Zobacz pełną wersję : Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
Mariusz_C
26-04-2009, 11:25
Przeczytałem wszystkie 75 stron tego wątku i nadal nie wiem czy warto kupić tę Sigmę :?
Jeżeli istnieją więc osoby używającego tego szkiełka z 450D (lub innym Canonem podobnej klasy) bez problemów z AF to bardzo proszę o taką informację tutaj lub na priva. Proszę też o wzmiankę czy AF działał od razu prawidłowo, czy dopiero po kalibracji.
IMO nie warto. Kupić klocka, który niby może być ostry od 1,4 ale nie wiadomo czy trafi to chyba za duże ryzyko. Ja kupiłem do swojego 5d pierwszego lepszego canona 50/1,4 z allegro, który był używany przez poprzedniego użytkownika przez rok czasu i ani trochę nie żałuję. Dla mnie jego ostrość na 1,4 jest do zaakceptowania, jest stosunkowo szybki, cichy i pewny, poza tym lekki. Nic więcej nie chcę. Oczywiście każdy wybiera sam to co mu pasuje, więc nie radzę się za bardzo sugerować.
il Dottore
26-04-2009, 15:36
IMO nie warto. Kupić klocka, który niby może być ostry od 1,4 ale nie wiadomo czy trafi to chyba za duże ryzyko./.../
Fatalista! :-D
Witam,
posiadam tak strasznie przez Was drodze koledzy katowaną Sigmę 50mm 1.4 + 5D i wg mnie działa bardzo poprawnie i powtarzalnie, przynajmniej w takich warunkach jakich była użytkowana, robię zazwyczaj zdjęcia na singleshot (afs) i jakoś nie mam zdjęć nieostrych/nietrafionych... pierwszy prawdziwy test będzie już niedługo na ślubie..
tu link do kilku zdjęć i cropów, robione z nudy w mieszkaniu, z blilska i z 5m(crop obrazka) lub 2-3m crop koszulki, reszta to tak od 0,5 do 1,5m
wszystko na 1.4, standard, ostrość 3, nic nie ruszane w DPP, niektóre jpg z aparatu, niektóre jpg z cr2 przez dpp bez niczego, cropy są różne bo dpp się dopiero uczę.. jak w nim szybko zrobić 100% żeby nie kombinować?
http://picasaweb.google.pl/mbiesiadecki/Sigma50mm14#
wg mnie jest całkiem fajnie gdy widać wzór włókien na koszulce z takiej odległości i to na 1.4, puszka miała sesję 7 zdjęć.. i każde jest ostre
do testów to polecałbym lepsze puszki, ale piwa!.. np. Carlsberg albo Żywiec.. tyskie nie ma żadnej faktury na blasze... poza tym to takie zdjęcia testowe nie bardzo oddają prawdziwych zalet obiektywu,
swój egzemplarz kupiłem w USA, całkiem w ciemno, był minimalny FF z 5D, na 50D dało się to wyregulować dając +4 w mikroregulacji, teraz czekam na korpus kolegi żeby sprawdzić z 40D już po kalibracji z 5d
mój wysłałem do serwisu do Gdyni wraz z body w piątek, tydzień później w piątek kurier dowiózł mi sprzęt do domu i wszystko wygląda bardzo dobrze, miałem kolegi C50f1.4 USM i jakoś mnie nie zachwycił, tyle, że był dość mocno wyeksploatowany i bałem się, że się rozleci trochę, pierścień ostrości dziwnie chodził jakby pod spodem, coś na "łożyskach" ( o ile tam takie są) było.. jakiś piasek czy coś... ale to raczej nie był piasek tylko coś z mechaniką, niestety to było przed kalibracją Sigmy więc porównywanie wtedy było bezwartościowe
gnębienie Sigmy za wadliwe sztuki może i jest zasadne, ale ja np. miałem do niedawna 70-200 2.8 HSM wersja bez makro z nikonem d80 i był zauważalnie lepszy/ostrzejszy/większy/cięższy (obiektyw) od 70-200 2.8L+5D, a nawet dwóch 5D +70-200L i żeby dołożyć to najostrzejsza 50tka jaką miałem to niedawno sprzedany Nikkor 1.4 AFD, ale używane na cropie co wiele zmienia
pozdrawiam i udanych zdjęć życzę,
Marcin
Taki test znalazłem. Nawet niezłe zdjęcia jak na tego typu publikację.
http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_50_mm_f14_ex_dg_hsm.html
Podobną komę pamiętam z 30 1.4 (nie mówię, żeby złym obiektywem był... :) ).
il Dottore
01-06-2009, 11:51
Świetny test! Obiektywny i rzetelny. A jak fajnie zrobione zdjęcia! Autorowi duży szacunek.
Kazdemu obiektywowi można wytknąć jakieś tam wady... ta Sigma ma jednak w sobie coś takiego, że naprawdę chce się jej używać. A efekty, bywa że powodują opad szczęki. I nie mówię tu o aberracji. :D
łeb mi pęka jak to wszystko czyta, to jak - przewidywalny czy nie?
szukam dobrego jasnego i chyba najlepiej stałego - na śluby.
wpadłam na C 50/1.4 naczytałam się że :
mydli do 2.0
plastikowy nie szczelny
luźny pierścień
ostrzy konkretniej dopiero od 2.0
więc pod widelec wpadła właśnie sigma bo te same parametry i cena nie aż tak okrutnie różna - i tak zastanawiając się dlaczego na allegro więcej jest kupców na droższą sigmę zaczęłam porównywać ich wady i zalety
i co wyszło ? i tak źle i tak nie dobrze.
ktoś używa tego szkła na ślubach ? naprawdę jest wielki problem z AF ? bo z tego co widzę canon nie ma z AF aż takich problemów... chociaż już do cholery nie wiem.
76 stron przeczytane i zero większych wniosków.
ktoś próbował tej sigmy z 5D mkII? jakies sample?
ratujcie ludzia w rozterce
narazie jestem bardziej ku canonowi.
łeb mi pęka jak to wszystko czyta, to jak - przewidywalny czy nie?
kup canona i nie kombinuj
AF w sigmie wariuje, szczególnie na 5D
patric89
02-06-2009, 18:32
ja ostatnio poznałem faceta na warsztatach który sprzedał canona i kupił Sigme. Używa ją ze starym 5d i powiedział że bez porównania lepsze szkoło jeżeli o optykę chodzi.
Ja sie nie wypowiadam bo owe obiektywy miałem może 2 razy na swoim body...
Piotr_0602
02-06-2009, 22:45
ja się bawiłem tą Sigmą 2 dni
zrobiła na mnie świetne wrażenie
co prawda testów nie przeprowadzałem, nie fotografowałem tablic - zwykłe fotki (body 5D)
jakiś problemów z AF nie zaobserowałem, choć może nie zawsze trafiał (ale też na FF i f/1.4, oraz z AF-em 5D można po prostu nie trafić z własnej lub raczej body winy)
chętnie bym ten egzemplarz odkupił od kumpla, ale sprzedać nie chce
od nowego, trochę mnie odstrasza internetowo-forumowa opinia o problemach z AF
patrząc jednak na ceny 50mm f/1.2, czy 35mm f/1.4, na testy 50mm f/1.4 (który może i z AF-em lepiej by od Sigmy trafiał poniżej f/2 ale nie ma sensu go poniżej f/2 używać), to coraz bardziej się skłaniam zaryzykować z Sigmą
zawsze przecież mogę odesłać ją do kalibracji do Trójmiasta
może w tym sęk - gdyby serwis był w W-wie, pewnie ta Sigma była by moja
ale pożegnać na parę tygodni body z obiektywem, na dodatek ryzykowac przesyłkę - średnio mi się uśmiecha
Czemu Tamron i Tokina nie zrobią prostej przecież, jasnej pięćdziesiątki pod FF?
żeby zachęcić kolegę napiszę, że serwis trwa około 7 dni (2-5)+kurier (mój trwał 7 dni wliczając kuriera), a jeśli zakupisz z Polskiej dystrybucji to przesyłka DHLem jest na koszt Sigmy(Kconsult) w obie strony, co bardzo mi się podoba... ale niestety ja kupiłem za granicą i musiałem za przesyłkę trochę zapłacić,
mieszko_1vp
11-06-2009, 07:09
Dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy owej Sigmy-Dobrze że pojechałem osobiście po odbiór szkła-pierwsze podpięte ostre jak dla mnie od 1.4.jak podpiołem drugą to masakra-ktoś jak kupi w ciemno na pewno nie będzie zadowolony-mydło na maxa.Pierwsze moje spostrzeżenia odnośnie tego szkiełka-na pewno będę śmiało robił na 1.4 .w sklepie do deściku podpiołem dla porównania 24-105-co do ostrości to nie ma co wypisywać patrząc na monitor w aparacie-ale fotki przy czasie 1/200s f4 i ISo800 na elce wyglądały identycznie jak sigmy 1/200 f 1,4 ISo 125-więc rewelka-nigdy nie miałem tak jasnego szkiełka ;)
il Dottore
11-06-2009, 12:00
:mrgreen:gratuluję zakupu!!!
Aha, na "najlepszych zdjęciach" nie można komentować (i bardzo słusznie!) ,to pozwolę sobie skomentować Twoje foto tutaj: jeszcze raz gratulacje! Prawdziwe 3D!:-D
Dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy owej Sigmy-Dobrze że pojechałem osobiście po odbiór szkła-pierwsze podpięte ostre jak dla mnie od 1.4.jak podpiołem drugą to masakra-ktoś jak kupi w ciemno na pewno nie będzie zadowolony-mydło na maxa.Pierwsze moje spostrzeżenia odnośnie tego szkiełka-na pewno będę śmiało robił na 1.4 .w sklepie do deściku podpiołem dla porównania 24-105-co do ostrości to nie ma co wypisywać patrząc na monitor w aparacie-ale fotki przy czasie 1/200s f4 i ISo800 na elce wyglądały identycznie jak sigmy 1/200 f 1,4 ISo 125-więc rewelka-nigdy nie miałem tak jasnego szkiełka ;)
Zakładam, że testowałeś na 5dmkII ? czy robiłeś przy tym mikroregulację ?
Czy można wiedzieć gdzie można sobie wybrać egzemplarz ?
No i oczywiście gratuluję udanego zakupu :-D, sam przymierzam się do tego szkła ale nigdy nie miałem stałki 50mm ( no chyba, że w 24-70).
Heh, cena zrobiła się lekko chora - 2k za 50mm 1.4 to przesada;).
il Dottore
11-06-2009, 13:56
To szkło jest warte absolutnie każdego grosza. Na pewno lepsze od Zeissa 50mm - ładniejsze kolory, lepsze 3D (w czym przecież Zeiss do tej pory był bezkonkurencyjny).
No i ma AF... jaki jest, taki jest, ale jest! :D
mieszko_1vp
11-06-2009, 18:48
Zakładam, że testowałeś na 5dmkII ? czy robiłeś przy tym mikroregulację ?
Czy można wiedzieć gdzie można sobie wybrać egzemplarz ?
.
Tak podpiołem pod Piątkę,nie bawiłem sie jeszcze w żadne regulacje.a Kupowałem jakby z allegro od gości ze Słońska/Gorzowa Wkp.
A co do ceny-to dla mie chore są ceny niektórych Elek
Co Do 3D-czyli trójwymiaru-to bardzo fajne efekty są na przysłonie 1.4
fotki z dzisiejszego spacerku oczywiście na 1.4
http://www.voila.pl/189/ag5dt/index.php?get=1&f=1
http://www.voila.pl/192/ya2tw/index.php?get=1&f=1
a Co do AF -to Piątka wysiada-zdjęcia seryjne ma za wolne-jutro może przetestuję z 50-tką.
Zaczynam mieć coraz większą ochotę na to szkło :-D , dzięki mieszko_1vp.
Piotr_0602
11-06-2009, 23:35
ja mam Sigmę od soboty
na razie nie widzę większej niecelnośći AF niż w moich L-kach
choć pewnie zrobię testy i jak wyjdzie jakiś FF/BF to wyślę do Trójmiasta do skorygowania
czasem pudłuję z ostrością, ale na FF poniżej f/2 łatwo można nie trafić ze swojej własnej winy
niektóre fotki wychodzą przepiękne
na razie mnóstwo zabawy, ale to dopiero pierwsze fotki
chyba to będzie moje główne szkło
50mm na FF (5D) jest o tyle uniwersalne, że wychodzę na spacer z podpiętą tylko tą stałką i niczym więcej
50mm zrobi i portrecik, i kilkuosobową sytuację uchwyci - bardzo uniwesalne
coś mi się zdaje, że w miarę czasu przestawię się całkiem na stałki
Mariusz_C
12-06-2009, 00:08
Ja też o tym myślę, to jest niezły pomysł. Stałki nawet nie muszą być elkami a już dają dobry obraz.
Ta 50 sigmy trochę za dużo kosztuje jak dla mnie. Czytam sobie ten wątek i widzę, że coraz więcej zadowolonych posiadaczy tego szkła nam przybywa.
mieszko_1vp
12-06-2009, 00:41
ja się naczytałem że 70% fotek będzie nieostrych-ustawiłem serie i waliłem jak z automatu-efekt jest taki że zrobiłem 600 fotek i za bardzo nie ma co wyrzucać jeśli chodzi o nieostre foty-ale teścik polowy dobrze wyszedł.znalazłem jeszcze fote na 2.8-tylko zrobiłem cropa bo jak wrzucam całe to nie widac jednak że jest ostra-ta fota powinna pokazać jak wygląda mydło na 2.8
http://img200.imageshack.us/img200/8990/ada28.jpg
Adaś przyjął AeFa na klate ;)
Mieszko, kurcze, widać, że dobry egzemplarz Ci się trafił, gratulacje! Żeby u nas było normalnie i mógłbym gdzieś iść i pomacać kilka sztuk, to pewnie nie byłoby siły, która by mnie powstrzymała przed zakupem :)
il Dottore
12-06-2009, 22:57
/.../
na razie mnóstwo zabawy, ale to dopiero pierwsze fotki
chyba to będzie moje główne szkło
50mm na FF (5D) jest o tyle uniwersalne, że wychodzę na spacer z podpiętą tylko tą stałką i niczym więcej
50mm zrobi i portrecik, i kilkuosobową sytuację uchwyci - bardzo uniwesalne
Spacerzoom? :D
Ja na ulicach nie mam dylematu: tylko Sigmalux. :D
Jednak czasem chce się zrobić z ręki jakąś georgiańską fasadę i do tego już bym wolał jasne 35mm. A Sigma nie produkuje jasnego stałoogniskowego 35mm na FF... :(
Robię teraz serię lamp ulicznych w Dublinie z dedykacją dla mojego kolegi z Barcelony, który realizuje taki projekt w swoim mieście... to akurat jest piękna lampa i fasada w stylu francuskiej Secesji - robione z drugiej strony ulicy, a i tak za ciasno, już nie miałem gdzie odejść...
http://www.trekearth.com/gallery/photo1085000.htm
I tak czuję, że czas przychodzi powolutku na pierwsze szkiełko systemowe... :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze cytat a propos z amerykańskiego forum: "I purchased the 50mm thinking it will be a specialty bokeh monster. Its turning into this versatile everyday lens."
