PDA

Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7

miszaqq
25-02-2012, 12:36
To zanim ktos kupi pixel king'a z nadzieja na wykorzystanie go i do systemowych i do studyjnych proponuje zajrzec do tego postu
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1039648&postcount=1220

a tutaj odpowiedz od Pixela na moj problem:

"Hi,

As per our engineers, this is the communication problem between the flash and KING. Temporary, we cannot have any solutions on problems related to flash.

KING with most the flash will not. At this stage, we cannot guarantee all flashes can be used. It is because the principles of design for each flash is different.

Thanks and best regards!
Pixel Enterprise Limited"

mail od pixel enterprise w oryginalnej pisowni

a wiec dobrze byloby miec mozliwosc przetestowania wczesniej ze swoimi studyjnymi zestawu kingow i zobaczyc co wychodzi z takiego polaczenia

jaroslaw.majcher
27-02-2012, 09:24
Em Es ale kombinujesz.... Abstrahując od tego co chcesz zrobić to czy nie łatwiej jest postawić fotocelę przy lampie z HSS a dalej połączyć zwykłym kablem?

dejotde
28-02-2012, 10:21
Pixel Knight TR-332TX, korzysta/korzystał ktoś z tego i wie czy da się zmusić wyzwalacze by nie przestawiały lamp z manuala na ttl? przykład z życia: ustawiam lampę na 1/16 mocy, robię 10 ujęć, 30 sek przerwy, strzelam kolejną fotę i zonk! na lampie TTL :/

jeesoo
08-03-2012, 04:51
http://www.lightingrumours.com/phottix-strato-ii-multi-vs-pixel-rook-vs-pixel-bishop-1398

przydatne ...

ale wydaje się że wszystkie je pobija to :

http://www.lightingrumours.com/ojecoco-h-430-triggers-announced-reviewed-1607

a z modułem 550 na body obsługują bez problemów HSS. i w dodatku są tańsze od konkurencji ... Wciąż czekam na maila od osoby odpowiedzialnej za dystrybucje w Europie czy wspierają AF Assist...

gdzieś znalazłem informację że nadajnik przepuszcza iTTL dla Nikona. Niestety dla Canonów tylko TTL... ale i tak warto za cenę niewiele przekraczającą 603ki ...

greg7878
10-03-2012, 12:29
Przeczytałem wszystko co tylko udało mi się znaleźć w necie ( ten wątek dwa razy !) ale nadal nie rozwiałem w 100% moich wątpliwości.
Posiadam Canony 60D oraz 350D , lampę 580EX II i oraz sztuk 430-ek, wszystko jak najbardziej prawidłowo komunikuje się przez podczerwień i dla moich potrzeb najczęściej wystarcza.

Wymyśliłem sobie. że kupię wyzwalacz radiowy , w nadajnik umieszczony na aparacie wepnę 580-kę która będzie sterować podczerwienią w trybie eTTL zewnętrznymi lampami a wyzwalacz radiowy wyzwoli dodatkową lampę doświetlającą tło - wszystko ma się prawidłowo synchronizować. Kluczowe jest, by lampy pracujące w eTTL-u były prawidłowo zsynchronizowane z lampą sterowaną radiowo ( ustawianą manualnie ).

Da radę ?

Rozpatruję zakup :
- tańsza opcja : Pixel Rook lub Phottix STRATO 4w1
- droższa opcja : Pixel Bishop lub Phottix STRATO II 5w1 Multi

ale nie jest łatwo znaleźć wiarygodne oceny jak w praktyce się zachowują, zwłaszcza w konfiguracji która mnie interesuje.

Pomoże ktoś ?

sylwek2k
10-03-2012, 17:14
Wymyśliłem sobie. że kupię wyzwalacz radiowy , w nadajnik umieszczony na aparacie wepnę 580-kę która będzie sterować podczerwienią w trybie eTTL zewnętrznymi lampami a wyzwalacz radiowy wyzwoli dodatkową lampę doświetlającą tło - wszystko ma się prawidłowo synchronizować. Kluczowe jest, by lampy pracujące w eTTL-u były prawidłowo zsynchronizowane z lampą sterowaną radiowo ( ustawianą manualnie ).

Da radę ?

Rozpatruję zakup :
- tańsza opcja : Pixel Rook lub Phottix STRATO 4w1
- droższa opcja : Pixel Bishop lub Phottix STRATO II 5w1 Multi

Korzystam z Phottixa Strato 4w1 w tej konfiguracji, i dla czasow ponizej czasu synchro aparatu dziala tak, jakbys Ty tego wymagal.
Strato 5w1 jest kompatbilne ze strato 4w1 wiec takze powinno wszystko dzialac prawidlowo :)

greg7878
11-03-2012, 00:18
Korzystam z Phottixa Strato 4w1 w tej konfiguracji, i dla czasow ponizej czasu synchro aparatu dziala tak, jakbys Ty tego wymagal.
/.../

Konkretna i rzeczowa odpowiedź.

Dziękuję.

Grzesiek_PL
11-03-2012, 02:02
RF-602 vs Pixel king (z wyłączonym HSS, 500D)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/2042/rfvsking.jpg)

Z włączonym wymuszonym trybem HSS drastycznie spada moc lampy, zdjęcia nie równo naświetlone (połowa ciemniej, połowa jaśniej) - dotyczy to lamp które nie posiadają trybu HSS.

jaroslaw.majcher
11-03-2012, 13:26
RF-602 vs Pixel king (z wyłączonym HSS, 500D)

Z włączonym wymuszonym trybem HSS drastycznie spada moc lampy, zdjęcia nie równo naświetlone (połowa ciemniej, połowa jaśniej) - dotyczy to lamp które nie posiadają trybu HSS.

Możesz pokazać te zdjęcia? jestem Ciekawy jak to wygląda. No i napisz jakie lampy.

Grzesiek_PL
11-03-2012, 18:04
Tutaj z YN-560, z YN-565 ten sam efekt, z jakąś chińską studyjną (nie pamiętam modelu) efekt podobny.

Na pierwszym aparat normalnie, na drugim obrócony po 180*, trzecie i czwarte pionowo, też jedno z nich z aparatem na odwrót. Zdjęcie na dole zawsze wychodziło jaśniejsze. Lampa na pełnej mocy 1/4000s

źródło (http://img715.imageshack.us/img715/9774/pixelr.jpg)

Każda lampa ma inną charakterystykę błysku, więc taki wyzwalacz nigdy nie będzie działał poprawnie z każdą lampą. A z jakimi działa to nie wiem ;)

qbara
14-03-2012, 19:49
witam, jestem laikiem w sprawie wyzwalania radiowego itp, ale potrzebuje wyzwalacze najlepiej z ttl poniewaz posiadam 420ex która nie ma manuala i moją uwage przykuł własnie Phottix Strato 4w1. Czy owy model zeczywiscie komunikuje sie w automatyce błysku z 420ex?
i czy synchronizuje błysk na 2 kurtyne?
nigdzie tego nie znalazłem wiec pozwoliłem sobie tu zapytac

sylwek2k
15-03-2012, 01:03
witam, jestem laikiem w sprawie wyzwalania radiowego itp, ale potrzebuje wyzwalacze najlepiej z ttl poniewaz posiadam 420ex która nie ma manuala i moją uwage przykuł własnie Phottix Strato 4w1. Czy owy model zeczywiscie komunikuje sie w automatyce błysku z 420ex?
i czy synchronizuje błysk na 2 kurtyne?
nigdzie tego nie znalazłem wiec pozwoliłem sobie tu zapytac

Przeciez te odpowiedzi sa na kazdej stronie dotyczacej tego wyzwalacza...

TEN WYZWALACZ NIE PRZENOSI AUTOMATYKI NA ODBIORNIK.

dejotde
15-03-2012, 16:04
Witam,
pytanie do użytkowników Pixel King TR-332, czy po ustawieniu lampy w M i naszej 30 sek bezczynności odbiornik automatycznie przestawi lampę w TTL tak jak to ma miejsce w pixel knight?

r3b
15-03-2012, 16:45
Witam,
pytanie do użytkowników Pixel King TR-332, czy po ustawieniu lampy w M i naszej 30 sek bezczynności odbiornik automatycznie przestawi lampę w TTL tak jak to ma miejsce w pixel knight?

Nie zauwazylem takiego zachowania... wiec raczej nie.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

dobo
19-03-2012, 19:52
Witam

Być może odpowiedź już gdzieś padła między wierszami, ale nie znalazłem nic na ten temat.
Mianowicie, czy metz w trybie master (np. 58) wyzwoli zdalnie canona w trybie slave i na odwrót, czy (np. 580ex) wyzwoli takiego metza 50 ? Chodzi mi po prostu o kompatybilność tego systemu w przypadku różnych producentów.

jaroslaw.majcher
19-03-2012, 20:30
Witam

Być może odpowiedź już gdzieś padła między wierszami, ale nie znalazłem nic na ten temat.
Mianowicie, czy metz w trybie master (np. 58) wyzwoli zdalnie canona w trybie slave i na odwrót, czy (np. 580ex) wyzwoli takiego metza 50 ? Chodzi mi po prostu o kompatybilność tego systemu w przypadku różnych producentów.

Faktycznie odpowiedź padła między wersami i wyzwoli. Lampy są ze sobą zgodne. Oczywiście metz musi być pod canona. Dodatkowo metz 50 nie może pracować jako master - jedynie jako slave.

dobo
19-03-2012, 21:17
Tak wiem, że 50 tylko jako slave.
Dzięki jaroslaw !
Zastanawia mnie jeszcze zasada działania, czy tak jak w nikonie jest to podczerwień?? albo jakies przedbłyski?? potrafiące ustawić zewnętrzną lampę ? Czyli zasięg i ustawienie lamp jest mocno ograniczone tym, że lampy muszą być skierowane do siebie?

jaroslaw.majcher
19-03-2012, 21:25
Tak. Przez podczerwień. Niestety nie sprawdzi się na zewnątrz. W małym i niezbyt jasnym nie muszą byc skierowane do siebie.

epicure
19-03-2012, 22:34
Zapewne odpowiedź na moje pytanie już gdzieś jest w tym wątku, ale przebrnąć przez niego to nie lada wyzwanie. Dlatego zlitujcie się nade mną i odpowiedzcie cierpliwie :)

Jakie budżetowe rozwiązanie polecacie do bezprzewodowego wyzwolenia 580 EX II przez 5DII, najlepiej z TTL-em. Potrzebne mi to do sporadycznego użycia, więc nie zależy mi na markowych produktach - może być tania chińszczyzna, byle jako tako działała.

dobo
19-03-2012, 23:04
Zapewne odpowiedź na moje pytanie już gdzieś jest w tym wątku, ale przebrnąć przez niego to nie lada wyzwanie. Dlatego zlitujcie się nade mną i odpowiedzcie cierpliwie :)

Jakie budżetowe rozwiązanie polecacie do bezprzewodowego wyzwolenia 580 EX II przez 5DII, najlepiej z TTL-em. Potrzebne mi to do sporadycznego użycia, więc nie zależy mi na markowych produktach - może być tania chińszczyzna, byle jako tako działała.

Pewnie słyszałeś już o Pixel King lub Knight ;p
King jest nowszy i ma możliwość sterowania lampami z menu aparatu.

micles
20-03-2012, 17:23
budżetowe bezprzewodowego z TTL-emWybierz 2 z 3 :)

epicure
23-03-2012, 21:45
500 zł za tego Pixel Kinga to jeszcze nie tak źle. Jak na jednorazową akcję to oczywiście dużo, ale jeśli mi się spodoba i będę błyskał częściej (może się w końcu przekonam do strobingu), to w zasadzie żadne pieniądze.

rafik
29-03-2012, 22:50
czyli na przykład taki?
http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-pixel-king-do-studia-i-w-plener-i2227465651.html

Podepnę się pod wątek:
Mam 5D i 550EX, rozumiem z opisu że ETTL będzie działał a tylko nie będę mógł zdalnie zrobić np korkecji błysku?

Pozdrawiam
Rafik

epicure
31-03-2012, 14:24
Mam 5D i 550EX, rozumiem z opisu że ETTL będzie działał a tylko nie będę mógł zdalnie zrobić np korkecji błysku?

Wygląda na to, że tak.

lux
01-04-2012, 21:40
a ja mam pytanie jaka radiówka bez TTLa zasilana paluszkami AAA albo AA.
pixel solider czy cos innego?

lux
01-04-2012, 22:47
i jeszcze aby na wyzwalaczu też mogła pracować lampka.

Ulisses
06-04-2012, 12:02
Możesz spróbować zestawu Yangnuo z 2 nadajniko - odbiornikami. Wychodzi taniej niż PS a generalnie robią co do nich zależy. Tylko musisz wybrać odpowiednią wersję pod aparat, ja mam taki zestaw:RF-603N3 (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2049_Wyzwalacz-lamp---wezyk-spustowy-2w1-YongNuo-RF-603N3.html) do D90tki.

PawelB
06-04-2012, 13:10
Mam takie pytanie, na razie teoretyczne, może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. Czy wyzwalacze np RF603 albo Pixel Soldier przeznaczone do różnych aparatów będą ze sobą współpracować? Np wyzwalacz na Canonie i odbiornik do Nikona z lampą Nikona. Teoretycznie komunikacja nadajnik - odbiornik to tylko sygnał wyzwolenia błysku, ewentualnie wybudzenia lampy. Jakiś czas temu kupiłem okazyjnie Metza do Nikona z założeniem wyzwalania go fotocelą i zacząłem się zastanawiać czy zadziałałby na radiu.

Mateusz87
06-04-2012, 14:19
Nie sądzę, żeby to tak działało. Nie jestem wielkim znawcą, ale wystarczy, że każdy aparat inaczej koduje przekazywane informacje i analogicznie każda lampa odczytuje preferowany kod ustalony odgórnie to nadajnik/odbiornik nie mają tu już nic do roboty, bo one tylko wysyłają/odbierają sygnał, a każdy sygnał będzie odpowiednio "zastrzeżony". To byłyby zbyt duże straty finansowe dla producentów, gdyby mogło to tak działać. A może jestem w błędzie?

Ulisses
06-04-2012, 16:37
Mam takie pytanie, na razie teoretyczne, może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. Czy wyzwalacze np RF603 albo Pixel Soldier przeznaczone do różnych aparatów będą ze sobą współpracować? Np wyzwalacz na Canonie i odbiornik do Nikona z lampą Nikona. Teoretycznie komunikacja nadajnik - odbiornik to tylko sygnał wyzwolenia błysku, ewentualnie wybudzenia lampy. Jakiś czas temu kupiłem okazyjnie Metza do Nikona z założeniem wyzwalania go fotocelą i zacząłem się zastanawiać czy zadziałałby na radiu.

Wiem, że w zestawach Yangnuo na pewno nie da się takich cudów zrobić (mam canona i nikona) a co do PSów mam 90% pewności, że też nie ;] Przyczyny mogą być takie jak pisał kolega wyżej.

gadget_zary
09-04-2012, 00:03
Ma to jak ktoś sprawdzić?

grzegorzki
09-04-2012, 07:41
Mam takie pytanie, na razie teoretyczne, może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem.

Pewnie niewiele pomogę, ale teoretycznie podobny przypadek zachodzi z lampą YN565EX.

A brand-new flash: yongnuo YN 565ex flash supported for n’s & c’s system
The yn565ex can be triggered by 580ex ii, sb-900/800/700, 7d/60d/600d, nikon c-command and st-e2, and flashes as ttl mode as well as m/multi mode. To enjoy wireless ttl lighting, ratio control, as well as remote control of output level, you may only take a camera with built-in commander mode, and the yn565ex.

Po ludzku: jeśli lampa YN działa jako slave to ustawiasz w jej menu czy master jest w systemie Canona, Nikona lub żeby YN sam rozpoznał jaki to system.

