Zobacz pełną wersję : Canon EOS R6
Ciężko znaleźć taką ofertę.
Bez przesady. To że w tej chwili nie ma takich ofert, nie oznacza że ich nie będzie za chwilę. Choćby w tej chwili jest na olxie oferta za 6.5k do negocjacji, a sam nie tak dawno dla znajomego szukałem R6mk2 i była oferta z obiektywem, gdzie po sprzedaży obiektywu, body wyszło trochę ponad 5k... No ale jak musisz mieć aparat już teraz, to bierz co jest.
Raczej nie muszę a chciałbym :) natomiast trochę się obawiam r6II z uwagi na te awarie i zwiechy o których gdzieś tam czytałem. Chyba się bardziej przekonałem do r6I
obawiam r6II z uwagi na te awarie i zwiechy
Jakie awarie i zwiechy?:shock:
Jedyne, o czym było głośno, to problem z aktualizacją firmware, ale to raczej jednostkowe przypadki a aparatów u ludzi mnóstwo!
Pewnie chodzi o uceglanie po ktorejś aktualizacji, a tych przypadków jednak było trochę.
5.5k za R6 tyle był chyba w ostatnim rzucie wyprzedaży rok temu…
Standardem jest że w którymś momencie pojawiają się droższe używki niż była ostatnia cena nowych sztuk.
Dlatego ja bym nie szedł w R6, a jeśli już to w naprawdę okazyjnej cenie - 5.5k za używane R6, nie jest okazyjną ceną.
no właśnie tego się troszkę obawiam, a co do ceny to faktycznie najniższa była wg google a okolicy 5800.
Sam już nie wiem co robić, Jak zwykle :D
robertskc7
10-03-2025, 12:39
Standardem jest że w którymś momencie pojawiają się droższe używki niż była ostatnia cena nowych sztuk.
Dlatego ja bym nie szedł w R6, a jeśli już to w naprawdę okazyjnej cenie - 5.5k za używane R6, nie jest okazyjną ceną.
A 6500 za nówkę sztukę?
Absolutnie nie. Nowe R6mk2 można dostać za 7-7.3k x europejskiej dystrybucji (gwarancja w Polsce).
Eberloth
10-03-2025, 13:52
R6 to naprawdę spoko puszka. Jedynym "mankamentem", który przewija się w netach to matryca 20mpix. Przypomnę, że 6D którym robiono i robi się dalej świetne zdjęcia, miał sensor podobnej rozdzielczości. R6II to 4mpx więcej. Odpowiedź co lepiej mieć, czy R6 czy R6II jest oczywista. Póki nie przyłoży się do tego funkcji okazji, portfela, własnych potrzeb itp. Popatrz na stan, przebieg. Ja ostatnio wyrwałem R6 z przebiegiem 1600 zdjęć (!). Dodatkowo zostawiając w rozliczeniu R-kę z pixelami do zamapowania i powtarzającym się błędem komunikacji obiektyw-korpus. Właściciel komisu (duża firma handlująca sprzętem foto w PL i prowadząca komis) zna problemy z R i twierdzi że je rozwiąże przed dalszą odsprzedażą. I nowy, potencjalny właściciel R i ja mamy pół roku gwarancji. Słowo klucz tym przypadku - okazja + zaufanie do sprzedawcy, który nie znikanie dzień po transakcji.
Wracając do analizy potrzeb. Ja fotografuję dosłownie wszystko, wystarczy popatrzeć na jeden z popularnych wątków na tym forum, w tym m.in. sporo pierza. I tu akurat dla mnie R6 20mpix czy R6II 24mpix to w zasadzie "jeden pies". AF podobne. Na 24mpix R6II moje 600mm w Sigmie to czasem i tak byłoby za mało, a jak przypnę tę Sigmę dalej do 24mpix, ale w R10, to już jest różnica. Zatem dla mnie w pierzu zrobiłaby na FF dopiero różnica typu 40mpix. R6 zostaje zatem do wysokich ISO, portretów, większych obiektów w kadrze. Crop i Sigma do zadań specjalnych.
Powodzenia w przemyślanych, racjonalnych wyborach.
Ja właśnie sobie odpowiedziałem na to pytanie, i wyszło mi, że R6 w okazyjnej cenie to najlepszy wybór. Tylko teraz mi tu zamętu nasiano :D No bo skoro i tak mam wydać kilka tysięcy to może lepiej ciut dołożyć.