I wszystko jasne... ;)
mieszko_1vp
15-06-2009, 21:56
a ja dzisiaj cały plener ślubny zrobiłem na Sigmie-zaczynałem z 70-200,próbowałem 24-105-ale jak podpiołem 50/1.4 to się dopiero zaczeło ;)
tylko zmniejszanie i kompresja-zero PSucia
http://img44.imageshack.us/img44/761/img8169.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/5469/img7951.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/5530/img8011.jpg
Tylko się nie czepiać-ślubów nie robę-a od kościoła z daleka ;p
Ale sigmalux robi nieco szerszy jasny 30mm :P
Kurcze jestem ciekaw jak sprawuje się jakościowo w stosunku do 50 USM, trzeba popytać wśród znajomych w Szczecinie może ktoś ma ;)
Czapeczki wesolutkie :D
mieszko_1vp
16-06-2009, 07:22
Ale sigmalux robi nieco szerszy jasny 30mm :P
ale to szkło pod Cropa
A to przepraszam mój błąd ;)
jak sigma zrobi 30 albo lepiej 35 pod FF
to będzie się działo
aż dziw że jeszcze nie zrobiła
mieszko_1vp
16-06-2009, 20:32
To ja poproszę o 24mm i 1.4 ;)
Bawiłem się dziś tą sigmą w szczecińskim centrum sigmy, ale niestety miała na teście ostrości jakieś 2,5 cm FF i nie dało się ocenić ostrości na fotografowanych osobach :( Cena 2000 PLN co przy obecnej cenie C50 USM na poziomie 1600 PLN nie jest jakąś wygórowaną ceną.
Musze ich tam napaść jeszcze kiedyś może będą mieli inne sztuki :)
Kolego ze Szczecina a to mnie załamałeś bo w czwartek go wypożyczam robiłeś test na tablice na F1.4 ? Napisz coś więcej wiem że mają jeszcze 2 sztuki na magazynie sprawdzałeś tamte ?
Tak robiłem na kartce na 1.4, kolega też robił na 400D na kartce i to samo, jak celowałem koledze bocznym na oko ustawiał ostrość na trzymany przez niego aparat, centralnym też ostrość lądowała przed wyznaczonym punktem ostrości.
Nie tych 2 pozostałych nie sprawdzałem tylko tą jedną którą mi przynieśli także jest szansa że któraś z pozostałych będzie dobra :)
Albo po prostu z moim i kolegi body ten obiektyw wariował, bo wiem na bank że moje body ma celny AF testowany na 3 słoikach Canona i 1 Tamronie.
No i lipa 50D i S50 1.4, 2 egzemplarze test na tablicy i na ludziach – mydełko , nie pomogła nawet mikrolegulacja mydło na 1.4 ciut lepiej na 1.8 dobrze zaczyna się na F3.0 chyba pozostaje tylko wysyłka z body do kalibracji , podpiąłem też S30 1.4 to samo. Zwątpiłem w swoje oczy i podpiąłem zaraz 24-105 i co trafia w każdym razem f4 i 105mm ostry bardzo ładnie
Zdegustowałem się
Szkoda że te obiektywy mają tak dziadowski AF, ale bynajmniej widzę że z innym body tez ciulowo chodzą. Jak miałbym z nowiutkim obiektywem słać body do serwisu na kalibrację to niech mi z ceny spuszczą ze 2 stówki inaczej nie ma co rozmawiać... wiem marzenia :P
No niestety z nimi jest tak że albo trzeba dopasować egzemplarz pod body Canona, albo wysłać do kalibracji :(
jacek220
18-06-2009, 22:07
A manualnie jak się ostrzy?
mieszko_1vp
18-06-2009, 23:04
próbowałem-i skok pierścienia jest mału dając małą tolerancję.no i jak masz dobre szkło to nie widzę sensu kożystać ani z manuala,ani z ręcznego ostrzenia
Witam
Miałem dziś okazję sprawdzić działanie AF we współpracy tego obiektywu z aparatem Canon 5D. Wyniki można sprawdzić na zdjęciach wykonanych z użyciem tablicy testowej i opakowania obiektywu. Wrzuciłem pliki jpeg w pełnej rozdzielczości bez jakiegokolwiek ostrzenia - przekonwertowane w Camera Raw 5.4. Sprawdzałem centralny punkt AF i oba skrajne z dystansu ok 0,5 metra, 1 metra i 4 metrów. Podaję link do spakowanych zdjęć: http://rapidshare.com/files/248937479/zdjecia_testowe_Sigma_50_-1.4.zip.html
pozdrawiam
I jakie są Twoje wrażenia ? oglądałem foty z 4 m i nie wygląda to wg mnie najlepiej :wink: z bliska już bardziej oki.
Uważam, że jeśli chodzi o standardowe odbitki, to wogóle nie ma o czym dyskutować. Ostrość nawet ta z 4 metrów jest absolutnie wystarczająca do uzyskania powiększenia 20x30 w jakości typu "żyleta". Na monitorze rzecz jasna się to dużo słabiej prezentuje, ale nie samym obrazkiem na monitorze człowiek żyje:) Zauważcie, że przy zdjęciach z 4 metrów użyłem przysłony 1.4. Czy należy się spodziewać lepszej jakości?
mieszko_1vp
26-06-2009, 22:58
coś link errorowy ;/
na papierze wszystkie to będą żylety,ale czasem trzeba coś wykadrować-i może być bieda
Zauważcie, że przy zdjęciach z 4 metrów użyłem przysłony 1.4. Czy należy się spodziewać lepszej jakości?
Znam obiektywy a nawet kilka, które oferują lepszą jakość na przysłonie 1.4 :-D.
Znam obiektywy a nawet kilka, które oferują lepszą jakość na przysłonie 1.4 :-D.
rozumiem, że kolega ma na myśli 50 mm do Canona? Tylko proszę nie podawać 50L 1.2 za wzór;) Obiektywy o inej ogniskowej to chyba nie bardzo mieszczą się w tym wątku.
pozdrawiam
P.S. Ciekaw jestem tych obiektywów. Rozważę je z przyjemnością jeśli chodzi o zakup.
mieszko_1vp
26-06-2009, 23:26
możemy zrobić test na odległość-zrób ty jakąś fotkę-czegoś-i ja zrobię taką samą-mam dwie puszki do wyboru-5dmkII i 50d
rozumiem, że kolega ma na myśli 50 mm do Canona? Tylko proszę nie podawać 50L 1.2 za wzór;) Obiektywy o inej ogniskowej to chyba nie bardzo mieszczą się w tym wątku.
pozdrawiam
P.S. Ciekaw jestem tych obiektywów. Rozważę je z przyjemnością jeśli chodzi o zakup.
Niestety nie jest to ogniskowa 50mm, dlatego również zastanawiam się nad tą sigmą, no chyba ,że nowa 50/1.4II canona ale kiedy to będzie ?
możemy zrobić test na odległość-zrób ty jakąś fotkę-czegoś-i ja zrobię taką samą-mam dwie puszki do wyboru-5dmkII i 50d
Czy to było do mnie? Jeśli tak, to proszę o rozwinięcie tematu, bo nie zaskoczyłem o co chodzi ofercie kolegi.
mieszko_1vp
26-06-2009, 23:38
Czy to było do mnie? Jeśli tak, to proszę o rozwinięcie tematu, bo nie zaskoczyłem o co chodzi ofercie kolegi.
jak chcesz porównać fotki z sigmy mojej i swojej -to ja moge swoją zrobić jakies zdjęcie żebyś zobaczył jakie sa standardy ostrości w w/w szkle
Piotr_0602
26-06-2009, 23:40
Niestety nie jest to ogniskowa 50mm, dlatego również zastanawiam się nad tą sigmą, no chyba ,że nowa 50/1.4II canona ale kiedy to będzie ?
nowa 50mm f/1.4? a po co? by zredukować liczbę chętnych na ultradrogą, powolną, aberrującą L-kę? to bez sensu...
też czekałem na wersję II, aż w końću kupiłem Sigmę i... jestem zadowolony
jak chcesz porównać fotki z sigmy mojej i swojej -to ja moge swoją zrobić jakies zdjęcie żebyś zobaczył jakie sa standardy ostrości w w/w szkle
Drogi Kolego. Ja nigdzie nie napisałem, że to jest moja Sigma. W związku z utraceniem miesiąc temu swojego Canona 50 1.4 rozważam różne oferty dotyczące uzupełnienienia szklarni. Po przeczytaniu ok 70 stron wpisów na Canon Board postanowiłem pójść do sklepu i osobiście sprawdzić to szkło. Nigdy nie lubiłem Sigmy i wcale mi nie śpieszno do zakupu obiektywu tej marki. Poszedłem, zrobiłem zdjęcia i wgrałem na potrzeby tego forum czekając na odzew. A Ty chcesz mi tutaj coś osobiście udowodnić? Jeśli masz obiektyw oferujący lepszą jakość, to zwyczajnie wgraj próbki gdziekolwiek i daj linka, aby wszyscy mogli odnieść z tego pożytek. Tylko zrób to proszę tak, aby było to jakkolwiek miarodajne i wnosiło coś do sprawy.
pozdrawiam serdecznie
mieszko_1vp
26-06-2009, 23:52
chyba Cię źle zrozumiałem...raczej napewno
chyba Cię źle zrozumiałem...raczej napewno
Ponowię moją prośbę. Jeśli masz tą Sigmę i uważasz, że egzemplarz będący w Twoim posiadaniu jest lepszy, to podeślij jakieś zdjęcia. Wcale się nie upieram, że ta ostrość, której miałem okazję doświadczyć w sklepie jest rzeczywistym odwzorowaniem jakości tego obiektywu.
mieszko_1vp
27-06-2009, 00:31
nie piszę że jest lepsza-tylko chciałem porównać mając kilka fotek z różnych szkieł można już dojąć do wniosku jak ostrzy ta sigma-a najlepiej to niech kroś da foty takiej co wróciła z serwisu
Kupiłem niedawno dość okazyjnie używkę, jestem po pierwszej robocie z tym szkłem - genialny obiektyw, 85L nudziło się w torbie.
Nr 1008845 - praktyczny brak problemów z bf/ff, bardzo dokładny af.
Kupiłem niedawno dość okazyjnie używkę, jestem po pierwszej robocie z tym szkłem - genialny obiektyw, 85L nudziło się w torbie.
Używasz z 1Ds czy także z 5D?Jeśli z 5D to czy AF też działa bardzo dobrze?
mieszko_1vp
06-07-2009, 10:57
nie strasz mnie-bo chcę dokupić 85mm
kupujac sigme albo "trafisz" albo nie. Jaka by ta sigma nie byla, wole nawet nie tykac tej marki ze wzgledu na te "przypadlosci" na kazdym kroku. Kupowanie kota w worku.
Używasz z 1Ds czy także z 5D?Jeśli z 5D to czy AF też działa bardzo dobrze?
Przy najbliższej okazji sprawdzę z 5d znajomego - najprawdopodobniej nie będzie problemów bo pierwszy właściciel miał 350d i sobie chwalił.
Aaa - szkło było kalibrowane zaraz po zakupie pod 350d - chyba nie ma co się bać tej usługi.
nie strasz mnie-bo chcę dokupić 85mm
U mnie to raczej kwestia znudzenia tym obiektywem, kupę czasu używałem go jako niemal podstawowe szkło i prawdziwe 50mm to taki powiew świeżości;). W odwrotną strone powinno być podobnie.
margo7355
06-07-2009, 19:48
potwierdzam opinie banan82 wszystkie sigmy i tamrony a miałem ich kilka pogoniłem i od tego czasu mniej cierpię na stres.
mieszko_1vp
06-07-2009, 21:08
potwierdzam opinie banan82 wszystkie sigmy i tamrony a miałem ich kilka pogoniłem i od tego czasu mniej cierpię na stres.
no to pochwal się jakie miałeś i na co zamieniłeś-bo nie porównujesz chyba tej sigmy z jakąś za 200 zł
skoro po zakupie za darmo wysyła się na kalibracje-to ja nie widzę problemu
no to pochwal się jakie miałeś i na co zamieniłeś-bo nie chyba tej sigmy z jakąś za 200 zł
ja też nie pod warunkiem że to strojenie coś daje, a z tym bardzo przeciętnie bywa, a szkoda bo byłem tym szkłem zainteresowany ;\
Do kolejnej puszki (kiedy zmienisz) też ci ją za friko wykalibrują? A przy sprzedaży - kupcowi też wykalibrują? Tu właśnie jest problem...
mieszko_1vp
06-07-2009, 22:36
No widzisz Sigma jest jak Ferrari ;)
Do kolejnej puszki (kiedy zmienisz) też ci ją za friko wykalibrują? A przy sprzedaży - kupcowi też wykalibrują? Tu właśnie jest problem...
3 lata gwarancji - kalibrować można do woli.
No i jedna kalibracja może wystarczyć, przetestowałem szkło jeszcze pod 400d i też działa bez zarzutu - czyli w sumie już na 3 puszkach.
Więc nie ma co demonizować.
zimonski
07-07-2009, 01:53
Przy najbliższej okazji sprawdzę z 5d znajomego - najprawdopodobniej nie będzie problemów bo pierwszy właściciel miał 350d i sobie chwalił.
Aaa - szkło było kalibrowane zaraz po zakupie pod 350d - chyba nie ma co się bać tej usługi.
U mnie to raczej kwestia znudzenia tym , kupę czasu używałem go jako niemal podstawowe szkło i prawdziwe 50mm to taki powiew ;). W odwrotną strone powinno być podobnie.
He he... miło mi że dobrze służy ;-)
Egzemplarz był bardzo ok, jeśli chodzi o kalibrację to w sigma pro centrum we Wrocławiu niema z tym większych kłopotów.
Przy pierwszych testach przed oddaniem do kalibracji były kłopoty z ostrzeniem, więc chyba naprawdę działa.
Panowie, przetestowałem 4 szt Sigmy w 2 róznych sklepach. Aby nie było wątpliwości, statyw, tablice, za wpłaceniem kaucji miasto, więc test rzetelny. Kupiłem Sigme. Niestety odsetek nietrafionych AF był tak duży ( i to nie FF czy BF), tylko niematematyczna utrata ostrości, oddałem jedną Sigmę a raczej zamieniłem na Canona 1.4. Proszę, odnośnie Canona zwróćcie uwagę co w tym wątku i innych pisali na temat Canona 1.4 jedni z najbardziej doświadczonych... Ale ze względu na niezaprzeczalne aspekty przemawiające za Sigmą oraz naprawdę silne przekonanie, że ten AF da się okiełznać, kupiłem następną sztukę w innym sklepie. Niestety dokładnie ta sama historia (szcególnie w przypadku dużego otworu oczywiście i światła zastanego) dała nieprzewidywalną "trafialność" dlatego też po takim 3 miesięcznym teście dwóch obietywów "w kieszeni" pozostałem przy Canonie. Sigma na sprzedaż, ideał, wyselekcjonowana. jednak. Gdyby ktoś chciał tak poprostu potwierdzić, zapraszam do Krakowa, udostepnie oba szkła dla potwierdzenia teorii.
mieszko_1vp
09-07-2009, 21:55
Trafiasz takie szkło co na 100% skuteczności,mogelkę co nie mruży oczu i na sesji robisz 20 fotek ;) ale jakie to nudne
a miał ktoś z użytkowników tej Sigmy takie coś, że Sigma wydaje taki dziwny odgłos podczas ostrzenia, ale tylko wtedy, gdy AF leci przez cały zakres... a że robi to bardzo szybko to mam wrażenie jakby to był odgłos jakby jeden plastik drgał podczas tego ruchu obiektywu wewnątrz...??
bo ja dziś coś takiego spostrzegłem... ale nie wiem czy to coś poważnego?
