Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowości Canona!

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

777
20-08-2007, 20:08
IMO w ogole chlopaki z canona poszli po bandzie:D
jak dzis rano czytalem na dpreview co dali to nie moglem uwierzyc ze az tyle nowosci
a jak przeczytalem o nowym af z 9 krzyzowymi to myslalem ze jeszcze rano i zle widze albo moj angielski cos slaby jest:D

fICHU
20-08-2007, 20:25
wiecie co, dla mnie 40D jest w koncu znakiem, ze ta cholerna konkurencja sie na cos przydaje.
I dodam, ze po raz ktorys z rzedu gratuluje nikoniarzom ichniego D200. Ma wiele ficzerow ktore chcialbym miec w moim 30D. Ale widac, ze w koncu owa konkurencja na cos sie przydaje. Zycze tez minoltowcom i innym soniaczom zeby w koncu wyszla ta nowa puszka. Niech ceny zaczna spadac i za sensowne pieniadze pojde do sklepu i kupie 5D Mk2.
Sprzet ktorym robie czasem zdjecia powinien sie nazywac 20D Mk2. A szalency nazwali to 30D. Dla mnie mocne naduzycie. Ale tak jak przedpiszca powiem, ze 40D dalo rade. Gdyby nie odrobina zdrowego rozsadku, jakos na dniach sprzedawalbym moje 30D i stawal w kolejce po nowy pachnacy nowoscia kartonik...

pozdrawiam goraco
i oby dalej mister kanion.

renes
20-08-2007, 20:25
Wzajemne nakręcanie się w tym wątku nową 40D już skutkuje ofertami sprzedaży 30D... zastanawiam się ilu ze sprzedających rzeczywiście i na serio brakowało w ich pracy fotograficznej z "trzydziestką" tego co ma 40D? Ilu dobrych zdjęć nie potrafili zrobić i ile sytuacji stracili z powodu tych "brakujących" ulepszeń jakie ma "cztedziestka"? I ilu z nich będzie musiało zaciskać pasa aby te 2.5-3 tys. zł więcej teraz wyłożyć na 40D.....?

Tym, którzy już się przestraszyli i uwierzyli - czytając co niektóre tu wpisy - że (ich) "trzydziestka" to slabeusz przy "czterdziestce" (więc trzeba ją sprzedać i kupić nową) polecam spokojne przemyślenie sprawy i więcej dystansu do tryskających tu spazmów. Może te 2.5-3 tys.zł lepiej wydać na obiektyw.

MMM
20-08-2007, 20:34
ale tylko podczas zmiany sie wyswietla, w 40D jest caly czas. widac ze canon realizuje prosby uzytkownikow malymi kroczkami ;)
W przypadku AutoISO w 40D to prawie niezbędne. W 30D wystarczy że jest podczas zmiany...

popmart
20-08-2007, 20:36
renes ... a jak ci wyszło te 2,5-3 tyś wiecej imo cena jest (bedzie) bardzo zbilizona i tu jest problem i bol miedzy innymi mój ...

..... posiadacz prawie nowego 30D który kosztował tyle co nadchodząca 40D

icemaster
20-08-2007, 20:43
40D bedzie kosztowal cos kolo 5000zl albo wiecej
jesli w UK jest po 899Ł to u nas napewno nie mniej

ewg
20-08-2007, 20:43
40-tka ma też możliwość wyświetlania parametrów tak jak 400D na tylnym wyświetlaczu - IMO bardzo przydatne.

Ale chyba wygaszacza zbliżeniowego (fotokomórki) w 40d brakuje? :mrgreen: Jest! znalazłem "ficzer", ktory ma tylko moje maleństwo!! :p Dobrze, że zastosowali inwersje (czane tło) i napisy pewnie tak nie rażą w ciemności.

W 400d jest przydany bo wręcz nieodzowny (to jedyny zewn. wyświetlacz). I tak zazwyczaj używam go tylko do podglądu fotek. Odziwo, nawet nie brakuje mi iso w wizjerze! ;-) - Oj chyba szok dnia mam już za sobą i po refleksji jakoś bardziej z symapatią podchodze do małego 400d. :oops:

renes
20-08-2007, 20:47
Jesli przyjąć, że za używaną 30D dostanie się 2.5 tys. ( a w wkrótce zapewne nie więcej niż 2 tys.) a cena 40D będzie w granicach 4.5 tys. (choć myślę że gdy sie pojawi to bliżej 5 tys.), to zostaje właśnie tyle do zapłacania. To dobra sumka. Wolałbym ją przeznaczyć/dołożyć na kolejne szkło niż zamieniać "trzydziestkę" na 40.
Myślę, że część czytających ten wątek zwyczajnie traci rozsądek. Ja w każdym razie zostaję przy swej 30D.

popmart
20-08-2007, 20:47
40D bedzie kosztowal cos kolo 5000zl albo wiecej
jesli w UK jest po 899Ł to u nas napewno nie mniej

1. ceny wystawione powyżej są raczej cenami zawyzonymi w stosunku do tego jak bedą wygladały 1-2 mc po premierze,

2. nadal nie mogę sie doszukać różnicy na poziomie 3000 pln (mój 30D kosztował 3900 zaledwie 4mc temu i była to niezła cena) imo maks róznica po wstępnym ustabilizowaniu nie przekroczy1,5 kPLN

akustyk
20-08-2007, 20:48
Wzajemne nakręcanie się w tym wątku nową 40D już skutkuje ofertami sprzedaży 30D... zastanawiam się ilu ze sprzedających rzeczywiście i na serio brakowało w ich pracy fotograficznej z "trzydziestką" tego co ma 40D?
co bym chcial z 40:
- 10 Mpix, jesli wynika z tego nieco wiecej rozdzielczosci. miedzy 6 na 8 Mpix widze zauwazalna roznice i jesli z kolejych 2 Mpix ma cos jeszcze wynikac (specjalnie nie oczekuje cudow, ale ...) to dlaczego nie. mnie i 6 Mpix wystarczalo, ale jesli 10 Mpix ma mi sprzedac pare zdjec do druku wielkoformatowego wiecej :)
- 14-bit - jestem bardzo zywo zainteresowany skutkiem praktycznym. jesli to ma ulatwic utrzymanie ciaglosci tonalnej przy podbijaniu nasycenia barw, to dla mnie to jest ficzer roku
- ISO w celowniku i na panelu LSD. fajna rzecz. przydatna, bo ja bardzo czesto ustawiam zdjecia patrzac na gorny wyswietlacz. mozna bez tego spokojnie zyc, ale fajnie miec
- telewizorek robiacy za wyswietlacz funkcyjny. bardzo dobry pomysl. oszczedza wspinania sie na palce :)
- wymienne matowki. otwarcie i bez sciemy: grid bylby dla mnie wybawieniem od paskudnego strita w oku i koniecznosci masowego prostowania zdjec
- wiekszy celownik. zawsze mila rzecz, jesli nie odbywa sie kosztem jasnosci
- ciche zawieszenie lustra. piekna sprawa przy fotografowaniu dziecka "cichaczem" :)

z rzeczy obojetnych:
- trzepaczka przeciwbrudowa. zaszkodzic chyba nie zaszkodzi, ale nie jestem specjalnie podekscytowany:)
- czujniki AF - poza zdjeciami dzieck moglbym uzywac tylko szkiel manualnych, wiec dla mnie nieistotne. jak sobie kupie cos jasnego z USM to moze mi zrobi roznice :)
- telewizor 3". moim zdaniem, 2,5" w 30D jest mniej kontrastowe i gorzej czytelne niz 1,8" w 10D. prawda, ze jednak rozmiar znacznie ulatwia przegladanie chocby histogramu, ale bez zwiekszenia rozdzielczosci to, na moje oko, g... z tego wynika. poza tym, ze guziczki sa jeszcze mniejsze. i tu moj najwiekszy problem z 40D: fajnie, ze malym paluszkom zoltych ludzikow z Japonii to nie robi roznicy. w przypadku czlowieka z Europy z duzymi paluchami, zwlaszcza kiedy nosi rekawice, to ja ni czorta nie widze jak te guziczki da sie obsluzyc. wielka ujemna krecha dla tego aparatu. sorry, ale nie tedy droga. duzy ekran to ja chce miec do kompa, a aparat to nie jest monitorek do ogladania znaczkow
- wymiary. bardzo milo, ze calosc jest wieksza i ciezsza. tak to powinno wygladac. to nie jest aparat dla malych dziewczynek jak jakis trabant

reasumujac: jest kilka rzeczy, ktore z perspektywy posiadacza 30D bardzo mi sie podobaja. natomiast na pewno nie czekalbym na ten aparat kolejnych 2 miesiecy i dokladal kolejny 1000zl, zeby go kupic. 30D jest zdecydowanie wart grzechu, a z punktu widzenia posiadacza do niedawna 10D, to fantastyczna maszyna. jeszcze ze 4 lata musi u mnie posluzyc :)

fotones
20-08-2007, 20:50
lepszych fot z tego nie bedzie, lepiej dokupic nowe szkielka (20D po reanimacji, nowa migawka po 97000, i dwa nowe szkielka dokupilem) i tej uliczce szukam polepszenia jakosci fotek

icemaster
20-08-2007, 20:50
nie zapominaj o tym ze swoje(jesli masz) body nie sprzedasz po cenie nowki z FV, wiec tu chodzi raczej o roznice, odsprzedazy 30D i zakupu nowki 40D

popmart
20-08-2007, 20:53
ja odpowiadałem jako ten który mógł się wstrzymać z zakupem (wielu ludzi kupiło niedawno 30D) i mieć w reku moje 4000 pln ... :)

tak wiem ze to myslenie zyczeniowe ale i tak boli ... ;(|

Kubaman
20-08-2007, 20:53
Wzajemne nakręcanie się w tym wątku nową 40D już skutkuje ofertami sprzedaży 30D... zastanawiam się ilu ze sprzedających rzeczywiście i na serio brakowało w ich pracy fotograficznej z "trzydziestką" tego co ma 40D? Ilu dobrych zdjęć nie potrafili zrobić i ile sytuacji stracili z powodu tych "brakujących" ulepszeń jakie ma "cztedziestka"? I ilu z nich będzie musiało zaciskać pasa aby te 2.5-3 tys. zł więcej teraz wyłożyć na 40D.....?

Tym, którzy już się przestraszyli i uwierzyli - czytając co niektóre tu wpisy - że (ich) "trzydziestka" to slabeusz przy "czterdziestce" (więc trzeba ją sprzedać i kupić nową) polecam spokojne przemyślenie sprawy i więcej dystansu do tryskających tu spazmów. Może te 2.5-3 tys.zł lepiej wydać na obiektyw.

ale kto tu się nakręca? Nie wiemy jak konkretnie będzie się zachowywała matryca, szumy itd. I chyba nikt jeszcze tego aparatu nie kupił. Tak jak pisałem zresztą, i tu kamyczek do ogródka snipera, chciałem kupić na wiosnę 1DMk3. Czy wybór solidnie się zapowiadającego 40D za 1/3 ceny jest onanizmem sprzętowym, nakręcaniem się, deprymowaniem obecnego sprzętu?

Nie. Czasami niektórzy ludzie sie rozwijają. Fotografują dużo i często. Próbują i widzą czego im brakuje. I do tej pory mieli mały wybór, a teraz wygląda, że w końcu ten wybór będzie sensowny i nie wydadzą pieniędzy od początku klnąc Canona co to musili kupić za oskubany półprodukt.

renes
20-08-2007, 20:54
Dlatego wydaje mi się, że 3 tyś.zł trzeba będzie dołożyć po odsprzedaży 30D.
A za tę różnicę można mieć np. piękne szkiełka: 50mm/1.4 i 85mm/1.8.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ale kto tu się nakręca? Nie wiemy jak konkretnie będzie się zachowywała matryca, szumy itd. I chyba nikt jeszcze tego aparatu nie kupił. Tak jak pisałem zresztą, i tu kamyczek do ogródka snipera, chciałem kupić na wiosnę 1DMk3. Czy wybór solidnie się zapowiadającego 40D za 1/3 ceny jest onanizmem sprzętowym, nakręcaniem się, deprymowaniem obecnego sprzętu?

Nie. Czasami niektórzy ludzie sie rozwijają. Fotografują dużo i często. Próbują i widzą czego im brakuje. I do tej pory mieli mały wybór, a teraz wygląda, że w końcu ten wybór będzie sensowny i nie wydadzą pieniędzy od początku klnąc Canona co to musili kupić za oskubany półprodukt.

Odnosiłem się tylko do przypadków decyzji sprzedaży 30D by złapać 40D.

JAH-EL
20-08-2007, 20:58
Sony kontratakuje z matrycą 12.5Mpix, 12bit...

http://www.dpreview.com/news/0708/07082012sony12mpcmos.asp

sniper88
20-08-2007, 21:05
Tak jak pisałem zresztą, i tu kamyczek do ogródka snipera, chciałem kupić na wiosnę 1DMk3.
O co chodzi, jaki ogródek:?::mrgreen:
Ja nikomu nic nie wypominam, zeby potem nie bylo:D

Kubaman
20-08-2007, 21:07
Dlatego wydaje mi się, że 3 tyś.zł trzeba będzie dołożyć po odsprzedaży 30D.
A za tę różnicę można mieć np. piękne szkiełka: 50mm/1.4 i 85mm/1.8.Jeśli ktoś ich jeszcze nie ma, bądź ich nie potrzebuje. Czym szkła są lepsze od body jeśli ktoś również ich nie będzie potrafił wykorzystać :roll: Bo to stałki ? :>

Podam trzy proste przykłady, które moga zobrazować dlaczego 40D mnie zainteresował tak mocno.

1) teatr tańca. Głośna migawka powoduje, że robię zdjęcia tylko w wybranych momentach i przy odpowiednio głośnej muzyce, aby nie przeszkadzać widzom na spektaklu. Ile razy kląłem 20D za łomot lustra w chwili, gdy w wizjerze miałem ciekawe ujęcie, którego nie mogłem (nie wypadało mi) zrobić..

2) robiłem wiosną pluszcze (takie ptaki) w Tatrach. Stojąc w strumieniu usiłowałem sfotografwać jak podlatują do gniazda na skale. Przy 5 klatkach na sekundę nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia na 120 dobrze trafionego. Zawsze obcinałem biedaka. Sądzę, że 6.5 klatki pomoże mi w takiej sytuacji.

3) działanie AF w 20D pozostawia wieeele do życzenia. Myśl o kupnie 1DMk3 pojawiła się w 80% poprzez imponujący system AF jedynek. Jeśli 40D faktycznie będzie miał dobrze działający czuły układ AF, to dla tego i tylko tego ficzeru chcę zmienić moją obecną puszkę.

chavez
20-08-2007, 21:07

Może w końcu wypuści też jakieś nowe puszki... :)

MMM
20-08-2007, 21:10
Aaaa... dopiero teraz zauważyłem że w 40D wyprofilowali grip tak aby palec wskazujący wchodził trochę głębiej, identycznie jak w 5D.
Kurde, fajna puszka, szkoda że 30D takiego nie dali jak kupowałem bo zmiana po 1,5 roku to straszna strata a zysk w sumie nie będzie taki wielki. Szkoda że nie mam 20D, nie wahałbym się ani chwili ;-)

jotes25
20-08-2007, 21:13
Zastanawiające, że nikt nie zachwyca się nowym kitem ani tym drugim super-tele-zoomem ;)
O ile zgodzę się na podstawie specyfikacji, że 40F zapowiada się jako całkiem udany aparat, to zwróćcie uwagę, że Canon dał w nim tylko tyle ile wymusiła na nim konkurencja. Więc za chwilę znowu będzie musiał ich gonić. Przyznacie, że rola goniącego nie zbyt licuje z pozycją lidera rynku. Podobnie jest w przypadku 400D. Oczywiście dotyczy to na razie niższych segmentów rynku DSLR.

JAH-EL
20-08-2007, 21:15
Zdaje się, że coś zaczyna się dziać.
Canon z 3 obiektywami... 2 puszkami... 1 kompaktem... (łącznie dużo opisywanych już nowości)
Sony wyskakuje z nową matrycą...

a Nikon... Może jutro? ;)

Kubaman
20-08-2007, 21:15

koledzy rozwodzą się nad tym od rana w wątku o nowościach Nikona http://www.canon-board.info/showthread.php?p=352712#post352712. Cytowane tam były śmieszne marketingowe życzenia Sonolto-Nikona. Ale tutaj proszę rozmawiać o sprzęcie Canona.

MMM
20-08-2007, 21:23
Zastanawiające, że nikt nie zachwyca się nowym kitem ani tym drugim super-tele-zoomem ;)
Ten kit z IS'em to praktyczny przykład zwycięstwa marketingu nad zdrowym rozsądkiem :mrgreen:

JAH-EL
20-08-2007, 21:26
Napisałem o Sony, bo to ma oczywisty wpływ na Canona.
...
W tym przypadku miał jednak Canon na Sony... ;)
I przy okazji dużo osób siedzi tylko w tym wątku... No ale nie ważne. Tylko Canon.

mattnick
20-08-2007, 21:26
a może wsłuchanie się w prośby ludu ??

akustyk
20-08-2007, 21:30
Ten kit z IS'em to praktyczny przykład zwycięstwa marketingu nad zdrowym rozsądkiem :mrgreen:
popraw mnie jesli sie myle, ale zdaje sie, ze celem marketingu jest wlasnie zaprzeczanie zdrowemu rozsadkowi :) tzn. przekonywanie ludzi, ze chomik przemalowany na szaro to slon w wersji kompakt :)

Kubaman
20-08-2007, 21:31
ale mirror lock up nie dali ;)
wsłuchali się ale wybiórczo. Na szczęście dali MLU z wielokrotną ekspozycją.
(ja nie stosuję, ale akustyk na pewno pomarudzi ;) )

Vitez
20-08-2007, 21:32
To ja chyba najpierw napisze a potem poczytam ;) . Bym napisal wczesniej ale mialem emergency sytuacje.

na przykład AF w servo ;)

Specjalnie kazalismy hostessom biegac w ta i z powrotem by sprawdzic ;) . A serio - nie bardzo jest jak to sprawdzic w warunkach chwilowego macania.

Mam nadzieję, że telepatycznie dotrze moja prośba - proszę sprawdzić grip z wi-fi (czy jest, czy działa, kiedy i za ile).
Wyszło mi też - podobnie jak kolegom, że 40D + grip z wi-fi ~ 1D MkIII (jak dla mnie;)).

Grip z wifi byl, ladnie uszczelniony. Gniazda lan i usb, miejsce na jedna baterie, jakis wyswietlacz LCD na nim tez byl. Niestety nie udalo sie podpiac - tak sobie ludzie 40D wyrywali z rak.

Czy ktoś jeszcze jest na konferencji?

Byla ekipa optyczne.pl (Arek pewnie wlasnie szykuje artykul i przygotowuje zdjecia).

Co do sprzetow to bylo chyba wszystko - kilka urzadzen biurowo-domowych All-in-one, jakies Pixmy, skanery, chyba wszystkie nowe kompakty, wszystkie 3 nowe szkla byly:
- w 18-55 i 55-200 moge powiedziec ze plastiki, takisobie AF a stabilizacja dziala
- 14 2.8 L ma zarabiste pole widzenia na pelnej klatce a dystorsje podobno mniejsze (ludzie na konferencji porownywali ale nie przy mnie, tylko na glos sie dziwili) niz 16-35 2.8 L II

no i ... 1DsMkIII i 40D tez byly :> .

Co do 40D to coz... musialbym naprawde na sile wymyslac jakis jego slaby punkt. Cann dwie rzeczy podkreslil: zaczynaja mocno sluchac i uderzac w rynek zaawansowanych fotoamatorow (czyli kogos kto chce czegos lepszego od 400D), drugie to haslo 40D: "designed to be challenged" . Ja jestem ta puszka oczarowany. W jednej rzeczy nawet 1D MkIII przebija - ma mozliwosc wlaczenia AF w trybie LiveView (tu najwyrazniej jedynka sluzyla jako body do betatestow). Spytalem sie czy ta opcja moze byc dostepna jakims firmware do 1D MkIII - nie otrzymalem konkretnej odpowiedzi poza "na razie na pewno nic takiego nie jest planowane" .
Co do uszczelnien - nie ma ich przy lampie i bagnecie, sa przy klapce kart CF i baterii.
Live view i lapanie ostrosci dziala swietnie - bardzo wyrazny LCD nawet pod sporym katem.
Wielkie wrazenie robi silent shooting w trybie live view - cichszy chyba nawet od krociutkiego bzyku komara.
Matryca jest zmieniona - 10 megapikseli, gesciej ulozone mikrosoczewki, szybszy transfer rate (czterokanalowy/ dobrze zapamietalem?) w polaczeniu z DIGIC III pozwala na takie wlasnie osiagi co do fps i pojemnosci bufora. Ma osiagac nizsze szumy niz 30D i nieco wieksza rozpietosc tonalna (14bit), w czym ewentualnie moze pomoc highlight priority mode.

Moje plany ogolnie sie nie zmienily co do checi posiadania 1D MkIII ale chcialem zostawic 20d jako backup... cos czuje ze raczej 40D bedzie sporo lepszym backupem. Bezposrenie porownanie 20D z 40D... co najmniej klasa lepiej, co najmniej roznica pokolen.

1DsMkIII - krotko sie nim bawilem bo nie za bardzo znam i nie mialem czasu poznac klawiszologii jedynek. Wizjer, pelna klatka... no robi wrazenie. Potezna pucha, podobno dla wymagajacych najlepszej jakosci.

Ceny ... niestety w wiekszosci nieznane i kwitowane wzruszeniem ramion. Jedyna konkretniejsza kwota padla na 1DsMkIII - ok 8000 euro :roll: .

Porozmawialismy rowniez chwilke na temat dostepnosci 1DMkIII i plotek o wycofaniu z produkcji. Plotki niepotwierdzone, ktos (moze sam Canon?) wymyslil ew. taka plotke by zmniejszyc chwilowo zapotrzebowanie a jednoczesnie podtrzymac szum wokol puszki. Kolejka zamowien u dystrybutora glownego dla Canon Europe wynosi podobno ponad 10000 sztuk. Dystrybutor Canon Polska od czasu premiery rynkowej otrzymal kilkanascie-kilkadziesiat (max 30) sztuk.

Co do 5D MkII to nasza wlasna teoria spiskowa podpowiada nam ze Canon ma juz go gotowego (bo niby skad mieli na dzisiejszej premierze gotowy, produkcyjny a nie testowy egzemplarz 1DsMkIII?) ale czeka... czeka az Sony czy Nikon pokaza cos z cropem 1.1 by w ostatniej chwili cos do 5tki dorzucic i ich wygryzc (chyba glownie cena).

jotes25
20-08-2007, 21:32
Celnie powiedziane :) I bardzo delikatnie :lol: :lol: :lol:

Jurek Plieth
20-08-2007, 21:34
1) teatr tańca. Głośna migawka powoduje, że robię zdjęcia tylko w wybranych momentach i przy odpowiednio głośnej muzyce, aby nie przeszkadzać widzom na spektaklu. Ile razy kląłem 20D za łomot lustra w chwili, gdy w wizjerze miałem ciekawe ujęcie, którego nie mogłem (nie wypadało mi) zrobić...
Nikt Cię tak dobrze jak ja nie rozumie. Jednakże mój zapał studzi dość mocno obawa granicząca z pewnością, że te 10 MPix vs. 8 MPix w 20/30D "owocuje" proporcjonalnie większym szumem. Cudów bowiem w fizyce najczęściej nie ma.
A jeśli tak się stanie, to będę się jeszcze mocno zastanawiał...

zanussi
20-08-2007, 21:40
a to Canon namieszał...... mi w głowie :D

akustyk
20-08-2007, 21:40
ale mirror lock up nie dali ;)
wsłuchali się ale wybiórczo. Na szczęście dali MLU z wielokrotną ekspozycją.
(ja nie stosuję, ale akustyk na pewno pomarudzi ;) )
chciales masz:

**** nie dali MLU! mozna mowic, pisac, blagac, plakac, skomlec, marudzic, brzeczec, piszczec, wyc, truc d*e... i jak grochem o sciane...

daje rade? :-D

tak w sumie, to czekam, az ujawnia te 24 cfn-y, bo moze tam zrobili do wyboru w tym durnym DirectPrincie opcje MLU. wskazania na panelu LSD nie ma tak czy siak (a cholernie przydatna rzecz by byla), ale w koncu to tylko 15 lat odkad Canon wycial logiczne rozwiazania MLU ze swoich puszek... za duzo nie mozna wymagac, nie? :)

tak bardziej serio: do tego co jest w 40D brakowaloby mi tylko 3 rzeczy: ww. rozsadnie rozwiazanego MLU, kurtynki odcinajacej swiatlo od muszli ocznej (zamiast tej durnej prezerwatywy na pasku aparatu) i mozliwosci zdalnego wyzwalania migawki bez koniecznosci zakupu pilota i sterownika za grube setki dolcow :) a poza tym, to jest dream camera :) no, moze ja bym prosil mkII z ekranem 2,5" ale wyzszej rozdzielczosci, a w odzyskane miejsce normalne, duze przyciski, w ktore mozna trafic w rekawiczkach. i jakas powloka ochronna na telewizorek, zeby wiecznie nie byl ufaflany glutami :)

muflon
20-08-2007, 21:42
mój zapał studzi dość mocno obawa granicząca z pewnością, że te 10 MPix vs. 8 MPix w 20/30D "owocuje" proporcjonalnie większym szumem. Cudów bowiem w fizyce najczęściej nie ma.
Ale Canon ma najwyraźniej podpisany cyrograf, który pozwala im niektóre prawa (dotyczące gęstości pikseli vs. ich "jakości") omijać ;-) 20D vs. 10D, 1Dmk3 vs 1Dmk2...

Kubaman
20-08-2007, 21:43
właśnie sobie poczytałem forum Nikona. McKane stoczył nierówną walkę i oczywiście okazało się, że Nikon D200 jest najlepszy. Ech, a to podobno oni są bardziej rozgarnięci..

Vitez, dobry materiał dzięki (BTW - sam rozumiem, że w czasie macania hostess trudno skupić się na działaniu servo :D )

konradl
20-08-2007, 21:44
A wyczytal ktos moze kiedy 40-ka bedzie dostepna? :) Bo w sumie troche na sile ale sprawilbym se toto gdybym chociaz jesienia mogl troche pofocic... Ale juz tak w listopadzie wejdzie do sprzedazy to raczej czekalbym do wiosny.

Jurek Plieth
20-08-2007, 21:47
Ale Canon ma najwyraźniej podpisany cyrograf, który pozwala im niektóre prawa (dotyczące gęstości pikseli vs. ich "jakości") omijać ;-) 20D vs. 10D, ...
Daniel, właśnie porównywałem sobie swoje stare fotki koncertowe z 10D i mam jednak wrażenie, że przy wysokich ISO te z 30D są bardziej zaszumione. Dość, że na 100% 30D nie jest lepszy pod tym względem :evil:

Kubaman
20-08-2007, 21:48
Ale Canon ma najwyraźniej podpisany cyrograf, który pozwala im niektóre prawa (dotyczące gęstości pikseli vs. ich "jakości") omijać ;-) 20D vs. 10D, 1Dmk3 vs 1Dmk2...

no właśnie taka mam nadzieję, podsycaną tym co Vitez przyniósł z prezentacji. Być może to tylko marketingowe frazesy, mam jednak nadzieję, że okaże się inaczej. W Ko}cu nowa 1DsMk3 ma 21MPx a nie sądzę aby Canon pozwolił sobie na pogorszenie szumów vs poprzednik.

JAH-EL
20-08-2007, 21:50
A wyczytal ktos moze kiedy 40-ka bedzie dostepna? :) Bo w sumie troche na sile ale sprawilbym se toto gdybym chociaz jesienia mogl troche pofocic... Ale juz tak w listopadzie wejdzie do sprzedazy to raczej czekalbym do wiosny.

Będzie lepiej! Pofocisz latem...
20 wrzesień to przecież astronomiczne lato ;)

snowboarder
20-08-2007, 21:57
bo niby skad mieli na dzisiejszej premierze gotowy, produkcyjny a nie testowy egzemplarz 1DsMkIII?

No wlasnie, to jest dla mnie kompletna konsternacja...
Bylem pewien, ze 1Ds MkIII na pewno do produkcji jeszcze nie wszedl,
Canon sie trudzi nad rozwiazaniem problemu AF i ze 1Ds wyplynie
czysciutko na sprawdzone wody...
Jesli ty go dzis widziales w takim pipidowie jak Warszawa (bez urazy) to
znaczy, ze na swiecie krazy ich juz wiele. Czy to jakas testowa partia,
czy produkcja? Raczej to pierwsze bo jesli to by miala byc produkcja,
to czemu "wchodzi w Listopadzie"?
Moze go chca poteznie przetestowac zanim zaczna sprzedaz?

muflon
20-08-2007, 21:58
Daniel, właśnie porównywałem sobie swoje stare fotki koncertowe z 10D i mam jednak wrażenie, że przy wysokich ISO te z 30D są bardziej zaszumione. Dość, że na 100% 30D nie jest lepszy pod tym względem :evil:
Pamiętam, że swego czasu przerabialiśmy w dość mocno onanistyczny sposób ;-) ten temat na przykładzie moich fotek z salonu samochodowego w Genewie - 2004(10D) vs. 2005(20D). Używałem równolegle obu przez jakiś rok i jestem na 100% pewny, że 20D lepszy był - przynajmniej w zakresie ISO800-1600 (zbyt dużo przykładów na 3200 z 10D nie miałem z tej prostej przyczyny, że było nieużywalne ;-)).

Inna sprawa, że Ty chyba robisz/robiłeś sporo B/W? (przynajmniej takie zdjęcia mi zapadły w pamięć). Tam jest jednak trochę inaczej z szumami...

Zresztą, podchodząc do tematu w nieco inny sposób: przy tych samych gęstościach matryc jednak ciągle różni producenci otrzymują różną "jakość pikseli" - czyli pole do poprawy ciągle jest, to "tylko" kwestia technologii.

Krakers
20-08-2007, 21:59
No wlasnie, to jest dla mnie kompletna konsternacja...
Jesli ty go dzis widziales w takim pipidowie jak Warszawa (bez urazy) to
znaczy, ze na swiecie krazy ich juz wiele. Czy to jakas testowa partia,
czy produkcja? Raczej to pierwsze bo jesli to by miala byc produkcja,
to czemu "wchodzi w Listopadzie"?
Moze go chca poteznie przetestowac zanim zaczna sprzedaz?

Ja go chetnie przetestuje :)

JAH-EL
20-08-2007, 21:59
40D był gotowy w lutym...
Może 1Ds III tez jest... (prawie).
Marketing najważniejszy!

konradl
20-08-2007, 22:01
Będzie lepiej! Pofocisz latem...
20 wrzesień to przecież astronomiczne lato ;)

strasznie malo praktyczne podejscie ;) - a serio jezeli poczekalbym do wiosny to prawdopodobnie skonczylo by sie na kolejnym czekaniu i 5d MKII...

JAH-EL
20-08-2007, 22:05
Aż do 1Ds MkMMM ;)

Krakers
20-08-2007, 22:06
moze jakies nowe sample z De esa?

Jurek Plieth
20-08-2007, 22:11
Pamiętam, że swego czasu przerabialiśmy w dość mocno onanistyczny sposób ;-) ten temat na przykładzie moich fotek z salonu samochodowego w Genewie - 2004(10D) vs. 2005(20D). Używałem równolegle obu przez jakiś rok i jestem na 100% pewny, że 20D lepszy był - przynajmniej w zakresie ISO800-1600 (zbyt dużo przykładów na 3200 z 10D nie miałem z tej prostej przyczyny, że było nieużywalne ;-)).
Te wszystkie testy "w światłach" to o kant tyłka se możesz rozbić :confused: Prawda bowiem cała jeno w cieniach wychodzi.

Inna sprawa, że Ty chyba robisz/robiłeś sporo B/W?
Najczęściej to nie preferencje, a smutna konieczność, bo tego czerwonego śrutu od punktowych reflektorów nijak pozbyć się nie można i pozostaje tylko konwersja do B/W

balta
20-08-2007, 22:16
40D
http://www.fotokoch.de/newsletter/newslettern3-1.htm

Arek_O
20-08-2007, 22:17
Pracujemy nad sprawozdaniem z konferencji. Co do tego czy 1Ds MkIII to ostateczny egzemplarz, to nie jestem pewien. Pan Woźniak zapytany przez nas czy można włożyć swoją kartę, zrobić zdjęcia i opublikować, powiedział, że nie są to egzemplarze jeszcze do testów i zdjęcia można pokazać ale nie jako jakiegoś rodzaju test lecz jako ubarwienie relacji z konferencji. Sample na Optyczne więc będą - jak będą różnić się od tego, co będą pokazywać ostateczne modele sprzedawane wkrótce w sklepach - trudno powiedzieć. Rzucić okiem jednak można. To co pokazuje na wysokich ISO 1Ds MkIII to miód-malina, 40D nie zachwycił mnie pod tym względem. Nie odczułem jakiejś drastycznej poprawy w stosunku do 20D/30D.

Krakers
20-08-2007, 22:20
Pracujemy nad sprawozdaniem z konferencji. Co do tego czy 1Ds MkIII to ostateczny egzemplarz, to nie jestem pewien. Pan Woźniak zapytany przez nas czy można włożyć swoją kartę, zrobić zdjęcia i opublikować, powiedział, że nie są to egzemplarze jeszcze do testów i zdjęcia można pokazać ale nie jako jakiegoś rodzaju test lecz jako ubarwienie relacji z konferencji. Sample na Optyczne więc będą - jak będą różnić się od tego, co będą pokazywać ostateczne modele sprzedawane wkrótce w sklepach - trudno powiedzieć. Rzucić okiem jednak można. To co pokazuje na wysokich ISO 1Ds MkIII to miód-malina, 40D nie zachwycił mnie pod tym względem. Nie odczułem jakiejś drastycznej poprawy w stosunku do 20D/30D.

to zapodaj linka

JAH-EL
20-08-2007, 22:22
Moje poprzednie komentarze co do ilości nowości...
1 kompakt Canona należy zmienić na... 6.

Może nie ma to związku ani z 40D, ani z 1Ds3...
Tylko czekać, aż się 20 1.2 pojawi ;)

jotes25
20-08-2007, 22:29
40D
http://www.fotokoch.de/newsletter/newslettern3-1.htm

Mają czelność kita luzem sprzedawać?? :shock: :shock: :lol: :lol:

Arek_O
20-08-2007, 22:29
Zapodam linka jak skończymy pisać sprawozdanie.

Maris
20-08-2007, 22:30
oczywiście okazało się, że Nikon D200 jest najlepszy. Ech, a to podobno oni są bardziej rozgarnięci..

Od 20/30D jest bez wątpienia lepszy, no chyba jednak są rozgarnięci ...
Na szczęście wraz z premierą 40D się to zmieni :grin:

777
20-08-2007, 22:38
40d vs d200
dla mnie oba aparaty sa swietne(o 40d to z tego co wyczytalem moge tak twierdzic)
pytanie ilu z tych na tym forum i na tam tym potrafi te puszki wykorzystac

steku
20-08-2007, 22:41
Wg dpreview 40D ma polskie menu...

Vitez
20-08-2007, 22:42

Robilem koncerty na 10D, robilem potem koncerty na 20D. 20D > 10D . Subiektywnie oczywiscie.

Arek juz opisal, ja tylko dodam swoje gdybania - najpewniej to cos pomiedzy egzemplarzem testowym/przedprodukcyjnym a produkcja seryjna. Nazwalbym go "pokazowy" (nie wystawowy bo nie do lezenia na wystawie ma sluzyc a do objezdzania roznych pokazow Canona wlasnie). O wiele mniejszy opor przed wlozeniem karty mieli niz przy przedprodukcyjnym 1DMkIII gdzie byl zupelny zakaz.

Plotki nie potwierdzone przez Canona choc sa ich swiadomi.
I jak napisalem wczesniej - calkiem przydatne plotki.

miszaqq
20-08-2007, 22:46
sytuacja cenowa jest tak srednio korzystna dla mieszkajacych w UK :(

wszystkie ceny przeliczane wg. srednich kursow NBP z 20.08.07

body 40D

USA 1299$ (http://www.amazon.com/Canon-40D-10-1MP-Digital-Camera/dp/B000V5P90K/ref=sr_1_8/102-7019720-0520929?ie=UTF8&s=electronics&qid=1187643268&sr=8-8) * 2.835 ~ 3682 zł
UE 'D' 1249E (http://www.fotokoch.de/newsletter/newslettern3-1.htm) * 3.825 ~ 4777 zł
UK 899Ł (http://www.warehouseexpress.com/?/photo/digicameras/Canon.html&GCID=S18120x002&KEYWORD=Canon+40D#40d) * 5.633 ~5064 zł

PL **** zł ???

Driver
20-08-2007, 22:50
a to Canon namieszał...... mi w głowie :D

mnie w portfelu :mrgreen:

wkurzyli mnie :evil: chciałem te 4.5 tyśki jeszcze sobie zostawić :mrgreen:

solti
20-08-2007, 22:51
pytanie ilu z tych na tym forum i na tam tym potrafi te puszki wykorzystac
I tu trafiłeś w sedno sprawy!
Początkowo dałem się ponieść owczemu pędowi i zacząłem żałować, że nie poczekałem na 40D tylko w kwietniu kupiłem 30'tkę. Gdzieś tam w głębi umysłu zacząłem kalkulować, ile by się straciło, gdyby na wiosnę próbować sprzedać puchę i spróbować upgrade'u. Ale potem przyszło otrzeźwienie. Zacząłem myśleć, czy jeśli zmienię body, to moje zdjęcia staną sie od tego lepsze. Odpowiedź była natychmiastowa. Nie! Nie jestem na tym etapie. Może nie 'strzelam' do kotleta, ale tez nie wykorzystuję całego potencjału tej puchy, to tym bardziej nie wykorzystałbym jeszcze lepszej. Na pewno (mam w każdym razie taką nadzieję), przyjdzie moment, że zmiana sprzętu będzie racjonalnie wytłumaczalna, ale z pewnością nie teraz. Zdecydowanie pora na lepsze szkiełka... i na doskonalenie umiejętności, co by w większym stopniu wykorzystać to, co mam:)
Rozumiem, że znajdzie się pewna niewielka grupa, dla której wymiana na 40D będzie całkowicie uzasadniona i słuszna, ale dla większości pstrykaczy taki krok na pewno nie zaowocuje poprawą jakości robionych zdjęć. Po prostu do tematu trzeba podejść zdroworozsądkowo.
A dla niepotrafiących myśleć w takich kategoriach proponuje założyć nowy wątek: Czy 20/30D w ogóle da się robić zdjęcia?:mrgreen:

snowboarder
20-08-2007, 22:52
O wiele mniejszy opor przed wlozeniem karty mieli niz przy przedprodukcyjnym 1DMkIII gdzie byl zupelny zakaz.

Dzieki Vitez i Arek, czekam na fotki z niego!

Wlasnie zerknalem na fredmiranda B&S forum -
piec 1Ds MkII'ow na sprzedaz na glownej stronie!!!
Nie bedzie latwo kupic 1Ds MkIII na poczatku...

Bahrd
20-08-2007, 23:05
Grip z wifi byl, ladnie uszczelniony. Gniazda lan i usb, miejsce na jedna baterie, jakis wyswietlacz LCD na nim tez byl. Niestety nie udalo sie podpiac - tak sobie ludzie 40D wyrywali z rak.

Moje plany ogolnie sie nie zmienily co do checi posiadania 1D MkIII ale chcialem zostawic 20d jako backup... cos czuje ze raczej 40D bedzie sporo lepszym backupem. Bezposrenie porownanie 20D z 40D... co najmniej klasa lepiej, co najmniej roznica pokolen.

Dziękuję.
Ja poczekam jeszcze na testy i być może bezpośrednie porównanie tych dwóch aparatów.

MMM
20-08-2007, 23:31
Zacząłem myśleć, czy jeśli zmienię body, to moje zdjęcia staną sie od tego lepsze. Odpowiedź była natychmiastowa. Nie!
Jeśli chodzi o robienie lepszych zdjęć to jedynym parametrem mającym na to realny wpływ jest wielkość wizjera i związana z tym łatwość kompozycji i kontroli szczegółów w kadrze. No można jeszcze od biedy dorzucić do tego nową matówkę z podziałem. Zawsze to coś ale to jeszcze za mało.

BobbyH
20-08-2007, 23:47
hey nie wiem juz czy bylo w sumie troce sie tych liknow przewinelo
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos1dsm3/eos1dsm3_sample-e.html

sampel z 1ds mark III

akustyk
20-08-2007, 23:51
sampel z 1ds mark III
to moze male doprecyzowanie, bo jezyk angielski moze tutaj prowadzic do pewnego nieporozumienia.

sample, po polsku: przykład, jest 1 (słownie: jeden). koniec, fin, ende, kaniec 8-)

BobbyH
20-08-2007, 23:59
to moze male doprecyzowanie, bo jezyk angielski moze tutaj prowadzic do pewnego nieporozumienia.

sample, po polsku: przykład, jest 1 (słownie: jeden). koniec, fin, ende, kaniec 8-)

dlatego poprawilem z sample na sampel ;)

akustyk
21-08-2007, 00:02
dlatego poprawilem z sample na sampel ;)
hehe... zboczenie zawodowe kaze mi napisac, ze niepoprawnie :) bo ani takiego slowa nie ma w jezyku polskim, ani taka odmiana anglicyzmu nie jest dopuszczalna :)

ale nie ma co... sie w tym Canonie rozpedzili i chyba postanowili nie dac czekajacym na nowego 1Ds-a spac. tyle przykladowych fot do obejrzenia... :mrgreen: :mrgreen:

Krzysztof Bieliński
21-08-2007, 00:51
kto chce kupić 1D MkIII? sprzedam za grosze :wink:

zbieram na 1Ds MKIII

Bahrd
21-08-2007, 00:59
kto chce kupić 1D MkIII? sprzedam za grosze :wink:

Ile tych groszy?

Arek_O
21-08-2007, 01:10
http://www.optyczne.pl/index.php?art=67

Cichy
21-08-2007, 01:27
I Vitez tam był
Miód i wino pił..

(co widać na załączonym obrazku)
http://www.optyczne.pl/upload2/2428_konf3.jpg
:)

snowboarder
21-08-2007, 01:32

No niezle :lol:

Nie masz moze jakiegos mniej ekstremalnego pliku z 1Ds MkIII,
powiedzmy f8 lub f11, ISO mniej niz 400 ze zdecydowanie dobrym szklem?
Ten plik z 14 f2.8L, szkoda, ze f2.8 bo to z pewnoscia najgorsza
opcja dla tego szkla, ale nie jest tragicznie. Egzotyczne szklo,
ale fajnie zobaczyc.
To drugie z ta pania na ISO 1000 powala moim zdaniem.
W sumie temat ISO jest raczej zakonczony....
Mozna smialo robic pewnie do ISO 800 i nie zobaczy sie roznicy
miedzy 100 a 800.
Oba przypadki dosc ekstremalne jednak, dlatego trudno ocenic
sama matryce... Ale dzieki i tak :-)

Kolekcjoner
21-08-2007, 02:12
Mam nieodparte wrażenie, że moja 30-tka od dzisiaj zaczęła robić jakby gorsze zdjęcia :mrgreen:. Nie wiem co to jest :lol:.

Semtex
21-08-2007, 07:05
Ja jestem tylko ciekawy ile potencjalnych nieświadomych klientów będzie myliło canona 40d do nikona d40 i zastanawiało się skąd taka cena za podobny aparat ??

gwozdzt
21-08-2007, 07:08
... ja bym prosil [...] jakas powloka ochronna na telewizorek, zeby wiecznie nie byl ufaflany glutami :)
a może wystarczy się od czasu do czasu wysmarkać? ;-):mrgreen:

akustyk
21-08-2007, 07:22
a może wystarczy się od czasu do czasu wysmarkać? ;-):mrgreen:
hehe... :) teoretycznie tak. w praktyce, jak biegasz bladym jesiennym switem we mgle, to mozesz smarkac co pol minuty a telewizor i tak bedzie usyfiony :)
a przeciez nie mozna tylko stac i czyscic (nosa/telewizora) :wink:

tak serio: dla mnie to akurat jest spory problem, bo w warunkach jakich czesto foce ekran jest brudny a nie ma czasu na jego czyszczenie co minute. wydaje mi sie, ze dobra powloka by mogla cos pomoc

scooter
21-08-2007, 08:23
chyba raczej wycieraczka a nie powłoka ..:)

Kubaman
21-08-2007, 08:25
Arek,
szkoda, że zdjęcia takie słabe. Wiem, że to na szybko, ale to jak omawianie obrazu z gazetowej reprodukcji. Trudno, trzeba poczekać. na lepsze sample.

konradl
21-08-2007, 08:26

A jak wypada AF w 40-tce w porownaniu do 20d? Bo nawypisywali cudow i ciekaw jestem czy ten "calkowicie nowy sensor AF" cos zmienia.

Aha no i ekranik w porownaniu z tym z 20-ki bo to mnie strasznie wnerwia, malutkie toto i pod delikatnym katem nic juz nie widac, dodatkowo ta szybka, mimo ze dosc wytrzymala to wiecej swiatla odbija niz przepuszcza ;) Nie wiem czy masz porownanie ale czy ten ekran z 40d jest zblizony do tego z d200 gdzie nawet w sloncu i pod katem prawie normlanie widac?

akustyk
21-08-2007, 08:28
nie. ja akurat mowie powaznie. wiem, ze wielu osobom to nie robi roznicy, ale dla mnie osobiscie syfienie sie ekranu jest problemem czestym.

nie kazdy robi zdjecia w srodku dnia przy ladnym sloneczku, albo w cieplym wnetrzu

Arek_O
21-08-2007, 08:40
Warunki na takiej konferencji są na tyle zwariowane, a chętnych do sprzętu na tyle dużo, że na solidne oceny i dobre fotki nie ma co liczyć. Nie ma żadnego , nawet prostego studio, modelki stoją w ciemnym pomieszczeniu i oprócz pozowania mają za zadanie pilnowanie sprzętu. Dlatego na jakieś poważne oceny nie ma co liczyć. AF 40D nie zrobił wrażenia przygniatającego 20D. Ponieważ tu dużo zależy od obiektywu, nie miałem możliwości aby na spokojnie z jednym i tym samym szkłem pobawić się i 20D i 40D.
Po prostu bierzesz co Ci wpadnie w łapkę.

Moje odczucia są podobne do Waszych. Zdjęcie z panią z 1Ds z ISO1000 wyjaśnia sprawę wysokich czułości. L-ka 2.8/14 na brzegach 5D jest miękka i aberruje, ale to bezdystorsyjne 114 stopni - wszystko na ten temat. Na cropie sytuacja znacznie się
poprawia. Jeśli chodzi o 40D, to zdjęcie z ISO1600 wrzuciłem właśnie dlatego, że mi
się nie podoba. Szum jest wyraźny, balans bieli zawiódł, choć swoje dołożył też miękki
obiektyw blisko maksymalnej dziury. Specjalnie nie chciałem robić z lampą, bo chciałem pokazać ten balans w słabym świetle żarówkowym. A ponieważ było ciemno, to przy
ISO1600 i tak wyszło f/1.8. Zdjęcie drugiej Pani, z wbudowaną w 40D lampą, już wygląda normalnie. Kity, jak to kity, wybitne nie są.

konradl
21-08-2007, 08:47
Uhm, a jak wypada LCD w 40d?

Zigi
21-08-2007, 08:49
Jak na razie z pobieżnego porównania wynika mi tylko tyle że 40D w 1600 szumi nieco delikatniej (szum jest bardziej wygładzony) niż 350. Na 800 (oceniałem na podstawie pliku z japońskiej stronki) różnica wzrasta i tu 40D wypada sporo lepiej. Ciekawe jak wypada na tym polu 30-tka.

konradl
21-08-2007, 08:51
a ja nie widze roznicy na + w stosunku do 20d jezeli chodzi o "szumownosc"...

Arek_O
21-08-2007, 09:11
LCD w porównaniu do 20D to ogromny skok. Duży, czytelny, przyjemny, widoczny dobrze pod dużym kątem. Przyjemnie się na nim to LiveView ogląda. W 50D pewnie filmy będzie można nakręcać ;)

Jurek Plieth
21-08-2007, 09:13
Jeśli chodzi o 40D, to zdjęcie z ISO1600 wrzuciłem właśnie dlatego, że mi
się nie podoba. Szum jest wyraźny,...
Czy ja coś przypadkiem nie pisałem kilka godzin temu na ten temat? :evil:

konradl
21-08-2007, 09:29
no to b.fajnie, bo to cos w 20d to parodia.
Arku a nie wspominali czegos o dacie wprowadzenia do sprzedazy, bo chcialbym go miec przed zlota jesienia :)?

Kraszan
21-08-2007, 09:53
Sprzedaż ma się rozpocząć "in early September" - ale to pewnie w USA.
Adorama nie ma jeszcze 40D w ofercie, ale jak przed chwilą przeglądałem ich stronę to zastanowił mnie fakt ciągłej obecności w ofercie 20D i 30D (za 990$). Takie trochę schizofreniczne zachowanie Canona, który lubi konkurować z własnymi produktami :)
A czy podczas premiery albo w jakichś materiałach promocyjnych Canon odniósł się choć słowem o regulacji FF/BF z poziomu oprogramowania? Nawrzuacali jak zwykle wodotrysków a ważne sprawy pominęli... choć pewnie w dwucyfrowym body taki "ficzer" nigdy nie będzie dostępny...

Kubaman
21-08-2007, 09:55
Czy ja coś przypadkiem nie pisałem kilka godzin temu na ten temat? :evil:

Jurku,
kiedy pojawiły sie pierwsze sample z prezentacji 1DMk3 rozpoczęła się wielka dyskusja o poziomie szumów, ponieważ sample podlinkowane na naszym forum były tragicznie zaszumione. Kiedy zobaczyliśmy pierwsze fotki użytkowników doznaliśmy olśnienia jeśli o szumy chodzi i była zbiorowa ekstaza. Mnie do ekstazy jak i do niezadowolenia daleko, ale ja po prostu nie potrafię ocenić jakości zdjęcia na podstawie tak kiepskich sampli (bez urazy Arek). Jak w ogóle ocenić szumy przy takim zafarbie? Z jpg'a? Podobnie byłbym ostrożny z ferowaniem opinii o sprawności ISa w kicie (choć oczywiście zdajemy sobie sprawę, że to marketingowy bezsens). Producent twierdzi, że IS osiąga sprawność do 4EV. Z opisu wynika, że raczej trudno w takich warunkach to było ocenić.

No nic, został miesiąc do pojawienia się puszki w sklepach. Wtedy wątpliwości zostaną rozwiane.

marek808
21-08-2007, 09:57
Arek_O, a jak Twoje wrażenia odnośnie wizjera ?
Z parametrów wynika ,że powinien być lepszy niż w 20D/30D.

konradl
21-08-2007, 10:16
A czy podczas premiery albo w jakichś materiałach promocyjnych Canon odniósł się choć słowem o regulacji FF/BF z poziomu oprogramowania? Nawrzuacali jak zwykle wodotrysków a ważne sprawy pominęli... choć pewnie w dwucyfrowym body taki "ficzer" nigdy nie będzie dostępny...

moze dlatego od nowa zaprojektowany AF, co ma skutkowac nawet nie tyle szybkoscia co w koncu prawidlowym dzialaniem?

Arek_O
21-08-2007, 10:18
Tu też bez wyraźnego przeskoku, bo zmiana parametrów choć we właściwym kierunku to mała. A pewne wielkości, jak na przykład zwiększenie odstępu źrenicy, mają bardzo indywidualne znaczenie. Tzn. jeden odczuje zmianę bardzo, bo był na granicy, a drugi wcale, bo poprzedni odstęp mu wystarczał.

A odnośnie regulacji FF/BF nikt nie zapytał. Przynajmniej ja nie słyszałem, a mi to pytanie akurat do głowy nie przyszło. Za dużo sprzętu i ludzi na tak krótki okres czasu. Przyznam się szczerze, że ja
nie przywiązuje specjalnej wagi do takich rzutów okiem na sprzęt w warunkach konferencyjnych, bo
zwykle po czymś takim można wyciągnąć złe wnioski. Dostaniemy sprzęt na spokojnie na 2-3 tygodnie
do testów w kontrolowanych i powtarzalnych warunkach, wtedy będę wiedział znacznie więcej.

Na temat ceny i dostępności w Polsce, przedstawiciele Canon Polska nie byli w stanie powiedzieć nic konkretnego.

Jurek Plieth
21-08-2007, 10:30
Jurku,
kiedy pojawiły sie pierwsze sample z prezentacji 1DMk3 rozpoczęła się wielka dyskusja o poziomie szumów, ponieważ sample podlinkowane na naszym forum były tragicznie zaszumione. Kiedy zobaczyliśmy pierwsze fotki użytkowników doznaliśmy olśnienia jeśli o szumy chodzi i była zbiorowa ekstaza...
Kuba,
- 1DMkIII ma matrycę 10.1 Mpix na powierzchni 525.5 mm^2, co daje ~19220 pix/mm^2,
- 20D/30D ma matrycę 8.2 MPix na powierzchni 337.5 mm^2, co daje ~24296 pix/mm^2,
- 40D ma matrycę 10.1 MPix na powierzchni 331.5 mm^2, co daje ~30466 pix/mm^2.
Nie dziwota, że przy tej samej technologii matrycy 1DMkIII szumi mniej niż 30D, a ten mniej niż 40D!
Jak to w kabarecie Dudek mówiono: nie bądź pan głąb, praw fizyki pan nie przeskoczysz .
Wężykiem... :mrgreen:

Zigi
21-08-2007, 10:36
"Canon chwali się, że w nowym sensorze zastosowano większe mikrosoczewki, co pozwoliło zmniejszyć szumy i rozszerzyć zakres czułości do ekwiwalentu ISO 3200" Może tu leży pies pogrzebany...

konradl
21-08-2007, 10:43
ale te soczewki to niedlugo chyba beda nachodzic jedna na druga, bo przy kazdej nowej matrycy pisza ze je powiekszyli :)

Kubaman
21-08-2007, 10:45
oj Jurek, wszystko by się zgadzało, gdyby 20/30D miały tę samą technologię co dopiero co wprowadzony 1DMk3 i 40D. Tak nie jest i wierzę, że 40D będzie na poziomie nowego marka (wszak 20D miał przy podobnych parametrach mniejsze szumy niż 1DMk2). To różne pokolenia produktów.

Natomiast moja wypowiedź odnosiła się głównie do faktu, że z tego co na razie mamy, to nie można wysnuć żadnego sensownego wniosku.

MMM
21-08-2007, 10:46
Nie dziwota, że przy tej samej technologii matrycy 1DMkIII szumi mniej niż 30D, a ten mniej niż 40D!
Tyle że to są szumy 'per pixel'. Na odbitce tych samych rozmiarów 40D nie będzie mieć większych szumów niż 30D.

Jurek Plieth
21-08-2007, 10:59
Tyle że to są szumy 'per pixel'. Na odbitce tych samych rozmiarów 40D nie będzie mieć większych szumów niż 30D.
Mówisz teoretycznie, czy praktycznie?

Bahrd
21-08-2007, 11:09
Jak to w kabarecie Dudek mówiono: nie bądź pan głąb, praw fizyki pan nie przeskoczysz .
Wężykiem... :mrgreen:

Ale też zaraz potem: "Nie bądź Pan rura i nie pękaj!"
Posty kolegów wskazują właśnie na, jedną z możliwych, drogę poprawy - większe soczewki dzięki mniejszemu rozstępowi pomiędzy nimi. Dodam jeszcze, że nowe technologie układów scalonych, w których połączenia idą nie obok, jak dotychczas, ale pod tranzystorami (jak - wypisz, wymaluj - w tradycyjnych płytkach drukowanych).
Trik w najnowszej matrycy Sony (przetworniki A/C dla każdej z kolumn, a nie jeden główny jak mieli dotychczas) też może pomóc przy dłuższych czasach naświetlania. Opatentowane lusterka Nikona - również dają widoki.

Także, jakkolwiek, praw fizyki nie zmienimy, ale możemy:
1. Odkryć nowe (będzie trudno, ale sporo pewnie jeszcze zostało).
2. Wykorzystać istniejące (jeszcze sprytniej niż dotąd albo w niebanalnym ich połączeniu - niektórzy lubią w tym kontekście pisać: "w wykorzystaniu efektu synergii").

"Musi się lać!" ;)

Maris
21-08-2007, 11:10
Gadka-szmatka, a zdjęcia słabe, szumy wysokie. Jak na razie to pierwsze rozczarowanie. Warunki, warunkami, ale przecież w takich właśnie wykonuje się wiele zdjęć.

MMM
21-08-2007, 11:16
Mówisz teoretycznie, czy praktycznie?
Oczywiście że praktycznie, 40D mam w domu i zrobiłem testy razem z odbitkami ;-)
Tak poważnie to wystarczy popatrzeć na zdjęcia, szczególnie to na ISO1600 zrobione podczas konferencji Canona które jest na stronie optyczne.pl. Szumy raczej w normie tzn. nie odbiegają jakoś szczególnie od 30D, tyle że zdjęcie zrobione na dosyć mydlanej przysłonie 1.8 i w dodatku ze zbyt długim czasem więc jest poruszone i nie ma ostrości. Przy takim balansie bieli jaki jest na zdjęciu nic dziwnego że widać szumy na kanale czerwonym.

muflon
21-08-2007, 11:26
Posty kolegów wskazują właśnie na, jedną z możliwych, drogę poprawy - większe soczewki dzięki mniejszemu rozstępowi pomiędzy nimi.
Nie tylko posty kolegów ;-)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS1DsMarkIII/Images/Additional/photodiodesize.jpg)

W technologii chyba jest jeszcze sporo miejsca na ulepszenia, bez łamania praw fizyki. Skośnookie krasnoludki w laboratoriach pewnie teraz dłubią takie rzeczy, że nam się nawet nie śniło...

Jurek Plieth
21-08-2007, 11:31
Oczywiście że praktycznie, 40D mam w domu i zrobiłem testy razem z odbitkami ;-)
Wystarczy porównać z 400D, bo to IMO dokładnie ta sama matryca.
Canon zawsze starał się ujednolicić matryce APS-C w modelach z najniższej i wyższej półki, co jest ekonomicznie jak najbardziej uzasadnione. Tak było w przypadku 10D~30D, 20D/30D~350D, toteż jak się pojawił 400D z 10-cio megapikselową matrycą, to było oczywiste, że musi ona zawędrować do następcy 30D.

akustyk
21-08-2007, 11:38
a czy roznica miedzy 12-bit a 14-bit nie wynika przypadkiem z konstrukcji matrycy (jako calego ukladu elektronicznego)? bo to jedno wystarczyloby do zaprzeczenia tezy, ze matryca jest ta sama

z punktu widzenia pracy elektronicznej to to moze byc zupelnie inne urzadzenie. w cuda nie wierze, ale nie wykluczalbym jakiejs zauwzalnej roznicy. niech to ma poziom szumow 30D (pardon, 20D) - to przy 25% powierzchni wiecej sumarycznie powinno byc bardziej strawialne w wyzszych czulosciach. to juz jest cos

Canon zawsze starał się ujednolicić matryce APS-C w modelach z najniższej i wyższej półki, co jest ekonomicznie jak najbardziej uzasadnione. Tak było w przypadku 10D~30D, 20D/30D~350D, toteż jak się pojawił 400D z 10-cio megapikselową matrycą, to było oczywiste, że musi ona zawędrować do następcy 30D.
mam wrazenie, ze na tej polce cenowej Canon za bardzo dostal w d*** od D80, zeby tak po prostu jechac po najnizszych kosztach. mogl sie szarpnac na lepsza elektronike matrycy.

tak sobie gdybam...

Jurek Plieth
21-08-2007, 11:44
Nie tylko posty kolegów ;-)...
Coś mi się wydaje, że chcesz udowodnić iż poziom generowanego tła szumowego przez pojedynczą komórkę światłoczułą zależy od jej wielkości. Moim zdaniem tak nie jest; a jeśli tak, to tylko w znikomym stopniu i zależałoby to od skuteczności wyemitowania do otoczenia generowanego ciepła - "cela" o większej powierzchni skuteczniej wyemituje ciepło i przez to sama zachowa niższą temperaturę. Ale to dość karkołomne rozumowanie, bo przecież wnętrze korpusu jest dość szczelne i tak, czy inaczej panuje tam temperatura w miarę stabilna.

MMM
21-08-2007, 11:45
Oczywiście że nie taka sama, podobnie jak 350D nie ma tej samej co 30D.

Jurek Plieth
21-08-2007, 11:54
a czy roznica miedzy 12-bit a 14-bit nie wynika przypadkiem z konstrukcji matrycy (jako calego ukladu elektronicznego)? bo to jedno wystarczyloby do zaprzeczenia tezy, ze matryca jest ta sama
Dokładnie nic nie wiemy na ten temat. Równie dobrze sygnał z matrycy może być ten sam (~ta sama matryca), a jedynie obróbka może być o te 2 bity dokładniejsza.
Nie jestem specjalistą w dziedzinie cyfrowej obróbki sygnałów, ale mam tu w pracy ludzi, którzy niczym innym się nie zajmują i wiem, że postęp w tej branży jest gigantyczny. Różne sztuczki są tam stosowane i tak dokładnie to do końca nie wiadomo o co biega z tymi dwoma bitami.
Zdaje się, że jakiś Pentax (czy nie 10D?) chwalił się też 14-bitową obróbką, ale w praktyce nic z tego nie wynikło, oprócz poprawy samopoczucia właścicieli tej maszynki.

akustyk
21-08-2007, 11:57
Zdaje się, że jakiś Pentax (czy nie 10D?) chwalił się też 14-bitową obróbką, ale w praktyce nic z tego nie wynikło, oprócz poprawy samopoczucia właścicieli tej maszynki.
no i zdaje sie tu tkwi roznica. w 40D sygnały wyjściowe są 14-bitowe. Pentax zrobil raptem procesor 22-bitowy, o ktorego skutecznosci sa rozne opinie - tzn. fanatycy pentaksiarze widza jakosc obrazu bijaca na glowe 5D (odwzorowanie kolorow, dusza, szczegolowosc, itd. itp.), wszyscy inni widza to samo co w D80 czy Alfie, czyli przyzwoite 10Mpix do ISO 400 wlacznie

Jurek Plieth
21-08-2007, 12:06
no i zdaje sie tu tkwi roznica. w 40D sygnały wyjściowe są 14-bitowe.
Jeśli tak jest, to zmienia postać rzeczy. Co zresztą na szumy i tak wpływu mieć niestety nie może, a jedynie na dokładność odwzorowania rzeczywistości.
A tak BTW. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to oznaczało że 40D ma dokładnie tą samą matrycę co w 400D (przy czym nieśmiało się upieram :rolleyes: ), ale z amputowaną jakąś jej częścią. Coś na kształt i podobieństwo 486DX-486SX...

akustyk
21-08-2007, 12:13
Jeśli tak jest, to zmienia postać rzeczy. Co zresztą na szumy i tak wpływu mieć niestety nie może, a jedynie na dokładność odwzorowania rzeczywistości.
A tak BTW. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby to oznaczało że 40D ma dokładnie tą samą matrycę co w 400D (przy czym nieśmiało się upieram :rolleyes: ), ale z amputowaną jakąś jej częścią. Coś na kształt i podobieństwo 486DX-486SX...

hehe... cos dla Ciebie w takim razie:
"The sensor is actually a hybrid. The silicon is based on the 400D sensor, but it gets the 14-bit output and greatly improved microlenses of the 1DmIII."
komentarz uzytkownika Adam Maas, http://photo.net/equipment/canon/40D/

nie mam bladego pojecia na ile ten facet ma pojecie o czym mowi, ale brzmi to stosunkowo prawdopodobnie. co do praktycznego znaczenia tych spostrzezen, to ja jednak poczekalbym na jakies zdjecia

Jurek Plieth
21-08-2007, 12:30
hehe... cos dla Ciebie w takim razie:
"The sensor is actually a hybrid. The silicon is based on the 400D sensor, but it gets the 14-bit output and greatly improved microlenses of the DmIII."
Ciepło, ciepło...;-)
Powiedzmy sobie szczerze, że ani lepsze mikrolensy, ani 14-bitowa obróbka szumów nie poprawią :(

HuleLam
21-08-2007, 12:31
no i zdaje sie tu tkwi roznica. w 40D sygnały wyjściowe są 14-bitowe.
OIDP matryca CMOS (CCD) jest urządzeniem elektronicznym analogowym, zać cyfrowy jest procesor obrazu (DIG!C (x))

Ciepło, ciepło...;-)
Powiedzmy sobie szczerze, że ani lepsze mikrolensy, ani 14-bitowa obróbka szumów nie poprawią :(
Jurku, a to nie jest tak, że większe mikrosoczewki implikują większą ilość światła docierającą do elementu światłoczułego, co implikuje mniejsze wzmocnienie sygnału, a co za tym idzie - mniejszy sum (przy tej samej nominalnej czułości ISO)?

jotes25
21-08-2007, 12:36
Ciepło, ciepło...;-)

Lepsza mikrosoczewka = więcej światła rejestrowanego przez fotodiodę. Tym samym potrzebne jest mniejsze wzmocnienie i szum jest mniejszy.
Pytanie tylko czy tę różnicę będzie można zaobserwować w praktyce, porównując zdjęcia z 400D? :lol:

akustyk
21-08-2007, 12:37
Ciepło, ciepło...;-)
nie bardzo widze na czym mialyby polegac usprawnienia mikrosoczewek, ale jesli jest to narzedzie kontrolujace swiatlo padajace na fotodiode, to fizycznie jest mozliwy jego wplyw na jakosc przechwytywanego piksela.

co do 14-bitowej obrobki... zgadzam sie. zwiekszy sie tylko dokladnosc pomiaru. pomiaru sygnalu wlasciwego i szumu :) czyli by wychodzilo, ze "blotko" bedzie teraz dokladniejsze :)

Krzysztof Bieliński
21-08-2007, 12:42
Ile tych groszy?

jakieś dwa miliony groszy

jotes25
21-08-2007, 12:44
nie bardzo widze na czym mialyby polegac usprawnienia mikrosoczewek, ale jesli jest to narzedzie kontrolujace swiatlo padajace na fotodiode, to fizycznie jest mozliwy jego wplyw na jakosc przechwytywanego piksela.

Trywializując sprawę należy spodziewać się, że nowe mikrosoczewki są "większe" (nie wiem czy dokładnie chodzi tu o ich fizyczny rozmiar) czyli tak jak jaśniejszy obiektyw dostarczają więcej światła.

Jurek Plieth
21-08-2007, 12:47
OIDP matryca CMOS (CCD) jest urządzeniem elektronicznym analogowym, zać cyfrowy jest procesor obrazu (DIG!C (x))
Oczywiście, że masz rację. Co jeszcze bardziej uprawdopodobnia moją hipotezę, że jest to "stara i sprawdzona" matryca z 400D

Jurku, a to nie jest tak, że większe mikrosoczewki implikują większą ilość światła docierającą do elementu światłoczułego, co implikuje mniejsze wzmocnienie sygnału, a co za tym idzie - mniejszy sum (przy tej samej nominalnej czułości ISO)?
Soczewka nie jest wzmacniaczem światła. Może co najwyżej skupić światło na mniejszej powierzchni => wzrośnie energia na jednostkę powierzchni.

akustyk
21-08-2007, 12:47

ale ja nie napisalem nic o matrycy! 14-bitowe jest wyjscie przetwornika A/D = analogowo-cyfrowego. ktorego wyjscie jest, jak sama nazwa wskazuje, cyfrowe. procesora obrazu nie mieszajmy w bitwy na ilosci bitow - to nie Pentax :d

to jest prawda, ale przyjmujesz zalozenie, ze lepsze mikrosoczewki = soczewki skupiajace wiecej swiatla. czyli de facto jako uklad calosciowy matryca bylaby wyzszej czulosci.

a co do tego to akurat mam watpliwosci. tzn. do skupiania wiekszej ilosci swiatla przez mikrosoczewki. bo to by implikowalo, ze w poprzednich matrycach skupiane bylo mniej swiatla. a to chyba nie jest takie halo technologiczne, zeby tu byly mozliwe jakies drastyczne poprawy. czy sie myle?

EDIT: i tak jak Jurek napisal: "z pustego to i Salomon nie naleje". mikrosoczewka nie wyprodukuje wiecej swiatla niz na nia pada. no nie chce byc inaczej, nawet w Canonie :) tak ze tutaj bym sie istotnych zmian w akurat ilosci swiatla nie spodziewal :)

Alexander
21-08-2007, 12:54
W!

A jak pisalem ze gdy moj szef byl w USA i rozmawial z przedstawicielem Canona i ten mu powiedzial ze bedzie nowa pucha XXD oraz 1Ds to wszyscy tu powatpiewali, szczegolnie w 1Dsa... Powiadam Wam, ze Canon jeszcze jakas dluga stalke testowal, ale nie jestem pewien czy wyjdzie w tym roku.

Zdrowko

Nie masz bliższych informacji o tej długiej stałce? Czy nie będzie to następca wycofanego z produkcji EF 400 f5.6 L?

Fajnie by było gdyby C miał w swojej ofercie obiektyw o tej ogniskowej i podobnej do wspomnienej wyżej 400 cenie.

Nemeo
21-08-2007, 12:58
Czy nie będzie to następca wycofanego z produkcji EF 400 f5.6 L?

Skoro Canon to szkło wycofuje, to czymś je musi zastąpić, a EF 400 f5.6 L sprzedawało się rewelacyjnie.

Alexander
21-08-2007, 13:01
Skoro Canon to szkło wycofuje, to czymś je musi zastąpić, a EF 400 f5.6 L sprzedawało się rewelacyjnie.

A daj Boże :)
Bo trochę się boję, że firma do reszty wypięła sie na amatorów i w ofercie zostaną tylko super drogie teleobiektywy w rodzaju EF 400 F2.8 L IS

Cyborg
21-08-2007, 13:13
EDIT: i tak jak Jurek napisal: "z pustego to i Salomon nie naleje". mikrosoczewka nie wyprodukuje wiecej swiatla niz na nia pada. no nie chce byc inaczej, nawet w Canonie :) tak ze tutaj bym sie istotnych zmian w akurat ilosci swiatla nie spodziewal :)
W przypadku soczewek poprawiany systematycznie jest współczynik wypełnienia, tj. stosunek ilości światła, które wpada na fotodiody w porównaiu do całego światła padającego na matrycę. Po to wogóle soczewki zostały wprowadzone. To bezpośrednio poprawia światłoczułość matrycy a może być zamienione na niższy poziom szumów. Realizowane jest to głównie poprzez zmniejszenie odstępów pomiędzy brzegami soczewek.

mjastrzebski
21-08-2007, 13:14
Soczewka nie jest wzmacniaczem światła. Może co najwyżej skupić światło na mniejszej powierzchni => wzrośnie energia na jednostkę powierzchni.

Soczewka sluzy do zebrania swiatla z calej powierzchni piksela i skierowania go na czesc swiatloczula (nie caly piksel rejestruje swiatlo). W takim przpadku nie jest to zadne wzmocnienie i pozostaje miejsce na jakas optymalizacje dzialania takiej soczewki.

Marcin

Kolekcjoner
21-08-2007, 13:57
(....)

Inna i musi być inna, bo sczytywanie danych odbywa się czterokanałowo, a nie dwu. Dodatkowo nowe mikrosoczewki i prawdopodobnie inny filtr AA - piszę prawdopodobnie, bo różne źródła różnie podają. Co do oceny szumów to wstrzymałbym się z ferowaniem wyroków. Skoro Canon pisze że będzie lepiej niż w 30D to ja im wierzę - może jestem naiwny ale na ogół wiedzą co piszą. Pierwsze sample z mkIII też były dość kiepskie, a rzeczywistość okazała się bardzo pozytywna mimo, że pixele mniejsze. Ja bym zostawił te pseudonaukowe wywody i poczekał na sample z egzemplarzy produkcyjnych. Wtedy będzie można biadolić do woli :mrgreen:.

ewg
21-08-2007, 14:00
Wg dpreview 40D ma polskie menu...

Zaczęło się od 1dIII. Teraz doszły 40d i 1dsIII wiec chyba bedą już w Canonie konsekwentni.
Nawet EF Lens Work III ostanio spolszczyli - to był dla mnie szok. :shock: Ponownie podaję link, bo im więcej ludzi to przeczyta tym mniej przewlekłe i bładzące staną się wątki jak choćby ten, po premierze... ;-)
http://www.canon-europe.com/Support/Documents/digital_slr_educational_tools/ef_lens_work_iii.asp

Bahrd
21-08-2007, 14:02
Soczewka sluzy do zebrania swiatla z calej powierzchni piksela i skierowania go na czesc swiatloczula (nie caly piksel rejestruje swiatlo). W takim przpadku nie jest to zadne wzmocnienie i pozostaje miejsce na jakas optymalizacje dzialania takiej soczewki.

Marcin

Spróbuję podsumować: rozmiar fotoceli bez zmian, ale większe soczewki (bo mniejszy odstęp pomiędzy nimi), więcej światła pada na soczewkę a mniej na odstępy. Zatem więcej światła wpada do fotoceli i sygnał z niej nie musi być wzmacniany bardziej (ergo mniejsze szumy).

Jak widać rację mogą mieć wszyscy po trochu, w szczególności, że matryca jest z 400D (Jurek), że soczewki - nówki (Akustyk, HuleLam), że jeszcze dużo się da poprawić (Muflon, Marcin i ja)...
Jeśli kogoś pominąłem - przepraszam.

Inna i musi być inna, bo sczytywanie danych odbywa się czterokanałowo, a nie dwu.

Inna oczywiście w tej części - część czysto-matrycowa mogła pozostać bez zmian.

aptur
21-08-2007, 14:11
Dodam że matryca w 40D ma fizycznie odrobinę mniejszy rozmiar niż w 30D. To raczej jako ciekawostka bo nie sądzę aby się to przekładało jakos na jakość obrazu.

mkwiek
21-08-2007, 14:17
matryca w 40d jest czterokanałowa, a nie dwu jak w 400d i to zamyka według mnie temat podobieństwa obu matryc do siebie.

Kubaman
21-08-2007, 14:22
Inna oczywiście w tej części - część czysto-matrycowa mogła pozostać bez zmian.
to kwestia nazewnictwa, nie traktował bym jednak samych sensorów fotoelektrycznych na podłożu z przewodami jak matrycy. Matryca ma jeszcze mikrosoczewki, filtr AA, filtr barwny, przetwornik A/D. Doświadczenie pokazuje, że to właśnie tu tkwi cała różnica, bo przecież zrobić sensory to Sonolta potrafi równie dobrze co Canon.

Bahrd
21-08-2007, 14:31
to kwestia nazewnictwa, nie traktował bym jednak samych sensorów fotoelektrycznych na podłożu z przewodami jak matrycy. Matryca ma jeszcze mikrosoczewki, filtr AA, filtr barwny, przetwornik A/D. Doświadczenie pokazuje, że to właśnie tu tkwi cała różnica, bo przecież zrobić sensory to Sonolta potrafi równie dobrze co Canon.

To właśnie (że "matryca" to taki kombajn, w którym jest wiele składowych wpływających na końcową jakość) miałem na myśli pisząc, że wszyscy po trochę mogę mieć rację - dzięki.

Takie banalne pytanie na kiego wałka wy tak lejecie wode o rozmiarach matryc szumach...itd...tu soczewki na siebie dochodza tu ziarno wieksze...masakra :) zamiast sie albo cieszyc ze wyszlo cos nowego bo bardziej sprosta waszym wymaganiom lub nie to dyskutujecie o mega malowartosciowych tematach o ktorych malo kto i tak ma pojecie...

oczywiscie bez urazy tylko tak chcialem zapytac poprostu....

Ja się oczywiście cieszę, co nie przeszkadzać mi (i Kolegom) snuć rozważań o technologii, która stoi za tymi zmianami.
O czy małowartościowe - no tu byłbym ostrożniejszy w ocenie (nawet bez urazy).

