PDA

Zobacz pełną wersję : Nowości Canona!

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8

mjastrzebski
29-08-2007, 16:35
Gdyby 5d miał konkurencje w tym segmencie to by tyle nie kosztował a troche ponad połowe tego co teraz(około 5000)...

Fakt ze konkurencja wymusza spadek cen, ale czemu akurat 5000??Czemu nie 4000. Skad taka pewnosc?? Rozumiem, ze masz dostep do informacji na temat kosztow produkcji 5D, bo jesli nie to tylko ot tak sobie klepiesz ozorem i wypisujesz tylko swoje pobozne zyczenia.

Marcin

mkwiek
29-08-2007, 16:41
Gdyby 5d miał konkurencje w tym segmencie to by tyle nie kosztował a troche ponad połowe tego co teraz(około 5000)
już widzę 5d droższy o kilka stówek od 40d, śnisz :)

yggdrassill
29-08-2007, 16:44
Uwielbiam tego typu argumentację. Dla przeciętnego Polaka jest zabójcza? A dla lepiej zarabiąjących mieszkańców innych krajów już nie?! Sorry, ale nawet z pięciocyfrową pensją mam pełne prawo powiedzieć, że 5D jest po prostu za drogi.

moim zdaniem 5d nie jest za drogi, to narzędzie pracy, które wielu zwraca się szybciej niż w 2 miesiące

p.s. zreszta nigdy aparaty nie kosztowaly malo. Jak kupowalem analogowa trojke to w Polsce jej cena w sklepie wynosiła około 7-8tys. czyli tyle ile teraz kosztuje piatka

canik
29-08-2007, 16:54
już widzę 5d droższy o kilka stówek od 40d, śnisz
czyżby?:) 40d to w tej chwili półka wyżej niż 5d...gdyby tylko nie ta matryca ;) Ale ,że nie ma konkurencji w tym segmencie to cena 5d schodzi w dół wyjątkowo wolno...jeszcze wstyczniu 2006 kosztował około 13,000 z tego co pamiętam...dziś 8,000...smiem twierdzić,że gdyby sony staneło na wysokości zadania i w zeszłoroczne wakacje wypuściło bezporedniego konkurenta dla 5d to dzis cena 5d oscylowała by w granicy 5,000 zł ale dziś to tylko niespełnione marzenia wielu userów ;)
Za rok o tej porze jak sie tu wszyscy spotkamy powino być już dobrze...:)

MMM
29-08-2007, 16:57
W oficjalnej specyfikacji 40D Canon napisał tak:

ISO Speed Equivalent:
Auto (100-800), 100-1600 (in 1/3-stop increments)
ISO can be expanded to H: 3200 (selected in Custom Function)
ISO 200-1600 in Highlight Tone Priority (C.Fn II -3)

Czyli auto-iso tylko w zakresie 100-800, akurat tam gdzie jest najmniej potrzebne. Gratulacje, to mi skutecznie wybiło z głowy pomysł wymiany 30D -> 40D :evil:

canik
29-08-2007, 17:02
Czyli auto-iso tylko w zakresie 100-800, akurat tam gdzie jest najmniej potrzebne
serio?...dla mnie to bardzo dobra wiadomość bo nie musze już się martwić o nadmierne szumy - aparat sam skutecznie uchroni mnie przed nimi dzięki czemu moge sie spokojnie skupić na robienu zdjęć ;)

mkwiek
29-08-2007, 17:03
czyżby?:) 40d to w tej chwili półka wyżej niż 5d...gdyby tylko nie ta matryca
tylko matryca, ale za to jaka. po za tym 40d to zupełnie w inne kręgi kierowany aparat

Quadrifoglio
29-08-2007, 17:05
czyżby?:) 40d to w tej chwili półka wyżej niż 5d...gdyby tylko nie ta matryca ;)

Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem. Jeśli nie widzisz różnic w ZDJĘCIACH z 5d i innych aparatach Canona (ograniczając się tylko do tej działki) ... to nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować badania wzroku i ilości rozróżnianych przejść tonalnych. Trolujesz chłopie.

mjastrzebski
29-08-2007, 17:07
czyżby? 40d to w tej chwili półka wyżej niż 5d...

Zes sie chlopie uparl. Stado ludzie z tego forum ktore zyja z fotografii, tlumaczy Ci od paru dni ,ze to ani nizsza ani wyzsza polka, tylko INNA polka. A Ty swoje w kolko.

Marcin

MMM
29-08-2007, 17:08
serio?...dla mnie to bardzo dobra wiadomość bo nie musze już się martwić o nadmierne szumy - aparat sam skutecznie uchroni mnie przed nimi dzięki czemu moge sie spokojnie skupić na robienu zdjęć ;)
Jak dla mnie to nadmierne szumy zaczynają się powyżej ISO800, ale jak widać to kwestia gustu :-D

Kubaman
29-08-2007, 17:15
Jak dla mnie to nadmierne szumy zaczynają się powyżej ISO800, ale jak widać to kwestia gustu :-D

no czyli powinieneś być zadowolony ..

canik
29-08-2007, 17:16
Jak dla mnie to nadmierne szumy zaczynają się powyżej ISO800, ale jak widać to kwestia gustu
no własnie...wiec po co Ci auto iso 800-3200? ;)

i ilości rozróżnianych przejść tonalnych
...jak naraie wszystkie testy min. na dpreview i fotopolis dowodza ,ze miedzy 20d i 5d nie ma pod tym względem widocznych różnic :)

po za tym 40d to zupełnie w inne kręgi kierowany aparat
ja bym predzej napisał tak - 5d to zupełnie w inne kręgi kierwany aparat...brzmi lepiej ;) W końu 40d sprawdzi sie w wielu zastosowaniach a 5d tylko w niektórych.

Absolutnie nie troluje tylko stwierdzam fakty ;)

magix
29-08-2007, 17:17
A tak....canon wypusci na wiosne nastepce 5d i znów będzie rozdawał karty...nie wiem czy w sony spece od marketingu śpią??...ale to juz temat na zupelnie inna histerię ;)

Ja mysle ze 5d bedzie miało troszke zwiększoną matryce (maks 16Mpix) i bajery z 40d i to bedzie caly nowy korpus. Chyba ze po skopaniu 4 liter przez konkurencje zdecydują sie dodac cos wiecej (w co wątpie bo puszki z najwyższej półki doczekały sie premiery)

Robson01
29-08-2007, 17:20
O widzę że kolega Canik przeniósł się ze swoją krucjatą przeciwko 5D do kolejnego wątku :-)

canik
29-08-2007, 17:20
Ja mysle ze 5d bedzie miało troszke zwiększoną matryce (maks 16Mpix) i bajery z 40d i to bedzie caly nowy korpus.
..też mi się tak wydaje...i wtedy będę mógł powiedzieć z całym przekonaniem,że cena 7000 za taką puszke jest przyzwoita ;)

A propo skopanych 4 liter canona...mysle,że to juz sie po czesci stało...http://news.com.com/8301-13580_3-9768037-39.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-5

ze swoją krucjatą przeciwko 5D do kolejnego wątku
..bez przesady...5d to świetna puszka imo za droga ;)

Przy okazji bardzo podoba mi się ta recka 40d - http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=24593886

i ta też... http://digitalrev.com/en/article.php?category_id=12&article_id=217&page ;)

MMM
29-08-2007, 17:22
no czyli powinieneś być zadowolony ..
z tego że w zakresie w którym bym najbardziej chciał, autoiso nie działa? :confused:

Kolekcjoner
29-08-2007, 17:25
W oficjalnej specyfikacji 40D Canon napisał tak:

ISO Speed Equivalent:
Auto (100-800), 100-1600 (in 1/3-stop increments)
ISO can be expanded to H: 3200 (selected in Custom Function)
ISO 200-1600 in Highlight Tone Priority (C.Fn II -3)

Czyli auto-iso tylko w zakresie 100-800, akurat tam gdzie jest najmniej potrzebne. Gratulacje, to mi skutecznie wybiło z głowy pomysł wymiany 30D -> 40D :evil:

Każdy ma specyficzne podejście do tematu. Jak dla mnie auto-iso mogłoby w ogóle nie być. Za to znajduję bardzo dużo interesujących mnie rzeczy, które być może spowodują, że niedługo go kupię. Choć nicniemającywięcej albo nawet mniejmającyileżącynaniższejpółce 5D wciąż kusi :lol:.

PrzemeS
29-08-2007, 17:27
...jak naraie wszystkie testy min. na dpreview i fotopolis dowodza ,ze miedzy 20d i 5d nie ma pod tym względem widocznych różnic

Na fotopolis to napisali już różne rzeczy i w większości wypadków to były bzdury ;)

W końu 40d sprawdzi sie w wielu zastosowaniach

Tego nie wiesz. Może się okażę, że 40d to totalne nieporozumienie i wstrzymają produkcję do czasu całkowitego poprawienia aparatu (tak tylko gdybam. Nie bijcie ;))

lempl
29-08-2007, 17:27
Mogą wypuścić 3d z 16mpx i bajerami jako 'odpowiedź' na Nikonowskie d3 i jednocześnie zostawić 5d jako entry level FF z ceną w okolicach 1500euro. Wtedy mieliby na rynku cztery puszki FF dla każdego od zaawansowanego amatora wzwyż.

canik
29-08-2007, 17:32
Może się okażę, że 40d to totalne nieporozumienie i wstrzymają produkcję do czasu całkowitego poprawienia aparatu
...e tam niech wsadzą FF,do ceny dopiszą jedno zero i będzie cool ;)

z tego że w zakresie w którym bym najbardziej chciał, autoiso nie działa?
...e tam i tak kupisz 40d ;)

Kolekcjoner
29-08-2007, 17:37
(....)
Tego nie wiesz. Może się okażę, że 40d to totalne nieporozumienie i wstrzymają produkcję do czasu całkowitego poprawienia aparatu (tak tylko gdybam. Nie bijcie ;))

No według tego co pisze ten koleś na dpreview to wygląda na coś dokładnie odwrotnego.... ślinka cieknie :lol:.

Mogą wypuścić 3d z 16mpx i bajerami jako 'odpowiedź' na Nikonowskie d3 i jednocześnie zostawić 5d jako entry level FF z ceną w okolicach 1500euro. Wtedy mieliby na rynku cztery puszki FF dla każdego od zaawansowanego amatora wzwyż.

Możliwości jest dużo coś muszą zdrobić jak nie będą chcieli żeby udziały na rynku dalej spadały. Chyba że są tak zajęci innymi sprawami (wprowadzenie SED), że mają to w d.....;).
Wprowadzenie FF-a entry level jeśli tego nie zrobi Sony (a raczej nie zrobi) mogłoby mocno namieszać na rynku.

Krakers
29-08-2007, 18:17
Jesli canon nie wprowadzi szybkostrzelnego FFa z usczelnieniami w pieniądzach zblizonych do nikona D3 to niebede przepłacał 10 000 tylko za sam napis i kupie se nikona , przeczekam może cos sie zmieni w tym temacie bo po tym co sie czyta na forum że nastepca 5D to ma byc 40D z FF to dla mnie za mało a 25 000 to zbyt wiele

Paulx
29-08-2007, 18:27
A czego szukasz-przecie masz 5d??marzenie wiekszosci na tym forum

Krakers
29-08-2007, 18:30

Potrzebuje 5d z obudowa marka III w cenie nikona D3

yggdrassill
29-08-2007, 18:32
...jak naraie wszystkie testy min. na dpreview i fotopolis dowodza ,ze miedzy 20d i 5d nie ma pod tym względem widocznych różnic :)

ja mam oba i nawet jesli dpreview i fotopolis i optyczne i inne takie dowodziłyby (a nie dowodzą - patrz cytat z fotopolis), że nie ma różnic, to ja wiem swoje, bo widzę je na codzień
20d robi za backup, a piatka jest glownym narzedziem

Wracając jednak do jakości obrazu, musimy docenić znakomitą wprost rozdzielczość, rozumianą jako zdolność do rejestracji najdrobniejszych, subtelnych detali. Taka jakość jest nieosiągalna dla dostępnych obecnie aparatów z matrycą APS-C. W przypadku Canona pochwały jak zwykle należą się za wyjątkowo niski poziom generowanych szumów, który umożliwia korzystanie z pełnego, dostępnego zakresu oferowanych czułości bez przesadnej obawy o końcową jakość zdjęcia. Ponadto pochwały należą się także wysokiej dynamice obrazu. Musimy jednak przyznać, iż właśnie w dwóch ostatnich elementach spodziewaliśmy się nieco większej różnicy w stosunku do rodzimego EOS-a 20D, będącego przedstawicielem popularnego standardu APS-C, co tylko pozwala nam zaryzykować tezę, iż poza właściwościami matrycy sekret Canona tkwi w niezwykle rozbudowanej stronie softwarowej, która niebagatelnie przyczynia się do sukcesów producenta w tej dziedzinie.

i wg mnie jakość obrazu jaką daje 5d jest warta swojej ceny

Paulx
29-08-2007, 18:34
czyli potwierdzasz,ze 5d nie jest szczytem doskonalosci?znajowy wymienil w 5 d pol aparatu ,bo pod wplywem wilgoci doszlo do jakiegos spiecia-mase kasy....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to bylo do Krakersa
od jakiegos czasu nie czytam takich brukowcow jak chip np,ktory ocenia np nikona 200d -jakosc obrazu na 100%!!!!-powiedzcie czy i kiedy 100% mozna osiagnac??????w takim razie moze pozostac przy tym modelu 100 lat i tylko od czasu do czasu zmienic kolor puszki,albo ksztalt.......

Krakers
29-08-2007, 18:43
czyli potwierdzasz,ze 5d nie jest szczytem doskonalosci?znajowy wymienil w 5 d pol aparatu ,bo pod wplywem wilgoci doszlo do jakiegos spiecia-mase kasy....
to bylo do Krakersa
od jakiegos czasu nie czytam takich brukowcow jak chip np,ktory ocenia np nikona 200d -jakosc obrazu na 100%!!!!-powiedzcie czy i kiedy 100% mozna osiagnac??????w takim razie moze pozostac przy tym modelu 100 lat i tylko od czasu do czasu zmienic kolor puszki,albo ksztalt.......
Mi bardzo pasuje IDs mark III i ma wszystko co bym chiał miec ale cena jest zaporowa , wystarczyło by mi te 12 mpix FF z tą puszką w cenie D3 nikona

Kolekcjoner
29-08-2007, 18:48
Mi bardzo pasuje IDs mark III i ma wszystko co bym chiał miec ale cena jest zaporowa , wystarczyło by mi te 12 mpix FF z tą puszką w cenie D3 nikona

No to co za problem. Za dwa miesiące ma być w sklepach.

Krakers
29-08-2007, 18:50
No to co za problem. Za dwa miesiące ma być w sklepach.

o którym mowisz?

Kolekcjoner
29-08-2007, 18:58
o którym mowisz?

O Nikonie D3. Ma być dostępny w listopadzie.

Krakers
29-08-2007, 19:00
O Nikonie D3. Ma być dostępny w listopadzie.

W sumie czemu nie jesli cena bedzie dobra to po co przepłacać

Paulx
29-08-2007, 19:17
Za duza strata na sprzedazy posiadanego systemu

Krakers
29-08-2007, 19:21

Nie bedę sprzedawał zostawię go sobie jako drugi

Paulx
29-08-2007, 19:25
A to co innego

Kolekcjoner
29-08-2007, 19:39

E.. czemu z tego co widzę w stopce to kolega nie ma jakichś spejalnie trudno sprzedawalnych drogich szkieł. Także nie bardzo jest czego żałować. Piątkę sprzeda od ręki. I z głowy. Trzymanie równoległe dwóch systemów to IMO bezsens (mówię na podstawie własnych doświadczeń). Lepiej rzeczywiście kupić to co na prawdę pasuje i zakończyć temat.

Slavko
29-08-2007, 21:01
ja mam oba i nawet jesli dpreview i fotopolis i optyczne i inne takie dowodziłyby (a nie dowodzą - patrz cytat z fotopolis), że nie ma różnic, to ja wiem swoje, bo widzę je na codzień

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Na co dzień mam mozliwość porównywania efektów z 5D i 30D i jesli ktoś twierdzi, że nie ma różnicy, to ja twierdzę, że ten ktoś nie wie o czym pisze, albo jest pijany.

Kubaman
29-08-2007, 22:06
kolega canik ma swoją krucjatę o wyższości 40D nad 5D
a kolega Krakers ma swoją krucjatę o porażce 1DKk3 z powodu braku FF

dopóki jest to wymiana poglądów to spoko (byle poza gadaniem były poparte jakąś wiedzą), ale jak w trzecim wątku pojawią się te same wypowiedzi, to uznam za prowokacje..

