Zobacz pełną wersję : Canon 40D
Gdybyscie jeszcze porównali sample 1Ds Mark II i 20d przy sharpness 0 tez byscie stwierdzili ze 20d jest ostrzejszy.Canon po prostu zrobił ukłon w strone tych którzy samodzielnie i programowo podostrzają swoje zdjecia i wylaczyl wyostrzanie przez soft w aparacie ktore czesto nie daje takich rezultatów jak samodzielna obróbka...dla mnie to jest akurat na plus w 40d.
OK, przepraszam. nie mam jak poprawic posta bo cos je rozjechalo, ale uwaga jest w tym momencie do testera z optycznych.
przy czym z Twoim "wyraznie napisane" to ja bym jednak polemizowal...
Jak ktos chce miec super ostrosc od razu to niech lepiej kupi kompakt i nie pakuje sie w lustrzanki ;) Wlasnie ten pozorny brak ostrosci i szczegółów to ogromna zaleta luster nad hybrydami.
p.s moze ktos rzucic linkiem do tego mini testu na optyczne.pl?
to trzeba było tak na początku napisać że dslry robia fotki lekko mydlane, i ze założenie producentów tych aparatów jest takie ze trzeba później siedzieć przy PS i obrabiać by zdjęcie mogło sensownie wyglądać, jakos trudno mi sie z tym zgodzić, miałem tamrona 28-70 i eosa 350d i tez było mydło, po przejsciu na 30D i kupno nowych obiektywów mydło zniwelowane, ale gdy kupiłem 40d to znowu mam mydło ale z lepszymi obiektywami, ciekawe w takim razie ile trzeba wydac na sprzęt by osiągnąc kompromis
Nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie ustawić wyostrzanie wyzej w 40d np. na 5 i wtedy bedziesz miał zdjecia jak żyletki....ja jednak wole miec wieksza kontrole nad obrazem dlatego wybralbym ustawienie na 0 i ewenutalnie wsadowo wyostrzał w photoshopie.
Wydaje mi się, że w 20d poziom sharpness wygląda tak: -2, -1, 0, 1, 2 a w 40d mamy przecież 0,1,2,3,4,5,6,7
Aby porównywać 20d z parametrem sharpness ustawionym na 0 to w 40d trzaba go ustawić na 3 lub 4.
wiec tak , zrobię sobie komunię dziecka daj my na to 100 zdjęc i bedę ślęczał przy PS m-ąc by wyprowadzić je do jakiegos stanu, przecież nie takie sa założenia, chyba ze canon dogadał sie z producentami oprogramowania i puszcza sprzęt tak zrobiony by napędzic sprzedaz tym firmom, to w takim układzie odrazu powinni kalkulowac w cene CS3 i dopisać w instrukcji rozdiał: Wyostrzanie zdjęć. No jakos mi się trudno z tym wszystkim pogodzić, zresztą sprawdze druga puszkę jak będzie taka sama lipa,(bo łudze się że to moze jednak taki egzemplarz) to chetnie sprzedam, komus zuroczonemu ten sprzet.
1507 - ale pojawilo się kilka sampli w tym temacie i chyba nie powiesz mi że były mydlane, no dobra inaczej - że nie były to żyletki.
Sprawdź następną puchę i tyle, nie ma co uogólniac.
Kolekcjoner
26-09-2007, 15:13
wiec tak , zrobię sobie komunię dziecka daj my na to 100 zdjęc i bedę ślęczał przy PS m-ąc by wyprowadzić je do jakiegos stanu, przecież nie takie sa założenia, chyba ze canon dogadał sie z producentami oprogramowania i puszcza sprzęt tak zrobiony by napędzic sprzedaz tym firmom, to w takim układzie odrazu powinni kalkulowac w cene CS3 i dopisać w instrukcji rozdiał: Wyostrzanie zdjęć. No jakos mi się trudno z tym wszystkim pogodzić, zresztą sprawdze druga puszkę jak będzie taka sama lipa,(bo łudze się że to moze jednak taki egzemplarz) to chetnie sprzedam, komus zuroczonemu ten sprzet.
No ale możesz sobie ustawić większe wyostrzanie od razu w puszce. Zdjęcia z większości dslr-ów są miękkie ze względu na zastosowanie filtru AA. Dlatego trzeba je wyostrzać. Do tego zupełnie nie potrzebujesz PS-a :shock:. Taki już urok lustrzanki cyfrowej.
1507 - ale pojawilo się kilka sampli w tym temacie i chyba nie powiesz mi że były mydlane, no dobra inaczej - że nie były to żyletki.
Sprawdź następną puchę i tyle, nie ma co uogólniac.
Dokładnie. Sample snowboardera pokazują, że da się.
i tak zrobię nie ma co narazie płakać
ostrosc na 7-wieksze szumy-czy to prawda?
zawsze wyostrzająć globalnie wyostrzasz również szum :D
zgadza się przerabiałem to ja mam ustawione na 4, i generalnie mydli, ale jak pisałem sprawdzę druga puszkę , i ewentualnie pojade na serwis
Kolekcjoner
26-09-2007, 16:19
Szumy te same ale bardziej je widzisz, bo są traktowane jak drobne szczegóły.
Jak ktos chce miec super ostrosc od razu to niech lepiej kupi kompakt i nie pakuje sie w lustrzanki ;) .....?
Jak ktoś chce mieć super ostrość, (a nie używa ISO pow 800) to jedynym wyborem u C jest 1DS MKI, a nie żaden kompakt. Drugą opcją jest podobno Leica M8 (tego akurat jeszcze nie miałem w rękach, więc opieram się na opiniach userów)
Kolekcjoner
26-09-2007, 18:00
Jak ktoś chce mieć super ostrość, (a nie używa ISO pow 800) to jedynym wyborem u C jest 1DS MKI, a nie żaden kompakt. Drugą opcją jest podobno Leica M8 (tego akurat jeszcze nie miałem w rękach, więc opieram się na opiniach userów)
No jeszcze Kodak DCS Pro SLR/c (o ile nie pomyliłem oznaczenia) się załapie :). Niestety przestali go robić :(.
Ja sie zastanawiam skad takie opinie. Ja uzyskiwalem naprawde super ostre zdjecia kolejno z 300d 350d 20d 30d 40d. Widzialem tez zdjecia z 5d i wszystkie dawaly NAPRAWDE ostre obrazy. Co sie dzieje z wami ludzie !? ?!? ?! Czego wy oczekujecie..
Moze ja cos mam nawalone w glowie.
Mozna to sprawdzic tutaj (http://www.terpinski.pl/test.JPG) - wg mnie jest to bardzo ostre zdjecie.... No chyba ze nie jest ale wtedy to ja nie wiem co to jest ostre zdjecie
Ja sie zastanawiam skad takie opinie. Ja uzyskiwalem naprawde super ostre zdjecia kolejno z 300d 350d 20d 30d 40d. Widzialem tez zdjecia z 5d i wszystkie dawaly NAPRAWDE ostre obrazy. Co sie dzieje z wami ludzie !? ?!? ?! Czego wy oczekujecie..
Mozna to sprawdzic tutaj (http://www.terpinski.pl/test.JPG) - wg mnie jest to bardzo ostre zdjecie.... No chyba ze nie jest ale wtedy to ja nie wiem co to jest ostre zdjecie
podaj parametry tej fotki, jakie szkło, czy to zdjecie jest bez obróbki?
podaj parametry tej fotki
dane w exifie
Bez obrobki tylko RAW i Image task ostrosc na 4.
no to ja chyle czola,z moim 40d +24-105 LIS takiego wyniku chyba nie osiagne....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a co z jpg-jest nieuzywalne?
albo nie umiem albo nie mogę się dopatrzeć exif`u, ale faktycznie jest ostro
moze inaczej-czy zdjecie-portet w cropie musi byc ostre?Jak nie jest, to aparat jest do wymiany,czy "operator koparki"?W sloneczny dzien(duzo swiatla)biore statyw,moje 40d+24-105 LIS,sadzam panienke na lawce-musi siedziec nieruchomo,odleglosc 3-4 m.,wybieram najlepsze ustawienia obiektywu np.50mm,f 5.6 i celuje w jedno oko.Jesli zdjecie na cropie bedzie nieostre-aparat do wymiany?????
do kogo to pytanie? zauważ że to zdjęcie jest zrobione innym obiektywem
wiem,pytanie jest do tych,ktorzy lepiej siedza w temacie,moze cos podpowiedza. Kilka zdjec,ktore tutaj zobaczylem,wprowadzilo mnie w niepewnosc,tym gorzej,ze byly one ostre na cropie....
a ten obiektyw moze jest troszke lepszy od naszego...
Quadrifoglio
26-09-2007, 19:43
Myślę, że wręcz przeciwnie. To co się tu ostatnio dzieje skłania mnie do lekkiego odpoczynku i konstatacji, że na onanizm najbardziej narażeni są malkontenci nie potrafiący robić zdjęć. Powiedzcie ile można dyskutować o sprzęcie i przekonywać siebie i innych "że czarne jest białe lub odwrotnie" ? Idźcie ludzie robić te zdjęcia i pokazujcie je tu - o ile fotografia was tak naprawdę jeszcze bawi... ---> te słowa kieruję głownie do canika i jemu podobnych.
wiem,pytanie jest do tych,ktorzy lepiej siedza w temacie,moze cos podpowiedza. Kilka zdjec,ktore tutaj zobaczylem,wprowadzilo mnie w niepewnosc,tym gorzej,ze byly one ostre na cropie....
a ten obiektyw moze jest troszke lepszy od naszego...
tym bardziej że w moim podejrzewam BF, dlatego bedzie konfrontacja z drugą puszką
Myślę, że wręcz przeciwnie. To co się tu ostatnio dzieje skłania mnie do lekkiego odpoczynku i konstatacji, że na onanizm najbardziej narażeni są malkontenci nie potrafiący robić zdjęć. Powiedzcie ile można dyskutować o sprzęcie i przekonywać siebie i innych "że czarne jest białe lub odwrotnie" ? Idźcie ludzie robić te zdjęcia i pokazujcie je tu - o ile fotografia was tak naprawdę jeszcze bawi... ---> te słowa kieruję głownie do canika i jemu podobnych.
powiedzmy że fotografia mnie bawi a zabawką jest aparat, ale jak się bawić zabawką która może ma defekt :?:
wiesz,gdzie jestes?wiesz o czym mowisz?popatrz na zdjecie Trampka-wyszlo idealnie,zobacz jakie tam sa ustawienia-czas,to przeczy logice,a jednak wyszlo
asdfasfd
26-09-2007, 20:06
Jeżeli było bez żadnej obróbki komputerowej to robi wrażenie. :shock: Jak dobrze jest mieć skalibrowany i poprawnie działający sprzęt. Ja tam na kalibrację nie narzekam bo głównie jadę na filmach jeszcze, ale powoli nie ma to już sensu głównie przez spadek jakości.
Jeżeli było bez żadnej obróbki komputerowej to robi wrażenie. :shock: Jak dobrze jest mieć skalibrowany i poprawnie działający sprzęt. Ja tam na kalibrację nie narzekam bo głównie jadę na filmach jeszcze, ale powoli nie ma to już sensu głównie przez spadek jakości.
TYLKO wywolane w RAW Image task z ostroscia na 4.
Zreszta nie o to chodzi - udowadniam malkontentom ze 40d robi ostre zdjecia !!! nawetjakby byly po obrobce to co. I to jest jede przyklad z wielu to zdjecie. pozniej wrzyce cos jeszce.
Oczywiscie musze tu dodac ze szklo to 85LII przymkniete do 2,5 ale na 85USM niebyloby gorzej !!!
Ja sie zastanawiam skad takie opinie. ....
Z praktyki. W 1DS był bardzo słaby filtr, co skutkowało bardzo ostrymi zdjęciami. Jak sprzedałem DS-a i kupiłem 5d, to myślałem, że mi sie wadliwy egzemplarz trafił. Dopiero później dobrzy ludzie wytłumaczyli mi, że mam poprzestawiać ostrość w menu i będzie dobrze. I jest dobrze, ale do DS-a to jednak trochę brakuje. Niestety, do DS MK2 wpieprzyli taki filtr, że można się wściec, i chyba już wolę 5d (przynajmniej jest lekki). Zobaczymy co będzie w DS MK3 i 5d MK2....
asdfasfd
26-09-2007, 21:23
TYLKO wywolane w RAW Image task z ostroscia na 4.
