PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS R6

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7

RTyszek
09-03-2023, 13:36
https://www.usa.canon.com/support/canon-product-advisories/Firmware-Notice-EOS-R6-Firmware-Version-1-8-0

To wiadomo. Ale dlaczego? Czy wada jest ważna dla funkcjonowania aparatu? Nie ma żadnych zaleceń ze strony Canona, co może sugerować, że nie - ale jednak wycofanie 1.8.0 mówi co innego. Odpowiedź na to pytanie jest odpowiedzią na pytanie, czy cofać FW do wersji 1.7.0, czy czekać na nową wersję z 1.8.0 na pokładzie.

mkamelg
09-03-2023, 14:01
https://canon.jp/support/software/os/select/eos/r6sorry

Powiadomienie o zawieszeniu pobierania oprogramowania

Canon Marketing Japan Inc.

Dziękujemy za nieustanne wspieranie produktów firmy Canon.

Zwrócono uwagę, że w pewnych okolicznościach w oprogramowaniu sprzętowym w wersji 1.8.0 aparatu bezlusterkowego „EOS R6” wyświetlany jest błąd. Obecnie wstrzymujemy pobieranie, aby zbadać przyczynę.

Poinformujemy Cię na tej stronie, gdy tylko zdecydujemy o przyszłych środkach. Nie aktualizuj, nawet jeśli już pobrałeś wersję 1.8.0.

Serdecznie przepraszamy za niedogodności, jakie ponieśli nasi klienci.

Kolekcjoner
10-03-2023, 16:51
Firmware 1.8.0 zostało wycofane ze stron Canona? Ktoś wie, dlaczego?

Jakiś błąd się pojawia i nie wiedzą dlaczego.

RTyszek
10-03-2023, 17:11
Jakiś błąd się pojawia i nie wiedzą dlaczego.

Dziękuję za info - i Tobie, i mkamelg. Wygląda na to, że spokojnie można zaczekać na 1.8.1.

adawro
15-03-2023, 10:35
Już jest 1.8.1:
https://www.usa.canon.com/support/canon-product-advisories/Firmware-Notice-EOS-R6-Firmware-Version-1-8-1
Firmware Version 1.8.1 incorporates the following enhancement and fixes:

Adds the ability for images to be cropped and resized during transfer to the FTP server.
Fixes the phenomenon, where after updating to firmware version 1.8.0, Err70 etc. occurs under certain conditions.
Fixes minor issues.
*1 and 3 are the changes in Version 1.8.0, and 2 is the addition in Version 1.8.1.

akustyk
23-03-2023, 21:47
pytanie do uzytkownikow rzeczonego korpusu* w kombinacji ze stalkami EF typu 50/1.4, 85/1.8, 135/2, 200/2.8... ile faktycznie daje stabilizacja? realnie, czy np. takim 135/2 mozna focic statyczny temat przy 1/60 sekundy z pomijalnym ryzykiem poruszenia, czy to jest zbyt optymistyczny rachunek?

* - z odpowiedzi wylaczam fotografow kotletowych. wierze, ze oni sa swiecie przekonani, ze 135/2 to i 1 sekunde z lapy zrobia. naprawde nie podwarzam tego przekonania :lol:

marcusp
24-03-2023, 18:22
R6 + Sonnar 135/3.5 na 1/60 jest OK. Na 1/30 widać już delikatne poruszenie.
R6 + EF 24-70 2.8 - 70mm na 1/30 jest OK, poniżej zaczyna być widoczne poruszenie.

Nozanu
24-03-2023, 20:24
pytanie do uzytkownikow rzeczonego korpusu* w kombinacji ze stalkami EF typu 50/1.4, 85/1.8, 135/2, 200/2.8... ile faktycznie daje stabilizacja? realnie, czy np. takim 135/2 mozna focic statyczny temat przy 1/60 sekundy z pomijalnym ryzykiem poruszenia, czy to jest zbyt optymistyczny rachunek?

* - z odpowiedzi wylaczam fotografow kotletowych. wierze, ze oni sa swiecie przekonani, ze 135/2 to i 1 sekunde z lapy zrobia. naprawde nie podwarzam tego przekonania :lol:

Jupiter 135 3,5 dopiero po dołączeniu stabilizacji elektronicznej i ręcznym wprowadzeniu ogniskowej do puszki działa dobrze tzn. przy powiększeniu x10 obraz jest stabilny i można ustawić ostrość. Bez tego nie ma szans na efektywne użycie lupki. Nawet fajne portreciki wychodzą i widać włoski w brwiach i rzęsy, ale jak dla porównania podczepiłem RF 100-400 ustawiony na 135 to różnica w ostrości jest potężna i odechciało mi się dalszych prób wykorzystania tego starego ruska. Oczywiście próby przy 1/60s z lampą + zastane.

--- Kolejny post ---

85/1,8 działa spoko, gdybym wcześniej nie dokupił 85 1,4 L to ta 85/1,8 by mi pewnie wystarczyła.
No a przecież RF 50 1,8 też nie ma wbudowanej stabilizacji i wcale tego się nie odczuwa.

akustyk
24-03-2023, 21:47
nie no, manuale mnie nie interesuja. szkoda zycia ;)

1/60 dla ogniskowej 135 to juz zupelnie niezle. bez stabilizacji dla 135/2 przyjmuje 1/250s za bezpieczny czas, 1/200s tez spory odsetek jest ostry

marcusp
24-03-2023, 21:54
nie no, manuale mnie nie interesuja. szkoda zycia ;)

1/60 dla ogniskowej 135 to juz zupelnie niezle. bez stabilizacji dla 135/2 przyjmuje 1/250s za bezpieczny czas, 1/200s tez spory odsetek jest ostry

Gdy sprawdzałem nie wiedziałem, że można ogniskową określić dla stabilizacji. Gdy ustawiłem 135, wydaje mi się, że nawet 1/30 jest OK, ale sprawdzę jutro przy lepszym świetle.

Wygrzebałem Sonnara z szuflady, żeby sprawdzić stabilizację. Potwierdzenie ostrości w manualu jest niezłe, spodobało mi się - aż sobie popstrykam przy okazji ddrowskim wynalazkiem.

Nozanu
24-03-2023, 22:12
Gdy sprawdzałem nie wiedziałem, że można ogniskową określić dla stabilizacji. Gdy ustawiłem 135, wydaje mi się, że nawet 1/30 jest OK, ale sprawdzę jutro przy lepszym świetle.

Wygrzebałem Sonnara z szuflady, żeby sprawdzić stabilizację. Potwierdzenie ostrości w manualu jest niezłe, spodobało mi się - aż sobie popstrykam przy okazji ddrowskim wynalazkiem.

Noo, bardzo fajnie się robi szósteczką ze starymi manualami. Jest tylko jeden mały minusik - RFy.

RobertoM
03-04-2023, 15:15
Sprzedałem Rkę i szukam następcy.
Zawsze podobały mi się pliki z matrycy R6. Czy jednak warto już iść w mark II czy lepiej dołożyć do optyki zaoszczędzone pieniądze ?

cauchy
03-04-2023, 15:49
Dylemat.
Jesli znajdziesz dobra oferte uzywki R6 to bierz. Cena nowej mkii dla mnie jest nieakceptowalna a do black friday jeszcze daleko. Mi w R6 brakuje tylko więcej mpx, przydaloby sie zarowno do cropowania fot jak i videowania.

atsf
03-04-2023, 16:43
Dylemat.
Jesli znajdziesz dobra oferte uzywki R6 to bierz. Cena nowej mkii dla mnie jest nieakceptowalna a do black friday jeszcze daleko. Mi w R6 brakuje tylko więcej mpx, przydaloby sie zarowno do cropowania fot jak i videowania.

Od R6 II już tylko rzut portfelem do R5, a więc tego...:mrgreen:

cauchy
03-04-2023, 16:53
nooo właśnie.. a stąd jeszcze trochę i jest R5C, które coraz mocniej mnie interesuje :)

RobertoM
03-04-2023, 17:18
W sumie to można jeszcze przyoszczędzić i kupić r8. Będzie więcej na optykę. Jakoś tą baterie przeboleję. Miałem rp to nigdy mi prądu nie zabrakło. A tyle fajnych szkiełek w systemie ;)
Ps szukam body z fv wiec tylko ze sklepu tak naprawdę.

cauchy
03-04-2023, 17:40
z R8 ci co nie wiedzą i są "nowi" jak Ty to dla nich pewnie okazja i zaoszczędzenie, ale dla tych co wiedzą i pamiętają jak ja i paru innych jeszcze, to w cenie R8 + parę stówek był nowy R6 na black friday...

RobertoM
03-04-2023, 17:59
Przyznam, że nie widziałem tej okazji a szukałem w okolicach BF ofert na r6.

cauchy
03-04-2023, 18:31
R8 jest za 8900, za 9900 był R6, widziałem na własne oczy
a czy był jeszcze taniej tego nie wiem

Mohinder
03-04-2023, 19:08
Kupiem tutaj wiele rzeczy i nigdy nie byo problemów.

https://www.e-infin.com/eu/item/11955/canon_eos_r6_ii_mirrorless_digital_camera_(body_on ly)

RobertoM
03-04-2023, 19:34
Skąd wysyłają?

Mohinder
04-04-2023, 08:33
Z UK. Kupiem tam trzy aparaty, kilka obiektywów i nigdy nie było żadnego problemu. Od zakupu do otrzymania około to okolo tygodnia. Zadnych dodatkowych opłat nie płaciłem. Wszystko po ich stronie.

luck1985
04-04-2023, 17:12
Z UK. Kupiem tam trzy aparaty, kilka obiektywów i nigdy nie było żadnego problemu. Od zakupu do otrzymania około to okolo tygodnia. Zadnych dodatkowych opłat nie płaciłem. Wszystko po ich stronie.

Kiedy to było? Aktualnie mamy brexit i trzeba zapłacić VAT.

atsf
04-04-2023, 17:18
Kiedy to było? Aktualnie mamy brexit i trzeba zapłacić VAT.

Plus koszty wysyłki, które od brexitu wzrosły horrendalnie, a VAT jest obliczany od sumy wartości towaru i kosztów dostawy. No i plus opłaty manipulacyjne.

