Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Strony : [1] 2 3 4 5

Kolekcjoner
15-07-2020, 00:34
Trochę plot co dalej.

Pewniaki to kolejne szkła RF może nawet w drugiej połowie roku:
RF 50mm f/1.8 IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 18-45mm IS STM
RF 100-400mm IS USM
RF 24mm f/2.8 IS STM Macro

Ma się też pojawić jakieś szkło EF + jakiś nowy adapter

Prawdopodobnie też będzie pod koniec roku zaawansowana pucha M
i pewniak: kolejne szkła pod koniec roku do tego systemu.

Pewniak to jeszcze kamera z bagnetem RF

O lustrzankach zupełna cisza :roll:......

candar
15-07-2020, 08:15
Chodzą ploty o tym, że Canon zaprezentuje EOS-R7 APS-C w 2021 roku i powoli zabije system EOS-M. Powód jest dość prosty. Na tym malejącym rynku Canon ma ZERO sens, aby kontynuować równolegle system EOS-M. DSLRy czeka raczej to samo. MZ skupią się wyłącznie na systemie R, co widać po nowych patentach na szkła RF.

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://www.mirrorlessrumors.com/wanna-bet-canon-will-launch-the-aps-c-eos-r7-in-2021-and-slowly-kill-the-eos-m-system/&usg=ALkJrhjoxlNrrSAWEltHYnkFXCFfZizieg

4826

akustyk
15-07-2020, 11:14
Pewniaki to kolejne szkła RF może nawet w drugiej połowie roku:
RF 50mm f/1.8 IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 18-45mm IS STM
RF 100-400mm IS USM
RF 24mm f/2.8 IS STM Macro

powiem tak: jesli to sa pewniaki, to ja powtorze tylko moja mantre - Canon to jest firma optyczna, ktorej mocna strona sa topowe szkla. a poza tym daje do nich bardzo przemyslane uzytkowo puszki (bo ma tabun ludzi, ktorzy tego uzywaja i testuja w realu).

kazde jedno z tych szkiel wyglada jak atak na ten srodek spektrum (prosumer), tam gdzie jest uzytkownik R6 i (niemala) czesc uzytkownikow R5, czyli tam gdzie jest i bedzie najwiekszy wolumin sprzedazy.

ciekawi mnie to 24 macro. to jest cos nowego. niespotykana ogniskowa do makro, ale taka egzotyka dobrze sie sprawdza w pompowaniu marketingowym - jest z czego nakrecic material "co to my potrafimy zrobic, czego nikt inny wczesniej nie dal". co nie jest pewnie prawda (ze nikt inny wczesniej, zdaje sie Sigma miala UWA macro drzewiej), ale taki RF 24 macro bedzie dostatecznie nietypowy a przy tym bedzie przystepny cenowo zeby dzialac ludziom na wyobraznie

reszta wyglada jak rozszerzenie oferty o znane istniejacemu uzytkownikowi EF obiektywy. tylko pewnie optycznie bardziej wybajerzone no i rozwiazujace problem Canona ze zbyt niskimi cenami wariantow EF (takiego 50 STM chocby, wersja RF z IS raczej ponizej 400 EUR nie zejdzie :D )

ten RF 50/1.8 IS mnie ciekawi. to jest ogniskowa, ktora skorzysta na stabilizacji, ale dotychczasowe krotsze stalki Canon z IS (ponizej 100L) o ile ostrosc maja swietna, o tyle ich bokeh smierdzial. obawiam sie, ze RF 50 IS byl raczej projektowany dla ostrosci a nie dla bokehu. no ale pozyjemy zobaczymy...

Ma się też pojawić jakieś szkło EF + jakiś nowy adapter

400/4 DO II ?

Prawdopodobnie też będzie pod koniec roku zaawansowana pucha M
i pewniak: kolejne szkła pod koniec roku do tego systemu.

to jest pewniak? po co zaawansowana puszka do systemu, w ktorym oprocz 32/1.4 i ewentualnie 22/2 lub 28 macro nie ma uczciwej (nawet nie mowiac o zaawansowanej) optyki?

mi sie wydaje, ze M6II to jest maks co bedzie w M-ce. do kompletu z 18-150 to wpisuje sie w jakas nisze rynkowa. ale cos wiecej? musieliby zrobic M5II z normalna ergonomia (w sensie: duzo bardziej to co zrobili w R6 niz ten wypierd funkcjonalny M5I) ale od razu tez sypnac combosem: uczciwe optycznie 18-55 (zadnych skladakow!), porzadne malutkie 16/2 i ewentualnie jakis 52/1.4 nonIS (opatentowany bokeh jak 32/1.4, w ogniskowej gdzie to ma jakies znaczenie). bez tego... dla kogo ten korpus by byl? dla tych kilku osob, ktorym wystarczy 32/1.4 badz 22/2?

O lustrzankach zupełna cisza :roll:......
zero zaskoczenia.

1-ke zaktualizowali
R5 sonduje rynek obecnych uzytkownikow 5D4/5Ds
R6 sonduje obecych 5D3/6D/6D2/7D2
7-ka jest do aktualizacji ale pewnie chca to jeszcze rzeciagnac
90D jest nowiutki

z trabantami 850D/77D sa na rozdrozu ale te modele jeszcze sa na tyle nowe ze mozna poczekac. to co tutaj zrobia (zapewne w 2021) bedzie jakims papierkiem lakmusowym Canona. bo jego nastepca powinien byc cropowy RF, tylko najpierw Canon musi wystrzelac wszystkie pelnoklatkowe obiektywy RF, zeby zaczac klepac warianty do cropa.

pewnie na przetrwanie wyklepia jakiegos 900D z matryca 90D i kitem 18-55 STM w zestawie. co ma sens: to jest tanie jak barszcz, doskonale doszlifowane funkcjonalnie i jest kupe taniej optyki do tego. maly seksapil w obliczu natloku piany o bezlusterkowcach, ale dla potencjalnych klientow nadal swietny zakup.

poza tym to pozostaje im klepanie nastepcy 250D czy ewentualnie 2000D/4000D jesli jeszcze smartfony tego rynk dostatecznie nie zzarly

Tmwstw
15-07-2020, 11:34
Szerokokątne macro nie są już taką nowością - szczególnie że patrząc na RF35 i RF85 będzie to 1:2, a taki Tamron do Sony już jest, do Canona pewnie też prędzej czy później zawędruje więc o żadnym unikacie nawet w obrębie systemu nie ma mowy. Plotka o szkle EF dziwi, na rumorsach nic nie widziałem, do tego Canon już jakiś czas temu wydał oświadczenie, że nowych EF nie będzie. "Dopóki rynek nie wskaże zapotrzebowania", może ten nowy adapter zrobi zapotrzebowanie? Adapter z wbudowanym TC, i obiektyw to właśnie tele DO, "pasujące" wagą i rozmiarami do bezluster?

Jacek_Z
16-07-2020, 01:00
Chodzą ploty o tym, że Canon zaprezentuje EOS-R7 APS-C w 2021 roku i powoli zabije system EOS-M. Powód jest dość prosty. Na tym malejącym rynku Canon ma ZERO sens, aby kontynuować równolegle system EOS-M.
Ja to pisałem jak tylko wypuścili Canona R. Kolekcjoner mi świadkiem :), bo sie z tym nie zgadzał.

candar
16-07-2020, 08:20
Ja to pisałem jak tylko wypuścili Canona R. Kolekcjoner mi świadkiem :), bo sie z tym nie zgadzał.

Pamiętam! Trudno będzie Canonowi utrzymać trzy linie: R , M i DSLR APS-C/FF. Tym bardziej, że ma już gotową puszkę z R i RP pod APS-C. Taki RP z matrycą 18Mpix (znaną i lubianą od 11 lat) w za połowę ceny RP sprzeda się jak ciepłe bułeczki ;)

mirror
16-07-2020, 09:29
Taki RP z matrycą 18Mpix (znaną i lubianą od 11 lat) w za połowę ceny RP sprzeda się jak ciepłe bułeczki ;)

:) dobre

ogólnie uważam że przy zwijającym się rynku linie zostaną zwinięte - DSLR do lini pro/semi pro czyli 5D i 1D oraz entry level z lubianą i cenioną od wielu wielu lat wiecznie żywą matrycą 18Mpix typu 2000D/4000D cały środek zostanie przekierowany na ML - i będzie to ML klasy RP bo nikt nic lepszego nie potrzebuje :mrgreen: - jako że w R5 i R6 objawiła? się nowa technologia matrycy to w następnej iteracji albo jeszcze kolejnej można w RP wepchnąć matrycę technologicznie zgodną z modelem R (ale oczywiście nie taką technologicznie jak w R6 czy R5 żeby było jasne).

w ML pojawi się R z matrycą apsc - gdzieś tą starą technologię trzeba upchnąć - logicznym następstwem tego będzie pojawienie się wspaniałych i doskonałych kitowych obiektywów RFs (taki bezlusterkowy EFs) - czyli dojdzie kolejne mocowanie

linia M ponoć doskonale się sprzedaje - ale czy nasza ulubiona firma pociągnie dwie kompletnie różne linie ML APSC i po co? moim zdaniem w krótkiej perspektywie tak w długiej nie.

R5 i R6 to wypadek przy pracy i działanie siły wyższej takie odbicie od dna czy ściany tak dużo nie dostaniemy przez kolejne 10 lat - kiedyś konkurencja sony wymusi 16bit RAW i może i DR na poziomie 15EV ale to zajmie sporo czasu jest co robić przez kolejne 10 lat

marfot
16-07-2020, 11:09
linia M ponoć doskonale się sprzedaje - ale czy nasza ulubiona firma pociągnie dwie kompletnie różne linie ML APSC i po co? moim zdaniem w krótkiej perspektywie tak w długiej nie.

Doskonale to może przesada. W ogóle, że się sprzedaje to już coś na tym rynku.
Linia M jest specyficzna i nie koliduje z niczym. Klamoty są konsekwentnie małe i nie przesadnie drogie. Można podpinać praktycznie każde szkło z wyjątkiem RF. Manuale dostają drugie życie.
Niby szkieł nie ma ale zestaw M22/2, M32/1.4, S56/1.4 daje ładniutkie fotki. Dla mniej ambitnego amatora jest to fajne. Linię M można zabić jedynie wielkimi słoikami ale na to się nie zanosi.

DSLR APS-C na ten moment to dla mnie wynaturzenie jak na dzisiejsze warunki. Nie widzę żadnej przyszłości.

candar
16-07-2020, 11:19
Linia M jest specyficzna i nie koliduje z niczym.

Nie byłbym takim hurra-optymistą do systemu EOS-M. Przykładem może być "uśmiercenie" po 7 latach przez Nikona serii Nikon 1 https://spidersweb.pl/2018/07/nikon-1-koniec.html

Myślisz, że Canon wyśle do Ciebie pismo z zapytaniem, czy jesteś zadowolony i chcesz aby utrzymali tą odnogę, która już im zaczyna ciążyć ?

Od lat wbiją klientom do głów, że tylko pełna klatka i ML da im możlowść zrobienia pięknych zdjęć z wakacji. Tak więc "nowy" i tańszy RP z matrycą APS-C 18Mpix RULEZ! A za drzwiami już się czai nisko budżetowy Sony A5 https://dailyweb.pl/brak-konkurencji-dla-canona-rp-sony-a5-to-zmieni/ , tak więc... ;)

michalab
16-07-2020, 11:44
Nie byłbym takim hurra-optymistą do systemu EOS-M. Przykładem może być "uśmiercenie" po 7 latach przez Nikona serii Nikon 1 https://spidersweb.pl/2018/07/nikon-1-koniec.html
Bo się nie sprzedawały?

Myślisz, że Canon wyśle do Ciebie pismo z zapytaniem, czy jesteś zadowolony i chcesz aby utrzymali tą odnogę, która już im zaczyna ciążyć ?
Canon to będzie wiedział po wynikach sprzedaży, listów nie potrzebuje. Nie sprawdzałem, ale strzelam w ciemno, że aparatów M sprzedaje się 2-3 razy więcej niż R. Czemu sądzisz, że ciąży, bo Ty nie kupiłeś i nie zamierzasz?

Od lat wbiją klientom do głów, że tylko pełna klatka i ML da im możlowść zrobienia pięknych zdjęć z wakacji. Tak więc "nowy" i tańszy RP z matrycą APS-C 18Mpix RULEZ! A za drzwiami już się czai nisko budżetowy Sony A5 https://dailyweb.pl/brak-konkurencji-dla-canona-rp-sony-a5-to-zmieni/ , tak więc... ;)
Nawet jeśli się pojawi RP APS-C to jaka będzie jego zaleta nad M? Na pewno wadą będzie większy rozmiar i waga, no i matryca, jeśli faktycznie tak jak piszesz będzie to ta stara dobrze znana 18Mpix.

--- Kolejny post ---

Linię M prędzej zjedzą telefony niż linia R.

Kolekcjoner
16-07-2020, 11:51

Oczywiście i dlatego będzie nowa puszka i szkła :lol:...

capo-di_tutti-capi
16-07-2020, 12:07
Jedynym sensownym powodem ubicia bezlusterkowców EF-M jest ich niekompatybilność z obiektywami RF.
Penie znalazło by się sporo ludzi chcących wykorzystać np. RF 100-500, RF 600 czy RF 800mm na napakowanej matrycy 32mpix aps-c.

candar
16-07-2020, 12:23
Jedynym sensownym powodem ubicia bezlusterkowców EF-M jest ich niekompatybilność z obiektywami RF.
Penie znalazło by się sporo ludzi chcących wykorzystać np. RF 100-500, RF 600 czy RF 800mm na napakowanej matrycy 32mpix aps-c.

Dokładnie. 9 szkiełek w systemie https://www.canon-europe.com/lenses/ef-m/ to za mało , aby ciągnąć w zasadzie już zamknięty system bez możliwości dopięcia szkieł RF na których skupia się teraz cała produkcja.

--- Kolejny post ---

Czemu sądzisz, że ciąży, bo Ty nie kupiłeś i nie zamierzasz?

ile jest planowanych nowych korpusów i nowych szkieł na mocowanie EF-M ? ile jasnych stałek , które potrafiłyby skusić klientów ?

inię M prędzej zjedzą telefony niż linia R.

to już się dzieje

aciek_l
16-07-2020, 12:39
Wiadomo coś o dacie premiery RF50 1.8? Liczyłem, że będzie teraz w lipcu.

Jacek_Z
16-07-2020, 12:44
Na system M jest siła złego. Telefony, zbyt wiele linii bagnetów. Nikon 1 zamknęli, a tam też były fajne obiektywy.
Oczywiście, że zdecyduje sprzedaż, a na razie ona może być całkiem OK. Bo na razie jest jeszcze mało sprzedanych bezlusterkowców serii R. Jeśli sie pojawi cropowy R także w wersji budżetowej to M zacznie mieć mocną wewnętrzną konkurencję i sprzedaż będzie spadała, a linię zamkną.

capo-di_tutti-capi
16-07-2020, 12:45
aciek_l

"Spodziewam się, że zarówno RF 50 mm f / 1.8 IS STM, jak i RF 70-200 mm f / 4L IS USM zostaną ogłoszone pod koniec sierpnia lub na początku września, ale na razie nie potwierdziłem tego." https://www.canonrumors.com/whats-next-from-canon-5/

szandor
16-07-2020, 12:59
Wiadomo coś o dacie premiery RF50 1.8? Liczyłem, że będzie teraz w lipcu.
wg CR

I expect that both the RF 50mm f/1.8 IS STM and RF 70-200mm f/4L IS USM will be announced in late August or early September, but I have not confirmed that as of yet.

Praktycznie więc, jak dobrze pójdzie, to do kupienia będzie w 2021 r.

Kolekcjoner
16-07-2020, 13:08
Na system M jest siła złego. Telefony, zbyt wiele linii bagnetów. Nikon 1 zamknęli, a tam też były fajne obiektywy.
Oczywiście, że zdecyduje sprzedaż, a na razie ona może być całkiem OK. Bo na razie jest jeszcze mało sprzedanych bezlusterkowców serii R. Jeśli sie pojawi cropowy R także w wersji budżetowej to M zacznie mieć mocną wewnętrzną konkurencję i sprzedaż będzie spadała, a linię zamkną.

Jasne i Canon sam sobie tę konkurencję stworzy - naprawdę szacun Panowie za te rozkminy ;). Jakby ta firma miała takich marketingowców to by dawno poszli z torbami 8-).

candar
16-07-2020, 13:14
Jasne i Canon sam sobie tę konkurencję stworzy - naprawdę szacun Panowie za te rozkminy ;). Jakby ta firma miała takich marketingowców to by dawno poszli z torbami 8-).

Koniecznie przekaż swoje przemyślenia Minolcie, Olympusowi, Samsungowi i Nikonowi (seria Nikon 1) ;)

kmeg
16-07-2020, 13:26
Penie znalazło by się sporo ludzi chcących wykorzystać np. RF 100-500, RF 600 czy RF 800mm na napakowanej matrycy 32mpix aps-c.Ale to wtedy nie ma sensu. Ja kupiłem m50 bo jest małe (szczególnie z m22/2) i EWENTUALNIE mogę podpiąć pod niego EF jakie mam. Pewnie ten system kiedyś ubija ale to za długie lata (bo zezra go komórki albo implanty w oczach). Większość ludzi kupuje M bo są małe (zarówno ci jako jedyny aparat i zarówno ci co mają duże dslr FF). Jego wielkość też powoduje, że ma upierdliwa wygodę jeśli nie używasz lcd. Większe APSC na RF to inny "target" (i mam wrażenie, że Canon chętniej go skonwertuje na FF).

mirror
16-07-2020, 13:38
DSLR APS-C na ten moment to dla mnie wynaturzenie jak na dzisiejsze warunki. Nie widzę żadnej przyszłości.

z dużą ulgą nadal wspominam moment (a upłynęło już sporo czasu) kiedy się wyzbyłem - żałuję do dzisiaj że nie zrobiłem tego ze cztery lata wcześniej (bo mogłem) - a trzeba było mniej internetów czytać

drugi taki moment (jeszcze z czasów apsc) który mi siedzi w głowie to wymiana UWA firmy t..... na C10-22 - do dziś żałuję że nie kupiłem c10-22 jako pierwszy obiektyw jak miałem zamiar zrobić - znowu trzeba było mniej internetów czytać

michalab
16-07-2020, 15:18
Dokładnie. 9 szkiełek w systemie https://www.canon-europe.com/lenses/ef-m/ to za mało , aby ciągnąć w zasadzie już zamknięty system bez możliwości dopięcia szkieł RF na których skupia się teraz cała produkcja.
Znów nie sprawdzałem i znów w ciemno strzelę, że szkieł M sprzedaje się więcej niż RF. Brakuje długiego tele to prawda, ale system jest pomyślany jako naprawdę kompaktowy i dużych szkieł do niego raczej nie będzie.

ile jest planowanych nowych korpusów i nowych szkieł na mocowanie EF-M ? ile jasnych stałek , które potrafiłyby skusić klientów ?
Myślisz o własnych potrzebach, a do tego systemu to nie jasne stałki mają kusić klientów tylko niska cena, małe rozmiary i waga, przy jakości bliżej systemu R niż telefonu.

to już się dzieje
To chyba nie ulega wątpliwości, że telefony zjadają aparaty. I dlatego nie będzie RP APS-C. A M sobie pożyje aż telefon z jakością tak się zbliżą do puszek APS-C jaka teraz jest różnica między APS-C a FF.

sv
16-07-2020, 15:29
Zapowiedź Canona, że R6 zastąpi 6d i 7d świadczy o tym, że nie będzie APS-C w systemie R. R APS-C kompletnie nie ma uzasadnienia.

candar
16-07-2020, 15:37
Myślisz o własnych potrzebach, a do tego systemu to nie jasne stałki mają kusić klientów tylko niska cena, małe rozmiary i waga, przy jakości bliżej systemu R niż telefonu.

Raczej nie o swoich ;) Moja druga , lepsza połówka słusznie skonstatowała, że nie chce fotografować dużym DSLR Canona (dalej go używa czasami przy ważnych zdjęciach) oraz ma dość małego Fuji X10.

No i X10 poszedł pod młotek. A w zamian zawitał smartfon Pro z matrycą w układzie RYYB + 4 x Leica. Tak więc ten, tego, ten...

--- Kolejny post ---

Zapowiedź Canona, że R6 zastąpi 6d i 7d świadczy o tym, że nie będzie APS-C w systemie R. R APS-C kompletnie nie ma uzasadnienia.

Znaczy Canon wszystkie swoje matryce APS-C odda hurtem gratis komuś innemu ;) Mają ich trochę na składzie i jeśli stwierdzą , że entry level DSLR APS-C jest ślepą uliczką to Twoje gdybanie wiesz gdzie będą mieli ?

Eberloth
16-07-2020, 15:45
Candar i jego familia najlepszym papierkiem lakmusowym rynku. Ten typ potrafi się wciąć i obrzydzić każdy wątek.

sv
16-07-2020, 15:46
Znaczy Canon wszystkie swoje matryce APS-C odda hurtem gratis komuś innemu ;) Mają ich trochę na składzie i jeśli stwierdzą , że entry level DSLR APS-C jest ślepą uliczką to Twoje gdybanie wiesz gdzie będą mieli ?