Zreszta nie o to chodzi - udowadniam malkontentom ze 40d robi ostre zdjecia !!! nawetjakby byly po obrobce to co. I to jest jede przyklad z wielu to zdjecie. pozniej wrzyce cos jeszce.
Oczywiscie musze tu dodac ze szklo to 85LII przymkniete do 2,5 ale na 85USM niebyloby gorzej !!!
Wiadomo, że robi ostre zdjęcia. W końcu to matryca bez żadnych soczewek. A filtr przed matrycą pewnie jest taki sam jak kiedyś. Chodzi o to, że nie wszystkie aparaty są dobrze skalibrowane i jeżeli matryca jest lekko przesunięta to obraz już nie będzie tak ostry.
Wiadomo, że robi ostre zdjęcia. W końcu to matryca bez żadnych soczewek. A filtr przed matrycą pewnie jest taki sam jak kiedyś. Chodzi o to, że nie wszystkie aparaty są dobrze skalibrowane i jeżeli matryca jest lekko przesunięta to obraz już nie będzie tak ostry.
:confused: skąd te informacje?
Dopiero później dobrzy ludzie wytłumaczyli mi, że mam poprzestawiać ostrość w menu i będzie dobrze.
Tzn? Ustawienie ostrości w menu ma wpływ na RAWa?
Przemek Białek
26-09-2007, 21:54
widze ze sie zaczyna robic dziwna tendencja do wmawiania sobie i ludziom ze
zdjecia z 40d nie moga byc lepsze bo canon spoczal na laurach, sam uzywalem
2,5 roku 20d i stwierdzam ze zauwazam ruznice z 40d mnie musze sleczec przy fotkach bardziej prawidlowo naswietla, ze jest szybszy to niewspomne
pokazywalem sample (cropy) to wielu twierdzilo ze to mydlo tym bardziej z ustawieniami raz bez zmiany w sofcie, w dpp - 3, wielu stwierdzilo ze mydlo, dlatego zastanawia mnie czy chcecie takie zdjecia jak z kompaktow z wychodzacymi artefaktami? przeciez na ogol fotografia cyfrowa ma zblizac sie do analogowej a tam nie zobaczy sie zyletkowatych zdjec..... wiec ku czemu to sluzy?
Kolekcjoner
26-09-2007, 22:01
(....)pokazywalem sample (cropy) to wielu twierdzilo ze to mydlo tym bardziej z ustawieniami raz bez zmiany w sofcie, w dpp - 3, wielu stwierdzilo ze mydlo, dlatego zastanawia mnie czy chcecie takie zdjecia jak z kompaktow z wychodzacymi artefaktami? przeciez na ogol fotografia cyfrowa ma zblizac sie do analogowej a tam nie zobaczy sie zyletkowatych zdjec..... wiec ku czemu to sluzy?
Jak to "ku czemu"? Pomarudzić jest przyjemnie :lol:.
asdfasfd
26-09-2007, 22:37
przeciez na ogol fotografia cyfrowa ma zblizac sie do analogowej a tam nie zobaczy sie zyletkowatych zdjec.....
Ja wciąż robię głównie na filmach i jakoś się udaje :) ale wiadomo, że wszystko jest wyostrzne jeżeli już bo ciemni kolorowej nie mam, a w labie zawsze wyostrzają. A w ogóle to laby schodzą na psy... fotografia analogowa powoli przestaje mieć sens.
Dla ciekawych: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-40D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx
a przestańcie wreszcie pisać o tej 40-tce bo nie wytrzymam z tym czekaniem do nowego roku ;).
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/4678/net01nq8.jpg)
Moja 1 "fota" z 40D - zwykły "pstryk" z automatu.
Na focie mój Labek ;)
Niebawem wrzucę większe pliki do których teraz nie mam dostępu ...
do miłego,
m
O.. jaki ładny labrador..
To wrzucam moje (40D +24-105):
źródło (http://www.starz.pl/24_105/forum/inwa_1.jpg)
Pozdrawiam
O.. jaki ładny labrador..
To wrzucam moje (40D +24-105):
źródło (http://www.starz.pl/24_105/forum/inwa_1.jpg)
Pozdrawiam
:) u mnie (40D+70-200)
Pozdr,
m
podsumowujac ten post , to chyba warto zainwestowac w ten aparat :)
Tzn? Ustawienie ostrości w menu ma wpływ na RAWa?
czy może ktoś odpowiedzieć?
Nie ma na tresc zdjecia, ma jedynie wplyw na metadane zawarte w RAWie. Metadane zwiazane z ustawieniami aparatu sa odczytywane jedynie przez oprogramowanie Canona czyli RIT i DPP. Ustawienie mozesz dowolnie zmienic sobie wlasnie w tych programach. Inne softy do konwersji RAW wogole olewaja ustawienia ostrosci w aparacie aplikujac swoje domyslne.
Poza tym nie rozumiem wogole kontekstu pytania Czumby :/
To chyba sie nadaje dla podforum dla poczatkujacych.... bez urazy
A tak z ciekawości pojawiła się już 40-tka w sklepie dla idiotów?
Avadra_K
27-09-2007, 09:05
A tak z ciekawości pojawiła się już 40-tka w sklepie dla idiotów?
Podobno jest.
Jakiś czas temu termin realizacji był około 2 tygodni. Ale to było zaraz po premierze.
Myślę że teraz powinien być "od ręki"
ten test na digital picture zdaje sie obalać wszystkie marudzenia jakie pojawiły sie do tej pory:
- ilość detali jest lepsza, zdecydowana deklaracja doskonałęj jakości zdjęć
- poziom szumów jest w zasadzie identyczny w 20/30/40D przy wyłączonej redukcji szumów w 40D. Oznacza to, że po włączeniu tej opcji 40D będzie wyraźnie lepsze od 30D, a to przy zwiększonej ilości pikseli wygląda naprawdę bardzo ciekawie.
- jakość jest doskonała
P.S> patrząc na porównanie z 1DMk3 bardzo bardzo jestem ciekaw jak będzie się prezentował następca 5D..
ten test na digital picture zdaje sie obalać wszystkie marudzenia jakie pojawiły sie do tej pory:
znienawidzony przez wszystkich ekran lcd tez nie jest podobno taki zły :)
"The new LCD is big, bright, has good color and allows me to adequately determine image sharpness. Line up a 40D, 30D and XTi/400D with the same image being reviewed and the 40D's LCD color advantage is nearly as obvious as the size difference. I use image review on my LCD primarily for insuring that the image I made is what I wanted - this LCD is more than adequate for this purpose."
cokolwiek to znaczy brzmi niezle ;)
cokolwiek to znaczy brzmi niezle ;)
tego w 40D nie widzialem, ale ekranik z puchy A100 ten z 30D rozkladal na lopaty, tam mozna bylo ocenic i kolor i ostrosc bez najmniejszego problemu, a nie tylko histogram i ocenianie na czuja, a czasem jednak sie to przydaje
tego w 40D nie widzialem, ale ekranik z puchy A100 ten z 30D rozkladal na lopaty, tam mozna bylo ocenic i kolor i ostrosc bez najmniejszego problemu, a nie tylko histogram i ocenianie na czuja, a czasem jednak sie to przydaje
ostrość w jakimś stopniu może tak, ale kolory były straszne takie jak z taniego LCD, zdecydowanie wolałem już ekran z D5D mimo gorszej rozdziałki
ostrość w jakimś stopniu może tak, ale kolory były straszne takie jak z taniego LCD, zdecydowanie wolałem już ekran z D5D mimo gorszej rozdziałki
W moim D7D LCD jest beznadziejny i nic nie mozna ocenic.
P.S> patrząc na porównanie z 1DMk3 bardzo bardzo jestem ciekaw jak będzie się prezentował następca 5D..
i ile będzie kosztował
krzysiek29
27-09-2007, 12:46
Witam wszystkich
To jest mój pierwszy post na CB. Przymierzam się właśnie do 40D. Przeczytałem już wszystko (chyba :) ) na jego temat. Interesuje mnie czy ktoś z używających 40D miał styczność np z nikonem D70/D80 i może powiedzieć coś o szybkości af i jego celności , pracy z lampą w porównaniu do tych nikonów?
Co do szumu na powyżej iso 400 już jestem przekonany , że jest dużo lepiej ( no coś około 1,0 EV na moje oko )
pozdrawiam Krzysiek
i ile będzie kosztował
to raczej łatwo przewiedzieć. Jeśli będzie kosztował więcej niż 2000$ to nikt go nie kupi, chyba że zrobią z niego takiego D300 z pełnoklatkową matrycą. Ale to temat na osobną wątek.
Witam wszystkich
To jest mój pierwszy post na CB. Przymierzam się właśnie do 40D. Przeczytałem już wszystko (chyba :) ) na jego temat. Interesuje mnie czy ktoś z używających 40D miał styczność np z nikonem D70/D80 i może powiedzieć coś o szybkości af i jego celności , pracy z lampą w porównaniu do tych nikonów?
Co do szumu na powyżej iso 400 już jestem przekonany , że jest dużo lepiej ( no coś około 1,0 EV na moje oko )
pozdrawiam Krzysiek
D70/D80- 40D to nie ta klasa urządzeń
ja mając dylemat D70/D80- 400D wybrałem 400D
co sadzicie o opcji braku sterowania lampą z poziomu aparatu - dokładnie ustawianie CF odnośnie lampy. Często focąc na koncertach/imprezach - używałem lampy do wspomagania autofocusa tylko i wyłacznie. Obecnie nie ma opcji takich ustawień dla lamp poniżej 580 ex II (ja mam I) - po prostu zgłasza że lampa niezgodna albo niewłączona. W serwisie mi powiedzieli że CF działają tylko z 580 II. Dla mnie to skandal po prostu, cud że działa aparat z innymi obiektywami niż 16-35/2.8 II i 85/1.2 II - trzeba było iść za ciosem i uniemożliwić stosowanie innych obiektywów...
Jesli czegoś z tym nie zrobia to ja rezygnuje z canona chyba. Już takiej bzdury to jeszcze nie widziałem jak żyję...
rojo
www.rojo.pl
MateuszZ.
27-09-2007, 15:21
a np. w 30D można sterowac 580 mk I w taki sposób? ( nie wiem nawet, sam mam lampę sigmy)
Jeśli jest jak mówisz, to faktycznie sk....wo ze strony Canona...
Hmm...
Przecież we wcześniejszych modelach aparatów tego w ogóle nie było i nie rezygnowałeś i sterowałeś lampą z poziomu lampy... to że teraz dali sterowanie tylko nową 580 v.II to oczwiście zabieg marketingu bo może ktoś się przesiądzie.. ja też mam 580 v.I i jakoś przyzwyczaiłem się do sterowania lampą z lampy i wcale przez to nie mam ochoty rezygnować z canona ;)
Pozdrawiam
Jurek Plieth
27-09-2007, 15:41
co sadzicie o opcji braku sterowania lampą z poziomu aparatu - dokładnie ustawianie CF odnośnie lampy. Często focąc na koncertach/imprezach - używałem lampy do wspomagania autofocusa tylko i wyłacznie. Obecnie nie ma opcji takich ustawień dla lamp poniżej 580 ex II...
W 1DMkII i MkIIN nie ma opcji wspomagania AF lampą bez błysku w ogóle, więc to nie jest raczej spiskowa teoria dziejów, a jedynie delikatna "sugestia" producenta aby wydać jeszcze kilka złotych na nadajnik ST-E2 :rolleyes:
tez zwrocilem na to uwage myslalem ze mam zepsuta lampe na poczatku. no nic w 50d juz bedzie mozna...
Debiutant
27-09-2007, 16:08
Witam wszystkich serdecznie i przepraszam z góry za " infantylne pytanie"
Dostałem w rozliczeniu z firmy Canona 40D - niestety bez instrukcji a na dodatek to był egzemplarz testowy Canona przeznaczony na rynek azjatycki! języki: (Korea, Japan, China, Arab.)
Moja pytanie:
Czy funkcję "Highlight Tone Priority" włącza/wyłącza się z poziomu aparatu?
