ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olek.tbg
    Początki nałogu
    • 2011
    • 309

Także polecam "W kadrze" Książka, w której zawartych jest mniej technicznych zasad, a jak to dobrze ujął janmar podejście do tworzenia kadru. Warto przeczytać.
    Z bardziej technicznych polecam "Okiem Fotografa" Michaela Freemana.
    "Umysł fotografa" także zakupiłem,jak przerobie to napiszę, czy warto
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• basala
      Uzależniony
      • 2008
      • 615

Zamieszczone przez janmar
      Ostatnio pojawiła się na rynku pozycja "W Kadrze" Davida duChemin(...)
      Ostatnio?

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Zamieszczone przez basala
        Ostatnio?
        No,cóż.W 2009 roku wydano mój egzemplarz.Dla mnie dwa lata dla pozycji książkowej to b.szybko.Ilość wydawanych książek stanowczo przerasta moje
        zdolnosci percepcyjne.Jesli dodać do tego wieczny nałóg czytania kilku pozycji jednocześnie no to...ostatnio[Oczywiście jak dla mnie]
        Pozdrawiam

Komentarz

• ormedia
          • 2010
          • 2

Hej
          Szukam książki dotyczącej fotografii produktów, stockowej. Z naciskiem na obróbkę w photoshopie. Póki co widzę tylko "FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - OD PRZEDMIOTU DO MARTWEJ NATURY"
          Może znacie coś jeszcze ?

Komentarz

• Mane
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 19

Orientuje się ktoś czym różni się wydanie z 2008 i 2009 r "Ekspozycji Bez Tajemnic" B.Petersona?

Komentarz

• dj_zibi
              Uzależniony
              • 2007
              • 541

Ktoś moze coś ciekawego polecic do LR 3?? Kilka stron wczesniej są tylko wspominki o tytulach....
              Moja strona

Komentarz

• hyzop
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

Zamieszczone przez dj_zibi
                Ktoś moze coś ciekawego polecic do LR 3?? Kilka stron wczesniej są tylko wspominki o tytulach....
                "ADOBE PHOTOSHOP LITHTROOM 3 OFICJALNY PODRĘCZNIK"- w zasadzie wszystko w nim jest krok po kroku, funkcja po funkcji, jest dołączona płytka z fotkami do treningu, no i chyba ma w tej chwili najniższą cenę z książek o LR3.

Trochę innego typu jest "PRACUJĄC NAD KADREM w CYFROWEJ CIEMNI" Davida duChemin, autor opisuje jak tworzył 20 swoich zdjęć krok po kroku, jednocześnie komentując, jakie artystyczne czy techniczne efekty chciał stworzyć, historię zdjęcia i rożne refleksje. Pliki nieobrobione są do ściągnięcia na podanej przez niego stronę, tak, że możemy krok po kroku na nowo tworzyć jago fotografie.

Komentarz

• 123
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 26

Zamieszczone przez dj_zibi
                  Martin Evening - "Adobe Photoshop Lightroom 3". Podręcznik dla fotografów pl. - świeżynka :-D, tylko cena około 120 zł ??: ale warto !!!!

Komentarz

• Maroos
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 101

"Sekrety Cyfrowej Ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i Obróbka Zdjęć w Programie Adobe Photoshop Lightroom 3" np. w empiku
                    http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• ormedia
                      • 2010
                      • 2

Hej a jaka książka do porterów ?
                      Chodzi mi oto jak ustawić portretowaną osobę, gdzie skierować głowę, ciało, oczy.
                      Ogółem pomysły na pozycje.
                      Posiadam książki "fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" oraz "nowoczesna fotografia portretowa". Jednak są tam ogólniki typu zrób zdjęcie na dworze, zrób zdjęcie na tle fajnej ściany itp.

Komentarz

• janmar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3468

Szkoła Fotografowania National Geografic-Ludzie i portrety.Robert Caputo

Portret Doskonały.Jak fotografować ludzi Michael Buselle David Wilson

Fotografia Portretowa Daniel Lezano Bjorn Thomassen

Oswietlenie Portretowe w praktyce. Christopher Grey

I albumy,albumy,biografie klasyków portretu
                        Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• hyzop
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 413

Jest jeszcze "Portrety" Michaela Freemana, autor podaje podstawowe schematy i przykłady oraz jak sporządzić listę zadań (są przykładowe) przed sesją

Komentarz

• Vroo
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 36

Parę moich typów. Bardziej autorami, jeśli jedna pozycja mnie zachwyciła, podobnie będzie z kolejnymi.

Michael Busselle - mam do niego sentyment, bo "Fotografia na Wakacjach i w Podróży" była pierwszą pozycją jaką kupiłem dawno temu z pierwszym kompaktem. Wszystkie jego książki mają podobny schemat: krótki rozdział opierający się na 1-2 zdjęciach oraz trzy części: Patrzenie-Myślenie-Działanie. Na każdej stronie masa pomysłów, które można wykorzystać. Busselle był fotografem "analogowym", więc operował filtrami bardziej niż nam to dzisiaj jest potrzebne, ale w lekturze to nie przeszkadza. A zdecydowanie wolę czytać książki o robieniu zdjęć, a nie o ich obróbce. Niestety książki można dostać już dzisiaj tylko z drugiej ręki (allegro, ebay).

Michael Freeman - ktoś określił jego książki jako porządny wykład uniwersytecki i faktycznie można tak się czuć. Naprawdę masa wiedzy się wylewa z każdej strony, choć czytać trzeba uważnie. Jednocześnie dużo zdjęć i dobra ilustracja tematu. "Okiem fotografa" to pozycja obowiązkowa. Na razie jak dotąd trochę zawiodła mnie tylko "Idealna ekspozycja", ale to chyba jeszcze za bardzo zaawansowane jak dla mnie.

David DuChemin - jego 3 e-booki, które można ściągnąć za darmo ze strony wydawnictwa Galaktyka są świetne. Książka "W kadrze" trochę przegadana i tematycznie bardziej o fotografowaniu ludzi niż o kompozycji.

Bryan Peterson - w jego książkach są różne ciekawe porady, ale strasznie dużo wody, powtarzania samego siebie i zachwytu nad sobą. :-) Jednak "Ekspozycja bez tajemnic" to dobra rzecz dla początkujących.

Scott Kelby - woda, woda, woda. Nie podoba mi się jego styl i tyle.

Komentarz

• KacperP
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 47

Michael Freeman - Ma dość trudne lektury, ale bardzo mi się podoba jego styl. Jego książki ujmują temat w sposób skoncentrowany i rozbudowany, bez wodolejstwa. Jak w innych książkach są fotografie i trochę anegdotek, to w jego książkach są fotografie a dodatkowo ilustracje które graficznie tłumaczą daną koncepcję/postępowanie. Anegdotki też są, niewiele, ale takie naprawdę wartościowe.
                              Jak wspomniałem niełatwa lektura. Trzeba sobie wielokrotnie je czytać w pewnych odstępach czasu, między kolejnymi pstrykaniami zdjęć. Stopniowo przyswaja się coraz więcej.
                              "Idealna ekspozycja" mi się akurat bardzo podoba i wiele pomogła, i pewnie nadal będzie pomagać w miarę wyrabiania sobie odruchów i taktyk jakie ta książka sugeruje.
                              "Okiem fotografa" i "Umysł fotografa" podobnie.

Scott Kelby - Kilka ciekawych sztuczek na początek, ale zgadzam się że wodolejstwo podszywane kilkoma doktrynami.

Komentarz

• Mietek2141
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 44

Czy książka "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów" Martin Evening to dobra pozycja do nauki posługiwania się Lightroom'em - dzisiaj jest z 30% zniżką w Helionie?
                                Czy może lepszy byłby "Adobe Photoshop Lightroom 3 Oficjalny podręcznik" Tłumaczenie: Irmina Lubowiecka?
                                Ostatnio edytowany przez Mietek2141; 19672.
                                Canon 550D + 18-55mm f/3,5-5,6 IS (padnięty) + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Tamron SP 17-50 mm F2.8 XR VC Di II +dobre chęci

Komentarz

Pracuję...