PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do zdjęć..

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

Vitez
20-05-2010, 16:12
odgrzebałam stary temat, wydawało mi się, że gdzieś był dłuższy wątek o wyborze laptopa ale nie moge znaleźć - chyba ze mogłabym prosic o linka jesli ktos wie gdzie on jest?

Połączyłem z właściwym wątkiem.

Tom01
20-05-2010, 16:14
Z chińską myślą techniczną, jesteś w błędzie. Lenovo kupiło dział laptopów od IBM.

Wiem o tym, i na serii T42 czy T43 skończyła się jakość IBM. Później po wygaśnięciu jakichś umów firma zaczęła próbować walczyć na rynku masowym i tak zostało. Ale proszę nie kontynuujmy bo to materiał na flame.

Metalowej obudowy nie traktowałbym jako wyznacznik solidności produktu. W szczególności, że metalowe MBP lubią się mocno grzać.

No, jakby Pan chciał strzelić większą głupotę to by się nie dało. :)

Akurat metalowa obudowa z racji lepszej przewodności cieplnej jest korzystniejsza w przypadku urządzeń grzejących się. O ile MBP by się grzał, co nie ma miejsca. Z MBP na kolanach można pracować godzinami, w przeciwieństwie do coniektórych wynalazków gotujących jajka na twardo. No, ale oczywiście można cokolwiek mówić o temperaturze MBP jak się takiego ma. ;)

Za to pod względem designu nic ich nie przebije.

I niemalże jubilerskiego wykonania. Nie ma innych komputerów dak dopieszczonych pod względem wykonania zewnętrznego. W szczeliny nie sposób wetknąć szpilki.

Czy Autocad będzie dobrze działa poprzez Paralells(pod względem wydajności).

Nie testowałem, choć czytałem że działa całkiem normalnie. Co do wydajności nic nie stoi na przeszkodzie wydzielić więcej rdzeni, pamięci itd. Wersja na OSX jest pożądana, jest możliwe że będzie. Mac przeżywa od pewnego czasu wielki Come Back. ;)

allxages
20-05-2010, 17:19
Porównanie MBP do Lenowo to co najmniej nadużycie. Pomijając walory systemu OSX, samo wykonanie, trwałość MBP to zupełnie nie ta liga. MBP to solidnie zrobiony i do tego elegancki metalowy laptop całkowicie nieporównywalny z wytworami chińskiej myśli technicznej. Pecetowymi odpowiednikami MBP będą np najwyższe serie Sony Vaio, Dell Precision.

Hmmm, szczerze to troszkę się zgubiłem w tym opisie. Z jednej strony próbuje Pan powiedzieć, że MBP jest lepsze jakościowo od ThinkPadów serii T/X (bo chyba o nich Pan pisał), a z drugiej strony porównuje Pan MBP do Sony Vaio i Dell Precision.

Owszem, odkąd Lenovo przejęło produkcje ThinkPadów, jakość lekko się zaniżyła (mam T61, używałem wiele T2x, T3x i T4x), ale nadal jest to bardzo solidny laptop. Owszem, mój już jest nieźle zniszczony. Posiada dziury w obudowie, pęknięcia itd itd. Ale używam go 3 lata w każdych możliwych warunkach (biurko, namiot, ławka, samoloty, pociągi, samochody, góry, plaże) i przy różnych warunkach atmosferycznych. Do tego przewożony jest przeważnie po prostu wrzucony gdzieś tam do plecaka, bez żadnych toreb czy innych zabezpieczających materiałów. Rzucany 100tki razy, obijany itd.

Miałem nie tak dawno przez chwile inny HP Compaq z serii NX i był w gorszym stanie po 5 miesiącach używania, niż ten po 3 latach bojów. Moja koleżanka ma MBP, który stoi większość czasu w domu na biurku, ew. jeździ do klienta samochodem, gdzie laptop jest w torbie. MBP wygląda jakby miał 10 lat już i nie ma startu do mojego 3 lata powieranego T61.

A te Delle i Sony, to wybacz p. Tomku, ale w ogóle nie ta liga startowa :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam tylko, że dla mnie ThinkPad to taki odpowiednik 1dynek Canonowskich. MBP - 5D ;-)

Tom01
20-05-2010, 17:36
Hmmm, szczerze to troszkę się zgubiłem w tym opisie. Z jednej strony próbuje Pan powiedzieć, że MBP jest lepsze jakościowo od ThinkPadów serii T/X (bo chyba o nich Pan pisał), a z drugiej strony porównuje Pan MBP do Sony Vaio i Dell Precision.

Dobrze piszę. Jeśli ktoś chce nie-maca o podobnej jakości wykonania to powinien szukać właśnie w ww seriach. Nie Lenovo ani nie korporacyjne HP. Proszę nie podważać jakości podany serii (konkretnie TYCH serii) i nie wrzucać do jednego worka całej produkcji Dell i Sony bo rozstrzał jest ogromny. Podstawowe modele wymienionych serii to wydatek rzędu 7 tys zł a flagowe kilkanaście tys zł. To jest właśnie taka sama liga jak MBP.

ale nadal jest to bardzo solidny laptop. Owszem, mój już jest nieźle zniszczony. Posiada dziury w obudowie, pęknięcia itd itd.

Czyżbym widział tu sprzeczność?

Ale używam go 3 lata w każdych możliwych warunkach (biurko, namiot, ławka, samoloty, pociągi, samochody, góry, plaże) i przy różnych warunkach atmosferycznych. Do tego przewożony jest przeważnie po prostu wrzucony gdzieś tam do plecaka, bez żadnych toreb czy innych zabezpieczających materiałów. Rzucany 100tki razy, obijany itd.

Proszę teraz znaleźć 3x starszego Maca w podobnym stanie, podobnie poniewieranego. Ja takiego widziałem, jeszcze z serii Powerbook. Sprzęcior z czasów kiedy 333MHz to była hiper maszyna. Traktowany dokładnie tak jak Pan pisał albo i gorzej. Często wygrzebywany ze skrzynki z gratami gdzie był wrzucony po sesji i tak jeździł w bagażniku. Do tej pory działa. NIC nie pękło, poza baterią wszystko funkcjonuje normalnie. Nawet zawiasy ekranu działają nie połamane i bez luzów. Niewiarygodne, prawda?

MagdaS
20-05-2010, 17:37
Wielu użytkowników OSX ma takie wymogi. Proszę zapoznać się z oprogramowaniem Paralells. Sam uzywam i polecam. Kosztuje ok 70USD i umożliwia jednoczesną pracę wielu systemów pod kontrolą OSX. Obsługuje przy tym wielordzeniowość procesorów. Win może chodzić na osobnym rdzeniu procesora nie naruszając OSX. Podobnie ze względów niezawodności systemu działa konsola PS3. Rozwiązanie proste i genialne. Programy windosowe mogą tylko wyróżniać się innym obramowaniem okna, użytkownik ma wrażenie pracy na jednym systemie. Przykład poniżej:
http://monitory.mastiff.pl/temp/OSX-WIN.jpg
Dziękuję, o parallels słyszałam, ale własnie cytałam, że korzystani z windowsa jako wirtualnego dysku jest raczej w przypadku mniej wymagających programów i w przypadku autocada czy ansysa się nie sprawdzi. Bardzo mnie ciągnie do macbooka zarówno system, jak i estetyka i jakosc wykonania, ale musiałabym zainstalowac windowsa przez bootcamp i nie wiem czy to byłoby wygodne przełączanie się między systemami i posiadanie jednych plików na jednym dysku z windowsem a drugich na macu. Nie wiem moze by to przeszło bo znowu nie korzystam z tych programów codziennie, aale z drugiej strony jeśli teraz Windows 7 jest już lepszy od krytykowanej Visty to moze jednak wygodniej byłoby miec wszystko razem bez konieczności manewrowania systemami. Mam duży dylemat co z tym zrobic wiec może moglibyscie polecić jakieś PC na które warto zwrocic uwage?

Ja zaczełam szukac po lenovo bo zawsze IBM a co za tym idzie seria thinkpad lenovo kojarzyła mi sie z dobrym i niezawodnym sprzętem. Na sony tez patrzyłam spodobała mi sie nowa seria E (14") jednak bateria max 3h to dla mnie stanowczo za mało. O HP słyszałam że potrafia byc awaryjne i z serwisem sa problemy wiec raczej tez wykluczam, pozostają jeszcze asusy zerkłam na strone ale jeszcze nie przeglądałam kolejnych modeli.

Rzeczywiście pominęłam Delle, swego czasu słyszałam, że są głosne i mocno się grzeją nie wiem ile w tym prawdy ale zaraz spojrzę na te precision.

Handelson
20-05-2010, 17:37
Moja koleżanka ma MBP, który stoi większość czasu w domu na biurku, ew. jeździ do klienta samochodem, gdzie laptop jest w torbie. MBP wygląda jakby miał 10 lat już i nie ma startu do mojego 3 lata powieranego T61.

Pracuję na MBP od prawie 1,5 roku. Jeździ ze mną*na jakieś tam wyprawy fotograficzne (fakt - w plecaku foto) a także na inne wypady i wygląda jakby miał... 2 dni.
Może Twoja koleżanka już kupiła używany w kiepskim stanie - bo patrząc na mojego trudno mi w to uwierzyć...

allxages
20-05-2010, 17:43
Dobrze piszę. Jeśli ktoś chce nie-maca o podobnej jakości wykonania to powinien szukać właśnie w ww seriach. Nie Lenovo ani nie korporacyjne HP. Proszę nie podważać jakości podany serii (konkretnie TYCH serii) i nie wrzucać do jednego worka całej produkcji Dell i Sony bo rozstrzał jest ogromny. Podstawowe modele wymienionych serii to wydatek rzędu 7 tys zł a flagowe kilkanaście tys zł. To jest właśnie taka sama liga jak MBP.

Niech Pan poda konkretnie o jakie modele chodzi. Bo zarówno użytkowałem kilka notebooków serii Sony Vaio, jak i Dell Precision. Oba bez rewelacji. Powiedziałbym wręcz, że Sony to poziom Acer/Asus, ale może trafiłem nie na te modele co trzeba.

Czyżbym widział tu sprzeczność?
Nie, jeżeli doczytałby Pan do końca i wyciągał zadania z kontekstu.

Proszę teraz znaleźć 3x starszego Maca w podobnym stanie, podobnie poniewieranego. Ja takiego widziałem, jeszcze z serii Powerbook. Sprzęcior z czasów kiedy 333MHz to była hiper maszyna. Traktowany dokładnie tak jak Pan pisał albo i gorzej. Często wygrzebywany ze skrzynki z gratami gdzie był wrzucony po sesji i tak jeździł w bagażniku. Do tej pory działa. NIC nie pękło, poza baterią wszystko funkcjonuje normalnie. Nawet zawiasy ekranu działają nie połamane i bez luzów. Niewiarygodne, prawda?

Potrafię w to uwierzyć. Wniosek nasuwa mi się jeden - także Apple jakość spadła zabójczo przez lata :)

Proszę pamiętać, że ja mówie już o T61, czyli tym co wyszło od Chińczyków. Seria T41 stara jak świat wygląda prawie, że jak z pudełka mimo ekstremalnego wykorzystywania. Jeżeli popatrzymy na przykłady nowych MBP, o których pisałem w poprzednim poście, to spadek jakości MBP jest większy niż spadek jakości ThinkPadów. Niestety. Chciałbym, aby i jeden i drugi był nadal na tym poziomie ze starych czasów (IBM, Powerbook).

Może Twoja koleżanka już kupiła używany w kiepskim stanie - bo patrząc na mojego trudno mi w to uwierzyć...

Nie, dostała nówkę od firmy.
Zresztą, znam kilka innych przykładów zajechania MBP w szybkim czasie. Oczywiście znam i zwykłe MB, które niektórzy używają po 2 lata i wyglądają jak igła. Kwestia intensywności używania podejrzewam.

PS. Żeby nie było, sam myśle teraz kupić MBP (chociaż fakt, że w nowych 13" nie dali nowych procesorów strasznie mnie denerwuje). Jednak dwa główne argumenty przeciw to właśnie kruchość i brack trackpointa.

Tom01
20-05-2010, 17:47
Dziękuję, o parallels słyszałam, ale własnie cytałam, że korzystani z windowsa jako wirtualnego dysku jest raczej w przypadku mniej wymagających programów i w przypadku autocada czy ansysa się nie sprawdzi.

Chyba bez sprawdzenia się nie obędzie. Win pod Parallelsem nie jest wirtualny, to normalny system. Poza tym nawet w sytuacji braku możliwości korzystania z OSX, można przecież stale korzystać tylko z Win, jednocześnie mając dobrej jakości komputer.

Ja bym tak zrobił, więc proszę traktować to jako dobrą radę, nie gdybanie.

Ja zaczełam szukac po lenovo bo zawsze IBM a co za tym idzie seria thinkpad lenovo kojarzyła mi sie z dobrym i niezawodnym sprzętem.

Użycie "kojarzyła" w czasie przeszłym jest jak najbardziej na miejscu.

Powiedziałbym wręcz, że Sony to poziom Acer/Asus, ale może trafiłem nie na te modele co trzeba.

Może. Mam na myśli model z końca cennika. :)

Potrafię w to uwierzyć. Wniosek nasuwa mi się jeden - także Apple jakość spadła zabójczo przez lata :)

Mam styczność z niemal wszystkimi generacjami Apple, choć sam przesiadłem się na japko dopiero w ub. roku. Wrażenia co do jakości, w sensie ogólnym, mam odwrotne. A te ostatnie MBP w obudowach z jednego kawałka aluminium to w ogóle mistrzostwo świata.

Handelson
20-05-2010, 17:58
Jednak dwa główne argumenty przeciw to właśnie kruchość i brack trackpointa.

Kruchość? W MBP? :mrgreen:
Ja nie niszczę sprzętu - fakt... ale skoro tak to dlaczego inne laptopy, które miałem służbowe i prywatne (PC) wyglądają znacznie gorzej niż mój MBP?
Mnie nie przekonasz, że MBP jest "kruchy" - i pewnie innych, którzy użytkują ten sprzęt też nie.

Brack trackpointa?
Kwestia przyzwyczajenia... Ja po kilku dniach nie chcę już słyszeć o tym wynalazku :)
Ale najważniejsze jest to, że skoro lap ma służyć do pracy to trzeba kupić taki jaki będzie nam pasował pod łapki :-D I tyle... Ja po przesiadce nie wyobrażam sobie powrotu do PC... żeby jeszcze tego służbowego zamienili na MBP :twisted:

allxages
20-05-2010, 18:08
Kruchość? W MBP? :mrgreen:
Ja nie niszczę sprzętu - fakt... ale skoro tak to dlaczego inne laptopy, które miałem służbowe i prywatne (PC) wyglądają znacznie gorzej niż mój MBP?
Mnie nie przekonasz, że MBP jest "kruchy" - i pewnie innych, którzy użytkują ten sprzęt też nie.

OK, ale ja nie napisałem że inne laptopy sa mniej kruche :) 90% laptopów na rynku jest jeszcze gorsza, to fakt. Ale tylko chce odeprzeć zarzut że ThinkPad jest gorszy jakościowo od MBP. Tutaj się nie zgodzę i tyle.

Brack trackpointa?
Kwestia przyzwyczajenia... Ja po kilku dniach nie chcę już słyszeć o tym wynalazku :)
Ale najważniejsze jest to, że skoro lap ma służyć do pracy to trzeba kupić taki jaki będzie nam pasował pod łapki :-D I tyle... Ja po przesiadce nie wyobrażam sobie powrotu do PC... żeby jeszcze tego służbowego zamienili na MBP :twisted:

Może i kwestia przyzwyczajenia. Ja TouchPada mam w biosie wyłączonego. Myszke zewnętrzną mam, ale poza pracami gdzie bez myszki się nie da (a wtedy i z TouchPadem się nie da - np. Photoshop) to w sumie widzę, że szybciej i częściej wychodzi mi używanie TrackPointa. No i nie trzeba latać ręką w każdą stronę jak na TouchPadzie.

Aha, zaznaczam że mówię tylko o TrackPointcie z ThinkPadów. Np. w Fujitsu-Siemens te TrackPointy są mega słabe i już wolałem używać TouchPada.

MagdaS
20-05-2010, 18:12
Z tego co się bawiłam na macu system bardzo mi się spodobał jest intuicyjny, prosty i przede wszystkim wygodny z tgo co zdążyłam zauważyć:) Zrobiłam kiedys liste programó z których korzystam i większość ma odpowiedniki na macu wiec na windows zostałyby tylko te, w których muszę czasem robić projekty na studia stricte inżynierskie bądź matematyczne. Bardzo mnie kusi macbook wlasnie jakością wykonania, tą aluminiową obudową (juz nie wspominam o systemie) tylko tak się zastanawiam czy za tą cenę nie dostanę PC z lepszymi parametrami? Co prawda słyszalam, że mac os nie potrzebuje tyle mocy co windows by płynnie działać i na pewno ten core 2 duo 2,4 by mi wystarczył ale pewnie różnica pomiędzy nim a core i3 jest odczuwalna, chyba ze sie myle?

