Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kicz Project - zdjęcia ślubne

Strony : 1 2 [3] 4 5

RAdoCanon
10-09-2008, 00:43
ogladam te zdjecia kaszyckiego na kkm no i powiem, ze nic specjalnego :/ tak jak ktos tam stwierdzil "Ekhm, jakby to ująć grzecznie... Toughluck, Twoja wiedza o sprzęcie jest znacznie większa niż umiejętność fotografowania"
Moze i ma wiedze odnoscie sprzetu, ale co z tego jak w praktyce nie umie tego wykorzystac.

ripek
10-09-2008, 11:33
heh, niektorzy w tym watku zaczynaja przesadzac;) dyskusja zaczyna przypomiac forum lotnicze gdzie ktos kto nigdy nie lecial samolotem opowiada ze inaczej by sie zachowal podczas jakiegos manewru..

nie broniac zupelnie bohaterow tego watku, fajnie by bylo jakby wypowiadaly sie osoby ktore przynajmniej raz byly na slubie z aparatem.

zapewniam ze nie jest to takie latwe jak wiekszosci sie wydaje, ba - uwazam ze fotografia slubna, ta artystyczna a nie do kotleta jest jedna z ciezszych i ttudniejszych dziedzin foografi. Przez czesto 12h trzeba byc na pelnyh obrotach i wkladac w prace max kreatywnosci..

sorry za literowki ale wlasnie jade pociagiem na sesje i trzesie:p

myst
10-09-2008, 12:08
Przez czesto 12h trzeba byc na pelnyh obrotach i wkladac w prace max kreatywnosci..

a czasem i 16... ale ja się nie wypowiadam - w końcu moje fotki tez tu były obrabiane:)

Wats0n
10-09-2008, 13:30
Też odniosłem wrażenie, ż epo lekturze tego wątku narodzi się nam trochę świeżych "fotoGRAFOMANÓW" :)

Cichy
12-09-2008, 00:51
Koniecznie:

http://www.sqorpion.pl/1.html

wklejka z palmami wymiata :D

arturs
12-09-2008, 00:53
Koniecznie:

w ogóle multizawodowiec.. "krawaty wiąże,usuwa ciąże" :mrgreen:

wickermann
12-09-2008, 08:31
Tak sobie przeglądam wczoraj sieć i znalazłem takie coś:

http://www.sesjaslubna.pl/Fotomontaz/index.html

Ciekawy jestem Waszych opinii :)

s..
12-09-2008, 08:52
Tak sobie przeglądam wczoraj sieć i znalazłem takie coś:

http://www.sesjaslubna.pl/Fotomontaz/index.html

Ciekawy jestem Waszych opinii :)
czy chcialbym zdjecia slubne jak z linku - na pewno nie, lecz juz tam przewija sie kilka pomyslowych prac, sporo tez taniego kiczu. Jednak pozwolilem sobie obejrzec cala strone tego autora i mozna powiedziec, ze ma w portfolio sporo ciekawych, klasycznych prac, a ze trafiaja mu sie klienci na fotomontazowe potworki, to coz, dostosowal sie do oczekiwan rynku :).

mathom
12-09-2008, 08:59
Koniecznie:

"o muj bosze" :O

to mamy chyba nowego lidera tego wątku :wink:

albercikk
12-09-2008, 09:04
heh, niektorzy w tym watku zaczynaja przesadzac;) dyskusja zaczyna przypomiac forum lotnicze gdzie ktos kto nigdy nie lecial samolotem opowiada ze inaczej by sie zachowal podczas jakiegos manewru..

nie broniac zupelnie bohaterow tego watku, fajnie by bylo jakby wypowiadaly sie osoby ktore przynajmniej raz byly na slubie z aparatem.

zapewniam ze nie jest to takie latwe jak wiekszosci sie wydaje, ba - uwazam ze fotografia slubna, ta artystyczna a nie do kotleta jest jedna z ciezszych i ttudniejszych dziedzin foografi. Przez czesto 12h trzeba byc na pelnyh obrotach i wkladac w prace max kreatywnosci..

sorry za literowki ale wlasnie jade pociagiem na sesje i trzesie:p

W pełni popieram, Ludzie mają tendencje do uważania czyjejś pracy za coś niezmiernie prostego, dlatego mamy w Polsce tylu "znakomitych" pseudo specjalistów od wszystkiego.
Śluby to ciężki kawałek chleba po mimo to lubię to, ale gdybym nie uwielbiał fotografii to za nic bym się nie chciał tak męczyć.
Co do tego wątku to jest on dla mnie jakoś mało fajny, nie przepadam za takim wyśmiewaniem pracy innych ludzi, fakt że niektóre prace są na wyjątkowo niskim poziomie, ale ludzie co wam do tego ?, skoro ci ludzie reklamują się tymi pracami w swoich portfoliach i mają klientów to oznacza że ludzie w pełni akceptują tą "jakość", może mają taki gust ?, albo mają w głębokim poważaniu jakość tych zdjęć bo ich to w ogóle nie kręci, nie każdy jest walnięty na punkcie fotografii tak jak my, potrzebują tylko mieć udokumentowany ślub a zdjęcia traktują jako zło konieczne, bo rodzice chcą mieć pamiątkę i co w takim przypadku, chcecie nawracać ludzi na siłę ? poprawiać ich gust ? mówić im co jest ładne a co złe ?

Pzdr

wickermann
12-09-2008, 11:33
Dokładnie, mnie zdziwiło przede wszystkim to, że obok niezłych zdjęć znajdują się takie 'potworki' :)

MacGyver
12-09-2008, 11:47
Prezentowane tu "prace" nie zostały przez nikogo ukradzione tylko zaczerpnięte z ogólnodostępnych stron internetowych. Każdemu przysługuje prawo do swojej oceny, ba, nawet do kpiny, jeżeli uważa że poziom zdjęć jest żenujący. Można mieć oczywiście swoje zastrzeżenia do czepiających się prostych, niczym szczególnym nie wyróżniających się pamiątkowych zdjęć ale poziom wielu prezentowanych tu stron "fotografów" jest rzeczywiście żałosny i nic dziwnego że u wielu forumowiczów powoduje on "krzesłosapad".
Argument o tym ze aby krytykować efekty pracy innych trzeba najpierw samemu spróbować sfocić ślub jest tak samo trafiony jak twierdzenie że aby obiektywnie wypowiedzieć się na temat filmu należy uprzednio ukończyć łódzką filmówkę.
Każdy ma swoją wrażliwość estetyczną i ma prawo dzielić się nią z innymi, podając przykłady, nawet publicznie.

tpop
12-09-2008, 11:57
zgadzam sie. Nie trzeba byc wybitnym kucharzem by miec prawo do oceny czy schabowy zostal dostatecznie wybity. Tak jak kotlet nie jest dla kucharza a dla gosci tak zdjecie slubne nie jest dla fotografa tylko dla odbiorcy ktory ma prawo do osądu.

myst
12-09-2008, 12:25
zgadzam sie. Nie trzeba byc wybitnym kucharzem by miec prawo do oceny czy schabowy zostal dostatecznie wybity. Tak jak kotlet nie jest dla kucharza a dla gosci tak zdjecie slubne nie jest dla fotografa tylko dla odbiorcy ktory ma prawo do osądu.
Tylko dziwnym trafem jest to forum fotograficzne i wypowiadają się fotografowe a nie ludzie dla których sa robione fotografie ślubne... Przeczysz sam sobie w swojej wypowiedzi.

Moim zdaniem wątek mógłby być prowadzony na dwa sposoby, albo żartobliwy z fotkami ewidentnie śmiesznymi czy kiczowatymi, albo jako ocena fot ślubnych różnych fotografów na jakichś konkretnych podstawach i argumentach.
Oczywiście zgadzam się, że nie trzeba być kucharzem by smakować potrawy, ale to nie jest forum kuchenne i moim zdaniem w dobrym tonie jest (jeśli dyskusja jest w konwencji powaznej a nie żartobliwej) argumentować swoje zdanie na temat prezentowanych fot.

RAdoCanon
12-09-2008, 12:32
Dobrze ze ludzie wysmiewaja i kpia sobie z innych fotografow poniewaz taki fotograf ogladajac zdjecia i czytajac pod nimi komentarze bedzie wiedzial jakich zdjec NIE robic, jak ich NIE przerabiac itd. Pozyteczne dla fotografow, ktorzy zaczynaja fotografie slublna lub dopiero zaczną ;)) Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam

unicorn78
12-09-2008, 15:44
Jakiś czas temu była mowa o kontrowersyjnych sesjach ślubnych, (błoto itp.) w takim razie bardzo proszę: http://www.foto.anro.pl/slubne/galeria.php?nr=38 zaznaczam, że nie wklejam jako kicz ale jako ciekawostkę;-)

tpop
12-09-2008, 15:46
Tylko dziwnym trafem jest to forum fotograficzne i wypowiadają się fotografowe a nie ludzie dla których sa robione fotografie ślubne... Przeczysz sam sobie w swojej wypowiedzi.Po pierwsze to to forum fotograficznym nigdy nie bylo. TO forum uzytkownikow aparatow marki canon :) (ten tytul nie jest przypadkowy). A to ze znajdzie sie jeden czy drugi fotograf - to juz ich pech :mrgreen:
Ja wlasnie jestem typowym uzytkownikiem aparatu marki canon. Jaki tam ze mnie fotograf? Ot czasem cos sie pstryknie u cioci na imieninach albo muche w lesie.
Nie wiem co ty tam zrozumiales z mojej wypowiedzi ale moze przeczytaj ja raz jeszcze. Powiem wecej: to ze mam aparat canona nie czyni ze mnie od razu wielkiego fotografa (troche pokory ;) ). A idac dalej tym tropem na tym forum nie wypowiadaja sie tylko fotografowie ale rowniez ludzie dla ktorych takie zdjecia sie wykonuje. I tu znow pojawia sie moja skromna osoba - bralem slub :)

A juz tak na powaznie: jesli ktos wystawia sawoja galerie ze zdjeciami to chyba nie rezerwuje sobie tym samym tylko pozytywnych komentarzy. Jesli upublicznia swoje prace to musi krytyke przyjac na klate.

ripek
12-09-2008, 16:11
Argument o tym ze aby krytykować efekty pracy innych trzeba najpierw samemu spróbować sfocić ślub jest tak samo trafiony jak twierdzenie że aby obiektywnie wypowiedzieć się na temat filmu należy uprzednio ukończyć łódzką filmówkę.
Każdy ma swoją wrażliwość estetyczną i ma prawo dzielić się nią z innymi, podając przykłady, nawet publicznie.

Trochę niedokładne porównanie. Co innego sprawa czy komuś się podobają zdjęcia a co innego jak zdjęcie zostało zrobione.

Część osób w tym wątku wypowiada się o walorach artystycznych zdjęć a część o poziomie technicznym.

Tak więc kontynuując Twoje porównanie do oceny produkcji filmowych:
a) Oceniać walory artystyczne i przekaz powinny osoby które oglądają inne filmy i mają do czego porównać
b) Oceniać styl kadrowania i prowadzenia kamery czy też efekty specjalne powinny osoby które mają jakieś doświadczenie w tym temacie i same kiedyś trzymały w ręce kamerę a potem siedziały nad montażem.

terminator
12-09-2008, 16:14
c) Oceniać zdjęcia ślubne powinny osoby, które przynajmniej raz w życiu brały ślub:D

tpop
12-09-2008, 16:23
b) Oceniać styl kadrowania i prowadzenia kamery czy też efekty specjalne powinny osoby które mają jakieś doświadczenie w tym temacie i same kiedyś trzymały w ręce kamerę a potem siedziały nad montażem.ale dlaczego? Czy jako totalny filmowy analfabeta nie mam prawa powiedziec ze nie podoba mi sie ujecie z boku czy ze skosa? Ja np jak ogladam skoki narciarskie to strasznie mnie denerwuje jak realizator przekazuje obraz z kamery na wprost zeskoku. Nie mam pojecia o realizacji transmisji skokow ale najzwyczajniej w swiecie nie podoba mi sie takie pokazanie zawodow bo gowno widac.

terminator
12-09-2008, 16:37
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partacz

"...pracę wykonuje niefachowo, wbrew regułom sztuki, niewłaściwie i niestarannie..."

KrzysK
12-09-2008, 16:58
Witajcie!

Przeczytałem w ostatnich postach wiele mądrych rzeczy. To, że fotografia a ślubna już w szczególności nie jest rzeczą łatwą, to przekonałem się na własnej skórze. Byłem bowiem fotografem na dwóch ślubach osób mi znajomych. I to, że chciałoby się mieć lepszy sprzęt (zauważam brak jasnych obiektywów do ślubnych fotek) to jedno, ale najważniejsze są umiejętności, bo ślub to dla fotografującego zawsze stres, ograniczony czas i ogromny ciężar świadomości, że powtórki nie będzie. Sama wiedza teoretyczna niestety nie wystarcza. Ćwiczenie dopiero czyni mistrza. A ćwiczyć (niestety!) trzeba na ślubach. I proszę mi nie mówić, że poćwiczyć można na innych ślubach. No chyba, że uzyskaliśmy zgodę. Wtedy jak najbardziej. Ale do tematu. A jeżeli dodać do braków praktycznych brak wizji i smaku to nawet świetny teoretyk polegnie.
Udowadniać chyba tego nie trzeba.
A to jakim sprzętem będą zdjęcia robione ma oczywiście znaczenie, ale dobry fotograf z praktyką (a może PRAKTICĄ) położyłby mnie na łopatki w pierwszym starciu.
Tak więc pochwalmy się naszymi pracami a potem wytykajmi błędy drugim. Jeżeli za przyganą leży dobry warsztat to jest to usprawiedliwione (pomijam bowiem aspekt moralny - czy wpada, czy jest to w dobrym tonie itp., bo jest to kwestią osobistą każdego z nas). Może nam się coś też oczywiście po prostu, zwyczajnie nie podobać i też mamy prawo do krytyki i wyrażania swojego zdania, ale wtedy krytyka powinna byc konstruktywna, a argumenty jak najbardziej mogą mieć siłę walca ,ale wyszydzać i ośmieszać publicznie wtedy, kiedy samemu nie zrobiło się ani jedego ślubu to po prostu jest, delikatnie mówiąc, bardzo płytkie.
I uprzedzając - nie mam galerii w internecie z fotkami ze ślubów, bo uważam, że dużo mi jeszcze brakuje.
A moje inne fotki znajdziecie tutaj: http://plfoto.com/145270/autor.html
To oczywiście bez żadnego przytyku do nikogo. Takie jest po prostu moje zdanie.

ripek
12-09-2008, 17:06
ale dlaczego? Czy jako totalny filmowy analfabeta nie mam prawa powiedziec ze nie podoba mi sie ujecie z boku czy ze skosa? Ja np jak ogladam skoki narciarskie to strasznie mnie denerwuje jak realizator przekazuje obraz z kamery na wprost zeskoku. Nie mam pojecia o realizacji transmisji skokow ale najzwyczajniej w swiecie nie podoba mi sie takie pokazanie zawodow bo gowno widac.

Mówię o osobach które w tym wątku powiedziały "ja to zrobię lepiej" albo "moja babcia zrobiłaby to lepiej komórką"...

Arek_Gd
12-09-2008, 17:35
Koniecznie:

wow :shock:

jest tam parę perełek, np:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/6944/14119362ol8.jpg)

no chyba że to jakiś nowy super styl :mrgreen:

artprof
12-09-2008, 18:31
proszę towarzystwa!
rzucacie "ofiary" na rzeź, obgryzacie do białej kości (ja również), a następnie kąsacie się wzajemnie z braku celu do ataku. Luzu poproszę!

tekst może niewyszukany, ale właśnie oglądnąłem z synem "Króla Lwa" i tak mi jakoś przyszło...przepraszam jeżeli kogoś dotknąłem.

c) Oceniać zdjęcia ślubne powinny osoby, które przynajmniej raz w życiu brały ślub:D
recydywiści najlepszymi krytykami :mrgreen:

brunovis
12-09-2008, 18:50
b) Oceniać styl kadrowania i prowadzenia kamery czy też efekty specjalne powinny osoby które mają jakieś doświadczenie w tym temacie i same kiedyś trzymały w ręce kamerę a potem siedziały nad montażem.

Pewnie większość krytyków filmowych zajmuje się wieczorami prowadzeniem kamery a nad ranem montażem :smile:
Ni uważam żebym musiał się zajmować efektami specjalnymi w filmie żeby uznać czy dany efekt wygląda naturalnie czy jest totalnie skopany :smile:

RAdoCanon
12-09-2008, 20:48
Pamietacie Kube Wojewodzkiego w programie "Idol" Gosc nie potrafi spiewac, ale krytykiem jest bardzo dobrym. Nie mam racji?

myst
12-09-2008, 22:36
Można powiedzieć, że poziom krytyki powiatowego (przepraszam - Wojewódzkiego) był podobny do krytyk w tym wątku... Mało konkretów, za to bardzo głośno i efekciarsko. Szkoda że przez ludzików jest to postrzegane jako 'dobra krytyka'. Już wolałem przywołanego tutaj Pana Kałużyńskiego, który coś o tych filmach jednak wiedział, i krytykę swoją opierał na wiedzy a nie na efekciarstwie.

MacGyver
12-09-2008, 23:54
Zdecydowanie nie. Do tego wystarczy znajomość innych utworów/dzieł z którymi można porównać to co chcemy ocenić i ewentualnie trochę teorii.
Tak jak napisałem wcześniej czepianie się zdjęć poprawnych za to że nie sa wybitne to przesada, ale większość prezentowanych w tym wątku pstryków czy nieudolnych szopowanek nie zasługuje na nic więcej niż kpinę.
I żeby było jasne: nie umiem robić zdjęć ślubnych, zupełnie nie czuję takiej tematyki, dlatego nawet nie próbuję.

RAdoCanon
13-09-2008, 00:14
Najlepiej to wystawcie "kiczowate" zdjecia i sie nimi zachwycajcie ! ;]

s..
13-09-2008, 07:25
Najlepiej to wystawcie "kiczowate" zdjecia i sie nimi zachwycajcie ! ;]
ta uwaga na pewno wiele wniosla do dyskusji. Jak czytam nieraz ludzkie opinie, to poprostu rece opadaja.

Przemek Białek
13-09-2008, 09:02
krotko i na temat; fotki prezentowane i linki to nic innego jak czyste naciagactwo i oszustwo w stosunku do klienta i nie chcialbym aby ktorys z takich foto trafil na niezle wkurzonego PM, najzwyczajniej w swiecie kpina ze potrafie robic zdjecia slubne, zdejcia ktorych sie nie powtórzy, typowy pzyklad olewania i braku minimalnego talentu.

RAdoCanon
13-09-2008, 09:28
ta uwaga na pewno wiele wniosla do dyskusji. Jak czytam nieraz ludzkie opinie, to poprostu rece opadaja.

a bo marudzicie, nie zepodoba sie wam to inni maja swoje zdanie to po prostu olejcie to co pisze, poza tym czym by bylo forum o fotografii bez krytyki ;) Po to sa wlasnie fora, zeby pisac co sie podoba. Nie bierzcie do siebie wypowiedzi typu "moja babcia zrobila by lepiej zdjecie" bo to sa tylko i wylacznie zarty ;) ludzie troche luzu ;)

till
13-09-2008, 10:59
W tym roku zacząłem robić zdjęcia ślubne, zmienia się od razu podejście do tematu, kiedy człowiek sam spróbuje tego chleba. Kiedy oglądam naprawdę kiczowate zdjęcia z tego wątku nie bulwersuję się, że ktoś sprzedaje takie gnioty - żal mi ludzi, którzy takie gnioty wybrali widząc wcześniejsze zdjęcia jakiegoś "fotografa".

Dla dobrych fotografów ślubnych partacze ślubni nie są żadnym zagrożeniem, najwyżej będą konkurować między sobą różnorodnością ramek czy efektów s-f na zdjęciach.

Wszędzie wokoło ktoś wciska komuś kicz - fotografia nie jest tu wyjątkiem.

Pozdr

terminator
13-09-2008, 13:24
No właśnie.
Posłużę się tu powiedzeniem pewnego dowódcy plutonu:
"Jak jest przyzwolenie społeczne, żeby się ch_jnia działa, to się ch_jnia dzieje".
Zrzeszanie się w cechy i ochrona interesów pewnych grup zawodowych, nie było wcale takie głupie. No, ale przecież jest demokracja... i świat pełen tandety z Chin.

Daga
14-09-2008, 00:09
Nikt nie wspomniał jeszcze o czymś chyba najważniejszym.
Otóż zdjęcia ślubne, niezależnie od tego czy są ładne, czy nie, czy są poprawne technicznie czy nie, czy są robione przez profesjonalistę, czy amatora albo i kolegę (który np. właśnie kupił sobie pierwszy aparat fotograficzny), są dla nowożeńców czymś więcej niż tylko "dziełem artystycznym".
Sama osobiście bardzo bym nie chciała znaleźć wątku na Forum, czy innego miejsca w sieci, w którym ktoś krytykowałby, czy wręcz ośmieszał zdjęcia, będące bądź co bądź pamiątką z tak ważnej uroczystości, jaką jest mój ślub.
O ile jeszcze mogę (tak na upartego) zrozumieć podawanie linków do ślubnych galerii, to uważam, że wrzucanie tutaj zdjęć, które są potem wyśmiewane, jest nie na miejscu.
Ślub jest wydarzeniem tak bardzo prywatnym i ważnym, że nie należy robić z takich fotografii atrakcji, czy sensacji.
Uszanujmy uczucia tych dwojga ludzi.

Pozdrawiam

Przemek Białek
14-09-2008, 10:00
Otóż zdjęcia ślubne, niezależnie od tego czy są ładne, czy nie, czy są poprawne technicznie czy nie, czy są robione przez profesjonalistę, czy amatora albo i kolegę (który np. właśnie kupił sobie pierwszy aparat fotograficzny), są dla nowożeńców czymś więcej niż tylko "dziełem artystycznym".
Sama osobiście bardzo bym nie chciała znaleźć wątku na Forum, czy innego miejsca w sieci, w którym ktoś krytykowałby, czy wręcz ośmieszał zdjęcia, będące bądź co bądź pamiątką z tak ważnej uroczystości, jaką jest mój ślub.
O ile jeszcze mogę (tak na upartego) zrozumieć podawanie linków do ślubnych galerii, to uważam, że wrzucanie tutaj zdjęć, które są potem wyśmiewane, jest nie na miejscu.
Ślub jest wydarzeniem tak bardzo prywatnym i ważnym, że nie należy robić z takich fotografii atrakcji, czy sensacji.

Pozdrawiam

.... i nie powinien byc spierdo...... przez jakiegos partacza bo jest nie do powtorzenia i zadne tlumaczenie nie pomaga, a to ze ludzie daja sie nabierac swiadczy tylko o ich niewiedzy.

Kolekcjoner
14-09-2008, 15:12

Pozdrawiam

Bardzo trafna uwaga. Tylko że jest jedno zastrzeżenie, że jednak ten fotograf musiał mieć zgodę na publikownie tych fotek w sieci od młodych. Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. Tym samym jednak muszą mieć świadomość na co się narażają.

.... i nie powinien byc spierdo...... przez jakiegos partacza bo jest nie do powtorzenia i zadne tlumaczenie nie pomaga, a to ze ludzie daja sie nabierac swiadczy tylko o ich niewiedzy.

To sprawa między młodymi, a fotografem i nic nam do tego. Jakoś nie bardzo wierzę w to, że poprawi im to humor jak znajdą swoje obśmiane fotki w sieci.

Przemek Białek
14-09-2008, 16:43
Bardzo trafna uwaga. Tylko że jest jedno zastrzeżenie, że jednak ten fotograf musiał mieć zgodę na publikownie tych fotek w sieci od młodych. Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. Tym samym jednak muszą mieć świadomość na co się narażają.

To sprawa między młodymi, a fotografem i nic nam do tego. Jakoś nie bardzo wierzę w to, że poprawi im to humor jak znajdą swoje obśmiane fotki w sieci.

moze nie poprawi im to chumoru, ale pewnie przejza na oczy ze zostali po prostu oszukani, jak mnie wku.... jak co niektorzy pruboja branic takich "foto" ludzie postawcie sie na miejscu tych co dostali takie zdjecia i dopiero po jakims czasie ktos im dal "czerwona tabletke" i zobaczyli ze swiat wyglada zupelnie inaczej, wiele jest PM ktore mysla ze mimo tego ze zaplacili sporo maja swietne zdjecia, a w rzeczywistosci jest zupelnie inaczej. jednak nie popieram wklejania cudzycg zdjec, linkowanie ich to co innego...

kwv
14-09-2008, 21:31
Jakiś czas temu była mowa o kontrowersyjnych sesjach ślubnych, (błoto itp.) w takim razie bardzo proszę: http://www.foto.anro.pl/slubne/galeria.php?nr=38 zaznaczam, że nie wklejam jako kicz ale jako ciekawostkę;-)

źródło (http://www.foto.anro.pl/galerie/slubne/akt24d.jpg)
no niezła ta ciekawostka :D
na poważnie żadnego tu artyzmu nie widzę oprócz niesamowitego GO po bokach :???:

Przemek Białek
14-09-2008, 22:21
źródło (http://www.foto.anro.pl/galerie/slubne/akt24d.jpg)
no niezła ta ciekawostka :D
na poważnie żadnego tu artyzmu nie widzę oprócz niesamowitego GO po bokach :???:

nie do konca jestem przekonany ze to prawdziwa PM nie sadze zeby mlodzi cchieli takie zdjecia pokazywac chyba ze sa bardzo wyloooozowani:D. Zdjecia natomiast nie powalaja sa prawidlowe technicznie artyzmu w tym nie ma, pozatym ten sztuczny bokeh to lekkie przegiecie:D

Kolekcjoner
15-09-2008, 04:00
moze nie poprawi im to chumoru, ale pewnie przejza na oczy ze zostali po prostu oszukani, jak mnie wku.... jak co niektorzy pruboja branic takich "foto" ludzie postawcie sie na miejscu tych co dostali takie zdjecia i dopiero po jakims czasie ktos im dal "czerwona tabletke" i zobaczyli ze swiat wyglada zupelnie inaczej, wiele jest PM ktore mysla ze mimo tego ze zaplacili sporo maja swietne zdjecia, a w rzeczywistosci jest zupelnie inaczej. jednak nie popieram wklejania cudzycg zdjec, linkowanie ich to co innego...

Tylko co to zmieni dla tych ludzi, że się dowiedzą że ktoś im zrobił złe zdjęcia? Wezmą rozwód i zmienią wyznanie żeby móc powtórzyć całą ceremonię :lol:?

tpop
15-09-2008, 10:10
ja w przedwczoraj bylem na weselu i pewien wesoly jegomosc focil w trakcie zabawy jakims canonem + 420ex + sigma 70-300 APO i wcale mu nie przeszkadzal nakręcony filtr polaryzacyjny :). Nikogo wiecej z aparatem nie widzialem...

myst
15-09-2008, 10:41
kiedyś pożyczyłem koleżance na weselu tamronka17-50, żeby sobie potestowała. Pare godzin później się zorientowałem żę jest polar nakręcony, ale dla niej nawet z polarem był to genialnie jasny obiektyw (wcześniej fociła KITem) ;)

ripek
15-09-2008, 13:42
nie do konca jestem przekonany ze to prawdziwa PM nie sadze zeby mlodzi cchieli takie zdjecia pokazywac chyba ze sa bardzo wyloooozowani:D. Zdjecia natomiast nie powalaja sa prawidlowe technicznie artyzmu w tym nie ma, pozatym ten sztuczny bokeh to lekkie przegiecie:D

Haha z ciekawości zerknąłem na exif tego zdjęcia. :shock::shock:

* Camera Model = Canon EOS 5D
* Software/Firmware Version = Adobe Photoshop CS2 Windows
* Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/80 second = 0.0125 second
* Lens F-Number/F-Stop = 63/10 = F6.3
* Exposure Program = normal program (2)
* ISO Speed Ratings = 400
* Aperture = F6.44
* Flash = Flash fired, compulsory flash mode
* Focal Length = 35/1 mm = 35 mm

Jeśli to 35mm to 35L to chyba najdobitniejszy przykład jak z TAKIM sprzętem można spaprać zdjęcie.

schabu
15-09-2008, 13:55
Haha z ciekawości zerknąłem na exif tego zdjęcia. :shock::shock:

* Camera Model = Canon EOS 5D
* Software/Firmware Version = Adobe Photoshop CS2 Windows
* Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/80 second = 0.0125 second
* Lens F-Number/F-Stop = 63/10 = F6.3
* Exposure Program = normal program (2)
* ISO Speed Ratings = 400
* Aperture = F6.44
* Flash = Flash fired, compulsory flash mode
* Focal Length = 35/1 mm = 35 mm

Jeśli to 35mm to 35L to chyba najdobitniejszy przykład jak z TAKIM sprzętem można spaprać zdjęcie.

cała sztuka właśnie w tym żeby tego flesza nie było widać na zdjęciach:D

wojkij
15-09-2008, 15:41
http://www.foto.anro.pl/slubne/galeria.php?nr=38

Akcja prawie jak w jakims amatorskim porno story - to napewno nie jakas galeria z serwisu w stylu podrywacze.pl? :roll:

Studio Fotograficzne „ANRO” działa od 1989 roku w Policach. (...) Dzisiaj Studio jest o krok do przodu przed oczekiwaniami klienta. Nie jest to przypadek.

Studio Fotograficzne „ANRO” gwarantuje wysoką jakość świadczonych usług. Jest to wynik doświadczenia potwierdzonego dyplomem z fotografii, którego promotorem jest prof. dr hab. Andrzej Florkowski Rektor Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. To także dbałość o wysoką jakość, poprzez ciągłe nadzorowania procesu technologicznego powstawania fotografii oraz najnowszy dostępny na rynku sprzęt do jej obróbki.

W ramach oferty Studia wykonujemy fotografie do dokumentów osobistych (legitymacja, prawo jazdy, dowód osobisty, paszport)

:mrgreen:

Tomasz1972
03-10-2008, 10:03
ATAK KLONÓW :)

źródło (http://wideofotostudio.pl/f2.JPG)

źródło (http://wideofotostudio.pl/f4.JPG)

źródło (http://wideofotostudio.pl/f7.JPG)

źródło (http://wideofotostudio.pl/f12.JPG)

źródło (http://wideofotostudio.pl/f10.JPG)

http://wideofotostudio.pl/ (http://wideofotostudio.pl/)

josif
03-10-2008, 10:07
noc poślubna musiała być zajefajna : )))))

trampek
03-10-2008, 10:56

[IMG]http://wideofotostudio.pl/f2.JPG[/IMG
[IMG]http://wideofotostudio.pl/f4.JPG[/IMG
[IMG]http://wideofotostudio.pl/f7.JPG[/IMG
[IMG]http://wideofotostudio.pl/f12.JPG[/IMG
[IMG]http://wideofotostudio.pl/f10.JPG[/IMG

W zasadzei pomysl jest nie do konca pozbawiony sensu. oczywiscie to wykonanie jak najbardziej zasluguje na ten watek.

Sergiusz
03-10-2008, 17:16
To już wiem czemu w oranżerii znajdującej się w tym pałacu bananowiec przestał owocować. Aż strach pomyśleć bo nieopodal jest stadnina koni a wokół największe skupisko w Europie ponad stu letnich rododendronów.

andres
13-10-2008, 22:54
źródło (http://images29.fotosik.pl/284/961f8da38b589792.jpg)

oraz

źródło (http://images30.fotosik.pl/284/c5c058a93deb2f1e.jpg)

więcej tutaj: http://elgostek.fotosik.pl

a trafiłem przypadkiem poprzez jedno ogłoszenie na portalu fotograficznym o treści :

"Witam. Zajmuję się obróbką zdjęc z rożnych imprez okolicznościowych, lecz podejmę się także obróbki zdjęc innego rodzaju. Jeden 'pakiet' takich zdjęc kosztuje 25 zł. Termin wykonania to około tydzień. Najpierw proszę o przesłanie zdjęc na email: adisz8@wp.pl .Natępnie wysyłam zdjęcia w małej rozdzielczości, następnie po wpłaceniu pieniędzy na konto bankowe, wysyłam na adres zwrotny maila w dużej rozdzielczości ( można je wtedy drukowac, ogladąc i wspominac :) Nie będę dalej pisał, sprawdźcie sami (próbki zdjęc ze ślubu):

http://elgostek.fotosik.pl

Zapraszam, wszystkie pytania i zamówienia proszę przesyłac na email :)) Pozdrawiam."

arturs
13-10-2008, 22:59
no co ty.. wysokiej klasy specjalista jak widać.. umie w matrixa wpasować parę.. a jakie gustowne paski czarne umie.. zazdrościsz chyba :mrgreen:

andres
13-10-2008, 23:19
no co ty.. wysokiej klasy specjalista jak widać.. umie w matrixa wpasować parę.. a jakie gustowne paski czarne umie.. zazdrościsz chyba :mrgreen:

jak nic zazdroszczę :) Widzę że obawiając się kradzieży pomysłów już wykasował zostawiając dwa inne... :D

basala
14-10-2008, 01:11
https://canon-board.info/imgimported/2008/10/0100a2c0e08c3ed7-1.jpg
źródło (http://images40.fotosik.pl/19/0100a2c0e08c3ed7.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2008/10/e2d63b64629b1e94-1.jpg
źródło (http://images45.fotosik.pl/19/e2d63b64629b1e94.jpg)

Gość musi przynosić pecha... ;)

Kristof
15-10-2008, 14:33

....

zdjęcia tragiczne:shock::-) dobre może dla pasjonatów Star Wars :), okropna jest ta kiczowata obróbka (nie wiem czy można nazwać to obróbką).
Wg wystarczy T17-50 + 85mm 1.8 + 20 lub 30D - ja tak zaczynałem + lampa jakaś.

ArturBonoVox
15-10-2008, 14:42
Kristof, i co z tego wynika? Nic, ide o zaklad, ze klient jest zadowolony w 100%. Watpisz w to?
A przeciez chodzi o to, zaby klient byl zadowolony. Tyle.

wojkij
15-10-2008, 15:31
Ale po co cytowac cala wiadomosc ze wszystkimi zdjeciami? Ogarnijcie troche...

MacGyver
15-10-2008, 15:35
Ale po co cytowac cala wiadomosc ...
Poprawiłem. Jednocześnie i ja proszę o usuwanie zdjęć z cytatów, bo to rzeczywiście bez sensu, tylko strony wolniej się ładują.

ArturBonoVox
15-10-2008, 15:35
Kristof, poza tym jeden lubi Mozarta inny Boysow. Tyle.

Kinski
15-10-2008, 17:28
To jest Matrix:
http://www.fotograf-wesele.pl/fotografie_slubne_-_chelm_z5956.html
Sorry, że nie bezpośrednio na forum, ale chyba się nie da. Tak czy inaczej wrzucam nieprzypadkowo - to, że gość jest z Łukowa, to LIPA, bo bym wiedział, zresztą plenery są niełukowskie. Cena zresztą też - prawie 2 kafle? Nie ma takiej opcji w Łukowie!
I o ile zdjęcia a la Matrix jest całkiem fajne (można zrobić dla żartu), to reszta to badziew straszny - ten wklejony bezczelnie zamek nijak ma się do obróbki (a la stare zdjęcie).

Na koniec coś, żeby trzymać się tematu - from Łuków.
Na początek strona (www.fotoalik.com), która już sama mówi za siebie. Jest sporo "perełek" (Nikon D200 + 18-200 VR).

źródło (http://img65.imageshack.us/img65/9899/alik1ex2.jpg)

Album jest w Banana album, więc zuploadowałem na imageshack.

bertold
16-10-2008, 09:37
Kristof, poza tym jeden lubi Mozarta inny Boysow. Tyle.

No i ten wątek jest o Boysach. Tyle.

Malin
16-10-2008, 11:03
No i ten wątek jest o Boysach. Tyle.

Ten wątek jest dla tych, którzy chcą wyleczyć swoje kompleksy :roll:

gushman
16-10-2008, 13:29
Kinski, czy Ty aby nie jesteś jakimś konkurentem na lokalnym rynku tego gościa od Matrixa? Bo posuwasz się w swojej wypowiedzi o wiele dalej niż do dyskusji o kiczu i wg mnie jakoś tak niesmacznie się robi. Piętnowanie kiczu swoją drogą (Matrix zdecydowanie się zalicza), ale załatwianie swoich prywatnych bolączek swoją.

PS A jeszcze inną drogą: gdyby ten kolo od Matrixa zostawił PeeSa w spokoju lub ograniczył się do podstawowych korekt, to odbiór jego zdjęć byłby znacznie pozytywniejszy.

Kinski
16-10-2008, 14:29
Heh, no właśnie pisałem, że niby jesteśmy z tej samej "wioski", ale nigdy i nigdzie go nie widziałem na jakiejkolwiek imprezie, ślubie, etc. Tych plenerków też nie kojarzę. Koleś nie jest po prostu z Łukowa...
Poza tym- nie prowadzę działalności (jeszcze), chociaż zdarza mi się zrobić jakiś ślub czy plener.
Tertio - akurat "Matrix" mi się podoba - to czy jest to kicz - kwestia dyskusyjna, ale jeśli młodzi np. mają jakieś takie zapędy matriksowo-cyber-futurystyczne - to fajne. Oczywiście jako taki smaczek (można wyobrazić sobie plener w tym stylu?). Wrzuciłem, bo ktoś coś pisał, ale zdjęcie nie odzwierciedlało do końca stricte "Matrixa".
Po czwarte - o ile sobie przypominam, to w wątku były już przykłady zdjęć osób z tych samych miejscowości, rejonów. I pisano o nich bez owijania w bawełnę. Zdjęcia obronią się same.
Nie widzę sensu toczenia wojen z fotografami z mojego lokalnego rynku - 85% z nich nie ma pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak internet czy forum (a stare betony działają już ok. 15 lat) i wychodzą z założenia, że to rzemiosło...

Ten wątek jest dla tych, którzy chcą wyleczyć swoje kompleksy
Nie zgodzę się, a pewnie i wielu forumowiczów także. Jeśli tak uważasz, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś na własne wesele wybrał np. Pana Kaszyckiego.

i co z tego wynika? Nic, ide o zaklad, ze klient jest zadowolony w 100%. Watpisz w to? A przeciez chodzi o to, zaby klient byl zadowolony. Tyle.
To połowa prawdy - wyobraź sobie, że są fotografowie, którzy do swoich zdjęć podchodzą bardziej krytycznie i nawet, jeśli młodym zdjęcia się podobają, to oni mogą mieć do nich zastrzeżenia. Kicz powstaje m.in. przede wszystkim wtedy, kiedy fotograf sobie odpuszcza - młodym się podoba? Aha, to zdjęcia są ok. i nie ma się czym przejmować. W wielu przypadkach jednak nie znaczy to, że nie są one kiczowate. Może i młodzi mają taki gust, a nie inny, ale ja zawsze twierdzę, że o gustach się dyskutuje. Tendencja jest taka, że im mniejsza miejscowość, tym ten gust jest gorszy lub nawet co bardziej prawdopodobne - niewyrobiony, nijaki (skoro np. nie wiedzą gdzie wybrać plener...). Pocieszający jest jednak fakt, że ma rację Kalina, która mówiła (na blogu w wywiadzie), że świadomość młodych wzrasta pod tym względem. I ma rację, skoro wiem, że niektórzy młodzi z mojej miejscowości zastanawiają się nad wybraniem na fotografa Kaliny lub jej siostry Julii (nawet mimo ceny).

MacGyver
16-10-2008, 14:38
Już raz zamykaliśmy ten wątek z powodu nieciekawego offtopa.
Czyżby trzeba był oto zrobić ponownie i tym razem ostatecznie ?

Kolekcjoner
16-10-2008, 17:24
Ten wątek jest dla tych, którzy chcą wyleczyć swoje kompleksy :roll:
Według mnie trafiłeś w "10".

Już raz zamykaliśmy ten wątek z powodu nieciekawego offtopa.
Czyżby trzeba był oto zrobić ponownie i tym razem ostatecznie ?
A uważasz że ciągnięcie tego ma jakikolwiek sens? Poza wywoływaniem kolejnych flejmów.

gushman
21-10-2008, 15:03
W sumie wg mnie to nie kicz. Ale nie mam lepszego pomysłu na pokazanie Wam takiej fotki znalezionej w sieci, która jest bliska mojemu sercu ze względu na żużlową pasję:

źródło (http://www.lotosgdansk.pl/galeria/2008/sesja/6.jpg)

Reszta tutaj: http://www.lotosgdansk.pl/foto/thumbs/194

Wats0n
21-10-2008, 15:32
Wczoraj oglądałem zdjęcia ze ślubu/pleneru/wesela znajomych.
Nie wiedziałem, że tak trudno powiedzieć komuś kogo się zna i lubi że zapłacił za totalną fuszerę. Mimo mojej zwyczajowo niewyparzonej gęby starałem się cholernie subtelny :)

MacGyver
21-10-2008, 15:57
A uważasz że ciągnięcie tego ma jakikolwiek sens? Poza wywoływaniem kolejnych flejmów.
Nie ja go zakładałem i nie ja zamykałem, niemniej raporty i PW po zamknięciu wskazywały że kilku kolegom zależy na tym wątku :-)

obywatelgc
29-10-2008, 19:01
nie wiem czy było, nie wiem czy kicz
ale dobrze nie jest :(
http://luchowski.com.pl/

kwv
29-10-2008, 19:38
Kule mocy ];->
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/265ee295d261bfc5.html

Jakub_Luchowski
29-10-2008, 20:40
nie wiem czy było, nie wiem czy kicz
ale dobrze nie jest :(
http://luchowski.com.pl/
Nie mnie tym bardziej "oceniać".
Mam nadzieję, że zbyt mało wnikliwie wglądnołeś na opisywaną www... i choć wiem, że:
http://luchowski.com.pl/images/zoom/PKEPEN/viewsize/0001.jpg
http://luchowski.com.pl/images/zoom/PKEPEN/viewsize/Bez-nazwy-1.jpg
nie świadczy o "jakości", ale mam nadzieję, że niektóre klasyczne sesje (głównie na negatywie) zamieszczane od kilkunastu lat, przypadną Ci do gustu.
Zapraszam również na:
http://fototechnik1.galeria.recenzja.pl/
może i tam, coś zrekompensuje Twoje oczekiwania.
Serdecznie pozdrawiam.

wojkij
29-10-2008, 20:56
źródło (http://djesarie.info/Emo/emoty_duze/czarne%20emoty%202d/after_boom.png)

Chyba jednak trzeba zamknac ten temat :mrgreen:

McKane
29-10-2008, 22:17
źródło (http://djesarie.info/Emo/emoty_duze/czarne%20emoty%202d/after_boom.png)

Chyba jednak trzeba zamknac ten temat :mrgreen:

Czemu ? Teraz dopiero się coś zacznie dziać :)

Michu (Pentax)
29-10-2008, 23:40
Nie mnie tym bardziej "oceniać".
Mam nadzieję, że zbyt mało wnikliwie wglądnołeś na opisywaną www... i choć wiem, że:
http://luchowski.com.pl/images/zoom/PKEPEN/viewsize/0001.jpg
http://luchowski.com.pl/images/zoom/PKEPEN/viewsize/Bez-nazwy-1.jpg

To się nie dzieje naprawdę...

MacGyver
29-10-2008, 23:52
To się nie dzieje naprawdę...
No i niech się dzieje. Nazwanie efektów czyjejś pracy kiczem czy tandetą mieści moim zdaniem w granicach dopuszczalnej krytyki.
Jeśli ktoś umieści taki komentarz niezasadnie musi się liczyć z tym że inni uczestnicy dyskusji go zjedzą, na tym polega wolność słowa.

wojkij
30-10-2008, 00:03
Koledze chyba chodzilo o forme i metode przedstawiania swoich fotograficznych kompetencji ;)

MacGyver
30-10-2008, 00:07
Koledze chyba chodzilo o forme i metode przedstawiania swoich fotograficznych kompetencji ;)
No ta też jest jak najbardziej dopuszczalna :mrgreen:

A wracając do podlinkowanej galerii to jest tam kilka "kwiatków" :-D

sj_sj
30-10-2008, 00:16
http://nasza-klasa.pl/profile/17953535/gallery/11

Kolekcjoner
30-10-2008, 00:21
A wracając do podlinkowanej galerii to jest tam kilka "kwiatków" :-D

Obawaim się, że idąc tym tropem idealnej galerii nie znajdziemy :cool:.

MacGyver
30-10-2008, 00:26
Obawaim się, że idąc tym tropem idealnej galerii nie znajdziemy :cool:.
No nie, ale pośmiać zawsze się można :-)

ripek
30-10-2008, 00:43
http://nasza-klasa.pl/profile/17953535/gallery/11

Niezły kosmos :D

Nie wiem czemu ale mi się podoba. Milutka tandeta :)

djcargo
30-10-2008, 00:44
może i tam, coś zrekompensuje Twoje oczekiwania.

Po pierwsze, jak można zrekompensować czyjeś oczekiwania???

Po drugie, jestem laikiem jeśli chodzi o zdjęcia ślubne, ale jakiś tam gust mam. Ze zdjęć ślubnych przedstawionych na stronie, nie powiem - kilka oceniam pozytywnie, ale część z nich nazwę kompletną porażką. Niech mi pan wytłumaczy jak można zrobić zdjęcie, by młodzi byli aż biali od lampy błyskowej a to co za nimi tonęło w czerni??? Przepraszam - ja kompaktem za 300 zł zrobiłbym porównywalne zdjęcia, jeśli nie lepsze...
Mam nadzieję, że nie przekroczyłem granic krytyki, ale należało się.

Kinski
30-10-2008, 11:51
http://luchowski.com.pl/images/zoom/FWGDOV/viewsize/46.jpg

Niezły wytrysk - panna młoda była na pewno zadowolona. Pewnie zaraz po tym zapaliła papierosa, a po zobaczeniu efektu tego "arcydzieła" walnęła sobie setkę.
Osobiście miałbym ogromne zahamowania moralne, żeby dać takie coś młodym i wziąć jeszcze za to kasę... Zresztą przed większością tych pstryków ;-|

Poza tym od "profesjonalisty" można oczekiwać więcej (ale na dyplomie tylko "dobry" i w tytule "technik", nie fotograf, więc to tłumaczy...). Pomijam już fakt, że w wielu przypadkach tytuł, dyplom nie są ważne. Znam kilku takichże i jestem rozczarowany ich "postępkami" (najgorsze jest to, że wciskają tandetę i biorą za to kasę).

kilka "kwiatków"
Chyba więcej niż kilka, poza tym rzuca się w oczy elementarny brak wiedzy, np. co to jest bokeh. Poza tym, jaki sens ma na celu epatowanie widzów np. parasolkami, które nie przynoszą oczekiwanego efektu? Poza tym w "Przedszkolu" jest kosmos - dosłownie:

http://luchowski.com.pl/images/zoom/AWBCES/viewsize/13.jpg

MacGyver
30-10-2008, 11:57
Mała prośba koleżanki i koledzy, proszę wklejać linki a nie zdjęcia.
Na początku istnienia tego wątku była już awantura o publikację bez zgody. Można dyskutować czy to jest łamanie praw czy nie, ale po co nam takie przepychanki.

HuleLam
30-10-2008, 12:42
Mała prośba koleżanki i koledzy, proszę wklejać linki a nie zdjęcia.
Na początku istnienia tego wątku była już awantura o publikację bez zgody. Można dyskutować czy to jest łamanie praw czy nie, ale po co nam takie przepychanki.

Rację masz, ale zatem będzie "spieszmy się ogladać kitsche, tak szybko przemijają..." ;)

tpop
30-10-2008, 12:52
http://nasza-klasa.pl/profile/17953535/gallery/11komenty sa najlepsze :mrgreen: np "ulala co za sceneria i ten pierwszy plan..bosssssko :)))"

MacGyver
30-10-2008, 12:56
Rację masz, ale zatem będzie "spieszmy się ogladać kitsche, tak szybko przemijają..." ;)
No wiem ale ściąganie fot i przenoszenie na inny serwer jest już na pewno nie teges a prezentowanie ich za pomocą:

źródło (bezposredni_link_do_do_gniota_na_ www_kiczownika)
Nie zabezpiecza przed znikaniem.

obywatelgc
30-10-2008, 13:17
czytając coś takiego

http://luchowski.com.pl/content/blogsection/1/2/

pewnie zawyżyłem sobie oczekiwania:-D,

pozdrawiam

ps jak się wystawia zdjęcia na widok publiczny trzeba zdać sobie sprawę,
że nie wszystkim będą sie podobać i mi się nie podobają,
mam prawo do takiego stwierdzenia, a jak nie chcesz negatywnych opinii to zamknij stronę, nie rób zdjęć i wtedy nikt nie będzie źle mówił o twoich zdjęciach ok

djcargo
30-10-2008, 14:48
czytając coś takiego

pewnie zawyżyłem sobie oczekiwania:-D,

Może mały OT, ale przeglądając tą stronę (jak już mamy się pastwić) w dziale oferta: http://luchowski.com.pl/content/blogsection/2/7/ czy ktoś się doczytał co jest z prawej strony tekstu? Nie dość, że to czarne tło, to jeszcze coś nad tym lata. Może to ja mam źle skalibrowany monitor... :mrgreen:
Taką "stronkę" traktowałbym jako brak szacunku dla potencjalnych klientów.

myst
30-10-2008, 15:15

Dla mnie wymowa takiego tekstu, te dyplomy i galerie pięknie obazujące umiejętności i tradycje od kołyski nasuwają jeden wniosek:
Wrażliwośc artystyczna i dobry gust nie koniecznie jest dziedziczony, a dobry marketing potrafi sprzedać wszystko - kwestia znalezienia niszy rynkkowej ;)
Jak widać tradycja i dyplomy nie zapewniają satysfakcji wszystkim klientom ;)

kogut
03-11-2008, 04:40
Sam już nie wiem co mam na ten temat myśleć.. :? oferta z allegro (http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=664856)

+ mały OT

Strasznie mi się spodobało podejście tego sprzedawcy-"fotografa" do swoich klientów. Cytując odpowiedź na negatywa:

Wszystkim odpowiadamy na e-maile, telefonu nie odbieramy ponieważ nic bym nie robił tylko rozmawiał - to jest zresztą podane na aukcjach. Jeżeli mamy opóźnienie, to może świadczy o tym że dobrze wykonujemy swoją robotę. Pozdrawiam :twisted:

marekb
03-11-2008, 08:26
skoro istnieją i radzą sobie to znaczy, że klienci na taką "fotografie" są. Z drugiej strony cały ślub za 600 czy 900 zł...?? Hmm..

MacGyver
03-11-2008, 12:54
sesja zdjęciowa 600 fotek za jedyne 600zł
Myślę że nazwa nadana produktowi bardzo dokładnie określa jego jakość.

mate00sh
03-11-2008, 12:56
Będą w sam raz na fotka.pl :)

Kinski
03-11-2008, 13:59
Z drugiej strony cały ślub za 600 czy 900 zł
U mnie na "wiosce" jeden z foto proponuje album ślubny z chyba 300 zdjęciami (10x15) za 499 zł. Ale tylko album - bez cyfrowej "postaci". I koleś jeszcze na tym zarabia - bo pracownicy robią to w ramach etatu (tzn. reportaż ślubny w sobotę + ewentualnie studio)...

gushman
03-11-2008, 14:57
http://luchowski.com.pl/content/blogsection/1/2/ (http://luchowski.com.pl/content/blogsection/2/7/)

Kolejny dowód na to, że jak już się jest wybitnym grafomanem, to nie można być dobrym fotografem. Zasada działa tak często, że wyjątki od niej bywają prawdziwą rzadkością. Bo dobry fotograf nie gada a pokazuje zdjęcia. One mówią wszystko. A jak tego nie ma, to trzeba się rozpisywać. :D I już wiadomo z kim ma się do czynienia.

"O sobie samym" to wg mnie nie mniejszy kicz niż same zdjęcia na niejednej z prezentowanych tu www. Trzeba mieć też wyobraźnię, żeby tak opisywać coś, o czym nie ma się pojęcia. :)

PS Znikanie kiczusiów to też przeciekawe zjawisko. Przecież skoro klientom się podoba, to po co przejmować się opinią zgredów z forum. A jak znam życie, to zniknęły foty obrazujące zaawansowany kunszt w obsłudze PS. :)

PrzemQs
03-11-2008, 14:57
Ręce opadają :D patrzcie na to ;P

http://allegro.pl/item467175664_fotografia_slubna_i_okolicznosciowa. html

nie mogę pojąć rozumem że można coś takiego robić ;/

Ciekawe czy ma klientów za te 1900 złotych :-D

Rafał32
03-11-2008, 16:03

nie mogę pojąć rozumem że można coś takiego robić ;/

Ciekawe czy ma klientów za te 1900 złotych :-D

Zwróć uwagę że mają pozytywne komentarze od klientów ze strony allegro-komentarz: szybko konkretnie profesjonalnie. ślub kupiony za 1PLN- adekwatnie do jakości fotek.
Ale jazda...:mrgreen:

magart
03-11-2008, 17:52
PS Znikanie kiczusiów to też przeciekawe zjawisko. Przecież skoro klientom się podoba, to po co przejmować się opinią zgredów z forum. A jak znam życie, to zniknęły foty obrazujące zaawansowany kunszt w obsłudze PS. :)

No, trzeba przyznać, że "Kicz Projekt - zdjęcia ślubne" przyczynia się do poprawy jakości portfolio wielu fotografów :-D
Jednak topic ten jest przydatny, jak się okazuje.
Min. poprawiła się też strona firmy wox z pierwszego postu i kilka innych :mrgreen:

Tak po prawdzie Pan Luchowski powinien podziękować za krytykę i przyznać się, że parę arcydzieł nie powinno się jednak znaleźć na jego stronce ;) W końcu też przez przypadek stał się pełnoprawnym forumowiczem...

redrash
13-11-2008, 01:35

Wszedlem na strone podlinkowana na allegro i po 5 sek. wyszedlem. Skaza na psychice pozostanie na dlugo :)

analogforever
13-11-2008, 02:39
Wszedlem na strone podlinkowana na allegro i po 5 sek. wyszedlem. Skaza na psychice pozostanie na dlugo :)

każdy robi jak umie ,ale samochód mają fajny do wynajęcia.

Jakub_Luchowski
13-11-2008, 10:57
Witam ponownie,
Choć krytyka pod własnym adresem może być, ale nie musi być zasadna.
Mnie, tym bardziej bardzo trudno jest "oceniać" obiektywnie, ponieważ jest to moja praca i pasja.
Dziękuję za poniższe, obiektywne i dosadne stwierdzenie:

Nazwanie efektów czyjejś pracy kiczem czy tandetą mieści moim zdaniem w granicach dopuszczalnej krytyki.
Jeśli ktoś umieści taki komentarz niezasadnie musi się liczyć z tym że inni uczestnicy dyskusji go zjedzą, na tym polega wolność słowa.

Przepraszam, że z powyższego powodu, zbyt bardzo "broniłem" swoich prac i w efekcie również zostałem "zjedzony"/ "nadgryziony" ;/
Dziękuję również za konstruktywną krytykę, przyznaję racje, że jest tam "pare arcydzieł" ( z lat 1989-1999, trzymane raczej z sentymentu )
Mam nadzieję, że jak czas pozwoli, zaktualizuję www. ;)

Pozdrawiam serdecznie.

rob76
15-11-2008, 01:29
zapodaję pod ocenę takie coś:

http://www.przebieralnia.org.pl

sam nie wiem co o tym myśleć, duży rozstrzał jakościowy.

analogforever
15-11-2008, 03:30
chętnie bym obejżał ale strona do luftu i nied chce wyświetlać
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Witam ponownie,
Choć krytyka pod własnym adresem może być, ale nie musi być zasadna.
Mnie, tym bardziej bardzo trudno jest "oceniać" obiektywnie, ponieważ jest to moja praca i pasja.
Dziękuję za poniższe, obiektywne i dosadne stwierdzenie:

Przepraszam, że z powyższego powodu, zbyt bardzo "broniłem" swoich prac i w efekcie również zostałem "zjedzony"/ "nadgryziony" ;/
Dziękuję również za konstruktywną krytykę, przyznaję racje, że jest tam "pare arcydzieł" ( z lat 1989-1999, trzymane raczej z sentymentu )
Mam nadzieję, że jak czas pozwoli, zaktualizuję www. ;)

Pozdrawiam serdecznie.

nie ma co się obrażać ,teraz wszyscy zawodowcy fotografowie ,glazurnicy i budowlańcy,chociaz pojęcia o tym nie mają.Taka koniuktura.

Jakub_Luchowski
15-11-2008, 14:37
Osobiście ja się nie obrażam, choć subiektywny, jak wyżej opisałem; wręcz przeciwnie, dziękuję za konstruktywną krytykę ;)
Za www nie będę przepraszał i nie zamierzam tłumaczyć czyjejś pracy, za którą jestem bardzo wdzięczny.
Osobiście nie jestem z wykształcenia glazurnikiem, mam średnie pojęcie o budowlance ( chociaż w trakcie budowy nowego atelier niebawem będę i będę zmuszony się zapoznać )
Skromnym technikiem fotografem jestem jedynie i choć miało być na dyplomie technik-fototechnik nijak się to ma do dyskusje technik cyfrowych, bo raczej analogowe preferuje.
Dziękuję za odwiedziny www ;) Przekażę Web-Master'owi ;] Pozdrawiam.

analogforever
15-11-2008, 15:02
ja wiem że jesteś z wykształcenia fotografem i Ci wspólczuje w dzisiejszych czasach konkurencji,o tych glazurnikach to nie było do Ciebie,poprostu taka przenośnia ,to co zauważyłem to każdy kupuje aparat i chce zarabiać na ślubach czy zdjęciach reklamowych.Cały ten wątek to wielkie nieporozumienie dla mnie,zdjęcia wychodzą różne raz gorsze raz lepsze, ale wstawianie tu mniej udanych fotek raczej ubliża nie fotografowi tylko osobom przedstawionych na zdjęciach.

Jakub_Luchowski
15-11-2008, 15:40
Zapewniam Cię, że wśród wielu "foto-maniaków" biegających z "cyfrowymi małpami" ( wśród których wielu jednak świetnie robiących zdjęcia ) moja firma dobrze prosperuje.
Fakt, że nie jestem artystą i tylko "technicznie" dobrze staram się wykonywać swoją pracę, ale wśród wielu powyżej opisanych, wielu jest również z duszą "artysty" i nie tylko doświadczenie, szczęście i zawód, świadczy o ich świetnie wykonywanej pracy z lekką nutką pasji, artyzmu...etc.

Wcale bym się nie obraził, lecz dumny będę, gdy jako budowlaniec niebawem się sprawdzę. Jak ktoś wykonuje pracę dobrze, mniej ważny zawód.

Odnośnie wątku, jak powyżej, subiektywnie tylko mogę "oceniać".

"Obrażanie" fotografowanych, o których Pisałeś to zbyt delikatny temat, oparty na umowie o prawa autorskie i prawach do publikacji...etc, na własne życzenie tych osób.
Czy "ocena" osób postronnych musi świadczyć o zadowoleniu fotografowanego z utrwalonego efektu?
Osobiście często umieszczam sentymentalnie, choć zdaję sobie sprawę, że na ".com.pl" powinno być "comercyjnie", lubię czasem zachować utrwalone chwile.

Cieszy mnie bardzo natomiast, że analog może będzie forever, że ma swoich zwolenników pasjonatów i może ( choć już cyfra, jak np. mp3-cd-winyle ) jednak nie "umrze".
Dziękuję bardzo również, że kontrowersyjna dyskusja zmienia się nieco w moderowaną, dzięki czemu moja osoba/ strona może nie zostanie "zjedzona" ;]

Pozdrowienia załączam dla wszystkich "foto-maniaków" fotografii analogowej, jak i cyfrowch pasjonatów.

basala
15-11-2008, 18:49
Osobiście(...) Ja osobiście (;)) uważam, że na swoim avatarze fajnie trzymasz obiektyw...

wojkij
15-11-2008, 19:08
Zmieniając temat - może nie do końca o fotografie(bo to przyklad przypadkowy) tylko o wymaganiach klienta - >>klik<< (http://www.kaszczorek.com/kicz1.jpg)

Niby o gustach się nie dyskutuje ale jakim cudem jest jeszcze popyt na takie meblościankowo-boazeriowe fotomoto?

Jakub_Luchowski
15-11-2008, 19:45
Ja osobiście (;)) uważam, że na swoim avatarze fajnie trzymasz obiektyw...
Maleńki, leciutki i pierwszy z kolekcji ukochanych obiektywów ;) delikatnie się z nim obchodziłem ;]
Obecnie, większych i cięższych nie potrafię już tak 3mać ;D

marwiol
16-11-2008, 20:32
A co powiecie na to :mrgreen:
http://robertlipowski.eu/albumy/013.%20Martyna%20i%20Lukasz/slides/0031.html

http://robertlipowski.eu/albumy/005.%20Ewelina_Lukasz/slides/020.html

Calliactis
16-11-2008, 21:21
A może zamiast o zdjęciach, to porozmawiamy o innych kwestiach weselnych? :)

Jak Wam się podobają takie zaproszenia? :P :P :P
http://www.allegro.pl/item476294810_zaproszenia_slubne_zawiadomienia_duz y_wybor.html

Sądzę, że spora część osób, która zdecydowałaby się na takie - byłaby też klientelą firm opisywanych w tym wątku :)

gunia1990
16-11-2008, 22:42
bez przesady... niektóre są znośne... ;)

bierhoff
16-11-2008, 22:57
np te które się nie chcą załadować ;-)

gunia1990
16-11-2008, 23:44
nie mowie ze sama chciałabym miec takie zaproszenia na swoj ślub, wolę prostotę, ale kilka jest wyjątkowo malo kiczowatych..

magart
17-11-2008, 02:34
A co powiecie na to :mrgreen:

http://robertlipowski.eu/albumy/005.%20Ewelina_Lukasz/slides/020.html

Trzeba przyznać że te dzieła, nie trzymają się tematyki kiczu. Są po prostu odrażające, brr...

marwiol
17-11-2008, 14:33
Trzeba przyznać że te dzieła, nie trzymają się tematyki kiczu. Są po prostu odrażające, brr...

warto zobaczyc inne galerie z tego pana stronki:)

http://robertlipowski.eu/albumy/013.%20Martyna%20i%20Lukasz/slides/0029.html

http://robertlipowski.eu/albumy/013.%20Martyna%20i%20Lukasz/slides/0030.html

http://robertlipowski.eu/albumy/013.%20Martyna%20i%20Lukasz/slides/0023.html

http://robertlipowski.eu/albumy/013.%20Martyna%20i%20Lukasz/slides/0021.html

s..
17-11-2008, 16:09
warto zobaczyc inne galerie z tego pana stronki:)

coz, typowy przyklad ahtysty, ktory nie uwazal na lekcjach plastyki w klasach 4-8, gdy bylo o kompozycji klasycznej, a teraz ma aparat i ....

Kinski
17-11-2008, 17:51
http://www.kaszczorek.com/kicz1.jpg
Różowy krawat i butonierka do czarnego, lekko zmechaconego (sic!) garnituru?! Bleee. To jest bezguście totalne i kicz pierwszej klasy.

Amorki itp. ornamenty są kiczowate, ale sympatyczne. Pierwsze, co się rzuca w oczy, to mielizna techniczna - np. te koszmarne cienie.

timo
17-11-2008, 17:56
dlugo sie powstrzymywalem od wypowiedzi w tym watku... ale teraz juz nie potrafie... szooook :o

no ale dopoki na taki szajs jest popyt to niestety takie cos bedzie powstawac :(

Jakub_Luchowski
17-11-2008, 21:44
Pewnie kiedyś Robert Lipowski tu zawita i również się wypowie ;)
"Osobiście" ( ;) ) "dzięki" ( ;) ) Wam nowe sprostowania w galerii zamieściłem.
Proszę nie mylić z tłumaczeniem się, bo w ostatnich latach tylko foto-książki i nie będąc biegłym w tworzeniu www, po prostu nie potrafiłem ich zamieścić.
Poza tym, jak pisałem, mam tylko dyplom foto technika, nie artysty ani grafika i proszę o wyrozumiałość bo i tak się sporo nauczyłem, uczę się nadal ;)
Dla "biegłych", mambo i zOOm Media Gallery, jednak proszę o powstrzymanie się od krytyki, bo za wrzucenie na serwer jestem bardzo wdzięczny i zadowolony, że w ogóle jest ;]

Żonka edytorem tekstu; "uczeń już przerósł... technika" i prawie edytor grafiki ;) bo w PS-CS3 więcej roboczo-godzin i może dlatego, że kobiety lepiej widzą barwy ( stwierdzono naukowo ) i jest w Niej nutka artyzmu...
ale za Nią nie będę się "tłumaczył", może i Ona się zaloguje i na tym forum ;] też uwielbia Canon'y ;D

Prosimy o cierpliwość, zlecenie na nową www już w zaprzyjaźnionej firmie, a nie u zaprzyjaźnionego przyjaciela zamówiliśmy, jeszcze raz mu baaardzo dziękując.

Pozdrowienia i od naszej 3-letniej pociechy ( CMIEHę 8M właśnie mi z kolekcji "pożycza" )

konar
03-12-2008, 16:57
http://naszeslubne.pl - i ludzie za to placa?

analogforever
04-12-2008, 04:51
http://naszeslubne.pl - i ludzie za to placa?

A czemu mieliby nie płacić? jest wiele fajnych zdjęć na przytoczonej stronie .

rob76
04-12-2008, 10:09

Przejżałem jedną galerię i za "flesh prosto w twarz" bym nie zapłacił ani za malowanki w PS też nie :evil:

Wg mnie dobrze wpisuje się w temat wątku, choć były tu większe "kfiadki" :mrgreen:

Takie jest moje zdanie, pozdrawiam!

pawelsz
04-12-2008, 13:48
sporo zdjęć jest fajnych, a klasyczne pokazanie sytuacji ze ślubu zdarza się zawsze- często nie da się inaczej zrobić foty-brak warunków itd

Sober
04-12-2008, 15:04

Powiedzmy sobie szczerze że może i część jest poprawna, ale ogólnie jest baardzo słabo. Wyglądają jak robione kompaktem.

konar
04-12-2008, 16:20

Ten czlowiek nie ma zielonego pojecia o kadrowaniu (poobcinane stopy itd)., uzywaniu lampy blyskowej(przepalone twarze, ciemny 2gi plan) czy chociazby balansie bieli (niebieskie suknie). Jesli to co umieszcza w portfolio to wybrane zdjecia, to nie chce wiedziec jak wygladala reszta.

analogforever
04-12-2008, 19:22
Ten czlowiek nie ma zielonego pojecia o kadrowaniu (poobcinane stopy itd)., uzywaniu lampy blyskowej(przepalone twarze, ciemny 2gi plan) czy chociazby balansie bieli (niebieskie suknie). Jesli to co umieszcza w portfolio to wybrane zdjecia, to nie chce wiedziec jak wygladala reszta.

pokaż swoje zdjecia jak tak zawzięcie krytykujesz czyjąś prace, zdjęcia są generalnie jak najbardziej poprawne ,i wielki plus za brak tych po...ych skosików w kadrach czy zniekształconych postaci przez krótkie ogniskowe.

konar
04-12-2008, 19:51
pokaż swoje zdjecia jak tak zawzięcie krytykujesz czyjąś prace, zdjęcia są generalnie jak najbardziej poprawne...

Chyba nie mamy o czym rozmawiac, skoro twierdzisz, ze to co tam mozna zobaczyc jest "jak najbardziej poprawne", ale mozesz miec swoje zdanie i wcale tego nie bede negowal, wolny kraj. Wcale tez nie musze robic dobrych zdjec aby miec prawo do krytyki kiczu, wystarczy, ze wiem jak wyglada dobra fotografia slubna.

A czemu tak krytykuje? Bo niedawno moi znajomi skorzystali z uslugi takiego "fachowca" i nie maja zdjec, bo nie chca placic za fotki porownywalne z tymi, ktore zrobila im ciocia na kompakcie.

analogforever
04-12-2008, 20:19
Chyba nie mamy o czym rozmawiac, skoro twierdzisz, ze to co tam mozna zobaczyc jest "jak najbardziej poprawne", ale mozesz miec swoje zdanie i wcale tego nie bede negowal, wolny kraj. Wcale tez nie musze robic dobrych zdjec aby miec prawo do krytyki kiczu, wystarczy, ze wiem jak wyglada dobra fotografia slubna.

A czemu tak krytykuje? Bo niedawno moi znajomi skorzystali z uslugi takiego "fachowca" i nie maja zdjec, bo nie chca placic za fotki porownywalne z tymi, ktore zrobila im ciocia na kompakcie.

Jesteś niekonsekwentny,nie masz ochoty na dyskusje a sam ją prokurujesz,ja się z Twoim zdaniem nie zgadzam co do tego kiczu bo to "wolny kraj" i takie ma zdanie.
Trzeba było zrobić znajomym ,pewnie byłyby lepsze i za darmo.Wiesz jak wygląda dobra fotografia ślubna,sprzęt jakiś tam masz ,może to nie pro ale amatorska klasa średnia napewno.
A że nie mają zdjeć to ich sprawa,nie ma kasy nie ma towaru ,prosta zasada.

Sergiusz
04-12-2008, 20:46
, wystarczy, ze wiem jak wyglada dobra fotografia slubna.

.

To podaj może jakiś przykład dobrej fotografii Ślubnej

MacGyver
04-12-2008, 20:52
Spokój Panowie, bo znów trzeba będzie zamknąć ten wątek na kilka dni!

Slider
04-12-2008, 22:50
..jest wiele fajnych zdjęć na przytoczonej stronie..

sporo zdjęć jest fajnych..

Powiedzmy sobie szczerze że może i część jest poprawna, ale ogólnie jest baardzo słabo..

Jesli to co umieszcza w portfolio to wybrane zdjecia, to nie chce wiedziec jak wygladala reszta..

Hmm.. Takie mowienie o wszystkim i o niczym.. zbyt malo konkretów.. Warto zauwazyć, że zdjęcia nieco róznią sie od siebie w zaleeżnosci czyj to był ślub i kiedy robiony. Pierwszy lepszy z brzegu - no cóż.. najgorszy z prezentowanych. Kiepskie naswietlanie, walenie lampą po twarzach ( w innych tez sie to zdarzalo, ale bylo barziej.. subtelne) WB czesto ucieka, generalnie kadry są nieciekawe (i to we wszystkich) i stad tez porównanie, że ciocia zrobilaby podobne. żadnego polotu, ot takie sobie pstryki na "odwal się" w kolejnych już jest coraz lepiej, lepiej naswietlone zdjęcia, choć fotograf jak na złość nie mógł wymyślic ciekawszych kadrów.. moze to wszystko juz jest obcykane 1000 razy na kazdym slubie i nie robi to wiekszego wrażenia, nie wiem..:roll:
Moglbym się zgodzić z przypuszczeniem, że zdjęcia były robione kompaktem, bo naprawdę uderzająca jest GO w plenerowych fotkach.. jakby nie można bylo się ograniczyć do Panny mlodej i delikwenta skladającego jej życzenia, to trzeba bylo w ostrosci zatrzymac jeszcze caly tłum pobocznych gapiów i kamerzystę..:roll:
Generalnie uważam, że fotki są "zaledwie poprawne".. nie przylozył się zawodowiec.. a bo i po co, skoro i tak kasę dostanie..:roll:

MM-architekci
05-12-2008, 00:28
Widzisz tobie skosy i szerokie ujecia sie nie podobaja a innym taka do bolu nuda jak an tych foto , ale tekst w stylu "po...ych" moglbys sobie darowac jednak... faktycznie galeria bardzo przecietna.

japrzepraszam
05-12-2008, 01:13
to, że fotograf lipny to widać na gołą pięść, ale nikt nie zauważył ze każdy kolejny ślub to Shreck1, Shreck2, itd...;)
tak to by chociaż piękna panna młoda poratowała zdjęcia :lol:

Arche121
05-12-2008, 01:37

chociażby te:

1.http://www.jeffascough.com/

2.http://www.kuperberg.com/

3.http://www.cmphotography.com/

Selena
05-12-2008, 01:57
to, że fotograf lipny to widać na gołą pięść, ale nikt nie zauważył ze każdy kolejny ślub to Shreck1, Shreck2, itd...;)
No tak, kultury to chyba zabrakło tym razem :evil:
O ile komentowanie efektów cudzej pracy (jaka by ona nie była) jeszcze mogę jakoś zrozumieć, to taki komentarz, moim zdaniem, to już duża przesada... Żeby nie nazwać rzeczy po imieniu...

Nie pierwszy to zresztą raz (i nie jest to skierowane bezpośrednio do kogokolwiek) , widzę coś takiego na tym forum i za każdym razem takie komentarze budzą we mnie przerażenie.
Tak. Można komentować szeroko rozumianą 'stronę techniczno-fotograficzną' zdjęć, ale takie opinie o LUDZIACH są dla mnie nie do przyjęcia...

Czy nikt tego nie zauważa ??? Nikomu to nie przeszkadza ???
Jeśli tak, to gratuluję dobrego samopoczucia...

marekb
05-12-2008, 02:04
www.bodzioch.pl :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

może by zrobić tak, że najpierw pokazujemy swoje PF a potem krytykujemy innych...?? Co o tym sądzicie...??

tak to by chociaż piękna panna młoda poratowała zdjęcia :lol: no przegiąłeś koleś...:evil: pokaz swoja facjatę moze też się znajdą tacy co dla nich piekny inaczej się okażesz...??

konar
05-12-2008, 02:11
może by zrobić tak, że najpierw pokazujemy swoje PF a potem krytykujemy innych...?? Co o tym sądzicie...??

Zeby stwierdzic, ze ktos slabo spiewa chyba nie musze byc piosenkarzem? :) To samo w fotografii.

Jako dobre foto slubne(w moim mniemaniu), uwazam miedzy innymi pierszy link, ktory podal Arche121.

MacGyver
05-12-2008, 02:16
Zeby stwierdzic, ze ktos slabo spiewa chyba nie musze byc piosenkarzem? :) To samo w fotografii.

Tak, tak, zdecydowanie, w przypadku śpiewania to byłby bardzo ryzykowny kierunek ;-)

marekb
05-12-2008, 02:35

kiedys też tak uważałem, teraz widzę, że to raczej wątek poszukiwawczo-wyśmiewczy i wielu co nie wie jak aparat trzymać wypowiada się tu napierniczając z innych. Niech "ci" sami idą zrobią slub jeden czy drugi i pokażą. Ponadto wiekszość włascicieli stron pokazanych w tym wątku robi śluby po 500-1000zł i często gesto zdjecia nie widzą kompa, no moze podczas zgrania z kart na płyte dla klienta. I na takie zdjęcia jest też klient i wcale nie najbiedniejszy. Sprawa kadrów, kompozycji, techniki fotografowania schodzi na drugi plan , jesli w ogóle jest brana pod uwagę. Przychodzi klient, który był chwilę wcześniej u konkurencji co to za 850zł Ds-em MKII robi cały ślub i oddaje 600-800 jpegów, młody przelatuje błyskawicznie album i cały czas pyta "no to za ile...??" nie opuszczając wzroku na album, na zdjęcia tylko dyskutuje. Młoda chce - młody mnie wyśmiewa, ja mu dziękuję i bedą mieć "piekne" foty i to 800szt za 850zł - taki klient Nawet nie zauważy wyjaranego czoła i jaskini czy też uciętych nóg, rąk bo on i tak wie ze ma te nogi i ręce :mrgreen: i z takim nie pogadasz. Dopóki popyt na kiczory jest to bedą tak robić. Pokażcie znajomym podobne foty z lampąi na małym iso w ciemnym kosciele a zdjęcia w zastanym gdzie pieknie kosciół wyeksponowany i zobaczycie ilu z nich wybierze te drugie. Robiłem kiedys taką próbę...ech..:cry:

analogforever
05-12-2008, 02:50
Widzisz tobie skosy i szerokie ujecia sie nie podobaja a innym taka do bolu nuda jak an tych foto , ale tekst w stylu "po...ych" moglbys sobie darowac jednak... faktycznie galeria bardzo przecietna.

Dlaczego mam sobie darować ? tak uważam,wygląda to w moim przekonaniu jakby fotograf miał coś z błędnikiem albo tłum go stratował i padając chce jeszcze zrobić fotkę życia.Co oglądam jakieś zdjecia ślubne to pełno takiej fotografi,czasami się już żygać chce,zniekształcenia proporcji postaci poprzez bardzo krótkie obiektywy także są niesmaczne w moich oczach,a szeroka fotografia nie przeszkadza mi ,ale sprawia na mnie wrażenie jakby ktoś z gapiów wykonał takie zdjęcia ,a nie fotograf wynajęty w celu obsługi ceremoni.Fotografia ślubna to imo fotografia pamiątkowa i nie ma co robić z tego na siłe arcysztuki bo wychodzi farsa.Zdjęcia o które się spieramy nie są imo bardzo złe ,są zwykłe bez kombinacji,można było by je może zrobić lepiej technicznie, ale do kiczu to im chyba troche brakuje.

Wogóle ten cały wątek to jakiś hydepark i powinien być skasowany, jak ktoś słusznie zauważył komentarze bardziej uwłaczają fotografowanym niż wykonującym zdjecia.

PrzemQs
05-12-2008, 03:01
analogforever bez urazy ale te zdjęcia są straszne... Gdyby ktoś komu zapłaciłem kupę kasy (chyba ze bierze 100 złotych (nawet bym nie pomyślał o zatrudnianiu takiego kogoś)) to bym mu łeb urwał przy samej du**e za oddanie czegoś co na automacie robi KAŻDY ALE TO KAŻDY mający co najmniej 40 IQ człowiek...

analogforever
05-12-2008, 03:12
to Twoja opinia,ale być może młodym się to podoba,to oni wybierali fotografa i może im coś takiego pasuje ,ciężko coś mówić za kogoś.Nie każdy jest fotografem,czasami wystarczy żeby teściowa była nie obcięta na zdjeciu,czy rodzice trafieni przy składaniu życzeń i te zdjecia są dla nich dobre,nieważne że GO jest takie a nie inne,czy jakieś wypalenie.

W tej galeri jeszcze jedna sprawa zwróciła moją uwagę na zdjęcia i to pozytywnie .... ale nie będę już o tym pisał żeby niedouczać gratisowo megazawodowców.

myst
05-12-2008, 09:50
...

NIe chcę za bardzo nakręcać tematu, ale zastanawiam się czy dobrze zrozumiałem: skoro foty bardziej dopracowane, Ty uznałbyś je za przekombinowane, tak? Czyli jakiekolwiek użycie np. lampy, nie 'na wprost' wg. Ciebie jest już kombinowaniem? Ustawienie bardziej czytelnej kompozycji też? Może jasne szkło i focenie przy zastanym też? Masz w Nick'u 'analogforever', wiesz czasy analoga kojarzą mi się właśnie głównie z jasnymi stałkami i foceniem w kościołach bez lampy... Nie wiem jaką masz koligacje z 'artystą' z tej stronki, ale IMHO, bronienie go nie wpływa pozytywnie na Twoją opinie ;)

bebesky
05-12-2008, 09:56

to może pokaż jak ty wyglądasz - pośmiejemy się :)

artprof
05-12-2008, 12:11
uwielbiam czytać ten wątek, jest lepszy jak hydepark
póki co uczę się jak prowadzić waśnie z innymi userami, bo fotografia tylko snuje się w tle... krytykujmy, uczmy sie na błędach (również cudzych) ale róbmy to tak, żeby inni mogli coś z tego wątku czerpać, np. JA

obywatelgc
05-12-2008, 12:54
"Przychodzi klient, który był chwilę wcześniej u konkurencji co to za 850zł Ds-em MKII robi cały ślub i oddaje 600-800 jpegów, młody przelatuje błyskawicznie album i cały czas pyta "no to za ile...??" nie opuszczając wzroku na album, na zdjęcia tylko dyskutuje. Młoda chce - młody mnie wyśmiewa, ja mu dziękuję i bedą mieć "piekne" foty i to 800szt za 850zł - taki klient Nawet nie zauważy wyjaranego czoła i jaskini czy też uciętych nóg, rąk bo on i tak wie ze ma te nogi i ręce i z takim nie pogadasz. Dopóki popyt na kiczory jest to bedą tak robić. Pokażcie znajomym podobne foty z lampąi na małym iso w ciemnym kosciele a zdjęcia w zastanym gdzie pieknie kosciół wyeksponowany i zobaczycie ilu z nich wybierze te drugie. Robiłem kiedys taką próbę...ech.. :( "

I to jest święta prawda :(
dobrze że są jeszcze ludzie którzy potrafią docenić jakość,
ludzie muszą zrozumieć że "tanie mięso to psy jedzą"
ale zanim dotrze to do ich świadomości to pewnie sporo czasu minie :(
Pozdrawiam

japrzepraszam
05-12-2008, 13:04
taka prawda, gdy fotograf bez pomysłu i techniki, to chociaż ludzie i miejsce ratują zdjęcia. Jakoby na moje słowa przypadkowo post Archiego idealnie się wpasował. Tylko, że na tych zdjęciach z linku wszystko jest piękne-miesce,kadr, ludzie. Ja pisząc o szrekowym(:twisted:) miałem na myśli całą otoczkę ślubu, a że jestem mega seksistą, urokliwe kobiety zawsze u mnie poratują każdą sytuację.
I nic o urodzie nie pisałem. Trochę za bardzo jesteście przewrażliwieni na tym punkcie.
p.s. postuję o zamknięcie tego tematu, gdyż również uważam, że służy tylko pośmianiu się z innych by sobie zrobić dobrze. Zrobiłem sobie wczoraj dobrze, a dzisiaj mi głupio.
pozdrawiam
Brzydal :-)

steady
05-12-2008, 13:51
A ja postuluję żeby nie zamykać wątku :)
Choć jestem początkującym foto ślubnym to chociaż mogę się dowartościować czytając go :P

konar
05-12-2008, 14:41
Nic nie zamykac. Moze niektorym temat ten i linki tu zawarte otworza troche oczy jak sie nie powinno fotografowac.

Selena
05-12-2008, 14:56
p.s. postuję o zamknięcie tego tematu, gdyż również uważam, że służy tylko pośmianiu się z innych by sobie zrobić dobrze. Zrobiłem sobie wczoraj dobrze, a dzisiaj mi głupio.
pozdrawiam
Brzydal :-)

Samokrytyka przyjęta :smile:;)
Jednak nie jest z narodem (fotograficznym) tak źle...

A kobiety mają prawo być wrażliw(sz)e na opinie o urodzie... :smile::wink:

Slider
05-12-2008, 21:03
I to jest święta prawda :(
dobrze że są jeszcze ludzie którzy potrafią docenić jakość,
ludzie muszą zrozumieć że "tanie mięso to psy jedzą"
ale zanim dotrze to do ich świadomości to pewnie sporo czasu minie :(

To nie moze dotrzeć do ich świadomości, bo oni w rzeczy samej sie na tym pod kątem technicznym nie znają.. Nie będą ich przestraszały krzywe kadry, przepały, GO itp, ważne żeby dalo się rozpoznac "kto jest kto" i to jest dla nich ważne; te zdjęcia mają często wartośc tylko emocjonalną, co juz wiele razy bylo podrkeślane..
Z drugiej strony przyjdzie "zleceniodawca", ktory jest zielony w tych sprawach po odbior zdjęć, no przeciez zatrudnił "pro" fotografa z dobrym sprzetem (tak mu się wydaje, bo byl to duzy aparat z równie duzym obiektywem:wink:), w razie jakichś uwag, fotograf nakreci mu parę bajek o cięzkich warunkach w zaawansowanym języku foto, zleceniodawca nie mając pojęcia o co chodzi tylko przytaknie udając zrozumienie i pójdzie sobie nie potrafiąc bronić swoich racji.. :roll:

marekb
05-12-2008, 22:03
na skutek wielu nacisków klientów i zmuszony przez niskie ceny konkurencji przechodzę w kierunku tanio i profesjonalnie... tu zdjęcie pt superpara.
Kierujac się zasadą : tanio i dużo, na dole zdjęcia zamieszczam jeszcze rebus...

wszelkie prawa zastrzeżone...!!!

www.bodzioch.pl/SUPERPARA.jpg

panuna
05-12-2008, 23:51
na skutek wielu nacisków klientów i zmuszony przez niskie ceny konkurencji przechodzę w kierunku tanio i profesjonalnie... tu zdjęcie pt superpara.
Kierujac się zasadą : tanio i dużo, na dole zdjęcia zamieszczam jeszcze rebus...

wszelkie prawa zastrzeżone...!!!

www.bodzioch.pl/SUPERPARA.jpg

yps...??? albo jestem za bardzo sprany robotą pod koniec tygodnia, albo za bardzo sch..iałem za dużo oglądając kwiecistą polemikę naszych posłów, bo jedyne co mi przychodzi oglądając ten rebus to: "spływam w góry a potem lecę na d**py i *h*j"
Jeżeli tego *** (czytaj piiiiii) było za mało to sorry, należy się ban:mrgreen:

analogforever
06-12-2008, 02:32
NIe chcę za bardzo nakręcać tematu, ale zastanawiam się czy dobrze zrozumiałem: skoro foty bardziej dopracowane, Ty uznałbyś je za przekombinowane, tak? Czyli jakiekolwiek użycie np. lampy, nie 'na wprost' wg. Ciebie jest już kombinowaniem? Ustawienie bardziej czytelnej kompozycji też? Może jasne szkło i focenie przy zastanym też? Masz w Nick'u 'analogforever', wiesz czasy analoga kojarzą mi się właśnie głównie z jasnymi stałkami i foceniem w kościołach bez lampy... Nie wiem jaką masz koligacje z 'artystą' z tej stronki, ale IMHO, bronienie go nie wpływa pozytywnie na Twoją opinie ;)

mylisz chyba całkowicie pojęcia,co ma fotografia analogowa z fotografią w świetle zastanym? czy jasnymi obiektywami ?Lampa błyskowa elektronowa została wymyslona dawno temu ,a nie elektroniowa jeszcze dawniej, prawie zawsze błysk towarzyszył fotografi.Nie widziałem jeszcze żadnego zawdodowca który przy zdjeciach reportażowych lata z blendami,może taki jest ja niespotkałem,w każdym razie ma niepokoleji pod kopułą.Czytelna kompozycja- co to jest ? rozwiń temat bo nie mam pojęcia o czym myślisz.

a z tym dopracowaniem i przekombinowaniem to już zupełnie nie wiem o czym mówisz.Fotografa nie znam ,to nie moje kręgi.

myst
06-12-2008, 11:12
mylisz chyba całkowicie pojęcia,co ma fotografia analogowa z fotografią w świetle zastanym? czy jasnymi obiektywami ?Lampa błyskowa elektronowa została wymyslona dawno temu ,a nie elektroniowa jeszcze dawniej, prawie zawsze błysk towarzyszył fotografi.Nie widziałem jeszcze żadnego zawdodowca który przy zdjeciach reportażowych lata z blendami,może taki jest ja niespotkałem,w każdym razie ma niepokoleji pod kopułą.Czytelna kompozycja- co to jest ? rozwiń temat bo nie mam pojęcia o czym myślisz.

a z tym dopracowaniem i przekombinowaniem to już zupełnie nie wiem o czym mówisz.Fotografa nie znam ,to nie moje kręgi.

Lampy błyskowe - masz racje- zostały wymyślone już na początku fotografii, ale obiektywy ze zmienną ogniskową, już całkiem nie dawno, a one właśnie kiepską jasnością często wymuszają błyskanie.
O ile umiejętne błyskanie jest zabiegiem, który czasem pomaga w uzyskaniu poprawnej ekspozycji, to to co nasz omawiany Pan fotograf prezentuje, to nic innego jak walenie lampą na wprost. Uwierz mi, to nie jest tak, że inaczej się nie da...
W kwestii fotografów 'biegających' z blendami, a raczej nie świecącymi lampami, to pozwolę sobie przywołać jednego z bardziej znanych i szanowanych - Jeff'a Ascough. Jeff powoli zaczyna działać w cyfrze, ale z tego co wiem, to całe lata fotografował analogowymi Leic'ami z jasnymi stałkami, oczywiście bez dodatkowego światła.
Ja nie mam 'lejków' 1.0 albo innych cudów, a często zdarza mi się w kościele nie wyciągać w ogóle lampy z torby, a pracuje w cyfrze....

Czytelna kompozycja. hmm.. dla mnie to taka, która powoduje łatwe zrozumienie przekazu ujęcia. To taka która sprawia, że oczy podążają tam, gdzie chciał fotografujący, a nie błądzą losowo po obrazie. Wreszcie to taka, która podkreśla temat zdjęcia, charakter sceny. U tego gościa, ja nie widzę komponowania ujęć. Są losowe - byle para byłą w kadrze...

Z przekombinowaniem i dopracowaniem? Piszesz że :
"wielki plus za brak tych po...ych skosików w kadrach czy zniekształconych postaci przez krótkie ogniskowe"
Chodzi o to, że nie zawsze walenie z poziomicą za pomocą 50tki jest najlepszym, najbardziej dopracowanym sposobem przedstawienia charakteru ujęcia. Wiadomo - każdy ma prawo do swojej 'ekspresji', ale Ty krytykujesz użycie przerysowań, czy wymuszenia kompozycji 'po przekątnej', przez przekręcenie kadru.

Chyba rzeczywiście inne kręgi - jeśli Ci taka fotografia pasuje, to super. Dla mnie to zwykły pstrykacz, który nie wydaje się używać ni techniki, ni też wizji do tworzenia, jak to określiłeś 'prac'... :evil:
Analog forever, ale nie małpką, ani w trybie 'auto'... :mrgreen:

slick
06-12-2008, 19:23
obrzydliwy, wątek.

marfot
06-12-2008, 21:04
obrzydliwy, wątek.

Nie tak to widzę. Wątek oceniam jako bardzo pouczający. Aż kipi od obserwacji socjologicznej. Wiele podanych linków nigdy bym inaczej nie odwiedził. Jest tam całe mnóstwo dobrego reportażu z "polskiego ślubu" - poczynajac od osoby fotografa i jego "wizji" a na gościach weselnych i parze młodej kończąc. Fafuśny pan młody obłapia mizdżącą się pannę ubraną w pretensjonalną białą kieckę. Król ceremonii - wielki mikrofon z lat 70-tych -zasłaniający pół twarzy przysięgających coś tam...
Oczepiny, czerwone gęby, pozdejmowane marynary, koszule wychodzące z portek przesadnie krótko ostrzyżonych gości. Fajne, prawdziwe. Pokolorowane przez lokalnego fotografa, oprawione w drewniany album z metalowymi okuciami.

duss
07-12-2008, 00:40
to moze dodam cos takiego: http://www.fotoskubis.jawnet.pl/

polecam galerie :
Studio
oraz
Syrenka

goraco polecam ;P

Slider
07-12-2008, 01:02
polecam galerie :
Studio
oraz
Syrenka

no to polecasz złe galerie..:grin: mnie najbardziej urzekly: akt i plener.. ten drugi szczególnie za bijącą od zdjęć sztuczność.. nigdy nie widziałem takiego napiecia u pary mlodej na sesji:wink:
otwieram akt, ukazuje się tabliczka o ograniczeniu wiekowym; myslę "jakiś hardcore.." no i był w rzeczy samej.. Jednak sprawa czysto formalna; czy przy wystawianiu zdjęć aktów nalezy ostrzegać o zawartości strony? w aktach nagośc nie odgrywa przeciez najważniejszej roli i ukazana jest tylko po to by podkreslić "naturę modela/modelki".

Swoją drogą wertując strony z aktami znalazlem coś takiego http://www.robertzielinski.com/ co o tym myslicie?:roll:

marekb
07-12-2008, 01:50
Swoją drogą wertując strony z aktami znalazlem coś takiego http://www.robertzielinski.com/ co o tym myslicie?:roll:
bajka...

panuna
10-12-2008, 01:14
no to polecasz złe galerie..:grin: mnie najbardziej urzekly: akt i plener.. ten drugi szczególnie za bijącą od zdjęć sztuczność.. nigdy nie widziałem takiego napiecia u pary mlodej na sesji:wink:
otwieram akt, ukazuje się tabliczka o ograniczeniu wiekowym; myslę "jakiś hardcore.." no i był w rzeczy samej.. Jednak sprawa czysto formalna; czy przy wystawianiu zdjęć aktów nalezy ostrzegać o zawartości strony? w aktach nagośc nie odgrywa przeciez najważniejszej roli i ukazana jest tylko po to by podkreslić "naturę modela/modelki".

eeeetam, nie znacie się na sztuce:mrgreen: złośliwi jesteście bo kolega do oka przykłada sprzęt z czarnego forum:mrgreen::mrgreen:
Podpinacie takie strony, których się na oglądam, a później łapię deprechę i boję się iść spać, żeby nie przyśnił mi się koszmar, że muszę po imprezie takie zdjęcia oddać:mad:

magart
11-12-2008, 13:37
Chyba rzeczywiście inne kręgi - jeśli Ci taka fotografia pasuje, to super. Dla mnie to zwykły pstrykacz, który nie wydaje się używać ni techniki, ni też wizji do tworzenia, jak to określiłeś 'prac'... :evil:
Analog forever, ale nie małpką, ani w trybie 'auto'... :mrgreen:

Sam napisałeś - zwykły pstrykacz. Dlaczego od razu dawać mu łatkę producenta kiczu. Zdjęcia zwykłe, normalny reportaż, tyle, że bez tzw "artystycznego" dopracowania. Przypominam również, że taki reportaż przybył do polski z "zachodu" i teraz widzę, że niektórzy jak nie widzą zdjęć w stylu tych znanych co kasują po 10 000 euro, to już są bee. A już w ogóle niektórzy twierdzą, że kicz... Czyli co? - jak nie są na dobrym wysokim poziomie to od razu kicz?
Przesada.
Zdarzyły się w tym wątku faktyczne kicze, ale i normalne, "zwykłe" zdjęcia które tu po prostu znaleźć się nie powinny. A cytowany przeze mnie wyżej tekst odnosi się min. do takich zwykłych i niepotrzebnie się koledzy wywnętrzniacie nawzajem (tak jak i ja teraz właśnie ;)

Dla mnie kicz to przede wszystkim celowe działanie fotografa w celu ustawienia i skomponowania tandetnego kadru. Dodatkowo jeszcze "cudowna" obróbka w PS i mamy kicz.
Ale jak rzetelny i w miarę poprawny technicznie reportaż to dlaczego kicz?? Ten ktoś spędził godziny żeby fotografować młodych więc i wziął pieniądze za to. Młodzi zadowoleni, bo nacykane zdjęcia z każdej chwili i mają pamiątkę.
A niestety tzw. ciocia z małpką nie nacyka im lepszych zdjęć bo jest zaproszona na ślub jako gość, żeby się bawić a nie udowadniać że amator umie lepiej ;)
Jakby im zależało na artystycznym podejściu (no imieli kasę) to zamówiliby choćby: http://www.murrayphotography.com
Jakby lubili kicz to zamówili by choćby to: http://aaaby-sprzedac.blogspot.com/2008/06/aranacje-lubne.html

timo
11-12-2008, 15:09
to moze dodam cos takiego: http://www.fotoskubis.jawnet.pl/

jeszcze nikt nie zauwazyl na stronie glownej, ze pan fotograf pracuje nikosiem dla leworecznych? :D

jaros
11-12-2008, 15:22
Raczej jest to zdjęcie z lustra.

timo
11-12-2008, 19:59
wiem, co nie zmienia faktu, ze wyglada smiesznie... i raczej malo profi

magart
12-12-2008, 01:41
Powiedziałbym raczej żę to odbicie w lustrze :))

artprof
13-12-2008, 17:52

to kolega z "ekipy" Tomka Sikory (Kraków), szpica polskiej fotografii współczesnej. fotki na stronce proste technicznie, ale nie przypadkowe.

wojkij
13-12-2008, 18:38
O tym ze nazwisko i marka nic nie znaczy najlepiej świadczą te zdjęcia: http://plfoto.com/37861/autor.html

I gość ma jeszcze czelność książki o "świetle w fotografii" pisać.

Slider
13-12-2008, 20:37
http://plfoto.com/37861/autor.html

Dla mnie bez rewelacji..:roll: Co prawda technika w miare dobra, bez większych błędów (za wyjątkiem gorącego slońca w krajobrazie), ale userzy z plfoto i tak się zachwycają..:-)

arturs
13-12-2008, 20:55
O tym ze nazwisko i marka nic nie znaczy najlepiej świadczą te zdjęcia: http://plfoto.com/37861/autor.html

I gość ma jeszcze czelność książki o "świetle w fotografii" pisać.

Bo "gościem" był jego ojciec, Witold Dederko - a jego syn wg mnie jedzie na opinii, a książka jest też jakby teoretycznie pokrewna z książką jego ojca "Światło w fotografii" (bardzo dobra pozycja) - do tego stopnia że książka Szymona Dederko http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5429 na okładce jako autora ma napisane "DEDERKO" a nie ma imienia - dużo ludzi kupiło tą pozycję myśląc że to nowe wydanie "światła w fotografii" a nie coś innego, że tak to delikatnie określę..
Oglądając te zdjęcia można nawet powiedzieć że raczej marce ojca niezbyt się zdjęcia syna przysłużyły..

FOTOGRAF
15-12-2008, 12:03
Powiedziałbym raczej żę to odbicie w lustrze :))

wyglada jakby mu ktos w globus przydzwonil :mrgreen:

gustaff
23-12-2008, 02:21
Tu link do bardzo podekscytowanych "fotografów"

http://www.studiomarco.pl//pages/pl/foto/slubne/botanik-sesja-1.php

MacGyver
23-12-2008, 02:32
Wystrzałowe ramki :mrgreen:
Niektóre pozy jak na fotach które pstrykają sobie nawzajem trzynastolatki :-D

panuna
23-12-2008, 02:34
Tu link do bardzo podekscytowanych "fotografów"

http://www.studiomarco.pl//pages/pl/foto/slubne/botanik-sesja-1.php

a co dokładniej chciałbyś zarzucić tym zdjęciom?? Bo to że się ktoś ekscytuje fotografią, to na tym forum raczej normalne??

gustaff
23-12-2008, 02:38
Nie wszedł jeden link...
http://www.studiomarco.pl//pages/pl/aktualnosci.php

Sami napisali, że byli podekscytowani ;)

A co bym chciał zarzucić tym fotkom ? No nic... w sumie to są przewspaniałe :mrgreen:

panuna
23-12-2008, 02:42
Nie wszedł jeden link...
http://www.studiomarco.pl//pages/pl/aktualnosci.php

Sami napisali, że byli podekscytowani ;)

A co bym chciał zarzucić tym fotkom ? No nic... w sumie to są przewspaniałe :mrgreen:

sorry, ale nie przejrzałem całej stronki i widzę, że się trochę pośpieszyłem;-)

MacGyver
23-12-2008, 02:44
To jest też dobre:

Zdjęcia ślubne reportażowe i aranżowane w plenerze to nasza specjalność! Używamy sprzętu profesjonalnego - cyfrowych lustrzanek firmy NIKON. Zdjęcia zapisywane są w najwyższej jakości w formacie cyfrowym Camera RAW. Państwo otrzymują gotowe zdjęcia, które jeżeli trzeba podlegają korekcie.
Tak jak by ktoś bardzo chciał podkreślić że co prawd plasuje się w klasie kompaktowych pstrykaczo-kamerzystów ale jest od nich jednak trochę lepszy bo ma dSLR i wywołuje RAW-y :mrgreen:

Slider
23-12-2008, 02:44
a co dokładniej chciałbyś zarzucić tym zdjęciom??

Też się dołączam do pytania, bo nie rozumiem? Fakt, że są jakieś tam nietypowe pozy, ale to chyba da się zrozumieć..:roll: Poza tym nie ma w tych zdjęciach takiego kiczu, jak był już pokazywany w tym watku..

panuna
23-12-2008, 02:46
Kilkanaście fotek z pierwszego linka, poza ramkami (które mogą np. spełniać lokalne oczekiwania:lol:) i mało szczególnymi ujęciami, były całkiem poprawnie naświetlone i wyostrzone. Być może to całkiem, całkiem jest za mało jak na tego typu imprezę, ale szokujące w stosunku do wcześniej zamieszczanych nie są.

gustaff
23-12-2008, 02:47
yyyy.... ;p Jeśli tam nie ma kiczu to ja jestem Talibem ;p

panuna
23-12-2008, 02:52

gustaff no na pewno nie są to zdjęcia na poziomie jaki prezentuje forumowy kolega Grabek, ale na tle tego tematu dramatem nie są. Rozumiem, że może paść pytanie od jakiego poziomu zaczynamy mówić w kategoriach "dramat", ale "kiczu" na tym poziomie możemy przytaczać już w tonach. To jest bardziej standard amatorski.

yyyy.... ....to ja jestem Talibem ;p

:mrgreen::mrgreen: i jeszcze dodaj, że to Ty byłeś widziany przez ludzi z SAMOOBRONY jak w Klewkach śmigłowcem lądowałeś:mrgreen::mrgreen:

Slider
23-12-2008, 03:10

Porównywałem te zdjęcia do wczesniej tu zamieszczanych, więc nie oddzielaj pojedyńczych słów od kontekstu..:roll: bosh..

analogforever
23-12-2008, 03:18
zdjęcia jak zdjęcia, nie są takie złe,do kiczu brakuje im zdecydowanie.Nie wiem czy osoba która przytoczyła linka chce wykończyć lokalną konkurencje,czy może oczekiwała więcej cyfrowych bajerów na fotkach. :mrgreen:

SebaWolf
23-12-2008, 11:53
Gdzie leży granica kiczu to kwestia indywidualna każdego z nas. Dlatego dyskusja co jest tu kiczem, a co nie pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu. Przykład pierwszy z brzegu -dla ilu z nas Elvis był kiczowaty?

Nie bronię ludzi których linki się tu zamieszcza, wręcz przeciwnie twórczość większości z nich jest w moim osobistym odczuciu kiczem, chciałem tylko zwrócić uwagę że dyskusja co nim jest, a co nie, niema tu sensu.

japrzepraszam
23-12-2008, 12:45
Gdzie leży granica kiczu to kwestia indywidualna każdego z nas. Dlatego dyskusja co jest tu kiczem, a co nie pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu. Przykład pierwszy z brzegu -dla ilu z nas Elvis był kiczowaty?

Nie bronię ludzi których linki się tu zamieszcza, wręcz przeciwnie twórczość większości z nich jest w moim osobistym odczuciu kiczem, chciałem tylko zwrócić uwagę że dyskusja co nim jest, a co nie, niema tu sensu.

gdzie leży granica kiczu to nie jest sprawa indywidualna - indywidualizmem jest to jak wysokie ktoś o sobie może mieć zdanie. Dyskusja na temat kiczu pozbawiona sensu tylko gdy prowadzą ją przeciętni/słabi/nieobeznani.
Jest taka osobliwość jak " Krytyk Sztuki",są takie osoby po studiach artystycznych, są takie ludki, którzy pomimo braku wykształcenia plastycznego też mają poczucie estetyki. I takie to osoby moga sobie prawić o kiczu i nie kiczu... To co jest uprawiane w tym temacie, dalekie jest od dyskusji o kiczu.
W podekscytowanym linku kiczem są ramki, a że ramki sa integralną częścią zdjęcia i są eksponowane jako całość na stronie to jest to maxi kicz.

Każdy artysta może być dobrym fotografem, ale nie każdy fotograf dobrym artystą :evil:

powiem tak, ten wątek o kiczu to słabe ogniwo tego forum, nic nie wnosi, nic nie daje, można się pośmiać, wyleczyć swoje kompleksy i tyle. Czasami ktoś robi za prawicę a ktoś za lewicę,raz jeden broni zdjęć raz drugi. I tak wszyscy umrzecie i zostaniecie pochowani w tej samej glebie, słaby koło lepszego, czeladnik koło artysty, hobbysta koło profesjonalisty.

PrzemQs
23-12-2008, 14:01
A dla mnie te fotki były tragiczne... OSTROŚĆ (a raczej jej brak) KADRY (a raczej przypadkowe kliknięcia) może światło nie było najgorsze ... ale mam takie proste pytanie...
ILU Z WAS CHCIAŁO ŻEBY CI LUDZIE ROBILI WAM ŚLUB???
Bo ja bym myślał mieć z 3 promile we krwi żeby się na to zgodzić...

To tylko moje zdanie i proszę mi nie m mówić że jest inaczej :)

ripek
23-12-2008, 14:36
PrzemQs - ostrość zdjęcia niekoniecznie jest wyznacznikiem jakości. Wyznacznikiem jakości są uchwycone momenty. I jeśli taki moment jest na zdjęciu to nie obchodzi mnie czy jest lekko nietrafione, poruszone czy lekko przepalone.

Im więcej zdjęć robię tym mniej przejmuję się technicznymi aspektami. Bardziej myślę nad światłem..

MacGyver
23-12-2008, 17:38
PrzemQs - ostrość zdjęcia niekoniecznie jest wyznacznikiem jakości ...
Zaznaczyć by tez można na marginesie irracjonalność oceniania ostrości zdjęcia na podstawie netowej miniaturki 600x400 px :-)

panuna
23-12-2008, 19:29
I dla tego lubię ten wątek:lol:
Powtarzające się, nudne, wzajemne przekonywania i niby to samo, ale zawsze ktoś dorzuca swój punkt widzenia, który jest odmienny, albo bardzo podobny przy czym uwzględnia tylko trochę inne aspekty.

thedoc
06-01-2009, 00:20
nigdy tego nie robiłem ale tym razem musiałem:
http://www.fotoeverest.pl/index.php?page=2
to powinno być karane albo przynajmniej zakazane ustawą :)
o losie drogi......

wojkij
06-01-2009, 01:17
Już nie przesadzaj bo zaraz pojedziecie 90% lokalnych fotopstryków z "zakładów z tradycjami" - ot taka zwykła kotletowa fotografia bez większych aspiracji, żaden tam kicz.

Hellfire
06-01-2009, 11:34
o losie drogi......

A ja się przejmowałem, że mam problem z utrzymaniem aparatu w poziomie w czasie robienia zdjęcia :D Na tej stronie są same krzywe zdjęcia.

HuleLam
06-01-2009, 13:42
o losie drogi......

Nie przesadzajmy, zdjęcia poprawne. Zupełnie inna jakość niż arcydzieła tego wątku.

kicha
06-01-2009, 14:57
A ja się przejmowałem, że mam problem z utrzymaniem aparatu w poziomie w czasie robienia zdjęcia :D Na tej stronie są same krzywe zdjęcia.

u "Kaliny" większość jest krzywych , a się zachwycacie

więc ?

zyyys
06-01-2009, 16:49
Również uważam, że nie ma tragedii. Maja studio, działają bardziej wszechstronnie chociaż nie zawsze udanie dlatego do tego najwyższego poziomu jaki zapewniają bym się przyczepił. A i zdjęcia kobiet w ciąży IMO z brakiem smaku.

A co do samych ślubnych dla mnie poprawne, na kolana nie rzucają ale kiczem bym ich nie nazwał.

Kicha - ukośne kadry Kaliny, a krzywe Fotoeverestu to chyba różnica nie widzisz?
No ale może to ta górska konsekwencja ;)

terminator
06-01-2009, 21:09
Kicz - to brak gustu. Świadomy lub mniej świadomy. Brak talentu można niekiedy nadrobić ciężką pracą. Brak gustu - raczej nie, gdyż twórca ma głębokie przeświadczenie o "jakości" swoich prac.

Hellfire
06-01-2009, 22:54
u "Kaliny" większość jest krzywych , a się zachwycacie

więc ?

Kalina krzywi zdjęcia świadomie, więc to co innego.

sluzalekmichal
06-01-2009, 23:41
o losie drogi......

Zobacz moje, to jest dopiero kicz projekt. Ha,ha.
Pozdrawiam
M.S.

Soul_Man
07-01-2009, 00:24
Kalina krzywi zdjęcia świadomie, więc to co innego.

Krzywmy nasze gnioty świadomie Koledzy :mrgreen:

Toffic
07-01-2009, 00:27
o losie drogi......

Również mam wrażenie, iż to nie powinno się znaleźć w tym miejscu. Bez przesady. Było tu rzeczywiście parę szpetnych galerii, to nie powinno się równać z nimi.

Kacy
09-01-2009, 23:20
Następny rodzynek. Proszę wejść na "zobacz wszystkie zdjęcia". Najlepsze jest pierwsze zdjęcie w galerii.
http://www.fotograf-wesele.pl/zdjecie_slubne_-_brzeg_z9652.html

panuna
09-01-2009, 23:33
Następny rodzynek. Proszę wejść na "zobacz wszystkie zdjęcia". Najlepsze jest pierwsze zdjęcie w galerii.
http://www.fotograf-wesele.pl/zdjecie_slubne_-_brzeg_z9652.html

nie da się ukryć, że te wybrane najlepsze do prezentacji na szerokim forum fotki robią nieprzeciętne wrażenie. Niezłe jest to zdjęcie z efektem przedłużonych nóg u młodej. Z deka ją okaleczył:mrgreen:
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać:lol:

ExploRa
09-01-2009, 23:53
... Niezłe jest to zdjęcie z efektem przedłużonych nóg u młodej. Z deka ją okaleczył:mrgreen:Sorry ale nie mogłem się powstrzymać:lol:

imho tam jest 3 osoba ;)
http://www.fotograf-wesele.pl/fotograf_wesele_-_oborniki_slaskie_z9629.html

skarabeusz696
10-01-2009, 00:43
a tu jej (młodą pupę) liżę?
http://canon-board.info/showthread.php?t=18329&page=71

blum
10-01-2009, 00:48
wlasnie natrafilem na cos takiego na nk http://photos.nasza-klasa.pl/9556437/18/main/18c1ba83ad.jpeg ;)

Rafał32
10-01-2009, 13:11
wlasnie natrafilem na cos takiego na nk http://photos.nasza-klasa.pl/9556437/18/main/18c1ba83ad.jpeg ;)

Zwykły chłam pstryknięty kompaktem przez kolegę pana młodego.

To jest raczej wątek o fotografach ślubnych a nie o tym co tam wiara pokazuje na nk.:roll:

caveman
12-01-2009, 10:39
Mimo iż sa tqam niektóre niezła zdjęcia, to przyciągneło moja uwagę http://sasak.eu/sasak/index.php?option=content&task=view&id=22&Itemid=27

kasia_piatek
27-01-2009, 16:37
Oczywiście ja też się tutaj znalazłam, co do słuszności nie będę się rozwodzić.
Ale chcę w ramach obrony podać link co dla mnie znaczy kicz:
http://www.fotoagnez.pl/ i wiele wiele kwiatków z tego wątku.
Moje zdjęcia moim i klientów zdaniem bardzo od tego odbiegają.
Ale cóż nad gustami się nie dyskutuję.
Miłego obsmarowywania innych

japrzepraszam
27-01-2009, 17:00
akurat fotoagnez.pl nie jest trafionym przykładem. Zabawa z wycinaniem kolorów to zabawa, a robi to całkiem nieźle te wycinanie w PSie, reszta zdjęć raczej są na pewnym stałym poziomie. Nie wiem gdzie Panią tu obsmarowano, ale pani przykład na kicz srednio trafiony - moim zdaniem - i nie ma to nic wspólnego z obroną, na obrone to sie pokazuje wtedy swoje "lepsze zdjęcia" a nie czyjeś.
smarujemy dalej.....!!@###>?<365
pozdrowienia dla pokemonów

pazurek
27-01-2009, 18:04
zdjęć co prawda jeszcze nie zobaczyłem, bo mam wyłączonego flasha, ale rozbawił mnie tytuł strony... zresztą meta w nagłówku html powtarza ten sam błąd:

<title>Zdięcia ślubne</title>
<meta name="Description" content="Wykonujemy profesionalne zdięcia ślubne." />
<meta name="Keywords" content="Zdięcia ślubne, zdięcia, sesje ślubne, profesjonalne zdiecia ślubne, fotografie, profesjonalne sesje zdięciowe, śluby, ślubne" />

wojkij
27-01-2009, 18:45
akurat fotoagnez.pl nie jest trafionym przykładem. Zabawa z wycinaniem kolorów to zabawa, a robi to całkiem nieźle te wycinanie w PSie, reszta zdjęć raczej są na pewnym stałym poziomie.

Jak widać są gusta i guściki - mina przykład właśnie takie częściowe desaturacje i przeklejki pachną discopolo.

japrzepraszam
27-01-2009, 19:07

Jak widać są gusta i guściki - mina przykład właśnie takie częściowe desaturacje i przeklejki pachną discopolo.

no jo, ale czasem klient chce takie ostre dicho. No i można dostać dobre lub lepsiejsze. A tutuaj te desaturacje cą całkiem udolnie zrobione, w miarę czysto. Poza tym reszta zdjęć tak jak pisałem na pewnym stałym poziomie.
Poza tym chodziło mi o konstrukcje zdaniowom Pani Piątek, jakaś taka od biedy napisana.

BeatX
29-01-2009, 11:58
romantycznie :lol:

źródło (http://halbot.haluze.sk/images/2009-01/4706_image009.JPG)

Pinio
01-02-2009, 22:32
Naprawdę przydałyby się jakieś opisy w tym wątku. W linku od Smelbo widzę tylko po prostu słabe zdjęcia. Ale pewnie Kraków wykańcza konkurencję:P

panuna
01-02-2009, 22:43
chyba jeszcze nie było:

http://www.zdjecia-weselne.pl/Agnieszka-i-Piotr.php

co do tego typu stronek już parę razy zabierałem głos i wyrażałem swoje zdanie ale zakładam, że Twój warsztat jest znacznie ciekawszy skoro zamieszczasz tego linka w tym wątku. Rozumiem też, że potrafisz konstruktywnie skrytykować te zdjęcia.
chyba kolega zmienił zdanie i wykasował posta, ale chyba zdążyłem go zacytować:mrgreen:

smelbo
01-02-2009, 23:03
co do tego typu stronek już parę razy zabierałem głos i wyrażałem swoje zdanie ale zakładam, że Twój warsztat jest znacznie ciekawszy skoro zamieszczasz tego linka w tym wątku. Rozumiem też, że potrafisz konstruktywnie skrytykować te zdjęcia.
chyba kolega zmienił zdanie i wykasował posta, ale chyba zdążyłem go zacytować:mrgreen:

Tak usunąłem. W sumie temat wątku mówi jedno, a co poniektórzy drugie. Więc lepiej oszczędzę sobie.
Pozdrawiam

analogforever
01-02-2009, 23:18
bo całe nieszczęscie tego wątku polega na tym że wszyscy czują się mistrzami świata w fotografi ślubnej ,ale nie odróżniają dobrego zdjęcia od złego :mrgreen: ,90% podanych linów nie zasługuje do miana kiczu i 90 % uznanych fotografów ślubnych nie zasługuje na uznanie jakie posiada ,przynajmniej na tym forum. Przykład, dwa ostatnie linki do całkiem niezłych stron z niezłym materiałem przytoczone jako kicz.
http://www.fotoagnez.pl/

panuna
01-02-2009, 23:23
Tak usunąłem. W sumie temat wątku mówi jedno, a co poniektórzy drugie. Więc lepiej oszczędzę sobie.
Pozdrawiam

smelbo jak wcześniej pisałem, zakładam że posiadasz znacznie lepszy warsztat, skoro zmieściłeś tego linka. Nie będę ukrywał, że nie znalazłem Twoich zdjęć na forum aby spróbować je porównać. Nie twierdzę też, że zamieszczony link prezentuje mistrzowskie wykonanie, gdyż można się spokojnie doczepić do "plastikowej naturalności" ujęć, szczególnie w plenerze, kadrowania, światła itp, itd.
We wcześniejszych postach odnosiłem się do tego typu linków jako pewnego rodzaju standard na rynku fotografów ślubnych, których gdybyśmy mieli przytaczać w wątku, to zapewne brakło by miejsca na serwerze.
Myślę, że autor zakładając ten wątek miał bardziej na myśli galerie, które pojawiały się w pierwszy postach.
Tak myślę, ale nie dziwię się jeżeli mnie ktoś za ten pogląd zaraz tutaj zjedzie. W końcu to forum;)

smelbo
01-02-2009, 23:27
to w takim razie po co taki wątek? ;> Dla jednego Galeria A jest kiczem, dla drugiego jest piękna. Chyba każdy może wyrazić swoją opinię co dla niego jest kiczem skoro już istnieje taki temat? :) Zawsze można rozwinąć temat "The Great Gallery - zdjęcia ślubne" i w nim pokazać co się komu podoba ;] No ale nieważne :P

basala
01-02-2009, 23:30
bo całe nieszczęscie tego wątku polega na tym że wszyscy czują się mistrzami świata w fotografi ślubnej ,ale nie odróżniają dobrego zdjęcia od złego :mrgreen: ,90% podanych linów nie zasługuje do miana kiczu i 90 % uznanych fotografów ślubnych nie zasługuje na uznanie jakie posiada ,przynajmniej na tym forum. Przykład, dwa ostatnie linki do całkiem niezłych stron z niezłym materiałem przytoczone jako kicz.
http://www.fotoagnez.pl/ Rzeczywiście, jakby nie liczyć, na podstawie podanego przez Ciebie przykładu, wychodzi: "90% podanych linów nie zasługuje do miana kiczu i 90 % uznanych fotografów ślubnych nie zasługuje na uznanie jakie posiada".

smelbo
01-02-2009, 23:32
smelbo jak wcześniej pisałem, zakładam że posiadasz znacznie lepszy warsztat, skoro zmieściłeś tego linka. Nie będę ukrywał, że nie znalazłem Twoich zdjęć na forum aby spróbować je porównać. Nie twierdzę też, że zamieszczony link prezentuje mistrzowskie wykonanie, gdyż można się spokojnie doczepić do "plastikowej naturalności" ujęć, szczególnie w plenerze, kadrowania, światła itp, itd.
We wcześniejszych postach odnosiłem się do tego typu linków jako pewnego rodzaju standard na rynku fotografów ślubnych, których gdybyśmy mieli przytaczać w wątku, to zapewne brakło by miejsca na serwerze.
Myślę, że autor zakładając ten wątek miał bardziej na myśli galerie, które pojawiały się w pierwszy postach.
Tak myślę, ale nie dziwię się jeżeli mnie ktoś za ten pogląd zaraz tutaj zjedzie. W końcu to forum;)

źle zakładasz ;)
możliwe, że to ja naoglądałem się za dużo według mnie dobrych zdjęć i dlatego tak mnie to ugryzło. Bo linka do w/w galerii znalazłem w jakiejś fleshowej reklamie.
Już nie ważne - koniec.

panuna
01-02-2009, 23:38
to w takim razie po co taki wątek? ;> Dla jednego Galeria A jest kiczem, dla drugiego jest piękna. Chyba każdy może wyrazić swoją opinię co dla niego jest kiczem skoro już istnieje taki temat? :) Zawsze można rozwinąć temat "The Great Gallery - zdjęcia ślubne" i w nim pokazać co się komu podoba ;] No ale nieważne :P

sorry, że się tak przypiąłem, ale sam mi dajesz okazję:mrgreen:
W każdym bądź razie dostosowałem się do przytoczonej przez Ciebie zasady, że "Chyba każdy może wyrazić swoją opinię", więc ją wyraziłem komentując Twojego posta, przy okazji zadając Ci pytanie o Twój warsztat. W efekcie bez odpowiedzi usuwasz swój wpis:?:
Co do "The Great Gallery - zdjęcia ślubne" to taki wątek już istnieje, wystarczy go poszukać;)

smelbo
01-02-2009, 23:42
przy okazji zadając Ci pytanie o Twój warsztat. W efekcie bez odpowiedzi usuwasz swój wpis:?:

Przecież napisałem wyżej, że źle zakładasz :P ;)

panuna
01-02-2009, 23:44
Przecież napisałem wyżej, że źle zakładasz :P ;)

no ale zdajesz sobie sprawę, że w taki sposób obiektywnie nie będziesz mnie mógł przekonać:mrgreen:

smelbo
01-02-2009, 23:51
no ale zdajesz sobie sprawę, że w taki sposób obiektywnie nie będziesz mnie mógł przekonać:mrgreen:

nie rozumię, do czego mam Cię przekonywać?

panuna
02-02-2009, 00:01
nie rozumię, do czego mam Cię przekonywać?

oki smelbo. Proponuję abyś dalej oglądał dobre galerie.

pozdrawiam

gushman
03-02-2009, 02:30
no jo, ale czasem klient chce takie ostre dicho. No i można dostać dobre lub lepsiejsze. A tutuaj te desaturacje cą całkiem udolnie zrobione, w miarę czysto. Poza tym reszta zdjęć tak jak pisałem na pewnym stałym poziomie.
Poza tym chodziło mi o konstrukcje zdaniowom Pani Piątek, jakaś taka od biedy napisana.

Zaskakujące jest to co piszesz. Czyli wystarczy, że ktoś wkłada dużo serca w wycinanie każdego płatka róży, każdego jednego pąku i już zasługuje na uznanie zamiast na potępienie? :D

Te wycinanki to jakiś koszmar. Odnoszę często wrażenie, że jak ktoś na siłę chce pokazać, że również w post-processingu ma coś do powiedzenia, to bierze się właśnie za wycinanie mniej lub bardziej przypadkowych elementów. Bo czemu ma służyć zostawienie niebieskich witryn okien w tle? Albo jakiegoś kawałka drzwi? Wg mnie totalna szmira i klasyczny kicz.

Poza tym taka mała uwaga: ten wątek przeglądają pewnie w 95% fotografowie. Dlatego podrzucanie tutaj na siłę zdjęć konkurencji wg mnie mija się z celem. Klientów od tego nikomu nie ubędzie.

japrzepraszam
03-02-2009, 10:42
Gushman, ja olewam ten wątek. Nie jest wart głebszej analizy.
pozdrawiam wszystkich czeladników.

Przemek Białek
03-02-2009, 13:15
ja mam propozycje, tak wielu komentujacych te kicze niech sami pokaza swoje wypociny slubne, podejzewam ze wielu bedzie bardzo zainteresowanych

PrzemQs
03-02-2009, 14:35
Jak komentuje ale w myślach :)
A nawet jakbym napisał coś to bym nie pokazał bo dopiero zacznę focic śluby a dzięki temu tematowi nabieram poczucia własnych umiejętności :P

Przemek Białek
03-02-2009, 18:27
Jak komentuje ale w myślach :)
A nawet jakbym napisał coś to bym nie pokazał bo dopiero zacznę focic śluby a dzięki temu tematowi nabieram poczucia własnych umiejętności :P

no wlasnie i tak sie zaczyna rodzic faza przesmiewania a wiekszosc fotografow, ktorych zdjecia sa prezentowane wtym poscie to zwykli rutyniarze, ktorzy za dlugo siedza w temacie maja klientow i w dupie maja ze innym sie nie podobaja ich ramki i kwiatki, a to ich utwierdza w ich przekonaniu ze robia sluby bez wiekszego wyslilku i podejrzewam za duzo wieksze pieniadze niz wielu co dopiero zaczyna, nie inwestujac przy tym monety w dobry sprzet;
- jest klient na takie zdjecie to i sa tacy fotografowie co tu wiele mowic...

terminator
03-02-2009, 18:50
Gdyby wszyscy tworzyli sztukę, to sztuka byłaby kiczem...

MacGyver
03-02-2009, 19:05
ja mam propozycje, tak wielu komentujacych te kicze niech sami pokaza swoje wypociny slubne, podejzewam ze wielu bedzie bardzo zainteresowanych
Zakładasz że każdy, kto wypowiada się w tym wątku foci śluby ?

japrzepraszam
03-02-2009, 19:19
Gdyby wszyscy tworzyli sztukę, to sztuka byłaby kiczem...

poczekaj poczekaj, to ja też coś zaraz wymyśle w ten deseń...

np.. Kicz to forma sztuki, która czeka na swojego Apolla...

albo coś z klasyki... gdyby kup* nie śmierdziała była by tortem...

pozdrawiam czeladników. :mrgreen:

terminator
03-02-2009, 20:16

No... to jaCięprzepraszam;-)

Sergiusz
03-02-2009, 20:45

To może by tak precyzyjniej kogo pozdrawiasz bo moim skromnym okiem czeladników w tym wątku jak na lekarstwo o ile w ogóle. Mnie bardziej zastanawia samo pojęcie „Zdjęcia Ślubne” i to co się pod nim kryje. Upraszczając: Zdjęcia Ślubne to z jednej strony to fotografowanie ludzi w dniu ich ważnego dnia czyli powiedzmy plener i studio oraz reportaż ze Ślubu i Wesela. Jeśli chodzi o to pierwsze to powinniśmy widzieć na zdjęciach jak byli ubrani jakie, mieli kwiaty, że są razem, że się kochają. Reportaż to jest opowiadanie przy pomocy zdjęć jakiejś historii w tym przypadku wiadomo jakiej i w sumie wiadomo o co chodzi.

Natomiast dorabianie „piękna” „poprawianie urody” i cała masa innych sztuczek mających na celu podniesienie „walorów” zdjęć to bez względu na efekt najkrótsza droga do osiągnięcia kiczu.

Tylko, że według mnie na kicz jest niesłabnący popyt bo taka jest aktualna moda i jeśli chodzi o Zdjęcia Ślubne wprowadzanie do nich elementów kiczu to mniejszy lub większy wymóg rynku czyli klienta, który w większości chce iść zgodnie z obowiązującą modą. W tej kwestii przez ostatnie kilkadziesiąt lat niewiele się w tej kwestii zmieniło wystarczy popatrzyć na wiszące w wielu domach monidła ślubne wiszące nad łożem małżeńskim. Czy jeśli przyjdzie na nie z powrotem moda ( a wiadomo, że wraca ) to awansują do kanonów sztuki czy pozostaną kiczem?

japrzepraszam
03-02-2009, 21:05
To może by tak precyzyjniej kogo pozdrawiasz bo moim skromnym okiem czeladników w tym wątku jak na lekarstwo o ile w ogóle.

oj gdybym miał tak wszystkich po imieni pozdrawiać... No choćby Ciebie zatem.
p.s.Chylę czoła, nisko czapką filcową o ziemię zamiatając.

Przemek Białek
03-02-2009, 21:17
Zakładasz że każdy, kto wypowiada się w tym wątku foci śluby ?

wiesz co teraz kto tylko kupi lustro i przypadkiem zrobi jeden slub nawet u znajomych juz zaklada strone i bierze sie za sluby, tak wiec nie zdziwilbym sie jakby 80% wypowiadajacych robila lub miala zamiar robic sluby:D

MacGyver
03-02-2009, 21:22
wiesz co teraz kto tylko kupi lustro i przypadkiem zrobi jeden slub nawet u znajomych juz zaklada strone i bierze sie za sluby, tak wiec nie zdziwilbym sie jakby 80% wypowiadajacych robila lub miala zamiar robic sluby:D
Bez wątpienia jest w tym nieco racji :-) ... ale ja tam nie robię i nie zamierzam :-)

Przemek Białek
03-02-2009, 21:41
Bez wątpienia jest w tym nieco racji :-) ... ale ja tam nie robię i nie zamierzam :-)

z toba byloby 81% :D

Propi
04-02-2009, 03:00
A mnie się wydaje, że większość z Was nie widzi istoty problemu...

Nie rozchodzi się wszak o to, ilu fotografów robi chałę - bo tych są miliardy.
Rzecz idzie o to, ile młodych par nie ma kompletnie żadnego gustu ani wyczucia estetyki - w końcu to oni "tworzą" portfolia tych fotografów. Pomyślcie, ile młodych małżeństw każdego dnia zasila portfele fotoziutosławów -> ziutosławy zasilają swoje portfolia -> ich portfolia zasilają nasze dyskusje na forum ;)

Żyjemy niestety w takiej dzielnicy świata, gdzie plastikowa Matka Boska i kolorowa ramka wokół zdjęcia zawsze wygrają z najsłabszym nawet dziełem sztuki.

bundy
04-02-2009, 08:38
Pomyślcie, ile młodych małżeństw każdego dnia zasila portfele fotoziutosławów -> ziutosławy zasilają swoje portfolia -> ich portfolia zasilają nasze dyskusje na forum ;)

Ta a'propos 'zasilania portfolia', to znam fotografa, który wiele lat temu przyjął żelazną zasadę budowania swojego ślubnego portfolio - nie ma w nim miejsca dla brzydkich ludzi. Zasada może się wydawać z jednej strony śmieszna, a z drugiej kompletnie obrzydliwa, ale dzięki niej facet ma portfolio pełne ślicznych i smukłych blondynek do pary z wysokimi i opalonymi brunetami :-) Ot, taka nieco brutalna selekcja klientów. Jeśli podczas pierwszego spotkania młoda para nie przypasuje fotografowi i nie "wstrzeli" się w jego standardy estetyczne, to spotyka się z odmową wykonania usługi pod pretekstem jednak zajętego terminu, nieplanowanego wyjazdu na Księżyc. Podobno do tej pory jeszcze nikt mu się nie obraził za takie akcje. Na dokładkę koleś bierze pod uwagę miejsce wesela (nie foci po remizach) i samochody ("zwykły" Merc E-klasy już się podobno nie łapie na focenie). Można by powiedzieć, że gość jest bezczelny i chamski, ale swoje osiągnął - wypozycjonował się w ten sposób w segmencie klientów zamożnych, których właśnie to jego bajkowe portfolio chwyta za serce (i portfel przy okazji) :-). Foty człowiek robi na świetnym poziomie - to tak dla ścisłości :-)

Krzychu
04-02-2009, 08:58
Ta a'propos 'zasilania portfolia', to znam fotografa, który wiele lat temu przyjął żelazną zasadę budowania swojego ślubnego portfolio - nie ma w nim miejsca dla brzydkich ludzi. Zasada może się wydawać z jednej strony śmieszna, a z drugiej kompletnie obrzydliwa, ale dzięki niej facet ma portfolio pełne ślicznych i smukłych blondynek do pary z wysokimi i opalonymi brunetami :-) Ot, taka nieco brutalna selekcja klientów. Jeśli podczas pierwszego spotkania młoda para nie przypasuje fotografowi i nie "wstrzeli" się w jego standardy estetyczne, to spotyka się z odmową wykonania usługi pod pretekstem jednak zajętego terminu, nieplanowanego wyjazdu na Księżyc. Podobno do tej pory jeszcze nikt mu się nie obraził za takie akcje. Na dokładkę koleś bierze pod uwagę miejsce wesela (nie foci po remizach) i samochody ("zwykły" Merc E-klasy już się podobno nie łapie na focenie). Można by powiedzieć, że gość jest bezczelny i chamski, ale swoje osiągnął - wypozycjonował się w ten sposób w segmencie klientów zamożnych, których właśnie to jego bajkowe portfolio chwyta za serce (i portfel przy okazji) :-). Foty człowiek robi na świetnym poziomie - to tak dla ścisłości :-)

Po takim wstępie nie zostaje nic innego jak rzucić linkiem do portfolia.... ;-) Choćby dla samych smukłych blondynek ;-)

bundy
04-02-2009, 09:05
Po takim wstępie nie zostaje nic innego jak rzucić linkiem do portfolia.... ;-) Choćby dla samych smukłych blondynek ;-)

To nie było tytułem wstępu :-) To co napisałem w sumie rzuca trochę złego światła na wspomnianego fotografa, więc linkiem nie rzucę, bo potem ktoś by czymś rzucił we mnie :-) Wątek jest o kiczu w ślubnej, a ja dałem kontrprzykład, jak to może wyglądać w drugą stronę. W sumie z tematem selekcji klientów pod kątem ich wyglądu spotkałem już parę razy. Samo życie...

laur
04-02-2009, 10:05
W sumie z tematem selekcji klientów pod kątem ich wyglądu spotkałem już parę razy. Samo życie...

Ja tu akurat nie widzę nic złego, każdy sobie tak ustawia pracę aby jemu było wygodnie i dobrze, jeżeli go stać na wybieranie par to czemu nie? Złe to jest podjęcie sie roboty i wykonanie jej źle, celowe spartolenie, a to że fotograf wybiera pary... cóż , może nasłać jakiś urząd coby mu nakazał w ciągu roku mieć conajmniej 40% par mniej reprezentacyjnych, w ramach równości dostepu ludzi do fotografów :-)

Krzychu
04-02-2009, 10:13
To nie było tytułem wstępu :-) To co napisałem w sumie rzuca trochę złego światła na wspomnianego fotografa, więc linkiem nie rzucę, bo potem ktoś by czymś rzucił we mnie :-) Wątek jest o kiczu w ślubnej, a ja dałem kontrprzykład, jak to może wyglądać w drugą stronę. W sumie z tematem selekcji klientów pod kątem ich wyglądu spotkałem już parę razy. Samo życie...

To był taki wątek który miał być przeciwieństwem tego o kiczu, a pokazywanie dobrych zdjęć wnosi więcej niż kiepścizny ;-)