Włączył Ci się tryb jasnowidza? Skąd Ty wiesz co Canon ma na składzie? Wypisujesz bzdury jak zwykle. Ogarnij się trochę, bo zaczynasz być męczący.

michalab
16-07-2020, 16:42
Wsadzą je do M? Ja stawiam, że nie będzie R APS-C, za to będą nowe szkła i puszki M, wiadomo nie tyle co R, ale będą. Ty jak rozumiem stawiasz, że w M nic nowego już się nie ukaże za to pojawi się R APS-C i szkła RF w wersji APS-C. Myślę, że do końca roku poznamy odpowiedź.

marfot
16-07-2020, 20:07
Tylko 4000D ma matrycę 18Mpx i nie jest to jakiś sztandarowy model.
Reszta APS-C czy to DSLR (250D, 2000D, 800D) czy ML zawiera matryce 24Mpx "typu 80D" a najnowsze puszki matryce 32Mpx (90D i M6II).
Nie widzę sensu poruszania tematu "słynnej" matrycy 18Mpx w jakimkowiek przyszłościowym kontekście.

candar
16-07-2020, 22:37
Wsadzą je do M? Ja stawiam, że nie będzie R APS-C, za to będą nowe szkła i puszki M, wiadomo nie tyle co R, ale będą. Ty jak rozumiem stawiasz, że w M nic nowego już się nie ukaże za to pojawi się R APS-C i szkła RF w wersji APS-C. Myślę, że do końca roku poznamy odpowiedź.

Przy patentach na kitowe zoomy: RF 17-70 mm i 16-60 mm https://www.canonwatch.com/canon-patent-rf-17-70mm-lens-for-eos-r-camera-system/ nie wykluczam wypuszczenia puszki RF-S.

Zresztą od dość dawna ten temat się już przewija: https://fstoppers.com/originals/canon-going-make-aps-c-mirrorless-camera-rf-mount-450222

Kolekcjoner
16-07-2020, 22:48

Ale czemu zakładasz że zlikwidują dział który póki co zapewnia im większość obrotów w dziale foto? To by było nielogiczne, oni tak nie działają. Dlatego wciąż są na tym rynku i nie podzielili losów firm o których wspomniałeś wyżej.

szandor
16-07-2020, 23:06
Wg DP
Indyjski fotograf zamienił swój dom w aparat i nazwał swoich synów nazwiskami firm fotograficznych

https://www.dpreview.com/news/6499837960/indian-photographer-turned-home-camera-named-his-sons-after-camera-companies

Gość wydał 95k$, aby upodobnić swój dom do sprzętu foto, nazwał nawet swoich synów korzystając z nazw firm fotograficznych: Canon, Nikon i Epson. I tu jestem bardzo zawiedziony, facet niby wielki fan foto, a sony nie docenił.

candar
17-07-2020, 08:50
Wg DP
Indyjski fotograf zamienił swój dom w aparat i nazwał swoich synów nazwiskami firm fotograficznych

https://www.dpreview.com/news/6499837960/indian-photographer-turned-home-camera-named-his-sons-after-camera-companies

Gość wydał 95k$, aby upodobnić swój dom do sprzętu foto, nazwał nawet swoich synów korzystając z nazw firm fotograficznych: Canon, Nikon i Epson. I tu jestem bardzo zawiedziony, facet niby wielki fan foto, a sony nie docenił.

Doceniłby zapewne Minoltę, ale pewnie ma telewizor, lapka i walkmana sony, które mu się zepsuły to i doceniać nie było warto ;) Osobiście to żałuję tylko, że moje VAIO odeszło po 10 latach do krainy wiecznych łowów.

--- Kolejny post ---

Ale czemu zakładasz że zlikwidują dział który póki co zapewnia im większość obrotów w dziale foto? To by było nielogiczne, oni tak nie działają. Dlatego wciąż są na tym rynku i nie podzielili losów firm o których wspomniałeś wyżej.

Nie zakładam. Po prostu stwierdzam, że marketingowcy Minolty, Olympusa, Samsunga mieli nieznaczny wpływ na losy działów foto.

Kolekcjoner
17-07-2020, 23:27
Nie zakładam. Po prostu stwierdzam, że marketingowcy Minolty, Olympusa, Samsunga mieli nieznaczny wpływ na losy działów foto.
Nie widzę tego w ten sposób, wręcz odwrotnie. Pomijam już że na to się składa tak dużo czynników że tego typu dywagacje są mocno bezsensowne.

jinks
18-07-2020, 01:11
Ja myślę, że linii M nie zakończą. W RF będzie fullframe a w M APS-C. EF będzie zanikał. Zostaną 2 bagnety. M-ki dla amatorów, niedzielnych pstrykaczy i ogólnie wyluzowanych ludzi fotografujących dla przyjemności i R-ki dla zawodowców, ludzi spiętych, nieakceptujących najmniejszych niedoskonałości, pedantów-psychopatów jeśli chodzi o jakość laboratoryjną ;) :D

marfot
18-07-2020, 07:48
Ja myślę, że linii M nie zakończą. W RF będzie fullframe a w M APS-C. EF będzie zanikał. Zostaną 2 bagnety. M-ki dla amatorów, niedzielnych pstrykaczy i ogólnie wyluzowanych ludzi fotografujących dla przyjemności i R-ki dla zawodowców, ludzi spiętych, nieakceptujących najmniejszych niedoskonałości, pedantów-psychopatów jeśli chodzi o jakość laboratoryjną ;) :D

Ja mam wrażenie, że z FF nic się nie sprzeda oprócz wąziutkiego nurtu pro (jedynka).
Nowe puszki R5 i R6 trafią do tych co kupią w przedsprzedaży a potem zostaną na tyle zgnojone, że nie będzie chętnych (coś jak świetne Z6 i Z7).
Po zachwytach jakością szkieł RF (na ich gnojeniu wyłożyli się nawet najlepsi vlogerzy) nie przyjdzie żaden sukces sprzedażowy.
Nie wypada też kupować R a RP to już wcale. Cena tu nic nie zmieni bo to wstyd.

Jeszcze sprzedaje się M50 z kitem z racji ceny. Przewiduję max. jedno lepsze body M oraz upgrade M50 i koniec.
Ludzie marudzą, że w linii M jest za mało szkieł a nie planują zakupu żadnego. I fizycznie nie kupują jak coś się ukaże (np. znakomita S56/1.4 czy nawet genialne M32/1.4).

A z drugiej strony jest kolejna mina marketingowa: takie R z kitem RF i zestawem potrzebnych i dziś tanich szkieł EF działa znakomicie i nie bardzo widać po co coś zmieniać :roll:. Dokupienie kolejnej używki EF nie rozrusza rynku.

Uważam, że każda nowość Canona zostanie shejtowana na tyle, że nie ma szans na poważną sprzedaż. Tak jak zrobiono z Nikonem i Olympusem.
To co jest, potoczy się jeszcze trochę siłą rozpędu.

mirror
18-07-2020, 10:51
Ja mam wrażenie, że z FF nic się nie sprzeda oprócz wąziutkiego nurtu pro (jedynka).
Nowe puszki R5 i R6 trafią do tych co kupią w przedsprzedaży a potem zostaną na tyle zgnojone, że nie będzie chętnych (coś jak świetne Z6 i Z7).
Po zachwytach jakością szkieł RF (na ich gnojeniu wyłożyli się nawet najlepsi vlogerzy) nie przyjdzie żaden sukces sprzedażowy.
Nie wypada też kupować R a RP to już wcale. Cena tu nic nie zmieni bo to wstyd.

Jeszcze sprzedaje się M50 z kitem z racji ceny. Przewiduję max. jedno lepsze body M oraz upgrade M50 i koniec.
Ludzie marudzą, że w linii M jest za mało szkieł a nie planują zakupu żadnego. I fizycznie nie kupują jak coś się ukaże (np. znakomita S56/1.4 czy nawet genialne M32/1.4).

A z drugiej strony jest kolejna mina marketingowa: takie R z kitem RF i zestawem potrzebnych i dziś tanich szkieł EF działa znakomicie i nie bardzo widać po co coś zmieniać :roll:. Dokupienie kolejnej używki EF nie rozrusza rynku.

Uważam, że każda nowość Canona zostanie shejtowana na tyle, że nie ma szans na poważną sprzedaż. Tak jak zrobiono z Nikonem i Olympusem.
To co jest, potoczy się jeszcze trochę siłą rozpędu.

ja osobiscie uważam ostatnie premiery canona za bardzo udane wręcz przełomowe canon od wielu wielu lat nie pokazał nic bardziej przełomowego - oczywiscie trzeba zaczekać na jakieś ekstensywne testy z ktorych da się wyciągnąć jakieś bardziej konkretne wnioski - mnie na ten przykład interesuje jak R5 bedzie się zachowywał przy długich czasach naswietlania - chcę to widzieć a nie mieć nadzieję że będzie dobrze - trochę sobie poczekam aż ktoś to sprawdzi lub będę musiał sam sprawdzić - przejście przez piekiełko niezbyt życzliwych testerów jest niezbedne bo to one pozwalają na wyciągnięcie wniosków.

Ludzie będą marudzić zawsze ale winnych tego marudzenia jest sporo np. jestem amatorem - czyli moim naturalnym kierunkiem zakupowym jest R6 - tak by wynikało z logiki ale ktoś zadecydowal że R6 będzie miał 20Mpixkseli - mogę powiedzieć tylko 20megapikseli - dlaczego ktoś tak zrobił - nie wiem, a raczej wiem gdyby miał 32mpiksele jak nakazuje logika to dla marketingu byłby zbyt bliski R5 (z punktu widzenia fotografii a nie video) - oczywiście mędrcy forumowi wypowiedzą się że 20egapikseli jest wystarczające wręcz idealne dla amatora (ci widzą dla amatora tylko z 4000D a wyższe korpusy sprzedaż tylko na legitymację związku zawodowego) i nie ma rożnicy między 20 a 32 megapiselami - mógłbym wtedy pociągnać takie rozumowanie że nie ma również różnicy pomiędzy 32 a 45 megapikselami czyli zasadniczo nie ma różnicy miedzy korpusem 20 a 45 megapikselowym - dość absurdalny wniosek - tyle wyniknie z postów forumowych mędrców.

Uważam że obie puszki R5 i R6 będą sukcesem sprzedażowym oczywiście na miarę grupy docelowej do której te puszki są kierowane, M jeśli będzie się sprzedawało to będzie trwało, obiektywy EF bedą jeszcze długo używane i zobaczymy jeszcze jakieś korpusy EF, hejt jest wszeobecny - trzeba robić swoje czyli zdjęcia i mniej czytać internetów

a i jeszcze o hejcie - nic minie badziej nie śmieszy niż test 10 obiektywów w gazecie fotograficznej i każdy z nich ma ocene 4.0 lub 4.5 w tym te które znam i oceniam je na 3.0 lub 2.5 czyli "niska strefa stanów niskich lub pokaże się jakiś obrazek" to gorsze od hejtu - zła skala ocen, rozna skala ocen na różnych obiektywach i brak spójnych wniosków - przeczyta początkujący i kupi "wspaniały" tylko trochę tańszy obiektyw, a potem kupi ten lepszy - tak działa "obiektywna informacja podana podparta autorytetem"

Jacek_Z
18-07-2020, 11:15
Czyli że niby zostanie tylko Sony? Czy nie zostanie nic?
Sony nie ma kompletnej oferty. Nadal.
To Canon będzie nr 1, mimo Twojego czarnowidztwa ;)
Mi oczywiście najbardziej żal Nikona, bo .. ma najciekawszy sprzęt i najlepiej rokujący, poza Canonem. Ale późny start bezluster i wyhodowanie Sony, a potem utarczki Canon vs Sony promuja te firmy, jakby nie było tego trzeciego. Za mało sie mówi o Nikonie.
Żal mi każdej firmy. Olympusa, czy Pentaxa o którym nikt nic nie mówi.

marfot
18-07-2020, 12:31
Mi oczywiście najbardziej żal Nikona, bo .. ma najciekawszy sprzęt i najlepiej rokujący, poza Canonem. Ale późny start bezluster i wyhodowanie Sony, a potem utarczki Canon vs Sony promuja te firmy, jakby nie było tego trzeciego. Za mało sie mówi o Nikonie.

Premiera Z6 i Z7 i kampania vlogerów opluwaczy( z Siwym i tą jego lalą na czele) mocno powstrzymała całkiem rozumnych użytkowników Nikona.
Nikon podobnie jak Canon dopracował AF dopiero w którejś edycji firmware i do dziś dominują w sieci "testy" sprzętu z momentu premiery, kompletnie nie na temat ale są.
Mam wrażenie, że dopiero teraz użytkownicy dochodzą do siebie i racjonalnie oceniają ten sprzęt - to widać w opiniach np. na BHPhoto.

Kolekcjoner
19-07-2020, 01:19
Premiera Z6 i Z7 i kampania vlogerów opluwaczy( z Siwym i tą jego lalą na czele) mocno powstrzymała całkiem rozumnych użytkowników Nikona.
Nikon podobnie jak Canon dopracował AF dopiero w którejś edycji firmware i do dziś dominują w sieci "testy" sprzętu z momentu premiery, kompletnie nie na temat ale są.
Mam wrażenie, że dopiero teraz użytkownicy dochodzą do siebie i racjonalnie oceniają ten sprzęt - to widać w opiniach np. na BHPhoto.
Niestety grupy fb, fora i ogólnie media społecznościowe robią niesamowitą sieczkę z mózgu użytkowników. Mam wrażenie że producenci wciąż nie doceniają siły tych mediów. Chwilowa moda i opinie internetowych ekspertów potrafią zmasakrować najlepsze produkty. To w innych branżach działa nawet bardziej wyraźnie niż w foto, być moźe dlatego że tu jest bardzo duże przewartościowanie rynku ze względu na konkurencję ze strony telefonów.
Ogólnie to ciężko wróżyć co będzie i czy tradycyjne bardzo mocno osadzone na rynku firmy się utrzymają. Działa tu wiele czynników i trudno orzec który będzie dominujący.
Co do przywoływanych tu Zetek to niestety Nikon się sam podłoźył. Już o tym pisałem, źle wypozycjonowane puszki z kulawym AF - to nie mogło się inaczej skończyć. Canon to IMHO dużo lepiej rozegrał.

taniFotograf
19-07-2020, 08:47
Chwilowa moda i opinie internetowych ekspertów potrafią zmasakrować najlepsze produkty.
Ponieważ opinie internetowe są szczere i budzą zaufanie. Ludzie mają dość kłamstw z reklam, tak jak kłamie np.canon
przykład:
https://youtu.be/hDS_bP9LIcw?t=124
albo:
https://www.youtube.com/watch?v=ByQu7e0n6Wk

marfot
19-07-2020, 09:13
Ludzie mają dość kłamstw z reklam, tak jak kłamie np.canon
przykład:
https://youtu.be/hDS_bP9LIcw?t=124
albo:
https://www.youtube.com/watch?v=ByQu7e0n6Wk

Jedyniesłuszni spuścili swoje pieski ze smyczy a one zamiast sumiennie ujadać fajdają na każdy wątek.
Który to już raz wklejasz ten durny filmik?
Nakręciłes chociaż 10s tym R w 4k i obejrzałeś ostrość?
Całą wiedzę opierasz na tym pitoleniu tego kolesia - twoje prawo, ale nie musisz tego kłamstwa rozpowszechgniać.

taniFotograf
19-07-2020, 09:21
Niestety grupy fb, fora i ogólnie media społecznościowe robią niesamowitą sieczkę z mózgu użytkowników.

Sieczkę to robią, reklamy producentów. Właśnie niezależne testy pasjonatów to jedyna nadzieja

--- Kolejny post ---

marfot, wypierasz fakty, poczytaj niezależne testy jest to udowodnione w laboratorium, daruj sobie wycieczki emocjonalne. PS nie prowokuj mnie i nie rób offtop

capo-di_tutti-capi
19-07-2020, 10:04
Co do przywoływanych tu Zetek to niestety Nikon się sam podłoźył. Już o tym pisałem, źle wypozycjonowane puszki z kulawym AF - to nie mogło się inaczej skończyć. Canon to IMHO dużo lepiej rozegrał.

1. Kulawy AF to mają pierwsze Sony A7, A7R i A7S. A7 II w sumie też nie najlepszy. -I to z dedykowanymi obiektywami!

Współpraca tych Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki nie jest tak dobra jak bezlusterkowców Canona i Nikona.

Dodatkowo napęd obiektywów Sony: FE 50/1.8, FE 85/1.8 jest powolny.
Większość posiadaczy Sony ma gorszy AF od Canona czy Nikona.

2. W czym są źle wypozycjonowane Nikony Z6 i Z7?

-W tym że mają lepszy wizjer i wyświetlacz od Sony A7 III?

-W tym że mają wideo 4K bez kropa w przeciwieństwie do Canon R i RP?

-a może w tym, że mają wbudowaną stabilizację matrycy?

Żeby mieć 4K bez kropa i stabilizację matrycy wystarczy Nikon Z6 za 6600 zł
w Canon potrzeba kupić bezlusterkowca drugiej generacji EOS R6 za 12400
...ale on i tak nie będzie miał górnego wyświetlacza :(

taniFotograf
19-07-2020, 10:15

Jedyniesłuszni spuścili swoje pieski ze smyczy a one zamiast sumiennie ujadać fajdają na każdy wątek.
Crop to zaleta canon wprowadził to dla dobra użytkowników
Który to już raz powtarzasz te durnoty?
Nakręciłeś chociaż 10s tym R6 i obejrzałeś ostrość?
Całą wiedzę opierasz na tym pitoleniu - twoje prawo, ale nie musisz tego kłamstwa rozpowszechgniać.

:)

becekpl
19-07-2020, 11:23
w czym zatem problem żeby zakupić tego Z6???ja najbardziej nie rozumiem tego tkwienia w złym systemie
mamy wolność wyboru, jak mi tu źle to idę tam gdzie trawa jest bardziej zielona
idźcie tam i miejcie fun z focenia

robertskc7
19-07-2020, 11:37
1. Kulawy AF to mają pierwsze Sony A7, A7R i A7S. A7 II w sumie też nie najlepszy. -I to z dedykowanymi obiektywami!

Współpraca tych Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki nie jest tak dobra jak bezlusterkowców Canona i Nikona.

2. W czym są źle wypozycjonowane Nikony Z6 i Z7?

-W tym że mają lepszy wizjer i wyświetlacz od Sony A7 III?

-W tym że mają wideo 4K bez kropa w przeciwieństwie do Canon R i RP?

-a może w tym, że mają wbudowaną stabilizację matrycy?

Nikon strzelił w kolano sobie jednym slotem xqd tak jak canon w R. W segmencie zarobkowym 2 sloty to standard i stąd przewaga sony gigantyczna. A jak ma być budżetowo i tanio dla klienta amatora to 700 zł za kartę też skutecznie odstraszyć może.

Tmwstw
19-07-2020, 11:44
Całą wiedzę opierasz na tym pitoleniu tego kolesia - twoje prawo, ale nie musisz tego kłamstwa rozpowszechgniać.

Nie ma co się obruszać na naszego forumowego komedianta - Camera Conspiracies sam ma na samym początku opisu "This is a comedy channel." Więc jeśli taniFotograf miałby rozpowszechniać jakieś kłamstwa, to co najwyżej swoje, jeśli rzeczywiście bierze treści z tego kanału na poważnie :)

taniFotograf
19-07-2020, 12:09
Proszę nie róbcie offtop. Jak coś piszecie to KONKRETY a nie domysły
Bo znowu muszę się odnosić do oszczerstw:

Więc jeśli taniFotograf miałby rozpowszechniać jakieś kłamstwa, to co najwyżej swoje

Wszystkie informacje które podaje są oczywistymi faktami. Niestety w specyfikacji canon nie podaje np że 4k jest w cropie w większości modeli i dual focus nie działa z 4k, ale polecam jakąkolwiek profesjonalną recenzję/testy laboratoryjne i będziecie mieli wszystko wyjaśnione.

Proszę o merytoryczne wypowiedzi potwierdzone testami, a nie wycieczki osobiste. Możecie napisać wiadomość to wyślę literaturę wyjaśniającą.

Swoją drogą smutne, że trzeba udowadniać tak podstawowe rzeczy.

kmeg
19-07-2020, 12:17
w czym zatem problem żeby zakupić tego Z6???ja najbardziej nie rozumiem tego tkwienia w złym systemie
mamy wolność wyboru, jak mi tu źle to idę tam gdzie trawa jest bardziej zielona
idźcie tam i miejcie fun z foceniaTo jest taki hiobizm fotograficzny ;)

candar
19-07-2020, 12:32
FE 85/1.8 jest powolny.

capo-di_tutti-capi Ogarnij się i nie powtarzaj wyssanych z palca bzdur z netu , na temat których nie masz zielonego pojęcia. Używam codziennie szkieł FE 85 1,8 , Canona typu 85 1,2 L USM, 70-200 L USM IS oraz kilku innych i w trybie AF-C w Hi+ 10 kl./s - AF się wyrabia i trzyma caly czas na obiekcie (notabene AF jest 100x szybszy i celniejszy niż w DSLRach canona). Zresztą nawet przedwczoraj robiłem zdjęcia A7III + MC-11 z EF 70-200 2.8 L USM IS + TC x1,4 w tłumie podczas dojścia do mównicy i aparat utrzymywał z Eye AF ostrość na osobie (wizyta Rafała Trzaskowskiego w Gdyni).