Chcę zmiany z 6D głównie z powodu autofocusa. Reszta to wartość dodana, która dopiero będę się zachwycał :D
Eberloth, nie wiem jakim cudem dla Ciebie AF w R6 k R6mk2 to jest "to samo". Przecież to jedna z istotniejszych różnic między tymi korpusami, a nie mpixele matrycy, które generalnie nie mają znaczenia...
Ponoć R8 ma tę samą matrycę, co R6II, ale nie wiem, czy to prawda.
Masz ten sam case jaki ja miałem 3 lata temu, z tym że ja miałem do wyboru R6 czy R5 :D 6D vs R6 to jak wystrzał w kosmos, rewolucja jak przejście z małpek do lustrzanek naście lat temu. To ciągle jest świetna puszka i jeśli nie planujesz dużo cropować czy kręcić 4k/120 to powinien spełnić wymagania.
Eberloth
10-03-2025, 15:23
Eberloth, nie wiem jakim cudem dla Ciebie AF w R6 k R6mk2 to jest "to samo". Przecież to jedna z istotniejszych różnic między tymi korpusami, a nie mpixele matrycy, które generalnie nie mają znaczenia...
Oba bazują na AF Dual Pixel CMOS AF II. R6 przed upgrade FW, a taki kupiłem, wykrywał tylko ludzi i zwierzęta. Po upgrade także pojazdy. Nie miałem R6II w ręku do porównania, czytałem, że AF w R6II jest precyzyjniejszy i lepiej "trzyma" obiekt. Ale to podobny hardware. Ewolucja pewnie jest, ale to nie rewolucja w stosunku do MKI. Jeśli błądzę to mnie popraw.
Jeszcze jedna wątpliwość.
Wiem, żę będę musiał konwertować do DNG bo używam LR 6.14
Wiem, zawsze mogę wykupić subskrypcję ale na razie się przed tym bronię.
Czytałem też o "brzydkich" RAWach z Rek. Czy do mojego LR6.14 znajdę profile kolorystyczne, żeby te dng były jakoś sensownie przetwarzane?
Eberloth
11-03-2025, 11:16
Znajdź w necie RAW z R6 i sam sprawdź jak to wygląda
.
Oba bazują na AF Dual Pixel CMOS AF II. R6 przed upgrade FW, a taki kupiłem, wykrywał tylko ludzi i zwierzęta. Po upgrade także pojazdy. Nie miałem R6II w ręku do porównania, czytałem, że AF w R6II jest precyzyjniejszy i lepiej "trzyma" obiekt. Ale to podobny hardware. Ewolucja pewnie jest, ale to nie rewolucja w stosunku do MKI. Jeśli błądzę to mnie popraw.
R6 Mark II dla kogoś kto fotografuje obiekty w ruchu, jest znacząco lepszy.
Po pierwsze jest wspierany AI (HW to nie wszystko), dużo lepiej trzyma AF na obiektach w ruchu, szczególnie w sytuacji gdzie jest jakieś tło (drzewa itp).
Dodatkowo nie ma problemu R5/R6, gdzie tenże AF potrafi utknąć na obiektach w tle i ma problemy z powrotem na pierwszy plan.
Ma także pre-capture.
Czytałem też o "brzydkich" RAWach z Rek. Czy do mojego LR6.14 znajdę profile kolorystyczne, żeby te dng były jakoś sensownie przetwarzane?
Możesz też konwertować z DPP do TIFF, wtedy kolory będą jak z Canona ;) Jet to upierdliwe ale da się.
Panie za dużo roboty to nie zdrowo :D
Świat idzie do przodu i pewnie będę musiał zmienić nawyki. No ale coś za coś.
Wieczysta licencja poniżej 1200 zł, aktualizacje jednak tylko przez pierwszy rok. Ale jak ktoś kupuje teraz aparat i nie ma zamiaru zmieniać body przez kilka lat to taka opcja ma sens. Wg uznania.
No właśnie mój model korzystania z LR6.14 i C6D taki był. Ale jak już pisałem świat idzie do przodu i nie będę się dłużej bronił przed bezlustrem. 6D zostanie, bo szkoda będzie brać nowego sprzętu do jaskiń.
