Zobacz pełną wersję : Nowości Canona!
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
Tomasz Golinski
10-01-2008, 22:41
Poezję przeniosłem do dedykowanego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=6548
Zobaczycie, ze nic teraz nie bedzie. Tylko maly update 400D,
z tym rewelacyjnym canonowskim 3" lcd...
Slowo, przez ten okropny lcd praktycznie nie uzywam
mojego 40D, bo mi sie za kazdym razem niedobrze robi,
gdy na niego spojrze... Ja bym bardzo prosil Canona, jesli w nowym 5D II
uzycie hirez lcd jest niemozliwe (no bo te 2 centy dodatkowo
zrojnowalyby nasza kochana firme), to bardzo prosze o zostawienie
takiego lcd, jak teraz jest w 5D, blagam, nie wkladajcie tam tego
rzygownie niebieskawego 3" syfu, pleeeeease.....
Obiema rekami sie podpisuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
Ja licze po cichu ze podobnie jak to uczynil Nikon w swoim D300 iD3 rowniez i my, uzytkownicy Canonow dostaniemy W KONCU mozliwosc rozwiazania samemu problemow typu FF/BF. To wstyd zeby trzeba bylo wysylac do serwisu w Warszawie bo szkielko zle ostrzy. 3 tygodnie czekac na odbior a w miedzyczasie dostawac fotki jakie z serwisu dostal marekb. Mysle ze niejedna osoba powitalaby takie rozwiazanie z otwartymi ramionami, a serwis na Zytniej skracalby czas oczekiwania na skalibrowany sprzet.
Podobno nadzieja matka glupich ale moze....
PRosze w modlitwach zeby sie to stalo.....
Obiema rekami sie podpisuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
PRosze w modlitwach zeby sie to stalo.....
Dałeś za mało WYKRZYKNIKÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie czepiaj sie.
W kazdym razie o dobre piwo moge sie zalozyc ze jednak bedzie lcd z 40d, nie beda sie rozdrabniac w zamawianie 5 roznych modeli wyswietlacza(bo pewnie sony albo inny samsung im to robi) ;)
Nie czepiaj sie.
W kazdym razie o dobre piwo moge sie zalozyc ze jednak bedzie lcd z 40d, nie beda sie rozdrabniac w zamawianie 5 roznych modeli wyswietlacza(bo pewnie sony albo inny samsung im to robi) ;)
ja sie tak zastanawiam, i wydaje mi sie ze jednak dadza cos lepszego niz w 40d, na bank nie jedna zjebkę dostało za ten chłam z tyłu. a700 i d300 maja fajne juz a koszt raczej w masówce nie az tak duzo wiekszy, chyba :)
Tak na marginesie jeśli przewidywania się sprawdzą to w ogóle na następcę 5D nie warto czekać. Co mądrzejsi (np. Niedźwiedź) już dawno na to wpadli i pozbyli się 5D kiedy jeszcze cena tak strasznie nie spadła .
Nawet jeśli dadzą AF taki jak w 40D to przy matrycy rozmiaru małego obrazka punkty będą i tak beznadziejnie skupione w środku (tak samo jak w Nikonie D3 - D300). W praktyce więc to sobie można darować ich używanie, szczególnie gdy ma się jasne szkła bo wtedy środkowy lepszy (a kto kupuje ciemne do 5D?).
Kolekcjoner
12-01-2008, 21:55
Tak na marginesie jeśli przewidywania się sprawdzą to w ogóle na następcę 5D nie warto czekać. Co mądrzejsi (np. Niedźwiedź) już dawno na to wpadli i pozbyli się 5D kiedy jeszcze cena tak strasznie nie spadła .
Nawet jeśli dadzą AF taki jak w 40D to przy matrycy rozmiaru małego obrazka punkty będą i tak beznadziejnie skupione w środku (tak samo jak w Nikonie D3 - D300). W praktyce więc to sobie można darować ich używanie, szczególnie gdy ma się jasne szkła bo wtedy środkowy lepszy (a kto kupuje ciemne do 5D?).
Jasne to w ogóle będzie jedna wielka lipa i szkoda czasu tracić. W szczególności na rozpisywanie się na tym forum 8). Lepiej zmienić piaskownicę.
Oj, Nikoniarze żyją z tym w D3 to chyba i my damy radę ;)
szczerze mowiac, to * mnie obchodza punkty AF, bo uzywam praktycznie tylko centralnego. natomiast niedroga i zaje* dobra matryca FF (z proporcjonalnej wielkosci celownikiem) jak najbardziej mnie obchodzi. odswiezona o nowe mozliwosci w linii Canona.
kto i gdzie powiedzial, ze 5D i jego nastepcy to ma byc sprzet z szybkim AF? skad przypuszczenie, ze sprzet, ktory schodzi jak cieple buleczki wsrod fotografow studyjnych i landszafciarzy do ktorych jest adresowany, mialby byc przeksztalcony w szybkopstryka, ktorych Canon ma juz 2 zupelnie rozsadne linie (tansze - 40D, drozsze 1D)?
zrobienie przez Canona czegos takiego jest bez sensu. zagraza sprzedazy korpusow do fotografii akcji (40D/1D) a jednoczesnie zazyna znoszaca zlote jaja kure dla ww. landszafciarzy/studyjnych.
kompletna bzdura
MacGyver
12-01-2008, 23:12
...zrobienie przez Canona czegos takiego jest bez sensu. zagraza sprzedazy korpusow do fotografii akcji (40D/1D) a jednoczesnie zazyna znoszaca zlote jaja kure dla ww. landszafciarzy/studyjnych.
kompletna bzdura
Fakt, gdyby Canon wypościł teraz szybki jak karabin maszynowy pełnoklatkowy aparat z genialnym AF za 3,5 - 4 k$ to mógłby od razu zaprzestać produkcji 1DMkIII, bo kto by je kupił (poza "ptaszarzami" i fotografami sportów lotniczych) :-)
kto i gdzie powiedzial, ze 5D i jego nastepcy to ma byc sprzet z szybkim AF? skad przypuszczenie, ze sprzet, ktory schodzi jak cieple buleczki wsrod fotografow studyjnych i landszafciarzy do ktorych jest adresowany, mialby byc przeksztalcony w szybkopstryka
Ale kto o tym mówi? Ja pisałem o AF-ie a konkretnie o rozmieszczeniu punktów. Wg mnie pozostałe ulepszenia 30D -> 40D są śmiechu warte a właśnie główną zaletą 40D jest lepszy AF a konkretnie używalne wszystkie krzyżowe punkty a nie tylko centralny.
Kolekcjoner
13-01-2008, 13:06
(....)Wg mnie pozostałe ulepszenia 30D -> 40D są śmiechu warte a właśnie główną zaletą 40D jest lepszy AF a konkretnie używalne wszystkie krzyżowe punkty a nie tylko centralny.
Dla mnie inne ulepszenia 40-tki są ważniejsze niż AF. AF 30-tki mi w zupełności wystarcza za to brak mi kilku rzeczy, które ma 40-tka. Jeśli Canon dałby mi to samo + FF z małymi szumami byłbym bardzo zobowiązany 8). Jak będzie mi potrzebny AF z jedynek to sobie sprawię jedynkę. Tutaj mam bardzo podobne "chcenia" jak akustyk.
hehe
tuz po premierze 5d mkII rozlegnie sie glosne "a nie mowilem?".
i zostań tu dzisiaj prorokiem :)
privilege
13-01-2008, 14:39
W sumie to tak czy inaczej będzie dobrze :)
zdecydowany jestem na 5D ale akurat teraz jest taki okres że wszędzie remanenty , skończył się rok nie ma cash-backu i za kilka dni PMA więc dałem sobie jeszcze te kilka tygodni. Jak nowy 5D będzie lepszy i będzie mnie na niego stać to wybiorę właśnie jego jeśli okaże się że zastosowana kosmetyka przez Canona nie jest warta dopłaty wybiorę dobrego starego 5D i też będę chappy :) Jedyna rzecz jaka mnie powoli denerwuje to to kiedy za każdym razem wchodzę tu albo na depriev i nic nowego nie znajduje na temat następcy 5D ale myśle że wszyscy tak mamy :) więc szansa na zostanie prorokiem jest spora ...
Prezent pod choinkę dla narzekających na LCD: http://www.canon.com/news/2007/dec25e.html
Ci, co mieli/mają ThinkPada z IPS, czują bluesa ;)
wybiorę dobrego starego 5D i też będę chappy :)
Znaczy się jak ta karma dla psów ?
dowcipnis :)
privilege
14-01-2008, 19:43
Niektórym to wszystko się z żarciem kojarzy ;) rozumiem że te zwidy to od czekania na nowości Canona ,zresztą amerykańcy też maja podobne objawy i przecieki ;)
...pozdrawiam ...
napisał dwdmguy - 18 hours ago
AND I hear from the Canon Reps' from Bangladesh's brother that it will come out at LiveAid III sometime after January but not later then '2011.
--
Regards,
Tom
Przynajmniej znamy już datę oficjalnej premiery nowości:
http://www.canon.pl/savethedate/
Nevermind
15-01-2008, 23:54
"wiosenna kolekcja canona" - brzmi dumnie :)
kurde już nie moge się doczekać... jak będzie nowe 5D z 16mpix to biorę :)
co za różnica 12mpix czy 16mpix?
Masz jakiś pomysł na 16, gdzie 12 bedzie za mało?
chłopaki - no zrozumcie mnie :)
Dla mnie będzie zawsze mało... robię krajobraziki (głównie) i jestem nienasycony pixelowo....
Masz jakiś pomysł na 16, gdzie 12 bedzie za mało?
mowa jest oczywiście o pixelach a nie bitach, bo na 16 bitów to ja mam pomysł :-)
chłopaki - no zrozumcie mnie :)
Dla mnie będzie zawsze mało... robię krajobraziki (głównie) i jestem nienasycony pixelowo....
No to teraz już naprawdę nie rozumiem. Gdybyś robił sport i potrzebował często cropować z dużego obrazka to OK, może te 4mpix robi różnicę. Ale w landszafcie? 12 vs 16? Nie sądzę. Czy nie powinieneś raczej chcieć większej rozpietości tonalnej? Albo multispota? Podnoszenia lustra pod guzikiem, a nie zaszytego w menu? itd?
niech mu i ujma pikseli, byle przy AF byli hojni :mrgreen:
niech mu i ujma pikseli, byle przy AF byli hojni :mrgreen:
Amen. Bo inaczej to będzie największa wtopa wśród nowości na rynku.
snowboarder
16-01-2008, 00:37
Ale w landszafcie? 12 vs 16? Nie sądzę
Bo problemem sa oczekiwania vs rzeczywistosc.
Ja np mialem ogromne oczekiwania, ze 21MP vs 12MP da mi wiecej
szczegolow ;-) Poki co tego nie widze na zadnym przykladzie.
Co wiecej, wiekszosc testujacych tego nie widzi...
Wiec czego sie spodziewac od 16MP? Zalezy "jakie" to pixle,
na ile przez Canona "wygladzone"...
A w ogole to nie ma o czym gadac, bo nowego 5D teraz nie bedzie.
Tylko Rebel z 3" LCD.
Bo problemem sa oczekiwania vs rzeczywistosc.
Ja np mialem ogromne oczekiwania, ze 21MP vs 12MP da mi wiecej
szczegolow ;-) Poki co tego nie widze na zadnym przykladzie.
Co wiecej, wiekszosc testujacych tego nie widzi...
Wiec czego sie spodziewac od 16MP? Zalezy "jakie" to pixle,
na ile przez Canona "wygladzone"...
Tylko Rebel z 3" LCD.
Problemem jest to, że matryca w 5d, to jest ostatnia rzecz, którą C powinien w tej puszce poprawić. Gdyby do obecnej 5-ki dołożyć AF z jedynki + jedynkowe tryby pomiaru światła (np spot powiązany z aktywnym punktem AF), a do tego jakikolwiek działający odkurzacz) to byłaby puszka mogąca konkurować (pod względem jakości obrazu) ze wszyskim co jest na rynku w małym obrazku.
Dlaczego przewidujesz 3" LCD? IMO to będzie 3,5" jak nic. I nowy kit o stałym świetle 5.6 - z IS-em 4-tej generacji (5 działek przysłony) :lol:
Kolekcjoner
16-01-2008, 01:22
(....)Gdyby do obecnej 5-ki dołożyć AF z jedynki + jedynkowe tryby pomiaru światła (np spot powiązany z aktywnym punktem AF), a do tego jakikolwiek działający odkurzacz) to (....) ... by wyszła jedynka i kosztowałaby tyle co jedynka, a nie o to chodzi.
(....)byłaby puszka mogąca konkurować (pod względem jakości obrazu) ze wszyskim co jest na rynku w małym obrazku.
Każda puszka FF będzie konkurować pod względem jakości obrazu ze wszystkimi innymi 8).
No... rozgrzewacie się.. tego mi brakowało -.. do 24go jeszcze z 50 stron czytania bedzie ;)
Kolekcjoner
16-01-2008, 02:41
W sumie nic złego by się nie stało gdyby premiera następcy 5D była na Photokinie. Może wszadzą tam już, któreś z nowych technologii nad którymi ślęczą ;) już jakiś czas. Zmiany kosmetyczne są możliwe tylko po co jak się ma szanse zmienić więcej niż tylko ekranik i soft.
Niestety może to spowodować chwilową korektę cen 5D w górę.
... by wyszła jedynka i kosztowałaby tyle co jedynka, a nie o to chodzi....
Nie wyszłaby jedynka, tylko co najwyżej trójka. Układ AF nie jest jedyną różnicą pomiędzy obecnymi jedynkami i 5d. A chodzi dokładnie o to aby w dobrej puszce jaką jest 5d poprawić to co jest skopane - a jest to głównie układ AF.
Co do konkurencji w zakresie jakości obrazu, to pomimo znacznie nowszych konstrukcji jakimi są D3 i DS3 jakoś nie widać powalajacych przewag w obrazie. Natomiast zawodny AF (szczególnie bolesne przy jasnych szkłach na pełnej dziurze) powoduje, że pewność pracy piątką w stosunku do jedynek jest niezadowalająca.
A skąd takie info? Ktoś na dpreview puścił taką plotkę, to informacja z tamtąd?
Przynajmniej znamy już datę oficjalnej premiery nowości:
http://www.canon.pl/savethedate/
24 january - save the date
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a ja tam obstawiam 100 zeta ze bedzie.
krzysiek29
16-01-2008, 11:52
Też dopiszę się do listy życzeń; 100-400 IS chciałbym z nowszym IS - tak ze 4 EV. :razz:
pozdrawiam Krzysiek
Mogę przyjmować na 5% prowizji :-)
Zakład 1. Następca 5D na PMA 2008.
1: Będzie
Luft 100zł
*** razem 100zł
2: Nie będzie.
*** na razie nikt ***
"wiosenna kolekcja canona" - brzmi dumnie :)
A podejrzewam, skończy się na 450D (w profilu dSLR) ...
Też dopiszę się do listy życzeń; 100-400 IS chciałbym z nowszym IS - tak ze 4 EV. :razz:
pozdrawiam Krzysiek
A masz 100-400 ze starym IS ? Nie zauważyułem, żeby był potrzebny upgrade IS, jeśli już, to możnaby pokusić się o f/4 w całym zakresie, no ale to cena pewnie zabije... 200-400 VR f/4 kosztuje ponad 20k...
Mogę przyjmować na 5% prowizji :-)
Zakład 1. Następca 5D na PMA 2008.
1: Będzie
Luft 100zł
*** razem 100zł
2: Nie będzie.
*** na razie nikt ***
ooo, broker się znalazł ;)
Obstawiam nowy korpus xD na PMA ;)
Nie zauważyułem, żeby był potrzebny upgrade IS, jeśli już, to możnaby pokusić się o f/4 w całym zakresie, no ale to cena pewnie zabije... 200-400 VR f/4 kosztuje ponad 20k...
A ja zwauważyłem. 2 EV to ma teraz każda stabilizacja matrycy. A tutaj można pokusić się już o 4 EV. 100-400 ma IS-a pierwszej generacji, więc mało skutecznego jak na dzisiejsze standardy.
A masz 100-400 ze starym IS ? Nie zauważyułem, żeby był potrzebny upgrade IS
A ja zauważyłem.
jeśli już, to możnaby pokusić się o f/4 w całym zakresie, no ale to cena pewnie zabije
Bardziej waga niż cena mogłaby zabic :roll: . Światło może zostać, ale optycznie mogliby go podciągnąć jak to zrobili z 70-200 f4 IS L.
privilege
16-01-2008, 16:51
Za morzem mówią że jeśli chodzi o 5D to nie będzie absolutnie żadnych przecieków !!! .......żadnych !!!
Puszka ma być uszczelniona :)
Nevermind
16-01-2008, 17:51
Myślicie że wypuszczą teraz 800 i 200 ?
Gringo997
16-01-2008, 18:03
A podejrzewam, skończy się na 450D (w profilu dSLR) ...
400D ledwo sie zadomowil a juz go beda wymieniac?? nie sadze...
podsumujmy
koniec 2006 - wychodzi 400D
polowa 2007 - wychodzi 40D i 1D III oraz 1Ds III
wiec jezeli wydali nowe wersje z polki amatorskiej, pol-amatorskiej oraz profesjoinalnej to co moga teraz zaprezentowac jak nie nastepce 5D???
Kolekcjoner
16-01-2008, 18:16
podsumujmy
koniec 2006 - wychodzi 400D
polowa 2007 - wychodzi 40D i 1D III oraz 1Ds III
wiec jezeli wydali nowe wersje z polki amatorskiej, pol-amatorskiej oraz profesjoinalnej to co moga teraz zaprezentowac jak nie nastepce 5D???
Wedle canonowego klendarza ;) 450D powinien być teraz.
Wedle canonowego klendarza ;) 450D powinien być teraz.
A kiedy powinien być 5d mk II wedle owego kalendarza ?
Rok temu? :mrgreen:
Mija już prawie 18 miesięcy od premiery 400d, a taki jest cykl wymiany modeli u Canona. Zresztą chodzą słuchy, że ma być skrócony do 12 miesięcy, bo w segmencie amatorskim zarabia się największe pieniądze i jest największa konkurencja.
Kolekcjoner
16-01-2008, 18:40
Najpóźniej w sierpniu 2007 :lol: :lol:
https://canon-board.info/imgimported/2007/06/evil2-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/evil2.gif).
Ciekaw jestem jak będzie wyglądała cena 5D po wejściu nowszej wersji, czy stanieje jakoś znacząco do końca roku.
Nevermind
16-01-2008, 19:01
pewnie tak. Chyba , ze coś poważnie spieprzą w nowej 5.
wygląda, że nie będzie 5d mkII na wiosnę :-(
http://www.canonrumors.com/index.php?m=01&y=08&entry=entry080115-154051
wygląda, że nie będzie 5d mkII na wiosnę :-(
http://www.canonrumors.com/index.php?m=01&y=08&entry=entry080115-154051
Mnie tam rybka, ale skoro owe Osobowe Źródło Informacji mówi, że: "We just introduced 2 cameras last year - it will not be until the Fall until we do anything with the 5D line.", a innym z obliczeń wychodzi jednak, że trzy, to brzmi to mało wiarygodnie... ;)
PS
Poza tym cytowane zdanie od strony formalnej jest jak najbardziej prawdziwe :mrgreen:
glupoty jakies...
na 98% musza cos wypuscic bo systematycznie zostaja w tyle, teraz to tylko starenkie 5d jeszcze jakos sie trzyma...
no i ciekawa sprawa z 450d, znow planuja wsadzic tam wieksza matryce niż w wyzej pozycjonowanym modelu? przeciez TO JEST CHORE, w co oni sie z nami bawia...
Nikon niech sie zbierze w sobie i zrobi takie d5 16 mpix FF uszczelniony, dobry AF z mniejsza szybkostrzelnoscia, to moze wtedy canon ostatecznego kopa dostanie i w koncu dojdzie do wniosku ze cos jest nie tak...
Hm, no to pozostaje Nikon na nowy sezon, skoro oni sobie nie raczą nic wypuścić..
i co dadza w nowym 4xx?? AF i "uszczelki" z 40D? bez jaj...nie ma za bardzo czego włożyć poza ISem. nie ma bata-musi być nowe 5D. jak nie to się w****i*e
Nevermind
16-01-2008, 20:30
Jestem przekonany że wyjdzie nowy 5d
kiedyś pewnie wyjdzie ;-)
Nevermind
16-01-2008, 20:35
miałem na myśli że teraz wyjdzie.
Dla mnie to już rybka czy wyjdzie czy nie. Kupiłem NÓWKĘ 5D za 5300zł i jestem HAPPY :)
Dla mnie to już rybka czy wyjdzie czy nie. Kupiłem NÓWKĘ 5D za 5300zł i jestem HAPPY :)
Ciekawa cena. To po odliczeniu cash back?
Ciekawa cena. To po odliczeniu cash back?
Tia :)
Nevermind
16-01-2008, 20:44
Ja planuję, że do marca używki stanieją do 3k. I sobie kupię na 18. urodziny :)
Ja planuję, że do marca używki stanieją do 3k. I sobie kupię na 18. urodziny :)
Zależy czy wyjdzie następca 5ki...aczkolwiek za 3tyś to te zużyte będą ''chodziły''.
jak tak dalej pójdzie to na urodziny w grudniu kupie sobie Ds-a i będę miał spokój na wiele lat:)
Nevermind
16-01-2008, 20:50
E mi nic więcej do szczęścia niż 5d nie potrzeba. Do tego 35/1.4 L i już chce skończyć zabawy w wymianę sprzętu.
nowe 3D tu (http://www.bodzioch.pl/galeria.php?pokaz=1118):D
E mi nic więcej do szczęścia niż 5d nie potrzeba. Do tego 35/1.4 L i już chce skończyć zabawy w wymianę sprzętu.
My z żonka 5kę na długi czas zostawiamy i teraz trzeba dokończyć szkiełka. W planie jeszcze 17-40/4L i 50/1,4.Może kiedyś się wymieni 35/2 na 1,4L ale na ta co mam złego słowa powiedzieć nie można.
snowboarder
16-01-2008, 21:12
A skąd takie info? Ktoś na dpreview puścił taką plotkę, to informacja z tamtąd?
Co, nadal cie gniecie, ze wygralem Wielki Konkurs Canon-Board? :lol:
ja bym sie zalozyl, ale oszczedze ci kosztow przesylki...
W pewnym sensie, to dobrze, ze nie bedzie teraz 5D. Lepiej dla
Canona, zeby to byl super aparat pozniej, niz taki sobie aparat teraz.
Inna sprawa, ze dotad uwazali, ze taki sobie aparat teraz wystarczy...
mattnick
16-01-2008, 21:33
nowe 3D tu (http://www.bodzioch.pl/galeria.php?pokaz=1118):D
sorry ale nie kumam...jeśli chodzi o popup to dałeś ciala bo tam jest 3H lub ew. z angielska 3B
Co, nadal cie gniecie, ze wygralem Wielki Konkurs Canon-Board? :lol:
Buehehe, też ci się przypomniało :-) Cały czas masz żal o to że zwróciłem ci publicznie uwagę na to że nieskromnie pisałeś o własnym zdjęciu i stąd ta uszczypliwość? :D
Pytałem skąd masz informację że następcy 5D nie będzie, bo widziałem taką plotkę na Dpreview i ciekawy jestem czy to co piszesz pochodzi z innego źródła czy tylko powtarzasz to co tam ktoś napisał.
snowboarder
16-01-2008, 21:46
Buehehe, też ci się przypomniało :-) Cały czas masz żal o to że zwróciłem ci publicznie uwagę na to że nieskromnie pisałeś o własnym zdjęciu i stąd ta uszczypliwość? :D
przeciez bylo najlepsze... Ksiadz mnie na religii uczyl,
zeby zawsze prawde mowic ;-)
Pytałem skąd masz informację że następcy 5D nie będzie, bo widziałem taką plotkę na Dpreview i ciekawy jestem czy to co piszesz pochodzi z innego źródła czy tylko powtarzasz to co tam ktoś napisał.
Pierwszy raz taka opinie wypowiedziana z duza doza pewnosci
slyszalem ponad tydzien temu. Teraz wszyscy to juz powtarzaja...
Maja zagwostke w Canonie - co sprawi wiecej krzywdy i tak juz niezle
nadwyrezonemu wizerunkowi firmy...
Kolekcjoner
16-01-2008, 21:51
Puszka pewnie gotowa i czeka ale czy pokażą? Póki co trudno coś wyrokować, bo nie ma nawet sensownych przecieków o 450D.
Puszka pewnie gotowa i czeka ale czy pokażą?
To się wydaje logiczne, bo jeśli upgrade jest słabiutki to następna okazja do poprawki będzie dopiero najwcześniej za rok, półtora. Chyba lepiej nic nie wypuszczać nowego niż coś co spowoduje wielki jęk zawodu i wyczerpanie się cierpliwości co do oczekiwanych zmian.
"Stary" 5D się w sumie nieźle sprzedaje więc póki co jeszcze przez pół roku sytuacja się nie zmieni. Nikon na pewno nie wypuści tak szybko D300 z matrycą małoobrazkową, Sony też przez kilka miesięcy nie, więc mają czas na poprawki w następcy 5D.
sorry ale nie kumam...jeśli chodzi o popup to dałeś ciala bo tam jest 3H lub ew. z angielska 3B
sorki głupi żarcik...;)
snowboarder
16-01-2008, 22:08
"Stary" 5D się w sumie nieźle sprzedaje...
Stary 5D to najwiekszy blad Canona - wypuscili o wiele za dobry aparat
i maja teraz niezly klopot....
Polemizowałbym. 5D to typowo amatorski aparat, okrojony ze wszystkiego co się tylko dało. 3fps i AF z tylko jednym dobrym krzyżowym punktem to jak na dzisiejsze czasy nędza. Jedyna rzecz jaką się tam dało pogorszyć to dać na starcie 8mpix bo i tak ludzie kupiliby ze względu na mały obrazek i normalny wizjer.
Kolekcjoner
16-01-2008, 22:22
No to teraz czas na następne, bo jak dotąd to tego błędu nie udało się im powtórzyć :mrgreen:.
Coś mi się widzi, że nie następcy 5D nie będzie. Powód jest jeden. W
tej cenie sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Zobaczcie ile osób, choćby
na C-B, kupiło 5D ostatnio. Co ma zrobić teraz biedny Canon? Zarżnąć
taką kurę? Wypuszczą 5D MkII w niewiele większej cenie? Nie ma sensu,
bo co by mieli dodać? Dołożyć wielu rzeczy też nie dołożą, bo cena
znacząco wzrośnie i zrobi się duża dziura w cenie pomiędzy 40D a 5D
MkII, no i nowość może zmniejszyć sprzedaż klasy 1D.
Co więc zobaczymy? 450D? Tutaj też nie mają co dołożyć, bo 400D
kosztując teraz 1900 zł jest dość dobrą ofertą. Może więc wypuszczą
coś jeszcze niższego typu kiedyś zapowiadanego kiedyś 3000D z jakimś prostym
AF, może z 8 Mpix znanym z 350D/30D i będą sprzedawać to za 1500 zł :)
Byłby fajny numer.
dadzą nowego marka FF 12 mpix :twisted:
Kolekcjoner
16-01-2008, 22:52
W kwestii nowego 450D to to może być wiarygodne:
MP: 10.1
Crop: 1.6
Proc: DIGIC III
LCD: 3" Not VGA
AF: 9 Points (4 new cross sensors around center point)
ISO: 100-3200
FPS: 4
Sealing: No
Special: Live View
Special: Movie Mode
Special: Face Detection
Special: Same menu system as 40D
Special: Wireless master built in
Special: Increased noise and DR performance.
Price: $599 (?)
Kit Lens: EF-S 18-55 IS
No i ma tanieć w tempie ekspresowym ;):).
Co więc zobaczymy? 450D? Tutaj też nie mają co dołożyć
Żaden problem. Wrzucą AF z 40d i parę innych, równie nieistotnych drobiazgów. A przede wszystkim dołożą do paczki 18-55 IS, bo co to za lustrzanka bez stabilizacji? ;)
OK, zatem wiemy, że 450d będzie, 5d II nie ;-)
wobec wielokrotnie powtarzajacej się informacji, że C ma pokazać dwie nowe puszki, co obok 450d? :mrgreen:
sniper88
16-01-2008, 23:14
Special: Movie Mode
Special: Face Detection
Akurat tego bym sie nie spodziewal po 450D:)
mattnick
16-01-2008, 23:16
3D 7D i
uwaga
5000D (tak...pięc tysięcy) :)
michalab
16-01-2008, 23:48
A czy 40D ma Wireless master built in? Bo jeśli nie to 450D też raczej mieć nie będzie. A face detection to może i mieć bo 4000D czy 5000D wypadałoby, aby miał więc i model wyżej mieć będzie.
ArturBonoVox
16-01-2008, 23:58
Co do nowosci to z pewnoscia bedzie cos z serii 1. Jeden ze sklepow dublinskich wystawil 5 lustrzanek uzytkownikow serii 1 w komis. Tego jeszcze tu nie bylo.
Nikon niech sie zbierze w sobie i zrobi takie d5 16 mpix FF uszczelniony, dobry AF z mniejsza szybkostrzelnoscia, to moze wtedy canon ostatecznego kopa dostanie i w koncu dojdzie do wniosku ze cos jest nie tak...
No ta ja poprosze. Kupilem kiedys Canona ze wzgledu na cmosa, w sumie zawsze mialem jakis sentyment do Nikona. Niestety czasy sie zmienily i dzisiaj boski Canon juz nie moze sobie imho pozwolic na pozorowane ruchy :-D Kastracja kolejnych modeli aparatow-tak, to moglo miec dla ich ksiegowych sens ale kilka lat wstecz. Co za paranoja zeby specjalnie psuc AF, bo inaczej zagrozi jedynkom!? Owszem ilosc klatek na sekunde, wielkosc wizjera.. Ale nie AF. Uszczelki tez tanie sa. Moze to dobrze jesli nie pokaza nowego 5D teraz a za pare m-cy. Widze potrzebe duzych zmian, inaczej konkurencja powoli, ale pewnie bedzie odbierac udzialy w rynku. Szkoda by bylo, poniewaz do Canona tez mam sentyment..:-D A propos nowy Soniacz tez ma byc FF, na pewno uszczelniony i byc moze pokaza go juz na PMA..
Co do nowosci to z pewnoscia bedzie cos z serii 1. Jeden ze sklepow dublinskich wystawil 5 lustrzanek uzytkownikow serii 1 w komis. Tego jeszcze tu nie bylo.
Też coś słyszałem - Nikon D1X MKII ?
ArturBonoVox
17-01-2008, 00:06
Co by nie bylo, niech robia wszystko abym kupil dobrze cenowo 5 D. :)
Co by nie bylo, niech robia wszystko abym kupil dobrze cenowo 5 D. :)
Życzę Ci tego z całego serca, bo to fajna puszka, z obrazów z niej otrzymanych jest duuużo radości :grin:
Życzę Ci tego z całego serca, bo to fajna puszka, z obrazów z niej otrzymanych jest duuużo radości :grin:
oo, tak :)
ArturBonoVox
17-01-2008, 00:19
Wiem Wini, jedyne o co sie martwie to autofocus. Szczegolnie punkty poza centralnym.
snowboarder
17-01-2008, 00:23
OK, czy mozemy sie spodziewac jakichs nowych szkiel?
Przez ostatnie dwa lata Canon wypuscil 50 f1.2L, 70-200 f4L IS i 14 f2.8L II
"Zaanonsowal" 200 f2L IS cokolwiek to oznacza.
Czyli z jednej strony slucha prosb - 50 f1.2 i 70-200 f4 z IS, z drugiej
wypuszcza dziwaczne "poprawione" 14 f2.8L II.
Co tym razem? Ile lat uzytkownicy blagaja o lekkie tele lub chocby
400 f5.6L z IS, szerokie stalki, 100-400 z poprawionym IS...
O szerokich stalkach to w ogole umilklo ostatnio...
Cos nam sie trafi tym razem? Troche nie chce mi sie wierzyc, zeby
tak wazne wydarzenie jak PMA skonczylo sie na serio na 450D...
Kolekcjoner
17-01-2008, 00:34
(....) Troche nie chce mi sie wierzyc, zeby
tak wazne wydarzenie jak PMA skonczylo sie na serio na 450D...
Też mi się nie chce w to wierzyć ale póki co są bardzo skąpe przecieki. Nawet ten o 450d nie jest specjalnie pewny.
Co do szkieł to być może będą chcieli przed olimpiadą dać jeszcze tego 800/5,6. Chodzą też słuchy o 17-40/4 IS (http://www.canonrumors.com/index.php?category=7). No i cały czas mówi się o odświeżeniu 100-400 w końcu to już staruszek ;).
Z kronikarskiego obowiązku dodam, że niecałe dwa lata ma 85L II (http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/standard/2006_ef_85_f1.2lII_usm.html)
Też mi się nie chce w to wierzyć ale póki co są bardzo skąpe przecieki. Nawet ten o 450d nie jest specjalnie pewny.
A ta lustrzanka z flesza na stronie Canon Poland nie przypomina raczej 1V niż czterysetki? ;)
Z drugiej strony to ma być linia "produktów konsumenckich" :lol:
Potwierdzam :lol:
ArturBonoVox
17-01-2008, 00:48
No Macio i Wini wierze Wam. Ale jak sie ma af?
Kolekcjoner
17-01-2008, 01:03
(.....)
A ta lustrzanka z flesza na stronie Canon Poland nie przypomina raczej 1V niż czterysetki? ;)
Z drugiej strony to ma być linia "produktów konsumenckich" :lol:
Może będzie nowa wersja EOS-a 1V :lol:.
Ale jak sie ma af?
przeca było o tym miliony razy :idea:
ArturBonoVox
17-01-2008, 01:05
Wiem, ze bylo. Ale z uporem maniaka chyba chce uslyszec superlatywy :)
KuchateK
17-01-2008, 01:06
Coś mi się widzi, że nie następcy 5D nie będzie. Powód jest jeden. W
tej cenie sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Zobaczcie ile osób, choćby
na C-B, kupiło 5D ostatnio. Co ma zrobić teraz biedny Canon? Zarżnąć
taką kurę? Wypuszczą 5D MkII w niewiele większej cenie? Nie ma sensu,
bo co by mieli dodać? Dołożyć wielu rzeczy też nie dołożą, bo cena
znacząco wzrośnie i zrobi się duża dziura w cenie pomiędzy 40D a 5D
MkII, no i nowość może zmniejszyć sprzedaż klasy 1D.
Tyle, ze ilosc 5D jaka sprzedali w ciagu calego okresu jego zycia jest ogromna. Jak wypuszcza nowszy poprawiony model to po rzuceniu sie obecnych posiadaczy 5D na niego zarobia pare razy tyle co na tych niedobitkach ostatnio.
Powinni dorownach choc do poziomu 40D. Ci, ktorzy chca FF i tak 1D nie kupia. Nie to przeznaczenie puszki.
Co więc zobaczymy? 450D? Tutaj też nie mają co dołożyć
Live view podobnie jak w 40D.
Kolekcjoner
17-01-2008, 01:12
(....)
Live view podobnie jak w 40D.
W segmencie 400D LV jest nawet ważniejsze niż w wyższych. W końcu to też sprzęt dla nie mających dotąd styczności z lustrem. Możliwość kadrowania przez LCD to ukłon w ich stronę. Ciekawe czy będzie działał AF jak w kompaktach?
Ciekawe też czy pojawi się następca 350D czy zastąpi go po prostu 400D w niższej cenie?
W segmencie 400D LV jest nawet ważniejsze niż w wyższych. W końcu to też sprzęt dla nie mających dotąd styczności z lustrem. Możliwość kadrowania przez LCD to ukłon w ich stronę. Ciekawe czy będzie działał AF jak w kompaktach?
to co, idziemy dalej?
krecenie filmikow?
gotowe funkcje do publikowania swoich wyfocin na blogach, youtube'ach, flickr-ach.... :)
wiem, ze smiech na sali. ale jak na segment nastolatek z malymi raczkami (sadzac po ksztalcie i tzw. "wielkosci" 400D) to mozliwosci krecenia FeeLm33kOOv i 3L0gOOv4Ni@ bylaby ekstra, nie 8-)
tylko przykumajcie te kocie ruchy: wpadasz do babci, pstrykasz wyfocine z kotkiem i herbatka, troche zabawy w playstation z tylu, klik... i ojciec w UK oglada na flickr nowego, pieknego gniotka. no bomba dżezi, krejzi i normalnie mega-czoki :D
nowy przycisk - HDR, to takie oststanio modne ;-)
nowy przycisk - HDR, to takie oststanio modne ;-)
watpie. na pewno nie rynek trzycyfrowych wydmuszek. jesli juz to dwucyfrowki, ale tutaj Canon saczy te dodatkowe przyciski tak, jakby kazdy jeden wymagal zbudowania 7 fabryk na calym swiecie :)
Kolekcjoner
17-01-2008, 01:38
to co, idziemy dalej?
krecenie filmikow?
gotowe funkcje do publikowania swoich wyfocin na blogach, youtube'ach, flickr-ach.... :)
wiem, ze smiech na sali. ale jak na segment nastolatek z malymi raczkami (sadzac po ksztalcie i tzw. "wielkosci" 400D) to mozliwosci krecenia FeeLm33kOOv i 3L0gOOv4Ni@ bylaby ekstra, nie 8-)
tylko przykumajcie te kocie ruchy: wpadasz do babci, pstrykasz wyfocine z kotkiem i herbatka, troche zabawy w playstation z tylu, klik... i ojciec w UK oglada na flickr nowego, pieknego gniotka. no bomba dżezi, krejzi i normalnie mega-czoki :D
Kręcenie filmików będzie bankowo :D.
Kręcenie filmików będzie bankowo :D.
dobra, ide dalej. mowcie na mnie: wizjonerze :)
otoz... skinowanie korpusow. wymienne obudowy, do wyboru ze wzorkiem: w kwiatki, biedronki, mega-wypasione czachy, kroliczki, zachod slonca na Bali, panorama Nowego Jorku, ...
i prosze nie mowic, ze jak bedzie wymienne to skladane, a to bedzie trzeszczec. to nie jest temat do licytacji, gdy mowa o trabantach :mrgreen:
a nastolatki beda to uwielbiac :)
plus, oczywiscie, gierki w javie. do wgrywania przez CF i zabijania nudy w pociagu :) Prince of Persia, Dyna Blasters, Mortal Kombat, ... :) co oczywiscie oznacza dodatkowy glosniczek w korpusie. a to z kolei oznacza szereg nowych mozliwosci.
nie pytajcie co to bedzie 500D, ale na pewno kolo gospodyn wiejskich sie chowa pod wzgledem mozliwosci :lol:
Puszka pewnie gotowa i czeka ale czy pokażą? Póki co trudno coś wyrokować, bo nie ma nawet sensownych przecieków o 450D.
hehe, canon to nie beczka z ktorej moze przeciec albo kropla z 450tki czy 5d mk II. dla mnie to logiczne ze jak trzymaja tajemnice o jednym to i o drugim milcza. a reszta to spekulacje i podkrecajace cisnienie szepty ze ktos cos wie, ale nie powie (szwecja).
podobno nowe super kserokopiarki mają wyjść, dlatego ta cała akcja "save the date"...
OK, czy mozemy sie spodziewac jakichs nowych szkiel?
"Zaanonsowal" 200 f2L IS cokolwiek to oznacza.
plus 16-35. i w sumie racja - fajnie by było jakby się pojawiło 18L albo 20L, bo wtedy całkowicie z zooma bym pewnie zrezygnował.
snowboarder
17-01-2008, 02:29
...ale na pewno kolo gospodyn wiejskich sie chowa pod wzgledem mozliwosci :lol:
Bartek, troche sie zaczynam o ciebie martwic... Mieszkanie
blisko Amsterdamu ewidentnie ci nie sluzy...
A masz 100-400 ze starym IS ? Nie zauważyułem, żeby był potrzebny upgrade IS, jeśli już, to możnaby pokusić się o f/4 w całym zakresie, no ale to cena pewnie zabije... 200-400 VR f/4 kosztuje ponad 20k...
Mam i bardzo chętnie przytulę wersję z lepszym IS-em. Robiłeś panoramki lub statykę 70-200/4 IS L ? Ja często korzystam z niewytłumaczalnych dla większości długich czasów na dużych ogniskowych i lepszy IS byłby mile widziany. Przeboleję stałe światło f/4 (CENA!) i w to miejsce powitam coś w stylu 100-500L f/4-5.6 :mrgreen:
Z tego co słyszałem ma być około 30 duperelowatych kompaktów.
Gringo997
17-01-2008, 07:52
Żaden problem. Wrzucą AF z 40d i parę innych, równie nieistotnych drobiazgów. A przede wszystkim dołożą do paczki 18-55 IS, bo co to za lustrzanka bez stabilizacji? ;)
wiesz ja bym sie cieszyl jakby do nastepcy 400D wlozyli AF z 40D bo ja mam na pieńku z AF mojej czterysetce...
zamiast kita IS wolalbym USM bo i taka wersja jest nie mowiac juz o tym ze przestaje mi sie podobac to co sie dzieje z rynkiem amatorskich lustrzanek...
a na h... mi LV jezeli kupilem lustro po to zeby patrzec przez wizjer a nie na LCD 19 cali i 16.7 mln kolorow - bo za niedlugo tak bedzie jak w pkompaktach...
bierzesz lustrzanke patrzysz w wizjer a tam ciemno, okazuje sie ze musisz nacisnac przycisk a do tego caly tylny panel zajmuje LCD.
kombinuja na sile i to jest cala bajka
mogli by wziac korpus z 5D i:
*uszczelnić
*wstawić AF z 1D MKII (ponoc te af jest wlasnie w 40D)
*5-6 FPS
*dodać nowe akcesoria
*procesor DiGic III
*widoczność 100% w lustrze tak jak w jedynkach
*odkurzacz matrycy
*sterowanie punktow AF za pomoca zrenicy
*ustawianie w menu BF/FF dla kazdego obiektywu - tak jak w D3
mnie by wystarczylo tyle... 8-)
powinni wypuścic 1000D taki prosty model tylko dla studentów za 200zł -po ukończeniu studiów używanie stawałoby się nielegalne...:mrgreen:
Wiem Wini, jedyne o co sie martwie to autofocus. Szczegolnie punkty poza centralnym.
No ale co cię martwi? Są po prostu nieużywalne :-)
Mam i bardzo chętnie przytulę wersję z lepszym IS-em. Robiłeś panoramki lub statykę 70-200/4 IS L ? Ja często korzystam z niewytłumaczalnych dla większości długich czasów na dużych ogniskowych i lepszy IS byłby mile widziany. Przeboleję stałe światło f/4 (CENA!) i w to miejsce powitam coś w stylu 100-500L f/4-5.6
to 500 to raczej bez szans...
A może taka nowość?
Jest już detekcja twarzy, uśmiechu, a teraz fotografa.
Samowyzwalacz jest wyzwalany, gdy w kadrze pojawi się twarz fotografa.
Nie podają, czy fotograf ma być uśmiechnięty ......
http://www.dpreview.com/news/0801/08011504facetime.asp
michalab
17-01-2008, 11:28
A geotagging będzie? W którym? Kiedy?
MacGyver
17-01-2008, 11:35
co oczywiscie oznacza dodatkowy glosniczek w korpusie. a to z kolei oznacza szereg nowych mozliwosci....
Empetrójki :mrgreen:
Jeszcze ememesy powinien wysyłać, bo adresat gniotka może akurat chwilowo nie mieć dostępu do sieci :-D
... obawiam się jednak że Canon nie da sie ponieść wizji i zrobi kolejny nudny czarny aparat, żeby było śmieszniej nadający się do robienia dobrych zdjęć i dołoży tylko ze dwie funkcje, których nikt nie będzie używać, ale będą się mogli nimi zachwycać sprzedawcy z FJ.
Kolekcjoner
17-01-2008, 14:03
No ale co cię martwi? Są po prostu nieużywalne :-)
Nie mam 5-tki ale z tego co piszesz to AF musi być w niej dużo gorszy od tego w 30D. Ja używam bocznych punktów AF-a dość często i nie narzekam. Czasem bywa, że w dość kiepskim swietle :).
SebaWolf
17-01-2008, 14:09
mam 5 wczesniej mialem 350ke i jakos nie bardzo wiem gdzie ten problem z bocznymi punktami AF, ja powodów do narzekań niemam /chyba ze problemy zaczynaja sie dopoki nie wezmie sie do reki jakiejs jedynki/
Nie mam 5-tki ale z tego co piszesz to AF musi być w niej dużo gorszy od tego w 30D. Ja używam bocznych punktów AF-a dość często i nie narzekam. Czasem bywa, że w dość kiepskim swietle :).
Moja opinia o bocznych punktach w 30D jest taka że na zewnątrz w dobrym świetle to nawet da się tym trafić, ale w pomieszczeniach to szkoda się męczyć bo odsetek nietrafionych zdjęć jest dużo większy niż przy używaniu centralnego, mimo znacznie mniejszego przekadrowania.
Ale różnica jest taka że punkty boczne w 5D są dużo bliżej środkowego niż w 30D. Dlatego nie ma sensu ich używać bo przekadrowując przy ich użyciu trzeba praktycznie tyle samo przesunąć kadr co z użyciem centralnego a za to mamy czujnik krzyżowy i do tego lepszy z 2.8.
Z amatorskich puszek Canona to akurat pod tym względem to AF z 40D jest wyraźnie najlepszy.
Kolekcjoner
17-01-2008, 14:31
Moja opinia o bocznych punktach w 30D jest taka że na zewnątrz w dobrym świetle to nawet da się tym trafić, ale w pomieszczeniach to szkoda się męczyć bo odsetek nietrafionych zdjęć jest dużo większy niż przy używaniu centralnego, mimo znacznie mniejszego przekadrowania.
(....)
No to moja opinia w tej materii istotnie się różni. Używam dość często i to nawet w nienajlepszym świetle i czasem się trafi nieostre ale rzadko.
Ja też używam bocznych punktów AF-a z dobrymi rezultatami. Moja teoria - istnieje grono ludzi, którym w robieniu zdjęć przeszkadza aparat ;)
Gringo997
17-01-2008, 15:48
ja czasami srodkowym nie trafiam na moim 4ooD ale na swietle 1.8
ja czasami srodkowym nie trafiam na moim 4ooD ale na swietle 1.8
Na 1.8 to każdy potrafi ;)
...
...
to jest nieprawda.
Myślę że należało by wiedzieć, co się tak bardzo pragnie mieć w wymarzonej puszce.. a najlepiej jeszcze wiedzieć po co..
Mam i 30D i 5D i AF gorszy i to wiele oj wiele...:lol: :lol:
mark_solo
17-01-2008, 16:35
Mam i 30D i 5D i AF gorszy i to wiele oj wiele...:lol: :lol:
Który jest gorszy w 5D czy 30D? Chciałbym mieć pewność, że właściwie rozumiem Twoją wypowiedź.
Gringo997
17-01-2008, 18:34
to jest nieprawda.
Myślę że należało by wiedzieć, co się tak bardzo pragnie mieć w wymarzonej puszce.. a najlepiej jeszcze wiedzieć po co..
czy ja gdzies napisalem ze o tym marze??? watpie.
napisalem co wedlug mnie mogli by upchac do nastepcy 5D...
Kolekcjoner
17-01-2008, 18:47
czy ja gdzies napisalem ze o tym marze??? watpie.
napisalem co wedlug mnie mogli by upchac do nastepcy 5D...
Myślę że koledze Kubamanowi chodziło o ten ustęp z Twojego postu:
(.....)
(....), bo to jest istotnie nieprawda :).
snowboarder
17-01-2008, 19:19
*uszczelnić
*5-6 FPS
*dodać nowe akcesoria
*procesor DiGic III
*odkurzacz matrycy
A mnie wystarczyloby:
- uszczelnienie
- micro-adjustments szkiel
- 16MP jakosci 12 w "starym" 5D
- lepszy AF
- 3" LCD z Nikona D3
- poprawienie szczelnosci mam nadzieje poprawiloby
"paprochowosc", bo w trzesienie sensorem tak sobie wierze...
A mnie wystarczyloby:
- uszczelnienie
- lepszy AF
- 3" LCD z Nikona D3
mnie też! ;-)
Myślę że koledze Kubamanowi chodziło o ten ustęp z Twojego postu:
, bo to jest istotnie nieprawda :).
dokładnie tak jak zacytowałem
A mnie wystarczyloby:
- uszczelnienie
- lepszy AF
- 3" LCD z Nikona D3
no jak dorzucą jeszcze smyczkę z wielkim napisem 5DMk2 i nie przekroczą 1000$ to biorę!
BTW snowboarder wiem jak lubisz takie dyskusje, ale jednak mnie nieco niesmaczysz :| - przecie dopiero co kupiłeś sobie Dsa. Już ci się znudził? Toż to nawet onanizm sprzętowy nie jest, to hedonizm.. Wszystko to bicie piany, a zdało by się jeszcze coś sfocić ;)
snowboarder
17-01-2008, 20:25
Jak na moderatora, to slabo czytasz to twoje forum kolego.
A moze za duzo kawy?
Wszystko, co napisalem o 1Ds MkIII sprowadza sie do jednego -
najwiekszego Canonowego rozczarowania. Gdzie napisalem, ze go
kupilem? Musialbym byc idiota-masochista, zeby kupic aparat, ktory
wydaje mi sie totalna klapa. Niestety nie tylko mnie, kolejne
review wieloletniego uzytkownika Canona:
http://www.warehouseexpress.co.uk/?/arouse/reviews/Canon1DsMkIII_Review.html
Szkoda, ze nie chcialo ci sie tez obejrzec moich zdjec z Patagonii,
ale wtedy tez nie rzucalbys zarzutow o nierobienie zdjec...
Moze jednak sprobuj decaf?
Nevermind
17-01-2008, 20:33
Bo 1Ds mkIII nikt nie ma, a jak już ma to nie po to,by focić. To jest wyłącznie obiekt westchnień i łapczywych spojrzeń :)
snowboarder
17-01-2008, 20:35
To jest wyłącznie obiekt westchnień i łapczywych spojrzeń :)
Nie, nie jest. Byl przez ponad dwa lata oczekiwania na niego.
Jak sie pokazal, przestal byc :-(
paweleverest
17-01-2008, 21:19
*uszczelnić
*5-6 FPS
*dodać nowe akcesoria
*procesor DiGic III
*odkurzacz matrycy
Jednym słowem liczysz na to że canon pusci 1Ds mark II w cenie starego 5D i napisze na nim 5d markII :D
Takie rzeczy to tylko w erze :)
yggdrassill
17-01-2008, 22:07
Jednym słowem liczysz na to że canon pusci 1Ds mark II w cenie starego 5D i napisze na nim 5d markII :D
dzwonili do mnie wczoraj z ery i tez tak nie maja
zaproponowali w zamian jedynie 1,3 mpix, focus free i takie tam ;)
Kolekcjoner
17-01-2008, 22:15
Dokładnie :D.
Co do 1Ds mkIII to ja bym był ostrożny w nazywaniu go wpadką. Po prostu wielu się spodziewało Bóg wie czego, a to tylko upgrade. Jeśli produkują go 1500 szt. miesięcznie to wpadką przy tej cenie bym tego nie nazywał. Jest za drogi to fakt ale może jak konkurencja coś wysmaży to stanieje :). Póki co jest to nr 1. w dslr-ach i tyle.
Gringo997
17-01-2008, 22:41
no wiesz nie mowie ze to ma byc to samo co Ds II ale mogli by poprawic to i owo bo 5D wyszedl we wrzesniu 2005.
no ewentualnie niech bedzie sam AF z 1D MKII i uszczelnienie i tez bede szczesliwy - co prawda nie przesiade sie na niego w tym roku ale na poczatku przyszlego planuje kupic dobre body do ślubów etc
snowboarder
18-01-2008, 01:48
Co do 1Ds mkIII to ja bym był ostrożny w nazywaniu go wpadką. Po prostu wielu się spodziewało Bóg wie czego, a to tylko upgrade. Jeśli produkują go 1500 szt. miesięcznie to wpadką przy tej cenie bym tego nie nazywał. Jest za drogi to fakt ale może jak konkurencja coś wysmaży to stanieje :). Póki co jest to nr 1. w dslr-ach i tyle.
Wiem, ze probujesz za wszelka cene przekonac siebie i innych do niego...
Poczytaj komentarze wlascicieli na stronie B&H:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/518204-REG/Canon_2011B002_EOS_1Ds_Mark_III_SLR.html#goto_item Info
Zaden aparat pro Canona nie byl tak zjezdzany jak ten...
To nie jest jakies moje widzimisie, czy kogos tam. Tez nie spodziewalem
sie cudow. Ten "upgrade" jak piszesz jest po prostu dosc zalosny
nawet jak na upgrade... Jedyne co mi sie w nim podoba to bateria.
Póki co jest to nr 1. w dslr-ach i tyle.
A dla mnie takim aparatem jest Nikon D3.... I TYLE :mrgreen:
Ale ja do niczego nie potrzebuję 21 mln pikseli, do tej pory czy to kalendarz, czy to folder i czy jakaś duża reklama zadowalała się 12 mln pikseli a czasem to nawet 8 mln wystarczyło :-P
Kolekcjoner
18-01-2008, 05:20
Wiem, ze probujesz za wszelka cene przekonac siebie i innych do niego...
Poczytaj komentarze wlascicieli na stronie B&H:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/518204-REG/Canon_2011B002_EOS_1Ds_Mark_III_SLR.html#goto_item Info
Zaden aparat pro Canona nie byl tak zjezdzany jak ten...
To nie jest jakies moje widzimisie, czy kogos tam. Tez nie spodziewalem
sie cudow. Ten "upgrade" jak piszesz jest po prostu dosc zalosny
nawet jak na upgrade... Jedyne co mi sie w nim podoba to bateria.
Snowboarder już o tym rozmawialiśmy nie ma co powtarzać tych samych argumentów. Dla Ciebie żałosny, a ja znam ludzi, którzy zmieniają. Mam na kompie Raw-y z Ds-a II i Ds-a III i różnica jest niewielka ale jest. A że dla kogoś to za mało no to trudno jego problem. Ja też miałem zamiar kupować tę puszkę ale zmieniłem zdanie. Bynajmniej nie ze względu na tę histerię, która się rozpętała w necie ale ze względu na moje potrzeby. Mimo to uważam, że jako puszka Ds III stanowi miły postęp w stosunku do poprzednika i jako następca ma całkiem spory sens.
BTW 1:
Nikogo do niczego nie przekonuję ale staram się na sprawę patrzeć obiektywnie bez emocji. Czego niektórym brakuje odrobinę ;).
BTW 2:
Co do linka który zapodałeś to można też na to patrzeć odwrotnie - jest dużo zadowolonych użytkowników, są malkontenci którzy zawsze będą marudzić, są też tacy którzy spodziewali się czegoś zupełnie innego niż kupili. A już narzekanie że pod względem szumów jest gorzej niż w Nikonie D3 jest śmieszne i świadczy o tym, że te osoby kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego po co kupowały ten aparat. Zresztą nie należy pomijać też aspektu wartości takich sklepowych opnii.
W!
Dokladnie. Zawsze na forach udzielaja sie ludzie , ktorzy sa najbardziej rozczarowani lub nie zadowoleni. Wspolpracuje z fotografami w UK, ktorzy maja studia i z powodzeniem przeszli na 1Ds M3 i nie powiedzieli zlego slowa o nim. Po prostu pracuja juz na nowym sprzecie. Nigdy nie pojawilao sie w rozmowie z nimi nic na temat ulomnosci puszki. Wielu nawet twierdzi ze Hassy sa miej poreczne do niektorych zdjec studyjnych a nowy Ds sprawdza sie rewelacyjnie w takich sytuacjach. Wiec... No wlasnie??
Ja sam zrobilem kilkaset zdjec Dsem i tez nie wiem co w nim niby nie gra.
Zdrowko
A ja uderze z innej beczki. Moim skromnym zdaniem - Canon - albo wypusci cos teraz i:
bedzie to następca 40D lub 5D i cena poprzedników spadnie (40D,5D)
albo nie wypuści nic ciekawego lub zbyt drogiego...dla zwykłego szaraczka
Czy widzieliscie cene OLYMPUSA E-510? Obecnie spadła o 30% czyli okolo 2200 zł brutto.
A samo body w granicach cenowych 400D czyli 1900 zł brutto.
Nie chodzi mi tutaj o porównanie.Ale o strategie jaka zastosowano.Cena = klient.
Zamiast sprzedac 5 x po 3500 zł to sprzedadza 30 x po 2000 zł.
następca 40D?? hehe IMO nie ma bata:)
imo tez nie ma szans na nastepce 40d... Czegos mozna sie spodziewac za rok...
To ino przykład...bo juz nie chce mi sie spekulować (poczekamy zobaczymy )co bedzie w nastepnej puszczce. Tylko chciałem przedstawić sprawę od strony marketingowej.
A miało być 400D...jedno 0 za mało.
lista zyczen na 24-tego zamknieta
40Ds FF ...:mrgreen:
a ja chcę Canon D3 :mrgreen:
lista zyczen na 24-tego zamknieta
A Pan kto...?
ORMO
a ja chcę Canon D3 :mrgreen: to może canon D1 za 10k PLN z używalnym iso 25600....:mrgreen: za resztę zapłacisz kartą...:mrgreen:
W!
Dokladnie. Zawsze na forach udzielaja sie ludzie , ktorzy sa najbardziej rozczarowani lub nie zadowoleni.
Zdrowko
No bo teraz to jest takie bardzo voguish psioczyć na Canona na forum Canona - no i - dla amatora - wychodzi zdecydowanie taniej, niż się przesiąść...
Kolekcjoner
18-01-2008, 18:25
No to dobra licytacji ciąg dalszy ;).
Mają być nowe błyskograty ;): 430 EXII i 220 EX.
Ta druga głównie z myślą o kompaktach. Zresztą tych drugich nie zabraknie w nowej wiosennej ofercie naszej cudnej firmy ;):lol:.
Mowa jest też o takich lensach ;):
EF-S 17-200 f/3.5-5.6 IS
EF 24-70 f/2.8 IS
EF 100-400 f/4.5-5.6 IS (4 stop IS, twist zoom?)
EF-S 10mm Fisheye (sorely lacking in the canon lineup)
Gdyby tak podciągneli go z jakością w okolice 70-200/4 IS, to byłoby prawdziwe szkiełko marzeń. Z drugiej strony obecny 100-400, choć słabo przystaje jakością do cyfrówek, to nadal sprzedaje się bardzo dobrze.
No to dobra licytacji ciąg dalszy ;).
Mają być nowe błyskograty ;): 430 EXII i 220 EX.
Ta druga głównie z myślą o kompaktach. Zresztą tych drugich nie zabraknie w nowej wiosennej ofercie naszej cudnej firmy ;):lol:.
EF-S 17-200 f/3.5-5.6 IS
EF 24-70 f/2.8 IS
EF-S 10mm Fisheye (sorely lacking in the canon lineup)
Jeśli będzie 24-70 F2.8 IS to biorę ;)
no ten ef-s ryba byla by dobra odpowiedzia na ruchy konkurencji, ale bym sie nie spodziewal.
Ciekawe ile będzie ważył ten 24-70/2,8 IS Jako standardzik już jest co nosić. Czy nie szykuje się jakaś nowa 300 z IS nowej generacji?
No, to wszyscy już się wyżalili co by chcieli i za ile, a teraz Canon wam mówi: drogie dzieci pocałujcie Misia w d**ę
Nevermind
18-01-2008, 20:52
Skoro już o żalach i pragnieniach. To ja chce to:
14-350mm f/2,8 IS z jakością 70-200/4 IS. I by wystarczyło :)
I jeszcze niech ma rozmiary i waży tyle co 50/1.8 ;-)
I kosztuje tyle co 50/1.8 :-D
Ja tam nie piszę co może będzie a co nie bo mi się nie chce nawet. Jak już będzie wiadomo to wtedy będę wiedział jaką puszkę nową kupię :)
Kolekcjoner
18-01-2008, 20:59
I najlepiej żeby to była L-ka pod FF-a i kosztowała 1ooo$ :mrgreen:.
Edit: Widzę że niektórzy byli szybsi ;).
Nevermind
18-01-2008, 21:03
I zmieniała kolory. Chwalisz się znajomym - biała. Idziesz w miasto - czarna. Co by sobie nieopatrznie nie chciała zmienić właściciela ;)
EF 24-70 f/2.8 IS
To ja nad tym pierwszym z zostawionych się poznęcam:
"Bo czy będzie to Mk II czy IS? Przeglądając Muzeum Canona znalazłem schematy 24-70:
http://www.canon.com/camera-museum/tech/report/200301/report.html#t2 i
24-105:
http://www.canon.com/camera-museum/tech/report/200510/report.html#t2,
i pomyślałem, że w tym pierwszym "nie ma miejsca na IS". Najnowszy odpowiednik Nikona http://nikonimaging.com/global/products/lens/af/zoom/af-s_zoom24-70mmf_28g/index.htm - mimo, że nieco odmiennej, choć podobnej konstrukcji (np. jego tubus jest także najbardziej wysunięty przy 24mm): http://photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_2470_28/index.htm, - też nie ma IS...
Może zatem być tak, że przy tym zakresie ogniskowych i tym świetle "nie da się tanio" zrobić obiektywu ze stabilizacją?
Szkoda byłoby..."
A ten drugi miałby stałe wyglądać jak ten konus?
http://the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-400mm-DO-Lens-Size-Comparison-2.jpg
http://the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-Telephoto-L-Zoom-Lenses.jpg
yggdrassill
18-01-2008, 22:05
jak jest lista zyczen to ja chce cos w stylu leicowskiego obiektywu 16-18-21 f/4.0 TRI-ELMAR-M, tyle ze 35-85-135/1,4 L USM o jakości 35/1,4 i cenie do 10kzl ;)
jak jest lista zyczen to ja chce cos w stylu leicowskiego obiektywu 16-18-21 f/4.0 TRI-ELMAR-M, tyle ze 35-85-135/1,4 L USM o jakości 35/1,4 i cenie do 10kzl ;)
To by były dopiero jaja na forumach :mrgreen:
Na forum N był taki wątek niestety wystrzelony w kosmos czego zazdroszczą Canonierzy Nikoniarzom i vice versa.
Chciałem tam dopisać, że zazdroszcą wszyscy Leici M z ~ 5 ogniskowych w stałkach + ten nibyzoom
yggdrassill
18-01-2008, 22:27
To by były dopiero jaja na forumach :mrgreen:
Na forum N był taki wątek niestety wystrzelony w kosmos czego zazdroszczą Canonierzy Nikoniarzom i vice versa.
Chciałem tam dopisać, że zazdroszcą wszyscy Leici M z ~ 5 ogniskowych w stałkach + ten nibyzoom
no byloby wesolo ;)
ja tam bym chetnie stanal w kolejce za czyms takim :)
hej panie Canon!?
no byloby wesolo ;)
ja tam bym chetnie stanal w kolejce za czyms takim :)
hej panie Canon!?
