Zobacz pełną wersję : Canon 40D
a13 - możesz opisać jak sprawuje się fabryczna matówka w 40d jeśli idzie o ustawianie ostrości np. właśnie z obiektywami M42? Da się precyzyjne (precyzyjniej np. niż w 350d) ustawiać ostrość przy pomocy viewfindera 40D?
Niestety późno wróciłem i tylko kilka zdjęć i uwag:
M42: znacznie lepiej widać w wizjerze i bardzo dobrze działa z funkcją LIveView, ostrość ustawia się bardzo dobrze i precyzyjnie. Tak dla zdjęć makro jak i dla zdjęć zwykłych.
Dla mnie jest to dużą różniaca poziomów pomiędzy 350 a 40d.
Przemek Białek
08-09-2007, 00:36
nie mnie ktos poprawi jak sie myle zauwazylem w 40d nie tylko wieksza matowke
ale i wieksze pole widzenia w porownaniu do 20d jest roznica
zrobilem przyklad na listwach telewizora usiadlem tak zeby widziec przez wizjerc
tylko rame , prubowalem na 20d , widze tylko rame biore 40d i co??? sciana
widze wiecej niz tylko rame, czyli powoli zblizamy sie do 5-ki:D
Witam,
właśnie jestem szczęśliwym posiadaczem ... nabyłem za.. w Warszawie ... pierwsze wrażenia.. hmm miałem 400D .. i w porównaniu z nim .. to czterysteka była mała... tu trzymamy kawał aparatu menu jest podobno z MARKów... POLSKI działa i to nawet dobrze obudowa jest kkozak!! lastik mi się strasznie podoba ... to LIVE VIEW .. q.. jeszcze nie umiem tego odpalać.. chyba będę musiał poczytać instrukcję jakby ktoś jakieś pytania .. zapraszam ..
No to trafił sie "pierwszy" naiwny :)
już w tej chwili BODY można kupić za 4200, a kolega poleciał i trzasnął za 5000 bez 1zł FOTOit ma się dobrze jak widać dzięki takim "gorącym" klientom ;)
miłego użytkowania
m
Przemek Białek
08-09-2007, 08:30
No to trafił sie "pierwszy" naiwny :)
już w tej chwili BODY można kupić za 4200, a kolega poleciał i trzasnął za 5000 bez 1zł FOTOit ma się dobrze jak widać dzięki takim "gorącym" klientom ;)
miłego użytkowania
m
a co to ma wspolnego za ile kupil, moze mial do zrobienia sesje badz inne zlecenie nie wszyscy kupuja aparaty tylko po to zeby o nich opowiadac...
nie wszyscy kupuja aparaty tylko po to zeby o nich opowiadac...
mysle, ze zdruzgotales mu swiatopoglad.
tak nie wolno. nie mozna tak udowadniac, ze kupowana za n-krotnosc miesiecznej pensji elektronika sluzy czemus innemu niz onanizowanie sie i cynienie przez ziomkami. a juz insynuowanie, ze aparat mialby sluzyc do zdjec (innych niz testowe)...
nie no... zolta kartka!
Jak mozna kupować aparat w pierwszych dniach sprzedazy ? Za parę tyg cena spadnie o stówek parę :)
Czasu nie zostało wiele. Za niecałe półtora roku cena zacznie mocno spadać i trzeba będzie wcześniej sprzedać, żeby kupić 50D :lol: :lol: :lol:
Ciekawe czy to już będzie FF? Wg mnie zdecydowanie tak.
Wątpię żeby canon zrezygnował z cropa. A 2 FF to raczej za dużo
Wątpię żeby canon zrezygnował z cropa. A 2 FF to raczej za dużo
No nie wiem... Widac ze nie moga juz utrzymac poziomu szumow nawet na obecnym poziomie tylko uciekaja sie do sztuczek i krecenia... A 2 ze maja gotowy sensor 12 Mpix po 5d :) Chociaz tez trudno mi sobie wyobrazic ze jednego dnia skazuja wszystkie cropowe szkla na niebyt...
Przemek Białek
08-09-2007, 09:59
mysle, ze zdruzgotales mu swiatopoglad.
tak nie wolno. nie mozna tak udowadniac, ze kupowana za n-krotnosc miesiecznej pensji elektronika sluzy czemus innemu niz onanizowanie sie i cynienie przez ziomkami. a juz insynuowanie, ze aparat mialby sluzyc do zdjec (innych niz testowe)...
nie no... zolta kartka!
mysle ze popelnilem powazny blad ide pofocic cegly aby to odpokutowac:d
emisiaczek
08-09-2007, 10:00
Dla mnie jest to dużą różniaca poziomów pomiędzy 350 a 40d.
w jpg czy w raw? ;)
Ciekawe czy to już będzie FF? Wg mnie zdecydowanie tak.
wg mnie zdecydowanie nie. Bo po co. Mamy reporterke Marka. Mamy studio 5D. I mamy semi-pro z cropem 40D ewentalnie 50D. Wiec nie widze uzasadniena przejscia w 50D na FF. Podzial jest dobry. Szkoda ze konkurencja nie sprzyja. Co by nam to na dobre w cenach wyszlo.
nie mnie ktos poprawi jak sie myle zauwazylem w 40d nie tylko wieksza matowke
ale i wieksze pole widzenia w porownaniu do 20d jest roznica
Wg specyfikacji to jest to samo czyli 95% krycia kadru. Proponuję statyw do porównywania.
Kwestia FF to nie jest sprawa tylko techniczna, ale przede wszystkim konkurencji i marketingu. Nikon i Sony zdają sobie sprawę, że Canon robi świetny interes na modelu 5D. Więc prędzej czy później wystawią mu konkurencję. A wtedy sprawy FF potoczą się już bardzo szybko.
Na tym EOT, bo zdaje się nie o tym jest ten wątek ;)
Przemek Białek
08-09-2007, 10:40
Wg specyfikacji to jest to samo czyli 95% krycia kadru. Proponuję statyw do porównywania.
jak znajde chwile czasu i checi to spradze bo to ciekawie by bylo...
A jakie odczucia budzi guma na gripie? Bo na fotkach wyglada bardziej gladko i "plastikowo" niz w 30d/20d ?
wczoraj porównywaliśmy z jednym z użytkowników tego forum i guma na GRIPIE bez "N" wydaje sie bardziej gładka i bardziej śliska .
P.S.
Gripy żeczywiście można zamieniać w dowolną strone 20D/40D i działają wysmienicie :)
poniżej jeszcze link do instrukcji w języku ANGIELSKIM coby nikt nie musiał szukac :)
http://www.tribcsp.com/~sigma2/40D-Manual/40D_Manual-4.pdf
Wizjer ma oczywiście pokrycie kadru 95% ale ekranik lcd daje juz 100%-owe pokrycie kadru co umożliwia bardzo komfortowe kadrowanie.:)
wczoraj porównywaliśmy z jednym z użytkowników tego forum i guma na GRIPIE bez "N" wydaje sie bardziej gładka i bardziej śliska .
Ups troche nieprecyzyjnie sie wyrazilem - chodzi mi o wbudowany grip w body :)
Wizjer ma oczywiście pokrycie kadru 95% ale ekranik lcd daje juz 100%-owe pokrycie kadru co umożliwia bardzo komfortowe kadrowanie.:)
Bardzo komfortowe... w trybie zoombie :mrgreen:
A co do tego nowego gripa to żenada że nie ma przycisku AF-ON. Nie każdy przecież potrzebuje WiFi. Mogli też poprawić trochę uchwyt i wyprofilować trochę tak jak ten w body aby się wygodniej trzymało. Ja mam akurat dosyć małe dłonie i ochota na kupowanie gripa do 30D przeszła mi po pierwszym macaniu.
Kolekcjoner
08-09-2007, 16:09
Bardzo komfortowe... w trybie zoombie :mrgreen:
A co do tego nowego gripa to żenada że nie ma przycisku AF-ON. Nie każdy przecież potrzebuje WiFi. Mogli też poprawić trochę uchwyt i wyprofilować trochę tak jak ten w body aby się wygodniej trzymało. Ja mam akurat dosyć małe dłonie i ochota na kupowanie gripa do 30D przeszła mi po pierwszym macaniu.
Strasznie chłopie biadolisz, wciąż coś nie tak ;):) ale tu się z Tobą całkowicie zgadzam. Ten grip do 30-tki (a widać, że w 40-tce tego nie zmienili :() jest piekielnie nie wygodny. Przy mniejszych dłoniach to męka:(. Też miałem nadzieję, że może tego z WiFi jakoś inaczej wyprofilują - choćby tak jak w pentaxie K10D ale niestety... :(.
Oficjalny "white paper" http://www.the-digital-picture.com/White-Papers/Canon-EOS-40D-White-Paper.pdf
A na stronie 13/44 słynne już u nas porównanie wielkości wizjera ;)
Ten grip do 30-tki (a widać, że w 40-tce tego nie zmienili :() jest piekielnie nie wygodny. Przy mniejszych dłoniach to męka:(
akuratnie jade na gripie i nie wyobrazam juz sobie inaczej. komfort trzymania w pionie rekompensuje wszystko. dla mnie rzecz nie do pozbycia sie! wszystko zalezy od potrzeb. dla mnie grip to taki IS ;-) trapi mnie tylko czy podolam dzwigac 30d+grip+24-70 ale to juz inny temat wiec nie smiece...
Oficjalny "white paper" http://www.the-digital-picture.com/White-Papers/Canon-EOS-40D-White-Paper.pdf
A na stronie 13/44 słynne już u nas porównanie wielkości wizjera ;)
Chyba jednak nie ma aż tak dużej różnicy jak tu niektórzy nowi userzy 40D piali z zachwytu :-). Na moje oko to ten wizjer ma teraz taką wielkość jak w D200 i prawie jak EOS300V. Do 5D to lata świetlne jeszcze go dzielą :-)
Chyba jednak nie ma aż tak dużej różnicy jak tu niektórzy nowi userzy 40D piali z zachwytu :-). Na moje oko to ten wizjer ma teraz taką wielkość jak w D200 i prawie jak EOS300V. Do 5D to lata świetlne jeszcze go dzielą :-)
A może ktoś dorysować na tym rysuneczku 350-tkę i zaprezentować dzieło tutaj?
A tu przykra wiadomosc, czyzby Picture Style Editor dzialal tylko z rawami z 40d i nowszymi?
"Picture Style Editor ver.1.0 supports RAW images shot
only on the EOS 40D. (Future versions will support future
EOS models, but no reverse compatibility to older EOS
models is planned.) Picture Style Editor has a Preliminary
Adjustment window for images that need supplementary
adjustment."
Quadrifoglio
08-09-2007, 19:47
Mam wrażenie jak by niektórzy utożsamiali wielkość pola widzenia w stosunku do wielkości klatki z wielkością samego wizjera - wielkością widzianego obrazu.
Ludzie przestancie juz trolowac z tym wizjerem.....;)
Czas na hot news - cena 5d w niemczech w media markt spadła do 1699 euro czyli około 6,500 zł polskich :) Być może któryś z naszych sklepów on-line sciagnie kilka puszek dla polskich milosników fotografii "pelnoklatkowej" :)
hmm a ile mial d300 kosztowac?? Nie jakos w tych okolicach? :)
A może ktoś dorysować na tym rysuneczku 350-tkę i zaprezentować dzieło tutaj?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/4452/wizjeryww2.jpg)
Aha, i jeszcze jedno. To jest porównanie wielkości obrazu na matówce, które nic nie mówi o wrażeniu "tunelu".
Co z tego,że wizjer w 5d jest wiekszy skoro nie ma 100% pokrycia kadru...40d ma przynajmniej 100% pokrycie na ekranie lcd co na pewno ułatwi kadrowanie.
adalbert
08-09-2007, 20:35
Co z tego,że wizjer w 5d jest wiekszy skoro nie ma 100% pokrycia kadru...40d ma przynajmniej 100% pokrycie na ekranie lcd co na pewno ułatwi kadrowanie.
czytam ten wątek, czytam... i jedno pytanie nasuwa mi się od dłuższego czasu:
kolego canik - czy masz jakiś problem (mentalny/finansowy, etc - bez obrazy) próbując na siłę udowodnić, że 5d nie dorasta do pięt Twojej nowej zabawce?
Może daj sobie na wstrzymanie i przyjmij do wiadomości, że jeden z tych aparatów to FF a drugi crop - i z tej prostej przyczyny są skierowane do innych odbiorców, mających odmienne oczekiwania i potrzeby...
[ile razy można to powtarzać :?:]
Nie przekonasz osób użytkujących 5d i np. 85L by zmienili puszkę na cropa - nie wiesz, o czym piszę? Podepnij to szkło do 40D i 5D - przestrzel kilka klatek na 1.2 - 1.6 i poznasz odpowiedź...
Aż przykro czytać Twoje wywody...
[żeby nie było - 40D zapowiada się na świetną puszkę cropową - nie miałem jeszcze w ręce - ale wygląda na to, że skok 30D --> 40D canonowi się udał]
Cała idea lustrzanki polega właśnie na tym że kadruje się przez wizjer a nie jakiś ekranik LCD, bo jest to dla wprawnego fotografa znacznie bardziej skuteczne narzędzie umożliwiające skupienie całej uwagi na ramce obrazu. I tutaj 5D jest zdecydowanie lepszy od 40D. Jak dla mnie przewaga 40D nad 5D to krzyżowe AF rozstawione szerzej po klatce i przycisk AF-ON. Cała reszta w 40D to bajery bez realnego wpływu na fotografowanie, a za to jest gorsza jakość obrazu z gorszą GO.
widzisz adalbert ja tylko stwierdzam fakty i wcale nie twierdze ze 5d to kiepska puszka imho za droga w stosunku do tego co oferuje.
Nie musisz mi pisac o ogniskowych i GO bo ja to wiem...tyle ze to da sie zniwelować jasniejszym szklem i o szerszych ogniskowych.
Hehe dobre :) 40d rozwala 5d i basta. Tak trzymaj oni wszyscy sie nie znaja.
Cała idea lustrzanki polega właśnie na tym że kadruje się przez wizjer a nie jakiś ekranik LCD
nie do konca sie z tym zgodze bo na ekranie 3 calowym lepiej i łatwiej ocenić koncowy efekt...szczególnie gdy ma sie pokrycie 100%.
