PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do zdjęć..

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

dziobolek
22-01-2013, 12:59
...dużo osób uważa że lepiej kupić jakiegoś macka do obróbki zdjęć bo lepiej sobie radzą...

MIT! Może kiedyś tak było, ale nie dziś, kiedy bebechy są na tych samych podzespołach.

mak100
22-01-2013, 14:32
Kupilem ostatnio komputer w USA: Sony Vaio S15 specyfikacja:

i7-3632QM
15.5" LED backlit Full HD IPS display (1920 x 1080)
NVIDIA® GeForce® GT 640M LE (2GB)
750GB (7200rpm) 16 Cache
12GB RAM

Jednyny minus to .. Windows 8 - nie moge sie do niego przyzwyczaic. Komputer smiga fajnie, jesli chodzi o matryce jest wg mnie niemal identyczna jak w macbookach (nie sprawdzalem tego zadnymi przyzadami - to moje odczucie). Ktos juz tutaj tego laptopa na tym forum testowal zreszta i doszedl do tych samych wnioskow. Katy sa super, kolory i ich natezenie tez - wiem to niefachowy jezyk, ale przyznaje jestem amatorem i na dzien dzisiejszy ten laptop zupelnie wystarcza do obrobki zdjec :). Polecam (byleby tylko nie z polskiej dystrybucji z tymi strasznymi cenami).

Pozdrawiam!

ArtMoon
23-01-2013, 00:19
Niedawno zakupiłem 17' Della Inspiron 7720 i7 16GB 120Gb SSD + 1000Gb z matową matrycą FHD. Po skalibrowaniu ekranu (i1display pro) praca na nim wydajnościowo i jakościowo nie odbiega niczym od mojego sprzętu stacjonarnego który ma podobne parametry. Mogę polecić.

foggy_lad
23-01-2013, 01:35
...Jednyny minus to .. Windows 8

polecam start8, programik za kilka dolcow eliminujacy metro w czasie rozruchu i dodajacy menu start. Mozna potestowac za free. imho w8 jest zwawszy od 7ki.

Kolekcjoner
23-01-2013, 01:49
Jednyny minus to .. Windows 8

Dla mnie to by była zaleta - jakimś cudem Microsoft zrobił fajny system ;).

C80
23-01-2013, 12:27
Pisałem już jakiś czas temu, ale może cos się na rynku laptopów zmieniło, jakieś nowe modele się pojawiły?

W tej chwili mam Samsunga SF310 z i3 i w zupełności wystarcza. Działa do 3 godzin. Niestety jego matryca to koszmar. Nie jestem wybredny, ale i tak ciężko jest mi czasami ocenić ostrość i barwę zdjęcia.

Potrzebny mi lap 13-14 cali z dobrą matryca i minimum i3 na pokładzie. Wiadomo, im dłużej na baterii podziała tym lepiej. MacBook Pro odpada bo nie chce przepłacać, ani bawić się w Mac OS czy instalować Windowsa na nim.

I właśnie pod kątem matrycy +i3 lub i5 szukam. Z różnych względów nie chcę 15 cali. Pomoże ktoś?

gadget_zary
23-01-2013, 12:50
Popatrz po ThinkPadach od IBM, ale cenowo to też nie będzie najtaniej.

Johnus
31-01-2013, 23:20
Są nowe HP do pracy graficznej, wersja 14' 15' i 17'. Maszyny bezkompromisowe, dostępne z matrycami do pracy nad grafiką - dreamcolor, miałem okazję takową widzieć i jest naprawdę fantastyczna, ceny niestety potężne.

Przykładowa konfiguracja:

HP EliteBook 8770w B7W72EA - Core i7 3720QM / 17,3 Full HD / 4096 / 500 / Quadro K3000M / DVD / Windows 8 Pro / Windows 7 Pro / pakiet dodatkowych usług i wysyłka w cenie :: kuzniewski.pl (http://www.kuzniewski.pl/p11118,hp-elitebook-8770w-b7w72ea-core-i7-3720qm-17-3-full-hd-4096-500-quadro-k3000m-dvd-windows-8-pro-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html)

Bardzo fajną matrycę mają starsze wersje 8710W, Full HD. Niestety obecnie już tylko używki, chociaż ja ostatnio kupiłem i wszystko jest okej. Dodatkowo możesz sobie przedłużyć (wznowić) gwarancję za kilka dodatkowych stów, bo laptop wciąż ma support.

banan82
03-02-2013, 17:26
minusem takiego HP jest to ze jest gruby na 4cm, wazy 3kg i ma windowsa:)

Za taka cena mozna kupic Retine 15 cali.

WinSho
03-02-2013, 18:31
minusem takiego HP jest to ze jest gruby na 4cm, wazy 3kg i ma windowsa:)

Za taka cena mozna kupic Retine 15 cali.

Zgadzam się z przedmówcą oraz dodam, iż ten HP jest do tego wyjątkowo brzydki. Mac Book Retina to zdecydowanie najlepsza opcja:) Można tez poszukać modelu 15 cali z matrycą matową.

Bolek02
03-02-2013, 22:50
Osobiście nie przepadam za Apple, ale tym razem Mac to dobry wybór IMHO.

strideer
04-02-2013, 01:19
Za gruba kasę to ThinkPad T530 albo W530 z matrycą Full HD. Lepsze i tańsze od maków (jakkolwiek jak ktoś się uprze na Retinę, to będzie miał mniej o te 600 pikseli na szerokość :-) )

banan82
04-02-2013, 09:35
Za gruba kasę to ThinkPad T530 albo W530 z matrycą Full HD. Lepsze i tańsze od maków (jakkolwiek jak ktoś się uprze na Retinę, to będzie miał mniej o te 600 pikseli na szerokość :-) )
na rMBP mozna ustawic rozdzielczosc skalowana i masz Full HD + ekran 16:10 a nie filmowy 16:9 :) Nie powiedizalbym ze to gorsze. Full HD na thinkpadzie niestety z tym ekranem 16:9 to lipa.
w pracy mam Della M4600 z ull HD na 16:9 (prawie to samo co na thinkpadzie) i musze powiedziec ze to jest masakra te ekarny. 3cm plastiku pod ekranem i 2cm nad ekrane, - zmarnowane tyle miejsca. Cieszy mnie ze apple mimo wsyzstko na macbookach, (pomijajac aira 11") zachowalo proporcje 16:10 - to duzo daje.

strideer
04-02-2013, 09:58
na rMBP mozna ustawic rozdzielczosc skalowana i masz Full HD + ekran 16:10 a nie filmowy 16:9 :) Nie powiedizalbym ze to gorsze. Full HD na thinkpadzie niestety z tym ekranem 16:9 to lipa.
w pracy mam Della M4600 z ull HD na 16:9 (prawie to samo co na thinkpadzie) i musze powiedziec ze to jest masakra te ekarny. 3cm plastiku pod ekranem i 2cm nad ekrane, - zmarnowane tyle miejsca. Cieszy mnie ze apple mimo wsyzstko na macbookach, (pomijajac aira 11") zachowalo proporcje 16:10 - to duzo daje.

"Powiedziałbym", "to lipa", "mam w pracy coś innego, ale". Ja swojego obecnego laptopa wybierałem ze 3-4 lata. Bardzo mi się nie spieszyło, bo w międzyczasie skompletowałem sobie wydajny komputer stacjonarny do pracy, z bardzo dobrym monitorem 24" o proporcjach 16:10. Padło na ThinkPada z ekranem Full HD z co najmniej kilku powodów: matowe wykończenie (czyli brak oczojebnej szyby - teraz na szczęście Apple łaskawie daje opcję matową, ale wcześniej tego nie było), bardzo dobre kąty widzenia, gamut bliski Adobe RGB. Po pół roku rzeczywistej pracy na tym sprzęcie nie mam absolutnie takich wrażeń jak Ty (nawet jak na osobę nie mającą styczności z ThinkPadami). Różnica między 16:9 a 16:10 obiektywnie jest żadna (nie odczuwam dyskomfortu przechodząc z jednego komputera na drugi). Równomierność podświetlenia jak na laptopa jest świetna (mogę to potwierdzić testem z kolorymetrem jeśli miałbyś wątpliwości). Szeroki gamut do zdjęć się oczywiście przydaje. Wydajność całego systemu jest znakomita, a cena komputera jest zauważalnie niższa od porównywalnego MBP. Jeśli ktoś naprawdę liczy pieniądze, bierze pod uwagę wszystkie użyteczne cechy (a nie takie applowe podejście, że "na co mi 2 cm nad ekranem i 3 pod") i nie ma fiksacji ma Mac OS-a, to wybór jest raczej logiczny i prosty.

banan82
04-02-2013, 10:30
strideer - powiem ci tak, uzywalem Linuxa na thinkpadach przez ostatnie 6 lat praktycznie, bez windowsa wogole. Komp sluzyl do fotografii, mialem zewnetrzny monitor, kalibrowalem itp itd. Zaczelo mnie wkurzac w thinkpadach ze sa grube niestety i dosc ciezkie (mieszkam za granica, jak latam do polski to biore kompa ze soba wiec wage czuje:) ). Bylem twardym fanem thinkpadow, nienawidzilem Apple, glownie dlatego ze nie mialem okazji popracowac dluzej na maku jak 5 minut zabawy w apple storze:)
Chcialem upgradowac mojego T410 (mial tragiczny ekran jak wszystkie z serii T), o windowsie mowy nie bylo wiec wybor padl na Apple :)

Uzywajac laptopa do fotografii, majac podpiety zewnetrzny monitor - lcd laptopa sluzy jako ekran pomocniczy. Na swoim stanowisku teraz mam na nim otwartu itunes albo IM, a jak pracuje w lightroomie to mam otwarty widok Grid i super sie to sprawdza:)

Retina ma duzo mniej refleksji w ekranie jak np mbp 2011, bardzo sie tu poprawili. Caly czas mysle ze 16:9 jest okropnie niepraktyczne. Pracuje w CAD na codzien i jak mam ten ekran della ktory z zalozenia sluzy do ogladania filmow (ta sama proporcja) to mnie szlag trafia ze trace 200 pikseli praktycznie dlatego ze Dell nie chcial dolozyc do lepszego panelu i poszedl w strone gdzie wszyscy poszli czyli 16:9. Tutaj Apple naprawde plusuje.

Ekran 27" z proporcjami 16:9 (ACD lub ogolnie 27 calowe Eizo, Nec i Delle) juz nie jest taki zly bo jest tak duzy ze sie nie zauwaza ze to jest 16:9 :) Ja jestem na to po prostu wyczulony.

strideer
04-02-2013, 10:52
Chcialem upgradowac mojego T410 (mial tragiczny ekran jak wszystkie z serii T)

Odniosę się tylko do tego, bo z resztą - chyba się zgodzisz - nie ma co dyskutować, bo mówimy o kwestiach subiektywnych. Nie pamiętam od jak dawna, przypuszczam, że od czasów kiedy pojawiły się modele W5x0, będące dopakowanymi T5x0, w piętnastocalowych ThinkPadach masz do wyboru ekrany o trzech rozdzielczościach: tej śmiesznej 1300-coś, 1600x900 i 1920x1080 pikseli. Dwie pierwsze matryce spełniają standard biurowy, natomiast w modelach z ekranem Full HD stosowane są panele typu TN z podświetleniem RGB LED. Nie jest to oczywiście tak idealny monitor, jak mój domowy CG243, ale należy docenić już wspomniane właściwości tego panelu: rozszerzony gamut, znakomite jak na TN kąty widzenia (pracując samemu na wprost widać cały ekran równo, jest też bardzo czytelnie dla osoby (klienta) stojącej obok), bardzo dobra równomierność podświetlenia, przyzwoita jak na przenośny sprzęt liniowość, matowe wykończenie. Fabrycznie ekran wymaga dokalibrowania, bo niestety ucieka w błękity, ale po kalibracji jest naprawdę świetny do pracy. Ja naprawdę wierzę, że Retina jest fajna - niemniej powtórzę to jeszcze raz: ThinkPad T530 z takim ekranem i w wypasionej konfiguracji będzie sporo tańszy od zbliżonego parametrami MBP. Wybór oczywiście należy do kupującego, natomiast będę stawał na przeciw twierdzeniom, że do zdjęć tylko MBP bo nic innego nie ma sensu.

banan82
04-02-2013, 11:11
Odniosę się tylko do tego, bo z resztą - chyba się zgodzisz - nie ma co dyskutować, bo mówimy o kwestiach subiektywnych. Nie pamiętam od jak dawna, przypuszczam, że od czasów kiedy pojawiły się modele W5x0, będące dopakowanymi T5x0, w piętnastocalowych ThinkPadach masz do wyboru ekrany o trzech rozdzielczościach: tej śmiesznej 1300-coś, 1600x900 i 1920x1080 pikseli. Dwie pierwsze matryce spełniają standard biurowy, natomiast w modelach z ekranem Full HD stosowane są panele typu TN z podświetleniem RGB LED. Nie jest to oczywiście tak idealny monitor, jak mój domowy CG243, ale należy docenić już wspomniane właściwości tego panelu: rozszerzony gamut, znakomite jak na TN kąty widzenia (pracując samemu na wprost widać cały ekran równo, jest też bardzo czytelnie dla osoby (klienta) stojącej obok), bardzo dobra równomierność podświetlenia, przyzwoita jak na przenośny sprzęt liniowość, matowe wykończenie. Fabrycznie ekran wymaga dokalibrowania, bo niestety ucieka w błękity, ale po kalibracji jest naprawdę świetny do pracy. Ja naprawdę wierzę, że Retina jest fajna - niemniej powtórzę to jeszcze raz: ThinkPad T530 z takim ekranem i w wypasionej konfiguracji będzie sporo tańszy od zbliżonego parametrami MBP. Wybór oczywiście należy do kupującego, natomiast będę stawał na przeciw twierdzeniom, że do zdjęć tylko MBP bo nic innego nie ma sensu.

Zgadzam sie, to sa subiektywne rzeczy, nie ma sensu sie zaglebiac. Mysle ze jest bardziej kwestia OSX vs Windows. Kazdy ma swoje plusy i minusy, mi bardziej Unix i jego filozofia pasuje jak uzeranie sie z Windowsem i jego problemami :)

Niestety nie widzialem na oczy tego ekranu z serii W o ktorym wspomniales, prawdodpobnie jest porownywalny do macbookow pro tylko ze jest matowy (zgaduje).

strideer
04-02-2013, 11:15
Zgadzam sie, to sa subiektywne rzeczy, nie ma sensu sie zaglebiac. Mysle ze jest bardziej kwestia OSX vs Windows. Kazdy ma swoje plusy i minusy, mi bardziej Unix i jego filozofia pasuje jak uzeranie sie z Windowsem i jego problemami :)

Niestety nie widzialem na oczy tego ekranu z serii W o ktorym wspomniales, prawdodpobnie jest porownywalny do macbookow pro tylko ze jest matowy (zgaduje).

Z serii W i z serii T - wszystkie panele Full HD w 15" ThinkPadach mają zgodne parametry. MBP zdaje się nie są szerokogamutowe tylko sRGB, ThinkPad 15" z Full HD jest porównywalny do Adobe RGB.

banan82
04-02-2013, 11:17
retina chyba tez jest sRGB tylko. Jakby nie bylo, majac dobry monitor zewnetrzny to nie ma az takiego znaczenia.

jac+
05-02-2013, 14:59
Moglibyście mi doradzić w wyborze laptopa? Mam na ten cel do spożytkowania 3000zł. MUSI być nowy. Zakup na działalność. Po naprawdę gruntownej selekcji pozostały 4 modele. W tym momencie stoję w miejscu, a czas goni (stary HP prawie bucha ogniem). Sprzęt ma być i do pracy i do hobbystycznej, zaawansowanej obróbki foto.
Oto moje typy (kolejność przypadkowa):

Lenovo ThinkPad L530 N2S31GB - Core i3 3110M / 15,6 HD+ / 8192 / 500 / Intel HD 4000 / DVD / Windows 8 Pro lub Windows 7 Pro / pakiet dodatkowych usług i wysyłka w cenie :: kuzniewski.pl (http://www.kuzniewski.pl/p12004,lenovo-thinkpad-l530-n2s31gb-core-i3-3110m-15-6-hd-8192-500-intel-hd-4000-dvd-windows-8-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html)

HP ProBook 4540s i3-2370M 8GB 15,6 LED HD 320 AMD7650M(1GB) W7H B6N31EA + Office 2010 Starter 3 LATA GWARANCJI !! - PROMOCJE (http://pcoutlet.pl/p/100/10365/hp-probook-4540s-i3-2370m-8gb-15-6-led-hd-320-amd7650m-1gb-w7h-b6n31ea-office-2010-starter-3-lata-gwarancji--promocje.html)

Toshiba Satellite Pro R850-1G0 ˇ 15,6" / Core i3 2350M / 4GB / 320GB | redcoon Polska (http://www.redcoon.pl/B411633-Toshiba-Satellite-Pro-R850-1G0_Notebooki)

HP ProBook 6570b B6P81EA - Core i5 3210M / 15,6 HD+ / 4096 / 500 / Intel HD 4000 / DVD / Windows 7 Pro / pakiet dodatkowych usług i wysyłka w cenie :: kuzniewski.pl (http://www.kuzniewski.pl/p9710,hp-probook-6570b-b6p81ea-core-i5-3210m-15-6-hd-4096-500-intel-hd-4000-dvd-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html)

Wiem, że Lenovo L530 i HP 6570B byłyby najpewniej najlepszym wyborem, ale martwi mnie ich zaledwie roczna gwarancja.

RODACY - POMÓŻCIE! :)

banan82
05-02-2013, 15:03
jac+ - jesli kupujesz laptopa to musisz miec swiadomosc ze na tych modelach wymienionych ekrany nie sa dobrej jakosci. bedziesz musial liczyc sie z tym ze trzeba dokupic monitor graficzny ktory kosztuje tyle praktycznie co chcesz wydac na laptopa i w gore.

kiedys obrabialem zdjecia na moim starym thinkpadzie. teraz jak je ogladam, sa praktycznie zielone (brak kalibracji itp itd). czlowiek na bledach sie uczy :)

jac+
05-02-2013, 15:27
Ja naprawdę nie liczę na cud, że za takie pieniądze kupię coś stricte fotograficznego. Pozostaje kwestia jak najlepszego wydania wspomnianych wcześniej pieniędzy...

banan82
05-02-2013, 15:45
mysle jednak ze najlepiej jest sie wstrzymac, dozbierac wiecej srodkow i kupic cos dobrego. inaczej naprawde skonczysz na "zielonkawych" zdjeciach i nigdy nie bedziesz zadowolony.

ewentualnie, tanszy laptop i monitor zewnetrzny. inaczej tego nie widze.

jac+
05-02-2013, 15:50
Tak w ogóle to czy różnica między tzw HD, a HD+ daje jakąś znaczącą różnice w codziennym użytkowaniu? Może to głupie pytanie, jednak oferta moich miejscowych sklepów niestety nie rozpieszcza. Same zwykłe matryce...

banan82
05-02-2013, 15:57
HD+ to wyzsza rozdzielczosc po prostu. HD to np standardowa 1366x768 a HD+ to n 1600x900. Full HD to 1980x1080.

jac+
05-02-2013, 16:00
Tyle to ja wiem :) . Tylko, czy to daje jakąś szczególną różnicę w realnym użytkowaniu? Albo na tyle znaczącą, żeby za nią dopłacać.

banan82
05-02-2013, 16:20
nie oplaca sie braz najnizszej rozdzielczosci - piksele sa duze i przestrzen robota jest mala. najlepszym woborem jest chyba HD+. Full HD moze troche zbyt meczyc oczy.

jesli chodzi o odwzorowanie kolorow itp, to roznicy nie bedzie o ile te panele sie nie roznica w specyfikacji.

kwestia wyboru rozdzielczosci to rzecz BARDZO subiektywna.

szuwary
05-02-2013, 17:38
Jac+, serio to musi być laptop?
Też przyłączam się do opinii, że za takie pieniądze to nie będzie nic fajnego.
Znaczy, jeśli zdjęcia tylko jako dodatek i amatorsko, to czemu nie, ale jeśli myślisz o obróbce zdjęć na poważnie a kasy więcej nie ma, kup za to stacjonarny z monitorem.