Pozostając w temacie wątku:
Canon ogłosi wysokiej klasy bezlusterkowy aparat APS-C (R50/60) i EOS M50 II pod koniec 2020 r https://www.canonrumors.co/canon-to-announce-higher-end-aps-c-mirrorless-camera-and-eos-m50-ii-in-late-2020-to-early-2021/

Canon zapowiedział też obiektyw RF 18-45mm IS STM, czyli ewidetnie kitowe szkło pod APS-C

capo-di_tutti-capi
19-07-2020, 12:54
Wymieniłem modele aparatów Sony które mają gorszy AF od EOS R i Z6.

Na swojej stronie masz zdjęcia z A7 II i A7 III. Uważasz ze mają taki sam AF :?:

Pisząc o współpracy tych aparatów Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki miałem na myśli porównanie pracy obiektywów Sony A na ww. A7 i obiektywów Canon EF na EOS R oraz obiektywów Nikkor F na Z6.

candar
19-07-2020, 13:13
Wymieniłem modele aparatów Sony które mają gorszy AF od EOS R i Z6.

Na swojej stronie masz zdjęcia z A7 II i A7 III. Uważasz ze mają taki sam AF :?:

???

Znaczy porównujesz AF z sześcioletniego A7 z 2014 roku do AF z EOS R i Z6 ? Serio ??? Może porównaj jeszcze AF z Sony Mavica z lat 80-tych ?

BTW - nie miałem aparatu z lepszym AF niż A7 III (a trochę już miałem aparatów różnych producentów w rękach).
Co do A7II - to przy umiejętnym wykorzystaniu AF również świetnie sobie dawał radę pomimo , a może właśnie dlatego , ż miał dwukrotnie niższe FPS (Hi: 5 kl/s).

Pisząc o współpracy tych aparatów Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki miałem na myśli porównanie pracy obiektywów Sony A na ww. A7 i obiektywów Canon EF na EOS R oraz obiektywów Nikkor F na Z6.

????

Podałeś jako przykład "powolnego AF" obiektyw Sony FE 85 1.8 !!!, który ma akurat rewelacyjnie cichy, celny i szybki AF, tak więc proszę nie odwracaj kota ogonem , że pisałeś w tym przypadku o serii A. Wiele osób nie odróżnia mocowania A od E i tak właśnie rodzą się bzdurne komentarze. Nawiasem pisząc z powodzeniem używam szkieł canona przez MC-11.

Nie używałeś, to po prostu nie pisz bzdur na tematy o których nie masz pojęcia.

Tyle i proszę odpuść sobie, bo śmiecisz w wątku dotyczącym Canona

capo-di_tutti-capi
19-07-2020, 13:30
Podałeś jako przykład wolnego AF Sony FE 85 1.8, który ma akurat rewelacyjny AF, tak więc proszę nie odwracaj kota ogonem , że pisałeś o serii A.

[nowy akapit]

Sony FE 85/1.8 ma powolny napęd AF choć nie tak kiepski jak FE 50/1.8.

Większość posiadaczy Sony ma A7, A7 II, A7R które mają gorszy AF od bezlusterkowców FF Canon czy Nikon.

A7R i A7S mają tylko AF kontrastowy.

A7 III ma lepszy AF od A7R II, którego używam [i lepszy od A7R III]

A7R II ma lepszy AF od A7 II i A7R -które miałem.

candar
19-07-2020, 13:39
Większość posiadaczy Sony ma A7, A7 II, A7R które mają gorszy AF od bezlusterkowców FF Canon czy Nikon.

?

Ale która to "większość posiadaczy" ma A7, A7 II, A7R z 2014 roku z tym "gorszym" AF ? Tylko Twoi znajomi ?

Bo wszyscy moi znajomi w całości przeszli już na A7III i A7RIV i już kilka lat wcześniej pozbyli się wcześniejszych wersji. AF w tych puszkach jest bezkonkurencyjny.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

capo-di_tutti-capi
19-07-2020, 14:05
wszyscy moi znajomi w całości przeszli już na A7III i A7RIV i już kilka lat wcześniej pozbyli się wcześniejszych wersji

-przejechali je walcem czy utopili w Bałtyku?

A może mają one nowych użytkowników i dołączyli oni do masy ludzi kupujących na promocjach: A7, A7 II, A7R i A7R II?
-co moim zdaniem stanowi większość posiadaczy pełnoklatkowych bezlusterkowców Sony.

candar
19-07-2020, 14:12
-przejechali je walcem czy utopili w Bałtyku?

Przepraszam , ale swoje odpowiedzi czytasz z promptera, czy sam je długo i przemyślnie składasz słowo po słowie ?

capo-di_tutti-capi
19-07-2020, 14:26
Jak wpadłeś na to, że pisząc o większości posiadaczy Sony miałem na myśli wyłącznie twoich znajomych :?:

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia?

Jacek_Z
20-07-2020, 00:20
Jak wpadłeś na to, że pisząc o większości posiadaczy Sony miałem na myśli wyłącznie twoich znajomych :?:

No właśnie. Cwaniactwo ludzi od Sony polega na totalnej amnezji co do tego jak wyglądał system Sony na starcie.
System tworzą miliony aparatów i dziesiątki (setki) milionów obiektywów będących u użytkowników. To mozna podpinac do bezlusterkowców. Co doskonale wiedzą byli posiadacze Sony A7 mk1, ale mają sklerozę. To jest jakaś paranoja, ciągła chęć udowadniania, że Sony jest najlepsze. Stabilizacji wtedy w Sony tez nie było. Będzie R6 z nowszym AF, z AF działającym o x EV niższym i co wtedy będą pisali ludzie Sony? Że Sony ma lepszy DR i więcej szkieł natywnych. Naprawdę umiemy liczyć, wiemy kto ma jakich szkieł więcej.
Przytoczony Nikon Z6 ma lepsze filmowanie niż Sony A7 mk3, ale absolutnie żaden z posiadaczy Sony nie chce tego sprawdzać.
Wszyscy posiadacze Z6 są z niego bardzo zadowoleni. Wręcz zaskoczeni, bo kupili jego, a nie Sony tylko dla pozostania w systemie N. A tu sie okazuje, że aparat ma wszystko i wszystko super działa. Owszem, nadal AF gorzej śledzi niż z A7mk3, tylko jednocześnie piszą, że mają celność na poziomie 95 - 99% i nie mogą wyjść z podziwu. Co z tego, że Sony wykryje oko z 20 metrów, skoro wtedy GO najjaśniejszego szkła i tak obejmie całą głowę (żeby tylko głowę!).
Przy okazji - w ciężkich warunkach (np ciemno, mrugające światła) flagowe lustrzanki maję lepszy AF od bezlusterkowców Sony (i Nikona, pewnie Canona też), bo łapią ostrość, a bezlustra ciągle jej szukają i mają duży % pudeł.

candar
20-07-2020, 10:57
Co z tego, że Sony wykryje oko z 20 metrów, skoro wtedy GO najjaśniejszego szkła i tak obejmie całą głowę (żeby tylko głowę!).

Ciekawa teoria. Że niby jasnymi szkłami f/1.2 fotografuje się i filmuje WYŁĄCZNIE z 20 metrów , gdzie fotograf i fotografowana osoba są ZABETONOWANI w miejscu i nie poruszają się względem siebie.

BTW - w praktyce żaden producent nie odważy się obecnie wypuścić na rynek puszki bez Eye AF.

robertskc7
20-07-2020, 13:27
Ciekawa teoria. Że niby jasnymi szkłami f/1.2 fotografuje się i filmuje WYŁĄCZNIE z 20 metrów , gdzie fotograf i fotografowana osoba są ZABETONOWANI w miejscu i nie poruszają się względem siebie.

BTW - w praktyce żaden producent nie odważy się obecnie wypuścić na rynek puszki bez Eye AF.

Candar przeczytaj jeszcze raz wpis Jacka a później swoją odpowiedź. Raz już już zaliczyłeś wtopę z takim przeistaczaniem faktów. On nigdzie nie napisał tego co ty napisałeś... WYŁĄCZNIE. Więc to twoja teoria a nie jego ;)
Też mam 1.2 i tak to prawda, że po przekroczeniu pewnej odległości na nic Ci wykryte oko, bo w GO masz niemal całą sylwetkę nawet na 1.2 więc kwadracik na oku to bajer, nic więcej - o to chodziło we wpisie jacka. Bardzo fajny bajer, ale nic więcej. W R firmwere 1.4 też to jest, aczkolwiek po pewnym dystansie z oka przechodzi na twarz a jeszcze dalej z twarzy na sylwetkę.
No, ale teraz to taki standard dla plebsu, że bez tego się nie da żyć ( z tym punktem na oko na dalszym dystansie), jak jeszcze niedawno bez IBIS, o którym nagle cały świat zapomniał... :)

candar
20-07-2020, 14:15
Candar przeczytaj jeszcze raz wpis Jacka a później swoją odpowiedź. Raz już już zaliczyłeś wtopę z takim przeistaczaniem faktów. On nigdzie nie napisał tego co ty napisałeś... WYŁĄCZNIE. Więc to twoja teoria a nie jego ;)
Też mam 1.2 i tak to prawda, że po przekroczeniu pewnej odległości na nic Ci wykryte oko, bo w GO masz niemal całą sylwetkę nawet na 1.2 więc kwadracik na oku to bajer, nic więcej - o to chodziło we wpisie jacka. Bardzo fajny bajer, ale nic więcej. W R firmwere 1.4 też to jest, aczkolwiek po pewnym dystansie z oka przechodzi na twarz a jeszcze dalej z twarzy na sylwetkę.
No, ale teraz to taki standard dla plebsu, że bez tego się nie da żyć ( z tym punktem na oko na dalszym dystansie), jak jeszcze niedawno bez IBIS, o którym nagle cały świat zapomniał... :)

Wiem o co chodzi Jackowi. O to, że z dużej odległości rzekomo nie ma różnicy , czy AF wykryje twarz, czy zadziała Eye AF. Dla mnie różnica jest duża i nie zasłaniałbym się tym, że cały obiekt będzie w GO. Na podobnej zasadzie możemy kwestionować również zasadność utrzymywania Eye animal AF na oczach lecącego orła , sokoła , czy też innego ptaka drapieżnego. Bo.... przecież rzekomo nie ma żadnego znaczenia , czy będzie kwadracik na głowie, czy AF poprzez Eye animal AF utrzyma ostrość na oczach lecącego orła. Robiłem zdjęcia w locie ptaków drapieżnych w locie i bez Eye animal AF na części zdjęć ostrość była na ogonie.

Jacek_Z
20-07-2020, 15:50
Na podobnej zasadzie możemy kwestionować również zasadność utrzymywania Eye animal AF na oczach lecącego orła , sokoła , czy też innego ptaka drapieżnego. Bo.... przecież rzekomo nie ma żadnego znaczenia , czy będzie kwadracik na głowie, czy AF poprzez Eye animal AF utrzyma ostrość na oczach lecącego orła. Robiłem zdjęcia w locie ptaków drapieżnych w locie i bez Eye animal AF na części zdjęć ostrość była na ogonie.
Nie, to zupełnie inna sytuacja. Tu co innego jest problemem. Ruch.
Może gdyby robić biegnącego na mnie Usaina Bolta to Sony się wykaże, ale .. ja do tego bym wolał topowe DSLR a nie bezlustro.

szandor
20-07-2020, 16:12
Wg CR:
Nie będzie EOS 5D Mark V [CR2]

https://www.canonrumors.com/there-will-not-be-an-eos-5d-mark-v-cr2/

Jeśli to okaże się prawdą, to spora grupa fotografujących będzie zawiedziona, niezależnie od tego czy R5 godnie zastąpi lustrzanki.

candar
20-07-2020, 16:34
Nie, to zupełnie inna sytuacja. Tu co innego jest problemem. Ruch.
Może gdyby robić biegnącego na mnie Usaina Bolta to Sony się wykaże, ale .. ja do tego bym wolał topowe DSLR a nie bezlustro.

To dokładnie ta sama sytuacja. To właśnie "ruch" był od początku zarania fotografii problemem w uzyskaniu ostrych zdjęć. Ruszał się aparat w ręce fotografującego i ruszał się równie często obiekt fotografowany. To IBIS oraz Eye i Animal Eye AF pozwoliły na wykonanie ostrych zdjęć niezależnie od tego, czy płaszczyzna ostrości znajdzie się w innym miejscu (słynne przekadrowanie środowym punktem w DSLRach) , czy też obiekt porusza się ruchem niejednostajnym w różnych kierunkach w kadrze.

Kolekcjoner
20-07-2020, 16:41
Co do tego co będzie, a czego nie to ja bym było ostrożny w jakichś krańcowych opiniach.
Moim zdaniem Canon coraz bardziej różnicuje ofertę. RF jest zdecydowanie dla entuzjastów i pro. Wielkość nowych aparatów też wyjaśnia dla kogo zostały przeznaczone. Jest bardzo dużo ludzi których odstraszają takie kloce, odstraszają też duże i ciężkie szkła. Dla nich targanie tego wszystkiego to zaprzeczenie przyjemności z fotografowania. Nie jest też dla nich wyjściem dobry aparat w telefonie. To jednak nie to samo co aparat, wymienne obiektywy, możliwość daleko idącej ingerencji zarówno w sam proces robienia zdjęcia jak i obróbkę. Takich osób jest całkiem sporo i to dla nich są takie systemy jak M. To jest wciąż spory rynek. Paradoksalnie nie wiem czy obecnie nie największy. Dlatego uważam że ploty o śmieci systemu M są mocno przesadzone. Jeszcze teraz jak praktycznie wypada z rynku kolejny "mikro" system. Zrobienie jakiejś mutacji w postaci Rki z APSC niczego tu nie zmieni, bo to będzie kloc z klockowatymi obiektywami - doskonale to widać po apsc Nikona.
Rozumiem że każdy patrzy ze swojego podwórka ale sprzęt foto to nie tylko najbardziej wypasione korpusy ze stadem eLek i jasnych stałek.

capo-di_tutti-capi
20-07-2020, 17:13
Do budżetowych tele to EOS M -słabo https://camerasize.com/compact/#684.641.2,828.641,834.642.4,711.642,ha,t

Zrobienie jakiejś mutacji w postaci Rki z APSC niczego tu nie zmieni, bo to będzie kloc z klockowatymi obiektywami - doskonale to widać po apsc Nikona.

https://camerasize.com/compact/#684,834,ha,f
https://camerasize.com/compact/#684,834,ha,t
Kloc?

Kolekcjoner
20-07-2020, 17:19
Do budżetowych tele to EOS M -słabo https://camerasize.com/compact/#684.641.2,828.641,834.642.4,711.642,ha,t

https://camerasize.com/compact/#684,834,ha,f
https://camerasize.com/compact/#684,834,ha,t
Kloc?
Miałeś w ręce ze szkłem? Ja miałem. W porównaniu z moimi eMkami czy z Sony A6000 to kloc. Może zbytnio przejąłeś się słowem "kloc" - przyjąwszy że zdjęcia zrobisz samym korpusem ;).
Być może Nikon zrobi do tego jakieś mniejsze szkła i nabierze to większego sensu ale póki co to jest IMHO średnie rozwiązanie.

BTW: budżetowe tele do eMek to 55-250 albo natywne EFM, a nie taka straszliwa i droga rura :lol:....

capo-di_tutti-capi
20-07-2020, 17:33
Jak EOS M mają być do obiektywów do 250mm,
to znaczy że do dłuższych [z aps-c] tylko lustrzanki.

-Czyli nie da się wykorzystać budżetowej szybkostrzelności bezlusterkowców z dłuższym tele bo ergonomia kuleje -brak gripa.

Jacek_Z
20-07-2020, 17:38
To dokładnie ta sama sytuacja. To właśnie "ruch" był od początku zarania fotografii problemem w uzyskaniu ostrych zdjęć. Ruszał się aparat w ręce fotografującego i ruszał się równie często obiekt fotografowany. To IBIS oraz Eye i Animal Eye AF pozwoliły na wykonanie ostrych zdjęć niezależnie od tego, czy płaszczyzna ostrości znajdzie się w innym miejscu (słynne przekadrowanie środowym punktem w DSLRach) , czy też obiekt porusza się ruchem niejednostajnym w różnych kierunkach w kadrze.
Myslisz, że nie zdaje sobie z tego sprawy?
Zgubiłeś kiedyś ostrość na modelce będącej 20 m od Ciebie? Po co ta dyskusja? Chęć udowodnienia, że jedynie Sony trafi? Zmartwię cię, ale Nikony trafiają, Canony raczej zresztą też.
Będziemy sie przekomarzali, że w Sony trafia w 99%, w Nikonie w 95%, a w tych 4 % różnicy to może być zdjęcie życia.

candar
20-07-2020, 18:10
Wg CR:
Nie będzie EOS 5D Mark V [CR2]

https://www.canonrumors.com/there-will-not-be-an-eos-5d-mark-v-cr2/

Jeśli to okaże się prawdą, to spora grupa fotografujących będzie zawiedziona, niezależnie od tego czy R5 godnie zastąpi lustrzanki.

Tymczasem w Pentaxie dokładnie odwrotnie ;)

W czasach gdy czołowi producenci wydają się być zaangażowani już niemal wyłącznie w systemy bezlusterkowe, Pentax obiera zupełnie odwrotną drogą i zapewnia użytkowników iż zamierza kontynuować lustrzankowe dziedzictwo. https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/33750-pentax-widzi-przyszlosc-fotografii-w-barwach-lustrzanek-czy-to-dobry-kierunek

https://www.youtube.com/watch?time_continue=203&v=g2ppR-9V1v8&feature=emb_title

Kolekcjoner
20-07-2020, 19:07
Jak EOS M mają być do obiektywów do 250mm,
to znaczy że do dłuższych [z aps-c] tylko lustrzanki....
Powiem szczerze że dziwnie argumentujesz ;) Czemu miałoby tak być? Ja używam czasami z eMkami 100-400L - także skąd to "tylko"? Jak chcesz to podłączysz 800IS :). Ja pisałem o czymś innym - sensie istnienia tego systemu, a nie o tym czy i jakie szkła da się tam podłączyć.

Tymczasem w Pentaxie dokładnie odwrotnie ;)

W czasach gdy czołowi producenci wydają się być zaangażowani już niemal wyłącznie w systemy bezlusterkowe, Pentax obiera zupełnie odwrotną drogą i zapewnia użytkowników iż zamierza kontynuować lustrzankowe dziedzictwo. https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/33750-pentax-widzi-przyszlosc-fotografii-w-barwach-lustrzanek-czy-to-dobry-kierunek

https://www.youtube.com/watch?time_continue=203&v=g2ppR-9V1v8&feature=emb_title

Tijaaa.. już widzę te kolejki przed sklepami ;)....

Jacek
20-07-2020, 19:19
nie znam się, nie jestem fascynatem nowości w sprzęcie, ale czy już są aparaty bez lustra i bez mechanicznej migawki, zapewniające w miarę dobrą jakość z matrycy???

capo-di_tutti-capi
20-07-2020, 19:33
Jacek
One na ogół mają mechaniczną migawkę.

Co do spekulacji Co nowego nas czeka u Canona:

-ciekawe co z następcą 7D II https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=993&add1=1920 -6 lat we wrześniu
-co z następcą EOS M5?

Jacek
20-07-2020, 19:36
Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.

marfot
20-07-2020, 20:42
Co do spekulacji Co nowego nas czeka u Canona:

-ciekawe co z następcą 7D II https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=993&add1=1920 -6 lat we wrześniu
-co z następcą EOS M5?

Jakoś nie ma chyba przestrzeni na następcę 7DII.
Tanie to to nie będzie jak ma być solidne.
Jest szybkie R6 a z R5 można wykroić cropa o dostatecznej rodziałce. No i świeże 90D.

Bardzo mnie ciekawi co Canon zrobi w serii M: jeden następca M5 i M50 czy ciągnięte obie linie :roll:.

solti
20-07-2020, 21:49
No nie wiem. Ja np. na niego czekam. Może niezbyt intensywnie, bo w dotychczasowym kombo wiele mi nie brakuje (7D2 + R), ale przyszłościowo właśnie wymieniłbym 7D2 na jakiegoś następcę bezlusterkowego (AF w R to jednak zupełnie nowa jakość w stosunku do naprawdę dobrego w 7D2). Ktoś może powiedzieć, że przecież wchodzi R6, ale on nie ma cropa;) 7D2 wymienię dopiero, jak pojawi się sensowny, trochę szybszy, z lepszą matrycą następca, z AF w standardzie R lub lepszym. I który będzie jednak cenowo bliżej 7D2, niż R6. Mam dziwne wrażenie, że nie jestem jedynym, który czeka na coś takiego, choć oczywiście mam tez świadomość, że nie będzie do aparat dla mas.