Panowie, przetestowałem 4 szt Sigmy w 2 róznych sklepach. Aby nie było wątpliwości, statyw, tablice, za wpłaceniem kaucji miasto, więc test rzetelny. Kupiłem Sigme. Niestety odsetek nietrafionych AF był tak duży ( i to nie FF czy BF), tylko niematematyczna utrata ostrości, oddałem jedną Sigmę a raczej zamieniłem na Canona 1.4. Proszę, odnośnie Canona zwróćcie uwagę co w tym wątku i innych pisali na temat Canona 1.4 jedni z najbardziej doświadczonych... Ale ze względu na niezaprzeczalne aspekty przemawiające za Sigmą oraz naprawdę silne przekonanie, że ten AF da się okiełznać, kupiłem następną sztukę w innym sklepie. Niestety dokładnie ta sama historia (szcególnie w przypadku dużego otworu oczywiście i światła zastanego) dała nieprzewidywalną "trafialność" dlatego też po takim 3 miesięcznym teście dwóch obietywów "w kieszeni" pozostałem przy Canonie.
Miałem okazję potestować sigmę (2 egzemplarze) przez 2 dni na 5dmkII wrażenia dokładnie takie same ( jeden z egzemplarzy miał numer 10000+coś) problem nie w FF/BF tylko w AF ( ustawienie mikroregulacji +20) i mydełko na @1.4.
Przedstawiciel Sigmy zaproponował wysłanie obiektywu i body do kalibracji :-(, a najlepsze ,że gdy podpiąłem canona 50/1.4 to na @1.4 bił na głowę sigmę :shock:.
Chyba wyleczyłem się z sigmy na dobre ;).
mieszko_1vp
06-08-2009, 15:40
mam prośbę do Ciebie-zrobimy porównawczą fotkę powiedzmy jakiegoś banknota z odległości 2 metrów i wrzucimy cropa na forum-sam się z chęcią porzekonam jak rysuje ten canon
mam prośbę do Ciebie-zrobimy porównawczą fotkę powiedzmy jakiegoś banknota z odległości 2 metrów i wrzucimy cropa na forum-sam się z chęcią porzekonam jak rysuje ten canon
Z przyjemnością bym tak zrobił ale to nie mój obiektyw :-| ale mogę wrzucić dla porownania 100% cropy fotek, które zrobiłem:-D.
mieszko_1vp
06-08-2009, 23:39
to nic nie da ;/
Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja z tym obiektywem?
Ktoś ma serię 1009* lub coś zostało po cichu poprawione?
ArturBonoVox
15-09-2009, 01:18
Panowie odkurze nieco watek.
Czy jest jakis uzytkownik z 5d i tym szklem zadowolony?
Na marginesie: it was "all over the place", front, back, you name it, but after the third copy (bought recently 103xxxx serial), the focus is much better, not perfect, but at 1.4 the canon is also not 100% all the time.
Jestem, 5D i 1N i cholernie zadowolony. Z 30D też byłem zadowolony. Sigma 50mm, tak jak 135 L i 24 L to dla mnie jedno ze szkiełek, którego pozbycia się sobie nie wyobrażam.
Ja rowniez nie powiem zlego slowa o tym szkle i wspolpracy z 5d. Byc moze mialem duzo szczecia a byc moze w pozniejszych partiach cos poprawiono. Fakt jest taki ze szklo trafia w punkt nawet przy 1,4 (oczywiscie mowie o centralnym punkcie AF). Nigdy nie robilem testow linijkowych, ale na zdeciach wyglada poprawnie.
ArturBonoVox
15-09-2009, 12:24
No to jeszcze chlopaki podajcie seriale i bedzie cacy, prosze.
Ja rowniez nie powiem zlego slowa o tym szkle i wspolpracy z 5d. Byc moze mialem duzo szczecia a byc moze w pozniejszych partiach cos poprawiono. Fakt jest taki ze szklo trafia w punkt nawet przy 1,4 (oczywiscie mowie o centralnym punkcie AF). Nigdy nie robilem testow linijkowych, ale na zdeciach wyglada poprawnie.
Rozumiem że nie masz zastrzeżeń przy ustawianiu ostrości zarówno z bliska do 1m jak i z większej odległości np. 8m?
Rozumiem że nie masz zastrzeżeń przy ustawianiu ostrości zarówno z bliska do 1m jak i z większej odległości np. 8m?
Najprawdopodobniej nie zrobilem nim zdjecia z odleglosci mniejszej niz metr jak i ponad 5-6 m. Po prostu nie robilem typowych testow. Zapialem do body. Robi ladne zdjecia. Ostrzy poprawnie (na miare AF w 5d). Nie zauwazylem opisywanych przez Was w tym watku problemow. Byc moze nie stworzylem obiektywowi warunkow (w sensie odleglosci i przeslony) zeby mogl je ujawnic.
Pstrykam cos okazyjnie zonie i corce.
W weekend zrobie testy ostrzenia na roznych dystansach.
A seriala podam wieczorem jak wroce do domu.
Dołaczę swój skromny udział w tym temacie
Testowałem Sigmę 50/1.4 przez 3 dni. Udostępniono mi ja w Sigma Pro Centrum w Warszawie. Skuszony pieknymi opisami o ostrości i braku aberracji
Nie bede wypowiadał sie na tema t FF i BF bo to zupełnie inny temat. Dodam jedynie że ten egzemtlarz nie odbiegał od reszty obiektywów Sigmy, kóre nie chcą wspołpracowac z AF Canona. Testy linijkowe to potwierdziły.
Przy testowaniu przysłony okazało się jednak że przyzwoitą ostrośc można uzyskac dopiero od f2,2 poniżej to mydło.
Próbowałem dociec sedna tematu. Poprosiłem o rozmowe z kierownikiem Salonu Sigmy celem wyjaśnienia. W odpowiedzi otrzymałem informację, że po prostu "ten typ tak ma" pozostałe sztuki tego modelu dostępne w salonie zachowują sie tak samo.
Efektem był zakup Canona EF 50/1,4 który ostrzy jak trzeba. jedyne co można mu zarzucić to aberracje hromatyczne, które występują niestety.
To było moje trzecie podejscie do Sigmy. Dwa pozostałe zumy 17-40/2,8 miały ogromny BF i rózniły sie znacznie odwzorowaniem barw.
Obiektywy testowane z EOS 40D
Faktycznie może numery serialowe > 103xxxx są lepsze ale tego nie sprawdzimy bez podawania numerów testowanych (posiadanych) o które prosi ArturBonoVox .To może by tak jednak ...:-D
Właśnie mam zamiar kupić 50 ze światłem 1.4 i nie wiem czy zaryzykować z sigmą czy jednak canon. Czy ktoś z kolegów testował te sigmy we Wrocławiu w Foto-Master (Foto-Jedynka) bo aktualnie posiadają kilka sztuk.
pozdrawiam
Jano
Nie moge juz wyedytowac poprzedniego posta. Moj serial to 1022151.
Jak tylko zrobie testy na FF i BF przy roznych odleglosciach poinformuje kolegow.
tomek1976
16-09-2009, 10:11
Moja Sigma (nota bene: udany zakup od jednego z forumowych Kolegów) po dwukrotnej kalibracji nie wykazuje tendencji do ff/bf. Nie robiłem nią jeszcze ujęć z odległości > 5m. ale przy fotkach poniżej tej odległości wydaje się być dobrze. A nawet bardzo dobrze w porównaniu do mojego wcześniejszego C50mm.
40D f/1.4
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/5670/800m.jpg)
i crop 100%
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/889/crop11.jpg)
Właśnie mam zamiar kupić 50 ze światłem 1.4 i nie wiem czy zaryzykować z sigmą czy jednak canon. Czy ktoś z kolegów testował te sigmy we Wrocławiu w Foto-Master (Foto-Jedynka) bo aktualnie posiadają kilka sztuk.
pozdrawiam
Jano
Ja się wybiorę pooglądać w przyszłą środę lub czwartek.
To ja idę jutro :) Skoro mają, może zachęci mnie do przesiadki z kanonowskiej 50 1,4.
abyczkowski007
02-10-2009, 17:27
Witam, jestem po teście sigmy.Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Mam pytanie do posiadaczy owej sigmy- czy to jest max jak mogę wyciągnąć z tej sigmy 5d/ 1.4
http://images39.fotosik.pl/205/78f741c7fd8bf6e2med.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl)[/URL]
Mam pytanie do posiadaczy owej sigmy- czy to jest max jak mogę wyciągnąć z tej sigmy 5d/ 1.4
Max czego?
abyczkowski007
02-10-2009, 18:31
Testowałem tą sigmę w sklepie. Konkretnie chodzi mi o ostrość .Wydaje mi się troszkę mydlana ?
Testowałem tą sigmę w sklepie. Konkretnie chodzi mi o ostrość .Wydaje mi się troszkę mydlana ?
Po obrazku 500x333 px nie sposób cokolwiek ocenić...
abyczkowski007
02-10-2009, 19:16
Sorki właśnie robiłem cropa :)
http://farm4.static.flickr.com/3019/3975043264_48f2ff80f5_o.jpg
I Ty uważasz że jest oki ?:(
abyczkowski007
02-10-2009, 23:08
I Ty uważasz że jest oki ?:(
NIE ! dlatego pytam .Oczywiście,że nie kupiłem tej sigmy.Nawet na wyświetlaczu aparatu wyglądało nieciekawie. Poszukiwania dobrej sztuki ciąg dalszy
NIE ! dlatego pytam .Oczywiście,że nie kupiłem tej sigmy.Nawet na wyświetlaczu aparatu wyglądało nieciekawie. Poszukiwania dobrej sztuki ciąg dalszy
Jak znajdziesz to koniecznie napisz :-D.Wielu będzie bardzo wdzięcznych.
paatryk77
02-10-2009, 23:36
miniaturka wyglądała świetnie. crop - tragicznie. ja kiedyś na moim 40d przymierzylem te sigme i po paru godzinach focenia sie załamałem. kupiłem C 50/1.4... nie żebym szalał z radości z canonem ale jest DUŻO lepiej....na canona 50/1.2 nie mam kasy :-D.
tomek1976
03-10-2009, 00:51
Może to problem z bf/ff?
abyczkowski007
03-10-2009, 10:55
Może to problem z bf/ff?
O tym samym pomyślałem.Z dalszej odległości mam przestrzelone kilka fotek ( bf)
Szkoda bo to zacne szkiełko :-D
"Zacne" szkielko to sie poznaje przede wszystkim po jakosci obrazka a tutaj jest taka lipa ze szok.
nie wieszajcie psów na sigmie-kupiłam tydzień temu 24mm/1.4-jakie mam odczucia-sigma kosztuje 2 tys-24mm powinien kosztować 500 zł...
abyczkowski007-we Wrocławiu testowałeś?
na canona 50/1.2 nie mam kasy :-D.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=473&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=403&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=1
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=473&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=403&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=1
No to pozamiatałeś. Chociaż, kto będzie chciał, to i tak sobie eLkę kupi dla zasady.
Kolekcjoner
18-10-2009, 15:51
....na canona 50/1.2 nie mam kasy :-D.
I dobrze :).
To jedno:
a popatrz tutaj (2-gi egzemplarz na brzegu):
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=105&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=403&CameraComp=453&SampleComp=1&FLIComp=0&APIComp=3
i zwróć proszę uwagę z jakim "drogim" szkłem jest zrobione to porównanie 8-).
Testowalem to szklo udostepnione przez Sigma Pro Centrum na targach foto w Lodzi i nie wykazywalo zadnego BF/FF z 20d i w dodatku wykazywalo swietna ostrosc :)
abyczkowski007
19-10-2009, 00:04
nie wieszajcie psów na sigmie-kupiłam tydzień temu 24mm/1.4-jakie mam odczucia-sigma kosztuje 2 tys-24mm powinien kosztować 500 zł...
abyczkowski007-we Wrocławiu testowałeś?
Witam, mieszkam poza granicami kraju (Islandia) i była tylko jedna sztuka na stanie. Za dwa tygodnie będę w Trójmieście i planuje odwiedzić ProCentrum Sigmy - mam nadzieje,że coś wybiorę.
Ps. powiedz coś więcej na temat canon 24mm/1.4. Chce zamienić moją 28mm na L. Tylko mam dylemat 24mm czy 35mm.
wczoraj robiłam zdjęcia 40d i 5dMkII-na piątce żylety,na 40-tce-mydło-dzisiaj może zrobię coś na forum celem porwnania.24/1,4-kupa-totalne wyrzucenie pieniędzy w błoto-mydli,zaj...abberacje,ostry tylko w centrum.debile z canona nawet nie pomyśleli nad przednim dekielkiem-nie da się ściągnąć jak jest założony tulipan.to trzecia nasza Elka i najprawdopodobniej też się jej pozbędziemy..wrzucę później ślubną niegrzebaną fote mieszka-zobaczysz jaka jest ostrość na 1.4 na cudownej sigmie.myślę że gdyby canon robił to szkło-do tego dodał czerwony pasek-cena by była x2
Znalazłam fotkę z sigmy na 1.6-niestety słaby net-więc daję okrojone,ale nie grzebane
http://img5.imageshack.us/img5/1730/66635582.jpg
i crop z tej foty zwrócić uwage na trawe
http://img7.imageshack.us/img7/9177/kopiaimg3183.jpg
abyczkowski007
19-10-2009, 17:38
Ładnie poczyna sobie ten lens na plenerku :) Obym tylko trafił na taki egzemplarz.
Co do sprawdzania ostrości na www.the-digital-picture.com - mój 28/1.8 prezentuje się bdb na ds III, zaś dsII wygląda jakby ktoś mleko rozlał na matryce :)
Szkoda, że nie możemy porównać jak sigma sprawuje się na innej puszce niż ds III
Ładnie poczyna sobie ten lens na plenerku :) Obym tylko trafił na taki egzemplarz.
Mój jest tak samo ostry, ale na 5D Mk I mam ciągle "random focus" i zaczynam powoli tracić cierpliwość. Jeśli się znajdzie chętny to sprzedam.
Mój jest tak samo ostry, ale na 5D Mk I mam ciągle "random focus" i zaczynam powoli tracić cierpliwość. Jeśli się znajdzie chętny to sprzedam.
I co w zamian ;) ? kolejna sigma :mrgreen:.Bo tak naprawdę nie ma chyba bardzo dobrych optycznie szkieł na tej ogniskowej :shock:.
I co w zamian ;) ? kolejna sigma :mrgreen:.Bo tak naprawdę nie ma chyba bardzo dobrych optycznie szkieł na tej ogniskowej :shock:.
Ten obiektyw zacznie działać dobrze jak zmienię body na lepsze. Do tego czasu albo się będę z Sigmą męczył albo będzie bardzo często leżeć w torbie. Więc jakby znalazł się chętny np. z 5D2 albo conajmniej 40D i sobie przetestował ze swoim body to bez żalu sprzedam. Ten obiektyw po prostu nie lubi się z 5D MkI i szukanie lepszego egzemplarza z tym body jest stratą czasu.
