PDA

Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

arturs
09-08-2011, 21:57
a ja mam pytanie z innej beczki:
czy posiadajac pocket wizardy moge sterowac bezprzewodowo lampa wprost z menu aparatu tak samo jakbym to robil majac ja zapieta na sankach ? dogadywac mialyby sie 5d2 i 580II poprzez PW, czy takie cos jest niemozliwe ?

chyba nie, do tego doskonale sprawdza się zonecontroller -IMHO szybciej i wygodniej niż z menu.. przynajmniej z dwoma lampami - sterujesz kółkami - zarówno w trybie ettl jak i w manualnym.. teraz nie sprawdzę na 100% bo siedzę w górach na urlopie i nie mam PW ze sobą ale przypomnij się za tydzień to Ci powiem.. Janusz - Ty masz chyba PW to może zerknij bo odkąd mam ZC to przestałem w ogóle w jakieś manu wchodzić.. co kółko to kółko ;)

Hamster
10-08-2011, 10:31
Witajcie. Miałem wczoraj sesję z użyciem C 580EX (master) i 3 x C 430EX (slave). Pozapinane do softboxa, parasolki i na stojak. Na body zapięta 580-tka. No i się okazało, że w przypadku softboxa mogę wykręcić korpus i palnik i współpracowała super tak przy parasolce i stojaku na ziemi już jest problem. Parasolka wystrzeliła może 10 razy a stojak z 50% skutecznością (oba stały po prawej od aparatu i przy cykaniu w pionie 580 była przysłonięta przez obiektyw. I tutaj moje pytanie. Nie da się tego uniknąć więc rozważam dwie możliwości:
1. Zakup kabli 5 metrowych, ale przy 4 lampach robi sie pajęczyna i prawdopodobieństwo stracenia, przewrócenia i uszkodzenia sprzętu wzrasta,
2. Zakup sterownika + 4 odbiorników radiowych. I tutaj moja prośba o pomoc. Czy możecie polecić coś ze średniej niskiej półki? Będę bardzo wdzieczny za pomoc.

mor_feusz
10-08-2011, 14:33
chyba nie, do tego doskonale sprawdza się zonecontroller -IMHO szybciej i wygodniej niż z menu.. przynajmniej z dwoma lampami - sterujesz kółkami - zarówno w trybie ettl jak i w manualnym.. teraz nie sprawdzę na 100% bo siedzę w górach na urlopie i nie mam PW ze sobą ale przypomnij się za tydzień to Ci powiem.. Janusz - Ty masz chyba PW to może zerknij bo odkąd mam ZC to przestałem w ogóle w jakieś manu wchodzić.. co kółko to kółko ;)
Dokladnie tak, arturs.
na AC3 masz 3 opcie - OFF/M/A (wylaczone / Manual / Auto (ttl) )
Jesli off - to grupa/lampa wylaczona
Jesli M - to sterowanie kolkiem of +3 (full power) co 1/3 (full, full-1/3, full -2/3, ............ - jak na lampie)
Jesli Auto (ttl) - to jak masz 0 to tak jak "fabryka dala" na lampie - masz od -3 (co 1/3) do + 3 (co 1/3) i zmieniasz sobie moc jak Ci sie podoba

AC3 bardzo fajnie sie zaklada (klip), bardzo szybko sie nim lampy steruje - duzo lepiej niz z poziomu lampy/body

undisputed
10-08-2011, 16:58
2. Zakup sterownika + 4 odbiorników radiowych. I tutaj moja prośba o pomoc. Czy możecie polecić coś ze średniej niskiej półki? Będę bardzo wdzieczny za pomoc.
jak dla mnie jedyny słuszny wybór (niezawodny) to pixel knight. odbiornik+wyzwalacz kosztuje ~400zł, kazdy dodatkowy odbiornik to koszt rzedu 250-300zł. trochę kasy wydasz, ale komfort pracy i niezawodnośc porównywalna do pocket wizarda ;)

abyss
11-08-2011, 01:10
Czy i jak 60D współpracuje w funkcji bezprzewodowej (w praktyce - to ważne!) z chińskimi lampami? Próbowałem znaleźć cokolwiek w necie, ale nie znajduję i/albo źle szukam. Może ktoś już drążył temat i pomoże. Chciał bym kupić jedną - a jak się okaże ok - drugą lampę do doświetlania osób w wieczornych/popołudniowych sesjach na zewnątrz. Jakieś już przetestowane modele, rozwiązania?

Hamster
11-08-2011, 10:23
Witajcie, czy używał ktoś tych wynalazków?
http://fripers.pl/index.php?cPath=2_3&cat=c3_Wyzwalacze-Lamp.html&manufacturers_id=&attributes[]=44&attributes[]=49&attributes[]=51&pfrom=&pto=

Dodam, że jestem początkujący i póki co uczę się na manualnych ustawieniach lamp:
Canon 400D + 580ex + 2x430EX

pe.en.de
12-08-2011, 22:09
Mały oftop aby nie otwierać nowego wątku:
Czy 430 EX II w trybie slave zawsze błyska z ustawieniami jak dla obiektywu szerokokątnego? ( 24 mm?) Czy też czegoś nie doczytałem?

Maver
13-08-2011, 10:04
Raczej musisz ja manualnie ustawic. Lampy sie chyba ze soba nie komunikuja przed wcisnieciem spustu migawki, a wtedy bylo by juz za pozno na regulowanie kata blysku.

pe.en.de
13-08-2011, 17:52
Raczej musisz ja manualnie ustawic. Lampy sie chyba ze soba nie komunikuja przed wcisnieciem spustu migawki, a wtedy bylo by juz za pozno na regulowanie kata blysku.

No właśnie, czy można manualnie ustawić lampę działającą w trybie slave, tzn czy można wpisać jej długość ogniskowej np: 50mm?
I czy jest to potrzebne bo przecież nie błyska z nad obiektywu tylko gdzieś z boku, więć może powinna świecić dla jak najszerszego kąta?
Choć wtedy siła błysku niepotrzebnie się rozprasza.
No niewiem.
Ja na 430 EXII nie potrafię ustawić w tym trybie rozmiaru dla dłuższego obiektywu, więć może nie można lub ja nie wiem jak?
A ktoś może wie?

miszaqq
13-08-2011, 19:57
nie mam 430EX II ale wyjalem i az z ciekawosci sprawdzilem na 580EXII i da sie !
Pierwsza rzecza jaka ustawiam to jest tryb slave wiec dluzsze przytrzymanie ZOOM i w tryb slave, a pozniej pojedyncze nacisniecie ZOOM i ustawienie sobie dowolnej ogniskowej
kiedys mialem 430EX I ktora tez uzywalem w trybie slave ale juz niestety nie pamietam jak to dzialalo :/

Maver
13-08-2011, 20:19
No w 580 sie da, nie widze powodu dla ktorego mialo by sie nie dac w kazdej innej lampie. Ale po prostu sprawdz.

pe.en.de
13-08-2011, 21:55
nie mam 430EX II ale wyjalem i az z ciekawosci sprawdzilem na 580EXII i da sie ! :/

JEST :!:
Dziękuję wszystkim za pomoc. Czasem widać, trzeba tak łopatologicznie.:smile:

Maver
13-08-2011, 21:58
Przyznaj sie, jak byles maly to nie bawiles sie klockami i nie miales nawyku rozbierania zabawek na czesci skoro wolisz zapytac na forum zamiast sam pokombinowac? ;-)))

micles
14-08-2011, 03:53
Przyznaj sie, jak byles maly to nie bawiles sie klockami i nie miales nawyku rozbierania zabawek na czesci skoro wolisz zapytac na forum zamiast sam pokombinowac? ;-)))Hmm, to już wiem skąd ten nawyk studiowania wszystkiego od A do Z i poszukiwania dowodów i robienia testów :)

No a zoom w lampie offshoe bardzo się przydaje i nie wiem jak można się zastanawiać nad sensem jego istnienia :D Owszem, mógłbym się zastanawiać nad sensem istnienia wartości zooma lampy offshoe sparowanego z wartością zooma lampy onshoe :mrgreen:

dinderi
14-08-2011, 10:38
Micles, zaczynasz pisać jak Gietrzy.

miszaqq
14-08-2011, 12:46
czy warto waszym zdaniem zamienic canona st-e2 na pixel knights ?

Tozawa
14-08-2011, 13:21
Witam serdecznie :)

Po długim czasie oszczędzania zainwestowałem w zestaw reporterski oraz lampę Canon 430ex II. Chciałbym zdalnie wyzwalać błyski. Jaki wyzwalacz do 200zł proponujecie?

naras
14-08-2011, 14:33
Zdecydowanie Yongnuo rf-603.

Tozawa
14-08-2011, 14:42
Hmm... no ten model wydaje się być ciekawy. Sprawdzi się z 20D + 430ex II?

wiktor2323
14-08-2011, 14:48
Pewnie że tak..;) Tylko nie przenosi HSS więc od razu kup sobie szary filtr żeby zejśc z czasu w słoneczne dni;)

undisputed
14-08-2011, 15:09
Pewnie że tak..;) Tylko nie przenosi HSS więc od razu kup sobie szary filtr żeby zejśc z czasu w słoneczne dni;)
to już lepiej kupić pixel knighty ;)

pe.en.de
14-08-2011, 15:12
Przyznaj sie, jak byles maly to nie bawiles sie klockami i nie miales nawyku rozbierania zabawek na czesci skoro wolisz zapytac na forum zamiast sam pokombinowac? ;-)))

No dobra przyznaję się. :oops:
Ale jak ja byłem mały to były tylko klocki drewniane.
A w domach nie było telewizorów.
No to i nie nabrałem nawyku wciskania guziczków.
Naszczęście przyszło pokolenie pampersów i jest się kogo zapytać;)

goran
14-08-2011, 15:12

:shock:

co to za brednie ?

Maver
14-08-2011, 15:14
To zalezy do czego uzywasz. Jesli ST-E2 Ci teraz wystarcza to po co zamieniac?
Ja osobiscie akurat wole radio, bo imho dziala pewniej, lampy nie musza sie widziec z nadajnikiem, nie ma problemu z dzialaniem "pod chmurka" przy ostrym sloncu, ma wiekszy zasieg itp.
Natomiast nie wiem czy jest sens kupowac pixel knighty, no chyba ze Ci bardzo na TTLu zalezy (choc przy strobowaniu TTL jest bezuzyteczny).
Jak pisalem, kwestia do czego to potrzebujesz i w jakich warunkach uzywasz na codzien.

Da__FreaK
14-08-2011, 15:49

Po długim czasie oszczędzania zainwestowałem w zestaw reporterski oraz lampę Canon 430ex II. Chciałbym zdalnie wyzwalać błyski. Jaki wyzwalacz do 200zł proponujecie?

Jaki zestaw repo kupiles? tez poszukuje aktualnie ..

micles
14-08-2011, 16:44
Micles, zaczynasz pisać jak Gietrzy.To zaszczyt! :)

czy warto waszym zdaniem zamienic canona st-e2 na pixel knights ?Tak, nawet jeżeli nie naprawili wszystkich problemów. Warto wymieniać ST-E2 nawet i na chińskie młotki bez automatyki. Podczerwienią nie zrobisz kontry zza postaci, podczerwienią nie pobłyskasz z 70-200.

wiktor2323
14-08-2011, 17:28

co to za brednie ?
A co uważasz za brednie? To że nie przenoszą HSS czy to żeby kupił filtr szary? :rolleyes:

Maver
14-08-2011, 17:39
To zaszczyt! :)

Tak, nawet jeżeli nie naprawili wszystkich problemów. Warto wymieniać ST-E2 nawet i na chińskie młotki bez automatyki. Podczerwienią nie zrobisz kontry zza postaci, podczerwienią nie pobłyskasz z 70-200.

Zalezy co bedzie robil, moze foci pająki w terrarium. Wtedy radio mu niepotrzebne. Sam sie chlop musi przez chwile zastanowic czy ST-E2 mu wystarcza czy nie.

Dla mnie tak luzno zadane pytania zawsze trafiaja do tej samej kategori co problemy typu "kupic sandały czy adidasy, poradzcie!" ;-)

Maver
14-08-2011, 17:43
Moze to ze nie kazdy kupuje radiowe wyzwalacze zeby robic słitaśne fotki pod slonce :)
A tak powazniej, to zaraz Wam sie z tego zrobi niepotrzebna zadyma.

Jak chce tanie i bardzo dobre niech kupi Yongnuo
Jak chce stosunkowo tanie i dobre z mozliwoscia pracy w TTL'u, HSS i tego typu malo potrzebnymi rzeczami (poza HSS'em), ktorych uzyje kilka razy niech kupi pixel'e.
Jak chce miec pro i gorna polke a do tego ma duzy worek kasy niech kupi Pocket Wizzardy.

A jak wogole nie ma kasy a chcial by sie pobawic w strobowanie to niech kupi sobie fotocele do lampy i sprawdzi czy mu taka zabawa odpowiada.

wiktor2323
14-08-2011, 17:47
Moze to ze nie kazdy kupuje radiowe wyzwalacze zeby robic słitaśne fotki pod slonce :)

Nie trzeba robić pod słońce żeby czas wychodził krótszy od synchro;)

Hubolsky
14-08-2011, 18:09
Ja polecam pixel knighty nie są aż tak drogie - teraz ciężko je dostać, ale wg mnie warto.
Wbrew pozorom HSS często się przydaje.

Janusz Body
14-08-2011, 18:15
..... Warto wymieniać ST-E2 nawet i na chińskie młotki bez automatyki. Podczerwienią nie zrobisz kontry zza postaci, podczerwienią nie pobłyskasz z 70-200.

Hmmmm... te "chińskie młotki" zapewne mają wbudowane wspomaganie AF :mrgreen:

Są okazje gdzie ST-E2 nic nie zastąpi.

pe.en.de
14-08-2011, 18:52
Podczerwienią nie zrobisz kontry zza postaci.

No właśnie.
A czy nie ma jakiegoś odbiornika z antenkami które mogły by wystawać zza węgła?
Konkretnie chodzi mi o ustawienie 2 lamp za słupami w podziemiach.

miczael
14-08-2011, 18:58
Najtaniej jednak kabelek ETTL sam kupiłem taki 1,8 m za 79 zł. Jednak szybko się okazało, że te 1,8 m to za mało. Najtaniej znowu przedłużyć sobie kabelek za pomocą przewodu komputerowego(mysz,klawiatura) popularnie zwanym PS2. Koszt przedłurzacza ok 5-10 zł, sam wziąłem 2 szt jeden 1,8m drugi 3m. Oczywiście wtyczki z kabelkiem trzeba polutować, niemniej zabawa się opłaca. Posumowując 100zł i możemy się przemieszczać ok 6-7 m od lampy co w plenerze wystarczy:) oczywiście zachowując pełny ETTL z HSS i FEL

Janusz Body
14-08-2011, 19:05
No właśnie.
A czy nie ma jakiegoś odbiornika z antenkami które mogły by wystawać zza węgła?
Konkretnie chodzi mi o ustawienie 2 lamp za słupami w podziemiach.