JAH-EL
29-08-2007, 22:10
Nowe sample z 40d:

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2007/08/30/6929.html

sv
29-08-2007, 22:26
Nie bedę sprzedawał zostawię go sobie jako drugi

ja tak z innej beczki: zamierzasz tego 28-135 is (masz w stopce) podpinać do 1ds mk III?
:-)
może raczej pomyśl o jakiś szkiełkach, wtedy zobaczysz nowe możliwości w 5d :-)

Kubaman
29-08-2007, 22:29
Nowe sample z 40d:

jak dla mnie to biorę :)
jest bardzo przyzwoicie.

Krakers
29-08-2007, 22:30
Podpisuję się pod tym obiema rękami. Na co dzień mam mozliwość porównywania efektów z 5D i 30D i jesli ktoś twierdzi, że nie ma różnicy, to ja twierdzę, że ten ktoś nie wie o czym pisze, albo jest pijany.

Pracuje na labie fuji frontier 350 i mam 5D a moja szefowa ma 30D jesli chodzi o róznice to na papierze do formatu 15x21 i dobrym swietle ich nie zobaczysz , schody zaczynaja sie w kosciele przy swietle zastanym lub wnetrzach bez lampy kiedy musisz oddac klimat wtedy to 5D pokazuje swoje mozliwosci

towersivy
29-08-2007, 22:30
Krakers - ja również z innej beczki :smile:...gonisz za puszką z uszczelnieniami mając plastykowe denka od słoików.....czegoś tu nie rozumiem??

Krakers
29-08-2007, 22:37
Krakers - ja również z innej beczki :smile:...ale gonisz za puszką z uszczelnieniami mając plastykowe denka od słoików.....czegoś tu nie rozumiem??

własnie chiałem kupic 24-70L IS2,8 ale chyba takich nie ma i robionych pod cyfre a nie pod analoga a 24-105 jest za ciemny i różne są opinnie wiec cierpliwie czekam napewno bedzie stałka 85 ale z L czy bez okarze sie w praniu

Kolekcjoner
29-08-2007, 23:15
własnie chiałem kupic 24-70L IS2,8 ale chyba takich nie ma i robionych pod cyfre a nie pod analoga (.....)

Że co.... ?

Krakers
29-08-2007, 23:19
Że co.... ?

Zdziwiony ? ze obiektywy pod cyfre? czy to że chciałem miec 24-70L IS 2,8?

Robson01
29-08-2007, 23:22
Znaczy się pod analogiem już nie śmigają i odwrotnie.

lempl
29-08-2007, 23:24
Przyznaj się Krakers, chcesz sobie kupić nową zabawkę i szukasz usprawiedliwienia:wink: To, że canon nie robi 24-70/2.8 L is jest jednym z najbardziej pomysłowych powodów jakie słyszałem. A jak wyjdzie 5Dmk2 to się nagle okaże, że nikon też nic takiego nie robi:shock: a z kolei 24-120 VR jest za ciemne:lol::mrgreen:

Krakers
29-08-2007, 23:27
Znaczy się pod analogiem już nie śmigają i odwrotnie.

Maja dodtakowe powłoki miedzy innymi zapobiegajace odbiciom swiatła pomiedzy matryca a soczewką konstrukcyjnie zbudowane tak by swiatło padało jak najbardziej prostopadle do matrycy

Robson01
29-08-2007, 23:30
Jest wiele szkieł Canona których konstrukcje pochodzą z czasów analogowych (większość L-ek) i jakoś nie tracą na jakości po podpięciu do cyfry.

akustyk
30-08-2007, 00:00
Nowe sample z 40d:

bardzo solidnie to wyglada. fakt, ze dobrze naswietlone zdjecia, ale jak na APS-C to jest swietna rozdzielczosc i znakomita czystosc az po bardzo wysokie czulosci.

way to go, Canon!

Krakers
30-08-2007, 00:08
Akustyk wypasiony masz opis:) koorna powiem jedno powinni tego zabronic:):):)

Bahrd
30-08-2007, 00:08
lubie fotografowac ceglane mury, karty testowe i mocne zrodla swiatla na calkowicie czarnym tle. ostatnio coraz chetniej niebieskie niebo

Notorycznie zapominasz o zdjęciach liści na tle jasnego nieba w rogach i rzeki/jeziora pod słońce!

PS
I o stałej Feigenbauma jeszcze zapomniałeś!

Quadrifoglio
30-08-2007, 00:27
bardzo solidnie to wyglada. fakt, ze dobrze naswietlone zdjecia, ale jak na APS-C to jest swietna rozdzielczosc i znakomita czystosc az po bardzo wysokie czulosci.

way to go, Canon!

Wyjdę na ignoranta ale po kilkunastu godzinach pracy, jak dla mnie prawie nie widać różnicy na tych zdjęciach między Rebelem a 40D ... 99% oglądających normalne zdjęcie nie rozróżni które było robione czym (30D odstaje ?!).
To świadczy o równej jakości nowych canonowskich matryc albo głównie dopłacaniu za "funkcjonalność i wodotryski" czy też słabej ekspozycji możliwości 40D w tym zdjęciu, bo jeśli chodzi o samo zdjęcie to nie dał bym 2 razy tyle by mieć to samo z 40D, co mogę zrobić rebelem. Zawsze też mogę być ślepy ;)
Ale i tak planuję zakup 40, właśnie ze względu na wodotryski dzięki którym ta matryca będzie mogła pracować jak trzeba.

MARANTZ
30-08-2007, 01:06

Sam bym mógł to napisać...

Arkan
30-08-2007, 02:59

np.
1. dobrego balansu bieli
2. 100% wizjera i lepszego wykonania/ergonomii
i po 3. i najważniejsze - powiązania pomiaru światła z aktywnym punktem AF!!!!

Dla osoby, która używa lampy do np. doświetlania portretów, brak pomiaru na aktywnym AF-ie to jest katorga. Za te pieniądze, to C zrobił sobie z użytkowników 5d kpinę. Rozumiem, że 5d nie miało konkurencji w momencie wejścia, ale to nie usprawiedliwia wypuszczenia semi-profi body ze spieprzonym balansem bieli (czytaj: nadaje się tylko do rawów), z wykastrowanymi funkcjami pomiaru swiatła i z poziomem wykonania body na poziomie D60.

Krakers
30-08-2007, 08:21
np.
1. dobrego balansu bieli
2. 100% wizjera i lepszego wykonania/ergonomii

Dla osoby, która używa lampy do np. doświetlania portretów, brak pomiaru na aktywnym AF-ie to jest katorga. Za te pieniądze, to C zrobił sobie z użytkowników 5d kpinę. Rozumiem, że 5d nie miało konkurencji w momencie wejścia, ale to nie usprawiedliwia wypuszczenia semi-profi body ze spieprzonym balansem bieli (czytaj: nadaje się tylko do rawów), z wykastrowanymi funkcjami pomiaru swiatła i z poziomem wykonania body na poziomie D60.

dokładnie tak

canik
30-08-2007, 08:28
...dokładnie tak...canon nareszcie wypuscił dopracowaną puszkę praktycznie pod każdym względem.Wymusiła to na nim konkurencja...cena tez jest taka jak należy nic tylko się cieszyć :)

scooter
30-08-2007, 10:12
Czyżby 40d miał pomiar światła powiązany z punktem AF ?? Albo lepszy AWB ??

JAH-EL
30-08-2007, 10:19
I kolejne sample... Małe :???: ale są: http://www.flickr.com/photos/dutchtom/

EDIT: I kolejne sample... trochę większe ;)
http://www.pbase.com/liquidstone/20d_vs_40d

grzanka
30-08-2007, 11:05
Wyjdę na ignoranta ale po kilkunastu godzinach pracy, jak dla mnie prawie nie widać różnicy na tych zdjęciach między Rebelem a 40D ... 99% oglądających normalne zdjęcie nie rozróżni które było robione czym (30D odstaje ?!).
To świadczy o równej jakości nowych canonowskich matryc albo głównie dopłacaniu za "funkcjonalność i wodotryski" czy też słabej ekspozycji możliwości 40D w tym zdjęciu, bo jeśli chodzi o samo zdjęcie to nie dał bym 2 razy tyle by mieć to samo z 40D, co mogę zrobić rebelem. Zawsze też mogę być ślepy ;)
Ale i tak planuję zakup 40, właśnie ze względu na wodotryski dzięki którym ta matryca będzie mogła pracować jak trzeba.

dobrze ze doczytalem Twoja wypowiedz do konca. Bo juz planowalem pisac manifest azeby wszyscy sprzedali co maja. Zeby odmowic zamowien 40D i nowych III i zakupic na allegro 350D :cool:

akustyk
30-08-2007, 11:10
wiesz co... no nie napisze Ci wprost, ze pewnie nie masz racji, bo nie mam bezposredniego porownania miedzy 40D a 30D. nie zmienia to faktu, ze te zdjecia z 40D robia bardzo dobre wrazenie. co moze tez swiadczyc o tym, ze 30D nie jest wcale urwane z choinki :)

sek w tym, ze jako posiadacz 30D nie jestem w stanie tego ocenic, bez zrobienia zdjec szumotestowych, a jest to poziom do ktorego generalnie sie nie znizam :)

a drugi koniec kija jest taki, ze cytowane testy sa, z mojego punktu widzenia, lekko bez sensu. bo jak juz mi sie zdarza odkrecac czulosc do wyzszych wartosci to wynika to stricte z braku swiatla, a wtedy tak obfite jak na prezentowanych zdjeciach naswietlenie mi sie zwyczajnie nie zdarza :) tak ze z mojego punktu widzenia kluczowe sa tu szumy wysokich ISO w polcieniach i cieniach :)

ale nie zaprzeczam, ze 30D tez potrafi swoje. kurcze, chyba musze mu dac szanse i samemu sprawdzic :)

pazurek
30-08-2007, 11:13
A ja mam takie pytanie z innej beczki, jak to sie stalo ze nikon upchal na swoim D300 przyciski po lewej stronie LCD a canonowi sie to juz nie udalo? To przez wielkosc kolka pod kciukiem?

Kubaman
30-08-2007, 11:50
To przez wielkosc kolka pod kciukiem?
zależnie od strony z której się patrzy ewentualnie przez jego brak ;)

Kolekcjoner
30-08-2007, 13:31
Zdjęcia z 40D wyglądają niezwykle obiecująco ale z wszechogarniającym chwaleniem tego korpusu bym się mocno wstrzymał (zwłaszcza mówienia w ilu punktach jest lepszy od innych) do momentu kiedy na prawdę bedzie go można potestować.

arra
30-08-2007, 13:48
Zdjęcia z 40D wyglądają niezwykle obiecująco ale z wszechogarniającym chwaleniem tego korpusu bym się mocno wstrzymał (zwłaszcza mówienia w ilu punktach jest lepszy od innych) do momentu kiedy na prawdę bedzie go można potestować.

I o ile faktycznie Canon zmniejszyl czulosc matrycy... :/

KMV10
30-08-2007, 13:49
Pod jakim względem wyglądają obiecująco? Obejrzałem te na flickr z 20 i 40 i jedno dla mnie jest zupełnie jasne - 40d ma niewątpliwie większą rozdzielczość od 20 a reszta to kwestia interpretacji. Szumy mi się średnio podobają, tj. byłem nastawiony na większy postęp w porównaniu do poprzedników. Ale pewno i tak kupię te 40 jak się pojawi :)

dentharg
30-08-2007, 13:53
Na POTN już testują ostro chłopaki :)

KMV10
30-08-2007, 13:56
Nie wiem - było, nie było? Taki link: http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2007/08/30/6929.html
Od kija i trochę zdjęć

Kubaman
30-08-2007, 14:22
przecież przed chwilą komentowałeś nasze opinie na tematy tych zdjęć :lol:

Kolekcjoner
30-08-2007, 14:25
Pod jakim względem wyglądają obiecująco? Obejrzałem te na flickr z 20 i 40 i jedno dla mnie jest zupełnie jasne - 40d ma niewątpliwie większą rozdzielczość od 20 a reszta to kwestia interpretacji. Szumy mi się średnio podobają, tj. byłem nastawiony na większy postęp w porównaniu do poprzedników. Ale pewno i tak kupię te 40 jak się pojawi :)

Mówię o tych co dał Aske'y. Bardzo podobają mi się kolory i tonalność. Czy szumy w ogóle mogą się podobać? Hmmm... trzeba by się nad tym zastanowić.

KMV10
30-08-2007, 14:25
przecież przed chwilą komentowałeś nasze opinie na tematy tych zdjęć :lol:
Pisałem o flickr.com, a u Japończyków jest tego zdecydowanie więcej...

Kubaman
30-08-2007, 15:48
ok, my pisaliśmy o tych właśnie zdjęciach. BTW, czy jest ktoś komu się chciało przeglądać te zdjęcia pociągów w servo? Sa jakieś spostrzeżenia?

Slavko
30-08-2007, 16:17
Pracuje na labie fuji frontier 350 i mam 5D a moja szefowa ma 30D jesli chodzi o róznice to na papierze do formatu 15x21 i dobrym swietle ich nie zobaczysz , schody zaczynaja sie w kosciele przy swietle zastanym lub wnetrzach bez lampy kiedy musisz oddac klimat wtedy to 5D pokazuje swoje mozliwosci

Widocznie mamy różne kryteria oceny. Ja widzę różnicę nawet przy dobrym świetla. Przy gorszych warunkach nie ma jak dla mnie czego porównywać. Każdy ma swoje wymagania - dla mnie próba postawienia znaku równości pomiędzy tymi aparatami graniczy z ośmieszeniem się - tak się złożyło, że moje możliwości porównywania obu aparatów są praktycznie nieograniczone, więc wiem co piszę.

Krakers
30-08-2007, 19:56
Cekam na 3D CANONA!!!!!!!!!!!

balc3r
30-08-2007, 21:05
ok, my pisaliśmy o tych właśnie zdjęciach. BTW, czy jest ktoś komu się chciało przeglądać te zdjęcia pociągów w servo? Sa jakieś spostrzeżenia?

Tutaj zmontował krótki filmik z tych fotek :
http://www.youtube.com/watch?v=dig4MdpIX0o
Jak autor sam napisał - zauważyć można, że aparat nie był stabilny, nie miało to jednak wpływu na ostrość.

Rafał32
30-08-2007, 21:18
Chłopaki,po co dużo gadać-jest ktos chetny na zakup i szybki teścik....no dalej:p
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=canon&podgrupa=canon&id=canon40dbody&sortowanie=cena#tutaj

mattnick
30-08-2007, 21:30
dużo nie kosztuje...

Kolekcjoner
30-08-2007, 21:44
dużo nie kosztuje...

I o to chodzi. Wygląda na to że na starcie cena będzie niższa niż 30-tki. Chwała Nikonowi!!!

Przemek Białek
30-08-2007, 21:48
Chłopaki,po co dużo gadać-jest ktos chetny na zakup i szybki teścik....no dalej:p
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=canon&podgrupa=canon&id=canon40dbody&sortowanie=cena#tutaj

gdyby byl dostepny to bym chyba pierwszy testy robil:) ale coz trzeba czekac

JAH-EL
30-08-2007, 22:11
Tajemnica sukcesu: Ten pociąg (http://www.youtube.com/watch?v=dig4MdpIX0o) to dopiero wyjeżdżał ze stacji z prędkością 10km/h ;-)

PrzemeS
30-08-2007, 22:25
Chłopaki,po co dużo gadać-jest ktos chetny na zakup i szybki teścik....no dalej
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=...nie=cena#tutaj

Ciekawe ile u Tommiego będzie kosztować ;)

Przemek Białek
30-08-2007, 22:40
Tajemnica sukcesu: Ten pociąg (http://www.youtube.com/watch?v=dig4MdpIX0o) to dopiero wyjeżdżał ze stacji z prędkością 10km/h ;-)

no gdyby to był polski pociag to bym sie nie klucil ale.... :))

ale nie schodzmy na boczny tor moze ktos cos nowego wykopal na temat 40 stki?

MMM
30-08-2007, 22:44
W 30D przy pomiarze matrycowym tak właśnie jest. W 5D nie?

Przemek Białek
30-08-2007, 22:45
I o to chodzi. Wygląda na to że na starcie cena będzie niższa niż 30-tki. Chwała Nikonowi!!!

taka tendencja zaobserwowana ze coraz to nowszy model jest ok 20-30 tanszy na starcie od poprzedniego chociaz przygladajac sie cenom 20 stki chyba nawet wiekszy procent bedzie pamieta ktos ile kosztowal 20d na poczatku? cos chyba ok 8000 jak sie nie myle:))

no ja za swoj 300d w 2003 dawalem 4950 :))

JAH-EL
30-08-2007, 22:49
Widać w ostatniej sekundzie, że z tyłu jest stacja ;)

A raczej nie startuje z prędkością 100km/h ;)

PS. W Polsce też taki jeden już jest. Tylko okazało się, że tory są nie tego typu co trzeba i jeździ jak "normalny" (czyli nasz)...

EDIT: Zmiany na Amazon: In stock soon. Order now to get in line. First come, first served.

EDIT2: Error99 z Sigmą 50-500 (info z dpreview)

Kolekcjoner
31-08-2007, 00:42
(...)
EDIT2: Error99 z Sigmą 50-500. Na dpreview jest już kilka sygnałów od użytkowników dotyczących innych szkieł Sigmy...

To standard. Taki bonus od firmy przychodzący z każdą nową puszką :mrgreen:.

Zmnalazłem ciekawe spostrzeżenia beta testerów Ds-a mkIII. Firmware jest jeszcze wciąż poprawiane ale pewne spostrzeżenia już są:

-- Liveview focussing works a treat - people doing product work are loving it
Good lenses are showing their benefits, but others are not as bad as some had expected
-- The highlight tone priority is ideal for anyone working outside on sunny days :-)
People are using DPP to process the RAW files for the time being, although many are converting to DNG for further work.
-- Some of the amount of extra dynamic range that can be pulled out of the 14 bit files still needs some software tricks, but expect some pretty interesting results when the various specialist raw processing software vendors get to work.
-- Overall colour accuracy is a definite improvement over the 1Ds2, particularly noticeable in reds/skintones
-- The amount of fine detail visible suggests that a relatively weak (compared to 1Ds2) AA filter is in use. The improvement looks more than would be expected from the 16->21 MP increase.
-- The improved viewfinder really shows if you have to go back to using a 1Ds2
At A3 sizes(and above) prints and large glossy magazine images look noticeably better than the MK2
-- High ISO noise performance is much better (than the Mk2) with less chroma noise and better detail.
-- At 100 ISO there has been the suggestion of a bit more shadow noise - not visible in real work, and perhaps more suited to 'Angels on a head of a pin' arguments on DPR ;-)
-- Unless you are working in a very well lit studio environment the P25 MF back is easily matched, and a P45 can be bested if the lighting is not optimal.

Najbardziej chyba interesującą sprawą jest prawdopodobnie dużo cieńszy filtr AA. Piszą że poprawa w ilości widocznych detali jest dużo większa niż wynikałoby to ze zwykłego zwiększenia liczby pikseli. Oczywiście wszystkie porównania są robione w odniesieniu do 1Ds mkII.

JAH-EL
31-08-2007, 21:34
Ktoś wie, czym będzie się różnić transmiter WFT-E3 od WFT-E3A?

Bahrd
31-08-2007, 21:47
Ktoś wie, czym będzie się różnić transmiter WFT-E3 od WFT-E3A?

WFT-E3: 2,412 - 2,472 MHz (central frequency, 13 channels total)
WFT-E3A: 2,412 - 2,462 MHz (central frequency, 11 channels total)

Za http://web.canon.jp/imaging/wft/wft-e2/spec/index.html#e3

Mnie to niewiele mówi ;) - może poza tym, że jeden z nich (chyba A?) jest przeznaczony do sprzedaży na rynek amerykański, a drugi na resztę świata (a używane mogą być obacwaj tu i tam).
Kiedyś koledzy do routerów Linksysa ładowali firmware amerykańskie, bo ponoć wtedy miały mocniejszy sygnał.

JAH-EL
31-08-2007, 22:10
A jak Ameryka... może być :)
Dzięki.

sv
31-08-2007, 22:36
Kolekcjoner: daj linka do tych "spostrzezeń" :-) chętnie poczytam więcej

paweleverest
31-08-2007, 22:53
EDIT2: Error99 z Sigmą 50-500. Na dpreview jest już kilka sygnałów od użytkowników dotyczących innych szkieł Sigmy...

Masz może konkretne informacje których szkiłe to może dotyczyć ?? Mnie generalnie chodzi o Sigme 12-24 4,5-5,6 EX

Kolekcjoner
31-08-2007, 23:17
Kolekcjoner: daj linka do tych "spostrzezeń" :-) chętnie poczytam więcej

http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html

Nic więcej tam nie wyczytasz. Było więcej na ten temat i na FM i dpreview ale nie ma szans żebym teraz to odnalazł.

Z tego wszystkiego najciekawsza jest informacja o cieńszym filtrze AA i zdecydowanie większej poprawie ostrości zdjęć niż w 1Ds II. Jeśli tak jest to zysk z tych dodatkowych 5 Mpx może być bardzo duży. Większy niż się to może wydawać na papierze.

Inna rzecz która mnie interesuje to kwestia tych kolorów - co tutaj poprawili? No i kwestia najważniejsza jak się ta puszka dogaduje ze szkłami. Było na ten temat sporo spekulacji i obaw, że szkła nie wyrobią. Póki co to i tak jednak do krajobrazu wybrałbym Mamyię ZD.

JAH-EL
31-08-2007, 23:20
Masz może konkretne informacje których szkiłe to może dotyczyć ?? Mnie generalnie chodzi o Sigme 12-24 4,5-5,6 EX

Jak narazie to tylko o tym, o którym wspominałem + jeszcze jakiś dłuższy, ale na serio nie pamiętam który dokładnie. O 12-24 nie czytałem. Ale śledzę na dpreview.

muflon
01-09-2007, 00:06
No, nareszcie Ken wrócił z wakacji :-) Polecam lekturę nowych tekstów - komentarz może być chyba tylko jeden: piekło zamarzło ;-)

Kubaman
01-09-2007, 00:15
polecam zdjęcia tego kolesia z 40D. Muchy na ISO 1250 i 1600 mnie rozwaliły, podoba mi się ten sprzęt.

http://www.pbase.com/liquidstone/20d_vs_40d

Kolekcjoner
01-09-2007, 00:36
No, nareszcie Ken wrócił z wakacji :-) Polecam lekturę nowych tekstów - komentarz może być chyba tylko jeden: piekło zamarzło ;-)

A co polecasz szczególnie :mrgreen:? Bo nie chce mi się przekopywać przez całość tych wypierdów :lol:.

Kubaman
01-09-2007, 09:12
może kawałek, o tym ile ma aparatów (lub zamówił), i że w sumie najfajniej robi mu się D40 bo to nie sprzęt robi zdjęcia a on na ISO 1600 z tej puszki nie widzi szumów. No i że on zupełnie nie rozumie tych systemowych wojen.

canik
01-09-2007, 09:20
Ciekawe czy Phil z dpreview umiesci dzisiaj recke 40d....oby! :)

Arkan
01-09-2007, 12:26
W 30D przy pomiarze matrycowym tak właśnie jest. W 5D nie?

Nie mówię o matrycowym, tylko o spocie. Powiązanie z z aktywnym AF jest w każdym Nikonie (od D70 począwszy) i w canonach serii 1d/ds. W 30d, 5d etc -brak.

JAH-EL
01-09-2007, 12:29
Muchy już były parę stron wcześniej ;-)

Teraz czekamy na jakąś ścianę lub linijki ;-)

MMM
01-09-2007, 13:01
Nie mówię o matrycowym, tylko o spocie. Powiązanie z z aktywnym AF jest w każdym Nikonie (od D70 począwszy) i w canonach serii 1d/ds. W 30d, 5d etc -brak.
Spot w 30D i 5D to jest to kółko na środku widoczne na matówce, trudno żeby było powiązane z innym punktem niż centralny. Może to kwestia potrzeb, ja używam spota raz na dwa miesiące więc dla mnie taki w środku jest wystarczający.

BelYaal
01-09-2007, 13:20
Spot w 30D i 5D to jest to kółko na środku widoczne na matówce, trudno żeby było powiązane z innym punktem niż centralny. Może to kwestia potrzeb, ja używam spota raz na dwa miesiące więc dla mnie taki w środku jest wystarczający.

Nie wiem jak w 5D ale spot w 30D jest to kropka w srodku, wiec mozna to powiazac z innymi punktami

arturs
01-09-2007, 13:29
Nie wiem jak w 5D ale spot w 30D jest to kropka w srodku, wiec mozna to powiazac z innymi punktami

???? Możesz to rozwinąć?? Jak pomiar światła punktowy który jest w środku kadru umieszczony tam przez producenta chcesz przesunąć żeby brał pomiar tam gdzie jest aktywne pole AFa (czyli np. z bocznym punktem)?

MMM
01-09-2007, 13:32
Instrukcja str.81

"Pomiar Punktowy

Nadaje się do zróżnicowanego, kontrastowego oświetlenia.
Pozwala nastawić ekspozycję dla niewielkich fragmentów sceny.
Pole pomiaru punktowego jest zaznaczone okręgiem w centrum kadru i pokrywa ok. 3,5% pola obrazowego."

RTFM!!!

Arkan
01-09-2007, 14:39
Instrukcja str.81

"Pomiar Punktowy

Nadaje się do zróżnicowanego, kontrastowego oświetlenia.
Pozwala nastawić ekspozycję dla niewielkich fragmentów sceny.
Pole pomiaru punktowego jest zaznaczone okręgiem w centrum kadru i pokrywa ok. 3,5% pola obrazowego."

RTFM!!!

Zanim zaczniesz pouczac innych to poczytaj coś oprócz FM.
Skoro manual 30d, to dla Ciebie wyznacznik możliwości technicznych współczesnych lustrzanek to moja uwaga o braku powiązania pomiaru światła z aktywnym AF nie była adresowana do Ciebie.

PS.
A co mi tam, jak lubisz manuale, to masz kawałek z Nikona D70 :lol:
"Mattering:
TTL full-aperture exposure metering system
• 3D color matrix metering with 1,005-pixel RGB sensor
• Center-weighted: Weight of 75%(8mm circle) given to 6, 8, 10, or 13-mm circle in center of frame, or weighting based on average of entire frame
• Spot: Meters 2.3mm circle (about 1% of frame) centered on active focus area"

Gdybyś się zastanawiał, kiedy dokonano tego "przełomowego" odkrycia w low-endowym Nikonie za 1200$, to był to koniec 2003/poczaek 2004 :mrgreen:

MMM
01-09-2007, 15:00
Zanim zaczniesz pouczac innych to poczytaj coś oprócz FM.
Skoro manual 30d, to dla Ciebie wyznacznik możliwości technicznych współczesnych lustrzanek to moja uwaga o braku powiązania pomiaru światła z aktywnym AF nie była adresowana do Ciebie.
Manual 30D był potrzebny aby odpisać na:

Jeśli to dla ciebie jeszcze niezbyt jasne to chodzi o różnicę między "kropka w środku" a "okręg w centrum kadru" i dotyczy to aparatu 30D.
Następnym razem przeczytaj uważnie do czego sie odnosi mój post zanim zaczniesz sie mądrzyć.

Arkan
01-09-2007, 15:15
Manual 30D był potrzebny aby odpisać na:

Jeśli to dla ciebie jeszcze niezbyt jasne to chodzi o różnicę między "kropka w środku" a "okręg w centrum kadru" i dotyczy to aparatu 30D.
Następnym razem przeczytaj uważnie do czego sie odnosi mój post zanim zaczniesz sie mądrzyć.

Problem polega na tym, że BelYaal ma rację. To da się powiązac z innymi punktami, tylko Canon sobie robi jaja z użytkowników lustrzanek za 2500$ i udostępnia tą funkcję w serii 1d/ds. Ile byś manuali nie zacytował, to takie są fakty.

PS.
"Spot" z jęz angielskiego oznacza "kropka", więc i tu BelYaal nie pomylił się zbytnio. Pomylił się za to Canon, bo 3,5% to taki bardzo naciągany spot. W dobrych, ręcznych spotmeter'ach to jest 1%. Ale tego już w manualach Canona nie piszą.... :lol:

Krzychu
01-09-2007, 15:40
PS.
"Spot" z jęz angielskiego oznacza "kropka", więc i tu BelYaal nie pomylił się zbytnio. Pomylił się za to Canon, bo 3,5% to taki bardzo naciągany spot. W dobrych, ręcznych spotmeter'ach to jest 1%. Ale tego już w manualach Canona nie piszą.... :lol:

W ręcznych spotmeterach to jest 1 stopień oczywiście a nie procent...
Więc 3.5% przy dostatecznie długiej ogniskowej może być mniejszym kątem niż w dobrych, ręcznych spotmeterach...

Arkan
01-09-2007, 18:35
W ręcznych spotmeterach to jest 1 stopień oczywiście a nie procent...
Więc 3.5% przy dostatecznie długiej ogniskowej może być mniejszym kątem niż w dobrych, ręcznych spotmeterach...

Oczywiście, moje przejęzyczenie - 1 stopień przy ogniskowej 100mm (tyle ma mniej więcej spotmeter). W Canonie jest to stała wartośc powierzchni pola niezależnie od ogniskowej, więc pewnie masz rację - przy ca 300mm będzie to mniej niż 1 stopień. Tylko, po co spot przy 300mm?

Kolekcjoner
01-09-2007, 19:19
(....) Tylko, po co spot przy 300mm?

Tylko po co spot w ogóle :lol:?
Żartuję trochę, ale dla mnie to są zupełnie wyjątkowe sytuacje kiedy go używam. I wtedy w punkcie środkowym mi zupełnie wystarcza - tak jak napisał MMM. To że Canon nie daje tego w niższych modelach to dla mnie nie dziwota. Dziwi mnie natomiast zacietrzewienie kolegi w chęci pokazania jaką to strasznie złą firmę wybrałem i jak tym sprzętem prawie nie da się zdjęć robić - bez przesadyzmu :D. Ja tego w ogóle nie używam - ergo być może nie jest to tak istotne. Mało tego ja nawet nie odczułem zupełnego braku tej funkcji w 20-tce.

Arkan
01-09-2007, 23:08
......Dziwi mnie natomiast zacietrzewienie kolegi w chęci pokazania jaką to strasznie złą firmę wybrałem i jak tym sprzętem prawie nie da się zdjęć robić - bez przesadyzmu :D..

To chyba lekka nadinterpretacja moich słów z Twojej strony. Szczerze powiedziawszy to g... mnie interesuje jaką firmę wybrałeś i co da się nią zrobic. Ja odpowiadałem na pytanie czego brakuje wg mnie w 5d - i jest to powiązanie spota z af-em. Nie potrzebujesz tego, nie wiesz w jakich sytuacjach jest przydatne - rozumiem to. Znam też ludzi, dla których podgląd głębi ostrości jest zbyteczny, ale to nie oznacza, że puszka za 2500$ ma byc tego pozbawiona.

.... Ja tego w ogóle nie używam - ergo być może nie jest to tak istotne. Mało tego ja nawet nie odczułem zupełnego braku tej funkcji w 20-tce.

Syndrom "Dosi" - Jak nie widac róznicy, to po co przepłacac? Duży punkt dla marketingu Canona. "Jeśli czegoś nie wkładamy do naszych puszek, to tylko dlatego nasi fani tego nie potrzebują" :lol: :lol:

Nie dziwi mnie Twoje podejście - 5d jest dla większości marzeniem. Po przesiadce z 20d następuje szok. Ja przesiadłem się z 1ds mkI, i to jest też szok...

Kolekcjoner
01-09-2007, 23:58
(....)

Nie dziwi mnie Twoje podejście - 5d jest dla większości marzeniem. Po przesiadce z 20d następuje szok. Ja przesiadłem się z 1ds mkI, i to jest też szok...

Mnie zaś dziwi Twoje podejście i agresja wypełzająca niemal z każdego zdania. Jak brak argumentów to najlepiej przejść do ataków personalnych stara sztuczka tyle że na mnie nie działa.

Arkan
02-09-2007, 00:13
Mnie zaś dziwi Twoje podejście i agresja wypełzająca niemal z każdego zdania. Jak brak argumentów to najlepiej przejść do ataków personalnych stara sztuczka tyle że na mnie nie działa.