Niestety nigdzie nie mogę o tym przeczytać (pewnie źle szukam) ani nie znam nikogo kto mógłby mi udzielić odpowiedzi...
Dzięki za cierpliwość i czekam na PROSTĄ odp :)
Filip
--> http://www.delphia24.pl/Pliki/Canon%2040D.pdf
:razz:
Niedzwiedz
27-09-2007, 16:30
w 5d mozna z 430 np ,
no ale canon pokazuje znowu ze ma najlpeszy marketing na swiecie :) kupiles nowa puszke kup najanowsza lampe:) ech..... kiedys za to ucieklem z canona :)
w 5d mozna z 430 np ,
:)
potwierdzam, a jest tam jakis "mądry" wątek o wyższości 40D nad piątką...:mrgreen:
Kolekcjoner
27-09-2007, 17:18
potwierdzam, a jest tam jakis "mądry" wątek o wyższości 40D nad piątką...:mrgreen:
No bo przecież 5D to już zabytek ;) kto tym jeszcze zdjęcia robi :lol: :mrgreen:.
Za chwilę będzie następny wątek o tym jak to go G9 przerasta o klasę :lol:.
ludzie na spokojnie przetestowalem moje 40d i chyba ....ponownie zakochalem sie :-).Jakosc jaka uzyskalem z 24-105LIS to po prostu SZOK!!!!!TOP!!!!
pozdrowienia :-)
papierzyna
27-09-2007, 17:34
Wydaje mi się, że w tym przypadku można by użyć lampy typu EZ. O ile dobrze pamiętam, podpiąłem swoją 420EZ do D60. Pięknie działało wspomaganie AF, a lampa nie błyskała. Jeżeli masz pod ręką ten typ, to spróbuj - może nie trzeba będzie kupować 580EX II :)
panowie i panie a zwłaszcza drogi Akustyku.
Otóż przeczytałem właśnie ciekawego posta, w którym posiadacz 40D opisuje, że tryby C1, C2 i C3 są dosłownie dowolnie konfigurowalne. Dotyczy to również konfiguracji z włączonym MLU. Czyli jeden cyk i macie MLU. Wydaje mi się, że w takim razie niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, jeśli ktoś tego potrzebuje (o ile oczywiście ów ktoś miał rację, ale to bardzo poważny specjalista :) ).
na początku też myślałem że coś walnięte
ale jak zmieniam opcje w lampie za pomocą lampy to nieaktywne funkcje w aparacie też się zmieniają i pokazują aktualny stan lampy
Kolekcjoner
27-09-2007, 18:04
Wydaje mi się, że w tym przypadku można by użyć lampy typu EZ. O ile dobrze pamiętam, podpiąłem swoją 420EZ do D60. Pięknie działało wspomaganie AF, a lampa nie błyskała. Jeżeli masz pod ręką ten typ, to spróbuj - może nie trzeba będzie kupować 580EX II :)
Tyle że EZ nie współpracuje z Ettl także marny z niej pożytek w 40-tce. Jeśli w ogóle zadziała.
maver1ck
27-09-2007, 18:19
a np. w 30D można sterowac 580 mk I w taki sposób? ( nie wiem nawet, sam mam lampę sigmy)
Jeśli jest jak mówisz, to faktycznie sk....wo ze strony Canona...
Można.
Jest CF wylaczajacy zewnetrzna lampe.
Pozdrawiam
Tyle że EZ nie współpracuje z Ettl także marny z niej pożytek w 40-tce. Jeśli w ogóle zadziała.
Na co Ci TTL przy wspomaganiu AF :roll:
Kolekcjoner
27-09-2007, 18:36
Na co Ci TTL przy wspomaganiu AF :roll:
Słusznie (niedoczytałem :oops:) tylko obawiam się, że ta EZ chyba w ogóle nie zadziała z 40-tką.
MateuszZ.
27-09-2007, 18:54
Ale wytłumaczcie mi , czym się różni przestawianie tej funkcji z poziomu body a czym z poziomu lampy? Chyba wychodzi na to samo, czyż nie? ( przypominam, moge nie wiedzieć, mam 20D i lampę sigmy)
Niedzwiedz
27-09-2007, 19:00
a 430 Ex ma ta funkcje wylaczania blysku i wspomagania ? no ja wiem z poziomu body to jest szybka zmiana pare rzay ok ok i masz :)
ale 5d to przezytek a g9 jest o klase wyzszy
Otóż przeczytałem właśnie ciekawego posta, w którym posiadacz 40D opisuje, że tryby C1, C2 i C3 są dosłownie dowolnie konfigurowalne. Dotyczy to również konfiguracji z włączonym MLU. Czyli jeden cyk i macie MLU. Wydaje mi się, że w takim razie niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, jeśli ktoś tego potrzebuje (o ile oczywiście ów ktoś miał rację, ale to bardzo poważny specjalista :) ).
A ja tylko moge to potwierdzic. Cyk i mam konfiguracje pod samoloty (wlacznie z czasem naswietlania!)... ale MLU i tak jakos szybciej mi sie wlacza/wylacza spod My Menu (dwa kliki) zamiast krecic programami.
Zaciągniete mini testy z optyczne.pl"
"Wycinki 1:1 JPGów przy sharpness = 0 z 40D i 20D (ISO 100, f/8, 50 mm)
Jesli naprawde dokladnie tak zrobili to optyczne.pl maja minusa za nierzetelnosc/nieuwage.
Przeciez 0 w 40D != 0 w 20D :roll: i porownywanie zdjec jest bez sensu przy takich ustawieniach.
:-D
to nadal jest rozwiazanie kompletnie na okretke, ale nie da sie ukryc, ze dziala i nie dosc, ze pozwala szybko wlaczyc MLU, to jeszcze faktycznie daje wskazanie kiedy MLU jest wlaczone a kiedy nie.
tylko, ze ja juz * mam 30D i najblizsza zmiane sprzetu przewiduje za kilka lat :)
a daj linka do tego posta
Stało się przyszła paczka z czterdziestką, po chwili zabawy zrobiłem pierwsze zdjęcie i ooo ?? co to za dźwięk jakby coś stukało. Przyzwyczajony do migawki z 400d zawiodłem się okrutnie chyba ze mam wadliwą sztukę.. (zdjęcia robi)
Co sądzicie o dźwięku migawki w 40d ?
easyrider
27-09-2007, 20:18
co sadzicie o opcji braku sterowania lampą z poziomu aparatu... używałem lampy do wspomagania autofocusa tylko i wyłacznie. Obecnie nie ma opcji takich ustawień dla lamp poniżej 580 ex II...www.rojo.plJa wogóle nie wiem o co chodzi...
Moja 580'ka steruje się IDENTYCZNIE w obecnym 40D jak i wcześniej używanym 20D...
Oczywiście ze względu na odmienny układ menu funkcje ustawia się w innym miejscu - jednak nie ma najmniejszego problemu by wspomagać autofokus mając wyłączony błysk w lampie...
rasta,
aparat zdjęcia robi prawda?
I po to go chyba kupiłeś nie? Do słuchania kupuje się sprzęt audio :-)
http://www.juzaforum.com/forum-en/viewtopic.php?t=276
Debiutant
27-09-2007, 20:59
Moja pytanie:
Niestety nigdzie nie mogę o tym przeczytać (pewnie źle szukam) ani nie znam nikogo kto mógłby mi udzielić odpowiedzi...
buuuu, czy ktoś odpowie na moje pytanie ?
privilege
27-09-2007, 21:04
http://www.youtube.com/watch?v=HOnfmsu3Y7Q
nie wiem co ci tam stuka ale jak dla mnie te dzwięki to jak symfonia :)
Arek Piekarz
27-09-2007, 21:12
Moja pytanie:
buuuu, czy ktoś odpowie na moje pytanie ?
Buuu, RTFM!
Meian już ci odpowiedział. Oczywiście, że z poziomu aparatu, przecież nie komputera.
co sadzicie o opcji braku sterowania lampą z poziomu aparatu - dokładnie ustawianie CF odnośnie lampy. Często focąc na koncertach/imprezach - używałem lampy do wspomagania autofocusa tylko i wyłacznie. Obecnie nie ma opcji takich ustawień dla lamp poniżej 580 ex II (ja mam I) - po prostu zgłasza że lampa niezgodna albo niewłączona. W serwisie mi powiedzieli że CF działają tylko z 580 II. Dla mnie to skandal po prostu
A dla mnie to skandal ze ktos pisze posty na goraco, bez zapoznania sie z aparatem i instrukcja.
Menu, setup menu II, na samym dole masz flash control, flash firing dajesz na disable i wspomaganie AF dziala a zewn lampa nie blyska. Nie musisz tego przelaczac CFami w lampie. Ja sobie ta opcje dodalem dodatkowo do My Menu i tylko chwalic moge takie wygodne menu z bookmarkami 8) .
Jesli nie o to ci chodzi to o co?
no właśnie, poszedłem tym tropem i obejrzałem kilka filmików.. mój aparat stuka inaczej niż na nich... :( oby to nie skończyło się serwisem..
Debiutant
27-09-2007, 22:05
Buuu, RTFM!
Meian już ci odpowiedział. Oczywiście, że z poziomu aparatu, przecież nie komputera.
Tak jestem wdzięczny meian że podał mi link do instrukcji PL.
Jednak nie mogę sobie z tym poradzić, nie wiem jak włączyć tę funkcje ...?
Tak więc o ile ktoś z Was może mi to w prostu sposób wytłumaczyć bedę wdzięczny.
poprawiłem tytuł bo po z'merge'owaniu coś się pochrzaniło
Tak jestem wdzięczny meian że podał mi link do instrukcji PL.
Jednak nie mogę sobie z tym poradzić, nie wiem jak włączyć tę funkcje ...?
Tak więc o ile ktoś z Was może mi to w prostu sposób wytłumaczyć bedę wdzięczny.
@ Debiutant, instrukcja strona 157! :twisted:
Nie chcę robić nikomu reklamy, ale na Allegro można dostać już za 4050 zł (http://allegro.pl/item241566641_canon_40d_nowosc_nowy_gwarancja_najt aniej.html) (+ wysyłka), bez faktury.
ja mogę załatwić za 4kpln
a jak wejdzie cashback to bedzie około 3,700 :D
piotrwzk
28-09-2007, 00:00
Testowałem dziś RAW-y w różnych ustawieniach sharppnes standart (3) krajobraz (4) i własna konfiguracja nastawioną na (5). No i wniosek jest taki że na (3) jest mocno nieostre w 1:1, dla (4) jest lepiej no i dopiero nastawa na (5) daje pożądany efekt. Tylko nierozumiem dlaczego ustawiają jako standart poziom który jest niewystarczajacy. Jakich ustawień używacie w "Styl obrazu" ?
ja mogę załatwić za 4kpln
bez faktury to i za 3950 można kupić.
Kolekcjoner
28-09-2007, 00:24
Na skąpcu najtaniej 4090: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/225850
Wygląda na to że póki co cena się trzyma.
A z HK już w okolicach 900euro:) 5D też spada i zaczyna się robić naprawdę interesująco. A karta świerzbi, oj świerzbi;)
Testowałem dziś RAW-y w różnych ustawieniach sharppnes standart (3) krajobraz (4) i własna konfiguracja nastawioną na (5). No i wniosek jest taki że na (3) jest mocno nieostre w 1:1, dla (4) jest lepiej no i dopiero nastawa na (5) daje pożądany efekt. Tylko nierozumiem dlaczego ustawiają jako standart poziom który jest niewystarczajacy. Jakich ustawień używacie w "Styl obrazu" ?
Niewystarczajacy dla kogo ? Dla pikselowego szumofoba czy fotografa ?
Moze niewystarczajacy dla poprzedniego posiadacza 350D/400D/30D/20D...
piotrwzk
28-09-2007, 08:12
Ale ja nie mówie że są szumy czy piksele tylko wydawało mi się że w rozmiarze 1:1 powinno być ostre. Sporo mam ostrych fotek w 1:1 z kompaktu A710IS i kupując lustrzankę liczyłem na min to samo a tu rozmyte. No trudno ustawi sie sharppnes na 4-5 i bedzie ok.
witam
czy przy zapisie RAW ustawienia sharppnes lub wybór jakiegoś Picture Style ma znaczenie?
witam
czy przy zapisie RAW ustawienia sharppnes lub wybór jakiegoś Picture Style ma znaczenie?
tak. powstaje inna miniaturka zaszyta w pliku :)
krzysiek29
28-09-2007, 09:44
D70/D80- 40D to nie ta klasa urządzeń
ja mając dylemat D70/D80- 400D wybrałem 400D
Bez urazy ale szybkość i celność af w D80 to inna klasa niż 400D dlatego pytałem pod kątem 40D. Poprostu będę zmieniał puszkę i biorę go pod uwagę i to poważnie.
pozdrawiam Krzysiek
Bez urazy ale szybkość i celność af w D80 to inna klasa niż 400D dlatego pytałem pod kątem 40D. Poprostu będę zmieniał puszkę i biorę go pod uwagę i to poważnie.
pozdrawiam Krzysiek
Witaj Krzysztof,
Nie masz co porównywać szybkości i celności D80 do 30D czy 40D. Zupełnie inny komfort i kultura pracy ...
Chyba mogę tak napisać bo przez pewien czas miałem kontakt z D80.
Ewentualne porównanie np. z D200 ( który też posiadam) było by bardziej trafne.
Moim zdaniem dużo zależy też z jaka optyka pracujesz, inaczej strzela się np. sigmą 18 -50 f2.8, czy Tamronem a zupełnie inaczej 16 -35 f2.8 L Canona.
Pozdr,
m
Odnośnie współdziałania z lampą - przepraszam, rzeczywiście jestem idiotę. Polskie menu mnie zmyliło i za bardzo na zewnątrz wywalenie opcji... Niemniej sterowanie CF z poziomu apratu z innymi lampami niż 580 II mogli by zrobić...
Niemniej sterowanie CF z poziomu apratu z innymi lampami niż 580 II mogli by zrobić...
Znaczy co, mają przerabiać wszystkie lampy na rynku?
Natknalem sie wlasnie na pewna wskazowke dotyczaca powodow niechetnego testu 40D na fotopolis (do tego zawierajacego bledy merytoryczne w stosunku do 30D):
http://www.fotopolis.pl/index.php?g=269
Cytat:
"
Dziękujemy za wszystkie pytania i uwagi dotyczące naszej relacji i zapraszamy do Kolonii za dwa lata. Dziękujemy firmie Sony za wsparcie finansowe naszej relacji oraz za wypożyczenie sprzętu.
Prosto z targów Photokina 2006 relacjonowali dla Was:
Łukasz Kacperczyk i Michał Sułkiewicz
"
W koncu konkurencyjna puszka pojawia sie w tym samym czasie, nie ma LV, ma slabszy AF i blysk (ADI), kosztuje wiecej, wiec trzeba zrobic antyreklame, coby krowka (Sony) na przyszlosc nadal mleczko dawala. :-)
fotopolis juz wczesniej wykazywalo dosc wyrazna ignorancje jesli chodzi o DSLR Canona i pare razy zdarzylo "blysnac" mocno nietrafnymi uwagami na temat obslugi tego sprzetu.
jakie moga byc tego powody? czort jeden wie... moze komus nie pasuje, moze ktos nie lubi i przenosi osobiste urazy na forum publiczne...
z drugiej strony, gdyby to bylo tylko krytyczne ale nie merytorycznie durne i tendencyjne (zdarza im sie) to byloby to wartosciowe zrodlo informacji. ale niestety nie udaje im sie zachowac pelnego obiektywizmu i stuprocentowej rzetelnosci, wiec trzeba brac na to poprawke.
Kolekcjoner
28-09-2007, 15:38
Ale ja nie mówie że są szumy czy piksele tylko wydawało mi się że w rozmiarze 1:1 powinno być ostre. Sporo mam ostrych fotek w 1:1 z kompaktu A710IS i kupując lustrzankę liczyłem na min to samo a tu rozmyte. No trudno ustawi sie sharppnes na 4-5 i bedzie ok.
Tyle że te fotki z kompaktu są na dzień dobry dość mocno wyostrzane. W lustrze masz możliwość wpływania na to jak wyostrzyć.
witam
DPP czyta wszystkie ustawienia ale możesz je później i tak zmienić. Ja mam w aparacie ustawione wszystko tak żeby się jak najmniej bawić przy obróbce. Zmieniam te parametry tylko w miarę koniecznośći. Inne programy nie widzą ustawień z aparatu.
fotopolis juz wczesniej wykazywalo dosc wyrazna ignorancje jesli chodzi o DSLR Canona i pare razy zdarzylo "blysnac" mocno nietrafnymi uwagami na temat obslugi tego sprzetu.
jakie moga byc tego powody? czort jeden wie... moze komus nie pasuje, moze ktos nie lubi i przenosi osobiste urazy na forum publiczne...
z drugiej strony, gdyby to bylo tylko krytyczne ale nie merytorycznie durne i tendencyjne (zdarza im sie) to byloby to wartosciowe zrodlo informacji. ale niestety nie udaje im sie zachowac pelnego obiektywizmu i stuprocentowej rzetelnosci, wiec trzeba brac na to poprawke.
Tak niestety jest. Wskazówka kolegi mc24 niezwykle trafna. Choć ja tych oględzin 40D nie nazwałbym skrajnie nieobiektywnymi. Po prostu próbowali znaleźć dziurę w całym. Co ciekawe znaleźli błędy tam gdzie ich nie ma, a nie znaleźli tam gdzie na prawdę są.
pozdrawiam Krzysiek
Ja brałem pod uwagę zestaw i ewentualne przyszłe zakupy szkieł
w zasadzie nigdy nie robisz fotek samym body
popatrz na obiektywy te które kupisz teraz i w przyszłości i lampę bo bez niej ani rusz
Pojawil sie 40D review na Digital-picture.com
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-40D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx
Kolekcjoner
28-09-2007, 20:51
Pojawil sie 40D review na Digital-picture.com
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-40D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx
Było. Bardzo szczegółowo zrobione.
No i mamy kolejna obnizke ceny 40d na skąpcu !!! 4090 za sztuke to swietna cena! :)
No i mamy kolejna obnizke ceny 40d na skąpcu !!! 4090 za sztuke to swietna cena! :)
Nie ekscytuj się tak bo to niezdrowe.. ja kupiłem 2 tyg. temu za 4000 z fakturą i gwarancją Canon Polska w normalnym sklepie więc to nie taka okazja jak ci się wydaje :mrgreen: ..
To co z tymi twoimi zdjęciami? pokaż galerię...
.. ja kupiłem 2 tyg. temu za 4000 z fakturą i gwarancją Canon Polska w normalnym ...
Możesz podać w jakim polskim sklepie ... .
Marek
No własnie lepiej rzuć linkiem mądralo a przechwałki zostaw dla siebie :D
No coz przykro to stwierdzic ale wydawalo Ci sie.
Trzeba bylo przed kupnem dSLR przeczytac co nieco w necie i dowiedzialbys sie ze material z lustrzanki jest praktycznie zawsze mniej ostry niz z kompaktow (tych rozsadnych oczywiscie). I nie wazne czy masz 40d, czy 300d. I co najlepsze tak ma wlasnie byc zeby dalo sie tym aparatem robic dobre zdjecia a nie zniszczone przez artefakty przeostrzone do niczego sie nie nadajace pstryki.
piotrwzk mysle ze z czasem - po obrobieniu kilku zdjec dostrzezesz jednak zalety z mozliwosci całkowitego wyłączenia wyostrzania w 40d.Nie wątpliwie masz wtedy wieksza kontrole nad efektem finalnym a to jest o wiele lepsze niz bycie skazanym na widzimisie softu w aparacie ;)
Możesz podać w jakim polskim sklepie ... .
Marek
No własnie lepiej rzuć linkiem mądralo a przechwałki zostaw dla siebie :D
Mogę.. zresztą już podawałem.. tam gdzie zawsze kupuję ;)
Serio to w Kielcach w sklepie Masterfoto (o ile wiem to nie sprzedają w internecie więc canik nie rzucę linkiem mądralo :D) - róg ul. Sienkiewicza / Wesołej.
Od razu informuję że tak tanio bo body było od kompletu z kitem - ja kupiłem body a ktoś 17-85IS.. po drugie było 6 sztuk ale już chyba nie ma bo kielczanie wykupili ;) - ale możecie się spróbowac dowiadywać..
Nie wiem jak ze sprzedażą wysyłkową - ja zawsze na miejscu oglądam, zawsze zero problemów z czymkolwiek - ale że to przyzwoity sklep działający w Kielcach od kilkunastu lat conajmniej to polecam, zresztą jak wiem wszyscy z kielc tam kupują...
Serio to w Kielcach w sklepie Masterfoto
o w moim miescie - jutro z rana pobiegne moze ostalo sie kilka sztuk :)
Pytanko do urzytkowników 40-ek jak sie sprawuje czysciarka na matrycy - macie juz jakies syfki?
piotrwzk mysle ze z czasem - po obrobieniu kilku zdjec dostrzezesz jednak zalety z mozliwosci całkowitego wyłączenia wyostrzania w 40d.Nie wątpliwie masz wtedy wieksza kontrole nad efektem finalnym a to jest o wiele lepsze niz bycie skazanym na widzimisie softu w aparacie ;)
Mistrzu caniku, skoro juz wyglaszasz takie opinie to pochwal sie owocami swojej pracy, z checia zobaczymy wspaniale zdjecia tak obeznanego znawcy dslr. Bo jak narazie wychodzi na to ze z ciebie czysty teoretyk.
Ciekawe czy teraz zobaczy.
Zamykajac offtopic, kilka testowych rawow, iso 3200, highlight priority off, redukcja szumow on.
www.daminet.pl/~novy/1.rar
www.daminet.pl/~novy/2.rar
www.daminet.pl/~novy/3.rar
www.daminet.pl/~novy/4.rar
o w moim miescie - jutro z rana pobiegne moze ostalo sie kilka sztuk :)
Nie rozumie po co ten pośpiecz przecież od paździrnika ma być na niego zwrot kasy z Canona? Pali się czy co???;)
mattnick
28-09-2007, 22:50
Nie rozumie
Ale kto nie rozumie ??
Nie rozumie po co ten pośpiecz przecież od paździrnika ma być na niego zwrot kasy z Canona?
A ile zwracają? :) I tylko dla tych którzy zakupią w pazdzierniku?
Robson01
28-09-2007, 23:27
Artus potwierdzam, Masterfoto to porządna firma podobnie jak jej wlaściciel Grzegorz. Cenowo również bardzo atrakcyjna.
Artus potwierdzam, Masterfoto to porządna firma podobnie jak jej wlaściciel Grzegorz. Cenowo również bardzo atrakcyjna.
Tylko jak jutro obdierze 50 telefonów o 40D to nie będe mógł się u niego pokazać przez miesiąc conajmniej :mrgreen:
Tylko jak jutro obdierze 50 telefonów o 40D to nie będe mógł się u niego pokazać przez miesiąc conajmniej
no ja sie wybiore osobiscie wiec zawsze jeden telefon mniej ;)
Ale kto nie rozumie ??
Przeciez napisal wyraznie "nie rozumię" ... mnie bardziej "pośpiecz" zastanawia ;) (z daleko od h na klawiaturze wiec nie literowka) .
Tak... tak... ciachnie sie
ms714033
29-09-2007, 09:34
Pewnie mnie wyklniecie, wyśmiejecie itp., ale przeprowadziłem krótki (może nie do końca pewny) test mojego aparatu i niestety potwierdziły się moje obserwacje o BF. Zadziwiło mnie, że BF pokazał się tylko w obiektywach innych niż Canon.
Mam: Tamrona 28-75 2.8 - BF
Canona 18-55 KIT - 100 % celności
Sigme 70-300 APO DG - BF
Cóż o tym mysleć??? :shock: Czyżby 40D gorzej współpracował z obiektywami dedykowanymi?
Gratis od sigmy, serwis i wymiana jakis tam kosci przy kazdej nowej puszce od canona.
Pewnie mnie wyklniecie, wyśmiejecie itp., ale przeprowadziłem krótki (może nie do końca pewny) test mojego aparatu i niestety potwierdziły się moje obserwacje o BF. Zadziwiło mnie, że BF pokazał się tylko w obiektywach innych niż Canon.