Może za bardzo kombinuję, ale wlasnie spodzewałam się, że dadzą to i3 w nowych MBP a tu mnie rozczarowali. No i za MBP przemawia tez długi czas pracy na bateri bo z tego cow idze wszystkie inne PC mu nie dorównują.

Tom01
20-05-2010, 18:15
Może i kwestia przyzwyczajenia. Ja TouchPada mam w biosie wyłączonego.

Tak jest to kwestia gustu. Warto jednak dodać że Touchpad w MBP jest klikalny (mechanicznie) można go wciskać, obsługuje dotyk kilkoma palcami, przez co np działa jednym paluchem jak mysz, dwoma jak odpowiednik rolki w myszy, trzema jak klawisze Home-End, czterema pokazuje otwarte aplikacja. Obsługuje, skalowanie, gesty i co tam sobie Pani marysia chce. Nie ma odpowiednika wśród pecetowych.

Może za bardzo kombinuję, ale wlasnie spodzewałam się, że dadzą to i3 w nowych MBP

W nowych jest i5.

allxages
20-05-2010, 18:24
Tak jest to kwestia gustu. Warto jednak dodać że Touchpad w MBP jest klikalny (mechanicznie) można go wciskać, obsługuje dotyk kilkoma palcami, przez co np działa jednym paluchem jak mysz, dwoma jak odpowiednik rolki w myszy, trzema jak klawisze Home-End, czterema pokazuje otwarte aplikacja. Obsługuje, skalowanie, gesty i co tam sobie Pani marysia chce. Nie ma odpowiednika wśród pecetowych.

A to prawda. Ciekaw jestem jak to się sprawdza w rzeczywistym użyciu. Widziałem filmy reklamujące na YouTube i troszkę dla mnie zalatuje to bajerkami pod publiczkę bez przeniesienia na prawdziwy workflow. Ale może to też kwestia przyzwyczajenia :)

Ja to akurat jestem zepsuty przez życie i kursora (trackpoint, mysz, touchpad cokolwiek) używam tylko do klikania na linki na stronach WWW właściwie. Oczywiście do grafiki także, ale tam poza myszką/tabletem nic się nie nadaje więc pomijamy. Jakoś tak mnie życie nauczyło, że wszystko prawie wpisuje z palca w konsolach. Chyba powinienem wrócić do początku lat 90tych :)

Tom01
20-05-2010, 18:30
A to prawda. Ciekaw jestem jak to się sprawdza w rzeczywistym użyciu. Widziałem filmy reklamujące na YouTube i troszkę dla mnie zalatuje to bajerkami pod publiczkę bez przeniesienia na prawdziwy workflow. Ale może to też kwestia przyzwyczajenia :)

Ja nie korzystam. Wyłącznie mysz. Ale szwagier korzysta. Śmiesznie to wygląda jak "grabi" paluchami po Touchpadzie i trzeba przyznać że wszystko robi nadzwyczaj sprawnie. Jak se kupię MacBooka Air to będę miał okazję się*naumieć takich metod.

MagdaS
20-05-2010, 18:41
W nowych jest i5.
Tak ale tylko w 15" i nie dośc, że pewnie nie byłoby mnie na nią stać to jeszcze ze względów praktycznych wolę 13" - lżejsza i poręczniejsza a ekran rownie wygodny jesli chodzi o internet czy mniej wymagające rzeczy. Do zdjęc chciałabym zbiegiem czasu i tak dokupic zewnętrzny montor.

allxages
20-05-2010, 18:44
Ano, to jest super ból z tym brakiem i5 w 13". Nawet stwierdziłem, że zostawie sobie T61 lub zrobie upgrade na X301, a do zdjęć dokupie Mac Mini i co? I też ma Core 2 Duo :(

MagdaS
20-05-2010, 18:44
a gładzik w MBP z tego co zdążyłam zauwazyc to bajka:) gdy po nim ogądałam każdego innego laptopa każdy inny gładzik wydawał mi się jakiś taki mały i w ogóle nie praktyczny, ten z MBP naprawdę da sie lubić co jest dodatkowym atutem bo nie trzeba ze soba wszedzie myszki nosić:)

no i dalej nie wiem czy kupno MBP z mysla zainstalowania windowsa jest racjonalnym wybrem czy teg glupotą, na pewno z windy korzystalabym przez mniejsza czesc czasu, n i czy pod wzgledem wydajnosci najslabsza 13 by mi wystaczyla...

allxages
20-05-2010, 18:46
Windows pod Mac? W tej cenie można mieć dużo lepszego laptopa wydajnościowo..

Tom01
20-05-2010, 18:56

Sam nie robiłem testów, ale gdzieś znalazłem, że na MBP Win chodzi szybciej niż na innych o podobnej konfiguracji sprzętowej.

Jeśli przy tej samej cenie jak MBP a lepszy "parametrowo" to będzie chińsko-tajwańskie-dziadostwo. :)

MagdaS
20-05-2010, 18:59
mogłabym prosić jakieś konkretne modele? bo ja już powoli głupieję:) najchętniej chciałabym wydac do 3500 ale rozważę tez inne propozycje, te delle precision ciekawe ale tylko jeden 14" i wcale parametrami nie zachwyca a cna wysoka...;/

allxages
20-05-2010, 19:32
Sam nie robiłem testów, ale gdzieś znalazłem, że na MBP Win chodzi szybciej niż na innych o podobnej konfiguracji sprzętowej.

Bardzo możliwe. Raczej Apple dobrze dobiera komponenty. Oczywiście nie znaczy to, że jest szybszy od wszystkich innych modeli.

Czacha
20-05-2010, 19:48
Jakies 2-3 tygodnie temu przesiadlem sie na MacBooka Pro 15 i5 2.4GHz - do tej pory wydawalo mi sie, ze moj Lenovo czy tez Toshiba byly super wykonane i musze powiedziec ze faktycznie - wydawalo mi sie ;)

O systemie sie nie rozpisuje, bo wciaz uwazam ze Windows7 to swietny OS ktory smialo moze konkurowac z MAC OSX, ale ... ja juz nie potrzebuje Windowsa. Wszystkie programy dzialaja mi na Mac'u, wiec nie widze sensu odpalania Windowsa w jakikolwiek sposob na MacBook'u. Przesiadka w sumie zajela mi 3-4 dni zanim opanowalem wiekszosc skrotow klawiszowych i gestow touchpadem. Teraz nie czuje juz zadnego dyskomfortu podczas pracy.

Za to po tym czasie obcowania z produktem Apple bylem ostatni zmuszony do popracowania chwile na Samsungu za 4tys i jakims Lenovo .... dopiero teraz dostrzeglem ulomnosc tych sprzetow. Maly i nieprecyzyjny touchpad, klawisze jak w ruskim czolgu i material z ktorego sa wykonane .... tandeta. Ale ta tandeta kosztuje tez 2x mniej niz nietandetny Mac. Oczywiscie sa laptopy PC ktore jakoscia wykonania sa na poziomie produktow Apple... ale kosztuje tyle samo co "jablecznik". Natomiast przewaga laptopow z Windowsem na pokladzie jest to, ze ich ceny zaczynaja sie ponizej 2tys zl i kazdy moze sobie wybrac sprzet zgodnie z wymaganiami... tego Apple nie oferuje.

Dyskutowalismy z Tomkiem na temat "japka" na innym forum i wciaz podtrzymuje to co tam pisalem - sprzet na Windowsie jest rownie prosty w obsludze i wydajny ... do czasu az nie sprobuje sie czegos .. hm.. nie wiem.. lepszego? ;)

allxages
20-05-2010, 19:57
Czacha, tylko taka prośba..."jakieś" Lenovo to nie ThinkPad z serii T/X, ok? :)

Tom01
20-05-2010, 20:05
wciaz podtrzymuje to co tam pisalem - sprzet na Windowsie jest rownie prosty w obsludze i wydajny ... do czasu az nie sprobuje sie czegos .. hm.. nie wiem.. lepszego? ;)

He, he.... Piotrze nadajesz się na polityka. Potwierdzenie i zaprzeczenie elegancko w jednym zdaniu. Genialne. :)

MagdaS
20-05-2010, 20:11
tak jeszcze patrze na inne opcje bo jednak sa programy, które musze miec na windowsie srednio mi sie to podoba no ale tak jest i.. znalazłam takiego Asusa U30JC --> http://www.allegro.pl/item1047668844_laptop_asus_u30jc_i5_430m_4gb_500gb _g310m_512mb.html

i test http://www.mobimaniak.pl/?s=asus+u30jc

słyszeliscie cos wiecej o nim? parametry zachęcające no i ta 8-smio ogniwowa bateria również, ale nie wiem jak z jakością wykonania asusów.

Tom01
20-05-2010, 20:17
i.. znalazłam takiego Asusa

A zaczęło się tak pięknie, MBP, jakość.....
... a skożczy się*jak zwykle. ;)

nowart
20-05-2010, 20:36
tak jeszcze patrze na inne opcje bo jednak sa programy, które musze miec na windowsie srednio mi sie to podoba no ale tak jest i.. znalazłam takiego Asusa U30JC --> http://www.allegro.pl/item1047668844_laptop_asus_u30jc_i5_430m_4gb_500gb _g310m_512mb.html

i test http://www.mobimaniak.pl/?s=asus+u30jc

słyszeliscie cos wiecej o nim? parametry zachęcające no i ta 8-smio ogniwowa bateria również, ale nie wiem jak z jakością wykonania asusów.

tak, 3 tygodnie temu kupiłem takowego ale z niskonapięciowym prockiem ULV. matryca jak to w laptopach - kiepska, zwłaszcza kąty. Co do budowy to złego słowa nie powiem - lekki, zwarty, dobrze spasowany. Oczywiście nie jest to jabłko za 8 tysięcy ale za 2500zł jest to świetny wybór. Bateria w
podróży trzyma na wi-fi 11 godzin.

krzysztofr
20-05-2010, 20:36
A miało nie być wojny... :D
Moja wypowiedź o przegrzewaniu się macbooka odnosiła się do tego typu wiadomości
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,7815789,Nagrzewajacy_sie_MacBook_Pro.html
Wiem o tym, że aluminium dobrze transportuje ciepło. Ale zarazem transportuje je na nasze kolana a to przy wyższych temp. może być nieprzyjemne. Do tego chłodzenie o maksymalnych obrotach ok. 5000rpm, może trochę hałasować.
Ale to tylko moje zdanie. Skoro piszesz, że nie ma z tym problemu, to ok.
Niestety używanie inżynierskiego oprogramowania na systemach innych niż windows jest utrudnione (deweloperzy olewają inne systemy).
allxages Czyli nie jestem jedynym userem T61 :D

A zaczęło się tak pięknie, MBP, jakość.....
... a skożczy się*jak zwykle. ;)
został jeszcze acer... :mrgreen:

Tom01
20-05-2010, 21:04
Moja wypowiedź o przegrzewaniu się macbooka odnosiła się do tego typu wiadomości

Ano, ktoś, gdzieś....
Ze swojej, i nie tylko, praktyki powiem, że MBP jest zimny. Całkowicie zimny. Chyba że mu się*zapoda jakieś renderingi na ileś-tam godzin liczenia, ale ktoś kto do takich rzeczy używa notebooka?

Oj, nie wywołujmy wilka z lasu... :grin:

MagdaS
20-05-2010, 21:04
ooo nie:twisted: acera mam teraz i nigdy więcej, co prawda moj ma juz kilka lat i jest z rodzaju najtanszych ale to jest tragedia jakas, ekran klapa sie rusza i zawiasy sa juz luzne, bateria trzyma moze miute czyli obecnie nie trzyma w ogole....;/ nie polecam generalnie....wrr

wiecie jeszcze sie nic nie skonczylpo bo zadnej decyzji nie podjęłam i waham sie baardzo no bo na pewno taki przykladowo asusu jest mocniejszy i wydajniejszy a do tgo z widowsem, na pewno bym na nim mogla sprawnie robic wszystko czego wymagam od koputera, ale.. no wlasnei czy warto obnizyc wymagania parametrowe aby miec sprzet lepszej firmy i jakosci - trzeba isc na jakis kompromis bo na della czy apple z gornej polki to mnie nie stac...;/ jaki ten kompromis bedzie sama nie wiem, wiadomo nowosci i wysokie parametry kusza ale czy ja je faktycznie wykorzystam? to juz inna sprawam moze rzeczywiscie lepiej wziac MBP ale wtedy pozostaje sprawa instalacji windowsa i kolko sie zamyka, oj mieszam strasznie ale straszne mam wątpliwosci i nie moge sie zdecydowac za duzo bym chciala...

allxages
20-05-2010, 21:12
Pomijając otoczke, czy mowimy tutaj o MBP, Tajwańczyku czy czarnym Chińczyku...

no wlasnei czy warto obnizyc wymagania parametrowe aby miec sprzet lepszej firmy i jakosci

WARTO

Tom01
20-05-2010, 21:12
otaki przykladowo asusu jest mocniejszy i wydajniejszy

Więcej "mega" i "giga" wcale w praktyce może nie przekładać się*na wydajność w pracy.

Czacha
20-05-2010, 21:55
Magda, czego bys nie wybrala, wybierz cos, co ma przynajmniej i5 na pokladzie - roznica w stosunku do Core2Duo jest kolosalna. jesli wybierz pomiedzy Apple z C2D a czyms innym ale na i5 to wez to cos innego.

A miało nie być wojny... :D
Wiem o tym, że aluminium dobrze transportuje ciepło. Ale zarazem transportuje je na nasze kolana a to przy wyższych temp. może być nieprzyjemne. Do tego chłodzenie o maksymalnych obrotach ok. 5000rpm, może trochę hałasować.

moja Toshiba lapala 120*C na obudowie :mrgreen: co ciekawe, ani razu sie nie zawiesila ;)

obecnego MBP pociagnalem do 100*C na procesorze, nie wiem ile miala obudowa, ale po kilku sekundach temp spadla o 20 stopni bo wlaczylo sie chlodzenie... tylko ten jeden raz slyszalem jak pracuja wiatraki na 5000rpm - duzo ciszej niz w Lenovo na 3200 ;)

ps. ale to nie macbook sie grzeje, tylko procek intela ;)

MagdaS
20-05-2010, 22:05
Magda, czego bys nie wybrala, wybierz cos, co ma przynajmniej i5 na pokladzie - roznica w stosunku do Core2Duo jest kolosalna. jesli wybierz pomiedzy Apple z C2D a czyms innym ale na i5 to wez to cos innego.

No własnie na pewno nie zdecyduje sie na coś innego z C2D wtedy wolałabym wziąć apple, ale jesli znajde cos w rozsadnej cenie (jak np ten asus) z i5 to przecież różnica na pewno będzie zauważalna. Wiele moich znajomych ma asusy i nie slyszałam żeby się coś z nimi działo, chyba że o czymś nie wiem....

allxages
20-05-2010, 22:14
Wiele moich znajomych ma asusy i nie slyszałam żeby się coś z nimi działo, chyba że o czymś nie wiem....

Ja nie mówie o Asusie teraz, ale większość ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy, że może być coś lepszego itd. Wydaje im się, że to że system zawiesza się 3 razy dziennie to normalna sprawa. I dlatego właśnie tyle osób używa Windowsa...

pawciolbn
20-05-2010, 22:34
dorzucę coś od siebie, jeśli można, bo ostatnio też stałem przed podobnym dylematem.. oczywiście w odpowiedzi padało przede wszystkim, że laptop nie nadaje się do obróbki zdjęć i lepiej wydać kasę na stacjonarny, ale nie taki diabeł straszny...

do rzeczy... już trzy lata temu wyleczyłem siebie i znajomych z paranoi markowej Dell, Sony, HP, Toshiba - firm, które swoje mają znaczki i tylko część podzespołów, dla których i tak obudowy klepią tylko 2 firmy na świecie - podobnie jak dla mniej "markowych". Oszczędzając sporo kasy w porównaniu z HP o podobnych parametrach, kupiłem wówczas Asusa z Bussinessową wersją Visty i optymalnych na te czasy parametrach, który do dzisiaj śmiga jak ta lala na systemie postawionym półtorej roku temu. Bez zwiechów, bez przegrzewania i innych historii.
Obecnie przymierzyłem się do czegoś wydajniejszego i padło na Samsunga z i5 17" 4GB RAM i Win7 64bit. Wydajność to bajka. Wołanie RAWów trwa kilkakrotnie krócej niż na starym, jakość wykonania (wzmacniana obudowa, ergonomia, chłodzenie) pierwsza klasa. Ponadto takie firmy jak MSI oraz Samsung niemal w 100% stosują własne podzespoły. Dobrej jakości LED matryce Samsunga maja protoplastów w ekranach telewizorów LCD, zdobywających wyróżnienia. Wszak większość nowatorskich rozwiązań w LCDkach wprowadzają Samsung i Panasonic.
Napęd, elektornika - wysztko jednej firmy. Oczywiście takie gadżety jak procek , karta, RAM - to wiadomo, ale nie jest to sprzęt zlepiany.
Warto nadmienić, że taki gigant jak Toshiba w ciągu roku zmienił podwykonawców już po raz piąty, co chyba średnio świadczy. Nie ma co negować jakości wykonania lapków Della, czy HP - owszem są dobrze wykonane, ergonomia, design itp. spoko, ale warto wsiąść pod uwagę jeszcze cenę, gdzie za to samo u innych firm cieszących się dobrym zdaniem dostaniemy to samo lub więcej w niższej cenie.