Radiowyzwalanie chodzi na którymś z niechronionych pasm np. PW na 433 kHZ w europie (chyba na 344 w USA). Podobnie musi być z chińszczyzną. Te długości fal spokojnie przechodzą przez stropy więc "za słupem" nie ma problemu.

goran
14-08-2011, 20:40
A co uważasz za brednie? To że nie przenoszą HSS czy to żeby kupił filtr szary? :rolleyes:

nie będzie zadymy ;) za mocno się uniosłem ale już wytłumaczę. sorki.

kolega z tego co zauważyłem ma do dyspozycji 430 exII ... 1 lampkę.
z racji tego że lampka jest stosunkowo słaba błyskanie pod słońce ta 1 sztuką nie będzie raczej przyjemnością a efekty mogą być dalekie od oczekiwanych. Dokładając do tego jeszcze szaraka ...
pixele sa bardzo fajne ale czy jest sens je kupować do 1 lampki ? Zresztą dwukrotnie przekraczają budżet autora wątku. Komplet podstawowy to ok. 400pln + aku (CR2). Podobno są też ciężko dostępne w PL. Taniej wyjdzie zestaw "bez przeniesienia eTTL" np. YN rf-602. Jeżeli konieczny jest HSS to niegłupią opcją będzie też kabelek 4,5m ok. 110pln ;) ale to znowu nie zdalne wyzwalanie ;)

Maver
14-08-2011, 22:01
Nie trzeba robić pod słońce żeby czas wychodził krótszy od synchro;)

Jakos w normalnych warunkach mnie sie nie zdaza... ale co ja tam wiem.

Maver
14-08-2011, 22:04
Yongnuo dzialaja na 2.4GHz. Bez problemu mozna "focic przez sciany". Bez przeszkod terenowych mozna tez bez wiekszego problemu pracowac na nich do 100m, jesli ktos czuje potrzebe robic foty z drugiej strony boiska czy cos.

Janusz Body
14-08-2011, 22:26
Yongnuo dzialaja na 2.4GHz.....

Neostrada i inne podobne też na 2.4 GHz działają. 2-4 piętra w post-komunistycznym bloku z wielkiej płyty przelatuje. :-)

blackninja
14-08-2011, 22:26
Zależy co rozumiesz przez "normalne warunki". Wystarczy czasem ustawić przysłonę na 2.0 (nie wspomnę o 1.2) i już masz za dużo światła zastanego, wtedy jak pisze wiktor2323 filtr szary się przydaje. Konia z rzędem natomiast temu, kto zrobi rzeczywiście bezbarwny filtr szary. Mam HI-TECH polecanego gdzieś kiedyś, shit jakich mało, za chiny ludowe nie mogę uzyskać poprawnych kolorów.

Janusz Body
14-08-2011, 22:38

Mnie się też nie zdarza ale... . Po prostu "coponiektórzy" nie wiedzą, że w strobingu czas migawki ma (w pewnym stopniu) drugorzędne znaczenie ;-) (kontroluje tylko światło zastane - OK prawie tylko...)

EDIT: Do "coponiektórych" :-) czas "nie wychodzi" - to jest element pięcioelementowej układanki (zamiast 3-elementowej w "normalnej fotografii). Czas też jest wybierany przez "inteligentną przystawkę" z tyłu aparatu.

goran
14-08-2011, 22:48
Zależy co rozumiesz przez "normalne warunki". Wystarczy czasem ustawić przysłonę na 2.0 (nie wspomnę o 1.2) i już masz za dużo światła zastanego, wtedy jak pisze wiktor2323 filtr szary się przydaje. Konia z rzędem natomiast temu, kto zrobi rzeczywiście bezbarwny filtr szary. Mam HI-TECH polecanego gdzieś kiedyś, shit jakich mało, za chiny ludowe nie mogę uzyskać poprawnych kolorów.

do bardzo niekorzystnych warunków często trzeba mieć coś extra a to kosztuje. Podejrzewam że kolega nie dysponuje szkłami z otworem 1.2 ... a szkło można zawsze domknąć albo pobawić się w nienasłonecznionym miejscu. W końcu zaczyna strobować ... i ma 2 stówki ;)
Jeżeli chodzi o ten filtr (pełny) ... tez miałem ! Przy zakupie sugerowałem się świetnym szarym połówkowym. Potwierdzam co do jego "efektywności" kolorystycznej ... zmieniłem na inny i jest o niebo lepiej.

wiktor2323
14-08-2011, 23:00

A mi się często zdarza, ale ja lubię małe GO co w plenerze bardzo często daje krótszy czas;)
Panie Januszu, pije pan do mnie z tym "coponiektórym"?

plraven
15-08-2011, 08:25
A dlaczego nikt nie doradza ST-E2? :)

Janusz Body
15-08-2011, 09:48

A mi się często zdarza, ale ja lubię małe GO co w plenerze bardzo często daje krótszy czas;)
Panie Januszu, pije pan do mnie z tym "coponiektórym"?

Nie piję do nikogo. Zauważam tylko fakt, że Tozawa pytał jak wyżej a dyskusja rozwija się w kierunku HSS i "wychodzących" czasów.

@plraven: znajdziesz gdzieś ST-E2 za 200 zł? :-)

miszaqq
15-08-2011, 09:50
bo czest [u mnie jakies 40% w plenerze] nie wyzwala mi lamp, sa czasami okolicznosci ze nijak nie jestem w stanie wyzwolic lampy st-e2 :/ do tego dochodza czasami sytaucje ze np lampe trzeba postawic z prawej, kadrowac w pionie i nagle st-e2 na stopce laduje po lewej stronie zasloniety obiektywem i tez ni jak nie wyzwala mi lampki
najczesciej prosze modelke zeby po kazdym nacisnieciu spustu mowila "blysnelo" "nie blysnelo" co jest mocno dokuczliwe :/

Tozawa
15-08-2011, 11:22
Panowie...Panowie... Czemu tyle off-topu?

Zapytałem o wyzwalacz do 200zł... dostałem 2 propozycje. Nabijacie posty? Nudzi się wam? :)

http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-2-4ghz-yongnuo-rf-603-c3-do-canon-i1753051452.html

Ta opcja będzie dobrym wyborem? :)

undisputed
15-08-2011, 12:14
w tym przedziale cenowym (200zł) jest ok ;)

trampek
15-08-2011, 18:30
niech zlikwidują migawkę w lustrzankach to się sprawa uprości. potrzeba jest tylko do dwóch rzeczy:
1. żeby na niej zarabiać jak padnie
2. żeby zarabiać na drogich i skomplikowanych lampach błyskowych ( hss)

Kolekcjoner
15-08-2011, 18:38
niech zlikwidują migawkę w lustrzankach to się sprawa uprości. potrzeba jest tylko do dwóch rzeczy:

Oraz "drobiazg" w postaci opracowania technologii sensownie działającej migawki elektronicznej :cool:.

manfred1
15-08-2011, 20:05
Witam serdecznie czy ktoś spotkał się ze sprzedażą radiopopper ów w UE? Pozdrawiam

plraven
15-08-2011, 21:53
Przepraszam, nie doczytałem 200 PLN, rzeczywiście ST-E2 w takiej cenie jest nieosiągalne.

Maver
15-08-2011, 22:16

Wystarczy kpic np Nikona D70 bodajze.
Mozna sobie synchronizowac lampy z dowolnymi czasami, byle by body nie wiedzialo ze ma lampe zapieta.

ps. Swoja droga bardzo mnie Ciekawi ile tych 430EX trzeba bylo by miec zeby zrownowazyc slonce w dodatku majac na obiektywie szary filtr.
Słitaśne fotki na f/1.2 robione pod slonce musza byc takie sliczne...
Chyba tez sobie takie zrobie ;D

Tozawa
15-08-2011, 23:35
Wracamy do tematu ptaszki... Brać ten wyzwalacz ? http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-2-4ghz-yongnuo-rf-603-c3-do-canon-i1753051452.html

Janusz Body
15-08-2011, 23:38
... Swoja droga bardzo mnie Ciekawi ile tych 430EX trzeba bylo by miec zeby zrownowazyc slonce w dodatku majac na obiektywie szary filtr....

Jakieś 500 szt. :-) EDIT: i muszą być metr od obiektu/modelki/czegośtam :-)

Wracamy do tematu ptaszki... Brać ten wyzwalacz ? http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-2-4ghz-yongnuo-rf-603-c3-do-canon-i1753051452.html

Oczywiście brać.

tormentor
16-08-2011, 03:30
Chociażby sport. Na przykład takie skoki na rowerze. No chyba, że lampa stanowi główne źródło światła :)

dreamstorm
16-08-2011, 12:31
Jakieś 500 szt. :-) EDIT: i muszą być metr od obiektu/modelki/czegośtam :-)

Oczywiście brać.

Dzięki, też wziąłem :) Pobawię się, kupię jakiś statyw i parasolkę i może w przyszłości wymienię na pixel knighty

Tozawa
16-08-2011, 13:10
Ja również kupiłem :) Czekam na swój zestaw, podłączę wszystko... i do boju!! Już mam kilka pomysłów na sesję... ciekawe jak to wszystko wyjdzie w praniu :)

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA

12p
16-08-2011, 13:55
a ja mam pytanie z innej beczki:
czy posiadajac pocket wizardy moge sterowac bezprzewodowo lampa wprost z menu aparatu tak samo jakbym to robil majac ja zapieta na sankach ? dogadywac mialyby sie 5d2 i 580II poprzez PW, czy takie cos jest niemozliwe ?

W pocket wizard plus II niestety nie da rady:(

mxw
16-08-2011, 18:09
Tak, nawet jeżeli nie naprawili wszystkich problemów. Warto wymieniać ST-E2 nawet i na chińskie młotki bez automatyki. Podczerwienią nie zrobisz kontry zza postaci, podczerwienią nie pobłyskasz z 70-200.
micles, nie tak szybko - ST-E2 spokojnie zrobisz i kontrę i pobłyskasz z 70-200. 8-)
oczywiście zrobisz to raczej tylko w studio albo w jakimś innym pomieszczeniu.

Hmmmm... te "chińskie młotki" zapewne mają wbudowane wspomaganie AF :mrgreen:
Są okazje gdzie ST-E2 nic nie zastąpi.
no właśnie.

ST-E2 ma i TTL i wspomaganie AF.

dlatego IMHO trzeba mieć dwa zestawy: ST-E2 w podczerwieni do pomieszczeń i studia, a jakieś "chińskie młotki" do zabawy na zewnątrz. inaczej się nie da, zalety i wady obu kombinacji wzajemnie się wykluczają/uzupełniają.

pozostaje co najwyżej czekanie, aż pocket wizard albo inny pixel knight raczą dodać do swoich radiówek wspomaganie AF - wtedy będzie rzeczywiście wszystko w jednym.

a co do ST-E2 można się tylko zastanawiać, czy kupić oryginał, czy zamiennik yongnuo za połowę ceny.

Neostrada i inne podobne też na 2.4 GHz działają. 2-4 piętra w post-komunistycznym bloku z wielkiej płyty przelatuje. :-)
ale jest to nielegalne :wink:

gwoli ścisłości, Januszu, Neostrada to standard ADSL, który działa na kablu miedzianym i wykorzystuje częstotliwości od 30 kHz do 1.1 MHz (Aneks A). 2.4 GHz ma dołączany do Neostrady router obsługujący sieć lokalną wi-fi - a to z Neostradą nie ma zupełnie nic wspólnego poza tym, że jest w jednym pudełku.

natomiast 2.4 GHz to zarówno plus, jak i minus - jest to dobra i skuteczna częstotliwość - ale już coraz bardziej zapchana wszelkiego rodzaju urządzeniami.

np. w domu mam wszystko na wi-fi i już jak puszczam wydruk (drukarka wi-fi) z laptopa (wi-fi), to mi myszka (logitech 2.4 GHz) zatrzymuje się na parę sekund. :?

micles
16-08-2011, 22:00
Myślę, że Janusz dobrze o tym wie, tylko że użył skrótu myślowego.

A nie można ST-E2 założyć na Pocketa?

Maver
16-08-2011, 22:41

Brać.

@Janusz: Przy zakupie 500sztuk dodaja niewolnika gratis do noszenia tego? :D

mxw
16-08-2011, 22:53
Myślę, że Janusz dobrze o tym wie, tylko że użył skrótu myślowego.
szczerze mówiąc, też tak myślę. :wink:

A nie można ST-E2 założyć na Pocketa?
masz na myśli tego nowego małego tt5 czy tt1?
niby można, ale niech ktoś się wypowie, jak to działa.
bo wygląda jak mała kombinacja alpejska: :D

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.robgalbraith.com/data//1/rec_imgs/2927_mini_lift_preview.jpg)

kiedyś miałem nadzieję, że RF-603 rozwiąże ten problem, ale niestety - w praktyce okazało się, że nie "przepuszcza" sygnału dla AF'a.

przemyslawsz
17-08-2011, 08:12
Ja od dwóch lat używam RF-602 i odpukać póki co jestem zadowolony. Zamówiłem z honk-kongu i za nadajnik + 3 odbiorniki zapłaciłem 220 PLN. Uważam, że warto.

gadget_zary
17-08-2011, 08:18
Co do wyzwalczy to wiem że pewnie będę się czepiał ale mamy już wątek poświęcony bezprzewodowemu wyzwalaniu jak i o poszczególnych wyzwalaczach też się tematy osobno znajdą

bpilewski
17-08-2011, 08:35
czy warto waszym zdaniem zamienic canona st-e2 na pixel knights ?

Zdecydowanie warto. Używam od około miesiąca czasu pixel knigha z lampami 580 i studyjnymi. wygoda pracy jest niesamowita. Jedyny minus to zużycie energii. ale kupujesz akumulatorki i śmiga elegancko.

pozdrawiam

Leon007
17-08-2011, 10:17
A co sadzicie o pixel soldier TF-371?
Cena podobna do yongnuo, a mam lepsze wrażenie, gdy czytam opisy w sklepach.

mxw
17-08-2011, 13:28
masz na myśli tego nowego małego tt5 czy tt1?
niby można, ale niech ktoś się wypowie, jak to działa.
sam sobie odpowiem:

"it's not possible to use a flash in the hot shoe of a MiniTT1 or FlexTT5 attached to a 5D Mark II (the new PocketWizards operate fine with this camera when no flash is in their shoe). LPA Design anticipates being able to correct this through a firmware update sometime in the months ahead."

czyli znowu, qr..de, a mogło być tak pięknie :twisted:
(choć tym razem nie tanio :wink:)

a swoją drogą zastanawia mnie jak to jest możliwe, że canon aż tak zróżnicował oprogramowanie lampy w 5D2??? że te same lampy czy pockety działają z innymi eosami (od 350D przez 20D, 50D aż po 1Ds3), a z 5D2 nie chcą (było kilka takich chińczyków, np. RD2000).
5D2 potrafi z lampą coś, czego inne aparaty nie potrafią? :shock:

arturs
17-08-2011, 14:08
5D2 potrafi z lampą coś, czego inne aparaty nie potrafią? :shock:

sterowac z poziomu aparatu?

mxw
17-08-2011, 14:20
sterowac z poziomu aparatu?
chmmm, inne eosy też to przecież potrafią.
poza tym 5D2 obsługuje starsze lampy (420EX, 430EX1 itd.),
które nie dają się sterować z poziomu body, więc...?
źródło (http://autokacik.pl/images/graemlins/niewiem.gif)

arturs
17-08-2011, 14:43
chmmm, inne eosy też to przecież potrafią.
poza tym 5D2 obsługuje starsze lampy (420EX, 430EX1 itd.),
które nie dają się sterować z poziomu body, więc...?
źródło (http://autokacik.pl/images/graemlins/niewiem.gif)

no tak, tyle że nie mamy wiedzy o protokołach, może być tak że lampa po wpięciu do body wysyła swoje ID i po tym aparat wie "po jakiemu" gadać z lampą.. w sumie to gdybanie..