Mam: Tamrona 28-75 2.8 - BF
Canona 18-55 KIT - 100 % celności
Sigme 70-300 APO DG - BF
Cóż o tym mysleć??? :shock: Czyżby 40D gorzej współpracował z obiektywami dedykowanymi?
Moze masz kita dostrojonego do body fabrycznie, a body jest niestety zle skalibrowane, wiec na pozostalych szklach bedzie d*pa.
ms714033
29-09-2007, 11:21
Moze masz kita dostrojonego do body fabrycznie, a body jest niestety zle skalibrowane, wiec na pozostalych szklach bedzie d*pa.
Niestety nie, kupiłem samo body. KIT pozostał mi z poprzedniego aparatu.
Gratis od sigmy, serwis i wymiana jakis tam kosci przy kazdej nowej puszce od canona.
Czy to odpowiedź na mój post? Coś bliżej?
Quadrifoglio
29-09-2007, 13:29
Gorzej z innymi niż Canon, ale to przecież standard we wszystkich puszkach C... (jak jest z zamiennikami w innych systemach, nie wiem)
a czy kity nie są skalibrowane pod body? i to że sigma ma BF a kit nie ma to raczej normalne:)
ms714033
29-09-2007, 19:05
a czy kity nie są skalibrowane pod body?
CZYTAJCIE NA CO ODPOWIADACIE!!!
Ja kupiłem samo body (pisałem o tym dwa posty wyżej), także KIT nie mógł być do niego kalibrowany!!!
i to że sigma ma BF a kit nie ma to raczej normalne:)
Możesz rozwinąć tą myśl?
A czy ktoś mógłby zrobić dwa zdjecia - jedno w sraw a drugie w jpegu tego samego motywu i zamiescić na forum? :D
Również się podpisuję pod tym w 100%:smile:
Czy to odpowiedź na mój post? Coś bliżej?
Poszukaj na forum(lub cyberfoto, bo moze tam to przeczytalem) watku o serwisie sigmy. W kazdym razie sigma szkla robi na podstawie wlasnych obliczen, oprogramowania i nie wykupuje planow puszek od canona. Stare sigmy podobno kompletnie nie chca chodzic z nowymi puszkami canona, wtedy w serwisie wymieniaja jakas kosc z sterownikiem szkla. Skoro wczesniej, na starszym body, bylo ok a obiektywy canona chodza dobrze na 40d to innej przyczyny nie widze.
dodam od siebie iż zmieniłem niedawno 400D na 40D i nie mam problemu z obiektywami sigmy, moje 17-70 i 70-300 (oba DC pod cyfraka) chodzą tak samo dobrze na nowym body a nawet lepiej ponieważ AF chodzi zauważalnie celniej niż na 400D szczególnie w trudnych warunkach.
Jeśli masz nowsze modele szkiełek sigmy to serwis Ci przeprogramuje jest o tym info na polskiej stronie www sigmy.
Kolekcjoner
30-09-2007, 01:08
Poszukaj na forum(lub cyberfoto, bo moze tam to przeczytalem) watku o serwisie sigmy. W kazdym razie sigma szkla robi na podstawie wlasnych obliczen, oprogramowania i nie wykupuje planow puszek od canona. Stare sigmy podobno kompletnie nie chca chodzic z nowymi puszkami canona, wtedy w serwisie wymieniaja jakas kosc z sterownikiem szkla. Skoro wczesniej, na starszym body, bylo ok a obiektywy canona chodza dobrze na 40d to innej przyczyny nie widze.
Tyle że niestety nie we wszystkich szkłach Sigmy da się to zrobić :(.
CZYTAJCIE NA CO ODPOWIADACIE!!!
Ja kupiłem samo body (pisałem o tym dwa posty wyżej), także KIT nie mógł być do niego kalibrowany!!!
Możesz rozwinąć tą myśl?
opieram się na własnych obserwacjach i nigdy z żadnym kitem podłączonym do body z którym są sprzedawane, nie miałem BF/FF. nie ważne czy to był trabant czy 20d.
a to że sigma ma BF/FF to jest prawda powszechnie znana:) oczywiście nie każda sztuka, ale bardzo często się zdarza.
ms714033
30-09-2007, 11:13
dodam od siebie iż zmieniłem niedawno 400D na 40D i nie mam problemu z obiektywami sigmy, moje 17-70 i 70-300 (oba DC pod cyfraka) chodzą tak samo dobrze na nowym body a nawet lepiej ponieważ AF chodzi zauważalnie celniej niż na 400D szczególnie w trudnych warunkach.
Jeśli masz nowsze modele szkiełek sigmy to serwis Ci przeprogramuje jest o tym info na polskiej stronie www sigmy.
opieram się na własnych obserwacjach i nigdy z żadnym kitem podłączonym do body z którym są sprzedawane, nie miałem BF/FF. nie ważne czy to był trabant czy 20d.
a to że sigma ma BF/FF to jest prawda powszechnie znana:) oczywiście nie każda sztuka, ale bardzo często się zdarza.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi. Niestety Serwis mnie nie ominie.
Pozdrawiam
subiektyw
30-09-2007, 12:39
własnie zjalazłem w miarę niezły teścik 40 w powracającym FOTO-VIDEO - teraz DIGITAL FOTO VIDEO. maja też publikowac na www.dfv.pl ale chyba jeszcze nie ma.
subiektyw
30-09-2007, 13:40
czytałem gdzies w sieci i nowym DIGITAL FOTO VIDEO że migawka jakos dziwnie brzmi. jakie masz wrażenia?
czytałem gdzies w sieci i nowym DIGITAL FOTO VIDEO że migawka jakos dziwnie brzmi. jakie masz wrażenia?
To jedno z lepszych pytan w tym watku :) Jakos dziwnie brzmi ? ;)
A jaka zastosowac skale odniesienia ? W 300d brzmi niedziwnie ?
Fascynujacy temat ale raczej na forum audio :) Zrobiloby sie odpowiednie warunki testowe, slepy odsluch itp ... a takto moze byc problem bo w kosciele inaczej migawka brzmi niz na Giewoncie.
ArturBonoVox
30-09-2007, 14:35
Test na fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6374
Jeszcze jeden review:
http://www.photoreview.com.au/Canon/reviews/digitalslr/canon-eos-40d.aspx
Niektórym to się chyba jeszcze letnie upały dają k... we znaki :lol:
duzo przyjemniejsze niz w 20d i 30d. ciszej, bardiej miekko
Pytanie z innej beczki do posiadaczy 40D:
Mój 10D co 100 zdjęć zakładał nowy katalog (101, 102, 103...).
Jak jest w 40D? On zbiera 1000 do jednego katalogu?
Jak jest w 40D? On zbiera 1000 do jednego katalogu?
Tak. Nareszcie :) - wygodniejsze rozwiazane.
Tak. Nareszcie :) - wygodniejsze rozwiazane.
Nareszcie to bylo w 30d:)
piotrwzk
01-10-2007, 15:16
Witam!
Czy jest ktoś z okolic Gliwic lub śląska kto ma 40D? Chętnie spotkam się żeby potestować sprzęt :-). Ciągle mam wątpliwości co do ostrości mojego zestawu. Czytałem test mojego obiektywu na optyczne.pl i tam faktycznie ten obiektyw nie wypada najlepiej na małych ogniskowych ale na 85 to wydaje mi się że powinna być żyleta nawet na minimalnej przesłonie 5.6 (najwyższa rozdzielczość - wykres w teście optyczne .pl http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=13&roz=4 ). Chyba że to aberracja wpływa na ostrość i dlatego należy przymknąć przesłonę do 7-8?
Chętnie sprawdziłbym jakąś L-kę tylko że niewiem gdzie są jakieś sklepy ze sprzętem na półkach bo na zamówienie to wszędzie mają.
No i ja tez zamowilem:)
Przynajmniej teraz przestanie mnie korcić żeby 5d kupować:)
hehe lempl widze ze skutecznie ci wybilem z glowy kupowanie 5d :) nie martw sie nie bedziesz zalował ;)
A czy ktos moze ma dostep do testu 40d ktory ukazal sie w digital foto video?Moze jakies podsumowanko?
Czy ktos moze wrzucic link do srawa z 40d?
Czy ktos moze wrzucic link do srawa z 40d?
http://www.mbits.pl/cb/zz.cr2
Marek
==============
Zignorowałem ignore, raz można:) (sRawy...), i Ci drogi caniku odpiszę. Twoje oparte na przeglądaniu www gdybanie nie miało żadnego wpływu na moją decyzję. Wierzę ludziom, którzy mają i używają 5d oraz temu, co sam widziałem na zdjęciach z niego. Wodotryski 40d mnie nie podniecają, ale zdecydowałem, że skoro nie tak dawno temu kupiłem UWA pod cropa to nie ma w tej chwili sensu pchać się na siłę w FF.
A ty lepiej pokaż zdjęcia, o które cie wszyscy tak długo proszą zamiast się znowu wymądrzać:)
No i ja tez zamowilem:)
Przynajmniej teraz przestanie mnie korcić żeby 5d kupować:)
A co zrobisz lempl jak teraz dopiero na ostro zacznie cię korcić 5D ?:confused:
Takie są niestety prawa ewolucji.:mrgreen: :rolleyes:
A co zrobisz lempl jak teraz dopiero na ostro zacznie cię korcić 5D ?:confused:
Takie są niestety prawa ewolucji.:mrgreen: :rolleyes:
odnośnie ewolucji
to przechodzenie jej jest kosztowne ale wydłuża radość z etapowego poznawania i kupowania
mi sie podoba
Myślę że do końca przyszłego roku raczej mnie juz korcić nie będzie:)
Teraz kolej na bronienie się przed sigmą 50-500;)
piotrwzk
02-10-2007, 22:52
A może ktoś pokaże co wychodzi na zestawie 40D + 17-85IS USM ...
Skoro masz taki zestaw w podpisie to daj dobry przyklad ?
Vitez, ludzie czasem sobie piszą w stopkach obok sprzętu 'w drodze'. Może kolega zapomniał dopisać :lol:
piotrwzk
02-10-2007, 23:33
No przecież jest link do fotek w podpisie (około 40szt :-D ). Ale może podam kilka fotek na temat których chciałbym się dowiedzieć czy to już jest max mojego zestawu (raczej szkła).
1) jedno z bardziej ostrych fotek - ale czy nie powinno być lepiej? http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia/photo#5116055690305107442
2) ostrość gdzieś tam jest w srodku kwiatka ale rewelacji niema
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia/photo#5113741145314193778
3) portret na którym w 1:1 chyba jedna z lepszych ostrości jakie uidało mi się uzyskać - czy tym obiektywm nie da się lepiej?
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia/photo#5116052602223621506
4) szeroki kąt który wychodzi najsłabiej
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia/photo#5116056983090263570
fotki 1) i 2) na standardowych ustawieniach ostrości: 3
fotki 3) i 4) na ustawieniach ostrości: 5
Ma ktoś fotki z takiego samego zestawu żeby porównać?
p.s. fotki należy pobierać przez "Pobierz zdjęcie" a nie "zapisz obraz jako" żeby mieć go w pełnej rozdzielczości
No przecież jest link do fotek w podpisie (około 40szt :-D ). Ale może podam kilka fotek na temat których chciałbym się dowiedzieć czy to już jest max mojego zestawu (raczej szkła).
1) jedno z bardziej ostrych fotek - ale czy nie powinno być lepiej? http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia/photo#5116055690305107442
2) ostrość gdzieś tam jest w srodku kwiatka ale rewelacji niema
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia/photo#5113741145314193778
3) portret na którym w 1:1 chyba jedna z lepszych ostrości jakie uidało mi się uzyskać - czy tym obiektywm nie da się lepiej?
4) szeroki kąt który wychodzi najsłabiej
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia/photo#5116056983090263570
fotki 1) i 2) na standardowych ustawieniach ostrości: 3
fotki 3) i 4) na ustawieniach ostrości: 5
Ma ktoś fotki z takiego samego zestawu żeby porównać?
p.s. fotki należy pobierać przez "Pobierz zdjęcie" a nie "zapisz obraz jako" żeby mieć go w pełnej rozdzielczości
wg mnie wszystko oki. kup sobie 50/1,8 przymknij do f4 przy iso 200 daj w aparacie spns na 5 i jak dalej nie bedziesz zadowolony zmien hobby - bez zlosciowsci - bo widze jak ci ten 40d glowe psuje...