Witold Spisz
09-04-2012, 16:06
Tak lekko niby odchodząc od tematu. Czy któryś z Was kupiłby chiński samochód ?
Na pewno nie. Więc skąd to podniecanie się chińskimi niepewnym, z fatalną jakością i wyrobami ?

manfred1
09-04-2012, 16:19
Mam takie pytanie, na razie teoretyczne, może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. Czy wyzwalacze np RF603 albo Pixel Soldier przeznaczone do różnych aparatów będą ze sobą współpracować? Np wyzwalacz na Canonie i odbiornik do Nikona z lampą Nikona.
Pewnie mało Cię to obchodzi ale tak działają stare erefki 602 i Strato 5in1

PawelB
09-04-2012, 20:57
Nie sądzę, żeby to tak działało. Nie jestem wielkim znawcą, ale wystarczy, że każdy aparat inaczej koduje przekazywane informacje i analogicznie każda lampa odczytuje preferowany kod ustalony odgórnie to nadajnik/odbiornik nie mają tu już nic do roboty, bo one tylko wysyłają/odbierają sygnał, a każdy sygnał będzie odpowiednio "zastrzeżony". To byłyby zbyt duże straty finansowe dla producentów, gdyby mogło to tak działać. A może jestem w błędzie?
Właśnie rozumowałem trochę inaczej. "Zastrzeżenie" sygnału dotyczy sterowania TTL i tu nie ma wątpliwości że połączenie Canon-Nikon nie zadziała. Ale za transmisję sygnału drogą radiową nie odpowiada ani aparat ani lampa, tylko wyzwalacz. A trudno spodziewać się żeby do zestawu canonowskiego używali innych nadajników niż w zestawie nikonowym

Wiem, że w zestawach Yangnuo na pewno nie da się takich cudów zrobić (mam canona i nikona) a co do PSów mam 90% pewności, że też nie ;] Przyczyny mogą być takie jak pisał kolega wyżej.

Pewnie mało Cię to obchodzi ale tak działają stare erefki 602 i Strato 5in1

Dziękuję za odpowiedzi :)

lux
09-04-2012, 22:43
a wiec kupiłem rf 603 do 400d+sunpak pz42+unomat b24 (na węzyku). Jakoś super, działa super. Polecam!

micles
10-04-2012, 13:08
Tak lekko niby odchodząc od tematu. Czy któryś z Was kupiłby chiński samochód ?
Na pewno nie. Więc skąd to podniecanie się chińskimi niepewnym, z fatalną jakością i wyrobami ?Bo od braku jednego błysku na miliard, nie zginę, a od braku hamulców jeden raz na miliard hamowań już tak. 5x tańsza cena za wyzwalacze, które spełniają moje oczekiwania dokładnie tak samo jak spełniałyby te markowe to wystarczająco przekonujący argument, by zdecydować się na chinole.

Fanboyom PocketWizardów mówimy nie! :D

Witold Spisz
10-04-2012, 23:36
Mam PW i błyskają. Nie muszę się tłumaczyć modelowi, modelce, że coś mi nie błyska nie kontaktuje, że mam co 4 błysk zarejestrowany, że jakiś chinczyk źle podał dane o świetle.
itd.

micles
11-04-2012, 00:39
No nie wiem.
Próbowałem dziś za pomocą 5DmII i Pocket Wizardów wyzwolić Lampy Elfo bezskutecznie.
lampa błyskała tylko przy wyzwalaniu testowym, a nie za pomocą spustu aparatu - ma ktoś jakiś pomysł ja kto zrobić ?
Myślę, że rodzaj lamp nie ma tu znaczenia.
Dziękuje za ew. podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ba nawet miałem problem z wyzwoleniem kiedyś przy odległości około 10 metrów. Ja mam Yongnuo, moc błysku dobieram sam, a nie automat, dzięki którego błędom musiałbym się tłumaczyć z powodu złego pomiaru, a wydałem mniej. Chyba ani razu nie miałem sytuacji, w której lampa by mi nie błysnęła z powodu wyzwalacza. No, raz, jak mi się baterie w nim wyładowały bo zostawiłem odbiornik włączony na 2 tygodnie. I CO TERAS? (http://s1.blomedia.pl/vbeta.pl/images/2012/02/jes-pan-gruby.jpg)

gadget_zary
11-04-2012, 11:01
ja uzywam rf602 z 2 odbiornikami i z 430exI jak i 580exI problemow nie mam jak do tej pory. A nawet producent PW podaje ze ex w wersji I maja problemy przy wyzwalaniu radiowym z powodu jakichs zaklucen wywolanych przez lampy

Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk PL (spolszczone przez gusto z samsunggalaxy.eu)

lux
13-04-2012, 18:37
zgłaszam jednak problem z rf 603 do 400d+sunpak pz42. Wyzwalacz włożony na aparat a na nim lampa nie chce błyskać w ttlu...

Pirx
13-04-2012, 20:08
zgłaszam jednak problem z rf 603 do 400d+sunpak pz42. Wyzwalacz włożony na aparat a na nim lampa nie chce błyskać w ttlu...

To nie jest problem, tylko TTTM (ten typ tak ma).

lux
13-04-2012, 21:01
to się nadaje do reklamacji? bo w opisie technicznym było wszystko cacy...

dinderi
13-04-2012, 21:37
Masz bodziec, żeby nie korzystac z TTL.
Zapamiętaj sobie podstawowe prawo uzywania lampy: TTL to zło!

sylwek2k
14-04-2012, 00:03
to się nadaje do reklamacji? bo w opisie technicznym było wszystko cacy...

yyyyy...??

Mozesz wrzucic ten opis techniczny?

takie rzeczy, to najtaniej w phottix stato II :P

lux
15-04-2012, 20:22
na każdej aukcji jest opis. Normalnie lampa ma działać w ttl gdy jest na wyzwalaczy a on na aparacie. TTL może i zło ale każdy chce mieć :)

manfred1
15-04-2012, 20:25
TTL może i zło ale każdy chce mieć :)
Chyba Ty. ;-)

oszczepnik
15-04-2012, 20:28
jedno pytanko , wybaczcie jeśli z już padło. Czy jełśi kupie wyzwalacze np typu rf 603 (czyli cenowo do 200 zł ) to będę mógł sterować lampami z menu aparatu? Czy raczej metoda nożna wtedy wchodzi w grę, lamp używam w manualu(580 EXII) body to 5 i 1
pozdr

manfred1
15-04-2012, 20:35
Nie tylko metoda nożna wchodzi w grę.

oszczepnik
15-04-2012, 21:32
Czyli żeby to ustawiać z menu to tylko coś co ma możliwość przenoszenia TTL jakieś PK za 500 ?

sylwek2k
16-04-2012, 01:59
na każdej aukcji jest opis. Normalnie lampa ma działać w ttl gdy jest na wyzwalaczy a on na aparacie. TTL może i zło ale każdy chce mieć :)

Po raz kolejny, wskazesz KONKRETNIE gdzie jest to napisane? Wszedlem na pierwszy z brzegu link na aukcji allegro i tam czegos takiego NIE MA NAPISANEGO.
http://allegro.pl/yongnuo-rf-603-wyzwalacz-lamp-2-4ghz-do-canon-c3-i2215624907.html

PawelB
16-04-2012, 06:05
Również w tym teście http://forys.net/blog/ nie ma nic na temat przepuszczania TTL. Dla innych wyzwalaczy np Pixel Rook jest to wyraźnie zaznaczone.

oszczepnik
17-04-2012, 20:57
Jeszcze jedno pytanko: zaczynam, chcę zacząć się bawić w wyzwalanie lamp, ale czy lepiej kupić coś w stylu Youngooo - RF603 czy jak tam sie to pisze) czy może cos w stylu canon STE-2. Dodam, że nie zależy mi w pełni na przenoszeniu TTL itp ale chodzi o względy ewentualnej funkcjonalności.
pozdr

sylwek2k
17-04-2012, 21:08
czy lepiej kupić coś w stylu Youngooo - RF603 czy jak tam sie to pisze) czy może cos w stylu canon STE-2. Dodam, że nie zależy mi w pełni na przenoszeniu TTL itp ale chodzi o względy ewentualnej funkcjonalności.
Zastanow sie, co jest dla Ciebie bardziej funkcjonalne: przesylanie zdjec przy pomocy IRDY, czy Bluetootha :D

manfred1
18-04-2012, 07:02
Jeszcze jedno pytanko: zaczynam, chcę zacząć się bawić w wyzwalanie lamp, ale czy lepiej kupić coś w stylu Youngooo - RF603 czy jak tam sie to pisze) czy może cos w stylu canon STE-2. Dodam, że nie zależy mi w pełni na przenoszeniu TTL itp ale chodzi o względy ewentualnej funkcjonalności.
pozdr

RF 603 tylko błagam nie pytaj dlaczego ino sobie poszukaj.

kpulka
14-05-2012, 13:52
Kupić yongnuo 603 (2 nadajniko-odbiorniki) za 125zł czy pt-04 za 86zł (2 odbiorniki + nadajnik)?
Czy pt-04 jest aż taki zawodny?

gadget_zary
14-05-2012, 13:59
Miałem PT-04 i mam RF602. Po 1 mocowanie lamp na pt jest mega niestabilne... Jeśli chcesz używać z lampą bezpośrednio wpiętą w odbiornik to nie polecam takiego rozwiązania. Co do zawodności - o wiele więcej przypadków niewypalenia lampy czy samoistnego wyzwolenia a także krótszy zasięg niż YN :) To tyle ode mnie.

_igi
18-05-2012, 13:33
Dołączę się do wątku, ponieważ zaczynam kompletować sobie system triflash do fotografii portretowej, i o ile ze wszystkim już sobie poradziłem, to systemy wyzwalania mnie dobijają.

Z jednej strony wyczytałem MASĘ pozytywnych opinii na temat Phottixa Strato 2. Zestaw nadajnik + 3 odbiorniki kosztuje ok. 700 zł, czyli jeszcze znośnie, chociaż widać, że to chińszczyzna.

Najbardziej w przypadku tanich odbiorników obawiam się o jakość zimnych stopek, jako że w przypadku rozwiązania tri-flash na ów stopkach będą się opierać lampy 580EXII z podpiętymi (oczywiście zawieszonymi niżej) pojemnikami na baterie. A o ile 580-ki są odporne na zachlapania, i inne dziadostwo, to upadki znoszą bardzo źle :-) Druga sprawa to powtarzalność błysków. Lampy będą ustawione w tryb manualny, jednak chciałbym mieć pewność, że wszystkie trzy wystrzelą w jednym momencie :-)

Czy jest jakaś lepsza opcja z nadajnikami, tak na przetrzymanie, bo finalnie chciałbym kupić rozwiązanie Enlichroma, albo PocketWizarda... :-)

PS. Chyba, że jest jakaś opcja, żeby kablem połączyć ze sobą trzy lampy i użyć tylko jednego odbiornika? Przepraszam za tak proste pytania, to chyba problem każdego z początkujących w jakimś temacie ;)

micles
18-05-2012, 17:12
Jeżeli każdy z odbiorników wyzwoli lampę tak, że załapie się dobrze na zdjęciu, to wszystkie trzy naraz też się dobrze załapią. Żadnych kabli. Upadki powstają głównie z powodu zbyt małego rozstawu nóg statywu albo za małego obciążenia statywu w dolnych jego partiach.

grzegorzki
19-05-2012, 05:40
O jakiego triflasha sie mianowicie rozchodzi ?
Jeden nie wymaga trzech odbiornikow do odpalenia trzech lamp, drugi zas tak.

The TriFlash Sync bracket is identical to the TriFlash shoe lock bracket but with the added benefit of a built in sync system allowing the photographer to fire up to three flash guns from one triggering device.

The ‘sync’ bracket can be fired by either the built in slave cell or via a triggering device plugged into the built in X sync/PC sync socket. The built in slave cell can be adjusted to allow for none, 1, 2 or 3 pre flashes if required.

Included with the TriFlash Sync are a 3.5mm to 3.5mm mono jack cable and a 3.5mm mono jack to PC Sync cable to attach third party triggering systems. A dummy cold shoe is also included to allow photographers who work with one or two guns to slide their trigger receiver (i.e. Pocket Wizard) onto one of the spare shoe mounts.

_igi
19-05-2012, 12:26
O jakiego triflasha sie mianowicie rozchodzi ?
Jeden nie wymaga trzech odbiornikow do odpalenia trzech lamp, drugi zas tak.

The TriFlash Sync bracket is identical to the TriFlash shoe lock bracket but with the added benefit of a built in sync system allowing the photographer to fire up to three flash guns from one triggering device.

The ‘sync’ bracket can be fired by either the built in slave cell or via a triggering device plugged into the built in X sync/PC sync socket. The built in slave cell can be adjusted to allow for none, 1, 2 or 3 pre flashes if required.

Included with the TriFlash Sync are a 3.5mm to 3.5mm mono jack cable and a 3.5mm mono jack to PC Sync cable to attach third party triggering systems. A dummy cold shoe is also included to allow photographers who work with one or two guns to slide their trigger receiver (i.e. Pocket Wizard) onto one of the spare shoe mounts.

Cholerka, faktycznie :-) Czytałem o tym sporo, na zagramanicznych stronach jest praktycznie wyłącznie o modelu LAS-2455, i w dużej mierze o wyzwalaniu tego przez podczerwień. Ten model faktycznie ma gniazdo 3,5mm. W Polsce dużo łatwiej znaleźć model LAS-2423, który jest dwa razy tańszy, ale jest w zasadzie kawałkiem metalu. To mi rozjaśnia sprawę.

W tym wypadku, lepiej wziąć "głupi" Tri-Flash i trzy chińskie odbiorniki, czy ten nieco mądrzejszy, do tego kabel i wyzwalacz np. Skyport (o którym słyszałem sporo dobrego, a nie kosztuje majątku, jak PW)?

Jeżeli każdy z odbiorników wyzwoli lampę tak, że załapie się dobrze na zdjęciu, to wszystkie trzy naraz też się dobrze załapią. Żadnych kabli. Upadki powstają głównie z powodu zbyt małego rozstawu nóg statywu albo za małego obciążenia statywu w dolnych jego partiach.

Kabli do wyzwalania lampy z aparatu nie chce. Kabelek do podłączenia radiówki do zestawu będzie wymagany tak czy siak :-)

O statywach pamiętam, na początek zgarnę podstawową półkę z manfrotto, potem pójdzie monopod do trzymania flasha przez asystenta (w przypadku sesji "bieganych"), jak się zwróci to pomyślę o czymś naprawdę porządnym. :-)

grzegorzki
22-05-2012, 03:51
W tym wypadku, lepiej wziąć "głupi" czy ten nieco mądrzejszy?

Osobiście wziąłbym ten mądrzejszy i trzy odbiorniki, gdyż nieczęsto mi się zdarza konieczność błyśnięcia aż tak silnego z jednej strony, a wtedy zachodzi opcja rozstawienia lamp po kątach. Np. na statywie Triflash z dwoma lampami, a asystent zabiega od tyłu z trzecią lampą.
Zupełnie nie wiem jak odpalić taką trójcę na Triflashu w TTLu. W manualu asystent musi być rozgarnięty, żeby regulować moc lamp lub szybki w nogach. :D

jajo_antipo
31-05-2012, 13:11
witam.
mam dylemat jakie wybrac wyzwalacze i mam nadzieje ze ktos mi pomoze w dokonaniu decyzji. Rozwazam 3 opcje:
-pixel soldier
-yongnuo rf-602
-yongnuo rf-603

Sytuajcja wyglada nastepujaco, do tej pory uzywalem phottix tetra, jednak zbyt czesto zawodzą i maja slaby zasieg. Wyzwalacze potrzebne mi sa do fotografowania sportu (deskorolki) i zalezy mi na tym zeby faktycznie na 1/250 dzialaly dobrze. Teraz problem, czytajac test rf-603 vs 602 wywnioskowalem ze lepsze by byly 602, poniewaz na 1/250 dzialaja bez problemu w porownaniu do 603 gdzie sa z tym problemy. Nie zalezy mi na tym zeby lampe podlaczac jeszcze do aparatu, wiec sam odbiornik z 602 by wystarczyl. Jeszcze jeden plus na rf-602 to to ze maja gwint na mocowanie statywowe.
Kwestia pixel soldier: nie ma zbyt duzo opini na ich temat, jednak sa pozytywne. Jedyne co mnie zastanawia a nie znalazlem nigdzie jak one wspolpracuja z lampami Yongnuo, poniewaz posiadam canona 430exII, yn 560II i yn460II i zalezy mi na tym zeby te wyzwalacze dobrze chodzily z tymi lampami co mam. Rozwazam bardziej pixele i rf-602, ale chcialbym zeby ktos mi doradzil co by bylo najlepsze w moim przypadku.

jajo_antipo
03-06-2012, 20:51
bylbym wdzieczny jakby ktos mi odpisal i udzielil jakiejs pomocy w wyborze

Grzesiek_Ż
17-06-2012, 23:20
Krótko - RF 602 działa dobrze i pewnie. Synchronizuje się do 1/250. Odpala zawsze, zasięg jest bardzo dobry.

