Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

sebcio80
27-04-2010, 17:34
Sebcio - twierdzisz, że nawet z dwoma lampami ciężko jest doświetlać w pełnym słońcu? Na tym filmie
http://www.youtube.com/watch?v=k7qEgl2uQHg
używają wprawdzie po trzy lampy z każdej strony, ale one są w trybie HSS. A gdyby zrezygnować z krótkich czasów, domknąć przysłonę, ustawić te 1/200, to dałoby się zrobić coś podobnego z jedną gołą lampą ( tzn. po jednej z każdej strony, zamiast trzech)? Chodzi mi raczej o samą moc błysku, wiadomo, że jakość światła, z jednego flesza a z kilku, to inna bajka.

wiekszosc ujec robia 6 lampami na raz, daje to z 900Ws,
zdjecia robia golymi palnikami, pewnie zoom na 50mm nawet to faktycznie moga dac rade, ja zawsze jednak mysle tez o jakis modyfikatorach, ktore zabieraja troche mocy, jednak faktycznie w takich zdjeciach sportwych nie sa one tak konieczne,

jesli chodzi o HSS i nie HSS to sprawa wyglada mniej wiecej tak, ze majac 3x580EX w HSS = jedna 580EX bez HSS z przymknieta przyslona (wszystko to w systemie Canona przez IR bo np Pocketwizardy daja wiecej mocy w HSS)

MatusP
27-04-2010, 18:41
jesli chodzi o HSS i nie HSS to sprawa wyglada mniej wiecej tak, ze majac 3x580EX w HSS = jedna 580EX bez HSS z przymknieta przyslona

Takiej informacji mi zawsze brakowało. Dzięki wielkie!

micles
27-04-2010, 21:29
Takiej informacji mi zawsze brakowało.Ja już kiedyś mierzyłem spadek mocy 580II przy włączeniu HSSa. Z tego co pamiętam, to wyniki opublikowałem w wątku o przedłużaniu kabla ettlowego. Nie chce mi się szukać, utrata była gdzieś 2,5EV.

lama
27-04-2010, 21:34
Takiej informacji mi zawsze brakowało. Dzięki wielkie!

Przecież takie informacje są w instrukcji, liczba przewodnia w zależności od czasu naświetlania.

micles zauważ, że moc w trybie hss zależna jest od czasu naświetlania, nie możesz więc napisać, że spadek jest 2,5EV bo inny jest dla np. 1/320 a inny (większy) dla np. 1/4000.

micles
27-04-2010, 22:17
moc w trybie hss zależna jest od czasu naświetlania, nie możesz więc napisać, że spadek jest 2,5EV bo inny jest dla np. 1/320 a inny (większy) dla np. 1/4000.Przy przejściu przez x-sync maleje nam o 2,5EV a później jest już proporcjonalnie (czas : przysłona).

Maver
27-04-2010, 22:51
podłączam się pod to pytanie.. mam zamiar wyzwalać 580 i 430 ex. ale te phottixy czasy synchronizacji mają zbyt długie. robiąc zdjęcia w plenerze w pełnym słońcu ciężko by było.

Na litosc boska, to nie jest czas synchronizacji phottixow tylko aparatu.
Chcesz miec 1/8000 na "gownianych" wyzwalaczach to kup Nikona D70 z elektroniczna migawka ktory bedzie ci sie synchronizowal na kazym czasie, albo jakiegos kompakta canona... G10 czy cos w ten gust.

lama
27-04-2010, 23:42
Przy przejściu przez x-sync maleje nam o 2,5EV a później jest już proporcjonalnie (czas : przysłona).
No teraz się w pełni zgadzam ;) Samo włączenie HSS przy czasie x-sync "zjada" ok. 2EV, a później to już te same zasady jak dla zastanego.

giebe
28-04-2010, 11:23
Na litosc boska, to nie jest czas synchronizacji phottixow tylko aparatu.
Chcesz miec 1/8000 na "gownianych" wyzwalaczach to kup Nikona D70 z elektroniczna migawka ktory bedzie ci sie synchronizowal na kazym czasie, albo jakiegos kompakta canona... G10 czy cos w ten gust.
czyli mam rozumieć, że phottixy wystarczą i hss w lampach? w opisie phottixow wyraźnie pisało, że ich czas synchronizacji to 1/250.

Lukaasz
28-04-2010, 14:12
Maver już to wytłumaczył tylko nieco brutalnie, to jest zależne od czasu synchronizacji Twojego aparatu, czyli w większości przypadków 1/250, ale może to być nawet 1/8000.

sebag
28-04-2010, 15:01
... to jest zależne od czasu synchronizacji Twojego aparatu, czyli w większości przypadków 1/250, ale może to być nawet 1/8000.

Generalnie tak, ale nie do końca.
Nawet jeśli puszka ma czas synchro np 1/250s (np 5D), nie uzyskasz takiego czasu z wieloma chińskimi wyzwalaczami. Najczęściej najkrótszy użyteczny czas będzie w granicach 1/160s. Przy krótszych czasach na zdjęciu otrzymasz nienaświetlone ciemne paski.

Maver
28-04-2010, 15:06
czyli mam rozumieć, że phottixy wystarczą i hss w lampach? w opisie phottixow wyraźnie pisało, że ich czas synchronizacji to 1/250.

Nie.
Moze jeszcze raz od poczatku.
Czas synchronizacji zalezy od tego jak szybko migawka w Twoim aparacie potrafi sie calkowicie otworzyc i zamknac, mowiac lopatologicznie.
Przykladowo moze to byc 1/250 sekundy.
Ten czas i kazdy krotszy nie wymaga zadnego kombinowania, specualnych cudownych lamp, wyzwalaczy itp...
Po prostu migawka otwiera sie, lampa blyska naswietlajac cala klatke, po czym migawka zamyka sie.

Przy kazdym krotszym czasie (np 1/500) migawka nie jest w pelni otwarta, wiec w momecie kiedy lampa blysnie (a jej blysk zaleznie od mocy trwa przykladowo od 1/1000 do 1/40000 sekundy) naswietli tylko ta czesc klatki ktora bedzie aktualnie odslonieta. Pozostala czesc zdjecia bedzie nie odswietlona przez lampe (mowiac znow lopatologicznie).

Tak sie dzieje w przypadku normalnej mechanicznej migawki.

Jesli wezmiesz aparat typu "glupi jaś", albo Nikon d70 ktory ma migawke elektroniczna, nie bedziesz mial sytuacji ze tylko czesc klatki jest odslonieta, przez migawke, bo takowej (mechanicznej) tam niema.

Wiec w momecie kiedy lampa blysnie po prostu naswietli cala klatke.

HSS dziala tak ze lampa po prostu blyska naswietlajac kazdy odsloniety kawalek klatki. Wiec jesli nie masz migawki ktora przyslania klatke, nie ma znaczenia czy lampa ma HSS czy nie, po prostu blyska i tyle.

Tu masz filmik z takiego blyskania.
http://www.youtube.com/watch?v=A44nEPeLaGk

Co prawda to nie photixy, a stare PW... ale one tez HSS'a nie obsluguja.
Zreszta, wyzwalacz radiowy od wyzwalania po kablu rozni sie tylko tym ze nie ogranicza ci ruchow :)
I tu i tu sygnal elektryczny rozchodzi sie z predkoscia swiatla. No chyba ze chinczycy bardzo zlosliwie wpakowali cos takiego w te wyzwalacze co diamertalnie opoznialo by wysylanie sygnalu. Bo sam sygnal to tez tylko informacja o tym zeby zewrzec dwa piny.

giebe
28-04-2010, 15:17
dzięki za wyjaśnienia, do końca w temacie nie jestem obcykany bo planuje dopiero zakup dwóch lamp i wyzwalacza radiowego a Twój post mi wiele wyjaśnił :) . trafiłem na pixel knight za 490 zł bodajże i zastanawiam się nad jego zakupem. co byście mogli polecić oprócz pocket wizarda?

lama
28-04-2010, 15:18
Zreszta, wyzwalacz radiowy od wyzwalania po kablu rozni sie tylko tym ze nie ogranicza ci ruchow :)
I tu i tu sygnal elektryczny rozchodzi sie z predkoscia swiatla. No chyba ze chinczycy bardzo zlosliwie wpakowali cos takiego w te wyzwalacze co diamertalnie opoznialo by wysylanie sygnalu. Bo sam sygnal to tez tylko informacja o tym zeby zewrzec dwa piny.

Może nie złośliwie, ale jednak coś wpakowali. Wyzwolenie nie następuje natychmiast, jak w przypadku kabla. Mimo że wyzwalacze RF-602 pozwalają osiągać 1/500 przy mniejszych mocach błysku, to przy pełnej mocy i 1/250 (Canon 30D) na dole zdjęcia widać już niewielki cień, którego przy wyzwoleniu za pomocą kabla nie ma. Niebawem postaram się zmierzyć te opóźnienie, więc podzielę się wynikami.

sebag
28-04-2010, 15:27
Ten czas i kazdy krotszy nie wymaga zadnego kombinowania

i każdy dłuższy

I znów generalnie tak, ale...
- W praktyce po zwykłym kablu z 5D otrzymasz 1/250s i wszystko super.
- Po kablu OCC2/3 masz dodatkowo TTL, HSS itp i nadal wszystko super.
- Z wieloma zwykłymi wyzwalaczami chińskimi (nie znam wszystkich modeli, więc nie chcę generalizować) nie naświetlisz poprawnie przy czasie krótszym niż 1/160s.
Dodatkowo przy współpracy z niektórymi puszkami występują silne interferencje sygnału w postaci dziwnych pasków na jednym z boków zdjęcia.
- Z nowymi chińskimi wyzwalaczami Pixel TR332, które dają TTL, HSS, itp nie współpracują wcale lub częściowo niektóre puszki i flesze - dotyczy zarówno automatyki jak i zwykłego wyzwolenia.
- Z nowymi PW (TT5) też pojawiają się problemy przy pełnej automatyce.
Ty może piszesz o teorii, ja opisuje moje ( i nie tylko moje) doświadczenia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

trafiłem na pixel knight za 490 zł bodajże i zastanawiam się nad jego zakupem. co byście mogli polecić oprócz pocket wizarda?

Ostatnio dystrybutor usunął ofertę ze swojej strony właśnie z powodu problemów tych wyzwalaczy.

Cały wątek TU:http://canon-board.info/showthread.php?t=55230

giebe
28-04-2010, 15:37
zorientowałem się u jednego ze sprzedawców i w ciągu paru dni na allegro pojawią się pod canona :)

sebag
28-04-2010, 15:46
zorientowałem się u jednego ze sprzedawców i w ciągu paru dni na allegro pojawią się pod canona :)

Na alledrogo już były.
Do jakiego sprzętu planujesz ich zakup?

giebe
28-04-2010, 15:53
posiadam już 400d, ale planuje zakup 5d do tego 580ex i 430 ex.

sebag
28-04-2010, 15:55
Ha, widzę że Pixele zniknęły już nawet z alledrogo.
Została wersja nikonowska, krótej i tak nikt nie chce kupić...

Ale za to pojawiło się coś takiego:
https://ssl.allegro.pl/item1003593032_wyzwalacz_fomex_dr_ray_zestaw_2_4_g hz_umt_cz_wa.html
Ładny w opisie zasięg.
Może tańszy odpowiednik PW?
Poczekamy na komentarze.

posiadam już 400d, ale planuje zakup 5d do tego 580ex i 430 ex.

Z 5D na bank nie współpracują:evil:
Co do 400d, to nie wiem.
Najlepiej najnowsze korpusy i nowe wersje lamp.

dinderi
28-04-2010, 15:59
Ale za to pojawiło się coś takiego:
https://ssl.allegro.pl/item1003593032_wyzwalacz_fomex_dr_ray_zestaw_2_4_g hz_umt_cz_wa.html
Ładny w opisie zasięg.
Może tańszy odpowiednik PW?
Poczekamy na komentarze.
Z opisu wynbika, że raczej nie odpowiednik PW - możliwości takie jak RF-602, tylko kanałów więcej i dłuższy zasięg.

sebag
28-04-2010, 17:52
Z opisu wynbika, że raczej nie odpowiednik PW - możliwości takie jak RF-602, tylko kanałów więcej i dłuższy zasięg.

Miałem na myśli poprzednie modele PW, a nie TT5.

sebcio80
28-04-2010, 17:56
Miałem na myśli poprzednie modele PW, a nie TT5.

PW nic nie zastapi, a na pewno nie wyzwalacze, ktore dziala na 2,4 Ghz, niestety to porazka,

Maver
28-04-2010, 18:32
Może nie złośliwie, ale jednak coś wpakowali. Wyzwolenie nie następuje natychmiast, jak w przypadku kabla. Mimo że wyzwalacze RF-602 pozwalają osiągać 1/500 przy mniejszych mocach błysku, to przy pełnej mocy i 1/250 (Canon 30D) na dole zdjęcia widać już niewielki cień, którego przy wyzwoleniu za pomocą kabla nie ma. Niebawem postaram się zmierzyć te opóźnienie, więc podzielę się wynikami.

Coz. Ja mam 20D i wyzwalacze Yongnuo RF-602, i przy 1/250 mam poprawnie naswietlona klatke, nie zauwazylem zebym mial choc jedno zdjecie nie do konca naswietlone.

i każdy dłuższy
- Z wieloma zwykłymi wyzwalaczami chińskimi (nie znam wszystkich modeli, więc nie chcę generalizować) nie naświetlisz poprawnie przy czasie krótszym niż 1/160s.

No to jak pisalem wyzej, z tanich badziewi polecam Yongnuo. Dzialaja spokojnie do 1/250. A TTL przy takim blyskaniu jest i tak bezuzyteczny, bo lepiej miec kontrole nad tym co sie dzieje.

ps. A co do czasow, to jak dla mnie 1/250 to dluzszy czas niz 1/500, czyli wszystkie czasy krotsze niz 1/250 (jak pisalem w poprzednim poscie)

sebag
28-04-2010, 19:37
ps. A co do czasow, to jak dla mnie 1/250 to dluzszy czas niz 1/500

Niczego innego nigdzie nie napisałem:lol:

A TTL przy takim blyskaniu jest i tak bezuzyteczny, bo lepiej miec kontrole nad tym co sie dzieje.

Nie bardzo rozumiem. Zawsze lepiej mieć możliwość wyboru, czy korzystamy z TTL, czy z M. A poza tym TTL jest przy błyskaniu często bardzo użyteczny, i korzystając z niego można mieć pełną kontrolę nad naświetleniem/oświetleniem/błyskiem.

No to jak pisalem wyzej, z tanich badziewi polecam Yongnuo. Dzialaja spokojnie do 1/250.

Dlatego wcześniej napisałem, że nie generalizuję i nie twierdzę, że wszystkie chińczyki mają ograniczenia w synchronizacji.
Sam używam chińskich po przeróbkach (zmieniłem zasilanie w odbiornikach, dodałem antenę w nadajniku dzięki czemu zasięg radykalnie wzrósł, wylutowałem mostek w nadajniku dzięki czemu lampa sama z siebie nie błyska a błyski mam 100/100) i jestem zadowolony.
Ale pewnie, że wolałbym chociażby Skyporty, nie mówiąc już o nowych PW z TTLem. Tyle, że cena w tej chwili jest dla mnie zaporowa dla zestawu 1xnadajnik + 3xodbiornik.

Maver
28-04-2010, 20:05
TTL jest uzyteczny jesli masz 2 sekundy na zrobienie zdjecia i nie masz czasu sie nad nim zastanowic.
W pozostalych przypadkach tryb manualny daje wieksza kontrole nad tym co chcesz zrobic.
Chociaz co kto lubi. Mnie tam TTL do niczego nie jest potrzebny, no chyba ze mial bym lampe zapieta na aparacie, wtedy jak najbardziej jest OK, bo nie ma czasu na myslenie i ustawianie.

sebag
28-04-2010, 20:53
TTL jest uzyteczny jesli masz 2 sekundy na zrobienie zdjecia i nie masz czasu sie nad nim zastanowic.
W pozostalych przypadkach tryb manualny daje wieksza kontrole nad tym co chcesz zrobic.
Chociaz co kto lubi. Mnie tam TTL do niczego nie jest potrzebny, no chyba ze mial bym lampe zapieta na aparacie, wtedy jak najbardziej jest OK, bo nie ma czasu na myslenie i ustawianie.