Kubaman
21-08-2007, 15:07
mądrości życiowe wydzielone tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25146

c42
21-08-2007, 15:32
jak juz wszyscy sa podjarani nowosciami canona to powiem ze nowy Canon z serii G mnie dewastuje... normalnie zachorowalem na posiadanie tego malego cuda! jestem ciekaw ile bedzie krzyczal po 3 miesiacach od premiery :/ bedzie u mnie robil za szeroki kat i wyprawowe cudo :P

Kubaman
21-08-2007, 15:42
to i ja się przyłączę do zachwytów obok 40D. Kurde, nowa puszka 1DsMk2 wygląda jak marzenie! Nie żebym jej potrzebował, ale to naprawdę krok milowy w fotografii cyfrowej.

jotes25
21-08-2007, 15:45
A co w Canonie G takiego fajnego?
Ja żałuję, że Canon nie zrobi czegoś małego na matrycy APS-C bez wymiennej optyki, żadnych zoomów i innych dupereli, tylko mniej więcej stałoogniskowy standard. Pisałbym się na coś takiego od razu :) Jak dla mnie mógłby być też bez lampy, a nawet LCD (!!).
Coś w rodzaju Sigmy DP 1.

snowboarder
21-08-2007, 15:53
Fajny filmik tu:

http://www.photo-i.co.uk/News/Aug%2007/Canon/Canon1.html

Drew Gardner pokazuje 1Ds MkIII i opowiada o nim plus
kilka fajnych uwag o "full frame" :lol: i o MF...
Malo szczegolow, ale powtarza np kilka razy
"how responsive this camera is".
Widac, ze facet jest w stanie uwielbienia...
Fajne ujecia magnezowego szkieletu.

Shutterway.pl
21-08-2007, 15:53
Ciekawe ile spadnie cena 1Ds Mark II moze bedzie okazja zdobyc jakis dobry egzemplarz w dobrej cenie za jakies pol roku moze :)

snowboarder
21-08-2007, 15:54
Nie żebym jej potrzebował

tylko tak ci sie wydaje ;-)

Ciekawe ile spadnie cena 1Ds Mark II moze bedzie okazja zdobyc jakis dobry egzemplarz w dobrej cenie za jakies pol roku moze :)

Na FM sa juz ponizej $5K za super stan

Shutterway.pl
21-08-2007, 16:01
No to widze ze calkiem calkiem...tylko ze jakos nie moge sie przelamac do kupowania sprzetu z zagranicy:)

Mixer
21-08-2007, 16:09
A miałem w tym tygodniu kupić 30D z Gripem.. Kolega zadzwonił i mówi wstrzymaj sie wczoraj była premiera.. i teraz poczekam na 40D :)
Zobaczymy jaka będzie cena jak przesadzą to przyjedzie ze stanów 1299$ :)

jotes25
21-08-2007, 16:13
Zobaczymy jaka będzie cena jak przesadzą to przyjedzie ze stanów 1299$ :)
Około 5 tysięcy.

Fotos
21-08-2007, 16:21
>>Około 5 tysięcy.

Czyli 40D ma byc dla tych co maja 20D lub 30D, a nie konkurencja dla D80 czy K10D ? W dodatku wiosna ma byc nowa Alfa, cena bedzie musiala pojsc szybko w dol, jesli nie od razu.

Rzut oka na ceny:
30D-2999 zl
D80-2899 zl

5000zl to moze byc cena dla "jestem pierwszy" :-)

jotes25
21-08-2007, 16:26
Cena na pewno pójdzie w dół, będą cash-backi. Do wiosny dużo może się zdarzyć, np. 450D z 12mpix :) Już pisałem o tym, że Canon w tych segmentach jest na pozycji goniącego, a nie lidera...

popi
21-08-2007, 16:28
40D body 1299$ http://www.dpreview.com/news/0708/07082010canoneos40d.asp

1ds mark III body 7999$ http://www.dpreview.com/news/0708/07082009canoneos1dsmarkiii.asp

KMV10
21-08-2007, 16:36
Czy ktoś z mających w rękach 40D w trakcie prezentacji Canona mógłby powiedzieć o swoich wrażeniach w odniesieniu do wizjera 40D - lepszy, gorszy, taki sam jak w 30D - oraz dźwięku migawki?

popi
21-08-2007, 16:40
kolega miał, mówi ze dzwiek prawie jak w 30D, a wizjer ********y

Skipper
21-08-2007, 17:05
a mnie bardziej interesuje ten grip z wifi czy skoro mocowanie jest takie same to bedzie wspolpracowal z 30D
ja bym tez na hura nie wyprzedawal trzydziestek by sie napasc 40 jak tylko wyjdzie bo po pierwszej fali onanistow ceny sie unormuja(moze jakis cashback zrobia :) a rozczarowani beda na ebay sprzedawac 1-2 miesieczne sztuki ) wyjda jakies bledy jak to zawsze w pierwszych seriach dlatego wczesniej jak po swietach nie ma sensu sie w to bawic :)

Vitez
21-08-2007, 17:19
Czy ktoś z mających w rękach 40D w trakcie prezentacji Canona mógłby powiedzieć o swoich wrażeniach w odniesieniu do wizjera 40D - lepszy, gorszy, taki sam jak w 30D - oraz dźwięku migawki?

Do 30D nie porownywalem. Do 20D wizjer nie sprawial wrazenia wielkiej roznicy... ale ja mam specyficzna matowke w 20D (superjasna z liniami, made by Andee) wiec mam dziwne przyzwyczajenie i nie skupialem sie akurat na porownaniu wizjera. Jedynie fajnie ze mozna w 40D matowki wymieniac i od razu na taka z liniami bym zmienil.

a mnie bardziej interesuje ten grip z wifi czy skoro mocowanie jest takie same to bedzie wspolpracowal z 30D

Mocowanie jest inne. 40D ma na spodzie specjalne gniazdko do podlaczania gripa z wifi/samego modulu wifi.

czajna
21-08-2007, 17:20
Nie będzie działał bo 40D ma od spodu dodatkowe wejście właśnie na grip z wifi...

Edit. Jak widać Vitez pierwszy ale też się z nim zgadzam :)
Na dpreview masz fotki 40d od spodu i tam widać różnice:
http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS40D/Images/Additional/base.jpg
http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS40D/Images/Additional/gripwfte3rear.jpg

Jest taki dodatkowy cypelek z pinem

Bahrd
21-08-2007, 17:24
Mocowanie jest inne. 40D ma na spodzie specjalne gniazdko do podlaczania gripa z wifi/samego modulu wifi.

Czyli jak ktoś nie chce mieć sexi-gripa z wifi, to podepnie "stare" wifi z 20/30D? To byłby ukłon w stronę posiadaczy takiego, bo ponoć ten z gripem stoi po $799.

KvM
21-08-2007, 19:34
Czy ktoś sprawdził osobiście lub czytał jak działa w praktyce autoISO, bo z opisu w tabelce na dpreview wychodzą b. dziwne rzeczy...

1czarek1
21-08-2007, 19:39
EOS 1Ds III już jest pierwsza z cen w http://www.e-oko.pl/t5j2t5kjQORdPK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2DKH3DR

czajna
21-08-2007, 19:56
a nowy 40d już w specyfikacji foto-raju... za 4399zł body
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=canon&podgrupa=canon&id=canon40dbody&sortowanie=cena#tutaj

MMM
21-08-2007, 20:00
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=canon&podgrupa=canon&id=canon40dbody&sortowanie=cena#tutaj
Zdjęcie jakieś dziwne :mrgreen:

Kubaman
21-08-2007, 20:00

:D
cool

na firmę będzie za 2500 :mrgreen:

JAH-EL
21-08-2007, 20:12
Zdjęcie jakieś dziwne :mrgreen:

Pewnie fake... :wink:

Shutterway.pl
21-08-2007, 20:21
kupowalem w foto-raj.pl wiec nie wiem czy by dali cos fake :) poza tym to jest chyba teraz nawet pro-centrum sigmy :)

1507
21-08-2007, 20:27
http://www.dpreview.com/news/0708/07082010canoneos40d.asp

KvM
21-08-2007, 20:55
Jeszcze jedno pytanie
na dpreview piszą:
External flash
• E-TTL II auto flash with EX-series Speedlites
• In-camera flash configuration (currently only 580 EX II) *
• Wireless multi-flash support

Czy to znaczy, że to w końcu pierwszy aparat Canona z wbudowanym sterowaniem bezprzewodowym błyskiem? Czy to znaczy tylko, że aparat obsługuje bezprzewodowy błysk realizowany przez lampy zewnętrzne?

mkwiek
21-08-2007, 21:03
no i mamy edytor picture style do nowego 40d
http://www.dpreview.com/previews/canoneos40d/page4.asp

MARANTZ
21-08-2007, 21:07
W e-oko ceny na 40D jeszcze nie znają, ale 1Ds Mark III ma u nich kosztować 28.999zł. Na oba modele już przyjmują zamówienia :D

Mixer
21-08-2007, 21:10
Dziś dzwoniłem do FotoIt i też jeszcze nie maja pojęcia "..co jest pięć"
Ale mówili żeby na koniec września się odezwać :D Buahaha

sv
21-08-2007, 21:12
no i mamy edytor picture style do nowego 40d
http://www.dpreview.com/previews/canoneos40d/page4.asp

super sprawa! teraz będę mógł edytować fotki zanim je jeszcze zrobię!

mkwiek
21-08-2007, 21:24
super sprawa! teraz będę mógł edytować fotki zanim je jeszcze zrobię!

ja tego nie używam, ale wspomniałem o tym bo to chyba tez nowość :)

akustyk
21-08-2007, 21:36
ja tego nie używam, ale wspomniałem o tym bo to chyba tez nowość :)

ano. i to bardzo fajna nowosc. bedzie mozna na poziomie JPEG-a zrobic ladne czerwienie i zrobic misz-masz Landscape i Portrait tak, zeby kolory byly mocne, a jednoczesnie nie bylo rzygowato napakowanych blekitow i bladych zieleni :)

jakby ktos mial linka do tego PSE to ja poprosze!

Eryk
21-08-2007, 21:41
Ja w sprawie ISO...

Można rozszerzyć do ISO3200, ale czy do ISO50 również?
Informacji o tym nie widzę, co mnie troche martwi.

MARANTZ
21-08-2007, 22:01
Ktoś tutaj kiedyś udowadniał, że ISO 50 jest gorsze jakościowo od ISO 100 (Muflon też chyba to popierał) i dlatego ja na 5D chyba jeszcze nawet jednego zdjęcia na takim ISO nie zrobiłem.

KvM
21-08-2007, 22:16
Ktoś tutaj kiedyś udowadniał, że ISO 50 jest gorsze jakościowo od ISO 100 (Muflon też chyba to popierał) i dlatego ja na 5D chyba jeszcze nawet jednego zdjęcia na takim ISO nie zrobiłem.

No ale czasem jest jak zbawienie (mała GO przy mocnym słońcu jak się nie ma szarego pod ręką).

MMM
21-08-2007, 22:18
Nie jest gorsze ale raczej bezużyteczne, bo to po prostu ISO100 prześwietlone o 1EV i programowo forsowane -1EV. To samo zrobisz sobie w RAW mając 40D.

MARANTZ
21-08-2007, 22:20
Dla mnie lepszym przykładem jest rozmycie łopat śmiglaków długim czasem na pokazach lotniczych w "Samo Południe" ;) Wtedy to albo przysłony powyżej trzydziestki albo ISO 50. Pokazy robię generalnie na 20D a tam tego problemu nie ma :P

Taryll
21-08-2007, 22:28
EDIT [Kubaman]: połączyłem - nieco się to rozjechało ale i tak chyba nie warto kontynuować tego tematu ;)

http://www.dpreview.com/news/0708/07082010canoneos40d.asp

FOTOGRAF
21-08-2007, 22:31
LOL, spozniles sie :D

KuchateK
22-08-2007, 05:32
Widac ze Canon sie postaral ;) Troche jest tych postow :mrgreen:

Co do 5D MkII to nasza wlasna teoria spiskowa podpowiada nam ze Canon ma juz go gotowego (bo niby skad mieli na dzisiejszej premierze gotowy, produkcyjny a nie testowy egzemplarz 1DsMkIII?) ale czeka... czeka az Sony czy Nikon pokaza cos z cropem 1.1 by w ostatniej chwili cos do 5tki dorzucic i ich wygryzc (chyba glownie cena).
Tego to mozna byc pewnym. Smiem twierdzic, ze maja nawet wiecej modeli na gotowo.

No nic. Pozostaje czekac do wiosny :| Pewnie zanim rozladuja kolejki na 1Ds3 i tak bedzie trzeba czekac tyle :)

panczo
22-08-2007, 07:42
Jeszcze jedno pytanie
na dpreview piszą:
External flash
• E-TTL II auto flash with EX-series Speedlites
• In-camera flash configuration (currently only 580 EX II) *
• Wireless multi-flash support

Czy to znaczy, że to w końcu pierwszy aparat Canona z wbudowanym sterowaniem bezprzewodowym błyskiem? Czy to znaczy tylko, że aparat obsługuje bezprzewodowy błysk realizowany przez lampy zewnętrzne?

Dobrze to rozumię? Wkońcu jedna z zalet nikona przestanie być plusem na canonem? Będzie można sterować błyskiem 580 II za pomocą wbudowanej lampy? :-D

edit///
oj chyba coś źle zrozumiałem ale niech ktoś mnie poprawi...

KvM
22-08-2007, 07:49
Dobrze to rozumię? Wkońcu jedna z zalet nikona przestanie być plusem na canonem? Będzie można sterować błyskiem 580 II za pomocą wbudowanej lampy? :-D

edit///

No własnie, też nie jestem pewny, dlatego się dopytuję, ale będąc ścisłym - to nie jeden z plusów Nikona. Wszyscy producenci oprócz Canona oferują sterowanie bezprzewodowym błyskiem w body. Nawet Olympus...

akustyk
22-08-2007, 07:51

edit///

poprawiam.

ale ja tez mialem taki odruch w pierwszym momencie

Kubaman
22-08-2007, 08:14
panowie usunąłem potężny OT
Jeśli znajdziecie odpowiedni wątek to odchaczę i przeniosę.

konradl
22-08-2007, 08:35
Fajna prezenacja na temat 40d:
http://www.youtube.com/watch?v=ojfn-ejQPy8

Pitek
22-08-2007, 08:48
http://www.canon.cz/produkty/zrcadlovky/index.htm

ciekawe, że czesi na stronie Canona mają "novinka", a na polskiej stronie nie ma nic o 40D ani 1 Ds MkIII :-P

matzone
22-08-2007, 08:54
Film-40d z podglądem na żywo

http://www.capacamera.net/streaming/product01/index.php?page=&id=2

gwozdzt
22-08-2007, 09:03
http://www.canon.cz/produkty/zrcadlovky/index.htm

ciekawe, że czesi na stronie Canona mają "novinka",
"digitální jednooké zrcadlovky"

czeski jest boski :lol: :wink:

MMM
22-08-2007, 09:05
Film-40d z podglądem na żywo

http://www.capacamera.net/streaming/product01/index.php?page=&id=2
Czy mi się tylko wydaje że tam gościu regulację AF robi??