Nie ma reguły na błędy AF, nie ma też FF/BF w moim egzemplarzu, po prostu trafia sobie jak chce np. co 3 klatka w punkt albo 10 pod rząd w punkt a potem 10 pod rząd ledwo na granicy GO i już mnie to zmęczyło.
MMM u mnie z 20d smigala bardzo ladnie :)
Witaj Marku-dokładnie jak piszesz-ale jak podpinam go pod 40d-to też mydło...czyli szkło tylko pod 5dMkII-dziwne.ostatnio czytałam że 24/1.4 II też jest dedykowany pod piątego marka.a Canona 50 nie chcesz??
abyczkowski007
19-10-2009, 21:14
MMM - zaczynam się zastanawiać nad Twoją sztuką :) Co jest nie tak w jej pracy (losowy ff,bf?). Problem jest w robieniu zdjęć z bliska czy z dalszej odległości? Serwis mam pod nosem, mogę być u nich codziennie ;) Chłopacy może coś na to poradzą? Mam 5D i 50D, ale wiadomo że puszka puszce nie równa.
Ok teraz doczytałem co jest nie tak, mam spozniony zapłon :)
MMM - zaczynam się zastanawiać nad Twoją sztuką :) Co jest nie tak w jej pracy (losowy ff,bf?). Problem jest w robieniu zdjęć z bliska czy z dalszej odległości?
Problem jest dokładnie taki jak piszę, czyli niedokładny AF (z moją puszką). Niby trafia, ale bardzo często ustawia ostrość na granicy GO w obie strony, choć z małych odległości wydaje się że częściej na FF.
Obiektyw jest oczywiście na gwarancji (jeszcze 2 lata) więc możesz sobie go do woli kalibrować. Stan mechaniki i optyki jak nowy. Jedyny ślad używania to jakieś 2 niewidoczne na zdjęciach mikroskopijne pyłki pod przednią soczewką.
Dla osób z jakimś sensownym stażem na forum, mogę się po dżentelmeńsku umówić że obiektyw daję do testowania na powiedzmy 3-4 dni i jak się nie spodoba to zwracam pieniądze a obiektyw w takim samym stanie jak był wraca do mnie. Koszty przesyłki w takim przypadku pokrywa osoba zainteresowana zakupem.
Oczywiście najlepsza opcją jest przetestowanie go u mnie na miejscu.
Jeśli ktoś zainteresowany to proszę na PW. Cena 1600zł
Dzisiaj porównałem swój egzemplarz z serii 1001xxx z rzekomo poprawioną serią 1034xxx. Precyzja identyczna (raz na 3 klatki w punkt), w dodatku z moją puszką ten 103 wykazywał minimalny FF (ale to już kwestia kalibracji).
Krótko mówiąc wniosek jest dalej cały czas taki sam, z 5D1 AF tej Sigmy to kicha. Kto ma 5D2 i chciałby się pobawić w testowanie to proszę o PW.
Ernest_DLRS
21-10-2009, 18:15
MMM - masz czas w jakiś dzień spotkać się na testa? Mam 5DmkI i dlatego też z chęcią zerknąłbym na tą 50tke - myślę o kupnie właśnie Sigmy. Chciałbym wiedzieć jak to będzie grało z moją 5tką. Dzień - jakikolwiek, tak żeby Tobie pasowało.
Ta sigma ma tak samo z 5D2. Pisałem już zresztą o tym wcześniej a kolega MMM chyba najtrafniej określił przypadłość AFa.
Ale chyba jest kilka osób na forum zadowolonych, którym jednak sigma trafia od pełnej dziury, czy nie?
Przymierzam się do zakupu 50tki i ... jakaś masakra z tym wyborem. Trzeba wybierać kierując się mniejszym złem. A wybór na razie pada na sigmę....
Niech ktoś się odezwie zadowolony :-)
....Niech ktoś się odezwie zadowolony :-)
...ja jestem zadowolony. Ale od czasu jak zarzuciłem Canona 1.4 i tę Sigmę. ;) Kupiłem po raz kolejny 50L, której 5DMkII niweluje winietę, i się już z nią nie rozstaję...
Kupiłem po raz kolejny 50L, której 5DMkII niweluje winietę, i się już z nią nie rozstaję...
Jakby 50L było tak dobre optycznie jak Sigma to bym bez wahania dołożył te 2tyś byle AF działał jak należy.
To jakiś cud, że odezwał się ktoś zadowolony z 50-ki ;), szkoda, że tak mało zadowolonych z sigmy :-(.
Jakby 50L było tak dobre optycznie jak Sigma to bym bez wahania dołożył te 2tyś byle AF działał jak należy.
Marek, ale ja mam "obciach", czyli piątkę robiącą filmy :-D i AF trafia mi w punkt, a winietowanie znika za pomocą softu aparatu...
A co do lepszości optycznej - jak to u Canona: wybrałem z 4 egzemplarzy ;)
winietowanie znika za pomocą softu aparatu... :wink:
Temat był już wałkowany. Winieta to nie tylko ciemniejsze narożniki ale większa głębia ostrości i żaden soft tego nie naprawi bo to po prostu niemożliwe. Do tego 50L ma większe CA i słabszy kontrast. Więc jak sobie pomyślę że miałbym dopłacić 2tys. żeby mieć gorsze obrazki to jakoś mi ochota na 50L przechodzi od razu.
Temat był już wałkowany. Winieta to nie tylko ciemniejsze narożniki ale większa głębia ostrości i żaden soft tego nie naprawi bo to po prostu niemożliwe. Do tego 50L ma większe CA i słabszy kontrast. Więc jak sobie pomyślę że miałbym dopłacić 2tys. żeby mieć gorsze obrazki to jakoś mi ochota na 50L przechodzi od razu.
Ależ wiem - śledziłem to wałkowanie. Od strony technicznej - zgadzam się. "Problem" polega na indywidualnym podejściu - ja zamieniłem świętą trójcę na taką trochę skrzywioną - mam 35L/50L/135L, bo z takiej konfiguracji jestem osobiście bardzo zadowolony. A o to zadowolenie w fotografii w miarę amatorskiej chyba chodzi, prawda? Wiem - "zgrzeszyłem" zamieniając 85L na 50L ;) , ale mam z tego frajdę.
Wiem - "zgrzeszyłem" zamieniając 85L na 50L ;) , ale mam z tego frajdę.
85mm a 50mm to dwie różne bajki i byłoby dziwne gdybyś świadomie zmieniał obiektywy ze względu na "fajność" a nie kąt widzenia i oddanie perspektywy. Mnie 50mm potrzebne jest jako uzupełnienie do szerszego portretu w którym 85mm już za bardzo spłaszcza modela.
50L to jest obiektyw do przełknięcia i daje się go używać na f/1.4. Problemem jest świadomość że trzeba dopłacić drugie tyle przy wymianie Sigmy na 50L żeby mieć gorszy obraz ale z lepszym AFem :-)
85mm a 50mm to dwie różne bajki i byłoby dziwne gdybyś świadomie zmieniał obiektywy ze względu na "fajność" a nie kąt widzenia i oddanie perspektywy. Mnie 50mm potrzebne jest jako uzupełnienie do szerszego portretu w którym 85mm już za bardzo spłaszcza modela.
50L to jest obiektyw do przełknięcia i daje się go używać na f/1.4. Problemem jest świadomość że trzeba dopłacić drugie tyle przy wymianie Sigmy na 50L żeby mieć gorszy obraz ale z lepszym AFem :-)
Ale określenie "gorszy obraz" jest właśnie tym indywidualnym podejściem, o którym nieśmiało wspomniałem. Miałem Sigmę i była świetna, jeśli chodzi o ostrość od pełnej dziury itp, ale 50L daje mi obrazek, którego nie muszę upiększać. Sigma jest "zimna , wyrachowana", a 50L (przynajmniej ta, którą ja mam) jest ostra w centrum kadru już od 1.2, dając (oczywiście dzięki swoim niedoskonałościom) piękny "butter bokeh", jak to się ktoś gdzieś na stronach testerskich wyraził...
Ja jestem ladszafciarzem, więc powinno mi to być obojętne, ale "magia/plastyka/niedoskonałość"" 50L urzekła mnie już dawno i wróciłem do tego szkła jak syn marnotrawny... ;)
ale 35+50+135 to bardzo klasyczny zestaw...
ale 35+50+135 to bardzo klasyczny zestaw...
wiesz, w moim wieku określenie "klasyczny" oznacza jedno - starzejesz się dziadku i twoje poglądy są passe :(
Ale określenie "gorszy obraz" jest właśnie tym indywidualnym podejściem, o którym nieśmiało wspomniałem. Miałem Sigmę i była świetna, jeśli chodzi o ostrość od pełnej dziury itp, ale 50L daje mi obrazek, którego nie muszę upiększać. Sigma jest "zimna , wyrachowana", a 50L (przynajmniej ta, którą ja mam) jest ostra w centrum kadru już od 1.2, dając (oczywiście dzięki swoim niedoskonałościom) piękny "butter bokeh", jak to się ktoś gdzieś na stronach testerskich wyraził...
Wiesz, nie obraź się ale to co piszesz to dorabianie jakiejś "magii" i "duszy" do słabego obiektywu, próba racjonalizacji wyboru. Kiedy wszystkie obiektywne i mierzalne parametry szkła są na korzyść Sigmy (oprócz kolorystyki, która w 50L lepsza) to się wymyśla jakieś określenia w stylu "zimna, wyrachowana", "butter bokeh" itp., brakuje jeszcze tylko napisania wprost "kocham L za czerwone kółko i już" :-)
Nie krytykuję w żadnym wypadku Twojego wyboru, każdy sobie może kupować jaki chce obiektyw. Komentuję jedynie sposób kompletnie nielogicznej argumentacji przewagi 50L.
Wiesz, nie obraź się ale to co piszesz to dorabianie jakiejś "magii" i "duszy" do słabego obiektywu, próba racjonalizacji wyboru. Kiedy wszystkie obiektywne i mierzalne parametry szkła są na korzyść Sigmy (oprócz kolorystyki, która w 50L lepsza) to się wymyśla jakieś określenia w stylu "zimna, wyrachowana", "butter bokeh" itp., brakuje jeszcze tylko napisania wprost "kocham L za czerwone kółko i już" :-)
Nie krytykuję w żadnym wypadku Twojego wyboru, każdy sobie może kupować jaki chce obiektyw. Komentuję jedynie sposób kompletnie nielogicznej argumentacji przewagi 50L.
Nie obrażam się :-D
To mój wybór - bez sugerowania się poezją stron internetowych, które przytoczyłem raczej z nutką ironii... Ja te peany nad "butter bokeh" itp określam raczej jako gloryfikację niedoskonałości :-D
Uzasadnienie mam proste, bo organoleptyczne: miałem 50 1.4 na przemian 50L, a potem (niejako za twoją namową) kupiłem i przetestowałem w boju Sigmę 50 1.4. Była BARDZO ostra od pełnej dziury. I...to wszystko. Bo już AF robił co chciał.
Nie szukam uzasadnienia swojego wyboru - mam ten komfort, że mogę wybierać to, co mi najbardziej leży (w granicach rozsądku oczywiście :mrgreen: );
Ta sytuacja z Sigmą vs 50L bardzo mi przypomina porównanie C 24-70 vs C 24-105. O wiele bardziej lubię obrazek z 24-70 (eh te niedoskonałości :-D ), ale do tego, co robię, bardziej mi się przydaje ostrzejsza elka 24-105
To są indywidualne wybory (jeżeli są świadome) i takie powinny być. No, chyba, że ktoś chce koniecznie biegać z czerwonym paskiem, jako wyznacznikiem swojego statusu, niezależnie od potrzeb/użyteczności 8) .
Potwierdzacie moje obawy :D Samo BF/FF nie jest mega uciążliwe, bo można skalibrować obiektyw, i powinno być dobrze, tym bardziej, że to stałka. Ale random focus to już rzecz z którą albo się żyje, ale sprzedaje szkło. Ja chyba bym tego nie przeżyła, i właśnie tego się obawiam. Z dwójki C i S 50/1,4 wygrywa Sigma. Tylko co, jeśli będę się więcej wkurzać niż to warte.. 50L bez względu na to czy rewelacyjne czy totalnie niedoskonałe nie wchodzi w grę, niestety, cena ;)
Ja to nie wiem co wy od tej Elki chcecie. wg mnie jest ostra od 1,2 nawet na 5d2
sami ocencie
www.terpinski.pl/50L.jpg
Za kilka dni zapnę sobie 50L, które u mnie wyparło 35L. MMM wiele złego o 35L pisał, jeśli 50L będzie tak ,,zła'' jak 35 to będę miał wielką radochę:)>
Ja to nie wiem co wy od tej Elki chcecie. wg mnie jest ostra od 1,2 nawet na 5d2
sami ocencie
www.terpinski.pl/50L.jpg
No skoro takie dobre to 50L to czemu szukałeś dobrze działającej Sigmy, wysyłałeś 3 razy z aparatem do kalibracji, a nawet chciałeś odkupić ode mnie mój egzemplarz? ;-)
To mój wybór - bez sugerowania się poezją stron internetowych
Ja ten wybór rozumiem. Pytanie jest właściwie proste - czy 50L daje akceptowalną jakość z dobrym AFem? Jeśli odpowiedziałeś sobie że "tak" to wybór jak najbardziej logiczny i nie ma się co oglądać że sigma optycznie lepsza skoro można stracić przy niej nerwy.
Trochę was podziwiam za peany nad sigmą. Niepewny Af to w zasadzie szkło, dla którego nie znajdują zastosowań innych niż manualne. Ja miałem kilka 50/1,4. Pod 5d szkło dawało bardzo znośny obrazek, ale AF tego lensa jest strasznie niepewny. Dlatego sięgam po 50L i nie ukrywam, że czytając niektóre opinie, staję się lekko zdezorientowany:)
No skoro takie dobre to 50L to czemu szukałeś dobrze działającej Sigmy, wysyłałeś 3 razy z aparatem do kalibracji, a nawet chciałeś odkupić ode mnie mój egzemplarz? ;-)
pieniadze.
Trochę was podziwiam za peany nad sigmą. Niepewny Af to w zasadzie szkło, dla którego nie znajdują zastosowań innych niż manualne. Ja miałem kilka 50/1,4. Pod 5d szkło dawało bardzo znośny obrazek, ale AF tego lensa jest strasznie niepewny. Dlatego sięgam po 50L i nie ukrywam, że czytając niektóre opinie, staję się lekko zdezorientowany:)
AF tego szkla jest tez niepewny.
Trafić dobrą sigme można, z dsem mam 90% trafionych klatek na 1.4. A z 5% nietrafionych pewnie przez własne błędy. Kwestia szczęścia przy zakupie.
Trafić dobrą sigme można, z dsem mam 90% trafionych klatek na 1.4
Właśnie na to liczę że jak zmienię puszkę na Dsa albo 5D3 to męczarnia z AFem się skończy.
AF tego szkla jest tez niepewny.
Moje skromne doświadczenie jednak mnie uczy, że jest bardziej pewny niż Sigma. MMM świetnie to określił: "random focus". Do instrukcji sigmy (przynajmniej do tych dwóch egzemplarzy, z którymi walczyłem) powinna być dołączona errata: "przy kadrowaniu w odległości do 2m ustaw mikrokalibrację na +4, a powyżej na -5" :evil:
I żadne zaoszczędzone pieniądze nie zwrócą mi straconych nerwów. O straconych fotkach z wrodzonej grzeczności nie wspomnę...