Kolego, najpierw wypisujesz jakieś bzdury na temat zacietrzewienia i chęci pokazywania czegoś, teraz jakieś personalne wynurzenia na temat agresji i co na Ciebie działa, a co nie - chyba poplątałeś forum. Co mnie obchodzi co na Ciebie działa a co nie?!!!! Chcialbym porozmawiac na temat spota i af-u, a nie wysłuchiwac jakiegoś pseudo-psychologicznego bełkotu. Masz coś do powiedzenia w tej kwestii, to zapraszam, nie masz, to nie wprowadzaj zamieszania i idź robic psychoanalizę komu innemu.

Z Tobą EOT.

Kolekcjoner
02-09-2007, 01:02
Kolego, najpierw wypisujesz jakieś bzdury na temat zacietrzewienia i chęci pokazywania czegoś, teraz jakieś personalne wynurzenia na temat agresji i co na Ciebie działa, a co nie - chyba poplątałeś forum. Co mnie obchodzi co na Ciebie działa a co nie?!!!! Chcialbym porozmawiac na temat spota i af-u, a nie wysłuchiwac jakiegoś pseudo-psychologicznego bełkotu. Masz coś do powiedzenia w tej kwestii, to zapraszam, nie masz, to nie wprowadzaj zamieszania i idź robic psychoanalizę komu innemu.

Z Tobą EOT.

Ale wyobraź sobie że mnie też nie obchodzi czego tobie brakuje w amatorskiej puszce. Nie rozmawiasz na temat spota i Af tylko wylewasz jakieś bezsensowne żale. Kup sobie jedynkę i po sprawie. Canon tak ma, nikon też. Każda firma jakoś pozycjonuje produkt i jest to oczywiste, a że Tobie to nie odpowiada no cóż. Może to powinieneś przemyśleć, a nie pisać jaki to jesteś pokrzywdzony przeze mnie.

Krakers
02-09-2007, 08:45
Ale wyobraź sobie że mnie też nie obchodzi czego tobie brakuje w amatorskiej puszce. Nie rozmawiasz na temat spota i Af tylko wylewasz jakieś bezsensowne żale. Kup sobie jedynkę i po sprawie. Canon tak ma, nikon też. Każda firma jakoś pozycjonuje produkt i jest to oczywiste, a że Tobie to nie odpowiada no cóż. Może to powinieneś przemyśleć, a nie pisać jaki to jesteś pokrzywdzony przeze mnie.

Z twoich postów wynika takie zangarzowanie w obrone puszek tak jak byś je sam produkował

MaciekH
02-09-2007, 11:08
Byc moze kogos to zainteresuje, 40D w HK jest dostepne za 745Ł z 4 letnia gwarancja canona worldwide i dostawa do domu, przy obecnym wychodzi nawet troszke taniej niz w foto-raju

Arek Piekarz
02-09-2007, 16:24
Jeden z posiadaczy 40D zeskanował i puścił w sieć instrukcję do tej puszki (http://www.tribcsp.com/~sigma2/40D-Manual/40D_Information.html).

JAH-EL
02-09-2007, 20:59
Napisałem to samo w wątku 40D vs 5D... ale sądzę, że tutaj też pasuje, bo dużo ludzi pokłada nadzieję w szumach... a raczej ich braku ;)

Małe porównanie:
http://raquib.smugmug.com/gallery/3407013/4/190642026#190642026

Przemek Białek
02-09-2007, 21:22
z tego krotkiego tekstu wynika ze 40d ma szumy prownywalne z 5d co wydaje sie niemozliwe chociazby ze wzgledu na wymiar matrycy...

zastanawiajace

JAH-EL
02-09-2007, 21:31
Jeśli przyjrzymy się oryginałom, to widać różnicę, ale w sumie nie aż tak znaczną.
A czy test jest prawdziwy... cóż...

krzy
02-09-2007, 21:38
Szumy pewnie są mniejsze niż w 20/30D - Canon chwalił się poprawioną konstrukcją matrycy, ale czy zauważyliście w instrukcji co ten aparat robi z ISO? sam ustawia, wybiera zakresy w jakich ma działać ...
Czy to nie za bardzo idzie w stronę b. zaawansowanego kompaktu ? :confused:

Krakers
02-09-2007, 21:39
z tego krotkiego tekstu wynika ze 40d ma szumy prownywalne z 5d co wydaje sie niemozliwe chociazby ze wzgledu na wymiar matrycy...

zastanawiajace

Nie jest powiedziane ,że z matrycy 5D nie da sie wycisnąć czegoś wiecej , do tej pory nie było konkurencji która by wymuszała uaktualnienia oprogramowania co w innych modelach pojawiały sie kilka razy w roku , myslę że może się teraz pojawić coś takiego do czasu aż pojawi się następca 5D który bedzie druzgocącą odpowiedzią na nowość nikona w postaci niskich szumów przy iso ######ileś tam

MMM
02-09-2007, 22:57
Za instrukcją do 40D:
AutoISO w trybie "M": "Fixed at ISO400".
Oni chyba tam śpią w tym Canonie i śni im się że dalej są najlepsi i poza konkurencją. Jak można zrobić taki shit??

Kolekcjoner
02-09-2007, 23:00
Szumy pewnie są mniejsze niż w 20/30D - Canon chwalił się poprawioną konstrukcją matrycy, ale czy zauważyliście w instrukcji co ten aparat robi z ISO? sam ustawia, wybiera zakresy w jakich ma działać ...
Czy to nie za bardzo idzie w stronę b. zaawansowanego kompaktu ? :confused:

Tyle że przecież nie musisz tego włączać :).

Nie jest powiedziane ,że z matrycy 5D nie da sie wycisnąć czegoś wiecej , do tej pory nie było konkurencji która by wymuszała uaktualnienia oprogramowania co w innych modelach pojawiały sie kilka razy w roku , myslę że może się teraz pojawić coś takiego do czasu aż pojawi się następca 5D który bedzie druzgocącą odpowiedzią na nowość nikona w postaci niskich szumów przy iso ######ileś tam

Tyle że wątpię żeby dało się zredukować szumy jakoś zasadniczo. Być może potrafią jeszcze troszkę zejść. Oczywiście mam na myśli porównanie do D3 :).

arra
03-09-2007, 06:11

zastanawiajace

Jak dla mnie to juz szumy z 20D i 5D byly na podobnym posiomie, podobnie z rozpietoscia tonalna, wiec czemu sie dziwicie?

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=359923&postcount=628

Slavko
03-09-2007, 06:24
Jak dla mnie to juz szumy z 20D i 5D byly na podobnym posiomie, podobnie z rozpietoscia tonalna, wiec czemu sie dziwicie?

Jak dla mnie nie - a mam oba aparaty więc widzę - na 20 przy 800 są mniej więcej takie same jak na 5 przy 1600.

KMV10
03-09-2007, 08:47
Za instrukcją do 40D:
AutoISO w trybie "M": "Fixed at ISO400".
Oni chyba tam śpią w tym Canonie i śni im się że dalej są najlepsi i poza konkurencją. Jak można zrobić taki shit??
Pardon, a co ma jako AutoISO w trybie M konkurencja?

arra
03-09-2007, 09:01
Pardon, a co ma jako AutoISO w trybie M konkurencja?

Nie kumam pytania. Auto ISO u Nikona dziala z kazdym trybie nawet M i to w bardzo logiczny sposob:
Defines parameters for 'Auto' ISO in P, A, S or M modes.:
Max. sensitivity
200
400
800
1600
• Min. shutter speed
1/125 s
1/100 s
1/80 s
1/60 s
1/40 s
1/30 s
1/15 s
1/8 s
1/4 s
1/2 s
1 s

W trybie M operujesz zatem na Max. sensitivity, czyli aparat w trybie M balansue pomiedzy iso 100 a ustawionym przez Ciebie Max. sensitivity.

jotes25
03-09-2007, 09:07
Trochę OT: a krótszych czasów migawki (np. 1/250) nie można ustawiać w Nikonie? Jeśli nie można, to takie Auto ISO też słabo mnie urządza...

MMM
03-09-2007, 10:06
Trochę OT: a krótszych czasów migawki (np. 1/250) nie można ustawiać w Nikonie? Jeśli nie można, to takie Auto ISO też słabo mnie urządza...
W trybie 'M' ustawiasz sobie przysłonę i czas jaki chcesz a aparat dobiera ISO.

Kolekcjoner
03-09-2007, 11:11
A kiedy to się przydaje?

jotes25
03-09-2007, 11:28
Gdy fotografuję np. ptaka skaczącego po gałęziach, to światło zmienia się dość radykalnie. Żeby mieć dobre zdjęcie muszę mieć czas np. 1/500 i wolę wtedy zrobić zdjęcie przy ISO 1600 niż wcale. W takiej sytuacji nie ma oczywiście czasu na samodzielne śledzenie czasu ekspozycji i ręczne zmienianie ISO.

MMM
03-09-2007, 12:02
A kiedy to się przydaje?
Np. w pomieszczeniach gdzie są okna i ilość światła zmienia się bardzo szybko w zależności od kierunku focenia. Do tego chcesz zawsze mieć gwarancję że nie wyjedziesz z czasem dłużej niż jesteś w stanie utrzymać z łapy a na koniec chcesz mieć fotę z jak najniższym ISO jeśli tylko się da. Jak masz obiektyw 50mm to ustawiasz sobie najdłuższy czas na 1/80s, przysłonę taką żeby mieć wymaganą GO i nie zaprzątasz sobie już głowy zmianą ISO przy każdym zdjęciu tylko focisz.

scooter
03-09-2007, 14:11
AutoISO to naprawdę ciekawy bajer ;) Też bym chciał go mieć ....
Może jakiś hack na soft ??

Kolekcjoner
03-09-2007, 14:25
No fakt może się to przydać choć dla mnie to nie jest jakiś specjalnie istotny brak 40-tki. Ten zakres 100-800 powinien być po prostu rozszerzany za pomocą CF i nie byłoby problemu. Mnie bardziej przeszkadza że nie dali iso 6400 po samplach widać, że mogli dać spokojnie. Niby można samemu niedoświetlić ale jednak możliwość nie myślenia o tym byłaby w niektórych sytuacjach bardzo przydatna. Jeśli już mowa o brakach to ten AF w trybie Live View też by mógł być choć czytałem, że w tych nowych Nikonach ktoś to testował i działał strasznie wolno. Także być może w praktyce ma to zastosowanie tylko na statywie.

MMM
03-09-2007, 14:40
No fakt może się to przydać choć dla mnie to nie jest jakiś specjalnie istotny brak 40-tki. Ten zakres 100-800 powinien być po prostu rozszerzany za pomocą CF i nie byłoby problemu.
Jest problem bo w trybie 'M' AutoISO w 40D wogóle nie działa tylko jest na stałe ustawione na 400.

Greyadder
03-09-2007, 18:39
Jest problem bo w trybie 'M' AutoISO w 40D wogóle nie działa tylko jest na stałe ustawione na 400.

Teoretycznie jest tam tez tryb auto. Ale jak sie dokladnie zachowuje to nie sprawdzalem. Jak bede mial chwile wieczorem to to zweryfikuje.

arturs
03-09-2007, 20:21

To na czym polega jego "automatyczność"??

MARANTZ
03-09-2007, 20:26
Jak dla mnie nie - a mam oba aparaty więc widzę - na 20 przy 800 są mniej więcej takie same jak na 5 przy 1600.

Mam takie same wrażenia a nawet bardziej radykalne na korzyść 5D.

MMM
03-09-2007, 20:33
To na czym polega jego "automatyczność"??
No właśnie na niczym, w trybie 'M' nie działa.

Zresztą ja tylko cytuję instrukcję
"Fixed at ISO400"

JAH-EL
03-09-2007, 21:12
Widać ludzie z Canona wprowadzają wszystko z wizją, już widzę odpowiednia rozmowę:

Canon1:Wprowadzamy AutoISO w 40D! Hm... W Manualu też...?
Canon2:Nie! Manual, to manual. Jak ustawiają sobie wszystko sami, to ISO też niech sobie sami ustawią!
Canon1:Genialnie :lol:

Greyadder
03-09-2007, 21:54
No właśnie na niczym, w trybie 'M' nie działa.

Zresztą ja tylko cytuję instrukcję
"Fixed at ISO400"

Sprawdzilem empirycznie. Moj Canon mimo, ze na M pokazuje auto to i tak trzyma ciagle 400. Na Av i Tv chodzi normalnie.

arturs
03-09-2007, 22:08
To jak to niby ma działać??
Czyli że jak np. masz AV i auto ISO to ustawisz sobie przysłonę np. 2.8 czy 4 to jak dobiera czas i ISO ? Losowo?? Jak masz 40D to jak możesz to opisz to co wynika z doświadczeń..

MMM
03-09-2007, 22:28
To jak to niby ma działać??
Czyli że jak np. masz AV i auto ISO to ustawisz sobie przysłonę np. 2.8 czy 4 to jak dobiera czas i ISO ? Losowo??
Wg instrukcji to ustawia ISO na 400 a dopiero potem drugi parametr (czas albo przysłona) w zalezności od trybu. Jak nie starcza np. czasu bo wychodzi poza 1/8000s albo 30s to zmienia ISO. Krótko mówiąc lipa straszna, w D80 to jest dużo lepiej zrobione.

KuchateK
03-09-2007, 22:42
Trzeba sie z tym zgodzic niestety. Bez organiczenia czasu w Av to cale to Auto ISO mozna sobie w buty wsadzic. Canon znow pokazal klasyka w postaci funkcji mocno skrojonej marketingiem.

lempl
03-09-2007, 23:30
No i mam kolejny argument za d300:neutral: Pod koniec miesiąca planowałem zamówić sobie 40d, ale chyba jeszcze trochę poczekam i zobaczę co naprawdę pokaże d300. To sztuczne obcinanie funkcji strasznie mnie u Canona wkurza. Do niedawna spot był funkcją zarezerwowaną tylko dla pro... Po premierze 40d wydawało się, że przyciśnięci zmienili politykę, widać nie do końca:? Dobrze, że nie mam dużej szklarni:)

Zigi
04-09-2007, 01:23
Panowie wy się jakoś niezdrowo podniecacie tym AutoIso ba w dodatku chcecie je w buty wsadzać - oj nieładnie ;). Dostajecie całkiem używalną funkcję.
Przydatne będzie i to bardzo w trybie Tv - po to aby podbijać iso kiedy obiektyw osiągnie maksymalną dziurę przy zadanym czasie i inaczej zdjęcie wyszłoby niedoświetlone. Co to oznacza dla np ptasiarzy chyba nie muszę tłumaczyć.
W Av za instrukcją: ma ustawić się tak aby zapobiegać ewentualnemu poruszeniu w zakresie 400-800 (pewnie sobie sprawdzi aktualną ogniskową i na jej podstawie czas minimalny wyliczy). W drugą stronę ma schodzić do niższych czułości jeśli zakres czasu miałby się skończyć.
Co do trybu M... to pewnie za chwilkę pojawi się tutaj stadko reporterów chcących focić dynamiczne sytuację w pełnym manualu lubiących mieć pełną kontrole nad czasem i przysłoną ;).

KuchateK
04-09-2007, 02:22
Patrzac na zapedy marketingu Canona do wycinania czego sie da to i tak sukces, ze nie mamy puszki majacej tylko tryb M i "zielony kwadrat" ;) Nie usprawiedliwiajmy na sile niedorobionego badziewia, ktore nam producent serwuje robiac duzo szumu.

Takie funkcje to jest kilka linijek kodu dla przecietnego programisty. Dzieki drobnej roznicy puszka dobra zamienia sie w puszke bardzo dobra. Nikon, pomimo ze szumi i takie tam ;), potrafi zadbac o tego typu istotne z punktu widzenia dostosowania sprzetu pod siebie detale. Canon ciagle udowadnia, ze mozna cos dac robiac duzo zamieszania w ulotkach tak, aby w praktyce nadal bylo to malo uzywalne dla wiekszosci.

Zigi
04-09-2007, 08:00
...Nie usprawiedliwiajmy na sile niedorobionego badziewia, ktore nam producent serwuje robiac duzo szumu....

No tak - jak na razie z tego co do tej pory przedstawiono i ludzkich opinii wynika, iż puszka jest lepsza niemal w każdej dziedzinie od 30-tki w związku z czym dokonując swoistego skrótu myślowego opartego na twojej wypowiedzi mamy do czynienia z "niedorobionym badziewiem" :mrgreen: .
I nie usprawiedliwiam nic na siłę tylko zbieram kasę na to body bo dla mnie owo "niedorobione badziewie" w trybie preselekcji przysłony i czasu będzie zdecydowanie przydatne. A że nie ma AutoISO w M - do niedawna nie było w żadnym aparacie a teraz od razu urosło do miana funkcji niezbędnej (bo konkurencja ma).
Oczywiście też jestem odrobinkę zawiedziony brakiem implementacji w M ale twierdzenie iż w takim wydaniu jakie daje nam canon jest owa funkcja kompletnie niepraktyczna to już moim zdaniem przesada.

jotes25
04-09-2007, 08:27
Widzę, że pierwsze zachwyty nad 40d minęły. I słusznie. Aparat ten na pewno nie jest jakościowym skokiem, raczej próbą pozostania konkurencyjnym w tym segmencie rynku. Osobiście najbardziej jestem ciekaw nowego AF, choć bez wielkich nadziei. W 30D też miał być lepszy, a jaki jest to sami wiecie...

lempl
04-09-2007, 08:31
Nie chodzi o kompletną niepraktyczność a o celowe obcinanie funkcjonalności z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu. Spota do niedawna nie było, sterowania lampami z body dalej nie ma a to też tylko kilka linijek kodu. Może powodem jest to, że wszyskich co bardziej rozgardniętych pracowników przeniesiono do pracy nad matrycami a reszta się teraz mści na całym świecie za tą niesprawiedliwość?;)

Kolekcjoner
04-09-2007, 08:35
(....)Takie funkcje to jest kilka linijek kodu dla przecietnego programisty. Dzieki drobnej roznicy puszka dobra zamienia sie w puszke bardzo dobra. Nikon, pomimo ze szumi i takie tam ;), potrafi zadbac o tego typu istotne z punktu widzenia dostosowania sprzetu pod siebie detale. Canon ciagle udowadnia, ze mozna cos dac robiac duzo zamieszania w ulotkach tak, aby w praktyce nadal bylo to malo uzywalne dla wiekszosci.

KuchateK zapewniam Cię, że Nikon też potrafi nieźle wycinać. W wychwalanym wszędzie pod niebiosa D80 jest wycięta np. niezwykle - dla mnie - przydatna funkja jak MLU. Zostawili jakąś karykaturę. W najnowszym D300 - jak chodzą słuchy - 14 bit będzie ale w trybie wolno ale dobrze. Jak chcesz szybciej to już nie będzie tak dobrze - 12 bit. Kilka innych rzeczy też by się znalazło.
I od razu dla tych lubiących wojenki systemowe - nie jest to mój zarzut wobec Nikona. Gdyby kilku rzeczy nie wycięli w D300 to D3 mógłby się w ogóle nie sprzedawać. Wiemy przecież, że jest możliwe zrobienie puszki za 1000 dolców, która niewiele by odstawała funkcjonalnie od jedynki. Tyle że wtedy jedynki by nikt nie kupił. I tu jest pies pogrzebany.
A i proszę uprzejmie nie atakować mnie, że bronię czegokolwiek. Tak po prostu jest i najprawdopodobniej będzie. Chyba że wprowadzą komunizm i będzie "każdemu według jego potrzeb" :mrgreen:.

MMM
04-09-2007, 08:47
Przydatne będzie i to bardzo w trybie Tv - po to aby podbijać iso kiedy obiektyw osiągnie maksymalną dziurę przy zadanym czasie i inaczej zdjęcie wyszłoby niedoświetlone.
No to jeszcze ujdzie, tylko że ja chciałbym móc okreslić jak maksymalnie chcę otworzyć, a nie zawsze na max, bo GO maże być wtedy za mała albo mydlany obraz np. f/1.4 w 50mm.

W Av za instrukcją: ma ustawić się tak aby zapobiegać ewentualnemu poruszeniu w zakresie 400-800 (pewnie sobie sprawdzi aktualną ogniskową i na jej podstawie czas minimalny wyliczy). W drugą stronę ma schodzić do niższych czułości jeśli zakres czasu miałby się skończyć.
No i co z tego skoro zaczyna ustawiać ISO od 400? Jak jest światło to ja bym wolał ISO100 czy 200 na granicy dopuszczalnego czasu a nie 400 z czasami np. 1/2000s czy 1/4000s.
W instrukcji od 40D nie ma ani słowa o tym że coś sobie sprawdza o ogniskowej, to działa znacznie bardziej prymitywnie niż myślisz.

Co do trybu M... to pewnie za chwilkę pojawi się tutaj
stadko reporterów chcących focić dynamiczne sytuację w pełnym manualu lubiących mieć pełną kontrole nad czasem i przysłoną ;).
Dla mnie to podstawowa funkcja przy reporterce kiedy nie mam lampy.

SAM
04-09-2007, 08:52
Sprawdzilem empirycznie. Moj Canon mimo, ze na M pokazuje auto to i tak trzyma ciagle 400. Na Av i Tv chodzi normalnie.

Jest to żenujące, tak se myślę, że u Canona nie zrozumieli różnicy między FixedISO, a AutoISO.
No chyba, że są aż tak złośliwi.:mrgreen:

canik
04-09-2007, 09:11
No i co z tego skoro zaczyna ustawiać ISO od 400? Jak jest światło to ja bym wolał ISO100 czy 200 na granicy dopuszczalnego czasu a nie 400 z czasami np. 1/2000s czy 1/4000s.
W instrukcji od 40D nie ma ani słowa o tym że coś sobie sprawdza o ogniskowej, to działa znacznie bardziej prymitywnie niż myślisz.
sorry mmm ale dla mnie to juz jest trolowanie - co ty robisz odbitki wielkosci plakatu że musisz miec iso 100-200..czlowieku wyluzuj iso 400 i 800 jak pokazaly dotychczasowe testy są w 100% uzyteczne!
Jak masz dobre swiatlo to wylaczasz auto iso - jesli masz slabe i nie masz czasu dobierac sobie sam iso to włączasz auto iso proste? :)

tmaciak
04-09-2007, 09:16
sorry mmm ale dla mnie to juz jest trolowanie

A bynajmniej, implementacja N to prawie nowy tryb pracy "ISO priority", co może być bardzo wygodne. W C to zaledwie udogodnienie, a przecież, za przedmówcami, nie kosztowałoby by ich dużo zrobić to co w N...

gwozdzt
04-09-2007, 09:16
Jak masz dobre swiatlo to wylaczasz auto iso - jesli masz slabe i nie masz czasu dobierac sobie sam iso to włączasz auto iso proste? :)
tylko w tym momencie cała idea 'auto' bierze w łeb, bo co to za 'auto' które trzeba włączać i wyłączać... to raczej quasi_autoISO :-)

MMM
04-09-2007, 09:18
sorry mmm ale dla mnie to juz jest trolowanie - co ty robisz odbitki wielkosci plakatu że musisz miec iso 100-200..czlowieku wyluzuj iso 400 i 800 jak pokazaly dotychczasowe testy są w 100% uzyteczne!
Czasem robię odbitki wielkości plakatu, nawet dwie możesz zobaczyć u mnie w galerii. Niskie ISO jest potrzebne do obróbki zdjęć, wierz mi że kiedy bardzo mocno się wyciąga cienie np. Photomatixem to trzeba odszumiać kanał koloru nawet ISO100 z 30D.
A co do samej funkcji AutoISO to akurat jej największa przydatność oczywiście jest w przypadku o którym mówisz tzn. kiedy nie ma wystarczająco dużo światła. Niestety 40D wogóle uniemożliwia wtedy korzystanie bo zakres AutoISO kończy się na 800.

canik
04-09-2007, 09:19
Nikon miał inne auto iso bo nie ukrywajmy szumy w jego aparacie sieją wieksza audotedstrukcje niz w canonie...dlatego auto iso w zakresie 400-800 jest całkiem ok!Ile można narzekać na taki detal....nie macie powazniejszych problemów ;)

rolaj
04-09-2007, 09:22
canik, to, że Ty czegoś nie robisz nie znaczy że inni też się tym nie zajmują.

MMM
04-09-2007, 09:23
Tak swoją drogą to jestem pod wrażeniem jak mocno ktoś w Canonie musiał myśleć żeby takie 'AutoISO' zamiast normalne to takie okrojone zrobić.

BelYaal
04-09-2007, 09:30
sorry mmm ale dla mnie to juz jest trolowanie

trolowanie czy nie, ale przeciez aby uniknac marudzenia "troli" mozna przeciez dodac do opcji ustawiania w jakim zakresie sie chce miec ustawiane auto ISO, ze jak ktos chce od 100-3200 to sobie wklepie, ale moze chce od 400 do 500 itd. czy tak nie jest bardziej uniwersalnie, a ile usmiechnietych mordow od razu wiecej.

arra
04-09-2007, 09:30
Tak swoją drogą to jestem pod wrażeniem jak mocno ktoś w Canonie musiał myśleć żeby takie 'AutoISO' zamiast normalne to takie okrojone zrobić.

Chcieli po porstu zapchac czyms manuala i foldery ze specyfikacjami. Albo gostek odpowiedzialny za implementacje autoiso zrobil to pod siebie ;)

Zigi
04-09-2007, 09:39
Proponuje stuknąć petycję podpisaną przez miliony do canona - może wypuści update.
A w tym wszystkim chodzi dokładnie o to o czym pisze Kolekcjoner - o stopniowanie produktów niezależnie od kosztów produkcji (choć te na pewno minimalnie się różnią). Że dla klienta to gorzej to nic nowego - firma canon nie powstała po to aby uszczęśliwiać posiadacza ich aparatu a po to aby przynosić zyski jej właścicielom.

arra
04-09-2007, 09:57
firma canon nie powstała po to aby uszczęśliwiać posiadacza ich aparatu a po to aby przynosić zyski jej właścicielom.

I tym sie wlasnie rozni od Nikona :P

PS. Petycje nic nie dadza w obecnym body. Canon to nie Nikon nie wypuszcza update'ow swoich produktow. Jedynym update'm ktorego moszesz byc pewny to 50D.

Zigi
04-09-2007, 12:42

Bo Nikon ani nie uszczęśliwia ani nie przynosi dobrych zysków? ;)

Gdyby faktycznie milion osób napisało w tej sprawie do canona to chyba w drodze wyjątku jednak by prośby uwzględnił. :)

Kolekcjoner
04-09-2007, 16:28

(....)

Tak bo oni rozdają body za darmo :lol:. Nowe szkła i puszki są najlepszym przykładem, że do użytkownika wychodzą niemal z sercem na ręku :mrgreen:.
Ja myślę że wielu z Was ma rację, że Canon sobie robi jaja nazywając tak coś czym to w rzeczywistości nie jest. Aczkolwiek kolega Zigi poddał myśl, że całkiem może się to przydać :D. Co nie zmienia faktu, że oczywiście mogli zrobić to tak jak np. w Pentaxie K10 (rozwiązania Nikona wcale nie uważam za optymalne). Ale tak nie zrobili. Niezadowolonych zapraszamy do sklepów - K10 od dawna w sprzedaży.

Greyadder
04-09-2007, 19:53
Pierwsze wrazenia z 40? Dobrze sie trzyma, ekran faktycznie sie duzy wydaje, ale nie przeszkadza to w niczym, podobnie jak zmiana umiejscowienia przyciskow. Moze cudow nie ma, ale body jest bardzo przyjemne.

Kolekcjoner
04-09-2007, 20:03
Pierwsze wrazenia z 40? Dobrze sie trzyma, ekran faktycznie sie duzy wydaje, ale nie przeszkadza to w niczym, podobnie jak zmiana umiejscowienia przyciskow. Moze cudow nie ma, ale body jest bardzo przyjemne.

A wizjer, bo tu niektórzy pytali. Czy masz porównanie z 20 albo 30D. Canon pisał ;), że zdecydowanie poprawili. Widzę że na papierze parametry inne niż w 30D.

Greyadder
04-09-2007, 20:40
A wizjer, bo tu niektórzy pytali. Czy masz porównanie z 20 albo 30D. Canon pisał ;), że zdecydowanie poprawili. Widzę że na papierze parametry inne niż w 30D.

Ciezko tak 'na oko' porownac. Wizjer jest dobrego rozmiaru. Wiecej to by mi chyba oko nie objelo ;) Wydaje mi sie, ze wiekszy niz w 30d i w 33v, ktorym sie bawilem, ale to moze byc zludzenie optyczne.

grzanka
04-09-2007, 20:45
Moze cudow nie ma, ale body jest bardzo przyjemne.

szkoda :cry:

mkwiek
04-09-2007, 20:52
Ciezko tak 'na oko' porownac. Wizjer jest dobrego rozmiaru. Wiecej to by mi chyba oko nie objelo ;) Wydaje mi sie, ze wiekszy niz w 30d i w 33v, ktorym sie bawilem, ale to moze byc zludzenie optyczne.
33v jeżeli dobrze pamiętam ma całkiem duży wizjer, sporo większy od 30d :)

Jacek_Z
06-09-2007, 01:11
Gdyby kilku rzeczy nie wycięli w D300 to D3 mógłby się w ogóle nie sprzedawać.

Zadziwiająco mało wycięli. Główna róznica to FF i DX - fakt, bardzo istotna, nawet zasadnicza :smile:
ale np wsadzili do obu ten sam moduł AF. Ten sam wyświetlacz, liveViev, poziomica itd. Przy 12 MP jeden ma 9kl/s drugi (z gripem) 8.

Kolekcjoner
06-09-2007, 01:16
Zadziwiająco mało wycięli. Główna róznica to FF i DX - fakt, bardzo istotna, nawet zasadnicza :smile:
ale np wsadzili do obu ten sam moduł AF. Ten sam wyświetlacz, liveViev, poziomica itd. Przy 12 MP jeden ma 9kl/s drugi (z gripem) 8.

Wiesz gdyby całkiem wykorzystać tę matrycę to byłoby 10 kl/sek :D.

KuchateK
06-09-2007, 02:14
Ale cos to D3 musialo miec wiecej za te extra dolary oprocz FF ;)

JAH-EL
06-09-2007, 21:40
Nie wiem, czy było...

1Ds3 white paper:
http://cpn.canon-europe.com/files/news/pro_lineup/EOS-1DsMkIII-Whitepaper.pdf

Paulx
10-09-2007, 07:47
Zastanawia mnie fakt:dlaczego canon zawsze robi pierwszy krok?a chwile pozniej nikon ma dokladnie to samo i jeszcze cos lepiej??przypomina mi to kopie motocykla harley przed wojna kupionego przez ruskich agentow i skopiowanego w rosjii.......

emisiaczek
10-09-2007, 08:24
Pierwszy krok? Canon cos wydaje po 1-2 tygodniach nikon ... chcesz powiedziec ze nikon projektuje body w 2 tygodnie ? ;)

Paulx
10-09-2007, 08:32
nie,ale czeka na krok canona,ma przygotowanych kilka gadzetow,domysla sie,pozniej po premierze canona "lutuje" te calosc i pokazuje obrazki .....

akustyk
10-09-2007, 08:32
Pierwszy krok? Canon cos wydaje po 1-2 tygodniach nikon ... chcesz powiedziec ze nikon projektuje body w 2 tygodnie ? ;)
nie. ale teoretycznie 3 dni wystarczaja, zeby wybrac, ktory prototyp porozsylac na prezentacje a potem wrzucic do produkcji :)

chociaz nie upieram sie, ze to co wyzej pisze jest realizowane. teoretycznie jest mozliwe, ale brzmi deko bez sensu. osobiscie mam raczej malo watpliwosci co do tego, ze Nikon i Canon wiedza doskonale co ktora firma wypusci ze sporym wyprzedzeniem przed premierami.

DigiFoto
10-09-2007, 08:47
No to sobie teraz namieszałem wczytując się w specyfikację D300. Jak widać można zrobić 100% wizjer w cropie, nawet tify to to robi:) Czekam na jakieś sample. Wie ktoś coś na ten temat?

akustyk
10-09-2007, 08:56
No to sobie teraz namieszałem wczytując się w specyfikację D300. Jak widać można zrobić 100% wizjer w cropie, nawet tify to to robi:) Czekam na jakieś sample. Wie ktoś coś na ten temat?

tak, wiem. nie zdarzylo mi sie jeszcze nigdy marnowac pojemnosci karty pamieci TIFF-ami, z ktorych kompletnie nic nie wynika. w zadnym aparacie, ktorego uzywalem i ktory mial taka opcje.

ale w folderze aparatu literki TIFF pewnie ladnie wygladaja. jak zreszta wiele innych durnych ficzerow, wokol ktorych bije sie piane

Cyborg
10-09-2007, 09:21
Jak widać można zrobić 100% wizjer w cropie
Ale w czym problem? W cropie jest dużo prościej zrobić 100% wizjer bo sumarycznie jest mniejszy.

nawet tify to to robi:)
TIFF jest całkowicie bezużyteczny. Zawiera te same informacje co RAW, tylko jest wielokrotnie większy. Jedyne potencjalne zastosowanie, to takie, gdy ktoś chce robić w "RAW", ale nie dysponuje oprogramowaniem obsługującym RAW danego modelu aparatu.

DigiFoto
10-09-2007, 09:55
Canon jakoś z tym 100% wizjerem ujechać nie może w lustrzankach APS. Oczywiście pewnie może tylko nie uznaje tego za potrzebne w tej klasie sprzętu. Co do tifa to ogólnie racja, ale ja osobiście np. zawsze chciałem mieć tifa w 10d:) Podoba mi się do dziś wewnętrzny sposób interpretacji dobrze naświetlonych rawów prosto z puszki 10d. Mieć 16 bitowe tify zamiast jpg - mi by się przydało. Babranina z rawami w różnych przerabiaczkach może dać oczywiście lepsze efekty, ale programy te do doskonałych nie należą i artefaktów też potrafią sporo natworzyć. No ale zgoda - tif zbędny ogólnie rzecz biorąc zgadzam się.

Bahrd
10-09-2007, 10:07
TIFF jest całkowicie bezużyteczny. Zawiera te same informacje co RAW, tylko jest wielokrotnie większy. Jedyne potencjalne zastosowanie, to takie, gdy ktoś chce robić w "RAW", ale nie dysponuje oprogramowaniem obsługującym RAW danego modelu aparatu.

Są zastosowania w których nie jest - medyczne etc.

No i TIFF niestety w ogólności nie zawiera tych samych informacji tylko nawet mniej. Innymi słowy, nie da się z TIFF-a w każdym przypadku odtworzyć RAW-a ze względu na procedurę "odmozaikowania".

Tak myślę, że skoro w RAW-ach jest JPG, to biorąc pod uwagę rozmiar TIFF-a, mogliby tam dołożyć RAW-a i nikt by nie zauważył ;)

akustyk
10-09-2007, 10:15
Canon jakoś z tym 100% wizjerem ujechać nie może w lustrzankach APS. Oczywiście pewnie może tylko nie uznaje tego za potrzebne w tej klasie sprzętu. Co do tifa to ogólnie racja, ale ja osobiście np. zawsze chciałem mieć tifa w 10d:) Podoba mi się do dziś wewnętrzny sposób interpretacji dobrze naświetlonych rawów prosto z puszki 10d.

16-bitowy TIFF z matrycy 6Mpix to 36 MB danych (6 milionow pikseli x 6 bajtow na kazdy piksel!!!) . przy predkosci I/O w 10D oznacza to okolo 25~30 sekund na zapis jednego zdjecia

uwierz mi, tak na prawde to wcale nie chciales tego akurat w 10D. moze w 30D/40D ale nie w 10D :mrgreen:

a z innej beczki - kopie plyty z softwarem mozna zawsze nosic w torbie foto na CD (wiele nie wazy) lub pendrivie (tez nie wazy, a przy tym trudniej uszkodzic) i w razie czego zawsze wywolac RAW-a w DPP uzyskujac dokladnie to co robi DIGIC w puszce.
co do wizjera to zgadzam sie w, nomen omen, 100% :)

DigiFoto
10-09-2007, 10:25
i w razie czego zawsze wywolac RAW-a w DPP uzyskujac dokladnie to co robi DIGIC w puszce.

Uuuuu - też byłem takim optymistą kiedy pojawił się pierwszy DPP i późniejsze jego wcielenia. Niestety DPP nie robi dokładnie tego co DIGIC w korpusie 10d (może interpretacja RAW z innych modeli jest taka sama, ale na pewno nie tych z 10d) Zupełnie inaczej "układa" pixele, że o kolorkach nie wspomnę. Z moich doświadczeń wynika, że dokładnie takie jak z puszki wyniki otrzymać można było tylko stareńkim File Viewer Utility i to jeszcze na dodatek w wersji 1.2.2 o ile dobrze pamiętam. Nowsza wersja File Viewer Utility już miała trochę inną bibliotekę odpowiedzialną za interpolację(pamietam, że ją nawet podmieniałem na siłę by pozbyć się pewnych nazwijmy to białych "pypciów" przy obróbce RAW z ISO powyżej 400). No dobra, ale odchodzimy odrobinę od tematu jakim są nowości:)

akustyk
10-09-2007, 10:53
z 10D mozesz akurat miec racje, chociaz pod wzgledem koloru akurat DPP mi sie podoba. przy czym, moze mi sie wydaje, ale Picture Style DPP robi juz dosc wiernie (nie mam na mysli 10D akurat w tym wypadku)

Cyborg
10-09-2007, 11:31
Są zastosowania w których nie jest - medyczne etc.

Nie chodzi o to, że TIFF jako taki jest bezużyteczny, tylko o TIFF bezpośrednio w aparacie. Z RAW można uzyskać TIFF...

No i TIFF niestety w ogólności nie zawiera tych samych informacji tylko nawet mniej. Innymi słowy, nie da się z TIFF-a w każdym przypadku odtworzyć RAW-a ze względu na procedurę "odmozaikowania".
No tak, demozajkowanie - masz rację. Tyle tylko, że jest to operacja nie budząca większych kontrowersji. W RAW/TIFF chodzi głównie o zachowanie pełnej dynamiki matrycy i brak przestrzennej kompresji stratnej.

Paulx
10-09-2007, 11:52
moze zalozycie inny watek - TIFF?

Bahrd
10-09-2007, 13:01
No tak, demozajkowanie - masz rację. Tyle tylko, że jest to operacja nie budząca większych kontrowersji.

Na 100% (i więcej!) już budzi ;) - zobacz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25463&highlight=RAW
Paulx - wybacz ;)

Kolekcjoner
10-09-2007, 16:06
nie,ale czeka na krok canona,ma przygotowanych kilka gadzetow,domysla sie,pozniej po premierze canona "lutuje" te calosc i pokazuje obrazki .....

To może ja odpowiem :). Projektowanie lustra to lata. I takie coś jest nierealne. Po prostu tak się zbiegło. Nie jest wykluczone, że Nikon mając gotowe prototypy wstrzymał ich premierę (do pokazu C) dla lepszego efektu ale nie jestem pewien czy o to im chodziło. Miałoby to wielki sens gdyby przynajmniej D300 pojawił się od razu w sklepach. Takie pokazanie czegoś bez możliwości kupienia jest błedęm marketingowym - traci się cały rozpęd. Ci co się zachłysnęli nowością i mieli ochotę przeskoczyć do systemu mieli czas na ochłonięcie i jest duże prawdopodobieństwo, że już focą 40D. Entuzjaści oczywiście poczekają. Dlatego mam wrażenie raczej, że te premiery Nikona to był akt desperacji. Po prostu zbyt dużo ludzi zaczęło uciekać do konkurencji i musieli coś z tym zrobić. Mimo że puszki nie były do końca gotowe to je pokazali żeby chociaż powstrzymać ten odpływ.

Krakers
10-09-2007, 17:37
Zastanawia mnie fakt:dlaczego canon zawsze robi pierwszy krok?a chwile pozniej nikon ma dokladnie to samo i jeszcze cos lepiej??przypomina mi to kopie motocykla harley przed wojna kupionego przez ruskich agentow i skopiowanego w rosjii.......

A to ciekawe i jaki to rosyjski motocykl jest twoim zdaniem tą kopią???????

Robson01
10-09-2007, 17:56

Coś im się popieprzyło i wyszła im Wołga ;)

Paulx
10-09-2007, 18:33
hehehe nie wiem dokladnie,kiedys slyszalem te historie,ale jak Ci to b.potrzebne,to sie dowiem

PrzemeS
10-09-2007, 18:36

Nie wiem jak tam z motocyklem, ale dobrym przykładem jest Hasselblad 500c i Kiev 88

Paulx
10-09-2007, 18:58

sorki,pomylilem sie to bylo BMW R71,ktore skopiowali na M72:mrgreen:
pozdrowienia

Kolekcjoner
10-09-2007, 20:58
Za DPR:
Dla hardcore-owców: http://dc.watch.impress.co.jp/cda/dslr/2007/09/10/6980.html
i przegooglane:
http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2F cda%2Fdslr%2F2007%2F09%2F10%2F6980.html+&langpair=ja%7Cen&hl=en&ie=UTF8

Z tego wynika kilka kwestii.
Zmieniło się szefostwo :).
Wygląda na to, że wiedzą o tym, że trochę przysnęli :).
Dział dsl-r to dla nich margines rynkowy :(.
Zdają sobie sprawę, że teraz rynek gwałtownie rośnie i jakiekolwiek ruchy nuszą być ostrożne :( :).
5D to model dla entuzjastów i jako taki będzie kontynuowany :).
Choć może to oznaczać ni mniej ni więcej ale powtórkę z 20D - 30D :(.
Wiedzą że są oczekiwania co do zaawansowanego body z FF i muszą sprawę przemyśleć :).
IS jest super - stabilizacja w puszce do d.... ale biorą pod uwagę możliwość stosowania tego jednocześnie :).
Tyle po krótce.

Krakers
10-09-2007, 22:30
Z tego wynika kilka kwestii.
Zmieniło się szefostwo :).
Wygląda na to, że wiedzą o tym, że trochę przysnęli :).
Dział dsl-r to dla nich margines rynkowy :(.
Zdają sobie sprawę, że teraz rynek gwałtownie rośnie i jakiekolwiek ruchy nuszą być ostrożne :( :).
5D to model dla entuzjastów i jako taki będzie kontynuowany :).
Choć może to oznaczać ni mniej ni więcej ale powtórkę z 20D - 30D :(.
Wiedzą że są oczekiwania co do zaawansowanego body z FF i muszą sprawę przemyśleć :).
IS jest super - stabilizacja w puszce do d.... ale biorą pod uwagę możliwość stosowania tego jednocześnie :).
Tyle po krótce.

Więc miałem racje nikon dając dobrze wyposarzonego FFa dał mata dla 5D teraz aby nastepca 5D był konkurencyjny dla D3 musi byc albo lepszy w co wątpie bo byłby zagrożeniem dla 1dsa III albo tanią słabo wyposarzoną puszką dla mas, to ostatnie było by błedem ponieważ ludzie dorośli do FF i potrzebuja tanio i dobrze i dużo , jak oni to pogodzą myślę że jesli 1Ds mark III zszedł by do ceny 16000zł to by był strzał w dziesiatke to by było to co zagroziło by pozycję nikona D3

arra
10-09-2007, 22:39
myślę że jesli 1Ds mark III zszedł by do ceny 16000zł to by był strzał w dziesiatke to by było to co zagroziło by pozycję nikona D3

Mysle ze nadal Nikon bylby ciekawsza propozycja. 21 megapikseli moze i robi wrazenie na papierze, ale moim zdaniem jak ktos potrzebuje takiej rozdzielczosci to bierze sredni format i juz.

Krakers
10-09-2007, 22:44
Mysle ze nadal Nikon bylby ciekawsza propozycja. 21 megapikseli moze i robi wrazenie na papierze, ale moim zdaniem jak ktos potrzebuje takiej rozdzielczosci to bierze sredni format i juz.

Ale S,RAW daje ci to co chcesz mały plik z duzej matrycy ,

Kolekcjoner
10-09-2007, 22:47
Więc miałem racje nikon dając dobrze wyposarzonego FFa dał mata dla 5D teraz aby nastepca 5D był konkurencyjny dla D3 musi byc albo lepszy w co wątpie bo byłby zagrożeniem dla 1dsa III albo tanią słabo wyposarzoną puszką dla mas, to ostatnie było by błedem ponieważ ludzie dorośli do FF i potrzebuja tanio i dobrze i dużo , jak oni to pogodzą myślę że jesli 1Ds mark III zszedł by do ceny 16000zł to by był strzał w dziesiatke to by było to co zagroziło by pozycję nikona D3

Ale to zupełnie tak nie jest. Przecież sprzedaż takiego D3 bedzie śladowa w porównaniu z tanim FF-em. Po za tym powiedzmy sobie szczerze dla Nikona D3 to szczyt możliwości. Dla Canona aparat z taką matrycą to już staroć. Przy czym dla Nikona rynek dslr jest bardzo istotny, a dla Canona (jasno to wynika z tego wywiadu zresztą nie tylko tego) jedna z kilku gałęzi produkcji. Myślę że niestety ten ostatni wniosek jest dość mało optymistyczny. Z niego właśnie wypływają takie ruchy firmy jak upgrade 20D do wersji 30D czy kolejna modernizacja 5D, która nie zapowiada się na jakiś szczególny wypas. Bo niestety nie musi. Problem właśnie polega na tym, że Canon nic nie musi. Nawet jak nie wypuszczą nowego 5D to po prostu obniżą ceny i przeczekają do photokiny. Jak 5D będzie kosztował 6 kzł to będą się po niego ustawiać kolejki.

Quadrifoglio
10-09-2007, 23:49
A ja myślę, że po zrównaniu się sprzedaży Nikona i Canona w Japonii oraz wypuszczeniu D300, Canon już MUSI ...

Jacek_Z
10-09-2007, 23:52
...5D to model dla entuzjastów i jako taki będzie kontynuowany :)....
OK, ale już leciwy. myślę, że wypuszczą cos nowszego, z matrycą nieco mniejszą niż w 1 Ds Mk3 - czyli około 16 MP

Ale to zupełnie tak nie jest. Przecież sprzedaż takiego D3 bedzie śladowa w porównaniu z tanim FF-em. Po za tym powiedzmy sobie szczerze dla Nikona D3 to szczyt możliwości. Dla Canona aparat z taką matrycą to już staroć. .....
zależy o jakich parametrach body myślisz. To nie jest szczyt możliwości pod kątem ilości MP - fakt. Ale firma potrafi ułozyć na matrycy więcej, skoro na DX ma tez 12 MP. Czy taka matryca to staroć? Nie. Zdaje się, że ona jest lepsza niż ta z 5D (i to zmusi canona do wypuszczenia następcy 5D, więc się nie ma co obrażać, tylko trzeba się cieszyć). Patrząc tez pod względem ile MP wsadzono do nowiuśkiego 1D MK3 to matryca nikona też nie jest staroć. A o innych parametrach puszki D3 nie wspomnę, a też są ciekawe...
Popularne to body nie będzie, ale i tak wiele osób na nie czekało i je kupi.
D3 jest kierowane na innego klienta niż 5D. To szybkie, reporterskie body.

adalbert
10-09-2007, 23:52
Wydawałoby się, że mnie jako stosunkowo świeżego przesiadkowicza z N na C (5D konkretnie) powinno nieco zmartwić to, iż Nikon wypuszcza teraz tak dobrą (w zapowiedziach przynajmniej) puszkę jak D3 (przed przesiadką wahałem się nad d2x i 5D - wygrał ten drugi i to wcale nie ze względu na cenę).
Jest wręcz przeciwnie - 5D użytkuję od czerwca i jestem baaaaardzo zadowolony (poza AFem, który mnie nieco rozczarował) - D3 zapewne (po peanach CANONIERA Eda Betza - należy się spodziewać naprawdę dobrego korpusu z doskonałą matrycą http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=24736304
Aby być w pełni szczerym - podejrzewam, że gdybym w momencie przesiadki miał alternatywę 5D a D3 (zwłaszcza biorąc pod uwagę zaplecze "szklarniowe") zdecydowałbym się zapewne na pozostanie przy Nikonie - ale jak Ed Betz zauważył w którymś akapicie na forum dpreview "I feel that way about Nikon, I didn’t leave them, they left me"... on zastanawia się nad ponowną zmianą systemu... ja nie :) 1. Byłoby to zbyt kosztowne w moim przypadku 2. Za bardzo podobają mi się niektóre obiektywy canona, które już mam... i które zamierzam kupić :).
[Oczywiście mam świadomość różnicy cenowej pomiędzy 5D a D3 - żeby nie było :)]
Dlaczego w sumie cieszy mnie pojawienie się D3?
1. Do sklepów trafi dopiero w listopadzie - dostępny będzie zapewne u nas w grudniu - wkurzyłbym się zapewne, gdyby stało się to np. miesiąc po mojej przesiadce - tu mam już perspektywę 6 miesięczną...
2. JEST WRESZCIE JAKIŚ RUCH W ŻÓŁTYM OBOZIE - jest konkurencja :!: - i to naprawdę dobrze wróży na przyszłość
D3 IMHO wymusi na canonie odpowiedź.
Zakładam, że może to być np.
a. przyspieszenie premiery następcy 5D - co mnie cieszy o tyle, że docelowo drugi korpus w torbie to dla mnie oczywistość ---- crop mnie już nie pociąga (40d nie biorę pod uwagę właściwie tylko z tego powodu - czekam po prostu na kolejną puszkę FF)
LUB
b. nieco bardziej realną stanie się cena 1ds mkIII - może zejdzie do poziomu ok 20kzł - na poziom cenowy D3 bym nie liczył - w końcu 22MP musi więcej kosztować
c. ostatnie zakładane przeze mnie następstwo - to raczej życzeniowo :) - może canon doda następcy 5d uszczelnienia ? (wg tego, co czytałem w sieci - byłoby to doskonałe uzupełnienie dla 16MP, LiveView, 14bit, DigicIII i większej ilości krzyżowych pól AF) - ale to byłoby zerwaniem z zasadą "tylkojedynkowego" traktowania uszczelkami :-P

Kolekcjoner
11-09-2007, 00:07
OK, ale już leciwy. myślę, że wypuszczą cos nowszego, z matrycą nieco mniejszą niż w 1 Ds Mk3 - czyli około 16 MP
Wiesz tylko czy rzeczywiście tak będzie czy to bardziej wyobraźnia fanatyków canonierów wkłada te 16 Mpx do następcy 5D?

zależy o jakich parametrach body myślisz. To nie jest szczyt możliwości pod kątem ilości MP - fakt. Ale firma potrafi ułozyć na matrycy więcej, skoro na DX ma tez 12 MP. Czy taka matryca to staroć? Nie. Zdaje się, że ona jest lepsza niż ta z 5D (i to zmusi canona do wypuszczenia następcy 5D, więc się nie ma co obrażać, tylko trzeba się cieszyć). Patrząc tez pod względem ile MP wsadzono do nowiuśkiego 1D MK3 to matryca nikona też nie jest staroć. A o innych parametrach puszki D3 nie wspomnę, a też są ciekawe...
Po(...)