Jacek_Z
20-07-2020, 21:54
Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.
Na razie sa migawki mechaniczne, bo sama migawka elekteroniczna ma swoje ograniczenia i nie zawsze sie ja da użyć. Ale w większości da się. Więc mechaniczne robią w bezlustrach małe przebiegi.
Biorąc pod uwagę, że mechaniczne migawki mają podawane przebiegi (zalezy od modelu) do 500.000 zdjęć (a bywa, że padaja po ponad 1 mln) to ja bym się migawką nie martwił za bardzo, szczególne jesli będziesz robił większość na elektronicznej. Ile lat potrzebujesz na zrobienie miliona zdjęć? Sprzęt sie zestarzeje szybciej moralnie niż padnie.
Wiem, można mieć pecha, no ale jest też gwarancja.

marfot
20-07-2020, 22:12
Mam dziwne wrażenie, że nie jestem jedynym, który czeka na coś takiego, choć oczywiście mam tez świadomość, że nie będzie do aparat dla mas.

Użytkownicy 7DII prawdopodobnie nie zaakceptują niczego mniejszego niż R6.
Do tego to samo sterowanie, IBIS, AF itd. i tylko mały sensor po to żeby był mały :shock:. Jak Olympus m1x - taki cudak na zakończenie kariery.
Gęsta matryca FF, z której można wykroić przyzwoite 18 Mpx przy cropie 1.6 trafiła do kosztownego R5. Trzeba się przeorientować na FF.

capo-di_tutti-capi
20-07-2020, 23:14
Tanie to to nie będzie jak ma być solidne.
Jest szybkie R6 a z R5 można wykroić cropa o dostatecznej rodziałce.

7D II startował z ceną 6500. Jakby następca miał kosztować i 8500 to i tak dużo mniej niż 20000 za R5.
Dla spottersów to dodatkowa różnica czy kupią zooma do 400 czy do 600mm np. https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Sigma_100-400mm_f_5-6.3_DG_OS_HSM_Contemporary_Lens_for_Canon_EF_vs_Si gma_150-600mm_f_5-6.3_DG_OS_HSM_Contemporary_Lens_for_Canon_EF_vs_Si gma_150-600mm_f_5-6.3_DG_OS_HSM_Sports_Lens_for_Canon_EF/BHitems/1321312-REG_1082154-REG_1082152-REG -zresztą Canon nie ma zooma do 600mm
albo stałoogniskowy 400 vs. 600mm https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Canon_EF_400mm_f_4_DO_IS_II_USM_Lens_vs_Canon_EF_6 00mm_f_4L_IS_III_USM_Lens/BHitems/1081814-GREY_1433722-REG

solti
21-07-2020, 01:29
Trzeba się przeorientować na FF.
Bez sensu! FF i tak mam, tylko do innych celów. A nie mam zamiaru płacić 'milionów' i zaśmiecać dysku bezsensownymi gigabajtami danych tylko po to, żeby z matrycy R5 wykroić cropa... Potrzebne jest porządne aps-c i to nie będzie żaden cudak. I masz rację - taka puszka musi mieś konkretne, spore gabaryty, żeby była dobrze wyważona z ciężkimi szkłami i wygodnie się trzymała:D
Jeśli miałbym kiedykolwiek myśleć o czymś pokroju R5, to tylko po to, żeby korzystać z tego jako z FF, a nie kombinować jak przysłowiowy koń pod górkę;) Na ten moment zdecydowanie mi to nie grozi. R raczej zostanie ze mną na dłużej. 7D2 zresztą pewnie też, bo na wymarzoną puszkę aps-c przyjdzie mi pewnie jeszcze sporo poczekać, co zresztą w sumie całkiem mi pasuje. Na ten moment w budżecie nie mam zaplanowanych kolejnych wydatków foto w najbliższym czasie.

Tom77
21-07-2020, 15:49

Brak części mechanicznych nie jest wyznacznikiem żywotności. 40 letnie aparaty dalej działają, pytanie czy elektronika w obecnym sprzęcie będzie działać po 10 latach

marfot
21-07-2020, 16:20
Brak części mechanicznych nie jest wyznacznikiem żywotności. 40 letnie aparaty dalej działają, pytanie czy elektronika w obecnym sprzęcie będzie działać po 10 latach

Albo tak krytyczna mieszanka mechaniki i elektroniki jak IBIS :mrgreen:

Tom77
21-07-2020, 16:29
Albo tak krytyczna mieszanka mechaniki i elektroniki jak IBIS :mrgreen:

W sony padała stabilizacja na potęgę, przynajmniej w korpusach pokroju A300

rysz
21-07-2020, 16:32

Tylko, że zdecydowana większość 40-letnich aparatów ma dużo mniejszy przebieg (liczbę wykonanych zdjęć), niż przeciętny aparat cyfrowy po kilku latach użytkowania. Im więcej zdjęć, tym szybsze zużycie części mechanicznych.

A czy współczesne aparaty wytrzymają 10 lat? A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
Największym ograniczeniem żywotności elektroniki są starzejące się akumulatory, ale przy współczesnej technologii 10 lat pracy nie jest żadnym wyzwaniem (wspomnianym wyżej 40D ciągle mogę zrobić grubo ponad 1000 zdjęć na oryginalnym akumulatorze i cały czas dostępne są zamienniki). Problematyczne bywają też kondensatory, ale raczej te słabej jakości, które padają dość szybko. Przyzwoite są niemal nieśmiertelne.

becekpl
21-07-2020, 17:54
A czemu miałyby nie wytrzymać?
bo jest taka urban legenda mówiąca o tym ze każdy współczesny "rzecz" jest gorszy i bardziej awaryjny od starego
coś jak to, że na naszym forumie każdy nowy canon jest okrzyknięty gorszym od starego
i tak w kółko

candar
21-07-2020, 19:38
W sony padała stabilizacja na potęgę, przynajmniej w korpusach pokroju A300

W szkłach typu canon 70-200 f/2.8 L USM IS tez padała stabilizacja i musiałem przebierać kupując używkę. Nie zmienia to faktu, że IBIS jest faktycznie bardziej awaryjny.

solti
22-07-2020, 10:31
A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
Największym ograniczeniem żywotności elektroniki są starzejące się akumulatory, ale przy współczesnej technologii 10 lat pracy nie jest żadnym wyzwaniem (wspomnianym wyżej 40D ciągle mogę zrobić grubo ponad 1000 zdjęć na oryginalnym akumulatorze i cały czas dostępne są zamienniki). Problematyczne bywają też kondensatory, ale raczej te słabej jakości, które padają dość szybko. Przyzwoite są niemal nieśmiertelne.
Mój 30D też nadal ma się dobrze. Tyle tylko, że 30D, rocznik 2007, ma niecałe 20 tysięcy przebiegu, a 7D2, rocznik chyba 2016, ma już ponad 80 tysięcy przebiegu. Jest subtelna różnica;)

Tom77
22-07-2020, 16:00
bo jest taka urban legenda mówiąca o tym ze każdy współczesny "rzecz" jest gorszy i bardziej awaryjny od starego
coś jak to, że na naszym forumie każdy nowy canon jest okrzyknięty gorszym od starego
i tak w kółko

Nigdzie nie pisałem ze nowe jest gorsze

--- Kolejny post ---

Tylko, że zdecydowana większość 40-letnich aparatów ma dużo mniejszy przebieg (liczbę wykonanych zdjęć), niż przeciętny aparat cyfrowy po kilku latach użytkowania. Im więcej zdjęć, tym szybsze zużycie części mechanicznych.

A czy współczesne aparaty wytrzymają 10 lat? A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.

To raczej kwestia dużej ilości elektroniki i jej zawodności. 40D ma jej niewiele

Kolekcjoner
23-07-2020, 01:46
Ciekawe co oni kombinują? Kolejny bagnet? Jakaś paranoja.
https://www.canonrumors.com/there-is-another-rf-mount-camera-coming-in-2020-cr2/

capo-di_tutti-capi
23-07-2020, 05:48
Kolekcjonerze nie denerwuj się.

another RF mount camera coming

Kolekcjoner
23-07-2020, 13:51
Kolekcjonerze nie denerwuj się.

Tzw. słuszna racja - źle przeczytałem ;)....:lol:...
Podejrzewam, że chodzi tym razem o zapowiadaną kamerę serii C z tym mocowaniem.

marfot
23-07-2020, 23:08
Wygląda, że będzie następca M50 i coś poważniejszego (flagowiec) w linii M:
https://www.canonrumors.com/ibis-is-likely-coming-to-the-eos-m-lineup-cr2/
Niby gadka o IBIS ale tak wynika.

Kolekcjoner
04-08-2020, 18:33
Coś ćwierkają na rumorsach o M7. Podobno ma być wypas. Ciekawe czy nazwa jest nieprzypadkowa i ma być to taki odpowiednik 7D w eMkach?

michalab
05-08-2020, 19:35
Skoro m6/m5 to odpowiednik serii dwucyfrowej, to odpowiednik 7D powinien się nazywać M1, bo 7D to taka jedynka aps-c.

jotes25
08-08-2020, 11:54
Coś ćwierkają na rumorsach o M7. Podobno ma być wypas. Ciekawe czy nazwa jest nieprzypadkowa i ma być to taki odpowiednik 7D w eMkach?

Z pewnością Canon "nagrabił" sobie u wielu użytkowników, że po 6 (?) latach nie ma nadal następcy 7d2. Myśl, że w końcu pojawi się taka puszka (ale z jakim bagnetem, M czy RF?) jest jedynym powodem, który wstrzymuje mnie przed zakupem R5. Wystarczy mi, że będzie mieć AF analogiczny jak R5/R6 o nic więcej nie proszę. Zwłaszcza, że nawet obecna matryca APS-C jaka by ona nie była (32,5 MPx) to odpowiednik ca. 80MPx na FF i tu już R5 wcale nie wygląda tak korzystnie, o R6 nie wspomnę.

marfot
18-08-2020, 21:09
Taki rumor słabej kategorii prawdopodobieństwa:
https://www.canonrumors.com/new-eos-m-camera-specifications-cr1/

Byłby to sygnał, że plotki o śmierci linii M są mocno przesadzone ;)

mirror
18-08-2020, 21:20
jak patrzę na te specyfikacje 32mpix w apsc to 45Mpix w ff przestaje się wydawać zbyt dużą ilością megapixeli

candar
04-09-2020, 07:48
Canon EOS R, ale z mniejszą matrycą APS-C. Taki aparat mamy zobaczyć w przyszłym roku
https://spidersweb.pl/2020/09/canon-eos-r-aps-c.html

Oznaczałoby to rozpoczęcie nowej linii bezlusterkowców klasy APS-C, a pamiętajmy, że taka linia już istnieje.

Tia... jakoś nie wierzę , że Canon będzie ciągnął równocześnie linię EOS R i EOS M oraz nową EOS R-M mając jeszcze DSLR FF i DSLR APS-C. Pięć linii może trudne do utrzymania, ale sprawdza się to, że wszystkie siły zamierza skupić na tym , aby tworzyć nowe "misie" RF (porzucając mocowanie EF i M. Tak więc nie należy się za bardzo spodziewać nowych szkieł EF i M). Czyli wypuści zapewne ostatni z serii EOS M7 i zakończy tą linię produkcyjną definitywnie. Wg Canonrumors https://www.canonrumors.com/further-talk-about-the-fate-of-the-eos-m-system/ system EOS-M zostanie zamknięty już w 2021 roku.

bzdura1979
04-09-2020, 08:05
Canon EOS R, ale z mniejszą matrycą APS-C. Taki aparat mamy zobaczyć w przyszłym roku

Czyli wypuści zapewne ostatni z serii EOS M7 i zakończy tą linię produkcyjną definitywnie.

To byłaby fataliza, strasznie polubiłem Canona M6, całą szklarnię do niego (5 słoików) mieszczę w małej torbie. Według moich facebookowych obserwacji ten systemik jest całkiem popularny w krajach biedniejszych, jak Indonezja, Turcja itp., bo jest po prostu stosunkowo tani. I teraz to fajne, budżetowe lustro dla mas mieliby zastąpić eRką APSC i sprzedawać tylko trochę taniej niż FF? Tak łatwo zrezygnowaliby ze sporej części rynku? Musieliby moim zdaniem w linii RF zaproponować jakieś naprawdę budżetowe odpowiedniki puszek XXXD, a na to się póki co nie zanosi. Ja w każdym razie trzymam kciuki za eMki.

candar
04-09-2020, 08:13
To byłaby fataliza, strasznie polubiłem Canona M6, całą szklarnię do niego (5 słoików) mieszczę w małej torbie. Według moich facebookowych obserwacji ten systemik jest całkiem popularny w krajach biedniejszych, jak Indonezja, Turcja itp., bo jest po prostu stosunkowo tani. I teraz to fajne, budżetowe lustro dla mas mieliby zastąpić eRką APSC i sprzedawać tylko trochę taniej niż FF? Tak łatwo zrezygnowaliby ze sporej części rynku? Musieliby moim zdaniem w linii RF zaproponować jakieś naprawdę budżetowe odpowiedniki puszek XXXD, a na to się póki co nie zanosi. Ja w każdym razie trzymam kciuki za eMki.

Też trzymam kciuki za M-ki, ale po prostu przestaną produkować nowe szkła i aparaty zamykając system (game over). Wypuszczą kolejne budżetowe FF z mocowaniem RF https://www.canonrumors.com/a-budget-eos-r-body-is-coming-in-the-first-half-of-2021-cr2/ w 2021 za 999 USD, to i z marszu umieszczą w nim za chwilę matrycę APS-C 32 Mpix , bo ich oczkiem w głowie jest sprzedaż wyłącznie szkieł RF , na których zbijają teraz wielką kasę (Ilość nowych patentów przyprawia o zawrót głowy, podobnie jak ceny RF). A biorąc pod uwagę ergonomię puszek z serii R , M-ki szybko zmienią właścicieli i zrobi się to bardzo tani i zamknięty system bez przyszłości i nowych szkieł. W przyszłości jedynie niezależni , jak np. sigma czasem coś podrzuci pod mocowanie M, bo będzie miała w tym swój interes w przeciwieństwie do canona.

bzdura1979
04-09-2020, 10:58
Też trzymam kciuki za M-ki, ale po prostu przestaną produkować nowe szkła i aparaty zamykając system (game over). Wypuszczą kolejne budżetowe FF z mocowaniem RF https://www.canonrumors.com/a-budget-eos-r-body-is-coming-in-the-first-half-of-2021-cr2/ w 2021 za 999 USD, to i z marszu umieszczą w nim za chwilę matrycę APS-C 32 Mpix , bo ich oczkiem w głowie jest sprzedaż wyłącznie szkieł RF , na których zbijają teraz wielką kasę (Ilość nowych patentów przyprawia o zawrót głowy, podobnie jak ceny RF).

Canon sobie może chcieć, ale liczą się możliwości nabywcze, bardzo ograniczone w przypadku circa 3/4 planety. Te 3/4 nawet nie myślą o kupnie czegokolwiek z bagnetem RF (jeśli w ogóle fotografia im w głowie), bo ich na to zwyczajnie nie stać. Ergo Canon może im wciskać dowolnie drogie zabawki z bagnetem RF, ale prawdopodobieństwo, że coś im sprzeda jest niewielkie. Nie wierzę więc, że Canon ograniczy ofertę do obłędnie drogich zabawek (niechby nawet z matrycą APSC) z bagnetem RF. MUSI mieć coś, na co będzie popyt wśród uboższej części świata i nie będzie kosztowało więcej niż 1000 dol. Trzymam się tej nadziei jak pijany latarni.

candar
04-09-2020, 11:11
Canon sobie może chcieć, ale liczą się możliwości nabywcze, bardzo ograniczone w przypadku circa 3/4 planety. Te 3/4 nawet nie myślą o kupnie czegokolwiek z bagnetem RF (jeśli w ogóle fotografia im w głowie), bo ich na to zwyczajnie nie stać. Ergo Canon może im wciskać dowolnie drogie zabawki z bagnetem RF, ale prawdopodobieństwo, że coś im sprzeda jest niewielkie. Nie wierzę więc, że Canon ograniczy ofertę do obłędnie drogich zabawek (niechby nawet z matrycą APSC) z bagnetem RF. MUSI mieć coś, na co będzie popyt wśród uboższej części świata i nie będzie kosztowało więcej niż 1000 dol. Trzymam się tej nadziei jak pijany latarni.

W 2021 Canon będzie miał już trzy budżetowe korpusy z serii R: obecny RP, jego następca wyceniany na 999 USD oraz R z matrycą APS-C, tak więc będzie to ukłon dla trzymających się latarni ;) Będzie jak z drukarkami ;) Kup tanio drukarkę, a my zarobimy na drogich tuszach do niej ;) Czytaj nowych "misiach" z mocowaniem RF. Uwierz, że dobra luksusowe i aparaty profi typu R5 za 2k zł sprzedawać się będą na pniu i to bez trzymania się latarni ;) Dla mnie cena 8k zł za korpus jest zaporowa, ale też wszystko co potrzebne można w niej znaleźć ;)

Bulka159
04-09-2020, 12:12
Logicznym wydaje się sprowadzenie wszystkiego do jednego bagnetu RF. Nie oszukujmy się, Canon na tym zarobi. Wystarczy, że żaden z producentów jak Sigma czy Tamron póki co nie produkuje obiektywów RF, z powodów o których to wielokrotnie pisano. Ma monopol w tej chwili. Dlatego tez wprowdazenie APS-C z bagnetem RF to dla niego czysty zysk. Choćby i body kosztowało mniej, to odbije na szklarni (ceny póki co mocno zaporowe), a dla mniej zamożnych pozostaje ciemnica.

Będąc amatorem fotografii wszedłem w system M wraz z M50. Nie uważam, aby ten system miał szybko zniknąć z rynku. Canon zapowiedział wprowadzenie nowych body, z technologiami z R - IBIS itp. Myślę, że ma w tym jakiś większy cel bo inaczej po co miałby to robić? Produkować nowe body do martwego systemu? Nie wydaje mi się. System M ma wiele fajnych szkiełek i tak na prawdę dla amatora jest praktycznie wszystko co potrzebne, za stosunkowo nieduże pieniądze. Są świetne 22mm, 32mm, 11-22mm, świetne stałki sigmy chocby 56mm czy 16mm. Brakuje jedynie sensownego spacer zooma i uczciwego teleobiektywu. Co potrzeba więcej amatorowi? Wszystkie te obiektywy można spakować do jednej torby i wydać mniej, niż za samo body R. Kibicuje Mkom, bo APS-C RF na pewno nie będzie tak kompaktowe jak M. A to jest jego główna zaleta.

Kolekcjoner
04-09-2020, 16:24

Oznaczałoby to rozpoczęcie nowej linii bezlusterkowców klasy APS-C, a pamiętajmy, że taka linia już istnieje.

Tia... jakoś nie wierzę , że Canon będzie ciągnął równocześnie linię EOS R i EOS M oraz nową EOS R-M mając jeszcze DSLR FF i DSLR APS-C. Pięć linii może trudne do utrzymania, ale sprawdza się to, że wszystkie siły zamierza skupić na tym , aby tworzyć nowe "misie" RF (porzucając mocowanie EF i M. Tak więc nie należy się za bardzo spodziewać nowych szkieł EF i M). Czyli wypuści zapewne ostatni z serii EOS M7 i zakończy tą linię produkcyjną definitywnie. Wg Canonrumors https://www.canonrumors.com/further-talk-about-the-fate-of-the-eos-m-system/ system EOS-M zostanie zamknięty już w 2021 roku.
Plotki o APSC pojawiają się od premiery RF - co zrozumiałe. Moim zdaniem z jednej strony racjonalne byłoby doprowadzenie do sytuacji żeby był jeden bagnet. Będzie to trudne nie tylko ze względu na eMki. Z drugiej strony podnoszony jest argument o kompaktowości eMek.... i słusznie bo zrobienie kompaktowych szkieł do RF może być bardzo trudne.
Drugi aspekt to kwestia sprzedaży i cen, a tu wedle różnych źródeł eMki robią robotę w wielu krajach.
Jednak jeśli Canonowi dopina się finansowo utrzymywanie kilku systemów to nie widzę powodu żeby to mieli zmieniać.

Moim zdaniem przed Canonem czas trudnych decyzji, bo jak to źle rozegrają to te 45% udziałów w rynku może stopnieć.

BTW: przy okazji przeniosłem do właściwego wątku :).

candar
04-09-2020, 17:36
BTW: przy okazji przeniosłem do właściwego wątku :).

Dziękuję! jakoś nie mogłem go znaleźć.

Rozsądek podpowiada skupić się wyłącznie na jedynym bagnecie. Serce podpowiada, że w przyszłości od czasu do czasu zrobią jeszcze coś na bagnety EF i M. Obaczymy , co przyszły rok nam przyniesie. Ale obstawiam też jakieś ruchy przed świętami.

