Zobacz pełną wersję : Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
jellyeater
30-01-2013, 09:09
W Pro - Centrum w wawie nie bardzo mają w czym wybierać. Zastanawiam się czy może Sigma szykuje podmianę tego modelu na wersję z algorytmem ostrzenia z 35 1.4. Bo teraz podmienili 30 mm 1.4.
Cztery nowe obiektywy Sigma - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5570-nowo%C5%9B%C4%87-Cztery_nowe_obiektywy_Sigma.html)
W 50 kuleje AF. W 35 mm ponoć działa bardzo dobrze. Lekka przebudowa 50 i powinno być w pełni użytecznego. Pytanie ile trzeba będzie czekać.
Dziś po południu możliwe, że będą mieli w pro centrum dwie sztuki. Jutro może się wybiorę...
michael_key
30-01-2013, 10:04
A ja właśnie w sobotę (mając w pamięci działanie Sigmy 50-tki i jej obrazowania) porównałem z 50-tką Canona podczas koncertu w klubie z zastanym, scenicznym oświetleniem.
Powiem krótko i subiektywnie...
Sigma:
- lepiej rysuję
odczułem wrażenie, że odwzorowanie pierwszego planu do drugiego jest bardziej "art" (takie subiektywne odczucie)
- AF porównywalny
pracuje kulturalnie, w Canonie zauważałem kręcąc pierścieniem lekkie przycinki (pseudo USM), poza tym oceniam skuteczność na 90% tego co w Canonie.
Reasumując wolą Sigmę i docelowo będzie to mój zakup 50-tki.
olek.tbg
31-01-2013, 17:04
Witam ;)
Przymierzam się do zakupu 50mm pod 5DmarkII, i będę wybierał między szkłem systemowym (wersja 1.4) a ową Sigmą.
Mimo tego,że opinie o tym szklę są baaaaardzo skrajne, mam jednak kilka pytań :)
1. Regulacja AF. Jak często zdarzają się przypadki, że mikroregulacja w body to za mało? Mam obecnie 4 szkła i każde wymagało większej lub mniejsze korekcji, "nawet" L-ki ;)
2. Szybkość AF - da radę do reportażu? Szkło myślę używać głównie do portretu, jednak czasami zdaży mi się zrobić coś bardziej dynamicznego.
3. Powtarzalność - "Ryzykować" i zamówić przez internet? Miałbym możliwość być w Pro center w Warszawie, nie wiem jednak czy jest to naprawdę konieczne, dotychczas wszystkie obiektywy kupowałem wysyłkowo i jak do tej pory nie narzekam ;) Chociaż wszystkie moje szkła był systemowe...
1. Mikroregulacja daje radę. Ale jak znam Sigmę to różnie z nią bywa i na jednym korpusie może być super na drugim tragedia. Ja mam dwa body i Sigma należy tylko do jednego :).
2. Jest szybka i o to się nie bój. Raczej tym, że potrafi spudłować bo takie ma tendencje (najczęściej przy żarówie).
3. Nie ryzykuj.
jellyeater
31-01-2013, 20:39
Ja dziś kupiłem. Ostatnią z oglądanych sztuk. Bo już miała z 50% trafionych zdjęć. Ale wcześniej porobiłem moim 50 mm 1.8 w tych warunkach i też nie było najciekawiej. Światło jarzeniowe. W weekend popstrykam w świetle dziennym. W razie czego oddam do kalibracji. Mam całkiem dobry dojazd do pro centrum.
jellyeater
14-02-2013, 21:22
Aparat wrócił. I wygląda na to, że ostrzy w punkt. Zrobiłem tylko krótkie testy w metrze przy ISO 800, ale jest jak trzeba. Pewnie dalej już wszystko będzie OK. Nie ma co się Sigmy bać. :)
Zrob test w zabawie na weselu przy swietle mieszanym i wowczas napisz czy kalibracja cos dala bo testy w dziennym na bateryjkach jakos mnie nie przekonuja
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Ja fotografuje starym 5D i jest wszystko ok. Jest to moje podstawowe szklo a na mkII nic nie ustawialem. Na weselu nie mam z nim klopotu choc czasami sie zgubi lub nie zlapie ostrosci ale lki maja tak samo
Jak mnie denerwuje, że praktycznie każda Sigma z jaką ja albo znajomi mieli styczność musi być kalibrowana. Za to oraz słabszą pracę AF - NIE dla poza systemowych szkieł. :P
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
tratatata....
zapinalem Sigmofona na 5D, 5D mkII, 40D, 450D, 600D... z kazdym z tych korpusow lapie ostrosc w punkt, nawet trabantami.
jakby Canon mial tej klasy stalke (tak ladnie rysujaca i solidnie wykonana) i nie kosztowala ona fortuny, to na pewno bym sobie mogl pozwolic na "nie dla pozasystemowych szkiel",
ale na chwile obecna sytuacja z uczciwymi cenowo stalkami w systemie Canona wygladaja biednie...