Zdziwiłbyś się ile trzeba myśleć, zastanawiać się i ustawiać korzystając nawet z lampy na aparacie pracujacej w TTLu, aby uzyskać naturalnie wyglądające efekty. A nie mówię już o kilku lampach rozstawionych do tego np mix w TTLu i M.
Być może zmieniłbyś zdanie, gdybyś spróbował. A TTL w takich sytuacjach, gdy korzystamy z kilku rozstawionych lamp pracujących w ratio Canona daje niesamowite efekty i co najważniejsze (w przeważającej części przypadków) bez latania od lampy do lampy by zmienić ustawienia manualne.
Do niedawna można było to realizować sterując pozostałymi lampami Slave za pomocą lampy Master na aparacie, lub z wykorzystaniem st-e2.
W tej chwili są na szczęście TT5 i w zapowiedziach zone controler. Myślę, że jest to najlepsze dostępne rozwiązanie dla osób, które poważnie chcą wykorzystywać możliwości systemu speedlite. Bije na głowę wszystkie radiówki chińskie, a także radiopoppery. Niestety, cena jest dość zaporowa, ale cóż, można jakoś uskładać:lol:
Pozdrawiam

Cichy
28-04-2010, 21:00
ja w większości błyskam w manualu, więc zakupiłem chińszczyznę, zobaczymy co to warte ;)

maxon52
28-04-2010, 21:03
Chińczyków używam w studio od 3 lat , są zasilane z 220V i jak do tej pory jest OK!

sebag
28-04-2010, 21:13
Ja również używam chińczyków na baterie w plenerze, a w studio na 220V i jestem zadowolony i nie twierdzę, że są najgorsze, ale... są lepsze rozwiązania.

Maver
28-04-2010, 21:13
Coz... TTL robi dokladnie to co moge zrobic w Manualu, poza tym ze robi co sam uwaza za sluszne a nie to co ja uwazam za sluszne. A nogi mam zdrowe, moge pospacerowac od lampy do lampy.

Gdyby mi zalezalo na TTLu (choc bardziej pewnie na HSSie) to wybral bym TT5. A ze mi nie zalezy, to nie mam zamiaru wydawac 1500zeta zeby obsluzyc jedna lampe i miec wygode wynikajaca z braku koniecznosci chodzenia do niej.

Cichy
28-04-2010, 21:40
Ale lampy to ja mam niemieckie, tylko wyzwalacze chińskie :D

Sławek
28-04-2010, 21:47
Ale lampy to ja mam niemieckie, tylko wyzwalacze chińskie :D
A do niedawna nie używałeś wcale flesza w plenerze .

micles
28-04-2010, 21:48
ja w większości błyskam w manualu, więc zakupiłem chińszczyznę, zobaczymy co to warte ;)Ja też robię większość w manualu - zazwyczaj w sytuacjach, w których wiem gdzie znajdzie się obiekt mogę też na sztywno ustawić moc lampy, która oświetli go z odpowiednią mocą. Nie ukrywam, że kontrolowanie mocy lampy z poziomu menu w aparacie jest baardzo wygodne, ale koszty, nie w pełni pozytywne komentarze odnośnie nowych PW i niezbyt mobilne rozwiązanie z kablem ETTL również zmusiły mnie do dokupienia chińczyków. Padło na Yongnuo, bo wybudzanie lampy uważam za fajny feature, a cena nadal "chińska" :D

sebcio80
28-04-2010, 21:57
nie w pełni pozytywne komentarze odnośnie nowych PW i niezbyt mobilne rozwiązanie z kablem ETTL również zmusiły mnie do dokupienia chińczyków.

te chińczyki sa na pewno niezle, jednak jesli chodzi o PW to komentarzy negatywnych na temat wersji europejskiej to chyba nigdy nie bylo,
chyba ze a negatywne uznac klopoty ze wspolpraca z 5D2 tuz po jego premierze,

ja dla przykladu w plenerze uzywam tylko i wylacznie E-TTL,

micles
28-04-2010, 22:19
Rozkmina z tym Zone Controllerem wydaje się być niezła, pewnie taki zestaw już by mi podpasował, (jeżeli działałby niezawodnie), no ale nadal cena. W zastosowaniach profesjonalnych albo dla fanatyka/bogacza - owszem. Dla amatora : chińczyki + kabel ettl.

Cichy
28-04-2010, 22:31
A do niedawna nie używałeś wcale flesza w plenerze .

A kto powiedział, ze to do pleneru ? W plenerze 1/200 niewiele mi da...

micles
28-04-2010, 22:34
Oj da, da. Jeżeli chodzi o moc lamp, to plener nie zawsze musi się odbywać w pełnym słońcu. A jeżeli chodzi o kwestię głębi ostrości, to zawsze są ND. Aczkolwiek nie ukrywam, lampy systemowe z softboxem normalnych rozmiarów są stosunkowo słabe w outdoorze w słońcu i też mnie to irytuje :P

Jacek_Z
29-04-2010, 13:21
Coz. Ja mam 20D i wyzwalacze Yongnuo RF-602, i przy 1/250 mam poprawnie naswietlona klatke, nie zauwazylem zebym mial choc jedno zdjecie nie do konca naswietlone.

Dlatego wcześniej napisałem, że nie generalizuję i nie twierdzę, że wszystkie chińczyki mają ograniczenia w synchronizacji..
Piszecie o możliwościach radiówki, ale problem tkwi gdzie indziej. A mianowicie jakie lampy sa wyzwalane z tych radiówek. Z lampkami "reporterskimi", systemowymi itp nie ma problemu, ale sa problemy z większościa lamp studyjnych. Nie pytajcie dlaczego, bo to nielogiczne, ale to pokazuje (nie tylko moja) praktyka.
Pocket Wizardy bez problemu odpalą mi na 1/250 nikonowską SB800, ale studyjne Elfo juz tylko na 1/160 (musze ustawić tyle by uniknąć minimalnego sciemnienia na jednym boku). Oczywiście studyjne elfo po kablu lub synchronizowane błyskiem czy też IR - bez problemu 1/250. Kto wie dlaczego z radiem tylko 1/160? Ja już słyszałem różne teorie, ale żadna mnie nie przekonuje.

lama
29-04-2010, 17:16
Pocket Wizardy bez problemu odpalą mi na 1/250 nikonowską SB800, ale studyjne Elfo juz tylko na 1/160 (musze ustawić tyle by uniknąć minimalnego sciemnienia na jednym boku). Oczywiście studyjne elfo po kablu lub synchronizowane błyskiem czy też IR - bez problemu 1/250. Kto wie dlaczego z radiem tylko 1/160? Ja już słyszałem różne teorie, ale żadna mnie nie przekonuje.

Bo radio ma pewne opóźnienie, z opóźnieniem odpalana jest lampa (studyjne mają dłuższy czas błysku), której błysk w całości się "nie mieści" - stąd te minimalne ściemnienie.

Czapa
29-04-2010, 22:26
ja w większości błyskam w manualu, więc zakupiłem chińszczyznę, zobaczymy co to warte ;)

Nie żebym miał coś do Twoich wyzwalaczy czy lamp, ale że tak powiem ostatnio nie "zabłysłeś" :lol:

aale juz sie nie odzywam :roll:

MaciekH
29-04-2010, 23:49
Bo radio ma pewne opóźnienie, z opóźnieniem odpalana jest lampa (studyjne mają dłuższy czas błysku), której błysk w całości się "nie mieści" - stąd te minimalne ściemnienie.

Ale radio nie wybiera sobie że dla studyjnej będzie opóźnienie a dla np SB800 nie. I skoro czas błysku jest dłuższy to lepiej, bo migawka ma większe szanse "przelecieć" w trakcie jego trwania, czyż nie? Więc coś nie logiczna jest Twoja argumentacja...

micles
30-04-2010, 00:30
Nie żebym miał coś do Twoich wyzwalaczy czy lamp, ale że tak powiem ostatnio nie "zabłysłeś" :lol:

aale juz sie nie odzywam :roll:No bo ostatnio jeszcze nie miał chińczyków i marzył o tym, żeby IR działał tak jak powinien :P

Cichy
30-04-2010, 09:35
Ja to sobie i bez błyskania poradziłem.

lama
30-04-2010, 10:57
Ale radio nie wybiera sobie że dla studyjnej będzie opóźnienie a dla np SB800 nie. I skoro czas błysku jest dłuższy to lepiej, bo migawka ma większe szanse "przelecieć" w trakcie jego trwania, czyż nie? Więc coś nie logiczna jest Twoja argumentacja...

Argumentacja jest jak najbardziej logiczna, może czegoś nie zrozumiałeś.

Zakładam, że wiesz jak działa migawka szczelinowa. A więc:

błysk speedlightem przy x-sync

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/2968/mig0003layer1.png)

i błysk lampą studyjną

źródło (http://img530.imageshack.us/img530/5844/mig0002layer2.png)

Teraz dokładamy wyzwalacz radiowy, który ma jakieś opóźnienie.

błysk speedligthem

źródło (http://img217.imageshack.us/img217/513/mig0001layer3.png)

i lampą studyjną

źródło (http://img188.imageshack.us/img188/5425/mig0000layer4.png)

Jak widać na ostatnim rysunku, część światła błyskowego dociera do matrycy/błony gdy migawka już się zamyka. Powoduje to spadek jasności na dole zdjęcia (bo migawka zamyka się od góry). Gdyby cały błysk trwał podczas zamykania migawki, widoczny byłby całkowicie czarny pasek.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne ;)

sebcio80
30-04-2010, 11:10
Jak widać na ostatnim rysunku, część światła błyskowego dociera do matrycy/błony gdy migawka już się zamyka. Powoduje to spadek jasności na dole zdjęcia (bo migawka zamyka się od góry). Gdyby cały błysk trwał podczas zamykania migawki, widoczny byłby całkowicie czarny pasek.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne ;)

oczywiscie masz racje,

warto dodac ze to dotyczy tanich lamp studyjnych, ktore to maja czasy blysku dosc dlugie (ponad 1/250s) ale dzieki temu mozna ich uzywac pzy krotkich czasach),
drozsze firmowe lampy maja czasy blysku krociotkie i nie ma tego problemu

MaciekH
30-04-2010, 14:49
lama, no teraz rozumiem, ale tych schematach czas błysku jest niewiele krótszy od czas u otwarcia migawki, a zazwyczaj studyjne mają kilka razy krótsze błyski (przynajmniej wg specyfikacji...

Maver
30-04-2010, 15:44

Bo wychodzi na to ze dzialanie tanich wyzwalaczy jest po prostu nielogiczne.
Tak czy siak Yongnuo przy 1/250 i lampach 580EXII i 540EZ dzialaja bez problemu.

adisb
30-04-2010, 17:02
Bo wychodzi na to ze dzialanie tanich wyzwalaczy jest po prostu nielogiczne.
Tak czy siak Yongnuo przy 1/250 i lampach 580EXII i 540EZ dzialaja bez problemu. z 430EXII również

lama
30-04-2010, 18:15
lama, no teraz rozumiem, ale tych schematach czas błysku jest niewiele krótszy od czas u otwarcia migawki, a zazwyczaj studyjne mają kilka razy krótsze błyski (przynajmniej wg specyfikacji...

No to jeszcze jeden obrazek:

źródło (http://img72.imageshack.us/img72/6339/36533040.png)

Tak na marginesie, jeśli ustawisz czas np. 1/8000 to proces naświetlania klatki będzie trwał ok. 2x x-sync (oczywiście każdy fragment matrycy będzie odsłonięty jedynie przez tą 1/8000s)

Maver
30-04-2010, 18:33
To tak na drugim marginesie.
Te Twoje wykresiki mozna by wydzielic do osobnego wątku, zeby po kolejnym pytaniu "dlaczego mi nie naswiela calek klatki" mozna bylo odrazu linkiem wyjasnic problem.

MaciekH
30-04-2010, 18:44
Rozumiem. A tak btw skąd czerpiesz taką wiedzę? Jakieś strony czy doświadczenie?
A pytam bo sam chętnie bym poczytał;)

mekii
03-05-2010, 14:12
Mam pytanko, ktoś już bawił się PIXEL'ami?
Jak wrażenia? Przymierzam się do kupna no i mam dylemat :

Skyport'y które mnie wyjdą nowe 1000zł - bez możliwości krótkich czasów naświetlania(do 1/250),

Albo Pixele, które mają E-TTL'a, czas synchro 1/8000s, zestaw kabelków do działania zarówno ze speedlightami i studyjnymi - cena 793zł z przesyłką

Oczywiście mowie tu o zestawie nadajnik + 2 odbiorniki.

Co poradzicie?

gwozdzt
03-05-2010, 14:19
Mam pytanko, ktoś już bawił się PIXEL'ami?
Jak wrażenia?
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=55230

dj_zibi
03-05-2010, 15:56
mam takie Pytanie posiadam RF-602 i C 5dmkII. Czasem mam tak ze cześc kadru nawet przy 1/160 jest zaciemniona jest to jednak kilka % całości. Natomiast 1/200 juz w większości jest niedoświetlona. Czyli potwierdza sie to ze od prawdziwego czasu Synch trzeba odjąć około 1/3EV??

micles
03-05-2010, 19:01
Używam teraz Yongnuo (3 sesje) z 2x580II i mały odsetek fot zdarzył mi się niedoświetlony pasek przy 1/200, a ze dwa razy (na jakiś 1000 zdjęć) na 1/160. Robię na 1/160 i jest ok. Chyba że faktycznie te 2/3EV mi dużo robi, to 1/250 + ocena, czy niedoświetlony pasek się pojawił i czy mi przeszkadza.

lama
05-05-2010, 14:11
Rozumiem. A tak btw skąd czerpiesz taką wiedzę? Jakieś strony czy doświadczenie?

To nie jest jakaś tajemna wiedza, wszystko można znaleźć w internecie, nawet na youtubie jest tego trochę:
http://www.youtube.com/watch?v=hvZ6VujbhjM

Maver
06-05-2010, 08:50
Używam teraz Yongnuo (3 sesje) z 2x580II i mały odsetek fot zdarzył mi się niedoświetlony pasek przy 1/200, a ze dwa razy (na jakiś 1000 zdjęć) na 1/160. Robię na 1/160 i jest ok. Chyba że faktycznie te 2/3EV mi dużo robi, to 1/250 + ocena, czy niedoświetlony pasek się pojawił i czy mi przeszkadza.

Co do tego paska to ostatnio dostalem olsnienia i zrobilem dodatkowe testy, takie specjalnie dla forum onanistyczno sprzetowe :)
Bo jak wiadomo w normalnych warunkach nie swieci sie na biala sciane tylko po to zeby zobaczyc czy pasek sie pojawi czy tez nie, wiec przy normalnych zdjeciach ciezko go zauwazyc.
Popstrykalem troche i wyglada ze jest OK przy wszystkich czasach. Moze moj 20D jakos lepiej sobie radzi z takim "highendowym" sprzetem niz nowsze canony :)

AMMarshall
06-05-2010, 10:10
(...)
Popstrykalem troche i wyglada ze jest OK przy wszystkich czasach. Moze moj 20D jakos lepiej sobie radzi z takim "highendowym" sprzetem niz nowsze canony :)

Maver, pisząc "wszystkie czasy" masz na myśli czasy 1/250 i dłuższe. Zgadza się?

micles
06-05-2010, 10:16
Pasek może być mało dostrzegalny, bo możesz focić akurat scenę, w której proporcja światła błyskowego do zastanego jest mała akurat tam, gdzie pojawia się druga lamelka migawki.

xwilkx
06-05-2010, 10:54
Ja mam pytanie. Co do takich pixeli z highspeed sync to dziala tylko na lampach systemowych prawda? Ja osobiscie uzywam body canona z lampami nikona sb-28, sb-26... Nie ma raczej opcji na skrocenie czasu synchronizacji?

Maver
06-05-2010, 11:09
Maver, pisząc "wszystkie czasy" masz na myśli czasy 1/250 i dłuższe. Zgadza się?

Oczywiscie.

hekselman
14-05-2010, 14:48
Pobawiłem się (zgodnie z obietnicą :-) swoją 550EX. Najpierw wykręciłem: dwie duże i dwie małe śrubki mocujące stopę. Potem - przy ustawionym wpoprzek palniku - po jednej z każdej jego strony - śrubki mocujące f r o n t obudowy lampy. I już byłem w środku. Razem z frontem który dał się łatwo oddzielić miałem w łapie jakiś malutki (2x2 cm) moduł połączony z resztą lampy cienkimi 3 przewodami. Odłączyłem OD LAMPY- bo tam jest wtyk/gniazdo(brązowe). Podkreślam - od lampy bo to co jest w module NIE JEST GNIAZDKIEM!!!. Moduł mocowany jest dwiema śrubkami do uwolnionej części obudowy.Miałem więc już w ręku "COŚ" odpowiedzialne za systemowe przesyłanie danych pomiędzy lampami!
Skąd wiedziałem że to "to"?
No cóż: czarna taśma samoprzylepna; 10 min zdjęć w wersjach "zaklejanie różnych otworów" i wiadomo. Jak się zaklei tę ciemnoczerwoną szybke pod palnikiem - adios sterowanie! Cała reszta to oświetlenie wspomagające i różne takie..Oczywiście MOGĘ SIĘ MYLIĆ!
Dalej było prosto: bez żadnej destrukcji lampy wypchnąłem szybkę (jest na zatrzaskach) a przez powstałą dziurę przewlokłem OD ZEWNĄTRZ kabelek od "modułu" i wpiąłem się powtórnie w płyte lampy. 6 śrubek - i mam "system II generacji" - bezkierunkowy!
Szybko przykleiłem plastrem moduł z boku lampy.
Obie - przerobioną i identyczną, drugą, nieprzerobioną 550 zamocowałem obok siebie na szynie i dawaj na dwór!
Obiektywnie przyznam: słońca nie było.
Ale z przeprowadzonych "badań" ewidentnie wyszło: to jest to.
Widać czujnik - lampa wali aż miło.
I to wyraźnie tam gdzie druga identyczna ani drgnie.
Pobieżna zmiana w absolutnym stopniu nie ingeruje w konstrukcję lampy. Myślę teraz że wystarczy znaleźć taką samą wtyczkę i gniazdko jak w lampie by skonstruować miniprzedłużacz tak by moduł (fabrycznie nieźle obudowany w metalowej puszce) można było np rzepem samoprzylepnym mocowac gdzie się zechce...
... na korpusie lampy z dowolnej strony...
....poza softboxem w którym tkwi lampa - z pełną widocznością w kierunku aparatu
...w innym - dowolnym miejscu w którym widocznośc pomiędzy aparatem a czujnikiem pozwoli znacznie wydłużyć zasięg pracy niegłupiego w końcu - sytemu bezprzewodowego wyzwalania lamp.
Robiłem piękne zdjęcia w trakcie rozbierania lampy ale potem złapałem ten sam aparat do testów i jak zabrakło miejsca to ..format i sruuu.
Tak to wygląda finalnie:
http://picasaweb.google.com/mariusz.roboczy/550ExMasterSlaveIIGeneracji#
Wg mnie: dział zaskakująco dobrze.
Nie ingeruje w strukturę lampy nie deprecjonując jej wartości - w 100% odwracalne!
Nie wiąże się z poważnymi kosztami.
Wymaga dobrego wkrętaka - "śrubecki są delikatniuchne"
HSS oczywiście działa ale faktycznie - moc dostaje w d... potężnie.
Pełne sterowanie lampą zgodnie z systemem master/slave.
Można rozwijać: zastosowac układ optyczny by poprawić zasięg; umieścić w jakiejś osłonie by eliminować słońce, no - może nawet sprawdzić jak długi kabel pociągnie z lampą?
Pole do popisu dla wnikliwych....wow!
Aa... składając lampę sugeruję by najpierw obrócić palnik do pozycji podstawowej i zatrzasnąc kołek w obudowie (stalowy kołek na sprężynie w obudowe która została z lampą). Połówki lampy łatwiej się schodzą.
Pytania? ;-)

Ember
23-05-2010, 13:05
A czy ktoś korzysta może z takiego wynalazku jak Pixel PAWN TF-361 ? Kosztuje to jakieś 200pln, a interesuje mnie jak się sprawuje z 430 EXII i jak wypada w porównaniu do YongNuo rf-602 ?

k4cper
26-05-2010, 17:24
tak czytam i czytam.. myślałem o phottix tetra, ale jednak nie, bo tandetne wysokie odbiorniki, wolałbym dołożyć do phottix astry, tyle że już cenowo zbliżam się do yongnuo rf-602 ;)
teraz już poważniej rozważam zakup yongnuo, nutruje mnie tylko jedno - są sprzedawane osobno dla modeli canona 350, 400, 450... i osobno dla 30, 40, 50 d - czy tutaj różnicą jest tylko wtyczka kabelka synchro? Nurtuje mnie to, ponieważ posiadam 400d, ale możliwe, że w niedalekiej przyszłości przesiądę się na xxD.

mackw
26-05-2010, 17:44
hekselman a nie prosciej zamiast rozkrecac lampe zmontowac cos ze swiatlowodu - widzialem gdzies cos takiego do pilotow na podczerwien jesli sprzet jest schowany w szafie to na zewnatrz jest tylko odbornik ze swatlowodem i koncowka swiatlowodu przyklejona do sprzetu.

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/8220fside2big-2.jpg
źródło (http://www.smarthome.com/images/8220fside2big.jpg)

Podobna zasade stosuja tez konkurenci pocket wizard - Radio Popper.
Chodzi mi o cos prostego, jak kawelek swiatlowodu z kawalkiem jakiejs "soczewki" zbierajacej sygnal - nie wiem czy dobrze kumam ale to by bylo chyba proste i w miare tanie

hekselman
26-05-2010, 20:07
Oczywiście!
Nawet mam podobne urządzenie tylko nie ma tam światłowodu tylko COŚ co wymaga zasilacza- to że sieciowego dałoby sie obejść. Ale oczywiście - wszytskie pomysły są warte rozpatrzenia szczególnie jak są poparte przykładami.
Powiem wprost: chciałem sprowokować kolegów których inwencję blokuje strach o cenny w końcu przedmiot jakim jest lampa. Docelowo - chętnie zapłaciłbym np za przeróbkę lampy dzieki której ta "dostałaby" mini gniazdko w rodzaju słuchawkowego w które mógłbym wetknąc taki sam element światłoczuły jak oryginalny.
Z możliwościa ustawienia go sobie np na rzepie gdzie mi pasuje.
Albo jakieś inne rozwiązanie: może być swiatłowód!
Możesz popróbować z lampą?

mackw
26-05-2010, 21:17
mi chodzilo nie o caly transmiter tylko o kawelek swiatlowodu przyklejony do odbiornika w lampie i koncowke wypuszczona na zewnatrz gdzie nam pasuje. Taki maly prosty rzedluzacz optyczny

Balcer
26-05-2010, 22:58
Panowie tak poza tematem, szukam wyzwalacza radiowego do skromnych ok. 300+/- 50 zł. Aktualnie działam na kablu, jednak w b. dużych pomieszczeniach jak mam podłączony kabel do jednej lampy, które są ustawione na jednej wysokości to fotocela w drugiej już mi nie łapie. Jednak chodzi mi jeszcze o takową sprawę przy kablu i czasie 1/250 pojawia mi się już niedoświetlony pasek (skutki mechanicznej migawki :/ ), przy niektorych ofertach spotkałem się z opisem ze czas synchro wynosi ok 1/125s do 1/250, czyli wychodzi na to że przy 1/125s może wystąpić już nie doświetlony pasek?
Pozdrawiam

MatusP
26-05-2010, 23:22
Dobry wyzwalacz do skromnych 300zł - YongNuo RF602. Duży zasięg, dobra cena, dobre wykonanie, wszystko fajnie. Pasek rzeczywiście pojawia się przy 1/250, ale jest raczej niewielki i często nie będzie przeszkadzał. przy 1/200 nie ma już najmniejszego problemu.

till
27-05-2010, 09:39
Dobry wyzwalacz do skromnych 300zł - YongNuo RF602. Duży zasięg, dobra cena, dobre wykonanie, wszystko fajnie. Pasek rzeczywiście pojawia się przy 1/250, ale jest raczej niewielki i często nie będzie przeszkadzał. przy 1/200 nie ma już najmniejszego problemu.

Tyle kosztuje w PL?? W HK kupiłem nadajnik i 2 odbiorniki za 160 zł z przesyłka... Warto kupić dla samego sprawdzenia czy się spodoba :)

k4cper
27-05-2010, 11:25
Tyle kosztuje w PL?? W HK kupiłem nadajnik i 2 odbiorniki za 160 zł z przesyłka... Warto kupić dla samego sprawdzenia czy się spodoba :)

masz jakiś sprawdzony sklep jak niektórzy piszą o http://www.dealextreme.com/ , czy eBay ?

w PL na allegro rf-602 stoją po ~157zł z jednym odbiornikiem, dodatkowy to wydatek ~85zl

lama
27-05-2010, 12:15
Ja również kupowałem w HK, za około 170zł za zestaw z dwoma odbiornikami, u tego sprzedawcy (http://stores.shop.ebay.pl/hkyongnuophotoequipment__W0QQ_armrsZ1). Paczka dotarła po niecałych dwóch tygodniach. Na kolejną paczkę (następny zestaw RF-602 i kilka kabelków) czekałem ok. 3 tygodni. Także nie widzę powodów, aby kupować w Polsce :)

skoku
27-05-2010, 13:59
uzytkownik dslrstation na ebay
po zwyzce kursu zestaw z 3 odbiornikami wychodzi < 200pln
ojj - wlasnie zauwżyłem, że dochodzą koszty wysyłki. faktycznie najlepiej chyba kupić od producenta - z posta powyżej

k4cper
27-05-2010, 21:18
kurcze.. zamowilbym http://cgi.ebay.pl/RF602-RF-602-for-Canon-500D-350D-300D-with-2-Receiver-/160438557011?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item255ae21953 wyjdzie teraz jakies 185 zł z 2 odbiornikami.. ale nigdy nie kupowalem nic z HK, mała obawa jest, a 2stówy piechotą nie chodzą ;)

dinderi
27-05-2010, 21:22
kurcze.. zamowilbym http://cgi.ebay.pl/RF602-RF-602-for-Canon-500D-350D-300D-with-2-Receiver-/160438557011?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item255ae21953 wyjdzie teraz jakies 185 zł z 2 odbiornikami.. ale nigdy nie kupowalem nic z HK, mała obawa jest, a 2stówy piechotą nie chodzą ;)

Bez obaw, to uczciwy sprzedawca. Równiez u niego kupowałem.

traphezz
27-05-2010, 21:22
Tez sie zastanawialem, ale zadnych problemow z tym nie bylo, paczka 2-3tyg. U tego sprzedawcy zamawialem, wiec raczej nie ma sie czego bac.

alvarezz
29-05-2010, 16:01
Witajcie, jestem tu nowy, a więc z góry przepraszam gdyby pytanie się zdublowało (choć trochę przekopałem forum). Generalnie, czy ktoś was miał już do czynienia z puszką EOS 7D i i zamontowanym w niej bezprzewodowym wyzwalaczem lamp speedlite? Właśnie jestem na etapie zakupu tego sprzętu i stanąłem przed trudnym dylematem, albo lepsze szkło, albo lepsza lampa... Czy ktoś może wie jak by się sprawowała 430 exII z tym wyzwalaczem. Bo z tego co wiem, 430 działa bezprzewodowo, ale tylko jako slave, więc nie wiem czy mógłbym jej używać nie zakładając jej na korpus i jednocześnie nie błyskac żadną inną lampką?
Będe ogromnie wdzięczny za pomoc.

micles
29-05-2010, 20:16
A to 7d nie ma sterowania lampami już w sobie? RTFM!

axk
30-05-2010, 18:25
A to 7d nie ma sterowania lampami już w sobie? RTFM!

Tak się składa, że ma.

Vitez
30-05-2010, 19:18
Tak mi się zdaje że micles nie doczytał posta kolegi alvarezza. Kolega alvarezz jest świadomy że 7D ma sterowanie lampami, tylko dopytuje się jak to dokładnie działa, czyli czy 7D wyzwoli mu 430 EX II bez lampy na sankach.
Odpowiedź najlepiej niech podadzą użytkownicy 7D korzystający z takiego rozwiązania.
Mi się wydaje że wyzwoli po prostu za pomocą lampy wbudowanej w body i na upartego bez błysku - emitując tylko podczerwień sterującą... ale ja tylko teoretyzuję.

micles
30-05-2010, 19:58
Generalnie, czy ktoś was miał już do czynienia z puszką EOS 7D i i zamontowanym w niej bezprzewodowym wyzwalaczem lamp speedlite?Faktycznie Vitez, masz rację. Przeczytałem "na" zamiast "w" i od razu pomyślałem o ST-E2.

Zatem naprawiam swój błąd i :
http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/flash/speedlite_transmitter.do

adikPL
30-05-2010, 21:05
Witam,
mam jedno pytanko odnośnie wspołpracy Yongnuo ze starszymi lampkami. Oczywiscie moje sztuki odbiorników bezproblemowo wyzwalają canonowskie 430tki i 580tki.
Ale kiedy podpinam małą, starą błyskotkę, którą ojciec używał z analogowym Zenithem tj. MIKONA MV-220 to juz nie odpala. Zaznaczam, że przy wsuwaniu jej w sanki odbiornika (oba ustrojstwa włączone) to ta lampa błyska (czyli styki lampa-obiornik widzą się i reagują), ale po tym przy wciskaniu spustu migawki czy guzika na nadajniku, błysku już brak.

Czy macie jakieś rozwiązanie na powyższy problem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

dinderi
30-05-2010, 21:55
Stare lampy miewały napięcie na stopce rzędu nawet tysięcy volt. Jesli ni chcesz stracić swego yongnuo, lepiej daj spokój z takimi limapami wogóle.

adikPL
30-05-2010, 22:06
Stare lampy miewały napięcie na stopce rzędu nawet tysięcy volt. Jesli ni chcesz stracić swego yongnuo, lepiej daj spokój z takimi limapami wogóle.

napiecie oczywiscie ok.12V wiec bez obaw.
zastanawia mnie tylko, dlaczego raz błyska, a pózniej jakby "nie widziała" odbiornika.

Cordant
30-05-2010, 22:58
napiecie oczywiscie ok.12V wiec bez obaw.
zastanawia mnie tylko, dlaczego raz błyska, a pózniej jakby "nie widziała" odbiornika.

skoro błyska cały czas to znaczy, że obwód się nie zamyka tylko jest zwarcie. Jeżeli Yongnuo nie robi tego problemu to pewnie z lampą jest coś nie tak - może być tak, że styki wewnątrz lampy się stykają, przez co po założeniu na sanki lampa błyska. trzeba to odizolować tak żeby wszystko szło swoim torem:)

PS. Nie znam się na elektronice zbytnio, jest to tylko moje zdanie.

adikPL
30-05-2010, 23:46
skoro błyska cały czas to znaczy, że obwód się nie zamyka tylko jest zwarcie. Jeżeli Yongnuo nie robi tego problemu to pewnie z lampą jest coś nie tak - może być tak, że styki wewnątrz lampy się stykają, przez co po założeniu na sanki lampa błyska. trzeba to odizolować tak żeby wszystko szło swoim torem:)

PS. Nie znam się na elektronice zbytnio, jest to tylko moje zdanie.

lampa nie błyska cały czas. błyska tylko raz przy wkładaniu jej do odbiornika. przeczytaj proszę uważnie to co napisałem wyżej.
czy na prawdę nikt nie zna przyczyny, że mimo iż styki lampa-yongnuo widzą się to błyskotka nie odpala :(

droog
30-05-2010, 23:58
hej, mam problem. Obiekt to:
5d mkII
PocketWizar TT5 x2
580 EXII

kiedy w aparacie koryguje moc błysku za pomocą przycisku na korpusie od ekspozycji lampy błyskowej - nic się nie dzieje, jak dam skrajne wartości, zdjęcie jest tak samo naświetlone. Co jest nie tak?

Raczej to będzie jakieś ustawienie z lampą, bo przy takich samych ustawieniach lampa 430EX działa prawidłowo.
Również przy pstrykaniu korpusem 40D + 580EXII błyski nie reagują na ustawienia lampy w korpusie.