Kolekcjoner
04-09-2020, 18:05
Dziękuję! jakoś nie mogłem go znaleźć.

Rozsądek podpowiada skupić się wyłącznie na jedynym bagnecie. Serce podpowiada, że w przyszłości od czasu do czasu zrobią jeszcze coś na bagnety EF i M. Obaczymy , co przyszły rok nam przyniesie. Ale obstawiam też jakieś ruchy przed świętami.

Mają być jeszcze premiery w tym roku więc to na pewno coś powie o przyszłości.
Poza tym ja jednak obstaję przy tym że całkiem możliwy jest scenariusz utrzymywania kilku systemów. Wręcz może być tak, że ekonomicznie będzie to miało spore uzasadnienie. Wtedy bym się nie zdziwił jakby RF był drogim wypasionym systemem dla zawodowców, a eMki taniochą dla amatorów. Czyli końcowo może być zupełnie odwrotnie niż niektórzy wróżą. M zamiast się zwijać będzie systemem rozbudowywanym.
BTW: to wcale nie wyklucza APSC pod RF ale to będzie bardziej odpowiednik EOSa 7D niż 77D ;)

candar
04-09-2020, 19:11
BTW: to wcale nie wyklucza APSC pod RF ale to będzie bardziej odpowiednik EOSa 7D niż 77D ;)

Jak do R6 wsadzą matrycę APS-C 32 Mpix z Emki to będzie właśnie nowe 7D III. Nazwą to R7 i będzie hit o ile puszczą go za nie więcej niż 8k zł. Choć znając Canona nie zejdą poniżej 10k zł.

marfot
05-09-2020, 19:50
Jest szansa na fajne tele do M:
https://www.canonnews.com/canon-patent-application-aps-c-mirorless-zoom
Może będzie dobry optycznie zoom tele do M?
45mm na szerszym końcu to dobry ruch. 55mm w M55-200 jest za wąsko.

candar
08-09-2020, 20:51
Tak więc tego...

Canon RF 14-21mm f/1.4L USM https://www.canonrumors.com/is-the-ultimate-astro-lens-coming-another-rf-14-21mm-f-1-4l-usm-mention-cr2/?fbclid=IwAR3MjNxkmnpgm4zJoB7zmEu4KKoutB31nOs6SXlZ 2XexFfMEwW9nz0ilax4

Obstawiam cenę 4.000 EURO :mrgreen:

mirror
08-09-2020, 21:04
gdyby jeszcze nie było to są plotki na temat R5 w wersji o wysokiej rozdzielczości (tak tak R5 nie ma wysokiej rozdzielczości - zawsze to podejrzewałem) :mrgreen:
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r5s-may-be-in-the-hands-of-testers-cr2/

Kolekcjoner
08-09-2020, 22:18
gdyby jeszcze nie było to są plotki na temat R5 w wersji o wysokiej rozdzielczości (tak tak R5 nie ma wysokiej rozdzielczości - zawsze to podejrzewałem) :mrgreen:
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r5s-may-be-in-the-hands-of-testers-cr2/

90 MPx :lol:.... i znowu biedni onaniści ostrości w 100% powiększeniu będą musieli zmieniać szklarnię :mrgreen:

candar
08-09-2020, 22:22

Obstawiam cenę 7.000 EURO ;)

Kolekcjoner
08-09-2020, 22:29
Tak więc tego...

Canon RF 14-21mm f/1.4L USM https://www.canonrumors.com/is-the-ultimate-astro-lens-coming-another-rf-14-21mm-f-1-4l-usm-mention-cr2/?fbclid=IwAR3MjNxkmnpgm4zJoB7zmEu4KKoutB31nOs6SXlZ 2XexFfMEwW9nz0ilax4

Obstawiam cenę 4.000 EURO :mrgreen:
Wątpię w te 4000€

candar
08-09-2020, 22:37
90 MPx :lol:.... i znowu biedni onaniści ostrości w 100% powiększeniu będą musieli zmieniać szklarnię :mrgreen:

No i dyski w komputerach również do zmiany, bo nie uciągną RAWów z 90Mpix :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Wątpię w te 4000€

A 9000€ za RF 14-21mm f/1.4L USM będzie ok ? :) W sumie jak NIKKOR Z 58MM F/0.95 S NOCT bez AFa kosztuje 39.000 zł , to czemu by nie? Chętnych nie zabraknie :mrgreen:

RF powoli zamienia się w elitarny system dla snobów ;)

mirror
09-09-2020, 09:00

No i dyski w komputerach również do zmiany, bo nie uciągną RAWów z 90Mpix :mrgreen:

są pewnie jednostkowe przypadki osób co potrzebują takich rozdzielczosci i jeszcze więcej (np. na forum canona) takich którym się wydaje że potrzebują :mrgreen: z drugiej strony 90Mpix to tylko trochę większa gęstość niż w nowych apsc - taka matryca wpisze się w najnowszą ścieżkę marketingową canona - pierwszy FF z 8K, pierwszy z 90Mpix, pierwszy ... - ale i tak wolę taki marketing niż 5 reinkarnację 18mpikselowej matrycy - kiedyś napisałem że się zdziwimy jak usłyszymy ile mpix jest hi res wg canona ale teraz nawet nie jestem zdziwiony

dyski są tanie, można zawsze zmniejszyć ilość produkowanych "dzieł" z korzyścią dla środowiska :mrgreen: - gorzej z jakąś konkretną obróbką - widać świetlaną przyszłość dla nowych procesorów intela i dla producentów pamięci ram

--- Kolejny post ---

A 9000€ za RF 14-21mm f/1.4L USM będzie ok ? :) W sumie jak NIKKOR Z 58MM F/0.95 S NOCT bez AFa kosztuje 39.000 zł , to czemu by nie? Chętnych nie zabraknie :mrgreen:

RF powoli zamienia się w elitarny system dla snobów ;)

podążył bym znanym tokiem myślenia - to specjalizowane obiektywy - ilu użytkowników jest w stanie to realnie wykorzystać - promil czy jeszcze mniej? - cena dla dramatycznej większości użytkowników jest bez znaczenia

candar
11-09-2020, 10:17
Ja to tu tak zostawię...

5026

Kolekcjoner
20-09-2020, 20:34
Nowe kamery C70 i C50 w drodze /mocowanie oczywiście RF/:
https://www.canonrumors.com/here-is-the-canon-cinema-eos-c70-to-be-announced-this-week/

5061
Wiem że to dla większości mało ekscytujące premiery ale są tacy którzy niedługo będą się już tym bawić ;)....

Eberloth
20-09-2020, 20:52
Ani tym gwoździa przybić, ani piwo otworzyć...:mrgreen:

marfot
20-09-2020, 21:09
Nowe kamery C70 i C50 w drodze /mocowanie oczywiście RF/:
https://www.canonrumors.com/here-is-the-canon-cinema-eos-c70-to-be-announced-this-week/

5061
Wiem że to dla większości mało ekscytujące premiery ale są tacy którzy niedługo będą się już tym bawić ;)....

Jak komuś się to wyda za drogie to Canon ma alternatywę:
https://www.canonrumors.com/canon-unveils-the-powershot-zoom/

Lobby video w Canonie czuje się świetnie i chyba w filmowaniu Canon widzi przyszłość sprzętu.

Dla mnie filmowanie jest nie do opanowania. Nawet filmik z wycieczki jest poza zasięgiem.
Podejrzewam, że jest takich więcej. Mówię to na podstawie clipów prezentowanych na youtube z różnych miejsc i wypraw turystycznych :mrgreen:.

Kolekcjoner
20-09-2020, 22:45
Jak komuś się to wyda za drogie to Canon ma alternatywę:
https://www.canonrumors.com/canon-unveils-the-powershot-zoom/

No... tylko że trzeba jeszcze będzie doliczyć podróż do Japonii ;)....

candar
23-09-2020, 22:27
Firma CANON zgłosiła patenty na 24-70 mm F4, 16-34 mm F4 i 12-24 mm F4 dla pełnoklatkowych aparatów bezlusterkowych 35 mm.
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://hi-lows-note.blog.ss-blog.jp/2020-09-03&usg=ALkJrhg9RddWX4uHptZKsNQlI6mQEZBKeQ

Sigma obiecuje wypuścić wiele obiektywów do aparatów bezlusterkowych 30 września
https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.sonyalpharumors.com/sigma-will-announce-multiple-products-on-september-30/&prev=search&pto=aue

https://www.youtube.com/watch?v=zoMLAvZ9Wbw&feature=youtu.be

jinks
23-09-2020, 23:03
Sigma obiecuje wypuścić wiele obiektywów do aparatów bezlusterkowych 30 września
https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.sonyalpharumors.com/sigma-will-announce-multiple-products-on-september-30/&prev=search&pto=aue

https://www.youtube.com/watch?v=zoMLAvZ9Wbw&feature=youtu.be

O i to jest miła wiadomość. Mam jednak przeczucie, że wszystko pod sony :)

candar
23-09-2020, 23:29
O i to jest miła wiadomość. Mam jednak przeczucie, że wszystko pod sony :)

Ja się tym nie zmartwię , bo nowe kompaktowe szkła w serii DN są świetne ;) Ale być może puszczą coś pod RF , obaczymy ;)

marfot
30-09-2020, 18:19
Zapowiada się upgrade M50:
https://www.canonnews.com/canon-m50-mark-ii-coming

Raczej bez sensacji. Pewnie coś poprawią w video :roll:.

Ja bym sobie życzył, żeby ten nowy się chętniej usypiał bo M50 nadpobudliwy jest i żre baterie.

Kolekcjoner
30-09-2020, 20:04
Zapowiada się upgrade M50:
https://www.canonnews.com/canon-m50-mark-ii-coming

Raczej bez sensacji. Pewnie coś poprawią w video :roll:.

Ja bym sobie życzył, żeby ten nowy się chętniej usypiał bo M50 nadpobudliwy jest i żre baterie.

Według mojej opinii ta specyfikacja jest z d.... ;)...

marfot
02-10-2020, 18:59
Według mojej opinii ta specyfikacja jest z d.... ;)...

Ano miałeś rację ;):
https://www.canonwatch.com/a-first-set-of-canon-eos-m50-mark-ii-specifications-leaks/

Kolekcjoner
02-10-2020, 20:01
Ano miałeś rację ;):
https://www.canonwatch.com/a-first-set-of-canon-eos-m50-mark-ii-specifications-leaks/

To wygląda dużo bardziej realnie 8-).

candar
07-10-2020, 22:18
Idą nowe "misie", albo wiaderka :) jak kto woli
RF 70-135mm f / 2L
RF 250mm f / 2L
RF 500 mm f / 2,8 l

https://www.mirrorlessrumors.com/the-rumored-next-three-canon-rf-lenses/

marfot
07-10-2020, 23:04
Nowy RF35/1.2 się szykuje:
https://www.canonnews.com/new-rumor-canon-rf-35mm-f12-coming-in-two-versions

Optycznie pewnie bajka, cenowo do poczytania.

marfot
10-10-2020, 17:48
Szkła RF na przyszły rok :
http://https://www.canonwatch.com/here-is-canons-upcoming-lens-roadmap-for-the-canon-eos-r-system/ (https://www.canonwatch.com/here-is-canons-upcoming-lens-roadmap-for-the-canon-eos-r-system/)

Jest RF14-35/4L IS :D

becekpl
10-10-2020, 17:55
i 10-24L;D
sam nie wiem co wybrać
jak widac zgodnie z przepowiedniami forumowych mędrców system C powoli się wali:mrgreen:

cohontes
11-10-2020, 09:38
Canon RF 135mm f/1.4L USM :shock:

chyba trzeba kupić wersję 2.0 bo pewnie niedługo jako "antyk" będą co raz droższe

Kolekcjoner
12-10-2020, 18:43
https://www.canonrumors.com/canon-eos-m50-mark-ii-announcement-is-likely-this-week/
Podobno będzie w tym tygodniu.... Raczej wygląda to niestety na odgrzewany kotlet.

bzdura1979
12-10-2020, 19:36
https://www.canonrumors.com/canon-eos-m50-mark-ii-announcement-is-likely-this-week/
Podobno będzie w tym tygodniu.... Raczej wygląda to niestety na odgrzewany kotlet.

Niestety, a miał być flagowiec. Ewidentnie traktują eMki po macoszemu:(

marfot
12-10-2020, 19:42
Niestety, a miał być flagowiec. Ewidentnie traktują eMki po macoszemu:(

To przecież zwyczajny upgrade M50. Ten sam adresat i ogólne parametry.
Zlikwidowali cropa w 4k żeby nie było biadolenia i polepszyli Eye AF. No i nowy procek, nowa matryca. Czy wizjer będzie lepszy - zobaczymy - to by było już coś. Jak na Canona w serii M to sporo.

Kolekcjoner
13-10-2020, 00:14
To przecież zwyczajny upgrade M50. Ten sam adresat i ogólne parametry.
Zlikwidowali cropa w 4k żeby nie było biadolenia i polepszyli Eye AF. No i nowy procek, nowa matryca. Czy wizjer będzie lepszy - zobaczymy - to by było już coś. Jak na Canona w serii M to sporo.
W sumie jeśli wierzyć tej ostatniej specyfikacji to przyznaję rację :). Właściwie ciężko się spodziewać czegoś więcej w tym segmencie.
Dla przypomnienia:
32.5mp APS-C CMOS sensor
DIGIC X (maybe a new version)
DPAF II
14fps
4K @ 60p no crop
No IBIS
Similar EVF resolution as the EOS R6
Single SD card slot

Zobaczymy.

marfot
13-10-2020, 16:16
W sumie jeśli wierzyć tej ostatniej specyfikacji to przyznaję rację :). Właściwie ciężko się spodziewać czegoś więcej w tym segmencie.
Dla przypomnienia:
32.5mp APS-C CMOS sensor
DIGIC X (maybe a new version)
DPAF II
14fps
4K @ 60p no crop
No IBIS
Similar EVF resolution as the EOS R6
Single SD card slot

Zobaczymy.

No i zobaczyliśmy :mrgreen:
https://www.canonwatch.com/canon-eos-m50-mark-ii-product-brochure-text-leaks/

Nic z tej listy się nie potwierdziło :shock:

Coś jak upgrade firmware.

Kolekcjoner
13-10-2020, 16:56
No i zobaczyliśmy :mrgreen:
https://www.canonwatch.com/canon-eos-m50-mark-ii-product-brochure-text-leaks/

Nic z tej listy się nie potwierdziło :shock:

Coś jak upgrade firmware.

Niestety chyba miałeś rację w tym pierwszym wpisie :(....

jotes25
14-10-2020, 10:20
Czekam na APS-C od Canona. 32 Mpx + Dual Pixel AF II. Doczekam się? Ale z którym bagnetem? ;) :lol:

Camilo
14-10-2020, 10:38
Czekam na APS-C od Canona. 32 Mpx + Dual Pixel AF II. Doczekam się? Ale z którym bagnetem? ;) :lol:

Dokładnie:?

jotes25
14-10-2020, 11:05
Moim skromnym zdaniem taka puszka zmaterializuje się dopiero w lutym jako R7.
Ale chciałbym zostać wcześniej zaskoczony jakąś M-ką... Zwłaszcza, że trzeba coś pod choinkę mieć...

Camilo
14-10-2020, 12:03
Oby ten R7 posiadał funkcje raw burst mode, i chętnie spróbowałbym ten RF 800mm na cropie:D

jotes25
15-10-2020, 08:04
Oby ten R7 posiadał funkcje raw burst mode, i chętnie spróbowałbym ten RF 800mm na cropie:D

Podejrzewam, że będzie mieć po prostu 20 fps w trybie migawki elektronicznej tak jak R5/6. Czyli trochę wolniej niż M6II, za to z całego kadru. Bardziej przydałby się w R7 pre-shot buffering, ale R5/6 na to nie wskazują, niestety...

Co do RF 800, to mam nadzieję, że niedługo trafi w moje ręce. Oprócz wielu oczywistych ograniczeń tego szkła wynikających ze specyfikacji (f/11, MFD ca. 6 metrów, IS ca. 4 EV) dodatkowo dochodzi ograniczenie AF do centrum kadru FF. W przypadku APS-C prawdopodobnie do uniknięcia.

Kolekcjoner
19-10-2020, 16:04
Tu jest matryca:
250 MPX!
https://www.canonrumors.com/canon-announces-two-new-250mp-aps-h-image-sensors/
;)

michalab
19-10-2020, 17:57
APS-H? Czemu? Reanimacja?

candar
19-10-2020, 17:57
Tu jest matryca:
250 MPX!
https://www.canonrumors.com/canon-announces-two-new-250mp-aps-h-image-sensors/
;)

A dlaczemu nie od razu 500 MPX :confused:

michalab
19-10-2020, 17:58
Do jakiś specjalistycznych zastosowań

Kolekcjoner
19-10-2020, 21:05
APS-H? Czemu? Reanimacja?

To jest raczej do zastosowań przemysłowych - inspekcja, wykrywanie wad, mikroskopy etc.

michalab
19-10-2020, 22:58
To jest raczej do zastosowań przemysłowych - inspekcja, wykrywanie wad, mikroskopy etc.
Tak już doczytałem.

Kolekcjoner
27-10-2020, 20:22
ERka APSC......
https://www.canonrumors.com/there-is-an-aps-c-rf-mount-camera-coming-cr3/
CR3 - czyli dosyć prawdopodobne.

Camilo
28-10-2020, 11:31
https://www.canonwatch.com/canon-rf-50mm-f-1-8-stm-and-rf-70-200mm-f-4l-is-to-be-released-within-days/

robcio
28-10-2020, 14:01
Super wiadomość dla mnie zwłaszcza o 70-200 f4.

Camilo
28-10-2020, 16:52
Super wiadomość dla mnie zwłaszcza o 70-200 f4.

Canonrumors podaje że 70-200 będzie w podobnym rozmiarze co puszka Coka Coli

robcio
28-10-2020, 21:42
Tym lepiej, kwestia otwarta jak to wycenią.

Kolekcjoner
28-10-2020, 22:23
Tym lepiej, kwestia otwarta jak to wycenią.

Niestety nie jestem tu dobrej myśli. RF jest generalnie bardzo drogim systemem.

robcio
28-10-2020, 22:30
Poniekąd kierunek wskazano, droższy niż wersja jaśniejsza być nie powinien :) ale że to będzie obiektyw za 3-4 tysiące jak EF 70-200 L f4 to też nie mam złudzeń

becekpl
28-10-2020, 22:37
Niestety nie jestem tu dobrej myśli. RF jest generalnie bardzo drogim systemem.
tu forumowe wygi już paliły znicze na grobie Canona , a tymczasem ten zacofany system RF został wyceniony EFx2 i się sprzedaje jak cieple bułeczki
mało tego, już prawie każdy go tu ma8-)
i tylko szkoda ze do robienia zdjęć się nie nadaje:mrgreen:

Camilo
28-10-2020, 23:02
Poniekąd kierunek wskazano, droższy niż wersja jaśniejsza być nie powinien :) ale że to będzie obiektyw za 3-4 tysiące jak EF 70-200 L f4 to też nie mam złudzeń
O tyle dobrze ze wszystkie szkła EF działają na Eos R nawet te zaprojektowane w 87 roku

tu forumowe wygi już paliły znicze na grobie Canona , a tymczasem ten zacofany system RF został wyceniony EFx2 i się sprzedaje jak cieple bułeczki
mało tego, już prawie każdy go tu ma8-)
i tylko szkoda ze do robienia zdjęć się nie nadaje:mrgreen:
Dodam ze 3 tygodnie temu byłem w parku królewskim w Londynie przez ten krótki czas który tam spędziłem widziałem trzy osoby z R5 i dwie z R6

Camilo
29-10-2020, 13:23
https://twitter.com/nokishita_c/status/1321706086081032192/photo/1

jotes25
29-10-2020, 16:52
Wygląda na kompaktowe szkiełko, może nawet niewiele większe od naleśnika EF.

marfot
29-10-2020, 19:47

Ładniutki.
Więcej opisu:
https://www.canonnews.com/first-look-at-the-canon-rf-50mm-f18-is-stm

Kolekcjoner
30-10-2020, 01:14

Nie to będzie niemal takiej samej wielkości jak wersja EF...

candar
30-10-2020, 12:15
Nie to będzie niemal takiej samej wielkości jak wersja EF...

https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/obiektywy/34098-canon-rf-50-mm-f-1-8-stm-nadchodzi-pierwszy-tani-obiektyw-do-eos-r

Kolekcjoner
30-10-2020, 15:18
Tu porównanie wielkości:
5303

https://www.canonrumors.com/lens-design-comparison-canon-ef-50mm-f-1-8-stm-and-the-canon-rf-50mm-f-1-8-stm/

jotes25
30-10-2020, 17:37
Czyli dodali element asferyczny? Teoretycznie zatem jakość optyczna powinna być lepsza.