Źle spojrzałem na procesory w tych laptopach więc kasuje ten akapit ;)

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

jac+
05-02-2013, 17:41
MUSI być laptop :) . Zabawa w foto - zabawą, ale ja go potrzebuję też do pracy mobilnej. Najpierw muszę na tym laptopie zarobić na życie, a potem dopiero ma mi służyć do przyjemności . Jak kapitalizm to kapitalizm :) .

Dobry monitor przyszłościowo też jest opcją. Jednak najpierw w kolejce czeka FF.

Cichy
05-02-2013, 18:17
Do zdjęć:

SVS1512X9E | Laptop VAIO Seria S | Dane techniczne | SVS1512X9EB.EE9 | SVS1512X9E | Sony (http://www.sony.pl/product/vaio-seria-s/svs1512x9e)

Nic z matrycą poniżej IPS, bo się po prostu nie nada.

crazy
05-02-2013, 18:43
Win 8 porażka :D

--- Kolejny post ---

Acha i jak czytam pierdoły typy Apple lepsze od Winda to śmiać mi sie chce. Apple kiedys było ok, teraz i tak wszystko na podzespołach Intela więc żadnej przewagi.

szuwary
05-02-2013, 23:30

--- Kolejny post ---

Acha i jak czytam pierdoły typy Apple lepsze od Winda to śmiać mi sie chce. Apple kiedys było ok, teraz i tak wszystko na podzespołach Intela więc żadnej przewagi.

No jest jedna różnica - system operacyjny. I mam wrażenie, że w dawnych czasach, jak "wszyscy od grafiki" pracowali na Makach, nie było to spowodowane ********ością procesorów Motoroli ;) tylko możliwościami jakie dawał system i dostępne dla niego aplikacje.
Jasne, dziś ta różnica nie jest tak wielka, ale niektórzy nadal uważają, że warto dopłacić.
W pracy nie mogę używać Linuksa, była alternatywa: OSX lub Win, to wybrałem to pierwsze ;) bo OSX to nadal jest Unix - dla mnie wybór oczywisty.

oszołom
05-02-2013, 23:45
Mam MB Pro z 2010r 17 cali z matrycą matową. Zdecydowałem się dopłacić właśnie do matowej i jestem z tej opcji bardzo zadowolony. Matryca jest świetna, nie wpada w niebieski jak na większości ekranów laptopów. Porównywałem do wersji glare i różnica w kolorach olbrzymia na korzyść matowej. Retinę oglądałem, według mnie jeśli chodzi o kolory jest kiepska, kolory takie nijakie, lubiłem też matryce matowe z Sony z serii F z droższych modeli, ale już dziś nie ma ich w sprzedaży, szkoda.

7four
06-02-2013, 00:12

--- Kolejny post ---

I like it :)

i nigdy nie miałem problemów z windą ... jeszcze przez kolejne 50 lat, głównym wyborem MBP będą rzekome "bluescreeny" w windzie ... wg. religii apple"store" ?

crazy
06-02-2013, 02:04
Bluescreena ma sie wtedy jak sie z kompa nie umie korzystac lub jak sie go nie czysci:)

strideer
06-02-2013, 02:09
No jest jedna różnica - system operacyjny. I mam wrażenie, że w dawnych czasach, jak "wszyscy od grafiki" pracowali na Makach, nie było to spowodowane ********ością procesorów Motoroli ;) tylko możliwościami jakie dawał system i dostępne dla niego aplikacje.
Jasne, dziś ta różnica nie jest tak wielka, ale niektórzy nadal uważają, że warto dopłacić.
W pracy nie mogę używać Linuksa, była alternatywa: OSX lub Win, to wybrałem to pierwsze ;) bo OSX to nadal jest Unix - dla mnie wybór oczywisty.

To mi jakiś czas temu objaśnił pewien grafik. W dawnych czasach niejaka aplikacja o nazwie Illustrator była wydawana na maki i na pecety. Równorzędne wersje na oba systemy jednak się różniły - ta na maki była dopracowana, ta na pecety - nie. Przez problemy z działaniem Illustratora na pecetach powstał ten mit o wyższości platformy firmy Apple w zastosowaniach graficznych. Problem nigdy nie dotyczył Photoshopa, a w obecnych czasach jest już kompletnie nieistniejący.

Kolekcjoner
06-02-2013, 02:33
Dawniej montaż filmów czy nagrywanie dźwięku na PC-tach to było wyzwanie, stąd w tych zastosowaniach makówki były jedyną opcją. To też spowodowało określone przyzwyczajenia użytkowników i do dziś pokutujące mity o tym że PC nadaje się tylko do internetu ;).

banan82
06-02-2013, 09:26
Dawniej montaż filmów czy nagrywanie dźwięku na PC-tach to było wyzwanie, stąd w tych zastosowaniach makówki były jedyną opcją. To też spowodowało określone przyzwyczajenia użytkowników i do dziś pokutujące mity o tym że PC nadaje się tylko do internetu ;).

no do internetu tak srednio bo trzeba instalowac dziesiatki anty wirusow, defenderow i ciul wie czego zeby sobie systemu nie zasyfic tylko od przegladania internetu:)

na unixowych systemach jest duzo lepiej w tej kwestii, mozna rzec ze problem nie istnieje :) nie pamietam kiedys ostatni raz uzywalem antywirusa jakiegos :)

czornyj
06-02-2013, 09:41
To mi jakiś czas temu objaśnił pewien grafik. W dawnych czasach niejaka aplikacja o nazwie Illustrator była wydawana na maki i na pecety. Równorzędne wersje na oba systemy jednak się różniły - ta na maki była dopracowana, ta na pecety - nie. Przez problemy z działaniem Illustratora na pecetach powstał ten mit o wyższości platformy firmy Apple w zastosowaniach graficznych. Problem nigdy nie dotyczył Photoshopa, a w obecnych czasach jest już kompletnie nieistniejący.

Ten grafik musiał być młody ;)

W czasach gdy >dwadzieścia lat temu zaczynałem karierę w dtp dystans między maćkiem a piecem był wielkości Wielkiego Kanionu. Moja pierwsza poważniejsza stacja robocza PC miała 33Mhz, 128MB HDD, 16MB RAM, z czego Windows 3.1 był w stanie wykorzystać 4MB i wieszał się 60 razy na minutę. U świetlików natomiast stała chodząca jak burza Quadra wypakowana w pełni wykorzystywanymi 128MB RAM, 1GB HDD, z działającym multitaskingiem i dwoma monitorami - oczywiście kupiona przez Amerykanów do spółki joint-venture, bo kosztowała wtedy tyle co kamienica (nie licząc oprogramowania), do tego była jeszcze objęta embargiem. To był sprzęt kosmitów, do dziś dostaję atawistycznego ślinotoku na samo wspomnienie tego jabłka...

Programów początkowo nie było wogóle - Illustrator to był pikuś, nie było Photoshopa - pierwszy Photoshop wydany na PC to dopiero wersja 2.5 w '93, pierwszy Quark Xpress to 3.1 w '92, podobnie Aldus FreeHand 3.1 (o niebo lepszy od Illustratora). Wcześniej używało się PhotoStylera, Ventury, PageMakera i nieszczęsnego Coralgola, do którego naonczas zapałałem jadowitą nienawiścią, do dziś na widok balonika mam torsje.

Maciuś ze Skwarkiem, llkiem, Psujem, FreeHandem, obsługą fontów Adobe Type 1 i dwoma monitorami z kineskopem Sony Trinitron to był naonczas mokry sen detepowca i grafika :D Przewaga MAC nad PC powoli topniała - ale był to proces, który trwał dłuuuugie lata.

banan82
06-02-2013, 09:48
Ten grafik musiał być młody ;)

W czasach gdy dwadzieścia lat temu zaczynałem karierę w dtp dystans między maćkiem a piecem był wielkości Wielkiego Kanionu. Moja pierwsza poważniejsza stacja robocza PC miała 33Mhz, 128MB HDD, 16MB RAM, z czego Windows 3.1 był w stanie wykorzystać 4MB i wieszał się 60 razy na minutę. U świetlików natomiast stała chodząca jak burza Quadra wypakowana w pełni wykorzystywanymi 128MB RAM, multitaskingiem i dwoma monitorami - oczywiście kupiona przez Amerykanów do spółki joint-venture, bo kosztowała wtedy tyle co kamienica (nie licząc oprogramowania), do tego była jeszcze objęta embargiem.

Programów początkowo nie było wogóle - Illustrator to był pikuś, nie było Photoshopa - pierwszy Photoshop wydany na PC to dopiero wersja 2.5 w '93, pierwszy Quark Xpress to 3.1 w '92, podobnie Aldus FreeHand 3.1 (o niebo lepszy od Illustratora). Wcześniej używało się PhotoStylera, Ventury, PageMakera i nieszczęsnego Coralgola, do którego naonczas zapałałem jadowitą nienawiścią, do dziś na widok balonika mam torsję.

Maciuś ze Skwarkiem, llkiem, Psujem, FreeHandem, obsługą fontów Adobe Type 1 i dwoma monitorami z kineskopem Sony Trinitron to był naonczas mokry sen detepowca i grafika :D

czornyj, a teraz jak jest w tej kwestii?

strideer
06-02-2013, 09:57
W której? :-) Sprzęt jest ten sam, programy praktycznie też, różnica jest taka, że pecetów jest więcej i są tańsze :-)

czornyj
06-02-2013, 10:09
czornyj, a teraz jak jest w tej kwestii?

Teraz różnice są czysto kosmetyczne. Ja np. laptopa używam MBA, bo uważam że jest 10x ładniejszy, zgrabniejszy i ergonomiczniejszy od jakiegokolwiek lapka pecetowego. Równolegle używam stacjonarnego PC i jest mi wszystko jedno, środowisko Adobe chodzi na jednym i drugim. Myślę o dokupieniu Miniacza, bo jest mały i mogę go zabrać jak potrzebuję zrobić jakiś pokaz/szkolenie.

Ejpl ma jedną zaletę - budzi szacun, a klient na widok świecącego jabłka jest mniej awanturujący się. W praktyce zaobserwowałem, że MBA za 4kPLN z hakiem robi większe wrażenie niż 3x droższy hapek czy inszy Dell. PR-owo ten sprzęt to dobre rozwiązanie, a np. w fotografii ślubnej PR to mz. podstawa.

banan82
06-02-2013, 10:09
no w kwesti DTP na chwile obecna, jaka platforma jest preferowana.

crazy
06-02-2013, 10:18
no do internetu tak srednio bo trzeba instalowac dziesiatki anty wirusow, defenderow i ciul wie czego zeby sobie systemu nie zasyfic tylko od przegladania internetu:)

na unixowych systemach jest duzo lepiej w tej kwestii, mozna rzec ze problem nie istnieje :) nie pamietam kiedys ostatni raz uzywalem antywirusa jakiegos :)

Z całym szacunkiem ale jak sie nie potrafi korzystać z netu no to antywirus potrzebny :D

szuwary
06-02-2013, 10:27
Z całym szacunkiem ale jak sie nie potrafi korzystać z netu no to antywirus potrzebny :D

LOL, po prostu LOL. To jest stwierdzenie typu: jak się umie myć ręce, to jadąc do Afryki nie trzeba się szczepić.

Ale nie róbmy kolejnego mega off topic. ;)

Cichy
06-02-2013, 10:34

Co? Właśnie zakończyłem porocedurę przenosin z Win7 na stacjonarnym. W8 jest super IMO, zwłaszcza, jak ktoś ma 2 monitory.

PS. a wracając do tematu laptopa - polecam Soniacza bo miałem podobnego i da się go ładnie skalibrować i pracować ze zdjęciami. Zwłaszcza z nowymi procesorami, które grzeją się mniej, niż kiedyś.

strideer
06-02-2013, 10:48
LOL, po prostu LOL. To jest stwierdzenie typu: jak się umie myć ręce, to jadąc do Afryki nie trzeba się szczepić.

Ale nie róbmy kolejnego mega off topic. ;)

Bajka o konieczności instalowania setek czy tysięcy programów antywirusowych, jak ktoś tu wcześniej napisał, żeby bezpiecznie pracować to kolejny nadmuchany mit. Wystarczy postawić NOD-a i sprawa jest z głowy. Wątek dyskusji o tym, że systemy unixowe nie wymagają zabezpieczeń, bo z pudełka są bezpieczniejsze, jest równie dmuchany. Owszem, może to prawda, ale co z tego, skoro na platformę Windows są gotowe, bardzo skuteczne rozwiązania, które nie wymagają analizy i ustawiania setek linii w plikach konfiguracyjnych.

Co do DTP-u to teraz wszystko się robi w oprogramowaniu Adobe, głównie w Indesignie ze wsparciem PS-a i Illustratora, które - jako zostało już również wspomniane - chodzi obecnie bardzo dobrze na dowolnej platformie. Kilkanaście lat temu pamiętam jak ś.p. CHIP (ten robiony we Wrocławiu) przechodził ze składu na Makach na pecety i to wówczas było naprawdę ciężkim doświadczeniem. Wtedy nie było jeszcze Indesigna, a gazeta była robiona w Quarku, którego wersja 3, a następnie 4, na pecetach działała delikatnie mówiąc różnie (zalecane było częste używanie Ctrl+S i zaznaczona opcja do wykonywania kopii zapasowych edytowanych plików). Dzisiaj tego tematu w ogóle nie ma, każdy program po prostu działa.

Marcin ma rację co do tego, że maki fajnie wyglądają w oczach klientów, ale ja bym aż tak nie przeceniał tej cechy białasów. Praktycznie wszystkie topowe modele różnych producentów wyglądają dobrze, a każdy i tak ma jakieś swoje preferencje. Mi na przykład ThinkPad świetnie komponuje się z równie czarnym tabletem Wacoma i według mnie na warsztatach wygląda nawet "mocniej", niż gdybym miał w jego miejsce mieć maka. No ale każdemu według gustu i potrzeb :-)

banan82
06-02-2013, 11:03
nie powiedzialbym ze maki sa drogie w chwili obecnej jak na technologie ktora maja.

zrobilem kiedys opcje konfiguracji thinkpada na stronie lenovo, W530 z tymi samymi lub porownywalnym parametrami jak np retina i wyszedl drozej od maka :) To jest juz mit ze sprzet od apple jest drogi. Trzeba spojrzec na to ze jablka przez ostatnie pare lat maja naprawde fajna technologie wlozona do srodka, puki co nie powstal odpowiednik retiny w segmencie PC a juz prawie rok jest na rynku.

wszystko to jest kwestia gustu i kultury pracy mysle. ja osobiscie znam windowsa tylko z pracy bo w domu od lat nie mam windowsa (linux, osx) :)

mimo wszystko, windows potrzebuje dodatkowej ochrony antywirusowej a ryzyko przeniesienia jakiegos syfa z pendrive na dysk jest wysokie. to ciagla walka z wiatrakami, windows placi za swoja popularnosc:)

zeby nie bylo, ostatnio kupilem Windows 8 na wirtualna maszyne i fajnie to dziala, ale glowny argument przeciw to ze jest to windows :)

strideer
06-02-2013, 11:09
nie powiedzialbym ze maki sa drogie w chwili obecnej jak na technologie ktora maja.

zrobilem kiedys opcje konfiguracji thinkpada na stronie lenovo, W530 z tymi samymi lub porownywalnym parametrami jak np retina i wyszedl drozej od maka :) To jest juz mit ze sprzet od apple jest drogi. Trzeba spojrzec na to ze jablka przez ostatnie pare lat maja naprawde fajna technologie wlozona do srodka, puki co nie powstal odpowiednik retiny w segmencie PC a juz prawie rok jest na rynku.

Ceny na stronie Lenovo są wyjęte z kosmosu. Sprawdzaj ceny u dystrybutorów, a nie to co pisze u siebie producent.

mimo wszystko, windows potrzebuje dodatkowej ochrony antywirusowej a ryzyko przeniesienia jakiegos syfa z pendrive na dysk jest wysokie. to ciagla walka z wiatrakami, windows placi za swoja popularnosc:)

To się nigdy nie wydarzyło. Naprawdę, stawiasz NOD-a i jesteś bezpieczny.

czornyj
06-02-2013, 11:33
Jeśli o mnie chodzi, to doskonale rozumiem ludzi inwestujących w Apple i równie doskonale rozumiem ludzi, którzy trzymają się od nich z daleka. Czasy absolutnej supremacji Maca skończyły się z 10 lat temu, natomiast dalej jest to sprzęt posiadający pewne arcymiłe cechy ułatwiające życie. Do budowania przed klientami dyskretnej aury sukcesu i profesjonalizmu nadają się mimo wszystko najlepiej, wszystko działa po wyjęciu z pudła i podpięciu, a higieną i BHP nie trzeba się przejmować. W lapkach ergonomia jest genialna - nawet głupia ładowarka to małe arcydzieło wzornictwa przemysłowego, jest gładzik-nad-gładzikami z obsługą multigestów, a Retina daje radę, oj daje!

Apple ma jednak coraz bardziej w d... użytkowników profesjonalnych i to niestety da się odczuć. W nowszych wersjach systemów ciągle coś przestaje działać, ze starszym oprogramowaniem jest katastrofa, ze sterownikami - wiecznie pyta. Dla odmiany nowsze oprogramowanie działające z nowymi systemami nie chce ablać na starszych maćkach, czasem można dostać qrwii. Ostatnio w OSX wprowadzono radośnie idiotoodporny system zarządzania profilami ICC, przez który nie byłem w stanie poprawnie drukować z LR, z PS zniknęła przez to wygodna funkcja pozwalająca drukować wzorce do tworzenia profili drukarek+papierów.
Apple wykonuje swoje genialne posunięcia bez konsultacji z developerami - po prostu stawia ich przed faktami dokonanymi i muszą się dostosować, a użytkonicy przez czas potrzebny na adaptację są w ciemnej d... - np. 64-o bitowy PS był przez to opóźniony o jedną wersję w stosunku do Windows. Jeśli w Windowsie coś nie sztymuje, to zwykle można po kilku godzinach druciarstwa coś wykombinować - w Apple jak coś nie działa, to zwykle game over. Użytkownicy "big ironów" są wściekli, bo ostatni update polegał tylko na symbolicznej wymianie procków.

Rozwiązań idealnych i jedynie słusznych po prostu nie ma, zawsze trzeba decydować się na jakiś kompromis.

Kolekcjoner
06-02-2013, 16:01

Ciekawe bo ja używam obecnie trzech kompów do netu i na żadnym nie mam problemów. Antywir i po sprawie. Nie pamiętam kiedy miałem jakiś problem ;).

BTW: tu się podpisuję rękami i nogami pod tym co napisał Marcin. Nie ma jedynie słusznych rozwiązań jest jedynie kwestia dostosowania ich do własnych potrzeb, przyzwyczajeń etc.

banan82
06-02-2013, 16:09
Ciekawe bo ja używam obecnie trzech kompów do netu i na żadnym nie mam problemów. Antywir i po sprawie. Nie pamiętam kiedy miałem jakiś problem ;).

BTW: tu się podpisuję rękami i nogami pod tym co napisał Marcin. Nie ma jedynie słusznych rozwiązań jest jedynie kwestia dostosowania ich do własnych potrzeb, przyzwyczajeń etc.

to prawda, niestety fakt jest faktem ze tego antywira potrzeba zeby system funkcjonowal, wg mnie to spory minus, no ale co tam :) Cena popularnosci, dzieki temu systemy ktore sa mniej popularne nie maja takich problemow.

strideer
06-02-2013, 16:41
to prawda, niestety fakt jest faktem ze tego antywira potrzeba zeby system funkcjonowal, wg mnie to spory minus, no ale co tam :) Cena popularnosci, dzieki temu systemy ktore sa mniej popularne nie maja takich problemow.

Jak podliczyć koszt 10-letniej subskrypcji takiego NOD-a lub innego programu i doliczyć do ceny całego systemu pecetowego, to ciągle jest mniej od porównywalnego systemu makowego :-) Zresztą taki argument jest bezpodstawny, Photoshopa też trzeba zainstalować, żeby móc coś zrobić ze zdjęciami na komputerze i to przecież nie jest problem.

banan82
06-02-2013, 16:53
Jak podliczyć koszt 10-letniej subskrypcji takiego NOD-a lub innego programu i doliczyć do ceny całego systemu pecetowego, to ciągle jest mniej od porównywalnego systemu makowego :-) Zresztą taki argument jest bezpodstawny, Photoshopa też trzeba zainstalować, żeby móc coś zrobić ze zdjęciami na komputerze i to przecież nie jest problem.

zaczyna sie robic dyskusja w stylu pierwsza byla kura czy jajko:)
jako podsumowanie mozemy stwierdzic chyba ze na kazdej platformie (PC czy Mac) fotograf moze znalezc dla siebie interesujace laptopy, jakie, to juz zalezy od portfela i tego czego oczekujemy od workflow'u.

wydaje mi sie ze przedstawilismy juz mase argumentow za i przeciw dla obu systemow:)

crazy
06-02-2013, 17:16
Dla mnie kolejnym minusem produktow apla jest rok gwarancji tylko.

banan82
06-02-2013, 17:19
to jest troche lipa, dokupujac apple care masz cale 3 lata gwarancji. serwisy gwarancyjne sa jedne z najlepszych wsrod producentow sprzetu komputerowego.

crazy
06-02-2013, 17:35
Ale ja nie chce nic ekstra doplacac do juz drogiego sprzetu

Kolekcjoner
06-02-2013, 17:39
wydaje mi sie ze przedstawilismy juz mase argumentow za i przeciw dla obu systemow:)

Ja jestem tego nawet pewien 8-). Może w związku z tym zakończmy tego flejma ;)

banan82
06-02-2013, 17:42
crazy - placisz wiecej za drogie materialy, obudowe w calosci z aluminium, stylistyke, lepszy ekran itp itd.

moze iZabawki sa troche drogie, ale macbooki sa w porownywalnych cenach do mocniejszych laptopow Sony, Dell, HP czy Lenovo. argument wysokiej ceny nie jest do konca mocnym argumentem w tej kwestii.

crazy
06-02-2013, 17:44
Niech Ci bedzie z fanatykiem nie ma co dyskutowac :-)

strideer
06-02-2013, 18:24
Widzę, że dyskusja znowu odchodzi od argumentów rzeczowych w kierunku “apple kosztuje porównywalnie co mocniejszy sony, dell, lenovo, ale ma lepszy ekran”. Zatem policzmy. Za przykład wezmę - a co! - własnego ThinkPada T530. Gdybym kupił go za 6600 zł (cena ze strony jednego z droższych sprzedawców tych komputerów w PL, ja sam zapłaciłem mniej), otrzymam następującą konfigurację:

- ekran Full HD 1920x1080 pikseli, matowy, z wysokiej jakości panelem TN z podświetleniem RGB LED (zalety już opisałem: gamut Adobe RGB, duże kąty widzenia, etc); ekran nominalnie nie jest skalibrowany, ale zrobienie profilu nie jest problemem; co istotne system ten utrzymuje krzywe kalibracyjne po uśpieniu, hibernacji, przełączaniu między kartami graficznymi, etc - nie ma więc problemu jaki może pojawić się na innych pecetowych laptopach, gdzie w takich sytuacjach może być konieczne ponowne ładowanie krzywych dodatkowym programem

- procesor czterordzeniowy i7-3720QM o nominalnej częstotliwości 2,6 GHz

- 8 GB pamięci RAM

- dysk talerzowy 500 GB

- nagrywarkę DVD, którą w razie potrzeby można zastąpić opcjonalną kieszenią na drugi dysk twardy

- kartę graficzną Intel HD4000 + Nvidia NVS5400 z własną pamięcią 1GB, działającą w bardzo sprytnym systemie Optimus, automatycznie przełączającym na kartę dodatkową, kiedy potrzebna jest dodatkowa wydajność

- 9-cio ogniwową baterię, która spokojnie zapewnia 6-7 godzin pracy i którą można zamienić na inną baterię, kiedy jest to potrzebne

- czytnik MS/SD, Bluetooth, Wifi, gigabitowy Ethernet, gniazdo stacji dokującej, wyjście VGA i DisplayPort, złącza USB 3.0, ESATA, możliwość dołożenia modemu 3G dla bezprzewodowego internetu wszędzie, etc

- chip szyfrujący dane, identyfikację na podstawie linii papilarnych, zabezpieczenia przeciwkradzieżowe i całą tę resztę biznesowej programowej infrastruktury Lenovo, z której korzystać nie trzeba, ale miło że jest

- 3 lata gwarancji bez żadnych dopłat.

Cała konfiguracja jest wystarczająco wydajna żeby zastąpić komputer stacjonarny do pracy w PS, LR, do oglądania multimediów i do grania (testowane Diablo 3 i Dishonored, nie mam niestety zajawki na najnowsze dopieszczone graficznie FPP-y, żeby powiedzieć jak one tu działają).

Teraz zabieramy kwotę 6600 zł do sklepu Apple. Co możemy za to kupić? Na stronie polskiego Apple najtańsza retina to wydatek 10199 zł (czyli “jedynie” 40% więcej od opisanego T530), za co otrzymamy ekran o podwyższonej gęstości pikseli typu IPS z gamutem sRGB, procesor czterordzeniowy i7 o prędkości 2,3 GHz, 8 GB RAM-u, 256 GB pamięci flash, bez wbudowanego napędu DVD, grafikę Intel HD 4000 z Nvidią GT650M i prawdopodobnie również Optimusem, czytnik kart SD, baterię zapewniającą do 7 godzin pracy i zaledwie rok gwarancji. Patrzymy więc niżej. Za 7000 zł bez złotówki jest 13-calowy MBP z ekranem o normalnej rozdzielczości sRGB (czyli bez retiny), procesorem dwurdzeniowym 2,9 GHz, 8 GB RAM-u, dyskiem talerzowym 750 GB, grafiką Intel+Nvidia i resztą konfiguracji zbliżoną do retiny.

Mogę jeszcze przytoczyć jak się ma najdroższy ThinkPad W530 do MBP 15 z retiną za 15 tysięcy złotych oba, ale może już tego oszczędzę - krótko powiem, że sprzętowo ten Lenovo jest o margines lepszy chyba na każdym polu.

Zatem ponawiam pytanie: w jaki sposób Apple na poziomie ceny i rzeczywistej funkcjonalności jest lepszy od pecetów? Dyskutować o wyglądzie komputera i systemie operacyjnym nie ma sensu, bo to jest poziom indywidualnych preferencji, nie całkiem porównywalnych.

banan82
06-02-2013, 20:30
strideer - dzieki za porownanie, niestety nie wziales rownych sobie konfiguracji.

To sa rozwazania czysto teoretycznie, z ciekawosci, z dociekłosci:). Ponizej wklejam dwa screenshoty z Apple store i Lenovo store, oba w UK. Ceny od dystrybutorow moga sie oczywiscie roznic. Apple u dystrybutora wiele z ceny nie spusci, u Lenovo mozliwe ze troszke wiecej zaoszczedzic mozna.

Porownajcie sobie wyniki konfiguracji w obu przypadkach zblizonej do siebie na ile sie dalo, thinkpad nie oferuje dysku 512GB Ssd niestety.

Mysle ze wyniki sa zaskakujaco podobne, ujmujac dysk thinkpadowi, powiedzialby ze identyczne.

Retina nie posiada napedu optycznego, co moze byc minusem dla tych ktorzy go potrzebuja.

Zewnetrzny naped kosztuje okolo 60 funtow applowski, a innej formy okolo 30 funtow.

Prosze mnie nie brac za trola:), chcialem po prostu troche obalic mit ze "tylko" macbooki sa piekielnie drogie. Oceńcie sami:)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/5176/thinkpad.jpg)

źródło (http://img69.imageshack.us/img69/4636/retina.jpg)

strideer
06-02-2013, 20:38
strideer - super porownanie :)

To sa rozwazania czysto teoretycznie, z ciekawosci, z dociekłosci:). Ponizej wklejam dwa screenshoty z Apple store i Lenovo store, oba w UK. Ceny od dystrybutorow moga sie oczywiscie roznic. Apple u dystrybutora wiele z ceny nie spusci, u Lenovo mozliwe ze troszke wiecej zaoszczedzic mozna.

Porownajcie sobie wyniki konfiguracji w obu przypadkach zblizonej do siebie na ile sie dalo, thinkpad nie oferuje dysku 512GB Ssd niestety. Mysle ze wyniki sa zaskakujaco podobne, ujmujac dysk thinkpadowi, powiedzialby ze identyczne. Retina nie posiada napedu optycznego, co moze byc minusem dla tych ktorzy go potrzebuja. Zewnetrzny naped kosztuje okolo 60 funtow applowski, a innej formy okolo 30 funtow.

Nie wiem, dlaczego w tej dyskusji tak bardzo uczepiłeś się serii ThinkPad W530. Te komputery są przenośnymi stacjami graficznymi, nie mającymi swoich funkcjonalnych odpowiedników w ofercie mobilnej Apple, które charakteryzują się kilkoma zasadniczymi różnicami względem serii ThinkPad T530, z których dwie najważniejsze to obecność podbijającej sporo cenę profesjonalnej karty graficznej z rodziny Nvidia Quadro z 2 GB pamięci (czyli wspierającej różne zaawansowane aplikacje projektowe) oraz możliwość zainstalowania do 32 GB pamięci RAM (tej opcji chyba nie ma żaden inny laptop jakiejkolwiek firmy - ale nie piszę tego z przekonaniem, bo nie znam oczywiście każdego komputera przenośnego każdego producenta). Dodatkowo w W530 może się znaleźć wbudowany kolorymetr do automatycznej kalibracji ekranu - tego Apple również nie ma. Odpowiednikiem funkcjonalnym MBP 15 z retiną czy bez jest ThinkPad T530 z ekranem Full HD i w tej grupie jest sens porównywać ceny komputerów i to z czego są zbudowane.

banan82
06-02-2013, 20:44
Mysle ze jest to godny konkurent do porównania. Jak na thinkpada przystalo ma niesamowite mozliwosci rozbudowy, dwa dyski, a nawet 3 jak sie zrezygnuje z CD romu mozna do niego wlozyc, 32GB to tez niezly wynik, ktorego nie ma nigdzie.

Zestawilem te dwa komputery zeby zobrazowac ze cenowo laptopy z najwyzszej polki ktore beda sie nadawaly do fotografii, praktycznie sie nie roznia :)

szuwary
06-02-2013, 20:47
Bajka o konieczności instalowania setek czy tysięcy programów antywirusowych, jak ktoś tu wcześniej napisał, żeby bezpiecznie pracować to kolejny nadmuchany mit.
Wystarczy postawić NOD-a i sprawa jest z głowy.

No właśnie, czyli jednak polecasz mieć AV na Windows, prawda?
Nikt nie proponował tysiąca jednocześnie, a już na pewno nie ja.
Między tysiące a 0 jest jeszcze 1 ;)

strideer
06-02-2013, 20:48
Mysle ze jest to godny konkurent do porównania. Jak na thinkpada przystalo ma niesamowite mozliwosci rozbudowy, dwa dyski, a nawet 3 jak sie zrezygnuje z CD romu mozna do niego wlozyc, 32GB to tez niezly wynik, ktorego nie ma nigdzie.

Zestawilem te dwa komputery zeby zobrazowac ze cenowo laptopy z najwyzszej polki ktore beda sie nadawaly do fotografii, praktycznie sie nie roznia :)

Włożysz dwa dyski, jeśli chodzi o ścisłość. Cenowo różnica jest: po pierwsze ten W530 jest jednak tańszy, po drugie ma 3 lata gwarancji, za co w Apple dodatkowo płacisz (czyli jest jeszcze tańszy), po trzecie ma wbudowany kolorymetr (czyli jest nawet jeszcze bardziej tani), a do tego ma większe opcje rozbudowy. Czyli podsumowując - jest tańszy, wydajniejszy (choćby ze względu na profesjonalną grafikę), z większym gamutem i bardziej konfigurowalny. No dobra, można porównywać, rozdanie wygrywa Lenovo.

qwert
06-02-2013, 23:20
rozdanie wygrywa Lenovo.

... które wygląda jak laptop za 2000 zł. Pozdrawiam

1.5 roku temu też byłem takim hejterem apple ;) postawiłem vabank na MBP, dzisiaj ilość urządzeń z logiem jabłka jest ogromna u mmie w domu.

strideer
06-02-2013, 23:27

1.5 roku temu też byłem takim hejterem apple ;) postawiłem vabank na MBP, dzisiaj ilość urządzeń z logiem jabłka jest ogromna u mmie w domu.

Był taki fajny artykuł o tym, jak przez 20 lat IBM, a później Lenovo, stworzyło markę ThinkPad i dlaczego tak. Pouczająca lektura. Na szczęście nie wszyscy mają problem z klasycznym wyglądem tych komputerów i nie muszą budować ego otaczając się jabłkiem w domu :-)

foggy_lad
07-02-2013, 00:04

Dla mnie osobiscie thinkpady sa najlepiej wygladajacymi lapkami, a zwlaszcza seria x i co z tego wynika? Moim zdaniem mac userzy kieruja sie bardziej wygladem niz funkcjonalnoscia (nie wszyscy, zeby byla jasnosc). Ostatnio czytalem bodajze na fotoblogii test nowego mini, do ktorego redaktor wlozyl ssd samsunga a nie innej firmy bo jest... ladny (nie musze chyba dodawac, ze chodzi o dysk wewnetrzny!) :)
o tutaj: Mac mini 2012 kontra 2011 w studiu fotografa [test] Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2013/01/16/mac-mini-2012-kontra-2011-w-studiu-fotografa-test/wstep/top)

crazy
07-02-2013, 00:51

Jakby to było na prawde istotne :D

banan82
07-02-2013, 10:37
Thinkpady maja swoj urok. zawsze uzywalem thinkpady, macbook to byl dla mnie oczywisty upgrade, bo nie widzialem innego laptopa fajniejszego od thinkpada ktory moglby byc godnym nastepca.

Apple maja swoj wyglad, nie wszystkim on pasuje. Jest czesc ludzi ktorym chodzi tylko o wyglad. Wiekszosci jednak chodzi o wygode uzytkowania, o ten caly ekostystem i to ze osx nie ma windowsowych problemow. Oczywiscie od czasu do czasu jakas aplikacja zawisnie ale nigdy tak zeby caly system padl. Dla przykladu, gdy w windowsie zawiesi sie windows explorer to caly system wisi. Na OSX, gdy finder "zbyt dlugo mysli" mozna go zamknac i otworzyc ponownie.

czornyj
07-02-2013, 11:09
Dyskutować o wyglądzie komputera i systemie operacyjnym nie ma sensu, bo to jest poziom indywidualnych preferencji, nie całkiem porównywalnych.

Tu jest mz. zasadniczy błąd w rozumowaniu przeciwników Apple, sprowadzanie wszystkiego do parametrów. Macbook to po prostu b. wygodny, ergonomiczny, zwarty i lekki komputer przenośny, o formie ściśle podporządkowanej funkcji. Obudowa się nie niszczy i nie brudzi, komputer z uśpienia budzi się praktycznie w momencie otwarcia klapy, jest bezgłośny, ma gałdzik-nad-gładzikami i niezwykle wygodną klawiaturę. Ja np. w przypadku Macbooków płacę za wzornictwo, wzornictwo i jeszcze raz wzornictwo, bo ono daje w tym przypadku praktyczny wzrost komfortu pracy (oraz +10 punktów do lansu), a nie pół gigaherca/gigabajta w prawo czy w lewo.

Nie każdy potrzebuje takiego kompa, ktoś może zamiast wygody bardziej potrzebować wydajności i uniwersalności, natomiast nie należy na Macbooka patrzeć wyłącznie przez pryzmat parametrów technicznych. A co do samych parametrów, to jednak mając do wyboru W-LED Retinę IPS vs B G+R LED TN w ciemno biorę Retinę. Niezależnie od preferencji - za IPS (i to nieretinowy) w laptopach PC trzeba słono dopłacić, SSD też dodatkowo kosztuje parę groszy.

strideer
07-02-2013, 11:32
Naprawdę lubię dyskusje o komputerach z użytkownikami Apple. Po niekiedy nawet rzeczowej wymianie racji, kiedy zaczyna brakować rzeczywistych argumentów, użytkownik Apple odwołuje się do emocji i do tego, że maki są po prostu fajniejsze :-) Sam nie neguję tej "fajności" po stronie Apple, estetycznie to jest naprawdę przyjemny sprzęt, niemniej jeśli starannie podliczyć to jest zawsze droższy od porównywalnego peceta. Mi samemu stylistyka i "kod" zaszyty w ThinkPadach bardzo odpowiada, ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać o wyższości tych komputerów nad innymi na takim polu emocjonalnym - bo na polu faktycznych zalet sprzętu pokazałem jasno, że za te same pieniądze lepiej wychodzi wziąć coś od konkurencji Apple, czy to będzie Lenovo, czy inny producent. Argumenty dotyczące mniejszej odporności Windows na działania użytkownika, antywirusy i tak dalej pominę. Ja rzadko miałem takie problemy w czasach Windows XP, a po przesiadce na Windows 7 na obu komputerach, na których pracuję, nie mam żadnych zwisów, awarii i innych przyjemności, tak często wymienianych i podkreślanych przez makowców. Da się? Da.

--- Kolejny post ---

Tu jest mz. zasadniczy błąd w rozumowaniu przeciwników Apple, sprowadzanie wszystkiego do parametrów. Macbook to po prostu b. wygodny, ergonomiczny, zwarty i lekki komputer przenośny, o formie ściśle podporządkowanej funkcji. Obudowa się nie niszczy i nie brudzi, komputer z uśpienia budzi się praktycznie w momencie otwarcia klapy, jest bezgłośny, ma gałdzik-nad-gładzikami i niezwykle wygodną klawiaturę. Ja np. w przypadku Macbooków płacę za wzornictwo, wzornictwo i jeszcze raz wzornictwo, bo ono daje w tym przypadku praktyczny wzrost komfortu pracy (oraz +10 punktów do lansu), a nie pół gigaherca/gigabajta w prawo czy w lewo.

Marcinie, przecież ja nie jestem przeciwnikiem Apple'a jako firmy dostarczającej dobry sprzęt i nie chcę być ustawiany na takiej pozycji. Zgadzam się ze wszystkim co mówisz - przede wszystkim ze stwierdzeniem, że jest to forma podporządkowana funkcji. To jest naprawdę wyjątkowe w branży podejście do tematu, niemniej należy pamiętać o wszystkich ułomnościach tej platformy, które zresztą sam wymieniłeś. Dyskutuję natomiast z postawą widoczną u wielu użytkowników tych komputerów, że są najlepsze na świecie, a cena nie ma znaczenia, bo ego rośnie razem z rachunkiem - jak to często wygląda - co powoduje powstawanie i narastanie wielu mitów, jak choćby te, które tutaj obaliliśmy o rzekomej wyższości platformy Mac w rozwiązaniach graficznych. Takie moje dziennikarskie przyzwyczajenie, żeby prostować powtarzane bzdury.

banan82
07-02-2013, 11:43
komputery apple moze nie sa najlepsze na swiecie, ale na pewno wygladaja najladniej na swiecie wsrod calej reszty plastikowych laptopow:)

Zwazywszy na ten fakt, uzytkownicy apple moga miec przeswiadczenie ze maja najlepsze komputery na swiecie, gdyz w obecnych czasach, wyglad wielu rzeczy liczy sie najbardziej (nie zawsze pod piekna maska jest tak pieknie).

co do mitu ze sa to przeplacone komputery, mysle ze w zestawieniu ktore pokazalem pare postow wczsniej widac wyraznie ze roznica w cenach nie jest taka wielka, majac ekran IPS, 16GB ramu oraz dysk SSD.

strideer
07-02-2013, 11:47
co do mitu ze sa to przeplacone komputery, mysle ze w zestawieniu ktore pokazalem pare postow wczsniej widac wyraznie ze roznica w cenach nie jest taka wielka, majac ekran IPS, 16GB ramu oraz dysk SSD.