Kolekcjoner
02-10-2007, 23:56
I też bez złośliwości - poważnie!
Może taniej i prościej kupić jakiś kompakt - prawie każdy robi od razu ostre zdjęcia.
piotrwzk
02-10-2007, 23:59
wg mnie wszystko oki. kup sobie 50/1,8 przymknij do f4 przy iso 200 daj w aparacie spns na 5 i jak dalej nie bedziesz zadowolony zmien hobby - bez zlosciowsci - bo widze jak ci ten 40d glowe psuje...
tylko że 50mm 1.8 to niezbyt udana konstrukcja (plastik) tylko czy warto dać 3x więcej za 1.4? Czy różnica będzie tylko w wykonaniu i lekki plus w jakości, czy też duuużo lepiej?
tylko że 50mm 1.8 to niezbyt udana konstrukcja (plastik) tylko czy warto dać 3x więcej za 1.4? Czy różnica będzie tylko w wykonaniu i lekki plus w jakości, czy też duuużo lepiej?
Chodzilo mi tylko o to zebys sie za pomoca tego zestawu (najtansze - najostrzejsze szklo) dowiedzial sie co moesz max uzyskac. no chyba jeszce Raw ze dorzuciszi umiejetna obrobke w PS - ale z tego co sie zdazylem zorientowac to obrobka do koca cie nie interesuje.
piotrwzk
03-10-2007, 00:05
I też bez złośliwości - poważnie!
Może taniej i prościej kupić jakiś kompakt - prawie każdy robi od razu ostre zdjęcia.
No wiem że kompakt robi ostre zdjęcia bo miałem i mam nadal A710IS a przykładowe fotki które robiłem kilka tygodni przed zakupem lustrzanki są tutaj:
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/SuwalszczynzaWrzesie2007
Ja wiem że moje umiejętności są narazie znikome gdyż większośc z fotek na 40D powstała w pierwszych 2 dniach posiadania lustrzanki. Chce się tylko upewnić czy nie powninienem np. wysłać sprzętu do regulacji, wymienić u sprzedawcy, itp
a może zapytam inaczej czy 50mm 1.8 da taki rezultat?
http://picasaweb.google.com/Usypiacz/Kociaki/photo#5102986108710100722
Kolekcjoner
03-10-2007, 00:10
Nie wiem może mam skrzywione podejście ale te zdjęcia, które zapodałeś nawet po sporym powiększeniu (nie mam pojęcia jakim ale plakat by z tego wyszedł) są ostre.
piotrwzk
03-10-2007, 00:16
Chodzilo mi tylko o to zebys sie za pomoca tego zestawu (najtansze - najostrzejsze szklo) dowiedzial sie co moesz max uzyskac. no chyba jeszce Raw ze dorzuciszi umiejetna obrobke w PS - ale z tego co sie zdazylem zorientowac to obrobka do koca cie nie interesuje.
Nie mówie że obróbka mnie nie interesuje ale jeżeli chodzi o RAW-y to też mam kilka i w 1:1 też lekkie mydełko (moge podesłać na maila) a niechciałbym podciągać każdą fotkę softem.
a te ktore podales z cyfraka tak ostre na 100% nie sa
piotrwzk
03-10-2007, 00:19
Nie wiem może mam skrzywione podejście ale te zdjęcia, które zapodałeś nawet po sporym powiększeniu (nie mam pojęcia jakim ale plakat by z tego wyszedł) są ostre.
co rozumiesz przez spore powiększenie? Ja porównuje zawsze na powiększeniu 100% (czyli 1:1). I czy uważasz że można wykadrować np 100% i będzie ok?
a te ktore podales z cyfraka tak ostre na 100% nie sa
hmmm :), jak na kompakta to chyba dosyć ostre (byłem zadowolony :) )
tu też nie ostro?
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/SuwalszczynzaWrzesie2007/photo#5110780229378304882
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/SuwalszczynzaWrzesie2007/photo#5113908859492135634
co rozumiesz przez spore powiększenie? Ja porównuje zawsze na powiększeniu 100% (czyli 1:1). I czy uważasz że można wykadrować np 100% i będzie ok?
hmmm :), jak na kompakta to chyba dosyć ostre (byłem zadowolony :) )
tu też nie ostro?
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/SuwalszczynzaWrzesie2007/photo#5110780229378304882
ostro ale nie osrzej niz w 40d z tym szklem co masz no i mniej szczegolow plastka nie ta.....
Kolekcjoner
03-10-2007, 00:31
(...)Ja porównuje zawsze na powiększeniu 100% (czyli 1:1). I czy uważasz że można wykadrować np 100% i będzie ok?
(...)
Ja nigdy. Jest mi to do niczego niepotrzebne. Co do tego czy będzie ok. to jakby sam fakt, że prowadzimy tę dyskusję wróży, że dla mnie może tak ale dla Ciebie być może już niekoniecznie.
piotrwzk
03-10-2007, 00:32
ostro ale nie osrzej niz w 40d z tym szklem co masz no i mniej szczegolow plastka nie ta.....
Co do plastyki to niema wątpliwości, ale z tą ostrością to myślałem że będzie lepiej ale może faktycznie trzeba spróbować jasne szkło (jutro może podjade do Katowic - tam powinni mieć coś z L-ek na półkach). Jeżeli chodzi o 50mm to 18 wystarczy czy warto 1.4?
Ja nigdy. Jest mi to do niczego niepotrzebne. Co do tego czy będzie ok. to jakby sam fakt, że prowadzimy tę dyskusję wróży, że dla mnie może tak ale dla Ciebie być może już niekoniecznie.
Ale zgodzisz się ze mną że jeżeli na 100% fotka jest jeszcze bardzo ostra to nie powiększając (kadrując) jej efekt ostrości jest też widoczny. Trudno mi to opisać.
Nie martw się, jak minie kilka dni zdjęcia zaczną być ostrzejsze (te same zdjęcia żeby była ścisłość;). A po kilku tygodniach nie będziesz mógł patrzeć bez odrazy na zdjęcia z kompaktu. Dslr obrazuje inaczej i jak już przywykniesz zaczniesz doceniać tą 'nieostrosc'.:)
piotrwzk
03-10-2007, 01:27
Nie martw się, jak minie kilka dni zdjęcia zaczną być ostrzejsze (te same zdjęcia żeby była ścisłość;). A po kilku tygodniach nie będziesz mógł patrzeć bez odrazy na zdjęcia z kompaktu. Dslr obrazuje inaczej i jak już przywykniesz zaczniesz doceniać tą 'nieostrosc'.:)
Juz mi sie bardziej podobają niż w pierwszy dzień po zobaczeniu ich na kompie.
Jakie szkła warto przymierzyć w sklepie - jutro się wybieram.
pierwsza część testu 40D zrobionego przez Juzę.
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_40d_review.htm
szczerze?
czy uwazasz, ze ludzie pieszczacy sie z linijka i z wypiekami na twarzy analizujacy zdjecia papieru milimetrowego stanowia duzy odsetek uzytkownikow sprzetu Canona? lub jakiejkolwiek innej firmy? i ze wyciaganie wnioskow ogolnych o sprzecie ktorejkolwiek firmy na podstawie problemow pewnej grupy osob plus placzu lajkonikow, ktore w pedzie stadnym tez postanowily miec jakis problem :) ma sens.
Szczerze uważam, że ludzie robiący zdjęcia ptaszków, landszaftów, dzieci, samochodów i gołych dup, dobrymi obiektywami, w dobrych warunkach świetlnych, z krótkim czasem ekspozycji i aparatem za 4000 PLN mają prawo spodziewać się, że zdjęcie będzie ostre w punkcie, w którym zaświeciła się kontrolka autofocusa. Niestety wielu takich ludzi zawodzi się srogo.
Szczerze uważam, że ludzie robiący zdjęcia ptaszków, landszaftów, dzieci, samochodów i gołych dup, dobrymi obiektywami, w dobrych warunkach świetlnych, z krótkim czasem ekspozycji i aparatem za 4000 PLN mają prawo spodziewać się, że zdjęcie będzie ostre w punkcie, w którym zaświeciła się kontrolka autofocusa. Niestety wielu takich ludzi zawodzi się srogo.
I tu się k...wa zgadzam, ja właśnie tego wymagam. Poniżej do oceny taki tam teścik:
Canon EOS 40D Tv(Shutter Speed) 0.5Sec.
Av(Aperture Value) F4.0
Metering Modes Spot
Exposure Compensation 0
ISO Speed 100
Lens EF24-105mm f/4L IS USM
Focal Length 105,0 mm
Image size 3888 x 2592
Jpeg wywołany z rawa w PS bez obróbki tylko crop
http://img222.imageshack.us/img222/3859/crop100xs8.png
jpeg z aparatu parametry te same też bez IS ostrość na jednym i drugim ustawiona na 4
http://img250.imageshack.us/img250/3872/crop100jpegyy5.jpg
crop z rawa przy 24mm f/4
http://img146.imageshack.us/img146/3448/cropzrawa10024mmes2.jpg
crop z jpega z aparatu 24 mm
http://img405.imageshack.us/img405/2783/cropjpeg24mm100fc5.jpg
70-200 2.8L Canon EOS 40D
Tv(Shutter Speed) 1/4Sec.
Av(Aperture Value) F2.8
Metering Modes Spot
Exposure Compensation 0
ISO Speed 100
Lens EF70-200mm f/2.8L USM
Focal Length 190,0 mm
Image size 3888 x 2592
jpeg z rawa
http://img231.imageshack.us/img231/1644/200mm2jzrhe2.jpg
jpeg z aparatu
http://img229.imageshack.us/img229/786/200mm2jzjlk8.jpg
prosze o opinie co do jakości jesli tak jest dobrze i tak ma być w tym sprzęcie to przestanę się juz p......lić i pójde się bawić fotografią!!!
I tu się k...wa zgadzam, ja właśnie tego wymagam. Poniżej do oceny taki tam teścik:
Canon EOS 40D Tv(Shutter Speed) 0.5Sec.
Av(Aperture Value) F4.0
Metering Modes Spot
Exposure Compensation 0
ISO Speed 100
Lens EF24-105mm f/4L IS USM
Focal Length 105,0 mm
Image size 3888 x 2592
Jpeg wywołany z rawa w PS bez obróbki tylko crop
a MLU?
a MLU?
no nie kumam co to jest MLU:?: :oops:
no nie kumam co to jest MLU:?: :oops:
no dobrze, to z innej beczki:
jaki problem techniczny jest szczegolnie istotny w fotografii (m.in. lustrzankami) gdy wykonuje sie zdjecia przy czasach rzedu 1/2 ~ 1/8 sekundy? a mozna zalozyc szerszy przedzial, dla bezpieczenstwa, w zaleznosci od konstrukcji aparatu
no dobrze, to z innej beczki:
jaki problem techniczny jest szczegolnie istotny w fotografii (m.in. lustrzankami) gdy wykonuje sie zdjecia przy czasach rzedu 1/2 ~ 1/8 sekundy? a mozna zalozyc szerszy przedzial, dla bezpieczenstwa, w zaleznosci od konstrukcji aparatu
stary o czym ty do mnie rozmawiasz, nie wiem o co ci teraz biega możesz powiedzieć w czym problem??
stary o czym ty do mnie rozmawiasz, nie wiem o co ci teraz biega możesz powiedzieć w czym problem??
Żeby Cię dlużej nie dręczyć, to zapytam, co się dzieje jak lutro w lutrzance uderza o obudowe przy czasach, które wymianil Akustyk? I odpowiedź: fotka wyglada na nieostrą/poruszoną (właśnie przez uderzenie lustra), choc na Twoich przykładach akurat tego nie widzę. Dla pewności zrób jeszcze test z włączonym WPD (wstępnym podnoszeniem lustra).