Kolekcjoner
30-10-2020, 17:40
Czyli dodali element asferyczny? Teoretycznie zatem jakość optyczna powinna być lepsza.
Ciekawe czy cena też będzie "lepsza" ;).....

jotes25
30-10-2020, 17:43

Na początku pewnie tak. Tzw. podatek od nowości. A potem? Np. RF 35mm jest teraz tańsza od swojego odpowiednika z bagnetem EF.

candar
30-10-2020, 17:46

Obstawiam bardzo optymistycznie 1,5k zł, choć MZ powinien kosztować MAX 1k zł. Wiedzą doskonale, że niezależnie od ceny sprzeda się na pniu.

marfot
30-10-2020, 18:31
Mam wrażenie, że stałki f/1.8 w popularnych ogniskowych (35-85) jakoś się "przejadły" i specjalnego zapotrzebowania brak.
Niby wszyscy piszą, że powinny być a potem ich nie kupują.
Nie wróżę temu RF50/1.8 jakiejś oszałamiającej popularności. Za chwilę pojawią się głosy, że powinno być f/1.4, że kiepski bokeh, kocie oczka itp.

Kolekcjoner
30-10-2020, 18:47
Mam wrażenie, że stałki f/1.8 w popularnych ogniskowych (35-85) jakoś się "przejadły" i specjalnego zapotrzebowania brak.
Nie wróżę temu RF50/1.8 jakiejś oszałamiającej popularności. Za chwilę pojawią się głosy, że powinno być f/1.4, że kiepski bokeh, kocie oczka itp.
Podobno 85/1.8 i 50/1.4 to były najlepiej sprzedające się stałki EF-y ever... Więc ciężko wróżyć choć dziwi mnie to, że 50/1.8 nie ma tej kategorii bo np. ja sam kupiłem chyba 3 sztuki, a spośród moich znajomych nie znam nikogo kto by tego szkła nie miał...

candar
30-10-2020, 18:49

Marudzisz ;) Na przykładzie popularności chociażby Nikona Z 50 mm f/1.8 S https://www.optyczne.pl/497.11-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_Z_50_mm_f_1.8_S_Podsumowanie.html
Jest wiele powodów, dla których warto fotografować „stałką” o ogniskowej 50mm z f/1.8. Tego typu obiektywy to must have każdego fotografa, głównie ze względu na dopasowanie jakości do ceny obiektywu ;)

A jak kogoś będzie stać - to kupi sobie RF 50mm F1.2L USM i też nie będzie marudził ;)

BTW - pół życia fotografowałem Canonem EF 85 ze światłem f/1.8 i jakoś się dało robić nim foty ;)

marfot
30-10-2020, 18:58
Podobno 85/1.8 i 50/1.4 to były najlepiej sprzedające się stałki EF-y ever...

Zmieniają się wymagania. Reakcja na RF85/2 jest chłodna.
Ta 50-tka nie ma makro, IS i nawet przy cenie ok. 800 PLN sprzeda się pewnie średnio. Ogniskowa 50mm też traci na popularności wobec zestawu 35+85.

jotes25
30-10-2020, 19:04
Nie darzę 50-tek specjalną sympatią, od początku ery cyfrowej praktycznie nie używam takiego obiektywu. Kojarzy mi się nieodmiennie z erą Zenitów i Praktik.

Natomiast co do popularności, to ten obiektyw będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki. Po pierwsze to będzie zdecydowanie najtańsze szkło z bagnetem RF. Dodatkowo jasne i niezłe optycznie, a to działa na wyobraźnię. Za rok czy dwa cena będzie taka jak wersji z bagnetem EF, co do tego nie mam żadnej wątpliwości.

marfot
30-10-2020, 20:08
Nie darzę 50-tek specjalną sympatią, od początku ery cyfrowej praktycznie nie używam takiego obiektywu. Kojarzy mi się nieodmiennie z erą Zenitów i Praktik.

Przez długie lata miałem w Praktice Pentacona 50/1.8 i nic więcej .
Nowe życie w 50/1.8 tchnął format APS-C, gdzie 50mm robi za portretówkę. Dla wielu posiadaczy xxxD to jedyne jasne szkło dające szansę na rozmazanie tła.
RF50/1.8 takiego zastosowania już nie ma - tylko FF.

jotes25
30-10-2020, 20:23
Przez długie lata miałem w Praktice Pentacona 50/1.8 i nic więcej .
Nowe życie w 50/1.8 tchnął format APS-C, gdzie 50mm robi za portretówkę. Dla wielu posiadaczy xxxD to jedyne jasne szkło dające szansę na rozmazanie tła.
RF50/1.8 takiego zastosowania już nie ma - tylko FF.

Przecież będzie R-ka APS-C. W sumie na nic bardziej nie czekam :)

marfot
30-10-2020, 20:30
Prymitywna budowa tego RF50/1.8 sugeruje moim zdaniem, że szykuje się coś ambitniejszego - RF50/1.4 o budowie podobnej do M32/1.4 czyli w sumie też do N50/1.8S (wklęsła przednia soczewka, sporo elementów) no i stosownej jakości obrazka.

jotes25
30-10-2020, 20:37
Prymitywna budowa tego RF50/1.8 sugeruje moim zdaniem, że szykuje się coś ambitniejszego - RF50/1.4 o budowie podobnej do M32/1.4 czyli w sumie też do N50/1.8S (wklęsła przednia soczewka, sporo elementów) no i stosownej jakości obrazka.

Nie sądzę, że zobaczymy jeszcze jedną 50-tkę. Wybór pomiędzy RF 50/1.8 a RF 50/1.2 jest idealny. Z punktu widzenia Canona oczywiście.

robcio
30-10-2020, 21:19
Myśle, że ta 50 F1.8 jeśli będzie w nieprzesadzonej cenie sprzeda się super z jednego może dwóch powodów zobaczcie na światło obiektywu kit 24-105 is usm oraz cenę poza zestawami 24-105L. Dodając do tego, że z każdym body rf poza r5 można dostać taki zestaw sprzedażowy to Ameryki nie odkryje, że każdy taki nabywca po krótkim rekonesansie stwierdzi ok super ale potrzebuje jaśniej.

Co do chłodnego przyjęcia 85 f2 tu mogą być dwa powody, wprowadzono to szkło jakoś tak po cichu w dodatku najpierw dużo wcześniej pokazując topowe i drogie ale jednak bardzo dobre 85 F1.2 (w dwóch odsłonach). W związku z tym jeśli ktoś wchodził / wchodzi w Canona dla ogniskowej 85 to jego celem będzie ta jasna. Jeśli przechodzi z lustrzanki to prawdopodobnie ma już jakieś 85 (i mimo, że według testów nowe 85 f2 jest ostrzejsza niż 85 F1.8 ef nie zdecydował się na zmianę) albo wręcz przeciwnie nie ma i go nie potrzebuje.

--- Kolejny post ---
jotes25 Może to zostanie luka na sigme z mocowaniem rf :d

Kolekcjoner
30-10-2020, 21:20
Przecież będzie R-ka APS-C. W sumie na nic bardziej nie czekam :)
Tylko żebyś się nie zdziwił ceną. To ma być następca 7D - to nie będzie poziom cenowy eMek... Podejrzewam że w Canonie to tak kminią żeby nie zabić sprzedaży serii eM.

Wieslaw18
30-10-2020, 22:12
Tylko żebyś się nie zdziwił ceną. To ma być następca 7D - to nie będzie poziom cenowy eMek... Podejrzewam że w Canonie to tak kminią żeby nie zabić sprzedaży serii eM.

Ja też tak podejrzewam. Jeśli faktycznie wyjdzie APS-C pod bagnet RF to będzie to jedynie jeden model - R7. I wepchają w niego niemal wszystko, co potrafią na dziś. Łącznie z niesamowitymi specyfikacjami video i to bez przegrzewania :-) Jestem użytkownikiem 7D2, doskonale pamiętam czym w tym aparacie Canon zaskoczył potencjalnych nabywców, aczkolwiek nie była to, w sensie ówczesnych i obecnych trendów matryca.

marfot
31-10-2020, 06:52
Ale fajne :)
Jak takie będzie nowe RF70-200/4 to na prawdę kompakcik.
https://twitter.com/nokishita_c/status/1322300456874303489
5308
5309

candar
31-10-2020, 08:39
Ale fajne :)
Jak takie będzie nowe RF70-200/4 to na prawdę kompakcik.
https://twitter.com/nokishita_c/status/1322300456874303489
5308
5309

I tutaj widać w końcu sens bezlusterkowców. Obie serie 70-200 2,8 i 4,0 są świetnie zaprojektowane pod względem "kieszonkowych" szkieł. Biorąc pod uwagę stałki RF z 1.8 i zoomy RF z f/4 można skompletować rozsądne szkła pod względem wielkości i zapewne ceny.

michalab
31-10-2020, 10:32
Biorąc pod uwagę stałki RF z 1.8 i zoomy RF z f/4 można skompletować rozsądne szkła pod względem wielkości i zapewne ceny.
Ta cena to jest rozsądna moim zdaniem tylko relatywnie, tzn. w stosunku do pozostałych szkieł RF.

candar
31-10-2020, 11:10
Ta cena to jest rozsądna moim zdaniem tylko relatywnie, tzn. w stosunku do pozostałych szkieł RF.

Oczywiście. Oraz do ceny szkieł ML u innych producentów. Taki mamy klimat w ML i pozostaje tylko liczyć, że niezależni zwąchają interes i puszczą to samo w niższej cenie ;) Zawsze popieram dobrą konkurencje, bez której siedząc w C i N mogliśmy nie dożyć wypuszczenia sensownych ML.

Nawiasem pisząc nowa kompaktowa Sigma 85 mm F1.4 DG DN Art pięknie śmiga przez Techart TZE-01 na Nikonie Z6, podobnie znakomicie działa Sigma Art 35 1.4 z mocowaniem Canona połączona przez MC-11+ Techart TZE-01.

marfot
31-10-2020, 12:13

Póki co żadna ustawa nie zabrania podpinania do R tego co się już ma. Ale to nowe jest sexi i kusi. Może z tego wyniknąć kosztowne zauroczenie ;)

Kolekcjoner
31-10-2020, 13:58
...... pod względem wielkości i zapewne ceny.

Hmmmm... z ą ceną to bym poczekał z ekscytacją, jakoś nie mam nadziei że to szkło będzie tanie.

Camilo
03-11-2020, 03:53
Sugerowane ceny szkieł 199 i 1599 USD https://twitter.com/nokishita_c

marfot
03-11-2020, 07:40
Sugerowane ceny szkieł 199 i 1599 USD https://twitter.com/nokishita_c

To pobożne życzenie czy nowa polityka Canona? :roll:

robcio
03-11-2020, 08:50
Wydaje mi się, że 200 za nową 50 pod nowy bagnet gdzie obecna w stanach to 125 USD to spoko cena.
I tak trzeba zobaczyć jak to spece przeliczą na cenę w Polsce :p

Co do 1600 USD za 70-200 f4 hmm 1000 USD taniej niż f2.8 (cenę w dolarach brałem z bhphoto) i wychodzi około 300 USD więcej niż obecny 70-200 f4 usm is II (cena również z bhphoto), który jest (wierząc w przeciekowe zdjęcia)większy, cięższy i używany przez przejściówkę.

Jeśli ostatecznie wejdę w system Canona ML nowa 50 nabędę na pewno, co do 70-200 f4 RF pewnie wstrzymam się do testów porównawczych.

Nie wiem czy to na tym forum ale ktoś kiedyś zwrócił uwagę, że nokishita w sprawach Canona niezwykle rzadko się myli, spotkałem się z opinia, że to takie źródło kontrolowanych przecieków. Także może być coś na rzeczy.

akustyk
03-11-2020, 11:27
piekne cacko, jesli na dodatek wagowo bedzie takie jak wyglada.

tylko cena tych szkiel jest taka, ze chce sie usiasc i poczekac. EF 70-200/4 IS mkI mozna kupic za 600~700 EUR, w swiety stanie. jasne ze wieksze i ciezsze a optycznie nie ta bajka. ale za roznice w cenie to mozna 2 tygodnie komfortowo po Norwegii czy nawet Islandii pojezdzic. a jakby w aucie co troche kimac to nawet cale wakacje mozna tak spedzic. w ogolnym rozrachunku gorsze piksele, ale zdjeciowo... przepasc :)

Bechamot
03-11-2020, 11:36
jesli extrapolowac dotychczasowe rozwiazania tego typu obiektywow canona na ten obiektyw to tubus bedzie sie wysuwal sam jesi skierowac aparat ku dolowi . Zobaczymy , ale to mi osobiscie zawsze przeszkadzalo, zeby nie powiedziec wkurzalo , gdyz utrzdnia noszenie aparatu i staje sie calosc duza a i ogniskowa lubi sie przestawic .

marfot
03-11-2020, 17:11
jesli extrapolowac dotychczasowe rozwiazania tego typu obiektywow canona na ten obiektyw to tubus bedzie sie wysuwal sam jesi skierowac aparat ku dolowi . Zobaczymy , ale to mi osobiscie zawsze przeszkadzalo, zeby nie powiedziec wkurzalo , gdyz utrzdnia noszenie aparatu i staje sie calosc duza a i ogniskowa lubi sie przestawic .

Wygląda, że jest suwak "Lock" czyli można zablokować w pozycji złożonej.
Mój C70-300L jeszcze się sam nie wysuwa (9 lat, ok. 16k fotek) ale suwak "Lock" ma.

candar
04-11-2020, 08:31
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://www.canonwatch.com/&usg=ALkJrhgpT_Dcg8BynmDWvUByCSbb79PKGg

Ceny i dostępność
Obiektywy Canon RF70-200mm F4 L IS USM i RF50mm F1.8 STM będą dostępne na początku i w połowie grudnia 2020 r. W sugerowanej cenie detalicznej odpowiednio 1599,00 USD i 199,99 USD *.

Obiektyw Canon RF70-200mm F4 L IS USM

Obiektyw Canon RF70-200mm F4 L IS USM jest idealny dla entuzjastów fotografii, od zaawansowanych amatorów po profesjonalne. Kompaktowy i lekki obiektyw sprawia, że ​​jest to najkrótszy i najlżejszy obiektyw zmiennoogniskowy 70-200 mm F4 firmy Canon. Ten obiektyw RF jest około 32% krótszy i 11% lżejszy niż jego odpowiednik EF, a duża część elementu obiektywu jest umieszczona bliżej korpusu aparatu. Taki układ ma na celu zapewnienie fotografom bardziej wyważonych wrażeń i wrażeń nawet na końcu teleobiektywu w zakresie ogniskowych. Dodatkowo, krótsza i lżejsza konstrukcja pozwala na łatwiejsze przechowywanie obiektywu w torbie na aparat, gdy nie jest używany.

RF70-200mm F4 L IS USM jest wyposażony w dwa niezależne silniki Nano USM, zapewniające jeszcze wyższy poziom szybkiego autofokusa do robienia zdjęć, a także cichy i płynny autofokus do nagrywania filmów. Obiektyw zawiera również pływającą kontrolę ostrości, która steruje dwiema grupami soczewek indywidualnie, używając dwóch wyżej wymienionych silników Nano USM. Element soczewki z pływającym ogniskiem skraca odległość ogniskowania i pomaga zmniejszyć oddychanie, zapewniając użytkownikom szybkie, spójne i niezawodne działanie.RF70-200mm F4 L IS USM jest wyposażony w dwa niezależne silniki Nano USM, zapewniające jeszcze wyższy poziom szybkiego autofokusa do robienia zdjęć, a także cichy i płynny autofokus do nagrywania filmów. Obiektyw zawiera również pływającą kontrolę ostrości, która steruje dwiema grupami soczewek indywidualnie, używając dwóch wyżej wymienionych silników Nano USM. Element soczewki z pływającym ogniskiem skraca odległość ogniskowania i pomaga zmniejszyć oddychanie, zapewniając użytkownikom szybkie, spójne i niezawodne działanie.

Dodatkowe cechy obiektywu Canon RF70-200mm F4 L IS USM obejmują:

16 soczewek w 11 grupach, w tym cztery soczewki UD, które pomagają zredukować aberrację chromatyczną
Optyczny stabilizator obrazu z maksymalnie 5 stopniami [i] korekcji drgań
Do 7,5 stopnia [ii] korekcji drgań ze skoordynowanym sterowaniem optycznym stabilizatorem obrazu i stabilizatorem obrazu w korpusie
Trzy tryby stabilizatora
Konfigurowalny pierścień sterujący, który umożliwia fotografom dostosowanie kompensacji ekspozycji, czasu otwarcia migawki, przysłony lub ISO
12-pinowy system komunikacji
Odporna na kurz i warunki atmosferyczne konstrukcja z serii L z powłoką fluorową
Minimalna odległość ostrzenia 1,97 stopy i maksymalne powiększenie 0,28x
Powłoka Air Sphere (ASC), która pomaga zminimalizować efekt flary i zjawy obiektywu

Obiektyw Canon RF50mm F1.8 STM
Twórcyuwielbiają używać obiektywu 50 mm, ponieważ ta ogniskowa jest podobna do naturalnego punktu widzenia ludzkiego pola widzenia. Ta perspektywa umożliwia stosowanie obiektywu w wielu różnych sytuacjach, w tym przy portretach, krajobrazach i przy fotografowaniu potraw. Co więcej, obiektywy Canon 50mm f / 1.8 od dawna są popularnym narzędziem zarówno dla fotografów, jak i twórców ze względu na przystępną cenę, niezwykle kompaktową i lekką obudowę oraz wszechstronność.

Tradycja jest kontynuowana w przypadku RF50mm F1.8 STM, który pod wieloma względami został ulepszony w stosunku do swojego odpowiednika EF. Pierwszą zauważalną wizualnie poprawą jest konfigurowalny pierścień kontrolny, który stał się synonimem obiektywów RF. Pierścień sterujący umożliwia fotografom regulację kompensacji ekspozycji, czasu otwarcia migawki, przysłony lub czułości ISO, a za pomocą przesunięcia bocznego przełącznika można regulować ostrość. Włączenie soczewki asferycznej PMo pomaga zmniejszyć aberrację chromatyczną i zapewnia wysoką jakość obrazu nawet na obrzeżach obrazu. Dodatkowo połączenie kształtu soczewki i powłoki Super Spectra (SSC) pomaga zminimalizować zjawy i flary.

marfot
05-11-2020, 18:24
Tak jak podejrzewałem będzie RF 50/1.4:
https://www.canonnews.com/canon-patent-application-canon-rf-50mm-f14
Niestety nie jest to konstrukcja typu M32/1.4 z wklęsłą przednią soczewką.

robcio
05-11-2020, 19:15
W parze do 50 1.4 spekuluje się również o 35 1.4

https://www.canonwatch.com/canon-patent-rf-50mm-f-1-4-and-rf-35mm-f-1-4-lenses-for-eos-r/

Oraz 80 2.8 macro

https://www.canonwatch.com/canon-patent-rf-80mm-f-2-8-macro-11-lens-for-eos-r-system/

marfot
05-11-2020, 21:26
W parze do 50 1.4 spekuluje się również o 35 1.4

https://www.canonwatch.com/canon-patent-rf-50mm-f-1-4-and-rf-35mm-f-1-4-lenses-for-eos-r/

Wypuszczając RF 35/1.8 i pewnie niedługo RF 35/1.2 jest miejsce na RF 35/1.4. I pewnie rzeczywiście będzie.
Obiektywy f/1.8 tracą na popularności wobec f/1.4.

robcio
05-11-2020, 22:16
Ja tam się bardzo cieszę im większy wybór obiektywów tym lepiej.