Cała reszta w 40D to bajery bez realnego wpływu na fotografowanie, a za to jest gorsza jakość obrazu z gorszą GO.
może...hmm czytałem test dwóch znanych na całym swiecie fotografów i twierdzili ze jest zupełnie na odwrót nie ma powodu zeby im nie wierzyc - nie sadze aby wystawiali na osmieszenie swoje nazwisko.Za nimi stoją lata doswiadczeń.No ale tutaj moze miec kazdy wlasne zdanie :)
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/4452/wizjeryww2.jpg)
Aha, i jeszcze jedno. To jest porównanie wielkości obrazu na matówce, które nic nie mówi o wrażeniu "tunelu".
Fajne - dzięki. A w negatywie prawie jak tunel ;)
adalbert
08-09-2007, 20:50
...
Nie musisz mi pisac o ogniskowych i GO bo ja to wiem...tyle ze to da sie zniwelować jasniejszym szklem i o szerszych ogniskowych.
chyba jednak nie bardzo wiesz... jak zniwelujesz to, co podałem Ci w przykładzie? Naprawdę - bijesz pianę nie zdając sobie nawet z tego sprawy.
5d i 85L na 1.2 - czym to zastąpisz na cropie? 40D + 85L na abstrakcyjnym "0.6" :?: ... widzisz - to nie są drobne niuanse "dające się zniwelować" jaśniejszym szkłem
Paprochwbody
08-09-2007, 20:50
widzisz adalbert ja tylko stwierdzam fakty i wcale nie twierdze ze 5d to kiepska puszka imho za droga w stosunku do tego co oferuje.
O rany, niereformowalny.
Tak, 5D nie dorasta do pięt 40D. OK? Będzie ci już lepiej?
Fakty to ty sobie możesz stwierdzać sam dla siebie, mówić za siebie. Nie da się zniwelować jaśniejszym szkłem i o szerszych ogniskowych. Dlaczego? Po prostu stwierdzam fakty:mrgreen: Twoje 40D nie dorasta mojemu 5D (fakty):mrgreen:
Takie fakty z "Faktu":lol: :lol: :lol:
5d i 85L na 1.2 - czym to zastąpisz na cropie? 40D + 85L na abstrakcyjnym "0.6" ... widzisz - to nie są drobne niuanse "dające się zniwelować" jaśniejszym szkłem
da sie to zniwelowac chocby szklem o dłuzszej ogniskowej ale powiedz mi tak szczerze czy warto wydawać ponad dwa razy tyle ile bys dal za 40d dla mozliwosci zrobienia raz na 10 lat przez amatora takiego portretu?;)
adalbert
08-09-2007, 21:06
... czy warto wydawać ponad dwa razy tyle ile bys dal za 40d dla mozliwosci zrobienia raz na 10 lat przez amatora takiego portretu?
... o już zaczynasz łapać :) .... sam sobie pośrednio odpowiedziałeś...
... niektórzy dla takiego zestawu (5D+85L) potrafią nie tylko "wydawać ponad dwa razy tyle" ale i zmienić system :mrgreen: (co finansowo - wierz mi - jest znacznie bardziej dotkliwe niż kupno 2x droższej takiej, czy innej puszki)
Fajne porownanie z 30d,niestety po niemiecku,ale sa i obrazki :-)
http://www.traumflieger.de/forum/viewtopic.php?t=12210
Bardzo fajne porównanko - dzięki za linka!
nie do konca sie z tym zgodze bo na ekranie 3 calowym lepiej i łatwiej ocenić koncowy efekt...szczególnie gdy ma sie pokrycie 100%.
Co ty wypisujesz? W lustrzankach wizjer to jedno z najpierwszych zagadnien. Jak patrzysz w wyciemniony obszar wizjera i widzisz tylko kadr (zadnych problemow ze swiatlem zastanym, ktory przeszkadza w pracy z LCD, zadnych zagadnien typu "za wysoki" lub "za maly kontrast" i to samo z jasnoscia) to masz taki sam efekt jak w zaciemnionym kinie, z wielkim ekranem. Tylko ty i ekran. Nic poza tym. I LCD ma byc lepszy? Poza tym masz nieskonczona rozdzielczosc (tzn. taka na jaka pozwala twoje oko), a nie jakies 230 tys. punktow. Wiec w jaki sposob wykoncypowales, ze na 3 calowym LCD lepiej sie kadruje niz przy pomocy wizjera? Krycie 100% nie zalatwia wszystkich problemow LCD.
A wracajac do porownania wizjera w 30D i 40D to musze przyznac, ze zgrubny pomiar wykonany przez i3ill jest bardzo zblizony do wynikow z whitepaper Canona 40D.
Fajne porownanie z 30d,niestety po niemiecku,ale sa i obrazki :-)
http://www.traumflieger.de/forum/viewtopic.php?t=12210
o! jedna rzecz na ktora czlowiek zwrocil uwage: poprzestawiane funkcje 3 przyciskow nad fornym panelem LSD. brawa dla tego kretyna w Canonie, ktory w ten sposob sprawil fotografom czyraka na dupie i dzieki ktoremu mnostwo osob robiacych na zmiane 40D i innym xxD albo 5D bedzie mialo wieczny problem z myleniem sie w ustawieniach. tym prostym i idiotycznym ruchem zniwelowana zostala jedna z najwiekszych zalet Canona, czyli daleko posunieta przezroczystosc w uzytkowaniu roznych korpusow.
co ich podkusilo? po * zmieniac cos, co dzialalo, do czego ludzie byli po omacku przyzwyczajeni i na co teraz beda sypali lacina raz za razem? niech mi ktos wskaze jeden logiczny powod.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym masz nieskonczona rozdzielczosc (tzn. taka na jaka pozwala twoje oko)
gdyby nie to, ze matowka ma mikropory(?), to bym sie zgodzil. ale w praktyce nie wyglada to tak rozowo. choc dzieki temu mozna ostrzyc manualnymi szklami
i jeszcze ze zdjeciami testowymi
http://www.dforum.net/showthread.php?t=506871&page=5&pp=10
Kolekcjoner
08-09-2007, 22:16
(....)może...hmm czytałem test dwóch znanych na całym swiecie fotografów i twierdzili ze jest zupełnie na odwrót nie ma powodu zeby im nie wierzyc - nie sadze aby wystawiali na osmieszenie swoje nazwisko.Za nimi stoją lata doswiadczeń.No ale tutaj moze miec kazdy wlasne zdanie :)
Ale ten argument już przytaczałeś X razy i jakoś na nikim nie zrobił wrażenia także ja bym sobie już to darował. Myślę że na prawdę właścicieli 5D g.. obchodzą sponsorowane opnie na temat sprzętu, który mogą wziąć do ręki i porównać samemu efekty. A to że Tobie się wydaje, że coś tam można czymś zastąpić to na prawdę Twój osobisty dramat :mrgreen:. Oczywiście współczujemy Ci :lol:.
Dzięki MMM za rysunek!!!
Szkoda, iż nie ma tego nieszczęsnego 100% kadru w wizjerze, niby jestem do tego przyzwyczajony, ale zawsze mi to trochę przeszkadza. Pytanie czemu właściwie tego nie wprowadzą?
niech mi ktos wskaze jeden logiczny powod.
Najprościej wciska się przycisk znajdujący się w środku bo tam najłatwiej trafia palec. W 30D to jest DRIVE/ISO. W 40D DRIVE poszło pod duże kółko a pod małym pojawił się AF. Być może ten kretyn z Canona stwierdził że skoro w 40D jest taka "świetna" opcja jak AutoISO to ten przycisk ISO będzie się wciskać rzadziej i lepiej zastąpić go czymś innym. To jest chyba nawet logiczne bo faktycznie przy korpusie strzelającym 6.5fps często się będzie zmieniać tryb zdjęć seryjnych. Tyle tylko że AutoISO w 40D to śmieszna atrapa, a samo ISO jest teraz pod małym kółkiem, którym operuje się mniej wygodnie niż dużym bo nie można robić pełnych obrotów bez odrywania palca. Przejechanie z ISO100 na ISO1600 to kilkukrotne przesuwanie i podnoszenie palca co jest czasochłonne i to jest jedna z tych rzeczy która nie podoba mi się we wszystkich korpusach Nikona.
Być może w 6D też tak zrobią z tymi przyciskami i problem przezroczystości częściowo zniknie :lol:
EDIT:
Jak ktoś mający 30D chce zobaczyć jak to działa to tryb 'M' i zmieniamy czas z 1/100 do 1/1600. Ja potrzebuję trzy razy machać palcem.
EDIT2:
No właśnie, nie doczekaliśmy się w CF możliwości zamiany funkcji kółek w trybie 'M'. Za to pojawiła się fantastyczna opcja zamiany... kierunku działania każdego z kółek :lol:
może...hmm czytałem test dwóch znanych na całym swiecie fotografów i twierdzili ze jest zupełnie na odwrót nie ma powodu zeby im nie wierzyc - nie sadze aby wystawiali na osmieszenie swoje nazwisko.Za nimi stoją lata doswiadczeń.No ale tutaj moze miec kazdy wlasne zdanie :)
Zdaj sobie trochę trudu i poczytaj opinie na temat tych Twoich słynnych fotografów i wiarygodności ich "reviews". Z tego co pomamiętam, to przynajmniej 1 z nich ma już na swoim koncie wpadki z recenzjami D200 i M8.
Możesz zacząc od dpreview
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=24690532
Jest tego w sieci znacznie więcej, ale nie chce mi się tego szukac. Z tego co pamietam, to szczególnie w recenzji M8 dopuścił sie kardynalnych przekłamań.
Miłej lektury i na przyszłośc trochę więcej ostrożności w bezkrytycznym powtarzaniu cudzych opinii.
Robson01
09-09-2007, 00:21
Tak się zastanawiam czy kolega na "c" porównywał "fizycznie" oba aparaty o których tyle tu pisze czy też czyni to tylko na podstawie opisówek.
No i oczywiście opinii dwóch słynnych fotografów :-).
http://www.pbase.com/arniestein/image/85252502
Iso 100 a w cieniach szumy szumia imo zbyt mocno :)
---------------
EDIT - oj sorry to iso 200 ale i tak chyba nie jest rewelacyjnie...
http://www.pbase.com/arniestein/image/85252502
Iso 100 a w cieniach szumy szumia imo zbyt mocno :)
To wygląda jak niedoświetlone zdjęcie wyciągnięte później jakimś softem. Zobacz na najgłębsze cienie, to zupełnie czarne jednolite plamy.
Przemek Białek
09-09-2007, 10:49
sampelek przy iso 100
bez dotykania w sofcie ustawienia dpp ostrosc 3
źródło (http://img527.imageshack.us/img527/5809/iso100mv4.jpg)
cropik
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/6818/iso100cropmw8.jpg)
a zapomnialem dopisac tamorn 17-50 2,8 f5
rysiaczek
09-09-2007, 11:09
canik Ty nawet wizjery dwoch puszek potrafisz z folderow porownac... szacun!:lol::lol::lol::lol:
biedni my uzytkownicy nie_jedynek i nie_40d_z_live_view..:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
sampelek przy iso 100
bez dotykania w sofcie ustawienia dpp ostrosc 3
źródło (http://img527.imageshack.us/img527/5809/iso100mv4.jpg)
cropik
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/6818/iso100cropmw8.jpg)
a zapomnialem dopisac tamorn 17-50 2,8 f5
dosyc ladnie to wyglada,moze jeszcze iso 1600?
Przemek Białek
09-09-2007, 11:45
zaraz pyknie listki na dworze:)
no to prosze iso 800
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/1870/iso800hl3.jpg)
crop
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/3730/iso800cropye8.jpg)
iso 1600
źródło (http://img166.imageshack.us/img166/7199/iso1600zo9.jpg)
crop
źródło (http://img294.imageshack.us/img294/5478/iso1600cropmd9.jpg)
iso 3200
źródło (http://img294.imageshack.us/img294/5578/iso3200ak6.jpg)
crop
źródło (http://img183.imageshack.us/img183/7071/iso3200cropdc5.jpg)
wszystko tak jak poprzednio jedynie pomiar matrycowy
ta 40tka to smakowity kasek musi byc:)
dobrze sie oglada fotki na tym 3 calowym telewizorze? tzn ma jakas rozsadna rozdzielczosc?
A to że Tobie się wydaje, że coś tam można czymś zastąpić to na prawdę Twój osobisty dramat . Oczywiście współczujemy Ci .
Kolekcjoner to czemu jeszcze nie kupiłeś 5d?Jest przeciez klase wyzej niz 40d ;)
Co ty wypisujesz? W lustrzankach wizjer to jedno z najpierwszych zagadnien. Jak patrzysz w wyciemniony obszar wizjera i widzisz tylko kadr (zadnych problemow ze swiatlem zastanym, ktory przeszkadza w pracy z LCD, zadnych zagadnien typu "za wysoki" lub "za maly kontrast" i to samo z jasnoscia) to masz taki sam efekt jak w zaciemnionym kinie, z wielkim ekranem. Tylko ty i ekran. Nic poza tym. I LCD ma byc lepszy?
...nie zapominajmy ,że ekran lcd pomoże Ci w bardziej komfortowych warunkach robic zdjecia makro,ale nie tylko bardz dobrze sie sprawdzi przy robieniu zdjęć na statywie lub znad głowy,100% pokrycie kadru i duzy 3 calowy ekran zapewni komfortowe kadrowanie,opcja silent schooting dzieki live view takze moze okazac sie przydatna np. w teatrze,przy robieniu makro,zdjec dzikiej przyrody.Przy zmianie takich parametrów jak kontrast nasycenie,janosc ,kolory - masz realny podgląd na to jak te ustawienia wplyna na efekt koncowy.Live histogram tez moze byc przydatny i ulatwic kadrowanie szczególnie dla wprawionego i doswiadczonego fotografa.Te wszystkie rzeczy sa dla mnie dowodem na przydatnosc live view ale kazdy ma swoje zdanie i bardzo dobrze...ale starajmy sie je uszanować :)
Zdaj sobie trochę trudu i poczytaj opinie na temat tych Twoich słynnych fotografów i wiarygodności ich "reviews". Z tego co pomamiętam, to przynajmniej 1 z nich ma już na swoim koncie wpadki z recenzjami D200 i M8.