Zenek
17-08-2011, 15:10
Pixel Knighty mają wspomaganie AF i można sterować ettl na + i - z poziomu aparatu (można też z nadajnika). Mi to działa z C50d

mxw
17-08-2011, 16:03
no tak, tyle że nie mamy wiedzy o protokołach (...) w sumie to gdybanie..
oczywiście, że gdybanie.

bardziej niż na sensowne przesyłanie dodatkowych danych stawiałbym na celowe hashowanie transmisji przez canona - w końcu firma musi jakoś dbać o swoje interesy, a - jak wiemy - dba o nie bardzo dobrze. 8-)

Pixel Knighty mają wspomaganie AF
poka!!! :shock:
masz na myśli TR-332TX?? przecież on nie ma nawet czym "świecić", ale szczerze mówiąc nie śledzę produktów tej firmy, więc z chęcią posłucham.

Maver
17-08-2011, 16:12
poka!!! :shock:
masz na myśli TR-332TX?? przecież on nie ma nawet czym "świecić", ale szczerze mówiąc nie śledzę produktów tej firmy, więc z chęcią posłucham.

Zapewne chodzilo mu o to ze PK, przepuszcza przez siebie sygnal do lampy odpalajacy wspomaganie AF w lampie zalozonej na PK.
W sumie calkiem logiczne, skoro puszcza cale strerowanie do HSS'a itp to dlaczego mial by nie przepuszczac AF.

Swoja droga strasznie kombinujecie z tym wspomaganie AF. Ja osobiscie nie czuje jego braku przy zabawach ze strobingiem, ale gdybym musial miec zalozona lampe na body, to po prostu podlaczyl bym wyzwalacz radiowy przez zgniazdo PC w aparacie, a na sanki zalozyl lampe. Ale co tam... lepiej wydac 800zeta na PW :D

Zenek
17-08-2011, 16:19
Jw lampa wysyła ten czerwony wzorek. A knighty kosztowały 400 zł nadajnik+odbiornik

micles
17-08-2011, 20:48
Jw - Ale nie wysyła go nadajnik > potrzeba ST-E2 albo dodatkowej lampy systemowej na aparat, bo co mi po wzorku z lampy offshoe. Równie dobrze mogę sobie na statywiku powiesić latareczkę.

Zenek
17-08-2011, 21:51
No wiadomo że nie wysyła go nadajnik, kilka postów wyżej było to napisane. Sama latareczka w ciemności też się przyda :) Wzorek daje kontrast co jak sądzę pomaga ustawic ostrość chociażby na gładkiej ścianie. To już coś. A co jeszcze pomoże St-e2 lub lampa systemowa na aparacie ?

micles
17-08-2011, 22:20
Zazwyczaj lampę offshoe stawiamy daleko off shoe, co wiąże się najczęściej z tym, że lampa stoi raczej z boku, niż z przodu, więc rzucany wzorek zazwyczaj jest mało widoczny na przykładowej postaci.

Dodatkowo jedynymi zastosowaniami lampy offshoe w połączeniu z kompletną ciemnicą i braku możliwości dorzucenia czegoś, na co ostrość będzie można ustawić (sesje modelkowe = jeżeli focę z bardzo daleka, to proszę modelkę o wyciągnięcie komórki i przystawienie jej wyświetlaczem w moją stronę w takiej odległości, w której chcę mieć ostrość) są śluby, w których zazwyczaj focę obiekty w odległości zakresu wspomagania AF ze stopki, a odcinek [obiekt, lampa offshoe] idzie pod kątem 60-135 stopni do odcinka [aparat, obiekt], zatem wspomaganie z lampy offshoe jest w moim przypadku kompletnie bezsensowne.

Ustawiasz ostrość na ścianę? Mogę zobaczyć taką fotę?

mxw
18-08-2011, 00:26
Zapewne chodzilo mu o to ze PK, przepuszcza przez siebie sygnal do lampy odpalajacy wspomaganie AF
no tak, a mogło być tak pięknie :wink:

Jw lampa wysyła ten czerwony wzorek
jaki jest sens wysyłania wzorka przez lampę, która nie jest na aparacie?
właśnie powinno być tak, że zdalna lampa nie ma wysyłać wzorka,
a ta wpięta w nadajnik powinna (a najlepiej, żeby sam nadajnik go wysyłał).

Równie dobrze mogę sobie na statywiku powiesić latareczkę.
jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem :grin:

micles
18-08-2011, 01:04
Widzę, że masz same lekkie stałki, zatem lewa ręka wolna :)

Maver
18-08-2011, 01:31
jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem :grin:

Przyswiecasz, ostrzysz, wylaczasz, robisz zdjecie.
Nie przesadzaj, pospiech w studiu nie jest wskazany... zreszta nigdy przy robieniu zdjec nie jest wskazany.

micles
18-08-2011, 01:33
O właśnie - można zastosować kawałek lampy studyjnej (moduł pilota + fotocelę) :D

janmar
18-08-2011, 07:38
jak sprawisz, że latareczka będzie gasła w chwili robienia zdjęcia, to faktycznie - to rozwiązuje problem

Żeby wypróbować lampy studyjne z Battery packiem ,zorganizowaliśmy sesje z modelką w lesie ,po zmroku.Nie pomyślałem że przy zasilaniu z aku nie świecą piloty.Więc w tych krzakach ,była zupełna ciemnośc.
Amba połknęła wszystko.Nawet nie widziałem gdzie jest modelka:-D

Świeciliśmy więc dużą latarką na modelkę aby ustawiać ostrość ,potem błyskały lampy [2x 300 Quant.]
Początkowo przed zdjęciem gasilismy latarkę.Potem kolega "zapracował" że ilość
i moc światła z latarki jest zupełnie bez wpływu na zdjęcie.Latarki już nie wyłączaliśmy.Na zdjeciach nie było śladu światła latarki.

Zenek
18-08-2011, 08:43
Micles dopiero się zarejestrowałem i od razu złosliwości od Ciebie. Ściana jest po to żeby sprawdzić czy to wspomaganie działa. A miałem już wcześniej na analogowym sprzęcie takie przypadki (3 punkty ostrości), że środkowy punkt trafiał na czoło a 2 pozostałe ustawiły ostrość na tło i portret cały nieostry. Więc tutaj ten wzorek by się przydał. A co z tym St i dodtakową lampą na aparacie co dodatkowo robi poza świeceniem wzorka bo nie odpowiedziałeś ? Tylko to że na wprost ? A jak obiekt obok ? To też nie trafiamy na wzorek ?
No i zawsze lepiej mieć ten wzorek niż nie mieć wcale, a tak to gdybamy trafi na postać czy nie. Ja w każdym razie mam mniej nieotrych zdjęć z tym wzorkiem niż bez. Jednemu potrzebny ten wzorek drugiemu nie, ale lepiej żeby był.

micles
18-08-2011, 12:21
środkowy punkt trafiał na czoło a 2 pozostałe ustawiły ostrość na tło:?: :shock:
A co z tym St i dodtakową lampą na aparacie co dodatkowo robi poza świeceniem wzorka bo nie odpowiedziałeś ? Tylko to że na wprost ? A jak obiekt obok ? To też nie trafiamy na wzorek ?"Tylko to", że dokładnie z tego miejsca, z którego ustawiana jest ostrość. A jak obiekt obok, to ustawiam ostrość i przekadrowuję. W większości przypadków, nawet w dzikich weselnych tańcach, obiekt nie przemieści się na tyle, by po przekadrowaniu być nieostry.

Nozyk
18-08-2011, 13:33
Witam
a jak rozwiązujecie problem natury takiej, podłączam do 7d wyzwalacze radiowe photix i chce wyzwolic 2 lampy speedlight. Jednak jest problem przy pomiarze ostrosci bo czesto jest za ciemno i on sobie nie radzi, niestety nie ma zadnego wbudowanego podswietlacza co dla mnie jest co nieco dziwne..
Macie jakies rozwiązanie?

pajlot
18-08-2011, 18:27
Witam
a jak rozwiązujecie problem natury takiej, podłączam do 7d wyzwalacze radiowe photix i chce wyzwolic 2 lampy speedlight. Jednak jest problem przy pomiarze ostrosci bo czesto jest za ciemno i on sobie nie radzi, niestety nie ma zadnego wbudowanego podswietlacza co dla mnie jest co nieco dziwne..
Macie jakies rozwiązanie?
powiesic nadajnik na kablu zamiast na sankach i wspomóc sie wbudowaną ?

Maver
19-08-2011, 22:11
Wlaczyc swiatlo w pomieszczeniu albo uzyc latarki?

Filla Kris
25-08-2011, 16:35
Witam
Ciezko mi uwiezyc ale przeczytalem caly watek. Jeszcze ciezej uwiezyc ale wiem juz mniej niz wiedzialem ;)
Powiem o co chodzi. che miec 2 lampy 270ex, czyli brak mozliwosci nastaw manualnych. Wiec jedynie musze kupic cos co ma przekazywanie ttla bezprzewodowo. Zaznaczam ze nie zalezy mi na HSS. Nie pytam o PW tylko o jakies tanie chinczyki ktore by spelnialy te funkcje. Dotakowo zalezy mi aby mozna te nadajniki uzywac jako wyzwalacza migawki. czyli reasumujac, istotne jest cena, wielkosc, przekazywanie ttl'a oraz wyzwalanie migawki. Zainteresowalem sie pixel rook ale w sklepie odpisano mi ze nie przenosza ttla.
CO byscie polecali a co spelnialo by powyzsze kryteria. nie jest mi to potrzebne na teraz, czytalem cos, chyba gdzies tu, ze ma wyjsc jakis nowy radiowy wyzalacz. Moge poczekac kilka miesiecy.
Pozdrawiam sedecznie
Krzysztof Filla

Maver
27-08-2011, 07:26
Nie ma tanich chinczykow przenoszacych TTL'a. Sa ewentualnie Pixel Knight'y za okolo 200zeta za sztuke.
Fotografowanie w TTL'u z kilkoma lampami to wedlog mnie nieporozumienie, poza tym nie uzyskujesz wtedy takiego efektu jak chcesz tylko jak sobie wymysli TTL. Juz nie wspomne o tym ze aparat nie bedzie wiedzial ze ma dwie lampy w dodatku nie bedzie rowniez wiedzial gdzie sa ustawione i jaki efekt na zdjeciu chcesz uzyskac.

Moim skromnym zdaniem lepiej kupic "tanie chinczyki" do wyzwalania bez TTL'a i dokupic jakies proste albo uzywane lampy w ktorych mozna ustawiac recznie moc blysku.
Ewentualnie mozna moc blysku regulowac filtrami szarymi, ale to lekka masakra.

Janusz Body
27-08-2011, 09:15
....
Fotografowanie w TTL'u z kilkoma lampami to wedlog mnie nieporozumienie, poza tym nie uzyskujesz wtedy takiego efektu jak chcesz tylko jak sobie wymysli TTL. .....

Choć ogólnie to powyższe się zgadza to.... można tyle, że to kosztuje. :-)

Pocket Wizardy dają możliwość wysterowania trzech grup lamp w zakresie 6EV (+/-3 EV) również w TTLu. Lamp fizycznie może być dowolna ilość ale tylko 3 grupy. Innymi słowy można ustawić sobie proporcje dla poszczególnych grup a TTL dobiera siłę błysku. To oczywiście dalej jest nie do końca przewidywalne i zdecydowanie lepiej robić wszystko w manualu. :-)

EDIT: potrzebna przystawka AC3 to dodatkowe ok. 400 zł

miszaqq
27-08-2011, 11:02
do posiadaczy AC3: czy jest mozliwe sterowanie lamapmi rowniez gdy sa w trybie manualnym ? powiedzmy ze ustawiam sobie 3 lampki i kazda z nich stanowi odrebna grupe, wszystko podlaczone przez PW i AC3 i kazda lampa ustawiona na manual [oczywiscie nie na 1/1 tylko tak na polowe mocy] i teraz czy bede w stanie regulowac za pomoca AC3 stosunek blysku jednej grupy do drugiej w zakresie +/-3EV ?

Janusz Body
27-08-2011, 11:13
do posiadaczy AC3: czy jest mozliwe sterowanie lamapmi rowniez gdy sa w trybie manualnym ? powiedzmy ze ustawiam sobie 3 lampki i kazda z nich stanowi odrebna grupe, wszystko podlaczone przez PW i AC3 i kazda lampa ustawiona na manual [oczywiscie nie na 1/1 tylko tak na polowe mocy] i teraz czy bede w stanie regulowac za pomoca AC3 stosunek blysku jednej grupy do drugiej w zakresie +/-3EV ?

Tak oczywiście. "Zero" jest na 1/8 i to jest dokładnie środek pomiędzy 1/1 i 1/64. AC3 ma dwa tryby pracy Auto i M.

Maver
27-08-2011, 11:15
Pocket Wizardy dają możliwość wysterowania trzech grup lamp w zakresie 6EV (+/-3 EV) również w TTLu. Lamp fizycznie może być dowolna ilość ale tylko 3 grupy.

No zgadza sie, ale skoro i tak trzeba dawac koretke dla TTL'a, to mozna rownie dobrze wyregulowac recznie moc blysku. O ile jeszcze w przypadku jednej lampy mozna zdac sie na TTL i to co on uwaza za odpowiedni efetkt na zdjeciu, ale w przypadku kilku i tak trzeba regulowac, korygowac itp...

Argument z tym ze nie trzeba chodzic do lamp do mnie nie trafia bo i tak czasem trzeba je troche przesunac, poprawic i ruszyc do nich tylek. W jakis szczegolnych sytuacjach kiedy trzeba na szybko zmienic moc blysku, wystarczy np podniesc/zmniejszyc ISO lub przyslone i po klopocie.

Dla sceptykow: tak wiem, zmieni sie GO, albo bedziemy mieli swiadomosc niewidzialnych golym okiem szumow na zdjeciu, ale po raz kolejny w takim razie wracamy do tego ze jesli chce sie blyskac i miec takie zdjecie jakie zamierzamy zrobic to lamp uzywa sie w trybie manualnym a nie w TTL'u ktory nie wie co nam w glowie siedzi.

Tak ze moim zdaniem lepiej kase zainwestowac w kilka nawet najbardziej chinskich lamp i tanie wyzwalacze, niz wydawac wiecej kasy na wyzwalacze a potem nie miec czym blyskac. No chyba ze ktos ma jakies bardzo specyficzne potrzeby do ktorych TTL jest mu niezbedny. Z mojego malego doswiadczenia wynika ze zupelnie mi go nie brakuje w czasie zabawy z blyskamniem (jesli oczywiscie nie mam lampy na aparacie)

Janusz Body
27-08-2011, 11:32
...
Argument z tym ze nie trzeba chodzic do lamp do mnie nie trafia bo i tak czasem trzeba je troche przesunac, poprawic i ruszyc do nich tylek.....

Jak masz lampy porozwieszane pod sufitem na hali !?

Filla Kris
27-08-2011, 12:14
Nie ma tanich chinczykow przenoszacych TTL'a. Sa ewentualnie Pixel Knight'y za okolo 200zeta za sztuke.
Moim skromnym zdaniem lepiej kupic "tanie chinczyki" do wyzwalania bez TTL'a i dokupic jakies proste albo uzywane lampy w ktorych mozna ustawiac recznie moc blysku.