Będę wdzięczny za pomoc

micles
31-05-2010, 00:41
Pockety ze świeżym firmware'em?

droog
31-05-2010, 01:02
wiadomo, najświeższe.. z 430ex śmiga jak złoto, 580 prześwietla i nie reaguje, naturalnie w trybie ttl

droog
01-06-2010, 01:34
ktoś pomoże? bo nie wiem czy lampe oddawać ;)

szwayko
02-06-2010, 09:00
teraz już poważniej rozważam zakup yongnuo, nutruje mnie tylko jedno - są sprzedawane osobno dla modeli canona 350, 400, 450... i osobno dla 30, 40, 50 d - czy tutaj różnicą jest tylko wtyczka kabelka synchro?

Synchro to chyba takie same wszedzie tzn. standard pc. Chodzi o to ze w zestawie jest jest wezyk do wyzwalania aparatu a tutaj chyba sa inne wtyczki serii xxxD i xxD. MOzesz wtedy na bazie odbiornika yongnuo zbudowac bezprzewodowy wyzwalacz migawki.

Acha i jeszcze z innej beczki.
Mozna za sprawa rozgaleznika mini Jack

źródło (http://klub.chip.pl/czar//rozdzielaczMinijack.jpg)

wyzwalac nadajnik zarowno Younguo i phottix. Wystarczy wyjsc z aparatu gniazdem pc poprzez kabelek ktory jest w phottixie pc-minijackmono wkladamy do rozgaleznika, do drugiego gniazda rozgaleznika kabelekz younguo polaczony z nadajnikiem younguo, a bolec z rozgaleznika do nadajnika phottix.
Mozna tez wyzwalc nadajnik phottixa i z odbiornika younguo, na czasach 1/125 nie bylo opoznienia.

Mamy wtedy wolna goraca stopke na aparacie na lampe E-ttl czy wspomaganie AF.
i dodatkowo wyzwalanie bezprzewodowo dwoch sytemow.
Jak zrobie zdjecie systemu to wkleje.

alvarezz
02-06-2010, 10:10
Tak mi się zdaje że micles nie doczytał posta kolegi alvarezza. Kolega alvarezz jest świadomy że 7D ma sterowanie lampami, tylko dopytuje się jak to dokładnie działa, czyli czy 7D wyzwoli mu 430 EX II bez lampy na sankach.
Odpowiedź najlepiej niech podadzą użytkownicy 7D korzystający z takiego rozwiązania.
Mi się wydaje że wyzwoli po prostu za pomocą lampy wbudowanej w body i na upartego bez błysku - emitując tylko podczerwień sterującą... ale ja tylko teoretyzuję.

Faktycznie Vitez, masz rację. Przeczytałem "na" zamiast "w" i od razu pomyślałem o ST-E2.

Zatem naprawiam swój błąd i :
http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/flash/speedlite_transmitter.do

Dzięki ogromne za pomoc. Udało mi się jakoś pogodzić obydwie sprawy - szkło i lampa (580 exII). :) A więc myślę, że już niebawem będę mógł coś więcej napisać na temat sterowania lampką przez 7D w praktyce.

sebfoto
07-06-2010, 22:22
Szybkie pytanie o 580exii. Czy 580ex ii pracująca jako master i ustawiona na off w menu sterowania bezprzewodowego, będzie błyskać przy każdym naciśnięciu spustu?
Wydaje mi się, że wcześniej nie błyskała (wyzwalała sie tylko lampa slave), a teraz błyska. Jak jest u Was?

micles
07-06-2010, 22:43
Już tyle razy odpowiadałem na to pytanie, że aż teraz sam nie pamiętam :D

Nie mam na czym sprawdzić aktualnie, ale ztcp to doszedłem do tego, że IR ssie, więc chyba błyskała :P

MaciekH
07-06-2010, 23:52
Błyska i nie da się tego wyłączyć:( Fakt, że dużo słabiej (tak aby tylko slave wyzwolić) ale mimo wszystko błyska.

2du
08-06-2010, 12:33
Witam, wszystkich!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 550D :)
Postanowiłem zmienić system z Olympusa na Canona właśnie.
Wcześniej używałem E-410 z lampą Metz 48 AF-1.
W ramach migracji do Canona muszę do niego dokupić lampę, wspomnianego powyżej Metza z dedykacja do Canona albo 430EX II.
I tu moje pytanie bo wg. instrukcji 550D pozwala zarządzać zewnętrzną lampą z poziomu body chyba tak samo jak w 7D. Czy ktoś może mi powiedzieć czy działa wyzwalanie bezprzewodowe z ww. lampami?

I drugie pytanie z lekkim OFTOPEM:
W instrukcji jest też napisane, że tryb Live View działa tylko w przypadku dedykowanych lamp Canona i nie działa z lampami innych producentów.
Czy to prawda co napisali???

pozdrawiam
2du

sebfoto
08-06-2010, 12:37
Błyska i nie da się tego wyłączyć:( Fakt, że dużo słabiej (tak aby tylko slave wyzwolić) ale mimo wszystko błyska.

tnx, już myślałem że coś się spieprzyło :)

gwozdzt
08-06-2010, 12:39
I tu moje pytanie bo wg. instrukcji 550D pozwala zarządzać zewnętrzną lampą z poziomu body chyba tak samo jak w 7D. Czy ktoś może mi powiedzieć czy działa wyzwalanie bezprzewodowe z ww. lampami?

zarządzanie a wyzwalanie bezprzewodowe to całkiem co innego.

7D potrafi z lampy wbudowanej bezprzewodowo wyzwalać lampy typu slave (430EX, Metz 48 ), natomiast lampa wbudowana w 550D nie ma takiej możliwości i trzeba dodatkowe akcesoria (lampę master, sterownik ST-E2) lub ewentualnie wyzwalacze radiowe firm niezależnych (Pocket Wizard TT1/TT5 lub Pixel Knight TR-332).

Oczywiscie cały czas mowa o wyzwalaniu z zachowaniem automatyki błysku E-TTL; bo samo proste wyzwalanie można zrealizować za pomocą fotoceli lub dowolnych wyzwalaczy radiowych.

2du
08-06-2010, 13:01
dzięki za info, czyli do bezprzewodowego wyzwalania zostają posiadane przez mnie wyzwalacze Phottix Aster i praca na manualu.

a jak jest jeszcze z moim drugim pytaniem odnośnie Live View to jest tekst aby odstraszyć przed konkurencją czy rzeczywiście jak kupię Metza to o LV mogę zapomnieć?

sebfoto
08-06-2010, 13:07
dzięki za info, czyli do bezprzewodowego wyzwalania zostają posiadane przez mnie wyzwalacze Phottix Aster i praca na manualu.

Pixel Knight
http://canon-board.info/showthread.php?t=55230

Lub 550ex, 580ex + 380ex lub coś wyższego.

gwozdzt
08-06-2010, 13:18
Pixel Knight
http://canon-board.info/showthread.php?t=55230

Lub 550ex, 580ex + 380ex lub coś wyższego.
STOP!
380EX NIE pracuje w systemie bezprzewodowym. dopiero 420EX ma taką możliwość.

Oczywiście pod Pixle 380EX może być, ba nawet 220EX moze być - ważniejsze by sprawdzić czy Pixle dogadają się 550D (myśle, że tak).

mackw
09-06-2010, 13:27
Zone Controler od pocket wizard
http://dpreview.com/news/1006/10060203pocketwizardac3.asp

Andy1000
10-06-2010, 23:22
Witam
Wymieniłem drugi zestaw .....................JEST TO Wielkie G,,,,,,,,,,,,,,,,
nikomu nie polecam .
Na 1ds mark 3 miga piorunem na wyswietlaczu a i tak lam nie wyzwala .....

gwozdzt
11-06-2010, 12:09
Witam
Wymieniłem drugi zestaw .....................JEST TO Wielkie G,,,,,,,,,,,,,,,,
nikomu nie polecam .
Na 1ds mark 3 miga piorunem na wyswietlaczu a i tak lam nie wyzwala .....
a o czym piszesz?

micles
11-06-2010, 12:41
O Pocketach?

Lukaasz
14-06-2010, 00:22
A czy ktoś korzysta może z takiego wynalazku jak Pixel PAWN TF-361 ? Kosztuje to jakieś 200pln, a interesuje mnie jak się sprawuje z 430 EXII i jak wypada w porównaniu do YongNuo rf-602 ?

http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=1666
Również interesuje mnie ten wyzwalacz, czy ktoś miał możliwość porównać do rf-602?

Ember
14-06-2010, 15:38
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=1666
Również interesuje mnie ten wyzwalacz, czy ktoś miał możliwość porównać do rf-602?

Powiem Ci tak. Porównania do rf-602 nie mam ale kupiłem ten wyzwalacz(mimo tego że odpowiedzi na pytanie nie uzyskałem) i jestem bardzo zadowolony. Nie wyzwala lampki "od tak sobie" nie mam żadnych problemów i jak na razie sobie chwalę.

gwozdzt
15-06-2010, 08:50
przeniesione z http://canon-board.info/showthread.php?t=63095&page=4

[...]Z czasem możesz dokupić 580EX i masz już mały zestaw oświetleniowy, 580 na aparacie albo (lepiej) poza aparatem wyzwalana z aparatu przewodem, 430 w trybie slave i masz bajery typu podział siły błysku między lampami...
ja zamiast 580 kupiłem 430 + ST-E2 i od razu mam lampę uwolnioną od stopki aparatu. Gdy do tego dokupię drugą 420/430EX to będzie dopiero fajny mały zestaw bez żadnych kabli i z mega wygodnym sterowaniem proporcjami błysku.
często czyta się narzekania na skuteczność tego wyzwalacza, ale tak naprawdę instrukcja jest zbyt zachowawcza. Urządzenia wcale nie muszą "się widzieć". Tak to wygląda w rzeczywistości: (patrz pkt 2)
http://canon-board.info/showpost.php?p=774472&postcount=4
i ja to mogę potwierdzić z własnych doświadczeń z 430 + ST-E2

Przemek_PC
15-06-2010, 09:13
Odnośnie proporcji błysku, jeśli kupisz 420 to pozostaje Ci tylko ETTL a na moje oko te zmiany proporcji nie działają tak jak ustawione tzn. 1:8 nie wydaje się być w rzeczywistości 1:8. Najlepiej jakby dwie lampy pracowały w manualu ale do tego 420EX się nie nadaje, po przełączeniu mastera na M 420EX nie błyska w ogóle.

gwozdzt
15-06-2010, 10:06
Odnośnie proporcji błysku, jeśli kupisz 420 to pozostaje Ci tylko ETTL a na moje oko te zmiany proporcji nie działają tak jak ustawione tzn. 1:8 nie wydaje się być w rzeczywistości 1:8. Najlepiej jakby dwie lampy pracowały w manualu ale do tego 420EX się nie nadaje,
ST-E2 też nie nie ma M i ja sobie zdaję sprawe, że tylko ETTL.

ewentualnie gdybym się jednak zdecydował na drugą 430EX to na obu mogę wymusić M, podłazić do każdej z osobna aby zmienić moc, a ST-E2 bedzie wtedy tylko wyzwalaczem błysku.

po przełączeniu mastera na M 420EX nie błyska w ogóle.
a tego mastera masz na aparacie czy na kablu (jakim?).

bo jesli na aparacie lub na kablu z pełną transmisją (OC-E3), to wydaje mi się, że 420EX powinna błyskać przejmując od mastera tryb M (chyba nawet z poziomu mastera mozna regulować manualną moc slave'ow - co jest zresztą jedną z przewag mastera w lampie nad masterem ST-E2)

Przemek_PC
15-06-2010, 10:23
Wiesz, mi się wiele rzeczy wydawało :) Myślałem, że podłączę 580 do aparatu przewodem synchro za 20zł, ustawię ją w tryb M a ona wyzwoli błysk z 420 z ustawioną proporcją. Okazało się jednak, że przy połączeniu kablem synchro pc-pc master może błyskać tylko w trybie M (logiczne) ale slave w postaci 420 nie błyska w ogóle, 430 podobno błyska w takim układzie o czym pisał mi jeden z kolegów ale sam tego nie testowałem. Miałem więc do wyboru zmienić lampę albo kupić kabel ETTL. Po krótkiej analizie potrzeb kupiłem kabel (159zł za 5m). Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M to się niestety rozczaruje.

gwozdzt
15-06-2010, 10:34
Wiesz, mi się wiele rzeczy wydawało :)
aż trafiła kosa na kamień ;-)

Myślałem, że podłączę 580 do aparatu przewodem synchro za 20zł, ustawię ją w tryb M a ona wyzwoli błysk z 420 z ustawioną proporcją. Okazało się jednak, że przy połączeniu kablem synchro pc-pc master może błyskać tylko w trybie M (logiczne) ale slave w postaci 420 nie błyska w ogóle, 430 podobno błyska w takim układzie o czym pisał mi jeden z kolegów ale sam tego nie testowałem. Miałem więc do wyboru zmienić lampę albo kupić kabel ETTL. Po krótkiej analizie potrzeb kupiłem kabel (159zł za 5m).
i jeszcze to przeżywasz...? ;-)

już gdy tydzień temu o tym czytałem:
http://canon-board.info/showthread.php?p=826471#post826471
to chciałem Ci napisać, że zbyt wiele oczekujesz :-)

Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M to się niestety rozczaruje.
Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M pod masterem podłączonym najprostszym kablem to się niestety rozczaruje

w innych przypadkach (master na aparacie, kabel ETTL) 420EX bedzie pracowała w trybie M.

Przemek_PC
15-06-2010, 10:49
Zmartwię Cię, nawet jeśli 580 jest na aparacie to 420 nie błyska w trybie M (przed chwilą sprawdziłem żeby się upewnić).

gwozdzt
15-06-2010, 10:53
Zmartwię Cię, nawet jeśli 580 jest na aparacie to 420 nie błyska w trybie M (przed chwilą sprawdziłem żeby się upewnić).
dziwne...? albo coś masz nie tak ustawione albo ja nie rozumiem instrukcji?

masz instrukcję od tej 580? zobacz na stronie 42 (580II - str.45)

Ręczne nastawy proporcji błysku w systemie.
Można ręcznie nastawić wydajność lampy (lamp) w każdej grupie.
Wszystkie nastawy wykonuje się w lampie Master.

Przemek_PC
15-06-2010, 11:08
Wszystko mam dobrze ustawione, wszystko sprawne i wszystko czytałem i dlatego, że czytałem to myślałem że się da. Niestety nie da się a przeszukanie sieci pod hasłem "420 manual mode" niestety potwierdza to, że się nie da. Chociażby:

"Just tried the 550EX/420EX in manual setting and sure enough, the 420EX did not fire no matter how I putz around with the settings (RATIO, Power, etc.). Now we know for sure. :D
I should have added to my last post that I tried it and it didn't work. Sorry!"

I to że mowa tu o 550EX nic nie zmienia, winna jest 420EX.

gwozdzt
15-06-2010, 11:15
Wszystko mam dobrze ustawione, wszystko sprawne i wszystko czytałem i dlatego, że czytałem to myślałem że się da. Niestety nie da się a przeszukanie sieci pod hasłem "420 manual mode" niestety potwierdza to, że się nie da.
Czyli nawet ten kabel za 159 nie pomógł?
Pisałeś, że miałeś do wyboru zmienić lampę albo kupić kabel ETTL i kupiłeś kabel.
To dlaczego jednak kupiłeś kabel a nie zmieniłeś lampę? (bo wspominałeś, że 430 powinna działać w manualu)

Przemek_PC
15-06-2010, 11:31
420 używam jako slave w połączeniu z 580 umieszczoną na aparacie kiedy fotografuję jakieś imprezy. Wszystko odbywa się w ETTL i na prawdę nie mam potrzeby zmieniać 420 na 430. Zabawa w domowe studio dopiero się zaczęła, na razie bawię się tym co mam, jeśli mnie to wciągnie to prędzej kupię (z tych tańszych) lampy studyjne niż zamienię 420 na coś lepszego. Dlatego właśnie wolałem wydać 159zł niż ok. 400zł aby przejść z 420->430. A kabelek zawsze jakby co można też sprzedać.

gwozdzt
15-06-2010, 12:01
Wszystko mam dobrze ustawione, wszystko sprawne i wszystko czytałem i dlatego, że czytałem to myślałem że się da.
a jednak się nie da.

instrukcja od 580 wprowadza w błąd w kwestii ręcznych nastawów błysku w systemie i ja padłem kolejną jej ofiarą :evil:

dokopałem się do instrukcji od 420EX i tu jest pies pogrzebany (na dole strony):

źródło (http://img99.imageshack.us/img99/9045/a43ke.jpg)

Wobec powyższego kompletnie nie rozumiem instrukcji od 580EX (str.42):

źródło (http://img16.imageshack.us/img16/7879/22230801.jpg)

na koniec nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić za zamieszanie :oops:

ale to jest chore, żeby w instrukcji od lampy master napisać, aby ustawić ją w tryb M i nastepnie ustawić wydajność dla poszczególnych slave; podczas gdy w instrukcji od slave stoi napisane, że jak master jest w trybie M, to slave nie działa (i rzeczywiście nie działa).

Przemek_PC
15-06-2010, 12:34
Przepraszać nie masz za co, w sumie dobrze wiedzieć że nie tylko ja dałem się w pewnym sensie nabrać Canonowi :) To co jest w instrukcji od 580 jest zapewne prawdą pod warunkiem korzystania z 430, 550 czy drugiej 580 jako slave. Szkoda tylko, że w instrukcji od 580 nie napisano że tryb M nie dotyczy 420.

k4cper
19-06-2010, 15:25
kurczę, zostałem mile zaskoczony - zamówiłem 11.06 yongnuo RF-602 u producenta z HK, 18.06 już zawitała przesyłka do mnie pocztą :) chyba zacznę częsciej kupować w hk, skoro przesyłka dostarczona jest szybciej niż często na terenie Polski, w dodatku za darmo.

dinderi
19-06-2010, 15:36
przesyłka dostarczona jest szybciej niż często na terenie Polski, w dodatku za darmo.Za darmo to można w zęba dostać :) Przesyłka wliczona jest w cenę, ot co.

k4cper
19-06-2010, 21:44
Za darmo to można w zęba dostać :) Przesyłka wliczona jest w cenę, ot co.
Możliwe, ale przecież niektóre rzeczy są do kupienia za 3$ , a przesyłka i tak jest 'darmowa' ( skoro mam jak byk w aukcji wypisane- "Wysyłka: Bezpłatnie" , to dla mnie jest bezpłatnie ;) ), a wątpię żeby wysyłka kosztowała mniej jak 3$. Nie opłacałoby się sprzedawcy to... no chyba, że ma pozawierane jakieś umowy odnośnie przesyłek. nie wiem ;)

Vitez
20-06-2010, 15:10
Możliwe, ale przecież niektóre rzeczy są do kupienia za 3$ , a przesyłka i tak jest 'darmowa' ( skoro mam jak byk w aukcji wypisane- "Wysyłka: Bezpłatnie" , to dla mnie jest bezpłatnie ;) ), a wątpię żeby wysyłka kosztowała mniej jak 3$. Nie opłacałoby się sprzedawcy to... no chyba, że ma pozawierane jakieś umowy odnośnie przesyłek. nie wiem ;)

Dokładnie tak jest. Chińczycy, Hongkończycy ;) itp mają takie obroty i tak wiele przesyłek że na grube sumki podpisują zryczałtowane umowy ze spedytorami (w większości EMS i DHL).

PanPolan
21-06-2010, 23:39
Dziś przytrafiła mi się dziwna sprawa z moim wyzwalaczem (YONGNUO) i lampą (SUNPAK AF4000). Mianowicie wszystko działało bez zarzutów (body 400D) do póki lampa sama nie zaczęła błyskać. Na początku myślałem że może w pobliżu ktoś wyzwala na tym samym kanale ale okazało się że nie. Po przeanalizowaniu sytuacji sprawa wygląda tak, że lampa (wyzwalacz) świruje na jeden z poniższych sposobów:
- lampa błyska sama, naładuje się i znowu błyska, w kółko
- błyska przy wciśnięciu spustu migawki do połowy, dalej nie dociskam a ta i tak się wyzwala
- błyska jakieś 2 sekundy po zamknięciu migawki
- działa normalnie, to niestety najrzadziej
Najdziwniejsze że robiłem dziś normalnie zdjęcia, wszystko było OK, później schowałem sprzęt do plecaka, bo robiłem bez lampy a kiedy znowu wyciągnąłęm zaczęły się problemy. Dodam, że po podłączeniu do body błyska wtedy kiedy powinna. Co mogło się stać, jak to naprawić?

micles
22-06-2010, 00:24
Sprawdzić w domu. Może akurat byłeś na jakimś mega polu elektromagnetycznym czy coś.

Czapa
22-06-2010, 08:31
A ja tak troche z innej beczki, wiem że niektórzy zamawiali wyzwalacze yongnuo z Hongkongu badz z Chin a ja potrzebuje samego odbiornika i jednak mam opór i lęk przed zamówieniem, gdyby ktoś zechciał mi przesłać jakiegoś liniacza z bezpieczną aukcją z HK lub Chin to byłbym szczerze wdzięczny. dokładnie potrzebuje rf-602rx :)

p.s

Wybaczcie że tu piszę ale to chyba nie najgorsze miejsce nie ?

PanPolan
22-06-2010, 08:58
Sprawdzić w domu. Może akurat byłeś na jakimś mega polu elektromagnetycznym czy coś.
W domu to samo

k4cper
22-06-2010, 10:44
potrzebuje samego odbiornika i jednak mam opór i lęk przed zamówieniem, gdyby ktoś zechciał mi przesłać jakiegoś liniacza z bezpieczną aukcją z HK lub Chin to byłbym szczerze wdzięczny. dokładnie potrzebuje rf-602rx :)

od producenta - http://cgi.ebay.pl/RF-602-Single-Receiver-for-Canon-300D-350D-450D-500D-/150454569673?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2307ca8ac9

btw. zaoszczędzisz tylko 15zł kupujac w HK zamiast PL (chociaż zawsze coś)- na allegro - http://allegro.pl/item1090958273_dodatkowy_odbiornik_do_wyzwalacz_la mp_yongnuo.html

Q8a
22-06-2010, 13:55
W domu to samo

miałem raz podobny problem z moim odbiornikiem, ale po wymianie baterii sprawa sama się wyjaśniła ;)
2 dni temu ponownie pojawiły się te same problemy, odbiornik wyzwalał lampę od razu kiedy się naładowała, ale jestem niemal przekonany, że znów padły mi bateryjki (gdy przełożyłem paluszki z drugiego odbiornika, to źle pracujący odbiornik działał bez zarzutu).

hekselman
25-06-2010, 01:27
...ale to jest chore, żeby w instrukcji od lampy master napisać, aby ustawić ją w tryb M i nastepnie ustawić wydajność dla poszczególnych slave; podczas gdy w instrukcji od slave stoi napisane, że jak master jest w trybie M, to slave nie działa (i rzeczywiście nie działa).

Oj Panie Kolego :-)
Zabawne nie jest ale wynika z tego że Canon w temacie swoich lampek jest tak tajemniczy że "ło Jesu" - nawet instrukcji nie "umią" napisać! .
Krzystając więc z okazji - pozwolę sobie podzielić się własnymi dalszymi wnioskami pracy systemu master-slave.
System bezprzewodowy firmowy pracuje wyłącznie w TTLu.
Nie pozwala na manualną prace lamp.
Podział siły błysku grup to programowa korekta czasu naświetlenia błysku danej grupy i tak posługującej się TTLem.
Nie ma zmian mocy!
Nie ma też żadnej p o d c z e r w i e n i w systemie. Niech nikogo nie mylą czerwone szybki. Wszystko - idzie b ł y s k i e m. Zmodulowanym światłem błysku. Dlatego np lampa master ustawiona na "bez błysku" - wali. Błyska - ale nie w czasie otwarcia migawki!
Działa to mniej- więcej tak:
1.Master wysyła błysk który inicjuje wyzwolenie slavów i pomiar TTL: swój i slavów.
2.Master wysyła drugi błysk przenoszący ustawienia do slavów (parametry błysku przeliczone z pomiaru TTL i korekt/podziału proporcji).
3.Otwiera się migawka...
4.Master wysyła/nie wysyła błysk główny; slavy wysyłają błysk główny.

Przy znajomości tego schematu działania wiadomo czego oczekiwać: dlaczego tak trudno wyzwalać lampami Canona lampy studyjne; fotocele; i jak własciwie operować lampami by maksymalnie wykorzystac system ( powtarzam: nie ma żadnej podczerwieni!)
Dzieje się to p i e k i e l n i e szybko.
System chińskich wyzwalaczy zastępuje Canonowską "kabelkologię" typu przewody TTL; rozgałęźniki TTL i in TTLe - wszystko w bajońskich cenach i wiadomo jak wygodne.
Nadal będe sie upierał że to co Canon wymyślił i dopracował - jest i lepsze i prostsze :-)

micles
25-06-2010, 02:55
Ja tam mając jedną 580II na 50d, a drugą jako slave mogę przełączyć je obie na M i ustawiać moce na drabince 1/128 - 1/1.

MaciekH
25-06-2010, 02:58
Jak mnie wku.. wkurza pierdaczenie takich kocopołów!

System bezprzewodowy firmowy pracuje wyłącznie w TTLu. Nie pozwala na manualną prace lamp.
Nie prawda!!! Pracuje też bez problemów w manualu. Weź z łaski swojej dwie lampki do łapek i sprawdź. Jak nie masz dostępu to poniżej wycinek z instrukcji 580EX.

https://canon-board.info/imgimported/2010/06/580ex_manual-1.jpg
źródło (http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/580ex_manual.jpg)

Podział siły błysku grup to programowa korekta czasu naświetlenia błysku danej grupy i tak posługującej się TTLem.
Wytłumacz mi proszę, co do diabła znaczy "korekta czasu naświetlania błysku"?:D

Nie ma zmian mocy!
A właśnie że są!

Wszystko - idzie b ł y s k i e m.
Z ST-E2 też idzie błyskiem?:D

Dlatego np lampa master ustawiona na "bez błysku" - wali. Błyska - ale nie w czasie otwarcia migawki!
Masz na prawdę bogatą wyobraźnie! A na prawdę wygląda to tak:
(lampa po prawej to master, widać na wyświetlaczu że błysk mastera jest wyłączony)

https://canon-board.info/imgimported/2009/02/th_2x580ex-1.jpg
źródło (http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/2x580ex.jpg)
Może mi się tylko wydaje, ale jak dla mnie to błysk mastera jest widoczny:

https://canon-board.info/imgimported/2009/02/th_2x580ex_2-1.jpg
źródło (http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/2x580ex_2.jpg)

Znasz jeszcze jakieś fajne bajki ups... sory... WNIOSKI, którymi chciałbyś się na forum podzielić?

hekselman
25-06-2010, 09:11
Moją intencją było zainicjowanie tematu.
Rzecz polega na tym że nigdzie nie potrafię znaleźć schematu działania systemu bezprzewodowego i stąd pomyłki i błędne wnioski.
Coś koszmarnego - nieprawdaż?
Można mieć wnioski - ale tylko właściwe i nie do obalenia?

Faktycznie - pomyliłem się: można ustawić M.
A poza tym: dzięki za celne i miłe podsumowanie moich bajek ale - na pewno ST2 przekazuje błyskiem dane tyle że przez czerwoną szybkę. W lampach Canona nie ma żadnych takich elementów które byłyby promiennikami podczerwieni- chyba że ktoś wymyślił palnik błyskowy pracujący podczerwienią.
Lampa błyskowa nie reguluje mocy błysku tylko czas trwania błysku.
Działa podobnie jak migawka.
Stad - jeśli nastawisz jakąś zmianę proporcji - choćby 1/2 - to lampa zrealizuje to korygując czas błysku a nie zmieniając moc.
Co do błysku mastera - widocznie błysk przesyłający dane jest jednocześnie z błyskiem głównym w czasie gdy migawka jest już otwarta- masz rację.
Master błyska słabym błyskiem nirejestrowanym na zdjeciu a przenoszącym dane - widzisz inne wytłumaczenie?
To bardzo prawdopodobne bo oszczędza czas.
Wciąż usiłuję wydedukować jak to działa.
Może - jak wiesz - to napisz?
Szkoda że nie można doedytować.
Błysk mastera widoczny na zdjęciu to nic innego jak sygnał wyzwolenia slava! Może niesie jeszcze informacje ; może tylko wyzwala ale na pewno skądś slave musi dostać sygnał do odpalenia.

micles
25-06-2010, 10:19
No tak, jak na moje to to jest właśnie błysk taki "fotocelowy", dzięki któremu slave dokładnie wie kiedy błysnąć swoim.

MaciekH
25-06-2010, 13:41
Jaki by ten błysk nie był, d*pa że się go nie da wyłączyć...

Vitez
25-06-2010, 15:02
Z ST-E2 też idzie błyskiem?:D

Tak, tyle że w podczerwieni, dlatego raczej go nie zobaczysz, ale skądś wynika fakt że sterownik i lampy muszą się 'widzieć', bo nie jest to sterownik radiowy...

axk
27-06-2010, 09:20
Nie ma też żadnej p o d c z e r w i e n i w systemie. Niech nikogo nie mylą czerwone szybki. Wszystko - idzie b ł y s k i e m.

Transmiter ST-E2 do komunikacji z lampami używa podczerwieni. Następnym razem przed wypisywaniem takich rewelacji poczytaj trochę o sprzęcie/systemie który będziesz "opisywał".

Aby nie być gołosłownym:

http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&tabact=ModelTechSpecsTabAct&fcategoryid=217&modelid=8304

"Transmission System: Infrared pulse"

micles
27-06-2010, 13:44
Jak dla mnie, to błysk to krótkotrwałe zaistnienie stosunkowo silnego światła. Światło wg fizyki to część promieniowania elektromagnetycznego podlegającego prawom optyki geometrycznej i falowej. Jak dla mnie, to podczerwień zalicza się do światła, więc "Infared pulse" zalicza się do błysku.

hekselman
28-06-2010, 10:51
Przepraszam - ale informacji Canona "for USA consumer" nie uważam za wiarygodne.
Podczerwień jest niewidzialną częścią pasma - wystaczy popatrzeć na nadajnik dowolnego pilota TV. Natomiast w ST2 w i d a ć błysk - zza ciemnoczerwonej szybki. Jesli więc wystarczy źródło światła przesłonić ciemnoczerwoną szybką żeby zaliczyć to do podczerwieni - to ok. Wszystko działa w podczerwieni... Lampy główne błyskające białym palnikiem - też? A jak ktoś mysli że za ciemnoczerwonymi szybkami lamp kryje się tajemnicza podczerwień - no to powodzenia.
Przesłonięcie palnika ST2 ma za zadanie maksymalnie usunąć widoczność błysku - żeby nie było tak jak na pokazanych zdjęciach.
Metz który steruje lampami Canona nie twierdzi że coś robi w podczerwieni: daje ciemnoczerwoną przysłonkę na lampę i też to działa. I bez przysłonki - też działa.
Ok - ja wyłączam się już z dyskusji przepraszając za zamieszanie.
Chciałem tylko spróbować odmitologizować magiczną "podczerwień" w systemie bezprzewodowych lamp Canona; zrozumieć jak to działa.
Ale ostatecznie - nie ważne jak - ważne że działa :-)

Maver
28-06-2010, 11:31
Za darmo to można w zęba dostać :) Przesyłka wliczona jest w cenę, ot co.

Tak tak... oczywiscie...
Zwlaszcza ze te odbiorniki w PL kosztuja mniej wiecej 80-90pln za sztuke + przesylka, a w HK okolo 60pln (w przeliczeniu na PLN) i to juz z przesylka.
Zasadniczo masz dwa w cenie jednego. Faktycznie koszt wysylki wliczony w cene jest dramatyczny :P

micles
28-06-2010, 11:52
Przesłonięcie palnika ST2 ma za zadanie maksymalnie usunąć widoczność błysku - żeby nie było tak jak na pokazanych zdjęciach.Żeby postawić kropkę nad i, proponuję komuś zrobienie zdjęcia przy użyciu ST-E2 na OC-E3 i lampy sterowanej tym sterownikiem.