Możesz zacząc od dpreview
ok mozesz wierzyc osobom z dpreview ktore nie mialy w rekach ani 5d ani 40d albo fotografowi które mial obie puszki w reku i ma bogate doswiadczenie za które jest ceniony na całym swiecie(no prawie ) ;) Nie zapominajmy ze technika cały czas idzie do przodu a jakosc zdjec jest udoskonalana z roku na rok. :)
Przemku świetny mini-test dzięki! :)
dzieki Przemek!super zdjecia i fajny aparat!!!
Szumy waygladaj badzo dobrze .Zdjecie jest ostrzejsze niz z 30d
Przemek Białek
09-09-2007, 12:11
ta 40tka to smakowity kasek musi byc:)
dobrze sie oglada fotki na tym 3 calowym telewizorze? tzn ma jakas rozsadna rozdzielczosc?
powiem szczeze zajefajnie sie oglada, super tak samo sie karduje w live view
w tygodniu pykne jakies makro z dcr-250 zobaczymy czy duzo to da
a po poludniu wrzuce porownanie szumow z 30d
crop z iso 160 tylko do poprawy ale to szczegół - dzięki Przemek!
crop z iso 1600 tylko do poprawy ale to szczegół - dzięki Przemek! :D
Przemek Białek
09-09-2007, 12:12
Szumy waygladaj badzo dobrze .Zdjecie jest ostrzejsze niz z 30d
byc moze ostrosc jest taka sama ale szczegolowsc wieksza i to powoduje ten efekt zreszta zobaczymy po tescie
crop z iso 160 tylko do poprawy ale to szczegół - dzięki Przemek!
crop z iso 1600 tylko do poprawy ale to szczegół - dzięki Przemek! :D
wiem i juz go zapodam tu
iso 1600 crop
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/3913/iso1600cropvb2.jpg)
Canik, niektórzy mają 5D, 20D, robią zdjęcia 30D, D200, D70s, D50 i robili zdjęcia 40D Canona, troszkę się fotografią parają i też potrafią coś napisać i wyciągnąć wnioski. I nie są sponsorowani przez taką czy inną firmę.
Liczba gadźetów nie zwiększy klasy aparatu, ale jak ktoś ma zaćmę na punkcie bajerów to tego nie zrozumie.
Ja już np. wiem, że funkcja podglądu na żywo przy robieniu zdjęć z nad głowy (dla mnie to w zasadzie jedyne zastosowanie) jest mało przydatna w świetle dziennym i mało użyteczna bez - O ZGROZO - odchylanego monitorka. Tyle praktyka.
Co do np. czyszczenia matrycy - jeden z aparatów miał małego syfka, pomimo kikunastokrotnych prób jego "oczyszczenia" dalej tam został. Matrycy nie czyściłem bo to nie mój aparat. Tyle o skuteczności "trzepaczki".
Jak widać te bardzo ładnie wyglądające funkcje mogą się tak naprawdę stać tylko bajerami, przez które dalej się nie zrobi lepszych zdjęć :wink:
Przemek Białek
09-09-2007, 12:29
Canik, niektórzy mają 5D, 20D, robią zdjęcia 30D, D200, D70s, D50 i robili zdjęcia 40D Canona, troszkę się fotografią parają i też potrafią coś napisać i wyciągnąć wnioski. I nie są sponsorowani przez taką czy inną firmę.
Liczba gadźetów nie zwiększy klasy aparatu, ale jak ktoś ma zaćmę na punkcie bajerów to tego nie zrozumie.
Ja już np. wiem, że funkcja podglądu na żywo przy robieniu zdjęć z nad głowy (dla mnie to w zasadzie jedyne zastosowanie) jest mało przydatna w świetle dziennym i mało użyteczna bez - O ZGROZO - odchylanego monitorka. Tyle praktyka.
Co do np. czyszczenia matrycy - jeden z aparatów miał małego syfka, pomimo kikunastokrotnych prób jego "oczyszczenia" dalej tam został. Matrycy nie czyściłem bo to nie mój aparat. Tyle o skuteczności "trzepaczki".
Jak widać te bardzo ładnie wyglądające funkcje mogą się tak naprawdę stać tylko bajerami, przez które dalej się nie zrobi lepszych zdjęć :wink:
zeby robic lepsze zdjecia radze zaczynac od zenita i to nie zart wielu to
poprze...
Jak widać te bardzo ładnie wyglądające funkcje mogą się tak naprawdę stać tylko bajerami, przez które dalej się nie zrobi lepszych zdjęć
tak samo jest z 5d za ktore placisz ponad 2 razy wiecej niz za 40d i tu sie z tobą zgodze :)
zeby robic lepsze zdjecia radze zaczynac od zenita i to nie zart wielu to
poprze...
ja bede pierwszy :) To nie sztuka miec pelna klatke za ktora sie dalo prawie 8,500 zesta liczy sie efekt finalny i umiejetnosci jakie posiada dany fotograf.;)
Ja mam jeszcze jedno pytanie dot. 40D. Czy moglby ktos sprawdzic jak wyglada sprawa z zaszumieniem po np. 30 minutach uzywania live view? Wiadomo bowiem ze matryca podczas pracy sie nagrzewa, a wiec i bardziej szumi. Ciekawe, czy Canon sobie z tym poradzil.
byc moze ostrosc jest taka sama ale szczegolowsc wieksza i to powoduje ten efekt zreszta zobaczymy po tescie
Przemek, czy te fotki sa z aparatu? Bo jak dla mnie to sa przejechane przez DPP (nie cierpie odszumiania generowanego przez DPP, mam alergie na jego punkcie)
Porównując szumy nie zapomnij że w 40D trzeba ustawić ISO o 1/3EV większe.
DigiFoto
09-09-2007, 13:05
To ja dorzucę kolejne pytanie dotyczące podglądu na żywo. Czy zauważalne jest jakieś opóźnienie między tym co się dzieje na fotografowanej scenie, a tym co widać na ekraniku LCD? Tak się zastanawiam np. nad sytuacją fotografowania motyla na kwiatku lub innych makro-zwierzaków. Dostrajanie ostrości w pogdlądzie na żywo może być w takich sytuacjach nie do pogardzenia. Czy opóźnienie jest mocno zauważalne?
W piatek zabrałem pieniadze i udałem sie po 5d.Macałem,macałem i nagle przypomniałem sobie ten watek i znów pojawiły sie watpliwosci.Wiec wróciłem i czytam i czytam i nadal nie wiem - brac 5d czy czekac na 40D , a myslałem ze zmiana systemu ( z nikon D200) bedzie taka prosta.
ALE MI NAMIESZALISCIE chyba wróce do NIKONA
W piatek zabrałem pieniadze i udałem sie po 5d.Macałem,macałem i nagle przypomniałem sobie ten watek i znów pojawiły sie watpliwosci.Wiec wróciłem i czytam i czytam i nadal nie wiem - brac 5d czy czekac na 40D , a myslałem ze zmiana systemu ( z nikon D200) bedzie taka prosta.
Zależy do czego. Do makro 40D, do portretu to bez zastanowienia 5D.
DigiFoto
09-09-2007, 13:23
Przemek, czy te fotki sa z aparatu? Bo jak dla mnie to sa przejechane przez DPP (nie cierpie odszumiania generowanego przez DPP, mam alergie na jego punkcie)
I tu się zgadzam. Też to samo mi się nie podoba w DPP. No a tak ogólnie, to najgorsze, że różni posiadacze 40d ( i nie tylko) w ramach testów wrzucają do sieci obrabiane w najróżniejszy sposób (oczywiście po swojemu) RAWY. To powoduje sporo nieporozumień i absolutnie takie "testowe" zdjęcia nie mogą być wyznacznikiem co do jakości sprzętu. Nie można na ich podstawie wyrabiać sobie zdania odnośnie ostrości, szumów, balansu bieli itd. Za dużo zmniennych w tym równaniu:) Zachowajmy "spokój wodza" i nie bierzmy za bardzo na serio tego co widać w sieci na "testowych" zdjęciach.
Kolekcjoner
09-09-2007, 13:35
Kolekcjoner to czemu jeszcze nie kupiłeś 5d?Jest przeciez klase wyzej niz 40d ;)
A co do rzeczy mają moje zakupy? Jeśli jednak miałbyś przestać dzięki temu pisać te bzdury to gotowym to zrobić :lol:.
I tu się zgadzam. Też to samo mi się nie podoba w DPP. No a tak ogólnie, to najgorsze, że różni posiadacze 40d ( i nie tylko) w ramach testów wrzucają do sieci obrabiane w najróżniejszy sposób (oczywiście po swojemu) RAWY. To powoduje sporo nieporozumień i absolutnie takie "testowe" zdjęcia nie mogą być wyznacznikiem co do jakości sprzętu. Nie można na ich podstawie wyrabiać sobie zdania odnośnie ostrości, szumów, balansu bieli itd. Za dużo zmniennych w tym równaniu:) Zachowajmy "spokój wodza" i nie bierzmy za bardzo na serio tego co widać w sieci na "testowych" zdjęciach.
No ale zachowajmy jakieś minimum rozsądku. I nie wymagajmy od ludzi żeby przeprowadzali profesjonalne testy i porównania. Nawet portale, które to robią mają problem ze 100% obiektywizmem i zachowaniem powtarzalności wyników.
cropik
oryginalny crop
Dzięki za zdjęcia.
Czy tylko ja widzę morę na prawym boku pilota?
DigiFoto
09-09-2007, 13:39
No ale zachowajmy jakieś minimum rozsądku. I nie wymagajmy od ludzi żeby przeprowadzali profesjonalne testy i porównania. Nawet portale, które to robią mają problem ze 100% obiektywizmem i zachowaniem powtarzalności wyników.
Racja:) I żeby nudno nie było:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2007/08/30/6929.html
no chyba, że to też już było:)
Profesjonalne testy, jasne że nie wymagajmy, ale ostrożnego grzebania w RAW przed umieszczeniem zdjęcia w sieci to wymagajmy. Już mamy powyżej pytanie o morę. No właśnie jest czy to tylko wynik działań w DPP? :)
Dzięki za zdjęcia.
Nie to chyba sa te 13 i 14 bity ;)
Kiedy 40D stanieje do swojej docelowej ceny?
Kolekcjoner
09-09-2007, 14:35
Kiedy 40D stanieje do swojej docelowej ceny?
Jak się pojawi 50D.
Przemek Białek
09-09-2007, 14:40
Ja mam jeszcze jedno pytanie dot. 40D. Czy moglby ktos sprawdzic jak wyglada sprawa z zaszumieniem po np. 30 minutach uzywania live view? Wiadomo bowiem ze matryca podczas pracy sie nagrzewa, a wiec i bardziej szumi. Ciekawe, czy Canon sobie z tym poradzil.
jesli chodzi o ustawienia to jak pisalem ustawienia zerowe , odszumianie off
ale dis wracajac z... pyknolem jabluszko
iso 100 f4 canon 70-200 4l tak samo nic nie ruszane odrazu do jpega
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/7380/iso1001gl6.jpg)
jesli chodzi o ustawienia to jak pisalem ustawienia zerowe , odszumianie off
Niezmienia to faktu, ze DPP zawsze(nawet jak masz wszystko na OFF) robi z szumu cyfrowe trociny. W jednym DPP jest za to niezle, w ekstrakcji detali.
Zaczelo sie: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=24746552 :)
Przemek Białek
09-09-2007, 15:07
Niezmienia to faktu, ze DPP zawsze(nawet jak masz wszystko na OFF) robi z szumu cyfrowe trociny. W jednym DPP jest za to niezle, w ekstrakcji detali.
to jaki soft bys proponowal lightroom zabrdzo zmiekcza wedlug mnie...
to jaki soft bys proponowal lightroom zabrdzo zmiekcza wedlug mnie...
Sprobuj Bibble, generuje niestety mniej szczegolow od DPP i ACR-a, ma archaiczny system wyostrzania (w wersji 5 ma byc to poprawione), ale wbudowany Noise Ninja, robi moim zdaniem niezla robote:
Moje iso3200 z 30D przepuszczone przez Bibble:
http://www.pbase.com/arra/image/84481407/original
Pozdrawiam
Dzięki za zdjęcia.
to odbicie wzoru z tej serwetki ,na ktorej lezy,zobacz dokladnie,zanim komus niechcacy,czy umyslnie zniechecisz zakup tej puszki
To ja dorzucę kolejne pytanie dotyczące podglądu na żywo. Czy zauważalne jest jakieś opóźnienie między tym co się dzieje na fotografowanej scenie, a tym co widać na ekraniku LCD? Tak się zastanawiam np. nad sytuacją fotografowania motyla na kwiatku lub innych makro-zwierzaków. Dostrajanie ostrości w pogdlądzie na żywo może być w takich sytuacjach nie do pogardzenia. Czy opóźnienie jest mocno zauważalne?
Opóźnienie minimalne ale jeżeli chodzi o makro, uciekające, to ustawienie ostrości poprzez tą funkcję raczej nie jest możliwe, przecież trzeba ręcznie ustawiać ostrość.
Jeżeli chodzi o makro statyczne to funkcja ta jest bardzo przydatne.
C100/2.8+mieszek
źródło (http://mbits.pl/can1/c100m.jpg)
A teraz zdjęcia z wyświetlacza
źródło (http://mbits.pl/can1/100c1.jpg)
źródło (http://mbits.pl/can1/100c2.jpg)
źródło (http://mbits.pl/can1/100c3.jpg)
I dla obiektywu Sonnar 3.5/135
źródło (http://mbits.pl/can1/sonnar1.jpg)
A teraz zdjęcia z wyświetlacza
źródło (http://mbits.pl/can1/sonn1.jpg)
źródło (http://mbits.pl/can1/sonn2.jpg)
źródło (http://mbits.pl/can1/sonn3.jpg)
Marek
DigiFoto
09-09-2007, 16:15
Opóźnienie minimalne ale jeżeli chodzi o makro, uciekające, to ustawienie ostrości poprzez tą funkcję raczej nie jest możliwe, przecież trzeba ręcznie ustawiać ostrość.
Jeżeli chodzi o makro statyczne to funkcja ta jest bardzo przydatne.
Dzięki za odpowiedź. Domyślałem się, że opóźnienie być musi, no i ruchome makro to tak na chybił trafił w live view (przypomnieć się mogą stare czasy jak na robale polowało się np. z nikonem coolpix:), tam była nawet taka funkcja "best shot selector" wybierająca automatycznie najostrzejsze ujęcia z krótkiej serii). Wrzuciłeś zdjęcia LCD z live view - dzięki. Fajna ta funkcja jednak najbardziej cieszę się na wymienne matówki i większy wizjer.
Kolekcjoner
09-09-2007, 17:32
To ja ponowię swoje pytanie. Czy ktoś może testował sRaw-y?
To ja ponowię swoje pytanie. Czy ktoś może testował sRaw-y?
Co to znaczy testował ?
Marek
.....Przy zmianie takich parametrów jak kontrast nasycenie,janosc ,kolory - masz realny podgląd na to jak te ustawienia wplyna na efekt koncowy....
Właśnie przy okazji takich wypowiedzi widac jak bardzo nie masz pojęcia o czym piszesz. Każdy, kto trochę bardziej poważnie podchodzi do używania lustrzanki cyfrowej, wie o tym, że LCD kłamie (kłamało 1,8 cala, 2 cale, 2,5 cala i 3 cale też będą przekłamywac). Jeśli chodzi o jasnośc i rozkład kolorów, to używa się histogramu RGB (oczywiście trzeba wiedziec jak go używac). Nasycenie i kontrast - doświadczenie + dobrze naświetlony raw.
..ok mozesz wierzyc osobom z dpreview ktore nie mialy w rekach ani 5d ani 40d albo fotografowi które mial obie puszki w reku i ma bogate doswiadczenie za które jest ceniony na całym swiecie(no prawie ) ;) Nie zapominajmy ze technika cały czas idzie do przodu a jakosc zdjec jest udoskonalana z roku na rok. :)...
Wierzę jednak ludziom z dpreview. Dzięki nim nie wdepnąłem w Leica M8 pomimo zachwytów jednego z Twoich mentorów. Kupiłem za pół ceny Epsona i na razie jestem more then happy.
Technika może idzie cały czas do przodu, ale zasady marketingowe firmy C pozostają bez zmian. Czekam na porównania wskazujące, że:
- 40d jest "as good as" 1ds MK III (bo co do MK II - to chyba nie będzie żadnych wątpliwości :lol: ). Co ja mówię? Jakie "as good as"?!!! Przecież 1ds MK III ma tylko 5 fps !!!! Chciałbym widziec miny tych wszystkich, ktorzy już zamówili 1ds-a i teraz plują sobie w brodę po wyjściu 40D. Na allegro już widziałem wystawione 1ds MK II - czyżby moje przewidywania się spełniły tak szybko i już mamy pierwszych przesiadkowiczów?
Brzmi znajomo? Niestety istnienie takich osób jak Ty powoduje, że ludzie, którzy niezbyt się orientują w sprawach fotografii cyfrowej podejmują błędne decyzje zakupowe.
Przemek Białek
09-09-2007, 18:35
zrobilem test obejrzyjcie
http://uploader.pl/getfile.php?id=73055&access_key=98fcd92c7cc86556a372738e632012bd&t=46e422bf&o=DFACD3BBC9CD3BAE554ECC06C1919A5FDEACD2A79FD13AAB 411ACC4FDA8CF5199EE7CEDBB5CD3AB24953&name=test.jpg
po przekierowaniu trzeba czekac 30 sek a pozniej skopiowac caly link
byl za duzy na shacka
Przekierowanie strony:
Captcha number error or expired
http://uploader.pl/getfile.php?id=73055&access_key=98fcd92c7cc86556a372738e632012bd&t=46e422bf&o=DFACD3BBC9CD3BAE554ECC06C1919A5FDEACD2A79FD13AAB 411ACC4FDA8CF5199EE7CEDBB5CD3AB24953&name=test.jpg
po przekierowaniu trzeba czekac 30 sek a pozniej skopiowac caly link
byl za duzy na shacka
Hmmm. ilosc szumu podaobna ale zakres tonalny chyba lepiej 40stka trzyma.
Podoba mi sie ten aparat...:)
Czy moglby ktos sprawdzic jak wyglada sprawa z zaszumieniem po np. 30 minutach uzywania live view? Wiadomo bowiem ze matryca podczas pracy sie nagrzewa, a wiec i bardziej szumi. Ciekawe, czy Canon sobie z tym poradzil.
Instrukcja podaje ze przy uzywaniu LiveView w cieplym otoczeniu (plaza, ogolnie lato itp) oraz po dluzszym (bez sprecyzowania) okresie uzytkowania LiveView pojawi sie sygnal ostrzegawczy o przegrzewaniu. jesli uzytkownik zignoruje ten sygnal to aparat sam sie wylaczy. Czyli...jak w Sony A100 mozliwe bedzie zlapanie wesolego napisu na LCD ;) (tyle ze tam bylo z powodu stabilizacji matrycy a nie liveview).
To ja dorzucę kolejne pytanie dotyczące podglądu na żywo. Czy zauważalne jest jakieś opóźnienie między tym co się dzieje na fotografowanej scenie, a tym co widać na ekraniku LCD?
Jak dla mnie opoznienie niezauwazalne. Macham na wszystkie strony, dosc ciemny pokoj... nie ma porownania nawet do co nowszych kompaktow ze o komorkach nie wspomne ;)
hmm ten test przekonał mnie że chyba jednka nie warto przesiadać się z 20d na 40d bo zdjęcia w tych samych warunkach robią bardzo podobne (generalnie najistotniejsze są dla mnie jak najmniejsze szumy przy wysokich czułościach)
za dpoplata 2 tys dostał bym
wiekszy lcd (jak dla mnie największa zaleta w stosunku do 20d ... bo tutaj wyświetlacz jest mikrusi ... ale za to mniej energii zużywa i więcej zdjęć dzięki temu zrobię na jednym aku)...
cichsza migawkę (przydatne praktycznie tylko w teatrze)
stopniowanie iso (sport na hali robie na 1600 i szumy jak dla mnie w normie)
livie view ... hmm to by sie mogło przydać przy robieniu zdjęć z tłumu
+1,5k/s to chyba nie było by specjalnie zauważalne
pozostaje mi zbierać na MkIII i 10k/s :) no i uszczelnienia (jeeeeee)
Przemek w porównaniu z 20d pomniejszałeś cropy z 40d do rozmiarów z 20d czy pozostawiłeś jak jest?
Na dpreview pojawiło się nareszcie porówanie ekranu lcd z nikona d300 i canona 40d - http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page3.asp
Jakie są wasze spostrzezenia na ten temat?
Osoby które użytkują już 40d z pewnoscią napisza na ten temat coś więcej :)
to odbicie wzoru z tej serwetki ,na ktorej lezy,zobacz dokladnie,zanim komus niechcacy,czy umyslnie zniechecisz zakup tej puszki
Ufff, to świetnie - widać jestem skrzywiony ;)
Tylko zapomniałeś zwiększyć ISO o 1/3EV w 40D i zdjęcia są ciemniejsze.
Hmmm. ilosc szumu podaobna ale zakres tonalny chyba lepiej 40stka trzyma.
Zakres tonalny? A jak ty to mierzysz na podstawie tego zdjęcia?
Przemek Białek
10-09-2007, 00:28
Tylko zapomniałeś zwiększyć ISO o 1/3EV w 40D i zdjęcia są ciemniejsze.
Zakres tonalny? A jak ty to mierzysz na podstawie tego zdjęcia?
zwiekszylem o 1/3 ev ale to widac bylo za malo o to 1/3 jeszcze
tak cropy z 40 pomniejszylem do rozmiarow tych z 20d
Vitez,a jednak sprzedales 24-105L :-(
zwiekszylem o 1/3 ev ale to widac bylo za malo o to 1/3 jeszcze
To trochę dziwne, bo oznacza że ISO w 40D jest nie tylko 'normalne' ale nawet zaniżone.
Możesz powiedzieć jak robiłeś te zdjęcia? To jest tryb 'M', ta sama przysłona i czas dla obu aparatów a w 40D ISO 125,250,500,1000,2000, 4000?
idąc tym rozumowaniem co MMM to zaniżyli ISO by mniej szumiały ??
myślisz że canon posunął by sie do takiego czegoś .. przecież to nie miało by szans by sie nie wydać .... czy poprawka ISO o 1/3 ma coś wspólnego z większym zagęszczeniem czujników na matrycy?
Vitez, wrzucisz jakieś foty z wystawy kotów, zrobione 40D ?
ljwisnia
10-09-2007, 09:32
mam pytanko jak sie ustawia ostrosc, gdy włacze live View??
mam pytanko jak sie ustawia ostrosc, gdy włacze live View??
Trzecim przyciskiem AF-ON
ljwisnia
10-09-2007, 10:15
dzieki :)
Trzecim przyciskiem AF-ON
jak zreszta widnieje na stronie 114 w instrukcji.
instrukcja to taka ksiazeczka, ktora warto przeczytac przed zadawaniem glupich pytan. zamiast porwac na papier do d* lub bog wie co jeszcze
RTFM! czytanie naprawde nie boli, nie psuje oczu i nie gryzie!
... nie psuje oczu ...
pod warunkiem że nie czytamy w zbyt CIEMNYM pokoju ;) i sztucznym świetle ;)
ljwisnia
10-09-2007, 10:26
Jak ktos ma instrukcje po japonsku to ciezko jest sie domyslec... a poza tym mam słabe łacze i zanim sciagne angielska wersje to liczyłem na czyjas pomoc a nie wymadrzanie sie co kto nie wie. Dziekuje i3ill on ma troche szacunku dla innych. Myslałem ze fora sa po to by pomagac ...
Uprzedzając pytanie najpierw włącz AF w C.Fn III .. !! :)
A jak jest z ostrością na ekranie lcd przy live view?Przy małej głebi ostrosci widać co jest ostre a co nie bez powiekszania?
dobra, to pytanie z innej beczki:
czy ktos z posiadaczy 40D moglby wystawic instalke Picture Style Editor na jakiegos ftp-a? wzglednie podeslac mailem to ja na swoj wrzuce.
bo Canon nie jest w stanie chyba tego umiescic gdzies w sieci do sciagniecia :(
Ciekawe jak jest z pomiarem światła,... bo np: porównując 350D-->30D,
30`tka względem pierwszego jakby lekko prześwietlała na identycznych ustawieniach...
Może to powinno być w dziale "co?gdzie?za ile?", ale wrzucę już tutaj. Pytanie do ludzi, którzy kupili już 40D - gdzie kupowaliście? Dajcie jakieś sprawdzone źródło na 40tke.
czy ktos z posiadaczy 40D moglby wystawic instalke Picture Style Editor na jakiegos ftp-a? wzglednie podeslac mailem to ja na swoj wrzuce.
mogę się zoobowiązać ale wieczorkiem :)
Ale z tego co wyczytalem i wspominalem juz w ktoryms watku ma to nie dzialac z niczym starszym od 40d, w tym White Paper pisalo... No nadzieja w tym ze moze zle cos zrozumialem.
Bo tez strasznie czekalem na to i sprawdzalem canonowskie downloady...
mnie interesuje sprawdzenie jak wygladaja korekty dla PS Portrait i ewentualnie Landscape. taki reverse engineering, zeby sobie cos podobnego potem w ACR popelnic, bo canonowskiego software'u na dluzsza mete nie zamierzam dotykac. nie jest zle to DPP, ale szopka z Bridgem znacznie lepiej daje rade :)
mam porobione wlasne presety a`la Portrait i Landscape, ale nie do konca mi sie podobaja i bede musial je jeszcze popoprawiac :) i chcialem troche pojsc na skroty :)
aha :) No jak dla mnie dpp to ideal pomijajac ze tak to nazwe "obsluge szumu", ale akurat u mnie 95% to iso 100 wiec nie boli mnie to za bardzo.
A PSE przydalo by sie bo te style to naprawde sprytna rzecz i bardzo by mi przyspieszylo prace, ale coz z 20d nie powalcze...
Może to powinno być w dziale "co?gdzie?za ile?", ale wrzucę już tutaj. Pytanie do ludzi, którzy kupili już 40D - gdzie kupowaliście? Dajcie jakieś sprawdzone źródło na 40tke.
Mogę spokojnie polecać ten sklep
http://www.fotoaparaciki.pl/
Warto jest się z nimi skonsultować telefonicznie. Dzisiaj mieli dostać 10 nowych 40D. Ja tylko tam kupuję i lepszego sklepu nie znam ;)
idąc tym rozumowaniem co MMM to zaniżyli ISO by mniej szumiały ??
myślisz że canon posunął by sie do takiego czegoś
Niestety dokladnie tak jest. Canon posunal sie do czegoś takiego juz w 400D. Pozdrawiam
Ale z tego co wyczytalem i wspominalem juz w ktoryms watku ma to nie dzialac z niczym starszym od 40d, w tym White Paper pisalo... No nadzieja w tym ze moze zle cos zrozumialem.
W PSE mozna nagrywac style do pliku, wiec beda dzialaly z kazdym aparatem obslugujacym PS. Natomiast zeby zrobic now styl zapewne trzeba bedzie posiadac plik z 40D-> niestety :(
W PSE mozna nagrywac style do pliku, wiec beda dzialaly z kazdym aparatem obslugujacym PS. Natomiast zeby zrobic now styl zapewne trzeba bedzie posiadac plik z 40D-> niestety :(
W sumie dobre i to...
Kolekcjoner
10-09-2007, 15:41
A czy ktoś z uzytkowników 40D mógłby się wypowiedzieć w kwestii wartości użytkowych tych 14-bit. Czy ktoś kto ma dwie puszki np. 20D i 40D mógłby zrobić jakieś porównanie. Np. wyciąganie w Raw-ie cieni albo świateł w obu puszkach. Ciekawy jestem co dają te dwa dodatkowe bity w praktyce?
Co do czułości to Canon w 400D po prostu dał iso takie jak ma być w 350-tce, 30D/20D był bonus. W nowych puszkach go już nie ma.
cała płyta CD od 40D spakowana .rar :)
http://www.sendspace.pl/file/6iVMVpbe/
trochę tego jest ;)
cała płyta CD od 40D spakowana .rar :)
http://www.sendspace.pl/file/6iVMVpbe/
trochę tego jest ;)
dzieki ciagne.
i po raz kolejny wk... mnie te darmowe serwery, na ktorych za czorta nie da sie zapuscic z linuksowego routera sciagania wget-em i po 5 minutach miec z glowy, zamiast ssac plik namietnie i z uporem godnym lepszej sprawy przez 3 godziny spod windy :(
ech...
EDIT: a gowno! dzieki Bozi na routerze mam lynksa :D hehe... dalej zalosne 10kB/s, ale przynajmniej mi przegladarki w windzie nie zawala, tylko putty sobie w okienku wisi :D
mor_feusz
10-09-2007, 20:10
dzieki ciagne.
i po raz kolejny wk... mnie te darmowe serwery, na ktorych za czorta nie da sie zapuscic z linuksowego routera sciagania wget-em i po 5 minutach miec z glowy, zamiast ssac plik namietnie i z uporem godnym lepszej sprawy przez 3 godziny spod windy :(
ech...
EDIT: a gowno! dzieki Bozi na routerze mam lynksa :D hehe... dalej zalosne 10kB/s, ale przynajmniej mi przegladarki w windzie nie zawala, tylko putty sobie w okienku wisi :D
No co ty - tylko dla testu zapuscilem i 1200 k/s leci - po 2 to jak Windowsowy - klikaczowy user ma zapodac gdziekolwiek w "normalny" sposob. Niestety "okienka" uposledzaja". Dzieki wielkie za chec pomocy i za CD - niestety oczytalem ze PSE zgodny z 40D - nie przyda mi sie.
No co ty - tylko dla testu zapuscilem i 1200 k/s leci - po 2 to jak Windowsowy - klikaczowy user ma zapodac gdziekolwiek w "normalny" sposob. Niestety "okienka" uposledzaja". Dzieki wielkie za chec pomocy i za CD - niestety oczytalem ze PSE zgodny z 40D - nie przyda mi sie.
aha... racja. zdalnie z uczelni ssa mi sie na poziomie 1.8 MBps :)
czyli po prostu w domu tako kielnio :(
i3ill a jak jest z ostrością na ekranie lcd przy live view?Przy małej głebi ostrosci widać co jest ostre a co nie bez powiekszania?
Przemek Białek
10-09-2007, 21:05
i3ill a jak jest z ostrością na ekranie lcd przy live view?Przy małej głebi ostrosci widać co jest ostre a co nie bez powiekszania?
przy uzyciu powiekszenia x5 jest jeszcze spoko w miare ale przy x10 kady najmniejsze drgniecie reki widac
im wieksze masz powiekszenie tym mniej ostre beda obiekty ale i tak wedlug mnie idzie ustawic ostrosc dzis mialem robic makro ale lalo caly dzien dlatego nie wrzuce zadnych fotek
Dzięki Przemek!
A jak jest z oceną GO - da się na ekranie lcd stwierdzić zakres jaki obejmuje głębia ostrości?
p.s fajny teścik - http://wyofoto.com/40D_Image%20quality/40D_shootout.html
aha... racja. zdalnie z uczelni ssa mi sie na poziomie 1.8 MBps :)
czyli po prostu w domu tako kielnio :(
Jestem w terenie i z Orange wyciagam 54kilo/sek, a jest niby 1.8 Mb/s
A jak jest z oceną GO - da się na ekranie lcd stwierdzić zakres jaki obejmuje głębia ostrości?
Yes Yes Yes :D
Jestem w terenie i z Orange wyciagam 54kilo/sek, a jest niby 1.8 Mb/s
ale ja napisalem 1.8 MBps. a to dosc istotna roznica :)
ale ja napisalem 1.8 MBps. a to dosc istotna roznica :)
Ehh, beznadziejne te oznaczenia predkosci sa. Machniesz sie o jeden brzuszek i juz 8 razy wiecej :)
Yes Yes Yes
dzienks! W takim razie rozdzielczosc ekraniku lcd wcale nie jest taka zła jak sugerują na dpreview.
Udało mi sie przebrnąć przez wszystkie strony tego wątku. Nie było łatwo :)
I niestety mam jeszcze większy mętlik i wątpliwości co do tego jaki aparat kupić.
Szczerze to zacząłem myśleć o Nikonie. Ponieważ miałem możliwość pracować 5D i moim skromnym zdaniem lampa (w sensie pomiar światła z lampą ) myli sie tak samo jak w 350 D i przy kilku zdjęciach z taką samą ekspozycją i takich samych warunkach brak powtarzalności.
Co do 40 D to kusi jego cena.
Napiszcie proszę czy macie podobne zdanie na ten temat.
Quadrifoglio
10-09-2007, 22:06
I niestety mam jeszcze większy mętlik i wątpliwości co do tego jaki aparat kupić.
Szczerze to zacząłem myśleć o Nikonie. Ponieważ miałem możliwość pracować 5D i moim skromnym zdaniem lampa (w sensie pomiar światła z lampą ) myli sie tak samo jak w 350 D i przy kilku zdjęciach z taką samą ekspozycją i takich samych warunkach brak powtarzalności.
Tzn jakie ?
IMO w dalszym ciągu:
- reporterka, ogólne zastosowania, śluby, budżet, --- 40D
- portret, ślubne artystyczne, krajobraz - 5D lub nastepca
Co do Nikona D300 to parametry ma fajne ale co to w sumie jest, nikt nie wie. Zresztą systemu nie zmienia się ot tak, szczególnie jak się ma trochę szkieł za kilka tysięcy każde (takie wypada mieć zawodowcom). A co do amatorów - każdy z tych aparatów będzie dobry. Ot, i cała filozofia.
Co do Nikona D300 to parametry ma fajne ale co to w sumie jest, nikt nie wie.
no dzieli luke pomiedzy 40D a 5D. Moze to akurat dobry aparat dla osoby niezdecydowanej jakim jest zadajacy to pytanie :) hehe. Moze 40D a moze 5D wiec bierz d300
bedzies zadowolony :grin:
jesli Cie szklarnia zadna nie 3ma
DZIALA Z RAWAMI Z 20D :) ten programik jest super ale bede mial zabawy, prawie jak z nowa puszka :)
Aha, no i baaardzo dziekuje rarodawcy :)
Dzięki :)
No cóż szklarnia mnie niestety nie trzyma. Mam 3 obiektywy ale bez rewelacji. D300 dzieli również lukę cenową. Ale zobaczymy. Do canona się przywiązałem począwszy od starego EOSa 5 to już będzie kilka ładnych lat :).
Nic to poczekam jak będzie D300 w sklepach to porównam, potrzymam pomacam :) i zobaczymy.
Jeszcze raz dzięki.
Kolekcjoner
10-09-2007, 22:59
Co do pomiaru światła błyskowego to może masz po prostu coś zwalone. 90% moich zdjęć to zdjęcia z lampą (350D i 30D) i nie notuję żadnych większych problemów. Ot czasami coś się tam zdarzy niedobrego ale głównie z mojej winy.
Dzięki :)
No cóż szklarnia mnie niestety nie trzyma. Mam 3 obiektywy ale bez rewelacji. D300 dzieli również lukę cenową. Ale zobaczymy. Do canona się przywiązałem począwszy od starego EOSa 5 to już będzie kilka ładnych lat :).
Nic to poczekam jak będzie D300 w sklepach to porównam, potrzymam pomacam :) i zobaczymy.
Jeszcze raz dzięki.
D300 na papierze wygląda świetnie i w praktyce pewnie nie będzie gorzej. Tyle że wedle obecnych prognoz cenowych to za 3 tyś kupisz na prawdę niezłe szkło. A czy ten D300 da Ci tak znów dużo więcej za te 3 kzł to musisz sam ocenić.
A czy ktoś z uzytkowników 40D mógłby się wypowiedzieć w kwestii wartości użytkowych tych 14-bit. Czy ktoś kto ma dwie puszki np. 20D i 40D mógłby zrobić jakieś porównanie. Np. wyciąganie w Raw-ie cieni albo świateł w obu puszkach. Ciekawy jestem co dają te dwa dodatkowe bity w praktyce?
Co do czułości to Canon w 400D po prostu dał iso takie jak ma być w 350-tce, 30D/20D był bonus. W nowych puszkach go już nie ma.
Jeżeli mam być szczery to w gotowych plikach jpg (te same motywy robione tym samym szkłem) to ja praktycznej i zauważalnej różnicy nie widzę. Jak wgram program do RAW-ów to się pobawię, ale rewolucji się nie spodziewam.
Fotomaniac
10-09-2007, 23:15
Krótki review 40D
http://www.bobatkins.com/photography/digital/canon_eos_40D_review_1.html
Ja po 2 dniach posiadania nowej puszki coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że warto było zamienić 30 na 40D.
Nowa matryca mi się podoba. MZ daje mniej "cyfrowy" obraz niż poprzednik.
Przy umiejętnym posługiwaniu się Picture Style, jakość JPG jest bardzo dobra ku uciesze tych, którzy niekoniecznie lubią post procesing . To na pewno jest zaletą.
Hightlight Tone Priority - /szczegóły w światłach/ to jest to! Bardzo przydatne w wielu sytuacjach (najbardziej ucieszy fotografów ślubnych)
Jeśli w/w link już pojawiał się, to mi wybaczcie, nie przeczytałem wszystkich wątków:(
Pozdrawiam
Kolekcjoner
10-09-2007, 23:22
Jeżeli mam być szczery to w gotowych plikach jpg (te same motywy robione tym samym szkłem) to ja praktycznej i zauważalnej różnicy nie widzę. Jak wgram program do RAW-ów to się pobawię, ale rewolucji się nie spodziewam.
To ja poczekam na te raw-y :). Dzięki za odpowiedź.
Witam
no i mam, kupiłem 40D i BG-E2N
po podłączeniu gripu do puszki okazało sie że to raczej na dłużej :)
pokrętło chyba się zużyło tu jest coś o tym (http://shimworld.wordpress.com/2007/06/17/eos-20d-gripping-issues/)
400D był lepiej spasowany ze swoim gripem
co prawda nigdy nie odłączałem gripu ale taka możliwość raczej jest przydatna
stilleto
11-09-2007, 11:31
Pytanie -
w sieci, na stronach ang, w tych samych sklepach sa rozroznione zestawy
eos 40d body battery kit
eos 40d body
roznica ok 80E
czy tylko pierwsze body ma baterie w zestawie? jak to jest...
Przemek Białek
11-09-2007, 13:37
Krótki review 40D
http://www.bobatkins.com/photography/digital/canon_eos_40D_review_1.html
Ja po 2 dniach posiadania nowej puszki coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że warto było zamienić 30 na 40D.
Nowa matryca mi się podoba. MZ daje mniej "cyfrowy" obraz niż poprzednik.
Przy umiejętnym posługiwaniu się Picture Style, jakość JPG jest bardzo dobra ku uciesze tych, którzy niekoniecznie lubią post procesing . To na pewno jest zaletą.
Hightlight Tone Priority - /szczegóły w światłach/ to jest to! Bardzo przydatne w wielu sytuacjach (najbardziej ucieszy fotografów ślubnych)
Jeśli w/w link już pojawiał się, to mi wybaczcie, nie przeczytałem wszystkich wątków:(
Pozdrawiam
zgadzam sie obraz jest duzo bardziej plastyczny niz w np w 20d
udało mi się znaleźć
oficjalny
Manual (http://www.tribcsp.com/%7Esigma2/40D-Manual/EOS40D_EN.pdf)
Pytanie -
w sieci, na stronach ang, w tych samych sklepach sa rozroznione zestawy
eos 40d body battery kit
eos 40d body
roznica ok 80E
czy tylko pierwsze body ma baterie w zestawie? jak to jest...
80€ to by wypadalo zeby dorzucili 2 baterie gratis. Pierwszy raz sie spotykam z takim typem oferty. Dorzucaja kart, pokrowce to tez baterie dorzucaja :)
Witam!
Sprawdzał może już ktoś z posiadaczy jakość tego nowego AF. Nie ukrywam że jest to dla mnie główny powód zmiany 30D@40D. Chodzi mi o servo na bocznych punktach i dokładność głównego. Zaznaczam że czytałem testy w sieci jednak zależy mi na Waszej opinii.
Dziękuję
A mnie interesuje... porównanie 40D z 400D.
Ciekaw jestem czy rzeczywiście matryca jest lepsza czy to tylko marketingowy bełkot. Jeśli ktoś ma obie puszki, to fajnie byłoby zobaczyć coś z obu np. na ISO 800 i ISO 1600.
Kolekcjoner
11-09-2007, 20:06
Ciekaw jestem czy rzeczywiście matryca jest lepsza czy to tylko marketingowy bełkot. Jeśli ktoś ma obie puszki, to fajnie byłoby zobaczyć coś z obu np. na ISO 800 i ISO 1600.
Matryca musi być inna niż w 400D ze wzgłedu na szybkość fps.
coprawda nie mam już 400D ale posiadałem ten aparat i przy ISO 1600 widzę różnicę :)
Mi bardziej chodzi o te lepsze mikrolustra i mniejsze szumy ;)
coprawda nie mam już 400D ale posiadałem ten aparat i przy ISO 1600 widzę różnicę :)
Też mi się tak wydaje, ale to może być sugestia. Trudno porównywać zdjęcia zrobione w różnych warunkach.
Kolekcjoner
11-09-2007, 20:42
Takie porównanie dla mnie byłoby ciekawsze przy niskich iso najlepiej 200. Ze względu na rozmiar matrycy nie trzeba robić żadnych interpolacji, a różnica między nimi na papierze jest istotna (no właśnie czy tylko na papierze) 12 bit -14 bit.
A mi właśnie te 14 bit jest zupełnie obojętne ;). I uważam, że tę różnicę raczej ciężko będzie dostrzec w praktyce.
Ze względu na rozmiar matrycy nie trzeba robić żadnych interpolacji, a różnica między nimi na papierze jest istotna (no właśnie czy tylko na papierze) 12 bit -14 bit.
Bo ma być na papierze! - no chyba, że już nikt...
Bo ma być na papierze! - no chyba, że już nikt...
Jakie tam nikt! ;)
Właśnie zawiesiłem kilka nowych odbitek do kolekcji :)
przy uzyciu powiekszenia x5 jest jeszcze spoko w miare ale przy x10 kady najmniejsze drgniecie reki widac
Ooo, naprawde? Nie zauwazylem ;) (eh te szkla z ISem :twisted: ).
Wg mnie jak najbardziej sie da oszacowac ze tlo czy front beda rozmyte. Ale na zdjeciu wychodza bardziej rozmyte niz na LCD.
Jesli masz takie wymagania to bierz Nikona. Nikon ma swoj system pomiaru swiatla i trzeba sie go nauczyc, to samo Canon. Tobie najwyrazniej system nauki Nikonowego pomiaru bardziej podpasowal.
W 40D nie ma zmian w tym elemencie -E-TTL II i wynikajace z niego ograniczenia (http://canon-board.info/showthread.php?t=2421) nadal obowiazuja.
Moje wstepne wrazenia sa raczej na plus i to mocno. Ale moze to wynikac z dostrojenia DPP do rawow Canona. W ACR 3.7 PS CS2 jak juz cos wywolalem to prawie zawsze dalo sie w PS jeszcze odrobinke dociagnac czy to levels czy contrast (znaczy autolevels i autocontrast cos tam robily, nie zawsze dobrze). Z rawow 40D wywolanych DPP bez klikania zadnych opcji poza balansem bieli i lekkim podbiciem kontrastu - PS nijak nie chce ruszyc nic autolevelsami i autocontrastem. Wiec albo to ja sie wreszcie nauczylem w punkt naswietlac albo to 40D taka sprytna ;) .
Do powazniejszego sprawdzenia zaprzegne PS CS3 z najnowszym ACR jak juz wyjdzie.
No i hilight priority mode jeszcze w kolejce na test czeka.
Witam!
Sprawdzał może już ktoś z posiadaczy jakość tego nowego AF. Nie ukrywam że jest to dla mnie główny powód zmiany 30D@40D. Chodzi mi o servo na bocznych punktach i dokładność głównego. Zaznaczam że czytałem testy w sieci jednak zależy mi na Waszej opinii.
Servo na bocznych nie sprawdzalem ale dokladnosc bocznych - zauwazalnie lepsza. Wreszcie w ciemniejszych pomieszczeniach bez obaw bede pstrykal na bocznych punktach. Dokladnosc glownego - juz w 20D mi wystarczala, a tym bardziej teraz gdy tylko jedno szklo mam f > 2.8 :roll: .
Przemek Białek
12-09-2007, 00:24
Vitez zapodaj jakies sample z cropami z tego nowego lensa , a staruszka 20d za ile pogoniles?
Dlaczego tak uważasz?
fps raczej wynika ze zdolności migawki, szybkości przetworzenia i zapisu
Dlaczego tak uważasz?
fps raczej wynika ze zdolności migawki, szybkości przetworzenia i zapisu
i szybkosci zczytywania danych z matrycy, czyli magistrala w matrycy 40D jest duzo wydajniejsza.
Vitez zapodaj jakies sample z cropami z tego nowego lensa , a staruszka 20d za ile pogoniles?
z tego co napisał to sę go nie pozbył:
(...) Przeciez juz sprawdzilem ze dziala :roll: - najpierw czytaj, potem pisz. Wlasnie mam w plecaku i 20D z BG-E2 i 40D z BG-E2N i sobie moge te gripy dowolnie zamieniac miejscami. Kto chce ten moze mnie napasc w drodze z pracy do domu ;) . Zrobili nowy by pasowal do idelogii "prawie uszczelniony" - rozni sie gumka uszczelniajaca na wewnetrznej stronie klapki gripa.
swoją drogą też chciałbym zobaczyć jakieś sample od viteza (:
Witam!
A jest ktoś może na forum parający się fotografią sportową, który przesiadł się z 20D/30D na 40D? Ciekaw jestem bardzo, czy jest jakaś zauważalna różnica w pracy układu AF? Zwłaszcza w trybie AI-Servo...
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi...
Z góry dziękuję!
No i wyjasnilo sie. Zainstalowalem PSE i mozna generowac style uzywajac jednego z nastepujacych formatow plikow: CR2, CRW, TIF, TIFF. Zatem bedzie dzialac z plikiem z dowolnego body Canona. Pozdrawiam
z tego co napisał to sę go nie pozbył
Pozbyl, pozbyl... to znaczy 20D wlasnie lezy zapakowany i gotowy do jutrzejszej wysylki. Przez pare dni go jeszcze mialem wiec wstepne porownania latwo bylo robic, ale przykro bylo bo 20D wiernie sluzyl ale jego wnuk przerasta go zbyt znacznie.
Oddalem 20D i szkla w rozliczeniu... nie bede tu tego rozliczenia publicznie przedstawial - grunt ze kwota satysfakcjonujaca.
swoją drogą też chciałbym zobaczyć jakieś sample od viteza (:
No nie wiem co ze zdjeciami zrobic. JPG tak sobie - nie umiem stroic puszki by znosne jpgi robila - na razie cos za ostre mi wychoda (sharpness 6, reszta zero... moze wina szkla bo domykane na f4? ;) ). RAW i obrobka w DPP tez mi nie bardzo sie podoba ale moze sie przemoge, choc z ocena czy to szkla czy jakosci (zares tonalny, czy 14bit cos daje, ostrosc, szumy) wolalbym poczekac az sie do CS3 upgrejdne i nowy ACR z obsluga 40D wyjdzie. No ale w weekend bede kombinowal zeby galerie z kociej wystawy zrobic to pewnie cos pokaze.
Aha w dziale Sprzedam jest moje ogloszenie i wiekszosc zdjec na moich aukcjach juz 40D zrobione 8) (szkla i mniejsze fitry).
Greyadder
13-09-2007, 03:02
Aha w dziale Sprzedam jest moje ogloszenie i wiekszosc zdjec na moich aukcjach juz 40D zrobione 8) (szkla i mniejsze fitry).
Niezly chwyt, marketing dzwignia handlu ;-)
Witam wszystkich
Czy próbował ktoś używac lampy do makro Delta DRF14 z canonem 40D ?
bo u mnie aparat wypisuje - brak zgodności (:cry: )
Pozdr
Ależ ten BG-E2N jest tandetnie wykonany przy BG-E3 ........... .
Marek
Kolekcjoner
13-09-2007, 20:26
Ależ ten BG-E2N jest tandetnie wykonany przy BG-E3 ........... .
Marek
A miał ktoś porównanie do BG-E2 (bez N)?
Dla lubiacych testowe fotki - na imaging-resource jest troche ;)
Jak bylo - sorry :oops:
Jak nie - milego ogladania
Dla lubiacych testowe fotki - na imaging-resource jest troche ;)
Jak bylo - sorry :oops:
Jak nie - milego ogladania
to jest chyba dosc ekstremalny przyklad, ze jako sample photos wywala sie baterie pstrykow testowych. troche taki przyklad onanistycznego zidiocenia, polegajacego na ocenianiu sprzetu na podstawie parametrow mierzalnych i kompletnym ignorowaniu faktycznego przeznaczenia aparatu. nie pierwszy zreszta i nie ostatni.
Podlinkuje tu post bakulika
http://canon-board.info/showpost.php?p=365454&postcount=1
Adobe wypuscil update do Lightroom i ACR z obsluga 40D.
Moge potwierdzic, ze LR 1.2 czyta pelnego RAW-a (od i3ill chyba) z 40D bez problemu. Nie chce otworzyc sRAW-a. Ale jest to juz pewien postep.
ACR 4.2 nie moge sprawdzic - mam tylko PS CS2.
pzdrw
tomek
wreszcie na Pbase pojawily sie zdjecia z 40d :-)
http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_40d
Witam!
Od godziny jestem posiadaczem 40D.
POtwierdzam że rawy czytane są przez PS3 po upd.
A miał ktoś porównanie do BG-E2 (bez N)?
Mial... cos niedokladnie czytasz ten watek :roll: .
wreszcie na Pbase pojawily sie zdjecia z 40d :-)
http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_40d
no część z nich wygląda smakowicie - i to co napisał Przemek Białek "zgadzam sie obraz jest duzo bardziej plastyczny niz w np w 20d".
Widać te 14 bit'ów - przynajmniej ja je widzę :)
no część z nich wygląda smakowicie - i to co napisał Przemek Białek "zgadzam sie obraz jest duzo bardziej plastyczny niz w np w 20d".
to gratuluję cyfrowego wzroku, ja widzę przede wszystkim efekt zastosowanych obiektywów - w wielu przypadkach z najwyższej półki. Po podpięciu EF 200mm f/2.8L USM do 300D też byś tę plastykę zobaczył (a może nawet 14 bitów 8-) )
Ja widze nawet 16 bitow, tylko moj monitor (ta swinia) pokazuje jedynie 8 :)
Ja widze nawet 16 bitow, tylko moj monitor (ta swinia) pokazuje jedynie 8 :)
to pech - są różne monitory...
to gratuluję cyfrowego wzroku, ja widzę przede wszystkim efekt zastosowanych obiektywów - w wielu przypadkach z najwyższej półki. Po podpięciu EF 200mm f/2.8L USM do 300D też byś tę plastykę zobaczył (a może nawet 14 bitów 8-) )
chodzi o rozpiętość tonalną, której niestety 300d nie osiąga - tyle.
to pech - są różne monitory...
chodzi o rozpiętość tonalną, której niestety 300d nie osiąga - tyle.
Sa monitory ktore wyswietlaja 16 bit ? :) Albo chociaz 14 ?
Co do rozpietosci tonalnej to z duza doza prawdopodobienstwa mozna powiedziec ze bedzie ona bardza zblizona do tej ktora prezentowal 300d.
Kolekcjoner
14-09-2007, 22:04
Być może te 14 bit będzie użyteczne przy wywoływaniu Raw-ów.
Sa monitory ktore wyswietlaja 16 bit ? :) Albo chociaz 14 ?
Co do rozpietosci tonalnej to z duza doza prawdopodobienstwa mozna powiedziec ze bedzie ona bardza zblizona do tej ktora prezentowal 300d.
np. na tym dużo widać: NEC SpectraView Reference 21 LED
np. na tym dużo widać: NEC SpectraView Reference 21 LED
szlak by trafil: cena 1dsmkIII:shock:
szlak by trafil: cena 1dsmkIII:shock:
czasami praca to hobby a hobby to praca. Jeżeli od wierności i kontroli nad kolorem zależy powodzenie w pracy, to nie ma wątpliwości w co inwestować.
a wiecie,co ja widze AFa,wlasnie tak-widze prawie wszystkie zdjecia trafione,a na pbase to naprawde b.dobrze....
A mógłby ktoś napisać jak tam w 40D spisuje się AF w różnych trybach?
easyrider
16-09-2007, 12:43
Mam pytanie do posiadaczy 40'ki - ile zdjęć możecie zrobić w serii?
Według instrukcji można do 75 JPG'ów strzelić, RAW'ów 17.
A u mnie jakimś cudem tylko 6 !!!
W "zielonych" trybach jest 60, a w kreatywnych 6 - bez względu na ustawienia, a zmieniałem już (chyba) wszystko...
Jednak nie wszystko... CF II: 2 - "High ISO speed noise reduct" był ustawiony na ON...
Bogdan Kurys
16-09-2007, 16:05
Mam pytanie do posiadaczy 40'ki - ile zdjęć możecie zrobić w serii?
Według instrukcji można do 75 JPG'ów strzelić, RAW'ów 17.
A u mnie jakimś cudem tylko 6 !!!
W "zielonych" trybach jest 60, a w kreatywnych 6 - bez względu na ustawienia, a zmieniałem już (chyba) wszystko...
Jednak nie wszystko... CF II: 2 - "High ISO speed noise reduct" był ustawiony na ON...
ja zrobiłem 101 w JPG`ów zanim zaczął zwalniać i podobnie 19 RAW`ów. Karta SanDisk Extreme IV 2GB, ISO 100. Muszę przyznać, że wynik naprawdę mnie pozytywnie zaskoczył.
czytalem ten post i czytalem i zadnych wnioskow nie wyciagnolem , dzis wlasnie pstrykalem ta piuszka i uwazam ze jest warta zainteresowania blizszego -polecam :)
czytalem ten post i czytalem i zadnych wnioskow nie wyciagnolem , dzis wlasnie pstrykalem ta piuszka i uwazam ze jest warta zainteresowania blizszego -polecam :)
koniec i bomba, a kto czytal ten traba.
easyrider
16-09-2007, 19:07
ja zrobiłem 101 w JPG`ów zanim zaczął zwalniać i podobnie 19 RAW`ów. Karta SanDisk Extreme IV 2GB, ISO 100. Muszę przyznać, że wynik naprawdę mnie pozytywnie zaskoczył.
Przecież dopisałem co mnie blokowało... odszumianie :)
A jak spisuje się AF na servo?
Focił ktoś jakieś szybkie obiekty?
Pozdrawiam
Kolekcjoner
16-09-2007, 22:48
Pozdrawiam
W tej chwili nie mogę tego namierzyć ale jak znajdę to podlinkuję. Były takie posty na dpreview i sportsshooter gdzie pokazywali przykłady zdjęciowe. W którymś z nich facet pisał, że w porównaniu z jego zwalonym :mrgreen: markiem III to bajka. Fakt że jak zmienił marka na inny egzemplarz to już było posprzątane i 40D wysiadł w przedbiegach :lol:. Ważne że przynajmniej z tych opisów wynika, że nie ma tendencji do gubienia klatek.
Wstepne wrazenia co do jakosci zdjec.
Najpierw opis porownawczy: nie lubie zdjec testowych, porownuje najczesciej zdjecia "z zycia" choc robione w porownywalnych czy takich samych warunkach.
Na przyklad moge porownac zdjecia z wystawy kotow z 20D vs 40D ale jako ze sala w PKiN jest bardzo wymagajaca i zmienna to to porownanie sobie darowalem.
Nastepny przypadek - moja dziewczyna czesto robi zdjecia swoim psom u siebie w domu. Tu jest sporo lepiej bo znam te warunki, zawsze prawie jest tak samo tzn dlugi pokoj i swiatlo z duzego okna na wprost.
Nie rozpisujac sie za bardzo - wydaje mi sie ze zdjecia robione w tych samych warunkach 20D a 40D roznia sie sporo na korzysc 40D.