W porównaniu do profesjonalnej karty graficznej, wbudowanego kolorymetru i znacznie większych możliwości rozbudowy oraz o 2 lata dłużej gwarancji po drugiej stronie - na pewno nie ;-)

czornyj
07-02-2013, 11:55
Marcinie, przecież ja nie jestem przeciwnikiem Apple'a jako firmy dostarczającej dobry sprzęt i nie chcę być ustawiany na takiej pozycji. Zgadzam się ze wszystkim co mówisz - przede wszystkim ze stwierdzeniem, że jest to forma podporządkowana funkcji. To jest naprawdę wyjątkowe w branży podejście do tematu, niemniej należy pamiętać o wszystkich ułomnościach tej platformy, które zresztą sam wymieniłeś. Dyskutuję natomiast z postawą widoczną u wielu użytkowników tych komputerów, że są najlepsze na świecie, a cena nie ma znaczenia, bo ego rośnie razem z rachunkiem - jak to często wygląda - co powoduje powstawanie i narastanie wielu mitów, jak choćby te, które tutaj obaliliśmy o rzekomej wyższości platformy Mac w rozwiązaniach graficznych. Takie moje dziennikarskie przyzwyczajenie, żeby prostować powtarzane bzdury.
Absolutnie się zgodzę, że Apple obrosło mitologią mającą swe źródła w realiach sprzed >10 lat, ale też*nie jest do końca tak, że za niższą*cenę można kupić dokładny, funkcjonalny odpowiednik Macbooka, stąd pozwoliłem sobie nieco polemizować z Twoim wywodem, gdzie mimo wszystko trochę porównujesz jabłka z pomarańczami ;)

Różnica w cenie jest, mz. jest ona uzasadniona wartością dodaną w postaci lepiej dopracowanych niuansów, które sumarycznie dają wygodny komputer przenośny. Tylko zamiast parametrów warto pogadać o samoczyszczącej nanopowłoce obudowy, magnetycznej wtyczce ładowarki, niezrównanym gładziku, sprytnie rozwiązanej wentylacji, integralności - która może być poczytywana za wadę, a w kontekście przenośnego sprzętu odbieram ją jako zaletę, wysmakowanym designie i takich tam nieistotnych duperelach.

strideer
07-02-2013, 12:17
Różnica w cenie jest, mz. jest ona uzasadniona wartością dodaną w postaci lepiej dopracowanych niuansów, które sumarycznie dają wygodny komputer przenośny. Tylko zamiast parametrów warto pogadać o samoczyszczącej nanopowłoce obudowy, magnetycznej wtyczce ładowarki, niezrównanym gładziku, sprytnie rozwiązanej wentylacji, integralności - która może być poczytywana za wadę, a w kontekście przenośnego sprzętu odbieram ją jako zaletę, wysmakowanym designie i takich tam nieistotnych duperelach.

Bo ThinkPady to są laptopy przede wszystkim o biznesowym charakterze, które mają co najmniej tyle samo - jeśli nie więcej - różnych niuansów w tym kierunku. Na przykład: dostępność różnych wariantów stacji bazowych, system powietrznej poduszki (czyli wbudowany akcelerometr, na podstawie którego komputer może zatrzymać pracę dysków w sytuacji kiedy laptop np. spada ze stołu na ziemię), systemy zabezpieczeń i szyfrowania, metalowe zawiasy ekranu (dzięki którym nie trzeba się bać podnosić komputer za monitor, a nie za podstawę), lampka oświetlająca klawiaturę (dostępna w czasach, kiedy Apple nie wiedziało co to klawiatura wysepkowa, nie wspominając już nawet o jej podświetleniu) i tak dalej. To są fajne użytkowe cechy po jednej i drugiej stronie, które wprawdzie są obecne, ale nie mają aż tak wielkiego wpływu na kwestię który laptop jest lepszy dla fotografa.

--- Kolejny post ---

Absolutnie się zgodzę, że Apple obrosło mitologią mającą swe źródła w realiach sprzed >10 lat, ale też*nie jest do końca tak, że za niższą*cenę można kupić dokładny, funkcjonalny odpowiednik Macbooka, stąd pozwoliłem sobie nieco polemizować z Twoim wywodem, gdzie mimo wszystko trochę porównujesz jabłka z pomarańczami ;)

To musimy dogadać się czym jest funkcjonalność, aby prowadzić taką dyskusję. Dla mnie w kontekście komputera dla fotografa funkcjonalność jest możliwością sprawnego obrobienia zdjęcia. Czyli, przekładając to na sprzęt, chodzi o dobry ekran, dobry procesor i pamięć RAM. Zgoda na to, że jeden i drugi system zapewnia to z niemal identyczną wydajnością (w sensie angielskiego słowa performance), a wybieramy między szerokogamutowym ekranem TN a normalnogamutowym IPS-em - oba o wysokiej gęstości pikseli. Kiedy przechodzimy do portfela, rachunek za system o podobnej wydajności w Apple płaci się więcej - to jest raczej bezsporne. Ile więcej, czy to więcej ma znaczenie dla danej osoby - to jest oczywiście sprawa indywidualna, ale obiektywnie jest tak, że więcej. Jak jeszcze weźmiemy pod uwagę kwestię taką jak gwarancja, to już w ogóle robi się ciekawie. Może jest to porównywanie jabłek do pomarańczy, no ale jakieś porównanie jest tu jednak niezbędne, żeby dojść do jakiegoś wniosku, każdy dla siebie.

crazy
07-02-2013, 12:31
Oczywiscie od czasu do czasu jakas aplikacja zawisnie ale nigdy tak zeby caly system padl. Dla przykladu, gdy w windowsie zawiesi sie windows explorer to caly system wisi. Na OSX, gdy finder "zbyt dlugo mysli" mozna go zamknac i otworzyc ponownie.

Proszę Cię tak się rodzą pomówienia, w Windowsie można to samo zrobić bez kłopotu :D Jak się nie wie lub nie potrafi to sorki :D

Kolekcjoner
07-02-2013, 14:23
Oczywiscie od czasu do czasu jakas aplikacja zawisnie ale nigdy tak zeby caly system padl.
Ale to chyba w jakiś przedpotopowych systemach? Nawet w starych XP-kach było to coś zupełnie wyjątkowego jak jeden program wieszał cały system. Mam wrażenie że Twoja wiedza o windowsach to się skończyła gdzieś na 98-kach ;).

Marcinie - nowoczesne lapki z uśpienia budzą się praktycznie natychmiast. To już nie to co było nawet kilka lat temu, także to nie jest jakaś wyjątkowa cecha jabłka 8-).

banan82
07-02-2013, 14:43
Ale to chyba w jakiś przedpotopowych systemach? Nawet w starych XP-kach było to coś zupełnie wyjątkowego jak jeden program wieszał cały system. Mam wrażenie że Twoja wiedza o windowsach to się skończyła gdzieś na 98-kach ;).

Marcinie - nowoczesne lapki z uśpienia budzą się praktycznie natychmiast. To już nie to co było nawet kilka lat temu, także to nie jest jakaś wyjątkowa cecha jabłka 8-).

tu cie zaskocze, to sie stalo na mojej stacji roboczej Dell T7400 z windowsem 7 na pokladzie na ktorej pracuje. chcialem cos wrzucic na dysk sieciowy i tak zawisl ze zostala mi tylko tapeta:)

kashiash
07-02-2013, 23:28
mam Thinkpada, który robi za zapasowy komp do zdjęć, mam Macbooka. którego kupiłem, jak musiałem popełnic jakis program na ipad'a. Thinkpad bije na głowe macbooka, wydajnością, wygodą pracy ... jest dla mnie zdecydowanie lepszym narzędziem do wykonywania mojej pracy (czyli programowania). Nie potrafie podać konkretnych powodów ... ale zdjęcia wole obrabiac na mackbooku i już ... bluzgam na niego za brak gniazda na karty, za brak USB3, eSata, porządnej stacji dokującej ... a zdjęcia mielą sie na Macbooku i chyba tak zostanie

C80
10-02-2013, 02:49
No to pora na mnie. Kupiłem Lenovo X230 12,5 cala z procesorem i5 i matrycą IPS. Głównym zadaniem jest szybka obróbka zdjęć na obcych stadionach wraz z wysyłką oraz pisanie tekstów i obsługa joomli.

Gdyby oceniać wyłącznie design, to Lenovo w tym wyścigu padło by tuż za startem. Pierwsze wrażenie jest takie, że to kawał grubo ciosanego prostokątnego klocka z lat 90tych. Jest gruby i nie specjalnie lekki. Na szczęście nie jestem onanistą sprzętowym, dla mnie ważne są osiągi, a nie wygląd. Gładzik w x230 jest gorszy niż w Samsungach, jest mniejszy i kliknięcie wymaga mocniejszego naciśnięcia.

Mój model z niewiadomych względów ma tylko podświetlenie klawiatury z pokrywy, klawiszy nie ma niestety podświetlanych. Sama klawiatura jest megawygodna, pisze się przyjemnie i na szczęście koło prawego ALT znajduje się tylko Printscreen. W Samsungu SF310 miałem obok ALTa klawisz menu kontekstowego i przy pisaniu w Wordzie ciągle mi się pojawiało owe menu. Aż wreszcie wkurzyłem się i przemapowałem.

W tym modelu znajduje się czytnik linii papilarnych i sprawdza się całkiem nieźle, nie wymaga przy logowaniu wpisywania hasła z klawiatury. Wystarczy przejechać palcem.

Odnośnie ekranu. X230 ma matową matrycę IPS o rozmiarze 12,5 cala. Nie ma żadnego problemu z oceną jakości zdjęć, tzn. ostrości, zaszumienia itp. Odnoszę tylko wrażenie, że zdjęcia mają bardzo delikatną dominantę zieleni i są trochę zbyt intensywne. To jednak można poprawić w ustawieniach. Co prawda kąty widzenia są dla mnie totalnie pomijalne bo na kompie pracuję sam i pracuję na wprost, ale i tak są rewelacyjne, wynoszą praktycznie prawie 180 stopni. Fakt, że jest to matryca matowa też mnie bardzo cieszy i z tego co widzę, to na razie sprawdza się.

Lap wyposażony jest w i5 z 4GB. Na takim procesorze PS CS5 spokojnie przy podstawowych obróbkach daje radę, odszumianie zdjęcia 18Mpx w Noiseware trwa może 3 sekundy.

Odnośnie baterii, nie wiem ile wytrzyma ale na bank powyżej 4-5 godzin pracy w PS.

I małe nawiązanie do odnośnie Win7 i zwiech. Trzeba się wykazać talentem, żeby go zawiesić. Pracuję w sumie na 4 komputerach z win7, z róznym softem, z serwerem NAS i czasami kopiowaniem zdjęć między kompami i nigdy nie miałem żadnego problemu z zawieszeniem się systemu. Raz czy dwa zdarzył się restart procesu explorer, ale poza mignięciem ekranu nic innego się nie stało, radio działało bez przerwy, Word nie stracił tekstu, PS też działał dalej bez strat wykonanej pracy.

I na koniec powiem czemu nie brałem żadnego Appla. Być może miejscami nie mam racji, ale:
- po pierwsze nie wziąłem bo ceny są wywalone w kosmos w porównaniu do sprzętów o takich samych lub podobnych parametrach. Przykład? Lenovo x230 z i5, IPS, grafiką intela HD400 i dyskiem 500GB kontra Macbook Pro (także Air) 13 cali z identycznymi bebechami bez Retiny. Różnica w cenie? 1500 zł (4100 kontra 5599). Z Retiną Mac kosztuje już 7899. 1600 zł za markę i wygląd? Dziękuję.

- po drugie nie będę płacił firmie, która celowo naciska na dystrybutorów żeby nie obniżali cen; powodów nie znam, może postawili znak między drogi=eksluzywny i nie chcą pokazywać że produkują sprzęt dla "motłochu",

- póki mam wybór między różnymi producentami ze względów ideologicznych nie będę wspierał firmy, która jest patentowym trollem; gdyby mogli to by opatentowali koło i żądali licencji od producentów aut za wszystko co jest okrągłe w aucie,

- nie wiem jak teraz jest z MacOS ale korzystam z programów, które mają wersje tylko na Win, nie chcę się bawić w emulatory czy inne sprawy, chcę tylko zainstalować i od razu działać, instalacja Win na Macu mija się z celem,

- nie chcę kupić ładnego i drogiego appla, bo jak go zarysuję to mi serce pęknie.

Kolekcjoner
10-02-2013, 12:52
- póki mam wybór między różnymi producentami ze względów ideologicznych nie będę wspierał firmy, która jest patentowym trollem; gdyby mogli to by opatentowali koło i żądali licencji od producentów aut za wszystko co jest okrągłe w aucie,

Słaby argument - microsoft jest chyba jeszcze gorszy pod tym względem. Canonowi też wiele nie brakuje. Takie korporacje tak działają chroniąc interesy własnego akcjonariatu a także zabezpieczając się na przyszłość. Prawo jest jakie jest i to wykorzystują.

strideer
10-02-2013, 13:18
Słaby argument - microsoft jest chyba jeszcze gorszy pod tym względem. Canonowi też wiele nie brakuje. Takie korporacje tak działają chroniąc interesy własnego akcjonariatu a także zabezpieczając się na przyszłość. Prawo jest jakie jest i to wykorzystują.

Pozostawiając kwestie korporacyjne na boku, podstawowa różnica polega na tym, że Microsoft czy Canon mają zdecydowanie więcej użytkowników niż wyznawców, natomiast Apple w ostatniej dekadzie z okładem świadomie było kreowane na coś w rodzaju kultu, gdzie "normalni" użytkownicy giną w grupie głośno skandujących wyznawców tej religii. Dlatego dyskutowanie na rzeczowym poziomie z miłośnikami jabłuszek bywa trudne, a wszelka odmienność w zdaniu jest od razu nazywana hejterstwem.

Bolek02
10-02-2013, 14:20
Powracając jednak do zapytania, to w tej sytuacji zastanowił bym się między 1 i 4, bo w 1 więcej pamięci a 4 ma lepszy procek. pamięci zawsze można dołożyć, a moc proca bezcenna. Karty graficzne i dyski identyczne.
Jeśli chodzi o system operacyjny, to wybrałbym Win7, bo 8 to raczej do ekranów dotykowych jednak bardziej pasuje ( mnie osobiście nie przypadła do gustu ).

Kolekcjoner
10-02-2013, 15:16
Powracając jednak do zapytania, to w tej sytuacji zastanowił bym się między 1 i 4, bo w 1 więcej pamięci a 4 ma lepszy procek. pamięci zawsze można dołożyć, a moc proca bezcenna. Karty graficzne i dyski identyczne.
Jeśli chodzi o system operacyjny, to wybrałbym Win7, bo 8 to raczej do ekranów dotykowych jednak bardziej pasuje ( mnie osobiście nie przypadła do gustu ).

W ósemce jesteś w stanie pracować jak w "7" - jest normalny pulpit ;). Natomiast kilka rzeczy jest tam fajnie zrobione. Nie brał bym tego jako kryterium przydatności sprzętu.

czornyj
10-02-2013, 16:51
To musimy dogadać się czym jest funkcjonalność, aby prowadzić taką dyskusję.

Dla mnie funkcjonalność komputera przenośnego to możliwość w miarę bezbolesnego przenoszenia i użytkowania go w terenie. W twoim przypadku kładziesz nacisk na użyteczność lapka używanego w charakterze kompa stacjonarnego, stąd cechy istotne z perspektywy mobilności są mniej istotne.

15-tka 1920x1080 to mimo wszystko nie ta gęstość co w przypadku Retiny, TN to mimo wszystko nie jest TN.

W rozważaniach nt. kwestii wydajności/ceny pomijasz kwestię utraty wartości - używane Apple utrzymują absurdalnie wysoką wartość, używane komputery przenośne innych producentów są praktycznie niezbywalne. Nieodwołalnie pojawia się*też pytanie o sens inwestowania w wydajny komputer przenośny w kontekście stosunku wydajności do ceny komputerów stacjonarnych.

Jak widzisz sam mocno spłycasz temat, dokonujesz uogólnień i dokonujesz porównania w mocno subiektywny sposób (co zresztą jest z definicji nieuniknione) ;)

Pozostawiając kwestie korporacyjne na boku, podstawowa różnica polega na tym, że Microsoft czy Canon mają zdecydowanie więcej użytkowników niż wyznawców, natomiast Apple w ostatniej dekadzie z okładem świadomie było kreowane na coś w rodzaju kultu, gdzie "normalni" użytkownicy giną w grupie głośno skandujących wyznawców tej religii. Dlatego dyskutowanie na rzeczowym poziomie z miłośnikami jabłuszek bywa trudne, a wszelka odmienność w zdaniu jest od razu nazywana hejterstwem.
Mz. każdy kij ma dwa końce, a podejmując dyskusję na płaszczyźnie ideologicznej sami - chcąc nie chcąc - zaczynamy brnąć w bzdurę. Szufladkując kult Apple niechcący tworzymy antykult, walcząc z czyimiś wierzeniami bezwiednie zajmujemy pozycję innowiercy. Nie ma ucieczki przed gębą,*jak tylko w inną gębę, a przed pupą wogóle nie ma ucieczki.

Juriko
10-02-2013, 17:01
Mz. każdy kij ma dwa końce, a podejmując dyskusję na płaszczyźnie ideologicznej sami - chcąc nie chcąc - zaczynamy brnąć w bzdurę. Szufladkując kult Apple niechcący tworzymy antykult, walcząc z czyimiś wierzeniami bezwiednie zajmujemy pozycję innowiercy. Nie ma ucieczki przed gębą,*jak tylko w inną gębę, a przed pupą wogóle nie ma ucieczki.

Muszę to sobie wydrukować. :)

strideer
10-02-2013, 17:41
Dla mnie funkcjonalność komputera przenośnego to możliwość w miarę bezbolesnego przenoszenia i użytkowania go w terenie. W twoim przypadku kładziesz nacisk na użyteczność lapka używanego w charakterze kompa stacjonarnego, stąd cechy istotne z perspektywy mobilności są mniej istotne.

W rozważaniach nt. kwestii wydajności/ceny pomijasz kwestię utraty wartości - używane Apple utrzymują absurdalnie wysoką wartość, używane komputery przenośne innych producentów są praktycznie niezbywalne. Nieodwołalnie pojawia się*też pytanie o sens inwestowania w wydajny komputer przenośny w kontekście stosunku wydajności do ceny komputerów stacjonarnych.

Nie do końca. Dla mnie komputer przenośny jest przedłużeniem stacji roboczej - czyli ma mi pozwalać zrobić mniej więcej to samo co duży piec, ale w każdym miejscu. Nie odpuszczam przy tym kwestii rozmiaru i wagi - w 17" laptopa bym nie poszedł, w laptopa ważącego więcej jak 2,8 kg bym nie poszedł, etc. Wydaje mi się, że dla sporej większości osób pytających się jaki laptop do zdjęć te wątki są bardzo istotne, ponieważ z dużym prawdopodobieństwem te osoby wybierają jedyny (a nie uzupełniający) komputer do pracy.

Co do ceny, to cóż - można traktować lapa jako inwestycję, a w tym przypadku wszystko co ma utarty sznyt luksusu jest oczywiście bardzo porządane jako nie tracące, a nie kiedy zyskujące na wartości (elki, lejki, etc.). Niemniej to nie jest moja perspektywa - na tej zasadzie wybieram sobie zabawki (czyt. aparat i obiektywy :-D), natomiast nie komputer do pracy. Mój poprzedni laptop służył mi praktycznie bezawaryjnie przez 6 lat i odszedł na emeryturę dlatego, że przestałem pracować z plikami 6-10 megapikselowymi, a zacząłem z 21 megapikselowymi i większymi jak dostaję do retuszu zdjęcia z dupek średnioformatowych czy innych D800. Ten ThinkPad, o którym mówię, jest sam z siebie o wiele wytrzymalszym urządzeniem od poprzedniego Fujitsu Siemensa, a flaki ma tak wypasione (ciągle przy poziomie ceny wyraźnie niższym od porównywalnego MBP z retiną lub nawet bez niej), że spokojnie wystarczy mi na kolejne 6 lat. W tym sensie jest to dla mnie sensowna inwestycja, a odsprzedawać go po prostu nie zamierzam, bo i po co. Zresztą sam zobacz, dzisiaj ciągle można kupić paroletnie poleasingowe T40, T60 i inne ThinkPady w świetnym stanie, które mogą posłużyć jeszcze długie lata, jeśli komuś wystarczy taka wydajność. A co się dzieje z używanymi MBP? W jakim bywają stanie? :-)

--- Kolejny post ---

Jeśli o to chodzi, to ja mam po prostu bekę i może już nie brnijmy dalej w ten wątek :-D

Bolek02
10-02-2013, 17:44
W ósemce jesteś w stanie pracować jak w "7" - jest normalny pulpit ;). Natomiast kilka rzeczy jest tam fajnie zrobione. Nie brał bym tego jako kryterium przydatności sprzętu.