Pisząc staroć użyłem skrótu myślowego. Po prostu matryca FF 12 Mpx to nie jest żaden przełom technologiczny, ani nowość na którą Canon musi znaleźć odpowiedź jak tu niektórzy zdają się sugreować. To że ta w D3 jest lepsza nie wątpię w końcu spory czas je dzieli (w cyfrze wiek). Na ile lepsza to się dopiero okaże sam jestem ciekaw. A kto się obraża to nie wiem. Są tacy?
Co do jednego nie ma wątpliwości:

(...)Popularne to body nie będzie, ale i tak wiele osób na nie czekało i je kupi.
D3 jest kierowane na innego klienta niż 5D. To szybkie, reporterskie body.
I tu jest pies pogrzebany. Canon może nadal spać spokojnie obniżając ceny.
5D i D3 to zupełnie inny target rynkowy. I bezpośredniej konkurencji tu po prostu nie ma.

emisiaczek
11-09-2007, 00:22
canon moze spac spokojnie jak dlugo nikon nie zacznie robic kserokopiarek :)

grzanka
11-09-2007, 00:34
nikon zrobil canonowi psikusa. Wedlug danych papierowych lustro ktore w koncu namiesza na rynku. Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz canona w cenach i w nastepcy 5D

wojkij
11-09-2007, 01:13
I tu jest pies pogrzebany. Canon może nadal spać spokojnie obniżając ceny.
5D i D3 to zupełnie inny target rynkowy. I bezpośredniej konkurencji tu po prostu nie ma.

Nie do konca bym sie zgodzil, w teorii faktycznie macie racje ale w praktyce dla amatorow 5d puszka z bdb pelna matryca i reporterskimi 'dodatkami' moze byc lakomym kaskiem. Zwlaszcza ze cena nie jest specjalnie przesadzona. Roznica cenowa pomiedzy d3 a 5dmk2 moze tez nie byc jakas ogromna za pare miesiecy.

Konkurencja cisnie canona i bardzo dobrze, mniejsze firmy tez ostatnio chca urwac kawalek tortu, szkoda ze z niskiej polki. 5D mk2(3d, 7d, obojetnie), o dobra flaszke moge sie zalozyc, nie bedzie powtorka z 20d-30d. Napewno beda wszystkie bajery z 40d, pewnie uszczelnien nie bedzie(imo mniej by jedynek wtedy sprzedali), matryce tez pewnie poprawia, ale nie za wiele by zachodnia fotograficzna klasa srednia(bo profi na drobne nie patrza raczej) widziala sens dodania 20k do 1dsa.(czysty zysk!)

Czyli bedzie 5d z bajerami i ergonomia 40d. Czyli fajnie, ale bez rewelacji bo bledow(np autoiso) pewnie nie poprawia;). A jak konkurencja nie wypusci czegos jeszcze z ff(takie d200 z slabszym niz d3 ff za 7k) to dalej szary polak o ff moze poczytac co najwyzej, bo cena bedzie zaporowa;)

A cienszy filtr przed matryca czy uszczelnienia? Marzenia, kogo jak kogo ale merketingowcow od pozycjonowania produktow canon ma dobrych;)

Oby te nowosci nikona byly genialne, wszystkim bedzie lepiej dzieki temu;)

lempl
11-09-2007, 03:11
5d ma sie nijak do d3, chociazby ze zgledu na cene. Konkurencja dla niego jest d300, bo kosztowac bedzie podobnie a pomijajac wielkosc matrycy (i pewnie jakosc zdjec;) ) bije go na kazdym polu. Moim zdaniem sa szanse, ze wyjdzie i 5dmk2 i 3d. Jesli tak sie stanie, to 5d pewnie dostanie tylko LV i niska cene (albo nic nie dostanie i dalej beda go tluc w niezmienionej formie) a 3d duzo bajerow i malo fps. Czyli 3d zajmie obecne miejsce 5d a 5d zostanie amatorskim FF, oby:).
A tak swoja droga, to Hightlight Priority jest chyba najlepszym wynalazkiem jaki wstawili do nowych puszek.
No, musialem to w koncu z siebie wyrzucic;) Najlepsza funkcja!:)

MMM
11-09-2007, 07:55
Nikon robiąc D3 pokazał że może zrobić puszkę z małym obrazkiem. Aparat konkurencyjny do 5D to tylko i wyłącznie kwestia czasu.

Paulx
11-09-2007, 08:05
Czyli musial jednak przeprosic sie z CMOSem i pochylajac glowe przyznal,ze CCD to jednak lipa

akustyk
11-09-2007, 08:15
krotkie przeformulowanie (nie upieram sie, ze nietendencyjne):
Nikon pokazujac przedprodukcjne D3 pokazal, ze 5 lat po Canonie tez potrafi zrobic puszke z matryca FF o podobnej rozdzielczosci (1Ds mial 11Mpix).

fajnie. dobrze, ze w koncu jest jakas konkurencja. ale nie robmy z tego osiagniecia na miare odkrycia dynamitu.

a z tym optymizmem na temat konkurencji do 5D bym poczekal. jesli Nikon z takim bolem urodzil puszke majaca FF z raptem 12Mpix (ja wiem, ze "prawdziwy fotograf nie potrzebuje wiecej niz 12Mpix ani wyzej niz ISO 400", ale na chwile wrocmy na ziemie) i wstawil ja do korpusu z najwyzszej polki, to wyprodukowanie czegos na poziomie dzisiejszego 5D jeszcze troche mu zajmie. o poziomie spodziewanego wkrotce nastepcy 5D laskawie nie wspominam.

z drugiej strony: dokladnie tak samo nie spodziewalbym sie w nastepcy 5D uszczelek, wysokiej rozdzielczosci LCD i innych dodatkow istotnie poprawiajacych sam korpus. Canon jest co najmniej oporny w tej materii, a majac na uwadze sukces rynkowy 5D raczej na pewno nie zrobi z nastepca nic co istotnie wybiega ponad standardowe upgrade'y malymi kroczkami Canona (doladowanie Mpix, fps-ow, punktow AF, aktualizacja o ficzery spotykane w reszcie oferty DSLR: LV, 3", itd.). jak ktos spodziewa sie w Canonie jakiejs rewolucji (typu rozwiazanie MLU, programowalny DirectPrint Button, uszczelki... )to z Bogiem... niech sie jeszcze ze 20 lat spodziewa :(

Paulx
11-09-2007, 08:47
nie od razu Krakow zbudowano...

lempl
11-09-2007, 09:15
jak ktos spodziewa sie w Canonie jakiejs rewolucji (typu rozwiazanie MLU, programowalny DirectPrint Button, uszczelki... )to z Bogiem... niech sie jeszcze ze 20 lat spodziewa :(

Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem: takie rzeczy to tylko u Nikona;)

Wszystko czego Nikonowi potrzeba to dobra matryca. Jeśli na poletku FF powtórzy się historia znana z apsc to będzie naprawdę ciekawie.

akustyk
11-09-2007, 09:28
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem: takie rzeczy to tylko u Nikona;)

Nikon od dawna pakuje wiecej ficzerow w korpusy (inna kwestia na ile sensownych i na ile uzytecznych. ale w duzej czesci jednak rozsadnych) i tym przyciagal wielu entuzjastow. Canon korpusy ma bardziej ascetyczne a jego wklad w prace nad ergonomia... no nie mozna powiedziec, ze jest zerowy, ale zeby uzytkownicy od 15 lat blagali o MLU to, nazwijmy rzecz po imieniu, jest zenada

nie mowie, ze to czy to jest lepsze, bo i jedno i drugie po nauczeniu sie obslugi jest OK. ale jest inna filozofia i ta nikonowska chyba bardziej "ludzka" i raczej lepiej przyjmowana przez przecietnego uzytkownika

Wszystko czego Nikonowi potrzeba to dobra matryca. Jeśli na poletku FF powtórzy się historia znana z apsc to będzie naprawdę ciekawie.
tak realnie, to na polu APS-C Nikon ma dobre matryce. D40x, D80 czy D200 dla przecietnego uzytkownika sa spokojnie wystarczajace, i to z nawiazka - nawet w wysokich czulosciach. jesli D300 bedzie lepsze (a wyglada na to, ze jest) to nie ma o czym dyskutowac.

co do FF to problem jest wiekszy. tutaj klient jest nieco bardziej pro (albo - czesciej - za takiego sie uwaza) i dogodzenie mu graniczy z cudem, bo mozesz wypuscic matryce hiper-ekstra, a on sobie zacznie focic niebieskie niebo czy zarowki w ciemnym jak przyslowiowa d... murzyna pokoju :)
ale znowu... to co jest w D3 wyglada wstepnie dobrze. problem z dosc dziwnym, wydaje sie oportunistycznym (na poslizgu 1D III) adresowaniem tego korpusu. wydaje mi sie, ze Nikonowi potrzebna jest tylko dobra matryce wyzszej rozdzielczosci dla przyrodnikow, studyjnych itd. itp. a ze niespecjalnie wierze, ze taka matryca sie pojawi szybko, to inna para kaloszy ;)

adalbert
11-09-2007, 10:58
5d ma sie nijak do d3, chociazby ze zgledu na cene. Konkurencja dla niego jest d300, bo kosztowac bedzie podobnie a pomijajac wielkosc matrycy (i pewnie jakosc zdjec;) ) bije go na kazdym polu. Moim zdaniem sa szanse, ze wyjdzie i 5dmk2 i 3d. ...

...hmmm - dość odważne i w zasadzie niczym nieuzasadnione tezy o wypuszczeniu dwóch korpusów FF - to byłoby oczywiście piękne, gdyby oferta FF stała się bardziej urozmaicona - ale nie z księgowymi canona ;)
... nie wiem, czy dobrze zrozumiałem "bije go na każdym polu"? d300 bije 5D, czy odwrotnie? :-D bez urazy - ale zdanie jest tak skonstruowane, że nie ma pewności, co miałeś na myśli..... pomijając jednak ten szczegół - czy nie za wcześnie na takie opinie, gdy d300 jeszcze się nie pojawiła na rynku :?:

Kolekcjoner
11-09-2007, 15:28
Czyli musial jednak przeprosic sie z CMOSem i pochylajac glowe przyznal,ze CCD to jednak lipa

CCD - lipa mówisz - ryzykowna teza przyznam biorąc pod uwagę, że prawie wszystkie średnie formaty tego "dziadostwa" używają :mrgreen:.

...hmmm - dość odważne i w zasadzie niczym nieuzasadnione tezy o wypuszczeniu dwóch korpusów FF - to byłoby oczywiście piękne, gdyby oferta FF stała się bardziej urozmaicona - ale nie z księgowymi canona ;)
(...)

To stwierdzenie jest może i odważne ale z tego co mówił ten oficjel wynikało dość jasno, że skoro powiększa się rynek to powiększa się zróżnicowanie odbiorców w zwiazku z tym być może trzeba będzie zwiększyć ilość i zróżnicowanie puszek po to żeby zaspokoić te potrzeby. To oczywiście dość luźna interpretacja jego słów ale na tej podstawie można snuć przypuszczenie, że takie dwa FF (dla ludu i dla semi pro) są możliwe. Mogło to też oznaczać, że mają zamiar zagęścić ofertę na dole czyli następca 400D wyżej i być może jakiś upgrade 350-tki niżej.

adam_k
11-09-2007, 17:45

Jak byś miał więcej informacji to byś wiedział że cmosa nikon miał już w poprzednim modelu D2X i D2Xs jedyna różnica o crop 1.5 w D2X i FF w D3X

akustyk
11-09-2007, 17:53
Jak byś miał więcej informacji to byś wiedział że cmosa nikon miał już w poprzednim modelu D2X i D2Xs jedyna różnica o crop 1.5 w D2X i FF w D3X
albo tez: jakbys mial wiecej informacji, to bys wiedzial, ze CMOS w D2X a CMOS w D3 (bez X) to nie tylko kwestia przeskalowania, bo wedlug chocby wstepnych sampli widac, ze D3 nie szumi jak diabli :)

Paulx
11-09-2007, 18:15
ok sorki,ze mam mniej informacji i sorki za obraze nikona....

adam_k
11-09-2007, 18:20
a gdzie napisałem że to te same matryce? D3 szumi mniej bo pikselki nie są tak mocno upakowane jak w D2x:razz:

Mnie bardziej interesuje nowy 1ds mk3 ale jakoś mało tu o nim informacji wszyscy sie tylko podniecają 40D:sad:

Kolekcjoner
11-09-2007, 18:26
(...)
Mnie bardziej interesuje nowy 1ds mk3 ale jakoś mało tu o nim informacji wszyscy sie tylko podniecają 40D:sad:

Dziwisz się. Jakoś wątpię żeby po 1Ds-a ustawiały się u nas kolejki. Faktem jest jednak że dyskusja na wszystkich niemal forach toczy się tak jakby oferta Canona kończyła się na 1D mkIII. Cała nadzieja w snowboarderze ale ostatnio jakoś milczy :(. Do tego dochodzi fakt, że z tych wszyskich megawypasionych nowości to jedynie 40D jest realnie w sklepie i to w takiej cenie, że nawet najwięksi malkontenci zamknęli usta.

lempl
11-09-2007, 18:39
tak realnie, to na polu APS-C Nikon ma dobre matryce. D40x, D80 czy D200 dla przecietnego uzytkownika sa spokojnie wystarczajace, i to z nawiazka - nawet w wysokich czulosciach. jesli D300 bedzie lepsze (a wyglada na to, ze jest) to nie ma o czym dyskutowac.

Właśnie o to mi chodziło. Nikon w apsc wydaje się miec przewagę. Jak już nasycą rynek oczekujących d3, to być może przyjdzie czas na puszkę trochę wyżej pozycjonowaną niż 5d.

pomus
11-09-2007, 19:02

Widze ,ze na forum jest kilku ukrytych judaszy-nikonowcow,ktorzy nigdy nie zrozumieja,ze canon byl,jest i bedzie NO 1 !!!!!!!!!!!!!

Jacek_Z
11-09-2007, 20:41
Widze ,ze na forum jest kilku ukrytych judaszy-nikonowcow,ktorzy nigdy nie zrozumieja,ze canon byl,jest i bedzie NO 1 !!!!!!!!!!!!!
Dobra, przyznam się (choć się nie kryję), używam Nikona. Tylko dlaczego Judaszy?
1. Przypuśćmy, że canon jest no 1. I co z tego wynika?
2. To działa w obie strony. Na forum Nikona udzielają się także ludzie z tego forum. I to tacy tu dość znani, z tysiącami postów.
3. Rozumiem, że od osób zabierających obiektywne zdane (nie musisz znać wszystkich detali w systemie nikona) wolisz "swoich". Np canika który "kocha" 5D ;) do tego stopna, że ja mu muszę pisać, że to body jest świetne.
4. W pewnych elementach widzę jakąś przewagę konkretnego body canona nad nikonowskim body - i na odwrót. I co z tego? Użytkownik ma wybór, jest konkurencja. I dobrze.

akustyk
11-09-2007, 21:07
Dobra, przyznam się (choć się nie kryję), używam Nikona. Tylko dlaczego Judaszy?
bo troll pomus jest na tym forum tylko po to, zeby szczekac na tych, co nie maja Canona. moim zdaniem wdawanie sie w dyskusje mija sie z celem - delikwent pobije Cie doswiadczeniem :-D

w zasadzie, to jest prosba do moderatorow, zeby zrobic porzadek

Tomasz Golinski
11-09-2007, 21:11
Czerwona kartka już jest, jak będzie trzeba, to będą dalsze kroki ;) a chyba starczy nie karmić :)

Kolekcjoner
11-09-2007, 21:16
1. Przypuśćmy, że canon jest no 1. I co z tego wynika?
2. To działa w obie strony. Na forum Nikona udzielają się także ludzie z tego forum. I to tacy tu dość znani, z tysiącami postów.
3. Rozumiem, że od osób zabierających obiektywne zdane (nie musisz znać wszystkich detali w systemie nikona) wolisz "swoich". Np canika który "kocha" 5D ;) do tego stopna, że ja mu muszę pisać, że to body jest świetne.
4. W pewnych elementach widzę jakąś przewagę konkretnego body canona nad nikonowskim body - i na odwrót. I co z tego? Użytkownik ma wybór, jest konkurencja. I dobrze.

Jacku po prostu nie ma co tym się przejmować. Takie zdarzenia są wszędzie. Przy czym mam wrażenie, że na obu forach temperatura dziwnie się podniosła. I to niestety w niedobrą stronę.

akustyk
11-09-2007, 21:17
Czerwona kartka już jest, jak będzie trzeba, to będą dalsze kroki ;) a chyba starczy nie karmić :)

no... staszek szybki jest! :)

wojkij
11-09-2007, 21:23
Przeciez on zartowal, przynajmniej moim zdaniem...

Z drugiej strony kto to tam wie, na onecie zawsze wiary nie daje ze taka glupota jest mozliwa i biore za malo wyszukany zart...

O czym my tu, 40D bardzo fajna pucha, pomacalem dzisiaj i chyba wezme zwlaszcza ze cena zadowalajaca. Z drugiej strony gdybym nie mial szkla i osprzetu to napewno poczekal bym na d300. Dali rade z ta puszka, inna liga troche ze specyfikacji wychodzi...

Kolekcjoner
11-09-2007, 21:52
Przeciez on zartowal, przynajmniej moim zdaniem...

Z drugiej strony kto to tam wie, na onecie zawsze wiary nie daje ze taka glupota jest mozliwa i biore za malo wyszukany zart...

O czym my tu, 40D bardzo fajna pucha, pomacalem dzisiaj i chyba wezme zwlaszcza ze cena zadowalajaca. Z drugiej strony gdybym nie mial szkla i osprzetu to napewno poczekal bym na d300. Dali rade z ta puszka, inna liga troche ze specyfikacji wychodzi...

Z tym D300 to fajna pucha tyle, że znów jak się tym papierom przyjrzeć to do tego i owego można mieć zastrzeżenie. Także bardzo dużo tu zależy od tego kto patrzy. Wcale sprawa nie jest tak jednoznaczna. Po za tym cena zabija.

snowboarder
11-09-2007, 22:43
Dziwisz się. Jakoś wątpię żeby po 1Ds-a ustawiały się u nas kolejki. Faktem jest jednak że dyskusja na wszystkich niemal forach toczy się tak jakby oferta Canona kończyła się na 1D mkIII. Cała nadzieja w snowboarderze ale ostatnio jakoś milczy :(...

No prosze, wywolales mnie do tablicy ;-)

Ja zdecydowanie chce kupic nowego 1Ds-a, ale nawet przy
nieograniczonym budzecie trzeba by byc idiota, zeby teraz nie zaczekac,
chocby do wiosny.

Po pierwsze cena - gdy pokaze sie D3 na rynku i (byc moze) Nikon
zapowie D3x z wiekszym sensorem, to sie sytuacja drastycznie zmieni
i cena 1Ds-a moze spasc. Niby zadko sie zdarzaja szybkie spadki,
ale Apple np wlasnie obnizyl cene iPhone'a o $200 w dwa miesiace po
wprowadzeniu (i tak jest to super urzadzenie i nie zaluje :lol:)

Po drugie kwestia AF - wydaje mi sie, ze musi to byc identyczny modul
jak 1D MKIII zatem cos musi byc wyjasnione-powiedziane.

Po trzecie 5D MKII - jesli mialby choc nieco poprawiona
szczelnosc i AF plus 14-bitowe 16MP, to zakup 1Ds MkIII robi sie
dosc problematyczny... Choc jest to dosc oczywiste dla Canona,
wiec najprawdopodobniej bedzie to 40D z FF i raczej nic wiecej.

A po trzecie bis - zdjecia z 5D sa po prostu odlotowe i jesli nowa
wersja bedzie 16MP z 14-bitowym kolorem, moze sie okazac totalnym hitem.
Bedac tydzien temu w Chicago zrobilem maly eksperyment -
zrobilem jedno zdjecie 16-35L II i wycialem jego srodkowa czesc
do panoramicznego kadru a potem zrobilem druga panorame z 4 zdjec z 50L.
Ta druga panorama ma 10000 pixli szerokosci.
Czyli jakies 70Mp jesli by byla wycietym fragmentem jednej klatki.
Zdjecia sa rozne, az tak poswiecac jednego zachodu slonca
na testy mi sie nie chcialo. Ale pewne wnioski mozna wyciagnac.
Detale na duzym pliku sa odlotowe, ale jak duzy ma byc druk, by zobaczyc
roznice? Nie mam jeszcze ostatecznych rezultatow, ale wydaje sie,
ze musi byc dosc duzy :-)
Poza tym pewne tematy, jak budynki lepiej daja sie uprez'owac
niz inne, pojawily sie tez nowe programy do uprez'u ktore daja niezle
wyniki.

Takze oczywiscie porownanie 12MP 5D do 21MP 1Ds MkIII bedzie dosc
nierowne dla tego pierwszego, ale 16MP 5D II a 21 MP 1Ds MkIII
- oba w nowej technologii, ze slabszym filtrem itd,
rezultat moze byc bardzo bliski ...

Dla uzupelnienina obie fotki - pierwsza z 16-35 II, druga
- sklejona z 4 50L. Reszta zdjec z Chicago tu: http://www.wildlifeland.com/Chicago/

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wildlifeland.com/Chicago/pictures/chicago_0235.jpg)

źródło (http://www.wildlifeland.com/Chicago/pictures/ChicagoPano.jpg)

Ciekawe jak Canon rozwiaze usytuowanie rynkowe nowego 5D
a nowy 1Ds MkIII. Gdyby nie bylo D3 i przede wszystkim D300, to 5D bylby
bardzo prostym aparatem z dobrym sensorem, jak do tej pory.
Ale D300 udowadnia, ze mozna miec profesjonalny AF i dobra
puszke za grosze. Czyli jesli 5D II bedzie nadal prostym aparatem,
to forumowicze nie pozostawia na Canonie suchej nitki.
A jak bedzie za dobry, to wielu - jak ja - sie dwa razy zastanowi zanim
kupi 1Ds MkIII...

Arkan
11-09-2007, 23:09
...
Po trzecie 5D MKII - jesli mialby choc nieco poprawiona
szczelnosc i AF plus 14-bitowe 16MP, to zakup 1Ds MkIII robi sie
dosc problematyczny... Choc jest to dosc oczywiste dla Canona,
wiec najprawdopodobniej bedzie to 40D z FF i raczej nic wiecej.

[...]

..... Czyli jesli 5D II bedzie nadal prostym aparatem,
kupi 1Ds MkIII...

Jeśli będzie tak jak piszesz, albo (co nie daj Bóg) władują do niego te 16MP wyjęte z 1ds mk2, to oleję C. Nie kupię ds-a mk3, bo nie potrzebuję 22mp i wolałbym nawet te 12mp, które mam teraz, ale w porządnym body. Jak mi znowu zaserwują taką amatorszczyzne jak mam w 5d (choć zdjęcia robi swietne), to się chyba lekko zastanowię nad zmianą barw..

Kolekcjoner
11-09-2007, 23:27
(....)
Ciekawe jak Canon rozwiaze usytuowanie rynkowe nowego 5D
a nowy 1Ds MkIII. Gdyby nie bylo D3 i przede wszystkim D300, to 5D bylby
bardzo prostym aparatem z dobrym sensorem, jak do tej pory.
Ale D300 udowadnia, ze mozna miec profesjonalny AF i dobra
puszke za grosze. Czyli jesli 5D II bedzie nadal prostym aparatem,
kupi 1Ds MkIII...

Canon będzie miał nie lada zgryz z tym co dać, a czego nie w nowym 5D. Być może rzeczywiście będzie możliwy taki scenariusz, że zrobią dwie puszki. Być może prawdą jest to co mówi ten oficjel, że tak duży rozrost rynku dslr wymusi większą ilość puszek dla różnych odbiorców.

snowboarder
11-09-2007, 23:29
Jeśli będzie tak jak piszesz, albo (co nie daj Bóg) władują do niego te 16MP wyjęte z 1ds mk2, to oleję C. Nie kupię ds-a mk3, bo nie potrzebuję 22mp i wolałbym nawet te 12mp, które mam teraz, ale w porządnym body. Jak mi znowu zaserwują taką amatorszczyzne jak mam w 5d (choć zdjęcia robi swietne), to się chyba lekko zastanowię nad zmianą barw..

No wlasnie, raptem sie okazuje, ze to co bylo slaboscia Nikona,
wychodzi mu na zdrowie. Nikon ma oczywisty podzial -
drogi FF, tani DX, wiec mozna tam wsadzic dobra puszke, bo
wewnetrznej konkurencji nie ma.
W Canonie 5D byl hitem, ale teraz nie ma tego jak ugryzc...
Moim zdaniem jedyne zdrowe rozwiazanie to wprowadzenie
oslawionego 3D. Zachowanie 5D jako tani FF, za powiedzmy $2-2.4K,
AF z 40D, bez uszczelnien, 12-14MP ale 14-bit color.
3D bylby mini 1Ds MKIII, to samo tylko bez gripa, z powiedzmy 16MP
za $4-5K. I dla superwymagajacych 1Ds MKIII za $7K.

Wtedy nadal jest miejsce dla 10fps 1D MKIII za $4K

możliwy taki scenariusz, że zrobią dwie puszki.

dobre - naraz napisalismy to samo :-)

adalbert
11-09-2007, 23:43
Pozostaje tylko zadać pytanie, czy byli przygotowani na taką sytuację, która się wytworzyła po zaprezentowaniu D3.
3D z uszczelnieniami i 16MP za 4-5$ - czyli baby-1Ds - to obawiam się marzenie ściętej głowy - przynajmniej w bliższej perspektywie czasowej - podkopałby znacznie sprzedaż 1Ds MkIII.
Pozostanie zapewne na razie oczekiwać 5D MkII z 16MP ...ale w puszce jak dotychczas.
Chciałbym się mylić :)
Miejmy nadzieję, że doskonała sprzedaż (oby) D3 zmusi canona do szybkiej reakcji.

adam_k
11-09-2007, 23:55
Ja zdecydowanie chce kupic nowego 1Ds-a, ale nawet przy
nieograniczonym budzecie trzeba by byc idiota, zeby teraz nie zaczekac,
chocby do wiosny.

cena nie jest taka straszna bo na poziomie poprzednika (1ds MK2) i w jednym z Krakowskich sklepów pojawiła się oferta za 27399 brutto (netto ok. 22458 )
Mnie raczej powstrzymuje obawa przed pierwszymi egzemplarzami

Kolekcjoner
12-09-2007, 00:24
Pozostaje tylko zadać pytanie, czy byli przygotowani na taką sytuację, która się wytworzyła po zaprezentowaniu D3.
3D z uszczelnieniami i 16MP za 4-5$ - czyli baby-1Ds - to obawiam się marzenie ściętej głowy - przynajmniej w bliższej perspektywie czasowej - podkopałby znacznie sprzedaż 1Ds MkIII.
Pozostanie zapewne na razie oczekiwać 5D MkII z 16MP ...ale w puszce jak dotychczas.
Chciałbym się mylić :)
Miejmy nadzieję, że doskonała sprzedaż (oby) D3 zmusi canona do szybkiej reakcji.

Ja bym nie demonizował kwestii sprzedaży 1Ds, bo z tego że raczej nie będą to miliony sztuk raczej Canon sobie zdaje sprawę. Podejrzewam też że cena nowego smarka jest wynikiem tego że Canon wie, że nowego Nikona o dużej rozdzielczości nie będzie - przynajmniej w bliższej perspektywie czasu. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że włożenie matrycy 16 mpx do 3D (tak go nazwijmy) nie spowoduje zbyt dużej konkurencji, bo nie da się prawdopodbnie przy tej rozdzielczosci tak osłabić filtru AA jak się to udało w 1Ds mkIII. Co w sposób widoczny będzie pozycjonować te puszki. Przecież to już jest ten pozoim, że po pierwsze decydują szczegóły po drugie kupują to już bardzo świadomi użytkownicy.

Jest jeszcze jedna kwestia - cena. Nie wierzę osobiście w jakieś duże obniżki ceny Desesa. On ma tyle kosztować. Choćby dla prestiżu kupującego. To jest numer jeden u Canona i ma być drogi nawet bardzo drogi i nie sądzę żeby Canon odpuścił. Do tego jego rynkiem myślę, że bedzie też częściowo rynek średnich formatów. Tutaj myślę też, że jeżeli firmy będą spały to mogą się mocno przejechać. Zwłaszcza że jak na rynek MF to 1Ds mkIII to taniocha.

Jacek_Z
12-09-2007, 00:47
.... Do tego jego rynkiem myślę, że bedzie też częściowo rynek średnich formatów. Tutaj myślę też, że jeżeli firmy będą spały to mogą się mocno przejechać. Zwłaszcza że jak na rynek MF to 1Ds mkIII to taniocha.
no nie taka taniocha. W pstryku ścianka ZD kosztuje 33 tys brutto, a ma porównywalnie dużo - 22 MP na 2x większej powierzchni. Czyli przewagę w plastyce obrazu większą niż FF nad body z cropami. Wolę już dołożyć i kupić ściankę.

Kolekcjoner
12-09-2007, 00:48
no nie taka taniocha. W pstryku ścianka ZD kosztuje 33 tys brutto, a ma porównywalnie dużo - 22 MP na 2x większej powierzchni. Czyli przewagę w plastyce obrazu większą niż FF nad body z cropami. Wolę już dołożyć i kupić ściankę.

Cieszyć się należy że tak jest, bo dotąd cena tej Mamyi była kosmiczna. Możemy póki co porównywać tylko ceny sugerowane, bo Ds-a w sklepie nie ma a sugerowana cena Mamyi jest ...lepiej nie wspominać.

Jacek_Z
12-09-2007, 00:52
Tania nie jest (reszta systemu kosztuje niestety też sporo)
Kosmiczne to są ceny Hasela, nawet te ze ściankami o porównywalnej ilości MP są dwa - trzy razy droższe

scooter
13-09-2007, 14:01
i jeszcze kwestia mobilności sprzętu .... ds ma moim zdaniem całkiem dobrą pozycję na rynku profi ...

JAH-EL
15-09-2007, 18:32
Nowości Canona...? :lol:

źródło (http://img403.imageshack.us/img403/2448/180isic2.jpg)

Melonpl
15-09-2007, 18:37
3.5 ...tylko czemu takie ciemne.... ?

jotes25
15-09-2007, 18:41
Może dlatego, że to obiektyw macro?? :lol:

chavez
15-09-2007, 19:42
Napewno ten obiektyw ma ISa?

JAH-EL
15-09-2007, 19:43
EF 180 f/3.5L IS Macro USM

EDIT: chavez, właśnie o to mi chodziło.

Robson01
16-09-2007, 00:29
Bez IS to jest juz od jakiegoś czasu.

Cyborg
16-09-2007, 12:05
EF 180 f/3.5L IS Macro USM

EDIT: chavez, właśnie o to mi chodziło.

Nie ma się co podniecać. To zwykła literówka. To zdjęcie było prezentowane w "Lens Work" jako przykład dla obecnego 180/3.5 Macro.