Rękawica została podjęta
![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Akurat robilem podobne zestawienie kilka dni temu ..
nio, i od razu widać, które lepsze.
to po lewej.
jest ostrzejsze, wyraźniejsze, szum taki jakby przyjemniejszy w odbiorze.
to po prawej na siłę ahtystyczne, mdłe, tło nieostre, świnia nieostra...
chciałbym teraz usłyszeć odpowiednik tego w audio hifi.
pewnie walący baaas, ostra góra i brak środka.
czyli mp3 z f-ajfona?
ofc żart.![]()
pozdro.,
m.
I akurat jest super:-)
Myślę, że różnica byłaby jeszcze większa gdyby zestawić ze sobą obrazki w oryginalnych rozmiarach, samsung "prosto z puchy" a z 5DIII porządnie wywołany RAW. No bo tak to w rzeczywistości przebiega. Pytanie tylko ilu "ekspertów" od audio wskaże prawidłowo "lepszy" obrazek.
Czasami jak "oni "piszą recenzje tych swoich kabli to tak zachodzę w głowę jaka to by była różnica w przełożeniu na obraz fotograficzny - stąd moja "prowokacja"
Kupując swój zestaw stereo (z gruba w cenie 5DII a więc dno) udałem sie do salonu na odsłuch. Odsłuch wykazał, że taki sprzęt jest do bani no ale ograniczenia w kasie itd.
Przy okazji doszło do prezentacji różnych kabli - głośnikowych, interkonektów a na koniec zasilających
Tak to było jakoś zainscenizowane, że różnice były oczywiste.
Nie mam pojęcia jak to się robi, co trzeba schachmęcić żeby człowiek z ulicy jednak to usłyszał. Olałem to w każdym razie...
Na początek pospinałem swoje graty byle czym ale potem jako, że to nowa zabawka pokupiłem kable Kimbera bo mają ładny wygląd. Polepszyły się basy co jest oczywiste - przekrój wzrósł kilkakrotnie a lepszy interkonekt wyeliminował takie jakby sybilanty. Wiecej już nigdy do tego tematu nie wracałem.
Jak się rozpowszechnią elektrownie wiatroweto będziemy mieli tak zafajdaną sinusoidę w sieci, że wszyscy będziemy kupować "stacje uzdatniania napięcia 230 V" za grubą kasę
albo słuchać buczenia i szumów wszelkiej maści. Tak jest w Niemczech.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Wiadomo, ze przy zdjeciu krajobrazu przy f11 ciezko bylo by odroznic fote z obecnego telefonu i z lustra - roznily by sie zapewne iloscia detali w powiekszeniu 100% oraz rozpietoscia - tam gdzie z telefonu wylazly by przepalenia albo cienie staly by sie smoliste w aparacie wciaz mieli bysmy jeszcze detale. Ale uogolnianie ze nie widac roznicy w zdjeciach z telefonu i lustrzanki to pitolenie jakich malo![]()
Muzyki można słuchać, a można także oglądać wykresy z audacity. I wtedy różnicę słychać, tzn. widać![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis