Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
sebcio80
08-10-2010, 12:32
Czy ktoś ma zainstalowane 5.150 ?
ja mam i podejrzewam, że wszyscy mają,
pierwsze słyszę o jakiś problemach z tym softem,
ja mam i podejrzewam, że wszyscy mają,
pierwsze słyszę o jakiś problemach z tym softem,
w takim razie wychodzi na to, że ktoś mnie w pręta robi .
sebcio80
08-10-2010, 18:35
w takim razie wychodzi na to, że ktoś mnie w pręta robi .
- wgraj jeszcze raz soft 5.15 do wszystkich urzadzen PW, ustaw domyslne ustawienia we wszystkich odbiornikach/nadajnikach (zrob reset, w instrukcji jest napisane jak to zrobic)
- wloz wylaczony nadajnik na wylaczone body, wlacz body, po czym wlacz nadajnik
- wloz wylaczona lampe na wylaczony odbiornik, wlacz lampe i ustaw normalny tryb ETTL (zaden master ani slave, oczywiscie lampe masz Canona? ewentualnie najnowsze dwa Metze dzialaja z PW), wlacz odbiornik
- sprawdz czy w nadajniku i odbiorniku masz ustawione C1
- zrob zdjecie i zobacz teraz czy wszystko dziala jakl nalezy
- daj znac na forum
- wgraj jeszcze raz soft 5.15 do wszystkich urzadzen PW, ustaw domyslne ustawienia we wszystkich odbiornikach/nadajnikach (zrob reset, w instrukcji jest napisane jak to zrobic)
- wloz wylaczony nadajnik na wylaczone body, wlacz body, po czym wlacz nadajnik
- wloz wylaczona lampe na wylaczony odbiornik, wlacz lampe i ustaw normalny tryb ETTL (zaden master ani slave, oczywiscie lampe masz Canona? ewentualnie najnowsze dwa Metze dzialaja z PW), wlacz odbiornik
- sprawdz czy w nadajniku i odbiorniku masz ustawione C1
- zrob zdjecie i zobacz teraz czy wszystko dziala jakl nalezy
- daj znac na forum
dokładnie tak zrobiłem i jest bez zmian - tylko M do 1/250 . Lampa 580ex2 .
W trybie ETTL działa test z tt5 (bardzo słaby błysk) , test z tt1 już nie ,ale widać reakcję diody na tt5 .
sebcio80
09-10-2010, 21:33
dokładnie tak zrobiłem i jest bez zmian - tylko M do 1/250 . Lampa 580ex2 .
W trybie ETTL działa test z tt5 (bardzo słaby błysk) , test z tt1 już nie ,ale widać reakcję diody na tt5 .
wiec jest jakis problem z lampa a nie z body, ustaw wszyskie C.Fn w lampie na domyslne wartosci, upewnij sie ze lampe wsuwasz do konca sanek,
wiec jest jakis problem z lampa a nie z body, ustaw wszyskie C.Fn w lampie na domyslne wartosci, upewnij sie ze lampe wsuwasz do konca sanek,
Wszystko włącznie z lampą i body zresetowałem do fabrycznych . Lampa założona na body działa idealnie .
sebcio80
10-10-2010, 13:36
Wszystko włącznie z lampą i body zresetowałem do fabrycznych . Lampa założona na body działa idealnie .
skad jestes? umow sie z kims kto ma juz PW, tak sprawdzisz wszsytko
ile wytrzymuje bateria w TT1.. dzisiaj z rodziną do lasu pojechaliśmy, wziąłem PW i trochę klamotów, wyciągam i zonk.. TT1 nie śmiga.. podejrzewam oczywiście baterię..
sebcio80
10-10-2010, 22:18
ile wytrzymuje bateria w TT1.. dzisiaj z rodziną do lasu pojechaliśmy, wziąłem PW i trochę klamotów, wyciągam i zonk.. TT1 nie śmiga.. podejrzewam oczywiście baterię..
mi dziala tak srednio z pol roku, ale mimo wszystko co sesja/ślub sprawdzam poziom baterii, wymieniam jak kreska pokazuje ~30%
zdarzalo mi sie zapomniec wylaczyc urzadzenia, w przypadku TT1 ma to maly wplyw na baterie ale w przypadku Flexow juz kilka kompletow baterii rozladowalem
mi dziala tak srednio z pol roku, ale mimo wszystko co sesja/ślub sprawdzam poziom baterii, wymieniam jak kreska pokazuje ~30%
zdarzalo mi sie zapomniec wylaczyc urzadzenia, w przypadku TT1 ma to maly wplyw na baterie ale w przypadku Flexow juz kilka kompletow baterii rozladowalem
no właśnie flexy jeszcze mi śmigają - ale może dlatego że używam do nich takich specjalnych baterii litowych - naprawdę potężny ładunek w porównaniu do alkalicznych coś takiego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/energizer-lithium-4xaa.html i faktycznie działają dobrze..
w sumie dzisiaj taki pech jak z dzieciakami poszliśmy do lasu ale muszę sobie zapas kupić tej CR2450 bo paluszki to zawsze ma się pod ręką lub kupi się wszędzie..
sebcio80
10-10-2010, 23:13
w sumie dzisiaj taki pech jak z dzieciakami poszliśmy do lasu ale muszę sobie zapas kupić tej CR2450 bo paluszki to zawsze ma się pod ręką lub kupi się wszędzie..
ja tam kiedys zamowilem na allegro 10 sztuk i mam spokój na kilka lat
skad jestes? umow sie z kims kto ma juz PW, tak sprawdzisz wszsytko
Zielona góra. Jest tu ktoś z okolic ?
dla znawców tematu
http://optyczne.pl/index.php?poradniki=49&roz=1
Właśnie jestem po lekturze ...
Jestem mile zaskoczony uniwersalnością i użytecznością urządzeń .... ale cena mnie mocno zastopowała.
Juz od dłuższego czasu mysle na stworzeniu tandemu 2 lamp (580EXII+430EXII) z puszką 5dmk2 - moje pytanie, jakie urządzenia (tanszne niz pocketwizard) moze mi połączyć ten zestaw abym mogł sobie w plenerze (studio mnie nie intersuje) fotografować - z jedną lampa na body a drugą na statywie lub obie na statywie a cos na aparacie co umozliwiłoby wyzwolenie całego systemu ?
Jak jest w tedy z regulowaniem siły błysku poszczególnych lamp (np z tyłu fotografowana oświetliłbym np mocniej).
Będę wdzięczny za wszelką merytoryczną pomoc.
właśnie cena tego typu gadżetów do canonow .... w porównaniu do systemu nikon gdzie już podroby przenoszące full info do lamp i na odwrót są za grosze
sebcio80
15-10-2010, 23:13
właśnie cena tego typu gadżetów do canonow .... w porównaniu do systemu nikon gdzie już podroby przenoszące full info do lamp i na odwrót są za grosze
hmmm? przeciez do Nikona i Canona sa takie same urzadzenia, co jest niby takiego za grosze do Nikona?
paulinau
17-10-2010, 20:49
Witam..
Ja zupelnie zielona jestem w temacie i chciala bym prosic o porade. Planuje skompletowac zestawik dwa statywy z parasolkami na flasha.
Flasha mam canona 580exII , narazie jeden ale kiedys tam docelowo planuje kupno drugiego.
Parasolka to najmniejszy problem.
Statyw zostal mi polecony taki:
http://www.fotoellite.pl/index.php?products=product&prod_id=25
wydaje sie wporzadku?
Odbiornik/ nadajnik zastanawiam sie nad Phottix ASTER 4-kanałowy z fotocelą i dwoma odbiornikami
http://www.winmar.pl/p6555,Wyzwalacz_radiowy_Phottix_ASTER_4-kanalowy_z_fotocela_i_dwoma_odbiornikami.html
i tutaj pojawia sie problem.. a mianowicie spod odbiornika gwintowany, a zazwyczaj spotyja sie tutaj stopki do wsuniecia w szyne.. i jak to zamontowac na uchwycie? sa jakies specjalne uchwyty? jak to wyglada? poprosze o jakies konkretne propozycje uchwytow. Bede wdzieczna za foto jesli ktos posiada taki zestawik.
A moze jest cos lepszego od Phottix aster w podobnej cenie? zalezy mi na tym by odbiornik nie byl jakas wielgasna cegla w pozycji pionowej tylko wmiare plaski maly i zgrabny.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
paulinau
18-10-2010, 16:43
poszukalam troszke w necie..
czy do odbiornika Phottix Aster z gwintowanym spodem spasuje ten uchwyt?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p606_Uchwyt-uniwersalny-C-parasolka-lampa-statyw--stopka-.html
sebcio80
18-10-2010, 16:44
poszukalam troszke w necie..
czy do odbiornika Phottix Aster z gwintowanym spodem spasuje ten uchwyt?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p606_Uchwyt-uniwersalny-C-parasolka-lampa-statyw--stopka-.html
tak, wystarczy odkrecic sanki i mozna przykrecic odbiornik do gwintu, zreszta to znacznie pewniejnsze rozwiazanie
mariusz231
28-10-2010, 11:27
Witam,
Zamierzam zakupić bezprzewodowego pilota do mojej 450D. Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Ostatnio przymierzyłem się do zakupu Phottix Plato, lecz czytając forum zauważyłem że polecany jest także Pixel PAWN TF-361. Mam pytanie do znawców lub posiadaczy owych pilotów, czy różnica jest taka że Pixel PAWN może pracować z złażoną lampą na sanki pilota ?
Pozdrawiam
Panowie chciałbym podsumowac niejako ten watek i wybrac najbardziej zadowalajacy system wyzwalania lamp błyskowych. Z calego watku wyrozniaja sie takie pozycje:
1. YongNuo RF-602
Specyfikacja techniczna:
zasięg: 100m
kanały: 16 kanałów
czestotliwść: 2,4GHz
synchronizacja: 1/250s
Baterie CR2
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 273zł
2. Phottix Strato wyzwalacz 2.4 GH
Częstotliwość: 2,4 GHz
Zasięg: do 100 m.
Synchro:1/250
Ilość kanałów: 4
baterie AAA
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 380zł
3. Pixel TR-332 Knight wyzwalacz radiowy Canon E-TTL II
częstotliwość pracy: FSK 2.4 GHz,
ilość kanałów: 15,
zasięg: 80 metrów,
synchro: 1/8000
baterie CR2
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 740zł
4. Phottix Atlas
Dane techniczne
Częstotliwość: 433 (CE) MHz
Dystans: 100m +
Kanały: 4 kanały
Baterie: 2 x AA baterie
Max. Czas synchronizacji: 1/250 sek
Cena za 1 nadajnik i 2 odbiorniki: 1020zł
Mysle nad propozycja 3 i 4. Za atlasem przemawia niezawodonośc i bardzo dobre wykonanie za Pixelem synchro do 1/8000 ale denrwuje mnie zasilanie na CR2 :(
Panowie co tu wybrac ????????
A co chcesz wyzwalać?
To jest najważniejsze pytanie.
A tak w ogóle wg mnie oczywiście jeżeli miałbyś brać atlas za 1000zł to odłóż jeszcze 600zł i weź Pocket Wizarda TT5 2 sztuki.
A co chcesz wyzwalać?
To jest najważniejsze pytanie.
A tak w ogóle wg mnie oczywiście jeżeli miałbyś brać atlas za 1000zł to odłóż jeszcze 600zł i weź Pocket Wizarda TT5 2 sztuki.
no tylko że kolega rozważa 1 nadajnik i 2 odbiorniki więc 2 tt5 będzie za mało, jak do tego dodasz jeszcze tt1 czy kolejny tt5 to już robi się 2500 a jeszcze AC3 jest szalenie wygodny i razem już 2800 mamy...
oczywiście że PW jest najlepszym póki co sprzętem w tym zakresie bo pełny eTTL przenosi, synchro działa bez ograniczeń, zasięg jest pewny na co najmniej 150 m.. no i z zonecontrolerem z body regulacja mocy ale koszty w porównaniu do chińczyków są o wiele większe..
zasięg jest pewny na co najmniej 150 m.Sprawdzałeś ten zasięg? Jeśli tak, to w jakiej dokładnie konfiguracji? Ja muszę powiedzieć, że w moich egzemplarzach zasięg mnie rozczarowuje. Mam tylko 2x TT5 i nie mam jak porównać z innym zestawem ale:
- z 580ex mam zasięg rzędu 15m
- z 580ex2 rośnie do ok 40m
- z 430ex2 jest największy - coś koło 50m.
W sumie to chętnie bym się z jakimś posiadaczem PW z Warszawy umówił na jakieś testowanie i porównanie, bo może muszę reklamować.
no tylko że kolega rozważa 1 nadajnik i 2 odbiorniki więc 2 tt5 będzie za mało, jak do tego dodasz jeszcze tt1 czy kolejny tt5 to już robi się 2500 a jeszcze AC3 jest szalenie wygodny i razem już 2800 mamy...
oczywiście że PW jest najlepszym póki co sprzętem w tym zakresie bo pełny eTTL przenosi, synchro działa bez ograniczeń, zasięg jest pewny na co najmniej 150 m.. no i z zonecontrolerem z body regulacja mocy ale koszty w porównaniu do chińczyków są o wiele większe..
Dlatego najważniejsze pytanie brzmi co chce wyzwalać i jak:
Jeżeli lampy studyjne bądź systemowe w manualu bez potrzeby używania szybkich czasów synchronizacji to bezkonkurencyjne na rynku jest yongnuo RF-602. Stosunek ceny do jakości jest najlepszy.
Jeżeli posiada lampy EXII i interesują go, krótkie czasy to pozostają Pixele Knight 332 (z namiastką dwukierunkowej współpracy lampa -body) albo Pocket Wizardy TT5,TT1.
Jeżeli chce wyzwalać lampy systemowe z krótkimi czasami synchronizacji to znowu pozostają Pixele Knight 332 z tym, że tylko przy posiadaniu EXII i mocowaniu jej do fotoceli lampy systemowej bądź Pocket Wizardy TT5,TT1 te już normalnie po kablu.
Co do zasięgu to wg ogólnodostępnych testów można powiedzieć, że Yongnuo RF-602 na wolnej przestrzeni synchronizują przy 100m, Pixel Knight 332 w zależności od tego czy ma być użyty TTL od 50 do 80m, Pocket Wizardy sprawują się różnie przeróżnie.
Panowie mam 3x550EX i zalezy mi głownie wyzwalanie tych lamp.
Głwnie do portretow ale tez i do sportu.
Panowie czyli jesli nie mam wersji EX II to pixele juz nie przeniosa mi synchro do 1/8000??
Myslalem ze dotyczy to tylko przenoszenia ettl :(
Sprawdzałeś ten zasięg? Jeśli tak, to w jakiej dokładnie konfiguracji? Ja muszę powiedzieć, że w moich egzemplarzach zasięg mnie rozczarowuje. Mam tylko 2x TT5 i nie mam jak porównać z innym zestawem ale:
- z 580ex mam zasięg rzędu 15m
- z 580ex2 rośnie do ok 40m
- z 430ex2 jest największy - coś koło 50m.
W sumie to chętnie bym się z jakimś posiadaczem PW z Warszawy umówił na jakieś testowanie i porównanie, bo może muszę reklamować.
sprawdzałem - w sumie raz niedługo po zakupie tylko dla zaspokojenia własnej ciekawości ;) bo mi zasięgi niepotrzebne
na pewno to było 5d2 i 580ex2 - i tt1 i tt5 - odległość około 150m (po słupach liczone) - lampa za każdym razem błyskała i naświetlenie było ok.. dalej nie chciało mi się iść bo trzeba było by w krzaki wleźć i kadr w obiektywie był już za duży bo 200mm już obejmowało za dużo..
chociaż co do zasięgów to jak coś z 20-30m działa dobrze to wystarczy bo pewnie 99% użytkowników nie będzie więcej potrzebne..
Chcialbym sie tylko upewnic
Czy ustawiajac na manuala, 1/16 lampe 430EX a lampy (quantuum) dam na fotocele, to czy wyzwoli sie?
Nie ma zadnych problemow z tym?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wersja 430 to I
Beny tak.. spokojnie wyzwolisz fotocele ;) Wyzwolisz tak kazda lampe studyjna ktora ma fotocele i wyzwolisz kazda lampa ktora mozna sterowac manualnie. sam tak robie w moim studio.
milo mi to slyszec, ale jakie lampi canonowe maja ta mozliwosc oprocz 580 II, 430 II, 430... sa jakies inne, ktorymi wyzwole?
Wszystkimi lampami wyzwolisz, nawet wbudowaną jak się postarasz...
Jednak jestem przekonania "lampa wbudowana w studio jest fuj"
Wszystkimi lampami wyzwolisz, nawet wbudowaną jak się postarasz...
a wbudowaną da się w wysterować z manualną regulacją mocy?
Teoretycznie tak - przykładasz białą kartkę 10-20cm przed obiektywem i naciskas FEL, wtedy prawdopodobnie aparat ustawi moc lampy na minimalną i lampka nie będzie miała dużego wpływu na scenę oświetlaną także i studyjnymi...
Teoretycznie tak - przykładasz białą kartkę 10-20cm przed obiektywem i naciskas FEL, wtedy prawdopodobnie aparat ustawi moc lampy na minimalną i lampka nie będzie miała dużego wpływu na scenę oświetlaną także i studyjnymi...
jasne.. to spróbuj tak parę godzin popracować i napisz to ponownie...
prościej kupić jakąkolwiek manualną lampę albo kostkę i wyzwalać ze studyjnej
Nie no, to jest metoda dla hardkorów, wiadomo. Ale warto znać sposób w razie wszelkie metody wyzwalania zawiodą. Gorzej jak się nie ma wbudowanej lampy ;P
Witajcie, znalazłem na allegro coś takiego:
http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-4-kanaly-stopka-kabek-promocja-i1312401534.html
Chciałem Was zapytać czy jest to cośkolwiek warte? Używałbym raczej ze starymi lampami do analogów.
I takie pytanie laika - czy z 450D będzie to działało na zasadzie: lampa wbudowana (lub lampa zewnętrzna zamontowana na stopce) + lampa zewnętrzna z wyzwalacza, równocześnie? Czy jeśli podepnę wyzwalacz, to lampa wewnętrzna i stopka aparatu stają się nieaktywne? Pozdrawiam :)
adshaker
21-11-2010, 18:40
No jak zamocujesz na stopce body nadajnik wyzwalacza to logiczne że juz wbudowanej ani zewnętrznej na body nie użyjesz. Pozostanie tylko użycie 2 lamp "z boku" ale musisz mieć 2 odbiorniki :)
Co to za ustrojstwo z twojego linka to nie wiem, jakiś NN.
Chyba lepiej kupić jakiś Phottix (Tetra, Aster) i w sumie niewiele droższy z 2 odbiornikami.
niechcemisie
21-11-2010, 18:58
Ja mam zapytanie, możliwe, że podobne.. Jakiego typu wyzwalacze szukać aby były kompatybilne ze starszymi lampami mocowanymi z zenitem 12xp?
Ale nadajnika nie muszę mocować na stopce aparatu, mogę go połączyć za pomocą kabelka z body i może sobie brzydko mówiąc chociażby zwisać i stopka będzie wolna :P
O i przyłączam się do pytania niechcemisię, bo też gdzieś na strychu mam Zenita z lampą, to bym go wygrzebał :D
Ponieważ nie napisałeś jaka to lampa to odpowiem równie konretnie: Jakiekolwiek. Przewodowe, bezprzewodowe, chińskie itd itp
Ale nadajnika nie muszę mocować na stopce aparatu, mogę go połączyć za pomocą kabelka z body i może sobie brzydko mówiąc chociażby zwisać i stopka będzie wolna :P
A jak chcesz niby tym kabelkiem to połączyć? Z tego co pamiętam 450D nie ma gniazda PC...
A co do lapki od zenita to moja rada jest taka - olej tą lampkę i zainwestuj w coś z naszej ery...
piotrek72t
21-11-2010, 21:49
A jak chcesz niby tym kabelkiem to połączyć? Z tego co pamiętam 450D nie ma gniazda PC...
dowolną kostką z gniazdem PC
Czytanie ze zrozumieniem - podstawówka, klasy 1-3, polecam wrócić skoro masz z tym problemy.
Ale nadajnika nie muszę mocować na stopce aparatu, mogę go połączyć za pomocą kabelka z body i może sobie brzydko mówiąc chociażby zwisać i stopka będzie wolna
Ja mam zapytanie, możliwe, że podobne.. Jakiego typu wyzwalacze szukać aby były kompatybilne ze starszymi lampami mocowanymi z zenitem 12xp?
Najpierw sprawdź jakie ta lampa ma napięcie na stopce. Bo jak się okaże, że duuuużo więcej niż kilka voltów, to żadne z obecnie dostępnych. Lepiej kupić sobie wtedy jakąś najtańsza lampę z niskim napięciem.
Czytanie ze zrozumieniem - podstawówka, klasy 1-3, polecam wrócić skoro masz z tym problemy.
Polecam koledze MaciekH również.
Odpowiedź Piotrka72T wynika właśnie ze zrozumienia tematu.
http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-lamp-phottix-aster-fotocela-i1324954843.html w sumie znalazłem coś, to rozwiązuje problemy wszelakie, w tej kwestii, także dzięki za pomoc :) pozdrawiam :)
PS. MaćkuH - zdecydowanie to ty coś źle zrozumiałeś, bo to jest spójny logicznie tekst, na który zresztą otrzymałem odpowiedź :) dzięki :)
niechcemisie
22-11-2010, 00:31
Szyszon wszystko ok, ale jak z aukcji wynika:
"-Zestaw działa w trybie manualny, TTL nie jest obsługiwany."
Szyszon, pytasz czy po podłączeniu wyzwalacza stopka aparatu będzie działać, bo chciałbyś założyć na nią lampę stopkową, tak? No to ja pytam gdzie chcesz ten wyzwalacz podlączyć tym wspomnianym przez Ciebie kabelkiem?
Gniazda PC nie masz w swoim aparacie więc pozostaje Ci kostka z gniazdem o której napisał piotrek72t. Jeśli taką "dowolną" kostkę założysz na sanki to już nie masz ich wolnych i masz podłączony nadal jedynie wyzwalacz.
Są owszem kostki które "przedłużą" sanki aparatu dając jednocześnie gniazdo PC, ale nie każde, "dowolne".
Więc czego nie rozumiem?
adshaker
22-11-2010, 00:51
To właśnie pisałem też. Po założeniu nadajnika na sanki aparatu stracisz możliwość użycia lampy na body. Chyba że użyjesz kostki z gniazdem PC i drugimi sankami na górze - wtedy załączysz do nich lampkę a drugą podłączysz do odbiornika. Albo kup zestaw z 2 odbiornikami - niewiele drożej a będzie więcej możliwości ustawiania lamp.
Tak też planuje zrobić, choć póki co wystarczy mi jeden odbiornik z fotocelą :) dzięki
.... Otóż po dwóch kompletach pt-04 które nadają się ... nie wiem do czego, na 100% nie do fotografowania sportów ekstremalnych ;p ....
Hmm... ja mam jeden komplet pt-04TM, ztuningowałem sobie samodzielnie-używam go od roku, zasięg na nowych bateriach alkalicznych z carefoura spokojnie 200m-jak sprawdzałem, to nie chciało mi się iść już dalej, i... fotografuje sporty extremalne :P
[na zdjęciu jeden odbiornik-posiadam taki jeszcze jeden]
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img718.imageshack.us/img718/4443/phottix.jpg)
Nie narzekam, jednak chciałbym zainwestować w phottixy atlas-czy ktoś je może jakimś cudem z Was miał okazję używać? : )
Ew. wie, kiedy będą dostępne na polskim rynku?
pozdrawiam ; )
Ale w dalszym ciągu nie rozumiem po co przerabiać PT04, jak za pół-darmo z HK można zamówić RF-602?? W tej klasie niezawodne, tanie no również tak jak PT04 czy atlasy sycnchronizujące do 1/250.
Przemek_PC
17-12-2010, 13:16
Z tym 1/250 byłbym ostrożny. Z moim 5D synchronizuje się na 1/160 bo na 1/200 pojawia się na dole zdjęcia winieta od migawki (lampa 580EX). Z kolei na moim drugim body (1DII) synchronizuje bez problemu na 1/250.
Z tym 1/250 byłbym ostrożny. Z moim 5D synchronizuje się na 1/160 bo na 1/200 pojawia się na dole zdjęcia winieta od migawki (lampa 580EX). Z kolei na moim drugim body (1DII) synchronizuje bez problemu na 1/250.
Zgada się. Z moim 5DII również jest to 1/160. Ale PT04 i atlas nie będą w tym temacie wcale lepsze. Poza tym 5D ma maksymalny czas synchronizacji 1/200.
NIEMAMNIE
19-12-2010, 00:21
Witam.
Zakupilem niedawno wyzwalacz radiowy z obiornikiem PHOTTIX ASTER. Dotychczas uzywalem lampe Quantuum 300 polaczona z moim Canonem 50D poprzez kabel synchro. Do tej pory moglem fotografowac z max sync/czasem czyli 1/250. Niestety po podlaczeniu wyzwalacza radiowego, pomimo zapisu w instrukcji wyzwalacza, iz max czas: do 1/250 w zaleznosci od lampy i body, to teraz max czas jest 1/160. Czy ktos mial podobny problem? Moze wiecie jak to rozwazac?
NIEMAMNIE
20-12-2010, 19:49
Ok. Npisałem do firmy Phottix i odpisali mi, że Z CANONAMI PHOTTIX WSPÓŁPRACUJE TYLKO DO CZASU 1/160 !!!
To tak do wiadomosci przyszlych nabywcow podobnego zestawu.
to i ja mam do was pytanie, ponieważ jestem na etapie zakupu wyzwalacza radiowego do swojej lampy, 430ex2 a moje body to 350d. polecono mi YOUNGNUO rf-602 tylko czytam na allegro i jest opis że raz niby współpracuje z canonami xxxD a na inne aukcji ten sam model już nie współpracuje. Ktoś może rozwiać moje wątpliwości i polecić odpowiedni model...
Przemek_PC
02-01-2011, 15:11
Odnośnie współpracy Yongnuo 602 to zapewne chodzi możliwość zdalnego wyzwalania migawki poprzez odpowiednie gniazdo w aparacie a że gniazda inne w serii xxxD niż w xD i xxD to pewnie o to chodzi.
analogforever
02-01-2011, 15:16
Nikon D40 spokojnie synchronizuje z PT04 na 1/320 s a canony nie za bardzo ,450D i 1000D ledwo na 1/160 .
Przemek PC ,ten wyzwalacz który miałes na spotkaniu to który to był ,bo on synchronizowała tylko od 1/125.
Przemek_PC
02-01-2011, 16:01
Na spotkaniu nie miałem żadnego wyzwalacza, brałem co było wolne :) Od niedawna mam swój egzemplarz Yongnuo RF-602 i z 5D synchronizuje się na 1/160 a na 1/200 jest już ciemny pasek na dole. Co ciekawe z 1DII synchronizuje się na 1/250 czyli tyle ile puszka może. Któryś z tych na spotkaniu (na 100% Yongnuo) też nie chciał iść krócej niż 1/125 na moim 5D.
analogforever
02-01-2011, 19:51
a myslałem że to był Twój prywatny,coś słabo ogarniałem po tych browarkach sytuacje,w każdym razie synchronizował na 1/125 i krócej nie chciał.
Grzesiek_PL
09-01-2011, 01:46
RF-603 - http://www.hkyongnuo.com/s-detail.php?ID=282
traphezz
09-01-2011, 20:07
rf-602 na 40D bez problemu synchronizuje na 1/250, w 5d mk2 niestety juz tylko 1/160
RF-603 - http://www.hkyongnuo.com/s-detail.php?ID=282
wygląda zachęcająco :smile:
http://www.lightingrumours.com/yongnuo-rf-603-wireless-transceiver-system-858
u mnie 5dmkII ze studyjnymi bez roznicy czy bowens czy chinka przy 1/160 widac leciutki brak synchronizacji.dopiero 1/125 jest ok.
Grzesiek_PL
12-01-2011, 15:14
PocketWizard pozywa chińskich producentów - http://www.optyczne.pl/3641-nowo%C5%9B%C4%87-PocketWizard_pozywa_chi%C5%84skich_producent%C3%B3 w.html
mam pytanie kupiłem wyzwalacz radiowy marki pixel, chciał by teraz dokupić dodatkowy odbiornik, czy dalej muszę szukać odbiornika marki pixel czy mogę dokupić odbiornik jakiejś innej firmy?
tylko taki sam... wyzwalacz innej firmy będzie na 99,9% działał na innej częstotliwości i na 100% z innym kodem "odpalającym"
jeśli było to sorki, ale nie mam czasu na przeglądanie 82 stron ;P
Mam pytanie o bezprzewodowe wyzwalanie lamp w 60D, które lampy będą w 100% kompatybilne z tą nową technologią w canonie (wszak dopiero tylko 2 canony to mają)
wyzwalacz już jest u mnie w domku, pierwsze próby zrobione, ładnie to chodzi. Ale teraz mam pytanie. chciałem sobie za pomocą odbiornika wyzwolić migawkę, wszystko łącze jak trzeba, odbiornik w sanki, kabelkiem połączony z body. wciskam przycisk na nadajniku, cyk i zdjęcie jest... Tak sobie teraz myślę wyzwolić migawkę i lampę jednocześnie, zakładam lampę na sanki od odbiornika, który już jest umieszczony na sankach aparatu. Kabelki połączone lampa włączona. Wciskam przycisk na nadajniku, ustawia ostrość, robi zdjęcie, widać błysk, ale tutaj jest już problem, brak synchronizacji między błyskiem a migawką w takiej konfiguracji. - czy takie połączenie jest możliwe?
donald7000
17-01-2011, 18:51
Jest możliwe, ale pod warunkiem że wyłączysz AF !
Wyzwolenie następuje w tym samym momencie, czyli lampa błyska i nastawia się AF a dopiero za ułamek sekundy następuje wyzwolenie migawki.
dalej to samo brak synchronizacji mimo wyłączenia AF...
Jak dla mnie to coś nie będzie współgrało w taki sposób....
pewnie jest jakaś kolejność w sofcie, że pierw migawka później lampa, bądź na odwrót.
A to nie jest tak że lampa błyska od razu, a aparat ma shutter laga i nie będzie działać? Rozwiązanie : Człowiek - nadajnik 1 > odbiornik 1 - aparat - nadajnik 2 > odbiornik 2 - Lampa.
działa w inny sposób...
lampa na sanki od body.
na kablu odbiornik do body, a wyzwalacz w łapę.
w taki sposób działa wyśmienicie...
wyzwala migawkę i lampę już z sanek aparatu a nie odbiornika.
No ale myślałem że lampa ma być offshoe.
donald7000
17-01-2011, 19:47
Hahaha...
No tak, masz nowe zabawki i kombinujesz... Miałem podobnie :)
Ale zauważ, że efekt oświetlenia jest mizerny, dlatego kolejną zabawką jaką będziesz musiał sobie sprawić będzie przedłużacz OC-E3.
Za jakiś czas dojdziesz do wniosku, że bez sensu jest wyzwalać aparat + lampa radiowo, lepiej użyć tego radia do wyzwolenia kolejnej lampy której jeszcze nie masz, a już jest Ci potrzebna.
I tak zaczyna się przygoda...
Przemek_PC
17-01-2011, 20:00
... a później statyw oświetleniowy, BK-3, softbox, okta, parasolki, blendy .... :)
to ja wiem że będzie mi potrzeba więcej błyskotek + do tego więcej odbiorników które ciężko dostać u tego samego producenta, tylko wersje nadajnik + odbiornik. do tego oczywiście statywy + softboxy + parasoli + dodatkowe mocowania na softboxy + parasolki. ech uzbierało się troszkę tego... ale dojdę do tego powoli, stopniowo. - będzie czegoś brakowało to się kupi. Przedłużacz nie jest mi potrzebny ponieważ mam odbiornik i nadajnik. tak więc lampę mogę umieścić jakieś max. 80metrów od aparatu... a powyższy test był tylko sprawdzeniem możliwości konfiguracji sprzętu z body...
teraz właśnie czekam na mocowanie BK-3, softbox ze statywem czeka już od piątku na resztę zestawu.
Przemek_PC
17-01-2011, 20:34
Ja mam 580EX jako główne źródło światła i trzy Yongnuo 460 wyzwalane wbudowanymi fotocelami. Wystarczy mi więc w niedużym pomieszczeniu jeden nadajnik i jeden odbiornik. Schody zaczynają się przy dużych pomieszczeniach typu sala gimnastyczna że o plenerze nie wspomnę.
januszP.
18-01-2011, 09:25
Chciałbym skorzystać z doświadczeń koleżanek/ kolegów w kwestii możliwości pracy lamp 580EX (Master) 430/420EX (Slave) przy wykorzystaniu softboxów np. reporterskich i parasolek. Jak wiadomo wyzwalanie tych lamp w grupie jest podczerwienią. Lampy powinny się "widzieć". Pytanie: Czy materiał softboxu, parasolki nie uniemożliwia współprace lamp master/ slave?.
Tak uniemożliwia... Nie mówię już o czarnej zewnętrznej powłoce softboxa, wystarczy bariera z materiału dyfuzyjnego by uniemożliwić działanie podczerwieni z lampy.
Przemek_PC
18-01-2011, 10:16
W pomieszczeniu ok. 16m2 przy parasolkach dyfuzyjnych 580EX bez najmniejszych problemów wyzwalała 420EX.
januszP.
18-01-2011, 10:40
Tak uniemożliwia... Nie mówię już o czarnej zewnętrznej powłoce softboxa, wystarczy bariera z materiału dyfuzyjnego by uniemożliwić działanie podczerwieni z lampy.
dziękuje. To dla mnie ważna informacja.
Przemek_PC
18-01-2011, 10:55
Informacja czy dezinformacja? :) 580EX wyzwala slavy nie podczerwienią tylko przedbłyskiem. Tak jak pisałem, nie miałem problemów z wyzwoleniem 420EX nawet umieszczonej za obiektem tak że lampy na 100% się nie widziały. Wystarczyło jednak że 420 zobaczyła przedbłysk 580-tki choćby odbity od tła czy ścian i się dostosowała.
januszP.
18-01-2011, 11:55
Informacja czy dezinformacja? :) 580EX wyzwala slavy nie podczerwienią tylko przedbłyskiem. Tak jak pisałem, nie miałem problemów z wyzwoleniem 420EX nawet umieszczonej za obiektem tak że lampy na 100% się nie widziały. Wystarczyło jednak że 420 zobaczyła przedbłysk 580-tki choćby odbity od tła czy ścian i się dostosowała.
Ciesze się z tej dyskusji. Przemek Twój "upór" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) wywołał we mnie niepohamowaną wolę sprawdzenia tego osobiście dzisiejszego wieczora ;) dzięki również
Przemek_PC
18-01-2011, 12:29
Jeśli lampy wyzwalane są wyzwalaczem ST-2 to wtedy idzie to przez podczerwień ale pewnie tylko lampa master a reszta jak w przypadku lampy na stopce czyli przedbłysk.
januszP.
18-01-2011, 19:29
Przemek_PC Potwierdzam wszystko co napisałeś. Właśnie skończyłem próby. 580 -ka wyzwalała slave 420EX bez najmniejszego problemu. Nawet jak się nie widziały. Było dokładnie tak jak napisałeś. Dzięki!
to mam pytanie, odnośnie fotoceli w lampkach YongNuo. Czy jak taka lampką będzie za softboxem to czy softbox nie przysłoni fotoceli uniemożliwiając błysk. np. w ustawieniu lamp naprzeciw siebie...
Przemek_PC
18-01-2011, 21:40
Jutro powinienem mieć BK-3 więc będę mógł sprawdzić to o co pytasz.
hekselman
19-01-2011, 03:01
Jeśli lampy wyzwalane są wyzwalaczem ST-2 to wtedy idzie to przez podczerwień ale pewnie tylko lampa master a reszta jak w przypadku lampy na stopce czyli przedbłysk.
A dokładniej - czerwień.
Błysk sie liczy - błysk! I wystarcza go do pracy w pomieszczeniach dla lamp wstawionych do sofboxów reporterskich - tym bardziej że lampę można tak ustawic by palnik był z przeciwnej strony niż "czerwone okienko".
Jest taka sprawa.
Wczoraj odebrałem moją przesyłkę z wyzwalaczem Yongnuo RF-602 i mam z nim problem. Przy konfoguracji z Speedlitem 380EX na czasie 1/250sek. pojawia się pasek na dole zdjęcia. IMO ,problem z synchronizacją błysku powodowany
a) lampą,
b) wyzwalaczem,
... czego skutkiem jest zaciemnienie chyba od podnoszącego się lustra.
Wiem że lampa synchronizuje na stopce aparatu do 1\200 ,ale nie miała raczej nigdy problemów z czasami <1/300sek. Nie wiem jak z wyzwalaczem ,też pewnie ma jakieś tam opóźnienie.
I tu moje pytanie .Przyczyną tego jest lampa czy wyzwalacz ?
i II da rade temu jakoś zaradzić ? Obawiam się że nie ale mimo to zapytam.
Pozdrawiam !
Paweł :)
Przemek_PC
19-01-2011, 18:24
Jakie body? Z moim 5D najkrótszy czas to 1/160 (1/200 z lampą na stopce) ale z 1DII już tyle ile aparat może czyli 1/250. I tak się cieszę z tej 1/160 bo ludzie piszą nawet o 1/125 :(
pawlack pomijając problemy z czasem, ale RF-602 nie przenosi E-TTL, a 380EX nie ma manuala i będzie tylko pełną mocą błyskać (chyba że tak ma być ? )
Mam 350D .
Co do lampy to wiem ,że nie ma manuala ,takie życie :P
Narazie mnie nie stać na lepszą .Ok pomińmy to bo tak jak Przemek_PC pisze to widzę że nie jest z tym wyzwalaniem tak kolorowo.
Mam II problem.
Mam jeden odbiornik i jeden nadajnik - podstawowy zestaw + 2 kabelki.
Jak podłączyć ten zestaw abym mógł sobie swobodnie wyzwalać migawkę nadajnikiem a podczas gdy aparat będzie miał łączność (zapewne przewodową) z lampą.
Chodzi mi o taki system: Klikam sobie na przycisk nadajnika - aparat robi zdjęcie - lampa jednocześnie błyska. Wiem że lampę pewnie trzeba podłączyć z body kabelkiem ale gdy podłączał tego "dżeka" do Video Out ( wiem że to jest wyjście bo innego takieog gniazda nie ma ) i wyzwalam tak jak chciałbym to odbiornik tylko mignie a lampa i body nie reagują.
Pomóżcie :) ,czy konieczny jest do tego jeszcze 1 odbiornik ?
Pozdrawiam!
Paweł
Już wiem ,kupiłem sobie nie kompatybilny z moim aparatem wyzwalacz :) ****** !
Yongnuo RF-602 Canon obsługiwał tylko 1d 5d 7d 50d 20d 10d i podobne ,a 350D obsługuje wersja dla Pentaxa ,*******. Nie doczytałem i teraz jestem 40zł w plecy.
Przemek_PC
19-01-2011, 23:48
Nie da rady zdalnie sterować migawką i jednocześnie zdalnie błyskać. Jedyne wyjście to nadajnik w dłoń, odbiornik podpiąć z do aparatu a lampę na sanki bądź przewodem ETTL lub PC ale do tego potrzebujesz dwie dodatkowe stopki.
350D ma 3 gniazda: video out, pilot i USB, więc pilot (nie waźne czy radiowy czy kablowy) ma swoje miejsce, tylko trzeba go mieć:P Kabelek mini-jack którym podłączasz wyzwalacz do aparatu służy do podłączania wyzwalacza do lamp studyjnych (zazwyczaj przez przejsciowke na duzego jack'a) ale przypuszczam, że po podłączeniu go do właściwego gniazda na aparacie (instrukcje polecam) przez przejściówke z mini na micro mogłoby to wyzwalanie zadziałać.
Lampy i aparatu tym samym zestawem nie wyzwolisz. Z tego co kojarze trzeba mieć dwa komplety i na dodatek kanały poprzestawiać bo się jakoś gryzą...
Okej ,tyle chciałem wiedzieć :P W takim razie kupuje wężyk spustowy albo pilot. Właśnie ,jaki jest sens kupowania wężyka spustowego za 30zł a nie chinskiego pilota za 14zł .Przecież taki pilot jest dużo bardziej wygodniejszy. Mimo tego wciąż więcej ludzi używa wężyk. Nie rozumiem tego.
januszP.
20-01-2011, 16:00
Chciałem się dowiedzieć czy możliwe jest następujące wykorzystanie Pixel R-332
(1 nadajnik + 1 odbiornik) i lamp 550EX (580 EX) w trybie master i 1 lub 2 lampy 430EX (420EX) w trybie slave?
550/580 na odbiorniku uruchamiany przez nadajnik i jako master (na podczerwień) ze sterowaniem lampami slave 430/420. Teoretycznie powinno być to możliwe a w praktyce??. Chyba, że tak to wymyślili, że bez dodatkowych odbiorników za ok. 2 setki ni….!?
Może ktoś próbował?
Przemek_PC
20-01-2011, 18:29
Próbowałem z przewodem ETTL i 580 jako master sterowała 420 jako slave ale nie w podczerwieni o czym już pisałem. Jeśli Pixel symuluje przewód to powinno zadziałać. Inna sprawa że kiepsko takie połączenie sprawdzało się w praktyce, ustawione parametry błysku, strzał i ekspozycja ok, modelka lekko obraca się a jest w białej bluzce i już ETTL wprowadza swoje korekty błysku przez co zmienia się ekspozycja i trzeba korygować siłę błysku lamp, za chwilę kolejny strzał i bez powodu automat znów skorygował błysk. Przełączenie 580 na manual i problem rozwiązany ale... 420 nie ma trybu manual i nie błyska w ogóle :( Z pomocą przychodzą lampy Yongnuo 460 z fotocelami po 200zł/szt. i dopiero wtdy wszystko zaczyna grać ... do czasu próby odpalenia lamp na sali gimnastycznej w dzień gdzie fotocele wymiękły.
sebol1204
23-01-2011, 19:38
Witam
Jaki bezprzewodowy wyzwalacz polecilibyście do lampy 430EX II i canona 450D.
Zaznaczam że przydałby się jakiś w miarę dobry w cenie do 150zl.
Przeszukiwałem forum ale linki do allegro wygasły a nawet jak są to nie znam się zbytnio na tym i nie wiem jaki wybrać.
Z góry dzięki za pomoc :-D
najtaniej chyba będzie zamiennik st-e2, ale to i tak więcej niż 150zł
sebol1204
23-01-2011, 20:07
A coś takiego?
http://allegro.pl/yongnuo-rf-602-wyzwalacz-lamp-blyskowych-do-canon-i1414267271.html
tutaj jest mały test
http://forys.net/test-phottix-pt-04-ii-vs-yongnuo-rf-602/
co o tym sądzicie?
(na podczerwień)
w podczerwieni
jaka, qź...a, podczerwień??? :twisted:
i pewnie wspomaganie AF to też jest podczerwień?
podczerwienią to sobie możecie włączyć... telewizor :lol:
i już ETTL wprowadza swoje korekty błysku przez co zmienia się ekspozycja i trzeba korygować siłę błysku lamp
dlatego właśnie przy takim błyskaniu ETTL jest bez sensu.
w studio stosuje się wyłącznie tryby ręczne.
skoro nie zmienia się odległość lampy od obiektu, to nie trzeba nic korygować
(mówiąc w skrócie oczywiście ;-)).
nigdy nie zastanawiało was, dlaczego lampy studyjne, nawet najlepsze i najdroższe, nie mają żadnej automatyki błysku typu TTL?
Przełączenie 580 na manual i problem rozwiązany
no właśnie. 8-)
do czasu próby odpalenia lamp na sali gimnastycznej w dzień gdzie fotocele wymiękły.
no niestety.
ale to też problem stosowania małych lampek.
jak byś błyskał 500Ws albo więcej, to fotocele nawet w nasłonecznionej sali raczej by zadziałały.
Nadal się nie mogę zdecydować między pixel knight a yongnouo. Przeglądałem zdjęcia plenerowe jakie mam z lampą na body i bez. Większość czasów wychodziła mi do 1/200, ale w słoneczne dni gdzie twarz i całe postacie były z jednej strony nie doświetlone zdarzały się 1/600-1/2000. Więc mam pytanie do bardziej doświadczonych plenerowo czy lepiej kupić sobie ten tańszy wyzwalacz+blenda czy też pixela z HSS?
zdecydowanie pixela, mam oba ustrojstwa i jak tylko przyszła paczka z pixelem to yong poszedł w szufladę !!!
a ja mam pytanie odnośnie Pixela i c400d. Za nic nie udaje mi sie uruchomić w trybie ettl. Przeczytałęm cały wątek i widziałem ze 2 podobne pytania ale niestety bez odpowiedzi.
coffeeman
29-01-2011, 00:20
Moze masz ta stara wersje ktora robila w ogole rozne problemy ?
jeszcze się zastanawiam czy jest coś takiego możliwe:
Na sankach np pixel knight w ttl, a na kabelku inny wyzwalacz np yongnouo z dwoma manualnymi lampkami? Czy to równo wyzwoli?
Na sankach np pixel knight w ttl, a na kabelku inny wyzwalacz np yongnouo z dwoma manualnymi lampkami? Czy to równo wyzwoli?
wyzwoli równiutko bez problemu, tylko po co w tej sytuacji TTL? :roll:
[QUOTE=mik81;927438]czytałem ze nowe wersje weszły coś około października listopada 2010. Ja swój zestaw kupiłem w połowie stycznia tego roku. Jest może jakiś sposób na rozpoznanie z której edycji są nadajnik i odbiornik?
QUOTE]
Podlacze sie do pytania.
Czy to jest nowa wersja?
http://www.amazon.co.uk/Function-Wireless-Grouping-Canon-Flashgun/dp/B004BZMGMA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1296475540&sr=8-1
Witam Wszystkich!
Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu, ale albo mi umknęło, albo nie pojawiła się tu informacja na temat tego, który z dostępnych systemów tanich wyzwalaczy radiowych umożliwia podłączenie nadajnika do aparatu przy pomocy kabla PC? Chodzi mi o możliwość pracy w takim układzie, że zdalne lampy są ustawione w trybie manualnym, natomiast na aparacie mam działającą lampę w eTTL. Ktoś jest zorientowany, czy to w ogóle jest możliwe? Bo sens wydaje mi się, że ma.
Przemek_PC
08-02-2011, 22:47
Jeśli pomieszczenie nie masakrycznie duże i niezbyt jasne to wystarczą manualne lampy z fotocelą na drugi byłysk choćby Yongnuo-460. Żadne wyzwalacze nie są wtedy konieczne.
Witam Wszystkich!
Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu, ale albo mi umknęło, albo nie pojawiła się tu informacja na temat tego, który z dostępnych systemów tanich wyzwalaczy radiowych umożliwia podłączenie nadajnika do aparatu przy pomocy kabla PC? Chodzi mi o możliwość pracy w takim układzie, że zdalne lampy są ustawione w trybie manualnym, natomiast na aparacie mam działającą lampę w eTTL. Ktoś jest zorientowany, czy to w ogóle jest możliwe? Bo sens wydaje mi się, że ma.
Hmmm... Każdy? Nawet jeśli nie nadajnik nie ma gniazda pc (a większość ma) to przecież można na kostke go założyć i kostkę kablem pc do aparatu więc nie wiem w czym zagwostka...
No tak - nie wpadłem na to :D. Nie ma to jak proste rozwiązanie. Dzięki :-)
mariusz231
09-02-2011, 15:25
Witam,
Proszę o pomoc, chodzi mi głownie o coś uniwersalnego do tandemu 450D i 580EX.
Czytam i czytam i każdy poleca coś innego, chciałbym żeby wyzwalacz działa jako bezprzewodowy pilot aparatu jak i lampy, byłem zdecydowany na Pixel PAWN TF-361, ale teraz sam nie wiem, czytając o jego problemach z synchronizacją i nie tylko.
Pozdrawiam
1. W czym potrzebujesz pomocy?
2. Skoro do tej pory każdy polecał co innego to co zmieni jeśli po Twoim poście ktoś poleci znowu to samo?
3. Na prawdę do tej pory temat nie został wyczerpany?
mariusz231
09-02-2011, 18:21
1. W czym potrzebujesz pomocy?
2. Skoro do tej pory każdy polecał co innego to co zmieni jeśli po Twoim poście ktoś poleci znowu to samo?
3. Na prawdę do tej pory temat nie został wyczerpany?
Na początku myślałem o zwykłym pilocie bezprzewodowy z możliwością wężyka na przykład Phottix Cleon II, teraz stałem się posiadaczem 580 i chciałbym mieć takiego pilota który by dodatkowo wyzwalał lampę w/w. Ja po prostu pytam może ktoś ma taki zestaw i pracuje mu się bardzo sympatycznie z jakimś pilotem.
Pozdrawiam
teraz stałem się posiadaczem 580 i chciałbym mieć takiego pilota który by dodatkowo wyzwalał lampę w/w.
Jednocześnie? Nie da się ZTCP. A na pewno nie przy użyciu jednego urządzenia. Do aparatu możesz kupić zwykły wężyk albo pilota IR (max 20zł).
jaremo15, a jak tu nie uzyskasz odpowiedzi to w ilu jeszcze miejscach zadasz pytanie?
Wyzwalacze Yongnuo moga zarowno dzialac jako wyzwalacze radiowe do aparatu, jak i normalne wyzwalacze radiowe do lamp. Z 580EXII dzialaja bdb.
Warto dodać że w takiej konfiguracji jak:
Lampa podłączona do odbiornika yongnuo RF-602
Aparat podłączony do odbiornika yongnuo RF-602 (jako wężyk spustowy)
Nadajnik yongnuo RF-602 w ręce
Aparat się wyzwoli, lampa się wyzwoli, ale opóźnienie aparatu w stosunku do lampy jest zbyt duże i błysk nie zostanie zarejestrowany gdyż lampa wyzwoli się przed otworzeniem migawki w aparacie. Wynika to z opóźnienia aparatu, nie odbiornika podłączonego do aparatu.
YouCan92
10-02-2011, 23:53
potwierdzam Mavera sam ostatnio zainwestowałem w w rf-602 tylko używam go z 430 II można podłączyć na wiele rożnych sposobów , nie zawiódł mnie jeszcze ani razu 100/100 odpaleń, działa nawet przez 2 ściany
Kupiłem zestaw RF 602/C dostałem dodatkowy kabelek i za biabła nie kompatybilny z 50D. wiecie może gdzie można zakupić kabelek do bezprzewodowego wężyka spustowego z wtyczką kompatybilny z 50D i pasujący do RF602/c
Reklamuj u sprzedawcy, może wysłał Ci wersję do innego systemu. Do odbiornika powinien być kabelek jack i "ten" do aparatu...
no jack jack jest z jednej strony a z drugiej ten 3pinowy co podpinasz do odbiornika RF. a drugi kabelek dostałem mini jack + ten 3pinowy do odbiornika RF. z wytycznych na pudełku tego kabelka są 400D, 550D ale nie do 50D. bo w 50D jest 3pinowe wejscie.
YouCan92
11-02-2011, 22:49
Bazyss sprawdź na mega-pixel.pl tam zamawiałem swój wyzwalacz i wszystko jest cacy z 50d. W zestawie miałem 1x kabel jack - 3pin(+ przejściowka na mini jack) i kabel 3pin - 3pin (wyzwalacz-aparat po to by używać go jako wyzwalacz migawki)
no jack jack jest z jednej strony a z drugiej ten 3pinowy co podpinasz do odbiornika RF. a drugi kabelek dostałem mini jack + ten 3pinowy do odbiornika RF. z wytycznych na pudełku tego kabelka są 400D, 550D ale nie do 50D. bo w 50D jest 3pinowe wejscie.
Z tego co napisałeś wynika że drugi jest taki sam jak pierwszy...
YouCan92
12-02-2011, 02:55
Z tego co napisałeś wynika że drugi jest taki sam jak pierwszy...
a nie jest czasem tak że pierwszy to jack 6,35mm a drugi 3,5mm ?
daja mini jacka i przejciowke na duzego
Dają mini jack i przejściówkę na dużego tak dostałem + dostałem kabelek do podłączenia aparatów z serii 400D, 500D i można nimi wyzwalać migawkę zdalnie. **** ze mnie bo nie wiedziałem o tej stronce mega-pixel.pl ;/ tyko wziołem z allegro ;/
Właśnie otrzymałem mail od sprzedającego że da rade wymienić. odeśle im ten co jest do 500D a przyśla mi kompatybilny z 50D.
pytanie do posiadaczy lub bardziej w temacie, mianowicie posiadam dwie puchy 350 i 50 po przesledzeniu 88 stron mam rozumiec ze ta lampa podejdzie pod obie puchy http://www.mega-pixel.pl/product-pol-685-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-460-II-YN460-II.html i teraz pytanie jaki dokladnie odbiornik plus nadajnik zeby pogodzic jedno body i drugie lub 2 lampy i 1 body? czym wiecej szukam tym wiekszy mam metlik
Witam , mam pytanie do posiadaczy RF 602 . Widzę że podzielone są na wyzwalacze do Canon , Nikon ... czy wyzwalacz oznaczony jako N czyli kompatybilny z Nikonem nie będzie wyzwalały mi lampek podłączony do puszki Canona? Dotychczas korzystałem/korzystam z droższego ustrojstwa które działa niezależnie czy założę je na C czy N.
YouCan92
14-02-2011, 22:52
morrtis: ta lampa bez problemu powinna działać na obu puszkach w trybie manualnym, nie wiem czy o to ci chodzi ale jeśli chcesz 1 body odpalić 2 lampy takie jak w linku np na statywie to wystarczy że kupisz ten zestawik YongNuo RF-602 (1 odbiornik i 1 nadajnik) wtedy jedna lampe odalasz przez odbiornik a 2 np przez fotocele która jest wbudowana w lampęm, ewentualnie możesz dokupic do zestawu jeszcze 1 odbiornik. Jest tak że jeden nadajnik odpala nie ograniczoną ilość odbiorników. Jest bardzo wiele możliwości zastosowania tego radiowego wyzwalacza.
Witam!
Mam lampę Canon 580EX II. Proszę o radę odnośnie wyzwalania radiowego. Jaki polecacie odbiornik (oczywiście za rozsądną cenę). Ja zastanawiam się nad Pixel Soldier TF-371 lub YOUNGNUO RF-602.
Czy wiecie jak z mocowaniem tych odbiorników na uchwycie BK-3. Czy pasują? Czy trzeba je podłączyć do lampy kablem PC?
Będę wdzięczny za pomoc.
Przemek_PC
15-02-2011, 11:11
RF-602 na BK3 najlepiej umieścić pod kątem 90st. i oczywiście palnik lampy również obrócić o 90st. "Na wprost" nawet jeśli RF-602 wejdzie to palnik lampy będzie na zewnątrz modyfikatora. Przeszkadza śruba w BK-3 blokująca w pionie uchwyt lampy.
Czy trzeba je podłączyć do lampy kablem PC?
Nawet jeśli będzie trzeba, to w czym problem?
Dzięki za opinię i pomoc.
Witam , mam pytanie do posiadaczy RF 602 . Widzę że podzielone są na wyzwalacze do Canon , Nikon ... czy wyzwalacz oznaczony jako N czyli kompatybilny z Nikonem nie będzie wyzwalały mi lampek podłączony do puszki Canona? Dotychczas korzystałem/korzystam z droższego ustrojstwa które działa niezależnie czy założę je na C czy N.
Są takie same, to chodzi tylko o to, że w danym zestawie masz odpowiedni kabelek do wyzwalania aparatu, jakbyś chciał sobie na RF 602 zrobić bezprzewodowy wyzwalacz migawki.
Są takie same, to chodzi tylko o to, że w danym zestawie masz odpowiedni kabelek do wyzwalania aparatu, jakbyś chciał sobie na RF 602 zrobić bezprzewodowy wyzwalacz migawki.
Dziękuję za odpowiedz , też tak sądziłem . Trudno uwierzyć w opisy o kompatybilności z aukcji na ebay-u. Myślałem że poza brakiem "funkcji pilota" różnica może być taka że " niededykowane" nie będą wybudzać lampy z trybu uśpienia.
Pozdrawiam
... że " niededykowane" nie będą wybudzać lampy z trybu uśpienia.
Pozdrawiam
Z tym wybudzaniem to zależy od lampy. Nie pamiętam czy 550EX, 580EX się budzą, ale w tym lampach z serii 5xx można zawsze wyłączyć tryb oszczędzania energii. Na pewno Nissin 622 wersja I po minucie usypia i odbiornik już go nie obudzi, a lampa ma na stałe funkcję oszczędzania energii. W lampach Youngnuo nawet jak usypia to odbiornik wybudza.
Z tym wybudzaniem to zależy od lampy. Nie pamiętam czy 550EX, 580EX się budzą, ale w tym lampach z serii 5xx można zawsze wyłączyć tryb oszczędzania energii. Na pewno Nissin 622 wersja I po minucie usypia i odbiornik już go nie obudzi, a lampa ma na stałe funkcję oszczędzania energii. W lampach Youngnuo nawet jak usypia to odbiornik wybudza.
Dziękuję za informację:-D
grzegorzki
21-02-2011, 05:56
zdalne lampy są ustawione w trybie manualnym, natomiast na aparacie mam działającą lampę w eTTL.
źródło (http://www.calumetphoto.com/_static/webUpload/731/28_CF0090_None_3.jpg)
http://www.calumetphoto.com/eng/product/calumet_pro_series_2_4ghz_4_channel_wireless_trigg er_kit_optimized_for_canon_flash_systems/cf0090
Ja nabylem ten zestaw za 40 funtow dwa tygodnie temu w sieci brytyjskiej. Działa bardzo pewnie, nie zdażyło się żeby nie odpaliło. Również studyjne.
Tylko po co TTL, skoro reszta w manualu. TTL zmierzy światło bez pozostałych lamp i przepali. Jedyny pomysł to pozostałe lampy do konturów lub na tło.
zdalne lampy są ustawione w trybie manualnym, natomiast na aparacie mam działającą lampę w eTTL.
źródło (http://www.calumetphoto.com/_static/webUpload/731/28_CF0090_None_3.jpg)
http://www.calumetphoto.com/eng/product/calumet_pro_series_2_4ghz_4_channel_wireless_trigg er_kit_optimized_for_canon_flash_systems/cf0090
Ja nabylem ten zestaw za 40 funtow dwa tygodnie temu w sieci brytyjskiej. Działa bardzo pewnie, nie zdażyło się żeby nie odpaliło. Również studyjne.
Tylko po co TTL, skoro reszta w manualu. TTL zmierzy światło bez pozostałych lamp i przepali. Jedyny pomysł to pozostałe lampy do konturów lub na tło.
flankerp
21-02-2011, 17:24
Mam pytanie troche zbaczajace z tematu, czy wyzwalacz radiowy (mam Phottix Aster) moge uzywać na aparacie analogowym? Dostalem ostatnio w prezencie starego analoga i sie zastanawiam, czy moge bez ryzyka zapiac wyzwalacz radiowy na goraca stopke.
witam
jestem na kupnie wyzwalaczy do lampek b. i nie wiem w jakiś sprzęt się zaopatrzyć jakich firm
działam 7d i 580 II i yongnuo 560
i zastanawiam się nad phottix strato lub atlas czy może yongnuo rf-602
cenowo te sprzęty są zbliżone do siebie ale nie wiem jak się spisują proszę o pomoc
witam
jestem na kupnie wyzwalaczy do lampek b. i nie wiem w jakiś sprzęt się zaopatrzyć jakich firm
cenowo te sprzęty są zbliżone do siebie ale nie wiem jak się spisują proszę o pomoc
dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi (to jest pzez to ze mam tylko jeden post)
dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi (to jest pzez to ze mam tylko jeden post)To jest przez to, że Ci się nie chce czytać. W tym wątku napisano wystarczająco dużo na temat wyzwalaczy, żeby każdy sam umiał podjąc decyzję.
To jest przez to, że Ci się nie chce czytać. W tym wątku napisano wystarczająco dużo na temat wyzwalaczy, żeby każdy sam umiał podjąc decyzję.
dzieki za uprzejma odpowiedz
Kolekcjoner
25-02-2011, 16:37
dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi (to jest pzez to ze mam tylko jeden post)
Nie, nie przez to. Jak dajesz pytanie na forum to zawsze istnieje ryzyko że temat był wałkowany na tyle stron, że nikomu już się nie chce po raz setny pisać tego samego. Być może też pytanie które zadałeś jest zbyt ogólne - jak radzi kolega - przejrzyj sobie ten wątek.
Nie, nie przez to. Jak dajesz pytanie na forum to zawsze istnieje ryzyko że temat był wałkowany na tyle stron, że nikomu już się nie chce po raz setny pisać tego samego. Być może też pytanie które zadałeś jest zbyt ogólne - jak radzi kolega - przejrzyj sobie ten wątek.
jak narazie czytam wasze wypowiedzi i nigdzie ie ma takiego tematu phottix strato tylko yon.. i pixlele wiec zadałem wam pytanie odnośnie takich radyjek tez ele na ine pytania jest multum odpowiedzi i pewnie sie tez one powtarzają ale juz nie ma tematy kopiłem wszystkie trzy i mam po problemie teraz tylko potestowac i wybrać co lepsze jak będzie ktoś chętny to za jakiś tydzień będą dwa kompleciki z dwoma odbiornikami na sprzedaż tylko jeszcze nie wiem które pozdrawiam
To jeszcze mała prośba pisz tak żeby się to dało i chciało czytać.
K.
jak narazie czytam wasze wypowiedzi i nigdzie ie ma takiego tematu phottix stratoPasjonujące. Pierwszy z brzegu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=45544
Więcej tutaj:
http://tinyurl.com/4nzxwsr
sylwek2k
25-02-2011, 21:44
witam
Phottix Strato II u mnie sie spisuje bardzo dobrze :)
roznica w porownaniu do youngnuo to mozliwosc podpiecia lampy systemowej na NADAJNIK, sruba kontrujaca na nadajniku i lepsiejsze zasilanie nadajnika /2xAAA zamiast 1xCR2/
Pytanie o ktore Strato Ci chodzilo :P
Jedrzej79
03-03-2011, 00:01
Phottix Strato II u mnie sie spisuje bardzo dobrze :)
roznica w porownaniu do youngnuo to mozliwosc podpiecia lampy systemowej na NADAJNIK, sruba kontrujaca na nadajniku i lepsiejsze zasilanie nadajnika /2xAAA zamiast 1xCR2/
Pytanie o ktore Strato Ci chodzilo :P
Zastanawiałem się nad podobnym wyborem między yongnuo i phottix strato 2 (4w1): http://martybugs.net/blog/blog.cgi/gear/Phottix-Strato-4-in-1-Trigger.html
http://allegro.pl/phottix-strato-2-c8-wyzwalacz-radiowy-2-4ghz-canon-i1413655926.html
Mam Canona 5d lampę 430EXII i Sigma 530 DG ST i chciałbym się pobawić w pracę z tymi dwoma lampami.
Moje zrozumienie phottix strato 2 jest takie, ze on w odróżnieniu do yongnuo rf 602 i innych podobnych ma możliwość przy jednym nadajniku i jednym odbiorniku pracy z 2 lampami , w tym:
- 1 lampa na nadajniku, bo ma sanki (tak na prawde na body) i wtedy pracuje w TTL (opcja)
- 1 lampa na odbiorniku (poza body) i pracuje w manualu
Yongnuo rozumiem tylko z 1 lampą, chyba, ze dokupimy odbiorniki, ale nie ma opcji pracy na "body"), bo nadajnik nie ma sanek.
Czy możecie mi potwierdzić, że tak jest i ewentualnie jaka jest alternatywa do pracy z 2 lampami jednocześnie (tylko chciałbym mieć 1 na body).
Czy możecie mi potwierdzić, że tak jest i ewentualnie jaka jest alternatywa do pracy z 2 lampami jednocześnie (tylko chciałbym mieć 1 na body).
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=941546
Jedrzej79
03-03-2011, 10:01
Dzieki dinderi, tylko tam jest mowa o yongnuo, rozumiem, ze jest opcja pracy tez z yongnuo z lampą na sankach w aparacie, jeśli nadajnik połączymy kabelkiem z body, a jak sie to ma to photix strato, rozumiem, ze tam kabelek nie jest potrzebny? Czy ktoś miał w ręce te 2 urządzenia i któreś poleca?
Dzieki dinderi, tylko tam jest mowa o yongnuo, rozumiem, ze jest opcja pracy tez z yongnuo z lampą na sankach w aparacie, jeśli nadajnik połączymy kabelkiem z body Jest tam też i o innym modelu yongnuo. Doczytaj do końca
O Photixach nie wiem nic.
nie moge znalezc na foraum rozwiazania w/w tematu..
jakie mam poczynic ustawienia w markII i 580exII zeby moc te lampe wyzwolic bezprzewodowo.. bez kabli, wyzwalacza radiowego itp.. korzystajac ttylko z lampy i aparatu? jest taka mozliwosc wogole?
flankerp
08-03-2011, 22:23
Kup 7D, 60D albo 600D :D :D
5D MII (M I tyz) nie maja wsparcia dla bezprzewodowego wyzwalania lamp.
MIII pewnie juz bedzie mial :)
jakie mam poczynic ustawienia w markII i 580exII zeby moc te lampe wyzwolic bezprzewodowo.. bez kabli, wyzwalacza radiowego itp.. korzystajac ttylko z lampy i aparatu? jest taka mozliwosc wogole?Takie rzeczy to tylko telepatią.
sylwek2k
08-03-2011, 23:12
Czy ktoś miał w ręce te 2 urządzenia i któreś poleca?
Ja mam Strato, i polecam.
Lepsze zasilanie nadajnika (2xAAA zamiast 1xCR2), sruba kontrujaca na sankach (nie ma problemu z wysuwaniem sie nadajnika z sanek aparatu), do tego mozliwosc pracy z lampa systemowa na aparacie/kablu ettl.
filharmoniusz
11-03-2011, 10:10
Mam zestaw do błyskania Yongnuo 460II wyzwalane przez Yongnuo 602 z Canonen 5D. Jak uzyskać czas synchronizacji 1/250s - tak jak to podają w opisach i w instrukcji? Najszybszy czas przy jakim naświetlona jest pewłna klatka, to 1/160s. Przy 1/200s jest już delikatny cień migawki na dole. Próbowałem z ustawieniami C.Fn na pierwsza jak i na drugą kurtynę. Od czego to zależy?
filharmoniusz
11-03-2011, 11:42
Dobra, dobra, już wygrzebałem instrukcję. Czyli jest nadzieja, że się da :)
Jak już wygrzebałeś tą instrukcję to przejdź do strony 102 i przeczytaj nagłówek "Czas synchronizacji" i sie nie pogrążaj...
Witam,
czy ktoś zaobserwował jakieś problemy z wyzwalaniem lampy 430EX II przez stopkę z fotocelą ? U mnie błyska 1 raz , potem milczy jak zaklęta. Po ponownym włączeniu lampy znowu 1 błyski i cisza. O co chodzi ?
Pozdrawiam
Artur
czy ktoś zaobserwował jakieś problemy z wyzwalaniem lampy 430EX II przez stopkę z fotocelą ? U mnie błyska 1 raz , potem milczy jak zaklęta. Po ponownym włączeniu lampy znowu 1 błyski i cisza. O co chodzi ?
było kilka razy. poszukaj, poczytaj. :idea:
Może wie ktoś, gdzie kupić bracket lampa aparatowa - > bowens ?
Cuś jak to:
http://farm3.static.flickr.com/2716/4393120831_06a3fd098a_o.jpg
PS. już znalazłem. Ale jak softbox z podwójnym dyfuzorem to chyba lampa aparatowa za słaba będzie w plener... :/
60x90 i podwójny i jest ok.
Podwójny flash to tak, ale jak je wetknąć w takie mocowanie ?
W uchwyt BK-3 niestety się nie da...
chodziło mi o
60x90 z podwójnym dyfuzorem + 580exII i jest ok.
dziwna sprawa, fociłem dzisiaj zestawem 5d Mk I, 430 ex II i pixel knightem. lampa na ettl, po małej korekcie błysku powiedzmy -1 po jakimś czasie 430stka resetowała swoje ustawienia do 0. non stop musiałem biegać między miejscem, w którym fociłem a lampą ze statywem i ponownie wklepywać korektę błysku. na manualu poprzednio też tak miałem. dodam, że nadajnik ustawiłem na współpracę z 5d. może ktoś mi wyjaśni o co kaman?:|
Mocowanie Chimera- Bowens. Ale wtedy softy Chimery...Lepiej od razu "ringi" Chimery i softy Chimery. 120usd za 60x80 to nie jest "kosmos", a po zmianie mocowania jest "studyjny".
Rozwazalem powazna inwestycje w softy Elinc'i i jednak padlo na wymiane wszystkiego na Chimere. Na 6-7 modyfikatorach jest kilka ... dolcow oszczednosci ( raz , ze Chimera tansza od Elinchroma, dwa nie musze duplikowac do Speedlite'ow ) . I jest ring na 2 lampki :)
photo_addict
22-04-2011, 07:27
jaki najkrótszy czas migawki, udało się wam osiągnąć z manualnym wyzwalaczem?
RF-602
Specyfikacja techniczna:
zasięg: 100m
kanały: 16 kanałów
czestotliwść: 2,4GHz
synchronizacja: 1/250s
Phottix Strato wyzwalacz 2.4 GH
Częstotliwość: 2,4 GHz
Zasięg: do 100 m.
Synchro:1/250
Ilość kanałów: 4
jaki najkrótszy czas migawki, udało się wam osiągnąć z manualnym wyzwalaczem?1/8000.
dziwna sprawa, fociłem dzisiaj zestawem 5d Mk I, 430 ex II i pixel knightem. lampa na ettl, po małej korekcie błysku powiedzmy -1 po jakimś czasie 430stka resetowała swoje ustawienia do 0. non stop musiałem biegać między miejscem, w którym fociłem a lampą ze statywem i ponownie wklepywać korektę błysku. na manualu poprzednio też tak miałem. dodam, że nadajnik ustawiłem na współpracę z 5d. może ktoś mi wyjaśni o co kaman?:|
Chyba z pixelami jest tak że informacja o korekcie dla lampy jest wysyłana z body i ma wyższy priorytet od tej ustawionej w lampie.
Pokaż efekty ;)
Przecież nie pytano czy lampy błysnęły podczas ekspozycji :-P
U mnie różnie bywa na Yongnuo RF-602 + 5d mII z lampami YN-460, YN-560 i 580EXII czasami można nawet 1/250 sekundy osiągnąć, a bywa że i 1/160 daje czarny pasek w dolnej części kadru. Pewnie to jakiś tam stopień losowości jeśli chodzi o pracę migawki i/lub odpalanie lampy. Jakoś nie zauważyłem żeby miała na to wpływ odległość/przeszkody terenowe, co mnie nieco zdziwiło.
Chyba z pixelami jest tak że informacja o korekcie dla lampy jest wysyłana z body i ma wyższy priorytet od tej ustawionej w lampie.
a można to jakoś przestawić? bo na dłuższą metę jest to bardzo kłopotliwe
To by się zgadzało z tym co ja zaobserwowałem u siebie (PixelKnight + 580EXII)... Pomimo, że lampę ustawiam w manual, automatycznie przestawia się do TTLa. Co ciekawe, czasami manual się nie wyłącza... Od czego to może zależeć? A jest możliwość obejścia tego?
Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym zestawem (PixelKnight + 2 x 580EXII) - wczoraj próbowałem focić na takiej zasadzie: body 5DII z nadajnikiem, 580exII z odbiornikiem nastawiona na MASTER + 580exII nastawiona na SLAVE. Pierwsze dwie foty sobie radzi bardzo dobrze, potem na odbiorniku pojawia się napis "ERR 20" a lampa slave błyska z opóźnieniem ok. 0,5sek. Ma ktoś pomysł co to może być? Wiem, że konfiguracja dość "ułańska" ale jak pierwsze foty błyska - to czemu dalej sobie nie radzi?
Macie jakiś pomysł na zmuszenie do współpracy Nissina 350T z radyjkiem (chińszczyzna)? Podłączam odbiornik do gniazda w lampie (ten jack trochę luźno siedzi, ale nie wypada), chcę zrobić błysk testowy (przycisk na nadajniku) i błysku nie ma. Komunikacja między nadajnikiem, odbiornikiem i lampą jest - nadajnik i odbiornik sygnalizują to diodą, natomiast na lampie gaśnie wtedy dioda przy włączniku. Ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie chcę specjalnie kupować do niej fotoceli, bo nie wiem, czy i to zadziała.
Mam problem i nie daję rady sam. :roll:
Błyskamy w plenerze.
Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
580EXII w trybie HSS podłączona jest zamiennikiem kabla oc-e3 z body i odsunięta na kilka metrów od aparatu. To działa bez zarzutu.
Przydałoby się jednak drugie źródło światła, bo błysk 580-ki nie wystarcza, żeby dobrze doświetlić cały obiekt. Wyciagam więc z torby YN-560 i YN-460II w nadziei, że dzięki fotoceli zadziałają, jak lampki studyjne na tym filmie: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
No i tutaj zagwozdka.
1. Kiedy 580EXII jest w trybie ETTL-HSS fotocela w YN-560 reaguje, zarówno w trybie S1, jak i S2. Fotocela w YN-460II nie reaguje.
2. Kiedy 580EXII jest w trybie M-HSS fotocele obu chińczyków nie reagują.
3. Podłączenie YN-560 z 580EXII kabelkiem PC w nadziei, że wyzwoli ona chinczyka, nie daje efektu. Stąd wniosek, że PC w 580EXII jest gniazdem "signal only in". Szkoda.
Pytanie:
1. Czy kupno gorącej stopki z fotocelą (nie mam, nie używałem) coś pomoże w wyzwalaniu chińskich lampek, żeby synchronizowały się z HSS?
2. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł, jak to połaczyć, żeby można było błyskać w M-HSS?
sylwek2k
17-05-2011, 22:04
Błyskamy w plenerze.
Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
Oczywiscie najprostsze rozwiazanie nie wchodzi w gre?
Zastosuj filtr szary na obiektyw i bedziesz miec to co chcesz, bez wchodzenia w HSS :P
Oczywiscie najprostsze rozwiazanie nie wchodzi w gre?
Zastosuj filtr szary na obiektyw i bedziesz miec to co chcesz, bez wchodzenia w HSS :PJak Ci się zachowuje autofokus z takim filtrem i np. 70-200 f/4?
sylwek2k
17-05-2011, 22:40
Jak Ci się zachowuje autofokus z takim filtrem i np. 70-200 f/4?
A jak Ci sie zachowuja lampy? :D
Wszystko pieknie, ale ten sposob z lampami studyjnymi, to nie do konca dziala z lampami na stopke.
Po pierwsze, lampy YN musza byc ustawione na pelna moc! NIE WOLNO ZMIEJSZAC ICH MOCY! Tylko wtedy bedziemy miec najdluzszy czas blysku, czyli t0.5 rzedu 1/800 sekundy. To oznacza, ze powinnismy naswietlac z czasami krotszymi niz 1/400 sekundy (inaczej lampa nie bedzie oswietlac pelnego kadru).
Zwykle fotocele (te na alledrogo za ~35 zeta) reagujace na pierwszy blysk powinna sobie poradzic (aczkolwiek nie wiem, jak one wspolpracuja z lampami YN). Nie wiem, jak dadza sobie rowniez rade w plenerze, gdzie jest pelno slonca.
Jezeli jest tyle swiatla co piszesz, to raczej powinien obiektyw sobie poradzic z ustawieniem ostrosci. Dla niego ta sytuacja bedzie podobna, jak swiatla bylo by 2 (lub nawet 4) razy mniej. A to chyba nie najgorsze warunki, w jakich mialby pracowac ;)
Filtr szary daje radę, af działa bez problemu. Fotocela w plenerze to kiepski pomysł.
Fotocela w plenerze to kiepski pomysł.
Dinderi, również wśród komentarzy do filmu
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
można znaleźć tę informację.
A jak Ci sie zachowują lampy? :DJeśli AF, tak jak lampy, to będzie słabo :)
Kiedyś, żeby było szybciej i nie przestawiać lamp w studio, założyłem polar na ten obiektyw. Skutek był taki, że wszystkie zdjęcia z tej konfiguracji miały nietrafioną ostrość. Dlatego padło pytanie.
Nie wiem, jak dadza sobie rowniez rade w plenerze, gdzie jest pelno slonca.
Lampa na fotocelę byłaby na tym samym uchwycie co 580-ka, świecąc w ten sam modyfikator. Chodzi bardziej o wzmocnienie błysku 580-ki, niż ustawienie dodatkowego światła z innej strony. Dlatego, nawet w bardzo jasny dzień, fotocela ma prawo zadziałać. Chyba...
Zastanawia mnie, dlaczego fotocele reagują kiedy 580-ka jest w Ettl-Hss, a nie reagują, kiedy jest w M-Hss. Niby dla fotoceli różnicy to nie powinno robić, a jednak.
Czyli konkluzja jest taka, że uzywanie innej lampki niż systemowa w trybie HSS, w plenerze raczej się nie uda?
Zwykle fotocele (te na alledrogo za ~35 zeta) reagujace na pierwszy blysk powinna sobie poradzic (aczkolwiek nie wiem, jak one wspolpracuja z lampami YN)
Druga konkluzja, że muszę kupić fotocelę i sam sprawdzić? :mrgreen:
No więc, zacznę od więc.
Sam sobie odpowiadam na konkluzję ze znakiem zapytania.
Zakupiłem fotocelę na 1 błysk, z gniazdem synchro.
Skorzystałem z pomysłu, który W TYM TEMACIE (http://canon-board.info/showthread.php?p=777936#post777936) podał kiedyś Micles (ukłony za pomysł) i dwie, tanie lampy na odbiornikach RF-602 zarejestrowały się na zdjęciu, nawet przy czasie 1/8000 sekundy.
Mój setup wyglądał tak:
Body -> OC-E3 -> 580EXII w HSS w trybie M -> fotocela na 1 błysk z gniazdem PC -> kabelek PC -> nadajnik Yongnuo RF-602 -----------fale eteru------------> odbiornik RF-602 -> na jednym odbiorniku lampa YN560, na drugim YN-460II.
Żeby ich błysk zarejestrował się, lampy YN muszą pracowac na full power, tak jak to opisał wyżej sylwek2k. Zdjęcie nawet jednego stopnia z mocy powoduje, że błysku nie ma na zdjęciu.
Tym oto sposobem, jestem w stanie poważnie zwiększyć ilość światła błyskowego w trybie HSS, bez potrzeby kupowania nowych lamp i/lub wyzwalaczy.
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/2053/schemathss.jpg)
Dziękuję za potwierdzenie moich rozważań teoretycznych :D Polecam się na przyszłość.
witam, potrzebuję pomocy.. Zakupiłem Canona 60D wszystko ok, tylko nie mam zielonego pojęcia jak wyzwolić wbudowaną lampą zewnętrzną (430exII) przeczytałem instrukcjie i dalej nic. Jeśli byłby ktoś skłonny pomóc mi to dziękuję :) pozdrawiam.
sylwek2k
20-05-2011, 20:37
tylko nie mam zielonego pojęcia jak wyzwolić wbudowaną lampą zewnętrzną (430exII) przeczytałem instrukcjie i dalej nic.
Ale co? mamy Ci przekleic to co pisze w obu instrukcjach?
W 60D uruchamiasz tryb mastera, w 430EX uruchamiasz tryb slave. W obu ustawiasz ten sam kanal (1-4) i grupe jako 'A'.
430ex nie ma takiej funkcji (master/slave)
biskup666
03-06-2011, 23:34
Mam parę złotych do wydania i postanowiłem pobawić się trochę światłem błyskowym. Planuję zakup jednej lub dwóch Yongnuo YN-468, do tego RF-603 do bezprzewodowego wyzwalania. Z tego co się orientuję powinno to zadziałać na moim 400D, jednak miło byłoby, gdybym mógł odpalić te lampy na analogu 50e. Czy te bezprzewodowe RF-y zadziałają na analogu, a jeśli nie, czy istenieje możliwość podłączenia YN-468 do mojego 50e choćby przez kabel?
Z góry dziękuję za pomoc ;)
x_makler
04-06-2011, 00:55
witam, potrzebuję pomocy.. Zakupiłem Canona 60D wszystko ok, tylko nie mam zielonego pojęcia jak wyzwolić wbudowaną lampą zewnętrzną (430exII) przeczytałem instrukcjie i dalej nic. Jeśli byłby ktoś skłonny pomóc mi to dziękuję :) pozdrawiam.
to więc tak: np w trybie M w menu wchodzisz w sterowanie lampą później nastawy lampy wbudowanej i tam ustawiasz funkcję bezprzewodową, następnie w lampie przytrzymujesz przycisk zoom aż pojawi się funkcja bezprzewodowa i tyle. Sprawdź tylko czy kanały się zgadzają - standardowo powinny być ustawione na kanale 1. Powodzenia
to więc tak: np w trybie M w menu wchodzisz w sterowanie lampą później nastawy lampy wbudowanej i tam ustawiasz funkcję bezprzewodową, następnie w lampie przytrzymujesz przycisk zoom aż pojawi się funkcja bezprzewodowa i tyle. Sprawdź tylko czy kanały się zgadzają - standardowo powinny być ustawione na kanale 1. Powodzenia
kurcze musiałem przeoczyć to w instrukcji, faktycznie jest możliwość wyzwalania "kukułką", dzięki makler
x_makler
04-06-2011, 15:06
kurcze musiałem przeoczyć to w instrukcji, faktycznie jest możliwość wyzwalania "kukułką", dzięki makler
Proszę bardzo :-) ale faktycznie, bynajmniej dla mnie, instrukcja traktuje temat dość ogólnie... ale metodą prób i błędów wreszcie się udało
TempleGrandin
13-06-2011, 10:50
Witam wszystkich i pozwalam sobie przyłączyć się do wątku - mam pytanie odnośnie Nissina Di622 (http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_canon-p-1383.html), który ma funkcję slave - jak działa jako wyzwalacz drugiej lampy zewnętrznej? Czy wszystko odbywa się bez problemów i można wykorzystywać ją do sesji z większą ilością oświetlenia, np. lampami studyjnymi?
Kiedyś czytałem że jest możliwość wyzwalania lamp studyjnych przy użyciu TT5 ale nie było napisane jakim kablem to zrobić. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii i podzieli się wiedzą. Z góry dziękuję
Kiedyś czytałem że jest możliwość wyzwalania lamp studyjnych przy użyciu TT5 ale nie było napisane jakim kablem to zrobić. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii i podzieli się wiedzą. Z góry dziękuję
jest podobno jakiś oryginalny kabel ale o ile dobrze [amiętam tam jest styk jak w gorącej stopce -
Mam parę złotych do wydania i postanowiłem pobawić się trochę światłem błyskowym. Planuję zakup jednej lub dwóch Yongnuo YN-468, do tego RF-603 do bezprzewodowego wyzwalania.
A po co chcesz kupować lampy z E-TTL, żeby je wyzwalać nadajnikiem, który nie obsługuje E-TTL :confused:
Za cenę jednej YN-468 kupisz dwie mocniejsze, manualne YN-460II.
Albo kup do YN-468 urządzenie wyzwalające z E-TTL.
Czy dobrze kombinuję ?
Sytuacja taka:
Lampa studyjna w plenerze (obojętnie jaka, czas błysku 1/1000), szkło f/1.4
czas na ISO 100 wychodzi 1/8000.
wariant A: zakładam filtr ND 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.
wariant B: domykam szkło o 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.
wariant C: zakładam filtr ND 3 przysłony, czas 1/1000, błysk na full wyzwolony w HSS.
Pytania:
Czy w wariancie 1 i 2 zdjęcia będą różniły się tylko głębią ostrości, doświetlenie i ekspozycja tła będą takie same ?
Czy wariant 1 i 3 nie będą różniły się głębią ostrości, za to zwiększy się moc błysku o 3 przysłony w stosunku do ekspozycji tła ?
Z tego co mój teoretyczny mózg mi podpowiada, to chyba tak :)
Próbowałem zrobić test i pkt 1 i 2 wyszedł mi tak, jak myslałem, ale 3 zupełnie odwrotnie... Ale wyzwalałem po fotoceli lampą w HSS, może dlatego ? W każdym bądź razie coś mi nie pasuje.
Moje potwierdzenie odnosiło się do "HSSa bezpośredniego", tzn takiego z lampy systemowej.
O ile spada naświetlenie przy studyjnych wyzwalanych fotocelą w hssie to nie wiem, ale podejrzewam, że jej świecenie można przybliżyć w krótkich czasach do świecenia światłem stałym, zatem im krótszy czas, tym mniej światła z lampy (a także im krótszy czas, tym mniej światła ze słońca), zatem korzyści z HSSa po fotoceli z lampy studyjnej w plenerze są dość małe :)
Lampa studyjna w plenerze (obojętnie jaka, czas błysku 1/1000), szkło f/1.4
czas na ISO 100 wychodzi 1/8000.
wariant A: zakładam filtr ND 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.
wariant B: domykam szkło o 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.
wariant C: zakładam filtr ND 3 przysłony, czas 1/1000, błysk na full wyzwolony w HSS.
Pytania:
Czy wariant 1 i 3 nie będą różniły się głębią ostrości, za to zwiększy się moc błysku o 3 przysłony w stosunku do ekspozycji tła ?
Ekspozycja tła pozostanie bez zmian bo słabszy filtr + krótszy czas dadzą takie samo jego naświetlenie. Światło lampy na zdjęciu będzie słabsze bo czas szybszy niż h-sync spowoduje że błysk lampy będzie podzielony przez przesuwającą się szczelinę migawki.
Moja pierwsze zabawy w plenerze pokazują że używanie h-sync z lampami bez hss jest bardzo trudne ze względu na problem ustalenia proporcji między światłem zastanym a światłem lampy. Najlepsze efekty są kiedy światło zastane przygasza się o jakieś 2/3 - 1EV a resztę doświetla lampą. W przypadku używania czasów szybszych niż h-sync ze studyjną, zaczyna spadać moc lampy a chcąc ją skompensować inaczej niż zwiększeniem siły błysku (bo np. już jest na full) powodujemy zmianę naświetlenia tła i zabawa zaczyna się od nowa :-). Zwiększanie rejestrowanego światła lampy otwieraniem przysłony zwiększa równocześnie naświetlenie tła. Zwiększanie rejestrowanego światła lampy zwiększaniem czasu, zwiększa naświetlenie tła a moc lampy zwiększa w jakiś nieprzewidywalny sposób lub wręcz wcale i zależy od charakterystyki 'piku' błysku.
Moje wnioski - komplet filtrów szarych ND8 i mocniejszych w zestawie i nie bawić się w pseudo-hss. Jako ciekawostkę dodam że można kupić filtry ND256 czyli ściemniające 8 przysłon. W całkowicie bezchmurne niebo w środku lata do zdjęć na f/1.2 idealny :-)
można kupić filtry ND256 czyli ściemniające 8 przysłon. W całkowicie bezchmurne niebo w środku lata do zdjęć na f/1.2 idealny :-)
to już przerabiałem, jakość na 85/1.2 czy 1.4 tragiczna. Mydło i powidło.
Błyskamy w plenerze.
580EXII w trybie HSS podłączona jest zamiennikiem kabla oc-e3 z body i odsunięta na kilka metrów od aparatu. To działa bez zarzutu.
Przydałoby się jednak drugie źródło światła, bo błysk 580-ki nie wystarcza, żeby dobrze doświetlić cały obiekt. Wyciagam więc z torby YN-560 i YN-460II w nadziei, że dzięki fotoceli zadziałają, jak lampki studyjne na tym filmie: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
No i tutaj zagwozdka.
1. Kiedy 580EXII jest w trybie ETTL-HSS fotocela w YN-560 reaguje, zarówno w trybie S1, jak i S2. Fotocela w YN-460II nie reaguje.
2. Kiedy 580EXII jest w trybie M-HSS fotocele obu chińczyków nie reagują.
3. Podłączenie YN-560 z 580EXII kabelkiem PC w nadziei, że wyzwoli ona chinczyka, nie daje efektu. Stąd wniosek, że PC w 580EXII jest gniazdem "signal only in". Szkoda.
Pytanie:
1. Czy kupno gorącej stopki z fotocelą (nie mam, nie używałem) coś pomoże w wyzwalaniu chińskich lampek, żeby synchronizowały się z HSS?
2. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł, jak to połaczyć, żeby można było błyskać w M-HSS?
Mam pytania. Czy YN-460 II nie została wyzwolona za pomocą wbudowanej fceli, czy tez błysnęła, ale nie widać tego na zdjęciu? Jeżeli nie błysnęła to znaczy że coś nie tak jest f-celą. U mnie to działa. Gorzej jest z naświetleniem kadru. Lampa nawet na pełnej mocy ma za krótki błysk (przy full jest to podobno 1/800 s vs. 1/200s dla YN 560) i naświetlona jest tylko dolna połowa kadru, jeżeli została odpalona za pomocą błysku hss. Z innymi moimi lampami nie ma takiego problemu.
Czy możesz sprawdzić (odnoszę się do tego co napisałeś parę postów poniżej o połączeniu f-celi, i rf-602) czy widzisz błysk lampy, jeżeli jest ona w górnej części kadru? Może zastosowany przez Ciebie układ wprowadza małe opóźnienie i dlatego widać lampę na całej klatce. U mnie im wyżej w kadrze tym lampa jest ciemniejsza (ciemno pomarańczowa) tak jak poniżej.
Daję link, bo coś imageshack pozmieniał i nie wiem jak wziąć link bezpośredni do obrazka
Obrazek (http://imageshack.us/photo/my-images/143/460ii.jpg/)
Edit: to nawet nie połowa kadru, a 1/3.
Panowie moze ktos w koncu odpowie mi na moje pytanie... Ktos moze uzywał pixel knight z lampami 550 EX i moze uda sie choc troszke skrocic czas naswietlania?? Skoro nie ma mowy o TTL jak nie mam wersji II to moze choc troszke uda mi sie skrocic czas naswietlania na bezprzewodzie? czy zostaje skazany na synchro do 1/250?
Mam 3x 550ex i jesli pixele beda dla mnie bezużyteczne (tzn praca tak jak w kazdych innych wyzwalaczach) to pozwoli mi to podjąc decyzje i obstawie na photix Atlas :D
Panowie moze ktos w koncu odpowie mi na moje pytanie... Ktos moze uzywał pixel knight z lampami 550 EX i moze uda sie choc troszke skrocic czas naswietlania?? Skoro nie ma mowy o TTL jak nie mam wersji II to moze choc troszke uda mi sie skrocic czas naswietlania na bezprzewodzie? czy zostaje skazany na synchro do 1/250?
Mam 3x 550ex i jesli pixele beda dla mnie bezużyteczne (tzn praca tak jak w kazdych innych wyzwalaczach) to pozwoli mi to podjąc decyzje i obstawie na photix Atlas :D
Nie da się. Z photix Atlas również się nie uda. Spróbuj raczej tego http://www.canon-board.info/showpost.php?p=970865&postcount=940 lub kup te droższe wywalacze które emulują hss.
Wielkie dzieki polom.
oto mi chodziło.
A to wrzucam jako nowinki, choc moze juz sie tutaj pojawiło ;)
Photoloving - IShoot Sniper
nadajnik-odbiornik o zasięgu 500m
16 -kanałowe, 2.4GHz
czas synchronizacji do 1/500s
https://canon-board.info/imgimported/2011/07/ishootsniper-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/_1KCkX2jDz2w/TUGOHG77tFI/AAAAAAAAAqU/b-8sLF4bhMU/s320/ishoot-sniper.jpg)
Cactus V5 ,
system nadajnik-odbiornik w jednym ( przełączane przełącznikiem).
Zasięg około 100m, czas synchronizacji do 1/1000s,
16 kanałów, 2.4GHz
https://canon-board.info/imgimported/2011/07/cactusv5-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/_1KCkX2jDz2w/TUGOOvhG9LI/AAAAAAAAAqc/PTVlVqzbxgs/s320/cactus-v5.jpg)
chyba nie było.. a ten pierwszy wygląda jak klon PW
No ale manual + wybudzanie + kanały/grupy, a to to już jest od dawna w Yongnuo.
No ale manual + wybudzanie + kanały/grupy, a to to już jest od dawna w Yongnuo.
Ale nie ma synchronizacji z tak krótkimi czasami.
I w jaki sposób jest ona realizowana?
Poprzez wyzwolenie błysku odpowiedznio wcześniej od otwarcia migawki.
Jest na elektrodzie temat dot. urzadzenia synchronizującego dowolną lampę błyskową z krótkimi czasami migawki w EOS. Tamto urzadzenie nastawia się potencjometrem zgodnie z tabelą shutterlag danego aparatu. Tutaj był ten temat linkowany jakiś czas temu.
Jak działają wyzwalacze powyżej nie wiem, ale wiem że YN potrafi nie zsynchronizować się (rzadko bo rzadko) nawet z 1/160. W warunkach ustawianej sesji to nie jest problem, bo można powtórzyć ujęcie...
I w jaki sposób jest ona realizowana?
No właśnie, wyzwalacz musiaby być widziany jako normalna lampa w aparacie, żeby mu ustawić w menu HSS, tak jak PixelKnight albo PocketWizardy, a tu mi się na to nie zanosi.
Ile wy tych zdjec w pelnym sloncu robicie ze te krotkie czasy przy wyzwalaniu radiowym sa wam wogole potrzebne?
Moje Yongnuo dzialaja normalnie na 1/250sek i w normalnych warunkach w zupelnosci wystarcza to do wyciecia calego swiatla zastanego.
No właśnie, wyzwalacz musiaby być widziany jako normalna lampa w aparacie,
Nie musiałby http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic784758-510.html#9249886
Ile wy tych zdjec w pelnym sloncu robicie ze te krotkie czasy przy wyzwalaniu radiowym sa wam wogole potrzebne?
To chodzi o to "jedno" zdjęcie, własnie :)
To chodzi o to "jedno" zdjęcie, własnie :)
Do jednego zdjecia latwiej i taniej kupic "glupiego jasia" z goraca stopka. Nie ma mechanicznej migawki = zsynchronizuje sie z dowolnym czasem nawet 1/8000. Ewentualnie Nikona D70 ;)
Wyjdzie napewno taniej niz kupowanie pocket wizzardow po 1.5k za sztuke dla jednego zdjecia i przedluzenia e-peena :D
Ale zmontowanie zalinkowanego układu, to kilka złotych i trochę relaksu przy majsterkowaniu. A razem z posiadanymi b. tanimi wyzwalaczami radiowymi moga stanowić niezwykle skuteczny duet.
Zaznaczam, ze nie zmontowałem tego jeszcze, tylko dlatego, że mi sie nie chce iść do sklepu elektronicznego.
Janusz Body
10-07-2011, 12:47
....kupowanie pocket wizzardow po 1.5k za sztuke ...
Skąd taka cena? PW TT5 to ok 900 zł TT1 800 zł. Dalej drogo ale nie aż tak.
Ale zmontowanie zalinkowanego układu, to kilka złotych i trochę relaksu przy majsterkowaniu. A razem z posiadanymi b. tanimi wyzwalaczami radiowymi moga stanowić niezwykle skuteczny duet.
Zaznaczam, ze nie zmontowałem tego jeszcze, tylko dlatego, że mi sie nie chce iść do sklepu elektronicznego.
Dinderi, czy możesz sprawdzić to o co prosiłem tu. (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=984092&postcount=959)
Odnośnie układu z elektrody, to układ ten nie zadziała dla wszystkich lamp
"cytat z tego wątku"
#551 19 Mar 2011 16:40 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych
adipadi1979 napisał:
Układ do wyzwalania z HSS może chyba być zintegrowany z każdym układem lampy błyskowej
Nie.
Układ synchronizacji HSS współpracuje z każą lampą błyskową,
której zmiana mocy ( energii błysku ) następuje przez zmianę napięcia lub pojemności kondensatora wyładowczego.
Lampy których zmiana mocy ( energii błysku ) następuje przez sterowanie czasem błysku nie nadają się do tego celu.
Z tego co wiem (przynajmniej tak mi się wydaje) w lampach błyskowych na stopkę ilość wyzwolonej energii jest zależna od czasu wyzwolenia błysku. Tzn. lampa błyska zawsze z taką samą mocą, ale krócej-dłużej. Czyli układ z elektrody nie zadziała z lampami systemowymi.
Dinderi, czy możesz sprawdzić to o co prosiłem tu. (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=984092&postcount=959)Obiecuje, że sprawdzę. Jednak nie wiem, czy dzisiaj mi goście na to pozwolą.
Zatrzymalem sie na jakims starym poziomie cen. Jak "ostatnio" sprawdzalem to tyle kosztowaly (u nich, nie na allegro)
Tak czy siak, latwiej jedną fote zrobic małpka ;)
Ile wy tych zdjec w pelnym sloncu robicie ze te krotkie czasy przy wyzwalaniu radiowym sa wam wogole potrzebne?100% (jakby nie brać pod uwagę tych w studio i tych na weselu). :mrgreen:
Obiecuje, że sprawdzę. Jednak nie wiem, czy dzisiaj mi goście na to pozwolą.
Ok, dzięki. Nie ma pośpiechu, przypomniałem się tylko, bo nie wiedziałem czy Ci nie umknęło.
A jak wg Was, dla niemłodego już i (już) niezbyt ambitnego naturszczyka fotografii cyfrowej, posiadającego lampę Canon Speedlite 580 EX II i Canon Speedlite 430EX II, dysponującego budżetem ok. 1000 zł, prezentuje się taki oto zestaw:
REPORTERSKI parasolka SOFTBOX odbijajaca uchwyt x2 (http://img.vatera.sk/reporterski-parasolka-softbox-odbijajaca-uchwyt-i1709768590.html)
+ Wyzwalacz Yongnuo RF-603 C3 do Canon EOS 7D, 5D, 50D, 40D (http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=5553)?
;) :)
Jak nie będzie wiać, to będzie ok.
100% (jakby nie brać pod uwagę tych w studio i tych na weselu). :mrgreen:
:)
@basala:
Moze byc, choc w praktyce zwykle polprzezroczyste parasolki sa chyba wygodniejsze, poza tym dodatkowym plusem jest to ze mozesz taka parasolke (zaleznie od rodzaju zdjecia oczywiscie) umiescic nawet 10cm od twarzy fotografowanej osoby i miec ultra miekkie swiatlo.
Z tych bardzo tanich uchwytow statyw-parasolka-lampa ktore testowalem, te ktore sa na tej aukcji sa chyba najbardziej OK. Kupilem pare innych modeli i byly tragiczne
Zastanow sie tylko czy nie kupic zwyklych parasolek zamiast takich "pseudo softboxow", zwlaszcza ze z tego co widze to jakos dziwnie sie bedzie lampe mocowalo w srodku tego softboxa, zaryzykowal bym nawet stwierdzenie ze jest niemozliwe umieszczenie jej w srodku :)
ps. A za 1000 zeta to mozesz jeszcze trzy lampy i trzy takie zestawy dokupic ;)
Janusz, chodziłó chyba bardziej o cenę zestawu, no bo przecież trzeba mieć nadajnik + odbiornik, a to się już robi 1700 zł.
Właśnie dotarła do mnie lampka Metz 40MZ-2. Supr lampa jak na stare (analogowe) czasy.
Choć właściwie można jej używać i dzisiaj. Nie rozumiem jednak jednej rzeczy. A mianowicie, nie można jej wyzwolić photixem-strato jeśli na stopce SCA 3101 nie ustawie wyzwalania na drugą lamelkę. Z aparatem nie ma żadnych problemów. Nawet nie myślałem że się będzie tak dogadywać z 5DII. . Zoom, przysłona, wspomaganie AF. Czułość oczywiście trzeba wprowadzać ręcznie. Tylko że ja ją kupiłem do wyzwalania radiowego. Niby nie jest to jakaś bariera bo i tak często używam drugiej lamelki. Tylko czemu nie chce odpalać na pierwszą.
adziohiciek
12-07-2011, 00:00
Nie mam pojęcia, ale mam dwie takie i obie cały czas ustawione na drugą kurtynę.. Inaczej nie działają. Mi to nigdy nie przeszkadzało. Przecież nawet na długich czasach synchro na 2gą lamelkę lepiej się sprawdza.
bpilewski
12-07-2011, 21:52
Witam.
Właśnie czekam na zamówione pixel knight tr-332. Czy tkoś z forumowiczów miał przyjemność testować ten zestaw w połączeniu c7d + ex580II przy czasach 1/1000 bądź krótszych ?
Raczej bym nie ryzykował Pixeli do 7d w obliczu wycofania ich z produkcji. Lepiej poczekać na nową wersję (ponoć w sierpniu). W starych mogą być problemy z kompatybilnością i ze zżeraniem baterii.
Witam.
Właśnie czekam na zamówione pixel knight tr-332. Czy tkoś z forumowiczów miał przyjemność testować ten zestaw w połączeniu c7d + ex580II przy czasach 1/1000 bądź krótszych ?
miałem.
wymieniony zestawik rozmawia ze sobą do 1/8000 w HS (firmware 1.2.4) ;)
jadę na akumulatorkach ... mocne zżeranie miałem tylko na mrozie (dosyć logiczne).
poza tym jest OK.
wycofanie z produkcji nie koniecznie musi się wiązać z jakimiś błędami.
bpilewski
13-07-2011, 11:13
miałem.
wymieniony zestawik rozmawia ze sobą do 1/8000 w HS (firmware 1.2.4) ;)
jadę na akumulatorkach ... mocne zżeranie miałem tylko na mrozie (dosyć logiczne).
poza tym jest OK.
wycofanie z produkcji nie koniecznie musi się wiązać z jakimiś błędami.
goran tzn. że proponujesz zakup od razu ładowarki i akumulatorków ? jakieś propozycje?
I co masz na mysli wymieniony zestawik? coś z pierwszym było nie tak ?
bpilewski
13-07-2011, 17:44
Godzinę temu odebrałem paczkę:) wszystko śmiga zarówno z 7d jak i 5dII :) eh piękna sprawa te krótkie czasy! zobaczymy jak z zasilaniem, trochę mnie CICHY zmartwił tym prądożernym charakterem zestawu
spokojnie ;) miałem na myśli "wymieniony przez Ciebie zestawik"
chyba o tym pisałem w innym wątku ale miałem problemy z tymi pixelami ... dosyć dziwne zresztą. wgrałem nowy soft do C7D i jak ręka odjął.
Najpierw jechałem na panasonicach CR2 z allegro (ok. 6pln/szt)
Później kupiłem taką ładowarkę: http://www.milhunt.pl/sklep/adowarka-ultrafire-p-383.html
i aku gdzieś na ebay (CR2 ultrafire 800 mAh). Jak że mam sporo tych aku to ładowałem może 2 razy dopiero ;)
Mam pytania. Czy YN-460 II nie została wyzwolona za pomocą wbudowanej fceli, czy tez błysnęła, ale nie widać tego na zdjęciu? Jeżeli nie błysnęła to znaczy że coś nie tak jest f-celą.Nie błysnęła. A raczej, czasem błyska, bardzo sporadycznie.
Możliwe, że te fotocele nie zawsze prawidłowo reagują.
Czy możesz sprawdzić (odnoszę się do tego co napisałeś parę postów poniżej o połączeniu f-celi, i rf-602) czy widzisz błysk lampy, jeżeli jest ona w górnej części kadru? Może zastosowany przez Ciebie układ wprowadza małe opóźnienie i dlatego widać lampę na całej klatce. U mnie im wyżej w kadrze tym lampa jest ciemniejsza (ciemno pomarańczowa) tak jak poniżej. Tak lampa jest widoczna równiez, kiedy ją umieszczę w górnej częsci poziomego kadru.
bpilewski
15-07-2011, 14:31
spokojnie ;) miałem na myśli "wymieniony przez Ciebie zestawik"
chyba o tym pisałem w innym wątku ale miałem problemy z tymi pixelami ... dosyć dziwne zresztą. wgrałem nowy soft do C7D i jak ręka odjął.
Najpierw jechałem na panasonicach CR2 z allegro (ok. 6pln/szt)
Później kupiłem taką ładowarkę: http://www.milhunt.pl/sklep/adowarka-ultrafire-p-383.html
i aku gdzieś na ebay (CR2 ultrafire 800 mAh). Jak że mam sporo tych aku to ładowałem może 2 razy dopiero ;)
dzięki wielkie za podpowiedz. Zdecydowałem się na zakup akumulatorków i ładowarki w sklepie gdzie kupiłem zstaw pixel knight. W poniedziałek dotrą zobaczymy jak się będą spisywały, bo wyglądają dość archaicznie:P
Nie błysnęła. A raczej, czasem błyska, bardzo sporadycznie.
Możliwe, że te fotocele nie zawsze prawidłowo reagują.
Tak lampa jest widoczna równiez, kiedy ją umieszczę w górnej częsci poziomego kadru.
Dzięki za sprawdzenie.
są wyzwalacze które mają krutsze czasy
pocket wizardy i pixele ( których juz nie mozna dostać w polsce)
Nie, takich nie ma. Dzięki Bogu. ;)
Witajcie. Mam canona 430ex i chcę rozbudować zestaw o kolejne lampy do reporterki. Co polecacie i jak je "spiąć" bezprzewodowo, żeby działały 3 lampy. Planuję dokupić jeszcze 2 lampy i system. Polecicie coś?
Witajcie. Mam canona 430ex i chcę rozbudować zestaw o kolejne lampy do reporterki. Co polecacie i jak je "spiąć" bezprzewodowo, żeby działały 3 lampy. Planuję dokupić jeszcze 2 lampy i system. Polecicie coś?Ja używan phottix strato. Na aparacie nadajnik na który zakładam systemówke która działa w pełnej automatyce a do odbiorników podpinam stare metze. Podstawa, to lampy przy odbiornikach muszą mieć możliwość regulacji mocy w manualu .
bpilewski
28-07-2011, 13:12
Jestem na etapie załatwiania drugiej podwodnej sesji. Pierwsza wykonałem bez użycia lamp na wysokich czułościach. Tą którą planuje teraz chcę wykonać z lampami systemowymi 2x 580 +wyzwalacze. Ktoś z Was próbował kiedyś wyzwalać radiówki pod wodą? tanie chińczyki albo inna półka w stylu pixel knight tr332 ? Macie pomysł na jakiś pokrowiec podwodny który pomieści lampę z odbiornikiem i nie będzie mege drogi (wodoodporność max 3 metry).
Janusz Body
28-07-2011, 14:46
Jestem na etapie załatwiania drugiej podwodnej sesji. Pierwsza wykonałem bez użycia lamp na wysokich czułościach. Tą którą planuje teraz chcę wykonać z lampami systemowymi 2x 580 +wyzwalacze. Ktoś z Was próbował kiedyś wyzwalać radiówki pod wodą? tanie chińczyki albo inna półka w stylu pixel knight tr332 ? Macie pomysł na jakiś pokrowiec podwodny który pomieści lampę z odbiornikiem i nie będzie mege drogi (wodoodporność max 3 metry).
Wiele nie zwojujesz z dwóch powodów. Woda mocno tłumi światło więc zasięg lamp będzie mocno zredukowany. Woda bardzo mocno tłumi fale radiowe na w.cz. więc zasięg wyzwalania będzie hm.... może 2-3 metry o ile w ogóle będzie działać.
http://www.aquapac.net/worldstore/ do 10 m wystarczą. Nie są tanie ale jakieś super drogie też nie.
a ja mam pytanie z innej beczki:
czy posiadajac pocket wizardy moge sterowac bezprzewodowo lampa wprost z menu aparatu tak samo jakbym to robil majac ja zapieta na sankach ? dogadywac mialyby sie 5d2 i 580II poprzez PW, czy takie cos jest niemozliwe ?