Czesc
Dziekuje za odpowiedz. Ja mam np. 2 lampy 580ex ale nie o to mi chodzi. Mam tez jedna 270ex i myslalem zeby dokupic druga pod warunkiem ze bede mial tez cos malego do przenoszenia ttla. Dla mnie w tym przypadku priorytetem jest waga i rozmiar wiec 580ex zostaja podczas wyprawy w domu i nawet o nich nie mysle. PW flexTT5 jest dosc duzy wiec tez szukam czegos mniejszego i lzejszego. Czyli mam rozumiec ze oprócz pixel knight nie ma nic innego co przenosi automatyke? choc z mojego rozeznania to trzeba 300 zl dac za odbiornik. Czy jesli nie ma nic innego oprocz tych knight'ow to mozna nimi wyzwolic migawke w np w eos 40d?
krzysiek

miszaqq
27-08-2011, 12:29
Januszu jaki osiagasz REALNY zasieg uzywajac swoich PW ? I czy prawda sa jakies problemy ze wspolpraca z 580 i 580II [tzn. znacznie mniejszy zasieg niz z innymi lampami] ?

Janusz Body
27-08-2011, 12:42
Januszu jaki osiagasz REALNY zasieg uzywajac swoich PW ? I czy prawda sa jakies problemy ze wspolpraca z 580 i 580II [tzn. znacznie mniejszy zasieg niz z innymi lampami] ?

Szczerze to nie testowałem. :-) Największy jaki używałem to ok. 150-200 m w otwartym terenie. Zero problemów. Również zero problemów z lampami 550 EX, 580 EX II i ze studyjną AlienBees. Zasięg zdecydowanie zależy od "widoczności" wzajemnej anten. Na TT5 antenka powinna być podniesiona. Własne ciało też może tłumić sygnał. Ktoś mi coś mówił o jakich problemach z tłumieniem sygnału przy odbiorniku/nadajniku tuż nad ziemią. Sam tego nie doświadczyłem.

Nie wiem jak lampa miała by wpływać na zasięg. Chyba, że generator lampy zakłóca radio. Jak trzeba odsunać TT5 od lampy to lampe z TT5 można łączyć kablem - niekoniecznie lampa musi stać na sankach TT5 - oczywiście TTL w ten sposób nie działa.

miszaqq
27-08-2011, 12:50
wszystko to sa TT5 ? czy na aparacie TT1 i reszta TT5 ? generalnie roznica w cenie miedzy TT1 a TT5 nie jest jakas zabojcza [nie robie zakupow w PL!], wiec czy jest sens zaczynac od TT1+TT5 czy poprostu od razu 2xTT5 ?

Janusz Body
27-08-2011, 13:15
wszystko to sa TT5 ? czy na aparacie TT1 i reszta TT5 ? generalnie roznica w cenie miedzy TT1 a TT5 nie jest jakas zabojcza [nie robie zakupow w PL!], wiec czy jest sens zaczynac od TT1+TT5 czy poprostu od razu 2xTT5 ?

TT1 jest mniejsze. Mam 1 TT1 i 3 TT5. Przy tylko dwóch to raczej 2 x TT5 zwłaszcza jeśli zależy Ci na zasięgu. W TT5 są normalne 2 "paluszki" (AA). W TT1 "pastylka" CR2450 której w sklepie za rogiem raczej nie kupisz. :-)

arturs
28-08-2011, 00:02
No zgadza sie, ale skoro i tak trzeba dawac koretke dla TTL'a, to mozna rownie dobrze wyregulowac recznie moc blysku. O ile jeszcze w przypadku jednej lampy mozna zdac sie na TTL i to co on uwaza za odpowiedni efetkt na zdjeciu, ale w przypadku kilku i tak trzeba regulowac, korygowac itp...

zależy jak dużo masz czasu na zabawy w ustawianie i czy nie zmienia Ci się odległość od fotografowanego obiektu.. w statycznych ujęciach studyjno/pozowanych masz 100% racji.. ale już w dynamicznie zmieniających się warunkach taka konfiguracja sprawdza się bardzo dobrze - bo jak sobie ustawisz odpowiednio korekcje na ZoneControlerze dla grup to potem proporcje błysku masz takie jak ustawiłeś ale jak zmieni ci się np. odległość od obiektu lub natężenie oświetlenia (pierwszy przykład - sala weselna - tańce itp. - przy "kolorofonach") to TTL skoryguje siłę błysku nie zmieniając proporcji..

[QUOTE=Maver;996908]Tak ze moim zdaniem lepiej kase zainwestowac w kilka nawet najbardziej chinskich lamp i tanie wyzwalacze, niz wydawac wiecej kasy na wyzwalacze a potem nie miec czym blyskac. No chyba ze ktos ma jakies bardzo specyficzne potrzeby do ktorych TTL jest mu niezbedny. Z mojego malego doswiadczenia wynika ze zupelnie mi go nie brakuje w czasie zabawy z blyskamniem (jesli oczywiscie nie mam lampy na aparacie)

a widzisz.. niektórzy wolą wydać kasę raz a porządnie i mają i czym wyzwalać i czym błyskać ;) ..
ja wydałem kiedyś parę groszy na PT04 chyba ale jakoś mi słabo chodziły (jedne z pierwszych wersji), i się wnerwiłem na chińszczyznę i mam teraz tt1 z AC3 i 2 x tt5.. i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu..
aha - i zarówno z 580 jak i 580II działają bez problemu - te problemy o których słychać dotyczą amerykańskich wersji PW.. w wersji EU nie występują raczej.. zasięg - też testowo jakieś 150m sprawdzałem i działało dalej był zakręt i nie sprawdzałem..

Maver
28-08-2011, 12:41
Jak masz lampy porozwieszane pod sufitem na hali !?

No to trzeba kupic wtedy PW, albo duza drabine ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

zależy jak dużo masz czasu na zabawy w ustawianie i czy nie zmienia Ci się odległość od fotografowanego obiektu.. w statycznych ujęciach studyjno/pozowanych masz 100% racji.. ale już w dynamicznie zmieniających się warunkach taka konfiguracja sprawdza się bardzo dobrze - bo jak sobie ustawisz odpowiednio korekcje na ZoneControlerze dla grup to potem proporcje błysku masz takie jak ustawiłeś ale jak zmieni ci się np. odległość od obiektu lub natężenie oświetlenia (pierwszy przykład - sala weselna - tańce itp. - przy "kolorofonach") to TTL skoryguje siłę błysku nie zmieniając proporcji..

Mozna tez po prostu wziac poprawke i zrobic korekte przy pomocy ISO, czy przyslony. Jak ustawisz lampy w odpowieniej odleglosci to tez beda rownomiernie oswietlaly to co potrzebujesz. Kwestia tego co potrzebujesz.
Ja w zabawach ze strobingiem staram sie uzyskac konkretny efekt, a nie po prostu doswietlic fotografowana scene, bo do tego TTL jest faktycznie wygodniejszy.
Kwestia tego co sie robi i ewentualnie pol godziny przygotowania wszystkiego przed zdjeciami.

a widzisz.. niektórzy wolą wydać kasę raz a porządnie i mają i czym wyzwalać i czym błyskać ;) ..
ja wydałem kiedyś parę groszy na PT04 chyba ale jakoś mi słabo chodziły (jedne z pierwszych wersji)

PT04 bylky faktycznie makabryczna chinszczyzna ktora raz wyzwalala, raz nie i do tego miala kilkanascie metrow zasiegu (a i to nie zawsze)
Ale np Yongnuo sa wykonane o niebo lepiej, nie zdazylo mi sie jeszcze zeby nie blysly i dzialaja bez problemu.
Jesli ktos uzywa lamp do zastosowan gdzie sensowniej jest uzywac ich w trybie manualnym i nie polegac na TTL'u. To nie ma sensu przeplacac za PW czy PK, za cene wyzwalaczy ktore takiej osobie beda sluzyly tylko za przedluzenie pewnej czesci ciala, lepiej dokupic kolejna lampe albo dwie.
A jak ktos wie ze musi uzywac TTL'a to kupuje PW i jest po klopocie.

jaroslaw.majcher
29-08-2011, 09:35
Przyglądam się właśnie tej dyskusji i mam podobny dylemat: PW czy Pixel.
Teoretycznie TT1 + 2x TT5 oprócz większego zasięgu nie oferują nic ponad pixele (no chyba, że jest coś co przeoczyłem). Cenowo jest to stosunek 800zł vs 2600zł czyli ponad 3x tyle. Jeśli natomiast dokupimy do do zestawu PW AC3 to sytuacja nie jest wcale tak klarowna. AC3 daje znacząco większy komfort w posługiwaniu się grupami.

Chciałem zatem zapytać użytkowników Pixeli jak wygląda od strony praktycznej sterowanie mocą poszczególnych grup? W ogóle nie zależy mi na ttlu. Potrzebuje natomiast hss i wygodnej pracy z lampami systemowymi (2 szt.). Podczas pleneru moc lampy zmienia się z 20-30 razy więc jest to istotny szczegół. Nie chodzi o to, że nie mam dostępu do tych lamp ale jestem raczej leniwy i lubię sobie upraszczać pracę :-)

Aha i jeszcze jedno. Czy da się wyzwolić lampy sterowane pixelami za pomocą Sekonica? Wyzwolić tak aby zachować proporcje pomiędzy grupami?

MusicMan
29-08-2011, 11:45
jaroslaw.majcher - wiesz gdzie można kupic teraz tego pixela? JA szukam dokładnie modelu TR-332 i wszędzie mowia ze w całej Polsce nie ma... może ktoś wie gdzie to można jednak dostać?

jaroslaw.majcher
29-08-2011, 12:06
Nie interesowałem się dostępnością, ale z tego co mi wiadomo to niedawno kolega OsMax sprzedawał swój komplet: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77794&highlight=pixel
Zapytaj. Może jeszcze ma.

micles
29-08-2011, 12:38
Ja w zabawach ze strobingiem staram sie uzyskac konkretny efekt, a nie po prostu doswietlic fotografowana scene, bo do tego TTL jest faktycznie wygodniejszy.
Kwestia tego co sie robi i ewentualnie pol godziny przygotowania wszystkiego przed zdjeciami.Manuala też zawsze przedkładam na ettl, bo ten ostatni lubi często dziwne rzeczy robić, zwłaszcza gdy palnik kontry znajdzie się bezpośrednio w kadrze, ale przy manualu też są często dość istotne ograniczenia, mówię tutaj o sytuacjach, w których albo nie wiemy jak daleko od lamp znajdzie się nasz obiekt (ale znajdzie się w ich polu świecenia i mniej więcej w tych kątach które sobie wymyśliliśmy), albo znajdzie się, ale będzie się poruszał i chcemy zrobić kilka zdjęć, a nie tylko to jedno na które ustawiliśmy lampy. Idealny przykład - zabawa weselna :)
1) Manual : staję w dwóch miejscach od źródła światła ( 30-50 stopni na lewo albo na prawo od lampy) i czekam aż jakaś para wejdzie w "zasięg" lampy i jeszcze dodatkowo obróci się w miarę twarzami do niej. Rezultat : mało zdjęć, jeszcze mniej fajnych momentów itp itd.
2) ETTL z lampą na stopce w sufit (ostatnio stwierdziłem, że sobie spróbuję podczerwienią) i mamy dość ruchome pole działania bo możemy chodzić równolegle do osi wyznaczonej przez palnik lampy offshoe (chcąc zachować dany kąt świecenia, ale oczywiście nie jest to konieczne), w razie co mamy też lampę na stopce i jak dzieje się coś niepowtarzalnego to też fota nam wyjdzie, a jako bonus mamy wspomaganie AF :D

Także dla każdego coś miłego ;)

Daniell
05-09-2011, 12:28
A ja mam pytania z trochę innej beczki:
1. Czy istnieje możliwość i brak jest jakichś przeciwwskazań aby wyzwalać dwie lampy (systemową i studyjną) za pomocą jednego odbiornika yongnuo rf602? Lampa systemowa założona byłaby na sanki odbiornika a studyjną podpiąłbym dołączonym do odbiornika przewodem z końcówką mini jack. Czy tak połączone lampy będą bez problemu wyzwalane? Jeśli tak to pytanie nr dwa:
2. Czy dołączony do odbiornika yongnuo przewód mogę przedłużyć za pomocą zwykłego kabla stereo służącego np do przedłużenia przewodu słuchawkowego? Zauważyłem, że dołączona do zestawu przejściówka z małego na dużego jacka jest monofoniczna a dodatkowo kabel lata w niej bardzo luźno więc i ją będę musiał zastąpić inną. Czy kupiony w sklepie elektronicznym kabel stereo z końcówkami jack oraz przejściówka z małego na dużego jacka stereo będzie bez problemu współpracować z odbiornikiem yongnuo?

jaroslaw.majcher
05-09-2011, 14:04
1. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że połączenie lampy naaparatowej oraz studyjnej da niespotykane efekty w postaci różnej wartości tinta. Jedną stronę będziesz miał różową a drugą zieloną.

Pewnie da się tak to załatwić jak mówisz przecież wyzwolenie to właściwie tylko zwarcie styków. Ale czy jest sens plątać się kablami jak już posiadasz bezprzewodowe wyzwalanie? Czy przy cenie 86zł jest sens oszczędzania na jednym odbiorniku? Kupisz sobie przedłużkę, podłączysz i wiecznie będzie Ci się to przerywało. Zawadzisz nogą i położysz którąś z lamp. Już lepiej wyzwalać studyjną za pomocą fotoceli jak chcesz zaoszczędzić.

micles
05-09-2011, 14:10
1. Raczej na pewno tak
2. Raczej chyba tak

(powinno działać, ale nie daję gwarancji firmowej :D)

Daniell
05-09-2011, 16:12
1. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że połączenie lampy naaparatowej oraz studyjnej da niespotykane efekty w postaci różnej wartości tinta. Jedną stronę będziesz miał różową a drugą zieloną.

Wiesz to z własnego doświadczenia czy tak Ci się wydaje? Znam kilka osób które w studio wspomagają się lampami systemowymi i nigdy nie słyszałem narzekań na problemy z różną temperaturą barwową czy trudność z prawidłowym ustawianiem balansu bieli.

PS:
Dokupiłem do Yongnuo kabelek który umożliwia podłączenie lampy systemowej do odbiornika nie przy pomocy gorącej stopki a gniazda PC (są sytuacje kiedy wygodniej mi kiedy odbiornik wisi na kabelku a nie jest na sztywno przymocowany do lampy) i niestety takie rozwiązanie ma jedną poważną wadę której się nie spodziewałem. Otóż lampa podłączona do rf-602 kablem pc nie wybudza się ze stanu uśpienia:sad:

1. Raczej na pewno tak
2. Raczej chyba tak

(powinno działać, ale nie daję gwarancji firmowej :D)

Jutro powinno mi się udać to sprawdzić więc dam znać. Mam tylko nadzieję, że nie będzie to w żaden sposób groziło uszkodzeniem lampy lub odbiornika:?:

jaroslaw.majcher
06-09-2011, 08:47
Wiesz to z własnego doświadczenia czy tak Ci się wydaje? Znam kilka osób które w studio wspomagają się lampami systemowymi i nigdy nie słyszałem narzekań na problemy z różną temperaturą barwową czy trudność z prawidłowym ustawianiem balansu bieli.

