Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r3b
    Bywalec
    • 2011
    • 216

Skoro się polecasz to ja mam prośbę... Pixel kingi z dwiema lampami systemowywmi... Sprawdź czy w opcjach ustawien bezprzewodowych, mozesz zmienić i ZATWIERDZIĆ stosunek odpalenia lamp w ETTLu.

Dzięki.

Komentarz

• miszaqq
      Uzależniony
      • 2006
      • 678

o ile druga lampe systemowa (430EXII) moge miec na jutro to pixele kupilem w podstawowym zestawie czyli 1 nadajnik i 1 odbiornik do testow, jak mi sie spodoba to jeszcze 2 nadajniki sa w planach
      EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• r3b
        Bywalec
        • 2011
        • 216

Chyba drugi odbiornik...

A tak pozatym to ja jestem zadowolony z pixeli, aczkolwiek chetnie bym sobie ułatwił pracę korzystając z ustawiania stosunku błysków dwóch lamp w ETTL względem siebie, jednak z "tanich" wyzwalaczy jak narazie oferuje to tylko Phottix Odin...

Komentarz

• naras
          Bywalec
          • 2010
          • 101

Kto pisał o 1/200. Mam Pixel Soldier i bez problemu wyrabia z czasami 1/200 na 5dmk1 Dopiero na 1/250 jest cień...

Komentarz

• miszaqq
            Uzależniony
            • 2006
            • 678

zrobilem maly test zakupionych pixel kingow i jest chyba jakis problem

aparat to 5D mkII
            lampy studyjne to elinchrom d-lite i poczciwe chinczyki, cos jak to http://www.ebay.co.uk/itm/180W-Monol...item35b41f2540

do wyzwalania uzylem kolejno:

Prolinca 40203 (czyli wyzwalanie przez fotocele w lampach studyjnych)

1/160 jest OK

1/250 to juz limit dla prolinca i na dole jest maly cien

Yongnuo rf-603

1/160 i tez jest OK

1/200 gdzie juz widac cien na dole

PIXEL KING i ciemnosc widze :/

1/160

a tak wyglada 1/250

dodam ze takie rezultaty sa bez wzgledu na ustawienia na 1 kurtynke, 2 kurtynke czy na tryb hisync - zawsze to samo !
            dla pewnosci podpinalem 3 kablami pc-jack, tym z zestawu pixeli, drugim do rf-603 i dlugim 5m, na wszystkich to samo

zrobilem wiec maly eksperyment, nadajnik PIXEL KING na aparat, odbiornik postawiony za lampa studyjna a na odbiorniku 580EXII na manualu i na 1/128 mocy, lampa studyjna wyzwolona blyskiem 580tki przez fotocele i jest OK !!

ktos wie co moze byc nie tak z wyzwalaniem z uzyciem samych tylko pixel kingow ? z 580II sprawuja sie ok, wszystko dziala tak pod ettl jak i pod manualem
            EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• sylwek2k
              Początki nałogu
              • 2009
              • 352

A zrob moze zdjecie korzystajac z funkcji wstepnego podniesienia lustra (odczekujac czas potrzebny na ponowne naladowanie lamp) lub korzystajac przed zrobieniem zdjecia z funkcji blokady eskpozycji (blysk pomiarowy - tak samo odczekujac pozniej czas potrzebny do naladowania sie lamp studyjnych).

Komentarz

• FlatEric
                Uzależniony
                • 2007
                • 574

Ja mam przy okazji pytanie co do Prolinki.
                Czy ten wyzwalacz rzeczywiście świeci tylko w podczerwieni, czy też emituje też jakieś widzialne światło, mogące być zarejestrowanym na zdjęciu?
                SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                Analogowy DeviantArt
                Wypociny formalne
                Wypociny techniczne

Komentarz

• Lary
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 25

Zakupiłem PocketWizard TT1 i TT5 do C5mkII i EX580II i po złożeniu do kupy, nie mogę nic zmienić w ustawieniach lampy, jedynie wartość przysłony wyświetla taką jaką ustawię w aparacie. Nie wyzwala błysku na żadnym czasie. Sprawdziłem kanały i wygląda tak jakby TT5 nie działał z tą lampą. Czy ktoś też miał takie problemy?
                  obecnie rozgryzam PocketWizard TT1 i TT

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

nie, a "nauczyłeś" TT1 i TT5 że mają ze sobą gadać?
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Mojlo
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 116

Zamieszczone przez Lary
                      Zakupiłem PocketWizard TT1 i TT5 do C5mkII i EX580II i po złożeniu do kupy, nie mogę nic zmienić w ustawieniach lampy, jedynie wartość przysłony wyświetla taką jaką ustawię w aparacie. Nie wyzwala błysku na żadnym czasie. Sprawdziłem kanały i wygląda tak jakby TT5 nie działał z tą lampą. Czy ktoś też miał takie problemy?
                      Mi czasem głupieje z 50d i nie wyzwala ale z 5dII jest wszystko git. A co chcesz zmieniać w lampie? Może coś źle połączyłeś, na początek najlepiej ściągnąć najnowszy soft do pocketów, TT1 na body, i włączyć. Lampę w trybie ETTL do tt5 (najpierw włącz lampę następnie pocketa, lampa powinna błysnąć) a przycisk test też nie wyzwala lampy?
                      ...

Komentarz

• Bomberp
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 39

Zamieszczone przez arturs
                        nie, a "nauczyłeś" TT1 i TT5 że mają ze sobą gadać?
                        Jeśli są nowe ze standardowymi ustawieniami to powinny działać bez uczenia.

Zresetuj do ustawień fabrycznych.
                        Sprawdź jaki masz firmware na obu urządzeniach, jeśli starszy od 6.0 to uaktualnij.
                        Sprawdź czy na pewno masz wszystko dobrze połączone i baterie są dobre.
                        Miałem dwa przypadki, że mi nie wyzwalały, za pierwszym rozładowane aku w TT5 a za drugim słabo włożony TT1 w gniazdo aparatu.
                        fotobp.pl

Komentarz

• Em Es
                          Zablokowany
                          • 2011
                          • 394

co polecicie : chciałbym wyzwalać na krótkich czasach 580exII i dwie lampy Quantuum

fotocela odpada, co kupić ?

Komentarz

• jaroslaw.majcher
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 272

Najtaniej to szary filtr :-)
                            6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• Em Es
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 394

szary filtr raczej nie wyzwoli lamp studyjnych

co kupić do bezprzewodowego wyzwalania 580exII + 2 x studyjna z krótkimi czasami ?

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Em Es
                                szary filtr raczej nie wyzwoli lamp studyjnych

co kupić do bezprzewodowego wyzwalania 580exII + 2 x studyjna z krótkimi czasami ?
                                Pocket Wizard 1 x tt1 + 3 x tt5

Co rozumiesz przez krótkie czasy. Sync na studyjnych jest zwykle 1/160 max. 1/200. Owszem da się na krótszych ale albo wykorzystujesz tylko mała cześć blasku ( trwa dłużej niż pstryk migawki) albo... To kosztuje jakieś kosmiczne pieniądze.

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...