Paprochwbody
22-08-2007, 09:14
Tak, ale w jedynce, potem wraca do 40D:)

kydrys
22-08-2007, 09:51
Halo, chciałbym spytać, bo nie widziałem, żeby ktokolwiek wspomniał choć słowem, jak ma się nowa 40 do 5D? Wszyscy porównują do 30D, co jest oczywiste. Dużo też odniesień do jedynek. Ale jak w tym momencie, gdy już 40D pokaże się na rynku, będzie wyglądała jego sytuacja na tle piątki? Pytam oczywiście ogólnie, bo ogólnie tutaj wszyscy rozmawiają. Wiadomo, że są szczegóły za i przeciw jednemu czy drugiemu. Wiadomo, że piątka jest z półki wyżej. Ale dzisiaj obchodzi dwa latka... Cenowo też wciąż się będzie różnić. Acha. Jeszcze jedna sprawa. Abstrahujemy od kwestii, że bardzo niedługo może się pokazać jej następca. Tak więc mówimy o chwili obecnej (biorąc pod uwagę istnienie na półkach 40D).

dzięki za opinie

Wojtek

albercikk
22-08-2007, 09:55
No Panowie Canon chyba w końcu zrobił porządny krok do przodu (40D) tylko pozostaje pytanie czy nie zrobił też małego kroku do tyłu jeśli chodzi o szumy na wysokim ISO (chyba zbliża się nieuchronnie koniec możliwości formatu APS-C, chodzi mi o to że technologia poprawy jakości matryc chyba nie nadąża za ciągłym dokładaniem pixeli na tą samą powierzchnie), mam nadzieje że niedługo pojawią się jakieś w miarę rzetelne porównania obrazu z 30 i 40d na różnych ISO....chyba że pierwsi posiadacze tej puszki z forum pokusili by sie o porównanie a nie wątpię patrząc na napięcie powstałe wraz z pojawieniem się 40D iż niedługo będzie trzeba czekać na tokowych śmiałków ;)

Pozdrawiam

emisiaczek
22-08-2007, 10:00
ladnie to wyglada, Ci co sprzedaja 30d maja racje :)

Bahrd
22-08-2007, 10:02
No Panowie [...] (chyba zbliża się nieuchronnie koniec możliwości formatu APS-C, chodzi mi o to że technologia poprawy jakości matryc chyba nie nadąża za ciągłym dokładaniem pixeli na tą samą powierzchnie)

Ledwo nas Kubaman wyciął z wątku, a już kolejny prorok wieszczy "krajziz" ;) Widać jest jednak "społeczne zapotrzebowanie" na dyskusje techniczne...

albercikk
22-08-2007, 10:04

albo ci co od nich kupują ;) poczekajmy na pierwsze rzetelne testy.

Pozdrawiam

akustyk
22-08-2007, 10:08
albo ci co od nich kupują ;) poczekajmy na pierwsze rzetelne testy.

ale co w tych testach moze wyjsc?
Canon to nie Sony czy Nikon - jak cos wypuszcza, to wiadomo ze ma rece i nogi i nie ma niespodzianek co do jakosci obrazowania. jesli wlozyli do 40D inna matryce niz 30D to na pewno nie bedzie gorsza niz poprzednia, a bardzo prawdopodobnie zauwazalnie lepsza. tu nie grozi klimat typu premiera D200: fajerwerki bo body wypakowane ficzerami do granic mozliwosci, a potem zdjecia probne i... konsternacja, bo ISO 800 wyglada jak... wyglada :)

prawidlowe pytanie, to czy (jakie?) roznice sa warte roznicy w cenie. a nie czy beda :)

gwozdzt
Halo, chciałbym spytać, bo nie widziałem, żeby ktokolwiek wspomniał choć słowem, jak ma się nowa 40 do 5D? Wszyscy porównują do 30D, co jest oczywiste. Dużo też odniesień do jedynek. Ale jak w tym momencie, gdy już 40D pokaże się na rynku, będzie wyglądała jego sytuacja na tle piątki?
IMHO nic się nie zmieni.
20D/30D/40D vs 5D to cały czas to samo.

te 20D/30D/40D to mniejsi bracia 1D (II,N,III) - szybkostrzelne aparaty do szybkich i oddalonych tematów (reportaż, sport, dzika przyroda ożywiona :-))

z kolei 5D to jakby mniejszy brat 1 Ds (II,III) - sprzęt wolniejszy, często ukierunkowany na studio/portret/śluby tam gdzie jakość ma wieksze znaczenie niż szybkość.

solti
Tak? A to czemu? Powiedz w czym moje zdjęcia stałyby się lepsze, gdybym zdecydował się zamienić moje 30D na 40'tkę? Początkowo też wpadłem w euforię, ale szybko ochłonąłem. Nie neguję, że 40D to świetna puszka będzie, tylko IMO dla 95% (widzę malutką grupkę, dla której może mieć to sens) użytkowników 30'tki nie ma żadnego sensu się przesiadać. No chyba, że ktoś musi na siłę się onanizować, a takich tu chyba sporo, to wtedy nie mamy o czym rozmawiać. Ja tam wolę robić zdjęcia.

albercikk
22-08-2007, 10:13
ja jednak mam ograniczone zufanie i nie kupuje w ciemno, ISO1600 na optyczne wygląda tak jak wygląda, ja wiem że być może autor fotki się nie przyłożył, dlatego chętnie sobie spokojnie poczekam i zobaczymy co czas, testy i opinie userów przyniosą.

Pozdrawiam

aptur
22-08-2007, 10:16

Z mojego punktu widzenia wymiana 30D na 40D nie ma sensu. Jakby nie było jakość zdjęć będzie zbliżona. 10megapikseli vs 8 to dla mnie bez różnicy. Jedynym sensownym posunięciem wydaje mi się przejście na pełną klatkę. Mam nadzieję, że w ciągu 2,3 lat potanieje do ok. 5 tys.

c42
22-08-2007, 10:19
ja jako posiadacz 30ki tez nie mam cisnienia na 40 :-) wole juz wydac kase na kolejne szkla lub 580ke... przesiadac beda sie glownie onanisci i potentaci ropy naftowej ;-) co innego przesiasc sie z 350 czy 20d...

magix
22-08-2007, 10:22
ja uważam ze to spory krok naprzód w aparatach Canona i coś w końcu zaczęło sie dziać:-) :-) . Ale jak pokażą sie rzetelne testy to wtedy ocenimy. Mnie najbardziej zainteresował nowy system focusa i z tego co piszą wizjer oraz wymienne matówki. To jest to czego brakuje mi w 350 bo wszyscy wiedza jak jest tutaj z focusem i tak naprawdę do użytku nadaje sie tylko centralny punkt pozostałe są dla ozdoby. I myślę ze właśnie ze zamiana 30D -> 40d nie ma dużego sensu jednak dla osób przesiadających się 350/400d to będzie prawdziwe cudo. Jakość zdjęć myślę ze będzie podobna do 30d, w końcu najważniejszy jest fotograf :D

Ja bym dorzucił jeszcze jeden bajer, a mianowicie aby w aparacie pokazywała sie aktualna głębia ostrości. Bo można by sczytać na jaki punkt ustawiony jest punkt focusa, mamy dane o ogniskowej oraz przesłonie wiec można spokojnie policzyć wszystko co trzeba :)

solti
22-08-2007, 10:22
Z mojego punktu widzenia wymiana 30D na 40D nie ma sensu.

ja jako posiadacz 30ki tez nie mam cisnienia na 40 :-) wole juz wydac kase na kolejne szkla lub 580ke... przesiadac beda sie glownie onanisci i potentaci ropy naftowej ;-)
Czyżby na tym forum byli jeszcze normalni ludzie?:shock:
Brawo Panowie!:-)

arra
22-08-2007, 10:28
Ja tez poczekam, przynajmniej do czasu, az ceny spadna i beta testerzy wytkna wszystkie bledy Canona. A skarbonka niech sobie kwiczy ;)

PS. Moze posiadacze 5D sie tez zaczna przesiadac na 40D, wtedy mozna by wyjac taniej fajna 5-teczke ;) (zarcik)

renes
22-08-2007, 10:29
Swoją 30D także będę trzymał aż do czasu przejścia na pełną klatkę. "Trzydziestka" w porównaniu do 40D naprawdę wiele nie traci, owszem jest kilka bajerów i udogodnień, ale jakośc zdjęć będzie na tym samym poziomie, może nawet w starszym bracie szumy będa mniejsze przy wyższych czułościach. Gdyby chodziło o dopłatę (po sprzedaży) kilkuset złoty, to można się zastanawiać, lecz wygląda na to, że będzie to koło 3 tyś. zł, nie mówiąc o jeszcze zakupie nowego gripa, czyli kolejne kilkaset złoty do wydania po sprzedaży swojego. 30D to dobra i szybka puszka. Podejrzewam, że ok. 15-20 proc. w ogóle fotografujących wykorzystuje w 100 proc. możliwości aparatu i ma wiedze jak je wykorzystać.

zanussi
22-08-2007, 10:31
a ja do piatki w tej chwili dokupiłbym ta 40 stkę.... oczywiście gdybym miał kasę ;D .... szybkostrzelne to, szybki af.... do sportu na długa ruręjak znalazł.... na piątce krótki zoom na czterdziestce długi i można bez rozpinania bodów :D szczelać krótkim i długim

arra
22-08-2007, 11:11
A ja juz myslalem ze Canon zrezygnowal z DEP-a, bo AF dzialal tak losowo, ze zbyt czesto wychodzily ujemne wartosci przeslony :P

A tak na powaznie Japonce testowali 40D i sa zadowoleniz servo. Strona z opisaem i sampelkami tu: http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.photo-cafe.jp%2Fscoop%2F+&langpair=ja%7Cen&hl=EN&ie=UTF-8&oe=UTF-8&prev=%2Flanguage_tools

Kubaman
22-08-2007, 11:45
Dyskusja o trybie DEP wydzielona do osobnego wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25173

proszę trzymać się tematu !

emisiaczek
22-08-2007, 11:53
Z mojego punktu widzenia wymiana 30D na 40D nie ma sensu. Jakby nie było jakość zdjęć będzie zbliżona.

no w takim ukladzie mozna isc dlalej i skupic sie na 400d zobacz ile kasy na szkla zostaje :)

a przejscie na 5d owszem mile ale trzeba miec dobre szkla i znow dziura w kieszeni

redmansas
22-08-2007, 13:10
ja z 30 nie zamierzam sie przesiadac na 40 jak juz to na pelna klatke zreszta jak jakies nowe szkla kupuje to z mysla o FF nie o cropie moze kiedys dozbieram na ktoras 5:) :mrgreen: w 40 co mi sie najbardziej podoba to 2 sekundy wyzwalacza bardzo przydatne

BelYaal
22-08-2007, 13:23
w 40 co mi sie najbardziej podoba to 2 sekundy wyzwalacza bardzo przydatne

Wlacz podniesienie lustra, wyzwalacz i masz 2 sekundy w 30D

Kubaman
22-08-2007, 14:01
panowie, bo w końcu zacznę dawać upomnienia. Kurde, to jest wątek o sprzęcie Canona, a przerabiacie już 4 OT od wczoraj.

esteper
22-08-2007, 14:13
Dziś dostałem pięknego maila od Fotoit że już przyjmują zamówienia na 40D oraz na 1Ds MkIII :D Oczywiście zaznaczyli że ilośc jest ograniczona :p
40D - 4999zł
1Ds MkIII - 28499zł
Ktoś chętny ? :D

SAM
22-08-2007, 14:36
Wlacz podniesienie lustra, wyzwalacz i masz 2 sekundy w 30D

No, a mnie właśnie wkurza, że z MLU mam tylko 2 sek., a nie 10.:mrgreen: :evil: :mrgreen:

akustyk
22-08-2007, 14:38
No, a mnie właśnie wkurza, że z MLU mam tylko 2 sek., a nie 10.:mrgreen: :evil: :mrgreen:

ale w czym problem. MLU dziala tez w trybie Single Shot, jesli uzywasz wezyka. naciskasz raz - lustro w gore. czekasz X sekund. naciskasz drugi raz - strzal.

i teraz podstawiasz X = 10 i masz o co Ci chodzilo :)

EDIT: to samo mozna oczywiscie zrobic i bez wezyka. ale konia z rzedem temu, kto udowodni wtedy sens wlaczania MLU :D

SAM
22-08-2007, 14:43
ale w czym problem. MLU dziala tez w trybie Single Shot, jesli uzywasz wezyka. naciskasz raz - lustro w gore. czekasz X sekund. naciskasz drugi raz - strzal.

i teraz podstawiasz X = 10 i masz o co Ci chodzilo :)

EDIT: to samo mozna oczywiscie zrobic i bez wezyka. ale konia z rzedem temu, kto udowodni wtedy sens wlaczania MLU :D

Przepraszam... ale chciałem na szybko bez wężyka.

SAM
22-08-2007, 15:20
nie rozumiem. najpierw piszesz o 10 sekundach zamiast dwoch, a teraz, ze na szybko :) zdecyduj sie :)

Dwie sekundy to za krótko, aby się aparat uspokoił.:rolleyes:
Dziesięć jest OK i wtedy widać efekt MLU.
No w mordę czy tak trudno to zrozumieć.:razz:

Bahrd
22-08-2007, 15:23
Dyskusja o trybie DEP wydzielona do osobnego wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25173

proszę trzymać się tematu !

"No matter how many times you save the world, it always manages to get back in jeopardy again. Sometimes I just want it to stay saved!
You know, for a little bit? I feel like the maid; I just cleaned up this mess! Can we keep it clean for... for ten minutes! "

Wybacz, ale samo przyszło na myśl ;)

akustyk
22-08-2007, 15:27
Dwie sekundy to za krótko, aby się aparat uspokoił.:rolleyes:
Dziesięć jest OK i wtedy widać efekt MLU.
No w mordę czy tak trudno to zrozumieć.:razz:

wiem o co chodzi. z tym ze co do 2 sekund - mam odmienne zdanie.

jesli natomiast chodzi o optymalny czas - Single Shot i podnosic a potem czekac na wlasciwy moment. moim zdaniem, najwygodniejsze rozwiazanie, jesli sie MLU uzywa przy tematach "uciekajacych" :)

1507
22-08-2007, 15:39
cena to ok 1300$ x kurs +30% to mnie wychodzi na oko jakieś 5000zł że będzie u nas stał, zresztą przypomnijcie sobie ile kosztował 30D jak wszedł na rynek bedzie w tych granicach na bank

Kubaman
22-08-2007, 16:54
dyskusja o megapiskelach i powietrzu wydzielona tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?p=353952#post353952

Wybacz, ale samo przyszło na myśl ;)
kurna..

velvia
22-08-2007, 17:23
Mentalność Canona jest podobna do wiernego w kościele:jak zbierają na tacę to obowiązuje zasada co łaska (czyli niewiele dać,albo wcale)!:evil:

Czekam na 5D II,bo 5D jest już trochę leciwy,a tu nic!:evil:

Szkoda,że konkurencja nie ma odpowiednika FF,bo brak konkurencji oznacza stagnację na rynku.Trzeba "połechtać" za ambicję Nikona i spółkę,żeby coś wypuścili,bo Canon stawia pod ścianą...

Dziwi i śmieszy mnie jak "fani" Canona z zachwytu pieją nad nowym 40D i innymi modelami, zanim życie (praktyka w praniu) zweryfikuje możliwości aparatu.I w końcu czym kierują się owi "fani" przy wartościowaniu aparatu:danymi technicznymi i próbkami sampli z konferencji prasowej?:twisted: LITOŚCI!!!

I w końcu puenta.Jak wielu zauważyło Canon najprawdopodobniej zaczął czytać opinie użytkowników na forach,to z pewnością przeczytał i tą,ile forumowiczów jest w stanie euforii i bezgranicznego uwielbienia na wieść o nowym modelu/ach.A czym to zaskutkuje:wysokimi cenami na polskim rynku,bo wg praw ekonomii jak na coś jest popyt(czyt.zachwyt),to podaż jest przy "odpowiedniej" cenie.Zatem pogratulujcie sobie forumowicze-sami kształtujecie cenę...

Proponuję więcej umiaru w swoich wypowiedziach.

schabu
22-08-2007, 17:35
taaaak...ale na szczęście są też inne zasady ekonomi. jeżeli będzie body za drogie w Polsce, bo niby marketingowcy Canon Polska ustalają ceny na podstawie postów na forach, to znowu każdy będzie kupował puszkę w Niemczach, więc popyt w Polsce spadnie. a za nim i ceny.

M_Kuron
22-08-2007, 17:42
Nie widzę nic złego w częstotliwości pokazywania nowych modeli. Nowa (odświeżona) puszka co 2 lata to bardzo często. Poza tym dzisiejszym aparatom niewiele brakuje. Każdym da się zrobić naprawdę dobre zdjęcia. Używam canona 30D i szczerze mówiąc nie widzę w nim wad. Wszystko na miejscu, szybko, ostro, kolorowo i bez szumu. 40D na pewno kupię w okolicach stycznia. Chcę oblecieć nim conajmniej połowę siatkarskiego sezonu.
Jeśli choć trochę poprawili 30D to jest to bardzo dobry aparat. Sample z http://fotopolis.pl/index.php?n=6252 pokazują że różnica jest spora. Poza tym 40D to aparat prawie półprofesjonalny i cena 5000zł to nie aż tak wiele dla półprofesionalisty. Co 2 lata da się to przeżyć
Ciągle czytam te narzekania a już chyba nikt nie pamięta, że jeszcze nie tak dawno za większe pieniądze niż 40D kupić można było 300D.

Bahrd
22-08-2007, 17:43
Mentalność Canona jest podobna [...]

W lokalu siedzi kilku gości, są po pracy, przed pracą, na przerwie, świetnie się bawią - wymieniają poglądy, dzielą się doświadczeniami - ot, różni ludzie, ale łączy ich wspólne hobby. Co jakiś czas do stolika przysiada się nowy gość - "Wy się k... nic nie znacie, co Wy tu w ogóle robicie, a w ogóle to gadacie bez sensu!" ;)

Proponuję więcej umiaru w swoich wypowiedziach.

Ditto!

Poza tym 40D to aparat prawie półprofesjonalny i cena 5000zł to nie aż tak wiele dla półprofesionalisty. Co 2 lata da się to przeżyć

Półprofesjonalny dla optymisty, dla pesymisty tylko półamatorski ;)

magix
22-08-2007, 18:23
Sample z http://fotopolis.pl/index.php?n=6252 pokazują że różnica jest spora. Poza tym 40D to aparat prawie półprofesjonalny i cena 5000zł to nie aż tak wiele dla półprofesionalisty. Co 2 lata da się to przeżyć
Ciągle czytam te narzekania a już chyba nikt nie pamięta, że jeszcze nie tak dawno za większe pieniądze niż 40D kupić można było 300D.

Jeśli wierzyć samplom to wydaje mi się ze szumy są na dość niskim poziomie na pewno sporo niższe niż na 350d ale to może mi sie wydawać.

Paprochwbody
22-08-2007, 18:39
A propos nowego 5D: przecież teraz widać, że układa się to w spójną całość:
Nowinki (live view, 14 bit etc) najpierw w jedynkach, później w serii XXD (ona wszak domagała się istotnych unowocześnień), teraz czas przyjdzie na nową piątkę: można teraz wymienić dokładnie, jakie będzie miała cechy (40D z większą matrycą)...

frikmen
22-08-2007, 18:47
aby nie była to matryca z starego 1Ds II

MMM
22-08-2007, 19:53
teraz czas przyjdzie na nową piątkę: można teraz wymienić dokładnie, jakie będzie miała cechy (40D z większą matrycą)...
Tutaj może być inaczej bo nie ma na razie konkurencji. Nie zdziwię się jak coś zabiorą np. AutoISO

grzanka
22-08-2007, 19:59
Dziś dostałem pięknego maila od Fotoit że już przyjmują zamówienia na 40D oraz na 1Ds MkIII :D Oczywiście zaznaczyli że ilośc jest ograniczona :p

zamowienia przyjmuja ale tak w sumie to nie wiadomo jeszcze na co, bo dane techniczne nie znane :rolleyes:

fatman
22-08-2007, 20:06
Zastanawia mnie jedna rzecz...skoro podobno 40d był prawie gotowy w marcu to dlaczego konstruktorzy nie pokusili się przez ostatnie pół roku o odchylany ekran lcd?Czyzby zostawili to na 50d?
Każdy kto choć raz miał w rękach aparat z odchylanym lcd ten wie jaki to komfort użytkowania...

TomS
22-08-2007, 20:15
Ja tam uważam że obracany lcd w lustrzance jest nie potrzebny

scooter
22-08-2007, 20:16
jak już jest live view to i obracany lcd ma sens ....

fatman
22-08-2007, 20:18
Ja tam uważam że obracany lcd w lustrzance jest nie potrzebny
...też tak myslałem dopóki nie trzymałem hybrydy z obracanym lcd w rękach...;) Niby gadzet...a jaki funkcjonalny....i zwieksza o połowe radoche z focenia :)

akustyk
22-08-2007, 20:22
a gdzie niby mialoby byc miejsce na ten odchylany LSD?

jak patrza na 30D od gory to od znacznika polozenia matrycy do konca tylnej scianki jest okolo 1,5cm. w tym musi sie zmiescic "****" matrycy i cala zabudowa telewizora, zapewne wliczywszy tez te 1,5~2mm na plytke drukowana. z czego wychodzi mi, ze odchylany LSD musialby albo bardziej wystawac w tyl (i utrudniac wcisniecie oka w muszle celownika), albo miec solidnosc konstrukcyjna na poziomie trabantow.

jakby nie kombinowal, byloby to do d*y. nie przecze przydatnosci obracanego ekraniku, ale nie widze rozsadnego rozwiazania tego

grzanka
22-08-2007, 20:25
jest wiecej ******* ktore by byly bardziej uzyteczne, niz obracany lcd

TomS
22-08-2007, 20:28
fatman napisał: ...też tak myslałem dopóki nie trzymałem hybrydy z obracanym lcd w rękach... Niby gadzet...a jaki funkcjonalny....i zwieksza o połowe radoche z focenia
Wiem bo mam G5. Ale lustro to co innego. Gdybym miał lustro z obracanym lcd to i tak by był cały czas w takim położeniu w jakim jest w dzisiejszych lustrach.

Robson01
22-08-2007, 20:50
Pewnie, może jeszcze nagrywanie filmów. Paranoja

marek808
22-08-2007, 20:53
Nie mogę ...

Ja rozumiem ,że canon.pl w dalszym ciągu nie zauważył wejścia nowych produktów ale czy tak trudno znaleźć w sieci oryginalne zdjęcia ?

dwie oferty 40D - dwie fałszywki :confused:

40D @ fotoit.pl (http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=&id=727#)

40D @ foto-raj.pl (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&&grupa=canon&&podgrupa=canon&&id=canon40d1785&&sortowanie=cena#tutaj)

akustyk
22-08-2007, 21:01
Pewnie, może jeszcze nagrywanie filmów. Paranoja

a zebys sie nie pomylil! agencji prasowych juz dzisiaj widza mozliwosc sprzedazy filmow z wydarzen jako bardzo dobre zrodla potencjalnych zyskow. wystarczy popatrzyc jak wszelkiej masci filmiki zdobywaja szturmem dzienniki i rozne media internetowe...

jesli taki reporter pojdzie ze swoim 1D i obok zdjec przysle do swojej agencji takze filmy, to to sa grube pliki zielonych papierkow. a tu juz nikomu nie przyjdzie do glowy uzyc slowa paranoja. miec Maybacha a nie miec to jednak roznica :)

JAH-EL
22-08-2007, 21:03
Fajnie, że na tym filmiku o działaniu odkurzacza...
Nie wiedziałem, że 40D potrafi wchłonąć kurz! :lol:

Z 1Ds MkIII kurz spada, z 1D MkIII nawet szybciej, ale to co potrafi 40D! No nie wierzę!!! :lol: :lol: :lol:

EDIT:
z fotoit...
(...) a także procesor graficzny DIGIC III (...) Większym zaskoczeniem może być pozostawienie układu DIGIC II zamiast jego nowszej wersji. :lol: (...) LCD 2,5 cala

Robson01
22-08-2007, 21:24
Te filmiki to takie przypadkowe fuksy amatorów. Tam gdzie pojawiają się reporterzy z 1d tam zazwyczaj są i inni z profi kamerami i ich jakością ruchomego obrazu.

Kubaman
22-08-2007, 21:56
kurde, nie to co na fotoit nawypisywali o nowościach Canona to śmiech na sali. 'W zasadzie nie ma żadnych zmian". Duży LOL dla Fotoit.

mort_subite
22-08-2007, 22:09
kurde, nie to co na fotoit nawypisywali o nowościach Canona to śmiech na sali. 'W zasadzie nie ma żadnych zmian". Duży LOL dla Fotoit.
Może mają dużo 30D w magazynie i w ten sposób dbają, żeby się jakoś sprzedały? "Szanowny kliencie, po co kupować drogą acz pozbawioną istotnych zmian nowość, skoro pod ręką jest coś tańszego i równie dobrego?" :lol:

Kubaman
22-08-2007, 22:16
z tym "tańszego" to u nich nie ryzykowałbym ;)

1507
22-08-2007, 23:06
http://optyczne.pl/632-nowość-Canon_EOS_40D.html

ArturBonoVox
23-08-2007, 00:49
Znaleziono i co sadzicie?

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6252

akustyk
23-08-2007, 00:56
Znaleziono i co sadzicie?

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6252

to ja zboczenie zawodowe:

podczas oceny zdjęcia należy wziąć pod uwagę, że zostało ono wykonane egzemplarzem Canona EOS 40D, który nie był finalny / preproduction sample, kliknij, aby pobrać pełną wersję, ogniskowa 93 mm, przysłona F8, czas 1/30 s, czułość ISO 100

i zastanawiam sie, czy fotopolis ma redaktora jezykowego. w jednym zdaniu sa 3 calkiem spore bledy.

a z czysto onanistycznej beczki: 28-105 to nie bardzo jest lens do robienia testow. poza tym, fotopolis mogloby sie zaprzyjaznic z takim narzedziem jak statyw. o dziwo, potrafi byc bardzo uzyteczne :lol:

Kolekcjoner
23-08-2007, 02:45
Prawdę rzekłszy jak się czyta ten tekst na fotoit to człowiek nie wierzy, że takie ignoranctwo jest nawet możliwe. Tyle że ja ostatnio mam dość sporo do czynienia ze sklepami internetowymi i podejście tam jest identyczne.

papierzyna
23-08-2007, 06:52
A ja się zastanawiam jak ten aparat będzie współpracował z obiektywami nie canonowskimi - czy znów będzie niemiła niespodzianka i "Error99" ;) I wspomaganie AF - czy znów flashem?

jotes25
23-08-2007, 08:15
Entuzjazm do 40D chyba mocno opadnie po zapoznaniu się ze specyfikacją Nikona D300. Trzeba przyznać, że mieli doskonałe rozeznanie co do planów Canona i nowy korpus Nikona bije 40D w każdym punkcie specyfikacji. Czy rzeczywiście będzie lepszym aparatem, okaże się w praktyce.

akustyk
23-08-2007, 08:26
Entuzjazm do 40D chyba mocno opadnie po zapoznaniu się ze specyfikacją Nikona D300. Trzeba przyznać, że mieli doskonałe rozeznanie co do planów Canona i nowy korpus Nikona bije 40D w każdym punkcie specyfikacji
zajebiscie madry wniosek.

ale cene D300 widziales, i porownywales ja z 5D albo z cena 40D?

nie rzucilo Ci sie w oczy, ze niewiele dokladajac do D300 masz pelna klatke do ktorej, chocby skaly sraly, D300 jakoscia obrazowania nie dorowna.

a ze ma nasr.. ficzerow. to fajnie. tylko, ze koniec koncow aparat semi-pro kupuje sie nie tylko dla ladnego korpusu (co akurat zawsze Nikonowi wychodzilo, nie ma watpliwosci)

40D to nie jest konkurencja dla D300. tak jak 400D nie jest konkurencja dla 30D/40D.

towersivy
23-08-2007, 08:27
Entuzjazm do 40D chyba mocno opadnie po zapoznaniu się ze specyfikacją Nikona D300. Trzeba przyznać, że mieli doskonałe rozeznanie co do planów Canona i nowy korpus Nikona bije 40D w każdym punkcie specyfikacji. Czy rzeczywiście będzie lepszym aparatem, okaże się w praktyce.

W cenie też go sporo pobije ot tak 40D + 17-40/4 vs gołe D300, daje do pomyślunku komuś kto wchodzi w system, obie puszki N wydają się na prawdę super, zobaczymy jak obrazują, stylem jak zwykle bardziej do mnie trafiają aniżeli puszki od C.

akustyk - ubiegłeś mnie :wink: :smile:
Pzdr.

Kyo
23-08-2007, 08:29
zajebiscie madry wniosek.

ale cene D300 widziales, i porownywales ja z 5D albo z cena 40D?

nie rzucilo Ci sie w oczy, ze niewiele dokladajac do D300 masz pelna klatke do ktorej, chocby skaly sraly, D300 nie dorowna.

a ze ma nasr.. ficzerow. to fajnie. tylko, ze koniec koncow aparat semi-pro kupuje sie nie tylko dla ladnego korpusu (co akurat zawsze Nikonowi wychodzilo, nie ma watpliwosci)

40D to nie jest konkurencja dla D300. tak jak 400D nie jest konkurencja dla 30D/40D.

5d reporterki nie zrobisz takiej samej reporterki jak d200 czy d300.
3fps i brak innych funkcji w 5d nie zdaje sie w kazdej sytuacji :)
Jak mowisz ze mozna doplacic i miec FF w formie canona 5D to rownie mozna dokupic szklo do d300. i juz.

towersivy
23-08-2007, 08:37
Przy obecnych nowościach, 5D wydaje się bardzo prymitywnym sprzętem, coś czuję że wreszcie opadnie monopol i ceny zaczną lecieć.

Pzdr.

akustyk
23-08-2007, 08:40
5d reporterki nie zrobisz takiej samej reporterki jak d200 czy d300.
3fps i brak innych funkcji w 5d nie zdaje sie w kazdej sytuacji :)
Jak mowisz ze mozna doplacic i miec FF w formie canona 5D to rownie mozna dokupic szklo do d300. i juz.

swieta prawda. to samo mozna powiedziec o 40D i dokupieniu 2 sloikow :)

czyli wychodzi mi, ze kazdy aparat nadaje sie do czegos innego. i szukanie tu na sile porzadku innego niz czesciowy jest bez sensu. dla jednego D300 bedzie lepsze, dla innego 5D, a komus bedzie pasowac najlepiej 40D. kazda z tych zabawek trafia w nieco inny rynek.

cel oryginalnej wypowiedzi to bylo zakwestionowanie deprecjonowania 40D bo nagle Nikon wypuscil swoje D300. ta opinie podtrzymuje :)

EDIT: poprawilem oryginal, zeby nie bylo ze ja sam szafuje znakami nierownosci :)

Zigi
23-08-2007, 08:45

1) podstawowa wada to inny system co przy zakupie wiąże się ze zmianą szkieł
2) odwrotny gwint... :mrgreen:

towersivy
23-08-2007, 08:52
Przeczytałem cała papkę marketingową jaką N podaję i w mojej ocenie D300 jest bardzo blisko 1DMKIII i 40D nie jest dla niego żadnym konkurentem.

Pzdr.