Canon (Kwanon) to imię bogini buddyjskiej, zdaje się...
Canon (Kwanon) to imię bogini buddyjskiej, zdaje się...
Sugerujesz, żeby jednak podejść lepiej płciowo...:mrgreen:
Kolekcjoner
18-01-2008, 23:36
No to chyba Pani ;):lol:. Zresztą EOS też :D.
Sugerujesz, żeby jednak podejść lepiej płciowo...:mrgreen:
Ciężko orzec... znajomy opowiadał taką historię:
Pewna wojująca feministka została ich szefem.
- Od dzisiaj - mówi - będziecie się wyrażać "neutralnie". Nie będzie już żadnych "policemen/policewomen", "sportsmen/sportswomen" ani innych takich "-men".
Na to ów znajomy:
- Ma'am, what about "menstruation"?!
Gringo997
20-01-2008, 09:07
panowie zacznijmy odliczac bo dzis juz 20 :D za 4 dni dowiemy sie kto mial racje.... :):):):)
Kolekcjoner
20-01-2008, 09:35
100-400/4.5-5.6 IS II L
17-85II IS
;)
Nevermind
20-01-2008, 10:45
5D mk II , 450D , kupa małpek i apgrejd kilku szkieł. Ale będzie miło :)
prezentacja nowych modeli wiemy kiedy
pytanie tylko czy i jak szybko spadnie cena 5D :)
Można do wróżki się udać w tej sprawie.:smile:
krzysiek29
20-01-2008, 13:23
Wg mnie właśnie od jakiegoś czasu obserwujemy spadek cen 5D spowodowany nadchodzącym nastęcą. Gdzie się zatrzyma to już zależy od ceny następcy i jesgo możliwości w stosunku do 5D a także od tego jaki zapas jest na magazynach 5D.
pozdrawiam Krzysiek
Wg mnie właśnie od jakiegoś czasu obserwujemy spadek cen 5D spowodowany nadchodzącym nastęcą. Gdzie się zatrzyma to już zależy od ceny następcy i jesgo możliwości w stosunku do 5D a także od tego jaki zapas jest na magazynach 5D.
pozdrawiam Krzysiek
Ahaaaaaaaaaaaaaa...
5 drukarek (z czego 2-3 to jakieś biurowe monstra all-in-one), 10 kompaktów.
5 drukarek (z czego 2-3 to jakieś biurowe monstra all-in-one), 10 kompaktów.
i co i to mialoby byc na tyle?
i co i to mialoby byc na tyle?
i te dwa obiektywy już zapowiedziane.
Tzn które ?
Tzn które ?
Jeden to pewnie "mały, biały lens" ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1029&thread=26365525
Jeden to pewnie "mały, biały lens" ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1029&thread=26365525
Spoko, pewnie miazga i w ogóle, ale mnie bardziej interesowałoby 24-70 F2.8 L IS :D
Czyli robimy liste szarpiacych sie na parapet jesli nie bedzie nowego 5d? :p
szczerze mówiąc - przydało by się. Można by sprawdzić ile z deklaracji o odejściu z systemu, tudzież zaprzestania fotografowania, tudzież końca świata, ewentualnie końca Canona nie było rzucanych na wiatr. Można by następnym razem wyciąć spokojnie z 40% wątku i pozwolić coponiektórym dotrzeć do jakichkolwiek informacji.
tego chyba jeszcze nie bylo :
https://canon-board.info/imgimported/2008/01/canon5dmarkii-1.jpg
źródło (http://www.fotomaf.com/blog/wp-content/uploads/2007/07/canon-5d-markii.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2008/01/canon5dmk22-1.jpg
źródło (http://www.fotomaf.com/blog/wp-content/uploads/2007/07/canon-5dmk2-2.jpg)
Czyli robimy liste szarpiacych sie na parapet jesli nie bedzie nowego 5d? :p
hehe, no na mnie nie licz :D bedzie co bedzie. a cos czuje ze bedzie.
snowboarder
21-01-2008, 17:44
na 100% nie bedzie, niestety...
na 100% nie bedzie, niestety...
to może nowy mark FF ;-)
Nevermind
21-01-2008, 17:59
Jaki byłby sens nowego marka , skoro dopiero co wyszedł zarówno 1d, jak i 1ds. 5d to przecie naprawdę staruszek. Ja wierzę , że wypuszczą nową 5. Nie żebym chciał kupić, ale chce żeby 5d staniały (i wtedy EF-s stanieje i w ogóle pięknie będzie ;) ).
Pozdr,
Nevermind
Kolekcjoner
21-01-2008, 18:17
Mnie się zdaje, że też nie będzie. Będzie sporo szkieł :).
Nie żebym chciał kupić, ale chce żeby 5d staniały (i wtedy EF-s stanieje i w ogóle pięknie będzie ;) ).
No i właśnie dlatego nie wypuszczą bo to nie w ich interesie żeby 5D i EF-S taniało.
A ja chciałbym żeby było tak pięknie jak pisze Nevermind :) Byłbym bardzo szczęśliwy wtedy ;-)
A ja chciałbym żeby było tak pięknie jak pisze Nevermind :) Byłbym bardzo szczęśliwy wtedy ;-)
bedzie pieknie :D
5d już staniało, wiec co wy wypisujecie. Można już kupić za 6k, a to przecież super cena.
snowboarder
21-01-2008, 19:35
Swoja droga to jednak jest kompromitacja dla naszej kochanej firmy.
Ja rozumiem, ze wyjdzie to na dobre nowemu 5D, ze bedzie "jeszcze"
lepszy itd, jak sie ukaze na jesieni. Ale to oznacza, ze Canon probowal
po staremu wykrecic sie updatem typu 20D->30D i ze tylko dzieki
Nikonowi mamy szanse na cos lepszego...
Mysle, ze w tym tygodniu na dpreview Canon zostanie zjedzony zywcem...
Coś czuję, że masz rację. Plusem tego jest to, że za 2-3 miesiące 5D będzie można kupić za 5 tysięcy.
Ja sądzę, że mieli za mało czasu od premiery D3 na poprawienie czegokolwiek w istniejącym już pewnie wtedy 5d II i teraz pokażą nam figę z makiem, ale premiera nowej puszki będzie wczesniej niż na Photokinie.
No i trzeba ufać, że wtedy pokażą 2-3 fajne puszki. Z tego małego upgrade wcale nie muszą rezygnować, tylko rozbić 5D na 3D i 7D. 3D z wbudowanym gripem ustawić na poziomie cenowym D3, a 7D (czyli 5D z LiveView, odkurzaczem i kilkoma duperelami) zostawić na poziomie 5-6 tys. Do tego może 1D MkIV :)
Swoja droga to jednak jest kompromitacja dla naszej kochanej firmy.
Ja rozumiem, ze wyjdzie to na dobre nowemu 5D, ze bedzie "jeszcze"
lepszy itd, jak sie ukaze na jesieni. Ale to oznacza, ze Canon probowal
po staremu wykrecic sie updatem typu 20D->30D i ze tylko dzieki
Nikonowi mamy szanse na cos lepszego...
Mysle, ze w tym tygodniu na dpreview Canon zostanie zjedzony zywcem...
O tym samym myslalem gdy czytalem w poscie - "po co teraz nastepca 5D skoro sa nowe JEDYNKI ... FF". No gdyby kazdego bylo stac to ok, to wogole C produkowaloby sie tylko jedna puszke dla mas, bez podzialu na klasy. To wlasnie dzieki walce z Nikonem tak na prawde mozemy miec nadzieje ze Canon wyciagnie NOWE DZIAŁA w postaci m.in. 5D mkII. W przeciwienym razie wydaje mi sie Canon ze zrobilby krok do tylu w pogoni za Nikonem w tym segmencie.
No i trzeba ufać, że wtedy pokażą 2-3 fajne puszki. Z tego małego upgrade wcale nie muszą rezygnować, tylko rozbić 5D na 3D i 7D. 3D z wbudowanym gripem ustawić na poziomie cenowym D3, a 7D (czyli 5D z LiveView, odkurzaczem i kilkoma duperelami) zostawić na poziomie 5-6 tys. Do tego może 1D MkIV :)
to byloby ciekawe rozwiazanie
privilege
21-01-2008, 20:59
A ja wam mówię że będzie nowy 5D ...i to już za 3 dni o nim usłyszymy :)
Ja sądzę, że mieli za mało czasu od premiery D3 na poprawienie czegokolwiek w istniejącym już pewnie wtedy 5d II i teraz pokażą nam figę z makiem, ale premiera nowej puszki będzie wczesniej niż na Photokinie.
No ale przecież oni podobno zawsze mają kilka wersji puszek przygotowanych na różne przypadki i tylko wyciągają z szafy odpowiednią ;-). A to że chcieli się wykręcić marnym update to przecież pewne, zrobili przecież coś jeszcze bardziej bezczelnego czyli jak do tej pory wogóle nic nie dali chociaż wg kalendarza to już następca 5D powinien być pół roku temu.
Jest jeszcze jeden wariant możliwy, nawet jeśli puszki nie mają. Mogą pokazać w gablotce za szybką na prędce przygotowaną obudowę nowego 5D II a resztę dorobić w ciągu kilku miesięcy.
A co do ceny 5D, to jak wszystko jest rzeczą względną. Za 6K korpus z 3fps i jednym dobrym krzyżowym punktem AF to żadna rewelacja. Ah, tylko ta matryca ;-). Za 5 lat takiej prymitywnej puszki nikt nie będzie chciał kupić, podobnie jak dzisiaj 10D jest w cenie złomu.
Kolekcjoner
21-01-2008, 21:22
(....)
lacja. Ah, tylko ta matryca ;-). Za 5 lat takiej prymitywnej puszki nikt nie będzie chciał kupić, podobnie jak dzisiaj 10D jest w cenie złomu.
Tak samo jak każdej innej 8).
ehh, a jednak dosc mocna przeslanka ze nie zobaczymy nastepcy 5d na pma, odezwal sie jeden ze znanych forumowiczow dpreview...
Jak sie przesledzi jego historie to widac ze zawsze na kilka dni przed spodziewana premiera danego modelu lakonicznie i bez wdawania sie w dyskusje trafnie przepowiadal.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=26442724
...niektorzy optymistycznie interpretuja to tak ze bedzie 3d lub 7d :)
adalbert
21-01-2008, 22:23
tsiphoto? - czyli wszystko jasne - kontrolowany przeciek z canona.... w optymistyczne interpretacje raczej bym nie wierzył - już prędzej upgrade 1d mkIII
Gringo997
21-01-2008, 22:52
http://www.dphotojournal.com/canon-eos-3d-large/
znalazlem takie cos....
