ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Annanja
    • 2010
    • 7

Czy moglibyście polecić mi książke w której fachowo omówiono standardy fotografii portretowej? Przeglądałam w księgarni kilka książek ale nigdzie nie ma tzw klasyki, którą można jeszcze podobno spotkać w starych książkach do fotografii. Zatem jeśli znacie jakiś podręcznik do fotografii portretowej (podstawowej zasady przy pozowaniu, oświetleniu... cień itp) to będę wdzięczna pozdrawiam.

Komentarz

• marekapn
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 16

Mam pytanie, czy czytał ktos ksiązke "Oświetlenie portretowe w praktyce" ?

Komentarz

• herna
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 35

Dzisiaj przejrzałem sporo książek o fotografii. Akurat w Łomży w Empiku jest naprawdę dużo pozycji. Generalnie wszystkie te książki poradniki, sa pisane jak od szablonu.
        Na każdej stronie duże zdjęcie i dwie linijki banalnego tekstu. Zwłaszcza te amerykańskie poradniki to porażka. Naprawdę szkoda 50zł. Więcej informacji można znaleźć na forum.
        Jedyna normalna książka moim zdaniem to "Książka o fotografowaniu" Andrzeja Mroczka.

Zakupiłem "Nauczcie się fotografować kreatywnie - Moda, Piękno, Portret, Portfolio, Reklama", książka też na godzinę czytania, ale zawiera kilka porad nie tylko o samym fotografowaniu ale o sprawach pobocznych związanych z pracą fotografa.
        40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
        infotografia.pl - fotografia ślubna

Komentarz

• Aki007
          Coś już napisał
          • 2009
          • 63

Zamieszczone przez marekapn Zobacz wpis
          Mam pytanie, czy czytał ktos ksiązke "Oświetlenie portretowe w praktyce" ?
          Ja czytałem. Powiem tak, całkiem fajna książka. Jest około 250 fotografii, które są dosyć szczegółowo opisane, jak zostały wykonane, a do tego jeszcze są schematy, które wyjaśniają wątpliwości. są wypisane zasady, sposoby i takie tam...
          Oczywiście, że można czytać różnego typu poradniki i książki w internecie, wybór należy do Ciebie. Ale nie wiem czy będzie to tak dobre jak książka. Mnie łatwiej jest "uczyć się" i czytać różne rzeczy w książkach. Ja dostałem ją w prezencie.. zamów sobie u Mikołaja ;dd
          5DmkII, 400D
          24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
          580exII, 300EZ

Komentarz

• retter
            Początki nałogu
            • 2007
            • 432

Zamieszczone przez Annanja Zobacz wpis
            Czy moglibyście polecić mi książke w której fachowo omówiono standardy fotografii portretowej? Przeglądałam w księgarni kilka książek ale nigdzie nie ma tzw klasyki, którą można jeszcze podobno spotkać w starych książkach do fotografii. Zatem jeśli znacie jakiś podręcznik do fotografii portretowej (podstawowej zasady przy pozowaniu, oświetleniu... cień itp) to będę wdzięczna pozdrawiam.
            Idź do biblioteki publicznej.
            szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• fotopawkas
              Bywalec
              • 2010
              • 203

Zamieszczone przez Annanja Zobacz wpis

też szukałem, ale powiem Tobie, że ciężko znaleźć jeden dobry "podręcznik". w portrecie dużo znaczenia ma światło i jest też kilka dobrych pozycji w stylu "światło w portretowej".

osobiście przeczytałem "Fotografię portretową i reportażowa - warsztaty fotografii", "Nowy Podręcznik Fotografii" oraz "Fotografia portretowa bez tajemnic". Pod względem opisów techniki i sprzętu polecam dwie pierwsze, jeśli chodzi o "ohhh-ahh'y" - tą trzecią. Jest jeszcze "Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów" - trochę przemawia, ale taka wyuzdana no i ja nie dyspponuję tyloma torbami sprzęty, jakie wg autora potrzebne jest do portretu, ani 3 asystentami... oo podobnie z "Z pamiętnika lampy błyskowej" - fajnie opisane warunki techniczne, aranżacja, zastosowanie sprzętu... no i właśnie - mnie zraziło to, że człowiek opisuje to wszystko nie z poziomu "każdego" fotografa, ale przez pryzmat osoby z przyczepą sprzętu i to najwyższej półki, a przecież nie o to w książce powinno chodzić. Fajnie, że można poznać zalety SB-900 i całego systemu Nikona, ale przez to książka staję się trochę stronnicza i z budzącym pytaniem, a czy ja tak dam radę...
              50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
              suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
              wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

sigpic

Komentarz

• Pablo200
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 31

Myślę o zakupie warto ?

Komentarz

• Marcin K
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 142

Zamieszczone przez Pablo200 Zobacz wpis
                  Glownie zdjecia z rozstawem swiatel.
                  rozpoczynamy z jednym swiatlem kocznymy na 5 chyba.
                  Moim zdaniem wato.
                  Marcin Kasiński
                  http://itzone.pl

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Ostatnio zakupiłem i jestem w trakcie czytania książki " Fotografia przyrodnicza i krajobrazowa " i jestem mile zaskoczony jakością przekazywanych informacji . IMHO bardzo dobra pozycja napisana przez Mountain Trail Photo Team
                    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• EaserVW

Witam, jestem nowy na forum, nie chcę mnożyć postów o niczym tak wiec niniejszym chciałem dołączyć do społeczności canon board'a.
                      Od razu zatem chciałem zadać pytanie na jakie przeczesując forum nie znalazłem odpowiedzi: jakie ksiażki (niekoniecznie) albumy dotyczące historii fotografii motoryzacyjnej byście polecili ? Publikacje mogą ( i pewnie będą) w języku angielskim, nie przeszkadza mi to w ogóle. Szukam obszernych wiadomości o pierwszej fotografii motoryzacyjnej i jej rozwoju.. o technikach, "filozofii", nazwiskach.. NIe ukrywam, że i przykłady by się przydały. Szukam bibliografii do pracy magisterskiej, "znalazłem" już kilka publikacji, np. znakomitą The car and the camera (the Detroit school of automotive photography), niestety polityka google books czyni tą ksiażkę nieosiągalną, a żeby książkę ściągnąć przez Amazona trzeba mieć taczkę pieniędzy.. Tak więc pytam Was: ma ktoś może książki( lub pdf', linki) które mogłyby być pomocnymi w temacie, jaki sobie wymyśliłem? Z góry dziękuję za podpowiedzi, rady i sugestie ! Pozdrawiam serdecznie, C.

Komentarz

• arturoo
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 28

Witam!

Mam zamiar kupić książkę Bryan'a Peterson'a. Mam na oku dwie propozycje:

"Fotografia bez tajemnic " i "Ekspozycja bez tajemnic"

Która wg.was jest lepsza? Prostym językiem powiem " po której będę miał większa wiedzę na temat robienie ładniejszych (chodzi m.in. o kolorystykę zdjęć i ostrość itp.)

Z góry dzięki za odpowiedzi
                        Canon 450D + 18-55 IS

Komentarz

• dziobolek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2634

Na początek polecam "Ekspozycję..."

Pozdrówka!
                          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• fotopawkas
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 203

Zamieszczone przez arturoo Zobacz wpis
                            Witam!

Mam zamiar kupić książkę Bryan'a Peterson'a. Mam na oku dwie propozycje:

"Fotografia bez tajemnic " i "Ekspozycja bez tajemnic"

Która wg.was jest lepsza? Prostym językiem powiem " po której będę miał większa wiedzę na temat robienie ładniejszych (chodzi m.in. o kolorystykę zdjęć i ostrość itp.)

Z góry dzięki za odpowiedzi
                            ja polecam obie chociaż bardziej polecam "Książkę o Fotografowaniu" Andrzeja Mroczka oraz jako poradnik o wszystim i bardziej techniczny - "Nowy Podręcznik Fotografii" John Hedgecoe.
                            .
                            50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
                            suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
                            wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

sigpic

Komentarz

• Mane
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 19

Czy ktoś już zapoznał się może z nową (?) książką Petersona "Fotografia bez tajemnic"?

Komentarz

• wizjus
                                • 2010
                                • 2

Zamieszczone przez Mane Zobacz wpis
                                Czy ktoś już zapoznał się może z nową (?) książką Petersona "Fotografia bez tajemnic"?
                                Przeglądałam w księgarni - wygląda na kumulację wszystkich ".... bez tajemnic", nawet zdjęcia są takie same

Komentarz

Pracuję...
                                X