Da__FreaK
25-06-2012, 18:52
To i mnie naszlo, ale odpowiedzi nie znalazlem...( zaczynam dopiero )
Chce podlaczyc zestawik mobilny quantuma 600 + 580 II.
Mam do dyspozycji 3 x rf-603 i kabelek off shoe.Teraz ja kto ogarnac zeby miec krotkie czasy na jednej i na drugiej lampie ? body -> off shoe ->quantuum ( fotocela ?) ...-> 580II ?

jaroslaw.majcher
26-06-2012, 08:25
body -> off shoe ->580ex ((( i ))) fotocela -> q600

Z tym, że w plenerze to się raczej nie uda. Można też spróbować:

body -> off shoe -> 580ex ->fotocela -> wyzwalacz rf-603 ((( i ))) odbiornik rf-603 -> q600

Istnieje cień nadziei, że taka konfiguracja zadziała. Z rf-602 nie działa - widać za duży lag mają te wyzwalacze, choć mogę spróbować jeszcze raz bo sprawdzałem to na jakiejś taniej chińskiej lampie. Zobaczymy jak na quantuumach.

wiktor2323
26-06-2012, 12:01
A nie lepiej 580ex postawic na off shoe i w gniazdo pc wpiąć nadajnik rf?;)

dinderi
26-06-2012, 12:14
body -> off shoe -> 580ex ->fotocela -> wyzwalacz rf-603 ((( i ))) odbiornik rf-603 -> q600

Istnieje cień nadziei, że taka konfiguracja zadziała. Z rf-602 nie działa - widać za duży lag mają te wyzwalacze, choć mogę spróbować jeszcze raz bo sprawdzałem to na jakiejś taniej chińskiej lampie. Zobaczymy jak na quantuumach.Działa na rf-602. Opisywałem to w tym temacie, ze 40 stron wstecz. Przepraszam, ale nie mam czasu szukac posta.
W plenerze zadziała, tylko trzeba fotocelę przymocowac blisko palnika 580ex. No i niestety rf-602 innemu rf-602 nie równy. Więc zgodzę się, że czasami może nie działać.

edremacbejoktam
Prośba o poradę. Chciałbym kupić zew. wyzwalacz lampy systemowej (580II). Powinien on posiadać dosłownie kilka funkcji:
- synchro 1/8000
- wyzwalanie na drugą kurtynę
- przenoszenie e-ttl

Wiem że nie ma tak, że tanio i dobrze. Dlategi nie szukam taniego rozwiązania. Ale też nie chcę przepłacać.

W przyszłości na pewno będę potrzebował dokupić jeszcze jeden odbiornik do tego aby z aparatu zdalnie wyzwalać 2 lampy. Chciałbym też wyzwalać (jeśli to możliwe) lampy z poziomu aparatu pod wodą (jakieś 2-3metry).

Z tego co się zorientowałem, mam do wyboru bardzo mało opcji bo w grę wchodzi:
- Pocket Wizard TT5 x 2 co daje kwotę ok. 1900 zł. Jeśli będę chciał wyzwolić jeszcze jedną lampę to +950 zł = 2850 zł
- Phottix Odin. To kosztuje 1300 zł + ew. 500 zł czyli razem 1800 zł.

Druga opcja to tysiak taniej.

Pytanie i prośba o to aby ktoś kto miał doczynienia z wyzwalaczami podpowiedział mi czy rzeczywiście to tylko 2 możliwości i ew. którą wybrać. Czy warto do Pocket Wizarda dopłacić?

Pixel King też brałem pod uwagę, ale nie ma drugiej kurtyny to raz, a dwa - ciężko go teraz kupić (pytałem dziś w foto-tip, wyzwalacz będzie za półtora do 2 miesięcy).

dinderi
A nie lepiej 580ex postawic na off shoe i w gniazdo pc wpiąć nadajnik rf?;)W ten sposób nie uzyskasz HSS

Da__FreaK
26-06-2012, 15:40
Dlaczego mialoby sie nie udac ?
Skoro mozna to tak polaczyc radiowo i kabelkiem, to w czym problem ? zasieg 603-ek ? Czy fotoceli ?

body -> off shoe ->580ex ((( i ))) fotocela -> q600

Z tym, że w plenerze to się raczej nie uda. Można też spróbować:

Istnieje cień nadziei, że taka konfiguracja zadziała. Z rf-602 nie działa - widać za duży lag mają te wyzwalacze, choć mogę spróbować jeszcze raz bo sprawdzałem to na jakiejś taniej chińskiej lampie. Zobaczymy jak na quantuumach.

jaroslaw.majcher
26-06-2012, 15:58
Dlaczego mialoby sie nie udac ?
Skoro mozna to tak polaczyc radiowo i kabelkiem, to w czym problem ? zasieg 603-ek ? Czy fotoceli ?

Może chodzić o lag wyzwalaczy. Dodatkowo pisałem, że próbowałem tego na bardzo prostej chińskiej lampie studyjnej. Fotocela i tak musi być praktycznie przyklejona do statywu z 580ex szczególnie jak komplet ma być używany na zewnątrz.

Da__FreaK
26-06-2012, 16:06
Glownym celem jest polaczyc quantuma 600 i 580 Ii i na tym mi zalezy. Oczywiscie glownym zadaniem ma byc praca w hss-ie.
Cholera, wiem ze pixele by sprawe zalatwily, ale poki co zakup lampy jest waniejszy ;-/

Da__FreaK
27-06-2012, 21:14
Może chodzić o lag wyzwalaczy. Dodatkowo pisałem, że próbowałem tego na bardzo prostej chińskiej lampie studyjnej. Fotocela i tak musi być praktycznie przyklejona do statywu z 580ex szczególnie jak komplet ma być używany na zewnątrz.

Lampka Quantuuma ma wbudowana fotocele :)
Dzis sprawdzilem na szybko w domu czy dziala z 580 i problemu nie bylo :) 580 na off shoe i ladnie wyzwalala quantuuma :) Natomiast, nie moge znalesc info..jaki zasieg ma fotocela 580 i 600-tka quantuuma

arapaho
28-06-2012, 22:22
Czy ktos instalowal wersje BETA sterownikow do Pocket Wizadr ?
Na stronie podaja ze takowa jest - ver 6. U mnie jednak program twierdzi ze nie ma nic do zainstalowania, mimo iz mam zaznaczone ".. i have acces to Optional and Beta Test firmware".

arturs
29-06-2012, 00:24
wersja 6 jest chyba już wersją oficjalną a nie betą

Mariuszwawa
29-06-2012, 22:07
Witam
Moze nie bede tworzyl nowego watku przykleje sie do tego :) od kilku tygodni jestem posiadaczem 5d Mark III i szukam wyzwalaczy do lamp oczywiście z TTLem i w temacie spotkałem kilka schodów kupilem Pixele TR-332 okazało się ze nowe modele wyzwalaczy nie dzialaja z 5d II i 5d III zdecydowałem się na Pocket Wizard ale na Angielskich forach znalazłem informacje ze jest problem z czasami rzędu 1/200 a już o 1/8000 to mozna zapomnieć ? Może ktoś coś wie na ten temat,?

arapaho
29-06-2012, 22:25
... zdecydowałem się na Pocket Wizard ale na Angielskich forach znalazłem informacje ze jest problem z czasami rzędu 1/200 a już o 1/8000 to mozna zapomnieć ? Może ktoś coś wie na ten temat,?

W studiu PW dzialaja z czasem 1/200 idealnie na 5D MK III. Sprawdzalem.
Nie dziala jednak HSS z czasami krotszymi niz 1/200. Na stronie PW pisza, ze inzynierowie pracuja pelna para ....
"... MiniTT1 and FlexTT5 for Canon beta firmware with new Canon gear compatibility coming soon. "

Ps, jest to wiec kwestia czasu, a znajac pozycje PW, lada chwila ...

Da__FreaK
02-07-2012, 17:04
Narodzil mi sie nowy pomysl w zwiazku z tym iz fotocela moze miec prolemy w jasny dzien.
A wiec. Lampka quantuma 600+BP--> fotocela na kablu..Na koncu kabelka fotocela umieszczona przed 580 ex w hss-e. I.. mamy tak ze fotocela startuje i wyzwala 600-tke quantuma, a jednoczesnie nie zabiera nam powierzchmi blysku 580 ktora sluzyc nie bedzie jedynie jako lampka wyzwalajaca a drugie zrodlo swiatla. Teraz pytanie, probowal ktos takie rozwiazanie ?
Mam fr 603 ale one nie przenosza hss-a wiec poszalec nie mozna ..

Demonos
02-07-2012, 23:48
Ja dziś znalazłem taki oto hack na odpalanie lamp z czasami nawet 1/8000 przy użyciu fotoceli i wyzwalacza radiowego.
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157604724354633/

Da__FreaK
03-07-2012, 16:12
Dokladnie cos takiego chcialem zrobic, z ta roznica ze fotocele tylko delikatnie wystawic z boku panikc coby blysku nie zabierala swoje powierzchnia :) Tylko, czy z yongnuo 603 zadziala ?Gdy z fotoceli pojdzie informacja o czasie - powiedzmy 1/1000 to taki czas poleci przez wyzwalacz do drugiej lampy ?>

mariusz2704
03-07-2012, 23:13
Witam
Moze nie bede tworzyl nowego watku przykleje sie do tego :) od kilku tygodni jestem posiadaczem 5d Mark III i szukam wyzwalaczy do lamp oczywiście z TTLem i w temacie spotkałem kilka schodów kupilem Pixele TR-332 okazało się ze nowe modele wyzwalaczy nie dzialaja z 5d II i 5d III zdecydowałem się na Pocket Wizard ale na Angielskich forach znalazłem informacje ze jest problem z czasami rzędu 1/200 a już o 1/8000 to mozna zapomnieć ? Może ktoś coś wie na ten temat,?

Ja zakupiłem pw pomimo, że coś tam nie działa. Poczekam na aktualizacje i będzie ok.

jwi
07-07-2012, 17:06
pytanko, czy z zalozonym na 5dmII metzem 58-af2, bede mogl uzywac bezprzewodowo YN - 468 II ? z gory dziekuje za odpowiedz

Demonos
07-07-2012, 23:41
Wydaje mi się, że jak z każdą inną zapiętą na body - YN-468 II wyzwolisz przez wbudowaną fotocelę.
Ale, ja nie miałem do czynienia z YN i tylko piszę na podstawie tego, co na forum można znaleźć i specyfikacji YN-468 II :-)

SirRoot
11-07-2012, 10:52
hej mam pytanie,

chciałbym kupić tani wyzwalacz radiowy, podpięty byłby pod 5d + 580ex. Teraz pytanie, sporo tego jest na rynku, w co najlepiej iść do kwoty 200-300 zł ? co pozwala na osiągnięcie najmniejszych czasów ?

i kolejne pytanie, czy filtr szary jest rozwiązaniem, jeżeli mamy synchronizacje np. do 1/160 i chcemy zrobić coś na malej F ? czy lepiej w to się nie pchać ?

Grzesiek_PL
11-07-2012, 14:50
Filtr szary/fader z 5D to trochę lipne rozwiązanie, AF staje się bardzo niepewny...

SirRoot
11-07-2012, 19:35
właśnie o tym samym pomyślałem :/

fotocoto
12-07-2012, 11:14
Sam używam PW, ale ja muszę niestety. Kolega ma Pixel Kinga i bardzo sobie chwali tylko podobno to cudo nie przenosi TTL w pionie.

grzegorzki
16-07-2012, 14:11
Gdy z fotoceli pojdzie informacja o czasie - powiedzmy 1/1000 to taki czas poleci przez wyzwalacz do drugiej lampy ?>

Nie. Fotocela przekazuje tylko sygnał odpalenia lampy, nic więcej.

.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

pytanko, czy z zalozonym na 5dmII metzem 58-af2, bede mogl uzywac bezprzewodowo YN - 468 II ? z gory dziekuje za odpowiedz

Nie mam tych lamp, ale wg specyfikacji z Metza 58 AF2 będziesz mógł odpalać YN 468 II zarówno jako master - slave z TTLem oraz w manualu, jak i poprzez fotocelę w YN w manualu.

.

grzegorzki
16-07-2012, 15:20
co pozwala na osiągnięcie najmniejszych czasów ?

Jak już wielokrotnie napisano fotocela jest lekiem na czas synchronizacji, znalazłem tylko jedną uwagę: "Jak zapewniają sprzedawcy działa z wieloma lampami, jednak tak nie jest" (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2254083.html).

pasart
17-07-2012, 09:57
Witam
mam pytanie czy komuś zestaw pixel knight z 5D Mark II i lampa 580 EX II też nie synchronizował na czasach dłuższych od 1/250 , z krótkimi czasami działa bez zarzutu, ale w momencie zmiany czasu na dłuższy do wyżej podanego błysk się wyzwala ale nie jest rejestrowany ...czy ktoś wie dlaczego ?

Z góry dziękuję za informację

bruder
18-07-2012, 13:48
Witam,
szukam czegoś taniego do sprzętu z tematu. Czy znajdę coś do 200, 300 zł?

kawalek
18-07-2012, 13:51
chińskie tylko

gadget_zary
18-07-2012, 13:54
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/bezprzewodowe-wyzwalanie-lamp-30095/index135.html

Temat przyklejony w odpowiednim dziale...

bruder
18-07-2012, 14:25
chińskie tylko
A mógłbyś podać jakieś konkretne nazwy?

@gadget_zary
zacząłem czytać ten wątek przed założeniem tematu. Jednak 1400 postów to trochę dużo :)

rabarbar
18-07-2012, 14:39
potrzebujesz z TTLem czy bez?

bruder
18-07-2012, 17:34
jeżeli w tej cenie jest coś z TTL to się przyda. Jeżeli nie ma to sobie poradzę bez.

pathar
18-07-2012, 18:23
Yongnuo RF-602 mogę polecić z czystym sumieniem, ale on nie przenosi TTL-a. Jest też nowszy RF-603, ale nie korzystałem.

bruder
18-07-2012, 18:40
Dzięki. A czy muszę coś do tego zestawu dokupić? Chce tego używać w plenerze. Lampa będzie stała na statywie z boku i chcę ją po prostu wyzwalać :). Jakimś wielkim problemem nie będzie dla mnie co jakiś czas podejście do lampy i zmiana siły błysku.

pathar
18-07-2012, 20:30
Poza tym co jest w takim na przykład zestawie: Akcesoria do lamp : Radiowy wyzwalacz Yongnuo RF-602 - SystemBank (http://www.systembank.pl/produkt,1304,2882.html) nie musisz nic dokupować. Zakładam, że statyw, parasolkę oraz uchwyt na parasolkę i lampę masz:) Sam używam w ten sposób lampy w plenerze: statyw, parasolka i ten oto zestaw Yongnuo. Z doświadczenia powiem Ci, że warto uważać na odbiornik, bo jest plastikowy i nie ściskać go za mocno śrubą w uchwycie, bo może się skruszyć, u mnie mały plastikowy fragment stopki odłamał się, ale nie przeszkadza to w niczym.

rabarbar
18-07-2012, 21:40
wpisz na allegro wyzwalacz do lamp i daj ograniczenie do 300zl, troche do wyboru jest, wszystko w sumie bardzo podobne w jakosci i w dzialaniu

bruder
18-07-2012, 21:42
Poza tym co jest w takim na przykład zestawie: Akcesoria do lamp : Radiowy wyzwalacz Yongnuo RF-602 - SystemBank (http://www.systembank.pl/produkt,1304,2882.html) nie musisz nic dokupować. Zakładam, że statyw, parasolkę oraz uchwyt na parasolkę i lampę masz:) Sam używam w ten sposób lampy w plenerze: statyw, parasolka i ten oto zestaw Yongnuo. Z doświadczenia powiem Ci, że warto uważać na odbiornik, bo jest plastikowy i nie ściskać go za mocno śrubą w uchwycie, bo może się skruszyć, u mnie mały plastikowy fragment stopki odłamał się, ale nie przeszkadza to w niczym.