Nie wiem czy to te magiczne 14 bitow, czy tez wlaczona funkcja highlight tone priority ale... sporo rzadziej zdarzaly sie zauwazalne przepalenia (przy bardzo podobnej ekspozycji), ostrosci, kolorystyce i kontrastom nic nie mozna zarzucic a do tego... zdjecia robione w JPG (dziewczyna nie obrabia RAWow - niepotrzebne to jej).
Dalsze porownania pozniej... w miare uzywania.
Pozdrawiam
porownujac do 1d mrk II N bo z takiego sie przesiadlem na dzien dzisiejszy :) to szybko ostrzy i na jednym jak i na wszystkich pkt ostrosci jedynie co mi sie w tym modelu nie podobalo , to to ze na podgladzieostrosci nie lapie samemu , tylko manualnie , ale to jest pryszcz z reszta aparatu , tylko dodatkowy bajer :)
niedługo się dowiem :) jak się tylko troszke prześpie, od 2 ma jestem na nogach ale kto wie czy się opłacało.:)
Witam!
Po pierwszych fotach z AI SERVO mogę stwierdzić ze działa lepiej niż w 30D
Myślę że gdyby ktoś pytał czy warto przejść z 30D na 40D to mogę z czystym sumieniem powiedzieć że tak. (odgrzewana 20D vs całkiem nowa puszka)
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/8303/mewaaq3.jpg)
Dzisiaj miałem przyjemność użytkowania przez 30 minut 40D. Kilka uwag :
- automatyczny WB zdecydowanie lepszy niż w 30D ; zarówno w pomieszczeniu oswietlonym światłem jarzeniowym jak i na powietrzu automatyka spisała się bardzo dobrze ( w przypadku 30D na auto WB dostawałem : w pomieszczeniu z jarzeniowkami - wyraźną dominantę zielonego koloru u fotografowanych osób ; na powietrzu - irytującą dominantę magenty w kolorze nieba) ; w 40D w obu przypadkach kolorystyka jest poprawna (dzień był pochmurny, ciekawe jak jest w przypadku gdy kontrasty są większe)
- z obiektywem tamron 17-50 f/2.8, przy single AF i centralnym czujniku krzyżowym brak problemów z ostrością (wykonałem ponad 130 zdjęć).
- zdecydowanie cichsza praca lustra; odgłos powracającego lustra jest dziwny, wydaje się jakby przy powrocie lustro było hamowane na jakiejś tandetnej gumce recepturce, albo co najmniej na blaszce (to jest mój obrazowy opis wydawanego odgłosu przez lustro :-) ); odgłos ten po prostu nie wzbudza zaufania, ale natężenie dźwięku przy pracy lustra bez porównania mniejsze od 30D.
- świetna rozdzielczość matrycy - dodatkowe 2 miliony pikseli (względem 30D) naprawdę są przydatne
- life view - to trochę chore, ale żeby móc ustawić AF to po pierwsze trzeba wejść w Customy i zmienić sobie w szóstej sekcji 0 na 1 ; ktoś kto przechodzi z kompaktu na lustro będzie mocno zaskoczony, że daje mu się aparat który w prosty sposób nie realizuje tejże funkcji. Dlaczego, aby ustawić AF-a w tym trybie trzeba naciskać (dodatkowy - nowy) klawisz AFon ? Czy tej funcji nie mógł realizować spust wciśnięty do połowy?
- zamienione są kółeczka funkcyjne (duże z małym) w odniesieniu do 30D ; nie sprawdziłem czy w Customach da się to zmienić.
- menu jest takie jak w klasycznych kompaktach Canona z serii A.
- jak dla mnie włącznik aparatu jest zbyt nisko (inaczej : zbyt blisko płytki statywowej ; trzeba w tym ostatnim przypadku ująć przełącznik kciukiem i palcem wskazującym i podjąć pewien wysiłek by odebrać powera aparatowi); co z tego, że teoretycznie aparat jest gotowy do pracy momentalnie, skoro włącznik/wyłącznik jest problematyczny.
- szumy na ISO 800 (w pomieszczeniu) nie mniejsze niż w 30D (w partiach niedoświetlonych (np. czoło i oczy u modela z czapką z daszkiem) źle).
- pliki przy ustawieniach domyslnych miękkie, ale łatwo poddające się wyostrzeniu w Ps-ie.
Prośba : czy ktoś posiada może zdjęcia z tego aparatu gdzie występuje silnie kenrastowy motywy, np. biała sukienka i ciemny garnitur ? Poproszę, dzięki.
a może byc biala czapla na niebieskim silnym tle?
- automatyczny WB zdecydowanie lepszy niż w 30D ; zarówno w pomieszczeniu oswietlonym światłem jarzeniowym jak i na powietrzu automatyka spisała się bardzo dobrze ( w przypadku 30D na auto WB dostawałem : w pomieszczeniu z jarzeniowkami - wyraźną dominantę zielonego koloru u fotografowanych osób ; na powietrzu - irytującą dominantę magenty w kolorze nieba) ; w 40D w obu przypadkach kolorystyka jest poprawna (dzień był pochmurny, ciekawe jak jest w przypadku gdy kontrasty są większe)
Ja odnosze inne wrazenie ale w porownaniu do 20D. Ale zwalam wine na JPG/RAW+DPP... za duze przywiazanie do kolorystyki jaka daje ACR moze :roll:
- zdecydowanie cichsza praca lustra; odgłos powracającego lustra jest dziwny, wydaje się jakby przy powrocie lustro było hamowane na jakiejś tandetnej gumce recepturce, albo co najmniej na blaszce (to jest mój obrazowy opis wydawanego odgłosu przez lustro :-) ); odgłos ten po prostu nie wzbudza zaufania, ale natężenie dźwięku przy pracy lustra bez porównania mniejsze od 30D.
To jest roznica miedzy motor drive mirror a spring drive mirror.
Czyli mechanizm lustra oparty na silniku elektrycznym (40D) a na sprezynie (poprzednicy).
- świetna rozdzielczość matrycy - dodatkowe 2 miliony pikseli (względem 30D) naprawdę są przydatne
Jakies przyklady? Ja juz po wstepnej obrobce kilkuset. Zwiekszonej przydatnosci nie zauwazylem a zwiekszona pamieciozernosc niestety tak :( (kilkadziesiat zdjec mniej na 4GB CF w RAWach).
ktoś kto przechodzi z kompaktu na lustro będzie mocno zaskoczony, że daje mu się aparat który w prosty sposób nie realizuje tejże funkcji. Dlaczego, aby ustawić AF-a w tym trybie trzeba naciskać (dodatkowy - nowy) klawisz AFon ? Czy tej funcji nie mógł realizować spust wciśnięty do połowy?
Smiem podejrzewac ze w nowej puszce serii xxxD dedykowanej do tych co przechodza z kompaktow na lustra bedzie to o co prosisz.
- zamienione są kółeczka funkcyjne (duże z małym) w odniesieniu do 30D ; nie sprawdziłem czy w Customach da się to zmienić.
Przeciez to pare sekund by sprawdzic. Oj nieladnie. Nie da sie.
A mi sie podoba. I w trybie M zmiana i umiejscowienie przyciskow (ISO najbardziej po zewnetrznej).
- menu jest takie jak w klasycznych kompaktach Canona z serii A.
Hmmm? Raczej takie jak w klasycznych jedynkach :roll: .
- jak dla mnie włącznik aparatu jest zbyt nisko (inaczej : zbyt blisko płytki statywowej ; trzeba w tym ostatnim przypadku ująć przełącznik kciukiem i palcem wskazującym i podjąć pewien wysiłek by odebrać powera aparatowi); co z tego, że teoretycznie aparat jest gotowy do pracy momentalnie, skoro włącznik/wyłącznik jest problematyczny.
Zainwestuj w kilka zamiennikow baterii i problem z glowy - "a po co wylaczac? ".
- szumy na ISO 800 (w pomieszczeniu) nie mniejsze niż w 30D (w partiach niedoświetlonych (np. czoło i oczy u modela z czapką z daszkiem) źle).
Tu tez czekam na PSa ale odnosze wrazenie ze nie zjada 20D na sniadanie odnosnie poziomu szumow... ale latwo wine moge zwalic na DPP ktory cos przeostrza i szumy wzmacnia.
Fan nr 1
17-09-2007, 08:21
Tu tez czekam na PSa .
Jeżeli chodzi Ci o wołanie RAW-ów to nowy Lightroom 1.2 ma już obsługę 40D więc pewno PS też na dniach zostanie zaktualizowany.
snowboarder
17-09-2007, 08:32
Czy moglibyscie opisac ten beznadziejny duzy LCD o slabej
rozdzielczosci, jak beznadziejny naprawde on jest?
stilleto
17-09-2007, 08:33
Czy ktos moze potwierdzic/zaprzeczyc, czy aparacik obsluguje CF 8GB?
Zastanawiam się, jak (bez aktualizacji)
poradzi sobie z RAWami z 40D
Caprure One Pro?
Czy próbował już ktoś
obrabiać w tym RAWy z 40D?
Czy ktos moze potwierdzic/zaprzeczyc, czy aparacik obsluguje CF 8GB?
Na pewno obsługuje :mrgreen:
Jeżeli chodzi Ci o wołanie RAW-ów to nowy Lightroom 1.2 ma już obsługę 40D więc pewno PS też na dniach zostanie zaktualizowany.
ACR do PS CS3 juz jest zaktualizownay. Ja czekam az pudelko z CS3 do mnie dojdzie a nie az nowy ACR wyjdzie :roll: .
Czy moglibyscie opisac ten beznadziejny duzy LCD o slabej
rozdzielczosci, jak beznadziejny naprawde on jest?
Kolorystycznie jak dla mnie klapa. Na 20D moglem jakotako ocenic balans bieli, na tym nicholery... jakis taki rozowiutki - moze jak dorosnie to zmieni kolor skory z tego niemowlakowego ;) .
snowboarder
17-09-2007, 17:30
Kolorystycznie jak dla mnie klapa. Na 20D moglem jakotako ocenic balans bieli, na tym nicholery... jakis taki rozowiutki - moze jak dorosnie to zmieni kolor skory z tego niemowlakowego ;) .
Czyli nie dosc, ze z ostroscia kiepsko, to jeszcze kolory do d...
Czytalem opinie, ze to jest bardziej sowodowane slaba jakoscia
wyswietlanej miniaturki, niz kiepska jakoscia samego LCD...
Tu tez czekam na PSa ale odnosze wrazenie ze nie zjada 20D na sniadanie odnosnie poziomu szumow
To niedobrze, po przy zmniejszonej czulosci powinien :(
easyrider
17-09-2007, 20:00
Kolorystycznie jak dla mnie klapa. Na 20D moglem jakotako ocenic balans bieli, na tym nicholery... jakis taki rozowiutki - moze jak dorosnie to zmieni kolor skory z tego niemowlakowego ;) .Nie wiem o co Ci chodzi z tymi kolorami... mój kolory wyświetla bardzo dobrze.
Natomiast z ostrością to Canon się nie popisał - nie dość że ekran rozdzielczość ma małą, to nawet tej co jest nie wykorzystano...
W czasie ostrzenia z powiększeniem 10x w trybie Live View obraz jest ostry jak żyleta (w miarę możliwości wyświetlacza),
a takie samo powiększenie zrobionego już zdjęcia daje kompletne mydło...
Ostrości nie sposób ocenić... pewnie to jest działanie celowe, żeby nie było widać "back fokusów"... ;)
Czyli nie dosc, ze z ostroscia kiepsko, to jeszcze kolory do d...
Czytalem opinie, ze to jest bardziej sowodowane slaba jakoscia
wyswietlanej miniaturki, niz kiepska jakoscia samego LCD...
ja na odwzorowanie kolorów nie narzekam
i cykając fotki szybko widzę nieostre i ostre fragmenty
To ja może na temat ceny...
Wydaje się, że cena się już jako tako ustabilizowała... Po kilkudniowej obserwacji poziomu cen, widać było od chwili premiery tendencję spadkową, zatrzymała się ona na poziomie 4120 zł, utrzymała ten poziom przez weekend i zaczęła powoli iść do góry... Dziś już najniższa cena to 4150-4170 zł i dojdzie raczej do 4.200zł. To dość natrualna tendencja - jest popyt to cena jest korygowana lekko w górę, aż do osiągnięcia spowolnienia popytu. Nie ma jednak co liczyć na szybki spadek do okolicy 4 kpln - tą cenę pewnie da się osiągnąć "po znajomości", bez faktury itp... ale jeżeli ktoś zwlekał z zakupem obserwując cenę, to proponuję kupować. Bez problemu dostać można w RTV-AGD - czas realizacji do 48h, cena 4190zł, ale przynajmniej nie robią problemów z gwarancją, fakturą i ewentualnym zwrotem po 10 dniach...
- C.fn. do zamiany miejscami pokretel (zmiana rol glownego kolka po przelaczeniu z M na A doprowadza mnie do szewskiej pasji. w 1-kach Canon to ma w C.fn.-ach.)
- mocniejszy korpus
- konfigurowalny pomiar na swiatla w LV. czyli analiza jasnosci obrazu i dobor ekspozycji tak, zeby w wybranym przez uzytkownika stopniu przepalic (lub nie) histogram.
No i właśnie - o to chodzi. Przemapowanie pokręteł i klawiszy to tylko i wyłącznie kwestia softu, nie nowej płyty, nie procesora DIGIC MCIV. To że Canon tego jeszcze nie zrobił, woła o pomstę do nieba, ale cóż się dziwić, skoro nie potrafią nawet przearanżować tego topornego menu, niczym z ruskiego kalkulatora, tylko wwalają wszystkie nowe funkcje w C.fn...
Mocniejszy korpus z lepszym zabezpieczniem... Taaaak. Zdaje się, że to na LL opisywano wyprawę arktyczną, na której najwięcej (pod względem udziału marki) padło Canonów. Jedynek.
A co do pomiaru ekspozycji, powinna być możliwość pójścia dalej - programowania własnych trybów, a nie ograniczanie się do trzech firmowych i w dodatku uważanie spota za profesjonalny ficzer.
Całe szczęście, że konkurencja nie śpi, bo może to w końcu zmusi Canona do nie odwalania kaszany. Ba! Może nawet puszki Canona zaczną kiedyś łapać ostrość?