Mohinder
04-04-2023, 19:23
Jak powiedziałem wszystko było po ich stronie. Nic nie płaciłem więcej niż podana cena plus koszty wysyłki. Kupowałem już za czasów obecnych, po brexitowych. Zawsze można napisac do sklepu, żeby sie upewnić. Szybko odpowiadali zawsze. Przed pierwszym zakupem u nich miałem obawy i właśnie wszystkiego się dowiedziałem pisząc do nich. Ostanie zakupy to dwa obiektywy w jednej paczce. Koszty to podane ceny na stronie plus koszty wysyłki.
Przeszukałem teraz emaile i przepraszam za małe wprowadzenie w błąd.
Znalazłem email w którym pytałem jak to wygląda po brexicie. I jest tak, że wysyłają z Honk kongu do magazynu w EU ale nie podali gdzie. I później juz na adres odbiorcy. Wszystko trwa od 4-7 dni roboczych.

cauchy
23-04-2023, 11:07
R6 nie ładuje mi oryginalnego aku przez USB-C :twisted:

zdebik
23-04-2023, 11:15
R6 nie ładuje mi oryginalnego aku przez USB-C :twisted:Masz jakiś mocny zalilacz?

cauchy
23-04-2023, 11:19
mam greencella z 3 wyjściami i jednym szybkim ładowaniem, korzystam z niej zawsze i wszędzie i do wszystkiego
to jest pierwszy przypadek że czegoś mi nie ładuje..

atsf
23-04-2023, 11:26
mam greencella z 3 wyjściami i jednym szybkim ładowaniem, korzystam z niej zawsze i wszędzie i do wszystkiego

Ale to wina aparatu, a nie zasilacza :mrgreen:

cauchy
23-04-2023, 11:28
Tak mi sie tez wydaje [emoji2369]

atsf
23-04-2023, 11:34
Ciekaw jestem, ileż jeszcze takich fikołajtków Canon Barbarzyńca odwali za mego doczesnego żywota? :mrgreen:

zdebik
23-04-2023, 13:35
Mam powerbank iniu 20K mAh nawet R5 ładuje. I baterie ma 20K (2×10) a nie 35K a w środku 2x7000 mAh ;).

cauchy
23-04-2023, 13:42
Z powerbanku nie probowalem.

zdebik
23-04-2023, 13:44
Z powerbanku nie probowalem.Nie mam odpowiednio mocnej ładowarki więc zostaje powerbank albo kompurer (płyta na usb c ma 65W fast charge).

cauchy
23-04-2023, 13:45
O przez kompa jeszcze sprobuje.
Edit: zgadliscie, nie działa.

zdebik
23-04-2023, 13:46
O przez kompa jeszcze sprobuje.Raczej "normalny" komputer tego nie pociągnie. Mam asusa maximusa hero na z690 więc tam są takie cuda.

kmeg
23-04-2023, 14:20
Polecam ładować jednak baterie w natywnych ładowarkach a nie przez aparatowe USB. Tak samo jak ładować laptopy przez zasilacz "tradycyjny" a nie USB PD. Oczywiście jak ktoś chce aby jego sprzęt żył dłużej...

zdebik
23-04-2023, 14:26
Polecam ładować jednak baterie w natywnych ładowarkach a nie przez aparatowe USB. Tak samo jak ładować laptopy przez zasilacz "tradycyjny" a nie USB PD. Oczywiście jak ktoś chce aby jego sprzęt żył dłużej...Czesto ładuje jedną baterie przez ładowarkę a druga w gripie przez usb c.

Co się psuje przy ładowaniu przez usb?

kmeg
23-04-2023, 14:37
Czesto ładuje jedną baterie przez ładowarkę a druga w gripie przez usb c.

Co się psuje przy ładowaniu przez usb?Kontrolery USB, które muszą obsługiwać więcej i więcej funkcji...

cauchy
23-04-2023, 15:32
Bardzo dziekuje za te rady o ladowarkach, nie pytalbym o to, gdyby nie to, że na wyjazd nie zabralem zadnej i próbuję sie jakoś ratować na ostatni zachód słońca [emoji13]w tej awaryjnej sytuacji widac ze Canon dal ciala

zdebik
23-04-2023, 17:52
Bardzo dziekuje za te rady o ladowarkach, nie pytalbym o to, gdyby nie to, że na wyjazd nie zabralem zadnej i próbuję sie jakoś ratować na ostatni zachód słońca [emoji13]w tej awaryjnej sytuacji widac ze Canon dal cialaDał albo nie, jaki jest sens "mordować" baterię poprzez ładowanie przez 15h+ 2 amperami.

Hubert Multana
23-04-2023, 18:05
Dlatego na takie wypady zawsze zabieram przynajmniej jedna baterie patony z wyjsciem usb-c, ktora mozna naladowac bez ladowarki :)

cauchy
23-04-2023, 19:05
ooo a to nowość, nie wiedziałem że jest coś takiego, muszę koniecznie się zaopatrzyć :shock:

marfot
23-04-2023, 19:21

Do ładowania przez aparat konieczne jest Power Delivery. Masz to w tej ładowarce?

kmeg
23-04-2023, 19:43
Dlatego na takie wypady zawsze zabieram przynajmniej jedna baterie patony z wyjsciem usb-c, ktora mozna naladowac bez ladowarki :)

a nie prosciej jest po prostu mieć ładowarkę do aku z wyjsciem usb c/mikro usb oraz własnym minikablem na usb a? Owa pattona takie robi ;)

cauchy
23-04-2023, 20:20
Do ładowania przez aparat konieczne jest Power Delivery. Masz to w tej ładowarce?
nie mam bladego pojęcia
jeśli to jest jakiś kolejny wymysł Canona, i miałbym kupować kolejną ładowarkę i o niej pamiętać zabrać na wyjazdy to niech sobie wsadzą te patenty
kupię lepiej te aku na USBc gdybym znów kiedyś zapomniał ładowarki

pawel.guraj
23-04-2023, 20:23
nie mam bladego pojęcia
jeśli to jest jakiś kolejny wymysł Canona, i miałbym kupować kolejną ładowarkę i o niej pamiętać zabrać na wyjazdy to niech sobie wsadzą te patenty

To żaden wymysł Canona. Na USB są 2 standardy ładowania. "Stary" czasami zwany QC zgodny jeszcze z erą USB-A i 500mA oraz PD (Power Delivery) - nowy standard związany z USB-C (umożliwia nie tylko wybór mocy ładowania - obecnie do 100W, a także napięcia ładowania).

Wszystkie Canony R (jak i większość urządzeń biorących więcej prądu z USB-C) wymagają PD. Mam kilka ładowarek PD oraz PowerBank PD i wszystkie bez problemu ładują R5.

Niestety zdarzają się kiepskie ładowarki, które pomimo, że mają gniazdo USB-C nie wspierają PD tylko QC - czyli jest to po prostu stara ładowarka z nowym gniazdkiem.

p,paw

kmeg
23-04-2023, 20:26
nie mam bladego pojęcia

to nie jest wymysł Canona ale patrzać jak sie meczysz z tą firmą to faktycznie trzeba zmienić system ;)

ps.
nastepnym razem kup sobie coś lepszego niż rebrandowany chinczyk zwany greencell, który jest słabej jakości ;) Najlepiej coś co przetestowano tutaj https://lygte-info.dk/
mimo wszystko polecam ładowarkę pattony na 2 aku z 3 rodzajami złącz usb - jest malutka i idealna na wyjazdy... i nie wymaga PD i jest tania

Nozanu
23-04-2023, 20:32
nie mam bladego pojęcia

Aż sprawdziłem te ładowanie przez usb chociaż nie używam tego i tak:
Przez kabel USB zwykły i niebieski z PCta nie działa nawet z czerwonego gniazda USB.
Przez kabel czerwony z portu czerwonego PCta działa!( ale tylko z czerwonego)
Z ładowarek smartfonowych działa z tej zwykłej o mocy 33w i czerwonej o mocy 67w
Ile czasu trzeba - nie wiem nie sprawdziłem ale po podłączeniu ładującym świeci na zielono dioda (ta od zapisu karty) a przy włączonym aparacie poziom naładowania bateri jest wyszarzony czyli z godnie z deklaracją producenta nie ładuje tylko zasila aparat. Czy jakoś tak.

cauchy
23-04-2023, 20:40
ale ja mam ładowarki nawet 2, tylko żadnej teraz nie zabrałem i chodzi mi o radzenie sobie w takiej sytuacji

już patrze na allegro na te Power Delivery ale wygląda, że większość to Chinole nie różniące się bardzo od GC, i większość na 1 port, a ja muszę mieć min. 3. Coś sobie wybiorę.

Nozanu
23-04-2023, 20:47
ale ja mam ładowarki nawet 2, tylko żadnej teraz nie zabrałem i chodzi mi o radzenie sobie w takiej sytuacji

już patrze na allegro na te Power Delivery ale wygląda, że większość to Chinole nie różniące się bardzo od GC, i większość na 1 port, a ja muszę mieć min. 3. Coś sobie wybiorę.

I nikt nie ma współczesnej unijnej ładowarki do smartfona?

pawel.guraj
23-04-2023, 20:49
Ja mam taką podróżną kostkę - daje 2x100W (używam jej zamiast zasilacza do mojego MBP) i ogólnie 4 x USB-C, 2 x USB-A, PD do 100W i do tego QC.
https://eu.ugreen.com/products/wholesale-ugreen-nexode-200w-usb-c-desktop-charger

Awaryjnie nie powinno być problemu z dostaniem ładowarki PD w dowolnym sklepie.

p,paw

kmeg
23-04-2023, 20:51

ale jak masz ładowarki a nie wziąłeś to do kogo pretensje? :) no sorry, do canona?

a po czym oceniasz czy się różnią czy nie od GC? :)

potrzebujesz ładowarki opartej o GaN np: Baseus 65W GaN (ma 3 usb), zresztą dałem linka do duńskiej strony to sobie poszukaj takie co pasuje

Hubert Multana
23-04-2023, 20:52
Moj test patony i wspomniana bateria ladowana z usb-c :)

https://youtu.be/Sm2hEyRm6Ao

cauchy
23-04-2023, 21:27
ale jak masz ładowarki a nie wziąłeś to do kogo pretensje? :) no sorry, do canona?

a po czym oceniasz czy się różnią czy nie od GC? :)

potrzebujesz ładowarki opartej o GaN np: Baseus 65W GaN (ma 3 usb), zresztą dałem linka do duńskiej strony to sobie poszukaj takie co pasuje

mi nie chodzi o pretensje tylko o sytuacja awaryjna i jak się przed tym na przyszłość zabezpieczyć, i jak się okazuje potrzebuję albo nowych aku albo nowej ładowarki, albo jednego i drugiego bo nie da się tak jak kiedyś normalnie podłączyć aparatu żeby naładować baterie.

Miałem kiedyś Baseusa i się ujstwo rozwaliło (wypadało z każdego gniazdka).

Się znalazł wujek dobra rada :P

kmeg
23-04-2023, 21:32
mi nie chodzi o pretensje tylko o sytuacja awaryjna i jak się przed tym na przyszłość zabezpieczyć, i jak się okazuje potrzebuję albo nowych aku albo nowej ładowarki, albo jednego i drugiego bo nie da się tak jak kiedyś normalnie podłączyć aparatu żeby naładować baterie.

Miałem kiedyś Baseusa i się ujstwo rozwaliło (wypadało z każdego gniazdka).

Się znalazł wujek dobra rada :P

przynajmniej nie narzekam jaki to canon zły i nie zrzucam winy na wszystko dookola ;)

nie pasuje baseus to kup sobie inna oparta o GaN

Nozanu
23-04-2023, 21:47
Skoro "awaryjnie" to czemu nie smartfonowa ładowarka podłączona do korpusu?
Tego też nie masz

cauchy
23-04-2023, 22:26
Bo jak juz wspomnialem zabieram ja wszedzie, i wszystko laduje - smartfona, drona, sluchawki, powerbank, whatever.

Oprocz Canona.

Przemek_PC
23-04-2023, 22:41
100W przy 5V to 20A czyli przewód powinien mieć 2.5mm2 i serio przez gniazdo USB obojętnie jakie 20A może popłynąć? Jakoś tego nie widzę.

Kolekcjoner
23-04-2023, 22:49
Bo jak juz wspomnialem zabieram ja wszedzie, i wszystko laduje - smartfona, drona, sluchawki, powerbank, whatever.

Oprocz Canona.

Chłopie już nie tylko ja Ci to piszę - naprawdę zmień system i wszystko będzie super. Świat stanie się bardziej kolorowy i żaden wredny Canon nie będzie Ci już stał na drodze do szczęścia 8-).

mirror
23-04-2023, 22:54
akurat używam baseusa 65W GanLite - dwa razy usb-c z PD, ładowarka "prawie normalnej" wielkości - więc na szybko sprawdziłem - ładuje R5 (jak wszystko inne) - mam tez sporo kabli usb baseusa w tym 100 watowe i kilka innych drobiazgów (np. konwerter usb-A na usb-c) - ten sprzet ma raczej sensowną jakość i współczesną specyfikację jeśli chodzi o PD i usb-c - wydaje się że wymagania co do ładowarki są opisane przez canona (ktoś je kiedyś cytował na forum)

--- Kolejny post ---

100W przy 5V to 20A czyli przewód powinien mieć 2.5mm2 i serio przez gniazdo USB obojętnie jakie 20A może popłynąć? Jakoś tego nie widzę.

przeczytaj specyfikację PD (czesto jest opisana przy ladowarkch usb-c, a czasem nawet na ładowarkach) to ci się wyjaśni jak zrobic 100W

kmeg
23-04-2023, 22:57
100W przy 5V to 20A czyli przewód powinien mieć 2.5mm2 i serio przez gniazdo USB obojętnie jakie 20A może popłynąć? Jakoś tego nie widzę.PD nie działa w oparciu o 5V. Zresztą wszystkie dziwniejsze odmiany szybkiego ładowania też nie jada na 5V.