Tak, resztę już mam. Dzięki za pomoc :)

kajko
19-07-2012, 21:10
Yongnuo RF-602 mogę polecić z czystym sumieniem, ale on nie przenosi TTL-a. Jest też nowszy RF-603, ale nie korzystałem.
Faktycznie RF-602 można polecić, ja go używam i jestem zadowolony jak na moje super amatorskie umiejętności.

szymad
22-07-2012, 18:27
Witam.
W tym temacie mam pytanie do ludzi zorientowanych w sprawie, a czytam jest tu takich wielu. Mam 5DMkII i 430 EX, chcę dokupić lampę YN565EX, jakiś dyfuzor na tą lampę oraz wyzwalacz YONGNUO - RF-603C1, czy ten zestaw zadziała na na świetle dziennym. Nie zauważyłem by chiński RF-603C1 był kompatybilny z 5DMkII - proszę o pomoc i radę.:?:

Ulisses
23-07-2012, 15:07
Witam.
W tym temacie mam pytanie do ludzi zorientowanych w sprawie, a czytam jest tu takich wielu. Mam 5DMkII i 430 EX, chcę dokupić lampę YN565EX, jakiś dyfuzor na tą lampę oraz wyzwalacz YONGNUO - RF-603C1, czy ten zestaw zadziała na na świetle dziennym. Nie zauważyłem by chiński RF-603C1 był kompatybilny z 5DMkII - proszę o pomoc i radę.:?:

Chyba nie do końca rozumiem pytanie, ale spróbuję odpowiedzieć ;) Tak ten zestaw zadziała w świetle dziennym, w ogóle nie jest ono przeciwwskazaniem. Zasięg wyzwalacza YN to 100m więc w tych granicach wszystko powinno grać. Jeżeli masz na myśli to czy lampa poradzi sobie ze światłem słonecznym to można na ten temat dyskutować (nawet był chyba ostatnio taki wątek). Tak czy inaczej ze zdjęciami pod słońce w samo południe może być ciężko. W nieco lepszych warunkach będzie rzecz jasna lepiej. Teraz kwestia kompatybilności RF-603C1 z 5DMkII. O ile się orientuję powinieneś wybrać YongNuo -RF603C3 (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2046_Wyzwalacz-lamp---wezyk-spustowy-2w1-YongNuo-RF-603C3.html) a nie C1. Zobacz jakie mają wtyczki bo od tego najwięcej zależy.

szymad
23-07-2012, 19:12
Dziękuję "Ulisses" za informację i podpowiedź o wersji C3 a nie C1. Faktycznie przepraszam za niejasność (miałem skojarzenie) o wyzwoleniu błyskiem a nie radiem. Nie bardzo rozumiem zdanie o wtyczkach i mnie niepokoi - bym nie kupił czegoś niekompatybilnego. Jedna lampa na aparacie 5DMk2 w sankach RF603C3 , a druga w sankach RF603C3 - nawiasem mówiąc nic nie piszą o kompatybilności 5dMk2 z typem YongNuo -RF603C3 - piszą tylko o 5D.:D

Ulisses
23-07-2012, 19:34
Z wtyczkami chodzi o to, że wyzwalacze yongnuo mają jeszcze taką opcję żeby wyzwalać migawkę aparatu i podłącza się to to wtedy jeszcze kabelkiem do gniazda w aparacie - jak klasyczny wężyk spustowy. A, że w różnych modelach aparatów są różne gniazda to lepiej mieć taką końcówkę wężyka, która będzie pasowała do Twojego aparatu, nawet jeżeli nie bardzo Ci na tej opcji zależy :P taka końcówka jak w C3 powinna pasować do 5DMkII.
Jeżeli nie masz pewności to najlepiej przed zakupem zapytaj w sklepie/napisz/zadzwoń czy oby na pewno będzie grać, ale jestem prawie pewien, że C3 będzie odpowiedni.

szymad
24-07-2012, 18:02
Dziękuję "Ulisses" za informację i podpowiedź o wersji C3 a nie C1. Faktycznie przepraszam za niejasność (miałem skojarzenie) o wyzwoleniu błyskiem a nie radiem. Nie bardzo rozumiem zdanie o wtyczkach i mnie niepokoi - bym nie kupił czegoś niekompatybilnego. Jedna lampa na aparacie 5DMk2 w sankach RF603C3 , a druga w sankach RF603C3 - nawiasem mówiąc nic nie piszą o kompatybilności 5dMk2 z typem YongNuo -RF603C3 - piszą tylko o 5D.

blalalala
07-08-2012, 09:10
Czy do zestawu 2x quantuum R300, 1x 580ex (do podswietlenia tła), nada się zestaw wyzwalaczy RF 602 YONGNUO; 1 nadajnik i 3 odbiorniki? Aparat chciałabym móc wyzwalać pilotem, bardzo prosze też o poradę na temat pilotów.

Usjwo
07-08-2012, 10:03
Lampy quantum maja fotocele, wiec wystarczy wyzwolic 580'ke za pomoca RF602, a reszta sama blysnie. RF602 moze tez dzialac jako pilot do wyzwalania aparatu (oczywiscie osobny zestaw :)). Zobacz tez RF603 to nowsza wersja FC602

blalalala
07-08-2012, 10:26
Nawet jezeli 580'tka bedzie skierowana na tło wyzwoli pozostałe lampy? Czy taki zestaw wystarczy;
YONGNUO RF-602 Wyzwalacz do lamp i aparatu CANON (2538266967) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/yongnuo-rf-602-wyzwalacz-do-lamp-i-aparatu-canon-i2538266967.html) czy potzrebuje wiecej odbiornków?

Chciałabym aby była mozliwośc robienia sobie samemu zdjec, czyli wyzwalać pilotem aparat no i jednoczesnie lampy :)

ad@mo
07-08-2012, 10:36
Dziękuję "Ulisses" za informację i podpowiedź o wersji C3 a nie C1. Faktycznie przepraszam za niejasność (miałem skojarzenie) o wyzwoleniu błyskiem a nie radiem. Nie bardzo rozumiem zdanie o wtyczkach i mnie niepokoi - bym nie kupił czegoś niekompatybilnego. Jedna lampa na aparacie 5DMk2 w sankach RF603C3 , a druga w sankach RF603C3 - nawiasem mówiąc nic nie piszą o kompatybilności 5dMk2 z typem YongNuo -RF603C3 - piszą tylko o 5D.

Witam

Do 5mkII kup wersję C3 - sam mam taką i wszystko jest kompatybilne.
Przy radiowym wyzwalaniu lamp nie ma w zasadzie znaczenia czy będzie to C1 czy C3. To oznaczenie ma znaczenie w momencie gdy będzie używał tych wyzwalaczy jako zdalnego pilota do aparatu - chodzi o dołączony przewodzik i odpowiednią końcówkę do gniazda wężyka spustowego w aparacie.

grzegorzki
09-08-2012, 02:55
Nawet jezeli 580'tka bedzie skierowana na tło wyzwoli pozostałe lampy? :)
Tak. Możesz postawić 580 z odbiornikiem za plecami modela i błysk tej lampy wyzwoli studyjne.

szymad
09-08-2012, 13:04
Witam
Czytając forum i pytając w sklepie kupiłem w końcu ST-E2 by mieć korzyść z TTL-a. Może i drogo ale wszystko działa bez zarzutu. Dziękuję za pomoc. :grin:

ASH666
17-08-2012, 18:22
Witam!

Szukam i nie mogę znaleźć nic na temat problemów z kupionymi dzisiaj Pixel Bishop. Lampa na stopce powinna pracować w TTL, a moja wali pełną parą. Używa ktoś tego?

zbirr
17-08-2012, 20:12
nie znam bishopa, korzystam z soldiera, ale pewnie pomocne by było gdybyś podał jaka lampa.
Ja mam inny problem. 2 lampy metz, jedna 58 druga 50. przy jednej z lamp odbiornik, drugą chcę wyzwolić z wbudowanej fotoceli bo chyba takowe posiadają obydwie (chyba posiadają, przynajmniej tak deklarują sprzedawcy) i pupa blada. Zamieniałem odbiornik, lampy we wszelkich możliwych ustawieniach, nadajnik na 50d i 350d oraz z ręki. I zero reakcji. Kiedy naładuję na max baterie w obydwu lampach i machnę zdjęcia seryne w tym szybszym trybie "H" to bodajże przy co trzecim zdjęciu obydwie błyskają, pozostałych przypadkach tylko ta z odbiornikiem. więc o co chodzi? wyjaśni mi ktoś? ja myślę że może jakieś przedbłyski pomiarowe tylko że w trybie M ich być nie powinno.

jaroslaw.majcher
17-08-2012, 21:01
Witam!

Szukam i nie mogę znaleźć nic na temat problemów z kupionymi dzisiaj Pixel Bishop. Lampa na stopce powinna pracować w TTL, a moja wali pełną parą. Używa ktoś tego?

Bishop przenosi ettl tylko przez nadajnik umieszczony na gorącej stopce na aparacie. Lampa umieszczona na odbiorniku nie będzie działała w ettl.

Ja mam inny problem. 2 lampy metz, jedna 58 druga 50. przy jednej z lamp odbiornik, drugą chcę wyzwolić z wbudowanej fotoceli bo chyba takowe posiadają obydwie (chyba posiadają, przynajmniej tak deklarują sprzedawcy) i pupa blada.
Jakie warunki? Pokój czy raczej otwarta przestrzeń? Lampy muszą się widzieć. Muszą być skierowane do siebie "czerwonym plastikiem". Robiłeś tak jak jest napisane w instrukcji czy po swojemu? ;-) zestaw ten musi działać.

...

Zaraz zaraz. O jakim odbiorniku mowisz? Lampy te nie maja fotoceli znanych z lamp studyjnych. Jadna lampa na stopce w aparacie ustawiona jako master wyzwala za pomoca podczerwieni drugą ustawioną jako slave (odbiornik). Nie potrzeba dodatkowych wyzwalaczy. Tak robisz?

ASH666
17-08-2012, 23:19
Lampa 580EXII zamocowana w sankach nadajnika na aparacie.

Miałem zamiar jej używać w eTTL, reszta - manuale.

zbirr
20-08-2012, 11:50
Zaraz zaraz. O jakim odbiorniku mowisz? Lampy te nie maja fotoceli znanych z lamp studyjnych. Jadna lampa na stopce w aparacie ustawiona jako master wyzwala za pomoca podczerwieni drugą ustawioną jako slave (odbiornik). Nie potrzeba dodatkowych wyzwalaczy. Tak robisz?

odbiornik pixel soldier przy jednej z lamp, nadajnik na aparacie albo z ręki. Wyzwalana jest tylko ta która ma zamontowany odbiornik, druga bez odbiornika milczy. Jeśli w 50D wezmę zdjęcia seryjne w trybie "H" czyli jakby highspeed i mam dobrze naładowane obydwa metze to ten bez odbiornika błyska co 2 albo co 3 zdjęcie (już dokładnie nie pamiętam). Pytanie dlaczego, jesli podczerwień to nie powinien wcale, jeśli mają zwykłą fotocelę to powinny przy każdym ujęciu obydwie.
Mam jeden odbiornik, a 2 lampy, drugą chciałbym uruchomić poprzez wbudowaną fotocelę i jakoś mi to nie wychodzi.
kiedy wezmę master/slave czy servo tak jak piszą w instrukcji to błyskają tak jak powinny, ja chcę jednak za pomocą pixela bez błysku na aparacie i bez kabli. tylko że pewnie tak się nie da.
pozdr.

jaroslaw.majcher
20-08-2012, 12:14
odbiornik pixel soldier przy jednej z lamp, nadajnik na aparacie albo z ręki.

Oj nie nie. Mieszasz tutaj 2 sprawy a właściwie 2 metody wyzwalania. Obydwa Metze NIE posiadają wbudowanej fotoceli za pomocą której można wyzwolić lampę w tradycyjny sposób. Rozwiązania są 3:
- dokupujesz kolejnego soldiera, którego podpinasz pod drugą lampę. Rozwiązanie najlepsze jeśli nie potrzebujesz przeniesienia ettl (w miarę drogie ale pewne)
- dokupujesz fotocelę, którą wpinasz drugą lampę (tanie ale raczej niepewne poza pomieszczeniem)
- odkładasz na bok soldiera. 58 zakładasz na stopkę w aparacie i ustawiasz ją jako MASTER (ważne aby to była 58 ponieważ 50 nie może pracować w trybie master). 50 ustawiasz jako SLAVE. Ustawiasz grupy wg uznania (A:B lub samo A) i te same kanały (np na obydwu lampach 1 kanał). Zajrzyj do instrukcji - jest tam napisane napisane który guzik nacisnąć aby wszystko poustawiać. Zyskujesz w ten sposób bezprzewodową komunikację pomiędzy lampami z obsługą ettla, hss itp. Nie jest to jednak idealne rozwiązanie ponieważ ogranicza nas tutaj zasięg światła podczerwonego. O ile w pomieszczeniu jest ok to na zewnątrz już tak kolorowo nie jest. Nie może być za jasno i lampy bezwzględnie muszą się widzieć.

Dlaczego lampa w trybie zdjęć seryjnych błyska? Dobre pytanie :-) Osobiście obstawiam, że częstotliwość błysków jest na tyle duża, że traktowane są jako błyski sterujące (światło z lampy zdaje się zawiera oprócz widzialnego widma zakres podczerwony), które zamieniane są na polecenie błyśnięcia :-)

- - - Updated - - -

Lampa 580EXII zamocowana w sankach nadajnika na aparacie.

Miałem zamiar jej używać w eTTL, reszta - manuale.
Jaki aparat? Może nie jest kompatybilny? Np wg opisu na stronie 5dII nie jest...

ASH666
20-08-2012, 12:20
Witam!

Problem rozwiązany. Kupiłem egzemplarz zdefektowany. Teraz działa jak należy i jestem pod dobrym wrażeniem.

zbirr
20-08-2012, 13:31
Dlaczego lampa w trybie zdjęć seryjnych błyska? Dobre pytanie :-) Osobiście obstawiam, że częstotliwość błysków jest na tyle duża, że traktowane są jako błyski sterujące (światło z lampy zdaje się zawiera oprócz widzialnego widma zakres podczerwony), które zamieniane są na polecenie błyśnięcia :-)

No właśnie, tutaj jest problem i dlatego męczę temat od kilku m-cy, czemu błyska? też obstawiam jakieś przebłyski, a raczej druga lampa tak to odbiera. Bezprzewodowe canona czy metza jest ok o ile jedna lampa na body, ale ja potrzebuję 2 np w parasolce czy czymś innym stąd próbowałem to odpalić tak jak próbowałem. Dziękuję Panie Jarosławie za pomoc, utwierdził mnie Pan w przekonaniu że się nie da.
pozdr.

Demonos
21-08-2012, 11:54
Obydwa Metze NIE posiadają wbudowanej fotoceli za pomocą której można wyzwolić lampę w tradycyjny sposób.

A to bardzo dziwne, co piszesz, bo mój Metz 58 AF-2 ma wbudowaną fotocelę, którą z powodzeniem wyzwalałem kukułką z 50D. A także Jak miałem jeszcze Pentaxa to lampą Pentaxa wyzwalałem tego Metz'a.

.Irwusek
21-08-2012, 12:13
Mam takie pytanie czy 5dMKII odpali lampę 580exII bezprzewodowo ? czy trzeba kupić jakiś nadajnik radiowy ?

jaroslaw.majcher
21-08-2012, 14:08
A to bardzo dziwne, co piszesz, bo mój Metz 58 AF-2 ma wbudowaną fotocelę, którą z powodzeniem wyzwalałem kukułką z 50D. A także Jak miałem jeszcze Pentaxa to lampą Pentaxa wyzwalałem tego Metz'a.
Nie będę się sprzeczał skoro masz tą lampę, ale ani instrukcja ani specyfikacja nic o tym nie mówią. W jakim trybie musi być lampa? Da się tą fotocelę wyłączyć? Czy fotocela działa na stopce w aparacie?

Mam takie pytanie czy 5dMKII odpali lampę 580exII bezprzewodowo ? czy trzeba kupić jakiś nadajnik radiowy ?
5D nie odpali, 60d (masz w stopce) już tak.

miczael
21-08-2012, 19:02
Zarówno Metz 58 af-2 jak i Metz 50 af-1 mają fotocelę jak ustawi się obie lub jedną w tryb servo. Działa np metz 50 af-1 na pixel king który wyzwala metza 58 af-2 w trybie serwo. Obie w trybie serwo pracują w M przy wyzwoleniu je z kukułki body. Działa HSS również w M

rafal1980
22-08-2012, 12:42
Nowe wyzwalacze od YONGNUO zapowiadają się bardzo ciekawie ! Yongnuo YN-622C

Specyfikacja jest naprawdę imponująca: Obsługa TTL, E-TTL (również z podziałem na grupy). Synchronizacja z pierwszą i drugą kurtyną oraz HSS. Minimalny czas synchronizacji wynosi 1/8000s

zbirr
22-08-2012, 17:37
Zarówno Metz 58 af-2 jak i Metz 50 af-1 mają fotocelę jak ustawi się obie lub jedną w tryb servo. Działa np metz 50 af-1 na pixel king który wyzwala metza 58 af-2 w trybie serwo. Obie w trybie serwo pracują w M przy wyzwoleniu je z kukułki body. Działa HSS również w M

Próbowałem w różnych trybach, również Servo, w 58 jest dodatkowo tryb Auto w którym też próbowałem. Niestety u mnie druga zawsze milczy. Raczej nie wina pixeli, chociaż na zdrowy rozum skoro tryb servo i skoro główna błyska to lampa w servo też powinna. Kiedy wezmę lampę na stopkę czy z wbudowanej to o ile pamiętam servo się wyzwala, kiedy jednak dam jedną na pixelu to druga nie odpowie.
To jak to jest w końcu z tą fotocelą jest czy jej nie ma? Jest ale jaka?Na jakiej zasadzie działa? Jutro zrobię doświadczenie, dam jakiś dłuższy czas naświetlania i może będzie widać kiedy druga błyska i czy w ogóle błyska.
pozdr.

Ulisses
23-08-2012, 15:58
Tak poczytałem i faktycznie wygląda to nieźle. Jeżeli będzie śmigać zgodnie z tymi zapowiedziami to zrobi sporą konkurencję dla p.Kingów. Ciekawe jaka będzie polska cena, pewnie coś koło 450-550zł bo zazwyczaj wychodzi u nas sporo drożej niż w $.

miczael
24-08-2012, 08:17
Wg mnie właśnie tryb servo to fotocela w Metz-ach. Jak pisałem u mnie działa z kukułką z 50D obie w serwo walą na M jak ustawie. Na PIXEL kingach jedna w ettl/M druga bez odbiornika sama na M też działa(właśnie ustawiona na servo).

mad411
27-08-2012, 23:42
Przeszukałam internet jednak nic nie znalazłam, stąd moje pytanie:
Mam 7d, 430EX II oraz Yongnuo RF-603.
Mogę za pomocą tego sprzętu wyzwalać lampę zdalnie na drugą kurtynę ?
Jeżeli tak, to w jaki sposób ?

Usjwo
28-08-2012, 05:23
Mam 7d, 430EX II oraz Yongnuo RF-603.
Mogę za pomocą tego sprzętu wyzwalać lampę zdalnie na drugą kurtynę ?

Za pomoca RF603 nie mozna

Jeżeli tak, to w jaki sposób ?

- YN622C - to nowy wyzwalacz z automatyka
- zalozyc lampe na aparat ;-)

mad411
29-08-2012, 00:25
- YN622C - to nowy wyzwalacz z automatyka

Dzięki za podpowiedź. Widzę, że YN622C jeszcze nie do dostania w Polsce. Chyba, że się mylę...
A nie orientuje się ktoś czy YN622C jest kompatybilny (oczywiście na tyle na ile jest to możliwe) z RF-603 ?

Usjwo
29-08-2012, 06:27
A nie orientuje się ktoś czy YN622C jest kompatybilny (oczywiście na tyle na ile jest to możliwe) z RF-603 ?

Pewnie nie, skoro nawet 602 jest nie kompatybilne z 603.
W nastepnym tygodniu powinienem miec 622, zobaczymy czego jest warte

zbirr
29-08-2012, 07:38
Wg mnie właśnie tryb servo to fotocela w Metz-ach. Jak pisałem u mnie działa z kukułką z 50D obie w serwo walą na M jak ustawie. Na PIXEL kingach jedna w ettl/M druga bez odbiornika sama na M też działa(właśnie ustawiona na servo).
Dzięki za info, u mnie coś to nie bangla. Jedyna różnica w konfiguracji to mój metz 58 jest af-1, Twój af-2, reszta identyczna, ale pewnie nie tu leży problem. Problem to chyba jednak wyzwalacze, u mnie soldiery, a u Ciebie kingi.

MrSpike
29-08-2012, 11:06

Metz w trybie Servo zadziala tylko przy wyzwoleniu lampa w ttl - wyzwala blysk na drugi "zobaczony". Pierwszy traktuje jako pomiarowy i nie blysnie chocby sie walilo i palilo. Przecwiczone na canonowskim Metzu wyzwalanym przez Nikona z SB-600.

Demonos
29-08-2012, 15:50
Wczoraj z ciekawości zajrzałem do instrukcji i faktycznie piszą, że to jest tryb z "full suppression of preflash" czyli wygląda na to, że jest odporny na błyski pomiarowe... i wszystkie inne "pierwsze" błyski :-)

jaroslaw.majcher
30-08-2012, 13:42
Jako że w wątku o PW (http://www.canon-board.info/pozostale-22/ettl-pocket-wizard-44030/index58.html) nikt nie odpowiedział to zadam tutaj jeszcze raz to pytanie: Jak często zdarza się, że wasza lampa na PW błyska z pełną mocą? Mi zdarza się to w ok 2-3%

I jeszcze jedna rzecz. Zauważyłem (już po zmianie oprogramowania na 6,150 - nie wiem jak było wcześniej ale chyba nie było bo nie zauważyłem), że w trybie HSS klatka na samym dole jest prześwietlona błyskiem pomiarowym lub sterującym. Konfiguracja była następująca: 2tt5, na jednym 580exII ustawiony jako sterownik wg opisu na stronie PW (http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/wireless_ratios_remote_flash/) (sterowanie za pomocą lampy) z tą różnicą, że włączony jest błysk lampy. Na drugim PW metz af48-1 błysk który prześwietla ten pasek pochodzi od 580II. Wykluczam problem po stronie aparatu ponieważ bez PW jak i z PW ustawionym standardowo (bez sterowania lampą) działa prawidłowo.

Swoją drogą czy ktoś mógłby wytłumaczyć różnicę pomiędzy instrukcjami 1 (http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/ratios_flashoncamera/) a 2 (http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/wireless_ratios_remote_flash/)?

obcy21
31-08-2012, 10:05
mam takie pytanie: chce wyzwolić dwie może trzy lampy w układzie: dwie na statywach(ustawienia manualne) + jedna w sankach aparatu tryb TTL. czy jest jakiś dobry wyzwalacz który można podłączyć pod gniazdo PC w aparacie (aby wyzwolić dwie lampy na statywach). Fajnie by było aby taki wyzwalacz można było też wykorzystywać normalnie w sankach aparatu i dodatkowo jak by miał synchronizacje HSS. Jest takie ustrojstwo w przystępnej cenie: np. do 500zł czy takie rzeczy to tylko w erze?

jaroslaw.majcher
31-08-2012, 10:53
Pixel Bishop (na gorącą stopkę) przeniesie ettl i prawdopodobnie hss na lampę na stopce na wyzwalaczu i wyzwoli resztę lamp w trybie manual. Niestety nie przeniesie prawdziwego HSS na zdalne lampy.

Chyba żadne rozwiązanie dostępne na rynku nie umożliwia pracy w trybie mieszanym z prawdziwym HSS na wszystkich lampach i dodatkowo używania lampy bezpośrednio na wyzwalaczu zamontowanym na aparacie aparacie (w PW potrzebne jest do tego AC3 co wyklucza używanie lampy na gorącej stopce w wyzwalaczu, photitx odin nie ma gorącej stopki w wyzwalaczu, w kingu stopka na wyzwalaczu nie działa, RP - tu nie wiem czy da się ustawić zdalne lampy w manualu z hss). Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi bo chętnie kupię takie wyzwalacze :-)

jaroslaw.majcher
31-08-2012, 12:19
Zapomniałbym. Niedawno pojawił się Yongnuo YN-622C. Umożliwia trzymanie lampy na stopce w przeciwieństwie do kinga. Jest jest to nadajniko-odbiornik w jednym czyli odejdzie w przyszłości problem zakupu samego nadajnika jak się popsuje. Cena to zawrotne 100 (słownie sto) dolców za 2 nadajniko-odbiorniki (http://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN-622C-Wireless-TTL-Flash-Trigger-1-8000s-Flash-Ratio-Canon-Camera-/160864043371?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25743e816b). Umożliwia wszystko to napisałeś. Żyć nie umierać. Nie licząc AC3 może to być istny PW killer. Sam się zastanawiam czy nie kupić na test :-)

Ulisses
31-08-2012, 12:29
mam takie pytanie: chce wyzwolić dwie może trzy lampy w układzie: dwie na statywach(ustawienia manualne) + jedna w sankach aparatu tryb TTL. czy jest jakiś dobry wyzwalacz który można podłączyć pod gniazdo PC w aparacie (aby wyzwolić dwie lampy na statywach). Fajnie by było aby taki wyzwalacz można było też wykorzystywać normalnie w sankach aparatu i dodatkowo jak by miał synchronizacje HSS. Jest takie ustrojstwo w przystępnej cenie: np. do 500zł czy takie rzeczy to tylko w erze?

Nie w erze a w Yongnuo, a dokładnie YN-622C. W zestawie masz 2 nadajniko-odbiorniki z sankami, dokładasz do tego trzeci i robisz wszystko dokładnie tak jak chcesz. Przynajmniej w teorii bo to nowość :) Sam planuję sobie sprawić zestaw o ile cena w Polsce będzie w miarę przyzwoita.

EDIT:
Z tej aukcji mogą dotrzeć dopiero pod koniec września i to z chin więc dojdzie cło i inne pierdoły. Pytałem we fripersie i powiedzieli, że będą mieli może za jakieś 2 tygodnie, tylko ceny jeszcze nie chcą zdradzić...

jaroslaw.majcher
31-08-2012, 12:47
tylko ceny jeszcze nie chcą zdradzić...
Obstawiam 599 :-)

dojdzie cło
Czy przypadkiem towary sprowadzane spoza UE nie są wolne od cła do kwoty 150 euro? Nie wiem jak jest z VAT, ale osobiście wolałbym poczekać 2 tyg dłużej niż dokładać 2-3 stówki (wg mojej prognozy)

Ulisses
31-08-2012, 14:58
Też coś takiego słyszałem, że cło odpada, ale pewności nie mam. Przyznam, że jestem raczej wygodnicki i jak pomyślę o ewentualnym egzekwowaniu gwarancji na drodze korespondencji między Warszawą a Hong Kongiem to już ta oferta przedstawia mi się mniej atrakcyjnie :P Ale fakt, zobaczymy co u nas zaproponują, mam nadzieję, że nie będzie tak strasznie. Jak będzie poniżej 6 stów to się zastanowię, choć wiele zależy też od tego ile będzie kosztował pojedynczy nadajnik/odbiornik do uzupełnienia zestawu.

jacab1
31-08-2012, 15:10
Obstawiam 599 :-)

Czy przypadkiem towary sprowadzane spoza UE nie są wolne od cła do kwoty 150 euro? Nie wiem jak jest z VAT, ale osobiście wolałbym poczekać 2 tyg dłużej niż dokładać 2-3 stówki (wg mojej prognozy)

w tym tyg dostałem paczkę z honkongu... wartość deklarowana 30USD .... odprawa celna przez firmę kurierską.... dostałem do zapłaty dokument celny na kwotę 60pln... tak więc sam nie wiem, czy rzeczywiscie zasada że, poniżej 150eur nie płaci się cła i vatu obowiązuje.

jaroslaw.majcher
31-08-2012, 15:24
w tym tyg dostałem paczkę z honkongu... wartość deklarowana 30USD .... odprawa celna przez firmę kurierską.... dostałem do zapłaty dokument celny na kwotę 60pln... tak więc sam nie wiem, czy rzeczywiscie zasada że, poniżej 150eur nie płaci się cła i vatu obowiązuje.

Co było w paczce i za jaką wartość? Bo można i gift napisać i nie powinno być doliczone cło. Ale celnik głupi nie jest...

obcy21
31-08-2012, 20:47
czyli czekam aż YN-622C pojawi się na rynku :) chyba że ktoś z was będzie zamawiał z zagramanicy :D to się dołączę do zamówienia...

jaroslaw.majcher
01-09-2012, 12:20
Po umieszczeniu 580exII na PW sterowanie odbywa sie przez lampe, dziala wszystko, grupy itd...
PW przenosi wtedy wszystkie informacje droga radiowa, a nie jak to ma miejsce w samych lampach, podczerwienia ...
Zwieksza sie wiec zasieg dzialania oraz mozliwosc dzialania w plenerze, dzieki radiu.
Jesli to nie dziala, trzeba szukac przyczyny albo w lampie sterujacej, albo w PW - wadliwe...

Opisuje na przykladzie moich PW, nadajnik i trzy odbiorniki.

Opiszę jeszcze raz jak to u mnie działa:

Na 5dII mam wsadzony tt5 a na nim 580EXII. Ustawiłem ją jako master + grupy wg opisu na stronie PW. Dodatkowo włączyłem HSS.
Na drugim TT5 mam metza 48AF1. Ustawiony po prostu w ettl bez slave itp wg opisu na stronie. W takiej konfiguracji najczęściej dostaje prześwietlony cienki pasek (jakieś 5% zdjęcia). Prześwietlenie pochodzi od 580EXII, którą mam ustawioną tak aby błyskała (opis na stronie mówi co innego - właściwie opisy są 2 - jeden każe wyłączyć, drugi nie mówi o tym nic ale po co mi kobyła na aparacie która nie błyska...)

Próbowałem już praktycznie wszystkiego. Zmieniłem ostatnio oprogramowanie w aparacie na najnowsze bo pomyślałem, że to może być ta przyczyna. Zrobiłem kilka zdjęć i było ok. Później wróciło. Dodatkowo teraz raz na jakiś czas nie mogę zmienić proporcji grup - po prostu pokrętło nie działa.

Kolejna sprawa. Po włączeniu PW (najpierw aparat, póżniej lampa i na koniec PW) i naciśnięciu spustu migawki, żadna z lamp nie błyska za pierwszym razem. Przysisk test działa. Dopiero za drugim razem załapują...

Kupiłem używane od forumowicza, więc nie wiem. Uszkodzone?

arapaho
01-09-2012, 13:00
...
Kolejna sprawa. Po włączeniu PW (najpierw aparat, póżniej lampa i na koniec PW) i naciśnięciu spustu migawki, żadna z lamp nie błyska za pierwszym razem. Przysisk test działa. Dopiero za drugim razem załapują...

Kupiłem używane od forumowicza, więc nie wiem. Uszkodzone?

Powinno sie najpierw wlaczyc PW, lampe, potem aparat. Wtedy wszystko zaskakuje.
Pierwsze zdjecie moze sie nie udac. Pisze o tym PW. Powinno sie je traktowac jako testowe. Wyzwalacze sie dogaduja. Pozniej jest juz ok.
U mnie wszystko dziala ok, komunikacje poprzez 580 exII sprawdzalem juz jakis czas temu, na 5D mkII.
Dzis jade do studia, zobacze raz jeszcze i to na mkIII. Aczkolwiek soft jest w wersji BETA, wiec moze cos tam jeszcze nie dziamgac...
Zazwyczaj kontroluje wszystko poprzec AC3, ulatwia sprawe, szybko i sprawnie kontrolowac mozna 3 grupy lamp.
Czasami jednak przydaje sie lampa na aparacie, wiec dobra mysl potestowac. Dla innych uzytkownikow jak i dla siebie na przyszlosc, co by przy kotlecie kaszana nie wyszla :)
Pozdro !

jaroslaw.majcher
01-09-2012, 13:29
Chce usilnie rozbudowywać ten system, głównie ze względu na AC3, który jest po prostu bajkowy. 1 zdjęcie jestem w stanie przeboleć. Nie chciałbym jednak wydać kilku tys. na urządzenie które nie będzie się sprawdzało. Co prawda mógłbym zmienić system na np Yongnuo, ale oprócz wszystkich zalet ma jedną wadę. Tryb mieszany i z lampą na body jest co prawda możliwy, ale aby zmienić ustawienia trzeba iść do lampy z manualem :-) PW po pewnych kompromisach załatwi mi to (np TT1+AC3 na aparacie, TT5+580EX na szynie obok aparatu, reszta poprzyczepiana tak jak pasuje) Mamy wtedy co prawda kobyłę ale funkcjonalną. Pytanie czy jest sens :-)

Wszystko rozgrywa się o to:

źródło (http://img543.imageshack.us/img543/4798/img2970s.jpg)

źródło (http://img696.imageshack.us/img696/4319/img2969eg.jpg)

Pierwsze bez HSS drugie z HSS (1/2000). Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...

BTW szczelina w migawce leci od góry czy od dołu?

jaroslaw.majcher
01-09-2012, 14:09
Zacytowałem z wątku o 5dIII

Nie używam kontrolera ac3. Moja konfiguracja jest prosta: body na M, lampa na nadajniku w automacie i druga lampa na odbiorniku jako kontra. Na sali weselnej sprawdza się wyśmienicie.

Jednak nie róbmy tu offtopa, pisz na PW jak coś.

Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)

maki1000
01-09-2012, 14:15
Zacytowałem z wątku o 5dIII

Kontra jako manual czy tez ettl? Czasem jednak trzeba zmienić ustawienia kontry i trzeba biegać do lampy. Zastanawiam się jeszcze czy z PW mogą pracować dwa nadajniki? np Lampa na body przez TT5 (wyzwala błysk)+ TT1 + AC3 w kieszeni (przypisuje ustawienia do grup). Mamy wtedy taki mini panel sterowania :-)

Kontra na manualu bo mam manualną lampę. Jej ustawienia zmieniam max kilka razy przez całą zabawę. Tylko wtedy jak się obsługa światłami bawi :)

Na resztę pytania Ci nie odpowiem bo nie mam AC3

jaroslaw.majcher
01-09-2012, 14:23
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)

Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.

A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?

maki1000
01-09-2012, 14:37
Spoko, może znajdzie się jakiś miły użytkownik który odpowie :-)

Boję się trochę braku sterowania tą lampą bo nieraz trzeba działać szybko (np tort) gdy oświetlenie drastycznie się zmienia.
Wymusza to też fotografowanie w jedną stronę bo kontra może przepalać.

A czy lampie na body (w ttl) zdarza się błysnąć pełną mocą?

W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.

Co do drugiej części pytania to owszem czasem się jej zdarza.

jaroslaw.majcher
01-09-2012, 14:42
W takich sytuacjach jak wjeżdżający tort, czy w sytuacji kiedy nie mogę fotografować w stronę kontry - po prostu ją odłączam używając do tego celu zmiany kanału c1 na c2 w nadajniku. Wtedy lampa na body błyska tak jak błyskała, a kontra jest nieaktywna.

O tym nie pomyślałem :-) Faktycznie dobry sposób na odłączenie dodatkowych lamp gdy mamy tylko kontre.

Dziękuję za odpowiedzi. Jestem spokojniejszy o moje PW :-)

arapaho
05-09-2012, 21:52
Oczywiście na kotlecie tego nie widać bo nie używam lampy na wprost i światło jest rozproszone. Jeśli jednak skieruję palnik w obiekt to zdjęcie jest prześwietlone. Dodatkowo jeśli lampa na body nie pracuje jako Master to problem nie występuje. Tylko wtedy nie można zmieniać proporcji między grupami...
BTW szczelina w migawce leci od góry czy od dołu?

Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.

Pozdro !

jaroslaw.majcher
05-09-2012, 22:42
Testowalem u siebie. Canon 5d MK III, PW mini i flex, na body 580 ex ii, kontra 430 ex ii.
We wszystkich kombinacjach lampy doswietlaja poprawnie, nie ma sladu przeswietlenia lub niedoswietlenia wynikajacego ze zlej synchronizacji z hss. Zarowno kiedy 580 jest w trybie MAster, jak i zwyklym ...
PW z najnowszym softem pod MK III.

Pozdro !

Dzięki za testy. Może to tylko z 5dII. Zdaje się, że na 40d też działa poprawnie. Przynajmniej na tyle co sprawdzałem ale było to może z 50 strzałów.

arapaho
06-09-2012, 20:09
Zainstaluj nowy soft. Jest kompatybilny z poprzednimi modelami aparatow ...

WaldekZ
07-09-2012, 08:39
Mogli byście poratować także mnie w wyborze uniwersalnych wyzwalaczy do lamp studyjnych jak i systemowych. Od niedawna jestem w tym systemie i powoli ogarniam jego niuanse. Mam 5DMKII i do niego chcę dokupić lampę 600EX-RT. Nie chcę starszego modelu bo w następnym roku planuje zakup MKIII. Canonowski wyzwalacz do 600 niezbyt mi pasuje bo chciałbym mieć jeden, a nie dwa (ten do systemówki a ten do studyjnych). Zainteresował mnie Phottix Odin, ale nigdzie nie mogę znaleźć czy będzie on dobrze współpracował z systemową 600 a potem jeszcze z MKIII. Oczywiście najlepiej jakby w pełni wykorzystywał możliwości sprzętu z TTL i HSS. Jeśli są do tego sprzętu inne działające dobrze rozwiązania i do tego tańsze :) to chętnie wykorzystam.

Usjwo
07-09-2012, 09:28
Wlasnie odebralem YN622C, wiec w lykend zobacze co sie da z tego wyciagnac. W manualu stoi ze dziala i z systemowa 600EX(RT) i 5MKIII. Jest wyjscie PC wiec lampy studyjne tez da sie wyzwolic. Wiecej napisze po weekendzie.

jaroslaw.majcher
07-09-2012, 09:44
Czekam z niecierpliwością!

wiktor2323
07-09-2012, 10:43
Daj znać czy na nadajniku można na pewno postawić lampę :)

WaldekZ
07-09-2012, 10:49
To ja też poczekam z niecierpliwością na testy :)

McMelassa
07-09-2012, 12:37
Wlasnie odebralem YN622C, wiec w lykend zobacze co sie da z tego wyciagnac. W manualu stoi ze dziala i z systemowa 600EX(RT) i 5MKIII. Jest wyjscie PC wiec lampy studyjne tez da sie wyzwolic. Wiecej napisze po weekendzie.

Też jestem ciekawy jak się będą sprawowały. Można zapytać jaki był ich koszt?

WaldekZ
07-09-2012, 14:59
Wyzwalacze będą niedługo w sklepie fripers.pl (przynajmniej tak zapewniają). Testują podobno teraz i szykują polską instrukcję. Cena nie jest jeszcze znana

Usjwo
07-09-2012, 15:15
Po szybkim uruchomieniu, wyglada ze dziala wszystko. Z menu aparatu trzeba uruchomic "wireless mode" i wszystko da sie ustawic z menu aparatu. ETTL, Multi, Mano, hss, 2 kurtyna - da sie ustawic tylko jak wireless jest wylaczony, ale oczywiscie dziala tylko juz nie ma podzialu na grupy. Nie wiem jak jest w innych wyzwalaczach. Przy wylaczonym "wireless mode" wszytkie lampy sa w jednej grupie i sterowane sa jak master.
Ja do tej poru uzywalem St-E2 (tez YN) i powiem duzym minusem byl brak modu manualnego. Teraz moge kazda grupe ustawic osobno :-). Jutro zrobie jakies zdjecia i zobacze jak z odlegloscia (w manualu jest 100m).

Daj znać czy na nadajniku można na pewno postawić lampę
Mozna, steruje sie ja jako master.

Można zapytać jaki był ich koszt?
Kupowalem w Chinach, wiec cena w PL bedzie inna. Ja stawiam na conajmniej 450PLN (za komplet)

jaroslaw.majcher
08-09-2012, 13:06
Mozna, steruje sie ja jako master.

Czy lampa wówczas błyska i czy jej światło jest widoczne na zdjęciu?

Usjwo
08-09-2012, 14:51
Czy lampa wówczas błyska i czy jej światło jest widoczne na zdjęciu?

Blyska, ale oczywiscie mozna wylaczyc w menu (aparatu) <Wireless set/Master flash/Enable-Disable>

ktokolwiek
09-09-2012, 20:45
Chyba (??) jeszcze nie wstawialiście poniższego linka do testu:

YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review (http://flashhavoc.com/yn622c_review/)

pozdrawiam,

BTW. Megapixel w pod koniec sierpnia odpowiadał że w najbliższym czasie nie planuje sprzedaży YN-622C ETTL:sad:

cohontes
09-09-2012, 21:23
hmm a w innych wyzwalaczach "without external flash control menu" też są takie ograniczenia dla danych modeli ? ;) pytam z ciekawości

grzegorzki
10-09-2012, 05:30
Można zapytać jaki był ich koszt? Około 300 zł za komplet (2 szt.) kupowany w Azji. W Europie około 450 zł.
Teraz czas na lampy YN z HSS.

Usjwo
10-09-2012, 06:02
Teraz czas na lampy YN z HSS.

YN568 - YONGNUO, photographic equipment, camera accessories, flash light, camera remote control, speedlite, photo equipment, LED photo light, flash trigger, camera wireless remote control, TTL cord (http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=306)

Usjwo
11-09-2012, 06:40
Po pierwszych doswiadczeniach musze powiedziec ze jest to calkiem dobry wyzwalacz.
Tak jak napisano w tescie, nadaja sie do aparatow ktore maja obsluge lampy z poziomu menu, gdyz sam wyzwalacz nie ma zadnego panleu, oprocz trzech przyciskow i 6 led'ow. Wszystkie ustawienia wykonuje sie za pomoca menu aparatu.
Generalnie wszystko dzial poprawnie tak jak w specyfikacji napisane.

-ETTL, Multi i Mano,

-mozna sterowac maksymalnie trzema grupami lamp A,B,C.

-Hss i 2 kurtyna (tu z malym zastrzezeniem)

- na nadajnik mozna zalozyc lampe, ktorej moc, jezeli mamy wlaczony wireless mode jest sterowana jako lampa z grupy A.

- przy wylaczenieu wireless mode, wszystkie lampy sa traktowane jako lampa zewnetrzna i wszytkie nastawy z menu sa wazne dla wszystkich lamp

- wyzwalanie na 2 kurtyne, dziala wlasnie tylko przy wylaczonym modzie wireless (tym powyzej), nie wiem jak jest w innych wyzwalaczach i jakie sa przyczyny takiego wyjatku.

- Jezeli na zdalnych lampach ustawiony jest auto-zoom to i tak przelacza sie w manual. Manula oznacza ze mozna go zmieniac z poziomu menu aparatu.
- Lampa na nadajniku, jak jest auto-zoom to ustawia sie w zaleznosci od obiektywu, jak jest manual-zoom to mozna go zmienic tylko z menu lampy.
- Jest w instrukcji jak sterowac zoomem poszczegolnych grup, ale niestety nie mam instrukcji przy sobie i jak na razie tylko jeden komplet wyzwalaczy, wiec moge testowac tylko jedna grupe

- wspomaganie AF wyzwala na wszystkich odbiornikach, na samym trigerze jest podobne jak w lampach YN, na moim 40D wzorek obejmuje tylko centralny punkt dla ogniskowej 55mm, przy wiekszej ogniskowej powinien juz lapac boczne punkty (to do sparawdzenia)

- jezeli przy trybie hss, do odbiornika podepniemy lampe bez hss, to wyswala sie normalnym blyskiem.

- odbiorniki maja wyjscie PC, ktorym mozna sterowac lampy studyjne (nie testowalem z braku kableka PC)

Generalnie jak dla zaawansowanego amatora jest to dobry i tani sprzet. Jak dla mie duzy plus za tryb manual, ktory byl niedostepny w ST-E2.

Co do wykonania mechanicznego, to widac ogromny postep w produktach YN. Ja uzywalem RF601 i ST-E2, i jak mocowanie lampy na RF601 to byla padaka i caly czas wydawalo mi sie ze lampa spadnie z tego ustrojstwa, tak na YN622 siedzi bardzo stabilnie. Podobnie jest z lampami jak porownam pierwsza YTN486 z YN565 czy YN560II to postep jest tez ogromny, lampy juz niewiele ustepuja Canonowi.

WaldekZ
11-09-2012, 13:09
Wielkie dzięki. Jak tylko pokażą się na naszym rynku to pewnie zakupie sobie. Nie miałem jeszcze styczności z wyzwalaczami i chętnie na tych sobie poćwiczę :) Jeszcze mam pytanie lamera. Czy takimi wyzwalaczami da się zdalnie zmieniać moc w lampach studyjnych?

jaroslaw.majcher
11-09-2012, 13:26
Jeszcze mam pytanie lamera. Czy takimi wyzwalaczami da się zdalnie zmieniać moc w lampach studyjnych?

Takie rzeczy tylko z PocketWizard i to z odpowiednią przystawką i tylko z kilkoma lampami (AlienBees i Elinchrom...)

grzegorzki
11-09-2012, 16:40
Wiadomosc dnia :) YN 568EX z HSS juz dostepny :)

Wczoraj ja sobie wymyslilem, a dzis juz moge kupic :)

Usjwo
11-09-2012, 17:07
Na prosbe jedego z uzytkownikow test x-synch. Niestety robione na 40D gdzie minimalny czas to 1/250.

C40D + YN565EX + YN622

https://canon-board.info/imgimported/2012/09/synch_test-2.jpg
źródło (http://i638.photobucket.com/albums/uu105/Usjwo/Speedlite/synch_test.jpg)

wiktor2323
12-09-2012, 00:09
Zapowiadają się wyzwalacze spełniające moje oczekiwania w 100% :) Powiedz jeszcze jakie jest zasilanie? Może pisałeś ale jestem ślepy chyba

Usjwo
12-09-2012, 00:52
paluszki, 2 x AA - nie pislaem bo jest w tescie

.Irwusek
13-09-2012, 15:08
są już w sprzedaży te wyzwalacze Yongnuo 622C, trochę cena mnie rozczarowała

Usjwo
13-09-2012, 15:31
trochę cena mnie rozczarowała
a ile kosztuje?

.Irwusek
13-09-2012, 15:35
nie wiem czy mogę linkować do sklepu ale cena w sklepie to 499zł

Usjwo
13-09-2012, 15:45
W zasadzie za wygodny komplet trzeba by uwazac conajmniej dwa zestawy (1 nadajnik + 3 odbiorniki). To daje 1000PLN, malo to nie jest, ale za wygode trzeba placic :wink:.
A jak wyglada porownanie z innymi podobnymi wyzwalaczami?

jaroslaw.majcher
13-09-2012, 15:51
To daje 1000PLN, malo to nie jest, ale za wygode trzeba placic :wink:.
Zdaje się że jest to o 58zł więcej niż jeden (!!!) TT5 :twisted:

.Irwusek
14-09-2012, 00:54
czekam aż ktoś porówna te YN622C z pixel king : )

mkfly
14-10-2012, 12:59
Czy jest możliwe takie skonfigurowanie Speedlite 58 z aparatem, żeby lampa ustawiona na statywie błyskała bez lampy wbudowanej, względnie drugiej zamontowanej lampy na aparacie. Chodzi o to żeby byłskała sama lampa zdalna.

Nippy
14-10-2012, 14:20
Tak, jest to możliwe.

mkfly
14-10-2012, 14:42
A podpowiesz jak to ustawic w lampie i aparacie?

Usjwo
14-10-2012, 16:13
Czy jest możliwe takie skonfigurowanie Speedlite 58 z aparatem, żeby lampa ustawiona na statywie błyskała bez lampy wbudowanej
Tam jest gdzies w menu, czy master lampa ma blyskac, trzeba ustawic na (wylaczone/disable). Oczywiscie zakaldamy ze zadalna dziala na radio/Ir, a nie na fotocele ;)

Nippy
14-10-2012, 16:50
Na aparat zakładasz nadajnik (np. Phottix Strato), a pod lampę przyczepiasz odbiornik. W ten sposób możesz wyzwolić lampę, która znajduje się w pewnej odległości od aparatu bez użycia wbudowanej lampy błyskowej.

mkfly
14-10-2012, 20:01
Chłopaki, to że "to gdzieś tam jest" to ja też wiem :) Chodzi o konkretną podpowiedz co gdzie kliknąc. pozdro

Nippy
14-10-2012, 20:35
Czy rozwinąć Ci moją odpowiedź, czy ten rodzaj wyzwalania Cię nie interesuje?

mkfly
14-10-2012, 21:37
Ale moja lampa ma możliwośc zdalnego wyzwolenia. Więc po co mi ten nadajnik?

Nippy
14-10-2012, 22:15
Pytałeś o możliwość wyzwolenia lampy zewnętrznej bez użycia wbudowanej, dlatego podałem Ci rozwiązanie. Nadajnik jest po to, żebyś mógł osiągnąć to czego pragniesz. Innych rozwiązań bez użycia wbudowanej lampy lub lampy założonej na aparat nie znam.

grzegorzki
15-10-2012, 03:42
Chłopaki, to że "to gdzieś tam jest" to ja też wiem :) Chodzi o konkretną podpowiedz co gdzie kliknąc. pozdro

Konkretnie kliknij instrukcję obsługi, wersja angielska strona 189. Pierwsze dwa zdania wyjaśnią wszystko.
Nie ma w aparacie "tego gdzieś tam"; transmiterem może być wbudowany flasz albo jakieś ustrojstwo zewnętrzne.
Chłopaki, dobrze mówię ? co ? dobrze mówię ? :razz:

Usjwo
15-10-2012, 03:53
Koledze chodzilo chyba o to zeby blysk lampy wbudowanej (lub tej na aparacie) nie bral udzialu w expozycji, a tylko sluzyl jako wyzwalacz zdalny innej lampy. Poszukaj w menu wireless flash, gdzies powinna byc opcja ktora "Master flash firing" i ustawic na disable. Tak przynajmniej jest w 40D

flankerp
15-10-2012, 09:03
... generalnie zawsze błyśnie z tego co wiem, ale przy opcji Disable, będzie to błysk tak mały, że nie będzie miał wpływu na ekspozycje...

jaroslaw.majcher
15-10-2012, 10:52
Co do 580exII to wszystko masz wytłumaczone w instrukcji na stronie 36 (instrukcja ze strony canona wer. ang). Ustawiasz tą lampę jako slave.

Jeśli chodzi o aparat to w menu Sterowanie lampą -> Nastawy lampy wbudowanej w pozycji F-cja bezprz. powinna być ikona tylko zewnętrznej lampy (łatwo ją rozpoznać - jak coś to strona 195 w pl instrukcji ze strony canona)

Lampa wbudowana i tak błyśnie ponieważ za pomocą błysku lampy przenoszona jest synchronizacja na lampę zewnętrzną. Błysk jednak nie powinien pojawić się na wykonanym zdjęciu ponieważ następuje on zanim lamelki migawki zaczną się przesuwać. Możesz zrobić zdjęcie przy lustrze i sprawdzić to.

Ale moja lampa ma możliwośc zdalnego wyzwolenia. Więc po co mi ten nadajnik?
Wyjdziesz na słońce to się dowiesz :twisted:

jaroslaw.majcher
15-10-2012, 23:40
Od pewnego czasu zaczyna być słychać o następcy kinga - Pixel King II. Poniżej wizualizacja owego wyzwalacza rzekomo z katalogu pixela na Photokine (za lighting rumors):

https://canon-board.info/imgimported/2012/10/pixelkingII500x330-2.jpg
źródło (http://www.lightingrumours.com/wp-content/uploads/2012/10/pixel-kingII-500x330.jpg)

Z tego co widać ma mieć tryb mieszany blysku (ttl i manual) i kontrole zooma na grupach. Tego drugiego zdaje się, że jeszcze nikt nie ma. Ciekawe :-)

Usjwo
16-10-2012, 00:49
... i kontrole zooma na grupach. Tego drugiego zdaje się, że jeszcze nikt nie ma. Ciekawe :-)
YN622 ma :)

jaroslaw.majcher
16-10-2012, 08:29

Dla każdej grupy osobno?

Cichy
16-10-2012, 08:45

Pixele też mają

jaroslaw.majcher
16-10-2012, 09:11
Ale czy dla każdej grupy osobno? Bo nie sprecyzowałem a o to w domyśle mi chodziło :-)

Usjwo
16-10-2012, 09:13
Dla każdej grupy osobno?

Tak, mozna regulowac zoom kazdej grupy, ewentualnie zablokowac zmiane zoomu dla grupy

jaroslaw.majcher
16-10-2012, 09:19
Ok, jakoś ciężko mi było sobie wyobrazić jak można to robić z menu aparatu, ale skoro się da to się nie sprzeczam.

Usjwo
16-10-2012, 09:37
Az sprawdze wieczorem jak dokladnie to dziala. Mozna wybrac grupe z wyzwalacza i zmieniac zoom z aparatu.

jaroslaw.majcher
16-10-2012, 11:29
To czy się da czy nie napisałem jako ciekawostkę. Bardziej "innowacyjne" (choć nie licząc PW ma to jeszcze odin) jest sterowanie z palca a nie gmeranie w menu aparatu.
Jestem bardzo ciekawy jaki będzie ostateczny kształt urządzenia i jaka będzie jego cena bo to od niej będzie wszystko zależało. Jeśli za komplet wyjdzie max 20% więcej niż obecnie king I to myślę, że może odnieść sukces. Jeśli nie to skończy jak odin, który to wszystko już ma a jest bardzo niszowy (nie znam nikogo kto choćby widział go na oczy). No i o ile będzie kompatybilny wstecz...

Jak już się tak rozgadałem to napiszę jeszcze o jednej rzeczy. Jeśli King II nie będzie kompatybilny wstecz to IMO będzie to dla firmy strzał w kolano a dla mnie dyskwalifikacja produktu już na starcie. Pixele są na rynku od połowy 2010 roku a już wyszły 2 wersje które oczywiście ze sobą nie gadają. TT5/TT1 wyszły rok wcześniej i jedyne co się do tej pory się zmieniło to oprogramowanie. Mało tego dogadują się z Plus II (tylko wyzwolenie). Mam również przekonanie graniczące z pewnością, że jeśli w przyszłości wyjdzie nowy PW to będzie również kompatybilny wstecz. Patrząc na politykę firmy to bardziej opłaca się wydać pieniądze na takiego PW niż pozwolić zostawić siebie na lodzie jak było w przypadki knightów. Jest to nie tylko kwestia dostępności odbiorników ale również uczenia się obsługi. I nie mam tu na myśli tylko guzikologii ale również sposobu błyskania szczególnie w ettl.

Grzesiek_PL
16-10-2012, 13:21
Wchodzenie do menu canona i zmiana mocy manualnej lampy chwilkę zajmuje. Z takim wyzwalaczem jak King II będzie to wiele prostsze ;) Tryb wymuszony HSS nie będzie użyteczny do póki nie zrobią w wyzwalaczach ustawiania opóźnienia błysku, czy to przez USB czy na panelu. Każda lampa ma inną charakterystykę, aby ją wykorzystać w 100% trzeba by właśnie mieć taką regulację.

Usjwo
16-10-2012, 13:45
Wchodzenie do menu canona i zmiana mocy manualnej lampy chwilkę zajmuje. Z takim wyzwalaczem jak King II będzie to wiele prostsze ;) .

Zgadza sie, ale za wygode trzeba placic :)

Tryb wymuszony HSS nie będzie użyteczny do póki nie zrobią w wyzwalaczach ustawiania opóźnienia błysku, czy to przez USB czy na panelu. Każda lampa ma inną charakterystykę, aby ją wykorzystać w 100% trzeba by właśnie mieć taką regulację.

Moglbys troche rozwinac ten temat?

Grzesiek_PL
16-10-2012, 14:13
Zrobiłem krótki test na YN-622C (przesłałem do producenta spytałem czemu tak jest, zero odpowiedzi). Do testu użyłem lampy YN-565EX (lampa bez HSS) na pełnej mocy, na 500D synchronizuje nawet całkiem nieźle (myślę, że mogło by być lepiej), na 5D II nie bardzo. Patrząc na 5D II 1/250s widzimy, że w wymuszonym trybie hss lampa błyska zbyt wcześnie. Wystarczyła by regulacja w ms aby ten problem rozwiązać, może też jakieś presety dla ludzi którzy mają różne lampy.

Link - http://imageshack.us/a/img411/7663/yn622c.jpg

Poza tym wyzwalacze bardzo fajnie działają, synchronizują lepiej niż RF-602/603.

jaroslaw.majcher
16-10-2012, 15:20
Za dużo być chciał :-) Funkcja o której mówisz występuje w PW pod nazwą HyperSync. Wyzwala błysk odpowiednio wcześniej (można ustawić ręcznie lub pozwolić aby PW sam dobrał ten czas na podstawie lampy i i modelu aparatu). Jednak przy 5dII nie udaje się uzyskać krótszego czasu niż minimalny czas synchronizacji (1/200). Mowa tu o lampach systemowych. Trudno się więc spodziewać że chińska myśl technologiczna będzie w stanie wyprzedzić lidera rynku. Dodatkowo YN ma tą wadę, że nie można w nim zaktualizować oprogramowania (no chyba, że jest jakiś patent przez gorącą stopkę)

Jedynki z HyperSync potrafią się synchronizować nawet do 1/500s, 40d podobno do 1/400 ale osobiście nie sprawdzałem tego.

Co innego lampy studyjne - głównie chińskie. Tam czas błysku (a właściwie błysk + jego wygaszanie) jest zdecydowanie dłuższy (musi być dłuższy niż minimalny czas synchronizacji i zachowany na odpowiednim poziomie), dzięki czemu udaje się naświetlić całą klatkę.

Grzesiek_PL
16-10-2012, 16:29
Ciekawe, przy wymuszonym HSS nie powinno być różnicy czy to 1/500s czy 1/4000s, migawka biegnie z tą samą prędkością tylko ma mniejszą szczelinę więc matryca zarejestruje mniej światła.

Grzesiek_PL
16-10-2012, 20:15
5D II 1/8000s YN-622 połączone kablem PC z RF-602 w celach zrobienia opóźnienia (które mają te tańsze wyzwalacze). Lampa YN-565EX podłączona do RF-602 odbierającego sygnał wymuszony HSS od YN-622.

źródło (http://img696.imageshack.us/img696/9124/yn622c2.jpg)

Można przypuszczać, że gdyby opóźnienie było by minimalnie większe miałbym naświetloną całą klatkę.

jaroslaw.majcher
16-10-2012, 20:59
HSS nie może być wymuszony ponieważ jest to funkcja lampy a nie wyzwalacza czy aparatu. Włączenie HSS w takim przypadku powoduje jedno: przesunięcie czasu błysku. Normalnie błysk następuje albo od razu po całkowitym odsłonięciu matrycy przez pierwszą lamelkę albo chwilę przed tym jak druga lamelka ma zasłaniać.

Na podanych przez Ciebie przykładach widać ciekawą rzecz. Przy podłączeniu przez gorącą stopkę błysk następuje gdy pierwsza kurtyna kończy pracę (stąd widać rozmiar szczeliny), natomiast przy podłączeniu przez gniazdo pc zawsze w tym samym czasie. Wygląda więc na to że 2 opcja dedykowana jest do lamp studyjnych ponieważ wyzwalacz wyzwala odpowiednio wcześniej licząc na to, że błysk będzie na tyle długi aby pokryć cały przebieg szczeliny - może zbyt wcześnie. Dodatkowo przy 500d i gnieździe pc widać w którym momencie następuje wygaszanie palnika (tak przypuszczam)

Co do opóźnienia to można by się pokusić o układ na AtMega z potencjometrem który będzie regulował czas opóźnienia przez gniazdo PC. Nie wiem tylko czy takie napięcie nie zabije uC, trzeba by dodatkowo odseparować piny. Laik wczytując się w zasoby internetu i znając podstawy programowania w czymkolwiek zrobi to w pół dnia. Główne hasło to arduino, ale arduino samego w sobie nie trzeba mieć. Wystarczy samo AtMega, płytka stykowa i programator.

jacek_73
16-10-2012, 21:15
HSS nie może być wymuszony ponieważ jest to funkcja lampy...

A na jakiej zasadzie działa HSS w lampach reporterskich?

jajo_antipo
16-10-2012, 21:22
Mam pewne obawy co do zakupu wyzwalaczy radiowych a mianowicie są to Pixel Opas. Aktualnie posiadam rf-602, jednak potrzebuję czegoś bardziej niezawodnego i z większym zasięgiem. Na PW mnie nie stać więc wybór padł na Opasy i tutaj mam pytanie. Podają że wyzwalacze te mają maksymalny czas synchronizacji 1/320, więc z moim 1d będą działać, jednak planuje zakup średniego formatu typu hasselblad lub bronica i czy te wyzwalacze będą działać z tym średnim formatem na czasie 1/500? czy do tych aparatów potrzebuje już PW?

jaroslaw.majcher
16-10-2012, 23:26
A na jakiej zasadzie działa HSS w lampach reporterskich?

Lampa generuje serię błysków w krótkim odstępie czasu. Biorąc jednak pod uwagę bezwładność palnika lampy, błysk i przerwa nie mogą być traktowane jako 0 i 1. Poniżej bardzo przybliżony wykres jak to wygląda:

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/155/hssz.jpg/)

W pionie moc, w poziomie czas. Przynajmniej tyle w teorii.

Usjwo
18-10-2012, 09:08
Za dużo być chciał :-) Funkcja o której mówisz występuje w PW pod nazwą HyperSync. Wyzwala błysk odpowiednio wcześniej (można ustawić ręcznie lub pozwolić aby PW sam dobrał ten czas na podstawie lampy i i modelu aparatu). Jednak przy 5dII nie udaje się uzyskać krótszego czasu niż minimalny czas synchronizacji (1/200). Mowa tu o lampach systemowych. Trudno się więc spodziewać że chińska myśl technologiczna będzie w stanie wyprzedzić lidera rynku. Dodatkowo YN ma tą wadę, że nie można w nim zaktualizować oprogramowania (no chyba, że jest jakiś patent przez gorącą stopkę)

Jedynki z HyperSync potrafią się synchronizować nawet do 1/500s, 40d podobno do 1/400 ale osobiście nie sprawdzałem tego.

To ja podraze ten ciekawy temat. Zeby lampa naswietlila cala klatke przy mniejszych czasach (bez wykozystania HSS) to musi swieci dostatecznie dlugo, conajmniej przez czas otwarcia migawki (trzeba pamietac ze w szczelinowej czas otwarcia migawki to nie to samo co czas expozycji). Poniewaz predkosc kurtyn jest stala, czyli czas otwarcia migawki zawsze jest wiekszy (powiedzmy co najmniej rowny) x-synch. Tyle czasu potrzebuje kurtyna by znalezdz sie po drugiej stronie. Czasy blysku dla C580 i to mniej ok 1/250 (max mocy i jest to czas t.1!). Jakim wiec sposobem uda sie naswietlic cala klatke przy krotkim czasie expozycji (ponizej x-synch).

Co to jest wymuszone HSS?

jaroslaw.majcher
18-10-2012, 10:43
Słusznie zauważyłeś że czas przesuwu nie zmienia się. Zmienia się tylko wielkość szczeliny. Przy czasach niewiele krótszych niż x-synch szczelina jest całkiem spora i czas kiedy obydwie lamelki jednocześnie zasłaniają matrycę jest krótki (a możliwe, że istnieje czas krótszy niż x-synch dla którego w pewnym momencie cała matryca jest odsłonięta). Spójrz na początek wykresu jeszcze raz. Widać tam, że lampa aby zaświecić z pełną mocą potrzebuje trochę czasu. Normalnie początek błysku lampy następuje w momencie gdy 1 lamelka już się schowa.

