to ostatnie można tłumaczyć brakiem wymaganej rozdzielczości optyki, ale trzeba było pakować tyle pikseli?

akustyk
31-10-2008, 14:11
Nie po to sie kupuje 15mpix żeby zmniejszać do ...rozmiaru. Może zmniejszysz do 6 mpix, bedzie jeszcze lepiej, naprawdę 300D/10D wtedy wymięka.

nie no... przy druku czy prezentacji ekranowej tak czy siak bedziesz zmniejszal.
no albo to tylko ja tak mam, ze powiekszenie 100% nie jest najwazniejszym skladnikiem oceny zdjec :)

Nikt tu nie mówi, że źle, tylko że GORZEJ od poprzedników i konkurentów. A gdzie wypada gorzej: w DR, szumach i w "per pixel sharpness" - to ostatnie można tłumaczyć brakiem wymaganej rozdzielczości optyki, ale trzeba było pakować tyle pikseli?
mam mieszane odczucia co do tych pomiarow DR na dpreview. bo na ta wartosc naklada sie zbytnio odszumianie/wyostrzanie w matrycy/procesorze obrazu. dokladnie tak samo jak na szumy i na szczegolowosc obrazu. dpreview nie dotyka tematu wzajemnych relacji miedzy tymi czynnikami i wachluje pomiarami, z ktorych koniec koncow wiele nie wynika.

testy na dpreview pokazuja w zasadzie bezsens takich porownan za pomoca cyferek. bo o ile mozna na wynikowych obrazach dokonac pewnych pomiarow, o tyle bez zdroworozsadkowej analizy tych wynikow i zdjec nie mozna nic sensownego o aparatach powiedziec. bo co z tego ze jeden aparat ma mniejsze szumy niz drugi, jesli to jest osiagniete przez odszumianie i odbywa sie zwyczajnie kosztem szczegolow? co z tego, ze jeden aparat ma wiekszy DR jesli to co mu zostalo zakwalifikowane jako zasieg w cieniach to po prostu przejscia tonalne miedzy zmydlonym do granic niemozliwosci obrazem po odszumianiu? gdzie brak analogicznego rozmydlania w innym aparacie produkuje kaszke niezaliczana do DR, ktora po rozmydleniu wygladalaby dokladnie tak samo.

bylo nie bylo wniosek jest jeden: pomiary inzynierskie sa dobre dla inzynierow i dla fechtujacych cyferkami idiotow. o jakosci obrazu, bylo nie bylo, wszystkiego nie mowia. a wrecz niewiele...

Kolekcjoner
31-10-2008, 14:20
Widzisz tylko że mnie słabo interesuje co "się robi" tylko co ja z tym mogę zrobić. A ja zwykle zmniejszam. Bardzo rzadko wykorzystuję pełną rozdzielczość (a nie mam 15 mpx). Jak będę jej potrzebował to kupię 5D mkII. Ja uważam że Canon dał te 15 mpx ewidentnie z powodów marketingowych i nie mam co do tego wątpliwości. Ale to czy ktoś ma na tyle doświadczenia żeby wiedzieć czy i jak to wykorzystać to już zupełnie inna sprawa.

Oczywiście można wyrywać zdania z kontekstu i się do nich odnosić tylko wtedy dla mnie dyskusja traci sens. A powtarzanie po raz wtóry tego samego też się mija z celem.

BTW: tak w kwestii ścisłości - na tych wykresach szumów z dpr wcale nie wygląda gorzej niż konkurenci.

Adaminorge
31-10-2008, 14:36
Widzę, że dpr to jakaś wyrocznia - dobry/zły aparat. Niestety każdy test (!) nosi piętno testującego i nawet delikatne negatywne zabarwienie odbije się w jakimś zdaniu. Z drugiej strony rozmawiamy o takich niuansach, że konia z rzędem temu, kto po zdjęciu rozróżni z jakiej puszki wyszło. Dla "analityków" są testy tablicowe i wykresy, np. tu: http://www.diwa-labs.com/wip4/detail.epl?id=274386 . Ale to inni ocenią po zdjęciach, czy fotograf jest kompatybilny ze aparatem. H. Newton niejednokrotnie pstrykał fotki aparatem za 300$ i mówił, że zdjęcie robi się głową.

adobija
31-10-2008, 16:53
ludzie, miałem zminić 400D na 50D ale jak nie przestanę czytać to albo kupie 1000D zeby mi karty i szkła pasowały albo sprzedam mój aparat (w zasadzie to już prawie sprzedany) i zapomne o czymś takim jak zdjęcia (co to są zdjęcia.....??), przestańcie sie katować tym co piszecie...hihi masakra jakaś czy co????

panuna
31-10-2008, 17:53
ludzie, miałem zminić 400D na 50D ale jak nie przestanę czytać to albo kupie 1000D zeby mi karty i szkła pasowały albo sprzedam mój aparat (w zasadzie to już prawie sprzedany) i zapomne o czymś takim jak zdjęcia (co to są zdjęcia.....??), przestańcie sie katować tym co piszecie...hihi masakra jakaś czy co????

heh, dokładnie, na szczęście dokonałem już takiej zamiany. Gdybym miał dokonać tego teraz, to miałbym niezły mętlik w głowie, a tak to pstrykam sobie nową 50D i mam zajefajne fotki (i tylko żal że nie mam na to więcej czasu):mrgreen::mrgreen::mrgreen:. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że życzę wszystkiego dobrego przy takim dzieleniu włosa na czworo pod mikroskopem atomowym:lol:

Corehoorn
31-10-2008, 18:09
panuna: jak sie sprawuje boski Tamron 17-50 z 50D ? mam na myśli pełną dziurę na 18mm i 50mm w porównaniu do poprzedniej 400D ?

panuna
31-10-2008, 19:34
panuna: jak sie sprawuje boski Tamron 17-50 z 50D ? mam na myśli pełną dziurę na 18mm i 50mm w porównaniu do poprzedniej 400D ?

na pełnej dziurze mam problem z BF.

Corehoorn
31-10-2008, 19:35
Nawet po mikroregulacji AF w 50?

panuna
31-10-2008, 20:38
Nawet po mikroregulacji AF w 50?

bardzo mały ale tak, nastawa +20. Pasuje puchę oddać do regulacji, bo mam ten objaw na wszystkich obiektywach.

m_o_b_y
31-10-2008, 20:58
Widzę, że dpr to jakaś wyrocznia - dobry/zły aparat. Niestety każdy test (!) nosi piętno testującego i nawet delikatne negatywne zabarwienie odbije się w jakimś zdaniu. Z drugiej strony rozmawiamy o takich niuansach, że konia z rzędem temu, kto po zdjęciu rozróżni z jakiej puszki wyszło. Dla "analityków" są testy tablicowe i wykresy, np. tu: http://www.diwa-labs.com/wip4/detail.epl?id=274386 . Ale to inni ocenią po zdjęciach, czy fotograf jest kompatybilny ze aparatem. H. Newton niejednokrotnie pstrykał fotki aparatem za 300$ i mówił, że zdjęcie robi się głową.

Jedno wydaje się oczywiste: zdjęcia uzyskane przy pomocy 50D pod niektórymi względami ustępują zdjęciom z 40D.
Sens zakupu droższego 50D, który nie daje lepszych zdjęć, niż jego poprzednik wydaje się wątpliwy, chyba że dla nabywcy najważniejsze są gadżety.
Rozważałem możliwość zakupu tego aparatu, ale po przeczytaniu recenzji w DPR, chyba jednak sobie ten temat odpuszczę.
Pozdrówka

Yoshitaka
31-10-2008, 21:35

Wniosek? Trzeba kupować klamoty Canona i nie ma problemu :mrgreen:

Dla mnie to żadna wada.

Kubak82
01-11-2008, 09:36
mam prosbe - czy ktorys z kolegow ktorzy juz jaka 50d ma tez moze stalke 400 5,6 i tc ?? chodzi o sprawdzenie czy taki tandem dziala z 50d bo z tego co pamietam z autopsji, z 40d byly z tym duze problemy (kenko z zaklejonymi stykami - na 350d smigal bez problemu, na 40d juz mu sie odechcialo :roll: )

planuje drugie body i tak sie zastanawiam, czy moze w kolejnym modelu jest lepiej :?::!:

jotes25
01-11-2008, 10:39
Nie mam 50d, ale z 40d kombinacja 400/5.6 + TC działa dużo lepiej niż z 350d. Owszem są kłopoty ze środkowym oraz górnym i dolnym, za to boczne ostrzą dużo pewniej i szybciej (bo w 350d praktycznie wcale), bo są krzyżowe. Jak ktoś słusznie zauważył w ten sposób unika się centralnych kadrów :lol:

ygd
01-11-2008, 11:20
Tak prawdę powiedziawszy to cropy w 15mpix z 50D nie są takie złe. Trzeba wziąć pod uwagę "wydajność" szkieł.
Dla przykładu tutaj crop z Phase One P45+, który kosztuje "nieco" więcej... razem z exifem: http://ygd.pl/su_027.jpg (waga prawie 11MB).
Można by stwierdzić WTF? Sprzęt za worek $$$, a tu takie ziarno? ;) Tak więc nie narzekajcie na biednego Canona ;)

jotes25
01-11-2008, 11:25
Nie narzekam na 50d, to bardzo udany aparat. Niewiele mu zostało do poprawienia (np. AutoISO, a to przecie drobiazg). Można oczywiście powiedzieć, że Canon przegiął wsadzając w niego 15MPix, ale z marketingowego punktu widzenia nie miał wyboru, bo za chwilę konkurencja zrobiłaby to samo (albo już zrobiła, vide Pentax).

dziobolek
01-11-2008, 13:21
Nie mam 50d, ale z 40d kombinacja 400/5.6 + TC działa dużo lepiej niż z 350d. Owszem są kłopoty ze środkowym oraz górnym i dolnym, za to boczne ostrzą dużo pewniej i szybciej (bo w 350d praktycznie wcale), bo są krzyżowe. Jak ktoś słusznie zauważył w ten sposób unika się centralnych kadrów :lol:

Idąc tym tropem to z 50-ką powinno hulać jeszcze lepiej, bo o ile się nie mylę wszystkie są krzyżowe a centralny podwójnie.
Ale to nadal tylko gdybanie...;)

Kolekcjoner
01-11-2008, 14:36
^^^^Nie mylisz się. Układ AF w 50D jest identyczny jak w 40D.

maurycyj
01-11-2008, 17:04
No i pojawiły się testy 50D.

Wyszło że ma większe szumy niż 40D, mniejszy DR i dodatkowo przekłamujący w gorszą stronę monitorek.

Moderatorzy pieklili się na krytykę dużej ilości MPix (włącznie z cenzurą) nowego dziecka Canona a tymczasem wyszło to co miało wyjść.
Jedyną sensowną przewagą 50D nad 40D pozostał AF-adjust.

Zamiast przejść do porządku dziennego nad faktem że C. skopał sprawę i 50D nie wprowadzając FF pojawiają się głosy że "mimo wszystko dobry aparat" (20/30/40 też), że i aparatem ze 300$ można robić zdjęcia (proszę bardzo: jest 300D, nie trzeba kupować puszki za 1300$) i że to świetny aparat dla fotografów przyrody (a 40D nie?).
Wychodzi na to że 15MPix raz że nie wykorzysta większość szkieł to na dzień dobry wszystko zeżre szum...
O "dobrodziejstwie" sRAW to już nawet płakać mi się nie chce...

Czy w świetle powyższego jest _jakikolwiek_ sensowny powód żeby go kupować???

Pozdrowienia
maurycyj

Hellfire
01-11-2008, 17:36
Umarłem. Co za brednie. Brak słów.