Natomiast jak ktoś ma możliwość używania PD vs standardowe gniazdo 2pin to polecam to drugie (producenci sprzętów nie będą zadowoleni ;)

Przemek_PC
23-04-2023, 23:01
Poczytałem o PD. Człowiek całe życie się uczy :)

atsf
23-04-2023, 23:17
Nie wiem, jak wygląda kwestia ładowania najnowszej baterii LP-E6NH, bo takiej nie mam, ale mam chińską automatyczną ładowarkę Palo na USB i 2 sloty, która ładuje LP-E6N na każdym prądem 1A, i nie grymasi do czego jest podłączona. Może to być najzwyklejszy zasilacz sieciowy, PC, albo powerbank bez żadnych cudów, i działa.

pawel.guraj
24-04-2023, 08:55
Nie wiem, jak wygląda kwestia ładowania najnowszej baterii LP-E6NH, bo takiej nie mam, ale mam chińską automatyczną ładowarkę Palo na USB i 2 sloty, która ładuje LP-E6N na każdym prądem 1A, i nie grymasi do czego jest podłączona. Może to być najzwyklejszy zasilacz sieciowy, PC, albo powerbank bez żadnych cudów, i działa.

Bo 1A to się da wyciągnąć z prawie każdego przeciętnego USB. 2A może być już ciężko - pytanie czy na pewno jak masz 2 to ładuje oba 1A.

p,paw

kmeg
24-04-2023, 09:04
Patona 141583S CAN LP-E6 ładuje wszystkie warianty E6 jakie mam...

Wymaga USB 5V 2A
1215612157

mirror
24-04-2023, 09:40
przetestowałem jeszcze (tani ale dobry :mrgreen:) powerbank PNY P-B20000 (45W, PD od 5V/3A do 20V/2.25A) - ładuje baterię w R5 jak również wszyskie inne moje urządzenia (jedyną wadę jaką posiada są nikomu niepotrzebne we współczesnym świecie zabytkowe porty usb-A wolałbym jeszcze jeden usb-c zamiast dwóch usb-A :mrgreen:)

wydaje się że usb-c z PD jest już standardem jeśli chodzi o ładowanie czy szybkie ładowanie i tego sie trzeba trzymać kupując ładowarki czy urządzenia

cauchy
24-04-2023, 11:03
2szt patona z usbc już zamówione
dzisiejszy wschód słońca zabrakło ok 6 strzałów i 10sek video :roll:
a jak sprawa wygląda u konkurencji, to mi kolega powie jak wróci z roboty :D

atsf
24-04-2023, 12:27
Tak stoi napisane na tabliczce znamionowej. Ja nie potrzebuję ładowania w pół godziny, a ładowarka ładuje dwa akumulatory chyba ok. 3h- nigdy tego precyzyjnie nie mierzyłem. Zawsze mam więcej akku niż faktycznie zużywam w ciągu dnia, nastawiam ładowanie na noc, i rano mam komplet baterii.
Z powerbanka, który mam, też ładuje, a on jest na 4 ogniwa 18650. Wsadziłem 4 x LG 3000 mAh i przynajmniej wiem, co jest w środku, a każdy akumulator mogę sobie przetestować w ładowarce LiitoKala Lii-500 i ew. go wymienić.

Wpierniczanie się bez wyraźnej potrzeby w jakiś wydumany high-tech może zrodzić więcej problemów, niż dać korzyści, jak widać po tym wątku. Normalnie mi włosy dęba stają (ostatnie), bo nigdy nie miałem problemów z ładowaniem jakichkolwiek akumulatorów do aparatów, a mam 4 typy baterii, 4 oryginalne ładowarki i 3 Palo. To oryginalne mają jakieś dąsy, np. ładowarka Canona nie chce ładować podróbek LP-E17, a Palo ładuje wszystkie. Jeden nadmiarowy akumulator na zapasie spokojnie załatwi temat dłuższych cykli ładowania słabszą ładowarką, a może to wyjść taniej i efektywniej od wpierniczanmia się w jakieś drogie ładowarki z humorami.

zdebik
24-04-2023, 12:31
https://youtu.be/cqR_bwJi_e4

Tutaj chłopaki łopatologicznie to tłumaczą.

mirror
24-04-2023, 13:50
nie wiem co jest wydumane i high tech że nowoczesny korpus potrzebuje zasilania usb-c z PD, raczej byłbym zdziwiny gdyby ktoś tam wsadził jakiś zacofany micro-usb z dziwną niestandardową technolgią albo i bez technologii - standardy to zasadniczo dobre rozwiązania

cauchy
24-04-2023, 16:40
pewnie nic
ciekawe że człowiek się dowiaduje teraz o czymś co powinno być wystandaryzowane już dawno temu, choćby przez UE
7 lat temu gdy kupowałem nowego kompa i monitor okazało się, że nie da się ich pożenić - komp był na HDMI, a monitor na HDMI i DP, przy czym HDMI było jedynie w Full HD. I klops, żadne przejściówki nie działały. Musiałem zmieniać komputer na taki z DP, bo nie dało się korzystać z monitora w pełnej rozdziałce. Druga dekada XXIw a jak się okazało nie dało się połączyć kompa z monitorem.

zdebik
24-04-2023, 17:29
pewnie nic
ciekawe że człowiek się dowiaduje teraz o czymś co powinno być wystandaryzowane już dawno temu, choćby przez UE
7 lat temu gdy kupowałem nowego kompa i monitor okazało się, że nie da się ich pożenić - komp był na HDMI, a monitor na HDMI i DP, przy czym HDMI było jedynie w Full HD. I klops, żadne przejściówki nie działały. Musiałem zmieniać komputer na taki z DP, bo nie dało się korzystać z monitora w pełnej rozdziałce. Druga dekada XXIw a jak się okazało nie dało się połączyć kompa z monitorem.Hdmi miałeś w starym standardzie. Zdziwisz się ale też jest kilka wersji.

Wystarczyła wymiana kabla.

atsf
24-04-2023, 17:34
nie wiem co jest wydumane i high tech że nowoczesny korpus potrzebuje zasilania usb-c z PD, raczej byłbym zdziwiny gdyby ktoś tam wsadził jakiś zacofany micro-usb z dziwną niestandardową technolgią albo i bez technologii - standardy to zasadniczo dobre rozwiązania

A to w ogóle korpus potrzebuje takiego zasilania, czy jakaś banalna, pieprzona, bateria nie chce się ładować w jakiejś przekombinowanej ładowarce?

kmeg
24-04-2023, 18:29
A to w ogóle korpus potrzebuje takiego zasilania, czy jakaś banalna, pieprzona, bateria nie chce się ładować w jakiejś przekombinowanej ładowarce?

Zwykłe USB ma 5V, bateria 7.2V. Nie da się jej naładować takim napięciem więc trzeba je podnosić. Można użyć PD/QC/etc i brać z ładowarki np 9V. Po to są właśnie te technologie...

mirror
24-04-2023, 18:34

bateria nie ładuje się wewnątrz korpusu po podpięciu zasilania po złączu usb-c korpusu - eliminuje to konieczność wożenia ladowarki do baterii bo można ładować korpusem - ja nie mam takich potrzeb ale wyobrażam sobie że są osoby które nie chcą wozić czy nosić dodatkowego szpeja gdy ładowarkę do telefonu czy pawerbank będą i tak mieli (albo robić to w razie niemca czyli awaryjnie jak kolega w wątku) - smartofony idą karawaną nie tyko w temacie zdjęć w temacie ładowania też, standardem jest usb-c PD już od kilku generacji stąd jedna ładowarka/zasilacz może zasilić czy naładować kilka różnych urządzeń notebook,telefon,DAP,aparat i pewnie parę innych rzeczy.

cytat z materiałów reklamowych

"Model EOS R5 jest zasilany przez zaawansowany akumulator LP-E6NH, który ma o 20% większą pojemność niż starsze akumulatory LP-E6N i po jednym naładowaniu umożliwia zrobienie 490 zdjęć w ściśle określonych warunkach testowych*, a znacznie więcej w rzeczywistych warunkach fotografowania.

Akumulatory LP-E6NH można ładować za pomocą dołączonej ładowarki do akumulatorów lub w aparacie przez złącze USB C 3.1 obsługujące zasilanie 5 V / 1,5 A (PD). Dostępny jest również uchwyt pionowy BG-R10, który może pomieścić dwa akumulatory jednocześnie, co pozwala wydłużyć czas fotografowania.

Starsze akumulatory LP-E6 i LP-E6N są zgodne z modelem EOS R5, jednak w przypadku korzystania z modelu LP-E6 bardzo szybkie fotografowanie i ładowanie poprzez aparat nie jest możliwe."

a odpowiadając na twoje pytanie ja mógłbym żyć bez zasilania w aparacie ale gdybym był na jakimś trekingu to pewnie chciałbym zrezygnować z noszenia canonowego zasilacza

cauchy
26-04-2023, 16:48
Kolega powiedział, że w Sony A7IV normalnie ładuje aku ze zwykłej ładowarki do fonu, trwa to dłużej, ale ładuje.
Tymczasem dotarły 2szt tych aku z USBC :)

atsf
26-04-2023, 17:25
A ja z kolei sobie w ogóle nie wyobrażam ładowania baterii w aparacie z przyczyn funkcjonalnych. W nocy takie coś obleci, ale za dnia ładowarka ładuje zapasowe baterie, a aparat jest wolny i gotowy do działania, czyli ładowarka jest mi potrzebna niezależnie od okoliczności.

Ładowarka Palo waży ca 75 g, ma wyświetlacz LCD, własny kabel USB A, wejście mikro USB, wejście USB C, i wyjście USB A, a więc może robić też za powerbank. Do zasilania używam małych (40 g), chińskich, zasilaczy sieciowych z czterema wyjściami USB A 4 x 3,5 A, a zasilam- czasem jednocześnie- 2 ładowarki, 2 radyjka, 2 nadajniki BT, i jeszcze e-papierosa. Póki co nie dysponuję jeszcze ani sprzętem, ani bateriami, które by miały wyższe wymagania względem zasilania.

mirror
26-04-2023, 19:01
jakiś czas temu przeszedłem na usb-c - ładowarka którą używam to 65 watowy GanLite Baseusa z dwoma wyjściami usb-c (mam jeszcze małą (kilkanascie watów usb-c PD) kóra była dołączona do xperii 1 ale jej nie używam), i od tego czasu po prostu nie kupuję przestarzałych lub zabytkowych urządzeń :mrgreen:

atsf
26-04-2023, 23:16
jakiś czas temu przeszedłem na usb-c - ładowarka którą używam to 65 watowy GanLite Baseusa z dwoma wyjściami usb-c (mam jeszcze małą (kilkanascie watów usb-c PD) kóra była dołączona do xperii 1 ale jej nie używam), i od tego czasu po prostu nie kupuję przestarzałych lub zabytkowych urządzeń :mrgreen:

Wyrzuć jeszcze z domu młotek, przecinak, śrubokręt i obcęgi. Czasem żonie też warto się bliżej przyjrzeć :mrgreen:

zdebik
29-04-2023, 22:31
https://www.reddit.com/r/canon/comments/1328qj0/anyone_know_the_cost_for_this/?utm_source=share&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_term=1&utm_content=share_button

Omg...

mirror
30-04-2023, 10:43
Wyrzuć jeszcze z domu młotek, przecinak, śrubokręt i obcęgi. Czasem żonie też warto się bliżej przyjrzeć :mrgreen:

otwórz muzeum :mrgreen: (to bardziej ambitana opcja) - mniej ambitnie ambitne opcje też są ;)

cauchy
07-05-2023, 11:28
te patony z USB obniżają szybkostrzelność, z każdym moim obiektywem
szybkość z trrrrrrrrr spada z nimi do pac-pac-pac-pac :roll:

Eberloth
07-05-2023, 11:57

Boskie!!! Opisane z inżynieryjną precyzją :mrgreen: Ale muszę sprawdzić na moich R-kach, do tej pory tego nie zauważyłem.

kmeg
07-05-2023, 12:02
szybkość z trrrrrrrrr spada z nimi do pac-pac-pac-pac :roll:Kosztem samego ogniwa musieli gdzieś umieścić złącze USB plus moduł podnoszenia napięcia. Formalnie ta sama pojemność ;)

zdebik
07-05-2023, 12:04
Dlatego nigdy nie kupię chinczyków, ciekawe jak samo ogniwo trzyma napięcie, bo różnie z tym może być.