Wczoraj jednak sprawdzałem przykładowe RAW z R6 i po konwersji do DNG jakoś to działa. W prawdzie nie ma tych profili kolorystycznych aparatu tyko jeden adobe ale nie wydaje się taki tragiczny.
Muszę jeszcze pogrzebać za jakimiś niestandardowymi do LR6
cybulski
20-03-2025, 21:01
W internecie to się można dużo dziwnych rzeczy na czytać. Np jak wszedł R, mialem 6D i 5dmk4. I tyle było złych opinii o Rkach że 2 lata mnie odrzucało od zmiany. Do czasu aż wziąłem kolegi Rke do ręki i zrobiłem kilka zdjęć. Decyzja nastąpiła momentalnie. 2 lata straciłem przez te mądrości z internetu :D
Dla pocieszenia, choć to OT, dodam okiem nikoniarza o a7iv :D https://youtu.be/hwrsd_z0i_k?si=lpt7R8kY2b_yJy7s żeby nie łykać wszystkiego z netu.
W internecie to się można dużo dziwnych rzeczy na czytać. Np jak wszedł R, mialem 6D i 5dmk4. I tyle było złych opinii o Rkach że 2 lata mnie odrzucało od zmiany..
Kto te opinie pisał? Stawiam na opcje że to byli użytkownicy Sony, ewentualnie konserwatywni użytkownicy Canona.
robertskc7
21-03-2025, 08:59
W internecie to się można dużo dziwnych rzeczy na czytać. Np jak wszedł R, mialem 6D i 5dmk4. I tyle było złych opinii o Rkach że 2 lata mnie odrzucało od zmiany. Do czasu aż wziąłem kolegi Rke do ręki i zrobiłem kilka zdjęć. Decyzja nastąpiła momentalnie. 2 lata straciłem przez te mądrości z internetu :D
Dla pocieszenia, choć to OT, dodam okiem nikoniarza o a7iv :D https://youtu.be/hwrsd_z0i_k?si=lpt7R8kY2b_yJy7s żeby nie łykać wszystkiego z netu.
Jeden slot, brak IS, stara matryca, właśnie ta dziwna kolorystyka RAWów w LR, brak joystika do ustawiana ostrości.... zawiechy. W porównaniu do sony A7III poza darmową przejściówką i super promocjami na start eRka miała nie wiele do zaoferowania. Zwłaszcza dla kotleciarzy. Dopiero słynny update pomógł wielu się przekonać. Ja kupiłem bo cena była mega okazyjna. Dwa, miałem duży problem z AF w moim 5dIII.
To nie był i nie jest zły aparat (ale był cienki w porównaniu do sony) Taki experyment. Krok wstecz względem 5dIV i krok naprzód dzięki AF.
cybulski
21-03-2025, 09:02
Jeden slot, brak IS, stara matryca włąsnie ta dziwna kolorystyka RAWów brak joystika do ustawiana ostrości.... zawiechy. W porównaniu do sony A7III poza darmową przejściówką i super promocjami na start eRka miała nie wiele do zaoferowania. Zwłaszcza dla kotleciarzy. Dopiero słynny update pomógł wielu się przekonać. Ja kupiłem bo cena była mega okazyjna. Dwa, miałem duży problem z AF w moim 5dIII.
To nie był i nie jest zły aparat (ale był cienki w porównaniu do sony) Taki experyment. Krok wstecz względem 5dIV i krok naprzód dzięki AF.
Nie do końca jest to prawda w porównaniu R do a7iii. Mam oba. No wolę Rke :) ale fakt że chyba wszedłem w R po updacie softu już.
Dyskusje na temat Adobe i cen przeniosłem tutaj
https://www.canon-board.info/threads/121973-Zmiana-oferty-Adobe-od-15-01-2025-r
od postu nr 33
https://www.canon-board.info/threads/121973-Zmiana-oferty-Adobe-od-15-01-2025-r?p=1472125&viewfull=1#post1472125
Dokonało się. Mam R6. Utonę teraz w instrukcji. 6d przy tym jest proste jak młotek :)
Eberloth
04-04-2025, 21:38
Będzie Pan zadowolony.
Dzień dobry, nie odzywałem się na forum kilka lat i jak już jestem posiadaczem, szczęśliwym z resztą, R6 Mark II zacząłem nadal obserwować pewne wątki..