Conik
28-06-2010, 12:03
Z innej beczki...czy jest ktos z YN RF-602 i metzem 48 albo 58
Czy lampy wybudzaja sie ze standby?

jaroslaw.majcher
28-06-2010, 14:49
RF-602 nie wybudza metza 48. Przetestowane w praktyce. Trzeba wyłączyć Standby.

panmateusz
02-07-2010, 12:13
Jakie tanie wyzwalacze są teraz warte kupna? Kiedyś większość jechała na PT-04, mimo narzekań lub lepszych Yongnuo sprowadzonych z Chin. A teraz co jest warte uwagi (w Polsce, chyba nie mam czasu na sprowadzanie z Hongkongu)?

MatusP
02-07-2010, 12:31
Nadal yongnuo - nawet jesli kupujesz w Polsce, to nie ma chyba nic lepszego.

madc0w
03-07-2010, 15:01
yongnuo zdecydowanie cena do jakości + zasię do 100m w otwartym terenie a domu przez 2-3 sciany : )

Conik
07-07-2010, 20:47
http://www.lightingrumours.com/yongnuo-wireless-yn460-tx-yn460-rx-and-st-e2-445

taka ciekawostka
http://www.lightingrumours.com/yongnuo-st-e2-clone-coming-soon-521

Notch Johnson
08-07-2010, 03:11
Szykuje się z zamiarem zakupu 2 lamp i nadajnika/odbiornikow radiowych. Największym problemem jest to że mam canona t90 i nie wiem czy te chińskie nadajniki będą z nim działać. Jak mi ktoś pomoże z wyborem będę bardzo wdzięczny jeżeli chodzi o lampy to chce kupić jedną 300tl i vivitara 285, lamp głównie będę używać do sportowych zdjęć więc czas synchronizacji najlepiej 1/250.

MaciekH
08-07-2010, 03:34
A czemu miałyby nie działać? Ale mimo - zabawa w strobist na kliszy? Gratuluję ambicji!

micles
08-07-2010, 15:44
więc czas synchronizacji najlepiej 1/250.Zobacz w instrukcji do t90.

Notch Johnson
10-07-2010, 11:30
Nie wiem czemu by miały nie działać ale wolałem się upewnić :)
Ogólnie moim zdaniem zabawa w strobist na kliszy to żadne wyzwanie.

A z tym czasem to nie wiem po co pisałem chyba było mocno wcięty wiem że t90 ma x-sync 1/250.

gdyniu
12-07-2010, 03:40
Warto dopłacać do asterów w stosunku do pt-04?

Chcę to pod dwa nissiny di622 podpiąć.

micles
12-07-2010, 12:54
Warto dopłacać do Yongnuo w stosunku do PT-04. Lepsze wykonanie, lepszy zasięg. No i przyszłościowo jak będziesz myślał o lampach systemowych, to YN wybudzają ze sleep mode - przyczynia się do oszczędności w bateriach...

arrow
12-07-2010, 13:44
Yongnuo a przynajmniej ten model co ja mam ma jeden minus. Na koniec zabawy należy wyjmować z nadajnika bateryjkę bo w przeciwieństwie do odbiornika który ma wyłącznik nadajnik takowego nie ma i cały czas z baterii wysysana jest energia .... a cr2 nie kosztuje 2 zł

dinderi
12-07-2010, 14:27
Yongnuo a przynajmniej ten model co ja mam ma jeden minus. Na koniec zabawy należy wyjmować z nadajnika bateryjkę bo w przeciwieństwie do odbiornika który ma wyłącznik nadajnik takowego nie ma i cały czas z baterii wysysana jest energia .... a cr2 nie kosztuje 2 zł
Wysysana jest tylko w chwili nacisniecia przycisku, co równiez moze sie dziac w torbie, przypadkowo. Producent okresla zywotnośc baterii na około 20.000 cykli, czyli pojedynczych wciśnięć przycisku. Mój działa od 7 miesięcy na tej samej baterii. Gdyby była "wysysana" równiez w czasie "spoczynku", dawno musiałbym wymieniać baterię.

micles
12-07-2010, 14:52
Na dłuższe nieużytki wyjmuję, właśnie z racji przypadkowego i ciągłego naciśnięcia w plecaku.

Maver
12-07-2010, 22:53

A ze tak zapytam. Co niby wysysa ta energie z bateri? No chyba ze po zdjeciu nadajnika z sanek, na stale blokujesz przycisk wyzwalania jakas zapalka. Bo w innym przypadku nadajnij nic nie nadaje, i nie zuzywa bateri.

micles
12-07-2010, 23:06
Na układzie wydziela się ciepło? (w minimalnym stopniu, ale nadal).

No i nie zapałką, ale równie dobrze mogłoby być czymś po prostu przygniecione. Małe szanse, ale zdziwienie na plenerze, gdy nadajnik nie działa - bezcenne.

dinderi
12-07-2010, 23:10
mogłoby być czymś po prostu przygniecione. Małe szanse,
Nie takie małe. Przycisk w nadajniku jest wypukły i znacznie odstaje od reszty obudowy. Przypadkowe wciśnięcie w upakowanym plecaku (np. tak jak mój) jest całkiem realne.

micles
12-07-2010, 23:12
U mnie małe, bo kieszonkę na nadajnik mam akurat nad osłoną od Lki, więc nadajnik sobie znajduje miejsce po którejś ze stron Lki i chyba się nie wciska, aczkolwiek tak - wyjmuję baterię. Nie chcę skuchy.

arrow
13-07-2010, 08:43
możliwe ze u mnie się w plecaku ten przycisk wciska bo jak wytłumaczyć fakt ze dwie sesje i bateria nie żyje, swoja droga szkoda ze nie ma manualnego wyłącznika

Cichy
13-07-2010, 08:59
Ja bym jeszcze jako wadę, prócz wciskania w torbie dorzucił brak blokady w sankach. Mi to badziewie często zsuwa się z aparatu.

micles
13-07-2010, 14:05
No, ja się najbardziej boję, że mi gdzieś niepostrzeżenie w terenie wypadnie i szukaj wiatru w polu.

ExploRa
13-07-2010, 16:57
Moze przeoczylem w watku...
Czy ktos uzywal/ma Pixel PAWN TF-361 ? I jak to sie ma do Yongnuo ?

arrow
13-07-2010, 20:32
Ja bym jeszcze jako wadę, prócz wciskania w torbie dorzucił brak blokady w sankach. Mi to badziewie często zsuwa się z aparatu.

dokladnie, mam nadzieje ze jednak cos kiedys wypusci wersje pozbawiona tych niedogodnosci :)

Mekwion
14-07-2010, 20:57

Na umbrella holderach spokojnie można Yongnuo zacisnąć natomiast problem pojawiał się z mocowaniem na korpusie i też szukałem rozwiązania i... znalazłem coś takiego.
Mój przykład oparty jest o 5DMkII z gripem

Potrzebne jest:
- ball bungee
- grip
- płytka do mocowania na statywie - u mnie prostokątna - zakręcona na gripie

Na zdjęciach przykład mocowania ;)

źródło (http://marcinmalachowski.pl/bungee1.jpg)

źródło (http://marcinmalachowski.pl/bungee2.jpg)

źródło (http://marcinmalachowski.pl/bungee3.jpg)

Maver
14-07-2010, 22:32
Yyyyy... a dlaczego montujesz _odbiornik_ na korpusie, a nie nadajnik?

Nadajnik ma metalowa stopke, co prawda nie ma zadnej blokady, ale u mnie siedzi calkiem niezle w sankach.
Odbiorniki dolna stopke maja fatalna, ale ja po prostu przykrecam je na gwincie do statywu i po klopocie, siedza lepiej niz w sankach.

micles
14-07-2010, 23:00
Yyyyy... a dlaczego montujesz _odbiornik_ na korpusie, a nie nadajnik?:lol::lol::lol::lol:

furzyk
15-07-2010, 12:03
takie pytanie: wymienilem RF-602 na aputure trigmaster bo sie okazalo, ze RF-602 nie ma obslugi bulba np. na 2 godziny i trzeba trzymac caly czas przycisk. Po wymianie dopiero zakumalem, ze apurture trigmaster dziala na 433 mhz a RF-602 na 2,4 ghz. Czyjest jakas roznica pomiedzy tymi czestotliwosciami w wyzwalaniu lamp studyjnych (powerlux 500 + 5dmk2) jesli chodzi o czasy ? Na kablu mam rowno naswietlona klatke na 1/160s a na aputure trigmaster na 1/100 a RF-602 nie zdazylem przetestowac pod tym katem. Czy RF-602 pod wzgledem czasow dziala lepiej niz AT czy roznica tkwi tylko w lepszym przechodzeniu sygnalu przez sciany, wieksza odleglosc itp ??

MaciekH
15-07-2010, 13:39
RF-602 na 5D2 synchronizuje dobrze na 1/200, dziwne, że na kablu tyle nie wyciągasz...

micles
15-07-2010, 14:26
1/160.

furzyk
15-07-2010, 14:32
No ale pytalem czy roznica miedzy 433mhz a 2,4ghz przeklada sie na krotszy czas w jakim da sie zrobic niezaciemnione od dolu zdjecie czy tez nie ma to zadnego wplywu. Chodzi o to czy z powrotem mam wymieniac sprzet czy nie musze.

micles
15-07-2010, 18:51
Na pełne oświetlenie kadru wpływają 2 czynniki :
1) x-sync dla danego aparatu (najkrótszy czas, przy którym cała migawka jest otwarta)
2) lag błysku (po kablu praktycznie zerowy, po radiu zazwyczaj 1/3EV czasu na zapas wystarcza, żeby się uchronić od pasków)

Zatem możesz wymienić sprzęt na xxd, które mają 1/250 (zamiast 1/200 w 5d2), albo na jedynki, albo od razu na hassela.

A nadajnika a tym bardziej wpływu częstotliwości na długość laga błysku to ja ci nie ocenię, musisz sprawdzić sobie sam.

MaciekH
16-07-2010, 01:38
Albo na Nikona D70 (1/500s) :P:P

furzyk
16-07-2010, 02:22
micles - niczego nowego mi nie powiedziales. Jestem jedynie ciekaw czy 2,4 ghz a 433mhz robi roznice w szybkosci wyzwolenia blysku. Ze stara piatka bylo podobnie i sie juz przyzwyczailem. Myslalem, ze moze przy 2,4 ghz bedzie lepiej ale skoro nie to wole wyzwalacz 433, ktory oferuje bulba bez koniecznosci trzymania wcisnietego przycisku.

micles
16-07-2010, 02:37
Częstotliwość to moim zdaniem tylko kanał, pasmo. Jeżeli nadajnik jest poprawnie skonstruowany, to niezależnie od tego, czy 2,4ghz czy 433mhz - powinien umożliwiać rejestrowanie błysku przy x-sync aparatu.

Mekwion
24-07-2010, 22:00
Yyyyy... a dlaczego montujesz _odbiornik_ na korpusie, a nie nadajnik?

Nadajnik ma metalowa stopke, co prawda nie ma zadnej blokady, ale u mnie siedzi calkiem niezle w sankach.
Odbiorniki dolna stopke maja fatalna, ale ja po prostu przykrecam je na gwincie do statywu i po klopocie, siedza lepiej niz w sankach.

Ano dlatego, że jeżeli się chce wyzwolić bezprzewodowo 5 lamp z czego jedna ma siedzieć na korpusie to jest to jedyny mi znany sposób. Chyba, że znasz inny i mi go zdradzisz??
Żeby lepiej wytłumaczyć to opiszę sytuację:
4 lampy na statywach
1 lampa na korpusie
Wszystkie 5 wyzwalane RF602.

Jeżeli chcesz wszystkie 5 wyzwolić przez RF602, nadajnik podczepiasz do gniazda PC w korpusie. Taka konfiguracja gwarantuje właściwą synchronizację ze wszystkimi lampami.

Rozumiem, że nikt nie wpadł, że można wyzwalać więcej niż jedną lampę i czemuś to służy??

Husky
24-07-2010, 22:21
Rozumiem, że nikt nie wpadł, że można wyzwalać więcej niż jedną lampę i czemuś to służy??

Po co 5 lamp? Mnie wystarczy lampka wbudowana w aparacik. Nigdy bym nie wpadł na pomysł błyskania 5 lampkami. :mrgreen:

Mekwion
25-07-2010, 00:33
Po co 5 lamp? Mnie wystarczy lampka wbudowana w aparacik. Nigdy bym nie wpadł na pomysł błyskania 5 lampkami. :mrgreen:

Jak już wspomniałem kiedyś forum służy, a raczej służyć powinno ludziom, którzy szukają tutaj odpowiedzi/rozwiązań.

Twój post, dzięki temu, że jest tak rzeczowy pozwolił Ci zabłysnąć. Gratuluję.

lama
28-07-2010, 12:22
Niedawno zauważyłem pewną przypadłość RF-602. Chodzi o to, że wyzwalacze te mają różne opóźnienie w zależności od tego jak je wyzwalamy. Dla przykładu: nadajnik podłączony za pomocą kabelka pc do korpusu, czas 1/200 - czysto, 1/250 - czarny pasek na dole. Ten sam korpus, nadajnik na sankach - czysto na 1/250. Co ciekawe, mając nadajnik podłączony kabelkiem, przed wyzwoleniem migawki wciskamy i trzymamy przycisk na nadajniku do połowy (aby dioda zapaliła się na zielono) i wtedy wyzwalamy migawkę - czyste 1/250. Stosując ten trik w aparatach z elektroniczną migawką można zejść do 1/800.

Jeśli chodzi o wyzwalanie kilku lamp, to dodam tylko, że jednym odbiornikiem można wyzwolić dwie lampy - jedna na stopce, druga podłączona kabelkiem. Działa, sprawdzałem.

MatusP
28-07-2010, 12:34
Z kabelkiem nie sprawdzałem, zawsze mam nadajnik na sankach, ale też widzę różnice w opóźnieniach, które zależą... od niczego, chyba. Czasami mam czysto nawet przy 1/250, przy 1/200 zazwyczaj też, przy 1/160 w 99% również. Jednak raz przydarzył mi się pasek nawet przy tych 1/160 (ten 1%) i trzeba było schodzić do 1/125. Następnym razem w takiej sytuacji spróbuję tego patentu z wciśnięciem guzika do połowy.

0marek0
29-07-2010, 21:14
A ja mam taki problem z Yongnuo RF-602 - podłączam 1. odbiornik przez kabel zdalnego sterowania do korpusu, a 2. do lampy. Wyzwalam zdalnie nadajnikiem i aparat robi zdjęcie, a lampa błyska. Tyle, że aparat nie rejestruje błysku. Sprawdzałem na różnych czasach (do 1/10 włączeni) i ciemno. Macie pomysł co może nie grać?
Korpus to C 40D, a lampa to 550EX i studyjna.
Pozdr

MaciekH
29-07-2010, 21:22
A to w ogóle ma prawo tak działać? Myślałem, że jak wyzwala się aparat to nie lampy...
BTW, autoportrety robisz?:D

0marek0
29-07-2010, 21:27
Działać działa - aparat robi zdjęcie, lampa błyska. Tyle, że lampa błyska zanim aparat zrobi foto.
Nie chodzi o auto :) ale np. o foty samochodów rajdowych :)

MaciekH
29-07-2010, 21:46
Tyle, że lampa błyska zanim aparat zrobi foto.