#

_igi
20-05-2010, 23:03
Jakies 2-3 tygodnie temu przesiadlem sie na MacBooka Pro 15 i5 2.4GHz - do tej pory wydawalo mi sie, ze moj Lenovo czy tez Toshiba byly super wykonane i musze powiedziec ze faktycznie - wydawalo mi sie ;)

O systemie sie nie rozpisuje, bo wciaz uwazam ze Windows7 to swietny OS ktory smialo moze konkurowac z MAC OSX, ale ... ja juz nie potrzebuje Windowsa. Wszystkie programy dzialaja mi na Mac'u, wiec nie widze sensu odpalania Windowsa w jakikolwiek sposob na MacBook'u. Przesiadka w sumie zajela mi 3-4 dni zanim opanowalem wiekszosc skrotow klawiszowych i gestow touchpadem. Teraz nie czuje juz zadnego dyskomfortu podczas pracy.

Za to po tym czasie obcowania z produktem Apple bylem ostatni zmuszony do popracowania chwile na Samsungu za 4tys i jakims Lenovo .... dopiero teraz dostrzeglem ulomnosc tych sprzetow. Maly i nieprecyzyjny touchpad, klawisze jak w ruskim czolgu i material z ktorego sa wykonane .... tandeta. Ale ta tandeta kosztuje tez 2x mniej niz nietandetny Mac. Oczywiscie sa laptopy PC ktore jakoscia wykonania sa na poziomie produktow Apple... ale kosztuje tyle samo co "jablecznik". Natomiast przewaga laptopow z Windowsem na pokladzie jest to, ze ich ceny zaczynaja sie ponizej 2tys zl i kazdy moze sobie wybrac sprzet zgodnie z wymaganiami... tego Apple nie oferuje.

Dyskutowalismy z Tomkiem na temat "japka" na innym forum i wciaz podtrzymuje to co tam pisalem - sprzet na Windowsie jest rownie prosty w obsludze i wydajny ... do czasu az nie sprobuje sie czegos .. hm.. nie wiem.. lepszego? ;)

Hmmm. Jako user mac'ów od lat paru, mogę powiedzieć parę słów.

Po pierwsze to Vitez strasznie goni za gwiazdki między postami :mrgreen:
Po drugie, już nieco bardziej na serio - nie wiem jak wygląda sprawa z najnowszymi mac'ami, ale starsze macbooki pro lubią się powyginać, o czym już pisałem na niejednym forum. Do tego zdarza się że odpadają jakieś części (zazwyczaj jakieś gumowe nóżki czy inne), no i psuje się superdrive. No i ekrany w nowych MBP nie są najcudowniejsze, z tego co widziałem.

Z zalet wymienię system, bo prawdę mówiąc - to jedyna zaleta. Bardzo przyjemny, zwłaszcza jak się pokonfiguruje system (polecam aktywne rogi ekranu do expose) czy to w preferencjach, czy wtyczkami. Druga zaleta, to bateria, naprawdę zacnie działają te komputerki w terenie. Wygląd, czy inne takie to już kwestia gustu, szkoda tylko że w nowych MBP zmienili klawiaturę - ta ze starych jest o niebo wygodniejsza. No i masa detali, które wydają się nie potrzebne, ale z czasem człowiek je docenia (podświetlana klawiatura, magsafe, multitouch, no i sposob w jaki poogarniane sa w systemie rozne funkcje).

Mam MBP Santa Rosa, czyli już staruszek (2007), 4gb ramu, grafika nie wiem jaka, pliki graficzne do 1gb ciągnie bez stresu. Tylko otwieranie ich trwa wieki ;) W kazdym razie, RAW'y z 5DII łyka bez stresu. W nowych może być tylko lepiej.

allxages
20-05-2010, 23:10
Po drugie, już nieco bardziej na serio - nie wiem jak wygląda sprawa z najnowszymi mac'ami, ale starsze macbooki pro lubią się powyginać, o czym już pisałem na niejednym forum. Do tego zdarza się że odpadają jakieś części (zazwyczaj jakieś gumowe nóżki czy inne), no i psuje się superdrive. No i ekrany w nowych MBP nie są najcudowniejsze, z tego co widziałem.

Wreszcie ktoś potwierdził to co pisałem wczesnie :)

Z zalet wymienię system, bo prawdę mówiąc - to jedyna zaleta. Bardzo przyjemny, zwłaszcza jak się pokonfiguruje system (polecam aktywne rogi ekranu do expose) czy to w preferencjach, czy wtyczkami. Druga zaleta, to bateria, naprawdę zacnie działają te komputerki w terenie. Wygląd, czy inne takie to już kwestia gustu, szkoda tylko że w nowych MBP zmienili klawiaturę - ta ze starych jest o niebo wygodniejsza. No i masa detali, które wydają się nie potrzebne, ale z czasem człowiek je docenia (podświetlana klawiatura, magsafe, multitouch, no i sposob w jaki poogarniane sa w systemie rozne funkcje).

Dokładnie. Dla mnie główną zaletą jest system. Ale nie jego używanie na poziomie systemowym, bo to wszystko co OSX proponuje jest znane także w Linuxie. Zaletą jest to, że ma kilka fajnych programów np. PS, Final Cut. Zaawansowane systemowe zarządzanie barwą.
Gdyby nie te rzeczy, to nie widziałbym nic w Macach, czego nie miałbym na Linuxie.

_igi
20-05-2010, 23:17
Mi tam pasuje, jest idiotoodporny. Przynajmniej system. I fajny dla informatycznych ignorantów, takich jak ja chociażby. ;P

Aha, strasznie irytuje jabłko świecące z tyłu. Szkoda też, że nie ma żadnych czarnych notebook'ów, jak kiedyś BlackBook. Mniej się rzuca w oczy ;)

Czacha
20-05-2010, 23:22
No wlasnie rozgladam sie za gellaskins, ktora pomogla by pozbyc sie tego jablka ;) W sumie da sie je wylaczyc........ wylaczajac komputer lub ekran ;)

_igi
20-05-2010, 23:27
No wlasnie rozgladam sie za gellaskins, ktora pomogla by pozbyc sie tego jablka ;) W sumie da sie je wylaczyc........ wylaczajac komputer lub ekran ;)

To jablko jest frustrujace, nawet w ajfonie mnie wkurza ;p

Handelson
20-05-2010, 23:29

Mnie tam nie wkurza - ani w iphonie ani w MBP :)

allxages
20-05-2010, 23:30
Fajnie jakby MBP wyglądał jak ThinkPad. Czarny, zero bajery...

Czacha
21-05-2010, 00:07

na iP od nowosci nakleilem sobie GellaSkins, trzyma prawie rok i nie wyglada na to, aby wymagala zmiany, naprawde plecam

_igi
21-05-2010, 00:37
Wiesz, kupiłem sobie nawet jednego i mi wybitnie nie podpasował. Kwestia przyklejenia pewnie, ale ja standardowo, zainwestowałem w Belkina akrylowego ;) (który niestety nie rozwiązuje kwestii jabłka, ale chociaż lepiej trzyma się w ręku. A i z jabłkiem coś się wymyśli :mrgreen:

sid
21-05-2010, 12:07
W kwestii solidności laptopów i wykorzystywania ich pod namiotem oraz jakości wykonania.
Jak się do tego ma Panasonic Toughbook?

http://www.youtube.com/watch?v=YClt8Pq_rjs

http://www.youtube.com/watch?v=ggpk_cTkgTA&feature=related

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/gr_toughbook-2.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/_7GsJSu146x8/SmKRvWGUd0I/AAAAAAAAE-s/0RnZUHc_nU0/s640/gr_toughbook.jpg)

Ciężko zarzucić coś jakości wykonania czy spasowania obudowy, w końcu jest wodoodporny.
Do tego dotykowy ekran i wiele innych, ciekawych zalet.

banan82
21-05-2010, 13:30
jakby nie bylo to Mac to top klasa we wszystkim, odpicowany system, odpicowany wyglad, odpicowane programy ktore na tym systemie hulaja.

allxages - mialem zainstalowanego OSx na thinkpadzie:) Nie dzialala siec i dzwiek, to byl oczywiscie Hackintosh odpalony w celach naukowych:) Gnome z dockiem oraz compizem wyglada po prostu lepiej. Przynajmniej w moim mniemaniu.

Apple fajne ale za 99% programow sie placi, jak chcesz cos miec pod reka to trzeba kupic, w linuxie tylko apt-get install :).
Trzeba lubic OSX, trzeba miec pieniadze i dac sie zniewolic przez niewolne programy, sterowniki itp by MACa uzywac.

Tom01
21-05-2010, 13:44
Gnome z dockiem oraz compizem wyglada po prostu lepiej. Przynajmniej w moim mniemaniu.

A jak CS na tym śmiga co? Albo 1001 innych aplikacji których 99% userów potrzebuje do pracy a za cholerę nie ma ich i nie będzie pod Linuxa. To dość specjalizowany system do specjalizowanych albo nawet specjalistycznych zastosowań. W nich jest świetny. Ustawić i będzie robił swoje. Latami bez reinstalacji, tfu co ja mówię, bez restartu nawet.

dac sie zniewolic przez niewolne programy, sterowniki itp by MACa uzywac.

Komputer to takie specyficzne urządzenie że równie dobrze może być przedmiotem fascynacji jak i normalnym narzędziem pracy. Dla każdej grupy użytkowników są odpowiednie i bardzo dobrze. Kwestia argumentów na polu Linux vs OSX jest tak samo zróżnicowana jak ilość respondentów.

Wolne/niewolne oprogramowanie nie jest jednoznacznie ani niczym złym ani dobrym. Nie widzę nic niestosownego w zapłaceniu za rozwiązanie którego sam nie potrafię lub nie mam czasu sobie pisać. Popyt-podaż. Wykonawca-klienta.

banan82
21-05-2010, 13:54
tak, tylko ze Apple to taka firma ktora ci dyktuje ze np nie podlaczysz sobie odtwarzacza muzyki (iPoda) i nie wgrasz plikow w normalny cywilizowany sposob jak tylko poprzez synchronizacje. Nie ma wyboru, musisz miec iTunes zeby to zrobic. 99% wolaloby po prostu wrzucac pliki bo iTunes malo kto uzywa jako odtwarzacza muzyki. Tutaj firma Apple pokazuje jaka jest wielka i jak lubi rzadzic.

Idz sobie na innego kompa i sproboj dograc muzyke, nie ma szans bo inna baza itunes itp itd. Czy to jest wolnosc uzytkowania? To skazanie siebie na bycie niewolnikiem i tyle.

Jeszcze jedno, zwykli userowie nie maja na tyle pieniedzy zeby sobei kupic CS (zwlaszcza w polsce). Jesli zastosowania sa korporacyjne to tak, firma placi, kupuje sie program, i mozna pracowac na takim systemie na ktory stac.

Mac jest na tyle specjalistyczny ze w zasadzie slynie z fotoszopa i dobrego zarzadzania kolorem? DTP czy cala reszte mozna robic na kazdym systemie, po prostu to jest cool jak sie ma jablko na biurku.

allxages
21-05-2010, 14:08
Kłócić się nie chce, bo sam mam dylemat. Do mojej profesjonalnej pracy nie ma lepszego systemu niz Linux. Poza tym, nie ma też problemu z 1001 aplikacji. Problem jest - owszem, ale w sumie tylko z Photoshopem. Poza tym nie znam nic, czego by brakowało tak naprawdę.

Photoshop to problem rozwiązywalny. Można odpalic VirtualBox, w którym śmiga naprawdę nieźle. Chociaż przy moich plikach RAW i komputerze (C2D 2GHz, 3GB RAM, HDD 7200rpm), chciałoby się mieć już ten program natywnie. Pliki z 20D chodziły juz z wystarczającą prędkością.

Prawde mówiąc mam duży dylemat od jakiegoś czasu. Katalogowania itd. robię pod Linuxem, obróbkę pod VirtualBoxem, chciałoby się to ujednolicić. Do tego dochodzi jeszcze obróbka video, gdzie Linux nie jest wcale taki zły, ale Final Cut to nie ma jednak ;)

Myślę dlatego o zmianie ThinkPada na MBP. OSX dalej jest na bazie UNIXa, większość rzeczy mógłbym używać jak dotychczas + miałbym wsparcie dla multimediów. Z drugiej strony wkurza mnie brak masa rzeczy, w tym MBP samo z siebie (brak TrackPointa, kiepska rozdzielczość na 13") i to o czym mówił banan82, czyli brak wolności.
Dlatego też niezłym wyjściem wydaje się dokupienie do ThinkPada takiego Mac Mini, gdzie mógłbym pracować nad multimediami, synchronizować to z Linuxem na ThinkPadzie. Ale to też nie jest rozwiązanie optymalne.
O i tak to.

PS. Chyba narazie kupie sobie tego Mac Mini i zobacze jak się żyje z tym. Później albo wymienie Mac Mini i T61 na MBP, albo T61 na X301.

PPS. VirtualBox od 2 dni (v 3.2) potrafi obsłużyć też MacOSX ;)

Tom01
21-05-2010, 14:14
tak, tylko ze Apple to taka firma ktora ci dyktuje ze np nie podlaczysz sobie odtwarzacza muzyki (iPoda) i nie wgrasz plikow w normalny cywilizowany sposob jak tylko poprzez synchronizacje.

Większość rozwiązań w Apple działa tak, że podłączasz kabelek i reszta w czarodziejski sposób robi się sama. I to tak jak trzeba! Ja rozumiem że są ludzie którym bez zajrzenia pod maskę, tudzież bez ręcznego wyboru urządzeń i folderów to jest niekoszerne. Osobiście też nie lubię kiedy system wprowadza swoje filozofie i pokazuje na każdym kroku że wie lepiej, ale sposób ułatwiania życia w Apple ujął mnie swoją logiką i faktyczną pomocą w codziennych czynnościach. Zaryzykuję stwierdzenie, że Windows się wpierdziela wszędzie ze swoimi filozofiami, Linuksa trzeba ładnie poprosić aby zechciał zrobić, a OSX robi bez pytania od razu dobrze. Czary? Mógłbym długo wyliczać drobiazgi które po "odkryciu" w OSX wprawiały mnie w osłupienie na zasadzie: "Że też nikt wcześniej o tym nie pomyślał?".

Porównałbym to do automatycznej skrzyni biegów. Jak wiadomo ma swoich gorących zwolenników i przeciwników. Sam byłem wiele lat zatwardziałym przeciwnikiem. Dla bab, mniejsza kontrola itp standardowe argumenty. Tak było, dopóki nie przejechałem się autem z naprawdę dobrą skrzynią. Oczy mi się otworzyły. Skoro auto potrafi lepiej zrobić to co ja miałbym ręcznie to po cholerę to odrzucać? Od tej pory wszystkie moje auta mają ASB. ;)

Idz sobie na innego kompa i sproboj dograc muzyke, nie ma szans bo inna baza itunes itp itd. Czy to jest wolnosc uzytkowania? To skazanie siebie na bycie niewolnikiem i tyle.

Ja tam nie widzę problemu. Nie miałem jeszcze przypadku żebym czegoś nie mógł sobie dograć do telefonu albo z niego ściągnąć. Bez iTunes.

Mac jest na tyle specjalistyczny ze w zasadzie slynie z fotoszopa i dobrego zarzadzania kolorem? DTP czy cala reszte mozna robic na kazdym systemie, po prostu to jest cool jak sie ma jablko na biurku.

Wręcz przeciwnie. OSX (bo nie Mac, Mac to komputer) jest najbardziej uniwersalnym systemem jaki na razie jest na rynku. Łączy zalety Linuxów i Windowsów oferując z nich najlepsze cechy. DTP robi się zarówno na OSX jak i Win. Zawodowcowi nie robi to różnicy. Przy czym to OSX ma CMS w całym systemie a amatorowi to różnica ogromna. Tu się uwidacznia uniwersalność. Nie ma pod OSX narzekania, że zdjęcie wygląda inaczej w przeglądarce i Photoshopie, abo cudacznych metod na czuja żeby opanować kolorystykę.

krzysztofr
21-05-2010, 14:53
Tom01, tak jak bym słyszał pracownika iSpota :-D
Choć poniekąd, masz dużo racji.