Ale do rzeczy, zastanawia mnie fakt, że R1 jest w tej samej cenie co 1Dx Mark III, nie miałem ani jednego, ani drugiego, ale co przemawia że 1D Mark III jest nadal w tej cenie i jest nadal bardzo popularny?
Jakie są Wasze opinie?
Zadałem to pytanie do AI i....
19784
--- Kolejny post ---
Od momentu, kiedy przesiałem się na bezlusterkowce.... zaczynając od EOS D60, 30D, 40D (miałem bardzo długo), 50D, 7D, 7D Mark II (tego najdłużej miałem, a nadal mam ;) ), potem przyszedł czas, że R7 i teraz R6 Mark II>
Tych wysokich modeli nigdy nie miałem, ani żadnego 5D, ani żadnego R5....
Ale dziś, patrząc na postęp, nie rozumiem fenomenu 1D X Mark III...
No klikam od wczoraj i jest fajnie. z tymi kolorami nie ma strachu. w LR6 wystarczy w kalibracji nieco podnieść nasycenie i już mam kolory jak w 6D także jeden klik i po sprawie. No i ta stabilizacja... kozak.
nie gadaj tylko dawaj foty :)
Dzień dobry, nie odzywałem się na forum kilka lat i jak już jestem posiadaczem, szczęśliwym z resztą, R6 Mark II zacząłem nadal obserwować pewne wątki..
Ale do rzeczy, zastanawia mnie fakt, że R1 jest w tej samej cenie co 1Dx Mark III, nie miałem ani jednego, ani drugiego, ale co przemawia że 1D Mark III jest nadal w tej cenie i jest nadal bardzo popularny?
Jakie są Wasze opinie?
--- Kolejny post ---
Od momentu, kiedy przesiałem się na bezlusterkowce.... zaczynając od EOS D60, 30D, 40D (miałem bardzo długo), 50D, 7D, 7D Mark II (tego najdłużej miałem, a nadal mam ;) ), potem przyszedł czas, że R7 i teraz R6 Mark II>
1DX MkIII nie jest fenomenenm
miał premierę kilka mscy przed R5 i R6, które całkowicie odstawiły go w cień
znacznie więcej użytkowników miał MkII
czemu cena tego lustra (nowego) jest ciągle taka jak 5 lat temu? nie mam pojęcia, pewnie pomyłka, albo brak aktualizacji cennika...
dziś żadne lustro się nie broni w tych pieniądzach przy bezlustrach
Hej. Podpowiedzcie sprawdzone ustawienia dla r6 do jpg. Czy jakoś modyfikować wb w tej opcji wb przesuw, i jaki profil z jakimi modyfikacjami?
Hej. Podpowiedzcie sprawdzone ustawienia dla r6 do jpg. Czy jakoś modyfikować wb w tej opcji wb przesuw, i jaki profil z jakimi modyfikacjami?
Zakładam że tutaj raczej mało kto w JPG robi zdjęcia. Poszukaj może poradników na YT. Jeśli już to chyba poleca się ustawić Standard albo Neutral, ale patrz wyżej - mając R6 trochę żal robić w JPG, a nie RAW.
Jeśli chodzi o JPG to ja zawsze w Canonach miałem i mam:
nasycenie +1
kontrast +1
no i ostrość to już wedle uznania.
Takie ustawienia mi zawsze pasowały, generalnie żadnych szaleństw.
95% albo i więcej rpbie w RAW:) czasem się zdarzyć coś na szybko w jpg i stąd pytanie. Kiedyś się ustawiało landscape z podniesionym kontrastem i nasyceniem i nienwiem czy tu praktyka jest taka sama :) znalazłem w necie coś o korekcie wb 2 w stronę czerwonego i 2 w dół w magentę jeśli się nie mylę.
KrZyChUM
07-04-2025, 20:48
Jakie są Wasze opinie?
Zadałem to pytanie do AI i....
19784
--- Kolejny post ---
I 1DX Mark III oraz R1 są aparatami bardzo niszowymi. Wydaje mi się, ze 1DX mk2 był znacznie popularniejszy niż mk3 który późno wyszedł i za wiele więcej nie oferował.
A cena została niezmienna bo zapewne tak mało się go sprzedaje, że jej obniżenie nic nie zmieni. Tym bardziej że do wyboru są R3, R5, R5 mk2 i R1.