Wiem to z własnego doświadczenia. Szczególnie jest to widoczne na jednolitym tle, gdy systemówka jest skręcona. To, że wiele osób tego używa nie oznacza, że problem nie istnieje. I nie chodzi tutaj o temperaturę w postaci zółty-niebieski, tylko o zabarwienie (tint) zielony-różowy.

dinderi
06-09-2011, 09:08
2. Raczej chyba takNa pewno tak.

undisputed
06-09-2011, 21:53
nadszedł następca pixel knighta
więcej informacji w linku: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1317-Pixel-King-Radiowy-Bezprzewodowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-e-TTL-TTL-do-Canon-.html
co sądzicie? zastanawia mnie jeden fragment opisu: "Kompatybilne aparaty (w przypadku sterowania lampami bezpośrednio z menu aparatu):
CANON EOS 600D,1100D, 550D, 500D, 450D, 1000D
CANON EOS Rebel T3i, T3, T2i,T1i,XSi,XS
CANON EOS 7D, 60D, 50D, 40D
CANON EOS 5D Mark II, 1D Mark III, 1D Mark IV, 1Ds Mark III"
czyli mam rozumieć, że aparaty, które dotąd nie miały funkcji sterowania lampami z poziomu meu nagle ja jakimś cudem otrzymają?

miczael
07-09-2011, 08:55
Tu jest cały opis:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B77OmmGIg0gMNGE5MjlkZDQtNDU3My00NTA1LWI2MzY tZjkzZWFmZjkzNGQw&hl=en_GB

Na pewno nie da się sterować z poziomu aparatu lampami jeśli aparat nie posiada takiej funkcji w menu. Czekałem na dostępność TR-332 a tu niespodzianka, ciut droższe ale zasilanie AA, wspomaganie AF i możliwość kompensacji w trybie E-ttl sprawiły, że się skusiłem do 550EX i Metza 50AF-1.
Pozdrawiam

jaroslaw.majcher
07-09-2011, 09:33
Jak dla mnie to największą zaletą tego urządzenia BĘDZIE możliwość sterowania grupami lamp tak jak w AC3 pocket wizarda. Kręcenie 3 trybikami jest dużo wygodniejsze niż grzebanie po menu. Obym tylko się nie przeliczył.

miszaqq
07-09-2011, 10:52
kurcze, czytam i czytam i nigdzie nie moge doczytac jak wyglada wspomaganie AF przez tego nowego KING'a, moze ktos gdzies znalazl wiecej info ?
jesli bedzie wspomagalo na tyle dobrze jak robi to st-e2 to chyba przyjdzie czas na zmiane

miczael
07-09-2011, 11:20
Chodzi o to, że Pixele TR-332 nie przekazywały wspomagania AF (Lampki nie świeciły czerwonymi diodkami na fotografowany przedmiot). Podobno w Pixel king świecą jak to ma miejsce używając ST-E2.

MC_
07-09-2011, 11:23
To dziwne, bo u mnie świeciły.

undisputed
07-09-2011, 12:22
http://www.youtube.com/watch?v=r2xn8piXLQU&feature=player_embedded tutaj jeszcze dla zainteresowanych mału test pixel king'ów :)

raado
07-09-2011, 18:58
Mam nadzieję że dojdą w następnym tygodniu, sprawdzimy co to jest warte;)

szambonur
08-09-2011, 10:48
Ja niestety też zostałem zmuszony do zmiany Knight'a na Kinga z powodu braku dostępności odbiorników. Mam nadziej że wyjdzie mi to na dobre. Jak myślicie będą jakieś problemy na lampach NISSIN Di622 MARK II ?

miczael
08-09-2011, 12:26
Ja niestety też zostałem zmuszony do zmiany Knight'a na Kinga z powodu braku dostępności odbiorników. Mam nadziej że wyjdzie mi to na dobre. Jak myślicie będą jakieś problemy na lampach NISSIN Di622 MARK II ?
Myślę, że powinna działać w manualu i e-ttl, niemniej przełączanie trybów E-ttl na M (wraz z regulacja mocy) może odbywać się z lampy a nie z body jak to ma miejsce z EX II. Regulacja +/- 2 EV w Ettl powinna działać z body, ale to takie przypuszczenia, moje kingi czekają już w domu jak wrócę z pracy to po testuje ale z Metzem 50 AF-1 oraz z starym 550EX.
Pozdrawiam

szambonur
08-09-2011, 14:25
dla mnie najważniejsza jest regulacja z body w ettl na plus i na minus, mam nadzieje że tak będzie, resztę jakoś przeboleje... a tak na marginesie to użytkowników Knight'a polscy dystrybutorzy zrobili trochę na szaro bo zostałem z bezużytecznym kompletem nadajnika i odbiornika ;)

undisputed
09-09-2011, 08:53
czy w pixel king'ach znajdziemy przycisk "test" do wyzwalania błysku? nie mogę takiej informacji znaleść, ale może coś przeoczyłem...

MC_
09-09-2011, 08:54
Na zdjęciach na środku jest napis "test".

undisputed
09-09-2011, 09:09
szczerze powiedziawszy to nie widzę tego <wstyd>
gdzieś wcześniej chyba to zauważyłem, ale teraz znaleśc nie moge ;/

jaroslaw.majcher
09-09-2011, 09:18
Na środku pomiędzy 2 strzałkami. Jest sam napis test. Prawdopodobnie jest to przycisk membranowy.

Tapatalknięto z Galaxy S II

MC_
09-09-2011, 09:19
Problem w tym, że na jedynej aukcji na allegro pixelowych króli nie ma już napisu test tylko nazwa urządzenia.

undisputed
09-09-2011, 09:22
nadal nie widzę, owych "strzałek" również :P ale mniejsza o to, niedługo powinny przyjśc, więc jak już je będe miał w rękach to pewnie znajde ;)

no właśnie ja patrze na allegro :)

miczael
09-09-2011, 11:15
Na środku pomiędzy 2 strzałkami. Jest sam napis test. Prawdopodobnie jest to przycisk membranowy.

Tapatalknięto z Galaxy S II

Mam przed sobą i niestety brak jakiegokolwiek przycisku odpowiadającego za "Test" zarówno na nadajniku jak i na odbiorniku, wyłączniki ON/OFF oraz przyciski po obu stronach do grup i kanałów
Pozdrawiam

undisputed
09-09-2011, 11:36
czyli jednak nie ma przycisku test- wielka szkoda ;/

szambonur
09-09-2011, 12:37
Królewski orszak przybył ;) tylko po to takie wielkie? Dwa razy większe od Knight'a...

preinwher
09-09-2011, 12:50
Królewski orszak przybył ;) tylko po to takie wielkie? Dwa razy większe od Knight'a...

Czekam na Twoja opinię co do Kinga, powoli się przymierzam do zakupu :)

szambonur
09-09-2011, 13:09
Czekam na Twoja opinię co do Kinga, powoli się przymierzam do zakupu :)

Przecież możemy razem potestować. "Rozgryzę" je wieczorkiem to się zgadamy...

miczael
09-09-2011, 19:26
Witam
Ja przetestowałem tak wiec Metz 50 AF-1 działa super jak na filmie z 430 EX II, czyli pełna kontrola w ETTL oraz przejście na M z pełną regulacją z poziomu body. Natomiast nie mogę sobie poradzić z 550 EX wali pełną mocą i nic się nie chce słuchać nadajnika... jeszcze posprawdzam CFn lampy
Pozdrawiam

--RUMIANY--
09-09-2011, 20:10
czyli jednak nie ma przycisku test- wielka szkoda ;/

Dzisiaj przyszly do mnie te urzadzenia Pixel King, rozgryzlem ze wyzwalanie testowe to naraz wlaczenie obydwu przyciskow bocznych jeden do zmiany grup drugi do kanalu. Wyzwala sie blysk testowy na wszystkich lampach podlaczonych do odbiornika.

Nie dziala na nadajniku na goracej stopce wyzwalanie lampy, wydaje mi sie wg instrukcji, ze to sluzy tylko do przyszlosciowego sterownika N-Ettl. W pocket wizardach zdaje sie mozna doswietlac na nadajniku lampa w ettlu. Choc nie jestem pewien.

Szkoda, ze nie mozna tak jak w moich starych Kinghtach kombinowac zdalnie naraz Ettl + manual przydatny do oswietlania widocznej w kadrze kontry.
W kinghtach mozna bylo ustawic na jednej grupie lamp ettl a na drugiej grupie zwykly manual. Wszystko zdalnie.

Acha zapomnialem dodac na nadajniku jest bardzo jasna duza biala dioda do wspomagania AF. Troche razi po oczach :)

Testuje na 5d Marku II, 580 Ex II, 550 ex i 270 ex II. Na 5d tez chodzi.

szambonur
09-09-2011, 22:35
Też właśnie zakończyłem testy swoich King'ów na zestawie 5DmkII dwie lampy Nissin Di622 mark II i jedna Canon EX 580 II. Skupiłem się przede wszystkim nad poprawnością automatyki, wszystkie lampy przydzielone do jednej grupy, korekta z body działa bez zarzutów, więc znaczy że wszystko jest chyba OK...

miczael
11-09-2011, 09:45
Witam
Niestety na 50D i podejrzewam też na wszystkich innych aparatach, lampa 550EX nie działa poprawnie na pixel king-ach. Co prawda nie robiłem aktualizacji transmitera, ale na zestawie otrzymanym lampa działa tylko na M i bez HSS. Wszystkie inne tryby jak ETTL z HSS, TTL z HSS powodują wyzwolenie ale lampy z pełną mocą, a HSS powoduje nie doświetlenie dołu powyżej 1/250s. Lampa też nie reaguje na jakiekolwiek zmiany ustawień z poziomu body. Proszę o wasze opinie może coś robię źle ,a ale metz 50 AF-1 działa wyśmienicie.
Pozdrawiam

MC_
11-09-2011, 10:00
Wina lezy po stonie lampy.

miszaqq
11-09-2011, 12:22
dokladnie przeciez w ktoryms z testow bylo wyraznie napisane/powiedziane ze tylko lampy drugiej generacji czyli 580II i 430II beda w pelni obslugiwaly regulacje z poziomu body, natomiast jesli chodzi o metz nissin sigma itd to juz trzeba metoda prob i bledow, nowe pewnie beda dzialaly starsze niekoniecznie :/

--RUMIANY--
11-09-2011, 13:00
Wlasnie dostalem maila od sprzedawcy z informacja ze moge zwrocic urzadzenia jako, ze najbardziej zalezalo mi na funkcji doswietlania pierwszego planu z goracej stopki oprocz dwoch innch lamp na odbiornikach rozstawionych na statywie.

Sprzedawca juz upgradowal opis iz goraca stopka na nadajniku sluzy tylko i wylacznie do przyszlosciowego N-Ettl kontrolera. Nie sluzy to do zamocowania lampy.

Pozostaje w takim razie przy starszych kinghtach. Pzdr

Shadow
13-09-2011, 08:19
Czy można za pomocą 580 na korpusie odpalać zdalnie lampę 420EX umieszczoną w innym miejscu sali ? Czy można ustawić która z nich ma błyskać ? Czy w takim przypadku 420 musi być jakoś w polu widzenie 580 aby ją wyzwolić ?

miczael
13-09-2011, 08:46
Można, ale raczej o sali zapomnij. Możesz się bawić w studio do max ok 10m i lampy muszą się widzieć. Możesz sterować lampami z poziomu lampy 580EX, oddzielnie każdą. Na sali każde przejście pomiędzy lampami może spowodować nie wyzwolenie 420ex.

Shadow
13-09-2011, 09:00
Rozumiem. Czyli transmisja między nimi jest w podczerwieni i jak ktoś stanie w polu widzenia to ją przerwie. Można by próbować gdzieś ją ustawić wyżej. Ale jak to jest w praktyce to nie wiem. Myślałem już kiedyś o takim oświetlaniu bawiących się z dwóch różnych stron. Tylko czy jest możliwa prawidłowa komunikacja między lampami a jednocześnie takie ujęcie aby nie było jej w kadrze.

sebfoto
13-09-2011, 09:21
Rozumiem. Czyli transmisja między nimi jest w podczerwieni i jak ktoś stanie w polu widzenia to ją przerwie. Można by próbować gdzieś ją ustawić wyżej. Ale jak to jest w praktyce to nie wiem. Myślałem już kiedyś o takim oświetlaniu bawiących się z dwóch różnych stron. Tylko czy jest możliwa prawidłowa komunikacja między lampami a jednocześnie takie ujęcie aby nie było jej w kadrze.

W zasadzie wszystko zależy od sali - raz można postawić drugą lampę na stopce lub elastycznym rzepem do jakiejś kolumny, a innym razem nic nie zrobisz. Jeśli kamerzysta używa oświetlenia na kamerze, to można spróbować to wykorzystać..

wiktor2323
13-09-2011, 10:57
Próbowałem wyzwolić 430Ex na sali i powiem Ci że średnio to wychodziło.. Niestety ani razu nie odpaliła na 5 zdjęć i dałem sobie spokój, mimo tego że lampa była dość wysoko i powinny się widzieć. Na sali weselnej tylko radiówki.

jaceksw
13-09-2011, 11:06
Jak będzie na sali to nie wiem. Ja bez problemu za pomocą 580EXII odpalam 430EX w pokoju całkiem sporym. Mniejszym niż dekarowany zasięg, 12m-15m w pomieszczeniach i 8m-10m na zewnątrz.

wiktor2323
13-09-2011, 11:16
Jacek ale pewnie w pokoju nie ma pełno ludzi ;) Jak robiłem testowe foty czy lampa pali z bliska i bez ludzi to paliła normalnie, jednak testy testami a przy zdjęciach była kiszka.

Shadow
13-09-2011, 12:53
Próbowałem wyzwolić 430Ex na sali i powiem Ci że średnio to wychodziło.. Niestety ani razu nie odpaliła na 5 zdjęć i dałem sobie spokój, mimo tego że lampa była dość wysoko i powinny się widzieć. Na sali weselnej tylko radiówki.

Z radiówką jak to by wyglądało ? Zakładam radiowy wyzwalacz na stopce aparatu i odpalam lampę czy też dwie na sali tak ? A jak chcę żeby 580 był na aparacie a drugą radiowo odpalić to jak to zrobić co kupi i jak to zamontować ?

wiktor2323
13-09-2011, 14:06
Nowe rf 603 mają przeniesienie ttl dla lampy która jest" na aparacie", więc możesz sobie normalnie pracować w TTl, poza kontrą;) Ewentualnie, chyba można podpiąć nadajnik za pomocą kabla do gniazdka Pc w lampie, która będzie na aparacie ;)

4kwiatek
13-09-2011, 20:02
Hi...

Nowe rf 603 mają przeniesienie ttl dla lampy która jest" na aparacie", więc możesz sobie normalnie pracować w TTl, poza kontrą;) Ewentualnie, chyba można podpiąć nadajnik za pomocą kabla do gniazdka Pc w lampie, która będzie na aparacie ;)

Pojawiła się jakaś nowa wersja ? Bo ta którą mam nie przenosi ze stopki na lampę TTL'a na aparacie.

Pozdrawiam...

jaceksw
13-09-2011, 20:47
Jacek ale pewnie w pokoju nie ma pełno ludzi ;) Jak robiłem testowe foty czy lampa pali z bliska i bez ludzi to paliła normalnie, jednak testy testami a przy zdjęciach była kiszka.
Ludzie to akurat są ale lampy się "widzą" :D

J.

maki1000
14-09-2011, 20:22
Czy youtungo rf-602 zadziałają w takiej konfiguracji:
Lampa na body tak żeby działał ettl i wspomaganie af, nadajnik na kabelku synchro tak żeby nie blokował stopki. Odbiornik do lampy doświetlający drugi plan.

Czyli pierwszy plan doswietlany w ettl a druga lampa doswietlajaca tlo lub z filtrem żelowym jako kolorowe wypełnienie tla. Zadziala to ?

wiktor2323
14-09-2011, 21:05
Hi...

Pojawiła się jakaś nowa wersja ? Bo ta którą mam nie przenosi ze stopki na lampę TTL'a na aparacie.