Nozanu
07-05-2023, 16:35
Samo ogniwo to prosta rzecz. Problemem jest chip który w podróbkach może nie dawać odpowiedniej mocy dla danego aparatu. Inaczej mówiąc zbyt mocno ogranicza maksymalną moc baterii.
Rozbierałem kiedyś taką podróbkę do 650D bo nie miała mocy przy filmowaniu, okazało się że ogniwo jest b.mocne i po zmostkowaniu chipa wszystko było lepiej niż w orginale. No ale nie było już zabezpieczenia więc je wywaliłem bo trochę strach na wypadek jakiejś nieprzewidzianej awarii. cauchy wygląda że twoja wersja chipa też jest odrobinę za delikatna do R6.

cauchy
07-05-2023, 16:41
spoko, w sensie nie jest to wielki dramat, najwyraźniej na zwierzaki będę zabierał jeden taki aku i trzymał go w rezerwie, do landszaftów to rybka

Hubert Multana
07-05-2023, 18:05
Wlasnie przetestowalem u siebie, R6 + RF 15-35, wlaczony IS, IBIS, tryb HC+ - wali seria tak sam samo szybko na oryginalnym jak i na patonach, zarowno protect jak i platinum z usb.

Nozanu
07-05-2023, 21:09
Wlasnie przetestowalem u siebie, R6 + RF 15-35, wlaczony IS, IBIS, tryb HC+ - wali seria tak sam samo szybko na oryginalnym jak i na patonach, zarowno protect jak i platinum z usb.

Bo 15-35 to chyba najmniej prądożerny obiektyw jaki mam. Taki EF 24-70/4 macro, zużywa baterię dwa razy szybciej, o 70-300 is nie wspomnę bo tak im głośno szarpało że go zbyłem od razu bez testowania na R6. Myślę że to stabilizacja jest najbardziej prądożerna w EFach, mój ulubiony EF85/1.4 L is też wyczuwalnie szybciej rozwala baterie.

pawel.guraj
07-05-2023, 21:12
Niestety chińskie podróby (nie tylko akumulatorów do aparatów) mają problem nie tyle z pojemnością a utrzymaniem wydajności prądowej.
Nie bez powodu sam Canon w swoich oryginałach ogranicza funkcje aparatu przy naładowaniu baterii poniżej 60% (co potrafi mnie doprowadzić do szewskiej pasji). W takim chińczyku pewnie problem pojawia się już od 100% - to znaczy bateria nie trzyma nominalnego napięcia przy stosownym poziomie naładowania.

p,paw

zdebik
07-05-2023, 21:51
W takim chińczyku pewnie problem pojawia się już od 100% - to znaczy bateria nie trzyma nominalnego napięcia przy stosownym poziomie naładowania.

p,paw

Obawiam się, że aby jakoś trzymać standard przy 100% napięcie jest znacznie wyższe od nominalnego.

cauchy
07-05-2023, 22:11

cóż, albo mam pecha albo Ty szczęście :D
sprawdziłem na każdym obiektywie, z każdym aku - wszystkie poza usbc są szybkostrzelne, z usbc prędkość słyszalnie spada o parę klatek

slawekko
30-05-2023, 16:24
Cześć,czy jesteście w stanie powiedzieć np o ile procent spada u Was pojemność baterii przy bezczynnym leżakowaniu w body?Czy ubytek np 2% przez 4 dni to ok?

adawro
30-05-2023, 20:53
Nawet poza body z powodu wewnętrznej upływności ogniw potrafi w różnych bateriach tyle procent spaść.

Shadow
31-05-2023, 13:50
2% przez 4 dni to chyba coś jest nie tak. Bateria pewnie już mocno wyeksploatowana albo R6 ma jakiś dodatkowy bodyalarm załączony :)

slawekko
31-05-2023, 18:02
2% przez 4 dni to chyba coś jest nie tak. Bateria pewnie już mocno wyeksploatowana albo R6 ma jakiś dodatkowy bodyalarm załączony :)

zestaw nowy kupiony w X 2022,aktualny przebiegu około 2 tys.Zauważyłem taki spadek po ostatniej aktualizacji do wersji 1.8.1 (27.03) i po 2 miesiącach bateria w body zjechała ze 100% do 14%

Shadow
04-06-2023, 11:29
Trudno wyczuć czy to tak ma być. Nie mam R6 ale w 5D to raczej nigdy takich rzeczy nie zauważyłem.

Nozanu
04-06-2023, 12:38
zestaw nowy kupiony w X 2022,aktualny przebiegu około 2 tys.Zauważyłem taki spadek po ostatniej aktualizacji do wersji 1.8.1 (27.03) i po 2 miesiącach bateria w body zjechała ze 100% do 14%

To ciężko będzie Ci znaleść kogoś kto przez 2 miesiące nie używa aparatu.

slawekko
04-06-2023, 13:15
To ciężko będzie Ci znaleść kogoś kto przez 2 miesiące nie używa aparatu.

:) wiem,wystarczy informacja jaki spadek występuje np po 5-7 dniach.

Hubert Multana
09-07-2023, 23:41
Wlasnie spakowalem do paczki R6, ktorego sprzedalem w piatek - jutro kurier odbiera. Piekna przygoda, ktora trwala rok wlasnie dobiegla konca - fantastyczny sprzet, zal sprzedawac :)

cauchy
11-07-2023, 22:54
Mi tez bedzie żal, ten aparat przywrócił mi chęć i radosc fotografowania i filmowania, i przez niego z konta wyparowalo kilkadziesiat tysi przez ostatnie poltora roku [emoji23]

A juz mialem to rzucac w cholere i kupic jakis maly dobry kompakt.

Hubert Multana
11-07-2023, 23:03
Przyznam szczerze zmieniam zdanie, dostalem wlasnie fotke od nowego wlasciciela, on sie cieszy, ja sie ciesze - ale to tylko sprzet :D

mystek
12-07-2023, 10:04
Wczoraj tak zacząłem sobie jeszcze grzebać po necie i R6 używkę można kupić w okolicach R8. Wczoraj pisałem, że R6 to mały przeskok względem R (R vs R6), ale kurde. Nie wiem czy R6 nie jest lepszym wyborem od R8. Więc jak aktualnie w miarę budżetowo przechodzić z R to chyba tylko na R6.

PS: Hubert, za ile puściłeś R6?

Hubert Multana
12-07-2023, 11:28
Za 7000 netto / 8610 brutto. Nie sprawdzałem przebiegu migawki ale nie miał więcej niż kilka tysięcy. Stan idealny w zasadzie. Trochę się spoźniłem o kilka miesięcy ze sprzedażą, można było więcej trochę wziąć 2-3 miesiace temu ale i tak jestem zadowolony.

mystek
12-07-2023, 11:51
Spoko kasę wziąłeś, widziałem, że można taniej. Właśnie się zastanawiam, czy nie kupić R6 kurde... Dylematy :D Mogę R6 kupić już, a R sprzedać sobie na spokojnie. Muszę pomyśleć.

Hubert Multana
12-07-2023, 12:51
Widziałem R6 po sezonie pracy fotografa. Uwierz mi, warto było zapłacić za mój egzemplarz :)

luck1985
06-08-2023, 12:16
I po sprzedaży R6 w co poszli koledzy wyżej?
W R nie mogę sobie przypasować tego dotykowego „guzika” wole mini dzojstik. No i AF jest demonem prędkości nie jest. R6 II wypada spoko cenowo. 1500 więcej od R6.

g69
06-08-2023, 12:34
Widziałem R6 po sezonie pracy fotografa. Uwierz mi, warto było zapłacić za mój egzemplarz :)

Ile godzin video miała nawiniete?? ;)) na co patrzec przy takich używanych hybrydach ilość zdjęć czy godziny materiału video..??

Eberloth
06-08-2023, 13:04
Ile godzin video miała nawiniete?? ;)) na co patrzec przy takich używanych hybrydach ilość zdjęć czy godziny materiału video..??

Pytania o filmowanie to można było zadawać w przypadku używanych luster. ML cały czas "filmują"

Przemek_PC
06-08-2023, 13:17
Niekoniecznie. Włączony ML a filmujący ML to dwa różne ML jeśli chodzi o wydzielanie ciepła a ciepło jest tym co może nie zabija ale zużywa współczesną elektronikę.

atsf
06-08-2023, 18:57
Niekoniecznie. Włączony ML a filmujący ML to dwa różne ML jeśli chodzi o wydzielanie ciepła a ciepło jest tym co może nie zabija ale zużywa współczesną elektronikę.

Dokładnie tak. Postanowili robić małe i lekkie korpusy, więc brakuje masy, która mogłaby przejąć i odprowadzić ciepło, a przede wszystkim stabilizować temperaturę. Widział ktoś kiedyś wentylatory zakładane na LCD lustrzanki? A do ML takie robią. Przegrzewanie się może być przyczyną zawieszania się i innych błędów, oraz nadmiernego szumu w obrazie, oraz powodować tzw. zimne luty, bo z racji małej pojemności cieplnej układu procesy rozgrzewania i stygnięcia przebiegają gwałtowniej.

mirror
06-08-2023, 19:19
i lut bez ołowiu jest wyjątkowo ......., nie chcę snuć teorii spiskowych w sprawie tego lutu ale niestety same się nasuwają - idiotyczne dyrektywy które zmniejszają czas życia i awaryjnośc sprzętu zamiast wydłużać

Hubert Multana
07-08-2023, 07:24
Ciężko powiedzieć ile godzin, ale patrząc po dyskach szacunkowo wypluł jakieś 10TB filmu.

MadaoMadao
05-09-2023, 17:14
Jeśli ktoś zastanawiał się nad R6 to aktualnie w cyfrowych jest w cenie 6500. Promocja chyba tylko do końca dnia.

Hubert Multana
05-09-2023, 20:58
Jeśli ktoś zastanawiał się nad R6 to aktualnie w cyfrowych jest w cenie 6500. Promocja chyba tylko do końca dnia.
W tej cenie to chyba najlepszy aparat na rynku teraz. Masakra!

g69
05-09-2023, 21:42
Cena grzeszna!! Szkoda ze tak krótko..uzywki drozej wołają!!

WinSho
05-09-2023, 21:50
No powiem Wam, że się nie spodziewałem takiej ceny i tutaj to już na prawdę nic tylko brać bo to nadal świetna puszka i w tej cenie zamiata konkurencję.

Hubert Multana
05-09-2023, 22:12
2100 zł taniej niż sprzedałem swój 14 miesięczny, używany egzemplarz dwa miesiace temu. Zastanawiam się czy nie odkupić jako b-cam i aparat dla żony…

mkamelg
05-09-2023, 22:14

https://www.cyfrowe.pl/lp/krol-bezlusterkowcow-canon-eos-r6-w-supercenie.html

Promocja trwa do 2023-09-30 23:59:00

cauchy
05-09-2023, 22:15
nie ma co się zastanawiać, w tej cenie "staruszek" R6 to najlepsza pełna klatka na rynku
ciekawe co nas jeszcze czeka do końca roku :)

WinSho
05-09-2023, 23:39
nie ma co się zastanawiać, w tej cenie "staruszek" R6 to najlepsza pełna klatka na rynku
ciekawe co nas jeszcze czeka do końca roku :)

Gdyby tak jeszcze cena na R5 spadła do poziomu 10k i obiektywy ze znaczkiem L staniały o 50%...ale się rozmarzyłem :roll:

mirror
06-09-2023, 07:43
Gdyby tak jeszcze cena na R5 spadła do poziomu 10k i obiektywy ze znaczkiem L staniały o 50%...ale się rozmarzyłem :roll:

jak sobie popatrzyłem na stare paragony eLek wychodzi mi że te obiektywy podrożały o 50% :mrgreen: ja nadal czekam na Lki EF dodadawane w promocji do hamburgera jak pisali niektórzy wieszcze bardziej otwartych systemów na forum :mrgreen: pisali o rozdawaniu za darmo na forum to musi być prawda.

WinSho
06-09-2023, 07:45
jak sobie popatrzyłem na stare paragony eLek wychodzi mi że te obiektywy podrożały o 50% :mrgreen: ja nadal czekam na Lki EF dodadawane w promocji do hamburgera jak pisali niektórzy wieszcze bardziej otwartych systemów na forum :mrgreen: pisali o rozdawaniu za darmo na forum to musi być prawda.

Haha kiedyś to były czasy...teraz niestety często jest tak, że używki są droższe niż nowe sprzęty :mrgreen:

robertskc7
06-09-2023, 08:33
2 w koszyku :)

cohontes
06-09-2023, 10:32
Wróciłem do Canona..

cauchy
06-09-2023, 10:41
cena czyni cuda :)

kto wie.. może nawet nie o 50, wystarczy 30 ;)

zdebik
06-09-2023, 10:43
Wróciłem do Canona..Co miałeś wcześniej i na co wymieniłeś?

cohontes
06-09-2023, 11:00
Co miałeś wcześniej i na co wymieniłeś?

To co w opisie czyli Fuji. No ale od dłuższego czasu myślałem o powrocie na FF. Rozkminiałem właśnie R6 ale w wyższych cenach gdzieś w okresie BF.
Z Fuji zostawiam sobie body + 35/1.4 na takie casualowe foto

totamten
06-09-2023, 11:28
To co w opisie czyli Fuji. No ale od dłuższego czasu myślałem o powrocie na FF. Rozkminiałem właśnie R6 ale w wyższych cenach gdzieś w okresie BF.
Z Fuji zostawiam sobie body + 35/1.4 na takie casualowe foto

"Casualowe", znaczy się nie da się nim zrobić unusual foto, zwłaszcza na bike drive w czasie rain drops fall down kiedy hand removed?

cohontes
06-09-2023, 11:43
"Casualowe", znaczy się nie da się nim zrobić unusual foto, zwłaszcza na bike drive w czasie rain drops fall down kiedy hand removed?

Jes ofkors. Bo why not?

totamten
06-09-2023, 11:59
Jes ofkors. Bo why not?

A tak mi się skojarzyło z wierszem Tuwima "Ślusarz" - polecam: https://literatura.wywrota.pl/wiersz-klasyka/24423-julian-tuwim-slusarz.html

g69
06-09-2023, 18:15
Bedzie wysyp eRek w normalnych pieniądzach.. ;)) ??

WinSho
06-09-2023, 18:33
Czy ja dobrze widzę, że ta promocja jest tylko na cyfrowych?

cohontes
06-09-2023, 18:46
Czy ja dobrze widzę, że ta promocja jest tylko na cyfrowych?

bardzo możliwe, bo jest to z okazji festiwalu Światłosiła, który właśnie Cyfrowe organizują. Trwa 6-7 września, więc jutro możliwe że kod zniknie.

WinSho
06-09-2023, 18:49
bardzo możliwe, bo jest to z okazji festiwalu Światłosiła, który właśnie Cyfrowe organizują. Trwa 6-7 września, więc jutro możliwe że kod zniknie.

Dzięki, tak mają swój festiwal i ta promocja może być z tym powiązana, sprawdziłem inne sklepy w międzyczasie i wszędzie jest cena 8499.

Hubert Multana
06-09-2023, 19:20
Tak, promocja jest scisle zwiazana z festiwalem Swiatlosila, ktory konczy sie jutro. Czy kod zostanie ciezko powiedziec, promocja trwa do konca wrzesnia, ale to raczej tylko obnizka od ceny katalogowej

Kup za 6499 zł (taniej o 2000 zł) wpisując w koszyku kod: SWIATSILA2000_R6 (https://cutt.ly/8wlV7Ia1)

14925

MadaoMadao
06-09-2023, 19:29
https://www.cyfrowe.pl/lp/krol-bezlusterkowcow-canon-eos-r6-w-supercenie.html

W momencie pisania posta promocja była tylko do końca 5 września - widać przedłużyli. W tamtym roku było podobnie. Jeśli skończyły się kody na jakiś produkt w promocji wystarczyło napisać do działu pomocy i dodawali dodatkową pulę kodów.

cauchy
06-09-2023, 19:42
Pewnie bedzie az do wyczerpania zapasów.

Hubert Multana
06-09-2023, 19:47
Szczerze mowiac chyba zamawiam, przesiadlem sie z R6 na R8 dwa miesiace temu, ale w tej cenie to az grzech go nie zamowic :D a w dzisiejszych czasach lepiej miec taki zapas niz kase na koncie.

MadaoMadao
06-09-2023, 21:01
I teraz pytanie na co i jak duże są jeszcze inne rabaty. Przeglądając różne produkty przy części z nich jest możliwość zapytania o rabat festiwalowy. Kod SWIATSILA1000 działa, np. na rf 100 macro czy rf 14-35. Natomiast SWIATSILA500 obniża cenę rf 70-200 f/4.

cohontes
06-09-2023, 21:21
I teraz pytanie na co i jak duże są jeszcze inne rabaty. Przeglądając różne produkty przy części z nich jest możliwość zapytania o rabat festiwalowy. Kod SWIATSILA1000 działa, np. na rf 100 macro czy rf 14-35. Natomiast SWIATSILA500 obniża cenę rf 70-200 f/4.

https://www.cyfrowe.pl/swiatlosila2023?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=12&utm_term=171763#Obiektywy

nie dziękuj :)

Kolekcjoner
07-09-2023, 00:36
Szczerze mowiac chyba zamawiam, przesiadlem sie z R6 na R8 dwa miesiace temu, ale w tej cenie to az grzech go nie zamowic :D a w dzisiejszych czasach lepiej miec taki zapas niz kase na koncie.

No a ja poczekam jak coś takiego będzie na R8 ;)...

robertskc7
07-09-2023, 10:27
Pamiętam jak kilka miesięcy temu były R6II po 14k i się gościu z cyfrowe na fejsbuku kłócił że r6 nie ma już w produkcji i nie będzie, a w necie były r6 niedostępne ( brak towaru )po 10k. Dziś w cenie jednego można mieć dwa. Święto dla fotografów ślubnych. Wzięliśmy z ziomkami 6 sztuk :)

Bangi
07-09-2023, 10:56
Pamiętam jak kilka miesięcy temu były R6II po 14k i się gościu z cyfrowe na fejsbuku kłócił że r6 nie ma już w produkcji i nie będzie, a w necie były r6 niedostępne ( brak towaru )po 10k. Dziś w cenie jednego można mieć dwa. Święto dla fotografów ślubnych. Wzięliśmy z ziomkami 6 sztuk :)

Zaraz się okaże, że 2/3 zamówień anulują, bo się okaże, że zabrakło puszek...
Sam bym wziął, gdybym nie zbierał na RF 100-500.

rero
07-09-2023, 12:07
Najlepsze jest to że za używkę chcą 9000 koła, a za nówkę 6500...absurdy wyższego rzędu....Pytałem ich czy to aby nie błąd jakiś w odpowiedzi dostałem że oni też są zaskoczeni taką promocją i używki ci taniej nie sprzedadzą bo nie (pewnie wzięli ją od klienta za więcej niż teraz kosztuje nówka sztuka...i są na tę chwilę w tzw. czarnej d... jeśli chodzi o używki.

don
07-09-2023, 12:18
Zaraz się okaże, że 2/3 zamówień anulują, bo się okaże, że zabrakło puszek...
Sam bym wziął, gdybym nie zbierał na RF 100-500.

to wez, sprzedaj pozniej R i dalej zbieraj :)

solti
07-09-2023, 12:32
Nie bierzesz pod uwagę, że dla niektórych R może być lepszą puszką niż R6. Tak - mówię serio. Sam nie zamieniłbym mojego R na R6. Kiedyś go pewnie wymienię, ale gdybym miał wybierać z obecnych puszek Canona, to byłoby mi ciężko. Najbliżej do R5, ale pewnie skończy się kiedyś na czymś w stylu R6 mk3;)

Bangi
07-09-2023, 12:39

Nie bierzesz pod uwagę, że dla niektórych R może być lepszą puszką niż R6. Tak - mówię serio. Sam nie zamieniłbym mojego R na R6. Kiedyś go pewnie wymienię, ale gdybym miał wybierać z obecnych puszek Canona, to byłoby mi ciężko. Najbliżej do R5, ale pewnie skończy się kiedyś na czymś w stylu R6 mk3;)

Gdyby taka promocja była na R62 to pewnie bym tak zrobił, ale dla R6 nie zrobię.

solti
07-09-2023, 12:43
Gdyby taka promocja była na R62 to pewnie bym tak zrobił, ale dla R6 nie zrobię.
I to rozumiem. Ja nie wiem, czy przy takiej promocji dla R62 bym tak zrobił, ale przynajmniej bym się zastanowił. Przy R6 nawet nie przyszło mi to do głowy.
Cały czas liczę, że R6 mk3 będzie miał matrycę ~32MP. I jeśli on już się kiedyś pojawi i będzie w podobnej promocji, to wtedy na pewno się zdecyduję:mrgreen:

cauchy
07-09-2023, 12:44
właśnie, moja kolejna puszka nie będzie miała mniej niż 30mpx ;)

don
07-09-2023, 12:52

oczywiscie moze tak byc, jak najbardziej masz racje, mnie osobiscie zdecydowanie lepiej obrabia sie zdjecia z R6 mk2 niz z R, a skoro mk2 i mk1 maja taka sama matryce to dlatego o tym pisze.

solti
07-09-2023, 13:08
oczywiscie moze tak byc, jak najbardziej masz racje, mnie osobiscie zdecydowanie lepiej obrabia sie zdjecia z R6 mk2 niz z R, a skoro mk2 i mk1 maja taka sama matryce to dlatego o tym pisze.
Nie mają takiej samej matrycy:D R6 ma 20MP a R62 24MP.

Hubert Multana
07-09-2023, 21:50
Ja zamowilem to R6, jakby co :) stracic na tym sie nie straci, zarobi na siebie i tak - a patrzac na to co sie stalo z nasza waluta, to na obnizki sprzetu w najblizszm czasie bym nie liczyl. Bylismy na dobrej drodze od pol roku i widac to bylo, ze sprzet byl coraz mocniej przeceniany.

14934

Jak dla mnie ta promocja to jest black friday juz.