95% albo i więcej rpbie w RAW:) czasem się zdarzyć coś na szybko w jpg i stąd pytanie. Kiedyś się ustawiało landscape z podniesionym kontrastem i nasyceniem i nienwiem czy tu praktyka jest taka sama :) znalazłem w necie coś o korekcie wb 2 w stronę czerwonego i 2 w dół w magentę jeśli się nie mylę.
To ma też znaczenie na podgląd w RAW, bo to przecież jpg widzimy. Jak dla mnie to już za duże kombinacje, ale co kto lubi :)
Tak, ale przy selekcji nie ma to za dużego znaczenia :D
Pytanko w praktyce jak macie ustawione zamykanie migawki po wyłączeniu? domyślnie się zamyka, w lustrzance nie było takiego problemu a tu nie wiem, jak zmieniam szkło i chcę szybko to proces wyłączyć, poczekać aż się zamknie, zmienić, włączyć będzie się ciągnął całą wieczność :D
Czy zmieniać na włączonym aparacie? tylko w sumie nie wiem co on wtedy zrobi :D czy nie zamknie tej kurtynki, boję się spróbować :D
w 6D zmieniałem obiektywy bez wyłączania i dobrze było
nie rób sobie tej krzywdy, poczekaj te 2s, matryca odwdzięczy się brakiem syfu
ja swojego nie czyściłem od nowości, tj od ponad 3 lat, bo nie miałem potrzeby
w tym czasie Sonowcom tak się matryca syfi że matko bosko ;)
Eberloth
18-04-2025, 13:37
nie rób sobie tej krzywdy, poczekaj te 2s, matryca odwdzięczy się brakiem syfu
ja swojego nie czyściłem od nowości, tj od ponad 3 lat, bo nie miałem potrzeby
w tym czasie Sonowcom tak się matryca syfi że matko bosko ;)
No chyba, że mwitek zmienia obiektywy podczas serii zdjęć H+, to wtedy pytanie ma sens... :mrgreen:
nie, ale po prostu w nawyku mam przepinac obiektywy bez wyłączania aparatu tylko tak po prostu :D
Ano może. Ale skoro coś jest dziwne a działa to znaczy żę jest ok :D
Spróbuje ten nawyk zmienić.
Zakładając, że robisz zdjęcia 20 dni w miesiącu i 3 razy dziennie zmienisz obiektyw, to z 2 sekund robi się pół godziny straconego życia w ciągu roku.
Warto się zastanowić.
Są tacy, którzy uważają, że zniszczy to aparat... :lol:
https://youtube.com/shorts/4M8b74Cus5w?si=b7sptOTQLG4QGATe
Przy zmianie obiektywu zawsze wyłączam aparat, właśnie ze względu na matrycę. Tak już się nauczyłem i robię tak od wielu lat.
Teraz w bezlusterkowcu, moim zdaniem to priorytet.
robertskc7
21-04-2025, 13:15
Jestem nielicznym ślubniakiem co robi na jednym body większość zlecenia. Pracuję na 3 stałkach i żongluję szkłami czasami kilkadziesiąt razy. Nigdy nie wyłączam body bo czas włączenia/wyłączenia jest zwyczajnie zbyt długi. Syf na matrycy ? Jasne, jest. Komplet czyszczący za 150 zł starcza na spokojnie na jakieś 10 razy. Zniszczę aparat/matrycę? A niby jak? Wpływ na sprzedaż body po latach jak napisze że od 3 lat nie czyszczona lub czyszczona regularnie co kilka miesięcy tez raczej nie znaczny względem poł milionowego przebiegu. Także kwestia nawyków.
p.s Dużo bardziej niebezpieczne jest robienie pod ostre słońce. Plastikowa ramka wokoło matrycy jest wypalona w niektórych miejscach.
Są tacy, którzy uważają, że zniszczy to aparat... :lol:
https://youtube.com/shorts/4M8b74Cus5w?si=b7sptOTQLG4QGATe
Mocne! Ma ten gościu jakieś filmiki o chemtrejlsach albo implantach od ufoków?
Mocne! Ma ten gościu jakieś filmiki o chemtrejlsach albo implantach od ufoków?
Nie wiem nie oglądałem nic innego od niego, na to trafiłem przypadkiem - jak dla mnie typowy clickbait.
A nie było to na 1 kwietnia? :D
A nie było to na 1 kwietnia? :D
Data publikacji 31.01.2024