To zależy co kto lubi - może wziąć 7 i dokupić 8 w promocji za 69zł - będzie miał oba tanim kosztem.

foggy_lad
10-02-2013, 20:44
To zależy co kto lubi - może wziąć 7 i dokupić 8 w promocji za 69zł - będzie miał oba tanim kosztem.
o ile się nie mylę to promocja się skończyłą 31 stycznia.

czornyj
10-02-2013, 23:38
Nie do końca (...)

O widzisz, Dominik - jak cię lekko docisnąłem, to sam zaczynasz się gęsto tłumaczyć ;) Powoli dochodzimy do wniosku, że wszystko jest relatywne i podlega skomplikowanym uwarunkowaniom, a wybór Apple-nie-Apple jednak nie jest taki zero-jedynkowy i prosty jakby się komu mogło naiwnie wydawać :mrgreen:

Nie mówię tego jako fanboj ani jako hejter czegokolwiektamsobiebądź. Mówię z perspektywy miłośnika chłodnego intelektu Czesława Miłosza, który mawiał, że największym wrogiem człowieka jest uogólnienie ;)

strideer
11-02-2013, 00:06
O widzisz, Dominik - jak cię lekko docisnąłem, to sam zaczynasz się gęsto tłumaczyć ;) Powoli dochodzimy do wniosku, że wszystko jest relatywne i podlega skomplikowanym uwarunkowaniom, a wybór Apple-nie-Apple jednak nie jest taki zero-jedynkowy i prosty jakby się komu mogło naiwnie wydawać :mrgreen:

Nie mówię tego jako fanboj ani jako hejter czegokolwiektamsobiebądź. Mówię z perspektywy miłośnika chłodnego intelektu Czesława Miłosza, który mawiał, że największym wrogiem człowieka jest uogólnienie ;)

Ależ Marcin, trudno formułować dłuższe wypowiedzi pisząc przed każdym zdaniem "moim zdaniem". Moja postawa w temacie jest raczej prosta: nie namawiam nikogo na T530 (niezależnie od tego, za jak dobry komputer uważam tę serię), a jedynie dyskutuję z myśleniem: jak do zdjęć to tylko Apple, Apple wcale nie jest taki drogi oraz na Windows się nie da :-) To, że akurat mówię o komputerze, który wybrałem dla siebie, tłumacząc dlaczego właśnie taki, wynika z prostej rzeczy - tak jest mi prościej. Pecety mają to do siebie, że trudniej przyswoić pełną ofertę każdego producenta (w odróżnieniu od Apple, gdzie jest pięć modeli na krzyż), ale na dobrą sprawę to też jest jakaś zaleta po tej stronie barykady, że można wybierać i wybierać :-)

banan82
11-02-2013, 14:51
czasami mozna o***ec od zbyt wielkiego wyboru :)

To sie dzieje chocby na Androidzie teraz, gdzie iOS jest bardziej "monotematyczny", ale to historia na inny watek :)

--- Kolejny post ---

Ależ Marcin, trudno formułować dłuższe wypowiedzi pisząc przed każdym zdaniem "moim zdaniem". Moja postawa w temacie jest raczej prosta: nie namawiam nikogo na T530 (niezależnie od tego, za jak dobry komputer uważam tę serię), a jedynie dyskutuję z myśleniem: jak do zdjęć to tylko Apple, Apple wcale nie jest taki drogi oraz na Windows się nie da :-) To, że akurat mówię o komputerze, który wybrałem dla siebie, tłumacząc dlaczego właśnie taki, wynika z prostej rzeczy - tak jest mi prościej. Pecety mają to do siebie, że trudniej przyswoić pełną ofertę każdego producenta (w odróżnieniu od Apple, gdzie jest pięć modeli na krzyż), ale na dobrą sprawę to też jest jakaś zaleta po tej stronie barykady, że można wybierać i wybierać :-)

czasami mozna o***ec od zbyt wielkiego wyboru :)

To sie dzieje chocby na Androidzie teraz, gdzie iOS jest bardziej "monotematyczny", ale to historia na inny watek :)

Nie zgodze sie z teza ze sprzet Apple jest za drogi w 100%.

Moje wczesniejsze porownanie mysle ze naprawde pokazuje ze oba laptopa ida leb w leb + apple ma pare nowszych technologii (np retina, swietne chlodzenie itp. W twojej specyfkacji nie bylo np mowy o dysku SSD a wbudowany kalibrator....i taka majac dobry ekran do zdjec pasuje miec cos w styli i1 Display Pro wiec...po problemie :)

kashiash
23-02-2013, 09:05
Moje wczesniejsze porownanie mysle ze naprawde pokazuje ze oba laptopa ida leb w leb + apple ma pare nowszych technologii (np retina, swietne chlodzenie itp. W twojej specyfkacji nie bylo np mowy o dysku SSD a wbudowany kalibrator....i taka majac dobry ekran do zdjec pasuje miec cos w styli i1 Display Pro wiec...po problemie :)

Chłodzenia w Apple nie będę komentował, jest ciche jak przegladasz www. Photoshop składający panoramę z kilkunastu rawow, potrafi zamienić macbooka w patelnie do skażenia jajek.

Druga sprawa, która mnie irytuje to brak stacji dokujacej. Jeśli używasz macbooka poza domem, to przy każdy podłączeniu jest problem zpodlaczaniem kabli: monitorować, zasilanie, dźwięk, Hubert usb, dysk zewnętrzny ....każde odłączenie laptopa to dość irytujący proces... Do tego te kable z boku .... Brr

U mnie MBP służy za stacjonarny, gdybym był zmuszony używać tylko jednego laptopa, na pewno nie byłby to MBP.

foggy_lad
23-02-2013, 15:41
przez chwilę myślałem, że Twój tekst przeszedł przez google translate z ichniejszego na polski ;) bez urazy :)

banan82
26-02-2013, 21:09
Chłodzenia w Apple nie będę komentował, jest ciche jak przegladasz www. Photoshop składający panoramę z kilkunastu rawow, potrafi zamienić macbooka w patelnie do skażenia jajek.

Druga sprawa, która mnie irytuje to brak stacji dokujacej. Jeśli używasz macbooka poza domem, to przy każdy podłączeniu jest problem zpodlaczaniem kabli: monitorować, zasilanie, dźwięk, Hubert usb, dysk zewnętrzny ....każde odłączenie laptopa to dość irytujący proces... Do tego te kable z boku .... Brr

U mnie MBP służy za stacjonarny, gdybym był zmuszony używać tylko jednego laptopa, na pewno nie byłby to MBP.

Niestety jest to troche irytujace ze Apple nigdy nie wypuscilo stacji dokujacej jak np w thinkpadach gdzie jeden klik i masz laptopa odpietego.

w macbooku jest conajmniej 5 kabli ciagle podpietych , ktore trzeba na zmiane wpinac i wypinac przy przenoszeniu kompa.

oczywiscie ze sa rozwiazania niezaleznych firm jesli chodzi o dokowanie, ale to zawsze taka proteza w porownaniu do Delli czy Thinkpadow.

ERR
27-02-2013, 19:23
Naprawdę lubię dyskusje o komputerach z użytkownikami Apple.

Strideer, dziękuję za rzeczowość i konkret Twoich wypowiedzi.

Mac jest piękny - fakt, prawdopodobnie wygodny w użytkowaniu ... i tyle. Co jednak gdy coś w nim nawali ? Czemu Apple nie chce zaproponować użytkownikowi przedłużonej gwarancji (2- letnia to już byłoby coś ! ) w ramach promocji swoich produktów na polskim rynku ? Mojego starego Lenovo N100 potrafię rozłożyć i złożyć w ciągu pół godziny, ratowałem go już po zalaniu, wymieniłem port DVI za 12 zł (serwis chciał za to 600zł), słowem - w razie wystąpienia trudności ze sprzętem poradzę sobie, problem hardwer'owy w zasadzie nie istnieje. Jeśli pojawi się jakiś software'owy problem do rozwiązania w Windows, również mnie to nie przerazi - wielość możliwości w zasadzie gwarantuje 100% gwarancję rozwiązania.

Chorowałem na Maca latami, nawet teraz czasem myśl o nim chodzi mi po głowie. Niedawno kupiłem ipoda nano 7gen - to takie moje łagodne wprowadzenie w świat Apple'a. I co ? Jakość dźwięku niedobra, mój stary iRiver 512MB jest o klasę lepszy ; akumulator wbudowany słabiutki - po 5 godzinach słuchania wymagał ładowania. Filozofii programu iTunes nie zdążyłem zrozumieć, poirytowany sprzedałem ipoda.

Wiem co powiecie, ale ja jestem prosty chłop, potrzebuję narzędzia, które będzie niezawodne, pozwoli wykonać poważną pracę i mnie nie zawiedzie w ważnym momencie, które może być trochę siermiężne, ale które nie będzie potrzebowało wzywania serwisu jak zepsuje się byle głupstwo, ot taki dysk na przykład.
Czornyj, emocjonalnie mi do Twoich wywodów blisko, ale przekonał mnie Strideer i Apple'a nie kupię : żadna z osób piszących o Apple'u nie użyła argumentu, który przekonałby mnie do wyższości systemu operacyjnego (a to dla mnie bardzo ważne), nikt nie napisał nic o trwałości elementów konstrukcyjnych Apple'a, o przygodach z serwisem (gdzie mozna apple'a naprawić po gwarancji, jakie są ceny ?) itp. Co naprawdę zyskujemy kupując Apple'a ?

Strideer, mam ogromną prośbę : ponieważ obecnie X530 poza zasięgiem dla mnie, a kupić nowy sprzęt muszę, co proponowałbyś jako alternatywę ? Najważniejszą dla mnie rzeczą w tej chwili jest jakość uzyskiwanego obrazu (możliwość bezproblemowego skalibrowania) ,wydajność nie jest tutaj tak ważna. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

gadget_zary
27-02-2013, 20:04
Strideer, dziękuję za rzeczowość i konkret Twoich wypowiedzi.

Mac jest piękny - fakt, prawdopodobnie wygodny w użytkowaniu ... i tyle. Co jednak gdy coś w nim nawali ? Czemu Apple nie chce zaproponować użytkownikowi przedłużonej gwarancji (2- letnia to już byłoby coś ! ) .

A apple care ?

strideer
27-02-2013, 23:06
Strideer, mam ogromną prośbę : ponieważ obecnie X530 poza zasięgiem dla mnie, a kupić nowy sprzęt muszę, co proponowałbyś jako alternatywę ? Najważniejszą dla mnie rzeczą w tej chwili jest jakość uzyskiwanego obrazu (możliwość bezproblemowego skalibrowania) ,wydajność nie jest tutaj tak ważna. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

O jakim budżecie mówisz?

ERR
28-02-2013, 12:37
Budżet do 2700zl

strideer
28-02-2013, 13:02
Budżet do 2700zl

W tej cenie będzie bardzo ciężko znaleźć komputer z dobrym ekranem, więc chyba należy się skupić na tym, żeby sprzęt był po prostu solidny. Jeśli lubisz ThinkPady to może poleasingowy T510 z procesorem i5? Na Allegro można takie znaleźć w kwocie o jakiej piszesz.

ERR
28-02-2013, 17:58
Jeśli lubisz ThinkPady to może poleasingowy T510 z procesorem i5

Lubię ThinkPady, ale raczej chciałbym obecnie nowy produkt z 2-letnią gwarancją. Jak pisałem, zależy mi głównie na przyzwoitym LCD z możliwością poprawnego skalibrowania EyeOne2. Sprzęt ma dawać możliwość przygotowania do wydruku kilkudziesięciu zdjęć z sesji, nie będzie na nim forsownej pracy.

Kolekcjoner
28-02-2013, 18:27
Obawiam się że w przedziale cenowym w którym operujesz są tylko komputery biurowe o właściwościach matryc powszechnie znanych ;). Ja z tego przedziału znam dość dobrze kilka Asusów - kompy bardzo dobre ale do grafiki bym ich nie polecał właśnie ze względu na ekran.

ERR
01-03-2013, 23:29
Obawiam się że w przedziale cenowym

Dziękuję Wam za pomoc. Jeśli rzeczywiście jest tak, że matrycy przyzwoitej do 2700zł nie znajdę, to chyba zrobię tak, że na najbliższy rok kupię coś naprawdę taniutkiego (np. Lenovo B570), zbiorę przez ten czas fundusze na coś porządnego. Obecnie wszystko przygotowuję na podpiętej starej Iiyamie Pro 510, musi wystarczyć.

anhelli
02-03-2013, 10:43
Również szukam laptopa do prac graficznych i początkowo zdecydowałem się na zakup MBP Retina.
Koszt jednak spory, więc zacząłem szukać sensownej alternatywy i znalazłem dwa modele z dobrymi parametrami i matrycami:
- HP EliteBook 8770w z matrycą DreamColor (IPS)
- Dell M6700 - konfig. z matrycą IPS

Przy konfiguracji z dobrą kartą graficzną i odp. wielkością RAMu, to koszty ich zakupu są porównywalne do w/w Apple'a.

ERR
03-03-2013, 02:29
Jeśli lubisz ThinkPady to może poleasingowy T510 z procesorem i5? Na Allegro można takie znaleźć w kwocie o jakiej piszesz.
Zdecydowałem się na T510 :-) z Allegro. Pozdrawiam Strideer, dzięki !

aciek_l
05-03-2013, 19:04
Mam do wydania około 3200 zł. i potrzebuje notebooka, który da sobie radę z plikami z 6D w LR i PS. celuję w i5 i 8GB Ram.
Rozmiar to 13 lub 14 cali. Matryca mile widziana matowa. Komputer musi być w miarę mobilny, ale sam w sobie nie musi dawać super obrazu bo po pierwsze to niemożliwe w tej cenie ;), a po drugie do obrabiania zdjęć będzie podpiety do Eizo S2031.
Kto ma jakieś sprawdzone /godne polecenia modele spełniające powyższe kryteria? Myślałem o Dellu - Vostro lub Inspiron, Lenovo, Asus... jestem otwarty na sugestie. :)

aciek_l
05-03-2013, 20:26
HP ProBook 4340s C5C99EA84 wydaje się na przykład ciekawy. Nie wiem tylko, jak z jego solidnością. Teraz mam Dell Vostro 3750 i na wykonanie w ogóle nie narzekam. Czy w ProBook-u poziom będzie podobny?

banan82
05-03-2013, 22:58
Mam do wydania około 3200 zł. i potrzebuje notebooka, który da sobie radę z plikami z 6D w LR i PS. celuję w i5 i 8GB Ram.
Rozmiar to 13 lub 14 cali. Matryca mile widziana matowa. Komputer musi być w miarę mobilny, ale sam w sobie nie musi dawać super obrazu bo po pierwsze to niemożliwe w tej cenie ;), a po drugie do obrabiania zdjęć będzie podpiety do Eizo S2031.
Kto ma jakieś sprawdzone /godne polecenia modele spełniające powyższe kryteria? Myślałem o Dellu - Vostro lub Inspiron, Lenovo, Asus... jestem otwarty na sugestie. :)

zobacz sobie na thinkpada t410/t420 - to sa ciagle mocne maszyny. Nie wiem czy kupisz nowego T430 za podana kwote ale poszukac mozna : )
Ekran swoja droga jest do d**y niestety, beznadziejny TN, ale jak masz zewnetrzny to nie ma problemu.

aciek_l
06-03-2013, 20:02
Poszperałem trochę i chyba faktycznie zdecyduję się na Thinkpada. W okolicach kwoty, którą mogę wydać spokojnie znajdę T420, a na T430 też są szanse. :) Jak tylko sprzedam aktualnego Della, to biorę ThinkPada! Dzięki! :)

strideer
09-03-2013, 17:01
Nawiązując do wcześniejszej dyskusji, przygotowałem opis właściwości wyświetlacza w ThinkPadzie T530 z ekranem Full HD. Chętnych zapraszam do wątku http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/test-wyswietlacz-w-thinkpadzie-t530-89445/#post1148834.

siudym
11-06-2013, 14:33
Mam pytanko odnoscie matryc w IBM/Lenovo Thinkpad T60 - dokladnie matryca ips flexview 1400x1050. Jestem ogolnie zadowolony, jednak zauwazylem, ze matryca ociepla barwy. Mam porownanie z kalibrowanymi lcd znajomych (profesjonalne lcd). Czy konieczna jest konkretna kalibracja, czy jest moze mozliwosc w jakis sposob lekko ochlodzic temperature barw w systemie? Te samo foto np. zrobione w sloneczny dzien z idealnie spasowanym WB na innych lcd sa ok, u mnie dopiero po ochlodzeniu wygladaja tak samo lub wrecz podobnie. Grafika ATI nieco grzebalem w opcjach, ale jakos specjalnie nie widze tam konkretnych ustawien.

Lapek stary, 2x 1.84ghz, winda xp pro... Do zabawy wystarcza, ale ocieplanie mnie nieco irytuje.

strideer
11-06-2013, 15:31
Mam pytanko odnoscie matryc w IBM/Lenovo Thinkpad T60 - dokladnie matryca ips flexview 1400x1050. Jestem ogolnie zadowolony, jednak zauwazylem, ze matryca ociepla barwy. Mam porownanie z kalibrowanymi lcd znajomych (profesjonalne lcd). Czy konieczna jest konkretna kalibracja, czy jest moze mozliwosc w jakis sposob lekko ochlodzic temperature barw w systemie? Te samo foto np. zrobione w sloneczny dzien z idealnie spasowanym WB na innych lcd sa ok, u mnie dopiero po ochlodzeniu wygladaja tak samo lub wrecz podobnie. Grafika ATI nieco grzebalem w opcjach, ale jakos specjalnie nie widze tam konkretnych ustawien.

Lapek stary, 2x 1.84ghz, winda xp pro... Do zabawy wystarcza, ale ocieplanie mnie nieco irytuje.

Skalibruj to normalnie, szkoda życia na zabawy w regulacje na oko.

boru
17-06-2013, 22:46
Witam

Pytanie bumerang pewnie...ale sprzęt szybko się zmienia więc...

Potrzebuję laptopa m.in. do obróbki zdjęć (i nie tylko bo po prostu do pracy codziennej wykorzystywany)....jestem amatorem i max mogę 3tys wydać...

Wiadomo że matryca będzie tu podstawą....ale która w tej cenie będzie najmniejszym złem? (na razie nie mam też funduszy na zewn. monitory....ale nie wykluczam że coś się może w przyszłości zmienić w tej kwestii) Jaka rozdzielczość byłaby stosowna w 15" (ze względów mobilnych 17" odpada)...może nawet i 14" ale tu pewnie będzie gorzej z wyborem...Czy Full HD jest wyznacznikiem dobrej jakości? Czym się kierować? (miałęm błyszczącą i odpada....musi być matowa)

Czytałem tu że IPS 'daje radę'....Dziś znalazłem taką oto propozycję:

Laptop ACER V3-571G i5-3210M 16G 750 GT640 FHD IPS (3315237565) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/laptop-acer-v3-571g-i5-3210m-16g-750-gt640-fhd-ips-i3315237565.html)
(niestety nie mam najlepszego zdania o wykonanie/materialy Acerow...mój miał sporo drobnych bądź większych defektów z biegiem czasu)

Co w dalszej kolejności jest jeszcze minimum przyzwoitości do sprawnej pracy z RAWami i Photoshopem na dłuższy czas (lata) ??
...procesor (i5 wystarczy? czy oglądać się za i7?)
...pamięć (jakie minimum? 8gb?)
...karta graficzna (wyczytałem że mniej istotna...ale rozumiem że też wykorzystywana....więc dedykowana?)
...dysk (co daje ssd?)