WinSho
07-09-2023, 22:29
Gratuluję zakupu i powiem szczerze, że sam się nieco waham czy nie zrobić tak samo. R6 to świetna puszka jest koniec i kropka za cenę 6499 to jest grzech nie brać jeśli kogoś stać na taki wydatek.

cauchy
07-09-2023, 23:42
To fajnie, ale np ceny 70-200 wcale nie spadly.

WinSho
07-09-2023, 23:48

Bo to przecież o to chodzi aby kupić tanio body i potem myśleć co tu kupić i zacząć narzekać, że jest droga optyka a cwany Canon dobrze wie co robi, że zamyka nadal bagnet RF.

atsf
08-09-2023, 00:26
Kupujta ludzie po dwa na zapas, bo jedna sztuka na zapas to żaden zapas :mrgreen: A na czarną godzinę i tak bardziej przyda się Smiena ;)

dan_jo
08-09-2023, 10:59

Jak nie jak tak.;)
https://www.cyfrowe.pl/swiatlosila2023?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=12&utm_term=171763#Obiektywy

cauchy
08-09-2023, 11:27
No przecież widzę, że nie spadły - dalej kosztuje 13,5k - to jest normalna cena tego obiektywu. Ja mówię o cenie 10-11k.

solti
08-09-2023, 12:02
No przecież widzę, że nie spadły - dalej kosztuje 13,5k - to jest normalna cena tego obiektywu. Ja mówię o cenie 10-11k.
Nie, jak wbijesz kod, to kosztuje 11 499,00:roll:

Bangi
08-09-2023, 12:30
No właśnie zboczyłem, że RF 100-500z kodem też kosztuje poniżej 13k i do tego raty 0%. Hm...
A pamiętacie jako było w ubiegłym roku na te wszystkie "black week-i" i cyber "monday-e" - wydaje mi się, że można było wyrwać coś ok. 11kz cashback-iem?

cauchy
08-09-2023, 12:58
a to z kodem nie zauważyłem, to już cena do przeżycia :) dzięki :)
tylko muszę wrócić do roboty i wznowić działalność :D

rojo
08-09-2023, 13:50

w czym przepraszam R jest lepszy od R6 poza wielkością matrycy, co z resztą przy obecnym resamplingu zdjęć przez ai nie ma kompletnie znaczenia? Serio jestem ciekaw, to nie pytanie retoryczne...

solti
08-09-2023, 14:30
w czym przepraszam R jest lepszy od R6 poza wielkością matrycy, co z resztą przy obecnym resamplingu zdjęć przez ai nie ma kompletnie znaczenia? Serio jestem ciekaw, to nie pytanie retoryczne...
Wielkość matrycy wystarczy. W pozostałych rzeczach nie ma aż takiej przepaści, żeby uzasadniało to zmianę. A z tym resamplingiem przez AI to Ty na poważnie?:roll:

rojo
08-09-2023, 16:09
Wielkość matrycy wystarczy. W pozostałych rzeczach nie ma aż takiej przepaści, żeby uzasadniało to zmianę. A z tym resamplingiem przez AI to Ty na poważnie?:roll:

Ty z tą wielkością matrycy to na poważnie? XD Drukowałem b1 z eosa 6d i jakoś nie było problemów, i tak, nowa funkcja poprawiania rozdzielczości działa świetnie, tu masz na ten przykład zupełną ciekawostkę, zdjęcia z R6, zrobione sigmą 18-35/1.8, więc jeszcze dochodzi 1,6 cropa z 20 MPX, następnie funkcją super resolution w CR powiększone do trochę wiecej niż 30 mpx. Jakieś jeszcze mądre uwagi masz?
link do pliku
https://we.tl/t-Q3x3SgG6E314936

solti
08-09-2023, 16:35
rojo ja wiem, że z 20MPx da się uzyskać dużo, z 8Mpx też się da. Ale jeśli próbujesz mnie przekonać, że po przepuszczeniu przez AI dostaniemy taką samą jakość, jak z matrycy 32MPx, to nie mam więcej pytań... Z większej matrycy, przy dobrym szkle wyciśniesz zawsze dużo więcej. A przede wszystkim nie zmarnujesz kupy czasu na rzeźbę przy tym.

rojo
08-09-2023, 16:46
Ta kupa czasu na resampling powyższego zdjęcia to dokładnie 15 sekund...
W moim odczuciu między 20 a 30 mpx nie ma żadnej dramatycznej różnicy o ile nie robi się bilbordów reklamowych, a jak się takowe robi to raczej nie R. Całą zaś resztą R61 odstawia R bardzo mocno (wiem, bo pracowałem na obu przez ostani rok) i sama wielkość matrycy raczej niczego tu nie zdominowuje.

don
08-09-2023, 18:19
Nie wrocilbym do R z R62. Lepiej sie obrabia ta matryce. Co do tych pikseli to wg mnie zalezy co sie robi. Dla hobby 20-30 mpix wystarczy bo wiecej to szkoda zapychac dysk i pliki waza tone. Kiedys pawel.guraj wspominal ze r61 i r62 to ta sama matryca technologicznie.

Bangi
08-09-2023, 21:01
Nie wrocilbym do R z R62. Lepiej sie obrabia ta matryce. Co do tych pikseli to wg mnie zalezy co sie robi. Dla hobby 20-30 mpix wystarczy bo wiecej to szkoda zapychac dysk i pliki waza tone. Kiedys pawel.guraj wspominal ze r61 i r62 to ta sama matryca technologicznie.

Potwierdzam, że lepiej się obrabia. Miałem na testach R6m2 i dokładnie takie same spostrzeżenie.

Bangi
08-09-2023, 21:03
Ty z tą wielkością matrycy to na poważnie? XD Drukowałem b1 z eosa 6d i jakoś nie było problemów, i tak, nowa funkcja poprawiania rozdzielczości działa świetnie, tu masz na ten przykład zupełną ciekawostkę, zdjęcia z R6, zrobione sigmą 18-35/1.8, więc jeszcze dochodzi 1,6 cropa z 20 MPX, następnie funkcją super resolution w CR powiększone do trochę wiecej niż 30 mpx. Jakieś jeszcze mądre uwagi masz?
link do pliku
https://we.tl/t-Q3x3SgG6E314936

Po zbliżeniu na 100% wygląda jak zrobione smartfonem...
Sorry, ja tego nie "kupuję".

Poozon
08-09-2023, 21:18
w czym przepraszam R jest lepszy od R6
W czym lepszy? Dla mnie R jest w tym lepszy:
* jakość materiałów (R6 jest bardziej plastikowy)
* górny wyświetlacz
* większe złącze HDMI
* brak IBIS (bo przy filmowaniu mogę sobie włączyć stabilizację w obiektywie bez IBIS-a)
* kodek ALL-I
Oczywiście nie ściemniam że R6 jest słabszy bo ma wiele zalet w stosunku do R. Ale też nie ma takiej przewagi abym zaraz leciał i go kupował.

candar
08-09-2023, 21:58
W czym lepszy? Dla mnie R jest w tym lepszy:
* jakość materiałów (R6 jest bardziej plastikowy)
* górny wyświetlacz
* brak IBIS (bo przy filmowaniu mogę sobie włączyć stabilizację w obiektywie bez IBIS-a)

Intersujące i rzekłbym nawet bardzo śmiałe stwierdzenie xD

Powyższe założenia: bardzo dobra "jakość materiałów", "brak górnego wyświetlacza" oraz "brak stabilizacji w korpusie" spełniają wszystkie moje analogowe lustrzanki z lat 60 i 70-tych. Czyli mogę śmiało twierdzić, że moje analogowe lustrzanki i dalmierze są lepsze od Canona R6? A może nawet od Canona R? :mrgreen:

ps.
brak wody, prądu i gazu w swojej siedzibie również uważasz za zaletę?

Eberloth
08-09-2023, 22:09
ps.

Buc. Tak po prostu. Za to nieustająco.

Poozon
08-09-2023, 23:30
ps.

Każda niegodziwość jest wołaniem o pomoc.

candar
09-09-2023, 08:55
Poozon Nie miałem zamiaru Cię urazić. Jeśli tak to odebrałeś - przepraszam!

W skrócie: EOS R i EOS RP nie miały wbudowanej stabilizacji matrycy. EOS R6 ma 5-kierunkową redukcję drgań, przy czym najlepsze efekty uzyskamy przy współpracy systemu IS matrycy oraz obiektywu. Deklarowana skuteczność sięga nawet 8 EV i tyczy się także sytuacji, gdy podepniemy obiektyw bez stabilizacji. W moim A7 III skuteczność sięga jedynie 5 EV a drugim aparacie Nikon Z6 skuteczność stabilizacji oceniam raczej na 3-4 EV. Tak więc dałbym się pokroić za za te 8 EV z prostej przyczyny, że posiadam dużo szkieł bez IS-a oraz lubię używać stare analogowe szkła.

Po raz wtóry napiszę abyś nie brał tego do siebie, ale w momencie premiery Canona R testowałem go cały dzień i głównym powodem mojej rezygnacji z systemu R był właśnie brak stabilizacji w korpusie aparatu. Dlatego pisanie teraz o tym, że przewagą Canona R nad Canonem R6 jest BRAK STABILIZACJI MATRYCY jest tak samo prawdziwe jak przysłowiowe „gruszki na wierzbie”. Na podobnej zasadzie osobiście (podkreślam) od ponad trzydziestu już lat nigdy nie kupiłem samochodu bez klimatyzacji, choć mam znajomych jeżdżących na tzw. "zimny łokieć" bo od klimatyzacji to rzekomo non stop "chorujo"

Tak więc nie zawsze to, co jest dobre dla nas w postaci braku czegoś w posiadanym aparacie fotograficznym musi oznaczać, że cała reszta świata powinna się cieszyć z tego powodu ;) Dobrego światła!

Hubert Multana
09-09-2023, 09:11
Jak ktos chce R6 markII bez IBIS to mozna kupic R8, tak jak ja, za polowe jego ceny ;)

candar
09-09-2023, 09:39
Jak ktos chce R6 markII bez IBIS to mozna kupic R8, tak jak ja, za polowe jego ceny ;)

Serio? Chyba lepiej kupić R6 z IBIS za 6.499 zł niż R8 za 7.499 zł bez IBIS :P

MZ R6 za 6.499 zł to mniej niż 7.499 zł :mrgreen:

https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-canon-eos-r6-body-p.html?_gl=1*131kbe7*_ga*MTkyNzA3NjI1MC4xNjUwMzA4O DA1*_ga_9J437J06GT*MTY5NDI0NDkzMS44NC4xLjE2OTQyNDU wNzMuNDEuMC4w
14947

14946

Hubert Multana
09-09-2023, 10:20
Troche zazartowalem, bo rowniez uwazam stwierdzenie, ze lepiej nie miec IBIS niz miec jest troche odklejone.

Ale jak mowie, mialem R6 - sprzedalem, kupilem R8. I jestem zadowolony. A teraz kupilem znowu R6 jako druga puszke. R8 jest lepsze do nagran, ale R6 w tej cenie jest po prostu kozakiem.

gnd
09-09-2023, 11:30
R jest zrobiony dużo lepiej, ale to jak szybko działa R6 to dla mnie rekompensuje.

Nozanu
09-09-2023, 11:34
R-ka ma g..ą matrycę, lepszą miał już nawet 6D. Ale fakt sam korpus jest całkiem fajny i solidny, tylko co z tego? nawet gdyby był pozłacany i miał powtykane diamenciki to na pierwszym miejscu jest jakość zdjęć i guzikologia a nie dresiarstwo.