Eh, poradzę się was:) Zaplanowałem zmianę sprzętową ,,dołu mojej szklarni''. 85 i 135 nie ruszam - pasują mi w 100 procentach. Postanowiłem jednak w miejsce w/w szkieł wskoczyć w 15/2,8+ 24L(I)+50L. I czytając ten właśnie wątek nabieram obaw. O ile względem 15 i 24L nie mam żadnych wątpliwości, o tyle obawy rodzą się przy 50L. Zamieniam na nie moją sprawdzoną i cenioną przeze mnie 35L. Posiadanie ogniskowych 24 i 35 z dziurą między 35-85 wydaje się hmmm...ryzykowne? Pomyślałem, że właśnie zastąpię 35-tkę ową 50-tką i tu moje pytanie o zasadność tego pomysłu. Czy dostanę szkło podobne jakościowo? Z podobnie pracującym AF-em? Nie ukrywam, że 50L nie znam - nie miałem, nie fociłem, nie sprawdzałem. Miałem kilka 50-tek 1,4 i jakoś nie pali mi się brać w miejsce 35L właśnie tej 1,4. Z góry dzięki.
Też myślę nad 50L Himi, Sigma z wiadomych względów już chyba nie pojawi się w planach (miałem 3 szt i już wielkrotnie opisywany problem AF finalnie zdyskwalifikował je, aczkolwiek pod względem optycznym oraz bokehowym napradę bardzo, bardzo ją lubiłem). Natomiast co do Twojej wątpliwości nad 50 L ja np. zdecydowałem zatrzymać 35ke ze względu na jej przewidywalność i jakość optyczną (dla mnie lepszą od 24L I), pozostać przy 50ce 1,4 Canona (tańsza alternatywa od 50L, wciąż dobra (oprócz bohehu..) a ze względu na rzadszą "używalność"/cena na razie pozostawić ją), i tą cześć z Lki zacząć odkładać na 24LII:).
Jeszcze odnośnie Sigmy: jej ogniskowa jest krótsza o kilka mm od Canona.
A wracając do samej Sigmy i kwestii bokehowych/jakości optycznej, to kiedyś intensywnie śledziłem inne fora i testy i np takie porównania udało się znaleźć (pewnie częśc już była linkowana) ale w sumie warto odświeżyć:
http://www.circumlocution.org/random_pages/50/
http://www.pbase.com/tswen/sig50af
http://www.pbase.com/lightrules/50f14ex
http://www.lucamoglia.it/it/articles/equipment/provasulcampo50mm.html
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/717198/
24II to za droga zabawka dla dla mnie. Cena wyższa o ponad 2k od wersji pierwszej. Miałem 24L(I) i to szkło jest w pełni używalne od 1,8. Na 1,4 tez da się wykonać przyzwoite zdjęcia. Moje obawy dotyczą jedynie 50-tki. Sigmę odrzucam - jakoś nie ciągnie mnie. 50/1,4 to fajne szkło na urlop, ale nie do pracy. Co jest powodem tej rzekomej loterii AF-a w 50L, przecież konstrukcja podobna jak 35L, gdzie dla mnie Af jest bardzo zacny.
Ja nie wiem o co chodzi. Dla mnie AF w 50L jest bardzo spoko. Nie jest to taki demon jak w 85USM jeśli o szybkość chodzi. 50/1.4 raz miałem w rękach i się troche bałem... ;-)
Ja na celność nie narzekam :]
... Moje obawy dotyczą jedynie 50-tki. Sigmę odrzucam - jakoś nie ciągnie mnie. 50/1,4 to fajne szkło na urlop, ale nie do pracy. Co jest powodem tej rzekomej loterii AF-a w 50L, przecież konstrukcja podobna jak 35L, gdzie dla mnie Af jest bardzo zacny.
Nie posiadam tego szkła , ale miałem okazje spróbować w sklepie, szkło używane , sklep stary i ciemny, na f1.2 szkło trafiało idealnie w punkt, co prawda były to jedynie strzały w pudelka i numery stron w gazecie , ale kiedy porównałem do 24-70 na pełnej dziurze , to różnica była kolosalna na korzyść 50-ki. Moje wrażenia z obcowania z tym szkiełkiem jak najbardziej pozytywne, gdyby nie to ze to nie moja ogniskowa to byłoby już u mnie, wole dozbierać do 24L II.
Pozdrawiam.
Nie chcę offtopować (bo to wątek o sigmach w sumie), ale zależy mi na opinii kogoś kto ma zarówno 35 i 50L.
Trafić dobrą sigme można, z dsem mam 90% trafionych klatek na 1.4. A z 5% nietrafionych pewnie przez własne błędy. Kwestia szczęścia przy zakupie.
dokladnie jak piszesz-ja używam tylko AFa centralnego i po złapaniu ostrości ewentualnie przenoszę kadr
Bawiłam się wczoraj w Sigma ProCentrum 50/1,4 i 30/1,4. 50-tka miała wyraźny FF z moim 40D, natomiast 30-tka trafiała, i była całkiem ostra. Sama waham się co zrobić. 50-tka jest lepszym szkłem, ale jej zakres pod cropem trochę mnie denerwuje, cały czas zdaje mi się, że jest za wąsko, wolałabym szerzej. Za to 30 to EF-S, i ciut gorsza optycznie, ale też bardzo dobre szkło. Cena właściwie ta sama. Może lepiej wziąć S50/1,4 i do dołu dokupić C28/1,8 czy jednak S30/1,4 jest lepsza od C?
dokladnie jak piszesz-ja używam tylko AFa centralnego i po złapaniu ostrości ewentualnie przenoszę kadr
Spoko. Tylko, że przenosisz też płaszczyznę GO, która przy f1.4 jest... wiadomo jak mała. Oczywiście nie mówię, że źle robisz, tylko z doświadczenia wiem, że większość "odchyłek" w celności słoika/AF powstaje z tej przyczyny.
bierz 50-tkę-chociaż na cropie rewelacji nie robi.ja używałam jako drugiego 28mm/2.8.można sie spotkać we WR i sobie porównasz lub jeszcze potestujesz 50-tkę
Czy ktoś z miał przyjemność używać sigmę 50mm/f1.4 na serii 1D? Jeśli tak to jak oceniacie plastykę obrazu (bokeh) i celność AF-a? Ktoś tu pisał, że na 1Ds mkIII AF jest celny...
Ernest_DLRS
19-03-2010, 16:53
Na 1Ds nie sprawdzałem, ale na 1D (mkiii) tym bardziej będzie celny. Jednak zawsze polecam testować konkretną Sigmę z konkretną puchą.
Od kiedy mam ten obiektyw coraz bardziej mi pasuje :-D. Krótko miałem możliwość focenia na 1dmkII i porównania z 5dmkII, nie powiem AF na bez zarzutu na obydwu, bokeh wolę na 5dmkII choć 1dmkII dzielnie dotrzymuje kroku :-D.
rafalp88
22-03-2010, 21:01
Szukam kogoś z Łodzi kto posiada takie szkło ;) Chciał bym porównać swoją sztukę po kalibracji z inna :) Jak coś to na gadu można skrobnąć wiadomość : 20667676 albo na maila : rafalp88@o2.pl
rafalp88
23-03-2010, 19:43
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8dfe54b4f5999539.html)
Wczoraj wróciła do mnie Sigma 50mm po kalibracji.
Sigma + 5d
Zdjęcie F1.4
Co sądzicie ?
link : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8dfe54b4f5999539.html
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8dfe54b4f5999539.html)
Wczoraj wróciła do mnie Sigma 50mm po kalibracji.
Sigma + 5d
Zdjęcie F1.4
Co sądzicie ?
link : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8dfe54b4f5999539.html
Nie wiem jak było wcześniej, u mnie z 5dmkII mam bardziej ostre foty.
I co mamy zgadywać w którą część koguta celowałeś? Pewnie będzie okej, nie kombinuj tylko rób zdjęcia, zacznie Ci przeszkadzać to wtedy męcz temat.
Japitole, forum bez edycji...
Swoją drogą - mam taką sigmę, często siedzę na Żeromskiego, jeśli masz ochotę to możesz zrobić sobie bezpośrednie porównanie.
Ja mam małe pytanko do posiadaczy owej Sigmy: czy w waszych egzemplarzach też macie luz w umocowaniu przedniej soczewki? Bo wydaje mi się, że tak nie powinno być... Obracam obiektywem góra-dół i przednia soczewka wyraźnie się porusza.
Obiektyw został zamówiony przez internet w dość przyzwoitym sklepie sieciowym JACOBS, przywiózł go kurier. Po rozpakowaniu zobaczyłem lekko rozmazany ślad po palcu na przedniej soczewce... Ogólnie mam wrażenie (poparte mimo wszystko 4letnim doświadczeniem w sprzedaży sprzętu foto), że wysłali mi czyjś zwrot, skurczybyki jedne...
To jak z tym luzem? Zaobserwował ktoś taki dziw w swoim egzemplarzu? Szkiełko tanie nie jest, więc trochę wkurzony jestem, bo to znowu marnacja czasu na wymiany i inne takie....
U mnie nie ma takiego luzu i wg mnie nie powinno go być :twisted:.
Ja mam małe pytanko do posiadaczy owej Sigmy: czy w waszych egzemplarzach też macie luz w umocowaniu przedniej soczewki? Bo wydaje mi się, że tak nie powinno być... Obracam obiektywem góra-dół i przednia soczewka wyraźnie się porusza.
Nie ma żadnego luzu, wcisnęli ci zwrot. Odeślij im ten obiektyw na ich koszt.
Obiektyw został wymieniony - tym razem mechanicznie bez zarzutu. Jednak musiałem dać aż +15 do korekty w aparacie (5D2), żeby było ostro na f1.4. Dalej jest już tylko lepiej.
Tak wysoka korekta wskazywałaby, że sama sztuka nie jest chyba najwyższych lotów. Może warto dać do kalibracji? Bo kolejna wymiana w poszukiwaniu ideału mi się już nie uśmiecha... Znów przyślą jedną sztukę, która może będzie lepsza, a może gorsza od tej, którą mam teraz...
Ja bym w tym momencie nie kombinował.
Jeśli zarówno z bliska jak i daleka ostrzy teraz w punkt to używaj spokojnie.
wiktor2323
03-05-2010, 15:33
MC_ ma racje. Jeżeli teraz masz dobrze- mimo tej korekcji, to zostaw to w spokoju...
Przecież po to jest ta opcja w aparacie, żeby można było podregulować!;)
Również jestem zadania aby nie kombinować wg mnie nie ilość ustawionej korekcji decyduje o jakości obiektywu.
Teo moja Sigma podobnie wymagała +15 korekty to chyba firmowy standard :)
krzych85
24-06-2010, 19:28
Ja niestety nie jestem szczęśliwym posiadaczem tego szkła, ale bawiłem się nim w fotojockerze kilka dni temu no i jak wspominają poprzednicy bez korekty ani rusz - no chyba, ze po mocnym domknięciu
Matsunami
12-09-2010, 19:51
Nie wiem czy wiece ale teraz jest wersja szkła z innym wykończeniem. Po lewej widać to nowe, taką właśnie zakupiłem niedawno.
https://canon-board.info/imgimported/2010/09/4911619303_9a1c561a73-2.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4122/4911619303_9a1c561a73.jpg)
Matsunami
12-09-2010, 20:43
Nie wiem jak wyglądają Tamrony bo nigdy żadnego nie miałem, ale nowe wcielenie bardziej mi leży. Kiedyś miałem S.10-20.
Może jestem jedyny, ale bardzo mi się podobało matowe wykończenie mojej s10-20 i wybrałbym je zamiast plastiku. ;)) Wpływu na zdjęcia żadnego, porysować i tak się porysuje, a mat jest IMO po prostu ładniejszy :mrgreen:
korona-pl
12-09-2010, 21:12
Może jestem jedyny, ale bardzo mi się podobało matowe wykończenie mojej s10-20 i wybrałbym je zamiast plastiku. ;)) Wpływu na zdjęcia żadnego, porysować i tak się porysuje, a mat jest IMO po prostu ładniejszy :mrgreen:
Nie jesteś jedyny...
Moja 10-20 była taka ładna... a ta 50 taka plastikowa... :rolleyes:
Jak dla mnie to czy zewnętrzna powłoka czy plastik nie mają takiego znaczenia ;)ważne, że robi fajne fotki :p.
Ernest_DLRS
12-09-2010, 23:09
Nowa wygląda ładniej... Ta dziwna "papierowo-ścierna" powłoka się błyskała i łuszczyła... Bleee :) Nowa przynajmniej nie będzie odpadać...
A czy wiadomo, czy ta zmiana wizualna poprawia także wcześniejsze AF'we kwestie?
Matsunami
13-09-2010, 01:25
A czy wiadomo, czy ta zmiana wizualna poprawia także wcześniejsze AF'we kwestie?
Podobno optycznie/mechanicznie to ta sama konstrukcja. Mój egzemplarz trafia dobrze, pewnie nie jest to związane z "nową wersją".
Może OT z tą obudową, ale patrząc na nowego 70-200 to chyba trochę przegięli:
http://a.img-dpreview.com/lensreviews/sigma_70-200_2p8_os_c16/Images/frontpage.jpg
Część plastik, część papier ścierny...
widać nie mogli sie zdecydować to zrobili poł na poł:razz:
Ernest_DLRS
13-09-2010, 23:42
Heh no z tym 70-200 to grubo przesadzili :P
paatryk77
27-02-2011, 22:08
Nie wiem czy wiece ale teraz jest wersja szkła z innym wykończeniem. Po lewej widać to nowe, taką właśnie zakupiłem niedawno.
https://canon-board.info/imgimported/2010/09/4911619303_9a1c561a73-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4122/4911619303_9a1c561a73.jpg)
he, ja też mam tę nową sigmę, fajne to wykończenie. ale... za to mi się zaczęło coś dziać z AF - tzn. zaczął wydawać piskliwe dźwięki po jakichś trzech miesiącach użytkowania. czytałem o tym na necie - w sumie chyba zaniosę do serwisu.
ja nie wiem, czy ta firma nie umie czegoś zrobić do końca dobrze? piękny obrazek... to AF nie hula, a to piszczy... co to ma być?
kupiłem
http://allegro.pl/fotoit-sigma-50-f-1-4-ex-dg-hsm-f-ra-wawa-i1534759937.html
okazuje sie że fotoit daje własną gwarancję i myślałem że mnie zagotuje, nie ma słowa na aukcji o tym, miła pani powiedziała że zwróci mi tą kwotę plus przesyłka.
obiektyw ma troch FF i okazuje się że nie ma darmowej gwarancji na dostrajanie :evil:
Co o tym sądzicie? spotkał sie ktoś z taką farsą?
FOTOit omijaj szerokim łukiem, szkoda, że nie użyłeś wcześniej szukajki, było już na Ich temat..
FOTOit omijaj szerokim łukiem, szkoda, że nie użyłeś wcześniej szukajki, było już na Ich temat..
mam im teraz odesłać obiektyw..? jak to załatwić?
niby czemu?
wszystkie moje zakupy byly tam udane, do tego ceny maja niskie.
mam im teraz odesłać obiektyw..? jak to załatwić?
Odeślij dołączając pismo, iż odstępujesz od umowy bez podania przyczyny.
kupiłem
http://allegro.pl/fotoit-sigma-50-f-1-4-ex-dg-hsm-f-ra-wawa-i1534759937.html
okazuje sie że fotoit daje własną gwarancję i myślałem że mnie zagotuje, nie ma słowa na aukcji o tym, miła pani powiedziała że zwróci mi tą kwotę plus przesyłka.
obiektyw ma troch FF i okazuje się że nie ma darmowej gwarancji na dostrajanie :evil:
Co o tym sądzicie? spotkał sie ktoś z taką farsą?
W tym tygodniu zamierzam u nich też kupić tą sigmę, ale wcześniej przez telefon dowiedziałem się, że kalibrację wykonują właśnie w ramach tej gwarancji. Dokładniej kalibruje serwis Sigmy (chyba w Trójmieście) a oni za to płacą.
Czy ktoś ma jeszcze doświadczenia z gwarancją fotoit na sigmy?
Przede wszystkim jaka długość tej gwarancji? Bo Sigma w tym przypadku daje na 3 lata.
tezmarek
13-04-2011, 22:27
W tym tygodniu zamierzam u nich też kupić tą sigmę, ale wcześniej przez telefon dowiedziałem się, że kalibrację wykonują właśnie w ramach tej gwarancji. Dokładniej kalibruje serwis Sigmy (chyba w Trójmieście) a oni za to płacą.
Czy ktoś ma jeszcze doświadczenia z gwarancją fotoit na sigmy?
"Normalna" krajowa gwarancja Sigmy jest dosyć mocna - z tego co piszą użytkownicy wynika, że można kalibrować obiektyw wiele razy do różnych body przez trzy lata. Obawiam się, że gwarancja Fotoit, to będzie namiastka - zapłacą za kalibrację do kolejnego korpusu?
"Normalna" krajowa gwarancja Sigmy jest dosyć mocna - z tego co piszą użytkownicy wynika, że można kalibrować obiektyw wiele razy do różnych body przez trzy lata. Obawiam się, że gwarancja Fotoit, to będzie namiastka - zapłacą za kalibrację do kolejnego korpusu?
tego się własnie obawiam, obiektywy sigmy bez gwarancji sa przewaznie warte 50%.. a tu taki spadek ceny po pierwszym roku
dobra cena 1700 brutto gdzie inni chca 1900-2000 sam juz nie wiem oddawac czy zostawić..
Sigma już jakiś czas temu zrezygnowała z darmowej kalibracji swoich obiektywów, było już chyba coś o tym na forum
tezmarek
14-04-2011, 07:42
Sigma już jakiś czas temu zrezygnowała z darmowej kalibracji swoich obiektywów, było już chyba coś o tym na forum
Raczej z darmowej przesyłki w kierunku od użytkownika do serwisu.
http://www.foto-service.pl/index.php?mode=2
200 zł mniej i niepewna gwarancja... Ja bym się nie zastanawiał.
Raczej z darmowej przesyłki w kierunku od użytkownika do serwisu.
http://www.foto-service.pl/index.php?mode=2
Co nie zmienia faktu, że naraża nas to na dodatkowe koszty, a jak czytam tutaj na forum to wiele sigm wraca na kalibracje
Od 1 kwietnia 2010 r. koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi Klient - www.sigma-foto.pl Sprzęt po kalibracji odsyłany jest do Klienta na koszt serwisu.
tezmarek
14-04-2011, 08:36
Co nie zmienia faktu, że naraża nas to na dodatkowe koszty, a jak czytam tutaj na forum to wiele sigm wraca na kalibracje
Tak to oczywiście jest spory minus, ale bez gwarancji płacisz za kalibrację + 2x kurier (czyli około 350 zł)? Z gwarancją 1 x kurier (o ile dobrze zrozumiałem), czyli zapewne około 50 zł. Jeśli ktoś niedawno wysyłał, to proszę o podanie aktualnych cen ;)
Z tego co napisali na stronie wynika, że honorują również gwarancję międzynarodową - z tym że ma ona domyślnie 12 miesięcy zamiast 36 miesięcy.
Tak swoją drogą te częste jazdy na kalibrację, to żenada. Ja rozumiem, że czasami może być coś nie tak, ale żeby taka liczba egzemplarzy wymagała regulacji AF...
Tak to oczywiście jest spory minus, ale bez gwarancji płacisz za kalibrację + 2x kurier (czyli około 350 zł)? Z gwarancją 1 x kurier (o ile dobrze zrozumiałem), czyli zapewne około 50 zł. Jeśli ktoś niedawno wysyłał, to proszę o podanie aktualnych cen ;)
Z tego co napisali na stronie wynika, że honorują również gwarancję międzynarodową - z tym że ma ona domyślnie 12 miesięcy zamiast 36 miesięcy.
Tak swoją drogą te częste jazdy na kalibrację, to żenada. Ja rozumiem, że czasami może być coś nie tak, ale żeby taka liczba egzemplarzy wymagała regulacji AF...
chyba się wyleczyłem z tej sigmy
opis ze strony
Procedura reklamacyjna
1. Wysyłany sprzęt należy bezpiecznie zapakować, najlepiej w oryginalny kartonik, w którym został zakupiony. Dodatkowo, sprzęt należy zabezpieczyć folią z pęcherzykami powietrza lub papierem. Do przesyłki należy koniecznie dołączyć:
> gwarancję oraz dowód zakupu (są to dokumenty obowiązkowe, bez których nie zostanie rozpoczęta procedura reklamacyjna)
> opis usterki
> dane kontaktowe
2. Następnie należy wezwać kuriera DHL
Internet: http://www.dhl.pl
Infolinia: 0 801 345 345
Telefon: +48 022 565 05 65
i nadać przesyłkę na koszt odbiorcy*. Adres odbiorcy należy wybrać na poniższy adres:
FOTO-SERVICE
81-589 Gdynia
ul. Fleszarowej-Muskat 3
(czynne poniedziałek - piątek w godz. 9:00-17:00)
Internet: http://www.foto-service.pl
E-mail: info@foto-service.pl
Telefon: +48 58 629 45 22
Faks: +48 58 629 45 16
* UWAGA! Informacja dotycząca kalibracji obiektywu względem korpusu, z którym występuje błąd "front focus / back focus".
Uprzejmie informujemy, że od dn. 01.04.2010 roku koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi użytkownik.
to po jaką cholere pisza żeby nadawac na ich koszt?
czyli jak mam 12to miesięczną gwarancję to skalibrują za darmo? zamówiłem kuriera wczoraj na sigme.. ale mnie rozwali nie dość że 10mm FF to jeszcze nie ma gwarancji i mieszają z kosztami wysyłki chorzy ludzie!
tezmarek
14-04-2011, 10:02
...czyli jak mam 12to miesięczną gwarancję to skalibrują za darmo? zamówiłem kuriera wczoraj na sigme.. ale mnie rozwali nie dość że 10mm FF to jeszcze nie ma gwarancji i mieszają z kosztami wysyłki chorzy ludzie!
W USA ta Sigma jest wyraźnie tańsza, ale ma gorszą, 12-miesięczna gwarancję w PL (oczywiście jeśli masz wszystkie papiery dotyczące tej gwarancji). Ponieważ jednak szansa, że będziesz musiał wysłać nowy obiektyw do kalibracji jest duża, chęci do zakupu towaru z USA (i raczej generalnie spoza Polski) maleją, bo koszt kalibracji plus koszt przesyłki w dużej części zjada różnicę w cenie - szary import jest więc mniej opłacalny.
I o to w tym wszystkim chyba chodzi.
Patrząc na to chłodno, wartość polskiej gwarancji oficjalnego dystrybutora wynosi ponad 300 zł (koszt kalibracji, przesyłki w jedną stronę, zabezpieczenie przed innymi awariami przez dodatkowe dwa lata, większa łatwość odsprzedaży). I znajduje to potwierdzenia w cenach - import szary - około 1700 zł - oficjalna dystrybucja - około 2000.
dodzwonienie sie do serwisu jest teraz niemożliwe, natomiast w sigmie odebrała bardzo miła pani, która była zdziwiona tym że za przesyłkę się płaci i że jest to jakieś nieporozumienie. Opowiedziałem jak wygladał mój zakup allegro..fotoit..inna gwarancja i zapytalem jak to możliwe że taka firma nie serwisuje swojego sprzętu w ramach gwarancji..? Pani bardzo uprzejma powiedziała że zrobi tak żeby mi ten obiektyw skalibrowali nieodpłatnie. Poprosiła o dane itd.. że serwis sie odezwie.
Powiedziała że to sklep udziela gwarancji i to oni wysyłają do nich, ja natomiast mówię że aparat jest zbyt drogi abym wysyłał go do sklepu->sklep do sigmy->sigma do sklepu->sklep do mnie sugerują że normalnie trwa to 3dni a tak to bedzie trwało, ale 3 tygodnie i obijanie się sprzętu, nieufność do sklepu itd..
Pani, jak nigdy w call center inteligentna przyznała mi rację, że to nie ma sensu faktycznie. Ponieważ jako klient ostatnią rzeczą jaka powinienem sie interesować to co zrobic z niesprawny sprzętem.
Warto sugerować że kupuje sie sigmę ze względu na jej jakość i obsługę, która jest na dużo wyższym poziomie jak u konkurencji natomiast ceny są wyższe (50mm 1,4). Coś z tym chyba zrobią, bo faktycznie robi sie niemiło biorąc pod uwagę że praktycznie każdy obiektyw ma feler.
dodatkowo wyszła niejasność na stronie odnośnie tych zapisów kosztów wysyłek do kalibracji i numer do DHL jest nieprawidłowy.
dzwoniła teraz do mnie ta sama pani i potwierdziła że od kwietnia klient opłaca sobie przesyłkę w OBIE STRONY
co jest chore, zapytałem to obiektyw jest niesprawny czy klient..?
mój odsyłam do firmy fotoit, a sigmie podziękuję już na zawsze za współpracę.
:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::e vil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:
tezmarek
14-04-2011, 11:24
...dzwoniła teraz do mnie ta sama pani i potwierdziła że od kwietnia klient opłaca sobie przesyłkę w OBIE STRONY
co jest chore, zapytałem to obiektyw jest niesprawny czy klient..?
mój odsyłam do firmy fotoit, a sigmie podziękuję już na zawsze za współpracę.
:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::e vil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:
Czyli międzynarodowa gwarancja Sigmy = 12 miesięcy oraz koszt kuriera w obie strony?
takisefotograf
14-04-2011, 11:37
Czyli międzynarodowa gwarancja Sigmy = 12 miesięcy oraz koszt kuriera w obie strony?
Tak dokładnie - ja płaciłem w obie strony
tezmarek
14-04-2011, 11:47
Tak dokładnie - ja płaciłem w obie strony
Czyli podsumowując - im obiektyw starszym tym wartość gwarancji K-Consult jest wyższa ;)
- Do 12 miesięcy od zakupu - różnica wartości gwarancji polskiego dystrybutora i międzynarodowej to z grubsza 100 zł.
- Po roku a do trzech lat - 300 zł (nawet przy końcu okresu gwarancji).
I chyba tak trzeba to liczyć przy kalkulowaniu ofert (ze względu na duże prawdopodobieństwo konieczności kalibracji).
Sprytnie.
sprytne sprytne tylko dlaczego wszystkie są zjeb.ne..? pewnie po to żebyśmy się bali i kupowali przedłużoną gwarancje za drobne 300zl..
A jak jest z przesyłka do serwisu przy obiektywie zakupionym w oficjalnej dystrybucji K-Consult?Też płacimy w 2 strony?
myslidar
14-04-2011, 15:37
Przesyłkę nadaje się na koszt odbiorcy, bo oni mają podpisaną umowę z kurierem, dzięki czemu wysyłka kosztuje 20 zł, a nie 50 zł czy więcej. Nie rozumiem jaki jest problem z tymi kosztami.. Wysyłając do serwisu Canona też płacimy, co prawda w jedną stronę, ale wiele to nie zmienia. A mieć dobrze skalibrowany obiektyw.. Fajna sprawa :)
Czyli pomiędzy gwarancją z oficjalnej dystrybucji K-Consult a pozostałych firm sprowadzających SIGMĘ na własną rękę jest różnica tylko w długości gwarancji- 12m-cy vs. 36m-cy?
Przykład:
- kupuję sigmę w fotoit wysyłam na własny koszt do serwisu i na mój koszt ją odbieram. Gwarancja 12m-cy.
- kupuję sigmę w oficjalnej dystrybucji wysyłam na własny koszt do serwisu i na mój koszt ją odbieram.
Gwarancja 36m-cy.
różnica w cenie ok. 300zł
tezmarek
14-04-2011, 16:01
Czyli pomiędzy gwarancją z oficjalnej dystrybucji K-Consult a pozostałych firm sprowadzających SIGMĘ na własną rękę jest różnica tylko w długości gwarancji- 12m-cy vs. 36m-cy?
Przykład:
- kupuję sigmę w fotoit wysyłam na własny koszt do serwisu i na mój koszt ją odbieram. Gwarancja 12m-cy.
- kupuję sigmę w oficjalnej dystrybucji wysyłam na własny koszt do serwisu i na mój koszt ją odbieram.
Gwarancja 36m-cy.
różnica w cenie ok. 300zł
Ja zrozumiałem to tak, że przy gwarancji oficjalnego dystrybutora nie płacisz za przesyłkę w żadną stronę za wyjątkiem kalibracji, przy której płacisz za przesyłkę do serwisu (a dostajesz z powrotem gratis).
Większa różnica jest w drugim i trzecim roku - np. gdy kupujesz ponadroczny obiektyw z drugiej ręki.
Ja zrozumiałem to tak, że przy gwarancji oficjalnego dystrybutora nie płacisz za przesyłkę w żadną stronę za wyjątkiem kalibracji, przy której płacisz za przesyłkę do serwisu (a dostajesz z powrotem gratis).
Większa różnica jest w drugim i trzecim roku - np. gdy kupujesz ponadroczny obiektyw z drugiej ręki.
Spróbuję jutro zadzwonić do fotoit i do serwisu SIGMY. Żeby ostatecznie wyklarować sytuację.
Mam jeszcze takie spostrzeżenie, że jak ktoś używał obiektywu ponad rok to raczej nie ma on wad typu BF/FF. Nikt by się tyle nie męczył, tylko w ramach gwarancji skalibrował lub udając głupa pozbył na allegro z dopiskiem "powód sprzedaży: zmieniam system";)
tezmarek
14-04-2011, 16:34
Spróbuję jutro zadzwonić do fotoit i do serwisu SIGMY. Żeby ostatecznie wyklarować sytuację.
Mam jeszcze takie spostrzeżenie, że jak ktoś używał obiektywu ponad rok to raczej nie ma on wad typu BF/FF. Nikt by się tyle nie męczył, tylko w ramach gwarancji skalibrował lub udając głupa pozbył na allegro z dopiskiem "powód sprzedaży: zmieniam system";)
A dlaczego nie pół roku albo dwa? ;)
Poziom odporności na wady jest różny u różnych osobników, a jasne obiektywy praktycznie zawsze mają z czymś problemy.
dziobolek
14-04-2011, 16:36
Spróbuję jutro zadzwonić do fotoit i do serwisu SIGMY...
Dopytaj dokładnie, żeby nie było tak jak tutaj http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=5607&p=2
...Niestety z tą 17-50 lekka wtopa. Kupując nie dopytałem za bardzo i okazało się, że gwarancji jaką wystawił mi polski sprzedawca serwis nie honoruje. I za kalibrację będę musiał zapłacić jakieś 250 zł. Zobaczymy jak sprzedawca się zachowa. Obiecał że zwróci połowę...
Pozdrówka!
Dopytaj dokładnie, żeby nie było tak jak tutaj http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=5607&p=2
Pozdrówka!
Dzięki.
Przesyłkę nadaje się na koszt odbiorcy, bo oni mają podpisaną umowę z kurierem, dzięki czemu wysyłka kosztuje 20 zł, a nie 50 zł czy więcej. Nie rozumiem jaki jest problem z tymi kosztami.. Wysyłając do serwisu Canona też płacimy, co prawda w jedną stronę, ale wiele to nie zmienia. A mieć dobrze skalibrowany obiektyw.. Fajna sprawa :)
otóż różnica jest taka:
że canon sprzedaje mniej niesprawnych obiektywów, niż sigma sprawnych. na przykładzie 50mm 1,4
poczułem się murzyn za niewolnictwa
teraz jest tak
płacisz zawsze za wysyłkę do serwisu
z serwisu płacą 30 zł ci co mają globalną instrukcje, ci co maja kupione w "PL" 0zł
nie ma znaczenia że kupujesz oba w tym samym sklepie -przecież to rasizm..
Witam użytkowników Sigm 50EX, tak się stało że chyba pierwszy raz udało mi się naciąć kupując sprzęt od niemieckich sprzedawców...
Niby wszystko ładnie, nawet jeszcze na gwarancji, szkło zadbane, trafia w punkt, nie porysowane ani nic - tylko ten chrobotliwy AF:
http://www.youtube.com/watch?v=7fl32O37dOc
Czy ktoś miał taką usterkę (po pracy HSM'u w 70-200 wnioskuję iż tak głośna praca nie jest normalnym zjawiskiem)? Znacie jakieś przybliżone koszta (nie wiem czy mi niemiecką gwarancję uznają w Gdyńskim serwisie)?
W przyszłym tygodniu i tak pójdę z tym do serwisu sigmy, ale wolę już teraz się zapytać jak wygląda praca AF u Was, aby jak najszybciej (jeśli będzie trzeba) rozpocząć spór na paypalu.
W przyszłym tygodniu i tak pójdę z tym do serwisu sigmy, ale wolę już teraz się zapytać jak wygląda praca AF u Was, aby jak najszybciej (jeśli będzie trzeba) rozpocząć spór na paypalu.
Tak głośno u mnie nie działa.
Przy okazji opowiem wam jak polski serwis sigmy rozwalił mi obiektyw i umywa ręce od odpowiedzialności.
Po zmianie puszki obiektyw wysłałem do kalibracji z nowym korpusem (5D1). Uprzedzając spodziewany (marny) efekt kalibracji, dokładnie opisałem moje oczekiwania. Napisałem że na innym korpusie (5D2) obiektywu nie da się skalibrować a jedynie ustawić tak żeby dobrze trafiał przy jednej konkretnej odległości od celu. Przy celowaniu na bliższe obiekty robi się FF, na dalsze BF. Wyjaśniłem że kalibracja polegająca na ustawieniu prawidłowej pracy AF na jedną tylko odległość mnie nie interesuje i że ma trafiać i z bliska i z daleka.
Dla pewności zadzwoniłem do nich. Rozmawiałem z gościem z pół godziny. Podczas rozmowy wyjaśnił mi że w takim przypadku to oni robią zdjęcia testowe, wysyłają je mailem do serwisu japońskiego a tam generują odpowiedni firmware, który wgrywa się do obiektywu. Cała operacja podobno może potrwać nawet 2 tygodnie bo procedurę często trzeba powtarzać kilka razy.
Wysłałem obiektyw z body do serwisu, płacąc za przesyłkę (jest to wymagane w przypadku kalibracji). Paczka niespodziewanie wraca do mnie po 3 dniach.
Po szybkim przetestowaniu faktycznie widać że jakaś kalibracja była wykonana. Do 3-4 metrów obiektywu da się używać, dalej na f/1.4 robi się coraz większy BF. Przy odległości do celu 20 metrów BF już ma z 5 metrów.
Krótko mówiąc wyrzuciłem kasę na przesyłkę i zrobiłem sobie wycieczkę na DHL. Ale to nie koniec...
Obiektyw miał pod przednią soczewką dokładnie na środku przyklejonego śmiecia, którego w żaden sposób nie mogłem się przez rok pozbyć. Po odbiorze obiektywu z serwisu pierwsze co rzuciło mi się w oczy to że śmiecia nie ma! Pomyślałem - jaki dobry serwis, odkręcili soczewkę i wyczyścili. Radość trwała tylko chwilę. Wziąłem obiektyw do ręki i słyszę że coś się w środku rusza, jakby jedna z soczewek miała trochę luzu.
Dzwonię do serwisu i pytam czemu kalibracja została wykonana źle i dlaczego źle został skręcony obiektyw bo w środku "lata" soczewka. No i Pan serwisant mi tłumaczy że oni po prostu ustawili najlepiej jak się dało i że teraz "praca AF jest zgodna z normami" a w ogóle to Sigma z Canonem tak sobie działa i oni nic więcej nie mogą zrobić. A do Japonii to nie wysyłają bo i tak efekty są marne. Co do "latającej" soczewki to on nie wie jak to możliwe bo "obiektyw rozkręcany nie był". Skoro rozkręcany nie był to domyślam się że ktoś próbował wytrząsnąć śmiecia waląc ręką w obiektyw...
Zapakowałem obiektyw w paczkę i wysłałem znowu do serwisu domagając się usunięcia luzu w środku. Po 3 dniach obiektyw wraca, a w środku karta:
"Luzy występujące w obiektywie są normalnym zachowaniem tego modelu obiektywu. Są one niezbędne do zapewnienia poprawnej pracy mechanizmu napędu AF".
Życzę powodzenia wszystkim z serwisem sigmy. Jak coś im nie wyjdzie albo popsują to i tak będzie "zgodne z normami" i "ten model tak ma" :-)
Ręce i .........opadają.
Jak nie potrafią zrobić porządnych obiektywów do Canona, a cena przecież nie jest niska, niech robią do pozostałych firm, z którymi ponoć zdecydowanie lepiej współpracują.
Powyższy wpis kolegi MMM jest bardzo cenny i wartościowy, dla potencjalnych kupujących obiektywy tej firmy, na jakie problemy "mogą liczyć".
Czy coś to zmieni w samej Sigmie i ich serwisie, śmiem wątpić, że nie.
Canon też często nie potrafi zrobić porządnego obiektywu do Canona...
Canon też często nie potrafi zrobić porządnego obiektywu do Canona...
Ale zdecydowanie rzadziej niż sigma;
w ujęciu procentowym - zdecydowanie rzadziej 8-)
Owszem, aczkolwiek przeboje niektórych osób z 24L są kompromitujące dla Canona.
mam 24II i znam jeszcze trzy osoby posiadające ten obiektyw, nie mamy z nim najmniejszego problemu, więc zaszłyszane na forum opinie do mnie nie trafiają
natomiast moja opinia o sigmie jest kiepska, nigdy tego do ręki nie wezmę
Również nic nie mogę zarzucić mojemu 24LII :-D, moje, jedyne bardzo pozytywne wspomnienia z obiektywami sigma to: 150/2.8 macro oraz 100-300/4 :-D, a sigma 50/1.4 już do nich niestety nie należy :sad:.
Jestem ciekaw...na sto zdjęć ile byłoby trafionych z Sigmy, a ile z mojego "ręcznego" Takumara ? Podejrzewam, że więcej trafionych z manuala. Trzeba będzie kiedyś taki test zrobić :)
Osobiście również podpinałem 24L w FJ i nie chciał nietrafiać :)
Co nie zmienia faktu, że są osoby, którym Żytnia (w Warszawie) nie jest w stanie pomóc i pozostaje tylko Żytnia na stole.
Co do 24L, to ja po podpięciu w sumie 7 egzemplarzy do swojego 5DII ostatecznie jestem umówiony do Berlina. I oby oni pomogli, bo chyba stracę wiarę w ten system...
Tomku, uwierz mi, że u sąsiada naprawdę trawa nie jest bardziej zielona... ;)
Swoją drogą mogę powtórzyć to, o czym rozmawialiśmy - ostatnimi czasy coś stało się ze szkłem 24L. Po prostu od pewnej partii przestał działać z 5DII - niczym Sigma 50/1.4 - na bliskich dystansach trafia, powyżej 3 metrów za diabła nie trafiają. Nie do wyregulowania w body.
Nie wiem czym jest to spowodowane, coś w nich nagrzebali nie w tym kierunku w którym powinni bo nie sądzę, aby była to wina korpusów.
Ja na jakiś czas odpuszczam sprzedaż tego szkła, szkoda nerwów a sprzedawanie szkieł wymacanych przez tydzień przez kilku klientów pod rzad w celu dobrania działającego niezbyt mi pasuje.
Tomku, daj znać o finale w DE.
dziobolek
22-04-2011, 10:35
mam 24II i znam jeszcze trzy osoby posiadające ten obiektyw, nie mamy z nim najmniejszego problemu, więc zaszłyszane na forum opinie do mnie nie trafiają
natomiast moja opinia o sigmie jest kiepska, nigdy tego do ręki nie wezmę
Widzisz, natomiast moja opinia o Sigmie jest bardzo dobra.
Znam również osoby posiadające Sigmy i nie mamy z nim najmniejszych problemów,
więc zasłyszane na forum opinie również do mnie nie trafiają ;-)
Choć czytam je uważnie, to jednak ze sporą rezerwą również...
Bardzo często u producentów alternatywnych ludziska w szkłach np. 18-2xx
oczekują jakości eLki i to w całym zakresie, i najlepiej jak by dało się za symboliczną złotówkę...
To taki humorystycznie extremalny przykład ;-)
Nie jestem FanBoyem tej firmy, a moje opinie to zdanie posiadacza.
Miałem 18-200 DC OS, mam 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM
i do żadnego z nich najmniejszych zastrzeżeń nie mam, więc...
A serwis to już zupełnie inna bajka i w każdym kraju będzie inny.
Na przykład serwis Canona polski vs niemiecki - niebo a ziemia jak się czyta opinie ;-)
Serwisy w Polsce są takie, jak sobie je "wychowają" klienci z nich korzystający.
Pozdrówka!
Na przykład serwis Canona polski vs niemiecki - niebo a ziemia jak się czyta opinie ;-)
Czyli polski jest niebo, a niemieckie ziemia?
Co do 24L, to ja po podpięciu w sumie 7 egzemplarzy do swojego 5DII ostatecznie jestem umówiony do Berlina. I oby oni pomogli, bo chyba stracę wiarę w ten system...
Podziwiam Twój upór i wiarę ...:-D, może faktycznie lepiej kupić sprawdzoną i pewną używkę ;-).
dziobolek
22-04-2011, 11:10
Czyli polski jest niebo, a niemieckie ziemia?
Oj... czepiasz się, jak zwykle...
https://canon-board.info/imgimported/2011/04/smiley_img-2.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/smiley_img.gif)
Wiadomo o co kaman - polski jest "be" a niemiecki...
Lepiej wyjaśnij sprawę BRIDGA (http://canon-board.info/showthread.php?t=75266), bo sam jestem ciekawy, czy się da... :twisted:
Pozdrówka!
Ręce i .........opadają.
Jak nie potrafią zrobić porządnych obiektywów do Canona
Wiesz, to nie jest do końca tak że oni nie potrafią robić porządnych obiektywów do Canona. Sam mam 4 sigmy (20, 50, 24-70 i 70-200) i współpracują świetnie z jedynkami - może po prostu mam wyjątkowe szczęście i 4 razy udało mi się trafić na sztuki ostrzące tam gdzie trzeba? Wydaje mi się że często problem może leżeć po stronie korpusu / firmware / użytkownika (nie twierdzę że lipy w tej firmie nie ma - perypetie MMM).
Canon do amatorskich korpusów nigdy nie ładował najlepszych mechanizmów AF'a, dodatkowo nie lubi obiektywów konkurencji i przez to komunikacja ich obiektywów z korpusami jest cięższa. U mnie pierwszy czynnik (słabszy AF) jest wyeliminowany, i obiektywy dają radę pracują.
Kwestia serwisu to już zupełnie inna sprawa - w każdej branży można trafić na serwisantów, którzy dostali pracę wyłącznie po znajomości.
Jestem ciekaw...na sto zdjęć ile byłoby trafionych z Sigmy, a ile z mojego "ręcznego" Takumara ? Podejrzewam, że więcej trafionych z manuala. Trzeba będzie kiedyś taki test zrobić
Ja jestem ciekaw, ile zdjęć na twoim korpusie byłoby chybionych z sigmy 50EX, a ile z Canonowskiego odpowiednika, który jest konstrukcją o wiele starszą, słynną z krótkiej żywotności układu AF.
dziobolek
22-04-2011, 11:51
Wiesz, to nie jest do końca tak że oni nie potrafią robić porządnych obiektywów do Canona. Sam mam 4 sigmy (20, 50, 24-70 i 70-200) i współpracują świetnie z jedynkami - może po prostu mam wyjątkowe szczęście i 4 razy udało mi się trafić na sztuki ostrzące tam gdzie trzeba? Wydaje mi się że często problem może leżeć po stronie korpusu / firmware / użytkownika (nie twierdzę że lipy w tej firmie nie ma - perypetie MMM).
No proszę... nie może być... kolejny zadowolony użyszkodnik Sigmy.
Zawsze jest tak, że ci zadowoleni i bez problemów nie odzywają się bez potrzeby,
a jak się odezwą i polecają, to...
https://canon-board.info/imgimported/2011/04/pomidor-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/pomidor.gif) wychodzimy na fanboyów :mrgreen:
Natomiast zawsze, ale to zawsze, ujawniają się osoby niezadowolone i z problemami...
Co ciekawe, najbardziej aktywni przeważnie są "oczytani teoretycy", czy tylko mi się wydaje???
Że nie wspomnę o "gawędziarzach" czy "bajkopisarzach" ;)
Ciekawi mnie jaka jest różnica zadowolony vs niezadowolony w stosunku do ilości sprzedanych sztuk :roll:
Gdyby zrobić globalną ankietę, to zapewne okazało by się, że "narzekacze" to znikomy procent.
Ale mogę się mylić
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/bezradny-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/bezradny.gif)
@MMM - interweniowałeś bezpośrednio do Sigma Japan???
Pozdrówka!
@MMM - interweniowałeś bezpośrednio do Sigma Japan???
Szkoda czasu na takie zabawy, to nic nie da :-). Po prostu szajs pod logiem "Sigma" trzeba omijać z daleka.
Szkoda czasu na takie zabawy, to nic nie da :-). Po prostu szajs pod logiem "Sigma" trzeba omijać z daleka.
Ja miałem swego czasu S30/1,4 na 50D i trafiała wspaniale.W Nikonie przerabiałem S24/1,8 a teraz powyższą S50/1,4 i jedno co mogę powiedzieć,problemy które porusza MMM są mi obce.
....
pozostaje tylko Żytnia na stole.