Może coś z tych propozycji?:

DELL 15R SE i7-3632QM 8GB 750GB 7730M FULL HD WIN8 (3302074332) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/dell-15r-se-i7-3632qm-8gb-750gb-7730m-full-hd-win8-i3302074332.html)

DELL VOSTRO 3560 i7-3632Q 6GB 750 7670M FULLHD W7P (3308005352) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/dell-vostro-3560-i7-3632q-6gb-750-7670m-fullhd-w7p-i3308005352.html)

Z góry dzięki za wszelkie sugestie...

coca
18-06-2013, 12:25
Witam. Jako, ze brak tematu co do stacjonarnych komputerow pozwolilem sie podczepic pod ten temat. Co myslicie o takim zestawie do obrobki?
procesor: Intel Core i5-3570 /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
plyta gl.: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67 lub MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/
ram: Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Vengeance
sdd: OCZ Vertex3 MAX 120GB (550MB/500MB/s)
Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
grafika: Asus GeForce GT 630 2GB DDR3 128bit (810/1820)
obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza)
zasil. : SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze

Co ewentualnie podmienic ?

Matick7
18-06-2013, 14:23
Słabszą grafikę i więcej RAM-u moim zdaniem

boru
18-06-2013, 15:04
Czy mam rozumieć że do 3tyś jakiegokolwiek laptopa nie wybiorę to i tak matryca będzie do pupy? ;]

to chociaż poradźcie z 'bebechami' jakie minimum powinno być do sprawnego obrabiania/pracy na dłuższy czas....

mnocon
18-06-2013, 15:27
coca
dysk wez vertex4 - lepszy kontroler
doloz ramu, np do 16GB, ja mam 32GB i czasami udaje mi sie go zapchac :)

aciek_l
a rozwales mozliwosc podlaczenie lapka do monitora ?
lapki zawsze maja gorsze matryce
ssd daje duzo, chodzi o czas dostepu, ja mam u siebie 2 ssd, jeden z programiami, na drugin pliki z LR, a fotki sa na jeszcze innym dysku, glownie chodzi oto by nie odpalac wszystkiego z 1 dysku tylko podzielic np pliki na 1, program na 2, pliki renderowania itp na 3
zawsze bedzie szybciej, dlatego w twoim przypadku proponuje SSD na system i zwykly HDD na dane np w miejsce napedu lub sa takie lapki z fabrycznym miejscen na 2 dyski

coca
18-06-2013, 18:40
Jaka jeszcze slabsza grafike mam wziac, co byscie polecili? :) niestety max kasy to 3,2k , 16gb ramu odpada z racji kasy, moze kiedys dokupie.

p0lish
10-07-2013, 10:27
Przymierzam się do zmiany laptopa. Mój MBP ma 3 lata i trochę niedomaga.
Szukam następcy. jako, że będzie on używany w 90% do zdjęć to chciałbym dobrze trafić z matrycą i bebechami
Niestety mój wybór musi ograniczyć się do stajni DELLa. Budżet to max 7-8k. Musi to być coś z obecnie produkowanej linii DELLa no i max 15-16"
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Bomba
18-07-2013, 15:55
Witam rozważam zakup jednego z tych laptopow:
OKAZJA Dell Vostro 3560 i5 500HDD FHD HD7670 WIN7 (3386334684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/okazja-dell-vostro-3560-i5-500hdd-fhd-hd7670-win7-i3386334684.html)
Laptop ACER V3-571G i5-3210M 6GB 750 GT640 FHD IPS (3382958276) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/laptop-acer-v3-571g-i5-3210m-6gb-750-gt640-fhd-ips-i3382958276.html)

Acer posiada matryce IPS niezły kontrast i czernie ale to acer.
Dell za to ma lepsze pokrycie srgb, jest lżejszy i lepiej wykonany.

Ktoś może coś doradzić albo zaproponować w tym przedziale cenowym??
Glownie chodzi o możliwość przebrania zdjęć w drodze, ewentualnie wstępną obrobke, wywolanie rawa i wrzucenie do sieci.

Tom01
18-07-2013, 16:05
Acer posiada matryce IPS niezły kontrast i czernie ale to acer.
Dell za to ma lepsze pokrycie srgb, jest lżejszy i lepiej wykonany.

O kolorach na laptopach proponuję zapomnieć a wybór dokonać na zasadzie jakości wykonania, konfiguracji, gwarancji itp. Nawiasem mówiąc Vostro to jedna z niższych linii DELLa ale i tak lepsza niż dowolne Acery.

Bomba
18-07-2013, 16:33
Ale mowisz, że żaden laptop sie nie nada do wywolania rawa i wrzucenia do sieci, czy laptop może ale napewno nie w tym przedziale cenowym?

p0lish
18-07-2013, 16:52
Nada sie uwierz mi. Skoro 3 letnie MBP sie nadaje to nowsze tym bardziej. Pracować zarobkowo bedzie ciężko ale amator sobie poradzi

Bomba
18-07-2013, 16:55
A ktory nada sie lepiej? :) jeszcze taki Lenovo zwrocilmoja uwage Laptop Lenovo IdeaPad Y580 (59-349180) (http://lenovo.strefamarek.allegro.pl/laptop-lenovo-ideapad-y580-59-349180.html), kurcze naprawde niewiem na co sie zdecydowac

p0lish
18-07-2013, 17:06
Który to Ci nie powiem bo sam nie mogę się zdecydować. Chciałem tylko zaprzeczyć temu, że nie można dobrze RAWa wywołać na Lapku. Na zdrowy rozsądek skoro niezły monitor kosztuje 4k to lapek za 3k nie będzie od niego lepszy, ale pracować amatorsko z powodzeniem na nim można

Tom01
20-07-2013, 14:16
Ale mowisz, że żaden laptop sie nie nada do wywolania rawa i wrzucenia do sieci, czy laptop może ale napewno nie w tym przedziale cenowym?

Laptopy mają z różnych względów duże ograniczenia konstrukcyjne ekranów. MBP faktycznie sprawia wrażenie, że się nadaje lepiej niż reszta, ale to wynika z faktu że nie są tak zimno-niebieskie i jaskrawe jak 99,9% innych. Liniowość, kąty są nadal laptopowe, czyli pod psem. Jest rzecz jasna, dużo ludzi którzy uważają, że na laptopie się da poprawnie przygotować zdjęcia. Uważają tak i są głęboko przekonani do chwili zobaczenia swoich prac na normalnym, stacjonarnym monitorze. Świetnym przykładem są zdjęcia pejzażowe, których w Internecie jest masa. Kolor wyżera oczy żywcem, o ostrość się można skaleczyć a trawa wygląda jak kamizelka służb drogowych. Na pierwszy rzut oka widać, że to niekoniecznie zamierzony efekt. Dlaczego tak jest? Ano dlatego, że na ekranie autora wyglądało dobrze.

krzychul
08-08-2013, 00:55
Dołączam się do dyskusji, po zmianie body stary lap nie daje rady, zresztą i wcześniej specjalnie nie dawał, musze więc zmienić złoma na coś lepszego. Planowałem stacjonarke ale może dałoby się coś rozsądnego sklecić z lapka i zewnętrznego monitora eizo.

Kuba1
08-08-2013, 01:23
[...]Planowałem stacjonarke ale może dałoby się coś rozsądnego sklecić z lapka i zewnętrznego monitora eizo.Planowałem nowego laptopa, ale wyszło na to, że sensowny kosztuje co najmniej połowę drożej niż zacny stacjonarny, a i tak trzeba do niego zewnętrzny monitor, bo matryce laptopów są jakie są. W rezultacie skleciłem z przytomnym kolegą całkiem żwawą kolumbrynkę i cieszę się jak dziecko.

banan82
08-08-2013, 08:47
Tom, a robiles jakies testy retiny albo cinema display?

Tak z ciekawosci pytam. Ogolnie moja retina podkrecona do D5800 jest praktycznie na pare (czytaj na oko) z Eizo SX2462 jesli chodzi o odcienie skory itp.

Nie ma porownania nawet do np Della z IPS ktory tak czy owak jest totalnie zaniebieszczony prosto z fabryki.

czornyj
08-08-2013, 09:03
Tom, a robiles jakies testy retiny albo cinema display?

Tak z ciekawosci pytam. Ogolnie moja retina podkrecona do D5800 jest praktycznie na pare (czytaj na oko) z Eizo SX2462 jesli chodzi o odcienie skory itp.

Nie ma porownania nawet do np Della z IPS ktory tak czy owak jest totalnie zaniebieszczony prosto z fabryki.

Retina jest dobrze zlinearyzowana do gamma 2,2, w 15-kach jest trochę*zielonkawa, natomiast w 13-tce wymaga symbolicznej korekty do D65 i jak na laptopa jest naprawdę niezła:

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/reti)

banan82
08-08-2013, 09:22
Moja 15tka wlasnie byla troche zbyt "zolta", po zwyklej kalibracji Eye 1D2 (wiem, jest do d** to urzadzenie), poprawilo sie na bardziej niebieski zafarb (D65) ale w porownaniu do Eizo ktore tez bylo na D65 ustawione, to i tak bylo zbyt "niebiesko".

Za pomoca malej aplikacji flux, zmienilem punkt bieli na 5800K i jest lepiej. Tak to zostawilem bo macbook stoi obok Eizo i sluzy jako drugi wyswietlacz (do grida w lightroomie oraz do Spotify :) ) Ciekaw jestem na ile by pomogla kalibracja jakims lepszym urzadzeniem. Puki co starcza.

czornyj
08-08-2013, 11:37
Oj, pomogła by, pomogła - machnąłem kilka sztuk rMBP 15 i na pewno nie zaszkodziła ;)

krzychul
08-08-2013, 12:40
Planowałem nowego laptopa, ale wyszło na to, że sensowny kosztuje co najmniej połowę drożej niż zacny stacjonarny, a i tak trzeba do niego zewnętrzny monitor, bo matryce laptopów są jakie są. W rezultacie skleciłem z przytomnym kolegą całkiem żwawą kolumbrynkę i cieszę się jak dziecko.

Tak by było najlepiej, jednak czasami musze z całym klamorstwem wyjechać i wtedy lepszy by był lapek. Mógłbyś podać co wcisłeś do środka.

banan82
08-08-2013, 12:52
wtedy pozostaje tez kwestia OSa, jak "kolumbrynka" to tylko winda, jak macbook to w zasadzie wszystkie trzy Oesy mozna na nim zaintalowac na upartego.

Laptopy tak czy owak nie sa juz drogie, a kilka razy w tym watku padlo juz stwierdzenie ze najlepiej miec zewnetrzny monitor po prostu.

Kuba1
08-08-2013, 15:55
Tak by było najlepiej, jednak czasami musze z całym klamorstwem wyjechać i wtedy lepszy by był lapek. Mógłbyś podać co wcisłeś do środka.No, na wyjazdy mam na razie starego laptopa t.j. Samsunga na i5, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce GT 330 M, beznadziejna matryca 17" kalibrowana Spiderem Pro i to jakoś tam od biedy uciąga.
Stacjonarny postawiłem na: Win 7/64, Core i7-3770 3.40Ghz 3.80GHz, RAM 16Gb Patriot Viper Intel Extreme Masters DDR3 (cokolwiek to znaczy :)), grafika Gigabyte GF GTX 650 2Gb RAM z dużym, cichym wiatrakiem, SSD Sandisk Ultra Plus 128Gb na system + fotoszopy, HD 2Tb Seagate, Zewnętrzny Seagate Expansion 2Tb USB 3.0, zasilacz be quiet! 500W, chłodziarka przyzwoita Scythe Mugen 4, obudowa przyzwoita - nie słychać go, dość szybko liczy, żwawo wstaje i otwiera programy. Aha, płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD5 bo chciałem dużo USB 3.0, no to wyszło że mam w sumie 8, nie wiem po co.
Co do grafiki, to czytałem na forum Adobe, że ludzie spokojnie pracują na grafice Intela zaszytej w procesorze, ale jakoś wolałem zewnętrzną.

krzychul
11-08-2013, 23:19
No, na wyjazdy mam na razie starego laptopa t.j. Samsunga na i5, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce GT 330 M,

Pozwala on na płynną prace w PS, pomijając jakość matrycy?

Kuba1
12-08-2013, 02:12
Pozwala on na płynną prace w PS, pomijając jakość matrycy?Za mało RAM, musi być włączony plik wymiany, więc nie jest to szybka i płynna praca. Jeśli mówimy o pełnowymiarowych RAW'ach oczywiście. Da się popracować, ale traktując to jako zło konieczne. Na zmniejszonych plikach lepiej. Nie obsługuje niestety więcej pamięci, bo z 8Gb już byłoby znacznie przyjemniej.

Mad_Mac
16-08-2013, 17:17
Witam.
W zasadzie tematem wczesniej sie nie interesowalem bo pracuje nad fotkami na desktopie. Jednak niedawno przeprowadzilem sie do domu gdzie komputer powedrowal na gore a duzo czasu spedzam na patio jak dzieciaki lataja sobie w ogrodzie. Dodam jeszcze ze od pon do pt pracuje w firmie wiec fotki obrabiam tylko wieczorami.
Ostatnio jakos mi sie troche slubow nazbieralo i wyszlo na to ze od 6 tygodni siedze kazdego wieczoru na pietrze przed desktopem (I5 2550k. z dwoma ssdkami itd)
Jedynie do selekcji uzywam laptopa zony bo wtedy moge sobie z nia usiasc przed telewizorem.
Jako ze znow szykuje mi sie 5 slubow w przyszlym miesiacu padl pomysl zeby zamienic desktopa na ultrabooka. Dodatkowo czasami wyjezdzam na weekend do rodziny albo jak jade na wakacje mogl bym go miec ze soba i pracowac.
Jako ze posiadam Dell'a U2711 ktorego napewno sobie zostawie potrzebowal bym ultrabooka z mini dataportem. Czyli pozostaly tylko delle i lenovo.
Wybor padl na Dell'a XPS13 z matryca IPS 1080p.
I5- 3337u 8gb ramu ssd 256gb
Zanim jednak klikne "kup" chcialem zapytac czy ktos mial jakies doswiadczenie z tym ultrabookiem i jak sie na tym pracuje w Lightroomie? Pewnie i tak 50% czasu bedzie podpiety do U2711 ale bede mial mozliwosc popracowac troche w pracy na przerwie i po pracy na patio albo poprostu na kanapie w salonie.
Caly czas gdzies tam mam obawy ze to bedzie zamulac itp ale chyba nie powinno? Coprawda procesor to mniej niz polowa mocy mojego desktopowego procka ale wczesniej pracowalem na nowym celeronie i core2duo i dawalo rade.
Prosze o porade.
Dodatkowo dodam od razu ze nie chce macka ze wzgledu na inny system plikow itp.
Pozdrawiam

jeff.lebowski
16-08-2013, 22:08
Dodatkowo dodam od razu ze nie chce macka ze wzgledu na inny system plikow itp.

Kup MBP 13". Na Mac'a mozesz wgrac Windowsa jesli boisz sie innego systemu plikow.

Mad_Mac
16-08-2013, 23:52
Odpada. Delle da sie wyrwać z outleta za 600f!

banan82
17-08-2013, 13:48
+1 za macbookiem. Spokojnie kupisz za 600F, uzywanego nawet, wsadzisz tam SSD. CO jak co ale praca na macbooku to przyjemność, zwłaszcza w lightroomie. Dellami i innymi bym sobie głowy nie zawracał.

Jeśli jednorazowy wydatek na MBP to za duzo, mozna śmiało kupic uzywajac opcji finansowej. Kupowanie sprzetu apple w UK to przyjemność. Biorąc na firmę, dają ci przeważnie znizke. Mi spuścili 200F na retinie tylko dlatego ze byl to zakup biznesowy.

Windows ma swoje spore problemy, praca na systemach spod Unixa to czysta przyjemność:)

Mad_Mac
17-08-2013, 15:42
+1 za macbookiem. Spokojnie kupisz za 600F, uzywanego nawet, wsadzisz tam SSD. CO jak co ale praca na macbooku to przyjemność, zwłaszcza w lightroomie. Dellami i innymi bym sobie głowy nie zawracał.

Jeśli jednorazowy wydatek na MBP to za duzo, mozna śmiało kupic uzywajac opcji finansowej. Kupowanie sprzetu apple w UK to przyjemność. Biorąc na firmę, dają ci przeważnie znizke. Mi spuścili 200F na retinie tylko dlatego ze byl to zakup biznesowy.

Windows ma swoje spore problemy, praca na systemach spod Unixa to czysta przyjemność:)

Niestety jakos nie moge sie przekonac. A czy ktos orientuje sie jak kalibruje sie takiego lapka?
Nie jestem maniakiem barwy ale chcial bym widziec mniej wiecej to samo na laptopie i moim U2711. Czy sa z tym jakies problemy czy poprostu kalibruje jedno i drugie za pomoca color munki itp?

Kolekcjoner
17-08-2013, 16:53
Nie wiem o jakich problemach mówisz, moim zdaniem większość to legendy z mchu i paproci. Natomiast jeśli w makach jest taki sam wyświetlacz jak w iPadzie (Retina) to jest to bardzo silny argument "za" 8-).

Mad_Mac
17-08-2013, 17:21
Nie wiem o jakich problemach mówisz, moim zdaniem większość to legendy z mchu i paproci. Natomiast jeśli w makach jest taki sam wyświetlacz jak w iPadzie (Retina) to jest to bardzo silny argument "za" 8-).

Nowe retiny to 2560x1440 wiec czad ale niestety nie mam teraz tyle kasy nawet gdybym chcial pakowac sie w appla.
Zreszta w 13 calach te 1920x1080 to i tak fajna rozdzielczosc.
Mnie tez wydaje sie ze z windowsem to juz historia jesli chodzi o te blue screeny itp. Pracujac na windzie w PS i LR nie mam zadnych problemow z systemem. Przegladac zdjecia i internet rowniez. Nawet w grach problemow nie mialem wiec...

Ok wybralem dell'a. I5-3337 8gb ram 256gb ssd z 1080 na ips'ie. Cena 560f + vat. Wszystko z gwarancja i faktora wiec sobie to odlicze.

banan82
17-08-2013, 17:24
Kolekcjoner - przede wszystkim Windows to problem - nudny, nijaki OS dominujący market od lat:)

Ale nie o to chodzi. Na OSX po prostu dużo lepiej się pracuje, nie trzeba systemu formatować ani przejmować się wirusami itp. Piece of mind po prostu :)

na MacBook pro retina jest taki wystwietlacz jak na najnowszych ipadach.

cohontes
17-08-2013, 17:40
Kolekcjoner - przede wszystkim Windows to problem - nudny, nijaki OS dominujący market od lat:)

Ale nie o to chodzi. Na OSX po prostu dużo lepiej się pracuje, nie trzeba systemu formatować ani przejmować się wirusami itp. Piece of mind po prostu :)

na MacBook pro retina jest taki wystwietlacz jak na najnowszych ipadach.

Nudny? Zresztą co ile system się system formatuje. Wirusami też się nie trzeba przejmować jeśli syfu nie ściagamy. To już takie urban legends z tym bsodami itd.

Sent from my iPad using Tapatalk

banan82
17-08-2013, 18:10
Nudny? Zresztą co ile system się system formatuje. Wirusami też się nie trzeba przejmować jeśli syfu nie ściagamy. To już takie urban legends z tym bsodami itd.

tak, nudny jak pieron, oklepany i jest wszędzie naookoło.

nie będę tu trolował, myślę jednak że do fotografii macbooki są jak najbardziej wskazane, ułatwiają pracę.

Jeśli ktos np interesuje sie zagadnieniem produktywności, nie ma praktycznie takich narzędzi na Windę jak TextExpander, Keyboard Maestro, OmniFocus. Ułatwiają życie bardzo.

chciałem tylko zaznaczyć koledze że ultrabook Della jest w tej samej cenie co MacBook air praktycznie.