Pozdrawiam...
http://forum.optyczne.pl/printview.php?t=15755&start=0&sid=810c3a9d7c06b05ef744dc18ddaa457b
"Do tego metalowa stopka, ze stykami mającymi umożliwiać przenoszenie danych TTL do lampy zamocowanej na urządzeniu w stopce aparatu (więcej na ten temat poniżej)."
Osobiście nie mam tych nadajników, ale tutaj pisze wyraźnie że lampa która jest wpięta w nadajnik pracuje w TTL

4kwiatek
14-09-2011, 21:18
http://forum.optyczne.pl/printview.php?t=15755&start=0&sid=810c3a9d7c06b05ef744dc18ddaa457b
"Do tego metalowa stopka, ze stykami mającymi umożliwiać przenoszenie danych TTL do lampy zamocowanej na urządzeniu w stopce aparatu (więcej na ten temat poniżej)."
Osobiście nie mam tych nadajników, ale tutaj pisze wyraźnie że lampa która jest wpięta w nadajnik pracuje w TTL

Pozwolę sobie zacytować ze wskazanej przez Ciebie recenzji...

Ostatnia rzecz którą sprawdziłem, to wyzwalanie lampy przez odbiornik w sankach aparatu. Niestety spotkał mnie tu zawód - zarówno EX580 II jak i nissin di622 ustawione w tryb eTTL odpalały za każdym razem z pełną mocą.

Zwracam też uwagę że na zdjęciach widać że od strony lampy brakuje jednego pinu. Co ciekawe - na stronie producenta jest zdjęcie gdzie ten brakujący pin jest :).

Mam RF-603 - do lampy nie przenosi TTLa - nie pozwala też na wzbudzenie wspomagania AF. Działa za to budzenie lamp z uśpienia. Jako ciekawostkę zauważę tylko że w LV nie działa sterowanie lampami innymi niż ETTL :(. Spotkał mnie ostatnio z tego powodu straszny zawód :(.

Pozdrawiam...

wiktor2323
14-09-2011, 23:35
Pozwolę sobie zacytować ze wskazanej przez Ciebie recenzji...

Ostatnia rzecz którą sprawdziłem, to wyzwalanie lampy przez odbiornik w sankach aparatu. Niestety spotkał mnie tu zawód - zarówno EX580 II jak i nissin di622 ustawione w tryb eTTL odpalały za każdym razem z pełną mocą.

Zwracam też uwagę że na zdjęciach widać że od strony lampy brakuje jednego pinu. Co ciekawe - na stronie producenta jest zdjęcie gdzie ten brakujący pin jest :).

Mam RF-603 - do lampy nie przenosi TTLa - nie pozwala też na wzbudzenie wspomagania AF. Działa za to budzenie lamp z uśpienia. Jako ciekawostkę zauważę tylko że w LV nie działa sterowanie lampami innymi niż ETTL :(. Spotkał mnie ostatnio z tego powodu straszny zawód :(.

Pozdrawiam...

Przyznaje, że testu nie doczytałem do końca, szukałem tylko tej informacji którą zacytowałem bo byłem pewien z czytanych opisów na aukcjach, że przenosi:roll: Chciałem kupić ten wyzwalacz żeby świecić na sali weselnej no ale jak widzę sobie nie poświecę. Dzięki:-P

Janek1977
15-09-2011, 11:45
Mam pytanie do posiadaczy Pixel King. Czy ta funkcja "Wsparcie podświetlania autofokusa" oznacza, że nadajnik ma wspomaganie autofokusa podobne jak w lampach? Planuje przeskoczyć z transmitera ST-E2 na radiowe wyzwalacze, ale jednocześnie nie chciałbym stracić wspomagania autofokusa.

miczael
15-09-2011, 12:09
Tak nadajnik zamontowany w sankach na aparacie dysponuje białą diodą która oświetla wybrany punkt AF. Nie wiem czy każdy bo robię na centralnym i tam patrząc przez wizjer widzę białą wiązkę na fotografowanym obiekcie.

Janek1977
15-09-2011, 12:35
Dzięki!

Skarabeus
18-09-2011, 21:10
Podobno Pixel King
Nie wspiera systemu bezprzewodowego dla lamp błyskowych Canon.
Co to znaczy? Czy "master" odpalany przez PK nie wyzwoli "slavów"?

miczael
18-09-2011, 21:39
wyzwoli testowałem na 550EX i 420 ex. Oczywiście na 550EX master i 420 EX slave. System nie wspiera bo nie da się przestawiać(bynajmniej 550EX) w menu aparatu podpiętej lampy master do PK. Lampe ustawiasz ręcznie i w M plus tryb master i z lampy ustawiasz sobie 420/430 ex oczywiście ettl wiec zapomnij o manualnym zoomie lampy (tej na slave) jak wszystko poustawiasz PK wyzwoli 550EX, która z kolei wyzwoli 420 EX. Ja 550 EX sprzedałem gdyż nie urządza mnie tylko tryb M z PK. Nie wiem jak z 580 EX II ale przypuszczam, że podobnie jak mam z Metzem 50 AF-1 czyli w pełni kompatybilna lampa sterowana z menu aparatu, zarówno w ETTL jak i M wszytko pod ręką bez biegania, łącznie z kompensacją do 8:1 dla każdej lampy oddzielnie w ETTL. Zbieram na Metza 58 AF-2 gdyż na nową 580 EX II żona mi nie pozwoli:) poza tym sie psują :(

acjel
19-09-2011, 11:44
Witam

Mam pytanie, czy ktos juz testowal nowy HyperSync w pocketwizardzie? z moim 5D w trybie automatycznem juz pieknie synchronizuje na 1/320 na samym starcie ze starym, manualnym metzem. Jestem ciekawy jak Hypersync teraz dziala z lampami studyjnymi, czy ktos probowal?

akustyk: podkleilem, bo watek zbiorczy na ten temat juz jest. czuwaj!

Janusz Body
19-09-2011, 12:38
Było parę razy np. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74334&page=45
post 448 dla przykładu

używaj http://maciejko.net/cbsearch/ ZANIM założysz nowy wątek.

EDIT: O już ktoś przeniósł :-)

vibovit
23-09-2011, 23:00
Mam pytanie które pewnie już przewinęło się przez forum, ale przerzucenie setek stron postów mija się z celem. Więc moje pytanie brzmi jak odpalić zdalnie nissina di622. Z tego co wyczytałem żadne phottixy i inne cuda wianki i wyzwalacze radiowe odpadają w przedbiegach. Pozostaje więc chyba jakaś kostka lub coś w ten deseń. Co możecie zaproponować, jeśli jakaś kostkę to jaką? Próbowałem też fotoceli lecz nissin ma problemy nawet w nocy aby za każdym razem dać błysk. Lamp potrzebuję głównie w plenerze do zdjęć rowerowych. Z góry dziękuję za pomoc :)

acjel
27-09-2011, 16:06
pocketwizard tego nissina obsluguje

Domenica
28-09-2011, 03:11
miałabym pytanie czy podłączając przez pocketwizarda powerSt4 lampę Elinchrom da mi możliwość otrzymania czasów synchro 1/8000 ?

grzegorzki
28-09-2011, 08:05
miałabym pytanie czy podłączając przez pocketwizarda powerSt4 lampę Elinchrom da mi możliwość otrzymania czasów synchro 1/8000 ?

Nie wiem co to ten powerSt4, ale lampy studyjne nie maja takich czasow synchronizacji. Zeby uzyskac synchronizacje przy tak krotkich czasach nalezy lampe studyjna odpalic inna lampa (na aparacie w trybie M) przez fotocele.

E.3
28-09-2011, 09:36

Tak, będzie możliwość synchronizacji do 1/8000 ale tylko z serią RX od Elinchroma

grzegorzki
03-10-2011, 05:26
Tak, będzie możliwość synchronizacji do 1/8000 ale tylko z serią RX od Elinchroma

Aby na pewno do 1/8000 ? Ktos to sprawdzil ?

Elinchrom: Action freezing flash durations at full power Style RX 300-1/2850 s; RX 600-1/2050 s; RX 1200-1/1450 s / t=0.5

wasiu
03-10-2011, 08:26
Mam pytanie które pewnie już przewinęło się przez forum, ale przerzucenie setek stron postów mija się z celem. Więc moje pytanie brzmi jak odpalić zdalnie nissina di622. Z tego co wyczytałem żadne phottixy i inne cuda wianki i wyzwalacze radiowe odpadają w przedbiegach. Pozostaje więc chyba jakaś kostka lub coś w ten deseń. Co możecie zaproponować, jeśli jakaś kostkę to jaką? Próbowałem też fotoceli lecz nissin ma problemy nawet w nocy aby za każdym razem dać błysk. Lamp potrzebuję głównie w plenerze do zdjęć rowerowych. Z góry dziękuję za pomoc :)

Da się ją odpalić po małej przeróbce polegającej na montażu gniazda jack z boku obudowy.
Do tego gniazda podłączasz kabelkiem wyzwalacz i wszystko gra.
Przetestowane na własnej skórze.

już na allegro widziałem aukcje z ofertą przeróbki.

a tu link jak zrobić to samemu.
http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ
http://www.youtube.com/watch?v=0VKEvpTPOis

dinderi
05-10-2011, 13:52
Pozwolę sobie na przestępstwo i wkleje okrojony post, napisany w innym temacie.
Upraszam miłosciwie panujących o lekki wymiar kary. Tutaj szybciej doczekam się pomocy, niz tam. A tam tez był napisany w prawidłowym kontekście.

Rzadko proszę o pomoc. Zwykle, kiedy już nie mam nadziei, a taka chwila własnie mnie naszła. Otóż:
Dorobiłem do lampy YN-460II gniazdo Jack, żeby móc podłaczyć odbiornik RF-602 po kabelku. Przeróbka polegała na równoległym wlutowaniu gniazda w przewody, które idą z PCB lampy do stopki. Kiedy zakładam odbiornik na stopkę lampy, wszystko pięknie się wyzwala. Kiedy podłączam kabelkiem, nie wyzwala się. Kabelek sprawny, odbiornik sprawny. Co ciekawe, zwarcie styków w dorobionym gnieździe wyzwala lampę, a podłaczenie tych samych styków do sanek odbiornika, nie wyzwala lampy.
Nie rozumiem, logika mi nie pracuje.

Gniazdo jest stereofoniczne, ale przerobiłem na monofoniczne poprzez zlutowanie ze sobą styków sygnałowych. Kabelek z odbiornika do lampy ma wtyk monofoniczny.

Co zrobić, jeśli da się, żeby wyzwolić lampę kabelkiem przez dodatkowe gniazdo. Co mogłem ewentualnie przeoczyć?

Bomberp
05-10-2011, 14:00
Może nie powinieneś lutować razem styków sygnałowych.

dinderi
05-10-2011, 14:09
Na logikę. Jeśli włożę wtyczkę mono do gniazda stereo, to styki sygnałowe bedą ze sobą zwarte tak, czy tak.Włożenie. Zwarłem styki w gnieździe w lampie. Z odbiornikiem nic nie robiłem.

Kolaj
05-10-2011, 14:21
Na logikę. Jeśli włożę wtyczkę mono do gniazda stereo, to styki sygnałowe bedą ze sobą zwarte tak, czy tak.A nie powinieneś raczej był zlutować złącza środkowego z tylnim? Tak mi się wydaje kiedy patrzę na ten obrazek.
http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=2255998

Bomberp
05-10-2011, 14:35
IMO wkładając wtyk do tego gniazda robisz zwarcie.
Czy przy wkładaniu jest wyzwalany błysk?

dinderi
05-10-2011, 14:50
A nie powinieneś raczej był zlutować złącza środkowego z tylnim? Tak mi się wydaje kiey patrzę na ten obrazek.
http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=2255998
Tak właśnie zrobiłem. Przepraszam za bład w moim pierwszym poście.
Nie zlutowałem sygnałowego z sygnałowym (środkowy z główką) ale masę z sygnałowym od autofokusa.

Wasze sugestie kazały mi zrobić eksperyment i doszedłem, że dla tego wyzwalacza istotna jest polaryzacja styków. Zamieniłem kabelki od gniazda przy stopce i juz mi się wyzwala prowizorycznym kabelkiem od stopki odbiornika.

Na razie jeszcze nie rozwiązałem problemu wyzwalanie przez oryginalny kabelek wetknięty w gniazdo odbiornika. Możliwe, że jednak jest on uszkodzony.
Ok. Zlokalizowałem, że rozwiązaniem problemu jest :
1. Prawidłowa polaryzacja styków
2.Sprawny oryginalny kabelek, który w moim przypadku wydaje się niesprawny :(

Przytknąłem przewody prowizorycznego kabelka do odpowiednich pinów w odbiorniku wg tego opisu (1-masa, 3-migawka): http://www.diyfilm.co.uk/wp-content/uploads/2011/04/RF-602-3-pin-outs.jpg i lampa się wyzwala.

Zanim wezmę się za rozbieranie oryginalnego kabelka, czy jest może w okolicach W-wy ktoś, kto ma ewidentnie sprawny kabelek łaczący lampę z odbiornikiem RF-602, skłonny spotkac się na chwilę w celu potwierdzenia, że mój kabelek jest walnięty?
Przedzwoniłem oryginalny kabelek i już sie nie muszę spotykać.
Nie ma ciągłości na żyle wyzwolenia migawki.

Problem zdiagnozowany. Dziękuję za uwagę.

Glorf
25-10-2011, 23:53
Czy lampy 420ex lub 430ex da rade zdalnie wyzwolic jakos za pomoca Powerlux FW-1B?

AMMarshall
26-10-2011, 06:55
Czy lampy 420ex lub 430ex da rade zdalnie wyzwolic jakos za pomoca Powerlux FW-1B?
Da radę, z pomocą kostki z gniazdem PC.

gadget_zary
26-10-2011, 10:28
http://www.akcesoriafoto.com/phottix-odin-wyzwalacz-ttl-lamp-blyskowych-wersja-canon-zestaw-p-942.html

Widział to ktoś na żywo ?

AMMarshall
26-10-2011, 11:19
http://www.akcesoriafoto.com/phottix-odin-wyzwalacz-ttl-lamp-blyskowych-wersja-canon-zestaw-p-942.html
Widział to ktoś na żywo ?
W Łodzi ma być jakaś prezentacja Photiksa z tym Odinem w roli głównej.

O tutaj (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79073).

jaroslaw.majcher
26-10-2011, 12:17
Trochę za drogi ten Phottix. Za 400zł więcej można mieć TT5 + TT1 + pewność że za rok będzie można dokupić odbiorniki.

Pod koniec roku ma wyjść nowy Pixel więc ja cierpliwie czekam :-)

Hiv
04-11-2011, 01:56
Mówisz o Pixel King? Ktoś to już może testował?

mik81
07-11-2011, 09:10
Mówisz o Pixel King? Ktoś to już może testował?

