Komputer dla fotografa 2014

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • McKiller
    Bywalec
    • 2012
    • 148

Komputer dla fotografa 2014

Witam,

Wiem ,że były podobne wątki ale są na nich stosunkowo stare posty a mnie interesuje czas bieżący. Tak jak w temacie mam zamiar złożyć komputer stricte pod kątem obróbki zdjęć. Planuję zakup 4 dysków ( na system, obrobione fotki, Raw i backup ) dysk systemowy planuję zakupić SSD. Co do dalszych zakupów pytania do Was:

1. Ile ramu i jaki?
    2. Jaki procesor ?
    3. czy grafika jest ważna?

Dodatkowo inne pomocne uwagi mile widziane, złóżmy komputer dla fotografa na 2014 rok
  • Teodoro
    • 2011
    • 8

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Chyba lepiej zapytac na elektrodzie, albo na podobnych stronkach
    5d

Komentarz

• jellyeater
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1631

Z 8GB Ram już jak chcesz do przodu. 4 minimum.

Procki:

Testy – profesjonaliści (Blender, Cinebench, Photoshop) :: PCLab.pl

Procesor Intel CORE i5-3470 3,2GHz BOX 6M LGA1155 (4111430341) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Ten wystarczy, a jest całkiem tani. Ma zintegrowaną grafikę więc tylko trzeba dokupić płytę główną.
      Ostatnio edytowany przez jellyeater; 37845.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• krzyssp
        Bywalec
        • 2013
        • 246

Procek to lepiej najnowszej generacji, wystarczy pewnie Intel-4570, grafika tak, bo może się przydać CUDA, niekoniecznie jakiś najdroższy GTX 780 ale taki gtx 660, 760 lub 750 by się mógł przydać. Ramu na pewno więcej niż 4gb, 8 jeżeli nie 16 (przyszłościowo) jeżeli chcesz na wielu plikach na raz pracować, u mnie na lapku 4 to bardzo za mało jeżeli chodzi o LR i PS.

Komentarz

• Kecaj
          Bywalec
          • 2014
          • 130

Podaj budżet. Ale tak z grubsza- Intel i5 4670 + chłodzenie CPU Fera2 + MSI Z87 + MSI GTX750 TwinFrozr + 16 GB RAM + SSD + HDD + zasilacz na poziomie 550/600W (beQuiet!, ciche, dla mnie to istotne) jako bank i masz kompa na długie lata, z dużymi możliwościami rozbudowy. Można taniej, ale ten wyżej nastawiony jest na ciszę...

Grafika ważna, przyda się CUDA przy obciążeniu. 4 rdzenie z Intela i więcej nie trzeba, HT z i7 nie wykorzystasz, więc nie warto przepłacać. Płyta ma potencjał nawet na dwie grafiki + mocne Core i7, więc jak Cie kiedyś najdzie, będziesz mógł względnie tanio (wtedy) podnieść jeszcze moc.

Jak masz duży budżet, to karty NVidii typy Quadro... Stricte pod programy a nie gry, jest moc. Niestety za poziom K4000, płaci się tyle, co za powyższy zestaw... I jeszcze zostanie.
          Ostatnio edytowany przez Kecaj; 51136.
          Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Komentarz

• wain
            Uzależniony
            • 2007
            • 630

Zamieszczone przez krzyssp Zobacz wpis
            Procek to lepiej najnowszej generacji, wystarczy pewnie Intel-4570, grafika tak, bo może się przydać CUDA, niekoniecznie jakiś najdroższy GTX 780 ale taki gtx 660, 760 lub 750 by się mógł przydać. Ramu na pewno więcej niż 4gb, 8 jeżeli nie 16 (przyszłościowo) jeżeli chcesz na wielu plikach na raz pracować, u mnie na lapku 4 to bardzo za mało jeżeli chodzi o LR i PS.
            Jeśli system x64 to 8Ram, z 4 da się żyć ale po co się męczyć. Co do karty to w tej chwili nie znam softu który korzysta z akceleracji kart graficznych przy przetwarzaniu zdjęć (raw, filtry). Nie ma sensu ładować się w CUDA czy OpenCL skoro to nie jest wspierane. Jak wyjdzie soft i będzie znaczące przyspieszenie to będzie sens dokupić kartę.
            40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
            www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• krzyssp
              Bywalec
              • 2013
              • 246

Hmm, wydawało mi się że PS wspiera cuda, no ale mogłem się mylić 4gb ram zdecydowanie nie, dać to się da ale skoro już się składa komputer do obróbki to 4 to o wiele za mało.

Komentarz

• jaroz
                Bywalec
                • 2012
                • 151

no to jeszcze musisz pomyśleć o monitorze dobrej klasy i odpowiednim oświetleniu.

Komentarz

• maciek12ss
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 492

16gb ram i intel 4440. grafika jakaś zintegrowana szczegóły mogę podać jutro bo nie pamiętam . Pracuje mi się super. otwieram w camera raw 500 rawów i to działa super. Wcześniej na cor2duo 2X po 2,2ghz na lapku 3 gb ram 100 rawów potrafiło zapchać wszystko na amen.
                  6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Chciałem złożyć dodatkowy trochę tańszy PC do obróbki zdjęć. Budżet max 1500zł. Obróbka raw z 5dmkII i 6d w capture one 7, ew. acr + photoshop

Na alledrogo coś takiego zwróciło moja uwagę: AMD APU A8-6600K 4x3,9GHz do 4,2GHz, 8GB DDR3 1600MHz,MSI A88XM-E35, RADEON HD8570 2GB HDMI, 120GB SSD+1TB

Ma to sens?
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• zysk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1120

Zamieszczone przez jaroz Zobacz wpis
                      musisz pomyśleć o monitorze dobrej klasy
                      Od tego bym zaczął,RAM 12-16,CPU,grafika i dysk wystarcza lepsze niż przeciętne,nie ma co wariować.
                      "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                      7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Monitor mam. Chciałbym żeby komp chodził płynnie a ciężko mi określić granicę "lepsze niż przeciętne" CPU który wymieniłem jest znacznie tańszy niż odpowiedniki intela a nie za bardzo się na tym znam więc proszę o poradę.
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• Canonierzysta
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 185

Ja bym się przyczepił do RAM-u. Kwestia na ilu slotach. Na tej płycie są dwa sloty DDR3, więc pewnie oba zajęte 2x4giba więc raczej nie rozszerzysz tak łatwo. Co do reszty ja nie widzę problemu.
                          EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Komentarz

• obcy21
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 467

ja za zestaw i5-2500 (używany), 8gb ram, 120ssd i reszta osprzętu, grafika 1GB, dałem 1800PLN. Można zejść z ceny dając słabszy procesor i5-2400, rezygnując z oddzielnej karty graficznej, dając box-owe chłodzenie, wtedy spokojnie się zmieścisz z 1500PLN.
                            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• BartasPL
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 317

Karta graficzna nie jest istotna dla obróbki zdjęć. Ważny jest procesor, ram i dysk SSD.
                              Z procami nie jestem na bieżąco, mam mocnego i7-2600k i rzadko kiedy jego obciążenie przekracza 30%.
                              Do tego 8GB DDR3 wystarcza o ile nie mam otwartych kilku tifów w pełnej rozdzelczości (ok.100MB każdy) i kilku aplikacji i pracuję na dwóch monitorach jednocześnie.
                              Jesli chodzi o ilość slotów to proponowałbym 2x4GB na poczatek i 2 kolejne wolne na przyszłość. Dysk SSD minimum 128GB, najlepiej 256GB. A jeśli ma być cicho to tylko i wyłącznie wodne chłodzenie, ale to już inna półka cenowa.
                              5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
                              500px

Komentarz

Pracuję...
                              X