--- Kolejny post ---

Nowe retiny to 2560x1440 wiec czad ale niestety nie mam teraz tyle kasy nawet gdybym chcial pakowac sie w appla.
Zreszta w 13 calach te 1920x1080 to i tak fajna rozdzielczosc.
Mnie tez wydaje sie ze z windowsem to juz historia jesli chodzi o te blue screeny itp. Pracujac na windzie w PS i LR nie mam zadnych problemow z systemem. Przegladac zdjecia i internet rowniez. Nawet w grach problemow nie mialem wiec...

Ok wybralem dell'a. I5-3337 8gb ram 256gb ssd z 1080 na ips'ie. Cena 560f + vat. Wszystko z gwarancja i faktora wiec sobie to odlicze.

Nie za małe elementy będą na 13 calach przy full hd? Mi oczy padają na 15 calach jak mam full HD włączone.

mk
17-08-2013, 18:16

Co ile? Co 2-3 miesiące formatuje komputer, mimo tego, że nie ściągam syfu, używam jedynie przeglądarki, spotify, ps, lr, żadnej gry, żadnych innych programów... Po 2 - 3 miesiącach mam odczuwalny spadek wydajności komputera... Z godziny wywoływania rawów (około 1000 sztuk) schodzi mi do 3 godzin... Co lepsze po formacie znów wchodzę na godzinę wołania... Co lepsze szwagier ma macbooka i od początku jak zainstalował osx'a nie miał z nim problemów i chodzi tak samo jak na początku... Dziwne prawda? Może to ja nie umiem używać komputera...

Kolekcjoner
17-08-2013, 18:22
Co ile? Co 2-3 miesiące formatuje komputer, mimo tego, że nie ściągam syfu, używam jedynie przeglądarki, spotify, ps, lr, żadnej gry, żadnych innych programów... Po 2 - 3 miesiącach mam odczuwalny spadek wydajności komputera... Z godziny wywoływania rawów (około 1000 sztuk) schodzi mi do 3 godzin... Co lepsze po formacie znów wchodzę na godzinę wołania... Co lepsze szwagier ma macbooka i od początku jak zainstalował osx'a nie miał z nim problemów i chodzi tak samo jak na początku... Dziwne prawda? Może to ja nie umiem używać komputera...
Na to wyglaąda 8-).
Argumenty o nudności lepiej pominąć
ze względu na ładunek merytoryczny jaki zawierają :mrgreen:.

jaroz
17-08-2013, 18:28
a może iMac 27"? większa wydajność większy monitor a cena podobna!

Merde
17-08-2013, 19:30

Może już czas na upgrade Windowsa 98 do czegoś współczesnego?

Adam71
17-08-2013, 19:37
W sumie to IMHO do laptopa możesz podłączyć porządny monitor zewnętrzny i nie ma w ogóle problemu . I to jak z obiektywem. Ważniejszy od body = tańszy laptop + droższy monitor da lepszy efekt niż najdroższy laptop.

Mad_Mac
18-08-2013, 00:37

Powinno byc ok. W samej windzie masz opcje powiekszenia wszystkiego do 125 lub 150%.
Nie no raczej za 670f aira ani pro nie dostane. Stary air nie mial za dobrego ekranu chyba.

Co do formatowania kompa na windzie to nie wiem czy masz cos nie tak ale ja mam system na i5-2550k z 4gb ramu, dwoma ssdkami i innymi *******ami i od kad zainstalowalem system nie widze zadnej znacznej roznicy w szybkosci dzialania. Kompa formatuje moze raz w roku i to przewaznie wtedy jak zmieniam system lub np zmieniam cos w kompie.
Formatowanie co 2-3 miesiace to jakis kosmos a spowolnienie systemu ktore powoduje wydluzenie obrobki z godziny do trzech to juz wogole wydaje sie jakies ekstermalne. Definitywnie to nie jest normalne.

--- Kolejny post ---

Powinno byc ok. W samej windzie masz opcje powiekszenia wszystkiego do 125 lub 150%.
Nie no raczej za 670f aira ani pro nie dostane. Stary air nie mial za dobrego ekranu chyba.

Co do formatowania kompa na windzie to nie wiem czy masz cos nie tak ale ja mam system na i5-2550k z 4gb ramu, dwoma ssdkami i innymi *******ami i od kad zainstalowalem system nie widze zadnej znacznej roznicy w szybkosci dzialania. Kompa formatuje moze raz w roku i to przewaznie wtedy jak zmieniam system lub np zmieniam cos w kompie.
Formatowanie co 2-3 miesiace to jakis kosmos a spowolnienie systemu ktore powoduje wydluzenie obrobki z godziny do trzech to juz wogole wydaje sie jakies ekstermalne. Definitywnie to nie jest normalne.

--- Kolejny post ---

a może iMac 27"? większa wydajność większy monitor a cena podobna!

Cena raczej nie podobna bo to juz 1400f a nie 670! Po drogie ja mam juz 27" monitor do obrobki ktory bede podpinal pod ultrabooka.

jinks
13-09-2013, 09:02
Czy taki laptop samsung NP535U3C-A02PL nada się do selekcji, ew. obrabiania rawów z 5dmkII? Samo wywołanie mogłoby się odbywać na innym stacjonarnym pc (mam i7, 8GB ramu). Oczywiście z podpiętym monitorem zewnętrznym. Potrzebuję dodatkowego mobilnego kompa. Jeśli takie ultrabooki są za cienkie sprzętowo rozważę postawienie kolejnego pc a do mobilność może lepiej tablet;)? Macie doświadczenia z 5dmkII i prockiem AMD A6? Z tego co wyczytałem jest pomiędzy i3 i i5. RAM można ew. rozszerzyć a dysk wymienić na ssd. Znajomy dołożył do podobnego kompa dysk ssd zamiast dvd. Co myślicie?

Hadrian
13-09-2013, 12:43
Ciekawa logika...

jinks
13-09-2013, 15:08
Ciekawa logika...
coś nie tak?

banan82
13-09-2013, 20:03
Wydajnosc to w obecnych czasach nie jest problem w zasadzie, ale ultrabooki moga byc troche slabsze, pozatym procek AMD to na chwile obecna rzadkosc.

jaroz
13-09-2013, 20:40
dysk ssd zamiast dvd. Co myślicie?Jeśli SSD to tylko jako dysk systemowy plus programy i ewentualnie podręczny magazyn na którym aktualnie pracujesz.

maciek12ss
13-09-2013, 20:50
A ma ktoś doświadczenie ? Chodzi mi np o to czy można dvd w laptopie zastąpić dyskiem ssd ? ostatnio rozkecałem swojego acerka i w sumie to jedna śrubka trzyma tylko cały napęd który jest wpięty w jedną kostkę . Mój największy problem własnie z pracą ze zdjęciami na lapie polega na baaaaaaaardzo długim zapisie zdjęc przekonwertowanych z raw do jpg w cr.

jinks
13-09-2013, 21:04
A ma ktoś doświadczenie ? Chodzi mi np o to czy można dvd w laptopie zastąpić dyskiem ssd ? ostatnio rozkecałem swojego acerka i w sumie to jedna śrubka trzyma tylko cały napęd który jest wpięty w jedną kostkę . Mój największy problem własnie z pracą ze zdjęciami na lapie polega na baaaaaaaardzo długim zapisie zdjęc przekonwertowanych z raw do jpg w cr.

Z tego co przekazał znajomy trzeba kupić np. na allegro kieszeń do zamocowania ssd w miejscu dvd. System, programy i ew. katalog roboczy byłby wtedy na tym dysku a reszta plików na normalnym napędzie. Na pewno wydajność trochę wzrośnie a te dyski są tez coraz tańsze.

jaroz
13-09-2013, 22:12
obawiam się, że długi czas zapisu nie wynika z dysku a z procesora. Sam dysk mógłby przyspieszyć, ale mogą być jeszcze inne ograniczenia.

maciek12ss
13-09-2013, 22:25
c2c t6600 procesor dość leciwy to fakt. 100 zdjęć mieli do jpg jakieś 30 minut albo i dłużej ;/ W rumie ramu też jest tylko 3 GB. Ogólnie przy obróbce kuleje tez ale znośnie najgorzej denerwuje mnie ten długi czas zapisu.

--- Kolejny post ---

c2c t6600 procesor dość leciwy to fakt. 100 zdjęć mieli do jpg jakieś 30 minut albo i dłużej ;/ W rumie ramu też jest tylko 3 GB. Ogólnie przy obróbce kuleje tez ale znośnie najgorzej denerwuje mnie ten długi czas zapisu.

decznik
31-10-2013, 13:45
Witam Was serdecznie!
Jak większość osób w tym wątku, poszukuję laptopa do obróbki zdjęć. Oprócz planuję na nim pracę w programach typu Autocad. Obróbka zdjęć głównie na wyjazdach (rajdy/mecze), w domu na komputerze stacjonarnym lub podpinając zewnętrzny monitor. Praca w Autocadzie głównie na uczelni. Wstępnie rozważam zakup Lenovo e531 (i5-3230M, 16 GB RAM, nVidia 740M, 500 GB SATA 7200 obr.). Zastanawia mnie jednak jakość matrycy (15,6'', FullHD 1920x1080, matowa). Wg testów zakres wyświetlanych kolorów jest dość przeciętny, jednakże testowane są wersje gorszą rozdzielczością. Czy ktoś z Was ma do czynienia ze sprzętem w wersji FullHD? Jak to jest - czy zakres barwy zmienia się wraz ze wzrostem rozdzielczości?

Jeśli nie wybrany Lenovo, to co innego? Zależy mi na sprzęcie maksymalnie do 15.6", jestem w stanie przeznaczyć na zakup do 4000 zł.
Pozdrawiam,
D.

digital.photography
31-10-2013, 14:55
W miarę dobrze wydaje się świecić matryca notebooka HP ProBook 6570b w wersji z ekranem HD+ choć sugeruję się tylko informacjami zamieszczonymi w sieci. Nic jednak nie zastąpi osobistej wizyty w sklepie/salonie i zapoznania się z jakością matrycy bo to ona wg mnie jest jednym z najistotniejszych elementów. RAM i dysk twardy można zmodyfikować. Z procesorem czy grafiką byłoby ciężko ale matryca to podstawa przy zabawie z fotografią na komputerze przenośnym. Podsumowując, ciężko będzie z dobrym odwzorowaniem barw i kątami widzenia w sprzęcie mobilnym i w kwocie do 4000,00 pln.

Recenzja HP ProBook 6570b - Notebookcheck.pl (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-ProBook-6570b.82569.0.html)

Pomyślałem również o notebooku DELL Precision jednak 4000,00 pln okazuje się być kwotą niewystarczającą.

Kolekcjoner
31-10-2013, 17:37
Pomyślałem również o notebooku DELL Precision jednak 4000,00 pln okazuje się być kwotą niewystarczającą.

Dobrze pomyślałeś ale 4000 to nawet za używkę maławo :).

digital.photography
31-10-2013, 17:47
Dobrze pomyślałeś ale 4000 to nawet za używkę maławo .
Zgadza się, co najwyżej jakiś "refurbished":D

fhumargo
31-10-2013, 20:33
Powiem tak
Żaden nawet nalepszy laptop nie zastąpi typowego monitora.
Według mojej oceny najlepiej nadaje się sprzęt apple jeśli chodzi o matrycę.
NIe żebym sugerował bo tez go nie posiadam ale mają znajomi i porównanie z moim lapkiem wypada blado dla mojego lampka.
Ja mam następującą konfigurację i dla mnie jest to optymalne rozwiązanie
dell latitude 14 cali, stacja dokująca posiadająca 2 wyjścia monitorowe oraz pełne wyposazenie gniazd jak w stacjonalnym PC do tego klawiatura i mysz
podpięte dwa monitory 24 cale jeden eizo drugi dell
laptopa używam jak przenosny sprzet do pracy, przychodzę do domu wpinam w stacje dokującą w ciągu 1 sekundy i mam dobry obraz na 2 monitorach
i to mi wystarcza

digital.photography
31-10-2013, 20:51
Żaden nawet nalepszy laptop nie zastąpi typowego monitora.
Zakładamy, że każdy z nas, włącznie z autorem wątku, doskonale jest tego świadom. Kolega decznik chciałby zainwestować jednak w notebook więc rozwiązaniem jego problemu byłby najlepszy kompromis pomiędzy jakością matrycy, a mobilnością co zapewnia ów laptop. Całkiem dobry monitor NEC można kupić w cenie ok. 2500,00 zł, pozostałe 1500,00 zł z sumy 4000,00 może nie wystarczyć na zakup sensownego komputera przenośnego.

Osobiście również jestem mocno zżyty i związany z moim notebookiem, z ręką na sercu przyznam, że nigdy nie zamienię tej wygody i komfortu na sprzęt stacjonarny. Kolega decznik, podejrzewam również ceni sobie te zalety próbując pogodzić je z "akceptowalną" jakością wyświetlanego obrazu. Notebooki Apple rzeczywiście mają wysoką jakość obrazu tylko znów powraca problem ceny, ciężko będzie zmieścić się w 4000,00 zł.

fhumargo
31-10-2013, 21:00
Nie nie ja nie polecam kupować Apple chociażby ze względu na wysoka cenę
Mnie tez na niego nie stać
Ale uważam ze można kupić gorszy laptop - używać go jako mobilny sprzęt a za oszczędzono kasę monitor stacjonarny podpinany w domu do lapka.
To moje skromne zdanie

digital.photography
31-10-2013, 21:09
Ale uważam ze można kupić gorszy laptop - używać go jako mobilny sprzęt a za oszczędzono kasę monitor stacjonarny podpinany w domu do lapka.
Dlatego wspomniałem o monitorze NEC'a. Mój laptop ma już swoje lata i przy zaawansowanej obróbce coraz większych plików potrafi się zbuntować. Myśląc o jego wymianie na nowszy, w pierwszej kolejności zdecydowanie zakupię monitor zewnętrzny, później pomyślę o nowym notebooku. Skupmy się jednak na problemie autora postu, inna sprawa gdyby zmienił zdanie.

zysk
31-10-2013, 22:25
poszukuję laptopa do obróbki zdjęć. Oprócz planuję na nim pracę w programach typu Autocad. Obróbka zdjęć głównie na wyjazdach (rajdy/mecze), w domu na komputerze stacjonarnym lub podpinając zewnętrzny monitor. Praca w Autocadzie głównie na uczelni. Wstępnie rozważam zakup Lenovo e531 (i5-3230M, 16 GB RAM, nVidia 740M, 500 GB SATA 7200 obr.)
Niedawno szukałem czegoś podobnego.Kupiłem acer V3 i5,571G,12GB RAM ,nvidia 730,FHD matowa IPS.Cena bardzo przyzwoita.Zapewne sa lepsze ale ja jestem bardzo zadowolony ,szczególnie z ekranu.

siudym
01-11-2013, 19:23
Jak to jest z wymiana matryc w typowym "domowym" laptopie na lepsze pod wzgledem obrobki foto? Mam toshibe Satellite L505 - matryca byla jakas standardowa 1366x768 i zastanawia mnie czy mozna kupic jakas lepsza, z dobrymi kątami i przyzwoita jakoscia pod kątem obrobki foto? Jest sporo matryc na allegro, ale ciezko ocenic je pod w/w wzgledem.

decznik
02-11-2013, 00:47
Maniakiem koloru nie jestem. Przynajmniej jeszcze nie teraz. Stąd właśnie wynikają moje rozterki - czy amator jest w stanie zauważyć różnicę rzędu 20-30 cd/m2 oraz różnicę w pokryciu sRGB?

zysk , tym acerem trochę zadałeś mi ćwieka. Trochę poczytałem i mam pytanie - jak sprawuje się od strony wykonania (plastik, brud) oraz jak wygląda temat chłodzenia?
Pozdrawiam

zysk
02-11-2013, 15:59
acerem trochę zadałeś mi ćwieka. Trochę poczytałem i mam pytanie - jak sprawuje się od strony wykonania (plastik, brud) oraz jak wygląda temat chłodzenia?
Jakość wykonania bardzo dobra,wentylatora nie słychać,optycznie wygląda bardzo ładnie,a nie jak delowski ponton,klawiatura świetnie chodzi.W realu jest fajniejszy niż na zdjęciach :).Ponownie podkreślę :EKRAN matowa matyca IPS Full HD.W każdych warunkach świetnie widać i niemal tak samo.(Pomijam ostre słońce).Więcej opinii nie napiszę ,bo mam go krótko ale nie mam niedosytu :).

merida
03-11-2013, 00:07
Ostatnio rozeznałem się w nowych komputerach szukając dla znajomej czegoś z wyższej półki. Stwierdziłem po pewnym czasie, że nic lepszego od Macbooków dalej nie wymyślili. Samsungi ultra fajne, poza tym może Vaio. Jednak po użytkowaniu pro13 ok roku, czego nie dotknę, to odczuwam braki względem innych komputerów pod względem: jakości wykonania, funkcjonalności multipada, podświetlanej klawiatury, świetnych głośników, bardzo dobrego wyświetlacza o świetnych kątach widzenia, płynności i stabilności systemu, wtyczki, której nie da się*przypadkowo wyrwać, wydajnej baterii, braku wirusów. Wiadomo różne komputery posiadają wiele z tych cech, ale żaden inny wszystkiego na raz. Cena...no owszem, ale jak dla mnie komputer i łóżko to przedmioty z których za dużo korzystam by iść*w półśrodki ;) Oczywiście nikomu nie polecam obróbki masowej na takim małym ekranie, ale sporadycznie, na wakacjach nie potrzeba nic więcej :)

banan82
04-11-2013, 10:39
Ostatnio rozeznałem się w nowych komputerach szukając dla znajomej czegoś z wyższej półki. Stwierdziłem po pewnym czasie, że nic lepszego od Macbooków dalej nie wymyślili. Samsungi ultra fajne, poza tym może Vaio. Jednak po użytkowaniu pro13 ok roku, czego nie dotknę, to odczuwam braki względem innych komputerów pod względem: jakości wykonania, funkcjonalności multipada, podświetlanej klawiatury, świetnych głośników, bardzo dobrego wyświetlacza o świetnych kątach widzenia, płynności i stabilności systemu, wtyczki, której nie da się*przypadkowo wyrwać, wydajnej baterii, braku wirusów. Wiadomo różne komputery posiadają wiele z tych cech, ale żaden inny wszystkiego na raz. Cena...no owszem, ale jak dla mnie komputer i łóżko to przedmioty z których za dużo korzystam by iść*w półśrodki ;) Oczywiście nikomu nie polecam obróbki masowej na takim małym ekranie, ale sporadycznie, na wakacjach nie potrzeba nic więcej :)

Dobrze powiedziane:) Tez mysle ze nie ma sensu wydawac pieniedzy na polsrodki. Mozna dosc tanio wyrwac maka np. uzywanego, argument ceny juz nie jest taki dobry, porownujac dobra specyfikacje della czy lenovo z obecnymi macbookami.

Byla juz kiedys na ten temat dyskusja ze Streederem. Tutaj jakosc wykonania bije na glowe wiekszosc plastikowych laptopow. Wszystko jest uzaleznione od tego czy ktos chce wydac troche wiecej pieniedzy na komputer i pracowac na czyms innym jak Windows.

Kolekcjoner
04-11-2013, 14:44
Tutaj jakosc wykonania bije na glowe wiekszosc plastikowych laptopow.

Tyle że w tej cenie większość laptopów już nie jest plastikowa ;).

czornyj
04-11-2013, 14:45
Tutaj jakosc wykonania bije na glowe wiekszosc plastikowych laptopow. Wszystko jest uzaleznione od tego czy ktos chce wydac troche wiecej pieniedzy na komputer i pracowac na czyms innym jak Windows.

Chrzanić jakość wykonania - matryca w Retinie jest naprawdę obłędna, im dłużej używam rMBP13 tym bardziej jestem zachwycony tym skubańcem.

Kolekcjoner
04-11-2013, 15:30
To prawda że ta matryca to zupełny odlot, dla mnie szczególnie pod względem kolorów.

digital.photography
04-11-2013, 15:41
Chrzanić jakość wykonania - matryca w Retinie jest naprawdę obłędna, im dłużej używam rMBP13 tym bardziej jestem zachwycony tym skubańcem.