No to działać nie działa:P Nie mam pod ręką wyzwalaczy, ale nie wątpię, że ktoś to niebawem sprawdzi;)

0marek0
29-07-2010, 21:54
No właśnie - działa, a jakoby nie działało. Nie wiem czy czasem nie jest tak, że dla takiej kombinacji trzeba jeszcze jeden nadajnik, na sanki i na innym kanale, i nim wyzwalać lampy. Ale może jednak nie trzeba. Kto ma to proszę o sprawdzenie takiej kombinacji. Dzięki!

lama
29-07-2010, 21:59
A ja mam taki problem z Yongnuo RF-602 - podłączam 1. odbiornik przez kabel zdalnego sterowania do korpusu, a 2. do lampy. Wyzwalam zdalnie nadajnikiem i aparat robi zdjęcie, a lampa błyska. Tyle, że aparat nie rejestruje błysku. Sprawdzałem na różnych czasach (do 1/10 włączeni) i ciemno. Macie pomysł co może nie grać?
Korpus to C 40D, a lampa to 550EX i studyjna.
Pozdr

To nie ma prawa działać :) Przecież aparat nie robi zdjęcia w momencie naciśnięcia spustu migawki, tylko chwilę później. Jeśli chcesz to możesz to sprawdzić:
postaw na stole 40D z odpiętym obiektywem, naprzeciwko lampę w taki sposób, aby oświetlała komorę lustra; podłącz odbiorniki jak opisałeś, zgaś światło w pokoju, weź drugi aparat i zrób nim kilkusekundową ekspozycję, w trakcie której wyzwól odbiorniki. Gdzie masz drugim aparatem celować chyba nie muszę pisać :)

0marek0
29-07-2010, 22:11
Powinno być tak, jak piszesz. I tak jest. Ale myślałem, że może akurat "dogadają" się i wypalą jednocześnie.
W instrukcji piszą o ... dwóch kompletach nadajnik-odbiornik. Czyli jednak wszystko gra - to nie może działać :)
Pozdrawiam

Mekwion
29-07-2010, 22:20
Nie będzie działało.

Żeby wyzwolić lampy bezprzewodowo z czasem pozwalającym synchronizować się z aparatem potrzebujesz 2 nadajników:

1 nadajnik + odbiornik podłączasz jako zestaw zdalnego wyzwalania (odbiornik kabelkiem do korpusu tj. do gniazda zdalnego wyzwalania). Czyli standardowy zestaw RF602 do zdalnego wyzwalania.

2 nadajnik montujesz na stopce + x ilość odbiorników, które będą wyzwalać lampy (odpada możliwość zamontowania odbiornika z lampą na korpusie).

Kanały tych dwóch zestawów muszą być różne, tak żeby wyzwalając zdalnie migawkę dopiero jej wyzwolenie dawało sygnał na stopkę i nadajnik ze stopki aktywował pozostałe odbiorniki.

0marek0
29-07-2010, 22:27
Ja napisałem w skrócie, Ty rozpisałeś to w szczegółach. Tak to właśnie działa. Tzn. powinno działać, bo nie mam drugiego nadajnika żeby sprawdzić. Ale na logikę i wg instrukcji - powinno. Mój pierwotny pomysł - nie :)
Pozdr

MatusP
30-07-2010, 00:05
Kilka dni temu zamówiłem dwie 460II i po jednym odbiorniku do każdej, ale, ponieważ zamierzam okazjonalnie robić autoportrety (czasem bywa nudno, a mam sporo "pomysłów na siebie") wziąłem jeden zestaw razem z nadajnikiem (ok. 30zł drożej). Ja dojdą, napiszę, jak to działa.

Mekwion
30-07-2010, 01:44
Działa, bo mam i testowałem.

Maver
08-08-2010, 09:44

Serio?!?!? Moj swiat legl w gruzach! ;)
A teraz mozesz juz sie przyznac ze nie zwrociles uwagi na to co zapinasz na aparat :D Albo wymyslic jakies super uzasadnienie po co wyzwalac radiowo lampe zalozona na aparat przez plastikowa stopke :D
Zdecydowanie latwiej bylo by po prostu zalozyc lampe na goraca stopke i ustawic w tryb Manual (jesli nie chcesz/potrzebujesz TTL'a). No ale co ja tam wiem, pojde poczytam w internecie o mozliwosciach wyzwalania wiecej niz jedna lampe... zafascynowal mnie ten temat ;D

Mekwion
08-08-2010, 23:08
Serio?!?!? Moj swiat legl w gruzach! ;)
A teraz mozesz juz sie przyznac ze nie zwrociles uwagi na to co zapinasz na aparat :D Albo wymyslic jakies super uzasadnienie po co wyzwalac radiowo lampe zalozona na aparat przez plastikowa stopke :D
Zdecydowanie latwiej bylo by po prostu zalozyc lampe na goraca stopke i ustawic w tryb Manual (jesli nie chcesz/potrzebujesz TTL'a). No ale co ja tam wiem, pojde poczytam w internecie o mozliwosciach wyzwalania wiecej niz jedna lampe... zafascynowal mnie ten temat ;D

Wystarczyło tylko doczytać, czemu ma służyć takie rozwiązanie.
Skoro Ci się to nie udało to pewnie, albo z lenistwa, albo braku zrozumienia tego co jest tam napisane. Jeden i drugi powód są wystarczające by zaniechać Ci tłumaczenia CZEMU?.
Zachęcam do ponownej lektury i głębokiego zastanowienia się przed napisaniem kolejnego, nic nie wnoszącego posta chociażby ze względu na szacunek dla tych forumowiczów, którzy poświęcają swój cenny czas na czytanie tego forum.

regis.szymon
09-08-2010, 11:06
Witam,
Trochę zbocze z tematu :)
mam pytanie czy ktokolwiek próbował zrobić własnoręcznie wyzwalacze? Mam znajomego elektronika który powiedział, że może mi takie zrobić w cenie najtańszej chińszczyzny, ale z lepszym zasięgiem i skutecznością (no i nie na wbudowanych akumulatorach a na AAA).
Czy to ma szansę powodzenia? Na co warto zwrócić uwagę? Może ktoś spotkał się z tym tematem w sieci?

ps.
Wie ktoś moźe gdzie w polsce da się dostać samą stopkę uniwersalną (do nadajnika) i gniazda PC (do odbiorników, chyba żeby użyć gniazd jack)?

Pozdrawiam

Maver
09-08-2010, 12:03
Wystarczyło tylko doczytać, czemu ma służyć takie rozwiązanie.
Skoro Ci się to nie udało to pewnie, albo z lenistwa, albo braku zrozumienia tego co jest tam napisane. Jeden i drugi powód są wystarczające by zaniechać Ci tłumaczenia CZEMU?.
Zachęcam do ponownej lektury i głębokiego zastanowienia się przed napisaniem kolejnego, nic nie wnoszącego posta chociażby ze względu na szacunek dla tych forumowiczów, którzy poświęcają swój cenny czas na czytanie tego forum.

Jak juz bylo napisane wyzej. Skoro nadajnik od wyzwalaczy radiowych i tak jest zapiety przez zlacze PC w aparacie, to lampe blyskowa na aparacie mozna wpiac na sanki, a nie na odbiornik do wyzwalacza a potem umiescic na sankach bo to po prostu zwykla glupota. I tak w jednym i drugim przypadku lampa wyzwoli sie tak samo, w tym samym czasie.
Wiec jesli chcesz dalej odpisywac placzliwym tonem wyjasniajac glupote umieszczona na tamym zdjeciu to zapraszam do flamewar, zeby tu niepotrzebnie nie zasmiecac wątku. Na zrozumiemie nie licze, rozumiem ze i tak juz jestes ciezko obrazony i zalamany faktem ze ktos pokazal cos palcem i powiedzial "to glupie".

Witam,
mam pytanie czy ktokolwiek próbował zrobić własnoręcznie wyzwalacze? Mam znajomego elektronika który powiedział, że może mi takie zrobić w cenie najtańszej chińszczyzny, ale z lepszym zasięgiem i skutecznością (no i nie na wbudowanych akumulatorach a na AAA).
Czy to ma szansę powodzenia? Na co warto zwrócić uwagę? Może ktoś spotkał się z tym tematem w sieci?

ps.
Wie ktoś moźe gdzie w polsce da się dostać samą stopkę uniwersalną (do nadajnika) i gniazda PC (do odbiorników, chyba żeby użyć gniazd jack)?

Pozdrawiam

Zrobic pewnie i mozna, tylko podejzewam ze taniej i szybciej wyjdzie kupic za 60pln wyzwalacze ktore maja 100m zasiegu i dzialaja jak nalezy. A do tego wygladaja jakos w miare przyzwoicie. Chyba ze znajomy zrobic ci domowym sposobem wyzwalacz ktory przenosi na przyklad pelna automatyke itp... wtedy taka oszczednosc moze miec sens. Przy chinczykach za 60pln to na prawde nie ma wiekszego sensu.

regis.szymon
09-08-2010, 12:50
Zrobic pewnie i mozna, tylko podejzewam ze taniej i szybciej wyjdzie kupic za 60pln wyzwalacze ktore maja 100m zasiegu i dzialaja jak nalezy. A do tego wygladaja jakos w miare przyzwoicie. Chyba ze znajomy zrobic ci domowym sposobem wyzwalacz ktory przenosi na przyklad pelna automatyke itp... wtedy taka oszczednosc moze miec sens. Przy chinczykach za 60pln to na prawde nie ma wiekszego sensu.

No właśnie mam wątpliwości co do tego działania jak należy. A co do wyglądu wolę jednolicie czarną puszkę z antenką, niż to co w kwestii obudowy oferują tanie nadajniki (niedomykające się pokrywy baterii, psujące się przyciski itp).

Co do takiego nadajnika z pelną automatyką to też myślimy, ale to już poważniejsza zabawa się wydaje.

micles
11-08-2010, 00:35
No jeżeli twórcy Pixeli jeszce nie ogarnęli tematu, to samozwańczym elektronikom życzę powodzenia (chyba że faktycznie masz jakiegoś talenta na składzie, to zachęcamy do rozpoczęcia produkcji seryjnej)

Maver
14-08-2010, 13:28
Co innego produkcja seryjna, ktora musi byc oplacalna i musi wspolpracowac z roznymi konfigurajami, a co innego urzadzenie zrobione pod konkretny aparat i lampe.
Choc i tak osobisie uwazam ze bawienie sie w robienie takich wynalazkow, zamiast wydanie 60pln na chinczyka to zajecie tylko dla hobbystow ktorzy nie maja czego z czasem robic :D

salceson
16-08-2010, 12:10
Witam,
Miał ktoś może styczność z tym radiowym wyzwalaczem??
http://milso.com.pl/pl/art/1561/Zestaw-wyzwalajacy-uniwersalny-SPEED-SKYPORT
Za bardzo nie wiem, w który system pakować się. Zasadniczo robię foto na manualnym trybie lampy wiec jakieś wspomagacze nie są mi potrzebne...
Jeszcze zastawiam się nad Bowensowskimi Pulsarami, bo mam możliwość zakupu używanych 3szt za 1k zł, ale i tak w przyszłości jeszcze jeden nadajnik będzie trzeba mi kupić a to już koszt co najmniej 700zł/szt.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!!

skoku
16-08-2010, 12:29
Witam,

ps.

Pozdrawiam
ja zrobilem. wykorzystalem modul alarmu samochodowego. ale to zabawa byla. w zaleznosci od ukladu bylo wyzwalanie lampy albo bezprzewodowy pilot.

pozniej kupilem chinczyka ;)

Maver
16-08-2010, 13:13
Witam,
Miał ktoś może styczność z tym radiowym wyzwalaczem??
http://milso.com.pl/pl/art/1561/Zestaw-wyzwalajacy-uniwersalny-SPEED-SKYPORT
Za bardzo nie wiem, w który system pakować się. Zasadniczo robię foto na manualnym trybie lampy wiec jakieś wspomagacze nie są mi potrzebne...

Yongnuo RF602... za 1kpln bedziesz mial 15 sztuk. Chyba wystarczy.
A tu male porownanie ktore ostatnio znalazlem w sieci.
Te Photixy Aster tez ciekawie wygladaja, ale sa duzo duzo drozsze.
http://tj-photographer.blogspot.com/2010/08/wyzwalacze-radiowe.html

salceson
16-08-2010, 23:37
Aster czy Atlas??
Bo pod linkiem co podałeś jest wzmianka o Atlasach...

Maver
18-08-2010, 10:05
Aster czy Atlas??
Bo pod linkiem co podałeś jest wzmianka o Atlasach...

Atlas, pomylilo mi sie z kablówka :)

Krawat
19-08-2010, 01:32
Cześć wszystkim.
Nie mam sił na czytanie 70 stron tematu.. więc spytam:
czy zamienniki teletransmiterów do bezprzewodowego wyzwalania lamp Canona są warte uwagi czy jeśli kupować to tylko dedykowany? Uzytek plenerowy, zasięgu by się przydało tak z 15-20m, bo 85mm w plenerze.
Pytam, bo różnica w cenie dość znacząca, rzekłbym..

schabu
19-08-2010, 01:50
Yongnuo RF602... za 1kpln bedziesz mial 15 sztuk.

z tym że skyporty mogą wyzwalać wszystkie grupy naraz lub konkretnie jedną. dla mnie to zaleta nie do przeceniania.

micles
19-08-2010, 12:00
Na Yongnuo też idzie takie coś zrealizować. Jest jedno ustawienie nadajnika, które odpala wszystkie kanały odbiorników. (jeżeli dobrze przeczytałem instrukcję - bo w praniu nie sprawdzałem)

MatusP
19-08-2010, 16:59
Tak, są cztery kanały do wyboru, jest też tryb "wszystko na raz", z którego się najczęściej korzysta. Sprawdzone, bez instrukcji. Do tej pory używałem różnych kanałów tylko raz, do kilku autoportretów (jeden nadajnik w łapie na wspólnym kanale z odbiornikiem przy aparacie, drugi nadajnik na stopce wyzwalający lampy), ale mogę potwierdzić - działa toto. Tylko te "przyciski" zmiany kanałów niewyjściowe, bez długopisu się nie obejdzie.

micles
19-08-2010, 21:22
Długopis u mnie okazał się mało funkcjonalny. Szpilka lepsza ;P

Krawat
23-08-2010, 13:54
Nikt z ekspertów nie może mi pomóc? :<

sebcio80
23-08-2010, 13:58
Cześć wszystkim.
Nie mam sił na czytanie 70 stron tematu.. więc spytam:
czy zamienniki teletransmiterów do bezprzewodowego wyzwalania lamp Canona są warte uwagi czy jeśli kupować to tylko dedykowany? Uzytek plenerowy, zasięgu by się przydało tak z 15-20m, bo 85mm w plenerze.
Pytam, bo różnica w cenie dość znacząca, rzekłbym..

nie da się kupić zamiennika transmitera Canona do wyzwalania lamp

arturs
23-08-2010, 14:19
no chyba że PW można traktować jako "zamienniki" - tyle że ta cena "trochę" wyższa..
a przy okazji - jak się poczta spisze to jutro dostanę ZoneController'a w swoje łapy ;)

Krawat
23-08-2010, 14:44
Źle wyraziłem, chodzi mi o takie wymysły:
http://allegro.pl/item1188415825_wyzwalacz_radiowy_pixel_tr_332_do_c anon_ttl_okazja.html

Nie jest to przecież oryginalny wyzwalacz Canona...

arturs
23-08-2010, 14:54
Źle wyraziłem, chodzi mi o takie wymysły:
http://allegro.pl/item1188415825_wyzwalacz_radiowy_pixel_tr_332_do_c anon_ttl_okazja.html

Nie jest to przecież oryginalny wyzwalacz Canona...

bo Canon w ogóle nie ma wyzwalacza który działa radiowo.. tylko za pomocą podczerwieni (co skutkuje np. słabszym zasięgiem, za to masz pełną automatykę) . Te wyzwalacze o których piszesz będą odpalać lampę w trybie M - czyli ręcznie będziesz musiał NA LAMPIE ustawić sobie moc.. i tyle, albo aż tyle.. mają zaletę - są tanie, wada - tylko ręczne ustawienia, radiowo są oczywiście Pocket Wizardy i wtedy masz full wypas - ale to już cenowo inna półka..

pank
23-08-2010, 14:57
Żartujesz, przecież te pixele przenoszą TTL i nawet HSS. Inna sprawa z jaką powtarzalnością.

Handelson
23-08-2010, 14:59
Arturs - przecież to pixele. One przenoszą TTLa :)
Krawat - tutaj masz wątek o tych wyzwalaczach:
http://canon-board.info/showthread.php?t=55230&page=35

MC_
23-08-2010, 14:59
Z tego co jest napisane w odpowiednim wątku to nawet bardzo dobrą.

Handelson
23-08-2010, 15:00
Arturs - przecież to pixele. One przenoszą TTLa :)
Krawat - tutaj masz wątek o tych wyzwalaczach:
http://canon-board.info/showthread.php?t=55230&page=35

Pank mnie ubiegł ;)

micles
23-08-2010, 15:09
Nikt z ekspertów nie może mi pomóc? :<Pomożemy ci jak napiszesz czym według ciebie są zamienniki teletransmiterów do bezprzewodowego wyzwalania lamp Canona

arturs
23-08-2010, 15:14
a sorry, rzeczywiście coś mi na mózg padło że to PT04.. fakt, mój błąd..

KarolJ
23-08-2010, 23:18
Do odbiornika (od wyzwalaczy radiowych PT-04) wchodzą tylko baterie alkaliczne (jak się przed chwilą dowiedziałem - po fakcie), a nie akumulatorki.

Bateria ma 1.5V, a akku 1.2V i tu jest problem bo kolosalnie spada range odbierania sygnału na akku.

Do odbiornika wchodzą dwie bateryjki, macie jakiś pomysł co zrobić z tym napięciem? Bo szkoda mi zestawu eneloopów, który kupiłem specjalnie dla radiówek...

sebcio80
23-08-2010, 23:31
naładowane akku maja okolo 1,5V a alkaiczne baterie roznie, niektore 1,65V,

skąd masz informacje o mniejszym zasiegu na akku? bo jestem pewny ze to nie ma zadnego znaczenia, w tych wszystkich radiówkach pewnie siedzi układ, dioda zenera, która stabilizuje napięcie do 2V lub cos w tym stylu
no i nawet jakby żadnego układu stabilizacyjnego nie było to z akku ktore maja mniejsze napiecie po prostu pobierany byl by wiekszy prad, a moc to wlasnie iloczyn napiecia i pradu

micles
23-08-2010, 23:39
Przeznaczyć eneloopy na "do lampy" i co pół roku kupować alkaliczne?

MMM
23-08-2010, 23:47
Żartujesz, przecież te pixele przenoszą TTL i nawet HSS. Inna sprawa z jaką powtarzalnością.
Zrobiłem jedną sesję pixelami, kilkadziesiąt klatek. Wszystko idealnie, zero problemów, odpala za każdym razem z HSS.

KarolJ
24-08-2010, 00:23
naładowane akku maja okolo 1,5V a alkaiczne baterie roznie, niektore 1,65V,

skąd masz informacje o mniejszym zasiegu na akku? bo jestem pewny ze to nie ma zadnego znaczenia, w tych wszystkich radiówkach pewnie siedzi układ, dioda zenera, która stabilizuje napięcie do 2V lub cos w tym stylu
no i nawet jakby żadnego układu stabilizacyjnego nie było to z akku ktore maja mniejsze napiecie po prostu pobierany byl by wiekszy prad, a moc to wlasnie iloczyn napiecia i pradu

Stare baterie rozładowały się po kilku miesiącach. Kupiłem eneloopy specjalnie do tych radiówek tak żeby sobie podładować po każdym foceniu no i klops, napięcie jest za małe. Nie jestem jedyny zresztą... Masz tu taj dowód bo trochę przeszukałem net za jakimiś modami, itp.

"Here they are, the finished article. You can see I'm using 2700 mAh batteries, these should be good enough to run the triggers for a while, but your best bet may be with 1.5v standard alkaline batteries, as NiMH batteries are only 1.2v, and could lead to misfires." - http://forums.skateperception.com/lofiversion/index.php/t149021.html

oraz:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=800812
http://www.flickr.com/groups/1004645@N25/discuss/72157623251377270/

Przeznaczyć eneloopy na "do lampy" i co pół roku kupować alkaliczne?

Z chęcią ale do świecidełek wchodzą mi AA - no to akumulatorki trafią do pilotów w domu... :/

micles
24-08-2010, 01:08
W pilotach też nie ma sensu na akumulatory. Znajdź coś, co szybciej zużywa te AAA. Sprzedaj komuś, kto ma mp3.

sebcio80
24-08-2010, 01:41
W pilotach też nie ma sensu na akumulatory. Znajdź coś, co szybciej zużywa te AAA. Sprzedaj komuś, kto ma mp3.

enloopy i podobne to akurat do pilotow, myszek, klawiatur, zegarow itp czyli rzeczy ktore wolno zuzywaja baterie to sie akurat nadaja

sam zamierzam zakupić do moich Pocketwizardow enloopy ale skoro moze byc cos nie tak to trzeba to sprawdzic, chociaz nie chce mi sie w to wierzyc

KrzysiekT
24-08-2010, 19:45
Ja mam eneloopy w pocketach i polecam, ładuje jakoś raz na miesiąc, bardziej profilaktycznie żeby mnie nie zawiodły w chwilach potrzeby.

Maver
25-08-2010, 13:43
z tym że skyporty mogą wyzwalać wszystkie grupy naraz lub konkretnie jedną. dla mnie to zaleta nie do przeceniania.

TO samo zrobisz na yongnuo. Masz do dyspozycji 15 kanalow + wyzwalanie wszystkich jednoczesnie.
Wiec na upartego mozesz sobie zrobic 15 grup i wyzwalac kazda osobno, albo wsystkie razem.
Niestety nie wywolasz np 2 grup jesli masz trzy. Mozesz wywolac albo poszczegolne albo wszystkie razem.
A, i zeby byla jasnosc. Jak kogos stac albo czuje potrzebe posiadania czegos lepszego niz tani chinczyk to niech kupuje. Ale jesli mu te weszystkie super bajery sa niepotrzebne to z "tanich chinczykow" Yongnuo spisuja sie najlepiej. Zwlaszcza biorac pod uwage ich cene.

MatusP
28-08-2010, 21:34
TO samo zrobisz na yongnuo. Masz do dyspozycji 15 kanalow + wyzwalanie wszystkich jednoczesnie.
Wiec na upartego mozesz sobie zrobic 15 grup i wyzwalac kazda osobno, albo wsystkie razem.
Niestety nie wywolasz np 2 grup jesli masz trzy. Mozesz wywolac albo poszczegolne albo wszystkie razem.
A, i zeby byla jasnosc. Jak kogos stac albo czuje potrzebe posiadania czegos lepszego niz tani chinczyk to niech kupuje. Ale jesli mu te weszystkie super bajery sa niepotrzebne to z "tanich chinczykow" Yongnuo spisuja sie najlepiej. Zwlaszcza biorac pod uwage ich cene.

To gdzie w moim RF-602 pochowali pozostałe 11 kanałów? Ja mam tylko 4...

Fik
29-08-2010, 00:39
no i tu się kłaniają ładowalne baterie Pure Energy 1,5 V.
Mam używam , ładuję na starej (bardzo) ładowarce - czasami 2-3 dni .
Sprawdzają się super tam gdzie musowo musi być 1,5 V.

szwayko
29-08-2010, 08:40
To gdzie w moim RF-602 pochowali pozostałe 11 kanałów? Ja mam tylko 4...

Masz 4 przelaczniki zerojedynkowe. Co daje 4 do potegi 2 = 16 mozliwych kombinacji.

Kolaj
29-08-2010, 10:38
Masz 4 przelaczniki zerojedynkowe. Co daje 4 do potegi 2 = 16 mozliwych kombinacji.
Ściślej: 2^4 a nie 4^2 ale wynik ten sam :)

zeus1006
01-09-2010, 18:11
Witam.
Czy aparat canon 50d + lampa Metz 48AF-1 + zestaw radiowy Pixel Tr - 332 będą ze sobą działać bezprzewodowo z zachowaniem pełnej automatyki lampy?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Bushi
01-09-2010, 20:25
Witam.
Czy aparat canon 50d + lampa Metz 48AF-1 + zestaw radiowy Pixel Tr - 332 będą ze sobą działać bezprzewodowo z zachowaniem pełnej automatyki lampy?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Będzie działać bezprzewodowo z zachowaniem automatyki lampy - http://www.optyczne.pl/?news=2849 - znalezione w 10 sekund.

zeus1006
01-09-2010, 21:44
Będzie działać bezprzewodowo z zachowaniem automatyki lampy - http://www.optyczne.pl/?news=2849 - znalezione w 10 sekund.

Dziękuje za poświęcone 10 sekund:) Ja już wcześniej ten artykuł widziałem -i tam pisze, ze będzie działać z niezależnymi lampami np. Metz a swoje pytanie na forum kierowałem tylko w celu upewnienia, że z tym modelem AF 48-1 będzie na pewno działał.
Chyba od tego jest forum, żeby pytać...

Jeszcze raz dziękuje więcej pytań nie mam:)

Kana
03-09-2010, 10:49
Mam od 2 dni Yongnuo RF 602 i... działa mi tylko do ok. 15 - 20 metrów :( i to na otwartej przestrzeni. Mogę odejść na te 15-20m i potem juz ani pół kroku dalej... (C450D i lampa 430EXII) Wymieniłam już baterie i w nadajniku i w odbiorniku i w lampie... i dalej to samo... W specyfikacji jest niby 100m... wiem, że producenci zwykle podają więcej niż jest naprawdę... ale 15m to jednak bardzo mało... Czy to możliwe bym ja coś źle robiła? Czy jednak od razu reklamować?

traphezz
03-09-2010, 11:51
Ja bym reklamował bo zasięg powinien być dużo większy

Maver
03-09-2010, 11:59
Moze trafil Ci sie jakis uszkodzony nadajnik. U mnie dziala ok, u innych osob ktore wiem ze uzywaja tez. Wiec raczej reklamuj. Podejzewam ze wystarczy wyslac sam nadajnik, bo to raczej po jego stronie lezy problem. Ewentualnie potestuj na innych kanalach, choc nie powinno miec to zadnego znaczenia.

Kana
03-09-2010, 13:02
Ewentualnie potestuj na innych kanalach, choc nie powinno miec to zadnego znaczenia.

Kanałów żadnych nie zmieniałam, są ustawione tak jak były fabrycznie. Zresztą gdyby z kanałami było coś nie tak, to chyba wcale nie powinno działać. I w ogóle jak te kanały zmienić? Szpilką szybkę podwadzić czy jak?

Poza tym przed chwilą porobiłam jeszcze trochę zdjęć, by dokładnie opisać problem przy reklamacji... i ujawniło się jeszcze inne dziwne zachowanie... Mianowicie lampę umieściłam na statywie, na wysokości mniej więcej 1m. Zdjęcia natomiast robiłam stojąc, czyli nadajnik był o ok 65cm wyżej niż odbiornik. Przy takim ustawieniu wyzwalacz lampy działa bez problemu tylko do ok. 15-20m. Natomiast jeżeli się zniżę, tak by nadajnik i odbiornik były na mniej więcej tym samym poziomie... działanie wyzwalacza wydłuża się do ok. 30-40m. Jak odejdę dalej to już wszystko jedno jak wysoko czy nisko mam aparat - lampa nie odpala.
Co oznacza, że niestety muszę reklamować...

Grzesiek_PL
04-09-2010, 00:37
To coś nie tak masz z tym nadajnikiem/odbiornikiem. Moje testowałem na 60m i chodziły dobrze. Dalej już nie chciało mi się oddalać :-D

micles
12-09-2010, 03:08
To nie szybka, a taka gumowo-foliowa osłonka, coś w stylu tych folijek na wyświetlaczach LCD. Ściągnąć, wyrzucić i zapomnieć. Poprzełączaj kanały, bo to może kwestia zakłóceń. Na przykład od telefonu komórkowego w twojej kieszeni :D

mah
07-10-2010, 20:28
Mam pytanie i zarazem ostrzerzenie . Czy ktokolwiek ma jakieś nieoficjalne informacje kiedy Pocket Wizard naprawi błędy w firmware do tt1 i tt5 ? Z 5dmk2 nie działa synchronizacja z krótkimi czasami , nie działa ttl , tylko manual do 1/250sek.
Dystrybutor mówi że jest problem i że niedługo będzie nowy firmware. Kiedy - niewiadomo.

Shingo
07-10-2010, 22:14
Czy ktokolwiek ma jakieś nieoficjalne informacje kiedy Pocket Wizard naprawi błędy w firmware do tt1 i tt5 ?
Jak nieoficjalne to powinny pojawićsię za jakies 11 dni (prosze nie brac tego do siebie to są informacje nieoficjalne i pochodzą z mało wiarygodnego źródła)

Dystrybutor mówi że jest problem i że niedługo będzie nowy firmware. Kiedy - niewiadomo.

hmmm czyżbyś sam sobie odpowiedział na pytanie ;>?

sebcio80
07-10-2010, 22:26
Mam pytanie i zarazem ostrzerzenie . Czy ktokolwiek ma jakieś nieoficjalne informacje kiedy Pocket Wizard naprawi błędy w firmware do tt1 i tt5 ? Z 5dmk2 nie działa synchronizacja z krótkimi czasami , nie działa ttl , tylko manual do 1/250sek.

serio nic nie działa? aż nie chce mi sie wierzyc zeby prawie 2 miesiace od kiedy jest obecny najnowszy firmware wszytkim nie dzialalo, chocby dlatego ze od poczatku istnienia tego systemu PW skupial sie wlasnie glownie na 5D2

arturs
07-10-2010, 22:43

a który to ten firmware?
bo mam jakiś sprzed 2 miesięcy i to o czym piszesz działa bez problemu

Karoollapy
08-10-2010, 00:21
Sprawdziłem cały wątek (po łebkach ale zawsze ;)) i wydaje mi się, że na poniższy temat nie było ani słowa. Otóż po dwóch kompletach pt-04 które nadają się ... nie wiem do czego, na 100% nie do fotografowania sportów ekstremalnych ;p stwierdziłem że zainwestuje w Phottix atlas, powodów jest kilka, po pierwsze podobno są nie-chińsko wykonane, niezawodne, no i można będzie w każdej chwili dokupić dodatkowy odbiornik nie martwiąc się jak przy pt-04 że nie podpasuje do pozostałych. Do rzeczy... Czy ktoś z was ma informacje, jak radzi sobie atlas na czasach krótszych niż 1/250? Na stronach z aukcjami itd. nie ma takich informacji, jednak ja zamierzam nabyć w tym roku (jak Bozia da) średni format i nie chciałbym przejechać się na wyzwalaczach, które nie pozwolą mi korzystać z pełni możliwości sprzętu. Dobra, koniec gadania, bo i tak głupio mi że tyle piszę, chyba się za wami stęskniłem po prostu ;) Dziękuję z góry za odpowiedź.

mah
08-10-2010, 00:29
a który to ten firmware?
bo mam jakiś sprzed 2 miesięcy i to o czym piszesz działa bez problemu
5.150 nie działa , w poprzednim było rzekomo ok , ale nie da się do niego wrócić.

hmmm czyżbyś sam sobie odpowiedział na pytanie ;>?
Pytam czy dystrybutorowi PW można zaufać i poczekać .

sebcio80
08-10-2010, 05:42
5.150 nie działa , w poprzednim było rzekomo ok , ale nie da się do niego wrócić.

coś robisz źle bo znam sporo osób ktorym działa, zreszta gdyby nie działało - tak jak sugerujesz wlasciwie wszystko - to od 2 miesiacy byla by afera w necie

Czy ktoś z was ma informacje, jak radzi sobie atlas na czasach krótszych niż 1/250? Na stronach z aukcjami itd. nie ma takich informacji, jednak ja zamierzam nabyć w tym roku (jak Bozia da) średni format i nie chciałbym przejechać się na wyzwalaczach, które nie pozwolą mi korzystać z pełni możliwości sprzętu.

czas synchronizacji nie zalezy od wyzwalaczy, jesli bedziesz ich uzywal ze sprzetem/obiektywami z migawka centralna to musi synchronizowac z kazdym czasem

Shingo
08-10-2010, 09:28

A masz inne wyjście? ;)

mah
08-10-2010, 11:16
A masz inne wyjście? ;)
Mogę odesłać PW i założyć lampę na body .

coś robisz źle bo znam sporo osób ktorym działa, zreszta gdyby nie działało - tak jak sugerujesz wlasciwie wszystko - to od 2 miesiacy byla by afera w necie
Zrobiłem już wszystkie z 10mln kombinacji i lampa ożywa zawsze przy 1/250
Pozatym dystrybutor twierdzi że nie zadziała dopóki nie będzie nowego oprogr.
Dziwie się że nie ma afery . Gdybym miał PW od dłuższego czasu i zainstalował sobie aktualizację której nie da się cofnąć po czym sprzęt przestałby działać to zrobił bym się magentowy . Czy ktoś ma zainstalowane 5.150 ?