Pecek
01-11-2008, 17:51
Poradźcie. Zmieniam puche z 350d na...
I teraz tak. Robie modeling, śluby, koncerty, czasem studio.
Szkiełka 70-200 2.8 L, sigma 30 1/4 i 12-24.
Przy obecnych faktach lepiej dla mnie zmienić na 40d czy 50d ? Ma ktoś jakiś naprawde sensowny pomysł ? Bo jest to dla mnie olbrzymi dylemat. Wydać 3.7k i mieć samą puche czy za tą samą cene kupic body+grip+aku+karta(udma)
Na prawde nie wiem...

arturs
01-11-2008, 18:59
Poradźcie. Zmieniam puche z 350d na...
I teraz tak. Robie modeling, śluby, koncerty, czasem studio.
Szkiełka 70-200 2.8 L, sigma 30 1/4 i 12-24.
Przy obecnych faktach lepiej dla mnie zmienić na 40d czy 50d ? Ma ktoś jakiś naprawde sensowny pomysł ? Bo jest to dla mnie olbrzymi dylemat. Wydać 3.7k i mieć samą puche czy za tą samą cene kupic body+grip+aku+karta(udma)
Na prawde nie wiem...

5D będzie jak znalazł ;) do tych celów zawiedziesz się na 40d/50d

dziobolek
01-11-2008, 19:24

Wyszło że ma większe szumy niż 40D, mniejszy DR i dodatkowo przekłamujący w gorszą stronę monitorek.

Moderatorzy pieklili się na krytykę dużej ilości MPix (włącznie z cenzurą) nowego dziecka Canona a tymczasem wyszło to co miało wyjść.
Jedyną sensowną przewagą 50D nad 40D pozostał AF-adjust.

Zamiast przejść do porządku dziennego nad faktem że C. skopał sprawę i 50D nie wprowadzając FF pojawiają się głosy że "mimo wszystko dobry aparat" (20/30/40 też), że i aparatem ze 300$ można robić zdjęcia (proszę bardzo: jest 300D, nie trzeba kupować puszki za 1300$) i że to świetny aparat dla fotografów przyrody (a 40D nie?).
Wychodzi na to że 15MPix raz że nie wykorzysta większość szkieł to na dzień dobry wszystko zeżre szum...
O "dobrodziejstwie" sRAW to już nawet płakać mi się nie chce...

Czy w świetle powyższego jest _jakikolwiek_ sensowny powód żeby go kupować???

Pozdrowienia
maurycyj

Umarłem. Co za brednie. Brak słów.

Heh, ty też...??? :lol:

@maurycyj - kupujesz aparat by robić fotki, czy po to by się onanizować testami???

Ja tam tego o czym piszesz w moich fotkach nie dostrzegam, ale to pewnie przez to że nie jestem "PRO" i nie oglądam 1000-krotnych powiększeń na monitorze w poszukiwaniu... no właśnie, czego :???: :confused: :roll:.
Może gdybym drukował to w formacie 200x300... cm, to może...;-)

Ja dostrzegam kilka zalet płynących z posiadania 50-ki,
a najważniejszą z nich jest możliwość samodzielnej kalibracji szkła do body.

Zapewne nie wyeliminuje to całkowicie konieczności odsyłania sprzętu do serwisu, ale powinno znacznie ograniczyć ten proceder.
Tu Canon zrobił dość znaczący (jak dla mnie) krok, bo nie od dziś wiadomo że właśnie z tego powodu część potencjalnych klientów rezygnowała z zakupu na rzecz innej stajni.

Moim zdaniem warto - kupujta i róbta foty, i nie p......ta gupot.

Jak kogoś stać, to bierze już, ci których nie stać mogą kupić 40-kę albo poczekać na spadek ceny.

P.S.
OK! Może załóżmy osobny wątek, gdzie na podstawie wykonanych przez posiadaczy zdjęć będzie się doszukiwać defektów lub różnic na zasadzie -"a stary jest lepszy od nowego" :rolleyes:

Pozdrówka!

remol71
01-11-2008, 19:27

.............

Pozdrowienia
maurycyj

Poproszę o link do testu.Jedyne co mnie interesuje w tym 50D to fakt, czy DR jest gorszy niż w 40D czy nie.

Pecek
01-11-2008, 20:11
5D będzie jak znalazł ;) do tych celów zawiedziesz się na 40d/50d

No niestety... właśnie się spłukałem na kupnie tego 70-200 i 5D w sferze marzeń na tą chwile ;) Co FF to FF, ale pomimo swojej historii 5D nadal bardzo drogi na moje studenckie warunki ;) Jak firma się rozwinie to nie bede sie zastanawiał ani chwili.

MMM
01-11-2008, 20:26
Podoba mi się ISO 12800 w 50D. Zaczyna to powoli przypominać zabawę "zgadnij co jest na zdjęciu?" :lol: .Jak wyciągnę antenę z telewizora to wygląda podobnie :lol:

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS50D/Samples/ISO/raw/50D_ISO12800_acr_crop2.jpg)

Remol: tutaj masz test DR. Na dpreview im wyszło że jest niższy niż w 40D o 0,8EV.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/page19.asp
Jest gorzej i będzie jeszcze gorzej niż jest. ciekawy jestem ile mpix wcisną do 60D żeby ładnie się prezentował na półce obok Sony?

remol71
01-11-2008, 20:33
................... Na dpreview im wyszło że jest niższy niż w 40D o 0,8EV..........

Widać nowe trendy w Canonie. 450D ma mniejszy DR od 400D, a 50D ma mniejszy DR od 40D. Czyli na zdjęciach z plaży będą czarne oczodoły i przejarane kapelusze. Tak trzymać !!!!!

piotrek72t
01-11-2008, 20:45
Fakt 50-tka ma mniejszy DR od 40D , jedyne pociszenie to , że mimo wszystko większy ( minimalnie ) niż w 5D i 1ds MK II ;) LINK (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page22.asp). Gwoli ścisłości DR w 40D jesli chodzi o stajnię Canona wydaje się być bezkonkurencyjny .

jotes25
01-11-2008, 22:30
Takie dwie ciekawostki:

http://www.photozone.de/canon-eos/404-canon_1855_3556is_50d

http://www.photozone.de/canon-eos/402-canon_1785_456is_50d

maurycyj
01-11-2008, 22:43
Heh, ty też...??? :lol:

@maurycyj - kupujesz aparat by robić fotki, czy po to by się onanizować testami???

[ciach]
Moim zdaniem warto - kupujta i róbta foty, i nie p......ta gupot.

Jak kogoś stać, to bierze już, ci których nie stać mogą kupić 40-kę albo poczekać na spadek ceny.

ROTFL.
Zgodnie z powyższym dlaczego by nie 40D? To ma być "rozwój" wg Canona?
Fora służą do wyboru sprzętu. Często również wyboru optymalnego sprzętu, więc piszemy tu o testach i jakości, a nie o dupie Maryny i wyjazdy z onanizowaniem się przy testach są co najmniej nie na miejscu w sytuacji kiedy mamy do wyboru aparat za 2400 i 3600 a wychodzi że ten za 2400 jest lepszy.

Pozdrowienia
maurycyj

smartb
01-11-2008, 23:06
tak, ale weż też pod uwage, że za 2-3-4 lata bedziesz sprzedawał stary sprzęt i 50D sprzedasz nieco drożej niz 40D, o ile drożej nie wiadomo, ale pewnie jakieś 300-500 zł będzie (tak, jak teraz różnica pomiędzy 20D a 30D)

remol71
01-11-2008, 23:07
Ja bym bez zastanowienia oddał połowę pixeli za DR większy o jedną dziurę. Większość zdjęć oglądam na monitorze, pocztówki drukuję na drukarce fotograficznej, czasem robię w labie odbitki 13x18 i nigdy nie wychodze poza 20x30. Widać z tego że optimum dla mnie to 6-8 mpix. Gdy miałem Nikona D50 to pixeli mi nie brakowało a właśnie dynamiki matrycy. Z mojego punktu widzenia jedyna istotna zaleta C50D to mikroadjustment i ISOauto o zakresie od ISO100 a nie od ISO400. Zupełnie nie rozumiem dlaczego w C40D ISOauto chodzi tylko w zakresie 400-800. Może ktoś kiedyś popełni drobną modyfikację softu w tym zakresie.

maurycyj
01-11-2008, 23:15
tak, ale weż też pod uwage, że za 2-3-4 lata bedziesz sprzedawał stary sprzęt i 50D sprzedasz nieco drożej niz 40D, o ile drożej nie wiadomo, ale pewnie jakieś 300-500 zł będzie (tak, jak teraz różnica pomiędzy 20D a 30D)

Takie tłumaczenie to bardziej desperacja niż sensowny argument za 50'tką, szczególnie wobec różnicy ponad 1000 PLN między nimi.
No i oczywiście jak zakup 50'tki wygląda w świetle "kupujta i róbta foty, " dziobolka ;)

Pozdrowienia
maurycyj

smartb
01-11-2008, 23:46
Różnica pomiędzy 20D, a 30D była mniejsza, niż pomiedzy 40 i 50. Teraz, gdy przymierzam się do wymiany sprzętu dziwnym trafem wolałbym mieć 30 kę niż 20 kę. Nie ma siły za 2-3 lata będziesz chciał zmienić body, jeśli teraz w zakupie 40/50 jest różnica 1200 zł to 500 zł przy odsprzedaży za 2-3 lata jest dość istotne i zmienia mocno kalkulacje. I jest to istotny argument za 50D.

Pecek
02-11-2008, 02:08
A ja już mam dość ;] Jutro kupie 40D za 2300 i wszystkie klamoty do niego... To jest przesiadka z 350d. Szkiełka mam z wyższej półki wiec spokojnie da rade. A jak portfel spuchnie to sie kupi 5d Mk2... Canon zwyczajnie bije ludzi z aps-c, bo nie można niczego dobrego wypuścić... tragediaaa

Andrus
02-11-2008, 11:15
A ja już mam dość ;] Jutro kupie 40D za 2300 i wszystkie klamoty do niego... To jest przesiadka z 350d. Szkiełka mam z wyższej półki wiec spokojnie da rade. A jak portfel spuchnie to sie kupi 5d Mk2... Canon zwyczajnie bije ludzi z aps-c, bo nie można niczego dobrego wypuścić... tragediaaa

przeciez jest plota, ze ma byc 1Di ;] wtedy bedzie dobre APS-C ;)

Pecek
02-11-2008, 11:42
przeciez jest plota, ze ma byc 1Di ;] wtedy bedzie dobre APS-C ;)

No tak tak, ale ja chce przejść na FF :P Tylko biednego studenta nie stać narazie. Zabiło mnie kupno 70-200 2.8 L, które odbieram w przyszłą niedziele i chyba oficjalnie się popłacze jak go dostane w ręce :P

noone
02-11-2008, 16:11
ja mam szybkie pytanie do posiadaczy 50D. Ostatnio właśnie sobie sprawiłem ten aparat i jest to mój pierwszy canon. I chcę się dowiedzieć czy mam problem z matówką czy to tak ma być. Chodzi o to że widzę w wizjerze jak by same czarne kropeczki na całej powierzchni obrazu i do tego lekko jakby niebieską otoczkę po lewej i prawej stronie. To jest jakaś wada czy co?? Na zdjęciach tego nie widać

Adaminorge
02-11-2008, 17:00
noone, coś jest nie tak, wizjer powinien być czysty z zanaczonymi punktami AF. Niestety chyba czeka Cię serwis, albo procedura gwarancyjna.

noone
02-11-2008, 17:44
punkty af widzę bardzo dokładnie, tu chodzi o to że w wizjerze widzę po przyglądnięciu się tak jak by szumy, i po zmianie ogniskowej z 10 na 20 staje się troszkę wyraźniejszy!