MagdaS
21-05-2010, 16:06
Wiecie co? chyba podjęłam decyzję - MBP 13".... zaryzykuję, bo coś czuję, ż ejka tego nie zrobię to będe żałować, jeszcze jedno co na pewno chcę zrobić przed zakupem to poorientować się jakie programy matematyczne oferowane są na Mac OS bo słyszałam ze sa jakies typu MathCad zeby cokolwiek miec pod ręką na OSX, a raz za czas nie będzie wtedy problemem skorzystac z windowsa - tak sądzę.

allxages
21-05-2010, 16:11
Mathlab jest pod Windows/Linux i Google mówi że pod MacOSX.
Jak Ci trzeba coś więcej to Python+NumPy ;)

HuleLam
21-05-2010, 20:52
Mathlab jest pod Windows/Linux i Google mówi że pod MacOSX.
Jak Ci trzeba coś więcej to Python+NumPy ;)

1. MathCAD != MATLAB !
2. MathCADa nie ma, jest Mathematica (link (http://answers.google.com/answers/threadview?id=202260))
zdRAWki

allxages
21-05-2010, 20:55
Chodziło mi o MatLaba

HuleLam
21-05-2010, 22:38
Chodziło mi o MatLaba

Wiem, MagdzieS chodziło o MathCADa / Mathematicę itp.
zdRAWki

banan82
22-05-2010, 14:03
Tom01- masz w sumie duzo racji z punktu widzenia normalnego uzytkownika, widac ze uzywales wszystkich narzedzi i wybrales wlasnie OSX a nie inny system.
Ktos kto nie lubi "tylko uzywac komputera do okreslonych zadan" zanudzil by sie OSX, tak samo jak windowsem. Sa ludzie ktorzy grzebia w samochodach, motorach, a niektorzy lubia grzebac w systemie, naczuc sie czegos itp itd :)

allXages - czytalem o virtualboxie wlasnie, tej nowej wersji, ciekawe jak to bedzie. Na moim thinkpadzie OSX chodzil ale tylko w ten sposob mozna byloby okreslic jego dzialanie - ze chodzil:)

_igi
22-05-2010, 14:49
Ja tam nie widzę problemu. Nie miałem jeszcze przypadku żebym czegoś nie mógł sobie dograć do telefonu albo z niego ściągnąć. Bez iTunes.

Z telefonów przerobiłem sporo, wszystkie Nokie, SE i motki chodzą bez problemów (trzeba ogarnąć tylko czy jest plugin do iSync). Problem jest z telefonami na Windows Mobile, ale tutaj sprawa jest podobna do komputerów - jak ktoś sobie lubi uprzykrzać życie problematycznym telefonem, musi i sobie na uprzykrzać życie z jego synchronizacją. Jest jakiś program, za 30-40 dolców, który to umożliwia.

Z aparatów, bo to tutaj nas bardziej interesuje, nie zauważyłem żadnych problemów z Canonami, Nikonami i lustrami Fuji. Irytuje wyskakujące iPhoto, ja je w jakiś sposób wyłączyłem (już nie pamiętam jak). Przydaje się czasem do prezentacji, czy robienia w i-aplikacjach (chyba w iDVD czy iWorku, ale da się to obejść)

Ja całkowicie ubóstwiam całą filozofię drag and drop - cały system w tym działa, naprawdę przyjemnie się z tym zarządza fotografiami ;)

Aha, i odnośnie fotografii. Systemowy Mail nie radzi sobie z wysyłaniem obrazków przeciągniętych do okienka. Się znaczy, jeśli odbiorca ma Mac'a, odczyta to spokojnie, dla użytkowników Windowsów, trzeba paczki robić.

A, no i MZ, największa wada Mac'a to współpraca z paroma monitorami. Kto to wymyślił, że górna belka (czyli ta z poleceniami odnośnie programów, plik, edycja, widok, i inne bzdury), może znajdować się tylko na jednym ekranie. Moim zdaniem, porażka na całej linii.

Handelson
22-05-2010, 16:22
Aha, i odnośnie fotografii. Systemowy Mail nie radzi sobie z wysyłaniem obrazków przeciągniętych do okienka. Się znaczy, jeśli odbiorca ma Mac'a, odczyta to spokojnie, dla użytkowników Windowsów, trzeba paczki robić.

Pierwsze słyszę... Wysyłam w ten sposób zdjęcia do znajomych i nikt nigdy nie miał problemów z odczytaniem czy systemowy Mail z wysłaniem.
Naprawdę*nie wiem o czym piszesz (tak samo jak z Twoimi częstymi postami na temat wyginających się od ciepła MacBooków :-D).
Co do wyskakującego iPhoto - jak sam napisałeś udało Ci się wyłączyć :) a więc tak naprawdę wszystko zależy od konfiguracji.
No flame :-D

_igi
22-05-2010, 16:31
U mnie od lat trzech i pół, na czterech komputerach łącznie, zawsze to samo było. Być może błąd leży po stronie jakiejś skrzyni "z drugiej strony", nie wnikam.

Co do wyginania - owszem, dotyczy to aluminiowych macbook'ów Pro i generalnie problem jest szerzej opisany w internecie. Miałem dwa laptopy o takiej budowie, oba są powyginane, znajomej w MBP padła płyta przez to. I to są uszkodzenia mechaniczne, spowodowane błędami w konstrukcji (w nowych MBP Alu to nie występuje, chociaż widziałem jeden wygięty).

Co do ciepła, nie mam nic do zarzucenia, wszystko chodzi tak, jak powinno.

Handelson
22-05-2010, 16:36
U mnie od lat trzech i pół, na czterech komputerach łącznie, zawsze to samo było. Być może błąd leży po stronie jakiejś skrzyni "z drugiej strony", nie wnikam.

Igi mi chodzi tylko o to, że piszesz niesprawdzone rzeczy jako pewniki.
Skoro tak jest u Ciebie a u innych nie, to może problem leży po Twojej stronie(lub jak piszesz - po drugiej stronie) stronie a nie we wszystkich macach jak piszesz.
Proszę nie wprowadzaj innych w błąd. Wg. mnie kwestia odpowiedniej konfiguracji i tyle. Co prawda nic nie musiałem u siebie specjalnie ustawiać - po prostu chodzi i tyle :)

_igi
22-05-2010, 16:43
No właśnie ja ustawiłem, wysłałem parę maili, za każdym razem było "zdjęcia się nie otwierają".

A co do wyginania, zwróć na to uwagę u ludzi którzy używają komputera głównie poza domem.

Pozdrawiam.

Handelson
22-05-2010, 16:54
No właśnie ja ustawiłem, wysłałem parę maili, za każdym razem było "zdjęcia się nie otwierają".

Mi się otwierają więc nie generalizujmy. Może wina leży tak jak piszesz po stronie PCtów z "drugiej strony" a nie maca.

A co do wyginania, zwróć na to uwagę u ludzi którzy używają komputera głównie poza domem.

Pozdrawiam.

Ja używam MBP (alu) i używam komputera również poza domem.
Nie wygiął się (przez 1,5 roku), znajomym również więc nie generalizujmy.

_igi
22-05-2010, 16:58
Mi się otwierają więc nie generalizujmy. Może wina leży tak jak piszesz po stronie PCtów z "drugiej strony" a nie maca.

Ja nie generalizuję.

Po prostu dziwi mnie, że wszyscy moi znajomi, do których cokolwiek wysyłałem na Windowsa, nie mogli tego otworzyć. Ci, którzy mają Mac'a, nie mają najmniejszych problemów.

Handelson
22-05-2010, 17:07
Ja nie generalizuję.

A jak to zrozumieć?
Dla mnie EOT.

_igi
22-05-2010, 17:23
A jak to zrozumieć?
Dla mnie EOT.
Taka dyskusja nie ma sensu, bo równie dobrze tobie mogę zarzucić generalizowanie. Ja piszę na podstawie swoich doświadczeń, mam naprawdę sporo znajomych używających Mac'i i ten problem często się przewija.

Ale ok, nie generalizuje. :mrgreen:

MagdaS
22-05-2010, 18:08
Ok bo widzę, że juz dyskusja schodzi na nieco inne tory, ja zatem dziekuję a rady, narazie wybó padł na MBP 13 mam nadzieję, że nie będę żałować.

Znalazłam już kilka programów (ba nawet jakiś darmowy się znalazł jak no Scilab) matematycznych, które mysle ze mi wystarcza do codziennego uzycia, a jak raz za czas od śweięta będe musiała cos zrobic by było kompatybilne z windowsowskim programem to zainstaluję windę i będzie ok w razie potrzeby.

Oczywiście jak już będe miała maca u siebie to podzielę się pierwszymi spostrzeżeniami, ale to będzie dopiero z początkiem wakacji,a ja już nie mogę się doczekać..ech mam tylko nadzieję, że jeśli chodzi o wydajność to mi wystarcza parametry najsłabszej 13".

HuleLam
22-05-2010, 22:02
Naprawdę*nie
Będzie OK, jeśli każdy taki "kwiatek" będę zgłaszał moderatorowi? Denerwuje mnie to tak, jak pisanie SAMYMI WIELKIMI...
Drodzy AppleFani - nie umicie sobie klawiatury skonfigurować? Nie jest to najlepsza reklama dla Waszych zabawek...
zdRAWki

allxages
22-05-2010, 22:41
Będzie OK, jeśli każdy taki "kwiatek" będę zgłaszał moderatorowi? Denerwuje mnie to tak, jak pisanie SAMYMI WIELKIMI...
Drodzy AppleFani - nie umicie sobie klawiatury skonfigurować? Nie jest to najlepsza reklama dla Waszych zabawek...
zdRAWki

+1 :twisted::twisted:

Handelson
22-05-2010, 23:03
zdRAWki

Toś się doszukał jednej gwiazdki w moich postach. Mnie denerwuje użycie słowa "umicie" zamiast "umiecie " i jakoś nie pytam czy zgłaszać takie kwiatki moderatorowi. Ale jak masz taką potrzebę to proszę bardzo.

banan82
23-05-2010, 13:46
moze to nie na temat watku ale oswieci mnie ktos o co z tymi kwiatkami chodzi wogole?

Tom01
23-05-2010, 13:50
Ktos kto nie lubi "tylko uzywac komputera do okreslonych zadan" zanudzil by sie OSX, tak samo jak windowsem. Sa ludzie ktorzy grzebia w samochodach, motorach, a niektorzy lubia grzebac w systemie, naczuc sie czegos itp itd

OSX jest oparty o korzenie unixowe, więc znacznie więcej da się w nim pogrzebać niż w Win. Linuxowcy poczują się pewniej, bo "grzebiący-windziarze" rozłożą ręce gdzie skończy się GUI i rejestr. :)

zdRAWki

Drogi windows-fanie :), użytkownicy Apple mają poprawnie skonfigurowane klawiatury. Gwiazdka powstaje w wyniku nieprawidłowej interpretacji przez skrypt forum vBulletin kombinacji ALT+SPACE, która to stawia "trochę inny rodzaj spacji". Pewnie specjaliści od DTP napisaliby o jaki to rodzaj spacji chodzi. Powinna ona być wyświetlana wszędzie tak samo, jako normalna spacja. Przez tą niedoróbkę, wszyscy piszący z makówek muszą dwa razy sprawdzać swoje posty. :evil:

Po prostu dziwi mnie, że wszyscy moi znajomi, do których cokolwiek wysyłałem na Windowsa, nie mogli tego otworzyć. Ci, którzy mają Mac'a, nie mają najmniejszych problemów.

W Mail trzeba zaznaczyć aby wysyłał załączniki jako "przyjazne dla Windows". Nie pierwszy raz Microsoft wymyśla własne "standardy" mając głęboko w poważaniu RFC.

HuleLam
23-05-2010, 18:24
Drogi windows-fanie :), użytkownicy Apple mają poprawnie skonfigurowane klawiatury. Gwiazdka powstaje w wyniku nieprawidłowej interpretacji przez skrypt forum vBulletin kombinacji ALT+SPACE, która to stawia "trochę inny rodzaj spacji". Pewnie specjaliści od DTP napisaliby o jaki to rodzaj spacji chodzi. Powinna ona być wyświetlana wszędzie tak samo, jako normalna spacja.
Zostałem Windows-fanem... pora umierać :). A czemu nie można używać normalnej spacji? VbP i tak po swemu sformatuje...
zdRAWki

allxages
23-05-2010, 19:03
W Mail trzeba zaznaczyć aby wysyłał załączniki jako "przyjazne dla Windows". Nie pierwszy raz Microsoft wymyśla własne "standardy" mając głęboko w poważaniu RFC.

Nie zdąrzyłem używać Maca w tak zaawansowany sposób, aby użyć programu Mail. Czy można wiedzieć o co chodzi? Bo myślałem, że po prostu zdjęcia są załączane jako załączniki do listu...

_igi
23-05-2010, 21:22
Nie zdąrzyłem używać Maca w tak zaawansowany sposób, aby użyć programu Mail. Czy można wiedzieć o co chodzi? Bo myślałem, że po prostu zdjęcia są załączane jako załączniki do listu...

Bo załączniki w mailu się dodaje po prostu przeciągając pliki do okienka z wiadomością, program "mieli to" w zależności od tego czy to muzyka, zdjęcia, filmy, czy inne coś.

W przypadku zdjęć wygląda to mniej więcej tak:

https://canon-board.info/imgimported/2010/05/b2910f32dd770d92med-2.jpg
źródło (http://images35.fotosik.pl/151/b2910f32dd770d92med.jpg)

I bez tej opcji nie wyświetla się u PC-userów jak powinno.

allxages
23-05-2010, 21:26
A to to jest z wysyłaniem wiadomości w formacie HTML chyba. To w ogóle powinni rozstrzelać za takie rzeczy. Pure plain text. To wszystko co powinno być dozwolone! :)

Tom01
24-05-2010, 00:31
Zostałem Windows-fanem... pora umierać :). A czemu nie można używać normalnej spacji? VbP i tak po swemu sformatuje...
zdRAWki

Można, tylko szybko pisząc polską literkę z ALT, czasem nie zdąży się go puścić już naciskając spację.

allxages
24-05-2010, 15:14
Niezłe te zabawki Apple... http://wyborcza.pl/1,75248,7926216,Fala_samobojstw_w_fabryce_iPhone_a __Zatrudnia_psychiatrow.html

Mr_Black
28-05-2010, 16:58
Ucichło coś, więc zapytam. Co szanowni koledzy sądzą o tym modelu http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=53145, zastosowanie selekcja plików RAW (szybki podgląd na breezebrowser), podstawowa obróbka w ACR+PS kiedy będę gdzieś poza domem. Duuży databank (tak przy okazji będąc na ślubach i wyjazdach) Czasem czasouprzyjemniacz na wykładach, bardzo rzadko jakieś gry.
Ewentualnie co innego polecilibyście w tej cenie? Raczej 14 cali, zależy mi na mobilności więc nie chcę po 2 godzinach szukać gniazdka.

thedoc
28-05-2010, 17:13
Witam, czy ktoś używa laptopa z monitorem zewnętrznym, czyli ogólnie pracujemy na laptopie o do obróbki zdjęć podłączany jest monitor. Jak oceniacie taki pomysł?

Mr_Black
28-05-2010, 17:22
Witam, czy ktoś używa laptopa z monitorem zewnętrznym, czyli ogólnie pracujemy na laptopie o do obróbki zdjęć podłączany jest monitor. Jak oceniacie taki pomysł?

Wielu tak robi, co było do przeczytania w tym wątku ...

woyd
28-05-2010, 19:09
Wielu tak robi, co było do przeczytania w tym wątku ...

i uważam to za rewelacyjne rozwiązanie. Cenie sobie mobilność laptopa (zwłaszcza w niewielkim mieszkaniu) i jakość obrazu z w miarę dobrego monitora.

sadaman
28-05-2010, 22:28
Jedno z wygodniejszych rozwiązań.
Na codzień mobilność za sprawą laptopa a do obróbki podpinasz monitor.
Generalnie laptop spięty z monitorem jakością obrazu na wyjściu niczym nie ustępuję stacjonarnym PC-tom z wypasionymi kartami.

bartmika
28-05-2010, 22:41

Ogolnie na co dzien uzywam Macbook-a pro 15" z podpietym monitorem EIZO i wszystko ladnie gra :)

allxages
29-05-2010, 13:28
Jedno z wygodniejszych rozwiązań.
Na codzień mobilność za sprawą laptopa a do obróbki podpinasz monitor.
Generalnie laptop spięty z monitorem jakością obrazu na wyjściu niczym nie ustępuję stacjonarnym PC-tom z wypasionymi kartami.

Wszystko to prawda pod warunkiem, ze nie uzywasz DSUB w laptopie. A wiekszosc laptopow byla/jest w niego tylko wyposazonego. Trzeba sie liczyc zatem z np. koniecznoscia dokupienia stacji dokującej.

banan82
30-05-2010, 22:37
dlatego wlasnie pozbylem sie Thinkpada R61i i kupilem T61 wraz ze stacja dokujaca, do tego dysk 7200 WD Scorpio, 4gb ramy + EIZO S1921.
Wczesniej pracowalem na DSUB wlasnie, nie bylo zle, ale w koncu wyjscie cyfrowe to wyjscie cyfrowe, nie traci sie nic:)
Zalet takiego ustawienia nie trzeba przedstawiac:) Na thinkpadach mozna smialo zmienic procesor samemu itp (sam tak zrobilem:) ) wiec mozna miec ciagle mocna maszynke do obrobki + mobilnosc jak trzeba:)

sadaman
30-05-2010, 22:49
Wszystko to prawda pod warunkiem, ze nie uzywasz DSUB w laptopie. A wiekszosc laptopow byla/jest w niego tylko wyposazonego. Trzeba sie liczyc zatem z np. koniecznoscia dokupienia stacji dokującej.