Heilsberg
15-02-2013, 09:45
Z tymi systemowymi szkłami to bym się nie rozpędzał bo Sigma 30/1.4 Canona 50/1.4 bije autofokusem na łeb przy 7D. Wielokrotnie empirycznie testowane. Szkoda tylko, że Sigma goni cenami Canona i to bardzo szybko.
szambonur
15-02-2013, 09:52
Jak mnie denerwuje, że praktycznie każda Sigma z jaką ja albo znajomi mieli styczność musi być kalibrowana. Za to oraz słabszą pracę AF - NIE dla poza systemowych szkieł. :P
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Za to że musisz kalibrować Sigmy na swoim aparacie winą obarczyłbym po równo producenta aparatu i producenta obiektywu... Właśnie wspominany obiektyw wyleczył mnie osobiście z alergii na niesystemowe szkła..., bo jest świetne..., chociaż nie uniwersalne o czym może niektórzy zapominają stąd narzekania...
Za to że musisz kalibrować Sigmy na swoim aparacie winą obarczyłbym po równo producenta aparatu i producenta obiektywu...
a nie... tu akurat sprawa jest raczej prosta. Sigma kombinuje jak kon pod gore, zeby nie placic tantiemow za patenty, a protokol wspolpracy z bagnetem EOS jest
w ich wypadku reverse-engineering. wiec to ze ten obiektyw dziala z AF nie wynika ze zgodnosci z protokolem Canona, ale z rozwiazania "jakos dziala". dopoki dziala,
bo jak Canon namiesza przy protokole, to potem nagle szkla przestaja dzialac (vide: EOS 50e)
trudno narzekac na producenta gwozdzi, ze sa nierowno przybijane jesli ktos uzywa do tego celu buta, zamiast kupic mlotek ;)
Właśnie wspominany obiektyw wyleczył mnie osobiście z alergii na niesystemowe szkła..., bo jest świetne..., chociaż nie uniwersalne o czym może niektórzy zapominają stąd narzekania...
IMHO, nie ma czegos takiego jak alergia na szkla niesystemowe. jest fetyszyzm markowy ;) to ma miejsce wtedy, kiedy zamiast na mozliwosci i rzeczywista jakosc produktu, patrzy sie na jego etykietke...
Zrob test w zabawie na weselu przy swietle mieszanym i wowczas napisz czy kalibracja cos dala bo testy w dziennym na bateryjkach jakos mnie nie przekonuja
Ostatniej soboty na weselu przy ciemnej sali i światłach DJ-a Sigma 50 ostrzyła tak samo lub lepiej niż C24-70 (wszystko na 5dm2, wyłącznie środkowy punkt, Canon głównie w okolicy 24 mm). Gdy nie było wspomagania AF z lampy, oba szkła miały pewne problemy - moim zdanie C24+70 był znacząco wolniejszy niż Sigma, natomiast zdaniem mojej żony Canon był szybszy - więc trudno o jednoznaczne rozstrzygnięcie, tym bardziej, że warunki oświetleniowe nie są stałe, czasami DJ daje trochę więcej światła, przy innym utworze mniej. Czasami Sigma ostrzyła mi niemal tak, jakby miała wspomaganie AF z lampy, a kilkanaście minut później szukała ostrości tak samo jak Canon (dodatkowo, nie jestem pewien, czy C24-70 nie był ustawiony na przesłonie powyżej 2.8 - zdaje się, że wtedy środkowy punkt traci dodatkową czułość?). Natomiast ze wspomaganiem AF z lampy oba ostrzyły szybko, może z lekkim wskazaniem na Canona, aczkolwiek on też częściej się chyba mylił (a to Sigma miała trudniejsze zadanie ze względu na mniejszą głębię ostrości).
Sigma była oczywiście kalibrowana z body, przed kalibracją była zupełna loteria nawet przy świetle dziennym (mikroregulacja w body nie miała sensu, bo ostrość "pływała", raz BF, raz FF, o różnym stopniu rozrzutu). Reasumując, w moim przypadku kalibracja dała bardzo dużo (że też czekałem prawie rok od zakupu, żeby się zdecydować na kalibrację!) C24-70 jest według mnie obiektywem referencyjnym jeśli chodzi o szybkość i celność AF, więc jeśli jakiś obiektyw ma podobną skuteczność, to jest w moim przekona
U jednego chodzi i trafia w punkt u innych nawet po kalibracji jest nieprzewidywalna i czesto i gesto potrafi sie mylic wiec mowienie ze sigma super wspolpracuje z canonem to bajka wyssana z palca. Sigma szczególnie 50 mm jest pieknym szklem i obrazki z niej sa naprawde ladne gdyby nie to juz dawno bym ja sprzedał. Nauczylem sie powtarzać niektore ujecia dla pewnosci po 2-3 razy dla "pewnosci"
Moja sigma nie byla jednak kalibrowana. Jedyne co zrobilem do ustawilem calibracje w body na +15 co dalo zadawalajace efekty jednak czesto rozczarowuje w zlych i ciezkich warunkach i jest to uciazliwe ale ... coz w tym wypadku im wiecej doswiadczenia zdobywam tym lepiej w takich warunkach potrafię sie odnalesc. Nie mniej jednak spróbuję jeszcze kalibracji w serwisie bo to w sumie nie to samo co program w body
... nie jestem pewien, czy C24-70 nie był ustawiony na przesłonie powyżej 2.8 - zdaje się, że wtedy środkowy punkt traci dodatkową czułość?...
Tu nie chodzi jaką przysłonę masz aktualnie ustawioną tylko jaką szkło ma maksymalną w paramentach, czyli w tym przypadku to 2,8.
Nie mniej jednak spróbuję jeszcze kalibracji w serwisie bo to w sumie nie to samo co program w body
Polecam, dopiero po kalibracji można sensownie używać tego szkła. Teraz robię Sigmą przysięgi na f/1,6 i szkło nie zawodzi :)
Swoją drogą zastanawia mnie, co oni robią w serwisie z tym obiektywem - wydaje mi się, że nie jest to prosta regulacja BF lub FF. W czasie, gdy próbowałem ustawić mikrokalibrację w body zauważyłem, że nawet celując w jeden i ten sam punkt, na jednym zdjęciu mam FF, na drugim BF, na trzecim BF ale większy - zupełna porażka. Owszem dało się zauważyć, że na bliższych obiektach z reguły był FF, na bardziej oddalonych BF (lub na odwrót, nie pamiętam), ale też widać było, że ta ostrość "pływała" sobie jak chciała wokół punktu, w który celowałem - na każdym zdjęciu było inaczej.
Wychodzi na to ze bez serwisu na zadnym egzemplarzu tego szkla nie da sie pracować. Powiedz mi ile przyjemność kalibracji w serwisie kosztuje
jellyeater
15-02-2013, 15:23
Wychodzi na to ze bez serwisu na zadnym egzemplarzu tego szkla nie da sie pracować. Powiedz mi ile przyjemność kalibracji w serwisie kosztuje
Tydzień do dwóch bez aparatu. :( Bo przez 3 lata kalibracja jest w ramach gwarancji.
Wesel nie robię.
Co do szkieł systemowych to też są z nimi hopki. Rzadsze, ale też trzeba czasem kalibrować pod puszkę. A co do cen, dobrze że jest coraz więcej alternatywnych stałek. :)
A wie ktos ile to kosztuje ? Nie chce mi sie wisiec na słuchawce wiecznie zajetego telefonu
jellyeater
15-02-2013, 16:08
Napisz na GG: 2870952. Gdzieś tu padała kwota 250 PLN niedawno.
DZIEKI za info. Pozdrawiam
Polecam, dopiero po kalibracji można sensownie używać tego szkła. Teraz robię Sigmą przysięgi na f/1,6 i szkło nie zawodzi :)
Jak czytam takie rzeczy to śmiac mi się chce i własnie przez takie opinie biorą sie niekorzystne zdania na temat danego sprzętu. Ja kupiłem pierwszą lepsza przez neta, nie kalibrowalem, na 5D classic i MKII chodzi beż żadnego problemu tym bardziej na 1.4.
Ile fotografow tyle opinii o tym szkle. Ale pogratulowac dobrej sztuki
Jak czytam takie rzeczy to śmiac mi się chce i własnie przez takie opinie biorą sie niekorzystne zdania na temat danego sprzętu. Ja kupiłem pierwszą lepsza przez neta, nie kalibrowalem, na 5D classic i MKII chodzi beż żadnego problemu tym bardziej na 1.4.
a to dlatego, ze skupiasz sie na zdjeciach, a nie na tym czym fotografujesz ;)
Crazy nie ma powodów skupiać się na tym czym fotografuje bo sigma jest u niego przylutowana do body praktycznie na stałe :) a już na pewno gra pierwsze skrzypce w sporej części tematów na forum :)
Tolerancja uzytkownikow na lekkie nietrafienie jest rozna. Niektorzy, tak jak ja chca by obiektyw trafial w punkt na tym f/1.8-2.0, inni beda zadowoleni bo af byl w poblizu :D
a to dlatego, ze skupiasz sie na zdjeciach, a nie na tym czym fotografujesz ;)
Wole robic zdjecia jak onanizowac sie sprzetem
Crazy nie ma powodów skupiać się na tym czym fotografuje bo sigma jest u niego przylutowana do body praktycznie na stałe :) a już na pewno gra pierwsze skrzypce w sporej części tematów na forum :)
Masz racje ze to moje podstawowe szklo ale fotografuje tez i canonem 135L i innymi. Jednakze narzekac na szklo nie mam powodow bo jest gitasne nawet w ciemnych miejscach tak jak wczorajszy spektakl gdzie tylko swiatla punktowe.
Wole robic zdjecia jak onanizowac sie sprzetem
Jak na nie-onanistę zadziwiająco często na ten temat gadasz :mrgreen:
gadget_zary
16-02-2013, 14:43
A wie ktos ile to kosztuje ? Nie chce mi sie wisiec na słuchawce wiecznie zajetego telefonu
Jak dzwoniłem w sprawie kalibracji 30/1.4 to Pani na infolinii serwisu rzuciła m kwotą 230-250 zł (nie pamiętam dokładnie ale napewno 200<...) + koszty transportu (Nawet jeśli jest to kalibracja gwarancyjna to musisz je ponieść - chyba nawet na swojej stronie o tym piszą).
Sigma jest dobra jeśli:
a) Trafisz na dobry egzemplarz
b) Wybierzesz sobie z kilku najbardziej zadowalający
c) Uda się go skalibrować (niektórych nie można, inne wymagają części z JAP, a niektóre są po prostu na kalibrację niepodatne..)
Taki urok szkieł producentów innych niż Canon (chociaż i u nich jak wiadomo się zdarzają...)
jellyeater
16-02-2013, 15:16
Połaziłem dziś trochę. I bardzo dużo trafionych zdjęć. Więcej niż z 50 1.8. :) Jestem zadowolony z całej procedury.
Pewnie za jakiś czas Sigma wypuści nową wersję tej 50 z AF z 35 mm. Dopiero będzie wypas. :)
Pewnie za jakiś czas Sigma wypuści nową wersję tej 50 z AF z 35 mm. Dopiero będzie wypas. :)
No bez kitu, to byloby cos.
Problem zakupu 50L odszedlby do lamusa :P
*EDIT*
W zasadzie tak mi teraz przyszlo do glowy ze nowa, odswiezona wersja Sigmy 50/1.4 z AF'em z Sigmy 35/1.4 rozwiazalaby odwieczny problem wyboru "piecdziesiatki"
Wybor bylby prosty, jasny i oczywisty dla kazdego.
A teraz to 5 roznych modeli 50/1.4 na rynku i w kazdym jakies spore/powazne "ale" :/
Jak nie urok to sraczka.
Ehh.. marzenia scietej glowy.
Jak na nie-onanistę zadziwiająco często na ten temat gadasz :mrgreen:
W obronie szkiełka na które wszyscy psiocza nie pomyślałes o tym :P
gadget_zary
16-02-2013, 22:19
Ehh.. marzenia scietej glowy.
Niekoniecznie. Sigma zapowiedziała 30/1.4 w nowej wersji, więc może 50 i 85 się też załapią na lifting :)
Niekoniecznie. Sigma zapowiedziała 30/1.4 w nowej wersji, więc może 50 i 85 się też załapią na lifting :)
a kiedy i gdzie zapowiedziała?
gadget_zary
17-02-2013, 01:36
a kiedy i gdzie zapowiedziała?
Cztery nowe obiektywy Sigma - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5570-nowo%C5%9B%C4%87-Cztery_nowe_obiektywy_Sigma.html)
w dzisiejszych plotach optycznych mowa jest jest o ciamciangu 50/1,2 więc wybór znów nie będzie oczywisty ;-)))
Nie sądzę, że zrobią "oficjalny" upgrade 50 i 85. Pozostali użytkownicy poczuliby się poszkodowani.
Może zrobią to (JEŻELI) po cichu :-)
--- Kolejny post ---
w dzisiejszych plotach optycznych mowa jest jest o ciamciangu 50/1,2 więc wybór znów nie będzie oczywisty ;-)))
Dla mnie oczywisty - Samyang nie ma AF, więc go to u mnie dyskwalifikuje
--- Kolejny post ---
Dla mnie będzie raczej oczywisty - Samyang nie ma AF, więc go to u mnie dyskwalifikuje
jellyeater
18-02-2013, 13:37
Nie sądzę, że zrobią "oficjalny" upgrade 50 i 85. Pozostali użytkownicy poczuliby się poszkodowani.
Może zrobią to (JEŻELI) po cichu
Wydadzą nową wersję. Takie MK II. BTW to 50 już było jakby upgratowane. Zmieniono malowanie. Ale może i coś poprawiono w AF. Bo jednak po kalibracji daje się on używać. :) Po premierze tak nie było. Albo serwis nauczył się poprawnie kalibrować.
używać się daje po kalibracji, ale naprawdę szkoda, że nie działa w 100% i nie ma się do tego obiektywu pełnego zaufania. Optycznie jest rewelacyjnie :/
il Dottore
24-02-2013, 12:08
Bo jednak po kalibracji daje się on używać. Po premierze tak nie było.
Było, było! :) Mam Sigmaluxa zakupionego niedługo po rynkowym debiucie i NIGDY nie odnotowałem żadnych problemów (poza tym, że farba się łuszczy a obiektyw nie był ani na wojnie ani na pustyni...).
i NIGDY nie odnotowałem żadnych problemów (poza tym, że farba się łuszczy a obiektyw nie był ani na wojnie ani na pustyni...).
:roll: Kurcze, myślałem że problem łuszczenia się obiektywów sigma ma już za sobą, nowa sigma 50/1,4 sprawia bardzo solidne wrażenie przy 50/1,4 canona, a mój canon się nie łuszczy :)
Ciekawe jak będzie z nową sigmą 35/1,4 :?:
il Dottore, po jakim czasie zaczął Ci sie ten obiektyw łuszczyć :?:
il Dottore
24-02-2013, 15:23
Czas
il Dottore, po jakim czasie zaczął Ci sie ten obiektyw łuszczyć
Czas nie miał tu znaczenia, tylko miejsce. Stało się to na wyspie Lanzarote latem. Temperatura była grubo powyżej 40 stopni i w takich warunkach długo trzymałem obiektyw spoconą łapą, bo fociłem formacje wulkaniczne w El Golfo. W tej bardzo malowniczej okolicy Mercedes kręcił pierwszy klip reklamowy nowej A-Klasy. :)
Farba złuszczyła się w miejscu gdzie spocony palec dotykał słoika. Zapewne kwaśny odczyn potu po prostu przeżarł farbę. :)
Farba na Sigmie 35mm jest zupełnie inna, zresztą cały nowy obiektyw sprawia wręcz monolityczne wrażenie.
andre1978
23-04-2013, 21:08
Wydadzą nową wersję. Takie MK II. BTW to 50 już było jakby upgratowane. Zmieniono malowanie. Ale może i coś poprawiono w AF. Bo jednak po kalibracji daje się on używać. :) Po premierze tak nie było. Albo serwis nauczył się poprawnie kalibrować.
Czy ta informacje jest pewna, nie wiem czy warto czekać. Po drugie jak odróżnić nową wersję od starej, jak wygląda to malowanie, są jakieś charakterystyczne znaki?
Wiem, że było już wałkowane milion razy, lecz czym zastąpić 50 1,8? Ogniskowa ta na cropie najbardziej mi odpowiada, głównie fotografuję dzieci. Czy sigma podoła wyzwaniu z szybkością AF, ma może ktoś porównanie do S17-50?
michael_key
23-04-2013, 21:23
BTW to 50 już było jakby upgratowane. Zmieniono malowanie. Ale może i coś poprawiono w AF. Bo jednak po kalibracji daje się on używać. :) Po premierze tak nie było. Albo serwis nauczył się poprawnie kalibrować.
Używałem starszej wersji tej Sigmy i widzę (porównując do zdjęć w sieci), że nowsza ma śliski plastik w obudowie. Starsza jakby zamszem była oklejona.
jakis blad przy odpowiadaniu nie wiem skad ta cytowana informacja:confused:
jellyeater
24-04-2013, 07:54
Jak nie masz ciśnienia to bym poczekał trochę. Może Sigma zapowie nową wersję podobną do 35 1.4. Bo w tej AF potrafi być czasem jednak za wolny... :( Ale tak jak pisałem celny. Ostatnio wrzuciłem tu gdzieś zdjęcie robione w nocy przy świetle latarni. Też trafione pięknie. :)
Próbował ktoś z was 50 tke kalibrować urządzeniem Sigma USB DOCK ?
jellyeater
24-04-2013, 11:21
Chyba jeszcze nie ma urządzenia. A poza tym i tak nie będzie działać. Trzeba czekać na reedycję, która kiedyś pewnie nastąpi.
Z co widziałem na necie jest i kosztuje 200 zl tyle co kalibracja w serwisie
strideer
24-04-2013, 11:39
Z co widziałem na necie jest i kosztuje 200 zl tyle co kalibracja w serwisie
Ale tylko te nowe serie obiektywów Sigmy są obsługiwane przez ten USB Dock.
Dzięki za info tego nie wiedziałem
kajtek19891
24-04-2013, 12:24
Jednorazowa kalibracja serwisie to koszt 258,3 zł + kurier w obie strony. Więc gdyby nowy kalibrator działał ze starymi szkłami byłby spory ukłon od Sigmy w stronę użytkowników. 200 zł i kalibrujemy ile chcemy.
abyczkowski007
26-05-2013, 00:36
Czy uporają się z kalibracja gdy obiektyw trafia z bliska-tak do 3metrów a powyżej ma BF.Przypadłość ta jest bardziej regularna niż loteryjna.Wysłałem zapytanie do serwisu,ale kto by odpowiadał w dwudziestym pierwszym wieku na e-maile.Mam nadzieje,że lepiej pracują niż kontaktują się z klientem.
jellyeater
26-05-2013, 05:54
U mnie się uporali... Chociaż ja miałem regularny i logarytmicznie narastający BF.
abyczkowski007
26-05-2013, 11:37
Na początku czerwca zawiozę obiektyw do regulacji.Zdam relacje jak im poszło;)
Ja używam tej 50-ki canona od ponad 5 lat i nic mi jeszcze nie padło. Raz nawet wpadł mi na plaży w piach, pół roku miał wyczuwalny opór na pierścieniu, pewnie jakieś ziarenka zostały ;). Po tym dalej działa bez problemu i trafia w punkt. Za to w 85/1.8 już raz mi mechanizm wymieniali na Żytniej bo padł - pierścien ostrości się ślizgał i nie zawsze dawało się ręcznie podostrzyć.
Z sigmą miałem raz do czynienia i przy dobrym świetle trafiała w punkt bez problemu, nawet w miarę szybko.
Qbańczyk
09-06-2013, 03:55
Czy używa ktoś tej Sigmy na 6D i mógłby się podzielić wrażeniami ? Oczywiście odnośnie AF
A drugie pytanie może dla większości bez sensowne ale ja dopiero raczkuje :) Czy warto pod uwage przy wyborze C50 1.4 vs S50 1.4 brać taki argument jak to że w DPP jest obsługa C50 1.4 w DLO ? Pytam ponieważ na 24-105 DLO ma naprawde fajne moim zdaniem efekty. Czy nie warto sobie tym zawracać głowy bo to samo można na Sigmie zrobić w LR itp. ?
jellyeater
09-06-2013, 06:11
W ACR jest profil do tego szkła. Usuwa dystorsję i winietę i aberracje. Tyle tylko, że nie bardzo jest co usuwać (winieta głównie). :) Sprawdziłem teraz na zdjęciu na 1.4. Pełna korekta. :)
abyczkowski007
11-06-2013, 22:01
Jestem po kalibracji,jest dużo lepiej.Teraz potrzebuje trochę czasu na testowanie tego obiektywu .
Po co używać czegokolwiek innego niż LR/PS?
Po co używać czegokolwiek innego niż LR/PS?
Ależ głupie pytanie... Powodów jest cała masa.
Ależ głupie pytanie... Powodów jest cała masa.
glowny i podstawowy nazywa sie: Adobe ;)
ale tak poza tym... jako szanujacy sie obywatel kraju wiatrakow tylko wytke jeden powod - drobny w bogatej Polsce,
ale majacy znaczenie w bidniejszej Holandii: otoz software nie jest darmowy! a LR, a juz zwlaszcza PS, kosztuje kupe siana.
gdzie DPP czy dcraw sa za friko...
Wiktor W.
17-06-2013, 19:05
Powiem tak - więcej trzeba się naszukać dobrego egzemplarza 50 1.4 Canona niż Sigmy. Przebrałem 6 sztuk ostatnio w sklepie i nie było ani jednego egzemplarza, który trafiałby z ostrością. Podpiąłem pierwsze szkło Sigmy i od razu jest dobrze. Ma MINIMALNY front focus, z którym da się żyć, aczkolwiek mi przeszkadza, więc pewnie poleci za jakiś czas na szybką kalibrację. Natomiast w zdjęciach Canona ostrości nie było w zasadzie nigdzie :D Na 50 zdjęć robionych każdą sztuką canona (na moim 60D i kumpla 5DII) trafionych było może z 5% (przysłony od 1.4 do 2.2) . Na Sigmie może 5% było nietrafionych (pomijam minimalny front focus przy bliskich dystansach do obiektu) :) . Do tego plastyka, budowa, zestaw, 5letnia gwarancja... Wszystko przemawia na korzyść Sigmy jak dla mnie.
Eberloth
17-06-2013, 20:33
Herezje. Ale nie brak takich na forum :)
P.S Miałem oba szkła...
dj_tomek
17-06-2013, 20:44
Gościu mówi, że 6 sztuk nie trafiało jak trzeba, sprawdził to osobiście i mówisz, że jego własne doświadczenia to herezja?
Eberloth
17-06-2013, 21:15
Bo trafić z 1.4 to nie każdy umie ;) A pisząc poważnie w tych dwu szkłach wszystkie zalety są po stronie sigmy. Poza AF rzecz jasna. I po przeczytaniu prawie całego internetu oraz bazując na własnym doświadczeniu wiem, że w tej kwestii mam rację. Postrzelaj taką sigmą na różnych dystansach a sam się przekonasz.
dj_tomek
17-06-2013, 21:50
To wiem, że z sigma jest różnie. Chodziło tylko o to, że czyjeś doświadczenie/przeżycie ciężko nazwać herezją ;)
Wiktor W.
17-06-2013, 22:35
Eberloth: zrobiłem ostatnio relację tą sigmą z zawodów skate / bmx i uwierz że zdjęcia z kilku metrów jak i z kilkunastu metrów są trafione i ostre. 1.4 wiadomo że się rzadko używa w takich sytuacjach, ale od 1.8 do 2.5 używałem i jest ok. Na 8 czy nawet 9 szkieł Canona 50 1.4 które miałem okazję testować, prawidłowo zachowywała się tylko jedna sztuka.
"Bo trafić z 1.4 to nie każdy umie " pozwól, że nie skomentuję... :)
michael_key
20-06-2013, 17:46
No i stało się... dołączyłem do szczęśliwego grona posiadaczy Sigmy :D
Kilka ujęć na 1.4 na bliskie i dalekie odległości i już wiem, że to szkiełko zostanie ze mną na długo :)
Gratuluję zakupu Michale :), wstaw jakieś fotki.
michael_key
20-06-2013, 18:08
W sumie nie mam nic godnego uwagi, w sobotę planuję zabrać żonę z córką na łono natury i trochę je po fotografować ;)
Czyli czekamy do poniedziałku.
Też prawiłem tutaj ochy i achy nad Sigmą bo uważałem je za świetne szkło. W sumie nadal nic się nie zmieniło bo obrazek jest świetny i jest to idealne szkiełko własnie żeby się wybrać z żoną i dzieckiem w plener. Schody się zaczynają jak podchodzisz do poważniejszego zlecenia i przy decydującym momencie szkło "wali ślepakami" jak z karabinu. Ja niestety nie mogę sobie na coś takiego pozwolić także Sigma robi dzisiaj out z mojej torby i zmieniam na 50L. Mam nadzieję, że z elką nie będę miał takich przygód i współpraca się nam będzie ładnie układać :).
Co prawda to prawda. Najpiękniejsze ujecia z reguly to nietrafiony af ale na spontanicznej wycieczce trafia za kazdym razem. Nieprzewidywalnosc zacnego szkla
Lki tez nie trafiaja ;) ja mam sigme od 4 lat i znamy sie jak lyse konie. Potrafi przestrzelic to fakt ale mam takich zdjec duzo mniej jak na poczatku.
Mag-1981
26-06-2013, 01:28
Moj ulubiony obiektyw, i to nie tylko sposrod tych przeze mnie posiadanych. AF trafny w 100%. Po zakupie, obiektyw odeslalam do kalibracji z powodu FF i po regulacji wrocil do mnie idealny. Moim zdaniem to jest najlepsza 50-tka po noctiluxie. Aha, i jeszcze, gdybym miala zone i dziecko i wybierala sie w plener, to ta Sigma nigdy nie wybralaby sie z nami. Ten obiektyw blyszczy w zupelnie innych warunkach.
a jakie to warunki, jezeli mozna wiedziec? :)
... i o zdjęcia przykładowe w takich warunkach można poprosić?
chrislab
26-06-2013, 07:44
a ja się zastanawiałem nad tą sigmą - podobno jest miękka do f2. Alternatywą był C50/1.2L, ale tam znowu problem z focus shiftem. I chyba stanie na CZ 50/2 - co sądzicie o tym szkle?
jellyeater
26-06-2013, 07:49
Sigma po środku całkiem ostra na 1.4. Po bokach to i F2 nadal miękkie. Tak do 4 trzeba zejść.
chyba stanie na CZ 50/2 - co sądzicie o tym szkle?
Najostrzejsza 50-tka, ale niestety dopiero od f/2,0 :)
Zraziłem się do sigm jeszcze za czasów APS-C, ale biorąc pod uwagę, jaki Canon jest miękki, a o tych tu dobrze piszą postanowiłem dać jej jeszcze jedną szansę i z tego co widzę po pierwszych zdjęciach jest rewelacyjnie pod każdym względem - ostrość, kontrast, bookeh. RAW z okna przy f/1.4, wywoływane na DEFAULT z DPP, aż uśmiech ciśnie się na twarz. Do minusów zaliczyłbym wielkość tego szkła - jak na 50tkę gigantyczne, trochę AF mocniej słychać względem eLek i nieco wolniejszy.
Zippyshare.com (http://www11.zippyshare.com/v/11305527/file.html)
No i cena - nowa za 330€. :)
Kotwica we wodzie
26-07-2013, 20:44
Przymierzam sie powolutku do zakupu tej sigmy. W tej chwili mam jedynie elke 70-200 i brakuje mi jakiegoś szkła poniżej 70 i nie wszedzie fajnie jest lazic z bazooką 70-200. Padło na sigmę 50 1.4 jednak bardzo długo nie moge sie zdecydować. Zdjęcie kolegi powyżej na pełnej dziurze jest dla mnie bardziej niż zadowalające. Martwią mnie jedynie liczne wpisy dotyczące ff lub bf. Czy to zależy tylko i wyłącznie od szkła czy body też moze mieć na to jakiś wpływ? Akurat moje body nie wiedzieć czemu nie posiada mikroregulacji (60D) także jeśli kupię wadliwy egzemplarz sigmy to trzeba będzie odsyłać do kalibracji a w takie rzeczy nie chce mi się bawić. Myślałem też nad 50 1.4 canona ale w testach wypada gorzej niz sigma. Sigma też moim zdaniem lepiej się prezentuje i ten rozmiar - wreszcie coś dla kogoś kto ma porządne męskie dłonie a nie szkło ośrednicy słomki :P no może troche przesadzam ale rozmiar nie bedzie dla mnie wadą. Na nieszczęście nie mam gdzie przetestować tego szkła - moja mieścina uboga w sklepy foto - jeden fotojoker i nigdy tam nie ma sigmy.
kotwica może powinieneś się zainteresować jednak sigma 35mm? jak głosi wieść gminna to jak na razie najlepsza sigma ever, a między 50mm i 70 to aż takiej gigantycznej różnicy nie będzie...
Kotwica we wodzie
26-07-2013, 22:33
Ja bym się chętnie zainteresował ale monety na koncie to już nie bardzo się interesują :P
Kolekcjoner
27-07-2013, 13:44
Sigma też moim zdaniem lepiej się prezentuje i ten rozmiar - wreszcie coś dla kogoś kto ma porządne męskie dłonie a nie szkło ośrednicy słomki :P no może troche przesadzam ale rozmiar nie bedzie dla mnie wadą.
Wiesz a to nie jest jednak tak, że obiektyw jest do robienia zdjęć, a nie do macania :mrgreen:.
Wiesz a to nie jest jednak tak, że obiektyw jest do robienia zdjęć, a nie do macania :mrgreen:.
Najwyraźniej jednak są i tacy, dla których ma znaczenie jak obiektyw trzyma się w dłoni :mrgreen:
jellyeater
27-07-2013, 14:32
Ja jednak chciałbym coś mniejszego. Do streeta to to strasznie peszy ludzi. Na razie gram czasem w totka. Bo Leica droga. :(
Właściwie to odkąd kupiłem to szkło na początku roku, to prawie go nie odpinam. Osłona przeciwsłoneczna jeszcze się nie porysowała. :) Widać kilka naruszeń powłoki na samym obiektywie. Właściwie nie wiem jak to nazwać. Takie lekkie przyciemnienia. Broń Boże głębokie czy coś. Celne jest. Dopóki się fotografuje w miarę rozsądnie. Czyli jak się idzie i strzela do ludzi idących z przeciwka to 5D zazwyczaj nie wyrabia... W innych sytuacjach jest pewne. Chociaż przy 1/50 ISO 1600 AF mocno zwalnia.
Do kolegi z 60D raczej będziesz musiał wysyłać szło do kalibracji z body, u mnie każda sigma musiała być regulowana.
50mm ma +10, 105 ma +15, a stare 17-50 miało +8. :)
Szkiełko do portrecików zacne:
http://www62.zippyshare.com/v/38712883/file.html
ale przy streecie to niestety nie może nawet stanąć obok elki (AF).