To prawda że ta matryca to zupełny odlot, dla mnie szczególnie pod względem kolorów.

Czy mieliście okazję porównywać Retinę do matowych matryc montowanych w komputerach DELL Precision M6800/M6700/M6600?

czornyj
04-11-2013, 21:19
Tego akurat nie, natomiast inne matowe IPSy jakie widziałem były wprawdzie niezłe, ale nie ta liga.

digital.photography
04-11-2013, 21:35
Tego akurat nie, natomiast inne matowe IPSy jakie widziałem były wprawdzie niezłe, ale nie ta liga.
Bardzo ciekawi mnie jak wypadłoby takie porównanie obu matryc - DELL i Apple. Kilkukrotnie miałem okazję przyjrzeć się ekranom Retina w MacBook'ach. Byłem zachwycony biorąc pod uwagę ogólną jakość wyświetlaczy w sprzęcie mobilnym. Wielu moich kolegów/grafików ze studiów pracowało na mobilnych Retinach i bardzo chwalili sobie jakość obrazu jakie są w stanie wyświetlić te matryce.

DELL Precision z serii M6600/6700/6800 wykonaniem, budową i wsparciem technicznym również stoją na niezwykle wysokim poziomie. Z testów znalezionych gdzieś w sieci (tylko z testów gdyż nie miałem przyjemności doświadczyć tego osobiście) wnioskować można, że zastosowane w nich matryce również potrafią sprostać najwyższym wymaganiom. Cały czas oscylujemy jednak w obrębie sprzętu mobilnego, nie porównując go z monitorami stacjonarnymi jeśli tak można to określić.

Kusi zarówno DELL i MacBook. Za jakiś czas z pewnością i ja stanę przed takim dylematem. Na razie mój poczciwy DELL dalej mi służy, zobaczymy jak długo.

Kolekcjoner
04-11-2013, 22:34
Trudno mówić o porównaniu ale znam starsze modele precision i rzeczywiście świecą bardzo przyzwoicie.
Chyba jednak wolę kolory z jabłka ;).

digital.photography
05-11-2013, 13:09
Wielka szkoda, że Apple wycofał się z matryc 17". Druga kwestia, nowsze modele MacBook Pro wyposażone są w Retinę ale błyszczącą, czy tak? Również szkoda, osobiście bardziej skłaniam się jednak ku matowym matrycą. Jeśli miałbym zdecydować się na produkt z jabłkiem, poszukiwałbym chyba starszego modelu z matowym panelem. Jak to wygląda z Waszego punktu widzenia jako użytkowników tych notebook'ów?

Moje negatywne nastawienie na błyszczące matryce wynika stąd, że używam właśnie takiej tylko w DELL'u. Mając porównanie do ekranów matowych, praca na nich jest bardziej komfortowa.

Powyższe stwierdzenia są jak najbardziej subiektywne, na podstawie własnych doświadczeń.

patrycjusz7
05-11-2013, 17:21
Do zdjęć zdecydowanie matowa matryca o czym się przekonałem decydując się na zakup samsunga seria 5 z matową matrycą. Bez porównania. Wolę jednak zawsze podłączyć monitor zewnętrzny, bo laptop ma zmienny kąt nachylenia matrycy, co już jest dużym problemem.

zysk
05-11-2013, 17:50
Wolę jednak zawsze podłączyć monitor zewnętrzny, bo laptop ma zmienny kąt nachylenia matrycy, co już jest dużym problemem.
-macham tą Acerową matrycą IPS i z zakresie 30 stopnie nie ma różnicy
-co tam podpinanasz jako zewnętrzny monitor ?

banan82
08-11-2013, 21:54
Jak sie obrabia foty na zewnątrz to matryca błyszcząca przeszkadza bardzo. Jak wewnątrz to można sobie wybrać taki setup żeby problemu nie było :)

Tylko kto pracuje nad zdjęciami na zewnątrz :)

Retina zawsze jest podpinana do Eizo 24" a jak mam wyjazd to biorę macbooka ze sobą i jeszcze nigdy mi o "lusterko" retina nie przeszkadzało:)

McKiller
08-11-2013, 22:31
Mam zamiar zakupić laptopa, przeznaczony będzie do obróbki zdjęć. Chcę go podpinać pod monitor, potrzebuję mobilnego sprzętu dlatego stawiam na laptopa. W jakiego warto zainwestować ? Budżet 2tyś. Chcę go po prostu podpiąć pod monitor jak stacjonarny :) dzięki za pomoc

banan82
09-11-2013, 10:36
za 2 tys to nie poszalejesz. Poparz na jakies lenovo i delle w tej kwocie, kazdy praktycznie bedzie dobry, duzo ramu, duzo dysku i po sprawie.

salas
09-11-2013, 11:26
na innym forum szukaliśmy jakiegoś wydajnego lapa właśnie do 2k to doszliśmy do acera v3 :p chyba dokładnie ten model:
Laptop ACER V3 i5-3210M 8/500G GT630 2G USB3 HDMI (3676096096) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/laptop-acer-v3-i5-3210m-8-500g-gt630-2g-usb3-hdmi-i3676096096.html) wątpie, że w tej cenie znajdziesz coś mocniejszego.

McKiller
09-11-2013, 13:42
za 2 tys to nie poszalejesz. Poparz na jakies lenovo i delle w tej kwocie, kazdy praktycznie bedzie dobry, duzo ramu, duzo dysku i po sprawie.

Czyli priorytetem jest dużo ramu i duży dysk ? Najchętniej kupił bym stacjonarnego ale czasem muszę obrabiać zdjęcia w dwóch różnych lokalizacjach a nie chcę wozić całej puchy. Oczywiście nie będzie problemu podłączyć laptopa do monitora + mysz i klawiatura żeby działał na zasadzie stacjonarnej puszki ?

banan82
09-11-2013, 13:44
Ilośc gb na dysku zależy od twoich preferencji, dużo ramy zawsze pomaga np w lightroom.

Każdego laptopa podłączy praktycznie jak stacjonarne do klawiatury i myszki i monitora.

Za cenę 2tys zł dostaniesz dobra stara używke albo plastikowego laptopa niższej klasy

Bartek
29-01-2014, 21:22
Proszę o radę w zakupie laptopa – używany do zdjęć i do pracy. Oczywiście najważniejszy monitor. Wybrałem 3 modele:
Dell Inspiron 7537 – ma ekran IPS , ale błyszczący , dotykowy,
Asus N550jv – piękny laptop z matowym IPS , ale słabe pokrycie sRGB - według testów
Dell Inspiron 5537 – nowośc od Della , matowy FHD , na pewno nie IPS i nic więcej nie udało mi się dowiedzieć.
Proszę o radę , który najlepszy do Lightrooma . Może ktoś ma jeden w wybranych modeli , proszę o opinię lub tez proszę o propozycje innych modeli. Nieprzekraczalny budżet to 5000 PLN , musi być 15’ ( często noszę laptop).

digital.photography
29-01-2014, 21:46
Proszę o radę w zakupie laptopa – używany do zdjęć i do pracy. Oczywiście najważniejszy monitor.
Jaki jest maksymalny budżet?

Bartek
29-01-2014, 21:46
Jak napisałem max 5000 PLN

digital.photography
29-01-2014, 22:14
Jak napisałem max 5000 PLN
Przepraszam, uciekło mi. Gdybyś miał do wydania niższą kwotę, fajną opcją byłby DELL Precision M4500 (http://euro.dell.com/pl/pl/corp/Notebooki/precision-m4500/pd.aspx?refid=precision-m4500&s=corp).
Nowy dostępny w cenie 2599,00 (http://allegro.pl/dell-precision-m4500-4x2-93gh-4gb-320-nvida-fullhd-i3898048556.html) + konieczna rozbudowa pamięci RAM i ewentualnie dysk SSD. Model ten nie dysponuje jednak matrycą IPS choć wyraźnie lepszą niż te, dostępne w wielu innych komputerach przenośnych. Z testów na notebookcheck.pl (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Precision-M4500.46574.0.html) wynika, że matryca pokrywa niemal całą przestrzeń sRGB.

Rozumiem, że nie posiadasz zewnętrznego monitora? Wówczas można by iść w kierunku MacBook'a Pro 13,3" na Retinie. Niewielki, lekki i dość szybki. Niestety ale 13,3" jako podstawowa przekątna ekranu do pracy to trochę mało choć rozdzielczość imponująca, nie powiem.

Możesz zwrócić również uwagę na DELL Precision M4700 (http://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/precision-m4700/pd). Można nabyć w cenie ok. 5000,00 zł, jedna z aukcji tego modelu (http://allegro.pl/dell-precision-m4700-i7-3740qm-fhd-8gb-wawa-i3926770411.html).

Bartek
29-01-2014, 22:21
Niestety , 13 za mało . W czasie pracy pracuję głównie Excelem ,mały monitor nie pomaga . macBook oczywiście mi syę marzy , znalazłem dzis 15 w Polsce za 7199 , ale jednak to chyba przesada. Zewnętrzny monitor odpada ze względów lokalowych. A moje "typy"

digital.photography
29-01-2014, 22:32
A moje "typy"
Kolega kupił ostatnio Asus'a N550JV, jest zadowolony. Laptop służył będzie jednak do multimediów, nie pracy przy fotografii. Matryca IPS ma dość duże szerokie kąty widzenia jednak pokrycie przestrzeni sRGB czy Adobe RGB jest w oparciu o testy na notebookcheck.pl (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-N550JV.98373.0.html) - bardzo średnie.

--- Kolejny post ---

Dell Inspiron 7537 – ma ekran IPS , ale błyszczący , dotykowy,
Przez kilka lat pracuję na błyszczącej matrycy 1920x1200px 17" i nigdy nie powtórzę tego błędu. Problem jest istotny szczególnie gdy będziesz używał sprzętu w niesprzyjających warunkach, na zewnątrz lub gdzieś gdzie nie masz kontroli nad oświetleniem otoczenia. Nie jest łatwo poprzez refleksy i odbicia, oczywiście z mojego punktu widzenia. Mój kolejny notebook z pewnością będzie wyposażony w matową matrycę. Słyszałem jednak, że Retiny wypadają pod tym względem lepiej w porównaniu do innych błyszczących matryc.

Bartek
29-01-2014, 22:53
.... nie ułatwiasz

digital.photography
29-01-2014, 22:55
.... nie ułatwiasz
Pod uwagę należy brać również te słabsze strony:)

Bartek
29-01-2014, 22:57
Asus jest piękny , testy czytałem i faktycznie nie imponują .Pokrycie sRGB w 7537 lepsze ,ale to przecież nie jedyny parametr. Pozostałe - jasność , kontrast , czerń i trochr cena przemawiają za Asus

digital.photography
29-01-2014, 23:06
Asus jest piękny , testy czytałem i faktycznie nie imponują .Pokrycie sRGB w 7537 lepsze ,ale to przecież nie jedyny parametr. Pozostałe - jasność , kontrast , czerń i trochr cena przemawiają za Asus
Coś mi się zdaje, że już zdecydowałeś:)

Ja osobiście preferuję jakość wykonania i funkcjonalność jaką oferują mobilne stacje robocze oparte np. na nVidia Quadro np. Lenovo W520 (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-W520.56629.0.html) czy W510 (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-W510.36215.0.html). Jak to się zwykło mówić, stary ale jary:) Jest to jednak sprzęt poniżej budżetu. Ewentualnie coś nowszego od Lenovo z serii "W" lub DELL czy HP. Oczywiście Asus jest bardziej mobilny pod względem np. gabarytów czy wagi.

Bartek
29-01-2014, 23:21
No ale wracając do źródeł - która matryca najlepsza spośród wymienionych tu modeli: asus , dell , lenovo. Czy W... ma lepszy monitor niż wspomniane przeze mnie modele ?

digital.photography
29-01-2014, 23:41
No ale wracając do źródeł - która matryca najlepsza spośród wymienionych tu modeli: asus , dell , lenovo. Czy W... ma lepszy monitor niż wspomniane przeze mnie modele ?
Ciężko jest mi jasno określić co będzie najlepsze. Myślę, że powinien wypowiedzieć się ktoś kto na takim sprzęcie pracuje. W innym wypadku, pozostają tylko testy i recenzje znalezione w sieci. Takie autorytety jak Tom01 czy Czornyj, których wiedza w zakresie matryc i monitorów jest przeogromna, kilkukrotnie na wielu formach zaznaczali, że jeśli chodzi o matryce w notebookach to Retina od Apple prowadzi i dalej długo, długo nic. Przykład wypowiedzi na ten temat choćby tutaj (http://mva.pl/viewtopic.php?f=4&t=1170).

Ja na MacBook'u PRO nie pracowałem ale gdzieś tam chodzi mi pogłowie taka opcja wraz z zewnętrznym monitorem graficznym - świetny duet, który sprawdzi się w pracy stacjonarnej oraz terenie. Tylko ta cena...

Bartek
29-01-2014, 23:46
Bardzo dziękuję za dobre słowo. Próbuję wybrać komputer juz prawie miesiąc i żadnych sukcesów. Może jutro włączą sie do rozmowy inni/ na razie faworytem Dell 7537

digital.photography
30-01-2014, 00:04
Próbuję wybrać komputer juz prawie miesiąc i żadnych sukcesów.
Wiem, wiem... nie jest łatwo. Każdy stojąc przed takim wyborem chciałby możliwie najlepiej zainwestować nie małe przecież pieniądze.

Jak będziesz miał ochotę, porozglądaj się w sieci za produktami marki Sager lub Clevo. W tym wypadku, musiałbyś zdecydować się na zakup raczej za oceanem ewentualnie gdzieś na ebay.de czy ebay.co.uk. Część modeli tych producentów wyposażana była w matowe matryce IPS, AHVA itp. Sager i Clevo, czasami niedoceniany sprzęt jednak ciężko dostępny w europie.

merida
30-01-2014, 00:14
Po zakupie 6d i zainstalowaniu z konieczności Lightrooma 4xx komputer dość mocno muli przy wywoływaniu rawów w ilościach ślubnych (póki wywoływałem pliki z 5d1 było bdb) . Komputer to Macbook Pro 2010 2.66, 4gb ram, 125ssd, więc dość stary. Pytanie brzmi: Czy jest sens zwiększać ram do możliwych 8gb czy po prostu dozbierać i kupić nowszy model? Zależy mi tylko na szybszym przeskakiwaniu pomiędzy jednym, a drugim zdjęciem, bez dłuższego czekania na załadowanie, gdyż na tym tracę zbyt wile czasu przy obróbce. Nie istotny jest dla mnie czas eksportu wszystkich edytowanych rawów do jpg, wtedy nie muszę siedzieć przed komputerem. Co polecacie? Czy rozszerzenie ramu wystarczy by odczuć zmianę ?

Raflos
31-01-2014, 00:14
Po zakupie 6d i zainstalowaniu z konieczności Lightrooma 4xx komputer dość mocno muli przy wywoływaniu rawów w ilościach ślubnych (póki wywoływałem pliki z 5d1 było bdb) . Komputer to Macbook Pro 2010 2.66, 4gb ram, 125ssd, więc dość stary. Pytanie brzmi: Czy jest sens zwiększać ram do możliwych 8gb czy po prostu dozbierać i kupić nowszy model? Zależy mi tylko na szybszym przeskakiwaniu pomiędzy jednym, a drugim zdjęciem, bez dłuższego czekania na załadowanie, gdyż na tym tracę zbyt wile czasu przy obróbce. Nie istotny jest dla mnie czas eksportu wszystkich edytowanych rawów do jpg, wtedy nie muszę siedzieć przed komputerem. Co polecacie? Czy rozszerzenie ramu wystarczy by odczuć zmianę ?
Zwiekszenie ramu do 8gb roznicy nie zrobi duzej, moze lepiej zainwestowac w drugi SSD zamaist napedu? Z nowych juz tylko retina zostala a tam malo mozliwoci w rozbudowie.

Morfii
31-01-2014, 13:49
Wrzuć na kompa jakiś program do mierzenia wykorzystania procka, ramu i dysku... jest pełno w necie i będziesz widział po odpaleniu lightrooma co najbardziej jest obciążone. Jak dobrze się orientuję to kolejny SSD nic nie da, a wymiana na nowszy SSD szału nie zrobi. Ram.. też za dużo nie zdziała bo ja mam 8GB i nie jest cały wykorzystywany. Mulenie to raczej kwestia procka. Po prostu lepiej już nie będzie ;) A jak dobrze widzę to tylko kolejne wersje LR będą jeszcze bardziej muliły :/

Najważniejsze... czy laptop Ci się grzeje ? rozkręć go i wyczyść dobrze wloty i wyloty powietrza od układu chłodzenia... ja mam DELLa i ten zabieg faktycznie wpłyną korzystnie na pracę kompa :)

benicjusz
01-02-2014, 08:24
To MBP :P one nie kurzą się jak PC - swego rozbudowalem do 8 gb i chodzi lekko płynniej, ale niespodziewaj się, iż zrobi się po tej wymianie z niego 8 rdzeniowy Xeon :).

Wymiana troszkę go uelastyczniła bo na 4 gb zaczął się mulić sam z siebie po instalacji Leona, teraz na Mavericku śmiga tak płynnie jak w dniu zakupu może dzieki 8 gb. Wymień, na pewno będzie lepiej choćby dla płynności systemu.

merida
01-02-2014, 11:30
Morfii-próbowałem oczywiście używać takiego programu, nawet wbudowanego i okazywało się,że podczas edycji tak na prawdę nic nie było max obciążone, chwilami ram ale to na moment. Sam komputer nie grzeje się jakoś nadmiernie, wcześniejszy przy takich operacjach to już*odlatywał.

benicjusz, dzięki za radę, chyba faktycznie wymienię pierw ram, a jak będzie nie wystarczające to po jakimś zleceniu kupię nowszy model. Co zauważyłem, to poprawę płynności po usunięciu kilku tysięcy rawów w biblioteki LR ;) Swoją drogą poczytałem na forum Apple, że ludziom nowszy lightroom chodzi stabilnie i szybko przy naprawdę najlepszych konfiguracjach sprzętowych-różnych marek.

burn
22-06-2014, 23:35
Witam,

Poszukuję laptopa do obróbki zdjęć.
Moje wytyczne:
cena do 3800 max.
dysk albo 1TB 7200 obr/min lub 128 SSD lub 500 SSHD

Matryca - względnie dobra, bo są sytuacje kiedy bede obrabial zdjęcia na lapie

Ilość ramu - od 8GB w góre

Jeżeli chodzi o procesor to taki, który bez zacięć, zawiech itp poradzi sobie z LR 5.0, Photoshopem.

USB 3.0
Nagrywarka DVD

Stan: Nowy.

Co polecacie?

Norman
14-12-2015, 11:55
Potrzebuję lapka, który pozwoli mi na w miarę sprawne wołanie i obróbkę zdjęć.
Byłoby fajnie, gdyby dźwignął Lr6
Z racji małego budżetu (1,5-2k) celuję raczej w używki i znalazłem coś o takich parametrach:
- Procesror:
Intel Core i5-2540M
Dwurdzeniowy 2.6GHz
Intel Turbo Boost 3.3GHz
- RAM:
8GB DDR3
- Dysk:
160GB SSD
- Karta graficzna:
Zintegrowana Intel HD Graphics 3000

Nada się to do czegoś, czy szukać dalej?

ATBFLASH
15-12-2015, 00:01
W tej cenie możesz znaleźć np Toshibę R830 13.3" o zbliżonych parametrach. Szukaj wersji z SSD i ew 4GB RAM a pamięc dokupisz za grosze jak nie ma w komplecie. I koniecznie z baterią min 5200/5800 mAh

Norman
19-12-2015, 00:16
Przyjrzę się Toshibie, dzięki.

Pojawił się też w perspektywie Dell Latitude E6420 z:
i5-2520M 4 x 2,5 GHz,
16 RAM,
120 GB SSD,
kartą nVidia NVS 4200M 512MB,
matową matrycą 1600 x 900 (chociaż docelowo będzie zewnętrzny monitor),
za ok. 2k

Warto wejść w Della?

Zasadniczo zależy mi, żeby płynnie chodził mi LR6