Zgodzam się z tym co piszesz, dlatego mój laptop szczęśliwie posiada HDMI :)
I w sumie te złącze staje się już standartem.

banan82
31-05-2010, 11:56
tak, tylko ze wtedy nie masz komfortu korzystania ze stacji dokujacej. mozesz przeksztalcic swojego laptopa dokladnie w desktopa, z klawiatura, myszka, nie otwierajac nawet ekranu zeby go wlaczyc:)

allxages
31-05-2010, 12:19
A do tego wszystko podpięte do stacji dokującej. Potrzebujesz, jeden przycisk i masz laptopa w ręce a cała reszta zostaje na stole :-)

No, ale to nie Mac więc napewno nie jest to dobre rozwiązanie ;)

focus
31-05-2010, 12:28
http://www.youtube.com/watch?v=YOKu9uwdwZI
i do starszej wersji:
http://www.bookendzdocks.com/Docking_Stations-Docking_Station_for_15_MacBook_Pro.html

allexages, ...człowiek uczy się całe życie, ... napewno
:):twisted:

Arek_Gd
31-05-2010, 12:30
No dobra, a jakiego laptopa polecacie do tagiego zestawu : laptop + monitor zewnętrzny

chodzi mi oczywiście o komfort pracy z rawami z 5DmkII , jako taki komfort oczywiście ;) bo nie specjalnie chcę wydawac fortunę na takie rozwiązanie.

Są jakieś minima sprzętowe na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie?

Tom01
31-05-2010, 12:30
No, ale to nie Mac więc napewno nie jest to dobre rozwiązanie ;)

No pewnie. ;)

Makowka sama rozpozna ekrany i do każdego poprawnie przypnie profile a jeśli jest w nich korekcja TRC to załaduje do LUT odpowiedniego sterownika ekranowego. Skrzynka Żywca jak komuś się uda taka sztuka pod Windowsami.

allxages
31-05-2010, 12:45
Makowka sama rozpozna ekrany i do każdego poprawnie przypnie profile a jeśli jest w nich korekcja TRC to załaduje do LUT odpowiedniego sterownika ekranowego. Skrzynka Żywca jak komuś się uda taka sztuka pod Windowsami.

A jak pod Linuxem to może być skrzynka Tyskiego? Jak tak to wysyłam adres na PM ;)

A ten Henge Dock to sorry, ale jakaś tania podróbka dla mnie. Zwykła podstawka gdzie masz dojście do ściany z portami z laptopa. To nie o to chodzi w stacjach dokujących...

Tom01
31-05-2010, 12:50
A jak pod Linuxem to może być skrzynka Tyskiego? Jak tak to wysyłam adres na PM ;)

Z Linuxami proszę sobie tu nie wyjeżdżać. ;)
Wiadomo że OSX jest silnie z nimi spokrewniony i jak W OSX działa to i w Linuxach będzie. Albo odwrotnie.

banan82
31-05-2010, 13:34
ja bym polecal thinkpada, moze byc jeden z najnowszych serii T np T400 czy T500 - swietne maszyny, latwosc upgrade'u (samemu mozna sobei procka zmienic, dysk latwo wyciagnac itp itd - w zadnym innym laptopie tak nie ma). Monitor to tutaj masz ogromny wybor, raczej EIZO zeby mniej klopotow z tym bylo:)

gixxxer
31-05-2010, 13:42
ja bym polecal thinkpada, moze byc jeden z najnowszych serii T np T400 czy T500 - swietne maszyny, latwosc upgrade'u (samemu mozna sobei procka zmienic, dysk latwo wyciagnac itp itd - w zadnym innym laptopie tak nie ma). Monitor to tutaj masz ogromny wybor, raczej EIZO zeby mniej klopotow z tym bylo:)

też polecam thinkpada :-D mam SL500, matowa matryca, do szybkiego podglądu i szybkiej obróbki jak znalazł

... za ostatnie 4 wyrazy zostanę zlinczowany ;) ale dla moich potrzeb jest ok ;)

banan82
31-05-2010, 13:44
SL to ciut inna linia thinkpadow ale tez thinkpady:) Design tutaj troche odbiega od standardu utartego od linii T4x praktycznie:)

airhead
31-05-2010, 16:29
chodzi mi oczywiście o komfort pracy z rawami z 5DmkII , jako taki komfort oczywiście ;) bo nie specjalnie chcę wydawac fortunę na takie rozwiązanie.
do RAW-ów z 5DII nie polecałbym laptopa

gixxxer
31-05-2010, 16:50

aż tak potrafią przymulić :confused:

jakie minimum powinien mieć laptop pod kątem RAWów z 5dMk2 ? (używam jedynie LR )

micles
31-05-2010, 17:38
Obrabiam po 100 rawów z 5d2 w LR na c2d 1,5ghz 2gb ram 667mhz i żyję. Laptop Medion MIM2300.

allxages
31-05-2010, 18:03
airhead: tłumacz się, bo nie wierze :)

banan82
31-05-2010, 18:07
21mpix robi swoje, ale mysle ze spokojnie na procku powyzej 2ghz powinno dac rade, Ja obrabialem na ultrapotrable dellu d430 1.3GHz zdjecia z wakacji z 5D i tez da rade. Pytanie ile dany fotograf jest w stanie czekac az zdjecie zostanie przekonwertowane do jpg :) U mnie na thinkpadzie 1.5Ghz c2d z 4gb ramu bylo to okolo 12 sekund. Teraz po upgrade procka do 2.5ghz jest to czas o polowe krotszy.

Nie sadze zeby 5dmkII az tak w d*** dawalo jesli o to chodzi.

punky
31-05-2010, 18:33
Dell studio 1537 procek Intel Dual-Core T4200 2.00 GHz
3 Gb RAM + Radeon 3400 256 Mb.
Daje radę spokojnie, fakt że przy rawach z 40D zap...la, to przy tych z 5DII tragedii nie ma.

sadaman
31-05-2010, 18:36

Czyżby?!
HP DV7-2070, Win 7 64Bit, Intel Core 2 Duo 2,2GHz, 4 GB Ram, HDD 2x640 GB / 7200 / 16MB Cache...w zupełności daje radę. LR po obróbce konwersja z RAW do JPG zajmuje średnio 4-7 sekund. Więc nie narzekam.

gixxxer
31-05-2010, 20:23
oki, przyznam się bez bicia :-D

poprzednikiem lenovo był samsung nc10 :mrgreen: 1,6 atom i 2gb ram ;) podczas expotru 100 fotek do jpega można było wciągnąć obiad dwudaniowy i odpocząć :lol:

matowa matryca to punkt 1. przy wyborze laptopa do fotek

banan82
31-05-2010, 20:50
Laptop do fotek raczej jako sprzet sprzet, nie liczac wyswietlacza. Trzeba miec zewnetrzny monitor bo inaczej jest bardzo kiepsko. Skalibrowalem sobie wyswietlacz laptopa, wlaczylem profil, obraz zmienil sie bardzo, kolory wygladaly lepiej, wszystko nagle sciemnialo itp. Problem jest taki ze laptopowe wyswietlacze nie radza sobie np z zoltym, niebieskim czy czerwonym i pomimo kalibracji takiego LCD nie jest tak jak byc powinno. Podlacz sobei dobry PVS monitor do takiego laptopa zeby zobaczyc co sie traci:)

Kiedys bylem optymista do obrabiania fotek na laptopie bez zewnetrznego wyswietlacza, ale juz nie jestem:) Za duzo bylo roznic miedzy papierem a monitorem po wywolaniu zdjec, teraz praktycznie ich nie ma, widac wiec ze takie rozwiazanie ma sens:)

dziobolek
31-05-2010, 20:59

https://canon-board.info/imgimported/2009/09/roflmaozu0-1.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/i/roflmaozu0.gif/)

allxages
05-06-2010, 01:06
Czy jest dostępna przelotka do Maców z MiniDisplayPort na DisplayPort? Nie mogę znaleźć..

vbel
08-06-2010, 09:43
Czy jest dostępna przelotka do Maców z MiniDisplayPort na DisplayPort? Nie mogę znaleźć..

Czy o to chodzi ?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://delock.com/pictures/products/3/4be94b500461c.jpg)

http://delock.com/produkte/gruppen/Konverter/Delock_Adapter_Displayport_mini_male_Displayport_+ _Displayport_mini_female_61752.html

allxages
08-06-2010, 13:45
Tak.
Znalazłem na allegro nawet ciekawsze:
http://www.allegro.pl/item1057609446_adapter_mini_displayport_do_digi_bi aly_konkurs.html

źródło (http://img03.allegroimg.pl/photos/400x300/10/57/60/94/1057609446)

Zastanawia mnie tylko jedna kwestia:

Przepustowość TMDS : do 6.75 GB (HDMI, DVI), 8,64 GB (DisplayPort)
Przepustowość sygnału video: 225MHz/2.25Gbps na kanał (HDMI, DVI), 2,70Gbps na kanał (DP)
Maksymalna rozdzielczość : 1920x1200 60 Hz (HDMI, DVI), 2560x1600 60 Hz (DP)
Głębia koloru : obsługa 12bit koloru na każdy kanał (36-bitowa jakość kolorów) (DVI, HDMI), 16bit (DP)
Obsługiwane rozdzielczości:
Mac od 640x480 do 1920x1200 (DVI,HDMI), do 2560x1600 (DP)

O ile wszystkie parametry podane tutaj przemawiają na korzyść DP względem HDMI i DVI, to ten parametr jest dość dziwnie opisany. Czy to 16 bit na kanał czy w całości?

No i czy takie wynalazki nie wpływają na jakość ogólną obrazu?
I jeszcze pytanie dodatkowe, kabel z wtykami DisplayPort można kupić na allegro od 10 zł do 100 zł. Pytanie za 100 punktów, czy ma to jakieś znaczenie i na co zwrócić uwagę, aby nie mieć strat na jakości?

PS. Mam wrażenie, że to zagadnienie powinno być w wątku o monitorach...

vbel
08-06-2010, 13:52
Jakie złącze będzie po stronie monitora ?

allxages
08-06-2010, 16:28
Mac z MiniDisplayPort -> przelotka -> kabel DP-DP -> Monitor z DisplayPort

jotka
08-06-2010, 21:21
Trzeba miec zewnetrzny monitor bo inaczej jest bardzo kiepsko.

mam vaio serii AW 18.4" na 3-kolorowych diodach i nie uważam aby było kiepsko :)

dziobolek
08-06-2010, 21:48
mam vaio serii AW 18.4" na 3-kolorowych diodach i nie uważam aby było kiepsko :)

Wierzę, miałem wcześniej Vaio.
Ja w moim Lenovo T61 też nie mam problemów,
ale w wielu "tanich" taki problem występuje.

Pozdrówka!

allxages
08-06-2010, 22:03
Jak patrzę na obraz z Lenovo T61 i Eizo S2433W to mam wrażenie, że to 2 różne światy..

dziobolek
08-06-2010, 22:14
Jak patrzę na obraz z Lenovo T61 i Eizo S2433W to mam wrażenie, że to 2 różne światy..

Być może. Ja jak patrzę na obraz z T61 i wydrukowaną odbitkę
jedyne co widzę to zgodność obrazu z wydrukiem.
Możliwe że trafiłem na egzemplarz z dobrego okresu
gdy pakowano do nich matryce wysokiej jakości (MPV czy cóś).
Tak czy siak, myślę o większym zewnętrzym, bo 15" to niewielka przestrzeń do pracy.

Pozdrówka!

allxages
08-06-2010, 22:17
Kupiłem dwa T61 naraz. Jeden w panaromie, drugi w proporcji 4:3 czy tej standardowej. Całkowicie dwie różne matryce w srodku. Kolory tak rozne, ze glowa mala. Wiec to wszystko jest mozliwe..
A kupowalem jakos 3 lata temu wiec za starych czasow..

vbel
09-06-2010, 13:21
Mac z MiniDisplayPort -> przelotka -> kabel DP-DP -> Monitor z DisplayPort

Ja bym zastosował jeden kabel MiniDP->DP.
Wszelkie przejściówki i dodatkowe opcje mogą wprowadzić zakłócenia.

allxages
09-06-2010, 14:31
A widziałeś gdzieś taki w Polsce?

Znalazłem w USA: http://www.monoprice.com/products/product.asp?c_id=102&cp_id=10246&cs_id=1024606&p_id=6006&seq=1&format=1#largeimage

Co do zakłóceń, to przy transmisji cyfrowej nie są chyba aż tak ważne..

ppawcio
10-06-2010, 17:08
http://www.apple.com/pl/macbookpro/specs-13inch.html
jest sens dopłacać 1300 żeby mieć ten szybszy procek? Obstawiam, że nie, ale wolę się upewnić i spytać tych, którzy mają zestaw Mac + PS i mają jakieś doświadczenie w tym temacie :)

vbel
11-06-2010, 11:43
A widziałeś gdzieś taki w Polsce?

Znalazłem w USA: http://www.monoprice.com/products/product.asp?c_id=102&cp_id=10246&cs_id=1024606&p_id=6006&seq=1&format=1#largeimage

Co do zakłóceń, to przy transmisji cyfrowej nie są chyba aż tak ważne..

W Polsce chora cena http://www.cortland.pl/kabel-mini-displayport-displayport-2m.html
http://delock.com/produkte/gruppen/Kabel/Delock_Cable_Displayport_mini_Displayport_18m_8243 8.html

dziobolek
12-06-2010, 00:37
jest sens dopłacać 1300 żeby mieć ten szybszy procek? Obstawiam, że nie, ale wolę się upewnić i spytać tych, którzy mają zestaw Mac + PS i mają jakieś doświadczenie w tym temacie :)

Procek i większy dysk - IMHO nie warto.

Pozdrówka!

ppawcio
12-06-2010, 09:08
większy dysk pominąłem bo to dla mnie żadna różnica... :)

_igi
12-06-2010, 10:12
jest sens dopłacać 1300 żeby mieć ten szybszy procek? Obstawiam, że nie, ale wolę się upewnić i spytać tych, którzy mają Mac + PS i mają jakieś doświadczenie w tym temacie :)

Niespecjalnie. A o ile dobrze pamiętam, w 13" można spokojnie samemu sobie dysk wymienić, przynajmniej w 'ach (chociaż ten PRO niegdyś był takim zwykłym macbookiem :confused:).

Procek to jedno, rozbuduj RAM w nim i przestrzeń dyskową. Mój MBP 2,2ghz radzi sobie w miarę spokojnie z plikami z 5DII, mimo kulawej grafiki, 4gb RAM i dysku 5400 rpm. :mrgreen:

większy pominąłem bo to dla mnie żadna różnica... :)

W takim razie jak powiedziałem - tego tysiaka z hakiem zainwestuj w dysk z FireWire800, bo warto.

Dzygit-Dublin
12-06-2010, 12:25
witam

Pada mi jeden czytając ten tasiemiec od końca :) powiedzmy ze jestem przekonany bardziej do macbooka pro lub air ( air fajnie wygląda choć jego użyteczność możne być kiepska )
wiec mam pytania do ludzi pracujących na pecetach a teraz na mac`ach .

- Jak szybko użytkownik Windowsa możne się przestawić na os.
- na co zwrócić uwagę przy kupnie mcbooka nie koniecznie nowego
/ użytek jego - szybka obróbka zdjęć cs4 drukowanie ew i wysyłka na siec ,korzystanie z www , modemy 3g na usb tez będą podpinane do niego .
- działanie na baterii min 5 godzin.
-padła kwestia szybkość obróbki vs karta graficzna - jaka minimum powinna być w lapie do plików raw min 25 Mb i wyżej.

pozdrawiam Darek

ppawcio
13-06-2010, 17:57
W takim razie jak powiedziałem - tego tysiaka z hakiem zainwestuj w dysk z FireWire800, bo warto.
chyba zainwestuję (o ile w ogóle kupię to Jabłko) w RAMy, bo dysk mam sieciowy na którym trzymam foty...

ppawcio
14-06-2010, 17:54
łohoho... okazało się, że zmiana z 4GB do 8GB kosztuje ze 2 tysie... :P to zostanę z podstawową opcją :P

Dzygit-Dublin
15-06-2010, 14:01
ja wczoraj wyszedłem ze sklepu z podstawowa wersja macbook pro 13" bo używki były w tylko 200eu taniej wiec gra nie warta świeczki.
Ciągle próbuje się odnaleźć w systemie ale jak na razie pozytywnie.

panmateusz
15-06-2010, 21:23
łohoho... okazało się, że zmiana z 4GB do 8GB kosztuje ze 2 tysie... :P to zostanę z podstawową opcją :P

Nie możesz sobie samemu dołożyć? Ja parę ładnych lat temu do nowego MacBooka sam wkładałem nowe kości (512MB rozszerzane do 1GB). Gdy komputer musiał być serwisowany, to po prostu wyjąłem je i po problemie ;)

ppawcio
15-06-2010, 21:24
to daj później znać jak Ci idzie, bo też chce tego Maca :)
wczoraj tylko wszystkie tutoriale obejrzałem... :)

borkomar
15-06-2010, 21:40
Też chodzi mi po głowie rezygnacja z PC na rzecz macbook pro ale to, że nie ma stacji dokującej jest po prostu niewypałem - jak na tą półkę cenową.

allxages
16-06-2010, 02:07
W Polsce chora cena http://www.cortland.pl/kabel-mini-displayport-displayport-2m.html
http://delock.com/produkte/gruppen/Kabel/Delock_Cable_Displayport_mini_Displayport_18m_8243 8.html

Ten Cortland widziałem. Sami przyznali, że nie mają pojęcia co to za kabel i chyba jakiś NoName.

Zamówiłem u dystrybutora DeLock w Polsce. Koszt 47 zł, ma być na poniedziałek u mnie w skrzynce.

Dzięki za pomoc!

Dzygit-Dublin
16-06-2010, 21:52
ja zamówiłem takie coś
http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280456398277&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
Zdam relacje jak dojdzie :)

allxages
16-06-2010, 22:43
A po co Ci taka przelotka? mini-DVi - DVI nie działa dobrze?

PS. Używam Snow Leopard parę dni i porównując go do Ubuntu 10.04 to wybaczcie, ale mam wrażenie że spora ilość osób padła tutaj w sidła marketingu. Ubuntu zjada OSX, zwłaszcza w przyjemności/ładności obsługi. W ogóle nie ta liga.

sid
16-06-2010, 22:57
Allxages - jak znajdziesz chwilę, to opisał byś szerzej swoje odczucia po przesiadce na Maca. Jestem zainteresowany szczególnie Twoja opinią. Choćby dlatego, że ciężko znaleźć opnie po przesiadce z Linuksa na osX.

allxages
16-06-2010, 23:42
Jak tylko skończę uporanie się z kilkoma kwestiami (głównie sprzętowymi). Poza tym, żeby było jasne. Używam dziennie Linuxa 90% czasu. Mac to tylko dodatek do zdjęć/filmów. Może jak znajdę chwilę czasu to opiszę jak podejść do sprawy, głównie pod Linuxem w kwestii zarządzania kolorem, bo raczej mało informacji na ten temat.

szwayko
17-06-2010, 09:24
A jaka seria laptopow ma te dwie rzeczy
1. matryca matowa WSXGA w pionie nie mniej niz 1050.
2. zlacze e-sata
3. TrackPoint lub TrackStick lub Pointstick.

Najbardziej pasuje IBM/LENOVO ale w nich nie daja zlacza e-sata.
Wole jakies uzywki.

ppawcio
17-06-2010, 10:29
http://www1.euro.dell.com/pl/pl/firmiinstytucji/Notebooki/latitude-e6510/pd.aspx?refid=latitude-e6510&s=pad&cs=RC1078552

banan82
17-06-2010, 23:32
allxages, daj znac jak tam wlasnie przesiadka:) Ja mialem OS X na moim thinkpadzie przez 2 dni ale wywalilem bo rzecz jasna wiele rezczy nie dzialalo:) Mac jest fajny ale chyba gdy sie chce komputera uzywac zeby uzywac do konkretnego celu. Jesli chodzi o cala reszte to kiepsko, nie mozna pogrzebac, pomieszac, pozmieniac dogorynogami jak sie chce. Mnie to od Maca okroipnie odpycha.

Dzygit-Dublin
20-06-2010, 19:00
pytanie mam macowcy :)
jaki jest szybki probrogram to przegladania zdjec na pc uzywalem breeze browse ale co do maca ??

darek

Handelson
20-06-2010, 20:37
pytanie mam macowcy :)
jaki jest szybki probrogram to przegladania zdjec na pc uzywalem breeze browse ale co do maca ??

darek

Najszybszy to chyba systemowy "Podgląd". Do szybkiego przeglądanie zdjęć używam i nie narzekam. Jeśli wiele zdjęć to zaznaczasz te, które chcesz otworzyć i na jednym klikasz 2x. Otwiera wszystkie. W pasku z boku (konfigurowalne) masz miniatury. Jeśli cały ekran to skrót: cmd+shift+f i już.
A żeby podejrzeć jedno zdjęcie na szybko to klikasz na zdjęcie (1x-czyli tylko zaznaczasz) i spacja.

allxages
18-07-2010, 11:44
O ile pamiętam to w samym tym wątku były prośby o informacje jak używać Linuxa do obróbki zdjęć itd. Wczoraj napisałem szybki przewodnik: http://canon-board.info/showthread.php?t=66013

dodam tylko, że linux postawiony jest na laptopie ThinkPad T61 ze stacją dockującą, dzięki czemu monitor podpięty jest przez DVI.

Janusz Body
05-08-2010, 14:57
No i chyba jest pierwszy laptop którego można używać do obróbki.

Toshiba Qosmio x500. Poniżej gamut wyświetlacza - zaznaczony jako monitor. Ten drugi to AdobeRGB. To jest dla L=50 ale bardzo podobnie jest w całym zakresie.

Aha - displayu nie daje się skalibrować i1d2 - niestety potrzebny jest spektrofotometr. Fabrycznie ma, jak zwykle podbity niebieski.

źródło (http://img442.imageshack.us/i/qosmio.jpg/)
Dodam jeszcze. Wizualnie w porównaniu z monitorem typu "stacja graficzna" to dalej jest trochę wyblakłe ale i tak jest super w porównaniu z przeciętnym lapkiem.

Tom01
05-08-2010, 15:48
Gamut gamutem, ale byłbym wdzięczny za podejrzenie profilu po kalibracji tego cuda.

Tom01
05-08-2010, 20:30
No i chyba jest pierwszy laptop którego można używać do obróbki.

Po krótkiej naradzie z Panem Wiesławem doszliśmy do wniosku, że to nie tyle laptop do obróbki, a normalny laptop tylko z większym gamutem. Nie odstaje od słabej średniej typowych ekranów laptopianych.

fil91
05-08-2010, 21:02
[QUOTE=Janusz Body;849958]No i chyba jest pierwszy laptop którego można używać do obróbki.

A Lenovo W700??
Dobra matryca wbudowany kalibrator...

Tom01
05-08-2010, 23:19
A Lenovo W700??
Dobra matryca wbudowany kalibrator...

Jaka dobra? Takie samo padło jak wszystko dookoła.

quail
06-08-2010, 17:07
Po krótkiej naradzie z Panem Wiesławem doszliśmy do wniosku, że to nie tyle laptop do obróbki, a normalny laptop tylko z większym gamutem. Nie odstaje od słabej średniej typowych ekranów laptopianych.

Hmmm... to teraz już wystarczy sama narada zamiast wykonania odpowiednich pomiarów? :???:

Tom01
06-08-2010, 17:35
Hmmm... to teraz już wystarczy sama narada zamiast wykonania odpowiednich pomiarów? :???:

Ano wystarczy. ;)

arturs
06-08-2010, 23:17

wiesz.. to zależy kto się naradza ;)
jak jeszcze Marcin "czornyj" się wypowie tak samo to będzie równoznaczne wielu pomiarom :mrgreen:

quail
07-08-2010, 09:38
wiesz.. to zależy kto się naradza ;)
jak jeszcze Marcin "czornyj" się wypowie tak samo to będzie równoznaczne wielu pomiarom :mrgreen:

No nie wątpię, że jak się naradzają specjaliści, to coś z tego może być :-D
Mimo wszystko sam jestem bardzo ciekaw jak wyglądają pomiary tego ekranu :oops:

Tom01
07-08-2010, 11:56
No nie wątpię, że jak się naradzają specjaliści, to coś z tego może być :-D
Mimo wszystko sam jestem bardzo ciekaw jak wyglądają pomiary tego ekranu :oops:

Oj wątpi Pan, wątpi. A więc niewierny-quail-Tomaszu, tak wyglądają krzywe korekcji z tego ekranu:

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/Qosmio1-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/Qosmio1.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/Qosmio2-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/Qosmio2.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/Qosmio3-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/Qosmio3.jpg)

A tak z taniego monitora amatorskiego:

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/S22321-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/S2232-1.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/S22322-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/S2232-2.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/S22323-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/S2232-3.jpg)

Jak widać, w pierwszym przypadku korekcja obcina mocno kanały, co się wiąże wprost z WYCIĘCIEM ilości odcieni proporcjonalnie do odchyłki krzywej od prostej 45st na osi odciętych (Y). W praktyce nawet przy wizualnie małych odchyłkach jak na drugim przykładzie, widać w niektórych miejscach brak neutralnych szarości to w przykładzie pierwszym neutralna szarość nie istnieje.

Oczywiście da się pracować na takim ekranie, ale jak na każdym laptopie, trzeba trzymać oryginały, bo po podłączeniu normalnego monitora okazuje się że zdjęcia są do poprawki.

quail
08-08-2010, 18:05
Ależ ja wcale nie wątpiłem, ciekawiło mnie jedynie jak bardzo odstaje od monitorów graficznych :) No i widać, że jest daleeeeko w tyle. Dziękuję za zrzuty krzywych.

Janusz Body
08-08-2010, 18:08
Ogromniasty gamut mimo wszystko sporo poprawia - jest z czego "ciąć" :-) Widać to zwłaszcza w niebieskim.
.
oczywiście MUSI być oprofilowany. Bez tego to... tragedia a niestety taki duży gamut to kolorymetrem się nie daje.

panmateusz
09-08-2010, 20:39
Mam możliwość kupna PowerBooka G4 15" 1.33 GHz, 1GB DDR, 60 GB 4500rpm w dobrym stanie za na prawdę niewielskie pieniądze. Chciałem go wykorzystać do surfowania po sieci, odtwarzania multimediów, obróbki fotografii oraz zdalnego fotografowania w terenie. Byłem już zdecydowany na zakup, kiedy mój ojciec kupił sobie Acera Aspire 7740 (17,3", Intel Core i3 330M 2.13GHz, 4GB DDR3 1066MHz, 320GB 5400rpm, Intel HD Graphics), posiedziałem trochę na nim i byłem na prawdę zachwycony wydajnością tego sprzętu. Do tego wysoka rozdzielczość oraz matryca glare podświetlana diodami LED potęgują pozytywne odczucia. Jedynie można się przyczepić do jakości użytych materiałów - wiadomo, to Acer, ale dzięki temu można go kupić już za 2199 zł! I tutaj mam dylemat - interesować się tańszym o ponad połowę PowerBookiem, który zagwarantuje mi doskonałe wykonanie oraz mobilność (nowa bateria trzymająca ok. 4,5 godziny oraz mniejsza matryca), czy droższym, bardzo słabo wykonanym Acerem, za to niesamowicie wydajnym (nie wchodzi w grę noszenie sprzętu ze sobą - za duży i zbyt delikatny)?

Najchętniej wziąłbym oba - Acera jako domowy workstation, a PowerBooka jako mobilny sprzęt do fotografii w "terenie". Niestety prawdopodobnie nie jestem w stanie sobie na to pozwolić. Stąd biję się z myślami już od paru dni. Jestem bardzo przyzwyczajony do Apple i Mac OS X, cenię sobie to środowisko pracy, jednak Windows mi jakoś wyjątkowo nie przeszkadza. Kwestia dostosowania go pod siebie i nie jest aż tak tragicznie, użytkować jakoś się da.

Kolaj
10-08-2010, 09:32
wysoka rozdzielczość oraz matryca glare podświetlana diodami LED potęgują pozytywne odczucia.Tego rodzaju wyświetlacze potęgują u mnie same najgorsze odczucia. To dobrze wygląda tylko na billboardach.

Tom01
10-08-2010, 09:34
Tego rodzaju wyświetlacze potęgują u mnie same najgorsze odczucia. To dobrze wygląda tylko na billboardach.

Sprzęt jest efektowny, co widać po poście. Jednak radziłbym zabezpieczyć oryginały zdjęć, bo po jakiejkolwiek obróbce okaże się że wszystko jest do roboty jeszcze raz.

panmateusz
10-08-2010, 11:24
Porównywałem kolory z moim CRT, który jest używany jako zewnętrzny monitor i nie jest tak tragicznie, jak to ludzie mówią. Pewnie większość z Was nie miała nawet komputera z matryca glare. Oczywiście nie nadaje się ona do profesjonalnych zastosowań, ale ludzie... nie ważne czy sklep, nie ważne czy forum każdy sprzęt poniżej 10 tysięcy nie nadaje się do zdjęć, więc lepiej nie mieć komputera i każde zdjęcie wywoływać. Potrzebuje taniego komputera, na pewno laptopa, bo nie mam miejsca na nic więcej. Nie jestem profesjonalistą, gdybym nim był korzystałbym z Eizo, nie zarabiam na fotografii, robię to dla siebie, więc proszę Was bardzo - podejście na profesjonalistę w każdym calu zostawcie na chwilę gdzieś w kieszeni czy coś.

Kolaj
10-08-2010, 11:34
Pewnie większość z Was nie miała nawet komputera z matryca glare.Urocze! Laptop mojej żony ma takie właśnie lusterko zamiast ekranu. Traktowanie tego jako zalety jest dla mnie niepojęte.

Tom01
10-08-2010, 11:47
Porównywałem kolory z moim CRT, który jest używany jako zewnętrzny monitor i nie jest tak tragicznie

Biorąc pod uwagę ze ów CRT ma conajmniej 7 lat, pewnie nie skażony kolorymetrem a parametry ma delikatnie mówiąc nieaktualne.

jak to ludzie mówią. Pewnie większość z Was nie miała nawet komputera z matryca glare.

Mamy, mamy. NIESTETY mamy.

Oczywiście nie nadaje się ona do profesjonalnych zastosowań

Błyszcząca/matowa powierzchnia to małe miki. Problemem jest jakość samego ekranu, która jest żenująco słabej jakości. Rozumiem że na razie jest Pan pod wrażeniem nowego sprzęta. Poza tym ludzie produkujący takie laptopy nie są idiotami. One mają się podobać, jest to wliczone w projekt.

ale ludzie... nie ważne czy sklep, nie ważne czy forum każdy sprzęt poniżej 10 tysięcy nie nadaje się do zdjęć

Zadziwiająca jest reguła, dlaczego kiedy wspomni się o przyzwoitej jakości, rozmówca popada w drugą skrajność. Nikt nie namawia amatora do zakupu monitora za 10 tys zł. Rozsądna jakość to 1,5-2,5 tys zł, czyli nieco mniej.

panmateusz
10-08-2010, 11:53
Zadziwiająca jest reguła, dlaczego kiedy wspomni się o przyzwoitej jakości, rozmówca popada w drugą skrajność. Nikt nie namawia amatora do zakupu monitora za 10 tys zł. Rozsądna jakość to 1,5-2,5 tys zł, czyli nieco mniej.
W takim razie prosiłbym o poradę jakiego laptopa w tej cenie kupić z zadowalającą matrycą. Do tej pory na forum było raczej mówione, że większość laptopów ma takie same matryce, chyba że kupimy MacBooka Pro 15" za wspomniane wcześniej ~10 tys zł.

Kolaj
10-08-2010, 11:59
W takim razie prosiłbym o poradę jakiego laptopa w tej cenie kupić z zadowalającą matrycą. Do tej pory na forum było raczej mówione, że większość laptopów ma takie same matryce, chyba że kupimy MacBooka Pro 15" za wspomniane wcześniej ~10 tys zł.
Zapytaj w Erze. Tom01 wspominał o cenie monitora a nie notebooka.

panmateusz
10-08-2010, 12:00
Zapytaj w Erze. Tom01 wspominał o cenie monitora a nie notebooka.
A ja pytam się o laptopy, bo chcę kupić laptopa, nie monitor.

Tom01
10-08-2010, 12:01

Nie ma laptopów z dobrymi ekranami. Jedyne wyjście w miarę ekonomiczne to jakikolwiek laptop z DVI/HDMI/DP i monitor stacjonarny.

panmateusz
10-08-2010, 12:04
Czyli problem z matrycą się rozwiązał, bo monitora zewnętrznego na pewno mieć nie będę. Uciekam z PowerMaka G5 i Iiyamy Vision Master Pro tylko ze względu na fakt, iż nie mam na niego miejsca.

Tom01
10-08-2010, 12:11
Czyli problem z matrycą się rozwiązał, bo monitora zewnętrznego na pewno mieć nie będę.

Zatem i koloru ludzkiego na ekranie też. Dobra rada. Niech Pan archiwizuje oryginały zdjęć. Wielu myślało, że da radę na laptopie. Czas przeszły jest jak najbardziej zamierzony.

foggy_lad
10-08-2010, 13:10
tak z czystej ciekawości, co Pan, Panie Tomaszu sądzi o takim (http://lenovoblog.pl/nowy-thinkpad-polaczy-sie-z-monitorem-bez-kabla) wynalazku?

Tom01
10-08-2010, 13:18
tak z czystej ciekawości, co Pan, Panie Tomaszu sądzi o takim (http://lenovoblog.pl/nowy-thinkpad-polaczy-sie-z-monitorem-bez-kabla) wynalazku?

Nie wiem, nie widziałem. Sądzę, że zaintrygowała Pana możliwość podłączenia monitora bez kabla?

foggy_lad
10-08-2010, 13:27
jako totalny laik w tej materii zastanawiam się nad jakością sygnału widzianego na monitorze przesłanego za pomocą opisanego ustrojstwa. Przecież ewentualnych zakłóceń nie da się chyba wyeliminować.