Hubert Multana
09-09-2023, 11:37
R-ka ma g..ą matrycę, lepszą miał już nawet 6D. Ale fakt sam korpus jest całkiem fajny i solidny, tylko co z tego? nawet gdyby był pozłacany i miał powtykane diamenciki to na pierwszym miejscu jest jakość zdjęć i guzikologia a nie dresiarstwo.
Haha, powiedz to wszystkim hejtujacym R8.

bzdura1979
09-09-2023, 18:30
Już po ptokach, cena 8,5k.

zdebik
09-09-2023, 20:18
Już po ptokach, cena 8,5k.Uj tam, bagnet zamknięty, słaby dr, canon goni konkurencje i nie dogania ;)

A na poważnie, to pewnie kto miał kupić, kupił.

cauchy
09-09-2023, 20:22
i tak się dziwię, że nie zostały wykupione w 2 dni :p

Bangi
09-09-2023, 21:20
Ja się finalnie skusiłem na RF 100-500 i 20 rat 0% :)

bzdura1979
09-09-2023, 21:35
Uj tam, bagnet zamknięty, słaby dr, canon goni konkurencje i nie dogania ;)

A na poważnie, to pewnie kto miał kupić, kupił.

Ale to jest troche tak: "kup puchę, rozgość się, a potem coś wymyślisz". Mnie ta polityka szklarniowa Canona irytuje, ale nie chciałoby mi sie póki co zmieniać wszystkiego. Mam R, mam swoje L-ki EF i Samyanga RF. Na moje amatorskie potrzeby styknie. Z drugiej strony gdzieś tam z tyłu głowy pobrzmiewa watpliwość, czy amator ma tu czego szukać w jakiejś dłuższej perspektywie, wiec dalsze inwestowanie wymaga mocniejszych argumentow. Ja jakoś nie mogłem ich w przypadku R6 znaleźć i zostaję z R.

Poozon
09-09-2023, 22:28
R-ka ma g..ą matrycę, lepszą miał już nawet 6D
Sprawdziłem na cined.com i wyszło że przy filmowaniu R6 ma gorszy
zakres dynamiczny niż R. Czyli pod tym względem R6 też d… nie urywa.

zdebik
10-09-2023, 00:31
Ja się finalnie skusiłem na RF 100-500 i 20 rat 0% :)Nice, v.nice!

Gratulecje.

pawel.guraj
10-09-2023, 20:50
Ja się finalnie skusiłem na RF 100-500 i 20 rat 0% :)

Będzie Pan zadowolony :)

p,paw

Bangi
10-09-2023, 21:45
Będzie Pan zadowolony :)

p,paw

Wiem, miałem już go kilka razy na pokazach ;)

mystek
11-09-2023, 17:58
Jak Ci przyjdzie, to chętnie umówię się w celu porównania jakości obrazka RF100-500 vs RF100-400. Takie proste porównanie: Zdjęcie robione tym samym body przy ogniskowej 100, 200 i 400mm. Jakiś zwykły kadr w oddali. Porównać jakoś amatorsko i wrzucić sample na forum. Będzie dla ciekawych :)

Hubert Multana
11-09-2023, 18:04
Canon R6 w cenie 6499 zl ponownie dostepny.

Kup za 6499 zł (taniej o 2000 zł) wpisując w koszyku kod: SWIATSILA2000_R6 (https://cutt.ly/8wlV7Ia1)

Bangi
11-09-2023, 20:15
Canon R6 w cenie 6499 zl ponownie dostepny.

Znalazły się zakurzone pudełka w magazynie :mrgreen:

publisher
12-09-2023, 23:42
Znalazły się zakurzone pudełka w magazynie :mrgreen:
Może po zwrotach?

Bangi
13-09-2023, 09:38
Teraz promocja w Fotoforma
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r6?gclid=Cj0KCQjwmICoBhDxARIsABXkXlJ_o6DCy3zPZ-oCNVbb1mb6NnyHbClxfk_Uxmdgn4s3W14HAix9eFwaAjHzEALw _wcB&fbclid=IwAR0gOoBwg2yFz6cuNu7vKDBV0L6TdF7cxIxlRPfTU tiaLJVxZ7tiYmd2Th8

slawekko
13-09-2023, 15:56
Teraz promocja w Fotoforma
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r6?gclid=Cj0KCQjwmICoBhDxARIsABXkXlJ_o6DCy3zPZ-oCNVbb1mb6NnyHbClxfk_Uxmdgn4s3W14HAix9eFwaAjHzEALw _wcB&fbclid=IwAR0gOoBwg2yFz6cuNu7vKDBV0L6TdF7cxIxlRPfTU tiaLJVxZ7tiYmd2Th8

Jakby ktoś chciał się pozbyć tej walizki w dobrej (dla mnie :) ) cenie, to proszę dać znać :).

Hubert Multana
13-09-2023, 16:25
Wydaje mi sie, ze lepiej po prostu kupic o 500 zl taniej w cyfrowych niz odsprzedawac ta walizke :P

mystek
13-09-2023, 16:40
Dokładnie, w Cyfrowych lepiej ta promocja wygląda.

binabik
13-09-2023, 23:28
Szanowni,
W najbliższym czasie będę robił repo na zawodach karate i prąd będzie mi pewnie znikał jak szalony. Wymyśliłem sobie 3 aku + dwukanałowa ładowarka.

Podoba mi się ta: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/newell-ladowarka-lcd-dual-charger-do-canon-lp-e6.html
Ma ktoś może z nią doświadczenia albo do polecenia jakąś inną?
Ważne by ładowała niezależnie dwa ogniwa i by czas ładowania się nie wydłużał jeśli zajęte są oba gniazda.

Hubert Multana
14-09-2023, 10:42
Ja polecam ladowarke Patony. Laduje w takim samym czasie co oryginalna Canona, zarowno oryginalne baterie i zamienniki. Tu masz moj pelny test

https://www.youtube.com/watch?v=Sm2hEyRm6Ao

Akumulator Patona Protect zamiennik LP-E6NH
http://bit.ly/3kMCBFr

Akumulator Patona Platinum USB-C zamiennik LP-E6NH
http://bit.ly/3wx2onJ

Ładowarka Patona Twin Performance Charger do akumulatorów LP-E6NH
http://bit.ly/3Y0Nstx

RobertoM
18-09-2023, 07:30
Pytanie do osób, które używały Rki i R6. Rozumiem, że ten drugi ma lepszy DR, stabilizację, joystick itp. Jednak jak wypadają kolory tzw skin tony w porównaniu do Rki. Sprzedaż Rki to realnie 4-5kzl w zależności od stanu body. R6 jest w dobrej cenie w promocji ale to mimo wszystko dopłata ok 50% wartości Rki i zastanawiam się czy warto.

arkosol
18-09-2023, 08:36
Używałem równolegle przez trzy lata R i R6. W dobrych warunkach oświetleniowych R-ka radziła sobie w porównaniu z R6 dobrze(odnośnie kolorów).Ale od ISO 800 rozjazd zaczynał być już widoczny na korzyść R6. W czerwcu wymieniłem R na R6mk2. Gdyby wtedy była taka cena na R6 to na pewno była by to druga R6.

totamten
18-09-2023, 08:46
Pytanie do osób, które używały Rki i R6. Rozumiem, że ten drugi ma lepszy DR, stabilizację, joystick itp. Jednak jak wypadają kolory tzw skin tony w porównaniu do Rki. Sprzedaż Rki to realnie 4-5kzl w zależności od stanu body. R6 jest w dobrej cenie w promocji ale to mimo wszystko dopłata ok 50% wartości Rki i zastanawiam się czy warto.

Pewnie więcej będzie wiedział m.in. Bangi, bo gdzieś na forum wspominał, że R6 łatwiejszy w obróbce. Bangi, jeśli moja pamięć zawiodła - wybacz.

robertskc7
18-09-2023, 09:05

Różnica jest duża na ISo powyżej 1600 na plus dla R6. eRka od 3200 szumi mocno. Na niskich ISO łeb w łeb w skin tonach. Sprzedaż eRki to realnie max 4 koła a i za tyle jak na razie bardzo ciężko sprzedać. Kwestia tego co robisz czy wart czy nie. Ja robię śluby więc tak. Moja żona w studio woli eRkę.

Bangi
18-09-2023, 10:02
Pewnie więcej będzie wiedział m.in. Bangi, bo gdzieś na forum wspominał, że R6 łatwiejszy w obróbce. Bangi, jeśli moja pamięć zawiodła - wybacz.

Z mojego puntu widzenia sprawa kolorystki jest pomijalna, ale potwierdzam pozostałe. Podkreślam jednak, że to jest subiektywna ocena.

RobertoM
18-09-2023, 10:44
Ważne info o iso. Zazwyczaj używam 100-1600czasami 3200

Bangi
18-09-2023, 14:35
No to moim zdaniem (również subiektywnym) R6 (jak również R6m2) szumią zauważalnie mniej niż R.

RobertoM
18-09-2023, 14:58
Najbardziej zastanawiają mnie te kolory skory.
Rka ma zabarwienie takie sinozielone. Oglądam sample R6 i mam wrażenie, że lekko żółte. R6II lekko ciepłe i takie bardziej mi odpowiadają

Bangi
18-09-2023, 21:13
Ja zazwyczaj i tak wołam z RAW, kolory da się łatwo zmienić, ale może coś w tym jest o czym piszesz. Właśnie przeglądam foty jakie mi zostały z testów R6 i R6m2 i wygląda, że wypluwa cieplejsze barwy, tylko czy to nie kwestia tak naprawdę algorytmów balansu bieli...

jagular
24-09-2023, 16:30
Mam R i R6.
Osobiście bym wybrał R, jako tańszy, do warunków fotografii statycznej, w lepszym świetle. Jest wystarczający. Kolorystyka będzie zależeć od wywoływarki.

Kudlaty90
04-10-2023, 00:35
Drodzy Użytkownicy, szukam klatki operatorskiej do canona r6. Oczywiście umiem znaleść takowa w internecie natomiast chciałem zapytać czy są tu jacyś użytkownicy takich klatek operatorskich. Jak to w praktyce się sprawdza? Czy są jakieś modele szczególnie polecane? Zainteresowała mnie Black mamba dedykowana do r6 i r5 ale mam wątpliwości czy górna czesc klatki będzie wystarczająco sztywna. Gdyby znalazł się ktoś kto ma jakaś klatkę lub mógłby mi coś polecić byłbym wdzięczny.

Hubert Multana
04-10-2023, 17:23
Mialem na testach 4 różne klatki Smallrig do R6 i ciężko wskazać jedna bo każdą ma inny układ otworów montażowych. Dobierasz klatkę na podstawie akcesoriów, które chcesz do niej podpiąć.

Zobacz sobie film na ten temat, który nagrywałem

https://www.youtube.com/watch?v=oP_kSzpN92Y

baracuda
05-12-2023, 22:29
EOS R6: Wersja oprogramowania sprzętowego 1.8.3
Wersja oprogramowania sprzętowego 1.8.3 zawiera następujące udoskonalenia i poprawki.

1. Usunięto problem, w wyniku którego po obsłudze ekranu dotykowego w rzadkich przypadkach nie można było wykonywać operacji na aparacie, a nawet w przypadku obsługi aparatu na ekranie pojawiał się komunikat [BUSY].
2. Naprawia drobne problemy.

https://www.usa.canon.com/support/canon-product-advisories/Firmware-Notice-EOS-R6-Firmware-Version-1-8-3

cauchy
05-12-2023, 22:51
czy ktoś sprawdzi czy po tej poprawce Sigmy jeszcze działają? :mrgreen:

baracuda
05-12-2023, 23:06

Pobrałem, lecz też czekam na testerów :lol:

Kolekcjoner
06-12-2023, 02:44
EOS R6: Wersja oprogramowania sprzętowego 1.8.3
Wersja oprogramowania sprzętowego 1.8.3 zawiera następujące udoskonalenia i poprawki.

1. Usunięto problem, w wyniku którego po obsłudze ekranu dotykowego w rzadkich przypadkach nie można było wykonywać operacji na aparacie, a nawet w przypadku obsługi aparatu na ekranie pojawiał się komunikat .
[B]2. Naprawia drobne problemy.

https://www.usa.canon.com/support/canon-product-advisories/Firmware-Notice-EOS-R6-Firmware-Version-1-8-3

Jak na przykład prawidłowe działanie obiektywów firm trzecich :mrgreen:....

Leon007
06-12-2023, 11:33
W dzisiejszych czasach to dość lubiane przez producentów podejście. Mówią o poprawkach spowalniających u apla, był dieselgate volkswagena, dzisiaj przeczytałem o pociągach produkowanych gdzieś niedaleko Tatr... Coś idzie nie tak.

Wczoraj, na spacerze z psem, fotografowałem mróz za pomocą Canona 5D i obiektywu Zeiss 1.4/85 - właściwie prawie stuprocentowy manual. Jakie to jest przyjemne uczucie, obcować intymnie z trójkątem (ekspozycji). ;)

Eberloth
07-12-2023, 15:08

Z R6 Cię nie uspokoję, ale tego samego dnia wyszły też aktualizacje do innych puszek (EOS R3, EOS R6, EOS R6 Mark II, EOS R7, EOS R8, EOS R10 oraz EOS R50). Zrobiłem upgrade R10. Sigmy działają, w tym interesująca Cię 150-600.

Hubert Multana
07-12-2023, 15:32
Gdzieś na zagranicznej grupie mi mignęło ze Samyang 85/1.4 przestał działać.

akustyk
07-12-2023, 15:55
Jak na przykład prawidłowe działanie obiektywów firm trzecich :mrgreen:....

w koncu nie napisali "problemy uzytkownika" :mrgreen:

Eberloth
07-12-2023, 16:30
Gdzieś na zagranicznej grupie mi mignęło ze Samyang 85/1.4 przestał działać.

Coś jest na rzeczy:

15629

cauchy
07-12-2023, 16:33
no pięknie, rozważałem go zamiast RF 85 f2
na razie nie będę robił paczowania

marcusp
07-12-2023, 17:53
U mnie Tamrony i Sigmy EF działają po aktualizacji bez zastrzeżeń póki co…

akustyk
07-12-2023, 18:00
U mnie Tamrony i Sigmy EF działają po aktualizacji bez zastrzeżeń póki co…

nie boj zaby, Canon sprobuje ponownie z kolejnym firmwarem

Imperium kontraatakuje

baracuda
07-12-2023, 18:24
Szukam po necie, albo źle, bo nic nie znajduję, czy w razie draki, można
wrócić, załadować niższy soft 1.8.2, czy już jestem związany jak
z kredytem, z tym 1.8.3.

marcusp
07-12-2023, 18:44
Da się, trzeba w trakcie podmienić kartę na taką ze starym firmware i się wgra. https://youtu.be/1QUoxgxbSeo?si=miFJ9t41FcLf5B8T

robertskc7
07-12-2023, 21:45
Dziś przez przypadek otworzyłem canon cammera connect i wyskoczyło info o aktualizacji dla r6. Kliknąłem download i włączyłem aparat. Poszło bez problemu. Bez kabli czy kart. Niby nic specjalnego, ale jak ktoś nie ma w domu czytnika kart...

Hubert Multana
07-12-2023, 22:28
Dziś przez przypadek otworzyłem canon cammera connect i wyskoczyło info o aktualizacji dla r6. Kliknąłem download i włączyłem aparat. Poszło bez problemu. Bez kabli czy kart. Niby nic specjalnego, ale jak ktoś nie ma w domu czytnika kart...
To juz dość dawno temu dodali do aplikacji :)

ciahoo
04-01-2024, 22:39
Mam pytanie odnośnie szkła ochronnego na ekran. Gdzieś przeczytałem, że po naklejeniu niektórych szkieł, wyświetlacz nie domyka się dokładnie. Czy ktoś może próbował szkła JJC do R6 o grubości 0,3mm dostępne na Amazonie?

https://www.amazon.pl/JJC-Ochraniacz-Ultracienki-Nietluk%C4%85cy-Antyp%C4%99cherzykowy/dp/B08HYGJYM4/ref=sr_1_3?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3 %91&crid=27241NSNKUS9&keywords=jjc%2Br6&qid=1704400297&sprefix=jjc%2Br6%2Caps%2C139&sr=8-3&th=1

ludwich
05-01-2024, 13:26
Mam pytanie odnośnie szkła ochronnego na ekran. Gdzieś przeczytałem, że po naklejeniu niektórych szkieł, wyświetlacz nie domyka się dokładnie. Czy ktoś może próbował szkła JJC do R6 o grubości 0,3mm dostępne na Amazonie?

https://www.amazon.pl/JJC-Ochraniacz-Ultracienki-Nietluk%C4%85cy-Antyp%C4%99cherzykowy/dp/B08HYGJYM4/ref=sr_1_3?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3 %91&crid=27241NSNKUS9&keywords=jjc%2Br6&qid=1704400297&sprefix=jjc%2Br6%2Caps%2C139&sr=8-3&th=1

Ja mam szkło ochronne ( nie pamiętam jakiej firmy ) i faktycznie nie domyka mi się dokładnie.
Prawdopodobnie tak ma być.

Bangi
05-01-2024, 13:35
Ja mam szkło ochronne ( nie pamiętam jakiej firmy ) i faktycznie nie domyka mi się dokładnie.
Prawdopodobnie tak ma być.

Polemizowałbym czy tak ma być ;)
Aparat to sprzęt precyzyjny, producent nie przewidział montażu szkła. Zapewne w 99,99999% przypadków nic się nie stanie, ale nie pisałbym, że "prawdopodobnie tak ma być".

zdebik
05-01-2024, 14:09
Na R5 zalozylem folie i wszystko sie zamyka. Szkło to już fanaberia.

Maro66
05-01-2024, 14:13
Dokładnie, po co szkło, jak się ekran zamyka. No chyba, że ktoś nie ma zamiaru go odwracać, to wtedy można szkło przywalić, ale w innej sytuacji darowałbym sobie.

marfot
05-01-2024, 14:49
Na R5 zalozylem folie i wszystko sie zamyka. Szkło to już fanaberia.

A ja na R5 założyłem szkło 0,3 mm i też się domyka :lol:

mirror
06-01-2024, 10:45
A ja na R5 założyłem szkło 0,3 mm i też się domyka :lol:

u mnie szkło tez sie domyka na R5

pytanie czy udało się cos kupić na gorny wyświetlacz, coś działającego (co nie odstaje na bokach) bo mnie jak dotąd się nie udało

marfot
06-01-2024, 11:10
u mnie szkło tez sie domyka na R5

pytanie czy udało się cos kupić na gorny wyświetlacz, coś działającego (co nie odstaje na bokach) bo mnie jak dotąd się nie udało

Kupiłem takie coś:
https://www.amazon.pl/Ochraniacz-ULBTER-EOSR5-hartowanego-p%C4%99kni%C4%99ciami/dp/B08GK9QMCQ

Na górnym wyświetlaczu na boki nie odstaje natomiast tą grubość 0,3 mm już widać i w górę wystaje.

zdebik
06-01-2024, 13:14
Kupiłem takie coś:
https://www.amazon.pl/Ochraniacz-ULBTER-EOSR5-hartowanego-p%C4%99kni%C4%99ciami/dp/B08GK9QMCQ

Na górnym wyświetlaczu na boki nie odstaje natomiast tą grubość 0,3 mm już widać i w górę wystaje.Amazon, wlasnie zrezygnowalem z prime'a chcieli £95 za rok.

marfot
06-01-2024, 13:55
W Polsce 49 PLN za Prime jest akceptowalne.
Nie rozumiem tej firmy i jej sposobu sprzedaży ale kupowałem ostatnio sporo rzeczy rowerowych to i foto się załapało. Dostałem sporo rabatów rzędu 20%, o których nie było mowy przy zakupie :roll:

Bangi
06-01-2024, 20:14
W Polsce 49 PLN za Prime jest akceptowalne.
Nie rozumiem tej firmy i jej sposobu sprzedaży ale kupowałem ostatnio sporo rzeczy rowerowych to i foto się załapało. Dostałem sporo rabatów rzędu 20%, o których nie było mowy przy zakupie :roll:

Tym bardziej, że w tej cenie otrzymujemy dostęp do Prime Video i ja w zasadzie głównie przez to wziąłem, a nie dla zakupów.

gnd
06-08-2024, 09:23
Dźwina rzecz mi się przydarzyła. Obiektywy bez przełącznika AF/MF mam tylko MF. Mam RF 50 1,8 i 16 2.8 i w nich nie mam autofocusa. Na zwykłej Rce działają normalnie więc to kwestia r6
W menu AF mam dostępne tylko MF
Jak podepnę cokolwiek innego to działają normalnie.

Ma ktoś pomysł co się stało?

sal
21-08-2024, 20:59
Czy ktoś z Was, posiadaczy R6 robi zdjęcia ptakom/zwierzętom i przesiadł się z 5Dmk4?
Używam obecnie 5Dmk4 z Sigmą 150-600, jest dobrze ale czasami niestety kuleje AF (ptaki w locie, tło), brakuje momentami FPS i ISO powyżej 3200 jest średnio używalne... Wczoraj pomacałem R6, niestety nie z moimi szkłami i się zakochałem, ale... Zaczynam nabierać wątpliwości.
Sporo ludzi pisze że jednak zostało przy 5Dmk4, bo budowa i pomimo wad obrazek jakby ładniejszy z tych 30mpix i że szczególnie przy cropowaniu, 20mpix w R6 to zaczyna być mało.
A mi brakuje czasami tych 100-200mm na długim końcu i wycinam sporo z oryginalnego kadru i boję się że o ile w użyteczności, R6 będzie lepszy,to jednak na dłuższą metę będę żałował decyzji (udało mi się znaleźć ofertę gdzie mogę zamienić 5Dmk4 na R6 bez żadnej dokładania kasy).
Poradzicie coś?

mariusz11
22-08-2024, 11:52
Porównywałem obrazek z obydwu puszek, szczegóły piór z 5D - fakt nieco większe ale w porównaniu do R6 jakby nieostre. Zdecydowałem się na R6, mimo, że bardzo kusiło 30Mpx.

sal
23-08-2024, 10:06
Ja wczoraj zanabyłem jednak R6, w weekend planuję pierwsze focenie, ale już widzę że AF w porównaniu do 5Dmk4 to bajka... :)

gnd
04-10-2024, 10:43
Mam r6 od roku, zrobiłem 50000 klatek i przytrafiły mi się ostatnio 2 zwiechy tego samego dnia. Aparat był włączony, uśpił się i nie wybudził. Dopiero wyjęcie baterii pomogło.
Dzień wcześniej zaktualizowałem go do najnowszego firmware. Możliwe, że zbieg okoliczności.

Galipette
29-10-2024, 21:25
Pytanko. Dżojstick w R6 nie działa prawidłowo . Blokuje się dolnym położeniu i nie zawsze załapuje? Czego to może być przyczyna -i ew jaki koszt naprawy bo podejrzewam że coś jest uszkodzone. Ktoś miał taki przypadek?

cauchy
27-11-2024, 23:40
Zaczynam myśleć nad sprzedażą.
R5 kupiłem na zwierza, R6 miał zostać do wszystkiego innego, ale różnica w performansie jest tak duża, że nie widzę sensu trzymać R6. Jedynym plusem są mniejsze pliki więc np. fotki rodzinne czy jakieś eventy na pamiątkowe foty łatwiej obrabiać. No i czasem się przyda do ciemniejszych sytuacji.

Huk, na razie zostanie, co będzie w 2025 to zobaczę :)

mwitek
08-03-2025, 20:18
Czy r6 z przebiegiem 15k za 5-5,5 tysiąca pln to sensowny zakup?

sal
08-03-2025, 20:20
Nie. Za niewiele więcej można mieć używane R6mk2.

mwitek
10-03-2025, 01:14
Ciężko znaleźć taką ofertę.