Jak sądzę kolega mówi o Phottix Odin - nowym dziecku z tej stajni. Po krótce ma możliwość wyzwalania 3 grup w E-TTL lub manualu ze sterowaniem zoomem palników. I to wszystko z 1 miejsca wpiętego w gorącą stopkę w aparacie. Jak z ciekawości szukałem cen to podstawowy zestaw wsykoaczył mi ok 1350pln (sterownik z 1 odbiornikiem) a kazdy nowy odbiornik 450pln (alledrogo)

Glorf
15-12-2011, 20:09
Jak wyglada wyzwalanie lamp studyjnych (popularnych Elfo, Quantuum itp)za pomoca Pixel Knight albo Pixel King jak chcemy miec czasy min 1/2000s? Czy ktos testowal? Czy to wogole mozliwe?

m2k
28-12-2011, 00:40
Ja zainwestowalem w Pocket Wizardy i nie widze wad od czasu zakupu :-)

mxw
29-12-2011, 01:08
Ja zainwestowalem w Pocket Wizardy i nie widze wad od czasu zakupu :-)
- brak wspomagania af?
- rozmiar?
- cena?
- odstające elementy?
zależy zresztą o jakiej wersji mówisz... :roll:

ale rozumiemy, przytulamy, podziwiamy. ;) :D :mrgreen:

pank
29-12-2011, 01:13
A które wyzwalacze radiowe mają wspomaganie AF? Bo takich które synchronizują błysk na 2 kurtynę zdaje się też nie ma? Albo z czymś co działa jak AC3? Cena jest adekwatna do jakości i funkcjonalności, jeżeli co innego jest priorytetem zawsze można kupić chińczyki jakieś.

MC_
29-12-2011, 09:22
Kingi maja namiastke wspomagania.
O ile dobrze pa.ietam, to rowniez na 2 kurtyne synchronizuja...

Sent from my GT-I9000

mxw
29-12-2011, 16:36
A które wyzwalacze radiowe mają wspomaganie AF?
najnowsze pixel king coś tam zaczynają mieć, więc widać, że dostrzeżono problem.
tak na poważnie to tylko ST-E2, ale on nie jest radiowy, jedynie bezprzewodowy.

natomiast chodziło mi o coś innego - to, że nie ma dobrego czy idealnego rozwiązania nie oznacza, że te, które są są dobre i można "nie widzieć ich wad".

to tak, jak z obecnymi smartfonami czy ajfonami - wiadomo, jakie są - dlatego jak ktoś mówi, że jest zadowolony ze swojego smartfona, to po prostu raczej czegoś nie wie albo nie chce tego przyznać. ;)

dlatego osobiście nie napiszę, że jestem zadowolony ze swojego wyzwalacza, dopóki nie pojawi się na rynku coś wielkości PW TT1/TT5 z ich całą jakością i inteligencją ORAZ ze wspomagaczem AF. hawk. :cool:

pank
29-12-2011, 16:42
Można być zadowolonym ze swojego sprzętu bo kupując go miało się świadomość jego wad i zalet i oczekiwało się tego co się dostało :)

m2k
29-12-2011, 18:32
Można być zadowolonym ze swojego sprzętu bo kupując go miało się świadomość jego wad i zalet i oczekiwało się tego co się dostało :)

Dokladnie! :-) Poza tym kupujesz sprzet, ktory spelnia Twoje wymagania za kwote, ktora jestes w stanie wydac i mozesz powiedziec, ze jestes zadowolony ze swojego sprzetu - spelnia on Twoje wymagania. Chociaz zawsze znajda sie ludzie, ktorzy beda narzekac, ze cos jest za drogie, bo przeciez moznaby to taniej sprzedawac.

Idac tokiem myslenia kolegi mxw okaze sie, ze nigdy nie jestes zadowolony z tego, co masz, bo zawsze moze byc cos lepiej. Nie ma wspomagania AF i jest za duzy i za drogi? OK, zalozmy ze zrobia tanszy i mniejszy model z AF, wkrotce znajdzie sie ktos, komu bedzie przeszkadzac, ze jest na malo popularne modele baterii (no, ale mial byc maly, dlatego nie da sie wsadzic zwyklych AA, czy nawet AAA) :-)

Wlasciwie, to po co w ogole PW? Czy Canon nie moglby wbudowac funkcjonalnosci PW w korpus i lampy? Przeciez tak byloby idealnie :-)

mxw
30-12-2011, 22:17
no okay, okay, fakt, zgoda, macie rację - każdy ma swój próg akceptowalności, który jeszcze dodatkowo zmienia się w czasie. poza tym czasami po prostu trzeba pójść na jakieś kompromisy, by zrealizować zadanie.

no ale wiecie, bez takiego.... wyliczania jak moje, nie byłoby postępu. ;)

Wlasciwie, to po co w ogole PW? Czy Canon nie moglby wbudowac funkcjonalnosci PW w korpus i lampy? Przeciez tak byloby idealnie :-)
czytasz mi w myślach. :mrgreen:
i z pewnością za jakiś czas dokładnie tak będzie. 8-)

lukasz5DmkI
02-01-2012, 13:58
Mam pytanko może głupie ale nigdy nie wyzwalałem lamp bezprzewodowo.Czy mająć 580EX II na body jako master będzio ona kompatybilna z Metze 48Af-1 ?

jaroslaw.majcher
02-01-2012, 15:32
Tak, będzie kompatybilna. Sam bawiłem się takim setupem. Do pomieszczeń się nada, ale na zewnątrz zdecydowanie odpada (jak lampy się widziały, metz odpalał w 20-30 przypadkach)

wiktor2323
02-01-2012, 21:59
Dodam, że wyzwalanie w większych pomieszczeniach jak sala weselna też raczej odpada. Próbowałem i po 10 minutach prób zrezygnowałem bo odpalała gdy byłem blisko.

sylwek2k
03-01-2012, 21:23

Moglby, tylko wlasciwie po co?

Po to pewne rzeczy USUWA sie z aparatow, zeby moc sprzedac pewne rzeczy dodatkowo i na tym zarobic.

Kiedys byla dioda wspomagania AF w body... KIEDYS. Pozniej doszli do wniosku, ze lepiej sprzedac lampe blyskowa ze (skutecznym) wspomaganiem AF, niz robic to jako 'gratis' w body.

Cos czuje, ze fakt wprowadzenia w nowych body funkcji MASTERa, to przejaw prac nad czyms skuteczniejszym ze strony Canona. :/

Daniell
04-01-2012, 00:59
Taka już polityka Canona. Po co w kosztującym kosmiczne pieniądze flagowym modelu 1D X wbudować funkcję wifi i GPS które obecnie posiada niemal każdy mieszczący się w dłoni smartfon kosztujący powyżej 500zł skoro można wyprodukować dwa oddzielne urządzenia kosztujące razem 900$ (w europie pewnie 900 euro) i w dodatku jednocześnie podpiąć możemy tylko jedno z nich :)

jaroslaw.majcher
04-01-2012, 09:22
Sprzęt typu 1dx jest skierowany dla profesjonalistów, natomiast smartfony nawet taki galaxy SII dla szarych konsumentów. Zapewne nie chodzi tu o dołożenie kolejnej kostki, a zapewnienie ~100% bezawaryjności.

Smartfony (terminale) dla biznesu, dla ludzi który oczekują niezawodności zaczynają się od 4k (MC5x itp).

dinderi
04-01-2012, 09:35
Zapewne nie chodzi tu o dołożenie kolejnej kostki, a zapewnienie ~100% bezawaryjności.
To tak, jak z tym, że piłkarze grają dla kibiców (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mDLL9nxaq6g#t=77s)...:roll:
Przepraszam za OT.

morafi
05-01-2012, 05:32
Panowie mam małe pytanie, ktory z tych dwoch wyzwalaczy jest lepszy (chodzi mi glownie o jakosc wykonania, niezawodnosc no i moze o marke - ktora jest bardziej wiarygodna)
1. Pixel Opas (2,4 Ghz - do 400m zasieg )
2. Phottix Atlas (433 Mhz - od 100m zasieg )

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam

lukasz.sulecki
08-01-2012, 15:39
Zakupiłem ostatnio PixelKing (nadajnik + odbiornik) oraz jednego opasa, który współpracuje z kingami. Ciekawa opcja - na razie testuje działanie...

PrzemoWLKP
17-01-2012, 18:55
Zakupiłem ostatnio PixelKing (nadajnik + odbiornik) oraz jednego opasa, który współpracuje z kingami. Ciekawa opcja - na razie testuje działanie...

Jak się spisują? Własnie szukam jakichś dobrych wyzwalaczy.

Glorf
17-01-2012, 19:03
Czy Pixel Kingi sa w stanie wyzwolic migawke bez cieni na 1/200 w 5d i 5dmk2 bez wchodzenia w HSS?

eclipse
17-01-2012, 23:37
Czy Pixel Kingi sa w stanie wyzwolic migawke bez cieni na 1/200 w 5d i 5dmk2 bez wchodzenia w HSS?

kingi działają jak lampa systemowa w sumie, wiec jeśli w aparacie minimalne synchro jest 1/200 sekundy to tak, a jeśli tylko 1/160 to nie :)

Glorf
17-01-2012, 23:51
Mam Yongnuo 602 i w specyfikacji stoi ze wyzwalaja do 1/250s. W 5dmk2 mam do 1/200 jednak pojawia sie juz charakterystyczny cien migawki. W innych body np 7D daje rade bez problemy 1/200 lub 1/250. Stad spytalem.

eclipse
17-01-2012, 23:57
Mam Yongnuo 602 i w specyfikacji stoi ze wyzwalaja do 1/250s. W 5dmk2 mam do 1/200 jednak pojawia sie juz charakterystyczny cien migawki. W innych body np 7D daje rade bez problemy 1/200 lub 1/250. Stad spytalem.

ja odpalam kingi ze studyjnymi na 1/8000 s bez żadnych niespodzianek :)

Glorf
18-01-2012, 00:00
A jakimi studyjnymi?

eclipse
18-01-2012, 00:02
A jakimi studyjnymi?

chińskimi powerluxami i quantumami

Glorf
18-01-2012, 00:04
Myslalem ze to HSS dziala tylko z lampami co maja HSS...

eclipse
18-01-2012, 00:07
Myslalem ze to HSS dziala tylko z lampami co maja HSS...

no widzisz ;) dzięki temu, że chińszczyzna ma stosunkowo długi czas błysku można to osiągnąć...

Glorf
18-01-2012, 00:10
Tylko ze to jest pierwszy raz jak trafiam na taka informacje. Wczesniej szukalem w sieci i pytalem ludzi zajmujacych sie sprzedaza tego - informacje a raczej dezinformacje jakie dostalem doprowadzily do niezlege metliku z ktorego nic nie wynikalo. W takim razie jak mi sie kupi to sam przetestuje.

eclipse
18-01-2012, 00:14
zerknij tu http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1022466&postcount=17

Glorf
18-01-2012, 00:18
1/8000....:shock: shiiii-

eclipse
18-01-2012, 00:22
tu widać lepiej:

źródło (http://www.eclipse.com.pl/ftp/canon/_MG_4240.jpg)

miszaqq
24-01-2012, 12:43
ostatnio wpadl mi w rece najnowszy produkt pixel'a, czyli wyzwalacz i odbiornik king, jak ktos ma jakies pytanka to moge chetnie potestowac [i bez tego tez sie przymierzam do malego testu]
do tego posiadam takie wyzwalacze jak na zdjeciu, wiec moge testowac mieszanie, wzajemne podlaczanie, wyzwalanie itd - do dyspozycji lapmy studyjne jak i 580EXII

źródło (http://img88.imageshack.us/img88/6194/img2542800px.jpg)

r3b
24-01-2012, 12:49
Skoro się polecasz to ja mam prośbę... Pixel kingi z dwiema lampami systemowywmi... Sprawdź czy w opcjach ustawien bezprzewodowych, mozesz zmienić i ZATWIERDZIĆ stosunek odpalenia lamp w ETTLu.

Dzięki.

miszaqq
24-01-2012, 13:15
o ile druga lampe systemowa (430EXII) moge miec na jutro to pixele kupilem w podstawowym zestawie czyli 1 nadajnik i 1 odbiornik do testow, jak mi sie spodoba to jeszcze 2 nadajniki sa w planach

r3b
24-01-2012, 13:21
Chyba drugi odbiornik...

A tak pozatym to ja jestem zadowolony z pixeli, aczkolwiek chetnie bym sobie ułatwił pracę korzystając z ustawiania stosunku błysków dwóch lamp w ETTL względem siebie, jednak z "tanich" wyzwalaczy jak narazie oferuje to tylko Phottix Odin...

naras
24-01-2012, 13:33
Kto pisał o 1/200. Mam Pixel Soldier i bez problemu wyrabia z czasami 1/200 na 5dmk1 :) Dopiero na 1/250 jest cień...

miszaqq
28-01-2012, 11:52
zrobilem maly test zakupionych pixel kingow i jest chyba jakis problem

aparat to 5D mkII
lampy studyjne to elinchrom d-lite i poczciwe chinczyki, cos jak to http://www.ebay.co.uk/itm/180W-Monolight-Strobe-Flash-STUDIO-PHOTOGRAPHY-LIGHT-/230655206720?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35b41f2540

do wyzwalania uzylem kolejno:

Prolinca 40203 (czyli wyzwalanie przez fotocele w lampach studyjnych)

1/160 jest OK

źródło (http://img263.imageshack.us/img263/4470/img2551k.jpg)

1/250 to juz limit dla prolinca i na dole jest maly cien

źródło (http://img651.imageshack.us/img651/7359/img2553xc.jpg)

Yongnuo rf-603

1/160 i tez jest OK

źródło (http://img810.imageshack.us/img810/4043/img2555k.jpg)

1/200 gdzie juz widac cien na dole

źródło (http://img31.imageshack.us/img31/5788/img2556ci.jpg)

PIXEL KING i ciemnosc widze :/

1/160

źródło (http://img577.imageshack.us/img577/5686/img2561ia.jpg)

a tak wyglada 1/250

źródło (http://img256.imageshack.us/img256/2190/img2563x.jpg)

dodam ze takie rezultaty sa bez wzgledu na ustawienia na 1 kurtynke, 2 kurtynke czy na tryb hisync - zawsze to samo !
dla pewnosci podpinalem 3 kablami pc-jack, tym z zestawu pixeli, drugim do rf-603 i dlugim 5m, na wszystkich to samo

zrobilem wiec maly eksperyment, nadajnik PIXEL KING na aparat, odbiornik postawiony za lampa studyjna a na odbiorniku 580EXII na manualu i na 1/128 mocy, lampa studyjna wyzwolona blyskiem 580tki przez fotocele i jest OK !!

ktos wie co moze byc nie tak z wyzwalaniem z uzyciem samych tylko pixel kingow ? z 580II sprawuja sie ok, wszystko dziala tak pod ettl jak i pod manualem

sylwek2k
28-01-2012, 14:30
A zrob moze zdjecie korzystajac z funkcji wstepnego podniesienia lustra (odczekujac czas potrzebny na ponowne naladowanie lamp) lub korzystajac przed zrobieniem zdjecia z funkcji blokady eskpozycji (blysk pomiarowy - tak samo odczekujac pozniej czas potrzebny do naladowania sie lamp studyjnych).

FlatEric
28-01-2012, 14:53
Ja mam przy okazji pytanie co do Prolinki.
Czy ten wyzwalacz rzeczywiście świeci tylko w podczerwieni, czy też emituje też jakieś widzialne światło, mogące być zarejestrowanym na zdjęciu?

Lary
15-02-2012, 13:23
Zakupiłem PocketWizard TT1 i TT5 do C5mkII i EX580II i po złożeniu do kupy, nie mogę nic zmienić w ustawieniach lampy, jedynie wartość przysłony wyświetla taką jaką ustawię w aparacie. Nie wyzwala błysku na żadnym czasie. Sprawdziłem kanały i wygląda tak jakby TT5 nie działał z tą lampą. Czy ktoś też miał takie problemy?

arturs
15-02-2012, 23:40
nie, a "nauczyłeś" TT1 i TT5 że mają ze sobą gadać?

Mojlo
22-02-2012, 14:40
Zakupiłem PocketWizard TT1 i TT5 do C5mkII i EX580II i po złożeniu do kupy, nie mogę nic zmienić w ustawieniach lampy, jedynie wartość przysłony wyświetla taką jaką ustawię w aparacie. Nie wyzwala błysku na żadnym czasie. Sprawdziłem kanały i wygląda tak jakby TT5 nie działał z tą lampą. Czy ktoś też miał takie problemy?
Mi czasem głupieje z 50d i nie wyzwala ale z 5dII jest wszystko git. A co chcesz zmieniać w lampie? Może coś źle połączyłeś, na początek najlepiej ściągnąć najnowszy soft do pocketów, TT1 na body, i włączyć. Lampę w trybie ETTL do tt5 (najpierw włącz lampę następnie pocketa, lampa powinna błysnąć) a przycisk test też nie wyzwala lampy?

Bomberp
23-02-2012, 12:18
nie, a "nauczyłeś" TT1 i TT5 że mają ze sobą gadać?

Jeśli są nowe ze standardowymi ustawieniami to powinny działać bez uczenia.

Zresetuj do ustawień fabrycznych.
Sprawdź jaki masz firmware na obu urządzeniach, jeśli starszy od 6.0 to uaktualnij.
Sprawdź czy na pewno masz wszystko dobrze połączone i baterie są dobre.
Miałem dwa przypadki, że mi nie wyzwalały, za pierwszym rozładowane aku w TT5 a za drugim słabo włożony TT1 w gniazdo aparatu.

Em Es
23-02-2012, 12:54
co polecicie : chciałbym wyzwalać na krótkich czasach 580exII i dwie lampy Quantuum

fotocela odpada, co kupić ?

jaroslaw.majcher
23-02-2012, 13:29
Najtaniej to szary filtr :-)

Em Es
23-02-2012, 13:34
szary filtr raczej nie wyzwoli lamp studyjnych :lol:

co kupić do bezprzewodowego wyzwalania 580exII + 2 x studyjna z krótkimi czasami ?

Janusz Body
23-02-2012, 14:16
szary filtr raczej nie wyzwoli lamp studyjnych :lol:

co kupić do bezprzewodowego wyzwalania 580exII + 2 x studyjna z krótkimi czasami ?

Pocket Wizard 1 x tt1 + 3 x tt5

Co rozumiesz przez krótkie czasy. Sync na studyjnych jest zwykle 1/160 max. 1/200. Owszem da się na krótszych ale albo wykorzystujesz tylko mała cześć blasku ( trwa dłużej niż pstryk migawki) albo... To kosztuje jakieś kosmiczne pieniądze.

jaroslaw.majcher
23-02-2012, 14:41
PW to bagatela 3,2k

2 opcja Pixel Knight (na forum ktoś wyzwalał studyjne w hss i działało - nie mogę znaleźć teraz tego posta)

3 opcja to filtr ND i yongnuo RF-602

Em Es
23-02-2012, 14:47
rozumiem czasy krótsze od 1/200
wiosną dokupuję kolejną studyjną i wiosną chcę się bawić głównie w plenerze

a bardziej budżetowy wariant czyli Pixel King ?

edit :
http://allegro.pl/filtr-szary-regulowany-nd-fader-nd2-nd400-77mm-i2155166130.html

popróbuję też i z filtrem regulowanym

jaroslaw.majcher
23-02-2012, 15:43
Pixel king jest następcą Pixel Knight więc teoretycznie wszystko powinno działać. Ale ręki nie dam sobie uciąć...

Janusz Body
23-02-2012, 17:44
PW to bagatela 3,2k....

Nie było pytania o cenę tylko co kupić. :-)

Em Es
23-02-2012, 19:09
Pocket Wizard odpada - raczej budżet pozwala na Pixel King

czy Pixel Kingami odpalę 580exII na aparacie + 2 studyjne ?
co muszę kupić, jakieś dodatki, kostki itp ?

jaroslaw.majcher
23-02-2012, 22:55
Nie, tak nie odpalisz. Musisz mieć 3 odbiorniki i 1 nadajnik. Stopka w nadajniku służy do podłączenia czegoś w rodzaju PW AC3 (nie wiadomo czy w ogóle to urządzenie już powstało).

Co do reszty akcesoriów to w zasadzie nic więcej nie potrzebujesz. wg aukcji http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-lamp-do-canon-pixel-king-tr-332-i2085343598.html wszystko co potrzebne masz w zestawie - szczególnie chodzi o kabel pc mini jack zarówno 3,5mm jak i 6,35mm).

Swoją drogą to w tej aukcji napisane jest również, że synchronizują lampy studyjne do 1/8000s więc jak coś to będzie podstawa do zwrotu.

Można by się zastanowić jeszcze nad 2 odbiornikami z czego do jednego podpięta była lampa na stopce jak i studyjna przez gniazdo pc. Ciekawe czy by tak zadziałało :-)

Em Es
23-02-2012, 23:17
w zasadzie do studyjnych wystarczyłby mi chyba jeden odbiornik (2 studyjne mogę mieć spięte przewodem synchro - nie przeszkadza mi to) a drugi odbiornik do systemowej

ma ktoś doświadczenia z taką konfiguracją ?

lukasz.sulecki
23-02-2012, 23:38
Mam zestaw PixelKing (nadajnik + odbiornik) + PixelOpas. Gadają ze sobą bez problemu a opas kosztuje grosze w porównaniu z kingiem.

580exII steruje z body i jak trzeba to używam sobie tego HSS przez kinga. Ale żeby sterować lampami z body i używać HSS musisz mieć lampy systemowe mające HSS. Podobnie z TTL. Na dzień dzisiejszy kupiłbym tylko pixel opasa - mam tylko jedną lampę systemową, która obsługuje hss i ttl zatem nie wykorzystuje w pełni mozliwości kinga.
Pixel opas to dobry sprzęt, mający kilka przydatnych funkcji no i wygląda profesjonalnie :) Oprócz grupowania lamp i współpracy z kingiem oferuje czas wyzwalania 1/320 s.

Mając podpiętą lampę 580exII pod kinga jako lampę master możesz wyzwolić z krótszym czasem lampy studyjne, poprzez wbudowaną fotocelę. Wyzwalałem tak jakieś quantuumy i elinki. Działało też z YN 560 na fotoceli - ale nie były to jakieś ultra szybkie czasy :) Tak czy inaczej - da się. Może spróbuje to jakoś przetestować...

580tki w kinga nie wpinałem - chodzi mi o te sanki w nadajniku, ale mogę spróbować - może zadziała. Jeżeli nie zadziała to ewentualnie można jeszcze:
a) podłączyć lampę dołączonym kablem pc na brackecie
b) podłączyć lampę na brakecie pod odbiornik (opas lub king)
c) wpiąć lampę w sanki nadajnika zalepiając styki taśmą i podpiąć kablem pc - żeby jakiegoś zwarcia nie było prze stopkę ;)

https://canon-board.info/imgimported/2012/02/Agnieszka_Stan_backstage2-1.jpg
źródło (http://blog.czasowstrzymywacz.pl/wp-content/uploads/2012/02/Agnieszka_Stan_backstage-2.jpg)

W tym setupie oprócz świecącego ciągle ringa lampy wyzwalane były tak:
Nadajnik: pixel king
Lewa tył: elinchroom + snoot + grid = pixel king
Prawa tył: quantum + dish + grid = pixel opas
tło: sabina z fioletowym filtrem na fotocelę
1/160 s, f/4, iso 320

w takiej konfiguracji działa, na krótszym czasie nie mam :)

jaroslaw.majcher
24-02-2012, 10:11
Trochę nie na temat bo opas nie przenosi hss na czym koledze Em Es zależy.

Co do uzyskania krótkich czasów przez fotocelę to można, aczkolwiek w plenerze po prostu nie sprawdzi się. Jedynie można połączyć kablem Kinga i lampę. Ewentualnie 2 lampy przez rozgałęźnik pc - w sumie teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby taki zestaw zastosować. Ba jak by się uparł to wszystkie lampy można podłączyć do jednego odbiornika. Co prawda na przeszkodzie może stać zwiększona rezystencja długiego kabla co przy bardzo krótkich czasach może mieć kolosalne znaczenie.

Mimo wszystko jestem zdania, że nie po to człowiek kupuje RADIOWE wyzwalacze żeby się później pier**** z kablami. 250 zł to nie majątek a na pewno mniej niż nowe uzębienie Twojej modelki.

Em Es kup po prostu na początek 1 odbiornik i jeden nadajnik. Jak połączysz (rozgałęźnikiem czy czymś innym) i zadziała to ok. A jak nie to dokupisz drugi i tyle. W tej cenie i tak nie znajdziesz nic co przenosi hss (oprócz knighta). No chyba ze rozważasz zestaw z filtrem i rf 602.

eclipse
24-02-2012, 10:23
(...) opcja Pixel Knight (na forum ktoś wyzwalał studyjne w hss i działało - nie mogę znaleźć teraz tego posta

ja to robiłem (z Pixel Kingiem) więc przytaczam ;)

http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1036052#post1036052
http://www.eclipse.com.pl/ftp/canon/_MG_4184.jpg

jakub.photo
24-02-2012, 11:48
Witam.

Zastanawiam się nad YONGNUO RF-603 a RF-602. Ktoś ma i wie czym się różnią te modele poza tym, że nowsza wersja to za równo nadajnik jak i odbiornik? Proszę o wypowiedź posiadaczy ,,janków". Czy warto do 200zł? Szukałem trochę na forum ale nie widziałem konkretów...

Pozdrawiam

lukasz.sulecki
24-02-2012, 17:54
ale king również obsługuje hss i ttl. nie tylko knight. Chciałem zwrócić tylko uwagę na zasadność zakupu drogich nadajników obsługujących hss. Jeśli nastawiasz się na studio to na szybszych czasach wyzwolisz lampy fotocelą. W plenerze o fotoceli możesz praktycznie zapomnieć. Jeśli nie masz lamp obsługujących hss a chcesz szybkich czasów w plenerze to nie ładuj się w koszty. Ja wiem, że gdy podepnę kinga pod YN 560, ustawie czas na 1/1000s to i tak się nie uda prawidłowo błysnąć.

Specyfika YN RF-603 i 602 wygląda bardzo podobnie - nie licząć funkcji nadajnik/odbiornik - może ktoś zna więcej szczegółów, to pomoże.
Przy zakupie rozważałem również np Pixel Rook, który wyzwala do 1/320 s, obsługuje TTL i posiada funkcję grupowania lamp ale głównie ze względu na współprace z kingiem wybrałem opasa.

sylwek2k
24-02-2012, 18:45
Witam.

Zastanawiam się nad YONGNUO RF-603 a RF-602. Ktoś ma i wie czym się różnią te modele poza tym, że nowsza wersja to za równo nadajnik jak i odbiornik? Proszę o wypowiedź posiadaczy ,,janków". Czy warto do 200zł? Szukałem trochę na forum ale nie widziałem konkretów...

Pozdrawiam
W tej cenie nie maja konkurencji :)

603 - brak podzialu na nadajnik/odbiornik - wiec jest to bardziej elastyczny zestaw, wygodniejsze zasilanie (AAA), slabe wyposazenie (akcesoria)
602 - podzial na nadajnik/odbiornik, bogate dodatkowe wyposazenie (kabelki)

W obu niestety brak sruby kontrujacej na stopce do aparatu...

Em Es
24-02-2012, 21:09
ciekawostka - co prawda nie bezprzewodowa ale...

fotocela - nie wiem czy wiecie ale wyzwolić lampę przez fotocelę można w ciemnym pomieszczeniu np światłem płomienia zapalniczki

pomysł - mając systemową dlaczego nie wyzwolić HSS np światłowodem który kosztuje grosze i jest łatwo dostępny ? warunek - zaciemnienie fotoceli jakąś osłonką i podanie jej światła tylko przez światłowód

w wolnej chwili zrobię eksperyment z przewodem od sprzętu audio (najdłuzszy mam chyba 2 metrowy), jak wyzwoli studyjną to kupię ze 20m zwykłego światłowodu i zrobię kolejny test

zakładam że światło w światłowodzie porusza się z taką samą lub podobną V co w wolnej przestrzeni - być może błędnie - tego po prostu nie wiem :/

gdyby wyzwalanie systemową 580exII studyjnych światłowodem działało ...to prawdę
mówiąc do moich zastosowań wyzwalacze bezprzewodowe okazałyby się zbędne ;)

Janusz Body
24-02-2012, 22:01
....
pomysł - mając systemową dlaczego nie wyzwolić HSS np światłowodem który kosztuje grosze i jest łatwo dostępny ?
....
gdyby wyzwalanie systemową 580exII studyjnych światłowodem działało....

A która lampa studyjna jest w stanie błyskać HSS?

Tak zwany HSS w studyjnych polega na rozpoczęciu błysku tuż przed otwarciem migawki, tak żeby lampa weszła na pełną moc tuż przed otwarciem migawki. Błysk jest wystarczająco długi, żeby oświetlić cały kadr w trakcie przemieszczania się szczeliny migawki przez kadr. Oczywiście z tego powodu światła padającego na pojedynczy punkt kadru jest sporo mniej. HSS w systemówce to seria błysków wyzwalanych wraz z przemieszczaniem się szczeliny. Dwa różne sposoby działania.

W przypadku tzw HSS w studyjnych decydujące jest żeby shutter lag i czas rozpalania palnika były zgodne. W Pocket Wizardach jest regulacja pozwalająca na "ręczny" dobór tych parametrów.

Em Es
24-02-2012, 22:04
ok ok wiem że tylko część błysku zostałaby zarejestrowana :)
ja tylko sobie teoretyzuję amatorsko ;) nie działa = kupuję wyzwalacze i tyle

co nie znaczy że nie sprawdzę z ciekawości :)

sylwek2k
24-02-2012, 22:35
ciekawostka - co prawda nie bezprzewodowa ale...

fotocela - nie wiem czy wiecie ale wyzwolić lampę przez fotocelę można w ciemnym pomieszczeniu np światłem płomienia zapalniczki

Ale tylko te kiepskie fotocele ;)

pomysł - mając systemową dlaczego nie wyzwolić HSS np światłowodem który kosztuje grosze i jest łatwo dostępny ? warunek - zaciemnienie fotoceli jakąś osłonką i podanie jej światła tylko przez światłowód

No ale czemu ma nie zadzialac? Pod warunkiem, ze dostanie odpowiednia ilosc swiatla o ostrym natarciu, to zawsze zadziala :)

zakładam że światło w światłowodzie porusza się z taką samą lub podobną V co w wolnej przestrzeni - być może błędnie - tego po prostu nie wiem :/

Porusza sie wolniej, ale bez przesady... Przeciez na tym sie robi komunikacje miedzykontynentalna...

gdyby wyzwalanie systemową 580exII studyjnych światłowodem działało ...to prawdę
mówiąc do moich zastosowań wyzwalacze bezprzewodowe okazałyby się zbędne ;)
Wyzwalacze radiowe kupuje sie dla wygody i bezpieczenstwa, zeby nie zaczepic o przewod i zeby przez to lampa nie spadla :P

Em Es
24-02-2012, 22:42
czyli Quantuum ma kiepskie bo zapalniczka wyzwala - w sumie nic dziwnego w nudżetowej lampie

sylwek2k
24-02-2012, 22:49
Sa zalety i wady taniosci Q.
Wady: dlugi czas blysku, ktory nie zamraza dobrze ruchu (t0.1 na poziomie 1/200 sekundy),
Zalety: dlugi czas blysku, ktory pozwala korzystac z tricku z HSS ;) :P

Em Es
24-02-2012, 23:07
ja nie robię niczego w ruchu - czyli zalety dla mnie ;)