PS. WPD=MLU
Nie bądź złośliwy Akustyk :lol: Wytłumacz grzecznie koledze jak się robi zdjęcia przy takich czasach :lol: A może to 'zdjęcia z łapy', bo jeśli tak to chylę czoła :mrgreen:
czyli na oko fotki wyglądają ok pod względem ostrości i rozdzielczości?
jak będą dobre warunki oświetleniowe to pewnie zrobię z dłuższymi czasami
w nieznajomosci elementarnych zasad fotografowania i nie tylko nieprzejmowaniu sie ta ingnorancja, co jeszcze obwinianiu za nia sprzetu, ktory poprawnie uzywany przez osobe swiadoma warsztatu robi zdjecia "zyletka"
MLU = mirror lock up = wstepne podnoszenie lustra. uzywane, zeby zapobiec nieostrosci obrazu powodowanej przez wibracje powstale w korpusie po gwaltownym podniesieniu lustra. szczegolnie wazne przy fotografowaniu na czasach wlasnie miedzy 1/8 a 1/2 sekundy.
nie znajac tego absolutnie elementarnego faktu ciskasz zarzutami pod adresem aparatu, ze Ci robi nieostre zdjecia. co wiecej oceniasz ostrosc na podstawie wywolania pliku RAW (!!!!) nie uwzgledniajac w zaden sposob informacji o programie jakim zostala przeprowadzona konwersja, parametrach wyostrzania, itd. itp.
EDIT: sorki, bo bym zapomnial: jeszcze doceniam kreatywny pomysl robienia zdjec stosunkowo ciezkim teleobiektywem, ktory dodatkowo zwieksza prawdopodobienstwo poruszenia.
EDIT2: jak rowniez na przeslonach 2.8/4
chcesz ocenic ostrosc? zrob zdjecie obiektywem standardowym, na odpowiednio krotkim czasie, w dzien, w JPEG-u. to co powyzej popelniles to ekstremalny przypadek niekompetentnej opinii - nieprawidlowo wykonany test i darcie japy, ze wyniki sa do ****. sorry, ale jak sie nie potrafi, to wyniki nie beda dobre
Nie bądź złośliwy Akustyk :lol: Wytłumacz grzecznie koledze jak się robi zdjęcia przy takich czasach :lol: A może to 'zdjęcia z łapy', bo jeśli tak to chylę czoła :mrgreen:
no to się pośmialiśmy ha ha ha...
no to się pośmialiśmy ha ha ha...
jak będą dobre warunki oświetleniowe to pewnie zrobię z dłuższymi czasami
Z krótszymi znaczy się? :mrgreen:
A tak wogole to co ma przedstawiac ten test przy takich ustawieniach i z takim swiatlem? Jesli to ze aparat robi zdjecia to test wypadl pozytywnie.
w nieznajomosci elementarnych zasad fotografowania i nie tylko nieprzejmowaniu sie ta ingnorancja, co jeszcze obwinianiu za nia sprzetu, ktory poprawnie uzywany przez osobe swiadoma warsztatu robi zdjecia "zyletka"
MLU = mirror lock up = wstepne podnoszenie lustra. uzywane, zeby zapobiec nieostrosci obrazu powodowanej przez wibracje powstale w korpusie po gwaltownym podniesieniu lustra. szczegolnie wazne przy fotografowaniu na czasach wlasnie miedzy 1/8 a 1/2 sekundy.
nie znajac tego absolutnie elementarnego faktu ciskasz zarzutami pod adresem aparatu, ze Ci robi nieostre zdjecia. co wiecej oceniasz ostrosc na podstawie wywolania pliku RAW (!!!!) nie uwzgledniajac w zaden sposob informacji o programie jakim zostala przeprowadzona konwersja, parametrach wyostrzania, itd. itp.
chcesz ocenic ostrosc? zrob zdjecie obiektywem standardowym, na odpowiednio krotkim czasie, w dzien, w JPEG-u. to co powyzej popelniles to ekstremalny przypadek niekompetentnej opinii - nieprawidlowo wykonany test i darcie japy, ze wyniki sa do ****. sorry, ale jak sie nie potrafi, to wyniki nie beda dobre
nie darłem japy na podstawie zamieszczonych wyników, tylko moje wczesniejsze darcie japy było na podstawie zdjęć wykonywanych w dzień na słońcu, ponieważ chciałem prosić o opinię ludzi którzy mają już 40d zamieściłem te zdjęcia zrobione moimi obiektywami i czterdziestką ze statywu by ocenili czy ich zdaniem jakość zdjęć jest zadowalająca, co do MLU to faktycznie skrótu nie znam bo jeszcze takim forumowym mądralą :p nie jestem, natomiast hasło mirror lock up jest mi znane to i zdjęcia sa zamierzone, co do wibracji masz racje ale czy mechanizm podnoszenia lustra wywołać wibracje w czymś co wazy prawie 2kg i ma pewny punkt podparcia?
Z krótszymi znaczy się? :mrgreen:
racja :mrgreen:
A tak wogole to co ma przedstawiac ten test przy takich ustawieniach i z takim swiatlem? Jesli to ze aparat robi zdjecia to test wypadl pozytywnie.
no to juz wiemy że aparat działa a teraz proszę w takim razie o krótki wykład jak porawnie wykonać test, który pomoże rozwiąć moje jakies tam wątpliwości i może pomoże innym i dyponując PS i DPP jak przygotować pliki do pokazania i oceny, tak by nie przedłużać tej dyskusji i waszego ubawu:???:
no to juz wiemy że aparat działa a teraz proszę w takim razie o krótki wykład jak porawnie wykonać test
Chcesz krotko? Rob zdjecia, nie testy :roll: .
I na przyszlosc nie zamieszczaj tak wielkich zdjec jako zdjecia bo sie forum rozjezdza, tylko jako linki (zmienilem).
Kolekcjoner
03-10-2007, 16:58
(....) co do wibracji masz racje ale czy mechanizm podnoszenia lustra wywołać wibracje w czymś co wazy prawie 2kg i ma pewny punkt podparcia?(....)
Dokładnie tak może się zdarzyć i w tym celu jest właśnie MLU.
(....)
no to juz wiemy że aparat działa a teraz proszę w takim razie o krótki wykład jak porawnie wykonać test, który pomoże rozwiąć moje jakies tam wątpliwości i może pomoże innym i dyponując PS i DPP jak przygotować pliki do pokazania i oceny, tak by nie przedłużać tej dyskusji i waszego ubawu:???:
A nie szkoda czasu na takie "testy"? Co do ubawu to raczej jest on średni.
OT wydzielony tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26461
Dokładnie tak może się zdarzyć i w tym celu jest właśnie MLU.
A nie szkoda czasu na takie "testy"? Co do ubawu to raczej jest on średni.
prosiłem tylko o opinie na temat sprzętu i rozwianie wątpliwości :-(
myślę, że to co pokazałeś po prostu nie daje takiej możliwości. Jeśli masz wątpliwości to przyjedź na zlot do krakowa i od razu się dowiesz czy wszystko gra :)
myślę, że to co pokazałeś po prostu nie daje takiej możliwości. Jeśli masz wątpliwości to przyjedź na zlot do krakowa i od razu się dowiesz czy wszystko gra :)
nie dam rady, pozatym najpierw muszę nabrać jakichś umiejętności by jeździć na zloty ze starymi wyjadaczami :-P
A czy ktos uzywa 40ke z adobe lightroom? :) Jestem ciekaw czy mozna w nim skalowac zdjecia szczególnie 16-bitowe tiffy?
piotrwzk
03-10-2007, 22:03
[QUOTE=1507;374156]nie dam rady, pozatym najpierw muszę nabrać jakichś umiejętności by jeździć na zloty ze starymi wyjadaczami :-P[/QUOTE
kiedy jest ten zlot w Kraku?
sniper88
03-10-2007, 22:40
kiedy jest ten zlot w Kraku?
W ten weekend:)
http://canon-board.info/showthread.php?p=374148#post374148
Miały byc zdjecia ptaszkow w locie?
Chyba ze odleciały :)
analiza szumów 40D
http://kenrockwell.com/tech/iso-comparisons/2007-10/index.htm
zaskakujące jak mało detali pokazują aktualnie dostępne Nikony.
Powiedziałbym też, że, mimo marketingowych frazesów, nie widać różnicy pomiędzy 400D i 40 D...
a ja wręcz odwrotnie, przy ISO 800 widzę już wyraźną różnicę, przy 1600 zasadniczą
piotrwzk
04-10-2007, 08:46
jeżeli ktoś chce zobaczyć jak 40D działa z różnymi obiektywami to poniżej są linki
Sigma 18-50 2.8
http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/Sigma18502_8
Canon 17-40 4L
http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/17404LUSM
Canon 50mm 1.8
http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/50mm1_8
(ostatnia fotka jest dla porównania z mojego 17-85IS)
Canon 10-20 3.5-4.5
http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/EFS1022MmF3545USM
I jak to ocenicie? Jak Wam się podobają fotki z 50mm 1.8?
jakie parametry ???
Ocenianie ostrości puszki na podstawie zdjęć 50/1.8 na pełnej dziurze jest bezsensowne. Przy F8.0 sens ma. Niestety nigdzie nie ma tych informacji.
piotrwzk
04-10-2007, 08:57
po prawej jest opcja "wiecej informacji"
powiekszenie 1:1 daje lupka w prawym górnym rogu nad fotką
Ja wiem że przy 1.8 jest ciężko chwycić ostrość ale tylko 1 fotka jest na 1.8 a reszta już przymknięta do 2.8 i tam już gdzieś powinno być ostro. Mam racje?
a ja wręcz odwrotnie, przy ISO 800 widzę już wyraźną różnicę, przy 1600 zasadniczą
Żarty sobie Wać Pan chyba stroisz :shock: :lol:
Ja bym nawet powiedział, że 40D ciut nieco bardziej szumi od 400d. Ale powiedzmy, że to efekt nieco nierównej ekspozycji i kadrów.
Uczciwie rzecz biorąc wyraźnie zauważalnej różnicy nie ma.
(...)
I jak to ocenicie? Jak Wam się podobają fotki z 50mm 1.8?
poruszajace zdjecia z duza glebia i piekna refleksja na temat przemijania i wartosci w zyciu...
nie no... ale tak serio: co moze sie podobac w paskudnie niedoswietlonych pstrykach czerwonej sciany? 8-)
Kolekcjoner
04-10-2007, 09:58
Ja bym nawet powiedział, że 40D ciut nieco bardziej szumi od 400d. Ale powiedzmy, że to efekt nieco nierównej ekspozycji i kadrów.
Ja tam widzę mniej więcej to co napisał Kubaman ale może już wzrok nie ten :D. Poza tym ilość szczegółów na zdjeciach z 40D jest większa.
Artur Lewandowski
04-10-2007, 10:01
poruszajace zdjecia z duza glebia i piekna refleksja na temat przemijania i wartosci w zyciu...
nie no... ale tak serio: co moze sie podobac w paskudnie niedoswietlonych pstrykach czerwonej sciany? 8-)
Może ta pani, której urody komentować nie będę, a która to najwidoczniej nie ma najmniejszej ochoty na bycie obfotografowywaną :razz:
Poza tym ilość szczegółów na zdjeciach z 40D jest większa.
To już w ogóle nie jest możliwe, jeśli tylko chwilę się zastanowić. Niby skąd te szczegóły mają się brać? Trochę może jest mniej ich u Nikona (odszumianie), ale też bez przesady.
Aha: inaczej pewnie niż większość oglądam to na monitorze CRT. Więc jest trochę inne wrażenie.
piotrwzk
04-10-2007, 10:11
Warunki oświetleniowe były kiepskie ale czy te fotki przynajmniej z 50mm 1.8 nie powinne być ostrzejsze a tło bardziej rozmyte?
Kolekcjoner
04-10-2007, 10:18
To już w ogóle nie jest możliwe, jeśli tylko chwilę się zastanowić. Niby skąd te szczegóły mają się brać? Trochę może jest mniej ich u Nikona (odszumianie), ale też bez przesady.
Aha: inaczej pewnie niż większość oglądam to na monitorze CRT. Więc jest trochę inne wrażenie.
CRT :). Jeśli chodzi o szczegóły to jak najbardziej jest możliwe. Zawsze masz jakąś obróbkę obrazu nawet w Raw-ach.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8344
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6418
Moza sie czegos dowiedziec ciekawego o ostrosci u cyfrakow. Po lekturze mozna by rzec ze analog rulez. :)
Pozdro.
Po lekturze mozna by rzec ze analog rulez. :)
Pozdro.