Arek Piekarz
18-09-2007, 14:15
To ja może na temat ceny...
Wydaje się, że cena się już jako tako ustabilizowała... Po kilkudniowej obserwacji poziomu cen, widać było od chwili premiery tendencję spadkową, zatrzymała się ona na poziomie 4120 zł, utrzymała ten poziom przez weekend i zaczęła powoli iść do góry... Dziś już najniższa cena to 4150-4170 zł i dojdzie raczej do 4.200zł. To dość natrualna tendencja - jest popyt to cena jest korygowana lekko w górę, aż do osiągnięcia spowolnienia popytu. Nie ma jednak co liczyć na szybki spadek do okolicy 4 kpln - tą cenę pewnie da się osiągnąć "po znajomości", bez faktury itp... ale jeżeli ktoś zwlekał z zakupem obserwując cenę, to proponuję kupować. Bez problemu dostać można w RTV-AGD - czas realizacji do 48h, cena 4190zł, ale przynajmniej nie robią problemów z gwarancją, fakturą i ewentualnym zwrotem po 10 dniach...
Nie chcę robić nikomu reklamy, ale na Allegro można dostać już za 4050 zł (http://allegro.pl/item241566641_canon_40d_nowosc_nowy_gwarancja_najt aniej.html) (+ wysyłka), bez faktury.
Fakt - na Allegro można kupić taniej... Moje obserwacje dotyczą oficjalnych sklepów, zarówno stacjonarnych jak i internetowych... Nie twierdzę, że na Allegro takich nie ma, ale... przy takich kwotach, chyba lepiej zamówić, iść do sprawdzonego, stacjonarnego sklepu, wziąć komplet dokumentów, obejrzeć, pomacać, wziąć gwarancję, fakturę itd... Osoby, które mają działalność/firmę kupią 40D realnie za dużo poniżej 4 tys...
Podobno gdzieś w necie leży instrukcja PL do 40 D.
Czy ktoś wie gdzie ???
snowboarder
18-09-2007, 18:22
ja na odwzorowanie kolorów nie narzekam
i cykając fotki szybko widzę nieostre i ostre fragmenty
Dzieki, fajnie ze sa tez pozytywne nuty w tym watku.
Moj kolega tez tak mi opisal swoj 40D - "I love it, love it, love it".
Moj powinien tu byc jutro, postaram sie jakies szybkie
porownanie z 5D zrobic ;-)
Gdybania o 50D i HDMI poszly do watku gdybaniowego :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=25051
Kolekcjoner
18-09-2007, 19:18
(....)
Ba! Może nawet puszki Canona zaczną kiedyś łapać ostrość?
Najwyraźniej używam jakichś trefnych egzemplarzy, bo moje ostrzą :(.
Witam..
No i stało się... Dołączyłem do grona użytkowników tej puszki..
Cena bardzo przyzwoita - 4000 brutto z fakturą VAT ;) w "normalnym" sklepie więc jak na dzień dzisiejszy nie przepłaciłem.. na dwie godziny bawienia się puszką odczucia są takie że trzeba będzie się przestawić z nawyków z 350D - na razie jest jakoś dziwnie.. Na razie nie mam "zdjęć poprawnych technicznie" więc nie mam porównania z 350 bo jest ciemno..
Pozdrawiam
Artur
P.S. Uprzedzając pytania na PW gdzie kupiłem i czemu tak tanio od razu odpowiadam że kupiłem tam gdzie zwykle ;) (kto zainteresowany ten znajdzie na forum), a tanio bo to samo body z kompletu (było z 17-85 IS chyba)..
ale warto bylo,czy nie???w 350 chcac 30 zdjec robiles 100,a w 40d - 35?
Tego jeszcze nie wiem ;), na razie musze oduczyć się tak mocno naciskać spust, bo co nacisnę to 2 klatki robię .. na razie widzę zdecydowanie lepszą pracę AF - nawet na 24-105 jest różnica, servo przy 2 żarówkach 60W w mieszkaniu działa zupełnie przyzwoicie, co do szczegółów i barw to nie wiem bo za krótko sie bawię żeby coś opisać.. i do tego C1 nie łyka rawów z 40D i bawię się w DPP którego nie lubię albo robię jpg gdzie ..
Pozdrawiam
Artur
chyba lekka przesada :) 350d nie psuje zdjec, tak samo 40d nie zrobi tych zdjec jakos specjalnie lepiej. wygodniej, ale nie lepiej :)
Najwyraźniej używam jakichś trefnych egzemplarzy, bo moje ostrzą :(.
No to faktycznie trefne muszą być. Popatrz na to forum, albo poszukaj wszystkich wątków traktujących o FF/BF. Poczytaj testy obiektywów i zobacz, w ilu z nich pada zdanie "trzy pierwsze egzemplarze ostrzyły w jednym na dziesięć przypadków, dopiero czwarty dobrze współpracował...". Itd. Ale wiem już co odpiszesz: "to wina obiektywów, nie body, body canona ostrzy dobrze."
No to faktycznie trefne muszą być. Popatrz na to forum, albo poszukaj wszystkich wątków traktujących o FF/BF. Poczytaj testy obiektywów i zobacz, w ilu z nich pada zdanie "trzy pierwsze egzemplarze ostrzyły w jednym na dziesięć przypadków, dopiero czwarty dobrze współpracował...".
szczerze?
czy uwazasz, ze ludzie pieszczacy sie z linijka i z wypiekami na twarzy analizujacy zdjecia papieru milimetrowego stanowia duzy odsetek uzytkownikow sprzetu Canona? lub jakiejkolwiek innej firmy? i ze wyciaganie wnioskow ogolnych o sprzecie ktorejkolwiek firmy na podstawie problemow pewnej grupy osob plus placzu lajkonikow, ktore w pedzie stadnym tez postanowily miec jakis problem :) ma sens.
moim zdaniem nie. ani w 10D ani w 30D zaden z obiektywow, ktorymi robilem zdjecia nie wykazywal problemow z ostrzeniem. moze 50/1.8 mial lekki FF, ale to kwestia moze 1 zdjecia na 100.
upieram sie, ze takich osob, ktore robia zdjecia i nie p...la szukajac gwozdzia w calym jest jednak wiecej. i ze ekstrapolowanie placzow robionych przez kilku realnie pokrzywdzonych i masy durnych malkontentow na wszystkich uzytkownikow sprzetu tej czy innej marki jest bledem logicznym
Witam..
No i stało się... Dołączyłem do grona użytkowników tej puszki..
Cena bardzo przyzwoita - 4000 brutto z fakturą VAT ;) w "normalnym" sklepie więc jak na dzień dzisiejszy nie przepłaciłem..
P.S. Uprzedzając pytania na PW gdzie kupiłem i czemu tak tanio od razu odpowiadam że kupiłem tam gdzie zwykle ;) (kto zainteresowany ten znajdzie na forum), a tanio bo to samo body z kompletu (było z 17-85 IS chyba)..
No weź się człowieku zlituj i napisz gdzie, bo na prawdę nie wiem gdzie szukać. No i po co bliźniemu rzucać kłody pod nogi? :roll:
no ja też przeglądam Twoje wypowiedzi w wątkach - a trochę tego jest - i już mi ręce opadają:)
Bogdan Kurys
19-09-2007, 12:39
ja kupiłem za 4199 w FotoRimex, nie byli najtańsi ale mieli na magazynie od ręki, oczywiście z fakturą VAT
No weź się człowieku zlituj i napisz gdzie, bo na prawdę nie wiem gdzie szukać. No i po co bliźniemu rzucać kłody pod nogi? :roll:
no ja też przeglądam Twoje wypowiedzi w wątkach - a trochę tego jest - i już mi ręce opadają:)
No ładnie.. nie umiecie wyszukiwać na forum...
to szybki kurs..
Szukaj >> zaawanskowane wyszukiwanie
Potem szukane słowa "kupuję" nazwa użytkownika "arturs" i na dole po lewej zaznaczyć "postów" i już..
Wynik 8 postów ;) - nawet nie trzeba wchodzić w treści bo jest podgląd - i w ostatnim prawie cały adres jest ;)
a potem w goglach wpisujemy np. to (http://www.google.pl/search?num=30&hl=pl&q=Sienkiewicza%2FWeso%C5%82a+kielce+foto&btnG=Szukaj&lr=)
i już mamy nazwę sklepu - i to o dziwo jedna odpowiedź z naszego forum ;)
A dalej radźcie sobie..
Trochę wysiłku, nie ma lekko..
Pozdrawiam
Artur
P.S. Tylko nie zablokujcie sklepu telefonami bo nie będę się mógł potem pokazać parę miesięcy :mrgreen: - kompletów było jeszcze ze 2 i raczej za dużo nie będzie na półce bo po co komu potem kilknaście EF-S 17-85 IS..
Artur Lewandowski
19-09-2007, 14:07
Takiego wysypu nowych użytkownikow nowej puszki Canona to ja dawno nie widziałem. Sam się skusiłem i z 30 przesiadłem się na 40 tylko zaczynam sie zastanawiać co będzie jak nas za moment Canon zastrzeli jakimś FF w atrakcyjnej cenie :P
tylko zaczynam sie zastanawiać co będzie jak nas za moment Canon zastrzeli jakimś FF w atrakcyjnej cenie :P
Dlatego ja czekam spokojnie na ten moment, przesiadka z 30D na 40D nie wydaje mi sie koniecznym krokiem
Ja tez poczekam na swoje upragnione FF dla biednych ale z uszczelkami :) Pomimo ze 40d ma sporo ficzerow ktore by mi sie przydaly sprzedawanie polrocznego 30d za 60% ceny to naprawde desperacja i onanizm sprzetowy.
Artur Lewandowski
19-09-2007, 14:35
Ja tez poczekam na swoje upragnione FF dla biednych ale z uszczelkami :) Pomimo ze 40d ma sporo ficzerow ktore by mi sie przydaly sprzedawanie polrocznego 30d za 60% ceny to naprawde desperacja i onanizm sprzetowy.
Nie traktował bym tego McKane od razu w kategorii onanizmu sprzętowego.
Spłycasz :) :P
noooo... jasne 8)
ale wierzysz w to co napisales? :mrgreen:
Hehe nie splycam ... po prostu lubie nazywac rzeczy po imieniu ;)
Tylko ciekawe drodzy Panowie i Panie ile jeszcze przyjdzie nam poczekać na nastęcpe 5d lub choćby face lifting taki jak 20d-->30d...wydaje się ,że już całkiem niedługo ten moment powinien nadejść bo 5d nie ma już się dziś za bardzo czym pochwalić - konkurencja napiera ostro...z drugiej strony Bob Atkins na swojej stronie stawia dopiero na wrzesien 2008 czyli na photokinie bo w sumie co innego miałby tam canon wystawić a coś by jednak wypadało ;) No ale czas pokaze... :)
ja kupiłem za 4199 w FotoRimex, nie byli najtańsi ale mieli na magazynie od ręki, oczywiście z fakturą VAT
W pudełku z napisem Canon?
Artur Lewandowski
19-09-2007, 15:02
noooo... jasne 8)
ale wierzysz w to co napisales? :mrgreen:
:) Pewnie.
Hehe nie splycam ... po prostu lubie nazywac rzeczy po imieniu ;)
Na pewno? Moim zdaniem, na CB fetyszyzm mylony jest z onanizmem! ;)
:) Pewnie.
nie no... pytanie bylo retoryczne. musisz bardzo mocno wierzyc, ze udalo Ci sie piekniejsza polowe przekonac do "tapniecia w budzecie" :mrgreen:
Bogdan Kurys
19-09-2007, 17:01
W pudełku z napisem Canon?
nie rozumiem, oczywiście że w pudełku z napisem Canon
Artur Lewandowski
19-09-2007, 19:59
nie no... pytanie bylo retoryczne. musisz bardzo mocno wierzyc, ze udalo Ci sie piekniejsza polowe przekonac do "tapniecia w budzecie" :mrgreen:
Wiesz, można to zrobić na wiele sposobów (mowa o przekonaniu piękniejszej połowy). Jednym z nich jest podanie kwoty różnicy pomiędzy jednym a drugim body :) ale każdy z nas myślę ma na to swój osobny patent :)
Tak serio to mnie przekonał LiveView który przyda mi się w zdjęciech "przypodłogowych". Myślę że też niejedna osoba, która robi zdjęcia krajobrazowe (wiem że robisz świetne) doceni w trybie LiveView bieżący histogram.
Wiesz, można to zrobić na wiele sposobów (mowa o przekonaniu piękniejszej połowy). Jednym z nich jest podanie kwoty różnicy pomiędzy jednym a drugim body :) ale każdy z nas myślę ma na to swój osobny patent :)
He, he.. ale macie .. mnie moja żona prawie wygoniła po aparat bo:
1. nie będziemy czekac tyle aż wreszcie będzie nowa piątka
2. nie bedziemy sobie wyrywać ciągle aparatu
:mrgreen:
nie rozumiem, oczywiście że w pudełku z napisem Canon
Historia wygląda tak: FR wsławił się sprzedażą pewnego egzemplarza 20D w kartonie niefirmowym - było to już dawno po zaprzestaniu produkcji tego modelu - i zostało to uwiecznione w necie przez niezadowolonego w tego faktu kupującego.
Paprochwbody
20-09-2007, 00:43
Do poczytania subiektywny test z fotopolis (ale każdy test jest po części subiektywny...)
http://fotopolis.pl/index.php?n=6374
Jeśli ktoś już podawał link do tego testu, to niech to wywali...:)
http://fotopolis.pl/index.php?n=6374
"Uszczelnienia" z gąbki? No to zaszaleli.... :lol:
Cena testowanego aparatu w Europie ma się kształtować na poziomie około 1300 euro - to skąd u nas są po ca.4000zł, czyli jak by nie liiczyć < 1100 EUR? :)
uuuuu.... Fotopolis dało ocenę 4/6. uuu... nie wróżę 40-ce kariery w Polsce ;-). Choć po cześci zgadzam się z nimi. Przy D300 czterdziestka wygląda jak aparat półtorej klasy niższy, mam na myśli "wyposażenie" aparatu. Canon zdecydowanie nie przewidział poczynań Nikona, co temu na pewno się udało.
chcę tylko zobaczyć ocenę D300 fotopolis uwzględniającą cenę..