Kolaj
10-08-2010, 13:28
Przecież ewentualnych zakłóceń nie da się chyba wyeliminować.Przy transmisji cyfrowej jest to jak najbardziej możliwe.

szuler
10-08-2010, 13:39
a jeżeli mój lapek ma tylko wyjście VGA?

allxages
10-08-2010, 13:44
To dokupujesz stacje dokującą...

szuler
10-08-2010, 14:45
dzięki, faktycznie :)
a może ktoś używa lub wie coś o NEC 2190UXp ?

Tom01
10-08-2010, 14:52

Świetny monitor uniwersalny i do projektowania. Był. Obecnie możliwości nabycia to tylko "poleasingowy" złom.

Kolaj
10-08-2010, 15:04
Świetny monitor uniwersalny i do projektowania. Był. Obecnie możliwości nabycia to tylko "poleasingowy" złom.A to nie jest jakoś sprzeczne z Twoją aktualną stopką?

Mam dostęp do selekcjonowanych Neców serii 90. Szczegóły na PM.

Tom01
10-08-2010, 15:12
A to nie jest jakoś sprzeczne z Twoją aktualną stopką?

Absolutnie. Selekcjonuję tylko nowe monitory. Używanymi się nie zajmuję, za wyjątkiem egzemplarzy testowych, które trzeba wyprzedać kiedy pojawia się nowszy model.

Kolaj
10-08-2010, 15:43
No to tak:
- Albo na rynku dostępny jest tylko poleasingowy zlom,
- Albo są dostępne nowe, i to selekcjonowane przez Ciebie
- Albo 2190UXp nie jest z serii 90.
- Albo ja już głupi jestem.

Krzychu
10-08-2010, 15:47
No to tak:

a nie mogą być inne z serii 90 ? 2690wuxi2 czy coś w tym stylu ?

Kolaj
10-08-2010, 15:53
a nie mogą być inne z serii 90 ? 2690wuxi2 czy coś w tym stylu ?Dlatego właśnie dodałem bramke nr 4 :)

arturs
10-08-2010, 16:10
dzięki, faktycznie :)

Mam, używam, bardzo fajny sprzęt, kupiłem chyba ostatni z dostępnych, p. Tomasz przebrał i generalnie b. zadowolony jestem ..
co do "złomów" to podejrzewam że dałoby się kupić używany - mój ma na liczniku ze 150 godzin więc w kategorii złom bym go nie traktował - tyle że nie chcę go sprzedawać ;) - ale używam go tylko do obróbki a poza tym stoi w szafie bo normalnie na kanapie siedzę z laptopem więc nie generalizowałbym na temat używanych sprzętów bo można trafić na okazję..

BlackRoger
10-08-2010, 19:24
A przerabiał już ktoś wywalenie szyby ze zwykłego macbooka? Większe modele z niewiele wnoszącym dla zwykłego użytkownika zarostkiem "pro" ponoć zmieniaja sie w magiczną matową wersję właśnie przez wywalenie wspomnianej szyby i wymiany ramki wokół niej.

Swoją drogą jest ogromna grupa fotografów zawodowych którzy obrabiają zdjęcia wyłącznie na laptopach... i nie zauważyłem żeby nie dawali rady.
Czyli jednak da się czy nie? ;)

krzysztofr
10-08-2010, 19:42
Wywalisz szybę, i co?
Matryca nadal będzie w porównaniu do zewnętrznego monitora zwykłą kupą, tyle że matową :)
Poza tym można kupić mbp w od razu wersji matowej(ten z szarą ramką wokół ekranu).

BlackRoger
10-08-2010, 19:50
Wywalisz szybę, i co?
Matryca nadal będzie w porównaniu do zewnętrznego monitora zwykłą kupą, tyle że matową :)
Poza tym można kupić mbp w od razu wersji matowej(ten z szarą ramką wokół ekranu).
Jasne że można wywalić ponad 8k zamiast 4k tylko po to żeby dostać wersję ze zdjętą szybką przez techników apple'a. Tylko po co?
No chyba że ktoś potrzebuje większą matrycę - wtedy wybór ma ograniczony.

panmateusz
10-08-2010, 20:28
Swoją drogą jest ogromna grupa fotografów zawodowych którzy obrabiają zdjęcia wyłącznie na laptopach... i nie zauważyłem żeby nie dawali rady.
NIE DA SIĘ, przecież stronę wcześniej była na mnie nagonka za chęć wykorzystania laptopa do obróbki fotografii ;)

Tom01
10-08-2010, 20:42

Nie da się. Proponuję obrobić trochę zdjęć a potem porównać je na normalnym monitorze. Pod pojęciem obrobić oczywiście mam na myśli korektę balansu bieli, grzebanie w poziomach itp czynności wykraczające poza kadrowanie i jasność.

No to tak:

Ad1. Rynek wtórny to z reguły złom, gdyż dobrych monitorów się*nie sprzedaje bez powodu.
Ad2. :)
Ad3. Jest.
Ad4. :)

drakon
28-08-2010, 16:11
Witam
Co powiecie o tym:
http://www.cyfromarket.pl/product-pol-1566-Sony-VAIO-VPCF12Z1E-BI-2-Lata-Gwarancji-.html

Nadaje się ten laptop do obróbki zdjęć tzn. chodzi mi o odzwierciedlenie kolorów przez matrycę Wydajność i parametry wystarczą w 100% tylko ta matryca???
Proszę o odpowiedź.

Tom01
28-08-2010, 18:22
Nadaje się ten laptop do obróbki zdjęć tzn. chodzi mi o odzwierciedlenie kolorów przez matrycę

ŻADEN laptop nie nadaje się do obróbki zdjęć, poza kadrowaniem i od biedy korekcją jasności.

Jaca9
31-08-2010, 15:16
Tom01 dobrze gada polać mu!

Loram
01-09-2010, 07:01
ŻADEN laptop nie nadaje się do obróbki zdjęć, poza kadrowaniem i od biedy korekcją jasności.

No nareszcie ktoś to powiedział :-)
69 stron musiałem czekać ;-)

Tom01
01-09-2010, 10:48
No nareszcie ktoś to powiedział :-)
69 stron musiałem czekać ;-)

Eeee, tam... Zaraz znajdzie się kilku którzy stwierdzą że się da, oni pracują, co więcej "wykalibrowali" go "pod siebie" i jest idealna zgodność z odbitkami.

ArturBonoVox
01-12-2010, 15:14
Witam, czy ktos pracowal na Acer:
AS 5741G-354G32MNSK CI3/350M 320GB 4GB 15.6IN DVD±RW W7HP

60% gamut jak podaja.

Co ktos wie?

gietrzy
01-12-2010, 15:54
Dopadło i mnie :( mam dość 1201N.

Potrzebuje: ekran minim 12", max 15" - rozdzielczość 1920x1080 lub 1200p.
i7, najlepiej w 32nm.

Po wstępnej analizie: jest jakiś cholernie drogi Sony Vaio Z, pasowałby mi, ale bez BR i z najwolniejszym dyskiem i z małą ilością ramu (sam sobie to dokupię wg mojego uznania).
Fajnie by było gdyby był łatwy dostęp do dysku i ramu.

Może być nawet Mac byle by miał 1080/1200p w 13-15".

qrvich
18-12-2010, 23:20
Dopadło i mnie :( mam dość 1201N.

Potrzebuje: ekran minim 12", max 15" - rozdzielczość 1920x1080 lub 1200p.
i7, najlepiej w 32nm.

Po wstępnej analizie: jest jakiś cholernie drogi Sony Vaio Z, pasowałby mi, ale bez BR i z najwolniejszym dyskiem i z małą ilością ramu (sam sobie to dokupię wg mojego uznania).
Fajnie by było gdyby był łatwy dostęp do dysku i ramu.

Może być nawet Mac byle by miał 1080/1200p w 13-15".

Witam,

to może Dell XPS z matrycą B+RGLED Full HD? Coś takiego - http://www.x-kom.pl/p/60627-notebook-laptop-15,6-dell-xps-l501x-i7-740qm-4096-500-7hp64-1080p.html

Tom01
18-12-2010, 23:26
byle by miał 1080/1200p w 13-15".

Nie ma czegoś takiego jak "p" w podawaniu rozdzielczości monitorów komputerowych ani ekranów laptopów. Tak samo jak nie ma czegoś takiego jak FullHD w komputerach.

arturs
19-12-2010, 00:19
Nie ma czegoś takiego jak "p" w podawaniu rozdzielczości monitorów komputerowych ani ekranów laptopów. Tak samo jak nie ma czegoś takiego jak FullHD w komputerach.

podejrzewam że Paweł miał na myśli p jak piksele a nie chodziło mu o przeplot

Tom01
19-12-2010, 00:29
podejrzewam że Paweł miał na myśli p jak piksele a nie chodziło mu o przeplot

Ani jedno ani drugie. Napisał "p" bo tak piszą wszędzie. A w rzeczywistości liczba przed "p" oznacza ilość linii a samo "p" oznacza "progresywne skanowanie". Żaden z tych parametrów nie występuje w monitorach. To są terminy telewizyjne a telewizja z monitorem ma tylko tyle wspólnego że w obu jest ekran. Monitor komputerowy z telewizorem ma mniej więcej tyle wspólnego co telewizor z oscyloskopem.

CEZAREUSZ
19-12-2010, 00:58
na gwiazdkę ma wyjść laptop ASUS'a z matrycą EIZO CG221 :-D
wiec proponuję śledzić i kupować!!!

Cichy
19-12-2010, 23:57
Witam,

to może Dell XPS z matrycą B+RGLED Full HD? Coś takiego - http://www.x-kom.pl/p/60627-notebook-laptop-15,6-dell-xps-l501x-i7-740qm-4096-500-7hp64-1080p.html

A jest taki z matrycą 17" ? Bo szukam i nie mogę znaleźć, są tylko te z 900p w pionie, a te panele mają tragiczne kąty.

sniper88
22-12-2010, 14:35
XPSa nie ma. Jest za to Alienware z matryca 1920x1200 RGB LED, ale to już inna cena.

GrYzLy
22-12-2010, 14:42
XPS'a polecam, mam z i7 i 8gb ramu.
Trzeba tylko uwazac zeby lapka nie zagotowac, bo jednak grzeje sie jak
grzejnik...

gietrzy
22-12-2010, 16:00
XPS'a polecam, mam z i7 i 8gb ramu.
Trzeba tylko uwazac zeby lapka nie zagotowac, bo jednak grzeje sie jak
grzejnik...

Co to znaczy? Nie ma bezpiecznika? Ja oglądając filmy na swoim 1201N tak go zagotowałem "na kołdrze", że... się wyłączył i po kłopocie. Pytam ponieważ już jeden dell mi strzelił (grafika na D820).

Do kolegi klika postów wyżej: napisałem 1200p bo nie chciało mi się pisać lub 1920x1200.

grztus
22-12-2010, 16:20
Eeee, tam... Zaraz znajdzie się kilku którzy stwierdzą że się da, oni pracują, co więcej "wykalibrowali" go "pod siebie" i jest idealna zgodność z odbitkami.
Tom01 - sam wykalibrowałem laptopa i jest lepiej niż było (więc chyba warto), ale mam też takie pytanie: czy można laptopa wykalibrować z podpiętym doń zewnętrznym monitorem - czy pod względem odwzorowania może być to równie dobre rozwiązanie co komputer stacjonarny? (pytam głównie pod kątem kart graficznych stosowanych w lapkach, czy nie stanowią one jakiegoś ograniczenia)

Cichy
22-12-2010, 17:15
No niestety, info prosto od DELLa, że matryc 17" RGB LED w XPSie ani w Studio 17 z poszerzonymi kątami widzenia już NIE BĘDZIE. Przynajmniej nie w najbliższych miesiącach.

:/

Cichy
25-12-2010, 11:14
Mam nowego faworyta:

http://allegro.pl/asus-g73jw-g73-i7-740qm-8gb-gtx460m-bluray-fullhd-i1382129226.html

Miał ktoś z nim do czynienia ?

Ponoć LCD jak na laptopa bdb, super system chłodzenia, dużo Ramu, 2 dyski hybrydowe (jak sie to sprawdza?). Nic tylko kupować :P A może poczekać do stycznia ?

DanielRezmer
25-12-2010, 12:09
w best buy dotykalem czegos tkaiego i powiem tyle ze plastik jest tragiczny..tandeta i bida z nendza..jakosciowo cos w stylu toshiby satelite z przed 4 lat.. wygina sie, trzeszczy..

micles
25-12-2010, 13:00
Miał ktoś z nim do czynienia ?http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-G73JW.36979.0.html

Tom01
25-12-2010, 14:08
Tom01 - sam wykalibrowałem laptopa i jest lepiej niż było (więc chyba warto), ale mam też takie pytanie: czy można laptopa wykalibrować z podpiętym doń zewnętrznym monitorem - czy pod względem odwzorowania może być to równie dobre rozwiązanie co komputer stacjonarny? (pytam głównie pod kątem kart graficznych stosowanych w lapkach, czy nie stanowią one jakiegoś ograniczenia)

Nie "wykalibrować" a "skalibrować". Tak, można i poza wyjściem video, których laptopy mają mniej niż stacjonarne, nie ma żadnych technicznych ograniczeń. Mogą być jednakże programowe, konkretnie obsługa dwóch monitorów i podpinanie profili tam gdzie trzeba.

Do kolegi klika postów wyżej: napisałem 1200p bo nie chciało mi się pisać lub 1920x1200.

Piszmy poprawnie, bo z niechlujnego pisania wynika mnóstwo nieporozumień. Nie ma "p" w komputerach.

DanielRezmer
25-12-2010, 21:12
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-G73JW.36979.0.html

"Po aktywowaniu guzikiem trybu Twin Turbo taktowanie CPU wzrasta z 1,6 do 1,85 GHz"
nie wiem jak to jest w asusie ale w moim HP z takim samym procesorem predkosc wzrasta do 2.8 (lub cos w tych okolicach) a pozatym dzieje sie to automatycznie...przycisk bvyl stosowany w "starych" procesorach a z tego co wiem to i7 juz go nie ma tylko automat (hp, toshiba i sony na 100% nie maja przyciskow)

niechcemisie
25-12-2010, 21:21
"Po aktywowaniu guzikiem trybu Twin Turbo taktowanie CPU wzrasta z 1,6 do 1,85 GHz"
nie wiem jak to jest w asusie ale w moim HP z takim samym procesorem predkosc wzrasta do 2.8 (lub cos w tych okolicach) a pozatym dzieje sie to automatycznie...przycisk bvyl stosowany w "starych" procesorach a z tego co wiem to i7 juz go nie ma tylko automat (hp, toshiba i sony na 100% nie maja przyciskow)

Odpowiednie oprogramowanie i mamy to samo... Już dobry czas mój lapek pracuje na 1.2GHz i temp 48-50st. jak nie potrzebuje więcej 2.2GHz.... Także na to nie zwracałbym uwagi.

Kolaj
25-12-2010, 23:12
"Po aktywowaniu guzikiem trybu Twin Turbo taktowanie CPU wzrasta z 1,6 do 1,85 GHz"W moim AT też miałem przycisk Turbo. Po jego wciśnięciu częstotliwość taktowania procesora wzrastała z 4,77 MHz do 12 MHz. :)

DanielRezmer
25-12-2010, 23:14
mi chodzilo o to ze ten opis jest jakis dziwny na tej stronie i nie do konca poprawny..ja osobiscie mam hp z i7 i wogole sie nie grzeje.. wentylator sie zalacza dopiero jak wywoluje rawy lecz po 30 minutach takiej wzmozonej pracy wciaz bez problemu mozna go trzymac na kolanach a powietrze "z wydechu" jest o wiele chlodniejsze niż w starej toshibie turion 64 x2 1.9Ghz

Bartek_902
25-12-2010, 23:34
Turiony zawsze grzaly sie strasznie,pamietam swojego HP ,masakra

Cichy
26-12-2010, 08:58

Tutaj też automatycznie wzgrasta do 2.8, przycisk w Asusach zwiększa prędkość bazową a nie jest to jeszcze to QM-owe turbo. Nie wiem tylko, czy wzrasta też owo 2.8 w trybie turbo, jeśli włączy się ten Twin. A przecież teraz jest wersja z 740QM, który hula na 2.93 w turbo (bez tego twina). Ale przetestuję :)

Recenzje to już wszystkie mam obcykane, ciekawy byłem, czy ktoś to ma...

Mam już pomysł na tego lapka. Kupuję wersję z allegro, sprzedaję obydwa dyski SSH, wsadzam te dyski które już mam i 8 stów w kieszeni :)

DanielRezmer
26-12-2010, 11:56
"pomacaj zanim kupisz" wykonanie jego jest tragiczne.. w porownaniu do maca czy mojego hp (gora i na ogolo klawiatury aluminiowe) a nawet w porownianiu do nowych toshiba satelite asus wypada bardzo slabo. w zeszlym roku przywiozlem asusa g costam i on byl ladnie wykonany..
a watpie ze pomimo kiepskiej obudowy ma jakas magie zawarta w sobie...

ja moje laptopy wszystkie sprzedalem w tym roku ale kumpel ma jeszcze dwie sztuki (nie ma on konta na allegro tak wiec ja mu je wystawilem: http://allegro.pl/toshiba-a665-s6094-i7-740qm-1-73-2-93ghz-nowa-1-z2-i1353885853.html

Cichy
26-12-2010, 13:36
W jakimś teście pisali, że materiał kiepski, ale pancerny. Niby u nas w Komputroniku jest, więc sobie pójdę oblukać.

ArturBonoVox
02-01-2011, 19:59
Witam chlopaki.
Bede kupowal laptopa.
Uzywam monitora zewnetrznego.
Co mozecie mi polecic.
Budzet jakies 700 euro.

meg83
02-01-2011, 20:47
a coś więcej?

do czego ma służyć? /biuro,dom, gierki, multomedia...itd?/ czy będzie stac w domu czy ma być mocno mobilny?

micles
02-01-2011, 21:16
Tytuł wątku?

Cichy
02-01-2011, 23:05
w best buy dotykalem czegos tkaiego i powiem tyle ze plastik jest tragiczny..tandeta i bida z nendza..jakosciowo cos w stylu toshiby satelite z przed 4 lat.. wygina sie, trzeszczy..

I kupiłem. Wykonanie tego laptopa jest fantastyczne, jest niemal pancerny. Mamy totalne przeciwstawne opinie na temat tego komputera, co mnie osobiście bardzo dziwi :)

Kolaj
02-01-2011, 23:06
To jest wątek o lapkach DO ZDJĘĆ. O komputerach do innych zastosowań polecam fora komputerowe. Proszę nie śmiecić. Dziękuję.

Cichy
02-01-2011, 23:29
Oj, pociągnę temam.

Kupiłem ASUSa G73jw, po wielu godzinach czytania opinii i testów.

740qm, 8GB RAM, 2x500 GB hybrydy SSH 7200, geforce gtx 460m, 17" 1920x1080

w wielkim skrócie wady i zalety:

+ super wykonanie, pancerna obudowa, przyjemny korpus z twardej gumy. Nic nie trzeszczy, jak sugerowali przedmówcy
+ świetne chłodzenie. Laptop w ogóle się nie nagrzewa, nawet przy max obciążeniu, nawet po overclockingu (pokręciłem kartę grafiki o 20%). Temp rdzenia na karcie graficznej po podkręceniu miała max 67 stopni C. Sam laptop chłodny, można spokojnie trzymać na kolanach, bo wyloty powietrza ma z tyłu
+ świetny jak na laptop LCD. Skalibrował się dobrze iOne, kolorki są takie, jak być powinny. Trochę szkoda, że krzywe były mocne poodginane, bo jak podłączę profil od zew monitora to na laptopowym nie wygląda to dobrze. Ale jak pracuję tylko na laptopie to kolory są super po ustawieniu profilu. Kąty widzenia są średnie, ale i tak jest lepiej niż w innych laptopach. Rozdziałka 1080p - super sprawa.
+ mocny procesor, praca w Lightroomie nabrała mocy :D
+super bateria, przy sufrowaniu ze średnio rozjaśnionym LCD trzymała ze 3 godziny.
+ podświetlana klawiatura - fajna sprawa

mniej związane z foto:
+ wydajność w grach - masakra :) PES 2011 bez podkręcania chodziło w max detalach w 1920x1080 w 60 fps, bez zacięć. Nieziemski efekt, Fifa czy PES na PS3 niestety to przepaść.
Rade Driver GRID - max ustawienia, 1920x1080, 8xAA, widok z kokpitu 55 fps. Bajka. Podkręcenie karty graficznej o 20 % pomogło, zwłaszcza jak odpaliłem Crysis, który już nie chodził tak płynnie jak 2 poprzednie. No ale to jest z założenia laptop do grania, więc musiało to tak wyglądać :)

- strasznie grzeje się zasilacz, na szczęście zewnętrzny, 150W
- głośniki nie grają tak pięknie, jak w opisach, przynajmniej w porównaniu do Harmanów które miałem w Toshibie :)
- koniec wad :) no może cena 7k PLN

SdoubleU
03-01-2011, 16:05
Oj, pociągnę temam.

...
- koniec wad :) no może cena 7k PLN

No mało nie jest trzeba by to dokładnie przeanalizować i porównać z takim lapkiem za 3000, który też jakoś tam daje sobie rade a kosztuje mniej niż połowę.

GrYzLy
03-01-2011, 16:25
Co to znaczy? Nie ma bezpiecznika? Ja oglądając filmy na swoim 1201N tak go zagotowałem "na kołdrze", że... się wyłączył i po kłopocie. Pytam ponieważ już jeden dell mi strzelił (grafika na D820).

Nie wiem czy ma bezpiecznik, dbam o to by pracowal tylko na twardym podlozu. Mysle ze nie bez znaczenia jest fakt umieszczania w nim pojemniejszej baterii ktorej konstrukcja tworzy podstawke i pomaga
w dostepie do zimnego powietrza.

Cichy
03-01-2011, 16:45
No mało nie jest trzeba by to dokładnie przeanalizować i porównać z takim lapkiem za 3000, który też jakoś tam daje sobie rade a kosztuje mniej niż połowę.

No właśnie takiego sprzedaję http://allegro.pl/super-toshiba-17-2-4ghz-820gb-4gb-ram-f-vat-i1392960830.html

Był z górnej półki jak go kupowałem a i dziś jest mocny (mam porównanie z Toshibą na i3), no ale ten Asus wart był swojej ceny.

Bartek_902
03-01-2011, 18:32
kurcze najgorsze w tych lapkach jest to ze tak szybko się starzeją,troche ponad rok temu kupiłem sonego vaio FW 51 zapłaciłem coś koło 5tys zł,wtedy jedna z fajniejszych i mocniejszych konfiguracji plus niezła matryca full hd i naped Bluray a w ciagu roko wszystko przewróciło się do góry nogami gdy weszły procesory ,,i"
Chociaż ja dalej zadowolony jestem ze swojego sonego,konfiguracja podobna do starej toshiby kolegi Cichego dalej daje rade ale pewnie nie jest to to samo co w przypadku konfiguracji tego asusa :) jak sony się zużyje to obiecałem sobie że następny bedzie MBP 15"

I pytanko do kolego Cichego,jak duza jest odczuwalna różnica w pracy i wydajnosci twojej starej toshiby i nowego asusa przy pracy w ps czy LR ?

4kwiatek
03-01-2011, 18:47
Oj, pociągnę temam.

+ świetny jak na laptop LCD. Skalibrował się dobrze iOne, kolorki są takie, jak być powinny. Trochę szkoda, że krzywe były mocne poodginane, bo jak podłączę profil od zew monitora to na laptopowym nie wygląda to dobrze. Ale jak pracuję tylko na laptopie to kolory są super po ustawieniu profilu. Kąty widzenia są średnie, ale i tak jest lepiej niż w innych laptopach. Rozdziałka 1080p - super sprawa.

Możesz pokazać profile ?

Pozdrawiam..

ArturBonoVox
04-01-2011, 02:39
No jak najbardziej do zdjec lapka szukam. Myslalem o Asusie.
Myslalem o ASUS K52JC-EX352V i5-460.

ArturBonoVox
04-01-2011, 03:42
Czy ktos bawil sie grafika na SONY?
Chodzi mi o model: SONY VAIO VPCEB3L0E/BQ.CEK.

borubar
05-01-2011, 08:20
Jeśli chodzi o lapsa to wolałbym ASUSa. Ja mam już do nich przekonanie. Kilka miałem, 2 mam, nie narzekam, a powiem wiecej - jestem w 99% zadowolony.

Co do zasilacza - kolega Cichy pisał, że się grzeje. W ASUSach zasilacze już tak mają, u mnie nawet 90W się mocno grzał.

szuler
05-01-2011, 08:51
może i 90W to mało, ja do swojego kupiłem stacje dokującą z zasilaczem 210W

Cichy
20-01-2011, 01:55
Po paru tygodniach zabawy wnioski dodatkowe:

- REWELACYJNE chłodzenie laptopa. Mogłem bez obaw podkręcić procesor + kartę grafiki do parametrów:

procek (740QM): z 1.73 (2.93 turbo) do 2,1 (3,53) Ghz i laptop działa stabilnie, średnia temp rdzeni przy obciążeniu 76 st. C (dopuszczalna max 100 st.C wg Intela, przed podkręceniem ok. 63 st.C), zmierzony przyrost prędkości 22%, laptop CHŁODNY :)

Karta grafiki z 675 Mhz (rdzeń) do 800 Mhz, pamięć grafiki z 1250 Mhz do 1500 Mhz , temperatura rdzenia nie przekroczyła 66 st. C, zauważalny przyrost wydajności w grach :)

Zauważyłem, że prawy "wydech" powietrza wydmuchuje ciepło z grafiki, a lewy z procesora. Generalnie nigdy nie jest tak, że obydwa wentylatory chodzą równocześnie pełną parą, bo przy grach procesor nie jest bardzo obciążony, a z kolei przy obróbce/aplikacjach karta grafiki "odpoczywa".

Wentylatory chodzą cicho. Naprawdę polecam tego lapka.

DanielRezmer
20-01-2011, 03:13
jak podkreciles procesor? i temperatury, które podawaleś to temperatury przy 100% obciażeniu?ciekawi mnie to bo u siebie na 720 qm mam przy 30 minutowym obciazeniu 88 stopni (od 5 minuty nie rosnie)

Cichy
20-01-2011, 10:19
1. Podkręcałem SetFSB i Nvidia Inspektor, temp sprawdzałem SpeedFan'em. Temp podane przy max obciążeniu (8 wątków - konwersja filmu ok 10-15 min.).

Ale jeśli masz 88 stopni, to naczy, że masz kiepskie chłodzenie samego proca i dlatego tak sie nagrzewa. U mnie widać po otwarciu klapy takie długie radiatory na podzespołach + to wydajne chłodzenie o którym pisałem.

U mie po ok 10 minutach jeden rdzeń bodaj dociągnął do 80 st i to wszystko. Acha, co ciekawe, proc bardziej sie nagrzewa jak pracują wszystkie rdzenie (ok. 2,2 Ghz każdy), a jak pracuje jeden przy 3,5 to max temp. 75 stopni.

Acha - przy grach i podkręconej grafice temperatury są dużo niższe. CPU jakieś 60 st, grafika 65, dla przykładu Call of Duty BO.

ElSor
24-01-2011, 00:42

740qm, 8GB RAM, 2x500 GB hybrydy SSH 7200, geforce gtx 460m, 17" 1920x1080

Tez nad nim sie zastanawialem ale ostatecznie wybralem tanszego o ok 1000-1500zl HP envy 17 1110ew (720QM, 6GB RAM, 2x500GB 7200, Ati 5850 17" 1920x1050).

Dysk systemowy zastapilem dyskiem SSD Vertex 2 i teraz smiga az milo (ok 20 sek laduje sie system, nie wspominajac o natychmiastowej reakcji na zalaczenie jakiejkolwiek aplikacji).
Kolory "na oko" sa odpowiednie, poza tym bardzo porownywalny z Asusem (moze poza czasem pracy na baterii, ktory wynosi ok 1,5-2h oraz 1dno wentylatorowym chlodzeniu, ktore raczej jest glosniejsze u mnie).
Jak na razie nie mam powodow do narzekan i polecam HPka.

Cichy
24-01-2011, 16:19
No tyle tylko, że Envy 17 ma kiepskie chłodzenie. Obudowa rozgrzewa się w niektórych miejscach do 55 stopni przy obciążeniu (ASUS 40 stopni), różnica kolosalna, a o podkręcaniu można zapomnieć.

YaneC
31-01-2011, 01:45
A może ktoś wyrazi opinie o takim DELL'u ? (http://www.x-kom.pl/p/61439-notebook-laptop-17,3-dell-inspiron-17r-i5-460m-6144-640-hd5470.html)

mak100
31-01-2011, 14:28
A może ktoś wyrazi opinie o takim DELL'u ? (http://www.x-kom.pl/p/61439-notebook-laptop-17,3-dell-inspiron-17r-i5-460m-6144-640-hd5470.html)

Oraz takim Lenovo ?

http://www.komputronik.pl/index.php/product/113494/Laptopy/Laptopy_notebooki_/Lenovo_ThinkPad_Edge_NVLGCPB_czerwony.html

Adamszum
31-01-2011, 14:55
koledzy, z niejednego laptopa chleb jadłem (i kruszyłem w klawiaturę) miałem Dell'a, Fujitsu, obecnie mam HP ale typowo do zdjęć zapodałem sobie MacBook'a Pro. To jest przesiadka z malucha, no może poloneza do mercedesa. Pomijam już że większość programów graficznych była projektowana na platformę OS a potem dopiero powstawały wersje na PC to grafika, funkcjonalność i intuicyjność jest rewelacyjna. Pomijam też design, bo nie o to chodzi ale ten kompek jest dwa razy cieńszy od wszystkich innych, no i metalowa obudowa jest dla mnie niezastąpiona, system podnosi sie w kilka sekund a bateria trzyma mi 7-8 godzin. Jedyny minus - cena, trzeba wydać tyle co na 2-3 PC ...

gietrzy
31-01-2011, 15:14
Dellu Oraz takim Lenovo ?

No jak dla mnie tragedia z rozdzielczością. Od 15.6" oczekiwać należy (patrz na temat wątku) 1920x1080 lub 1920x1200. Imho wszystko poniżej jest fajne do surfowania, ale nie do zdjęć.

mak100
31-01-2011, 15:44
No jak dla mnie tragedia z rozdzielczością. Od 15.6" oczekiwać należy (patrz na temat wątku) 1920x1080 lub 1920x1200. Imho wszystko poniżej jest fajne do surfowania, ale nie do zdjęć.

No tak to prawda... rozdzielczosc lezy i kwiczy.. ciekawy jestem chociaz jak ta matryca dziala... z tego co kojaze to modele thinkPad nie byly takie zle.. Przyznam szczerze design jest ciekawy w tym Lenovo ;)

ElSor
01-02-2011, 01:14
Przyznam szczerze design jest ciekawy w tym Lenovo ;)
Jesli to dla ciebie najwazniejsze to pewnie bedzie to dobry wybor.
Dla mnie rozdzialka zdyskwalifikowala go na starcie. Dochodzi do tego slaba grafika - obrabiac zdjecia sie oczywiscie da ale pytanie czy nie lepiej robic to samo ale przyjemniej:?:

YaneC
01-02-2011, 02:28

Z tym się zgodzę, chodziło mi głównie o "bebechy" (czy dadzą radę) bo i tak zamierzam do obróbki zdjęć podpinać jakiegoś EIZO (co również jeszcze przede mną) :roll:

dziobolek
01-02-2011, 03:47
...Dochodzi do tego slaba grafika - obrabiac zdjecia sie oczywiscie da ale pytanie czy nie lepiej robic to samo ale przyjemniej:?:

:shock: A co ma grafika do wydajności w obróbce zdjęć???

Pozdrówka!

micles
01-02-2011, 11:01
:shock: A co ma grafika do wydajności w obróbce zdjęć???Coraz więcej. Filmy już są bardzo wspomagane przez grafikę. W zdjęcia się szczegółowo nie zagłębiałem, ale wszystkie podglądy transformacji ztcp to właśnie przez grafikę są liczone, żeby było szybciej i ładniej...

ElSor
01-02-2011, 11:06
:shock: A co ma grafika do wydajności w obróbce zdjęć???

Pozdrówka!
W PSie chyba od wersji CS4 jest wspomaganie GPU do niektorych obliczen. Powstaje ostatnio duzo softu do obrobki filmow wykorzystujacych moc grafiki a takze i czytalem o programie do lamania zabezpieczen sieci WiFi...

mak100
01-02-2011, 12:59
Z tym się zgodzę, chodziło mi głównie o "bebechy" (czy dadzą radę) bo i tak zamierzam do obróbki zdjęć podpinać jakiegoś EIZO (co również jeszcze przede mną) :roll:

No wlasnie jak to jest z podlaczeniem monitora zewnetrznego ktory ma np 1920x1080? czy grafika bedzie wspolpracowac?

Cichy
01-02-2011, 13:18
No wlasnie jak to jest z podlaczeniem monitora zewnetrznego ktory ma np 1920x1080? czy grafika bedzie wspolpracowac?

Tak i wtedy przydaje się lepsza karta, bo przy pracy na 2 monitory GPU ma dużo do powiedzenia.

sztywny
01-02-2011, 13:27
http://www.x-kom.pl/p/63588-notebook-laptop-17,3-asus-n73sv-ty158-12-i7-2630qm-12288-1000-brcombo.html
nowszy model co kolega cichy polecił laptopa wszystko podobnie tylko tańsza obudowa

mak100
01-02-2011, 14:09
Tak i wtedy przydaje się lepsza karta, bo przy pracy na 2 monitory GPU ma dużo do powiedzenia.

No wlasnie, wiem z wlasnego doswiadczenia. Mam jakiegos starego lapa z karta graficzna zamontowana on board, przy podlaczaniu do tv dziala tylko w jednej rozdzielczosci choc do wyboru jest mnostwo innych..

i w takim wypadku lepiej miec dobra grafike...