:D
ciekawe czy rzeczywiscie mieli cos takiego lecz spalilo to na panewce i dlatego nie wydali....
ciekawe jak bedzie wygladac nastepca 5D jezeli sie pojawi 24 stycznia...
http://www.dphotojournal.com/canon-eos-3d-large/
znalazlem takie cos....
:D
ciekawe czy rzeczywiscie mieli cos takiego lecz spalilo to na panewce i dlatego nie wydali....
Skąd wiedziałem że podasz linka do fake spreparowanego przez naszego forumowego kolege Bonka dawno temu? :mrgreen:
KuchateK
21-01-2008, 22:56
Bonk, jestes wielki :)
Bonk, jestes wielki :)
Bonk tylko przegiął z tym obiektywem, inaczej jeszcze więcej ludzi by się na to nabrało hehe.
kto sie tu wczesniej rozmarzył o 24-70 F2.8 L IS
a czy ejst teoretycznie (technicznie) szansa na szkło 24-105 2.8 L IS ?
...to by była dopiero spacerowa bajka :)
kto sie tu wczesniej rozmarzył o 24-70 F2.8 L IS
a czy ejst teoretycznie (technicznie) szansa na szkło 24-105 2.8 L IS ?
...to by była dopiero spacerowa bajka :)
Podobno było coś takiego ale bez IS. Jak dobrze pamiętam to w komplecie był uchwyt do mocowania statywu ze względu na wagę tego "szkiełka" :-)
Podobno było coś takiego ale bez IS. Jak dobrze pamiętam to w komplecie był uchwyt do mocowania statywu ze względu na wagę tego "szkiełka" :-)
u Tamrona był/jest? 28-105/2.8
http://www.tamron.com/lenses/prod/m28105mm.asp
Skąd wiedziałem że podasz linka do fake spreparowanego przez naszego forumowego kolege Bonka dawno temu? :mrgreen:
to już dobre dwa lata temu było :)
Wedlug moich, nigdy nie myslacych sie informacji, nie bedzie nowego XD, chyba ze jakas wersja okrojona a upgrade jesienia lub nawet w przyszlym roku.
Zdrowko
Nevermind
22-01-2008, 17:02
ehh, a jednak dosc mocna przeslanka ze nie zobaczymy nastepcy 5d na pma, odezwal sie jeden ze znanych forumowiczow dpreview...
Jak sie przesledzi jego historie to widac ze zawsze na kilka dni przed spodziewana premiera danego modelu lakonicznie i bez wdawania sie w dyskusje trafnie przepowiadal.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=26442724
...niektorzy optymistycznie interpretuja to tak ze bedzie 3d lub 7d :)
Nie dajesz człowiekowi nawet 2 dni nadziei :( To może przynajmniej "mój" 14-350mm f/2,8 L IS ujrzy światło dzienne ;)
I tu nadzieja jest tylko nadzieja. No to by było wszystko na ten temat...A może Canon wypusci kompakta z mp3/mp4 jak to zrobił Benq:D
Jeśli chodzi o obiektywy, to nie liczyłbym na za wiele. Fakt, że trwa wymiana starych rupieci zaprojektowanych jeszcze pod analog na nowe wersje. Ale z drugiej strony tego towaru nie sprzedaje się na miliony sztuk i nie jest to taki fajny geszeft jak klepanie puszek z krzemu i plastiku.
snowboarder
22-01-2008, 19:46
Jeśli chodzi o obiektywy, to nie liczyłbym na za wiele...
Jutro ma byc podobno premiera i nie ma nic potwierdzonego.
Nawet ten Rebel 450D nie wyglada za pewnie...
Tez nie wierze, ze nagle Canon postanowil posluchac prosb i wypuscic
"mnostwo" szkiel... Zdaje sie, ze wielka pompa zostana nam pokazane
kompakty i drukarki...
Po tej stronie Wielkiej Wody, to dopiero pojutrze.
Zastanawiająca jest ta cisza. Albo Canon chce uzyskać max. efekt i uszczelnił politykę informacyjną albo nie ma po prostu za wiele do pokazania. Stawiam na tę drugą możliwość, choć przyjemnie będzie się pomylić.
snowboarder
22-01-2008, 20:25
Zastanawiająca jest ta cisza.
Jedyna znana mi firma, ktora jest w stanie zachowac tajemnice to Apple.
Ale oni pokazuja nowe produkty tylko w Stanach, przygotowuja zwykle
niewielka kampanie reklamowa tylko tu, a osoby pracujace przy niej musza
podpisywac codziennie kolejne dokumenty o tym, co im grozi, jak komus
cos powiedza :-) Dopiero po premierze, nowe produkty ida w swiat, gdzie
sa dostepne z pewnym opoznieniem.
Canon ma naraz konferencje w wielu krajach swiata, robi broszurki
w wielu jezykach... I wsrod tych setek, tysiecy osob, ktore wiedza
NIKT nie puscil pary z geby... Yeah, right....
Przed 40d tez raczej za glosno nie bylo;)
yggdrassill
22-01-2008, 22:41
Jedyna znana mi firma, ktora jest w stanie zachowac tajemnice to Apple.
Ale oni pokazuja nowe produkty tylko w Stanach, przygotowuja zwykle
niewielka kampanie reklamowa tylko tu, a osoby pracujace przy niej musza
podpisywac codziennie kolejne dokumenty o tym, co im grozi, jak komus
cos powiedza :-) Dopiero po premierze, nowe produkty ida w swiat, gdzie
sa dostepne z pewnym opoznieniem.
Canon ma naraz konferencje w wielu krajach swiata, robi broszurki
w wielu jezykach... I wsrod tych setek, tysiecy osob, ktore wiedza
NIKT nie puscil pary z geby... Yeah, right....
Bonk puscil pare juz ze dwa lata temu ze wyjdzie 3d i do tej pory mu nikt nie wierzy a to 100% pewniak ;)
KuchateK
22-01-2008, 23:47
Bonk puscil pare juz ze dwa lata temu ze wyjdzie 3d i do tej pory mu nikt nie wierzy a to 100% pewniak ;)
Patrzac na ostatni wpis na canonrumors.com (http://canonrumors.com/) to Bonk ma szanse byc pierwszym projektantem puszek Canona z Polski :mrgreen:
Patrzac na ostatni wpis na canonrumors.com (http://canonrumors.com/) to Bonk ma szanse byc pierwszym projektantem puszek Canona z Polski :mrgreen:
bo puszka zaprojektowana przez Bonka jest najładniejsza :-)
asdfasfd
23-01-2008, 01:09
bo puszka zaprojektowana przez Bonka jest najładniejsza :-)
To prawda - aż by się taką chciało mieć. Jest idealna :)
Adam Kasprzak
23-01-2008, 01:57
Nie dajesz człowiekowi nawet 2 dni nadziei To może przynajmniej "mój" 14-350mm f/2,8 L IS ujrzy światło dzienne
A ja bym chciał 10-600/1.2, kurcze, to byłby obeiktyw! :evil:
a do niego wozek widlowy, zeby byl przenosny :)
łatwo sobie go wyobrazić. ok 1m długości, waga ok 40 kg, dekiel fi 60cm i MTF porównywalny do denka od alpagi "Czar traktorzysty"
Do fotomontażu Bonk musiałby użyć 3 zdjęć:
1. czołgu
2. teleskopu z planetarium
3. loga canon
;)
...a dekielek można by sobie kupić na wyprzedaży w przedsiębiorstwie wodociągów i kanalizacji. Solidne żeliwne dekle z logiem miasta.
bartosz108
23-01-2008, 08:28
zapomniałeś o IS
Kolekcjoner
23-01-2008, 09:03
Widzę że wątek się rozwija :mrgreen:.
Ile jeszcze zostało? Jakieś kilkanaście godzin. Czas zmienić pampersa :lol:.
paweleverest
23-01-2008, 10:19
Tak a potem obudzimy się juz w nowym swiecie gdzie takie aparaty jak 5D bedą wlały sie po smietnikach a obiektywy typu 24-70 bedą co najwyzej służyc do obrzucania policji podczas manifestacji samoobrony :)
Uwielbiam czytać te wątki o nowościach, humor mi poprawiają codziennie z rana ;)
Tak a potem obudzimy się juz w nowym swiecie gdzie takie aparaty jak 5D bedą wlały sie po smietnikach
A mi sie wydaję,że obudzimy sie w rzeczywistości. Gdzie Inni producenci pokażą nowe produkty, a Canon niczym nie zaskoczy.
yggdrassill
23-01-2008, 11:24
zapomniałeś o IS
stabilizacje zapozyczyloby sie z wiezyczki czolgu abrams, tam mają fajna stabilizacje dziala ;)
2. teleskopu z planetarium
Tak gwoli ścisłości... Teleskopów nie umieszcza się w planetarium.
Tak gwoli ścisłości... Teleskopów nie umieszcza się w planetarium.
No pewnie .... kazde dziecko wie ze w planetarium umieszcza sie planety :)
Uwielbiam czytać te wątki o nowościach, humor mi poprawiają codziennie z rana ;)
Masz racje, można sobie poprawić humor przed egzaminem :D
Tak a potem obudzimy się juz w nowym swiecie gdzie takie aparaty jak 5D bedą wlały sie po smietnikach a obiektywy typu 24-70 bedą co najwyzej służyc do obrzucania policji podczas manifestacji samoobrony :)
tak, pozniej obejrzymy kolejna czesc terminatora przy pomocy zdalnie sterowanej super snajperskiej lufy, smiejac sie pod nosem mowiac "skoro nie widac roznicy, to po co przeplacac"
A mi sie wydaję,że obudzimy sie w rzeczywistości. Gdzie Inni producenci pokażą nowe produkty, a Canon niczym nie zaskoczy.
i to będzie powód do czego? Sepuku, wylewania krokodylich łez, że posiadany trendy sprzęt stał się passe, czy może braku możliwości realizowania wizji lub zadań w pracy? Bo jeśli to ostatnie (stawiam że maks 10 % wypowiadających się) to kupią sobie po prostu coś innego.
No tylko co.. ja nie chcę się pakować w kolejne 5d, chciałbym kupić coś nowego jak już :)
Cena 5D leci strasznie w dół. FotoIt które zawsze ma dosyć drogo wystawia właśnie nówkę za 5699zł. Dużo ludzi jeszcze kupi piątkę, i mimo wszystkich swoich braków 5D to będzie kultowy aparat w historii fotografii cyfrowej :-).
1500 post :P Jakbym tylko miał fundusze na 5d to pewnie bym teraz kupił, bo w zasadzie ma wszytko co mi potrzeba :-)