W przypadku PW początek błysku lampy następuje jeszcze jak 1 lamelka zasłania matrycę czyli wcześniej. Czas ten nazywany jest HyperSync Offset i jest sterowany albo automatycznie albo ręcznie. Daje to lampie czas na zaświecenie z pełną mocą i lepsze wstrzelenie się w lukę pomiędzy lamelkami.

Mam nadzieje, że nic nie pokręciłem ani w tym poście ani w poprzednich :-)

Więcej na temat HyperSync mówi wikipedia PW pod adresem: Understanding HyperSync and High Speed Sync - PocketWizard Wiki (http://wiki.pocketwizard.com/index.php?title=Understanding_HyperSync_and_High_S peed_Sync)

Doskonałe wytłumaczenie tego zjawiska znajduje się też na optycznych. Artykuł co prawda sponsorowany ale dużo wnoszący więc pozwolę sobie wkleić link: http://www.optyczne.pl/53.1-poradnik-Przewodnik_PocketWizard_–_praktyka.html

Przyglądając się możliwością PW i zastosowanymi tam rozwiązaniami nieco bliżej, nijak można je porównywać z wyzwalaczami z Chin. Niestety za inżynierią idzie także cena. Każdy musi sobie odpowiedzieć czy potrzebne mu są powyższe czy inne rozwiązania jak (np błysk HSS mocniejszy o 1EV, współpraca ze światłomierzami). Nie mówię przez to, że PW jest idealny - bo nie jest i też ma kilka wad i nie zawsze wszystko działa tak pięknie jak jest to na papierze.

Usjwo
18-10-2012, 11:02
Dzieki, chodzi o zlapanie krotszego czasu (od x-synch) kiedy cala matryca jest juz odslonieta. Jakos sie tak zasugerowalem Twoim porownaiem do studyjnych "chinczykow" i myslalem ze lampa swieci (w jakis specjalny spsob) przez caly czas przelotu

jaroslaw.majcher
18-10-2012, 15:56
To, że błysk studyjnych chińczyków jest tak długi, że wystarcza do pokrycia przebiegu lamelek poniżej x-synch to powszechnie wiadomo. Zastanawiam się jednak jak wygląda taki czas błysku w chińskich systemówkach. Patrząc na drugi przykład Grześka widać, że czas wygaszania jest na tyle długi aby pokryć przynajmniej połowę przebiegu. Ciekawie by wyglądało takie zestawienie i dla hssowych błyskaczy było by bardzo przydatne.

Teoretycznie urządzenie do pomiaru można by zbudować za pomocą minijacka i fotorezystora a później nagrać światło za pomocą Audacity jak zwykły dźwięk. Wiem, że gdzieś był właśnie taki przykład, choć był używany do zupełnie czegoś innego(bodaj zdalnej kontroli przez błysk). Jak będę miał trochę czasu i chęci to zrobię tak na przykładzie moich lamp. Na chłopski rozum powinno się dać w ten sposób również pokazać wykres przebiegu światła hss, jednak myślę, że różnice mogą być na tyle minimalne, że fotorezystor za 1zł może ich nie wykryć i pokazać to jako ciągłą linię.

Grzesiek_PL
19-10-2012, 04:31
Z opóźnieniem czasowym za pomocą RF-602, całkiem nieźle synchronizuje z lampami YN-560 klatka jest cała naświetlona na 1/8000s, nie równo (góra ciemniejsza) ale wolę to niż używać fadera przy którym AF wysiada.

pacin1985
10-11-2012, 15:31
Jaki wyzwalacz do lampy metz 50 af-1 i Canona 450d??

jacek_73
10-11-2012, 17:33
Jaki wyzwalacz do lampy metz 50 af-1 i Canona 450d??

Najtańsze działające?
Yongnuo YN-622 Wyzwalacz Lamp Canon eTTL TTL (http://chawison.pl/26,yongnuo-yn-622-wyzwalacz-lamp-canon-ettl-ttl,396)

grzegorzki
12-11-2012, 08:38
Zapytanie: czy ktoś może ma YN 622 i dwie lampy z HSS ? Czy w takim przypadku konieczne dwa odbiorniki czy sygnał HSS może być przekazywany z mastera na slave'a ?

Usjwo
12-11-2012, 10:54
Zapytanie: czy ktoś może ma YN 622 i dwie lampy z HSS ? Czy w takim przypadku konieczne dwa odbiorniki czy sygnał HSS może być przekazywany z mastera na slave'a ?

Nie bardzo zrozumialem? Jak masz dwie lampy to protrzeba Ci jeden nadajnik i dwa odbiorniki (czyli 3 sztuki YN622), bez odbiornika sie nie da

mirekn
02-12-2012, 20:09
witam,
kupilem wyzwalacze Yongnou RF 603 oraz lampe tej samej firmy model YN 468 II,
czy wyzwalacze radiowe orzekazuja TTL do lampy?
Czy trzeba cos ustawic w aparacie badz w lampie?

bede wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam
mirek

jacek_73
02-12-2012, 20:16
...czy wyzwalacze radiowe orzekazuja TTL do lampy?
Czy trzeba cos ustawic w aparacie badz w lampie?

ad1 - nie! wyzwalacze rf-603 nie przekazują żadnych dodatkowych informacji
ad2 - w związku z powyższym należy lampę ustawić w tryb manualny.

ninken77.pl
03-12-2012, 22:20
Jako że to moj pierwszy post witam wszystkich i mam pytanie odnosnie YN 622C....
Od razu mowie ze nie znam sie specjalnie na temacie bo plan byl taki ze sie naucze jak kupie ten wynalazek wiec prosze o litość i wyrozumialosc jesli jakas glupote palne...
Kupilem sobie niedawno lampe YN 568EX i wyzwalacze radiowe YN 622C, zmontowalem z moim leciwym 30D i pojawilo mi sie sie kilka pytan.....otoż lampa smiga z body jak Pan Bog przykazal czyli mam manual,mam stroboskop, manaual, mam TTL i pewnie pare innych rzeczy ale jesli montuje jeden nadajnik/odbiornik na sankach aparatu a drugi na lampie to zaczynaja sie schody.....jak to kupowalem to myslalem ze bedzie tak samo jak z lampa na sankach tylko ze bedzie ona zdjeta...a tu co bym nie robil ona sie przelacza na ETTL, ustawia ogniskowa 24 mm i HSS......nijak nie moge manuala wlaczyc ani multi....Czy to tak ma byc?? Nie mam w body menu do sterowania lampami....wiec moge tylko w lampie to ustawiac ale co bym nie zmienial ona wraca to ustawien o ktorych pisalem.....instrukcje mam po angielsku i chinsku wiec nie bardzo mi pomaga...Pani ze sklepu mowi ze to normalne i tak ma byc ale dla mnie to troche bez sensu.....tansze wyzwalacze moga wyzwalac manualnie a ten nie moze?
Chciałem nauczyc sie robic portrety z takimi mocnymi cieniami a teraz to nie bardzo wiem jak to osiagnac przy takim sprzecie i za takimi mozliwosciami.....
Jesli ktos moglby wyjasnic mi jak pastuch krowie na rowie jak to wlasciwie ma byc to bylbym wdzieczny....

fotom
03-12-2012, 22:55
tansze wyzwalacze moga wyzwalac manualnie a ten nie moze?
Sprawdziłem na 30D+YN622+430EX i wszystko działa tak, jak się ustawi na lampie.
Spróbuj włączyć na wyzwalaczu Mix mode - przytrzymaj przycisk CH SET przez chwilę, dioda kanałów zamruga i będzie się świecić.

ninken77.pl
03-12-2012, 23:41
:p Ha! Niech zyje potega internetu :) Działa jak złoto, a ja jutro zadzwonie i powiem Pani ze nie miala racji....;-)
Wielkie dzieki Kolego, niby drobiazg ale mnie meczylo czemu sie nie da skoro w innych sie da.

pe.en.de
09-12-2012, 19:55
Takie pytanko: Czy podczas robienia zdjęcia, impuls wyzwalający zawsze idzie na gorącą stopkę (5DII) ?
Pytam, bo zauważyłem iż po podłączeniu aparatu do komputera i pracy w live view, nadajnik radiowy nie wysyła impulsu.
Czym może być to spowodowane?

Kuba1
09-12-2012, 20:27
Takie pytanko: Czy podczas robienia zdjęcia, impuls wyzwalający zawsze idzie na gorącą stopkę (5DII) ?
Pytam, bo zauważyłem iż po podłączeniu aparatu do komputera i pracy w live view, nadajnik radiowy nie wysyła impulsu.
Czym może być to spowodowane?To niestety wada systemu - nie działa lampa jeśli korzystamy z LV. Pracuję czasem w ten sposób (EOS Utility) - muszę po prostu za każdym razem wyłączyć LV, aby odpalić lampy z migawką.

Usjwo
10-12-2012, 05:06
To niestety wada systemu - nie działa lampa jeśli korzystamy z LV.

Chyba jak korzystamy EOS Utility? Z LV lampa powinna dzialac (przynajmniej u mnie dziala w 40D)

Kuba1
10-12-2012, 05:37
Chyba jak korzystamy EOS Utility? Z LV lampa powinna dzialac (przynajmniej u mnie dziala w 40D)Oczywiście - o to pytał pe.en.de i tak też napisałem, że z EOS Utility. Swoją drogą utrudnia to robotę studyjną jak diabli. Nie wiem, czy przypadkiem Capture One nie pozwala na pracę z podglądem na komputerze i z lampami jednocześnie.

EOS1N
04-01-2013, 15:02
pytanie czy lampy EX można wyzwalać bezprzewodowo innymi lampami starszych typów tzn EZ czy jakie tam inne były..

i czy mając nawet dwie EX to ta na statywie będzie działac w ettl'u czy tak jak ją zaprogramujemy na ekraniku???

Jeśli chcesz odpalać EZ to zpaomnij o TTLuII, i o wyzwalani bezprzewodowym (bez dodatkowych zakupów).

W trybie TTL EX kierowany zdalnie działa z TTL a jak włączysz manual to programujesz sam, choć*oczywiście w TTL też może wprowadzać korekcje : )

Kudłaty
08-01-2013, 05:07
Mam pytanie do użytkowników rf-603. Czy próbował ktoś kiedyś takiego połączenia: body + lampa z TTLem na sankach, + nadajnik połączony z korpusem przez kabel PC-PC (bądź, jeśli tak nie działa) kabel PC zakończony kostką z takowym gniazdem i pod to podpięty nadajnik?
Na chłopski rozum powinno tak działać, jeśli przy wyzwoleniu błysku sygnał idzie zarówno przez sanki jak i przez gniazdo pc (chyba, że się mylę?), ale wolę się upewnić.

Generalnie zamysł jest taki, żeby z puski nie zdejmować lampy, zachować ttl, a dodatkowo mieć lampy wyzwalane w manualu i to wszystko za pomocą rf-603. Da się?

Pozdrawiam

Usjwo
08-01-2013, 13:09
Tylko co rozumiesz przez "ttl"? Pomiar expozycji przy blysku pomiarowym? Wtedy lampa na sankach bedzie Ci walic wieksza moca niz potrzeba, bo do pomiaru nie bedzie blysku z manualnych lamp. Moznaby wprzwdezie robic korekcje blysku, ale w takim przypadku to lepszy bedzie manual.

Kudłaty
08-01-2013, 19:55
Lampy wyzwalane przez radio służyłyby do doświetlenia tła i nie ingerowałyby w dużym stopniu w główny temat zdjęć, a inną sprawą jest też wspomaganie AF, którego nie będzie jeśli zamontuję zestaw piętrowo, prawda?
W każdym razie, próbował ktoś takiego połączenia? Powinno działać?

Pozdrawiam

tomphoto
08-01-2013, 20:37
Yongnuo 568ex z 60d aby wyzwolić błysk tej lampy bezprzewodowo, muszę włączyć lampę wbudowaną w aparacie ? Innej opcji nie ma ?

Kudłaty
08-01-2013, 20:54
Z tego co jest napisane w instrukcji wynika, że lampa musi być otwarta, ale nie musi być używana, bo opisana jest zarówno opcja błyskania lampą wbudowaną i tą wyzwalaną jak i błyskania samą wyzwalaną. Kwestia odpowiednich ustawień.

Pozdrawiam.

tomphoto
08-01-2013, 21:16
W menu aparatu kolejno >Nastawy lampy wbudowanej>funkcja bezprzewodowa (sa trzy opcje) lampa zewnętrza:lampa wbudowana, lampa zewnętrzna(tą mam ustawioną), lampa zew.+wbudowana
dalej mamy kanały tu lama musi mieć ten sam kanał co aparat, dalej grupa błysków tu mamy dwie opcje wszystkie lub A:B
Lampa ustawiona z swojego menu na ettl mode SC grupa A kanał 1

McKiller
25-01-2013, 17:11
Witam, Chciałbym prosić was o pomoc. Chciałbym radiowo wyzwolić lampę błyskową (Canon 430EX II) za pomocą nadajnika i odbiornika Pixel Bishop. Sytuacja wygląda następująco, nadajnik podpinam na gorącą stopkę aparatu (Canon 5D), na odbiornik zamontowany na statywie z parasolką wsuwam lampę błyskową na gorącą stopkę. Błysk jest wyzwalany ale obraz totalnie biały. Co robię nie tak? Dodam że w ustawianiach aparatu nic nie ustawiałem. Dzięki za pomoc.

espire
25-01-2013, 18:21
Pixel Bishop chyba nie przenosi TTL. Zauważ że masz 2 styki komunikacyjne zamiast 4 (tak przynajmniej widać na zdjęciach) Potraktuj go jako wyzwalacz bez TTL-a. Lampa w tryb manualny, ustawiasz moc, aparat też w tryb manualny. zacznij od tego. Lampa w trybie auto błyska pełnym światłem jeśli nie ma komunikacji

McKiller
25-01-2013, 23:13
Pixel Bishop chyba nie przenosi TTL. Zauważ że masz 2 styki komunikacyjne zamiast 4 (tak przynajmniej widać na zdjęciach) Potraktuj go jako wyzwalacz bez TTL-a. Lampa w tryb manualny, ustawiasz moc, aparat też w tryb manualny. zacznij od tego. Lampa w trybie auto błyska pełnym światłem jeśli nie ma komunikacji

Spróbuję tak jak napisałeś ale czytam właśnie podstawowe funkcje Pixela i jest " obsługa TTL przez gorącą stopkę " więc powinno śmigać

espire
26-01-2013, 10:04
martwi mnie słowo obsługa czy to znaczy przeniesienie ttl, czy jak w przypadku moich soldieröw informacja o wstępnym naciśnięciu spustu migawki czy uruchomieniu lampki wspomagającej ustawianie ostrości. Przejrzyj fora jak to jest faktycznie z ttl w przypadku Twoich wyzwalaczy

waisman
29-01-2013, 16:04
Witam mam pytanie odnosnie wyzwalaczy yn 622 ma ktos korzysta z tego ? ogladalem testy na yt ale na forum nie znalazlem nic konkretnego jesli bylo to przepraszam, moje nie dopatrzenie

Grzesiek_PL
29-01-2013, 17:24
Witam mam pytanie odnosnie wyzwalaczy yn 622 ma ktos korzysta z tego ? ogladalem testy na yt ale na forum nie znalazlem nic konkretnego jesli bylo to przepraszam, moje nie dopatrzenie
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yn-622-yongnuo-86129/
Co tu dużo gadać o wyzwalaczy który działa dobrze? ;)

kashiash
01-02-2013, 08:22
Spróbuję tak jak napisałeś ale czytam właśnie podstawowe funkcje Pixela i jest " obsługa TTL przez gorącą stopkę " więc powinno śmigać
mozesz na nadajnik bishopa wpiąc druga lampę ... i na ta lampe przenoszone jest TTL.
Na wyzwalaną radiowo Bishop nie przenosi ttl .