Taaa, wlasnie wygladam przez okno i widze jak wszyscy biegna do najblizszego sklepu foto kupic nowe wypasione analogowe puszki, sasiad z naprzeciwka, grzebie nerwowo w szafie, bo gdzies zapodzial mu sie aku do jego analogowego EOS-a, w wiadomosciach podali ze Canon wyprodukowal wlasnie ostatnia puszke EOS Digital.... ;)
PS. filmik zrobiony 40: http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles/canon_40d_review/40d-video-divx.avi (cza miec kodeki divx instalniete)
Osobiscie podkorcilo mnie ostatnio i przypialem databank z video-in do 40D. Fajna zabawa, szczegolnie z dlugim tele, IS, i 10x zoom w LiveView. Jednak do zwyklego filmowania to ja wole tradycyjne kamery ;-)
Mam pytanie do osób które już nabyły 40D - w moim pudełku były dwie płyty CD. Jedna EOS DIGITAL Solution Disk v15.1 - najwazniejsza i wszystko jest z nią OK, a druga EOS DIGITAL Software Instruction Manuals Disk v2/07 - ta niestety jest pusta. Też tak macie? W sumie nie potrzebuję jej, ale kurcze, zastanowiło mnie to...
Mam pytanie do osób które już nabyły 40D - w moim pudełku były dwie płyty CD. Jedna EOS DIGITAL Solution Disk v15.1 - najwazniejsza i wszystko jest z nią OK, a druga EOS DIGITAL Software Instruction Manuals Disk v2/07 - ta niestety jest pusta.
nie no... logiczne. druga plyta byla dodawana np. do 30D z dokladnymi informacjami na temat Cash-backa w okresie trwania tej promocji.
Ty kupiles 40D wyprodukowane przed cash-backiem. nie ma cash-backa = nie ma informacji o nim = plyta jest pusta 8-) czysta logika :grin:
no a tak serio - to jakas bzdura. dopytaj sie u sprzedawcy o prawidlowy egzemplarz tej plyty. nie zeby te instrukcje Canona do software'u byly jakies hiper, ale warto miec
PS. filmik zrobiony 40: http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles/canon_40d_review/40d-video-divx.avi (cza miec kodeki divx instalniete)
Kurde, mi coś z dźwiękiem nie teges :cry:
:lol:
Uczciwie rzecz biorac to powinienes przyznac sie ze jestes posiadaczem 400D ;) . Wtedy przynajmniej twoj punkt widzenia (czyli ocena) bylby zrozumialy.
Uczciwie rzecz biorac to powinienes przyznac sie ze jestes posiadaczem 400D ;) . Wtedy przynajmniej twoj punkt widzenia (czyli ocena) bylby zrozumialy.
To czego jestem posiadaczem nie ma znaczenia. Czy z tego, że według mnie 5d ma wyraźnie niższe szumy od 40d, wnioskujesz, że mam 5d?
A wracając do tematu: ciekaw jestem czy Ty widzisz w tych przykładach różnicę na korzyść 40d?
Przy okazji, jeśli ktoś ma obie puszki (40d i 400d) może się nieźle zabawić naszym kosztem wystawiając dwa cropy i każąc wskazać, który pochodzi z której. Ciekaw byłbym wyników takiej sondy :)
Zacznijmy od tego że test iso zrobiony przez Kena jest strasznie nieobiektywny.Zdjęcia z 40d ,400d i obu nikonów zostały powiększone do rozmiaru z 5d a wiec dodano im komputerowo po prawie 3 miliony pikseli.
Z checią zobaczyłbym podobny test zrobiony w rawach i bez jakiegokolwiek "upsizu" bo przeciez nikt z nas nie interpoluje zdjec do prawie 13 milionów pikseli zeby zmniejszyć zaszumienie.
Obejrzałem właśnie jeszcze raz te przykłady. Tym razem na LCD. I przyznaję, że rzeczywiście wrażenie jest na korzyść 40d, począwszy od ISO 400.
piotrwzk
04-10-2007, 16:43
Nie szumy a mała ostrość jest problemem w 40d. Trzeba podciągnąć w ustawieniach na +2 i jest ok.
Nie szumy a mała ostrość jest problemem w 40d. Trzeba podciągnąć w ustawieniach na +2 i jest ok.
A nie odbija się to negatywnie wzrostem szumów??
Nie szumy a mała ostrość jest problemem w 40d.
Ja nie twierdzę, że 40d ma jakikolwiek problem. Chodziło jedynie o porównanie z 400d.
To czego jestem posiadaczem nie ma znaczenia. Czy z tego, że według mnie 5d ma wyraźnie niższe szumy od 40d, wnioskujesz, że mam 5d?
A wracając do tematu: ciekaw jestem czy Ty widzisz w tych przykładach różnicę na korzyść 40d?
Widzac sposob w jaki zareagowales na moja zartobliwa wypowiedz wole nie kontynuowac w tym kierunku. Tylko dopowiem - ma znaczenie. Ze wzgledu na subiektywnosc oceny.
Widzac sposob w jaki zareagowales na moja zartobliwa wypowiedz wole nie kontynuowac w tym kierunku. Tylko dopowiem - ma znaczenie. Ze wzgledu na subiektywnosc oceny.
Nie ma co się przejmować :) Wszak nie Ty wymyśliłeś, że "byt określa świadomość" :D Rzeczywiście mam 400d i byłem zdziwiony, że akurat wszyscy widzieli w tych porównianiach co innego niż ja. Ale teraz widzę, że mieli do tego prawo.
No i nie odpowiedziałeś mi na pytanie...
piotrwzk
04-10-2007, 19:52
w poszukiwaniu obiektywu z dobrym światłem w celu uzyskania pożądanej ostrości fotek trafiłem na:
Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro (całkiem nieźle)
http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/Sigma105MmF28EXDGMacro
oraz
Sigma50 mm F2.8 EX DG Macro (troche gorzej)
http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/Sigma50MmF28EXDGMacro
niestety fotki dosyć ciemne
Kolekcjoner
04-10-2007, 19:52
To tak samo jak w 30D i 350D. Czasem trzeba podciągać nawet więcej. Jeśli w 40D wystracza +2 tzn, że jest bardzo dobrze.
piotrwzk
04-10-2007, 21:38
To tak samo jak w 30D i 350D. Czasem trzeba podciągać nawet więcej. Jeśli w 40D wystracza +2 tzn, że jest bardzo dobrze.
+2 w stosunku do standardu czyli na "5" :), żebyśmy się dobrze zrozumieli
W 30D na +3 jest juz za ostro niestety, +2 jest ok.
Moim zdaniem plus 4 jest już naprawde hołki :)
piotrwzk
04-10-2007, 22:41
Ciekaw jestem czy skala ostrości jest taka sama czyli 2 w 30D odpowiada też 2 w 40D. Możesz wrzucić jakąś fotke na tym +2 ? No i jeszcze kwestia szkła jeżeli u Ciebie jest to na tym 85 mm 1.8 to pewnie bedzie ostrzej niz moje 17-85IS gdzie portrety są w zakesie 50-85 przy przesłonie min 5.6 a i tak lepiej przymknąć. Masz jaśniejszy obiektyw i pewnie troche lepsze rozdzielczości.
+3 (standart) większość fotek na
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/Alwernia
nie licząc kilka ostatnich
a to jest u mnie +5
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/50mm1_8/photo#5117235938728114594
Moim zdaniem plus 4 jest już naprawde hołki :)
źle wyglądają te na +5?
np. to?
na niższym sharppnes było by lekko rozmyte a tak nawet w 1:1 jest widoczna struktura skóry (misie podoba :-P )
Kolekcjoner
04-10-2007, 22:58
Ciekaw jestem czy skala ostrości jest taka sama czyli 2 w 30D odpowiada też 2 w 40D. Możesz wrzucić jakąś fotke na tym +2 ? No i jeszcze kwestia szkła jeżeli u Ciebie jest to na tym 85 mm 1.8 to pewnie bedzie ostrzej niz moje 17-85IS gdzie portrety są w zakesie 50-85 przy przesłonie min 5.6 a i tak lepiej przymknąć. Masz jaśniejszy obiektyw i pewnie troche lepsze rozdzielczości.
to jest u mnie +5
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/50mm1_8/photo#5117235938728114594
Nie mam 85/1.8. Zdjęć Ci teraz nie zapodam, bo na tym komputerze mam wszystko zmniejszane do netu często z wyciętym exif-em. Także wiele Ci takie zdjęcia nie powiedzą. Może jutro coś znajdę na drugim kompie w raw-ach.
Co do Twojego zdjęcia to jest jak na portret trochę przeostrzone - ale to oczywiście rzecz gustu.
piotrwzk
04-10-2007, 23:09
tzn. to też jest za ostre?
http://picasaweb.google.com/Usypiacz/Kociaki/photo#5102986108710100722
ja ciagle żałuję że 50mm 1.8 nie robi tak ostrych fotek jak nikor 50mm 1.8 na fotce powyżej
jak dla mnie spoko maroko foty robia wrazenie brawo! :)
piotrwzk
04-10-2007, 23:15
jak dla mnie spoko maroko foty robia wrazenie brawo! :)
a o których dokładnie piszesz, bo ten ostatni link to nie moje tylko kumpla z D80 :-o
o tej fotce na plus 5 naprawde super chruper! :)
piotrwzk
04-10-2007, 23:26
o tej fotce na plus 5 naprawde super chruper! :)
musze sprawdzic jeszcze na +4 bo narazie tylko +3 i +5 może nie trzeba aż tak dużo. Jak kupie jakieś jasne szkło do portretów to przypuszczam, że może na standardzie (+3) będzie ok.
Z innej beczki:Czy można kupić jakiś szkło do poretów i makro jednocześnie? Czy np Sigma 70mm F/2.8 będzie dobre do tych dwóch częstych u mnie zastosowań? Głównie czy portrety będą nie gorsze niż z tego 50mm 1.8?
Kolekcjoner
04-10-2007, 23:52
musze sprawdzic jeszcze na +4 bo narazie tylko +3 i +5 może nie trzeba aż tak dużo. Jak kupie jakieś jasne szkło do portretów to przypuszczam, że może na standardzie (+3) będzie ok.
(....)
Co do tego ostrzenia to jest ono konieczne ze względu na użycie przed matrycą filtra antyaliasingowego - ma on za zadanie celowe rozmycie obrazu po to żeby się uwolnić od mory :(. Niestety to rozmycie widać bardzo dobrze na nieostrzonych Raw-ach. Tu nawet najbardziej brzytewne szkła nic nie pomagają :(.
Z innej beczki:Czy można kupić jakiś szkło do poretów i makro jednocześnie? Czy np Sigma 70mm F/2.8 będzie dobre do tych dwóch częstych u mnie zastosowań? Głównie czy portrety będą nie gorsze niż z tego 50mm 1.8?
Może Canon 100/2.8 spełni Twoje wymagania pod tym względem.
piotrwzk
04-10-2007, 23:57
Co do tego ostrzenia to jest ono konieczne ze względu na użycie przed matrycą filtra antyaliasingowego - ma on za zadanie celowe rozmycie obrazu po to żeby się uwolnić od mory :(. Niestety to rozmycie widać bardzo dobrze na nieostrzonych Raw-ach. Tu nawet najbardziej brzytewne szkła nic nie pomagają :(.
w poprzednich modelach 30D i 20D nie zastosowali tego filtra i jest lepiej z ostrością?
Kolekcjoner
05-10-2007, 00:02
w poprzednich modelach 30D i 20D nie zastosowali tego filtra i jest lepiej z ostrością?
Stosowali we wszystkich dotychczasowych puszkach. Nie wiem skąd opinia, że jest lepiej. Nie mam bezpośredniego porównania ale po tym co zobaczyłem wcale nie wydaje mi się że jest lepiej.
piotrwzk
05-10-2007, 00:09
Stosowali we wszystkich dotychczasowych puszkach. Nie wiem skąd opinia, że jest lepiej. Nie mam bezpośredniego porównania ale po tym co zobaczyłem wcale nie wydaje mi się że jest lepiej.
No to w takim razie próżne moje próby uzyskania ostrości podobnej do nikona D80 + 50mm 1.8 - ten zestaw daje zdjęcia żyleta ale zato są inne wady (spore szumy na iso >400, słaby balans bieli). Sprawdzałem też na RAW-ach i faktycznie w powiększeniu 100% (1:1) brakuje ostrości. No trudno trzeba będzie podciągać w sharppnes albo w photoshopie.