Krzychu
02-11-2008, 18:09
punkty af widzę bardzo dokładnie, tu chodzi o to że w wizjerze widzę po przyglądnięciu się tak jak by szumy, i po zmianie ogniskowej z 10 na 20 staje się troszkę wyraźniejszy!

Struktura matówki.

Kubak82
03-11-2008, 14:01
Nie ma siły za 2-3 lata będziesz chciał zmienić body, jeśli teraz w zakupie 40/50 jest różnica 1200 zł to 500 zł przy odsprzedaży za 2-3 lata jest dość istotne i zmienia mocno kalkulacje. I jest to istotny argument za 50D.

to sobie porównajmy:

20d (http://www.allegro.pl/search.php?string=20d&category=8846&location_radio=2&state=0&city=&distance=1&postcode=&st=gtext&order=p&buy=1&listing_sel=2&listing_interval=7&price_from=&price_to=) - ok 1200zl

30d (http://www.allegro.pl/search.php?string=30d&category=8846&buy=1&new=0&pay=0&personal_rec=0&location_radio=2&distance=1&st=gtext&order=p&listing_sel=2&listing_interval=7) - 1500zl

ja tu jakiejs kolosalnej roznicy w cenie nie widze ;-).. za 3-2 lata zarowno 40d jak i 50d beda juz leciwymi aparatami ktorych roznica w cenie bedzie minimalna..

za ile sprzedasz kilkuletnie body?? za 40% jego wartosci?? ok, powiedzmy ze masz szczescie i dostaniesz 50%.. taki 50d za 3 lata, przy obecnej cenie, bedzie tracil co rok ok 580zl a 40d "tylko" ok 380zl..

i aby nie bylo ze jestem uprzedzony do nowosci - 40d kupilem 1,5 m-ca po premierze bo mial to czego brakowalo mi w 350d.. teraz, w poczatkowej euforii tez chcialem sobie dokupic 50'tke ale na spokojnie zastanowilem sie co z nowych "bajerów" mi sie naprawde przyda.. stwierdzilem ze dla mnie roznice sa minimalne i zdecydowalem sie na kupno kolejnej 40'tki..

MMM
03-11-2008, 14:15
Zakup sprzętu droższego o 1500zł po to żeby go odsprzedać drożej za 300-500zł to raczej argument żeby tego nie robić. Zresztą nie wierzę że za parę lat różnica będzie w cenie aż tak duża. Z własnego doświadczenia widzę że stary sprzęt to albo się wyprzedaje po aktualnej rynkowej cenie (czyli za grosze bo stary i używany) albo już na wieki ląduje nieużywany w szufladzie że niby jako backup czy coś w tym stylu :-).
Proponuję myśleć o tym jaki aparat jest potrzebny do fotografowania, a nie o tym za jakie grosze kiedyś się go sprzeda.

januszP.
03-11-2008, 14:58
myślę, że najlepiej dzisiaj najbardziej opłaca się kupić 300D. Cena poszła diabelnie w dół.
Przepraszam za OT ale dyskusja idzie w kierunku "onanizowania powietrza"

TonyMontana
03-11-2008, 17:03
Mnie natomiast ciekawia opinie przesiadkowiczow z 40 na 50D, w kwesti ostrosci, slynnego tematu-rzeka "mydelko w 40D";). Jak to wyglada w 50-tce? Czy widac jakas roznice, o ile moga one wogole byc widoczne, bo to chyba to samo?

jotes25
03-11-2008, 17:07
W skrócie: parę tygodni temu wystawiłem moją 40d w dziale "sprzedaż". Zdążyłem już prawie o tym zapomnieć. A tymczasem od momentu pojawienia się testu 50d na dpreview mam znowu masę zapytań :lol:

Mnie natomiast ciekawia opinie przesiadkowiczow z 40 na 50D, w kwesti ostrosci, slynnego tematu-rzeka "mydelko w 40D";). Jak to wyglada w 50-tce? Czy widac jakas roznice, o ile moga one wogole byc widoczne, bo to chyba to samo?

To samo na pewno nie, bo filtr przed matrycą musi być inny. No i poziom wyostrzania przez puszkę pewnie też bezpośrednio się porównać nie da.

szadam
04-11-2008, 20:37
Dzisiaj zamowilem Aparat 50D (body) cena 3633,00
- dostepny jest w e-fotojoker, jutro powinienem go juz miec do odbioru w Gdansku w Galerii

mathom
04-11-2008, 20:39
omfg to jest ponad 60% drożej niż 40stka ...:shock: masakra ..

kami74
04-11-2008, 22:08
Łoj chyba letki zonk wyszedł Canonkowi z tej 50D :mrgreen: Mam nadzieję że z 5dMKii tak nie będzie

malkontent
04-11-2008, 23:50
Łoj chyba letki zonk wyszedł Canonkowi z tej 50D :mrgreen: Mam nadzieję że z 5dMKii tak nie będzie

Eeee .... tam ....
Jak wyszło 40D to też na forum było marudzenie, że to jakaś dziwna proteza, że na siłę zaimplementowano live - view.

szadam
05-11-2008, 00:15
co ma byc to bedzie :) ale jak ktos sie bedzie chcial przyczepic to moze nawet mu nie pasowac ze obiektyw wklada sie w prawo, a nie odwrotnie w lewo jak w nikonie :P.

Kubak82
05-11-2008, 07:19
Eeee .... tam ....
Jak wyszło 40D to też na forum było marudzenie, że to jakaś dziwna proteza.

40d mial lepszy af i byl szybszy w porownaniu do poprzednika.. to bylo cos jak zmiana 10d na 20d.. w przypadku 50'tki jest raczej jak z zamiana 20d na 30d - za malo roznic poza nazwa :???:

a marudzenie bylo raczej na mydlo ktorego jeszcze nie mialem okazji uswiadczyc ;-)

Grisha
05-11-2008, 09:38
Odpowiednie sformułowanie to 40D MA (a nie miał :P) lepszy af od 30D itd.. Jak wyszła to był identyczny temat jak ten, że 40D to niewypał, że te 14bitów to pic na wodę, że duże szumy, że lipny af... i canon będzie splajtował ;) Tak to jest jak się wróży z fusów i w dodatku nie wiedząc co to są fusy. Jak by co dziesiąta osoba przemyślała czy to co czyta i piszą w internecie czy na forach jest logiczne to by nie pisali takich bzdur ;) Jedna osoba coś palnie i zaraz 40 innych pisze to samo.

PS. Ja naprawdę skośnookich inżynierów z tytułami naukowymi dłuższymi od ich własnego nazwiska nie brał bym za idiotów, którzy się nie znają na optyce i fotografii, a ja sprzedawca kebabu znam się lepiej bo co łykend robię fotky...:roll:

akustyk
05-11-2008, 09:47
PS. Ja naprawdę skośnookich inżynierów z tytułami naukowymi dłuższymi od ich własnego nazwiska nie brał bym za idiotów, którzy się nie znają na optyce i fotografii, a ja sprzedawca kebabu znam się lepiej bo co łykend robię fotky...:roll:
ja rowniez, ale nie mieszalbym tu dwoch pojec. inzynierowie to maja w szufladach prototypy, ktore dzisiejsze zabawki wciagaja nosem.
ale o tym co sie wypuszcza na polki decyduja marketoidy. oni rowniez nie sa idiotami, ale niestety maja nie takie priorytety :( jakby to ode mnie zalezalo, to ja bym wolal widziec aparaty wypuszczane przez inzynierow, zamiast tego cedzenia, ktore jajoglowi w PR Canona urzadzaja

kami74
05-11-2008, 09:47
Ja tylko mówię to co widzę. Pierwszy EOS XXD ktory w teście dostal za Image Quality poniżej 9.0 na dpreview. Kicha panowie inzynierowie/marketingowcy :evil:

SeWo
05-11-2008, 12:24
Odpowiednie sformułowanie to 40D MA (a nie miał :P) lepszy af od 30D itd.. Jak wyszła to był identyczny temat jak ten, że 40D to niewypał, że te 14bitów to pic na wodę, że duże szumy, że lipny af... i canon będzie splajtował ;) Tak to jest jak się wróży z fusów i w dodatku nie wiedząc co to są fusy. Jak by co dziesiąta osoba przemyślała czy to co czyta i piszą w internecie czy na forach jest logiczne to by nie pisali takich bzdur ;) Jedna osoba coś palnie i zaraz 40 innych pisze to samo.

PS. Ja naprawdę skośnookich inżynierów z tytułami naukowymi dłuższymi od ich własnego nazwiska nie brał bym za idiotów, którzy się nie znają na optyce i fotografii, a ja sprzedawca kebabu znam się lepiej bo co łykend robię fotky...:roll:W tych słowach tkwi wiele prawdy.Wszyscy narzekają łącznie ze mną ,a za dwa lata jak się pojawią konretne zdjęcia jakie zostały uchwycone tym aparatem to szczena niejednemu opadnie ,ale wypadnie ,i nic tylko płakać że zamiast w plenerze przesiadywać i zdjęcia robić to wielu z nas siedzi i opłakuje jaki to ten Canon 50D słaby aparat jest:-D,a połowa z tych opłakujących za 2 lata jeszcze napisze że po długich zastanowieniach kupiła te puche i jak jednak te testy mało są wiarygodne:-D:mrgreen:

Adaminorge
05-11-2008, 13:36
Haha, brawo SeWo! :)
Ja dodam, że np. tutaj: http://www.thephotoaward.com/contest/categories/ jest 12 kategorii, w których starym aparatem można wygrać kasę na nową puszkę, a jak dobrze się wypadnie, to i na 1Ds wystarczy (oczywiście o ile wyrocznia-dpr nie napisze że coś mu tam szumi).

kol
05-11-2008, 15:19
Ja nie mialem 40D, tylko 30D i roznice po przesadce widze spora, co juz zreszta na CB pisałem. Szumow, ktore uniemozliwialybymi robienie zdjec lub je psuly niezuwazylem, a powyzej iso 1600 nie siegam. Oczywiscie zawsze wszystko mozna zrobic lepiej, no ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi...
Moim zdaniem 50-tka to porzadny sprzet, ktory potrzebuje dobrej optyki, a reszta to juz tylko umiejetnosc fotogradujacego.

kami74
05-11-2008, 16:11
Ja nie łapie. Przyjmuje założenie, że ma być progress nie regres. Dla mnie w 97% liczy sie parametr : jakość zdjęcia. Jesli następca generuje gorszy obrazek od poprzednika (cały czas opieram sie na testach z DPR) to dla mnie jest to kicha chociażby reszta ficzerów bajerów była super wypas. Zgadzam się również, że na 99% jakość jaką daje 50D i tak będzie wystarczająco dobra ale fakt braku postepu w tym aspekcie a wręcz odwotnie uważam za nieporozumienie.

Adaminorge
05-11-2008, 17:00
A gdybyś na chwilę zapomniał o dpr? O ile życie byłoby prostsze ;-)

Grisha
05-11-2008, 17:43
kami74 - odpowiedz sobie na pytanie: na ile wiarygodny jest dla ciebie test z internetu? Wierzysz we wszystko co przeczytasz i co usłyszysz? Wierzysz politykom i sloganom reklamowym? Zastanów się co się stanie z szumem i DR (który w imatest na którym bazują portale "testujące" sprzęt jest uzależniony od pomiaru szumu) gdy te 15 mpx zmniejszysz do tak potrzebnych 95% użytkowników 8mpx?

Nie wiem kto każe komukolwiek oglądać cropy. To oczywiste że crop z 50D będzie się wydawał bardziej mydlany bo na tej samej powierzchni trzeba oddać ten sam kadr. Wydrukujcie sobie z kliszy 35mm ISO 800 format A3 i szukacjie pod lupą szumów i mierzcie na tej podstawie DR i pierdylion innych parametrów. Jaki to sens skoro i tak 99,(9)% ludzi będzie to oglądać z odległości co najmniej jednego metra gdzie te duperele nie mają żadnego znaczenia, albo po prostu zrobią sobie odbitkę 10x15 max A5 i też te parametry nie będą miały znaczenia.

Bez sensu jest porównywać matryce o różnej rozdzielczości perpixel i oglądanie wycinków 1:1. Chciałbym zobaczyć 8mpx zdjęcia z 50D i 50D tego samego kadru, tym samym szkłem w odstępie czasu ok 1min (czas przepięcia szkła i puchy na statywie).... :]

kami74
05-11-2008, 19:13
kami74 - odpowiedz sobie na pytanie: na ile wiarygodny jest dla ciebie test z internetu? Wierzysz we wszystko co przeczytasz i co usłyszysz? Wierzysz politykom i sloganom reklamowym?
Nie no bardzo daleko idące wnioski wysnuwasz. Być może na podstawie mojej wypowiedzi okreslisz czy wierze też w świętego mikołaja i kosmitów ?:twisted:
Wracając do tematu. Test DPR nie jest jakims tam testem znalezionym w necie tylko testem na jednym z bardziej opiniotwórczych portali foto. Nie twierdze, że testy są super wiarygodne i obiektywne ale pokaż mi coś bardziej wiarygodnego w tej chwili.
Nie zgadzam się poza tym z podejściem, że jak przeskalujemy w dół to będzie super hiper i git (chociaż będzie:mrgreen: ). Tyle, że po to to jest nowość żeby mi dawała jakąś wartość dodaną w stosunku do starszych modeli. Dla mnie tą wartością dodaną jest 15 mpix o jakości co najmniej powatrzam co najmniej takiej jak w 8 czy 10 mpixowych puchach. Jeśli Canon tego nie potrafi nie wiem ze wzgledów technologicznych czy też zwyczajnie fizyka na to nie pozwala to niech nie wpierdziela tych 15 mpix bo to jest kicha. Jestem inżynierem i dla mnie to kicha. I doskonale sobię zdaję sprawę że to marketing rządzi ale to jest właśnie dla mnie nie do przyjęcia. Zasada jerst prosta: Potraficie zrobić 100 mpix matrycę, bez straty jakości ? Róbcie jestem za. Nie potraficie ? Dajcie 10 mpix z zarąbistą jakością. O i takie mam idealistyczne podejście do tematu :-D

Kolekcjoner
05-11-2008, 19:42
No tak ale to co piszesz to jest takie myślenie życzeniowe. Świat w ogóle jest zły i do d.... ;). Canon musi zarabiać i niestety marketing to podstawa. A marketing mówi: co to za lustrzanka co ma mniej mpx niż kompakt? I jak by to nie było absurdalne stwierdzenie to niestety tak jest i od tego się nie da uciec.

Tak BTW testował ktoś gdzieś sRaw-y z tej puszki?

kami74
05-11-2008, 21:23
No tak ale to co piszesz to jest takie myślenie życzeniowe. Świat w ogóle jest zły i do d.... ;). Canon musi zarabiać i niestety marketing to podstawa. A marketing mówi: co to za lustrzanka co ma mniej mpx niż kompakt? I jak by to nie było absurdalne stwierdzenie to niestety tak jest i od tego się nie da uciec.

Cóż. Jestem inżynierem.
A parafrazując nowego prezydenta-elekta i reklame samego Canona " No, they cannot"

Kolekcjoner
06-11-2008, 01:48
Cóż. Jestem inżynierem.
A parafrazując nowego prezydenta-elekta i reklame samego Canona " No, they cannot"

Widzisz ja na to patrzę tak (z inżynierskiego punktu widzenia ;)). Ci ludzie musieli dokonać niemal cudu. Marketoid dał im zadanie: macie zrobić matrycę o największej ilości pikseli wśród APS-C na rynku. I zrobili. Sprawę utrudnił jeszcze fakt, że crop u Canona to 1.6, a nie 1.5 (jak u wszystkich konkurentów) więc piksele nawet przy tej samej ich liczbie będą u Canona mniejsze, a co dopiero jak jest ich jeszcze więcej. Moim zdaniem wywiązli się z tego zadania całkiem nieźle. Bardzo prawdopodobne jest, że przy obecnej technologii jest to maksimum. I oczywiste jest też dla mnie, że gdyby przy użyciu tej technologii zmodernizować matrycę np. 10 MPX to byłoby zuważalnie lepiej niż w 40-tce.

kami74
06-11-2008, 09:50
Marketoid dał im zadanie: macie zrobić matrycę o największej ilości pikseli wśród APS-C na rynku.
I własnie z tym jako Inż. sie nie zgadzam. Gdybyl bym decydentem Canonie to raczej powiedział bym do marketoidów: Zrobcie kampanie ktora przekona konsumentów, że 10 mpix jest lepsze niz 15 mpix. Dobra koniec tych dywagacji. Podsumowując faktem jest, że 50D jako pierwszy EOS xxD dostał na DPR note za IQ poniżej 9.0. i już.

krzysiek29
06-11-2008, 10:14
Tak BTW testował ktoś gdzieś sRaw-y z tej puszki?

Co byś chcial; mam kilka (nawet jakieś tu wstawilem) ale oprócz DPP to nie ma czym tego obrobić.

Richie
06-11-2008, 10:18
Co byś chcial; mam kilka (nawet jakieś tu wstawilem) ale oprócz DPP to nie ma czym tego obrobić.

Nowe C1 4.5.1 ''łyka'' bez kłopotów.

krzysiek29
06-11-2008, 10:37
Nowe C1 4.5.1 ''łyka'' bez kłopotów.

Ale wersja PRO a tej nie mam

adobija
06-11-2008, 11:11
Adobe Lightroom 2.1...powinno ruszyć...

piotrek72t
06-11-2008, 11:26
ACR 4.6 bez żadnych problemów, przed chwilą osobiście sprawdziłem, DPP, naturalnie też.

Richie
06-11-2008, 12:18
Ale wersja PRO a tej nie mam

Nie mam PRO. Mam zwykła 4,0 zaktualizowaną ostatnio do 4.5.1 ale to nie wersja PRO. Wersje 4,0 kupiłem z kartą Sandiska i z tego co jest napisane na stronie Phase One ta wersja nie może być zaktualizowana do wersji PRO. 4.5.1 daje tylko możliwość pracy z RAWami z D700 , 50D , 5D MKII ale nie posiada dodatkowych opcji które są dodane w wersji PRO.

Kolekcjoner
06-11-2008, 14:21

Ciekawi mnie jak wyglądają wysokie czułości z takiego Raw1 (w porównaniu z normalnym Raw). Jak wyglądają (przy identycznych warunkach) w porównaniu do 30D.
Tyle że nie chcę być upierdliwy i zajmować komuś czas. Wkrótce będę miał do czynienia z 50D i zrobię sobie takie porównanie. Dla mnie istotne jest czy będzie lepiej niż w 30D czy gorzej?

wlodal
06-11-2008, 15:51
Jaki sens ma zakup 50D w zestawie z 17-85 lub 18-200 ? , skoro wiadomo "wszem i wobec" , że wykorzystanie matrycy z 50D wymaga zastosowania obiektywów typu "L" , chociaż z tej niższej elkowej półki !. Po co oszukuje się ludzi , sprzedając w zestawach tak mierne obiektywy ?. Są one funkcjonalne , ale jakość fotek je dyskwalifikuje - szczególnie w połaczeniu z aparatami typu 40 - 50D . Jakość szkła przede wszystkim . Takie informacje powinny być udzielane w przypadku sprzedaży zestawów . 50D + proponowany obiektyw za 1200 - 1700 zł to pomyłka ( dlaczego nie
70-200/4 ? cena w miarę rozsądna ) . Co Wy na to ?.

akustyk
06-11-2008, 16:14
Jaki sens ma zakup 50D w zestawie z 17-85 lub 18-200 ? , skoro wiadomo "wszem i wobec" , że wykorzystanie matrycy z 50D wymaga zastosowania obiektywów typu "L" , chociaż z tej niższej elkowej półki !

ale co? po zapieciu czegos bez "L" na obudowie aparat odmawia wykonania zdjec?

. Po co oszukuje się ludzi , sprzedając w zestawach tak mierne obiektywy ?.

po co oszukuje sie ludzi, ze dopiero zakup "L" pozwoli im robic zdjecia?

wiekszosci uzytkownikow 50D gleboko dyndaja wyniki laboratoryjne obiektywow. po prostu robia tym zdjecia i nie przyszlo by im do glowy modlic sie na iloscia megapikseli w megapikselach...

Są one funkcjonalne , ale jakość fotek je dyskwalifikuje - szczególnie w połaczeniu z aparatami typu 40 - 50D . Jakość szkła przede wszystkim . Takie informacje powinny być udzielane w przypadku sprzedaży zestawów . 50D + proponowany obiektyw za 1200 - 1700 zł to pomyłka ( dlaczego nie
70-200/4 ? cena w miarę rozsądna ) . Co Wy na to ?.
to ze 90% uzytkownikow sprzetu xxD nie zauwazy roznicy miedzy kitowym sloikiem a najwypasniejsza wyspasnych L-ka za kosmiczne pieniadze. a zauwazy roznice miedzy tym, ze 18-200 mozna robic zdjecia wszedzie i bardzo wygodnie.

odrobine dystansu. xxD to nie jest profesjonalny sprzet. a wrecz, przy obecnych jego cenach, to jest stricte amatorska polka

Kolekcjoner
06-11-2008, 17:09
Ciekawa sprawa pojawiła się na nowym blogu dpreview.
iso 3200 z 50D wywołane w ACR i DPP

źródło (http://blog.dpreview.com/photos/uncategorized/2008/11/04/dpp_acr_comp_4.jpg)

Mało powiedzieć, że różnica jest widoczna.

http://blog.dpreview.com/editorial/2008/11/adobe-camera-ra.html#more

akustyk
06-11-2008, 17:37

w klasycznym stylu "puszczania bakow" z forum dpreview powiem:
Adobe is biased towards Nikon :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kolekcjoner
06-11-2008, 17:55
w klasycznym stylu "puszczania bakow" z forum dpreview powiem:
Adobe is biased towards Nikon :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pieron wie jaki spisek za tym siedzi :lol:.

kol
06-11-2008, 18:14
ktoś w innym watku pisal cos o kalibracji ACR do puszki. Moze stad te roznice. Mi sie nie udalo tego dobrze zrobic i teraz rawami z 50D bawie sie raczej w DPP

Adaminorge
06-11-2008, 19:39
i w magiczny sposób szumy stały się mniejsze.... jeszcze (o zgrozo!) okaże się, że 50D to całkiem dobry aparat! ;)

maurycyj
06-11-2008, 20:13
i w magiczny sposób szumy stały się mniejsze.... jeszcze (o zgrozo!) okaże się, że 50D to całkiem dobry aparat! ;)

Znaczy się ktoś porównywał w ten sposób Nikona, Pentax'a i Sony (resztę porównywaną do Canona) że można wysnuć tak radosne wnioski?

Poza tym nie wiem czy przedstawione szumy są mniejsze natomiast ostrość obrazka po prawej imo leży.

Pozdrowienia
maurycyj

krzysiek29
06-11-2008, 22:32
SRAW1 , ISO 3200 bez obróbki

źródło (http://img374.imageshack.us/img374/7529/kaczka7zea2.jpg)
crop:

źródło (http://img142.imageshack.us/img142/954/kaczka7chk7.jpg)

akustyk
06-11-2008, 22:56
Znaczy się ktoś porównywał w ten sposób Nikona, Pentax'a i Sony (resztę porównywaną do Canona) że można wysnuć tak radosne wnioski?

nie da rady. a przynajmniej u mnie w DPP nie idzie otworzyc RAW-ow z Nikonow, Samsungow czy Playstation :)

Adaminorge
07-11-2008, 00:36
krzysiek29, dla mnie miodzio... :)

Kolekcjoner
07-11-2008, 00:43
SRAW1 , ISO 3200 bez obróbki

źródło (http://img374.imageshack.us/img374/7529/kaczka7zea2.jpg)
crop:

źródło (http://img142.imageshack.us/img142/954/kaczka7chk7.jpg)
Dzięki.
Przydałyby się zdjęcia tego samego motywu w sRaw i Raw. I po tym co widzę jeszcze bardziej mnie ciekawi porównanie z 30-tką.

Thunder
07-11-2008, 02:02
Dość łatwe warunki miał aparat postawione. Przy takim świetle nie da się obiektywnie ocenić poziomu zaszumienia...

wlodal
07-11-2008, 11:01
Akustyk - nie chodzi o to , że z tzw. słoikiem , aparat wykona fotkę . Chodzi możliwości wykorzystania danej puszki . Wg Ciebie 90 % amatorów zakupu 50D , to durnie , którzy nie widzą różnicy w fotkach wykonanych miernym szkłem , a fotkach wykonanych szkłem dobrej jakości . Mów za siebie , a nie za wszystkich . Jeśli byłoby tak jak Ty piszesz - to poczytaj forum o np. portrecie . Ludzie widzą róznice w stosowaniu np. 85/1,2 , a 85/1,8 - tylko Ty jej nie widzisz i wg Ciebie 90% innych canonierów czy nikonowców . Inną sprawą jest kwestia ceny i opłacalność zakupu danego szkła !?. Napisałem , też , że nie chodzi mi o funkcjonlność szkła , lecz o pełne wykorzystanie matrycy w stosunku do jakości szkła . Chodzi o jakość fotek i róznice w obitkach przy większych cropach i bardziej forsownej obróbce .Wg Ciebie wykładnikiem profesjonalności sprzętu jest jego cena ??? - porównaj więc jakość sprzętu profesjonalnego sprzed kilku lat i jego cenę z obecnymi parametrami . "Po co więc przepłacać" - może Tobie wystarczy 10D i odpowiedznik 18-55/3,5-5,6 , ale są i tacy dla których to za mało -10D robi ładne fotki i to starczy ??. Zgadzam się , że część z uzykowników goni tylko za pikselami w puszce , kórych nigdy nie wykorzystają i nie do nich była moja wypowiedź . Pytanie i moja refleksja była kierowana do świadomych użytkowników , a nie do pstrykaczy i snobów , którym w sumie wystarczyłaby małpka tyle , że to nie wypada - bo trzeba mieć najnowsze lustro .
Akustyk - nie chodzi o to , że z tzw. słoikiem , aparat wykona fotkę . Chodzi możliwości wykorzystania danej puszki . Wg Ciebie 90 % amatorów zakupu 50D , to durnie , którzy nie widzą różnicy w fotkach wykonanych miernym szkłem , a fotkach wykonanych szkłem dobrej jakości . Mów za siebie , a nie za wszystkich . Jeśli byłoby tak jak Ty piszesz - to poczytaj forum o np. portrecie . Ludzie widzą róznice w stosowaniu np. 85/1,2 , a 85/1,8 - tylko Ty jej nie widzisz i wg Ciebie 90% innych canonierów czy nikonowców . Inną sprawą jest kwestia ceny i opłacalność zakupu danego szkła !?. Napisałem , też , że nie chodzi mi o funkcjonlność szkła , lecz o pełne wykorzystanie matrycy w stosunku do jakości szkła . Chodzi o jakość fotek i róznice w obitkach przy większych cropach i bardziej forsownej obróbce .Wg Ciebie wykładnikiem profesjonalności sprzętu jest jego cena ??? - porównaj więc jakość sprzętu profesjonalnego sprzed kilku lat i jego cenę z obecnymi parametrami . "Po co więc przepłacać" - może Tobie wystarczy 10D i odpowiedznik 18-55/3,5-5,6 , ale są i tacy dla których to za mało -10D robi ładne fotki i to starczy ??. Zgadzam się , że część z uzykowników goni tylko za pikselami w puszce , kórych nigdy nie wykorzystają i nie do nich była moja wypowiedź . Pytanie i moja refleksja była kierowana do świadomych użytkowników , a nie do pstrykaczy i snobów , którym w sumie wystarczyłaby małpka tyle , że to nie wypada - bo trzeba mieć najnowsze lustro .

akustyk
07-11-2008, 11:39
Akustyk - nie chodzi o to , że z tzw. słoikiem , aparat wykona fotkę . Chodzi możliwości wykorzystania danej puszki . Wg Ciebie 90 % amatorów zakupu 50D , to durnie , którzy nie widzą różnicy w fotkach wykonanych miernym szkłem , a fotkach wykonanych szkłem dobrej jakości .

tak, tak uwazam. 90% uzytkownikow tego sprzetu to amatorzy, ktorzy nie drukuja zdjec w formacie przekraczajacym 20x30 cm. do tej wielkosci roznica miedzy L a sensownym nie-L nie ma zadnego znaczenia. zadnego

ja bym nie nazwal durniami ludzi, ktorzy robia zdjecia i sie nad nimi nie modla. dla mnie to jest raczej normalnosc.

Mów za siebie , a nie za wszystkich . Jeśli byłoby tak jak Ty piszesz - to poczytaj forum o np. portrecie . Ludzie widzą róznice w stosowaniu np. 85/1,2 , a 85/1,8 - tylko Ty jej nie widzisz i wg Ciebie 90% innych canonierów czy nikonowców .

nigdzie tak nie napisalem. a zalozenie, ze wszyscy fotografujacy siedza na takich forach jak to i onanizuja sie jakoscia pikseli w powiekszeniu 100% to jest Twoj wklad w ten watek. ja tak nie zakladam - wrecz odwrotnie.

Inną sprawą jest kwestia ceny i opłacalność zakupu danego szkła !?. Napisałem , też , że nie chodzi mi o funkcjonlność szkła , lecz o pełne wykorzystanie matrycy w stosunku do jakości szkła . Chodzi o jakość fotek i róznice w obitkach przy większych cropach i bardziej forsownej obróbce.

powtorze: dla ogromnej wiekszosci kupujacych xxD nie ma zadnego znaczenia pelne wykorzystanie matrycy, bo nawet matryce 8Mpix przerastaja wymagania przecietnego Kowalskiego.

Wg Ciebie wykładnikiem profesjonalności sprzętu jest jego cena ???

znowu wymyslasz kontrargumentacje ;) nie, nie uwazam tak. uwazam, ze pozycjonowanie "ficzerowe" i cenowe aparatow na rynku odbywa sie wzgledem potrzeb uzytkownikow. dla amatorow dedykowany jest tanszy, bardziej uniwersalny sprzet, dla profesjonalistow drozszy, bardziej wyspecjalizowany. posrednim efektem tego jest fakt, ze przecietny profesjonalista uzywa lepszego i drozszego sprzetu niz przecietny amator. w druga strone implikacja, ktora sugerujesz, niekoniecznie jest prawdziwa

Zgadzam się , że część z uzykowników goni tylko za pikselami w puszce , kórych nigdy nie wykorzystają i nie do nich była moja wypowiedź . Pytanie i moja refleksja była kierowana do świadomych użytkowników , a nie do pstrykaczy i snobów , którym w sumie wystarczyłaby małpka tyle , że to nie wypada - bo trzeba mieć najnowsze lustro .

upraszczasz ten podzial rynku. jest cala masa ludzi, ktorzy aparat kupuja w celu robienia zdjec i kompletnie ich nie obchodzi ogladanie pikseli w powiekszeniu 100%. na swiecie sa tysiace ludzi, dla ktorych takie 50D w polaczeniu z 17-85 albo 18-200 to perfekcyjna kombinacja. zapewne czesci z nich tez by wystarczyla malpka ale kupila lustrzanke ze wzgledu na jej inne zalety niz generowane piksele. to tez sa normalni uzytkownicy.

na moje oko, to oceniasz sprawe z waskiej, polskiej perspektywy, gdzie cena xxD jest zaporowa dla przecietnego amatora. w USA, Japonii czy Europie Zachodniej to sprzet dla przecietnego smiertelnika. nieco bardziej swiadomego, ale nadal smiertelnika, ktorego nie obchodza powiekszenia powyzej A4 (a czesto nawet A5) a rozmiar ekranowy 1280x1024 to maks do ogladania.

jak sie na chwile opusci takie forum i wyjdzie na ulice np. popularnych turystycznie miast, to mozna zobaczyc, ze ogromna wiekszosc osob ma najtansze lub prawie najtansze lustrzanki z najczesciej jednym obiektywem. i jakos ludzie robia tym zdjecia i sa z nich bardzo zadowoleni. ze nie wykorzystuja pelnego potencjalu tych korpusow? i w czym problem? czerpia z tego radosc. lustrzanke maja ze wzgledu na wygode i mozliwosci, nie na wyniki testow laboratoryjnych, zdjec tablic testowych i pomiarow szumow... po prostu

roznica miedzy nami polega chyba na tym, ze ja nie zakladam, ze xxD kupuja tylko super swiadomi i goniacy za mega-ostroscia pikseli uzytkownicy. i ze ta pogon nie jest celem fotografi ;)

malkontent
07-11-2008, 11:58
<B> Wyciąłem cytat, ale odnoszę się do Twojej wypowiedzi.

To może ja się wypowiem, jako amator, ale z ambicjami.
Rzeczywiście, do tej pory nigdy nie zrobiłem odbitki większej niż 20x30.
Było ich kilkadziesiąt, ale nigdy w większym rozmiarze.

50D używam z obiektywami "L", dlaczego ? Bo w porównaniu z Tamronami, czy Sigmami, nawet o podobnym zakresie dostrzegam różnicę w plastyce obrazu, przenoszeniu kolorów, kontrastu etc. czyli tego co ulotne, a co decyduje o jakości i odbiorze zdjęcia - ale tutaj może ta odrobina doświadczenia pozwala mi określić różnicę.

Dlaczego 50d? Wcześniej miałem 400d i chciałem mieć aparat wygodniejszy w użytkowaniu. Myślałem o 5d, ale cena ostatnimi czasy zamiast spadać, wzrosła. 40d może i jest rozsądnym wyborem, ale w tym wypadku zadziałały też bodźce niebezpośrednio fotograficzne - chciałem mieć nowość, a nie aparat który jest marketingowo w fazie schyłkowej.

15Mpix może jest nadmiarowe, ale od dłuższego czasu bawię się w obróbkę zdjęć (nie tylko wyostrzanie do oglądania na ekranie) ale też w kadrowanie na monitorze - tutaj zapas jest przydatny.

Co do pixeli w powiększeniu i BF/FF - nigdy tego nie robiłem, bo mi się nie chciało :-)

Podsumowanie.
Jest teraz wiele wątków na CB o tym, jakie 50d jest do bani. Ale dla mnie jest to bardzo dobry sprzęt, który na dzień dzisiejszy nie ma wad (może za krótko go mam). Ale nie przejmuję się uwagami.

Mogę to porównać do narzekania na samochody. Jak kupowałem Skodę Fabię, to większość ludzi pukało się w głowę - samochód dla emerytów i dla przedstawicieli handlowych. Mam go już ponad 3 lata i ma swoje zdanie poparte doświadczeniem.

akustyk
07-11-2008, 12:12

(...)

mysle, ze jest jeszcze ogromna rzesza osob, ktore maja jeszcze nizsza swiadomosc "techniczna" ale uzywaja xxD. i ze jest ich o rzad wielkosci wiecej niz tych osob, ktore widza w tym wiecej niz po prostu narzedzie do robienia zdjec. i w zasadzie tego dotyczy moja argumentacja - ze zasadniczo bledne jest postrzeganie 50D jako aparatu wylacznie dla uzytkownikow majacych wysokie wymaganai i modlacych sie nad wyzszoscia jednej Eli nad druga ze wzgledu na 5% roznicy w rozdzielczosci na samym skraju kadru ;)

PS. Fabia rulez! male to, ale wzglednie tanie i jezdzi. poniekad, to bardzo popularne w Holandii auto - chociaz akurat glownie w wersji combi. zaryzykowalbym wrecz stwierdzenie, ze popularnosc Skody w tym kraju niewiele ustepuje jej popularnosci np. w Polsce. przy czym o ile my mamy pozytywne skojarzenia z bracmi zza poludniowej granicy, to tutaj kluczem jest, ze to praktycznie jakosc VW ale taniej ;)

malkontent
07-11-2008, 12:20
Akustyk Napisałem , też , że nie chodzi mi o funkcjonlność szkła , lecz o pełne wykorzystanie matrycy w stosunku do jakości szkła . Chodzi o jakość fotek i róznice w obitkach przy większych cropach i bardziej forsownej obróbce .

Są obiektywy i obiektywy.
Dla zawodowca i onanisty sprzętowego fakt zakupu 85 1.2 jest niepodważalny.
Dla amatora bardziej rozsądny będzie zakup 85 1.8. Nawet jeśli różnica w zdjęciu jest zauważalna, nawet jeśli niezostanie wykorzystana pełnia możliwości matrycy.

Kolekcjoner
07-11-2008, 15:13
na moje oko, to oceniasz sprawe z waskiej, polskiej perspektywy, gdzie cena xxD jest zaporowa dla przecietnego amatora. w USA, Japonii czy Europie Zachodniej to sprzet dla przecietnego smiertelnika. nieco bardziej swiadomego, ale nadal smiertelnika, ktorego nie obchodza powiekszenia powyzej A4 (a czesto nawet A5) a rozmiar ekranowy 1280x1024 to maks do ogladania.

jak sie na chwile opusci takie forum i wyjdzie na ulice np. popularnych turystycznie miast, to mozna zobaczyc, ze ogromna wiekszosc osob ma najtansze lub prawie najtansze lustrzanki z najczesciej jednym obiektywem. i jakos ludzie robia tym zdjecia i sa z nich bardzo zadowoleni. ze nie wykorzystuja pelnego potencjalu tych korpusow? i w czym problem? czerpia z tego radosc. lustrzanke maja ze wzgledu na wygode i mozliwosci, nie na wyniki testow laboratoryjnych, zdjec tablic testowych i pomiarow szumow... po prostu

Mam wrażenie, że to są kluczowe stwierdzenia dla większości dyskusji dotyczących lepszości sprzętu. Wiele osób zapomina o relacji cena - jakość (ale na świecie - nie u nas). I o tym, że sprzęt ten (właśnie w odniesieniu do tej relacji cenowej) nie jest kierowany do wybaranej grupki oglądającej piksele tylko do milionów (dosłownie) tzw. szarych użytkowników.

januszP.
07-11-2008, 15:41
Dyskusja przypomina mi dyskusje o samochodach francuskich z użytkownikiem "nie francuzów" zza Odry. Sasiad mój stanowczo i autorytatywnie stwierdza, że "farancuzy" są do BANI! na moje pytanie czy miał i jeździł odpowiada, że gówna nie kupuje! I nie przekonuje go w żadnym przypadku fakt, o którym go informuję, że mam czwarte francuskie auto i z ŻADNYM nie miałem problemów. A komfort jazdy i przytulność wnętrza jest na najwyzszym poziomie. Oczywiście sąsiad wie lepiej. Nawet jeżeli faktem jest, ze żaden zza odry dawno nie trumfował w rajdach i wyścigach. ON PO PROSTU WIE LEPIEJ! I tak zeby było zgodnie z tematem. Zmieniłem 30D na 50D i cieszę się robieniem zdjęć i żadne duperele i pierdoły nie zaprzątaja mi głowy! Kupiłem 50D DO ROBIENIA ZDJĘĆ!
Pozdrawiam

arra
07-11-2008, 16:12
Nie rozumiem, przecież każdy wie że francuzy są do bani, przecież są na F ;)

PS. Jeździłem francuzem, komfort i wykonanie super, ale awaryjność...daj spokój, farta masz i tyle.

januszP.
07-11-2008, 16:55
No mam! do tego na C wobec powyższego również!:-D

Skopar
07-11-2008, 17:05
Ciekawa sprawa pojawiła się na nowym blogu dpreview.
iso 3200 z 50D wywołane w ACR i DPP

[...]

http://blog.dpreview.com/editorial/2008/11/adobe-camera-ra.html#more

"...However, it also means that DPP applies at least some chroma noise reduction (and sharpening) even when NR is set to zero..."

jotes25
07-11-2008, 17:23
"...However, it also means that DPP applies at least some chroma noise reduction (and sharpening) even when NR is set to zero..."

Jak dla mnie to stwierdzenie, to próba usprawiedliwienia sposobu w jaki testują. Innymi słowy szukanie dziury w całym :lol:

Kolekcjoner
07-11-2008, 17:49
Nie no na tej miniaturce ACR produkuje ciapę 8). I jakąkolwiek by do tego przykładać teorię to dla mnie bardziej użyteczne byłoby to co wypuszcza DPP.

Skopar
07-11-2008, 17:57
Jak dla mnie to stwierdzenie, to próba usprawiedliwienia sposobu w jaki testują. Innymi słowy szukanie dziury w całym :lol:

Iii. Jak dla mnie powyższe to próba usprawiedliwienia Canona :P

...tak bardziej na poważnie - nie ma siły, większe zagęszczenie pikseli ma wiadomy wpływ na szumy i dynamikę. 50d radzi sobie i tak nieźle jak na to, co w niego napchali.. Zresztą;

50d ma sensor 15x22mm, czyli wypada jakieś 45 500 pikseli na milimetr kwadratowy.

Olek E1 miał 21 600 pikseli na mm^2 na przykład. Canon 5d miał 15 000. Olympus E3 na przykład ma prawie tyle co Canon - 44 100. Nawet biorąc pod uwagę rozwój technologii matryc, to trochę przesadzili, imvho..

wlodal
07-11-2008, 18:46

50D używam z obiektywami "L", dlaczego ? Bo w porównaniu z Tamronami, czy Sigmami, nawet o podobnym zakresie dostrzegam różnicę w plastyce obrazu, przenoszeniu kolorów, kontrastu etc. czyli tego co ulotne, a co decyduje o jakości i odbiorze zdjęcia - ale tutaj może ta odrobina doświadczenia pozwala mi określić różnicę.

Widzisz akustyk , tak twierdzi malkontent i ja się z nim w pełni zgadzam . Na pewno użycie tańszych ( gorszych ) obiektywów w połaczeniu z 50D nie jest profanacją . Jest też na pewno wygodne i funkcjonalne . Jednak moim zamysłem jest pełne wykorzystaie puszki , a nie na pół gwizdka . Choć 50D nie zbliża się nawet do Ferrari wsród samochodów , na pewno posiadanie tego smochodu do jazdy tylko po mieście mija sę z celem . I tak jak u kolegi malkontent'a Skoda , tak u mnie Ford jst wystarczająy do spełnienia moich oczekiwań . Ferrari nie byłoby w pełni wykorzystane , choc też by jeździło .

To , że wielu z użytkowników nie wykorzystuje w pełni możliwości puszek , nie stoi w sprzeczności z tym , by uświadomić im , że takie możliwości istnieją . Należy też im powiedzieć i uswiadomić , z czym to się wiąże . Może kiedyś z tych rad skorzystają . Nieraz warto zastanowić się co lepsze : lepsza puszka i gorsze szkło ( to z zestawu ) czy starsza (nie zawsze i niekoniecznie gorsza ) puszka i droższe szkło ?. Pomimo , że ten dylemat został dawno rostrzygnięty warto do niego wracać ze względu na rosnące rzesze amatorów fotografii i użytkowników coraz nowego sprzętu .

Takie samo zdanie jak ja , mają też Pecek i jotes25 ( str. 80 ) . Swoją drogą - akustyk - z wiosny możemy wrócić do tematu ( jeśli posiadasz 50D ) i zorganizować prywatny plener . Porównamy wtedy jakość fotek zrobionych obiektywami średnimi i "L" . Dodatkowo też ocenimy szerzej możliwości 50D oraz przyjemność w korzystaniu z konkretnego sprzętu .

jotes25
07-11-2008, 19:29

Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. Chodziło mi o to, że guzik mnie obchodzi czy DPP usuwa zawsze jakiś chroma noise czy nie skoro i tak daje lepszy efekt niż ACR.

dziobolek
07-11-2008, 22:24
Dyskusja przypomina mi dyskusje o samochodach francuskich z użytkownikiem "nie francuzów" zza Odry. Sasiad mój stanowczo i autorytatywnie stwierdza, że "farancuzy" są do BANI! na moje pytanie czy miał i jeździł odpowiada, że gówna nie kupuje! I nie przekonuje go w żadnym przypadku fakt, o którym go informuję, że mam czwarte francuskie auto i z ŻADNYM nie miałem problemów. A komfort jazdy i przytulność wnętrza jest na najwyzszym poziomie. Oczywiście sąsiad wie lepiej. Nawet jeżeli faktem jest, ze żaden zza odry dawno nie trumfował w rajdach i wyścigach. ON PO PROSTU WIE LEPIEJ! I tak zeby było zgodnie z tematem. Zmieniłem 30D na 50D i cieszę się robieniem zdjęć i żadne duperele i pierdoły nie zaprzątaja mi głowy! Kupiłem 50D DO ROBIENIA ZDJĘĆ!
Pozdrawiam

No, widzę że myślimy bardzo podobnie... :)

Nie rozumiem, przecież każdy wie że francuzy są do bani, przecież są na F ;)

Nio tak, gdyby było FF, to było by super...;)

PS. Jeździłem francuzem, komfort i wykonanie super, ale awaryjność...daj spokój, farta masz i tyle.

Widocznie ja też mam farta z francuzem - zero awaryjności w ciągu 2 lat użytkowania C5-ki, a kupiłem jako 5-latka.

A co do Canona, wcześniej miałem kompaktowy model, z którego byłem bardzo zadowolony (niestety, zostawiony przypadkowo po podróży w samolocie poszedł się... :( )
Ja natomiast niczego nie zmieniałem. Kupiłem 50-kę bo mnie poprostu na to stać, do tego Sigmę 18-200 DC OS (jako uniwersalny spacerzoom na początek) i jak na razie też nie mam powodów do narzekań.

Wiem też czego sobie życzę w mojej przyszłej szklarni.

Pozdrówka!

Andrus
08-11-2008, 10:33
Odwaze sie postawic nowa teorie, AF dziala dokladniej z nowym softem 1.0.3 w porownaniu z 40d i starym softem.

Adaminorge
08-11-2008, 12:15
50d ma sensor 15x22mm, czyli wypada jakieś 45 500 pikseli na milimetr kwadratowy.

Olek E1 miał 21 600 pikseli na mm^2 na przykład. Canon 5d miał 15 000. Olympus E3 na przykład ma prawie tyle co Canon - 44 100. Nawet biorąc pod uwagę rozwój technologii matryc, to trochę przesadzili, imvho..

A co to za argument? Nie porównujmy odmiennych technologii. Niedługo większość DSLR (i nie tylko) będzie miała ponad 20 mln i ma to oznaczać generalną degradację jakości w fotografii?

Nie zgodzę się również ze stwierdzeniem, że użytkownik powinien wykorzystywać 100% możliwości aparatu, bo w innym przypadku wyrzucił pieniądze w błoto. Teraz tyle rzeczy pakuje się w nowe puszki, że często są one po prostu niepotrzebne, a jedynie "bajerancko" wypadają w folderach reklamowych. Np. dla mnie takim bajerem jest możliwość filmowania w 5DMII, czy D90. Ciekawe jak to się przyjmie. A sam pomysł zaczerpnięty z aparatów typu "małpa", a więc zupełnie innej klasy odbiorców. Czy gdybym miał czasy 1/20.000s to korzystałbym z nich? Niech sobie będą (co mi tam), ale na pewno przy rozważaniu zakupu nie byłby to argument za NIE.

kuba16161
09-11-2008, 07:35
Witam!
Czy w wizjerze widzicie okręgi poza polami AF?Ja widzę nie ma znaczenia jaki przypięty obiektyw. Czy to matówka,czy coś innego?
Oczywiście mowa o 50d .Na zdjęcia to nie ma wpływu

dziobolek
09-11-2008, 20:04
Witam!
Czy w wizjerze widzicie okręgi poza polami AF?Ja widzę nie ma znaczenia jaki przypięty obiektyw. Czy to matówka,czy coś innego?
Oczywiście mowa o 50d .Na zdjęcia to nie ma wpływu

Hmm, możesz zdefiniować-opisać dokładniej???
Ja widzę tylko jeden wokół centralnego punktu AF.

Corehoorn
10-11-2008, 02:03
Pokazują zarys dla pomiaru światła pierwszy okrąg dla skupionego ostatni na brzegach dla centralnie ważonego wszystko jest w instrukcji

adobija
10-11-2008, 16:29
a ja jak niektórzy już tutaj podzielę się moją radością z Wami...od ok 2 godz jestem najszczęśliwszym posiadaczem 50D....a że przesiadka z 400D to bez komentarza.....po prostu wymiata....

Już mnie teraz nie interesuje że 15 Mpix i inne różne "niedociągnięcia", mam zamiar robić zdjęcia a nie testy hihi, iso do 3200 spokojnie używalne a do 1600 jakby go nie było, ale jedna najważniejsza zasada: nie oglądam zdjęć z 100% powiększeniu....

Na razie tyle, idę bawić się dalej....

akustyk
10-11-2008, 16:38
a ja jak niektórzy już tutaj podzielę się moją radością z Wami...od ok 2 godz jestem najszczęśliwszym posiadaczem 50D....a że przesiadka z 400D to bez komentarza.....po prostu wymiata....

Już mnie teraz nie interesuje że 15 Mpix i inne różne "niedociągnięcia", mam zamiar robić zdjęcia a nie testy hihi, iso do 3200 spokojnie używalne a do 1600 jakby go nie było, ale jedna najważniejsza zasada: nie oglądam zdjęć z 100% powiększeniu....

nic sie nie martw... 2-3 tygodnie wytrzymasz, a potem wrocisz do "normalnosci" :)

milej zabawy!

kubaj
10-11-2008, 16:44
nie interesuje że 15 Mpix i inne różne "niedociągnięcia", mam zamiar robić zdjęcia a nie testy hihi, iso do 3200 spokojnie używalne a do 1600 jakby go nie było, ale jedna najważniejsza zasada: nie oglądam zdjęć z 100% powiększeniu

to co Ci przeszkadzal 400d?

adobija
10-11-2008, 17:08
nie, nie przeszkadzał, po dwóch latach przyszedł czas na zmianę.....

a co do normalności to jasne, kiedy emocje opadną to zostanie tylko świetny aparat którym w dodatku praktycznie nie da się robić zdjęć....;) ale jakoś to przeżyję...:(

Yoshitaka
10-11-2008, 17:27

a co do normalności to jasne, kiedy emocje opadną to zostanie tylko świetny aparat którym w dodatku praktycznie nie da się robić zdjęć....;) ale jakoś to przeżyję...:(

Dowaliłeś do pieca jak łysy grzywką o kant kuli :mrgreen::mrgreen:
Ja jeszcze do normalności nie wróciłem hehe

mcdenko
10-11-2008, 19:30
Mam pytanie do userow 50D: Czy ktos juz korzystal z funkcji kalibrowania obiektywow? Jak sie to spisuje w praktyce? Czy da sie bezproblemowo skalibrowac? Pytam dlatego, ze czasem slyszy sie o obiektywach ktore z niewielkiej odleglosci trafiaja w punkt a z dalszej sie "rozjeżdżają" :)

dziobolek
10-11-2008, 22:01
Mam pytanie do userow 50D: Czy ktos juz korzystal z funkcji kalibrowania obiektywow? Jak sie to spisuje w praktyce? Czy da sie bezproblemowo skalibrowac? Pytam dlatego, ze czasem slyszy sie o obiektywach ktore z niewielkiej odleglosci trafiaja w punkt a z dalszej sie "rozjeżdżają" :)

Hmm, gdzieś tu już ktoś pisał na ten temat, pamiętam jedną bardzo pozytywną - tyczyła się kalibracji kilku szkiełek - i jedną negatywną (tzn. że z danym obiektywem to nie działa).
Ale gdzie, kto, jakie szkiełka... :???: hmm, nie kojarzę - może nawet i w tym wątku to było???

Sam osobiście nie miałem potrzeby by z tego korzystać.

kol
10-11-2008, 22:21
Kalibrowalem 24-70 i 17-40 - ale tak naprawde zeby sprawdzic jak to dziala. No i dziala! Ale oczywiscie nie wiem jak to bedzie z innymi szklami, takze poza canonem

dziobolek
10-11-2008, 22:43

... i znów nadejdzie czas na zmianę, hihihi ;) :twisted:

Apropos kalibracji - pozytywna opinia str.81, negatywna str.85 w tymże wątku.

Pozdrówka!

Corehoorn
11-11-2008, 00:50
mcdenko: działać to działa, karciocha teściocha i wg niej dla +20AF przekłada sie na jakieś 12-13cm poza punktem ostrzenia i analogicznie w drugą stronę tj -20AF z Canonowska 50mm. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak działa to z obiektywami którym zmienia się punkt ostrości podczas kręcenia ogniskową (cholera zapomniałem jak to się nazywa, ktoś mnie oświeci bo męczy mnie to od paru dni)

aptur
11-11-2008, 10:16
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak działa to z obiektywami którym zmienia się punkt ostrości podczas kręcenia ogniskową (cholera zapomniałem jak to się nazywa, ktoś mnie oświeci bo męczy mnie to od paru dni)

Taki w którym nie zmienia się ostrość to obiektyw parafokalny. Może o to Tobie chodziło.

Corehoorn
11-11-2008, 12:54
O dokładnie tak. Dzięki aptur.

Skopar
12-11-2008, 12:06
Taki w którym nie zmienia się ostrość to obiektyw parafokalny. Może o to Tobie chodziło.

Parfokalny :)

aptur
12-11-2008, 12:40
Parfokalny :)

Sprzeczać się nie będę bo nie posiadam wykształcenia polonistycznego :) Częściej jednak spotyka się określenie "parafokalny" od ang. słowa "parafocal".

Skopar
12-11-2008, 18:22
> Częściej jednak spotyka się określenie "parafokalny" od ang. słowa "parafocal".

http://en.wikipedia.org/wiki/Parfocal_lens
Czymś się musiałem podeprzeć :) Ale kończmy ten OT bo nas zjedzą :)

szadam
14-11-2008, 10:43
Mam pytanko odnosnie RAW-ow z 50D, w czym je obrabiacie, probuje je odpalic w CS4 i nic, fakt te nie mam zainstalowanego oprogramowania co daje canon ale to chyba nie ma znaczenia.

piotrek72t
14-11-2008, 11:34
Sciągnij najnowsze ACR 4.6 ze strony Adobe i problem magicznie zniknie ;)

gietrzy
14-11-2008, 11:36
Sciągnij najnowsze ACR 4.6 ze strony Adobe i problem magicznie zniknie ;)

Do CS4? Ściągnij ACR w wersji 5.1

piotrek72t
14-11-2008, 11:55
Przepraszam za wprowadzenie w błąd......powiedzmmy ,że to taki prawie czeski błąd pisząc post miałem w głowie CS3 naturalnie..

adobija
14-11-2008, 12:15
ja tam chwale sobie Lightrooma, teraz już 2.1, radzi sobie znakomicie....

Adaminorge
14-11-2008, 12:39
A co ze wspomnianą na dpr róznicą w jakości RAW-ow z ACR i DPP? Ktoś już się tym zainteresował i porównywał?

kol
14-11-2008, 14:06
wlasnie zauwazylem - przypadkiem nieco - ze te z ligtrooma 2.1 rowniez odbiegaja jakoscia od tych z DPP! Duzo wiecej szumia jest to widoczne w 100 cropie doskonale w DPP tego nie ma.

piotrek72t
14-11-2008, 14:34
Przeglądam tak na próbę fotkę zrobioną w ISO 800, i z tymi szumami to mam mieszane uczucia, róznica pewnie jest ale jak dla mnie na przykładowym zdjęciu niewielka, natomiast inna sprawa bez użycia profili ACR ( beta2 ) kolory z ACR w stosunku do DPP, są zdecydowanie bardziej "wyblakłe"

Poprawka do wcześniejszej opini za poprzednikiem różnica jest znaczna ( mam ciężki dzień ) ogladałem dwa różne aczkolwiek podobne zdjęcia....

Hellfire
14-11-2008, 23:13
Kto ma 50D niech napisze ile klatek na sekundę robi mu ten aparat w szybkiej serii i włączonym AI SERVO.

Andrus
14-11-2008, 23:25
Kto ma 50D niech napisze ile klatek na sekundę robi mu ten aparat w szybkiej serii i włączonym AI SERVO.

hmm, popatrzylem teraz na zdjecia wszystkie z karty i wychodzi 6, tak samo jak w 40d jest

nie ważne kto
14-11-2008, 23:33

t- 1/2000 - 6

t - 1/1000 - 6

Hellfire
15-11-2008, 08:45
Jeszcze ktoś może się wypowiedzieć? Bo u mnie jest coś koło 4 klatek przy czasie 1/1000s. ISO, odszumianie, rozmiar zdjęcia tego nie zmieniają. Jedynie jak wyłączę AI SERVO i dam ONE SHOT to przyspiesza. Ma ktoś jakiś pomysł?

nie ważne kto
15-11-2008, 10:11
a jak to sprawdzasz ? bo może startujesz w połowie sekundy

ja zrobiłem ok 15 fot, przegladam az przeskoczy np z 26 sek na 27 ( bo w tej 26 mogłem nie zacząć od poczatku ) i licze ile jest na 27 zanim nie przeskoczy na 28

wyszło po 6 szt jak wyżej

Hellfire
15-11-2008, 10:25
Na oko (albo raczej ucho) to sprawdziłem, bo nie jestem z tych co testy robią. Różnica w szybkości jest bardzo wyraźna. Nie wiem czy to są 4 klatki czy 4,5 na sekundę. W każdym bądź razie jest dużo wolniej.

EDIT:

Zrobiłem test ze stoperem.
AI SERVO - ok. 4,8 klatki na sekundę
ONE SHOT - ok. 6 klatek na sekundę

Niby to jedna klatka straty tylko, ale wkurzająca strasznie. W menu nie ma jakiejś opcji? Bo w sumie nie wiem o co by mogło chodzić.

Kolekcjoner
15-11-2008, 13:12
W servo na ogół zawsze jest trochę wolniej.

Andrus
15-11-2008, 14:18
dzisiaj bylem na jednej polowie noznej i zauwazylem jedna rzecz

gdy uzywam automatycznego wyboru puktu af w servo - 5kl/s

jak uzywam np. srodkowego punktu to jest w normie, tak jak powinno byc 6kl/s

Hellfire
15-11-2008, 17:54
U mnie wybrany punkt nie ma znaczenia. Zawsze jest wolno :/ W Servo ok, może być wolniej, ale bez przesady! Kurde zły jestem na to.

Vitez
16-11-2008, 11:49
U mnie wybrany punkt nie ma znaczenia. Zawsze jest wolno :/ W Servo ok, może być wolniej, ale bez przesady! Kurde zły jestem na to.

1kl/s to przesada? Raczej Ty przesadzasz i na siebie powinieneś być zły że tak przeginasz w onanizowaniu się (bez urazy, chodzi o próby 'dopieszczania' go od strony technicznej) nowym sprzętem :? .
W Servo jest wolniej bo aparat przed każdą klatką sprawdza czy ma ostro. Ubytek ledwie 1 czy 1.2 kl/s to naprawdę niewielki ubytek kosztem pewności (?) że każda klatka powinna być ostra.
Tak więc jedyna rada na to to jakiś dobry młotek, stuknij się w głowę i idź po rozum do głowy zamiast mieć tak dziwne podejście do parametrów aparatu :roll: .

Hellfire
16-11-2008, 18:21
Pojechałeś mnie, aż mi się smutno zrobiło. Jedna klatka to cholerna strata. Wytłumacz mi dlaczego mam dziwne podejście? 1D nie zwalnia, D300 nie zwalnia, a 50D zwalnia, ja przesadzam i mam się tłuc młotkiem, bo najmądrzejszy Vitez tak uważa. Do onanizowania mi daleko. Zmień podejście i nie kozacz bez sensu jeśli nie ma takiej potrzeby.

Andrus
16-11-2008, 21:01
Ubytek ledwie 1 czy 1.2 kl/s to naprawdę niewielki ubytek kosztem pewności (?) że każda klatka powinna być ostra.

? przeciez AF sie gubi czasami i tak, w 1D mark III tez 100% zdjec w serii z servo nie jest ostrych, nawet jak sie przestawi w C.Fn III-1 z 0 na 1, to dalej jest spowolnienie z auto wyborem punktu AF o 1kl/s

canis_lupus
16-11-2008, 21:16
Pojechałeś mnie, aż mi się smutno zrobiło. Jedna klatka to cholerna strata. Wytłumacz mi dlaczego mam dziwne podejście? 1D nie zwalnia, D300 nie zwalnia, a 50D zwalnia, ja przesadzam i mam się tłuc młotkiem, bo najmądrzejszy Vitez tak uważa. Do onanizowania mi daleko. Zmień podejście i nie kozacz bez sensu jeśli nie ma takiej potrzeby.

Nie przejmuj się, taka juz natura Vitez'a.

Hellfire
16-11-2008, 22:42
Jakbym się miał takimi rzeczami przejmować to było by ze mną na prawdę kiepsko. Faktem jest, że nie lubię ludzi z takim podejściem. Vitez ma jakiś problem ze sobą i próbuje go leczyć na forum. Takie życie.

nie ważne kto
16-11-2008, 23:55
1D nie zwalnia, D300 nie zwalnia, a 50D zwalnia, .

no wiesz. nie kazde :)

moje , nie :wink:

Vitez
17-11-2008, 11:24
Faktem jest, że nie lubię ludzi z takim podejściem. Vitez ma jakiś problem ze sobą i próbuje go leczyć na forum. Takie życie.

A ja nie lubię ludzi z takim podejściem do pieszczenia sprzętu jakie ty prezentujesz. Ale nie doszukuję się w tym na siłę jakichś twoich kompleksów, bo za słabo się znamy. I w temacie sprzętu i w temacie ludzi życzę ci po prostu więcej rozsądku.

Adaminorge
17-11-2008, 15:32
Zapłacił za coś i chce to mieć. Nie wmawiaj komuś Vitez, że mu się nie należy. Czy dobrze sprawdza swój sprzęt i czy ma rację nie jest teraz istotne. Od tego jest to forum, żeby zadawać pytania i licząc na UPRZEJMOŚĆ innych, uzyskać odpowiedź i/lub oświecenie. Nie potrzeba ojca-dyrektora, który będzie autorytarnie oceniał kto jest głupcem, a kto tylko amatorem.

Sorki wszystkich za OT.

gietrzy
17-11-2008, 15:35
Nie potrzeba ojca-dyrektora, który będzie autorytarnie oceniał kto jest głupcem, a kto tylko amatorem.

Co ty wiesz o zabijaniu ...

ongis
17-11-2008, 20:47
akumulator dedykowany, litowo jonowy BP-511/BP-511A lub BP-512/BP-514 (BP-511A w zestawie), opcjonalnie batterypack BP-E2, WFT-E3/E3A (wbudowany w grip transmiter Wi czy to prawda ze BP-E2 podchodzi do 50

bo taka wiadość jest tu http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=475100960

Adam_O
18-11-2008, 16:34
czy to prawda ze BP-E2 podchodzi do 50[/url]

Nie wiem czy BP-E2 sie spasuje ale grip BG-E2N pasuje napewno, więc BP-E2 raczej też.

Adam_O
18-11-2008, 19:02
a jest w ogóle coś takiego jak BP-E2 ?? Napewno jest PB-E2 ale to do EOS 1.

ongis
18-11-2008, 19:36
PB-E2 był do 3 , a sciemniacze na allegro piszą że pasuje do 50D :( sprawdziłem w sklepie grip pasujący to PG-E2 :)

Adam_O
18-11-2008, 20:51
chyba miałeś na myśli BG-E2 a nie PG-E2

Hellfire
23-11-2008, 13:31
Co do zwalniania serii w AI SERVO już znam przyczynę. Zależy ona zasilania aparatu. Jak mam w gripie 6 akumulatorów AA to jest wolniej (4,8 kl/s), a jak oryginalny akumulator (choć tylko jeden) to wtedy normalnie 6,3 kl/s. Na chłopski rozum nie powinno być bez różnicy, albo nawet z AA lepiej, no ale nie jest. A więc nie było to normalne jak sugerował wszechwiedzący Vitez.

Vitez
24-11-2008, 02:35
Fajnie że przedstawiłeś objawy i okoliczności problemu tak dokładnie. Jak idziesz do lekarza to też tylko mówisz "boli mnie" czy dokładnie opisujesz gdzie, jak, kiedy boli? Gdybyś od razu napisał że masz 'nienormalne' (bo akumulatorki AA w gripie to rezerwowe, ostateczne, dla mnie nienormalne) źródło zasilania to by dało więcej danych do potencjalnego rozwiązania problemu. A tak "moje 50D ma wolną serię w Servo" brzmi zbyt ogólnikowo by móc coś konkretniej poza "używaj" doradzić.

Nauczka i sugestia na przyszłość - PRECYZJA:
http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

Nikt nie jest wszechwiedzący, ale każdy zasługuje na takie odpowiedzi, jakie pytania zadaje. Na nieprecyzyjne pytanie o problem otrzymałeś nieprecyzyjną odpowiedź. Temat do przemyślenia.

Adaminorge
24-11-2008, 14:30
Tu się zgodzę z Vitezem, trzeba trochę pomacać "problem", by go dokładnie opisać, a tym samym pomóc pomagającym.

Hellfire
24-11-2008, 23:42
...'nienormalne' (bo akumulatorki AA w gripie to rezerwowe, ostateczne, dla mnie nienormalne) źródło zasilania...

Czemu uważasz, że to nienormalne źródło zasilania? W czym są lepsze dwa akumulatory, niż 6 paluszków? Pomijam kwestię np: ładowania kiedy większość ładowarek może ładować max 4 baterie i wydłuża to cykl o 100%. Amperowo przynajmniej wydawało mi się, że AA mają więcej niż Aku, no ale ze mnie jest **** nie elektryk/elektronik więc może się mylę. Rozwiń tą kwestię jeśli możesz.

Vitez
25-11-2008, 01:46
Czemu uważasz, że to nienormalne źródło zasilania? W czym są lepsze dwa akumulatory, niż 6 paluszków? Pomijam kwestię np: ładowania kiedy większość ładowarek może ładować max 4 baterie i wydłuża to cykl o 100%. Amperowo przynajmniej wydawało mi się, że AA mają więcej niż Aku, no ale ze mnie jest **** nie elektryk/elektronik więc może się mylę. Rozwiń tą kwestię jeśli możesz.

Bo trzeba nosić dodatkowy koszyczek.
Bo nie na wszystkich bateriach sprzęt ruszy.
Bo nie wszystkie baterie wystarczająco długo wytrzymują.
Bo niewygodnie się zmienia baterie.
Bo mam lampę na paluszki-akumulatorki i mogą się łatwo komplety akumulatorków pomieszać (zużyte/niezużyte/do lampy/do aparatu).
Bo nie samymi amperami aparat żyje.
Bo łatwiej trzymać w jednym miejscu dwa zapasowe akumulatory niż 6 walających się o rozsypujących paluszków.
Bo właśnie odkryłeś że jest wpływ na prędkość serii.
Bo taniej wychodzą dwa zamienniki normalnych baterii niż 6 akumulatorków AA a szybciej się je ładuje.
Bo wg mnie o wiele więcej zdjęć się zrobi na dwóch normalnych bateriach niż na koszyczku z kompletem AA.

Jeszcze trochę bym wymyślił. Jednak nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać. Ja nie z takich co uważają że ogniem i mieczem trzeba własną wiarę krzewić ;) . Po prostu przedstawiłem swój punkt widzenia - nikt nie musi go podzielać. Jak tobie pasują bateryjki to sobie ich używaj a mi pozwól spokojnie nadal uważać je za nienormalne źródło zasilania - świat się nie zawali przez to że śmiemy mieć różne poglądy :p .

marbo
25-11-2008, 12:17

Ogniwa litowo jonowe mają stałą charakterystykę napięcia , trzymają pełne napięcie nominalne baterii nawet przy dużym obciążeniu (oprócz zwarcia oczywiście) , a napięcie gwałtownie spada praktycznie do zera z poziomu pełnego naładowania w bardzo krótkim czasie. Paluszki mają stałą tendencję do spadku napięcia w miarę użytkowania.

merger
25-11-2008, 15:16
ostatnio mialem okazje testowac dla fotopolis ten aparat. moze ten tekst sie komus przyda. LINKLINK (http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8137)

marbo
25-11-2008, 15:20
Mały chochlik - tendencję do stałego spadku napięcia

mk20
25-11-2008, 19:16
Panowie problem zasilania z gripa - 6 X AA a zasilania z firmowego aku to problem w zaniżonym napięciu. 6xAA to 7.2V a firmowe aku to 7.4V.