No, to jest dobre na każdy układ AF - zwiększa się tolerancja :lol:
dziobolek
22-04-2011, 12:42
Pozostawię to bez komentarza...
Pozdrówka!
Viracocha
22-04-2011, 12:45
[QUOTE=dziobolek;961586]
(...) Nie jestem FanBoyem tej firmy, a moje opinie to zdanie posiadacza(...)[QUOTE]
Policz swoje posty wychwalające Sigmę i napisz to jeszcze raz...:twisted:
Sam byłem w posiadaniu trzech obiektywów Sigmy jeszcze na analogach. Z dwoma miałem problemy (nowe). Podchodzę do tej firmy z rezerwą, co jest zrozumiałe, choć jest kilka modeli, które kuszą i może jeszcze kiedyś...
Ja miałem swego czasu S30/1,4 na 50D i trafiała wspaniale.W Nikonie przerabiałem S24/1,8 a teraz powyższą S50/1,4 i jedno co mogę powiedzieć,problemy które porusza MMM są mi obce.
Coraz większa liczba użytkowników forum wychodzi z podziemia mówiąc:
"Ja też miałem Sigmę, i nie było z nią problemów" ;-)
dziobolek
22-04-2011, 12:58
(...) Nie jestem FanBoyem tej firmy, a moje opinie to zdanie posiadacza(...)
Policz swoje posty wychwalające Sigmę i napisz to jeszcze raz...:twisted:
Sam byłem w posiadaniu trzech obiektywów Sigmy jeszcze na analogach. Z dwoma miałem problemy (nowe). Podchodzę do tej firmy z rezerwą, co jest zrozumiałe, choć jest kilka modeli, które kuszą i może jeszcze kiedyś...
Bazuję na własnych doświadczeniach.
Mam/miałem Sigmy, nie mam powodów do narzekań, jestem zadowolony więc... chwlę i polecam :twisted:
Również znam kilka osób które miały kłopoty, ale nie były to sprawy nie do rozwiązania.
Choć znam też jedną osobę, która po dwóch próbach kalibracji w serwisie
nadal nie była zadowolona z efektów i... sprzedała Sigmę.
Wiesz, do niedawna posiadałem TYLKO Sigmę, ale jakiś czas temu doszedł jeszcze Tamron,
i jego także zachwalam i polecam, bo uważam go za zacne szkiełko.
Pozdrówka!
Coraz większa liczba użytkowników forum wychodzi z podziemia mówiąc:
"Ja też miałem Sigmę, i nie było z nią problemów" ;-)
A pomidory lecą, lecą, lecą...
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/pomidor.gif)
No i dobrze ;-) tak trzymać
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/upup-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/upup.gif)
Pozdrówka!
bernard78
22-04-2011, 18:17
posiadam sigme 50 1.4 i jestem z niej zadowolony
co prawda dobrze gdy body ma mikroregulację, bo na moim 7D przy pełnej dziurze skorygować front focus
a ogólnie co do marki (mam wiele sigm, tamronów i canonów, przestałem "uaktualniać" sygnature) to ostatnio doszła mi SIGMA DC 18-50 2.8 EX MACRO wersja z 72 mm przednią soczewką i uważam, że jest dużo lepsza od ogólnie dobrze postrzeganego tamrona 17-50 2.8 (ma fajniejszą kolorystykę zdjęć niż ta "trupia" z tamrona)
Viracocha
27-04-2011, 13:07
nie wiem jak wersja na C, ale na Nikonie miałem tą Sigmę i bardziej mi się podobały z niej obrazki niż z nikonowej 50'tki 1.4 ;)
Jakości obrazka raczej nikt się tu nie czepia. Główny problem leży w pracy AF.
bartek73
27-04-2011, 13:22
Miałem Sigmę 20mm f/1.8 i dobrze ją wspominam. Wymieniłem na 24L (pierwszą wersję) i cały jestem szczęśliwy.
Viracocha
27-04-2011, 13:22
mi się trafiła chyba dobra sztuka bo nigdy nie miałem z nim problemów ;) ale fakt... jak to mówią sigma to sigma :mrgreen:
Jak to mówią: Sigma + Canon, to nie Sigma + Nikon :mrgreen:.
teraz moja historia z sigmą 50mm
kupiłem w fotoit Warszawa, przez allegro.pl 1700 z fvat
przyszła dnia następnego i naturalnie FF, wiadomo serwis, moim zdaniem obiektyw nie działa poprawnie, więc jest prosto mówiąc wadliwy.
1 wychodzą sprzeczne informacje na temat kosztu przesyłki, okazuje się że serwis nie utożsamia się z firmą SIGMA, i tu obstawiam że sigma specjalnie powołała zewnętrzny serwis aby umyć ręce od padaki jaką sprzedają i zwalić na serwis, przez co uzytkownicy tej marki muszą się użerać z serwisem, który tak naprawdę nazywa się http://www.foto-service.pl/ i mają gdzieś że to do pracy itd.
2 fotoit dał :fvat, swoją gwarancję, gwarancje światową. Okazuje się że w Polsce światowa gwarancja nie obejmuje nie polskich obiektywów-paradoks.. Chore i się z tym wcale nie kryją, mają w dupie to że zapłaciliśmy za sprzęt i to w Polsce(FVat) dziwne zasady wyznaje SIGMA.
3 czyli naprawiają tylko sprzęt który został sprzedany po zawyżonych cenach i specjalnie to wydłużają, zmieniają zdanie, nie wiedzą jak.. Mam sigme 30mm i kalibracja trwała dosłownie 3dni, dziś już wiem że mój obiektyw i aparat będzie w serwisie 2tygodnie przynajmniej! Naturalnie tylko dlatego że nie przepłaciłem, zabrano mi gotówkę na sprzęt (1700 sobie gdzieś tam spoczywa, a ja nie mam obiektywu, i nie wiadomo czy dotrze dobry), zabrano mi do tego aparat którym zarabiam i nie ma gadania.
4 obsługa
a) sigma polska - wzorcowa, czułem że obsługuje mnie osoba z pasją, naobiecywała że wszystko załatwi zadzoni do serwisu i będzie tak jak należy- naprawdę myślałem że mnie zrozumiała, poprosiła o nr seryjny, zadzwoniła za 10 min i przeprosiała - muszę zapłacić za kuriera w obie strony, ale tak jest.. Myśle ok bardzo miła pani, dam szanse tej sigmie. Okazało się że pani ŚCIEMNIAŁA i w serwisie nic na ten temat nie wiedzieli.
b) serwis sigma - przyjęli aparat i ani telefonu, @ nic!
c) serwis sigma - po moim telefonie w piątek(wysłałem w poniedziałek) oznajmia że nie naprawi obiektywu bo nie mam ich gwarancji, usmiałem się(zabrzmiało to tak jak gangsterzy mówią o ochronie lokalu..) czy czasem nie mam płacić im haraczu od zdjęć nim zrobionych.. no ale od słowa do słowa, wyrozumiała pani stwierdziła że zadzwoni do fotoit i bedzie sie chciała dogadać. Telefon za jakiś czas od serwisu- fotoit zapłaci za NAPRAWĘ i daje obiektyw do kalibracji.
d) serwis sigma dzwonie dzisiaj (środa) dlaczego nie ma mojego zestawu jeszcze u mnie. Odbiera prawdziwy "..." rozmowa.. "proszę opisac mi panią z którą pan rozmawiał" bo to na pewno tak nie było, cisnie sie odpowiedz typu wysoka blondynka z olbrzymimi cyckami dekolt po pępek itd..ale odpowiadam że nie wiem, bo skąd jak nawet mości panicze z serwisu się nie przedstawiają. Myślę- jak ktoś zadaje pytania tego typu, nie ma pojęcia o pracy typu "call center", co za tym idzie skoro koles odbierający telefon nie ma pojęcia o swojej pracy to jacy serwisanci tam pracują, czy nie zostają im czasem jakieś części po naprawach itd... Po rozmowie, w której stwierdziłem fakty ów serwisant rzucił słuchawką! szkoda że nie mieszkam przy serwisie.. :twisted:
e) serwis sigma - dzwonię 2h później(środa), odbiera znajoma pani (zakładam że nie pracuje ich zbyt wiele przy telefonie w takim układzie) wie pan.. yyy pana obiektyw nie trafił jeszcze do kalibracji.. Cudownie! gadanko i że sie postara.
f) serwis sigma - teraz zadzwoniłem(środa 16:40) i chciałem odmówić kalibracji oraz zwrot obiektywu do fotoit, body do mnie nawet na mój koszt(psychicznie się już z nim rozstałem) i tu mnie zaskoczyli -skalibrowaliśmy pana obiektyw. W sumie teraz najbardziej zdenerwowało mnie to że jednak sie postarali i się dało zrobić(zapewne w serwisie nie wiedzą że są święta majowe oraz uroczystości papieskie, aparat zapewne jest zbędny). Mówię miłej pani, naprawdę jest miła że proszę o wysyłkę jutro tak aby dotarł na piątek. Miła pani - ale tak sie nie da "musimy wysłać FVat do opłacenia i dopiero jak pieniążki będą na koncie wyślemy sprzęt" czyli po komuniach..
mam też żal do fotoit, który to nie oznajmił w aukcji że gwarancja jest realizowana wyłącznie przez nich i występują niedogodności kupując u nich obiektyw, a u kogo innego już nie. Podobno fotoit wziął wszystko na siebie i opłaci "naprawę" więc uważam że zachowanie na idealnym poziomie obsługi klienta.
Za to mam ogromny żal do firmy SIGMA która zostawiła mnie z śmierdzącym piwkiem do wypicia, wszystko musiałem robić sam, tracić czas i pieniądze, okazywać proste ścieżki do wyjaśnienia problemu. Nie wiedziałem że zakupiony obiektyw nie ma jakies tam gwarancji i nie zrobiłem tego specjalnie, a zostałem potraktowany jakbym przynajmniej miał podróbkę..
I jeszcze raz jeżeli obiektyw nie trafia z 7 puszkami to znaczy że jest uszkodzony i powinien zostać naprawiony na GWARANCJI!! W sigmie PL uważają że obiektyw jest sprawny i nie uznają tej NAPRAWY jako gwarancyjną!
dopisałem do tego wątku bo jest o sigmie 50mm, ale może dać nowy temat np "serwis sigma", to juz niech moderator zadecyduje
I dlatego należy trzymać się od tej firmy jak najdalej się da - będę to powtarzał zawsze i wszędzie... choćby ze względu na ten żenujący serwis.
fotoit jest jest na czarnej liście dystrybutorów Sigmy i dlatego nie serwisują w centrum.
Skoro obiektyw był wadliwy to można było zwrócić (10 dni obowiązuje chyba)?
O serwisie sigmy mam dobrą opinie, dałem (osobiście) do kalibracji obiektyw z body w ramach gwarancji (obiektyw kupiony w sigma pro-centrum) szybko i sprawnie został skalibrowany.
fotoit jest jest na czarnej liście dystrybutorów Sigmy i dlatego nie serwisują w centrum.
Na "czarnej liście" polskiego dystrybutora Sigmy jest bodaj każda firma, która ośmiela się sprzedawać sprzęt z pominięciem wyżej wymienionego.
Kiedyś jeszcze serwowali historię - w celu obniżenia wiarygodności konkurencji - o rzekomych podróbkach sprzedawanych przez nich zamienników :)
Nie każda, ja nie jestem, a czasem zdarzy mi się sprzedać Sigmę ;) ALe z serwisem przyznam nie miałem jeszcze do czynienia - może to i dobrze...
odpowiedz jest prosta.
Największe ku.restwo jakie może zrobic firma to faworyzować klientów, mamy taki przykład z NFZ(dopłacisz jesteś przed kolejką) i widac jakie ludzie mają zdanie o tym..
Sigma nie ma serwisu i o tym należny pamiętać, ma firmę córkę która musi dbać o swoje interesy i oczywistym jest że jak ktoś kto im dopłacił 300zł do obiektywu ma lepiej, ale to już praktycznie łapówkarstwo. Praktyki tego typu można stosować legalnie tylko w Polsce.
Nauczą cię że warto dopłacić i zła fama/pijar jest im na rękę -ponieważ ktoś kto czyta pomyśli "aha, jakby coś było nie tak, to lepiej dopłacić i mieć naprawione w 3 dni, mniej nerwów itd.." A to że sprzedaja, obiektywy które muszą być kalibrowane, jest następnym ku.estwem, dziwi mnie fakt że skalibrowany obiektyw łapie na wszystkich puszkach(oczywiście ze swoją powtarzalnością..)
oddałbym wiedząc że mam 10 dni, ale serwis trzymał 4 bez słowa, obiecali że skalibrują dnia 4 i okazało się po 3dniach że nie skalibrowali itd..
o Fotoit złego słowa nie powiem, chciałbym aby inni sprzedawcy allegro obsługiwali tak jak oni, ale nie chwalmy dnia.. jeszcze nie mam sprawnego obiektywu, kasy i w dodatku aparatu :evil:
Firmy córki też sa znienawidzone przez polaków, ponieważ możesz pracować na tym samym stanowisku i w tym samiutkim miejscu pod 10ma firmami byle nie dostać umowy na stałe.. Tutaj mamy sytuację myślisz ze obsługuje Cię ta sama firma co logo produktu, i jesteś w błędzie. Wiemy z życia doskonalę że w takich parach winny jest tylko klient, a że fotografowie to najpracowitszy naród nie ma czasu na dochodzenie swoich praw.
mój aparat jest juz 2 tygodnie w naprawie NOWEGO obiektywu Sigma 50mm 1,4 do którego firma Sigma się nie przyznaje, pamiętajmy że rok ma 52 tygodnie i to już jest 2% roku mniej dochodu z eksploatacji sprzętu za który zapłaciliśmy a się nie zwraca.. Biorąc pod uwagę że mamy inne obiektywy, oprogramowanie, komputery nie odliczamy 2% z samego body i sigmy 50 ale i ze wszystkich elek itd co już nie jest kwotą ~10 000zł a 40 000(jak ktoś ma ds itd to może i mieć 100 000zł w plecy) serwisy nikona i canon to rozumieją(pracuje w obu systemach)..
Aż się nóż w kieszeni otwiera!
Nie każda, ja nie jestem, a czasem zdarzy mi się sprzedać Sigmę ;)
No pewnie, ja też nie jestem - właśnie dlatego, że "czasem mi się zdarzy" :)
Poza tym w innym wątku chwaliłeś się, że sprzedajesz S. z dystrybucji pl więc nie rozumiem tego uroczego zdziwienia...
Gringo997
01-07-2011, 21:45
ma ktoś moze jakieś zdjęcia tej sigmy z 60D?
a co za roznica, czy 20D, 30D, 40D, 50D, czy 60D ?
czy wogole jakikolwiek korpus z aps-c ;]
a co za roznica, czy 20D, 30D, 40D, 50D, czy 60D ?
czy wogole jakikolwiek korpus z aps-c ;]
im drozszy korpus tym lepsze zdjecia :mrgreen:
W 40d po raz pierwszy w tej lini canona (xxd) pojawił się dużo lapszy AF - m.in. wszystkie punkty krzyżowe...potem podobno tylko lepiej;)
40d mam i faktycznie AF dużo lepszy niż w seri xxxd a jeśli chodzi o boczne to chciałbym takie w 5dmkII. Dlatego pytanie odnośnie sigmy we współpracy z najnowszym xxd mnie absolutnie nie dziwi!