A przecieki mówią, że ciekawsze jeszcze mogą się pojawić

marfot
28-11-2020, 22:34
No i jest info o nowym RF 15-35/4 - patent:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-14-35mm-f-4l-is-usm/

250 mm długości. Wow! :mrgreen:

Widać, że chłopaki z działu tele przeszli do UWA.
No ale ci co przeszli z UWA do tele zrobili super kompaktowe RF70-200/4 :lol:

Kolekcjoner
28-11-2020, 23:21
No i jest info o nowym RF 15-35/4 - patent:
https://www.canonrumors.com/patent-canon-rf-14-35mm-f-4l-is-usm/

250 mm długości. Wow! :mrgreen:

Widać, że chłopaki z działu tele przeszli do UWA.
No ale ci co przeszli z UWA do tele zrobili super kompaktowe RF70-200/4 :lol:

Pewnie jakaś pomyłka ;)...

jotes25
03-12-2020, 11:54
Ponoć Canon rozważa kontynuowanie budżetowych tele z elementami DO. Kolejnym obiektywem miałby być RF 400/8. Mając 100-400 raczej nie będę zainteresowany, ale rozumiem, że przy niewielkich wymiarach i bardzo dobrej cenie tych obiektywów znajdzie się spora klientela.
Natomiast po pierwszych, wyjątkowo dobrych doświadczeniach z RF 800/11 spokojnie widziałbym miejsce jeszcze dla obiektywu 1000/11. Ale specjalnych nadziei nie mam...

akustyk
03-12-2020, 13:51
az f/8? to tym bedzie mozna w sloneczny dzien dalej niz 30 stopni od rownika cos sfocic...

szalenstwo. myslalem ze takie wyj* swiatlo to tylko w budzetowych zoomach standardowych daja do RF :D

jotes25
03-12-2020, 14:36
A dla maniaków światła i teleobiektywów, to zapomniałem dodać, że jest duża szansa na tele szkło f/2 z bagnetem RF. Ogniskowa 250mm albo 300mm.

akustyk
03-12-2020, 14:57
A dla maniaków światła i teleobiektywów, to zapomniałem dodać, że jest duża szansa na tele szkło f/2 z bagnetem RF. Ogniskowa 250mm albo 300mm.

wala z grubej rury. albo f/7.1~f/11 albo szkla wielkosci wiaderka lub przynajmniej doniczki na uczciwe drzewko...

domyslam sie, ze tego gigantycznego poletka pomiedzy tymi dwoma ekstremami (tak z 99% rynku pasjonatow foto) nie ruszaja celowo, tak samo jak celowo nie beda dawac fiuczerow z nowych body RF w korpusach EF (jesli w ogole takowe sie pojawia)... siac zamet w glowach uzytkownikow, niech podnieceni nowoscia rzuca sie na RP czy R6, potem zgrzytaja zebami jak tym sie frustrujaco pracuje na zmiane z adapterem EF i bez... zeby na koniec jeszcze zlupic ich podatkiem od nowosci za te nieliczne wciaz odpowiedniki szkiel EF, ktore mieli zamiar uzywac z R-ka...

irytuje mnie ta cyniczna premedytacja, zwlaszcza biorac pod uwage, ze rynek sie kurczy i jak nigdy powinno im zalezec na nie wku* aktualnych uzytkownikow ML/DSLR

Kolekcjoner
03-12-2020, 19:44
Ponoć Canon rozważa kontynuowanie budżetowych tele z elementami DO. Kolejnym obiektywem miałby być RF 400/8. Mając 100-400 raczej nie będę zainteresowany, ale rozumiem, że przy niewielkich wymiarach i bardzo dobrej cenie tych obiektywów znajdzie się spora klientela.
Natomiast po pierwszych, wyjątkowo dobrych doświadczeniach z RF 800/11 spokojnie widziałbym miejsce jeszcze dla obiektywu 1000/11. Ale specjalnych nadziei nie mam...

Ploty mówią, że w Canonie są zaskoczeni wzięciem jakim się cieszę te obiektywy i mają zmienić roadmap więc kto wie.

wala z grubej rury. albo f/7.1~f/11 albo szkla wielkosci wiaderka lub przynajmniej doniczki na uczciwe drzewko...

domyslam sie, ze tego gigantycznego poletka pomiedzy tymi dwoma ekstremami (tak z 99% rynku pasjonatow foto) nie ruszaja celowo, tak samo jak celowo nie beda dawac fiuczerow z nowych body RF w korpusach EF (jesli w ogole takowe sie pojawia)... siac zamet w glowach uzytkownikow, niech podnieceni nowoscia rzuca sie na RP czy R6, potem zgrzytaja zebami jak tym sie frustrujaco pracuje na zmiane z adapterem EF i bez... zeby na koniec jeszcze zlupic ich podatkiem od nowosci za te nieliczne wciaz odpowiedniki szkiel EF, ktore mieli zamiar uzywac z R-ka...

irytuje mnie ta cyniczna premedytacja, zwlaszcza biorac pod uwage, ze rynek sie kurczy i jak nigdy powinno im zalezec na nie wku* aktualnych uzytkownikow ML/DSLR

Bartek ja rozumiem że tobie bezlustra nie pasują i szukasz dziury w całym ale pisanie, że ktoś się frustruje pracą ze szkłami EF na ML to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. To nie pracuj - nikt Cię do tego nie zmusza ale błagam nie przenoś swoich frustracji na resztę populacji ;)...

akustyk
03-12-2020, 20:12
Bartek ja rozumiem że tobie bezlustra nie pasują i szukasz dziury w całym ale pisanie, że ktoś się frustruje pracą ze szkłami EF na ML to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. To nie pracuj - nikt Cię do tego nie zmusza ale błagam nie przenoś swoich frustracji na resztę populacji ;)...
ale ja nie jestem sfrustrowany. bo to znaczy co innego niz poirytowany.

mam dwa korpusy, ktore mi bardzo odpowiadaja i do nich (nad)komplet wiecej niz odpowiedniej optyki. sfrustrowany jestem co najwyzej go* pogoda, krotkimi dniami i nadmiarem roboty. no ale to nie jest wina Canona.

co mi sie nie podoba w przypadku Canona, i co uwazam za irytujace, to wypuszczanie z premedytacja niedopasowanych do siebie elementow systemu. stresowac mnie to nie stresuje.

i w ramach sprostowania: ja nie mam problemow z bezlusterkowoscia. mam problem z g* niedopracowanymi aparatami jak M5, gdzie zabraklo wizji zrobienia z tego narzedzia do pracy dla fotografa. a poza tym nie chce bezlustra jako aparatu, ktory zabieram w dwutygodniowa podroz, bo pod tym wzgledem 6D2 pozostaje bezkonkurencyjny (z GPSem i ladowaniem jednej baterii dziennie max). natomiast jak najbardziej moglbym miec uczciwe bezlustro, nawet z nakreconym na stale adapterem, jako podstawowy korpus do landszaftow - szczesliwie (dla mojej karty kredytowej) poki co nie ma wlasciwego modelu... :)

marfot
18-12-2020, 21:14
Canon zrezygnował ze spustu migawki :shock:
https://www.canonnews.com/canon-patent-application-replacing-the-shutter-button
Była taka technika, że ściągało się dekielek z obiektywu na pewien czas i zakrywało ale później jednak wprowadzono ten spust.

candar
21-12-2020, 23:17

Projektanci chyba próbują dalej przepchnąć idée fixe "paska dotykowego", który nie wiedzieć zupełnie czemu nie przypadł do gustu użytkownikom i tym razem ony pasek będzie na spuście. No i po problemie z odwiecznym dwu-kilikiem a i fajnie, bo o ile mechaniczny spust mógł się zepsuć wyłącznie mechanicznie, to pasek dotykowy będzie mógł się np. "zawiesić" przy dowolnym błędzie sygnału via CPU.

Jak ktoś miał Radmora 5102 (takie kultowe już radio) z sensorami dotykowymi - to wie o czym mowa ;)

Była taka technika, że ściągało się dekielek z obiektywu na pewien czas i zakrywało ale później jednak wprowadzono ten spust.

W sumie żadna nowość ;) Takie dajmy na to wyzwalanie mrugnięciem oka, albo na komendę głosową ma jeszcze swoje szanse ;)

marfot
21-12-2020, 23:52
Z obrazka w patencie wynika, że ten wynalazek dotyczy DSLR - czyli długo się nim nie nacieszymy ;).

Kolekcjoner
22-12-2020, 01:17
Mnie się bardziej podoba to:
https://www.canonrumors.com/patent-a-zoom-teleconverter-1-0x-1-5x-2-0x/
"zooming teleconverter"

atsf
22-12-2020, 02:43
Mnie się bardziej podoba to:
https://www.canonrumors.com/patent-a-zoom-teleconverter-1-0x-1-5x-2-0x/
"zooming teleconverter"

Pentaxowi telekonwertera z wbudowanym AF do obiektywów manualnych już raczej nie podbiorą ;)

--- Kolejny post ---

Mi się bardzo podoba w bezluserkowcach Fuji przycisk spustu z gwintem na mechaniczny wężyk spustowy ;)

--- Kolejny post ---

W sumie żadna nowość ;) Takie dajmy na to wyzwalanie mrugnięciem oka, albo na komendę głosową ma jeszcze swoje szanse ;)

Może aparat będzie można wprowadzić w stan uśpienia komendą "leżeć!" ;)

Kolekcjoner
22-12-2020, 14:40
Pentaxowi telekonwertera z wbudowanym AF do obiektywów manualnych już raczej nie podbiorą ;)

...i całe szczęście ;)...

jinks
23-12-2020, 02:03
Canon często zgłasza nowe patenty. Wiadomo, że większość jest nierealna i oderwana od rzeczywistości. Ciekawe co jest przyczyną :) Czy jakieś rozwiązania są ukryte między wierszami, wzrasta wartość firmy, konstruktorzy muszą się wykazać nowymi rozwiązaniami, czy po prostu mają zbitę :D w ostatnich latach, kiedy szeroko cytowane są strony z rumorsami to chyba jednak najlepsza darmowa reklama. Canon opatentował spust migawki w postaci gładzika i... panika na całym świecie: D

marfot
31-12-2020, 16:33
Nigdy nie wiem czy to jakiś sondaż rynku czy plota?
Co jakiś czas pojawia się news o zamknięciu linii M

https://www.canonrumors.com/it-looks-like-2021-will-be-the-last-year-for-the-eos-m-lineup-cr2/

Pomysł aby wypuścić body APS-C z bagnetem RF siedzi w jakimś łbie u Canona od dawna i próbuje się przebić.
No i oczywiście tyle jest wiary w sukces tego durnego pomysłu, że na wszelki wypadek trzeba wyeliminować konkurencję w postaci linii M.

Może od razu, wzorem Olympusa, wypuścić ogromne profesjonalne body z lichym mikrosensorkiem. No i wtedy będzie powód żeby się całkiem zawinąć z branży.

PS
Sensowny komentarz:
https://www.canonnews.com/canon-is-killing-off-the-eos-m-system-next-year-again

Kolekcjoner
31-12-2020, 23:23
Nigdy nie wiem czy to jakiś sondaż rynku czy plota?
Co jakiś czas pojawia się news o zamknięciu linii M

https://www.canonrumors.com/it-looks-like-2021-will-be-the-last-year-for-the-eos-m-lineup-cr2/

Pomysł aby wypuścić body APS-C z bagnetem RF siedzi w jakimś łbie u Canona od dawna i próbuje się przebić.
No i oczywiście tyle jest wiary w sukces tego durnego pomysłu, że na wszelki wypadek trzeba wyeliminować konkurencję w postaci linii M.

Może od razu, wzorem Olympusa, wypuścić ogromne profesjonalne body z lichym mikrosensorkiem. No i wtedy będzie powód żeby się całkiem zawinąć z branży.

PS
Sensowny komentarz:
https://www.canonnews.com/canon-is-killing-off-the-eos-m-system-next-year-again

Na szczęście w Canonie od lat siedzą ludzie którzy wyraźnie znają się na rzeczy biorąc pod uwagę wyniki sprzedaży na tym rozchwianym rynku. Także sądzę że te czarne scenariusze się nie sprawdzą.

Eberloth
01-01-2021, 19:19
Mordowanie korpusów M to by jeszcze był niewielki grzech. Jak ktoś chce małe bezlustro APS-C to pewnie mu wszystko jedno, M czy kiedyś RF. Ale w tym momencie do piachu by poszły wszystkie obiektywy M, których do niczego innego podpiąć się nie da, a to już ciężarem gatunkowym ociera się o zbrodnię.

marfot
01-01-2021, 20:28
Mordowanie korpusów M to by jeszcze był niewielki grzech. Jak ktoś chce małe bezlustro APS-C to pewnie mu wszystko jedno, M czy kiedyś RF. Ale w tym momencie do piachu by poszły wszystkie obiektywy M, których do niczego innego podpiąć się nie da, a to już ciężarem gatunkowym ociera się o zbrodnię.

Mnie trochę zastanawia czy taka Sigma czy Vitrox wypuszczając nowe szkła M nie miała rozeznania odnośnie przyszłości linii M.
News o zamknięciu linii M pojawia się regularnie co jakiś czas. Zawsze bez śladu konkretu. To chyba jednak sondaż.

mirror
01-01-2021, 20:58

zrobią przepiękne RF-Sy, a użykownicy zakupią sobie te nowe RF-Sy - i wytworzy sie kolejna ślepa uliczka ewolucji :mrgreen:

Kolekcjoner
01-01-2021, 21:15
Jak ktoś chce małe bezlustro APS-C to pewnie mu wszystko jedno, M czy kiedyś RF.

To nie do końca tak. Korpusy i szkła APSC RF realnie nie będą tak małe jak M. Nie czarujmy się. Jedno bez drugiego nie ma racji bytu. To musi być kompletny kompaktowy system i tylko wtedy ma sens. Robienie na siłę - bo trzeba mieć w ofercie - doprowadzi do spadku sprzedaży, a tutaj eMki nadal w wielu krajach ją ciągną. I nadal jest z kim konkurować.
I jeszcze jedno. Nie zapomnijmy że wciąż jest spory rynek na lustra apsc - dla tego targetu RF to żadna alternatywa. Nie sądzę żeby Canon odpuścił ten rynek tylko dlatego, że jest grupa której system eM nie pasuje do rzeczywistości.

atsf
03-01-2021, 03:51
... a to już ciężarem gatunkowym ociera się o zbrodnię.

Spoko, to seryjni mordercy; znają się na tej robocie i można na nich polegać ;-) Już zarżnęli bagnet FD, wymyślili sterczącą dupkę w obiektywach EF-S, na co żaden inny producent nie wpadł, a do której to sterczącej dupki już Chińczycy robią wymienne flansze bagnetów, aby np. C 10-18 STM lub C 18-135 USM można było zapiąć na FF. Mają krew na rękach i co im zrobimy?

atsf
03-01-2021, 04:24
To nie do końca tak. Korpusy i szkła APSC RF realnie nie będą tak małe jak M. Nie czarujmy się. Jedno bez drugiego nie ma racji bytu. To musi być kompletny kompaktowy system i tylko wtedy ma sens. Robienie na siłę - bo trzeba mieć w ofercie - doprowadzi do spadku sprzedaży, a tutaj eMki nadal w wielu krajach ją ciągną. I nadal jest z kim konkurować.
I jeszcze jedno. Nie zapomnijmy że wciąż jest spory rynek na lustra apsc - dla tego targetu RF to żadna alternatywa. Nie sądzę żeby Canon odpuścił ten rynek tylko dlatego, że jest grupa której system eM nie pasuje do rzeczywistości.

No więc właśnie kupiłem używanego M5 i nie mogę wyjść z paru zdziwień na raz.
Po pierwsze, jest to fajna zabawka o bardzo fajnych możliwościach kustomizacji, w której niebotycznie góruje nad moim C 80D.
Po drugie, czemu to-to ma gorszy AF, niż ta puderniczka M50?!
Po trzecie, czemu będąc stosunkowo ciężkie, jak na swoje gabaryty, jest to taka sama puderniczka, jak M50?

Od razu odczułem potrzebę zwiększenia tych gabarytów i masy, aby było bardziej ergonomicznie z teleobiektywami, i uczyniłem własnej roboty gripa. I tu mnie zaczęły wkurzać dwie kwestie:

Po pierwsze, odstęp od gniazda statywowego do klapki baterii jest zbyt mały, aby się dało przymocować do aparatu długą (a nawet krótką) płytkę Arca wzdłuż osi obiektywu, bez blokowania tej klapki. Taka dłuższa płytka jest konieczna do wyważenia zestawu na głowicy statywu. Niby można sobie ją doczepić do przejściówki na EF, gdy się z takiej optyki korzysta, ale wtedy każda płytka wystająca poza korpus uniemożliwia założenie adaptera. Całe szczęście mam połówkową płytkę Arca ze szczeliną po dłuższym boku, więc mogłem ją zamontować mimośrodowo, ale ona mi nie daje możliwości wyważania zestawu bez adaptera.
Druga kwestia, to nędzna pojemność baterii, i konieczność ich częstej wymiany, co powoduje konieczność dobrego do niej dostępu, a to rodzi pewne konsekwencje. Rozglądałem się za jakimiś dedykowanymi gripami, i są w zasadzie dostępne dwa: jeden ma płytkę L po lewej stronie, ale nie ma chwytu po prawej, natomiast drugi to jest klatka dla filmowców, która ma element pionowy płytki L po prawej stronie, robiący jednocześnie za chwyt, ale tak poza tym to mi się wcale nie widzi, więc zrobiłem swój własny wynalazek. Druciarstwo, ale działa.

Morał jest jeden: jeśli Canon chce w linii M wypuścić coś semi-profi na kształt C XXD, to musi to mieć większe wymiary, większą baterię i możliwość podpięcia gripa takiego, jak mają lustrzanki.

totamten
03-01-2021, 08:55
No więc właśnie kupiłem używanego M5 i nie mogę wyjść z paru zdziwień na raz.
Po pierwsze, jest to fajna zabawka o bardzo fajnych możliwościach kustomizacji, w której niebotycznie góruje nad moim C 80D.
Po drugie, czemu to-to ma gorszy AF, niż ta puderniczka M50?!
Po trzecie, czemu będąc stosunkowo ciężkie, jak na swoje gabaryty, jest to taka sama puderniczka, jak M50?

Od razu odczułem potrzebę zwiększenia tych gabarytów i masy, aby było bardziej ergonomicznie z teleobiektywami, i uczyniłem własnej roboty gripa. I tu mnie zaczęły wkurzać dwie kwestie:

Po pierwsze, odstęp od gniazda statywowego do klapki baterii jest zbyt mały, aby się dało przymocować do aparatu długą (a nawet krótką) płytkę Arca wzdłuż osi obiektywu, bez blokowania tej klapki. Taka dłuższa płytka jest konieczna do wyważenia zestawu na głowicy statywu. Niby można sobie ją doczepić do przejściówki na EF, gdy się z takiej optyki korzysta, ale wtedy każda płytka wystająca poza korpus uniemożliwia założenie adaptera. Całe szczęście mam połówkową płytkę Arca ze szczeliną po dłuższym boku, więc mogłem ją zamontować mimośrodowo, ale ona mi nie daje możliwości wyważania zestawu bez adaptera.
Druga kwestia, to nędzna pojemność baterii, i konieczność ich częstej wymiany, co powoduje konieczność dobrego do niej dostępu, a to rodzi pewne konsekwencje. Rozglądałem się za jakimiś dedykowanymi gripami, i są w zasadzie dostępne dwa: jeden ma płytkę L po lewej stronie, ale nie ma chwytu po prawej, natomiast drugi to jest klatka dla filmowców, która ma element pionowy płytki L po prawej stronie, robiący jednocześnie za chwyt, ale tak poza tym to mi się wcale nie widzi, więc zrobiłem swój własny wynalazek. Druciarstwo, ale działa.

Morał jest jeden: jeśli Canon chce w linii M wypuścić coś semi-profi na kształt C XXD, to musi to mieć większe wymiary, większą baterię i możliwość podpięcia gripa takiego, jak mają lustrzanki.
Ja to gdybym miał czas, to bym się nie pieprzył z morałami, radami i wytykaniem wad Canona, założyłbym startup korzystając z wiedzy, doświadczeń i potrzeb użytkowników forum i opracował aparat bezlusterkowy z cechami lustrzanki i jednocześnie lustrzankę z cechami bezlustra, z wizjerem o takiej rozdzielczości, że trzeba by patrzeć dwojgiem oczu na raz, żeby nie oslepnąć, mały z gripem i jednocześnie duży bez.gripa, z dużą baterią i jednocześnie tak lekki, że obowiązkowym wyposażeniem paska byłaby kotwica, żeby wiatr go nie zdmuchnął, z małą klatką i jednocześnie dużą, by po zsumowaniu jednej i drugiej powstał średni format, z AF sterowanym okiem i migawką wyzwalaną mrugnięciem powieki, nadążającym nie tylko za obiektem ale i za myślą fotografa, wykrywającym oko z automatyczną korektą w Rawie nawet lekkiego zeza, przeznaczony dla użytkowników non-profi, semi-profi, full-profi, fullfull-profi i cosmo-profi. Mówię wam, 3 lata od rozpoczęcia produkcji byłby to marka nr 1 na świecie, za kolejne 3 obok mojego produktu byłaby tylko jeszcze jedna firma produkującą aparaty fotograficzne i to tylko dlatego, ze dołącza je gratis do telewizorów. CANONIE, NIKONIE, SONY, PENTAKSIE, OLYMPUSIE, PANASONICU DZIĘKUJCIE, ŻE NIE MAM CZASU!

atsf
03-01-2021, 17:52
Jak rozumiem, nie widzisz problemu ze zdobyciem funduszy, jeno Ci czasu brak? Główne cechy tego, co opisałeś, ma już aparat konkurencji.

totamten
03-01-2021, 18:40
Jak rozumiem, nie widzisz problemu ze zdobyciem funduszy, jeno Ci czasu brak? Główne cechy tego, co opisałeś, ma już aparat konkurencji.

Nic nie rozumiesz, to co napisałem to sarkazm.:twisted:

Kolekcjoner
03-01-2021, 18:42

To proponuję iść na forum konkurencji. Tutaj nie ma miejsca na ewangelizację. Zbyt dużo tego było i jesteśmy asertywni 8-).

marfot
03-01-2021, 18:51
Ja to gdybym miał czas, to bym się nie pieprzył z morałami, radami i wytykaniem wad Canona, założyłbym startup korzystając z wiedzy, doświadczeń i potrzeb użytkowników forum i opracował aparat bezlusterkowy z cechami lustrzanki i jednocześnie lustrzankę z cechami bezlustra, z wizjerem o takiej rozdzielczości, że trzeba by patrzeć dwojgiem oczu na raz, żeby nie oslepnąć, mały z gripem i jednocześnie duży bez.gripa, z dużą baterią i jednocześnie tak lekki, że obowiązkowym wyposażeniem paska byłaby kotwica, żeby wiatr go nie zdmuchnął, z małą klatką i jednocześnie dużą, by po zsumowaniu jednej i drugiej powstał średni format, z AF sterowanym okiem i migawką wyzwalaną mrugnięciem powieki, nadążającym nie tylko za obiektem ale i za myślą fotografa, wykrywającym oko z automatyczną korektą w Rawie nawet lekkiego zeza, przeznaczony dla użytkowników non-profi, semi-profi, full-profi, fullfull-profi i cosmo-profi. Mówię wam, 3 lata od rozpoczęcia produkcji byłby to marka nr 1 na świecie, za kolejne 3 obok mojego produktu byłaby tylko jeszcze jedna firma produkującą aparaty fotograficzne i to tylko dlatego, ze dołącza je gratis do telewizorów. CANONIE, NIKONIE, SONY, PENTAKSIE, OLYMPUSIE, PANASONICU DZIĘKUJCIE, ŻE NIE MAM CZASU!

Pomysły producentów są znacznie prostsze niż opisałeś:
W wielki korpus zapakować mały sensor: Olympus OMD E-M1X albo ostatnio Z50 Nikona.

W Canonie widać też coś takiego się czai i wielki bagnet RF stwarza niepowtarzalną okazję wykreowania takiego cudaka.

Sony postanowiło wpakować duży sensor FF do małego korpusu z bardzo małym bagnetem (bagnet E jest chyba 0,4 mm mniejszy od EF-M). I odniosło ogromny sukces.

Pomysł, żeby zrobić odwrotnie uważam, za chory. Miałem 20D i 30D - duże body z małym sensorem - bez sensu.

totamten
03-01-2021, 20:31
Pomysły producentów są znacznie prostsze niż opisałeś:
W wielki korpus zapakować mały sensor: Olympus OMD E-M1X albo ostatnio Z50 Nikona.

W Canonie widać też coś takiego się czai i wielki bagnet RF stwarza niepowtarzalną okazję wykreowania takiego cudaka.

Sony postanowiło wpakować duży sensor FF do małego korpusu z bardzo małym bagnetem (bagnet E jest chyba 0,4 mm mniejszy od EF-M). I odniosło ogromny sukces.

Pomysł, żeby zrobić odwrotnie uważam, za chory. Miałem 20D i 30D - duże body z małym sensorem - bez sensu.
Jeszcze raz napiszę, tym razem wielkimi literami: MÓJ TEKST TO SARKAZM NA FORUMOWYCH "MRZONKOWCÓW",' NIE ODPOWIADAĆ!!!!

Kolekcjoner
03-01-2021, 23:49
Dokładnie. to mi najbardziej w tych korpusach przeszkadzało. W końcu przestało mi się chcieć robić w ogóle zdjęcia okupione noszeniem tego wszystkiego.

atsf
04-01-2021, 01:54
Nic nie rozumiesz, to co napisałem to sarkazm.:twisted:

Rozumiem. Ja też użyłem sarkazmu ;-)

--- Kolejny post ---

To proponuję iść na forum konkurencji. Tutaj nie ma miejsca na ewangelizację. Zbyt dużo tego było i jesteśmy asertywni 8-).

Ale to forum konkurencji przeniosło się tutaj i to dawno temu;) I to konkurencji zupełnie na serio, bo ludzie mają sprzęt konkurencji, a ja nie mam.

--- Kolejny post ---

Dokładnie. to mi najbardziej w tych korpusach przeszkadzało. W końcu przestało mi się chcieć robić w ogóle zdjęcia okupione noszeniem tego wszystkiego.

Też mi się kiedyś wydawało, że korpus mógłby być jak najmniejszy, i jak najlżejszy, ale do czasu. Używałem C 80D z 55-250STM i było git, ale narzekałem, że korpus duży i ciężki. Założyłem T 100-400 i narzekam cały czas, bo korpus ciężki i obiektyw do wagi piórkowej nie należy. Ale przełom nastąpił, gdy założyłem TC 1,4x do obiektywu C 55-250 STM i zastosowałem ten zestaw zarówno na M5, jak i na 80D. Stwierdziłem, że M5 z tą wynikową ogniskową 350 mm lata mi w rękach, natomiast 80D leży idealnie, i stabilnie. Z kolei 80D z T 100-400+TC też leży kiepsko i trudno go ustabilizować, i zdjęcia z ręki robi się dramatycznie źle. No więc pomyślałem sobie, że muszę dociążyć korpus, aby przesunąć środek ciężkości do siebie, i w tym celu zakupiłem gripa, którego się na dniach spodziewam. Zobaczę, co z tego wyniknie, ale już wiem, że lekko już było. Reasumując: waga i gabaryty korpusu muszą korelować z wagą i gabarytami obiektywu, którego zamierza się używać. Jeżeli stosujesz tylko szkła do ognikowej max 200 mm (i to f/4 a nie f/2,8), to zrozumiałe jest, że marzysz o lekkim korpusie, ale ja rozpatruję korzyści z cięższego korpusu zamiast kilka razy cięższego od niego statywu.

Kolekcjoner
04-01-2021, 02:17
Też mi się kiedyś wydawało, że korpus mógłby być jak najmniejszy, i jak najlżejszy, ale do czasu. Używałem C 80D z 55-250STM i było git, ale narzekałem, że korpus duży i ciężki. Założyłem T 100-400 i narzekam cały czas, bo korpus ciężki i obiektyw do wagi piórkowej nie należy. Ale przełom nastąpił, gdy założyłem TC 1,4x do obiektywu C 55-250 STM i zastosowałem ten zestaw zarówno na M5, jak i na 80D. Stwierdziłem, że M5 z tą wynikową ogniskową 350 mm lata mi w rękach, natomiast 80D leży idealnie, i stabilnie. Z kolei 80D z T 100-400+TC też leży kiepsko i trudno go ustabilizować, i zdjęcia z ręki robi się dramatycznie źle. No więc pomyślałem sobie, że muszę dociążyć korpus, aby przesunąć środek ciężkości do siebie, i w tym celu zakupiłem gripa, którego się na dniach spodziewam. Zobaczę, co z tego wyniknie, ale już wiem, że lekko już było. Reasumując: waga i gabaryty korpusu muszą korelować z wagą i gabarytami obiektywu, którego zamierza się używać. Jeżeli stosujesz tylko szkła do ognikowej max 200 mm (i to f/4 a nie f/2,8), to zrozumiałe jest, że marzysz o lekkim korpusie, ale ja rozpatruję korzyści z cięższego korpusu zamiast kilka razy cięższego od niego statywu.
Nie nie stosuje tylko do ogniskowej 200 i u mnie nic nie musi korelować. Wszystko jest wynikiem bieżących potrzeb.

becekpl
04-01-2021, 10:05
gdy założyłem TC 1,4x do obiektywu C 55-250 STM i zastosowałem ten zestaw zarówno na M5, jak i na 80D. Stwierdziłem, że M5 z tą wynikową ogniskową 350 mm lata mi w rękach, n
ja w takich momentach robię podpórkę z ramienia i nic nie lata
w sumie na forumie ciągle coś nie tak i ciągle źle
a C przecież wypuścił tak zacne zabawki

candar
05-01-2021, 10:36
2021 będzie dla Canona rokiem bezlusterkowców. Pierwszy będzie Canon EOS R5s z 90 Mpix
https://spidersweb.pl/2021/01/canon-eos-r5s-2021.html

Jacek_Z
06-01-2021, 03:53
Coś wątpię w szybkie pokazanie aparatu z 90 Mpx, po co mają kanibalizować R5, który i tak już kosztuje chore pieniądze. To ile będzie kosztował R5s i jak sie będzie sprzedawał?
Canon ma już aparaty, niech połozy nacisk na różnorodność natywnej szklarni i wypuści najtańsze bezlustro jakie tylko mu sie uda zrobić.

jinks
06-01-2021, 11:08
Coś wątpię w szybkie pokazanie aparatu z 90 Mpx, po co mają kanibalizować R5, który i tak już kosztuje chore pieniądze. To ile będzie kosztował R5s i jak sie będzie sprzedawał?
Canon ma już aparaty, niech połozy nacisk na różnorodność natywnej szklarni i wypuści najtańsze bezlustro jakie tylko mu sie uda zrobić.Na razie tylko ogłoszą. Najpierw chcieliby pewnie sprzedać trochę tych R5-tek a branża tak jakby umiera...

marfot
08-01-2021, 20:29
Jakieś opamiętanie przyszło do głowy jasnowidzom:
https://www.canonwatch.com/the-canon-eos-m-system-is-going-to-die-is-it-really/
Pod rumorsem na CR o śmierci linii M jest ponad 320 postów, w większości zdumionych użytkowników M.

Oczywiście nieustannie powraca "zapotrzebowanie" na R7 - sensor APS-C opakowany w body R6 z bagnetem RF. Pewnie najlepiej w cenie M50 :twisted:
Na CR wypisują takie body systematycznie w przepowiedniach:
https://www.canonrumors.com/canon-cameras-that-were-told-are-coming-in-2021/
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić do jakiego konkretnie szkła ma być adresowane to body. RF 800/11 ? Z lichym wysokim ISO ?

atsf
08-01-2021, 23:51
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić do jakiego konkretnie szkła ma być adresowane to body. RF 800/11 ? Z lichym wysokim ISO ?

Jak to do jakiego szkła?! Do każdego RF, i do każdego EF. Tylko z tą matrycą 32,5 Mp pewnie przesadzą, a z ceną to już na 100%.

marfot
09-01-2021, 00:24
Jak to do jakiego szkła?! Do każdego RF, i do każdego EF. Tylko z tą matrycą 32,5 Mp pewnie przesadzą, a z ceną to już na 100%.

W sumie to APS-C z mnożnikiem 1,6 plus crop z matrycy 32Mp do rozdzielczości R6 daje mnożnik x2 w stosunku do obrazka z R6.
Jeśli takie C100-400LII zapewni rozdzielczość jak należy to uzyskamy ogniskową równoważną 800mm. To już jest coś przy f/5.6.

jinks
09-01-2021, 00:32
Choć nie mam systemu M oceniam, że jest bardzo fajny, potrzebny i kompletny. No może dołożyłbym ze 2-3 szkła do całości.
Nie widzę jednak potrzeby wprowadzania zaawansowanego cropa ze "sportowym" af-em do systemu R. R-ki mają możliwość pracy w cropie. Pozostaje tylko kwestia matrycy o większej ilości mpix, bo wiadomo, że w takim wypadku trochę obcinamy. Ludzie, dla których crop to niedrogie wydłużenie ogniskowej i tak korzystają z tele pokrywających pełną klatkę.
Przy 7d sytuacja była inna. Wizjera optycznego dslr nie dało się przełączyć w tryb cropa a af np. 5d był za słaby do fotografowania sportu.

Kolekcjoner
09-01-2021, 00:42
Jakieś opamiętanie przyszło do głowy jasnowidzom:
https://www.canonwatch.com/the-canon-eos-m-system-is-going-to-die-is-it-really/
Pod rumorsem na CR o śmierci linii M jest ponad 320 postów, w większości zdumionych użytkowników M.

Nic dziwnego. Ja mam wrażenie, że grupa nazwijmy to "onanistyczna" co to bez pełnej klatki i body wielkości cegły w ogóle nie widzi możliwości zrobienia zdjęć ;) stanowi siłę napędową tego typu bzdur.

Oczywiście nieustannie powraca "zapotrzebowanie" na R7 - sensor APS-C opakowany w body R6 z bagnetem RF. Pewnie najlepiej w cenie M50 :twisted:
Na CR wypisują takie body systematycznie w przepowiedniach:
https://www.canonrumors.com/canon-cameras-that-were-told-are-coming-in-2021/
Body, którego i tak pewnie Ci którzy tak strasznie pragną pewnie nie kupią ;).

marfot
09-01-2021, 01:39
System M, co by nie mówić, jest względnie tani. Jest też dosyć podatny na różne okazje cenowe.
Szkła małe i leciutkie a przy okazji przystępne cenowo co u Canona częste nie jest.

Sigma dołożyła 3 stałki w cenie poniżej 1,8k, Viltrox wrzuca swoje M-ki z AF-em.
Nikt chyba ich nie kupuje ale formalnie ruch jakiś jest.

atsf
09-01-2021, 08:38
Sigma dołożyła 3 stałki w cenie poniżej 1,8k, Viltrox wrzuca swoje M-ki z AF-em.
Nikt chyba ich nie kupuje ale formalnie ruch jakiś jest.

Jak nie kupuje, jak kupuje?! Ja właśnie, po nabyciu używanego M5 w stanie mint za 1575 zł z przesyłką, zakupiłem Viltroxa 1,4/33 mm i na niego czekam :D Do tej pory miałem M2 z trzema szkłami: 18-55 STM, 2/22 STM i 11-22 STM, przy czym pierwsze dwa były w kicie, a dokupiłem trzeciego i praktycznie tylko jego używałem, bo dłuższe ogniskowe zawsze miałem na drugim korpusie pod ręką. Bezlusterkowcem bez celownika nie chciało mi się nic tworzyć, bo i twórcze możliwości były ograniczone ciemnotą optyki, a 50-tkę sobie mogłem zapiąć do lustra bez przejściówki, zarówno do FF, jak i do APS-C, bo i to, i tamto, posiadam. Razem z M5 dostałem trzeciego ciemniaka, czyli 15-45 STM, który mi jest potrzebny, jak zającowi dzwonek. Jasny odpowiednik 50-tki powinien zmienić tę sytuację, nawet gdyby miał być dobry od f/2, a nie od pełnej dziury. Nabyłem go za 845 PLN, bo na oryginalnego C EF-M 1,4/32 nie miałem ochoty wywalać prawie 2,5 kafla. Czekam jeszcze na pakiet zapasowych baterii z ładowarką na USB, bo z jedną nie ma żadnej zabawy, i do roboty :D!

marfot
09-01-2021, 09:46
Jak nie kupuje, jak kupuje?! Ja właśnie, po nabyciu używanego M5 w stanie mint za 1575 zł z przesyłką, zakupiłem Viltroxa 1,4/33 mm i na niego czekam :D

Opisz swoje wrażenia bo to nowość. Zwłaszcza AF. Ale optyka też ciekawe.
Brakuje opinii o produktach linii M to i wygląda, że system zdycha.

atsf
09-01-2021, 14:29
Powinienem niedługo go otrzymać, więc się podzielę uwagami. Przy zakupie kierowałem się testem wykonanym przez Christophera Frosta na YT i porównałem go do testu EF-M 1,4/32, w którym, oczywiście, wypadł gorzej, ale nie tragicznie. Podstawowa kwestia, która mi się przy tych testach narzuciła, jest fakt, że obiektyw Canona Frost testował na matrycy 24 Mp, natomiast Viltroxa na matrycy 32,5 Mp, co samo w sobie wymaga znacznie więcej od obiektywu. Ponieważ mam M-ki z matrycami 18 i 24 Mp, to spodziewam się lepszych rezultatów, niż w tamtym teście, ale to się okaże.

candar
18-01-2021, 18:54
Quad-Pixel AF i globalna migawka w 2021 roku?
https://www.canonrumors.com/quad-pixel-af-and-a-global-shutter-coming-in-2021-cr2/?no_cache=1610983133&fbclid=IwAR2Sx_hETcj4F_kPX4TRAtzlKnU7eG8oWee2DapOQ g_uZeGjYUgQMcAHvTQ

marfot
18-01-2021, 20:39
Zamiast cudować z globalną migawką wystarczyłoby zmienić odczyt na kolumny zamiast wierszy. W sumie to obiekty poruszające się poziomo cierpią najczęściej.
Oczywiście wirujące śmigła nadal będą powykręcane w różne strony.

candar
18-01-2021, 21:11
Zamiast cudować z globalną migawką wystarczyłoby zmienić odczyt na kolumny zamiast wierszy. W sumie to obiekty poruszające się poziomo cierpią najczęściej.
Oczywiście wirujące śmigła nadal będą powykręcane w różne strony.

Wprowadzenie Quad-Pixel AF (QPAF https://www.canonrumors.com/patent-quad-pixel-af-sensor/) da przewagę nad innymi producentami.

Sam czasami mam problem przy zmianie orientacji aparatu z poziomu w pion i Eye AF pomaga. Bez tego AF na mało kontrastowych obiekty po prostu się gubi i jeździ w kółko.

marfot
18-01-2021, 21:31
Wprowadzenie Quad-Pixel AF (QPAF https://www.canonrumors.com/patent-quad-pixel-af-sensor/) da przewagę nad innymi producentami.

Sam czasami mam problem przy zmianie orientacji aparatu z poziomu w pion i Eye AF pomaga. Bez tego AF na mało kontrastowych obiekty po prostu się gubi i jeździ w kółko.

Po latach korzystania z efektywnych punktów krzyżowych w DSLR przyszło wrócić do "jednokierunkowych" czujników. Quad-Pixel AF to załatwia ale jakim kosztem dla ogólnej jakości obrazka to się okaże w praktyce.

marfot
21-02-2021, 18:11
Canon odgrzewa stary pomysł sterowania okiem położenia punktu AF:
https://www.canonwatch.com/canon-patent-for-eye-controlled-focus-for-mirrorless-cameras/
Kiedyś ludzie to lubili w lustrzankach. Ja mam mieszane uczucia.

mirror
21-02-2021, 18:37
Canon odgrzewa stary pomysł sterowania okiem położenia punktu AF:
https://www.canonwatch.com/canon-patent-for-eye-controlled-focus-for-mirrorless-cameras/
Kiedyś ludzie to lubili w lustrzankach. Ja mam mieszane uczucia.

ja lubię i nadal używam - bezproblemowy wybór na 40 punktowym af - jeden kanał mam skonfigurowany w okularach, drugi bez okularów obie wersje działają - pewnie dzisiaj można zrobić to jeszcze lepiej

marfot
21-02-2021, 18:54
ja lubię i nadal używam - bezproblemowy wybór na 40 punktowym af - jeden kanał mam skonfigurowany w okularach, drugi bez okularów obie wersje działają - pewnie dzisiaj można zrobić to jeszcze lepiej

Bardzo wielu użytkowników lubiło ten system i nie mogli się nadziwić czemu Canon tego zaprzestał.
Wydaje mi się, że to trudny technicznie układ, nawet dziś. Trzeba by to jakoś wszechstronnie konfigurować, jakieś uczenie się wbudować. Zobaczymy.
Obawiam się, że będzie zmasowany hejt, pokazówki jak to źle działa itp. Canon będzie tłumaczył, że można to wyłączyć i tak w kółko.
Taka była reakcja na pasek funkcyjny w R, trochę lepiej przyjęto gładzenie po ekranie przy wyborze punktu AF.

mirror
21-02-2021, 21:22
Bardzo wielu użytkowników lubiło ten system i nie mogli się nadziwić czemu Canon tego zaprzestał.
Wydaje mi się, że to trudny technicznie układ, nawet dziś. Trzeba by to jakoś wszechstronnie konfigurować, jakieś uczenie się wbudować. Zobaczymy.
Obawiam się, że będzie zmasowany hejt, pokazówki jak to źle działa itp. Canon będzie tłumaczył, że można to wyłączyć i tak w kółko.
Taka była reakcja na pasek funkcyjny w R, trochę lepiej przyjęto gładzenie po ekranie przy wyborze punktu AF.

konfiguracja i uczenie w tym systemie już są - teraz może być tylko lepiej (ale może jak to mawiają u mnie na wsi lepiej już było) bo nastąpił istotny postęp we wszystkich aspektach - uczeniu, mocy obliczeniowej, pamięci.

z tym hejtem to prawdopodobne - deficyt szarych komórek staje się coraz bardziej widoczny - a taki system trzeba indywidualnie skalibrować co wymaga przeczytania ze zrozumieniem kilku zdań instrukcji obsługi - a kto by teraz czytał takie cóś jak instrukcja obsługi - wystarcza mniemanie "posiadam genialny umysł i nie zawaham się go użyć"

z tym ekranem i gładzeniem to normalne nawet małpa w zoo potrafi wskazać palcem co chce dostać

ogólnie jestem fanem tego systemu może nawet zbyt dużym bo zwykle wystarczają mi prostsze sposoby ustawienia ostrości

i jeszcze jedno z moich niezbyt częstych obserwacji - ktoś (widząc mój duży aparat) mi da w rękę lustrzankę i poprosi żeby zrobić zdjęcie - wyłania się obraz że ustawianie punku ostrości jest niepotrzebne praktycznie zawsze aparaty są tak ustawione że same wybierają "pierwszy plan" na który ustawią ostrość - przypomina mi się obietnica wyczytana w instrukcji do minolty 7xi z power zoomem że w przyszłości ta technologia (power zoom) umożliwi ustawianie kadru za użytkownika - uśmiałem się wtedy - ale ta temat też powróci - już widzę jak się trzeba będzie namęczyć żeby ogłupić taki aparat co to sam ustawia kadry :mrgreen: